GN Nijmegen-Noord

16 mei 2018

GN Nijmegen-Noord 16 mei 2018


Goed genieten van lokale lekkernijen op het Lingezegen Streekfestival

BETUWE - Op zondag 27 mei wordt in Park Bredelaar voor de derde keer Streekfestival Lingezegen gehouden. Na de positieve reacties van voorgaande jaren is de streekmarkt dit jaar nog groter, en uitgebreid met een Buitenkook en BBQ Cook-Out.

Ook dit jaar is er weer een groot terras met ontspannende live-muziek in de pruimenbongerd. Voor de kinderen is er een boerenhindernisbaan, zijn er stoere timmermannen, schmink en nog veel meer creatieve activiteiten. Kortom, voor iedereen is er genoeg te proeven en te beleven in een ontspannen sfeer.

Op de streekmarkt is er dit jaar weer ruimte voor een groot aantal verschillende (ambachtelijke) streekproducten en kunst. Meer dan dertig kramen zijn gevuld met de beste en lekkerste producten. Ook zal er dit jaar weer een parkbiertje worden gebrouwen, wordt er kettingzaagkunst gemaakt en zijn er aaibare boerderijdieren. Naast de streekproducten zijn er ook weer diverse ambachtelijke demonstraties en activiteiten.

Nieuw dit jaar is de cookout, de Buitenkook en BBQ cookout is een buitenkookwedstrijd met circa 15 deelnemers. Het thema van de Cookout is 'Kids'. Deelnemers zullen, naast een vrij gerecht, een gerecht maken door of voor kinderen. Bezoekers van het streekfestival kunnen zich laten inspireren bij de cookout en lekker proeven van de creaties van onze fanatieke buitenkokers.

Het streekfestival wordt georganiseerd door park Bredelaar en haar partners. Entree voor het festival kost drie euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen, parkeren is gratis. Voor meer informatie kunt u terecht op de facebookpagina of op parkbredelaar.nl.

Wandelen in de Overbetuwe

Leden Elstars genieten VIP-arrangement (foto: Christa van Kleef) Christa van Kleef

ELST - Op eerste pinksterdag gaat de Elstars Pinkstertocht om 07.00 uur voor de vijfde maal van start. Het bestuur en hun vrijwilligers verwachten zo'n duizend wandelaars. Inschrijven is reeds mogelijk viawww.elstars.org Voor de leden van wandelsportvereniging Elstars is er een speciaal VIP-arrangement.

Vanwege het eerste lustrum is er een unieke eigen Elstarsmedaille met mogelijkheid tot graveren van de naam, aantal kilometers en de gelopen tijd op de achterzijde. Dit fenomeen is afkomstig uit de runnerswereld en zeker toepasbaar voor de wandelaars.

Nieuw is de 50 km, dit omdat er in de regio weinig wandeltochten zijn, waarbij het trainen van de 50 km mogelijk is. De KWBN is erg in haar nopjes. Verder is er door de Elstars ‘Paadjesmakers’ gewerkt om de 40 km te vernieuwen.

De eigen ‘Elstars Rust’ is verhuisd naar een bijzondere locatie: Landgoed Schoonderlogt. Neemt niet weg dat het op de overige rustpunten tijdens de pinkstertocht en de start/finish PV De Toekomst op sportpark De Pas in Elst goed toeven is.

Driestroom beëindigt activiteiten De Villa Nijmegen

NIJMEGEN - Sinds januari 2014 is De Villa één van de horecalocaties van Driestroom. De Villa is gevestigd aan Oranjesingel 42 in Nijmegen.

De afgelopen periode heeft Driestroom met de eigenaar van het pand overlegd over de invulling die Driestroom in de toekomst aan deze locatie had willen geven. Hierover is geen overeenstemming bereikt en daarom is in goed overleg tussen beide partijen besloten om het huurcontract per 1 juli te ontbinden.

