GN Overbetuwe-Nederbetuwe

10 april 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 10 april 2019


Zonnebloemgasten dineren met Heterense ondernemers

Diner in De Bongerd. (foto: Rens Debot)

HETEREN - “Wat zijn we ontzettend ´rijk´ dat we dit mogen en kunnen doen”. Eén van de hartverwarmende reacties die we ontvingen van de Heterense ondernemers na afloop van het weer geslaagde diner op donderdag 21 maart in De Bongerd.

Vele jaren organiseert de Zonnebloem in het voorjaar een ontmoeting tussen ondernemers uit Heteren en gasten van de Zonnebloem. De ondernemers halen de gasten thuis op en nemen ze mee naar De Bongerd waar John en Annemiek Peters garant staan voor een gastvrije ontvangst en een heerlijk diner. Het zijn hele gezellige avonden waar heel wat wetenswaardigheden over Heteren met elkaar worden besproken. "Vanzelfsprekend genieten de gasten van de Zonnebloem volop van deze ontmoeting met de ondernemers. Maar ook van de kant van de ondernemers ontvangen we dus enthousiaste reacties. Voor de Zonnebloem reden om ook volgend jaar met veel plezier deze activiteit te organiseren. Dit jaar mochten we nieuwe ondernemers begroeten, heel leuk! Zou u als Heterense ondernemer ook een keer met gasten van de Zonnebloem op stap willen, dan weet u vast de weg naar ons te vinden."

Sunset March als warming-up voor Exodustocht

Exodusgroep met Marigold doet de Sunset March. (foto: Wim Woudt)

BETUWE - Op zaterdag 29 juni vindt de Exodustocht weer plaats. De organisatie daarvan vergt maanden en zeker in dit jaar 2019. In de hele regio zal aandacht zijn voor de operatie Market Garden en wat uit de jammerlijke mislukking voortvloeide.

Voor het Exoduscomité een reden om aandacht te geven aan een andere bijzondere activiteit. Op 2 april stond een delegatie klaar om eer te betonen aan de omgekomen Amerikanen, die in september 1944 vochten om de Waalbrug. Dagelijks kan iedereen meedoen aan de Sunset March. Belangstellenden lopen naar de Nijmeegse kant van de Oversteek, de nieuwste brug over de Waal. Onder het wakend oog van 48 verlichtingen langs het traject loopt men onder begeleiding van veteranen naar het WO II Monument aan de Betuwse kant. Bijzonder was, dat mevrouw Rebecca Hanna aanwezig was. Haar nu 102 jaar oude vader Roy deed de oversteek in 1944. Tevens werd een foto genomen. Later zal een gedenkboek worden gepresenteerd waarin 75 deelnemende groepen staan afgebeeld. De thematische partnerschap tussen de Sunset March en de Exodustocht kreeg ook hier vorm. Meer info staat op www.exodustocht.nl.

Kopje koffie met huisarts van Herwaarden?

Huisarts Van Herwaarden op de koffie. (foto: Welzijn Rivierstroom) Welzijn Rivierstroom

OCHTEN - Vindt u het leuk om eens een praatje te maken met andere mensen? Kom gerust eens langs bij de koffie-inloop in dorpshuis Ochten.

Misschien vindt u het gezellig om een kopje koffie te drinken met huisarts Van Herwaarden en praktijkondersteuner Marieke Koopmans. Zij komen op woensdag 17 april rond 11.00 naar de koffie-inloop in dorpshuis Ochten. Alle inwoners zijn welkom. Ook inwoners die nog nooit bij de koffie-inloop geweest en wel eens een kijkje willen nemen.

De koffie-inloop is bedoeld voor alle inwoners die houden van een praatje en gezelligheid. Het is een leuke manier om andere mensen te leren kennen. De huisarts en praktijkondersteuner sluiten graag een keer aan. Zij vinden het belangrijk dat mensen elkaar weten te vinden.

De koffie-inloop vindt wekelijks plaats op woensdagochtend van 10.00-11.30 uur in dorpshuis Ochten. De gastvrouwen van Huis van Ochten organiseren dit en drinken graag een kop koffie met u. Het eerste kopje koffie is gratis en het tweede kopje betalen mensen zelf. De koffie-inloop is vrijblijvend en aanmelden is niet nodig.

"Wilt u meer weten? U kunt ons bellen of mailen: 06 47321364 Annelieke Steenbergen, Welzijn Rivierstroom of huisvanochten@outlook.com."

Florerende Businessclub SV Driel opent jaar met drukbezochte dineravond

DRIEL - Traditiegetrouw heeft Businessclub SV Driel een dineravond als eerste activiteit van het nieuwe jaar gehouden, ditmaal bij het nieuwe restaurant Coco in Elst. Zij hadden als lid het geheel uitstekend verzorgd.

Deze avond werd met 85 personen uitstekend bezocht, door de informele sfeer die Businessclub SV Driel zo typeert werd het aangename met het nuttige verenigd. Ook het dagelijks bestuur RSKV Driel was aanwezig. Businessclub SV Driel heeft het laatste jaar vele nieuwe leden aangetrokken, waardoor momenteel 48 bedrijven lid zijn, het hoogste aantal in de 24-jarige geschiedenis.

Businessclub SV Driel, in 1995 opgericht op initiatief van voetbalvereniging RKSV Driel en enkele lokale en regionale ondernemers, wordt geleid door een zelfstandig bestuur en kent een tweeledig doel. Enerzijds is er de structurele ondersteuning van RKSV Driel om verdere groei van deze dorpsclub te realiseren, de middelen dienen het algemene doel van de vereniging zoals verbetering van haar accommodatie. Hierdoor is RKSV Driel erin geslaagd om in de loop der jaren de uitstraling verder te verbeteren. Voordeel hiervan is, dat Businessclub SV Driel op deze positieve ontwikkeling kan meeliften. Het andere beoogde doel was om een platform te creëren waar de zakenmensen op een informele manier met elkaar contact onderhouden om zo hun zakelijke activiteiten te kunnen uitbereiden. Deze formule is succesvol gebleken, er is sprake van een win-win situatie voor beide verenigingen. Voor meer informatie over Businessclub SV Driel kan men terecht bij secretaris Rita Boerboom, zij is telefonisch bereikbaar op 06 16019377.

Leren duiken bij Gaviiformes

Duikers in Slijk-Ewijk. (foto: Robin Daalhuizen)

BETUWE - Altijd al eens willen duiken in mooie blauwe Caribische wateren? Altijd al eens de onderwater wereld willen ontdekken? Spannende wrakken verkennen? Grote haaien bekijken? Dan hebben wij de beste oplossing voor jou! Gewoon een duikcursus volgen, en ook jij kunt jezelf een duiker noemen en goede sier maken op het strand van Bonaire.

Deze maand beginnen we met de basiscursus tot 1-sters duiker. Dit brevet wordt wereldwijd erkend, je kunt met dit brevet dus op elke duikbasis ter wereld terecht! Gelukkig hoef je voor de cursus niet de hele wereld over. Deze is namelijk gewoon in Elst. Voor de theorie ben je welkom in het clubhuis van de vereniging, de zwembadoefeningen doen we in zwembad 'De Helster' in Elst. De cursus begint op 11 april met een introductie avond. Wil je daaraan meedoen, geef je dan zo snel mogelijk op, er zijn nog enkele plaatsen vrij.

De vereniging vindt veiligheid en een gedegen opleiding belangrijk. Je wordt als beginnende duiker dan ook intensief begeleid door ervaren duikers. Duiken is een fraaie en ongevaarlijke sport, als je je aan de in de cursus geleerde regels houdt.

Sinds 2015 heeft Gaviiformes ook een jeugd groep. Lijkt dat je ook gaaf, in plaats van op hockey of ballet eens een heel andere sport te doen, kijk dan snel eens op onze website www.gaviiformes.nl of op onze Facebook paginas op www.facebook.com/gaviiformes

Wil je gewoon eens sfeer komen proeven, kan dat natuurlijk ook. Je kunt altijd meekijken met een training. Neem ook dan contact op via basisopleidingen@gaviiformes.nl en kom eens langs op zondag ochtend om 09:00 uur in De Helster.

