GN Arnhem

28 juni 2014

GN Arnhem 28 juni 2014


Er valt van alles te beleven op Kademarkt zondag 29 juni

ARNHEM - Op zondag 29 juni kunt u weer genieten van de Kademarkt, de gezellige tweedehandsmarkt met curiosa, brocante, zelfgemaakte kunst & kitsch en informatiekraampjes van verenigingen en goede doelen. Elk kraampje is uniek! De livemuziek wordt deze keer verzorgd door Banda Exotica die Braziliaanse opzwepende ritmen laat horen. Deze zesmansformatie speelt swingende muziek uit Afrika en Latijns Amerika. Afrikaanse soukous, Cubaanse son en Braziliaanse samba's zorgen voor een exotisch spektakel waarbij je onmogelijk stil kunt blijven zitten.

Ook staat er een stuurhut met DJ Theo: Play It Back. Hij draait gezellige muziek en hits uit de oude doos. Er staan gezellige terrasjes om uit te rusten en te genieten van de lekkere hapjes en drankjes die op de markt worden geserveerd. Deze keer zijn het de Italianen die de overhand hebben, pizza's, pasta's en delicatessen zijn verzameld rondom de DJ. Maar ook Surinaamse heerlijkheden worden op twee plekken geserveerd, lunch meenemen is niet nodig! Geniet lekker van deze uitmuntende hobbykoks die hun goede naam op de Kademarkt reeds verdiend hebben.

De Kademarkt steunt het goede doel van Nilakoto, zij bouwen onder andere scholen in Gambia. Robert Ekas (die tevens koffie verkoopt vanuit een unieke zelfgebouwde eend) ontmoette in 2010 Buba Sanyang en startte een particulier ontwikkelingsproject bij Brikama in Gambia, West Arfika: Nilakoto nursery school & lodges. Via deze blog worden vanaf 2012 alle ontwikkelingen gevolgd: http://nilakoto.blogspot.nl/. Op de markt staat hun kraam die gevuld is met spullen gespaard door vrienden en familie.

De Kademarkt doet ook mee aan het Fashion Festival Arnhem; hier is van allerlei fashion te zien; verschillende Arnhemmers paraderen en flaneren op de Kademarkt in diverse pluimage en allooi. Kortom, op de Kademarkt is altijd wat te beleven. De Kademarkt is gratis te bezoeken. Meer informatie staat op www.kwartiermakersarnhem.nl.

Open dag op zorgboerderij De Paardenmaat

ARNHEM - Op zondag 29 juni houdt Etenoha een open dag op zorgboerderij De Paardenmaat. Tussen 11:00 en 15:00 uur is het mogelijk een kijkje te nemen in het dagelijks leven op deze bijzondere manege/boerderij aan de Rijkerswoerdsestraat 21 in Arnhem.

Wie werken hier? Wat wordt er zoal gedaan? Is het misschien een leuke plek voor stage of dagbesteding? Op deze en vele andere vragen kan de bezoeker antwoord krijgen tijdens de open dag. Ook voor een kop koffie en eigengemaakt gebak is men welkom.

Er werken mensen die niet voor een reguliere werkplek in aanmerking komen, maar die op De Paardenmaat door middel van dagbesteding een leerzame tijd ervaren. Samen met vrijwilligers en stagiaires werken de deelnemers in de stallen, in de tuin of maken ze producten voor de theeschenkerij. Er is ook ruimte voor een creatieve indeling van de dag, zo is er op de open dag de gelegenheid tot schilderen.

Bij de werkzaamheden op de zorgboerderij wordt van de deelnemers verwacht dat zij, naar kunnen, meehelpen. Daarnaast krijgen de deelnemers kansen om zich verder te ontwikkelen. De zorgboerderij kent een ongedwongen en vriendelijk sfeer. Ervaar het zelf en kom langs!

Vast een beetje sfeer proeven? Dat kan op www.depaardenmaat.com. De toegang is gratis, honden moeten aangelijnd zijn.

Fietstocht langs doorgebroken dijken

ARNHEM - Wie wel eens over één van de dijken in Arnhem-Zuid wandelt of fietst, kan de vijvers die daaraan liggen, zien. Deze waterplassen noemt men kolken en het zijn littekens van dijkdoorbraken. Deze kolken zijn erg bijzonder.

Niet alleen zijn zij historisch waardevol, ook hun water en ecologie zijn opmerkelijk goed. Daarnaast zijn kolken vaak omsluierd met mysterie. Er wordt nog steeds gefluisterd dat bij een storm de verdronken kerk in de kolk van park Westerveld zijn klokken luidt…

In 2011 is de gemeente Arnhem begonnen aan herstelwerkzaamheden aan een paar van deze kolken. Dit om die speciale waarde te versterken. IVN Arnhem is benieuwd naar de resultaten: vanaf de parkeerplaats bij pannenkoekenrestaurant 'de Steenen Camer' aan het Hannesstraatje 2 maakt ze op zondag 29 juni om 14.00 uur een fietstocht van anderhalf tot twee uur.

Wie zich wil laten verrassen door de verhalen over deze natuurlijke littekens achter de dijk, fietst gratis en zonder te reserveren mee. Regelmatig stap je van de fiets af om stukjes te wandelen, dus zijn wandelschoenen en een goed fietsslot niet overbodig. En wie weet hoor je de klok van de verdronken kerk nog, maar dan heb je dus een flinke wind tegen, of in de rug…

Meer activiteiten van IVN Arnhem staan op www.ivnarnhem.nl en www.ivn.nl/arnhem.

Immerlooparkfestival

ARNHEM - In het weekend van 5 en 6 juli vindt de eerste editie van het Immerlooparkfestival plaats in het Immerloopark, Vredenburg.

Het programma bestaat uit veel muziek op een poppodium, theatervoorstellingen, circusacts en kinderworkshops. Het is een festival waar alle culturen samen komen en dat betekent onder andere dat er zowel een pannenkoek als ook Sintifood te koop is. Maar ook afhaalpoëzie, Indiaase dans en dat allemaal in een schitterend park aan het water.

