GN Berg en Dal Heumen Mook

8 februari 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 8 februari 2017


RBT KAN op zoek naar gastvrije vrijwilligers

GROESBEEK - Het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen is de (toeristische) marketingorganisatie voor de regio Arnhem Nijmegen. RBT KAN verzorgt de marketing in binnen- en buitenland op het gebied van recreatie, (zakelijk) toerisme en cultuur(historie). Daarnaast verzorgt RBT KAN het gastheerschap van de regio middels de verschillende VVV locaties.

In het gemeentehuis van Berg en Dal bevindt zich de VVV vestiging van Berg en Dal. Ter versterking van het VVV team is RBT KAN op zoek naar gastvrije vrijwilligers die bezoekers binnen de gemeente Berg en Dal graag wegwijs willen maken. De vrijwilligers van de VVV werken in wisseldiensten en staan gemiddeld een keer per week (een dagdeel) de bezoekers te woord aan de balie en aan de telefoon. Bezoekers kunnen terecht voor fiets- en wandelroutes, toeristische informatie over bezienswaardigheden, evenementen en accommodaties. Uiteraard ook voor een specifiek Groesbeek souvenir en de VVV-cadeaubonnen.

Wie over wat extra tijd beschikt, interesse heeft in de toeristische aspecten van de eigen streek en het leuk vindt om vrijwilliger te worden bij VVV Berg en Dal kan zich daarvoor aanmelden bij Kitty Hendriks, coördinator VVV Berg en Dal van RBT KAN telefoonnummer 0481 366250 of per email: k.hendriks@rbtkan.nl.

Opening toeristisch seizoen

VVV Berg en Dal is tot 1 april geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en vanaf 1 april van 10.00 tot 16.00 uur. De VVV is gevestigd aan Dorpsplein 1a in Groesbeek. Met de (mobiele) VVV website (www.vvvbergendal.nl) en de VVV-app (gratis te downloaden) worden bezoekers 24/7 geïnformeerd.

Gruusbèks carnaval! Hij is er weer: 't Sökske 2017

GROESBEEK - Na een geslaagd Schlagerweekend in Groesbeek kan iedereen zich gaan opmaken voor het carnaval. Daar mag 't Sökske natuurlijk niet bij ontbreken.

Ook dit jaar staat 't Sökske weer boordevol met leuke en verrassende verhalen: een prima voorbereiding op het carnaval in Groesbeek. De redactie is weer trots op het eindresultaat: zij bedanken iedereen van harte die een steentje heeft bijgedragen aan deze editie.

't Sökske 2017 zal deze week in Groesbeek verspreid worden bij deze uitgave van Hét Gemeentenieuws. Dit betekent wel dat huishoudens met een nee-nee & nee-ja sticker op de brievenbus 't Sökske niet automatisch ontvangen.

Een aantal exemplaren ligt daarom vanaf donderdag 9 februari klaar bij Gera Sportprijzen, Reestraat 13 en bij DHD Drukkerij, Kloosterstraat 41. Er geldt één exemplaar per persoon en op = op.

Mocht u onverhoopt geen Sökske ontvangen hebben en géén nee-nee & nee-ja sticker op de brievenbus geplakt hebben, stuurt u dan deze week een mailtje met uw naam en adresgegevens naar sokske@sok-groesbeek.nl.

"De redactie wenst u veel leesplezier en alvast een fijne en gezellige carnaval. Alaaf, Alaaf, Alaaf!"

Start keepersschool

MILLINGEN - De Voetbal Academie Millingen (VAM) start in februari een keepersschool op sportpark De Hove in Millingen.

Door gediplomeerde keeperstrainers zal vanaf februari (na de winterstop) training voor keepers van 6 tot 14 jaar worden gegeven. De VAM keepersschool is voor keepers van SC Millingen uit de polder en over de grens. Aanmelden of informatie, mail naar vam@scmillingen.nl.

De Treffers tegen HCC Hardenberg al om 15.00 uur!

GROESBEEK - Op 11 februari treffen de nummers 2 en en 16 van de tweede divisie elkaar op sportpark Zuid.

In verband met de live uitzending door FOX televisie is het aanvangtijdstip veranderd. De eerste thuiswedstrijd na de winterstop begint nu om 15.30 uur. Eerder was het tijdstip waarop de mannen van van Anton Jansen zouden aftrappen op 18.00 uur vastgesteld.

Iedereen is op 11 februari welkom op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek.

Playbackshow in dorpshuis De Slenk

GROESBEEK - Dorpshuis De Slenk op De Horst organiseert op 15 februari een playbackshow voor kids van de basisscholen in Groesbeek. Deelnemers mogen hun idool playbacken of live ten gehore komen brengen.

Het geheel wordt aan elkaar gepraat door Martijn Schmierman in samenwerking met een dj en een van de beste jury’s die Groesbeek maar kan hebben. In de pauze treedt de leukste Streetdancegroep van Nederland onder leiding van Sofie op.

Inschrijfformulieren zijn te downloaden via de website van Dorpshuis De Slenk: www.dorpshuisdeslenk.nl. Ingevulde formulieren kan men opsturen naar beheer@dorpshuisdeslenk.nl of in de brievenbus doen op de Reestraat 2, De Horst-Groesbeek.

De zaal gaat open om half 2. Iedereen is welkom. Entree is 1 euro. Voor de kinderen is een glas limonade inbegrepen. Er is maximaal tijd voor 15 kandidaten. Wie het eerst komt het eerst maalt.

Gelderse streken-bus rijdt jaar lang door Randstad

Foto: Toerisme Gelderland

Foto: Toerisme Gelderland

REGIO – Gelderland levert je mooie streken, met die slogan zetten de Gelderse streken, regio Arnhem Nijmegen, Veluwe, Achterhoek en Rivierenland, zich al geruime tijd op de kaart. Vanaf deze maand gebeurt dat ook op ludieke wijze in de Randstad. Een jaar lang rijdt een bestickerde Gelderse streken bus in en rond Amsterdam.

Op de bus is een aantal eyecatchers op het gebied van natuur, cultuur en steden in de Gelderse streken te zien. Belangrijke boodschap is dat al dit moois op slechts één uur vanaf Amsterdam (one hour from Amsterdam) is te bewonderen.

De bus zal het komende jaar op verschillende lijnen worden ingezet om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Het uiteindelijke doel is een toename van het inkomend toerisme, zowel nationaal als internationaal.

Koffie met... Alphons Taks over omgaan met dementie

GROESBEEK - Op maandag 13 februari is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. Deze keer zal een deskundige ingaan op verschillende vormen van dementie.

"We staan stil bij hoe je daar als mantelzorger mee om kunt gaan. Dit doen we aan de hand van twee korte filmpjes die vertoond gaan worden. De deskundige is Alphons Tax en hij heeft veel ervaring als begeleider bij dementie."

Koffie met… vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. We beginnen om 14.00 uur en stoppen om 15.30 uur. Koffie met… is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

"Heeft u vragen? Laat het ons weten: 06 13859106 (mantelzorgtelefoon) of info@mantelzorgbergendal.nl of bel op werkdagen tot 13.00 uur naar Forte Welzijn 085 0406066."

De Treffers tegen HCC Hardenberg al om 15.00 uur!

GROESBEEK - Op 11 februari treffen de nummers 2 en en 16 van de tweede divisie elkaar op sportpark Zuid.

In verband met de live uitzending door FOX televisie is het aanvangtijdstip veranderd. De eerste thuiswedstrijd na de winterstop begint nu om 15.30 uur. Eerder was het tijdstip waarop de mannen van van Anton Jansen zouden aftrappen op 18.00 uur vastgesteld.

Iedereen is op 11 februari welkom op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek.

Bridge Open Berg en Dal geslaagd

MILLINGEN - Zaterdag 28 januari vond alweer voor de derde maal de Bridge Open Berg en Dal plaats. Na de edities in Groesbeek en Ooij trokken de bridgeliefhebbers uit de gemeente nu naar Millingen aan de Rijn. Ook dit jaar was de opkomst weer hoog. Liefst 138 deelnemers bevolkten de twee zalen van Hotel Millings Centrum.

Bij deze drive, georganiseerd door de bridgeclubs BC de Groebelton (Groesbeek), EmBeCe ’94 (Milingen aan de Rijn) en BC Hoog Laag (Ooij), staat gezelligheid en kennismaking met leden van de andere verenigingen voorop. Maar er werd natuurlijk ook gebridged.

In verschillende op speelsterkte ingedeelde lijnen speelde men tegen leden van de andere verenigingen. De winnaars van elke lijn en de paren die het dichtst bij de 50% hadden gescoord, kregen een regionaal alcoholisch product uitgereikt door wethouder Weijers.

De winnaars waren: Antoon Kuhlmann en Jacques Denie (A-lijn), Wim en Christien Rutten (B-lijn) en Marian van Thiel en Wout van Eck (C-lijn). De speciaal voor dit evenement door de gemeente Berg en Dal ter beschikking gestelde wisseltrofee werd door wethouder Weijers uitgereikt aan Antoon Kuhlmann en Jacques Denie van Hoog-Laag. Zij behaalden het hoogste gemiddelde: 69,89%.

De reacties van de deelnemers waren na afloop wederom zeer positief. Volgend jaar zullen zij zich ongetwijfeld weer melden in Groesbeek. Traditiegetrouw op de laatste zaterdag van januari (in 2018 is dat 27 januari) zal daar dan de vierde editie van het bridge Open Berg en Dal plaatsvinden.

VVLK 85 jaar jong

LEUTH - Op 8 april is het precies 85 jaar geleden (8 april 1932) dat voetbalvereniging Leuth-Kekerdom werd opgericht in café Rutten in Leuth door onder andere B. Driessen, B. Seegers en Th. Janssen.

In het prille bestaan van VVLK werden de wedstrijden gespeeld in het weiland aan de Plezenburgsestraat van de tegenwoordige familie De Hengel (de Groenlanden) alwaar éérst de koeienvlaaien moesten worden opgeruimd. In die tijd had VVLK nog geen sportcomplex, clubhuis of kleedkamers. De ene week werd omgekleed in café Verheijen (thans café De Rosmolen) en de andere week in café Rutten gelegen aan het Kerkplein in Leuth. In 1961 kreeg VVLK zijn eigen accommodatie aan de Pastoor van Tielstraat in Leuth. De naam van het sportcomplex De Duffelt verwijst naar de naam van de landstreek waarin de Ooijpolder ligt.

Het clubhuis kwam pas in 1971 en was niet meer dan een dubbele woonbarak van hout die door vrijwilligers in Lelystad was opgehaald. Dit clubhuis staat er nog steeds, al is het meerdere malen gemoderniseerd en zijn er bakstenen omheen geplaatst. Tegenwoordig heeft VVLK een prachtig sportcomplex bestaande uit twee voetbalvelden en twee trainingsvelden. VVLK heeft momenteel 310 leden. Er zijn vier seniorenelftallen en de jeugd heeft een samenwerkingsverband met SVO'68. Bekende voetballers die bij VVLK hebben gespeeld zijn Peter Arntz en Theo Keukens die beiden in de Nederlandse eredivisie (AZ en FC Groningen) hebben gespeeld.

Het bestuur van VVLK wilt het 85-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ze wilt deze mijlpaal graag op informele wijze vieren. Op 15 april (paaszaterdag) is iedereen die VVLK een warm hart toedraagt (dus ook niet-leden) welkom om dit samen te vieren in De Vriendenkring in Leuth. De avond begint om 20.30 uur en de toegang is gratis. De band Millstreet zal die avond aanwezig zijn. Munten voor consumpties kunnen aan de ingang van de feesttent worden aangeschaft. Het bestuur van VVLK ziet uit naar een goede opkomst zodat we met z'n allen op een geslaagd feest kunnen terugzien.

Ingezonden brief

Nieuw raadsel rond voormalig gemeentehuis Beek.

De gemeente wil het beheer van het pand per 1 maart aanstaande overdragen aan Ton Hendriks. GMC Beheergroep, die namens de gemeente het pand verhuurt, heeft per 1 maart aan alle leegstandsbeheermensen in het pand de huur opgezegd.

Volgens onze bron krijgt Ton Hendriks de sleutel van het gemeentehuis om de beheerskosten voor zijn rekening te nemen zonder maar één euro te betalen. Dit is wel heel bijzonder omdat eind 2016 de afspraak gemaakt is tussen de gemeente en Ton Hendriks om de beheerskosten vanaf 2017 samen te delen.

Dit één-tweetje is tot stand gekomen buiten de gemeenteraad om en de bewonerscommissie vraagt zich af of dit zomaar kan. Is Dhr. Hendriks soms (onbezoldigd) ambtenaar van de gemeente Berg en Dal geworden?

Op deze manier verstrengelt de gemeente zich steeds verder met Hendriks. Dit betekent dat er van onafhankelijk handelen van elkaar in de toekomst geen sprake meer kan zijn. De financiële belangen van Hendriks zullen nu nog zwaarder wegen bij de inrichting van dit fraaie punt in Beek.

De gemeente heeft in oktober 2016 per brief toegezegd de burgers, met name de bewoners aan de Van Hasseltstraat, op de hoogte te houden van toekomstige plannen omtrent ontwikkeling en voortgang van de verkoop rond het voormalige gemeentehuis.

Er is sinds die tijd heel wat gepasseerd en de omwonenden blijven maar in ongewis omdat de gemeente deze afspraak niet nakomt.

Vanaf deze plaats doen wij een beroep op de Gemeenteraad om zich eens daadwerkelijk met de verkoop van het pand te gaan bemoeien. Want bovenstaande situaties moet je als gemeenteraad niet willen.

De Sprankel Beek

Leesliefde steeds populairder

KEKERDOM - In Kulturhus Kekerdom is sinds september 'Leesliefde’ actief. De gratis boeken lagen – bij gebrek aan boekenkast – aanvankelijk op een tafel, wat een rommelige indruk maakte. Sinds begin van dit jaar staat er een boekenkast van bescheiden formaat, die perfect aan onze eisen voldoet.

Er kunnen aan twee kanten boeken in, hij kan worden verreden, en hij oogt strak en modern. In de tussentijd hebben wij geleerd wat het beste werkt: je kunt tijdens de openingsuren van onze bibliotheekvestiging altijd boeken komen brengen of uitzoeken. Op maandagavond kun je ze alleen afgeven. Als je boeken komt brengen, is het fijn als je dat even laat weten (0481 432800). Ze krijgen namelijk een code voor ze in de kast gaan, zodat wat langer dan een paar maanden staat, kan worden doorgegeven. Zo houden wij het aanbod afwisselend.

Op donderdagmiddag ben je bovendien tot 15.00 uur welkom om, bij een gratis kopje koffie of thee, over een favoriet boek of verhaal te komen praten. Tijdens schoolvakanties is het Kulturhus gesloten.

BERG EN DAL – Het raadslid Borremans van C'90 vroeg zich tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdagavond af hoe het nu eigenlijk zit met de bouwplannen in Ooij.

Daarnaast is er verwarring wie de plannen ontwikkelt, dan staat er een bord en dan is het bord weer weg, volgens Borremans. Diverse mensen uit Ooij hebben belangstelling, maar zij weten niet waar ze moeten zijn. Zowel de gemeente Berg en Dal als Oosterpoort geeft aan dat ze van niets weten.

