GN Lingewaard

14 november 2018

GN Lingewaard 14 november 2018


Kindercollege over: hoe word je astronaut?

Astronaut André Kuipers

BEMMEL - Ben jij ook zo benieuwd, hoe het voelt om in een raket door de ruimte te zweven? Kom dan op woensdagmiddag 21 november naar Bibliotheek Bemmel. Ewald Nijenhuis gaat je dan precies vertellen hoe het is om astronaut te zijn. Wie weet word jij wel de nieuwe André Kuipers!

Wat doen astronauten eigenlijk de hele dag in een ruimteschip? Hoe voelt het om gewichtloos te zijn? En hoe lang ben je bezig als iemand zegt: loop naar de maan? Ewald Nijenhuis weet veel over ruimtevaart. Je kunt hem gerust de oren van het hoofd vragen. Hij zal je alles vertellen over de wereld van de ruimtevaart. Na afloop weet je precies wat de Nederlandse astronaut André Kuipers hoog boven de aarde allemaal heeft meegemaakt.

Dit kindercollege duurt van 16.00 tot 17.00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet het college in je agenda en meld je vooraf aan via bemmel@obgz.nl of in de vestiging. Het kindercollege is helemaal gratis.

Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid kindercolleges plaats. De kindercolleges zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Meer informatie staat op www.obgz.nl/kindercolleges.

Openingsbal Kraonige Zwaone in Gouden Engel

HUISSEN - Op 17 november as zal de eerste officiële carnavalsavond van het nieuwe seizoen door De Kraonige Zwaone worden gehouden. Ook dit jaar is De Gouden Engel, op 17 november vanaf 20.30 uur, het decor waar de Zwaone onder leiding van Prins Lukas op d'n Bok en zijn gevolg het Openingsbal zal plaatsvinden.

Als onderdeel van het Openingsbal zal, naast een aan aantal officiële plichtplegingen, ook dit jaar weer het traditionele Zwaonefestival plaatsvinden. Het Zwaonefestival is alweer jaren een vast onderdeel van de Openingszitting. Het is destijds in het leven geroepen om een moment te creëren waarop diverse Huissense muzikanten en muziekgroepen hun nieuwe carnavalsschlager kunnen lanceren. Ook dit jaar zal er op het Zwaonefestival worden gestreden om de wisseltrofee voor de mooiste 'Huussese carnavalsschlager'.

Winnaar in de Pronk

De winnaar van het Zwaonefestival krijgt automatisch de mogelijkheid om het winnende nummer tijdens de Pronkzitting van De Kraonige Zwaone op 26 januari 2019 ten gehore te brengen. Vorig jaar waren het duo Trudy en Femke Kemkes de winnaressen van het festival. Ook zij zullen naast vele anderen weer een poging doen om als winnaar weer deel te kunnen nemen aan de Pronk.

Indien u bij deze en ander avonden van De Kraonige Zwaone aanwezig wilt zijn dan is dat natuurlijk mogelijk. Via onze site: www.dekraonigezwaone.nl kunt u Vriend worden van het gezelschap. Voor 50 euro kunt u alle avonden, inclusief de Pronkzitting, van de Kraonige Zwaone bezoeken en ontvangt u een vriendenorde. Dagkaarten zijn ook via de site of op zaterdag 17 november aan de deur verkrijgbaar.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 17 november
19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, G. Peters, Enjoy
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, J. Kallen, Leonarduskoor


Zondag 18 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, N. Sales, Musica Amare
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm
10.00 uur: O.L.V. Van Zeven Smarten Haalderen, IGEE-viering in Prot. Kerk Huissen stad,
                 V. Bulthuis en ds. M. Glastra.
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering J. Kallen, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Sinterklaasintocht Bemmel

Ook Sinterklaas heeft er ieder jaar weer zin in. (foto: Loes Bouwens)

BEMMEL - Op zaterdag 24 november doet Sinterklaas Bemmel weer aan. De goedheiligman komt met zijn eigen oldtimerpakjesvrachtwagen om 14.00 uur aan op het marktplein bij de Theaterkerk, uiteraard vergezeld door de nodige pieten. Dit alles onder muzikale begeleiding van drumfanfare Eska.


De intocht wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers, in samenwerking met de Bemmelse ondernemersvereniging. Het programma is speciaal voor kinderen van de basisschool tot en met groep vijf. Ook kinderen van omliggende dorpen zijn welkom. Het programma op het marktplein begint om 13.30 uur, Sinterklaas zelf maakt een halfuur later z’n opwachting. Hij zal worden verwelkomd door burgemeester Marianne Schuurmans en kinderburgemeester Cas Vermaas. Het wordt een spannend feest met medewerking van Showcase, dat tot ongeveer 15.15 uur duurt. Na afloop krijgen kinderen een traktatie en is er gelegenheid om met pieten op de foto te gaan.

Route optocht
De start is bij de oefenruimte van Eska (Sportlaan), waarna Sinterklaas rechtsaf de Wardstraat in gaat. Aan het einde van de weg linksaf (Dijkstraat) en vervolgens de tweede weg linksaf de Klappenburgstraat in. Deze weg zal worden gevolgd tot aan de ijssalon, waarna de stoet linksaf gaat (vernieuwde winkelpromenade). Aan het eind slaat Sinterklaas rechtsaf de Loostraat in om te eindigen op het marktplein.

Meer informatie
Aanvullende informatie over de sinterklaasintocht of alles over De Geintrappers is terug te vinden op de website (www.degeintrappers.nl).

Op zoek naar vroeger en nu

Oefening hurken/zingen. (foto: Maurice Gemmeke)

HUISSEN - Het Lingewaards Mannenkoor is op zoek naar vroeger! Maar het LWMK is ook druk bezig met het heden. Van vroeger zijn we op zoek naar feiten, feitjes, foto’s, archiefstukken, notulen en verslagen over de roemrijke geschiedenis van 100 jaar mannenkoor en mannenzang in 2019! (in Huissen en/of Lingewaard).

"In het heden zijn we nog op zoek naar een paar mannen, jonge heren mag ook, die er ook plezier in scheppen om met mannen onder elkaar lekker te zingen. Niet van die eenvoudige dingetjes, maar muziekstukken waar voor gewerkt moet worden, je weet wel. Die stukken waar je zelf kippenvel van krijgt. Dat je daarvoor Theo Vermaas moet bellen, dat wist je al, alleen het kwam er even niet van.

Maar nu wel, dus bel 026 3257408. Je beloning zal groot zijn! Ga maar na, volgend jaar bestaat het mannen zingen 100 jaar in Huissen, daar wil je bij zijn en dat kan ook: bel…. Ja, ja, je weet het al.

Ik mag van het bestuur deze stukjes schrijven en doe dat met veel plezier, maar ik/we zit/ten ook achter oude documenten aan over het koorgebeuren in Huissen, met name van voor 1940.

Ik heb inzage gekregen in de notulen van de oprichtingsvergadering op 19 november 1919.

Negentienhonderdnegentien! Kun je nagaan. Ik vraag me af, zijn er mensen van 100+ in Lingewaard?

Interessant! Op de korte termijn kijken we natuurlijk vooruit naar de komende concerten. Schrijf Huissen bij Kaarslicht maar vast in je agenda op zaterdag, 8 december. Op 23 december treden we op in de parochiekerk om 14:00 uur met een mooi Kerstconcert samen met het Stedelijk.

Dus houd de publicaties van het Lingewaards Mannenkoor in de gaten."

Ingezonden brief

Stof tot nadenken…

In navolging van de landelijke trend gaan we in Lingewaard nu ook de strijd aan met de recreatieve hobby-houtstoker. Nu we en masse van het gas af moeten en we door onze overheid even aan het lot worden overgelaten hoe we dit moeten gaan doen gaan we in onze gemeente nu ook een campagne opstarten om de houtstoker het leven zuur te maken. Want we hebben er 'last van' en 'het schaadt de gezondheid'. De fijnstof die door deze massale en allesomvattende hobby-houtstoker de wereld wordt ingezonden is zo groot dat we daar nu toch echt eens flink op moeten inzetten… Ondertussen tuffen de dieseltjes ook in onze gemeente lekker door…

Beste gemeentelijke fijnstofridders… In Gendt staat in een cirkel van nog geen 2 kilometer een uiterst schadelijke fijnstoffabriek. Om van de kippenschuur met evenzo grote overlast maar te zwijgen. Het lukt u nu al niet om -met het oog op deze fijnstofrisico's die al sinds de Q-koortsepidemie en al jaren ervoor bekend waren- hier een burgervriendelijk beleid op te voeren. Sterker nog, nu de gevolgen jaren later nog steeds landelijk merkbaar zijn lukt het u niet om ten faveure van de burger een oplossing te vinden want 'u bent met de handen gebonden'. Laat de vervuiler zorgen voor het terugbrengen van de uitstoot ! U laat dus een uiterst risicovolle situatie bestaan ! ik hou mijn hart vast voor de claims die bij u als gemeente neergelegd zullen worden mocht er wederom een Q-koorts-epidemie uitbreken. En volgens het RIVM is dat geen vraag van of, maar van wanneer..

Wel zet u in op een campagne om het houtstoken te ontmoedigen. Dat voelt dan toch een beetje dubbel. En dat terwijl we ons jaarlijkse paasvuur toch ook maar mooi laten branden… (Fijn-)stof tot nadenken ?

M. Peters Gendt

Sasa kaarttoernooi

ANGEREN - Zaterdag 24 november houdt Sasa haar vierde en laatste kaarttoernooi van dit jaar.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren en klaverjassen. Door omstandigheden is er deze keer geen bridge. Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd.

Het inschrijfgeld bedraagt inclusief lunch negen euro (Sasa-deelnemers 7,50). Inschrijven kan tot en met 22 november. Het jokeren en klaverjassen is van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Bertha de Wild, 026 3257340 of 06 36303376; email: bertha@familiedewild.com. Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren; 026 3251186. Zaal open vanaf 9.30 uur.

Sasa kaarttoernooi

Sasa kaarttoernooi

ANGEREN - Zaterdag 24 november houdt Sasa haar vierde en laatste kaarttoernooi van dit jaar.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren en klaverjassen. Door omstandigheden is er deze keer geen bridge. Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd.

Het inschrijfgeld bedraagt inclusief lunch negen euro (Sasa-deelnemers 7,50). Inschrijven kan tot en met 22 november. Het jokeren en klaverjassen is van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Bertha de Wild, 026 3257340 of 06 36303376; email: bertha@familiedewild.com. Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren; 026 3251186. Zaal open vanaf 9.30 uur.

Huissense Edie Berendsen happy in Amerika 'Ik voel me wereldburger, geen Amerikaanse'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Edie Berendsen (51) die na Huissen in Australië en Engeland woonde en werkte en sinds 2004 in Amerika. 'Ik geef liever niet mijn Nederlands staatsburgerschap op.'

,,Over de politiek zullen we het maar niet hebben, dat kan absoluut beter'', zegt Edie Berendsen over het (dagelijks) leven in de VS. Maar de geboren en getogen Huissense heeft het dus liever over de goede dingen aldaar, ofwel San Diego (Californië). ,,Het is hier altijd goed weer en de natuur is ontzettend gevarieerd. We wonen tien minuten rijden van de Grote Oceaan af, de bergen zijn 1,5 uur rijden en de woestijn twee uur. Mooi, want ik ben een echt buitenmens.'' Én een kosmopoliet. Want Edie verruilde Huissen voor Wageningen (studie Microbiologie aan Hogeschool Larenstein). En woonde en werkte daarna in Australië (een jaar) en in Engeland (zes jaar).