Iedereen is welkom om te genieten van de overdaad aan kunst en cultuur en de toegang is gratis. Het festival is zaterdag 5 juli van 14.00 tot 23.00 uur en zondag 6 juli van 12.00 tot 20.00 uur.

Immerlooparkfestival

ARNHEM - In het weekend van 5 en 6 juli vindt de eerste editie van het Immerlooparkfestival plaats in het Immerloopark, Vredenburg.

Het programma bestaat uit veel muziek op een poppodium, theatervoorstellingen, circusacts en kinderworkshops. Het is een festival waar alle culturen samen komen en dat betekent onder andere dat er zowel een pannenkoek als ook Sintifood te koop is. Maar ook afhaalpoëzie, Indiaase dans en dat allemaal in een schitterend park aan het water.

Iedereen is welkom om te genieten van de overdaad aan kunst en cultuur en de toegang is gratis. Het festival is zaterdag 5 juli van 14.00 tot 23.00 uur en zondag 6 juli van 12.00 tot 20.00 uur.

Superzomerkorting op OUT! bootcamp

ARNHEM - In juli en augustus is het extra voordelig om bij OUT!-Sport in Arnhem te komen bootcampen. Voor twintig euro kun je twee maanden lang, twee keer per week een bootcamptraining volgen.

"Wil je eerst kijken of deze training wat voor jou is? Kom dan nog deze maand meedoen met een gratis proefles."

Wat is bootcamp? Sommige mensen associëren bootcamp met militair drill-trainingen. "Dat is bij ons absoluut niet het geval. Bij onze trainingen verbeter je je conditie, snelheid en kracht, en verbrand je vele calorieën. Maar de trainingen zijn ook gewoon gezellig en je bent lekker sportief met anderen bezig in de buitenlucht. Bootcamp is een training voor mannen én vrouwen, alle fitnessniveaus en uitdagend voor iedereen. Bij een training wisselen conditie- en krachtelementen elkaar continu af. Hierdoor is het een van de meest effectieve trainingstechnieken om je kracht te laten toenemen, je uithoudingsvermogen te verbeteren, af te vallen of je stressbeheersing te verbeteren. Verder staat het groepsgevoel centraal, een aantal oefeningen wordt samen met andere deelnemers uitgevoerd."

De trainingen

De deelnemers zijn zeer gevarieerd: jong / wat ouder, man / vrouw, heel sportief / beginnend sporter. De ervaren, enthousiaste trainers zorgen er altijd voor dat de training gezellig is, maar toch uitdagend. De groepen bestaan uit maximaal vijftien deelnemers, zodat iedereen persoonlijke aandacht krijgt.

De trainingen vinden plaats op maandagavond bij de Immerloseplas en op woensdagavond in het Sonsbeekpark. De training start om 19:30 en duurt één uur. Wil je meer informatie of twijfel je of bootcamp iets voor jou is? Kijk dan op www.outsport.nl/arnhem of mail naar pascaldetheije@outsport.nl.

Workshop voor omgaan met Alzheimer

ARNHEM - „Als ik met mijn moeder ben - ze lijdt aan de ziekte van Alzheimer - merk ik dat als ik bewust contact met haar maak ons samenzijn zowel voor haar als voor mij veel fijner is. Wat mij de gelegenheid geeft om nieuwe, positieve herinneringen op te bouwen, waar ik met plezier en liefde naar kijk. Dat gun ik iedereen, zowel patiënten als hun omgeving. Aanleiding om een workshop te ontwikkelen voor mantelzorgers van Alzheimerpatiënten en dementerenden", aldus Yvonne van Elferen, trainer en coach.

In deze workshop van twee uur gaan we aan de slag met een andere manier van communicatie met een naaste met dementie of Alzheimer. We leren welke invloed onze gedachten, gevoelens en gedrag heeft op onszelf en de ander, en zullen ervaren dat met toepassing van een paar eenvoudige regels het contact aanzienlijk verbetert.

"Er zal tijdens de workshop kort aandacht zijn voor het verlies dat we ervaren als een naaste dement wordt of Alzheimer heeft.

Het grootste deel van de tijd zullen we echter besteden aan het opbouwen van een open en bewuster contact, waarbij we ons vooral richten op wat er nog wel is, waardoor het contact met de dementerende of Alzheimerpatiënt zichtbaar en voelbaar zal verbeteren."

De workshop is geschikt voor iedere mantelzorger en direct en dagelijks toepasbaar. De workshop Nieuwe Herinneringen wordt gehouden op donderdag 3 juli van 19.30 tot 21.30 uur aan de Slochterenweg 40 in Arnhem.

Aanmelden kan bij Mantelzorg & Vrijwillige Thuishulp Arnhem via telefoon 026 3270174 of 026 3271830 of via mail m.kloet@mvtarnhem.nl. Aan deze workshop zijn geen kosten verbonden.

Kunstenaar gezocht voor Poëziepad Immerloopark

ARNHEM - "Ben je kunstenaar, woon je in Arnhem en heb je feeling met poëzie?" De initiatiefnemers van het Poëziepad in het Immerloopark zijn op zoek naar een Arnhemse kunstenaar die een aansprekende presentatie voor de gedichten in het park ontwerpt.

Het Poëziepad Immerloopark is een initiatief van buurtbewoners en wordt ondersteund door Kunstbedrijf Arnhem. Op 21 maart 2015 vindt de officiële opening plaats. Op twaalf plaatsen in het park is dan poëzie te lezen, gemaakt door Arnhemse dichters. De literaire jury buigt zich momenteel over de inzendingen.

De initiatiefnemers hebben financiële steun gekregen van de gemeente Arnhem (Cultuurfonds) en het Rabo Stimuleringsfonds. Derde sponsor is het Prins Bernhardfonds Gelderland dat deze week ook een bijdrage toezegde.

