GN Berg en Dal Heumen Mook

5 juli 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 5 juli 2019


Artiesten maken zich op voor Heuse Heumense

Bigband 6611 en hun instrumenten.

MALDEN - Op 17 juli vanaf 18.00 uur is het podium op het Kerkplein in Malden voor alleen maar Heumense artiesten. Wat te denken van de 17-mensen sterke Bigband 6611 uit Overasselt! Zij spelen vroeg op de avond. De andere grote troef uit Overasselt, Blow the Base, sluit de avond af. Deze feestband komt met vier blazers, een zanger, een zangeres én een combo.

Daartussen veel artiesten die in Malden wonen, zoals Mohadin Molly & Shadi Masri. Mohadin, beter bekend als Mo, speelt langhalsluit en Shadi begeleidt hem op slagwerk. De kwartnoten zullen ze achterwege laten: ze beloven lekkere dansmuziek! Verder treden de zangeressen Ashley Peters en Karlijn van Basten op. En het A Meezing Duo, dat Nederlands- en Engelstalige meezingers brengt. Dorpsdichter Marjolein Pieks is erbij, net als in 2017. Toen maakte ze faam met 'Saar, Saar… ik voel al weer een blaar'. En met haar gedicht over de Heuse Heumense. Ook DanceDepartment Malden treedt – met twee of drie groepen – op. De meisjes zullen ongetwijfeld een wervelende show neerzetten!

Kerkplein deels overdekt
Het Kerkplein is tijdens de Vierdaagse feesten Malden weer deels overdekt. Onder de overkapping staan tafeltjes en stoelen. Er zijn ook bier- en statafels, parasols en sanitaire voorzieningen, net als bars, een snackbar mét ijs en een barista voor koffie en thee. Parkeren kan in de parkeergarage onder Maldensteijn of onder de Brede School (aanrijden via de Broekkant), maar ook bij het winkelcentrum aan de overkant (oostkant) van de Rijksweg. Vele vrijwilligers én de artiesten maken zich op om er weer een heerlijk feest van te maken!
Meer informatie: www.vierdaagsemalden.nl of facebook.com/vierdaagsemalden.

Géén RepairCafé in juli en augustus

GROESBEEK - Er is in de maanden juli en augustus géén RepairCafé in Op de Paap 1 in Groesbeek!

Het eerstvolgende RepairCafé is op zaterdag 14 september. Dit RepairCafé zal een feestelijk tintje krijgen omdat dan het eerste lustrum gevierd wordt.

Botsing met twee voertuigen

Twee auto's komen met elkaar in botsing. (foto: Waldie Rutten / 112nieuwsgroep)

GROESBEEK - Bij een botsing tussen twee auto's op de kruising van de Mooksebaan en de Knapheideweg in Groesbeek is zaterdagochtend één persoon gewond geraakt.

Een auto die op de Mooksebaan reed zou uit hebben moeten wijken voor een auto die uit de Knapheideweg kwam. Dit lukte niet, met het ongeluk als gevolg. Eén van de inzittenden is naar het ziekenhuis gebracht. Het is onbekend met welke verwondingen. Beide auto's zijn total loss. Ook kan een pakketbezorger boete thuis verwachten, omdat hij een bord negeerde en over fietspad zijn weg vervolgde.

De eerste rookvrije speelplekken in gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – Op 3 en 5 juli hebben de wethouders Irma van de Scheur en Sylvia Fleuren de eerste twee officiële rookvrij in de gemeente Berg en Dal geopend. Met deze openingen is tevens het startsein van de Campagne Rookvrije Generatie gegeven.

Volgens beide wethouders vindt de gemeente Berg en Dal het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien daarom zet de gemeente zich in voor een rookvrije generatie. Ook heeft de gemeente promotiemateriaal en advies om sportverenigingen en scholen om ook die te stimuleren om rookvrij te worden. De gemeente wordt hiermee geholpen door het rijk omdat de scholenpleinen per 1 augustus 2020 rookvrij moeten zijn. De gemeente wil graag samen met scholen en sportverenigingen een gezamenlijke boodschap uitstralen: ' Op weg naar een rookvrije generatie'. De twee eerste rookvrije speelplekken zijn De Rollebol in Leuth waar wethouder Van de Scheur tevens de nieuwe speeltoestellen heeft onthuld en bij de Kievitstraat in Beek waar wethouder Fleuren de speelplek rookvrij heeft verklaard. Beide rookvrije speelplekken worden met borden aangegeven.

Jaarrekening 2018 Berg en Dal laat klein overschot zien

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal heeft 2018 afgesloten met een overschot van 373.000 euro. Dit blijkt uit de jaarrekening; het financiële verslag over het jaar 2018. In dit resultaat is een voordeel opgenomen van 1.820.000 euro. Dit betreft geld dat was gereserveerd voor groot onderhoud. Dit bedrag is nog niet gebruikt.

In 2019 gaat de gemeente het bedrag voor groot onderhoud opnieuw berekenen en reserveren. Het resultaat zonder de 'onderhoudspot' is 1.447.000 euro nadelig. Dit bedrag is 259.000 euro minder negatief dan we verwachtten bij de najaarsnota. Het verschil is de optelsom van veel kleinere posten.

Wethouder Sylvia Fleuren (Financiën): "De plus op de jaarrekening geeft een vertekend beeld. We moeten die 1.8 miljoen toch uitgeven aan het onderhoud van onze gebouwen. We moeten ons daarom niet rijk rekenen. We staan voor een grote uitdaging om de begroting voor de komende jaren sluitend te krijgen. Vooral door minder bijdragen vanuit het Rijk en omvangrijke uitgaven op het gebied van zorg." Op donderdag 4 juli behandelt de gemeenteraad de jaarrekening.

Toernooi de Franse Dag PV Leuth

LEUTH - Onder prachtige weersomstandigheden werd op zaterdag 22 juni het toernooi De Franse Dag gespeeld.

Met 22 spelers was er een goed bezet veld, waar weer hevig maar sportief werd gespeeld voor de punten. "Met drie voorgelote wedstrijden konden we beginnen na eerst een lekker bakje koffie. Na de eerste ronde hadden we een korte pauze voor de heerlijke Franse uiensoep van Trees. Na de tweede ronde waren er nog vijf spelers met hun gewonnen wedstrijden. Tussen de tweede en derde ronde was er een buffet van stokbrood met allerlei Franse kazen en heerlijke olijven verzorgd door Wil. Na de derde ronde was er nog maar een met alle drie de partijen gewonnen en dus de winnaar van dit toernooi, en dat was Joke Kersten. Tweede werd Thea ten Westeneind en als derde eindigde Henk Gunsing. De drie prijzen waren geschonken door de firma Vershof/ Splithof uit Millingen. Het was weer een gezellig en sportief toernooi."

Muzikale aftrap van 125 jaar Vlijt en Volharding Heumen

MALDEN - Dinsdagavond 9 juli zal muziekvereniging Vlijt en Volharding tussen 19.30 en 20.00 uur het jubileumjaar muzikaal aftrappen.

Dit zal gebeuren met een kort buitenconcertje waarbij tevens de 'Space Shuttle' (reclamezuil) zal worden onthuld. Het concertje en de onthulling vinden plaats bij De Waaij (tegenover het welkomstbord van de verenigingen richting Overasselt).

Muziekvereniging Vlijt en Volharding uit Heumen bestaat dit jaar 125 jaar. Dit wordt groots gevierd op 12 oktober met een grandioos muziekspektakel 'Space Cake' met na afloop een after Party in Terp in Heumen.

Er worden in het dorp veel vragen gesteld over waarom het muzikale gedeelte in Maldensteijn plaats vindt. Hieraan liggen praktische en organisatorische redenen ten grondslag. De theaterfaciliteiten die in Maldensteijn beschikbaar zijn, maken het mogelijk dat met relatief weinig arbeid een podium gemaakt kan worden dat geschikt is voor een grote voorstelling met muziek, dans en film. Daarnaast is het aantal leden dat voldoende tijd heeft om een en ander op te bouwen (zoals in 2004 bij 'Plons' en 2012 bij 'Hollandse spelen') te klein. Nu hebben de leden de handen vrij om alle aandacht aan de uitvoering zelf te geven en ook om vooraf en achteraf te kunnen genieten van hun feest.