Toen was ze al getrouwd met haar man Hans (1995, Wageningen). In Engeland werden hun kinderen Teun (nu 18) en Jannah (16) geboren. ,,We gingen naar Engeland vanwege mijn werk in de cacao-industrie. En in 2004 naar Amerika vanwege het werk van mijn man, hij is directeur bij een biotechnologisch bedrijf. Onze kinderen spreken wel Nederlands, maar met een zwaar Amerikaans accent. Teun leeft trouwens voor het eerst in Nederland, hij studeert sinds kort in Leeuwarden. Jannah zit hier op de high school.''

Ziekte vader

Het gezin doorkruiste vanaf 2004 de VS, eerst de staat Washington (noordwesten), daarna in Pennsylvania (oosten) en sinds zes jaar in Californië (westkust). In San Diego dus, vlakbij de grens met Mexico. Edie werkt voor het natuurgebied San Elijo Lagoon en heeft een eigen hondenoppas- en uitlaatdienst. ,,Het bevalt me hier heel goed, maar ik voel me geen Amerikaanse. Wel wereldburger. Nederland staat geen 'dual citizenship' toe, ik wil mijn Nederlandse staatsburgerschap ook niet verliezen.''

Ze is trots op Huissen. ,,Ik zeg hier altijd dat ik uit de mooiste stad van Nederland, Huissen kom. Moest ik altijd van mijn vader zeggen.'' Ofwel oud prins carnaval Harrie 'de Staole' Berendsen, helaas al overleden. ,,Tijdens de ziekte van mijn vader ben ik heel veel in Nederland geweest. Dat kon omdat de kinderen nog klein waren en ik net mijn baan had opgezegd.''

Edie gaat de laatste jaren minimaal een keer per jaar naar Huissen. ,,De laatste keer in september, helaas vanwege het overlijden van mijn schoonvader.'' Al waren er vooral heuglijke momenten als ze terugkeerde. ,,Carnaval, kermis en de Huissense Dag.'' En festival Under the Milky Way staat nog op haar bucketlist.

De herinneringen aan Huissen zijn zoet. ,,Laurentius-school, handballen bij Walner en uitgaan bij Wampie en de Carrousel. En herinneringen aan mijn familie en vrienden natuurlijk.'' Zit een terugkeer er nog in? ,,Wij zijn meer van de laissez-faire, we zien wel waar we uitkomen. Daarbij is de wereld erg klein geworden. Toen ik in Australië verbleef kon ik alleen communiceren via dure telefoongesprekken of luchtpostpapier. Maar met internet en sociale media weet ik vaak nog eerder dan mijn moeder, het nieuws uit Huissen.''


'Ik kom uit de mooiste stad van Nederland, Huissen. Moest ik van pa zeggen'

Overdekte vlooienmarkt Elst

ELST/ OVERBETUWE- In sporthal De Helster aan de Schubertstraat 1 is er zondag 18 november van 9.00 tot 16.00 uur een vlooienmarkt.

Veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding wordt er te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Kinderschaatsbaan en straattheater op kerstmarkt Bemmel

(foto: Lisa Straatman)

BEMMEL - Tijdens de kerstmarkt Bemmel, die op zondag 9 december van 11.00 tot 17.00 uur wordt gehouden, is op het plein voor de Hema dit jaar een heuse kinderschaatsbaan. Daarnaast zijn er allerlei leuke kinderactiviteiten.

Dit is mogelijk gemaakt door de Hema Bemmel, die alles samen met het Oer-kind organiseert. Ook zullen er dit jaar straattheater-acts in het centrum te zien zijn. Hiervoor heeft een groot aantal kleinere ondernemers zich collectief als ambassadeur bij de kerstmarkt Bemmel 2018 aangesloten. Evenals andere jaren is er de traditionele kerstmarkt, treden koren op en is op de Markt weer een overdekte proeverij. Ook het wensboomproject ontbreekt dit jaar niet. Natuurlijk zijn tijdens de kerstmarkt alle winkels en horecagelegenheden geopend. Het wordt gezellig winkelen en genieten van een hapje en een drankje. Parkeren is overal gratis.

Zowel zaterdag 8 als zondag 9 december vindt van 11.00 tot 17.00 uur in kasteel De Kinkelenburg voor de vijfde keer de expositie 'Kunst in het Kasteel' plaats. Dertien professionele kunstenaar laten de bezoekers een grote variëteit aan kunstwerken zien. Meer informatie staat op www.expo-kinkelenburg.nl.

Nieuw in Bemmel is ook de Uitvaartbeurs, die zondag 9 december van 11.00 tot 17.00 uur in en om de theaterkerk wordt gehouden. Deze wordt georganiseerd door Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard. Meer informatie ervoer staat op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl.

Inschrijven voor deze unieke kerstmarkt kan nog tot uiterlijk 1 december via www.kerstmarktbemmel.nl. Daar staat ook meer informatie.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 19 november kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: Chinees zuur, nasi én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Slagwerkgroep Doornenburg haalt Voice of Holland zanger binnen!

Merijn van Haren. (Gert-Jan Kusters)

DOORNENBURG - Tijdens de uitverkochte concerten van Tempel of Boem! gaat Slagwerkgroep Doornenburg het podium op met zanger Merijn van Haren, dit seizoen deelnemer aan The Voice of Holland.

Bij RTL4 kwam de Nijmeegse zanger samen met zijn band Navarone overtuigend door de ‘Blind Auditions’ en koos Anouk als coach.

De Doornenburgse slagwerkers spelen met Merijn een exclusief arrangement van de Rolling Stones. Verder in de line-up voor deze concerten staan sopraan Karin Hertsenberg, saxofonist Hans Cornelissen, zanger Richard Sprokkereef en de Senegalese Agogo djembédrummers. Daarnaast worden de slagwerkers begeleid door een strijkersensemble, rockband en het Popkoor 2000. De concerten vinden plaats op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december in de plaatselijke Martinuskerk om 20.00 uur. In verband met de drukte opent de organisatie de concertzaal om 19.00 uur.

Oost-Betuwse Uitdaging komt met vierde Beursvloer

BETUWE - Dit jaar vindt de Beursvloer plaats 26 november bij Rabobank Maas en Waal – Oost-Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst. Inloop is vanaf 16.30 uur en om 17.00 start de beurs.

Alle verenigingen en stichtingen uit gemeenten Overbetuwe en Lingewaard kunnen, zoals voorgaande jaren, hun vragen voorleggen aan de aanwezige lokale bedrijven en ondernemers. Zij bieden belangeloos hulp aan. Denk aan financieel – en communicatieadvies, klusdiensten, materialen, vervoersdienst of uitjes voor vrijwilligers. In ruil daarvoor bieden aanvragers een passende dienst of ludieke tegenprestatie aan.
In totaal schonken in 2017 de aanwezige bedrijven en ondernemers menskracht, materialen en middelen aan de maatschappelijke organisaties met een geschatte waarde van 22.425 euro.

Workshop Goed zaken doen
Nunes Juristen & Bedrijfsadviseurs verzorgt ook dit jaar de workshop Goed zaken doen ter voorbereiding op de beurs. Deze vindt plaats op dinsdag 20 november en duurt van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur. Deelnemers zijn welkom vanaf 18.45 uur. De workshop vindt plaats op de locatie Rabobank Maas en Waal – Oostbetuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst, waar ook de Beursvloer dit jaar plaatsvindt.

Meedoen?
Alle verenigingen en stichtingen in gemeenten Overbetuwe en Lingewaard zijn van harte welkom. Meedoen aan de Beursvloer is gratis, net als deelname aan de workshop Goed zaken doen. Meld je aan via info@oostbetuwseuitdaging.nl. Vermeld daarbij naam en telefoonnummer, je organisatie en om welk onderdeel het gaat.

Sinterklaasintocht Angeren

ANGEREN - Zaterdag 17 november komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland! Direct na de aankomst in Zaandijk heeft Sinterklaas en zijn Hulpjes beloofd onmiddellijk door te reizen naar Angeren.

Wij verwachten hem om 14.00 uur in de theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot welkom! De zaal is vanaf 13.30 uur open en we weten dat rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente.

Samen met De Hulpjes van Sinterklaas en hun Pieten-band wordt het net als vorig jaar een heel mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we met elkaar gaan zingen en spelen en we leren vast ook weer een nieuwe pietendans!

Speciaal taekwon-do-seminar in Canada

Grootmeester Choi. (foto: Emil Ripassa)

BEMMEL - De hoofdleraren Jansen en van Beersum van Taekwon-Do Academie Gelderland (Bemmel) zijn samen met de Nederlandse masters Zondag en Thijssen naar Toronto, Canada gereisd voor een speciaal seminar.

Taekwon-Do heeft zeventigmiljoen beoefenaars en is bedacht door een Koreaanse meester, die één zoon heeft die nu de president is van de wereldbond. Er was een herdenking voor de honderdste geboortedag van de grondlegger en zijn zoon gaf een speciale masterclass.

Vanuit de hele wereld waren er hoog gegradueerde deelnemers. Het was een uniek moment voor taekwon-do en heel bijzonder dat er vanuit Nederland een kleine delegatie aanwezig kon zijn. Behalve dat het leerzaam was, is het voor de TAG-leraren een onvergetelijk moment geweest. De opgedane kennis en kunde wordt in de lokale lessen verwerkt. Dat past goed bij de visie van de academie. Namelijk op een hoog niveau doceren. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Herfstlandschap bij Doornik

Verschillende vogels met in het midden een ekster. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - Herfstlandschap bij Doornik. Deze excursie voert door landgoed Doornik en langs de restanten van het dorpje Doornik uit de achttiende eeuw. Dit vormt dit keer het onderwerp van deze excursie samen met de voorbereiding van de natuur op de naderende winter.

Nu bestaat onze winter slechts uit het sluiten van deuren en ramen en het hoger draaien van de verwarming maar vroeger werden door onze voorouders wintervoorraden aangelegd. Wat gebeurt er in de natuur, met de planten en dieren in de polder? Hoe houden zij rekening met de klimaatverandering en hoe reageren zij erop? Verdorren de planten en bomen nog steeds en laten zij nog altijd hun bladeren vallen? Hoe doet de bever het ’s winters in de polder? Waar blijven insecten en andere kleine diertjes? Waarom is er vogeltrek en zijn de ganzen de enige gasten uit het hoge noorden?

Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan op zondag 18 november van 14.00 tot 16.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Restaurant Zijdewinde in Doornik, (Waaldijk 28, Bemmel) de polder in voor een flinke wandeling. "Onderweg hebben we oog voor alles wat leeft en probeert te overleven. Tip: laarzen aan; kijker en fototoestel mee." Deelname kost 3 euro; voor kinderen 1,50 euro.

Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Grote speculaaspoppenactie van Tweestroom

GENDT - Op zaterdag 24 november is de grote speculaaspoppenactie van volleybalvereniging Tweestroom.

Vanaf 09.00 uur start de actie vanuit sportpark Walburgen en gaan jeugd en aspiranten van de vereniging langs de deuren om de heerlijke speculaaspoppen te verkopen. De speculaaspoppenactie verspreidt zich in de Gendt, Haalderen en Doornenburg. Indien u ze gemist hebt, kunt u vanaf zaterdag 24 november de speculaaspoppen ook via de site www.tweestroomsv.nl bestellen. De opbrengst van deze actie komt ten goede aan de jeugd, aspiranten en trainingsmiddelen van de vereniging.

Wie kent de 43 historische schoolplaten van Isings nog?

Een van de kaarten van Isings.

BEMMEL - Op 20 november organiseert de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen een presentatie over oude schoolplaten.

