GN Berg en Dal Heumen Mook

18 oktober 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 oktober 2019


Museumpark Oriëntalis: vallen en opstaan

MOLENHOEK - Donderdag 24 oktober houdt de stichting Culturele Activiteiten Molenhoek een lezing over Museumpark Oriëntalis met de titel 'Vallen en Opstaan'.

Museum Oriëntalis kent een roerige geschiedenis. Naam en opzet zijn diverse malen veranderd. Momenteel heet het 'Museum Oriëntalis Heilig Landstichting'. Het is opgericht in 1911 door de katholieke priester Arnold Suys als rooms-katholiek devotiepark en pelgrimsoord voor gelovigen die niet in staat waren naar het beloofde land te gaan.

De laatste decennia worstelde het park met grote financiële en ook inhoudelijke problemen. Daarom is er een opmerkelijke koerswijziging nodig gebleken en sindsdien richt het museumpark zich niet langer op één godsdienst, maar ook op de drie belangrijkste monotheïstische godsdiensten.

De lezing wordt gegeven op donderdag 24 oktober om 20.00 uur precies door Erna van de Ven, directeur van het Museum Oriëntalis sinds 1 januari 2014. De lezing is in gemeenschapshuis De Wieken aan de Esdoornlaan 5 in Molenhoek. Entree: 6 euro; Vrienden van CAM 3 euro; inclusief kop koffie of thee.

Musikverein Bimmen en UNA Kekerdom samen in concert

Groepsfoto Una en Bimmen tijdens repetitieweekend.

KEKERDOM - Unieke concerten van twee verenigingen als één orkest! Musikverein Bimmen en UNA uit Kekerdom verzorgen gezamenlijk twee concerten.

Voor deze gelegenheid delen de muzikanten uit beide verenigingen het podium. Een gevarieerd concert met repertoire van beide verenigingen: klassieke fanfaremuziek, swingende bigband muziek en natuurlijk traditionele Duitse Blasmusik. Zaterdag 26 oktober vanaf 19.30 uur in het Schutzenhaus in Keeken en zaterdag 23 november vanaf 20.00 uur in zaal UNA in Kekerdom. Beide avonden is de entree gratis.

'Het ziet hier zwart van de witte lakens'

Leuthse evacués. (foto: Jan van Eck)

LEUTH - Het is 17 september 1944. Een prachtige zonnige zondag. De dag waarop de Amerikaanse para’s als bevrijders uit de lucht komen vallen. Het zal echter anders lopen.

Leuth wordt frontgebied en de bewoners zitten wekenlang in huis– en in haast gegraven schuilkelders. Na 6 weken in angst te hebben geleefd, volgt het bevel van de Duitse Ortskommandant dat Leuth op 20 oktober 1944 dient te worden ontruimd. En zo trekt op die bewuste vrijdagmorgen in alle vroegte een grote stoet vaders, moeders, kinderen, opa’s en opoes richting Millingen. In kinder– en kruiwagens worden de meest noodzakelijk spullen meegenomen. Vooraf reeds zijn waardevolle spullen uit voorzorg begraven. Aangekomen op de koude Rijndijk staan reeds honderden en honderden mensen te wachten om over de Rijn te worden gezet. Met een wit laken boven het hoofd, als teken van vluchteling. Waarop een van hen doet uitroepen: “Het ziet hier zwart van de witte lakens."

In het boek vertellen Leuthse evacués ‘van toen’ hun herinneringen aan die tocht en hoe het verder ging nadat ze de Rijn - met om zich heen in het water spetterende kogels - zijn overgezet. Dit prachtig en ontroerend document is een monument voor huidige en toekomstige generaties. Het boek is fullcolor en met harde kaft. Dankzij de sponsoring van de gemeente Berg & Dal bedraagt de verkoopprijs tien euro.

Zaterdag 26 oktober vanaf 14.30 uur in De Vriendenkring in Leuth. Het programma omvat naast de boekpresentatie door Jan van Eck een fototentoonstelling en een bijzonder optreden van het Hartkoor.

Sint-Maartenoptocht in Beek

BEEK - Op 8 november vieren we Sint-Maarten, een lichtfeest waarin gelijkheid, aandacht voor de ander en het delen van overvloed centraal staat. Als het donker wordt ontsteken de Beekse kinderen hun lichtjes om in een optocht door de straten te gaan.

Tijdens de optocht loopt 'Sint-Maarten te paard' voorop. Onderweg is er muziek verzorgd door de KNA. Alle kinderen zijn welkom om mee te lopen met hun (zelfgemaakte) lampion. Omwonenden hebben de afgelopen jaren hun tuinen prachtig verlicht! Doet u dat dit jaar opnieuw? Het maakt de route nóg sfeervoller! De bewoners van Zahet en ’t Höfke versieren hun ramen ook als activiteit. Na de lichtjesoptocht door het dorp is er warme chocolademelk voor alle kinderen!

De optocht start op dezelfde locatie als vorig jaar: op het veld voor ’t Höfke (parkeren graag rondom het eindpunt basisschool De Biezenkamp, of beter nog: te voet/fiets). Om 18:00 uur verzamelen!

Route: Grasveld voor ’t Höfke, via Waterstraat, Oude Gracht, Sprongstraat, Colonel Eckmanstraat, Bongerdstraat, Lindestraat, Wilgenlaan, Eikstraat, Bongerdstraat, Sperwerstraat, Kievitstraat, Leeuwerikstraat, Patrijsstraat, Koekoekstraat, Baron van Voorst tot Voorststraat, Buizerdstraat, Fazantstraat, Roerdompstraat, naar eindpunt schoolplein Biezenkamp.

Wandelend yoga

MOLENHOEK - Vanaf het Jachtslot in Molenhoek kan men op zaterdag van 9.30 -10.30 uur deelnemen aan 'wandelend yoga' met Wide Hedayat. Er zij gratis proeflessen op 26 oktober en 2 november.

Tijdens de wandeling worden er oefeningen gedaan voor de balans, souplesse, kracht en eenvoudige ademhalings- oefeningen en yogahoudingen. Je hoeft geen perfecte conditie te hebben maar wel een uurtje in een rustig tempo op weg kunnen. Wide Hedayat is de ervaren yoga-docent.

Je kunt je aanmelden bij de beweegcoach: Marian Schijf 06 13260571 of een mailtje sturen naar: beweegmm@xs4all.nl of gewoon om 9.25 uur klaarstaan naast de landwinkel van Boer Spierings.

Vijf jaar beweegtuin Millingen op sportpark De Hove

Beweegtuin Millingen. (foto: Hein van Deursen BD1)

MILLINGEN - Woensdag 25 en donderdag 26 september werd in de beweegtuin gevierd dat deze vijfjaar bestaat.

De opkomst was groot en iedereen deed enthousiast mee met het programma dat door de coaches was voorbereid. Dit ging vaak gepaard met een lach, een babbeltje en af en toe een kreuntje. Want het was wel de bedoeling dat de spieren geactiveerd werden.

Na afloop werd gezamenlijk in de kantine een kopje koffie gedronken met daarbij wat lekkers.

Wat fijn om te zien dat er zoveel gebruik gemaakt wordt van de beweegtuin. Met dank aan de coaches maar zeker ook aan de gemeente en GGD die dit met behulp van sponsoren hebben gerealiseerd. We hopen dat er nog lang gebruik gemaakt kan worden van deze voorziening.

"Ben je nieuwsgierig geworden? Op www.swom-millingen.nl staan twee filmpjes over de beweegtuin. Woensdagmiddag van 14.30-15.30 uur en donderdagochtend van 10.00-11.00 uur ben je van harte welkom. Met name in de woensdagmiddaggroep, voor de oudere senior, zijn nog plaatsen vrij.

Meedoen is gratis, het gaat niet om presteren maar om lekker bezig zijn op je eigen niveau. Het sporten gaat altijd door, bij slecht weer kunnen we binnen terecht", aldus de coaches beweegtuin.

Repair- en Internetcafé in Millingen voor jong en oud

Repair- en inernetcafé. (foto: swom)

MILLINGEN - Op zaterdag 26 oktober is weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen.

De reparaties zijn gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis."

Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 30 november. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St.Georgius

Weekennd 26/27 okt. geen viering in deze kerk.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zaterdag 26 okt. 19.00 uur Eucharistieviering, samenzang, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Fam. Thé Derks-Bruijsten en zonen.

Overasselt-H.Antonius-Abt

Donderdag 24 okt. 19.00 uur. Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum. Zondag 27 okt. 11.00 uur Eucharistieviering/Allerheiligenviering m..m.v. Gemengd Koor, Yves Mambueni. Gebedsintenties: Truus Gerrits / voor de familie Tünnissen / Cor van Uden / Tineke Schouten / Piet Arts en Ne3lly Arts-Sengers / Antoon Derks en Tilly Derks-Klaassen / Thomas van Boekel / Marietje Derks-Jordens / Gerard Schiks / fam.Theunissen-Hendriks / voor een goede oplossing / Loes Bloo (namens de buren).

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK - Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen, deze kan tot maximaal 400 euro stijgen. Als de jackpot er dan nog niet uitgaat dan worden er vier extra rondes gespeeld van ieder honderd euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend maar de bingoballetjes gaan pas om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Jaarvergadering Rood Wit

GROESBEEK - Op maandag 11 november houdt Rood Wit haar jaarlijkse algemene ledenvergadering. De aanvang is weer om 20.00 uur in de kantine van de club.

Ook dit jaar weer een belangrijke vergadering voor deze vereniging. Op de agenda staan onder andere de volgende punten: Notulen vorige vergadering, het verslag van de voorzitter en van de penningmeester, natuurlijk zijn we nog steeds op zoek naar uitbreiding van ons bestuur. Er staat nog een vacature open. De verkiezing van de kascontrolecommissie is er ook weer. Een belangrijk punt is de toekomst van de club. Tot slot ook nog een rondvraag. Ieder lid is van harte uitgenodigd zijn bijdrage aan de discussie te komen leveren. Het bestuur hoopt weer op een volle kantine.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK - Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen, deze kan tot maximaal 400 euro stijgen. Als de jackpot er dan nog niet uitgaat dan worden er vier extra rondes gespeeld van ieder honderd euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend maar de bingoballetjes gaan pas om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Burendag op het Montessori College Groesbeek en Werkenrode School

GROESBEEK - Burendag is een jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt op de 4e zaterdag in september. Vierdejaars-leerlingen van het Montessori College die deze periode het keuzevak gastheerschap of het keuzevak bakkerij volgen, hebben samen met hun docenten het initiatief genomen om burendag op vrijdag 27 september te vieren.

Er was een uitnodiging gemaakt door de leerlingen. Daarop reageerden de omwonenden van onze school enthousiast. En toen het zover was op 27 september kwamen er nog meer gasten dan wij hadden verwacht. Ze werden ontvangen in een gezellig aangekleed lokaal en getrakteerd op een lekker kopje koffie/thee met daarbij een lekkernij gebakken in onze bakkerij door de leerlingen. Ook leerlingen van Werkenrode School deden mee met de burendag: enkele leerlingen gaven een presentatie. Daarna ontstond een gemoedelijk gesprek over de opstoppingen die ontstaan door de taxibusjes en dergelijke. Goed dat omwonenden weten waar leerlingen van Werkenrode School mee te maken krijgen om op school te kunnen komen.

Na de presentatie werden de buren door groepjes leerlingen rondgeleid door de school. Eén van de buurvrouwen tegen Yvon van Oyen de docent die het begeleidde: "We kregen enthousiaste en uitgebreide uitleg." Het doel van burendag is dat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten. Wij hopen hier als school midden in het dorp Groesbeek op deze manier een bijdrage aan te leveren.

Oud-leerlingen Sint-Aloysiusschool na jaren weer bij elkaar op De Horst

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK-DE HORST – Na vele tientallen jaren zijn de oud-leerlingen van de Sint-Aloysiusschool aan de Plakseweg op De Horst die geboren zijn tussen 1 oktober 1943 en 31 december 1946 weer bij elkaar gekomen.

Ditmaal troffen de leerlingen elkaar in de zaal van Ton Oomen aan de Reestraat om de jeugdherinneringen van toendertijd onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar te delen. Veel oud-leerlingen zijn in Groesbeek blijven wonen, echter een gedeelte is ook uitgewaaid naar onder andere Gennep, Ubbergen, Overasselt, Cuijk, Boxmeer, Milsbeek, Westervoort, Deurne, Hilversum, Mook en Escharen. Dus, er moest het nodige bijgepraat worden over het toen en nu. Maar er werd ook stilgestaan bij diegenen, die zijn heengegaan. Daarnaast werden er liedjes gezongen die de 34 oud-leerlingen op school geleerd en gezongen hebben. De zeer geslaagde middag werd afgesloten met een warme hap en misschien komt er over een aantal jaren weer een klassenreünie.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Thema-avond over verkeer: 'De kracht van gedrag'

MOLENHOEK - Op dinsdag 22 oktober van 20.00 tot 22.00 uur is er in gemeenschapshuis De Wieken in Molenhoek een thema-avond over verkeer.

Gastspreker Nina Veders, docent/onderzoeker automotive op de HAN en verkeersdeskundige helpt verkeersproblemen vanuit een ander gezichtspunt, het gedrag, te benaderen. Wat zijn hiervan onder andere de inzichten en ervaringen. Specifiek deze avond gericht op verkeerssituaties in de gemeente Mook en Middelaar.