Dierengeluiden: Wandelaars op bezoek

Gezellig koffie drinken.

HETEREN - In Heteren is een 55+ wandelclub, die elke donderdagmorgen een wandeling door een natuurgebied maakt. Tussen de 4 en 13 deelnemers verzamelen om half tien bij De Bongerd aan de Flessenstraat en gaan dan met de auto naar een beginpunt.

Ton Goossens, de initiatiefnemer, heeft dan al een keer voorgewandeld, zodat hij weet dat de wandeling ongeveer acht kilometer is. Zij hebben al in allerlei natuurgebieden gewandeld, zoals bijvoorbeeld De Blauwe Kamer, Mariëndal, het Beekdal en bij Kasteel Doorwerth. Afgelopen donderdag was Ton jarig (hij werd 70!) en wilde graag een stop maken waar hij de deelnemers kon trakteren op koffie of thee en een gevulde koek.

Na overleg met het Landgoed Overbetuwe leek dat een goede plek om een pauze in te lassen. De wandeling was dit keer vlak bij huis door de uiterwaarden van de Rijn waar altijd van alles te zien is. De rivier is altijd levendig en er vliegen en zwemmen veel vogels zoals ganzen, meerkoeten en eenden. Om deze tijd zijn er natuurlijk ook kieviten en scholeksters te zien. Het was een gezellige wandeling met een feestelijke kop koffie in de kantine van de camping.

"Wil jij ook eens met een groepje wandelen, dan kun je de Rode Torenwandeling maken die begint bij De Bongerd en loopt bij ons over de camping langs de kantine. Zin in een kop koffie of thee, meld dat dan even een dag van te voren op telefoonnummer 026 4742233, zodat wij kunnen zorgen dat de koffie klaarstaat. Vind je het leuker om met de 55plussers mee te wandelen, meld je dan aan bij Ton Goossens op telefoonnummer 026 3791116."

Naar de The Passion?

ELST - The Passion vindt plaats in Dordrecht. Het tv-evenement wordt op Witte Donderdag 18 april live uitgezonden op NPO 1, NPO Radio 2 en NPO Start. Ook is er dit jaar weer de digitale processie, waarbij bezoekers van thepassion.nl een persoonlijke boodschap kunnen achterlaten tijdens de live-uitzending.


The Passion is een samenwerking van de omroepen EO en KRO-NCRV en wordt geproduceerd door Mediawater. Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Kansfonds, Leger des Heils, Verus en de Protestantse Kerk Nederland.

Cast
Edwin Jonker en Edsilia Rombley vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de negende editie van The Passion. Het muzikale paasevenement vindt op donderdag 18 april plaats in Dordrecht. De verteller van The Passion 2019 is Martijn Krabbé. Zangers Lucas Hamming en Paul Sinha vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus en acteur Porgy Franssen speelt het Pilatus-personage. Klaas van Kruistum zal verslag doen van de processie.

Elk jaar wordt een ander aspect van het paasverhaal uitgelicht. Dit jaar is ervoor gekozen om extra aandacht te besteden aan eenzaamheid onder het thema #jebentnietalleen. Het paasverhaal kent veel dimensies van eenzaamheid. Het verdriet van Maria die haar kind verliest, Jezus die verraden wordt door één van zijn vrienden en Petrus die hem ontkent. Met #jebentnietalleen legt The Passion dit jaar de nadruk op aandacht voor elkaar. Dit sluit aan bij de aandacht in onze samenleving voor eenzaamheid en de talloze initiatieven om mensen bij elkaar te brengen.

Wil je mee? De bus vertrekt op donderdag 18 april vanaf de Sint-Werenfriduskerk aan de Dorpstraat in Elst om 18.15 uur. Verzamelen om 18.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro. Opgave: 0481-451371 (1); E: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl.

Grote bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 13 april is er om 20.00 uur een grote bingo.

De zaal is open om 19.00 uur. Deze bingo aan de Nedereindsestraat 27a wordt verzorgd door vrijwilligers van stichting SWAN. Voor info 0488 428772 of 06 12438723.

Het 'Zwitserleven-gevoel' van Barkita (en Paul) uit Bemmel
'Zwitsers zijn beleefder en minder lomp dan Nederlanders'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Barkita Polman (54) uit Bemmel, die met haar partner Paul Hendriksen (59) alweer sinds 2003 samen leeft in Zwitserland. 'Het is wel belangrijk om zelf je best te doen om te integreren.'

Een lesje 'Zwitserland' en de voor(oor)delen. Om te beginnen: kaasfondue, vandaar de foto van Barkita en Paul. Ook typisch voor het Alpenland: ,,Klokken. Op tijd zijn is dus heel belangrijk hier'', zegt Barkita. En: ,,Zwitsers vinden van zichzelf dat ze geen humor hebben. Dat klopt ook wel een beetje, maar door hun leuke uitdrukkingen, kan ik er toch veel om lachen.''

Ook: ,,Vaak wordt gezegd dat Zwitsers stug zijn. Dat valt heel erg mee, maar het is wel belangrijk om zelf je best te doen om te integreren. Ze zijn wel veel beleefder en minder lomp dan Nederlanders. Nederlanders zijn veel directer, maar zo weet je wel wat je eraan hebt. Dat blijft bij Zwitsers vaak een beetje vaag.

Tenslotte: ,,Zwitserland en Nederland hebben allebei heel veel regeltjes. Het verschil is, dat Nederlanders de regels voor zichzelf een beetje anders uitleggen, Zwitsers houden zich aan de regels.'' En tja, eigenlijk vindt de geboren en getogen Bemmelse dat je niet te veel moet vergelijken met Nederland.

,,We hebben ervoor gekozen om hier te wonen en dat betekent jezelf aanpassen. We hebben daardoor in de loop van de jaren heel veel aardige en interessante mensen leren kennen.'' Met integreren begonnen Barkita en Paul al sinds dat ze in 2003 vanuit Bemmel, waar ze samenwoonden vanaf 1989, naar Zwitserland emigreerden. Ze zijn ongetrouwd, hebben geen kinderen, maar wel hond Beppie, een één jaar oude Berner Senne en wonen in Grosswangen, kanton Luzern.

Theaterkerk

Zowel Barkita als Paul hadden voor hun vertrek al een fijne ervaring met het Alpenland, vanwege een (tijdelijke) baan. Door de contacten van destijds konden ze een huis bemachtigen. ,,We wonen op een bijna 200 jaar oude boerderij. Wij beneden, de boer met familie boven.''

Barkita had jarenlang diverse (leidinggevende) banen in de zorg, maar haakte in 2016 af toen ze te weinig met de mensen zelf bezig kon zijn. Toen moest Paul voor het inkomen zorgen. ,,Hij is heel handig en kan bijna alles. Kijk maar eens op de website van zijn eigen bedrijf: Kreatechnik.ch. Hij heeft ook de lamp in de foyer van de Theaterkerk in Bemmel gemaakt.''

Barkita helpt hem bij grote klussen en met zijn administratie. ,,En ik help regelmatig op een bio-boerderij, waar kruiden verbouwd worden voor de Ricola-snoepjes. Op zaterdag verkoop ik bio-producten op een markt. Verder ben ik actief in de EHBO-vereniging en bij een voedselbank. Tja, dat is zelfs in een van de rijkste landen ter wereld nodig!''

Over geld gesproken. ,,Voor Zwitserse begrippen hebben we een ultra laag inkomen, maar we hebben niet veel nodig. We hebben wel een enorme vrijheid en dat is de grootste rijkdom. Met onze eigen grote groentetuin zijn we praktisch zelfvoorzienend. We willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Het leven hier bevalt dus prima en ik kan me nu niet voorstellen dat ik ooit terug ga naar Nederland. Want de drukte daar missen we echt niet.''


