GN Lingewaard

10 september 2014

GN Lingewaard 10 september 2014


Zeventig jaar Operatie Market Garden

HUISSEN - Zondag 21 september om 14.00 uur vindt in zalencentrum De Hoeve in Huissen een herinneringsbijeenkomst plaats die in het teken staat van Zeventig jaar Market Garden. Dan wordt in woord, beeld en geluid stilgestaan bij deze operatie die in september 1944 in de omgeving van Arnhem en Nijmegen plaatsvond. Dit heeft toen veel effecten gehad die nog altijd voelbaar zijn in Lingewaard.

Op deze middag wordt de geschiedenis tussen 1944 en heden verteld, ondersteund door middel van diverse filmfragmenten. Zo zijn er filmfragmenten van Schoolbank TV en is er een authentieke film van de Voorlichtingsdienst van de Nederlandse regering over de wederopbouw in de Betuwe.

Tevens is er een korte film over de bouw van noodwoningen. Verder wordt er een verhaal verteld door iemand die zelf de evacuatie heeft meegemaakt. De middag wordt afgesloten met een filmimpressie en een uitleg over het ruimen van explosieven in Park Lingezegen anno 2014.

Bigbandmuziek

De muziek wordt deze middag verzorgd door de VSOP Bigband uit Utrecht in samenwerking met blaaskapel De Bevelander Muzikanten. De VSOP Bigband is geformeerd in 2001 uit (ex-)beroeps- en semi-beroepsmuzikanten die hun sporen meer dan verdiend hebben in andere (big)bands. Veel van hen speelden in bekende formaties zoals de Dutch Swing College Band, Millers, Dixie-O-Naires, trio Pim Jacobs en Rita Reys, Diamond Five, Pia Beck en de Rijkspolitiekapel. Een aantal deelde het podium met ondermeer Herman van Veen, Toon Hermans, Rita Reys, Ad van der Hoed, Colette Wickenhage, Jann Cnossen en Jacqui Martin.

VSOP speelt het bekende merendeels toegankelijke werk van groten zoals Glenn Miller, Duke Ellington en Count Basie, maar ook Thad Jones, Sammy Nestico, Peter Blair en vele anderen. Naast een gelouterde ritmesectie heeft de band een aantal sterke solisten in de secties. De Big Band staat onder leiding van Erik van de Wurff. Kortom een 'very special' gezelschap met de flavour en klasse van een cognac, Premier Grand Cru, VSOP. De bijeenkomst begint om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Brunch

Voorafgaand aan de middag is er om 11.30 uur (inloop vanaf 11.00 uur) de traditionele Bevelander Fan Club Brunch. Natuurlijk zijn ook niet-leden welkom! De kosten voor deze brunch bedragen dan 11,50 euro per persoon. Wie hiervan gebruik wil maken, kan zich tot uiterlijk 16 september per email aanmelden bij de BFC-bestuursleden, Henk Eerden via h.eerden@xs4all.nl of Wiellie Muller via telefoon 06 52174800 of 026 3253589.

Bemmel on Wheels op koopzondag 21 september

BEMMEL - Tijdens de koopzondag op 21 september valt er in Bemmel veel te genieten tijdens het evenement 'Bemmel on Wheels'.

Voor het tweede jaar is er gekozen voor de organisatie van de Betuwse Rally voor Oldtimers. Het deelnemersaantal is inmiddels de veertig gepasseerd en geïnteresseerden kunnen op de site www.betuwserally.nl zien, welke vervoermiddelen inmiddels aan deze tocht meedoen en ook kunnen deelnemers zich via deze site nog aanmelden. De route van de deelnemers zal ze dit jaar leiden naar het land van Berg en Dal en omstreken.

Na de tour zullen de deelnemende auto's weer door het winkelcentrum van Bemmel worden uitgestald, zodat de bezoekers deze mooie oude auto's kan aanschouwen. Aanvullend op deze oude auto's zullen ook vijf Bemmelse autobedrijven een autoshow verzorgen op het Marktplein van Bemmel. Dus oude en nieuwe auto's zullen het winkelcentrum van Bemmel vullen met vierwielers.

Naast het autogedeelte valt er voor de bezoekers nog veel meer te genieten. Obdam Financieel Advies verzorgt die dag in Bemmel de Zilvervlootparade. Voor kinderen is er de mogelijkheid om te voetballen op het pannaveldje, te springen in het luchtkussen, of om een prijs te vangen in de Wervelwindcabine.

Voor de jongste kids zal er in het centrum ook een nostalgische draaimolen staan en er staat ook een poffertjeskraam. Voor zowel jong als oud is er die middag dus van alles te beleven en de organisatie kan alleen maar hopen op mooi nazomerweer en op veel bezoekers.

Aandacht in Haalderen voor Dag van de ouderen

HAALDEREN - Alle 55-plussers van Haalderen worden uitgenodigd voor een gezellig samenzijn op donderdag 2 oktober in De Tichel in Haalderen. Tevens wordt aandacht aan de 'Dag van de ouderen' besteed.

Begonnen wordt om 10.30 uur met koffie/thee en wat lekkers. Om 11.30 uur is er een kleine presentatie, waarna om 12.30 uur van een lekkere maaltijd kan worden genoten. Vanaf 14.00 uur is de muziekgroep Van Alles Wat aanwezig. "We verwachten dat de middag om 16.30 uur eindigt. In verband met de catering en zaalcapaciteit stellen wij het op zeer op prijs als u ons vóór 21 september laat weten of u aanwezig kunt zijn."

De eigen bijdrage voor leden van BMJ is tien en voor niet-leden twintig euro. De eigen bijdrage dient bij aanmelding voldaan te worden. Bij vervoersproblemen hebben, kan men voor een oplossing zorgen. De organisatie is in handen van Bejaard maar Jong Haalderen. Aanmelden kan bij Nel Duijf, Huchtstraat 28, telefoon 0481 463842 en Inie Pauwels, Ambachtstraat 4, telefoon 0481 464593 (na 18.00uur).

Actie voor

Sint-Caecilia

GENDT - Binnenkort komen leden van harmonie Sint-Caecilia en vrijwilligers die de vereniging een warm hart toedragen weer huis-aan-huis langs bij alle inwoners van Gendt om een financiële bijdrage te vragen voor de Gendtse muziekvereniging. Een bijdrage die hard nodig is om deze Gendtse muziekvereniging draaiend te kunnen houden.


De kosten voor opleidingen en instrumenten en worden steeds hoger, terwijl de subsidiekraan van de gemeente Lingewaard steeds verder dichtgedraaid wordt.

Harmonie Sint-Caecilia verzorgt al vele jaren belangeloos de muzikale omlijsting van evenementen in Gendt, zoals het Kersenfeest, kermis, carnavalsmis, Gendtse wandelvierdaagse, de eerste Heilige Communie, het Pinksterfestijn in Hulhuizen, Koninginnedag, dodenherdenking, intocht Sinterklaas et cetera.


"We hopen dat veel Gendtenaren, zoals ze al heel veel jaren doen, de harmonie een financieel steuntje in de rug willen geven, zodat de Gendtse muziekvereniging ook de komende jaren de vele activiteiten in Gendt van een muzikale noot kan voorzien."

Om het voor iedereen nog aantrekkelijker te maken om een bijdrage te geven aan Sint-Caecilia, is er een speciale actie: voor elke vijf euro die men doneert aan de harmonie, ontvangt men een gratis entreebewijs voor het Najaarsconcert van Sint-Caecilia op zaterdag 22 november in de Heilige Martinus Kerk in Gendt.

Donateursactie Harmonie St. Caecilia Gendt

Binnenkort komen leden van harmonie St. Caecilia en vrijwilligers die de vereniging een warm hart toedragen weer huis-aan-huis langs bij alle inwoners van Gendt om een financiële bijdrage te vragen voor de Gendtse muziekvereniging.

Een bijdrage die hard nodig is om deze Gendtse muziekvereniging draaiend te kunnen houden.
De kosten voor opleidingen en instrumenten en worden steeds hoger, terwijl de subsidiekraan van de gemeente Lingewaard steeds verder dichtgedraaid wordt.

Harmonie St. Caecilia verzorgt al vele jaren belangeloos de muzikale omlijsting van evenementen in Gendt, zoals het Kersenfeest, de kermis, de carnavalsmis, de Gendtse wandelvierdaagse, de 1e H. Communie, het Pinksterfestijn in Hulhuizen, Koninginnedag, dodenherdenking, intocht Sinterklaas etc..

We hopen dat veel Gendtenaren, zoals ze al heel veel jaren doen, de harmonie een financieel steuntje in de rug willen geven, zodat de Gendtse muziekvereniging ook de komende jaren de vele activiteiten in Gendt van een muzikale noot kan voorzien.

Om het voor iedereen nog aantrekkelijker te maken om een bijdrage te geven aan St. Caecilia, is er een speciale actie: voor elke 5 euro die men doneert aan de harmonie, ontvangt men een gratis entreebewijs voor het Najaarsconcert van St. Caecilia op zaterdag 22 november a.s. in de H. Martinus Kerk te Gendt,
Inwoners van Gendt: Harmonie St. Caecilia rekent op uw steun!!!

Kinderdorp Bemmel viert in vakantie alle dagen feest

BEMMEL - In de herfstvakantie wordt van dinsdag 21 tot en met vrijdag 24 oktober het kinderdorp in Bemmel georganiseerd. Het belooft dit jaar een extra feestelijke editie te worden. Kinderdorp Bemmel bestaat namelijk vijf jaar en vandaar het thema: Alle dagen feest!

In 2013 zijn wij als organisatie verrast met de aanleg van een fietspad over het evenemententerrein bij Sportpark Ressen. Vandaar dat wij dit jaar een keer willen ervaren hoe het is om op het Kinkelplein in het centrum van Bemmel het kinderdorp te organiseren, waarmee wel het grootste kampvuur komt te vervallen.

De voorinschrijving van vrijwilligers is inmiddels al van start gegaan, ouders die als vrijwilliger komen helpen kunnen zich zelf en hun deelnemende kinderen alvast inschrijven. Het officiële inschrijfmoment is op zaterdag 20 september tussen 15.30 en 17.00 uur in Café 61. Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 euro per kind, wat met het inschrijfformulier samen ingeleverd dient te worden. Op woensdagavond 8 oktober zal in de blokhut van scouting Bemmel (Sportlaan 1f) om 20.00 uur de vrijwilligersbijeenkomst plaatsvinden. Aanvullende informatie staat op www.kinderdorpbemmel.nl.

Het bestuur bestaat nu nog uit tien leden, maar drie daarvan hebben aangegeven te gaan stoppen na de komende editie. "Vandaar dat wij per direct op zoek zijn naar nieuwe bestuursleden. Mocht je interesse hebben of meer informatie hierover willen krijgen, dan verzoeken we je contact op te nemen met voorzitter Patrick Zweers (zweersp@gmail.com/ 06-23536068). Wij willen je als nieuw bestuurslid dan graag in de voorbereidingen van dit kinderdorp al mee laten draaien om zowel bekend te geraken met de rest van het bestuur als de voorbereidingen."

Opening nieuw seizoen bij Stal Reijnen zeer geslaagd

??????? Richel Reijnen reikt prijs uit aan Alex Graven???????

LINGEWAARD - Het nieuwe schooljaar is weer begonnen, dus ook het nieuwe wedstrijdseizoen bij Stal Reijnen met onder andere de F-proeven (dressuur) en de VA-proeven (vaardigheid en springen).

Om het seizoen te openen was er voor op zondag 31 augustus een gezellige activiteitenmiddag georganiseerd. Alle leden waren uitgenodigd en de opkomst was ondanks het slechte weer erg groot. Voor de kinderen waren er leuke activiteiten te beleven, onder andere pony rijden, voltigeren (turnen op het paard), een hoofdstelrace, schminken, springkussens en verschillende demonstraties.

Zo heeft het publiek kennis kunnen maken met een aantal disciplines van het paardrijden die nog niet zo bekend zijn. Door acht leden van Stal Reijnen werd het Horseball geïntroduceerd. Horseball is een paardenteamsport die in de eerste plaats werd geïnspireerd door het basketbal. Deze discipline vergt veel handigheid en lenigheid van de ruiter en snelheid van de paarden. De combinatie van balsport, teamsport en competitie maakt het zeer uitdagend en spannend.

Daarna mocht een groep leden laten zien dat ook paarden kunnen voetballen. Onder aanmoediging van het publiek was het een spannende wedstrijd. Naast alle leuke activiteiten werd ook de clubkampioen van het afgelopen seizoen bekend gemaakt.

Alex Graven wint de titel clubkampioen 2013/2014 en mag de grote wisselbeker in ontvangst nemen.