Voor degenen die een kaartje (12,50 euro) kopen voor 'Space Cake' zal het mogelijk zijn om met de 'spacebus' op en neer tussen Maldensteijn in Malden en Terp in Heumen te reizen. Dit vervoer is in de entreeprijs meegenomen, net als één consumptie voor de afterparty.

Geldersch Landschap & Kasteelen trakteert op een gratis magazine

REGIO - Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) zet zich al negentig jaar in voor het behoud van natuur, landgoederen en kastelen in Gelderland. Dat kunnen ze doen dankzij de inzet en giften van vele Gelderse inwoners. Daarom geven ze wat terug en kan iedereen die dat wil een prachtig, kleurrijk én gratis magazine aanvragen.


In de feestelijke uitgave van het magazine Mooi Gelderland vind je er-op-uit tips, achtergrondverhalen en vertellen bekende Gelderlanders aan de hand van thema’s zoals klimaat, duurzaam tuinieren, architectuur en wandelen in de natuur wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Lodewijk Hoekstra vertelt bijvoorbeeld over zijn duurzame tuinprojecten. Conservator Paul Rem vertelt over de band tussen de Oranjes en Gelderse kastelen. Margot Ribberink blijkt een meteoroloog met een missie en liefst drie ex-commissarissen van de Koning(in) kijken terug op hun tijd in ‘de mooiste provincie van Nederland’. Vraag het magazine aan op www.glkmagazine.nl.

Bingo Odio

MILLINGEN - Zondag 14 juli presenteert het werkcomité van Odio een bingo-avond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Bingoavond in Ooij

OOIJ - Vanwege de laatste keer voor de vakanties wordt eenieder uitgenodigd op de maandelijkse bingoavond van wandelvereniging De Roodborstjes op de tweede vrijdag van juli (12 juli) om 20.00 uur, die wordt gehouden in dorpshuis De Sprong in Ooij.

"Hierna houden wij het voor twee maanden voor gezien vanwege de vakantie en de kermis in het tweede weekend van september. In oktober op de tweede vrijdag gaan wij er opnieuw tegenaan."

Omroep Berg en Dal zoekt vrijwilligers

(foto: Omroep Berg en Dal)

BERG EN DAL - Omroep Berg en Dal is actief op de radio, televisie, kabelkrant en sociale media. De omroep bestrijkt de gehele gemeente Berg en Dal en zelfs daarbuiten.

Onlangs is bij een medewerkers overleg de wens uitgesproken om nog meer programma's samen met de bewoners van onze gemeente te maken. Het liefst wil de omroep naar de bewoners toe door middel van locatie uitzendingen en interviews ter plaatse. Om dit te realiseren is er voldoende apparatuur aanwezig maar ontbreekt het aan menskracht.

Voor dat soort programma's zijn er technici, redactieleden, cameramensen en presentatoren nodig. Enige ervaring zou prachtig zijn, maar de omroep beschikt ook over mensen die voor opleiding zorgen. Als het werken bij de omroep de vrijwilliger aanspreekt, kan hij of zij bij de omroep ontdekken wat bij hem of haar past. Het werk kan enkele uren per week vergen.

Wie interesse heeft in deze mooie dynamische hobby kan bellen naar Willy Hopman, 06 36217725 of mailen naar vacature@omroepbergendal.nl.

Eerste Groesbeekse Pleinfeest samen met het Vierdaagse Orkest

GROESBEEK - Het vierdaagse orkest trekt evenals voorgaande jaren de regio door en doen dit jaar, door middel van een concerttour, ook Groesbeek aan. Op 17 Juli spelen ze dan ook op het Dorpsplein in Groesbeek en trapt het vierdaagse orkest om 19:30 uur af.

De organisatie van dit orkest vond gehoor in Groesbeek bij drie ondernemers die al eens plannen hadden om in Groesbeek een pleinfeest te organiseren, en was de combinatie al snel gevonden. Onder het motto; samen staan we sterk, zocht Pascale Langenberg van La Vie & Passie contact met ondernemers uit het centrum en zette een samenwerking op met lunchroom Eigenweijs en café-zaal De Comm. Deze ondernemers gaan samen het pleinfeest verzorgen waarbij het niet zal ontbreken aan diverse versnaperingen. De entree is gratis, er zijn zit- en staanplaatsen, waarbij het hele dorpsplein zal worden omgetoverd tot een concertplein in hartje Groesbeek.

Wandeling met lotgenoten Ouders Overleden Kind

Wandelpad Oosterbeek. (foto: Bettie Elzenaar) Bettie Elzenaar

REGIO - OOK Ouders Overleden Kind is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

"Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 7 juli in Oosterbeek. Lengte van de wandeling is ongeveer 7 km. Niet-leden zijn ook welkom! We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, Oosterbeek. Start wandeling rond 14.00 uur. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. We moeten best wel klimmen en afdalen.

Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij Restaurant De Oude Herbergh iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (www.oudersoverledenkind.nl)

Zorgen over huidige verkeerssituatie in Groesbeek-centrum

BERG EN DAL – Voordat de carrouselleden van de gemeente Berg en Dal donderdagavond begonnen aan het agendapunt 'Kader stelling Mobiliteit in Groesbeek-centrum sprak de heer John Schlijper de carrouselleden toe.

De heer Schlijper is bewoner van een appartement in Dorpszicht bij Bellevue en het verbaast hem dat er tot op heden nog geen ongelukken gebeurd zijn. "Het gebeurt dagelijks dat ik als bewoner uit mijn schoenen word gereden als ik probeer om de deur van het appartement uit te komen... Vaak komen er leveranciers en koeriers de stoep op gestoven om spullen af te leveren. Ik snap dat dit moet gebeuren, maar niet op deze manier." Hij vroeg zich af wanneer de eerder beloofde laad– en losplek ter hoogte van Etos komt.
Aan het begin van de Pannenstraat en de Molenweg staan verbodsborden voor vrachtverkeer dat niet gaat laden en lossen in het centrum. "Mijn inziens jaagt het merendeel van de vrachtwagens gewoon door het dorp. Waar zijn die borden voor nodig als er niet gehandhaafd wordt"|, vraagt hij zich af. Daarbij rijden er vaak landbouwvoertuigen door het centrum die er niets te zoeken hebben, een gevaar op de weg zeker voor fietsers. Ook ergert hij zich mateloos over de snelheid van de voertuigen, vooral tussen 05.30 en 07.00 uur en na sluiting van de winkels rijden ze als gekken. "De politie zou hier moeten laseren en dan ook bekeuren." Volgens de heer Schlijper zal het doorgaan om het centrum te mijden als ze er niet hoeven te zijn verkeer ontmoedigd moeten worden. Er is maar een manier en dat is handhaven maar de Boa's zie je nooit", aldus de heer Schlijper.

Het Romeinse Rijk komt tot leven!

(foto: Museumpark Orientalis)

HEILIG LANDSTICHTING - In Museumpark Orientalis kun je deze zomer de échte Romeinse sfeer beleven. De Romeinse straat in Orientalis, gebaseerd op een Romeinse stadstraat in Jeruzalem, komt van 6 juli - 25 augustus tot leven. Er zijn verschillende optredens, activiteiten voor jong en oud en festivals uit verschillende periodes van het Romeinse Rijk, met re-enactors uit heel Europa.

De hele Romeinse Zomer kunnen kinderen zich verkleden als Romein en meedoen aan een Romeinse soldatentraining. Een Romeinse legionair gaat testen wie er geschikt zijn als rekruut voor zijn leger. Hij beoordeelt met een leuke test hoe snel, fit en slim de kinderen zijn. Er kan ook een legionairsdiploma worden verdiend.
Bij de kassa kan er een Romeinenrugzak worden meegenomen (maximaal twee per volwassene), waarmee aan de hand van leuke opdrachten een route door het park kan worden afgelegd. De hele zomer worden de rugzakjes gratis aangeboden.

