GN Berg en Dal Heumen Mook

10 februari 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 februari 2018


SVO-Voetbal vijftig jaar

OOIJ - Dit jaar bestaat SVO-Voetbal 50 jaar. Het spreekt voor zich dat ze dit heugelijke feit uitgebreid gaan vieren. Op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni zullen er diverse activiteiten plaats vinden op ons mooie sportcomplex De Kempkes. Komende maanden zullen we via diverse media op allerlei wijze aandacht vragen voor ons aanstaande jubileum. Denk daarbij aan acties, het plaatsen van mooie oude foto’s en verhalen van ons mooie verleden.

De meeste van de activiteiten zijn vrij toegankelijk, dus ook niet leden zijn van harte welkom. Het exacte programma zal de komende maanden beetje bij beetje verder ingevuld gaan worden maar we kunnen nu alvast vermelden dat het een spectaculair weekend gaat worden. Wat dacht u bijvoorbeeld van een spetterende feestavond in onze feesttent op zaterdag 9 juni met muzikale medewerking van top orkest Millstreet Band? Of op zondag aansluitend op het familie voetbaltoernooi een gezellig feest matinee met de akoestische coverband Bart & Alex, geflankeerd door feestdj Robert Pouwels?

Kortom; we gaan ons jubileum op uitgebreide wijze vieren. Dit wilt u niet missen. Reserveert u de datums alvast in uw agenda? Tijdens het jubileum zal er een pop-up museum geopend worden in de kantine van SVO. We zijn daarvoor op zoek naar bijzondere voetbalfoto’s, spullen en/of verhalen met betrekking tot de geschiedenis van SVO. Mocht u in het bezit zijn van items die de historie van onze mooie vereniging laten zien en u bent bereid om deze tijdelijk in bruikleen te geven, dan verzoeken wij u contact op te nemen met Joost Koks; voetbalsvo68@gmail.com.

Controle op wildplassen tijdens carnaval verscherpt

Foto: De Stumpers

Foto: CV De Stumpers

GROESBEEK – Vrijdagavond barst het carnavalsfeest los in heel Berg en Dal maar vooral bij de grote carnavalstent op het marktterrein in Groesbeek. Daar is het jaarlijks een drukte van jewelste en worden de nodige alcoholische versnaperingen genuttigd waaronder veel bier.

Dat je van bier extra moet plassen is bij iedereen bekend, maar daar is het niet altijd de gelegenheid voor of men moet bij de toiletten te lang wachten. Voor veel carnavalisten is dan het wildplassen de uitkomst, wat echter niet mag. Er zal de komende carnavalsdagen extra op worden gecontroleerd. Een boete voor het wildplassen bedraagt momenteel 140 euro. Ook vrouwen zijn gewaarschuwd volgens een uitspraak van een kantonrechter het vorig jaar kunnen vrouwen bij hoge nood best gebruik maken van een urinoir. Door de gemeente Berg en Dal zullen er in het centrum – nabij de feestlocaties – plasgoten geplaatst worden die op het riool zullen worden aangesloten.

Winst voor DVSG

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen AAC Olympia. DVSG speelt in bijna dezelfde opstelling als vorige week. Per Berns staat in de basis in plaats van Gijs Bach. AAC start aanvallend en is ook gevaarlijk, maar nog niet scherp in de afronding.

DVSG is in de beginfase vooral bezig met tegenhouden, maar komt na een kwartier ook aanvallend in het spel voor. De 1e grote kans is voor Jens Liebers. Hij krijgt de bal goed aangespeeld en kan op de keeper af, maar schiet de bal tegen de keeper. Nog geen minuut later komt DVSG goed weg. Een schot gaat via de lat over het doel van DVSG. Uit de daarop volgende aanval krijgt DVSG een vrije trap op 25 meter van het doel. Niek Derksen gaat achter de bal staan en schiet laag in de hoek de 1-0 binnen. In de 40e min krijgt DVSG nog een goede kans, maar Guus Piepenbrockschot schiet voorlangs.Na rust is het vooral AAC Olympia dat volop aanvalt. In de 60e min valt uit een corner de 1-1. De goed keepende Stan Peters laat de bal uit de corner los en deze valt in het doel. Per Bers wordt gewisseld voor Tim Nillessen ,Jens Liebers voor Ruben Nillessen en Luuk Rikken voor Rick Goossens. Voor Rick is het zijn debuut in het 1e elftal va DVSG. DVSG staat onder druk en kan alleen via een lange bal, soms gevaarlijk ,counteren. In de 89e min krijgt DVSG uit zo’n counter een penalty. Menno Sillessen blijft koel en schiet de penalty beheert binnen. DVSG staat met 2-1 voor. Vorige week verloor DVSG in de slotfase, maar deze week weet DVSG de winst te behouden en levert dit naast de 3 punten óók het goede gevoel op dat DVSG ook in de laatste minuten een wedstrijd kan winnen.

Ontbijt voor en door mantelzorgers

MILLINGEN - Op woensdag 21 februari willen we met een aantal mantelzorgers gaan ontbijten. We gaan deze keer op tijd op pad. We vertrekken om 08.45 uur vanuit D'n Ienloop, Heerbaan 115 in Millingen. Voor mensen die op eigen gelegenheid willen reizen: we verzamelen om 9.30 uur bij de ingang van de intratuin in Malden.

Door even met iets heel anders bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een gemakkelijke manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers steeds weer als prettig wordt ervaren. Het geeft niks als je nog niet eerder mee bent geweest. Voor iedereen was het ooit de eerste keer. Als u vervoer nodig heeft, dan kunt u dit bij ons aangeven. Wij nemen dan contact met u op.

Aanmelden kan tot 16 februari. Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066. Kijk ook eens op onze website: www.mantelzorgbergendal.nl.

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Anne Frankmiddag

Anne Frank. (Foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Vrijdag 16 februari is er van 14.00-15.30 uur speciaal voor kinderen van 10-13 jaar een Anne Frank middag in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna bezoeken de kinderen onder leiding van een gids de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek).

Joanna Paree exposeert in Kapel/Brasserie Onder de Bogen

GROESBEEK - Joanna Paree schildert vooral abstracte kleurvelden, steeds op zoek naar de kracht van kleuren als verschijningsvorm van puur licht. Naar de kleuren zoals ze te zien zijn in de breking van de zonnestralen in waterdruppels, de regenboog; het zonlicht omgezet in kleur.

Dit letterlijk alledaagse verschijnsel is voor haar pure magie, die ze voelbaar wil maken in haar schilderijen. Schilderen is dan ook, zo vlug als ze verf op haar palet knijpt, voor haar een intense vorm van gedachtenloze meditatie. Eigenlijk wil ze geen enkele associatie toelaten met een herkenbare vorm in de buitenwereld. Maar… als een schilder een horizontale streep trekt over het doek, dan ziet de kijker een einder. Met boven lucht, soms verlicht door de zon, onder aarde en/of water. Voor de ogen van de kijker is die streep het skelet van een landschap; de buitenwereld dringt daarmee toch het doek binnen. Weg de pure abstractie…

Haar schilderijen zijn te zien van 15 februari tot half april in Kapel/Brasserie Onder de Bogen, Dekkerswald, Parklaan 1 in Groesbeek (www.joannaparee.nl).

Um 't Eve nummer één met schlager De Allermoiste Dag

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De Schlagergroep 'Um ´t Eve´ is zaterdagavond met hun carnavalsschlager uitgeroepen tot de beste Groesbeekse schlager top 50.

Deze verkiezing is in het leven geroepen door Muziek Express die de luisteraars via internet heeft laten stemmen. Vanaf half zes zaterdagavond werd de finale live uitgezonden vanuit de Foyer van Cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Naast diverse schlager groepen waren ook aanwezig Prins Ummenie de 58ste van Groesbeek Hennie Albers alsmede de Prinsensenaat. Rond negen uur was het Prins Ummenie de 58ste die de eerste drie winnaars bekend maakte.

Op de derde plaats was geëindigd Carnavals vereniging ´Das Mekkelijk Zat ´met hun schlager ´Bubbelbad, tweede werd CV Altied ´t Eggest met hun schlager ´Fabel - achtig Gruusbek´ en als eerste was het de schlagergroep 'Um 't Eve 'met hun schlager 'De Allermoiste Dag'.

Alle winnaars kregen een bokaal uitgereikt terwijl de eerste daarnaast een wisselbokaal erbij in ontvangst mocht nemen. Helaas waren de eerste prijswinnaars niet bij de prijsuitreiking aanwezig; zij waren druk aan het bouwen en aan Kevin Jacobs was het de eer de prijs in ontvangst te mogen nemen. Vanaf half zes tot negen uur hebben liefst 1.872 luisteraars naar het programma op internet geluisterd (vorig jaar 1.300 ). Waren het er over de 2.000 geweest dan was het programma eruit geknald, aldus Hennie Zwitserloot van Muziek Express.