Gratis monumentenwandeling door Historische Kring Huessen

De plaats aan de huidige Helmichstraat, waar ooit de halte van de stoomtram was

HUISSEN - Op zondag 14 september besteedt ook de Historische Kring Huessen aandacht aan het Open Monumentenweekend. Geïnteresseerden kunnen die middag om 14.00 uur een begeleide wandeling door de oude stad Huissen maken.

Het thema van het monumentenweekend is 'Op Reis'. Onze voorouders deden dat niet veel en eigenlijk alleen als het nodig was. Korte reisjes naar de markt in Arnhem, voor de meesten bleef het daarbij wel. Alleen handelaren en bestuurders reisden in het verleden. Van Huissen uit deden zij dat meestal per boot. Waar nu nog maar een smalle Strang ligt, lag ooit de Rijn en later een haven. De rondleiders zullen de plaats wijzen en vertellen, hoe dat reizen ooit in zijn werk ging. Ook laten zij zien, waar Huissenaren via de stadspoorten de weg vonden naar Arnhem of Nijmegen.

In de negentiende eeuw kwam het openbaar vervoer op gang. Vanaf het Looveer boden schepen verbinding met diverse grote plaatsen. In 1882 kwam er een (paarden)omnibus naar Arnhem en in 1909 de stoomtram. Er is niet veel meer van te herkennen, maar de plaats van vertrek en het tracé zal door de rondleiders worden beschreven.

Voor het overige zijn er in Huissen nog voldoende monumenten te zien en verhalen te vertellen om een genoeglijke middag te hebben.

Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Gegadigden kunnen gewoon naar het Stadsmuseum De Hof van Hessen komen. De enige eis is, dat men er uiterlijk om 14.00 uur moet zijn (zonder Huissens kwartiertje…). Kosten zijn er niet aan verbonden (een vrije gift is welkom).

Het adres is: Vierakkerstraat 39, 6851 BB Huissen, telefoon 026 3255058.

Batouwe Basketball start bloembolverkoop

BEMMEL - Batouwe Basketball bestaat in 2015 veertig jaar. Een mooi moment om bij stil te staan. Sportief gezien gaat het Batouwe voor de wind. Verschillende teams spelen op een hoog niveau, waarvan twee zelfs op het allerhoogste nivo. Dames 1 heeft het afgelopen seizoen de bekerfinale bereikt en is in de eredivisie op een mooie derde plaats geëindigd.

Batouwe Basketball wil echter meer. Batouwe wil zowel sportief als financieel gezond het veertigste jaar in. De ambitie is om elk jaar weer jongens en meiden uit de eigen jeugdopleiding te laten instromen bij het dames- en herenteam, waardoor ons damesteam op het hoogste niveau kan blijven spelen en ons herenteam ook kan aansluiten op dit niveau.

Deze ambities kosten veel geld. Spelen op hoog niveau kost veel geld, maar er moet ook geïnvesteerd kunnen worden om onze jeugdopleiding structureel op een hoger plan te brengen. Via diverse acties willen de leden van Batouwe een deel van dit geld zien binnen te halen. Eén van deze acties wordt georganiseerd door het Recreanten 2-team en bestaat uit de verkoop van bloembollen in Bemmel.


Hoe werkt het? In de week van 15 september komen jeugdleden van Batouwe met een bestelformulier langs de deur om pakketten bloembollen te verkopen. Ze laten aan de hand van de folder de verschillende mogelijkheden zien, geven uitleg en vervolgens wordt evnetueel een keuze om één of meer pakketten bloembollen te bestellen.

In de week van 13 oktober worden de bestelde pakketten dan thuisbezorgd en kan men direct aan de slag in de tuin!

"Mocht u de huis-aan-huisactie gemist hebben, dan kunt u op zaterdag 27 september nog pakketten bloembollen kopen. We staan dan zowel in een stand bij Landwinkel de Woerd als in een stand bij de Jumbo in Bemmel." Meer informatie over deze actie staat op www.bvbatouwe.nl.

Koffieochtend speel-o-theek

HUISSEN - Op vrijdag 19 september kan iedereen een kijkje nemen in de speel-o-theek Zwaan Kleef Aan in Huissen, gevestigd aan de Langekerkstraat 19 in de oude Aloysiusschool.

De speel-o-theek opent haar deuren en men krijgt volop gelegenheid om kennis met ons te maken. Tussen 10.00 en 11.00 uur is men welkom en onder het genot van een kopje koffie krijgt men uitleg hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ondertussen kkunnen de kinderen lekker spelen. Van te voren opgeven kan per e-mail speelotheekhuissen@gmail.com of telefonisch 026 3253096.

Zingen bij jongerenkoor

GENDT - Zingen bij jongerenkoor Remember is één groot feest, en jij bent ook uitgenodigd!

"Op 18 september hebben we een open repetitie. Van 19.30 tot 21.30 uur in de H. Martinuskerk in Gendt aan de Nijmeegsestraat 2. Juist op deze repetitie krijg je de kans om kennis te maken met de verschillende genres van ons repertoire. Het gaat erom dat je het leuk vind om te zingen, dan wordt je vanzelf goed. Je bent natuurlijk op alle repetities welkom, dus als je deze datum niet kunt: kom gerust een week later langs!"

"Je kunt je aanmelden op de website: www.jongerenkoorremember.nl Liefst voor 15 september. Als je nog vragen hebt neem dan contact op met Fieke: secretariaat@jongerenkoorremember.nl."

Alzheimer Nederland zoekt collectanten

BEMMEL - Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften. De organisatie zoekt om die reden nog dringend naar enthousiaste collectanten in Bemmel voor de collecteweek van 3 tot en met 8 november aanstaande.

Alzheimer Nederland werkt al dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie – waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 52 regionale afdelingen en ruim 220 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie.

Waarom collecteren? Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een paar uur tijd kunnen geïnteresseerden zich als collectant inzetten tijdens de collecteweek van 3 tot en met 8 november.

Aanmelden kan bij: Bianca van Brandenburg, collectebemmel@gmail.com of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of 033 3032661.

Theatergroep het WEB speelt Showbizz Baby

HUISSEN – Theatergroep het WEB speelt op 11, 12 en 13 september om 20.00 uur in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen zijn tweede productie 'Showbizz Baby'. Zij zijn het eerste amateur gezelschap in Nederland die deze voorstelling speelt!

De spelers, Wieneke Weitering, Erwin Teering, Thelma Schepers en Berry Mom zijn hard aan het repeteren om het stuk volgende week perfect op de planken te brengen. Naast het spelen van hun rol, regisseren zij elkaar. Dit is een extra uitdaging die deze ambitieuze spelers maar wat graag aanpakken.

Kaartjes zijn via www.theatergroephetweb.nl te reserveren. De entree bedraagt acht euro.

Activiteit in De Zilverkamp

HUISSEN - Tattoo's, sieraden van knopen/kralen en make-up. Zoals altijd is deze activiteit in wnkelcentrum De Zilverkamp een groot succes.

Kom zaterdag 13 september tussen 11.00 en 14.30 uur langs en laat je opmaken, beplakken met glittertattoo's en geef jezelf een mooie ketting/armband cadeau. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Open Monumentendag in Gendt

GENDT - De Open Monumentendagen zijn er weer op zaterdag 13 en zondag 14 september. Het thema is dit jaar Op Reis. Alleen op zondag 14 september zijn in Gendt de toren en de tuinen van Poelwijk van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezichtigen.

De vijftiende-eeuwse toren van Poelwijk is het restant van het in de achttiende eeuw verdwenen, machtige kasteel Poelwijk. In het benedenvertrek zijn nog vage trompe-l'oeil schilderingen te zien; ooit prachtig. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd.

Vanaf de bovenste verdieping van de toren is er een fraai uitzicht over de Ooypolder en is zelfs bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. Via de gemaaide slingerpaden van het landgoed kunt u wandelen door de natuurtuinen, boomgaard, moestuin, langs oude en nieuwe landschapselementen en heerlijk mijmeren op de vele zitplekjes. In de deel van het landhuis is een fototentoonstelling te zien van de Historische Kring Gente over de Betuwsche Stoomtramweg Maatschappij. Er wordt aandacht geschonken aan alle Overbetuwse dorpen waar de tram gereden heeft. Deze tentoonstelling heeft dan ook het thema gekregen 'De Betuwsche Stoomtram rijdt weer'.

In één van de bed and breakfast ruimten draait een doorlopende PowerPoint presentatie met het thema Op Reis. Alles waar beweging in te krijgen is, wordt vertoond.

De Angerse Oldtimerclub zal op zondag 14 september rondritten verzorgen met enkele oude voertuigen. De eerste rondrit zal beginnen om 11.00 uur. Het startpunt is bij de Poelwijk in de Poelwijklaan, Kommerdijk, Waaldijk, Markt, Nijmeegsestraat om zo weer in de Poelwijklaan te eindigen. Meer informatie staat op www.landgoedpoelwijk.nl.

Meezingen met Meander in Bemmel

BEMMEL - Iedereen kan zingen, dat is een biologisch feit. Dat niet iedereen op internationale podia beroepsmatig de sterren van de hemel zingt, is een tweede duidelijk feit. Maar tussen die twee uitersten ligt een muzikale wereld van mogelijkheden waar jong en oud zich zingend kan uitleven.

Zangvereniging Meander uit Bemmel organiseert op 15 september zijn derde Meezingavond in successie. Al die mensen 'die immers kunnen zingen maar daar tot nu toe niet aan toegekomen zijn' willen we die avond graag aanwezig zien in de grote zaal van de Kinkel in Bemmel. 'Ik kan niet zingen', is geen argument… kom gewoon naar de meezingavond en je staat verbaast van je eigen kunnen!

Veelzijdig dirigent Frans Coerwinkel heeft speciaal voor deze avond enkele fijn in het gehoor liggende liederen geselecteerd. De zangers bestaande uit het Meander-koor aangevuld met al die enthousiastelingen die voor het eerst binnenstappen, worden onderverdeeld in sopranen, alten, tenoren en bassen. Die verschillende muziekpartijen worden onder de bezielende leiding van de dirigent, die alles hoort en ziet, stap voor stap ingestudeerd.

En dan komt het zoet… Dit gelegenheidskoor dat aan het begin van de meezingavond aarzelend en onwennig van start ging, zingt nu vierstemmig uit volle borst dat het klinkt als een klok.

Zingen in een koor is verslavend. Hoe meer je het doet, hoe leuker en interessanter je het gaat vinden. Het is ook heel bevredigend om samen te werken aan de totstandkoming van een concert. En wanneer dan bij de uitvoering het publiek het prachtig vindt en het applaus opklatert, heb je met elkaar iets moois verricht.

De derde Meezingavond van Meander, op maandag 15 september van 20.15 tot 22.15, wordt een avond met de deuren wijd open voor jong en oud om kennis te maken met het zingen in een koor. De maandagavond is ook de reguliere repetitie-avond van Meander: van 20.15 tot 22.15 uur in De Kinkel. Meer informatie staat op www.meander-bemmel.nl.

Schrijver Michel Bongers geeft in De Kinkel presentatie over De Heuvel

BEMMEL - Op verzoek van de Historische Kring Bemmel geeft schrijver Michel Bongers op donderdag 18 september in cultureel centrum De Kinkel (aanvang 20.00 uur) een beamerpresentatie over zijn recent verschenen historische streekroman De Heuvel.

In de presentatie gaat Bongers nader in op het leven in Bemmel en omgeving tijdens Operation Market Garden. Van oktober 1944 tot mei/juni 1945 waren alle burgers uit de Over-Betuwe (met uitzondering van circa duizend mannen op het 'manneneiland') geëvacueerd.

De Over-Betuwe (het gebied tussen Arnhem en Nijmegen) was frontlinie geworden. Een apocalyptisch 'niemandsland' waar zwaar gevochten werd tussen Duitsers en Geallieerden. Met name rond De Heuvel, waar nu het Mariakapelletje staat, woedde een enorme strijd. "De geschiedenis van De Heuvel", aldus Bongers, "is met rode inkt van het bloed geschreven."

Bongers zal geen traditionele lezing verzorgen. Aan de hand van foto's en geluids- en beeldfragmenten probeert hij op een originele wijze een tijdsbeeld neer te zetten van een bijzondere periode. Naast het benoemen van allerlei feitelijke gebeurtenissen die in Bemmel en omgeving hebben plaatsgevonden zal hij op een losse, soepele manier ingaan op de inhoud van de roman De Heuvel.

Het boek De Heuvel gaat over een voormalige Duitse hospiksoldaat die in het voorjaar van 1974 voor twee weken een hotelkamer boekt in het Wapen van Bemmel van de familie Janssen. Van hieruit gaat hij, samen met een beeldschone vriendin, op zoek naar zijn kameraad die in 1945 gesneuveld is op De Heuvel. Een zoektocht die onverwacht uitpakt…

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+). Op glasvezel bij KPN op kanaal 629. Op de website lingewaardlokaal.tv

TV Programmering:

Zondag 12.00 uur: Nieuwe Lingewaard Lokaal Info uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 08.00u - 15.00u - 17.30 u - en 22.00u herhaald. De uitzending is ook rechtstreeks te zien via www.lingewaardlokaal.tv. Uitzending live. En via glasvezel KPN Kanaal 629. UPC kanaal 31.