Hierdoor is het mogelijk dat een kunstenaar een bijzondere presentatie van de gedichten gaat ontwerpen. Zo geeft het poëziepad een extra artistieke meerwaarde aan het park. De vormgeving is in principe vrij, maar moet wel vandalismebestendig én flexibel zijn. Eens in de twee jaar maken de 'oude' gedichten plaats voor nieuwe.

Arnhemse kunstenaars kunnen een schets van hun ontwerp sturen naar: gedichtenpad@immerloopark.nl De inzendtermijn sluit op 15 september. De initiatiefgroep beoordeelt de inzendingen samen met deskundigen van de gemeente Arnhem. In de herfst vindt de selectie plaats. De uitslag wordt persoonlijk bekend gemaakt. De zakelijke afhandeling vindt dan plaats via de cultuurscout van Kunstbedrijf Arnhem, in nauwe samenwerking met de initiatiefgroep.

Belvédère en IJskelder elke zondagmiddag te bezoeken

ARNHEM - De Belvédère, de uitkijktoren, is echt een 'hoogtepunt' in Park Sonsbeek. Op een hoogte van honderd meter +NAP heb je een fantastisch uitzicht over Arnhem en de wijde omgeving.

Vanaf de rand van de Veluwe kijk je uit over de Betuwe, het IJsseldal en de Liemers. Bij helder weer kijk je tot in Brabant en zelfs het torentje van Hoog Elten in Duitsland is te zien.
Aan de voet van de toren betaal je één euro en na het beklimmen van de 140 treden van de wenteltrap word je verwelkomd door een 'torengids' die alles kan aanwijzen en uitleggen wat je ziet.

Een ander 'Historisch Hoogtepunt' is de IJskelder van Baron De Smeth. Toen er nog geen koelkasten waren, beschikten welgestelde burgers over een 'ijskast'. Het ijs dat hiervoor nodig was werd in de winter vergaard in de vijvers van het park en bewaard in de ijskelder.
Na de restauratie in 2007/2008 is dit vernuftige stuk negentiende-eeuwse techniek weer van binnen te bekijken. Een deskundige gids geeft uitleg.

Van 29 juni tot en met 14 september (Open Monumentendag) kunnen zowel de Belvédère als de ijskelder elke zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur bezocht worden. De ijskelder kan gratis bezocht worden.

Bezoekerscentrum Sonsbeek ligt aan de Zijpendaalseweg 24a in Arnhem, telefoon 026 4450660. Meer informatie staat op www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Rijbewijskeuringen Elderveld

ARNHEM - Op maandag 7 juli kunnen senioren weer voor de verplichte rijbewijskeuring terecht in wijkcentrum Elderveld aan het Breezandpad 15 in Arnhem.

De kosten bedragen dertig euro. Wel moet eerst even een afspraak worden gemaakt via 0610812055. De volgende keuring is op maandag 4 augustus.

Bingomiddag in De Gaanderij

ARNHEM - Op vrijdag 4 juli: Is er in De Gaanderij een bingomiddag. Iedereen is er welkom.

Er zijn vele leuke prijzen te winnen. De bingo is van 14.00 tot 16.15 uur; de zaal gaat om 13.30 open. De kosten per plankje bedraagt twee euro vijftig.

De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem. Telefoon 026 3810265.

Dialezing met rondleiding over Landgoed Bronbeek

Landgoed Bronbeek met tehuisgebouw en borstbeeld van kapitein Johan Engelbert van Bevervoorde, vliegenier bij het KNIL

ARNHEM - Op 2 juli staat de bijna tweehonderdjarige geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek centraal in de dialezing met rondleiding 'Landgoed Bronbeek: een koninklijk geschenk voor veteranen'.

Bronbeek wordt al meer dan 150 jaar bewoond door oud-militairen. Maar zijn geschiedenis gaat nog verder terug. De rentenier Hermen Steygerwalt legde omstreeks 1820 een 'buitengoed' aan van ruim 8 hectare bij een natuurlijke bron en beek in de Veluwezoom bij Velp en noemde het toepasselijk 'Bronbeek'. Het aanvankelijk eenvoudige buitenhuis werd door latere eigenaren herbouwd en uitgebreid. De laatste keer gebeurde dit op last van koning Willem III, die Bronbeek vijf jaar bezat, maar het weinig gebruikte. In 1859 schonk hij zijn landgoed aan de Staat der Nederlanden. Hij stelde daarbij als voorwaarde dat de Staat er een tehuis zou bouwen voor militairen die gediend hadden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Het 'Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek' werd ontworpen door de destijds befaamde architect Willem Nicolaas Rose en ging open op 19 februari 1863. De tehuisbewoners hielden sindsdien bijna een eeuw lang een gemengd agrarisch bedrijf op het landgoed in stand. Daarnaast onderhielden zij in hun tehuis een collectie militaire en volkenkundige voorwerpen uit Nederlands-Indië. In 1960 is het landgoed naar ontwerp van de toenmalige Heidemij getransformeerd in een park, met behoud van de historische structuur en gebouwen. Nog steeds wonen er oud-militairen in het tehuis op het landgoed, maar nu van alle delen van de Nederlandse krijgsmacht.

Dialezing en rondleiding

De presentatie duurt van 14.00 tot 16.30 uur en bestaat uit twee delen. Ten eerste voert een rondleiding over het landgoed langs bijzondere bomen, de bron en de beek met zijn watervalletjes, beelden en de alom bekende 'plantenkalender'; ook de architectuur van de monumentale gebouwen en de gedenktekens voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden belicht. Ten tweede brengt Niek Ravensbergen, sinds zeventien jaar verbonden aan Bronbeek, in een lezing met veel dia's het gebruik van het landgoed in de loop van bijna twee eeuwen in beeld.

De dialezing met rondleiding is onder meer interessant voor mensen met interesse in de Nederlandse koloniale geschiedenis en belangstelling voor groen erfgoed. De presentatie wordt ook aangeboden op 13 augustus en 10 september. Toegang dialezing en rondleiding zes euro (Museumkaart, Veteranenpas, Donateurspas: gratis). Reserveren is gewenst: (026) 376 35 55 of nb.ravensbergen@mindef.nl.

