GN Arnhem

8 juli 2015

GN Arnhem 8 juli 2015


Jeugdland Holiday Kick-off bij de Rijnhal

ARNHEM - Op woensdag 15 juli verzorgt stichting Jeugdland samen met het stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en Kinderopvang Skar de Holiday Kick off voor kinderen vier tot en met twaalf jaar bij de Rijnhal (parkeerplaats). De activiteiten beginnen om 14.30 en eindigen om 17.30 uur. De toegang is voor iedereen gratis.

De zomervakantie wordt dit jaar weer spetterend geopend. Voor iedereen zijn er allerlei leuke dingen te doen, zoals bijvoorbeeld een skatebaan, klimtoren, tennis, paintball en schermen. Creatieve activiteiten als buttons maken, medailles en krissen maken en koken. Er kan gechilld worden bij het schminken en yoga. En dan nog is er veel meer!

Het hele feest is mogelijk gemaakt omdat veel Arnhemse organisaties, zoals bijvoorbeeld het Museum Bronbeek, Mountain Network, Technoplanet, Gelderse Sportfederatie, en diverse verenigingen, om gratis hun medewerking verlenen.

Vorig jaar kwamen er ruim vierduizend kinderen af op het evenement. Voor ouders/ begeleiders is er een mogelijkheid om op het terras te genieten van een kopje koffie of een drankje.

"Wil je je opgeven als vrijwilliger of meer over Jeugdland weten? Kijk dan op www.jeugdland.nl. Je kunt je via de site opgeven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met stichting Jeugdland, Vissteeg 5 in Arnhem: 026 4422062.

Swoa-resto in De Gaanderij

ARNHEM - Op woensdag 29 juli komt swoa-resto weer naar De Gaanderij om voor een ieder een lekkere driegangenmaaltijd te koken.

Elke maand is het eten met een thema; deze maand is het thema: Gezonde voeding in de zomer. Iedereen is welkom. Het eten begint om 17.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Om 17.00 uur gaat de zaal open. De maaltijd kost vijf euro per persoon en met een Gelrepas 2,50 euro. Men dient zich wel van te voren op te geven, dit kan bij de receptie van De Gaanderij aan het Driemondplein 1 in Arnhem (026 3810265).

Ehbo-cursus voor beginners

HUISSEN - Ehbo-cursus voor beginners. Iets voor jou? Ja! Ehbo leren en doen is namelijk voor iedereen interessant. Omdat je ontdekt, hoe je in noodgevallen levens kunt redden. En omdat je leert hoe je meer alledaagse ehbo-handelingen moet verrichten. Bovendien is het volgen van deze cursus 'stiekem' nog leuk ook!

Hoe ga je om met emoties, van jou én van slachtoffers? Wat moet je doen bij een stoornis van het bewustzijn en de ademhaling bij een slachtoffer? Hoe ga je om met letsel, van een breuk tot een brandwond? Hoe help je bij kleine ongevallen?

Ehbo Leren & Doen is een mix van theorie en praktijk. Thuis bereid je je voor met de laatste versie van het lesboek. Op de leslocatie in basisschool De Abacus aan de Van Voorststraat in Huissen worden de praktijklessen gegeven.

Kun jij straks reanimeren?

Misschien hoef je die kennis nooit toe te passen. Maar als het ooit nodig is, wil je zeker niet machteloos toekijken. Dus aarzel niet en schrijf je in voor de nieuwe cursus! De nieuwe cursus start in september en zal worden gegeven door een gediplomeerd instructeur. De kosten voor deze cursus bedragen inclusief examen 125 euro.

Meer informatie staat op www.ehbohuissen.nl en te verkrijgen bij Nelly Liskaljet, secretariaat Ehbo Sint-Christoffel in Huissen; 06 50413631.

Zondag 12 juli Singelwandeling onder leiding van Gilde gidsen

ARNHEM - Op zondag 12 juli wandelen de gidsen van Gilde Arnhem door een fraai aaneengeschakeld groen gebied over de voormalige stadswallen van Arnhem.

De start 14:00 uur op het Airborneplein/Berenkuil. Kosten: volwassenen: 3,50 euro; kinderen van vier tot en met twaalf jaar twee euro. De binnen- en buitensingels zijn een bijzonder groen fenomeen in het centrum van Arnhem. Opgenomen als beschermd stadsgezicht van de binnenstad, vormen ze het visitekaartje van de stad. Nu rijden er auto’s, maar oorspronkelijk lag hier een prachtig ontworpen wandelgebied gevormd uit de middeleeuwse vesting.

De licht slingerende wandelweg – waar nu de Buitensingels lopen – met zijpaden naar de uitvalswegen, liep vanaf de Rijnpoort naar de Velperpoort tot de Sabelspoort, rond de nog altijd aanwezige muren, grachten en poorten. "Laat u verrassen door de verhalen van de gidsen."

'Terug naar het licht': aangrijpende gedichtenbundel

ARNHEM - Met de bundel 'Terug naar het licht heeft Tonny Meijerman uit Arnhem-Zuid een indrukwekkend debuut gemaakt als dichter.

Dat onder het motto: emoties opschrijven maakt je hoofd vrijer. In korte zinnen, als gedichten. Zo ontstond de bundel. Met gevoelige teksten, rijmelarijen, soms mediterend. Het zijn sterk persoonlijke onderwerpen. Maar, zo blijkt uit vele reacties deze juweetjes van gedichten, roepen herkenning op bij de lezers. Met een traan, maar soms ook een glimlach.

Tonny Meijerman (1950) is gepokt en gemazeld in de dagbladwereld. Het liefste schreef hij indringende verhalen en columns. Van zijn hand verschenen onder meer een scriptie over Edith Stein (1989 (de columnreeks 'De straat' (1992) en het herdenkingsboek 'Remember September' (1994). Nu maakt hij met 'Terug naar het Licht' zijn debuut als dichter.

'Terug naar het licht', Tonny Meijerman, ISBN 978-94-0221-734-6. Prijs 13,95 euro. Te bestellen via boekscout.nl.

Ehbo Huissen staat klaar bij de 99ste vierdaagse

HUISSEN - Tijdens de 99ste wandel4daagse van Nijmegen staat de ehbo-vereniging Sint-Christoffel uit Huissen klaar om deelnemende wandelaars te verzorgen.

Wandelaars die blaarbehandeling en / of voetverzorging nodig hebben kunnen terecht op maandag 20 juli tussen 16.00 en 19.00 uur voor preventief plakken. Op dinsdag 21 tot en met donderdag 23 juli tussen 15.30 en 21.00 uur is er blaarbehandeling. Tevens is er voetverzorging door masseurs. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Locatie is basisschool De Abacus aan de Van Voorststraat 21 in Huissen (ingang Van Gelrestraat). Meer informatie wordt gegeven door Nelly Liskaljet, secretariaat ehbo Sint-Christoffel Huissen: 06 50413631 en via de website: www.ehbohuissen.nl.

Prachtig resultaat voor stichting Opkikker

ARNHEM - Het afgelopen schooljaar heeft op het Lorentz Lyceum een grote inzamelingsactie van oude mobieltjes plaatsgevonden voor Stichting Opkikker. Deze stichting verzorgt onvergetelijke Opkikkerdagen voor langdurig zieke kinderen en hun gezin.

Langdurig ziek zijn vraagt veel energie van een kind en overige gezinsleden. Zo’n tweeduizend keer per jaar verrast stichting Opkikker gezinnen met een langdurig ziek kind met een onvergetelijke Opkikkerdag. Een dag waarbij alle tegenslagen even naar de achtergrond verdwijnen.

Deze week werd de balans van de inzamelingsactie opgemaakt. Na een middagje druk tellen en sorteren bleken er liefst 530 toestellen ingezameld te zijn. Dit is natuurlijk een prachtig resultaat. Voor iedere ingezamelde mobiel op het Lorentz Lyceum krijgt Stichting Opkikker een vergoeding. Deze vergoeding komt volledig ten goede aan de organisatie van de Opkikkerdagen.

Initiatiefnemer, Peter de Wijs, is alle verzamelaars, inzamelaars en gulle gevers enorm dankbaar voor deze geweldig bijdrage. Meer informatie staat op www.opkikker.nl of men kan hiervoor contact opnemen met Peter de Wijs via pdewijs@lorentzlyceum.nl.

Immerloo Park Festival tot en met zondag 12 juli

ARNHEM - Genieten van een sfeervol evenement in het best verborgen stadspark van Arnhem! In het weekend van 10 tot en met 12 juli staat Immerloopark drie dagen lang in het teken van kunst, cultuur, natuur en educatie.