De Radioprogramma's zijn te horen op FM 93.6 en kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering:

Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu!!

Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country-shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aandacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.

Woensdag 20.00 – 22.00u Diligence 2.0 – presentatie Tanja Houkes. Elke eerste woensdag van de maand. Een fascinerende zwerftocht langs de schier onbegrensde muzikale mogelijkheden.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad zoals een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming zoals Ska, dialect, soul, glitterrock.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt dan luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass, soul en aanverwante muziek die onder de categorie lichte muziek vallen. Alles wat met de pomuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 11.00 – 13.00u in de oneven weken Hans Verduijn met Muziekdossier Weekend . Afwisselend Nederlands of Duits.

09.00 – 11.00u 15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de 50 al een tijdje gepasseerd en zijn passie ligt bij de 70's en 80's. Maar ook in de 60-er jaren is er mooie muziek gemaakt en om niet al te oubollig te klinken, zitten er in Prettig Weekend ook 'n paar 90's in. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van vandaag, in het verleden.

Zondag 10.00 u Kerkradio vanuit Eucharistisch centrum Huissen.

Berichten voor TV en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv. Voor radio kunt u sturen aan: radio@lingewaardlokaal.tv.

Jaarvergadering van Supporters Vereniging

ANGEREN - De jaarlijkse algemene ledenvergadering van Supporters Vereniging Angeren vindt plaats op vrijdag 10 oktober om 20.00 uur in de kantine van de voetbalvereniging aan Poelsestraat 52 in Angeren.

Op deze algemene ledenvergadering legt het bestuur verantwoording af aan de leden.en ze zoekt nog vrijwilligers en/of bestuursleden voor de supportersvereniging voor diverse taken.

Bij de supportersvereniging is men ook op zoek naar personen die willen helpen bij allerlei activiteiten. "We zoeken niet alleen mensen voor in het bestuur, maar ook personen die ons willen helpen bij onder andere het Job Brandtstoernooi en feestelijkheden bij kampioenschappen. De supportersvereniging ondersteunt de voetbalvereniging op velerlei vlakken."

"Voor het nieuwe voetbalseizoen zijn we ook opzoek naar een nieuwe omroeper/ster. De functie houdt in om elke twee weken de thuiswedstrijd van Angeren 1 te volgen vanuit De Uutkiek. Uiteraard wordt er van je verwacht dat je je laat horen bij de goals, loterij en andere dingen. Ook regel je de muziek voor de wedstrijd, in de rust en na de wedstrijd. Heb je interesse, graag een bericht naar Niels Lamers, 06 24863356.

Pukkeltocht bij 't Verzetje

BEMMEL - Wielervereniging TWC 't Verzetje uit Bemmel houdt zondag 14 september voor de 34e keer de Pukkeltocht van Bemmel. Sinds jaren nemen veel wielrenners uit Arnhem, Nijmegen, de Betuwe en de verre omgeving aan deze tocht deel. Nieuw dit jaar is dat men digitaal kan inschrijven via het NTFU-programma Scan & Go, waardoor het inschrijven van NTFU-leden veel sneller verloopt.

Deelname aan deze vrije toertocht is voor iedereen die graag wil fietsen, maar bij uitstek geschikt voor de geoefende fietser, die ervaring heeft in het rijden van redelijke lange afstanden en het daarbij leuk vindt om een paar pittige heuvels te beklimmen.

De tocht is volledig gepijld en men kan kiezen uit de afstanden: 90 of 120 kilometer. Deze laatste afstand telt mee voor het 'Brevet des Cyclistes' van het NKC. De organisatie van deze toertocht voldoet aan de hoge normen van de wielerbond NTFU en is gewaardeerd met één ster.

De deelnemers die kiezen voor de 90 kilometer kunnen even warm fietsen op de Waaldijk naar Nijmegen. Daarna komen ze in de omgeving van Nijmegen, Berg en Dal en Groesbeek. Na de pauze gaan ze door het Duitse Reichswald waar ze veel bekende klimmetjes moeten bedwingen. In Beek is de Oude Holleweg een mooie afsluiting van al het mooie klimwerk. Terug naar Bemmel over de Waaldijk. Aantal hoogtemeters: 600.

De deelnemers die kiezen voor de 120 kilometer fietsen langs de Linge naar Doorwerth waar de eerste pukkels beklommen worden. Langs de Veluwezoom voert de tocht naar de Posbank. Voor menig topwielrenner uit Oost en Midden Nederland is dit hét ideale trainingsgebied. De tocht gaat ten slotte langs de uiterwaarden van de IJssel en de Rijn terug naar Bemmel. Aantal hoogtemeters: 844.

Start van de tocht is bij het clubhuis van TWC 't Verzetje aan de Sportlaan 1b in Bemmel (naast sporthal de Bongerd). Startpunt is met bordjes vanaf de snelweg aangegeven. Starttijd voor de 90 en 120 kilometer is tussen 8.00 en 10.00 uur. De sluiting van de tocht is om15.00 uur.

Inschrijfgeld voor beide afstanden exclusief herinnering bedraagt vijf euro. NTFU-leden genieten een korting van een euro. Herinneringen van deze tocht zijn tegen bijbetaling van twee euro verkrijgbaar.

Er is douche-gelegenheid (na afloop van de tocht) aanwezig voor dames en heren. Inlichtingen over deze tocht zijn te verkrijgen bij Henry Schrader telefoon 0481 750864 (na 18.00 uur) en Nol te Braake, telefoon 024 3770983 of 06 40062372.

Culturele dag in Doornenburg

DOORNENBURG - De Culturele dag wordt gehouden tijdens de Nationale Open Monumentendag. Behalve het museum is het hele kasteel op deze dag vrij toegankelijk. Er zijn diverse culturele evenementen te beleven op de voorburcht, in de kelder en in de ridderzaal.

Het Betuws koor Meander brengt twee concerten van circa dertig minuten op de voorburcht of in de ridderzaal. Zij zingen onder andere Mamaliye, Teddy bears picnic en Asithy.

Nettie Gebbing brengt een sprankelende voorstelling voor kinderen vanaf vier jaar in de kelder. Het verhaal gaat over de lieve prinses Goudhartje die altijd alle mensen aan het hof helpt. Als zij achttien jaar wordt, vindt haar vader dat ze de leeftijd heeft om te gaan trouwen. Maar hij vindt niemand goed genoeg voor haar totdat...

In de ridderzaal en op de voorburcht treedt Ingrid Sluiter voor het voetlicht. Zij speelt sinds haar tiende jaar piano en heeft jarenlang het schoolkoor en –orkest van het OBC begeleid. Haar passie ligt nu vooral bij het zingen van popballads. Ook speelt ze graag klassieke muziek, onder andere walsen van Chopin.

Op de voorburcht worden oude ambachten uitgevoerd en demonstreren de ridders van de 'Knights of the Four Quarters' het middeleeuwse pijl en boog schieten. De nieuw aangelegde middeleeuwse kruidentuin langs de Linge en het poëziepad rondom het kasteel zijn een bezoekje zeker waard. Hier wordt om ongeveer 14.00 uur een beeld onthuld, geschonken door stichting Honderdmorgen aan Kasteel Doornenburg. Het kasteel is open om 11.00 uur; de toegang is gratis.

Column

Reclame

Mijn ouwe heer vindt reclame op tv maar niks. Zeker als het snel gaat en er trucages zijn gebruikt. Dat kan in het echt toch nooit, is steevast zijn reactie. Het roept bij hem argwaan op. Thuis zag ik met mijn vrouw het tv-spotje internetaanbieder Ziggo. Terwijl de monteur de tv installeert zit de familie gezellig met een zak chips op de bank. Ja, ja, zegt mijn vrouw. Als dat in het echt ook zo zou gaan. Ik knik instemmend. Het roept argwaan op. Reclame, het is niet meer weg te denken in onze samenleving. Reclamemakers kunnen gewetenloos zijn. Het resultaat telt.

Het college heeft zijn advertentiecampagne gepresenteerd. In de vorm van het coalitieprogramma 2014-2018 waarin het beleid, plannen en ambities in hun verwachte regeerperiode zijn beschreven. Verwacht, want het kan zomaar gebeuren dat de gemeenteraad de wethouders een schop onder de kont geeft.

Twee dingen vielen me op. Oud-wethouder financiën en rekenwonder Louis Dolmans, zei uit den treure dat lenen voor de overheid geen probleem is. Als je de rente maar kunt aflossen. Ik begreep er niks van maar legde me erbij neer. De gemeenteraad ook.

De huidige kasbewaarder Theo Jansen meldt in de advertentiecampagne van het college het tegenovergestelde. De noodzaak is daar om schulden en leningen terug te dringen. Geen geld uitgeven wat er niet is. Ik begrijp dat als huisvader met een bescheiden huishoudboekje wel, maar ben door het ingewikkelde reclamegesteggel niet gerustgesteld. Wie kan ik geloven? Rekenwonder Louis of kasbewaarder Theo? Het vorige college of dit college? De vorige raad of deze raad?

Het college blaakt van ambitie. "We bouwen gemeenschappelijk aan een aantrekkelijk leefklimaat waarin iedereen mee kan doen, er voor iedereen plaats is en men iets voor elkaar over heeft". Over deze volzin hebben ambtelijke reclamemakers goed nagedacht. Het resultaat telt. Mijn ouwe heer zal het niks vinden. Hij houdt niet van reclametrucjes. Het roept bij hem argwaan op.

Sjaak

Open dag Rugbyclub Betuwe

BETUWE - Om Rugbyclub Betuwe in de picture te zetten en om te laten zien hoe interessant de sport rugby is, wordt zondag 21 september een open dag. gehouden.

"We hopen hiermee nieuwe leden te werven en geïnteresseerde te kunnen informeren welke spelregels, tactieken en slimheden in het rugby spel zijn verwerkt."

Programma van deze dag; 11.30 uur open training jeugd en senioren (vanaf zeven jaar) Om 12.30 uur brood met soep voor iedereen! 13.30 uur competitie wedstrijd senioren. "Voor vragen, mail naar info@rugbyclubBetuwe.nl en ga naar www.rugbyclubbetuwe.nl."

Geslaagd tennistoernooi bij Tennisclub Angeren

ANGEREN - Het Coop 17+ dubbeltoernooi in Angeren (van 10 tot en met 17 augustus) zit er weer op. Het was een zeer geslaagd tennistoernooi met bijna 90 mooie wedstrijden in het toernooi.

"Ondanks de wat mindere weersvoorspellingen hebben we gelukkig toch veel kunnen tennissen en weinig hinder gehad van de regen. Wij willen alle deelnemers, sponsoren en vrijwilligers hartelijk danken voor hun bijdrage en inzet. Mede dankzij jullie is het weer een geslaagd toernooi geweest en we zien jullie dan ook graag volgend jaar weer terug op ons Open Toernooi."

Voetbalprogramma HAVO

THUIS

Woensdag 10 september

20:00 uur HAVO 2 (zat)- Trekvogels 4

zaterdag 13 september

10:30 uur HAVO E1 - Woezik E5

10:30 uur HAVO F1 - SML F7

12:00 uur HAVO C1D- Orion C5

12:00 uur HAVO D1GD - Trekvogels D2

zondag 14 september

11:00 uur HAVO 2 - MASV 2

14:00 uur HAVO 1 - DVOL 1

UIT

zaterdag 13 september

08:30 Bataven D4 - HAVO D2

09:45 Spero E8 - HAVO E2G

14:30 Paasberg De 3 - HAVO 2

17:00 DVV A3 - HAVO A1D

zondag 14 september

09:45 OSC 4 - HAVO 4

11:00 Elsweide 5- HAVO 3

Kermisvergadering

DOORNENBURG - Op zondag 14 september zal de kermisvergadering van De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen plaatsvinden.

Op de agenda staan onder andere de bespreking van het programma van de kermis en de schuttersfeesten, die zullen plaatsvinden van 20 tot en met 23 september. Verder zullen de consumptie- en entreeprijzen door de schutters worden vastgesteld.

De vergadering zal plaatsvinden in het Schuttersgebouw en begint om 11.00 uur. Alle schutters van De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen zijn uitgenodigd deze kermisvergadering bij te wonen.

Testrijden in elektrische auto

HUISSEN - Altijd al nieuwsgierig geweest hoe een elektrische auto rijdt? Of waarom die buurman een straat verderop zo'n auto heeft gekocht? Natuur & Milieu organiseert op 20 september de Instapdag.

Honderden Nederlanders openen op die dag een showroom voor hun elektrische auto. Ze nodigen jou uit om op visite te komen en vertellen je graag alles over elektrisch rijden. En – wie weet – kun je ook zelf een ritje maken. Kijk op www.instapdag.nl en meld je aan voor een showroom bij jou in de buurt.