Milieudefensie Arnhem ruimt zwerfvuil op

ARNHEM - Zaterdag 14 juni heeft Milieudefensie Arnhem een aantal straten in het Spijkerkwartier schoongemaakt. Met acht leden en gewapend met grijpers en vuilniszakken, werden heel wat kilo's zwerfafval van de straat gehaald.

Het ging vooral om delen van de Spijkerstraat, de Spijkerlaan, de Driekoningendwarsstraat en de Karel van Gelderstraat. Ondanks het feit dat deze schoonmaakploeg ruim 2,5 uur op pad was, is lang niet de gehele Spijkerbuurt aan bod gekomen. Hoofdreden: er is vooral ook op het kleinste afval gelet; peuken. Zo'n 80-90 procent van al het opgeprikte afval bestond uit peuken. Aangezien de filters niet vergaan, vindt Milieudefensie Arnhem het van groot belang dat ze van de straat en uit het groen en de perkjes verdwijnen. Net zoals kleine stukken plastic. "Vaak zie je slechts iets wazigs glimmen en weet je gelijk dat het er niet hoort. Zeker omdat plastic op een gegeven moment echt verdwijnt in het zand, nooit geheel zal vergaan en dus voor altijd in het milieu verdwijnt, is het belangrijk het weg te halen."

De reacties van buurtbewoners waren zeer opbouwend. Menigeen stak een duim omhoog of kwam even praten om de afvalruimers aan te spreken of zelfs te bedanken. Het was dan ook best een klus. In een van de (zeer) kleine groenperkjes waren twee zwerfvuilopruimers bijna een kwartier bezig om alles eruit te halen: blikjes, glaswerk, plastic, et cetera. In totaal zijn er op de route drie batterijen gevonden, die nu netjes bij het chemisch afval terecht zijn gekomen. In de loop van de zomer gaat Milieudefensie een andere buurt in Arnhem schoonmaken. Dus, wordt vervolgd.

Milieudefensie Arnhem is de gemeente Arnhem dankbaar van wie ze vuilniszakken kreeg en grijpers een handschoenen mochten lenen.

KWA Zomeratelier voor leden en niet-leden

ARNHEM - De KWA, Werkplaats voor kunstzinnige ontwikkeling, is een vereniging met ruim 260 leden uit Arnhem en wijde omgeving. Onder begeleiding van tien vakdocenten ontplooien de leden van september tot en met juni hun creatieve talenten.

Iedereen, van beginner tot vergevorderd vrijetijdskunstenaar, volgt daarbij zijn of haar eigen belangstelling en tempo. Tijdens het zomeratelier wordt er zonder docent gewerkt.


De KWA is gevestigd in een voormalig schoolgebouw naast het
pannenkoekenrestaurant op de kruising Kemperbergerweg en
Koningsweg, vlak bij de ingang Schaarsbergen van het
Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Programma
Van 2 juli tot en met 22 augustus op dinsdag en donderdag van 09:30 -tot 16:00 uur; woensdagavond van 19:30 tot 22:00 uur. Model op donderdagochtend.
Deelname kost voor leden twee euro per dagdeel; model twee euro vijftig extra. Niet-leden betalen 25 euro en twee euro per dagdeel; eenmalige deelname kost vier euro.Meer informatie staat op www.vrijetijdkunstenaars.nl.

'Klik en tik, kennismaken met internet' gratis workshop in de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Op dinsdag 4 juli organiseert de Bibliotheek Arnhem van 11.00 tot 12.30 uur de workshop 'Klik en tik, kennismaken met internet'. Deze (gratis) workshop is bedoeld voor iedereen die wil leren internetten en e-mailen. De workshop vindt plaats in de centrale vestiging van de Bibliotheek in Rozet.

Tijdens de workshop gaan deelnemers onder leiding van een mediacoach aan de slag met het online cursusprogramma 'Klik en tik'. Met dit programma wordt uitgelegd wat browsen, navigeren en e-mailen is. Na afloop van de cursus kunnen deelnemers zelfstandig het internet op.

De workshop is onderdeel van de landelijke campagne 'Door internet blijf je meedoen' en wordt iedere eerste dinsdag van de maand gehouden in Rozet (Kortestraat 16, lokaal 4.26, vierde verdieping). De toegang is gratis, aanmelden kan via www.bibliotheekarnhem/activiteitenprogramma of per telefoon (026 3543560 tijdens kantooruren).

Rijbewijskeuring voor senioren in De Weldam

ARNHEM - Wie voor verlenging van het rijbewijs een medische keuring moet ondergaan, kan daarvoor op dinsdag 8 juli terecht in Steunpunt De Weldam aan de Middachtensingel 39 in Arnhem.

Vooraf moet wel ven een afspraak worden gemaakt via 026 3611741. De kosten bedragen dertig euro. De volgende keuring is op dinsdag 12 augustus.

Rijbewijskeuringen

ARNHEM - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op 17 juli en vervolgens eens per maand in WZC Eilandstaete, Abe Lenstrahof 132.

Prijzen inclusief BTW: Medisch (gewijzigde gezondheidssituatie, ongeacht de leeftijd): dertig euro; seniorenkeuring (75+): dertig euro; C/D (E) groot rijbewijs: vijftig euro.

Het is niet mogelijk rechtstreeks bij de locatie een afspraak te maken. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn welkom.

Voor overige data, informatie en een afspraak kan men bellen naar het landelijke afsprakenbureau van Goedkope Keuringen, telefoon 085 4883616. Zelf een datum plannen kan via www.goedkopekeuringen.nl.

Dag en nacht handballen voor het goede doel

ARNHEM - Op vrijdag 4 juli om 17.00 uur start op het veld van de Arnhemse handbalvereniging UDI 1896 de 24-uur durende handbalmarathon voor het goede doel: Stichting Energy4All. Stichting Energy4All zet zich in voor onderzoek naar een medicijn voor energiestofwisselingsziekten.