43 schoolplaten van Isings werden vroeger gebruikt om de vaderlandse geschiedenis in de klas te verlevendigen. Diezelfde 43 schoolplaten ziet u op deze avond terug, voorzien van het deskundige commentaar van Walter Lodewijk.

De presentatie wordt gehouden in Het Wapen in Bemmel en begint om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.45 uur open.

Wisselend succes voor teams Tweestroom

GENDT - Tweestroom recreanten van de dinsdagmorgen groep speelde thuis tegen Switch'87-3 en nam in de eerste een ruime voorsprong; die aan het einde van de set geslonken was, maar toch setwinst. De tweede set ook gewonnen, terwijl de derde set ruim werd verloren, maar de wedstrijd werd wel gewonnen. (2-1)(35-27/3o-27/21-30)

Koploper Weekenders-DS2 ontving Tweestroom-DS3. De thuis ploeg was niet voor niets de koploper en dan hebben onze dames ondervonden. Alleen in de tweede set kon men goed meekomen in de scores. Helaas een verliespartij.(4-00)25-12/25-22/25-15/25-21)

Tweestroom-DS1 speelde uit bij koploper DVOL-DS1. De eerste en vierde set waren voor de koploper. Gelukkig wonnen onze dames de tweede en derde set. Helaas werd de vijfde set veloren. Wel mooi twee punten voor de ranglijst.(3-2)(25-14/22-25/15-25/25-21/15-06)

Volamie-JC1 bezocht mede koploper Tweestroom-JC1. Ons mixe-team won de eerste en tweede set. De derde set werd nipt verloren (27-29), de vierde set werd ook verloren. De vijfde set moest de moest de winnaar brengen door die set te winnen. Helaas verloor ons team die se. Door deze verlies partij(2-3) werd de tegenstander nu de koploper. De setstanden waren (25-19/25-20/15-25/27-29/10-15)

Tweestroom-MB1 speelde thuis tegen Boem.Komeet-MB1 en verloor de eerste set. De andere sets leverde geen problemen op. Dus vier punten voor de ranglijst bleven in Gendt.(3-1)(16-256/25-20/25-10/25-12)

Ikaros-MC1 speelde uit bij Tweestroom-MC1 en had geen moeite de wedstrijd te winnen.(0-4)(10-25/11-25/08-25/0925)

Tweestroom-MA1 ontving Touche-MA1 en won nipt(26-24) de tweede set. De vierde set werd wel verloren, maar de wedstrijd werd wel gewonnen.(3-1)(25-12/26-24/25-15/20-25)

Jongens-mix van Tweestroom-JB1 speelde thuis tegen Dros-Alterno-JB1 en had in de tweede set de meeste tegenstand. Een fraaie overwinning met vijf punten voor de ranglijst/(4-0)25-17/25-20/25-09/25-14)

Tweestroom-DS5 speelde uit bij KIkaros-DDS4 en kon de tegenstander niet echt onder druk zetten; dus geen setwinst tijden deze wedstrijd.(0-4)(19-25/11-25/16-25/20-25)

MS Fonds zoekt collectanten in Angeren

ANGEREN - In de week van 19 tot en met 24 november is het de landelijke collecteweek voor het MS Fonds. Voor Angeren is het coördinatieteam nog op zoek naar enthousiaste collectanten.

Over de ziekte Multiple Sclerose (MS) is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven voor mensen met MS. We financieren innovatief wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethoden én naar de uiteindelijke genezing van MS en geven voorlichting op dit gebied. We willen een steunpunt en coach zijn voor mensen met MS en hun directe familie en vrienden.

Tijd en zin om te collecteren voor het MS Fonds? Neem dan contact op met Caren Borgers (06 51894076) of Gea Boerboom (0612300088).

Goed optreden De Ward

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft met 22 zwemmers goede resultaten behaald in de limietwedstrijd in Zwolle. Zij verbeterden in totaal 53 persoonlijke records. Verder werden nog vijf clubrecords scherper gesteld.

Een verbetering van vijf persoonlijke records was er voor Inge Ruisch. Vier persoonlijke records werden verbeterd door Mila Otten, Anniek Takken, Dominique van Grevenbroek, Mick Schüssel. Eline van Kempen, Mick van Kempen en Cas Polman zwommen op drie afstanden sneller dan zij ooit hadden gedaan. Marijn Baas, Twan van Engen, Tycho Wannet, Kiran de Wit, Eline Baas, Claudia van Grevenbroek, Esmee Kok, Noor Polman, Iris de Schrijver, Jasmine Tmim en Liz Veltman waren ieder goed voor twee persoonlijke verbeteringen. Sanne van Konijnenburg verbeterde tenslotte eenmaal een persoonlijk record.

Mick van Kempen werd eerste op de 400m vrije slag. Stephan van Grevenbroek en Frederieke Huizing kwamen ieder uit op drie afstanden. Jasmine Tmim startte deze wedstrijd voor het eerst op de 200m schoolslag. Liz Veltman legde de 200m vlinderslag voor de eerste keer af.

Liz Veltman verbeterde het clubrecord op de 200m rugslag en de 200m vlinderslag. Eline van Kempen stelde het clubrecord op de 50m schoolslag scherper. Mick van Kempen zwom op zowel de 50m als de 100m vrije slag de bestaande clubrecords uit de boeken. De afgelopen vier limietwedstrijden hebben in 29 zwemmers van De Ward in totaal 82 limieten en 78 uitlooplimieten gezwommen. Dit betekent opnieuw een ruime afvaardiging voor De Ward op de komende Gelderse Kampioenschappen Korte Baan in Nijmegen.

Open Gelders kampioenschap dynamictennis in Gendt

GENDT - Op 3 november zijn in Gendt de open Gelderse kampioenschappen dynamictennis dames- en herendubbel gespeeld.

Er werd gespeeld in twee verschillende leeftijdsklassen te weten 55+ en 55-. Bij de heren 55+ en de 55- werden ’s morgens kwalificaties gespeeld om te bepalen welke koppel ’s middags in de A –B of C klasse werden geplaatst.Bij de dames werden de uitslagen van ’s morgens en ‘s middags bij elkaar opgeteld. Bij de heren 55+ konden de Gendtse koppels zich helaas niet plaatsen voor de A-klasse, maar waren in de B-klasse duidelijk aanwezig met 3 koppels. De uitslagen: Dames 55+ hier werd het koppel Doortje ter Beek – Ina Radstake uit Dinxperlo en Aalten eerste. Bij de dames 55- werd het een spannende wedstrijd tussen Christella Zola – Linsey Selman van WSV Dragonder en SSS Irene en het Gendts koppel Monique Kruijs en Anne Selman, dat op gamepunten werd gewonnen door Christella Zola en Linsey Selman.

Bij de heren 55+ werd de A-klasse gewonnen door Bennie Huiskamp en Harry Breuker van Litac. In de B-klasse werd Het Gendtse koppel Luuk Meijer en Ben Gerritsen kampioen. In de C klasse ging de eerste prijs naar Bert Brummel en Diederik Mali van Appoldro.

Bij de heren 55- werd het koppel Eric Knipscheer en Gert Eeltink van SSS Irene kampioen na een spannend gevecht met het koppel Danny Willems en Niek Vos van Rapid Rosmalen. In de B-klasse was de eerste prijs voor het koppel Emille Schonewille en Jos de Brouwer van Rapid Rosmalen.

Het was een geslaagd en gezellig toernooi waar de spelers aangaven volgend jaar zeker weer terug te komen.

HUISSEN - Hutaf 1 trad afgelopen week aan in Amsterdam tegen koploper Amsterdam 1. Ondanks het grote verschil op de ranglijst weerde het team Huissen zich kranig. Helaas was dit niet terug te zien in de einduitslag. De Amsterdammers bleven met 10-0 ongeslagen.

Ook Hutaf 2 trof in Taveba 2 een sterke opponent. In Barendrecht werd al snel duidelijk dat de tegenstander een maatje te groot was. Alleen Jaimie Brans wist met zijn spel de tegenstanders te ontregelen en sleepte twee overwinning binnen. Matthijs van Hilten en Jesper van Zanten bleven beiden puntloos. Daarmee werd het 8-2 voor Taveba.

In Lichtenvoorde speelde Hutaf 7 tegen Litac 3. Isabel Korthouwer en Nova Brethouwer speelden een goede wedstrijd. Ze wonnen de twee partijen. Door ook de dubbelwedstrijden te winnen gingen ze uiteindelijk met een 6-4 huiswaarts. Met deze uitslag verstevigden zij hun positie in de top van het klassement.

Sasa-activiteitenmiddag

ANGEREN - Vrijdag 16 november organiseert Sasa haar jaarlijkse activiteitenmiddag. Om 13.30 uur zal de voorzitter de middag openen.

Daarna zal Monique Ritzen van de SWL spreken over mantelzorg. Een onderwerp waar velen van ons mee te maken hebben. De zorg voor een naaste die het zelf niet meer kan. Hoe doe je dat? Hoe ga je ermee om? Hoe hou je het vol? Wie kan je ermee helpen?

En dan is er koffie en starten we met een spellencircus waaraan iedereen kan meedoen. Degenen, die nog rap zijn en intussen lang genoeg stil gezeten hebben, kunnen de dansvloer op om lekker te bewegen. De '3 musketiers' zorgen voor de muzikale begeleiding.

Tussendoor wordt er een gratis drankje geschonken en een hapje geserveerd. Iedereen is welkom op vrijdag 16 november in het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde 17.00 uur. Toegang is gratis.

MS Fonds zoekt collectanten in Angeren

MS Fonds zoekt collectanten in Angeren

ANGEREN - In de week van 19 tot en met 24 november is het de landelijke collecteweek voor het MS Fonds. Voor Angeren is het coördinatieteam nog op zoek naar enthousiaste collectanten.

Over de ziekte Multiple Sclerose (MS) is nog veel onbekend. Zo weten we nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe we het kunnen genezen. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven voor mensen met MS. We financieren innovatief wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelmethoden én naar de uiteindelijke genezing van MS en geven voorlichting op dit gebied. We willen een steunpunt en coach zijn voor mensen met MS en hun directe familie en vrienden.

Tijd en zin om te collecteren voor het MS Fonds? Neem dan contact op met Caren Borgers (06 51894076) of Gea Boerboom (0612300088).

Sint bezoekt Gendtse ouderen

GENDT - Sinterklaas heeft met z'n knechten ook in Gendt, voet aan wal gezet. En dus gaat het gezelschap gelijk aan de slag, om aan de vele uitnodigingen voor een bezoekje gehoor te geven.

Zo is de Goedheiligman woensdag 21 november met zijn Pieten te gast bij de Gendtse Ouderenvereniging. Het wordt ongetwijfeld een spannende en vrolijke middag waar de Sint hier en daar wat vermanende en ook waarderende woorden zal spreken.

Geheel in stijl is er bij de koffie een Sinterklaaslekkernij en zullen op de tafel ook de pepernoten en 'n hapje tussendoor niet ontbreken. De muzikale omlijsting komt voor rekening van Conny Apart met haar muzikale partner Ton. Gezien het succes van een eerder optreden, zal het onder aanvoering van Conny zeker een feestelijke boel worden. De verloting met de nodige 'heerlijk avondje'-prijzen ontbreekt natuurlijk ook niet.

De aanvang is, zoals gebruikelijk om 14.00 uur en vindt, net als alle activiteiten van de OVG, plaats in de theaterzaal van Providentia.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 19 november - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 20 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 21 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 22 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 22 november - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12.00 en 17.00 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Open Eetcafés Lingewaard

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 19 november - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 20 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 21 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 22 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 22 november - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van de Tichel of bellen op maandag tussen 12.00 en 17.00 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Omroep Lingewaard vraagt vrijwilligers in kernen

LINGEWAARD - Omroep Lingewaard wil een nieuw programma gaan uitzenden. Het wordt een reis langs de kernen in de gemeente Lingewaard, waar het programma om de twee maanden wordt opgenomen.

