GN Berg en Dal Heumen Mook

26 december 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 december 2018


Nieuwjaarinloop in Beek

BEEK - Zaterdag 5 januari bieden de drie samenwerkende organisaties KBO Beek, Zonnebloem en beheerstichting van het Kulturhus Beek een ieder weer een wervelende middag aan met muziek van het huisorkest De Spetters, een kopje koffie of thee en om 2019 goed te beginnen ook een consumptie en natuurlijk ontbreken de overbekende snacks ook dit maal natuurlijk niet.

5 januari wordt de dag om elkaar te ontmoeten en elkaar de beste wensen te doen toekomen, daarbij een dansje of gewoon een praatje met onze gasten uit alle kernen van de gemeente Berg en Dal. Ook deze maal gaat er een bus rond voor die aanwezigen, die nog geen lid of donateur zijn van de KBO Beek of Zonnebloem, een vrijwillige bijdrage die geheel ten goede komt van deze middagen ter voorkoming van het isolement van senioren uit de kernen. Marian Bekker-de Roos is zo vriendelijk geweest om voor het aankomend jaar de musici uit te nodigen. 14.00 uur is de aanvang, rond 16.30 uur komt er een einde aan deze inloop.

Een reis door je brein in Bibliotheek Malden

Hersenwetenschapper Dylan Henssen

MALDEN - Zou je ook wel eens willen weten hoe je brein nu precies werkt? Kom dan op dinsdagavond 15 januari naar de Bibliotheek Malden. Hier geeft hersenwetenschapper en arts Dylan Henssen een hoorcollege over de werking van dit ingewikkelde orgaan in ons hoofd.

Ondanks het feit dat we al veel te weten zijn gekomen over de bouw en functie van onze hersenen, blijven veel vragen onbeantwoord. Hoe zit ons brein precies in elkaar? En wat gaat er mis bij het ontstaan van hersenziekten? Dylan Henssen zal het je op 15 januari tussen 20.00 en 21.30 uur precies vertellen.

Dit hoorcollege is onderdeel van de collegereeks ‘Universiteit van Malden’. Deze colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten. Bibliotheekleden en studenten betalen 2,50 euro, overige bezoekers kopen een kaartje voor vier euro. Koop je kaartje vooraf in de bibliotheek of via https://www.obgz.nl/uni-malden.html. Hier staan ook alle volgende colleges in de Bibliotheek Malden vermeld.

Alzheimer Café opent in gemeente Berg en Dal

GROESBEEK- Alzheimer Café gemeente Berg en Dal start op maandagavond 7 januari. Het centrale thema van deze avond is 'Is het vergeetachtigheid of is het dementie?'.

Specialist in de ouderengeneeskunde prof. Dr. Raymond Koopmans is gastspreker op deze avond. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd in gasterij 't Groeske aan de Stationsweg 9 in Groesbeek. Vanaf 19:00 uur zijn de deuren geopend. Het thema programma start om 19:30 uur; om 21:00 uur wordt de avond afgerond. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Lotgenotencontact mensen in de rouw

MALDEN - Heb je onlangs of ook al langer geleden je partner verloren, en heb je behoefte aan een veilige omgeving waarin je over je verlies kunt praten?

"Zoek je een plek waar je zo vaak je nodig vindt je verhaal kunt vertellen, waar geen taboes heersen? Zoek je vooral een luisterend oor en een groep waar je jouw ervaringen kunt delen? Maar waar ook gelachen kan worden? In januari, na de feestdagen hoop ik te kunnen starten met een lotgenotengroep voor mensen, man of vrouw, waarvan de partner overleden is. Enkelen hebben zich daarvoor al aangemeld.

Wil je graag informatie: bel of mail: Ida Olivers-Bouvrie; 024 3586435; email: idabouvrie@hetnet.nl."

Hét GemeenteNieuws: voor én door de lezers

BERG EN DAL/HEUMEN/MOOK EN MIDDELAAR - Soms wordt er bij de redactie de vraag neergelegd waarom er nog zo weinig nieuws uit Heumen en Mook&Middelaar in Hét GemeenteNieuws staat. We leggen het u graag uit:

Ons doel is inderdaad een informatieve krant te maken met regionaal nieuws, die geheel kosteloos bij u thuis wordt bezorgd. Het werken met verslaggevers op locatie zou om die reden te kostbaar worden. De slogan van Hét GemeenteNieuws is dan ook: 'Voor én door de lezers'. Om de krant te kunnen vullen met interessante berichten zijn wij dus afhankelijk van wat onze lezers zelf insturen.

Zelf een bericht insturen gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. U vult even uw persoonlijke gegevens in, zodat de redactie u bij eventuele vragen kan bereiken. Daaronder kunt u de kop van uw artikel invullen en vervolgens ziet u een tekstvak waarin u uw tekst kunt plaatsen. Deze kunt u er rechtstreeks in typen, maar u kunt de tekst ook vanaf een Worddocument 'kopiëren en plakken'. Uiteraard kunt u er ook nog een (liggende) foto aan toevoegen. Helemaal onderaan klikt u uiteindelijk op 'Verzenden'. Uw tekst komt dan rechtstreeks bij de redactie terecht, waar het nog zal worden nagekeken. Mocht u er niet helemaal uit komen belt u dan gerust even: 0481 464770 Wij helpen u graag verder, zodat ook úw bericht straks een mooie plaats in Hét GemeenteNieuws krijgt!

