GN Berg en Dal Heumen Mook

12 juli 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 12 juli 2017


Leuke luitjes genieten van de zomer

REGIO - Strand, zwemmen, fietsen en wandelen. Leuke luitjes doen het graag in de zomer. En dan pakken we ook graag een terrasje of genieten van onze picknick. Lekker buiten!

Wil je dit graag samen doen, maar weet je nog niet met wie? En ben je 60-plus? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt!

Wat is www.leukeluitjes.nl? Op www.leukeluitjes.nl kun je in contact komen met mensen in de buurt (60+) die dezelfde hobby’s hebben als jij. Je bent echt niet de enige die graag van het mooie weer geniet. En samen is vaak toch leuker. Anderen gingen je voor, schreven zich in bij Leuke luitjes en vonden een nieuw maatje om op pad te gaan. Mogen we jou ook blij maken?

Aanmelden is simpel en gratis. We hebben wel je postcode en je e-mailadres nodig. De postcode is nodig om te bekijken wie er dichtbij woont en je e-mailadres is belangrijk om contact met de ander te leggen. Mensen met dezelfde interesse die bij elkaar in de buurt wonen, krijgen namelijk elkaars e-mailadres om contact te leggen. Je houdt zelf de regie en kunt zelf bepalen of en wanneer je samen iets leuks gaat doen.

Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden. Wat vind jij leuk? Kaarten, fotograferen, samen koken en eten, of naar theater. Het is allemaal welkom. Laat het ons weten en meld je aan! Dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!

40-jarig bestaan tennisvereniging Pit

MILLINGEN - Op 10 december bestaat tennisvereniging Pit exact 40 jaar. Geheel ongemerkt laten we dit niet voorbij gaan en daarom is er een heuse jubileumcommissie in het leven geroepen. De datum om dit te vieren is al vastgelegd: zaterdag 9 september.

Van 11.00 tot 15.00 uur kan er getennist worden door zowel de huidige leden/jeugdleden als 'oude coryfeeën', oftewel oude tijden herleven en misschien staan er nog wat oude 'tennis-rekeningen' open die vereffend moeten worden! Na 15.00 is er volop gelegenheid om oude, sterke verhalen op te halen met je vroegere tennisvrienden onder het genot van een drankje. Rond 18.00 uur heeft iedereen natuurlijk wat honger gekregen van al dat gepraat en is er volop gelegenheid de knorrende magen te vullen met 'culinaire' hoogstandjes.

De dag is dan uiteraard nog niet ten einde want vanaf 20.00 zal de enthousiaste, jeugdige popband The Rivals iedereen nog eens flink activeren op de dansvloer. "Uiteraard rekenen wij op flink wat Pitters en oud-Pitters en uiteraard partners. Voor ons organisatoren is het wel prettig om te weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Dus vandaar het verzoek je aan te melden voor in ieder geval het tennisgedeelte. Mocht je alleen bepaalde dagdelen kunnen, dan is dat uiteraard mogelijk. Aanmelden graag tot en met uiterlijk zondag 27 augustus via website www.tvpit.nl. Wij maken dan een leuke indeling."

Kermis in de Natte

MILLINGEN - Eerste zaterdag na de 20ste juli staat bij de meeste Millingenaren gegrift in het geheugen: kermis en koningschieten.

Bij schuttersgenootschap OEV 1 in Millingen aan de Rijn weten ze precies hoe dat zit. Wie het kermisprogramma erop naslaat, ziet wat het resultaat daarvan is. Voor iedereen wat wils dus.

Zaterdagavond 22 juli 21:00 uur staat de coverband Tribute op het programma.

Zondagmiddag 23 juli 13:45 uur verzamelen de OEV 1 schuttersleden zich voor het traditionele koningschieten.

Zondagavond 23 juli 21:00 uur, vindt het koningsbal plaats en staat de coverband Anderkovver op het programma.

Maandagochtend 11:00 uur vertrekt de optocht om het nieuwe koningspaar en hofhouding op te halen. Aansluitend daarop vindt het maandag matinee plaats. Opnieuw wordt de coverband Anderkovver op de proef gesteld. Om een uur of zes zal, DJ Robert Pouwels de scepter zwaaien. Op tijd thuis? Vergeet het maar.

Dinsdagmiddag 25 juli 13:30 uur staat in teken van muziek en traditionele stijldansen, zoals tango en polka. Het tweemans bandje Jersey voert verzoekjes tot in detail uit. Op deze middag ontvangt het nieuwe koningspaar ook bewoners van verzorgingshuis Sint-Jan de Deo. Dit jaar is men ook getuige van een demonstratie van de nieuwe, uit de jaren 20 en 30 stammende, dansrage Lindy HOP.

Dinsdagavond 25 juli 21:00 uur vindt het slotbal plaats en staat opnieuw coverband Anderkovver op het programma.

Vragen over herstel bruggetje

GROESBEEK- Dave van Loon heeft namens de CDA-fractie in de gemeenteraad van Berg en Dal vragen gesteld over het herstel van het bruggetje over het betonnen fietspad nabij het grotje.

De gemeente Berg en Dal sloot het bruggetje af uit veiligheidsredenen omdat er een balk van het bruggetje was losgelaten en op het fietspad is terecht gekomen. Inmiddels is het fietspad weer opengesteld. Van Loon doet een beroep op het gemeentebestuur om met de eigenaar van het bruggetje ProRail er op aan dringt om de herstelwerkzaamheden zo snel mogelijk te starten. De reden hiervan is dat het bruggetje onderdeel is van een wandel- en ATB-routes. Volgens Van Loon maken mountainbikers en wandelaars veelvuldig gebruik van het bruggetje. Daarnaast vraagt Van Loon zich af of ProRail wel toeziet op de staat van het onderhoud van het bruggetje of dat het misschien verbeterd moet worden.

Eerste Groesbeekse derby Achilles '29 – De Treffers

GROESBEEK – De eerste Groesbeekse derby tussen Achilles'29 en De Treffers wordt gespeeld op zaterdagmiddag 4 november om 18.00 op sportpark De Heikant aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Dit heeft de KNVB bekend gemaakt in het speelschema van de Tweede Divisie. De Treffers krijgt op 10 maart Achilles'29 op bezoek ook aanvang 18.00 uur. De laatste competitiewedstrijd dat De Treffers en Achilles'29 tegen elkaar speelden was in april 2013. Door de degradatie van Achilles'29 is het 4,5 jaar geleden dat de twee kemphanen elkaar op de groene mat ontmoet hebben. De Treffers opent het nieuwe seizoen op 26 augustus om 18.00 tegen GVVV. Achilles'20 neemt het op die dag op tegen AFC Amsterdam.

Statushouders ondertekenen participatie-overeenkomst

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

BERG EN DAL – In het bijzijn van burgemeester Slinkman hebben afgelopen week in de raadszaal de participatie overeenkomst ondertekend.

Met deze ondertekening hebben de ruim twintig statushouders afkomstig uit Syrië en Eritrea verklaard dat zij op de hoogte zijn van de Nederlandse waarden en normen die ze zullen respecteren. De afgelopen weken hebben de statushouders zich bezig gehouden met de Nederlandse rechten en plichten alsmede de fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving. Dit traject werd dinsdagmiddag afgesloten met de ondertekening van het participatie verklaring. Burgemeester Slinkman wenste de statushouders, die in Berg en Dal wonen veel succes en vooral geluk toe in het Berg en Dalse.

