GN Berg en Dal Heumen Mook

23 december 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 23 december 2015


Eerste aanzet evenementenplein Groesbeek van start

GROESBEEK – De afgelopen dagen is een start gemaakt met de herinrichting van het marktterrein aan de Spoorlaan waarvan een evenementenplein wordt gemaakt. Een tiental plataanbomen is inmiddels verwijderd, alsmede een 100 meter lange beukenhaag.

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt het een groot plein waar voor diverse evenementen (zoals tenten) geplaatst kunnen worden en zo krijgt de weekmarkt ook meer ruimte. "In eerste instantie leek het erop dat de kermis naar een andere locatie zou moeten verkassen, maar dat is nu niet meer aan de orde", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Vanaf de Spoorbeek tot aan de winkels langs de Spoorlaan wordt het hele plein opnieuw bestraat. De winkels van Hema en Scapino worden wat naar voren gebouwd, zodat deze meer bij het nieuwe winkelcentrum Bellevue betrokken worden. In 2017 wordt hiermee een start gemaakt. In ieder geval kan de kermisattractie in 2016 gewoon op het nieuwe evenementenplein - in wording - worden gesitueerd. Het ligt wel in de bedoeling dat het evenementenplein autovrij wordt. Parkeren kan men dan in de dubbele parkeergarage die aan de Spoorlaan bij Jan Linders en Aldi zal worden gebouwd.

Ook uw nieuws in Hét Gemeente Nieuws?

Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw Gemeente Nieuws komt vanaf volgende maand elke week in de brievenbus. Mét ook wekelijks het nieuws uit het Gemeentehuis!

Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er interessanter om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klimt in de pen of kruipt u achter de computer en laat het uw medelezers weten!

Op deze site www.gemeentenieuwsonline.nl leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan zowel via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site, alsook per post: Hét Gemeente Nieuws, Postbus 44, 6680 AA Bemmel.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?

Inloop mantelzorg in Leuth

LEUTH - Ongeveer een op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg' gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben. "Bent u mantelzorger of denkt u dat u mantelzorger bent? Hebt u vragen met betrekking tot de mantelzorg of zou u gewoon eens ergens willen binnenlopen om te praten over de problemen waar u mee wordt geconfronteerd? Binnen onze gemeente en dus ook binnen Leuth zijn er veel mensen die voor anderen zorgen. Het kan het gevolg zijn van een ziekte of een handicap en natuurlijk vinden we het heel gewoon dat we dan voor die ander zorgen.

Dat kan, hoe belangrijk dan ook, een zware stempel op u en uw omgeving drukken. Loop eens binnen en praat er eens over met anderen die misschien al langer hiermee geconfronteerd worden en hun weg hierin gevonden hebben.

Misschien hebt u vragen met betrekking tot verzorging of ondersteuning met materiële middelen. We zullen u niet altijd het antwoord kunnen geven, maar we kunnen u wel op weg helpen om het antwoord te vinden. Wilt u graag de mantelzorgers ondersteunen door hen op gewenste momenten te vervangen te vervangen (respijtzorg) dan bent u natuurlijk ook meer dan welkom."

"We zien u graag op dinsdag 5 januari tussen 15.00 en 17.00 uur, in het Kulturhus bij de school aan de Reusensestraat in Leuth. Wij zorgen voor de koffie", aldus Henny Driessen, steunpunt mantelzorg.

Deurdouwers slaan nieuwe weg in

MILLINGEN - Op zaterdag 23 januari verzorgt carnavalsvereniging de Deurdouwers in samenwerking met Hotel Millings Centrum het Meeblèrspektakel.

De bedoeling hiervan is dat twee teams het tegen elkaar op gaan nemen in een playback act. De winnaar zal na elke ronde middels een applausmeter bekend worden gemaakt. De teams zullen bestaan uit mensen van verenigingen en ondernemers. Ook kunt u natuurlijk als buurtvereniging of gewoon als vrienden of vriendinnenclub inschrijven bij onderstaand persoon. Voor de winnaars van elke ronde is er een leuk aandenken.

De avond zal worden gehouden in Hotel Millings Centrum waar men voor het bedrag van twintig euro de gehele avond vrij kan drinken en ook zal er voor dit bedrag een hapje worden geserveerd. "Mocht u geen behoefte hebben om te playbacken, kunt u gewoon als toeschouwer komen genieten van deze mooie avond die De Deurdouwers organiseren in plaats van de gebruikelijke pronkzitting."

Het spektakel zal beginnen om 20.00 uur en eindigen om 22.00 uur. Hierna zal de formatie Deja-Vu samen het discjockey Erwin Heijmink gaan zorgen voor het feestelijke vervolg van de avond die zal eindigen om 01.00 uur. "Wij als Deurdouwers en Millings Centrum hopen u in grote getale te mogen begroeten op deze avond als voorproefje op het komende carnaval."

Prins Ummenie d'n 56e: Wil Kaal

GROESBEEK - Recentelijk, na een leuke en zeer onderhoudende modeshow in Beierse stijl, heeft Net Aecht Wil Kaal benoemd als Prins Ummenie d’n 56e.

Zeker geen onbekende in de Groesbeekse carnavalswereld. Als lid van de Schupers heeft hij 25 jaar in de optocht meegedaan en diverse keren de grootste beker naar huis mogen nemen. Ook met het schlagerfestival waren ze, en niet zonder succes, aanwezig.

Prins Ummenie d’n 56e zal gedurende het carnavalsseizoen 2015 – 2016 de scepter zwaaien over het Keulen van Gelderland. Hierbij zal hij ondersteund worden door de Vorsten Frans en Martin, de Hofdames Hennie, Wilma en Marloes en de Raad van Elf.

Als bestuur van C.V. Net Aecht willen we Prins Ummenie d’n 56e een receptie aanbieden, waarvoor we een ieder uitnodigen. "Wij willeniedereen graag in de gelegenheid stellen om Prins Ummenie d’n 56e te komen feliciteren op zondag 27 december van 14.00 tot 17.00 uur in de Grote zaal van partycentrum De Linde aan de Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek.

Leden TalentPlus vinden weer werk

ARNHEM - Vier leden van TalentPlus Arnhem hebben in december weer betaald werk gevonden. Sommigen zochten al meer dan drie jaar naar een nieuwe baan. "Mijn kansen op werk stegen vooral doordat ik mijn netwerkvaardigheden verbeterde door het programma van TalentPlus", zegt Pieter van Genderen, die na vier jaar perfect passend werk vond.

TalentPlus is een landelijke netwerkvereniging voor en door hoger opgeleide werkzoekenden vanaf 45 jaar. In wekelijkse werkbijeenkomsten doorlopen de leden een trainingsprogramma om hun vaardigheden te verbeteren. In dit programma adviseren de leden elkaar bij het netwerken en het gebruik van social media, zoals LinkedIn en Twitter. Het resultaat is dat 66% van de leden afscheid neemt van TalentPlus, omdat zij weer betaald werk hebben gevonden. Dat resultaat is duidelijk beter dan de landelijke cijfers voor deze groep 45-plussers.

De leden van TalentPlus Arnhem komen elke vrijdagmorgen bij elkaar voor het trainingsprogramma en om elkaar scherp te houden. Woningbouwvereniging Portaal stelt daarvoor al enkele jaren een gratis vergaderruimte beschikbaar.

Door de uitstroom wisselt de groep regelmatig van samenstelling. Het recente vertrek van vier mensen geeft weer ruimte voor nieuwe leden.
Belangstellenden kunnen een bericht sturen naar voorzitter Maikel de Potter via arnhem@talentplus.nl. Zij kunnen ook kijken op www.talentplus.nl.

Energieconvenant van start

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het energieconvenant Groesbeek is een overeenkomst tussen verschillende ondernemingen en instellingen met als doel hun energieverbruik terug te dringen en daardoor de CO2 –uitstoot te verminderen.

De afgelopen maanden zijn de tien deelnemers aan dit convenant regelmatig bij elkaar gekomen en hebben samen de intentie uitgesproken om jaarlijks tussen de 3 en 5 procent CO2- uitstoot te verminderen. Als de tien organisaties jaarlijks 3 procent minder elektra en gas gebruiken, staat dat gelijk aan een daling van CO2-uitstoot van zo'n 50 huishoudens. Als deze vermindering van CO2-uitstoot puur door energiebesparing wordt gerealiseerd, betekent dit voor drie jaar een besparing van zo'n 125.000 euro. Ondernemers, instellingen en overige organisaties, die zich nog willen aansluiten bij dit initiatief kunnen contact opnemen met Arjan Vernhout via arjan@v-consult.nl.


Verkleinen CO2-voetafdruk
Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatsverandering ondervindt en wij zijn de laatste generatie die er iets aan kunnen doen. Minder CO2-uitstoot is een pure noodzaak voor een gezonde en veilige leefomgeving. Het gezamenlijk werken aan het verkleinen van de CO2-voetafdruk is om die reden erg belangrijk. Door minder fossiele brandstoffen (zoals kolen, olie en gas) te gebruiken en over te schakelen naar schone energiebronnen, nemen de organisaties verantwoordelijkheid voor hun eigen CO2-uitstoot. De volgende organisaties en bedrijven hebben het energieconvenant Groesbeek ondertekend: Oosterpoort, Nikkelen Elektrotechniek, Weijerseikhout, Conferentiecentrum De Poort, Gemeente Groesbeek (Berg en Dal), Pluryn, Sint-Maartenskliniek, De Overhaag, Van Kesteren en Duits Isolatie.

Lokale Omroep en gemeente zijn eruit

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Dankzij een gedetailleerde nader toelichting wil de gemeente Groesbeek het door de lokale omroep Berg en Dal gevraagde frictiekosten alsnog toekennen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groesbeek onlangs besloten.

Burgemeester Slinkman heeft het positieve besluit aan het omroep bestuur medegedeeld. Echter het positieve besluit van het college zal in januari nog door de gemeenteraad bekrachtigd moeten worden.
Voor de herindeling was er zowel in Groesbeek als in Millingen een lokale omroep. Voormalig burgemeester Keereweer heeft de fusie van de twee omroepen sterk bepleit, waarbij hij heeft toegezegd de kosten die gepaard gaan met de fusie (frictiekosten) te zullen vergoeden. De omroep en de gemeente hebben de afgelopen tijd discussie gevoerd over de hoogte van die kosten.

Voor de gemeente was een aantal posten niet inzichtelijk. Na een duidelijke onderbouwing van de omroep is het college alsnog akkoord gegaan. Voorzitter Jan Verbeet: "Ik ben erg blij dat we het samen eens zijn geworden. We kunnen nu weer vooruit kijken en met onze vrijwilligers gaan bouwen aan een nieuwe omroep."

De gemeente draagt maximaal 50.562 euro bij, verdeeld over een aantal posten. De omroep krijgt alleen de werkelijk gemaakte kosten (op basis van overlegde facturen) vergoed. Ook burgemeester Slinkman is tevreden met de uitkomst. "We dragen de omroep een warm hart toe. Met deze bijdrage is de omroep nog niet uit zwaar weer, maar er is wel een mooie vertrekpositie om er in de komende jaren iets moois van te maken." Het college heeft nog wel zorgen over de financiële positie van de omroep.

Nieuwjaarsconcert van fanfare Jubilate Deo-Circus

GROESBEEK - Fanfare Jubilate Deo brengt het circus naar Groesbeek! Om het nieuwe jaar muzikaal in te luiden zal op zaterdag 9 en zondag 10 januari een verrassend circusconcert plaatsvinden in verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek.

De Sleutel zal omgetoverd worden tot een levensecht circus waar clowns, acrobaten en brullende leeuwen zich thuis zullen voelen. In de piste zullen met medewerking van De Circuswinkel meerdere spetterende optredens plaatsvinden en ook een heuse circusdirecteur zal niet ontbreken.

Het fanfareorkest en de slagwerkgroep zullen u meenemen op een muzikale reis door de wereld van het circus. Hierbij zal een gevarieerd programma te zien en te horen zijn met muziek, filmbeelden en spetterende acts.

Het programma varieert van bekende circusmelodieën en filmmuziek tot traditionele marsmuziek. Zo zullen onder meer muziek uit de films Tarzan en Jungle Book te horen zijn, maar ook de muziek van Circus Renz en Einzug der Gladiatoren zal niet ontbreken. Dit en nog veel meer kunt u zien en horen in een prachtig en speciaal daarvoor ingericht verenigingsgebouw De Sleutel.

Op zaterdag 9 januari begint het concert om 20.00 en op zondag 10 januari zal het concert om 14.00 uur beginnen. Een half uur voor aanvang is De Sleutel open voor publiek. De toegang is gratis.

Honderden euros buitgemaakt bij inbraak restaurant Groesbeek

GROESBEEK – In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken bij een restaurant aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Het is op dit moment niet bekend op welke wijze men het restaurant is binnengekomen. Wel is bekend dat het hele restaurant doorzocht is en dat er een geldbedrag van enkele honderden euro's aan wisselgeld vermist wordt. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Naomi Voskamp Pupil van de Week

MILLINGEN - Zondagmiddag 6 december speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove tegen SC Heumen 1. SC Millingen 1 won deze wedstrijd met 2-1 en daarmee haalde Millingen de periodetitel binnen in de vierde klasse E.

Bij die wedstrijd was Naomi Voskamp Pupil van de Week. Naomi speelt als middenveldster bij SC Millingen in het meidenteam MD1. Haar favoriete voetbalteam is het Nederlands elftal en Vivianne Miedema van FC Bayern München is haar grote voorbeeld.

Naomi was wel een beetje zenuwachtig om tussen de mannen van het eerste het veld op te gaan, maar ze heeft samen met haar familie enorm genoten van deze dag. Door de meiden van SC Millingen MD1 werd Jeroen Sanders gekozen als Man of the Match!

Gratis proefabonnement bieb

GROESBEEK - "Tot 6 januari kunt u voor drie maanden een gratis abonnement van de bibliotheek Groesbeek nemen. Dat kan via www.gratisbieb.nl of gewoon in de bibliotheek zelf."

"Met het proefabonnement krijgt u drie maanden toegang tot de collectie van de bibliotheek met duizenden boeken, films, cd’s en games en meer dan 10.000 e-books. De bibliotheek hoopt hiermee meer mensen enthousiast te maken voor lezen: één van de beste vormen van ontspanning in ons drukke bestaan.
Schroom niet en wordt gratis drie maanden lid want lezen is gezond, het is namelijk een zeer effectieve manier om stress te verminderen. Met een flinke dosis vitamine B(ieb) willen alle Overijsselse en Gelderse Bibliotheken hun inwoners gezond de winter door laten komen.
Bent u van plan een alles-in-een-abonnement te nemen, dan krijgt u er van ons gratis drie maanden bij! Uw abonnement is dan vijftien maanden geldig in plaats van twaalf maanden."

'Mooi was die tijd' vermaakt senioren Breedeweg

GROESBEEK/BREEDEWEG – Een groot deel van de leden van de Bond van Senioren Breedeweg heeft donderdagmiddag een H. Mis bijgewoond in de Sint-Antoniuskerk die werd voorgegaan door pastoor Janssen. Daarna vertrokken de 150 senioren naar verenigingsgebouw De Sleutel waar hen de traditionele kerstviering stond te wachten.

Daar werden de 150 leden van de 290 leden tellende bond ontvangen met koffie en gebak, waarna diverse vrijwilligers in het zonnetje werden gezet voor hun bijzondere inzet voor de seniorenbond van Breedeweg. Daarna was het de beurt aan 'Mooi was die tijd', een muzikale show die geheel in kerstsfeer was gedompeld.

De drie Groesbeekse artiesten en een Nijmeegse zangeres wisten de zaal op een voortreffelijke wijze te vermaken. In de pauze konden de aanwezigen genieten van een hapje en een drankje. Vervolgens sloten 'Mooi was die tijd' weer met een optreden de kerstviering af. De senioren kregen nog een kerstpakketje (waaronder een bon van de buurtsuper) en keerden allen tevreden huiswaarts. Voorzitter Wilm Janssen was zeer tevreden met de hoge opkomst. "Als je nagaat hebben wij 290 leden, van wie er 150 zijn gekomen en dat is ruim 50 procent`', aldus Wilm Janssen.