Zowel jeugd als seniorenteams zullen vierentwintig uur aaneengeschakeld handbalwedstrijden spelen, ook midden in de nacht. Tijdens de marathon zal ook het oorspronkelijke jeugdteam meespelen van de Nederlandse international Estavana Polman, zij spelen hun eerste wedstrijd om 20.45 uur. Op zaterdag 5 juli wordt de handbalmarathon afgesloten door de heren (tweede divisie B) en de B-jongens (kampioen geworden het afgelopen seizoen) van UDI 1896. "Wil je met je team meedoen? Inschrijven is nog mogelijk!"

Naast handballen is er op het sportterrein aan de Vondellaan nog veel meer te doen: spelletjes voor de kinderen, vierentwintig uur lang muziek verzorgd door Mikeitloud, THE hitmachine, THE outscore en MC vreeze, volop hapjes en drankjes verkrijgbaar en een loterij met mooie prijzen van onder andere Burgers' Zoo. "We hopen op vrijdagavond 4 juli Piet Paulusma te mogen verwelkomen." Op 5 juli om 17.00 uur zal de opbrengst van alle acties van UDI 1896 bekend worden gemaakt. Alle informatie staat op www.udi1896.nl.

Sensoor heeft aandacht voor thuisblijvers

ARNHEM - De zomer staat voor veel mensen gelijk aan genieten. Gezellige dingen doen met vrienden of familie, uitrusten en er even lekker tussenuit gaan. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Daarom zijn de vrijwilligers van Sensoor Gelderland ook tijdens de zomermaanden dag en nacht bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een goed gesprek via telefoon, chat en e-mail.

"Wanneer familieleden, vrienden, kennissen of hulpverleners weg zijn kan de zomer erg lang duren', vertelt Maria van Schaijik van Sensoor Gelderland. "Als dan ook nog eens veel wekelijkse activiteiten tijdelijk stoppen, zoals cursussen die mensen volgen of wijkcentra en (sport)clubs die de deuren sluiten dan kan de zomer een periode worden waar je niet naar uit kijkt. Je staat er niet altijd bij stil maar bij thuisblijvers kan dit leiden tot een groter gevoel van eenzaamheid. Op zulke momenten kunnen mensen behoefte hebben aan contact met iemand die naar je luistert. Een goed gesprek van mens tot mens of even een praatje. De vrijwilligers van Sensoor Gelderland staan daarom vierentwintig uur per dag voor iedereen klaar, ook tijdens de zomer."

Luisterende medemensen

De vrijwilligers van Sensoor Gelderland zijn luisterende medemensen. Ze lopen even met iemand mee op zijn of haar levenspad, geven echte aandacht en denken en voelen mee. Onbevooroordeeld, anoniem en vertrouwelijk. Zij bieden niet alleen een luisterend oor, maar ook een goed gesprek. Een gesprek dat verlichting kan geven.

Sensoor Gelderland is er voor iedereen. "Onze vrijwillligers zijn dag en nacht, zeven dagen per week te bereiken via telefoon 0900-0767 chat of e-mail. Bekijk daarvoor de website: www.sensoor.nl. Meer informatie over Sensoor Gelderland staat op www.sensoor.nl/gelderland.

Nieuwe straatnamen: wie beslist daarover?

ARNHEM - Er komt meer kijken bij het geven van een naam aan een straat, plein of brug dan je zou verwachten. Straatnamen in Arnhem worden vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Zij doen dit op advies van de straatnaamcommissie. En die commissie sluit graag aan op ideeën uit de stad.

Binnen de gemeente mag elke straatnaam maar één keer bestaan. De vindbaarheid staat voorop. De commissie kijkt altijd naar de geschiedenis van de omgeving. Zo kreeg het plein bij het nieuwe Multifunctioneel Centrum in Klarendal de naam Kazerneplein. Hier was immers lange tijd de Menno van Coehoornkazerne gevestigd.

Grondlegger

Soms kiest de commissie voor het vernoemen van een straat naar een persoon die voor Arnhem belangrijk is geweest. Denk aan het Elly Lamakerplantsoen. Elly Lamaker was grondlegger van de Mode-academie ArtEZ en heeft vele talenten opgeleid en gevormd.

Straatnamen online

De gemeente Arnhem biedt de Arnhemse straatnamen aan op internet. Via www.arnhem.nl/arnhemsestraatnamen krijgt men een alfabetisch overzicht van alle Arnhemse straatnamen en hun betekenis. Ook kan men gebruik maken van een digitale plattegrond.

De presentatie op internet is tot stand gekomen naar aanleiding van de uitgave Arnhem Dubbelstad Straatnamen in wijken en buurten, van Kees Crone. Dit naslagwerk is eind 2013 uitgegeven door Bezoekerscentrum Sonsbeek (ISBN 9789079520046). Het boek behandelt alle Arnhemse wijken en buurten, boven en beneden de Rijn.

Verre toekomst

In Arnhem Dubbelstad wordt de lezer ook geïnformeerd over hoe het geven van straatnamen in zijn werk gaat. In de straatnaamcommissie zitten ambtenaren, externe deskundigen en twee burgerleden. Deze commissie adviseert burgemeester en wethouders al ruim zestig jaar bij het benoemen van straatnamen. Haar invloed reikt tot in de verre toekomst want een straatnaam is voor lange tijd!

Voor vragen of ideeën over straatnamen is de commissie per mail bereikbaar via straatnaamgeving@arnhem.nl.

Arnhemse Stockdagen: meer stock dan ooit en uitgebreid met de horecaroute

ARNHEM - Na twee succesvolle edities van de Arnhemse Stockdagen in 2013 staat Arnhem van 3 tot en met 6 juli opnieuw volledig in het teken van geweldige stock en designeritems van gerenommeerde en jonge Nederlandse designers en high-end Arnhemse winkeliers.