'Voor Zwitserse begrippen hebben we een ultra laag inkomen'

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in Lienden

Kleding netjes gesorteerd op maat dus makkelijk zoeken. (Gea de Greef)

LIENDEN - Op 11 april is er weer voorjaarskinderkleding- en speelgoedbeurs in Lienden. Ook dit jaar is de beurs in het verenigingsgebouw 'De Open Deur' aan de Papestraat in Lienden

"De tijden van de verkoop zijn als volgt: donderdagavond 11 april van 19.00 tot 20.30 uur. Als u zelf wilt verkopen kunt u kinderkleding voor de zomer, vanaf maat 80-176, en nog compleet en goed speelgoed inleveren op donderdagochtend 11 april van 10.00-11.45 uur.

Speelgoed in ruime keuze. (foto: Gea de Greef) Gea de Greef

Om te verkopen hebt u een nummer nodig dat u vooraf telefonisch of via de mail kunt krijgen bij: Janny van Leijen 0344 602803 of Gea de Greef 0344 600997 of via de mail kledingbeurslienden@hotmail.com. Gezien het grote aanbod kleding zijn wij genoodzaakt strenger te selecteren op eigentijdse, schone en gestreken kleding. Het inbrengen van kleding is voor eigen risico. Zestig procent van de verkoopprijs is voor de verkoper, veertig procent gaat naar het Diaconaal Actiecomité Roemenië in Lienden."

Het ophalen van kleding en afrekenen met de verkopers is op vrijdagochtend 12 april van 11.00 tot 11.30 uur.

Peringatan Ride Out

ELST - De Peringatan Ride Out 2019 editie 12 zal op zaterdag 13 april 2019 gereden worden. Er wordt stil gestaan bij de dood van Mr. Chr. R.S. Soumokil, voormalig president van de RMS (Republiek van de Zuid-Molukken). Elk jaar rijden honderden motorrijders mee, zowel Molukkers als niet Molukkers.

Zij doen dit om een humanitaire invulling te geven aan de Hari Peringatan middels het inzamelen van geld ten behoeve van de Molukse politieke gevangenen en de wederopbouw van de Molukken en niet te vergeten de strijd tegen de leegroof van de Molukken.

De stoet rijdt dit jaar in het midden van het land. Ze starten in Huizen, rijden naar Culemborg, vervolgens naar Vught en eindigen in Elst. De verwachting is dat er tussen de 500 en 600 motoren tussen 16:00 en 17:00 uur door Elst rijden om te eindigen bij de Molukse Stichting van Elst aan de Reijerstraat 39. Dit alles onder begeleiding van verkeersregelaars en de politie.

"Wij nodigen u uit om ze aan te moedigen en te aanschouwen zodra zij vanaf 16:00 uur Elst (rotonde bij sportpark de Pas) binnen rijden." Zij vervolgen hun weg via de Bussel, Kerkeakkers, De Kist en eindigen in de Reijersstraat.

Wiko Vlasblom benoemd tot bestuurder Attent Zorg en Behandeling

Wiko Vlasblom.

BETUWE - Met ingang van 1 juli is Wiko Vlasblom door de Raad van Toezicht benoemd tot bestuurder van Attent Zorg en Behandeling. Hij neemt dan de leiding over van Berend van der Ploeg, die sinds 2016 werkzaam is als bestuurder bij Attent Zorg en Behandeling. Per augustus 2019 is Berend van der Ploeg aangesteld als gemeentesecretaris van 's-Hertogenbosch.

Wiko Vlasblom is nu directeur bedrijfsvoering bij Attent Zorg en Behandeling en heeft veel ervaring met organisatie brede vraagstukken en veranderprocessen waarbij ondernemerschap en maatschappelijk bewustzijn belangrijke drijfveren zijn. De veranderingen in de zorg vragen om innovatie en om wendbaarheid van mensen die er werken. Hij ziet ernaar uit om daar, samen met de medewerkers van Attent Zorg en Behandeling en in verbinding met partners, op enthousiaste wijze invulling aan te geven.

'Ik omarm de ambitie om onze cliënten regie over hun leven te laten voeren binnen de mogelijkheden die wij hebben. De kunst daarbij is om in ons denken en in ons handelen te vertrekken bij hoe wij het zelf graag zouden willen en dan ben ik ervan overtuigd dat wij onze cliënten en hun familie vertrouwde en warme zorg bieden. Daarnaast geloof ik in de fusieplannen die we hebben met DrieGasthuizenGroep waarbij we vertrekken vanuit de cliëntreis. Met de ambitie en de energie die ik hierbij voel, maak ik dit graag, met elkaar, tot een groot succes', aldus Wiko Vlasblom.

Bij kwekerij W.A.J. Gerritsen loopt het storm
Is uw tuin al lenteklaar?

HUISSEN – Het grote assortiment in eenjarig perkgoed, daar staat kwekerij W.A.J. Gerritsen al sinds jaar en dag om bekend. Maar wist u ook dat Gerritsen tevens ruim gesorteerd is in vaste planten? April is de maand bij uitstek om die in uw tuin te zetten.

Met een goed uitgekozen combinatie van vaste planten, geniet u ieder seizoen opnieuw van geurende bloemen en een diversiteit aan bladkleuren en -vormen in uw tuin. Als u dat aanvult met eenjarig perkgoed als kleurrijke blikvangers, levert dat een heel fraai resultaat op! Ziet u het al voor u? U hoeft geen groene vingers te hebben, want Anita en Wilbert Gerritsen helpen u graag op weg in uw keuze. Zoekt u iets specifieks wat u niet bij hen in de kas ziet staan, dan kan het voor u worden besteld.

Het is een gezellig komen en gaan bij kwekerij W.A.J. Gerritsen. Anita en Wilbert zijn er zeven dagen per week aan het werk. 'De hele maand april tot en met mei zijn we namelijk iedere zondag geopend. Ook op Koningsdag, Bevrijdingsdag, hemelvaartsdag en beide pinksterdagen', zegt Anita lachend. 'Maar we vinden het leuk!' Wist u al dat u er uw eigen meegebrachte bloembak kunt laten vullen met de door u uitgekozen planten? Naast de kosten van de materialen, vraagt Gerritsen voor deze service slechts één euro per opgemaakte bak. Kom eens kijken aan de Polseweg 23 in Huissen. www.kwekerijgerritsen.nl (Ook op Facebook) Alvast een moederdagtip? Een kadobon van kwekerij W.A.J. Gerritsen!

Gezellig pasen vieren bij
wereldrestaurant Atlantis

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de pasen? Op eerste paasdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de paasbuffet. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte, en een uitgebreide dessertbuffet. Voor beide paasdagen is een speciale vroege vogelactie bij Wereldrestaurant Atlantis.

De meeste gerechten worden door onze koks bereidt met dagverse ingrediënten. U kunt de smaken uit zowat alle culturen proeven in slechts één avond, met gerechten uit China, Japan, Zuid-Amerika, Europa, Indonesië en Thailand.En daar mag u zoveel van eten als u wilt! Want u betaalt bij ons niet voor wat u eet, maar betaalt een vaste prijs!

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater! Kijk op www.atlantisarnhem.nl of op Facebook voor meer informatie.


Vroege vogelactie pasen
Komt u met pasen tussen 16:00 en 16:15 uur? Eet en drink dan twee uur onbeperkt voor 28,95 euro per persoon. Gelieve te reserveren voor de pasen via www.atlantisarnhem.nl.


Wereldrestaurant Atlantis, Hollandweg 6-8 in Arnhem; 026 3831610.

Interieurblogger Theo-Bert Pot en Beddelicious hebben verwisselbare hoes voor over hoofdbord en boxspring ontwikkeld
Beddenspecialist Topslapen in Elst introduceert een boxspring met verwisselbare hoezen

ELST - Eén bed, maar met oneindig veel stijlen! In samenwerking met interieurblogger Theo-Bert Pot is de EDIT Limited Edition hoes ontwikkeld. Een verwisselbare hoes die je over zowel het hoofdbord als de boxspring kan trekken. En ben je na een tijdje de print of de kleur zat? Verandert je smaak? Dan verander je de stijl van je bed nu net zo gemakkelijk mee. In de Beddelicious stoffencollectie bij de Beddenspecialist Topslapen in Elst is er keuze uit wel meer dan duizend stoffen.