Haar vraag aan wethouder Ten Westeneind was dat als er ontwikkelingen zijn dat dan zowel gemeente, Oosterpoort en de plan ontwikkelaar samen informatie naar buiten brengen, zodat iedere partij dezelfde informatie kan verstrekken.

Op die manier krijgt iedereen gelijke kansen. aldus Borremans van C'90. Volgens Ten Westeneind vindt er eerst een herverkaveling plaats en daarna komen de woningen in de verkoop en verhuur.

Carnavalsavond

bij De Treffers

GROESBEEK – Op vrijdagavond 17 februari is het weer zover, de enige echte carnavalsavond op Zuid, de thuisbasis van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Op deze avond zijn er optredens van onder andere de winnaars van het Schlagerfestival Aarm Snuutje , SV Um 't éve , 't Zeivertröpke , CV Da hindurt Nie , SV Da Hedde meij, Vret Mar Gras, CV Altiet 't eggest en Harm Wijnhoven. Ze gaan er ongetwijfeld weer een knallende avond van maken. De muziek op deze avond zal worden verzorgd door DJ Mark. In het bijzijn van Prins Ummenie de 57ste met De Feestneus en Prinses Ida met Net Aecht zal ook de prins(es ) van Zuid bekend worden gemaakt. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fantastische carnavalsavond. De aanvang is om 20.11 uur.

Raadslid vraagt

opheldering over bouwplannen Ooij

BERG EN DAL – Het raadslid Borremans van C'90 vroeg zich tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdagavond af hoe het nu eigenlijk zit met de bouwplannen in Ooij.

Daarnaast is er verwarring wie de plannen ontwikkelt, dan staat er een bord en dan is het bord weer weg, volgens Borremans. Diverse mensen uit Ooij hebben belangstelling, maar zij weten niet waar ze moeten zijn. Zowel de gemeente Berg en Dal als Oosterpoort geeft aan dat ze van niets weten.

Haar vraag aan wethouder Ten Westeneind was dat als er ontwikkelingen zijn dat dan zowel gemeente, Oosterpoort en de plan ontwikkelaar samen informatie naar buiten brengen, zodat iedere partij dezelfde informatie kan verstrekken.

Op die manier krijgt iedereen gelijke kansen. aldus Borremans van C'90. Volgens Ten Westeneind vindt er eerst een herverkaveling plaats en daarna komen de woningen in de verkoop en verhuur.

Tekst: Hein van de Wal

Foto : Hans Driessen

MILLINGEN - Millingen had te maken met een compact spelend Trekvogels, die de thuisvereniging weinig kansen gaf, waardoor de club uit het Rijndorp met lege handen stond na negentig minuten.

De bezoekers waren meteen gevaarlijk, vooral de verre ingooien van aanvoerder Arts zorgden voor paniek. Justin Schuurman kopte daaruit goed in en even later was Sander Geerts dichtbij de 0-1. Net toen Millingen wat beter in het spel kwam met een solo van Twan Arnts en een goed schot van Joey Wijnhoven, kwamen de groen-zwarten op voorsprong. Millingen-keeper Sanders hield een voorzet niet vast en daar kon Jesse Wattimury van profiteren 0-1. Millingen deed wat terug, maar Trekvogelsgoalie Van de Dobbelsteen stond zijn mannetje. Hij hield Wijnhoven en Van der Velden van scoren af. Een te zacht ingeschoten bal van Twan Arnts liet de keeper wel glippen, maar het werd niet duidelijk of dat de bal de lijn was gepasseerd. Pal voor de thee werd het 0-2. Trekvogels mocht op eigen helft een ingooi nemen waarmee Nick Arts wel raad wist: hij lanceerde Wattimury, die de verdediging van Millingen voor aap zette.

In de tweede helft kwamen de bewoners van De Kwakkenberg geen moment in gevaar. Hun tactiek van 'druk voorin zetten' werkte perfect want Millingen kon daar niet mee uit de voeten. Er kwamen opnieuw kansen voor Trekvogels. Geerts kopte net naast en Wattimury knalde op de lat. Het werd nog heel even spannend. Uit een corner van Tim van den Hurk kopte Maarten Smits binnen: 1-2 en toen waren er nog vijf minuten te spelen. De gasten waren niet onder de indruk en het publiek zag kort daarna dat Sander Geerts met een free-kick de eindstand op 1-3 bepaalde.

Geen winst voor Rood Wit

GROESBEEK – In de belangrijke wedstrijd tegen OBW in Zevenaar kwam Rood Wit al snel op achterstand en keek na 20 minuten tegen een 2-0 achterstand aan. De ploeg wist echter goed terug te komen en vlak voor rust was de stand al weer terug gebracht tot 2-2.

Rood Wit begon goed in de wedstrijd maar de gastheren lieten zich ook niet onbetuigd en wisten vooral over de linkerkant snel op te komen waar de verdediging van Rood Wit het lastig mee had. In de 15e minuut lukte het een goede voorzet af te ronden die tot een doelpunt werd verwerkt 1-0. Na 18 minuten was het weer raak, een aanvaller werd onvoldoende tegen gehouden en wist de bal onhoudbaar in het net te schieten: 2-0. Rood Wit probeerde het spel weer naar zich toe te trekken. In de 37e minuut lukte het Khalid Haddouti met een fraaie hoekschop de bal in het doel te schieten: 2-1. Rood Wit zette door en in blessuretijd van de eerste helft werd een vrije trap van 20 meter door Emir Tiganj onberispelijk over de muur in de uiterste benedenhoek van het doel geschoten: 2-2.

In de tweede helft gingen beide ploegen gelijk op en werden beide af en toe gevaarlijk zonder te scoren. De beste mogelijkheid was er voor OBW, maar het schot werd door Kevin de Bruin tegen gehouden. De eindstand bleef 2-2. Met dit punt blijft Rood Wit in de onderste regionen van de ranglijst, maar heeft wel laten zien te kunnen voetballen. Zondag naar Winterswijk, aanvang 14.00 uur.

Veel gitaarnieuws op Gitaarbeurs Groesbeek

GROESBEEK - Tijdens de Gitaarbeurs Groesbeek op zondag 12 februari zal er van 10:00 – 17:00 uur veel nieuws te zien zijn op gitaargebied. De standhouders uit Nederland, Duitsland en Frankrijk brengen zowel nieuwe gitaren en versterkers mee als ook veel onderdelen en vintage gitaren.

Er is een groeiend aantal gitaarbouwers die instrumenten bouwen van zeer hoge kwaliteit en vaak modellen maken die erg origineel zijn. Veel bezoekers komen naar de gitaarbeurs om zich op de hoogte te stellen van wat er op gitaargebied gebeurt en om de 'feel' en klank van een gitaar ter plaatse te kunnen ervaren.

De Groesbeekse gitaarbeurs staat bekend om zijn boeiende programma van optredens, clinics en demonstraties en ook dit jaar valt er weer te genieten van onder andere Joanna Weston, The Mule Stompers en Luke V. Martin. Voor diegenen die in de techniek zijn geïnteresseerd is er een clinic over gitaarbouw en de houtsoorten die daarin worden gebruikt.

De organisatie, zoals altijd in handen van gitaarvereniging VVG en cultureel centrum De Mallemolen (Kloosterstraat 11, Groesbeek), doet haar best er weer een geslaagde dag van te maken. De entree is vier euro (tot 13 jaar gratis). Meer info staat op www.gitaarbeurs.nl.

Expositie weven en beeld in Kerkje van Persingen

PERSINGEN - Expositie weefwerk van Anneke Kersten en Roos Cox met brons en zilver van Mia Vullinghs in het Kerkje van Persingen op 25 en 26 maart van 11-17 uur.


Anneke Kersten (Nijmegen) heeft zich ontwikkeld in de textielkunst door een weefopleiding in Oregon, Amerika en het Textielmuseum in Tilburg. Door gebruik van koperdraad en andere verrassende materialen geeft zij kleur en vorm aan haar weefobjecten.
Roos Cox (Lent) wordt geïnspireerd door bijzondere materialen zoals papier en paardenhaar, die ze het liefst zelf verft. In haar weefsels zoekt ze naar ritme, ruimte en beweging.
Mia Vullinghs (Nijmegen), opleiding Sint-Joost Breda en enkele jaren de zilvervakschool in Schoonhoven, exposeert bronzen beelden en zilveren sieraden.

Het Kerkje staat aan de Persingensestraat 7, Persingen in de Ooy; de toegang is gratis. (www.kerkjevanpersingen.nl; www.weven.nl; www.vullinghs.nl).

Lustrumconcert kamerkoor Audite Nova

GROESBEEK - Het Nijmeegs Universitair Kamerkoor Audite Nova bestaat in 2017 precies 50 jaar en dat viert het koor met een bijzonder concert. "Op zaterdag 18 maart zullen wij ons tiende lustrum vieren met Beats and Breath: een modern programma met orgel en percussie."

Het bijzondere zit in de keuze voor modern repertoire, maar zeker ook in de combinatie met slagwerk en orgel. Slagwerk gebruik je als koor niet alle dagen, dan moet er iets dramatisch aan de hand zijn. Dat is hier zeker het geval. We zingen over de geboorte van een mens (ook van Jezus), over de eerste adem dus, en over het ontstaan van de aarde en van de machtige zon die leven brengt en door de wolken breekt. Het is uitdagend repertoire dat laat zien waar Audite Nova na 50 jaar staat.

Het koor zingt de volgende werken: John Tavener – Mother and child
Charles Ives – Psalm 90, Samuel Barber – A stopwatch and an ordnance map, Jaakko Mäntyjärvi – Psalm 150 in grandsire triples, James MacMillan – Chosen, James MacMillan – A new song, Peteris Vasks – Piedzimsana, Peteris Vasks – Mate saule. Dirigent: Hebe de Champeaux; harmonium: Dirk Luijmes; percussie: Henri Rijken.

Het concert is zaterdag 18 maart om 13.30 uur en 16.00 uur in de hervormde kerk Groesbeek aan de Kerkstraat 18. Entree: 17,50 en 15 euro, (voorverkoop/studenten), 10 en 8 euro (www.auditenova.nl).

Consternatie omtrent carnavalsdoek op toren gemeentehuis Groesbeek

GROESBEEK – Jarenlang heeft op initiatief van de voormalige Prins Carnaval Rob van Elst aan de toren van het gemeentehuis een carnavalsdoek gehangen: 'De Lange Pier'. Echter na enkele jaren kwam men erachter dat de bevestiging van het doek bij regen en wind de toren van het gemeentehuis had beschadigd. Zodoende heeft er enkele jaren geen doek meer aan de toren gehangen.

Totdat onlangs het SOK (Samenwerkings Orgaan Karnaval) werd benaderd door wethouder Sylvia Fleuren met het verzoek of zij weer een carnavalsdoek wilde laten maken om langs de toren te hangen, die zou dan speciaal bevestigd worden, zodat er geen schade meer kan ontstaan aan de toren. Zo gezegd zo gedaan besloot het SOK een carnavalsdoek te laten printen van liefst zeven meter lang met als tekst 'Gruusbek Keulen van Gelderland' met daarbij de afbeeldingen van Prins Ummenie de 57ste van carnavalsvereniging De Feestneus en Prinses Ida van carnavalsvereniging Net Aecht.

Vrijdagmorgen 3 februari zou het doek worden opgehangen met behulp van de hoogwerker van Schoonmaakorganisatie Wouters. Echter donderdagmiddag werd de voorzitter van het SOK Willem Thijssen gebeld met de mededeling dat het doek nog niet opgehangen kan worden, omdat het college van burgemeester en wethouders zich er nog over wilde beraden. Het college is van mening dat er acht carnavalsverenigingen in Berg en Dal zijn en niet twee zoals op het doek staan. Onzin, laat Willem Thijssen desgevraagd weten. Groesbeek heet al jaar en dag tijdens de carnaval 'Het Keulen van Gelderland' en dat heeft niets te maken met andere kerkdorpen in Berg en Dal. "Die hebben ook hun eigen namen met de carnaval. Groesbeek is het Keulen van Gelderland en niemand anders. Persoonlijk vind ik het kinderachtig en jammer, het doek heeft ons 800 euro gekost. Als de gemeente er een andere tekst op wil hebben, hoeft het doek voor ons niet meer", aldus een teleurgestelde Willem Thijssen. Wethouder Sylvia Fleuren liet desgevraagd weten dat er was afgesproken dat we het concept vooraf mochten zien, en dat is niet gebeurd. "Dinsdag zal het college beslissen of het doek acceptabel is", aldus Fleuren.

Zalmpodium presenteert kamermuziek Het Gulden Euro Trio

MILLINGEN - Drie geweldige musici, met conservatorium achtergrond, vormen samen het Gulden Euro Trio: Pip van Steen (fluiten), Andrea Pieper (viool & contrabas) en Marcel Siebers (piano).

De musici onderscheiden zich van andere kamermuziekensembles, doordat zij louter en alleen eigen composities spelen. Een groot deel van hun repertoire bestaat uit de 'Euro Suite & en ander wisselgeld'. Een korte impressie van hun muzikale reis door Euroland kan de bezoeker hier dan ook verwachten.

Verder kan men luisteren naar een 'Dime-tribute'. Een zestal voor dit trio gearrangeerde nummers van de voormalige rockband uit de beginjaren '70, waar Marcel Siebers destijds deel van uitmaakte. De bezoeker zal versteld staan hoe goed de ruige muziek van vier tieners van toen, nu klinkt als volwassen kamermuziek (luister maar eens op www.guldeneurotrio.eu.).

De entree is zoals altijd gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop uiteraard zijn rondje weer doen. Komt op tijd op zondag 12 februari om 14.00 uur in het Kerkje Zalmstraat, Millingen aan de Rijn.

Boekbespreking in Serre van protestantse kerk

GROESBEEK - Op dinsdagavond 14 februari zal ds. Johan Dorst uit Nijmegen het boek 'De hormoonfabriek' van Saskia Goldschmidt bespreken.

Hierin kijkt de succesvolle ondernemer Mordechai de Paauw terug op zijn leven, terwijl hij in een bed ligt met een ijzeren rand die lijkt op de kooien waarin de proefdieren van zijn laboratorium werden opgesloten. Hij realiseert zich dat het hem niet gelukt is fatsoenlijk te leven.

Het belooft weer een boeiende avond te worden, ook als u het boek niet gelezen hebt. Iedereen is welkom: vanaf 19.45 uur is er koffie en thee en om 20.00 uur beginnen we, in de Serre achter de protestantse kerk in Groesbeek.

Natuurexcursie rond jachtslot

REGIO - Zondag 19 februari zal de eerste publieksexcursie van Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) in het jaar 2017 plaatsvinden. "We gaan dan wandelen in de omgeving van het Jachtslot Mookerheide."

De start is om 14.00 uur op het parkeerterrein naast de brasserie van het Jachtslot, Heumensebaan 2 in Molenhoek. Het einde zal even na 16.00 uur zijn. Zoals altijd is ook deze wandeling gratis.

"Deze middag zullen we in ieder geval een bezoek brengen aan het parkachtige deel rond het Jachtslot, ooit aangelegd door de Zusters van Bethanië. Hier groeien enkele bijzondere bomen en zijn ook de zogenoemde 'boomboeketten' te zien. Daarnaast zullen we zeker ook een kijkje nemen bij de oude kas die afgelopen jaar is hersteld en de daarnaast gelegen tuinen die dit jaar - dankzij vele vrijwilligers - weer volop zullen gaan produceren.