Na een zeer geslaagde eerste editie in 2014, volgt dit jaar de tweede editie, met een nóg uitgebreidere programmering. Het festival belooft de bezoeker een unieke combinatie van muziekoptredens, theatervoorstellingen en inspirerende workshops in de openlucht, tenten en op podia. Ook is er aandacht voor stadslandbouw, bewust omgaan met je leefomgeving en streekgebonden eten en drinken. Zowel volwassenen als kinderen worden tijdens dit festival uitgenodigd te komen genieten en hun eigen creativiteit de vrije loop te laten. Laat je verrassen, inspireren en verwonderen. De toegang tot het festivalterrein is gratis. Kom je mee genieten?

Zomerparade als start

Op vrijdag 10 juli om 14.00 uur, is het Immerloopark Festival gestart met een kleurrijke zomerparade vanaf het Croydonplein bij winkelcentrum Kronenburg. Een bonte stoet van wijkbewoners vormde de parade, met dans, acrobatiek en muziek onder leiding van de charismatische Catalina Garcia uit Colombia. De route gaat door de wijken Kronenburg, Vredenburg en Holthuizen. Iedereen kan meedoen aan de zomerparade.

Prachtig programma

Eenmaal aangekomen in Immerloopark, barst het festival los met muziekoptredens, voorstellingen en workshops. Tussendoor kan er natuurlijk heerlijk gegeten en gedronken worden bij één van de vele eettentjes op het festivalterrein. Ook is er een buurtcamping voor bewoners uit de omliggende wijken.

De toegang tot het terrein is gratis; alleen voor de workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd tussen één en vier euro. Samen genieten van alles wat er te beleven valt, dat is de kracht van het Immerloopark Festival.

Alle informatie over Immerloopark Festival, het programma en de deelnemers staat op de speciale website: www.immerlooparkfestival.nl.

Brei- en haakcafé in bibliotheek Rozet

ARNHEM - Voor iedereen die van breien en haken houdt, organiseert de Bibliotheek iedere eerste donderdag van de maand het brei- en haakcafé. Donderdag 2 juli van 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen, net als in een echt café, gewoon binnenlopen. De deelname is gratis.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand verwelkomt Dominique Struik van wolwinkel Draadjes en Zo, de bezoekers van het café en geeft tips en advies waar nodig. Doel van het café is om gezellig samen te haken en breien, creatieve ideeën uit wisselen of om gewoon contact te hebben met anderen.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Iedereen kan aan de grote tafel op de eerste verdieping in de Bibliotheek Rozet aanschuiven. Meer informatie staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Orgelconcert in de Walburgis

ARNHEM - Zondag 12 juli om 15.00 uur vindt er een orgelconcert in de Walburgis in Arnhem plaats.

De Duitse organist Peter Nowitzki speelt dan een programma met van Johann Sebastian Bach (1685-1750) de Fantasie und Fuge g-moll en Passacaglia c-moll, van Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) de Alemande de Chapelle en de Suite Bergamasca en van César Franck (1822-1890)de Prélude, Fugue et Variation h-moll.

Peter Nowitzki, geboren in 1955 in Gelsenkirchen, is cantor van de evangelische gemeente van Velbert-Langenberg. Hij studeerde kerkmuziek aan het Robert-Schumann-Instituut in Düsseldorf. Hij was onder andere lector aan de universiteit van Duisburg in de vakken orgel- en pianospel, improvisatie en oude muziek. Hij heeft concerten in binnen- en buitenland gegeven.

De toegang is vrij, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Tevens is er in de kerk een tentoonstelling te zien van de Duitse kunstenaar Otto Pankok (1893-1966). Otto Pankok maakte veel grafisch werk en houtskooltekeningen, waarin hij zijn bewogenheid voor mens en natuur toonde.

Trio Collages bij 'Van leuke mensen'

ARNHEM - Van 3 juli tot en met 23 augustus is in huiskamergalerie 'Van leuke mensen, de dingen die blijven' aan de Paul Krugerstraat 4 in Arnhem een expositie van collages te zien.

Deze collages zijn gemaakt door Loes van Schaaijk, Jet Altenburg en Petra de Vries. Omdat ze hun atelier bij elkaar in de buurt hebben kwamen deze Arnhemse kunstenaressen er achter dat ze alle drie regelmatig met collagetechnieken werken. Het resultaat is zo verschillend dat het een expositie interessant maakt. Loes: “Mijn collages ontstaan meestal vanuit een schets op papier.” Jet: “Door met een ingreep de betekenis van een bestaand beeld te veranderen of door bestaande beelden samen te voegen, ontstaat een nieuw verhaal.” Petra: “Het werk wordt opgebouwd door verschillende materialen over en door elkaar heen aan te brengen.” Zondagmiddag om 15.00 uur wordt de expositie feestelijk geopend. Verder is de tentoonstelling elke vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur te bezichtigen of na afspraak via 026 3792219 of info@vanleukemensen.nl.

Boekenbingo bij bieb Arnhem

ARNHEM - Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen tussen acht en veertien jaar deelnemen aan de Boekenbingo in alle vestigingen en de Jeugdbibliobus van de Bibliotheek Arnhem. De Bibliotheek heeft de leukste series kinderboeken op een rij gezet.

Bij de informatiepunten in de Bibliotheek kunnen de kinderen een Bingokaart ophalen. Hebben zij drie boeken uit een serie gelezen, hebben ze Bingo en mogen ze een leuk cadeautje grabbelen uit de grabbelton. Vergeet niet eerst een knipje te halen bij een medewerker voordat je het boek inlevert.

In de Bibliotheek Rozet, Kronenburg en Presikhaaf loopt de Boekenbingo van zaterdag 18 juli tot en met zaterdag 29 augustus. Ook in de Bibliobus kunnen de kinderen deelnemen aan de Boekenbingo. De periode loopt hier tot en met vrijdag 17 juli.

De Bibliotheek Rozet bevindt zich aan de Kortestraat 16. De Bibliotheek Kronenburg is gelegen in het winkelcentrum Kronenburg aan de Kronenburggalerij 7 en de Bibliotheek Presikhaaf is te vinden in het MFC Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7. Meer informatie over de Boekenbingo staat op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Beperkte hinder John Frostbrug verwacht tussen 10 en 28 augustus

ARNHEM - Rijkswaterstaat voert van 10 tot 28 augustus onderhoudswerkzaamheden uit aan de John Frostbrug. Onder andere de voegen in het rijdek worden vervangen en plaatselijk wordt het asfalt gerepareerd. De werkzaamheden gebeuren doordeweeks, buiten de spits en tijdens de vakantieperiode, waardoor de hinder naar verwachting beperkt blijft.

Voor gemotoriseerd verkeer (auto-, vracht- en landbouwverkeer) is er van maandag 19:00 tot en met vrijdag 07:00 uur hinder door beperkte beschikbaarheid van rijbanen. De bus blijft de normale dienstregeling over de brug rijden. Fietsers en voetgangers worden tijdens het onderhoud over een van beide fietspaden op de brug geleid. Hulpdiensten kunnen onder begeleiding van verkeersregelaars altijd in beide richtingen gebruik maken van de brug. Meer informatie over de verwachte hinder volgt half juli.

Groot onderhoud in 2018

In 2018 is groot onderhoud aan de brug nodig. Dat is veel omvangrijker dan de werkzaamheden die in augustus 2015 worden uitgevoerd. Komende zomer gaat het om noodzakelijke werkzaamheden die niet kunnen wachten tot 2018.

Rijkswaterstaat en de gemeente Arnhem werken samen aan het onderhoud van de John Frostbrug en stemmen werkzaamheden af. Rijkswaterstaat doet dit als eigenaar van de brug en de gemeente Arnhem als wegbeheerder. Onderhoud is nodig, zodat vlot en veilig verkeer over de brug mogelijk blijft.

Beginnerscursus werelddansen

ARNHEM - VA, Centrum voor Werelddans, start op woensdag 23 september met een cursus Werelddansen voor Beginners met dansen uit onder andere Rusland, Balkan, Turkije, Israel voor dansliefhebbers uit Arnhem en omgeving. De cursus wordt geleid door de gerenommeerde dansdocent Majolein van de Beld.

De cursus wordt gegeven in Huis van Puck, Klarendalseweg 193, Arnhem, ingang tegenover Verlengde Hoflaan 123, Arnhem van 20.00 tot 22.00 uur. De prijs bedraagt vijftig euro voor tien lessen. Aanmelden kan via info@volksdansen.nl of telefoon 0316 263714.

