GN Lingewaard

16 mei 2018

GN Lingewaard 16 mei 2018


Pinksterfeest met Millstreet in Doornenburg

DOORNENBURG - Op zaterdag 19 mei wordt de aftrap van het pinksterweekend verricht met een megafeestavond in het Schuttersgebouw van Doornenburg.

De band Millstreet zal voor de muzikale omlijsting zorgen. Met hun onuitputtelijke energie en uitstraling zijndeze artiesten graag geziene gasten in elke discotheek, feesttent of evenement, door heel Nederland en daarbuiten. Nu ze live te bewonderen zijn in Doornenburg, mag je ze absoluut niet missen!

Hun repertoire bestaat uit top 40, 100% dance, pop, rock en party covers. Deze songs worden in verrassende medleyvorm, populaire mash-up stijl of voluit gebracht! Een avondje Millstreet, de coverband zonder grenzen, staat garant voor een gezellig avondje uit.

"Kom 19 mei naar het Schuttersgebouw (Kerkstraat 9) in Doornenburg, daar waar ze weten hoe je een feestje moet maken. De aftrap is om 20:30 uur en de toegang is geheel gratis, er is dus geen schutterskaart nodig (www.schutterijdoornenburg.nl).

Belangrijk bericht voor Bemmelse kinderen!

Een levend standbeeld 'schildert' voorbijgangers (foto: Bemmelse Dweildag)

BEMMEL - Op zondag 10 juni staat het centrum van Bemmel weer op z’n kop tijdens de Bemmelse Dweildag. Heel veel dweilorkesten uit Nederland en het buitenland komen dan hier hun gezellige klanken laten horen. Ook voor kinderen wordt er die dag van alles georganiseerd.

Je kunt meedoen met verschillende workshops, geschminkt worden, een zelfportret schilderen, een muziekinstrument maken waarmee je kunt optreden en nog veel meer leuke activiteiten doen.

Levend standbeeld: kun jij lang stilstaan? Dit jaar kun je ook als levend standbeelden gaan staan! Misschien heb je weleens van living statues gehoord. Je beeld je uit als een beroemd persoon, alleen, of met een groep. Of je bent een onbekende persoon, en bedenkt wel een leuke move wanneer er geld gegeven wordt. Het thema muziek is het natuurlijk helemaal passend bij de dag.

Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen? Vraag dan je ouders om je op te geven via facititair@bemmelsedweildag.nl met in de onderwerpregel ‘Levend standbeeld’. Je krijgt van de organisatie een plaats toegewezen. Eventuele opbrengsten mag je zelf houden. Ook krijg je een paar consumptiebonnen zodat je iets lekkers te eten en drinken kunt halen. Hoe lang je gaat staan mag je zelf weten. De Dweildag duurt van 11.00 tot 18.00 uur.

Bedden gezocht voor wandelaars Vierdaagse

NIJMEGEN - De internationale Wandelvierdaagse Nijmegen staat in de startblokken. De inschrijving voor de 102de editie is gesloten. Veel wandelaars hebben gelukkig al een slaapplek gevonden, maar nog niet alle wandelaars hebben slaapgarantie. Daarom zoekt vierdaagsebed.nl nog inwoners die een bed te huur hebben voor Vierdaagse deelnemers.

Vierdaagsebed.nl - een initiatief van VVV Rijk van Nijmegen - brengt elk jaar vele honderden wandelaars onder bij circa 800 gastgezinnen. De gastgezinnen bieden, in ruil voor een vergoeding, de wandelaar een comfortabele overnachting en ontbijt. Optioneel is ook de verzorging van een lunchpakket en warme avondmaaltijd.

Hanneline Oosting, adjunct directeur van Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, is erg te spreken over dit unieke staaltje van (Nijmeegse) gastvrijheid: "De inwoners van het Rijk van Nijmegen dragen bij aan de prestaties en de unieke beleving van de wandelaar. En uit de matches tussen wandelaars en gastgezin komen soms leuke contacten voort. Ook dit jaar doen we weer beroep op de gastvrijheid van inwoners, want we zoeken nog bedden! En dan bedoelen we goede, comfortabele bedden en het liefst op basis van volpension. De prestaties van de wandelaars verdienen natuurlijk een goede nachtrust en goede maaltijden."

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via vierdaagsebed.nl of contact opnemen met VVV Rijk van Nijmegen: Per mail via info@vierdaagsebed.nl, telefonisch via 0481 366280 (maandag - vrijdag tussen 09.30-17.30 uur).

Vergoedingen

De Wandelvierdaagse vindt dit jaar plaats van 17 - 20 juli. De vergoeding voor het gastgezin bedraagt 32,20 euro per persoon per nacht, op basis van overnachting met ontbijt. Voor volledig pension (met lunch en warme avondmaaltijd) bedraagt de vergoeding 45,08 euro per persoon per nacht.

Lingewaard 031 Roparun

Team 031 Lingewaard 2018 (foto: P. van Koolwijk)

LINGEWAARD - "Namens Team Lingewaard 031 willen we Huisman Sport bedanken voor het sponsoren van de nieuwe loopshirts. Dit doen ze al net zo vaak als wij aan de Roparun deelnemen namelijk tien keer. Vanwege dit jubileumjaar hebben ze nog een extra teamtenue gesponsord. Er zijn nog veel andere bedrijven die ons gesponsord hebben, zie www.031lingewaard.nl."

De Roparun is een estafetteloop van meer dan vijfhonderd kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

"Wij weten niet van ophouden, omdat het doel ons allemaal aanspreekt en we in de nabije omgeving iedere keer weer geconfronteerd worden met de gevolgen van deze vervelende ziekte. Roparun besteedt de donaties niet aan onderzoek om de ziekte te overwinnen, maar bestemt de gelden voor patiënten en directe betrokkenen om hun leven draaglijker /aangenamer te maken.

Wij zouden het fantastisch vinden als jullie ook een donatie geven om mensen in de laatste dagen van hun leven hopelijk nog een glimlach op hun gezicht te bezorgen. Alle donaties worden direct overgemaakt naar het goede doel zodat we nog meer sponsoren kunnen bedanken."

Voor meer informatie over Roparun: kijk dan even op www.roparun.nl. Direct doneren kan: www.roparun.nl/doneren.html; kies voor Team 031 Lingewaard.

Betuws seniorenorkest krijgt gestalte

HUISSEN - Het Betuws seniorenorkest in oprichting krijgt vorm. De oproep van de initiatiefnemers heeft geleid tot veel positieve reacties en op basis van het aantal definitieve aanmeldingen is de verwachting dat medio september-oktober gestart wordt met de repetities.

De oefenruimte is muziekgebouw het Stedium in Huissen, dat is voorzien van alle nodige faciliteiten. De repetities gaan wekelijks plaatsvinden op de donderdagochtend van 9.45 – 11.45 uur. Orkestleider en arrangeur is Rudy Böhmer, voorwaar niet de minste; hij heeft zijn sporen in de muziekwereld ruimschoots verdiend, onder meer als kapelmeester van de Koninklijke Luchtmacht.

Muzikanten kunnen zich nog steeds aanmelden, graag zelfs. Welkom zijn blazers van hout- en koperinstrumenten, bespelers van snaarinstrumenten, toetsenisten en slagwerkers. Het streven is een orkest te formeren met een kleurrijk klankpalet en een breed scala van speelmogelijkheden in verschillende genres, aantrekkelijk voor een groot publiek.

Afhankelijk van de bezetting wordt muziek op maat geschreven en gespeeld. En de Betuwe kan ruim gezien worden evenals het begrip senior. Voorop staat om samen gezellig en verantwoord aanstekelijke muziek te maken, waarbij het onderlinge sociale aspect niet onbelangrijk is. Lijkt het je wat, meld je dan vrijblijvend aan via seniorenorkest.betuwe@gmail.com onder vermelding van welk instrument je bespeelt. Zin in muziek? Doe mee!

Yoga voor KiKa!

Hanny Leensen (foto: Wilfried de Wildt)

DOORNENBURG - "Op 4 november loop ik, Hanny Leensen, de marathon van New York voor KiKa (www.runforkikamarathon.nl/hanny-leensen). Dit doe ik om één van de doelstellingen van KiKa, nl. de genezingskans van kinderen met kanker te verhogen naar 95%, te realiseren. Hiervoor is veel geld nodig. Met mijn acties wil ik hier een bijdrage aan leveren."

"Daarom organiseer ik op vrijdag 1 juni een yogales. Deze wordt gegeven door Maria Heitbrink en vindt plaats in het Ontmoetingscentrum Doornenburg, Kerkstraat 3 in Doornenburg. De (hatha) yoga van Maria vermindert stress en heeft een zeer gunstig effect op het zenuwstelsel, gewrichten, klieren en organen. Het is absoluut niet prestatiegericht en is toegankelijk voor iedereen! Zie ook www.mariaheitbrink.nl.

De les begint om 19.00 uur en is uiterlijk 20.30 uur afgelopen. Voor koffie en/of thee na afloop wordt gezorgd. De kosten zijn 15 euro per persoon,. die geheel ten goede komen aan KiKa.

Wil je op een ontspannen manier een steentje bijdragen aan KiKa? Geef je dan op via mijn mailadres leensenh@gmail.com Doe dit voor zondag 27 mei. Tip: trek iets aan wat makkelijk zit en het is fijn als je zelf voor een matje zorgt, of iets anders wat een lekker zachte ondergrond heeft."

C. Vermeulen wint eerste vlucht

LINGEWAARD - Op zaterdag 14 april werd de eerste duivenvlucht vervlogen vanaf Geel over een afstand van 108 km. Er waren 252 duiven in concours van negen liefhebbers.

De duiven werden om 12.45 gelost en om 13.51 uur draaide C. Vermeulen als eerste een duif. De snelheid waarmee hij naar huis vloog bedroeg 87 km/uur. 2e. Comb. v. Ingen & Zn., 3e E. v. Aalten, 4e. H. Hegeman, 5e. T. Sas, 6e. L. Joosten, 7e. Comb. Kiezenberg, 8e. P.J.H. v. Ooijen.

Dubbelconcert door Donatus en Tot Zangs!

Protestantse Kerk Bemmel (foto: Steef Weijers)

BEMMEL - Op 27 mei om 14.30 uur vindt in de protestantse kerk in Bemmel (Oude Kerkhof) een optreden plaats van het koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn en het Donatuskoor uit Bemmel. Beide koren staan onder leiding van de enthousiaste en gedreven dirigent Frans Coerwinkel.


Tot Zangs! heeft een tamelijk breed repertoire; en zingt van klassiek tot pop, zowel a capella als met pianobegeleiding; soms ook met een samengesteld gelegenheidscombo. Vorig jaar verzorgde dit koor op dezelfde locatie het concert met de titel 'Een nieuwe horizon', dat toen veel indruk maakte.

De belangrijkste activiteit van het Donatuskoor uit Bemmel is het begeleiden van afscheidsceremonies; het koor wordt daarvoor tot ver buiten Bemmel gevraagd. Daarnaast hebben koor en dirigent ook liederen op het repertoire die ze graag op dit concert ten gehore willen brengen. Het wordt een concert met mooie liederen in een sfeervolle ambiance. De toegang is vrij.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 19 mei (Pinkster-zaterdag)

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, InVoice

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, In B'Tween

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, V. Bulthuis, Chaveriem

Zondag 20 mei (1e Pinksterdag)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, Vormselviering, Mgr. H. Woorts en M. Sanders, St. Caeciliakoor,

10.00 uur: O.L.V Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

09.30 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, N. Sales, Enjoy

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Leonarduskoor

Maandag 21 mei (2e Pinksterdag)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorum

10.00 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters, Schuttersfeest, Herenkoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Kinkelbestuur in gesprek met… Regisseur transformeert Manneneiland tot theaterstuk

(foto: Johan Hesselink)

BEMMEL - Manneneiland is een spektakelstuk geworden. Een mix van toneel, filmbeelden en koorzang. Er worden geen personages uitgebeeld en er is geen dramatisch hoogtepunt. Wel een indrukwekkende slotscène. Het publiek vermaken en een leuke avond bezorgen staat voorop. De Theaterkerk met zijn technische mogelijkheden fungeert als frame. Wij praten met regisseur Ton Schurink en Lia Mur als regieassistent en speler.