In Huissen is op de Reigerbos 37 de showroom van Ditmer en Amarins Santema geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Er kan een testritje gemaakt worden in een elektrische auto, de Nissan Leaf, van "testrijders & project A15". Iedere testrijder krijgt een eervolle vermelding op de site http://www.projecta15.nl/testrijders/arnhem/33 (met foto en 2 à 3 zinnen over de ervaring over het elektrisch rijden). Als beloning is er voor iedere testrijder een tabletschoonmaakdoekje en/of een anti-stress autootje of anti-stress pilon.

Twintig kunstenaars op Huissense Kunstmarkt

HUISSEN - Tegelijk met de Open Monumentendag wordt op 14 september de zesde editie gehouden van de Huissense Kunstmarkt. Traditiegetrouw kan het bezoek aan de Kunstmarkt worden gecombineerd met activiteiten en een gratis rondleiding door het Dominicanenklooster in Huissen.

De twintig kunstenaars presenteren hun werk rondom de kapel aan de ingang van Kloosterlaan 1 in Huissen. Hierbij zijn veel kunstenaars die niet eerder in Huissen geëxposeerd hebben. Dit jaar staan de thema's religie, spiritualiteit en bezinning centraal. Op de website van de kunstmarkt staat een compleet overzicht aan van de deelnemende kunstenaars met een toelichting op hun werk. Internet: http://www.kunstmarkthuissen.nl/kunstmarkt-2014/.

De markt is divers samengesteld. Zo zijn er kramen aan met sieraden, abstracte objecten, mozaïeken, keramiek, beeldhouwwerk, glasbewerking, fotografie, vilttechniek, multimedia, schilderijen, glaskralen, portretten en grafische kunst. De kramen zijn vrolijk ingericht en geven een beeld van deze uiteenlopende uitingen. De kunstenaars geven graag uitleg over hun kunstwerken en natuurlijk zijn deze ook aan te schaffen.

Workshop Energie en geld besparen

HUISSEN - Coöperatie Lingewaard Energie gaat een workshop verzorgen op 18 september over energie en geld besparen.
De energiekosten van een gemiddeld huishouden bedragen ruim 1.900 euro per jaar. Minder gas en elektriciteit verbruiken betekent direct geld besparen, dus goed voor uw portemonnee. En natuurlijk ook goed voor het milieu!


Lingewaard Energie gaat tijdens deze workshop aan de hand van praktische tips helpen de energierekening omlaag te brengen. "Hierbij bespreken we enkele energie jaarnota's van de deelnemers, gaan we kort in op maatregelen zoals de aanschaf van zonnepanelen en isolatie maar besteden we vooral tijd aan praktische tips waarmee men direct thuis aan de slag kunt."


De workshop wordt gehouden op donderdag 18 september in de protestantse kerk aan het Raadhuisplein in Huissen. "We starten om 20.00 uur en de workshop duurt anderhalf tot twee uur."
Voor leden van Lingewaard Energie is deelname aan de workshop kosteloos. "Bent u nog geen lid dan kunt u zich voor of tijdens de avond als lid inschrijven voor een bedrag van twintig euro. Dan is de workshop gratis en kan men meedenken en meebeslissen over de toekomst van onze energiecoöperatie.

"Als u thuis aan de slag gaat met de tips van deze avond, heeft u het lidmaatschap zo weer terugverdiend! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, inschrijven kan door een email met uw naam te sturen aan info@lingewaardenergie.nl."

Open Monumentendag met tentoonstelling in Bemmel

BEMMEL - In het kader van de open monumentendag organiseert de Historische Kring Bemmel voor op zondag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur een tentoonstelling in De Kinkelenburg.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Het thema van dit jaar is 'Op Reis'.

De tentoonstelling gaat terug in de tijd en vertelt de verhalen van de monumenten; onze getuigen van het verleden. Met reizen, vervoer en transport verhaalt de Open Monumentendag over de dynamiek die daarmee gepaard gaat, de invloed die reizen en vervoer hebben gehad en nog steeds hebben op het aanzien van Nederland, de inrichting van het land en de steden, de manier van leven en het forenzen – zoals we dat in Nederland vandaag de dag doen. Want het gaat niet alleen over toen; de verhalen van toen verklaren het aanzien van nu en inspireren ons voor de toekomst.

'Op Reis' gaat over middelen van vervoer, over mobiel erfgoed, over wegen, sporen en kanalen, over de gebouwde monumenten die daarbij horen, over plaatsen van aankomst en vertrek, over pleisterplaatsen, over werkplaatsen, remises, koetshuizen, werven en natuurlijk veel meer...

Hutaf heerst op tafeltenniskampioenschap

Van links naar rechts: Stijn van Alderden (D1), Bart van Merm (C2), Toine Teunissen (E2) , Corné Roks (E1), Joeri Liethof (C1), Mikolay Krawczyk (B2), Rick van Ingen (B1), Ricco Gerritsen (A2) Hilde Vermeulen (kampioen) Foto: Paul Kogels

BEMMEL - Het OverBetuwse TafeltennisKampioenschap werd traditioneel in het laatste weekend van augustus gespeeld. Het was Hutaf die het meeste eremetaal voor zich opeiste en zowel bij de senioren als bij de jeugd de titel opeiste.

Acht van de tien overbetuwse verenigingen hadden deelnemers afgevaardigd naar Bemmel. Ook dit jaar was Hutaf hofleverancier. Looping uit Angeren, twee jaar geleden nog gastheer van het toernooi, was dit jaar een opvallende afwezige.

De toernooileiding was vrijdagavond in de vertrouwde handen van André van Rumpt. Omdat de meeste spelers al jarenlang meespelen, kon iedereen beginnen na de simpele introductie: "Jullie weten hoe het werkt, succes!"

De A-klasse werd zoals verwacht een Huissens onderonsje tussen Dicky de Jong en Marc Korthouwer, de winnaar van 2012. Dicky de Jong liet er geen gras over groeien en greep de titel dankzij een 3-0 overwinning.

De B-finale werd een bloedstollend spannende wedstrijd over vijf games tussen Claude Schouten van Hutaf en Lian Chin Wang van Overbetuwe. Lian Chin Wang wist ternauwernood, met 11-9 winst in de laatste game, te voorkomen dat ook deze prijs naar Huissen ging.

In de C-finale klopte de onverzettelijke Bert Kempers van Etac'80 uit Elst Maarten van de Ven (Sethone), en in de D-poule ging de titel naar Johan Nijenhuis (Hutaf) ten koste van Alaa Asaaidi van HTTC.

Het jeugdtoernooi werd gewonnen door Hilde Vermeulen (Hutaf). De overige poules werden gewonnen door resp. Rick van Ingen (Sethone), Joeri Liethof (HTTC), Stijn Alderden (Essentia) en Corné Roks (Sethone).

Harmonie Sint-Caecilia Gendt uitgenodigd door de Efteling

GENDT - Zondag 14 september aanstaande zal harmonie Sint-Caecilia Gendt per touringcar afreizen naar het Brabantse Kaatsheuvel.

De Gendtse harmonie is uitgenodigd door de directie van de Efteling om er twee optredens te verzorgen in het populaire pretpark. Daarnaast kunnen de leden van Sint-Caecilia gratis gebruik maken van de vele attracties en mogelijkheden van het park.
Een prachtig vooruitzicht voor met name de vele jeugdleden van de Gendtse muziekvereniging.

Er is nog plaats voor nieuwe leerlingen voor zowel blaas- als slagwerkinstrumenten bij Sint-Caecilia. Natuurlijk zijn ook gevorderde muzikanten welkom bij deze ambitieuze maar zeer zeker ook gezellige muziekvereniging. Meer informatie over harmonie Sint-Caecilia Gendt kunt u terecht op www.harmoniegendt.nl.

De Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - In het laatste weekend van augustus was het weer niet om over naar huis te schrijven de duiven konden dan ook niet op de gebruikelijke zaterdag gelost worden. Er werd gekozen voor zondag 31 augustus.

Er stonden weer twee vluchten op het programma en wel die vanuit Meaux (393 km) en vanuit Feluy (191 km) aan de vlucht vanuit Meaux deden 161 duiven mee van dertien liefhebbers en deze werden gelost om 08.00 uur. W. Geurtz & Zn en Comb. Weijers blijken de sterkste.


W. Geurtz & Zn 20 mee 3 pr. 1, 3, 15
Wiltink – Meijs 15 mee 5 pr. 2, 8, 10, 16, 18
Muller – de Wijse 10 mee 4 pr. 4, 20, 28, 40
Comb. Weijers 20 mee 5 pr. 5, 7, 11, 21, 31
T. Tinnenbroek 21 mee 7 pr. 6, 12, 13, 14, 23, 36, 41
Comb. v. Zadelhoff 16 mee 6 pr. 9, 17, 22, 30, 38, 39
L. Meijer 12 mee 4 pr. 19, 24, 26, 34
H. Janssen 6 mee 3 pr. 25, 29, 37
H. de Wijse 16 mee 2 pr. 27, 33
Comb. Engelen 10 mee 2 pr. 32, 35

De tweede vlucht Feluy werd gelost om 11.40 uur hieraan deden 224 duiven mee van vijftien liefhebbers.


Comb. Weijers 40 mee 8 pr. 1, 17, 18, 29, 34, 36, 39, 56
Comb. van Zadelhoff 20 mee 9 pr. 2, 21, 23, 30, 41, 49, 51, 54, 55
W. Geurtz & Zn 10 mee 5 pr. 3, 12, 19, 31, 53
Chr. Graven 12 mee 2 pr. 4, 24
H. de Wijse 13 mee 2 pr. 5, 9
Denny Rutjes 10 mee 3 pr. 6, 25, 44
Muller – de Wijse 30 mee 11 pr. 7, 10, 11, 15, 20, 27, 32, 40, 45, 47, 48
Comb. Engelen 10 mee 3 pr. 8, 16, 46
H. Leemreise 27 mee 5 pr. 13, 14, 26, 35, 50
Th. Rutjes 4 mee 2 pr. 22, 43
J. Peters (G) 10 mee 1 pr. 28
Gebr. Graven 16 mee 3 pr. 33, 37, 38
Wiltink-Meijs 6 mee 1 pr. 42
J. v.d. Scheur 10 mee 1 pr. 52

'Alles kwijt...' bij Historische Kring Huessen

HUISSEN - Het zal je maar gebeuren, alles kwijt… Zaterdag 13 september start in het stadsmuseum Hof van Hessen een expositie met titel 'Alles kwijt'. Deze expositie gaat in op de enorme dreunen die Huissen vanaf 17 september1944 te verwerken kreeg bij de slag om Arnhem.

Zeventig jaar geleden voltrok zich een groot oorlogsdrama en waren vele mensen in Huissen letterlijk alles kwijt. Eerst het begin waarbij onder andere Malburgen en het Looveer zwaar werden getroffen en mensen in alle ellende evacueerden naar Huissen. Dan het zware bombardement van 2 oktober waarbij vele Huissenaren en evacués het leven lieten. Daarna de massale evacuatie, de barre Hongerwinter en de terugkeer naar een grotendeels verwoeste stad.

Veel oorlogsellende voor de burgerbevolking in de periode vanaf 17 september 1944 tot aan de zomer van 1945. Iets waar men liever niet dagelijks aan wordt herinnerd maar absoluut niet mag worden vergeten. Zeker in de huidige tijd waarbij geweld soms nog weer wordt verheerlijkt en oorlogsdrama's nog steeds vele slachtoffers eisen. Naast het vieren van de 700-jarige stad is het daarom juist nu ook tijd om te gedenken.

De expositie die zaterdagmiddag 13 september rond 12:00 uur wordt geopend gaat in op de oorlogsgebeurtenissen tot de zomer van 1945. Naast vele militaire aspecten wordt er vooral ook aandacht besteed aan de gevolgen voor de burgerbevolking. Er is in deze expositie veel uniek materiaal bijeen gebracht om vooral ook de naoorlogse generaties een realistisch beeld te geven wat oorlog werkelijk betekent.

deBOL-wandelseizoen stralend van start gegaan

BEMMEL - Op woensdag 3 september ging het wandelseizoen voor stichting deBOL officieel van start, nadat er in augustus al werd voorgeproefd met een route in de omgeving van Bemmel.

Op 3 september gingen vijfenzeventig wandelaars naar de Ginkelse Heide bij Ede om daar te genieten van de nog prachtig in bloei staande heidevelden. Het weer was fantastisch en met veel plezier werd er een route van 10,5 kilometer gelopen en werd er onderweg natuurlijk gezellig een kopje koffie gedronken.