Duidelijk behoefte aan rechtswinkel in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal krijgt een eigen rechtswinkel, die op maandag 5 februari van start is gegaan in Voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Zondag 4 februari was de open dag van 11.00 tot 13.00 uur zodat de mensen kennis konden maken met de mensen achter de rechtswinkel. Gezien de belangstelling zo'n 60 bezoekers is er wel degelijk behoefte aan een rechtswinkel in Berg en Dal. De rechtswinkel wordt gerund door negen vrijwilliger(ster)s afkomstig uit Groesbeek, Beek en Millingen aan de Rijn.

Wethouder Sjaak Thijssen was ook op de open dag aanwezig. Hij liet weten dat de gemeente Berg en Dal positief tegenover de komst van een rechtswinkel staat en zal ongetwijfeld de startsubsidie aanvraag van 1.500 euro honoreren voor het huren van ruimte, organiseren van thema's en de organisatiekosten. "Een rechtswinkel is beter dan gelijk naar een advocatenkantoor lopen", aldus Thijssen. Tijdens de Open Dag vond er ook een 'Ken – Je – Recht'-quiz plaats die overigens gewonnen werd door wethouder Thijssen. De aanwezigen werden overigens ook geïnformeerd op het gebied van recht en daarnaast konden er vragen worden gesteld. De rechtswinkel gaat spreekuren houden op de maandagavond van 18.30 tot 20.00 uur en op de vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Inmiddels hebben zich al tien cliënten zich aangediend.

WK-Knoeste in café-bar De Comm

GROESBEEK - Op 18 februari in café-bar De Comm is het weer zover, dan gaat de vierde editie van het officieuze wereldkampioenschap van start.

Bram Eshuis is de 'wereldkampioen van 2017', en hij mocht het hele jaar de wisselknoest op zijn schoorsteenmantel tentoonstellen. Bram kan tot 18 februari nog genieten van deze titel, tenzij hij wederom met de titel gaat lopen. Op de website van café-bar De Comm staan de spelregels van het 'Knoeste. zelf. Men gaat uit van vier spelers per tafel.

Workshop
Ook dit jaar is er weer een workshop knoesten op de zaterdag voor het evenement op zaterdag 17 februari, iedereen kan het leren, of even opfrissen. Na het volgen van de workshop kun je moeiteloos instromen in het toernooi. Dat bewees Benno Vonk vorig jaar die na het volgen van de workshop, zo maar doordrong tot de halve finale en op een punt na de finale miste.


Opgeven kan alleen via de website van café-bar De Comm. De kosten zijn 7,50 euro en kunnen op de dag zelf contant voldaan worden bij de organisatie.

Het café is geopend vanaf 10:30 uur. De deelnemers moeten om 11:30 uur aanwezig zijn. Let op: Op tijd aanwezig zijn, anders krijg je al meteen bij aanvang een 'Knoest'. Start van het toernooi is om 12:30 uur, het einde ongeveer om 17:00 uur.
Café-bar De Comm is gevestigd aan de Dorpsstraat 12 in Groesbeek. Ook toeschouwers en fans zijn 'welComm' om hun favoriet aan te moedigen.

Switch dames wint vijfsetter

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - "In een volle Duffelt startten we tegen Gemini nog wat onzeker. We stonden 4-0 achter toen we wakker werden en gingen volleyballen. En dat deden we dan ook goed. Goede verdediging, mooie aanvallen, kill-blocks, het liep naar behoren. Gemini kon wel mee, maar op de beslissende momenten konden wij het afmaken, 25-22 winst."

"In de 2e set bleef onze servicedruk hoog. Hierdoor maakten we veel snelle en directe punten. Aan het net werd er goed aangevallen, de verdediging en servicepass was redelijk stabiel, daar zorgde Ruth wel voor. Het was niet gemakkelijk, Gemini was ook sterk en maakten ook de punten. Maar net als in de eerste set waren wij de betere en wellicht ook iets slimmer op de beslissende momenten, met 25-22 wonnen we ook de 2e set.

De 3e set gingen we minder van start. De service liet het even afweten, er werden teveel fouten gemaakt. We knokten ons echter terug in de wedstrijd. We kwamen bij en hadden kansen op setwinst. Helaas wisten we deze net niet te pakken, 26-28 voor Gemini.

De 4e set was ook weer spannend, al leek het een blamage te worden, op 4-11 had Joost beide time-outs gebruikt. Kristel bracht ons terug in de set met haar service. Josephine stond goed te spelen aan het net, maar desondanks konden we niet voorkomen dat de set verloren ging met 22-25.

We begonnen de 5e set niet goed en bij 1-4 vroeg Joost een time-out aan. Dat hielp, we maakten een paar punten op rij, en met 7-8 gingen we van kant wisselen. De inzet was buitengewoon goed en op 11-11 kwam Adriënne aan service. Met een ketser, twee formidabele ballen van Bo en de lepe bal van Kristel, maakten we het mooi af."

Volle zaal bij tweede voorstelling Leukolo

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Ook voor de tweede voorstelling was de zaal in dorpshuis De Sprong weer helemaal vol. Theaterwerkplaats Spelemeien (onderdeel van privézorginstelling VOF Allemeien uit Persingen) voerde het stuk Leukolo op met jong volwassenen met een beperking die er ook dagbesteding hebben.

Theaterwerkplaats Spelemeien neemt het publiek mee naar het dorp Leukelo, waar het leven van de kleurrijke inwoners zich afspeelt rond de friettent van Frieda. Het is alweer de twaalfde voorstelling die Spelemeien met de jonge acteurs op de planken zetten. Ook nu genoot het publiek volop. Het geluid en licht werd verzorgd door William Bach van Switch Music Groesbeek.

Ontdekkingstocht door museum Katharinenhof

KRANENBURG - Op zondag 25 februari vindt een rondleiding plaats in Museum Katharinenhof, op ongewone wijze kan met de kunstschatten van het museum ontdekken.

De omvangrijke kunstverzameling van het museum Katharinenhof omvat werken van de Middeleeuwen tot heden. Op ca. 1.000 m2 tentoonstellingsruimte zijn ongeveer 500 werken te bekijken. De rondleiding begint om 14:00 uur en duurt 1 uur. Ontmoetingspunt: Museum Katharinenhof, Mühlenstraße 9, Kranenburg. De entree bedraagt 5,00 euro voor volwassenen en kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

Hiervoor is reserveren vereist. Info en aanmelden kan in het Touristisch informatie Center Alter Bahnhof, (0049) (0) 2826 7959 en touristik@kranenburg.de.

Germania doet uit goede zaken tegen Orion

GROESBEEK - Germania heeft in de belangrijke uitwedstrijd tegen Orion een verdiende overwinning behaald. Na een 0-1 voorsprong na 5 minuten, kreeg Germania in de eerste helft nog enkele prima kansen om de voorsprong te vergroten. Na rust een aanvallend Orion maar Germania wist via twee uitstekend uitgespeelde counters uit te lopen tot 0-3.

Germania startte uitstekend in Nijmegen en kwam reeds na 5 minuten aan de leiding. Daan de Groot speelde zich aan de rechterkant uitstekend vrij en zijn afgemeten voorzet werd keihard in de linkerbenedenhoek gekopt door Max Nass 0-1. Germania plaatste daarna nog enkele goede aanvallen en in de 13e minuut resulteerde dat in een corner. Nasim Saber nam deze scherp aangesneden maar helaas kwam Jordy Wijnhoven net iets te kort. Orion werd in de eerste helft slechts 1 keer gevaarlijk, daarbij geholpen door de warrig leidende scheidsrechter van Veghel. Om onduidelijke redenen bestrafte hij doelman Jaap Omvlee van Germania omdat die de bal te lang vastgehouden zou hebben. De vrije trap werd in de muur geschoten zodat Orion dit cadeautje van de scheidsrechter niet uitpakte.

In de tweede helft een fel aandringend Orion dat Germania terugdrukte in de verdediging. De verdediging van Germania stond echter heel goed en vooral Tijn Jellema en Soufian Boukali speelden een geweldige wedstrijd. Datzelfde kan gezegd worden van doelman Jaap Omvlee die soeverein alle hoge ballen wegkaapte voor de kopgrage spitsen van Orion. Meteen na rust liet de Germania doelman zien deze dag in hele goede doen te zijn doordat hij een schier onhoudbaar schot alsnog verwerkte.

