De Liemers Helemaal Goed Courant

23 november 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 23 november 2018


Lindus wil in gesprek met provincie over dichtslibben regio

Het verkeer op de A12 staat steeds vaker vast. (foto: Jacques Kok)

LIEMERS - Het dichtslibben van de A12 veroorzaakt in toenemende mate verkeersoverlast in de Liemers. Met name bedrijven werkzaam in de logistieke sector ondervinden hiervan hinder. In een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland vraagt ondernemersvereniging Lindus het provinciebestuur met spoed in gesprek te gaan om de mogelijkheden van tijdelijke maatregelen te bespreken.

De start van de werkzaamheden om de A12 te verbreden en de A15 door te doortrekken laat nog op zich wachten. Eerst moet de Raad van State uitspraak doen over een aantal beroepen die ingediend zijn. Deze beroepen hebben onder meer betrekking op de toepassing Programma Aanpak Stikstof. De kritische uitspraak van het Europese Hof deze week belooft weinig goeds. De uitspraak van de Raad van State wordt niet meer in 2018 verwacht. De planning voor de openstelling van het tracé A12/A15 Ressen – Oudbroeken is herzien naar de periode 2022-2024.
“De overlast is groot en deze zal de komende jaren verder groeien”, zegt voorzitter Henk Dekker van Lindus. “Het is noodzakelijk dat de overlast wordt teruggedrongen. De gevolgen zijn anders niet te overzien. Wij vragen het provinciebestuur daarom met ons in gesprek te gaan Er zijn snel maatregelen nodig.”

Slachtvisite op locatie: Het slachten van een varken

PANNERDEN - Op donderdag 29 november is er bij de Senioren Vereniging Pannerden een bijeenkomst over 'Slachtvisite op locatie' in het kader van 'november slachtmaand'.

Drie vrouwen van de Historische Vereniging Oud Noordijk Neede vertellen alles over het slachten van een varken zoals dat vroeger bij veel huishoudens in de Achterhoek en de Liemers ging. Te proeven is er ook van het ouderwetse slachtgebeuren, zoals bakbloedworst, bakleverworst en hoofdkaas.

Voor deze middag kan men zich opgeven bij het bestuur tegen een eigen bijdrage van drie euro. De bijeenkomst is in zaal De Oude Waal in Pannerden van 14.00 tot 16.30 uur.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag. Voor het lid worden van de seniorenvereniging of voor inlichtingen ken men komen naar de soosmiddag op 29 november.

Sint komt weer in Pannerden

Sint en zijn Pieten op de boot vanuit Spanje. (foto: Bernice Calis-Tuenter)

PANNERDEN - Het is weer zover! De Sint en zijn Pieten komen op zondag 25 november weer naar Pannerden.

Om 13.30 uur kan iedereen die samen met de harmonie en de schutterij mee wil lopen, zich verzamelen op het dorpsplein. De Sint meert om 14.00 uur aan bij de pont aan de Veerdam.

Na aankomst van de Sint zal hij op zijn paard naar het dorpsplein vertrekken vergezeld door alle kinderen, groot en klein, om daar een feestje te bouwen. Alleen lijkt er wel een groot geheim te zijn wat misschien roet in het eten kan gooien….Hopelijk letten alle kinderen goed op om dit geheim te ontrafelen!

In het schuttersgebouw wordt er daarna met z’n allen een leuk feest gevierd. Na afloop van dit geweldige feest wacht de kinderen hopelijk nog wat lekkers.

Tot dan!

Kerstconcert Werenfriedkerk

WESTERVOORT - Stichting Vrienden van de Werenfriedkerk organiseert een kerstconcert met medewerking van het koor Bel Canto uit Westervoort.

Bel Canto bestaat al 55 jaar. Het is een vierstemmig gemengd koor met ongeveer 34 leden. Zij zingen licht klassiek, operette, musical, Oost-Europese, Afrikaanse, vaderlandse en religieuze liederen onder de inspirerende en professionele leiding van dirigent Tamara van Leth-Dubina met pianist Bert Esenkbrink.

Speciaal voor dit concert heeft het koor een prachtig kerstprogramma samengesteld en de Vriendenstichting is dan ook zeer verheugd dat het deze keer medewerking wil verlenen.

Iedereen is welkom op zondagmiddag 16 december van 15.00 -17.00 uur in de Werenfriedkerk. De kerk is open vanaf 14.30 uur, zodat men voorafgaande aan het concert van een kopje koffie/thee en/of chocolademelk kan genieten. Deze consumptie is inclusief de entreeprijs. In de pauze zijn wijn, bier, glühwein en frisdranken te verkrijgen.

De prijs van de kaartjes zijn voor vrienden, donateurs en huisgenoten zes euro In de voorverkoop is de prijs 7,50 euro. Verkrijgbaar bij Huis ter West, zaal Wieleman en Cigo. De prijs aan de deur is tien euro. Ook zijn kaartjes te reserveren op de website van de Vriendenstichting “Vriendenwerenfriedkerk.nl”. De kaartjes liggen dan klaar bij de ingang van de kerk.

Topfolkband in De Lantaern

The Other Roads

ZEVENAAR - De Britse topfolkband Other Roads toert weer door Nederland en mag in dit jubileumjaar zeker niet ontbreken in De Lantaern. Inmiddels is deze band uitgegroeid tot één van de favorieten van het vaste Lantaern publiek. Op zaterdag 1 december is de band te zien en te beluisteren in dit Muziekcafé. Aanvang: 21.00 uur. Toegang: 15,00 euro.

Als vaste begeleidingsband van de legendarische John Wright toerden de muzikanten van Other Roads vele jaren door heel Europa. Na het overlijden van John zijn ze als Other Roads verder gegaan. Ook met deze band toeren zij al enkele jaren met veel succes door Europa. Hun repertoire bestaat uit zowel emotionele ballads als gezellige pub-songs en humoristische folkmuziek.

Other Roads bestaat uit drie ras muzikanten. Gregor Borland is achtvoudig fiddle(viool)kampioen van Schotland, en speelt daarnaast ook nog eens fantastisch basgitaar en mandolin. De singer-songwriter en gitarist Pete Abbot is de drijvende kracht achter de band en hij is tevens de frontman van de band. Het derde lid van Other Roads is Dave Walmisley. Deze Brit is welbekend in de Folk scene en is als multi-instrumentalist en singer-songwriter onmisbaar in de band. Kortom: Een fantastisch trio dat met het prachtige vioolspel van Gregor, de mooie stem van Pete en de humor van Dave garant staat voor een fantastisch optreden.

Programma Filmhuis Didam

On Chesil Beach

On Chesil Beach
Vrijdag 23 en maandag 26 november 20.00 uur.
Het is de zomer van 1962. Op de avond van hun huwelijk dineren Florence en Edward op hun kamer in een bedompt hotel bij Chesil Beach in het Engelse Dorset. Hier blikt het stel terug op hun ontluikende romance, ongemakkelijk over de aanstaande huwelijksnacht. De verzwegen misverstanden en angsten van die avond zullen hun levens voor altijd veranderen.

The Children Act
Vrijdag 30 en maandag 3 december 20.00 uur.
Fiona Maye is een gerespecteerd rechter van het Hooggerechtshof en staat bekend om haar professionele en weloverwogen uitspraken binnen het complexe familierecht. Ze moet oordelen in een ingewikkelde zaak. De 17-jarige Adam heeft leukemie en zal zonder een bloedtransfusie niet lang meer leven. Als Jehovah’s getuige weigert Adam de noodzakelijke medische hulp te accepteren. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil zwaarder weegt.

The Children Act
What Will People Say

What People Will Say
Vrijdag 7 en maandag 10 december 20.00 uur.
De 16-jarige Nisha leidt een dubbelleven. Thuis, is ze de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze uitgaat met haar vrienden is ze een doorsnee Noorse tiener. Als haar vader haar met haar vriendje betrapt, stort Nisha’s wereld in. Haar ouders willen een voorbeeld stellen, besluiten haar te kidnappen en onder te brengen bij familie in Pakistan. In een land waar ze nooit gewoond heeft, wordt Nisha gedwongen zich aan te passen aan de cultuur van haar ouders.

Filmhuis Didam, Waverlo 2 Didam (www.filmhuisdidam.nl).

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Zondag 25 november 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pastoor Thanh Ta met zang van het A.M.K. koor. St. Caecilia jubileum- A.M.K. koor 25 jaar.

Intenties: Wil Hermans-du Buf, Ouders Schepers-Fortkamp, Stef Jansen, Ouders Kelderman-Casterop, Dimphina van Ruiten-van Noort, Voor levende en overleden leden A.M.K. koor.

Zondag 2 december 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pastoor Thanh Ta met zang met medewerking van het N.G.K.-koor.

Intenties: Familie Stoffels-Okkerman, Gerda Duis-Kaak, Jo Hueskes, Mies Smits-te Dorsthorst.

Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus zondag 2 december kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Overleden:

Op 4 november is Wim Bosman overleden in de leeftijd van 95 jaar. Hij woonde voorheen Molenstraat, nu Liemerije Zevenaar. Zijn uitvaartdienst was afgelopen vrijdag 9 november in deze kerk en aansluitend begrafenis op begraafplaats aan de Arnhemseweg. Wim is 30 jaar koster geweest in de Andreaskerk Zevenaar.

Spiritueel café in Lobith 'Mindfullness, ook in de gevangenis'

LOBITH - In het Spiritueel café van 25 november 19.30 uur in Lobith is het thema 'Mindfulness, ook in de gevangenis'.

Wat is mindfulness? Het is een methode om te leren op een harmonische manier met pijn en stress om te gaan. Het wordt gegeven in een leerproces van acht weken, waarbij men allerlei oefeningen leert om als het ware opnieuw te leren gevoelig te worden voor signalen die aangeven waar grenzen liggen en wat er in de sfeer van lichaam en gevoelens en denken om aandacht vraagt.

Als gevangenispredikant doet Sietse Visser dit al jaren in de gevangenis met gedetineerden. Veel gedetineerden lopen detentieschade op, afgesneden van de wereld buiten, van familie en kinderen, vanwege het leefklimaat in een inrichting, soms voor lange tijd. Omdat velen van hen zelf beschadigd zijn, wil men proberen om die mens te herstellen in plaats van alleen maar te straffen. Deze methode is een mogelijkheid om daaraan bij te dragen.

Sietse Visser is al jaren mindfulnesstrainer en dominee in de gevangenis en wil graag ervaringen in dit veld met u delen. Misschien wordt u wel uitgenodigd om zelf wat oefeningetjes mee te doen. Gewoon om even te voelen hoe dat gaat...

"We nodigen iedereen graag uit om dit spiritueel café bij te wonen om 19.30 uur in de Ontmoeting bij de protestantse kerk aan de Markt in Lobith. De kerk is om 19.00 uur open. We ontvangen u graag met koffie of thee, de toegang is gratis, we praten met elkaar over het onderwerp na. Aan het einde is er een mandje voor een vrijwillige bijdrage."

Dit is ook Basketiers'71!

ZEVENAAR - Natuurlijk kent u de vereniging van de vele winst en verliespartijen. Van de behaalde kampioenschappen, de promoties, de degradaties. In het verre verleden van de vele Al Stars Gala’s.

Er is voor ons (Mike & Mark Peters) een andere kant die we willen belichten. De zorg, de aandacht die leden voor elkaar hebben. Wij hebben deze opnieuw in een voor ons moeilijke achterliggende periode ondervonden. Niet gelijk overgaan tot de wedstrijden of de bestuursfunctie. De vraag hoe het is, hoe het gaat, ondersteuning geven in woord en gebaar. De meer dan vanzelfsprekendheid dat taken worden overgenomen.

Ja dan beleven wij, buiten de speelzaterdagen om, ook het Basketiers’71-gevoel. Wetende dat er tijd, aandacht, begripvol wordt gereageerd. Zonder dat de prestatiedrang op sportief gebied of bestuur uitvoering de overhand heeft. De menselijke kant, in goede & slechte tijden, zoals wij dat al vele jaren ervaren.

In deze voor ons achterliggende moeilijke tijden, beseffen wij eens te meer, dat dit één van de redenen is geweest, waarom wij destijds lid zijn geworden en nog steeds zijn. Voor deze ondersteuning willen wij, ieder binnen de vereniging bedanken,

Beseffende dat bovenstaande mogelijk geen nieuwswaarde of hoogste lezers interesse heeft. Het is ons gevoel en (sport)beleving wat wij op deze manier ervaren, dat willen wij even met u delen. U kunt dit gevoel, in onze ogen, ook komen ervaren, door lid te worden, zien we u binnenkort verschijnen.

Voor meer informatie: secretaris@basketiers.nl.

Programma Kunstwerk! Het Musiater

(foto: Bob Bronshoff) Foto: Bob Bronshoff

Theater

Jordan Roy met live-band
FREEDOM- Een eerbetoon aan George Michael

"Een man met een prachtige stem en een podiumpresentatie waar menigeen jaloers op is". Die uitspraak is zowel op George Michael als op Jordan Roy van toepassing. 'Freedom' is een muzikaal eerbetoon aan George Michael waarbij Jordan Roy samen met een live-band en backing vocalisten uitpakt en het publiek raakt met een unieke sound van meerstemmigheid.

Vrijdag 30 november. Aanvang 20.15 uur. Prijs 27,50 euro.

Jasper van Kuijk
JanusIn Janus bekijkt Jasper van Kuijk de zaken rigoureus van twee kanten. Want in onze gepolariseerde wereld lijkt het wel steeds óf-óf, maar het is natuurlijk net zo vaak én-én. Daarom laat Van Kuijk zijn compromisloze nuance los op de actualiteit. Jasper van Kuijk is cabaretier, columnist, ontwerper en wetenschapper. Hij won Cameretten, schreef mee aan Koefnoen en schrijft in de Volkskrant wekelijks de column 'Hoe moeilijk kan het zijn?'.

Donderdag 6 december. Aanvang 20.15 uur. Prijs 20,00 euro.

Henry van Loon
Onze HenryAlweer een nieuwe knettergekke show van die dekselse sympathieke beroepsklungel Henry van Loon. Met dezelfde ongeëvenaarde slapstick waarmee die rare Henry zich door de doldrieste realiteit van dit maffe bestaan heen wurmt, rijgt hij in deze hilarische solo louter unieke hoogtepunten aaneen. Hilariteit wordt virtuoos afgewisseld door een fideel moment met het publiek of een ontroerend lied.
"Bijzondere comedystijl met stand-up, types, liedjes en visuele grappen" de Volkskrant????

Woensdag 12 december. Aanvang 20.15 uur. Prijs 19,00 euro.

The New Voices

Kerstconcert 2018

Kunstwerk! Het Musiater verzorgt in samenwerking met The New Voices een drietal kerstconcerten. Een heerlijke avond uit brengt u in de ultieme kerststemming. Bekende, maar ook minder bekende kerstnummers en liedjes zullen de revue passeren. Dit alles in een sfeervol aangekleed Musiater. Muzikale leiding: dirigent Gerben Kruisselbrink, ondersteunt door Hetty van Woerkom op de vleugel. Regie: Richard Sprokkereef.

Vrijdag 14 december, aanvang 20.15 uur en zondag 16 december, aanvang 14.30 uur en 19.30 uur. Prijs: 15,00 euro inclusief glühwein.

Voor meer informatie en bestellen van kaarten: www.liemerskunstwerk.nl.

Cursus Muziekschool

Muziek op schoot – Kerstspecial (9 mnd – 3 jaar).

Vinden jullie de kerstperiode ook zo gezellig? Dit jaar organiseren we een Muziek op Schoot Kerstspecial. We gaan twee ochtenden lekker veel kerstliedjes zingen, een kerstboom versieren, mee met de arrenslee…Het wordt reuzegezellig!

Docent: Martine Spruijt; Start cursus: 10 én 17 december (Duiven), 13 én 20 december (Zevenaar)

Dag/tijd : maandag, 09.30 uur (Duiven), donderdag, 09.30 uur (Zevenaar)

Locatie: De Ogtent, Duiven; Het Musiater, Zevenaar

Aantal lessen: 2 lessen van 45 minuten; Cursusprijs: 15 euro (inclusief liedjesmap)

*Bij voldoende aanmeldingen wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen/tijden.

Hoor wie klopt daar kinderen…

ZEVENAAR - Ook dit jaar logeren Sint en Pieten weer bij het Liemers Museum. In de sinterklaasperiode van 17 november tot 5 december is er weer van alles te beleven zoals een speurtocht voor kleine kinderen én je kunt Sinterklaas en de Pieten ontmoeten.

Ook zijn er voor de kinderen diverse leuke workshops. Zo kun je op zondag 18 november een aftelkalender maken en op woensdag 21 november een taaipop komen versieren. Op zondag 25 november maken we een heerlijke pepernotenkrans. Op woensdag 28 november kan je Sinterklaasservies beschilderen en op zondag 2 december een taaipop versieren.

Op woensdag 28 november en zondag 2 december is er ook een combiticket met het Filmhuis mogelijk. De middag start met een rondleiding door het logeerhuis onder begeleiding van een Piet en de kinderen gaan daarna naar het Filmhuis waar om 15.00 uur de film begint. Een combiticket kost 9,00 euro.