Voor de cliënten en medewerkers, die werkzaam zijn bij De Villa, zoekt Driestroom een passende oplossing. De activiteiten van Filmhuis 042, ook gevestigd in De Villa, zullen door blijven gaan.

Bid & Breakfast in Ressen

(foto: Hans Rutgers) Foto: Hans Rutgers

RESSEN - Bid & Breakfast in Ressen. Onder deze veelzeggende titel zal er in het Ressense kerkje (Kerkenhofstraat 3) op vrijdag 18 mei een ochtendgebed met aansluitend ontbijt zijn.

Het ochtendgebed is op werkdagen van 9.00 - 9.15 uur. Aan het begin van alle doordeweekse dagen is er de gelegenheid tijd en rust te nemen om even stil te worden, te luisteren, inspiratie en nabijheid te zoeken voor het hier en nu. Een mogelijkheid voor een betekenisvol moment voor iedereen, kerkganger of niet.

En omdat het fijn is om af en toe na het ochtendgebed nog wat na te praten en elkaar te ontmoeten is er op
vrijdag 18 mei de mogelijkheid om samen te ontbijten. "Bij mooi weer zoeken we een plekje dichtbij de kerk in het ochtendzonnetje, bij slecht weer blijven we in de kerk. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom." Meer informatie staat op www.pleisterplaatsressen.nl.

Het is weer zover!

LINGEWAARD - Het is weer zover … de Rabobank Clubkas Campagne komt er aan!

Iedereen die lid is van de Rabobank mag van 15 - 30 mei in totaal vijf stemmen uitbrengen op zijn of haar favoriete club of stichting. Elke stem is geld waard, dus hoe meer stemmen, hoe meer geld dit oplevert. "Als u lid bent van de Rabobank ontvangt u een persoonlijke code en uitleg hoe u uw stem kunt uitbrengen.

Ook stichting deBol doet dit jaar weer mee. "Wij organiseren onder andere twee keer per maand een wandeltocht voor vijftigplussers, de Bevrijdingstocht op 5 mei, de Middeleeuwse Wandeltocht in oktober en binnenkort van 29 mei - 1 juni de elfde deBol Junior Avond4Daagse Bemmel. Ook stichting deBol kan wat extra geld heel goed gebruiken voor alle activiteiten, die georganiseerd worden voor jong en oud. Doet u ook weer mee? Geef uw stem(men) aan stichting deBol Bemmel! Informatie: www.debolbemmel.nl, 06 54975063."

Combinatie Van Ingen & Zn. wint vlucht Biergies

LINGEWAARD - Op zaterdag 28 april werd een vlucht gelost in Biergies. De eerste duif arriveerde met een snelheid van 102 km/uur als eerste bij Comb. v. Ingen & Zn.op het hok.

Er waren 323 duiven in concours van veertien liefhebbers. Ze werden om 12.45 uur gelost en om 14.19 uur was de duif van Comb. v. Ingen & Zn. al terug op het hok. 2e. L. Joosten, 3e. C.Neijenhuis, 4e. Comb. Kiezenberg, 5e. P.J.H. v. Ooijen, 6e. H. Hegeman, 7e. E. v. Aalten, 8e. P. Eeuwes, 9e. C. Vermeulen, 10e. T. Sas, 11e. H. Cornelissen, 12e. J. v. Kalkeren, 13e. H.M.C. de Wit.

Da Giorgio en Minkhof vinden elkaar bij De Uitdaging

Vrijwilligers van De Minkhof genieten van een heerlijke lunch

BEMMEL - De vrijwilligers van De Minkhof vielen met hun neus in de boter. Hun jaarlijkse uitje op 22 april vond plaats op een zonovergoten zondagmiddag in de buitenruimte van restaurant Da Giorgio aan de Dorpsstraat in Bemmel.

