GN Lingewaard

5 september 2018

GN Lingewaard 5 september 2018


Wielerspektakel Bemmel

Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT) 2017 (foto: Rolf Hensel) Rolf Hensel

BEMMEL - Op 16 september zal het NK Tijdrijden voor Masters in Bemmel worden verreden. Net als in 2016 ligt de organisatie van de nationale titelstrijd tegen de klok in handen van TWC ’t Verzetje. Het evenement wordt gecombineerd met het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT), Dikke Banden Race en de Wielerronde van Bemmel.

De tijdrijders uit Lingewaard en omstreken gaan in de vroege ochtend om 8.30 van start op het ruim 11 km lange tijdrit parcours in de Bemmelse polder. Wie mag zich kronen tot Lingewaards Kampioen Tijdrijden 2018? Het OLKT is een evenement voor dames en heren wielrenners uit de regio Lingewaard, Arnhem, Nijmegen en Overbetuwe die tegen elkaar strijden om de eer wie de snelste tijdrijder is in onze regio.

Het tweede onderdeel op het programma is de strijd om het NK Tijdrijden voor Masters. Deze rit in lijn over ruim 21 km en onder auspiciën van de KNWU is verdeeld over vijf categorieën. De Licentiehouders Masters 60+ starten om 10.00, gevolgd door de categorieën 50+, 40+, 30+ met als slotakkoord de Dames Masters 30+ om 12.45.

Niet alleen tijdritspecialisten komen aan hun trekken in 2018. Na de traditionele Decathlon Dikke Banden Race om 14.00 slijpen om 15.15 de licentiehouders in de Sportklasse / Masters 40+ de messen op het snelle parcours over de afstand van 55 km.

Ook de recreatieve sportievelingen kunnen dit jaar hun krachten meten in het peloton. De recreanten gaan om 16.45 van start. De totaal af te leggen afstand is 25 kilometer. Dit is tegelijkertijd het slotstuk van een enerverend wielerspektakel, dat gepaard zal gaan met veel passie en strijd!

Training ontspanning & zelfzorg voor mantelzorgers

BEMMEL - In deze training van vier bijeenkomsten staat centraal hoe je als mantelzorger goed voor jezelf kunt zorgen. Thema’s die aan bod komen zijn: hoe kom je tot ontspanning, wat zijn je kwaliteiten als mantelzorger, maar ook wat zijn je valkuilen? Door deze inzichten leer je beter voor mezelf te zorgen in een onrustige thuissituatie.

De bijeenkomsten worden gestart met een korte theoretische uitleg. Daarna ga je met praktische oefeningen aan de slag die centraal staan tijdens de avonden. Cursusleiders zijn mantelzorgconsulent Monique Ritzen (Stichting Welzijn Lingewaard) en yogadocent Kirsten van Ingen (Yoga Blossom). Tijdens de eerste en tweede bijeenkomst zullen Rosanne de Groot (sport- & Ccultuurcoach) en Toos Poels (trainer met hoofd, hart en ziel) ook aansluiten. (10 en 24 oktober, 7 en 21 november van 19.15- 21.15 uur op locatie Cuperstraat 9, Bemmel. Kosten: 10 euro. Maximaal 10 deelnemers)

Voor informatie en opgave: Monique Ritzen, SWL mantelzorgconsulent, 06 229332 58/mail: m.ritzen@swlingewaard.nl.

Opening Jutbakken in de Angerense Polder

Opening van de eerste Jutbak in april.

ANGEREN - Zwerfvuil in Angeren is binnenkort verleden tijd als het aan de initiatiefneemsters van de Jutbak ligt. De Jutbak is namelijk de oplossing! De Jutbak is het best te omschrijven als een grote afvalbak waaraan lege jutzakjes hangen. Iedereen die mee wil helpen tijdens zijn wandeling, kan daar een zakje pakken en tijdens het wandelen het zwerfvuil meenemen en bij terugkomst in de Jutbak gooien. Zo kunnen we samen onze mooie natuur schoon houden!

De eerste Jutbak is in april geplaatst bij de Linge, en dat is een groot succes. Daarom heeft de gemeente nu, in overleg met betrokken Angerenaren besloten om ook in de Angerense Polder twee Jutbakken te plaatsen. Hierdoor is het dus mogelijk om te wandelen van Jutbak naar Jutbak. Een Jutbak komt bovenaan de dijk, bij de oprit Molenstraat. De tweede Jutbak komt in de polder bij het weggetje naar de strandjes.

De Jutbakken worden geopend op zondag 9 september. Iedereen is van harte uitgenodigd om 15.30 uur bij de Jutbak bovenaan de dijk, bij de oprit Molenstraat. Vanuit daar wordt al juttend naar de Jutbak in de polder gewandeld. Vervolgens vindt er een gezellige borrel plaats op Landgoed De Brouwketel. Speciaal voor de kinderen is hier ook een luchtkussen aanwezig.

In De Brouwketel vindt dan tevens de expositie plaats van de Historische Kring Angeren in het kader van Open Monumentendag. De expositie staat in het teken van De Brouwketel en haar bewoners door de eeuwen heen.

"Wil je meer informatie over de Jutbak? Neem contact op met Iris Giesen of Dianne Smits via info@angerenduurzaam.nl."

Pheidippides Loper: Trainen

HUISSEN - Bij De Brink tref ik een groep gelijkgestemden, die er ook weer zin in hebben. Tot acht kunnen we nog even bijkletsen over de afgelopen dagen, de pijntjes, de gelopen en komende wedstrijd(en), maar dan roepen de trainers ons onverbiddelijk tot de orde. We gaan beginnen.

De groepen gaan van start, de snelsten zijn al vlug uit beeld. De middengroep gaat er wat rustiger vandoor, meestal in een iets andere richting. Dat is vast om niet gedemotiveerd te raken door de voorsprong die de snellen al vlug opbouwen. De beginnersgroep gaat wandelend weg om pas later een rustig looptempo in te zetten.

Alle groepen doen aan warming up. Zo plukken we al lopend appeltjes, die steevast hoog aan de boom blijken te hangen of maken we een joepie. Ook huppelen we door de straten, maken we aansluitpassen, skippings en triplings. Soms lijkt het wel of we aan het oefenen zijn voor een militaire parade als we de kniehef of de hakkenbil doen.

Vooral voor toeschouwers zijn deze bezigheden vast erg vermakelijk. Wij ondergaan deze fase in de training iedere week opnieuw.

Na een uurtje de omgeving hardlopend doorkruist te hebben komen we weer bij de Brink om nog wat oefeningen te doen waardoor je volgens de trainershandboeken geen, of minder spierpijn krijgt. Zo spelen we dan staartklokje of oefenen we volgens mij de juiste poses voor een uitvoering van het zwanenmeer. Als we dit allemaal netjes gedaan hebben mogen we naar huis.

Jochem van Gelder presenteert Swim to Fight Cancer

NIJMEGEN - Zondag 9 september komt Jochem van Gelder naar Nijmegen om Swim to Fight Cancer te presenteren en de ruim 200 zwemmers naar de eindstreep te helpen. De organisatie is blij met zijn bijdrage, tenslotte kan Jochem, als bekende televisiepresentator, als geen ander het enthousiasme overbrengen op de zwemmers en natuurlijk ook op de bezoekers. Het wordt een prachtig evenement met een lach en een traan.

Jochem reageert "We hebben allemaal de wereldprestatie van Maarten van der Weijden op ons netvlies. Nu is er op 9 september datzelfde te doen in de Spiegelwaal in Nijmegen. Ik ben heel graag van de partij en ga de zwemmers aanmoedigen. Zwem mee, en verzamel zoveel mogelijk geld voor dit prachtige doel."

De SWIM vindt plaats tussen 12.00 en 18.00 uur, waarbij het startschot om 13.00 uur wordt gegeven door burgemeester Bruls. In verschillende waves gaan de zwemmers de Spiegelwaal in om 1500 meter te zwemmen. Voor de jeugd is er een route van 500 meter. Het programma wordt verder opgeluisterd door muziek van dj's, dweilorkesten en optredens van Lisanne Spaander en Ron Link.

Bezoekers wordt geadviseerd met het openbaar vervoer en de fiets te komen, er is een fietsstalling aanwezig. Voor omwonenden blijft het eiland zonder problemen met de auto bereikbaar.

Swim to Fight Cancer is een zwemevenement waarbij deelnemers en teams zoveel mogelijk donaties ophalen voor Fight Cancer, die stichting die u wellicht ook kent via ambassadeur Maarten van der Weijden. Dit jaar doen 10 steden in Nederland mee aan dit evenement. Voor Nijmegen wordt dit de eerste editie. De Stichting Fight Cancer heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen ten behoeve van onderzoek naar betere behandelmethoden van kanker. Dergelijk onderzoek wordt onder andere uitgevoerd door Mark Rijpkema van het UMC Radboud.

Meer informatie
Meer informatie over het evenement staat op www.nijmegen.swimtofightcancer.nl.

Lezing Rembrandt door kunsthistoricus Jan Six

BEMMEL - 2019 jubileum jaar van Rembrandt van Rijn! Naar aanleiding van de 350ste gedenkdag van het sterven van Rembrandt van Rijn, onze wereldberoemde schilder uit de Gouden Eeuw, is kunsthistoricus Jan Six uitgenodigd om op 24 september een lezing te geven over die beroemde Rembrandt (geboren op15 juli 1606 of 1607 te Leiden en gestorven op 4 oktober 1669 in Amsterdam).

Vragen die rijzen zijn: wat betekende Rembrandt in zijn tijd, wat was zijn kracht, hoe kwam het dat hij eigenlijk berooid gestorven is? Wat betekent deze held nu nog in deze tijd? Jan Six is onder andere bekend van de recent ontdekte Rembrandt. De familie Six is ook bekend van het door Geert Mak geschreven boek over de familie Six en hun kunstverzameling.
Voor kaarten en meer informatie ga naar www.dekinkel.nl en kijk onder lezingen en agenda. Vanaf nu zijn kaarten ook te koop bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Prijs per lezing: (inclusief kopje koffie/thee bij aanvang) 12,50 euro. De Kinkel staat aan de Van Ambestraat 1 in Bemmel.
Aanvang lezing: 20.00 uur.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 10 september – 17.30 Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 11 september - 17.30u SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 12 september- 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 13 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 13 september - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)


Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Bemmelse Paardendagen grandioos succes!

(foto: Jan Willemsen)

BEMMEL - De Bemmelse Paardendagen met de Ponymarkt en de Buitenzorg Kortebaandraverij zijn weer voorbij en waren een groot succes.

Na de hele hete periode in de zomer was het op de Ponymarkt een lekkere temperatuur. Ook de dieren hadden hier baat bij. Het welzijn van de dieren staat hoog in het vaandel. Daardoor was het een volle, gezellige en sfeervolle Ponymarkt. Na jaren van een mindere aanvoer van het aantal te verhandelen dieren nam deze nu toe. Met als resultaat een levendige handel

Op de dinsdag is de kortebaandraverij gehouden in prachtige omstandigheden, een mooie baan, een kwalitatief goed veld en schitterend weer. De wedstrijd was ook vanuit de tent goed te volgen en na vier omlopen bleef er een spannende eindstrijd over. Beide paarden in de finale werden voorafgaand gereden door dezelfde pikeur, Lindsey Pegram. Zij moest dan ook een keuze maken met welk paard zij zou gaan strijden in de finale. Zij koos voor Calistokingsdeep, het paard dat vorig jaar de eindstrijd had gewonnen. John Dekker werd gevraagd als pikeur voor Eliot Charisma. De finale was een spannende koers die door Eliot Charisma werd gewonnen.

Al met al een mooie strijd op een prachtig parcours aan De Teselaar, met veel publiek die tot het einde toe geboeid de verrichtingen van de paarden hebben gevolgd. De organisatie is de sponsoren dankbaar die haar de mogelijkheid hebben geboden om de Buitenzorg Kortebaandraverij Bemmel te kunnen houden. Ook de inzet van de vrijwilligers was weer enorm. Volgend jaar, op 13 augustus is de volgende editie.

De volledige uitslag is als volgt:

1. Eliot Charisma

2. Calistokingsdeep

3. Casanova

4. Blackpearl Trans R

5. Blue Diamond As

Beginnerscursussen Spaans en Engels bij SAB


BEMMEL - Wilt u een nieuwe taal leren of wilt u uw taalkennis weer eens ophalen dit is uw kans! Bij voldoende deelname (minimaal acht personen) start er op donderdagmorgen 4 oktober om 11.00 uur een beginnerscursus Spaans in De Kinkel.