Vivace Groesbeek zwaait voor laatste keer alle wandelaars uit

GROESBEEK - Naar aanleiding van de veranderde wensen met betrekking tot de muzikale invulling van de kerkdiensten in de parochie Groesbeek heeft het koor Vivace besloten om met ingang van het volgende seizoen geen bijdrage meer te leveren aan de kerkdiensten in deze parochie.


Het koor heeft de afgelopen 50 jaar met veel plezier en enthousiasme meegewerkt aan de kerkdiensten en bedankt via deze weg iedereen voor de prettige samenwerking in deze periode. De 'fans' van het koor worden hartelijk bedankt voor het trouwe bezoek.

Ook in de toekomst zal het koor blijven optreden in Groesbeek en omgeving. Sinds kort is er een nieuwe dirigent, Ernst Lamers, met wie al diverse plannen voor de komende tijd zijn uitgewerkt. Begin 2018 bestaat Vivace 50 jaar en rondom dit jubileum zullen er verschillende activiteiten en optredens plaatsvinden.

Maar eerst gaat Vivace haar carrière in de Cosmas & Damianiuskerk afsluiten met de 9e Groesbeekse Vierdaagsemis. Op zaterdag 15 juli om 19.00 uur gaat het koor er samen met pastor Van Rooij nog één keer een speciale, voor het koor de laatste viering, van maken in de kerk van de H.H. Cosmas & Damianus, Pannenstraat 1 in Groesbeek.

Vivace stelt het zeer op prijs als u hier allen, wandelaars én niet-wandelaars, in groten getale bij aanwezig bent. Er wordt op die avond, in een voor het koor zo bekende en passende themadienst, samen stilgestaan bij dit internationale wandelevenement.

Gratis pianorecitals op topniveau in Groesbeek

GROESBEEK - Van vrijdag 28 juli tot en met dinsdag 1 augustus worden er weer pianorecitals gegeven in de Protestantse Kerk aan de Kerkstraat 18 te Groesbeek en in de witte kerk op De Horst aan de Ketelstraat 1. Beide kerken bezitten een fenomenale akoestiek.

Er wordt op topniveau gemusiceerd. Op vrijdag 28 juli door Christina González Rojo uit Spanje en op zaterdag 29 juli door Peiting Xue uit Nederland in de Protestantse Kerk Op maandag 31 juli door Benjamin Malcolm Mead uit Groot-Brittannië en op dinsdag 1 augustus door Michel Xie uit Nederland in de kerk op De Horst. De concerten aan de vleugel beginnen steeds om 20.00 uur. De volgende componisten komen voorbij: L. van Beethoven, Fr. Chopin, A. Scriabin, L. Abeniz, W.A. Mozart, F. Mendelssohn, S. Prokofiev, R. Schumann.

Deze concerten van het internationale Euregio Rijn-Waal Studentenfestival vinden reeds voor de zevende keer plaats in Groesbeek in samenwerking met de gemeente Berg en Dal. Het is onvoorstelbaar dat deze uitnemende kwaliteit kan worden aangeboden zonder entreegeld. Deze toppianisten nemen echter deel aan het Studentenfestival om podiumervaring op te doen. Er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd waarvan de studenten hun studiekosten betalen.

De concerten duren een uur. Een uur uit de drukte en de hectiek van alledag met fantastische pianomuziek.

Geweldige eerste editie Bikkelrun

foto Annelies de Bruin

GROESBEEK - Afgelopen zondag vond de eerste editie plaats van de Bikkelrun Groesbeek. Na een gezamenlijke warming up stonden 175 enthousiaste bikkels aan de start. Hen stond een hindernissenparcours door de buurtparken ‘t Groeske en Mariëndaal te wachten van ruim één kilometer lang met 15 obstakels.

Zand, gras, water, modder en een beetje regen: alle ingrediënten waren zondag aanwezig voor een mooie uitdagende middag. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar stonden te popelen bij de start. Bij het eerste obstakel zijn de eerste kinderen nog wat huiverig om de sloot in te springen, maar uiteindelijk zit er niets anders op dan er dwars doorheen te gaan. Kletsnat en vol met modder rennen de bikkels lachend over het parcours en gaan ze over de indianenbrug en de klimnetten. Ze trotseren de autobanden en tijgeren onder de camouflagenetten. De sfeer is gemoedelijk. Alle deelnemers moedigen elkaar aan om ook de volgende hindernis te bedwingen. Er zijn veel lachende toeschouwers die genieten van het mooie park en van de bikkels die uiteindelijk moe, vies en voldaan over de eindstreep komen.

De organisatie, bestaande uit vijf buurtbewoners en een professioneel parcoursbouwer, kijken terug op een geslaagde middag. Met dank aan de enthousiaste deelnemers, sponsoren, vrijwilligers en scholieren van het Kandinsky College. Met speciale dank aan het Jan Linders Fonds, die het inschrijfgeld zal verdubbelen. Meer informatie staat op FB Bikkelrun Groesbeek en Buurtpark het Groeske.

Jury Het Beste Idee van Berg en Dal

benoemd

BERG EN DAL - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal heeft de jury benoemd voor de wedstrijd 'Het Beste Idee van Berg en Dal'. Het Beste Idee van Berg en Dal daagt ondernemers uit met vernieuwende ideeën te komen om zo de concurrentiekracht van de gemeente te vergroten. De jury gaat alle ingezonden ideeën beoordelen en het college adviseren welke vijf ideeën in haar ogen de beste zijn.

De jury bestaat uit de volgende vier personen: • Hein van der Pasch. Directeur Mercator Incubator Nijmegen en Directeur Stichting Gelder Kennis. • Jan Kersten. Oprichter en voormalig directeur Kegro Deuren. • Joost Bouman. Adviseur Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland. • Martin Visser. Directeur bedrijven Rabobank Rijk van Nijmegen.

Bij het samenstellen van deze adviescommissie is gezocht naar onafhankelijke personen met kennis over innovatie en lokale economie. Met de vier benoemde personen zijn zowel kennisinstellingen en aanjaagorganisaties als het bedrijfsleven vertegenwoordigd. Wethouder Sylvia Fleuren is de voorzitter van de adviescommissie en beleidsmedewerker economische zaken Stef van der Graaf de secretaris.

Het beste idee Ondernemers kunnen hun ideeën tot 20 september indienen en maken kans op één van de vijf geldbedragen om hun plannen uit te voeren. Variërend van 7.500 tot 15.000 euro. Aanvragen kan via de website www.bergendal.nl/hetbesteidee.

Het Beste Idee van Berg en Dal is een initiatief van de Groesbeekse Ondernemers Vereniging, de Millingse Ondernemers Vereniging, Ondernemend Ubbergen, Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal, Regionaal Centrum voor Technologie Gelderland en de gemeente Berg en Dal.