Inzameling rommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Ook weer toe aan het opruimen in huis en schuur? De organisatie van de rommelmarkt van fanfare Wilhelmina is heel blij met nog goed te gebruiken spullen.

Twee maal per jaar wordt een rommelmarkt gehouden bij Wijngaard De Plack. De opbrengsten worden besteed aan de opleiding en aanschaf van nieuwe instrumenten voor onze leerlingen. De vrijwilligers van de fanfare ontvangen een ieder graag elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek.

De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet ingenomen worden. Klein meubilair en brocante zijn wel welkom.

Roel Verhoeven naar het KMC-team

GROESBEEK - Roel Verhoeven uit het Gelderse Groesbeek komt het KMC-mountainbiketeam versterken in 2019. In goed overleg met zijn vorige ploeg Mijn Bad-Liv/Giant kan de in Vinkel geboren Verhoeven eind dit jaar in de Drenthe 200 al uitkomen in het blauw-groene shirt van KMC.

"Ik wil in de toekomst wat meer avontuurlijke mountainbike wedstrijden rijden en dan is KMC wel de ploeg om voor uit te komen. Ze rijden mooie etappe koersen als Cape Pioneer en de Transalp maar ook extreme wedstrijden als Offroad Finnmark, 36One Challenge en recent de Munga. Met hun ondersteuning zoek ik die races graag op en hoop ik één en ander te kunnen leren van ervaren avonturiers als Ramses Bekkenk en Bram Rood", aldus Verhoeven.

Kleine vondsten uit eigen gemeente archeologische getuigenissen van het leven Tentoonstelling in gemeentehuis Malden

MALDEN - In het gemeentehuis in Malden is er een tentoonstelling te zien over unieke vondsten, zoals gespen, knopen, munten, regimentsknopen, stadsgewichtjes en zegeloodjes. Hier staan de vitrines met talrijke uitgestalde voorwerpen op de eerste verdieping van het gemeentehuis.

Deze kleine tentoonstelling bestaat geheel uit vondsten die één van onze gemeenteleden over een periode van veertig jaar bij elkaar heeft verzameld. Alles is gevonden in de bodem in onze omgeving. Al lang geleden liepen Romeinen en na hen Franken en bewoners uit de tijd van Karel de Grote (Karolingers) door onze streek. Het waren boeren op weg naar hun land of naar één van de markten. Handelaren gingen naar die markten toe om hun producten te verkopen of hun diensten aan te bieden. En net zoals wij verloren zij onderweg wel eens wat.

Kledingspelden en muntjes zijn het meest verloren. Later, toen knopen bedacht werden, kwamen deze net zo goed wel eens los van de jas of broek. Maar ook kleine items, zoals gewichtjes om mee te wegen raakten zoek.

Er is in het verleden ook veel gevochten in ons gebied. De omgeving van de vier dorpen is vaak getuige geweest van het strijdtoneel. In het kasteel in Heumen huisden vanaf de middeleeuwen ridders. Door zijn mooie plek aan de doorwaadbare overgang over de Maas was het een belangrijk punt. Dat zagen de Spanjaarden en hun huurlingen in de 80-jarige oorlog ook in. Op en rond het kasteel werd hevig gevochten. In de velden er omheen werden meermaals grote legermachten gestationeerd. In de tweede helft van de 17e eeuw werden de stellingen rond Grave belangrijk. Later lagen er op verschillende plekken rondom Nijmegen Franse troepen gelegerd. De uitrustende en zich weer voor de strijd opladende soldaten en militairen hebben verschillende kleine getuigen in onze bodem achtergelaten. Het is allemaal op de grond gevallen en raakte verstopt in de bodem. Honderden en soms duizenden jaren nadat hun eigenaar het kwijtraakte komen ze nu weer terug in het daglicht. De tentoonstelling is samengesteld door leden van de werkgroep Archeologie onderdeel van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

Overleden: Theodorus Antonius Janssen en Wilhelmina Geertruda Geurts

COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 29 dec. 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

Zondag 30 dec. 10.00 uur H. Mis met samenzang

Misintenties: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

Maandag 31 dec. 18.30 uur H. Mis m.m.v KK St. Caecilia en Fanfare Wilhelmina

Misintenties: Jacobus Sillessen en echtg. Hermina Sillessen – Bons, Theodorus Sillessen en echtg. Geertruida Sillessen-Jacobs en Elisabeth Sillessen; Wiel Verriet, Jan Weijers; Truus Wijers-Vissers, fam. Wijers

Dinsdag 1 jan. 10.00 uur H. Mis met samenzang – Hoogfeest Maria Moeder van God

Misintenties: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

Vrijdag 4 januari 19.30 uur Meditatie

Vredesviering op nieuwjaarsmorgen

Op dinsdag 1 januari a.s. is er om 11.00 uur een Vredesviering in de protestantse Kerk

vanuit de Werkgroep Vredesinitiatieven, de Parochie Groesbeek, de Protestantse Gemeente

en de Bahaï-gemeenschap. Het thema is: "Op de erfgrens", over het verlangen naar een vreedzame toekomst en de noodzaak om die weg met elkaar te gaan.

Burgemeester Slinkmann zal de viering openen met een toespraak.

Na de viering kunt u onder het genot van koffie of thee elkaar ontmoeten en elkaar het

goede toewensen voor het nieuwe jaar

                                                                                

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 30 dec. 10.00 uur Viering van woord, gebed en communie, liturgiegroep

m.m.v. Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

Maandag 31 dec. 19.00 uur H. Mis met samenzang

Misintentie: Voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen

1 jan. 2019 geen viering

2 jan. 2019 19.00 uur: wel viering

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Nieuwjaarsreceptie SVO

REGIO - Op 1 januari is iedereen vanaf 15:00 uur welkom om samen te proosten op het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie van SVO!

