GN Lingewaard

11 januari 2017

GN Lingewaard 11 januari 2017


Inschrijving verlichte avondoptocht Gendt

GENDT - Ook dit jaar zal er weer een verlichte avondoptocht plaatsvinden in Gendt. Deze zal plaatsvinden op zondagavond 26 februari om 19.30 uur. Evenals voorgaande jaren zal er een stoet van kleurrijke verlichte praalwagens en deelnemers door de straten van Gendt trekken.

Nieuw dit jaar is het spektakel bij zaal Providentia in Gendt. Hier vindt de presentatie van de optocht deelnemers en praalwagens plaats. Carnavalsvereniging De Gentenarren zal zorg dragen voor een feestelijk geheel waar jong tot oud welkom is.

"Wil je deelnemen aan deze kleurrijke optocht schrijf je dan nu in. Het digitale inschrijfformulier is te vinden op www.gentenarren .nl onder verlichte optocht. Het is mogelijk om verlichting te huren via de optocht commissie. De huur hiervoor is 20 euro en we vragen een borg van 30.00. De borg zal geretourneerd worden na correcte inlevering van verlichting. Ontvangen inschrijfformulieren voor 13 februari zijn verzekerd van verlichting." Voor overige vragen kun je een mail sturen naar verlichteoptochtgendt@hotmail.nl.

Actie oliebollenkraam Huissen succesvol! Bijna tweeduizend euro voor gedupeerde familie

Foto: Fons Sluiter fotografie

HUISSEN - Zaterdag 10 december is de oliebollenkraam op de markt in Huissen, na een ontploffing, uitgebrand. Als Bart Ariëns ziet dat de zwaar getroffen en geëmotioneerde Melissa Bosvelt een boeket bloemen aanbood aan Henk van Eimeren die hulp had geboden, is dat dé aanleiding om een inzamelingsactie op te starten.

Bart was juist langs de restanten van de oliebollenwagen gelopen die de familie in één klap was kwijtgeraakt. Mede dankzij Henk van Eimeren, als voorzitter van de ondernemersvereniging, en drukkerij Kuipers stonden er al snel inzamelpotten.

Melissa vertelt: "Alle warme berichten en reacties hebben ons kracht gegeven om door te gaan. Nadat Bennie niet meer naar het brandwondencentrum hoefde, konden wij weer plannen maken". Bennie vult aan: "Wij wilden onze klanten niet teleurstellen en gebak verkopen. Dit is elders volgens ons recept gemaakt en gebakken en vanuit de tent verkocht." Hulp kwam van onverwachte kanten, vertelt Melissa geëmotioneerd. "Familie en vrienden hebben geholpen en dan nu ook nog een bedrag van de inzameling."

Het is een emotioneel moment als de pot met het opgehaalde bedrag van 1952,11 euro wordt overhandigd. Inwoners van Huissen doneerden royaal. Melissa: "Wij zijn ontzettend blij en willen iedereen bedanken voor de bijdrage aan dit geweldige bedrag." Ook Bennie reageert aangedaan: "Het is voor ons heel erg fijn om te merken dat wij er niet alleen voor staan. Dit bedrag is een eerste stap voor de bouw van een nieuwe oliebollenkraam. Deze actie en de hartverwarmende reacties geven ons veel steun en wij voelen ons echt thuis in Huissen."

Het is wel duidelijk dat de familie Bosvelt het komend jaar weer graag met hun eigen oliebollenkraam op de markt in Huissen wil staan.

Open huis De Kinkel

BEMMEL - Op zaterdag 21 januari is er van 11:00 tot 14:00 uur open huis in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel. De aanleiding is de heropening van het gebouw. De Kinkel is intern verbouwd en ook de buitenkant is gerenoveerd en duurzaam geïsoleerd. Samen met de gemeente Lingewaard is het bestuur trots op het gemoderniseerde gebouw.

"Wij nodigen belangstellenden uit om een kijkje te komen nemen in het vernieuwde gebouw. De gebruikers van De Kinkel geven dan alle mogelijke informatie over wat er in De Kinkel plaats vindt en demonstreren hun activiteiten in een van de vele ruimten. Informatie wordt onder andere verstrekt over Vluchtelingenwerk, de activiteiten van de Historische Kring Bemmel. De optredens en demonstraties hebben betrekking op kunst en cultuur, muziek, zang en dans, handvaardigheid en bezigheden als biljarten, koersballen en sjoelen. Ook zijn er optredens van het Heisterkoor, Popkoor 2000 en bands die in De Kinkel repeteren. In Hét Gemeente Nieuws van komende week leest u meer informatie over het bovenstaande.

U vindt De Kinkel aan het Kinkelplein, Van Ambestraat 1 in Bemmel en voor informatie kunt u contact met ons opnemen, 0481 462201 en info@dekinkel.nl."

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers.

Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 14 januari van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel.

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

"Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is."

Moestuinen voor basisschoolkinderen in Huissen

HUISSEN - Uitdaging voor basisschoolkinderen in Huissen. Wie wil er niet eten van zelf biologisch geteelde groenten. De worteltjes, boontjes, sla en noem maar op zijn dan nog lekkerder.

Stichting Lingewaard Natuurlijk daagt alle Huissense basisschoolkinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar uit om met een eigen moestuintje te beginnen. Het is niet alleen leuk maar het is ook een uitdaging om op een andere manier met de natuur in contact te komen, want het gaat niet vanzelf maar je leert er wel een heleboel van.

Bemmelse basisscholieren zijn al enkele jaren enthousiast bezig met schoolmoestuintjes. Lingewaard Natuurlijk (LN) wil dit plezier ook aan Huissense kinderen gunnen. In de Hoeve beschikt LN over een prachtig stuk grond dat ingericht wordt met moestuintjes. In Huissen is dit een buitenschoolse activiteit omdat de basisscholen voorlopig nog geen tijd hebben dit in hun lesprogramma op te nemen. Voor gereedschappen en water wordt gezorgd. Voor plantjes en zaden kunnen wij ook zorgen maar dat mag je ook zelf regelen. Ervaring is niet noodzakelijk want er zijn deskundige begeleiders die de kinderen gaan helpen. Uiteraard is ondersteuning van ouders, opa’s en oma’s niet alleen welkom maar zelfs gewenst.

"Ben je enthousiast en wil je mee doen? Kom dan naar de informatie bijeenkomst (voor kinderen en ouders) in het Gemeenschapshuis Huissen-Zand aan de Van Wijkstraat 31 op woensdagmiddag 25 januari van af 14.30 tot 16.00 uur.

Kun je niet op die dag, maar wil je wel meedoen of heb je vragen, mail dan naar Cor van Dalen, e-mailvandalen@lingewaardnatuurlijk.nl. Graag wel voor 1 maart want wij willen begin april starten."

Van Kerk naar Theater: Hans Rutgers en Jan Meurs (slot)

BEMMEL - Hans is in '48 op de Kleine Eker op de Plak geboren en tussen de peeën en de pinken op het gemende bedrijf van zijn vader opgegroeid. Naast vrouw Marijke en kinderen Matti, Roel Sanne en David is hij opa van 4 kleintjes. Hans fotografeert.


Jan is in '52 in voormalig koetshuis de Plak geboren en opgegroeid tussen 't voer en de varkens in de maalderij van zijn vader. Met vrouw Anneke en zoon Jeroen woont hij nog steeds op de Plak. Jan schrijft.


Hans: "Fotograferen doe ik al vanaf mijn 17e, een tik die ik van mijn moeder heb overgehouden, zij maakte foto's met een oud Agfa-boxje: 'Zon in de rug', zei ze dan. In het begin legde ik van alles vast in zwart wit, veel experimenteren, ontdekken, dokaatje bouwen, autodidact zal ik maar zeggen. Op festivals smokkelde ik de body mee in de broodtrommel in aluminiumfolie en de telelens ging in een melkpak, dat ik weer dichtplakte. Te beginnen op Lowlands in de Margriethal met Pink Floyd, ook Tina Turner kreeg ik voor de lens, Ry Cooder, Focus en veel anderen. Van mijn vak was ik communicatieengineer bij KPN."


Jan: "Schrijven doe ik al sinds ik op kamers ging, veel tijd om de fantasie op hol te laten slaan en zo kwamen de verhalen los en later gedichten, liedjes, ingezonden brieven en interviews. Met maat Joop Geurtz krankzinnige carnavalssketches gemaakt en uitgevoerd. Uit de culturele rode draad beginnend bij de 'Jeugdsoos', via 'Bemmel Centraal' en 'Ekkesmarduk' heb ik met maatje Léon Collaris de aanzet van TOP, Toestanden Op Podium mogen spinnen. En nu krijgen we deze fantastisch mooie theaterkerk in de schoot geworpen. Van mijn vak ben ik vrijwillig windmolenaar op de Kekerdomse molen De Duffelt en de Thornse Molen en ik werk met mensen met een beperking."