Het restaurant trakteerde hen rijkelijk op tomatensoep vooraf, gevolgd door antipasti, overheerlijke salades en lasagne. Dat alles in ruil voor een tegenprestatie van de timmerlui, die in de werkplaats van De Minkhof de meest fraaie buitenspullen van steigerhout maken.

Tijdens de ruilbeurs de Oost-Betuwse Uitdaging in oktober vorig jaar gaf het Italiaanse restaurant te kennen dat de binnenplaats nog wel wat aankleding kon gebruiken. De Uitdaging laat verenigingen en stichtingen in contact komen met het bedrijfsleven zodat zij producten of diensten kunnen ruilen met een gesloten beurs. Henk van de Krol van De Minkhof stelde uiteindelijk voor om een aantal bloembakken te maken waar het nodige groen in kan gedijen. De vrijwilligers van De Minkhof hielden er een onvergetelijke middag aan over. Meer info staat op www.minkhof.nl.

Waalzinnige hoopdance in het Marikenhuis

NIJMEGEN - Elke woensdag (tot 23 mei) is er een hulahoop in een groep, met een afrondende slotact tijdens Marikenloopfestival in Park Brakkenstein en tijdens het Waalzinnig festival, beide op zondag 27 mei.

Hula hoopen is verbindend, vrolijk en vitaal. Wellicht ken je het nog van vroeger, hula hoopen om je middel. Tegenwoordig is de hoelahoep terug van weggeweest en dat in een nieuw jasje: hoopdance, bewegen en dansen met de hula hoop op muziek!

"In een korte cursus van La Hoop zijn we met plezier in beweging. De lessen zijn op zes woensdagmiddagen van 13.30-15 uur in het Marikenhuis. Elementen van de lessen zijn: warming up, hoelahoepen om je middel en andere bewegingen en trucs, groepsspel en individuele flow, we eindigen met een cooling down. Samen ronden we op zondag 27 mei de cursus af op feestelijke wijze, met een korte demo op zowel het festivalterrein van de Marikenloop als bij het Waalzinnig festival!

Voor wie, door wie? De cursus is te volgen voor mensen die in aanraking zijn gekomen met kanker. Of het nu als patiënt, als (mantel)zorger of als familielid of vriend(in) is, bij deze workshop is iedereen welkom. Het gaat om samen ontspannen en in beweging te zijn. We bewegen met wat wél kan! De lessen worden verzorgd door Marieke Mantje. Deze cursus is mogelijk gemaakt in samenwerking met het Waalzinnigfestival en het Marikenhuis. De eigen bijdrage is 2,50 euro per les. Stuur een mail aan marieke@lahoop.nl. Aanmelden kan ook via het aanmeldformulier dat je vindt in het Marikenhuis.

6 / 20

Spraakontwikkeling bij kinderen 'Mijn kind spreekt sommige klanken niet goed uit….'

NIJMEGEN-NOORD - In de spraakontwikkeling van kinderen kunnen zich problemen voordoen. Het kan zijn dat klanken niet goed worden gemaakt of vervangen worden door een andere klank. Het komt ook voor dat kinderen een klank op de verkeerde manier uitspreken. Een voorbeeld hiervan is: slissen.

Bij slissen zijn wel de juiste klanken te horen, maar worden deze niet op de juiste manier in de mond gemaakt. Hierbij komt namelijk de tong tussen de tanden of tegen de tanden aan, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de voortanden. Hierdoor kan de verstaanbaarheid minder zijn. Daarnaast kan het problemen geven bij de ontwikkeling van het gebit.

De logopedist kan hierbij helpen. Er zal naast de spraak ook gekeken worden naar het slikgedrag, open mondgedrag, duimen en slappe spierspanning in het mondgebied. Hierbij is de samenwerking met huisarts, tandarts en orthodontist van groot belang. Een kind leert dan spelenderwijs en aan de hand van verschillende oefeningen de spraak te verbeteren.