Clowneske humor en gekkigheid in familievoorstelling van Introdans

ARNHEM - Op 10 oktober gaat de familievoorstelling Sapperdeflap in première. Introdans kiest voor een programma vol eigenzinnige pareltjes die soms subtiel maar altijd onmiskenbaar een lach op het gezicht toveren. Sapperdeflap is tot en met 20 februari in vele Nederlandse theaters te zien.

TooT van Didy Veldman is een speels, theatraal circus vol acrobatische toeren. Maar wie goed kijkt, begrijpt dat het ballet ook gaat over het belang van dicht bij jezelf blijven en niet zomaar achter anderen aan hollen, alleen maar om bij een groep te horen. David Middendorps Three Rooms is een ingenieus werk dat speelt met de grenzen van het podium: de dansers proberen telkens van het toneel weg te lopen, maar worden vanuit de coulissen tegengehouden of teruggeduwd. De fantasierijke Italiaanse choreograaf Mauro de Candia zette eerder met Purple Fools de Nederlandse theaterzalen op hun kop.

Voor Sapperdeflap maakt hij een nieuw werk: Meninos. Nieuw voor Nederland is ook Cirkus primitif balet van de uit Kroatië afkomstige Staša Zurovac. Op volks- en originele circusmuziek trekt hij een lijn tussen de menselijke levenscyclus en de circuspiste. Dertien in tutu gehulde mannen en vrouwen overtuigen in een hilarische mix van primitieve bewegingen en ballet. De beroemde Nederlandse fotograaf en filmmaker Erwin Olaf zorgt voor de kers op de taart met Moving Targets, een kleurrijke serie 'visuals'.

Introdans presenteert Something Old Something New

ARNHEM - Het nieuwe theaterseizoen start voor Introdans met een mix van 'oud en nieuw' tijdens de première van op 19 september. Naast een van de hoogtepunten uit het oeuvre van meesterchoreograaf Jirí Kylián danst het gezelschap een wereldpremière van Nils Christe en een Nederlandse première van de wereldwijd vermaarde Sidi Larbi Cherkaoui.

Van meesterchoreograaf Jirí Kylián danst het gezelschap La Cathédrale Engloutie. Een choreografisch juweel dat in 40 jaar niets aan zeggingskracht verloor. Het ballet is geïnspireerd door het, bij duisternis, enkel hóren van de zee. Een van de vier dansers die in 1975 de wereldpremière van La Cathédrale Engloutie dansten, was Nils Christe. Na zijn carrière bij het Nederlands Dans Theater ontwikkelde hij zich tot een van de internationaal meest succesvolle Nederlandse choreografen. Voor Something Old Something New maakt Christe een nieuw werk, zijn 24ste creatie voor Introdans. Something Old Something New wordt afgesloten met de Nederlandse première van Orbo Novo, een creatie van de internationaal gelauwerde, Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Larbi – recent benoemd tot artistiek directeur van het prestigieuze Koninklijk Ballet van Vlaanderen – maakte de choreografie op uitnodiging van het New Yorkse Cedar Lake Contemporary Ballet. Hij liet zich daarbij inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad New York bij hem oproept, ofwel: door zijn confrontatie met de 'Nieuwe Wereld' (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie.

De première is op zaterdag 19 september om 20.15 uur in het Stadstheater Arnhem, Daarna zijn er voorstellingen op 20 en 22 september. Meer informatie staat op www.introdans.nl.

Wandel met Gilde Arnhem door de Geitenkamp...

Foto: Rob Slepicka

ARNHEM - Wandelen door de Geitenkamp met gidsen van Gilde Arnhem kan op zondag 19 juli om 14:00 uur, start bij Hoogte 80. Volwassenen betalen 3,50, kinderen van vier tot en met twaalf jaar twee euro.

In 1918 kocht de gemeente Arnhem de stukken grond rondom de boerderijen De Schuttersberg en De Geitenkamp. Hiermee hoopte ze in één klap een einde te kunnen maken aan de enorme woningnood die er heerste. Deze 'oostelijke voorstad' moest een geheel zelfstandige arbeiderswijk worden met eigen voorzieningen als scholen, kerken, een marktplein met winkels en bovenal ook veel groen.

Foto: Rob Slepicka

"Op onze wandeling komen we langs de boerderijachtige huizen van de Schaepmanlaan, een stukje van de wijk waar het gelukt is de tuindorp gedachte te verwezenlijken. Op het Schuttersbergplein woonde vroeger de bekende Arnhemse schrijver Koos van Zomeren, die de roman 'De man op de Middenweg' schreef. Afdalend in de wijk bereiken we het knusse Marktplein, hart van De Geitenbult. Via de poort naar de Kolstraat en bij de vijver staan we stil bij het herinneringsteken, onlangs onthuld ter herdenking van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog in de wijk Geitenkamp."


Ook De Witte School, het badhuis en de Middenweg ontbreken niet op het programma. In de Dr. Kuyperstraat wordt duidelijk dat de verzuiling van de twintigste eeuw in deze wijk heel 'tastbaar' werd ingemetseld. Nieuwsgierig geworden? Iedereen is welkom.

Zomer in het Airborne Museum: ontdek het verleden

ARNHEM - Deze zomervakantie komt de geschiedenis tot leven in Airborne Museum 'Hartenstein'. Kruip in de huid van een Britse militair of ga op ontdekkingstocht door het museum en Park 'Hartenstein'.


Op ontdekkingsreis door het verleden. Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen vanaf zes jaar een speurtocht volgen die hen door het museum en het omliggende park 'Hartenstein' voert. Al puzzelend komen ze alles te weten over de Slag om Arnhem en de gebeurtenissen in september 1944. Welke route legden de Britse parachutisten bijvoorbeeld af? Hoe hard rijdt een tank? Wie kraakt de verborgen code? Aan het eind van de speurtocht krijgen kinderen een leuke beloning.

Kruip in de huid van een Britse parachutist. Het verleden komt echt tot leven wanneer je zelf in de huid kruipt van een Britse parachutist, hospik of Amerikaanse soldaat. Treed in de voetsporen van de Eerste Britse Airborne Divisie en poseer voor Villa 'Hartenstein' op de plek waar generaal-majoor Urquhart jou zeventig jaar geleden voorging. Iedere woensdagmiddag is er een fotograaf aanwezig om kinderen, samen met familie en vrienden, vast te leggen als militair. De foto's zijn dezelfde dag nog op onze Facebookpagina terug te vinden.

Het verhaal achter de steen. Combineer tijdens de zomervakantie een bezoek aan het Airborne Museum met een rondleiding over de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Tijdens dit indrukwekkende bezoek met gids leren bezoekers de persoonlijke verhalen kennen die schuil gaan achter de ruim 1700 graven op dit ereveld. Elk graf vertelt een uniek stuk van de geschiedenis rondom de Slag om Arnhem. De rondleiding start en eindigt op de begraafplaats aan de Van Limburg Stirumweg.

Wanneer, waar en voor wie?. Gedurende de hele zomervakantie tot en met zondag 30 augustus kunnen kinderen samen met familie en vrienden zelfstandig de zomerspeurtocht volgen tijdens de reguliere openingstijden van het museum. Voor deze activiteit geldt geen meerprijs. Op iedere woensdagmiddag is er van 13:00 tot 17:00 uur een fotograaf aanwezig die bezoekers van alle leeftijden fotografeert als militair. Deze unieke portretten zijn terug te vinden op de Facebookpagina van het Airborne Museum. Aan deze activiteit zijn geen extra kosten verbonden. Rondleidingen (tot maximaal vijftien personen) over de begraafplaats vinden plaats op aanvraag en zijn geschikt voor bezoekers vanaf acht jaar. De meerprijs voor deze activiteit bedraagt twintig euro per gids naast de reguliere entreeprijs. Kijk voor meer informatie, zoals het aanmelden voor de rondleiding over de begraafplaats, op www.airbornemuseum.nl.

Airborne Museum 'Hartenstein', Utrechtseweg 232, Oosterbeek.

Bezoek tijdens de zomer de Jeugdbibliobus van de bibliotheek

ARNHEM - Tijdens de zomervakantie worden op woensdag 22 juli en 26 augustus verschillende kinderactiviteiten georganiseerd in de Jeugbibliobus. Kom lekker in het zonnetje een boek of strip lezen of luisteren naar een mooi voorleesverhaal.

Bij de Zomerbibliobus zijn er spelletjes die je alleen of samen met anderen kunt spelen. Ze hebben allemaal iets te maken met de Bibliotheek of boeken. Van Boeken Bingo en Boeken Memory, tot het maken van een mooie of stoere boekenlegger. Bij sommige spelletjes kunnen de kinderen (vanaf vier jaar) een leuk cadeautje winnen.