Als volle neven hebben Hans en Jan meer gemeen: hardlopen, hooien handballen, bij het 7e natuurlijk en muziek ten gehore brengen. Hans op de trekzak bij trio 'Diato '48' en Jan als 'De Plakse Nachtegaal'. Bij TOP vonden ze elkaar in de programmering, waarbij Hans alles fotografeert wat ten tonele verschijnt. In de Theaterkerk verbeeldt Hans de bouwprestaties met de camera en Jan verwoordt de ervaringen van de bouwers op papier, om samen de moderne kerkgeschiedenis vast te leggen.
Hoe bevalt de ervaring van kerk naar theater? Hans: "Het mooie is, dat je overal komt, tot op de gewelven met de constructies en spinnenwebben." Jan: "Verenigingen verenigen."

Kinderkledingbeurs Bemmel zoekt vrijwilligers!

BEMMEL - "Voor onze 2e hands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel op zaterdag 11 februari zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers.'

Op de kinderkleding- en speelgoedbeurs wordt goede en betaalbare (merk)kleding en speelgoed voor de verkoop aangeboden. Een deel van de opbrengst en de overgebleven artikelen gaat naar goede doelen. "Om alles goed te kunnen laten verlopen voor, tijdens en na de beurs zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het jou gezellig en leuk om ons een aantal dagdelen te komen helpen dan ben je welkom. Bovendien profiteer je als vrijwilliger natuurlijk van een aantal voordelen. Voor meer informatie kun je bellen met Sandra Kuster 06 10201556. Je kunt ook een mail sturen naar kinderkledingbeursbemmel@gmail.com. Op onze site staat ook informatie voor vrijwilligers, verkopers en kopers vermeld, zie www.kinderkledingbeursbemmel.nl."

Jaarvergadering volkstuinvereniging Doornenburg

DOORNENBURG - De jaarvergadering van volkstuinvereniging Doornenburg wordt gehouden op dinsdag 17 januari om 20.00 uur en vindt plaats in de sacristie van de kerk (witte deur aan de zijde Pannerdenseweg).

Doordat er enige oudere hebben besloten om te stoppen, is er een aantal tuintjes vrijgekomen. Liefhebbers kunnen zich melden bij H. Drost: 0481/421566 of bij H.Gerdsen: 0481/424560.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 17 januari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 18 januari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 19 januari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Eerste seniorenmiddag TTV Essentia groot succes

BEMMEL - Op dinsdag 3 januari was er de eerste seniorenmiddag van TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers hebben tussen 14.00 en 16.00 uur een balletje geslagen in De Schaapskooi in Bemmel. Zowel de huidige leden als de tafeltennissers die er voor het eerst waren hadden het erg naar de zin.

Na dit grote succes zal er volgende week dinsdag natuurlijk weer een mogelijkheid zijn om een bal te slaan. Iedere 55+-er die interesse heeft om mee te doen is welkom. "Op deze manier kunt u in een ongedwongen sfeer contact hebben met leeftijdsgenoten en ook in beweging zijn. Mocht u interesse hebben dan zien we u graag vanaf dinsdag 10 januari op de dinsdagmiddagen. De introductiemaand januari zal nog gratis zijn. Daarna bedragen de kosten 10 euro per maand.

Los van deze activiteit is er natuurlijk ook de mogelijkheid om op vrijdagavond vanaf 20.15 uur te spelen in De Schaapskooi. Ook hier zien we u graag verschijnen."

Meer informatie is te verkrijgen op www.essentiabemmel.nl of via info@essentiabemmel.nl.

Kaarten pronkzitting van Kraonige Zwaone

HUISSEN - Op zaterdag 21 januari staat Huissen weer in het teken van de pronkzitting van SHCG De Kraonige Zwaone. Zoals gebruikelijk zal sporthal De Brink weer het toneel zijn van één van de hoogtepunten van het Huissens carnaval.

Om het niveau van vorig jaar minimaal te evenaren is weer een zeer divers en kwalitatief hoogstaand programma in elkaar gezet. Ook dit jaar zal zang, dans en met name de ‘buut’ weer centraal staan.

Naast een lach zal er ook ruimte zijn voor een traan. Het wegvallen van het Huusses Mins zal zeker een stempel drukken op de Pronkzitting. Haar jarenlange aandeel in de Pronkzitting van De Kraonige Zwaone zal niet onderbelicht blijven.

Wilt u de Pronkzitting bijwonen, dan kunt u eenvoudig via de webshop op de site van De Kraonige Zwaone: www.dekraonigezwaone.nl, kaarten bestellen. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Foto Van Eimeren in de Langestraat.

Vriendenkaart

Via de webshop kunt u ook in het bezit komen van een Vriendenkaart. Deze kaart geeft u niet alleen toegang de Pronkzitting en een gegarandeerde plaats in de zaal, maar biedt u ook toegang tot alle andere carnavalsavonden van De Kraonige Zwaone. Tevens ondersteunt u de als vriend alle activiteiten die De Kraonige naast haar traditionele zittingen organiseert. Hierbij moet u denken aan de aftrap op 11/11, Kindermiddag, Boel op Stelten, de seniorenpronkzitting, de optocht en allerlei culturele initiatieven die het Huissens Carnaval zo bijzonder maken. Daarnaast wordt u als vriend onderscheiden met de Vriendenorde.

Ingezonden brief

Tuinafval

De gemeente Lingewaard gaat een van haar betere services, het ophalen van tuinafval, fors beperken. Ik vind dit onbegrijpelijk, een service, die bij goede organisatie kostenneutraal kan worden uitgevoerd. Het tuinafval kan namelijk volledig hergebruikt worden.

De burgers met tuinen worden hierdoor gedupeerd en er staat niets tegenover. Het aantal keren dat het tuinafval wordt opgehaald gaat van 12 naar 4. De burgers met vooral de grotere tuinen, zijn vaak ouder, minder mobiel, (visueel) gehandicapt, en rijden minder of geen auto meer. Dit zijn echter wel de burgers die de hogere gemeentelijke belastingen en heffingen betalen. En zij doen hun best de tuinen goed bij te houden, mede in het belang van een nette gemeente. En dan heb je het gehele jaar door tuinafval en niet alleen in de lente en in het najaar.

Ik hoop dat de gemeente en de politiek haar verantwoordelijkheid neemt, en deze negatieve en burgeronvriendelijke wijziging zonder enige compensatie onmiddellijk ongedaan maakt.

Ben Maasman, Angeren

In een Oogopslag

woensdag 11 januari
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 14 januari
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering – Presentatieviering 1e Communicanten met Pastoor Peters en het kinderkoor Spetters

zondag 15 januari, 2e zondag door het jaar
10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het koor Exotherm

woensdag 18 januari
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huisen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Zwitserse Week zoekt gastgezinnen

BEMMEL - De Stichting Zwitserse Week zoekt gastgezinnen in Lingewaard en directe omgeving om Zwitserse muzikanten onderdak te verlenen in de week van 15 tot en met 22 juli.

Door de Internationale 4-daagse van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de Zwitserse Week Bemmel ontstaan. De Zwitserse Week in Bemmel, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen, is een jaarlijks terugkerend muzikaal cultureel gebeuren dat altijd in de derde week in juli plaats vindt. In deze week is een Zwitsers muziekkorps te gast in Lingewaard. De muzikale hoogtepunten vinden vooral plaats in Bemmel en Nijmegen.

Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. Deze muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastfamilies in de gemeente Lingewaard ondergebracht. Dit jaar komt ‘Harmonie Muziek Kriens’ met ongeveer 70 muzikanten naar Lingewaard.

"Door uw medewerking om deze Zwitserse muzikanten als gast op te nemen, kunnen wij deze muzikale traditie voor de 54e keer voortzetten. Voor meer informatie zie www.zwitserseweek.eu ook kunt u contact opnemen met Dini te Dorsthorst: 06 34336248 of e-mail bestuur@zwitserseweek.eu.

Schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2

Oplossing mailen voor 10 februari naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 3. De oplossing staat vanaf 11 februari op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

In een Oogopslag

woensdag 11 januari
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 14 januari
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering – Presentatieviering 1e Communicanten met Pastoor Peters en het kinderkoor Spetters

zondag 15 januari, 2e zondag door het jaar
10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en het koor Exotherm

woensdag 18 januari
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huisen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers in gemeente Lingewaard

LINGEWAARD - Stel je voor dat je in een vreemd land terecht komt, waar je de taal niet spreekt en je de regels niet kent. Wat zou het dan fijn zijn als iemand je wegwijs maakt! In Lingewaard worden enthousiaste vrijwilligers gezocht die vluchtelingen in hun gemeente willen ondersteunen bij het zetten van de eerste stappen in onze ingewikkelde maatschappij.