Op deze dagen geldt het reguliere toegangstarief. Kosten workshop 5,00 euro. Reservering is mogelijk via 085 0409971 of via museumsecretariaat@liemerskunstwerk.nl.

Kunstwerk! Liemers Museum, Kerkstraat 16 in Zevenaar. Open op dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur (www.liemerskunstwerk.nl).

Expositie in Liemerije

Netty Som, Wil te Boekhorst en Thea Kaaijk. (foto: Olaf Kaaijk)

ZEVENAAR - Tot en met 8 februari is er een expositie van Netty Som, Wil te Boekhorst en Thea Kaaijk-te Kaat in Liemerije in Zevenaar.

Netty Som uit Gaanderen, Wil te Boekhorst uit Terborg en Thea Kaaijk uit Etten schilderen al zo’n 25 jaar één ochtend in de week met elkaar. In de wintermaanden hebben ze door de jaren heen bij verschillende leermeesters les gehad. Op die manier zoeken ze uitdaging en leren ze nieuwe technieken en materialen gebruiken, zoals krantenknipsels en zand. Met aquarel en acryl verkennen ze thema’s zoals 'lief en leed'. Door kritisch naar elkaars werk te kijken voorkomen ze dat ze stil blijven staan. Bijna jaarlijks exposeren ze in de kapel van Bronkhorst. Graag laten ze de komende maanden in Zevenaar het resultaat van hun werk zien.

De expositie is te zien in het bewonerscafé en de aansluitende gangen in verpleeghuis Liemerije locatie Zevenaar, Hunneveldweg 12 en is dagelijks vrij toegankelijk van 8.00 tot 20.00 uur.

Longpunt Arnhem-Liemers

WESTERVOORT - Op woensdag 28 november vindt de volgende bijeenkomst van Longpunt Arnhem-Liemers plaats. Tijdens deze bijeenkomst zal het MHT-Orkest (MondHarmonicaTherapie) een optreden verzorgen.


Mondharmonica spelen traint de ademhalingsspieren. Muziek maken is ook een uitdagende taak voor de hersenen. Het maakt het brein fitter en beter in staat zich aan te passen aan het ouder worden. De acht mondharmonicaspelers in dit orkest hebben -met uitzondering van de begeleider- allemaal een ademhalingsprobleem (COPD, Astma et cetera). Zij kunnen daarom als geen ander MHT-geïnteresseerden vertellen over hun ervaringen met mondharmonicaspelen. Het orkest maakt gevarieerde muziek waarbij gebruik wordt gemaakt van professionele orkestbanden. Het MHT-Orkest hoopt met haar optredens dat nog meer personen met een ademhalingsprobleem geïnteresseerd raken in mondharmonicaspelen. Muzikale kennis en/of ervaring is niet nodig en leeftijd speelt ook geen rol.


De bijeenkomst wordt gehouden op woensdag 28 november en begint om 14.00 uur (zaal open 13.30 uur) in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. In verband met het aantal beschikbare plaatsen is het noodzakelijk dat de bezoeker zich aanmeldt via arnhemliemers@longpunt.longfonds.nl onder vermelding van naam en aantal personen.

Seniorenorkest De Liemers speelt in Meulenvelden

DIDAM - Op dinsdagmiddag 27 november treedt het seniorenorkest De Liemers op in Meulenvelden.

Het orkest is opgericht in maart 2001. Men startte met vijftien muzikanten. Door de jaren heen is het orkest uitgegroeid tot vijftig leden die uit de hele regio afkomstig zijn. Nieuwe leden zijn welkom. Op de dinsdagochtend wordt er gerepeteerd van 9.45 tot 11.45 uur in het muziekcentrum van Crescendo aan de Slenterweg in Ooy (gemeente Zevenaar). Het orkest staat onder leiding van de heer Ruud Böhmer.

Het orkest treedt regelmatig op in bejaardencentra en verpleeghuizen en brengt een gevarieerd programma ten gehore. Ook in Meulenvelden belooft het weer een gezellige middag te worden. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 14.00 uur, de middag begint om 14.30 uur en is om 16.00 uur afgelopen. De entree bedraagt drie euro. Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt (088 0441400) of e-mail servicepuntmeulenvelden@liemerije.nl.

Kerstviering voor senioren

DUIVEN - Op woensdag 19 december is er de gezamenlijke kerstviering in de Samen-op-weg Kapel te Duiven, ingang achter het gemeentehuis.

Het programma ziet er als volgt uit:

15.00 uur: Ontvangst en ontmoeting in de hal met koffie of thee

16.00 uur: Liturgisch gedeelte, waarin veel gezongen wordt

Bij de uitgang van de kapel is er een collecte ter bestrijding van de kosten.

17.00 uur: Gezamenlijke broodmaaltijd

18.00 uur: Afsluiting

Opgave bij Paula Heine (0316 261751). De kerk is vanaf 15.00 uur open. "Mocht u na aanmelding toch op 19 december niet aanwezig kunnen zijn, dan graag een bericht van verhindering; dit in verband met de catering. We hopen op een grote opkomst bij dit gezellig samenzijn. De Oase, PCOB en de Diaconie PKN Duiven verwelkomen een ieder graag!"

Kerstbomenverkoop in Pannerden

PANNERDEN - De mooiste kerstbomen in verschillende soorten en maten koopt u dit jaar bij harmonie Wilhelmina.

Leden van deze vereniging staan op zaterdag 8, 15 en 22 december klaar met een ruim assortiment bomen. Tussen 10.00 en 15.00 kan men terecht op het sfeervol aangeklede veld aan de Claudius Civilisstraat. Een beker chocolademelk of glühwein mag natuurlijk niet ontbreken! Door hier een prachtige kerstboom in huis te halen, wordt ook nog eens de vereniging gesteund.

"Als u een boom heeft uitgezocht kunt u deze direct meenemen, maar u kunt er ook voor kiezen om de boom thuis te laten bezorgen. Binnen Pannerden is dat geheel kosteloos! Wilt u vooraf verzekerd zijn van een voor u geschikte boom? Dan is er ook de mogelijkheid om online te reserveren, waarna u de boom op de gewenste zaterdag kunt afhalen of laten thuisbezorgen. Kijk hiervoor op www.wilhelminapannerden.nl."

Vogelshow in Lobith

LOBITH - Vogelvereniging Vogel-Eiland houdt zaterdag 1 en zondag 2 december de 56e editie van de vogelshow. In zalencentrum Schipperspoort in Lobith vindt het jaarlijkse evenement plaats, meer dan driehonderd vogels zullen er te bewonderen zijn.

Dit jaar zijn er ten opzichte van vorig jaar meer vogels te bewonderen, dat is mooi om te zien. "Tijdens de show verwelkomen we vogelliefhebbers van andere verenigingen maar ook nieuwsgierige uit de hele regio. Ook mensen die zelf niets met vogels doen komen hier veel. Voor hen is de vogelshow leuk, omdat ze dan een aantal vogels te zien krijgen die ze waarschijnlijk nog nooit gezien hebben.

Vogelliefhebbers van onze vereniging brengen hun vogels om deze op donderdag te laten keuren. Er zijn vier erkende keurmeesters aanwezig van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Zij vertellen precies in welke staat het diertje is. Zo weten de eigenaars wat ze goed doen maar ook wat er beter kan. Van de keurmeesters krijgen ze dan een keurbriefje waarop precies te lezen valt wat de conditie van de vogel is. De vogels zullen onder meer op kleur, postuur en conditie worden gekeurd. In de onderlinge competitie strijden de leden van Vogel-Eiland om prijzen en eer."

Openingstijden zijn zaterdag 1 december van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 2 december van 10.00 tot 16:00 uur. De toegang is gratis.

Kerstconcert Loo Budget Concerten

LOO - Loo Budget Concerten organiseert maandelijks concerten op zondagmiddag in de H. Antonius Abt kerk in Loo (gemeente Duiven). Het aanbod is wisselend omdat ook de interesse van mensen wisselend is.

Zondagmiddag 9 december zal Popkoor Repeat een sfeervol winterconcert verzorgen in de prachtige kerk in Loo. Onder leiding van dirigente Juliette Dumoré zal Repeat een afwisselende mix ten gehore brengen van sfeervolle kerstnummers, golden oldies van vorige concerten én een exclusief voorproefje van gloednieuwe nummers uit het komende theaterconcert Passion! In april 2019 neemt Repeat haar intrek in Het Musiater in Zevenaar om op eigentijdse wijze het verhaal van de kruisiging van Jezus Christus tot leven te brengen. Kaarten voor Passion! zijn nog te reserveren via de site van Popkoor Repeat, www.popkoorrepeat.nl/passion

Maar vóórdat het Pasen is, gaan we eerst nog genieten van de sfeervolle winter. "Heeft u ook al zo'n zin in de decembermaand? Kom dan vooral naar het Loobudget concert in samenwerking met Popkoor Repeat en beleef met ons alvast hét gevoel van kerst en samenzijn! We zien u graag 9 december, kerk in Loo. Aanvang 15.00 uur tot 17.00 uur." Meer info staat www.popkoorrepeat.nl

Iedereen is welkom. De entree inclusief een consumptie (koffie, thee, chocomel) in de pauze, is 7,50 euro. Kaartverkoop voorafgaand aan het concert bij de kerk. Telefonisch reserveren via Peter Koopmans, 0316 261612 of maandag tussen 10.00 en 12.30 uur bij het secretariaat van het kerk, 0316 263981 of via www.popkoorrepeat.nl.

Prins Roland de 1e: nieuwe carnavalsheerser in Groessen

GROESSEN – De namen Roland Vedder en Ralph Meijer waren het ‘best bewaarde geheim van Groessen’ dat zaterdag 10 november werd onthuld tijdens het prinsenbal in de Groessense Feestburcht Gieling.

Roland gaat als 61e prins het komende jaar als Prins Roland de 1e Carnavalsvereniging De Deurdreiers vertegenwoordigen samen met zijn Adjudant Ralph Meijer. Hun leus dit seizoen is ‘met carnaval laat je je gaan, 100 pivo maak aan!’

President Tom Lentjes bedankte Prins Gerrie (Duits) de 1e en zijn Adjudant Frank Buiting voor hun inzet in het afgelopen jaar en werden vervolgens door hun vrienden uit Loo op ludieke wijze afgevoerd. De muziek werd verzorgd door de muziekband Storm.

De jeugd beleefde ’s-middags in jongerensoos Rinoceros een eigen prinswisseling. Daar werd eerst afscheid genomen van Prins Evan Lentjes en Prinses Doortje Tiedink. Als prins had alleen Nathan Vedder zich opgegeven, dus zijn functie was al snel ingevuld, maar nog niet wetende dat zijn vader die avond ook als prins zou worden onthuld. Daar mocht hij dan ook getuige van zijn, en was daar bijzonder door verrast. Voor de functie van prinses waren meer kandidaten. Na een spannende loting was Prinses Lotte Wilting de gelukkige. Maud Nieuwland is de presidente van de Jeugdhofhouding geworden. Tom Visscher presenteerde deze middag.

De Wie Kent Duiven Het Beste Quiz groot succes

DUIVEN - Op zaterdag 17 november is de eerste 'Wie Kent Duiven Het Beste Quiz' gespeeld in De WijKern.

De quiz omvatte 116 vragen die allemaal gingen over gebeurtenissen in Duiven in 2018. De vragen gingen over bijvoorbeeld de politiek, sport, de kerken, verenigingen, ondernemers, basisscholen, activiteiten, bekende Duivenaren, buurten of wijken en nog veel meer! De vragen zijn in 2018 opgesteld door secretaris van het bestuur van De WijKern Ton van Sprundel, naar aanleiding van berichten in de Duiven Post. Ton leidde de quiz samen met zijn echtgenote Emmy van Sprundel.

De 116 vragen waren verdeeld over drie voorrondes. In de drie voorrondes speelden zestien teams, die per ronde twintig vragen moesten beantwoorden. In de twee halve finales speelden tien teams, die per ronde achttien vragen moesten beantwoorden.

In de finale speelden vijf teams, die twintig vragen moesten beantwoorden. De winnaars van de quiz en de wisselbeker zijn: Hugo Boschker en mevrouw Mekkink.

Tijdens de pauze was er een stamppottenbuffet van zalencentrum Berentsen uit Loo. De sfeer was gezellig en af en toe ronduit hilarisch! De eerste 'WKDHBquiz' mag als een succes de boeken in en zal in 2019 zeker herhaald worden! De tweede prijs werd gewonnen door Jan-Willem Verhaaf en Marika Biacsics. De derde prijs werd gewonnen door Miranda van Leeuwen en Hennie Willemen.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 25 november is er om 10.00 uur een viering, waarin ds. A. Jonkman zal voorgaan.

Tijdens deze viering worden overledenen van het afgelopen jaar herdacht. Na afloop is er gelegenheid om elkaar bij een kopje koffie of thee in ‘Ons Huis’ te ontmoeten voor een nagesprek.

Op zondag 2 december gaat in de viering om 10.00 uur mw. ds. L. M. van Prooyen Schuurman uit Zutphen voor. Tijdens deze viering is er kindernevendienst en in ‘Ons Huis’ is er Jeugdkerk voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

H. Antonius Abt Kerk Loo

Op 24 november om 18.00 uur Woord en Communieviering.

Voorganger Theo Menting in samenwerking mat het Dames-Herenkoor.

Op 1 december om 18.00 uur Woord en Communieviering.

Voorganger Theo Menting is samenwerking met het Dames-Herenkoor

Meisjes U16 Pigeons schittert in nieuw tenue

Agnieszka Freij: Links naar rechts (boven) Bas Wiendels - Valverde (Sponsor) Mirre Jaryssa Taco Jansen (Voorzitter) Demi Henry (Trainer- Coach) Dayenne Lieke (Trainer-Coach) Links naar rechts (onder) Quintine Roos Xynthia Loes

DUIVEN - Zaterdag 3 november was het dan zover voor de meisjes van basketbalvereniging Pigeons. Na een aantal wedstrijden gespeeld te hebben in het oude teamtenue, was het nu dan echt zover.

Het zou de wedstrijd worden waarin het team mocht basketballen in het nieuwe teamtenue gesponsord door Bas Wiendels van Valverde. Pigeons mocht uitkomen tegen de nummer één van de competitie Uitsmijters uit Almelo. De meisjes van Pigeons maakte het de koploper erg lastig en wisten ervoor te zorgen dat er in het eerste kwart minimaal gescoord werd. Maar de strakke defensie betekende helaas ook aan de andere kant weinig scores voor Pigeons.

In het tweede en derde kwart gaf Pigeons de bal uit handen en konden ze onvoldoende weerstand bieden tegen het mooie spel van Uitsmijters. Gelukkig liet Pigeons het vierde kwart weer zien dat de meisjes uit Duiven ook goed kunnen basketballen en het team kwam enigszins wat terug door prachtige aanvallen en mooie passes. Helaas was Uitsmijters net een tandje te sterk voor de U16 uit Duiven. Eindstand 20-71.

Het team zoekt nog versterking. Dus ben jij een meisje jonger dan 16 en kan jij basketballen? Meld je dan aan bij Pigeons (www.depigeons.nl).

Natuur Actief-avond vol vogelonderwerpen

Bonte specht. (foto: Edwin Langendoen) Edwin Langendoen

REGIO - De Natuur Actief avond zit bomvol interessante onderwerpen. Zoals 'creatief met je camera in de natuur': Edwin Langendoen heeft grote bewondering voor de natuur. Zijn hobby het 'vogelen' is hij gaan combineren met vogelfotografie.

Naast prachtige foto’s uit de Putterpolder, laat hij ons zien hoe creatief je met je camera kunt zijn. Hij legt uit wat een ‘star trail’ is en hoe je zo’n foto maakt, wat high-key fotografie is en hoe dit tot stand komt en wat voor leuk effect je ermee krijgt. Dit alles aan de hand door hem gemaakte foto’s. Als de tijd het toelaat, sluit hij af met een filmpje van vogels die hij tijdens zijn reizen voor zijn lens heeft gehad.

Vogels in de winter
Niet alle vogels vliegen in de herfst naar het zonnige zuiden. Veel vogelsoorten kunnen de Nederlandse winter goed doorstaan. Guido Janze laat ons zien welke vogels we in de winter kunnen zien. Verder laat hij ook wat bekende en minder bekende wintergasten zien. Vogels die de noordelijk gelegen streken waarin ze hebben gebroed, verlaten om in zuidelijker gelegen streken met een gematigder klimaat te overwinteren.

Activiteit Natuur Actief
Ook is er deze avond weer een prikkelende en leerzame activiteit. Dit zorgt voor een [inter]actieve afwisseling van de avond.
Met de decemberfeestdagen in zicht is vanavond ook het IVN-winkeltje uitgenodigd. Te koop zijn memoblokjes, zoekkaarten, mokken en verjaardagskalenders. Neem contant geld mee, pinnen is niet mogelijk!

De avond is op 20 november in Hotel-Restaurant Ruimzicht in Zeddam (entree drie euro). Aanvang: 20.00 uur, afsluiting: 22.00 uur.