Kerkberichten

Kerkberichten – 15 en 16 juli

Parochie H.H. Cosmas en Damianus

Overleden: Theodorus Antonius Stoffelen; Petronella Gertruda van Kessel-Thijssen; Carola Bernardina Maria Thijssen-Smits

Gedoopt: Lisette Yvonne Truus Bons

Zaterdag 15 juli 19.00 uur: H. Mis- Vierdaagseviering m.m.v. Vivace

Misintenties: Zr. Jo Laming; Wil Verbeet i.v.m. sterfdag; Thea Schoenmakers-Ebbers

Zondag 16 juli 10.00 uur H. Mis m.m.v. Cantors

Misintenties: Johannes Jacobs en Hendrika Jacobs-Eikholt de echtg. en kinderen; Rutgerus v.d. Ven en Elisabeth v.d. Ven-Meijers de echtg. en kinderen; Thé Schreven en Marie Schreven-de Bruin; Pastoor van Roessel, overled. Ouders-Verhoeven en overled. familie

Dinsdag 18 juli 09.00 uur H. Mis

Donderdag 20 juli 09.00 uur H. Mis

Vrijdag 21 juli 18.30 uur Rozenkransgebed, 19.00 uur H. Mis, 19.40 uur Aanbidding, 20.00 uur Koffie

Parochie St. Antonius Breedeweg

Zondag 16 juli 09.30 uur: Eucharistieviering met samenzang.

Misintenties: Jaargetijde Elisabeth Kuijltjes-v.d. Logt en Johannes Kuijltjes de echtg, zonen Jaap en Thé, schoonzoon en schoondochters

Woensdag 19 juli. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Speeltuin Piet Heynstraat in Groesbeek geopend

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK - Later dan de bedoeling was opende woensdagmiddag 5 juli wethouder Alex ten Westeneind de speeltuin aan de Piet Heynstraat.

Voor het plan konden kinderen zelf uit drie ontwerpen kiezen waaruit de speeltoestellen in de speeltuin moesten bestaan, ieder toestel had een aantal punten als waarde. Het plan met de meeste punten werd uitgevoerd.

Samen met de buurtwerker, de buurt en kinderen zorgen zij zelf voor het schoonhouden van de speeltuin, Voor de kids was er limonade en een ijsje.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Nederlandse Wijnfeesten

GROESBEEK - 22, 23 en 24 september is Groesbeek voor de elfde keer trotse gastheer van de Nederlandse Wijnfeesten. Na de recorddrukte van vorig jaar, bevat ook deze editie weer diverse spraakmakende items, waarvoor veel wijnliefhebbers graag de reis naar wijndorp Groesbeek zullen maken.

De officiële opening van het Nederlands Wijnbouwcentrum vindt gelijktijdig plaats met de Wijnfeesten. Bezoekers van de Wijnfeesten krijgen zaterdag 23 en zondag 24 september de gelegenheid om hier allerlei zaken die met wijn te maken hebben tijdens open dagen te komen bezichtigen. In speciale proeflokalen worden diverse wijnworkshops gehouden. De sfeervolle ondernemersavond Business meets Wine op vrijdagavond 22 september, zal voor deze bijzondere gelegenheid ook in het nieuwe Wijnbouwcentrum plaatsvinden. Speciale Sponsorpakketten maken het mogelijk deze primeur mee te beleven en automatisch met twee personen bij deze stijlvolle avond aanwezig te zijn.

Concours du Vin

Nieuw is dit jaar dat alle standhouders van de internationale wijnmarkt met twee door hen zelf gekozen wijnen meedingen naar de Nederlandse Wijnfeestenprijs. Alle ingebrachte wijnen worden voorafgaande aan de Wijnfeesten onderworpen aan een technische analyse en een panel van deskundige wijnproevers. Zaterdagmiddag 14:00 uur ontvangen de winnaars van de beste rode en witte wijn en rosé in de feesttent op het Marktplein uit handen van Burgemeester Slinkman en Wijnkoningin Joyce een speciale prijs!

De internationale Wijnmarkt verrast op zaterdag en zondagmiddag met ruim 75 standhouders en 250 soorten wijnen uit alle werelddelen. Laat u met het speciale proefglas verleiden om kennis te maken met onbekende wijnen en nieuwe wijnlanden. Het dagprogramma presenteert beide dagen ook een aantal 'kunstzinnige nieuwe ambachten', de Kidscorner, bezoek aan open wijngaarden en het ludieke NK Wijnvatrollen (zondagmiddag).

Heel Groesbeek Zingt!

In de uitloop van de Wijnmarkt kan iedereen op zaterdagavond op het Marktplein tussen 19:30 en 21:00 uur mee doen aan een samenzang van een mix van aanstekelijke en gezellige liedjes tijdens Heel Groesbeek Zingt! De songteksten verschijnen op een groot scherm. Heel Groesbeek Zingt mondt uit in een swingend '80, '90 & 00-er jaren Disco Feest (gratis entree).

Kijk voor alle info en reserveringen op Nederlandsewijnfeesten.nl en volg ons op facebook.

Op naar 50 jaar Fraps

REGIO - "Vooruitlopend op ons jubileumjaar 2018, zijn wij op zoek naar muzikanten die ons muzikale team in de diverse registers permanent willen versterken", aldus het bestuur van blaaskapel De Fraps.

"Hierbij denken wij aan 1e/2e bugel,1e/2e tenorhoorn, 1e/2e trombone/hoorn, bes bas/tuba en zanger. Wij zoeken muzikanten die hart hebben voor de Egerländer-/Tsjechische muziek met een bovengemiddeld niveau, dit om onze kwaliteit te waarborgen. Onze repetitieavond is woensdag van 20.00 tot 22.00 uur en vindt om de twee weken plaats. Voor info reageren op rthvink@kpnplanet.nl of tel. 0481 432632. Graag zien wij uw reactie tegemoet. Liefst reageren vóór 15 augustus."

Diploma-uitreiking jeugd-ehbo

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In overleg met directie en begeleiding van de 100-jarige basisschool Sint-Martinus is de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom enkele maanden geleden gestart met het verzorgen van ehbo-lessen voor leerlingen van de hoogste groepen, namelijk groep 7A,7B, 8A en 8B. In totaal hadden 14 leerlingen zich hiervoor opgegeven.


Na schooltijd werd op maandagmiddag in het schoolgebouw aan de Chopinstraat, afwisselend door Martien Seegers, Jos Driessen, Carl Spann, Frits Vermeulen, Henk Jeuriëns en Alex Janssen, vrijwilligers en leden van de ehbo-vereniging in elf lessen uitleg en demonstratie gegeven over wonden, bewustzijn, ademhaling, temperatuur, kneuzingen, kortom eerste hulp, maar ook over reanimatie en AED. Alle 14 leerlingen hebben succesvol de cursus gevolgd, theoretisch en praktisch examen Jeugd-ehbo gedaan en zijn allemaal geslaagd!

Vrijdagmorgen 7 juli werd aan de 13 aanwezige geslaagde leerlingen in de aula van de basisschool in Millingen aan de Rijn het diploma Jeugd Eerste Hulp uitgereikt door de voorzitter van de plaatselijke ehbo-vereniging, Alex Janssen.
De geslaagden zijn Jan Honing, Zion Kalkman, Lieke Lemmens, Anouk van Rens, Floor Steeg, Marescha Filet, Anne Hendriks, Fenna Heijmink, Kayleigh Peters, Emmy Kregting, Isabeau van Lier, Mara de Heuvel, Mylan Tijssen en Rafael Materman. Ze ontvingen ook nog een extraatje, een echte ehbo-trommel.