De avond wordt georganiseerd door de achterban van de DGP. Iedereen is welkom. Aanmelden is fijn, maar niet verplicht (via thema-avond@dgpmook.nl).

Dorpsagenda Ooij gepresenteerd aan gemeente

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ - De werkgroepen van 'Dorpsagenda Ooij' had vrijdag 11 oktober alles uit de kast getrokken om van de presentatie aan de gemeente Berg en Dal een succes te maken. Na een werklunch in dorpshuis De Sprong werd een uiteenzetting over de vorderingen van de zes onderwerpen gegeven. Hierna bood Emiel Verstege de 'Dorpsagenda Ooij' aan wethouder Annelies Visser aan, waarbij ook een placemat 'Dorpsagenda Ooij'. Ook was collega wethouder Sylvia Fleuren aanwezig.

Vervolgens ging het gezelschap van dertig personen, dat bestond naast belangstellenden uit de wethouders, enkele raadsleden, medewerkers van gemeente, Forte Welzijn en van de dorpsagenda in twee zonnetreinen van Stichting van Steen en Natuur langs de zes onderwerplocaties. En werden door de kartrekkers van elke werkgroep of een deskundige verdere toegelicht. De route daarvan liep via de moestuin aan het schoolpad, naar het zandpad van de Julianalaan naar de Erlecomsedam (behoud zandpaden), vervolgens naar het gebouw de Dispel/ De Til bij de SVO sportvelden (welzijn jongeren). Bij het Wilhelminagat aan de Koningin Wilhelminastraat /Rietvoornstraat ging het over inrichten van de plas (kleine recreatie mogelijk maken). Speciaal hiervoor was een kraan van de firma Van Kesteren ingeschakeld om te laten zien dat er allemaal in het water gedumpt was van de gesloopte Nijmeegse remise en/of andere projecten. Dit werd na het bezoek van groep weer netjes terug gelegd (gedumpt)! De Sint-Hubertuskerk (traplift) en de aankleding van het Reiner van Ooiplein midden in het dorp, waren de twee laatste te bezoeken plaatsen.

Binnenkort zijn de 'Dorpsagenda Ooij' Placemats bij de Spar beschikbaar. Dorpsagenda komt tot stand in samenwerking met gemeente Berg en Dal Forte Welzijn en werkgroepen dorpsagenda Ooij.

Kringloop zorgt voor alternatieve Sinterklaasintocht in Groesbeek

(eigen foto)

GROESBEEK – Naar aanleiding van het krantenartikel dat de winkeliers in Groesbeek centrum (BIZ winkeliers) hadden aangegeven niet meer alleen voor de organisatie en financiën te zorgen voor de intocht van Sinterklaas is André van Kringloop Sint-Michael opgestaan om het kinderfeest in Groesbeek te redden en neemt samen met het Groesbeekse evenementen bureau MPK de organisatie over.

Wat er momenteel vast staat is dat Sinterklaas met zijn Pieten in ieder geval op zondag 17 november naar Groesbeek zal komen, het programma volgt later. André snapt niet dat de ondernemers duizenden euro's nodig hebben voor de intocht, "terwijl wij beginnen met een budget van nul, nul. Wij hebben met spoed een vergunning bij de gemeente aangevraagd en hopen dat de driehonderd euro, die de ondernemers zouden krijgen nu voor ons is."

Brouwer had al enkele weken geleden vernomen dat de ondernemers geen zin hadden om op deze manier een Sinterklaasintocht te organiseren. "Dus ik heb me achter de schermen wat kunnen voorbereiden aldus André. Het wordt geen intocht die de kinderen gewend waren, maar Sinterklaas wordt ontvangen bij de Kringloop aan de Industrieweg 19, waarna in optocht met de kinderen achter de Sint aan naar een andere plek in het dorp vertrekken, waar optredens zullen zijn. De exacte locatie maakt Sinterklaas bekend. Ook is er een Meet en Greet met de Sint en komt er een balletgroep.

Alleen zijn

met ouders

Door Frans Jongeneel

REGIO - Samen is niet alleen. Op het terras dronk ik een cappuccino. Een jongere man sprak me zeer verlegen aan met het verzoek een briefje van vijf te wisselen. We raakten aan de praat.

Hij vertelde over zijn werk als postbode, wat hij zoal tegen kwam. Even later vertelde hij moeilijk contact te leggen met willekeurige mensen. Weer later liet hij blijken homo te zijn. Er kwam een heel verhaal los. Zijn vader, vrachtwagenchauffeur, heeft nooit aanvaard, dat hij 'anders' was. Hij vond het aanstellerij en een afwijking, die nergens op sloeg. Moeder probeerde het met begrip en warmte te benaderen, maar dat werd door vader al snel de kop ingedrukt. Hij ontvluchtte thuis. Hij dook in de anonieme wereld van het casino en verspeelde veel geld. Hij was toen rond de 17 jaar. Eenzaamheid en teleurstelling in het leven bepaalden zijn stemming. Vrienden op school vonden hem minstens typisch of een 'rare'. Hij durfde zich niet aan anderen te laten zien, bang voor afwijzing. Hij ging thuis weg om op een kamer te wonen.

Vragend naar vrienden, zei hij, dat hij sinds kort een partner had, die hem zelfvertrouwen leek te bieden. 'Leek', want hij was nog niet echt overtuigd van een blijvende relatie. Eenzaamheid roept angst op. Hij zei me dat het gesprek met mij wel vertrouwen gaf, nu hij een en ander op een rijtje zette in zijn gedachten. Ik wenste hem moed om zich over te geven aan de vriend en open over zijn gevoelens te zijn. Blijkbaar helpt dat, zei ik. Met een stevige handdruk namen we afscheid. Ik heb hem erna niet meer gesproken.

Beleef de Overasseltse- en Hatertse Vennen in 't donker

Volle maan. (foto: Gio van Bernebeek)

OVERASSELT - Zaterdag 26 oktober zal voor de 15e keer de Nacht van de Nacht plaatsvinden. Deze vindt plaats in de nacht dat de klok terug gaat naar de wintertijd en is bedoeld om aandacht te vragen voor het feit dat het in Nederland steeds minder donker is. Dat geeft problemen voor flora en fauna.

IVN Rijk van Nijmegen heeft aan alle edities deelgenomen en gaat deze mooie traditie ook dit jaar voortzetten. Deze keer gaan we wandelen in de Overasseltse- en Hatertse Vennen, een prachtig natuurgebied aan de westkant van Nijmegen. Deze 26e oktober wordt de unieke mogelijkheid geboden om een keer in het donker in dit gebied te wandelen en de natuur eens op een andere manier te beleven. Tijdens de wandeling vertellen de natuurgidsen over het nachtelijke dierenleven en we zullen ongetwijfeld de effecten van lichtvervuiling ter plekke gaan aanschouwen. We zoeken vooral de donkere paadjes op, maar komen ook door het open gebied van de vennen. We lopen zonder zaklamp en zo veel mogelijk in stilte. Voor de kinderen is er een apart programma.

Deelname kost 2,00 euro per persoon. De avond is gratis voor jongeren onder de 16 jaar en leden van IVN, KNNV en Groei en Bloei. Van tevoren aanmelden is niet nodig.
Het verzamelen is op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Hessenbergseweg, nabij restaurant Sint-Walrick. We starten om 19.00 uur en eindigen tegen 21.00 uur, waarna er nog volop gelegenheid is om bij Sint-Walrick de belevenissen de revue te laten passeren. Voor meer informatie: Guus Vergeer, 024 6775435 of 06 53550198.

De 'Mooksche Heide' in de 19e eeuw schietterrein der artillerie. (afl. 4) 400 projectielen opgeraapt door Peter Beers bijgenaamd 'de Ruiter'

(foto: Ansichtkaartenarchief Gerrie Driessen)

Nadat de commandant der artillerie er op geattendeerd was dat de Groesbekers voor vijf centen de weggehaalde munitie niet terug zouden brengen, schrijft hij op 5 oktober 1844 aan de burgemeester: (…) Te gevolge nader ontvangen inlichtingen laat ik weten dat de ingezetenen Uwer Gemeente welke projectielen hebben gevonden en dezelve alhier in het arsenaal aan den Heer Magazijnmeester der Artillerie zouden terug brengen en inleveren, hiervoor als volgt betaalt zullen worden: Voor een bekomen Kogel van: 24 kaliber 30 cents, 18 kaliber 25 cents, 12 kaliber 20 cents, 6 kaliber 15 cents en voor een granaat 20 cents.

(...) De nu in het vooruitzicht gestelde premie veroorzaakte zoveel activiteit dat de hoogte daarvan herzien moest worden. Dit blijkt uit een op 17 oktober 1844 door de commandant der artillerie verstuurde brief aan de burgemeester: (…) Laat U weten dat den Heer Generaal Majoor Directeur der 1e Artillerie te 's Gravenhage aan de Heer Magazijnmeester der Artillerie alhier geantwoord heeft, dat de uitbetalingen voor de teruggevonden projectielen volgens het tarief, in mijn brief van den 5e dezer vermeld, alleen toepasselijk was op de Kogels door arbeiders gevonden bij het graven bij de vestingwerken, terwijl dat voor de projectielen verschoten bij de praktische oefeningen alleen vijf cents per stuk worden te goed gedaan (...) Daar door Peter Beers, bijgenaamd de Ruiter een aantal van vierhonderd projectielen in het arsenaal alhier is afgeleverd, en de projectielen 's Lands eigendom zijn, blijft voor dien persoon niets meer over dan vijf cents per stuk, alhier tegen contanten te komen ontvangen bij den Heer 1e Luitenant Kuijtenbrouwer, belast met het beheer der Gelden voor de Praktische oefeningen.

De genoemde Peter Beers beurde nu nog maar 2000 centen en geen 8000 centen. Meer hierover in de uitgave 'Mannen in uniform en te wapen in Groesbeek' blz. 112 t/m 118.

Drukte op laatste rommelmarkt fanfare Wilhelmina

(foto: Theo Kersten)

GROESBEEK – Zondag 13 oktober was de laatste rommelmarkt van de Groesbeekse fanfare Wilhelmina in een van de kippenschuren bij wijngaard De Plack aan de Hogewaldseweg in Groesbeek.

De fanfare heeft in de afgelopen vijftig jaar de kas van de fanfare weten te spekken maar de vrijwilligers –vele honderden in de afgelopen jaren– kregen het niet voor niets. Omdat bij de opslagplaats van Gerrit Poelen aan de Cranenburgsestraat woningen worden gebouwd moesten ze daar verkassen, waar ze vele jaren met veel plezier ontvangen zijn geweest, aldus Miel Franssen voorzitter van de fanfare.

Daarnaast moest de kippenschuur weer in gebruik genomen worden en konden ze er geen rommelmarkten meer houden. In de afgelopen jaren is de rommelmarkt op diverse plaatsen geweest, het begon met een Luikse Markt tevens kunstmarkt in het clubgebouw, de oude lts aan de Kloosterstraat, een van de loodsen van Hofei aan de Cranenburgsestraat en nu al enkele jaren in een van de kippenschuren bij wijngaard De Plack. Het is jammer dat het nu afgelopen is, ook nu gezien de enorme drukte. Ook nu liepen de honderden belangstellenden langs de opgestelde oude spullen. Er waren maar weinig mensen die zonder iets te kopen naar huis toe gingen. "We zullen nu andere activiteiten moeten gaan ontplooien om extra inkomsten voor de fanfare te genereren", aldus Franssen.

Senioren Sionsheuvel nemen voorproefje op Groesbeekse Bierfeesten

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Senioren van Sionsheuvel hebben zaterdagmiddag hun eigen bierfeesten gehouden Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Exact één week voor de Groesbeekse Bierfeesten gingen de beentjes van de vloer. De muziek werd verzorgd door het Groesbeekse Senioren Orkest Aldörum dat al bij het begin de stemming erin bracht. De ruim zestig bezoekers werden bij binnenkomst geridderd in de vorm van een flesje drank van het bestuur dat om hun nek gehangen werd. Voor de mooist verkleedden waren er manden beschikbaar. Door de middag heen werden er hapjes geserveerd, waarna de middag werd afgesloten met broodjes braadworst. Vanwege een sterfgeval en verschillende mensen die de griep hadden gekregen was het helaas niet zo druk als de eerste editie het afgelopen jaar, maar dat mocht de pret niet drukken.

Herdenkingsfotobanner café Waalzicht verdwenen

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ/GROENLANDEN – Een fotodoek dat er vanwege de herdenking van het bombardement op café Waalzicht 28 september 1944 langs de Ooijse Bandijk bij de Veldoven geplaatst was, is onlangs door tot nog toe onbekenden verdwenen.

Het doek maakte deel uit van twee ander doeken en was daar geplaatst in afwachting van de plaatsing van de definitieve plaatsing van het herdenkingspaneel dat naast het al bestaande monument zal komen. Jammer, dat men niet het respect kan opbrengen om van andermans spullen af te blijven! Heeft u iets gezien bel politie 0900 -8844.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO- Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Sebilla van De Kaaspunt draait door

(foto: Ellen ter Haar) Foto: Ellen ter Haar

GROESBEEK – Sebilla van De Kaaspunt in winkelcentrum Bellevue bestaat deze maand vijftien jaar. Begonnen in 2004 met Kaasplank Sebilla in de Dorpsstraat 38 op de hoek van de Hoflaan heeft ze in 2017 de overstap gemaakt naar winkelcentrum Bellevue op enkele tientallen meters afstand.