Ook de inwoners kunnen onderwerpen aandragen op het terrein van onder meer sport, cultuur en politiek. Het wordt een praatprogramma, dat door publiek kan worden bijgewoond. Om dit programma te maken is Omroep Lingewaard op zoek naar mensen die deel willen uitmaken van de redactie.

Interesse en woonachtig in de gemeente Lingewaard? Stuur dan een reactie naar info@omroeplingewaard.nl met daarin een toelichting op jouw motivatie om het programma te helpen maken en welke kennis en ervaring je kunt inbrengen. Stuur die reactie dan vóór 1 december.

Collecteer mee voor Hersenstichting in Haalderen

HAALDEREN - Van 28 januari tot en met 2 februari wordt de Hersenstichting collecte gehouden. Voor deze collecte is de Hersenstichting op zoek naar collectanten. De Hersenstichting zet zich in voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

"Daarom vragen wij uw hulp tijdens de collecteweek in Haalderen. U kunt zelf aangeven in welke straat en hoeveel uur u wilt lopen. Wat u ook doet, u helpt uw medemens ermee. Twee uurtjes collecteren voor al deze mensen, dat is een kleine moeite voor een groot effect. U kunt u opgeven bij de collecte-organisator Marcel Janssen in Haalderen, 06 41431675 of via www.hersenstichting.nl."

Sinterklaasviering bij Huissen 't Zand-Binnenveld

Hoog bezoek. (foto: Harry Willemsen)

HUISSEN - Op zondag 25 november komt Sinterklaas op bezoek in Huissen Zand-Binnenveld.

De goedheiligman met in zijn gevolg een aantal Pieten, krijgt een warm welkom in het gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat in Huissen om 11:30 uur. De zaal is open vanaf 11:00 uur. In het programma is ook een voorstelling van de altijd verrassende clown Click opgenomen.

Toegang is gratis voor iedereen. Alle kinderen krijgen wat te drinken en een versnapering, en ontvangen bij vertrek ook nog iets lekkers om mee te nemen naar huis.

Koffieconcert Ons Verzetje

Gezelligheidskoor Ons Verzetje. (foto: J. Stoffels)

DOORNENBURG - Zoals vele jaren geeft het gezelligheidskoor Ons Verzetje uit Doornenburg ook dit jaar weer hun koffieconcert, dat plaats vindt op zondag 18 november, onder leiding van Wim Zweers.

Het koor staat bekend om de Nederlandse liederen, die gezongen worden bij optredens in verzorgingshuizen, bijjubilea, op bruiloften et cetera. Onlangs heeft gezelligheidskoor Ons Verzetje het twaalfenhalfjarig bestaan mogen vieren. En het wil aan dit koffieconcert een extra tintje geven.

Als gastkoor zal het Shantykoor Alle Hens uit Driel een steentje bijdragen. In 2010 was dit koor ook te gast bij een korenavond, dat toen georganiseerd was door het koor Ons Verzetje. Het Shantykoor bestaat uit veertig mannen onder leiding van Joep van Kempen.

Er wordt een verloting gehouden,waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Het hele muzikale gebeuren is in het ontmoetingscentrum aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Het koffieconcert begint om 11.00 uur. De zaal is open vanaf 10.30 uur. De entree is gratis.

Koude winters, warme feesten bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 19 november wordt voor de leden van het Vrouwengilde Doornenburg een avond, met beeldmateriaal, gepresenteerd met het thema: koude winters, warme feesten.

De heer Schipper vertelt op humoristische wijze, over de ijzige koude winters, de midwinterfeesten en de terugkeer van de lente. Door de tijd heen veranderen de feesten, die we nu nòg kennen, zoals Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerst en Driekoningen. Een voor ons nieuw feest is Halloween, dat oorspronkelijk door Ierse immigranten in Amerika werd geïntroduceerd.

Het belooft een leuke, interessante avond te worden. De presentatie wordt gegeven in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg en begint om 20.00 uur.

Herfstbingo

BEMMEL - De Vrienden van Liduina organiseren weer hun jaarlijkse herfstbingo. Iedereen is welkom op donderdag 15 november - 19.00 uur in de recreatiezaal van verzorgingshuis Liduina aan de Gouden Appel 120 in Bemmel.

Het programma voor deze avond: vanaf 19.00 uur zal er koffie/thee, met iets lekkers, worden aangeboden. 19.30 uur start van de verkoop bingoplankjes. Die kosten 2,50 euro per stuk en kunt u kunt dan drie ronden meespelen. Per ronde zijn er drie mooie prijzen te winnen.

De opbrengst van deze bingo komt geheel ten goede aan de bewoners. Ook zullen er weer enkele hapjes geserveerd worden aangeboden door Vrienden van Liduina.

Collecteer mee voor Hersenstichting in Haalderen

Collecteer mee voor Hersenstichting in Haalderen

HAALDEREN - Van 28 januari tot en met 2 februari wordt de Hersenstichting collecte gehouden. Voor deze collecte is de Hersenstichting op zoek naar collectanten. De Hersenstichting zet zich in voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

"Daarom vragen wij uw hulp tijdens de collecteweek in Haalderen. U kunt zelf aangeven in welke straat en hoeveel uur u wilt lopen. Wat u ook doet, u helpt uw medemens ermee. Twee uurtjes collecteren voor al deze mensen, dat is een kleine moeite voor een groot effect. U kunt u opgeven bij de collecte-organisator Marcel Janssen in Haalderen, 06 41431675 of via www.hersenstichting.nl."

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Prinsenbal Gentenarren: Wie wordt de nieuwe jeugdprins van Gendt?

Jeugdprins en pages van Gendt 2018. (foto: Foto Mireat)

GENDT - Zaterdag 17 november begint het carnavalsseizoen voor De Gentenarren met het Prinsenbal.

Prins Jan-Willem en Schoonheid Anita beleven nu hun tweede en laatste prinsenjaar. Ze krijgen gezelschap van een nieuwe jeugdprins, die jaarlijks wisselt. De grote vraag tijdens het komende prinsenbal is dan ook: "Wie wordt de nieuwe jeugdprins van Gendt?"

Het is dit jaar voor het eerst dat de Jeugdprins van Gendt (namens De Waskniepers en De Gentenarren) onthuld wordt tijdens het prinsenbal in Providentia. Naast de Jeugdprins zullen ook de Jeugdraad van 11, de Pages en de Jeugdadjudant bekend worden gemaakt en geïnstalleerd.

Ben je ook zo benieuwd? Kom dan naar Providentia op zaterdag 17 november. Het belooft een gezellige, drukke en spannende avond te worden. Je bent welkom vanaf 19.30 uur in Providentia. Het programma start om 20:11 uur. Het officiële gedeelte duurt tot ongeveer 22:00 uur (kinderen zijn dan ook welkom). Daarna is er een afterparty in de foyer met live muziek.

Denk jij te al weten wie de nieuwe Jeugdprins wordt? Ga naar www.gentenarren.nl en doe mee aan de prijsvraag.

Sinterklaas komt naar Gendt!

Sinterklaas en zijn pieten tijdens Sinterklaasfeest in Gendt. (foto: De Hulpjes Gendt) De Hulpjes Gendt

GENDT - Op zondag 18 november komt Sinterklaas weer naar Gendt. Hij heeft alvast wat Pieten, waaronder de Pietenband vooruit gestuurd om vooraf de stemming er in te brengen. Verwacht wordt dat Sinterklaas om 13.00 uur bij Veerhuis Concordia zal zijn.

De burgemeester en jeugdburgemeester staan dan klaar op de kade om Sinterklaas en zijn Pieten te ontvangen. Bijzonder dit jaar is dat Sinterklaas, alweer voor het derde jaar op rij, de ‘Orde van de Kindervriend’ uitreikt bij Concordia. Jong Sint-Sebastianus maakt tijdens dit kinderfeest muziek voor Sinterklaas. De jeugdvendeliers brengen een speciale vendelhulde. Na het feest op de kade bij het veerhuis neemt Jong Sint-Sebastianus alle ouders, kinderen, Sinterklaas en de Pieten mee naar het centrum van Gendt. Dit jaar zal dit een bonte optocht worden die in het teken staat van de ontvanger van de ‘Orde van de Kindervriend’.

De Gendtse Winkeliersvereniging zal Sinterklaas en zijn gevolg in de Dorpstraat ter hoogte van Express Wear / Leemreise Voetzorg welkom heten in het centrum van Gendt. "Wist je trouwens dat je dit jaar bij de Gendtse Winkeliers een prachtige Sinterklaas-kleurplaat kunt vragen om leuke prijzen te winnen?" In Providentia zal harmonie Sint-Caecilia wederom voor mooie muziek zorgen. In Providentia wordt het weer een groots kinderfeest met zang, dans, muziek en natuurlijk de Pietenband. Hopelijk houden de instrumenten het dit jaar gewoon vol, zodat we er ook op school en op de kindermiddag op 5 december bij Providentia een muzikaal kinderfeest van kunnen maken!

Troef Kindertheater met het Groot Buitenpoort Sinterklaas Feest Sint, Pieten, cadeaus, muziek, zingen en humor

Uiteraard is de Sint zelf ook aanwezig tijdens het Grote Buitenpoort Sinterklaas Feest, zondag 18 november vanaf 15.00 uur.

HUISSEN - Na de intocht van de Goedheiligman en zijn Pieten op zondag 18 november in Huissen, is het tijd voor het Grote Buitenpoort Sinterklaas Feest, met Troef Kindertheater!

Tijdens deze voorstelling bepalen de kinderen (en natuurlijk ook Sint en Pieten) welke Sinterklaasliedjes er gespeeld worden, door aan een groot rad te draaien. Die liedjes worden gespeeld op verschillende instrumenten, onder andere op gitaar, contrabas, ukelele en saxofoon. Uiteraard doen de kinderen volop mee. Hoe goed zij het er samen met Troef vanaf brengen? Dat bepaalt de jury, en die bestaat uit mensen uit het publiek en/of Sinterklaas. Een interactief liedjesspel met alleen maar winnaars!
De Goedheiligman komt zondag rond 14.00 uur bij het Looveer in Huissen aan. De deuren van De Buitenpoort gaan open vanaf 15:00 uur. Entree gratis!

Rijnwaal Zorggroep zoekt maatjes

HUISSEN - Voor de bewoners van ‘De Bloem’, de kleinschalige woonvorm voor dementerenden van Sancta Maria in Huissen, is Rijnwaal Zorggroep op zoek naar maatjes.

De bewoners hebben behoefte aan persoonlijk contact met iemand waarmee ze samen interesses kunnen delen. Ze willen graag buiten wandelen, een praatje maken of naar activiteiten die gehouden worden in de ontmoetingsruimte. We zijn op zoek naar maatjes die hun eigen talenten willen delen met deze bewoners. Bijvoorbeeld schilderen, muziek maken en luisteren, tuinieren of dansen.

"Iets doen voor een ander, daar wordt toch iedereen blij van? Houdt u van en uitdaging? Dan zijn de bewoners op zoek naar u. U kunt zich aanmelden bij de coördinator van de vrijwilligers: ellen.vanmoerkerk-ab@rijnwaal.nl, ook telefonisch bereikbaar: 0481 750783 of 0481 470600."

Radboudumc zoekt mensen met beroerte en TIA voor evenwichtsonderzoek

NIJMEGEN - Het Radboudumc zoekt mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad voor onderzoek naar het evenwicht. Om veilig te kunnen lopen en bewegen is een goed evenwicht belangrijk. Mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad hebben soms moeite met het bewaren van hun evenwicht.

Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, is de afdeling Revalidatie van het Radboudumc in samenwerking met de TU Delft een onderzoek gestart. Met het onderzoek willen we beter begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht werkt en hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining. Het Radboudumc zoekt deelnemers die ten minste zes maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn.

Deelnemers komen eenmalig naar het Radboudumc. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer vier keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller. Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Sanne Beurskens via 024 3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl.

TOP-kindervoorstelling: De Stokerij – Lekker belangrijk

BEMMEL - Ouders en kinderen opgelet! Zondag 18 november om 14:30 uur speelt De Stokerij een superleuke voorstelling voor kinderen. Een kleine voorstelling over het oneindig grote universum voor aardbewoners vanaf 6 jaar.

Lucky kijkt al naar de sterren sinds ze een kind was. Ze weet hoe ver de zon van de aarde staat en hoeveel planeten er zijn. Maar nu heeft ze een bijzondere ontdekking gedaan. Ze weet waar en wanneer er buitenaards leven zal landen op aarde. Maar hoe dichter ze bij het grote moment komt, hoe meer vragen ze krijgt over de ontmoeting. Wat moet ze aan? Welke taal spreken ze eigenlijk? Is ze wel klaar voor de onbekenden van die andere planeet?

Lekker Belangrijk is een grappige, gevoelige voorstelling die uitdaagt om verder te kijken dan je neus lang is. Over nieuwe vrienden maken, ook al is dat eng. Een voorstelling die je aanmoedigt om te fantaseren over dat enorme universum en wat daar allemaal nog meer zou kunnen zijn dan alleen wij; de aarde met de mensen.

Zaal open: 13:30 uur. Aanvang 14:30 uur. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,50 euro per stuk en zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel of te bestellen op www.topbemmel.nl en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Woningbouw op sportpark De Poel Angeren

SV Angeren krijgt minimaal één kunstgrasveld. (foto: Sjaak Veldkamp)

ANGEREN – Sportpark De Poel kan door inkrimping een aandeel leveren in woningbouw voor Angeren. Hiervoor heeft zich een projectontwikkelaar gemeld. Het college is gecharmeerd van het plan en heeft in principe ingestemd met verdere uitwerking.

De voetbalvereniging SV Angeren zit in een te ruime jas, zo valt op te maken uit de visie van het college. "Het sportbeleid verantwoordt op dit moment geen twee kunstgrasvelden voor SV Angeren." De Poel bestaat nu nog uit twee wedstrijdvelden en een trainingsveld. De vereniging telt circa 350 actieve leden. Op die basis kan SV Angeren volstaan met één kunstgrasveld voor dubbel gebruik en één natuurgrasveld.


De plannen bieden veel voordelen, ziet het college. De ontwikkeling speelt in op de vraag naar woningen vanuit de Angerense gemeenschap. Met name voor starters. Bovendien wordt het oefenveld van Handbalvereniging Angeren erbij betrokken. De locatie is op dit moment niet ideaal is, weet het college. Vanuit de buurt wordt overlast ervaren. "Een combinatie met de nieuwe velden van SV Angeren kan deze situatie verbeteren."

Om ruimte te maken voor woningbouw is herschikking noodzakelijk. Dit kan door aanleg van één of meerdere kunstgrasvelden. De projectontwikkelaar heeft aangeboden dit, inclusief het opknappen van de accommodatie, voor zijn rekening te nemen. SV Angeren vaart er wel bij. De gemeente houdt een slag om de arm vanwege het onderhoud. "Er moet ook rekening worden gehouden met onderhoud, vervanging van één of meerdere kunstgrasvelden en afschrijving." In de onderhandeling met de projectontwikkelaar is het onderwerp van gesprek.

Volgend voorjaar kunnen mogelijk de nieuwe velden al worden aangelegd. Woningbouw staat voor 2020 in de planning. Verantwoordelijke wethouder Johan Sluiter schat dat het om dertig tot veertig woningen kan gaan. Het aantal is afhankelijk van de indeling en ontsluiting van de nieuwe wijk op de Margrietstraat.

Pheidippidesloper: Blessures

(foto: Cor Frensen)

HUISSEN - Ik loop in een groep. Ik kan best hard lopen. Ik vind het fijn om inspanning te leveren.

In de jaren dat ik dat nu doe heb ik blessures opgelopen. Het eerste waar ik last van kreeg waren mijn enkels, Dat kwam door versleten tennisschoenen. Ik kocht echte hardloopschoenen. Een paar jaar later kreeg ik na een duurloopje van 16 kilometer last van een knie. Rust hielp, al duurde het me te lang. Ik ging weer trainen. De dokter zei me mijn schoenen na te laten kijken. Zo geadviseerd, zo gedaan en ja hoor ik was aan nieuwe stappers toe. Je kunt het misschien al raden, ik kon mijn spaarpot legen.

De laatste blessure die ik opgelopen heb kreeg echt een naam. Hielspoor, een hardnekkige affaire waar weinig anders aan te doen is dan rusten en hopen op herstel. Bij mij duurde het bijna een jaar. Ik had het lidmaatschap van Pheidippides stop gezet. Ik was bang dat ik niet meer zou kunnen hardlopen. Gelukkig was op een goede dag alles op miraculeuze wijze over. Voorzichtig begon ik in de beginnersgroep. Gelukkig bleek dat ik al snel weer op niveau was en ik weer kon knallen.

Wat ik van mijn lijf inmiddels geleerd heb, door schade en schande moet ik toegeven, is dat ik bij een beginnende blessure naar mijn materiaal, lees schoenen moet kijken. Is het misschien zo dat mijn schoenen zoveel moeten verduren, iedere stap weer, dat zij mij daarvan deelgenoot willen maken door mij een blessure te bezorgen? Vanaf nu houd ik ze in de gaten. Ze zijn hierbij gewaarschuwd.

Wat is veel?!

HUISSEN - Het thema van de 'Kom Erbij'-viering van zondag 18 november 2018 is ‘Wat is veel?’ Wat zou jij doen? Wat zou jij doen als jij al eerste van twee mag kiezen?

Nou ik zou het wel weten! Ik zou die grote nemen. Je moet goed voor jezelf zijn, zeg ik altijd maar. Ik vind zelf dat ik het best verdien, er recht op mag hebben. Ik heb er hard genoeg voor gewerkt. In ’t Duits bestaat het woord ‘Prahlhans’ voor iemand die prat gaat op zijn ‘goeie ik’, op zijn patserig gedrag.

Of zou jij die kleine hebben gekozen? Omdat je weet dat die ander het echt niet zo breed heeft. Je weet dat die ander veel tegenslagen heeft gehad. Dat ie een opkikkertje, iets extra’s heel goed kan gebruiken? In het verhaal van het penningske van de weduwe (Marcus 12:33-44) laat Jezus ons naar het gedrag van mensen kijken. Hij wil met dit verhaal duidelijk maken dat het niet gaat om wat je geeft, maar waarom je iets geeft, of wat je doet voor je medemens. Bewust bent hoe je kiest.

In de viering gaan we keuzes maken. Pastor Victor Bulthuis en dominee Matthijs Glastra leiden deze gemeenschappelijke viering. Hieraan werken acht vormelingen van de parochie Maria Magdalena mee. En het koor Lef uit Gendt verleent muzikale medewerking.

'Kom Erbij',

Protestantse kerk, Raadhuisplein

Zondag 18 november, 10 uur. Een initiatief van de kerken van Huissen, een viering die mede is afgestemd op verstandelijk beperkte medemensen. Van harte welkom. Zin in een kopje koffie, thee of een praatje? Op vrijdagmiddag van 14-16 uur ontmoeten we u graag.

Enerchique dinnershow met Jochem van Gelder

GENDT - Een dinnershow organiseren voor ondernemers uit Nijmegen; op die manier zetten op 11 januari zeven studenten van de minor Evenementenmanagement aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen zich in voor Stichting Energy4All. Providentia verandert dan voor één avond in het decor van een heuse dinnershow die geheel in het teken staat van energie.

Door het organiseren van de Enerchique Dinnershow zamelen de studenten geld in voor Energy4All. Voor 70 euro koopt men een kaartje voor een geheel verzorgde avond inclusief diner en entertainment. Voor een kleine meerprijs is er ook mogelijkheid tot het kopen van VIP-tickets. Jochem van Gelder, ambassadeur van de stichting, presenteert de avond. Naast het diner zijn er een veiling en een loterij, waarvan de opbrengst in zijn geheel naar Energy4All gaat.

Medicijnonderzoek

Een energiestofwisselingsziekte is een van de grootste doodsoorzaken bij jonge kinderen, waar op dit moment nog geen medicijn voor is. Energy4All zet zich sinds 2006 in voor mensen, met name kinderen, met een energiestofwisselingsziekte. Zij doen dit door het zoveel mogelijk verwerven van financiële middelen om zo onderzoek naar een medicijn tegen de stofwisselingsziekten te kunnen ondersteunen en bevorderen. Dit onderzoek voert professor dr. Jan Smeiting uit binnen het Radboudumc te Nijmegen. Daarnaast probeert de stichting energiestofwisselingsziekten onder de aandacht te brengen met de organisatie van verschillende activiteiten.

Hippo Events

De studenten werken als evenementenbureau Hippo Events. Samen met verschillende partners brengen zij de avond tot stand. Voor meer informatie en ticketverkoop: www.hippo-events.nl.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers.

Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: dinsdag 20 november van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis van Angeren (Emmastraat 23).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Column

Journalistiek

De begrotingsbehandeling is het hoogtepunt in het politieke jaar. De publieke tribune zit vol met ambtenaren, politiek betrokkenen en een enkele verdwaalde burger, waarbij ik me afvraag wat die bezielt om te komen. De perstafel blijft leeg. Deze stukjesschrijver bedenkt zich geen moment om brutaal achter het bord PERS te nestelen. Niet om bovenop het journalistieke nieuws te zitten, maar om kronkels te verorberen voor dit stukje. Ik luister naar het VVD-raadslid Nick Hubers. Hij mag de tekst van zijn leider Matthew van de Woerdt voorlezen, omdat die wat later komt. Kronkels worden op een presenteerblaadje opgediend. De VVD heeft het gevoel dat hun informatievoorziening naar de burgers onder druk komt te staan. De pers blijft vaak weg. En niet iedereen kijkt meer uit naar het stukje van Sjaak, roeptoetert Hubers. De VVD lijkt geen fan te zijn van mijn stukjes, zegt mijn onderbuikgevoel. Op de perstafel pik ik koekjes van niet aanwezige journalisten. Het rechtse jongetje heeft ietsiepietsie gelijk. De pers is de hoeder van de democratie. Zonder pers sijpelen er geen kritische geluiden uit dit politieke theater. Ik bedenk me ineens dat aan de overkant van de Grote Plas nog zo'n rechtse pias zit die de media aanvalt. Journalisten zijn slechte mensen. Ze houden niet van hun land, vindt Trump. Nick Hubers leest uit de baggerbundel van zijn VVD-leider: ouderenzorg. Het gaat niet goed met Tafeltje Dekje. De oudjes krijgen eten opgediend uit 'onsmakelijke gaarkeukens'. De VVD heeft er geen moeite mee om RijnWaal Zorggroep onsmakelijk aan de schandpaal te nagelen. Tijdens een schorsing zie ik baggerbundelschrijver Drs. Matthew van de Woerdt. Ik stap op hem af om journalistje te spelen. Zijn informatie over de erbarmelijke kwaliteit van het eten heeft hij van paps, zegt hij desgevraagd. De stevige toon met gaarkeukens is bewust gekozen. Het liberale raadslid vindt dat het college hier werk van moet maken. Beste VVD, bij deze nieuws uit jullie begrotingsbehandeling. Met journalistieke groet,
stukjesschrijver Sjaak

Tafeltje Dekje Bemmel

BEMMEL - Stichting Tafeltje Dekje Bemmel bezorgt gezonde en betaalbare maaltijden voor ondermeer ouderen, gehandicapten of chronische zieken." Om dit goed te blijven doen, zijn we dringend op zoek naar vrijwilligers en of nieuwe bestuursleden."