Ook zullen we een deel van het Twee Schansen-gebied bezoeken. Dit omvat onder andere de Mookse Schans en de Heumense Schans.

Waarschijnlijk kunnen we 19 februari nergens naar binnen omdat de uitbater van het Jachtslot gestopt is en zijn opvolger is nog niet bekend. Op het terrein zelf zal echter meer dan voldoende te zien zijn en we kunnen alvast de eerste voorjaarsindrukken van 2017 opdoen. Er zullen zeker baltsende vogels te horen zijn, de eerste kruiden hebben weer verse groene blaadjes, vele knoppen zijn op weg naar uitlopen en nog veel meer.

Kom meewandelen en ga het met eigen ogen zien op zondag 19 februari. Voor meer informatie: Lieke Vullings, 024 3778885 of www.wmg-groesbeek.nl."

Repaircafé Groesbeek: Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken!

GROESBEEK - Op zaterdag 11 februari van 13.00-16.00 uur is er weer een Repaircafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek (zoals elke tweede zaterdag in de maand).

"Het laatste Repaircafé in januari was drukbezocht, vooral veel elektrische apparaten werden ter reparatie aangeboden. In het Repaircafé staan onze vrijwilligers voor u klaar. U kunt er terecht voor uw reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten kunt u denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten zoals casettedecks en platenspelers.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen (harde schijf). Wij adviseren u graag en zo mogelijk voeren wij dit ook voor u uit."

"Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Maar ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken.

Voor meer informatie: Metty Kainama: 06 10474589. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht."

Gemeenteraad staat stil bij overlijden Jan Poelen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft donderdagavond – voorafgaand aan de raadsvergadering – stilgestaan bij het onlangs overlijden van de nestor van de gemeenteraad Jan Poelen.

Voor deze eerste vergadering zonder Jan Poelen was de naaste familie van Jan Poelen uitgenodigd. Burgemeester Slinkman sprak de familie en raadsleden toe. 'Met velen van de raad hebben wij eerder deze week op indrukwekkende wijze afscheid genomen van de nestor Jan Poelen. Vanaf het overlijden tot de uitvaart hebben wij alle raadsactiviteiten afgelast en hebben maandag de vlag bij het gemeentehuis halfstok gehangen. De stoel van Jan is vanavond leeg en gemankeerd door een foto, zodat Jan bij deze raadsvergadering toch nog aanwezig is', aldus burgemeester Slinkman.

Namens de gemeenteraad sprak de nieuwe nestor Mechteld ten Doesschate familie Poelen toe. Zij kende Jan al vanaf 1980 en had diverse anekdotes die zij met Jan meegemaakt had. "Hij was gedreven en niet moe te krijgen, wij zullen Jan missen, zo innemend met zijn fijnzinnige humor". aldus Ten Doesschate. Voor het begin van de raadsvergadering werd vervolgens 1 minuut stilte in acht genomen.

Mega Piraten Festijn voor het eerst naar Nijmegen

NIJMEGEN – Het Mega Piraten Festijn is op zaterdag 25 maart voor het eerst te gast in Nijmegen. "Op verzoek van inwoners van Nijmegen die ons hebben benaderd", vertelt Eddie Mensink, de grote man achter de reizende festivalkaravaan, die zal neerstrijken in het Goffertpark. "Daar hebben alle grootheden al gestaan. Dat wij daar nu ook tussen staan, vind ik heel bijzonder."

Het wordt het veertiende seizoen voor het Mega Piraten Festijn. De festivalkaravaan heeft elk jaar meerdere haltes in Nederland. "Via de mail en Facebook kregen we verschillende verzoeken binnen om naar Nijmegen te komen", vertelt Mensink. "Het hielp natuurlijk dat Lukassen Produkties, één van de partijen binnen het MPF, ook gevestigd is in Nijmegen. Daar waren ze enorm enthousiast. We merken dat ons publiek mondig is geworden. Via social media bereiken ons veel geluiden. Als er wat goed is, hoor je het meteen, als ze iets wat minder vinden ook. We staan ook overal voor open. Als er iemand zich bij ons meldt met een locatie, daarvoor hebben we wel minimaal vier hectare grond nodig, en beschikbare dagen op de agenda, dan gaan we altijd even op onderzoek uit. Zo is het dus ook voor Nijmegen begonnen."

Meezingfeest

Het MPF draagt de titel 'Europa's grootste meezingfeest' met trots. Een groot aantal bekende artiesten treedt op en presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. Willie is eigenwijs en presenteert gewoon in zijn Overijsselse dialect. En iedereen verstaat hem. De sfeer spat van het podium af! Maar de grootste artiest is het publiek zelf: zingen, in de polonaise lopen, hossen of gewoon lekker met een biertje in de hand alles bekijken vanaf een plekje bij de tap, alles kan en mag.

Programma

René Froger & the Frogettes, Jannes, Marianne Weber, Bökkers, Gebroeders Ko, Ronnie Ruysdael, Ancora, Snollebollekes, Frans Duijts, René Schuurmans, Lesley Williams, Sieneke, Lee Towers, Henk Dissel, Jeffrey Heesen, Stef Ekkel, Belinda Kinnaer, Helemaal Hollands, René Karst, Jean en Joey Knipping, Gino Graus, Jacques Herb, John de Bever, Mike Kanders, Frank van Etten, Otto Lagerfett, John West en Lange Frans.

Voorverkoop

Kaarten (vanaf 22,50 euro, exclusief reserveringskosten) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Foto Plus Bruna Teunissen in Nijmegen, Café de Vink in Ooij, de Bruna in Gendt, Café Anneke in Wijchen en Van Appeldoorn Dio Drogisterij en The Readshop in Bemmel en bij alle vestigingen van Primera. Daarnaast kunt u ook kaarten reserveren via Paylogic.nl en www.megapiratenfestijn.nl.

Het terrein is geopend vanaf 18.30 uur. Het officiële programma begint rond 19.45 uur. Zie verder www.megapiratenfestijn.nl.

Protestantse

Gemeente Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 12 februari aanvang 10.00 uur. Voorganger is ds. P. Simons uit Nijmegen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Inlia. Na afloop is er koffie en thee in de Serre achter de kerk. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Veerdienst actief

MILLINGEN - Sinds vrijdag 3 februari is de veerdienst Millingen aan de Rijn - Pannerden weer in de vaart.

Vleesbingo

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 11 februari een vleesbingo-avond in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze avond zijn er vlees- , gourmet- en bbq-schalen in de wacht te slepen, alsmede rollades en tassen boodschappen. Daarnaast kan men kans maken op de superschaal. De zaal van Op De Heuvel is al vanaf 18.30 uur geopend; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

Petanque Vereniging Beek

BEEK - Donderdag 2 februari waren leden van de KBO-Beek uitgenodigd om bij de Petanque Vereniging een middag kennis te komen maken met het Petanque-spel.

27 leden van de KBO hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven. Na de koffie en uitleg over het spel begon iedereen enthousiast aan het boulen, waarbij de mensen van de club verrast waren over het fanatieke spel dat gespeeld werd. Het werd een gezellige middag waarbij sommigen tot het eind van de middag druk bezig waren. PV Beek wil op deze manier mensen in Beek nader kennis laten maken met de petanque-sport en zal meerdere verenigingen uitnodigen voor een kennismaking.

Consul-Generaal bezoekt brandweer Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Maandagmiddag heeft de Consul Generaal Ton Lansink (Consulaat – Generaal te Düsseldorf) ter vervanging van minister Plasterk in het kader van de conferentie 'Grenzen slechten, regio's verbinden, mensen bewegen' in Nijmegen, een werkbezoek gebracht aan de regio.

Hij bezocht onder andere de Hochschule Rhein–Waal in Kleve en de brandweer van Millingen aan de Rijn. In Duitse brandweerauto's kwam Lansink vanuit Kleve in Millingen aan de Rijn aan, waar hij zou worden ontvangen door burgemeester Slinkman, maar die moest verstek laten gaan wegens de uitvaart van raadslid Jan Poelen. Bij de brandweerkazerne kreeg de consul een toelichting over het project 'Veiligheid zonder Grenzen', verschillen in taal, werkwijze, uitrusting, wet– en regelgeving, waar Duitse en Nederlandse brandweerkorpsen mee te maken hebben en de geplande samenwerkingsovereenkomst. Ook vond er een demonstratie plaats over de verschillen door vergelijking van Nederlandse en Duitse brandweervoertuigen. Daarnaast werd Lansink op de hoogte gehouden op welke wijze de gezamenlijke opleiding eruit ziet. Als laatste kwamen de brandontwikkeling en brandverloop als concrete opleidingsinhoud naar voren, welke gedemonstreerd werden met een modelhuis. Hierna vertrok consul Lansink naar de conferentie in Nijmegen.

Vleesbingo in Groesbeek

Vleesbingo in Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 11 februari een vleesbingo-avond in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze avond zijn er vlees- , gourmet- en bbq-schalen in de wacht te slepen, alsmede rollades en tassen boodschappen. Daarnaast kan men kans maken op de superschaal. De zaal van Op De Heuvel is al vanaf 18.30 uur geopend; de bingoballen gaan om 20.00 uur rollen.

BEEK - Donderdag 2 februari waren leden van de KBO-Beek uitgenodigd om bij de Petanque Vereniging een middag kennis te komen maken met het Petanque-spel.

27 leden van de KBO hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven. Na de koffie en uitleg over het spel begon iedereen enthousiast aan het boulen, waarbij de mensen van de club verrast waren over het fanatieke spel dat gespeeld werd. Het werd een gezellige middag waarbij sommigen tot het eind van de middag druk bezig waren. PV Beek wil op deze manier mensen in Beek nader kennis laten maken met de petanque-sport en zal meerdere verenigingen uitnodigen voor een kennismaking.

Veerdienst weer actief

MILLINGEN - Sinds vrijdag 3 februari is de veerdienst Millingen aan de Rijn - Pannerden weer in de vaart.

Film 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Op 9 en 12 februari van 14.00-17.00 uur en op 14 februari van 19.30-22.30 uur vertoont het Nationaal Bevrijdingsmuseum de film 'Krieg am Niederrhein'.

'Krieg am Niederrhein' is een Duitstalige film zonder Nederlandse ondertiteling en gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945. De filmvertoningen zijn inclusief pauze. Bij de avondvertoning is de zaal vanaf 19.00 uur geopend.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4.

Gasleiding kapot getrokken bij werkzaamheden in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens wegwerkzaamheden en het grond verzetten voor archeologisch onderzoek aan de Hoflaan in Groesbeek heeft maandagmiddag een machinist van een graafmachine een gasleiding kapot getrokken.

In afwachting van de gealarmeerde brandweer van Groesbeek werd de kapot getrokken leiding door het bedrijf provisorisch met tape gedicht. De brandweer heeft vervolgens metingen verricht. Het gemeten gas was minimaal, maar uit veiligheidsoverweging is er nogmaals tape over de kapot getrokken leiding aangebracht. Liander heeft maandagmiddag de kapotte leiding weer gerepareerd. Er is geen gevaar geweest voor de naaste omgeving.

Inschrijven kinderoptocht De Horst

GROESBEEK - Op zaterdag 11 februari is de inschrijving en startnummers ophalen voor deelnemende kinderen van de Horster Optocht. Dit is tussen 14.00 uur en 16.00 uur bij De Slenk.

Hier kunt u ook de kaartjes kopen voor een frietje, drankje en zakje snoep voor de kinderen. Deze zijn overigens ook nog te koop bij De Slenk zelf op zaterdag 25 februari.

We zijn op zoek naar vrijwilligers die de optocht willen begeleiden. We denken dan aan mensen die mee willen helpen met de wegafsluitingen en het begeleiden van de optocht. Opgave voor wagens kan bij Marcel Noij via mail: optocht@netaecht.nl voor zaterdag 11 februari.

Maak kennis met De Bergruiters

BEEK - Op zondag 12 februari verzorgt paardensportvereniging De Bergruiters haar jaarlijkse kennismakingsdag voor (nieuwe) leden, ouders, familieleden en andere geïnteresseerden.

Ze vertellen er over de activiteiten en de kampioenen van 2016 geven demonstraties dressuur en springen op manege Ebbers in Beek, Alde Weteringweg 2.

Programma:

12.00 uur: Opening

12.20 uur: Pony’s klaar maken voor de wedstrijd en uitleg over de wedstrijden

13.10 uur: Demonstraties dressuur

13.30 uur: Opbouwen parcours springen

14.15 uur: Demonstratie springen

15.00 uur: Afsluiting

"Heb je les op manege Ebbers, dan kan je deelnemen aan onze onderlinge wedstrijden op een van de manegepony’s. Toegang is gratis."

Kleding- en speelgoedbeurs Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – Zaterdag 25 maart verzorgt Stichting Beurs voor een Kind opnieuw een voorjaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in Sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht. Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, voorjaars- en zomerkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes.

De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en erg interessant voor iedereen, die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding hebben gratis toegang. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. De bezoeker krijgt een tas bij de entree.

"Wilt u artikelen voor deze beurs inbrengen, vraag dan een persoonlijk nummer aan. Hiervoor kunt u vanaf 12 februari een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden. Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl.

Toernooi bij tennisvereniging

GROESBEEK - Op zondag 12 maart houdt tennisvereniging Groesbeek weer een B.L.O.E.M.I.G. toernooi. Deze toernooien worden twee keer per jaar gehouden en zijn telkens weer een succes. Steeds bij een andere tennisvereniging in een ander dorp binnen de gemeente Berg en Dal. Zo leert men ook de leden van de andere verenigingen beter kennen.

Voor dit toernooi worden alle tennisverenigingen in onze gemeente Berg en Dal uitgenodigd. Wat is de bedoeling? Het B L O E M i G toernooi start om 13.00 uur. De spelers worden zo veel mogelijk op sterkte ingedeeld. Voor koffie/thee en een warme snack wordt gezorgd.

Wanneer je deel wilt nemen aan dit toernooi, ontvangen we graag je aanmelding per mail. Stuur een mailtje met je naam en speelsterkte naar: activiteitencommissie@tvgroesbeek.nl. We ontvangen de aanmelding graag voor 5 maart zodat we een planning van de wedstrijden kunnen maken. De kosten voor dit toernooi zijn 5 euro per persoon. Contant te voldoen bij binnenkomst.

Verkeerslichten in centrum drie maanden op knipperen

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft gisteravond tijdens de behandeling van de mobiliteitsnota de motie van VOLG verworpen. VOLG wilde met de motie voorkomen dat de verkeerslichten voor proef drie maanden op knipperen worden gezet.

Voor de motie waren uiteraard VOLG, Voor Berg en Dal, PvdA en GroenLinks. Ook zij verwachten dat de files in het centrum van Groesbeek wel tot het verleden zullen gaan behoren, maar verwachten dat de verkeersstroom wel flink gaat toenemen. Nu rijden er per dag al zo'n 10.000 voertuigen door het centrum en bij pieken zelfs 15.000, aldus Peter Maas van VOLG. Hij kon met zijn argumenten echter de overige 12 raadsleden niet overtuigen, zodat de motie werd verworpen met 9 stemmen voor en 12 tegen.