De volgende BOLwandelroute zal gehouden worden op woensdag 17 september, iedereen is welkom om ook eens mee te lopen! Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Advies voor mantelzorgers in Gendt en Bemmel

BEMMEL/GENDT - De SWL mantelzorgconsulent, Monique Ritzen, schuift regelmatig aan bij de ParticipatiePunten in Lingewaard om mantelzorgers lokaal te kunnen helpen en advies te geven. Volgende week woensdag (17 september) is de mantelzorgconsulent 's ochtends bij het ParticipatiePunt in Gendt en 's middags in Bemmel.

Heb je vragen over bijvoorbeeld; hoe combineer ik mantelzorg met mijn werk, wat gaat er allemaal veranderen in de zorg en wat voor invloed heeft dat op mij als mantelzorger of wil je wel eens in contact komen met andere mantelzorgers? Schroom niet en loop even binnen bij een van de ParticipatiePunten op woensdag 17 september.

ParticipatiePunt Gendt is gevestigd in Hof van Breunissen aan het Kloosterplein 4 (10:00 tot 12:00 uur). ParticipatiePunt Bemmel (in Bibliotheek Lingewaard) aan Dorpsstraat 84 (14:00 tot 16:00 uur).

De mantelzorgconsulent is buiten deze momenten ook te bereiken via het SWL Meldpunt: 088 2552555. Meer informatie over mantelzorg en wat SWL hierin kan betekenen staat op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 16 september is er weer een open eetcafé in creatief centrum Hofstede aan de Hoefslag 28.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen, die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 16 september bestaat uit groentesoep, rijst met kipkerrie en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Van Syrie naar Lingewaard

LINGEWAARD - Ruim vijftigmiljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht. Voor een klein aantal gezinnen eindigt die zoektocht naar een veilig onderkomen in Lingewaard. Na aankomst in de gemeente begeleiden vrijwilligers van VluchtelingenWerk in Lingewaard de vluchtelingen om hen wegwijs te maken in de Nederlandse samenleving.

Ria Willemsen is zo'n vrijwilliger, die vluchtelingen begeleidt. Toen zij in september 2007 met vervroegd pensioen ging, zocht ze een invulling die pastte bij haar administratieve ervaring. Ze is enthousiast over haar werk: "Wat ik mooi vind is dat je een zinvolle bijdrage levert in het leven van deze mensen. En we hebben een leuk team waar je altijd een beroep op kunt doen voor kennis of tijd. Je krijgt met een diversiteit aan mensen en hun specifieke problemen te maken. Dat verruimt je blik op de wereld, het is dan ook nooit saai."

Wat is er lastig in je vrijwilligerswerk?

"Soms gaan dingen langzamer dan ik wil en dan is het zaak om geduldig te blijven, dat valt nog niet altijd mee. Het is ook echt vervelend dat door miscommunicatie en bureaucratie de mensen in financiële problemen komen. Ze beginnen vaak op nul in Nederland en als de toelagen bijvoorbeeld op zich laten wachten, dan hebben ze te weinig om van te leven. Dat is wel moeilijk."

Wat doe je concreet voor deze nieuwe inwoners?

"De taak van een Coach Vestiging is heel divers. Ik ondersteun de cliënten om alle zaken te regelen voor huisvesting, inkomen, verzekeringen, zorg zoals huisarts en tandarts, scholing et cetera. We geven gevraagd of ongevraagd advies over hoe te leven in Nederland."

Je doet dit werk al zeven jaar, wat valt je op?

"Je ziet direct waar de brandhaarden van de wereld zijn. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld vooral nieuwe mensen uit Syrië en Irak. Wat me door de jaren heen steeds opvalt, is dat de meeste vluchtelingen, ondanks de taalbarrière en soms traumatische ervaringen, het na korte tijd het erg goed doen."

Ook iets voor u/jou?

VluchtelingenWerk in Lingewaard is op zoek naar meer vrijwilligers die vluchtelingen willen helpen bij hun vestiging. VluchtelingenWerk biedt een uitgebreid inwerkprogramma en deskundige begeleiding. Er is een onkostenregeling. "Wilt u uw steentje bijdragen aan dit zinvolle vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Agnieszka Studenna-Freij, leidinggevende aan vrijwilligers VluchtelingenWerk Oost Nederland, tel: 06-26683975 of mail naar afreij@vwon.nl. U krijgt dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek."

Rabo Wielerronde van Bemmel zeer geslaagd!

BEMMEL - Op zondag 31 augustus werd de Rabo Wielerronde van Bemmel, georganiseerd door TWC 't Verzetje, gereden. Mede dankzij een groot aantal enthousiaste vrijwilligers, sponsoren en vrolijke bezoekers en supporters kan er worden teruggekeken op een zeer geslaagd evenement!

Na de dikke banden race voor de jeugd waren er drie wedstrijden voor nationale KNWU licentieklassen en een wedstrijd voor renners die normaal gesproken geen wedstrijden rijden maar dit eens wilden proberen.

Bij alle categorieën was er sprake van een enerverende strijd op het selectieve parcours rondom het historische centrum van Bemmel. Het was bij de Amateurs Maarten Bremer die voortdurend mee was in de aanval. Uiteindelijk brak Bremer de strijd open waarna hij, en de latere winnaar, Marcel Alma het peloton met ruim een halve minuut konden voorblijven. Michel Ahoud toonde zich sterk bij de Sportklasse maar moest uiteindelijk Roy Andes voor zich dulden. Twee keurige podiumplaatsen voor deze renners van TWC 't Verzetje!

Dit jaar was ook het dameswielerrennen naar Bemmel toegehaald. Tessa Neefjes bleek de sterkste in de combinatiewedstrijd van de verschillende dames categorieën. Bij de niet-licentiehouders wist de geblokte sprinter Johan van Kleef in de sprint zijn zege in deze categorie veilig te stellen. TWC 't Verzetje bedankt iedereen die zich, op welke manier dan ook, heeft ingezet om het evenement te laten slagen!

Ingezonden brief

Onbetaalbaar veel dank!!

Op donderdag 28 augustus ging mijn man nietsvermoedend boodschappen doen bij Albert Heijn te Huissen. De zon scheen, het boodschappenlijstje was klaar en hij had nog zoveel plannen voor die dag. Juist toen hij naar de kassa wilde gaan, voelde hij zich plotseling onwel worden.

Wat er daarna gebeurde is hem ontgaan, maar heeft op ons als gezin een diepe indruk achtergelaten. Hij kreeg een acute hartinfarct, waarbij hij ternauwernood aan de dood is ontsnapt.

Dankzij het zeer adequate optreden van enkele medewerk(st)ers van Albert Heijn en een behulpzame dame die direct begonnen met het reanimeren van mijn man, hebben zij zeer beslist zijn leven gered!! Tevens arriveerden binnen enkele minuten de hulpdiensten die ook gelijk actie ondernamen.

Onze dank daarvoor is enorm groot!

Met afschuw las ik dan ook de ingezonden brief van de heer Poppe in Hèt Gemeentenieuws van 3 september, waarin hij deze gecoördineerde actie van de ingeschakelde hulpdiensten als achterlijk beschrijft en het zelfs als een poppenkast typeert.

Hij beseft blijkbaar niet dat aan het redden van een mensenleven geen prijskaart mag worden gekoppeld.

De betrokken mensen hebben door hun gezamenlijke actie laten zien dat zij onder moeilijke omstandigheden prima hun werk verrichten en daarmee kostbare mensenlevens redden!!

Alle lof voor hen en nogmaals onbetaalbaar veel dank!!

Ans van Aalten – Janssen en kinderen

Landelijke appelplukdag 13 september

RESSEN - Aanstaande zaterdag kunt u bij fruitbedrijf en landwinkel de Woerdt zelf appels plukken op de landelijke appelplukdag. Met de pluktrein wordt u naar de boomgaard gebracht.

Ook is er een proeverij, zijn er diverse stands en kunnen kinderen zelf kaarsen maken of springen op het springkussen. Een leuk dagje voor het hele gezin! De boomgaard en landwinkel zijn geopend van 8.00 tot 17.00 uur. VMeer informatie staat op www.dewoerdt.nl.

Ook op 20 en 27 september kunt u bij de Woerdt zelf appels plukken. Ook op deze dagen zijn er verschillende activiteiten. Zo is bijvoorbeeld op 20 september de Streekbakker aanwezig met een hout gestookte oven.

Landwinkel De Woerdt, Woerdsestraat 4 Ressen

Uitslag De Vriendenkring Huissen

HUISSEN - Zaterdag 31 augustus waren er twee vluchten, een jongeduiven en een natoer.

De duiven van de natoer werden in Feluy om 11.40 uur gelost op een afstand van 195 kilometer. Om 14.12 uur was een duif van J. v. Ingen & Zn als eerste thuis. 2e T.Sas. 3e. E. v. Aalten. 4e. C.Vermeulen; 5e.C.Neijenhuis, 6e. P.J.H. v. Ooijen. 7e.H.Hegeman.

De jongeduiven werden in Meaux gelost om 08.00 uur op een afstand van 395 kilometer. Hier draaide E. v. Aalten zijn eerste duif om 12.42 uur. Dit was een snelle duif die goed was voor een teletekst vermelding. 2e. H.Hegeman. 3e.T.Sas. 4e.C.Vermeulen. 5e. C.Neijenhuis.

Zaterdag 6 september werden de duiven in Quievrain om 15.15 uur gelost. Om 18.48 uur draaide E.v.Aalten zijn eerste duif. 2e.H.Hegeman .3e.C.Vermeulen. 4e. T.Sas.

Bijzondere themamiddag bij Gendtse ouderenvereniging

GENDT - Voor de leden van de Ouderenvereniging Gendt staat er woensdagmiddag 17 september een bijzondere themamiddag op het programma.

Rond 17 september is er een aantal herdenkingen van de luchtlandingen die in de septemberdagen van 1944 onder de codenaam Market Garden rond Arnhem plaatsvonden. Het beoogde doel, de verdere bevrijding van Nederland, liep echter totaal verkeerd af.

Praktisch de hele regio moest gedwongen evacueren en men vond, soms ver van huis, een tijdelijk onderkomen. In het kader van de herdenking Zeventig jaar Market Garden is ook de themamiddag aan deze gebeurtenissen gewijd. Henk Klaassen gaat uit het archief van de Historische Kring beelden tonen die met WO II en specifiek de evacuatie verband houden.

Na de pauze wordt het thema van de open monumentendagen 'Op Reis' nader in beeld gebracht. Bij dit thema kan aan veel onderwerpen gedacht worden. De OVG denkt veel leden met beide thema's een plezier te doen en rekent dan ook op een goede opkomst.

Zoals gebruikelijk is er eerst koffie met cake en de leden krijgen ook nog een consumptie aangeboden. Niet-leden zijn ook welkom. Zij betalen inclusief koffie met cake vijf euro. Consumpties zijn voor eigen rekening. Tegen betaling ter plaatse van twaalf euro vijftig kan men ook lid worden, met alle voordelen van dien.

Tijdens de pauze is er ter bestrijding van de onkosten weer een mooie verloting met fraaie prijzen. De middag vindt plaats in zaal Tinneveld en de aanvang is 14.00 uur.

Naast een uitkering vrijwilligerswerk doen op een peuterspeelzaal?

LINGEWAARD - Heeft u een uitkering, zoekt u een baan maar overweegt u om vrijwilligerswerk te doen? Dat mag. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen. Ook is het een manier om uw sociale contacten te onderhouden. Voorwaarde is wel dat het vrijwilligerswerk wel uw re-integratie niet belemmerd.

Peuterspeelzaalwerk De Linge is een maatschappelijke organisatie en werkt al jaren met vrijwilligers en zoekt nog enkele enthousiaste vrijwilligers in Bemmel op peuterspeelzaal 't Hummelhonk voor een ochtend in de week van 8.30 tot 12.00 uur. Ook op peuterspeelzaal het Blagehofke in Huissen en peuterspeelzaal De Vonkenmorgen is nog plaats voor een vrijwilliger.

Wat houdt vrijwilliger zijn nu precies in? Als vrijwilliger ondersteunt u de pedagogisch medewerkster met haar werkzaamheden op een peutergroep. Je helpt met knutselen, je speelt met de kinderen, maakt puzzels, leest een verhaaltje voor. Samen met de kinderen gymmen of een uitstapje maken. Een gezellig gesprekje voeren onder het fruit eten en drinken. Op de groep werken we met thema's die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen en de inbreng van de vrijwilligster wordt hierbij erg gewaardeerd.

Ook bieden wij u de mogelijkheid om deel te nemen aan een aantal vrijwilligersavonden met onderwerpen als: kinder-EHBO, startblokken, peutergym, veiligheid/gezondheid op de peuterspeelzalen en onderwerpen die de vrijwilligers zelf interessant vinden.

Hebben we uw interesse gewekt en vindt u het leuk om met kinderen te werken en heeft u daar een paar vaste uurtjes per week voor over: neem contact op met Bettina Gerrits van Peuterspeelzaalwerk De Linge (06- 34658194 of via email: b.gerrits@delinge.nl).