Praatjuf creëert een veilige en leerzame omgeving om de taal- en spraakontwikkeling te stimuleren. Heeft u twijfels over de spraakontwikkeling van uw kind? Of wilt u gewoon advies? De logopedisten van Praatjuf helpen u graag. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: www.praatjuf.nl

Doe mee aan het Lingewaards Dictee! 'Maak vouten foor het goede doel'

Schrijvende deelnemers dictee 2017 (foto: Clemens Hendriksen)

BEMMEL - Rotary club Lingewaard houdt op vrijdag 8 juni voor de 12e keer het Lingewaards dictee in OBC De Essenpas in Bemmel. Het dictee is een jaarlijks terugkerend evenement voor iedereen die van taal houdt. Het belangrijkste aspect is naast het op speelse wijze toetsen van de kennis van de Nederlandse taal, het inzamelen van geld voor een midwinterdiner voor alleenstaande ouderen.

De schrijver van het dictee is dit jaar Ruud Bökkerink. Eerdere dictees bleken een succes met deelnemers, jong en oud, en vooral een mooie opbrengst voor het goede doel. Deelnemen kan als bedrijf met een bedrijventeam, kosten zijn 260 euro inclusief afkoop van alle gemaakte fouten of deelnemen als particulier team (sportclub-, buren-, collega's-, vriendenteam) kosten 35 euro plus 35 eurocent per gemaakte fout. Een team bestaat uit vier personen. De teams strijden om de ‘Lingewaards-dicteetrofee’. Er zijn individuele en teamprijzen.

Het programma start om 19.00 uur. Rond 21.30 is de prijsuitreiking onder het genot van een hapje en een drankje. Leerlingen van het OBC kijken onder begeleiding van hun docent Nederlands het dictee na. In die tijd krijgen alle deelnemers alvast tekst en uitleg over de juiste schrijfwijze.

Wil je weten hoe het gesteld is met je kennis van de Nederlandse taal? Doe dan mee voor het goede doel. Meld je aan op www.lingewaardsdictee.nl. Voor bedrijven is er de mogelijkheid het dictee te sponsoren zonder deel te nemen. Kijk op www.lingewaardsdictee.nl onder de tab aanmelden/sponsoring.

Maandag 2e Pinksterdag all-in-concert in Huissen Uniek met Dick van Altena...

HUISSEN - Dat wordt drie sessies lang genieten van de liedjes van de Betuwse zanger. De Gulle Goedzak zorgt voor volop heerlijke hapjes tussendoor, terwijl ook nog eens alle drank bij de all-in-concertprijs is inbegrepen. Een middagje volop vertier en entertainment voor 22,50 euro!

Om 15.00 uur zal Dick Altena met zijn eerste van drie liedjesronden starten: Betuwse liedjes, country en liedjes uit de jaren zestig. De zaal is open om 14.30 uur. Telefoonnummer (026) 3259717 / 06 53812300 en degullegoedzak@hetnet.nl.

Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

Vierdaagse vrijwilligers gezocht!

Wandelvereniging Magnus (foto: Jan Polman) Foto: Jan Polman

NIJMEGEN - De Nijmeegse Vierdaagse komt er aan en Wandelvereniging Magnus is drukdoende met de organisatie daarvan. Tijdens deze week verblijven wij met een groep wandelaars in Ontmoetingscentrum De Kloosterhof in Weurt.

Wandelvereniging Magnus is nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers of stagiaires vanaf 16 jaar die het leuk vinden om onze wandelaars te vertroetelen en in de watten te leggen. "Voor op de route zijn wij op zoek naar verzorgers je gaat vroeg op pad in een gezellig team om je positie in te nemen langs de route. Je bouwt daar met elkaar een verzorgingspost op en als de wandelaars arriveren ben jij een soort gastheer of gastvrouw. Dat betekend lunchpakketten uitreiken, dranken inschenken en dergelijke. Voor op de locatie: klaar maken van lunchpakketten, keuken werkzaamheden, helpen bij het buffet tijdens de warme maaltijd of barwerkzaamheden.