Elke dag is er een keuze uit drie menu’s voor een of meer dagen. De maaltijden worden koelvers aangeleverd door vrijwilligers en kunnen worden opgewarmd met behulp van een Mealbutler of magnetron. Maaltijden worden elke dag bezorgd tussen 11.30 en 13.00 uur. Prijs voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht is 6,50 euro. " Mocht u interesse of vragen hebben, dan kunt u altijd bellen met Jos Jorna, 06 23850538."

Scheidsrechter Bas Nijhijs komt naar De Bataven

GENDT - De supportersvereniging van De Bataven heeft niemand minder dan Bas Nijhuis, topscheidsrechter bij de KNVB, uitgenodigd om op woensdag 21 november om 19.30 uur een presentatie te komen geven, die in het teken zal staan van het bedrijfsleven versus de topsport.

De presentatie vindt plaats in het sportcafé op sportpark Walburgen in Gendt. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Interesse? Opgeven kan door een mail te sturen naar supp@bataven.nl onder vermelding Bas Nijhuis. De kosten zijn voor niet-leden van De Bataven of van de supportersvereniging 5,00 euro, contant te betalen bij binnenkomst.

Sint bezoekt Haalderen

HAALDEREN - Opnieuw zullen Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten een bezoek brengen aan dorpshuis De Tichel in Haalderen.

Om 15.00 uur begint de middag met een gezellig samenzijn op het Mariaplein in Haalderen. Bij droog weer zal er ook muziek zijn om de boel nog feestelijker te maken. Sint en Piet wandelen daarna samen met de kinderen naar dorpshuis De Tichel. Er zullen ook weer vlaggetjes op school uitgedeeld worden om zelf te versieren om de optocht nog vrolijker te maken. Indien uw kind nog geen vlaggetje heeft kunt u deze alsnog ophalen bij dorpshuis De Tichel.

In dorpshuis De Tichel krijgen de kinderen een feestelijk programma aangeboden, en is ook gelegenheid om een handje te geven of een mooie tekening te overhandigen. Het programma zal met een korte pauze duren tot ongeveer 17:00 uur. Entree is gratis. Ook hebben Sint en Piet gezorgd voor een klein presentje. "Kom allemaal op zaterdag 17 november om 15:00 uur naar Haalderen. Wij hopen weer op een geslaagde middag voor de kinderen."

TOP-Film (livestream): Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethoven en Brahms

BEMMEL - Op donderdag 22 november kan men via livestream getuige zijn van een prachtige concertfilm. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethovens Vierde pianoconcert en de Tweede Symfonie van Brahms, topstukken uit de klassiek-romantische periode.

Vierde pianoconcert van Beethoven: Het orkest bundelt hier zijn krachten met sterpianist Yefim Bronfman. Deze Russisch-Israëlisch-Amerikaanse meester staat bekend als een zwaargewicht, uitblinkend in tumultueuze stukken. Nu buigt Bronfman zich echter over het subtielste en tederste pianoconcert dat Beethoven componeerde.

Tweede Symfonie van Brahms: Johannes Brahms begon relatief laat met het componeren van symfonieën. Zijn respect voor Beethoven was zó groot dat hij zich er lange tijd niet aan waagde. Uiteindelijk schreef hij er vier, elk met een eigen karakter. De Tweede wordt qua karakter vaak vergeleken met Beethovens Pastorale: orkestmuziek als een zomerwandeling. Volgens Brahms zelf echter was het werk ´ondraaglijk melancholiek´.

Aanvang 20:00 uur in de Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Wie past deze steek en cape?

BEMMEL - 11e van de 11e is geweest, dus dat betekent dat het carnavalsseizoen is geopend.

"Ook wij, de Piejassen uit Bemmel zijn er weer klaar voor! Dit jaar met een geheel nieuw prinsenpaar, maar wie o wie zijn dat toch? Er wordt al maanden lang gespeculeerd op de Bemmelse basisschool wie het nou zijn. Zijn jullie ook zo nieuwsgierig?"

Aanstaande zaterdag 17 november wordt dit fantastische nieuwe prinsenpaar onthuld tijdens de openingsavond van carnavalsvereniging De Geintrappers. "Zien we jullie allemaal om 20.11 uur in De Roskam in Bemmel?"

Engelse koormuziek in Lent

LENT - Kom genieten van prachtige Engelse Koormuziek op zondag 18 november om 19:00 uur in Lent.

Deze Choral Evensong wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Maria Magdalena Parochie en de Protestantse gemeente de Vierplek. Het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van musicus-theoloog Hanna Rijken verzorgt de koorzang.

De Evensong vindt plaats om 19:00 uur in de O.L.V. Maria Geboortekerk Pastoor van Laakstraat 42 in Lent. Vanaf 18.30 uur is de kerk open. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom!

Expositie van de teken-en schilderclubs SWO Gendt

(foto: Wilma Schouten)

GENDT - In De Kijkruit (Dorpstraat 21b, Gendt) is van 9 november tot en met 21 december een expositie van de teken-en schilderclubs SWO Gendt.

Zeven jaar geleden zijn Vera Berns en Wilma Schouten gestart met twee schilder clubjes. Inmiddels zijn er al drie groepen die actief bezig zijn met schilderen en tekenen. Tijdens deze bijeenkomst wordt er gewerkt met verschillende materialen onder andere olieverf, acryl, aquarel, houtskool en pastelkrijt. De schildergroepjes bestaan uit beginners en gevorderden en ieder werkt naar eigen kunnen. Dit wordt met veel ijver en enthousiasme gedaan. De verscheidenheid aan schilderijen en het samen creatief bezig zijn, zorgt telkens weer voor nieuwe inspiratie. Deze activiteit vindt plaats in het Hof van Breunissen op maandagochtend, maandagmiddag en dinsdagavond.

De namen van deze exposanten zijn: Mieke Hermsen, Riet Raaymakers, Diny Artz, Willy van Moerkerk, Hemmy Pere, Coby Rasmussen, Gerd Walravens, Ineke Lukassen en Corrie Driessen. Meer informatie staat op https://twitter.com/GendtVerbeeld en https://www.facebook.com/GendtVerbeeld

Interesse om ook eens te exposeren in De Kijkruit? Geef je op via het aanmeldingsformulier op www.kunstkringgendtverbeeld.nl.

Enquête voor huurders Woonstichting Gendt

GENDT - Huurdersvereniging Gendt is een actieve vereniging die opkomt voor de belangen van haar leden. Leden zijn alle huurders van Woonstichting Gendt. Maar wat doet de HV Gendt nu precies?

HV Gendt maakt, namens haar leden, afspraken met de woonstichting over onder andere betaalbaarheid, het aantal beschikbare huurwoningen, energiebesparing en de hoogte van de huren.

De HV wil graag dicht bij haar leden staan en weten wat er leeft onder de huurders. Daarom onderzoekt ze samen met de Woonbond, de landelijke belangenorganisatie van huurders, wat de mening van de huurders is. Ze wil weten hoe ze haar achterban het beste kan informeren en raadplegen. Tevens wil ze weten of er huurders zijn die zelf actief willen zijn. HV Gendt houdt daarom een enquête onder haar huurders van Woonstichting Gendt. Hoe meer huurders meewerken, hoe beter de HV de belangen van de huurders kan behartigen.

Tot uiterlijk 26 november kunnen huurders de (digitale) enquête invullen; dit kan via http:// www.woonbondonderzoek.nl/gendt . Alle huurders hebben deze week een persoonlijke uitnodiging ontvangen om de enquête in te vullen. Op 10 december presenteert HV Gendt tijdens de belangendag van de Woonstichting Gendt de resultaten.

Sinterklaas thuis op bezoek? Theatergroep Koperen Kees helpt

Sint en zijn Pieten. (foto: Joris Bouman)

HUISSEN - Sinterklaas is weer bijna in Nederland en hij zal, samen met zijn Pieten, alle gezette schoentjes van iets leuks of lekkers vullen.Om de goedheilig man te helpen, regelt Theatergroep Koperen Kees op 1,2,3 en 5 december de huisbezoeken van Sint en zijn Zwarte Pieten in en om Huissen. U kunt informatie verkrijgen via sint@theater-kees.nl. Deze sint actie van Theatergroep Koperen Kees wordt volledig door enthousiaste vrijwilligers van de vereniging georganiseerd. Alle verdiensten komen ten goede aan de voorstellingen die weer op het programma staan.

Nog zes weken, dan is het weer zover; tweede kerstdag en de première van de familievoorstelling van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen. Dit jaar wordt in de kerstvakantie het verhaal van De Zere Neus van Bergerec gespeeld. Informatie staat ook op www.koperen-kees.nl.

In februari speelt jeugdtheatergroep StairKees het toneelstuk 'K*tkabouters'. Ook dit jaar is het script weer zelf bedacht en het hele proces door de deelnemers, tussen 14 en 18 jaar, zelf gemaakt. Op de website www.stairkees.nl staat meer informatie.

Ook wordt er elke zaterdagmorgen druk gerepeteerd voor de voorstellingen van kindertheater Kleine Kees in de meivakantie. Dertig kinderen spelen dan het verhaal van de avonturen van Robin Hood. Op de website www.kleine-kees.nl staat alle informatie over deze groep.

Ingezonden brief

Lingewaard doet: een geweldig initiatief, maar discrimineert...!

Het is alweer enige weken geleden

Dat er een cheque in de bus kwam gegleden

Het is in het kader van ‘Lingewaard Doet’

Een pilot, een vriendelijk gedachtegoed

‘t Bevordert de dorpse saamhorigheid

In deze drukke en haastige tijd

De inwoners van Angeren en van Gendt

Zetten dit jaar voor het eerst de trend

Voor mooie bewonersinitiatieven

Met leuke wensen naar eigen believen

Van kerstverlichting tot ooievaarsnest

Een ieder doet zijn uiterste best

Om acties hiervoor te organiseren

En alle ideeën te realiseren

Geen enkele cheque mag bij ‘t oud papier

Wij ontvangen uw donatie met veel plezier

Dus heeft u nog geen bestemming bedacht

Steun ons initiatief, wij wachten met smacht

Toch breek ik tenslotte nog graag een lans

Geef ook de andere dorpen een kans

Door Lingewaard Doet straks uit te breiden

En overige dorpen ook te verblijden

want Huissen en Haalderen en ook (een klein deel van) Loo hoort erbij

En Bemmel en Doornenburg staan ook in de rij

Mijn oproep aan Gemeente Lingewaard

Maak geen onderscheid, maar maak juist vaart

Laat het niet te lang op zich wachten

Maar handel vanuit de kerstgedachte ;-)

Mieke de Riemer, Angeren

Initiatief kerstverlichting Boerenhoek

Welkom bij Fysiotherapie Topsereen

HUISSEN - Fysiotherapie Topsereen is een nieuwe, innovatieve en moderne praktijk gevestigd in het sport- en ontspanningscentrum Sportsereen.