Voor meer informatie over peuterspeelzaalwerk kijk op: www.delinge.nl.

Commissaris van de Koning is Sinterklaas niet

De Commissaris van de Koning Clemens Cornielje langs protesterende bewoners van de Zandvoort in Gendt Foto: Sjaak Veldkamp

HUISSEN - Bij een werkbezoek aan een Gelderse gemeente brengt de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje nooit een zak met geld mee. Voor Lingewaard maakt hij hierop geen uitzondering. Hij is Sinterklaas niet, zo liet hij de gemeenteraad fijntjes weten als antwoord op de vraag of de provincie nog bereid is om over de brug te komen met een subsidie voor de sociale culturele centra in Bemmel, Gendt en Huissen. Meer succes haalde de raad bij de doortrekking A15.

(Van de redactie)

De CdK gaat eens in de vier jaar op werkbezoek bij een Gelderse gemeente. Afgelopen donderdag stond Lingewaard op het programma. Er zijn bedrijven bezocht en de gemeenteraad kreeg de gelegenheid om aan Cornielje vragen te stellen en met hem in debat te gaan over zware onderwerpen die in Lingewaard spelen.

Voor de culture centra in Bemmel, Gendt en Huissen kijkt Lingewaard hoopvol naar de provincie. Cornielje hielp de raad uit hun droom. Er valt niks te halen. Volgend jaar heeft de provincie een potje van een miljoen euro. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Cornielje waarschuwt wel, alleen de beste projecten maken kans

A15

De raad haalde wel de volle winst binnen bij de doortrekking van de A15. Volgens de raad heeft Lingewaard tijdens de planvoorbereiding voor Sinterklaas gespeeld. Het waren 10 bewogen jaren, maar kreeg er niets voor terug. Sterker nog, de A15 splijt de gemeente doormidden. De raad kwam met 2 verzoeken. Een goede inpassing van de doorgetrokken A15 en dat de afslag bij Angeren, bedoeld als evacuatieroute , ook toegankelijk wordt voor brandweer, ambulance en politie bij calamiteiten. Cornielje zei dat een goede inpassing vanzelfsprekend is. "Als de weg er toch moet komen, laten we het dan goed doen." Over de calamiteitenroute was hij iets voorzichtiger. Verder dan te vertellen dat hierover ook de houding van Rijkswaterstaat positief is, wilde hij niet gaan. En dan is voor de CdK de discussie rond de doortrekking van de A15 afgesloten. Het budget staat klaar en er komen geen nieuwe aanpassingen meer.

De bewoners van de Zandvoort in Gendt stonden Cornielje bij de ingang op te wachten. De bewoners proberen al zes jaar zonder resultaat een megastal tegen te houden. Corrnielje kan niets voor ze betekenen, zegt hij. De vergunningen zijn afgegeven. De Raad van State, het hoogste rechtsorgaan, heeft groen licht gegeven. "Dit is geen aardig antwoord, maar zo gaat dat in een rechtstaat." zei Clemens Cornielje. De volle verantwoordelijke ligt bij de gemeenteraad die een definitief besluit moet nemen en het risico van een schadeclaim op de koop toe willen nemen.

Mooie samenwerking leidt tot onthulling van WO II-paneel

De initiatiefnemers buigen zich over het eerste concept van het paneel Foto: Exoduscomité

HAALDEREN - In de omgeving zijn in de afgelopen periode diverse markeringen gerealiseerd, die een relatie leggen naar hetgeen is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog.Aan Haalderen is nu de beurt om een informatiepaneel te krijgen. De herdenking is gerelateerd aan het feit, dat zeventig jaar geleden Operatie Market Garden plaats had.

Initiatiefnemers uit Haalderen en Max Bozon van het Exoduscomité hebben de eerste contacten gehad, die geleid hebben tot de realisering van een prachtig informatiepaneel.Vast staat, dat de oorlog bepaald niet onopgemerkt voorbij is gegaan aan Haalderen. Er vielen diverse slachtoffers, ook hier moest iedereen voor de duur van acht maanden huis en haard verlaten. Bij terugkomst was de schade ongelooflijk groot. Tot op heden is Haalderen een 'wederopbouwdorp' te noemen.

Dit informatiepaneel wordt naast het bestaande oorlogsmonument in de tuin van de kerk door de burgemeester in aanwezigheid van ondermeer jeugd en voormalige evacués.

De bijzondere plechtigheid begint op vrijdag 12 september om 14.30 uur. Iedereen is welkom bij de katholieke kerk in Haalderen aan de Van der Mondeweg 22. Na de Last Post is er gelegenheid een kopje koffie of thee te krijgen in de wederopbouw-kerk.

In een Oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

Zaterdag 13 september

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Communieviering met Pastor Kallen en het koor In Voice. Vrijwilligersavond voor Bemmel en Haalderen

19.00 u. H. Martinus Gendt, Communieviering met Pastor van Cuijk en de koren Con Spirito en Remember. Vrijwilligersavond Gendt

zondag 14 september

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het koor Exotherm

dinsdag 16 september

19.30 u. St. Bavo Angeren, Communieviering met Pastor Roelofs . Opening Seizoen Vrouwenvereniging

woensdag 17 september

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

donderdag 18 september

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

Leger des Heils zoekt collectanten in Bemmel

BEMMEL - Het Leger des Heils zoekt collectanten in Bemmel voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 24 tot en met 29 november. De opbrengst wordt gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils.

Een groeiende groep mensen heeft, als gevolg van de economische crisis, moeite om het hoofd boven water te houden. Bovendien voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Meer en meer mensen doen een beroep op de hulp van het Leger des Heils. In de vorm van gebruikte kleding, voedsel of hulp bij schulden.

Het Leger des Heils wil mensen helpen die hulp nodig hebben en nergens anders terecht kunnen. Iedereen kan een beroep doen op het Leger des Heils, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Jaarlijks helpt het Leger des Heils 35.000 mensen met professionele zorg en begeleiding: van maatschappelijke opvang tot verslavingszorg en van jeugdzorg tot reclassering. De deuren van buurtsteunpunten en korpsgebouwen staan voor iedereen open. Wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd.

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven, krijgt het Leger des Heils geen subsidie. Daarom zoekt het Leger mensen die willen helpen, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen', organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte. "Bent u tijdens de collecteweek beschikbaar en wilt u zich aanmelden om in uw wijk te collecteren? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collectanten of bel met 036 5398175."

Kaarttoernooi in Angeren

ANGEREN - Op zaterdag 20 september is er weer een groot kaarttoernooi in Het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren.

De aanvang is 10.00 uur, inschrijven kan vanaf 09.30 uur; het toernooi duurt tot16.00 uur. Er zijn weer mooie vleesprijzen te winnen en tussen de middag wordt er een lunch geserveerd.

Het inschrijfgeld (inclusief lunch) voor SASA-leden/deelnemers is 7,50 euro per persoon, voor niet-leden negen euro per persoon.

Inschrijven kan tot en met donderdag 18 september bij Cor Janssen, 026 3253723 of bij Theo Buurman 026 3250746.

"Wilt u deelnemer worden van de SASA of draagt u deze stichting een warm hart toe, dan kunt u voor dertien euro per jaar deelnemer/lid worden. Heeft u interesse in de SASA-activiteiten, kijk dan op www.sasa-angeren.nl. U kunt ook contact opnemen met het secretariaat 06 13040833 of de voorzitter 06 22542672."

Bingo-avond in Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 17 september houdt wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingoavond.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat sw bezoeker vooraf nog rustig een kopje koffie kan drinken.

Deze avond worden zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde gedraaid, men heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor anderhalve euro, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten twee euro vijftig.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

"Tevens bedanken wij Slagerij Buurman en Vermaat Groep voor het mogelijk maken van de vorige bingoavond. De opkomst was boven verwachting, bijna zestig mensen genoten van een gezellige avond met mooie prijzen."

Aalbers-taptoe Bemmel op 14 september

BEMMEL – De regen heeft plaats gemaakt voor mooie dagen oftewel het wordt weer tijd voor Aalbers-taptoe Bemmel.

Op 14 september zal dit jaar de 41ste taptoe Bemmel plaatsvinden op het gazon bij kasteel de Kinkelenburg. Met om 13:00 uur de start van de streetparade, vanaf 14:30 uur het voorprogramma op het gazon en 15:00 uur de start van de taptoe.

Met zeven korpsen zal de streetparade aanvangen vanaf cultureel centrum de Kinkel. Onderweg presenteren de korpsen zich bij verzorgingshuis Liduina.

"Woont u aan de route van de streetparade? Geef dan de streetparade kleur. Eska zal honderd blauwe en witte ballonnen verspreiden bij de aanwonenden. (Ponylaan/ Loostr/Dorpsstr/ Dr Rudolf van Oppenraaijstr/ Klappenburgstr/ Kloosterplaats/ Dr Poelstr/Dorpsstr).

Dit jaar zal er een voorprogramma zijn op het gazon, verzorgd door fanfare Wilhelmina uit Nederasselt.

Om 1500 uur zal de taptoe aanvangen met deelname van de volgende korpsen: Drum- en Showband ViJoS - Bussum, Show- en marchingband Da Capo - Lisse, Excelsior - Renkum, Showkorps O&V | Nuenen - Nuen; Drumfanfare ESKA Bemmel.

Ook dit jaar is er weer gedacht aan toeschouwers die mindervalide zijn. "U kunt zitplaatsen reserveren telefonisch of per mail bij de organisatie: 06 51283524 / pr@eska.nl. Voor meer info kunt u kijken op www.aalbers-taptoebemmel.nl."

Voor 99 euro onbeperkt sporten bij American Style in Gendt

Eigenaar Jan Vroom 60 jaar en nog steeds vol passie actief in de sport

GENDT - Sportcentrum American Style Squahs & Fitness aan de Kruisstraat 18 te Gendt, heeft weer een gigantische mooie aanbieding om iedereen aan het sporten te krijgen. Namelijk alles onbeperkt sporten voor maar liefst 99 euro tot 2015. Zo kunnen mensen mooi kennis maken van alle sporten die er wordt gegeven in het sportcentrum.

Steps, Zumba, Spinning, Fitness, Callenetic, Kangoo Jumps, Body Sculpting, Streetdance, Kick Fun, je kunt het maar zo gek niet opnoemen of er is voor ieder wel wat wils. Er zal toch wel één sport tussen zitten waar je hart het meest ligt. Ben je fanatiek en vindt je alle sporten leuk? Lekker overal net zo vaak als je wilt aan deelnemen. Mooier kan niet! Ben je nu nog aan het twijfelen? 15 tot en met 21 september heeft American Style de gehele week gratis proeflessen voor de groepslessen. Je kunt de gehele week net zo vaak deelnemen aan de groepslessen als je wilt. Wel is er reservering vooraf geëist.

Medical training

Heeft u nek, schouder,enkel, lage rug klachten, RSI, nek- rughernia, suikerziekte, knie-instabiliteit, Scoliose, bekkeninstabiliteit, sporten tijdens u zwangerschap? Zit u bij American Style in goede handen. U wordt persoonlijk door de eigenaars Jan of Guzel begeleid, die hiervoor zijn opgeleid.

Krachttraining

Wil je graag gespierd worden, of een keer deelnemen aan wedstrijden? Nu personall training vijftig procent korting.

Kids

Nu bij inschrijving één maand gratis sporten voor de kids. Voor meer informatie: tel:0481 425342 info@americanstyle.nl www.americanstyle.nl.

21 / 32

22 / 32

Repair Café Lingewaard in Angeren

Foto: SWL

ANGEREN - Ook in Angeren gaat het Repair Café lingewaard weer van start en wel op donderdagmiddag 11 september van 12.30 tot 14.30 uur. Iedereen die iets te repareren heeft zoals kleine elektrische apparaten of kleding kan terecht in het Dorpshuis Angeren.

Tijdens de Repair Cafés zijn de ParticipatiePuntmedewerkers ter plekke voor (hulp)vragen, bemiddeling bij vrijwilligerswerk, informatie over activiteiten in de buurt of gewoon om eens kennis te maken.

Gereedschap is aanwezig en deskundige reparatievrijwilligers gaan samen met jou zoveel mogelijk spullen proberen te maken en te redden van de afvalberg. Er kan echter geen garantie worden gegeven dat apparaten weer gemaakt worden. "Heb je niets te repareren, maar wil je eens een kijkje nemen. Dan bent je welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment."

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten.

Badmintonweek in Bemmel

BEMMEL - BC Bemmel '72 houdt op 17 september een meespeelavond in de Week van het Badminton. Iedereen die eens gratis en geheel vrijblijvend een shuttle wil slaan, is dan welkom.

Kom op 17 september naar sporthal De Heister in Bemmel. Van 18.30 tot 19.30 uur kan de basisschooljeugd een shuttle komen mee slaan. De middelbare schooljeugd speelt van 19.30 tot 20.30 uur. Senioren zijn welkom tussen 20.00 en 22.30 uur. Meer informatie over de club staat op www.bcbemmel.nl.