De bedden, boxsprings en matrassen van Beddelicious worden stuk voor stuk individueel op maat gemaakt. Waarom zou je dat niet ook met het uiterlijk van het bed doen? Daarom zocht Beddelicious de samenwerking op met Theo-Bert Pot. "Hoe het bed er uitziet, is bepalend voor de stijl in de slaapkamer. Daar weet ik als interieurblogger alles van," vertelt Theo-Bert. "Het liefst verander ik elke week mijn inrichting. Kies bewust voor een hippe print of beken kleur! Je hebt de hoes zo weer verwisseld, je bed heeft een nieuwe look en de slaapkamer is weer trendproof."

Verkrijgbaar
De favoriete hoes van Theo-Bert Pot is vanaf 4 april verkrijgbaar bij aanschaf van de EDIT limited edition boxspring. Bovendien krijg je tijdelijk één uni hoes cadeau. De limited edition is voor een beperkte periode beschikbaar en exclusief verkrijgbaar bij Beddenspecialist Topslapen in Elst.

Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met: Beddenspecialist Topslapen Elst, Dorpsstraat 40, Elst; 0481 745749; topslapenelst@beddenspecialist.nl.

Het gehele jaar door verrassend!

GENDT - Kwaliteit: dat werd en is het sleutelwoord toen Bert van Deelen drie jaar geleden zijn kwekerij aan de Langstraat 46 in Gendt startte. Op zondag 14 april viert hij zijn driejarig bestaan.

Bert zelf vertelt hoe hij is begonnen: 'Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, maar wat ik vooral wilde is een stukje extra kwaliteit bieden aan mensen die van bloemen houden. Een breed assortiment vind ik belangrijk, maar ook extra aandacht voor de bloemen en planten. We merken dat de animo voor de Lechuza potten toeneemt, dit is een gespecialiseerde pot ontwikkeld om de plant de beste leefomgeving te bieden. Deze potten hebben ook een waterreservoir met indicator wat het voor de klant gemakkelijk maakt. Iedere plant heeft zijn eigen ideale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, hoeveelheid water en de voeding die je de plant geeft. Met ieder facet houden we rekening.'

Op zondag 14 april van 10:00 tot 17:00 uur viert Bert zijn jubileum en wil hij iedereen laten zien wat hij en zijn team doet. Met een dj, hapje en drankje belooft het een spektakel te worden! "Vanwege het jubileum krijgen onze klanten van 14 tot en met 20 april, 10 procent kassakorting. Zonder onze klanten was dit natuurlijk niet gelukt, we zien jullie graag op de Langstraat 46 in Gendt.'

www.Kwekerijarnhemnijmegen.nl


van 11 tot en met 17 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. Op het werk is de ram ook een echte solist. Het liefste heeft hij binnen een bedrijf zijn eigen toko. Ram is ook een echte pionier. Het liefste zou hij uit het niets iets helemaal opbouwen. Hard werken is hem niet vreemd. Maar hij is dan ook het type dat niet stil kan zitten. Ondernemen zit hem in het bloed. Hij zou dan ook het liefst een eigen onderneming hebben.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Vlak voor het weekend ben je nogal onrustig. De oorzaak ligt hem in het feit dat anderen voor jou willen bepalen wat goed voor je is. De ergernis blijft tijdens het weekend aanhouden. Een goed gesprek hierover op maandag maakt dat het allemaal voor jou een stuk beter te relativeren is.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Vlak voor het weekend krijg je goed nieuws. Waarschijnlijk gaat het over je werk. En hoogstwaarschijnlijk zal dit nieuws je meer zekerheid geven. En dat is voor jou als stier héél belangrijk. Maandag trek jij de banden met iemand sterker aan maar wil je ook niet al te veel belangstelling.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op vrijdag staat jouw mond niet stil. Mensen worden helemaal gek van die vloedgolf aan woorden! Na het weekend is het 'geen woorden maar daden'. Als iemand jou dan iets vraagt reageer je kort maar krachtig. Vanaf woensdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken ram. Dat geeft nog meer actie!

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Vrijdag weet je een dilemma te ontvluchten dankzij de hulp van vrienden en kennissen. Het weekend is een beetje onrustig. Daarom blijf je het liefste alleen thuis. Maandag is de allerbeste dag om vooruit te komen met allerlei klussen. Woensdag trek je de bedoeling van een vriend in twijfel.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Tijdens het komende weekend kom je tegen je zin in een soort machtsstrijd terecht. En het dreigt hard tegen hard te gaan. Op zondag laat jij echter zien dat jij de wijze van de twee bent. De ander probeert je nog wel uit je tent te lokken, maar jij gaat daar niet op in. Je bent terecht trots op jezelf.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op vrijdag heb je jouw handen vol aan allerlei klussen. Maar omdat je positief gestemd bent kun je het allemaal aan. Na een rustig weekend staat je op maandag min of meer te trappelen om aan de slag te gaan. Jouw planeet Mercurius gaat op woensdag naar het teken ram en dat maakt je nog energieker.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag maak je serieuze afspraken met anderen. Daarbij geef je zelf aan dat jij zich aan die afspraken gaat houden. Nu maar hopen dat anderen dat ook doen. Maandag is een intense maar ook een verwarrende dag. Je vraagt je namelijk af welke kant jouw leven op moet gaan. Veel vraagtekens dus.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Van vrijdag tot en met zondag worden bepaalde zaken nogal op de spits gedreven. Het lijkt wel alsof iedereen erop uit is om ruzie met jou te maken. Pas op dat je niet teveel meegaat in deze ruzieachtige sfeer! Na het weekend, op maandag, is de lucht weer geklaard en is er vooral openheid.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op vrijdag dreigt er over van alles en nog wat discussie te ontstaan. Pas op dat je hier niet teveel woorden aan vuil maakt! Het ene argument lokt namelijk het andere uit. Zondag is een hele fijne dag voor jou. Je wordt namelijk door anderen gezien én gewaardeerd. Hou maandag de hand op de knip.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag heb je hele leuke contacten met anderen. Alhoewel je je niet bij iedereen even thuis voelt. Ga af op je gevoel of je al dan niet nog een keer met bepaalde personen wilt afspreken. Na een rustig weekend kun je er weer tegenaan. Op dinsdag zit je heel goed in je vel en krijg je vrijwel alles voor elkaar.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vrijdag is een uitstekende dag om met vrienden af te spreken. Ga gezellig samen uit om te eten of om naar een goede film te gaan. In het weekend ben je nogal onrustig. Je kunt dan namelijk de situatie niet naar je hand zetten. Dat laatste lukt op maandag en dinsdag stukken beter.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op vrijdag voel jij je heel goed. Maar het lukt je maar niet om de juiste woorden te vinden om dat uit te drukken. Wees gerust. Degenen die jou goed kennen kunnen je gevoel aan je gezicht aflezen! Op zondag kun je vrijwel alles aan de ander vragen. Vraag en het wordt je gegeven! Probeer maar uit.

Tim en Teun zoeken mentor

BETUWE - Tim zit in groep 6 en vindt het lastig om zijn topografietoets te oefenen. Ook heeft hij moeite met maken werkstukken. De juf heeft wel aangegeven waar hij mee moet beginnen, maar toch lukt het hem niet om te starten.

Hij kan ook niet zo makkelijk stil zitten, want Tim heeft ADHD. Hij gaat liever naar buiten om te voetballen op het veldje. Moeder zegt dan wel dat hij weer naar binnen moet komen om te leren, maar daar heeft Tim geen zin in.

Teun zit in groep 8 en gaat volgend jaar naar het Voortgezet Onderwijs. Een hele stap. Nieuwe dingen vindt hij een beetje spannend. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten, nieuwe docenten. Het is een hele gebeurtenis. Thuis heeft Teun een lieve vader en moeder die een eigen bedrijf hebben. Teun helpen bij zijn schoolwerk of bij de voorbereiding op volgend jaar schiet er nog wel eens bij in door de drukte.

