GN Arnhem

14 juni 2014

GN Arnhem 14 juni 2014


Vies worden mag op ModderDag!

ARNHEM - Kom op vrijdagmiddag 27 juni naar Stadsboerderij De Korenmaat en doe mee aan de eerste nationale ModderDag. In het hele land zo'n zullen zo'n zestigduizend kinderen met zand en water spelen en lekker vies worden in de modder. Van 13.30 uur tot 16.30 uur is er een uitgebreid modderprogramma. Vies worden mag, maar trek wel oude kleren aan. De entree is twee euro.

Tijdens ModderDag ontdekken kinderen én volwassenen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de aarde betekent voor ons dagelijkse leven. Het thema van ModderDag is Sport en Spel. Bij De Korenmaat doen kinderen mee aan activiteiten als ModderBlotevoetenpad, ModderTouwtrekken en ModderEmmerloop. Voor de ontspanning is er een heuse ModderSalon.

Niets leuker dan de kinderen enthousiast te zien. Ouders zijn daarom van harte welkom om te komen kijken!

Initiatiefnemer

Nationale ModderDag is in het buitenland al een begrip en wordt dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd dankzij het initiatief van Veldwerk Nederland. Ruim driehonderd kinderdagverblijven, bso's, peuterspeelzalen, basisscholen en natuur- en milieucentra uit het hele land hebben zich inmiddels aangemeld.

De ingang van De Korenmaat ligt aan de Marius van Beeklaan in de wijk Rijkerswoerd. "Neem contact op met Natuurcentrum Arnhem via 026 3775464 als u meer wilt weten over ModderDag of andere activiteiten van de stadsboerderijen. Kent u onze facebookpagina al? www.facebook.com/natuurcentrum arnhem.

Speelgoed testen op wijkdag Rijkerswoerd

ARNHEM - Altijd al aan de slag willen gaan als speelgoedtester? Dat kan tijdens de Wijkdag Rijkerswoerd op 14 juni. In de kraam van Stichting Speelotheek Het Speelpunt kunnen kinderen en volwassenen spelen en speelgoed testen.

Op de wijkdag, die georganiseerd wordt door wijkvereniging Rijkerswoerd in samenwerking met ESA en Jeugdland, presenteren diverse Rijkerswoerdse organisaties zich. In de kraam van Het Speelpunt, een waar speelgoedlaboratorium, kun je allerlei speelgoed uitproberen. Hoe hard kan een traptractor eigenlijk? En waar is dit knopje voor? De speelgoeddeskundigen van Het Speelpunt schrijven graag alle bevindingen op.

Offline gamen

Ook kun je bij de kraam van Het Speelpunt offline gamen. Wat dacht je bijvoorbeeld van vier op een rij met z'n zessen tegelijk, (collectible) card games, of een coöperatief bordspel waarbij je moet samenwerken om te winnen? Ook de bekende bordspellen ontbreken niet, zoals een reuze mens-erger-je-niet of ganzenbord op een vloerkleed. Ouderwets gezellig, maar dan net iets anders.

Het Speelpunt

Speelotheek 'Het Speelpunt' is een zelfstandige stichting die volledig door vrijwilligers wordt gedraaid. Het is een reguliere speelotheek met materiaal en deskundig advies voor kinderen tot tien jaar en voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap.

Klassieke muziek van Hollandse Meesters in Elden

Hoboïst Bram Kreeftmeijer

ARNHEM - Arnhem Sinfoniëtta geeft op zondag 22 juni een concert in de Lucaskerk in Elden. Er staat uitsluitend klassieke muziek van Nederlandse componisten op het programma.

Het concert begint met de ouverture 'Le Bandit' van de Amsterdamse componist Johannes Bernardus van Bree, die leefde in het begin van de negentiende eeuw. Hij is vooral bekend van een Allegro voor vier strijkkwartetten, dat nog zeer geregeld wordt gespeeld. Vervolgens is het de beurt aan hoboïst Bram Kreeftmeijer, hij is de solist in het Concertino voor hobo en orkest van Piet Kingma. Deze componist woonde de laatste jaren van zijn leven in Arnhem. Hij was een leerling van Hendrik Andriessen, en zijn muziek is welluidend en toegankelijk.

Na de pauze de enige symfonie van Joannes Josephus Viotta. Arnhem Sinfoniëtta is het eerste orkest dat deze symfonie uitvoert, sinds het stuk in 1835 in Leiden onder leiding van de componist voor het laatst werd gespeeld.

De solist Bram Kreeftmeijer is sinds 1995 solohoboïst van Het Gelders Orkest.

Het concert met muziek van Hollandse Meesters vindt plaats op zondag 22 juni om 15.00 uur in de Lucaskerk in Elden (Rijksweg-West 52, Arnhem/Elden). Kaarten kosten vijftien euro (voor jongeren tot zestien jaar tien euro), en zijn te koop aan de zaal. Meer info staat op www.arnhem-sinfonietta.nl.

Haal met het hele gezin een frisse neus op Vaderdag

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op vaderdag, zondag 15 juni een wandeling voor het hele gezin op landgoed Warnsborn. Het is heerlijk een paar uurtjes door het parkbos te wandelen, omdat het hier prachtig is en het voorjaar veel frisse groene blaadjes aan de bomen heeft gebracht.

Tijdens de wandeling betrekt de boswachter zowel de ouders als de kinderen bij de natuur door vragen te stellen en te zoeken naar producten in de natuur. Kinderen kunnen hun kleine vondsten in een schatdoosje mee naar huis nemen.

De start is om 11.00 uur op de parkeerplaats tegenover camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257 in Arnhem en duurt circa drie uur. De kosten zijn vijf euro per persoon; voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar twee euro vijftig. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Meer informatie staat op www.glk.nl/evenementen of via Pedro van Gogh, telefoon 06 54654049.

Verenigingen uit Elderveld actief tijdens Kleurrijk Muziek in Sonsbeek

ARNHEM - Tijdens het in Park Sonsbeek te houden kleurrijke en luisterrijke matinee op zondag 15 juni zal ook een aantal verenigingen uit Elderveld act de presence geven. Op verzoek van initiator de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen verzorgen een twintigtal verenigingen/groepen zich op een zevental locatie in het Arnhemse Park, en wel van 12.00 tot circa 17.30 uur.

Vanuit Elderveld presenteert zich Werelddansgroep Elderveld zich op een podium nabij De Palatijn om 14.00 uur en 15.15 uur. Op dezelfde locatie zal ook Academia Estrella een aantal dansen uitvoeren, waaronder de welbekende flamingo (om 15.30 en 16.30 uur).

Bovendien zal de Elderveldse muziekvereniging Showband Mystique haar muzikale klanken laten weerklinken (nabij Sonsbeekpaviljoen 14.00 uur).

Naast het kijken en luisteren naar muziek en dans zal een aantal deelnemers bovendien een aantal workshops geven, zodat bezoekers desgewenst zelf ook cultureel actief kunnen worden.

Iedereen, van ouder tot jong wordt uitgenodigd deze middag in Sonsbeek mee te maken, waartoe men wordt uitgenodigd door een enthousiast organisator, de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen. Nadere informatie met een volledig programma staat op www.arnhemsemuziekfederatie.nl of te verkrijgen bij voorzitter Bram van de Worp via telefoon 026 3219025.

Wereld Alzheimerdag

ARNHEM - Elk jaar is het op 21 september iWereld Alzheimerdag. Rondom deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie.

In het kader hiervan organiseert de afdeling Arnhem van Alzheimer Nederland een speciale middag voor mensen met dementie, hun familie, professionals en andere betrokkenen met als thema 'Muziek en bewegen' op zaterdag 20 september van 14.00 tot 16.00 uur in de Diaconessenkerk, Izaak Evertsenlaan 11 in Arnhem.