De ehbo-vereniging heeft de directie van basisschool Sint-Martinus en ouders van de leerlingen bedankt voor de medewerking, het vertrouwen en hoopt op een goed vervolg.

REGIO - "Vooruitlopend op ons jubileumjaar 2018, zijn wij op zoek naar muzikanten die ons muzikale team in de diverse registers permanent willen versterken", aldus het bestuur van blaaskapel De Fraps.

"Hierbij denken wij aan 1e/2e bugel,1e/2e tenorhoorn, 1e/2e trombone/hoorn, bes bas/tuba en zanger. Wij zoeken muzikanten die hart hebben voor de Egerländer-/Tsjechische muziek met een bovengemiddeld niveau, dit om onze kwaliteit te waarborgen. Onze repetitieavond is woensdag van 20.00 tot 22.00 uur en vindt om de twee weken plaats. Voor info reageren op rthvink@kpnplanet.nl of tel. 0481 432632. Graag zien wij uw reactie tegemoet. Liefst reageren vóór 15 augustus."

Bloeifestival: 100 jarig bestaan Berg en Dals Bloei

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De weergoden was de organisatie van Berg en Dals Bloei goed gezind tijdens het Bloeifestival dat zaterdagmiddag gehouden werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.

In en rond het Fletcher Hotel Restaurant Erica aan de Molenbosweg was het een drukte van jewelste. Niemand kon er omheen dat Berg en Dals Bloei 100 jaar bestond. In en rondom het hotel was een festival opgezet. Voor de jeugd was er een grote verhalenjurk waarop ze aandachtig zaten te luisteren naar de verhalen van Tante Theater. Op het terrein stonden diverse kramen voor de inwendige mens en de dorstige aanwezigen.

Ook mede dankzij de Berg en Dalse coverband NewLeaf werd het een dorpsfeest, wat men er ook van had verwacht. Wethouder Sylvia Fleuren gaf acte de presence. Zij vond de Berg en Dallers mazzelaars om zo'n actieve club in hun midden te hebben. Het begon allemaal in 1917 met het bevorderen van de belangen der burgers in de buurtschap Berg en Dal en het bevorderen van de eensgezindheid en het onderhouden van vriendschappelijk verkeer. De aanvankelijk hetende buurtvereniging Berg en Dal organiseerde een diversiteit aan activiteiten en dat is nog steeds zo.

De vereniging is omgedoopt tot Berg en Dals Bloei. Berg en Dals Bloei is naast het organiseren van activiteiten een verbindende schakel tussen alle verenigingen en stichtingen die Berg en Dal rijk is, aldus Sylvia Fleuren. Berg en Dals Bloei is na 100 jaar nog steeds een fleurige organisatie en daarmee sloot Sylvia Fleuren haar toespraak af.

Thornsche molen gemeentelijk monument

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH/PERSINGEN - Het gemeentebestuur van Berg en Dal is onlangs akkoord gegaan met het verzoek van de stichting Thornsche Molen om de molen aan te wijzen als gemeentelijk monument.

De stichting heeft zich al vele jaren ingezet voor de herbouw van de molen. Maar daarbij waren de financiën, die daarvoor benodigd waren, het grootste struikelblok. Dankzij subsidies, acties en giften was de Thornsche Molen in 2016 een feit en kon deze worden geopend waarbij de Commissaris van de Koning van Gelderland Clemens Cornielje een vang lichtte.

De Thornsche Molen is het jongste gemeentelijke monument van de gemeente Berg en Dal, omdat hij nog geen twee jaar oud is en al wordt beschouwd als cultuurhistorisch erfgoed. De stichting heeft diverse complimenten gehad omdat de huidige Thornsche Molen een exacte replica is van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste wipmolen. Dit is mogelijk geworden doordat de stichting zoveel moeite heeft gedaan om dit fantastische resultaat te realiseren. Zowel het Gelders Genootschap als de Provincie Gelderland zijn beide positief over de aanwijzing van de Thornsche Molen als gemeentelijk monument. Door deze aanwijzing komt de stichting in aanmerking voor onderhoudssubsidie.

Kom bij de Aardhommels

GROESBEEK - Met een stoer kamp in de natuur hebben de Aardhommels vorige week hun jaar afgesloten. De Aardhommels is de Groesbeekse natuurclub voor kinderen in de leeftijd van 9 - 12 jaar.

Deze groep bestaat al sinds 1993. De Aardhommels zijn vooral praktisch bezig. Iedere twee weken trekt de groep er op zaterdagmorgen op uit, soms lopend vanaf de Tullekesbôm, maar meestal op de fiets naar een plek in de omgeving zoals het Reichswald, Mookerhei en Groesbeeks bos. Een greep uit de activiteiten: op zoek naar reptielen en sprinkhanen op de Mulderskop, waterleven onderzoeken in de Groesbeek of langs de Leigraaf, meedoen aan het ringen van roofvogelkuikens, paddenstoelen zoeken en kastanjes rapen in het bos. Buiten is altijd wel iets te beleven. Bij heel slecht weer blijft de groep binnen in de Tullekesbôm waar dan bijvoorbeeld braakballen worden uitgeplozen of vetbollen worden gemaakt. De begeleiding is in handen van Henny Brinkhof en Erik Lamers. Na de zomervakantie starten de Aardhommels weer op. Er is plaats voor nieuwe aanmeldingen. Heb je zin om mee te doen, meld je dan aan per email naar bestuur@wmg-groesbeek.nl of neem voor meer informatie contact op met Henny (024 3974221).

Olga Commandeur opent nieuwe beweegpark Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Alle outdoorfitness-toestellen van Yalp zijn gisteren geplaatst in het nieuwe beweegpark in Ooij. Het beweegpark telt in totaal 5 toestellen, waar op eenvoudige wijze diverse spiergroepen worden getraind in de buitenlucht. Zo zijn er toestellen waarmee specifiek de beenspieren worden getraind, andere toestellen richten zich op de armen of bijvoorbeeld op het evenwicht.

Het beweegpark zet met name in op het in beweging krijgen van de doelgroep senioren, die op een laagdrempelige en leuke manier samen in beweging komen en daardoor hun conditie verbeteren. Op vrijdag 14 juli zal op feestelijke wijze het nieuwe beweegpark worden geopend door Olga Commandeur, bekend van Nederland in Beweging. Senioren en andere buurtbewoners zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en de toestellen uit te proberen. In Gelderland zijn ruim 20 beweegvriendelijke locaties. Door deze locaties worden (senioren) inwoners op een laagdrempelige wijze gestimuleerd om extra te gaan bewegen of in beweging te blijven in de buitenlucht.
Wekelijks beweeguur voor senioren Vanaf woensdag 6 september om 11.00 uur kunnen senioren in Ooij deelnemen aan een wekelijks beweeguur. Onder leiding van een beweegconsulent van de Gelderse Sport Federatie wordt tien weken lang gevarieerde oefenstof aangeboden voor 55-plussers met gebruik van de toestellen in het beweegpark. Naast plezier en het verbeteren van de conditie is het sociale contact ook een belangrijk onderdeel. Na afloop wordt gezamenlijk een kop koffie of thee gedronken.