Tim en Teun kunnen wel een maatje gebruiken. Iemand die ze helpt bij de schoolse bezigheden. Een persoon die tijd heeft om te praten over school en andere zaken, te helpen met plannen en structureren van huiswerk, met vrienden maken of met de voorbereiding van toetsen. Maar ook om samen een balletje te trappen, een kopje thee te drinken.

School’s Cool biedt kwetsbare kinderen op de basisschool en jongeren in het Voortgezet Onderwijs ondersteuning. Vrijwillige mentoren komen wekelijks bij de leerling thuis en geven ondersteuning op maat. Ben jij de persoon die het verschil wil maken in het leven van een kwetsbare leerling? Geef je dan nu op en wordt mentor bij School’s Cool. Mail: danielle.van.deutekom@fortewelzijn.nl of bel: 0623389641

Het meisje van Elst

Hanneke Muijs Hoksbergen met kunstwerk van haar het meisje van Elst. (foto: Rein C. De Jong)

ELST - Hanneke Muijs uit Heteren (Driel 1962) is na een tiental jaren in Afrika en Oman weer terug in Nederland. De verschillende culturen hebben veel invloed gehad op haar werk. Haar schilderijen hebben daarom ook betrekking op sociaal maatschappelijke en ook persoonlijke kwesties.

Haar werk trekt de beschouwer in een innerlijke wereld waarbij de liefdevolle relatie met mensen rondom voelbaar is. Het is een weerspiegeling van haar menszijn, een vrouw met levenslessen, omgezet naar een duidelijk positieve uitstraling. De sterk dynamische, abstracte werken zijn duidelijk herkenbaar door het spel met restruimtes en zwierige lijnen. Zij werkt met allerlei attributen die fungeren als kwast, acryl, verschillende soorten inkt en paraffine.

Voor deze expositie heeft zij zich ook verdiept in het verleden van de Grote Kerk in Elst. Het verhaal van het meisje in het Tempel | Kerk Museum heeft Hanneke uitgedaagd om haar een hedendaags gezicht te geven. Hanneke exposeerde reeds eerder in Afrika, Muscat, Dubai, Bologna, Madrid en meerdere plaatsen in Nederland.

De expositie 'Intrinsieke motivatie' is te bezoeken op de zaterdagen 6 april, 4 mei van 13.30 - 16.30 uur en op zaterdag 13 april (Museumweek) van 13.30 – 16.30 uur, tevens is het Tempel | Kerk Museum geopend en worden er rondleidingen gegeven. Het adres van de kerk is: Grote Molenstraat 2 in Elst. Meer informatie staat op www.pg-elst.nl en www.hannekehoksbergen.nl.

Cursus Muziek op Schoot

ELST - Liedjes zingen, muziekspelletjes doen en op instrumentjes spelen met papa, mama, opa of oma? De cursus Muziek op Schoot start vrijdag 12 april bij Theater De KiK in Elst met de lentecursus. Samen met beertje Tierelier worden liedjes gezongen en spelletjes gedaan die passen in het thema 'lente'.

Kinderen houden van muziek. Zij hebben een aangeboren gave om te reageren op geluiden en muziek. Het is belangrijk om hier zo vroeg mogelijk op in te spelen. Daarom organiseren we de cursus Muziek op Schoot. Tijdens deze cursus worden er veel bekende én nieuwe liedjes gezongen. Er worden spelletjes met muziek gedaan en eenvoudige instrumenten gebruikt. Alles wordt aangepast aan de mogelijkheden en ontwikkeling van het kind.

De cursussen zijn bedoeld voor kinderen van 8 maanden tot 4 jaar, samen met hun papa, mama, opa of oma. De groepen worden naar leeftijd ingedeeld, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Het belangrijkste doel van de cursussen is dat ouders er thuis mee aan de slag kunnen. Je hoeft zelf geen 'muzikaal talent' te zijn. Het met plezier van bezig zijn met je (klein)kind door middel van muziek staat voorop! De cursussen worden gegeven door een bevoegd muziek-op-schoot docent. Aanmelden kan via: ww.muziekschoolallmusic.nl.

Twee jongerenbands in Theater De KiK

ELST - Op zondag 14 april treden twee jongerenbands op in de foyer van Theater De KiK: Full Motion en We Are Innocent. Aansluitend is er een jamsessie voor jongeren tot en met 22 jaar.

Professionele muzikanten vormen de basis voor de band en muzikanten of zangers/zangeressen kunnen voor één of meer nummers de zittende muzikant aflossen. Zo heb je dus de kans om met werkelijk topmuzikanten op het podium te staan! Laat je door het woord 'topmuzikant' niet afschrikken: ook zij zijn ooit hun muzikale carrière begonnen door als beginneling op een podium te klimmen, dus ze weten wat 't is! Aanvang: 16:00 uur in Theater De KiK in Elst. Toegang en deelname: gratis.

Filmavond in Theater De KiK
A Star is Born

A Star is Born.

ELST - Op donderdag 11 april draait de film 'A Star is Born' om 20:00 uur in Theater De KiK in Elst. Kaartjes à 8,00 euro zijn te te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Jackson Maine is een countryzanger die op de rand van de afgrond staat als hij een getalenteerde onbekende zangeres ontdekt, genaamd Ally. Als de twee een hartstochtelijke liefdesrelatie beginnen zet Jackson Ally in de spotlights en werpt haar in de wereld van de sterren. Maar als zijn eigen carrière in de schaduw komt te staan van die van Ally begint hij het steeds moeilijker te vinden om met zijn vergane glorie om te gaan.

ILO-turnsters komen met zeven medailles thuis

Mirte, Maan, Rossana en Marin. (foto: J. Harteman) J. Harteman

LIENDEN - Afgelopen zaterdag 6 april vond de toestelfinale plaats voor alle turnsters uit het rayon. Twaalf turnsters van gymnastiekvereniging I.L.O. hadden zich geplaatst voor deze wedstrijd in Culemborg. Deze twaalf turnsters mochten samen zeven medailles mee naar huis nemen!


Twee turnsters wonnen een gouden medaille. Rossana van Elst voor haar schitterende vloeroefening en Laura de Leeuw voor haar strakke sprongen over de pegasus. Een zilveren medaille was er voor Dorinda de Krieger op sprong en haar zus Janinka de Krieger op vloer. Daarnaast kreeg Dorinda ook een bronzen medaille voor haar brugoefening. Rinske van Bijnen sprong met twee nette sprongen over de pegasus naar een bronzen medaille, en Marin Roelofsen turnde door een strakke oefening op brug ook naar de bronzen medaille.
Ook de andere zes turnsters lieten mooie oefeningen zien op de toestellen, maar behaalden hier geen podiumplaatsen mee. Zij kunnen wel terugkijken op een mooie, geslaagde dag! Zo liet Mirte Doornenbal een mooie brugoefening zien en Maan Hazelbag had zich zelfs voor drie toestelfinales plaatst: vloer, sprong en brug. Celine de Kock turnde turnde strakke oefeningen op vloer en brug, en Laura Koops plaatste zich voor vloer en sprong. Lynn Verbeek turnde twee strakke sprongen over de pegasus en Marije van Verseveld een stabiele balkoefening met helaas een val.

Laura K., Janinka, Laura de L.,Celine, Rinske en Dorinda. (foto: M.C. van Verseveld)
Marije en Lynn. (foto: M.C. van Verseveld) M.C. van Verseveld

Oecumenische viering

HETEREN - In Zorgcentrum Liefkenshoek is op dinsdag 16 april om 17.00 uur een oecumenische paasviering. Het thema is: Sta!- een morgen ongedacht.

De overweging wordt verzorgd door da. Annette Melzer.Het seniorenkoor onder leiding van C. van Haaren en met pianobegeleiding van mevrouw A. Nijholt. Na afloop van de viering is er een broodmaaltijd. Iedereen wordt van harte uitgenodigd namens de werkgroep oecumenische vieringen.