Orion speelde in die fase vol op de aanval end at leverde voor Germania enkele prima counterkansen op. Aanvankelijk werd daar echter te slordig mee omgesprongen zodat de 0-1 heel lang op het scorebord bleef staan. In de 83e minuut gooide Germania de wedstrijd in het slot nadat Melvin de Klijn goed werd vrijgespeeld en simpel kon scoren. Hiermee was de wedstrijd gespeeld en toen in de 88e minuut na een wel goed uitgespeelde counter Nasim Saber de bal hoog in de touwen joeg, kon Germania drie hele belangrijke punten bijschrijven. De Groesbeekse ploeg staat nu op een gedeelde vijfde plaats en staat in de tweede periode er goed voor. Orion verspeelde belangrijke punten in de strijd om promotie.

Bedankt voor hulp

REGIO - Zaterdag 3 februari ben ik op mijn fiets 's middags op de hoek Hoflaan - Dorpsstraat door een auto aangereden.

"Heel hartelijk bedankt de onbekend voorbijgangster die een stoel en hulp is gaan halen, de onbekende verpleegkundige die naar mijn hoofd heeft gekeken en geadviseerd heeft naar het Ziekenhuis te gaan en de mevrouw van EP.Heinz van Benthum die handdoeken, enzovoort is gaan pakken, de chauffeur van de auto en degenen die er bij waren en ik nu vergeten ben.

Hoe gaat het nu met mij ? Na in het ziekenhuis geholpen te zijn: Rond mijn oog is e.e.a gehecht. Er is geconstateerd dat ik gekneusde ribben (gaat na een aantal weken wel weer over) heb maar waarschijnlijk geen hersenstichting, hoop ik de komende tijd goed op te knappen. Nogmaals heel hartelijk bedankt alle onbekende hulpverleners/hulpverleensters."

Persoon met inbrekerswerktuig aangehouden

GROESBEEK - Naar aanleiding van een melding in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 01.00 uur dat er op de Lage Horst een verdacht persoon rondliep, is een patrouillewagen van de politie ter plaatse gegaan.

De politie trof de man lopend op de rijbaan aan met een lampje in zijn hand. Volgens de melder had hij zijn fiets neergezet tegen een boom op een zandpad. Tegen de politie vertelde de man dat hij geen ID-bewijs bij zich had en dat hij gewoon een stukje aan het wandelen was. Hij liet weten in Duitsland te wonen. De politie liet hem weten het een vreemd verhaal te vinden om 01.00 uur in de nacht. Met de man zijn ze naar zijn fiets gelopen die honderd meter verderop stond en constateerde dat er op zijn fiets een bidonhouder bevestigd was waar een schroevendraaier uitstak. Tevens zat er op zijn fiets een fietstas met daarin een klauwhamer, zwarte jas, handschoenen, een ratel en een kalklint. Daarop is de man aangehouden omdat hij zich niet kon legitimeren en inbrekerswerkruig bij zich had. Hij is overgebracht voor onderzoek naar het bureau in Nijmegen waar hij is ingesloten.

Sleutelbos gevonden in Beek

BEEK - Bij de kruising van de Bongerdstraat en de Koekoekstraat in Beek is zondag 4 februari rond 17.30 uur een sleutelbos gevonden.

Mocht dit uw sleutelbos zijn, dan kunt u contact opnemen met Hét Gemeente Nieuws via telefoonnummer 0481-464770.
Wij zullen u dan in contact brengen met de eerlijke vinder in Beek.

Bedankt voor hulp

REGIO - Zaterdag 3 februari ben ik op mijn fiets 's middags op de hoek Hoflaan - Dorpsstraat door een auto aangereden.

"Heel hartelijk bedankt de onbekend voorbijgangster die een stoel en hulp is gaan halen, de onbekende verpleegkundige die naar mijn hoofd heeft gekeken en geadviseerd heeft naar het Ziekenhuis te gaan en de mevrouw van EP.Heinz van Benthum die handdoeken, enzovoort is gaan pakken, de chauffeur van de auto en degenen die er bij waren en ik nu vergeten ben.

Hoe gaat het nu met mij ? Na in het ziekenhuis geholpen te zijn: Rond mijn oog is e.e.a gehecht. Er is geconstateerd dat ik gekneusde ribben (gaat na een aantal weken wel weer over) heb maar waarschijnlijk geen hersenstichting, hoop ik de komende tijd goed op te knappen. Nogmaals heel hartelijk bedankt alle onbekende hulpverleners/hulpverleensters."

Film 'Krieg am Niederrhein'

Vluchtelingen in het Nederlands-Duitse grensgebied. (Foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op donderdag 15 en zondag 18 februari vertoont het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 14.00-17.00 uur de Duitstalige film 'Krieg am Niederrhein'.

De film heeft geen Nederlandse ondertiteling en gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945. De vertoning is inclusief pauze en een korte historische inleiding. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek).

Expositie bij Panorama in Beek

Hetty Jongepier

BEEK - Tot en met eind maart exposeert Hilleke bij Panorama, ze houdt van kleuren, letterlijk en figuurlijk. Ook is het voor haar een uitdaging om spanning te zoeken of het zelf spannend te maken door buiten het vierkant te treden.

Creëren op schilderdoek en door fotografie zodat het bestaanrecht krijgt. Zowel bij het schilderen als bij het fotograferen wil ze graag iets toevoegen of juist dingen weglaten, uitvergroten of juist verkleinen, maar vooral liefst anders dan anders en zelfs gebruik maken van onverachte toevalligheden. De doeken waarop vaak veel te zien is en die kleurrijk zijn, lenen zich ook voor bedrijven en instellingen in bijvoorbeeld vergader- en/of wachtruimtes. Nog altijd is ze op zoek naar de kleur rood bij de eerste voorjaars zonnestraal met haar ogen dicht. (www.hillekevangils.nl/www.kleurkunst.com).

Hilleke van Gils
Jet Laheij

In februari en maart exposeert Jet Laheij bij Panorama. Jet Laheij is al vele jaren scheppend bezig als tuinontwerpster en juist dat creatieve aspect bracht haar ertoe om zich ook in de beeldende kunst te verdiepen. Na een tweejarige cursus bij de Nijmeegse keramist Toon Thijs begreep zij dat haar hart meer lag bij het omzetten van klei in brons. In 2004 sloot zij zich aan bij een bronsgietcollectief onder leiding van Loek Hambeukers in Beers.

Inspiratie voor haar beelden haalt Jet Laheij uit de vrouw, de natuur en figuratie. De laatste jaren is zij daarnaast geinspireerd geraakt door (corten)staal. Haar nieuwste project is een uitvergroot model van een vouwblaadje. Jet Laheij is in 1950 geboren in Nijmegen. Zij heeft vele jaren gewerkt op de Nijmeegse universiteit en begon in 1989 aan de Hogeschool Larenstein aan de opleiding tot hovenier, zich met name toeleggend op tuinontwerp. Tot op de dag van vandaag combineert zij het ontwerpen met de beeldende kunst. Zij ziet zichzelf als schepper van beeldtaal. (www.jetlaheij.nl)

Panorama: Nieuwe Holleweg 12 Beek-Ubbergen; Telefoon: 024 6847777.

Dansen in De Ark van Oost

NIJMEGEN - Zondag 11 februari is het dansen in wijkcentrum De Ark van Oost, Cypresstraat 154 Nijmegen tussen 14:00 en 17:00 uur in Nijmegen-Oost met live-muziek.

Entree 2,50 euro. Info: Marinus 06 10748973.

Pubquiz bij Janssen en Janssen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Veertien teams hebben zaterdagavond deelgenomen aan de pubquiz in café Janssen en Janssen aan de Heerbaan in Millingen.

De vragen die de cafégasten moesten beantwoorden waren divers. Veel gingen er uiteraard ook over Millingen zelf. Het was meer de gezelligheid waarvoor deze quiz in het leven was geroepen. De prijzen waren ook van dien aard. Voor de winnende groep waren er prijzen in de vorm van consumptiebonnen. De overige prijzen varieerden van een bittergarnituur tot hapjes. Het was in ieder geval een gezellige avond die tot in de kleine uurtjes voortduurde.

Gemeente draagt 50.000 euro bij aan verbouw pastorie Leuth

LEUTH - Het gemeentebestuur van Berg en Dal draagt 50.000 euro bij aan de verbouw van de pastorie in Leuth voor de huisvesting van zes statushouders.

Omdat de statushouders geen hoge huur kunnen betalen komt het Bisdom niet uit de kosten voor het aanbieden van de pastorie aan de statushouders. Om die reden heeft het gemeentebestuur 50.000 euro bij de verbouwing gelegd zodat de pastorie door de statushouders bewoond kan worden. Enkele jaren geleden nam het aantal vluchtelingen zo snel toe dat de gemeente eigenaars van leegstaande panden benaderde voor tijdelijke of permanente opvang van vluchtelingen. Uiteindelijk bleef het plan van de pastorie in Leuth als enige over. De zes vluchtelingen met een verblijfplaats kunnen zeer waarschijnlijk al de volgende maand hun intrek nemen in de Leuthse pastorie.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

12 / 28

Gemeente wil wateroverlast in dierenwei 't Venneke oplossen

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De dierenwei 't Venneke aan de Kerkstraat / Houtlaan in Groesbeek is door de vele regenbuien van de afgelopen tijd veranderd in een grote modderpoel. Niet alleen van de beheerder Hugo van de Ven maar zeer zeker ook van de gemeente Berg en Dal was dit een doorn in het oog.