Gelderse Sport Federatie support beweegvriendelijke ruimtes De GSF is betrokken bij verschillende beweegvriendelijke locaties in Gelderland. Dit doet zij ondermeer door procesbegeleiding bij het ontwikkelen van een beweegpark. Maar ook door het gebruik te stimuleren en daarvoor een bewegingsconsulent in te zetten, die helpt bij het werven van deelnemers, het aanbieden van een beweeguur en het onder de aandacht brengen van het beweegpark.

Bingo in Mallemolen

GROESBEEK - Donderdag 12 juli is er bingo in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is 250 euro. In de jackpot staat een bedrag van 100 euro. Aanvang van de bingo is 20.00 uur. De zaal is open om 19.00 uur.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 16 juli aanvang 10.00 uur. Voorganger is da. J. Ruijs.

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Wenchi Hospital in Ghana.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Groesbeekse Bosbesjes doen rustverzorging tijdens Nijmeegse 4-daagse

GROESBEEK - Ook dit jaar staat wandelvereniging De Bosbesjes weer met een tent langs de route:

De 1e dag lopen we in omgekeerde richting. De rust staat nu dus ook op een andere plek, en wel na het centrum van Bemmel aan de Zandsestraat, aan de rechterkant.
De 2e dag na Beuningen op de Van Heemstraweg, aan de rechterkant (als voorheen).
De 3e dag op de Zevenheuvelenweg aan de linkerkant (als voorheen).
De 4e dag staat de rust na Malden tegenover de Union velden aan de linkerkant (als voorheen).

Jackpot bingo

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek begint weer te groeien.

Nadat de jackpot - die zijn hoogtepunt van 400,-- bereikt had afgelopen donderdag – in vier extra ronden eruit is gegaan, staat de jackpot donderdagavond 13 juli op 100 euro en de hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 geopend; het spel begint om 20.00 uur.

Bijzondere Whisky Proeverij in Theaterkerk Bemmel

LINGEWAARD - Vrijdag 22 september verzorgt WijnZinnig Gendt de Virtuele Whiskyreis in de Theaterkerk in Bemmel.

Een kijkje in de wondere wereld van whisky tijdens een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Schotland: Glenfiddich. Leer alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Met aanstekelijke passie neemt Glenfiddich's eigen whisky ambassadeur, Tony van Rooijen, (beginnende) liefhebbers van de Schotse lekkernij mee op reis langs prachtige beelden en persoonlijke verhalen. Ontdek, aan de hand van de verschillende smaken, kleuren en geuren, de mystiek van Schotland en de drank waarmee het land wereldberoemd is geworden

Natuurlijk is een whiskyreis niet compleet zonder dat bezoekers ook zelf kunnen proeven. Elke deelnemer krijgt een tasting box, met zes verschillende whisky's. Een enorme whiskykenner hoef je niet te zijn, om een mooie avond te hebben. Ook voor de beginnende whiskydrinker of voor mensen die er gewoon wat meer over willen weten en het eens willen proeven, is het een aanrader.

Deze unieke ervaring zal plaatsvinden in de grote theaterzaal van de Theaterkerk in Bemmel. "Een bijzondere locatie waar we als inwoners van de Gemeente Lingewaard trots op mogen zijn. De avond start om 20.30 uur en sluit 22.00 uur. Uiteraard is het daarna mogelijk om de geproefde whisky nog per glas te bestellen in de gezellige foyer van de Theaterkerk. Uw persoonlijk entreebewijs kunt u uitsluitend kopen via WijnZinnig Gendt."

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; www.wijnzinnig.eu; info@wijnzinnig.eu; 06 57592194.

Protestantse gemeente Groesbeek

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 16 juli aanvang 10.00 uur. Voorganger is da. J. Ruijs.

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Wenchi Hospital in Ghana.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek begint weer te groeien.

Nadat de jackpot - die zijn hoogtepunt van 400,-- bereikt had afgelopen donderdag – in vier extra ronden eruit is gegaan, staat de jackpot donderdagavond 13 juli op 100 euro en de hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250 euro. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 geopend; het spel begint om 20.00 uur.

GROESBEEK - Ook dit jaar staat wandelvereniging De Bosbesjes weer met een tent langs de route:

De 1e dag lopen we in omgekeerde richting. De rust staat nu dus ook op een andere plek, en wel na het centrum van Bemmel aan de Zandsestraat, aan de rechterkant.
De 2e dag na Beuningen op de Van Heemstraweg, aan de rechterkant (als voorheen).
De 3e dag op de Zevenheuvelenweg aan de linkerkant (als voorheen).
De 4e dag staat de rust na Malden tegenover de Union velden aan de linkerkant (als voorheen).

The Moonlights 25 jaar op Zomerfeesten bij De Sportcentrale

GROESBEEK - Een unieke gebeurtenis staat op het programma: een orkest dat voor de 25e keer op dezelfde plek staat tijdens de Nijmeegse Zomerfeesten! Groesbeek mag trots zijn met dit behaalde lustrum.

The Moonlights uit Groesbeek zal dit jaar voor de 25e keer op het podium staan in de Betouwstraat bij Johnny Meijer van café Sportcentrale. Zeven dagen lang zal het orkest weer vele mensen die kant op krijgen en er reuzegezellige dagen van maken. Duizenden mensen hebben de afgelopen 25 jaar de weg weten te vinden naar wat vele zeggen het gezelligste terras van Nijmegen tijdens de Zomerfeesten.

Ook dit jaar staan Angelien & Sas vanaf 15 juli zeven dagen samen met het gehele team van café De Sportcentrale en de vele fans klaar om er weer een grandioze week van te maken vol met diverse optredens van artiesten en op de woensdag een speciale avond waarin ze nogmaals samen met Johnny Meijer en Bert Krebbers terug in de tijd gaan met de bullensound 'The Sunstreams'. Zij hopen iedereen weer te zien en gaan voor de 25e keer er weer een geweldige week van maken.

Stichting ernstig gedupeerd na inbraken

GROESBEEK – Stichting 2e hands-zorghulpmiddelen is ernstig gedupeerd na twee inbraken in slechts twee weken tijd.

De stichting heeft in het gebouw van de voormalige eierenhandel Hofei aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek de grotere spullen opgeslagen zoals bedden, nachtkastjes en sta-ortheses enzovoort. De inbrekers hebben in de verlaten hal van Hofei - die op de nominatie staat om afgebroken te worden – voor de tweede maal binnen twee weken de roldeur geforceerd waardoor de gehele stroomvoorziening defect is geraakt die door een elektriciën hersteld moet worden.

De inbrekers zijn er vervolgens vandoor gegaan met diverse spullen van de 2e hands-zorghulpmiddelen en diverse goederen van eigenaren die daar ook de spullen hadden opgeslagen. Met de opbrengst van deze zorghulpmiddelen is voor de 'Fun 'voor gehandicapten kinderen zodat zij kunnen paardrijden, buitenschools kunnen sporten van de SMK en mee kunnen deelnemen aan de Speelweek et cetera.