De werkzaamheden zijn uiteenlopend en divers. Er zijn mensen nodig die het leuk vinden om vluchtelingen te helpen met al het papierwerk dat op hen afkomt; het regelen van uitkeringen, verzekeringen, het geven van uitleg over instanties en het afhandelen van post en administratie. Maar ook als je het leuk vindt om vluchtelingen hun nieuwe woonomgeving te laten zien of vragen te beantwoorden tijdens spreekuren zijn we op zoek naar jou.

De tijdsinvestering is minimaal 5 tot 8 uur per week voor een langere periode. Er wordt gezocht naar mensen die houden van vrijwilligerswerk met veel verantwoordelijkheid en die goed kunnen communiceren.

Als vrijwilliger ben je onderdeel van een gemotiveerd team vrijwilligers en word je begeleid door een beroepskracht. Er is ruimte om (nieuwe) vaardigheden te ontwikkelen en je hebt de mogelijkheid om deel te nemen aan trainingen en cursussen. Je ontvangt een onkostenvergoeding en bent verzekerd tijdens werktijd.

Interesse? Zie je een rol voor jezelf weggelegd in de begeleiding van vluchtelingen? Of heb je meer vragen over de inhoud van het werk? Neem dan contact op met Melanie Jacobs, via mjacobs@vluchtelingenwerk.nl.

In 2018 een omvangrijk zonnepark langs de Lingewal in Bemmel?

Kronos Solar Projects uit München heeft zijn oog laten vallen op Bemmel. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Lingewaard maakt kans om een van de grootste zonneparken van Nederland binnen te gemeentegrenzen te krijgen. Het Duitse bedrijf Kronos Solar Projects wil op weilanden langs de Lingewal een zonnepark realiseren van maximaal 19 hectare. Een oppervlakte, die vergelijkbaar is met 38 voetbalvelden. Het zonnepark kan genoeg stroom leveren voor 3.000 huishoudens.

Wethouder Theo Peren van duurzaamheid vindt het initiatief ‘schitterend mooi’, maar om de energiedoelstelling te halen blijven windturbines in Lingewaard nodig. De gemeenteraad zit er bovenop. Voor mogelijk 3 turbines is er ruimte, zegt hij. De rijksoverheid wil dat duurzame energie groeit naar 14% in 2020 en 16% in 2023.

Kronos Solar Projects is een toonaangevende internationale ontwikkelaar van grootschalige zonneparken. De initiatiefnemer heeft na een struintocht door Nederland het oog laten vallen op grond die in eigendom is van een Bemmelse agrariër. Die wil het verkopen omdat er geen opvolger voor zijn boerenbedrijf is.
Wethouder Peren is vanaf vorig jaar zomer in gesprek met de grondeigenaar en de Duitse initiatiefnemer. Het waren positieve gesprekken, zegt Peren. Lingewaard is bereid om te faciliteren zodat de agrariër zijn grond kan verkopen en Kronos Solar Projects aan de Lingewal een zonnepark kan realiseren. De locatie is geschikt omdat op steenworp afstand een tussenstation voor hoogspanningsmasten staat waaraan het zonnepark zonder veel kosten gekoppeld kan worden.

De plannen bevinden zich in een prille beginfase, zo waarschuwt een gemeentelijke woordvoerder. Het streven is om het zonnepark in 2018 te realiseren.

Bridgeclub Doublet Bemmel

BEMMEL – De derde competitieronde bij bridgeclub Doublet Bemmel is inmiddels weer afgesloten.

Overtuigende winnaars waren Bianca en Maurice. Zij scoorden een percentage van 59.34 en ontvingen uit handen van de voorzitter de Jansen Totaalwonen wisselbeker met de bijbehorende bonnen. 2016 werd bij Doublet afgesloten met een zeer gezellige kerstdrive, die door de eigen leden was voorzien van een uitgebreid buffet. Niet alleen het buffet maar ook de prijzen voor de winnaars vielen in de smaak.

De uitslagen van de derde ronde zijn als volgt:

In de A-lijn werden Marian en Steef eerste met een percentage van 58,35%, tweede Sjoukje en Anton met 57.22%, gevolgd door Erik en Jaap met 54.55% en Adje en Sijan met 54,32%.

In de B-lijn scoorden Sonja en Riet als eerste 56.63%. daarna volgden Truus en Gerard met 55.60%, derde werden Riet en Leo met 53.76% en vierde Toos en Ria met 53.34%.

Deze paren promoveren naar de A.

In de C-lijn werden eerste Bianca en Maurice met 59.34%, gevolgd door Jos en Carel met 57.63%, derde Coby en Eef met 55.42% en Jolande en Gonny als vierde met 54.11%. Deze paren starten in de B-lijn.

"Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, tel 0481-462091, e-mail: jst.ariens@online.nl of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030."

De Kinkel heeft vacatures…

BEMMEL - Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel zoekt uitbreiding van het bestuur tot zeven leden. Nu De Kinkel is verbouwd, is ook de organisatie aan een nieuw uitdaging toe. In dat kader zoekt De Kinkel nieuwe bestuursleden.

"Wij denken vooral aan mensen die ervaring hebben op het gebied van PR/sociale media, communicatie en financiën. Maar vanzelfsprekend zijn ook andere enthousiaste mensen welkom."

Stichting De Kinkel is een non-profitorganisatie die zich de komende jaren, nog meer dan voorheen, gaat richten op haar kerntaken. Dat zijn het stimuleren en faciliteren van sociaal-culturele en maatschappelijke activiteiten in Bemmel en omstreken. "Wij huisvesten een 50-tal verenigingen en organisaties die van één van de 25 ruimten gebruik maken. De ontmoetingsfunctie van De Kinkel wordt verder uitgebouwd. Dit alles is voor het bestuur een mooie nieuwe uitdaging. Vind je het interessant en vooral ook leuk om je capaciteiten daarvoor in te zetten dan nodigt De Kinkel je uit om te reageren. Je kunt daarvoor contact opnemen met onze secretaris, Johan Hesselink, tel. 0481-465605 / email: jhesselink@freeler.nl."

"En heb je geen zin in een bestuursfunctie, maar draag je De Kinkel een warm hart toe en vind je het leuk om wat aan de Bemmelse gemeenschap bij te dragen? Dan zou je eraan kunnen denken om je als vrijwilliger voor De Kinkel in te zetten. Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor allerlei taken binnen De Kinkel. Voor meer informatie kun je terecht bij bedrijfsleider Albert ter Burg (info@dekinkel.nl, 0481 462202)."

Geslaagde kerstperiode in Zandse Kerk

HUISSEN - Stichting De Zandse Kerk kijkt terug op een druk bezochte kerstperiode in de Zandse Kerk. De kerststal en activiteiten hebben ook dit jaar veel bezoekers getrokken.


De afgelopen weken was de grootste kerststal van Gelderland een grote trekpleister in de Zandse Kerk. Veel bezoekers uit heel Nederland wisten de Zandse kerk te vinden; jong en oud, uit Huizen, Sint Oedenrode, Zelhem of gewoon uit Lingewaard. Ook scholen hebben de kerststal weer bezocht. Naast de kerststal waren ook de activiteiten goed bezocht. De kerstviering op kerstavond trok veel belangstelling en ook het concert op tweede kerstdag trok veel luisteraars. Daarnaast konden ook oude foto's van 't Zand bewonderd worden. Tijdens de kerststallentocht was ook de belangstelling groot.


Momenteel is de stichting in afwachting van de koopovereenkomst. Deze ligt bij het bisdom. De verwachting is dat deze maand de koop beklonken kan worden en de stichting kan beginnen met de missie om de Zandse Kerk te onderhouden en te vullen met activiteiten.

"Wilt u meet weten over stichting De Zandse Kerk, of wilt u ons helpen al vrijwilliger of als donateur? Mail ons of bezoek de website: info@zandsekerk.nl, www.zandsekerk.nl. Volg ons ook op Facebook."