Open rondleidingen tentoonstelling 'De Polen. Bevrijders in Ballingschap'

GROESBEEK - Op zondag 17 januari verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 te Groesbeek om 14.00 uur en om 15.00 uur open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'De Polen, Bevrijders in Ballingschap', gegeven door één van de conservatoren.

De Polen vochten met de geallieerden voor onze vrijheid, maar werden zelf niet bevrijd. Het verhaal van de Polen is één van de meest meeslepende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsgeschiedenis. Dit spannende onderwerp wordt belicht in deze tijdelijke tentoonstelling. Standaard tarieven. Reserveren is niet noodzakelijk. Museumkaart geldig.

7 / 36

Mantelzorgaanpassing van of bij de eigen woning

GROESBEEK – Steeds vaker zorgen mensen zelf voor naasten, die langdurig ziek zijn. Dit wordt in de volksmond genoemd 'Mantelzorg'. Juridisch is deze term aan regels gebonden.

Deze regels hebben onder andere betrekking op de intensiteit van de zorg, de omvang ervan (maximaal aan een tweepersoonshuishouding) en de bedoeling ervan (gericht op zelfredzaamheid en participatie).

De overheid wil mantelzorg stimuleren met maatregelen die het eenvoudiger maken om noodzakelijke aanpassingen te doen, bijvoorbeeld voor de woonomgeving. Vaak wonen verzorgende en verzorgde onder één dak, of in elkaars directe nabijheid op het 'eigen erf'. Als er een zorgindicatie is, dan is het mogelijk om een woonvoorziening te treffen in de vorm van een aan- of uitbouw van het huis, of een unit in de tuin, inclusief keuken, badkamer en sanitair, zonder dat hiervoor een zogeheten omgevingsvergunning nodig is. Dat scheelt een hoop tijd en papieren rompslomp.

Iedereen die zoiets overweegt, doet er verstandig aan na te gaan of het bouwwerk voldoet aan de voorwaarden daarvoor. Dat kan op www.vergunningencheck.nl. De wet stelt wel dat als er geen reden meer is voor het verlenen van deze vorm van zorg, de bouwwerken ook niet meer als zodanig mogen worden gebruikt. In de praktijk betekent het vaak dat aangebrachte woonvoorzieningen weer zullen moeten worden verwijderd. Heeft men vragen over deze regeling dan kan men contact opnemen met de gemeente.

Cor van Ooijen uit Groesbeek fietst naar Compostela

GROESBEEK - Cor van Ooijen uit Groesbeek fietste dit voorjaar in 37 dagen naar Santiago de Compostela. Na een loopbaan in de financiële sector bij het Radboudziekenhuis was hij toe aan een sportieve uitdaging.

Samen met zijn fietsmaatje Rob Steendijk heeft Cor een foto-expositie van 130 foto's samengesteld. Tijdens de tentoonstenstelling staan ook de twee tourfietsen bepakt met vijf tassen in de bibliotheek. Graag nodigt Coreen ieder uit voor het bezichtigen van de expositie die de hele maand december te zien is aan de Torenstraat 6, 5271 GA Sint-Michielsgestel

De openingstijden zijn: Maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 18.00 uur; vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Meer informatie staat op www.bibliotheekmeierij.nl/agenda/exposities/evenement/190-foto-expositie-camino-santiago-de-compostela.

Respijtzorg, wat is dat?

GROESBEEK - Als u voor een ander zorgt, is het belangrijk dat u de zorg af en toe even kunt overdragen. Zodat u niet overbelast raakt. Maar ook tijd aan uw andere gezinsleden, vrienden, werk en /of hobby’s kunt besteden. De tijdelijke en volledige overname van uw mantelzorgtaken heet respijtzorg.

- Wie neemt de zorg van mij over? - Hoe vaak kan ik de zorg overdragen? - Waar wordt deze zorg gegeven? - Wat gaat mij dit kosten? Voor antwoorden op al dit soort vragen (en nog veel meer), bent u van harte welkom tijdens de informatie avond ‘Even niet?’ van Steunpunt Mantelzorg.

Dinsdag 19 januari van 19.30 - 21.30 in De Mallemolen (Kloosterstraat 11, Groesbeek).

Deze avond is voor iedereen die zorg heeft voor een naaste! Er zijn deskundigen aanwezig aan wie u vragen kunt stellen en er zijn diverse informatie kraampjes. Zo is er bijvoorbeeld een mantelzorgmakelaar die vertelt over de vergoedingen van de ziektekostenverzekering en vindt u informatie over de verschillende vormen van dagbesteding. Oud-burgemeester van Beek, de heer Wilbers, is de gespreksleider van de avond en in de pauze is er een muzikaal optreden. U krijgt ook een map met alle informatie mee naar huis, zodat u het thuis nog eens rustig kunt nalezen.

Aan deze avond zijn geen kosten verbonden. "Wij vragen u wel om zich aan te melden in verband met de organisatie. U kunt zich opgeven via 0613859106 of een e-mail sturen naar m.galdermans@welzijngroesbeek.nl. U kunt dan uw naam doorgeven en het aantal personen dat komt."

Winterstopactiviteiten bij Groesbeekse Boys

GROESBEEK - Voor de gemiddelde voetballiefhebber is de komkommertijd aangebroken. Bij Groesbeekse Boys worden echter ook tijdens de winterstop diverse activiteiten georganiseerd. De club uit Breedeweg maakt hiermee haar slogan 'Groesbeekse Boys, méér dan voetbal alleen!' méér dan waar.

Afgelopen zaterdag organiseerde de activiteitencommissie in samenwerking met spelers van de selectie voor de derde keer het Broadway open. Een leuk darttoernooi met deelnemers uit de gehele regio. Maar er volgt meer.

Hollewegcup

Zondag 27 december spelen de jeugdteams van Groesbeekse Boys, D.V.S.G. en SV Milsbeek in sporthal Heuvelland een zaalvoetbaltoernooi. Door de resultaten van alle gespeelde wedstrijden bij elkaar op te tellen neemt één van de deelnemende verenigingen de Hollewegcup voor één jaar mee naar haar (club)huis. Het exacte programma is te vinden op www.groesbeekseboys.nl.

Mixtoernooi

De senioren en A-junioren kunnen een dag later in actie komen. Alle leden vanaf 16 jaar zijn maandag 28 december vanaf 13.00 uur welkom om in onderlinge voetbalwedstrijden om de sportieve eer te strijden. Voor degenen die niet meer op het groene veld actief kunnen of willen zijn is er de mogelijkheid om gezamenlijk een boswandeling te maken of een stukje hard te lopen. Na afloop van deze activiteiten kan er in de kantine nog deelgenomen worden aan de biljart of dartscompetitie. Uiteraard zal er die dag ook weer gekaart gaan worden. Aanmelden voor een van deze activiteiten kan op de dag zelf door op tijd bij de kantine van sportpark Breedeweg te verschijnen.

Nieuwjaarsreceptie

De eerste zaterdag in het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw de nieuwjaarsreceptie georganiseerd. Zaterdag 2 januari zijn alle leden en supporters van Groesbeekse Boys welkom om elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar toe te wensen. Liefst 18 jubilarissen worden tijdens de receptie gehuldigd. Aanvang van de receptie is 15.00 uur. Om 13.00 uur wordt er een voetbalwedstrijd gespeeld tussen (oud) eerste elftalspelers van de afgelopen 24 jaar.

Dropping

Zaterdag 9 januari wordt de dropping van Groesbeekse Boys voor alweer de 32ste keer georganiseerd. Het belooft een zeer speciale avond te worden. Dj Bas Janssen staat zorgt voor een spetterend feest na afloop van de dropping in de kantine. Ook liefhebbers van een dropping die geen lid van Groesbeekse Boys kunnen aan deze activiteit meedoen. De kosten bedragen zes euro per deelnemer. Deelname is mogelijk vanaf 16 jaar en een groep mag maximaal uit 16 personen bestaan.

Aanmelden kan bij Wim Peters (024) 3974143, Henk Thijssen ( 024) 3973326 of Jan Kersten 06 26394477. Aanmelden is tot uiterlijk zaterdag 2 januari mogelijk. Inschrijfformulieren zijn te vinden op www.groesbeekseboys.nl.

Oudejaarsdisco in zwembad

GROESBEEK - Dinsdag 29 december houdt zwembad De Lubert in Groesbeek, Cranenburgsestraat 23d van 18.00 tot 20.30 uur een oudejaarsdisco voor iedereen.

Op swingende Top 40-muziek en met een spetterende discoverlichting kan er volop gedanst en gezwommen worden voor een knallende afsluiting van 2015; de entree is vier euro voor kinderen en voor volwassenen 4,50 euro.

Nieuwjaarsreceptie SVO

OOIJ - 1 januari verzorgt SVO weer de traditionele nieuwjaarsreceptie in het clubhuis van SVO. De muziek zal ook dit jaar verzorgd worden door dj en entertainer Robert Pouwels, dit staat garant voor een geslaagde nieuwjaarsreceptie.

Voor de kinderen is er begeleiding en een activiteitenhoek. De organisatie hoopt op een net zo goede opkomst als afgelopen jaren. "Kom gezellig proosten op het nieuwe jaar in het clubhuis van SVO op 1 januari vanaf 15:00 uur."

Redding voor koe in gierput

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmorgen rond tien uur werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd voor een koe die in de gierput gevallen was bij een boerderij aan de Sint-Antoniusweg In Groesbeek.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, werd direct het speciaal dierreddingsteam van de brandweer in Opheusden opgeroepen, die na een half uur met zeven man was. Het kostte de nodige moeite om het dier uit zijn benarde positie te bevrijden. Uiteindelijk kon na ruim een half uur – met veel mankracht - het dier door middel van een veetakel uit de gierput worden getild. Na wat schaafwondjes kon de koe later wat rustig op verhaal komen.

Per 1 december 2015 nieuwe regels woningzoekenden

NIJMEGEN – De twintig samenwerkende woningcorporaties van Entree in de regio Arnhem-Nijmegen zijn per 1 december gestart met passend toewijzen: huren naar inkomen.

Passend toewijzen is een wettelijke norm uit de nieuwe Woningwet waar landelijk alle woningcorporaties aan moeten voldoen. En dus ook de twintig aangesloten woningcorporaties bij Entree.

Wat betekent passend toewijzen? De overheid heeft deze norm in de nieuwe Woningwet opgenomen om te voorkomen dat huishoudens met een beperkt inkomen in een te dure woning terechtkomen. De overheid wil hiermee de kosten voor de huurtoeslag beperken en de woonlasten voor huishoudens met een laag inkomen betaalbaar houden. Passend toewijzen wil dus eigenlijk zeggen 'huren naar inkomen'.

Wat betekent dit voor woningzoekenden? Door het passend toewijzen moeten de aangesloten Entree corporaties bij het toewijzen van woningen rekening houden met de huishoudgrootte en het verzamelinkomen van de nieuwe huurder. Woningzoekenden met een inkomen onder de huurtoeslaggrens, komen vanaf 1 december alleen in aanmerking voor woningen met een huur tot en met 586,68 euro (één of twee personen) of tot en met 628,76 euro (drie of meer personen). Hierdoor huren mensen een woning met een huur die past bij hun inkomen.

De nieuwe regels gelden voor woningen die de corporaties per 1 januari verhuren. Veel van deze woningen bieden zij dit jaar al aan. Daarom zijn de nieuwe regels per 1 december ingegaan. Voor huidige huurders van de aangesloten corporaties verandert er niets.

Giroesbeek 2016

GROESBEEK - Het komende jaar komt de Giro d'Italia door Groesbeek. "Daarom willen we een tiendaagse fietstocht organiseren vanaf de eindstreep, de Corso Bolzano in Turijn, naar de Pannenstraat in Groesbeek."

"De bedoeling is op 7 mei rond twee uur te finishen in het centrum van Groesbeek. Het doel van deze tocht is om op de eerste plaats een sportieve prestatie neer te zetten, op de tweede plaats willen we geld ophalen voor goede doelen in Groesbeek. Meer info op onze facebookpagina: Giroesbeek 2016. Wil je meedoen? 28 december om 20.00 uur is er een informatiebijeenkomst aan De Merelle 26 in Groesbeek. Laat even weten dat je komt via: lehome@kpnmail.nl. Finishen op het parcours van de Giro d'Italia, Maak het mee!"

De Treffers huldigt 32 trouwe leden tijdens nieuwjaarsreceptie

GROESBEEK – Op zaterdag 2 januari vindt de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats bij de Groesbeekse Topklasser De Treffers. Tijdens deze receptie worden 32 jubilarissen gehuldigd, onder wie twee leden die de vereniging al 75 jaar trouw zijn gebleven.

Om 13.30 uur begint het officiële programma in het clubgebouw op sportpark Zuid aan het Nijerf. De jubilarissen zijn op dat tijdstip aanwezig met hun naaste familie waar ze persoonlijk worden toegesproken door voorzitter Bert Janssen. Ook de supportersvereniging 'Samen met De Treffers' zal de jubilarissen gezamenlijk toespreken.

Het officiële gedeelte duurt tot ongeveer 15.30 uur. Vanaf 16.00 uur viert de grote vereniging feest tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsinstuif. Alle leden en iedereen die De Treffers een warm hart toedraagt zijn hierbij welkom.
25 jaar lid; J.Kielstra, M.van Leur, R.Arts, N.de Nijs, G.van Bladel, J. Claus, C. Spanjers, J.Rikken, J. Stekhuizen, J.Verbeet, en R. Claassen.
40 jaar lid; G. Langeveld, J. Wollenberg, M.Wijnhoven, E.Wennekers, H.Pouwels en J.Eikholt.
50 jaar lid; H.J.Kersten, H.P.Kersten, P.Kersten, G.Claus, W.Cobussen en P.Gerrits.
60 jaar lid; H.Lenssen, J.Eikholt en A.Gerrits.
70 jaar lid; T.Eijkhout, F.Langeveld, A.Schoenmakers en W.Wennekers.
75 jaar lid; G.Janssen en G.de Bruin.

Drie jeugdteams Ikaros kampioen

GROESBEEK - Zowel de meisjes C2 en meisjes A1 zijn kampioen geworden. Ook het combinatieteam Ikaros/Swich is eerste geworden.

Daarnaast zijn twee teams gepromoveerd. Een uitstekende prestatie dus voor de plaatselijke volleybalclub Ikaros. Op de foto staan alle kampioen/promotie teams inclusief de coach.

Auto tegen boom

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Woensdagavond tegen middernacht is op de Sionsweg in Heilig Landstichting een 40-jarige Duitse automobilist tegen een boom gereden.

De bestuurder die uit de richting van de spoorweg overgang kwam, is vermoedelijk in een bocht de macht over het stuur verloren en aan de rechterkant van de weg tegen een boom gereden. De man zat alleen in de auto. De hulpverlenende instanties kregen de melding dat de bestuurder beklemd in zijn auto zou zitten, maar dat bleek op een misverstand te berusten.

Het slachtoffer was eigenhandig uit zijn zwaar beschadigde voertuig gekomen. Ambulancepersoneel heeft de man onderzocht; hij bleek geen noemenswaardig letsel aan het ongeval overgehouden te hebben. De auto is zwaar beschadigd afgesleept.

Groesbeek en Millingen halen 9.261 euro op met Grote Clubactie

GROESBEEK – Sport-, cultuur- en hobbyverenigingen hebben ook dit jaar weer kunnen rekenen op de inzet van hun fanatieke lotenverkopers. De totale opbrengst van verenigingen uit Groesbeek en Millingen aan de Rijn is 9.261 euro.

Het bedrag dat verenigingen jaarlijks ophalen met de Grote Clubactie is onmisbaar voor het inrichten van het clubhuis, de aanschaf van materialen en het organiseren van activiteiten. De opbrengsten voor de verenigingen uit Groesbeek en Millingen aan de Rijn zijn vorige week tijdens de Grote Clubavond bekend gemaakt bij de Intersport-vestiging in Nijmegen.