Manneneiland gaat over de geschiedenis van Bemmel in en na de oorlog. Een restant van deze geschiedenis is de huidige Sociëteit Het Manneneiland. Zij gaf opdracht tot het theaterstuk, dit ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum. Terwijl oorlog, verzet, onderduiken en evacuatie het natuurlijke decor van ‘manneneiland’ vormde, was de zorg voor gave en goed de kiem van haar ontstaan. Immers, na de evacuatie van de Betuwe bleven de mannen, omringd door water, achter om zorg te dragen voor vee en bezit.

Het theaterstuk is verdeeld in episodes, start op het einde van WO II en loopt door tot het heden. Je ziet de ontwikkeling van een boerendorp tot een moderne leefgemeenschap, aldus Lia. Er zijn spannende sketches, intriges en alledaagse dingen over mensen die een buitengewone rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Bemmel. Herkenbare personages.

Ton: ook vrouwen hebben een belangrijke rol. Zij leveren met humor commentaar op de gebeurtenissen. Als je saaie scènes gechargeerd uitvergroot, wordt het ineens komisch. Het is een echt Bemmels stuk dat niemand mag missen met een mooie muzikale omlijsting van het Nieuw Betuws Kamerkoor.


Jan de Moor en Johan Hesselink

Jaarvergadering van Strijdbaar Angeren

ANGEREN - Op woensdag 16 mei houdt Strijdbaar Angeren haar jaarvergadering. De vergadering is in het dorpshuis en start om 20.00 uur.

In deze vergadering worden de leden bijgepraat over de onderwerpen, die het afgelopen jaar de aandacht hebben gehad. In de vorm van een presentatie zal voorzitter Gerard Rasing een toelichting geven op onderwerpen zoals de A15, woningbouw in Angeren en de ontwikkelingen ten aanzien van de Angerensche -en Doornenburgse buitenpolder.

Uiteraard legt penningmeester Peter Tijssen verantwoording af over de financiën. Gerard Rasing treedt af en is herkiesbaar. Strijdbaar Angeren is nog altijd op zoek mensen uit Angeren die zitting willen nemen in het bestuur. Voor meer informatie kan mencontact opnemen met secretaris Rob Harmsen (Robhamsen@solcon.nl).

Armband gevonden

BEMMEL - Er is een armband gevonden aan de Klappenburgstraat in Bemmel.

De armband lag bij Hét GemeenteNieuws op de stoep en is gevonden op donderdag 10 mei (hemelvaartsdag). Ben jij je armband kwijt? Bel dan Hét Gemeente Nieuws: 0481 464770. Je wordt dan in contact gebracht met de eerlijke vinder.

Rust in Lingewaard

(Foto: Joyce Derksen)

DOORNENBURG - Heerlijke zomerse lentedag in Lingewaard. Fijn om dan de rust op de kunnen zoeken van onze eigen stranden en uiterwaarden. In mijn eigen dorp Doornenburg bijvoorbeeld, aldus Joyce Derksen.

(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)
(Foto: Joyce Derksen)

Enthousiaste Vierdaagse vrijwilligers gezocht!

REGIO - De Nijmeegse Vierdaagse komt er aan en Wandelvereniging Magnus is drukdoende met de organisatie daarvan. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

Wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers of stagiaires vanaf 16 jaar die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen. "Voor op de route zijn wij op zoek naar verzorgers je gaat vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekend lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd of barwerkzaamheden.

Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtend humeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je van harte welkom. In verband met de teambuilding die in zo'n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle 4 de wandeldagen inzetbaar zijn. Kom je van buiten Nijmegen dan bestaat de mogelijkheid om bij ons gratis te overnachten en uiteraard is ontbijt en de warme maaltijd ook gratis! Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken.

Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: janpolman@planet.nl."

Succesvolle organisatie van NK meisjes door VBI

Deelneemsters NK dammen meisjes 2018 (foto: Paul Visser)

HUISSEN - Op verzoek van de dambond organiseerde damvereniging VBI in de meivakantie het NK aspiranten meisjes 2018. Vijf dagen streden acht jonge meiden in ‘t Koelhuis om deze nationale titel. Van Damvereniging VBI deden twee meiden mee: Linsey van Leeuwen en Stefanya Baliakina.

De openingszet werd op 30 april gedaan door wethouder Theo Janssen die de meiden welkom heette in Huissen. Daarna brandde de strijd los. Linsey van Leeuwen deed tot een paar ronden voor het einde goed mee en had zicht op de derde plaats. De twee rondes op 3 mei kwam ze echter niet goed door. Uiteindelijk werd ze toch mooi vierde van Nederland.

Stefanya Baliakina ging wat moeilijk van start. In de tweede helft van het toernooi kwam ze echter goed terug en werd ze uiteindelijk mooi zesde. De duidelijke winnares werd Darja Koullen uit Heerlen. De titelverdedigster werd opnieuw kampioene van Nederland door al haar partijen te winnen.

Toernooileider Jos Lamers reikte samen met Nederlands kampioen algemeen, Alexander Baljakin, de prijzen uit.

OVG klaar voor de Rabobank Clubkas Campagne

GENDT - Zo'n tweehonderd verenigingen in de regio proberen deze weken zoveel mogelijk stemmen te vergaren om daarmee via de Rabobank Clubkas Campagne de clubkas te versterken. Rabobankleden kunnen vijf stemmen verdelen over hun favoriete club of vereniging.

Ook de Gendtse Ouderenvereniging is dit jaar weer van de partij, want het is een onmisbare vorm van inkomsten geworden. Het bestuur gaat daarbij leden die niet over internet beschikken, of het stemmen niet zelfstandig voor elkaar krijgen, actief daar bij helpen. Een telefoontje naar het secretariaat (425450) is voldoende. De brief of e-mail met de stemcode wordt dan opgehaald en verwerkt met de opgegeven voorkeurstemmen.

Bovendien is er op vrijdagmorgen 25 mei van 10.30 tot 11.30 uur de mogelijkheid, om persoonlijk op het secretariaat: Huis te Gendt 4 langs te komen met de brief met stemcode. Onder het genot van 'n kopje koffie, wordt de opgegeven stemvoorkeur dan verwerkt. Ook niet-leden kunnen van deze stemmogelijkheid gebruik maken. Enige voorwaarde is, dat de OVG dan minimaal één stem krijgt toebedeeld. Laat uw stemmen niet verloren gaan, want ze zijn veel geld waard.

Goed genieten van lokale lekkernijen op het Lingezegen Streekfestival

BETUWE - Op zondag 27 mei wordt in Park Bredelaar voor de derde keer Streekfestival Lingezegen gehouden. Na de positieve reacties van voorgaande jaren is de streekmarkt dit jaar nog groter, en uitgebreid met een Buitenkook en BBQ Cook-Out.

Ook dit jaar is er weer een groot terras met ontspannende live-muziek in de pruimenbongerd. Voor de kinderen is er een boerenhindernisbaan, zijn er stoere timmermannen, schmink en nog veel meer creatieve activiteiten. Kortom, voor iedereen is er genoeg te proeven en te beleven in een ontspannen sfeer.

Op de streekmarkt is er dit jaar weer ruimte voor een groot aantal verschillende (ambachtelijke) streekproducten en kunst. Meer dan dertig kramen zijn gevuld met de beste en lekkerste producten. Ook zal er dit jaar weer een parkbiertje worden gebrouwen, wordt er kettingzaagkunst gemaakt en zijn er aaibare boerderijdieren. Naast de streekproducten zijn er ook weer diverse ambachtelijke demonstraties en activiteiten.

Nieuw dit jaar is de cookout, de Buitenkook en BBQ cookout is een buitenkookwedstrijd met circa 15 deelnemers. Het thema van de Cookout is 'Kids'. Deelnemers zullen, naast een vrij gerecht, een gerecht maken door of voor kinderen. Bezoekers van het streekfestival kunnen zich laten inspireren bij de cookout en lekker proeven van de creaties van onze fanatieke buitenkokers.

Het streekfestival wordt georganiseerd door park Bredelaar en haar partners. Entree voor het festival kost drie euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen, parkeren is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht op de facebookpagina of op parkbredelaar.nl.

Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Maandag 21 mei tweede pinksterdag wordt de tweede wedstrijd voor het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

Jongeren horen erbij in Angeren

ANGEREN - Een veel gehoorde klacht binnen de kleine kernen is dat er niks te doen is. Vooral sommige jongeren die zich niet laten binden door sportvereniging, muziekvereniging of anderszins. Enkele lokale organisaties uit Angeren hebben een projectsubsidie aangevraagd bij de Provincie Gelderland.

Een van de projecten, dat gesubsidieerd is heet 'jong in de buurt'. De bedoeling van dit project is dat er in overleg met de lokale jeugd bekeken wordt waaraan behoefte is. Op gezette tijden bruist het in Angeren tijdens dorpsevenementen. Helaas voor een bepaalde categorie sluit dit niet of nauwelijks aan. De jeugd tussen de veertien en achttien jaar is soms te klein of juist te groot; Een biertje kan niet, maar van een luchtkussen springen tijdens Koningsdag worden ze ook niet vrolijk.

Om nu iets voor deze categorie iets te organiseren, gaat niet werken. De jeugd is zelf aan zet. Enkele volwassenen, die betrokken waren bij de subsidieaanvraag, nodigen hierbij alle jongeren van Angeren tussen de veertien en achttien jaar uit voor een pizza-overleg. Naast dat er een, stuk, pizza gegeten kan worden, wordt er ook gevraagd wat ze in Angeren missen en wie er mee wil helpen een en ander voor hunzelf en leeftijdsgenoten geregeld te krijgen. Aansluiting bij hetgeen er in Angeren al is, is een uitgangspunt. Op deze manier wordt geprobeerd de jeugd volwaardig onderdeel van Angeren te laten zijn.Het pizza-overleg is gratis en vindt plaats op vrijdag 1 juni van 18.00 tot 20.00 uur in het Dorpshuis van Angeren. In verband met het aantal te bestellen pizza’s is het noodzakelijk om van te voren op te geven. App of bel naar 06 20601157 (Marcelino).

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 28 mei kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: groentesoep, verse worst, bloemkool en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Lotus Vulgaris

DOORNENBURG - Maandag 21 mei tweede pinksterdag wordt de tweede wedstrijd voor het Koningschap gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij eet- en drinkfestijn De Waay. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

Lezing toponomie bij Historische Kring Angeren

Perceelsnamen Angeren 1800 (afbeelding: R. Melchels)

ANGEREN - Wil je weten waar de naam 'Kniewilligen Dries' vandaan komt? Waarom heet dat stuk land zo? Op dinsdag 22 mei houdt de Historische Kring haar avond met lezing in het Dorpshuis. De zaal is open om half acht. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot maximaal 22.00 uur.

Op 22 mei zal niemand minder dan Robert Melchels dergelijke vragen uit de doeken doen en toelichten. Robert, die zich al vanaf zijn jeugdjaren bezig houdt met de Angerense geschiedenis, is als geen ander gespecialiseerd in de toponomie van Angerense akker-, veld- en perceelsnamen. Zie ook zijn tekening van Angeren rond 1800.

"Als jezelf een naam hebt waarvan je het ‘waarom’ wilt weten, neem het gerust mee naar de lezingenavond en stel hem aan Robert. Tijdens de lezing of zeker daarna zal hij zijn antwoord geven. Nieuwsgierig naar het waarom van namen van Angerense akkers? Kom dan naar de lezing van Robert."

In het tweede deel van de avond neemt Hennie Helsen ons mee aan de hand van vertelsels en of gedichten. In het dialect brengt Hennie ze ‘ter lering ende vermaeck’. Ongetwijfeld zullen ze de nodige glimlachjes opwekken.

Lezing bij Historische Kring Angeren op 22 mei in het Dorpshuis van 20.00 tot 22.00 uur. Zaal open om half acht; de toegang is gratis.

L. Joosten wint wedvlucht vanaf Tienen

LINGEWAARD - Op zaterdag 21 april werd er een vlucht gelost in Tienen over een afstand van 144 km.

Ze werden om 13.00 uur gelost. Om 14.55 uur arriveerde bij L. Joosten als eerste een duif. 2e. C. Neijenhuis, 3e. C. Vermeulen, 4e. H. Hegeman, 5e. Comb. v. Ingen & Zn. 6e. E. v. Aalten, 7e. T. Sas, 8e. Comb. Kiezenberg, 9e. P.J.H. v. Ooijen.