Dick en Willy de Vries-Pippel al 73 jaar bij elkaar

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het briljante echtpaar Dick (92) en Willy (91) de Vries-Pippel zijn op 3 juli exact 65 jaar getrouwd, maar zij kennen elkaar liefst al 73 jaar omdat zij 8 jaar verkering hebben gehad. Zij hebben elkaar in de oorlog leren kennen in Bruchem waar Willy woonde en Dick ondergedoken zat.

's Avonds kwam daar de dorpsjeugd van het dorp op een bepaalde plek bij elkaar, daar is de vonk overgeslagen en hebben zij elkaar niet meer uit het oog verloren. Na het trouwen zijn ze in Nijmegen gaan wonen, hebben 3 dochters gekregen en zijn de gelukkige grootouders van 3 kleinkinderen. Willy heeft altijd voor het gezin klaar gestaan, terwijl Dick jarenlang werkzaam is geweest als administrateur van een machinefabriek waar hij altijd met veel plezier gewerkt heeft.

Negen jaar geleden hebben zij hun woning aan de Berg en Dalseweg verruild voor de Vijverhof. Daar wonen ze tot aan de dag van vandaag nog redelijk zelfstandig, dankzij de thuiszorg die twee maal per dag langs komt en Dick verder als mantelzorger fungeert. Hobby's heeft het briljante paar in overvloed gehad. Zo hield hij van zelf wijn maken en niet te vergeten fotografie en Dick heeft diverse bestuursfuncties vervuld meestal als penningmeester.

Ook zijn beiden als vrijwilliger(ster) met de vakantieweken mee geweest voor gehandicapten in het Roosevelthuis in Doorn. Dick 20 jaar als penningmeester waarvan 10 jaar als algemeen leider en Willy een aantal jaren als hoofd van de huishoudelijke dienst en later als subhoofd verantwoordelijk voor diëten van de gasten. Vanwege de gezondheid van Willy zijn ze samen ook vijf jaar mee geweest, helaas niet als vrijwilligers maar als gasten. Voor het vele vrijwilligerswerk heeft Dick een Koninklijke onderscheiding mogen ontvangen in de vorm van Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft maandagmorgen 3 juli een bezoek gebracht aan het briljante paar vergezeld van een ingelijste huwelijksactie van 1952 en een fraai bloemstuk.

Wielrenner gewond na val in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmorgen is in een bocht op de Grafwegen in Groesbeek een wielrenner onderuit gegaan op de Grafwegen in Groesbeek.

Het slachtoffer kwam uit de richting Milsbeek en ging door tot nog toe onbekende oorzaak onder aan de Neutraleweg/Grafwegen met zijn fiets onderuit. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Zweefmolen op Streekmarkt

BREEDEWEG - Kinderen kunnen tijdens de derde Streekmarkt in Breedeweg een ritje met de zweefmolen maken. Ondertussen kunnen hun ouders terecht bij de vele kramen met lokale producten: van boerderijvlees tot wijn en bier.

De derde Streekmarkt van dit jaar wordt gehouden op zaterdag 15 juli en is van 10.00-16.00 uur te bezoeken op het Kerkplein in Breedeweg, bij Groesbeek.

Bezoekers vinden op de gezellige markt kramen van lokale (boeren)bedrijven, met onder andere zuivel (kazen, geitenkaas, yoghurt), bloemen en planten, paling, groente (zoals asperges) en fruit (onder andere aardbeien), boerderijvlees, wijn, bier, ijs, fruitsappen, zelfgemaakte frieten, koffie en thee. Voor de kinderen zijn er poffertjes en een suikerspin.

Kok Theo kookt heerlijke gerechten van lokale producten, die iedereen kan komen proeven. Live muziek zorgt voor extra sfeer.

GROESBEEK – Zondagmorgen is in een bocht op de Grafwegen in Groesbeek een wielrenner onderuit gegaan op de Grafwegen in Groesbeek.

Het slachtoffer kwam uit de richting Milsbeek en ging door tot nog toe onbekende oorzaak onder aan de Neutraleweg/Grafwegen met zijn fiets onderuit. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

GROESBEEK – Stichting 2e hands-zorghulpmiddelen is ernstig gedupeerd na twee inbraken in slechts twee weken tijd.

De stichting heeft in het gebouw van de voormalige eierenhandel Hofei aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek de grotere spullen opgeslagen zoals bedden, nachtkastjes en sta-ortheses enzovoort. De inbrekers hebben in de verlaten hal van Hofei - die op de nominatie staat om afgebroken te worden – voor de tweede maal binnen twee weken de roldeur geforceerd waardoor de gehele stroomvoorziening defect is geraakt die door een elektriciën hersteld moet worden.

De inbrekers zijn er vervolgens vandoor gegaan met diverse spullen van de 2e hands-zorghulpmiddelen en diverse goederen van eigenaren die daar ook de spullen hadden opgeslagen. Met de opbrengst van deze zorghulpmiddelen is voor de 'Fun 'voor gehandicapten kinderen zodat zij kunnen paardrijden, buitenschools kunnen sporten van de SMK en mee kunnen deelnemen aan de Speelweek et cetera.

18 / 24

19 / 24

Wethouder Erik Weijers reikt zwemmedailles uit

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Zaterdagmiddag werden bij de Groesbeekse zwemvereniging de jaarlijkse clubkampioenschappen gehouden. Van de 50 leden die de vereniging telt namen er 23 aan deze clubkampioenschappen deel.

De 23 deelnemers werden onderverdeeld in leeftijdscategorie en moesten diverse zwemonderdelen afleggen zoals 50 meter borstcrawl, 50 meter rugcrawl, 50 meter schoolslag en 25 meter vlinderslag en als toetje was er nog een gezamenlijke estafette vrije slag van 25 meter. De leeftijd van de waterratten varieerde van 7 tot 18 jaar. Het clubkampioenschap leverde ook nog twee clubkampioenen op: Kees Heijmans won evenals Sanne Claassen beiden een wisselbeker, die ze het volgend clubkampioenschap zullen moeten verdedigen.

Wethouder Weijers heeft na afloop van de clubkampioenschappen de winnaars van de negen groepen de medailles uitgereikt. Hij was trots dat zoveel zwemtalenten in zwembad De Lubert een medaille in ontvangst hebben mogen nemen. Zwembad De Lubert is wel degelijk nog van groot belang voor Berg en Dal, aldus Weijers.

De medaillewinnaars waren als volgt: Groep 1: 1. Gabriëlla Muayad, 2. Romy, Groep 2; 1e Bodhi van de Ven, 2.Olivier Hoeijmakers, 3. Jesper Janseman, Groep 3; 1e Dieke Artis, 2e Anne Ebbers. Groep 4; 1e Fien Mulder, 2e Josephina Hoeijmakers, 3e Evelien Jansema. Groep 5; 1e Baer Ebbers, 2e Olaf Vermunt. Groep 6; 1e Sanne Claassen, 2e Amber Baartman, 3e Jessy schoofs. Groep 7; 1e Remco Scholten, 2e Neo van de Ven, 3e Jasper Krijgsman. Groep 8; 1e Gaby Smit, 2e Sterre Penning de Vries, 3e Thomas. Groep 9; 1e Kees Heijmans en 2e Kevin Smit.