Lotenverkopers
In totaal deden in 2015 6.000 verenigingen mee. Die verenigingen verkochten dit jaar 310.000 loten meer dan vorig jaar. Door het fanatisme van de lotenverkopers zijn 2,9 miljoen loten verkocht en werd een opbrengst van bijna 9 miljoen euro opgehaald, waarvan 80 procent rechtstreeks naar de clubkas gaat. Directeur Frank Molkenboer van de Grote Clubactie: "We hebben dit jaar een prachtig resultaat behaald, omdat verenigingen ruim 300.000 loten meer verkochten dan vorig jaar. We zijn erg trots op deze opbrengst en dit is vooral te danken aan honderdduizenden enthousiaste vrijwilligers. Van de opbrengst gaat zo'n 7 miljoen euro direct naar de 6.000 deelnemende verenigingen. Een fantastisch resultaat voor het verenigingsleven in Nederland!"

Diefstal uit Berg en Dalse kerststal

Foto: Marcel Vink

BERG EN DAL – Het voortbestaan van de Berg en Dalse kerststal is na twee diefstallen in gevaar gekomen. Bij de bouwers van de stal zakt de moed onderhand in de schoenen en zij beraden zich op dit moment of het nog zin heeft om ermee door te gaan. In het verleden zijn er al diverse schapen gestolen en dit jaar is dit niet anders.

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn er twee schapen gestolen. In totaal zijn drie van de vijf schapen deze week ontvreemd. Er hangen al enige tijd camera's bij de stal. Op de bewakingscamera is te zien dat omstreeks 02.30 uur iemand in een soort trainingspak met capuchon over zijn hoofd de schapen heeft meegenomen.

De kerststal in Berg en Dal heeft een jarenlange traditie. In 1989 kwam Johan ter Woorst als bestuurslid van Berg en Dals Bloei met het idee een bewegende kerststal te maken. Door de jaren heen is er wel wat aan de stal gesleuteld. Voor 0,10 eurocent kan men de beweging in de stal in gang zetten en is er een kerstliedje te horen. Als iemand iets gezien of gehoord heeft van de diefstal van de schapen dan worden zij vriendelijk verzocht contact op te nemen met Berg en Dals Bloei; info@bergendalsbloei.nl of telefonisch 024 6844197.

Winterwonderland: pianoconcert voor aanstormend talent

HEILIG LANDSTICHTING - Op 24 januari vindt in hotel restaurant Rozenhof het eerste lustrumconcert plaats van het pianoconcert waar jonge muzikanten klassieke pianomuziek ten gehore brengen.

Het begon allemaal met Marcel van de Vall. Hij wilde jonge muzikale talenten een podium geven en klassieke pianomuziek bereikbaar maken voor een groter publiek. Het combineren van lekker eten en in een ontspannen sfeer luisteren naar pianomuziek was zijn doel. Zijn idee om muziek te omlijsten met lokale spijzen ontstond zes jaar geleden. Samen met chefkok Marcel Vermeulen van hotel restaurant Rozenhof werkte hij een plan uit om zijn ideeën vorm te geven. Dit resulteerde in 2010 in het eerste pianoconcert.

Nu in 2016 wordt het eerste lustrum gevierd. Zowel (lokale) (aanstormende) talenten als gearriveerde muzikanten krijgen een podium zodat gasten op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met klassieke muziek. Onder het genot van heerlijke streekgerechten en culinaire specialiteiten uit de bistro-keuken van Rozenhof, kunnen de bezoekers een smaak- en luisterbeleving ervaren.

In de vijfde editie die op 24 januari plaatsvindt, wordt muziek ten gehore gebracht door Yoeri Bekers, Lisette Cillessen, Joanna Janeczek en Rob Klaassen. Als gastoptreden op viool spelen Fabienne Jacobs en Lise Verweij. De gerechten komen van de hand van chefkok Marcel Vermeulen en souschef Steffan Hendriksen.

Het concert is van 13.00 tot 17.00 uur. Zaal gaat open vanaf 11.30 uur. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar (25 euro)

Hotel Restaurant Rozenhof, Nijmeegsebaan 114, Heilig Landstichting; www.rozenhof.nl.

Nieuwjaarsreceptie Rood Wit

GROESBEEK-BREEDEWEG – Als vanouds houdt de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit op vrijdag 1 januari in de kantine aan het Kapittellandhaar nieuwjaarsbijeenkomst.

De aanvang is om 15.00 uur. Rond de klok van 16.00 uur zullen er zes jubilarissen gehuldigd worden door de kersverse voorzitter Sjaak Kamps. Iedereen is op deze middag welkom om elkaar een goed en sportief 2016 toe te wensen.

Honderd engeltjes en zwarte Maria in levende kerststal

Foto: Ed van Alem

HEILIG LANDSTICHTING – Museumpark Orientalis heeft op zondag 13 december het kerstevenement Feest van Licht met een levende kerststal waarin (voormalige) vluchtelingen en honderd 'echte' engeltjes figureerden.

Het museum heeft met deze levende kerststal een statement gemaakt met figuranten met uiteenlopende religieuze achtergronden en een zwarte Maria-figuur. Hiermee heeft het museum duidelijk gemaakt dat er juist in deze tijd er bruggen geslagen kunnen worden in de maatschappij. De engeltjes (honderd jongens en meisjes in lichte gewaden met vederen vleugeltjes) waren de vredesbrengers.

De kerststallententoonstelling werd geopend door Eerste Kamerlid voor D66 en voorzitter van de Vereniging Hogeschoten Tom de Graaf. Het Feest van Licht is een groot kerstevenement geworden. Naast de kerststallententoonstelling is er een kerstmarkt en live muziek verzorgd door vluchtelingen, een 90 meter lange kerstknikkerbaan, kerstpostzegeltentoonstelling, paraplukunst een fototentoonstelling over vluchtelingen alsmede een kerstdoolhof.

Het park is daarnaast versierd met kerstlichtjes en kerstballen; er zijn ook verhalenvertellers, kinderen kunnen op ezels rijden, knutselen in de kinderateliers en er kunnen broodjes gebakken worden.

Na de kerstmis zijn er lampionnenoptochten waarbij de kinderen op zoek kunnen gaan naar het kindje Jezus. In de woestijn- midden in het park – is een kunstwerk met lichtbloemen te bewonderen. Op geregelde tijden zijn er praatprogramma's waar onder meer aan meewerken Thomas Verbogt, Fred Teeven, journalist Wouke van Scherrenburg, weervrouw Margot Ribberink, Willibrord Frequin, Peter van Uhm en oud-minister Maria van de Hoeve. Zij worden ondervraagd door dichter/intellectueel Qader Shafiq. In de Romeinse straat is een expositie van Paus Franciscus.

RoodWit verliest van nummer twee

LICHTENVOORDE-GROESBEEK – In de laatste wedstrijd voor de winterstop moest Rood Wit naar Lichtenvoorde om tegen Longa'30 te spelen. De eerste 20 minuten was Rood Wit de betere ploeg maar kon daar niet van profiteren.

De ploeg van Henk Evers begon sterk en zette de gastheren goed onder druk. In de eerste minuut had het al 0-1 moeten staan, maar de bal werd door Marco Wientjes net niet raak geschoten. In de zesde minuut was een schot van Marco te zwak om gevaar te stichten. In de twintigste minuut werd een hoekschop door Rood Wit zwak aangepakt en goed door de aanvallers van Longa ingekopt: 1-0. Het spel van Rood Wit werd minder zuiver waardoor de passes niet goed aankwamen. Het schot van Tim van de Hurk in de 27e minuut verdiende beter, maar in de 39e minuut werd zwak verdedigen van Rood Wit afgestraft: 2-0.

In de tweede helft liet de scheidsrechter veel van Longa toe en bestrafte alle kleine overtredingen van Rood Wit wat de nodige irritatie opriep. Er werden ook de nodige gele kaarten uitgedeeld aan de Groesbekers, terwijl de spelers van Longa bijna in alle gevallen vrijuit gingen. In de 71e minuut maakte Rood Wit de aansluitingstreffer door een mooie voorzet van Marco Wientjes die door Rick van Eijck prachtig werd ingekopt: 2-1. In de 85ste minuut kreeg Wesley Klomp rood omdat hij nagetrapt zou hebben. Met tien man lukte het Rood Wit niet meer om gevaarlijk te worden.

Eerste kerstlammetjes in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Dat de natuur van slag is, is iedereen wel bekend. Maar dat de eerste lammetjes zich al aan zouden dienen had niemand verwacht.

Bij de familie Derks-de Bruin aan de Breedeweg is dat al het geval. Vrijdagmorgen 10 december rond 05.00 uur werd de heer Derks wakker, niet van het geblèr van zijn schapen, maar van het geblèr van lammetjes. Hij bedacht zich geen moment en ging in de wei achter zijn woning poolshoogte nemen. Daar trof hij twee zwarte lammetjes aan die even tevoren waren geboren. "Wij zijn erg trots op onze twee zwarte kerstlammetjes, want dit is extreem vroeg. Normaal worden de schapen tegen pasen geboren", aldus de heer Derks. Deze Russische schapen zijn bijzonder sterk en staan bekend om hun zelfredzaamheid. "Ik heb in het hok extra wat hooi neergelegd voor als het wat kouder gaat worden in de nacht en vroege ochtend", aldus een trotse heer Derks.

Groesbeek draagt bij aan Draisine

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders verleent een eenmalige bijdrage van 30.000 euro ter ophoging van het eigen vermogen van de Draisine. Het college maakt zich tevens zorgen over de continuïteit van de Duitse onderneming.

De bijdrage wordt toegekend onder voorwaarde dat verbeteringen in de bedrijfsvoering worden doorgevoerd. Groesbeek heeft bij de start van de Draisine in 2008 al 10.000 euro bijgedragen. Maar de jaarrekening van 2014 laat een tekort zien van 30.000 euro en naar verwachting wordt 2015 ook met een tekort afgesloten.

De Draisine heeft de drie gemeenten Groesbeek, Kranenburg en Kleve elk een eenmalige bijdrage gevraagd van 30.000, euro, zodat zij financiële ruimte hebben om door te gaan met de bedrijfsactiviteiten. Met deze bijdrage wordt de toekomst van de Draisine veiliggesteld.

Auto met scherp voorwerp bekrast

GROESBEEK – Het afgelopen weekend is een auto die stond geparkeerd aan de Lijsterbesstraat in Groesbeek met een scherp voorwerp bekrast.

De auto eigendom van een 65-jarige inwoner uit Groesbeek stond bij de woning geparkeerd. De gehele zijde aan de bestuurderskant werd onder handen genomen. De schade loopt in de honderden euro's.

Baby Duuk Willems krijgt hoog carnavallistisch bezoek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De ruim vier weken oude baby Duuk Willems heeft zondagmiddag 13 december hoog carnavallistisch bezoek gehad, omdat Duuk op de elfde van de elfde is geboren (de carnavalsdatum bij uitstek).

De Prins van carnavalsvereniging De Feestneus Ramón d'n Zevende was met zijn presidenten Cor en Martijn en zijn hofdames Marleen en Angelique naar De Bezembinder getogen om de carnavalist in spé te vereren met een bezoek. De Prins moet gedacht hebben 'jong geleerd is oud gedaan'.

Ook Duuks ouders Ruud en Mieke zijn geen onbekenden in het carnavalsleven, zo nemen zij al jaren deel aan het schlagerfestival en zijn ze verwoed lid van carnavalsclub 'Trek mar Dur'. Prins Ramón had een speciaal bedrukt rompertje meegebracht met als tekst 'Duuk 11.11.2015 Alaaf Prins Feestneus d'n 7DE Ramon'. Nadat het gezelschap beschuit met muisjes gegeten had, had Prins Ramón nog een speciale kaart voor Duuk bij zich met de volgende tekst:
"Lieve Duuk, Geboren op de elfde van de elfde en twee carnaval vierende ouders, dan kan het niet anders dan dat jij ooit, net als ik, in Groesbeek als Prins Duuk de scepter zal zwaaien! Carnaval is een geweldig feest, net als het leven en daar moet je iedere dag van genieten! Wij wensen jou, samen met jouw pappa en jouw mamma heel veel liefde, geluk en gezondheid toe!" Namens Prins Feestneus d´n Zevende Ramón en zijn gevolg, de raad en raadsdames.

Schoolvleugel Werkenrode in Montessori College officieel in gebruik

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Maandagmiddag 14 december is de schoolvleugel van Werkenrode in het Montessori College in Groesbeek officieel in gebruik genomen. De aanwezigen werden welkom geheten door de locatiedirecteur van het Montessori College Arianne Nas en Ineke Zuidwijd hoofd opleiding Werkenrode.

"De leerlingen kunnen nu onbeperkt leren en kunnen integreren met de leerlingen van het Montessori College", aldus Arianne Nas. Zij had respect voor de architect Piet Smits en aannemer Janssen – Groesbeek en niet in het minst voor de uitvoerder Theo Weijers, die in een korte tijd bergen werk verzet hebben, aldus Rianne Nas. Ook voor wethouder Erik Weijers was het een heuglijke dag. "Vandaag sluiten we een hectische periode af. Wij wilden zo snel mogelijk de VMBO-leerlingen van Werkenrode onderdeel laten uitmaken van het Montessori College locatie Groesbeek. De aanpassing en de intrek van de Werkenrode-jeugd is inmiddels gerealiseerd. Veilig en evenwichtig opgroeien kan binnen deze muren en iedereen doet er alles aan om samen op te blijven trekken. Het is een win-winsituatie voor alle partijen", besloot wethouder Weijers zijn toespraak.

Jeroen Rood van VOVSO Nijmegen en Omstreken was van mening dat er in Groesbeek met deze vleugel een nieuw model geboren is, wat landelijk navolging verdient. "Het is een voorbeeld voor heel Nederland", aldus de heer Rood. Ook Ineke Zuidwijk van Werkenrode was in haar nopjes. "2,5 jaar geleden zijn we begonnen met brainstormen en na diverse tegenvallers is dit uiteindelijk het mooie samenwerkingsresultaat geworden." Leerlingen van Werkenrode openden met confettikanonnen officieel de schoolvleugel van Werkenrode.

De Zingende Heuvelen openen kerstviering KBO Groesbeek/De Horst

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Donderdagmiddag 17 december werd de kerstviering gehouden van de 1100 leden tellende KBO Groesbeek / De Horst in De Mallemolen in Groesbeek.

De leden werden ontvangen op koffie/ thee met een petit four. De opening van deze sfeervolle viering werd traditioneel verzorgd door het eigen koor van de Groesbeekse KBO De Zingende Heuvelen onder leiding van Anke Jacobs-Nillesen. In het dertig leden tellende koor is An Mulder met haar 95-jarige leeftijd de oudste zangeres.

Vervolgens bereidde Pastor van Gestel op zijn eigen humoristische wijze de 175 aanwezigen voor op het komend kerstfeest. Voorzitter Gerard van Ewijk sprak de aanwezige leden toe onder het motto 'Warmte en Vrede'. Daarnaast maakte hij zich zorgen over de toename van eenzaamheid. Hij deed een beroep op de leden om elkaar te helpen als er eenzaamheid dreigt. "Jullie kennen elkaar en hebben er tijd voor", zo hield hij de leden voor. Na de pauze was het Janneke de Roo die al tien jaar als solo-zangeres op de diverse podia staat. Zij is bekend van de hits 'Zeeman', 'Huisje bij de brug', 'Expresso Italiano' en oogstte dit jaar veel succes met 'Geboorte van mijn kleinkind' alsmede met het duet samen met Dick van Altena 'Ik mis je goed'.

Janneke bracht de senioren sfeer en gezelligheid en wist de handen op elkaar te krijgen. Tussendoor werden de senioren verwend met hapjes en drankjes. De kerstviering kan de boeken ingaan als zeer geslaagd.

College wijst verzoek opslag- en handelsruimte klassieke auto's af

Foto: Peter Hendriks

ERLECOM – Het college van burgemeester en wethouders heeft het verzoek van een bewoner van de Erlecomsedam 84 in Erlecom afgewezen om van een bijgebouw een opslag- en handelsruimte voor klassieke auto's afgewezen.