Muziek en beweging geven mensen met dementie energie en kunnen hen in een positieve stemming brengen. Dit verbetert het algehele welbevinden.

"Op deze middag willen we u informatie geven op welke manier dit in de praktijk kan worden gebracht. De middag begint met achtergrondinformatie over de effecten die muziek en bewegen op ouderen kunnen hebben. Hoe kunnen we ons brein trainen via muziek en beweging?"

Daarna zijn er twee workshops waaraan iedereen mee kan doen: een workshop zingen onder leiding van een muziekdocent én een workshop bewegen onder leiding een gespecialiseerde bewegingstherapeut.

De bedoeling is dat de deelnemer hierbij ervaringen opdoetom dezevervolgens zelf thuis in de praktijk te kunnen brengen.

"Als u interesse heeft en deze middag wilt bijwonen, dan bent u welkom. Geef dan uw naam en adres door; wij sturen u dan begin september een uitnodiging met meer uitgebreide informatie."

Aanmelden kan via arnhem@alzheimer-nederland.nl of 06 20309017.

Jeugdland Holiday Kick-off in de Rijnhal

Foto: Chantal Holtrop-Houterman

ARNHEM - Op woensdag 25 juni houdt Stichting Jeugdland samen met het Stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en Kinderopvang SKAR de Holiday Kick off voor kinderen vier tot en met twaalf jaar. Dit jaar voor de laatste keer in de Rijnhal. De activiteiten beginnen om 13.30 en eindigen om 17.00 uur. De toegang is voor iedereen gratis.

De zomervakantie wordt dit jaar weer spetterend geopend. Voor iedereen zijn er allerlei leuke dingen te doen, zoals bijvoorbeeld een skatebaan, ponyrijden, tennis, klimtoren, waterballen en een schaatsbaan. Creatieve activiteiten als buttons maken, medailles en krissen maken en koken. Er kan gechilld worden bij het schminken en yoga. En dan nog is er veel meer!

Het hele feest is mogelijk gemaakt omdat veel Arnhemse organisaties, zoals het Stal Mansour, Museum Bronbeek, Mountain Network, Technoplanet, Gelderse Sportfederatie en diverse verenigingen, om niet hun medewerking verlenen. Ook het bedrijfsleven ziet het belang van deze activiteit in. Zo stelt Rijnhal haar accommodatie ter beschikking, geeft McDonalds aan alle vrijwilligers een verrassing, en levert Van Amerongen facilitairbedrijf de dranghekken. Het Rijn IJssel College en het ROC A12 zorgt met de inzet van tweehonderd stagiaires voor de begeleiding van de activiteiten.

Vorig jaar kwamen er ruim vierduizend kinderen af op het evenement. Kinderen die niet in Arnhem wonen, zijn ook welkom! Voor ouders/ begeleiders is er een mogelijkheid om op het terras te genieten van een kopje koffie of een drankje.

Meer informatie?

Wil je je opgeven als vrijwilliger of meer over Jeugdland weten? Kijk dan op www.jeugdland.nl. Je kunt je via de site opgeven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting Jeugdland, Vissteeg 5 in Arnhem; telefoon 026 4422062.

All Friends laat van zich horen

ARNHEM - Koor All Friends geeft op zondag 22 juni in stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem een voorproefje van het grote concert dat het volgend jaar maart geeft. Van 16.00 tot 16.30 uur kan men gratis komen luisteren naar een deel van hun repertoire. Het koor zingt verschillende nummers uit verschillende landen: swingende, vrolijke en romantische nummers.

Koor All Friends wordt muzikaal begeleid door Judith Seinen op de piano en Reyer Groenendijk op de gitaar. Marja Stoter is de bevlogen dirigent.

Het optreden begint op zondag 22 juni, 16.00 uur bij stadsboerderij De Korenmaat, Huissensedijk 30 in Arnhem. De ingang/parkeerplaats is aan de Marius van Beeklaan.

Rouwverwerking lotgenoten

ARNHEM - Er worden zes themabijeenkomsten rouwverwerking in Arnhem-Zuid voor lotgenoten gehouden. Het aanbod is bestemd voor nabestaanden van iemand die is overleden. Dat kan een partner zijn, maar misschien een familielid of heel goede vriend.

De bijeenkomsten zijn bestemd voor iedereen: mannen en vrouwen ongeacht leeftijd, afkomst of levensovertuiging. De start is op 6 oktober en vervolgens iedere maandagochtend van 10.00 tot 11.30 uurin de Emmauskapel aan het Gangulphusplein 5 in Arnhem,

De kosten zijn een vrijwillige bijdrage voor de kofie of thee. Aanmelding kan voor 22 september per email cia@swoa.nl of telefonisch bij een van onderstaande personen: Anita Coenraads 06 15189911, Hubertien Oostdijk-van Andel 026 3237577 en Bernadette Ketelaars 06 46431784.

Mei-wandeling op 14 juni voor mensen met diabetes

ARNHEM - Op zaterdag 14 juni om 14.00 uur is er een wandeling van ongeveer anderhalf uur in Rozendaal. De wandeling is met een gids en leidt langs interessante gebouwen en huizen, en is bedoeld voor alle mensen met diabetes, niet alleen voor leden. Aanmelden is niet nodig.

Het vertrek vanaf de kerk aan de Kerkstraat 17 in Rozendaal, waar we vanaf 13:30 verzamelen. "We lopen over verharde wegen en paden, en soms over glooiend terrein. De wandeling wordt om ongeveer half vier besloten met een gezamenlijk drankje in de Oranjerie van het kasteel Rosendael. Aansluitend kan de wandelaar op eigen gelegenheid kasteel en park bezoeken.

Vrijwilligers van DVN Arnhem organiseren regelmatig activiteiten en thema-avonden voor leden en niet-leden. Doel is het bevorderen van kennis en levensstijl, en om contacten te stimuleren.

De vrijwilligers van Diabetesvereniging Nederland organiseren regelmatig een bewegingsactiviteit speciaal gericht op mensen met diabetes.

Bingomiddagen in De Gaanderij

ARNHEM - Op zaterdag 28 juni is er een dansbingomiddag in De Gaanderij. Op deze middag zijn er vele leuke prijzen te winnen, en kan de bezoeker tussendoor een dansje maken.

De zaal gaat om 13.30 open; de bingo is van 14.00 tot 16.30. Kosten per plankje zijn drie euro. Tevens is er ook nog een loterij en voor vijf lootjes betaalt men een euro. Iedereen is welkom. De muziek wordt verzorgd door One step Today

Op vrijdag 4 juli: is er een gewone bingomiddag. Ook hier is iedereen welkom en zijn er vele leuke prijzen te winnen. De bingo is14.00 tot 16.15 uur; de zaal gaat om 13.30 uur open. De kosten per plankje bedragen twee euro vijftig.

De Gaanderij ligt aan het Driemondplein 1 in Arnhem; telefoon 026 3810265.

Repair Café in De Groene Vos Arnhem

Gratis hulp bij het repareren van je spullen

ARNHEM - Op zaterdag 14 juni is er het Repair Café in De Groene Vos. Deze is georganiseerd door stichting 'Kom op voor een duurzame wijk' en is van 11.00 uur tot 13.00 uur in De Groene Vos aan de Hommelseweg 41 in Arnhem.

Het Repair Café is dé kans om je kapotte spullen te (laten) repareren. Er wordt van alles en nog wat gerepareerd: van Senseo's tot speelgoed. Gereedschap en materialen (tegen kostprijs) zijn aanwezig.

Waarom een Repair Café? In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Reparatiekennis verdwijnt zienderogen.

Het Repair Café brengt daar verandering in door waardevolle praktische kennis over te dragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt, evenals de CO2-uitstoot. Het Repair Café laat zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Meer informatie staat op www.duurzamewijk.nl en www.repaircafe.nl.