Tijdens de Arnhemse Stockdagen openen zij hun voorraadkasten en verkopen stoffen, fournituren, samples en oude collecties. Denk Humanoid, Elsien Gringhuis, Sjaak Hullekes, Spijkers & Spijkers en Ineke Hans en je weet: dit designerfestijn mag je niet missen.

Nieuw: de horecaroute

Mode en design staan tijdens de stockdagen centraal en laten zich op allerlei manieren zien en beleven. De creativiteit groeit en bloeit uit alle hoeken en kieren in de stad. Nieuw dit jaar is de horecaroute. Designers worden hiervoor aan horecagelegenheden gekoppeld. Samen zoeken ze naar een spannende uitwerking van de elementen van beide ondernemers die in de horecagelegenheid wordt uitgewerkt en tentoongesteld.

Kloppend hart

De vorig jaar voor het eerst in gebruik genomen Stadhuishal is het kloppend hart van de Arnhems Stockdagen. In de bijzondere hoge en lichte ruimte verkopen met name ontwerpers van buiten Arnhem en net afgestudeerden hun waar. In de omliggende centrumstraten van Arnhem en het Modekwartier zetten de in de stad gevestigde ontwerpers hun voorraadkasten open en verkopen alles wat in de ateliers ligt opgeslagen. De Arnhemse Stockdagen biedt een schat aan couture parels en voor elk wat wils.

Voor deze editie worden meer deelnemers verwacht dan ooit. Fashion Festival Arnhem. De Arnhemse Stockdagen zijn de grande finale van de dit jaar voor het eerst verwachte Fashion Festival Arnhem. Een bundeling van alle mode en design gerelateerde evenementen in Arnhem. Van 1 juni tot en met 6 juli is Arnhem één modefestival (www.fashionfestivalarnhem.nl).

Het volledige programma, meer informatie over en deelnemers aan de Arnhemse Stockdagen staan op www.arnhemsestockdagen.nl.

Plan voor bomen Spijkerkwartier in overleg

ARNHEM - In het Spijkerkwartier worden alleen bomen gekapt als het vanwege werkzaamheden aan het riool echt niet anders kan. Onder andere dat schrijft het college van b&w in antwoord op vragen van diverse fracties uit de gemeenteraad.

In het Spijkerkwartier start dit jaar het project Buitengewoon Beter – een project om de openbare ruimte boven en onder de grond op te knappen. Hoewel nog niet bekend was wat precies de gevolgen hiervan zouden zijn voor de bomen, ontstond onrust in de wijk.

Verantwoordelijk wethouder Ine van Burgsteden: "Tijdens een rondgang door de wijk heb ik naar de zorgen van de bewoners geluisterd. Ik begrijp die zorgen want het Spijkerkwartier is een prachtige groene wijk. Daarom werken we nu aan verschillende scenario's die we met de bewoners gaan bespreken en waar zij een keuze kunnen maken. Het sparen van bomen en behoud van het groene karakter zijn daarbij ons uitgangspunt."

Voor zomervakantie

In 2011 zijn plannen gepresenteerd in het kader van Buitengewoon Beter. Uitvoering liet op zich wachten omdat er op dat moment geen geld voor was. Momenteel wordt de technische staat van de riolering, de bestrating en het groen in de wijk opnieuw bekeken. Rekening houdend met dat wat echt nodig is aan onderhoud, worden verschillende opties uitgewerkt als het om de bomen gaat. Behoud van bomen in een straat waar het riool wordt vervangen heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat de bestrating minder mooi kan worden opgeknapt. Verder bestaat het risico dat de bomen beschadigd raken en daardoor alsnog doodgaan. Maar zolang het niet onveilig wordt en maatregelen binnen de beschikbare budgetten blijven, mogen bewoners zelf de afweging maken. Nog voor de zomervakantie gaat de gemeente met de bewonersgroep om de tafel.

Lindebomen

Los van het Buitengewoon Beterproject is er in de wijk bezorgdheid over twee lindebomen aan de Boulevard Heuvelink. Deze bomen belemmeren de groei van een zeer waardevolle monumentale plataan. Voor deze plataan zou het beter zijn de lindes te kappen. Omwonenden hebben een juridische procedure aangespannen om kap van de lindes te voorkomen. De gemeente wacht de uitspraak af en zal op basis daarvan een afweging maken.

Vleermuisexperts vertellen...

ARNHEM - Soms zie je in de avondschemering opeens een schim voorbij schieten. Wat was dat? Je kijkt om je heen en als je geluk hebt, ontdek je hem nog tegen de open hemel of onder een straatlantaarn. Zijn vlucht is zo snel en grillig dat je ogen hem nauwelijks kunnen volgen. Even plotseling als hij gekomen was, is hij ook weer verdwenen. Was dat nou een vleermuis? Waar kwam die vandaan en waar gaat die naartoe?

IVN Arnhem laat u kennismaken met de vleermuizen en hun leefwijze. Twee vleermuisexperts vertellen eerst over deze kleine fladderaars. Daarna laten ze buiten het geluid horen via een bat-detector, een apparaat dat de ultrasone geluiden hoorbaar maakt.

De start is dinsdagavond 8 juli om 21.00 uur in een leslokaal van Natuurcentrum Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4 in Arnhem. Rond 22 uur gaat het schemeren en nemen beide vleermuiskenners u mee naar buiten om in De Heemtuin of in Park Presikhaaf te zoeken naar vleermuizen. De bijeenkomst duurt ongeveer twee uur. Daarna zoeken naar de activiteit vleermuizen. Als het hard waait of regent, gaat alleen de inleiding over vleermuizen door.

Aanmelding is verplicht en kan via www.ivn.nl/afdeling/arnhem. Meer activiteiten van IVN Arnhem staan op www.ivnarnhem.nl en www.ivn.nl/arnhem.

Drie nominaties voor Gelderse Pauwenveer

ARNHEM - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft drie theatermakers genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2014: Theater Aanz, Grote Broer Kunsteducatie en Muziektheater De Plaats.