Op initiatief van Badminton Nederland worden er in het kader van de Week van het Badminton in de periode van 15 tot en met 21 september 2014 door heel het land badmintonactiviteiten georganiseerd. De Week van het Badminton is bedoeld om vooral niet-badmintonners op een leuke manier kennis te laten maken met de badmintonsport. Badminton is een fantastische sport, die geen leeftijdsgrens kent, die de conditie ondersteunt, die de geest scherp houdt en waarmee je vrienden voor het leven maakt. Kortom een stoere en flitsende sport!

Alles over de Week van het Badminton staat op www.weekvahetbadminton.nl, www.facebook.com/BadmintonNederland en www.twitter.com/badm_nederland.

Weg met de vakantiekilo's bij Fitness Centre Huissen

HUISSEN - De vakantie zit er op en dat betekent voor de meeste onder ons een paar kilootjes erbij. De beste manier om deze er af te krijgen is de combinatie van gezonder eten en bewegen. In tegenstelling tot veel low-budget sportscholen kunt u dat bij ons wel doen met behulp van deskundige trainers en fysiotherapeuten. Daarnaast mag u ook deelnemen aan al onze groepslessen.

U vindt bij ons geen zware gewichten. Wij richten ons niet op zware krachttraining maar op gezondheid. U werkt bij ons in een ontspannen, gezellige sfeer, aan uw fysiek. Een trainer maakt een persoonlijk programma voor u. Dit programma wordt haarfijn uitgelegd zodat u precies weet hoe het werkt. Vervolgens kunt u wekelijks aan de slag en zal de trainer in de zaal aanwezig zijn om u te helpen wanneer u dat wenselijk acht.

Groepslessen

Zumba, Spinning, Bodypump, Bodybalance, Pilates, Shape, Buik- en rugtrainingen, Conditietraining, etc. Allemaal groepslessen waaraan u mag deelnemen. Met een abonnement mag u afwisselend gebruik maken van de fitnesszaal en de groepslessen.

Vrijheid, blijheid

Wanneer u bij ons een 1 x per week maand-abonnement afsluit mag u zelf weten welke dag u komt sporten. Dit kan de ene week zondag zijn en de andere week bijvoorbeeld donderdag. U mag vrij binnenlopen wanneer het u uitkomt. Komt u een week niet sporten dan blijft deze les staan en mag u, wanneer het u uitkomt, een keer 2 x in de week komen trainen om deze les in te halen.

Gratis proefles

Bel voor meer informatie of een gratis proefles met 026 3250928. Of loop bij ons binnen aan de Korte Loostraat 46-A in Huissen. Mailen kan ook via Info@fitnesscentrehuissen.nl.

Tai chi en Qi gong: sporten voor iedereen

ELST - Tai chi en Qi gong zijn reeks traditionale Chinese bewegingkunsten die een belangrijke deel van 5,000 jaar Chinese Cultuur vormt. Soepele, aaneengesloten, krachtige, harmonische, vloeiende bewegingen en helemaal in opperste concentratie uitgevoerd.

"Beproef en ervaar de krachten van Tai chi en Qi gong, kalmeert de geest, verhoogt het concentratie vermogen en zelfvertrouwen en balanceert het innerlijke evenwicht, die u van binnen en buiten kracht geeft. Het beoefenen van Tai chi en Qi gong bevordert de stofwisseling, ademhaling, bloedsomloop en energiehuishouding en maakt het lichaam soepel en krachtig."

"Opgebouwde spanningen in de vorm van vermoeidheid, stress, stijve spieren en rugklachten kunnen goed geneest worden. Tai chi en Qi gong zijn echt heerlijke sporten voor iedereen. Voor beginners is geen speciale uitrusting nodig en kunt u tot op hoge leeftijd blijven doen."

Tai Chi en Qi gong in een paar woorden omschrijven is moeilijk. Om het beter te begrijpen zou iedereen zelf eens mee moeten doen. Vanaf 18 september vindt er beginnerscursus plaats om 19:00 tot 20:00 bij De Helster Sportcentrum, Schubertstraat 1, Elst. Bij de eerste les legt zowel de in China opgeleidde universitaire docente als gevorderde Tai Chi beoefeners de basis van de beweginskunsten uit, er worden demonstraties gegeven, ervaringen worden gewisseld en veel meer.

Meer informatie staat op www.hongye-taichi-school.co.nr. "Voor eventuele vragen kunt u ook bellen: 026 3212188 of mailen naar: hongyetaichi@hotmail.com."

Zevenaarse schrijver Wiene trakteert en signeert bij Rebers Boek en Buro

LINGEWAARD - Op zaterdag 20 september tussen 13.00 en 16.00 uur trakteert Arjen Wientjes, onder zijn schrijversnaam beter bekend als Wiene , bezoekers van Rebers Boek en Buro op een gratis kop koffie of thee. Ook signeert hij in het gezellige leescafé van de boekwinkel zijn nieuwste literaire thriller 'Snakkend naar adem'.

Na het succes van zijn vorige thriller 'Als grenzen vervagen' heeft Wiene de schrijverssmaak te pakken gekregen. Dit keer draait het verhaal om Anna, een onschuldig ogende studente die een gruweldaad heeft verricht. Zij vlucht voor haar daad naar Curaçao waar ze op zoek gaat naar nieuw geluk. Dit lijkt haar goed te lukken, tot blijkt dat het verleden met haar is meegereisd…

Naast de spannende verhaallijn is Wiene in staat om het eiland Curaçao, waar hij zelf jaren heeft gewoond, beeldend te beschrijven. Voor mensen die Curaçao al eens bezocht hebben is het een feest der herkenning en voor mensen die nog op bezoek gaan een echte aanrader.

Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar verslavingskliniek Yabi Di Libertad. Een instituut waar vrijwel alleen met vrijwilligers en met zeer beperkte middelen verslaafden worden begeleid naar hun terugkeer in de maatschappij. Wiene bezocht de kliniek tijdens het schrijven van dit boek. Tijdens de koffie of thee heeft u alle tijd om gezellig met Wiene te praten.

Mocht men het boek cadeau willen geven dan schrijft Wiene op voordracht een persoonlijke noot voor de ontvanger in het boek. 'Snakkend naar adem' kost vijftien euro. Ook de vorige thriller 'Als grenzen vervagen' is op die middag gesigneerd verkrijgbaar en kost tien euro. Meer informatie staat op www.boek-en-buro.nl of www.wieneschrijft.nl.

Open dag op zondag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur Aluminium serres en kozijnen van Constral uit eigen fabriek...

LOBITH – Zit er de komende jaren geen grotere woning voor u in? Maar u wilt wel graag meer leef- en woonruimte? Dat kan op eenvoudige manier door een serre aan uw huiskamer te bouwen. Laat u zich maar eens adviseren bij Constral Serres en Kozijnen. Zondag 14 september kunt u zich op informele wijze op de hoogte stellen van de mogelijkheden bij Constral. Het bedrijf levert naast serres en veranda's ook onder andere ramen, deuren, schuifpuien en kozijnen. Alles van aluminium en... op maat!

Rank, licht en toch stevig. Dat zijn de eigenschappen van Constral aluminium producten. Met aluminium zijn grote, sterke constructies te maken. De producten bieden bovendien een goede isolatie en zijn (zowel binnen als buiten) in alle kleuren leverbaar. Dat aluminium onderhoudsarm is, wordt eveneens als een groot voordeel ervaren. "Slechts eens in de tijd heeft het een wasbeurt nodig."

Constral vervaardigt de kozijnen, deuren, schuifpuien, serres en veranda's in eigen fabriek. De klant kan er rekenen op perfect maatwerk. In de fraaie en ruime showroom kan een keuze worden gemaakt uit de verschillende mogelijkheden. Tijdens de open dag kan men zich globaal oriënteren en kan men een nadere afspraak maken voor een op maat gedegen persoonlijk advies. Vakbekwame adviseurs helpen u graag en kunnen dan dieper ingaan op de materie.

Constral Serres en Kozijnen verzorgt het complete bouwtraject, inclusief het aannemerswerk. Constral beschikt over vaklui, die plezier hebben in elke klus, hoe moeilijk deze ook is. Het is een genot voor opdrachtgevers om te zien hoe prettig en gecontroleerd de bouw verloopt en afspraken worden nagekomen.

"Kom op de open dag maar eens kijken en laat u zich verleiden tot de aanschaf van een Constral product!", aldus Tonny van Kouwen. En kunt u deze open dag niet, noteer dan de volgende open dag (zondag 2 november) in uw agenda.

Constral, Energieweg 2, Lobith; 0316 547121

Struintocht door de Bemmelsepolder op 21 september a.s.

BEMMEL - Wie zin heeft in een niet alledaagse wandeltocht kan met gidsen van Lingewaard natuurlijk mee met een struintocht door het leefgebied van de bevers. Een stevige tocht waarbij hogelaarzen en een regenbroek een tocht mogelijk maken over de bodem van een middeleeuwse Waal die volledig is dichtgegroeid met natuurlijke verrassingen.

Al na 100 meter van af de dijk ontstaat een niet Nederlands panorama. Als de grote zilverreiger zich vanavond van hun grote trek nog eens vol eten aan jonge kikkers en padden levert dat een unieke nastuurervaring op van tientallen witte vogels in de bomenen en wadend door ondiep water. Fototoestel dus niet vergeten.

Veel vogels zijn bezig met de trek naar overwinteringsgebieden. Natuurgidsen vertellen onderweg over wat de natuur nu te bieden heeft. Bevers slapen meestal overdag maar hun sporen zijn zeker aanwezig. Nu het najaar nadert gaan ze druk in de weer om bomen te vellen en wintervoorraden van takken en twijgen aan te leggen in de buurt van hun burgcht. Ze kunnen er elk moment mee starten.

Wie het allemaal mee wil maken kan zich op zondag 21 september tussen 13.30 en 14.00 uur verzamelen in de veldschuur van Lingewaard Natuurlijk gelegen aan de Sportlaan 1M te bemmel.

De Tocht duurt ongeveer 2 uur en er wordt een bijdrage gevraagd van € 6,00 p.p. , dit is inclusief koffie, thee of een frisdrankje.

De tocht is niet geschikt voor mindervaliden. Voor inlichtingen bel Ben Cornelissen op 06 44870449

Rabobank Oost Betuwe introduceert ambassadeurs

BETUWE - Zo'n vijfentwintig enthousiaste medewerkers van Rabobank Oost Betuwe zijn sinds kort actief als ambassadeurs van de bank. Zij vormen de 'ogen en oren' van de bank in de samenleving. U kunt hen tegenkomen bij allerlei evenementen en activiteiten in Lingewaard en Overbetuwe.

"Bij Rabobank Oost Betuwe draait het niet alleen om de producten en diensten die we bieden", zegt directielid Alies ten Have. "Als coöperatieve bank zijn we ook betrokken bij de lokale samenleving. We willen hierin een rol spelen door mensen en organisaties met elkaar te verbinden. Onze ambassadeurs zijn hierbij sleutelfiguren. Zij zijn ook actief buiten de bank en bezoeken bijvoorbeeld evenementen of gesponsorde activiteiten van sportverenigingen en culturele organisaties. Zo weten zij wat er speelt in de regio en kunnen ze verbindingen leggen. Denk ook aan het uitwisselen van kennis tussen organisaties."

Ambassadeurs die weten wat er speelt

Er zijn ambassadeurs voor diverse doelgroepen: jeugd, jongeren, senioren, ondernemers, sportverenigingen en culturele verenigingen. De ambassadeurs jeugd geven bijvoorbeeld regelmatig gastlessen op scholen over geldzaken, terwijl de ambassadeurs senioren onder andere ondersteunen bij activiteiten in verzorgingshuizen of workshops internetbankieren verzorgen. Alle ambassadeurs gaan graag in gesprek met klanten. Door deze betrokkenheid kan Rabobank Oost Betuwe nog beter inspelen op wensen en behoeften. Niet voor niets luidt het motto: 'Ambassadeurs die weten wat er speelt. Zo investeren we samen in onze samenleving.'

Meer informatie over de ambassadeurs en hun activiteiten staat op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Yoga en zwangerschapsyoga Lingewaard

HAALDEREN - De zomervakantie is weer voorbij en yoga Lingewaard opent weer haar deuren voor hathayoga en zwangerschapsyoga. Hathayoga is de bekendste en oudste vorm van yoga. De lessen bestaan uit lichaamsoefeningen en ontspanning. De adem speelt hierbij een belangrijke rol.

Door yoga bouw je kracht en souplesse op. Je ervaart rust en ontspanning in jezelf; je komt meer in balans. Yoga kan heilzaam zijn voor mensen met klachten als: stress, burnout, nek/rugklachten, hoofdpijn en RSI. Yoga is gezond en maakt zowel lichaam als geest krachtig en soepel en voedt het met energie. Ervaring met yoga is niet nodig. Voor een gratis proefles is men altijd welkom.