Nieuwe cursussen bij Kreatieve Kring Westervoort

WESTERVOORT - In januari start de Kreatieve Kring Westervoort weer met een aantal kortlopende cursussen, te weten:

Fotografie basis

6 lessen, vanaf maandag 14 januari, 20.00-22.00 uur

Boetseren en/of beeldhouwen

8 lessen, vanaf donderdag 10 januari, 9.30-12.00 uur

Figuratief boetseren

13 lessen, vanaf donderdag 10 januari, 20.00-22.00 uur

Glas in lood

6 lessen (eens per twee weken), vanaf zaterdag 19 januari, 9.30-12.30 uur

Er zijn verder nog mogelijkheden om in januari in te stromen bij een van onze langlopende schilder-, boetseer- of beeldhouwcursussen. Wilt u kennismaken met een van onze cursussen, dan kunt u – in overleg met onze cursusadministratie - een gratis proefles volgen. Informeer naar de mogelijkheden! Alle cursussen worden verzorgd in de atelierruimte van de Kreatieve Kring in Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1 in Westervoort. De Nieuwhof is per openbaar vervoer goed bereikbaar.

Voor aanmelding en informatie zie www.kreatievekringwestervoort.nl of neem contact op met Riky Rothengatter, 026 3119659.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 25 november 11.00 uur:

Eucharistieviering Sint Caeciliafeest met Pater Remmers en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Overleden leden van het Sint Martinus kerkkoor

Bertus Klutman

Jan Godschalk

Jan van den Dam

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Jos Ariës

Frits en Betty Hugen Wienhoven

Wim Kruitwagen

Wim J. Willemsen

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Wim Th. Willemsen

Overleden ouders Jansen-Janssen

Overleden ouders te Dorsthorst-Holtendorp

Bart Heijneman

Jan en Wilfred Smits

Uit dankbaarheid

Overleden ouders Gerrit en Bertha Reijmer en zoon Theo

Collecte:

Nationale Jongerencollecte / eigen geloofsgemeenschap

Zondag 25 november 15.00 uur:

Presentatieviering vormelingen met Pastoraal werker J. Heemink

Mededeling:

Overleden op woensdag 31 oktober te Arnhem in de leeftijd van 91 jaar de heer

Bennie van Schaik, Hagendel te Zevenaar.

De eerstvolgende vieringen zijn:

Zondag 2 december 11.00 uur:

Eucharistieviering / Adventsviering met Pater Remmers

Zondag 2 december 16.00 uur:

Getijdenviering met Theo Salemink, Wim van Heugten en medewerking van projectkoor.

Kerkberichten week 48 van 1 december tot en met 7 december 2018.

Zondag 2 december 11.00 uur:

Eucharistieviering / Adventsviering met Pater Remmers.

Gebedsintenties:

Voor de leden en overleden leden van Vincentiusvereniging Heilige Martinus

Nel Bitter

Johan Engelen

Hans van Zelst en overleden ouders van Zelst-Maarschalkerweerd

Collecte:

Bisschoppelijke Adventsactie / eigen geloofsgemeenschap

Zondag 2 december 16.00 uur:

Getijdenviering / vespers 1e Advent met Theo Salemink, Wim van Heugten en

medewerking van Gregoriaans projectkoor.

De eerstvolgende viering zal zijn:

Zondag 9 december 11.00 uur:

Communieviering met Diaken van Boven.

Kinderboerderij in kerstsfeer

PANNERDEN - Het is mooi om te zien dat iedereen de leefbaarheid van het dorp Pannerden een warm hart toedraagt.

Er zijn dit jaar grote onderhoudswerkzaamheden gedaan. Alle vrijwilligers van de kinderboerderij, de kinderen van basisschool ’t Scathe, de medewerkers van Vryleve, de bedrijven en alle sponsoren hebben een bijdrage geleverd om dit alles te realiseren.

De sponsoractie aan het begin van het jaar heeft zo’n groot succes opgeleverd dat het volledige hek is vervangen. Ook is een binnenplein gerealiseerd waardoor de bezoekers dichter bij de dieren kunnen komen. Zo wel jong als oud heeft hierdoor nog meer plezier van de kinderboerderij.

Om iedereen te bedanken en onze mooie kinderboerderij extra in het kerstlicht te zetten wordt iedereen uitgenodigd een bezoek te brengen op donderdag 20 december tussen 18.00 en 20.00 uur bij de kinderboerderij in kerstsfeer.

Op die avond zullen ook de naambordjes op het hekwerk hangen van alle mensen die een bijdrage hebben geleverd aan het realiseren van het nieuwe hek. Bij de activiteiten zijn speciaal de kinderen van de basisschool ’t Scathe uitgenodigd. De kerst is een mooi feest om ontmoeting en verbinding in het dorp te benadrukken.

Alzheimer Café in Zevenaar

ZEVENAAR - Wat doen we met de feestdagen? De feestdagen zijn vaak belangrijk om samen te zijn maar hoe kun je ervoor zorgen dat de feestdagen prettig zijn voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en de omgeving?

Casemanagers Lidy Bus en Hedwig Coppieters gaan dinsdag 27 november in het Alzheimer Café met een ieder in gesprek over dit onderwerp. Er is ruimte voor het uitwisselen van eigen beleving, emoties en ervaringen.

Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen die zelf aan dementie lijden, maar ook hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners. Het café vindt plaats in ontmoetingscentrum De Hooge Bongert, Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Het programma is van 19:30 tot 21:00 uur. De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis.

Deze avond wordt mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland afdeling Arnhem en Keten Dementie de Liemers.

110-jarige Leo Harmonie viert verjaardag met Top 2000-feest

LOBITH - In de geschiedenis vanaf 1908 heeft de Leo Harmonie honderden leden gehad. Van de gestopte leden bleek een grote groep nog steeds actief muziek te maken en te porren voor een gezamenlijk concert. Het orkest verdubbelt tijdens het Top 2000-concert.

Maar niet alleen oud-muzikanten zijn aanwezig. Op de verjaardag komen lokale zangers en zangeressen hun favoriete Top 2000-nummers zingen. Ze worden dan begeleid door Leo Harmonie en een speciaal combo. De variëteit in muziek is geweldig. Nederlandstalig, Spaans, Duits, Engels en zelfs dialect. Nummers uit de Sixties tot nummers van afgelopen jaar. "Heeft u zin in een muzikale avond kom dan op zaterdag 24 november naar het Gildehuis in Lobith. In de voor verkoop zijn nog kaarten à 7,50 euro te koop bij TIC Tolkamer en bij Stuyt in Lobith.

Basketiers'71 wint weer eens

ZEVENAAR - Na liefst vier nederlagen op rij, voor Heren 1, het vlaggenschip van de vereniging, werd het hoog tijd om de winst weer eens te pakken. Een meer dan uitstekende gelegenheid, deed zich voor op zaterdag 10 november.

Het eerste herenteam trad aan tegen Amical, de rode lantaarndrager, nog puntloos. Maar gevaar ligt altijd op de loer, zeker als ze maar met zes man komen, onderschatting aanwezig! Gelukkig was dit geenszins het geval, al was de start nog wat moeizaam, dit veranderde snel. Gewoon rustig blijven, de bal blijven rond spelen, scores maken op de juiste momenten. Dan kan de winst je nauwelijks meer ontgaan, dat bleek een ruime overwinning van 95 – 58.

Deze zege was hard nodig voor de moraal en de team spirit, ook voor het stijgen op de ranglijst. Nu staan we weer redelijk in de middenmoot, ver van de onderste regionen, blik omhoog gericht. Deze juiste lijn zien vast te blijven houden, dan komt het allemaal goed!

Autismecafé De Liemers: boeken over ASS

ZEVENAAR - Op vrijdag 7 december is het onderwerp van Autismecafé De Liemers 'Boeken over ASS'. Lees je graag over ASS? Is er een boek dat je erg geholpen heeft? Je bent welkom als je hier met anderen met een ASS over wil praten.

Autismecafé De Liemers is voor volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn. Zij kunnen elkaar hier ontmoeten en ervaringen uitwisselen. De bijeenkomst is in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Om 19.30 uur gaat het café open. Van 20.00 tot 21.00 uur is het themagesprek en tot 21.30 uur kan er worden nagepraat. Aanmelden is niet nodig en de entree is 3,50 euro. Meer informatie staat opwww.auti24.nl.

Bowlen leuke jeugdsport

Jeugdbowlen in Zevenaar bij Griethse Poort. (foto: Robert Vermaak)

ZEVENAAR - Bij bowlingvereniging Zevenaar is er ook een jonge enthousiaste jeugdafdeling. Ieder woensdagavond tussen 18.30 en 19.30 is er jeugdbowlen.

"Je hebt er zelf niets bijzonders voor nodig, wat gemakkelijk zittende kleding een spijkerbroek of joggingbroek wat lekker zit. Bowlingballen, schoenen et cetera is allemaal aanwezig op de bowlingvereniging en hier kan je gebruik van maken. Elke woensdagavond krijgt onze jeugd eerst een warming-up om de spieren warm te maken.

Daarna ga je verdeeld over een aantal bowlingbanen bowlen. Hierbij krijg je in het begin diverse tips van de bowlingtrainers. Als je dat achter de rug hebt, mag je zelf ook nog even vrij gooien, om te kijken hoe je gebruik kan maken van de gegeven tips.

Bowlen is een leuke ontspannen sport voor de jeugd vanaf ongeveer 9 jaar. Natuurlijk is de sport toegankelijk voor elke jeugd. Heb je ook zin kom gewoon langs! Het beste kan je gewoon een keer komen kijken op onze bowling zelf. Want een beeld zegt altijd nog meer dan duizend woorden! Dan kan je zelf zien hoe het gaat en verloopt. Schroom dus niet, je bent welkom op de Oude Doesburgseweg 24 in Zevenaar. De bowling vind je als je voor De Griethse Poort staat aan de linkerkant, loop de gang in, aan het einde vind je de ingang van de bowling. Trapje op en je loopt zo bij onze bowling binnen. Zien we je binnenkort? Meer info staat ook op www.bowling-zevenaar.nl."

Creon organiseert Westervoorts Talent

WESTERVOORT - Jongerencentrum Creon organiseert Westervoorts Talent op zaterdag 8 december. Voor alle jongeren uit Westervoort.

"Laat jij je talent zien op het podium in het Creon. Win de titel Westervoorts Talent en een optreden tijdens de kerstmarkt. Ben jij de nieuwe magician, kan je jongleren of zingen. Sporten of muziek maken. Je mag alle kunsten vertonen zolang het op het podium past. Aanmelden kan nu bij Creon of via de website www.jc-creon.nl."

Sint-Franciscus Babberich

Kerkberichten Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Zondag 25 november , om 9.30 uur is er een communieviering met voorganger

Diaken André van Boven,

De zang wordt verzorgd door het Gemengd Koor

Het gemengd koor viert haar Caeciliafeest

Gebedsintenties;

Dora wolters – Medze

Henk en Dineke van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Jan van den Heuvel

Fam van den Heuvel – Hendriks

Geert Mulder

Overleden fam Hulsink

Huub Tenback

Nol Köning.

Woensdag 28 november 18.30 uur Eucharistieviering in de kapel met de paters Capucijnen.

Telefoon: 0316 247216; email: babberich@rkliemers.nl.

Schutterij E.M.M. Groessen

GROESSEN - Schutterij E.M.M. Groessen houdt op dinsdag 27 november een ledenvergadering.                        

Deze vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Kerkdiensten Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

25 november 8.45 u ds D.F. Ensing; 16.00 u ds R.A. Nijhoff

2 december 8.45 u ds J.J. Poutsma                

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

Kaartvoorverkoop

eindejaarsconcert

BEMMEL - Egerländerkapel De Leemkuulers zal op zaterdag 15 december het jubileumjaar afsluiten in de Theaterkerk van Bemmel. Dit doen ze in samenwerking met het koor Meander.

Het concert begint om 20.00 uur en zal rond 22.30 zijn afgelopen. De kaarten kosten 7,50 euro per stuk. De kaarten zijn te bestellen via info@deleemkuulers.nl of vrijdagavond van 19.30 tot 20.00 uur in De Kinkel.

De foyer is open vanaf 19.00 uur. Daar is de goede doelenmarkt te bezoeken. Hier doen Stichting Ontwikkelings Samenwerking Bemmel, Het Vlinderfonds, De Minkhof en Het Buddyhuis (stophersentumoren.nl) aan mee. Deze instanties staan bij aanvang en tijdens de pauze van het concert een ieder graag te woord.

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 24 november is er een Lichtviering met Uitstelling Allerheiligste.

Zondag 2 december misintenties:

Wim en Annie Grefen- Wanders, Doortje v/d Linde, Theodora Messing - van Haren, Co Messing, Corrie Messing- Disteli, Engelien Bisselink, Wim en Dien Steentjes, Paul Compen, Theodorus Boersma en Anna Boersma- Buitenveld, Wim Verhoeven, Cornelis Smits.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag 25 november. Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Werenfriduskoor.

Zondag 2 december. Eucharistieviering. (1e Advent)
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor : In Between.

Gebedsintenties 25-11: Els en Eeke Schampers, Toos Bus, John Francis Post, Harrie en Riet-Kemperman-Schröder, Lieve Jacobs, Jo Peters-Waki.

Gebedsintenties 02-12: Dieneke en Jan Krus-Duis, Wilma Willemen-Roepman, Anna Meijer-Rutten, Jaargedachtenis: Henk Reuling, Albert Leerentveld.

Mededelingen: Donderdag 20 december is er een concert van Het Neva Ensemble St. Petersburg in de H. Remigiuskerk te Duiven. Aanvang 20.00 uur. Men brengt Slavisch Byzantijnse muziek, Russische volksliederen en licht klassiek. Na afloop is er een deurcollecte t.b.v. het Neva Ensemble en bestaat er gelegenheid tot het aanschaffen van een cd.

Spierballen hebben om een droom te verwezenlijken?

De sport-jury en foto-jury van de Duivense Sportverkiezing met in het midden boegbeeld Mathieu Maanders. (foto: Fotografie Jacques Kok)

DUIVEN - Op vrijdagavond 25 januari vindt voor de tweede maal de Duivense Sportverkiezing plaats in Hotel Van der Valk Duiven.

Boegbeeld voor de Duivense Sportverkiezing is Mathieu Maanders. Mathieu heeft een progressieve spierziekte en zit in een elektrische rolstoel. Ondanks dat heeft hij Personal Trainingsprogramma bij Sportiefv in Doetinchem. Hij laat zien dat het hebben van een beperking geen drempel is om te kunnen sporten.

Onder het motto: “Je hoeft geen spierballen te hebben om een droom te verwezenlijken” en met de wetenschap dat sporters uit Duiven, Groessen en Loo extra aandacht verdienen bij het behalen van hele mooie prestaties, organiseert Mathieu samen met zijn kernteam voor de tweede keer de Duivense Sportverkiezing. Dit jaar met extra aandacht voor de aangepaste sporter.

Uniek aan de Duivense Sportverkiezing is dat het hele evenement mogelijk gemaakt wordt door (lokale) ondernemers die met hun niet-financiële steun, een laagdrempelig, gratis en volledig toegankelijk sport-evenement op een toplocatie mogelijk maken.

Er worden prijzen uitgereikt aan de Sporter/Sportteam van het Jaar - Sporter/Sportteam met een beperking van het Jaar - Meest bijzondere Sportprestatie van het Jaar & Sportfoto van het Jaar.

Sporthelden kunnen genomineerd worden via www.sportverkiezing-duiven.nl. Sportfoto's kunnen worden ingestuurd via foto@sportverkiezing-duiven.nl. Een onafhankelijke jury (zie foto) zal uit alle inzendingen de winnaars selecteren. De winnaars worden op vrijdagavond 25 januari vanaf 19:00 uur in Hotel Van der Valk Duiven bekend worden gemaakt.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden

Walk&Talk. (foto: Walk&Talk)

DIDAM - Woensdag 28 november van 10:00-12:00 uur is er Walk&Talk in de Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22. Bij deze bijeenkomst is Angelique Maalcke van Ocaro gastspreker.

Ocaro geeft trainingen, opleidingen en advies in 'waardevol klantcontact'. Angelique vertelt over het leerwerktraject dat bij Ocaro te volgen is. Dit traject biedt een unieke kans voor iedereen die zijn kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten en bij een klantcontactcentrum wil werken.

Wanneer je op zoek bent naar een andere baan, verandert er veel in je leven. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken of misschien help je juist graag anderen. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je op zoek bent naar werk, welk werk je zoekt of hoe jong of oud je bent. Deze koffiepauze geeft je nieuwe ideeën en energie voor je zoektocht – ook als je nog een baan hebt!

Bibliotheek Montferland biedt met Walk&Talk werkzoekenden een plek voor herkenning, inspiratie en praktische tips. Met wisselende onderwerpen, gastsprekers en ervaringen van andere deelnemers. Walk&Talk is geen workshop en ook geen lezing. Het belangrijkste deel is de koffiepauze waarin je nieuwe mensen leert kennen. Zij kunnen jou op weg helpen bij het vinden van de baan die het beste bij jou past. De koffie en thee staan dan ook voor je klaar.

Meer informatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl en http://www.levendesollicitatiegids.nl.