Ben jij de persoon die in teamverband kan werken, enthousiast is, geen ochtendhumeur heeft, beschikt over enige pit dan ben je van harte welkom. In verband met de teambuilding die in zo'n week ontstaat, geven wij de voorkeur aan personen die alle vier wandeldagen inzetbaar zijn. Kom je van buiten Nijmegen dan bestaat de mogelijkheid om bij ons gratis te overnachten en uiteraard is ontbijt en de warme maaltijd ook gratis! Ons motto is: er met elkaar een gezellige en sfeervolle week van maken.

Heb je interesse of wil je meer weten over bovengenoemd vrijwilligerswerk neem dan gerust contact op met Vierdaagse coördinator Jan Polman 06 51757645 of stuur een mail naar: janpolman@planet.nl."

Belangrijk bericht voor Bemmelse kinderen!

Een levend standbeeld 'schildert' voorbijgangers (foto: Bemmelse Dweildag)

BEMMEL - Op zondag 10 juni staat het centrum van Bemmel weer op z’n kop tijdens de Bemmelse Dweildag. Heel veel dweilorkesten uit Nederland en het buitenland komen dan hier hun gezellige klanken laten horen. Ook voor kinderen wordt er die dag van alles georganiseerd.

Je kunt meedoen met verschillende workshops, geschminkt worden, een zelfportret schilderen, een muziekinstrument maken waarmee je kunt optreden en nog veel meer leuke activiteiten doen.

Levend standbeeld: kun jij lang stilstaan? Dit jaar kun je ook als levend standbeelden gaan staan! Misschien heb je weleens van living statues gehoord. Je beeld je uit als een beroemd persoon, alleen, of met een groep. Of je bent een onbekende persoon, en bedenkt wel een leuke move wanneer er geld gegeven wordt. Het thema muziek is het natuurlijk helemaal passend bij de dag.

Lijkt het je leuk om hieraan mee te doen? Vraag dan je ouders om je op te geven via facititair@bemmelsedweildag.nl met in de onderwerpregel ‘Levend standbeeld’. Je krijgt van de organisatie een plaats toegewezen. Eventuele opbrengsten mag je zelf houden. Ook krijg je een paar consumptiebonnen zodat je iets lekkers te eten en drinken kunt halen. Hoe lang je gaat staan mag je zelf weten. De Dweildag duurt van 11.00 tot 18.00 uur.

C. Vermeulen wint eerste vlucht

LINGEWAARD - Op zaterdag 14 april werd de eerste duivenvlucht vervlogen vanaf Geel over een afstand van 108 km. Er waren 252 duiven in concours van negen liefhebbers.

De duiven werden om 12.45 gelost en om 13.51 uur draaide C. Vermeulen als eerste een duif. De snelheid waarmee hij naar huis vloog bedroeg 87 km/uur. 2e. Comb. v. Ingen & Zn., 3e E. v. Aalten, 4e. H. Hegeman, 5e. T. Sas, 6e. L. Joosten, 7e. Comb. Kiezenberg, 8e. P.J.H. v. Ooijen.

IJsheiligen zijn voorbij dus kom zomerbloeiers halen bij Jos Mom!

HUISSEN – Het spreekwoord: 'Het kan vriezen tot in mei, tot de IJsheiligen zijn voorbij' zegt ons dat na 15 mei de kans op vorst nog maar klein is en we buiten weer perkgoed in potten, borders of in de volle grond kunnen plaatsen. Deze week is dus het perfecte moment om bij Bloemenkwekerij Jos Mom iets fleurigs te gaan uitzoeken.