De gemeente Berg en Dal is voornemens om dit probleem in het voorjaar aan te gaan pakken. Als eerste worden de regenpijpen van de daken van het dieronderkomen aangesloten op het riool. Nu komt het regenwater van de daken in de dierenwei terecht. Daarnaast zullen er gootjes geplaatst worden langs de tegels van het terras dat een gedeelte van het regenwater op kan vangen. Tevens zal onderzocht worden of een drainagesysteem een oplossing kan zijn. Bij een dergelijk systeem wordt het regenwater onder de grond opgevangen in buizen waarin kleine gaatjes verwerkt zijn. Het overtollige regenwater gaat dan via de buizen naar het riool. De dieren wei trekt veel ouders , opa´s en oma´s met kleine kinderen. Ook basisscholen brengen met regelmaat een bezoek aan de dierenwei.

Beek heeft Duurzaamheidswinkel aan de Schellingshof

(Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Vrijdagmiddag 2 februari heeft wethouder Erik Weijers de tijdelijke duurzaamheidswinkel ' Enverion 'geopend aan de Schellingshof 7 in Beek.

In deze speciale winkel krijgt men informatie over energie besparende maatregelen en het verduurzamen van de woning. De winkel blijft tot juni open voor het publiek op de dinsdag en de vrijdag van 13.30 tot 20.00 uur en op de zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Ook het loket Duurzaam Wonen Plus is vanaf 6 februari op de dinsdagmiddag open.

Op de parkeerplaats voor de pop-up store zijn vrijdagmiddag flyers uitgedeeld die voorzien waren van een uniek nummer. Met dit nummer kon men in de winkel kijken of met het nummer een van de vier kluizen konden worden geopend. De gelukkige troffen in de kluis een energiebespaarbox ter waarde van 45 euro aan. In de box zaten een ledlamp, ecosaver nachtlampje alsmede een waterbespaarder. De flyers kunnen ingewisseld worden in de energiewinkel dan dingt men mee naar de hoofdprijs te weten een energiescan voor de woning ter waarde van 350 euro. In de duurzaamheidswinkel kan men terecht voor gratis onafhankelijk en persoonlijk advies over energiebesparende maatregelen zoals isolatie van de woning en zonnepanelen. Vo0or meer informatie kan men kijken naar www.duurzaamwonenplus.nl.

Haaientanden en verplaatsen bord moeten wegrijden veiliger maken

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de parkeerplaats van de supermarkten Aldi en Jan Linders zijn onlangs haaientanden aangebracht om de automobilisten en overige verkeer duidelijk te maken dat het verkeer dat op de Spoorlaan rijdt voorrang heeft.

De afgelopen tijd hebben er zich al diverse bijna aanrijdingen voorgedaan veroorzaakt door automobiliste die vanaf de parkeerplaats de Spoorlaan op willen rijden. De haaientanden maken duidelijk dat het verkeer op de Spoorlaan voorrang heeft op het verkeer dat van de parkeerplaats afkomt. Ook is het voor veel automobilisten een doorn in het oog dat het gezamenlijke reclamebord van Aldi en Jan Linders te dicht op de weg staat zodat het zicht van automobilisten als zij de parkeerplaats willen verlaten het zicht door het bord wordt belemmerd. Het is momenteel niet bekend of de gemeente Berg en Dal het bord gaat verplaatsen.parkeerplaats afkomt. Ook is het voor veel automobilisten een doorn in het oog dat het gezamenlijke reclamebord van Aldi en Jan Linders te dicht op de weg staat zodat het zicht van automobilisten als zij de parkeerplaats willen verlaten het zicht door het bord wordt belemmerd. Het is momenteel niet bekend of de gemeente Berg en Dal het bord gaat verplaatsen.

Kampioenen geven demonstratie op kennismakingsdag

Clubkampioenen 2017 v.l.n.r. Eline, Ella, Anna, Lilli, Vera, Lucy, Anne

BEEK - Op zondag 18 februari organiseert paardensportvereniging De Bergruiters haar jaarlijkse kennismakingsdag voor (nieuwe) leden, ouders, familieleden en andere geïnteresseerden bij manege Ebbers in Beek, Alde Weteringweg 2. Toegang is gratis.

Programma:

11.00 uur: Opening

11.20 uur: Demonstratie nieuwe dressuurproeven

12.30 uur: Demonstraties springproeven

13.00 uur: Afsluiting

In 2017 zijn de volgende leden kampioen geworden in hun eigen klasse: Eline Lamers (klasse D), Ella Mulder (klasse C), Anna de Haan (klasse B), Lilli Houben (klasse A), Vera Ekkebus (klasse A1), Lucy de Graaf (klasse Eigen pony) en Anne Timmermans (klasse 18+/ paard).

Dit jaar zijn er nieuwe proeven en er is een nieuw springparcours. De kampioenen laten dit graag zien. Heb je les op manege Ebbers, dan kan je deelnemen aan onze onderlinge wedstrijden op een van de manegepony’s.

Switch mini van de maand

Foto: Arrianne Kersten

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Zaterdag 3 februari waren Sophie en Yasmin mini van de maand bij de wedstrijd van Switch Dames 1 tegen Gemini D2 uit Elst. Yasmin en Sophie spelen allebei op niveau 6 en trainen op maandag en donderdag.

Tijdens de warming-up liep Sophie gezellig naast tante Emmie, fijn zo'n bekend gezicht naast je. Zowel Yasmin als Sophie opende de wedstrijd, heel stoer met een bovenhandse service! Uiteraard deelden deze twee mini's tijdens de wedstrijd weer de briefjes voor Topper van de Dag uit (vandaag Ruth!) en hielden ze de score bij. Maar de meiden hadden ook nog een verrassing voor het hele team. Iedereen kreeg van Yasmin en Sophie na afloop een doos Merci, als dank voor voor het shirt, cadeautjes en gezellige middag.
Niet geheel onbelangrijk, Dames 1 won met 3-2!

TOF brengt jeugd carnaval bij

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Vrijwilligers van het Jongeren Ontmoetingscentrum TOF uit Millingen aan de Rijn hebben het afgelopen weekend de jeugd bezig gehouden met knutselen in carnavalsstijl.

In hun eigen ruimte nabij sporthal De Duffelt konden de kinderen carnavalscaps schilderen en versieren. De kids gingen met trots met hun versierde caps naar huis. Het knutselen ging gepaard met wat lekkers en limonade voor de knutselaars. Gezien het grote succes van deze knutselbijeenkomst zullen er in de toekomst meer activiteiten voor deze jeugd in Millingen aan de Rijn worden georganiseerd door TOF.

Dansavond met Aldörum

Foto: Eigen foto

Eigen foto

GROESBEEK - Op vrijdag 16 februari vindt er een gezellige dansavond plaats in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Dit is de laatste dansavond voor de zomervakantie. De muziek wordt zoals altijd verzorgd door het Groesbeekse Senioren orkest Aldörum. Ouderwetse dansavond op muziek van vroeger en nu. De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro en natuurlijk ontbreken de warme hapjes niet. Iedereen is welkom.

Opluchting bij De Treffers

(Foto: Jan Peters)

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De eerste overwinning van 2018 is een feit. Het zat er allemaal in: strijd, passie, soms goede combinaties… en een flinke portie geluk, want als tegenstander Jong Sparta in de eerste helft de kansen benut had, waren de drie punten meegegaan naar Rotterdam. De Treffers – Jong Sparta: 3-2.

Sparta trad aan met een viertal eerste elftalspelers en dat is meteen het competitievervalsend element in de duels tegen dit soort beloftenteams. Ze voetballen in een steeds andere samenstelling. De roodzwarten begonnen goed en dat resulteerde in de zevende minuut al in het openingsdoelpunt; Boy van de Beek, in woord en daad de aanjager op het middenveld, stuurde De Bondt op links weg en diens voorzet werd met de teen door Coen Maertzdorf in een doelpunt omgezet. Lang duurde de vreugde niet. Twee minuten later kreeg Jong Sparta een vrije trap te nemen op de rand van het strafschopgebied. Niels Kornelis wist de inzet van Dervisoglu nog wel te pareren, maar de bal belandde in de rebound bij Ragnar Ache, die met dit buitenkansje wel raad wist: 1-1. Bas Hendriks loste al een waarschuwingsschot, dat op de paal uiteen spatte. Hendriks was deze zaterdagavond toch al goed op dreef: hij stofte en zoog, dat het een lieve lust was. En op slag van rust viel het doelpunt dan aan de goede kant. Robin Janssen lanceerde Cedric Badjeck, die met een prima voorzet Nick de Bondt in staat stelde om tegendraads in te koppen: 2-1 en rust.