De eigenaar wilde het bestaande bijgebouw met een oppervlakte van 667 m2 bedrijfsmatig gaan gebruiken en zou ter compensatie alle overige gebouwen met een oppervlakte van 374m2 alsmede de bestaande betonbakken en platen verwijderen. Daarnaast zou er een landschappelijke inpassing van het terrein plaatsvinden. Het college wijst het verzoek af omdat het plan in strijd is met het gemeentelijk beleid. Het gebruik van een bijgebouw met een oppervlakte van 667m2 als bedrijfsruimte past volgens het college niet binnen de regels van het bestemmingsplan.

In de toelichting van het bestemmingsplan is in algemene zin opgenomen dat bedrijven zonder functionele binding met het buitengebied thuishoren op een bedrijventerrein. Dergelijke bedrijven zoals de aanvrager wil, dienen uit het buitengebied geweerd te worden, aldus het college, die inmiddels de aanvrager van de afwijzing op de hoogte heeft gesteld.

Leerlingen basisschool Leuth versieren kerstboom in Groesbeek

GROESBEEK-LEUTH – Groesbeek heeft sinds kort weer een mooie versierde kerstboom naast het gemeentehuis in het centrum van Groesbeek. Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van basisschool 't Bijenveld in Leuth zijn de afgelopen weken druk geweest met het maken van versieringen van strijkkralen voor de kerstboom.

Acht kinderen hadden het geluk en mochten na een loting komen helpen met het ophangen van alle versieringen. Voor de kerstboom van 25 meter hoog was een hoogwerker voor nodig om alle versierselen te kunnen ophangen. In kleine groepjes mochten de kinderen met de hoogwerker mee omhoog om hun eigen gemaakte verzieringen op te hangen.

Ook wethouder Erik Weijers ging mee omhoog om samen met de kinderen de boom te versieren. Toen alle versieringen in de boom hingen, was het tijd voor de welverdiende chocolademelk met slagroom en koeken. Samen met de lichtjes heeft Groesbeek weer een geweldig mooie kerstboom naast het gemeentehuis, dankzij de kinderen van basisschool 't Bijenveld.

Kerststallen te bewonderen in De Kleine Heilige Geest

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – In het huismuseum De Kleine Heilige Geest van Diny Kuypers aan de van Ruysdaelweg 37 in Groesbeek zijn liefst 82 kerststallen te bewonderen afkomstig uit diverse werelddelen.

Het museum is geheel in kerstsfeer gebracht met als thema 'Licht en warmte delen en doorgeven aan elkaar'. Naast de vaste collectie van liturgische en devotiekunst, is het museum tot 15 januari aangekleed met vele kerstgroepen waaronder één bijzondere grote die de gehele serre van de woning in beslag neemt. Deze kerstgroep stamt uit eind negentiende/ begin twintigste eeuw. Daarnaast heeft het museum een prachtige collectie engelen. Het is met de komende feestdagen in het vooruitzicht beslist de moeite waard om een bezoek te brengen aan het privémuseum, dit kan op afspraak: 024 6636755 of 06 11274854. Ook kan men het huismuseum bereiken via e-mail dinyklhg@xs4all.nl. Voor meer informatie over het museum kan men kijken op www.dekleineheiligegeest.nl.

Alde Wetering: verbreden, veiliger maken en meer parkeerruimte

BEEK –De afgelopen jaren zijn diverse gesprekken gevoerd met de sportverenigingen die aan de Alde Wetering liggen.

De gesprekken gingen over het tekort aan parkeerplaatsen en de daarmee voortvloeiende verkeersonveilige situatie. Het bestuur van BVC'12 heeft aangegeven om gronden beschikbaar te stellen voor de extra parkeerplaatsen, het betreft een gedeelte van het trainingsveld voor keepers. Ook zal het laatste gedeelte van de Alde Wetering met een meter verbreed worden, zodat het verkeer elkaar dan fatsoenlijk en veilig kan passeren.

Daarnaast zal er een halfverharding pad worden gerealiseerd bestemd voor voetgangers zodat het voor hen ook veiliger wordt. De huidige betonnen trottoirbanden zullen worden verwijderd. Ook zullen er enkele bomen verwijderd moeten worden, maar de gemeente zal zorgdragen voor de herplanting.

De kosten voor deze werkzaamheden bedragen 59.500 euro exclusief BTW. De uitvoering van de werkzaamheden zal in overleg met de betreffende verenigingen gepland worden omdat de Alde Wetering tijdelijk afgesloten zal moeten worden voor het verkeer.

Donderdag 31 december geen bingo

GROESBEEK – Op donderdag 31 december oudejaarsavond is er geen bingo in De Mallemolen, waarvan de opbrengst bestemd is voor zes Groesbeekse verenigingen.

Deze bingoavond is verplaatst naar maandag 28 december aanvang 20.00 uur. In januari is het gewoon weer op de donderdagavond. De hoofdprijs op deze bingoavond is 250 euro, terwijl de jackpot wekelijks oploopt met 50 vijftig tot een maximum van 400 euro.

Vieringen rond kerst met kerkkoor Horst Sion Breedeweg

Donderdag 24 december, Kerstviering 20.00 uur Kerk De Horst.
Vrijdag 25 december, Kerstviering 9.30 uur Kerk Breedeweg
Zaterdag 26 december, Inloop samenzang 14.30-16.00 uur Kerk De Horst

Donderdag 31 december, Oudejaarsviering 19.00 uur Kerk Breedeweg

Vrijdag 1 januari, Vredesviering 11.00 uur Hervormde Kerk

Zondag 3 januari, Driekoningen viering 10.00 uur Kerk Centrum

16 / 36

Gasterij ’t Groeske komt uit startblok

Het park Mariendaal in aanbouw. Links en rechts de nieuwe appartementen Heuvelrijk, Rozenboog en Kloostertuin. Centraal de plaats waar aan het water het terras van Gasterij ít Groeske komt.

GROESBEEK - Nog een maand of vijf en dan opent Gasterij ’t Groeske haar deuren in het nieuwe groene hart van Groesbeek. Tot die tijd wordt er nog veel opgebouwd, verbouwd, geplant en geleerd. Het belooft een speciaal bedrijf te worden, met een bijzonder team.

Vanaf de nieuwe Albert Heijn in Groesbeek zie je in park Mariëndaal nog een deel van het oude nonnenklooster uit 1897 staan. In januari start de verbouw van het oude kapelgebouw, zodat in juni Gasterij ’t Groeske de deuren kan openen. Groesbeek is dan een uniek restaurant met een eetwinkel rijker, een gastvrije ontmoetingsplek voor jong en oud.

Om in juni een vliegende start te maken, vormt de Gasterij nu al een team van medewerkers in leer-werktrajecten. Het bedrijf wordt immers een sociale onderneming met aandacht voor een gezonde leefstijl en regionale producten, en met inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“Ja, en daarvoor moet je als eerste een goede arbeidscoach hebben.” Ger Hofmans, de aanstaande bedrijfsleider, weet precies wat voor iemand hij zoekt: “Al 15 jaar begeleid ik jongeren met een beperking. Eigenlijk praat ik liever niet over ‘beperking’. Het gaat erom dat iedereen zijn talenten ontplooit en op zijn of haar eigen niveau volwaardig mee draait. Die coach moet in staat zijn om zijn pupillen te laten schitteren.”

De ambities van Gasterij ’t Groeske zijn hoog: eten in de Gasterij moet een belevenis zijn, gezellig, betaalbaar, van goede kwaliteit en bij voorkeur met biologische producten uit de eigen tuinen. “En service! Als nu alvast een arbeidscoach begint, kunnen we in juni een klantgericht en professioneel team presenteren van koks, gastheren en gastvrouwen om iedereen te ontvangen voor een kop koffie, een heerlijke maaltijd of een van onze eigen specialiteiten.” Op www.gasterijgroeske.nl staan alle actuele ontwikkelingen.

Jumbo breidt bierassortiment uit met specialiteiten van Brouwerij D'n Drul

GROESBEEK – Sinds kort is het bierassortiment van de Jumbo-supermarkt aan De Meent in Groesbeek uitgebreid met liefst zes specialiteiten van de Groesbeekse brouwerij D'n Drul.

Jumbo heeft Roland van brouwerij D.n Drul benaderd, omdat er in de supermarkt vraag was naar de bieren van Groesbeeks enige bierbrouwerij. Speciaal voor Jumbo heeft Roland Boschman van Brouwerij D.n Drul zes speciaal bieren uitgezocht die in de schappen van de Groesbeekse Jumbo komen te liggen. Het zijn de Drulse Dubbel, Verassend Blond, De Mighty Drul, Hofs Blondje, 2missterious en De Sgoer.

Naast deze zes soorten speciaal bier zullen de seizoenbieren zoals Lente- en Herfstbier ook te verkrijgen zijn. De bedrijfsleider van Jumbo Paolo Fusilli is blij met de specialiteiten van Brouwerij D'n Drul, want daar is echt vraag naar, zo laat hij desgevraagd weten. Samen met Roland werd het bier van brouwerij D.n Drul in de vakken geplaatst. Overigens is Jumbo niet de enige zaak in Groesbeek die bier van Brouwerij D'n Drul verkoopt. Ook slijterij Theo Borgers aan de Burgemeester Ottenhoffstraat heeft het Groesbeekse speciale gerstenat in zijn slijterij liggen, alleen is daar het assortiment niet zo groot als bij Jumbo.

Maar niet alleen in Groesbeek genieten de bieren van Brouwerij D'n Drul bekendheid maar ook op diverse plaatsen in Nederland is er vraag naar de speciale bieren die uit Groesbeek komen. Groesbeek is een wijndorp, maar door Brouwerij D'n Drul krijgt het ook naam als bierdorp.

Het sfeerhuis: al ruim dertien jaar een begrip in Groesbeek

GROESBEEK - Edward van Megen is het vertrouwde gezicht en de deskundige betreffende meubels, tafels en stoelen, bankstellen, kasten, dressoirs en kleinmeubelen. Hij licht zijn klanten terdege in over kwaliteit, houtsoorten, stoffen, leder en onderhoud van de veelal in Nederland vervaardigde meubels, die meestal de dag na aankoop al thuis afgeleverd kunnen worden.

Bij `t Sfeerhuis is ook een grote collectie verlichting verkrijgbaar, die eventueel op maat te maken is. Van hanglampen tot schemerlampjes; van vloerlampen tot plafonnières.
Met nieuw bloed- Petra- in de gelederen is men nog meer gericht op sfeer in huis. Er is een nieuwe, uitgebreide en steeds wisselende collectie cadeau-artikelen te koop. Op de nieuw opgezette website is veel te zien: www.sfeerhuis-groesbeek.nl.

Liesbeth is al jaar en dag voor veel Groesbekers een vertrouwd gezicht bij `t Sfeerhuis. Zij kent het bedrijf door en door en weet, onder andere, alles over de producten van Lampe Berger: Tientallen geuren die naar eigen keuze de sfeer in je huis bepalen. Evenals een neutraliserende geur die bijvoorbeeld kookluchtjes wegneemt.

Het is een gezellige winkel; met recht de naam `t Sfeerhuis voerend; want wil je sfeer in je huis of iemand een mooi cadeau geven, groot of klein dan moet je bij `t Sfeerhuis zijn. Van klokken, schilderijen, boeddah`s, engelen en nu ook kerstmannen; voor elk wat wils.

Het team nodigt u deze weken vriendelijk uit, vrijblijvend een feestelijk drankje te komen drinken bij Het Sfeerhuis, Molenweg 4, Groesbeek.

Groesbeek sluit zich aan bij regionale aanpak geluidklachten

GROESBEEK – De gemeente Groesbeek sluit zich aan bij de regionale werkwijze geluidklachten en gaat akkoord met het 'Stappenplan handhaving horeca', dat in de hele regio zal worden toegepast.

Er zijn verschillende soorten geluidklachten;
-Geluidsoverlast afkomstig van bedrijvigheid (geen horeca);
-Geluidsoverlast afkomstig van bedrijvigheid (horeca);
-Geluidsoverlast afkomstig van evenementen / buurtfeesten / inrichtingen (APV vergunningen).


Voor de burgers zal het ook duidelijk worden, waar de eventuele klachten ingediend kunnen worden, er is geen onderscheid meer tussen het 'ODRN-loket' en het 'gemeenteloket'. Volgens het college geeft deze regionale werkwijze duidelijkheid voor de inwoners en bedrijven. De ODRN (Omgevings Dienst Regio Nijmegen) zal de geluidklachten/meldingen behandelen en/of geluidmetingen uitvoeren bij evenementen, buurtfeesten en horecabedrijven, waarvoor een ontheffing is verleend op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Op deze manier worden alle horeca-inrichtingen in de regio Nijmegen op eenzelfde wijze behandeld. In Nijmegen is in de APV geregeld dat indien men in stap 3 zit één jaar geen beroep kan doen op een ontheffing voor een evenement of festiviteit (behoudens de vastgestelde collectieve dagen). Deze sanctie is in Groesbeek geschrapt, dat vindt het college een te zwaar middel.

De voorgestelde werkwijze behandeling van geluidklachten heeft geen consequenties voor het eerder afgesloten convenant tussen de gemeente Groesbeek en de Groesbeekse horeca inzake toepassing van geluidnormen in het kader van festiviteitenregeling APV. De ODRN zal wel op de hoogte worden gesteld van het betreffende convenant.

Kampioenen GTTC

GROESBEEK - In de najaarscompetitie is het eerste jeugdteam van de Groesbeekse Tafeltennisclub GTTC kampioen geworden in de derde klasse.

Het team bestaande uit (van links naar rechts) Rens Verriet, Ravi van Hamersveld, Kes van der Kroft, Liz Beers en Bas de Klein (laatstgenoemde niet op de foto), was oppermachtig en bleef de concurrenten ruim voor. In de voorjaarscompetitie zullen zij het onder de bezielende leiding van trainers Rob van Dop, Elle Cillessen, Harold Kersten en Hennie Janssen gaan proberen in de tweede klasse.

Naast dit eerste jeugdteam waren er ook nog kampioenschappen te vieren voor 4 van de 9 herenteams van GTTC. Ook zij zullen zich allen in de voorjaarscompetitie in een hogere klasse gaan meten met hun concurrenten.

Nieuwjaarsconcert van De Fraps samen met De Kèls

LEUTH - Blaaskapel De Fraps (Egerländer muziek) en zanggroep De Kèls (evergreens jaren 60-70) luiden samen het nieuwe jaar in. Beide hebben een goede reputatie in de wijde regio en trekken daarom al jarenlang volle zalen.

De leden en de fans van beide groepen bezoeken regelmatig elkaars optreden. Vorig jaar besloten ze samen op te treden en dit was meteen een groot succes. Dat smaakte naar meer. Ook bij de fans.

De Fraps vonden dit reden genoeg om het jaar 2016 meteen nieuw leven in te blazen en hoe kan dat beter dan weer samen met De Kèls. Het nieuwe jaar tegemoet treden met een mooie herinnering aan de tijd van welleer. Een herinnering die wordt opgeroepen en levendig gehouden door de mensen en de mooie klanken van vandaag. Zondag 10 januari om 14:00 uur bij De Vriendenkring, Leuth. Entree vijf euro. Kaarten zijn te bestellen bij: De Fraps: info@defraps.nl en De Kèls: contact@zanggroep-de-kels.nl.

Afvalinzameling met de feestdagen

GROESBEEK – Tijdens de feestdagen zijn er enkele wijzigingen in de ophaaldagen van afval. Hieronder kan men zien op welke dagen de inzameling niet plaatsvindt. De afvalinzameling schuift dan door naar andere dagen.

Dit kan eerder of later zijn dan men gewend is. Men dient wel het afval uiterlijk 07.30 uur buiten te zetten voor inzameling. Ook kan men kijken op de digitale afvalwijzer; www.dar.nl/afvalwijzer of Dar app. Het gaat om de volgende wijzigingen:
Groesbeek: Op vrijdag 25 december en vrijdag 1 januari wordt in de voormalige gemeente Groesbeek het plastic + niet ingezameld.

Ubbergen: Op vrijdag 25 december wordt in de voormalige gemeente Ubbergen, het restafval niet ingezameld. Op vrijdag 1 januari wordt het gft-afval, plastic+ en het oud papier niet ingezameld.