Column

Revolutie

Dreig ik de digitale revolutie mis te lopen? Tijdens de logeerpartij afgelopen weekeinde, film ik met mijn vingerveegtelefoon de jongste kleinzoon. Hij ligt op een matras onder het werkblad op de naaikamer van oma. Dolle pret in 'zijn huisje'. Mijn pret is echter snel over. Met geen mogelijkheid krijg ik via de app het filmpje verzonden. Na een uur met stijgend chagrijn appen, appen mijn dochters op de familie-app doodleuk dat mijn bestand te zwaar is. Kan wel via YouTube, maar zover gaat mijn drang niet om internet op de vingerveegtelefoon te doorgronden. Toch slaat het van-niemand-internet zijn invloedrijke klauwen beangstigend om onze samenleving. De gekozen president Donald Trump communiceert via twitter. Bijna 19 miljoen volgers lezen de knotsgekke, maar invloedrijke tweets van de President-elect of the United States. De wereld bibbert bij elke Trump-tweet. Eén achterlijke tweet van Wilders met nepnieuws explodeert bij de nieuwshongerige media. Burgemeester Marianne Schuurmans waarschuwde al in haar nieuwjaarsrede haar burgers voor internet. We weten alles sneller, zijn beter geïnformeerd, maar het blijkt ook veel desinformatie te bevatten. Sociale media is volgens haar steeds meer een podium waar mensen zich ongenuanceerd over alles denken te kunnen uiten. Helemaal mee eens. Ik stuit ook op onzin en geneuzel. Daarom heb ik me verlost van Twitter. Wat een rust. Een jaar geleden was ik al gestopt met het volgen van de hallelujatweets van Marianne Schuurmans. Marianne is supertrots op haar inwoners van het mooie Lingewaard. Alles is fantastisch, zeer fraai, prachtig, veilig en mooi. Is ze in Angeren, dan is Angeren fantastisch. Op een gegeven moment was ik het op Twitter spuugzat. Met één muisklik, weg Marianne. Een Betuwnaar houdt niet van overdreven gejubel. Het gevaar ligt om de hoek dat het overkomt als naar de mond praten. Ja, geslijm. Tijdens de nieuwjaarsrede doet ze hetzelfde kunstje, maar dan via de microfoon. Er is geen ontkomen aan. Ik smacht naar digitale revolutie: escape.


Sjaak

Digitale fotografie bij de Open Academie te Bemmel

BEMMEL - Op maandag 28 januari a.s. start de cursus digitale fotografie van 19.00- 22.00 uur in het Cultureel centrum De Kinkel, van Ambestraat 1, 1e verdieping te Bemmel.

Ben je in het bezit van een digitale camera? Nu kun je in vier lessen voor een bedrag van € 79,00 tot een beter resultaat komen onder leiding van fotografe Marianne Schoonderbeek. Wil je van de automatische stand afstappen? Wil je leren hoe je daarmee betere foto's kunt maken? Wil je iets weten over witbalans en resolutie?

In vier lessen weet je hoe je camera werkt, hoe je tot betere resultaten kunt komen en hoe je de handleiding kunt lezen. Technische aspecten zoals witbalans, diafragma, sluitertijd, resolutie en lichtwaardes worden uitgebreid behandeld en ook mee geoefend. Via opdrachten ga je experimenteren met fotografische technieken zoals scherpte-diepte en vervaging van beweging en ga je keuzes maken uit je eigen werk. Tijdens de les ga je mee op een ontdekkingstocht in je eigen camera. Deze cursus is geschikt voor compact en spiegelreflex camera's.

Meer informatie op onze website: www.openacademie.nl

Wil je meedoen bel 0481-465705 of stuur een e-mail: info@openacademie.nl

Sneeuwpopjes maken

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert weer activiteiten. In het nieuwe jaar is ze gestart met regen, wind, natte sneeuw, gewone sneeuw, miezer, ijzel, vrieskou enzovoort.

Om de activiteiten van het nieuwe jaar te starten gaan we als eerst sneeuwpopjes maken. Sneeuwpopjes van sokken in allerlei leuke kleurtjes. Maak jouw mooiste sneeuwpop met lievelingskleurtjes en mooie diamantjes. Zaterdag 14 januari, tussen 10.00 en 13.00 uur. Meer informatie staat op: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Klanten kunnen week lang kiezen en via gratis sms-je stemmen! Wordt Huessensche Poort Optiek het beste bedrijf van Nederland?

HUISSEN – Wordt Polman Opticiens, waartoe De Huessensche Poort Optiek in Huissen en Ouwerling Optiek in Elst behoren, het beste bedrijf van Nederland uit 2016? Het bedrijf is reeds de beste onderneming in de optiek-branche. Deze maand gaat Polman Opticiens de strijd aan om ook nog eens de allerbeste onderneming van alle branches te worden. Daarbij hebben de klanten een heel belangrijke stem: via een gratis sms-je kunnen ze Polman Opticiens helpen aan de nominatie ervoor! Door een gratis sms te sturen: NBSA 7695 naar 4422 !

Elk jaar worden door de Nationale Business Succes Award Instituut de beste bedrijven van Nederland in specifieke branches gevolgd en waar relevant genomineerd voor de Nationale Business Succes Award. Deze parels van de economie en toonbeelden van ondernemerschap ontvangen de branche-award en komen in aanmerking voor de hoofdprijs: de jaarlijkse Succes Award.

SMS-stemronde: BSA 7695 naar 4422

Het kijkerspubliek speelt daarin een belangrijke rol: via een sms-stemronde worden vijf genomineerden met de meeste stemmen automatisch voorgedragen aan de finale-jury. Deze beoordeelt de kwaliteiten van de bedrijven, en welke bedrijven worden vereerd met de finaleprijs, of één van de sub-Awards.

De stemronde loopt van zondag 8 januari 14.00 uur tot aan zondag 15 januari 14.00 uur. Elke stem telt maar één keer. De vijf bedrijven met de meeste stemmen komen in de finale en maken kans op de Nationale Business Succes Award 2016. Sms dus NBSA[spatie]7695 naar 4422 !

De Succes Award wordt uitgereikt tijdens een speciale feestelijke gala-avond van het Instituut, die semi-live wordt opgenomen en een week later wordt uitgezonden in het programma De Succesfactor op RTL7. Naast de hoofdprijs worden ook 19 sub-awards uitgereikt, gebaseerd op diverse thema's zoals innovatie, beste werkgever, snelste groeier et cetera. De Finale Award Show 2016 vindt plaats in Studio 21 in Hilversum op donderdagavond 2 februari. De Nationale Business Succes Award 2016 zal worden uitgereikt door ex-premier Jan Peter Balkenende.

Meer informatie: www.polmanopticiens.nl en www.succesaward.nl.

Informatieavond OBC Bemmel 17 januari

Foto: Helen de Bruijn

BEMMEL - Op dinsdagavond 17 januari verzorgt het OBC Bemmel een speciale informatieavond voor leerlingen, ouders/verzorgers. Tijdens deze avond worden het vwo, tweetalig onderwijs (TTO) havo en vwo, Sportklas havo, vmbo-t Lifestyle en Versterkt Talenonderwijs Duits extra belicht. Het programma start om 19:00 uur op zowel de vmbo-t locatie (De Essenpas) als op de havo-vwo locatie (De Heister).


Het vwo van OBC Bemmel heeft een uitdagend programma met onderzoeksprojecten gericht op Talent, Onderzoek en Praktijk. Dit noemen zij ook wel de TOP-projecten. Het veelzijdige programma biedt leerlingen veel keuzemogelijkheden op het gebied van onder andere techniek, natuur, wereldhandel, milieu, talen, kunst, cultuur en de eigen omgeving.

Tweetalig onderwijs (TTO)
OBC Bemmel is een echte specialist in tweetalig onderwijs, voor zowel vwo als havo. Met het senior TTO certificaat en de uitzonderlijk goede resultaten draait de school mee in de top van Nederland.

Vmbo-t Lifestyle en VTO Duits
Jongeren die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, een gezonde leefstijl en alles wat daarbij komt kijken, komen zeker aan hun trekken met dit programma. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om op het vmbo-t Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits te volgen. De leerlingen krijgen een verdiepend programma aangeboden, waarbij het spreken van de Duitse taal en 'feeling' krijgen met de Duitse cultuur de volle aandacht krijgt.

Sportklas havo
Op de havo kunnen leerlingen het speciale programma Sportklas havo volgen. Dit is een programma waarbij het accent ligt op extra sporten gecombineerd met het ontwikkelen van vaardigheden.

Informatieavond en open dag

Tijdens de informatieavond zijn er voorlichtingsrondes voor ouders en voor leerlingen. Bezoekers kunnen ook gesprekken voeren met leerlingen en docenten. De informatieavond zal plaatsvinden op dinsdag 17 januari om 19.00 uur in de aula van OBC Bemmel, locatie de Heister (havo/vwo) en op de Essenpas (vmbo-t). Daarnaast zijn geïnteresseerden van harte welkom tijdens de open dag op zaterdag 28 januari vanaf 10:00 tot 15:00 uur. Voor meer informatie kan men terecht op www.obc-bemmel.nl.

Gratis proefles bij Zepplinn Start beeldhouwen, bronsgieten introductielessen

DOORNENBURG - Creatief centrum Zepplinn Zin in Vormgeving in Doornenburg start in januari weer met de nieuwe seizoenscursussen: beeldhouwen, bronsgieten, boetseren.