In 2004 was Sebilla aangesloten bij een landelijke organisatie maar in 2017 is ze als zelfstandige verder gegaan. Sebilla koopt nu zelfstandig haar delicatessen in zoals de diverse Nederlandse en buitenlandse kaassoorten. Daarnaast is de keuze van de wijnen zowel de buitenlandse en Nederlandse, waaronder Groesbeekse fors uitgebreid evenals de gedroogde worstsoorten. Ook voor alle soorten kerstpakketten heeft Sebilla samen met Angelique een naam weten op te bouwen in Groesbeek en omstreken.

Al met al is De Kaaspunt in de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot de delicatessezaak van Groesbeek en niet te vergeten in de regio en zelfs Duitsland klanten hebben Kaasplank Sebilla weten te vinden. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan zijn er vanaf nu tot 24 oktober (de feestweek) diverse actie-artikelen voor slechts 1,50 euro. In week 43 de feestweek staat er in de winkel een Rad van Fortuin, waar bij aankoop vanaf 15 euro de klanten aan kunnen draaien, waarbij ze gelijk kunnen zien wat ze gewonnen hebben. Deze hele week krijgen alle klanten en kinderen een attentie. Tot eind oktober hebben alle klanten de kans om een jubileumtas te kopen voor slechts vijftien euro.

Tim de Groesbeekse Keurslager is er klaar voor

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tim Janssen de keurslager in winkelcentrum Bellevue is er helemaal klaar voor, laat de herfst en winter maar komen. Ook die periode heeft zijn leuke kanten, vooral wat eten betreft.

Naast het traditionele vlees bij de Keurslager is nu al de winterkost te verkrijgen zoals de zelfgemaakte erwtensoep en rookworst en wat dacht je van de eveneens zelfgemaakte balkenbrij. Ook de winterstamppotten zoals boerenkool met worst, hutspot en zuurkool met spek zijn van Tim Janssen een ware delicatesse. Men kan er ook terecht voor stamppotbuffetten, voor elk feest groot of klein. Ook de warme maaltijden hebben een ware vlucht genomen, waarin Tim sinds kort ruim gesorteerd is.

Vanwege de drukte heeft Tim onlangs er een nieuwe slager bij aan genomen: Daan van Megen, die de zaak komt versterken. Verder is Tim op zoek naar een weekendhulp, zodat de klanten zo kort mogelijk hoeven te wachten. In november gaat het team van Tim zich al klaarmaken voor de volgende feestdagen: kerstmis en oud en nieuw. De klanten kunnen bestellijsten invullen voor de gezellige feestdagen, zoals fondue- en gourmetschalen in alle soorten en maten en wat de denken van rollades van rundvlees, varkensvlees en kip, alles is mogelijk!", laat Tim weten. Bij Tim kan men bij de aankoop van vlees en vleeswaren sparen voor leuke en lekkere artikelen. In Groesbeek blijkt degelijk behoefte aan een echte slager te zijn.

Birthday Party bij + Sier in Bellevue Groesbeek

(eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK – Bij + Sier in het Groesbeekse Winkelcentrum Bellevue in het hart van Groesbeek wordt op 8 november een Birthday Party gehouden in verband met het 4-jarig bestaan in winkelcentrum Bellevue. Iedereen is hierbij welkom.

Op deze vrijdagavond is + Sier extra open van 18.00 tot 22.00 uur. Onder het genot van een hapje en een drankje kunnen de klanten rustig genieten van de vele nieuwe collecties die onlangs zijn binnengekomen. En... wie jarig is, trakteert!, aldus Ellen ter Haar, de eigenaresse van + Sier. Daarom krijgt iedere klant bij aankoop een cadeautje van + Sier zolang de voorraad strekt (één cadeautje per klant).

Jubileumconcert Mozart(k)ring

Pianoduo Martijn en Stefan Blaak. (foto: Manfred Pollert) Manfred Pollert

REGIO - De Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een feestconcert in De Boskapel op zaterdag 26 oktober in de Boskapel, Graafseweg 276 in Nijmegen; aanvang 15.00 uur.

Martijn en Stefan Blaak geven de eerste uitvoering in Nederland van het nieuwe Concert voor twee piano's en orkest van de Vlaamse componist, Piet Swerts (1960) dat hij in 2017 voor hen heeft gecomponeerd. Swerts is een belangrijk hedendaags componist. Zo schreef hij in 2016/17 op verzoek van de Vlaamse regering het oratorium 'A Symphony of trees' voor de gevallenen in WO1 in de loopgraven van Passchendaele.

Het Duo Blaak is bij muziekliefhebbers bekend om hun aanstekelijke spel. In de Boskapel spelen ze naast het werk van Piet Swerts ook het Concert voor twee piano's en orkest, KV 244, van W.A. Mozart uit 1776. Oorspronkelijk een werk voor drie piano's en orkest, door Mozart geschreven voor de muzikale gravin Maria Antonia Lodron in Salzburg en haar twee muzikale dochters. Later in Wenen herschreef Mozart het concert voor twee piano's en orkest, deze versie wordt door de broers Blaak uitgevoerd.
Sinfonia Rotterdam, een van Nederlands beste kamerorkesten, opent met een Ouverture van Joseph Haydn en sluit het concert af met de 38e Symfonie, KV 504, van Mozart, de 'Praagse' - een werk vol dramatiek en grandeur. Mozart componeerde deze symfonie eind 1786 in Wenen.

Leden Mozart(k)ring gratis (op vertoon van lidmaatschapskaart). Toegangsprijs: 17 euro, indien er nog plaats is. (www.mozart(k)ring.nl)

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 20 oktober: 9.30 H. Mis.

Zondag 27 oktober: 9.30 Mis Allerheiligen; 14.30 Allerzielen: zegening van de graven.

De komende tijd vervallen de Missen op maandag en vrijdag.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 20 oktober: géén H. Mis (wel in Mook)

Dinsdag 22 oktober: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 27 oktober: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor - Allerheiligen/Allerzielen. Aansluitend zegening van de graven.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 19 oktober: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Zaterdag 26 oktober: 19.00 uur: H. Mis Allerheiligen.

Zondag 27 oktober: 15.00: Allerzielen: zegening van de graven.

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Protestantse

gemeente Heumen

Zondag 20 okt. 10.00 - Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger ds. D. Kruyt, Arnhem. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Zondag 27 okt. 10.00 uur. Voorganger D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Kaarverkoop jubileumconcerten koor Vivace

GROESBEEK - De kaartverkoop voor de twee jubileumconcerten van Koor Vivace Groesbeek is inmiddels gestart.

De concerten vinden plaats op zaterdag 26 oktober om 20.00 uur en op zondag 27 oktober om 14.00 uur in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. Met als titel Enjoy neemt Koor Vivace de toehoorder mee op een kleurrijke reis door 50 jaar geschiedenis van popmuziek. Met medewerking van een lifeband en Dance Centre E-line pro maakt het koor er een sprankelend geheel van.

Bent u nieuwsgierig geworden dan kunt u kaartjes kopen bij DHD drukkerij Kloosterstraat 41 Groesbeek, cultureel centrum De Mallemolen Kloosterstraat 11 in Groesbeek. En ook via www.vivacegroesbeek.nl. De kaarten zijn vijftien euro, inclusief een consumptie.

Protestantse gemeente Heumen

Protestantse gemeente Heumen

Zondag 20 okt. 10.00 - Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger ds. D. Kruyt, Arnhem. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Zondag 27 okt. 10.00 uur. Voorganger D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor de Rudolph Stichting en de Diaconie.

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zondag 20 oktober: géén H. Mis (wel in Mook)

Dinsdag 22 oktober: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 27 oktober: 11.00 uur H. Mis met gemengd koor - Allerheiligen/Allerzielen. Aansluitend zegening van de graven.

Kerk Middelaar

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Zaterdag 19 oktober: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Zaterdag 26 oktober: 19.00 uur: H. Mis Allerheiligen.

Zondag 27 oktober: 15.00: Allerzielen: zegening van de graven.

De komende tijd vervallen de Missen op woensdag.

Eerste Alzheimer café in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De eerste Alzheimer café in Millingen heeft er maandagavond voor gezorgd dat de recreatiezaal van Gasthuis Jan de Deo vol was. Er moesten zelfs stoelen bijgezet worden.

Er was duidelijk belangstelling voor dit Alzheimer café, dat werd geopend door Eric Dirkx, voorzitter van de regionale afdeling Alzheimer Nederland. Dirkx was blij dat er zovelen op deze avond af waren gekomen. Hij gaf vervolgens het woord aan een arts in opleiding, die de mensen uitlag gaf over deze ziekte. Daarnaast gaf nog een mevrouw de nodige uitleg, hoe men met deze ziekte om moet gaan als het binnen het gezin geconstateerd wordt. Na deze uitleg waren er nog diverse vragen vanuit de zaal, die alle beantwoord konden worden.

Meedenken over hoe 'de pot met geld' verdelen...

MOLENHOEK - Binnenkort komt de gemeentebegroting voor het komend jaar in de gemeenteraad aan de orde. Er moeten keuzes worden gemaakt. Waar geven we het geld aan uit?

Gaat het geld naar: handhaven? Verkeer? Jeugd/Ouderenzorg- en dienstverlening? Onderwijs? Veiligheid? Groen? Recreatie? Zijn dat wel de goede dingen? Zijn er andere zaken waarvoor geld beschikbaar zou moeten komen? Doen we dan andere dingen minder of niet? Verhogen we de inkomsten van de gemeente door hogere belasting of juist niet?

Allemaal vragen waarover PvdA Lokaal Sociaal met geïnteresseerde inwoners van Middelaar, Molenhoek, Mook en Plasmolen in gesprek wil. Bedoeling is de raadsleden van goede ideeën te voorzien rekening houdend met wensen en belangen van de inwoners.

Donderdagavond 24 oktober in LOP Molenhoek. Inloop vanaf 19.45 uur. Aanvang debat 20.00 uur. Vrij entree en PvdA Lokaal Sociaal trakteert op een rondje koffie/thee. Na afloop van het debat is er nog gelegenheid om op eigen kosten een glaasje te drinken en gezellig te buurten. Einde avond.22.00 uur. www.mook.pvda.nl.

Jubileumconcert Vlijt en Volharding Space Cake groot succes

Afsluiting concert. (eigen foto)

HEUMEN – Op zaterdag 12 oktober vond in een uitverkocht Maldensteijn het jubileumconcert Space Cake (125 jaar Vlijt en Volharding) plaats. Het werd een spetterende show, waarbij muziek, dans, film, toneelspel en zang perfect in elkaar vielen. Het publiek was vol lof over de professionaliteit van de uitvoeringen, waarmee maar weer eens bleek waarin een klein dorp groot kan zijn.

Het programma liep wel wat vertraging op aangezien de Spacebus niet via de Looistraat (ondanks toezeggingen van de gemeente dat de weg open zou zijn!) naar Malden kon en als gevolg van de werkzaamheden aan de Rijksweg via de Weezenhof naar Malden moest.

Ook de afterparty met de mooi opgezette tentoonstelling over 125 jaar Vlijt en Volharding in Terp te Heumen werd mede dankzij de Coverband The DoMu Brothers een groot succes. Vlijt en Volharding kan dan ook na een voorbereiding van ongeveer een jaar terugkijken op een zeer geslaagd jubileum. "Mocht u geïnspireerd zijn door dit prachtige optreden, u bent van harte welkom om met ons muziek te maken. Wij danken iedereen die heeft meegewerkt en al onze sponsors die dit mede mogelijk hebben gemaakt. U bent ook weer welkom op onze winter/kerst concert op 22 december (avond) in Terp in Heumen. Zie ook onze website www.vlijtenvolharding.com."

Het najaarsuitstapje van KBO Beek

(foto: Rene Hendriks)

BEEK - Met een bus van vervoersbedrijf Leenders uit Beek vertrok donderdag 10 oktober de KBO Beek naar het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem voor haar jaarlijkse najaarsuitstap.

Bij aankomst stond de koffie met iets lekkers al klaar. Na de koffie was er een demonstratie `Symboliek in Brood`, een fraai stukje ambachtelijk werk, dat gepresenteerd werd door een bakker die in het theater met een one men show, ook de lachers op zijn hand zou krijgen. Een talent in alle opzichten, het deed ons verlangen naar de lunch, die ons dan ook goed smaakte.

Na dit bezoek stond een bezoek in het nabij gelegen Anton Pieckmuseum en het Voermanmuseum op het programma, waar alles rustig kon worden bewonderd. Ook het stadje was heel uitnodigend, hier werden nog verschillende inkopen gedaan. Rond 15.30 uur vertrok de bus richting het dineradres aan de IJssel, waar wij hartelijk ontvangen werden en genoten van een heerlijke uitgebreide buffet, waarna de gaatjes nog gevuld konden worden door een fantastisch ijsbuffet.