Zwangerschapsyoga is een volledige cursus ter voorbereiding op de bevalling. Deze lessen bestaan eveneens uit lichaamsoefeningen, ademtechnieken en ontspanning. Ook komt informatie over zwanger zijn en bevallen aan bod.

De cursus is erop gericht de aanstaande moeder voor te bereiden om een zo ontspannen en prettig mogelijke bevalling, de zwangerschap bewust te beleven, het zwangere lichaam vitaal te houden en te leren omgaan met angst en pijn. "We werken in drie thema's van elk vier weken: ontspanning, concentratie en kracht. Elke vierde les is een partnerles."

De cursus heeft geen vast begin en einde. Instappen kan vanaf veerten weken en kan duren tot aan de bevalling. Op tijd instappen verdient aanbeveling. Deze cursus wordt door veel verzekeraars vergoed. Informatie verkrijgbaar bij de verloskundige in Bemmel of via de site.

De lessen worden gegeven in De Tichel in Haalderen door Miranda van Oostrom, die opgeleid is tot (zwangerschaps)yogadocent door een erkende opleiding. Meer informatie en tijden staan op www.yogalingewaard.webklik.nl of bel ervoor 06 25441244.

Rolling Barrel naar nieuwe eigenaren

HUISSEN - Sinds mei van dit jaar heeft de Rolling Barrel een promotietocht gemaakt door de gemeente Lingewaard.

De Rolling Barrel combineert sporten en gamen op een geheel nieuwe manier. In een grote ton van drie meter doorsnee kan de deelnemer een sport beoefenen (skateboarden, fietsen of skelteren) in combinatie met een te spelen game. Vanaf mei dit jaar is het product in de Lingewaard gepromoot, en met succes. Ook zijn de eerste stappen gezet voor de opening van een Rolling Barrel Sport & Game Center in deze gemeente.

Het leek er even op dat aan het project Rolling Barrel abrupt een einde zou komen. Privé-omstandigheden leidden ertoe dat de bedenker van het concept, BTB Development, waarvan Karin van Schijndel de eigenaar is, zich volledig uit het project terug heeft moeten trekken. Inmiddels wordt er hard aan gewerkt om de overdracht te realiseren van Rolling Barrel aan de investeerder die al in de eerste fase bij het project zijn betrokken. Na het realiseren van de overdracht zal de ontwikkeling van de Rolling Barrel worden voortgezet en zal dit concept naar verwachting voor een grote groep de sportieve uitdaging worden. Voor de korte termijn zijn de toezeggingen die gedaan zijn voor plaatsing van de mobiele Rolling Barrel in ieder geval gewaarborgd.

Line Studio Marjolijn

HUISSEN - Afvallen, afslanken en figuurcorrectie. Op een gezonde- en blijvende manier bij Line Studio Marjolijn. Verander je lifestyle!

Line Studio Marjolijn Afslankstudio is een studio voor afslanken en figuurcorrectie specifiek afgestemd op de vrouw. Voor vrouwen van jong tot oud, die individueel en onder deskundige begeleiding op een snelle, maar gezonde manier willen afvallen.

Wij zijn gevestigd in Huissen. De studio maakt gebruik van innovatieve en hightech trainingsmethodes die doelgericht afvallen en plaatselijke figuurcorrectie mogelijk maken.

Naast het bewegingsprogramma is een gezond voedingspatroon ook belangrijk. Line Studio Marjolijn Afslankstudio begeleidt u hierin en biedt de mogelijkheid van verschillende voedingsprogramma's.

Tijdens een gratis en geheel vrijblijvend intake gesprek worden uw persoonlijke wensen en doelen besproken. Tevens wordt er een figuuranalyse gemaakt. Op basis hiervan en uw conditie, leeftijd en gezondheid kan er een afgestemd individueel behandelplan worden opgesteld.

Line Studio Marjolijn Afslankstudio begeleidt u niet alleen in afslanken, maar ook in op gewicht blijven. Zo bent u in de gelegenheid om ook na het behalen van uw streefgewicht een onderhoudsprogramma te volgen. U blijft onder begeleiding tegen een aantrekkelijke prijs.

Wij staan garant voor snel en blijvend resultaat op een gezonde, verantwoorde en betaalbare manier. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel, mail of loop binnen voor het maken van een gratis en vrijblijvende afspraak. Volg ons ook op facebook.

Line Studio Marjolijn, Vierakkerstraat 18a, Huissen; telefoon 026 3256823; www.linestudiomarjolijn.nl

Bos Vishandel bedankt

Foto: Het Gemeente Nieuws

BEMMEL – Op de Ponymarkt in Bemmel was Bos vishandel weer van de partij zoals al vele jaren. De verkoop was goed maar nog veel beter waren de overweldigende positieve reacties op het live roken en de heerlijke paling.

De bezoekers kwamen van heinde en verre naar de ponymarkt en waren niet allemaal bekend met het live roken op de markt. Verser dan zo kon de paling niet zijn. Die waardering werd ook uitgesproken. De familie Bos wil dan ook alle bezoekers bedanken voor hun klandizie en enthousiasme en hoopt ook volgende jaar iedereen weer te mogen verwelkomen aan de kraam.

Natuurlijk gaat het roken op de Bemmelse weekmarkt gewoon door. Donderdag 18 september is het weer zover!

Exotherm vraagt (mannelijke) zangers

HUISSEN - Het koor Exotherm uit Huissen is dringend op zoek naar mannenstemmen. Exotherm is een gezellig koor en jaarlijks vinden er diverse activiteiten plaats.

"We zingen gemiddeld een keer per maand een viering in de kerk (meestal Huissen-stad). Verder een aantal keren in zorgcentra of ziekenhuizen. Binnen de parochie De Levensbron zijn wij een van de zes koren die per januari 2015 blijven bestaan."

"Ons repertoire is makkelijk te zingen, voornamelijk tweestemmig en wordt meestal afgeleid van bestaande, eigentijdse melodieën. Ook zijn we bezig met een algemeen repertoire en ons eerste optreden in het openbaar is inmiddels een feit (tijdens het muziekfestijn tijdens Huissen 700 jaar). Dus mannen: Kom op en meld je aan!"

Dit kan bij Yvonne Diephuis (026 3254850 of ymi@online.nl). "Ook kun je op dinsdagavond vrijblijvend binnen lopen. We repeteren van 19.45 tot 20.45 uur in de kerk van Huissen–stad (ingang aan de zijkant van de kerk).

Kerkdienst protestantse gemeente

HUISSEN - De kerkdienst van de Protestantse Gemeente is te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35 in Huissen. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl. Zondag 14 september (aanvang 10.00 uur) is dominee M. Glastra de voorganger. Er is nog geen kinderkerk.

Noodhulp. Elke zondagse viering van de Protestantse Gemeente in Huissen onze gemeente kent drie collectes. Een voor de kerk zelf, een voor het diaconale werk en de derde wisselt. Gasten met een RK-achtergrond reageren wel eens verbaasd: "Zo veel? Jullie zijn een dure kerk." Het is net wat je gewend bent.

Die collectes zijn niet willekeurig maar gaan volgens een tevoren afgesproken collecteplan. Met een soort verdeelsleutel worden de diaconale doelen bepaald. Niet alleen ver weg (Werelddiaconaat) maar ook in eigen land en onze directe omgeving worden projecten met deze collectes gesteund. Een aantal komt periodiek terug om zo een groter bedrag bijeen te sparen. Diverse organisaties dienen verzoeken in om voor hun werk te collecteren en gemeenteleden kunnen ook collectedoelen aandragen die hen ter harte gaan.

Dat klinkt allemaal heel gepland en gecontroleerd. Gemeenteleden weten wat dit betreft waar ze aan toe zijn. Eén collectevorm valt echter niet te plannen: de noodhulpcollecte. Rampen laten zich niet plannen. Oorlogsbrandhaarden zoals nu in Gaza en Syrië. Gewapende conflicten in Congo, Zuid-Sudan en Irak. Natuurrampen met overstromingen in de Filippijnen, grote droogte in de Hoorn van Afrika, aardbevingen in Haïti. Humanitaire rampen waarbij snel hulp nodig is. Dan vervalt de voor die zondag geplande collecte voor een noodhulpcollecte. Als steun voor de lokale kerken en organisaties in het rampgebied. Zij kennen de bevolking en de cultuur het beste en weten waar de nood het hoogst is. Om mensen noodhulp te bieden en in hun eerste levensbehoeften te voorzien (voedsel, drinkwater, medicijnen, noodopvang).

Dominicanenklooster Monumentendag open

HUISSEN - Tijdens de Open Monumentendag op 14 september stelt het Dominicanenklooster Huissen de deuren open voor publiek. Er zijn diverse activiteiten zoals een kunstmarkt en rondleidingen.

Het Dominicanenklooster aan de Stadsdam in Huissen opent op de jaarlijkse Open Monumentendag haar deuren weer graag voor belangstellenden. De dag start om 10.00 uur met een Eucharistieviering in de kapel, waarbij de Kloostercantorij zingt.

Vanaf 11.30 uur zijn er tot 16.00 uur diverse activiteiten in het klooster en in de kloostertuin. Er zijn diverse stands en er worden rondleidingen gegeven. Er zijn workshops en iedereen kan zich laten informeren over het actieve leven dat zich afspeelt binnen de muren van het klooster. Om 16.00 uur wordt de dag afgesloten met een concert door het Lingewaards Mannenkoor.
Ook voor de catering is goed gezorgd vanuit de professionele kloosterkeuken. Er zijn vers gemaakte broodjes en hapjes en er is koffie, thee en frisdrank te koop.

Gezellig dagje uit naar Dolfinarium met Zonnebloem

LINGEWAARD - Wat was het een perfecte dag op 2 september. De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen is met 53 mensen naar het Dolfinarium gegaan.

"Aangekomen in Harderwijk hebben we eerst lekker koffie gedronken en een stuk appeltaart gegeten. Het weer was mooi en we konden de hele dag buiten naar de vele shows kijken. Er waren shows met dolfijnen, zeeleeuwen en walrussen. Wat hebben onze gasten genoten.

's Middags stond er ook nog eens een lekkere lunch voor ons klaar en daarna konden we weer heerlijk naar buiten. De tijd vloog om en voor we het in de gaten hadden moesten we weer naar de bus. Alle gasten zagen er zeer gelukkig uit. En daar doen wij het voor. Een dikke pluim voor al onze vrijwilligers die dit toch ook maar mogelijk maken. Al onze sponsoren nogmaals bedankt we hebben onze gasten weer een mooi cadeau gegeven."

Geluk van Lingewaard landt aan nabij kasteel

DOORNENBURG - Op 14 september aanstaande zal om 13.30 uur in bijzijn van wethouder Theo Janssen Stichting Honderd Morgen Het Geluk van Lingewaard overhandigen aan Remie Aleven in de kruidentuin van kasteel Doornenburg.

In de zomer van 2013 zoemde het in Lingewaard van de activiteiten rondom 'Het geluk van Lingewaard' met een tachtig tal deelnemende kunstenaars en een prachtige route vol landschapkunst werd ruim zes weken Het Geluk gevierd. "Dat Lingewaarders en andere bezoekers hebben verteld over wat Geluk voor hen betekende, bracht ons als bestuur op het idee dat we het geluk ook moesten verbeelden. En wie kan dat beter dan Marjo Wiltingh met al haar energie en enthousiasme. Uit haar handen en uit het vuur van onze mascotte werd het Geluk van Lingewaard geboren. Zij verbeeldt de Sirene uit de Rijn die tegen de stroom inzwemt, rondom haar hoofd zien we de zalmen terug die vroeger de Rijn en de Waal in groten getale bevolkten. Deze mascotte, de dame met haren als zalmen, heeft vervolgens haar geluk gedeeld met de familie Van Doornik en daar de tuin verfraaid gedurende de winter. Echter Het Geluk moet zichtbaar zijn voor een ieder en met die opdracht zijn we op pad gegaan en we hebben voor haar een perfect plekje gevonden vlak naast het water van de Linge bij Kasteel Doornenburg waar ze kan uitkijken over het water."

"Wij, het bestuur van Stichting Honderd Morgen, in de persoon van Will Volleberg, Hans Hutten, François van Schaik, Luuk van Paridon, Nanke den Daas en natuurlijk Marjo Wiltingh en Barbara van Zweeden bieden dit waardevolle beeld aan aan de inwoners van de gemeente Lingewaard en hopen dat ze hen zal inspireren tot het voelen en delen van geluk."

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 11 september vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen.

Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wie wil mee-eten kan zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 11 september bestaat uit tomatensoep, braadworst met andijviestamppot en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

29 / 32

30 / 32

31 / 32

32 / 32