Openingstijden millieustraten: Milieustraat Nijmegen Kanaalstraat 401 en milieustraat van Kesteren Ambachtsweg 16 van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 08.30 tot 16.00 uur en op feestdagen gesloten.
Milieustraat Millingen aan de Rijn Daamen Molenveld 22; maandag 21 december tot en met donderdag 24 december van 08.00 tot 12.00 uur. Maandag 28 december tot en met 30 december van 08.00 tot 16.00 uur en op donderdag 31 december 08.00 tot 12.00 uur.

Het klantencontactcentrum van de Dar is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur; 024 3716000 of info@dar.nl.

Kerstinstuif in zwembad De Lubert

GROESBEEK - Dinsdag 22 december houdt zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek van 13.30 tot 16.30 uur een kerstinstuif voor alle leeftijden.

Het zwembad is omgetoverd tot een natte speeltuin, loopmatten, banden, trekboten, duikpop et cetera zullen allemaal in het water aanwezig zijn en zorgt voor iedereen voor veel zwemplezier. De entree is voor kinderen vier euro en voor volwassenen 4,50 euro.

Bodebus en nieuw ambtsketen

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Op dinsdagmorgen 15 december heeft burgemeester Mark Slinkman een zilveren bodebus overhandigd aan de twee gemeentebodes Nel Duijnstee en Stef van de Poll. Voortaan herkent men de beide bodes bij officiële gelegenheden aan dit onderscheidingsteken, waarmee een oude traditie in ere wordt hersteld.

De bodebus is voorzien van het nieuwe gemeentewapen van Berg en Dal. De bodebus was van oudsher een onderscheidingsteken, dat bodes droegen die in dienst waren van overheidsinstellingen zoals een gemeente. De bodes, die geschreven berichten overbrachten, droegen deze in een bus aan hun gordel. Aan de bus zat een schildje met het wapen van de instantie, die de bode vertegenwoordigde.

Nu per 1 januari de naam van de gemeente en het gemeentewapen wijzigen, heeft dit ook gevolgen voor de ambtsketen die de burgemeester draagt bij de uitoefening van zijn ambt. Het nieuwe gemeentewapen dient immers volgens wettelijk voorschrift op de ambtspenning te staan, die aan de keten hangt. Aangezien de drie voormalige gemeenten verschillende ketenuitvoeringen hadden, is ook deze vernieuwd en aangepast aan de nieuwe gemeente. Tijdens de raadsvergadering van donderdag 17 december is de nieuwe ambtsketen van de gemeente Berg en Dal gepresenteerd.

Zowel de bodebussen als de ambtsketen zijn gemaakt door de edelsmid Mart Derks uit Millingen aan de Rijn. Samen met zijn vrouw Marianne runt Mart sieradenatelier/galerie Atelier Eigens, waar hij sieraden maakt voor speciale gelegenheden. Momenteel is er ook een expositie van sieraden van zijn hand te bekijken in de hal van het gemeentehuis, die geïnspireerd is door de natuur van de nieuwe gemeente Berg en Dal.

Rolstoelpad in Museumpark Orientalis

GROESBEEK-HEILIG LANDSTICHTING - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groesbeek heeft besloten 25.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van een rolstoelpad in museumpark Orientalis.

Het doel van de subsidie is de Romeinse straat van het park ook toegankelijk te maken voor mindervaliden, alsmede een verbinding te maken tussen deze straat en het Romeinse aquaduct. Wethouder Fleuren van financiën laat weten dat het museumpark Orientalis in ieder geval in 2016 geopend zal blijven, dit in tegenstelling tot andere berichten. "Wij hebben vertrouwen in het museum anders zouden wij die subsidie niet toewijzen", aldus Fleuren. Uiteindelijk draagt de gemeente Groesbeek financieel niet bij aan de realisatie van dit rolstoelpad. De gemeente beschikt nog over de subsidiebijdrage van de (voormalige) stadsregio en die geeft de gemeente alleen maar door aan het museum. Wel heeft de gemeente Groesbeek 50.000 euro klaarliggen voor de renovatie van het hoofdgebouw van het museum en 50.000 euro als renteloze lening. Als het museum hieraan begint, kan het op dat geld rekenen. Dat hebben de voormalige en de huidige gemeenteraad al eerder besloten", aldus wethouder Fleuren.

Ikaros/Switch jongens B1 kampioen

GROESBEEK - Zaterdag 12 december is het combinatieteam Ikaros/Switch ’87 JB1 in Nijmegen kampioen geworden. Afgelopen september voor het eerst samen getraind en nu al kampioen. Ward, Rick, Stan, Tim, Luuk, Martijn, Ischa, Dawid en Bas gefeliciteerd met jullie prachtige prestatie. Uiteraard ook de felicitaties voor trainer en coach Bas Haukes en Jeroen Haan.


Hoewel het team al kampioen was voor wat betreft aantal punten werd deze wedstrijd toch gewonnen met 3-2. Na een 2-0 voorsprong kwam Pegasus nog terug tot 2-2 maar gelukkig was de laatste set voor onze jongen. Het feest kon losbarsten, veel ouders en familie waren naar Nijmegen gekomen om de jongens aan te moedigen.

Namens Switch was voorzitter Anita Brandwijk aanwezig met een kleine attentie voor de jongens, wat ze erg leuk vonden.

Na de wedstrijd werd het nieuwe team tenue onthuld met de nieuwe teamnaam Swikaros. Dit nieuwe tenue is mogelijk gemaakt door Meester Schoorsteenveger Haan uit Millingen en Slagerij Giesberts uit Milsbeek. Op dit shirt met bijbehorende broek staat de naam, rugnummer en teamnaam

Later in de middag werd het team verwacht in de sportzaal Biga in Groesbeek, de thuishal van Ikaros. Hier werd een kleine huldiging gevierd met alle promoverende Ikarosteams en kregen de jongens een medaille en groot applaus.

Bewoner overloopt inbrekers in appartement in Berg en Dal

BERG EN DAL – Een bewoner van een appartementencomplex aan de Kwakkenbergweg in Berg en Dal heeft vrijdag overdag inbrekers overlopen.

Toen de bewoner thuis kwam –van een hapje eten– hoorde hij toen hij de sleutel in het sleutelgat stopte mensen praten, die in zijn woning waren. Toen hij de deur opende, vluchtten de inbrekers via het balkon het appartement uit. De inbrekers waren het appartement binnengekomen door de deur te forceren en hebben vervolgens het hele appartement doorzocht. Ze zijn er voor zover bekend vandoor gegaan met een onbekend bedrag aan sierraden.

Auto-inbraak in Berg en Dal

BERG EN DAL – Pas nu is bekend geworden dat er zondagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur op klaarlichte dag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Door het slot aan de bestuurderszijde te forceren is men de auto binnengekomen van een 56-jarige inwoonster uit Nijmegen. Op dit moment is nog niet exact bekend wat er uit de auto is ontvreemd.

Succesvolle samenwerking met Breed-medewerkers

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Sinds september 2014 werken de Stichting Nijerf en Breed samen. De samenwerking is ontstaan door businessclub De Treffers waar Breed ook lid van is.

Stichting Nijerf had een vacature en wilde hierin graag haar maatschappelijke betrokkenheid tonen. Nadat de eerste vacature met succes werd ingevuld, werkt er sinds afgelopen zomer een tweede Breedmedewerker bij stichting Nijerf. Beiden ondersteunen de accommodatiebeheerder en helpen bij het onderhouden van het sportpark, innemen van papier en het verzorgen van de materialen en kleding.

Breed en stichting Nijerf zijn erg tevreden over de samenwerking en wat nog belangrijker is: Theo en Harrie participeren in de maatschappij en hebben het gevoel erbij te horen.

Automobilist onder invloed schampt twee bomen en belandt in sloot

BERG EN DAL – Op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal is vrijdagavond even voor negen uur een automobilist in de berm gekomen en heeft daarbij twee bomen geschampt en kwam in een sloot tot stilstand.

De bestuurder -een 25-jarige inwoner uit Groesbeek- kwam uit de richting Berg en Dal en is door onbekende oorzaak in de berm gekomen, schampte twee bomen en kwam met zijn auto in een sloot tot stilstand.

Een gezin uit Nijmegen dat uit de richting Duitsland kwam, heeft de man uit zijn auto gehaald. Het constateerde dat de man – die alleen in de auto zat – danig onder invloed van alcohol verkeerde. De man is door familie naar de eerste hulp van het Canisius Wilhelminaziekenhuis met vermoedelijk een gebroken pols en beenletsel. De politie heeft in het ziekenhuis een bloedproef laten afnemen en vervolgens zijn rijbewijs ingevorderd. De auto is zwaar beschadigd afgesleept, het gehele onderstel lag er onderuit.

Ton de Graaf opent het Feest van Het Licht in Musuempark Orientalis

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Zondagmiddag heeft Ton de Graaf – oud-burgemeester van Nijmegen en nu Eerste Kamerlid – heeft zondag 13 december officieel het Feest van Het Licht geopend in museumpark Orientalis in Heilig Landstichting.

De opening werd bijgewoond door honderd Engeltjes, de Drie Koningen, het kindje Jezus, Josef en niet te vergeten de zwarte Maria. Ton de Graaf hoopte dat het bezoekersaantal van vorig jaar zal worden overtroffen. Hij had complimenten voor de organisatie, die ook nu weer het museum Orientalis op een voortreffelijke wijze in kerstsfeer heeft gebracht.

Allesbrander zet schoorsteen in brand in woning Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd woensdagavond 16 december rond half elf gealarmeerd voor een brand in een woning aan de Wylerbaan in Groesbeek. Ter plaatse bleek dat het ging om een schoorsteenbrand, die ontdekt was door de bewoonster zelf.

Een allesbrander bleek oververhit te zijn geraakt, waardoor het rookkanaal roodgloeiend was geworden. Toen de bewoonster buiten poolshoogte ging nemen, sloegen de vlammen uit de schoorsteen. De brandweer van Groesbeek heeft vervolgens een hoogwerker ingezet om het vuur uit het schoorsteenkanaal te halen en gelijk de schoorsteen te vegen.

Volgens de eigenaar was de schoorsteen nog niet zo lang geleden geveegd. De schade kon beperkt blijven bij rookoverlast in de woning. De allesbrander mag van de brandweer niet aangestoken worden, voordat het schoorsteenkanaal door deskundigen is gecontroleerd.

Oudejaarsviering Cosmas en Damianuskerk met sfeervolle muziek

GROESBEEK - Op de laatste dag van het jaar wordt er in Groesbeek in de Cosmas en Damianuskerk traditiegetrouw stilgestaan bij de gebeurtenissen van het (bijna) afgelopen jaar en wordt er ook vooruitgeblikt op het komende jaar.

Het Groesbeeks Gemengd Koor en fanfare Wilhelmina zullen vooraf en tijdens deze dienst met passende muziek de sfeer ondersteunen. Het koor staat onder leiding van Eugène Ceulemans en de fanfare wordt geleid door Louis van de Waarsenburg. Koor en fanfare zullen elkaar afwisselen.

Het koor zingt onder andere gedeelten uit de herdersmis van de Tsjechische componist Jan Jakob Ryba. Fanfare Wilhelmina wisselt populaire winterse popliederen af met klassieke muziek van onder andere Giuseppe Verdi.

Iedereen is van harte uitgenodigd om aan deze viering deel te nemen. Koor en orkest zullen vanaf 18:00 uur om beurten de sfeer zetten met toepasselijke muziek. De dienst begint om 18:30 uur.

De Treffers meiden B1 kampioen

Foto: De Treffers

GROESBEEK - Kampioene, kampioene olé olé! En zo is het! Hiermee is het verhaal van zaterdag 12 december verteld. Het is nog donker als rond 08.00 uur veertien ietwat nerveuze meiden in de 'oude' Treffers bus stappen, aangevuld met ouders en supporters. Er moest minimaal een punt meegenomen worden uit Ede.

Fortissimo weet in de eerste minuten Gemma de keeper te verschalken met een geplaatste schuiver. Binnen de gelijke minuut maken De Treffers meiden gelijk. Merle wist een terugkomende bal van de keepster met links netjes binnen te tikken. Daarna volgde de ene na de andere mooie aanval richting de goal van de thuisploeg. Nele wist in de twaalfde minuut van afstand te scoren: 1-2. Net voor rust was het Merle die een afgeslagen bal binnen wist te schieten: 1-3. Nele schoot vanaf de zestien over de keepster: 1-4. De stand werd direct daarna op 2-4 gebracht door een van de speelsters, die met een grote boog over Gemma heen in het net vloog. Ruby hoefde alleen maar haar voet tegen de bal te zetten op een voorzet van Isa: 2-5. Demi maakte er even later 2-6 van.

De wedstrijd was hiermee definitief gespeeld en het kampioenschap was een feit. Teruggekeerd in Groesbeek werden de kersverse kampioenen op een grandioze wijze onthaald. Namens het jeugdbestuur van De Treffers overhandigde Ben Wegh de felbegeerde kampioensschaal. Daarna volgde er een rondrit met de platte kar door Groesbeek waarna het kampioensfeest in het clubgebouw van De Treffers werd voortgezet.

Je vindt nergens anders zo'n kerstvakantie...

HEILIG LANDSTICHTING – Feest van Licht is de plek om je te verkleden als herdertje of engeltje. Kinderen kunnen op speurtocht gaan en deel uit maken van het levend decor.

Op tweede kerstdag kunnen de kinderen meewandelen met de schaapskudde van herder Wouter en zijn hond. Neem dus een herdersstaf mee! Een herdershoofddoek en vleugeltjes zijn eventueel voor een klein bedrag op de kerstmarkt – binnen het museum – verkrijgbaar. In de woestijn kunnen kinderen in een grote tent (yurt) in het Bedoeïenenkamp zich opwarmen met een glaasje thee en zelf een worstje roosteren en tegelijkertijd luisteren naar echte spannende verhalen. Daarnaast is er nog een kinderatelier waar de kinderen kunnen knutselen en zich bij de lange kerst-knikkerbaan met letterlijk allerlei toeters en bellen vermaken.

Op het grote Plein van Pilatus staat een kerstdoolhof. In de expositie 'Winterlicht' is een apart onderdeel gereserveerd waar kinderen kennis kunnen maken met de Lichtfeesten. De kerstknikkerbaan blijkt stukken langer dan de baan waarmee de bouwer ooit het Guinness Book of Records haalde. Jelle Bakker bouwde met 220 meter in 2009 de langste baan ter wereld. De baan in Orientalis heeft een totale lengte van liefst 397,38 meter. Bakker bouwde bijna twee maanden aan de baan, die voor een groot deel in kerstsfeer is. De baan is aangekleed met ontelbaar veel kersthuisjes en lichtjes. De knikkers laten bellen rinkelen en een speciale attractie is de kiepbaan. Daarin worden meer dan duizend knikkers verzameld, die in één keer op de baan worden gelaten, een waar spektakel.

Tuinmachines buitgemaakt

GROESBEEK – In de nacht van maandag op dinsdag rond half drie werd met geweld een ruit vernield bij een bedrijf van tuinmachines aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

De eigenaar – die bij het pand woonachtig is - werd wakker van lawaai. Toen hij opstond om poolshoogte te nemen, zag hij dat drie dieven bezig waren tuinmachines in de bagageruimte van een donkerkleurige auto (vierkant model) aan het inladen waren. De goederen werden door de kapotgeslagen ruit uit het pand gegrist, waarna ze op de vlucht sloegen. De eigenaar moet nog inventariseren wat de dieven meegenomen hebben. Het loopt in de vele honderden euro's. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Mattie en Wietse van Qmusic bij Bruna in Groesbeek

GROESBEEK - Afgelopen donderdag kwamen de Q-dj`s Mattie en Wietse hun scheurkalender signeren bij de Bruna in Groesbeek.


Veel fans kwamen al een half uur van tevoren, zodat ze verzekerd waren van een handtekening. Jong en oud kwamen op de signeersessie af. Iedereen mocht met hen op de foto. Niels, de eigenaar was erg tevreden over de opkomst.