Veel later dan gepland en voldaan in alle opzichten vertrokken wij richting Beek, waar wij rond half negen deze geslaagde KBO Beek waardige dag afsloten. Voor dit jaar staat nog een reis op het programma, die u nog kunt meemaken. Nu lid worden en nog volop genieten wat de KBO Beek u nog te bieden heeft, kan voor 20 euro per kalenderjaar. U geniet dan van educatie, amusement en sport bij de seniorenvereniging van Beek, de KBO (024 3226377).

Duurzame Dorpen Tour in Millingen

MILLINGEN - In De Gelderse Poort, Rijndijk 6 in Millingen komt woensdag 13 november om 20.00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) de Duurzame Dorpen Tour

Alle inwoners, verenigingen en bedrijven uit onze gemeente Berg en Dal zijn welkom om te horen naar inspirerende verhalen en praktische informatie over het gebruik van waterstof als energiebron, zelf composteren, je huis verduurzamen en nog meer onderwerpen die je kunnen helpen duurzamer te leven, wonen en werken. De organisatie is in handen van DuurzaamheidsCafé Berg en Dal. Voor vragen en informatie: samenduurzaambergendal@gmail.com.

Ontbijt voor Mantelzorgers bij Intratuin in Malden

MALDEN – Op donderdagmorgen 31 oktober organiseert Mantelzorg Berg en Dal een ontbijt voor Mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal bij Intratuin aan de Rijksweg 63 in Malden.

Het is de bedoeling dat we genieten van het ontbijt en met elkaars gezelschap. Om 09.30 uur moet er verzameld worden voor de ingang van Intratuin. Indien men vervoer nodig heeft moet men dat even laten weten via telefoonnummer 085 0406066.

Fietsers gewond bij aanrijding

(foto: Marcel Vink)

OOIJ – Donderdagmiddag even voor half zes is op de Sint Hubertusweg / Nassaustraat in Ooij een echtpaar uit Millingen gewond geraakt en met diverse verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Het echtpaar fietste op het fietspad langs de Sint-Hubertusweg en werd geschept door een automobilist uit Malden, die vanaf de Sint-Hubertusweg de Nassaustraat wilde inrijden en daarbij het fietsende echtpaar over het hoofd zag. Het echtpaar kwam ten val en liep diverse verwondingen op. Zo klaagde de man over rugletsel en over benauwdheid. De fiets van het slachtoffer raakte totaal vernield, de andere fiets zwaar werd beschadigd. De auto liep lichte schade op.

Welpen ONA Overasselt ongeslagen kampioen

OVERASSELT - Op zaterdag 5 oktober konden de welpen van korfbalvereniging ONA uit Overasselt kampioen worden.

De tegenstander was de Horst uit Groesbeek. De toeschouwers langs de kant zagen een echte kampioenswedstrijd waarbij het lang gelijk op ging. Na de rust kregen de meiden van ONA meer kansen en wisten ze vaker te scoren. Bij het eindsignaal stond er 7-2 op het scorebord en kon er gefeest worden. Zonder een wedstrijd te verliezen zijn de welpen kampioen geworden. En dat is iets om trots op te zijn!

Sökske in Groesbeek

GROESBEEK - Het carnavalsseizoen staat weer op het punt van beginnen, de 11e van de 11e komt er weer aan. Zo ook in Groesbeek!

Carnaval 2020 in het Keulen van Gelderland, het lijkt nog ver weg. Toch zijn de diverse werkgroepen al druk in de weer om er ook komend jaar een mooi carnaval van te maken. De redactie van ’t Sökske ook. "Ook dit jaar willen zij weer een kleurrijk exemplaar op A4-formaat uitbrengen. Heeft u nog leuke verhalen, foto’s of anekdotes die u graag in ‘t Sökske van 2020 geplaatst zou willen zien, viert u een carnavalsjubileum, of wilt u met uw bedrijf adverteren? Schrijf, of liever mail, dan met de redactie. U kunt uw verhaal, artikel met foto of advertentie uiterlijk 15 december insturen naar Redactie ‘t Sökske, Maaike Noij, Hermelijnstraat 1, 6562 LM Groesbeek. Of mailen naar: sokske@sok-groesbeek.nl."

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 27 oktober. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: mevrouw Herma Visser-Locht uit Rhenen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Inlia: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers, dat zich inzet voor vluchtelingen en asielzoekers in nood.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl

Van 17 tot en met 23 oktober

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS WEEGSCHAAL. Over het algemeen zijn weegschalen zeer gezonde types. Wel is hun huid een gevoelig punt. Vrouwelijke weegschalen wensen een egale huid en gebruiken daarom een foundation. Maar daardoor verstikken ze hun huid met alle gevolgen van dien. De nieren zijn ook een gevoelig punt. Ze kunnen dan ook last hebben van nierstenen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Donderdag en vrijdag zijn topdagen! Je bent dan in een zeer optimistische stemming en je blaakt van de energie. Goede dagen om een sportieve topprestatie neer te zetten. In het weekend baal je va verplichte bezoekjes aan (schoon-)familie. Dinsdag ben je zeer open over je persoonlijke emoties.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het weekend is uiterst geschikt om bepaalde relaties wat aan te trekken. Het bevalt je dat je min of meer vaste afspraken met de ander kunt maken. Op maandag staan de planeten goed om heerlijk van het leven te genieten. Geef jezelf bijvoorbeeld een cadeautje! Woensdag zit je met een financiële kwestie.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Zaterdag is een goede dag voor een indringend gesprek. Daarbij wordt wel gevraagd of jij ook met 'de billen bloot' gaat. Op zondag is het tijd voor sterke verhalen. En niet alleen die van anderen. Je hebt er zelf ook een paar in petto. Woensdag zit je in de knoop met de spanning tussen gevoel en verstand.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Nadat jij op donderdag alles hebt gegeven, knap jij op vrijdag min of meer af. Zaterdag is een prima dag om met vrienden door te brengen. De onderlinge verschillen maken het contact extra spannend! Vanaf zondag heb jij iedere dag zowel een opsteker als een afknapper. Op woensdag kies jij voor jezelf.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het weekend ben jij erg complimenteus naar anderen toe. De aandacht die je de ander schenkt wordt heel erg gewaardeerd. Maandag ben je echter in een wat negatievere stemming. Woensdag duiken we dieper de herfst in en dat heeft gevolgen voor jouw humeur. Probeer de moed erin te houden.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op zaterdag kun je door een goed gesprek achterhalen wat de motieven van de ander zijn. Heel onthullend! Op zondag merk je dat anderen jouw visie op bepaalde zaken graag horen. Als je die geeft, kun je de ander helpen om betere keuzes te maken. Op maandag krijg je positieve respons.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
In het weekend trek je het liefste op met je vaste vrienden of vriendinnen. Het feit dat jullie elkaar al zo lang kennen schept vertrouwen en jullie leunen graag op elkaar als dat nodig is. Maandag staan de planeten goed om uit te delen. Vergeet jij jezelf daarbij niet! Woensdag ben je een tikje humeurig.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Vlak voor het weekend ben jij erg open en ook nogal actief. Deze combinatie zorgt ervoor dat je zo'n beetje alles wat je in je hoofd haalt kunt bewerkstelligen. Het weekend is erg geschikt voor een korte trip. Bezoek iemand die je al lang niet meer gesproken hebt. Woensdag begint de schorpioenen tijd weer.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Door je eigen actieve en zoekende houding weet je nog voor het weekend de kwaliteit van je leven te verbeteren. Jij kunt zaken nu naar je eigen hand zetten en niemand legt jou een strobreed in de weg! In het weekend hangen de mensen om je heen weer eens aan je lippen. Komen zij ook aan het woord?

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Gedurende het komende weekend heeft u een broertje dood aan familie. Ze hangen u momenteel min of meer de strot uit. Liever gaat u nu om met de mensen waar u zelf voor gekozen heeft. U voelt dat de aantrekkingskracht wederzijds is en dat u met deze mensen vele interesses deelt.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op zaterdag laat u weer eens zien hoe grillig uw gedrag kan zijn. Maar absoluut niet aanstootgevend! Op zondag daarentegen laat u juist zien dat de ander op u kan bouwen. Volgende week dinsdag bent u nogal nerveus. Dat heeft te maken met het feit dat anderen uw plannen dreigen te doorkruizen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend voel jij je uitermate krachtig. Je kunt de wereld aan! Zelfs de emotionele dip van vrijdag kan jou niet weerhouden om je eigen plannen door te zetten. Op zondag vindt er een levendige uitwisseling van ideeën plaats. En op maandag geef jij de ander een bijzonder gevoel.

Lezingenavond over Kroonwerk Coehoorn

NEDERASSELT - Het Erfgoedplatform Gemeente Heumen organiseert een lezingenavond over het verleden en de toekomst van het kroonwerk Coehoorn. Jan Willemsen licht toe welke lessen uit de Tachtigjarige Oorlog kunnen worden getrokken. Hans Dingemanse behandelt de militair-strategische betekenis van het kroonwerk Coehoorn. Jef Gielen bespreekt de eerste fase van de restauratie van de stervormige Maasheggen die binnenkort zal plaatsvinden.

Aan het begin van de Frans-Hollandse oorlog in 1672 konden de Franse troepen gemakkelijk de stad Grave innemen. Nadat de Hollanders twee jaar later de stad heroverden, besloot prins Willem III de vesting Grave te versterken. Hij gaf aan de inspecteur –generaal der fortificatiën, Menno van Coehoorn, de opdracht het bestaande verdedigingswerk Verloren Cost aan de Nederasseltse kant te vervangen door een zogenoemd kroonwerk. Dit kroonwerk kreeg de naam van de bouwer: kroonwerk Coehoorn.

Door de Vestingwet van 1874 verloor Grave zijn status als vestingstad, met het gevolg dat het kroonwerk in de vorige eeuw werd gesloopt. De fundering en muurresten bevinden zich onder het maaiveld. Maar in 1972 zijn de stervormige buitenranden zichtbaar gemaakt door de aanleg van Maasheggen.

De lezingenavond is woensdag 30 oktober 20.30 uur in dorpshuis Ons Huis, Kerklaantje 17, Nederasselt. Toegang is gratis.

Tiende Kom Mar Kieke-expositie

GROESBEEK - Op 1, 2 en 3 november wordt voor de tiende maal de tentoonstelling 'Kom mar Kieke' gehouden in dorpshuis De Slenk in De Horst, Groesbeek

Dit jaar zijn er 19 kunstenaars. Te zien zijn olieverf- en acryl- en bijenwasschilderijen, tekeningen, beelden, emailleerwerk, fotografie, siersmeedwerk, houtwerk, mozaïekwerk, objecten, tekstkunst, bloemkunst en glassculpturen.

De leerlingen van de groepen 7 en 8 van kindcentrum Op De Horst maken ook kunstobjecten; die zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling. Op vrijdagmorgen komen ze allemaal kijken naar de tentoonstelling. Via enkele opdrachtjes worden ze uitgedaagd om goed te kijken en na te denken over wat ze zien.

De officiële opening vindt plaats op vrijdag 1 november om ongeveer 13.00 uur door wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal. De openingstijden van de expositie zijn: vrijdag 1 november van 12.00 - 18.00 uur, zaterdag 2 november van 12.00 - 18.00 uur, zondag 3 november van 10.00 - 18.00 uur in dorpshuis De Slenk, Reestraat 2 (De Horst) Groesbeek. De toegang is gratis, maar een bijdrage van de bezoekers is zeer welkom. De expositie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Berg en Dal. Een voorproefje ? Kijk op www.kommarkieke.nl.

Bericht van Sinterklaas

OOIJ - Dit jaar wil Sinterklaas met een van zijn pieten een bezoek brengen aan de kinderen in Ooij en omgeving. En ook dit jaar heeft hij muziekvereniging Ooijse Toekomst gevraagd hem daarbij te helpen.

De Sint wil graag op zaterdag 30 november, zondag 1 december of donderdag 5 december langs komen. Per bezoek van 15 minuten kan hij drie kinderen spreken en een cadeautje overhandigen. Voor elk kind extra heeft hij vijf minuten extra nodig. Muziekvereniging Ooijse Toekomst vraagt voor een bezoek van 15 minuten 25 euro, en voor elke 5 minuten extra 7 euro extra.

"U kunt voor 26 november aan Hennie Basten, email- adres w.basten@hetnet.nl, opgeven op welke dag en hoe laat u de Sint en zijn trouwe knecht wil verwelkomen, en hoe veel kinderen een toespraakje en cadeautje van de Sint willen. Daarna neemt zij contact met u op voor een definitieve afspraak. Graag uw adres en telefoonnummer vermelden en om hoe veel kinderen het gaat. Voor informatie kunt u bellen met Hennie Basten telefoon 024 6331277 , mobiel: 06 83123678 of Kees Rijk telefoon 024 3224833, mobiel 06 13688763."

Cursus Eerste Hulp Aan Kinderen

Cursus Eerste Hulp Aan Kinderen

MILLINGEN - De cursus Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK) van de ehbo-vereniging is op vier avonden.

Deze cursusavonden zijn op maandag: 28 oktober, 11 november, 18 november en 25 november. Elke cursusavond is twee uur van 19.30 tot 21.30 uur. Maandag 28 oktober is de startavond en de cursus wordt maandag 25 november afgesloten met een examen en een certificaat.