Mogelijk verlies van 'zekere' titel in zaterdag 4A Excelsior Zetten tussen angst en hoop

Sfeerbeeld van dé derby van het Betuwse zaterdagvoetbal; EMM Randwijk-Excelsior Zetten. Joost Akkerman van Excelsior Zetten passt, Coen Sipman van EMM Randwijk mist. Excelsior won met 0-7 bij de aartsrivaal, maar moet vrezen dat het de titel misloopt.

Tekst: Hans Schmeinck

Excelsior Zetten kan een makkelijk einde van de competitie vergeten. Na een vechtpartij uit bij Quick 1888 heeft die club van de KNVB, maar ook Excelsior, vier punten in mindering in het vooruitzicht gesteld. Een beroep daartegen door de Zettenaren loopt maar het kost hen mogelijk de titel in de 'Betuwse' vierde klasse A van het zaterdagvoetbal. Een overzicht in chronologische volgorde.

Zaterdag 21 april: op een zonovergoten sportpark De Leijgraaf wint Excelsior Zetten thuis met enige moeite met 3-1 van Quick 1888. Twee Nijmegenaren krijgen rood en een paar anderen zitten er dicht tegen aan. Desalniettemin zingen de spelers van Excelsior na afloop in de kleedkamer: 'Wij zijn kampioen, wij zijn kampioen!'. Voorbarig? Ach, de roodzwarten staan zeven punten voor op concurrent JVC Cuijk. En hoewel er dan nog vijf duels te gaan zijn weet Excelsior dat het zelf in vorm is en JVC aangeslagen is.

Het bestuur spreekt uit dat de titel misschien wel wordt binnengehaald in de altijd beladen derby bij EMM Randwijk. Trainer Marcel Nijenhuis denkt en zegt hard op: ,,Nee, een week eerder pakken we de titel, op 5 mei bij Oranje Blauw.''

Donderdag 24 april: in de inhaalwedstrijd bij BVC'12 in Beek-Ubbergen gaan de roodzwarten onverwacht en met grote cijfers het schip in: 5-2 verlies. Een totale offday voor de Zettenaren. De eerste speldenprik in de titeldroom is er.

Bewusteloos

Zaterdag 28 april: de planning van de KNVB is op z'n zachtst gezegd hoog ongelukkig. Een week na het tamelijk turbulente thuisduel tegen Quick wacht nu de uitbeurt. Na 20 minuten in Nijmegen gaat het gruwelijk mis, Excelsior-speler Ali Saleh maakt een overtreding, maar de reservekeeper van Quick Mike Wijgers loopt het veld in en slaat Saleh. Een grote vechtpartij is het gevolg. In het tumult raakt een Zettense speler (even) bewusteloos, de naam wordt angstvallig stil gehouden. Het duel wordt gestaakt bij een stand van 1-0 voor Quick.

Zaterdag 5 mei: Excelsior moet weer naar Nijmegen, naar Oranje Blauw. Maar de titel wordt deze dag niet binnengehaald, zoals trainer Nijenhuis eerder voorspelde. Er wordt wel, nipt, gewonnen: 2-3.

Maandag 7 mei: de KNVB spreekt: de voetbalbond stelt zowel Quick 1888 als Excelsior verantwoordelijk voor de vechtpartij op 28 april. Beide clubs krijgen een schikkingsvoorstel van vier punten in mindering en een boete van 400 uro. Dat zou betekenen dat JVC eerste wordt, op basis van een beter doelsaldo. De titel hangt aan een zijden draadje, mede omdat JVC een makkelijk(er) programma heeft.

Dinsdag 8 mei: Excelsior gaat tegen het voorstel in beroep en hoopt door een voor hun gunstige uitspraak van de bond dat de puntenaftrek wordt gecanceld én dat het restant van het duel bij Quick niet uitgespeeld hoeft te worden.

Zaterdag 12 mei: de derby bij EMM Randwijk moet gewonnen worden. Zie kader.

Zevenklapper helpt mogelijk

En het duel bij aartsrivaal EMM levert Excelsior inderdaad een zege op; 0-7 maar liefst. Pepijn Mantel scoort vier keer (uit een vrije trap!), Lucas Geurts twee maal en invaller Martijn Bussing uit een strafschop. Als het verweer van de Zettenaren tegen de strafeis door de KNVB wordt verworpen en de club in punten gelijk komt met JVC Cuijk, kan het doelsaldo nog beslissend worden voor de titel. Dus de zevenklapper is een (voorlopige) pleister op de wonde.

L. Joosten wint wedvlucht vanaf Tienen

LINGEWAARD - Op zaterdag 21 april werd er een vlucht gelost in Tienen over een afstand van 144 km.

Ze werden om 13.00 uur gelost. Om 14.55 uur arriveerde bij L. Joosten als eerste een duif. 2e. C. Neijenhuis, 3e. C. Vermeulen, 4e. H. Hegeman, 5e. Comb. v. Ingen & Zn. 6e. E. v. Aalten, 7e. T. Sas, 8e. Comb. Kiezenberg, 9e. P.J.H. v. Ooijen.

Da Giorgio en Minkhof vinden elkaar bij De Uitdaging

Vrijwilligers van De Minkhof genieten van een heerlijke lunch

BEMMEL - De vrijwilligers van De Minkhof vielen met hun neus in de boter. Hun jaarlijkse uitje op 22 april vond plaats op een zonovergoten zondagmiddag in de buitenruimte van restaurant Da Giorgio aan de Dorpsstraat in Bemmel.

Het restaurant trakteerde hen rijkelijk op tomatensoep vooraf, gevolgd door antipasti, overheerlijke salades en lasagne. Dat alles in ruil voor een tegenprestatie van de timmerlui, die in de werkplaats van De Minkhof de meest fraaie buitenspullen van steigerhout maken.

Tijdens de ruilbeurs de Oost-Betuwse Uitdaging in oktober vorig jaar gaf het Italiaanse restaurant te kennen dat de binnenplaats nog wel wat aankleding kon gebruiken. De Uitdaging laat verenigingen en stichtingen in contact komen met het bedrijfsleven zodat zij producten of diensten kunnen ruilen met een gesloten beurs. Henk van de Krol van De Minkhof stelde uiteindelijk voor om een aantal bloembakken te maken waar het nodige groen in kan gedijen. De vrijwilligers van De Minkhof hielden er een onvergetelijke middag aan over. Meer info staat op www.minkhof.nl.

Inschrijven voor deBol jubnior Avond4Daagse

De voeten van het bestuur van deBolL zijn er ook helemaal klaar voor (foto: deBol Bemmel)

BEMMEL - Heb jij er ook weer zo’n zin in? In die gezellige Avond4Daagse bij deBol in Bemmel? Wij wel! We zijn al heel erg druk met de voorbereidingen want op dinsdag 29 mei gaat-ie alweer voor de elfde keer van start.

Alle kinderen vanaf vier jaar welkom. En als je nog geen acht jaar bent, mag je alleen onder begeleiding van een volwassene mee doen.

Inschrijven
Op de eerste voorinschrijvingsdag, kwamen er in totaal al 500 kinderen met hun ouders langs die graag mee willen wandelen. Was jij toen met vakantie of had papa of mama geen tijd om bij ons langs te komen?

Op woensdag 23 mei tussen 12.00 en 16.00 uur en op zaterdag 26 mei tussen 11.00 en 15.00 uur kun je je ook nog inschrijven. We hebben dan bij Het Wapen in Bemmel een aparte deBol jubnior Avond4Daagse-tafel ingericht waar je kunt inschrijven! Iedereen (dus ook de begeleiding) betaalt inschrijfgeld! Je betaalt bij voorinschrijving vijf euro per persoon.

Kleurplaat
Heb jij op Koningsdag ook zo’n mooie Disneykleurplaat meegenomen en is ie al helemaal ingekleurd? Breng je m dan even bij Het Wapen op 23 of 26 mei, dan bewaren wij m voor je en hangen we m in de vierdaagseweek op in het startbureau!

Rabobank ClubkasCampagne
Ook st. deBOL doet mee aan de Rabobank ClubkasCampagne 2018. Precies in de week van de A4D kun je je stem uitbrengen op de verschillende verenigingen. Wij zouden het super vinden als er ook een stem wordt uitgebracht op stichting deBol!

Meer informatie kun je krijgen via stichting deBol: www.debolbemmel.nl, stichting.debol@planet.nl of 06 27507051.

9 / 28

10 / 28

Volleybalclub Hexagon sluit mooi seizoen af

ANGEREN - Dit jaar was het voor beide dames teams van Hexagon de doelstelling klassebehoud en voor dames 2 ook nog proberen te promoveren. Beide teams zijn geëindigd op de zesde plaats.

De heren strijden al jaren in de tweede klasse. Onder andere door blessures hadden ze op momenten minieme bezetting. Met als gevaar kans op degradatie. Door hun vechtlust is het gelukkig niet zo ver gekomen. De heren zijn tiende geworden.

Hexagon kan nog steeds nieuwe leden plaatsen. Voor de damesteams worden ervaren speelsters gezocht, die het komend seizoen in de NeVoBo volleybalcompetitie willen spelen. Daarnaast kan de vereniging nog ervaren spelers gebruiken voor het herenteam. De competitieteams komen uit in de tweede en derde klasse. Er is ook altijd ruimte om nieuwe (beginnende) leden binnen de club te plaatsen.

De trainingsavond voor dames en heren is op maandag in het Dorpshuis in Angeren. In mei en juni kan je gratis meetrainen van 20.00 tot 21.30 uur.

Verder is het mogelijk om op vrijdagavond recreatief te volleyballen tussen 21.30 en 23.00 uur en daarna gezellig met z’n allen een drankje nuttigen aan de bar in het Dorpshuis. Meer informatie over de vereniging staat op www.vchexagon.nl, voor info mail naar info@vchexagon.nl. Volleybalclub Hexagon is een gezellige vereniging waar ruimte is voor competitie- en recreatief volleybalspelen.

Lentestruintocht in de Gendtse polder

(foto: Gijsbert Peelen)

GENDT - De lente is inmiddels een maand oud en heeft zich in volle pracht ontplooid. Ontluikende knopen onthullen de schoonheid van de daarin opgesloten bloemen. "Wij gaan een tocht door ooibos en buitenpolder maken op zoek naar planten, bloemen en andere natuurverschijnselen."

"We zoeken antwoorden op vragen, waarom sommige bloemen juist deze bepaalde vorm hebben en waartoe nectar dient. We kijken welke bladvormen we tegenkomen en hoe planten, dieren gebruiken om te helpen bij de bevruchting en hoe ze vraat proberen te voorkomen.

In de buitenpolder gaan we op zoek naar vogels. Mogelijk zijn er grutto’s en tureluurs te bewonderen of een jagende torenvalk. Misschien zwermen de oeverzwaluwen over het water om insecten te vangen voor hun jongen. Beversporen zijn er zeker te verwachten, en met wat geluk zien we een ree.

Op zondag 20 mei kan iedereen samen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk de bloemenpracht in de Gendtse polder bewonderen. Samenkomst om 13:45 uur en om 14.00 uur start er een excursie bij de Kaakse dam in Gendt bij het nieuwe fietspad. De tocht duurt tot ongeveer 16.15 uur.

Met de juiste kleding, is het een prima kans om het hoofd leeg te laten waaien. Tip: laarzen aan, regenkleding en verrekijker mee. De tocht is niet geschikt voor minder-validen. Kosten voor volwassenen zijn drie euro. Voor kinderen (welkom vanaf zes jaar) zijn de kosten 1,50 euro. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Voor nadere informatie: Jos Peters 06 10766778.

Rode Kruis partner bij Exodustocht

Hulppost bij Exodustocht (foto: Wim Woudt )

HUISSEN - Thematisch vinden het Rode Kruis en het Exoduscomité elkaar in de aandacht voor burgers in oorlogstijd. Tijdens de oorlogsperiode '44-'45 was het ook het Rode Kruis, dat de evacuees begeleidde. Het is daarom al jarenlang de Goede-Doelenpartner voor de Exoduswandeltocht.

U helpt het Rode Kruis wanneer u de wandeltocht mee loopt. Per deelnemer betaalt het Exoduscomité een vast bedrag aan het Rode Kruis dat mede daardoor haar goede werk voort kan zetten. Op de dag van de tocht verlenen de Rode Kruismensen hulp aan wandelaars met lichamelijke ongemakken zoals blaren prikken en opvang. Deze samenwerking komt uit een diepgewortelde behoefte om elkaar vanuit het thema van de burger in oorlogstijd te versterken.