Palmpaasstokken versieren
in de kerk De Rank in Zetten

ZETTEN - Tijdens de paasmarkt op 13 april van 10:00 tot 12:00 uur mag iedereen van 0 - 12 jaar een palmpaasstok komen versieren in de kerk De Rank (Hoofdstraat 3, Zetten).

"Wij hebben de stokken en genoeg versiering om prachtige palmpaasstokken te maken! Je ouders kunnen ondertussen even op de paasmarkt kijken. Als je het wilt mag je op 14 april om 10:00 uur naar de palmpaasdienst komen. Deze dienst is speciaal gericht op kinderen én er wordt een heuse optocht gelopen met alle versierde palmpaasstokken!"

Paasmarkt

ZETTEN - De activiteitencommissie van de gereformeerde kerk De Rank in Zettten houdt op zaterdag 13 april een paasmarkt.

Deze vindt plaats van 10.00 tot 12.00 uur in de zalen achter de kerk, Hoofdstraat 3 in Zetten. "Wij verkopen paaskransen, paas bloemstukjes, advocaat, koffielikeur, molenkoek, kruidkoek, handdoekcadeautjes, kraamcaceautjes en kaarten. Er is ook een verloting met mooie prijzen. In de koffiehoek kan men gezellig een kopje koffie of thee drinken met appelkoek."

Broer en zus Mendel sterk op NK Judo

Broer en zus Mendel kort voor de wedstrijd. (foto: Tamara Mendel) Tamara Mendel

ELST - Sam en Nina Mendel, uitkomend voor budovereniging Elst, zijn afgelopen weekend respectievelijk zevende en negende geworden op het NK Judo in Leek.

Zij kwamen uit in de leeftijdscategorie onder de 15 jaar waarbij Sam streed in de gewichtsklasse tot 66 kg en Nina in de categorie tot 63 kg dames. Een topprestatie van deze fanatieke judoka's.

Lepelaars kijken
in De Blauwe Kamer

AMERONGEN - Vaar mee met de Blauwe Bever van Amerongen naar de Lepelaarskolonie in De Blauwe Kamer. Dit is het aangewezen moment om te gaan kijken.

Vrijdag 3 mei om 14.00 uur vertrekt, vanaf de veerstoep Amerongen, met als tweede opstapplaats Rhenen, het safarischip De Blauwe Bever. Het schip vaart langs de prachtige uiterwaarden van Elst, Lienden, Kesteren naar Rhenen. Ook daar komen passagiers aan boord. Vervolgens vaart het schip door naar de Blauwe Kamer. Daar huist een Lepelaarskolonie. De Lepelaar is het voorbeeld van beschermingssucces! In de jaren '70 waren er zo'n 170 broedparen in Nederland, nu ruim 2500. In februari en maart komen ze terug uit hun overwinteringsgebieden, broeden 25 dagen en voeden hun jongen in ongeveer 7 weken op. Ze broeden in kolonies (vaak gemengd met Blauwe Reiger en Aalscholver) en in de Blauwe Kamer is dat goed te zien. Onderweg naar de vogelkijkhut laat de gids alle bijzonderheden zien, die de Blauwe Kamer zo uniek maken. De Blauwe Bever is terug in Rhenen rond 17.45 uur en in Amerongen om ongeveer 17.00 uur. Meer informatie en/of reserveren: www.deblauwebever.nl/reserveren.

Meer informatie en reserveren: www.deblauwebever.nl/reserveren.

Kruipend altijd hoger op!

4 april. Voedselzoekende boomkruiper op brede tak van een forse populier, Rijnbandijk Lienden. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

BETUWE - U hebt vast wel eens een specht gehoord of gezien. Spechten zijn echte biologische houthakkers. Een andere houtvogelsoort die in ons Rivierengebied voorkomt, is de boomkruiper.

Deze vogel valt door zijn klein formaat, ongeveer 13 cm, veel minder op. De soort is in boomrijke tuinen, bermen, parken en bossen wel regelmatig te horen maar dan moet je wel het geluid kennen. Een vogelgids stelt dat de roep lijkt op een piepende tram!
Boomkruipers zijn bruingevlekt van boven en wittig van onderen. Deze houtvogel is voor zijn voedsel, ja eigenlijk voor veel in zijn leven, afhankelijk van bomen. Boomkruipers zijn namelijk echte klimmers. Ze verplaatsen zich altijd van beneden naar boven: ze gaan dus constant hogerop. Ze sluipen als het ware langs een boomstam omhoog. Hierbij zijn ze door hun bruinige bovenkant moeilijk te zien.
Op de foto ziet u wat voor een fijne pincetsnavel de boomkruiper heeft. De snavel is spits en wat krom: omlaag gebogen. Elke vogel eet naar dat hij gesnaveld is. Zo’n dunne, kromme snavel is ideaal om insecten uit spleten, holletjes en gaatjes van de schors te peuteren. Kruipen en sluipen, en onderweg snoepen uit de bast. Is een boomkruiper bovenin de boom aangekomen, dan vliegt hij naar een naburige boom en begint daar weer onderaan met kruipen en sluipen. Dankzij de stugge staartveren – steuntje onderweg - hebben boomkruipers geen enkele moeite met deze levensstijl. Geweldig deze houtkruiper. Altijd de kop naar boven. Doen wij dat met ons hoofd ook?

In gesprek over rouw en
verlies bij Alzheimer Café

ELST - Woensdag 17 april vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, de ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

Na de diagnose dementie worden mensen zich bewuster dat het leven eindig is. Er begint langzaam een periode van afscheid nemen. Afscheid van vaardigheden, toekomstplannen en gewoontes die altijd zo vanzelfsprekend leken. Mantelzorgers en mensen met dementie komen hierdoor in een rouwproces. Een uitvaartdeskundige van Monuta en een vrijwilliger van Alzheimer Nederland bespreken dit thema. Ze gaan ook in op alles dat je nu al kunt regelen.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Iedereen is er welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Inge van Dijk, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06-53118823 of i.vandijk@alzheimervrijwilligers.nl.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 13 april
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en gebedsviering, Lit. werkgroep, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Leonarduskoor

Zondag 14 april Palmpasen
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, G. Peters, St. Caeciliakoor, Palmzondagviering
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, V. Bulthuis en M. Sanders, Exotherm
H. Maria Geboorte Driel: 10.00 u: woord- en communieviering, J. Kallen, Enjoy, Palmzondagviering
Providentia Gendt: 10.00 u: oecumenische Palmzondagviering
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, St. Caeciliakoor, Palmzondagviering
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart, Palmzondagviering

Woensdag 17 april
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 18.30 u: Sederviering voor alle kinderen, G. Peters

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Mooie strijd bij clubkampioenschappen jeugd De Helster

Finalisten Clubkampioenschappen Jeugd ETV De Helster. (foto: L. Dasselaar)

ELST - Van 13 tot en met zondag 24 maart zijn op het gezellige, centraal gelegen tennispark van ETV De Helster in Elst de clubkampioenschappen jeugd gespeeld.

Zo'n zeventig kinderen speelden in totaal 145 wedstrijden om steeds een stapje verder te komen in het toernooi. Toeschouwers konden meer dan een week lang genieten van de ontwikkeling van de spelers: op de eerste zondag met de jongste tenniskids op het miniveld tot topwedstrijden van de jeugdcategorieën tot en met 12, 14 en 17 jaar. Zondag 24 maart was de laatste dag en konden de jeugdspelers in de finaleronden strijden om de titels. De tennissers streden op de toppen van hun kunnen en de wedstrijden waren heel spannend tot het laatste beslissende punt. Op de foto staan alle finalisten vanaf 12 jaar. Een topprestatie van al deze sporters met mooie bekers als beloning.

't Valburgs Amateur Toneel maakt er een dolle boel van

Voorstelling van vorig jaar. (foto: W. Reinsma)

VALBURG - Op vrijdag 12 en zaterdag 13 april presenteert het Valburgs Amateur Toneel haar nieuwe toneelstuk 'Dwaze Beestenboel' in een bewerking van regisseur Erik Bok, om 20.00 uur in café-partycentrum De Viersprong in Valburg.