Vergadering ijsvereniging

RIJNWAARDEN - IJsvereniging Rijnwaarden houdt op woensdagavond 28 november om 20.00 uur de jaarlijkse algemene ledenvergadering voor haar leden.

"Tijdens zo'n vergadering geven we stand van zaken over onze mooie Ijsvereniging, die meestal als eerste een prachtige ijsvloer presenteert bij een beetje vorst. Als we dit willen voortzetten is het van belang om een band te hebben met onze leden. Ook toekomstige leden en vrijwilligers zijn welkom. We rekenen op een grote opkomst, want we doen het met ons allen."

Team IJsvereniging Rijnwaarden.

Kampioenen van Witropaka

Enkelen van de kampioenen (foto: Hans Kuster)

REGIO - Op de mooie en druk bezochte en van hoge kwaliteit vogeltentoonstelling van Witropaka waren er natuurlijk ook kampioenen.

De kampioenen zijn: Kanarie Lypocroom W. Roelofse 92 pnt. Kanarie Melanine F.Hendriks 94 pnt. Kanarie Vorm en Houding B. Knuman 94 pnt. Zebravinken A. Vreman 91 pnt. Japanse meeuwen G.van Diek 92 pnt. Tropen J. Wemmers 95 pnt. Tropen Sap&Pa P. Kujper 94 pnt. Gouldamandine H. Kuster 94 pnt. Wildzang R. de Greef 92 pnt. Forpussen J. Stoop 91 pnt. Grasparkieten M. Dibbets 92 pnt. Catharina's M. Dibbets 93 pnt. Overige Parkieten R. Nijland 93 pnt. Grote Parkieten Sj. Wouters 93 pnt. Beste OK vogel R. de Greef 93 pnt. Stammen F. Hendriks 368 pnt. Stellen B. Elsman 167 pnt. Mooiste vogel J.Wemmers 95 pnt met een baardsijs. Beste 5 F. Hendriks.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag 25 november. Eucharistieviering.

Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor: Werenfriduskoor.

Zondag 2 december. Eucharistieviering. (1e Advent)
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor : In Between.

Gebedsintenties 25-11: Els en Eeke Schampers, Toos Bus, John Francis Post, Harrie en Riet-Kemperman-Schröder, Lieve Jacobs, Jo Peters-Waki.

Gebedsintenties 02-12: Dieneke en Jan Krus-Duis, Wilma Willemen-Roepman, Anna Meijer-Rutten, Jaargedachtenis: Henk Reuling, Albert Leerentveld.

Mededelingen: Donderdag 20 december is er een concert van Het Neva Ensemble St. Petersburg in de H. Remigiuskerk te Duiven. Aanvang 20.00 uur. Men brengt Slavisch Byzantijnse muziek, Russische volksliederen en licht klassiek. Na afloop is er een deurcollecte t.b.v. het Neva Ensemble en bestaat er gelegenheid tot het aanschaffen van een cd.

Sponsor bedankt!

De eerste selectie bij tassensponsor Asian Spoon. (foto: Diana Edwards Fotografie)

ZEVENAAR - S.D.Z.Z. 1 is voor de thuiswedstrijd tegen Gelders eiland op bezoek geweest bij de nieuwe tassensponsor, Asian Spoon voorheen Wok Masters Zevenaar.

Na eerder dit jaar een bezoek van de sponsorcommissie aan mede eigenaresse Laiying Wang,en het ondertekenen van het sponsorcontract voor nieuwe tassen voor het gehele 1e elftal, bracht het team van Alex van Ginkel en Gerard Peters en de rest van de technische staf en spelers een bezoek aan het Aziatische restaurant Asian Spoon.

Sinds oktober heeft Asian Spoon een nieuwe aanpak, wat niet alleen duurzamer is, maar ook de kwaliteit ten goede komt. We hopen op een mooie samenwerking! De selectie dankte Asian Spoon hartelijk voor het sponsorschap.

Kaartvoorverkoop eindejaarsconcert

BEMMEL - Egerländerkapel De Leemkuulers zal op zaterdag 15 december het jubileumjaar afsluiten in de Theaterkerk van Bemmel. Dit doen ze in samenwerking met het koor Meander.

Het concert begint om 20.00 uur en zal rond 22.30 zijn afgelopen. De kaarten kosten 7,50 euro per stuk. De kaarten zijn te bestellen via info@deleemkuulers.nl of vrijdagavond van 19.30 tot 20.00 uur in De Kinkel.

De foyer is open vanaf 19.00 uur. Daar is de goede doelenmarkt te bezoeken. Hier doen Stichting Ontwikkelings Samenwerking Bemmel, Het Vlinderfonds, De Minkhof en Het Buddyhuis (stophersentumoren.nl) aan mee. Deze instanties staan bij aanvang en tijdens de pauze van het concert een ieder graag te woord.

Sint-Werenfridus Westervoort

Zaterdag 24 november is er een Lichtviering met Uitstelling Allerheiligste.

Zondag 2 december misintenties:

Wim en Annie Grefen- Wanders, Doortje v/d Linde, Theodora Messing - van Haren, Co Messing, Corrie Messing- Disteli, Engelien Bisselink, Wim en Dien Steentjes, Paul Compen, Theodorus Boersma en Anna Boersma- Buitenveld, Wim Verhoeven, Cornelis Smits.

Look Who's Singing al 35 jaar timeless fantastisch

Koor Look Who's Singing, Liemers Harmonie en Vida dansschool. (foto: Margreet Ditzel)

DUIVEN - Het Duivens popkoor Look Who's Singing heeft 3 november met een geweldig feest zijn 35-jarig bestaan gevierd in De Ogtent.

De zangers en zangeressen van Look Who's Singing lieten in de bomvolle, grote zaal meteen zien wat ze in huis hebben: popsongs, ballads, rock and roll en a capella. Tijdens het zingen van 'Something inside so strong' door LWS, kwamen de jonge zangertjes van het Duivens jongerenkoor Shake it het podium op en zongen mee.

De junioren van Shake it zongen daarna ook nog een paar eigen nummers, waarmee ze de harten van het publiek stalen. Daarna was het tijd voor een instrumentaal intermezzo; de Duivense Liemers Harmonie liet zich van zijn beste kant zien. Ze speelden heel ingetogen een paar prachtige nummers.

Al tijdens de pauze meldden zich de jeugdige dansers en danseressen van Vida dansschool Zevenaar: met hun gepassioneerde dansen kon het publiek al zien, waarom ze willen meedingen naar het Nederlands kampioenschap Latin dansen. Vervolgens toonden Look Who's Singing en de Liemers Harmonie opnieuw hun muzikale kwaliteiten aan het publiek. De apotheose was de afsluiting, waarbij LWS zich bij het Afrikaanse BabaYetu en het klassieke Conquest of Paradise liet begeleiden door de harmonie!!

Het koor LWS is apetrots op hun mooie 'tijdloze' jubileumavond, waarbij alle leeftijden vertegenwoordigd waren! "Heb jij zin om met ons mee te zingen? Jij bent welkom om elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur een kijkje te komen nemen. Je kunt ook een paar keer vrijblijvend meezingen. Zie ook www.lookwhossinging.nl."

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- IKC Carrousel zoekt een pleinwacht voor het toezicht op de kinderen tijdens het buitenspelen tussen 12 en 13 uur.

- Ouderenadvies van Caleidoz Welzijn zoekt een maatje die onder het genot van een kopje koffie een gezellig gesprek kan voeren en wat activiteiten kan ondernemen met een mevrouw die een licht autistische beperking heeft.

- Rode Kruis Gelderland zoekt een secretaris die als lid van het bestuur mede bepaalt wat het beleid is voor de komende jaren en welke activiteiten de afdeling gaat uitvoeren.

- Landgoed Huis Sevenaer Landgoed Huis Sevenaer zoekt medewerkers die willen deelnemen aan de houtploeg: het slepen, kloven en stapelen van stammen en takken.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Ouderwetse discoavond in Muziekcafé De Lantaern

Dansen in De Lantaern

ZEVENAAR - Vanwege het grote succes van de drie voorgaande jaren presenteert Muziekcafé De Lantaern op zaterdag 8 december weer een ouderwetse discoavond onder de noemer ‘Do you remember’.

Het wordt een heerlijke avond vol van herinneringen uit vervlogen tijden waarop de dansvloer niet gemeden mag worden. De zaal gaat om 20.15 uur open en de eerste plaat wordt om 20.30 uur gestart. De toegang is helemaal gratis.

Lekker mee blèren met hits al ‘Paradise by the dashboard light’ en ‘Bohemian Rapsody’. Of knus tegen elkaar aan schuifelen op nummers van de Every Brothers. Weer helemaal verliefd worden op jouw eigen partner. Op de dansvloer uit je dak gaan tijdens opzwepende bekende disconummers. Terug naar de '60-, '70-, '80- en '90-tiger jaren en herinneringen ophalen uit een onbezorgde jeugd. Weer de sfeer voelen van toen. De hit weer horen van een fantastische vakantie. Dat kan. Er kunnen verzoeknummers aangevraagd worden. Dit gaat allemaal gebeuren in het altijd gezellige muziekcafé. Uiteraard zorgt de technicus van De Lantaern voor sfeervolle verlichting.

De bezoekers van vorig jaar waren stuk voor stuk erg enthousiast. ‘Wat was dit een heerlijke avond’. ‘Dit mogen jullie van mij wel elke maand organiseren’ waren veel gehoorde kreten. Op 8 december is er weer een mogelijkheid om heerlijk uit je bol te gaan op de dansvloer en goede herinneringen op te halen uit lang vervlogen tijden. De vrijwilligers van De Lantearn heten een ieder welkom.

FNV-discussieavond over basisinkomen

Impressie van de presentatie. (foto: FNV lokaal de Liemers) FNV lokaal de Liemers

LIEMERS - Op maandagavond 12 november is er een discussiebijeenkomst gehouden over basisinkomen.

Discussieleider was de heer Johan Horeman van Lokaal FNV Amsterdam. Voorzitter Jan Hendriks van lokaal FNV de Liemers opende de avond. Aan de hand van een presentatie schetste de heer Horeman het begrip basisinkomen, de achtergrond, financiering, haken en ogen van het basisinkomen, Op de discussieavonden met de leden wordt gebruikt om tot een standpunt te komen over het basisinkomen binnen de FNV Om In 2021 het vakbondsbeleid over het basisinkomen vorm te geven.

Spreker Johan Horeman (links) en Harry Storms (rechts) secretaris van lokaal FNV de Liemers. (foto: FNV lokaal de Liemers) FNV de Liemers


Wat is het basisinkomen? Het idee van basisinkomen houdt in dat iedereen een vast maandelijks bedrag van het rijk krijgt. Het is net genoeg om van rond te komen, vandaar de naam. Wil je een hoger inkomen? Dan blijf je aangewezen op andere bronnen zoals inkomsten uit werk. Er zijn geen plichten verbonden aan het basisinkomen.
Er werd stevig gediscussieerd over of AOW’ers ook recht moesten hebben op basisinkomen, naast hun AOW. (uitgangspunt in de presentatie was basisinkomen vanaf 18 jaar tot de AOW-leeftijd). Ook kwam naar voren dat basisinkomen invloed zal hebben op de toekomstige loonontwikkeling.
Uit studies blijkt dat basisinkomen vooral mensen met een laag inkomen rust en zekerheid geeft, wat dan ook positieve invloed heeft op de gezondheid van mensen. Uiteindelijk werd na een geanimeerde discussie, de spreker met een applaus bedankt en de avond rond tien uur afgesloten. Op de website staat een link naar de presentatie (http://lokaalfnv.nl/regio/de-liemers).

Martinus speelt Top2000

Top2000 in Oud-Zevenaar. (foto: Theodor Versteegen)

OUD-ZEVENAAR - Het einde van het jaar nadert, de Top2000-koorts stijgt. Zaterdagavond 24 november brengt harmonie Martinus muzikale vrienden samen voor een spetterende avond met alleen maar nummers uit de TOP2000. Waan je voor een avond in Top2000 Café Sint Anna Oud-Zevenaar waar regionaal bekende artiesten live worden begeleid door een 40-koppig orkest met blazers, toetsen, drums, percussie en gitaren.

Op het programma staan hits van de allergrootsten van de popmuziek. Uit de top van de lijst uiteraard Bohemian Rapsody van Queen en Hotel California van de Eagles. Internationaal bekende artiesten als Stevie Wonder, Metallica, Guns ’n Roses, Joe Cocker en Earth Wind & Fire komen ook voorbij. Goud van oud en van Nederlandse bodem zijn nummers van De Dijk, Andre Hazes en Ramses Shaffy. En daarbij nog eens de beste liedjes van de laatste jaren met Adele, Beyonce, Ed Sheeran en Bruno Mars.

Regionale artiesten

Voor de zang tekent een line-up van regionaal bekende artiesten. Caroline Rutten, Hauke Kamphorst, Chiel ter Heerdt, Rob Möhlmann, Rudy Aleven en Frans Heijneman staan met Martinus op het Top2000-podium. De muzikale leiding is in handen van Willeke de Laak en presentator is Teun de Koning.

Kaarten: 5 euro (tot en met 18 jaar gratis) verkrijgbaar in de voorverkoop via info@sintmartinus.nl en in de zaal.

Stemmen kan voor op 2000 van Duiven

DUIVEN - Deze maand kun je je Top10 insturen naar: top2000duiven@gmail.com.

Stuur per mail je toelichting mee, van in ieder geval je nummer 1 met je naam en telefoonnummer! Welkom op zondag 30 december 14.00 uur in de Top2000-kerkdienst in de witte SOW-kapel aan de Rijksweg 56b!

Rond dit festijn zijn ook hapjes en drankjes, een gezellige uitsmijter van het jaar als Duivenaren: in de kerk!

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- IKC Carrousel zoekt een pleinwacht voor het toezicht op de kinderen tijdens het buitenspelen tussen 12 en 13 uur.

- Ouderenadvies van Caleidoz Welzijn zoekt een maatje die onder het genot van een kopje koffie een gezellig gesprek kan voeren en wat activiteiten kan ondernemen met een mevrouw die een licht autistische beperking heeft.

- Rode Kruis Gelderland zoekt een secretaris die als lid van het bestuur mede bepaalt wat het beleid is voor de komende jaren en welke activiteiten de afdeling gaat uitvoeren.

- Landgoed Huis Sevenaer Landgoed Huis Sevenaer zoekt medewerkers die willen deelnemen aan de houtploeg: het slepen, kloven en stapelen van stammen en takken.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Grote sfeervolle kerstmarkt in Elten

ELTEN - Zondag 2 december van 13.00-20.00 uur presenteert de plaatselijke ondernemersvereniging IWE in Elten een grote kerstmarkt in en rondom de Sint-Martinuskerk.

Er zijn vijftig kramen waar veel zelfgemaakte producten en artikelen aangeboden worden. Ook voor de kinderen is er veel te beleven en sinterklaas komt om 14.00 uur de kerstmarkt bezoeken. In de kerk en in de openlucht is er een muzikaal programma voor alle leeftijden. Zie facebook iw-elten en www iw-elten.

Veel vrijwilligers verzorgen een gevarieerd aanbod van eten en drinken, koffie met zelfgebakken taart, Winzer Glühwein, poffertjes, reibekuchen et cetera.

Pigeons U16 vliegt tot op grote hoogte

DUIVEN - Zaterdag 10 november stond het duel tussen de Pigeons (nummer 5) en de koploper Dedein op het programma in de sporthal Endesprong (Triominos).


Pigeons begon sterk aan de wedstrijd en scoorde aan de lopende band, terwijl het bij de koploper duidelijk haperde. Na het eerste kwart was het verschil 24-8. Het tweede kwart ging redelijk gelijk op met, maar Pigeons bleef op voorsprong. Ruststand 42-20.

Na de rust hield Pigeons werd het publiek getrakteerd op prachtig basketbal. Stand na derde kwart 64-26. Ook in het laatste kwart domineerde de Duivense basketballers. Het team had werkelijk vleugels gekregen en kwamen tot grote hoogte. De eindstand van de wedstrijd was 93-28 voor Pigeons. Het hele team heeft fantastisch gebasketbald en naast het mooie spel was de teamspirit geweldig! Topscoorders waren: Dirk van Buren en Siebe Gerritsen. Meer informatie staat op www.depigeons.nl.

Pigeons U16 vliegt tot grote hoogte

DUIVEN - Zaterdag 10 november stond het duel tussen de Pigeons (nummer 5) en de koploper Dedein op het programma in de sporthal Endesprong (Triominos).


Pigeons begon sterk aan de wedstrijd en scoorde aan de lopende band, terwijl het bij de koploper duidelijk haperde. Na het eerste kwart was het verschil 24-8. Het tweede kwart ging redelijk gelijk op met, maar Pigeons bleef op voorsprong. Ruststand 42-20.

Na de rust hield Pigeons werd het publiek getrakteerd op prachtig basketbal. Stand na derde kwart 64-26. Ook in het laatste kwart domineerde de Duivense basketballers. Het team had werkelijk vleugels gekregen en kwamen tot grote hoogte. De eindstand van de wedstrijd was 93-28 voor Pigeons. Het hele team heeft fantastisch gebasketbald en naast het mooie spel was de teamspirit geweldig! Topscoorders waren: Dirk van Buren en Siebe Gerritsen. Meer informatie staat op www.depigeons.nl.