In de oorlog werd iedereen gedwongen te vluchten: jong en oud, arm en rijk. Bij de Exodustocht is daarom het uitgangspunt dat iedereen in principe moet kunnen meedoen.Om die reden zijn er liefst zes afstanden. Voor de kinderen, (groot-)ouders is de korte afstand van 5 of 10 kilometer wellicht interessant. De afstanden lopen via de 17, 25, 42 kilometer op tot liefst de 50.

Onderweg is er weer op diverse plekken vertier en genietend van de natuur kan men menige WO II-markering zien. Terugkomend in Huissen Centrum is er muziek en zijn er voldoende terrasjes om de loper rust te geven. Bij startplaats De Buitenpoort ligt een pracht ereteken op de loper te wachten. Iedereen is dus welkom op deze unieke tocht. Ter plekke inschrijven kan natuurlijk. Kijk voor inschrijven met korting en info op www.exodustocht.nl.

Ik zie ik zie, wat jij niet ziet

Kerktoren (foto: pg huissen)

HUISSEN - De titel van dit stukje roept vast herkenning op: een spelletje in de auto als de reis te lang gaat duren. Vroeger op kinderpartijtjes. Aankomende zondag is het pinksteren, het meest onzichtbare feest van de kerk volgens velen.

Met kerst en pasen valt er nog iets te zien waarin en waardoor je kunt gaan geloven, maar pinksteren? Ik bewaar al jaren een mooie haiku van Louis Tiessen: “Nooit gezien de wind / maar waar de bomen buigen / gaat hij voorbij.”
De wind, spirit , de geest. Je ziet hem in het voorbijgaan in andere dingen. Opbollende lakens aan een waslijn. Kromgebogen scholieren die tegen de wind in trappen. Soms zie en voel je iemand die er niet meer is, in het voorbijgaan, een moment, een flits, een ademtocht. Als mijn broer een toespraakje houdt, is het alsof ik mijn vader hoor. Niemand anders zal dat zien, maar ik zie op zo’n moment wat jij niet ziet. Geest is adem om te leven, een zachte fluisterstem. Een storm die met zacht geritsel in de tuin begint. Pinksteren is niet de harde stoere zichtbare kerktaal, maar een lieve zachte fluisterstem. Kijk daar, licht! Kom op, doorgaan!

Matthijs Glastra.

Protestantse Gemeente Huissen
Zondag 20 mei Pinksteren 10 uur Pinksterfeest met medewerking met gospelkoor Promises
Elke vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur. Van harte welkom!        

Dynamictennisvereniging Gendt timmert aan de weg

Impressie van dynamictennis (foto: G.Vink)

GENDT - Old Dutch Gendt -onderdeel van het SWOG- wil met een posteractie uit de anonimiteit treden en op deze manier het dynamictennis onder de aandacht brengen met als doel mensen te interesseren om kennis te komen maken met deze bijzonder leuke sport.

"Wij danken de winkeliers in Lingewaard en met name Gendt dat ze genegen zijn geweest om deze posters in hun zaak op te hangen." Op 12 mei tijdens het Galmproject in De Bongerd in Bemmel heeft men ook kennis kunnen maken met dynamictennis. Spelers en speelsters van de vereniging Old Dutch uit Gendt gaven hier demonstraties en nodigden deelnemers aan fitheidstest uit om hier een balletje mee te komen slaan, waardoor ze ontdekten wat voor een leuke sport dit is.

Dynamictennis lijkt veel op tennis maar wordt op een veel kleiner veld gespeeld. Het veld heeft de afmetingen van een badmintonveld, hierop staat een net dat even hoog is als bij normaal tennis. Omdat de deelnemers kort bij elkaar staan wordt er gespeeld met een softbal om te voorkomen dat men elkaar verwondt. Men speelt met een kort lichtgewichtracket, zodat blessures als tennisarm en schouderklachten weinig of niet voorkomen.

Kom op een dinsdag- of donderdagmiddag in sporthal Walburgen van Gendt eens kijken. We spelen van 15.00 tot 16.30 uur. Potentiële nieuwe leden mogen vier keer gratis meespelen en daarna beslissen of ze lid willen worden.

Omdat het een sport is voor alle leeftijden willen we bij voldoende deelname voor de werkenden en studerenden de zaal op een avond gaan huren, zodat deze groep zich ook bij de dynamictennisvereniging kunnen aansluiten.

15 / 28

Column

Wachten

Sinds de invoering van de OV-kaart heb ik me voor het eerst door breng naar huis laten brengen. Het openbaar vervoer was een emotionele ervaring. De reis ging van het CWZ ziekenhuis naar huis. Ter inleiding, mijn leven ziet na weer een tia er ineens anders uit. Vroeger was je genoodzaakt om de buschauffeur te vertellen waar je naar toe wil. Met de OV kaart niet. Ik kon mijn tijdelijk spraakgebrek voor me houden door quasi nonchalant de OV kaart tegen een piep-ding houden. Alsof ik dagelijks in de bus stap. Op het Centraal Station geen vertrouwde bushalte, maar een rits opstaplaatsen met digitale beeldschermen. Gelukkig was mijn geliefde bij me. Maar ze moppert, want onze overstap duurt 20 minuten. Met vertraging van 3 minuten, zo leest ze als ervaren OV-er op de display. Mijn gedachten gaan terug naar CWZ. Wachten in de wachtkamer van de Eerste Hulp. Wachten op het onderzoek. Wachten op de uitslag. Wachten op opname. Wachten op warm eten. Tevergeefs het is al laat in de avond. De volgende dag vier uur wachten op een dokter die me naar huis mag laten gaan. Uren wachten in een ziekenhuis nemen we voor lief. Voor een paar minuten in een haastige samenleving op de bus wachten, dan breek de hel los. Thuis las ik dat de gevolgen van een hersenletsel voor iedereen verschillend kan zijn. Ook emotioneel. Sneller boos, sneller in tranen raken of milder worden. Weer een ander lijkt juist een overmatige vrolijkheid te hebben. In een flits vliegt me de vorming van een nieuwe college voorbij. Ik kan niet wachten. De VVD, LBL, CDA en lingewaard.NU willen graag verder. CDA-wethouder Theo Pere gaat met pensioen en heeft al een opvolger gevonden. De drie overige wethouders lijken hun goed betaalde baan met pensioenopbouw te behouden. Ik ben emotioneel, overmatig vrolijk en mild. De wethouders doen het voor volk en vaderland. Dus ook voor mij. Snif.
Sjaak

Zwanentocht en Avondvierdaagse in Huissen

HUISSEN - Voor de vierde maal organiseert wandelsportvereniging Nooit te Ver op tweede pinksterdag 21 mei de Zwanentocht. De afstanden zijn 5 – 10 – 15 – 25 en 40 kilometer.

De startplaats is in de Rijnstede aan de Jongstraat 3 in Huissen. De starttijden zijn voor de 25 en 40 km vanaf 07.00 uur en de andere afstanden vanaf 09.00 uur. Voor de vierdaagse lopers een goede training maar ook voor jong en oud, die geen vierdaagse lopen een mooie tocht.

De 39e avondvierdaagse is van dinsdag 5 - vrijdag 8 juni Ook hier wordt gestart in de Rijnstede aan de Jongstraat 3 De startijd is tussen 18.30 tot 19.00 uur. Voor ehbo is gezorgd. Het inschrijfgeld is 3,50 euro. Voor wie zich voorinschrijft is het drie euro; dit kan vanaf dinsdag 22 mei bij de adressen H. de Winkel, Berhardstraat 24; Th. van Lent Doelenstraat 39 en C. Damen- Bles. Berkenstraat 61. Op Praam 8 kunt u niet meer inschrijven. "Op 30, 31 mei en 1 juni tussen 13.00 en 16.00 uur staan we met een kraam bij Jumbo op het winkelcentrum De Zilverkamp. Daar kunt u ook voorinschrijven. We hebben ook dit jaar weer de medewerking van veel vrijwilligers om alles in goede banen te leiden."

Bemmel on the Beach Part VII

BEMMEL - Voor de zevende keer organiseert rugbyclub Betuwe het evenement 'Bemmel on the Beach' op het Kinkelplein in Bemmel. Een weekend vol zand, rugby, volleybal en gezelligheid. Komt u ook een kijkje nemen?

In het weekend van 1 tot 3 juni worden er diverse activiteiten georganiseerd op een midden in het dorp gecreëerd zandstrand van 30 bij 60 meter. Ook dit jaar is er weer een vol programma met op vrijdag 01 juni:

· Rugbyclinics voor scholen; ook dit jaar is de animo zo groot dat er de hele dag training gegeven zal worden aan kinderen van 10 tot 14 jaar (09.30 – 15.00 uur).

· Rugbytraining voor de jeugd van Rugbyclub Betuwe (18.30 – 20.00 uur).

· En als afsluiting voor deze dag: rugbytoernooi voor niet-rugbyers (20.00-22.00 uur).

Zaterdag 02 juni ziet het programma er als volgt uit:

· Rugbytoernooi voor onze kleinste leden: 6 tot 12 jaar oud van 09.00 – 12.00 uur.

· En vanaf 13.00 uur een Beachvolleybaltoernooi voor vriendenteams (nog enkele plekken beschikbaar). Je speelt 6 tegen 6 en in jouw team zitten 2 dames, elke ronde zijn er verrassende prijzen te winnen.

· Vanaf 20.30 uur is er een Beachparty in café De Roskam.

Zondag 03 juni:

· Rugbytoernooi voor de jeugd van 13 tot 18 jaar oud, van 09.00 – 12.00 uur.

· En als klap op de vuurpijl vanaf 13.00 uur het zeer spectaculaire Beachrugbytoernooi voor de senioren met clubs uit heel Nederland. Beachrugby wordt door teams van zeven personen gespeeld, over twee helften van zeven minuten. Dat kan niet anders dan voor vuurwerk zorgen.

Rondom het Beachveld op het Kinkelplein zorgt de horeca voor een groot en gezellig terras, waar u van harte welkom bent om sport te komen kijken onder het genot van een drankje! Voor de kinderen is er een grote zandbak om zich in uit te leven.

"Dit alles is niet mogelijk zonder de hulp van onze hoofdsponsors: onder andere Café61, café De Roskam, & Heijting Milieuservice. Maar ook onze andere sponsors zijn zeer belangrijk, zij hangen ook dit jaar met vlaggen en reclameborden langs het veld. Heb jij vragen of wil jij meedoen aan Bemmel on the Beach als niet rugbyer of met het Beachvolleybaltoernooi? Mail naar: bemmelonthebeach@hotmail.com."

Het was weer lachen!

Toneelgezelschap Jong Belegen speelt voor onze gasten en vrijwilligers (foto: Marijke Slootman)

HUISSEN - 'Een heerlijke middag gehad' bij de Zonnebloem afdeling Huissen. Deze reactie kwam er van een van onze gasten die die middag daverend kon lachen om al de kostelijke grappen van het toneel gezelschap Jong Belegen.

Het stuk ging over Boer Hendrik en zijn nieuwe buren en midden op het podium van De Valom werd Hendrik letterlijk in zijn hemd gezet. De middag werd compleet gemaakt met lekkere drankjes en hapjes. Fijn om er weer eens een middag uit te zijn.

Primeur met pinksteren: Lente in Doornenburg

DOORNENBURG - Op tweede pinksterdag maandag 21 mei wordt voor de eerste keer het evenement 'Lente in Doornenburg' georganiseerd.

Voor de organisatie van het evenement heeft een aantal Doornenburgse verenigingen en organisaties de handen ineengeslagen: Ontmoetingscentrum Doornenburg, Sportdorp Doornenburg, Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderdmorgen, Kinderdorp Stikido en de Slagwerkgroep Sint-Caecilia zorgen voor een gezellige en sportieve middag waarbij er voor ieder wat wils te vinden is.

Vanaf 12:00 uur vinden er verschillende activiteiten plaats op en rond het dorpsplein. Er is een gezellige braderie, sport en spel voor jong en oud en een demonstratie van de wereldkampioenen percussie Slagwerkgroep Sint-Caecilia in het ontmoetingscentrum. Verder schieten oud-schutterskoningen om de Keizerstitel 2018 en doen de junioren van de schutterij dat voor de titel Jeugdkoning 2018. Alles natuurlijk onder deskundige begeleiding van de schutterij. Ook verschijnt Clown Click op het dorpsplein, en hij brengt zijn gloednieuwe circus mee!