Dit zijn 24 lessen van 1 u en 30 min.Tevens start er op vrijdag 26 oktober om 9.00 uur een beginnerscursus Engels (minimaal acht personen) in De Kinkel in Bemmel. Dit zijn 20 lessen van anderhalf uur. Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met de cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel (SAB): Willemien Hermsen 0481 463555, José van Rossum 0481 461856, Sijan Boeder 0481 465812

Evi Linsen uit Bemmel, getrouwd in de VS 'Mijn man en ik huilden toen Trump won'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Evi Linsen die opgroeide in Haalderen en Bemmel en inmiddels getrouwd in de VS woont en werkt. Al was ze even bang dat het niet zou lukken. 'Vanwege Trump en zijn plannen voor een immigratiestop.'

Even terug naar oktober 2016. Evi Linsen en haar man Colby Tibbets, net getrouwd in 'zijn' Californië, zien daar op tv Donald Trump president worden. ,,We hebben met open mond en tranen in de ogen gekeken. Colby was bang dat ik naar Nederland zou verhuizen! Het was namelijk net voor ik mijn verblijfsvergunning, de Greencard, kreeg. En ik was bang dat Trump met zijn ideeën alle immigratie zou stopzetten. Gelukkig is het ons toch gelukt. Ik ben het echt fundamenteel oneens met vrijwel alles wat Trump doet en zegt. Colby gelukkig ook. Trump is onberekenbaar en dat maakt hem gevaarlijk.''

Zo dan is dat er maar vast uit. Want verder vindt de in 1985 geboren en in Haalderen en Bemmel opgegroeide Evi het heerlijk in Amerika, beter; in Huntington Beach, Californië, vlakbij de Grote Oceaan. ,,We wonen vlakbij het strand, in een groot, mooi appartementencomplex met zwembad en fitnessruimte. Ik hou enorm van dit warme klimaat en het echte strandleven met overal tropische bloemen en planten en de zeelucht. Californië is prachtig, we doen veel actieve dingen in de weekenden zoals kamperen in bijvoorbeeld Joshua Tree National Park, skiën in de bergen of kampvuurtjes maken op het strand.''

Schuldig

Evi en Colby ontmoetten elkaar tijdens hun studietijd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in de (live) rockkroeg Dollars. Met horten en stoten ('Er waren break-ups, maar we bleken toch te gek van elkaar') ging het goed. En nadat ze in 2015 beiden hun Masterdiploma's hadden gehaald vertrokken ze in de herfst van dat jaar naar de VS.

,,Colby voelde zich erg schuldig dat hij mij bij mijn familie 'weghaalde'. Eenmaal daar mochten we inwonen in het grote huis van zijn vader. Heel fijn, maar omdat zijn familie behoorlijk christelijk is, moesten we wel apart slapen. Uiteraard respecteerden we dat. Mijn band met zijn familie is heel hecht.''

Colby nam een baan in het (packaging)bedrijf van zijn vader aan en Evi hield zich bezig met vrijwilligerswerk. Nadat ze haar Greencard kreeg in 2017 ging ze aan de slag bij een advocatenfirma en onlangs werd ze officemanager op een groot kantoor. ,,Fulltime en met goede benefits zoals een ziektekostenverzekering, erg belangrijk hier! En tandartsverzekering, levensverzekering en pensioensopbouw. Je hebt wel maar tien vakantiedagen per jaar hier.''

Daardoor kan Evi minder, dan dat ze zou willen, reizen, bijvoorbeeld naar Nederland. ,,Ik probeer minstens één keer per jaar te gaan. Uiteraard voor bezoek aan familie en vrienden op. Ik heb mooie herinneringen aan Haalderen, zoals logeren bij oma en opa. In Bemmel aan de school de Regenboog en Tennisclub Bemmel.''

Zit er ooit een terugkeer naar Nederland in? ,,Alleen als Colby mee wil gaan. Maar gezien hij een echte surfdude is en de taalbarrière en baanopties zal dat niet snel gaan gebeuren. Maar goed, je weet bijvoorbeeld maar nooit wat Trump dit land nog aan zal doen in de komende jaren.''

'Je hebt wel maar tien vakantiedagen per jaar hier.'

Rouwverwerking: Rafaëlgroep Rouwen kun je samen….

BETUWE - In de R.K. parochie H. Maria Magdalena start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 te Elst. 2018: 1 en 22 oktober, 5 en 26 november, 17 december. 2019: 7 en 28 januari, 18 februari. Terugkombijeenkomst 13 mei.

Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 te Bemmel. 2018: 2 en 23 oktober, 6 en 27 november, 18 december. 2019: 8 en 29 januari, 19 februari. Terugkombijeenkomst 14 mei.

Opgave voor deelname vóór 24 september 2018 via het Secretariaat R.K. parochie H. Maria Magdalena, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl; 0481 451371 (keuze 1). "Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op dinsdag 11 september van 19.30 – 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom." Opgave Informatieavond vóór 10 september bij genoemde secretariaat t.a.v. de Rafaëlgroep.

Spierfonds zoekt collectanten in Gendt

GENDT - Van 9 tot en met 15 september is de jaarlijkse collecte van het Prinses Beatrix Spierfonds. In deze week zetten vrijwilligers door heel Nederland zich in voor de strijd tegen spierziekten.

"Met de opbrengst van de collecte kunnen we een behandeling voor spierziekten dichterbij brengen." Spieren zitten overal in je lichaam. Je gebruikt ze voor alles: lopen, lachen, zoenen, ademen. Eén op de tachtig mensen in Nederland heeft een spierziekte. De meeste spierziekten zijn progressief en een groot deel van de patiënten komt op jonge leeftijd in een rolstoel terecht. Sommige spierziekten zijn dodelijk, sommige erfelijk, en allemaal hebben ze een verlammend effect op de spieren en dus op het hele lichaam. Een ziekte die de spieren aantast, tast het hele lichaam aan en daarmee het hele leven van een persoon en het leven van de mensen om die persoon heen.

"Een levensreddend medicijn, technologie die de kwaliteit van leven verhoogt, hoop voor ouders en een beetje meer begrip in het dagelijkse leven, daar doen we het voor. En met uw hulp kunnen we dat blijven doen. Zo komen we samen een stapje dichterbij ons doel: alle spierziekten de wereld uit!

Collecteren duurt gemiddeld twee uur per jaar en samen kunnen we het verschil maken voor mensen met een spierziekte. U kunt contact opnemen met Laura van Merwijk, collecteorganisator in Gendt, 06 18818639 of laura.van.merwijk@hotmail.com.

Combinatie Weijers wint vanuit Biergies

HAALDEREN - Het waren Jan & Theo Weijers uit Haalderen die de eerste duif thuis bij bij De Vliegende Post had vanuit de natourvlucht Biergies (159 km) waar tien deelnemers 195 duiven inkorfden.

Uitslag als volgt:

Comb.Weijers 30 mee 12 pr. 1,2,14,18,20,21,22,23,24,28,32,48.

Rene van Zadelhoff 18 mee 13 pr. 3,4,5,6,7,13,15,16,17,25,26,30,49.

H.Janssen 2 mee 1 pr, 8.

Chr.Graven 8 mee 1 pr. 9

Comb.Muller-de Wijse 25 mee 10 pr. 10,11,12,27,29,33,34,35,39,44.

T.Rutjes 10 mee 1 pr. 19.

H.J. de Wijse 9 mee 5 pr. 31,40,42,43,45.

H.J.A. Leemreise 29 3 pr. 36,37,41.

L.Meijberg 41 mee 3 pr. 38,46,47.

Beginnerscursussen Spaans en Engels bij SAB

BEMMEL - Wilt u een nieuwe taal leren of wilt u uw taalkennis weer eens ophalen dit is uw kans! Bij voldoende deelname (minimaal acht personen) start er op donderdagmorgen 4 oktober om 11.00 uur een beginnerscursus Spaans in De Kinkel. Dit zijn 24 lessen van 1 u en 30 min.

Tevens start er op vrijdag 26 oktober om 9.00 uur een beginnerscursus Engels (minimaal acht personen) in De Kinkel in Bemmel. Dit zijn 20 lessen van anderhalf uur. Voor (meer) informatie kunt u bellen, (bij voorkeur tussen 16.00- 18.00 uur) met de cursuscoördinatoren Senioren Actief Bemmel (SAB): Willemien Hermsen 0481 463555, José van Rossum 0481 461856, Sijan Boeder 0481 465812,

Jordy Visser gaat internationaal Bemmels tennistalent wil leven van sport

Tekst: Hans Schmeinck

Zijn droom: een Grandslamtoernooi winnen. Zijn voorbeeld: Rafael Nadal. Zijn naam: Jordy Visser. Zijn/De realiteit: fanatiek tennistalent uit Bemmel dat voor een hopelijk glanzende (internationale) carrière staat.

Om met zijn droom te beginnen. Welke keert bij tennisser Jordy Visser (18) uit Bemmel steeds terug? ,,Van het winnen van een grandslam toernooi.'' Ofwel, zegevieren op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon of de US Open. Net als zijn held Rafael Nadal dat al zo vaak (17 keer!) deed. ,,Hij is een voorbeeld voor mij, vooral zijn energie en passie.''

Jordy droomt even weg en gunt zichzelf dat ook, op vakantie in het land van Nadal, Spanje. Maar hij zet zelf al snel beide benen op de grond. ,,Ik heb nog voldoende te verbeteren. Zeker op mentaal vlak. Ik moet beter door hebben wat er tijdens een wedstrijd van me gevraagd wordt. Nog beter het spel lezen van mijn tegenstander en minder met mezelf bezig zijn. Gelukkig kan ik altijd terugvallen op mijn sterke punt, altijd door blijven gaan.''

Het eerste internationale toernooi zit er inmiddels op. Onlangs in Alkmaar. Jordy's eerste bij de senioren. Al strandde hij daarna bij de Nationale Jeugdkampioenschappen (NJK) 'al' in de kwartfinale. Het siert hem dat hij wil leren van verliespartijen. ,,Met m'n trainers de wedstrijden goed analyseren en het positieve eruit halen.''

Prof worden

Zijn trainers zijn Rein van der Ree en Michel Meijer bij House of Tennis in Apeldoorn. Als ook Huib Troost en Arjan van der Zande in Bathmen, waar Visser traint met fulltime tennissers. Al die trainers en de uren die de jonge Bemmelnaar er in steekt, zes dagen per week, moeten er toe leiden dat hij prof wordt. ,,Ik wil kunnen leven van de sport, dat is realistisch. Dat kan al vanaf plek 200 op de wereldranglijst en daar ga ik voor.''

Om op die beroemde ATP-ranking te komen moet Jordy dus internationale toernooien gaan spelen en punten verzamelen. Het begin is dus in Alkmaar gemaakt. Maar eerst volgt nog het examenjaar van de Young Talent Academy in Nijmegen, waar jonge topsporters de mogelijkheid krijgen om studie en sport succesvol te combineren.

Jordy werd door de KNLTB (telkens) gescout voor het jeugd bondsprogramma. Hij speelt inmiddels competitie voor OTV in Oosterbeek, op zaterdag in de Heren Topklasse. En op zondag voor Beekhuizen in Velp (eerste klasse gemengd). ,,Beide clubs spelen hoger dan Bemmel en kunnen me in de toekomst ook meer bieden.''

Geen voetbal, maar tennis

Zijn eerste klappen met het racket deelde hij vanaf z'n vijfde uit bij TC Bemmel. ,,Daar heb ik plezier in het spelletje gekregen en de eerste dingen geleerd. Ik heb goede herinneringen aan mijn trainers Michel Wigman en Bas Hinten.'' Zijn vader is overigens voorzitter en slaat wel eens een balletje. ,,Met mijn moeder, al is dat puur voor het plezier. Mijn broers speelden ook tennis. En voetbal, bij Sportclub Bemmel. Omdat een stage bij zowel Vitesse als NEC op niets uitliep, koos ik op z'n dertiende voor tennis.''

Vrijwilligers gezocht voor het Grand Café in De Lingehof

(foto: Bianca van Brandenburg)

BEMMEL Zit gastvrijheid in jouw DNA? In het Grand Café van De Lingehof in Bemmel ontvangen wij dagelijks veel bezoekers voor een kop koffie of borreltje. Om het team te versterken zijn zij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die ons bij deze mooie taken willen ondersteunen.