Late Summerfair in Millingen

MILLINGEN - Op zondag 10 september presenteert fanfarekorps Ons Genoegen de Late summerfair snuffelmarkt.

Van 10.00 tot en met 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de verschillende marktkramen, genietend van muziek, een heerlijk zelfgebakken stukje taart bij de koffie, een hapje en een drankje. Ook kan er een gokje gewaagd worden tijdens verschillende loterijen en kan men kans maken op mooie prijzen! Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

"Mocht u interesse hebben in het huren van een kraam, kunt u contact opnemen met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten voor een kraam bedragen 18,00 euro. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom!

Huurwoningen op 'Kalfsheuvel' feestelijk opgeleverd

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – Vrijdagmiddag is definitief afscheid genomen van de oude locatie van zwembad Morgenbad in Leuth. Daarvoor is het plan 'Kalfsheuvel' in de plaats gekomen.

Vrijdagmiddag was de feestelijke oplevering van de 14 sociale huurwoningen. Deze sociale woningbouw is gerealiseerd door een aantal ontwikkelaars uit de Ooijpolder onder de naam 'De Groene Landen B.V.'. Wibeco Vastgoed heeft de verhuur op zich genomen van dit complex.

Namens de ontwikkelaars sprak Henk Zwartbol de nieuwe bewoners toe. Hij feliciteerde de 14 huurders met de mooie woningen op deze schitterende locatie. Het was vervolgens de taak voor wethouder Alex ten Westeneid om aan het echtpaar Eef en Diny van Megen als eerste de sleutel van de woning te overhandigen. Binnenkort zullen op het complex 11 kavels te koop worden aangeboden, waarop de kopers dan zelf een huis mogen bouwen.

Beweegtuin Millingen dicht van 15 juli tot 1 september

MILLINGEN - Van 15 juli tot en met 1 september is de beweegtuin op sportpark De Hove aan de Hoefseweg in Millingen aan de Rijn gesloten.

Op zaterdag 26 augustus tijdens de Kick-off dag van SC Millingen en Odio zijn ook de coaches van de beweegtuin aanwezig. Om 15.30 uur zullen zij een demonstratie geven.

Avondviswedstrijd in Kaliwaal

KEKERDOM - Op zaterdag 15 juli houdt hengelsportvereniging De Zeelt een avondviswedstrijd in de Kaliwaal in Kekerdom.

De wedstrijd wordt gehouden van 18:00 tot 21:30 uur, de loting is tussen 17:15 en 17:30 uur aan het viswater. Het inschrijfgeld bedraagt 5,00 euro per persoon en het inschrijfgeld is prijzengeld.
De prijsuitreiking zal aansluitend aan de wedstrijd aan het viswater plaatsvinden. Dit zal gebeuren onder het genot van een hapje en drankje op kosten van de vereniging. "Aarzel niet en doe mee om er een sportieve en vooral gezellige zomeravond van te maken. Tevens willen wij van de gelegenheid gebruik maken om nogmaals aan ieder lid te vragen om zich op onze site aan te melden voor de nieuwsbrief. Dit is zeer belangrijk omdat alle informatie (dus ook alle uitnodigingen) voortaan via een nieuwsbrief gestuurd zal worden om zo honderden euro's aan drukwerk en postzegels te besparen. U dient zich aan te melden via hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl."

MILLINGEN - Op zondag 10 september presenteert fanfarekorps Ons Genoegen de Late summerfair snuffelmarkt.

Van 10.00 tot en met 16.00 uur kunnen bezoekers rondstruinen tussen de verschillende marktkramen, genietend van muziek, een heerlijk zelfgebakken stukje taart bij de koffie, een hapje en een drankje. Ook kan er een gokje gewaagd worden tijdens verschillende loterijen en kan men kans maken op mooie prijzen! Kortom: alle ingrediënten voor een gezellige dag zijn aanwezig!

"Mocht u interesse hebben in het huren van een kraam, kunt u contact opnemen met Wendelien Janssen (fanfareonsgenoegen@gmail.com). De kosten voor een kraam bedragen 18,00 euro. Zowel bedrijven als particulieren zijn welkom!

Nederlands Wijnbouwcentrum wordt een plaatje

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Nederlands Wijnbouwcentrum dat momenteel in aanbouw is aan de Bredeweg 2 in Groesbeek gaat zoals het er nu al naar uitziet een plaatje van een gebouw worden. Aannemer bedrijf P. Kaal heeft er een fantastisch gebouw neergezet wat gezien mag worden.

Het ligt in de bedoeling dat het wijnbouwcentrum in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 september officieel geopend zal gaan worden. Het Nederlands Wijnbouwcentrum wordt een plaats waar wijn centraal staat, wijnbeleving in een sociaal, ecologisch en economische duurzame omgeving. Daar kan men in september terecht voor alles op het gebied van wijnproductie, wijneducatie en wijnanalyse. Daarnaast zal er een wijnhandel en een horecalocatie in het pand ondergebracht gaan worden. In het Wijnbouwcentrum kan men ook gebruik maken van arrangementen & evenementen zoals rondleidingen, proeverijen (wijn – spijs) , groepsuitjes, dineren in de wijngaard, fiets– en wandeltochten langs de wijngaarden en het wijnbouwcentrum is uitermate geschikt voor zakelijke bijeenkomsten.
Voor hobbyisten en professionals zijn er opleidingen en cursussen op diverse niveaus, analytisch proeven, wijnbouw , vinificatie dit allemaal voor proevers en wijnmakers.
In de kelder van het Nederlands Wijnbouwcentrum zal wijn worden geproduceerd en er is een analyse / kennis centrum. Hier kunnen de wijnboeren hun oogst laten verwerken en worden wijnen geanalyseerd. In de winkel zal een uitgebreid aanbod van ( biologische ) Nederlandse wijnen te verkrijgen zijn met daarnaast een ruim assortiment aan internationale wijnen. Op het terras waant men zich als God in Groesbeek uitkijkend over de glooiende zonovergoten wijngaarden.

Geen KBO-seniorenbewegingsgym meer in Ooij

Foto : Bert Roodbeen

OOIJ - Dinsdagmiddag 4 juli hebben de senioren van de Ooijse KBO (Katholieke Belangen Organisatie 50+) de laatste bewegingsgymmiddag gehad in dorpshuis De Sprong.

De reden hiervoor was dat instructeur Rutger Heijmen (57) had aangegeven dat hij door het teruglopen van het aantal deelnemers hij er begin juli mee zou stoppen. Ondanks dat het KBO-bestuur het natuurlijk jammer vindt maar begrijpelijk en het besluit respecteert. "Ik heb het nu 30jaar gedaan en vindt dit een mooi moment om het af te sluiten", aldus Rutger.

Mevrouw Marietje van der Velden(90) vindt het ook jammer dat het stopt, zij doet al veertig jaar mee waarvan dertig jaar met Rutger en is een van de trouwste deelneemsters bij het seniorengym. Het bestuur bedankte Rutger voor al die jaren zorg om mensen in beweging te houden en overhandigde hem een envelop. In de foyer van het dorpshuis werd nog van een gebakje genoten bij een aangeboden kopje koffie door het dorpshuisbestuur.