Mensen die eerst willen kijken of het hen ligt, kunnen gebruik maken van gratis proefles op 16, 17, 18 januari 19.30 tot 22 uur of 17 en 19 januari van 9.30 tot 12 uur.

Daarna kun je kijken of je door wilt gaan tot eind april. Iedereen werkt individueel aan zijn eigen werkstuk, binnen een groep van 6 tot 14 cursisten. Je werkt in je eigen tempo en aan je eigen onderwerp. Je krijgt optimale begeleiding van Marjo Wiltingh en of Jos Janssen. De cursus is voor iedereen, voor beginners en gevorderden!

Bronsgieten is een langer proces. Er wordt gestart met boetseren. Alle technieken worden uitgelegd. Op een aparte tweedaagse kun je, je werkstukken eventueel laten gieten. Ook bedrijf of familie-uitjes aan groepen op afspraak. In 3,5 uur wordt er dan een beeldhouwwerkje in steen gemaakt en neemt iedereen zijn eigen beeldje mee naar huis.

De houtkachel brandt in het ruime atelier, koffie, thee en koekjes staan klaar. Kosten voor hele cursus van 15 lessen 247,50 euro exclusief materialen. Voor meer info en opgave: www.zepplinn.nl voor opgave of vragen 0481 434988.

Jeugdtoernooi Herveld Open Darts

HERVELD - Na het succes van de eerste editie, organiseert Herveld Open Darts de 2e editie van dit toernooi met vier toernooien in het weekend van 21 en 22 januari.

De organisatie van het MHG Regiobank Open jeugdtoernooi is erin geslaagd om de tweede editie van dit toernooi officieel toe te voegen aan de WDF kalender. Dat betekent dat er door de jeugdspelers op dit toernooi WDF-punten te verdienen zijn. Dit is een belangrijke stap om het jeugdtoernooi groter aan te pakken en nog belangrijker te maken. Niet alleen voor de Nederlandse jeugd, maar ook voor de internationale jeugd.

Op zaterdag 21 januari gaan ze om 12.00 uur uitmaken wie de beste jeugdspeler is. Entree voor dit toernooi is 5 euro bij voorinschrijving en 7,50 euro aan de tafel. 's Avonds is het om 19.30 tijd om te kijken wie er bij de heren dit jaar met de eer en 1000 euro naar huis gaat. Bij voorinschrijving via de website betaal je 10 euro. Bij inschrijving aan de tafel betaal je 15 euro. Ook is er een apart toernooi voor de dames die op dezelfde tijd kunnen strijden voor de hoofdprijs van 250 euro. Inschrijfgeld is hetzelfde als bij de heren, 10 euro bij voorinschrijving en 15 euro aan de tafel.

En als je op zondag 22 januari nog tijd en zin hebt, kun je naar het koppeltoernooi dat om 13.00 zal starten. Bij dit toernooi is het inschrijfgeld het prijzengeld. Per koppel betaal je 15 euro bij voorinschrijving en 20 euro aan de tafel. Voor direct inschrijven en meer informatie, ga naar www.herveldopendarts.nl.

Tweestroom start tweede helft seizoen

GENDT - Tweestroom-DS4 spelen thuis tegen Tweestroom-DS2 hun eerste wedstrijd in het nieuwe jaar. Gezien de ranglijst moesten de dames-DS2 hun klasse hier tonen. In de 1ste set bleven de dames-DS4 tot het 13de punt goed bij de les; helaas geen set overwinning.

De 2de en 3de set waren Dames-DS2 duidelijk et beter team. In de 4de set kwamen van dames-DS4 goed terug, maar niet genoeg voor de setwinst.(0-4)(15-25/11-25/10-25/17-25)

Ook de jongste leden van Tweestroom, de miniteams gaan hun eerste toernooi dagen weer beginnen en wel op zondag 15 januari voor nivo 4-5-6 in sporthal Walburgen van Gendt.

U kunt vanaf 10.00 uur komen kijken naar de wedstrijden. De laatste wedstrijden beginnen rond 14.30 uur. De teams op nivo 1-2-3 spelen hun wedstrijden op zondag, 22 januari bij Touche in Dreumel.

11 / 20

12 / 20

13 / 20

Fotoclub Lingewaard: waarin een klein dorp groot kan zijn...

De allermooiste foto's op een rij...

ANGEREN - Het dorp Angeren, niet groot, niet klein, maar toch heel groot op een bepaald gebied. Er is een club met enthousiaste leden die als hobby fotografie hebben, mag ik voorstellen: Fotoclub Lingewaard.

Fotoclub Lingewaard is een initiatief van Yvonne van Hoorn en Kees Stoffels, deze twee hebben een heel brede kennis van fotografie, niet alleen het fotograferen in al zijn vormen, maar ook de apparatuur daarvoor benodigd. Yvonne en Kees wilden hun kennis delen met andere hobbyfotografen, je kunt tenslotte van elkaar leren. De club is nu ongeveer drie jaar oud.

Al het begin is moeilijk, de club kwam langzaam op gang, maar is inmiddels aan een groeispurt bezig. Er kloppen af en toe mensen op de buitendeur die naar binnen willen en mee willen gaan met de koers die de fotoclub nu heeft. Een citaat van Elliot Erwilt (fotojournalist): een foto moet naar gekeken worden, niet over verteld worden.

Zo af en toe moet je eens iets van je laten horen, in ons geval iets van je laten zien. We zijn richting Nijmegen gegaan, aan de Lentse zijde van de Waal waar zoveel objecten zijn gebouwd, een walhalla voor fotografen. De opdracht was simpel: maak de mooiste foto! Per deelnemer is de mooiste opname gekozen, is er een mooie lijst omheen gedaan en hangen deze foto's sinds 4 januari in het dorpshuis Angeren, onze eerste expositie.

"Ik nodig u uit om te komen kijken, maar let op, het dorpshuis is niet altijd open (kijk op de website). Er ligt ook een mooi boekje, waarin men een reactie kan achterlaten over de foto's die worden geëxposeerd", Frits Botterblom.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 15 januari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze viering zal ds. A. Rooze voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen zijn welkom.

'Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang'

HUISSEN - Op de zevende scheppingsdag stond God op en riep ‘goedemorgen zevende dag. Jou noem ik sjabbat. Wil je weten wat ik vandaag ga doen? Nou spits je oren. Vandaag ga ik niks doen. Helemaal niks. Vandaag ga ik van mijn nieuwe uitzicht genieten.’ De zevende dag eindigt niet met ‘en zie het was goed’. De zevende dag wordt niet afgesloten maar krijgt alle tijd, tot in eeuwigheid.

Een mens leeft niet om te werken, maar werkt om te leven. Een mens moet van ophouden weten. Dat is precies wat sjabbat betekent: ‘staken! Stop! Sta eens stil.’ Aandacht vereist dat je stil staat bij wat er is. Wat er nu is. ‘Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang’ schreef Bertold Brecht. Een zondagse viering is een manier om tot rust te komen. We moeten niet alleen aan de kerk en het geloof werken, er aan toevoegen (onze opgave). We moeten er ook van genieten, ontvangen (de gave). Niet alleen inspannen, ook ontspannen. Ruimte maken voor stilte, bezinning. Niet te veel woorden. Elkaar nabij zijn in ons persoonlijk leven. Momenten van bezinning, aandacht voor de stem van je hart en ziel. Tijd voor elkaar als het stil wordt. Als het leven zich verhardt. Gesprek met jezelf. Bron van leven. Rust en stilte om elkaar te verstaan, jezelf op het spoor te komen. Stilte is een tweestemmig lied waarin God en mens elkaar raken (Bron: Sjaloom! Nr. 1, 2016, ds. Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 15 januari 10.00 uur, voorganger ds. Jan ter Avest, Arnhem. Nieuwsgierig? Kom langs. Iedere zondagmorgen 10.00 uur en vrijdagmiddag van 14 tot 16 uur is de kerk open. Welkom!

Vergadering Sint-Sebastianus

GENDT - Op 29 januari vindt rond 11.30 uur de algemene ledenvergadering van schuttersgilde Sint-Sebastianus plaats in Providentia. Dan wordt er teruggekeken op het afgelopen jaar en worden de activiteiten voor het nieuwe jaar toegelicht.

Voorafgaand aan de algemene ledenvergadering is er een schuttersdienst verzorgd door parochie De Levensbron en met medewerking van de jeugdband, de drumfanfare en het gilde van Sint-Sebastianus. Deze schuttersdienst zal plaatsvinden in de theaterzaal van Providentia, aanvang 10.00 uur, en is voor alle inwoners van Gendt gratis toegankelijk (vol is vol). Na de dienst kan er nog wat gedronken worden in de foyer van Providentia en zal de theaterzaal verbouwd worden tot vergaderruimte voor de algemene ledenvergadering.