Halte Immerloo

De Zomerbibliobus is op woensdag 22 juli en 26 augustus van 13.30 uur tot 14.30 uur te bezoeken bij de halte Immerloo.

Halte Schuytgraaf (bij Albert Heijn)

De Zomerbibliobus staat van 15.00 tot 16.00 uur bij de halte Schuytgraaf.

Kijk voor meer informatie en andere kinderactiviteiten tijdens de zomervakantie op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Liefdesbloemen op Rosendael

Foto: Monique Kuster

ROZENDAAL - Vrijdag 17 juli en zaterdag 18 juli: Liefdesbloemen op park en kasteel Rosendael; Agapanthus- en kasteeltuinmarkt.

        

Kwekers van deze bijzondere kuipplant komen met hun planten, de op Rosendael reeds aanwezige agapanthuscollectie versterken en bieden ook hun planten te koop aan! Daarnaast zijn er informatiesessies over de verzorging en kan men tijdens deze dagen ook andere planten, streekproducten, ansichten, antiek en curiosa en topkwaliteit tuingereedschap kopen. Geniet van de mooie vertrekken van het kasteel, opgefleurd met prachtig Agapanthus bloemwerk en ook het park is een bezoek waard!

Te bezoeken op 17 en 18 juli, tussen 11.00 en 17.00 uur (doorlopend). Kosten: volwassenen 9,50 euro; donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen 4,75 euro. Kasteel en Park Rosendael liggen aan Rosendael 1, Rozendaal. Informatie: 026 3644645 of rosendael@glk.nl.

Slagwerk muziekvereniging Mystique Nederlands kampioen

ARNHEM - Muziekvereniging Mystique kan weer een kampioenstitel op haar erelijst erbij zetten.

De KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) organiseert jaarlijks vele wedstrijden en concoursen door het hele land en ook kampioenswedstrijden. Afgelopen zaterdag 27 juni werd in het Limburgse Heel het kampioenschap voor solisten en kleine ensembles gehouden. Twee leden van Mystique hebben hieraan deelgenomen.

Bastiaan Jong en Kelvin Jansen behaalden als duo de titel Nederlands kampioen met 86 punten in de tweede divisie kleine ensembles. Deze deelname hadden zij verdiend door een hoge score te behalen begin dit jaar op een wedstrijd in Bladel.

Beide heren hebben vele uren gerepeteerd om deze titel in de wacht te kunnen slepen. Ook deed Bastiaan nog mee met een solowerk, dat door de jury werd beloond met een mooie eerste prijs.

Later dit jaar zal Muziekvereniging Mystique ook deelnemen als gehele band aan een nationaal concours. "Bent u geïnteresseerd geraakt in onze vereniging, dan kunt u altijd langs komen op een repetitieavond op de maandag. Vanaf 19.30 uur staat de koffie gereed. Zie ook www.smqa.nl."

Pleyade opent beleeftuin

ARNHEM - Vrijdag 10 juli opende Pleyade op Eldenstaete een beleeftuin voor mensen met dementie. In die tuin kunnen zij ruiken, zien, voelen en proeven. Er is van alles te beleven: speeltoestellen waaronder een serie trommels en een vruchten- en kruidentuin.

De tuin is bedacht en uitgevoerd door cliënten met hun familie en medewerkers van Pleyade. "Het is een combinatie tussen een beweeg- en beleeftuin met het accent op beleven", vertelt teamhoofd Zorg Cora van Tiem. "We hebben daar expres voor gekozen omdat louter het plaatsen van toestellen ouderen minder snel uitnodigt tot bewegen."

Prikkelen

Zowel de opzet als het ontwerp van de tuin sluiten aan bij de leefwereld en de motoriek van ouderen. "Zo zijn er uiteenlopende soorten bloemen met veel verschillende kleuren. Kijken en dingen in je opnemen is ook een vorm van bewegen. Het draaien aan de toestellen of trommelen zijn eenvoudige bewegingen maar zorgen ervoor dat ouderen, net als ze thuis gewend waren, actief blijven. Alles in de tuin heeft een prikkelende werking, dat is belangrijk voor mensen met dementie", vertelt Cora.

Jong dementerenden runnen eigen koffiehoekje

Naast de beleeftuin, opende Pleyade ook een koffiehoekje dat een ontmoetingsplek is voor cliënten en hun familie. Het koffiehoekje dat vooralsnog alleen in het weekend open is, wordt gerund door cliënten die al jong dementeerden. "Mensen van rond de vijftig die fysiek nog van alles kunnen maar door hun ziekte beperkt worden. Zo kunnen ze hun energie gebruiken voor een activiteit die helemaal van hunzelf is."

De tuin zal worden geopend door de bewoners en is toegankelijk zijn voor alle bewoners van Eldenstaete en hun familie.

Bridgecursus voor beginners

REGIO - Het is nog volop zomer, maar de voorbereidingen voor de nieuwe beginnerscursus bridge in het najaar zijn al weer gestart. De cursus wordt op de woensdag gegeven en het eerste cursusdeel telt twaalf avonden.

Van bridge wordt gezegd dat het moeilijk is, maar op de eerste lesavond heeft u de kaarten al in de hand en worden u de eerste basisprincipes bijgebracht. Iedereen kan bridgen leren.
Bridge is een buitengewoon fascinerend kaartspel. In de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe zijn er vele honderden enthousiaste spelers die wekelijks, thuis of in clubverband, één of meer avonden aan de bridgesport besteden. Bridgen is méér dan kaarten. Vooral ook het sociale aspect is niet uit te vlakken. Als u wilt kennismaken met deze prachtige denksport is dit de kans om 'in te stappen'.

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van moderne leermiddelen. Het plezier in het spel staat bij de lessen voorop en u zult zich snel thuis voelen. U kunt zich alleen, per paar of als groep aanmelden.

Voor de beginnerscursus (of eventueel voor een proefles) kan men zich aanmelden bij Steef Weijers, email steefweijers@hotmail.com of per telefoon 0481 462834. Hij is gediplomeerd NBB bridgedocent. Uiteraard kunt u bij hem ook de verdere details over deze cursus vernemen.

Speurtocht in bibliotheek Rozet

ARNHEM - In de zomervakantie kunnen kinderen van zes tot twaalf jaar Rozet ontdekken door middel van een speurtocht. Van maandag 20 juli tot en met zaterdag 29 augustus kunnen zij een schatkaart ophalen in het Erfgoedcentrum Rozet.

Alle hoekjes van Rozet ontdekken? Dat kan tijdens de (gratis) speurtocht in Rozet. Op de schatkaart staan verschillende opdrachten waarmee de kinderen het hele gebouw leren kennen en op plekken komen waar ze anders niet zouden komen.

Het Erfgoedcentrum bevindt zich aan de Kortestraat 16 op verdieping -1 van Rozet. Meer informatie, ook over andere kinderactiviteiten tijdens de zomervakantie staan op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Primeur Rabo Bridge to Bridge: Veteranenrun op 13 september

Foto: Kamphuis Fotografie

ARNHEM – De Rabo Bridge to Bridge kent dit jaar een bijzondere primeur: voor het eerst is er een 'Veteranenrun', exclusief bedoeld voor sportieve (oud-)militairen met en zonder veteranenstatus. Voor de veteranen - zij lopen de Menzis 3 Engelse Mijl - wordt een speciaal Veteranenklassement in het leven geroepen, is er voorafgaande aan de start een aparte ontvangst en zijn ze tijdens de run ook herkenbaar als veteraan.

Voorzitter Mark Kok over het nieuwe initiatief: "Met de VeteranenRun willen we de link tussen de 'Bridge' en de historie verder uitbouwen en een gezicht geven. Ook staan we op deze manier stil bij de gebeurtenissen in het najaar van 1944 en willen we alle Nederlandse veteranen bedanken en eren voor hun inzet voor onze vrijheid, tijdens de Slag om Arnhem en tijdens andere vredes- en oorlogsmissies."

Het parcours van de Rabo Bridge to Bridge gaat traditioneel over historische grond: de John Frost Brug. Deze brug bleek tijdens de Tweede Wereldoorlog, in september 1944, 'een brug te ver' en werd hiermee synoniem voor een onontkoombare nederlaag. In 1984, veertig jaar na de beroemde Slag om Arnhem, werd de 'Bridge' voor het eerst georganiseerd en de John Frost Brug is nog altijd één van de iconen van het loopevenement. Op deze manier wordt sindsdien jaarlijks op sportieve wijze stil gestaan bij de Slag om Arnhem.