Na de thee stond de hard werkende Badjeck opnieuw aan de basis van een Treffersdoelpunt. Hij verschalkte zijn directe tegenstander en gaf vervolgens de bal goed voor op Coen Maertzdorf, die zijn tweede van deze avond kon aantekenen. Je zag de thuisploeg steeds meer zelfvertrouwen krijgen. Bij Jong Sparta – in deze samenstelling absoluut geen degradatiekandidaat – zakte daarentegen de moed steeds verder weg. En toch bleven de Spartanen gevaarlijk. Kornelis wist met een reflex nog te voorkomen, dat een kopbal bij de tweede paal in het doel belandde, maar moest zich in blessuretijd toch gewonnen geven op een inzet van de ingevallen El Kachati 3-2. Die aansluiting was echter te laat om het nog spannend te maken. De punten bleven dit keer in Groesbeek.

Opnieuw winst Groesbeekse Boys

(Foto: Hans Hoogenbosch)

BREEDEWEG - Na de overwinning vorige week wist Groesbeekse Boys ditmaal van het hooggeplaatste RKSV Driel te winnen. In een aantrekkelijke wedstrijd werd het 2-0 in het voordeel van de Breedeweg-equipe. Door de overwinning staat Groesbeekse Boys inmiddels op de achtste positie en voert het de ranglijst om de tweede periodetitel aan.

In de wedstrijd op sportpark Breedeweg ging het spel continu op en neer. Beide teams zochten veelvuldig de aanval, vele goede doelkansen werden gecreëerd. Een vrije trap van Niels Rutten belandde op de paal, kort daarop bracht Driel doelman Danny Weijman redding op een inzet van Bram de Bruin.

In de tweede helft was het wachten op het eerste doelpunt. Driel aanvaller Lars Smeenk leek te gaan scoren maar schoot van dichtbij over. Aan de andere kant werd Dave Kleijnen met een fraaie dieptepass van Thom Jochoms vrijgespeeld. Oog in oog met doelman Weijman schoof hij de bal naast. Een kwartier voor het eindsignaal was het toch zover. Jesse Peters bracht de bal vanaf de achterlijn voor waarna Bram de Bruin binnen wist te schieten. Daarop was het aan de sterk keepende Jeffrey Hoogenbosch te danken dat de gasten niet wisten te scoren. Vijf minuten voor het einde werd de winst veilig gesteld. Sander Bisseling bereikte met een lange sprint de achterlijn. Vanuit zijn voorzet werkte Dave Kleijnen de 2-0 binnen.

De volgende competitiewedstrijd voor Groesbeekse Boys staat zondag 18 februari op de kalender. Op sportpark Breedeweg komt dan RKSV Brakkenstein op bezoek. Aanvang van deze wedstrijd is 14.00 uur.

Gezelligheidskoor De Daalse Nootjes

NIJMEGEN - Gezelligheidskoor De Daalse Nootjes is voor iedereen die plezier heeft in zingen. Iedereen is welkom.

Geen repetities, de accordeonist en aanwezigen bepalen het repertoire. Iedere tweede en vierde maandag van de maand tussen 19:30 en 21:30 uur in wijkcentrum Daalsehof in Nijmegen-Oost (nu: 12 februari). Info: Marinus: 06 10748973.

Verkiezingsmiddagen met politieke partijen gemeente Berg en Dal

REGIO - Op 21 maart vinden gemeenteraadsverkiezingen plaats. De Seniorenraad, de KBO’s en de seniorenverenigingen in de gemeente Berg en Dal organiseren om die reden drie bijeenkomsten met alle politieke partijen in de gemeente.

Aan de hand van een aantal door de Seniorenraad vastgestelde aandachtspunten zullen de politieke partijen ondervraagd worden over hun partijprogramma’s. Die aandachtspunten betreffen natuurlijk in de allereerste plaats zaken die voor senioren van belang zijn, maar zijn zo breed geformuleerd dat ze voor iedereen van belang kunnen zijn. Nadat de partijen ieder een korte inleiding over de voor hun meest belangrijke zaken uit hun programma hebben gegeven kunnen er door de aanwezigen in de pauze schriftelijke vragen worden geformuleerd. Daarbij zal door leden van de Seniorenraad hulp worden geboden.

Na de pauze krijgen de politieke partijen de mogelijkheid deze vragen te beantwoorden en kunnen er, bij voldoende tijd, korte discussies plaatsvinden. De Seniorenraad adviseert de gemeente op het terrein van wonen, welzijn en zorg, mobiliteit en veiligheid, vanuit de optiek van senioren. U kunt daar meer over lezen op www.seniorenraadbergendal.nl. Iedereen is welkom. De bijeenkomsten worden gehouden van 13.45 tot 16.15 uur op: donderdagmiddag 1 maart in De Sprong in Ooij, dinsdagmiddag 6 maart in De Duffelt in Millingen, en woensdagmiddag 14 maart in De Mallemolen in Groesbeek.

Open dag bij ZV De Batavieren

NIJMEGEN - Op 24 februari houdt ZV De Batavieren een open opkomst. Voor de Bevers (4 tot 7 jaar) is dit van 10.30 tot 12.00 uur, en voor de Welpen (7 tot 11 jaar) van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom bij de blokhut op Grootstalselaan 13 in Nijmegen om een keertje mee te doen.

Het belooft een leuke middag vol avontuur te worden! Wat we precies gaan doen houden we nog even geheim, maar we kunnen wel verklappen dat er een kabelbaan in voorkomt… Ook je vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij onze scoutinggroep. Voor de ouders/verzorgers: u kunt uw kind rond 10.30 uur brengen en om 12.00 uur weer ophalen (voor de Bevers, van 4 tot 7 jaar). Voor de Welpen, van 7 tot 11 jaar, is de open opkomst van 14.00 tot 17.00 uur.


Voor meer informatie kan men contact opnemen met Jens Deelen (jens@batavieren.com, Welpen) of Ursula ten Have (ursula@batavieren.com, Bevers). Meer informatie over onze groep is te vinden op www.batavieren.com. Aanmelden is niet nodig.

Team Ooijpolder verkoopt snert en cupcakes

(Foto: Bert Roodbeen)

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Zaterdag 3 februari werd vanaf 09.00 uur door het Team Ooijpolder naast de Spar in Ooij Erwtensoep (snert) en cupcakes verkocht, er was ruim 400 liter soep gemaakt met medewerking van en bij Boy Stappershoef, die in emmertjes van een liter aan de man moesten worden gebracht.

Dit ging ook op voor de rookworst en 200 cupcakes, op 13 januari hadden zij dit ook in Leuth gedaan en hebben deelgenomen aan de Spinning Sensation bij Total Spirit op 21 januari in Groesbeek. Zo hopen ze voldoende geld in te zamelen voor het KFW Kankerfonds en de beklimming in juni Alpe d'Huez (Alpe d'HuZes).

Het Team bestaat uit: Samen met Mr. Alpe d'HuZes, Marco Schel uit Ooij, gaan mee: Wilfried van Eck, Jelle Hampsink, Twan en Mark Peters, Maud en Geert Keukens, Lynn en Angelique Verriet en Debbie van der Meulen. Zij zullen worden bijgestaan door familie en vrienden.

De ene heeft een goede vriend verloren aan kanker, de ander zijn vader, moeder, oom, tante of collega. In de directe omgeving waarin we leven krijgen we gelukkig ook steeds meer te horen dat aan de verschillende vormen van kanker steeds meer te doen is. Helaas is er nog niet aan iedere vorm van kanker iets te doen met gevolg dat dierbare sterven.

Dit alles hebben de deelnemers van Team Ooijpolder maar ook alle deelnemers, Stichting Alpe d'HuZes en al haar vrijwilligers doen besluiten om deel te nemen aan dit bijzonder mooie evenement, waarbij deelnemers 1 tot 6 keer de legendarische Alpe d'Huez op lopen of fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Op donderdag 7 juni vindt dit evenement voor de 13e keer plaats.

Winnaar tweede prijs Megaloterij SC Millingen / Odio

MILLINGEN - In zijn optiek aan de Heerbaan 132b in Millingen overhandigde Peter Mol van Mol Optiek aan Paul Hanssen de waardebon van 250 euro de tweede prijs in de Megaloterij.