Fitste organisatie van Gelderland gezocht

Koninklijke Gazelle was de Fitste organisatie van Gelderland 2013

ARNHEM - Werkt u bij het fitste bedrijf of organisatie van Gelderland? In september start de Gelderse Sport Federatie de jaarlijkse competitie. Elke organisatie uit Gelderland kan meedoen met een team van tien personen. Het team dat na een sportprogramma van tien weken de grootste vooruitgang in fitheid weet te boeken is de winnaar. En mag zich een jaar lang de 'Fitste organisatie van Gelderland' noemen.

Een gezonde leefstijl draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dit is belangrijk voor de concurrentiepositie van bedrijven. Zie hier de voordelen van vitale werknemers. Om een goede start te maken is deelname aan de competitie 'Fitste organisatie van Gelderland' ideaal.

Competitie

De competitie start met een health check (fittest) van alle deelnemers. Dit gebeurt op locatie bij uw bedrijf. Vervolgens gaan de teamleden sporten, bewegen en gezond(er) eten. Een leefstijlcoach van de Gelderse Sport Federatie begeleidt de deelnemers.

Na 10 weken wordt wederom de health check afgenomen. Zo kunnen we precies meten hoe groot de vooruitgang is dat elk team heeft geboekt. In 2013 hebben alle deelnemers samen 1,9 miljoen kilocalorieën verbruikt. Van meer dan de helft van alle deelnemers is de conditie significant verbeterd, is het vetpercentage gedaald en is winst geboekt op de Body Mass Index (BMI). Meedoen aan de competitie loont dus! Koninklijke Gazelle uit Dieren was vorig jaar de Fitste organisatie van Gelderland. Bent u de opvolger?

Inschrijven

De eerste deelnemers hebben zich al ingeschreven. Meer informatie over het hele programma en inschrijven kan via www.vitalewerknemer.nl.

Otto Berg nieuwe directeur bij Kunstbedrijf Arnhem

ARNHEM - Otto Berg vervult vanaf heden de functie van directeur a.i. van Kunstbedrijf Arnhem. Otto Berg is een zeer ervaren bestuurder in Centra voor de kunsten en in theaters in Nederland en begeleidde diverse organisatie-ontwikkelingstrajecten. Hij gaat vier dagen per week aan de slag bij Kunstbedrijf Arnhem. Daarnaast is hij lid van de lid van de Raad voor Cultuur.

Otto Berg studeerde cello en schoolmuziek aan het Conservatorium van Groningen en daarna bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen. Hij werkte bij verschillende centra voor de kunsten als docent, afdelingshoofd en directeur. Ook heeft hij vijf jaar bij de Kunstconnectie gewerkt als projectleider kwaliteitszorg en certificering. Inmiddels is Otto Berg zelfstandige en werkt hij op verschillende plekken in het land als interim directeur en adviseur.

De Raad van Toezicht is verheugd dat zij op korte termijn Otto Berg als interim directeur / bestuurder heeft kunnen benoemen. Zij omschrijft Otto Berg als een zeer capabele, ervaren en energieke bestuurder.

Otto Berg over zijn nieuwe functie: "Ik zie een enorme potentie en creativiteit bij Kunstbedrijf Arnhem. Dat geeft me energie om samen met de medewerkers en de gemeente te kijken waar de toekomst van Kunstbedrijf Arnhem ligt en hoe we deze vorm gaan geven".

Als de dag overgaat in de nacht, is er buiten nog veel te beleven..

ARNHEM – Het bos is tegen de schemering anders en spannender, dan overdag. Er zijn andere dieren die actief worden, vogels die zich stil houden, vossen die op zoek gaan naar een prooi. Wie dit ook eens wil beleven kan op dinsdag 17 juni mee met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen. Hij houdt dan een avondwandeling over de landgoederen Mariëndaal en Lichtenbeek.

Onderweg wordt van alles verteld over de natuur die zich klaarmaakt voor de nacht en kan genoten worden van de rust die met de duisternis over de landgoederen Mariëndaal en Lichtenbeek valt. Misschien duikt er onderweg wel ergens een ree of een vos op.

Start om 19.00 uur op parkeerplaats Mariëndaal, ingang Utrechtseweg (N 225) tussen Arnhem en Oosterbeek, tweehonderd meter voorbij boogtunnel onder spoorlijn.

De avondwandeling duurt tweeënhalf uur en kost vijf euro per persoon; voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar twee euro vijftig per kind. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen hebben gratis toegang op vertoon van GLK-pas. Reserveren niet nodig. Informatie staat op www.glk.nl/evenementen of wordt verstrekt door Dick Wijnveldt, telefoon 06 42475520.

'Genezing is er voor jou'

ARNHEM - Op maandag 16 juni wordt er een speciale genezingsavond gehouden in Anrhem. "Jezus geneest. In z'n wandel op aarde genas Jezus alle zieken. Ook nu geneest Jezus nog steeds. Ziekte komt niet van God. Het is een vijand van God."

"Dus als je ziek bent: Kom, Jezus houdt zoveel van je, dat Hij je wil genezen. De bijbel zegt: Wat bij mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God. Verwacht dat wonder. Kom op maandag 16 juni 20.00 uur en heb een ontmoeting met die Jezus. En je zult zien: Hij is nog steeds dezelfde als toen Hij hier op aarde liep."

De bijeenkomst is in de Nicolaaskerk aan de Bethaniënstraat 1-3 in Arnhem; De entree is gratis.

Workshop amigurumi haken in Bibliotheek Rozet Arnhem

ARNHEM - Op dinsdag 17 juni is er een workshop amigurumi haken in de bibliotheek Centrum (Rozet). De workshop vindt plaats tussen 19.30 en 21.30 uur.

Amirugumi is de Japanse benaming voor de kleine rond gehaakte knuffelbeestjes en figuurtjes. Ze zijn helemaal hip en trendy! Op 17 juni leert Dominique Struik, van de webshop 'draadjesenzo' deelnemers om de figuurtjes te haken. Ze geeft tips en er zijn patronen en voorbeelden. Natuurlijk kunnen alle benodigdheden op deze avond aangeschaft worden. Enige basiskennis van haken is gewenst.

Aanmelden

De workshop vindt plaats in de Bibliotheek Centrum in Rozet aan de Kortestraat 16. Leden van de Bibliotheek betalen vijf, niet-leden zeven euro. Inschrijven kan via www.bibliotheekarnhem.nl/activiteitenprogramma.

Plaatsmaken presenteert: De Uitspraak 3

ARNHEM - Voor het paleis van Justitie in Arnhem staat een prachtige asymmetrische vitrine. Vroeger werden hier aankondigingen van zittingen op gepubliceerd. De vitrine is vrij toegankelijk voor iedereen. Het is een historisch object, dat zeer de moeite waard is om te behouden voor de stad. Justitie heeft de vitrine opgeknapt en vervolgens is Plaatsmaken door initiatiefnemer Thielo Weber benaderd een passend concept te bedenken om de vitrine een herbestemming te geven.

De gedachte hier achter is dat het een mooie en onverwachte plek is om met beeldende kunst de aandacht op de vitrine te vestigen. Dit jaar zal Plaatsmaken hier vijf opeenvolgende tentoonstellingen inrichten. Er worden kunstenaars benaderd die een bijzondere kijk hebben op passende thema's als rechtspraak, straf of berouw. Het werk wordt vervolgens op groot formaat in de ateliers van Plaatsmaken geprint.

De derde kunstenaar is Frans van Tartwijk (Nijmegen, 1963) In de vitrine zijn een viertal prints gebaseerd op schilderijen te zien, waarin de thematiek van de kunstenaar duidelijk herkenbaar is.