"Als vrijwilliger bied je net dat extra stukje aandacht aan onze gasten. Wij zoeken vrijwilligers die representatief, klantgericht en gastvrij zijn. Je bent sociaal en communicatief vaardig want je zult veel contact hebben met verschillende doelgroepen. Ook vinden wij het fijn als je met ons mee wilt denken, wij zijn erg ambitieus en willen graag dat ook vrijwilligers actief bijdragen om een succes te maken van de café. Tevens organiseren wij gezellige en leuke activiteiten en ook daar kunnen wij hulp goed bij gebruiken. Je komt terecht in een gemotiveerd team waarin we samen werken aan een gastvrije cultuur. Je wordt gewaardeerd in je werk. Je mag van ons verwachten dat wij je ondersteunen en waar nodig scholing aanbieden. Je bent vrij om aan te geven wanneer je bij ons kan zijn. Op dit moment hebben wij direct ruimte op de woensdag, donderdag en vrijdagochtend en in het weekend.

Lijkt het je leuk om te helpen bij onze dineravond, eens per maand, ook dan nodigen we je uit om te reageren. Spreekt het bovenstaande je aan? Neem dan contact op met Bianca van Brandenburg, coördinator Gastvrijheid. b.vanbrandenburg@zinzia.nl, bel naar 06 53969105 of kom gezellig een keer langs in het Grand Café.

Van 'In Europa' naar 'De Brouwketel'

De Brouwketel landgoed en woonoord (foto: Ben Otters) Ben Otters

ANGEREN - Het landelijke thema van de open monumentendag is ‘In Europa'. De Historische Kring Angeren (HKA) heeft dit landelijke thema vertaald naar lokaal niveau, met als thema 'De Brouwketel'.

De Brouwketel, liggend in de Angerensche Buitenpolder, kent als woongebouw en gebied al eeuwenlang vele grenzen, en toch is het grenzenloos. Veelal vormde de Rijn er de grens. In de Romeinse tijd liep hier de Limes met zijn redoutes. Toen midden 1500 de stroomgeul van de Rijn veranderde kwam De Brouwketel in het Kleefse gebied te liggen en werd het de grens tussen de Geldersen en Kleefsen. De Angerense jeugd kreeg toen op de Brouwketel katholiek onderwijs. Later was het de grens tussen de gemeente Bemmel en Huissen. Nu ligt er nog steeds de grens tussen Angeren en Huissen. Over deze historische woonlocatie/grond loopt ook het Pannerdensch voetpad vanaf het Looveer richting de pont van Doornenburg, over alle grenzen heen. Vandaag de dag is De Brouwketel een landgoed en woongroep.

De huidige bewoners van het landgoed De Brouwketel en de Historische Kring Angeren nodigen je uit op zondag 9 september op landgoed De Brouwketel (adres: Brouwketel 1, Angerense polder). Vanaf 10.00 tot 17.00 uur is er een fototentoonstelling en presentatie met kaarten over de geschiedenis van de Brouwketel en haar bewoners. De toegang is, evenals de koffie en thee, gratis. De huidige bewoners bieden sapjes van appels en peren uit eigen boomgaard/strang te koop aan.

Swoh zoekt deelnemers bij biljarten en yoga

HUISSEN - De donderdagmiddaggroep van biljarten zoekt nog enkele deelnemers.

De groep biljart in het gemeenschapshuis van 't Zand van 14:00 tot 17:00 uur. Heb je belangstelling kom dan langs voor een eerste kennismaking en biljart mee.

Ook de tweede yogagroep op donderdagmorgen kent enkele open plaatsen. Deze is actief op donderdagmorgen van 11:00 tot 12:00 uur in het gemeenschapshuis van 't Zand. Heb je belangstelling kom dan ook hier langs voor een eerste kennismaking en doe mee.

Voor beide groepen geldt: blijf bewegen, heb het gezellig met elkaar en voor de kosten hoef je het niet te laten. Zie ook www.swo-huissen.nl.

Steunpunt Mantelzorg SWL houdt eerste dementiemarkt in Lingewaard

Karin Dimmedal (RijnWaal Zorggroep), Sjan van Goor (Zinzia Zorggroep) en Monique Ritzen (Steunpunt Mantelzorg SWL). (foto: Stichting Welzijn Lingewaard ) Stichting Welzijn Lingewaard

LINGEWAARD - Inwoners die te maken hebben of krijgen met dementie of Alzheimer zijn welkom op de eerste dementiemarkt in Lingewaard op dinsdag 18 september. Een unieke kans om kennis te maken met diverse organisaties die actief zijn rondom dementie.

De organisatie is in handen van RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep en Steunpunt Mantelzorg Stichting Welzijn Lingewaard. Organisatoren Karin Dimmendal, Sjan van Goor en Monique Ritzen kunnen tijdens deze avond vragen beantwoorden en de bezoeker in contact brengen met de organisatie die men zoekt. Op de markt zijn diverse organisaties uit Lingewaard aanwezig om te laten zien wat zij te bieden hebben aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Van praktische hulp tot allerlei vormen van dagbesteding.

Aanwezige organisaties: Alzheimer café Overbetuwe, Senioren Ondersteuning Lingewaard, Senior Service (Nijmegen), Thuiszorg Totaal, Gelukkig Thuis, Naar Huus Toe, Nova Zorg en Welzijn Pannerden, Buurtzorg PG team, STMR, RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, afdeling WMO Gemeente Lingewaard, MEE, Steunpunt Mantelzorg SWL, Van Dorine, De Bascule. Locatie: Gouden Appel 122 – Bemmel van 19.30 – 21.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie is contact op te nemen met het Steunpunt Mantelzorg SWL, Monique Ritzen, 088 2552555.

Keuring pony's

BEMMEL - Zaterdag 08 september is er weer de jaarlijkse keuring van Shetland pony's in de manege aan de dijk in Bemmel.

De keuring begint om 9.00 uur. Er worden ongeveer 250 pony's verwacht.

Krantenactie

Haalderen

HAALDEREN - De scholen zijn weer begonnen en ook de eerste krantenactie komt er weer aan.

Vrijdag 7 september kan men het oud papier weer in gesloten dozen voor 17.45 uur aan de straat zetten.

De opbrengst van het oudpapier komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen.

Winst voor H. Hegeman en E. v. Aalten

LINGEWAARD - Op zaterdag 11 augustus waren er twee vluchten. De vierde jongeduivenvlucht en de eerste natourvlucht.

De jongeduivenvlucht werd vervlogen vanaf Niergnies over een afstand van 272km. E. v. Aalten draaide als eerste in de vereniging een duif. 2e L. Joosten, 3e T. Sas, 4e H. Hegeman, 5e C. Vermeulen, 6e C. Neijenhuis, 7e P.J.H. v. Ooijen.

De tweede vlucht werd vervlogen vanaf Geel over een afstand van 105km. De duiven werden om 08.10 uur gelost en om 09.14 draaide H. Hegeman de eerste duif op deze natourvlucht. 2e Comb. v. Ingen & Zn., 3e L. Joosten, 4e E. v. Aalten, 5e Comb. Kiezenberg, 6e T. Sas, 7e J. v. Kalkeren, 8e C. Neijenhuis, 9e C. Vermeulen, 10e A. Borgers, 11e H. Cornelissen, 12e H.M.C. de Wit, 13e Th. Peters, 14e P.J.H. v. Ooijen.

E. v. Aalten pakt winst op Laon,

Comb. v. Ingen & Zn. op Tienen

LINGEWAARD - Op zaterdag 18 augustus werden de duiven in Laon gelost op een afstand van 301 km.

De duiven werden om 08.00 uur gelost. Om 11.12 uur draaide E. v. Aalten zijn eerste duif. 2e L. Joosten, 3e C. Vermeulen, 4e H. Hegeman, 5e P.J.H. v. Ooijen, 6e C. Neijenhuis, 7e T. Sas.

Tevens werd er die dag een vlucht vervlogen vanaf Tienen. Hier bedroeg de afstand 141km. Op deze vlucht waren 522 duiven van 16 liefhebbers in concours. De duiven werden om 08.30 uur gelost. De eerste duif arriveerde om 09.51 uur op het hok van Comb. v. Ingen & Zn. 2e L. Joosten, 3e H. Hegeman, 4e E.v. Aalten, 5e Comb. Kiezenberg, 6e C. Vermeulen, 7e C. Neijenhuis, 8e T. Sas, 9e H. Cornelissen, 10e J. v. Kalkeren, 11e Th. Peters, 12e A. Borgers, 13e H.M.C. de Wit, 14e P. Eeuwes.

Winst voor H. Hegeman en E. v. Aalten

Winst voor H. Hegeman en E. v. Aalten

LINGEWAARD - Op zaterdag 11 augustus waren er twee vluchten. De vierde jongeduivenvlucht en de eerste natourvlucht.

De jongeduivenvlucht werd vervlogen vanaf Niergnies over een afstand van 272km. E. v. Aalten draaide als eerste in de vereniging een duif. 2e L. Joosten, 3e T. Sas, 4e H. Hegeman, 5e C. Vermeulen, 6e C. Neijenhuis, 7e P.J.H. v. Ooijen.

De tweede vlucht werd vervlogen vanaf Geel over een afstand van 105km. De duiven werden om 08.10 uur gelost en om 09.14 draaide H. Hegeman de eerste duif op deze natourvlucht. 2e Comb. v. Ingen & Zn., 3e L. Joosten, 4e E. v. Aalten, 5e Comb. Kiezenberg, 6e T. Sas, 7e J. v. Kalkeren, 8e C. Neijenhuis, 9e C. Vermeulen, 10e A. Borgers, 11e H. Cornelissen, 12e H.M.C. de Wit, 13e Th. Peters, 14e P.J.H. v. Ooijen.

E. v. Aalten pakt winst op Laon, Comb. v. Ingen & Zn. op Tienen

E. v. Aalten pakt winst op Laon,

Comb. v. Ingen & Zn. op Tienen

LINGEWAARD - Op zaterdag 18 augustus werden de duiven in Laon gelost op een afstand van 301km.

De duiven werden om 08.00 uur gelost. Om 11.12 uur draaide E. v. Aalten zijn eerste duif. 2e L. Joosten, 3e C. Vermeulen, 4e H. Hegeman, 5e P.J.H. v. Ooijen, 6e C. Neijenhuis, 7e T. Sas.

Tevens werd er die dag een vlucht vervlogen vanaf Tienen. Hier bedroeg de afstand 141km. Op deze vlucht waren 522 duiven van 16 liefhebbers in concours. De duiven werden om 08.30 uur gelost. De eerste duif arriveerde om 09.51 uur op het hok van Comb. v. Ingen & Zn. 2e L. Joosten, 3e H. Hegeman, 4e E.v. Aalten, 5e Comb. Kiezenberg, 6e C. Vermeulen, 7e C. Neijenhuis, 8e T. Sas, 9e H. Cornelissen, 10e J. v. Kalkeren, 11e Th. Peters, 12e A. Borgers, 13e H.M.C. de Wit, 14e P. Eeuwes.

Krantenactie Haalderen

Krantenactie Haalderen

HAALDEREN - De scholen zijn weer begonnen en ook de eerste krantenactie komt er weer aan.

Vrijdag 7 september kan men het oud papier weer in gesloten dozen voor 17.45 uur aan de straat zetten.

De opbrengst van het oudpapier komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen.

Bowling Vereniging Elst zoekt speler/speelster

ELST - Bowling Vereniging Elst speelt van begin september tot en met mei iedere donderdag avond van 20.00 tot 21.30 uur de onderlinge competitie in bowlingcentrum De Wanmolen in Zetten.

"Wij zijn op zoek naar ‘n speler/speelster. Ieder team bestaat uit drie spelers. Of je nu ’n goede of minder goede speler/speelster bent, maakt dankzij de handicap(punten), die iedere speler heeft niets uit. Ook jouw inbreng is voor het team van groot belang."

"Is iedere donderdag spelen te veel voor jou? Meld je dan aan als reserve speler/speelster. Dat houdt in dat we je tijdig zullen bellen welke donderdagavond je kunt komen spelen. Lijkt het jouw iets, heb je interesse, bel gerust voor informatie met Marc (06 22241417) of stuur ’n mailtje naar marcdorien@live.nl."