Iedereen is er welkom; de laatste kaarten zijn te koop bij Supermarkt Valburg en café-partycentrum De Viersrpong.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 5, zitting 4, bij Bridge Vereniging Lienden

Lijn A

1 Mery Vroege & George Jansen 65,42%

(2) Corrie & Rinus van Soest 56,67%

(2) Ronald Kakebeen & Henk Hol 56,67%

(4) Adri Engelaar & Gijs Slotboom 55,00%

(4) Bets & Evert van Daalen 55,00%

Lijn B

1 Elis Segers & John Wesselingh 64,31%

2 Corrie van der Klift & Cees Riemers 60,24%

3 Cees Harteman & Dick van Voorthuizen 58,22%

4 Hans Schu¨tz & Geke Verver 54,06%

5 Rob Verweij & Hans Verver 53,82%

Lijn C

1 Rose Blommers & Theo Burgers 72,57%

2 Hanneke van Hoorn & Guus Pollé 61,32%

3 Hans & Wilma van Toor 51,94%

4 Corinne van der Kooi & Pieter Hielckert 50,49%

5 Ineke & Wim Bruul 47,71%

Lentevaart met De Blauwe Bever

De Blauwe Bever passeert Rhenen op weg naar Elst.

RHENEN - Heerlijk genieten van een boottocht en de natuur langs de Rijn met een wandeling in het natuurgebied op het terrein van de voormalige steenfabriek Timmermans. Een mooie vaart van Rhenen langs de Plasserwaard en Blauwe Kamer naar Elst (U).

Onderweg vertelt de gids over het landschap en andere opmerkelijke zaken tijdens de vaart. In Elst volgt een wandeling bij voormalige steenfabriek Timmermans. Het natuurgebied is daar enige jaren geleden opnieuw ingericht. Langs de Hank (nevengeul) ontstaat hier een zachthout-ooibos. Terug in Wageningen omstreeks 16.30 uur. Meer info en/of reserveren via www.deblauwebever.nl/reserveren/

Vertrek aan aankomst: Rijnkade Rhenen op zondag 28 april van 14.00 tot 16.30 uur. Meer info en / of reserveren via www.deblauwebever.nl/reserveren.

HV Huissen en HV Angeren doen aan klantenbinding
Topprestaties Betuwse handbalteams

Een tjokvolle sporthal en een spannend wedstrijdverloop bij de laatste derby tussen HV Angeren en HV Huissen. 

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Als iets het handbalseizoen 2018-2019 wel duidelijk heeft gemaakt, is dat de eerste teams van HV Huissen en HV Angeren de sport enorm gepromoot hebben. De Huissense vrouwen werden kampioen, die van Angeren zaten er (wederom) dicht tegen aan en de Huissense handbalmannen streden tot het laatst om de titel. Het publiek was/is de grote winnaar.Bovendien moeten de prima prestaties van de Betuwse ploegen de (allerjongste) jeugd vast en zeker geïnteresseerd hebben gemaakt om 'op' handbal te gaan.
In een tijd dat er in heel Nederland en zeker ook in de nabije omtrek tal van handbalclubs ten onder gaan, verdwijnen of fuseren, mag men in de handen klappen dat de plaatselijke jeugd en volwassenen terecht kunnen bij HV Angeren en HV Huissen.
Bij eerstgenoemde zijn het vooral de vrouwen die de klok slaan. Er is veel talent, getuige de kampioenschappen bij diverse jeugdteams. Dus met de doorstroming naar het eerste zit het de komende jaren wel snor.
Dat team, de afgelopen twee seizoenen prima geleid door Fred Wieland, werd twee keer tweede in de tweede klasse B.
Vorig seizoen moesten de oranjehemden het ongenaakbare DFS 2 voor laten. Afgelopen seizoen aartsrivaal Huissen. Al was deze keer een titel meer in zicht. Wieland vertrekt overigens naar DFS. De Arnhemse Angeraar wordt opgevolgd door Ivo Verlangen.
Met de nieuwe trainer/coach gaat Angeren komend seizoen wederom een gooi doen naar de titel. Al zal dat helaas zonder topschutter Karlijn Hoogveld zijn, die vanwege de liefde verhuist.

HV Huissen

Zoals gezegd werden de vrouwen van HV Huissen kampioen in 2B. Door onder meer in twee drukbezochte en spannende derby's tegen Angeren nipt te winnen. De ploeg van de aanblijvende trainer/coach Huub Vermeulen en teamleider Patricia Willemsen is klaar voor de eerste klasse. De Huissensen lieten het hele seizoen goed, degelijk, snel en vaak aantrekkelijk spel zien en deden zo aan klantenbinding.
Dat geldt/gold op een hoger/hoog niveau ook voor het mannenteam. Tot twee weken geleden deed de equipe van Johann Peters mee om de titel in de hoofdklasse A.
Ze vochten met tal van topteams uit het noorden en oosten mooie en verbeten wedstrijden uit, vooral de bikkelharde en adembenemend spannende derby's tegen UDI uit Arnhem zijn onvergetelijk.
Jammer dat de Huissenaren de laatste twee duels verloren (zaterdag thuis nog een knotsgekke 32-33 tegen Achilles) en vijfde zijn geworden.
Dat neemt echter niets weg van het plezier dat de blauwhemden zichzelf en het publiek het afgelopen seizoen hebben gegeven.
Het team blijft komend seizoen, waarbij Peters zijn tweede jaar ingaat, vrijwel intact. Alleen doen de sterke Sander Nienhuis, Job Vermeulen en Ricardo Cornelissen een stapje terug.

HV Huissen in bekerDe kersvers kampioen van 2B, het vrouwenteam van HV Huissen, doet mee aan het bekertoernooi van handbalbond NHV. Er wacht het team al op donderdag 25 april meteen een flinke uitdaging, want de eerste wedstrijd in het knock-out systeem is uit bij Haarle, een eersteklasser. Meteen een goede testcase voor de Huissensen die komend seizoen dus in de eerste klasse uit gaan komen.

Paasworkshop Groei & Bloei

OOSTERHOUT - Lentekriebels, ze zijn er weer! De lentebollen staan al in bloei en lammetjes dartelen in de wei. Ook ons interieur kan een opkikkertje gebruiken en we gaan binnen de lentesfeer creëren met een eigen gemaakt paasstuk.

Kom op maandag 15 april om 19.45 uur naar de workshop in het Oosterhoutse bos in Nijmegen-Noord. Onder leiding van Tine Maters van Groei & Bloei maken we deze avond een voorjaars­arrangement op schaal met onder andere takken, gerbera’s, tulpen, rozen, waxflowers, kleine lentebolletjes, mos, eitjes en andere materialen. De kosten bedragen 15 euro voor leden van Groei & Bloei en voor niet-leden 20 euro. Tijdens de workshop wordt men getrakteerd op koffie/thee met iets lekkers en wordt afgesloten af met een drankje en hapje.

Opgave via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com onder vermelding van uw naam, telefoonnummer, mailadres en lidmaatschapsnummer, na opgave graag het bedrag overmaken op rekeningnummer NL24RABO 0152702067 onder vermelding van bovenstaande gegevens.

De boerderij aan de Waaldijk 50 in Nijmegen-Noord (voorheen Oosterhout) is bereikbaar via de Oude Groenestraat en schuin tegenover Residence Van Tergouw de Van Boetzelaerstraat in. Aan het einde van het pad met links de gracht en rechts het bos, gaat u rechtsaf. Bij de tweede poort parkeren op het erf. Bij gebruik van uw navigatiesysteem intoetsen: Van Boetzelaerstraat 10 Nijmegen en dan doorrijden tot einde van het pad. Om 20.00 uur sluit de slagboom, dus voor 20.00 uur aanwezig zijn.