Het werk van Frans van Tartwijk laat zich niet makkelijk vangen in een paar zinnen. Zijn op papier geschilderde figuren hebben echter wel een aantal overeenkomsten: ze zijn in vlotte, rake streken neergezet. Ze hebben iets ongemakkelijks over zich en stralen dat af naar de toeschouwer. Ze zijn fysiek, soms weerzinwekkend, en twijfelen tussen gewelddadig zijn of gewoon onhandig. Worden soms gereduceerd tot vlees en kleur. Zoals die enorme berg buik die boven een grote onderbroek uitsteekt en je het zicht op de verdere mens ontneemt. Ze bevinden zich, kortom, op het randje van de ervaring.

Hoe moet je ze interpreteren? Van Tartwijk legt de vinger op de meest genante momenten in een mensenleven. Naakt zijn op je sokken na, bijvoorbeeld. Worstelende mensen met de benen in een vreemde hoek. Dronken dansende naakten, los hangende hoofden op een muur. Het zijn scenes uit een droomtheater, met gevoel voor humor en zeker ook met pijnlijke momenten. De kunstenaar schuurt langs thema's als geweld, dood en het leven zelf als theatrale voorstelling.

De tentoonstellingsperiode loopt van 4 juni tot 11 augustus.

Kerkdienst in Eusebiuskerk

ARNHEM - Op verzoek van een aantal bezoekers van de Eusebiuskerkdiensten zal dominee Wim Scheltens op zondag 15 juni en zondag 20 juli voorgaan in de Eusebiuskerk.

Zondag 15 juni zal de kerkdienst zijn aangepast, wat betreft inrichting , aan het evenement Fashionata, Cirque de la Mode.

De stoelen staan deze keer naar het orgel gericht en dominee Scheltens zal zijn preek houden achter de liturgische tafel. Dankzij de nieuwe geluidsinstallatie zal deze opstelling geen moeilijkheden veroorzaken voor ringleiding en verstaanbaarheid.

Dominee Scheltens is op de hoogte van de ambiance waarin deze kerkdienst plaatsvindt. Het belooft een bijzondere dienst te worden. Jack Blok bespeelt het orgel. De aanvang is om 10.15 uur.

Lezing over kruiden als natuurlijke antibiotica

ARNHEM - Op 26 juni geven Gerdie Konings en Ria Hamers een lezing over 'Kruiden als natuurlijke antibiotica'.

Gerdie en Ria verzorgen een uitleg over de verschillende natuurlijke antibiotica en hun werking. Ook gaan zij in op de voordelen van natuurlijke antibiotica tten opzichte van chemische antibiotica. "Het is van belang dat mensen weten dat er andere mogelijkheden zijn dan alleen de reguliere antibiotica. De natuur heeft ons alles gegeven."

De lezing is in Multifunctioneel Centrum De Spil aan de Lupinestraat 12 in Arnhem (wijk Malburgen-West). De aanvang van de lezing is 20.00 uur. De entree bedraagt tien euro. Aanmelden kan via de mail: rook0261@planet.nl of praktijk@journeytherapiedebron.nl of telefonisch op telefoonnummer 026 3810209 of 06 30057820 Meta Rook.

Heerlijk openluchtconcert in eigen wijk Stadseiland

ARNHEM - Zondagmiddag 25 mei genoten wijkbewoners van Stadseiland, waaronder bewoners van woonzorgcentrum Eilandstaete van Pleyade, met volle teugen van een gratis openlucht concert.

Het Arnhems Interscholair Orkest, een jeugdsymfonieorkest dat bestaat uit circa dertig jongeren in de leeftijd van elf tot achttien jaar, speelde onder leiding van Jan Schoonenberg werken van onder andere Bizet, Debussy, Mozart maar ook themes van 007. Het was een prachtig concert, met ook nog eens geweldig weer. Kortom, alle ingrediënten voor een heerlijke muzikale middag in de buitenlucht.

Het concert was een initiatief van Bewonersvereniging Stadseiland en Pleyade die dit met medewerking van het Gelders Orkest hebben georganiseerd.

Parkinsoncafé in Arnhem

ARNHEM - Op dinsdag 17 juni houdt DrieGasthuizenGroep voor de derde keer dit jaar het Parkinsoncafé. Deze keer staat het Parkinsoncafé in het teken van Mindfulness. Deze middag wordt verzorgd door Noud de Haas, psycholoog en zelf Parkinsonpatiënt.

Noud de Haas vertelt hoe hij door bewuster te leven, probeert de ziekte van Parkinson een plaats te geven in zijn leven. Hij gebruikt daarbij mindfulnessoefeningen. Verder wordt het een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje.


Het Parkinsoncafé vindt plaats in verpleeghuis Heijendaal aan de Elisabethshof 201 in Arnhem. De bijeenkomsten in het Parkinsoncafé zijn van 13.30 tot 15.30 uur. Iedereen is welkom, deelname is kosteloos.

Over Parkinson
In Arnhem en omgeving zijn ongeveer vijfhonderd mensen met de ziekte van Parkinson. Deze ziekte veroorzaakt hersenschade die langzaam steeds erger wordt en beperkingen met zich meebrengt. Speciaal voor deze mensen, hun familie en geïnteresseerden organiseert DrieGasthuizenGroep het Parkinsoncafé. Tijdens het Parkinsoncafé is er alle ruimte voor (lotgenoten)contact, voorlichting en vragen.

Straatverkoop in wijk Het Duifje

ARNHEM - Dit jaar wordt er in de wijk Het Duifje in Malburgen weer een straatverkoop gehouden door bewoners van de wijk bij hen voor de deur en/of op het plein bij de Keizershof/Loplein (achter eindpunt bushalte lijn1).

De straatverkoop is op zaterdag 28 juni tussen 10.00 en 13.00 uur.

Veel bewoners hebben hun zolder, garage et cetera opgeruimd om ruimte te creëren en leuke spulletjes gevonden waar een ander nog blij mee is. Tevens zijn er bewoners die mooie spullen maken en deze ook graag te koop aanbieden.

Zijpviering op 22 juni in Diaconessenkerk

ARNHEM - "Opnieuw gaan we bij Prediker in de leer; hij stelt ons steeds voor dilemma's, voor levensvragen en roept telkens op om te genieten van het hier en nu. Tegelijk geeft hij aan dat ondanks je inzet, de dingen afhankelijk zijn van tijd en toeval. Is dat een ervaring, ook van ons?"

Zang met het Zijpkoor onder leiding van Nicolien Krassenburg, poëzie en een overweging over deze gedachten. "Het is de laatste keer dat de viering wordt gehouden in de Diaconessenkerk. In juli is er een vakantieperiode en in augustus gaan we vieren in de Elisabeth Kapel: een prachtige ruimte in Arnhem en dan weer op de ochtend."

De bijeenkomst is op 22 juni om 16.00 uur in de Diaconessenkerk aan de Izaäk Evertslaan 11 in Arnhem. Voorgangers zijn Rita Hoeve en Moniek Siermann. Meer informatie staat op www.dezijp.nl of te verkrijgen via teefoon 026 3647924.

Donderdagavond rondleiding in Heemtuim Presikhaaf

ARNHEM - Veel van wat we eten komt uit de natuur. Alle gekweekte groenten, fruit, granen, knollen etc. hebben wilde voorouders. Maar ook veel 'gewone' en wilde planten van tegenwoordig of delen daarvan kunnen we eten. In de Heemtuin Presikhaaf in Arnhem zijn daar talloze voorbeelden van te vinden.

In deze prachtige tuin zijn diverse mini-landschappen uit de wijde omgeving van Arnhem gecreëerd. "Tijdens deze rondleiding gaan we in een groep, bestaande uit maximaal twintig personen, onder leiding van een inspirerende gids kijken naar en eventueel proeven van en ruiken aan eetbare planten die hier, maar ook in uw tuin of zelfs op de hoek van de straat, te vinden zijn. Laat u verrassen: het wordt een rondleiding met diverse hoogtepunten."