De trekking hiervan was tijdens de Nieuwjaarsinstuif in het clubhuis. Met lotnummer 0578 was Paul Hanssen, keeper van het eerste elftal, van SC Millingen, de gelukkige winnaar. Het Sponsorteam SC Millingen/ODIO feliciteerde Paul Hanssen van harte met de gewonnen prijs bij Mol Optiek, de businessclubsponsor.

Het sponsorteam SC Millingen/DKV ODIO is iedereen dankbaar, die meegewerkt heeft aan deze Megaloterij om een lot te kopen en daarmee beide verenigingen te steunen.

Open dag bij ZV De Batavieren

NIJMEGEN - Op 24 februari houdt ZV De Batavieren een open opkomst. Voor de Bevers (4 tot 7 jaar) is dit van 10.30 tot 12.00 uur, en voor de Welpen (7 tot 11 jaar) van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom bij de blokhut op Grootstalselaan 13 in Nijmegen om een keertje mee te doen.

Het belooft een leuke middag vol avontuur te worden! Wat we precies gaan doen houden we nog even geheim, maar we kunnen wel verklappen dat er een kabelbaan in voorkomt… Ook je vriendjes en vriendinnetjes zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij onze scoutinggroep. Voor de ouders/verzorgers: u kunt uw kind rond 10.30 uur brengen en om 12.00 uur weer ophalen (voor de Bevers, van 4 tot 7 jaar). Voor de Welpen, van 7 tot 11 jaar, is de open opkomst van 14.00 tot 17.00 uur.


Voor meer informatie kan men contact opnemen met Jens Deelen (jens@batavieren.com, Welpen) of Ursula ten Have (ursula@batavieren.com, Bevers). Meer informatie over onze groep is te vinden op www.batavieren.com. Aanmelden is niet nodig.

Koffie mèt… uw apotheker

GROESBEEK - Binnenkort is er weer de maandelijkse editie van “Koffie met…” . We gaan deze keer in gesprek met een medewerker van de plaatselijke apotheek. Er zijn veel tips en interessante weetjes rondom medicijnen.

Het is goed om als mantelzorger op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Uw apotheker kan u er van alles over vertellen! We weten zeker dat u naar huis gaat met het gevoel van: "dit had ik eerder moeten weten…"

"Koffie met…" vindt tegenwoordig niet alleen in Groesbeek plaats! We zijn nu ook aanwezig in de Ooij, Beek of Berg en Dal. En niet alleen overdags: ook 's avonds is er gelegenheid om langs te komen. De “Koffie met… uw apotheker” vindt deze maand plaats op twee verschillende plekken en tijden. Namelijk op maandag 19 februari in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Daar beginnen we om 14.00 uur tot 15.30 uur. En de tweede volgt op woensdagavond 21 februari in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. We beginnen dan om 19.30 uur tot 21.00 uur.

“Koffie met…” is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 – 040 60 66. Kijk ook eens op onze website: www.mantelzorgbergendal.nl.

Ouders van een Overleden Kind

Wandeling voor lotgenoten in Renkum

BETUWE - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. "Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Voor zondagmiddag 18 februari is er deze keer in de prachtige omgeving van het Renkums Beekdal een wandeling georganiseerd. Tussendoor komen we banken tegen waarop er even gerust kan worden. We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Landgoed De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174 in Renkum. Hier is gelegenheid om iets te eten en/of een consumptie te nuttigen (voor eigen rekening)

Start van de wandeling (6 km): rond 14.00 uur. Na afloop is er (als u dit wilt) gelegenheid om samen na te praten. Graag ontvangen wij een aanmelding. U kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit u op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima) Broers, zussen, grootouders, familie, vrienden zijn ook welkom. Meer info en activiteiten staan op www.oudersoverledenkind.nl."

Ouders van een Overleden Kind Wandeling voor lotgenoten in Renkum

BETUWE - OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. "Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

Voor zondagmiddag 18 februari is er deze keer in de prachtige omgeving van het Renkums Beekdal een wandeling georganiseerd. Tussendoor komen we banken tegen waarop er even gerust kan worden. We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Landgoed De Beken van Staatsbosbeheer, Nieuwe Keijenbergseweg 174 in Renkum. Hier is gelegenheid om iets te eten en/of een consumptie te nuttigen (voor eigen rekening)

Start van de wandeling (6 km): rond 14.00 uur. Na afloop is er (als u dit wilt) gelegenheid om samen na te praten. Graag ontvangen wij een aanmelding. U kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit u op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima) Broers, zussen, grootouders, familie, vrienden zijn ook welkom. Meer info en activiteiten staan op www.oudersoverledenkind.nl."

Middag met popmuziek

Zin in Pop 2017. (Foto: Marijke Bleeker)

Foto: Marijke Bleeker

GROESBEEK - Samen met muzikante Mariëlle Poelen organiseert da. Janneke Ruijs in de protestantse kerk van Groesbeek aan de Kerkstraat op zondag 18 februari een middag met popmuziek van 15.00-16.30 uur.

Volgens de predikante past popmuziek prima in de kerk. In popmuziek gaat het net als in de kerk ook vaak over de grote thema’s van het leven: liefde, dood, teleurstellingen, schuld, oorlog en vrede. Popliedjes gaan over hoop en verlangens, over diepte- en hoogtepunten van het leven. In moeilijke tijden is popmuziek voor veel mensen een bron van troost.

Geïnspireerd door de Top 2000 wordt er op de popmiddag samen popliedjes gezongen onder begeleiding van Mariëlle. Janneke heeft een gesprek met Lara Baars, zij won brons met kogelstoten op de paralympische zomerspelen in Rio 2016, en André Brouwer van de kringloopwinkel Groesbeek. Ze praten over de betekenis van muziek in hun leven en over wat zij een mooi poplied vinden. Er is ook een popquiz waaraan iedereen mee kan doen.

Naast het samen zingen is er een gelegenheidskoor dat een aantal bekende popliedjes zal zingen zoals Hotel California van de Eagles. Het belooft weer een gezellige en zinvolle middag te worden. Na afloop is er gelegenheid wat met elkaar te drinken en na te praten in de Serre van de kerk. Toegang gratis.

Velen verkleed op carnavalsmiddag Senioren Sionsheuvel

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Traditiegetrouw werd er zaterdagmiddag in Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek de carnavalsmiddag gehouden voor de leden van Senioren Sionsheuvel.

Zo'n 100 aanwezigen genoten van de muziek van seniorenorkest Aldorum. Opvallend was dat er veel ouderen aanwezig waren die verkleed waren, daar staat Se Stekkenberg ook om bekend. Zelfs was er een grote groep die verkleed waren als inwoners uit Schotland; zij waren niet van echt te onderscheiden. Prins Feestneus d'n 8ste John Rouw was met zijn gevolg ook aanwezig. Er ontstonden spontane polonaises als de carnavalsschlagers van onder andere 'De Restantjes' en 'Van Alles Wa' live ten gehore werden gebracht.

De kraker van de middag was een optreden van 'Bennie' van Pluryn en trouwe supporter van Germania. Hij wist met zijn zangnummers de hele zaal op z'n kop te krijgen. Tussen de optredens door werden de gasten voorzien van hapjes en drankjes en voor ze naar huis gingen konden ze een keuze maken tussen een broodje kroket of frikadel.

Voedselbank Groesbeek zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - Bij de Voedselbank Groesbeek werken ongeveer 70 vrijwilligers. Iedereen heeft zijn eigen taak, vanuit verschillende motieven en achtergronden. Het doel dat ons bindt, is dat wij ons willen inzetten voor mensen die onder het bijstandsniveau leven.

Er wordt hard gewerkt om de deelnemers wekelijks een gratis voedselpakket te kunnen geven. Om dit te kunnen realiseren, zorgen de vrijwilligers iedere week opnieuw voor de werving van voedsel, logistieke stromen, opslag en registratie, koelketenbewaking, deelnemersadministratie en alles wat er komt kijken om wekelijks een voedselpakket te kunnen uitreiken aan alle klanten. Wij geven wekelijks zo’n 75 levensmiddelen pakketten uit aan gezinnen die onder het bestaansminimum leven.

Er moet ook schoongemaakt worden. De voedselbank verwerkt voedsel en dat stelt eisen aan de hygiëne. De opslag en de ruimte waar het voedsel uitgedeeld moeten wekelijks schoongemaakt worden. Dat geldt ook voor de kratten, koelboxen, tafels, koelcel, de bus, enzovoort.

"Wij zoeken mensen die het leuk vinden om schoon te maken. De werkzaamheden zijn op vrijdagochtend en eventueel op donderdagochtend in Groesbeek. Op die momenten zijn ook andere vrijwilligers aanwezig. We bieden begeleiding en gezelligheid (samen koffie). Mensen die belangstelling hebben kunnen bellen: 06 38068767 of mailen info@voedselbankgroesbeek.nl."