De tegenstemmers gaven wethouder Alex ten Westeneind wel mee dat de veiligheid van de weggebruikers zoals fietsers en voetgangers voorop moet staan. Te denken valt daarbij om de verkeerslichten aan te zetten als de kinderen naar school gaan en als de school uitgaat. Hennie Eikholt van GVP vroeg zich af wat de vervolgstappen zijn ,wanneer blijkt dat er meer verkeer door het centrum komt. "Dan moeten we niet schromen de verkeerslichten weer aan te zetten, daar moeten we afspraken over maken", zo liet hij weten. Wethouder Ten Westeneind zal alles op een rijtje zetten en binnenkort met een notitie komen. Duidelijk is dat voor proef de verkeerslichten in het centrum van Groesbeek als pilot op knipperen gaan, aldus Ten Westeneind.

Start restauratie Sint-Bartholomaeuskerk in zicht

BEEK - Medio het voorjaar wordt begonnen met de herstelwerkzaamheden, die naar verwachting enkele weken zullen duren. Daarna kan het gebouw er weer tientallen jaren tegen. Onze grote dank gaat uit naar al onze donateurs; zonder hun bijdragen was dit mooie resultaat nooit bereikt.

Ook u kunt een steentje bijdragen: uw statiegeld is voor ons goud waard. Gedurende de hele maand februari is er in de Plusmarkt gelegenheid om uw statiegeld aan onze stichting te doneren. Druk daarvoor op de donatieknop van de flessenautomaat. De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderhoud van onze bijzondere kerk.

Het paard bij de horens pakken...

BERG EN DAL - Tijdens de behandeling van de mobiliteitsnota tijdens de raadsvergadering in het gemeentehuis van Groesbeek liet het PvdA-raadslid Thieu Hoeken aan collega-raadslid Rona Vree (GroenLinks) weten dat zij wel "het paard bij de horens moest pakken".

Deze verspreking leidde tot grote hilariteit en hij werd er tijdens het verloop van de vergadering nog diverse malen aan herinnerd. Uiteraard bedoelde Hoeken 'De koe bij de horens pakken'.

13 / 36

Er even tussenuit: mantelzorg en pottenbakken?

MILLINGEN - Mantelzorg en pottenbakken. Een wonderlijke combinatie. Maar het kan op woensdag 15 februari in Millingen! U kunt op die dag pottenbakken bij Marian van der Meer.

Het resultaat is niet het belangrijkste. Door met je handen bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een gemakkelijke manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers als prettig wordt ervaren.

Deze activiteit is op woensdag 15 februari van 10.00-11.30 uur bij Marian van der Meer, Lincolnstraat 16 te Millingen. Iedereen is welkom, maar laat het wel even weten. Dat kan tot uiterlijk twee dagen van tevoren bij Thea de Wijse, op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur: 0481 431105 of per mail info@mantelzorgbergendal.nl.

Maatwerk in Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - In het jaar 2016 is een aantal mensen met 'maatwerk' geholpen. Gewoon een kopje koffiedrinken bij de gast thuis met een informatief gesprekje. Een vrijwilliger is als extra oor mee geweest naar een specialist, vooral om de informatie goed op te slaan: twee horen meer dan een. Samen naar het dorp voor goed-passende lingerie na een operatieve ingreep. Even tussendoor een telefoongesprekje om moed in te spreken voor de volgende controle. Een spoedje naar de verbandpoli!

Maatwerk komt erop neer dat wanneer u daar behoefte aan heeft een vrijwilliger van het Inloophuis bij u thuiskomt voor een luisterend oor. Dit is vooral voor mensen die slecht ter been zijn of door hun ziekteproces te moe zijn om zelfstandig naar het Inloophuis toe te komen. Tijdens zo’n bezoek kunt u op dezelfde soort vragen antwoord krijgen als wanneer u zelf naar het Inloophuis komt. Wanneer u in uw directe omgeving niet voldoende support heeft om u naar het ziekenhuis of naar de specialist te begeleiden, kan er gezocht worden naar een oplossing. Een vrijwilliger kan u eventueel vergezellen. U kunt hulp krijgen bij kleine dringende boodschappen tijdens de behandeling en u zelf niet in staat bent hiervoor te zorgen. Kortom: Maatwerk!

Maatwerk wordt naast de vrije inloop en de wekelijkse activiteiten aangeboden.

Bel 024 6756071 op dinsdag-, woensdag- of donderdagmiddag tot 4 uur. Of stuur een mailtje naar info@inloophuisgroesbeek.nl (www.inloophuisgroesbeek.nl).

Staat jouw bericht ook in Hét Gemeente Nieuws?

BEMMEL – Je vindt in Hét Gemeente Nieuws het nieuws, dat je interesseert. Nieuws uit jouw wijk, dorp en regio. Van jouw vereniging, club, organisatie of instelling. Nieuws, dat je graag deelt met de andere lezers. Hét Gemeente Nieuws is bij uitstek het medium voor al deze artikelen. Maar hoe komt al dat nieuws in deze krant? Helemaal met jouw hulp en met die van de andere lezers! Dat is uniek: dit Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor, maar ook door de lezer!

Belangrijke bijeenkomsten, komende spannende wedstrijden, uitslagen, exposities, evenementen, een onderscheiding, bijzondere mensen, noem maar op. Iedereen wil graag op de hoogte blijven van wat er in jouw regio speelt. Voor al dit nieuws biedt Hét Gemeente Nieuws ruimte. Stuur jouw geschreven artikel naar de redactie, verlevendig het met één of meer (copyrightvrije) foto's. Het totaal geeft een totaal en interessant beeld van jouw gemeente!

In deze periode staat het nieuws even op een laag pitje. Maar het is ook de tijd om alvast vooruit te kijken, want over enkele weken draait de hele samenleving, inclusief de verenigingen, weer op volle toeren. Denk eens na wat wij van Hét Gemeente Nieuws voor jou als lezer kunnen betekenen. Tip bijvoorbeeld de pr-medewerker van je vereniging op de mogelijkheid om regelmatig gebruik te maken van dit gratis medium. Of klim zelf in de pen of achter de computer.

Stuur je berichten naar gemeentenieuws@starterspers.nl. En zo blijft Hét Gemeente Nieuws dé krant vóór en dóór de lezer!

Leon van der Zanden: Supergewoon

Foto: Sas Schilten

GROESBEEK - In Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 is donderdag 16 februari om 20:00 uur de voorstelling van Leon van der Zanden: Supergewoon. Kaarten kosten 15 euro.

Leon op zijn scherpst! Origineel, kwetsbaar, fysiek en met de authentieke publieksinteractie die we van hem kennen. Maar inmiddels heeft hij keuzes gemaakt om van deze wereld de juiste plek voor zijn kinderen te maken.

Weg van de gangbare zekerheden, weg van de onaantastbaarheid waar veel publieke personen zich mee presenteren. Hij kiest voor openheid, om zijn publiek zijn gevoel te tonen en daarmee hun gevoel te raken.

Eén op één. En hij zou Leon niet zijn als hij zich daarin niet helemaal liet gaan, hilarisch en larger than life. Leon: Als je kijkt naar wat de mensen echt beweegt, zie je dat jij dat zelf bent. Jij beweegt de mensen. En ik, ik laat ze schudden. Als je wilt dat comedy een hart heeft en je laat schreeuwen van het lachen, dan is dit de show voor jou!

Cardo Theater

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Al 20 jaar brengt Stichting Cardo een gevarieerd theaterprogramma van popconcert tot toneel en van cabaret tot dansvoorstelling, Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! Informatie hierover op de site www.stichtingcardo.nl.

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland.

Resultaten bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente

BERG EN DAL - Van 22 september tot ongeveer 2 november heeft Bevolkingsonderzoek Oost het bevolkingsonderzoek borstkanker uitgevoerd in gemeente Berg en Dal. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen. 79,08% van deze vrouwen heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek.

Met het onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium worden ontdekt. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstbesparende operatie mogelijk.

Van de in de gemeente Berg en Dal onderzochte vrouwen werd 2,01% doorverwezen voor nader onderzoek, omdat er een verdachte afwijking is gevonden. Pas na verder onderzoek wordt duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige afwijking gaat.

Meer informatie
Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u vinden op www.bevolkingsonderzoekoost.nl. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de afdeling Communicatie van Bevolkingsonderzoek Oost, telefoon 088 1186200 e-mail: communicatie@bevolkingsonderzoekoost.nl.

D-examen bij fanfare Ons Genoegen

GROESBEEK - Zondag 22 januari heeft Yoeri Smit ten overstaande van familie, vrienden, kennissen en overige belangstellenden het openbare D-examen in de vorm van een concert opgevoerd in het verenigingsgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen.

Het examen D is het hoogst haalbare voor een amateur binnen de HaFaBra wereld, wat staat voor harmonie, fanfare en brassband. In verschillende samenstellingen werden diverse nummers ten gehore gebracht, solo, duet, pianobegeleiding en twee werken met orkest. Het concert was van hoogstaand niveau en werd door de aanwezige examinator goed beoordeeld. Na het concert kreeg Yoeri het D-diploma overhandigd.

De Echte Bakkers vieren hun 50-jarig jubileum Het worden gouden tijden

GROESBEEK / BEEK - Het Echte Bakkersgilde bestaat 50 jaar! En dat moet natuurlijk gevierd worden. De aangesloten Gildeleden oftewel Echte Bakkers doen dat met een spetterende actie voor alle klanten.

50 jaar geleden besloot een aantal bakkers de handen in een te slaan. Recepten en vakkennis werden gedeeld om elkaar te versterken. Dit was het begin van het Echte Bakkersgilde.

Een Echte Bakker legt een proeve van bekwaamheid af en het hele jaar moeten zij bewijzen dat ze keurmerk-waardig zijn. Hiervoor stelt het Echte Bakkersgilde hoge eisen aan de kwaliteit en de bakkerswinkel. De gedeelde ambitie om steeds beter te worden heeft er toe geleid dat de Erkend Gildeleden, De Echte Bakkers, te herkennen aan dit logo, het lekkerste brood en banket voor u bakken.

Dit jaar vieren we 50 jaar van vakmanschap en passie voor een authentiek product: Het Echte Bakkersgoud!

Fantastische prijzen

Om het jubileum te vieren maken alle klanten kans op fantastische prijzen. Bij iedere aankoop ontvangen klanten een DubbelKanskaart. U krast meteen voor een lekkere prijs en bij het invullen van de gegevens maken de klanten ook nog eens bij elke bakkerswinkel kans op één van de drie Panini Grills Deluxe van Bourgini en een lekkere prijs voor uw hele buurt. Als klap op de vuurpijl maken de klanten kans op de landelijke hoofdprijs: Het Echte Bakkersgoud; een goudstaaf ter waarde van circa 2000 euro!

Bakkersgoud

In dit gouden jubileumjaar kunt u bij de Echte Bakkers meer dan ooit terecht voor Bakkersgoud; de lekkerste producten. Bij Hans De Echte Bakker is daar de Jubileumcake; een heerlijke cake met stukjes sinaasappel en chocolade. Ook presenteren wij Brioche au chocolat; een lekker zacht zoet broodje.

De komende weken is het feest bij de Echte Bakkers. Dus kom naar een van de Erkend Gildeleden, verzekert u van de lekkerste Bakkersgoudproducten en maak kans op fantastische prijzen.

Hans De Echte Bakker, Dorpsstraat 37 Groesbeek; 024 3974441; Waterstraat 68 Beek; 024 6844401.

Voorjaar bij BinnensteBuiten

MILLINGEN - Na het drukke en sfeervolle december heeft iedereen weer zin om het interieur weer schoon en fris in te maken. Dan kunt u zich bij woon- en sfeerwinkel BinnensteBuiten helemaal uitleven! Inmiddels zijn wij geheel voorzien van de complete voorjaarscollectie. Daar zijn al de huidige trends in terug te vinden.

De zachte pasteltinten roze, mint en zand worden doorgevoerd en ondersteund door frisse kersenbloesems en voorjaarstakken, grote vazen, cactussen en andere kleine groene stekers, aardewerken kruiken, fashion en verlichting. Rode draad door het geheel is de frisse witte tint en Scandinavische invloeden vertaald in keramiek en diverse leuke accessoires. Uiteraard blijven we de Scentchips en de Bridgewater Candle Company als onze voornaamste geuren- en kaarsenleverancier constant vernieuwen en aanvullen.

Met als voornaamste merken Countryfield en PTMD hebben we een vrolijke, frisse en landelijke collectie kunnen samenstellen die in elk interieur niet zal misstaan. Ook onze fashionafdeling met shawls, tassen en sieraden is klaar voor het voorjaar.

BinnensteBuiten is al bijna 15 jaar een begrip, met allerlei cadeau-artikelen en woonaccessoires voor uzelf of voor een ander. Met een vriendelijk woord, ouderwets goede service en eerlijk advies proberen we iedere klant tevreden de winkel te laten verlaten, en natuurlijk staan we open voor ideeën en suggesties.

Graag nodigen wij u ook uit om eens te komen kijken in onze 200m2 grote winkel. De koffie staat altijd klaar. Neemt u deze advertentie mee krijgt u zelfs 10 procent korting op uw gehele aankoop. Tot ziens bij BinnensteBuiten!

Vernieuwde Spar 3.0 Leuth heropend

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH - Na twee weken gesloten te zijn geweest kan er weer gewinkeld worden in de buurtsuper, woensdagavond 1 februari werd de vernieuwde Spar buurtsuper 3.0 van Johan Looijschelder heropend.

Lotte, dochter van Johan, mocht het lint door knippen, waarna afgevaardigden van verenigingen en vele dorpsbewoners Johan kwamen feliciteren met de Spar, die de zoveelste Spar buurtsuper is met de moderne 3.0 uitstraling die alle Spar buurtsupers landelijk ondergaan.

Wethouder Alex ten Westenend bracht namens de gemeente Berg en Dal de felicitaties over. Pim Dircks (manager operations) Spar Holding B.V Waalwijk feliciteerde Johan, ondanks dat hij zijn winkel in Nijmegen moest sluiten met een passend geschenk. Voor het personeel overhandigde hij een personeelscheque. Johan bedankte iedereen, in het bijzonder zijn ouders en hoopt nog in lengte van dagen klaar te staan voor de dorpsgenoten in Leuth.

Pion bevecht gelijkspel tegen Stein

GROESBEEK - Na zes rondes in klasse 2D van de landelijke schaakcompetitie beginnen de promotie- en degradatiekandidaten zich uit te sorteren. Het Groesbeekse Pion schaart zich in de laatste categorie, maar hoeft nog niet te wanhopen.

Het gelijkspel tegen DJC Stein van afgelopen zaterdag hielp Pion niet van de voorlaatste plaats af, maar volgens de onderlinge krachtsverhoudingen had Pion ruim moeten verliezen. De 4-4 tegen de kanonnen van Stein was daarom toch bevredigend. Er had zelfs meer ingezeten als Wim Molenkamp niet in gewonnen stelling een mat in 1 overzien had of als Thomas Dickmann zich niet een toren had laten ontfutselen door een paardvorkje.