De rondleiding is donderdagavond 19 juni om 19.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden. De Heemtuin Presikhaaf ligt tussen de Ruitenberglaan en het spoor, 6826 CC Arnhem. Aanmelden via email bij: tuinweekarnhem@gmail.com.

Ken je al de wandelmogelijkheden van Bezoekerscentrum Sonsbeek al?

ARNHEM - Bezoekerscentrum Sonsbeek is het infocentrum voor Arnhems Groen. Gelegen aan de rand van Park Sonsbeek (Nederlands mooiste stadspark) is het een ideaal vertrekpunt voor een aantal "'tuinwandelingen': de fruitboomgaard met oude Gelderse hoogstambomen, de Moerasweide met zijn unieke biodiversiteit, de Steile Tuin waar een scala van kleuren is te bewonderen en –niet te vergeten- de Vlindertuin, die door vrijwilligers van het IVN 'vlindervriendelijk' wordt onderhouden.

Voor het begin en het einde van de tuinwandeling is het bezoekerscentrum de perfecte plek, met koffie/thee (en gebak), frisdrank, biologische wijnen en bier en nog veel meer!

Tijdens de Nationale Tuinenweek verzorgen gidsen van Bezoekerscentrum Sonsbeek verzorgen rondleidingen langs de fruitboomgaard op het Jansveld (oude Brabants-Gelderse hoogstam-fruitrassen, zie plattegrond), de bloemrijke Moerasweide en de Steile Tuin, die in juni ook volop in bloei zal staan. Bij de ingang van de Steile Tuin staat een bord waarop alle bloemen staan afgebeeld die in de tuin bloeien. Voor de wandelaars is een boekje beschikbaar waarin deze bloemen ook staan afgebeeld. Als er tijd (en animo bij de wandelaars) is kan ook de Vlindertuin aan de Parkweg worden bezocht.

De wandelingen vinden plaats op: zondag 15 juni tussen 11.00 en 17.00 uur; dinsdag 17 tot en met zaterdag 21 juni tussen 10.00 en 17.00 uur

Bezoekerscentrum Sonsbeek, ligt aan Zypendaalseweg 24a in Arnhem; 026 4450660.

Maand van Spannende Boek in Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Juni is de Maand van het Spannende Boek. Spannende boeken vormen een populair genre. De Bibliotheek Arnhem beschikt over een enorm aanbod thrillers, detectives en andere bloedstollende verhalen. Goed voor uren spannend leesplezier, om heerlijk te ontspannen.

Ook maken leners in de maand juni kans op één van de tien spannende-boeken-verwenpakketten ter waarde van honderd euro. Kans maken kan door in juni een (spannend) boek te lenen en de uitleenbon (voorzien van naam, mailadres en telefoonnummer) in te leveren in de speciale inleverdoos in de Bibliotheek.

Bloedstollende boekentips

Ter inspiratie heeft de Bibliotheek dertig bloedstollende boekentips op een rijtje gezet. Een tip voor iedere dag van de maand. In de Bibliotheek ligt een flyer met alle dertig titels (en korte informatie over de betreffende boeken) klaar. De boeken kunnen online gereserveerd worden of vraag ernaar in de Bibliotheek.

Wereldfestival Arnhem Bazar op 2 augustus

Bezoekers kennis laten maken met veelheid aan culturen in eigen stad

ARNHEM - Nieuw in Arnhem: het wereldfestival de Arnhem Bazar gaat op zaterdag 2 augustus van start! Arnhem Bazar is een multicultureel festival dat de grenzen doorbreekt en Arnhem in zijn veelkleurigheid laat zien. Het festival inspireert en verrast door het tonen van de veelheid aan culturen die Arnhem rijk is. Arnhemmers die elkaar én alle bezoekers kennis laten maken met hun keuken, muziek, dans, kleding, sieraden en film.

Er staan kramen op de Kortestraat, Kleine Oord en Oude Oeverstraat met spullen en souvenirs uit alle werelddelen, maar ook met informatie vanuit verschillende culturen en hun verenigingen.

Er zullen optredens zijn van Arnhemse organisaties met hun etnische achtergronden, zodat iedereen kennis kan maken en mag genieten van dans en muziek uit alle hoeken van de wereld midden op het Bartokplein.

Showroom Arnhem aan de Kleine Oord zal omgetoverd worden tot een wereldkeuken. Alle cateraars en particulieren die zich geroepen voelen, kunnen een plek krijgen en naar hartenlust met hun kookkunsten Arnhem verrassen.

Tevens zal in Showroom Arnhem een mini multiculturele bioscoop draaien, uit meerdere culturen worden er authentieke bioscoopfilms gedraaid.

Op de Arnhem Bazar is iedereen gelijk en is de sfeer gezellig en gemoedelijk. Zo kan de ultieme uitwisseling beginnen. Tussen 10.00 uur 's ochtends en 20.00 uur 's avonds ontmoeten alle werelddelen binnen Arnhem elkaar!

"Wil jij als organisatie of als particulier muziek komen maken? Je kookkunsten laten zien? Je dansvoorstelling opvoeren? Je spullen op een kraam verkopen? Laten zien wat jouw vereniging of organisatie allemaal doet? Maak contact met Kwartiermakers Arnhem om mee te doen!info@kwartiermakersarnhem.nl."

Zomer in Sonsbeek, daar horen koeien bij!


ARNHEM - Het gras in de Sonsbeekweide is gemaaid, het hooi is in balen geperst en afgevoerd. De wintervoorraad van de boerderij van het Natuurcentrum is dus weer aangevuld. En nu hebben de koeien om hun vertrouwde plaats weer ingenomen.

Arnhemmers zullen tevreden kijken naar de grazende Lakenvelders en Blaarkoppen en bezoekers van buiten Arnhem zullen zich verbazen dat er - bijna in het centrum van de stad - koeien in de weide lopen te grazen.


Dat unieke plaatje, dat weer heel wat foto's zal opleveren, betekent wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor alle Arnhemmers. Wandelaars zullen dus niet meer zomaar door de Grote Weide naar het gazon bij de Witte Villa kunnen lopen. En hondeneigenaren zullen hun honden aan de lijn moeten houden buiten de weide.


Rondom de weide is schrikdaad aangebracht. Dat weerhoudt de koeien ervan om uit te breken. Maar ook mensen die toch over het hek klimmen zullen voelen wat 'schrikdraad' betekent.

Bezoekerscentrum Sonsbeek ligt aan Zijpendaalseweg 24a in Arnhem (026 - 4450660 en www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl).

Kleurrijk muziek in Sonsbeek

ARNHEM - Op 15 juni treedt Mystique op in Park Sonsbeek voor de Witte Vila om 14.00 uur. Een aantal Arnhemse muziekverenigingen doet mee onder het motto 'Kleurrijk muziek in Sonsbeek'.

Muziekvereniging Mystique heeft een speciaal optreden, waarbij de Showband en Stageband gezamenlijk diverse muzieknummers laten horen. De muziek kenmerkt zich door bekende en hedendaagse nummers. Showband Mystique treedt vaak op in binnen en buitenland en is afgelopen januari Nederlands kampioen geworden van de 4e divisie. De Stageband is sinds een halfjaar actief en bestaat uit geoefende muzikanten die eens in de veertien dagen op zondagmorgen repeteren onder leiding van dirigent Marcus van Kerpershoek.

"Wilt u ook weer muziek maken of wilt u dit leren dan kan dit onder begeleiding van gediplomeerde docenten. Ook jeugdleerlingen zijn welkom. Voor de Stageband kunt u contact opnemen met Maurice Baars (06 47209056). Voor de Showband en leerlingen kunt u contact opnemen met John van Alebeek (06 52024783). Ook kunt u kijken op www.smqa.nl."