Deze cursus is speciaal bedoeld voor ouders, opa’s, oma’s en begeleiders van baby en kleuter. Voor iedereen, die (veel) met kinderen omgaat, beroepsmatig, maar ook thuis.
Op deze leerzame cursus leert u, wat wel en zeker niet te doen bij verwonding, val, verslikking, vergiftiging enzovoort bij een baby of kleuter.

De organisatie van deze Ehak-avond is in handen van de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom. Deze cursus van vier avonden kost honderd euro totaal. Dat is inclusief boekje 'EHBO-boekje aan kinderen', het gebruik van materialen en een certificaat. De kosten van deze cursus Ehak kunnen geheel of gedeeltelijk vergoed worden door een groot aantal zorgverzekeraars of werkgevers. De cursus wordt gegeven in het clubgebouw op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

"U kunt zich voor deze cursus opgeven. Aanmelden kan uitsluitend via www.ehbomillingenkekerdom.nl onder het tabblad 'cursusaanbod'. Noteer deze interessante avonden over eerste hulp aan kinderen in uw agenda, geef u op en kom naar deze cursusavonden over eerste hulp aan kinderen. Voor inlichtingen of meer informatie: Alex Janssen 06 10434247."

Optreden Jennifer Porter bij De Waard van Kekerdom

Jennifer Porter. (foto: Dana Packerd)

KEKERDOM - Na een aantal geslaagde concertreeksen in de regio Berg en Dal, presenteert Real Roots Cafe LIVE op vrijdag 8 november een live optreden van de Jennifer Porter.

Jennifer Porter is een enorm getalenteerde artieste, die zowel in de jazz, blues, country en zelfs in opera actief is. Deze oogstrelende jonge vrouw heeft een tweedegraads zwarte band in Tai Jujitsu en heeft daarvoor een voortgezette opleiding gevolgd in Kali en Jeet Kun Do. Een mooiere en krachtigere introductie konden we even niet voor jullie bedenken.

Als muzikant stond Porter al op jonge leeftijd voor grote klassieke en jazzorkesten te zingen, waaronder het wereldberoemde Glenn Miller Orchestra. Daarnaast is Porter ook een volleerd Blues-pianiste en speelde ze met accordeonist C.J. Chenier (John Mayall, Paul Simon). Oorspronkelijk opgeleid als operazangeres en klassiek pianiste, houd ze zich live moeiteloos overeind met haar brede muzikale pallet, dat momenteel varieert van Jazz, Blues en Country.

Naast het nodige eigenwerk zal Jennifer Porter deze avond ook eigenzinnige covers van Rolling Stones. Bette Midler, Bob Dylan, Tom Waits, Van Morrison en Joe Cocker brengen. Het Nederlandse Blues Magazine pretendeerde zelfs dat liefhebbers van het warme soulvolle werk van Norah Jones, Jennifer Porter niet mogen missen.

Entree, voor dit avondvullende concert GRATIS. Aanvang is 20:00. In verband met een beperkt aantal zitplaatsen wordt reserveren aanbevolen. Dit kan via het contactformulier op de Real Roots Cafe website (https://www.realrootscafe.com) of via e-mail realrootscafe@gmail.com.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 26 oktober om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Cursus Eerste Hulp Aan Kinderen

MILLINGEN - De cursus Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK) van de ehbo-vereniging is op vier avonden.

Deze cursusavonden zijn op maandag: 28 oktober, 11 november, 18 november en 25 november. Elke cursusavond is twee uur van 19.30 tot 21.30 uur. Maandag 28 oktober is de startavond en de cursus wordt maandag 25 november afgesloten met een examen en een certificaat.

Deze cursus is speciaal bedoeld voor ouders, opa's, oma's en begeleiders van baby en kleuter. Voor iedereen, die (veel) met kinderen omgaat, beroepsmatig, maar ook thuis.
Op deze leerzame cursus leert u, wat wel en zeker niet te doen bij verwonding, val, verslikking, vergiftiging enzovoort bij een baby of kleuter.

De organisatie van deze Ehak-avond is in handen van de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom. Deze cursus van vier avonden kost honderd euro totaal. Dat is inclusief boekje 'EHBO-boekje aan kinderen', het gebruik van materialen en een certificaat. De kosten van deze cursus Ehak kunnen geheel of gedeeltelijk vergoed worden door een groot aantal zorgverzekeraars of werkgevers. De cursus wordt gegeven in het clubgebouw op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

"U kunt zich voor deze cursus opgeven. Aanmelden kan uitsluitend via www.ehbomillingenkekerdom.nl onder het tabblad 'cursusaanbod'. Noteer deze interessante avonden over eerste hulp aan kinderen in uw agenda, geef u op en kom naar deze cursusavonden over eerste hulp aan kinderen. Voor inlichtingen of meer informatie: Alex Janssen 06 10434247."

Mantelzorgavond in dorpshuis De Sprong in Ooij

BERG EN DAL – Mantelzorg Berg en Dal organiseert op woensdag 13 november een gezellige Mantelzorgavond voor alle mantelzorger(ster)s uit de gemeente Berg en Dal in Dorpshuis De Sprong in Ooij aanvang 20.00 uur.

Voorgaande jaren was een dergelijke mantelzorgavond een groot succes. De mantelzorgers alsmede de verzorgende kunnen op die avond genieten van muziek, zang en elkaars gezelschap. De avond is ditmaal speciaal in verband met het tienjarig bestaan van Mantelzorg Berg en Dal. De zaal van De Sprong gaat om 19.30 uur open. Het einde van de avond wordt tussen 22.30 en 23.00 uur verwacht. De aanwezigen kunnen genieten van twee optredens: 'Ok Woarum Nie' (accordeon en zang) en de groep 'De Strepzilz' eveneens met muziek en zang. Er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje.

Opgeven voor deze avond kan men tot woensdag 6 november telefonisch van maandag - vrijdag tussen 09.00 en 13.00 uur of via info@mantelzorgbergendal.nl. Mocht het vervoer een probleem zijn om te komen, laat het dan weten. De Sprong is te vinden aan de Prins Bernardstraat 3 in Ooij.

Groesbeeks Glorie verliest tegen GHV

Groesbeeks Glorie verliest tegen GHV

GROESBEEK - Zaterdagavond 12 oktober speelde Groesbeeks Glorie de derde wedstrijd van het seizoen tegen de selectie van GHV uit Goirle. Het begin van de wedstrijd verliep moeizaam voor de dames van Groesbeek. Al in de eerste 10 minuten hadden de dames van GHV een voorsprong van 1-5 op het scorebord staan.

Na de eerste tien minuten herpakte de dames van Groesbeek en ging het aanvallend een stuk beter. Het verschil werd al vrij snel terug gebracht naar één doelpunt verschil. Hierna kregen de dames va GHV meer grip op de wedstrijd en was het bij rust een verschil van vier doelpunten in het voordeel van GHV.

In het begin van de tweede helft kwamen beide teams niet op stoom en bleef het scoren uit. Hierdoor bleef de ruststand van 7-11 een aantal minuten op het scorebord staan. Naarmate de tweede helft vorderde herpakte beide teams zich en bleven de dames van Groesbeek telkens op vier doelpunten verschil na een paar mooie aanvallen van beide kanten. Ook in de slotfase bleef het verschil staan door het slecht afronden van kansen vooral aan de kant van Groesbeeks glorie. Uiteindelijk is het verschil na het eindsignaal nog steeds vier punten in het voordeel van GHV. Zij gaan met een overwinning van 13-17 met de twee punten naar huis.
Na een week rust speelt Groesbeeks glorie op 27 oktober de tweede uitwedstrijd tegen de dames van HVW in Wanroij.

Spreekuur Ouderdomsuitkering

KRANENBURG – Dinsdagmorgen 5 november van 09.00 tot 11.30 uur wordt er in het gemeentehuis van Kranenburg spreekuur gehouden inzake ouderdomsuitkering door de Deutsche Renteversicherung Rheinland.

Het is ook mogelijk telefonisch een afspraak op overige werkdagen te maken. Hiervoor moet men contact opnemen met de heer Leo van Brackel, 0049 28242280.

Groesbeeks Glorie verliest tegen GHV

GROESBEEK - Zaterdagavond 12 oktober speelde Groesbeeks Glorie de derde wedstrijd van het seizoen tegen de selectie van GHV uit Goirle. Het begin van de wedstrijd verliep moeizaam voor de dames van Groesbeek. Al in de eerste 10 minuten hadden de dames van GHV een voorsprong van 1-5 op het scorebord staan.

Na de eerste tien minuten herpakte de dames van Groesbeek en ging het aanvallend een stuk beter. Het verschil werd al vrij snel terug gebracht naar één doelpunt verschil. Hierna kregen de dames va GHV meer grip op de wedstrijd en was het bij rust een verschil van vier doelpunten in het voordeel van GHV.

In het begin van de tweede helft kwamen beide teams niet op stoom en bleef het scoren uit. Hierdoor bleef de ruststand van 7-11 een aantal minuten op het scorebord staan. Naarmate de tweede helft vorderde herpakte beide teams zich en bleven de dames van Groesbeek telkens op vier doelpunten verschil na een paar mooie aanvallen van beide kanten. Ook in de slotfase bleef het verschil staan door het slecht afronden van kansen vooral aan de kant van Groesbeeks glorie. Uiteindelijk is het verschil na het eindsignaal nog steeds vier punten in het voordeel van GHV. Zij gaan met een overwinning van 13-17 met de twee punten naar huis.
Na een week rust speelt Groesbeeks glorie op 27 oktober de tweede uitwedstrijd tegen de dames van HVW in Wanroij.

25 / 40

26 / 40

27 / 40

28 / 40

Slottoernooi P.V.Leuth: stevig en sportief

Winnaars slottoernooi. (foto: Paull)

LEUTH - Het buitenseizoen zit er weer op bij Jeu de Boule P.V.Leuth. Na een seizoen met veel hitte maar ook natte dagen werd op zaterdag 12 oktober het slottoernooi gespeeld.

Door ziekte waren er vier afmeldingen zodat we met 21 spelers aan de drie voorgelote ronden begonnen. Het weer was ons goed gezind op een paar druppeltjes na. Er werd weer stevig maar sportief gespeeld voor de wedstrijdpunten. Na twee ronden waren er nog zes spelers met beiden hun partijen gewonnen. Na een kleine pauze maakte iedereen zich op voor de beslissende partij. Hier bleek dat Peter Kooy de winnaar was van het toernooi met drie gewonnen partijen en 23 pluspunten. Tweede werd Bert van Swelm met 20 pluspunten en als derde eindigde Gerda Stevens met 16 pluspunten.

De prijzen (drie tassen met boodschappen) waren beschikbaar gesteld door de Spar Leuth. "Hierna gingen we met ruim 30 personen aan tafel voor een heerlijk buffet. Ondanks diverse afgelastingen door het weer (hitte en regen) hebben we toch een redelijk seizoen gedraaid, onder andere weer winnaar van het Bol en Bol on tourtoernooi. We starten op 5 november met het winterseizoen in de hal van Beek en op 17 oktober weer met het koersbal in De Vriendenkring, aanvang 19.30 uur."

Film over Japan in De Mallemolen Groesbeek

(eigen foto)

GROESBEEK – Samen met de filmmaker Jan Driessen wordt een rondreis gemaakt door Japan, waar we starten in Tokio en bezoeken vervolgens de steden Kamakura, Matsumoto, Takayama, Kyoto, Osaka, Hiroshima en Nagasaki.

We gaan naar Ginsa het centrum van Tokio, vervolgens naar de vismarkt, een van de grootste vismarkten ter wereld. In Takayama zien er een optocht met praalwagens, als dankfeest voor de rijstoogst. Daarna gaan we naar een Boeddhistisch centrum daar staat de tempel van 'duizend lantaarns', waar er altijd één brandt. Hier is een begraafplaats met 200.000 graven voor Japanse piloten die in de oorlog zijn omgekomen. Vervolgens bezoeken we Kyoto, ze was eeuwen lang de hoofdstad van Japan. Ze is nu nog een historisch en cultureel centrum van beschaving.

De stad is ook bekend door Geiha's. Hier staan prachtige Tempels in ook een befaamd treinstation een ontwerp van architect Professor Hiroshi Hara. Hij behoort tot de tien beste architecten ter wereld. We bezoeken de steden Hiroshima en Nagasaki die in de tweede Wereldoorlog door atoombommen zijn verwoest, nu zijn de steden weer herbouwd. Bijzonder is het eilandje Miyajima waar een tempel staat met heilige relikwieën, hier staat een poort, die 800 jaar oud is. Tenslotte gaan we naar Decima waar Nederlanders 200 jaar lang met slechts twaalf man een handelspost hebben gerund. De pakhuizen getuigen nog hiervan. Vooraf eerst een film over Kalimantan, voorheen Borneo. De films zijn te zien zondagmorgen 20 oktober om 11.00 uur in De Mallemolen. De entree is twee euro, inclusief koffie of thee.

Berg en Dal aan de slag met resultaten woningmarkt-

onderzoek

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal heeft samen met woningcorporaties Oosterpoort en Waardwonen een woningmarktonderzoek laten uitvoeren. Hierbij is naar de actuele en toekomstige behoefte aan woningen gekeken en naar het type woningen.