De Breuly start seizoen

Brasem Panoven. (foto: A. Janssen) A Janssen

ZEVENAAR - De winter komt er aan en dat is een mooie gelegenheid om uw hengelsportuitrusting in orde te maken. En daar hoort natuurlijk ook de Nationale Vispas bij.

De vispassen voor 2019 kunnen door de leden van De Breuly op dinsdag 4 december tussen 19.00 uur en 21.00 uur en zaterdag 12 januari tussen 11.00 uur en 13.00 uur worden opgehaald en contant afgerekend bij de Sterrenwacht, Breulylaan 3, 6905 DZ Zevenaar.

Tarieven: leden: 30 euro; tweede lidmaatschap 12,50 euro; jeugdleden: tien euro. Leden boven de 16 jaar (peildatum 1 januari 2019) kunnen voor De Panoven en De Breuly ook een nachtvergunning á tien euro aanschaffen. Het aantal is wel beperkt. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

Tevens kunt u de bootvergunning verlengen. De jaarvergunning hiervoor is vastgesteld op tien euro. Er zijn voor leden nog twee mooie ligplaatsen vrij. Ook hier geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.

"Mocht u op 4 december en 12 januari de vispas niet opgehaald hebben, dan heeft u nog een laatste mogelijkheid op 24 januari voorafgaand aan de ledenvergadering van 19.00 tot 20.00 uur in zaal Staring. Daarna worden de resterende vispassen teruggestuurd naar Sportvisserij Nederland. Bent u nog geen lid van onze vereniging dan kunt u vanaf 27 november via onze website de Vispas van 2019 online bestellen. Kinderen onder de 14 jaar (peildatum 1 januari 2019) kunnen via dezelfde website een gratis vergunning aanschaffen." Meer info staat op http://hsvdebreuly.mijnhengelsportvereniging.nl.

Sint bezorgt kinderen een gezellige middag in Zevenaar Succesvolle Sinterklaasmusical in Het Musiater

De cast (met rechts voor regisseur Piet van Breukelen) die in samenwerking met het LJO en het kinderkoor de kinderen lieten genieten van de Sinterklaasvoorstelling 'Live is toch leuker. (foto: Randy von Schükkman) Randy von Schükkman

ZEVENAAR - Daags na de intocht van Sinterklaas werden de kinderen uit Zevenaar en omgeving in Het Musiater getrakteerd op de voorstelling 'Live is toch leuker', van de hand van Rien van den Heuvel.

Door Piet van Breukelen

Sinds de oprichting van het Liemers Jeugd Orkest (LJO) in januari 2004 heeft Van den Heuvel jaarlijks voor een script gezorgd, waarbij het halverwege spannend werd voor de kinderen en het altijd weer op zijn pootjes terecht kwam zodat het een echt kinderfeest werd. Bij deze jubileumvoorstelling (het LJO vierde het derde lustrum) was het niet anders.

Nadat het LJO onder leiding van Robert Hootsen muzikaal had afgetrapt met The Funkey Monkey zorgde een pakketbezorger voor een wat rommelige sfeer. Toen de Powerpiet, Vlogpiet, Instapiet, Pizzapiet en Regelpiet opkwamen, werd de sfeer er niet beter op omdat zij zich alleen maar bezighielden met hun mobieltje. Zelfs als Sinterklaas op ten tonele komt, merken ze hem niet op. Pas als de Sint met Pavarito en de Boekpiet dreigen te vertrekken, snappen de Pieten dat ze verkeerd bezig zijn. Mede op aandringen van de beide dirigenten (Sander Spaan leidde het kinderkoor) besloot de Sint toch te blijven en ontstond er weer die gemoedelijke sfeer die zo kenmerkend is voor dit kinderfeest. In no-time was het podium gevuld met kinderen uit de zaal (menigeen verkleed als Piet) en was de Sint het middelpunt van de kindervreugde. Daar hoefde regisseur Piet van Breukelen (hij deed de klus voor de tiende en laatste keer) niets aan bij te sturen. En natuurlijk konden de kinderen na afloop weer met de Pieten op de foto.

Sinterklaasje bonne, bonne, bonne...

ZEVENAAR - Ook dit jaar logeren Sint en de Pieten weer in het Liemers Museum. In de Sinterklaasperiode tot 5 december is er weer van alles te beleven zoals een speurtocht voor jonge kinderen én je kunt een kijkje komen nemen in de slaapkamer van Sinterklaas.

Ook zijn er voor de kinderen diverse leuke workshops. Op woensdag 28 november kan je Sinterklaas servies beschilderen en op zondag 2 december taaipoppen versieren.

Op woensdag 28 november en zondag 2 december is er ook een combiticket met het Filmhuis mogelijk. De middag start met een rondleiding door het logeerhuis onder begeleiding van een Piet en de kinderen gaan daarna naar het Filmhuis waar om 15.00 uur de film begint. Een combiticket kost negen euro. Op deze dagen geldt het reguliere toegangstarief. Kosten workshop zijn vijf euro. Reservering is mogelijk via 085 0409971 of via museumsecretariaat@liemerskunstwerk.nl.

Kunstwerk! Liemers Museum, Kerkstraat 16 in Zevenaar; 085 0409971; www.liemerskunstwerk.nl. Open op dinsdag - zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Zes leerlingen Liemers College in actie voor school in Ethiopië

Hier laten Nikki Schuitemaker, Valerie Kramer, Jet Dekkers, Suze Berendsen, Jill Wijnbergen en Vera Veldkamp duidelijk zien dat ze er zin in hebben. (foto: Jan van den Heuij) Jan van den Heuij

ZEVENAAR - In het kader van de LCAward gaan zes leerlingen van het Liemers College naar Ethiopië om daar een oude, arme school op te knappen, de speeltuin een make-over te geven en als het lukt licht in de duisternis te brengen door zonnepanelen aan te brengen.

Door Piet van Breukelen

Het bijzondere is dat de groep uitsluitend uit meisjes bestaat en dat de samenstelling heel spontaan tot stand is gekomen: geen klasgenoten en zowel havo als vwo. Aanvankelijk wilden de zes naar Botswana, maar toen er geen stichting werd gevonden die hen daar kon steunen, werd al gauw voor Ethiopië gekozen. Het betreft een project in het zuiden, dat onderdeel is van de Grote Slenk (Rift Valley). In dit savannegebied leven de vele etnische groeperingen nog in armoe en zijn de onderwijsvoorzieningen verre van ideaal. Daar wil de groep (met Anno Koning en Jan van den Heuij als begeleiders) iets aan gaan doen.

Acties

Toen de ouders groen licht hadden gegeven voor het project, kon het grote inzamelen van geld gaan beginnen. Daarvoor werden allerlei acties op touw gezet zoals een sponsorloop op De Sterrenschool in Zevenaar, een sponsordiner in De Ogtent in Duiven, verkoop van ijs op school en cupcakes (huis-aan-huis) en het afgelopen weekend nog een schoolfeest dat bijna 800 euro netto opbracht. Door al die succesvolle acties zijn de vliegtickets inmiddels binnen. Veel wordt ook verwacht van de Pieten-actie. De komende dagen voor Sinterklaas kunnen er Zwarte Pieten worden besteld via Facebook (lca ethipoië) of een mailtje naar lcaethiopie@gmail.com.

BTML Scholencompetitie

Kameleon. (foto: Rob Jansen) rob jansen

REGIO - Met de laatste editie van de Bert Timmer Memorial Loop op 2 september is er voor het eerst een Scholencompetitie gehouden. De resultaten van de snelste scholen én ook van de Sportiefste school zijn bekend.

Op een prachtige herfstdag zijn de bekers uitgereikt aan de winnende scholen. De uitslag van de snelste scholen is als volgt: 1 – De Kameleon, 2 – Het Klokhuis, 3 – Toermalijn.

Toermalijn. (foto: Rob Jansen) rob jansen
Klokhuis. (foto: Rob Jansen) rob jansen

De Sportiefste school is geworden ‘Het Klokhuis’ en heeft hiermee de grote wisselbeker mogen ontvangen. Deze kan een jaar lang trots prijken in hun trofeeën kast. Dat betekent, dat het Klokhuis twee bekers heeft mogen ontvangen, één voor de Sportiefste en één voor de tweede prijs voor de Snelste school. Het Klokhuis zal zich voor de volgende editie goed moeten voorbereiden om de wisselbeker weer in de wacht te slepen, want de concurrentie ligt op de loer. De bekers werden uitgereikt door Rob Jansen en Tom van Beusekom van de loopgroep FRoS. Tom is initiatiefnemer van deze scholencompetitie en heeft met de uitreiking van de bekers zijn allerlaatste actie voor de loopgroep FRoS gedaan. Hij sluit hiermee zijn bestuursfunctie af en gaat zich helemaal concentreren bij het hardlopen op de lange afstand. De volgende datum voor de Bert Timmer Memorial Loop zal plaatsvinden op zondag 1 september 2019.

Aanbeveling nieuwe burgemeester Zevenaar

ZEVENAAR - De heer drs. L.J.E.M. (Lucien) van Riswijk (CDA) wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Zevenaar. De gemeenteraad heeft dit op donderdag 8 november in een raadsvergadering op voorstel van de Vertrouwenscommissie besloten.

Lucien van Riswijk is sinds 2009 burgemeester van de gemeente Druten. Daarvoor was hij onder meer wethouder in de gemeente Rijnwaarden en zelfstandig adviseur. Hij studeerde bestuurs- en beleidswetenschappen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

De gemeenteraad van Zevenaar omschrijft Lucien van Riswijk als een ervaren en benaderbare burgemeester. Hij heeft bewust voor Zevenaar gekozen en de gemeenteraad bewust voor hem. "Lucien van Riswijk komt energiek, initiatiefrijk en ambitieus over en brengt daardoor nieuw elan mee. Als burgemeester en voormalig wethouder kent hij het bestuurlijke klappen van de zweep en kan zich goed inleven in de verscheidene bestuurlijke posities. Hij zal snel en makkelijk onderdeel van de samenleving uitmaken. Voordeel is dat hij Zevenaar en de regio kent. Kortom, precies de burgemeester die Zevenaar nodig heeft."

Met de voordracht van Lucien van Riswijk door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling van de gemeenteraad doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht, waarna bij Koninklijk Besluit tot benoeming wordt besloten.

Het streven is om Lucien van Riswijk op 20 december in een buitengewone raadsvergadering te installeren als burgemeester van Zevenaar.

Pigeons On Wheels: debutant die speelt om de prijzen

Selectie Pigeons On Wheels. (foto: Frieda Eilers)

DUIVEN - Zaterdag 10 november is Pigeons On Wheels (POW) afgereisd naar Heerenveen om de derde competitieronde te spelen.In Sportstad Heerenveen stonden twee wedstrijden op het programma.


De POW-selectie bestond uit: Björn, Fons, Isabelle, Lucia, Maarten, Martijn en Robert. De eerste wedstrijd was gelijk een topper in de C2-divisie tussen de nummer één Devedo 3 (uit Ermelo) en de nummer twee in de stand POW.
Devedo is de grootte kampioenskandidaat in de divisie. Dit talentvolle jeugdige team maakt er een gewoonte van om de hele wedstrijd een full-court-press te hanteren. De POW trainers Dennis en Jelmer hadden gelukkig het team goed voorbereid om deze press te omzeilen.
Door een aantal keren goed door de verdediging heen te komen, wist POW het verlies te beperken tot 42 - 24 (na ruststand 24 - 8). Normaal wint Devedo gemiddeld met 50 punten verschil. De marge in deze wedstrijd was slechts achttien punten, wat het team ondanks het verlies enigszins tevreden stelde. De tweede wedstrijd van de dag was tegen ISV Hengelo 2.
In de eerste helft van deze wedstrijd zat duidelijk de zware wedstrijd tegen de 'horzels' uit Ermelo nog in de armen van de POW-spelers. Bij rust was de marge slechts twee punten, 20 - 18 maar wel in het voordeel van POW. Na de rust werd de verdediging aangescherpt en liepen de aanvallen ook soepeler. Alle POW-spelers kwamen aan scoren toe en dat leidde tot een prima 48 - 22 eindstand. Na dit toernooi blijft Pigeons op de tweede plaats staan in de competitie! Pigeons de debutant die speelt om de prijzen.

Frieda Eilers

Favoriet FM op Fort Pannerden

Luchtfoto van Fort Pannerden. (foto: Jasja Dekker) Jasja Dekker

DOORNENBURG - Op zondag 25 november zendt Favoriet FM tussen 10.00 en 14.00 uit vanaf Fort Pannerden in Doornenburg. Het belooft een gezellige uitzending te worden met verschillende optredens en interviews.

Het Favoriet FM programma ‘Holland Hitland’ met presentator Rudi Buiting wordt die zondag live uitgezonden vanaf Fort Pannerden. Een mooie kans voor De Liemers om kennis te maken het fort, maar ook om persoonlijke verhalen te delen.

Interviews
Tijdens de uitzending vertellen fort vrijwilligers over de geschiedenis van het fort. Fort Pannerden, dat al in 1869 gebouwd is, is een belangrijk onderdeel geweest van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar werd ook gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog en in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vertellen vrijwilligers waarom zij het zo leuk vinden om actief betrokken te zijn bij deze organisatie met bijna tachtig vrijwilligers. Ook zijn we benieuwd naar uw verhalen. Heeft u een mooie anekdote of ervaring die te maken heeft met Fort Pannerden, kom langs en deel het met de luisteraars.

Live muziek
Er vindt ieder uur een live optreden plaats van een artiest, in samenwerking met Artiesten Promotie. "Wilt u live aanwezig zijn? Dan bent u welkom. Toegang tot deze uitzending van ‘Holland Hitland’ is gratis. Kom naar de Klompenwaard, bezoek Fort Pannerden, luister naar de radio-uitzending en geniet als afsluiting van het prachtige uitzicht over de Rijn, het Pannerdensch Kanaal en de Waal." De uitzending is te beluisteren op RTV Favoriet FM, op 94.0 FM of via www.rtv-favoriet.nl.

Is er meer tussen hemel en aarde?

HERWEN - Is er meer tussen hemel en aarde? Die vraag stellen mensen zich vaak als ze een herkenbare situatie ervaren die ze toch niet echt thuis kunnen brengen.

Marijke Aaldering en Gert Sommers hebben, samen met Gerard Remmers, het plan opgevat om op zulke vragen eens wat dieper in te gaan. Gerard is een Franciscaner minderbroeder van het vroegere kapucijnenklooster in Babberich. Op grond daarvan is hij erg gemotiveerd om wat dieper aandacht te schenken aan de mystiek die mensen soms ervaren. Marijke stelt: “Je hebt nu eenmaal iets met spiritualiteit of juist helemaal niets! Misschien is het op die gronden goed om eens met mensen van gedachten te wisselen over wat zij zelf voelen dan wel hebben meegemaakt. Dat kan alles zijn, van teleurstelling, verdriet, boosheid maar ook van euforie!”

Thema's kunnen zijn een bijna-doodervaring, ouder worden, wat betekent dat voor mensen persoonlijk en hoe ga je daar mee om? Denk hier bijvoorbeeld aan kleine dorpen waar weinig of geen voorzieningen zijn. “Wat hebben mensen nodig om de naderende vergrijzing het hoofd te bieden? Hoe ga je om met discussies over het levenseinde? Kortom, er zijn legio onderwerpen die de revue kunnen passeren, die bij voorkeur aangedragen worden door de mensen zelf! Stel jezelf dus de vraag: “waar zou ik eens over willen praten waar ik vaak in het gewone leven niet aan toekom.”

Dat kan in het parochiecentrum Herwen. Koffie, thee en warmte zijn gratis, maar er staat wel een busje voor een kleine bijdrage om enigszins de kosten te bestrijden! Gespreksleider: Gerard Remmers. Start: maandelijks vanaf 8 januari 2019 van 19.30 tot 21.30 uur

Opgeven kan bij Mieke Hetterschijt, 0316 541993 of Elly Loef, 0316 248471. Aanmelden via e-mail kan ook: herwen-aerdt@rkliemers.nl.

Vader & zoon op de troon

Oud stadsprins, adjudant, prinses en jeugdprins en zijn adjudant (seizoen 2017-2018), jeugdprins en Adjudant, vergezeld door twee hofdames. (foto: Emmy Kolkman)

ZEVENAAR - Het presentatiefeest van Boemelburcht op 10 november onthulde een dubbele verrassing.

Toen vond het presentatiefeest plaats, waarbij de nieuwe stads- en jeugdprins van Boemelburcht aan het carnavalspubliek werden voorgesteld. Zowel de Raad van 11 van carnavalsvereniging De Toetenburgers als de jeugdraad waren al sinds enige maanden aan het repeteren geweest. Op deze zaterdag kwam het dan eindelijk samen. Met trots stelt Boemelburcht Frank en Joury van Embden voor, als de stads- en jeugdprins voor het seizoen 2018/2019. Hiermee is een grote wens van Frank uitgekomen.

Zij laten zich vergezellen door hun adjudanten, respectievelijk Wim Jansen en Sem Aaldering. Als kers op de taart is ook de jeugdnar Yordi van Embden vertegenwoordigd vanuit huize Van Embden.