Agenda algemene ledenvergadering:
1. opening;
2. vaststellen agenda;
3. korte toelichting notulen algemene ledenvergadering 2016 en het algemeen jaarverslag 2016 die ter inzage liggen bij het secretariaat;
4. financieel verslag door de penningmeester;
5. bestuursverkiezing;
Tijdens de algemene ledenvergadering zijn de bestuursleden Fred van Heck (voorzitter), Guus van Logtestijn en Hans Leenders aftredend en herkiesbaar.
6. mededelingen;
7. rondvraag;
8. sluiting.

"Wij nodigen iedereen van harte uit voor het bijwonen van deze schuttersdienst en wij nodigen in het bijzonder al onze leden uit voor deze dienst met aansluitend onze algemene ledenvergadering."

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op woensdagavond 25 januari verzorgt wereldreiziger Kees Terlouw een leuke avond bij Vrouwenvereniging Haalderen over Ierland.

Hij laat vele mooie beelden zien van dit prachtige land. Aanvang 20:00 uur in De Tichel.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 15 januari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10.00 uur. In deze viering zal ds. A. Rooze voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen zijn welkom.

De Zonnebloem Huissen weer van start

Foto: Marijke Slootman

HUISSEN - Gastvrij ontvangen door De Valom, werd onze eerste middag in het nieuwe jaar, voor zo'n honderd mensen weer een daverend succes.

Toneelgroep Jong Belegen had er zin an! Ik zag bij een van onze gasten de tranen over de wangen lopen van het lachen. Zo komisch was het stuk, over normale mensen die het nogal 'hoog in de kop' hadden. Met heerlijke oliebollen en appelflappen bij de koffie, van Jumbo werd de middag compleet gemaakt.

De organisatie is alle vrijwilligers dankbaar, die zich ook dit jaar weer belangeloos willen inzetten voor hun medemensen.

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op woensdagavond 25 januari verzorgt wereldreiziger Kees Terlouw een leuke avond bij Vrouwenvereniging Haalderen over Ierland.

Hij laat vele mooie beelden zien van dit prachtige land. Aanvang 20:00 uur in De Tichel.

Rommelmarkt in Sancta Maria

HUISSEN - Op zondag 22 januari wordt vanaf 12.30 tot 15.00 uur in Sancta Maria, Helmichstraat 22 in Huissen, een grote rommelmarkt gehouden.

Op de rommelmarkt is een diversiteit aan meubilair, tweedehands serviesgoed en ander bruikbaar huisraad. Maar ook schilderijen, en veel andere leuke hebbedingen.

Het is echt de moeite waard om op deze zondagmiddag een bezoek te brengen aan het oude Sancta Maria. Want zo noemen we dat inmiddels. Het gebouw wordt immers spoedig afgebroken. Daarvoor in de plaats komt een moderne woonvorm terug voor de bewoners van Sancta Maria, dat onderdeel is van RijnWaal Zorggroep.

Op het moment dat de rommelmarkt plaatsvindt zijn de bewoners van het pand verhuisd naar het Stadhues. Maar wat is leuker dan nog even het gebouw in te lopen wat altijd het straatbeeld heeft bepaald.

"En wat de opbrengst betreft; dat krijgt een goede bestemming. Met het geld gaan we nieuwe materialen aanschaffen ten behoeve van welzijnsactiviteiten voor de bewoners."

Judoka’s Bushi Arnhem ontwikkelen zich positief

ARNHEM - Op het Top judotoernooi Haarlemmermeer waren er mooie sportieve prestaties en een mooi meetmoment voor de judoka’s van Bushi Arnhem.

Het laatste toernooi van 2016 werd het negende internationale Top Judotoernooi Haarlemmermeer. Zestien wedstrijdjudoka’s van -12 jaar of -15 jaar van budovereniging Bushi Arnhem namen deel aan het goed bezette judotoernooi. Er is flink gestreden en geknokt door de judoka’s. Dat resulteerde in totaal vijf podiumplaatsen: De Huisense Daan Radier (eerste), Faye Tempel en Faye Hensen (tweede), Danée Roos en Stan Heg (derde).

Zondags was het judotoernooi voor -17 jaar. Deze toernooidag is tevens een nationaal meetmoment voor het internationale kwalificatie traject 2017 van de JBN. Een extra motivatie voor de judoka’s om te laten zien wat ze waard zijn. De elf deelnemende talenten van Bushi Arnhem konden goed mee komen op dit hoge niveau. De prijswinnaars waren Koen Heg (kampioen), Noer Zouaidia en Victor van Gerven (zilver) en Amber van Workum (brons).

3-Oever Festival 2017 al volop in voorbereiding

REGIO - Tijdens het derde weekend van september vindt in de Gelderse Poort weer het 3 Oever Festival plaats. Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Tijdens dit 3-daagse festival is het gebied rondom de Kop van Pannerden, met daarbij grote delen van de gemeenten Berg en Dal, Rijnwaarden, Zevenaar en Lingewaard, onderdeel van één groot festivalterrein.

De rivieren, uiterwaarden, dijken en dorpen worden gevuld met optredens, met exposities, met verhalen. De bezoekers gaan van plek naar plek om natuur en cultuur te proeven, in een unieke mix.

Het 3 Oever Festival is een samenwerking tussen kunstenaars, verenigingen, onderwijs, ondernemers en bezoekers. Samen maken ze dit weekend tot een onvergetelijke belevenis. Tenminste, als er voldoende mensen meedoen. Afgelopen jaar bleek het festival vele mooie momenten te bieden. Dit jaar worden de bewoners in en rond het festivalgebied nog uitdrukkelijker gevraagd mee te doen.

Vrijwilligers zijn nodig om plannen uitgevoerd te krijgen. Wie wil er bijvoorbeeld mee als fietsgids voor een ontdekkingstocht over de 3 oevers, langs verschillende podia? Wie wil er helpen om op hele speciale plaatsen in het landschap voorstellingen mogelijk te maken? Wie wil er helpen om routeborden te plaatsen? Welke muziek- of toneelverenigingen hebben zin om, samen met andere verenigingen of professionals, speciaal voor het festival optredens te bedenken? Dit zijn slechts enkele mogelijkheden.

Samen kan hier iets moois ontstaan. Voor meer informatie: mail info@3oeverfestival.nl , bel Servaas Beunk (06 46151597) of kijk op www.3oeverfestival.nl.

Gezellig midwintertoernooi bij tennisvereniging Huissen

HUISSEN - Omdat we zin hebben in een gezellig toernooi, omdat de winters zacht zijn, omdat de banen er ook in januari prachtig bij liggen, omdat we ons wedstrijdritme ook in de winter op peil willen houden, omdat het nog vier weken duurt voor het carnaval is én omdat we dat weekend niet gaan skiën.

Omdat er redenen genoeg zijn verzorgt tennisvereniging Huissen op vrijdag 27 januari een tennistoernooi voor alle seniorleden. Het toernooi begint om 19.00 uur. Wedstrijden worden gespeeld in dubbels en op basis van je niveau. Een eerste ronde van 45 minuten start om 19.30 uur waarna nog twee rondes van 45 minuten volgen.

Na afloop is er in het clubhuis volop ruimte voor muziek, amusement, dans, hapjes, drankjes en een spannende verloting met prijzen.

Meer informatie over deelname aan het toernooi en over tennisvereniging Huissen staat op www.tvhuissen.nl.

De Brouwer wint 25e pistoolnacht van Bemmel

Foto: Frank Streng Van links naar rechts: Eric Rietjens;Koos Janssen; Gerjan de Brouwer; Con Hovelings;Larissa Hovelings

BEMMEL - Na een spannende strijd om de Studio Stens Wisselbokaal van STP Modeling trok Gertjan de brouwer aan het langste eind. Na tien uur strijd was het verschil tussen Gerjan de Brouwer en Con Hövelings maar drie punten. Dat was de opmaat voor extra spanning bij beide schutters voor de laatste 2 uur.

In het laatste uur van deze zware nacht liet Hovelings wat punten liggen en won De Brouwer uiteindelijk met acht punten verschil voor de vijfde keer de wisselbokaal. Eric Rietjens volgde op respectabele afstand en werd derde. Eerste dame Larissa Hövelings is op een vierde plaats geëindigd in een veld van 22 schutters

Bij het onderdeel opgelegde pistool waren er vijf deelnemers, Het was al snel duidelijk dat Koos Janssen een klasse apart is op dit onderdeel. Na vier uur schieten was het verschil met de achtervolgers al 32 punten. Spannend tot het eind was de strijd tussen Theo Lamers en Wim Sterling om plaats 2. Na tien uur schieten was het verschil maar zes punten. Uiteindelijk wist Theo Lamers als tweede te eindigen. Bart Wolters kreeg een aandenken aan zijn 25e deelname, Theo Lamers voor zijn 20e . Als sponsor van deze pistoolnacht het Alphons Stens voor iedere deelnemer een speciale uitgave van de zogenoemde veiligheidsvlag voor het luchtpistool.