Parachutistentraining voor kinderen

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Woensdag 14 februari kunnen kinderen van 8-12 jaar in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 14.00-15.30 uur een parachutistentraining volgen.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek).

KBO Beek bekend in binnen- en buitenland

(Foto: Rene Hendriks)

Foto: René Hendriks

BEEK - In een column van Thé de Pruus, enkele weken geleden in De Gelderlander, kwam de KBO Beek naar voren als alternatief voor de senioren uit Duitsland.

De activiteiten, ook in Kleef, zijn minimaal en zo werd de KBO Beek van harte aanbevolen en kwam de middag die de KBO Beek met de Zonnebloem en de Spetters organiseerde als een geweldig spektakel naar voren. Er werd volop gedanst, ingehaakt, meegedeind en uit volle borst meegezongen. Een aanbeveling om onze middagen te bezoeken. Lid of donateur worden van de KBO Beek betekent ook genieten van alle voordelen en voor 20 euro per kalender jaar bent u bij de gezelligste seniorenvereniging van Beek.

Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, vertelt u er het fijne van: 024 3226377

Zaalvoetbaltoernooi Jeugd Millingen

(Foto: Egon Hendriks)

Foto: Egon Hendriks

MILLINGEN - De Jeugd Activiteitencommissie (JAC) van SC Millingen organiseerde zondag 4 februari het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi in sporthal De Duffelt in Millingen.

In wedstrijden van 18 minuten werd in vier poules gemixed gespeeld, ingedeeld naar leeftijd. Afhankelijk van de poule hadden de teams namen van amateurclubs uit de regio, landenteams of eredivisieteams.
De volgende teams gingen er met de eerste prijs vandoor: JO7 / JO8: "PSV", JO9 / JO11 / MO11: "BVC", JO13 / MO15: "Valencia" en JO15: "Engeland".

Parachutistentraining voor kinderen

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Woensdag 14 februari kunnen kinderen van 8-12 jaar in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 14.00-15.30 uur een parachutistentraining volgen.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2. Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek).

Cineac voor kinderen

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. (Foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Donderdag 15 februari in het Nationaal Bevrijdingsmuseum: Cineac voor kinderen. Speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar.

De gehele dag doorlopend van 14.00-16.00 uur vertoont het museum boeiende en educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (verzet, onderduiken, dagboeken). Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. (Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek).

Vieringen Parochie Groesbeek

Cosmas en Damianus

Zaterdag 17 februari 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Piet Spanjers en Annie Spanjers-Kosman; Annette van Laar-Kosman en overled. Fam. Kosman-Kersten

Zondag 18 februari 10.00 uur m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Overled. ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen;

Petrus Theodorus Langeveldt, Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks, Jacques Bleize

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 14 februari. 19.00 uur, Aswoensdag, begin van de Vastentijd.

Eucharistieviering met samenzang.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 18 februari. 9.30 uur, Eucharistieviering met samenzang.

Intenties: Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Jaargetijde voor Helmut Wijnhoven vanwege zijn sterfdag.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 18 februari, 1e Zondag van de 40-dagen

Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. Rob Visser uit Rhenen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Kerk in Actie / 40-dagencollecte

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Vanaf 15.00 uur: Zin in Pop 2018

Samen zingen van popliedjes, luisteren naar gelegenheidskoor, o.l.v. Mariëlle Poelen. Verder o.a. popquiz en een gesprek met twee mensen over de betekenis van muziek in hun leven en over hun mooiste poplied.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Korfbal in 1946, in bloemetjesjurk en lange kousen met jarretelles

Foto: Archief Gerrie Driessen Foto: Archief Gerrie Driessen

De vlak na de oorlog opgerichte Wandel -en Korfbalclub Achilles |(witte blouse, zwarte rok en witte wollen kniekousen) speelt hier tegen de leidsters van de R.K. Gidsen. De laatst genoemden sporten in hun dagelijkse kleding. Degene die niet bij een sportclub waren aangesloten hadden al helemaal geen 'sportieve' kleding in de kast hangen. Pas in de jaren '80 begon de vervaging tussen modieuze -en sportkleding. Toen pas raakte het trainingspak in de mode.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

LOCATIE, HET TREFFERSVELD BIJ DE ZUIDMOLEN

Het terrein tussen de Zuidmolen en de huidige Gooiseweg stond van 1940 tot 1965 bekend als 'Treffers –voetbalveld'. Omdat het veld tijdens de oorlogsperiode 1944-1945 door geallieerde rupsvoertuigen kapot gereden was, kon er een paar jaar niet gevoetbald worden. Wel konden daar ná de oorlog volksspelen gehouden worden. Gelet op het langs het veld staande publiek is de foto gemaakt tijdens zo'n volksspel; waarschijnlijk op Koninginnedag, toen gevierd op 31 augustus.

Geheel links zien we een gedeelte van Garage Tielemans, in 1963 gesloopt voor de bouw van een showroom, garage en twee appartementen. Deze nieuwbouw zou in 2016 gesloopt worden voor de bouw van het appartementencomplex 'Residentie Molenborgh'. De rechts op de achtergrond staande houten barak is een van honderden na de oorlog opgetrokken noodwoningen. Het is dus niet het kleedlokaal van De Treffers, want die konden daar nog niet voetballen. Pas eind 1947 werd het veld en een uit betonplaten opgetrokken kleedlokaal in gebruik genomen. Ter hoogte van de barak is in 1983 het woonerf Muldershof gebouwd. De Gooiseweg werd aangelegd in 1960, toen nog een betrekkelijk smalle straat die later verbreed is. Zie verder 'Groesbeek 1945 -1950. Het dorp der verwoesting herrijst', blz. 259 -261 en De Groesbeekse korenwindmolens en hun mulders, deel 2 De Zuidmolen, blz. 107, 109, 128 en 129.

                

Protestantse gemeente Groesbeek

Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 18 februari, 1e Zondag van de 40-dagen

Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. Rob Visser uit Rhenen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor Kerk in Actie / 40-dagencollecte

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Vanaf 15.00 uur: Zin in Pop 2018

Samen zingen van popliedjes, luisteren naar gelegenheidskoor, o.l.v. Mariëlle Poelen. Verder o.a. popquiz en een gesprek met twee mensen over de betekenis van muziek in hun leven en over hun mooiste poplied.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Internationaal Prins-onderonsje in Nissenhut Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Zoals nu bekend is geworden heeft er het afgelopen weekend een internationaal Prinselijk onderonsje plaats gevonden in de nissenhut van carnavalsvereniging Net Aecht.

Net Aecht levert dit carnavalsseizoen de Prins Ummenie de 58ste (Hennie Albers) van Groesbeek. Prins Ummenie kreeg bezoek van zijn collega Prins Marcus De Treffende (Markus Peters) van carnavalsvereniging de Krunekroane uit Kranenburg. Er bestaat al vele jaren een zeer goede samenwerking russen beide carnavalsverenigingen zodat er sprake is van een internationale samenwerking. De Kranenburgse hoogheid kwam een kijkje nemen in de nissenhut aan de Heikant dat ging uiteraard vergezeld van een soepje en niet te vergeten een pilsje. Nadat beide carnavalshoogheden samen het een en ander besproken hadden ging iedereen weer zijn eigen weg nadat men elkaar een succesvolle carnaval had toegewenst.

Playbackshow groot succes in dorpshuis De Slenk

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Ook de tweede editie van de Playbackshow in Dorpshuis De Slenk aan de Reestraat op De Horst is een groot succes geworden en heeft ruim meer bezoekers getrokken dan vorig jaar.

In totaal waren er zondagmiddag acht groepen te bewonderen die op een voortreffelijke wijze werden aangekondigd door Martijn Schmiermann van carnavals club 'Aarm Snuutje´ die de presentatie voor zijn rekening genomen had. Hij wist alle deelnemers op een voortreffelijke wijze aan het publiek voor te stellen voordat de groepen hun favoriete artiesten gingen imiteren. Tijdens de pauze verzorgde dansschool Sophie Duijghuisen een spetterend optreden. Nieuw bij de playbackshow was het ´Moppentappen´ waarbij ook zo´n acht jeugdige deelnemers hun mop kwijt wilde aan het publiek. Zij kregen evenals de Playbackers de handen menigmaal op elkaar. Het volgend jaar vindt ongetwijfeld de derde editie van de Playbackshow en moppentappen plaats. De winnaars waren Janne, Nienke en Fleur zij wisten zowel de Playbackshow op hun naam te zetten alsmede de winnares van het Moppentappen (rechts op de foto). Zij gingen met twee bekers en een wisselbeker naar huis.

Gemeente Jeugd en Sportbelangen

BERG EN DAL - De campagne 2018 is weer losgebarsten. GJS gaat & staat de komende vier jaar graag tussen de mensen in onze gemeente Berg & Dal. Om daadwerkelijk te horen wat er speelt en daar zo goed mogelijk en transparant op in te haken.