Bij Jos Mom geldt voor alle perkplanten, (hang)geraniums, balkon- en terrasplanten: 10 + 2 gratis! Jos: 'Vooral de geraniums met tweekleurige bloemen en de dubbelbloemige geraniums vallen erg in de smaak'. Dat de geranium een ouderwets imago had, is allang verleden tijd. Deze sterke zomerbloeier wordt steeds vaker in bloembakken gecombineerd met andere zomerbloeiers zoals de Verbena, de Lobelia en de Petunia. Zo'n combinatie maakt de geranium ineens 'hipper'. Dat wordt tot ver in het najaar genieten van een rijke bloemenzee! Jos kweekt de planten zelf. Ze zijn sterk en geven veel bloemen. Zoon Michel: 'Mijn vader kweekt gewoon nooit iets wat hij zelf niet mooi vindt. En dat geldt ook voor de potten met (hang)planten die mijn vader opmaakt; altijd de mooiste kleurcombinaties bij elkaar en altijd in een grote pot.' Jos knikt en voegt er aan toe: 'In een grote pot kan vocht en voeding beter worden vastgehouden dan in een kleine pot en de plant kan dan goed groeien.' Kwaliteit, daar staat Jos bekend om.

Nog tot en met juni is Bloemenkwekerij Jos Mom iedere dag, ook op zon- en feestdagen, geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Wees welkom aan de Papestraat 4A in Huissen en zet gezellig de bloemetjes weer buiten! (www.bloemenkwekerij-josmom.nl)

Hoe zit het nu werkelijk met partneralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie?

ARNHEM - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Woensdag 23 mei bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons telefoonnummer: 026 2022686, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: woensdag 23 mei 2018. Tijdstip aanvang: 19.45 uur tot ca. 22.00 uur.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 22 mei - 17.30u SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 23 mei - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 24 mei - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 24 mei - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00u via het SWL Meldpunt, 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Nederlandstalige krautrock in Herveld-Andelst

HERVELD - Op zaterdag 19 mei speelt de Nederlandstalige band De Materie in Herveld. In het voorprogramma speelt de rockband All in Favor, waarbij drummer Tom Lintsen uit Herveld speelt.

Punk, rock en groovy grunge. De vierkoppige formatie All In Favor uit Nijmegen komt naar Herveld om jullie hoofden te laten knikken, of om zelfs wat te dansen. Zing mee met covers van Muse, Living Colour en Red Hot Chili Peppers die afgewisseld worden met nummers van de band zelf.

De Materie. Passie, een beetje punk, een dosis Krautrock en prachtige teksten die ergens over gaan. Dat is waar De Materie voor staat. De Materie heeft zijn wortels in Arnhem en is tot zover bekend de enige band die Nederlandstalige Kraut maakt.

De EP Moedig Voorwaarts is in 2017 opgenomen en bevat zes eigen nummers:
Sterk En Strijdbaar, Nooit Vergeten, Ik Weet Toch Hoe Dat Gaat, Sterrennacht, Stad en Het Spijt Me.
De EP is op 12 november 2017 gepresenteerd in een uitverkochte bovenzaal van Luxor Live in Arnhem.

Op 19 mei vanaf 20.30 uur is iedereen welkom in De Hoendrik om deze band te beluisteren. Entree is gratis.

Vaste Gasten presenteren eerste cd

Vaste Gasten Shoots & More Arnhem

NIJMEGEN/MALDEN - De Vaste Gasten zijn een nieuwe akoestische band uit Nijmegen en Berg en Dal. Hoewel de band nog maar sinds eind 2017 actief is, presenteert ze op zondag 27 mei al de eerste cd 'Buitenbeentjes in de Muse in Malden van 1 uur tot half 3.