Aan de ouders is ook gedacht, want zij kunnen heerlijk ontspannen bij de Romeinse schoonheidssalon. Hier staat een Romeinse dame voor je klaar en kun je genieten van een gratis massage of je haar laten opsteken in Romeinse stijl. De schoonheidssalon is vanaf 9 juli elke dinsdag - zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Om je bezoek in Romeinse stijl af te sluiten, kun je bij de Romeinse herberg neerstrijken voor een drankje of maaltijd.

Vanaf 6 juli is er dus van alles te doen in Orientalis. Het Via Romana festival vindt plaats van 6 - 11 augustus en het Romani Festum van 24 en 25 augustus.

Tijden en programmering staan op museumparkorientalis.nl. Tijdens de Vierdaagseweek van 15 - 19 juli is Museumpark Orientalis gesloten.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 13 juli vervalt de H. Mis om 19.00 uur.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Protestantse

Gemeente Heumen

Zondag 7 juli 10.00 uur. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor stichting de Vrolijkheid en de Diaconie. Geen kindernevendienst. Na afloop koffiedrinken in de Terp.

Zondag 4 juli 10.00 uur. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor jeugdwerk JOP en de Diaconie. Tijdens de schoolvakantie is er geen kindernevendienst.

Kerkberichten

Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zaterdag 13 juli 19.00 uur Eucharistieviering Afscheid Fien en Bart Tax, m.m.v New Challenge, Yves Mambueni

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Heins Kesseler; Sjaak Kesseler; Theodorus Cornelissen; Gerrit en Mientje Vroom-Paau.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Weekend 13 en 14 juli Geen viering

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 11 juli 19.00 uur Donderdagavondgebed in het

Parochiecentrum

Zondag 14 juli 11.00 uur Eucharistieviering, Samenzang, Yves Mambueni

Gebedsintenties: Elisabeth van Xanten-Arts; Marietje Derks-Jordens; Gerard Schiks,Koosje van Melis

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Onzichtbare helden is een project van Stichting Dedicon. Zij vinden dat iedereen mee moet kunnen doen in onze maatschappij, ook als je blind of slechtziend bent of een andere leesbeperking hebt.

Vanuit die overtuiging maken we romans, schoolboeken, kranten, tijdschriften, afbeeldingen toegankelijk. Door ze bijvoorbeeld voor te lezen of in braille om te zetten. Of door er voelbare tekeningen van te maken. Je kunt van allerlei vrijwilligerswerk gaan doen, zoals; luisterboeken, kranten of tijdschriften inspreken, aan de slag als audiotechnicus, web redacteur, organisator van evenementen of foto’s en video’s maken om het project te promoten. www.onzichtbarehelden.com of www.facebook.com/onzichtbarehelden

"Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn 085 0406066."

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

Kerkberichten Heumen, Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zaterdag 13 juli 19.00 uur Eucharistieviering Afscheid Fien en Bart Tax, m.m.v New Challenge, Yves Mambueni

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Heins Kesseler; Sjaak Kesseler; Theodorus Cornelissen; Gerrit en Mientje Vroom-Paau.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Weekend 13 en 14 juli Geen viering

Overasselt-H.Antonius Abt

Donderdag 11 juli 19.00 uur Donderdagavondgebed in het

Parochiecentrum

Zondag 14 juli 11.00 uur Eucharistieviering, Samenzang, Yves Mambueni

Gebedsintenties: Elisabeth van Xanten-Arts; Marietje Derks-Jordens; Gerard Schiks,Koosje van Melis

Protestantse Gemeente Heumen

Zondag 7 juli 10.00 uur. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor stichting de Vrolijkheid en de Diaconie. Geen kindernevendienst. Na afloop koffiedrinken in de Terp.

Zondag 4 juli 10.00 uur. Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. De collectes zijn bestemd voor jeugdwerk JOP en de Diaconie. Tijdens de schoolvakantie is er geen kindernevendienst.

Vijfde viertallentoernooi van De Dreuge opnieuw een succes

Team De Kroesjes.

MILLINGEN - Met een maximaal aantal teams ging het vijfde viertallentoernooi die middag om 17.00 uur van start.

Families, collega’s en diverse verenigingen namen deel en streden met elkaar op de schietbanen in de diverse disciplines. Daarnaast werden de krachten gemeten met de zaagwedstrijden. 'Bjorn kom van dat springkussen af' verdedigde vol verve de titel. Menigeen viel door de mand, maar anderzijds kwam er ongekend talent naar boven. De belangstelling voor de schietsport werd flink aangewakkerd.

Beste pistoolschutter die dag was Hans van Rens, luchtgeweerschutter John Kroes en kruisboogschutter Luca Kroes. Het team De Kroesjes werd de sportieve algemeen winnaar, en zal volgend jaar de felbegeerde wisselbeker verdedigen.

Het viertallentoernooi is inmiddels een begrip in Millingen en zal volgend jaar gehouden worden op zaterdag 13 juni. Voor hen die zich extra willen voorbereiden: de trainingen zijn op maandag en dinsdagavond in de schietkelder van O.E.V. (zie site O.E.V.).

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 14 juli. Aanvang: 10.00 uur.

Voorganger: ds. D. Kruyt uit Arnhem. Viering van het Heilig Avondmaal.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Jeugdwerk JOP .

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl.

Gedicht van de week

Dromerige dreumes. (foto: Charlotte Selten) Charlotte Selten

Een dreumes groeit op

Voor een kleine dreumes

is leven een avontuur

met zand en water;

elke dag is nieuw

en vol geheimen.

Als galante adolescente

geniet ze

van haar wonderlijk bestaan;

ze leert te geven

en te ontvangen;

op weg naar volwassenheid

komt zij erachter

wat leven haar te bieden heeft,

hoe zij zorgzaam kan zijn en blij.

Wat mag zij aan avontuur

nog verwachten van het leven?

Frits Litmaath

BVC'12 krijgt toch kunstgrasveld

(foto: Peter Hendriks)

BEEK – De Beekse voetbalvereniging BVC'12 krijgt binnenkort alsnog een kunstgrasveld. Momenteel is een bedrijf druk doende om het kunstgrasveld aan te leggen.

Donderdagavond kwamen de leden van BVC'12 bij elkaar voor een ledenvergadering. Daar werd de leden gevraagd of zij akkoord gingen met de aanleg van een kunstgrasveld, dit terwijl de werkzaamheden al in volle gang waren. Sommige leden hadden de nodige bedenkingen over een kunstgrasveld, maar uiteindelijk ging een meerderheid van de leden akkoord, zij het dat de instemming mosterd na de maaltijd was.

Wethouder Annelies Visser huldigt jeugdige Berg en Dalse kampioenen

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Traditiegetrouw heeft wethouder Annelies Visser vrijdagavond liefst 205 jeugdige kampioenen gehuldigd in de Kranenburgse muziekkiosk op het Dorpsplein in Groesbeek.

Van voetbalclubs waren aanwezig teams van De Treffers 6 teams, SVO Ooij 1 team, SC Millingen 2 teams en VVLK Leuth 1 team. BVC'12 had ook een team aangemeld, maar dat heeft op het laatste moment afgezegd. Volleybalvereniging Switch uit Millingen was ook rijk vertegenwoordigd met 5 teams terwijl 1 team niet kon komen, omdat het geen vervoer had. Ook korfbalvereniging De Horst was met 5 kampioenteams aanwezig.