SC Millingen D3 kampioen

MILLINGEN - Familie en kennissen stonden langs de lijn om de jongens aan te moedigen. Ook de spandoeken ontbraken niet en met Bianca als onze hornblower kon het eigenlijk al niet meer stuk.

Onder de begeesterde leiding van trainer/coach Patrick Janssen, geassisteerd door Loek Huisman als assistent-trainer, gingen de jongens hun laatste wedstrijd in. Begon het enigszins moeizaam in de eerste helft. In de tweede helft vlogen de doelpunten de goal in alsof het een lieve lust was. Nadat de aanvoerder David even het veld moest verlaten, toen hij aantal vingers om knakte bij het neerkomen, werd de aanvoerdersband overgedragen aan Reno. Onder zijn leiding bleef de D3 aandringen wat uiteindelijk ook leidde tot een doelpunt van Reno zelf, die hij enthousiast vierde. De wedstrijd werd afgesloten met een 14-0 eindstand. Eindtotaal 121 doelpunten voor en maar zes tegen, uitmuntend. Een clubrecord? Wie weet.

Na het laatste fluitsignaal werden de jongens gehuldigd met champagne (geen alcohol natuurlijk), prachtige kampioenshirts en werd er Bengaals vuurwerk afgestoken. Na deze huldiging en diverse elftalfoto’s gingen de jongens op weg naar de kantine, waar tot hun grote verrassing een heuse brandweerwagen van de Millingse brandweer klaarstond voorzien van de spandoeken. De jongens met getoeter en sirenegeluiden door Millingen rondgereden. Een geweldige ervaring.

Bij terugkomst ging het feest verder in de kantine. Om het geheel helemaal rond te maken kregen alle spelers een officiële beker, helemaal top. Ook sprak, namens de jeugdcommissie en bestuur, Robert Kuster een woordje en feliciteerde de kampioenen.

Schaakvereniging Millingen bedwingt Tornado

MILLINGEN - Op vrijdag 11 december trad schaakvereniging Millingen in Druten aan tegen het jeugdteam van Tornado. Deze jongens, variërend in leeftijd van 10 tot 17 jaar zijn vorig seizoen gepromoveerd uit de vierde klasse. Een opmerkelijke prestatie! Dit jaar in de derde klasse komen ze echter wat te kort. Maar ondanks de royale overwinning van Millingen, ½ - 5 ½ ,druipt het talent ervan af.

Op het eerste bord had Ton Huybregts een makkelijke avond. Al in de opening kreeg hij een paard cadeau. Er volgde een overrompelende aanval op de koning van zijn tegenstander met mat op de 29e zet als gevolg. René Severijnen op bord vier volgde snel. Zijn tegenstander probeerde zo snel mogelijk alles af te ruilen maar had verder geen duidelijk plan. René wel. Zijn positie werd geleidelijk beter en hij dwong zijn tegenstander tot opgave.

Ook Ben IJsvelt op bord vijf won op routine. Hij veroverde een pion in de opening en speelde zorgvuldig verder. In het eindspel liet Ben zijn pluspion promoveren en besliste daarmee de partij.

Aan de overige borden werd hardnekkig tegenstand geboden en ging het lange tijd gelijk op. Bernd Schumacher op bord twee trof een tegenstander die zijn opening goed beheerste. Bernd won echter een toren door een niet goed uitgevoerde afruil-combinatie in het middenspel. Dit besliste de partij en beiden analyseerden nog lang na.

Erik Houkes trof aan bord zes de jongste van het stel. Deze jongen van 10 jaar wist het Erik knap moeilijk te maken. Er volgde een partij met wisselende kansen. Maar in het eindspel en met nog maar weinig tijd op de klok toverde Erik een torenoffer op het bord. Dit offer leverde hem twee verbonden vrijpionnen op waarvan er een promoveerde tot dame. Dat was de beslissing.

De meeste tegenstand kreeg Frank Unkrig op bord drie te verduren. Zijn tegenstander had in eerdere duels al gescoord en bleek ook nu erg degelijk te spelen. Wat Frank ook probeerde hij vond geen enkel gaatje in de stelling van zijn tegenstander en aan het eind van de enerverende schaakavond besloten ze tot remise

En zo boekt Millingen zijn eerste overwinning in dit competitieseizoen. Wellicht is hiermee de basis van klassebehoud gelegd!

Gereedschap uit schuur ontvreemd in Beek

BEEK – In de nacht van maandag op dinsdag is ingebroken in een schuur bij een woning aan de Ravenberg in Beek.

Door de deur van de schuur te forceren is men binnengekomen en men is er vandoor gegaan met bouw- en installatie gereedschap, alsmede diverse materialen. De gestolen goederen vertegenwoordigden een waarde van honderden euro's.

Een lied moet weerklinken... een kerstviering met De Cantantes

GROESBEEK - Op kerstavond 24 december om 21.30 uur verzorgt De Cantantes in samenwerking met domina Janneke Ruijs een kerstviering in de protestantse kerk in Groesbeek. De Cantantes, onder leiding van Elske van Thoor, is een meerstemmige vrouwenzanggroep bestaande uit twintig enthousiaste vrouwen.

Het is de derde keer dat deze zanggroep in de protestantse kerk een kerstviering verzorgt met zang en teksten. Dit jaar is het thema Een lied moet weerklinken, de derde zin uit het bekende kerstlied 'Wij komen tezamen'. De Cantantes heeft een keus gemaakt uit liederen die het eerder in de kerstprogramma’s heeft gezongen met de gedachte: Een lied moet wéér klinken. Een lied moet ook weerklinken voor Bethlehem, want met kerstmis zijn velen in hun hart op weg naar Bethlehem, op weg naar het Licht.

Een van de Cantantes zal vanaf 21.00 uur, voor de kerk, kerstliederen spelen op haar doedelzak. U hoeft u alleen nog maar het geluid van een doedelzak te volgen om de kerk te vinden!

Spin mee voor

Equipe Mont Ventoux

GROESBEEK - Vijf jongeren van Pluryn-locatie Werkenrode Jeugd in Groesbeek maken deel uit van het Plurynteam, dat op 16 juni de Mont Ventoux gaat beklimmen. Als opwarmertje én om het project financieel mogelijk te maken, vindt op donderdag 14 januari van 18.00 tot 21.00 uur een Spinning Marathon plaats in de Boerderij op het terrein van locatie Jan Pieter Heije, Utrechtseweg 316 in Oosterbeek. Iedereen kan meedoen!

Er zijn voor de Spinning Marathon vijftien spinningfietsen beschikbaar. Iedereen die Equipe Mont Ventoux een warm hart toedraagt, kan zich nu aanmelden op www.pluryn.nl/samennaardetop. Doe mee en geef Equipe Mont Ventoux een sportief zetje in de rug!

Inschrijven kan voor een uur, twee uur of zelfs drie uur. Kosten zijn 20 euro voor het eerste uur, 37,50 euro voor 2 uur en 55 euro voor 3 uur. De opbrengst is geheel voor Equipe Mont Ventoux. De Spinning Marathon belooft een geweldig spektakel te worden, onder de opzwepende leiding van spinningspecialisten Tristan Schuring en Evert van der Zee. Natuurlijk zijn toeschouwers van harte welkom om de deelnemers aan te moedigen, onder het genot van een hapje en drankje

Equipe Mont Ventoux

De 25 jongeren en (jong)volwassenen die deelnemen aan Equipe Mont Ventoux hebben één ding gemeen: door verschillende oorzaken hebben zij al veel meegemaakt in hun leven. De beklimming van de beroemde wielerberg Mont Ventoux op 16 juni 2016 betekent voor de deelnemers vooral een overwinning op zichzelf. Ze leren omgaan met tegenslagen en doen uiteindelijk een succeservaring op. Dat versterkt hun zelfvertrouwen en komt hun behandeling ten goede.

Te hard op

Nijmeegsebaan

HEILIG LANDSTICHTING – Op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting heeft de politie dinsdagmorgen 8 december tussen 08.00 en 09.00 uur een radarsnelheidscontrole gehouden.

In een uur tijd werden er 760 voertuigen gecontroleerd; 32 gingen er in de fout. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 65 kilometer per uur, waar maximaal 50 kilometer per uur is toegestaan. De overtreders kunnen binnenkort een acceptgiro tegemoet zien.

Wees inbrekers

te slim af

GROESBEEK - Wilt u weten wat u kunt doen om inbrekers te slim af te zijn? Kijk dan op de vernieuwde site van het Politiekeurmerk , www.politiekeurmerk.nl.

Op de website vindt men de nieuwe scan 'Hoe veilig is mijn huis'. Door het beantwoorden van enkele vragen, ontdekt men de zwakke punten die uw woning heeft en krijgt men direct advies over de te nemen maatregelen. Daarnaast geeft de site een overzicht van de nieuwe inbraaktrends zoals kerntrekken en verschillende preventietips. Honderd bezoekers van deze site maken kans op een bioscoopbon, als zij de nieuwe site beoordelen door het invullen van vijf vragen.

Inbraak restaurant Berg en Dal

BERG EN DAL – In de nacht van zaterdag op zondag is er ingebroken in een restaurant aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Door een stenen beeldje – dat buiten het restaurant stond - is een ruit op grove wijze vernield, waarna men het restaurant is binnengegaan en vervolgens is het hele restaurant doorzocht.

De dader(s) had(den) buiten het restaurant al een krat met sterke drank klaar staan, maar de buit is niet meegenomen. Volgens de politie moet de inbraak rond 05.00 uur gepleegd zijn. Gezien het grove geweld dat bij de inbraak gebruikt is, moet het door omwonenden gehoord zijn. De politie verzoekt eventuele getuigen met hen contact op te nemen via 0900 8844.

Honderden euro's buitgemaakt bij

inbraak restaurant

GROESBEEK – In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken een restaurant aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Het is op dit moment niet bekend op welke wijze men het restaurant is binnengekomen. Wel is bekend dat het hele restaurant doorzocht is en dat een geldbedrag van enkele honderden euro's aan wisselgeld is meegenomen. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Opa's en oma's bezoeken basisschool Op De Horst

Foto: Daphne Laukens

GROESBEEK/DE HORST – Op donderdag 17 december hield basisschool 'Op De Horst 'aan de Plakseweg op een zeer speciale manier de kerstviering. De kinderen en de leerkrachten lieten een voorstelling zien gebaseerd, op een grappig gedichten -voorleesboek; getiteld 'Aan de kant, ik ben je oma niet!'

Dit boek vertelt over de bewoners van een verzorgingstehuis, die – en dat vergeten kinderen nog wel eens – ooit ook jong zijn geweest en een heel leven achter zich hebben. Voor deze voorstelling werden alle opa's en oma's van alle kinderen van basisschool 'Op De Horst ' uitgenodigd. Liefst 200 opa's en oma's wilden graag op bezoek komen, daarom werden er twee voorstellingen gegeven: een in de ochtend en een in de middag.

Ze werden verwelkomd met een kopje koffie/thee met een koekje. De kinderen deden ontzettend hun best waarvan alle opa's en oma's zichtbaar genoten. Wat waren ze trots op hun kleinkinderen, dat was van hun gezichten af te lezen. Na afloop kregen de kinderen en leerlingen dan ook een enorm groot applaus. Het was voor zowel de kinderen als de opa's en oma's een heel bijzondere dag, die ze allen niet snel zullen vergeten.

Drukbezochte Kèlsavond Groesbeek

GROESBEEK – De traditionele Kèlsavond die zaterdagavond 12 december werd gehouden heeft gezorgd voor een goed bezette Mallemolen.

De echtgenotes, vrienden, familie en aanhang van De Kèls hadden ervoor gezorgd dat de entreekaarten in no-time waren verkocht. De Kèls traden op hun eigen feestje tweemaal op met de alom bekende evergreens, waarvan bij sommige door het publiek luid werd meegezongen.

Het optreden van De Kèls werd tot tweemaal toe afgewisseld door de bekende Brabantse Troubadour Tonny Wijnands die de zaal in no-time mee kreeg. Hij bracht zijn zelfgeschreven liedjes - uiteraard in het Brabants dialect – op een humoristische wijze waarbij hij zichzelf met de gitaar begeleidde. Het werd een leuke en gezellige avond. Even na elf uur werd De Kèlsavond afgesloten met een verzoeknummer vanuit het publiek te weten 'Siërre Madre'. Vervolgens begon de bekende Groesbeekse band Back 2 Live met de afterparty, die tot in de kleine uurtjes voortduurde.

Steunpunt Mantelzorg Beek stopt werkzaamheden

BEEK - Jarenlang hebben veel vrijwilligers van steunpunt mantelzorg afdeling Beek met hart en ziel diverse activiteiten voor mantelzorgers uitgevoerd, hieraan komt nu een einde.

Teveel verbetervoorstellen die door vrijwilligers gedurende 2015 zijn ingebracht, worden niet opgepakt en niet serieus genomen. Dit en verdere gebrekkige samenwerking met de gemeente Groesbeek en Stichting Welzijn Groesbeek heeft ertoe geleid dat het Steunpunt Mantelzorg, afdeling Beek haar werkzaamheden voor 135 mantelzorgers en andere contacten, beëindigt.

"We kijken terug op een fijne tijd met de mantelzorgers en hopen dat zij de aandacht krijgen die ze verdienen. Verder willen wij alle achttien vrijwilligers bedanken die zich jarenlang voor ons Steunpunt in Beek hebben ingezet. Voor alle vragen rondom mantelzorgondersteuning verwijzen wij naar Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek", aldus het bestuur van Steunpunt Mantelzorg, afdeling Beek.

25 / 36

Themarondleiding voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK -Op zondag 10 januari verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek een rondleiding van 13.00 tot 14.30 uur, speciaal voor blinden en slechtzienden. Thema van de rondleiding is de hongerwinter.

Het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van hongerwinter in Nederland aan de hand van vele originele objecten en is er voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaat koffie, proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt, wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 12.42 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte. Inschrijving noodzakelijk. Standaard tarieven. Begeleiders en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan.

Het was een feestelijke mantelzorglunch

MILLINGEN - Woensdag 9 december kon de commissie Steunpunt Mantelzorg, afdeling Kekerdom, Leuth en Millingen aan de Rijn, 22 personen begroeten voor een feestelijke lunch. Uit Leuth waren vier mantelzorgers gekomen.

In de sfeervolle ambiance van 'In de Lavinde' in Millingen aan de Rijn waren de tafels prachtig gedekt en schoof iedereen gezellig aan. De heerlijke hapjes die werden geserveerd vonden gretig aftrek.

Er werden veel belevenissen gedeeld, geluisterd naar elkaars verhalen en ervaringen uitgewisseld. Ook werd gelachen om elkaars anekdotes. Verschillende nieuwe ideeën kwamen op tafel voor volgende bijeenkomsten. Het was weer een bijzondere middag. De commissie is alle mantelzorgers voor hun aanwezigheid dankbaar en bijdrage aan deze geslaagde lunch.

Mantelzorgers zijn welkom op onze volgende activiteit: een gezellige inloop op woensdag 13 januari van 10.00 tot 11.30uur in Kulturhus Den Ienloop, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn.

Burgemeester Mark Slinkman heeft nieuwe ambtsketen

GROESBEEK – Voor de aanvang van de raadsvergadering van afgelopen donderdag 17 december heeft burgemeester Mark Slinkman de nieuwe ambtsketen in ontvangst mogen nemen. De ambtsketen is gemaakt door de Millingse edelsmid Mart Derks en zijn echtgenote Marianne.

De makers hingen het zilver persoonlijk om bij burgemeester Slinkman. De ambtsketen geeft de 12 kernen van de gemeente weer alsmede de omtrekken van de voormalige gemeenten. Slinkman liet weten verguld te zijn met deze nieuwe ambtsketen, maar zo voegde hij eraan toe: "Ik zal haar pas vanaf 1 januari gaan gebruiken als de gemeentenaam definitief 'Berg en Dal' is geworden." Alle raadsleden alsmede het aanwezige publiek mochten het zilver even in de hand houden en bekijken, waarna het weer veilig opgeborgen werd.