Feestdj Mike zorgt voor de leuke muziek, voor de kinderen is er weer voldoende te doen in de knutsel/speelhoek, en er zijn leuke prijzen te winnen met het rad van fortuin. De jaarlijkse activiteit deze middag, wordt dit jaar georganiseerd door de jeugd van SVO voetbal. Kortom: kom allemaal op 1 januari naar SVO om samen 2019 in te gaan!

Regio Rijn Waal sluit hoofdstuk activering spoorlijn Nijmegen-Kleef

WEEZE – Tijdens een vergadering van de Regio Rijn Waal in Weeze is onlangs duidelijk geworden dat de Regio Rijn Waal de reactivering van de spoorlijn Nijmegen-Kleef van de agenda heeft geschrapt.

Ook zij zien – in verband met de hoge kosten - er geen heil in dat de spoorlijn ooit nog gereactiveerd zal gaan worden. Dit werd tijdens de raadsvergadering medegedeeld door CDA-raadslid van Loon, die de desbetreffende vergadering heeft bijgewoond.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 30 december. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: mevr. J. Beltman

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Kinderen in de Knel

Nieuwjaarsmorgen, 1 januari. Vredesviering, aanvang 11.00 uur

Deze viering is voorbereid i.s.m. leden van de R.K. parochie, de Bahai-gemeenschap en de Werkgroep Vredesinitiatieven

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Martens van Sevenhovenpenning voor Ton Gijsbers

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft vrijdagmiddag in een volle Sint-Bartholomauskerk in Beek de Martens van Sevenhovenpenning uitgereikt aan de in Beek Ubbergen woonachtige Ton Gijsbers.'

"Ik spreek mijn grote waardering uit voor uw verdiensten voor ons cultureel erfgoed. Voor de monumenten in de gemeente Berg en Dal en voorheen in de voormalige gemeente Ubbergen. Maar niet alleen in onze gemeente, uw betrokkenheid bij ons erfgoed kent geen grenzen, letterlijk en figuurlijk niet. Dankzij u zijn belangrijke bouwwerken uit de Nijmeegse geschiedenis bewaard gebleven. Dat is ook in onze gemeente het geval geweest; denk maar aan de Waalheuvel, dankzij uw inzet is deze parel in onze kroon bewaard gebleven. Anders hadden er nu karakterloze appartementen gestaan", daarvan is Slink man overtuigd.

"De meeste mensen krijgen nooit of pas na hun overlijden een prijs naar hen vernoemd. Maar u bent daar uniek in met de naar u vernoemde Ton Gijsbers Monumentenprijs. Ook als raadslid van de gemeente Ubbergen heeft u zich twintig jaar ingezet voor het behoud en herstel van gemeentelijke monumenten. Ook buiten uw werk als raadslid heeft u veel betekend voor de gemeentelijke monumenten zoals: U heeft een grote inventarisatie gedaan van het cultureel erfgoed in Ubbergen. U bent medeoprichter en voorzitter van het 'Monumentencomitè1975. U was in 1977 medeoprichter en voorzitter van de 'Stichting tot behoud van monumenten en Landschap in de gemeente Ubbergen', waar u nog steeds erelid van bent. U was lid van de Ubbergse gemeentelijke monumentencommissie. U bent bestuurslid van de stichting Red de Sint-Bartholomaeskerk Beek, die het zo waard is gered te
worden. U was bestuurslid van de historische vereniging Numaga in Nijmegen en mede oprichter van de werkgroep Monumenten. U was lid van de Gelderse Monumentenraad. U was secretaris en vervolgens vice-voorzitter van de Provinciale Commissie Gelderland van Bond Heemschut en lid van de Eeuwfeestcommissie 1911-2011."

"Ik kan niet anders concluderen dan dat u uw plicht met grote inzet en enthousiasme, met verve en met succes ruimschoots hebt gedaan. Het is mij dan ook een grote eer u deze welverdiende Martens van Sevenhovenpenning aan u te mogen overhandigen", aldus burgemeester Slinkman.
Bij het uitreiken van de Martens van Sevenhovenpenning hoort een geldprijs van 2.500 euro. Gijsbers stelde het geldbedrag direct ter beschikking voor de restauratie van het uurwerk van de kerk en de wijzerplaat van de Bartholomaeskerk, die nu verlicht wordt met ledlampen, zodat het aanzien van kerk voor iedereen weer zichtbaar wordt.

Pionier en grondlegger Buurtmarkt in Breedeweg met pensioen

(foto: Eigen foto) Foto: Eigen foto

GROESBEEK/BREEDEWEG – Pionier en grondlegger van Buurtmarkt Breedeweg Hans Nelissen (65) gaat de Buurtmarkt verlaten in verband met zijn welverdiende pensioen.

In 2012 nu 6,5 jaar geleden begon Hans in een leeg pand aan de Breedeweg om daar een buurtsuper te vestigen. "Het was een kaal gebouw met als voordeel dat ik het naar eigen inzicht kon inrichten tot een ware supermarkt. Ik wilde het zo open mogelijk maken, omdat ik van mening ben dat de cliënten best mogen zien wat we doen, zoals in de bakkerij. Wij waren de eerste buurtsuper in Nederland die werd bediend door mensen met een beperking, vrijwilligers, werkervaringsplaatsen en mensen die een taakstraf hebben gekregen."