Slimme kinderen neuzen in Presikhaaf-natuur

Foto: Martin van Rijn-Van Atteveldt

ARNHEM - Op zondag 22 juni is er een speurtocht voor slimme kinderen van zes tot en met twaalf jaar bij de Stadsboerderij Presikhaaf, de Heemtuin en het park er omheen. Hier is veel te ontdekken en te doen. Maak kennis met bomen en planten, kom kijken bij de bijen en er is nog veel meer te bespeuren. IVN Arnhem is er bij!

"Dus trek je laarzen aan en kom ook. Het is een flink stuk lopen, maar dan beleef je ook wat. Je kunt starten tussen 13.00 en 14.00 uur bij de Stadsboerderij Presikhaaf, Ruitenberglaan 4 in Arnhem. Meer informatie vind je op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.Voor informatie kun je bellen naar Martin van Rijn-Van Atteveldt, telefoon 026 4428760 of 06 25352531. Kijk ook eens op www.ivn.nl/arnhem voor andere activiteiten in de natuur voor jong en oud."

Autisme en studeren in Zyp25

ARNHEM - Op 18 juni wordt in Zyp25, Zijpendaalseweg 25 in Arnhem, het Auticafé gehouden. Volwassenen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Het auticafé wordt elke derde woensdag van de maand gehouden. Om 19.30 uur gaat het café open. De themabespreking is van 20.00 uur tot 21.00 uur en tot 22.30 is er gelegenheid om na te praten.

Op 18 juni is Irene Nass te gast als spreker in het auticafé. Irene heeft talent voor talen. Toch heeft ze er lang over gedaan om haar master in de Franse taalwetenschappen te behalen. Nadat bij Irene (31) vier jaar geleden de diagnose ASS werd viel er veel op zijn plaats. Irene vertelt over haar talenten, sociale relaties en knelpunten en wat zij doet om haar doel te bereiken.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn vijf euro per avond. Dat is inclusief consumpties. Meer informatie staat op www.auticafe.nl.

Maandelijks Alzheimer Café

De invloed van muziek bij dementie

ARNHEM - Op donderdag 19 juni is in Waalstaete weer het maandelijkse Alzheimer Café: trefpunt voor mensen met dementie en hun partners, familieleden, vrienden, professionals en andere betrokkenen.

Het thema is deze maand is muziektherapie: De invloed van muziek bij dementie. Muziek geeft een positieve, toegevoegde waarde aan ons leven, Als je naar muziek luistert kan dat troost en/of ontspanning geven. Een muziekstuk roept een sfeer of stemming op waardoor je je gesterkt en gesteund kunt voelen. De positieve kwaliteit van muziek is heel goed inzetbaar bij dementie. Beweging en ademhaling worden gestimuleerd, samen muziek beleven kan een isolement doorbreken en activeren. Muziek schept een band en geeft energie.

Peter Meurs, pianist, muziektherapeut en pianodocent heeft ruim twintig jaar ervaring op het gebied van werken met ouderen en dementie. Hij zal u op deze avond informatie geven over de invloed van muziek en dit vervolgens in de praktijk brengen, u wordt uitgenodigd om actief mee te doen. Clarisse Chaillet is op deze avond de gespreksleider.

Iedereen is welkom op deze avond. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Er zal volop gelegenheid worden geboden om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook.

Er is een stand met informatiemateriaal over dementie van Alzheimer Nederland.

Het Alzheimer Café wordt gehouden op donderdag 19 juni in Woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36 in Arnhem. Het Café opent om 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur, sluiting om 21.00 uur. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via 026 3703540 (werkdagen 9.00 tot 12.00 uur) of via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Openbare herdenking op Landgoed Bronbeek

ARNHEM - Op 18 juni vindt op Landgoed Bronbeek de jaarlijkse openbare herdenking plaats van alle militairen die dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (1830-1950). De ceremonie begint om 11.00 uur bij het KNILmonument.

In voorgaande jaren vond de jaarlijkse KNIL-herdenking steeds plaats op 26 juli. Dit jaar is besloten de herdenking samen te brengen met de jaarlijkse reünie van het Regiment van Heutsz, de eenheid die sinds 1950 de tradities van het KNIL voortzet. Op 26 juli zal een klein aantal oud-KNILmilitairen van tehuis Bronbeek in besloten setting bloemen leggen bij het monument.

Explosie van leven in Heemtuin Presikhaaf

Foto's: Maria Pompe

ARNHEM - Juni is de topmaand in de natuur. Alles barst los. De bomen staan vol in blad. Het is een maand waarin de meeste plantensoorten in bloei staan of gaan komen. Het insectenleven komt op gang en jonge vogels zoeken hun weg. Oudere vogels beginnen vaak aan hun tweede broedsel. Hogere temperaturen werken aan dit alles mee.

Dat de heemtuin Presikhaaf in deze maand op z'n mooist is, laten de natuurgidsen van IVN Arnhem iedereen graag zien en beleven op zondag 15 juni. Om 14.00 uur gaan ze een 'explosie van leven' tegemoet in de Heemtuin bij het Natuurcentrum aan de Ruitenberglaan 4.

Meer activiteiten van IVN Arnhem staan op www.ivn.nl/arnhem.

Open dag op Klein Mariendaal

ARNHEM - Zondag 22 juni is er van 11.00 tot 17.00 uur open dag op zorgboerderij en theeschenkerij Hoeve Klein Mariendaal.

Tussen 11.00 en 17.00 uur is het open huis. "U kunt mee met éen van de ezelsafari's over het prachtige landgoed (een dagelijkse bezigheid voor onze deelnemers). Ook leuk -zeker voor kids- is een speurtocht over het erf, onze boerderijdieren aaien. Daarnaast zijn er rondleidingen over het erf, uitleg over de moestuinbakken en groententeelt.

"We hebben heerlijke hapjes gemaakt. Tenslotte kunt u ook gewoon lekker zitten op het terras en genieten van het landelijke uitzicht met een cappucino, taart of een biertje of wijntje."

De kinderen kunnen hun gang gaan op het springkussen.

Meer informatie staat op www.hoevekleinmariendaal.nl.

Batavierenweg drie maanden afgesloten

ARNHEM - De Batavierenweg is vanaf maandag 2 juni tot aan de bouwvakvakantie in verband met werkzaamheden aan het viaduct 'Kroonse Wal' afgesloten voor al het verkeer. Het gaat om het traject dat ligt tussen de Burgemeester Matsersingel en de Randweg.

Bij een inspectie aan het viaduct 'Kroonse Wal' in de Batavierenweg zijn scheuren ontdekt in de onderkant van het betonnen brugdek. Eén van de oorzaken is waarschijnlijk overbelasting door zware transporten. Daarnaast is er een nader onderzoek verricht waarbij ook gekeken is naar de constructieve veiligheid van het brugdek. Hieruit is gebleken dat de betonnen plaat van het viaduct medio jaren '70 te licht is uitgevoerd (wapening) door een fout in het ontwerp. Midden jaren '80 is bovendien de watergang eronder aangebracht waarbij de betonnen bak is 'opgehangen' aan de fundering van het viaduct. Het gaat dus om een combinatie van factoren.