Het startschot van de Rabo Bridge to Bridge klinkt dit jaar op zondag 13 september. Dit jaar viert de 'Run to Remember Freedom' een bijzondere mijlpaal, het is namelijk de dertigste editie. De inschrijvingen voor de dertigste editie verlopen voorspoedig, op dit moment is er een toename van ruim dertig procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014 (het recordjaar).

Meer informatie is te verkrijgen via Eddie Wassink, info@bridgetobridge.nl; 06 81153568.

Band Lemon Squeeze in de Walburgis

ARNHEM - Zondag 19 juli om 15.00 uur treedt de band Lemon Squeeze in de Walburgis in Arnhem op.

Het kwartet Lemon Squeeze brengt een grote variëteit aan stijlen uit verschillende perioden: van ballads tot folk en Americana, van klezmer tot calypso en latin. Van classics uit de jaren ’30 en ’40 tot traditionals uit de jaren ’60 en ’70 en recenter werk van singer-songwriters en eigen composities. De muzikanten van Lemon Squeeze hebben allen een verschillende muzikale achtergrond en spelen allen meerdere instrumenten waardoor ze goed de sfeer van de stijl en de tijd op weten te roepen. Sommige liedjes zullen bekend in de oren klinken en deuren openen naar kamertjes in uw geheugen die de bezoeker lang niet bezocht heeft. Misschien ontlokt het een glimlach of een gevoel van weemoed.

Het kwartet wordt gevormd door Henk Ankoné (zang, gitaar en ukelele), Theo Worm (klarinet, banjo en mandoline), Ton Biesiot (accordeon) en Gérard Baldeo (gitaar en bas).

Tevens is in de kerk de tentoonstelling Over-Leven Über-Leben te aanschouwen. Met houtskooltekeningen, houtsneden en etsen van de Duitse kunstenaar Otto Pankok (1893-1966). Pankok laat op aangrijpende manier zijn bewogenheid met mens en wereld zien.

De toegang tot de tentoonstelling is vrij, voor het concert wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Jeugdland instuif komt naar De Laar

ARNHEM - De instuif komt! Er is voor iedereen van vier tot en met twaalf jaar wel wat leuks te doen. Je kunt hutten bouwen en deze net zo mooi maken als je zelf wilt. Als hij klaar is, kun je er lekker mee en in spelen. In de creatieve werkplaats kun je knutselen en schminken en wil je toneelspelen dan kan dat in het theater.

"Tussen de middag kun je bij ons blijven eten als je je brood meeneemt. Doe oude kleren aan en neem een hamer mee als je die hebt. Je hoeft niet persé een hele week te komen, een dag of een aantal dagen mag ook."

Kaarten zijn op het terrein te koop vanaf een half uur voor aanvang. Bij het afbreken is afbreek-hulp welkom. Ben je acht jaar of ouder dan mag je mee helpen bij het afbreken op de laatste dag en verdien je vijf euro. De instuif is aan de Randweg 2 bij boerderij De Kroon op 20 tot 24 juli van 10.30 tot 15.30 uur, maandag vanaf 12.30 uur en vrijdag tot 13.00 uur. De entree bedraagt vijf euro per dag (met Gelrepas nr. 87 twee euro) of achttien euro (met Gelrepas nr. 88 zes euro).

Jeugdland komt tot stand door een samenwerking van Jeugdland, Stichting Rijnstad, Sportbedrijf Arnhem en Stichting Kinderopvang Arnhem en Regio (SKAR). Bel voor meer informatie met Jeugdland, telefoon 026 4422062 of kijk op www.jeugdland.nl.

Speelzomer in kasteel Doorwerth

DOORWERTH – Kasteel Doorwerth heeft deze zomer twee extra zalen ingericht voor spelende kinderen. Zij kunnen de Kasteelse Spelen doen en zo aloude spelletjes in een nieuw jasje leren kennen.

Zo kun je het echte 'Trou Madame' spelen, een kruisboog proberen of zakjes lanceren met een middeleeuwse 'blijde'. Een verhaal verzinnen voor de poppenkast of muizen meppen hoort ook tot de mogelijkheden. En wat dacht je van schaken of met verkleedkleren aan een 'Tableau Vivant' maken? Tenslotte kun je je bekwamen in 'spijkerpoepen' of zelf eens ervaren hoe het is om aan de schandpaal te zitten.

De Kasteelse Spelen zijn er van 7 juli tot 13 september. Het kasteel is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur (laatste toegang om 16.00 uur). Verder is het kasteel in de zomerperiode ook geopend op de maandagen 20 en 27 juli, en 3, 10, 17 en 24 augustus. De entreeprijs is 9,50 euro, vier tot en met twaalf jaar 5,25 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis.

Kasteel Doorwerth staat aan Fonteinallee 2 in Doorwerth. Meer informatie over Geldersch Landschap & Kasteelen: www.glk.nl.

Familievoorstelling Ridderslag' op kasteel Doorwerth

DOORWERTH – In de zomervakantie geeft Ridder Richard driemaal een stoere familievoorstelling op kasteel Doorwerth. Op 4, 11 en 18 augustus treedt hij op met het avontuurlijke 'Ridderslag': over zwaarden, 'harnassen' en heel veel andere leuke dingen die je over ridders wilt weten.

Tot ridder geslagen worden is het mooiste wat je in een kasteel kan overkomen. Maar wat moet je daar allemaal voor doen? En hoe dapper moet je wel niet zijn? Ridder Richard vertelt en speelt het verhaal over de lange weg die je daarvoor moet afleggen: van baby tot ridder!

In het kasteel zijn deze zomer bovendien twee extra zalen ingericht voor spelende kinderen. Zij kunnen de 'Kasteelse Spelen' doen en zo aloude spelletjes in een nieuw jasje leren kennen. Zo kun je het echte 'Trou Madame' spelen, een kruisboog proberen of zakjes lanceren met een middeleeuwse 'blijde'. Een verhaal verzinnen voor de poppenkast of muizen meppen hoort ook tot de mogelijkheden. En wat dacht je van schaken of met verkleedkleren aan een 'Tableau Vivant' maken? Tenslotte kun je je bekwamen in 'spijkerpoepen' of zelf eens ervaren hoe het is om aan de schandpaal te zitten. Dat kan op dinsdag 4, dinsdag 11 en dinsdag 18 augustus om 14.00 uur

De entreeprijs is 9,50 euro, vier tot en met twaalf jaar 5,25 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis.

Kasteel Doorwerth staat aan Fonteinallee 2 in Doorwerth. Meer informatie over Geldersch Landschap & Kasteelen: www.glk.nl. Reserveren: tel. (026) 339 74 06 of doorwerth@glk.nl.

Oostpool maakt Arnhem onderdeel van Shakespeare klassieker

ARNHEM - Toneelgroep Oostpool brengt Richard III van Shakespeare naar Stadstheater Arnhem. Met drie try-outs en een première in het huistheater maakt zij Arnhem onderdeel van de grote Shakespeare klassieker. Een selecte groep bezoekers zit op het podium en is onderdeel van de openingsscène. De voorstelling is te zien van 23 t/m 26 september.

Het is een klassieker, Richard III. En elke klassieker kent geijkte stukken, stukken die onaangetast blijven. Zo ook de openingsscène van Richard III, hét diner. Toneelgroep Oostpool betrekt Arnhem hierbij. Kok en kunstenaar Sjim Hendrikx kookt waar je bij zit. De acteurs serveren, dragen onderwijl sonnetten van Shakespeare voor en regisseur Joeri Vos heet welkom. Uiteraard allemaal onder het genot van een goed glas wijn. Gedurende Richard III zit het publiek er letterlijk bovenop en blijft zij onderdeel van de voorstelling. Tijdens het dessert gaat het doek op en bevindt men zich midden in de openingsscène. Aansluitend neemt men plaats op de tribune op het toneel. Er zijn vijftig 'experience seats' per avond beschikbaar. Uiteraard kan men ook reguliere plaatsen in de zaal boeken. Kijk op www.stadstheater-arnhem.nl voor de kaartverkoop.

Over Richard III
Omdat Richard er van overtuigd is dat hij niet kan liefhebben, besluit hij te haten. Het is zijn eerste stap in een oprecht en bloeddorstig gevecht om een plek in de wereld te veroveren. Vanaf dat moment leeft hij op voet van oorlog, met alles en iedereen. Regisseur Joeri Vos maakt een radicale bewerking van Shakespeares politieke tragedie 'Richard III', een messcherp en wervelend feest van dodelijke ambitie, manipulatie en een totaal gebrek aan moreel besef.