In totaal hebben bij Hans zo'n 15 mensen in de afgelopen 6,5 jaar de taakstraf in de buurtsuper afgewerkt. "Niemand was hiervan op de hoogte, alleen ik had contact met de reclassering", aldus Hans. "Ook van de kant van de gemeente Berg en Dal hebben wij vele verzoeken gekregen voor mensen afkomstig uit de hele wereld voor werkervaringsplaatsen." Voor Hans was het hoogtepunt de toekenning van het 'Appeltje van Oranje', waarvoor Koningin Maxima persoonlijk naar de Breedeweg kwam om een kijkje te komen nemen in de Buurtsuper. In de afgelopen 6,5 jaar heeft Hans zo'n 100 mensen met een beperking opgeleid in de Buurtsuper waarvan er zeker 5 een vaste baan hebben gekregen in het bedrijfsleven en daar ben ik best trots op, aldus Hans.

"Ik laat de buurtsuper in goede handen achter bij Bruno Lendering de opvolger van Hans. De Buurtsuper is inmiddels een begrip geworden in Breedeweg. Vrijdagavond wordt er een klein feestje gevierd met directe collega's en mensen uit de wijk met wie, Hans veel contacten mee heeft gehad. Zijn beste vriend Marcel en Erna zullen voor de muzikale omlijsting zorgdragen.

Ze zijn er weer: de lekkere oliebollen van Buurtmarkt Breedeweg

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – Als je de Buurtmarkt in Breedeweg binnenkomt, komt de lekkere oliebollengeur je al tegemoet, als teken dat de oliebollen uit eigen bakkerij er weer zijn.

Ieder jaar moeten er weer meer oliebollen gebakken worden, doordat er veel vraag naar is. Het vorig jaar werden er zo'n 10.000 aan de man gebracht en hopelijk wordt dit aantal dit jaar overstegen. Het zijn niet alleen de oliebollen die bij de Buurtmarkt gewild zijn, ook de appelbeignets en quarkini's zijn in trek. Op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december zijn alle lekkernijen volop in de Buurtmarkt te verkrijgen.

7 / 20

8 / 20

9 / 20

10 / 20

11 / 20

Leven is Lef

Ida: "Dit schilderij kocht ik na zijn dood. Ik zag het tijdens een expositie bij Jacqueline Engels. Alsof het speciaal voor mij gemaakt was! Het troost. Dit is hoe wij waren. Altijd kijkend naar een nieuwe horizon. (foto: Gerie van der Land-Zijderveld) Gerie van der Land-Zijderveld

Tekst:

Gerie van der Land-Zijderveld

MALDEN - “Vanaf prognose tot sterven kregen we drie maanden. Leo overleed begin mei. Hoe droevig ook, het was een geweldige tijd. Samen maakten we een mooie border in de tuin. We spitten de aarden om. Vanuit het keukenraam keken we ernaar. Zijn wens was dat ik, samen met onze kinderen en kleinkinderen, na zijn overlijden zijn as op die border zou uitstrooien. Dat hebben we gedaan. Het voelt voor mij en voor de kinderen goed, deze gedenkplek.”

Niet alle as werd in het perk gestrooid. Een klein gedeelte is gevat in een mooi kunstwerkje. Een zuiltje van keramiek met daarop twee koperen vogels. Ida pakt het op: “Kijk, die vogels … Twee tortelduiven, ieder met een eigen wil, verschillende interesses en met respect voor de ander. We hielden elkaar vast in vrijheid. Daar pluk ik nu de positieve vruchten van. Natuurlijk, in ons huwelijk hadden wij ook onze mindere dagen. Nu ben ik soms nog boos op hem, zeg dan tegen zijn foto: ‘Waarom heb je me alleen gelaten!’ Ik rouw en huil. Maar dat is goed. Onze liefde geeft mij de kracht om mijn verdriet om te zetten in actie.

In januari start Ida Olivers-Bouvrie uit Malden een lotgenotengroep voor mensen wier partner onlangs of al langer geleden is gestorven. Zij biedt in haar woning een veilige omgeving en een luisterend oor. Zij kent geen taboes en natuurlijk is er ook ruimte om lekker te lachen. Aanmelden via 024 3586435 of mail naar: idabouvrie@hetnet.nl.

Samen Nederlands praten in Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek

Een taalvrijwilliger in het Taalcafé in de bibliotheek. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

GROESBEEK - Elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur zit de lange tafel in Bibliotheek Groesbeek vol met mensen die Nederlands willen leren. Tijdens dit ‘Taalcafé’ voeren bezoekers samen met taalvrijwilligers gesprekken in de Nederlandse taal. Ook het spelen van taalspelletjes is een groot succes.

Amal draait aan het rad met letters van het spelletje Pim Pam Pet. “Een sport met een k?”, vraagt ze. “Karate!”, roept Ahmed enthousiast. Naast het met elkaar praten over onderwerpen als eten en drinken, feestdagen en het menselijk lichaam spelen de bezoekers van het Taalcafé vaak taalspelletjes. Door het spelen van Pim Pam Pet, Hollandbingo en Beeldkwartet leren ze steeds weer nieuwe woorden bij.