Als individuele kampioenen waren aanwezig Schietsport Tim Rutten, Zwemmen Dieke Arts en Fien Mulder en de hardloop kampioene was Manjorie Janssen. Alle kampioenen kregen uit handen van de wethouder een medaille van de gemeente Berg en Dal en uiteraard een daverend applaus van de aanwezigen op het Dorpsplein familie, kennissen en overige belangstellenden. Kunstrijwielvereniging Bicycle team Juliana uit Millingen gaf twee adembenemende shows weg. Naast de medailles kregen de kampioenen drinken en een ijsje. terwijl diverse soorten fruit op de tafels stond. Ook maakten ze nog kans met de gratis loterij op voetbalschoenen en keepershandschoenen van Jasper Cillessen, alsmede ijs- en VVV-bonnen.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Wilhelmina Gerarda Kaal-van den Boogaard, Hendrikus Theodorus Peter Willems, Petronella Hendrina Maria Bons-Eikholt

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 13 juli 17.00 uur H. Mis Trefpunt Meent

13 juli 19.00 uur H. Mis vierdaagsemis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintentie: Wiel Verriet vw sterfdag

13 juli 19.00 uur H.Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 14 juli 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Pastor v.d. Heuvel en pastor Thuring vw sterfdag

Dinsdag 16 juli 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 18 juli 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus vervalt i.v.m. de 4-daagse.

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 10 juli 19.00 uur H. Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Zondag 14 juli 19.00 uur. H. Mis

Misintentie: Jaargetijde Johannes Kuijltjes en Elizabeth Kuijltjes-v.d. Logt de echtg, zonen Jaap en Thé, schoonzoon en schoondochters; Pastor Gerard Thuring en pastoor Johannes Martinus van den Heuvel vw jaargetijde.

Woensdag 17 juli 19.00 uur. H.Mis

Intentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

In de vakantieperiode vervallen de Missen op woensdag.

Zaterdag 13 juli: géén Mis (er is wel een Mis in Mook).

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Dinsdag 9 juli: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 14 juli: géén Mis (er is wel een Mis in Mook).

Harttrimclub

Groesbeek

GROESBEEK - Harttrimclub Groesbeek zoekt nog enkele nieuwe leden om te komen sporten. Ook hartpatiënten of ex-hartpatiënten van buiten Groesbeek zijn welkom.

"We sporten op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de gymzaal van 't Vossenhol, te bereiken via de van Ruysdaelweg of Paulus Potterweg. Er wordt gesport onder begeleiding van een therapeut. Aanmelden kan bij Wim de Bie onder telefoonnummer 024 6962494 of per mail whmdebie@hetnet.nl."

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Harttrimclub Groesbeek

GROESBEEK - Harttrimclub Groesbeek zoekt nog enkele nieuwe leden om te komen sporten. Ook hartpatiënten of ex-hartpatiënten van buiten Groesbeek zijn welkom.

"We sporten op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur in de gymzaal van 't Vossenhol, te bereiken via de van Ruysdaelweg of Paulus Potterweg. Er wordt gesport onder begeleiding van een therapeut. Aanmelden kan bij Wim de Bie onder telefoonnummer 024 6962494 of per mail whmdebie@hetnet.nl."

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Wylerbergmeer hele seizoen niet beschikbaar voor recreanten

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BEEK – Het Wylerbergmeer aan de Alde Weteringweg in Beek is het hele seizoen niet bereikbaar voor recreanten die normaliter gebruik maken van het mooi gelegen meer.

Momenteel wordt er met diverse machines gebaggerd omdat op de bodem er slib ligt, dat verwijderd moet worden. Het slib wordt uit het Wylerbergmeer gehaald en wordt gedroogd, waarna het elders zal worden uitgestrooid.

Kerkberichten Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 0485 511426; 06 55 41 67 09.

Dinsdag 9 juli: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 14 juli: géén Mis (er is wel een Mis in Mook).

Aanleg vier bruggen bij Leuth voor wandelroute

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal blijft haar netwerk van wandelroutes verbeteren en uitbreiden. De gemeente zet hier een volgende stap in met de aanleg van vier bruggen bij Leuth. Zo krijgen inwoners en bezoekers van de gemeente er weer een aantrekkelijke aaneengesloten wandelroute bij.

De gemeente heeft afspraken gemaakt met het waterschap en laat vier (voetgangers-) bruggen aanleggen over wateren (weteringen) bij Leuth. Deze bruggen zijn nodig om doorgaande wandelmogelijkheden te bieden in De Duffelt. De wandelmogelijkheden zijn daar beperkt in aantal en betreffen bovendien vooral verharde wegen. Het is daarom een welkome aanvulling dat wandelaars gebruik mogen maken van de onderhoudspaden. Dat betekent wel dat er daarom op vier plekken een brug moet worden aangelegd:

Brug 1. Bij de Smalle Wielsche wetering westelijk van de Bredestraat in Leuth. Het schouwpad loopt hier dood op agrarisch gebied en vervolgt zijn weg weer aan de andere kant van de wetering. Iets zuidelijker van de oversteekplaats ligt ook een beduikerd pad over de wetering. Dit is echter een niet-openbaar werkpad van de fruitteler om bij zijn boomgaard te komen en daardoor niet bruikbaar voor wandelaars.

Brug 2. Westelijk van de plas Biesterveld, waar de Zeelandsche wetering een knik maakt om de plas heen. Je moet hier oversteken van het noordelijk gelegen onderhoudspad naar het pad aan de andere kant, omdat die verderop aansluit op de Zeelandsestraat.

Brug 3. Zuidoostelijk van Biesterveld, waar je vanaf de Zeelandsestraat alleen op het onderhoudspad kunt komen door de wetering over te steken.

Brug 4. Oostelijk van Biesterveld, waar de Zeelandsche Wetering zich splitst en je gedwongen bent de wetering over te steken om verder naar de Spaldropweg/Eversberg te kunnen lopen

Wethouder Sylvia Fleuren: "Wij zijn een aantrekkelijke gemeente, zeker ook voor wandelaars. Dit is Een mooie volgende stap om dé wandelgemeente van Nederland te worden."

Jan en Trees Wieland-De Vries zestig jaar getrouwd

(foto: Peter Hendriks)

LEUTH – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagmiddag een bezoek gebracht aan het diamanten paar Jan en Trees Wieland-De Vries aan de Wethouder Burgerstee in Leuth, hetgeen vergezeld ging van een ingelijste trouwakte van 1959 en bloemen.

Jan (84) en Trees 9860 hebben elkaar in 1953 leren kennen tijdens de Leuthse kermis in het toenmalige schuttersgebouw. Beiden weten het nog als de dag van vandaag te herinneren, dat ze na het dansen samen gingen wandelen op de dijk in Leuth, toen de vlam oversloeg. Trees was eigenlijk woonachtig in Lent en was in Leuth bekend als juffrouw Trees op de Leuthse kleuterschool, waar zij jaren voor de klas heeft gestaan en sliep door de week bij een tante van Trees. In het weekend ging Trees naar huis en moest Jan met zijn fietsje zowel zaterdags als zondags naar Lent, want bij Trees' ouders blijven slapen was er toen niet bij. Toen Jan samen met een peloton van de Garde Jagers van de Landmacht de Vierdaagse gelopen had, kreeg hij van zijn vader – vanwege zijn prestatie - een nieuwe Gazelle fiets. Vanaf toen ging het ritje naar Lent wat gemakkelijker.

In 1959 is het stel getrouwd en zijn gaan wonen in de Margrietstraat in Leuth waar ze 43 jaar gewoond hebben en nu wonen ze al 17 jaar in een knusse woning aan de Wethouder Burgerstee eveneens in Leuth. Jan heeft tot zijn 45ste jaar op de steenfabriek in Erlecom gewerkt totdat de gezondheid hem in de steek liet. Hij heeft de steenfabriek verruild voor veel vrijwilligerswerk zoals bij voetbalvereniging VVLK, beheerder Vriendenkring (waarvoor hij de eerste vrijwilligersspeld van Ubbergen heeft ontvangen).

De hobby van Jan was trommelen bij tamboerkorps DES in Leuth, wat hij ook aan zijn kinderen doorgegeven heeft. De hobby van Trees was voor de hele familie truien, mutsen en dassen breien en samen deden ze veel kaarten en fietsen. Jan en Trees kregen drie kinderen: 1 dochter en 2 zoons en 5 kleinkinderen. Nadat de kinderen opgegroeid waren heeft juffrouw Trees nog jaren op de kleuterschool in Millingen gestaan.

Onlangs hebben ze een geweldig feest gevierd met vrienden en familie in De vriendenkring in Leuth. Koning Willem Alexander alsmede de commissaris van de Koning in Gelderland hebben het diamanten paar schriftelijk gefeliciteerd en is het best trots op.