30+ damesteam SDZZ kampioen

S.D.Z.Z 30+ damesteam. (foto: Diana Edwards Fotografie) Diana Edwards Fotografie

ZEVENAAR - Vrijdag 16 november werden de 30 + dames van omnivereniging SDZZ regiokampioen bij DVC 26 op sportpark De Nevelhorst in Didam.

Het 30+ dames team boekte ook dit seizoen weer de nodige overwinningen, en heeft het damesvoetbal voor SDZZ weer op de kaart gezet.

Dit waren de uitslagen van de laatste wedstrijd

16 nov 19.30 SDZZ –Concordia-W 3-2        

16 nov 20.00 DZC 68-SDZZ 0-7

16 nov 20.30 DVC 26-SDZZ 2-2

Onze vereniging zou in het nieuwe seizoen graag weer een meisjesteam willen toevoegen aan de jeugdafdeling. Ben jij tussen de 10 en 17 jaar en heb je zin om in teamverband te voetballen met je vriendinnetjes, Doe dat dan bij SDZZ.

SDZZ is een kleine, gezellige vereniging waar je geen nummer bent, maar waar iedereen elkaar kent en waardeert. Door de jaren heen heeft SDZZ verschillende spelers voortgebracht die in de jeugd van De graafschap spelen en zelfs een meisjes international.

Als je bij SDZZ komt voetballen:

- Ontvang je bij aanmelding een gratis trainingspak

- Betaal je de laagste contributie van Zevenaar

- Werken wij volgens een goed jeugdplan geleid door een jeugdcoördinator

- Organiseren we tal van activiteiten het hele jaar door

Dus kom voetballen bij SDZZ want samenspel doet zegevieren Zevenaar.

Oudejaarsdrive Bridgeclub Angerlo

ANGERLO - Bridgeclub Angerlo presenteert op vrijdag 28 december een oudejaarsdrive met uitgebreid stamppotbuffet.

De drive begint om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur) in het Centrum De Meent, Prinses Margrietlaan 3A in Angerlo. Er worden twee keer vijf ronden van twintig spellen gespeeld, de prijsuitreiking is om 22.00 uur. Zoals elk jaar zijn er aantrekkelijke prijzen beschikbaar.

"U kunt zich opgeven via de website, via de mail naar bcangerlo@gmail.com, of telefonisch 0313 473869, dit graag onder vermelding van uw naam en van uw partner. De kosten zijn 20,00 euro per persoon."

Vlooienmarkt in Terborg

TERBORG - Zondag 25 november is er weer een leuke grote vlooienmarkt in het Laco Sportcentrum De Paasberg.

Een grote vlooienmarkt in Laco Sportcentrum vol met kramen en grondplaatsen met zolder- en garageopruimingen, nostalgische spulletjes, meubeltjes, lampen, tweedehands kleding, boeken, prenten, platen, speelgoed en nog veel meer. Er is voor iedereen wat wils!

Leuk om te komen snuffelen! Dat kan van 9.00 - 16.00 uur. De entree voor volwassenen is 3 euro, voor 65+ 2,50 euro en kinderen tot 12 jaar gratis.

Wie nog heel veel tweedehands spullen heeft, kan u er ook voor kiezen om een kraam te huren! Een kraam van 4 meter met hoge staanders en een balk erop kost 23,50 euro. Een grondplaats is 6 meter en kost 15 euro. Deze zijn te reserveren bij: www.animo-vlooienmarkten.nl of telefonisch 06 39108152 bij Monique

Laco Sportcentrum De Paasberg is gevestigd aan Het Veld 30 in Terborg.

Sinterklaasfeest en S.D.Z.Z."S Got talent op 1 december

Sinterklaas en zijn pieten voor het clubgebouw van S.D.Z.Z. (foto: Diana Edwards Fotografie) Diana Edwards Fotografie

Ook dit jaar kom ik weer naar Nederland,
en heb met deze kinderen altijd een goede band.
Jullie maken van mijn verjaardag altijd één groot feest,
Daarvan geniet ik het allermeest.

Elke keer zie ik kindergezichtjes hopen,
alsjeblieft laat Sinterklaas ook bij ons binnenlopen.
Aan die wens geef ik graag gehoor,
dat is voor mij geen enkel probleem hoor.

Op zaterdag 1 december kom ik samen met mijn pieten naar de kantine van S.D.Z.Z. om tussen twee uur en half vijf het Sinterklaasfeest met jullie te vieren. Ook is er een talentenjacht S.D.Z.Z."s Got talent waar ik graag naar kom kijken en luisteren.

Het Sinterklaasfeest is voor alle spelers, broertjes en zusjes tot en met 9 jaar. Gratis entree, eten, drinken, snoep en cadeautje. Wil je meedoen met de talentenjacht geef je nu op! sinterklaas@sdzz.nl en elke deelnemer krijgt een presentje. Het grote Sinterklaasfeest in de kantine bij Omni-vereniging S.D.Z.Z. aan de Doesburgseweg 14 in Zevenaar.

Oudejaarsdrive Bridgeclub Angerlo

ANGERLO - Bridgeclub Angerlo presenteert op vrijdag 28 december een oudejaarsdrive met uitgebreid stamppotbuffet.

De drive begint om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur) in het Centrum De Meent, Prinses Margrietlaan 3A in Angerlo. Er worden twee keer vijf ronden van twintig spellen gespeeld, de prijsuitreiking is om 22.00 uur. Zoals elk jaar zijn er aantrekkelijke prijzen beschikbaar.

"U kunt zich opgeven via de website, via de mail naar bcangerlo@gmail.com, of telefonisch 0313 473869, dit graag onder vermelding van uw naam en van uw partner. De kosten zijn 20,00 euro per persoon."

Hugo Boschker nieuw bestuurslid De WijKern

DUIVEN - Hugo Boschker is met ingang van 1 november toegetreden tot het bestuur van De WijKern.

Hugo is voormalig voorzitter van voetbalclub DVV en zelf sportman in hart en nieren. Op de foto is Hugo te zien met een medaille voor de eerste plaats bij het EK halve triatlon Iron Man in het Deense Helsingør voor zijn leeftijdscategorie, van 70 tot 75 jaar, in juni van dit jaar.

Hugo hoopt zich bij De WijKern dan ook vooral in te zetten voor Meer Bewegen Voor Ouderen in de breedste zin van het woord. Meer informatie over De WijKern staat op www.dewijkern.nl.

Cadeausuggestie Zing en Swing

Leden eindeloos musiceren Zing en Swing. (foto: Hennie Bakker) Hennie Bakker

ZEVENAAR - Zing en Swing bestaat uit een groep enthousiaste ouderen die graag zingen, muziek maken, dansen en vooral van veel gezelligheid houden.

Onder leiding van Paul Mulder is in twintig weken gewerkt aan een mooie eindpresentatie. Op zondagmorgen 27 januari is die feestelijke eindpresentatie in het schuttersgebouw Sint-Andreas, Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. Iedereen is er welkom. De toegang is vijf euro inclusief een kopje koffie of thee met iets lekkers erbij. Aanvang 11:00 uur. De zaal is open vanaf 10:30 uur en u kunt gratis parkeren.

Sinterklaas en de kerstman zijn getipt om het toegangskaartje als cadeautje mee te nemen in de lijst van 'pakjes voor iemand die alles al heeft'. Wilt u kaartjes reserveren voor deze eindpresentatie met een hoog meezinggehalte, mail dan naar henniebakker@upcmail.nl of bel met Plony Fransen 0316 524091. Eindeloos musiceren met thema Zing en Swing is een burgerinitiatief in samenwerking met Kunstwerk! Het Musiater, Leven in de Liemers en de gemeente Zevenaar.

College B&W Westervoort gaat op stage! Heeft u plek?

WESTERVOORT - De komende weken kunnen bedrijven, organisaties, verenigingen en instanties in de gemeente Westervoort zich aanmelden om een wethouder of burgemeester een dagdeel stage te laten lopen binnen het bedrijf. Het college van burgemeester & wethouders wil zelf ervaren hoe de werkzaamheden binnen de organisatie verlopen, waar de organisatie tegenaan loopt en hoe bedrijfsprocessen lopen. Kortom een kijkje in de keuken!

De stages zijn een aanvulling op de bedrijfsbezoeken die het college al doet. Daarmee hoopt het college een beter beeld te krijgen wat er speelt op de werkvloer en wat er nodig is binnen de Westervoortse ondernemingen. Het college staat in principe voor alles open en wil graag écht aan de slag met werkzaamheden binnen de organisatie.

"Het is wel belangrijk dat u bij uw aanmelding een programma opgeeft, zodat van tevoren duidelijk is wat de stage inhoudt. Lijkt het uw bedrijf, organisatie, vereniging of instantie leuk als een collegelid een dagdeel stage komt lopen? Meldt u dan vóór 10 december aan. Aanmelden kan via: https://www.westervoort.nl/het-college-van-bw-gaat-stagelopen-heeft-u-een-plek."

Je klas kan de boom In!

Samen de boom in. (foto: NME deLiemers) NME deLiemers

REGIO - Leerlingen van de groepen 7 en 8 van een groot aantal Liemerse basisscholen zaten er al op te wachten. Met je klas de wilgen knotten in de omgeving van de school of in de gemeente. Ze doen dit samen met vrijwilligers van Leefklimaat Zevenaar en medewerkers van NME Liemers.

Ook leerlingen van het Liemers College doen mee. Zij vervullen hiermee hun maatschappelijke stage. Landschapsbeheer Gelderland stelt ladders, gereedschap en helmen ter beschikking zodat iedereen goed én veilig kan werken.

Voordien zijn vrijwilligers van NME Liemers de klas in geweest om uit te leggen dat knotwilgen oerhollandse bomen zijn die horen in ons landschap. Vroeger stonden ze overal en dat was niet voor de sier! Het hout werd voor allerlei doeleinden gebruikt. Elke takdikte had zijn eigen bestemming. Dunne twijgen om manden van te vlechten, dikkere om beschoeiingen van sloten te maken, nog dikkere om stelen van gereedschap te leveren. Het aller dikste hout ging de kachel in.

Nu hebben we al dat hout niet meer nodig, maar willen we wel graag de knotwilg in ons landschap bewaren. De kinderen willen daar best aan meehelpen. Een hele ochtend geen rekenen en taal maar lekker zagen en knippen! Het mooiste is het natuurlijk als je boven in de knot kunt genieten van het uitzicht!

Een bijzondere kerstbeleving voor het hele gezin

Het originele kerstverhaal, vertolkt door Annie Mulder, zal verteld worden en tot leven gebracht worden met indrukwekkende beelden van een zandtovenaar. De muzikale omlijsting zal gedaan worden door de leden van de harmonie in de vorm van originele kerstliederen.

Op een eigentijdse manier komen de verhalen met muziek, woord en prachtige zandtekeningen tot leven, een kerstbeleving voor het hele gezin. Dit bijzondere kerstconcert vindt plaats op zondag 16 december om 18:30 uur in de Heilige Martinuskerk in Pannerden.

Ontbijt met de burgemeester in Westervoort

WESTERVOORT - Aan de week van Het Nationaal Schoolontbijt (5 tot en met 9 november) doen een half miljoen kinderen mee. In Westervoort heeft burgemeester Arend van Hout onlangs samen met schoolkinderen van IKC de Hoge Hoeve ontbeten in het gemeentehuis van Westervoort. Dit gebeurt deze week ook in zo'n 275 andere Nederlandse gemeenten.

In het gemeentehuis aten de schoolkinderen samen met de burgemeester een zelf meegebracht ontbijt. Zo gaven ze het goede voorbeeld van een gezonde start van de dag.

Voor het ontbijt betaalde burgemeester Van Hout een symbolisch bedrag. Hij gaf een donatie aan Stichting Kinderpostzegels. Deze stichting maakt zich sterk voor kwetsbare kinderen. Met het jaarthema 'Een feestje voor iedereen!' laten Het Nationaal Schoolontbijt en Stichting Kinderpostzegels zien dat een feestje pas een feestje is als iedereen erbij hoort. Burgemeester Arend van Hout overhandigde de cheque tijdens het ontbijt aan één van de kinderen.

Basketiers'71U16 - 1 boekt Fraaie Zege

ZEVENAAR - We schrijven zaterdag 10 november, sporthal Heerenmaten. De U16 – 1 speelt tegen WSV. Het lijkt een normale wedstrijd. Organisatorisch had deze wedstrijd nogal wat voeten in aarde.

Als je in een poule van zeven teams zit, twee tams trekken zich terug. Rest enkel en alleen de vraag, wat nu te doen? Gelukkig heeft de Nederlandse Basketbal Bond een oplossing gevonden. Er zal een dubbele competitie worden gespeeld, toch een mooi aantal wedstrijden.

Tot zover het geregel achter de groene tafel, nu terug naar het speelveld. Center Court spelen was heel even wennen, voortvarend onder de knie krijgen. Een snelle voorsprong, van ruim tien punten, die niet meer werd weg gegeven. Sterker nog alleen maar werd uitgebreid, een 75 – 30 winst werd gevierd. Tot op heden alles gewonnen, op weg naar het felbegeerde kampioenschap. Immers van teams die zich terugtrekken, kun je nu eenmaal niet meer verliezen of winnen.

Dinnershow Thor- Zwaluwen groot succes

(foto: Ron Sanders)

ZEVENAAR - Zaterdag 11 november vierde gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen haar 30-jarig jubileum.

Dit werd gedaan met een dinnershow, kinderen mochten zelf koken, zelf bedienen en ze hebben prachtige shows laten zien. Wat was het een mooie, bijzondere avond. De kinderen waren om half tien al begonnen met de voorbereidingen van het diner. Tussendoor werden uiteraard alle shows nog even geoefend, zodat alles goed zou gaan als papa, mama, opa en oma er zouden zijn. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de hulp van onze sponsors, de firma Staring die zijn zalencentrum en keuken ter beschikking stelde, Albert Heijn Zevenaar die een groot gedeelte van de boodschappen heeft gesponsord en Antop die het drukwerk heeft verzorgd. Thor- Zwaluwen is iedereen, sponsors, hulpouders, publiek, kinderen en leiding dankbaar voor deze fantastische avond.

Goed begin nieuw seizoen Lios Lobith

LOBITH - Tijdens de teamwedstrijd in Winterswijk op zondag 12 november is het jeugd 2 supplement G team, bestaande uit Bente, Floor, Sophie en Iris, eerste geworden.

Tijdens deze wedstrijden mochten er vier turnsters uit komen per toestel en telde de beste drie cijfers. Na een wiebelig begin op balk, twee vallen en een onderdeel vergeten, herpakte de dames zich met prachtige vloeroefeningen die zeer werden gewaardeerd door de jury. Ook de sprongen van de dames gingen goed. Op de brug maakte de tweede turnster het nog spannend door te vallen, maar er waren uiteindelijk drie goede brug cijfers. Heel verdiend werd de gouden medaille gewonnen, wat een bijzonder moment was aangezien sommigen van deze dames voor het eerst een medaille behaald hebben. Het tweede team kon helaas niet aan de wedstrijd deelnemen wegens een blessure. De trainsters en het bestuur van Lios Lobith zijn trots op deze prestatie.

Jubilarissen bij Ehbo Didam

Jubilarissen Ehbo Didam. (foto: R.B. Jansen) R.B. Jansen

DIDAM - Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de ehbo-vereniging in Didam zijn twaalf aanwezige jubilarissen in het zonnetje gezet.

Staand van links naar rechts: de heer Otten en mevrouw Scheerder-Kruijer, beiden 30 jaar, mevrouw Struker en de heer Polman, beiden 25 jaar, de heer Derksen, 10 jaar, de heer Peelen, 50 jaar, de heren Peters en Reesing, beiden 20 jaar.

Gehurkt van links naar rechts: mevrouw Gerritsen-van Wessel, 35 jaar, mevrouw Lenderink-Horsting 25 jaar, de heer Limbeek, 40 jaar en de heer Stienezen, 20 jaar.

Niet aanwezig op de foto: de heer Visser, 10 jaar, mevrouw Wiendels, 30 jaar en de heer Driessen, 35 jaar.

Een bijzondere kerstbeleving voor het hele gezin

Het originele kerstverhaal, vertolkt door Annie Mulder, zal verteld worden en tot leven gebracht worden met indrukwekkende beelden van een zandtovenaar. De muzikale omlijsting zal gedaan worden door de leden van de harmonie in de vorm van originele kerstliederen.

Op een eigentijdse manier komen de verhalen met muziek, woord en prachtige zandtekeningen tot leven, een kerstbeleving voor het hele gezin. Dit bijzondere kerstconcert vindt plaats op zondag 16 december om 18:30 uur in de Heilige Martinuskerk in Pannerden.

Wij wensen u een Doydoy kerst!

ZEVENAAR - Onze vaste gasten kennen ons inmiddels als 'buitenbeentje' onder de Zevenaarse restaurants. Onze mezze's en grillspecialiteiten, ons gezellig ingerichte restaurant en onze persoonlijke, hartelijke service, bij Doydoy doen we alles net even anders. Ook tijdens de kerstdagen doen we deze reputatie graag eer aan met een origineel kerstmenu. Verras uw familie en vrienden dit jaar met een bijzondere kerst en vier 'Kerstmezze' bij Doydoy!