Luuk de Ruijter opende de score met een fantastische overwinning op Stefan Spronkmans. Binnen twee uur spelen had hij de vijandelijke koningsstelling opgeblazen met een reeks messcherpe zetten. Zijn laatste zet was een lust voor het oog. In plaats van een pion te pakken met schaak, deed Luuk een stille zet met zijn dame, waarop zijn tegenstander na enkele minuten nadenken de enige zinnige reactie gaf: opgeven.

Olav Schoonenberg liet kort daarop het tweede punt voor Pion optekenen door Nicola Grecuccio te verslaan in een zinderende partij. Daarna speelde Jasper Bons aan het eerste bord remise tegen Fide-meester Lennart Lenaers. Een prestatie die nauwelijks voor die van zijn al uitgeschaakte teamgenoten onderdeed. Jan Fleuren voegde aan de teamscore nog een halfje toe na een ingewikkelde partij met kansen voor beide partijen. Helaas raakte John Pouwels in een kansrijke stelling een stuk kwijt, waarna hij kon opgeven. Het een blunder noemen doet geen recht aan de inventiviteit van zijn tegenstander, die met een moeilijk te vinden damemanoeuvre het stuk ophaalde.

En zo was het bij de eerste tijdcontrole 3-2 voor Pion. Met goede perspectieven voor de eindoverwinning, want alleen Theo Wijnhoven stond slecht. Het liep echter anders. Wim Molenkamp was gewonnen komen te staan, maar overzag in tijdnood een simpel mat. En Thomas Dickmann verprutste een gelijk staand eindspel door een paardvorkje te overzien. Zo kwam de druk op Theo’s schouders te liggen om vanuit een mindere stelling te winnen. En dat lukte, dankzij Theo’s onovertroffen eindspeltechniek. Vier-vier dus, en beide teams konden daar om verschillende redenen tevreden mee zijn.

DVSG verliest in vijf minuten de wedstrijd

GROESBEEK - De eerste wedstrijd na de winterstop speelt DVSG uit tegen AVIOS/DBV. DVSG start met jeugdkeeper Dylan de haan in het doel. Verder zijn er wat verschuivingen in het team door blessures bij DVSG. De thuiswedstrijd werd kansloos verloren en de tegenstander staat nu op de derde plaats. Op het veld is het verschil in het begin van de wedstrijd niet waarneembaar.

Na zeven minuten weet Ward Janssen Menno Sillessen met een steekpass te vinden. Menno kan doorlopen naar de goal, maar schiet de bal helaas over. DVSG laat zien dat het goed mee kan komen, maar scoort niet. Bij een corner wordt een inzet van de lijn weggekopt door Avios- DBV.

Langs de lijn zie je dat Avios langzaam aan sterker wordt. In de 42e minuut weet Avios-DBV wederom via de zijkant door te breken en ditmaal scoren ze wel. Binnen 5 minuten scoort Avios-DBV ook de 2- en 3-0. Opeens is DVSG het overzicht helemaal kwijt en krijgt Avios door de eerste goal veel vertrouwen.

Als meteen na rust ook nog de 4-0 valt is de wedstrijd definitief gespeeld. DVSG weet zich wel te herpakken, levert nog wel strijd, maar het zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen. Avios blijft gevaarlijk met counters. De twee spitsen zijn razend snel en ook nog behendig in balbezit. Hier heeft de verdediging van DVSG de nodige problemen mee. Vanaf het middenveld mag echter te makkelijk de pass naar voren gegeven worden. Zeker nu DVSG ver vooruit speelt en er alles aan doet om te scoren ligt er veel ruimte voor de aanvallers van Avios-DBV

In de 60e minuut scoort DVSG de 4-1. Ward Janssen wordt goed aangespeeld en hij weet op weg naar de goal de bal netjes in de lange hoek naast de keeper te plaatsen.

Even voor het einde van de wedstrijd wordt een aanval van Avios-DBV afgevlagd. De scheidsrechter laat echter doorspelen en uit deze actie wordt de eindstand 5-1 bepaald. De wedstrijd werd verloren in 5 minuten voor de rust.

DVSG heeft deze wedstrijd laten zien dat ze niet onder hoeven te doen, maar de kansen die je creëert moeten wel afgemaakt worden. Dan had deze wedstrijd ook anders kunnen verlopen. Met dit gegeven is er volgende week uit tegen SVHA (Herveld-Andelst) een goed resultaat te behalen.

Concert voor baby's in Cardo

Foto: Anne van Zandwijk

GROESBEEK - Zondag 12 februari: Niki Jacobs - Uit alle windstreken. Speciaal voor de allerkleinsten en hun ouders verzamelde Niki Jacobs de mooiste wiegeliedjes, slaapliedjes en kinderliedjes uit alle windstreken. Vanuit de intieme, veilige setting van een prachtige bedoeïenentent neemt ze ons mee op reis, naar verre oorden en exotische bestemmingen.

Want ook op de meest afgelegen plekken zingen moeders en vaders hun kinderen zachtjes wiegend mooie liedjes toe, recht het hart in. Niki’s babyconcert is het beste instrument om de allerkleinsten liefde mee in te blazen. Ook al kan je baby je nog niet verstaan, op een dieper niveau wordt alles al lang begrepen.

Niki Jacobs zingt en speelt gitaar en wordt begeleid door Pieter Jan Cramer op accordeon. Geschikt voor baby’s van 5 tot 14 maanden. Er zijn drie concerten: om 10.00, 11.00 en 12.00 uur. Duur: 30 minuten.

Er is per concert in de tent op het podium ruimte voor 20 baby’s met elk één begeleider. De rest van de familie is toeschouwer en zit in de zaal. Tickets zijn verkrijgbaar bij alle Primerawinkels of online www.cardotheater.nl. Familieticket 19,50 euro (baby, twee volwassenen met twee kinderen jonger dan 12 jaar); Extra ticket 10,00 euro.

Voorlichtingsbijeenkomsten 'Vergeetachtigheid of dementie'

BERG EN DAL - ZZG zorggroep organiseert in samenwerking met Pro Persona een voorlichtingsbijeenkomst op dinsdag 14 februari van 19.30 tot 21.30 uur in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal.

De toegang is gratis en belangstellenden hoeven zich van tevoren niet aan te melden. Tijdens de voorlichting wordt informatie gegeven over de verminderde werking van het geheugen en (angst voor) dementie. Ook krijgen deelnemers uitleg over de mogelijkheden van hulpverlenende instanties. Vanzelfsprekend is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Alzheimer Nederland afdeling regio Nijmegen is aanwezig met Informatiemateriaal. Voor informatie: ZZG zorggroep: 024 3665777.

Aarm Snuutje samen met Vad wint Schlagerfestival in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In een stampvolle sporthal Heuvelland gevuld met 1900 schlager liefhebbers heeft zaterdagavond de schlagergroep Aarm Snuutje met Vad het Groesbeekse schlagerfestival op haar naam gebracht.

De schlager ging over de bekendste bezembinder van Groesbeek 'Detje de Vuurbal'. Dit jaar had Aarm Snuutje assistentie van de vader van twee leden van de groep te weten Sjef Schmiermann die de schlager zong. Liefst 26 schlagers werden zaterdagavond op het podium van sporthal Heuvelland gebracht met de nodige creaties, waarbij kosten nog moeite gespaard waren. Voor de vijfkoppige jury was het een hele klus om de beste carnavalsschlager voor 2017 aan te wijzen. Even na één uur ging sporthal Heuvelland helemaal op de kop toen de voorzitter van de jury Christiaan Rikken bekend maakte dat Aarm Snuutje met Vad de winnaars geworden waren van het Groesbeekse schlagerfestival 2017. Tweede werd Ons Tropke met Vastenaovend blieft bestaan, derde CV Mar Ke met Halloween, vierde SV De Krulle met Uut Rand en Band en vijfde Vret Mar Gras met D'n Gruuxit. De publieksprijs werd gewonnen door CV Da Hindurt Nie met Weej bakke mar ko.je.

Ruime overwinning Groesbeekse Boys

BREEDEWG - Groesbeekse Boys is de winterstop goed doorgekomen. Afgelopen zondag wist het met ruime cijfers van tegenstander Blauw Wit te winnen. Op sportpark Breedeweg werd het uiteindelijk 6-2. Met vier doelpunten had Maarten van der Burg een groot aandeel in deze overwinning.

Het spel speelde zich aanvankelijk op het middenveld af waardoor het niet gevaarlijk werd voor beide doelen. Dit veranderde aan het einde van de eerste helft. Groesbeekse Boys produceerde een snelle aanval over diverse schijven. Uiteindelijk was het Maarten van der Burg die de voorzet van Ronnie van Rens van dichtbij binnen schoot. Direct daarop voorkwam Groesbeekse Boys gaolie Jens van den Berg de gelijkmaker door een inzet van Blauw Wit speler Martijn Peters van dichtbij te pareren.

De tweede helft begon voor de Boys voortvarend. Binnen drie minuten stond het 3-0. Eerst was het Maarten van der Burg die een voorzet van Sil Eikholt binnen schoot, kort daarop werkte Dave Kleijnen de bal op fraaie wijze in de bovenhoek. Na een uur voetballen schoot Martijn Peters namens de bezoekers de 3-1 binnen. Vijf minuten later bracht opnieuw Maarten van der Burg de marge weer op drie doelpunten. Tien minuten voor het eindsignaal bracht David Ruben de spanning enigszins terug in de wedstrijd door de 4-2 te scoren. Vijf minuten later schoot Dave Kleijnen zijn tweede van de middag binnen. Maarten van der Burg tenslotte, bepaalde de 6-2 eindstand.

Groesbeekse Boys blijft door deze ruime overwinning op de vierde plaats staan. Zondag 12 februari wacht tegenstander Beuningse Boys. Deze wedstrijd in Beuningen begint om 14.00 uur.

Switch-mini van de maand

MILLINGEN - Zaterdag 4 februari waren Janne Verwijst en Yasmin Janssen mini van de maand en aanwezig bij de wedstrijd van Switch '87 dames 1 tegen Setash Dames 1 uit Huissen. Ze mochten de warming-up meedoen en openden beiden de wedstrijd met een goede service.


Ze hadden vooraf een mooi t-shirt gekregen met daarop alle namen van de speelster, iets te drinken en wat lekkers voor tijdens de wedstrijd. De hele de wedstrijd zaten ze op de bank, de dames luid aan te moedigen. Dit hadden de dames vooral in de derde en vierde set nodig in deze lastige wedstrijd. Gelukkig won dames 1 met 3-1 na een goede inhaalrace aan het einde van de 4e set. Ook deelden Janne en Yasmin aan het publiek de briefjes uit voor de Topper van de dag-verkiezing. Na afloop van de wedstrijd mochten ze aan Susan het cadeautje voor de Topper van de dag overhandigen.

Yasmin en Janne volleyballen allebei op niveau 5 en spelen hun competitiewedstrijden samen in Switch 1. Ze trainen op maandag bij Niek en op zaterdag bij Hanneke en Mieke.

Nassaulaan Berg en Dal Nederlands meest energiezuinige straat?

BERG EN DAL - Zaterdag 4 februari onthult wethouder Erik Weijers een bord in het kader van het landelijke klimaatstraatfeest. Hij doet dit in de Nassaulaan in Berg en Dal; één van de deelnemende straten aan deze wedstrijd om energie te besparen.

De Nassaulaan staat momenteel op de elfde plek van de 369 deelnemende straten aan het landelijke klimaatstraatfeest. "Iedere bewoner die zijn bijdrage levert aan een duurzamere samenleving is wat mij betreft al een winnaar", aldus wethouder Weijers; "besparen op je energie is bovendien besparen op je portemonnee". Om de winst in deze competitie dichterbij te brengen overhandigt de wethouder Duurzaamheid de bewoners van de Nassaulaan een bespaarpakket. In dit pakket zitten onder meer waterbespaarders, een douchecoach zandloper en ledlampen.

Tot 7 maart kunnen straten zich nog aanmelden om deel te nemen. Op zaterdag 15 april worden de winnaars bekend gemaakt. De betreffende straten winnen een straatfeest van maximaal 5000 euro.

Duurzaamheid in de gemeente Berg en Dal
Deelname van de Nassaulaan past goed bij andere duurzaamheidsinitiatieven van de gemeente:

  • Berg en Dal verduurzaamt alle gemeentelijke gebouwen (zonnepanelen, HR++ glas, energiezuinige verwarmingsketels, LED verlichting etc.);

  • Berg en Dal adviseert en ondersteunt bewoners inzake energiebesparingsmaatregelen, zoals via onder meer http://www.duurzaamwonenplus.nl/bergendal/;

  • Berg en Dal plaatst alleen nog energiezuinige straatverlichting;

  • Berg en Dal heeft een lokaal energieconvenant met diverse bedrijven/instellingen om CO2 uitstoot te verminderen.

Geen zorgplaats voor Groesbeker (93) in hart en nieren en moet uitwijken naar Zevenaar Oude bomen zijn meer waard dan oude mensen

Foto: Familie Wijers

GROESBEEK/ZEVENAAR – Het kwam voor Thé Wijers als een donderslag bij heldere hemel toen hij na een ziekenhuisopname te horen kreeg. dat er in de gemeente Berg en Dal geen plaats meer voor hem was en moest verhuizen naar een verpleeghuis in Zevenaar. De oorzaak is dat VGZ te weinig zorgplaatsen (bedden) in de regio heeft ingekocht op het zorgniveau VVO6 (24-uurs somatische zorg).

Het bleek niet mogelijk om Thé dichterbij te plaatsen dan Zevenaar, een klein uur rijden vanuit Groesbeek. Dit tot grote teleurstelling van Thé zijn kinderen en niet te vergeten zijn kleinkinderen. Een week voor kerst is Thé daar opgenomen en zit er letterlijk en figuurlijk te verpieteren en heeft alleen een TV, een sta-opstoel en zijn maat kanarie Pim, die nu de leefwereld voor hem zijn.

Ook zijn kinderen en kleinkinderen kunnen niet iedere dag naar Zevenaar komen. Het spreekwoord 'Oude bomen verplaats je niet' maar blijkbaar zijn oude bomen in Nederland meer waard dan mensen. Thé is zijn hele leven woonachtig geweest in Groesbeek. Naast zijn werk als stukadoor –zes dagen in de week– is hij zeer actief geweest in het verenigingsleven, waar hij ook diverse bestuursfuncties heeft vervuld zoals Bruukse Narren, SOK, fanfare Jubilate Deo, Rood Wit, Groesbeeks Gemengd Koor, huurdersbelang woningbouwvereniging Sint-Joseph en de Groesbeekse Volks Partij.

Daarnaast is hij voor verschillende instanties met een collectebus langs de deuren gegaan om te collecteren voor het goede doel en heeft de ontvangst mede georganiseerd voor plaatsgenoot Johan Zegers, de zwemkampioen van de Paralympocs op Papendal in Arnhem. De laatste jaren –na het overlijden van zijn vrouw Annie in 2011– is Thé naar De Meent verhuisd waar hij tevreden was. Op zijn scootmobiel bezocht hij de vele sociale contacten in Groesbeek. Na de laatste ziekenhuisopname bleek hij 24 uur per dag zorg nodig te hebben, die niet in Groesbeek geleverd kon worden en moest naar een kamertje op een gesloten afdeling van verzorgingshuis Subenhara in Zevenaar ver weg van zijn kinderen en kleinkinderen en zijn geliefde Groesbeek. Daar zit Thé in relatieve eenzaamheid te hopen op een plekje dichterbij. Ook zijn kinderen hebben alles uit de kast gehaald om hun pap, die met heimwee zit te wachten, naar Groesbeek of directe omgeving te kunnen komen, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit.