KBO Beek fietst weer

(foto: Rene Hendriks) Foto: Rene Hendriks

BEEK - Vrijdag 28 juni stapten onze Kwieke Beekse Ouderen om 10.00 uur weer op de fiets vanaf het vertrekpunt, het tunneltje van Beek.

Onze gids, Caren Theloosen van het Fietsgilde Nijmegen, had een bijzonder mooie tocht voorbereid, die ging in eerste instantie Duitsland in, in Mehr werd er koffie gedronken in de Lindenhof, waarna er via Keeken, de dijk naar Millingen werd bereikt. Door fraaie wegen in onze mooie polder werd bij de Tornsche Molen een borrel als afsluiting van de dag genoten.

"Ook u kunt iedere laatste vrijdag van de maand meedoen aan de grote fietstocht van de KBO Beek en zelfs iedere maandag aan de kleine fietstocht. Voor 20 euro bent u een heel kalender jaar lid van de sportiefste seniorenvereniging uit Beek, de KBO Beek. Maar natuurlijk kunt u ook deelnemen aan alle andere activiteiten die de KBO Beek steeds weer in petto voor heeft." Voor meer info kan men contact opnemen met de voorzitter via 024 3226377.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

14 / 24

Samen 75 jaar lid van Steeds Hoger uit Malden

Van linnks naar rechts: Jonathan Overes, Henk Poos en Ton van Nistelrooij. (foto: Maria Schut)

MALDEN - Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van toneelvereniging Steeds Hoger zijn onze drie jubilarissen gehuldigd: Ton van Nistelrooij, al 12,5 jaar lid en vanaf het begin van zijn lidmaatschap penningmeester van deze vereniging.

Jonathan Overes 12,5 jaar geleden lid geworden van de Kids groep en doorgestroomd naar de Teens groep. Na al die jaren nog steeds actief betrokken en spelend bij de volwassenen. En natuurlijk baas boven baas: Henk Poos. Hij is 50 jaar aaneengesloten lid van de vereniging. Eigenlijk al langer, maar hij is een periode geen lid geweest.

Ze ontvingen alledrie een oorkonde met een passende attentie. Speciaal voor Henk was er een primeur. Hij ontving de eerste officiële speld van Steeds Hoger.

Kom Mar Kieke zoekt deelnemers

GROESBEEK - Het gaat weer gebeuren: op de tiende versie van Kom Mar Kieke is drie dagen lang een grote variatie aan kunst te zien op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 november in De Slenk, op De Horst in Groesbeek.

Naast alle vorige deelnemers roepen we 'nieuwe' beroeps- en amateurkunstenaars op om deel te nemen. Aan deelname worden enkele voorwaarden gesteld:

- Expliciete voorwaarde: Men moet bewoner of ex-bewoner van De Horst (Groesbeek) zijn.

- Het werk moet kunstzinnig zijn; dus geen kunstnijverheid en dergelijke.

- De expositie heeft geen verkoopintentie.

- Er wordt geen verzekering afgesloten voor de werken.

- Er zijn geen kosten, maar een eventueel nadelig saldo wordt hoofdelijk verdeeld over alle deelnemers.

- Uiteraard wordt verwacht dat je meehelpt met het opbouwen en afbouwen.

Vrijwel alle vormen van kunst zijn welkom. De basisschool Op de Horst is benaderd om hun deelname te bespreken; dat wordt nog verder uitgewerkt. "Wil je meedoen? Stuur dan liefst een mailtje naar s.meilink@upcmail.nl met naam, adres, mailadres en telefoonnummer. En geef ook aan welk soort(en) werk je wilt exposeren, of het vlak of ruimtelijk is en ongeveer de maten. Geef ook aan of je eventueel zuiltjes of andere materialen nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat de ruimte beperkt is, want die moet met alle deelnemers worden gedeeld."

De organisatie bestaat uit Ingrid Claessen, Thijs Rutten en Simon Meilink (024 3972934).

Vierde generatie in De Horst

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK-DE HORST – Zeven weken geleden op 10 mei is de eerste dochter van Roel en Linn van Lambaart – Eikholt geboren en kreeg de naam Kiki van Lambaart. Hiermee was een vierde generatie een feit.

Vrijdagmiddag kwamen ze allemaal bij elkaar uiteraard op De Horst. Overgrootoma Mena Janssen – Hendricks Franssen 85 jaar geboren op De Horst en momenteel woonachtig in de Kloostertuin in Groesbeek en is moeder van acht kinderen. De oma van Kiki is Wilma Eikholt – Janssen 58 jaar, woont op De Horst en is moeder van drie kinderen: Kaj, Britt en Linn. Moeder van Kiki is Linn Eikholt 27 jaar en zij woont op De Horst samen met haar Roel en sinds zeven weken met Kiki.

Een rondje Streekgala groot succes

(foto: Peter Hendriks)

RIJK VAN NIJMEGEN - Het Streekgala onder het motto 'Op bezoek bij de boer' heeft afgelopen zondag over bezoekers niet te klagen gehad. Een zevental bedrijven had de deuren wijd wagen open gezet.

Speciaal voor deze gelegenheid had de organisatie twee fietsroutes uitgezet een van 12,1 kilometer die ging naar kaasboerderij De Diervoort in Wijchen, melkveehouderij De Nieuwe Schatkuil in Overasselt, manege De Veerkracht in Heumen en belevenisboerderij Harm's Hoeve in Malden. De tweede route ging over een afstand van 5,8 kilometer en deed de pluktuin Ooijs Moois in Ooij aan, melkveebedrijf De Heikamp eveneens in Ooij en als laatste stalhouderij Kasteelschehof ook in Ooij.

De bezoekers genoten van het koeien knuffelen, geitjes voeren, zelf fruit plukken of een paardenspringwedstrijd van dichtbij meemaken. Speciaal was er een fotowedstrijd aan dit Streekgala gekoppeld. Voor diegene die een bijzondere foto van het Streekgala heeft gemaakt maakt kans op een luchtballonvaart voor twee personen.

Gemeente Berg en Dal zoekt slimme starters

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – In het Nederlands Wijncentrum aan de Breedeweg in Groesbeek is dinsdagmiddag de wedstrijd 'Op zoek naar slimme starters' van start gegaan.

In totaal waren er zo'n vijftig belangstellenden waarvan er zo als het er nu naar uit ziet 29 voor het merendeel jonge ondernemers aan deze wedstrijd mee gaan doen. In totaal kunnen de vijf uitverkorenen rekenen op een cheque van elk 5.000 euro en krijgen daarbij nog deskundige ondersteuning om hun bedrijfsplannen uit te voeren. Dinsdagmiddag sprak wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal de aanwezigen toe en legde uit wat 'Bedrijvig Berg en Dal' inhoudt. Zo speelt volgens Van de Scheur de aansluiting bij de economische thema's zoals streekproducten alsmede een dienst, techniek en een proces -waarbij gedacht is aan mensen met een afstand op de arbeidsmarkt- een grote rol.

Ook duurzaam, haalbaar, innovatief en lokale samenwerking scoren normaliter ook. Tot 20 oktober kunnen de ideeën ingezonden worden, waarna op 15 november zal bekend worden welke slimme starters een cheque van vijfduizend euro tegemoet kunnen zien met ondersteuning om hun bedrijfsplannen nader uit te werken. Na het officiële gedeelte werden de gasten voorzien van een hapje en een drankje. De speciale hapjes waren van restaurant La Souk d'Orient, dat gevestigd is op het terrein van museumpark Orientalis. Wethouder Van de Scheur was blij met zo'n grote opkomst en benieuwd welke ideeën er komen.

Leerlingen 't Vossenhol genieten van het jaarlijkse modderuurtje

(foto: Vanessa Simons)

GROESBEEK – Nadat de leerlingen van de groepen 1 - 5 van basisschool 't Vossenhol vrijdagmorgen hebben genoten van een feestelijke 'meesterlijke juffendag' die de middag in het teken van modder stond in verband met de Nationale Modderdag.