Het Taalcafé in Groesbeek is in april 2018 van start gegaan. De bezoekers komen oorspronkelijk uit alle hoeken van de wereld, zoals Rusland, Polen, Syrië, Brazilië, Eritrea, Iran, Engeland en Oekraïne. Ook Hamed komt hier graag. “Ik wil graag Nederlandse kranten leren lezen en ook de taalspelletjes vind ik leuk om te doen.” Vrijwilliger Wil vertelt dat de ontmoetingsfunctie een belangrijk aspect is van het Taalcafé. “Sommige mensen zijn in hun eentje naar Nederland gekomen en vinden het fijn om anderen te ontmoeten. We willen vooral dat het gezellige ontmoetingen zijn, er wordt ontzettend veel gelachen!”

Wil je ook beter Nederlands leren en aansluiten bij het Taalcafé in Bibliotheek Groesbeek? Je bent op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur welkom! Meer informatie staat op www.obgz.nl/taalvaardig.

Fanfare luidt 2018 muzikaal uit

GROESBEEK – Traditiegetrouw verleent fanfare Wilhelmina medewerking aan de oudejaarsviering in de Cosmas en Damianuskerk in het centrum van Groesbeek.

Op de laatste dag van 2018 wordt op maandagavond 31 december samen met het kerkkoor het jaar muzikaal afgesloten. Tijdens deze viering zal er worden stilgestaan bij de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en zal worden vooruitgeblikt op het komende jaar. Het kerkkoor staat onder leiding van Eugène Ceulemans; de fanfare zal worden begeleid door Louis van de Waarsenburg. Koor en fanfare zullen afwisselend passende nummers ten gehore brengen. Om 18.10 uur worden de kerkgangers al muzikaal ontvangen. De dienst begint om 18.30 uur.

Zilveren Waalbrugspeld voor Riek van der Velden-Loeffen uit Ooij

NIJMEGEN - Burgemeester Bruls reikte vrijdagmiddag 14 december in het Logegebouw Nijmegen aan de Fortstraat de Zilveren Waalbrugspeld uit aan mevrouw Van der Velden-Loeffen uit Ooij, dit ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als waakvrijwilliger.

Mevrouw H.T.A. van der Velden-Loeffen (79) werd voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor haar jarenlange verdiensten als waakvrijwilliger bij de Stichting VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen. Ze is op 1 november 1993 begonnen als waakvrijwilliger bij de toenmalige stichting Hulpgroep Thuis Sterven. Als waakvrijwilliger waakt zij bij terminaal zieke mensen die thuis willen sterven. Er zijn voor de zieken en de mantelzorger. Dit houdt in: zorgen dat iemand comfortabel in bed ligt, verplaatsen in bed, transfer vanuit bed naar toilet(stoel), opfrissen en verschonen, eten en drinken aanbieden. Maar ook luisteren naar wat de zieke bezighoudt: zijn/haar angst, het verdriet, de pijn, het ongemak, de mooie en moeilijke herinneringen. Dit alles in voortdurende afstemming op de ander, wat is nodig, wat kan ik doen, hoe wilt u het graag.

Daarnaast is mevrouw Van der Velden-Loeffen er ook voor de mantelzorger. Om die even rust te geven, iets voor zichzelf te doen, boodschappen te doen of even te kunnen slapen en niet voortdurend alert te hoeven zijn. En ook hún verhaal kwijt te kunnen en hun zorgen en verdriet te delen.

Dat is wat zij in de afgelopen 25 jaar heeft gedaan voor honderden zieken en hun mantelzorgers. Mede door haar hulp konden deze mensen thuis sterven en zijn mantelzorgers door haar ondersteunt om het vol te houden. Mevrouw Van der Velden-Loeffen ging overal naar toe in de regio: Nijmegen, Dukenburg, Heumen, Malden, Mook, Berg en Dal en de hele Ooypolder. Iedereen kon op haar hulp rekenen. Nog steeds werkt zij als waakvrijwilliger, nu overdag. Maar nog altijd krachtig verbonden met VPTZ Thuis Sterven Rijk van Nijmegen. Een stoere, sportieve no-nonsense vrouw met een groot, warm hart.

Lotgenotencontact mensen in de rouw

MALDEN - Heb je onlangs of ook al langer geleden je partner verloren, en heb je behoefte aan een veilige omgeving waarin je over je verlies kunt praten?

"Zoek je een plek waar je zo vaak je nodig vindt je verhaal kunt vertellen, waar geen taboes heersen? Zoek je vooral een luisterend oor en een groep waar je jouw ervaringen kunt delen? Maar waar ook gelachen kan worden? In januari, na de feestdagen hoop ik te kunnen starten met een lotgenotengroep voor mensen, man of vrouw, waarvan de partner overleden is. Enkelen hebben zich daarvoor al aangemeld.

Wil je graag informatie: bel of mail: Ida Olivers-Bouvrie; 024 3586435; email: idabouvrie@hetnet.nl."

Draisine lijdt verlies

BERG EN DAL – Volgens het raadslid van Loon van het CDA heeft de draisine in 2018 een verlies geleden van 5.000 euro.

Tijdens de vergadering is door de organisatie medegedeeld dat het verlies onder andere te wijten geweest aan de warme zomer, waardoor de toeristen liever aan het zwembad lagen dan trappen op de draisine. Daarnaast zijn er flink wat kosten geweest aan de stoplichten, die hersteld moesten worden.

Draisine lijdt verlies

BERG EN DAL – Volgens het raadslid van Loon van het CDA heeft de draisine in 2018 een verlies geleden van 5.000 euro.

Tijdens de vergadering is door de organisatie medegedeeld dat het verlies onder andere te wijten geweest aan de warme zomer, waardoor de toeristen liever aan het zwembad lagen dan trappen op de draisine. Daarnaast zijn er flink wat kosten geweest aan de stoplichten, die hersteld moesten worden.