De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en een kunstwerk ontworpen door Ronald Tolman. De commissaris van de Koning C.G.A. Cornielje, tevens voorzitter van het Cultuurfonds Gelderland, reikt de Gelderse Pauwenveer in het najaar aan het winnende collectief uit.

De Gelderse Pauwenveer

De prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur of natuur in de provincie Gelderland. Dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan theatermakers. De prijs is ingesteld op initiatief van de commissaris van de Koning van Gelderland, C.G.A. Cornielje, in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland.

De genomineerden

Theater AanZ uit Nijmegen maakt binnen het onderwijs en andere maatschappelijke organisaties en instellingen, interactieve voorstellingen om het thema (seksuele) diversiteit zichtbaar en bespreekbaar te maken.

Grote Broer Kunsteducatie uit Nijmegen laat zoveel mogelijk kinderen en jongeren kennismaken met theater. Er wordt gewerkt op basisscholen, in het voortgezet onderwijs, in culturele centra, in de wijken en in het eigen huis.

Muziektheater De Plaats uit Arnhem is een gezelschap dat zich toelegt op kunst, kunsteducatie, sociaal artistieke projecten en alle dwarsverbanden daartussen. Muziektheater is de vorm, het werken op locatie de inspiratiebron. De Plaats werkt met kunstenaars uit het professionele én het amateurkunst circuit.

De criteria waaraan de jury groot belang hecht, zijn onder meer: de verbinding met de samenleving, relatie met het onderwijs, vernieuwing en eigenzinnigheid en een groter bereik dan de vestigingsplaats of eigen achterban. Bovendien vindt de jury het belangrijk dat continuïteit is gewaarborgd.

Werkwijze van de jury: De drie genomineerden worden door de juryleden bezocht en aanvullende informatie als beleidsplannen en jaarverslagen worden nader bestudeerd. In het najaar wordt bekend gemaakt aan welke genomineerde de Gelderse Pauwenveer wordt toegekend.

De jury van de Gelderse Pauwenveer 2014 bestaat uit statenlid Mijnke Bosman (PvdA), Jeanine Perryck (Geldersch Landschap en Kasteelen), Robbert Baars (theatermaker), Marieke Schriks (bestuurslid Cultuurfonds, uitgever en statenlid (VVD) en juryvoorzitter Elsbeth Rozenboom (bestuurslid Cultuurfonds en senior adviseur KCG - Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur).

Achtergrond: Tussen 1400 en 1474 werden op landgoed Staverden witte pauwen gehouden. De witte veren werden als versiering gebruikt op de helm van de hertog van Gelre. De oude traditie van het houden van witte pauwen werd door de familie s' Jacob in ere hersteld. Ook nu zijn er nog steeds witte pauwen op Staverden te vinden.

Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen schenkt de veren nu van tijd tot tijd aan de commissaris van de Koning. In 2005 ontving de commissaris bij zijn aantreden witte pauwenveren. Hij zei daarbij dat hij deze later wilde uitreiken aan een persoon of instelling die zich bij uitstek verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van cultuur en/of natuurbehoud in Gelderland.

Rommelmarkt De Hobbit

ARNHEM - Op 12 juli is er van 10.00 tot 15.30 uur een rommelmarkt bij De Hobbit aan de Zwanenbloemlaan 2a in Arnhem.

Er is van alles te koop! Er zijn ook lekkere hapjes en drankjes. De toegang is gratis. Bij mooi weer is de markt zowel binnen als buiten.

Sabbatsamenkomsten

ARNHEM - Focus Arnhem-Zuid organiseert muzikale christelijke sabbatvierende samenkomsten.

Deze zijn in het gebouw De Ontmoeting aan de Wassenaarweg 5 in Arnhem op zaterdag 5 juli en 2 augustus. De aanvang is steeds om 14:00 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/focusarnhemzuid.

Keurmerk voor MVT–Arnhem

ARNHEM - Stichting Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem, beter bekend als het MVT Arnhem, ontving vrijdag 20 juni het kwaliteitstkeurmerk voor vrijwillige inzet.

Wethouder Henk Kok reikte het keurmerk uit. Organisaties die de onderscheiding krijgen, laten op een objectieve manier zien dat zij het vrijwilligerswerk succesvol en aantrekkelijk hebben georganiseerd. De onderscheiding is voor vier jaar geldig en wordt uitgegeven door het NOV, de landelijke organisatie voor vrijwilligerswerk.

Het MVT is blij met dit keurmerk en trots op deze onderscheiding. "Juist omdat we veel met vrijwilligers en vrijwilligersorganistaties samenwerken! Lijkt het u leuk en zinvol om vrijwilligerswerk te gaan doen? Neem gerust contact op of kijk op de website www.mvtarnhem.nl; telelefoon 026 3703540.

Budget Advies Centrum en Stadsbank gecertificeerd

ARNHEM - De Stadsbank Arnhem en het Budget Advies Centrum (BAC) van de gemeente Arnhem zijn gecertificeerd door de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK). Met het certificaat bewijzen beide instanties dat ze volgens de kwaliteitsnorm en bijbehorende gedragscode werken die het NVVK stelt aan gemeentelijke kredietbanken schuldhulpverleningsorganisaties.

De laatste jaren is er in Nederland een toename geweest in de schuldenproblematiek onder meer door de economische crisis. We zien dat mensen hun baan kwijt raken, of hun woning niet verkocht krijgen waardoor de woonlasten oplopen. De complexiteit van de schuldsituaties is toegenomen doordat schulden stijgen en een schuldenaar vaak met meer schuldeisers van doen heeft.

Steeds meer mensen doen een beroep op schulddienstverlening. Dan is het goed om te weten dat zij bij hun gemeente terecht kunnen voor professionele hulp bij schulden of bij de gemeentelijke kredietbank voor een sociale lening.

10 / 24

Huissens gezelligste (gratis!) live muziekevenement op zondag 6 juli Back to the Music: talloze topband bij cafés

Rock, pop, disco, Nederlandstalig, hits. Back to the music biedt alle genres op hét muziekevenement van Huissen op 6 juli.