De kinderen waren al naar school gekomen met kleren aan die vies mochten worden en dat werden ze ook. Ook hadden ze waterschoentjes aan, zodat ze maar konden ravotten op het kleuterplein en de groepen 3 - 5 op het voetbalveld en in het parkje naast de school. De kinderen konden modder grabbelen, modder baden, modder tekenen en niet te vergeten modder gooien. Vanaf 13.30 uur waren de ouders welkom om hun kroost in de modder gade te slaan. Om 14.00 uur was het modder spelen en moddergevecht ten einde en konden de ouders hun kinderen met modder en al mee naar huis nemen en onder de douche zetten. Anderen werden bij school schoongepoetst door de ouders maar ook zij zullen ongetwijfeld de douche hebben opgezocht.
Modderdag wordt jaarlijks georganiseerd door IVN , Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Hierbij wordt het vrije spel met water en zand op de agenda gezet. Hiermee wordt de betrokkenheid en de verbondenheid met de natuur versterkt.

KBO Ooij bezoekt Orchideeënhoeve in Luttelgeest

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Het was woensdag 26 juni voor de Ooijse KBO een uitgelezen dag voor haar jaarlijkse dagreis, niet geteisterd door de tropische temperaturen van de
voorgaande dagen.

Exact om half negen vertrok het gezelschap in een bus van het familiebedrijf Toonen uit Nijmegen met 61 leden naar in de Noordoost-polder voor een bezoek aan de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Door een tragisch afgelopen ongeluk op de A6 lag de aankomsttijd wat later dan gepland. Na het kopje koffie-thee met gebakje in het restaurant onderbroken door een pauze voor een goed verzorgde lunch, kon men op eigen gelegenheid rond kijken in het ruime complex met diverse tuinen, zoals het tropische Amazone Regenwoud, waar schildpadden, grote Koi's-karpers en ruim één meter lange Roodstaard-Meervallen rondzwemmen, de Vlindertuin en de Ringstaartmaki's. Meer info werd er gegeven bij de Jungle Theater Show.

Om 16.00 uur werd er ingestapt voor de reis naar het dineradres in Hoenderloo, die veroorzaakt door diverse omleidingen en rondzwerfvingen over de Veluwe twee uur duurde. Het prima verzorgde diner werd opgediend in restaurant De Ruggestee. Moe maar voldaan kwamen we na toch een zeer geslaagde dag ruim anderhalf uur later dan gepland om 21.45 uur aan in Ooij. Alle leden werden nog verrast met een cadeauverpakte orchidee. Zuur was het voor hen, die vanwege de gezondheid en de verwachte hitte hun reis moesten annuleren.

U valt in Groesbeek in de prijzen!

Truus en Theo van Gera dragen de prijzen over aan de heren van DHD Drukkerij Groesbeek. (foto: DHD Drukkerij) DHD Drukkerij

GROESBEEK - Gera Sportprijzen & Promotions sluit een fase af. Truus Gerrits en Theo de Bruin gaan met pensioen. “Lekker genieten”, zegt Truus lachend. “Samen met Theo.”

In menige sportkantine, kantoor, slaapkamer in Groesbeek en wijde omgeving staat een beker of medaille geleverd door Gera te pronken. “Wij hebben de afgelopen twintig jaar met plezier gewerkt, maar nu is het tijd om afscheid te nemen. Op 1 augustus stopt Gera Sportprijzen & Promotions. Met ingang van die datum dragen wij met plezier onze klantenkring, kennis en ervaring over aan Dick, Henri en Dick, DHD Drukkerij Groesbeek. Fijn, dat wat wij hebben opgebouwd via deze overname doorgaat! Daar zijn we trots op. Wij wensen hen veel plezier en succes.”

Dick, Henri en Dick van DHD Drukkerij vullen aan: “Gera en DHD Drukkerij zijn beiden 20 jaar geleden gestart en in die twintig jaar is er steeds een goed contact en samenwerking geweest over en weer. Het voelt goed en natuurlijk dat Gera opgaat in ons bedrijf. Voor klanten verandert er niet veel, alleen het telefoonnummer, het mailadres en de voordeur. De persoonlijke aandacht, de zorg voor de klant en de mooie collectie blijft!”

Voor beide bedrijven voelt het alsof ze in de prijzen zijn gevallen. Dick lachend: “Ja, in de sportprijzen! Truus en Theo zijn blij met hun pensioen en wij zijn blij met de overname. Wat wil je nog meer? Wij wensen hen veel goede jaren toe en zijn er trots op dat ze ons de gelegenheid hebben gegeven hun bedrijf over te nemen.” Graag tot ziens in Groesbeek bij DHD Drukkerij of op dhddrukkerij.nl.

Kleur en cortenstaal in kerkje van Persingen

PERSINGEN - De kleurrijke dynamische schilderijen van Marian Bax en de stoere beelden uit cortenstaal van Leo Gerritsen vormen een unieke combinatie. Het werk van dit bijzondere duo is binnenkort te zien tijdens een expositie in het kerkje van Persingen: op zaterdag 13 en zondag 14 juli.

Beide kunstenaars werken vanuit hun gevoel. Marian zoekt tijdens het schilderen naar combinaties van vorm en kleur die zij samen brengt binnen een harmonisch beeld. Leo daarentegen bouwt architectonische objecten uit cortenstaal met een eigenwijs en autonoom karakter. Maar zij beelden zijn ook functioneel: er kan een vogel in gaan wonen. De expositie is een prima uitstapje in het drukke vierdaagseweekend, en is geopend op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Adres: Persingensestraat 7 in Persingen.

Van 4 tot en met 10 juli

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS KREEFT. De gevoelige punten bij de kreeft is het spijsverteringstelsel en met name de maag. Ze kunnen de neiging hebben om vocht vast te houden, wat in het ergste geval leidt tot oedeem. Gewichtstoename, zeker na een zwangerschap, is niet raar. Daarbij komt dat ze samen eten heel gezellig vinden en gemakkelijk nog een keertje opscheppen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag 4 juli kom je erachter dat je teveel hooi op je vork genomen hebt. Gelukkig staan op vrijdag de hulptroepen klaar om je te ondersteunen. Aanstaande zondag doe je er beter aan om helemaal niets te ondernemen. Begin maandag de week met goed overleg. Dat is het halve werk.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande vrijdag is het goed om weer eens lekker uit te gaan. Al pik je maar samen een terrasje. Zondag brengt gezelligheid en bezoek. Er wordt over van alles en nog wat gepraat en de sfeer is zeer ontspannen. Volgende week maandag krijg je de kans om een strategische samenwerking aan te gaan.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande donderdag zijn verstanden gevoel in perfecte harmonie. Dan is het dan ook een goed moment om belangrijke beslissingen te nemen. Op maandag gaat jouw planeet Mercurius (schijnbaar) achteruit lopen. Daardoor kunnen oude kwesties weer helemaal actueel worden.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Als je nog het een en ander voor elkaar wil krijgen, dan heb je daarvoor tot en met aanstaand weekend. Zo lang staan de planeten goed om flinke vooruitgang te boeken. Na het weekend is het om jou heen een en al kommer en kwel. En dat heeft grote invloed op hoe jij je voelt.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
De nadruk deze week ligt op de dagen na het weekend. Op maandag voel jij je onoverwinnelijk, maar ben je dat juist niet. Op dinsdag word je geconfronteerd met je tekortkomingen. Op woensdag krijg je de kans om samenwerking aan te gaan die voor beide partijen lucratief zal uitpakken.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande donderdag is jouw kijk op zaken zo helder, dat je in staat bent een richtingaanwijzer voor anderen te zijn. Op zondag geniet jij met volle teugen van het goed gezelschap. Vanaf maandag gaat jouw planeet Mercurius (schijnbaar) achteruit lopen. Dat brengt achterstallig werk in beeld.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag staan de planeten goed om werk te maken van je relatie. Of om te daten natuurlijk. Zondag is het bij jou thuis goed toeven. Iedereen vermaakt zich prima! Volgende week maandag kun jij je aansluiten bij een groep mensen wiens gezamenlijke belangen lijken op die van jou. Doen!