VluchtelingenWerk zoekt taalmaatjes

Taalmaatjes (foto: Goedele Monnens) Goedele Monnens

LINGEWAARD - VluchtelingenWerk biedt vluchtelingen extra hulp bij het leren van de Nederlandse taal door middel van eent taalmaatjesproject. Hierin wordt een taalmaatje gekoppeld aan een cliënt die de Nederlandse taal (verder) wil leren en beter wil functioneren in de maatschappij.

Het gaat hierbij zowel om vluchtelingen die aan het inburgeren zijn, als om vluchtelingen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. In het contact met het taalmaatje kan de anderstalige op een ontspannen en gezellige manier bezig zijn met het oefenen van de Nederlandse taal.

Als taalmaatje bied je individuele taalondersteuning aan één of meerdere cliënten. Jullie oefenen samen met spreken, luisteren, lezen en schrijven van het Nederlands. Je spreekt af bij de cliënt thuis of op een openbare plek. De tijdsinvestering is ca. 2 uur per week gedurende minimaal een jaar.

Interesse? Neem dan voor meer informatie of aanmelding contact op met
vrijwilliger-oost@vluchtelingenwerk.nl. Meer informatie staat op: www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/vacatures.

Huurders krijgen duidelijkheid over energie

LINGEWAARD - Er wordt veel over geschreven en veel over gepraat. 'De energietransitie'. Kopers moeten hun huizen aanpassen en krijgen veel kosten op hun dak. Warmtepompen, zonnepanelen verandering van kooktoestel et cetera.

Maar wat kunnen de huurders eigenlijk verwachten. Dat gaan we bespreken. De Bewonersraad Lingewaard, de huurderbelangenorganisatie voor huurders van Waardwonen geeft samen met Energie Lingewaard en Waardwonen in twee avonden uitleg aan huurders.

De eerste avond is gepland op 13 september in het wapen in Bemmel. De tweede avond staat gepland op 27 september in De Valom in Huissen. Alle huurders van Waardwonen zijn uitgenodigd om te komen. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt nu eens goed uit de doeken gedaan wat er allemaal gaat gebeuren. Aanvang om 20.00 uur. De onderwerpen zijn:

1. Waardwonen legt uit over de toekomstplannen.

2. De energiecoach aan het woord.

3. Interactieve uitleg over het verbruik door Energie Lingewaard.

4. De energierekening. Hoe zit dat nu?

Inschrijving Kinderdorp Bemmel van start

De start van kinderdorp 2017 onbekend

BEMMEL - In de herfstvakantie wordt van dinsdag 16 - vrijdag 19 oktober Kinderdorp Bemmel gehouden met als thema 112, waarbij hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulance centraal staan. Op het grasveld naast De Veldschuur aan de Sportlaan zullen die week hopelijk prachtige hutten gebouwd worden.

Naast de fancy fair op woensdagmiddag worden er op de donderdag workshops georganiseerd, met onder andere bedrijfshulpverlening, survival en dansen. Ook is er een demonstratie met politiehonden en sluiten we de middag af met een barbecue. Op de vrijdagochtend vindt een vossenjacht plaats in het centrum van Bemmel en lunchen de kinderen op het terrein. Het kinderdorp zal vrijdag afgesloten worden met de bonte avond. Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen op donderdagavond deelnemen aan de spannende activiteit, film kijken en overnachten. De kosten voor deelname bedragen vijftien euro per kind.

De flyers zijn via de basisscholen verspreid, waarmee de (voor)inschrijving van start gaat. De vrijwilligers (incl. deelnemende kind(eren)) kunnen zich vanaf nu inschrijven, tot uiterlijk 30 september. De inschrijving gebeurt dit jaar alleen nog maar digitaal via onze website: www.kinderdorpbemmel.nl en betaling via Ideal.

"We organiseren een helpdeskuurtje op vrijdagavond 14 september om 18.00 uur in Café 61 aan de Dorpstraat 61. Als u niet kunt komen helpen, kunt u alleen 10 tot en met 16 september uw kind(eren) digitaal inschrijven. Wij hopen jullie als fanatieke deelnemers en vrijwilligers allemaal weer te mogen begroeten op Kinderdorp Bemmel om er samen weer een gezellige en actieve herfstvakantie van te maken!"

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 10 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, vis met wortels en aardappels én een toetje.

Deze maaltijd kost 4 euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen! Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het 'Bemmels afhaalpunt' is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Fietsen met KBO Huissen

Pauze onderweg. (foto: Gerard Graven) Gerard Graven

HUISSEN - Dinsdag 11 september is de laatste fietstocht voor de KBO-leden van Huissen. De start is om 13.00 uur bij de Zandse Kerk.

"We zijn een keertje niet weggegaan, omdat het zo regende. Maar verder prachtige zonnige fietstochten gemaakt. We fietsen deze keer dertig kilometer. Onderweg natuurlijk een stop voor een kopje koffie. Daarna gaan we richting Huissen, waar we afsluiten met een pannenkoek bij La Lande. Bij 'slecht weer' gaan we niet fietsen, maar zijn dan toch om 16.00 uur bij La Lande."

Koor4Kids start 28 september

OOSTERHOUT - Op 28 september start het project kinderkoor Koor4Kids voor kinderen van 5-10 jaar!

Het eerste project loopt tot en met kerstavond, dan treedt het Kinderkoor op in de gezinskerstviering in de kerk van Ressen. Repetities vrijdagavond van 18:15 uur-19:15 uur in gebouw achter de protestantse kerk aan de Dorpsstraat in Oosterhout. Meer informatie op www.4-plek.nl. Aanmelden bij wilma@4-plek.nl

13 / 28

14 / 28

15 / 28

TOP opent seizoen met ‘Soulman’ Steffen Morrison

BEMMEL - TOP opent 15 september het nieuwe seizoen met een fantastisch theaterconcert, onder de titel 'It’s a Man’s World! – The Soul of a Generation'. De authentieke Soulman Steffen Morrison gaat er een wervelende, bruisende en swingende Soul-avond van maken.

In deze nieuwe show brengt Steffen Morrison een theatrale ode aan de grootse soulzangers allertijden. Soullegendes als James Brown, Stevie Wonder en Marvin Gaye inspireerden de wereld en zongen zichzelf regelrecht de geschiedenis in. Met hun muziek, rake teksten en meeslepende performances bepaalden zij de soundtrack van een hele generatie. Ondanks hun vaak zware leven wisten zij vanuit armoede en een maatschappij die hen afwees uit te groeien tot ware iconen. Stoere mannen die elk op hun eigen manier een verschil maakten, maar ook kwetsbare zonen en twijfelende vaders waren.

Met ‘ I’m a Soulman’ zal de dansvloer meebewegen onder de deinende massa. Artiesten als Stephen Morrison brengen het oude soulgeluid weer tot leven en weten er een nieuwe, opwindende eigen draai aan te geven. Met zijn grote overtuiging en zijn passie voor het genre is hij in staat echt iedereen te verrassen en op sleeptouw te nemen. Dit openingsconcert mag u niet missen.

Kaarten (19,50 euro) zijn online te bestellen op www.topbemmel.nl. Aanvang 21:00 uur.

Start kaartverkoop kermis & schuttersfeesten

Vendelhulde in het Schuttersgebouw tijdens de schuttersfeesten. (foto: www.schutterijdoornenburg.nl) www.schutterijdoornenburg.nl

DOORNENBURG - Van zaterdag 15 tot en met dinsdag 18 september viert Doornenburg kermis. Dit is niet zo maar een kermis, maar een feest dat heel diep geworteld zit in deze dorpsgemeenschap. De kermis valt gelijktijdig met de schuttersfeesten van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel.

De schuttersfeesten vinden plaats in het Schuttersgebouw en de muziek wordt die dagen verzorgd door The Perfect Showband. Deze muziekband is één van de meest succesvolle in Oost-Nederland. De band staat al meer dan twintig jaar aan de top van de entertainment industrie en dat is ook te zien tijdens hun optredens.

Om toegang te krijgen tot de schuttersfeesten houdt de Schutterij een kaartverkoop in de dagen voorafgaand aan de kermis. Op woensdag 12, donderdag 13 en vrijdag 14 september van 19.00 tot 21.00 uur kan men in het bezit komen van een entreekaart voor de schuttersfeesten. De kaartverkoop is in het Schuttersgebouw, Kerkstraat 9 in Doornenburg. Tijdens de schuttersfeesten worden er geen kaarten aan de kassa verkocht. Ook kunnen nieuwe leden zich op 12, 13 en 14 september aanmelden bij de Schutterij. Meer informatie over de kaartverkoop, de toegang tot de schuttersfeesten en het lidmaatschap van de Schutterij staat op www.schutterijdoornenburg.nl.

Column

Gemeentehuis

Burgemeester Schuurmans en de gemeentesecretaris hebben uitleg gegeven over de brand in het gemeentehuis in Bemmel. In mijn kleutertijd raakten we door brand dakloos. De bovenverdieping brandde volledig uit. Vanwege behangen en schilderen beneden was de huisraad naar boven was gebracht. Alles weg. Een ding is me bijgebleven. Mijn speelgoed was verbrand. Op een houten garage na, met een autolift. Aan de benzinepomp zat een plastic slangetje. Slapen deden we bij familie. Mijn oom had al een fotocamera en wist foto's van de ravage te maken. De slaapkamers waren zwart geblakerd. De foto's in Bemmel geven, net als bij ons thuis, een aardig beeld van de schade. De secretaris gaf in vier stappen uitleg over het proces dat het gemeentehuis weer digitaal operationeel is. Het praatje van de burgemeester had voor mij achterwege kunnen blijven. Ze prees, op een overdrevenheidsschaal schaal van 10, haar ambtenaren met een 12 voor hun tomeloze inzet. Zelfs thuis wordt er gewerkt. En alles voor onze inwoners. Raadsaalmoezenier René Derksen van Lokaal Belang Lingewaard doet in zijn preek er nog een schep bovenop. Hij gaat contact opnemen met de overige fractievoorzitters hoe de gemeenteraad de ambtenaren kan bedanken voor hun geweldige inzet. Op zo'n kwijlmoment word ik nukkig. Ambtenaren, zijn gewoon werknemers en geen missionarissen met een roeping. Mijn gemoedstoestand wordt door raadslid Frans Schut verder op de proef gesteld. Hij roept op voor de ambtenaren te applaudisseren. Ik heb er een hekel aan om op ambtenaren te schimpen, maar was blij dat Schuts theatrale oproep uitmondde in een lauwe reactie. Toch wil ik ambtenaren bedanken. Waarom? Vóór de brand werd zowel ambtelijk als politiek louter gesproken over het gemeentekantoor in Bemmel. Je speelde met vuur om over een gemeentehuis te spreken. Het ligt in Huissen, politiek en maatschappelijk, namelijk erg gevoelig. Het stadhuis van het zwanendorp is geschiedenis. De uitleg van gemeentesecretaris Jan Wijnia priemt als muziek in mijn oren: over het herstel van het ge-meen-te-huis in Bemmel.

Sjaak

Kermisbeker Gendt gaat ook naar Rene van Zadelhoff

HAALDEREN - Het was weer Rene van Zadelhoff die ditmaal de kermisbeker van Gendt wist te winnen, door de snelste vanuit Peronne (302 km) thuis te hebben bij De Vliegende Post waar negen deelnemers 94 duiven inkorfden op deze jonge duivenvlucht.

Uitslag als volgt:

Rene van Zadelhoff 9 mee 4 pr. 1,5,15,20.

H.J. de Wijse 10 mee 3 pr. 2,11,23.

H.J.A. Leemreise 18 mee 6 pr. 3,4,6,14,16,24.

Chr. Graven 16 mee 5 pr. 7,8,9,10,17.

Comb.Muller-de Wijse 10 mee 3 pr. 12,13,19.

Comb.Weijers 10 mee 2 pr. 18,21.

T.Rutjes 5 mee 1 pr. 22.

3x3 Albero Voetbaltoernooi

GENDT - Gezinshuizen Houtduif de Wij en Torenvalk de Wij in Gendt organiseren op zaterdag 8 september van 10.00 tot 13.30 uur het 3x3-Albero voetbaltoernooi voor bewoners van de tien woonlocaties van de Albero zorggroep.


Op het terrein van gezinshuizen De Wij wordt op een klein veld van 20 bij 15 meter met 3 tegen 3 spelers gestreden om de eerste Albero voetbalbokaal. Doelstelling van het toernooi is bewoners van de diverse woonlocaties te stimuleren tot een actievere levensstijl en om op een actieve, sportieve wijze verder met elkaar kennis te laten maken. Onderlinge verbinding wordt belangrijk gevonden.