Na afloop stond de schaal met haring weer klaar van sponsor Visspeciaalzaak Pouwels uit Nijmegen, wat de 22 schutters en ondersteunde leden tijdens deze nacht bijzonder konden waarderen.

Nieuwjaarsconcert met The Storyville Jassband

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg en de Storyville Jassband: een spannende combinatie! Op zaterdagavond 14 januari opent het kasteel haar deuren voor Classic Jazz. De prachtige, historische ridderzaal heeft al eerder bewezen zeer geschikt te zijn als concertpodium.

Meestal is die zaal benut voor het presenteren van klassieke muziek. Nu is de beurt aan de Storyville Jassband om hier een nieuwjaarsconcert te geven. The Storyville Jassband heeft in de loop der jaren elf cd’s uitgebracht waaronder acht onder het bekende Timeless Label.

De band is blij dat ze haar muziek mag maken; muziek die echt swingt en gebracht wordt met een aanstekelijk enthousiasme. Met dit concert maakt het bestuur van de stichting Vrienden van kasteel Doornenburg een start met het verbreden van het muzikale aanbod in het kasteel.

Er zijn inmiddels al veel reserveringen. "Wilt u aanwezig zijn tijdens deze avond vol met swingende muziek dan is reserveren van belang." Classic Jazz in het kasteel! Spannend! Van 20.00 tot 23.00 uur. De entreekosten bedragen 15 euro. Reserveren kan via het emailadres aan het kasteel: administratie@kasteeldoornenburg.nl of 06 10395449.

Buurtzorg tien jaar

DOORNENBURG - Op donderdag 22 december vierde Team Buurtzorg Doornenburg 1 het heuglijke feit dat Buurtzorg 10 jaar bestaat.

Het team had hiervoor de cliënten met hun partner, kind of vriendin, uitgenodigd om samen te genieten van een optreden van De Oranjeman. Hij zong allerlei bekende liedjes en begeleidde zichzelf daarbij op de gitaar. De mensen zongen veel liedjes uit volle borst mee en er werd zelfs een dansje gewaagd. Het werd een heel gezellige boel, al genietend van een hapje en een drankje.

Na afloop kregen de mensen het boek 'Tien jaar Buurtzorg' mee. Kortom, een geslaagde middag.

Bridgen in Angeren

ANGEREN - Wie op maandagmiddag ontspannen en gezellig wil bridgen kan terecht in het Dorpshuis in Angeren.

Vooraf aanmelden is niet nodig. "Elk paar dat op tijd binnen is, kan tegen betaling van een vergoeding van 3 euro per paar met ons mee bridgen. We beginnen om 13.30 uur en spelen 6 tafels van 4 spellen. Ook voor thuisbridgers is dit een mooie gelegenheid om met andere bridgers kennis te maken en de uitslag met anderen te vergelijken. De uitslagen komen elke maandagavond op www.antonrouwhorst.nl waar je kunt zien hoe je bridgeresultaat is in vergelijking met de andere spelers."

De organisatie van deze bridgemiddagen staat onder de vlag van de Stichting Active Senioren Angeren. "Loop gerust eens een keertje binnen en kijk of dit wat voor je is."

In Gendt: lezing over humanisme en islam

GENDT - Op donderdagavond 19 januari zal de heer E. Odaci een lezing houden in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan 12. De aanvangstijd is 20.00 uur.

Odaci is de oprichter van de stichting Humanislam (www.humanislam.com). Over humanislam zegt hij zelf: "De mens vormt voor mij het begin-, middel- en eindpunt van de godsdienst." Vanuit de verschillende tradities van de islam zal hij ingaan op de actualitiet van spiritualiteit en engagement, en dat toegespitst op het denken over sharia en de universele verklaring van de rechten van de mens. De berichten die de media halen, prenten de hoorder doorgaans in dat deze twee op gespannen voet met elkaar staan. Islam en democratie, gaat dat wel samen? Nader bezien blijken sharia, in zijn oorsprong en bedoeling, en de rechten van de mens elkaar veel nader te komen dan het westerse wereldbeeld vaak voor mogelijk houdt.
De toegang is gratis. Allen zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Eska huldigt jubilarissen

Foto: Bart Braam

BEMMEL - Op maandag 2 januari heeft Eska Bemmel haar nieuwjaarsreceptie gehouden. De avond werd druk bezocht door leden, ere-leden, partners en ouders. Ditmaal was de receptie in een nieuw jasje gestoken: er werd ook een kort optreden verzorgd.

Sinds enkele maanden is Eska bezig met vernieuwing van haar repertoire en de eerste drie nieuwe nummers werden ten gehore gebracht aan alle aanwezigen. Hierna volgde het officiële gedeelte, waarbij aftredend voorzitter Hans Gradussen voor de laatste maal het woord nam. Dit jaar werden er vier jubilarissen gehuldigd: Cor Grasmeijer, Marjo Gradussen en Bas Gradussen, allen voor 12 ½ jaar lidmaatschap en Harry Lintsen ontving een speldje en oorkonde voor 40 jaar bewezen diensten.

Tevens werd Bart Braam in het zonnetje gezet, omdat hij Eska bij elke gelegenheid op de gevoelige plaat vastlegt. Er werd door de voorzitter nog kort teruggekeken op een goed verlopen 2016 waarbij Eska met vele nieuwe (jeugd)leden flink aan de weg getimmerd heeft. Er wordt dan ook positief uitgekeken naar 2017, met nieuwe nummers en naar verwachting een groeiend aantal optredens.

't Zeuvende oliebollentekort

BEMMEL – Plotseling was de oliebollenkraam verdwenen, zonder boodschap, het trouwe oliebollen- en appelflappenpubliek al zoekende achterlatend. Daarvoor willen de mannen van 't Zeuvende hun excuses aanbieden.

Ter plekke had een bord moeten staan: 'Wij zijn uitverkocht, dank voor het vertrouwen.' Oudejaarsmorgen ging tegen 10.45 uur de laatste zak over de toonbank en vertrok de kraambus. Het succes van de biobollen en -flappen was zo groot, dat de vraag het aanbod overtrof. Er was 200 kilo bloem doorheen gegaan, misschien hadden daaruit een paar honderd bollen meer gebakken kunnen worden, als Jan de molenaar had aangegeven, dat het beslag van de rijkere biobloem met een langere rijstijd, iets meer product oplevert. In dat geval hadden we u een kwartier later in de kou laten staan.

Enerzijds dus dank voor uw vertrouwen in de beste oliebollen en appelflappen van Bemmel en omstreken, maar ook excuses voor de verdwenen kraam.

Expositie in Kerkje Persingen

Van links naar rechts: Edu Gijsbertse, Cynthia van Ginneke en Barbara Koornneef

PERSINGEN – Het Duivense schilderscollectief exposeert op zaterdag 21 en zondag 22 januari in het Kerkje van Persingen, van 11.00-17.00 uur.

Cynthia van Ginneke uit Arnhem, Barbara Koornneef uit Huissen en Edu Gijsbertse uit Duiven tonen hun brede scala aan schilderwerken, waarin 'water in verschillende verschijningsvormen', 'alledaagse mensen en objecten in een ongebruikelijke setting' en 'een diversiteit aan onderwerpen en technieken' worden verbeeld.

De drie trekken artistiek al jaren met elkaar op en werken samen met veel passie, stimulans en het leren van elkaar. Alle drie de kunstenaars zijn aanwezig om aan belangstellenden hun schilderwerken nader toe te lichten. Het kerkje ligt aan de Persingsestraat 7 in Persingen.

18 / 20

Hiep Hiep Hoera
Onze kleinzoon Kian wordt op 15 januari 3 jaar.
Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Opa Gerard en Oma Ria

Werkelijk niemand die het ziet,

maar haar tachtigste verjaardag

ligt in het verschiet!

(o)ma, wij houden van jou xxx

Jij zegt: 'De beste tied hewwe gehad',

Ik zeg: 'Die mot nog komme lieve schat!'

Sarah is wel onderweg, maar onthou

wat ik je zeg. Liefs van je zus xxx

Ingezonden brief

Het ging zo snel

Een nabestaande vertelt hoe een vrijwilligersorganisatie kosteloos kwam waken.

Vorig jaar overleed onze lieve moeder. Ons gezin bestaat uit ouders met vijf kinderen. Wij hebben in de laatste fase van mama's leven dag en nacht gewaakt. Dat ging ten koste van onze eigen gezondheid. De roosters die we maakten kregen we op een gegeven moment niet meer dicht. En onze vader wilde in de terminale fase van moeder graag even naar een broer van hem, die 80 jaar werd.