Wat zijn belangrijke conclusies? In totaal zijn er in de periode 2019 – 2029 ruim duizend extra woningen nodig, zowel koopwoningen als huurwoningen. Dit is een stijging van 300 woningen ten opzichte van een in 2016 uitgevoerd onderzoek. Voor een deel wordt dit veroorzaakt door het grote woningtekort in de regio Nijmegen, waar Berg en Dal onderdeel van is. Er is een grotere behoefte aan:

- Kleinere en levensloopbestendige woningen en appartementen. Dit komt onder andere door de vergrijzing en doordat er ook meer kleine huishoudens zijn;

- Betaalbare koop- en huurwoningen voor starters en mensen met lage en middeninkomens;

- Vrijstaande koopwoningen.

Wat zijn de vervolgstappen? Omdat de gemeente zelf geen woningen bouwt, gaat de gemeente in gesprek met marktpartijen en de woningcorporaties Waardwonen en Oosterpoort. Deze partijen bekijken samen hoe bestaande woningbouwplannen versneld kunnen worden aangepakt, en gaan op zoek naar nieuwe bouwlocaties in de kernen.

Wethouder Nelson Verheul: "Dit onderzoek bevestigt het gevoel van urgentie dat we als gemeente, Raad en College hebben. Daarom wil ik op een vernieuwende wijze met de Raad in gesprek. Dit is echt een vraagstuk dat we raadsbreed en integraal moeten oppakken. Alle vraagstukken komen hier bij elkaar: duurzaamheid, leefbaarheid en betaalbare woningen voor al onze inwoners. Onze gemeente is een mooie gemeente om in te wonen. Dat willen we voor iedere inwoner mogelijk maken."

Hanke Struik (directeur-bestuurder Waardwonen) vult aan: "Het is goed dat we nu weer een actueel beeld hebben bij welke soort woningen mensen missen. Zo kunnen we plannen maken die goed aansluiten bij wat inwoners nodig hebben."

Jubileum Kiste Trui Wandeltocht Middelaar

Helbeek Plasmolen. (foto: Wim Janssen)

MIDDELAAR - Zondag 27 oktober vindt de tiende editie plaats van de Kiste Trui Wandeltocht. De vijf bepijlde wandelroutes gaan rond de Mookerheide, de Jansberg in Plasmolen en over de struinpaden in natuurgebied de Gebrande Kamp in Milsbeek.

Door de prima organisatie en de mooie bosrijke herfstomgeving is de Kiste Trui Wandeltocht uitgegroeid tot een zeer gewaardeerd wandelevenement. Jaarlijks nemen rond vijfhonderd wandelaars deel. Zij hoeven geen wandelkilometers te maken in aanloop naar de Vierdaagse maar komen naar Middelaar om te genieten van de unieke wandelomgeving. Geauthoriseerde verkeersregelaars zorgen voor een veilige oversteek bij risicovolle wegen. In verband met afsluiting van de brug Witteweg zijn sommige routes aan het einde iets aangepast.

Start en finish vinden plaats in MFC De Koppel, Dorpsstraat 45 in Middelaar. De rustplaatsen zijn bij Herberg ’t Zwaantje in Mook en restaurant De Plasmolensehof en de Pannekoekenbakker in Plasmolen. De starttijden zijn: route 25 km (De Slag op de Mookerheide) tussen 08.00-10.00 uur, route 20 km ( Mookerheide, Jansberg, De Diepen, De Gebrande Kamp) tussen 08.00-11.00 uur, route 15 km (Mookerheide, Zevendal) tussen 08.00-11.00 uur, route 10 km (Helling Jan de Pad, Zevendal) tussen 08.00-12.00 uur en route 5 km tussen 08.00-13.00 uur.

Blaaskapel De Everlanders uit Middelaar geeft ook acte de présence en zal de jubileumtocht muzikaal opluisteren bij startbureau De Koppel. En natuurlijk kunnen kinderen (en grootouders) ook dit jaar weer grabbelen in de Grabbelkist van Trui.

Groesbeekse Boys verliest in laatste seconde

BREEDEWEG - Een hard werkend Groesbeekse Boys kwam bij Brakkenstein al vroeg op voorsprong. Na een rode kaart in de tweede helft kwam het team uit Breedeweg onder druk te staan. Dit resulteerde in twee tegendoelpunten. De laatste viel in de laatste seconde van de wedstrijd waardoor het derde verlies op rij toegeschreven moest worden.

De toeschouwers zagen een leuke wedstrijd. Al na tien minuten voetballen kwam Groesbeekse Boys in Nijmegen op een nul-één voorsprong. Doelpuntenmaker was Gijs Müskens. Hij werkte een voorzet vanaf de linker flank bij de tweede paal binnen. Daarna golfde het spel in hoog tempo op en neer. Dit resulteerde in kansen voor beide teams.

Ook na rust voltrok zich eenzelfde spelbeeld. Een kwartier voor het einde moest Groesbeekse Boys met tien spelers verder. Verdediger Jorn van de Horst werd zwaar gestraft na het hinderen van een Nijmeegse aanvaller. In het laatste kwartier van de wedstrijd kwam Groesbeekse Boys steeds meer onder druk te staan. Luud Gerrits werd voor de gastheren de gevierde man. Met twee kopgoals hielp hij Brakkenstein aan de winst. De laatste scoorde hij in de laatste seconde van de wedstrijd.

Na vier wedstrijden heeft Groesbeekse Boys er één gewonnen en werd er drie keer verloren. Daarmee staat het op de tiende positie van de ranglijst. Zondag 20 oktober speelt Groesbeekse Boys een thuiswedstrijd tegen nummer vijf van de ranglijst Hapse Boys. Aanvang van deze wedstrijd op sportpark Breedeweg is 14.00 uur.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Catharina Elbertha Donckers-Kosman

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 26 oktober 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent

26 oktober 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

26 oktober 19.00 uur H. Mis met Pater Roberto m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Jacobus Lamers, Wilhelmina Lamers-Hendriks, zoon Siem Lamers en schoonzoon Jan van Tilburg.

Zondag 27 oktober 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia. Tijdens deze viering is er kinderkerk.

Misintentie: Toon Wollenberg.

Dinsdag 29 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 31 oktober 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 1 november 19.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Oktobermaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt van maandag t/m vrijdag om 18.30 uur het rozenhoedje gebeden en Marialiederen gezongen. Iedereen is van harte welkom.

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 23 oktober 19.00 uur Woord-en Communieviering, voorafgaand wordt het rozenhoedje gebeden.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 27 oktober 09.30 uur Woord- en Communieviering, m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg.

Misintentie: Hendrina Janssen en Hendrikus van Breemen echtgen. en dochter Bertha; Piet Janssen vw verjaardag en overl. fam. Janssen-Perenboom.

Woensdag 30 oktober 19.00 uur H. Mis, voorafgaand wordt het rozenhoedje gebeden.

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Inschrijving Sinterklaas Bridgedrive

Speelzaal bridgedrive. (foto: Ad de Bever)

NIJMEGEN - B.C. Kwetsbaar ´70 verzorgt op zaterdag 23 november haar 20e Sinterklaas Bridgedrive.

Deze drive is in wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst 7039, Nijmegen en begint om 10.00 uur. De prijsuitrreiking is rond 17.15 uur. Alle informatie en inschrijfformulier op staan www.nbbclunbsites.nl-club-15008.

Uitreiking Duurzaamheidspluim

HEUMEN - Donderdag 10 oktober, op de Dag van de Duurzaamheid, werd de Duurzaamheidspluim uitgereikt aan Imkerij de Immenhof. De Pluim bestaat uit een oorkonde, een wisseltrofee en een geldbedrag, beschikbaar gesteld door de Rabobank. De uitreiking vindt ieder jaar plaats en ieder jaar is het weer een feest. Dit jaar waren vele bezoekers die mede door het mooie weer, deel uit maakten van de feestelijke stemming.

De oorkonde werd dit jaar uitgereikt door burgemeester Mittendorff. Zij hield een enthousiaste toespraak en was blij dat zo’n prachtig bedrijf zich binnen onze gemeentegrens bevindt. Ook kreeg het Duurzaamheidsplatform een pluim, een platform dat wel wat versterking kan gebruiken. Daarna werd de wisseltrofee, een prachtige bronzen vlinder, gemaakt door Elly van den Broek, uitgereikt door Geraldine van Doorn van Amélie bakt taarten. Zij nam met moeite afscheid van het mooie beeldje.

En alsof dat nog niet genoeg was, kwam de heer Van Heeswijk van de Rabobank met de cheque met het mooie geldbedrag en tot slot een boeket prachtige bloemen. Om niets van dit alles verloren te laten gaan werden er foto’s gemaakt door Matthee Moons en was ook GL8 aanwezig. Het was een prachtige ochtend in een prachtig, gastvrij bedrijf. De winkel blijft open, maar de tuinen gaan in winterslaap.

Nieuwe impuls cultuur en historie Mook en Middelaar

Vertegenwoordigers in het Erfgoedplatform Mook en Middelaar. Staand van links naar rechts: Peter Leenders, Maerten Verstegen, Annemarie Eras, Guus de Rooy, Toine Diks

MOOK - Onlangs is het Erfgoedplatform in de gemeente Mook en Middelaar opgericht. Hiermee krijgt het verenigingsleven dat zich in de gemeente bezighoudt met de plaatselijke historie en cultuur, een extra impuls.

Het platform geeft de aangesloten verenigingen en stichtingen de mogelijkheid thema's uit te wisselen, kennis en ervaring te delen en een activiteitenagenda voor Mook en Middelaar te presenteren. Het Erfgoedplatform neemt geen taken van de individuele organisaties over maar wil een extra laag toevoegen vanuit cultuur- en historisch perspectief. Mogelijke initiatieven zijn een jaarlijkse 'kunstprijs', het presenteren van de hele gemeente op het vlak van de gedeelde cultuur en historie tijdens de 'Open Monumentendag', het inhoud geven aan een erfgoedkaart of in een bezoekerscentrum resp. een streekhuis. Het Erfgoedplatform Mook en Middelaar biedt zich ook aan als gesprekspartner voor de gemeente en/of regionale overheden waar het gaat over beleid of nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het uitdragen van de plaatselijke cultuur en historie als toeristische publiekstrekker.

Alle verenigingen en stichtingen in de gemeente Mook en Middelaar die zich bezighouden met kunst, cultuur of de lokale geschiedenis, worden van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij dit nieuwe cultuurhistorisch Erfgoedplatform Mook en Middelaar.

Voor meer informatie over het Erfgoedplatform Mook en Middelaar kan men contact opnemen met Theo van Brunschot, voorzitter (06 20177917), Nico van Kessel, secretaris (06 44070198) of stuur een mail: erfgoedplatformmookenmiddelaar@gmail.com.

Bosrijk en LBG actief tijdens de natuurwerkdag

Kinderen tijdens de natuurwerkdag. (foto: Nel van den Bergh)

MOOK - Zaterdag 2 november zal weer de landelijke natuurwerkdag plaatsvinden, de dag dat er over heel Nederland geklust zal worden in de natuur. Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) en Werkgroep Bosrijk (bosrijk.info) gaan dit jaar samen aan de slag op De Biesselt.

"We beginnen om 9.00 uur en stoppen tegen 12.00 uur. De start is vanaf de parkeerplaats aan de Burgemeester Sengersweg in Mook, iets voorbij 't Zwaantje richting Mook aan de rechterkant. De activiteiten bestaan vooral uit het omzagen van kleine Amerikaanse eiken en vogelkers met handgereedschap. Werkwanten en gereedschap zijn aanwezig. De omgezaagde boompjes en takken leggen we op hopen rondom de kernen met begroeiing van inheemse soorten om deze af te bakenen. Daarnaast planten we gewenste boomsoorten, zoals sporkehout. We zullen ook stormschade gaan nabootsen. Ook zullen er mini-excursies worden georganiseerd.

Drinken is aanwezig en na afloop zullen we weer gaan genieten van de zelfgemaakte soep. Je kunt je opgeven op de volgende site: www.natuurwerkdag.nl. Omdat we in Limburg werken moet je op die provincie klikken. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de locatieleider: Gijs Looijen, gijslooijen@gmail.com of 06 42238305."

Berg en Dal blij met een sluitende begroting

BERG EN DAL - Ondanks oplopende kosten presenteert het college van de gemeente Berg en Dal een sluitende begroting voor 2020 en de jaren daarna. Dit betekent dat het college verwacht dat de uitgaven betaald kunnen worden uit de inkomsten. De gemeenteraad beslist op 7 november over deze begroting.

Wat gaat de gemeente doen? In de nieuwe begroting heeft het college geld gereserveerd voor onder meer duurzaamheid, aanpak wateroverlast en verwijderen van obstakels voor voetgangers om de gemeente beter toegankelijk te maken. Daarnaast gaat er geld naar (steun voor) minima en onderzoek om in alle kernen voorzieningen te houden voor ontmoeting en beweging. Ook wil het college de goede kwaliteit van de zorg en de toenemende behoefte aan zorg betaalbaar houden.

Zorgkosten blijven toenemen

Net als in veel andere gemeenten nemen ook in Berg en Dal de kosten voor de zorg toe. De zorg wordt duurder en meer mensen doen een beroep op de zorg. Zo verwacht de gemeente voor de jeugdzorg in 2020 meer dan drie ton extra uit te moeten geven dan wat de gemeente van het Rijk ontvangt. Een ander voorbeeld zijn de kosten voor huishoudelijke hulp. In 2020 verwacht de gemeente dat deze 2,8 miljoen gaat kosten; ruim een kwart miljoen meer dan in 2019.