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag zit je met een moreeldilemma. In je eentje kom je hier niet uit. Praat erover op vrijdag met een goede vriendin. Zij reikt jou een oplossing aan. Op zondag dient iemand zich aan die door eigen schuld in de problemen is geraakt. Jij helpt hem door de mogelijkheden op een rijtje te zetten.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
We kennen jou als een opschepper en een branieschopper. Maar deze week overspeel jij je hand. Rond donderdag vertil jij je aan ene grote klus. Gelukkig heeft je directe omgeving hier begrip voor. Volgende week maandag blaas jij je ego wel heel erg op. En dat terwijl dat onnodig is.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Na een ontspannen weekend met veel ruimte voor de familie & clan ga je een werkweek tegemoet die een zware wissel op je zal trekken. Rond dinsdag wordt er ontstellen veel van jouw inzet en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd. Jij hebt het idee dat emoties niet welkom zijn.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een ontspannen weekend moet jij volgende week een goed evenwicht vinden tussen eigenbelangen groepsbelang. Op maandag neig je naar vooral groepsbelangen. Op dinsdag zie je vooral je eigen belang. Maar op woensdag vind je een compromis en gaan ze hand in hand.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande donderdag ben jij keihard aan het werk. Je merkt wel dat jou dit veel kruim vergt. Probeer op vrijdag een beetje bij te komen. Op zondag word je geconfronteerd met roep om hulp. Maar eigenlijk zit je dan zelf niet lekker in je vel. Stuur erop aan dat de ander vooral zichzelf helpt.

Een vakantiegroet voor onze bewoners

MILLINGEN - Vanaf volgende week start in het gasthuis in Millingen aan de Rijn de zomerweek. Een week die helemaal in het teken van de vakantie staat. Voor de bewoners van het gasthuis worden allerlei activiteiten georganiseerd die in het teken van de zomer staan.

Bij een vakantie horen ansichtkaarten. Kaarten van het strand, de zee, de bergen of een stad met daarop een korte krabbel. Voor de ontvanger is een ansichtkaart een kleine attentie die een glimlach op het gezicht tovert en herinneringen naar boven haalt.

Dat geldt zeker ook voor onze bewoners die maar al te graag post ontvangen. Iedere kaart of brief die zij normaal ontvangen wordt trots getoond, besproken, op een prominente plaats neergezet en keer op keer weer opgepakt. Het zou geweldig zijn als onze bewoners in de vakantieperiode overladen worden met ansichtkaarten uit alle delen van de wereld. Gaat u op vakantie deze zomer en mogen wij u vragen om een ansichtkaart te sturen? Uw kleine gebaar zorgt voor een fijn en warm vakantiegevoel bij onze bewoners. En uiteraard worden alle kaarten opgehangen zodat ook in het gasthuis de hele zomerperiode dat heerlijke vakantiegevoel blijft. "U kunt de kaart richten aan: Bewoners Gasthuis Millingen, Sint-Willibrordstraat 1, 6566 DD Millingen aan de Rijn."

Fanfare Wilhelmina steelt show met The Love Boat

(foto: Bert Roodbeen)

GROESBEEK – Fanfare Wilhelmina heeft zowel zaterdagavond als zondagmiddag met hun jaarlijks thema concert The Love Boat de show gestolen in De Mallemolen.

Zo'n 330 gasten hadden hun koffers gepakt en een ticket weten te bemachtigen voor deze speciale cruise. De gasten aan boord beleefden romantische avonturen van de bemanning en de passagiers dat muzikaal op een voortreffelijke wijze werd uitgedrukt onder leiding van Kapitein Louis van de Waarsenburg die de gasten ongeschonden over de diverse wateren wist te lozen. Het maandenlange repeteren heeft bij de matrozen ( de muzikanten waren allemaal gekleed als matroos ) alsmede bij de kapitein de vruchten afgeworpen. De ruisende zee was constant op de achtergrond op een groot beeldscherm te zien en af en toe te horen als het ging donderen en bliksemen.

De fanfaristen kregen menigmaal de handen op elkaar van de passagiers in de zaal evenals de verschillende solisten die op The Love Boat aanwezig waren zoals Lieke Bouma (met het kersverse D-diploma) die met haar bugel het examenstuk Libertango de handen op elkaar kreeg. Dat was ook het geval bij Katja Lentjes en Marcel Schat die diverse zangpartijen tijdens de cruise voor hun rekening namen. Antoine Janssen wist als reisleider iedereen te boeien en was na afloop een tevreden man dat de cruise geslaagd was en wachtte zondagmiddag op de volgende gasten. Aan het thema concert werkte voor de eerste maal ook de slagwerkkroep van de fanfare onder leiding van Sjack Esmyer mee en dat zorgde ook voor een spektakel. Al met al heeft fanfare Wilhelmina een concert neergezet dat niet velen fanfares dit zullen nadoen.

Voorjaarsnota en kadernota Komende jaren een tekort in gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL -De gemeente Berg en Dal verwacht de komende jaren minder te besteden te hebben. De gemeente verwacht in 2019 en opvolgende jaren een tekort. Dit is voornamelijk het gevolg van lager uitvallende rijksuitkeringen. Dit blijkt uit de voorjaarsnota en kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.

In de voorjaarsnota 2019 staat hoe de gemeente er nu voor staat ten opzichte van de begroting die voor dit jaar is gemaakt. Als iets gevolgen heeft voor de latere jaren, is dit ook meegenomen.

Uit de Voorjaarsnota 2019 blijkt een te verwachten tekort van 456.000 euro. Een belangrijke reden voor dit tekort is dat de gemeente Berg en Dal minder geld van het Rijk ontvangt (de algemene uitkering). Andere oorzaken zijn de toenemende kosten voor afvalinzameling, hogere exploitatielasten van zwembad De Lubert en de nieuwe taak verwarde personen/ beschermd wonen. Naast de genoemde negatieve afwijkingen zijn er ook afwijkingen die het resultaat positief beïnvloeden: hogere dividenduitkering van de Bank Nederlandse Gemeenten, hogere opbrengst toeristenbelasting en leges op kabels en leidingen. Maar per saldo een tekort. Aan het eind van het jaar weet de gemeente of er inderdaad een tekort is. Gedurende het jaar kunnen zich namelijk nog financiële ontwikkelingen voordoen, zowel negatieve als positieve.

Kadernota 2020

In de Kadernota 2020 heeft het college nieuwe ontwikkelingen opgenomen die spelen vanaf 2020. Ook heeft het college de wensen van de raad vertaald in bedragen. Hiermee kan het college gaan bouwen aan de begroting.

De gemeente heeft nog geen rekening kunnen houden met de informatie vanuit de meicirculaire (tussentijdse aanpassing van de Rijksuitkering) in haar kadernota. In onderstaande tabel is wél rekening gehouden met deze informatie. Vooral lagere uitkeringen vanuit het Rijk zorgen vooral in de komende jaren voor een knelpunt. Samengevat zien de cijfers uit de Voorjaarsnota en Kadernota er voor de komende jaren als volgt uit: 2019 - 813.000,-- , 2020 - 762.000,-- , 2021 - 384.000,-- , 2022 - 648.000,-- en 2023 761.000 euro.


Sluitende begrotingen
De gemeente werkt toe naar sluitende begrotingen. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten en opbrengsten met elkaar in evenwicht zijn. De kadernota is een eerste aanzet hiertoe. Wethouder Sylvia Fleuren van Financiën: "Uitgangspunt is en blijft dat de gemeente haar gezonde financiële positie behoudt met daarbij een sluitende financiële begroting. Het college gaat dan ook de komende tijd werken aan het uitwerken van maatregelen om de begroting sluitend te krijgen en doet daarvoor bij de begroting voorstellen aan de gemeenteraad die op donderdag 4 juli de voorjaarsnota en kadernota behandelt.