Bereikbaarheid

Door het aanpassen van het viaduct wordt de Batavierenweg voor al het verkeer afgesloten. De volgende maatregelen worden getroffen:

- De onderdoorgang van de Kroonse Wal wordt afgesloten. Aan de zuidkant, tussen de fietspaden in de Batavierenweg, wordt in de berm een tijdelijke verharde oversteek voor fietsers en voetgangers aangelegd. Dit zorgt voor een veilige oversteek. De oversteek wordt met borden aangegeven

- De fietspaden die parallel lopen aan de Batavierenweg blijven beschikbaar

- Tijdens de 4-daagse op 15 juli worden de wandelaars over het fietspad aan de westkant geleid

- Aan- en omwonenden, betrokkenen en ondernemers blijven gedurende werkzaamheden bereikbaar

- Omleidingen voor zwaar en licht verkeer vinden plaats via de Brabantweg

- Voor buslijn 331 – halte Batavierenweg – wordt er tijdelijk een halte ter hoogte van boerderij 'De Kroon' aan de Randweg geplaatst.

Planning

Het viaduct Kroonse Wal wordt op maandag 2 juni afgesloten en deze werkzaamheden eindigen op vrijdag 29 augustus. De Batavierenweg is afgesloten van 2 juni tot aan de bouwvakvakantie.

Tweetalige diensten in Arnhem

ARNHEM - Op zondag 22 juni om 17.00 uur opent de Waalse Kerk in Arnhem haar deuren weer voor de maandelijkse tweetalige kerkdienst.

"Onze vanouds Franstalige geloofsgemeenschap is ruim 325 jaar terug gesticht door gevluchte protestanten uit de Zuidelijke Nederlanden en maakt deel uit van de huidige Protestante Kerk Nederland. Tijden veranderen en sinds twee jaar biedt de Waalse Kerk nu tweetalige kerkdiensten aan, voor hen die in onze drukke wereld een moment van bezinning zoeken. Om de dienst goed te kunnen volgen, wordt u een liturgieboekje aangeboden met de vertaling in het Nederlands van lied, meditatie en bijbelteksten."

Naast de predikant dominee Harry de Reus uit Gulpen zullen in de dienst van 22 juni Michiel Ockeloen (accordeon) en Rosine Langbroek (zang) enkele liederen van Edith Piaf vertolken. "We zullen zien aan de hand van de uitleg van de predikant dat de thema's van de liederen van Edith Piaf niet zo veel verschillen van de thema's die in de kerk besproken en vooral bezongen worden: liefde, verdriet, passie. En misschien werpen haar liederen wel een nieuw licht op ons omgaan met die thema's. Na afloop van de dienst is er gelegenheid tot onderling contact, waarbij een glaasje wijn of vruchtensap en wat hapjes niet ontbreken. Graag heten wij iedereen welkom bij deze dienst op zondag 22 juni om 17.00 uur in de Agnietenkapel aan de Gasthuisstraat/Beekstraat, Arnhem."

Exploitanten Heeren van de Zee lieten zich de eerste goed smaken 'Hollandse nieuwe lekkerder dan ooit!'

ARNHEM – Kom naar de viskraam Heeren van de Zee en proef de eerste Hollandse nieuwe. Gerhard ten Hove is razend enthousiast over de kwaliteit. Hij en zijn compagnon Arjen Catsburg mochten de eerste exemplaren reeds proeven en vanaf nu zijn de haringen te koop aan hun viskraam. De Geitenkamp had donderdag de primeur, zaterdag staat Heeren van de Zee bij winkelcentrum Rijkerswoerd en dinsdag bij Albert Heijn aan de Marasingel in Schuytgraaf.

De haring is dit jaar vanaf donderdag 12 juni verkrijgbaar. "Doordat we een zachte winter hebben gehad, heeft de haring een hoog vetgehalte", vertelt Gerhard. "Waren de haringen andere jaren pas na enkele weken op hun hoogtepunt, dit jaar zijn ze dat nú al!" De Heeren van Zee heeft ook weer die haring kunnen inkopen, passend bij de smaak van de klanten. "Arnhemmers houden van een fijne haring met een goede subtiele smaak. Ze zijn echte haringliefhebbers."

De Hollandse nieuwe wordt tegen een actieprijs van 1,95 euro aangeboden; vier voor zeven euro. De speciale gezinsactie is er ook: drie haringen met 500 gram kibbeling voor tien euro.

Heeren van de Zee is sinds een jaar een bekende viskraam in heel Arnhem. Als specialiteiten worden de kibbeling én hun kant-en-klaarmaaltijden geroemd. "Vijfentwintig minuten in de oven en je kunt aan tafel." De keuze is variërend: van krieltjes, asperges met zalmfilet tot aan pastapennen met vierkazensaus ook met zalmfilet. Of wat te denken van een pangaschotel met groente en een pittige saus? Lekker en gezond!

Open dag & inspiratiefair natuurbegraafplaats Heidepol

ARNHEM - Voor op zaterdag 21 juni van 11:00 tot 16:00 uur organiseert natuurbegraafplaats Heidepol een open dag en inspiratiefair. Tijdens deze open dag kunt u op bijzondere wijze kennis maken met Heidepol en natuurbegraven.

Heidepol is gelegen op een prachtige locatie tussen Arnhem en Ede, nabij Nationaal Park de Hoge Veluwe. Verscholen tussen de bossen, weg van de dagelijkse drukte. Natuurbegraven is in Nederland relatief nieuw. Anders dan op een reguliere begraafplaats wordt een laatste rustplaats hier vanzelf weer onderdeel van de natuur. Een houten gedenkteken markeert het graf. Hierdoor blijft de natuurlijke omgeving behouden en merk je nauwelijks dat je je op een begraafplaats begeeft. Door het eeuwigdurend grafrecht zijn er voor nabestaanden geen zorgen meer voor de toekomst.

Naast de belangrijke functie van een begraafplaats, is Heidepol een openbaar natuurgebied. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van de natuur. Zo worden de velden verschraald, waardoor heide op den duur weer volop zal bloeien. Uiteindelijk zal natuurbegraafplaats Heidepol als natuurgebied blijven bestaan voor de volgende generaties.

"Wilt u de schoonheid van deze bijzondere plek zelf ervaren? Kom dan op zaterdag 21 juni tussen 11:00 en 16:00 uur naar onze open dag en inspiratiefair. Er zijn diverse stands waar onder andere prachtige bloemsierkunst, herinneringssieraden en uitvaartfotografie worden getoond. U kunt in alle rust rondwandelen over de natuurbegraafplaats. Er zijn gidsen aanwezig om u rond te leiden. Er wordt muziek gespeeld in de open lucht en u kunt genieten van een kopje koffie of thee en iets lekkers. Kijk voor meer informatie op onze website www.heidepol.nl/opendag."

Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37 Arnhem; telefoon 026 711 22 10; www.heidepol.nl/opendag vraag@heidepol.nl.

Huichun Chinenese medische kliniek

ELST - Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) is een duizenden jaren ontwikkeld systeem voor het diagnosticeren, behandelen en voorkomen van ziekten. Met diverse Chinese geneeskundige behandelmethodes, zoals Acupunctuur en Kruidengeneeskunde, is TCM al uitgebreid bestudeerd en is volgens experts effectief en veilig gebleken, vooral de uniek effect in bijvoorbeeld. migraine, hooikoorts, artritis, en het stoppen met rook. Bovendien heeft het als voordeel dat het de bijwerkingen van chemische medicijnen uit de reguliere geneeskunde verminderd. Sinds lang erkent De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) de genezende werking van acupunctuur en TCG.