Keuzes maken

De kosten nemen dus fors toe, waardoor de gemeente genoodzaakt is keuzes te maken. Het college is zich ervan bewust dat de keuzes onze inwoners, ondernemers en bezoekers gaat raken. Wethouder Fleuren van Financiën: "Ondanks de toenemende kosten voor de zorg en afval zijn we erin geslaagd de lastenstijging te beperken met verschillende maatregelen. Zo houden we onze (sociale) voorzieningen op peil. We blijven scherp op de uitgaven, zodat we onze ambities blijven waarmaken voor een fijne gemeente om in te wonen en werken en om te bezoeken."

Inwoner en toerist betalen samen mee

De afvalstoffenheffing gaat omhoog door gestegen kosten van de afvalverwerking. Om deze kosten volledig door inwoners te laten betalen zou de afvalstoffenheffing voor een gezin in 2020 moeten stijgen met 48 euro. Het college kiest ervoor dit te beperken tot een verhoging van 16 euro per gezin en voor een alleenstaande een verhoging van 11 euro per jaar.

Om de accommodaties en sociale voorzieningen te behouden heeft de gemeente in deze begroting rekening gehouden met een extra stijging van één procent onroerende zaakbelastingen. Dit was al in 2017 afgesproken. Ook van toeristen vraagt de gemeente een extra bijdrage. Met deze (extra) opbrengsten financiert de gemeente de investeringen die ze in deze sector blijft doen.

Proefvaart voetveer Bemmel – Ooij nu al een groot succes

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BEMMEL/OOIJ – De proefvaart van het voetveer afgelopen weekend tussen Bemmel en Ooij is een groot succes geworden. De Waal oversteken tussen Bemmel en Ooij en tussen Ooij en Bemmel is als het pontje eenmaal in de vaart ligt, een fluitje van een cent.

Jammer is dat dit alleen maar een proefvaart was en nog niet definitief. Dit tot teleurstelling van de tientallen wandelaars die de proefvaart hebben meegemaakt. Ook de wethouders Theo Janssen van Bemmel en Sylvia Fleuren van Berg en Dal hebben de proefvaart mogen meemaken. Veerbaas Richard van Oijen liet weten dat het nog wel even kan duren voordat het veerpontje de vaart in zal gaan, want er moet nog van alles geregeld worden. liet hij weten. Zaken als vergunningen, financiering, toestemming Rijkswaterstaat en niet in het minst overleg met de bewoners, het aanleggen van veerstoepen en de aanschaf van een veerpontje om de wandelaars en later de fietsers mee over te zetten.

Maar ook zal hij nog een subsidieverzoek indienen bij beide gemeenten, want zonder subsidie is dit niet te realiseren, liet veerbaas Richard van Oijen doorschemeren. Voor Sylvia Fleuren van Berg en Dal is deze toekomstige voetveer van Ooij naar Bemmel een fantastische aanwinst voor het toeristische aanbod in onze gemeente en helpt ons beslist mee om het volgend jaar de titel 'Wandelgemeente van Nederland' binnen te halen.

Warsteinerproeverij bij La Vie & Passie

GROESBEEK - Wil jij ook als een echte kenner bier leren omschrijven en proeven? Op onze speciale bierproeverij avond leer je het allemaal. Hoe proef je bier en wat zijn de basissmaken die je tegen kunt komen? Deze vragen - en nog veel meer omtrent het leren proeven als een professional - komen aan bod in deze workshop.

"We behandelen het brouwproces, de basisingrediënten van bier en hoe je bier kunt proeven. Leer hoe je de verschillende soorten bier makkelijk uit elkaar kunt houden en ontdek wat jouw favoriete bierstijl is. Een smakelijke kennismaking voor de bierliefhebber!

Opzet programma op donderdag 24 oktober:

19:30 - 20:30 uur: start Warsteiner proeverij: Leer proeven als een echte bierkenner. Onderwerpen die tijdens de proeverij behandeld worden: biergeschiedenis, brouwproces, brouwingrediënten, verhalen achter de brouwerijen die tijdens de proeverij de revue passeren

20:30 - 21:00 uur: We sluiten af met een interactieve bierquiz en hebben leuke prijzen te verdelen.

Tijdens de proeverij zullen we vier verschillende bieren proeven: Konig Ludwig Weissbier, Ritterbock, Warsteiner Pils, Konig Ludwig Dunkel. Mocht er de behoefte zijn om nog ander bieren in de proeverij te verwerken is dat zeker mogelijk.

Deelname is gratis, meld je snel aan vol=vol (info@la-vie.nl).

Tentoonstelling Market Garden in het Marishuis Heumen

Gab Smulders, paratrooper ziet uit over Ooijpolder. (foto: Ewals)

HEUMEN - Op zaterdag 14 september heeft de wethouder van cultuur van de gemeente Heumen, Frank Eetgerink, in het Marishuis een tentoonstelling geopend, in het kader van de Market Garden herdenkingen.

Het is een expositie met drie verhaallijnen. 1. Historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, van Rijksdagbrand tot D-Day, in beeld gebracht door kijkkasten gemaakt door de kunstenaar Gab Smulders. 2. Fotoreportages van de belangrijke oorlogsmomenten uit de geschiedenis van Heumen, zoals de inval van de Duitsers in mei 1940 en de landing van de para's in september 1944. 3. Het persoonlijke verhaal van de kunstenaar Jac Maris, hoofd van het verzet in de regio en maker van vele oorlogsmonumenten in de regio, van Nijmegen tot Gennep en van Bemmel tot Tiel.

Er is onder meer een brief van Generaal Gavin, die op 17 september 1945, precies een jaar na de luchtlandingen in het Rijk van Nijmegen, een brief aan Maris schreef die begon met: 'In appreciation of extremely meritorious and heroic services performed by W.J. Maris'. Gavin bedankte Maris voor zijn geweldige hulp aan de Amerikaanse 82-ste luchtlandingsdivisie bij de bevrijding van Gelderland. Bij de tentoonstelling zijn boekjes uitgegeven over Jac Maris en Gab Smulders. De tentoonstelling loopt nog tot 17 november in het Ateliermuseum Jac Maris, Looistraat 57 in Heumen. Geopend: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Stopt Clown Kwibus in Groesbeek noodgedwongen na 40 jaar?

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het einde van de in heel Nederland bekende Clown Kwibus is in zicht nu een woonzorginstelling belangstelling heeft getoond voor zijn kinderverjaardagsparadijs van Clown Kwibus aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Theo van Grinsven alias Clown Kwibus had het voormalige pand waarin de Gerardus Majellaschool was gevestigd voor een periode van vijf jaar gehuurd van de gemeente Groesbeek (later Berg en Dal).

Woonzorginstelling Dagelijks Leven (betaalbare woonzorg voor mensen met dementie) had interesse getoond om het pand te kopen om daarin vervolgens twintig mensen te vestigen met dementie. De gemeente bleek daar wel oren naar te hebben, omdat zij binnen haar gemeente veertig mensen heeft, die een vorm van dementie hebben en men niet weet waar ze die mensen moeten onderbrengen.

Deze woonzorginstelling heeft in de regio al meerdere panden die voor demente mensen geschikt zijn gemaakt zoals onlangs nabij De Goffert in Nijmegen. Deze mensen hebben wel dementie, maar kunnen zich nog vrij bewegen. Dat kunnen ze in en rondom het Kinder Verjaardagsparadijs aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek blijven doen.

De gemeente Berg en Dal bevestigt dat er onderhandelingen zijn met de woonzorginstelling, maar dat de zaak nog niet rond is. Volgens insiders heeft de instelling al grondmonsters genomen; daarmee blijkt niets aan de hand te zijn. Volgens hem hoeft het bestemmingsplan ook niet gewijzigd te worden, omdat het pand alleen van binnen aangepast moet worden. Aan het buitenaanzicht verandert er niets. Als beide partijen het over de prijs eens zijn, dan is het einde van Kinder Feestparadijs van Clown Kwibus in zicht. "Persoonlijk vind ik het jammer, want in de afgelopen veertig jaar heb ik duizenden kinderen in het hele land blij gemaakt en dat zal ik ongetwijfeld gaan missen", aldus Clown Kwibus, die nog doorgaat totdat alles tussen de woonzorginstelling en de gemeente Berg en Dal geregeld is.

Sfeervolle kleine herfstconcerten in Historische kerk Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De drie kleine herfstconcerten in de historische kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek hebben zondagmiddag zo'n 50 ware muziekliefhebbers getrokken.

De stoelen in de kerk waren zo geplaatst dat iedereen in een boog voor de muzikanten stonden. Na de muziekstukken die het strijkkwarten ten gehore brachten van Luigi Boccherini, Robert Schumann, Gerald Finzi en Bernhard van den Sigtenhorst Meyer, werden tussen de muziekstukken door gedichten voorgelezen. De muren van de kerk waren opgesierd door schilderijen van Ingrid Claessen. Tijdens de pauzes werden de muziekliefhebbers getrakteerd op warme chocolademelk en kruidkoek.

A p/Arty!! Sing and swing along

MILLINGEN - Ook zo'n moeite met stilzitten tijdens een concert? Zou u het liefst opstaan uit uw stoel en meeswingen met de muziek? Kom dan op zaterdag 23 november naar A p/Arty Sing and Swing along!

Het Millingse koor Ap/Art betreedt de bühne van De Lindenberg in Nijmegen met een optreden dat anders is dan alle andere optredens. Want bij dit koor hoeft u niet op uw plaats te blijven. Dans gerust met Ap/Art mee! Dit concert haalt het koor uit de comfortzone en heeft verrassende elementen. Het popkoor heeft tijdens de A p/Arty medewerking van de Nijmeegse sambaband Animada.

Na het slotnummer nog geen genoeg van al dat swingen? Komt mooi uit! Want het concert gaat naadloos over in de Ap/Afterparty waarbij u op de dansvloer van De Lindenberg met een drankje in de hand lekker door kunt swingen. U kunt er zelfs een dansje wagen met de artiesten zelf!

Zijn de spieren niet meer zo soepel of vindt het u het sowieso prettiger om te zitten? Geen zorgen. Voor toeschouwers bij het concert zijn ook meer dan genoeg relaxte Lindenberg-stoelen beschikbaar.

De deuren van De Lindenberg gaan op 23 november om 19.30 uur open, het concert duurt van 20.00 tot 23.00 uur en op de afterparty kunt u blijven swingen tot 01.00 uur. Komt u met de auto? Dan kunt u parkeren in parkeergarages Eiermarkt of Kelfkensbos. Het tarief hier is ’s avonds 0,50 euro per uur.

Zin in een gezellig avondje uit waarbij u al tijdens het concert wat kunt drinken? Kaartjes zijn voor 12,50 euro verkrijgbaar bij de Primera in Millingen aan de Rijn. Vragen over concert of kaartverkoop: concert@koorapart.nl.

Informatieavond over Artrose

MALDEN - Op woensdagavond 6 november houden MMFysio Joris Botman, Baseline Voedingsadviesburo Gerja van Hunen en huisarts Leon van Groenendael een informatieavond over het thema artrose.

De informatieavond vindt plaats in de Muse in Malden. De inloop is vanaf 18.45 uur en het programma begint om 19.00 tot ongeveer 21.00 uur.
Artrose is de meest voorkomende aandoening van de gewrichten. Tijdens deze informatie avond leert u: wat is artrose en welke klachten geeft het? en: wat kunt u aan artrose doen met onder andere voeding en beweging?
"Wilt u zich aanmelden voor de informatieavond of heeft u behoefte aan extra informatie? Aarzel niet en neem contact op, zie onderstaande contact gegevens. Wij staan u graag te woord in De Muse - Kerkplein 12 in Malden. Interesse: Meldt u aan via info@gcsamengezond.nl of bel 024 - 3582027."

Kom bowlen als je vijftigplusser bent...

NIJMEGEN - Iedere donderdagmiddag is er in Olround bowlingcentrum Nijmegen een bowlingcompetitie waaraan bijna honderd 50+ mannen en -vrouwen meedoen.

Op alle banen wordt gespeeld met vijf tegen vijf. Deelnemen kost zeven euro en dan zit daar ook nog een gratis consumptie bij in. Iedereen kan meedoen, de sportieve bowler, maar ook de gezelligheidsbowler. Omdat met handicap wordt gespeeld heeft ieder team evenveel kans op een overwinning. Dus ben je in staat om een bowlingbal vast te houden en die op de baan te gooien dan kun je al meedoen. En vergeet niet: ook op deze leeftijd geldt: al doende leert men.

Wanneer je nog twijfelt, kun je ook eerst een middagje komen kijken. Direct meespelen kan ook. De competitie begint om 13.45 uur en duurt uiterlijk tot 16.00 uur. Er worden twee games gespeeld, een voor het pauzedrankje en een er na. Iedereen is al om 13.30 uur aanwezig. De jongste deelnemer zal nog geen 60 zijn, maar er zijn er veel meer die al boven de 75 jaar zijn en nog steeds genieten van het wekelijkse spelletje. In de loop van het seizoen is er nog het jaarlijkse dagje uit en na de laatste speeldag wordt het seizoen afgesloten met een bijna gratis etentje in Olround. Dat klinkt niet alleen leuk; dat is het ook. Wil je meer informatie neem dan contact op met Joop Peeters. Dat kan via de e-mail en telefonisch: jooppeeters@upcmail.nl of 06 29166206.