Arnhem geeft elektrische mobiliteit impuls

ARNHEM - Om het rijden met elektrische voertuigen en waterstof-elektrische voertuigen te stimuleren, gaat de gemeente Arnhem de aanschaf van auto's op waterstof en de plaatsing van oplaadpunten bij particulieren en bedrijven aantrekkelijker maken.

De subsidiebedragen voor het plaatsen van laadpalen variëren van vijfhonderd tot tweeduizend euro afhankelijk van het aantal laadpunten en een eventuele koppeling met zonnepanelen. De bijdrage voor een waterstof-elektrisch voertuig is maximaal tienduizend euro.

Betere dekking
De regeling loopt tot eind 2015. De gemeente Arnhem werkt al langer aan het stimuleren van elektrisch vervoer door het creëren van laadinfrastructuur in de openbare ruimte. Om de dekking van de oplaadmogelijkheden te verbeteren, wordt nu het plaatsen van laadpunten in de private en semipublieke ruimte ondersteund.

Waterstoftankstation
Verder wordt in Arnhem hard gewerkt aan een nieuw waterstoftankstation, door verschillende bedrijven, de gemeente Arnhem en de rijksoverheid. Om het verdienmodel van dit tankstation positief te beïnvloeden, heeft de gemeente Arnhem het op zich genomen om samen met de bedrijven op zoek te gaan naar potentiële klanten voor dit tankstation. Daarom kunnen ondernemers en particulieren in Arnhem en omgeving een bijdrage van tienduizend euro krijgen.

New energy made in [Arnhem]

Elektrische mobiliteit past perfect bij het streven van het programma New energy made in [Arnhem] om Arnhem duurzamer te maken en vooral een voortrekkersrol te spelen bij innovaties op het gebied van elektriciteit. Henk Kok: "We willen in 2020 tien procent schonere lucht. Meer e-mobiliteit draagt daaraan goed bij. Helemaal als de elektriciteit duurzaam is opgewekt met waterstof, zonnepanelen of windturbines. Daar gaan we ook voor."

Gratis jeugdrondleiding in Rozet

ARNHEM - Tijdens de zomervakantie op dinsdag 25 augustus organiseert de Bibliotheek een speciale jeugdrondleiding door Rozet. De rondleiding is van 10.30 tot 12.00 uur en is geschikt voor kinderen van zes tot twaalf jaar.

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen en het bouwen van een nieuw pand? Tijdens deze rondleiding leren kinderen alles over de inrichting en de architectuur van Rozet. En dat niet alleen, ze mogen ook een kijkje achter de schermen nemen en komen zo op plekken waar ze anders nooit komen. Na afloop kan voor Rozet gespeeld en geklommen worden op het FeestAardvarken.

Rozet bevindt zich aan de Kortestraat 16. Meer informatie, ook over andere kinderactiviteiten tijdens de zomervakantie staan op www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Inge Kemperman: Wie durft? Zij durft!

ARNHEM - "Kemperman, natuurlijk voor mens en dier, het eerste concept in Nederland. Andere tijden, andere concepten. Ik wil mee met de tijd. Voortborduren op de investeringen die mijn moeder heeft gedaan. De dierenspeciaalzaak die staat voor kwalitatief hoogwaardige producten. Maar bovendien wil ik ook groeien in assortiment keuze dus volg ik mijn gevoel en wil ik daarnaast ook iets voor de mens betekenen."

"Vitamines, mineralen, Bachbloesem alles wat noodzakelijk is als aanvulling op de dagelijkse voeding. Gewoon een goed product of een goed advies voor iedereen ook voor de sportende klant. Mensen eten steeds bewuster en daarom kies ik bewust voor suikervrije producten. Je wilt niet weten hoe lekker de chocola is.
Maar ook de lolly's en dropveters zijn heerlijk. En eet je voornamelijk spelt dan ben je ook bij mij aan het juiste adres. Verder wil ik een prettige sfeer overbrengen en een fijn gevoel creëren in mijn nieuwe winkel. Daarom heb ik ook gekozen voor de theecorner. Even onthaasten met een lekker kopje thee. En wil je iemand verrassen, bedanken of feliciteren dan heb ik voor jou de meest originele cadeaus.

Wil je het ervaren, kom gerust eens langs!"


Kemperman, natuurlijk voor mens en dier, winkelcentrum De Laar Oost, Oostburgwal 48, 026 3818595.

Elektrische Fiets Testdag op 12 juli

HUISSEN - Altijd al eens een elektrische fiets willen uitproberen? Dat kan zondag 12 juli vanaf 12.00 uur in Huissen bij Jansen Totaal Wonen. Hier staat Profile Ouwerling voor u klaar met een Elektrische Fiets Testdag.

Het Profile Ouwerling team staat gedurende deze koopzondag voor u klaar om u geheel vrijblijvend te informeren en adviseren over de nieuwste modellen en bijbehorende mogelijkheden. Speciaal voor dit event staat er een ruime selectie elektrische fietsen voor u klaar om uit te proberen. Profile Ouwerling 'de fietsspecialist' heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan; alle fietsen hebben gerenommeerde storingsvrije aandrijfsystemen zoals bijv. ION, Bosch en Yamaha. De medewerkers van Profile Ouwerling zijn deskundig op het gebied van de elektrische fiets, waardoor u bij hen met al uw vragen terecht kunt. Zij zullen u dan ook met veel enthousiasme op weg helpen. Iedere proefrijder gaat met een leuke attentie naar huis.

Naast een proefrit op een elektrische fiets kan er gewinkeld worden op de meubelboulevard. De winkels zijn tussen 12.00 en 17.00 uur geopend.

Graag tot ziens op deze koopzondag Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen.

Graag wil ik me voorstellen...

ARNHEM - "Mijn naam is Saskia Plantinga en ik ben vanaf 2006 gediplomeerd uitvaartondernemer in Arnhem. Ik doe dit werk vanuit mijn hart."

"U bepaalt zelf –onafhankelijk van de verzekeringsmaatschappij- door wie u de uitvaart wilt laten verzorgen. Het melden van het overlijden bij de verzekeringsmaatschappij en het verzorgen van de uitbetaling van de verzekering wordt desgewenst kosteloos verzorgd door Abreptus.

De hoogte van de kosten van de uitvaart variëren per uitvaartverzorger. Op www.abreptus.nl ziet u een overzicht van de tarieven. De kosten van de uitvaart kunnen worden aangepast aan uw financiële mogelijkheden.

Nabestaanden hebben altijd te maken met één vaste contactpersoon die hun de hele uitvaart begeleidt. Na de uitvaart kom ik desgewenst langs voor een kosteloos nazorggesprek/nabespreking. Ik heb door mijn diploma SPD Bedrijfsadministratie een administratieve achtergrond waardoor ik nabestaanden kan helpen met 'papierwerk'.

Er kan vooraf veel geregeld worden met een 'uitvaartcodicil' waarin alle wensen over de uitvaart kunnen worden vastgelegd zodat nabestaanden op de hoogte zijn van de wensen. Wilt u hierover met mij praten of heeft u vragen, maakt u dan een vrijblijvende afspraak met mij."

Abreptus Uitvaartverzorging & Nazorg; 026 3623699 en 06 53448234, info@abreptus.nl, www.abreptus.nl.

The Colors of Music Park Immerloo

Foto: Jan van Dongen

ARNHEM - In het kader van een nieuwe tournee van het zeer succesvolle project 'The Colors of Music III', zal in het Park Immerloo in Arnhem de vierde editie worden gerealiseerd. Gedurende de komende vier jaar zullen op diverse locaties in Nederland, Duitsland en Oostenrijk de symfonieën van Gustav Mahler als uitgangspunt worden genomen voor nieuwe panorama's.

Op 57 panelen, die in een open/gesloten cirkelvormige opstelling op het gazon verankerd staan, ontstaat van 25 juni tot 21 september oktober een panorama in 3D-effect. De diameter van het project is 26 meter. Voorgaande projecten werden uitgevoerd op de stranden van Terschelling, Ameland, Vlieland, Borkum, Norderney, Harlingen, Noordwijk, Cadzand-Bad en Amsterdam- Zuidas.

Foto: Jan van Dongen
Foto: Jan van Dongen

Het doel van de kunstenaar met deze projecten is om moderne klassieke muziek in de schilderkunst te integreren. Vanuit de binnenkant van de cirkel gezien vormen zij een visueel geheel, terwijl de buitenkant uitnodigt om naar binnen te lopen. Het publiek kan het wordingsproces van het panorama van nabij meemaken en de kunstenaar volgen in zijn schilderkunstige bewegingen. De muziek waarop Hakze schildert, is via koptelefoons te beluisteren. Het geluidsniveau van de koptelefoons staat echter zo afgesteld, dat ook de omgevingsgeluiden hoorbaar blijven.