HUISSEN – De eerste zondag van juli. Die datum staat bij iedere muziekliefhebber inmiddels in het geheugen gegrift. Vanwege, uiteraard, Back to the music in Huissen. Dit jaar op zondag 6 juli. De straten van het stadje van plezier zullen bezet zijn met talloze fans én bands.

Back to the Music viert alweer de twaalfde editie. Horecaondernemers in Huissen-centrum waren én zijn nog steeds de initiatiefnemers voor het open lucht live muziekevenement. Bij café 't Huessenaartje aan de Arnhemse Poort treedt de Arnhemse band Timeless op. Ofwel: herkenbare en dansbare pop en rock. Bij Big Fish café brengt Reflexion hoogtepunten uit de popgeschiedenis tot leven. De beste en fijnste hits en vergeten juweeltjes.

Bij De Dijk (op De Markt) zet What-Ever de zaak op de kop met een mooie mix van disco, Nederlandstalige liedjes, rock, pop en hits. TCHOM en Delta Rock spelen bij Het Moment en Bar Lekker om en om. TCHOM speelt op swingende wijze hits van de sixties tot nu en Delta Rock een afgewogen mix van stevige nummers uit vooral de '60-er en '70-er jaren, maar ook de betere nummers uit de '50-er en '80/'90-er jaren.


Het nieuwe café Enjoy en buurman De Kater presenteren Back in Business, een coverband met zeer breed repertoire. En bij De Buitenpoort liefst drie bands; Buddy Friends (blues en rock), Flashback (60's en 70's pop) en The Belgian Quo Band (beste Status Quo-tribute, aldus kenners).

Wees op tijd, want de eerste tonen zijn op Back to the music zijn al om 14.00 uur te horen en tegen achten 's avonds worden de laatste toegiften gespeeld. De toegang is overal gratis!

'Het is altijd mooi om te zien hoe de hond op zijn omgeving reageert'

ARNHEM - Dit jaar bestaat Hondenschool Lunadogs al weer acht jaar. Met een enthousiast team van coaches geeft Lunadogs elke zaterdag en zondagmorgen de trainingen. Op de zaterdag de puppycursus en de vervolg gehoorzaamheid en op de zondag de combi-sport.

Bij 'probleemgevallen' zoals angst en/of agressie is veelal één op één begeleiding nodig, "We kijken hoe het baasje op het gedrag reageert", zegt Guus. "Als we het gedrag van het baasje kunnen ombuigen, zijn we al een stuk in de goede richting; de hond reageert vrijwel direct daarop, het is altijd mooi om te zien hoe de hond op zijn omgeving reageert."

"Bij Lunadogs zijn we nog geen probleem tegengekomen, die we niet hebben kunnen op lossen. Maar de meeste mensen komen gewoon naar de lessen voor de reguliere gehoorzaamheids lessen zonder groot probleemgedrag van hun hond, en kunnen met de basis oefeningen heel goed uit de voeten.

Bij Hondenschool Lunadogs zijn alle coaches gecertificeerd; de coaches in opleiding worden in de lessen nauwkeurig geobserveerd. "Zo bent u gewaarborgd dat u altijd de juiste informatie krijgt om uw hond tot een betrouwbare huisvriend te maken."

Er komen nu mensen die met hun tweede of derde hond komen trainen bij Lunadogs. "Voor ons een hele eer en een teken dat de mensen tevreden zijn."

Voor meer informatie over de lessen kan men bellen naar Hondenschool Lunadogs; telefoon 06 33092667; www.lunadogs.nl.

Reerink Rijwielen maak plaats voor nieuwbouw en ruimt op

ARNHEM - Het filiaal aan de Turfstraat (bij de grote markt in Arnhem) gaat per 1 augustus van dit jaar dicht in verband met nieuwbouw plannen van de Gemeente Arnhem (Het Paradijs).

Na meer dan vijftien jaar op dit punt gevestigd te zijn geweest gaat dit filiaal van Reerink helaas dicht. Tot die tijd kunnen alle klanten profiteren van geweldige kortingen op alles wat er nog staat. Van minimaal twintig tot wel vijftig procent korting. Werkelijk op alles van scooter, fietsen, elektrische-fietsen tot alle accessoires enzovoort.

"Wilt u nog een voordeel halen uit deze verhuizing wees er dan snel bij. Want Reerink heeft een hekel aan verhuizen. Voor de goede service die u van Reerink Rijwielen gewend bent kunt u altijd terecht bij de andere filialen in Arnhem (Geitenkamp of Arnhem-Zuid) of in Westervoort."

Momenteel wordt filiaal Geitenkamp geheel verbouwd en de andere winkels worden in het najaar weer onderhanden genomen naar de maatstaven van deze tijd. "Aarzel dus niet en kom langs bij Reerink Rijwielen aan de Turfstraat voor de meest spectaculaire opruimingsaanbiedingen."

Timmer makelaars in de top 100

ZETTEN - Timmer makelaars in de top 100 van grootste makelaarskantoren van Nederland. Bureau Bangma & Bosma, dat jaarlijks onderzoek doet naar de grootste makelaarskantoren van Nederland, plaatste het bericht al eerder in het magazine Vastgoed.

In de landelijke meting werden dit jaar voor het eerst de internetmakelaars meegenomen. "Uiteraard zijn wij er trots op, dat wij desondanks toch nog flink zijn gestegen op de landelijke ranking. Maar veel belangrijker dan de grootste te worden, vinden wij bij Timmer Makelaars toch nog altijd kwaliteit, betrokkenheid en persoonlijke aandacht.

Daarom hebben wij met onze kantoren in de regio Arnhem, Nijmegen en Ede/Wageningen niet de ambitie om nog groter te worden, maar om steeds beter te worden door permanent te investeren in deskundigheid en kennis.

Wij hopen u dan ook als tevreden klant te mogen verwelkomen binnen onze kantoren!

Timmer Makelaars, Julianaplein 7 Zetten telefoon 0488 480948; www.timmermakelaars.nl.