Bridgecursus voor absolute beginners

MALDEN - Bridge Club Malden organiseert een bridgecursus voor absolute beginners, gebaseerd op de lesmethode van Berry Westra. Dit is de moderne lesmethode (vijfkaart hoog) van de Nederlandse Bridge Bond.

In dertien bijeenkomsten, vanaf 11 september telkens op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur, krijgen cursisten de beginselen onder de knie. De kosten bedragen 130 euro. In januari gaat deel 2 van de cursus van start. Ook deze bestaat uit dertien bijeenkomsten en hier wordt de opgedane kennis verdiept, waarna cursisten klaar zijn om op clubniveau in competitie te spelen. Het tempo van elke les ligt niet laag, maar is voor elke cursist met gevoel voor spelletjes te volgen. Locatie: Multifunctioneel Centrum Maldesteijn, Kerkplein 8 in Malden. Aanmelden via amannaerts43@gmail.com en nadere Informatie bij docent Ryks de Jong, h.jong34@upcmail.nl

22 / 24

Hiep hiep hoera!
Onze kleinzoon Kevin wordt op 8 juli al weer 6 jaar.
Veel liefs van Opa & Oma

Luuk is alweer 5 jaar

Van harte gefeliciteerd van Oma en Opa Huessen

Nu nog ff zwemdiploma halen

Hiep Hiep Hoera
Rens wordt 2 juli
4 Jaar
Heel veel succes op de basis school
Opa Jan en Oma Ria

3 juli wordt mijn zus 10,
en iedereen mag dat zien!
Gefeliciteerd lieve Iris!
Dikke kus Loïs xxx

Hartelijk gefeliciteerd met
jullie 25 jarig huwelijk Pa en Ma

4 juli 2019
Esmée van der Veen
SWEET SIXTEEN en DIPLOMA behaald
We zijn supertrots op je!
Mama, oma en opa
Pootje van Sofie

Applaus voor Erik en Natascha vanaf nu af aan,
samen door het leven als bruidspaar Hommerson.
Gefeliciteerd
Slagwerkgroep Kunst en Vriendschap Opheusden

Het Marco op vieftig joar nog steeds de box an???

Internationaal Euregio Rijn-Waal Studentenmuziekfestival

BERG EN DAL - Tussen 21 juli en 4 augustus vindt voor de twaalfde keer de internationale muziekzomer, het Euregio Rijn – Waal Studentenfestival plaats, georganiseerd door de 'Gesellschaft für Internationale Begegnungen e.V. Kleve' en Wasserburg Rindern, Katholisches Bildungszentrum in samenwerking met de steden en gemeenten van de euregio.

Dit evenement omvat naast de Kawai 'Heinrich Neuhaus' masterclasses voor pianisten ook een pianofestival waarin de deelnemers van deze masterclass zich aan het publiek kunnen voorstellen.

Na het grote succes van het pianofestival in het afgelopen jaar, met 120 goed bezochte concerten in twee weken en een begeesterd publiek die zorgden voor een bijzondere weerklank in de regio, hebben de organisatoren de samenwerking met de steden en gemeenten van de euregio verder geïntensifieerd. Niet alleen de organisatoren en de toehoorders, ook de deelnemende pianisten waren vol lof over het artistiek hoge onderwijsniveau. Daarbij waren zij ook zeer enthousiast over de mogelijkheid om de nieuwe inzichten onmiddellijk tijdens de festivalconcerten aan de praktijk te kunnen toetsen. Pianisten uit België, China, Engeland, Japan, Korea, Serbien, Polen, Spanje, Litouwen, Albanië, Roemenië, Groot -Brittannië, Nederland en Duitsland beloven het publiek pianistiek vuurwerk tijdens 126 verschillende concerten in twee weken.

Bij de festivalconcerten wordt er geen entreegeld gevraagd. Voor de studenten is het niet alleen belangrijk om podiumervaring op te doen, maar ook dat zij door vrije giften van het publiek hun cursus kunnen herfinancieren, wat mede door de ondersteuning van de Kreis Kleve, Rijn-Waal Euregio en het engagement van de deelnemende gemeenten mogelijk gemaakt wordt. Voor het publiek dat de zomervakantie thuis doorbrengt, bieden de concerten van het studentenfestival een welkome afwisseling en zijn ze tegelijk een verrijking van het muziekleven in een cultureel veeleer luwe periode. Zeer interessant worden dit jaar de concerten in Groesbeek met de uitstekende jonge pianisten. In de Historische Kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18 op vrijdag, 26 juli, 20:00 uur: Clara Strobel (België). Op zaterdag, 27 juli, 20:00 uur Aleandro Giuseppe Libano (Italië) in het Goddelijk Hart van Jezus, kerk op De Horst (Ketelstraat 1) met op maandag, 29 juli, 20:00 uur Max Philip Klüser (Duitsland) en dinsdag, 30 juli, 20:00 uur Hao Tian (China).

Mooksestraat te Groesbeek, in 1950 nog een lommerrijke laan

(foto: Archief Gerrie Driessen)

De foto is gemaakt ter hoogte van het links gelegen 'Möpkes -veld', genoemd naar de tegenover wonende timmerman M. Cillessen, wiens vader ook al bekend stond onder de bijnaam Mop. Het betreffende veld is in 1988 bebouwd met het woonerf 'Litsenhof', waarna de oude benaming in onbruik raakte.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Na het zien van deze foto vertelde onlangs de aan Mooksestraat geboren en getogen Jan Medendorp: 'Het was een zandweg waarlangs gedeeltelijk lindenbomen stonden. Vanaf M. Cillessen naar beneden tot onderaan bij het huis van Jac. Thissen (de Swies). Toen er circa 1955 riolering werd aangelegd zijn de bomen gerooid. Ik herinner me dat het een heel werk wasendat het lang duurde. Er kwamen ook mensen met juten zakken om de spaanders te verzamelenom kachels en fornuizen mee te stoken. Ook herinnering ik mij dat er kort na de oorlog aan de Mooksestraat een grote hoeveelheid munitiis opgegraven. In Huize Dennenheuvel van Frans Peters was in de oorlogsperiode 1944- 45 een HQ van de geallieerden gevestigd. Misschien is dat hoofdkwartier de reden dat er zoveel munitie lag. Vooral bovenin de straat; dus voor Dennenheuvel, maar ook langs ons huis. Alleen daar al is -volgens mijn vader- destijds meer dan een vrachtwagen munitie weggehaald. Hij heeft ook meerdere malen 's nachts mensen uit onze tuin en van het tuinpad weggestuurd. Ongetwijfeld mannen die op zoek waren naar koperen hulzen, die geld opbrachten .De oudere buurjongens waren dagenlang aan het experimenteren met die munitie. De kogels werden gedemonteerd en met het kruit werd van alles uitgeprobeerd. Een spannende maar gevaarlijke bezigheid. Tot zover J.M.

De bank. Ter aanvulling van zijn verhaal een oorlogsherinnering van Piet Meussen uit okt. 1944, gepubliceerd in 'Rond om de Grenssteen' herfst 2008. 'Boven aan de Mooksestraat stond een bank, van natuursteen opgetrokken. Daar lagen drie gesneuvelde Amerikanen onder een parachute. De parachutistenlaarzen staken er onderuit'.

Muzikale inloopmiddag in Beek

BEEK - In het Kulturhus van Beek wordt op zaterdagmiddag 13 juli een muzikale inloopmiddag gehouden. Om 14.00 uur, presenteren de KBO Beek, de Zonnebloem en de beheerstichting van het Kulturhus, Perry, een ras-entertainer is deze keer onze muzikale gast die bij iedereen de juiste snaar weet te raken.

Een middag dus waar u als senior niet mag ontbreken, gewoon om te luisteren, mee te doen op de dansvloer, maar natuurlijk ook om een gezellig gesprekje te voeren op z`n tijd. De middag is gratis te bezoeken voor alle senioren uit onze gemeente en ook uw eerste kopje koffie of thee en enkele hapjes kosten u niets, dit alles ter voorkoming van het isolement van senioren. Voor niet-leden van de KBO Beek of donateurs van de Zonnebloem gaat er een bus rond die geheel ten goede komt aan deze middagen.