De fysiotherapeut van Fysiotherapie Topsereen is Benjamin Jansen. Hij heeft na zijn Cios-opleiding gewerkt als fitness coach, personal trainer en is verder gaan studeren aan de HAN, opleiding voor fysiotherapie. Vervolgens is hij gaan werken bij de betaalde voetbalorganisatie FC Twente, voetbalacademie Nec/FC Oss en twee grote ParaMedisch Centra (PMC).

Echografie bij Topsereen

Om de patiënt beter van dienst te kunnen zijn en de kwaliteit van behandeling te verbeteren heeft Benjamin de opleiding MSU Echografie gevolgd. Echografie wordt gebruikt om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren, pezen, slijmbeurzen, kapsel, banden, zenuwen, bloedvaten en botstructuren. Door dit in kaart te brengen wordt het fysiotherapeutische behandelplan meer op maat gemaakt voor de patiënt. Dit kan vertaald worden naar de juiste bewegings- en trainingsintensiteit in iedere fase van weefselherstel en dus een beter en sneller herstel!

Shockwave therapie bij Topsereen

Bij pees-gerelateerde klachten wordt er veel gebruik gemaakt van shockwave-therapie. Shockwave-therapie is één van de meest onderzochte behandelmethoden binnen de fysiotherapie. Deze wetenschappelijke studies tonen zeer duidelijk het effect van shockwave op uiteenlopende musculoskeletale aandoeningen aan.

Vergoeding fysiotherapie

"Fysiotherapie Topsereen heeft met alle zorgverzekeraars een contract voor het jaar 2019, dat maakt het mogelijk dat de rekening van uw behandeling rechtstreeks bij de zorgverzekeraar wordt gedeclareerd. Kijk goed in uw polisvoorwaarden hoeveel behandelingen u vergoed krijgt. Voor niet-verzekerde zorg zal een particuliere nota worden verstuurd."

Topsereen ParaMedisch Centrum

Na jaren werkervaring te hebben opgedaan in een ParaMedisch Centrum (PMC), waarbij specialisten binnen verschillende gebieden samenwerken om gezamenlijk een goede diagnose en behandeling aan te kunnen bieden, zal Benjamin ook hier deze vorm van samenwerking in praktijk gaan brengen onder de naam Topsereen ParaMedisch Centrum.

Alle behandelmethoden zullen 'state of the art' zijn, dus gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Met als motto: U en uw gezondheid zijn leidend. Uw tevredenheid is ons doel!

Fysiotherapie Topsereen, Blauwenburcht 3 Huissen, 026-3250928

Lezing in Mea Vota over Tiny Forests

HUISSEN - Wat is een Tiny Forest? En waarom zou je er een aanplanten? Een Tiny Forest (minibos) is in ieder geval meer dan zo maar een bos: Het is een minibos van de buurt.

Afgelopen februari doneerde de Postcodeloterij geld om de komende drie jaar in Nederland honderd Tiny Forests te realiseren samen met buurtbewoners en basisschoolleerlingen. Daarnaast leggen ook steeds meer particulieren zo’n minibos aan.

Karin van Toor, verbonden aan het IVN in Nijmegen, zal op 20 november een tip van de sluier oplichten over het hoe en waarom van een minibos en ook zal zij vertellen over haar eigen ervaringen met het aanplanten ervan.

"Bent u nieuwsgierig geworden en geïnteresseerd om meer te horen over Tiny Forests? U bent van harte welkom in Tuinbouwmuseum Mea Vota, Boskoops Glorie 33 in Huissen."

De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot circa 21.30 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Kosten zijn 7,50 euro per persoon. Vrienden van Stichting Lingewaard Natuurlijk kunnen gratis terecht. Info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Voormalig sterspelers op oude nest Setash mannen hebben (geen) plannen

Het gaat goed met Setash heren 1. De ploeg is onder leiding van de nieuwe trainer Maarten Hanekamp bezig aan een opmars in de eerste klasse. Niet in het laatst door een aantal teruggekeerde voormalig sterspelers van de volleybalclub uit Huissen.

Tekst: Hans Schmeinck

Ze reikten tot in de tweede divisie. Ze werden de 'gouden generatie' genoemd. Een groot deel ervan is weer terug bij het eerste mannenteam van volleybalclub Setash in Huissen. Maar in de loop der jaren daalde het voormalig vlaggenschip (al speelden het vrouwenteam destijds zelfs eerste divisie) af naar de tweede klasse, meer niet. Tien jaar maar liefst, ook nog. Maar zie, vorig seizoen werd het blazoen al lichtelijk opgepoetst, want promotie naar de eerste klasse. Plus een nieuwe (kleding)sponsor, Dingemans Makelaardij in Huissen.

En dan kwamen vanaf dit seizoen ook nog eens de voormalig sterspelers Tijs Abeling en Sander Beikes terug. Vorig seizoen al Wido Veldkamp en Egon Baars. Met de 'verloren zonen' erbij had de rest van het team, waaronder 'veteraan' André Noyens, het idee dat er volgend jaar april wel eens een kampioenschap gevierd kon worden. De realiteit bleek anders, zoals de nieuwe trainer Maarten Hanekamp al dacht; van de eerste vier wedstrijden werd er maar eentje gewonnen, 4-0 maar liefst maar wel van zwakke broeder Bruvoc. De andere drie duels gingen ieder duidelijk met 3-1 verloren.

Derde

Toch is de schwung er vanaf 20 oktober bij de Huissense volleyballers in gekomen. Toen de overtuigende 4-0 zege op The Phantoms 1 (zie foto). Daarna volgde de 1-3 uitwinst in Zevenaar bij Labyellov 1 en afgelopen donderdag werd Orion Volleybal Doetinchem 6 in eigen huis met 2-3 aan de kant gezet. Waardoor Setash in de eerste klasse D is gestegen naar de derde plaats. Maar dan nog zit een titel er niet in, vindt Beikes.

,,Kampioen worden gaat echt niet lukken. Er zijn meer teams die beter zijn en Livo steekt er echt bovenuit. Met hun vijfde team note bene. Daar verloren we thuis de eerste wedstrijd van, met 3-1. Al ging het niet eens zo slecht. We kregen zelfs wat complimenten. Maar waar het om gaat is lekker ballen. Met veel plezier spelen.'' Dat gaat ook gebeuren in een aantal derby's. In de maand december zijn alle drie duels tegen regionale rivalen: op de 1e thuis tegen Gemini 2 uit Elst, de 8e thuis tegen Aetos 5 uit Arnhem en de 15e uit bij Livo 4 in Westervoort.

www.setash.nl                                        

Volop clubs in de regio

Hoewel het aantal actieve volleyballers landelijk de laatste jaren gestaag afneemt, zijn er in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe maar weinig clubs verloren gegaan. In 2006 fuseerden Pro Corpore uit Gendt en HVC uit Haalderen tot Tweestroom, die speelt in sporthal Walburgen in Gendt. Verder zijn er volop clubs waar gestart kan worden: Kidang in Bemmel, het Angerense Hexagon, Xanthos in Zetten, Toesj in Heteren. Als ook de Betuwse verenigingen Volamie in Oosterhout en DVOL in Lent.

Korting tijdens Looppadsale bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN - Zij gaan weer opruimen! Daarom houdt Jansen Totaal Wonen van donderdag 15 november tot en met zondag 18 november een grote looppadsale; alles móet weg. Niet alleen toonzaalmodellen, maar ook de magazijnvoorraad wordt met enorme korting verkocht.

Al deze geselecteerde modellen treft u aan in de looppaden van onze toonzaal. Zo loopt u de korting letterlijk tegemoet! Kom profiteren van deze extreem hoge kortingen tot 70 procent op diverse banken, stoelen, relaxfauteuils, kasten en tafels. De looppadsale wordt ook gehouden bij Trendhopper Huissen en Profijt Meubel Huissen.

Grijp dus uw kans om mooie meubels-bankstellen-fauteuils-kasten-bedden-accessoires et cetera tegen zeer gereduceerde prijzen te scoren. Geen last van lange levertijden: u kunt uw aanwinst direct meenemen. Winkelen wordt helemaal leuk met onze looppadsale!

Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen; 026 3269900; www.jansentotaalwonen.nl.

Baptist Arnhem: (houtbewerkings)gereedschappen, ijzerwaren en gebouwbeslag

ARNHEM - Sinds 1984 is Baptist een begrip in Arnhem en omstreken. Wij bieden een volledig assortiment kwaliteitsproducten waarmee u direct aan de slag kan, variërend van ijzerwaren, gebouwbeslag tot (houtbewerkings)gereedschappen.

IJzerwaren en Gereedschappen
Ons assortiment bestaat uit vele kwaliteitsproducten zoals hand- en elektrische gereedschappen, ijzerwaren, lijmen, tuingereedschappen, bevestigingsmiddelen en nog veel meer! Onze specialisten delen hun kennis graag met u.

Gebouwbeslag
Een zorgvuldig samengesteld assortiment, met oog voor kwaliteit en design, biedt u het mooiste raam-, deur- en veiligheidsbeslag, voor monument of nieuwbouw. Maar ook stijlvolle accessoires,denk bijvoorbeeld aan beldrukkers en huisnummers.

Voor houtbewerkers
Als liefhebber van houtbewerking kunt u niet om Baptist voor Houtbewerkers heen! Nergens vindt u zo'n breed assortiment houtbewerkingsgereedschap. Beeldhouwers, meubelmakers, restauratoren en andere liefhebbers noemen ons niet voor niets dé snoepwinkel voor houtbewerkers.

Ook als beginner bent u zeer welkom bij Baptist! Heeft u weleens gedacht aan brandschilderen in hout, 3D figuurzagen of meubelmaken? Stap gerust binnen en ontdek uw nieuwe hobby!

Baptist nieuwsbrief
Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten en acties! www.baptist.nl

Graag tot ziens bij Baptist! Vlamoven 32, Arnhem (www.baptist.nl).

Kinderen en buurt genieten van Sint-Maarten in Tuinlaan

Een van de groepen kinderen. (foto: Neva en Guus Witjes) Neva en Guus Witjes

BEMMEL - Zondag 11 november is er een Sint-Maartenlampionnenoptocht in de Tuinlaan onder grote belangstelling gehouden door de kinderen uit de buurt. Het was een zeer geslaagde en vooral gezellige avond.


Op initiatief van buurtgroep De Tuinlaan is er in samenwerking met het wijkplatform Het Hoogste Belang de lampionnenoptocht georganiseerd. In de aanloop naar de activiteit ontving de organisatie vele positieve reacties op het evenement en op de avond zelf was dit ook te merken: een grote opkomst van meer dan twintig kinderen en vele buurtbewoners die klaar stonden om de zingende kinderen te belonen met lekkers. In drie verschillende groepen gingen de zingende kinderen door de straat en vele huizen hadden kaarsje en lampjes buiten gezet om aan te geven dat de kinderen welkom waren. De kinderen hebben een hele mooie avond gehad en de buurtbewoners gaven aan het heel erg leuk te vinden dat dit werd georganiseerd.


Buurtgroep De Tuinlaan hoopt dat dit evenement meer navolging krijg in het verbinden van de buurt en sociale contacten in de wijk te stimuleren. Contact met elkaar maakt de buurt leuker en prettiger om in te wonen voor zowel jong als oud.

Gedenken van iemand die u dierbaar is … Voor wie brandt u een kaarsje? 'Moment van herdenken'

Foto: Copyright www.leechris.eu 2013

BEMMEL - Mag ik je vragen
dichtbij mij te blijven
mij telkens te vinden
als de tijd mij vergeet

Mag ik je vragen
een kaarsje te branden
de vlam te bewaken
als ik 't niet meer weet

Op zaterdag 8 december organiseert Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard voor het tweede jaar het 'Moment van herdenken'. U bent welkom vanaf 15.00 uur in de Theaterkerk aan de Markt 5 in Bemmel.