Kapelaan Rudo Franken geïnstalleerd als pastoor van Millingen en Kekerdom

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zondagmorgen is in een volle Sint-Antonius van Paduakerk in Millingen kapelaan Rudo Franken geïnstalleerd als nieuwe pastoor van de parochie Maria ten Hemelopneming.

De installatie werd verricht door de hoofd celibaat en hulpbisschop mgr. Rob Mutsaerts in het bijzijn van oud-pastoor Eric Smits. Diverse koren uit de parochie hebben de heilige mis ondersteund en diverse verenigingen, waaronder schutterijen hebben de installatie bijgewoond. Pastoor Rudo Franken is naast Millingen ook pastoor van Kekerdom geworden.

21 Oktober
ziet dit lekkere mannetje al Abraham!
Marcel van harte gefeliciteerd.
Je vrienden.

Hoera!
Onze vriend Owen is jarig geweest
Gefeliciteerd! Neil, Glenn, Ryan,
Roan en Fenna

Hiep Hiep Hoera
Yara wordt 1 jaar
Veel liefs Oma Alie, Peettante Mariska
en lieve nicht Ashly

Onze kanjer Tessa wordt op 16 oktober
17 jaar. Veel succes op je eerste bivak!
Liefs Papa & Mama xxx

Heb je deze vrolijke meid gezien?
Sinds 11 Oktober is ze 16!
Groetjes Opa en Oma Koeien

Hoera!
Oma is jarig geweest op 10 oktober.
Gefeliciteerd
Ryan Fenna en Dani

Zaterdag de 18e wordt onze jongste kleinkind
Michelle tot haar eigen vreugde 12 jaar! Fijne dag
toegewenst van opa Ard en oma Luus.

Deze kanjer al 20 jaar bij EGA,
waar blijft de tijd...
Afslanken op een gezonde manier is haar motto
en ook nog je kilo's kwijt.

Hoera!
Op 18 oktober wordt Dani 4 jaar
Gefeliciteerd en veel plezier op de basisschool
Liefs Ryan en Fenna

Niet te geloven maar waar,
Marian vandaag 63 jaar! Liefs René.

(buiten regio) Gelderse bedevaart Maria van Renkum

RENKUM - Op zondagmiddag 20 oktober vindt in het Mariabedevaartsoord Renkum de jaarlijkse Gelderse bedevaart plaats ter ere van Maria van Renkum, de Vrouwe van Gelderland. Gelderlanders worden hiervoor uitdrukkelijk uitgenodigd, maar uiteraard is iedereen welkom.

Het programma begint 14.00 uur met een Bloemenprocessie, 14.30 uur: Feestelijke eucharistieviering met muzikale begeleiding door leden van het Arnhems Kevelaerkoor onder leiding van dirigente Monique Verhoeven, organist is Ton Nagel van de St Janskathedraal 's-Hertogenbosch. Hoofdcelebrant is pastoor drs. Tuan T. Nguyen van de RK parochie Sint Eusebius te Arnhem. 15.45 uur: Lof. Vanaf circa 16.15 uur is er in de pastorie gelegenheid voor ontmoeting. Kosten deelname: vrijwillige bijdrage.

Kinderen kunnen meelopen in de bloemenprocessie. Ze dienen dan uiterlijk 13.45 uur aanwezig te zijn in de Bedevaartskerk O.L.V. Ten Hemelopneming Dorpsstraat 1 in Renkum. Via OV bereikbaar vanaf Arnhem en Wageningen met buslijn 352, uitstaphalte Don Boscoweg Renkum.

Gaat dorpsdichter Pieks voor goud?

Stadsdichter van Gouda Pieter Stroop v Rhenen samen met de prijswinnaars van vorig jaar waaronder Marjolein Pieks (2e prijs), Wietse Hummel (3 e prijs) en Ruud Broekhuizen (1e prijs).

HEUMEN - Ben jij erbij wanneer Marjolein Pieks, dorpsdichter gemeente Heumen, gaat voor goud in de landelijke wedstrijd Groots Gouds Stadsdichtersgala in Gouda? Vrijdag 15 november treden vijftien dichttalenten uit heel het land op in de Chocoladefabriek aldaar. Dit wordt dichtkunst smullen met die 15 machtig mooie dicht- en voordrachttoppers!

Bij voldoende aanmeldingen wil Marjolein graag een bus regelen. De reis naar Gouda kan een beleving op zich worden. Dan gaan we schrijven in de bus. In de file? Geen probleem: …we schrijven er nog een!

In 2018 ging Pieks met de tweede prijs aan de haal in haar gezongen gedicht ‘De heuse Heumense’. (Zie videolink verderop). Dit is een echte meezinger. Ongetwijfeld heeft ze de jury verrast met deze vorm van presentatie van een gedicht. Een gedicht wordt in zangvorm toegankelijker voor een groter publiek. Pieks kan goed zingen en weet hoe humor toe te voegen.
Het mooie van dorpsdichter zijn, is dat je kunt schrijven over onderwerpen met betrekking tot de dorpen. Niet zozeer de persoonlijke ‘pijn’ of verwondering van een dichter zelf zijn het onderwerp. Meer mensen hebben een beeld bij die dorpsgerelateerde onderwerpen. Zo kan dichtkunst meer mensen sneller beroeren.

Geïnteresseerd om mee te gaan naar het Stadsdichtersgala in Gouda (19.00 uur)? Aanmelden graag per mail: info@dorpsdichterheumen.nl. Meer info: zie voor het moment via facebook Dorpsdichter gemeente Heumen.

Video tweede prijs voor Pieks met Heuse Heumense tijdens Stadsdichtersgala: http://bit.ly/Pieks2ePrijsStadsdichtersgala.

Meditatieavond in Langenboom

Meditatie-houding. (foto: Anouk van Tiel) Anouk van Tiel

LANGENBOOM - Vrijdag 25 oktober is er weer een meditatieavond bij Yogabindu aan de Hogeweg 1 in Langenboom.

"Kom je ook? Iedereen is welkom aan te sluiten, ervaring in mediteren en/of yoga zijn niet nodig. De meditatie avonden zijn maandelijks, de laatste vrijdag van iedere maand. Kom spontaan langs en breng nog iemand mee, aanvang 19.30 tot 21.00 uur. Een mooi begin van het weekend! Breng ‘n dekentje en/of matje mee en eventueel je meditatie/yogakussen of zitbankje.

Deelname vrij, er is een donatie pot voor een vrije gift welke naar een goed doel gaat: www.benaresfonds.nl. Voor meer informatie kijk op www.yogabindu.nl of bel 0486 475591."

Basisschool leerlingen vermaken zich prima tijdens sportinstuif Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – De basisschool leerlingen van 4 tot en met 12 jaar uit Millingen, Leuth, Kekerdom en omstreken hebben dinsdag met volle teugen kunnen genieten van de sportinstuif ter gelegenheid van de herfstvakantie in sportzaal De Duffelt.

Diverse verenigingen hadden hun medewerking toegezegd zoals turnvereniging Hazenkamp, Switch'87, Odio en Klimop samen met kinderopvang Humankind en dansschool D & D. Trainers, assistenten en vrijwilligers van de diverse verenigingen hebben er voor gezorgd dat alles op rolletjes verliep en hebben de kinderen een mooie sportmorgen bezorgd met turnen, freerunnen, volleybal, korfbal en dansen. Uiteraard hopen de vertegenwoordigers van de diverse deelnemende verenigingen de jeugd hiermee te interesseren met hun sport.

Pompoenen en kalebassen niet aan te slepen bij Groentenhof Poelen voor Halloween

GROESBEEK – Groentenhof Poelen aan de Derdebaan in Groesbeek heeft de afgelopen Halloween Pompoendagen over belangstelling niet te klagen gehad.

Het eerste weekend zijn er naar schatting zo'n duizend belangstellenden bij Groentenhof Poelen geweest.Vooral kinderen zochten een mooi exemplaar om die uit te gaan hollen om op die manier klaar te zijn voor Halloween. Naast de duizenden pompoenen en kalebassen waren er diverse activiteiten georganiseerd voor de bezoekers zoals pompoen snijden, pompoen versieren, pompoenen speurtocht, gewicht raden van een reuzenpompoen. De ouders konden op het terras genieten van het prachtige uitzicht en genieten van de pompoen soep.

Weer een prijswinnaar van een gratis garagedeur bij Bask!

De heer en mevrouw Boessen zijn blij met de gratis garagedeur.

NEDERASSELT - Tijdens de Grandioze Garagedeur Dagen, die op 4 en 5 oktober plaatsvonden, hebben weer verschillende mensen de weg naar de showroom in Nederasselt weten te vinden. Uit alle inzendingen heeft de notaris op het hoofdkantoor van Novoferm in Almelo de gelukkigen getrokken. In totaal zijn er vier gratis garagedeuren verloot. Één daarvan kwam uit de inzendingen van Bask Garagedeuren in Nederasselt.

De heer en mevrouw van Boessen uit Alverna, waren de uitverkorenen en lieten zich telefonisch blij verrassen door deze mooie prijs. In de showroom kwamen zij de waardebon en een bos bloemen in ontvangst nemen, die zij uit handen van Monique Fransen kregen overhandigd. Inmiddels is de deur in bestelling genomen en zal deze binnen afzienbare tijd bij hen gemonteerd kunnen worden.

Naast de gratis garagedeuren van Novoferm, werd door Bask ook een aantal entreebonnen voor twee personen bij Sauna & Beauty Oase verloot. Dit was voor de winnaars hiervan, alsnog een leuke (troost-)prijs. Tijdens eerdere edities in 2017 en 2018, had Bask Garagedeuren ook al een winnaar in hun midden, deze waren toen afkomstig uit Zeeland en Schaijk. Nu maar afwachten of Novoferm volgend jaar, in samenwerking met alle landelijke dealers, een dergelijke actie gaat herhalen…


Heeft u de Grandioze Garagedeur Dagen gemist? Informeer vrijblijvend naar de huidige acties of bezoek vrijblijvend de showroom. Check de website voor de actuele openingstijden; www.Bask-garagedeuren.nl.

Cursus ontspanningsmassage met Rebalancingtechnieken

KEKERDOM - Massage ontspant lichaam en geest. Doordat je lichaam aangeraakt wordt ontstaat er meer bewustzijn in je lijf. Stress en fysieke ongemakken kunnen daardoor ontspannen.


In deze massagecursus leer je een volledige ontspanningsmassage te geven, met technieken vanuit de Rebalancing. Dit is een liefdevolle, langzame vorm van aanraken.
Je leert diep in spieren en weefsel te masseren en gewrichten te ontspannen. Daarnaast leer je te werken vanuit ontspanning; onder andere door je eigen lichaam zo efficiënt mogelijk te gebruiken en jezelf te blijven voelen. Hierdoor heb je na het geven van een massage veel energie. Ook wordt ruime aandacht besteed aan het ontvangen van de massage. De cursus is zowel bedoeld voor beginners als voor mensen die al massage-ervaring hebben. Ook is ze geschikt voor mensen die massage toepassen bij het uitoefenen van hun beroep.

Wil je met aandacht leren masseren en vertrouwen krijgen in wat je doet, dan is het prettig om een goede basiskennis te hebben van massagetechnieken. De cursus is opgebouwd uit vier zaterdagen waarin je het hele lichaam leert masseren. De cursus wordt gegeven door Sofie Meijer en Piet Jan Hollemans, twee gecertificeerde Rebalancers.

Data: 2, 23, 30 november en 7 december van 10.00 tot 17.00 uur. Kosten: 395 euro, inclusief lunches. Locatie: De Waard van Kekerdom, Weverstraat 94 in Kekerdom. Meer informatie staat op: www.praktijksofie.nl.

Hanengekraai in de Boerenbond – Pets Place!

(foto: Bert Roodbeen)

GROESBEEK - Het was weer hanen kraaien op 11 en 12 oktober bij Boerenbond – Pets Place aan de Kloosterstraat. Al enkele jaren is op deze bijzondere locatie de tweejaarlijkse kleindierententoonstelling van kleindierenvereniging Edelras.

Bij binnenkomst in de winkel werden de klanten begroet door een volière gevuld met prachtige sierduiven, terwijl uit de tuinkas het hanengekraai de klanten erop attent maakte dat er iets bijzonders aan de hand was. Op zaterdagochtend, direct na opening van de winkel werd begonnen met het keuren van de 150 ingezonden dieren! In totaal waren de veertien fokkers uit Nederland en Duitsland met 22 dierenrassen. Van grote en dwerghoenders, sierduiven, konijnen, lachduiven tot Kwakereendjes. Zaterdagmiddag 12 oktober om 13.30 uur werd door voorzitter van Edelras, Erik Weijers de prijsuitreiking verricht.

Winnaars waren:

Grote hoenders: Rob van Loon met Brahma.

Dwerghoenders: Erik Weijers met Hollandse kriel.

Jeugdleden: Jayden Binnenhei met Antwerpse Baardkriel.

Konijnen: José Schuivens met Angora

Sierduiven: Erik Weijers met Gelderse slenk.

Meeste collectie: (wisselbeker) José Schuivens met haar Angora konijnen!