Hoge Euregio-onderscheiding voor Theo Giesbers

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - De Groesbeker Theo Giesbers heeft maandagmiddag tijdens de oudjaarsbijeenkomst van de Euregio Rijn – Waal de Euregio Rijn- Waal-erepenning met oorkonde in ontvangst mogen nemen uit handen van voorzitter Ulrich Francken, burgemeester van Weeze.

Deze erepenning wordt jaarlijks toegekend aan een Nederlandse of Duitse inwoner die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de grensoverschrijdende samenwerking. Giesbers zet zich al meer dan dertig jaar in voor de versterking van grensoverschrijdende samenwerking tussen Groesbeek (nu Berg en Dal) en de Duitse gemeenten Kranenburg en Kleve. Zo is Giesbers al vele jaren dirigent van het Ceciliakoor van Wyler, waarvan de leden ook uit de Berg en Dalse kerkdorpen komen. Verder maakt Giesbers zich al vele jaren sterk voor het behoud van het grensoverschrijdende dialect, het plat.

De ceremonie vond plaats in het bijzijn van familie en kennissen in het Rococo-slotje Schmitthausen in Kleef. Theo Giesbers liet in zijn reactie weten het een geweldige eer te vinden dat aan hem de Euregio Rijn – Waalpenning is uitgereikt. In tijden van vrede denkt men niet aan grenzen; laten we hopen dat deze situatie lang zo mag voortduren en dat de Euregio Rijn – Waal daarin nog lang haar rol om mensen met elkaar te verbinden, mag vervullen, aldus Theo Giesbers in zijn dankwoord.

Nieuwjaarsreceptie Germania Groesbeek

GROESBEEK – Op dinsdag 1 januari is er bij de Groesbeekse voetbalvereniging Germania vanaf 15.30 uur in het clubgebouw de traditionele nieuwjaarsreceptie.

Voorafgaande aan de receptie vindt om 14.00 uur de nieuwjaarswedstrijd plaats tussen een samengesteld team van het eerste elftalspelers uit de jaren negentig en het bestuur, aangevuld met enkele gastspelers. Tijdens de nieuwjaarsreceptie zullen in totaal dertien jubilarissen gehuldigd worden die respectievelijk 25, 40, 50, 60 of 70 jaar de 'Trots van de Stekkenberg' trouw zijn gebleven. DJ Jo van Doorn zal voor de muzikale ondersteuning zorgdragen.

Hé vakman, waar ken ik jou van?

De Variabele Nieuwbouwproject

REGIO - "Zie jij ze ook steeds vaker? Advertenties achter op busjes, steeds meer vacatures in week- en dagbladen… Bedrijven zijn volop op zoek naar personeel, vooral in de technische sector. Maar hoe vind je geschikte vakkrachten en vooral: hoe vind je mensen die bij jouw bedrijf passen? Met de actie "Hé vakman, waar ken ik jou van?" gaan onze eigen vakmensen op zoek naar nieuwe collega's."

"Praktisch en zonder drempel. Geen sollicitatiebrieven, geen lastige gesprekken en moeilijke vragen. Je loopt gewoon op één van onze projecten bij de teamleider binnen en gaat het gesprek aan. Je krijgt een beeld van ons bedrijf, van wat we doen en wie je nieuwe collega's kunnen worden.

Geen sollicitatiebrieven en moeilijke vragen

Na de eerste kennismaking denk je nog eens rustig na. Je laat alles op je inwerken en je bepaalt zelf of en wanneer je toe bent aan de volgende stap. Is het gevoel goed? Dan praten we graag met je verder.
Over een leuke baan bij een vastgoedonderhoudbedrijf, dat in jouw eigen omgeving actief is. Waarbij je veel vrijheid en doorgroeimogelijkheden hebt.
We hebben bij De Variabele alles in huis om mensen te binden én te behouden. En ook al heb je een heel ander soort opleiding of beroep: heb je affiniteit met bouw en onderhoud, loop gerust eens binnen. Op onze website vind je meer informatie over de bouwplaatsen die je kunt bezoeken en collega's met wie je in gesprek kunt gaan. We spreken elkaar!"

Voor meer informatie mag men naar de site www.werkenbijdevariabele.nl

Vredesviering op nieuwjaarsmorgen in Groesbeek

Grenswegen. (foto: website grenspalen) website grenspalen

GROESBEEK - Zoals elk jaar is er op nieuwjaarsmorgen een gezamenlijke vredesviering in Groesbeek.

Al sinds 2000 organiseert de Werkgroep Vredesinitiatieven in onze gemeente samen met de rk-parochie, de protestantse gemeente en de Bahaï-gemeenschap op de eerste dag van elk nieuw jaar een bijeenkomst in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Dus dit jaar voor de 20ste keer.

Thema is dit keer: 'Op de erfgrens'. Over het kunnen samenleven voorbij je eigen erf. Over het verlangen naar een vreedzame en duurzame toekomst en de noodzaak om die weg met elkaar te gaan. Burgemeester Slinkman zal de viering openen met een toespraak rond dit thema. Ieder die op het ‘erf’ van onze gemeente leeft, is van harte uitgenodigd en welkom.

De viering begint om 11.00 uur. "In aansluiting daarop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de Serre, elkaar het goede te wensen in het nieuwe jaar en wellicht al direct handen en voeten te geven aan wat we hebben gehoord en gezegd. We zorgen voor koffie, thee en iets fris. We vragen u om de kosten van deze activiteit te verlichten met een bijdrage bij de uitgang."