Man of the Match bij SC Millingen-Trekvogels

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De Man of the Match van deze voetbalwedstrijd werd Daan Arnts.

In een voor Millingen teleurstellend verlopen wedstrijd (1 - 3) waren er toch nog wat lichtpuntjes. Zo vond de jury, bestaande uit Willem van der Velden, Jordy Verwaaijen, Menno Houkes (blessure) en Jesse van Deelen dat Piet Gesthuizen een foutloze wedstrijd vlagde en dat Daan Arnts het verdiende om deze middag Man of the Match te zijn.

Wederom was Trekvogels sterker als team en speelde zij de wedstrijd slim uit. Het zal snel beter moeten bij de Blauw/Zwarten, want komende week, zondag 12 februari, wacht de zware uitwedstrijd tegen Vitesse’08 uit Gennep.

Vier spelers verlengen contract bij De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Nadat eerder bekend werd dat Pim Balkestein, Nick de Bondt, Robin Janssen, Coen Maertzdorf en Niels Kornelis hun contracten hadden verlengd, zijn er weer vier spelers met De Treffers overeen gekomen dat ze ook volgend jaar in het rood - zwart spelen. Hiermee komt het totaal aan 10 spelers voor volgend seizoen dit omdat ook Patrick Heesakkers aan het eind van dit seizoen de stap maakt van GVVV naar De Treffers.


Frenk Keukens gaat volgend seizoen voor het vierde jaar deel uitmaken van de selectie. De 21-jarige Frenk ' had geen enkele twijfel over het bijtekenen. Op dit niveau is er geen andere amateurclub waar ik voor zou willen spelen . De waardering bij De Treffers is enorm, het is een warme familie waarin ik door iedereen wordt gestimuleerd om mezelf te ontwikkelen.'


Robert Mutzers gaat het volgend seizoen zijn derde seizoen in bij De Treffers, dit jaar was hij goed voor acht doelpunten en is daarmee topscorer in Groesbeek. Robert is bijna klaar met zijn opleiding manager retail en kan alles prima combineren met het voetbal bij De Treffers.


Joris Janssen de centrale verdediger gaat ondanks zijn jonge leeftijd (22) het volgend jaar zijn vierde seizoen in bij De Treffers 'Ik heb het altijd naar mijn zin gehad bij De Treffers en de faciliteiten zijn gewoon top, dat zie je nergens op dit niveau. We hebben een heel hecht team en dit voorspelt mooie dingen voor de toekomst.'


Jordy van de Kracht verlengt ook zijn contract met een jaar bij De Treffers. 'Het gevoel bij De Treffers is prima en bij deze super club is alles geregeld. Ook de achterban is prima, heerlijk trouw en fanatiek. Ik voel mij prima thuis bij De Treffers.'

Schutterij Sint-Hubertus gaat Horsters oorlogsslachtoffers niet herdenken

GROESBEEK-DE HORST – Jaarlijks vindt er in Groesbeek op 4 mei een dodenherdenking plaats en gaan enkele honderden dorpelingen in een stille tocht naar de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Het was familieleden van een viertal gesneuvelde Horster militairen eigenlijk al jaren een doorn in het oog dat de vier Horster oorlogsslachtoffers daarbij in de vergetelheid zijn geraakt. Wel is er in de Mariakapel in de kerk van De Horst een gedenkteken, maar tijdens de landelijke dodenherdenking wordt aan hen geen aandacht besteed. Een goed alternatief zou zijn geweest als schutterij Sint-Hubertus van De Horst jaarlijks aandacht aan de vier oorlogsslachtoffers van De Horst zou geven, te weten aan Johannes Rutten, Theodorus Coenen, Johan Kosman en Albert van de Poll. Maar onlangs heeft de schutterij uit monde van voorzitter Jan Zwartjes laten weten dat dit geen zaak is voor schutterij Sint-Hubertus. "Dat heeft het bestuur besloten. Daarom zullen wij er ook niets aan doen", vervolgt Zwartjes. Daarnaast waren volgens hem de slachtoffers geen lid van de schutterij.

Als de kerk op De Horst in andere handen komt, zal het herdenkingsteken een andere plaats in het kerkdorp moeten gaan krijgen. Voor Zwartjes is het duidelijk, dan hoort dit gedenkteken in dorpshuis De Slenk thuis.

Raadslid vraagt aandacht voor herbouw afgebrande boerderij Ooij

BERG EN DAL – Het raadslid Broekhoven van Voor Berg en Dal heeft tijdens de raadsvergadering aan het college gevraagd aandacht te besteden aan de Gelderse T-boerderij, die bij een brand in Ooij verloren is gegaan.

Volgens het raadslid is hiermee ook het levenswerk van de bewoner verloren gegaan. Broekhoven deed een beroep op het college om in overleg te treden met de eigenaar om mogelijk een herbouw van de monumentale boerderij te kunnen bewerkstelligen. Wethouder Weijers liet weten dat het een persoonlijk drama is, omdat alles verloren is gegaan. Het was een beeldbepalend monument in Ooij. Er is al intensief overleg met de eigenaar, liet Weijers weten. "We zitten er boven op." Burgemeester Slinkman en wethouder Fleuren zijn op de avond van de brand al bij de eigenaar geweest om hem een hart onder de riem te steken.

Vlag in top bij Kalfsheuvelhof Leuth

Bert Roodbeen

LEUTH - Vorige week stond deze foto bij het artikel 'Vlag in top bij woonwijk Kalfsheuvelhof in Leuth. Deze foto is gemaakt door Bert Roodbeen.

Sint-Hubertus herdenkt Horsters oorlogsslachtoffers niet

GROESBEEK-DE HORST – Jaarlijks vindt er in Groesbeek op 4 mei een dodenherdenking plaats en gaan enkele honderden dorpelingen in een stille tocht naar de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Het was familieleden van een viertal gesneuvelde Horster militairen eigenlijk al jaren een doorn in het oog dat de vier Horster oorlogsslachtoffers daarbij in de vergetelheid zijn geraakt. Wel is er in de Mariakapel in de kerk van De Horst een gedenkteken, maar tijdens de landelijke dodenherdenking wordt aan hen geen aandacht besteed. Een goed alternatief zou zijn geweest als schutterij Sint-Hubertus van De Horst jaarlijks aandacht aan de vier oorlogsslachtoffers van De Horst zou geven, te weten aan Johannes Rutten, Theodorus Coenen, Johan Kosman en Albert van de Poll. Maar onlangs heeft de schutterij uit monde van voorzitter Jan Zwartjes laten weten dat dit geen zaak is voor schutterij Sint-Hubertus. "Dat heeft het bestuur besloten. Daarom zullen wij er ook niets aan doen", vervolgt Zwartjes. Daarnaast waren volgens hem de slachtoffers geen lid van de schutterij.

Als de kerk op De Horst in andere handen komt, zal het herdenkingsteken een andere plaats in het kerkdorp moeten gaan krijgen. Voor Zwartjes is het duidelijk, dan hoort dit gedenkteken in dorpshuis De Slenk thuis.

Wintervogels kijken in de Ooijpolder

OOIJ - Op zondag 19 februari verzorgen 't Roosje van Ooij en Bureau Buitenlucht een prachtige winterwandeling met een heerlijke huisgemaakte winterse soep met brood na afloop.

"We gaan in een kleine groep. Lopend langs de Oude Waal kunnen we de vele eendensoorten zoals smienten, krakeenden en steltlopers bekijken en wie weet zien we nog een ijsvogel voorbij flitsen. Er zijn nog duizenden ganzen uit Siberië en er overwinteren ook roofvogels in de polder. Vanaf de dijk hebben we mooi zicht op de polder en het water."

De wandeling gaat verder over de Vlietberg. "Daar zien we de kleinere vogels en onderweg kunnen we ook verse bevervraatsporen aantreffen." De vogelexcursie wordt begeleid door veldbioloog en vogelspecialist Iris Berends. Zij neemt ook een telescoop mee. "Na afloop van de ruim twee uur durende excursie staat er een heerlijke soep klaar en kunnen we nog even napraten. De kosten bedragen 15 euro per persoon. Aanmelden kan bij Info@buitenlucht.nl of via 024 6632747."

Jaarlijkse herdenking operatie Veritable Groesbeek

GROESBEEK - Op woensdag 8 februari vindt op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek de jaarlijkse herdenking Operatie Veritable van 8 februari 1945 plaats.

Het programma is als volgt:
10.45 uur : Ontvangst gasten
11.00 uur : Aanvang herdenking
11.30 uur : Einde herdenking
11.45 uur : Koffie / thee

Broodfonds:

solidariteit in een nieuw jasje

REGIO - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu elf jaar. Met landelijk al 231 groepen waar meer dan 10.000 ondernemers aan meedoen. Regio Nijmegen krijgt er een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 13 februari.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

"Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. "Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing."

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatie-avond

De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl tijdstip: maandag 13 februari (19.00 uur inloop) start 19.30 uur bij StartUp Nijmegen, Stationsplein 26, Nijmegen; entree: aanmelden via info@broodfonds.nl.

De Treffers verliest van Jong AZ

ALKMAAR – De Treffers heeft haar ongeslagen reeks van acht wedstrijden een halt toegeroepen. Tegenstander en koploper Jong AZ was met 4-2 te sterk voor de ploeg van Anton Janssen.


Op een zonovergoten AFAS trainingscomplex trad Jong AZ aan met eerste elftalspelers Lewis, Van der Linden, Til, Van Overeem, Helmer en Dos Santos. Zij zochten direct de aanval en kwamen in de tweede minuut al op voorsprong Boadu verschalkte met een lobje keeper Niels Kornelis. Coen Maertzdorf won drie minuten later op de achterlijn een duel en gaf de bal voor op Bas Hendriks die hem doorgaf aan Rick die de bal onder de keeper doorschoof: 1-1.

Beide team creëerden in de eerste helft kansen zonder de tussenstand te wijzigen. Drie minuten in de tweede helft wist Jong AZ de 2-1 te maken door een kleine twijfel bij Niels Kornelis waarna Guus Til door de benen schoot. Met nog een half uur te spelen kreeg Jong AZ een vrije trap op de rand van de zestien en wist Job van der Linde de bal erin te krullen: 3-1 De Treffers probeerde nog wat te doen, maar kwam niet verder dan speldenprikjes. De 16-jarige Myron Boadu tekende in de 78e minuut voor zijn tweede goal 4-1.

De ingevallen Robert Mutzers zorgde voor het slotakkoord. Een één – twee tussen Nick de Bondt en Rick Verbeek kwam bij Mutzers terecht die het schitterend afmaakte: 4-2, wat tevens de eindstand was. Zaterdagmiddag om 15.30 uur speelt De Treffers thuis tegen HHC, deze wedstrijd zal live door FOX worden uitgezonden.

Poldermars Ooij

OOIJ - Op 12 maart houdt Wandel Sport Vereniging De Roodborstjes voor de 48e maal de Poldermars Ooij.

Afstanden; 5, 10, 15, 20 en 30 km. Start vanaf 8.00 uur. € 4,00 pp (€ 3,00 pp voor leden wandelbond). Locatie: Dorpshuis de Sprong, Prins Bernhardstraat 3, Ooij. Bereikbaar met OV: Buslijn 80 vanaf Nijmegen CS (www.9292.nl).
Inlichtingen: wsvderoodborstjes@outlook.com en 024 6632708.

Jackpot loopt op

GROESBEEK – De jackpot bij de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek is donderdagavond weer blijven staan.

Donderdagavond 9 februari zit er 350 euro in de jackpot en samen met de wekelijkse hoofdprijs van 250,-- is er 600 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

55plus dansmiddag

GROESBEEK – Woensdagmiddag 15 februari verzorgt De Mallemolen een 55+ dansmiddag in de theaterzaal.

De Groesbeekse DJ Jo van Doorn zal op deze middag voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Hij draait lekkere dansmuziek afgewisseld met een stukje live entertainment. De theaterzaal is voorzien van een ruime dansvloer en voldoende zitplaatsen.

Iedereen is welkom op deze leuke dansmiddag, de toegang is gratis. De dansmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.demallemolengroesbeek.nl.

Meezingavond

in De Mallemolen

GROESBEEK – In de theaterzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek wordt dinsdagavond 7 februari een meezingavond en liederentafel gehouden.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen, waaronder ook smartlappen voorbij. Op deze avond kan men meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van diverse koren zullen ook op deze avond aanwezig zijn. Tussendoor zullen er gratis hapjes worden geserveerd. Aanvang: 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd, Toegang: gratis. Zie www.mallemolengroesbeek.nl.

Weer abri vernield in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Opnieuw hebben vandalen het nodig gevonden om de zijruit van de abri bij dorpshuis De Sprong aan de Prins Bernhardstraat te vernielen, schadepost enkele duizenden euro's.

De abri was pas hersteld van een vernieling half december, met oud en nieuw moesten ook al abri's in Ooij het ontgelden, in de Nassaustraat werd door vuurwerk zelfs het dak er gedeeltelijk af geblazen en nog steeds niet hersteld. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie om zo hopelijk de vandalen te kunnen aanhouden: 0900 8844.

GROESBEEK – Woensdagmiddag 15 februari verzorgt De Mallemolen een 55+ dansmiddag in de theaterzaal.

De Groesbeekse DJ Jo van Doorn zal op deze middag voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Hij draait lekkere dansmuziek afgewisseld met een stukje live entertainment. De theaterzaal is voorzien van een ruime dansvloer en voldoende zitplaatsen.

Iedereen is welkom op deze leuke dansmiddag, de toegang is gratis. De dansmiddag begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.demallemolengroesbeek.nl.

GROESBEEK – In de theaterzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek wordt dinsdagavond 7 februari een meezingavond en liederentafel gehouden.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen, waaronder ook smartlappen voorbij. Op deze avond kan men meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van diverse koren zullen ook op deze avond aanwezig zijn. Tussendoor zullen er gratis hapjes worden geserveerd. De avond is van 20.00 tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd, de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

GROESBEEK – De jackpot bij de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek is donderdagavond weer blijven staan.

Donderdagavond 9 februari zit er 350 euro in de jackpot en samen met de wekelijkse hoofdprijs van 250,-- is er 600 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballen gaan om 20.00 uur rollen. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

Winnend postcode geld waard bij Jumbo Straatloterij Jumbo Groesbeek deelt uit: gratis boodschappen

GROESBEEK - Goed nieuws voor inwoners van Groesbeek: Jumbo Groesbeek geeft wekelijks gratis boodschappen weg. Van 8 februari tot 28 maart maken klanten van Jumbo Groesbeek kans op het terugwinnen van het aankoopbedrag. Daarnaast geeft de supermarkt iedere week een waardebon van vijf euro weg.

"We houden ervan om onze klanten te verrassen en net dat stapje extra voor hen te zetten", vertelt Chiel van Gessel, filiaalmanager van deze Jumbo vestiging. Iedereen wordt natuurlijk blij van het winnen een waardebon of het bedrag van de hele boodschappenmand of kar.