Op de cd staan twaalf Nederlandse liederen van zanger/gitarist Leo de Kruis, plus drie instrumentale stukken van de hand van violist Jos Koning. Het kwartet Vaste Gasten wordt compleet gemaakt door contrabassist Marcel Snijders en percussionist Niek Edeling. Deze door de wol geverfde muzikanten hebben hun sporen al ruim verdiend en staan borg voor kwaliteit, variatie en originaliteit.
De Vaste Gasten kwamen bij elkaar voor een éénmalig optreden in 'De Genegenheid onder de Hemel' in Nijmegen. De prima samenwerking en de enthousiaste reacties van het publiek deden de vier mannen besluiten om samen door te gaan, wat nu resulteert in deze cd.

Vaste Gasten Shoots & More Arnhem


De teksten gaan over zeer uiteenlopende zaken, waarbij de onderwerpen zeer herkenbaar zijn. De zorg om de natuur, maar ook een man die juist alles van plastic wil hebben. Nostalgie, slechte wegen in België en kortzichtige politici, om een paar voorbeelden te noemen. De teksten zijn vaak humoristisch, maar die humor wordt regelmatig gebruikt om serieuze onderwerpen aan te kaarten. De muziek en de arrangementen kleuren alles op een treffende manier in met invloeden uit uiteenlopende muziekstijlen: van blues tot folk, van Balkan tot jazz. De eigenzinnige instrumentale stukken zorgen voor een nog grotere variatie op deze cd. Het adres van De Muse: Kerkplein 12 in Malden. De toegang is gratis.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 19 mei (Pinkster-zaterdag)

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, InVoice

19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, F. Bomers, In B'Tween

19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, V. Bulthuis, Chaveriem

Zondag 20 mei (1e Pinksterdag)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, Vormselviering, Mgr. H. Woorts en M. Sanders, St. Caeciliakoor,

10.00 uur: O.L.V Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

09.30 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, N. Sales, Enjoy

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas

11.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, V. Bulthuis, Young at Heart

11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Leonarduskoor

Maandag 21 mei (2e Pinksterdag)

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering, V. Bulthuis, Cantorum

10.00 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, G. Peters, Schuttersfeest, Herenkoor

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Bemmel krijgt groene woonwijk zonder gas

De grens van de toekomstige woonwijk De Plakse Wei (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De nieuwe woonwijk in Bemmel wordt groen, landelijk, dorps, zonder gasaansluiting en eisen aan de erfafscheidingen. Met meer ambitieuze uitgangspunten is De Plakse Wei de procedure begonnen. De woonwijk biedt ruimte voor bijna zestig woningen. Het college denkt in augustus het gewijzigde bestemmingsplan voor vaststelling aan de gemeenteraad aan te kunnen bieden.

Zoals het er nu naar uitziet bestaat het plan uit tien vrijstaande woningen, twintig twee-onder-een-kappers en 26 rijtjeswoningen. Gelijktijdig worden door particulieren een woning gebouwd op De Plak en Plakselaan. De definitieve invulling van de woonwijk komt later. Dit wordt aan de markt overgelaten, meldt het college. “Dit verzekert een vraaggericht woningbouwprogramma en snelle afname van de woningen.” Het maximum is zestig woningen.

De Plak is een oeverwal en vermoedelijk het oudst bewoonde deel van Bemmel. Sporen gaan zelfs terug naar de prehistorie. De oeverwal wordt de grens van De Plakse Wei.
De landelijke sfeer van De Plak is het uitgangspunt voor bebouwing van de nieuwe wijk. Alle vrijstaande woningen komen op royale kavels. De woonblokken worden niet langer dan zeven woningen

De opstellers van het beeldkwaliteitsplan gaan uitvoerig in op de erfafscheidingen. Voor behoud van het groene en landelijke karakter, zo is het argument.

Volledig stenen muren of houten schuttingen zijn niet toegestaan. Geen betonnen wanden en geen golfplaten. In principe wordt het een groene haag of een begroeid hekwerk. Samengevat is een erfafscheiding duurzaam vormgegeven en heeft tenminste voor zeventig procent een groene uitstraling.

13 / 20

14 / 20

15 / 20

16 / 20

17 / 20

18 / 20

19 / 20

20 / 20