Herdenkingstocht Slag om Arnhem

ARNHEM - In 2014 was er grote belangstelling voor de fietstochten die Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) organiseerde in het kader van het zeventigjarige jubileum van de Slag om Arnhem. Daarom biedt GLK nu een nieuwe kans voor geïnteresseerden en herhaalt de fietstocht op woensdag 15 juli.

Wat is er in september 1944 op en rond de terreinen van GLK gebeurd? Hoe zag het er daarvoor uit? Tijdens de tocht wordt in woord en beeld aandacht besteed aan de Slag om Arnhem op de terreinen van GLK en deels daarbuiten. Door een gezamenlijke inspanning van de gemeente Renkum, de stichting Heemkunde Renkum en GLK kan men hier op een unieke manier kennis van nemen.

Start: 10.00 uur op de parkeerplaats tegenover camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257, Arnhem. De tocht duurt zes uur. De afstand is 35 kilometer. Deelname kost vijf euro, kinderen vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Deelnemers dienen zelf een fiets en eten en drinken voor onderweg mee te nemen. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Peter Palstring: 06 47966 663 of Dick Wijnveldt: 06 42475520.

Ben jij Present deze zomer?

ARNHEM - Stichting Present Arnhem bouwt bruggen tussen mensen die eenmalig praktische hulp willen bieden en Arnhemmers die deze hulp en aandacht goed kunnen gebruiken. De hulpverzoeken die ons momenteel vanuit de Arnhemse wijkteams bereiken, nemen alleen maar toe. De nood is hoog en stopt niet in de zomermaanden, maar voor veel mensen staat de pet meer naar de (welverdiende) vakantie.

Heb jij deze zomer een paar uurtjes vrij? Kun je concreet op 25 juli, 15 of 22 augustus helpen met het opknappen van een huis of tuin van een ander? Iemand die daar zelf niet toe in staat is en ook geen netwerk of financiële middelen heeft? Meld je dan aan bij stichting Present. Dan vormen we een paar teams en pakken we die klussen aan! We zijn overtuigd dat we zo met elkaar waardevol werk kunnen doen en dat we de mensen die we helpen, echt blij kunnen maken.

Aanmelden kan via het aanmeldformulier op www.presentarnhem.nl of via e-mail: info@presentarnhem.nl. Je kunt je individueel aanmelden, maar natuurlijk ook gelijk als groep, bijvoorbeeld als vriendengroep, collega's of sportmaatjes. Na aanmelding ontvang je via e-mail meer details over de klus.

Stichting Present is sinds 2014 actief in Arnhem. In het afgelopen jaar mobiliseerden we ruim tweehonderd vrijwilligers die op dertig projecten de handen uit de mouwen staken. Het Present netwerk is landelijk al ruim twaalf jaar actief. In 2003 werd in Zwolle de eerste stichting opgericht, anno 2015 zijn in Nederland inmiddels circa zeventig stichtingen actief.

Tentoonstelling: In Arnhem Gemaakt in Rozet

ARNHEM - Tot en met zondag 10 januari is de thematentoonstelling ‘In Arnhem Gemaakt’ te zien in Rozet. Deze tentoonstelling is samengesteld voor het Erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland en toont de industriële geschiedenis van Arnhem.

AKZO, KEMA en de ASM: allemaal grote bedrijven die aan veel Arnhemmers werk verschaften. In de thematentoonstelling ‘In Arnhem Gemaakt’ komt de industriële geschiedenis van Arnhem aan bod. Daarbij wordt een koppeling gemaakt met wat nu in Arnhem geproduceerd wordt met als focus duurzaamheid, creativiteit, hergebruik en kleinschaligheid.

Keramiek en laken

In de keramiekgalerij in de binnenstraat van Rozet wordt aandacht besteed aan de Arnhemse keramiekindustrie uit het verleden, maar ook aan de keramiekateliers die nu in de stad actief zijn. Ooit had Arnhem een bloeiende lakenindustrie, nu zijn er vele kleine productieateliers die ontwerpen van Arnhemse modeontwerpers uitvoeren. Maar ook grote bedrijven zijn nog steeds actief, zoals Teijin in de Kleefse Waard. Het bedrijf produceert daar hoogwaardige kunstvezels en recyclet er haar TWARON-garens.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en is te zien in het Erfgoedcentrum en de binnenstraat in Rozet aan de Kortestraat 16.

De tentoonstelling en het bijbehorende activiteitenprogramma zijn in samenwerking met alle partners van Rozet: Erfgoedcentrum, de Bibliotheek Arnhem, het Kunstbedrijf Arnhem, Volksuniversiteit en kunstuitleen ToArt, tot stand gekomen.

Gratis taxatiedag voor munten, postzegels, bankbiljetten enzovoort

VELP - Ergens slingeren nog postzegelalbums van opa op zolder. Waar zijn de munten van pa eigenlijk gebleven? Moesten die biljetten niet ingeleverd worden bij de bank? En zijn die ansichtkaarten bestemd voor het oud papier, of... Herkenbaar?

U bent niet de enige met vragen over een verzameling munten, postzegels, papiergeld of ansichtkaarten. Vaak gekregen van familie, vrienden of zelf met zorg verzameld. Het ligt er al jaren maar wat is het eigenlijk waard?

Om die vraag te beantwoorden, houdt De Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) in Velp een gratis taxatiedag op dinsdag 14 juli. Wie deze dag zijn of haar verzameling deskundig wil laten beoordelen, kan zonder afspraak tussen 12.00 en 16.00 uur terecht in Parkstaete Zalencentrum aan de Parkstraat 3b in Velp. Voor meer inlichtingen MPO: 030 6063944.

Zwemlessen in de zomervakantie

ARMHEM - In openluchtzwembad Klarenbeek in Arnhem kunnen kinderen deze zomervakantie zwemlessen krijgen. In het verwarmde water geven professionele zweminstructeurs dan zwemles. De lessen zijn bedoeld voor kinderen in bad vier of hoger die voor het A-diploma bezig zijn en natuurlijk kandidaten voor het B-, of C-diploma.

Het succes van de zwemlessen heeft ertoe geleid dat zwembad Klarenbeek besloten heeft ook dit jaar deze mogelijkheid weer te bieden. Manager Jan van Olmen: "Kinderen hebben soms baat bij het door oefenen in de zomer, of net nog de laatste stap zetten voor diploma. Wij willen graag deze service bieden." De verwachting is dat er weer veel belangstelling zal bestaan voor deze lessen.

De eerste lessen beginnen op zondag 19 juli het begin van de zomervakantie. Op zaterdag 11 juli om 11.00 uur is er gelegenheid kennis te maken met de zweminstructeur en worden de kinderen in groepjes ingedeeld en de lestijden vastgesteld. "Dit laatste na het voorzwemmen, dus vergeet badkleding en handdoek niet."

Voor meer informatie kijk ook op de website www.zwembadklarenbeek.nl.
Openluchtzwembad Klarenbeek, Hommelseweg 536; 026 4460370.

Zomercursus kennismaken met Mindfulness bij De Behandelbank

ARNHEM - Wilt u ook wel eens precies weten wat mindfulness is? Dat kan deze zomer met een introductiecursus bij fysiotherapiepraktijk De Behandelbank. In drie lessen van een uur ervaart u wat mindfulness is en wat het voor u kan betekenen.

Mindfulness helpt je om meer in het 'hier en nu' te zijn. Gedachten over de toekomst of het verleden kunnen soms nuttig zijn. Toch leven we nu, en zou daar onze aandacht het meest moeten zijn. Door mindfulness krijg je meer bewustzijn over je gedachten en kun je gedachten beter loslaten. Daardoor kan mindfulness goed helpen bij klachten als stress, burn-out, chronische pijn, piekeren, vermoeidheid, gevoelens van onvrede of gejaagdheid. Door de oefeningen zou je ook kunnen bemerken dat bewegen makkelijker wordt.

De cursus wordt gegeven door Ineke Kempes. Zij is een ervaren fysiotherapeute. Door de combinatie van fysiotherapie en mindfulness bent u verzekerd van een docente die aandacht heeft voor bewegen. De cursus is bedoeld voor volwassenen, ook voor mensen die om wat voor reden dan ook moeite hebben met bepaalde houdingen of bewegingen.

De cursus zal plaatsvinden op 28 juli, 4 augustus en 11 augustus om 16.00 uur. De totale kosten bedragen vijfendertig euro. Meer informatie: www.behandelbank.nl, Hollandweg 52,
telefoon 026 3811436.