Weer of geen weer, in ons Mediterrane restaurant schijnt altijd de zon. Onze gastheer en zijn team staan met een glimlach klaar om u van alle gemakken te voorzien en onze chef serveert u het zonnetje op tafel met zijn unieke, eigenwijze 'Doydoy-twist'. Kortom, wij hebben alle ingrediënten in huis voor een onvergetelijk kerstdiner waar iedereen nog lang met plezier aan terug zal denken.

We ontvangen u in een sfeervolle entourage met een heerlijk glaasje bubbels (met of zonder alcohol) om u vervolgens met een 5-gangen menu culinair te vermaken. De bijzondere gerechtjes, door onze chef met zorg samengesteld voor deze feestelijke gebeurtenis, zijn niet alleen tongstrelend maar ook een lust voor het oog. Zowel de vlees- als visliefhebber komt aan zijn trekken, en ook aan de vegetariër en kleine gast is natuurlijk gedacht. Voor de allerkleinsten hebben wij een speelhoekje om te 'kerst-knutselen' en draaien we kerstfilms in onze lounge, zodat u ontspannen kunt genieten terwijl zij zich amuseren. U kunt beide kerstdagen al vanaf 16.00 uur bij ons terecht. Voor meer informatie en reserveren: 0316 750541.

Carwash De Duif klaar voor de toekomst

DUIVEN - Carwash De Duif aan de Cartograaf in Duiven is flink vernieuwd. Na grondige kijk in de spiegel en een navraag onder de klanten werd besloten de wasstraat te vernieuwen, een fikse investering!

"Dik twee maanden lang hebben we intensief gekeken naar ons was proces en de benodigde verbeteringen. Het kostte ons nog eens een maand om alles te verwerken en te analyseren", zegt wasstraat manager Wilco Jonkhans. De investeringen lijken hun vruchten af te werpen.

Kwaliteit vóór beleving

"Wij staan voor kwaliteit en hebben echt veel geïnvesteerd. We willen ervoor zorgen dat we er met de wasstraat op vooruit gaan, meer elan krijgen en een sterkere concurrentiepositie" Volgens hem is de kwaliteit enorm verhoogd. "We hebben een aparte voorwasstraat gebouwd van 18 meter lang en de bestaande wasstraat geüpgraded. Hierdoor hebben we nu een wasstraat van 63 meter!"

De bestaande (hoofd)wasstraat is onder andere uitgebreid met een Lava Polish- en inweekboog, een heus 'poetsstation', extra wielborstels en een vernieuwde voor- en nadrooginstallatie. "We hebben echt de punten aangepakt waar we kwaliteitswinst wilden halen, en met resultaat. De grootste uitbreiding zit hem met name in de voorwasstraat. Daar is een complete wasgang met de laatste techniek qua hogedruk toegepast zodat en vanaf de weg gelijk de wasstraat in kunnen. De auto wordt tegenwoordig dus eigenlijk twee keer gewassen…", aldus Jonkhans. "We hebben zelfs een nieuw topprogramma; Het Beste!. Het programma doet zijn naam dan ook echt zijn eer aan. Door verder wat te herorganiseren met de programma's hebben we zelfs de prijzen van de 'oude' programma's niet hoeven verhogen, we zijn dus niet duurder geworden!"

Carwash De Duif, Cartograaf 1, Duiven; www.carwashdeduif.nl, 026 3391148.

Eerbetoon aan een vriend bij Filmhuus Westervoort

Gabriel wordt vertolkt door João Pedro Zappa, die dezelfde locaties bezoekt en soms zelfs bevriend raakt met dezelfde mensen die de echte Buchmann hebben ontmoet. (foto: September Film) September Film

WESTERVOORT - Woensdag 12 december toont Filmhuus Westervoort in Huize Vredenburg de roadmovie ´Gabriel e a montanha´. Braziliaanse filmmaker Felipe Barbosa brengt met deze indrukwekkende film een ode aan zijn schoolvriend Gabriel Buchmann. De kaartjes voor deze filmavond in kerstsfeer kunnen worden gereserveerd.

Voordat zijn studie aan de universiteit van start gaat, besluit Gabriel om eerst nog een jaar op wereldreis te gaan. Na tien maanden komt hij aan in Kenia waar hij diep onder de indruk van het land is. Als hij het continent echt wil gaan ontdekken, verandert zijn manier van reizen. Hij trekt dieper het land in, laat zich leiden door nieuwe vriendschappen en de rauwe emoties die boven komen. Zo bereikt hij de berg Mulanje in Malawi, zijn laatste bestemming.

Programma
Om 19.30 is iedereen welkom in Huize Vredenburg. Deze filmavond is dit keer extra gezellig in kerstsfeer. Het eerste kopje koffie of thee bij binnenkomst is gratis. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er pauze. Slechthorenden kunnen dankzij de aanwezige ringleiding met een hoortoestel het geluid van de film beluisteren zonder storend omgevingsgeluid.

Tickets
Om zeker te zijn van een plekje wordt het aangeraden kaartjes te reserveren op www.filmhuuswestervoort.nl of bij Kulturhus De Nieuwhof. Ze kosten vijf euro per stuk en kunnen opgehaald worden bij Kulturhus De Nieuwhof. Filmliefhebbers die wel reserveren maar niet van tevoren hun kaartje ophalen, kunnen tot 19.45 uur binnenkomen. Na dit tijdstip komen reserveringen te vervallen.

Kade Tolkamer blijft een trekker

TOLKAMER - Na een fantastische zomer met de bijbehorende drukte was het prettig om even op adem te komen. Zeker de ruim 35 mensen uit de keuken en bediening hadden 'de knollen op'. Echter, met name door het prachtige nieuwe paviljoen, blijkt het ook na het seizoen, toch elke dag weer een enorme aantrekkingskracht te hebben op mensen uit de gehele regio. Sicher unsere deutsche Gäste mussen wir nicht vergessen ! De mooie nazomer en het extreem lage water zal zeer zeker ook een rol spelen.

Uitgebreide lunch en dinerkaart. Waar kun je nu nog mooier zitten, met prachtig uitzicht over de drukbevaren Rijn en het rivierenlandschap van Emmerich tot Nijmegen. Dit alles in een sfeervol ingericht en aangekleed Kade 5, Kade 7 en paviljoen. In het voorjaar is onze chef-kok Peter gestart om een flinke stap te maken als restaurant. Gezien de vele positieve reacties, met succes. Vandaar de inmiddels vele reserveringen, zowel á la carte als voor buffet. Deze week starten we ook met "specials" op vrijdagavond. Zie site 'kadetolkamer.nl'!

Feesten en partijen. Zeer tevreden waren de families/bedrijven et cetera, die inmiddels van het paviljoen gebruik hebben gemaakt voor een feest. De agenda begint al aardig vol te raken. Ook voor deze info naar: 'kadetolkamer.nl'.

24 november, Bockbieravond: Ook worden er zo nu en dan dingen georganiseerd. Zoals zaterdagavond de 24e november: Bockbieravond. Drie verschillende bockbieren 'op de tap'! Voor passende hapjes wordt gezorgd.

14/15 december, Het Glazenhuis: In combinatie met de organisatie 'Tien tegen MS' zullen die vrijdag en zaterdag geheel in het teken staan van de wervingsactie, om Tineke van Hall een stamcelbehandeling te laten ondergaan in Mexico. In 'top 2000 cafe' sferen zullen beide dagen bol staan van allerlei activiteiten: Muziek, eten, drinken, enzovoort. Het belooft een indrukwekkend weekend te worden. Info: www.tientegenms.nl en social media.

Sinterklaas leest voor in de bieb

REGIO - Op donderdag 29 november komt Sinterklaas hoogst persoonlijk met zijn Knuffelpietje Pedrolientje en zijn stoere Piet Pedro voorlezen in Kunstwerk! De Bibliotheek Liemers. Sinterklaas is dol op voorlezen en neemt dit jaar ook zijn grote boek weer mee.

Wil je horen wat daar in staat? Schuif gezellig aan…
Bibliotheek Westervoort: 14.00 tot 14.45 uur
Bibliotheek Duiven: 15,00 tot 15.45 uur
Bibliotheek Zevenaar: 16.00 tot 16.45 uur

Café-restaurant Taveerne de Bijland ook in december feestlocatie

TOLKAMER – Café-restaurant Taveerne de Bijland staat garant voor gezelligheid. Of er nu een feest wordt georganiseerd met uitgebreid buffet of met een paar vrienden een borrel wordt gedronken, het is er altijd goed toeven. Het is dan ook een favoriete locatie voor menig bedrijfsfeest of eindejaarsborrel voor bedrijven in de regio. 'Wat onze gasten wensen, is wat wij ze willen bieden', legt eigenaar Godfried Brom uit.

Samen met echtgenote Lidwien is Godfried het gezicht van Taveerne de Bijland. 'Ik loop in de horeca nu zo'n 44 jaar mee en sinds 2009 staan wij aan het roer van Taveerne de Bijland.' Dat hij vroeger ooit een kantoorbaan had is bijna niet te geloven, want hij is een horecaman in hart en nieren. De gasten het naar de zin maken zit hen in het bloed. Het interieur in het café-restaurantgedeelte oogt ouderwets gezellig, de zaal en de toiletten zijn vier jaar geleden compleet vernieuwd. Er worden dan ook nogal wat feesten voor grote groepen georganiseerd. Zo ook weer op 22 december. 'Dan wordt er hier een benefietconcert gegeven voor Tineke (www.tientegenms.nl) met livemuziek van liefst vier pop-rockbands. De entreegelden zijn ten gunste van de stichting, om geld in te zamelen voor Tinekes behandeling in Mexico. Op eerste kerstdag speelt hier de Perfect Showband, dus dat wordt weer een avond knallen!', vertelt Godfried enthousiast. De kaartverkoop hiervoor start begin december. En natuurlijk wordt het jaar met een topfeest afgesloten. Op maandag 31 december gaan de deuren open vanaf 11.00 uur en om 14.00 uur zal het feest traditioneel losbarsten met zanger en entertainer Henk Pouwels. Mis het dus niet! www.taveernedebijland.nl T: 0316 541620.

Ideaal voor Sinterklaas avond, kerst, oud en nieuw of welke gelegenheid ook... Met een Plateau van Keurslager Marc Voss maak je van elke avond een feest

TOLKAMER – Wat zet je met kerst op tafel? En wat presenteer je aan lekkers op oudejaarsavond? Vraag dan Keurslager Marc Voss eens naar 'zijn' Plateau. Helemaal nieuw en verrassend lekker. Het Plateau van Voss heeft met een lengte van anderhalve meter ruimte voor liefst 32 verschillende gerechten. Geef iedereen een bordje, een vorkje en... heerlijk pikken maar! Eens helemaal anders dan fonduen of gourmetten. Kom verrassend voor de dag met het Plateau van Voss! Het plateau is uiteraard geschikt voor elk feestje.

Tweeëndertig verschillende gerechten liggen je smakelijk aan te kijken: van tapenade, Spaanse vleeswaren, vijgenbrood, wrap met zalm tot aan olijven, vitello tonnato, rauwe ham met meloen tot aan de huissalade... Een plank vol is genoeg voor acht personen. Je kunt het als gourmetten lekker samen aan tafel gebruiken, maar ook heerlijk over de avond verdeeld ervan prikken.

Lekker vlees

Het kerstaanbod in de slagerij bestaat uit verschillende gourmet- en fondueschotels, diverse soorten rollades en wild. Dat zijn met de varkens- en ossenhaas de hardlopers. Neem bijvoorbeeld een rollade gevuld met abrikoosje: verrukkelijk! Of wat dacht u van een heerlijke rib-eye. Kortom, we hebben alles in huis voor smakelijke kerstdagen. Voor het bestellen van het Plateau en rollades is het aan te raden deze van tevoren te bestellen.

Keurslager Voss, Rijnstraat 10, Tolkamer; telefoon 0316 541317; www.voss.keurslager.nl; info@voss.keurslager.nl.

Kerst vieren bij Wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 12:00 en 12:30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all-in-kerstbuffet inclusief drinken, bier en wijn. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos genieten… Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wereldrestaurants in Nederland, die werken met een modern formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle werelddelen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking! En we hebben zelfs diverse soorten fruits der mer zoals kreeft en dergelijke. Diner zittingen: eerste zitting van 16:00 tot en met 18:30 uur, tweede zitting van 19:30 tot en met 22:00 uur

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!
Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.


Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610., www.atlantisarnhem.nl.

Eerste lustrum Coop

(foto: Wil Kuijpers) Foto: Wil Kuijpers

BABBERICH - "Het is alweer vijf jaar geleden, ons dorp keek reikhalzend uit naar een echte goede supermarkt in het prachtige centrum op het Babborgaplein."

"Het werd de Coop en is nu onze Coop geworden, een supermarkt met een groot assortiment aan artikelen, vers brood, groenten en vlees, gunstig gelegen, zeven dagen per week open, voorziet in een grote behoefte van onze inwoners maar ook de gehele omgeving komt naar onze Coop.

Onder de bezielende leiding van eigenaar Willie van den Berg is onze Coop niet meer weg te denken uit onze gemeenschap. De medewerkers zijn klantvriendelijk, behulpzaam, het is er gezellig en schoon, het verbindt de mensen door het sociale contact. Niet voor niks werd onze Coop de beste buurt supermarkt van Gelderland.

Ook wordt de betrokkenheid en steun van Willie van den Berg aan het sociaal cultureel en sportief leven in Babberich zeer gewaardeerd, onze Coop geeft een extra stimulans aan de leefbaarheid in ons dorp.

Babberich is een prachtig dorp met een rijk sociaal cultureel historisch verleden, wij zijn trots op onze voorzieningen en ons verenigingsleven, de leefbaarheid daar staan we met zijn allen voor: wonen én leven in Babberich.

Onze Coop is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van onze onmisbare pijlers en daar zijn we met zijn allen trots op in Babberich. Van harte gefeliciteerd." Namens de Dorpsraad-Babberich, Willy van Dinther.

Samenwerking Ataro en Rebel Sport Events

ZEVENAAR - Het sportbedrijf van de gemeente Zevenaar, Ataro, is een samenwerking aangegaan met Rebel Sport Events. Op deze manier kunnen er extra diensten toegevoegd worden aan de huidige dienstverlening. De samenwerking zal zich voornamelijk richten op het actief aanbieden van sport en evenementen voor een brede doelgroep.

Het plan is om doorlopende sportactiviteiten aan te bieden op de (sport)accommodaties die beheert worden door het sportbedrijf. Het doel van deze samenwerking is het verhogen van de huidige bezettingsgraad van (sport)accommodaties. Naast het aanbod van doorlopende sportactiviteiten wordt er gewerkt aan enkele unieke sportevenementen in de regio. Ataro neemt de faciliterende rol op zich tijdens deze samenwerking. Rebel Sport Events verzorgt de organisatie en promotie.

Het eerste evenement, waaruit deze samenwerking zal blijken, is ‘Rebel Royale’. Een driedaags lasergame spektakel in sporthal Heerenmäten voor jong en oud. Het spektakel in het thema van een bekend computerspel, vindt plaats op 28, 29 en 30 december.

Voor het geven van een feest al eens bij Resto Aalbers geweest?

BABBERICH – Al 48 jaar is Resto Aalbers een begrip in de regio en ver daarbuiten. Zelfs de Duitse buren komen voor de Bauernschnitzel van Aalbers de grens over! 'Sommige klanten komen al twintig jaar bij ons eten. Dan weten we vooraf al wat we moeten serveren', vertelt de goedlachse eigenaresse Monique. Maar wist u dat u bij Aalbers ook terecht kunt voor feesten en partijen van wel 80 à 100 personen?

Zoals ze zelf overkomt, zo is ook de keuken bij Aalbers: Puur! Samen met chef-kok Sabine maakt Monique in de keuken alles zelf. Ook de buffetten bij grote feesten komen dus uit eigen keuken en dat proef je. En de goede sfeer natuurlijk, die proef je ook. Monique: 'Hier heerst nog dat 'ons kent ons'-gevoel en die goede sfeer zie je ook terug bij ons betrokken team. Ik heb een geweldig fijn team om me heen. Ze denken altijd mee en zijn altijd extra inzetbaar. Daar ben ik dankbaar voor, dat moet echt gezegd worden!', benadrukt Monique.

Gelegen aan de doorgaande weg is het een gezellig komen en gaan van gasten die net na twaalven komen genieten van vers gebakken pannenkoeken, of later op de dag heerlijk à la carte komen eten. 'Lekker van de kaart eten, dat bieden we op beide kerstdagen ook aan', laat Monique alvast enthousiast weten. Het horecavak zit haar in het bloed. Al op haar 17e runde ze haar eigen koffieshop om vervolgens het restaurant en snackbar van haar ouders Geert en Riet over te nemen. Samen met haar team verstaat Monique haar vak als geen ander. De organisatie van uw feest is bij Aalbers dan ook in goede handen. Informatie? bel: 0316 247611; www.resto-aalbers.nl.