Op het dorpsplein zijn verder gezellige terrasjes ingericht en is er een springkussen voor de allerkleinsten. Een dag vol activiteiten in Doornenburg, die niemand niet mag missen!

Dag van het Kasteel

Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Op 21 mei, tweede pinksterdag doet kasteel Doornenburg weer mee aan de Dag van het Kasteel. Het thema van dit jaar is: 'Verborgen verhalen verteld'. En die verhalen zijn er genoeg! Kom die dag naar ons kasteel om het verhaal te ervaren over het leven van de laatste bewoner van Kasteel Doornenburg: Maria Clara von Delwig.

"En wie was zij ook al weer? We nemen onze bezoekers op deze speciale dag mee terug in de tijd, om kennis te maken met de Barones, die vol ideeën en plannen zit. En natuurlijk ontmoet u ook haar personeel; dat zijn best doet om die plannen te laten slagen! Om 11:00 uur starten we met deze kennismakingstocht voor gezinnen. Ieder heel uur wordt deze gezinsrondleiding herhaald.

Op de halve uren zijn er rondleidingen voor volwassenen. De eerste start om 11:30 uur. De laatste rondleiding start om 15:30 uur. De toegangsprijzen zijn vijf euro voor kinderen van 4 tot 13 jaar en acht euro voor 13 jaar en ouder.

Betaalbare rijlessen na behalen van schooldiploma!

ARNHEM – Is uw zoon, dochter, kleinzoon of kleindochter ook geslaagd voor hun schooldiploma? Geef ze dan een topcadeau, waar nog jaren over gesproken wordt of profiteer zelf van betaalbare rijlessen. Start vandaag nog met autorijlessen van Rijschool Simpelweg.

De ervaren rijinstructeur Bjorn Lodder geeft zijn leerlingen les in een Volkswagen Polo (nieuwste uitvoering). En in de maanden mei, juni en juli 2018 biedt hij aantrekkelijk geprijsde lespakket, waar bij aanschaf ervan ook nog eens een proefles gratis is!

In dit vak is Bjorn een kanjer en geliefd bij zijn leerlingen. Het is een plezier om bij Bjorn van Simpelweg te lessen. Hij spreekt de taal van zijn leerlingen en weet hen op een efficiënte en prettige wijze te motiveren. Bijzondere aandacht is er voor leerlingen met faalangst.

Bjorn van Rijschool Simpleweg hanteert flexibele lestijden. Het is mogelijk om zowel overdag als
's avonds en ook op de zaterdag te rijden. Theorie kan worden gevolgd via internet volgens de speciale iTheorie. Eventueel aangevuld met een extra boek van de rijschool.

Het werkgebied van Rijschool Simpelweg is Arnhem, De Betuwe, Lingewaard en omgeving.
Meer informatie staat op de website www.rijschoolsimpleweg.nl. Met ook filmpjes over zowel de gang van zaken tijdens het theorie- en praktijkexamen. "Ik verwelkom je graag bij Rijschool Simpelweg en wens je alvast veel rij-plezier!", aldus Bjorn Lodder.

Speciale actie:
30 (uur) rijlessen inclusief een tussentijdse toets,I-theorie en een GRATIS proefles! Nu slechts voor 1150 euro!

Rijschool Simpelweg, Ulvenhoutstraat 22, Arnhem; www.rijschoolsimpelweg.nl; 06 43729029.

Avondwandelvierdaagse in Gendt

GENDT - Afgelopen week hebben de inwoners van Gendt en Doornenburg het programmaboekje weer mogen ontvangen van de achtste editie van de Avondwandel-4-daagse voor de schooljeugd. Evenals voorgaande jaren is er voor de jongste jeugd een route uitgestippeld van 3,5 en voor de oudere jeugd een van 7 kilometer. Op een meter meer of minder wordt niet gekeken.

Dit jaar vindt de tocht der tochten een paar weken later plaats dan normaal het geval is (van 5 tot en met 8 juni), maar door de schoolvakanties en het jeugdsportkamp van de Bataven, was er niet zoveel ruimte meer in het overvolle kinderprogramma deze weken. Een aantal kinderen zal na het jeugdsportkamp nog wel vermoeid zijn, voor de stoute wandelschoenen weer aan kunnen trekken.

Het programmaboekje is weer uit en deze is mogelijk gemaakt door vele plaatselijke sponsoren. Door hun bijdrage aan het boekje hebben we ook voor deze editie het inschrijfgeld op het lage bedrag van 2,50 euro kunnen houden. En hiervoor krijgen de kinderen natuurlijk de medaille bij de grootse intocht op de vrijdagavond. Maar elke avond ontvangen ze ook een verkoelend drankje en een snack of stukje fruit. Zoals al jaren worden deze hapjes gezamenlijk verzorgd door Albert Heijn Gendt en door de Coöp in Gendt. Ook Wijs IJs verzorgt dit jaar weer een lekker ijsbolletje en natuurlijk glijden de gehaktballetjes van Slagerij Buurman in vele monden naar binnen. De geluidsinstallatie op het sportpark wordt al jaren ter beschikking gesteld door Euronics Eltink uit Bemmel.

Voor de muzikale omlijsting verzorgt dweilband 'Fanfare word je Zeeziek' op woensdagavond een optreden op het grasveld bij het oude Gemeentehuis en speelt 'Orkest Eigengereid' dit jaar voor het eerst op het pleintje bij Sint-Josef.

Op de avond van de intocht zullen de deelnemers weer een prachtige roos uitgereikt krijgen van Bloemsierkunst de Gent en gaan de kinderen onder de muzikale begeleiding van harmonie Sint-Caecillia en de jeugdband van Sint-Sebastianus de laatste meters door de dorpskern van Gendt wandelen.

Zomerlidmaatschap bij Tennisclub Bemmel

BEMMEL - Tennisclub Bemmel biedt elke zomer tennis aan voor voetballers, hockeyers en andere teamspelers, die een zomerstop hebben van hun eigen sport. Ook sporters die veel binnen sporten en in de zomer lekker naar buiten willen zijn welkom bij TC Bemmel!

Het zomerlidmaatschap is een compact lidmaatschap van juni tot en met september, waarbij deelnemers kunnen spelen wanneer het hen uitkomt. Ideaal dus om samen met je teamgenoten actief te blijven in de zomer en fit weer aan het nieuwe seizoen te beginnen. Dit zomerlidmaatschap geldt voor vier maanden en kost 75 euro per persoon. Het lidmaatschap stopt automatisch per 1 oktober.

Je ontvangt een officiële KNLTB-pas waarmee je zelf een baan kunt reserveren. Meld je met iemand anders aan en ontvang samen gratis een blik nieuwe ballen! Meer info of aanmelden? Kijk op www.tennisclubbemmel.nl of mail naar sec@tennisclubbemmel.nl.

Maandag 2e Pinksterdag all-in-concert bij De Gulle Goedzak in Huissen Uniek evenement met singer/songwriter Dick van Altena...

HUISSEN - Dat wordt drie sessies lang genieten van de liedjes van de Betuwse zanger. De Gulle Goedzak zorgt voor volop heerlijke hapjes tussendoor, terwijl ook nog eens alle drank bij de all-in-concertprijs is inbegrepen. Een middagje volop vertier en entertainment voor 22,50 euro!

Om 15.00 uur zal Dick Altena met zijn eerste van drie liedjesronden starten: Betuwse liedjes, country en liedjes uit de jaren zestig. De zaal is open om 14.30 uur. Telefoonnummer (026) 3259717 / 06 53812300 en degullegoedzak@hetnet.nl.

Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

Zwerfafval na zomerse avond

Zwerfafval na een zomerseavond/nacht in de Bemmelse uiterwaarden woensdagochtend 9 mei.

BEMMEL - Woensdagochtend 9 mei door Jan Heijmen op de gevoelige plaat vastgelegd: zwerfafval na een zomerseavond/nacht in de Bemmelse uiterwaarden.

Mixed Moves collecteert voor Oranje Fonds in Lingewaard

LINGEWAARD - In Lingewaard wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. Dansvereniging Mixed Moves uit Doornenburg doet deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte.

Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Gelderland. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisatie draaiende houden. In Nederland zijn veel mensen die om verschillende redenen niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat zij geen sociaal netwerk hebben en eenzaam zijn, in armoede leven of een beperking hebben. Het Oranje Fonds vindt dat niemand zich buitengesloten zou moeten voelen en steunt projecten die mensen met elkaar verbinden. Verenigingen en stichtingen zorgen voor die verbinding. Daarom gaan zij tijdens de Oranje Fonds Collecte langs de deuren om geld op te halen.

Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Gelderland. Denk hierbij aan projecten die eenzame mensen koppelen aan een maatje of die mensen met schuldenproblematiek helpen hun financiën weer op de rit te krijgen.

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen volledig besteed aan organisaties en projecten die Nederland socialer maken. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

René van Zadelhoff heeft de snelste vanuit Niergnies

René van Zadelhoff (foto: Chantal Staal)

HAALDEREN - Op zaterdag 5 mei werden de duiven gelost vanuit Niergnies (269 km) om 8.30 uur. Het was weer René van Zadelhoff, die de eerste prijswinnaar had bij De Vliegende Post in Haalderen waar zestien leden gezamenlijk 305 duiven inkorfden. Voor deze duif was het de tweede keer dit seizoen dat ze een eerste prijs won in de vereniging.

Tijd van 12.24.13 werd de duif geklokt met een snelheid 1145,530 p/min. Door de wind die uit het oosten kwam was de snelheid veel lager dan vorige week. Laatste prijswinnaar van de vereniging was de vijftiende duif die thuis kwam op 12.53.38 van René van Zadelhoff uit Bemmel.

Uitslag als volgt:

René van Zadelhoff 26 mee 15 pr. 1,7,8,15,19,20,22,25,38,45,49,53,61,65,77.

Comb. Weijers 71 mee 11 pr. 2,10,11,30,36,46,55,58,69,71,75.

Dirk Peters 20 mee 11 pr. 3,9,12,14,17,31,32,35,50,59,60.

L. Meijberg 10 mee 2 pr. 4,63.

H.J. de Wijse 15 mee 10 pr. 5,16,26,27,28,34,57,67,68,74.

Comb. Muller de Wijse 19 mee 6 pr. 6,37,39,40,51,76.

Chr. Graven 18 mee 9 pr. 13,18,23,24,42,54,56,72,73.

H.J.A. Leemreise 26 mee 7 pr. 21,29,33,41,47,66,70.

J. Evers 12 mee 1 pr. 43

L. Meijer 24 mee 1 pr. 44

Th. Rutjes 15 mee 3 pr. 48,52,64.

T. Tinnebroek 9 mee 1 pr. 62

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 19 mei halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Vrouwen gezocht

Repetitie van het Lingewaards Mannenkoor (foto: Hans Koster)

HUISSEN - Vrouwen gezocht? Tot nu toe werden er alleen mannen gezocht, maar nu ineens vrouwen gezocht?

Verklaar u nader! Wel, het zit zo. Als het Lingewaards Mannenkoor mannen zoekt en daartoe menig artikel schrijft in onderhavige krant; dat het resultaat tot nu toe uiterst mager is en dat dan weer wil zeggen dat het zoeken van mannen een vruchteloze bezigheid is gebleken. Maar hoe dan verder? Hoe komen we wel aan het door ons gestelde doel?

We menen de oplossing gevonden te hebben: we moeten de dames inschakelen om hun mannen, hun vrienden, hun buurmannen te activeren op te staan uit hun lethargische houding, de rug te rechten en uit volle borst de meest fraaie melodieën ten gehore te brengen. Het bezorgt u ook een lekker rustige avond: U bent de baas over de tv! Win-win dus!

We zingen en oefenen onder de bezielende leiding van dirigent Arno Vree. Zoek ‘m maar eens op op het internet, dan weet je wat we bedoelen. Het Lingewaards Mannenkoor (ook te vinden op internet!) oefent op dinsdagavond in het Stedium aan de Muntstraat 10 in Huissen van 19:45 tot 21:45 uur. Daarna is er ruimte en tijd voor verstandige kout en een potje kaarten. U ziet het: ook het leven van uw man kan stukken aantrekkelijker worden als u hem een beetje pusht. Bij vragen mag u altijd even bellen met de secretaris van het koor: Theo Vermaas, telefoonnummer 026 3257408. Laat u maar horen, dames en bij voorbaat dank voor uw moeite!