Programma

15.00 uur Ontvangst in de foyer

15.30 uur Aanvang 'Moment van herdenken' door gastsprekers Marcel Ras en Willeke Tydings

17.00 uur Afsluiting

17.15 uur Samenzijn tot ongeveer 18.00 uur

Muzikale begeleiding door Jochem Macaré op piano en het Donatuskoor Bemmel.

"Wij willen dan onze dierbaren herdenken die niet meer in ons midden zijn. Wij ontsteken een lichtje voor hen omdat wij ons willen blijven
herinneren wie zij waren. Gastsprekers Marcel Ras en Willeke Tydings zullen samen met Constantijn Koen invulling geven aan het 'Moment van herdenken'. Na afloop is er gelegenheid om samen na te praten en herinneringen op te halen.

Nabestaanden die wij de afgelopen jaren hebben mogen begeleiden en ondersteunen, kunnen zich aanmelden door uiterlijk woensdag 28 november het aanmeldformulier in te vullen op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl/moment-van-herdenken. Wij stellen uw komst zeer op prijs. Meer informatie over het 'Moment van herdenken', vindt u op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl."

22 / 24

Gefeliciteerd
papa en mama met jullie huwelijk van een kwart eeuw!

XXX
Sven en Wessel

De leukste juf van het land.

Staat vandaag als jarige Jet in de krant.

Hoera D.V. 17 november 50 jaar!

Feliciteert u haar?

Hiep hiep hoera.
19 november is de dag dat,
Sofie 1 kaarsje uitblazen mag!
Van harte gefeliciteerd
Liefs van Oma Ria.

Hiep hiep hoera!!
14 november wordt mijn liefste Oma 73 jaar.
Gefeliciteerd! Liefs van
Opa - Maickel - Bep en Kevin.

Wilddrive BC Doublet en BC Gendt Eerste Wilddrive op Landgoed Welderen in Elst

ELST - Op 4 november werd op landgoed Parkrestaurant Golfbaan Welderen in Elst voor het eerst een Wilddrive gehouden. Organisatie was in handen van bridgeclub Doublet uit Bemmel en BC Gendt uit Gendt.

Dit nieuwe initiatief mocht zich verheugen in een grote opkomst en de laaiend enthousiaste reacties na afloop maken dat een jaarlijks vervolg zeker waarschijnlijk is. Na het welkom door de voorzitter van Doublet, Henny van Gogh werden acht rondes van vier spellen gespeeld. De wedstrijdleiding was in deskundige handen van Bert van Isselt, die ervoor zorgde dat de dag soepel verliep.

Mede dankzij de mooie aankleding van de zaal, het uitzicht op de golfbaan in herfstkleuren badend in de najaarszon, de overheerlijke wildgerechten, de fraaie prijzentafel en de gemoedelijke sfeer is dit evenement een groot succes geworden. Ook bijzonder is dat niet alleen deelnemers uit de regio Lingewaard deelnamen maar dat bridgers uit het hele land de weg naar Elst hadden gevonden.

Uiteindelijk gingen Hans Geenen en Geert de Klein er met de eerste prijs vandoor met de hoge score van 67,20%, gevolgd door Eric Groenen en Jos van de Werken met 64,50%. Derde plaats was voor Marion Merkx en Jan Maasdam met 63,64%.

Nagenieten van het drukbezochte concert 'Out of the Jukebox' door Popkoor 2000

BEMMEL – De spotlight is uit en de laatste noten zijn gezongen. Met genoegen kijkt Popkoor 2000 terug op het voortreffelijke concert 'Out of the Jukebox'.

"Wellicht heeft een bezoeker nog een van de gezongen popsongs in het hoofd. Want hoe geweldig zongen onze veertien mannen Michael Bublee's 'Everything'. De door Willem-Jan van Asselt gemaakte mashup van 'Singing in the Rain' en 'Umbrella'. De hilarische vertolking van overslaande plaat met 'I got a feeling'. Onze stoere solisten; Inge, Mieke, John, Anneloes, Monique en Anita. De a-capella gezongen 'True Colours' van Cindy Lauper. Om niet te vergeten het voor het koor zo bijzondere 'Feel'.

Het oorverdovend applaus van onze trouwe fans en enthousiaste bezoekers was hartverwarmend. De koorleden van Popkoor 2000 hebben enorm genoten van wat er samen is neergezet. Dit alles dankzij de gulle bijdragen van al onze sponsoren. De inzet van de vrijwilligers, onze regisseur Petra Andriessen en liveband Combo Concept, en de gastvrijheid van zaal de Providentia. Voor allemaal is er een warm dankjewel!

Nagenieten van het concert 'Out of the Jukebox' kan via www.facebook.com/popkoor2000. Binnenkort is Popkoor 2000 het gastkoor van het uitverkochte Temple of Boem in Doornenburg. Voor de mensen die kaarten hebben weten te bemachtigen de mogelijkheid om Popkoor 2000 nog een keer te beluisteren.

Voor iedereen die ons heeft gemist. Hou de facebooksite in de gaten voor nieuwe optredens en nieuws over de voorbereiding van ons twintigjarig jubileum."

Nederlandse Diede de Groot op jacht naar prolongatie wereldtitel rolstoeltennis

BEMMEL - Van 14 tot en met 18 november komen de beste rolstoeltennissers ter wereld naar Sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel voor de Uniqlo Doubles Masters, het wereldkampioenschap rolstoeltennis voor dubbels. De Nederlandse Diede de Groot kan dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer in Nederland de wereldtitel winnen.

Het evenement is een prachtig podium voor rolstoeltennis op het hoogste niveau en wordt voor de tweede keer georganiseerd in Gelderland. Tijdens het evenement in Bemmel strijden acht herendubbels, zes damesdubbels en vier quadduo's om de wereldtitel. Achttien van 's werelds beste rolstoeldubbelspelers zijn vertegenwoordigd in dit toernooi. Nederland heeft hierin een leidende rol en vaardigt liefst zeven spelers af. Voor ons land strijden in de damesdubbels Diede de Groot, Aniek van Koot, Marjolein Buis en Michaëla Spaanstra mee. En in de herendubbels kunnen we Maikel Scheffers, Tom Egberink en Ruben Spaargaren in actie zien.

Jacht titelprolongatie
Diede de Groot is nummer één van de wereld en verdedigt haar titel in Bemmel. Vorig jaar greep de Nederlandse rolstoeltennisster de titel met Marjolein Buis, en dit jaar vormt De Groot een duo met de Britse Lucy Shuker. De Groot kan zich nog goed de overwinning van vorig jaar herinneren: "De tribunes waren helemaal vol. Er werd veel lawaai gemaakt. Het was mooi om in zo'n setting te kunnen winnen." Het is dan ook één van de redenen dat De Groot blij is om weer op Nederlandse bodem te spelen. "Je tennist voor jezelf, maar zoveel Nederlands publiek geeft echt een enorme boost. Het zou top zijn als we die sfeer kunnen laten herleven in Bemmel."

Wedstrijdschema
Van woensdag 14 tot en met zondag 18 november wordt er gespeeld vanaf 10.30 uur. Op zaterdag vangen de wedstrijden al om 10.00 uur aan en op zondag worden de finales gespeeld vanaf 12.00 uur. De tijden zijn onder voorbehoud. Houd de website van de Uniqlo Doubles Masters in de gaten voor de actuele tijden.Zaterdag 17 november – na 14.00 uur: Quaddubbel FinaleZondag 18 november – om 12.00 uur: Damesdubbel FinaleZondag 18 november– na 14.00 uur: Herendubbel Finale.


Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de ITF, provincie Gelderland en de gemeente Lingewaard. Alle informatie over het evenement, zoals de deelnemers, plaatsingen en het wedstrijdschema staat op https://wheelchairdoublesmasters.com/.

Thema Ontmoetingscafé: Lerend vermogen bij dementie

BEMMEL - Het Ontmoetingscafé is een informatie- en ontmoetingstrefpunt met thema’s rondom dementie en andere ziektebeelden. Op dinsdag 20 november gaan psycholoog Annemarie Clappers en een ergotherapeut van Zinzia Zorggroep in op het thema: lerend vermogen bij dementie.

Het is bij velen onbekend dat mensen met dementie nog van alles kunnen leren. Dit lerend vermogen kan bij mensen met dementie helaas niet het proces van achteruitgang omkeren of tegenhouden. Wel kan het ertoe bijdragen dat het ziekteproces beter te hanteren wordt en de kwaliteit van leven van alle betrokkenen toeneemt. Dit leren gaat wel anders dan bij mensen zonder dementie. Het lerend vermogen blijkt in alle fasen van het ziekteproces nog aanwezig te zijn, rekening houdend met die desbetreffende fase.

RijnWaal Zorggroep, Zinzia Zorggroep, huisartsenpraktijk De Teselaar en Stichting Welzijn Lingewaard zijn betrokken bij de ouderenzorg in Lingewaard en organiseren het Ontmoetingscafé voor betrokkenen en familieleden. Tijdens deze avond is er veel ruimte voor het stellen van vragen.

Het Ontmoetingscafé is in het grand café van verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 in Bemmel en duurt van 19.30 tot 21.00 uur.

Blazersbende Play-In

Muzikant baritonspeler. (foto: Open Academie)

BEMMEL – De Blazersbende Play-In is een evenement voor iedereen die ooit heeft meegespeeld in de Blazersbende.

:Op 17 februari organiseren we een Play-In voor alle (ex) blazersbende spelers. Weet je nog hoe dat voelde, met zo’n glimmend instrument samen op het podium? De spanning voor het concert, de saamhorigheid van het orkest? We willen dit graag nog een keer met jullie mee maken. Daarom nodigen we je uit mee te doen met de Blazersbende Play-In.

We beginnen in dDe Kinkel om 13.00 uur en eindigen met een concert om 16.30 uur. Wij zorgen voor een instrument en muziekboekjes. Sommigen van jullie spelen misschien al jaren bij een vereniging. Voor jullie hebben we die middag een programma, aangepast aan jullie niveau. Wil je mee doen, noteer dan deze datum alvast in je agenda. Meer informatie volgt binnenkort", aldus Hans, Henri en Jetty (Open Academie).

Pronkkaarten Gentenarren

Pronkact 2018 Hugo Peeters. (foto: Niels Sparnaaij)

GENDT - Op donderdag 15 november is in Providentia tussen 19.00 en 20.30 uur de pronkkaartenverkoop van carnavalsgezelschap De Gentenarren.

Gezien het aantal al gereserveerde kaarten zijn er ook dit seizoen weer twee pronkzittingen. De avondvoorstelling vindt plaats op zaterdag 16 februari en de zondagmiddagmatinée op 17 februari. Je mag dit niet missen.nKaarten kunnen ook online op www.gentenarren.nl besteld worden. Tijdens de Pronkzitting wordt Providentia omgetoverd tot hèt theater van cabaret, zang, dans en lach.

Alzheimer Café over ergotherapie

ELST - Woensdag 21 november vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom, voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

Voor mensen met dementie zijn activiteiten zoals koken, uitvoeren van hobby’s of persoonlijke verzorging niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Een ergotherapeut kan ondersteuning bieden om zo lang mogelijk dagelijkse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren.

De ergotherapeuten van VIEK (Vertrouwen In Eigen Kunnen) Ergotherapie vertellen over hun werkwijze, waarbij de behoeften van de cliënt en van de mantelzorger centraal staan. Ook geven zij een aantal praktische tips voor mantelzorgers.

Het Alzheimer Café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 29 in Elst. Men is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Annet Fleer, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.