Winnende postcode

Bij het afrekenen geeft de klant de kassamedewerker zijn of haar postcode en wordt deze op de bon gezet. De kassabon is dan het lot. Woont u niet in Groesbeek? Geen probleem, u kunt met ieder willekeurige Groesbeekse postcode (6561,6562) meespelen. Elke woensdagochtend worden in de winkel en op de facebook-pagina van Jumbo Groesbeek de twee winnende postcodes bekend gemaakt. Op vertoon van het winnende lot kunnen klanten hun prijs op komen halen bij de servicebalie.

Switch '87 wint van Setash

MILLINGEN - Met een overwinning afgelopen zaterdag op de nummer laatst van de ranglijst, kunnen we tevreden zijn.

We begonnen goed aan de eerste set. Door een prima serviceserie van Ruth pakten we een voorsprong van 6 punten. Aanvallend deden we het prima. De passing was goed genoeg, zodat de middenaanvalsters Emmie en Josephine vaak aangespeeld konden worden. Zij scoorden regelmatig de punten. Setash kwam nog wel even terug maar het was niet voldoende. De set werd gewonnen, 25-22.

Ondanks een slechte start in de tweede set, waarin we met 6-0 achter kwamen, zetten we het goede spel van de eerste set door. Met prima services van Kristel en Eva, kwamen we langszij en liepen er snel en gemakkelijk overheen. Aanvallend waren we ook duidelijk sterker en Patricia kon alle opties gebruiken. De set werd duidelijk gewonnen, 25-16.

In de derde set lieten we (grote) steken vallen, met name in de service pass. We kwamen heel moeilijk onder de grote servicedruk van Setash uit. We hadden gewoon geen antwoord op de strakke en diepe ballen van de tegenstander. En als we dan een keer een goede pass brachten, dan werd er niet gescoord. Al met al, een slechte set. Met 18-25 op het telbord gingen we de vierde set in.

Deze vierde set werd heel spannend, terwijl dat niet hoefde. We maakten het onszelf onnodig moeilijk en we lieten Setash teveel in het spel komen. Met een prima serviceserie van Susan kwamen we terug in de set. We konden echter geen voorsprong maken. Het beslissende punt dachten we al gemaakt te hebben toen de bal tegen een balk ging, maar de scheids zag dit niet.. Gelukkig hadden we dit door en Eva zorgde er alsnog voor dat het punt gemaakt werd, 27-25.

Zaalvoetbaltoernooi bij SC Millingen

MILLINGEN - Zoals elk jaar organiseerde de Jeugd Activiteitencommissie (JAC) van SC Millingen op zondag 5 februari in sporthal De Duffelt in Millingen een zaalvoetbaltoernooi voor jeugd onder 9 jaar. Over twee weken, zondag 19 februari, is het volgende zaalvoetbaltoernooi, voor de oudere pupillen.

In wedstrijden van 18 minuten en 5 x 5 speelden Juventus (Jette, Kees, Luc, Mees en Ron), Real Madrid (Ishan, Lars, Pepijn, Stijn en Yara) en Barcelona (Bram, Finn, Siem, Sil en Ties) onder leiding van Jarno Jacobs, Daan Hendriks en Thom Hendriks twee keer tegen elkaar. Juventus werd winnaar, Real Madrid werd tweede en Barcelona derde in deze poule.

In de andere poule hadden we vier teams. Winnaar werd Manchester City (Luuk, Mike, Joppe, Sen en Sil), daarna Chelsea (Sen, Dani, Bo, Vince en Mees), Arsenal werd derde (Robin, Jent, Troy, Dirk en Jayden) en Liverpool werd vierde (Rick, Sem, Luuk, Wesley en Jordy). René Beuting, Hein Schreven, Niels Berning en Thom Hendriks waren de scheidsrechters.

Inschrijving geopend voor Klifloop

NIJMEGEN - Vanaf nu is het mogelijk je in te schrijven voor de leukste hardloopwedstrijd van Nijmegen Noord.

Op zondag 2 april vindt de elfde Klifloop plaats. Om 10:30 uur klinkt het startschot voor de 5 km, om 11:30 u gaan de 10 km-lopers van start en vanaf 13:00 u zijn de 3- tot en met 12-jarigen aan de beurt voor hun rondje om de Klif. Mis het niet en schrijf je vanaf nu tot en met 26 maart in met korting via www.inschrijven.nl. Kijk op onze site www.klifloop.nl voor de directe link naar het inschrijfmenu. Meer informatie staat op www.klifloop.nl.

Nieuwe ontmoeting voor jong en oud

in Groesbeek

GROESBEEK - Vanaf maart kunnen senioren uit Groesbeek weer creatief aan de slag met kinderen van basisschool Op de Heuvel in het project Factor 80*10*60; een initiatief van Cultuurmij Oost en lokale partners. Het project werd vorig jaar voor de eerste keer uitgevoerd in Groesbeek en Huissen, waar het een groot succes was.

Jong en oud dansten elkaars dans of schilderden elkaars portret. Zij leerden van en met elkaar. Het gaf plezier en energie. Het enthousiasme was reden voor een vervolg. Inwoners vanaf 60 jaar kunnen kosteloos deelnemen!


Dit jaar is het thema 'Nest'. Vogelnesten zijn vaak ware kunstwerken. Het zijn veilige, vertrouwde plekken boven in de bomen. Een nest voor een vogel is als een huis voor een mens. Op vijf woensdagochtenden vanaf 22 maart gaan de kinderen en senioren in Groesbeek verschillen en overeenkomsten ontdekken in hoe zij zelf wonen en leven en hoe dieren dit doen. Onder begeleiding van kunstenaar Andreas Hetfeld wordt met elkaar gebouwd zoals vogels een nest bouwen. Op 21 april volgt een feestelijke eindpresentatie in Voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39 6551 VX Groesbeek.


Plezier
De kinderen van 10 en 11 jaar van basisschool Op de heuvel willen graag samen aan de slag met de ouderen. Voor de kinderen en ouderen is het project Factor 80*10*60 een beleving om samen te doen en ontdekken. Bij de eerdere uitvoeringen spatte het plezier er vanaf. De kinderen willen de ouderen deze keer graag persoonlijk uitnodigen. Ouderen die zich aanmelden krijgen deze uitnodiging van de kinderen toegestuurd.


Opgave en informatie

Voor opgave en meer informatie kan gebeld worden met Forte Welzijn via 085 0406066 of info@fortewelzijn.nl. Ook senioren die als vrijwilliger willen helpen zijn welkom. Belangstellenden wordt gevraagd om te reageren voor woensdag 8 maart.

Samenwerking

Factor 80*10*60 in Groesbeek is een samenwerking tussen Cultuurmij Oost, Forte Welzijn en basisschool Op de Heuvel. Voor meer informatie zie www.cultuurmijoost.nl/projecten/factor-801060

Politiek maakt zich zorgen over eventueel verdwijnen van hoogwerker Brandweer

GROESBEEK – De fractie van de PvdA heeft op poten een brandbrief gestuurd naar het bestuur van de veiligheidsregio Gelderland – Zuid omdat zij vreest de hoogwerker in de gemeente Berg en Dal krijt te zullen raken.

De hoogwerker die toentertijd is aangekocht door de gemeente Groesbeek is al die tijd gestationeerd in de brandweergarage aan de Industrieweg in Groesbeek. De PvdA maakt zich vooral zorgen, nu er juist vraagtekens worden geplaatst bij de brandveiligheid van de tientallen zorginstellingen die er in de gemeente Berg en Dal zijn. Daar hebben wij anderhalf jaar geleden al vragen over gesteld en gelukkig is men nu bezig de zorginstellingen op brandveiligheid te controleren, aldus de PvdA-fractie. Daarnaast vraagt de partij zich af hoe het momenteel zit met de brandveiligheid van de gemeentelijke gebouwen. Gezien deze belangrijke zaken en het feit dat de Veiligheidsregio naar verluidt de hoogwerker willen gaan verplaatsen, is deze brandbrief geschreven. Zij doen dan ook een dringend verzoek aan het bestuur van de Veiligheidsregio Gelderland–Zuid om het besluit met onmiddellijke ingang terug te draaien. De hoogwerker heeft zijn nut al diverse malen bewezen in het voormalige Groesbeek en nu het Berg en Dalse. De PvdA heeft inmiddels al steun gekregen van hun brandbrief van Mechteld ten Doesschate (VVD) Hennie Eikholt (GVP) en Hans Peters (Sociaal Groesbeek). Er wordt verwacht dat het college van Burgemeester en wethouders ook spoedig zal reageren.

Meezingavond Vivace 21 februari

MILLINGEN - Op dinsdagavond 21 februari verzorgt zangvereniging Vivace weer een meezingavond. Iedereen kan meedoen. Je hoeft geen bijzondere stem te hebben of noten te kunnen lezen.

Het is gewoon fijn om, samen met de koorleden, een stuk muziek in te studeren dat je diezelfde avond nog met elkaar kunt zingen. Dirigent Frans Coerwinkel selecteert daartoe enkele speciale nummers, die ook voor de koorleden nieuw zijn.

Als je aan het zingen bent vergeet je verder alles, dus ben je er echt even helemaal uit. Gezond en gezellig om te doen. Kom maar gewoon vrijblijvend een keertje meedoen op dinsdagavond 21 februari om 20.00 uur in De Duffelt, Gengske 10, Millingen aan de Rijn. Na afloop is het weer, zoals vanouds, gezellig napraten met een hapje en een drankje.

Ooievaar Kekerdom weer terug van weggeweest

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – De Ooievaar die al jaren huist in het ooievaarsnest in Kekerdom is het afgelopen weekend weer terug gekeerd op zijn nest in zijn vertrouwde Kekerdom.

Onze fotograaf Peter Hendriks ontdekte de trouwe Kekerdomse gast zaterdagmiddag op zijn nest nabij het Kerkje in Kekerdom en wist hem op de gevoelige plaat vast te leggen. Het is niet bekend of zijn vroege komst te maken heeft dat we de winter gehad hebben, dat zal de komende tijd moeten blijken.

Windpark Kranenburg besproken tijdens gezamenlijke vergadering

BERG EN DAL – Op uitnodiging van gemeente Berg en Dal vindt op 9 februari een gezamenlijke raadsvergadering plaats met de gemeenteraad Kranenburg. Uiteraard staat ook het beladen thema ‘Windpark Kranenburg’ op de agenda. Burgemeester Steins zal de plannen voor het windpark toelichten.

‘Wij zijn verheugd met de uitnodiging van Berg en Dal’, aldus Zillig, voorzitter van burgerinitiatief ‘Tegenwind in het Reichswald’. ‘Na diverse bijeenkomsten in Duitsland is het goed dat nu ook het land dat het zwaarst door het project getroffen wordt, publiekelijk ingelicht gaat worden – Nederland dus. Devaluatie van het landschap, inkomstenverlies in de toeristensector en waardevermindering van privébezit zijn slechts een paar voorbeelden van de pijn die de buurgemeenten zullen voelen.’

De gemeente Kranenburg staat op het punt een bestemmingsplan goed te keuren dat een windpark in het Reichswald, pal langs de Nederlandse grens mogelijk maakt. De bouwaanvraag voor het park is reeds ingediend. Of de vergunning door het districtsbestuur Kleve wordt afgegeven is nog altijd niet duidelijk. Zillig: ‘Gezien de stand van zaken en de te verwachten effecten voor Nederland, had een dergelijk treffen in een veel eerder stadium moeten plaatsvinden. De vergadering zal uitwijzen hoe hierop gereageerd wordt en wat de gevolgen zijn op het algemene samenwerkingsverband.’

De vergadering is in de raadzaal van het gemeentehuis in Groesbeek. Aanvang: 20.00 uur. Het burgerinitiatief roept alle tegenstanders van het windpark op bij de vergadering aanwezig te zijn.

Peutercafés

in Leuth

en Millingen

REGIO - Ook in maart zijn er weer peutercafés. Je bent er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Leuth: op maandag 6 maart gaat het over peuterpuberteit. De praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk komt vertellen over een lastige fase bij peuters, de peuterpuberteit. Een fase die niet alleen voor peuters ingewikkeld is, maar ook voor ouders en dat gaan we ook bespreken. Het peuter café Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur.

Millingen: op woensdag 8 maart is er van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas (’t Gengske 5) weer een peuter café. Dit keer is er in Millingen alle aandacht voor ‘ Dansen met je peuter. Eveline Lunenburg is gastdocente Bewegen Op Muziek lessen en Pilates, en geeft daarin les in Millingen aan de Rijn. Het wordt een gevarieerd en vrolijk uurtje muziekplezier. Muziek stimuleert op alle fronten de ontwikkeling: natuurlijk de taalontwikkeling, maar ook de sociale-, emotionele en intellectuele ontwikkeling. Muziek maakt slim! Heb je over het peuter café Millingen nog een vraag, dan kun je deze stellen aan een van de organisatoren van dit peuter café (Karin Broens) via het e-mailadres: peutercafemillingen@gmail.com

Het peutercafé komt voort uit de samenwerking tussen ouders, Bibliotheek Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas, Kinderopvang Partou, GGD en het Sociaal Team Millingen-Kekerdom- Leuth.

Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peutercafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Berg en Dalse

derby onbeslist

GROESBEEK - Germania heeft in de eerste wedstrijd na de winterstop met 1-1 gelijk gespeeld tegen koploper BVC’12. Germania begon uitstekend aan de wedstrijd en was gedurende de gehele eerste helft de bovenliggende partij. Na rust deed BVC’12 er een schepje bovenop waardoor uiteindelijk een terechte 1-1 op het scorebord verscheen.

De mannen van Noord zetten meteen vanaf de eerste minuut grote druk op de opbouw van BVC’12 en de Bekenaren hadden daar grote problemen mee. Vooral het centrale duo maakte daardoor een onzekere indruk. De mannen van Piet de Kruijf legden erg veel energie in de wedstrijd en werden daarvoor in de 17e minuut beloond. Een poging tot opbouw van het Beekse middenveld werd onderschept door Ismail Aktas die meteen met een dieptepass Melvin de Klijn vrij voor de Beekse doelman zette. De Groesbeekse aanvaller behield het overzicht en schoof de bal beheerst langs doelman Nick Bender van BVC’12 en de bal verdween van de binnenkant van de rechterpaal in het Beekse doel.

Even later in de 32e minuut had Stan Broekland, uitblinker bij Germania, bijna de 2-0 gemaakt toen hij na een indrukwekkende solo de bal keihard net naast de paal schoot. Germania kwam goed weg toen doelman Broeder van Germania een afstandschot onderschatte maar de lat bracht deze keer redding.

Na rust een wat feller spelend BVC’12 en in de 60e minuut kwam de ploeg uit Beek dan ook op gelijke hoogte. Een indraaiende hoge corner werd door de Germania doelman onderschat waardoor het voor Dyon Camaro een koud kunstje was de bal het lege doel in te koppen en de eindstand op 1-1 bracht.

Carnavalsmiddag voor mensen met een verstandelijke beperking

OVERASSELT – De Overasseltse carnavalsvereniging 'Krek Zo Mot Ut' verzorgt dit jaar voor de elfde maal een speciale carnavalsmiddag voor mensen met een verstandelijke beperking in het Verenigingsgebouw in Overasselt, de thuisbasis van carnavalsvereniging 'Krek Zo Mot Ut'.