Omroep Berg en Dal maakt kerstspecial in Orientalis

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING - De tv-groep van de nieuwe Omroep Berg en Dal heeft een kerstspecial opgenomen in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. Centraal in de special staat Museumpark Orientalis en de Groesbeekse zangeres Helen Liebers.

Met het sfeervolle decor van het museum brengt zij een aantal kerstliederen ten gehore van haar nieuwe kerstcd, die zij samen met trompettist Leo Wijnhoven heeft opgenomen. In de special zal ook Leo Wijnhoven en Eline Vissers te horen zijn alsmede een aantal leerlingen van basisschool 't Vossenhol. De presentatie van deze special is in handen van Herman de Bruin. Het geheel wordt uitgezonden op de tv-zender van WFM en Omroep Groesbeek op 24, 25, 26 en 27 december om 09.00, 19.00 en 22.00 uur.

Politie houdt kluiscontrole op Montessori College Groesbeek

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft meegewerkt aan een project van het Montessori College Groesbeek in samenwerking met bureau Halt gericht op het houden en afsteken van vuurwerk.

Zo heeft Halt uitgelegd dat voor diegene die voor oudejaarsnacht vuurwerk afsteekt een taakstraf in het verschiet ligt terwijl het aangetroffen vuurwerk in beslag wordt genomen. Wil men geen taakstraf dan wordt de veroorzaker doorverwezen naar Justitie. Als onderdeel van dit project heeft de politie meegewerkt door op dinsdag 15 december jongstleden alle kluisjes op school te controleren of er vuurwerk in opgeslagen was.

Door de politie werd geen enkel stuk vuurwerk aangetroffen, als teken dat het project gericht op vuurwerk geholpen heeft. Zowel de leiding van het Montessori College, bureau Halt en politie zijn erg tevreden met dit resultaat.

Groesbeek vraagt om mening over mogelijke komst vluchtelingen

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Groesbeek deelde donderdagavond 17 december aan de gemeenteraad mee, dat hij de bevolking om een mening zal vragen over de opvang van vluchtelingen.

Slinkman wil hiermee de commotie zoals in Purmerend, Zevenbergen en onlangs in Bergharen voorkomen. Daar hebben de mensen zich overvallen gevoeld of vinden dat ze niet serieus zijn genomen. De inwoners van Groesbeek kunnen al in een vroeg stadium meedenken over de opvang van vluchtelingen.

Volgens Slinkman zal de gemeente Berg en Dal vroeg of laat de vraag van het COA krijgen om vluchtelingen op te vangen. Volgens Slinkman ligt die vraag er nu nog niet, maar Slinkman wil de bevolking goed voorbereiden voor het moment dat er zo'n dergelijk verzoek komt. Wel laat Slinkman weten dat het gemeentebestuur achter de opvang van vluchtelingen staat, maar wil wel dat de mening van de bevolking – en specifieke doelgroepen- meenemen in de besluitvorming en over de manier waarop. Inwoners kunnen op de gemeentelijke website (menublok linksboven) hun reactie geven, die overigens vertrouwelijk worden behandeld. Ook kunnen mensen die een bijdrage willen leveren aan dagbesteding voor de vluchtelingen. Er zijn drie soorten opvang: crisisopvang (van korte duur; enkele dagen), noodopvang (zoals in Heumensoord) en de huisvesting voor statushouders.

De gemeente stelt de reactiemogelijkheid op de website enkele weken open. In de loop van januari zal de balans worden opgemaakt wat teruggekoppeld zal worden aan de samenleving, Op welke wijze hangt volgens Slinkman af van de reacties.

Programma rond voor Pronkzitting in De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Zaterdag 9 januari wordt het succesvolle carnavaleske festijn voor de twaalfde maal gehouden in de theaterzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Evenals voorgaande jaren belooft het weer een gezellige en bonte avond te gaan worden met veelal plaatselijke optredens van schlagergroepen, artiesten en buutreedners. Dit jaar zullen de buuts verzorgd worden door Wim 't Olliepitje, De Geranium Kiekers, Andrew Helder en Hans Verbaarschot. Daarnaast zijn er optredens van onder andere Alfred Arts, duo Alt van Huus, Van Alles Wa, De Restantjes, Marc van de Logt en Harm Wijnhoven.

De muzikale omlijsting zal net als voorgaande jaren worden verzorgd door het Groesbeekse feestorkest 'Oajem Zat'. De presentatie van deze bijzondere avond is in vertrouwde handen van Bas Wegh. Om 20.11 uur zal Prins Ummenie de 56ste Willie Kaal met zijn gevolg worden binnengehaald, evenals Prins Feestneus d'n 7e Ramon Hermsen met zijn gevolg.

Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Auto op klaarlichte dag gestolen

GROESBEEK – In Groesbeek is men wel op een bijzondere brutale wijze te werk gegaan bij het stelen van een personenauto. De auto stond geparkeerd op de oprit van een woning aan de Spoorlaan in Groesbeek.

De eigenaar – een 28-jarige inwoner uit Groesbeek – had zijn rode Volkswagen Golf donderdagmorgen rond 10.00 uur op de oprit bij de woning geparkeerd. Toen hij om 11.30 uur weg wilde, was zijn auto verdwenen. Gezien de drukte op het marktterrein moet de diefstal opgevallen zijn door passanten; zij die wat gezien hebben worden verzocht contact op te nemen met de politie 0900-8844.

Groesbeek benoemt Mr. Hellwig als plaatsvervangend Ombudsman

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag heeft burgemeester Slinkman mevrouw mr. L.B.F.M. Hellwig beëdigd als plaatsvervangend ombudsman voor een periode van zes jaar.

Mevrouw Hellwig heeft tijdens de beëdiging de eed afgelegd. Burgemeester Slinkman sprak dat uit met de volgende woorden: "Ik zweer dat ik , om tot ombusdsman benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik zweer dat ik, om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen". Dat werd door mevrouw Hellwig beantwoord met de woorden: "Zo waarlijk helpe mij God almachtig".

Albert Poelen

overleden

GROESBEEK - Op vrijdag 11 december is op de leeftijd van 80 jaar Albert Poelen ons Lid van Verdienste bij v.v. DVSG overleden.

"Wij zullen Albert altijd blijven gedenken als iemand die zeer actief was voor onze vereniging. Mede dankzij Albert is v.v. DVSG geworden tot wat het nu is. Wij wensen Truus, Heidy en Emiel en de kleinkinderen heel veel sterkte toe, bij het verwerken van dit verlies", aldus het bestuur en leden van v.v. DVSG.

Navigatiesysteem ontvreemd uit auto in Millingen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Uit een auto die stond geparkeerd aan de Pastoor van Astenhof in Millingen zijn in de nacht van zondag op maandag een navigatiesysteem en persoonlijke documenten ontvreemd.

Het is niet bekend op welke wijze men de auto is binnengekomen.

Oliebollenactie

Germania Groesbeek

GROESBEEK - Op woensdag 30 december gaat de jeugdafdeling van VV Germania weer de
deuren langs voor de jaarlijkse oliebollenactie. De verkoop start om 10.00 uur.

De oliebollen en appelbeignets worden gebakken door Hans de Echte Bakker. Tien oliebollen (5 krenten- en 5 naturel) kosten 8,50 en 5 appelbeignets ook 8,50. De opbrengst van de actie komt geheel ten goede aande jeugd.

Vanaf 10.00 uur 's ochtends zijn de oliebollen ook verkrijgbaar in het clubhuis. "Wilt u onze verkopers niet missen? Bestel dan online via boerman_marie_jose@hotmail.com."

Sieraden ontvreemd in Leuth

LEUTH – Tijdens de afwezigheid van de bewoners is zondagmiddag tussen 12.00 en 20.00 uur ingebroken in een woning aan de Reusensestraat in Leuth.

Door de slaapkamerraam te forceren is men de woning binnengekomen en is de gehele woning doorzocht. Er is vandoor gegaan met sieraden ter waarde van honderden euro's.

De WMO-Adviesgroep Berg en Dal

BERG EN DAL - De WMO-Adviesgroep Berg en Dal bereidt zich voor op 2016. "WMO-cliënt, kom ook in 2016 naar ons toe! Het afgelopen jaar hebben we veel gedaan:

* vele cliënten begeleid die problemen hadden met het keukentafelgesprek en andere WMO-zaken,

* de Gemeente (ongevraagd) advies gegeven rond de WMO,

* contact onderhouden met gelieerde partijen zoals de Senioren Raad,

* ons geijverd voor een leuning aan de buitentrap en een valpreventie-paaltje in dienstencentrum De Paap,

* contact opgenomen met de Sociale Teams,

* problemen aangekaart bij de hulpmiddelenleverancier (Ligtvoet),

* ons met (boven)regionaal vervoer bemoeid,

* overleg gevoerd met de architect van twee scholen betreffende de toegankelijkheid voor allen,

* contact gezocht met alle dorpen die de nieuwe gemeente gaan vormen

* en natuurlijk: de toegankelijkheid van bushalten voor minder validen geïnventariseerd.

In 2016 staat het thema participatie landelijk en ook in onze gemeente centraal. Wij zullen ons best doen u daarin zo goed mogelijk te ondersteunen, en te begeleiden bij allerhande WMO-zaken."

De Koffie mèt de vrijwilligers van steunpunt Mantelzorg Groesbeek

GROESBEEK - Op maandag 4 januari verzorgt steunpunt Mantelzorg De Koffie mèt iets lekkers en de vrijwilligers. U bent tussen 14.00 en 15.30 uur welkom in ‘De Mallemolen’ (Kloosterstraat 11, Groesbeek).

Bent u nieuwsgierig naar de mensen achter het steunpunt Groesbeek of wilt u gewoon gezellig met ons het nieuwe jaar van start gaan? Dan bent u welkom! De toegang en het kopje koffie zijn gratis. U kunt zo binnen komen lopen om te luisteren en andere mantelzorgers te ontmoeten!

Tevens zullen wij een aantal veranderingen binnen het Steunpunt aan u doorgeven. Voor meer informatie kan men contact opnemen met steunpunt Mantelzorg MUG, telefoon 0613859106. Per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl.

Woninginbraken

GROESBEEK – Het afgelopen weekend is op twee plaatsen ingebroken in woningen in Groesbeek.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd tijdens de afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Mooksebaan in Groesbeek. Door een raam aan de achterzijde van de woning te forceren, is men de woning binnengekomen en is de gehele woning doorzocht. Er is vandoor gegaan met sierraden, geldbedrag, pasjes en sleutels. De inbraak werd zaterdagmorgen ontdekt.

Op de Mooksestraat in Groesbeek werd zaterdagavond – tijdens afwezigheid van de bewoners – ingebroken in een woning. Door een slaapkamerraam te forceren, is men de woning binnengekomen en ook hier is de woning doorzocht. Het is op dit moment nog niet exact bekend wat er allemaal ontvreemd is.

Kentekenplaten ontvreemd

GROESBEEK – Het afgelopen weekend zijn van een auto, die stond geparkeerd aan de Spoorlaan in Groesbeek, de kentekenplaten ontvreemd.

De kentekenplaten behoren bij een VW Polo, eigendom van een 37-jarige inwoner uit Groesbeek.

Kinderkerst toneel op kerstavond

NIJMEGEN - Elk jaar wordt er in de Nijmeegse studentenkerk op kerstavond toneel gespeeld voor en met kinderen van vier tot twaalf jaar. Dit jaar is heet het spel 'O dennenboom, o vredesdroom!'

In de bijbel staan verhalen over een koning van vrede. Maar bestaat die echt? Of is het een sprookje? Of is hij misschien een koningin? Zijn paleis staat -geloof ik- verderop. Laten we er op bezoek gaan! Misschien krijgen we wel een lintje.Trek je mooiste kleren aan, dan wandelen we de vrede tegemoet. Maar, eh, wat moet die dennenboom daar midden op het pad?

Het spel begint op kerstavond 24 december om 19.00 uur op Erasmuslaan 9a in Nijmegen. Meer informatie is te vinden op www.ru.nl/sk/kinderkerst.

Reacties van voorgaande jaren: "Een beter begin van de kerst hadden we niet kunnen wensen.
Het was superleuk! We gaan eigenlijk nooit naar de kerk, dus ik vond het wel spannend, maar dit was anders. Geweldig, voor de kinderen, maar ook voor mij als ouder."

Koor Ap/Art zingt op Kerst

MILLINGEN - Op vrijdag 25 december om 11:00 uur zal koor Ap/Art de kerstmis muzikaal omlijsten in de Heilige Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn.

Voor aanvang van de mis zal koor Ap/Art al muziek ten gehore brengen. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met begeleiding van de vaste live-band zal koor Ap/Art de mis met gepaste muzikale stukken ondersteunen. Traditionele kerstliederen zullen afgewisseld worden met moderne kerstnummers, wat zal leiden tot een mooi en sfeervol geheel.

Tevreden klanten geven bibliotheek mooi rapportcijfer

GROESBEEK - In november namen 627 leden van de Bibliotheek Groesbeek deel aan een klanttevredenheidsonderzoek. Zij gaven als algemeen rapportcijfer een 8,1. Twee jaar geleden, bij het vorige onderzoek, was dat nog een 7,9. Bijna 25 procent van de deelnemers gaf de bibliotheek als rapportcijfer een 9!

De algemene tevredenheid van de deelnemers over de bibliotheek is positief. Men is vooral te spreken over het personeel (dit rapportcijfer is gestegen naar 8,25), het ruime aanbod van romans en tijdschriften en het gratis gebruik van Internet / WiFi. Andere onderdelen van de dienstverlening die hoger zijn gewaardeerd zijn het organiseren van tentoonstellingen en lezingen, een ruimte waar rustig gewerkt kan worden en het aanvragen van boeken en media uit andere bibliotheken.

De leden hechten veel waarde aan het fysieke aanbod van de bibliotheek. 88 procent vindt de bibliotheek een inspiratiebron voor lezen en literatuur. Van de deelnemers vindt 95procent dat de bibliotheek een basisvoorziening is binnen de gemeente Groesbeek. Ook vindt bijna 98 procent dat de bibliotheek betaalbaar moet blijven voor mensen met een klein inkomen.

Bezoekers zijn nog steeds niet te spreken over de bereikbaarheid van de toiletten en de beperkte parkeerplaatsen. Verder zijn er veel individuele reacties en suggesties ontvangen over onder andere openingstijden, de uitleentermijnen en boetes, de collectie, de leestafel en het verlengen van materialen. De bibliotheek is blij met het positieve oordeel van haar leden. De aanbevelingen en suggesties neemt de bibliotheek ter harte om in de toekomst klanten nog beter van dienst te zijn.

Dertien wandelingen in een dozijn

GROESBEEK - Landschapsbeheer Groesbeek pakt in het nieuwe jaar goed uit, met dertien wandeling in een dozijn. Landschapsbeheer Groesbeek wil in 2016 in het kader van de naam- verandering Groesbeek in Berg en Dal in elk kerkdorp een 'ommetje rond de kerk houden'.

"We hebben daarvoor hulp gezocht bij ervaren gidsen uit deze kerkdorpen om een mooie excursie te organiseren. De enthousiaste reacties van deze mensen zijn voor ons het bewijs dat we met zijn allen hard op weg zijn één gemeente te gaan worden. Daarbij is kennis van elkaar en van elkaars woonomgeving essentieel.

Elk kerkdorp wordt op een eigen wijze voor het voetlicht gebracht. Dit kan zijn op natuur- of cultuurgebied, bijzondere gebouwen, een bijzondere historie of bijzondere (oud)bewoners. De natuurgidsen van LBG zullen met hulp van plaatselijke gidsen deze bijzondere feiten tijdens een excursie aan de deelnemers presenteren. Een mooie manier dus om elkaar beter te leren kennen."

De eerste excursie zal op 17 januari plaatsvinden bij de Holthurnsche Hof, waar we het oudste verleden van Berg en Dal zullen ontdekken.

Op 14 februari gaan we naar Oortjeshekken om de natuur rond de Bisonbaai te verkennen.

13 maart bezoeken we Heilig Landstichting, waarbij vooral aandacht zal zijn voor de natuur op het bijzondere kerkhof aldaar.