Gratis bioscoop in Park Presikhaaf

ARNHEM - Vanaf zaterdag 18 juli is het weer zover; op drie achtereenvolgende zaterdagen wordt er in Park Presikhaaf een mooie film gedraaid. Op zaterdag 18 juli is dat 'Samba', op zaterdag 25 juli staat er een Turkse film met ondertiteling op het programma; 'organize Isler' en op zaterdag 1 augustus 'Chef'.

Stuk voor stuk goede films in de buitenlucht op een mooie locatie. De aanvang van de films is rond of net na zonsondergang op het grasveld bij het T-huis in Park Presikhaaf Het T-huis is voor die avond speciaal geopend voor een hapje en een drankje. De films worden mogelijk gemaakt door een bijdrage van Vivare, Portaal, Wijkplatform Presikhaaf en door Outdoor Cinema. De avonden worden georganiseerd door de CultuurGroep Presikhaaf. De avonden zijn gratis toegankelijk; neem wel je eigen stoeltje mee.

Reünie christelijke Mavo Elst

OVERBETUWE/LINGEWAARD - De reünie-commissie is op zoek naar vroegere klasgenoten van de twee examenklassen 1972 van de christelijke Mavo in Elst, locatie Mozartstraat.


"Ben jij oud-leerling en heb jij op de christelijke Mavo in Elst, locatie Mozartstraat, examen gedaan in 1972, dan ben je welkom op de reünie die gehouden wordt op 26 september. Kent u iemand, die tot deze doelgroep behoort: wijs hem dan op de komende reünie!"

Er is een speciale Facebookpagina aangemaakt met foto's en informatie 'Reünie Mavo Elst 1972'.

Ook kunt u voor informatie en aanmelding een mailtje sturen naar Nus Tahitu, emailadres nustahitu@gmail.com of naar Arno Jansen, email adres arnoldusjansen@gmail.com.

Pianosolo-concert Giel Smeets zondag 12 juli

ARNHEM - Zondag 12 juli om 14:00 uur is er in de Lutherse kerk Arnhem aan de Spoorwegstraat 8-10 een pianosolo door Giel Smeets. De entree is inclusief programmaboekje en consumptie acht euro.


De puzzelpotpourri bestaat uit 21 bekende originele pianostukken van Bach, Beethoven, Clementi, Debussy, Granados, Mozart, Schubert, Schumann, Tsjaikovski en Weber. In de overgangen en modulaties zijn zeventien bekende kinderliedjes verstopt.

De luisteraar krijgt een lijst van de 38 stukken en stukjes en mag zelf uitvinden welk stuk en welke titel bij elkaar horen. Hij kan zich thuis voorbereiden door de titels via Youtube.com te beluisteren. "Gireer acht euro naar rekening NL17INGB0002973928 ten name van stichting Live Klassiek, Arnhem. Vermeld uw adres en u krijgt een entreekaartje en het puzzelprogrammaboekje thuis.

Giel Smeets: "Ik ben amateur en op mijn 84e mag ik wel eens de concentratie verliezen. Ik heb niet veel les gehad en altijd heb ik voor mijn plezier gespeeld. Ik ben trouw gebleven aan de muziek uit mijn jeugd."

Sonsbeek in bloei

ARNHEM - Op zondag 12 juli is er een tuinenwandeling. Op deze zondagmiddag kan men meewandelen met een speciale wandeling.

"We wandelen langs de bloemrijke fruitboomgaard en de Moerasweide met zijn rijke biodiversiteit naar de Steile Tuin die nu op zijn kleurrijkst is. Vervolgens wandelen we naar de Vlindertuin, rond de Heuvel van Santino aan de overkant van de Parkweg. Een van de vrijwilligers van de Vlinderwerkgroep zal uitleggen hoe deze tuin zo 'vlindervriendelijk' mogelijk wordt gemaakt. Ook nemen we een kijkje in de naastgelegen 'Stille Tuin'.
Via de volkstuinen aan de Parkweg, gaan we naar Stadstuin Kweekland, waar de wandeling eindigt met fris of een kopje thee. Na uitleg over dit 'stadslandbouwproject' kan de tuin op eigen gelegenheid worden bekeken."

Zondag 12 juli is het vertrek 13.30 uur vanaf het bezoekerscentrum aan de Zypendaalseweg. De wandeling eindigt niet bij het bezoekerscentrum maar op Kweekland aan de Dalweg. Deelname is gratis. Meer informatie staat op www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl.

Leer van meesters in streetpainting

ARNHEM - Leer 3D tekenen, krijten en doe mee tijdens World streetpainting Festival. De binnenstad van Arnhem wordt in de week van 9 tot 12 juli verfraaid met geweldige 3D-straatkunst die tot 7 september te bewonderen is.

Met ruimtelijk inzicht, fantasie, krijtjes en een stukje straat maken de streetpainters kunstwerken waar het publiek gratis en gewoon op straat van kan genieten.

De betoverende krijttekeningen worden door dertien internationale streetpainters gemaakt. Op Velperplein, Willemsplein en Bartokplein kan je de streetpainters aan het werk zien. Naast kijken kan je ook meedoen dit jaar.

Teken mee in een straat, leer hoe je 3D kunt tekenen of krijg alles mee over hun werk, inspiratie en leven in een van de mooie lezingen.

Programma


Zaterdag 11 juli

• 10.00-18.00u. Live action streetpainting (gratis)

• 14.00-15.00u. Workshop Streetpainting op Bartokplein (€ 5,-)

• 14.00-15.30u. Workshop 3D tekenen in Dudok Arnhem (€ 7,50)

• 16.00-17.30u. Lezing Streetpainting in Dudok Arnhem (€ 5,-)


Zondag 12 juli

• 14.00-15.00u. Workshop Streetpainting in Dudok Arnhem (€ 5,-)

• 14.00-16.00u. Teken mee in Streetpainting op Kerkplein (gratis)

• 16.00-17.30u. Prijsuitreiking bij Arnhem Proeft! op Velperplein (gratis)

Inschrijven en kaartverkoop via worldstreetpainting.nl. Het volledige programma is begin juni te vinden op www.worldstreetpainting.nl; te volgen op: www.facebook.com/worldstreetpainting.

19 / 28

20 / 28

21 / 28

22 / 28

24 / 28

Huis en bedrijf op en top beveiligd door Ramar Communicatie & Security

ARNHEM – Je huis of bedrijfspand beveiligd door Ramar Communicatie & Security. Dat is een geruststellende gedachte. Dit gecertificeerd en door VEB erkend bedrijf met jarenlange ervaring in het aanleggen en beheren van alarm, camera, en zorgsystemen is ook actief in aanleg van datanetwerken en home automation.

Ramar Communicatie & Security is het bedrijf van Ramon Stoffelen en Marlon van Zeist. Beiden zijn specialist in alarm-, camera- en zorgsystemen. Daarnaast is domotica een steeds groter wordend werkterrein voor Ramar. "Op afstand via iPad of iPhone met één druk op de knop in huis alles geregeld: van verwarming tot aan de (schemer)verlichting en de bediening van toegangspoorten. Zelfs op afstand een kijkje nemen in het pand is geen enkel probleem", aldus Ramon en Marlon, een klein hecht team, dat meedenkend werkt en vierentwintig uur per dag bereikbaar is.

Ramar Communicatie & Security, Martensbongerd 17, Arnhem; 085 4019464; www.ramar-communicatie.nl; www.ramar-security.nl.

De ideale badkamer vindt u bij Badkamervoordeelshop.nl

ARNHEM - De Badkamervoordeelshop met winkels in Arnhem en Doetinchem biedt online en in de winkels voordelige badkamers aan. "Persoonlijke aandacht en advies staat voorop in onze winkels".

"Het concept is laagdrempelig. Naast het aanbod van voordelige badkamers vanaf 1799 euro is er behoefte bij de klant voor een deskundig advies en begeleiding bij de aankoop. Afmetingen van de badkamer zetten wij om in een mooie, overzichtelijke 3D-tekeningen en de klant krijgt direct een offerte mee naar huis.

In onze winkel hebben wij veel badmeubels, radiatoren, baden, en allerlei toebehoren opgesteld. Wij verkopen ook woonkamervloeren voor een hele scherpe prijs. De collectie is ten alle tijde opgebouwd met materialen met de nieuwste trends. Kom gerust eens kijken bij ons in de showroom om de producten te zien en te voelen. Onze openingstijden staan op onze website vermeld: www.badkamervoordeelshop.nl.

Arnhem,Veldoven 11, 026 3823379; Doetinchem, Fabriekstraat 36, 0314 363680.

28 / 28