Bemmel krijgt groene woonwijk zonder gas

De grens van de toekomstige woonwijk De Plakse Wei (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De nieuwe woonwijk in Bemmel wordt groen, landelijk, dorps, zonder gasaansluiting en eisen aan de erfafscheidingen. Met meer ambitieuze uitgangspunten is De Plakse Wei de procedure begonnen. De woonwijk biedt ruimte voor bijna zestig woningen. Het college denkt in augustus het gewijzigde bestemmingsplan voor vaststelling aan de gemeenteraad aan te kunnen bieden.

Zoals het er nu naar uitziet bestaat het plan uit tien vrijstaande woningen, twintig twee-onder-een-kappers en 26 rijtjeswoningen. Gelijktijdig worden door particulieren een woning gebouwd op De Plak en Plakselaan. De definitieve invulling van de woonwijk komt later. Dit wordt aan de markt overgelaten, meldt het college. “Dit verzekert een vraaggericht woningbouwprogramma en snelle afname van de woningen.” Het maximum is zestig woningen.

De Plak is een oeverwal en vermoedelijk het oudst bewoonde deel van Bemmel. Sporen gaan zelfs terug naar de prehistorie. De oeverwal wordt de grens van De Plakse Wei.
De landelijke sfeer van De Plak is het uitgangspunt voor bebouwing van de nieuwe wijk. Alle vrijstaande woningen komen op royale kavels. De woonblokken worden niet langer dan zeven woningen

De opstellers van het beeldkwaliteitsplan gaan uitvoerig in op de erfafscheidingen. Voor behoud van het groene en landelijke karakter, zo is het argument.

Volledig stenen muren of houten schuttingen zijn niet toegestaan. Geen betonnen wanden en geen golfplaten. In principe wordt het een groene haag of een begroeid hekwerk. Samengevat is een erfafscheiding duurzaam vormgegeven en heeft tenminste voor zeventig procent een groene uitstraling.

Doe mee aan het Lingewaards Dictee! 'Maak vouten foor het goede doel'

Schrijvende deelnemers dictee 2017 (foto: Clemens Hendriksen)

BEMMEL - Rotary club Lingewaard houdt op vrijdag 8 juni voor de 12e keer het Lingewaards dictee in OBC De Essenpas in Bemmel. Het dictee is een jaarlijks terugkerend evenement voor iedereen die van taal houdt. Het belangrijkste aspect is naast het op speelse wijze toetsen van de kennis van de Nederlandse taal, het inzamelen van geld voor een midwinterdiner voor alleenstaande ouderen.

De schrijver van het dictee is dit jaar Ruud Bökkerink. Eerdere dictees bleken een succes met deelnemers, jong en oud, en vooral een mooie opbrengst voor het goede doel. Deelnemen kan als bedrijf met een bedrijventeam, kosten zijn 260 euro inclusief afkoop van alle gemaakte fouten of deelnemen als particulier team (sportclub-, buren-, collega's-, vriendenteam) kosten 35 euro plus 35 eurocent per gemaakte fout. Een team bestaat uit vier personen. De teams strijden om de ‘Lingewaards-dicteetrofee’. Er zijn individuele en teamprijzen.

Het programma start om 19.00 uur. Rond 21.30 is de prijsuitreiking onder het genot van een hapje en een drankje. Leerlingen van het OBC kijken onder begeleiding van hun docent Nederlands het dictee na. In die tijd krijgen alle deelnemers alvast tekst en uitleg over de juiste schrijfwijze.

Wil je weten hoe het gesteld is met je kennis van de Nederlandse taal? Doe dan mee voor het goede doel. Meld je aan op www.lingewaardsdictee.nl. Voor bedrijven is er de mogelijkheid het dictee te sponsoren zonder deel te nemen. Kijk op www.lingewaardsdictee.nl onder de tab aanmelden/sponsoring.

Dansvereniging Mixed Moves collecteert voor Oranje Fonds in Lingewaard

LINGEWAARD - In Lingewaard wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. Dansvereniging Mixed Moves uit Doornenburg doet deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte.

Met de opbrengsten steunen zij projecten die bijvoorbeeld eenzaamheid en armoede bestrijden in Gelderland. Daarnaast kunnen zij hiermee hun eigen organisatie draaiende houden. In Nederland zijn veel mensen die om verschillende redenen niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Bijvoorbeeld omdat zij geen sociaal netwerk hebben en eenzaam zijn, in armoede leven of een beperking hebben. Het Oranje Fonds vindt dat niemand zich buitengesloten zou moeten voelen en steunt projecten die mensen met elkaar verbinden. Verenigingen en stichtingen zorgen voor die verbinding. Daarom gaan zij tijdens de Oranje Fonds Collecte langs de deuren om geld op te halen.

Deelnemende organisaties mogen de helft van de opbrengst houden en besteden aan een eigen doelstelling. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld iets extra's doen voor hun doelgroep of hun vrijwilligers, of noodzakelijk onderhoud bekostigen. De andere helft van de opbrengst wordt door het Oranje Fonds besteed aan sociale projecten in Gelderland. Denk hierbij aan projecten die eenzame mensen koppelen aan een maatje of die mensen met schuldenproblematiek helpen hun financiën weer op de rit te krijgen.

Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal, geldverkeer) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. De afdracht van de volle collectebussen wordt in de meeste plaatsen verzorgd door de RegioBank. Hierdoor wordt elke euro uit de collectebussen volledig besteed aan organisaties en projecten die Nederland socialer maken. Dat maakt de Oranje Fonds Collecte uniek.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 19 mei halen leden van de harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Spraakontwikkeling bij kinderen 'Mijn kind spreekt sommige klanken niet goed uit….'

LINGEWAARD - In de spraakontwikkeling van kinderen kunnen zich problemen voordoen. Het kan zijn dat klanken niet goed worden gemaakt of vervangen worden door een andere klank. Het komt ook voor dat kinderen een klank op de verkeerde manier uitspreken. Een voorbeeld hiervan is: slissen.

Bij slissen zijn wel de juiste klanken te horen, maar worden deze niet op de juiste manier in de mond gemaakt. Hierbij komt namelijk de tong tussen de tanden of tegen de tanden aan, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de voortanden. Hierdoor kan de verstaanbaarheid minder zijn. Daarnaast kan het problemen geven bij de ontwikkeling van het gebit.

De logopedist kan hierbij helpen. Er zal naast de spraak ook gekeken worden naar het slikgedrag, open mondgedrag, duimen en slappe spierspanning in het mondgebied. Hierbij is de samenwerking met huisarts, tandarts en orthodontist van groot belang. Een kind leert dan spelenderwijs en aan de hand van verschillende oefeningen de spraak te verbeteren.

Praatjuf creëert een veilige en leerzame omgeving om de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren. Heeft u twijfels over de spraakontwikkeling van uw kind? Of wilt u gewoon advies? De logopedisten van Praatjuf helpen u graag. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: www.praatjuf.nl

IJsheiligen zijn voorbij dus kom, zomerbloeiers halen bij Jos Mom!

HUISSEN – Het spreekwoord: 'Het kan vriezen tot in mei, tot de IJsheiligen zijn voorbij' zegt ons dat na 15 mei de kans op vorst nog maar klein is en we buiten weer perkgoed in potten, borders of in de volle grond kunnen plaatsen. Deze week is dus het perfecte moment om bij Bloemenkwekerij Jos Mom iets fleurigs te gaan uitzoeken.

Bij Jos Mom geldt voor alle perkplanten, (hang)geraniums, balkon- en terrasplanten: 10 + 2 gratis! Jos: 'Vooral de geraniums met tweekleurige bloemen en de dubbelbloemige geraniums vallen erg in de smaak'. Dat de geranium een ouderwets imago had, is allang verleden tijd. Deze sterke zomerbloeier wordt steeds vaker in bloembakken gecombineerd met andere zomerbloeiers zoals de Verbena, de Lobelia en de Petunia. Zo'n combinatie maakt de geranium ineens 'hipper'. Dat wordt tot ver in het najaar genieten van een rijke bloemenzee! Jos kweekt de planten zelf. Ze zijn sterk en geven veel bloemen. Zoon Michel: 'Mijn vader kweekt gewoon nooit iets wat hij zelf niet mooi vindt. En dat geldt ook voor de potten met (hang)planten die mijn vader opmaakt; altijd de mooiste kleurcombinaties bij elkaar en altijd in een grote pot.' Jos knikt en voegt er aan toe: 'In een grote pot kan vocht en voeding beter worden vastgehouden dan in een kleine pot en de plant kan dan goed groeien.' Kwaliteit, daar staat Jos bekend om.

Nog tot en met juni is Bloemenkwekerij Jos Mom iedere dag, ook op zon- en feestdagen, geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Wees welkom aan de Papestraat 4A in Huissen en zet gezellig de bloemetjes weer buiten! (www.bloemenkwekerij-josmom.nl)

Hoe zit het nu werkelijk met partneralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie?

ARNHEM - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Woensdag 23 mei bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons telefoonnummer: 026 2022686, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: woensdag 23 mei 2018. Tijdstip aanvang: 19.45 uur tot ca. 22.00 uur.

Je eigen uitzicht kiezen, gaan en staan waar je wilt Co-Bus Buscamper Verhuur

OOIJ – Wat houdt dat in, een buscamper huren? De afgelopen zes jaar hebben al velen kennis gemaakt met Heleen en Arnold (Co-Bus), ervaring opgedaan met het huren van een buscamper en hun ondervindingen gedeeld via referenties op de website.


Al die referenties samengevat: "Heerlijk rijden in een comfortabele buscamper, met alles erop en eraan én erin natuurlijk. Alles tot in de puntjes verzorgd vanaf de reservering tot en met de uitleg bij het ophalen van de buscamper."
Een vakantie waar met veel genoegen en plezier op teruggekeken kan worden; dat is waar Co-Bus met haar buscampers graag aan wil bijdragen.

De buscampers zwerven door Europa: van Noorwegen tot Portugal – naar zon, bergen, mooie steden of zee. Bij terugkomst genieten ook Heleen en Arnold van de vakantieverhalen. Van dat gevoel van vrijheid dat door huurders is ervaren: op mooie plekjes langer kunnen blijven staan om te genieten, dan weer verder en je laten verrassen waar je uitkomt. Je 'huisje' met alles er op en erin heb je toch bij je.
Zin in vakantie met een buscamper of benieuwd naar referenties? Kijk op de website co-bus.nl of bel Co-Bus voor een afspraak (06 12403209).

Het is weer zover!

ophalen van het bevrijdingsvuur in Huissen

LINGEWAARD - Het is weer zover … de Rabobank Clubkas Campagne komt er aan!

Iedereen die lid is van de Rabobank mag van 15 - 30 mei in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete club of stichting. Elke stem is geld waard, dus hoe meer stemmen, hoe meer geld dit oplevert. "Als u lid bent van de Rabobank ontvangt u een persoonlijke code en uitleg hoe u uw stem kunt uitbrengen.

Ook stichting deBol doet dit jaar weer mee. "Wij organiseren onder andere twee keer per maand een wandeltocht voor vijftigplussers, de Bevrijdingstocht op 5 mei, de Middeleeuwse Wandeltocht in oktober en binnenkort van 29 mei - 1 juni de elfde deBol Junior Avond4Daagse Bemmel. Ook stichting deBol kan wat extra geld heel goed gebruiken voor alle activiteiten, die georganiseerd worden voor jong en oud. Doet u ook weer mee? Geef uw stem(men) aan stichting deBol Bemmel! Informatie: www.debolbemmel.nl, 06 54975063."

Informatiemiddag in Huissen over energiebesparing

HUISSEN - Benieuwd naar uw mogelijkheden op het gebied van energie besparen, opwekken of duurzaam (ver)bouwen? Wilt u weten van welke subsidieregelingen u kunt profiteren? En wat we samen kunnen doen om collectief voordelig in te kopen en energie op te wekken?

Kom dan op zaterdagmiddag 26 mei naar de bijeenkomst in De Kuul / De Brink (Wagenweg 12d, Huissen) voor informatie en gratis advies!