De Chinese behandelwijze is zeer geschikt voor diverse ziekten, vooral voor mensen die een chronische ziekte hebben, of die klachten verdragen waarvoor westerse artsen geen oorzaak kunnen vinden of reguliere therapieën weinig tot geen effect sorteren, moeten revalideren van bijvoorbeeld een hersenbloeding, maar juist ook voor mensen die last hebben van allerlei pijnen, depressie, slapeloosheid, enzovoort. In de Westerse wereld geeft men vaak pijnstillers, antidepressivum of slaappillen, waar chemische stoffen in verwerkt zijn. Bij de Chinese geneesmiddelen is alles op natuurlijke basis, waardoor men nauwelijks bijwerkingen krijgt. In de Chinese Medische Kliniek, kijkt de dokter anders naar een 'probleem', ziet hij meer over de patiënt dan alleen de ziekte. Zo kan iemand, bijvoorbeeld, die last van oorsuizing heeft, kan dit probleem veroorzaakt worden door zijn nier terwijl er aan het oor niets te zien is. Tevens worden mensen door de Chinese behandeling weer ontspannen en krijgt men meer energie, dus wordt TCM wel gebruikt voor het gezondheid behouden en het voorkomen van ziekten.

Dr. Wang heeft een ruime ervaring, dertig jaar geleden is hij in China afgestudeerd en heeft gewerkt op de universiteit van het ziekenhuis van Liverpool. Hij is dertien jaar geleden gepromoveerd als doctor aan de Rijksuniversiteit Groningen. De Nederlandse zorgverzekeraars erkennen de acupunctuurbehandelingen van Dr. Wang en de behandelingen worden wel vergoed. Mensen kunnen direct terecht bij de kliniek, dus niet alleen met een verwijsbrief van de huisarts.

Huichun Chinese Medische Kliniek is gevestigd aan De Enk 1 in Elst, Vredenburgstraat 40 in Westervoort, en te bereiken via 06 38781150 of huichun.tcm@gmail.com. "Neem ook eens een kijkje op www.chunacupunctuur.nl."

Ervaar en beleef het authentieke motorsportgevoel Motor-event Classic-TT zet Elst op de sportieve kaart

ELST – Op 21 en 22 juni wordt de derde Classic TT gehouden op bedrijventerrein De Aam. De organisatie heeft weer de medewerking van de gemeente en de aanliggende bedrijven gekregen. Zo gaat het evenement niet verloren en krijgt wellicht de kans om een terugkerend groots evenement te worden. Meer dan driehonderd renners nemen eraan deel.

Twee dagen lang worden er op dit circuit diverse races en demoritten verreden op klassieke racemotoren. "Een klassieke racemotor is geen fabrieksracer", vertelt Jan van Dam van de organiserende stichting. "Het is een productiemotor die in het verleden omgebouwd werd naar een race- of superbikemotor. Deze verdwenen naar musea, werden aan het plafond van een kroeg gehangen of in schuurtjes geplaatst. En daarmee verdween ook de straatraces voor deze motoren."

Er zijn er nog twee of drie in heel Nederland. En daarvan is Elst er een. De motorrijders roemen het circuit: goed, breed asfalt in combinatie met mooie bochten en de spectaculaire 'jump'. En als Jan van Dam zijn eigen Ducati 650 Pantah klaar heeft, zit hijzelf ook dat weekend op de motor...


De aanvang van het spektakel is zaterdagavond 21 juni. Om 19.00 uur gaan veertig teams in de endurance racedemo van start. Dit is een lange afstandswedstrijd waarin motoren van vijfentwintig jaar en ouder in drie uur tijd zoveel mogelijk ronden rijden. Deze avond wordt feestelijk opgeluisterd door de muziekband Fast Lane, een in retro pop en rock gespecialiseerde band. Classic-TT Elst moet uiteindelijk gaan uitmonden in een gezellige retro-motorkermis, vindt Jan van Dam.

Op zondag 22 juni vanaf 11.00 uur worden er diverse demo's gereden in de klasses: 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc, 750cc, zijspan en clubklasse.

Het rennerskwartier is vrij toegankelijk. De toegang tot dit fraaie evenement bedraagt vijf euro (zaterdag vanaf 18.00 uur en zondag vanaf 11.00 uur). Meer informatie staat op www.classic-tt.eu.

Voedselbank Arnhem als eerste gecertificeerd

ARNHEM - De Voedselbank Arnhem ontving onlangs het certificaat Voedselveiligheid. Daarmee is Voedselbank Arnhem het eerste Voedselbank distributiecentrum dat officieel gecertificeerd is.

Projectleider Voedselveiligheid Wim Savelkouls ontving vanmiddag om 16.00 uit handen van Tom Hillemans (vice-voorzitter van Vereniging van Nederlandse Voedselbanken en voorzitter van Voedselbank Arnhem), het certificaat. Het behalen van dit certificaat markeert een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Voedselbank Arnhem en is van groot belang bij het maken van afspraken met voedselleveranciers.

Om gecertificeerd te kunnen worden, is Voedselbank Arnhem op een groot aantal punten begeleid door een op dit gebied geaccrediteerd bureau, Houwers Groep. Het hele spectrum, van hygiëne, opslag, afvalverwerking, ongediertebestrijding, ontvangstverwerking, transport tot en met uitgifte en training van vrijwilligers op het gebied van voedselveiligheid is zorgvuldig onder de loep genomen en waar nodig verbeterd.

Voedselleveranciers die leveren aan Voedselbank Arnhem ten behoeve van alle voedselbanken in de regio hebben met deze certificering een officiële bevestiging van de kwaliteit van werken bij Voedselbank Arnhem.

Meer informatie over Voedselbank Arnhem staat op www.voedselbankarnhem.nl.

Nieuwe bewoners Groningensingel 1221

ARNHEM - IrisZorg heeft op 3 juni, achttien nieuwe bewoners verwelkomd aan de Groningensingel 1221. Het gaat om mensen die zijn afgekickt van hun alcohol- of drugsverslaving, maar nog niet in staat zijn om zelfstandig te wonen. In de beschermd wonenvoorziening aan de Groningensingel wordt daar samen met hen naar toegewerkt, zodat de cliënten uiteindelijk weer - al dan niet met enige begeleiding - op eigen benen kunnen staan.

Met de achttien nieuwe mensen ligt het totale aantal bewoners op dit moment op 48. In het pand is plek voor zestig mensen. Het is niet zeker dat al die plekken worden opgevuld. De verslaafde en niet-verslaafde cliënten wonen gescheiden van elkaar aan de Groningensingel.

Iriszorg, gemeente en politie hebben afspraken gemaakt met de omgeving om overlast te voorkomen, danwel snel aan te pakken. Periodiek zitten alle partijen met elkaar om tafel om de gang van zaken te bespreken. Dat werkt goed. Mocht men desondanks problemen ervaren met de (bewoners van de) voorziening aan de Groningensingel, dan wordt verzocht dat te melden. Dat kan op de volgende manieren:

Niet-spoedeisende overlastmeldingen via 088 6062990. "Voor niet-spoedeisende overlastmeldingen kunt u bellen met IrisZorg, Groningensingel. Dat kan vierentwintig uur per dag. IrisZorg bekijkt of er al dan niet direct gehandeld moet worden en zo ja door wie. U krijgt of direct of enkele dagen later te horen wat er met uw melding is of wordt gedaan."

Politie-inzet gewenst?: 0900 8844 of 112. "Als de geconstateerde overlast van een dusdanige aard is dat tussenkomst van de politie gewenst is, dan belt u naar 0900 8844 of 112 bij spoedeisende hulp."

Overlastmeldingen en incidenten worden bijgehouden in een omgevingsmonitor. Daarmee kan in de gaten worden gehouden hoe het gaat in de buurt van de woonvoorziening. Aan de hand daarvan wordt dan weer bepaald of de beheermaatregelen afdoende zijn of aangepast dan wel uitgebreid moeten worden.

Vragen over uw melding? Ga na www.arnhem.nl of bel 0900 1809. De gemeente Arnhem 'bewaakt' de werking van het beheerplan. "Mocht u onverhoopt klachten of vragen hebben over de afhandeling van uw melding, dan vernemen wij dat graag. Dat kan via een digitaal meldingsformulier (te vinden op www.arnhem.nl -> klacht, melding of idee?) of telefonisch."