De gezinshuizen bieden beide plaats aan acht (jong) volwassenen met een licht verstandelijke beperking of een GGZ indicatie. Voor de zorginhoudelijke ondersteuning wordt samengewerkt met de Kroon, onderdeel van de Albero Zorggroep, in Angeren.
Iedereen is als supporter, toeschouwer van harte uitgenodigd aan de Olyhorststraat 35 in Gendt. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Eddy Hilderink, gezinsouder De Wij (06 54766550).

H. van Hal pakt Nanteuil

DOORNENBURG - Op de 1e van september stond er weer een jongeduivenvlucht op het programma vanuit Nanteuil (378 km). Hieraan deden 155 duiven mee van zeven liefhebbers en werden gelost om half 9.

H. van Hal 30 mee 9 pr. 1, 11, 16, 18, 22, 26, 30, 31, 34
Nissen & Vermaas 45 mee 21 pr. 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 17, 19, 20, 21, 23, 24, 25, 28, 29, 32, 35, 39
P.C. Engelen 14 mee 3 pr. 4, 37, 38
W. Geurtz & Zn 17 mee 4 pr. 8, 27, 33, 36
Van Olderen & Meuwsen 30 mee 2 pr. 14, 15

Nissen & Vermaas steelt de show op Quievrain

DOORNENBURG - Op 1 september werd de een na laatste natourvlucht van 2018 vervlogen vanuit Quievrain (226 km). Hieraan deden 188 duiven mee van elf liefhebbers en werden gelost om 9.45 uur.

Nissen & Vermaas 19 mee 14 pr. 1 t/m 5, 8, 9, 11, 12, 22, 29, 32, 33, 40
Van Olderen & Meuwsen 45 mee 22 pr. 6, 13, 15, 16, 17, 18, 23, 24, 25, 26, 28, 30, 31, 36, 37, 39, 41, 42, 43, 45 t/m 47
W. Geurtz & Zn 20 mee 5 pr. 7, 34, 35, 38, 44
H. van Hal 10 mee 1 pr. 10
P.C. Engelen 8 mee 3 pr. 14, 21, 27
G. Peters 10 mee 2 pr. 19, 20

Sponsor bedankt

ANGEREN - De Wolfpack (Angeren) (voetballend onder de naam Helden van vroeger - Sterren van nu) bedankt graag de sponsor De Koelmonteur voor de voetbaltenues en trainingspakken tijdens het gezelligheidstoernooi in Angeren.

3x3 Albero voetbaltoernooi

Voetbalveld en woonhuis 3x3 voetbal toernooi

GENDT - Gezinshuizen Houtduif de Wij en Torenvalk de Wij in Gendt verzorgen op zaterdag 8 september vanaf 10.00 uur het 3x3 Albero voetbaltoernooi voor bewoners van de tien woonlocaties van de Albero Zorggroep.

Op het terrein van gezinshuizen De Wij wordt op een klein veld van 20 bij 15 meter met 3 tegen 3 spelers gestreden om de eerste Albero voetbalbokaal. Doelstelling van het toernooi is bewoners van de diverse woonlocaties te stimuleren tot een actievere levensstijl en om op een actieve, sportieve wijze verder met elkaar kennis te laten maken. "Onderlinge verbinding vinden wij belangrijk."


De gezinshuizen De Wij bieden beide plaats aan acht (jong-)volwassenen met een licht verstandelijke beperking of een GGZ-indicatie. Voor de zorginhoudelijke ondersteuning wordt samengewerkt met de Kroon, onderdeel van de Albero Zorggroep, in Angeren. Een ieder is als supporter, toeschouwer van harte uitgenodigd aan de Olyhorststraat 35 in Gendt. Voor meer informatie is contact op te nemen met Eddy Hilderink, gezinsouder De Wij: 06 54766550.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende weken organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt op de volgende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 8 september van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel


De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Ontmoetingsmiddag protestantse kerk Huissen Muziekfestival

HUISSEN - In de protestantse kerk in Huissen is er eens in de twee maanden een gezellige ontmoetingsmiddag. Elke keer is er naast de ontmoeting met elkaar een verrassend element. Een lezing, een film, een excursie… deze keer staat de muziekgroep Schale op het podium. Schale speelt een breed repertoire van Nederlandse, Zweedse en Ierse volksmuziek. De naam Schale zullen ze vast zelf wel uitleggen, er klinkt iets in door van een toonladder. Muziek is een taal die iedereen verstaat – dus weet u/je welkom om deze middag van deze muziek te genieten en de ontmoeting met elkaar.

In de ‘volle agenda’ van Schale was de maandagmiddag geblokkeerd. Daarom wijken we deze ene keer uit naar de dinsdagmiddag: 11 september in de Protestantse kerk te Huissen, Raadhuisplein 35. Vanaf 14.30 uur inloop, tussen 15.00 en 16.00 uur optreden Schale, daarna nog tijd voor een gezellige nazit. Vrij entree. Voor info/vervoer: Matthijs Glastra, 06 21294143, predikant@pknhuissen.nl.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen

Zondag 9 september 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Iedere vrijdagmiddag tussen 14 en 16 uur bent u van harte welkom voor koffie of thee, een praatje. Ook de kerkzaal is open. Om gewoon even stil te zijn… Vrij entree.                        

KinderzwerfboekStation IKC Pius X in actie

LINGEWAARD - Op 3 oktober start de Kinderboekenweek. Op deze dag roept Kinderzwerfboek iedereen op om de boekenkast op te ruimen en kinderboeken te laten zwerven. Als er meer boeken zwerven kunnen meer kinderen een leuk boek lezen. En dat is belangrijk! Want kinderen die boeken lezen hebben een betere taalontwikkeling en een grotere kans op een goede toekomst.

Bij KinderzwerfboekStation IKC Pius X kunnen kinderboeken worden gebracht zodat andere kinderen ze kunnen lezen. Ook kan ieder kind hier een boek uitzoeken. Een kinderzwerfboek is een boek met een zwerfsticker op de kaft. Iedereen kan kinderboeken uit zwerven sturen zodat andere kinderen ze kunnen lezen.

Een KinderzwerfboekStation is een plek waar kinderen boeken kunnen brengen of halen om thuis te lezen. Er zijn 2.500 KinderzwerfboekStations in Nederland, allemaal te vinden op www.kinderzwerfboek.nl.

Kanongebulder op Fort

DOORNENBURG - Op zondag 9 september zet ook Fort Pannerden de poorten wijd open voor het publiek in het kader van Open Monumentendag.

Vanaf 11.15 uur is start er ieder half uur een gratis route langs diverse opstelplaatsen van kanonnen naar het magnifieke uitzichtpunt. Onderweg komt u het demonstratie kanon tegen dat met uw hulp wordt afgevuurd door onze kanonnier. Daarnaast ziet u op diverse plekken levensechte foto's met tekst en uitleg over de functie van het geschut dat daar heeft gestaan. Een korte film geeft u een impressie van de historie van het fort.

Voor de kinderen is er in de gracht een petflessenkanon en een soldatenspel. Bezoekers die nog meer van het fort willen zien betalen op 9 september een gereduceerde entree prijs. Daarmee kan gebruik gemaakt worden van het gebruikelijke aanbod: Een rondleiding met een gids door de rest van het fort, een audiotour, met de kinderen op expeditie, de belevingsroute rondom het fort en een bezoek aan het soldatenmuseum. Voor de real life game Elements is een toeslag van 8 euro (vooraf reserveren is gewenst). Een goede gelegenheid om (verder) kennis te maken met Fort Pannerden. Bij de horeca kunt u terecht voor heerlijke koffie, thee, gebak, een hapje en drankje. Iedereen is welkom tussen 11.00-17.00 uur.
Parkeren kan aan de Pannerdenseweg Doornenburg (tegenover nummer 6). Er is gratis vervoer per Tuk-tuk naar het fort. Uiteraard kan men ook te voet of per fiets zelf het fort bereiken. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

(Foto: E. Milder)

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Harteraad en we richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Tijdens Nationale Open Monumentendag Kasteel vrij toegankelijk

Goudhartje Netty Gebbing. (foto: Thom Kikkert) Thom Kikkert

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg zet ook dit jaar zijn deuren weer wijd open en biedt de bezoekers van de Culturele dag op zondag 9 september gratis toegang tot het kasteel. De Stichting tot Behoud van den Doornenburg sluit hiermee aan bij de jaarlijkse Nationale Open Monumentendag.

Zaterdagavond om 20.00 uur geeft Dick van Altena zijn jaarlijkse concert op het kasteel. De Singer- songwriter zat vorig jaar veertig jaar in het vak en werd verrast door de Overbetuwse burgemeester Toon van Asseldonk ,die hem een lintje kwam brengen. Dick ontving de ridderorde voor zijn verdienste als countryzanger, songwriter en voorvechter van het gebruik van Betuws dialect. Reserveren via cultuur@kasteeldoornenburg.nl.

Zondag van 11.00 tot 17.00 uur: Culturele dag /open monumenten dag. De theatervertelling Prinses Goudhartje wordt door Netty Gebbing twee keer gespeeld in de grote kelder van het kasteel. Circus Factory gaat een Open instuif circusworkshop presenteren. Ambachten worden de hele dag gedemonstreerd door de smid, de mandenvlechter en de worst- en palingroker. Tamara van Bon laat haar pastel- en grafiettekeningen zien. Hanneke Laura, Ierse folkzangeres & songwriter begeleid door multi-instrumentalist Luuk Lenders (whisle en accordeon) geeft In de ridderzaal of in de tent op de voorburcht van het kasteel om 13.00 en om 15.00 uur een concert. Het koor De Burchtsanghers uit Doornenburg komt de dag afsluiten met een optreden.

Tijdens dit weekend wappert er een aantal vlaggen van Europese landen op de binnenplaats van het kasteel uit de verzameling van Jan van Swaay.

Grijp je kans!

Deze sportieve heer heeft hem al beet. (foto: JBC Lingewaard) JBC Lingewaard

HUISSEN – Pak hem beet, want nu kan het nog. In de maand september laat Jeu de boulesclub Lingewaard iedereen uit Lingewaard en omstreken gratis vier keer meespelen. Twee partijen met desgewenst een pauze tussentijds. Dat duurt ongeveer twee keer 30 tot 45 minuten.

“Jeu de boulesclub Lingewaard stelt zijn banen open voor eenieder die het aandurft. Elke dinsdag vanaf 13.30 uur bent u welkom en helpen wij u op weg. Wij hebben eventueel ook boules te leen en vooraf aanmelden is niet nodig. U mag dus meespelen zonder enige kosten. Daarna staat het u vrij om wel of niet lid te worden van onze vereniging. De kosten van het lidmaatschap vallen trouwens alleszins mee.

Lekker bewegen in de buitenlucht, wat wil je nog meer. Wij spelen op ons buitenveld omdat we wegens een renovatie tijdelijk niet in de speelhal terecht kunnen. Zelfs als u wat minder mobiel bent lukt jeu de boules bijna altijd nog wel. Kom het dus proberen, of kijken, want ook dat is leuk. Overigens kunt u onder dezelfde voorwaarden ook spelen op maandag, woensdag en vrijdag vanaf 19.00 uur en op zondag vanaf 11.00 uur.”

Jeu de boulesclub Lingewaard is gevestigd aan het Kampstuk 23 in Huissen (bij de brandweerkazerne.) Voor meer informatie kan men contact opnemen met 06 12506880 (www.jbcl.nl).

Driedaagse 3 Oever Festival bijna van start

REGIO - Tijdens het 3 Oever Festival, dit jaar van 14-16 september, staat er voor elk wat wils op het programma.

Op drie centrale locaties in de Gelderse Poort (Pleisterplaatsen) vindt er op zaterdag 15 en zondag 16 september een doorlopend programma plaats. Zo zal er op Camping De Bijland bij Tolkamer een circustent gebouwd worden, waar naast een wervelende show, ook de Kinderkaravaan wordt georganiseerd. Daarnaast zijn er diverse muziekoptredens, theatervoorstellingen, workshops, waaronder het 'Kunstjutten' en een uitgebreid 3 Oever (aanschuif)Diner.