Vrijdag 4 januari in Holland Casino Vleugje Las Vegas in Nijmegen

NIJMEGEN - Bijzondere hotels, extravagante casino's, spectaculair entertainment vol glitter en glamour; dat is Las Vegas. Op vrijdag 4 januari waait dat gevoel even over naar Holland Casino Nijmegen voor de jaarlijkse Vegas Night.

Het belooft een feestelijke avond te worden met bijzonder entertainment. Bewonder de showdames. Laat je verbluffen door de trucs van onze illusionist of luister naar de legendarische tunes van Elvis Presley en Dolly Parton tijdens de tribute-shows. Bovendien maakt iedere bezoeker van Vegas Night op vrijdag 4 januari gratis kans op een reis naar Las Vegas!

Over Holland Casino

"Wij brengen het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 98,6%. Meer informatie als ook de actievoorwaarden van deze Mystery Jackpot zijn beschikbaar op onze website of volg ons op Facebook."

Avontuurlijke struintocht in stilte door de Millinger Waard

KEKERDOM - Zondag 6 januari verzorgt De Waard van Kekerdom samen met De Bastei en Ineke Schaper (struincoach) de eerste avontuurlijke struintocht door de Millinger Waard. Het is dan Drie Koningen en de wandeling heeft het thema 'Mirre, Wierook en Goud' meegekregen.

Een struintocht is als het leven zelf: je weg zoeken door een onbekende omgeving en niet langs gebaande paden. In dit geval onder (bege)leiding van een ervaren struincoach. De route gaat door ruige delen van de Millinger Waard en loop je in stilte met een groep met aandacht voor elkaar. Doordat je stil bent kun je je open stellen voor alle sensaties van dat moment. Het belooft een voor Nederlandse begrippen unieke ervaring te worden.

We verzamelen om 11.00 uur bij De Waard van Kekerdom in Kekerdom, tel: 06-2325 3878. De struintocht duurt van 11.15 tot ongeveer 14.00 uur. Zorg voor passende kleding en schoeisel. Kosten deelname 5,00 euro, contant te betalen voor aanvang van de tocht. Na afloop kunt u lunchen in de Waard van Kekerdom. Kosten 8,50 euro. Reserveren op 06 2325 3878. Aanmelden: via de website van De Bastei, www.debastei.nl/agenda.

Bereikbaarheid: Met openbaar vervoer (bus) vanuit Nijmegen naar Kekerdom, Halte Weverstraat. Daarna nog 10 minuten lopen naar de Waard van Kekerdom. Met de auto vanuit Nijmegen: Rijksweg naar Beek, bij stoplichten Beek naar links, rotonde eerste rechts, door Leuth richting Millingen, na bushalte Weverstraat links naar Kekerdom. Let op: in Kekerdom voorbij de Waard van Kekerdom is links een parkeersplaats met een slagboom. Hier parkeert u voor onbepaalde tijd voor 2,00 euro (muntautomaat).

Mr. M.J. van Dasselaar nieuwe gemeentelijke ombudsman

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - Mevrouw Mr. Marian van Dasselaar is donderdagavond tijdens de raadsvergadering benoemd tot gemeentelijke ombudsman van de gemeente Berg en Dal.

Zij neemt de taak over van mevrouw dr. J.G.M. Assen, die donderdagavond na tien jaar actief te zijn geweest als ombudsman eervol ontslag is verleend. Nadat bekend werd dat mevrouw Assen zou gaan stoppen is met de regio gemeenten Beuningen, Wijchen, Heumen, Druten en West-Maas en Waal gezocht naar een opvolger.

Op de vacature hebben ruim veertig kandidaten gereageerd waarna er met zes kandidaten een gesprek heeft plaatsgevonden. Mevrouw Van Dasselaar is gelet op haar opleiding, werkervaring en achtergrond geschikt bevonden voor deze functie. Momenteel is zij nog lid van de commissie bezwaarschriften in deze gemeente. Mevrouw Van Dassenaar heeft ten overstaan van burgemeester Slinkman de eed afgelegd, waarmee haar benoeming een feit was als gemeentelijk ombudsman voor een periode van 1 januari tot en met 31 december 2019.

Avontuurlijke struintocht in stilte door de Millinger Waard

KEKERDOM - Zondag 6 januari verzorgt De Waard van Kekerdom samen met De Bastei en Ineke Schaper (struincoach) de eerste avontuurlijke struintocht door de Millinger Waard. Het is dan Drie Koningen en de wandeling heeft het thema 'Mirre, Wierook en Goud' meegekregen.

Een struintocht is als het leven zelf: je weg zoeken door een onbekende omgeving en niet langs gebaande paden. In dit geval onder (bege)leiding van een ervaren struincoach. De route gaat door ruige delen van de Millinger Waard en loop je in stilte met een groep met aandacht voor elkaar. Doordat je stil bent kun je je open stellen voor alle sensaties van dat moment. Het belooft een voor Nederlandse begrippen unieke ervaring te worden.

We verzamelen om 11.00 uur bij De Waard van Kekerdom in Kekerdom, tel: 06-2325 3878. De struintocht duurt van 11.15 tot ongeveer 14.00 uur. Zorg voor passende kleding en schoeisel. Kosten deelname 5,00 euro, contant te betalen voor aanvang van de tocht. Na afloop kunt u lunchen in de Waard van Kekerdom. Kosten 8,50 euro. Reserveren op 06 2325 3878. Aanmelden: via de website van De Bastei, www.debastei.nl/agenda.