Diverse organisaties worden jaarlijks voor dit festijn uitgenodigd zoals ; Driestroom, Dichterbij en Shelter Zorg die er voor zorgen dat de opkomst ieder jaar overweldigend is. De carnavalsmuziek op deze middag wordt door niemand minder verzorgd dan de band 'Jukebox', die samengesteld is uit verstandelijk beperkte en begeleiders. Het speciale carnavalsgebeuren vindt dit jaar plaats op zaterdag 25 februari tussen 14.00 en 16.30 uur.

Het is echt waar

opa wordt 11 februari 80 jaar!

Gefeliciteerd en een hele fijne dag

veel liefs Demi

Lieve Floor, Op 8 februari wordt jij
3 jaar en dat vieren we met elkaar;
met je grote broer en je kleine zus, en nu ook nog in de krant, dus!
Fijne dag, lieve Floor, liefs van
Opa & Oma de Bruijn

Hiep hiep hoera onze lieve stoere Fleur 5 jaar.
Lieverd van harte gefeliciteerd en een hele leuke dag.
Dikke kus van opa Peter en oma Ans en Omi.

Mijn kleine zusje Felien wordt op
8 februari 5 jaar.
Gefeliciteerd en een knuffel van je
zus Anniek.

Hoera, onze vrolijke Pepijn wordt
12 februari 8 jaar.
Hartelijk gefeliciteerd!
dikke knuffels van
oma en opa Huissen,
tante Marjolein en Koen.

Allerliefste Sanne,
Gefeliciteerd met je 10deverjaardag
Wij houden van je!
Dikke kus papa, mama en Sofie

Dank je wel voor dat jullie altijd
voor ons klaar staan
lieve Opa Frans
en Oma Ria!
Kus van Jua, Saartje en Kato

Hiep Hiep Hoera
LIV viert 9 februari haar
eerste verjaardag.
kusjes van Opa en Oma
Gendt

Lieve Sanne,
van harte gefeliciteerd
met je 10e verjaardag!
Je bent mijn BFF voor altijd!
Xxx Britt

Op Valentijnsdag wordt Meike
17 jaar.
Van harte proficiat
Oma en opa

Start voorverkoop Pleinfeest en 80's & 90's party

MILLINGEN - Er-zijn-voor de samenleving, wordt al jaren hoog gedragen in het schuttersvaandel van schuttersvereniging OEV 1 (De Natte). Op zaterdag 13 mei vindt daar alweer de zesde editie van de 80’s & 90’s party (5,00 euro entree) plaats.

Tijdens het Pinksterweekend, van 2 tot en met 4 juni is er ter gelegenheid van het 115-jarige bestaan van de schutterij, midden in de dorpskern het Pleinfeest. Op vrijdagavond 2 juni komt Qmusic, The Party, (voorverkoop 10,00 entree, aan de kassa 12,50 euro), inclusief het foute uurtje, naar De Natte. Op zaterdagavond 3 juni staat de populaire coverband Anderkovver (5,00 euro; leden gratis toegang) op het programma.

In verband met de enorme belangstelling, voor bovengenoemde activiteiten, heeft de organisatie besloten de entreebewijzen in de voorverkoop te doen. De kaartvoorverkoop vindt plaats in het OEV 1 verenigingsgebouw, aan de Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn.

De eerste gelegenheid doet zich voor op zaterdag 18 februari tussen 13:00 en 15:00 uur. De tweede gelegenheid is op carnavals zaterdag 25 februari van 15:00 tot 19:00 uur. Na de Boemelgat optocht kan men zich dus niet alleen lekker warmen bij de natte schutters, maar zich ook verzekeren van een uniek toegangsbewijs in de vorm een polsbandje.

Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen worden niet meer dan 10 polsbandjes per persoon verkocht. OEV 1-leden hebben op zaterdagavond 3 juni vrij entree, mits ze in het bezit zijn van een polsbandje. Deze kunnen ze op bovengenoemde datums ophalen.

Helaho optochten

in Het Laag

GROESBEEK - Al heel wat jaren organiseren de carnavalsverenigingen De Deurdouwers, de Polderschuupers, de Sokkenummers en de Deurzakkers de optochten met de carnaval gezamenlijk. Dit onder de naam van het Helaho, afdeling Het Laag.

Het Helaho is de overkoepelende organisatie van bijna alle carnavalsverenigingen uit gemeente Berg en Dal. Het Laag gaat over de optochten op zaterdag in Kekerdom en Millingen aan de Rijn, op zondag in Ooij en Leuth.

Voor deze optochten is het weer mogelijk om je digitaal in te schrijven via de website van de Deurdouwers (www.deurdouwers.net). Het inschrijven is voor alle deelnemers, van de vier optochten in het 'laag'. Als je ingeschreven bent krijg je een mail met de spelregels erbij. Er wordt je een centraal nummer toegewezen en dit nummer is voor alle optochten in het laag. De praalwagens krijgen het nummer pas als ze zijn goedgekeurd. De andere nummers/deelnemers krijgen bericht. Ook wordt het optochtreglement je toegezonden.

Bij de praalwagens zal er qua hoogte en lengte zoals ieder jaar op gelet worden en handhavend opgetreden worden. Er zijn geen excuses dat men het niet wist, want de regels zijn altijd het zelfde. Dit jaar zullen de punten alcohol en het geluid de extra aandacht krijgen.

Het verzekeren van alles is voor eigen rekening maar zeker voor eigen belang. Vraag het goed na bij de tractor eigenaren. Het is allemaal op eigen risico.

Op zaterdag en zondag met de carnaval rijden er dit jaar ook weer bussen om de deelnemers van en naar de optochten te vervoeren. De kosten van deze bussen dragen de vier verenigingen uit het Laag. De deelnemers betalen vier euro per dag om de kosten te drukken voor de clubs. Er zullen alleen zitplaatsen zijn in de reisbussen en etenswaren of drank zijn taboe in de bus.

Voor informatie over de optochten van Groesbeek, Beek en de lichtoptochten zal men zich tot de betreffende organisatie moeten wenden.

Scouting mestactiedagen om kas te spekken

NIJMEGEN - Dit jaar organiseert Scouting Paul Kruger twee 'mest-actiedagen' in Nijmegen-Noord! Het voorjaar is dé tijd om aan de slag te gaan in de tuin. Om te zorgen voor een voedzame bodem, verkoopt de scouting champost, een product afkomstig van de teelt van champignons.

Champost bestaat uit een mengsel van stro, paardenmest, kippenmest, kalk en veen. Het is geschikt voor gazon en border. Zo ziet uw tuin er straks weer netjes en gevoed uit! Op zaterdag 18 en zondag 19 maart bezorgen de vrijwilligers kruiwagens met mest bij u aan huis. Geleverd wordt in de wijken Lent en Oosterhout. De opbrengst is voor de vereniging.

Bestellen kan makkelijk en snel via de website www.mestnijmegen.nl. Er kan vanaf 28 januari besteld worden. Bestel op tijd, want de hoeveelheid mest is beperkt! U bestelt per volle kruiwagen. De champost kost vijf euro per kruiwagen. Elke 6e kruiwagen is gratis! U krijgt na bestelling een bevestiging en enkele dagen van tevoren hoort u het tijdvak waarbinnen wij bij u langskomen.

Zelf afhalen Woont u niet in Lent of Oosterhout, of haalt u de mest liever zelf af? Dan kan dat natuurlijk ook! Tijdens de mest-actiedagen kunt u tussen 9.00 en 18.00 uur zelf mest komen afhalen op ons depot aan de Laauwikstraat 3 in Lent (parkeerplaats bij de oude brandweerkazerne). Indien u zelf afhaalt, kost de mest vier euro per kruiwagen.

Open training Voetbal Academie Millingen

MILLINGEN - De Voetbal Academie Millingen (VAM) houdt zondagmorgen 19 februari op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn een open training voor voetbaltalenten uit de polder en over de grens.

Laat zien wat je kan en kom zondag 19 februari naar sportpark De Hove. Informatie en/of aanmelden via vam@scmillingen.nl.

Patrick Heesakkers naar De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK - De Treffers heeft met Patrick Heesakkers de gewenste versterking gevonden voor de spitspositie. Vanaf volgend seizoen zal de huidig GVVV spits voor de rood-zwarten uit Groesbeek uitkomen.

Patrick (25) woont samen in Groesbeek en kiest ervoor om dichter bij huis te gaan voetballen. Dit gaat hij dus bij de mooiste club van het land doen.
Dat zijn schoonfamilie daarnaast echt rood-zwart bloed heeft zal wellicht de keuze wat gemakkelijker gemaakt hebben.

Sinds het seizoen 2015-2016 speelt Patrick in Veenendaal bij GVVV. In anderhalf seizoen speelde hij in totaal 40 duels waarin hij negen keer scoorde. Daarvoor kwam Patrick uit voor eersteklasser JSV uit Nieuwegein.

MILLINGEN - De Voetbal Academie Millingen (VAM) houdt zondagmorgen 19 februari op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn een open training voor voetbaltalenten uit de polder en over de grens.

Laat zien wat je kan en kom zondag 19 februari naar sportpark De Hove. Informatie en/of aanmelden via vam@scmillingen.nl.

Groesbeek in 1901 in Nederlands Indië op de kaart gezet...

REGIO - Groesbeek, in 1901 in Ned. Indië (Indonesië) op de kaart gezet wegens 'het weinig welwillend karakter van zijn nederige bewoners' en in 1902 door de hulde aan een jubilerende houwdegen.

Onder de kop: Een Geëeerde Oudgediende bericht op 7 dec. 1901 de Sumatra Post: 'Hoog bejaard en reeds sedert vele jaren woont in een keurige villa in het dorpje Groesbeek de gepensioneerde luitenant–kolonel der Infanterie H.J.van Lith, wiens laatste actieve dienstbetrekking militaire commandant van Soerabaja was. Groesbeek, op de Duitse grens, ongeveer midden tussen Nijmegen en Kleef gelegen, is van ouds befaamd om zijn smokkelaars en het weinig welwillend karakter van zijn nederige bewoners. Waar in de heuvelachtige omstreken de oude Indische overste met het lint van de Willemsorde zich echter ook vertoont, gaat de pet ras van het hoofd en wordt eerbieding gegroet. De Groesbekers zijn trots op hun Van Lith en op de trouw, die hij het dorpje gezworen heeft'.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Vervolgens schrijft op 7 april 1902 het dagblad 'De Locomotief: Samarangsch Handelsblad':

Men meldt uit Groesbeek d.d. 7 maart: Heden gedenkt de gepensioneerde luit.-kolonel der Inf. Oost–Indisch leger, H.J. van Lith, den dag dat hij zestig jaar geleden in militairen dienst trad. Versierd met de Militaire Willemsorde 4e klasse en met de ere–sabel, draagt hij tevens de medailles van Borneo, Boni en Atjeh, terwijl hij voor dappere daden verschillende eervolle vermeldingen ontving. Laatstelijk was hij commandant van het 14de bataljon te Soerabaja. Bij de expeditie in Atjeh in 1874 door beide benen geschoten, keerde hij, op verzoek, bij besluit van 17 nov. 1874 eervol uit 's lands dienst ontslagen, naar Nederland terug. (….)

De Sumatra Post van 12 april 1902 doet onder het chapiter 'Nederlandsch –Indië' hiervan als volgt verslag: 'Geheel Groesbeek was in feestdos. Ter gelegenheid hiervan was de Koloniale Reserve te Nijmegen met de muziek aan het hoofd naar Groesbeek vertrokken, waar zij om 11 uur voor de woning van de jubilaris arriveerde. Hier werd haltgehouden en front gemaakt en deed de muziek van zich horen. Ogenblikkelijk kwam overste Van Lith naar buiten, aan wie de commandant Drijber en de verdere officieren zich voorstelden. Hierna richtte majoor Drijber enige woorden tot den veteraan. Spreker roemde de wijze, waarop de overste het land had gediend en zei dat die geboekt staat in de annalen van de Indische krijgsgeschiedenis. De onomstotelijke bewijzen hiervan zag spreker in de onderscheidende ridderorders, die op de borst van den heer Van Lith prijken en het ere-zwaard. Hij eindigde met de wens enz. enz. (….) Een driewerf hoera van alle manschappen en fanfares volgenden op deze woorden.(…) Ongeveer 12 uur aanvaardde de troep den terugtocht naar Nijmegen, waar hij om 2 uur weer aankwam'.

College akkoord met bouwen twee woningen achter Grafwegen 10

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal is in principe akkoord met het verzoek om achter het pand Grafwegen 10 een tweetal woningen te bouwen. Echter het college stelt wel enkele voorwaarden waaraan de aanvrager de heer Janssen aan moet voldoen.

Zo zal hij alle bedrijfsbebouwing moeten verwijderen dit is een voorwaarde om aan de functieverandering medewerking te verlenen. Daarnaast zal er een goede weg naar de woningen toe moeten worden aangelegd op kosten van de aanvrager waarbij hij rekening moet houden aan de eisen die de provincie stelt omdat die wegbeheerder is. Tenslotte dient de aanvrager een landschappelijk inpassingsplan te maken, dat door het college zal moeten worden goedgekeurd. Dit plan zal onderdeel uitmaken van het nieuwe bestemmingsplan.

Het plan zal overigens wel recht moeten doen aan de doorzichten vanaf de Grafwegen richting Sint-Jansberg. De gemeente zal ook de milieuvergunning, die op het perceel rust, intrekken omdat de afgelopen drie jaar er geen nertsen meer worden gehouden.

Wethouder Weijers en 9-jarige Roos onthullen bord Klimaatstraatfeest

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Wethouder Erik Weijers heeft zaterdagmorgen in de Nassaulaan in Berg en Dal een bord onthult samen met de 9-jarige Roos in verband met het landelijke klimaatstraatfeest.

Initiatiefnemer Jorg Elfrink heeft de buurtbewoners kunnen overtuigen om deel te nemen aan deze energiewedstrijd. Samen zijn de bewoners van de Nassaulaan met elkaar in gesprek gegaan om energie te kunnen bezuinigen en hebben daarbij menige 'groene gedachte' met elkaar uitgewisseld met als resultaat dat zij momenteel op maar liefst op de elfde plaats staan van de tot nog toe 369 deelnemende straten in Nederland.

Er wordt niet alleen op energie bezuinigd maar deze wedstrijd heeft de bewoners van de Nassaulaan ook met elkaar verbonden, aldus Jorg Elfrink. Wethouder Weijers benadrukte dat iedere bewoner die een bijdrage levert aan een duurzame samenleving al een winnaar is, bovendien is besparen op je energie, besparen in je portemonnee. Daarnaast zijn alle investeringen die jullie nu samen doen ook voor de generatie die na jullie komt, aldus Weijers. Vervolgens bood de wethouder de bewoners van de Nassaulaan een bespaarpakket aan waarin onder andere waterbespaarders, een douchecoach zandloper en ledlampen.

Tot 7 maart kunnen straten zich nog aanmelden via www.klimaatstraatfeest.nl om deel te nemen. Op zaterdag 15 april zullen de uiteindelijke winnaars bekend worden genaakt. Er kan een straatfeest gewonnen worden van maximaal 5.000 euro.

Bingo-avond bij De Roodborstjes

OOIJ - Op vrijdag 10 februari houdt de plaatselijke wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro! Het bestuur van W.S.V. De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

36 / 36