Een thuisorganisatie kwam dagelijks voor o.a. verpleegkundige handelingen. Die thuisorganisatie vertelde ons over VPTZ. Wat waren we blij dat we daarover hoorden! We keken op de website vptz-betuwe.nl. Speciaal ervoor opgeleide vrijwilligers konden delen van 24/7, dus overdag, 's avonds en zelfs 's nachts zonder kosten bij onze moeder komen waken.

Mijn vader kon boven beter slapen en wij kregen iets meer ruimte in de roosters.

Geweldig lieve mensen van VPTZ kwamen en waakten bij onze moeder, alsof het hun eigen familielid betrof.

De coördinator van VPTZ kwam binnen enkele uren, nadat er was gebeld. Een eenvoudige intake volgde en we hadden vrijwel meteen hulp.

We kunnen het iedereen aanraden om alvast VPTZ te onthouden.

Informatieavond 'Duurzame aanleg A15'

LINGEWAARD - Het ontwerp Tracébesluit ten aanzien van het doortrekken van de A15 ligt momenteel ter ondertekening bij minister Schulz. Het tracé zoals dat nu voorligt is, vanuit het oogpunt van bewoners in het betreffende gebied, niet de gewenste uitvoering als het gaat om een duurzame inpassing in het landschap.

Met de aanleg van de Betuwelijn is er in het verleden gekozen voor een tunnel en in de huidige plannen voor de doortrekking van de A15 is er gekozen voor een doortrekking met een brug. Een vreemde keuze, daar de uitgangspunten o.b.v. de milieuwetgeving niet of nauwelijks veranderd zijn. Dat er een oplossing gevonden moet worden voor een betere toekomstige verkeersafwikkeling in ons gebied is duidelijk, echter dat kan en mag niet gebeuren met een te zware belasting van het milieu en leefomgeving. Daarom is er nog een initiatief genomen vanuit diverse bewonersgroepen om het Tracébesluit zoals dat nu voorligt van tafel te krijgen. De laatste kans hiertoe is om na de ondertekening van het Tracébesluit de gang naar de raad van State te nemen en daar de gevolgde procedures nog eens kritisch te laten toetsen. Als bewonersgroepen zijn we er van overtuigd dat we hierin nog een gedegen kans van slagen hebben.

Onder het motto 'Samen sterk' hebben bewonersgroepen vanuit de Liemers en Lingewaard de handen ineengeslagen. Strijdbaar Angeren is daar als afgevaardigde partij uit Angeren ( en Lingewaard) bij aangesloten. Er is een nieuwe stichting opgericht 'Duurzame aanleg A15', die een aantal acties heeft voorbereid om het initiatief te laten slagen. Er zijn contacten gelegd met een gerenommeerde advocaat (Robert van der Velde) die ervaring heeft met dergelijke projecten en van mening is dat hier mogelijkheden liggen. De media is opgezocht en een crowdfundingsactie is gestart om de benodigde gelden bij elkaar te krijgen om de juridische procedure te kunnen doorlopen.

"Om u verder bij te praten over dit initiatief, het doel en de acties nodigen wij alle bewoners van Lingewaard uit voor een informatiebijeenkomst op woensdag 18 januari om 19.30 uur in het dorpshuis in Angeren. Komt allen en laat zien en horen dat u geeft om uw leefomgeving en dat een meer duurzame inpassing van de doortrekking van de A15 een absolute noodzaak is. Het is een laatste kans, laten we die benutten!"

Doneren om het initiatief van de stichting 'Duurzame aanleg A15' te ondersteunen en daarmee de juridische procedure te kunnen bekostigen kunt u nu reeds al doen. Ga naar www.whydonate.nl (zoek op A15) en doneer!", aldus het bestuur Strijdbaar Angeren, lid van de stichting 'Duurzame aanleg A15'.

Rugby Club Betuwe lift mee met groei Rugby Nederland

BEMMEL - In de laatste zes jaar is het aantal jeugdleden binnen Rugby Nederland met circa 70 procent gestegen, bij Rugby Club Betuwe uit Bemmel steeg het aantal leden onder de 18 van 15 op 01 januari 2012, naar meer dan 50 aan het begin van dit jaar.

Om de jeugd nog verder te kunnen laten groeien, is er voor het eerst in de geschiedenis van de club een jeugdcommissie opgericht. Ouders van jeugdleden nemen hierin, onder leiding van een van de ouders, het voortouw. Het maken van rijscherma's, het eens in de vier weken organiseren van TBM-dagen (voor de leden van 6 - 11 jaar) waar meer dan 250 rugbyers uit het hele land per keer aanwezig zijn, organisatie van het jeugdkamp et cetera. Maar zonder de trainers, die twee keer per week op vrijwillige basis klaarstaan van de jongens en meiden tot 18 jaar, kan onze jeugd uiteraard niet bestaan.

De populariteit van rugby is enorm toegenomen door het respect dat rugbyers op het veld naar elkaar laten zien, maar ook richting de scheidsrechter, de grote diversiteit van het spel (zowel grote / kleine / zware / llchte / langzame en snelle spelers zijn noodzakelijk), maar ook het plezier dat de leden uitstralen op veld.

"Ook interesse in rugby? Houd dan Hét Gemeente Nieuws de aankomende tijd goed in de gaten, want in februari en maart zullen er weer introductietrainingen plaatsvinden. Maar als je nu al wil beginnen.... jeugd van 6 - 11 jaar traint op dinsdag en vrijdag van 18.30 - 19.30 uur, jeugd van 12 - 18 jaar dinsdag van vrijdag van 19.00 - 20.00 en de senioren iedere dinsdag en vrijdag van 20.00 - 21.30 uur op ons veld aan het Drieske in Bemmel (naast het OBC Junior College)."

Film 'Spotlight' bij Top

BEMMEL - Een spannende Amerikaanse thriller in de Theaterkerk. Winnaar van de Oscar voor de beste film! Spotlight vertelt het grootste schandaal van de Rooms-Katholieke kerk van de afgelopen eeuwen.

Spotlight draait op donderdag 12 januari om 20.00 uur in de Theaterkerk Bemmel. Bestel kaarten à 5,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel.

Afvallen, gezond eten en op gewicht blijven bij Ega Dorien Vernooij Gewoon afvallen op een gezonde manier, zonder pillen, poeders of shakes

ELST - Lees het verhaal over Malou van der Kouwen uit Elst die 20 kilo afgevallen is met het goede programma van EGA bij Dorien Vernooij in Elst.

Malou; 9 maart 2016 moest ik van mijn overtollige kilo's af en ben aan de slag gegaan met Ega met als cursusleidster Dorien Vernooij.

Dorien vindt elk mens mooi hoe hij of zij is maar het is wel haar streven om iedereen gezonde en goede voedingsgewoontes mee te geven, Ega is goed vol te houden en ik zag de kilo's verdwijnen, eind augustus haalde ik mijn doel, 20 kilo eraf, het is echt een geweldig gevoel en….ik heb het er nog steeds af.

Wilt u ook van de overtollige kilo's af? Ga naar Ega dat is zeker geen straf, wie weet zien we elkaar nog eens op de groep.

Dorien zit op vele plaatsen, Bemmel, Gendt, Elst, Heteren, Huissen, Millingen, Arnhem, Nijmegen, Wageningen, Groesbeek, en Wijchen. www.ega-dorienvernooij.nl of bel met Dorien 0481 461413.

Start 'Schrijven over je leven'

BEMMEL - Lijkt het je leuk om te schrijven over je eigen leven? Wil je dat je kinderen weten wie je bent? Of voel je dat het goed voor jezelf is om je verhalen op te schrijven? Dan ben je met een cursus 'schrijven over je leven' aan het goede adres.

Onder begeleiding van schrijfdocente Marijke de Kruijff doe je schrijfoefeningen om je herinneringen op te frissen en leer je de dingen die je ontdekt op te schrijven. Je komt uit bij punten in je leven die misschien vergeten leken. Elke tekst die je schrijft is een fragment dat bijdraagt aan het mozaïek van jouw leven.

Schrijfervaring is niet nodig, het gaat niet om spelling of zinsbouw, maar om het plezier van herinneren en die herinneringen vervolgens in woorden vast te leggen. We werken in een groep van maximaal acht personen. De cursus bestaat uit zeven bijeenkomsten, eens per twee weken op de dinsdag, van 10.00 tot 12.30 uur en vindt plaats in de bibliotheek in Bemmel. We starten op 24 januari. Voor verdere informatie en aanmelding: 06 17829303 of via mail: marijkethuis@hotmail.com en de informatiefolder in de bibliotheek.