13:00 uur Inloop met koffie en thee

13:15 uur Welkom door wethouder Helga Witjes

13:20 uur Energiebesparing eigen woning door renovatieadviseur Esther Schenkelaars

14:00 uur Ideeën Wijktafel ambitie 43 (energiebesparing)

14:15 uur Informatiemarkt subsidie, duurzame maatregelen en collectieve acties 16:00 uur Einde

Aanmelden kan via: paulbenders@lingewaardenergie.nl (niet verplicht, wel prettig).

Gendtenaar goes United States 'Vorig jaar nog Kersenfeest gevierd'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Heinz Milder, vanuit Gendt in 1990 geëmigreerd naar de Verenigde Staten. En daar getrouwd met een Amerikaanse. Hij woont in de zonnige staat North Carolina. 'Ik wist niet dat ik het weer zo belangrijk zou vinden.'

Milder voelt zich een echte Gendtenaar en staat zo ook te boek. Een van de beste bewaarde geheimen van de regio is echter dat hij op 28 juli 1960 is geboren in…. Huissen. Naast het beroemde en beruchte horecabedrijf Wampie nog wel. ,,Maar ik ben al na een half jaar naar Gendt verhuisd'', haast hij zich te zeggen. Was dat al een avontuur voor de kleine Heinz, het grootste avontuur volgde ongeveer dertig jaar later.

In oktober 1990 emigreerde hij naar de Verenigde Staten. ,,Ik had een Amerikaanse dame ontmoet en wij zijn getrouwd in februari 1991. Zij heet Marion.'' De 'newly weds' zetten binnen enkele jaren twee zonen op de wereld. Sven en Ian.

,,Sven is inmiddels 25 en Ian 22 jaar oud. Ze zijn allebei op hun 18e het huis uit gegaan voor een studie op een college.'' Het stel woont in Winston-Salem in de staat North Carolina. In het oosten van de VS. ,,Sven woont op 1 uur rijden hier vandaan en Ian op 1,5 uur.'' Wat Milder maar wil zeggen, die afstand is voor Amerikaanse begrippen niet echt groot.

De voormalig eh, Gendtenaar, werkte in Nederland in het gevangeniswezen, in onder meer Amsterdam en Grave. In de VS heeft hij al langere tijd een baan als steward, bij American Airlines. Op een vaste vliegroute. ,,Die van Raleigh-Durham naar Londen. Dat doe ik vijf keer per maand.''

Weer belangrijk

Milder's vrouw Marion werkt voor Ralph Lauren. Bekend van onder meer parfum en poloshirts. Samen hebben ze het prima naar de zin in North Carolina, dat bekend staat om het gunstige klimaat. Warme zomers en niet al te koude winters. ,,Het bevalt me hier prima. Het weer is geweldig. Ik wist van tevoren niet dat ik het weer zo belangrijk zou vinden.''

Toch verruilen de 'Mildertjes' die prettige weersomstandigheden ieder jaar voor het koudere Nederland c.q. Gendt. ,,We proberen elk jaar een keer te gaan. Familie en vrienden bezoeken en goed eten en drinken. Ik heb zoveel dierbare herinneringen aan Gendt. Voetballen bij de kanovijver en de kermis, ik heb een goede jeugd gehad.'' Hij zegt nooit echt heimwee te hebben gehad. ,,Maar als het gevoel opkomt dan helpt het altijd om meteen familie of een bekende in Gendt te bellen.''

Hij mag dan in Huissen geboren zijn en al 28 jaar in Amerika wonen en ook behoorlijk Amerikaans communiceren, maar 'ik voel me een Gendtenaar', lacht Milder. ,,Vorig jaar hebben we nog gezellig Kersenfeest gevierd in Gendt.'' Maar terug gaan naar z'n roots? ,,Voor een week is het goed te doen, want de drukte en het verkeer in Nederland staan me niet echt aan. Denk niet dat ik ooit definitef terugkeer, maar je weet nooit wat de toekomst brengt.''

'Denk niet dat ik definitief terugkeer, een weekje is prima'

??.

?

?

??

?

Centrum Elst maakt zich op voor feestje van het jaar

ELST – Het is bijna weer zover. Traditioneel op tweede pinksterdag (maandag 21 mei) verandert het centrum van Elst in een supergezellige mensenmassa van ongeveer 40.000 bezoekers die Elst op Stelten bezoeken.

De 250 marktkramen en de kramen van de Elster ondernemers die meedoen aan de bijzonder gezellige braderie strekken zich uit over alle winkelstraten van het centrum zoals de Halve Morgen, Willemsstraat, Smidsstraat, Werenfriedplein, Valburgseweg, Kleine Molenstraat en natuurlijk de Dorpsstraat inclusief Plein en Dillenburg. Elst op Stelten begint om 11.00 uur en duurt tot 18.00 uur.

Voor de allerkleinsten ontbreken de draaimolen en de springkussens (bij het Ploegje in de Willemsstraat en in de Kleine Molenstraat) natuurlijk niet. En dat geldt natuurlijk ook voor de kinderboerderij op de hoek van de Halve Morgen en de Dorpsstraat. Opeldealer Broekhuis Elst en Lexusdealer Louwman Arnhem vinden ook een plaatsje op de markt. Voor de Grote Kerk zijn de houtcarvers weer te vinden, terwijl voor de RK Kerk ponyritjes gemaakt kunnen worden bij de Elster Pony Club.

Op Plein, voor het gemeentehuis, staat de bungeetrampoline en verzorgt het jubilerende PWA een Duitse middag. Hobma Modelbouw is te vinden in de Kleine Molenstraat, terwijl GV Elistha demonstraties op de Valburgseweg ter hoogte van Dries & Co verzorgt. Het Werenfriedplein wordt opnieuw door café Bij Tante en Mitra Elst omgetoverd tot een speciaalbierenplein waar ook de klimrots een plaats krijgt. Daarnaast is er live muziek op het podium van het Werenfriedplein. Op de podia bij Snelders Sport, op de hoek van de Valburgseweg/van Hogendorpstraat en op de hoek Smidsstraat/Willemsstraat wordt de muziek door dj-s verzorgd.

Elst Op Stelten is per openbaar vervoer goed bereikbaar. Het NS station is op 5 minuten loopafstand van de ingang van de markt. Op de Rijksweg stoppen diverse buslijnen. Wie op de fiets komt kan deze bewaakt stallen in de stallingen voor de Grote Kerk en ter hoogte van de ING Bank bemand worden door jeugdspelers van Spero. Parkeren kan op het Europaplein, het Land van Tap (150 plaatsen) en in de P&R Parkeergarage nabij het NS station waar gratis plaats is voor 600 auto's. Meer informatie over Elst op Stelten staat op www.elstopstelten.nl.

C. Vermeulen wint eerste vlucht

LINGEWAARD - Op zaterdag 14 april werd de eerste duivenvlucht vervlogen vanaf Geel over een afstand van 108 km. Er waren 252 duiven in concours van negen liefhebbers.

De duiven werden om 12.45 gelost en om 13.51 uur draaide C. Vermeulen als eerste een duif. De snelheid waarmee hij naar huis vloog bedroeg 87 km/uur. 2e. Comb. v. Ingen & Zn., 3e E. v. Aalten, 4e. H. Hegeman, 5e. T. Sas, 6e. L. Joosten, 7e. Comb. Kiezenberg, 8e. P.J.H. v. Ooijen.

Vernieuwd monument in Angeren

ANGEREN - Allen worden uitgenodigd om op woensdag 6 juni 19.00 uur aanwezig te zijn bij de feestelijke onthulling van een plaquette ter nagedachtenis van en ter herinnering aan wijlen dr. Pieters.

De onthulling is op Het Pietershof in Angeren op 6 juni, exact 40 jaar nadat dr. Pieters overleden is. Mede dankzij de inzet van bewoners van Het Pietershof, de Historische Kring Angeren, de Gemeente Lingewaard, lokale sponsoren en het Platform Angeren wordt onder het genot van een hapje en een drankje, dit vernieuwde monument onthuld.

Vergadering Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Huurdersvereniging Gendt houdt haar algemene ledenvergadering op woensdag 31 mei in De Leemhof.

De aanvang is om 19.30 uur. Naast de standaard agendapunten worden onder de aanwezige leden drie bonnen verloot van de GWV ter waarde van 30 euro. Alle leden zijn welkom. De agenda wordt bezorgd. De koffie en thee staan klaar.

Start jeugdviswedstrijden van De Snoek

GENDT - Het visseizoen is weer begonnen. Dus gaan de jeugdwedstrijden van hengelsportvereniging De Snoek ook weer van start.

"Wil jij dit jaar een poging wagen om jeugdkoning of jeugdkoningin te worden? Doe dan mee met de koningswedstrijden voor de jeugd. Ook als je nog niet zo vaak hebt gevist, is het ontzettend leerzaam en leuk om mee te doen. De eerste wedstrijd is dinsdag 22 mei. Aanvang om 17:45 uur bij het clubhuis aan de Poelwijklaan. Kijk op www.hsvdesnoekgendt.nl voor meer informatie."

Start jeugdviswedstrijden van De Snoek

Sem Plones met een grote vis (foto: Coen van Vorsselen) Coen van Vorsselen

GENDT - Het visseizoen is weer begonnen. Dus gaan de jeugdwedstrijden van hengelsportvereniging De Snoek ook weer van start.

"Wil jij dit jaar een poging wagen om jeugdkoning of jeugdkoningin te worden? Doe dan mee met de koningswedstrijden voor de jeugd. Ook als je nog niet zo vaak hebt gevist, is het ontzettend leerzaam en leuk om mee te doen. De eerste wedstrijd is dinsdag 22 mei. Aanvang om 17:45 uur bij het clubhuis aan de Poelwijklaan. Kijk op www.hsvdesnoekgendt.nl voor meer informatie."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 22 mei - 17.30u SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 23 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 24 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 24 mei - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Windkracht 220 volt

Windmolenpark Ressen (foto: Henk Andringa)

LINGEWAARD - In Ressen draaien 4 windmolens al 2 jaar en leveren energie aan zo’n 25.000 huishoudens. Dat is niet mis, en de vraag dringt zich op wanneer er in Lingewaard ook windmolens verschijnen.

Maar wat betekent het om zo’n molen in mijn achtertuin te hebben? Wat weet ik van windmolens en van de mogelijke overlast die zij veroorzaken? Wat is het goede dat zo’n molen ons kan brengen? Ben ik een voorstander van de windmolen of pas ik er liever voor?

Lingewaard Energie wil alles voor u op een rijtje zetten. De positieve kanten van de molen, maar ook de negatieve kanten. Wat is slagschaduw en hoeveel geluid geeft een molen? Waar kan ik mij inschrijven voor een winddeel zodat ik kan profiteren van de windenergie?

Op dinsdag 12 juni organiseert Lingewaard Energie een thema-avond windenergie waar alle voors en tegens voor het voetlicht komen. Er wordt een presentatie gegeven over de mogelijkheden van participatie en over wat een windmolen voor onze samenleving kan betekenen.

De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in De Veldschuur, Sportlaan 1K in Bemmel. De zaal gaat om 19.00 uur open.

SOD deelnemer Rabo Clubkas Campagne

DOORNENBURG - Stichting Ouderen Doornenburg (SOD) organiseert wekelijks vele activiteiten voor de 55-plussers in Doornenburg zoals koersbal, kaarten, callanetics, Nordic walking, instuifmiddag/soos en jeu de boules.

Jaarlijks organiseert SOD een gezellige bijeenkomst tijdens de Dag van de Senioren, een carnavalsmiddag voor senioren en een sfeervolle kerstviering. Ook biedt ze twee keer per jaar de koffie aan voor de bezoekers van 'Efkes 'n Bekske'.

Tijdens de vakantieperiode organiseert SOD in het O.C. elke dinsdagmiddag activiteiten, je kunt dan sjoelen, kaarten, rummikuppen, of gewoon gezellig komen praten. En dat is nieuw dit jaar. Het eerste kopje koffie is dan gratis, iedereen is welkom.