Een lekker idee; onze kippan

PANNERDEN - Lekker voor tijdens de feestdagen of gewoon een gezellig avondje, onze 'verwarmde' kippan. Deze heerlijke hapjes zijn kant en klaar, ze blijven lekker warm in onze pan.

"De kippan is verkrijgbaar met diverse mogelijkheden, zoals; dijvlees, balletjes in saus, tv-sticks gekruid of met piripiri, grillworst, saté-spiesjes, kipling. Probeer ook eens onze zelf gemaakte kiprollade. Voor meer informatie kunt u terecht in onze winkel Kip Cornelissen. Wij helpen u graag.

Onze openingstijden zijn: donderdag 8.30 tot 17.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur.

Fairtrade Chocolade Herberg geopend

Dinsdag 20 november was het zover! De Sint is gearriveerd en kwam de Fairtrade Chocolade herberg openen! Vanaf 11 uur was ieder welkom voor een warme bak Fairtrade chocolademelk, koffie en thee!

De Sint is de aangewezen persoon: in zijn tijd was slavernij doodnormaal. Maar hij kocht een paar kindslaven vrij, zodat ze voortaan een respectabel eigen bestaan hadden. Niet meer als slaaf uitgebuit worden, maar als dienaar van de Sint aan het werk.

In de chocola-industrie worden nog steeds arme cacaoboeren en hun kinderen uitgebuit en blijft het bedrag, dat wij voor de chocola betalen bij de tussenhandel hangen. Alleen Fairtrade chocola zorgt, dat de opbrengst eerlijk verdeeld wordt en de boeren in Afrika er echt van kunnen leven.

In de herberg is elke maandagmiddag, dinsdagochtend woensdagmiddag en vrijdagochtend eerlijke chocola te drinken, koffie of thee, spelletjes te doen, boeken mee te nemen en allerlei informatie. Hartelijk welkom in de herberg! Het is er warm in de koude maanden en voor iedereen open.

https://www.facebook.com/ProtestantsegemeenteDuiven/?modal=admin_todo_tour

Inloopavond GroenLinks Duiven

bty

DUIVEN - Op woensdagavond 28 november houdt GroenLinks een inloopavond. Een gelegenheid om samen met belangstellenden terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit kijken naar wat er op ons afkomt en leeft onder en bij de inwoners.

Sinds de verkiezingen afgelopen maart, zijn vele zaken de revue gepasseerd. Allemaal onderwerpen die de inwoners (in)direct aangaan. Bijvoorbeeld waar en wat wordt er gebouwd, hoe gaat je woonomgeving er uit zien, hoe worden de zorg en welzijn geregeld en wat is daar voor nodig. Maar ook hoe we met elkaar de klimaatdoelen kunnen halen, en ook niet onbelangrijk, hoe zorgen we er voor dat wensen van de inwoners worden gehoord?

Kortom onderwerpen voor ieder wat wils. Iedereen die belangstelling heeft is welkom op woensdag 28 november vanaf 20.00 uur in Praathuis 304 (Eilandplein 304) in Duiven.

Nieuws insturen?

LIEMERS - Berichten kunnen alleen online ingestuurd worden via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' en de rest wijst zich vanzelf. Uw bericht komt vervolgens rechtstreeks bij de redactie terecht, waar het nog zal worden nagekeken. Bij vragen belt u: 0481 464770. Wij helpen u graag verder, zodat ook úw bericht straks een mooie plaats in
Hét GemeenteNieuws krijgt.

De Goedheiligman opent de Fairtrade Chocolade Herberg in Elshofpassage in Duiven!

Dinsdag 20 november was het zover! De Sint is gearriveerd en kwam de Fairtrade Chocolade herberg openen! Vanaf 11 uur was ieder welkom voor een warme bak Fairtrade chocolademelk, koffie en thee!

De Sint is de aangewezen persoon: in zijn tijd was slavernij doodnormaal. Maar hij kocht een paar kindslaven vrij, zodat ze voortaan een respectabel eigen bestaan hadden. Niet meer als slaaf uitgebuit worden, maar als dienaar van de Sint aan het werk.

In de chocola-industrie worden nog steeds arme cacaoboeren en hun kinderen uitgebuit en blijft het bedrag, dat wij voor de chocola betalen bij de tussenhandel hangen. Alleen Fairtrade chocola zorgt, dat de opbrengst eerlijk verdeeld wordt en de boeren in Afrika er echt van kunnen leven.

In de herberg is elke maandagmiddag, dinsdagochtend woensdagmiddag en vrijdagochtend eerlijke chocola te drinken, koffie of thee, spelletjes te doen, boeken mee te nemen en allerlei informatie. Hartelijk welkom in de herberg! Het is er warm in de koude maanden en voor iedereen open.

https://www.facebook.com/ProtestantsegemeenteDuiven/?modal=admin_todo_tour

Workshop kerstkrans maken in De WijKern

DUIVEN - De WijKern organiseert een workshop 'kerstkrans maken' onder leiding van de deskundige docent Jeanette Creteer uit Duiven. Het betreft een kerstkrans met verse bloemen, kerstversiering en kleine verlichting (op batterijen).

De workshop wordt gehouden op 18 december van 10.00 tot 12.00 uur in De WijKern, Eilandplein 300 in Duiven. De kosten voor de workshop bedragen 25 euro. Dit is inclusief alle materialen. "U gaat gegarandeerd naar huis met een mooie, zelfgemaakte kerstkrans voor op uw tafel of kast tijdens de kerstdagen. U kunt het wekelijkse bosje bloemen even achterwege laten en genieten van uw zelfgemaakte kerstkrans. Bovendien leert u technieken die u thuis altijd weer in de praktijk kunt brengen bij het bloemschikken."

Aanmelden kan in De WijKern of door een mail te sturen naar: info@dewijkern.nl. Men ontvangt dan een bevestiging en een factuur. Voor vragen: Joke Haverkamp: 06 34329870. Meer informatie over De WijKern staat op www.dewijkern.nl.

Dickens in Liemers en Kerstmarkt Westervoort slaan de handen in elkaar

Leden organisatie beide evenementen. (foto: Karlo Bolder) Karlo Bolder

REGIO - Net zoals de gemeenten Duiven en Westervoort zijn gaan samenwerken, hebben deze twee organisaties elkaar gevonden in het organiseren van hun geweldige kerstevenementen. Zij hebben afgesproken om elkaar, daar waar het kan, te ondersteunen bij hun evenementen. De samenwerking bevalt prima.

Dickens in de Liemers is op 7, 8 en 9 december in het Horsterpark in Duiven (vrijdag en zaterdag van 16.00–21.00 uur, zondag van 13.00-19.00 uur). De kerstmarkt Westervoort is op vrijdag 14 december van 16.00-21.00 uur op het Dorpsplein in Westervoort.

"Bij beide (gratis!) evenementen treft u een nostalgische kerstsfeer. U kunt er genieten van de kraampjes en er is lekker eten en drinken. Er zijn demonstraties van oude ambachten en er treden koren op. Ook voor de kinderen is er van alles te zien en te doen zoals een goochelaar, een ganzenhoedster of de levende knuffelstal in Duiven. In Westervoort kunnen de kinderen deelnemen aan de herdertjestocht, meedoen aan de door Créon verzorgde knutselactiviteiten en het laser gamen. Dus bezoek ons en geniet mee!"

Meer informatie en het programma van de twee evenementen staan op www.dickensindeliemers.nl of op www.dewyborgh.nl.

Vlooienmarkt in Doetinchem

DOETINCHEM - In de Saza sporthal aan de Sportweg 1 is er zondag 2 december van 09.00 - 16.00 uur een leuke grote vlooienmarkt.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met bovenbouw en kost 27.50 euro. Grondplaatsen kosten per 6 meter 17,50 euro en via www.animo-vlooienmarkten.nl of telefonisch 06 39108152 te bestellen.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De Saza Topsporthal verzorgt de catering en een gezellig terras op de vlooienmarkt.

Desiree huidverbetering: steeds meer mogelijkheden!

ZEVENAAR - Rimpels, couperose, pigmentvlekken, het kan je behoorlijk onzeker maken. Maar ook jij wil er graag stralend en jong uit zien. Dat kan: Desiree Huidverbetering helpt je snel aan een strakkere en egalere huid!

De praktijk in Zevenaar groeit volop en telt inmiddels twee behandelkamers. Behalve haar eigen deskundigheid, zet Desiree regelmatig andere specialisten in. Zo kun je eens per maand permanente make-up laten aanbrengen door PMu specialist Ahmet. Hij zorgt voor perfecte wenkbrauwen, eyeliner en lipliner. Dat scheelt kostbare tijd voor de spiegel en je weet dat je er altijd perfect uit ziet.

Daarnaast kun je een behandeling boeken van Cosmetique Totale, een gerenommeerd instituut voor laser therapie. Laat je couperose, pigmentvlekken en ongewenste beharing snel en permanent verwijderen door deze ervaren huidtherapeuten. Ben je uitgebreid aanvullend verzekerd? Dan kun je je behandeling vergoed krijgen.

Wil je geen facelift, maar zou je wel een strakkere en jongere huid willen? Met de Venus Swan behandeling kies je voor een comfortabele, pijnloze en succesvolle behandeling. De Venus Swan combineert radiofrequentie met magnetische impulsen en stimuleert zo de productie van nieuw collageen en nieuwe bloedvezels. Die zorgen voor verjonging van je huid. Tegelijkertijd zorgt deze technologie voor vetafbraak in het behandelde gebied. Je kunt je gezicht, hals en zelfs je hele lichaam laten behandelen voor een strakkere huid, minder rimpels en een jeugdiger voorkomen.

Kortom, je hebt geen reden meer om onzeker voor de spiegel te staan: Desiree Huidverbetering heeft alle mogelijkheden in huis voor jou. Maak snel een afspraak of boek een gratis intakegesprek!

Desiree Huidverbetering, Lentemorgen 5, Zevenaar; 06 53355436; info@desireehuidverbetering.nl; www.desireehuidverbetering.nl.

Koopzondag & modeshow in Tolkamer!

TOLKAMER - "Kaatje Mode in Tolkamer is een winkel, waar iedere vrouw kan slagen". Kaatje Mode heeft kleding van maat 36 tot en met maat 56, van casual en hip tot gekleed en chique. De winkel staat bekend om zijn persoonlijke aandacht en service. Er wordt dan ook goed gebruik gemaakt van de gezellige koffietafel.

Tegenover Kaatje Mode zit Rijnstraat, mode voor mannen gevestigd. Gewoon een 'goede winkel' met kledingmerken die ook in de stad te verkrijgen zijn. Het verschil met de stad is dat men hier geen parkeergeld hoeft te betalen, geen stuk hoeft te lopen en dat er goed de tijd voor hulp, advies en koffie wordt genomen. Rijnstraat voert merken als; No Excess, PME Legend, Blue Industry, State Of Art, Olymp en de broeken van Meyer. Dus of men nu op zoek is naar een goede spijkerbroek of een nette colbert, bij Rijnstraat mode kunt u zeker slagen.

"Wij vinden het belangrijk dat u bij Kaatje Mode & Rijnstraat, mode voor mannen terecht kunt voor een leuk basis outfit maar ook juist een apart kledingstuk voor een bijzondere gelegenheid. Door verschillende merken aan te bieden hopen wij voor elk wat wils te hebben. U bent van harte welkom tijdens onze 'mini modeshow' op zondag 25 november. Om 13:00 – 14:00 – 15:00 uur showen onze dames en heren modellen de nieuwste trends voor de december maand."

Openingstijden: Dinsdag t/m Donderdag 10:00 – 18:00 uur, Vrijdag 10:00 – 20:00 uur en Zaterdag 10:00 – 17:00 uur.

Smartphone kapot? IFix Zevenaar fikst het wel!

ZEVENAAR - We kunnen niet meer zonder onze telefoon. Het is onze schakel met de buitenwereld, ons fototoestel, onze zoekmachine, onze bank en nog veel meer. Dus als die kapot gaat, dan heb je een probleem. In Zevenaar kun je jouw smartphone snel en vakkundig laten repareren bij IFix. Alwin Aleven repareert alle merken smartphones, van Iphone tot Nokia.

"Ik vind het fijn om anderen te helpen met hun telefoon", vertelt Alwin op zijn werkplek. "Vooral de uitleg en de service vind ik belangrijk. Het is ontzettend leuk om mensen wegwijs te maken op hun telefoon. Veel senioren zijn verdwaald in telefoonland. Ik help ze graag een handje om hun weg te vinden. Laatst hielp ik een man van 87 om Facebook te installeren. Nu kan hij zien wat zijn kleinkinderen doen, hij was helemaal blij. Mensen kunnen me altijd appen als ze een probleem hebben."

Actie voor ouderen

Vindt u het ook maar lastig, zo'n nieuwerwetse telefoon? Maak dan gebruik van de actie van IFix. Samen met u richt IFix uw nieuwe telefoon gratis zo in, dat u er mee uit de voeten kunt. U krijgt uitleg over de functies, installeert samen de apps die u handig vindt en u krijgt tips zodat u uw telefoon optimaal kunt gebruiken. De actie geldt voor iedereen van 50 jaar en ouder tot het eind van het jaar.

Ook refurbished aanbod

U kunt niet alleen voor reparaties terecht bij IFix. Inmiddels heeft het bedrijf ook een mooie voorraad refurbished telefoons en tweedehands telefoons. Alwin richt uw nieuwe telefoon graag naar uw wensen in. U vindt IFix in de Nobelstraat 5 in Zevenaar.

IFix, Nobelstraat 5; 0316 345000/06 40836611; info@alevenzevenaar.nl.

Bouw duurzame woningen Groot Holthuizen

Wethouder Hans Winters boort laatste funderingspaal. (foto: Jan Oosterhout Ontwikkeling) Jan Oosterhout Ontwikkeling

ZEVENAAR – Wethouder Hans Winters van de gemeente Zevenaar heeft vanmiddag het startsein gegeven voor de bouw van zeventien duurzame woningen in De Stede II, onderdeel van het Zevenaarse woongebied Groot Holthuizen. In het bijzijn van toekomstige bewoners boorde de wethouder de laatste funderingspaal.

De Stede is het derde buurtschap in woongebied Groot Holthuizen. Het buurtschap krijgt 260 woningen met een gevarieerd woningaanbod en dorps karakter, dat past bij de bestaande buurtschappen De Tol en De Bem. Jan Oosterhout Ontwikkeling heeft getekend voor de bouw van fase 2, in deelplan de Stede II.

Compleet gasloos
Jan Oosterhout Ontwikkeling gaat voortvarend van start met de bouw van vier vrijstaande woningen, twee twee-onder-een-kapwoningen, zes hoekwoningen en vijf tussenwoningen. De door Jan Bloemendal Architecten uit Nijkerk ontworpen woningen worden duurzaam en op de toekomst gebouwd: compleet gasloos.

De woningen staan op riante kavels in een groen en waterrijk gebied. Meerdere woningen worden voorzien van een ‘gedraaide kap’. Hierdoor ontstaat variatie in het gevelbeeld.

Deelplan De Stede II
Deelplan De Stede II bestaat uit 86 woningen. Er wordt in drie fasen gebouwd. De verkoopeis voor de zeventien duurzame woningen werd in september behaald, waarna Jan Oosterhout Ontwikkeling direct is gestart met de bouwvoorbereidingen. Het is het eerste project dat gerealiseerd wordt in het deelplan.

Kapsalon La Primus: hetzelfde succesvolle recept in een nieuw jasje met een aantal nieuwe ingrediënten!

Team La Primus. (foto: Anouk ) Anouk

ZEVENAAR - Met een rugzak vol ervaring en kennis, staat eigenaresse Natasja Primus – van der Laan samen met haar team van zelfstandige professionele kapsters, sterker in haar schoenen dan ooit. Na een kleine verbouwing met een geweldig resultaat zijn binnen deze groeiende onderneming die alweer drie jaar bestaat in het centrum van Zevenaar inmiddels een zestal zeer ervaren ZZP' ers en twee stagiaires werkzaam.

Deze groep professionals staat met veel enthousiasme voor u klaar om u tot dienst te zijn bij al uw wensen, adviesvragen en verzoeken. Een leuke bijkomstigheid van deze succesvolle formule van stoelverhuur is dat het een kostendrukkend gevolg met zich meebrengt waardoor de prijzen van de verschillende behandelingen laag gehouden kunnen worden. Voor bijvoorbeeld een 'all-in-knipbehandeling' betaalt u slechts 19,95 euro en mocht u het leuk vinden om model te zitten voor één van de stagiaires, wordt u vriendelijk verzocht om een minimale bijdrage van vijf euro te betalen!

Kapsalon La Primus hanteert vaste, lage, prijzen waardoor u nooit voor een verassing zult komen te staan bij de kassa. Bij Kapsalon La Primus kunt u terecht voor: knippen; wassen en drogen; kleuren; extensions; styling; bruidskapsels; make-up; wimperextensions; herenkapsels en –verzorging; workshops; knip-, kleur- en vlechtcursussen.

De winnaar van de leukste kapsalon van Zevenaar 2018 kunt u vinden aan de Schoolstraat 3B in het centrum van Zevenaar. Voor meer informatie en mogelijkheid tot het inplannen van een afspraak kunt u de websitewww.laprimus.nl bezoeken.

28 / 28