De Piramide aan de Waal in Gendt zal in het teken staan van poëzie en muziek, aangevuld met voetmassage en handlezen. Het voor dit festival speciaal in het leven geroepen orkest, het 3 Oever Orkest, zal diverse malen optreden, naast vele andere muzikanten.

Bij de derde Pleisterplaats, de Waard van Kekerdom, kan men vooral muzikale optredens verwachten.

Buiten de pleisterplaatsen om zijn er activiteiten als Jazz tussen de Oevers, optredens bij de veerpontjes. Rode draad tijdens het 3 Oever Festival is de 3 Oever Open Atelier Route, die voert langs de ateliers en expositieruimtes van een kleine 60 kunstenaars. Ook in sommige ateliers kunt u verrast worden door een muziekoptreden of andere activiteit.

Het complete programma staat op www.3oeverfestival.nl. Reserveer hier ook tijdig uw tickets en/of plaatsen.

Huissen in Tekstbeeld Van boomstam tot kunstwerk...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

...Het was begin juli jongstleden. Nog net voor de vakantie tufte de vrachtwagen van de gemeente Lingewaard door woonwijk de Zilverkamp. De vrachtwagen was zwaar beladen met boomstammen. Op diverse punten stopte deze vrachtwagen. Dat waren uitgerekend de 'toegangspoorten' naar de wijk.

Met alle zorgvuldigheid werd op ieder van deze punten een boomstam uitgeladen. Met de juiste kant naar voren en met een onthullende verrassing tot gevolg. 'De Zilverkamp' staat met een kunstzinnige zwier van een kettingzaag op de boomstam. Het is het werk van boomkunstenaar Roel van Wijlick uit Venlo die onder andere met de 'Ot en Sien' sculptuur ook al verraste met de metamorfose van een boomstam, een populier, bij het Ot en Sienpad. Echt wow! Het zijn de eerste zichtbare projectelementen uit de 'denktank' van de werkgroep 'Kunst in de Wijk' van het wijkontwikkelingsplan de Zilverkamp 2018-2023. Bedoelt als aanzet om de wijk zijn gouden rand van weleer terug te geven. Deze nazomer volgen nog de zogenaamde boomstambankjes eveneens met een kunstzinnige inslag. Die komen verspreid te staan in de Groene Long van park De Zilverkamp. De boomstammen hebben een bijzonder verhaal. Het zijn geselecteerde boomstammen van de bomen die tientallen jaren het 'groene goud' van het park vertegenwoordigden. Ze moesten begin dit jaar met vele andere wijken om het park meer lucht en ruimte voor verjonging de geven. Voor mij nog steeds een weemoedig gevoel. Maar gelukkig kregen en krijgen de geselecteerde boomstammen, van eik, es tot plataan, nog een tweede Zilverkamps leven als kunstwerk. Een uniek gebeuren. Met dank aan de gemeente Lingewaard...

Aalbers-Taptoe Bemmel

Aalbers-Taptoe Bemmel 2017

BEMMEL – Zaterdag 8 september houdt Eska Bemmel voor de 45e keer Aalbers-Taptoe Bemmel. Dit jaarlijks terugkerend evenement vindt dit jaar plaats op het gazon bij kasteel De Kinkelenburg.

Voor de eerste keer zal het programma beginnen met een JeugdTaptoe. Deze start om 15.00 uur, met de volgende deelnemende jeugdkorpsen: Jeugd Showband Urk, Jong Juliana Amersfoort, Jong Kamper Trompetter Korps en Jong Sint-Sebastianus Gendt

Vervolgens gaat het programma om 18.00 uur verder met een korte streetparade door het centrum van Bemmel, met een tussenstop bij verzorgingshuis Lidwina. Hier zullen alle korpsen één stilstaand werk presenteren, waarna zij hun weg weer vervolgen richting De Kinkel.

De dag wordt afgesloten met de jubileum editie van Aalbers-Taptoe Bemmel, die dit jaar een internationaal tintje heeft. De Taptoe zal starten om 20.00 uur, met de volgende deelnemens: Excelsior Renkum, Arnhem Band, Sint-Sebastianus Gendt, Kamper Trompetter Korps, Spielmannzug Rödemis Husum (D) en Eska Bemmel.

Zowel de streetparade als de taptoe zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Er zijn ook speciale zitplaatsen te reserveren! Meer informatie staat op www.eska.nl en www.taptoebemmel.nl.

Keramische beelden en schilderijen in Mea Vota

Werk van Ingrid Edel

HUISSEN - Keramisten en schilders van de KWA exposeren in 8 en 9 september in Museum Mea Vota. De KWA is een vereniging voor vrijetijdskunstenaars die onder begeleiding van professionele kunstenaars, werken aan de ontplooiing van hun creativiteit.


De vereniging beschikt in Arnhem over een werkplaats met verschillende atelierruimten waar alle faciliteiten aanwezig zijn voor een breed spectrum van beeldende kunstvormen. Dit jaar heeft de docent Marga Knaven gekozen voor Mea Vota als decor voor een expositie.

In het tuinderscomplex Mea Vota, waar nog steeds druiven geteeld worden, bevindt zich nog een aantal originele druivenkassen die de status van gemeentelijk monument hebben. De tuinbouw in Huissen kent een rijke historie. De druiven- en tabaksteelt waren heel belangrijk. Op het hoogtepunt stonden 300 druivenkassen in Huissen. Hierdoor ontstond een zeer karakteristiek agrarisch landschap.

Werk van Marja vd Veen
Werk van Ingrid Edel
Werk van Ineke Visscher
werk van Marja vd Veen

Zaterdag 8 september om 17.00 uur opent burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven de gerenoveerde kas en expositie. Op 8 september is het museum open van 13.00-18.00 uur en op 9 september van 13.00-17.00 uur. (Boskoops Glorie 33, Huissen; www.mea-vota.info).

Spreekuur bij Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur is donderdag 6 september van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

"Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl." Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 Bemmel, telefoon 026 3260111.

"Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl. Voor informatie over uitvoeringen van platform Gendt bezoekt u website www. Platformgendt.nl."

Dames Platform Huissen

Tachtig jaar Dames Platform Huissen. (foto: Ans Dominicus) Ans Dominicus

HUISSEN - Dames Platform Huissen: een supergezellige vrouwenvereniging. Het seizoen gaat weer beginnen met negen leuke, gezellige, interessante, culturele, creatieve en informatieve avonden.

En ú kunt daar ook bij zijn. Iedere tweede dinsdag van de maand. De avonden worden gehouden in zalencentrum De Valom in Huissen en beginnen om 19.45 uur tenzij anders vermeld in Hét GemeenteNieuws.
Een ieder is welkom om vrijblijvend een avond te bezoeken. Voor vijf euro entree. Alle informatie staat op de website, zo ook het programma van het nieuwe seizoen. Ook op FaceBook zijn zij actief dus kijk rustig rond. En misschien is dit de vereniging waar u naar op zoek was. Verder organiseerd het DPH in het voor en najaar een dagtocht en in mei een fietstocht.

De eerste avond is op dinsdag 11 september. Na de opening en een paar droevige mededelingen van de voorzitter, treedt voor u op: Ton Hooyman en Coby Apart. Ton heeft verschillende Huussense luisterliedjes geschreven die hij graag aan u laat horen. Samen met Coby wordt het een klein feestje. Aanvang 19.45 uur in zalencentrum De Valom. (www.dph-huissen.nl en www.facebook.com/dph.huissen)

Politiek theater met 'de leugen regeert' in Fort Pannerden

DOORNENBURG - Op 6, 7 en 8 september neemt theatermaker en politiek activist Ab Gietelink de bezoeker mee op een kritisch historische reis door het Nederland en de wereld van de 21e eeuw. Op zoek naar de achterkant van het gelijk. Het voorprogramma start om 19.30 uur. De voorstelling begint om 20.30 uur.


'De leugen regeert' is een mix van politiek manifest en cabaretesk theatercollege met theaterteksten en dichtwerk . Met foto's, filmbeelden, performance, liederen en levende muziek. Uitgevoerd in Fort Pannerden. Auteur, regisseur, acteur en producent Ab Gietelink presenteert zijn theaterwerk al meer dan dertig jaar in zeer diverse theatercircuits. Tussen 1999 en 2017 realiseerde hij met Theater Nomade honderden historisch geënsceneerde theatervoorstellingen op tientallen monumentale locaties. In het najaar van 2012 kwam Nomade met de geautoriseerde Nederlandse versie van The Kings Speech in een schouwburgtournee.. Daarna volgden tournees van de film- en muziektheatervoorstelling Anthony Fokker en 14-18 op erfgoedlocaties en in theaterzalen. Voor meer informatie en tickets www.theaternomade.nl.

Ingezonden brief

Tragedie Lingewaard

Opnieuw heeft de Gemeente Lingewaard de landelijke nieuwsmedia gehaald. Eind vorig jaar zorgde een ambtelijke wijziging van een doktersverklaring betreffende een burger voor veel beroering, nu werd door een burger vorige week een aanslag gepleegd op het Gemeentehuis in Bemmel. Dat een burger, die bij deze aanslag overleed, tot een dergelijke daad komt is betreurenswaardig en op geen enkele wijze goed te praten. Maar vanaf het moment, dat ik het nieuws op het 7 uur nieuws van radio Gelderland vernam, vroeg ik mij af welke rol ons Gemeentelijk apparaat hierin speelde. Had deze burger ook een conflict met de Gemeente Lingewaard? Voor zover mij bekend zijn er nogal wat burgers in onze Gemeente, die het niet eens zijn met besluiten en die een serieus conflict hebben met de Gemeente en zelfs juridische procedures tegen de Gemeente hebben lopen. Onze burgemeester was vanaf het begin in woord en geschrift in de media om haar mening hierover te geven. Maar geen woord over een mogelijke rol van de Gemeente in deze tragedie.

Ik kreeg net als in de gemeenteraadsvergadering over de WMO-misser, waarin onze burgemeester dit probleem wenste te veralgemeniseren, opnieuw het gevoel of hier misschien weer sprake ging zijn van een doofpot-poging. Ik denk dat onze burgers gebaat zijn met meer openheid over het handelen van de Gemeente bij conflicten tussen burgers en de Gemeente. En deze openheid mis ik in deze tragedie volledig. Waarom wordt de afscheidsbrief van de dader c.q. het slachtoffer niet openbaar gemaakt? Als de Gemeente niet bereid is om deze brief openbaar te maken, dan verzoek ik bij deze de familie van het slachtoffer dit wel te doen. Dit geeft waarschijnlijk duidelijkheid over de rol van de Gemeente in deze tragedie. Ik vind dat onze burgers recht hebben op deze informatie. En wie draait er op voor de kosten? Het lijkt me niet, dat een verzekeringsmaatschappij dit gaat vergoeden. Dus Gemeente Lingewaard, speel open kaart!

Ben Maasman, Angeren.

Pleisterplaatsviering in Ressen

interieur kerk Foto: wilma hartogsveld

RESSEN - Een toenemend aantal mensen vindt de weg naar het middeleeuwse kerkje in Ressen, ook tijdens de Pleisterplaatsvieringen die daar elke oneven maand op een zondagavond worden gehouden.

Zittend in een kring ontmoeten we elkaar rondom meditatieve muziek, inspirerende teksten, betekenisvolle symbolen en stilte. De Pleisterplaatsviering begint om 19:30 uur, duurt ongeveer drie kwartier en wordt afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij. Het thema van de viering op 16 september is: 'Kijken met de ogen van je ziel'.

Opening Beddenspecialist Topslapen Elst

ELST - "Vorige week woensdag mocht ik na jaren bij mijn vader in Topslapen Arnhem te hebben gewerkt, mijn eigen winkel Beddenspecialist Topslapen openen aan de Dorpsstraat 40 in Elst. Ik ben heel gelukkig met dit unieke plekje in het centrum van Elst en samen met Patricia zullen wij ons best doen om u met al uw vragen op het gebied van slapen goed te adviseren."

"Wij adviseren u over goed en comfortabel slaapcomfort, ochtend- en lounge kleding en ons uitgebreide bed- en badgoed van Dommelin, Essenza, Snurk (ook voor kinderen) en Vandyck. Tevens kunt u bij ons voor de aankoop van matrassen of een nieuw bed, eerst drie nachten slapen met het Slaap-ID, (een kleine sensor) waarna wij kunnen uitlezen, hoe vaak u draait in bed, uw omgevings-temperatuur meten en of u een zij- buik-, of rug-slaper bent.