Het is misschien toeval, maar op 14 juli wordt door Olga Commandeur naast het dorpshuis een beweegpark geopend waardoor de sportfederatie opgeleide instructeurs onder begeleiding ook door ouderen bewegingssport gedaan kan worden.

Veel animo voor open zomertoernooi van De Oorsprong

BEEK - Van 25 juni tot en met 2 juli werd op de banen van Tennisvereniging De Oorsprong in Beek het 29e Oorsprong Open zomertoernooi gespeeld.

Het toernooi trok 179 spelers aan, duidelijk meer dan vorig jaar. Spelers uit de wijde regio deden mee. Dit jaar waren ook de hogere speelsterkte-categorieën 3 en 4 goed vertegenwoordigd. Mede dankzij het meestal zonnige zomerweer was het toernooi een groot succes. Op zondag 2 juli werden de finales gespeeld. Op de foto enkele finalisten na hun partij en het goed gevulde terras .

Dit open toernooi maakte weer deel uit van het NTT (Nijmegen Tennis Tournament), een koppeling van 6 open toernooien waarbij de uitslagen verwerkt worden tot een gezamenlijke stand en de beste spelers worden uitgenodigd voor het finaleweekend 29 september - 1 oktober. De winnaars staan op www.tvdeoorsprong.nl nieuws.

Eten met mantelzorgers: nu ook in Millingen

Foto: Karola Hendriks

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN - Maandag 3 juli was er weer een activiteit voor de mantelzorgers van de gemeente Berg en Dal. In de Gasterij van Gasthuis Sint-Jan de Deo kwamen om 11.45 uur 14 mantelzorgers bijeen voor een maaltijd.

Het was een gezellige bijeenkomst. Er werd onderling veel gepraat, men vond het fijn er even tussen uit te zijn in een andere omgeving.
Het eten was lekker en heel goed verzorgd. Verschillende mantelzorgers hebben zich alweer opgegeven voor de maaltijd van 7 augustus. De bedoeling is om elke eerste maandag van de maand samen te eten in het gasthuis.
"Bent u mantelzorger en wilt u er de volgende keer ook bij zijn, dan kunt u zich aanmelden bij Forte Welzijn: info@mantelzorgbergendal.nl of telefonisch 085 0406066."

Inloopbijeenkomst ontwikkelingen Landgoed Jachtslot de Mookerheide

MOLENHOEK - Natuurmonumenten organiseert een inloopbijeenkomst op dinsdagavond 18 juli over de plannen voor de aanleg van de natuurbegraafplaats op landgoed Jachtslot De Mookerheide. Vanaf 19.30 tot 21.30 uur is een ieder welkom in De Stijgbeugel op het Landgoed aan de Heumensebaan 18 in Molenhoek.

Natuurmonumenten werkt al enkele jaren aan het herstel van landgoed Jachtslot De Mookerheide. Op 5 juli heeft de gemeente Mook en Middelaar laten weten dat ze een positief besluit hebben genomen over de plannen voor dit deel van het landgoed. Een onderdeel van deze plannen is de aanleg van een natuurbegraafplaats. "In de plannen hebben we de inbreng meegenomen die we in de voorbereidende maanden van diverse betrokken partijen hebben mogen ontvangen. We vertrouwen er daarom op dat er een breed gedragen plan ligt dat goed aansluit bij de wensen en kansen voor natuur en het landgoed. Na eerdere informatiebijeenkomsten en excursies over het landgoed in de afgelopen periode willen we u ook nu weer graag de mogelijkheid bieden om meer over de plannen voor de aanleg van de natuurbegraafplaats te horen. U bent van harte welkom op de inloopbijeenkomst op dinsdagavond 18 juli, vanaf 19.30 tot 21.30 uur in De Stijgbeugel op het landgoed."

"Wij zijn enthousiast over de plannen voor het herstel van het landgoed. We zijn ervan overtuigd dat we met het voorliggend plan niet alleen het landgoed verder herstellen, maar ook de natuur verbeteren en uitbreiden. Dit om het beter tot recht te laten komen en om meer mensen te kunnen laten genieten van het landgoed."

Vragen gesteld over illegale activiteiten Camping De Oude Molen

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

BERG EN DAL – De fractie van Sociaal Groesbeek heeft onlangs vragen gesteld over de illegale activiteiten bij Camping De Oude Molen aan de Wylerbaan in Groesbeek. Zij hebben de volgende vragen aan het college gesteld:


Zij vragen zich af wanneer zij de toegezegde lijst van illegale activiteiten krijgen, die is al in mei 2016 toegezegd door de toenmalige wethouder Ria Barber.
Hoe staat het met de ontwikkelingen van het bestemmingsplan van Camping De Oude Molen waarvan het voor ontwerp al in mei 2016 in de gemeenteraad besproken is ?
Wanneer wordt het bestemmingsplan De Zeven Heuvelen ( uit 2008 ) opnieuw aan de gemeenteraad voorgelegd, zijn er al concrete wijzigingen in beeld en gesprekken met partijen zo ja welke?
Hoe staat het met de ontwikkelingen van het beleid ten aanzien van ' Niet recreatief gebruik van recreatie woningen ' wanneer mogen we dat verwachten?
Het huidige bestemmingsplan De Zevenheuvelen e.o. staat zakelijk verhuur niet toe. Waarom wordt daar niet handhavend tegen opgetreden?

De gemeente laat weten al langer in gesprek te zijn met de eigenaar van de camping over de herziening van het bestemmingsplan. In het voorontwerp is er al nadrukkelijk ingegaan op de zakelijk verhuur van vakantiewoningen en andere recreatieve nachtverblijven.
Zolang het beleid van zakelijk verhuur niet opnieuw is overwogen en vastgesteld, blijft handhavend optreden beperkt. Zakelijk verhuur wordt nu in ieder geval in de zomer niet toegestaan.
De vaststelling van het handhavingsbeleid is voor zien voor de gemeenteraad van september met als uitwijk oktober. Daarnaast worden de raadsleden over het ontwerpbestemmingsplan geïnformeerd door middel van een informatienota. En tenslotte is een herziening van het bestemmingsplan niet eerder te verwachten dan in 2018, aldus het antwoord van het college van Burgemeester en Wethouders aan Sociaal Groesbeek.

Tessa Vorderman lijsttrekker D66 Berg en Dal

Foto: D66

BERG EN DAL – De leden van D66 Berg en Dal hebben Tessa Vorderman verkozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen die in maart gehouden worden.

Vorderman kreeg met grote meerderheid het vertrouwen van de leden. Tessa bedankte de leden voor de steun en het vertrouwen dat ze in haar gesteld hadden. Vorderman vindt het fantastisch om voor D66 in onze mooie gemeente lijsttrekker te mogen zijn Tessa gaat met een mooie campagne de verkiezingen van 2018 in.
Tessa Vorderman is sinds oktober 2015 gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66 Berg en Dal. Daarvoor was ze actief als commissie / carrousellid in de voormalige gemeente Ubbergen en Berg en Dal.