Bereikbaarheid: Met openbaar vervoer (bus) vanuit Nijmegen naar Kekerdom, Halte Weverstraat. Daarna nog 10 minuten lopen naar de Waard van Kekerdom. Met de auto vanuit Nijmegen: Rijksweg naar Beek, bij stoplichten Beek naar links, rotonde eerste rechts, door Leuth richting Millingen, na bushalte Weverstraat links naar Kekerdom. Let op: in Kekerdom voorbij de Waard van Kekerdom is links een parkeersplaats met een slagboom. Hier parkeert u voor onbepaalde tijd voor 2,00 euro (muntautomaat).

Zoeken naar een buis, die niet op de aangegeven plaats ligt...

GROESBEEK – Vrijdagmorgen is gestart met het zoeken naar een buis die onder de Dorpsstraat moet liggen, maar die niet ligt op de aangegeven plaats.

Enkele weken geleden is loonbedrijf Hubers aan de andere kant van de Dorpsstraat naast het gemeentehuis aan het graven geweest, maar heeft geen buis gevonden. Nu zijn medewerkers van van Mourik uit Waardenburg aan de overkant van het gemeentehuis aan het graven om de kabel op te sporen. Echter op de plaats waar de buis moet liggen volgens tekeningen ligt deze niet.

Er was al een gat en gleuf gegraven van ruim 2,5 meter diep maar zonder resultaat. Het is niet te hopen dat de buis onder het asfalt van de Dorpsstraat ligt. De bedoeling van het zoeken naar de buis is dat de gemeente De Spoorbeek (beekje naast het gemeentehuis) wil verbinden met de beek aan de andere kant van de weg (richting De Spil). De gemeente wil weten op welke diepte de buis ligt. Als deze op de juiste diepte ligt, kan er op een makkelijke manier een verbinding worden gemaakt tussen de beekjes.

Albert Heijn Groesbeek verwent klanten met gourmetten

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dankzij een spontane actie op Facebook van de Albert Heijn-vestiging in winkelcentrum Bellevue in Groesbeek hebben acht klanten kunnen genieten van een gourmetavond.

Op facebook werd gevraagd wie er zou willen gourmetten. Daar hebben 25 mensen op gereageerd, aldus Sander Verdijk, de manager van de Albert Heijnvestiging in Groesbeek. Daaruit zijn vier personen geselecteerd, die ieder iemand mocht meebrengen. De hal van AH bij de roltrappen voor de gourmetgasten afgesloten en was ingericht als een restaurant. Naast de gelukkige waren er ook 8 personeelsleden aanwezig, die zorgdroegen dat de gourmetters niets maar dan ook niets te kort kwamen. Iedereen vertrok tevreden huiswaarts en dankte personeel en manager voor het smakelijke gourmet en het goede idee.

Introductie heggenvlechten

Een gedeelte gevlochten haag met een gedeelte nog te doen. (foto: Henk van den Heuvel) Henk van den Heuvel

NEDERASSELT - Natuur Stichting Kadans Nederasselt organiseert drie dagdelen introductie-heggenvlechten op eigen terrein aan de Hollestraat 42 in Nederasselt..

Ze worden gehouden op zaterdag 5 januari, zaterdag 5 februari en zaterdag 16 februari van 9.00 tot 13.30 uur. Op 5 januari start men met de introductie (een korte theorie) en verder is de cursus praktijkgericht. Kadans heeft 450 meter jonge aangeplante haag staan, die zich goed leent om gemakkelijk gevlochten te worden, ook door dameshanden. "Graag zelf voor lunch zorgen, wij zorgen voor koffie en soep. Voor gereedschap wordt gezorgd, wel zelf voor goede kleding zorgen. Kosten 45 euro per persoon. Verder informatie en aanmelden Henk van den Heuvel; email: hwheuvel@kabelfoon.nl; 06 53517966. Meer info staat op: www.natuurstichtingkadans.nl.

Mini van de maand bij Switch

(foto: Arrianne Kersten) Arrianne Kersten

MILLINGEN - Zaterdag 15 december waren Lieke en Mathilde mini van de maand december. Ze kregen allebei een mooi Switch-shirt waarop Dames 1 de namen heeft gezet.

Mathilde en Lieke mochten de wedstrijd openen met een opslag, dit ging bij beiden gelijk goed.

De meiden vonden het heel leuk en gelukkig won Dames 1 Switch'87 deze spannende wedstrijd tegen Atalante D1 uit Horssen met 3-2. Na afloop van de wedstrijd mochten Mathilde en Lieke de Topper van de Dag bekend maken. Deze keer ging de eer naar Sadé!

Waar zijn de handhavers?

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Er was donderdagmorgen weer geen doorkomen aan op het trottoir langs de Dorpsstraat ter hoogte van winkelcentrum Bellevue in Groesbeek.

Vrachtwagens, bestelwagen en busjes hadden hun voertuigen her en der op het trottoir geparkeerd. Hierdoor moesten voetgangers zich tussen de gevaartes heen manoeuvreren, terwijl wandelaars met een kinderwagen de weg op moesten met alle gevaren van dien. De wandelaars mopperden en vroegen zich af waar de handhavers in Groesbeek zijn. Want dit is gewoon te gek om over te praten, liet men weten. Ook wat de veiligheid betreft is het parkeren op het trottoir gevaarlijk. Zij vragen zich af of er eerst iets moet gebeuren voordat men ingrijpt.