U vindt bij ons de Nederlandse merken: LeDorm, (een fabrikant, die alleen werkt met natuurlijke materialen, zoals volledig natuur latex, wol, kasjmier, kameel en wildzijde). Beddenlicious (een kwaliteits merk, dat in kan gaan op al uw persoonlijke wensen, zoals een uitsparing in het hoofbord voor een stopcontact dat in de weg zit. SLP (een fabrikant waarbij prijs/kwaliteit verhouding hoog in het vaandel staat. Swiss-flex (Een zeer bekend Zwitsers merk en de absolute top in lattenbodems en Geltex matrassen. Hasena (Een Zwitsers merk en de top in massief houten ledikanten).

Graag verwelkomen wij u met een heerlijk kopje koffie of thee", aldus Charlotte en Patricia

Beddenspecialist Topslapen; Dorpsstraat 40, Elst; 0481 745749; www.beddenspecialist-topslapen.nl.

Mistgordijn hangt over toekomst vogelvolière Bemmel

Martin Neils ziet altijd mensen komen die naar de vogels komen kijken. (foto; Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

BEMMEL – De toekomst van de vogelvolière tegenover de Kinkelenburg in Bemmel is in het geding. De bezoekers hebben er regelmatig over, zegt beheerder Martin Niels. Samen met collega Jan Berendsen heeft hij een brief op poten naar de gemeenteraad gestuurd. In het visieplan Herontwikkeling Groene Hart van Bemmel vinden ze de volière niet meer terug. De beheerders willen duidelijkheid

De volière is van de gemeente. De vogels zijn eigendom van Niels en Berendsen. Het voer en onderhoud betaalt de gemeente. Om toerbeurt is de verzorger per dag dik een uur aanwezig om de vogels te verzorgen en de volière schoon te maken, zo legt Niels uit. "En altijd zie ik mensen die even langskomen om naar de vogels te kijken." Kinderen krijgen van Martin een veertje. "Dat geeft vaak aanleiding om even in gesprek te komen." Niels ziet op dat moment een opa met twee kleinkinderen aan komen. Die zie ik bijna elke week, zegt hij. Dat klopt, beaamt Geert van Deelen. "Donderdag is mijn opa-dag. Als het even kan wandel ik een rondje met een bezoek aan deze volière." Zijn kleinkinderen Romé en Moud krijgen ondertussen van Martin een veertje. Het zou jammer zijn als dit zou moeten verdwijnen, zegt Van Deelen. Een vrouw met haar hond voegt zich toe tot het gezelschap en knikt instemmend. De viervoeter heeft alleen maar aandacht voor de gevleugelde bewoners.

Niels stuit in zijn zoektocht naar antwoorden op een mistgordijn als hij vraagt of de volière kan blijven staan. Het zou kunnen en voorlopig blijft het staan, zijn volgens Niels vage antwoorden. "Wij willen 100 procent garantie. Mocht de gemeenteraad toch besluiten de volière te willen verplaatsen, dan zullen we alle mogelijk middelen aangrijpen om dit te voorkomen."

Wethouder Johan Sluiter duikt in de materie. De beheerders hebben recht op een duidelijk antwoord, zegt hij desgevraagd.

Primera Huissen verkoopt weer OV Dagkaart

HUISSEN – Winkelketen Primera en NS gaan ook dit jaar de samenwerking aan voor de verkoop van de OV Dagkaart. Dit is een OV brede Dagkaart, waarmee de reiziger een dag lang onbeperkt kan reizen met de trein, bus, tram en metro door heel Nederland tegen een vaste lage prijs van 19,00 euro.


Uniek is dat de OV Dagkaart die bij Primera wordt aangeboden geldig is voor trein, bus, tram en metro én dat de OV Dagkaart ook op doordeweekse dagen tijdens daluren geldig is. Dat dit een goede aanbieding is, is ook uit de verkopen van vorig jaar gebleken. "In 2017 waren wij al snel uitverkocht en wij hebben gemerkt dat klanten er het hele jaar door om komen vragen. Wij zijn dus blij dat wij ook dit jaar onze klanten weer kunnen laten profiteren van deze aantrekkelijke actie", aldus Wilma Noor, ondernemer Primera winkelcentrum Zilverkamp.


Van maandag 3 - 16 september is deze OV Dagkaart alleen bij Primera te koop voor slechts 19,00 euro. De OV Dagkaart is direct na aankoop te gebruiken, van 3 september - 28 oktober 2018. Het is een OV brede Dagkaart die bij alle OV-vervoerders binnen Nederland tijdens daluren en op zaterdag en zondag de gehele dag te gebruiken is. De OV Dagkaart is vanaf 3 september te koop bij Primera in Huissen. Meer informatie staat op Primera.nl/OVDagkaart.

Lifestyle & Wol straks ook voor particulieren

Er wordt nog hard gewerkt aan de inrichting. Hier alvast een indruk. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - Lifestyle & Wol is verhuisd. Vanwege de gestage groei kan het Gendtse bedrijf zich vestigen in een ruimer pand aan de Henri Dunantstraat 16. Zaterdag 15 september is de opening.

In het bedrijfsverzamelgebouw aan de Biezenkamp heeft Lifestyle & Wol in vier jaar tijd de basis gelegd van het succes. Dries Koppejan keek al langer uit naar een ruimer jasje, zegt hij. "Maar dan moest het wel een mooie zichtlocatie hebben." Want naast de groothandel gaat het bedrijf zich ook meer richten op verkoop aan particulieren. Het grote gemis was een representatieve showroom.

Lifestyle & Wol is exclusief importeur van gerenommeerde leveranciers als Fuza Wool uit Denemarken, Fellhof uit Oostenrijk, Cape Mohair uit Kaapstad en Giardino Segreto uit Milaan. Verder zijn producten van merinowol, denkend aan vesten, dekbedden, lamsvacht gevoerde producten en onder andere medicinale kousen de basis. Allemaal kwaliteitsproducten, zegt Angelique. Zij loopt al geruime tijd met het idee om Lifestyle & Wol ook open te stellen voor particulieren. "Wij hebben zulke mooie spullen. Ik wil het ze zo graag laten zien en natuurlijk laten voelen. Het dragen van een trui of vest van écht merinowol is een feest op zich."

De groei gaat door, zegt Dries Koppenjan. Hij heeft contacten van Texel tot Milaan. "En die wil ik graag benutten." Op dit moment is hij in vergevorderd stadium om het exclusieve importeurschap te verwerven van merinowollen ondergoed.

Verder biedt het ruimere pand meer mogelijkheden voor de verkoop van lifestyle producten. Als voorbeeld noemt hij brocante, landelijke en stoere kasten.

Lifestyle & Wol, Henri Dunantstraat 16. 06 20238965 / 0481 355827. Website: www.lifestyleenwol.nl.

Nieuwe verrassende herfst- en wintercollectie- bij Helga –

Retouch by: Wetouch Imagework

PANNERDEN - Een mooie collectie van fransa en dreamstar. De favoriete modemerken voor prettig draagbare damesmode, vrouwelijk en casual voor ontspanning.

Wij hebben ook een ruime, aantrekkelijke Setter Fashion Collectie `Iedereen denkt bij dit merk aan `klassiek`, maar inmiddels is het merk met de tijd meegegaan en verjongd. Met nog steeds de kwaliteit en goede pasvorm die men van Setter gewend is.`

Helga méér dan mode alleen. Ook voor kleinvak: knopen, ritsen en garens et cetera. Wol, lingerie, beenmode, dames- en herenondergoed en nachtkleding. Bovendien passende accessoires zoals: sjaals, hoeden, riemen en sieraden, én leuke tassen! `Kom gerust een kijkje nemen!`

N.B. Maandag en woensdag gesloten. Vrijdagavond koopavond tot 19.00 uur.

Hartelijk gefeliciteerd Silvia
met je 47ste verjaardag
op 11 september.
Van Jammy, Rinaldo, Yess,
Kimberly, Gerard en Andy.

Anniek doet op school haar best maar ook op tennis les.
8 september wordt je 9 jaar.
van harte gefeliciteerd
liefs opa en oma

Deze topper van 'n (o)pa wordt
5 september 65 jaar!

Hartelijk gefeliciteerd!

Liefs,
William, Denise, Fenne & Kai

Hiep,hiep, hoera!
Onze stoere ridder Len
is helemaal klaar voor
zijn zevende verjaardag.

opa en oma en onze Fam.

Viggo, 6 september alweer 8 jaar.|
Gefeliciteerd Papa, Mama, Nigel, Enzo en de gehele familie.

Hoera… Onze stoere, sportieve Vincent wordt op 4 september
12 Jaar.

Gefeliciteerd!

Papa mama en Emmiely

Op 9 september is Niels
al weer 14 jaar.
Van harte gefeliciteerd
en een dikke knuffel
van je peettante Thea.

Hoera!
Peter Wisse 25 jaar!
Liefs van Mama, Corné, Oma, Ome Pieter, tante Lenie, Janine, Ome Leo en tante Jeanette.

Hoera!
Het is echt waar
Pieter en Lenie al 25 jaar een paar!
Liefs van ma & (klein)kinderen.

Jippie. .......

Lisa, rijbewijs gehaald Foto: H. Koolenbrander

Jippie......
Lisa is in 1 x geslaagd voor haar
rijbewijs!

Van harte gefeliciteerd en nog heel veel rij-plezier
Veel liefs de "Kooltjes"

Fabian Polman proficiat
al 50 keer was jij onze gast !
Protestantse Gemeente Huissen

Hoera!
Papa en mama 25 jaar
het mooiste stel!
Liefs van Janine.

Hoera!
Onze stoere, knappe lieve jongen alweer 10 jaar!

Gefeliciteerd!
Liefs Papa, Mama & Laska

Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben! 'Scheiden doe je samen' een ervaringsdeskundig familiebedrijf

LINGEWAARD - Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau 'up to date' gehouden. Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld en haar dochter Denise hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Alle financiële afspraken worden vervolgens door ons in een echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst vastgelegd en de afspraken over uw eventuele minderjarige kinderen in een zorgplan.

Wij weten vanuit onze eigen ervaringen ook dat een scheiding de nodige emoties met zich mee kan brengen. Tijdens de mediationgesprekken is er bij ons ook ruimte om deze emoties bespreekbaar te maken. Ook dit maakt immers onderdeel uit van een scheidingsproces.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 0481 700215.

Bloggerfields geopend

HUISSEN - Woensdag 29 augustus opende Lingewaards eerste conceptstore; Bloggerfields aan de Vierakkerstraat 51 in Huissen. Dat de openingsdag en de dagen erna zo succesvol zijn verlopen hadden de oprichtsters Susan Broekman en Monique Bouwmeister niet verwacht. "We zijn overspoeld door fantastische reacties op ons concept en het assortiment", vertelt Susan. Trots zijn wij dan ook op het resultaat.

Bloggerfields is een conceptstore dat gevestigd is in Huissen. Daarnaast heeft Bloggerfields een online-shop waar je 24/7 inspiratie kunt op doen en waarbij je de leukste items shopt. Het concept is vernieuwend en past helemaal in deze tijd. Twee werelden komen samen. Susan en Monique kennen door hun jarenlange ervaring de kneepjes in het vak. Zij zagen een nieuwe uitdaging in het creëren en combineren van velden (fields) geïnspireerd door bloggers op het web. De velden zijn: kindermode, damesmode, sieraden, tassen, lifestyle en fotografie. Met deze velden wordt eindeloos gecombineerd en zo ontstaat er een real 'Bloggerfields'. Thematisch en afwisselend wordt wekelijks het veld veranderd in de winkel en op het web.

Bloggerfields laat zich het liefst omschrijven als een veelzijdige conceptstore met gevoel voor stijl en trends. Waarbij gekozen wordt voor kwaliteit van merken in het middensegment én vernieuwing in de wat meer trendy betaalbare stijlen. De inspiratie voor hun winkel halen Susan en Monique via reizen, op straat, vakbeurzen en werken zij nauw samen met influencensers (bloggers) in de verschillende gebieden. Daardoor is Bloggerfields altijd on trend.

Maak kennis met Personal Fitness Bemmel!

BEMMEL - Op 8 september van 12.00 tot 17.00 uur zet Personal Fitness Bemmel haar deuren wagenwijd open. Bezoekers kunnen kennis maken met de studio, kosteloos deelnemen aan de workshop gezond barbecuen en leuke prijzen winnen zoals een gratis personal training sessie. Ook aan de kleintjes onder ons is gedacht, zij kunnen zich uitleven op een springkussen.