Ons doel is de komende vier jaren weer mee te besturen in onze Gemeente. Met GJS, voor hoog en laag, Millingen, Kekerdom, Leuth, Ooij, Persingen, Beek, Ubbergen, Berg en Dal, Heilige Landstichting, De Horst, Breedeweg tot en met Groesbeek.

In mei is het eerste Berg en Dalse Koningsschieten waarbij alle schutterijen samen komen. Alle carnavalsverenigingen treffen elkaar regelmatig op recepties, feesten en partijen. De sfeer is daar altijd goed onder elkaar! Dat willen we voortzetten in de gemeenteraad. Doorgaan op de ingeslagen weg: dicht bij u, open en aanspreekbaar, met een JA, op 21 maart 2018.

De stap is gezet naar één gemeente. Nu doorpakken en er samen ook één mooie gemeente van maken. Daar ligt de sleutel tot succes en slaan we onze handen ineen voor een sterk Berg en Dal. Denken in oplossingen, voelen wat er speelt en ernaar handelen.

De Gemeente Berg en Dal doet er toe, waar iedereen en elke kern even belangrijk is en meetelt.

Zo zien wij onze Gemeente graag. Samen zijn we meer en sterk.

Daadkracht is ons motto!

Ook Beek gaat voor zonne- energie in plaats van Windmolens

Foto: Remco Wildeman

Ook Beek gaat voor zonne- energie in plaats van Windmolens

Foto: Remco Wildeman

BEEK – Dinsdagavond hebben zo'n 50 belangstellenden deelgenomen aan de te ontwikkelen kansenkaart Duurzame Energie in het Kulturhus. De eerste bijeenkomst was vorige week in Millingen aan de Rijn. Daar waren de aanwezigen voor zonne – energie en windmolens alleen in het uiterste geval. Dit bleek in Beek waar inwoners uit Ooij, Ubbergen, Persingen, Wercheren en het buitengebied bij aanwezig waren eveneens het geval te zijn. Ook hier ging men voor zonne – energie met name zonneparkjes hadden in Beek de voorkeur. De Bisonbaai in de Ooijpolder is volgens diverse aanwezigen een mooie locatie voor een zonnepark op het water gerealiseerd kunnen worden. Een andere suggestie was een zonnepark op de parkeerplaats van het Wylerbergmeer. Andere zagen weer de mogelijkheid om zonneparkjes aan de Rijksweg, op het Industrieterrein tot een bio warmtecentrale bij Reomie in Ooij. Anderen hadden het idee dat als sportverenigingen gaan fuseren kunnen de velden die vrij komen gebruikt worden voor duurzaamheidsmaatregelen. Op 6 maart vindt de derde en laatste avond plaats over hetzelfde onderwerk die bedoeld is voor inwoners van Groesbeek ( inclusief Breedeweg en De Horst ) in het gemeentehuis aanvang 19.30 uur. Na de laatste ontwerpsessie zullen de afzonderlijke adviezen van de inwoners gevormd worden tot één kansenkaart Duurzame Energie. De nieuwe gemeenteraad van Berg en Dal zal zich over de uitslag moeten gaan buigen en de kansenkaart definitief vaststellen.

PvdA wil overlast vuurwerk aanpakken

BERG EN DAL - De fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad van Berg en Dal Thieu Hoeken heeft op 1 januari vragen aan het college gesteld hoeveel klachten, overlast en vernielingen van vuurwerk er binnen de gemeente is ontstaan.

Op 7 november hadden zij al vragen gesteld over de aanpak van de gemeente om overlast tegen te gaan. Zij vroegen zich af hoeveel klachten er in december tot en met 2 januari zijn binnengekomen bij politie, meldpunten en gemeentelijke handhavers. Ook vroegen zij zich af of er binnen de gemeente wel adequaat op klachten kon worden gereageerd en hoeveel boetes, verwijzingen naar Halt er zijn uitgedeeld? Is er sprake geweest van schade / vernielingen of incidenten omtrent de jaarwisseling in Berg en Dal?

Carbid schieten
Volgens de PvdA is er binnen de gemeente Berg en Dal ook onduidelijkheid over een oude traditie het carbidschieten. Volgens de APV is dit verboden maar er worden wel vergunningen verleend zoals in Ooij. De PvdA vraagt zich af welke regeling door de gemeente wordt gehanteerd en zijn er vergunningen aangevraagd die geweigerd zijn en zo ja , waarom? Binnen de gemeente bestaat hierover de nodige onduidelijkheid, dat is onwenselijk.

Het college antwoordt dat in de periode december 2017 bij de BOA's drie meldingen van overlast binnengekomen zijn vanuit Millingen, Beek en Groesbeek. Bij de politie zijn in totaal 49 klachten binnen gekomen dat beduidend minder is dan voorgaande jaren. De politie heeft in 3 gevallen illegaal vuurwerk onderschept 2 x in een eigen woning en 1 maal in een rugzak. Het vuurwerk is in beslag genomen. Twee jongeren zijn naar Halt verwezen en een was nog geen 12 jaar en is de hulpverlening in kennis gesteld. Een omstander heeft per ongeluk een vuurpijl in zijn gezicht gekregen en is per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht, waar hij aan zijn verwondingen is behandeld. Wat de schade aan gemeentelijke eigendommen en herstelwerkzaamheden betreft is dit 5.400 euro, terwijl dit vorig jaar 2 maal zo hoog was. De brandweer heeft in de gemeente Berg en Dal een rustige jaarwisseling gekend zonder branden en incidenten.
Het college kan voor de aanvraag van carbidschieten ontheffing verlenen, die wordt getoetst aan een aantal veiligheidsvoorschriften en –afstanden ter bescherming van de woon– en leefomgeving. Een groep uit Ooij die al vele jaren met carbidschieten is de enige die een ontheffing heeft aangevraagd voor een bepaalde locatie en die is verleend. Voor andere groepen was dit niet toegestaan, omdat er geen ontheffingen waren aangevraagd. De gemeente is van plan om de geldende beleidsregels in de loop van 2018 te actualiseren. Voor zover bekend is het carbidschieten afgelopen jaarwisseling in Ooij ordelijk verlopen.

Voetbalplaatjesboek bij Coop

GROESBEEK - Deze keer is het de beurt aan DVSG! Zaterdag was de kick-off van het voetbalplaatjesboek in de kantine van DVSG, café Hopmans.

Daar kun je het boek vanaf 12.30 uur al kopen voor 5 euro en krijg je er een gratis zakje plaatjes bij. De opbrengst van het boek gaat in zijn geheel naar DVSG. Vanaf maandag kun je het voetbalplaatjesboek ook in één van de Coop winkels kopen.

De plaatjes krijg je al bij een besteding van tien euro aan boodschappen of bij speciaal geselecteerde producten. De voetbalplaatjes krijg je zowel bij de Supercoop op de Pannenstraat als bij Coop De Bats!

Carnavalsmiddag Ouderen KBO Groesbeek – De Horst

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n 200 leden van de KBO Groesbeek / De Horst hebben zaterdagmiddag tijdens de carnavalsmiddag voor een volle Mallemolen gezorgd. Voor het begin van het programma was de grote zaal al aardig gevuld want hen stond een vol programma te wachten.

Presentator John Lelieveldt kondigde als eerste het Groesbeekse dweilorkest 'Drek pak Ow' aan die die middag voor de muzikale omlijsting zorgdroegen. Vervolgens werden Prins Ummenie de 58ste Hennie Albers met gevolg binnen gehaald evenals Prins Feestneus de 8ste John Rouw met zijn gevolg. De ouderen werden vervolgens getrakteerd op diverse optreden van schlagergroepen en zangers zoals Alfred Arts, Bonny H, Van Alles Wa, Jan Meijers (Jan van Tutti de Groesbeekse Elvis), Da Krult, De Restantjes en Da's Mar Knoei. De lachspieren werden op de proef gesteld door de buuts van de twee buutreedners Hannus en Rien Bekkers. Tussen de optredens door werden de gasten nog verwend met koude en warme hapjes. Het was een geslaagde carnavalsmiddag.

Diploma voor Switch-mini's

MILLINGEN - Zaterdag 3 februari hebben alle kinderen van niveau 1, 2 en 3 het examen 'opslaan' gedaan.

Het ging supergoed bij alle kinderen, of ze nu beginnend speler of al heel ervaren waren, de ene na de andere prachtige serve 'vloog' de trainers bijna om de oren. Het resulteerde in allemaal prachtige cijfers en allemaal supertrotse kinderen, ouders en trainers! Alle mini’s kregen na afloop een mooi diploma mee naar huis.

23 / 28