24 april staat een bezoek aan de nieuwe Thornsche Molen op het programma.

22 mei staat de Bruuk centraal waarbij een bijzondere excursievorm bedacht is.

24 juni staat een avondexcursie op het programma in Beek/Ubbergen, met vooral aandacht voor de gierzwaluw.

"Vanaf juli bezoeken we achtereenvolgens De Horst, Kekerdom, Groesbeek centrum, Persingen, Stekkenberg en als laatste Millingen. Hier sluiten we dit excursiejaar af aan de enige rivier van ons dorp, de Rijn." Meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405 of www.wmg-groesbeek.nl.

Wijkagent stuit bij stankoverlast op wietkwekerijtje in Berg en Dal

BERG EN DAL – Wijkagent Rianne Willems werd maandagmiddag aangesproken door bewoners van het appartementencomplex De Meerberg aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Ze klaagden over stankoverlast.

De wijkagent ging poolshoogte nemen in een appartement en stuitte op een buiten werking gestelde wietkwekerij van twee bij twee meter. De bewoner een 21-jarige inwoner uit Berg en Dal liet weten dat hij de wietkwekerij in zijn appartement had voor eigen gebruik. Hoe klein de kwekerij ook was het zorgde wel voor stankoverlast. De apparatuur die voor het kweken van wiet wordt gebruikt zoals lampen en dergelijke zijn in beslag genomen en zullen worden vernietigd. De bewoner had niet de stroom afgetapt. De verhuurder van het appartement is van de vondst van de kwekerij op de hoogte gesteld. Het is niet bekend of er maatregelen genomen worden tegen de huurder.

Lichtjes Loop museumpark

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Zo'n 150 sportievelingen hebben zondag tegen de avond deelgenomen aan de eerste editie van de Lichtjes Loop, die ter ere van het Feest van Het Licht in het museum werd gehouden.

De deelnemers – onder wie een aantal vluchtelingen – hebben tijdens de Lichtjes Loop kunnen genieten van de duizenden lichtjes die zich momenteel in het museum bevinden. Daarnaast hebben ze ook een gedeelte van Heilig Landstichting aangedaan. Bij terugkomst in het museum na 4,77 kilometer was iedereen tevreden over deze hardloopwedstrijd die voornamelijk in en om het museum plaatsvond.

31 / 36

Kerstmarkt Groesbeek zorgt voor drukte in centrum

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De kerstmarkt die jaren van weggeweest, weer werd gehouden op het Dorpsplein in Groesbeek, is zondag 20 december een schot in de roos gebleken.

Twaalf kramen met voor elk wat wils zorgden ervoor dat inwoners uit de gehele nieuwe gemeente – en daarbuiten - een kijkje kwamen nemen. De kerstartikelen gingen gretig van de hand en menigeen liet de inwendige mens versterken door de erwtensoep uit grootmoeders tijd, warme chocomel, worstenbroodjes en niet te vergeten de glühwein, die boven vuurkorven warm werd gehouden.

De vuurkorven zorgden voor de warme kerstsfeer en ook voor de nodige stank. Op het Dorpsplein werden vervolgens diverse activiteiten gehouden zoals het kerstengeltjesballet en verzorgde toneelvereniging Den Zuuten Ienval diverse malen het kerstverhaal. Ook ontbrak de kerstman evenmin. Omroep Groesbeek zorgde ervoor dat de kerstliederen vanaf het Dorpsplein de ether werden ingestuurd. De opbrengst van de verzoekplaten gaan naar Kindervakantiewerk. Het hele centrum van Groesbeek heeft mee geprofiteerd van de kerstmarkt en naar verwachting zullen het volgend jaar het dubbele aantal kramen opgesteld staan op het Dorpsplein, want iedereen is tevreden.

Kerstconcert Vivace zorgt voor voller kerk in Millingen aan de Rijn

Foto: Karola Hendriks

MILLINGEN – Het kerstconcert dat de Millingse zangvereniging Vivace zondagmiddag 20 december verzorgde heeft voor een volle H. Antonius van Padua kerk in Millingen gezorgd.

De zangvereniging onder leiding van Frans Coerwinkel bracht diverse kerstliederen ten gehore en kreeg daarbij assistentie van Claudia Wijers (sopraan) en Veronique Lamers (messo-sopraan) en werd op het orgel en piano begeleid door Wouter Broens. Het hele gezelschap bracht de volle kerk in no time in kerstsfeer en daar was het kerstconcert ook om begonnen. Het kreeg dan ook na afloop een daverend applaus dat minuten aanhield.

Start werkzaamheden plein voor Kulturhus Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Woensdag 16 december is met de werkzaamheden gestart van het plein voor het Kulturhus aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn. De Provincie Gelderland heeft hiervoor subsidie toegekend voor dit onderdeel van het project herinrichting centrum Millingen.

Het voorplein zal worden voorzien van nieuwe bestrating en er zullen plantvakken worden aangelegd. De bestaande halve parkeercirkel wordt eveneens opnieuw bestraat en daarnaast zal er een klein podium worden gecreëerd. Tijdens de werkzaamheden blijft het Kulturhus bereikbaar. Het werkvak wordt uit veiligheidsoverwegingen geheel met hekken afgezet. Het omleiden van het verkeer is niet aan de orde.

In de periode van 4 tot en met 8 januari zal de rioolaansluiting plaatsvinden van de nieuwe Aldi en zal er een bushalte worden aangelegd. Voor deze werkzaamheden wordt het wegvak deels afgesloten. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de werkzaamheden tot begin februari gaan duren. In het tweede kwartaal zal het resterend gedeelte van de Heerbaan tussen Eijckelhofstraat en Mr. Van de Berghstraat worden opgepakt.

Kerstbuffet voor hele Sint-Martinusschool Millingen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN aan de RIJN – Donderdagavond 17 december werd voor alle groepen van de Millingse basisschool Sint-Martinus een hapjesbuffet geserveerd.

De ouders hadden hun uiterste best gedaan om voor het oog en vooral ook de maag lekkere hapjes te vervaardigen om op de tafels in de klassen te leggen van de versierde klaslokalen. De groepen 1 tot en met 4 startten als eerste met het buffet om daarna – met een gevulde maag – in de aula naar het kerstspel te gaan luisteren, dat verzorgd werd door de leerkrachten. Daarvoor hadden de leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 al een uitvoering met een kerstspel en kerstliedjes opgevoerd, voordat zij aan het buffet konden beginnen.

Oliebollen en appelbeignets van Hans de Echte Bakker smaaksensatie

GROESBEEK/BEEK – Ook dit jaar bakken de echte bakkers van Hans de Echte Bakker in Groesbeek en Beek weer oliebollen en appelbeignets volgens traditioneel recept. Dat Hans de Echte Bakker voor smaak en voor kwaliteit gaat is alom bekend.

De beste ingrediënten, verse natuurlijke olie en een al decennia oud geheim recept zorgen voor heerlijke oliebollen en appelbeignets. De appelbeignets en oliebollen van Hans de Echte Bakker , staan in de hele omtrek bekend als een ware smaaksensatie! Appelbeignets gemaakt van bladerdeeg, gevuld met een verse appelschijf en kaneel zijn een ware delicatesse. De oliebollen danken hun smaak aan het beste deeg met een vleugje van een geheime toevoeging. Wilt u ook van deze lekkernij genieten? Deze zijn verkrijgbaar vanaf maandag 28 december tot en met oudejaarsdag 31 december in de winkels van Hans de Echte Bakker in Groesbeek en Beek.

Om teleurstelling te voorkomen wordt aangeraden uw oliebollen en appelbeignets op tijd te bestellen, dit kan ook via www.hansdeechtebakker.nl. Om van de oliebollen en appelbeignets optimaal te kunnen genieten, raden wij aan ze in de oven op 150 graden circa acht minuten op te warmen. Geniet van de toppers!

Nieuwjaarshondenduik in Millingen

MILLINGEN - Voor het elfde achtereenvolgend jaar wordt bij koffie en eethuis De Gelderse Poort aan de Rijndijk 6 in Millingen de traditionele nieuwjaarshondenduik gehouden.

Dat gebeurt zaterdag 2 januari om 12:00 uur. Het iInschrijfgeld per hond is 2,50 euro. Het belooft weer een leuke dag te worden. Buiten staan verschillende standjes opgesteld, die alle een bijdrage willen geven aan het evenement. Zoals andere jaren is er nu ook weer gratis glühwein en erwtensoep aanwezig. Hiervoor wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het goede doel. Alle deelnemende honden krijgen een strikje om en is er natuurlijk een lekkernij.

De opbrengst gaat dit jaar weer volledig naar de D.A.N.: Dieren-Ambulance-Nijmegen. De D.A.N. zal ook deze keer weer aanwezig zijn om een oogje in het zeil te houden. Voor meer informatie telefoon: 0481 434182; www.de-gelderse-poort.com.

Bloemen- en cadeaushop Margrietje blijft op stek in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Loes Janssen, eigenaresse van Bloemen- en cadeaushop 't Margrietje aan de Margrietstraat 3 in Groesbeek is duidelijk. "Ik blijf in ieder geval met mijn winkel op onze vertrouwde stek.'

Hiermee schept Loes duidelijkheid over de geruchten dat zij naar het centrum zou verkassen. Ik zit hier nu 12,5 jaar en heel Groesbeek en zelfs daarbuiten weet mij te vinden. We krijgen dagelijks de vraag of en wanneer wij naar het centrum verhuizen. Mijn uitleg is dan ook dat we zoveel ruimte voor deze huurprijs niet in het centrum kunnen krijgen. Deze ruimte hebben wij nodig voor ons ruim assortiment cadeau-artikelen, de koeling en voor het houden van onze workshops. Daarnaast kun je hier voor de deur parkeren. En gelukkig gaat het bij ons nog steeds goed, dankzij het leveren van kwaliteit, klantvriendelijkheid en steeds vernieuwend bezig te zijn! Ons vaste team weet onderhand wel wat de klant wil."

Momenteel is 't Margrietje in kerstsfeer en worden alle kerstbestellingen voorbereid. Loes vindt het jammer dat zij de enige winkel is die in het winkelcentrum aan de Margrietstraat blijft. "Het centrum van Groesbeek is mooi opgeknapt, maar hier verloedert het. Jammer, vooral voor de mooie nieuwe wijk die hier gebouwd is. De ondernemers in het centrum krijgen subsidie voor het opknappen van hun gevel terwijl wij op de Stekkenberg alles op onze eigen kracht moeten doen", aldus Loes Janssen. 't Margrietje is gespecialiseerd in verse bloemen, rouwarrangementen en diverse cadeau-artikelen; 024 3971443 / info@margrietjegroesbeek.nl.

Bakkerij Cees Hendriks na honderd jaar uitgebakken

BEEK - "Na bijna honderd jaar bakken was zaterdag 19 december onze laatste bakdag."

"Bedankt voor uw klandizie en vriendschap tijdens deze jaren, maar helaas komt aan alles een eind en dat einde is voor ons nu gekomen. Veel liefs Cees en Annemarie."

Bakkerij Cees Hendriks, Rijksstraatweg 189 Beek.

Met de afvalpas naar Milieustraat Daamen in Millingen

REGIO - Kijk! Afval = grondstof: dat geldt ook voor afval dat u naar de milieustraat brengt. Alle afvalsoorten die daar gescheiden worden ingeleverd kunnen weer gebruikt worden als grondstof. Daarom vinden gemeente, Dar en Daamen het belangrijk dat alle inwoners van de gemeente Groesbeek, vanaf 1 januari gemeente Berg en Dal grof afval goed gescheiden aan kunnen bieden en dat voor alle inwoners de milieustraat goed bereikbaar is.

Samenwerking. De Milieustraat Daamen bestaat nu ruim vijf jaar en is een bekende plek in Millingen aan de Rijn. Gemeente Groesbeek en Dar zijn de samenwerking aangegaan met milieustraat Daamen. Sinds1 juli is de milieustraat ook toegankelijk als gemeentelijke milieustraat voor (grof) huishoudelijk afval.Bewoners van de gemeente Groesbeek kunnen daarnaast ook gebruik maken van de milieustraat Groesbeek (Van Kesteren) en de milieustraat Kanaalstraat in Nijmegen.

Eerste half jaar

De ervaringen van het eerste half jaar zijn positief. Niet alleen inwoners uit Millingen aan de Rijn kunnen gebruik maken van de milieustraat, maar alle inwoners van de gemeente Groesbeek zijn welkom. Anneke Koster (Daamen): "Je merkt toch dat veel mensen het makkelijk vinden om hier naartoe te rijden en graag gebruik maken van onze milieustraat. Er komen nu al gemiddeld zo'n 800 bezoekers per maand. Het enige dat ze soms nog vergeten is de afvalpas, die hebben ze nodig als ze een bezoek brengen aan de milieustraat."

Afvalpas nodig voor de milieustraat

Met de Dar afvalpas hebben inwoners uit de gemeente Groesbeek toegang tot de milieustraat Millingen aan de Rijn. Ook kunnen ze gebruik maken van de milieustraat Groesbeek (Van Kesteren) en de milieustraat Kanaalstraat in Nijmegen.

De milieustraten bestaat uit twee delen: een gedeelte met afvalsoorten die u gratis in kunt leveren. een gedeelte met afvalsoorten waarvoor u 0,14 euro per kilo betaalt. De 'betaalde afvalsoorten' worden gewogen op de weegbrug en door het scannen van uw afvalpas vastgelegd. Dit betaalt u vervolgens met pin.

De zware afvalsoorten zoals puin en grond in grotere hoeveelheden kunt u ook bij Daamen kwijt (zonder afvalpas) voor een lager tarief!
De 'betaalde afvalsoorten' worden gewogen op de weegbrug en door het scannen van uw afvalpas vastgelegd. Dit betaalt u vervolgens met pin. Kijk hier op www.dar.nl/groesbeek voor een overzicht van alle afvalsoorten. Vanaf januari 2016 vindt u alles over afval in de gemeente Berg en Dal op www.dar.nl/bergendal.

Openingstijden milieustraten

Milieustraat Millingen aan de Rijn (Daamen) Molenveld 22, Millingen aan de Rijn

Maandag t/m vrijdag 08.00 - 16.00 uur
Zaterdag 08.30 - 16.00 uur

Milieustraat Groesbeek (Van Kesteren) Ambachtsweg 16, Groesbeek        

Milieustraat Kanaalstraat, Nijmegen Kanaalstraat 401 in Nijmegen

De milieustraten zijn gesloten op feestdagen. Kijk voor meer informatie op www.dar.nl/groesbeek.

Nu meer dan honderd jonge occasions bij Paul van Dalen

Paul van Dalen temidden van zijn occasions in de nieuwe showroom

HUISSEN - Sinds kort beschikt Paul van Dalen autobedrijf naast haar pand aan de Karstraat 80a over een nieuwe en moderne showroom aan de Veilingstraat 15c. Beide panden liggen in Huissen op slechts 50 meter lopen van elkaar.

"Dankzij deze uitbreiding hebben wij onze voorraad aan jonge occasions van alle merken en in vele prijsklassen kunnen vergroten tot meer dan honderd", aldus Paul van Dalen, die samen met zijn broer Jan-Willem de directie voert.

"Onze specialiteit is de in- en verkoop van kwalitatief goed onderhouden occasions met weinig kilometers. Al deze occasions komen van dealers en zijn meestal nog van de eerste eigenaar. U vindt bij ons altijd de occasion die bij u past: van Fiat 500 tot Porsche Carrera en van Ford Focus tot Audi A6.

Al onze occasions worden standaard afgeleverd met een onderhoudsbeurt, nieuwe APK, Nationale Autopas en zes maanden Bovaggarantie of de nog resterende fabrieksgarantie. Bovendien is de auto uiteraard geheel gereinigd van binnen en buiten en zit er voldoende brandstof in de tank."

"Op de website www.paulvandalen.nl staat steeds onze actuele voorraad. Maar het mooiste is 'uw' auto zelf van dichtbij te komen bekijken. Stap daarom vrijblijvend onze nieuwe showroom binnen. En geniet van een kop koffie in onze speciaal ingerichte ontvangstruimte. Wij verwelkomen u graag."

34 / 36