Dit alles met als doel het bevorderen van het welzijn en gezondheid van de senioren in Doornenburg en Lingewaard. "Om deze activiteiten in de toekomst voor de deelnemers betaalbaar te houden is er extra geld nodig; dit kunnen we samen met u realiseren wanneer u als lid van de Rabobank uw stem uitbrengt op Stichting Ouderen Doornenburg. Ook u kunt SOD daarbij ondersteunen! Steun ons dan via de Rabobank Clubkas Campagne! Tijdens de stemperiode van 15 tot en met 30 mei kunt u via www.rabobank.nl/oostbetuwe uw stem op ons uitbrengen. Als je wel in het bezit bent van een Raborekening, maar geen lid bent van Rabobank Oost Betuwe, dan kun je gratis lid worden. Aanmelden via www.rabo.nl."

Herdenken en vieren 4 en 5 mei in Bemmel

het bevrijdingsvuur wordt overhandigd door de voorzitter van St.deBOL aan Wethouder Theo Peren

BEMMEL - De Dodenherdenkingsbijeenkomst in Bemmel was dit jaar op 4 mei weer in de Theaterkerk. Met mooie woorden van Pastoor Peters en Wethouder Peren, een ontroerend verhaal van veteraan Eef Damen, de ervaring van Tim Bulters, namens de kinderen van de Tuin van de Vrijheid en de muziek van Harmonie UDI werd deze bijeenkomst bijzonder!

In alle rust en met veel aandacht volgden ruim tweehonderd mensen deze herdenking. Daarna ging men in stille tocht naar het Oorlogsmonument waar de namen van de gevallenen in Bemmel en Ressen tijdens WO2 werden voorgelezen en kaarsen werden aangestoken. Na de twee minuten stilte werden er bloemen neergelegd bij de monumenten.

Op 5 mei haalden ruim zestig Bol-wandelaars het bevrijdingsvuur op in Huissen, na acht kilometer werd er bij de Mariakapel op De Heuvel een korte plechtigheid gehouden met zang van het Gadoko koor en werden er bloemen neergelegd bij het Mariabeeld. Na de lunchpauze liepen werden nog drie kilometer gelopen naar Bemmel, waar wethouder Peren het vuur in ontvangst nam en het in de Tuin van de Vrijheid plaatste.

Het bestuur van stichting deBol kijkt terug op twee sfeervolle dagen. "Met dank aan het Oranjecomité Bemmel/Ressen, drumfanfare Eska, Stichting Stinase Huissen, harmonie UDI en alle medewerkers aan de herdenkingsbijeenkomst, alle wandelaars en natuurlijk ook aan mevrouw Vermeulen, bij wie we weer te gast mochten zijn om de lunch te verzorgen." Foto’s/informatie: www.debolbemmel.nl.

Comb. Van Ingen & Zn. winnen vlucht Biergies

LINGEWAARD - Op zaterdag 28 april werd een vlucht gelost in Biergies. De eerste duif arriveerde met een snelheid van 102 km/uur als eerste bij Comb. v. Ingen & Zn.op het hok.

Er waren 323 duiven in concours van veertien liefhebbers. Ze werden om 12.45 uur gelost en om 14.19 uur was de duif van Comb. v. Ingen & Zn. al terug op het hok. 2e. L. Joosten, 3e. C.Neijenhuis, 4e. Comb. Kiezenberg, 5e. P.J.H. v. Ooijen, 6e. H. Hegeman, 7e. E. v. Aalten, 8e. P. Eeuwes, 9e. C. Vermeulen, 10e. T. Sas, 11e. H. Cornelissen, 12e. J. v. Kalkeren, 13e. H.M.C. de Wit.

Sponsor bedankt!

DOORNENBURG - De meiden van GVA MO17-1 zijn erg blij met hun gloednieuwe tenues.

Het hele team bedankt Lukassen & zn b.v. en Erhardt Markisen voor deze mooie sponsering.

Sponsor bedankt!

DOORNENBURG - De mannen van JO19-1 uit Doornenburg bedanken Kort Oisterwijck voor het sponsoren van deze mooie tenues. Ze zullen met trots gedragen worden!

Sponsor bedankt!

DOORNENBURG – Maha Trading b.v. wordt bedankt voor deze mooie sponsoring van de nieuwe tenues. Namens het hele team van GVA JO19-1: bedankt!

26 / 28

Hoera 20 mei is het groot feest
want dan wordt Juul 1 jaar.
Gefeliciteerd lieverd. Xxx
Opa, Oma, Lex, Sterrin, Puk en Mees.

Nigel alweer 11 jaar,
gefeliciteerd door Papa, Mama,
Viggo, Enzo en de gehele Familie.

onze Bianca gaat na 22 jaar
een nieuwe uitdaging aan.We
zullen je zeker gaan missen..
Je geweldige collega s die op
de kleintjes Letten

Lieve Fred, Van harte
gefeliciteerd met je
60e verjaardag! Veel liefs,
Gerda, Roy & Bernadette,
Véronique & Roy

Opa en Oma Dulk
Van harte gefeliciteerd met jullie verjaardag!
En bedankt voor jullie lieve zorgen!
Liefs Suus

Jubileum De Leemkuulers

25 juni 2018 bestaat Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt U lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2011. Dit jaar is een donker jaar geweest voor ons. In februari is, na een lang ziekbed, Liesbeth van Gelder overleden. Zij is 17 jaar een goed en trouw lid van onze club geweest. Liesbeth speelde op de bariton. Veel hebben we gelachen met haar en zo klein als ze was, ze was niet op haar mondje gevallen. Als iemand een 'kat' maakte, was haar antwoord bijna altijd 'ïk vind jou ook lief'. In crematorium te Beuningen hebben we Liesbeth de laatste eer bewezen met haar favoriete nummers Ein schones fleckchen Erde en met die kleine Bergkirche.

Op 14 juni hebben we onze dirigent, Henry Meier, een serenade gebracht omdat hij op die datum al 15 (vijftien) jaar onze kapelmeester is. Hij is nog steeds onze dirigent dus in 2021 hopen wij zijn vijfentwintigjarig jubileum te vieren (volgens ons is het een unicum dat een dirigent zo lang bij een vereniging voor de club staat).

In september hebben we ons jaarconcert gegeven in het Wapen van Bemmel. De zaal gaat dicht en zou gesloopt worden. Door de economische crisis staat de zaal er nog steeds. Gelukkig hebben we een goed alternatief kunnen vinden in zalencentrum De Kolk in Haalderen.

We hebben dit jaar ook een nieuw decor kunnen kopen. De opbouw van het oude decor duurde drie uur met zes personen. Het nieuwe decor is met vier personen in tien minuten op te zetten.

Bijzondere activiteiten in dit jubileum jaar

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk in Haalderen. Aanvang 20.00 uur, gepland einde 22.30 uur Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk in Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur; kosten 7,50 euro Tevens is er een minikerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis is www.stophersentumoren.nl, Vlinderfonds).

Donateursactie harmonie Sint-Caecilia

DOORNENBURG – Komende weken zullen leden van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg bij de inwoners van Doornenburg aan de deur komen voor de donateursactie. Deze jaarlijks terugkerende actie is nodig voor het binnenbrengen van de nodige financiën om de vereniging draaiend en gezond te houden.

De opbrengst van deze actie wordt gebruikt voor het bekostigen van de opleiding van de jeugdleden van de vereniging. Aan ieder jeugdlid van de vereniging wordt een instrument ter beschikking gesteld inclusief lessenaar, lesboeken en overig benodigde materialen zoals rietjes en stokken. Daarbij krijgt ieder lid wekelijks les van een bevoegde en bekwame opleider. De kosten hiervoor worden deels bekostigd door het jeugdlid zelf in de vorm van contributie en lesgeld. De resterende kosten komen voor rekening van de harmonie.

Voor de aanwas van leden bij de harmonie is het van groot belang dat de toegang tot de vereniging en het muziekonderwijs laagdrempelig blijft. Dit doel wordt onder andere gerealiseerd door de opbrengst van de donateursactie. Vanaf een vrijwillige bijdrage van vijf euro mag men zich donateur van de harmonie noemen.

Geslaagden bij De Karper

Geslaagde kinderen viscursus (foto: E. Gertsen)

BEMMEL - Afgelopen woensdag is er weer een tiental deelnemers geslaagd voor de cursus vissen voor kids.

Na vier avonden van theorie, haakjes knopen en uitleg was het afgelopen woensdag eindelijk zover om al het geleerde in de praktijk te brengen. Vol goede moed en enthousiasme werd er uitgepeild, maden aan de haak gezet en om 18:30 werd er daadwerkelijk gevist.

Helaas heeft niet iedereen wat gevangen ,maar het was heerlijk weer en we hebben met zijn allen genoten van het vissen en het weer. Iedereen was geslaagd voor de cursus en alle deelnemers hebben hun diploma vissen voor kids in ontvangst mogen nemen.

Tevens hebben ze van dierenspeciaalzaak De Bok een leuke attentie in ontvangst mogen nemen, waar ze meteen weer lekker mee kunnen gaan vissen. Alle deelnemers werden bedankt en nog veel visplezier toegewenst, ook dierenspeciaalzaak De Bok voor de sponsoring van alle benodigde materialen. Vanaf woensdag 16 mei wordt gestart met een serie viswedstrijden voor de jeugd.

Het programma met alle informatie staat op wwww.hsvdekarper.mijnhengelsportvereniging.nl onder het kopje jeugd.

Vlaggen voor Bemmelse Dweildag weer verkrijgbaar

Monique Jansen en Wijnand Janssen (van het Dweildagbestuur) met de Dweilvlag (foto: Judith Bosch)

BEMMEL - Op zondag 10 juni vindt de Bemmelse Dweildag voor de 32e keer plaats. De Dweildag is een feest voor het hele dorp.

Daarom heeft de organisatie van Dweildag nieuwe geel-blauwe vlaggen laten maken met het logo van de Bemmelse Dweildag erop. Het zou mooi zijn als op de Dweildag zoveel mogelijk dweilvlaggen buiten hangen! Wil je een Dweilvlag bestellen? Dat kan! Stuur in dat geval een mailtje naar sponsoring@bemmelsedweildag.nl met je naam- en adresgegevens. Er wordt dan een vlag thuisbezorgd; ze kosten tien euro per stuk.

Bid & Breakfast in Ressen

(foto: Hans Rutgers)

RESSEN - Bid & Breakfast in Ressen. Onder deze veelzeggende titel zal er in het Ressense kerkje (Kerkenhofstraat 3) op vrijdag 18 mei een ochtendgebed met aansluitend ontbijt zijn.

Het ochtendgebed is op werkdagen van 9.00 - 9.15 uur. Aan het begin van alle doordeweekse dagen is er de gelegenheid tijd en rust te nemen om even stil te worden, te luisteren, inspiratie en nabijheid te zoeken voor het hier en nu. Een mogelijkheid voor een betekenisvol moment voor iedereen, kerkganger of niet.

En omdat het fijn is om af en toe na het ochtendgebed nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten is er op
vrijdag 18 mei de mogelijkheid om samen te ontbijten. "Bij mooi weer zoeken we een plekje dichtbij de kerk in het ochtendzonnetje, bij slecht weer blijven we in de kerk. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom." Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Hutaf 1 kampioen

De spelers zijn vlnr Sam ten Westenend, Anne van Bolderen, Mats Janssen, Joeri van Ekeren Coach: Doreen Keurentjes

HUISSEN - In de laatste speelronde van het seizoen begon Hutaf 1 als favoriet voor de titel. Het Huissense team had drie punten voorsprong op titelconcurrent Enjoy&Deploy Taverzo 1. Tegenstander op de slotdag was Argus 1 uit het Groningse Harkstede.

Mats Janssen, Sam ten Westenend en Joeri van Eekeren leken geen last te hebben van zenuwen. Vanaf de eerste wedstrijd namen zij het initiatief om dit niet meer uit handen te geven. Dit resulteerde in een duidelijke 8-2 overwinning waarmee Hutaf 1 beslag legde op de titel. Dit betekent dat het team promoveert naar Landelijk A, de hoogste jeugdklasse van alle tafeltenniscompetities.

Ook Hutaf 2 maakte nog kans op de titel in hun landelijk C poule. Zij begonnen hun wedstrijd tegen De Veluwe 1 uit Apeldoorn met één punt achterstand op koploper Enjoy&Deploy Taverzo 3. Jaimie Brans, Matthijs van Hilten en Jesper van Zanten kwamen echter niet verder dan een 5-5 gelijkspel. Hun concurrent Enjoy&Deploy Taverzo 3 wist met 7-3 te winnen, waardoor zij het kampioenschap opeiste.