Op 21 mei opende Henk Hazelaar zijn eigen Personal Fitness Nederland studio in Bemmel. Een sfeervolle studio, waar iedereen in alle privacy kan trainen. In de studio wordt iedereen getraind en begeleid door erkende personal trainers, lifestylecoaches en voedingsdeskundigen. Henk vertelt: "Door de verschillende specialiteiten binnen ons team en het bewezen Fit for Life programma zorgen we ervoor dat iedereen 100% gegarandeerd zijn doelstellingen behaalt. Onze ambitie is om heel Bemmel fit en vitaal te krijgen".

Omdat wij niemand de kans om doelen te verwezenlijken willen ontnemen nodigen we iedereen uit Bemmel en omgeving uit voor onze open dag. Elke bezoeker maakt kennis met ons, de studio en onze werkwijze gebaseerd op het Fit for Life programma. Dit programma combineert de drie pijlers: gezonde voeding, voldoende beweging en mental coaching om een gewenst resultaat te kunnen garanderen.

Als klap op de vuurpijl start Personal Fitness Bemmel in september met Boxing Fit waarbij deelnemers in groepsverband onder leiding van een erkend boksinstructeur aan de slag gaan. "Wil jij hier meer informatie over, kom dan langs op onze open dag op 8 september vanaf 12.00 uur.

Personal Fitness Bemmel

Houtakker 8A, 6681 CW Bemmel

Tel. 0481 20 00 12

Email: lingewaard@personalfitnessnederland.nl

Internet: www.personalfitnessnederland.nl

Gasterij De Gulle Goedzak: van Ibiza tot bourgondisch...

HUISSEN – Omringd door flamingo's waan je jezelf op een tropische bestemming tijdens de Ibizafeesten bij De Gulle Goedzak. Een heerlijk glaasje Sangria als welkomstdrankje en zomerse tapasgerechten geven je weer even het vakantiegevoel terug. Zelfs als het regent laat De Gulle Goedzak op jouw feest de zon schijnen!

Als feestlocatie staat De Gulle Goedzak al bijna 20 jaar bekend om het ruime aanbod in bourgondische arrangementen. Of het nu voor een gezellige feestavond met collega's is of een familiemiddag met warm en koud buffet, het team van De Gulle Goedzak staat garant voor een geslaagd feest. Complete maaltijden en verschillende hapjes, het wordt allemaal vers bereid in eigen keuken. 'De Ibizafeesten zijn nieuw en een mooie aanvulling op onze bourgondische arrangementen. We creëren echt een zomerse sfeer. Zo is er een heuse cocktailbar. Hier mag men, aan de hand van diverse cocktailrecepten, zelf de lekkerste cocktails maken. Tijdens het Ibizafeest verzorgen we in zo'n zes à zeven gangen zowel warme als koude zomerse tapasgerechten', vertelt eigenaar Herman Schrijver. 'Dan kun je onder andere denken aan frisse meloen en verse paëlla. Of wat dacht je van gebakken inktvisringen bijvoorbeeld? Alles om het Ibizagevoel compleet te maken.' Iets te vieren? Doe het eens in Ibizastijl. Of profiteer nu van de septemberactie: wie deze maand nog een feestmiddag of -avond boekt, kan dat doen tegen een aantrekkelijke actieprijs, ook als het feest in 2019 moet plaatsvinden! Bel voor informatie Herman Schrijver: 06 53812300. Karstraat 57 Huissen, ruime parkeergelegenheid is aanwezig. (www.degullegoedzak.nl; Email: degullegoedzak@hetnet.nl)

Gratis kennismaken met yoga in de Piramide aan de Waal

GENDT - Op zondag 9 september organiseert de Piramide aan de Waal in Gendt van 10 tot 1 uur een open lessen-ochtend! Een ochtend waarin je drie gratis yogalessen van elk 45 minuten kan volgen!

In de sfeervolle koningszaal van de piramide worden wekelijks drie verschillende vormen van yoga gegeven. Op deze ochtend kun je ervaren wat jou aanspreekt en wat bij jou past. Om yoga te doen hoef je niet noodzakelijk heel lenig of ontspannen te zijn. Alle drie de lessen hebben en eigen focus. De 'Easy Vinyasa Flow Yoga' is een actieve vorm van Yoga, waarbij houdingen direct achter elkaar in een vloeiende beweging worden uitgevoerd. In de 'Yoga & Mindfulness'-les is meer aandacht voor de ademhaling. De les is gericht op ontspanning en bewustzijn, werkt stress verlagend en zet je aan om met aandacht te leven. 'Yin Yoga' richt zich vooral op het bindweefsel. Door langer in de houdingen te blijven brengt deze vorm van yoga ook je aandacht meer naar binnen. Yin yoga is onder andere geschikt voor mensen met reumatische klachten en fibromyalgie en voor iedereen die een tegenhanger zoekt naast meer actieve vormen van beweging. De lessen worden gegeven door Els Matthijssen en Stefan Posthuma. Je bent van harte welkom op deze ochtend, om één of alle lessen mee te doen. Meer informatie vind je op de website van Piramide aan de Waal: www.piramideaandewaal.nl.

Basiscursussen digitale fotografie in Huissen

(foto: Bart Groenendijk) Bart Groenendijk

HUISSEN - De informatieavond van de basiscursussen digitale fotografie in het gemeenschapshuis Huissen-Zand is op woensdag 19 september van 19:30 tot 21:00 uur.

De basiscursus digitale fotografie start op maandag 1 oktober en donderdag 4 oktober. Spiegelreflex- en systeem-camera’s van 19:30 tot 21:30 uur 10 lessen á 2 uur. Datums : Maandagavond: Oktober 1, 8, 15, 22, 29. November 5,12,19, 26. December 3. Donderdagavond, Oktober 4,11,18, 25, November 1, 8,15, 22, 29. December 6.

Deze basiscursussen zijn geschikt voor mensen in alle leeftijdsgroepen! met een passie voor fotografie. Voor iedereen met een spiegelreflex / systeem-camera, die hun toestel willen leren kennen of meer uit hun camera willen halen en anders willen leren kijken. Locatie: Gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31, Huissen. Aanmeldingen via mail en telefoon: bart-groenendijk@versatel.nl en 026 7506273.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 8 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice

19.00 uur: H. Johannes de Doper Indoornik, woord- en gebedsviering, Liturgische Werkgroep. R.K.G.K.I.

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Chaveriem

Zondag 9 september

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis,GK De Levensbron

09.30 uur: O.L. V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, M. Sanders,
Ubi Caritas

11.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, woord- en communieviering, M. Sanders, St. Caeciliakoor en Young at Heart, Locatiefeest

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Popkoor 2000 zingt 'Out of the Jukebox'

BEMMEL - Op 3 en 4 november houdt Popkoor 2000 haar tweejaarlijkse concert. In liefst drie voorstellingen komt een prachtige selectie van de TOP2000 voorbij.

Zoals iedereen van Popkoor 2000 gewend is, meerstemmig gezongen en met een wervelende muzikale show. Voor muziekliefhebbers een must om gehoord en gezien te hebben.

Popkoor 2000 is al 18 jaar een begrip in Bemmel en omstreken. Elke twee jaar zet het koor een grote show in elkaar. Dit jaar compleet met een geweldige liveband. ‘Out of the Jukebox’ staat voor de interactie die Popkoor 2000 wil aangaan met het publiek. Want ditmaal staat de keuze van het publiek centraal. Speciaal voor haar publiek heeft Popkoor 2000 de Jukebox gevuld met prachtige nummers. Het is een gevarieerd geheel van gouwe ouwe tot recente popsongs.

Met één druk op de knop waant het publiek zich in een nieuw muzikaal landschap. Popsongs die doen denken aan de tijd dat u op uw kamertje dat ene singeltje grijs draaide. Of waar u gisteren nog stiekem een danspasje op maakte tijdens het inpakken van de vaat. Alles kan. Laat uw gedachten even afdwalen tijdens het concert. Met een lied in het hoofd, een verloren herinnering in gedachten en een glimlach op het gezicht verlaat u de zaal.

‘Out of the Jukebox’: 3 november om 20.00 uur en 4 november om 14.00 en 20.00 uur in zaal De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop via www.popkoor2000.nl.

Van het gas af, maar wat met de cv-ketel?

LINGEWAARD - Lingewaard Energie organiseert op dinsdag 2 oktober een thema-avond over wat we kunnen doen met onze oude CV-ketel als we geen gas meer mogen gebruiken.

Deze thema-avond heeft als doel informatie te geven over de verduurzaming van je woning of bedrijf. Vele mogelijkheden worden dagelijks besproken. We moeten daarin juiste keuzes maken, maar welke dan?

Op deze thema-avond zal een aantal thema's worden behandeld: het waarom, de financiering, wat moet er gebeuren en wat is dan het resultaat. Om aan het einde van de avond daarop een antwoord te kunnen geven hebben wij drie toonaangevende sprekers uitgenodigd. Mensen die weten waarover ze praten en wat voor ons van belang is.

De thema-avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in De Veldschuur, Sportlaan 1K in Bemmel. De zaal gaat om 19.00 uur open. Toegang is gratis. Lingewaard Energie is volop bezig met de energietransitie. Wilt u meer weten over ons en ons werk, of wilt u actief meedoen, surf dan naar www.lingewaardenergie.nl.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Lent

Speelgoed op beurs. (foto: Kledingbeurs Lent) Foto: Kledingbeurs Lent

LENT - Op zaterdag 22 september van 9.30 tot 12.00 uur wordt in basisschool De Geldershof, Laauwikstraat 11 in Lent een winterkinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden.


Er is najaars- en winterkleding te koop van maat 74 tot en met maat 176, regenkleding, sport- en verkleedkleren, speelgoed, kinderfietsen, fietsstoeltjes, autostoeltjes, laarzen, waterschoentjes en sportschoenen.

Schone en moderne kleding en compleet speelgoed kan worden ingeleverd op vrijdag 21 september tussen 19.00 en 20.00 uur bij De Geldershof in Lent. Hiervoor moet een inbrengnummer worden aangevraagd via het e-mail adres van de kledingbeurs: kledingbeurslent@hotmail.com. Vervolgens wordt het inbrengnummer, een inbrenglijst en een informatie briefje met alle voorwaarden gemaild. Per inbrengnummer wordt 1,50 euro aan organisatiekosten berekend.

De opbrengst en de niet-verkochte artikelen kunnen zaterdagmiddag 22 september tussen 16.30 en 17.00 uur weer worden opgehaald. Als je iets inbrengt, ontvang je bij verkoop tien procent minder dan de vraagprijs. Als je iets koopt, betaal je tien procent meer dan de vraagprijs. Deze twintig procent opbrengst gaat naar het goede doel. In het voorjaar van 2018 is in totaal 700 euro overgemaakt aan stichting Jarige Job en CliniClowns.

"Neem een grote boodschappentas mee, plastic tasjes worden niet meer uitgedeeld. Iedereen is welkom op de beurs."

Pianolessen in Huissen-Zand

Pianolessen in Huissen-Zand

HUISSEN - Het Gemeenschapshuis heeft een nieuwe pianodocente gevonden en wel Sabrina de Bruyne.

Zij heeft aan het conservatorium gestudeerd en gaat vanaf maandag 3 september pianoles geven in Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand, Van Wijkstraat 31 in Huissen. Er is plaats voor nieuwe leerlingen. Voor aanmelden en informatie kan men contact opnemen met Sabrina: e-mail: sabrina.debruyne@outlook.com, 06 26460728.

Tuinbouwmuseum Mea Vota bestaat tien jaar

HUISSEN - Mea Vota zet de deuren al tien jaar open en dat vieren ze zaterdag 8 september met de vrienden van Mea Vota en de sponsoren.

Burgemeester Marianne Schuurmans komt om 16.00 uur voor de heropening van de gerestaureerde druivenkas uit 1934, en voor de opening van de tweedaagse expositie van de kunstwerken en keramiek met kunst schilders van de kunst werkgroep uit Arnhem.

Zaterdag en zondag met de Monumenten dagen is Mea Vota open van 13.00 tot 17.00 uur. Zondag is er een springkussen voor de jeugd, wijnproeven van de eigen druiven en verkoop van diverse honing en jams. Vanaf 14.00 uur is er elk uur een rondleiding door de druivenkassen. De verkoop van druiven is elke dag van 13.00 tot 17.00 uur.