Snuffelcursus muziek-
instrumenten voor kinderen

Opleidingsorkest Wit Lof. (foto: W. Sietinga) w.sietinga

OOSTERHOUT - Muziek maken is leuk, maar samen muziek maken is geweldig!

Voor de kinderen vanaf groep 5 biedt Con Amore vanaf 13 mei een snuffelcursus aan. Tot aan de zomervakantie kunnen de leerlingen les krijgen op een instrument. Er worden lessen aangeboden op instrumenten die passen binnen het orkest. Dit kan zijn: koperinstrument (trompet, tuba, hoorn, trombone), slagwerk of houtinstrument (klarinet, saxofoon, dwarsfluit).

De exacte lesdagen volgen nog. De kosten voor deze cursus bedragen 70 euro en bestaat uit zeven lessen, tot de zomervakantie. Na de snuffelcursus kunnen de kinderen natuurlijk verder gaan met muziekles en lid worden van de muziekvereniging. "Heb je interesse in deze snuffelcursus en weet je ook al op welk instrument? Geef je dan op bij de opleidingscommissie van Con Amore, via het volgende mailadres: Conamore_opleiding@live.nl."

De Verticale Tuin bij Groei en Bloei

Een heel grote verticale tuin. (foto: Vertus) Vertus

KESTEREN - Op dinsdagavond 16 april om 20.00 uur wordt bij de Groei en Bloei in Kesteren de lezing De Verticale Tuin gegeven door Ben Vriesema van Rensins Agro.

Spreker is specialist in de verticale tuin voor zowel de particulier als de professionele tuinen. Veel ‘groenbeleving’ op een kleine oppervlakte is een groot voordeel van een verticale tuin. Vooral voor mensen die in de stad wonen, op een flat of in een woning zonder tuin. Daar kan een verticale tuin een mooie oplossing voor zijn. Ook in de stedelijke buiten-omgeving wordt er steeds meer beleving aan de verticale tuin gegeven. In een klein en intensief bewoond land als Nederland, waar groen vaak plaats moet maken voor steen of beton, brengt een verticale tuin uitkomst.

Planten geven ‘groene energie’ en dat geeft een positief gevoel. In een werkomgeving verhogen ze de arbeidsproductiviteit en geven een gevoel van welbehagen. Natuurlijk worden er ook verticale tuinen aangelegd op locaties die van nature al groen zijn op het horizontale vlak. Verticale tuinen worden zowel in een gebouw als erbuiten uitgevoerd en alleen al in Nederland zijn er meer dan dertig aanbieders. Wat zijn de ervaringen tot nu toe en waar moet je op letten bij de aanleg en onderhoud van een verticale tuin? Met de juiste kennis en materialen legt spreker uit dat de verticale tuin een mooie uitstraling en functionaliteit kan hebben. De lezing wordt gegeven in de Helicon VMBO aan de Industrieweg 4 in Kesteren. Parkeerruimte is royaal aanwezig. De kosten voor niet-leden is drie euro. Leden kunnen gratis deelnemen. Aanvang 20.00 uur.

Lente workshops in het huis van Kesteren

KESTEREN - Ook zo last van voorjaarskriebels? In het huis van Kesteren organiseren we twee workshops om ieders paascreativiteit en lenterust naar boven te halen.

Op dinsdag 16 april vindt de workshop paasdecoratie plaats. De workshop is van 10:00 -12:00 uur en men betaalt 7,50 euro per persoon inclusief een kop koffie en iets lekkers. Tot 12 april kan men zich aanmelden bij Corinna Nooder. Mobiele nummer 06 2254 1207 of e-mailadres: corinnanc@hetnet.nl

Op dinsdag 7 mei wordt door Caroline Scholtus de workshop Mindfulness verzorgd. De workshop is van 10:00-11:00 uur en daarna is er uiteraard gelegenheid om te genieten van een kopje koffie voor eigen rekening. De workshop Mindfulness wordt door het huis van Kesteren aangeboden, omdat wij geloven dat het goed om samen dingen te doen en nieuwe ervaringen op te doen. Men kant zich tot 30 april aanmelden bij Esther Seijkens. Bereikbaar via estherseijkens@welzijnrivierstroom.nl of 06 33421037.

Je vrij bewegen op wieltjes...

Vrij skeeleren. (foto: Jeroen van Deursen)

BETUWE - De skeeler-informatieavond van b.o.d. de Sprinters was een groot succes. Heel veel enthousiastelingen, ouder en jong waren naar ons clubhuis gekomen om meer te weten te komen over het skeeleren en de opfriscursus voor skeeleraars die al een tijdje niet op de wieltjes hebben gestaan.


Voor wie helaas niet aanwezig kon zijn, volgt hieronder nog even in het kort de belangrijkste informatie: Vanaf 4 april van 19.15 tot 20.45 uur is wekelijks iedere donderdagavond skeelertraining onder leiding van ervaren trainers. De jeugd is onderverdeeld in 2 groepen: een startersgroep en een snelle groep. Voor de volwassenen zijn er een beginnersgroep, een groep voor gevorderden en een groep voor de snelle rijders.
In april traint iedereen op de 400 meter asfaltbaan die bij ons clubhuis ligt. Met veel technische oefeningen, waaronder de remtechniek, worden de rijders voorbereid op het buitenrijden. Vanaf 2 mei gaan de groepen, die veilig kunnen rijden (onder andere goed kunnen remmen) op de trainingsavond tochten maken door bijvoorbeeld Park Lingezegen, het mooie natuurpark tussen Nijmegen en Arnhem met z'n prachtige skeelerpaden, of over dijken met hun mooie uiterwaarden en de fietspaden langs de Linge. Na de training drinken we gezellig koffie of thee en ranja in het clubhuis of op het terras en praten we gezellig even na.

Er zijn ook toertochten, waar je aan mee kan doen. Individueel, of gezellig met je trainingsgroep. "Zin om mee te doen? Kijk voor meer informatie op www.boddesprinters.nlonder Skeeleren. Voor eventuele vragen kun je mailen naar skeelers@boddesprinters.nl."

Viertallencompetitie bridgeclub 3 Sans-Atout

REGIO - Donderdag 4 april zijn na vijf zittingen de winnaars viertallencompetitie 2018-2019 bekend geworden.

Aan het verzoek van de leden om zoveel mogelijk tegen spelers van gelijk niveau te spelen heeft de TC gehoor gegeven. Zij heeft de door de leden zelf samengestelde viertallen in 5 lijnen verdeeld in plaats van in 2 lijnen. In de A-, C-, en E-lijn 6 viertallen en in de B- en D-lijn 7 viertallen. Een rekensom is gauw gemaakt en laat zien dat 128 leden hier veel plezier aan beleven
Worden op de rankingavonden 6 ronden van 4 spellen tegen andere paren gespeeld, nu zijn dat 2 ronden van 12 spellen. Na afloop van de eerste 12 spellen worden de gespeelde contracten met die van de nevenparen vergeleken en kunnen de decibellen in de zaal flink toenemen!
Vervolgens worden in alle rust opnieuw 12 spellen gespeeld.

Omdat een viertal uit 4 spelers moet bestaan en afwezigheid van spelers niet te voorkomen is, is 3 Sans-Atout dolblij met de invallers, onder andere leden van naburige bridgeverenigingen.
Winnaar in de A-lijn en clubkampioen 2018-2019 is het viertal: Riek en Eef Broenland/Wil en Rinie Broenland.
Winnaar in de B-lijn: Riet en Jan Bennik/Remie Vermeulen-Ton le Congé.
Winnaar in de C-lijn:Grada en Tom Eltink/Vera en Tonny Witjes.
Winnaar in de D-lijn: Thea Bussman-Agnes van Deijzen/ Meüs Veens-Corry Deijs.
Winnaar in de E-lijn: Gerrit Bitter-John Bruinsma/Ans Veens-Corine van de Pol.

Op donderdag 11 april wordt de 22e rankingavond gespeeld en op 18 april de paasdrive. Nieuwsgierig geworden? Zie de site:. www.nbbclubsites.nl/club/7064.

Twee uren vrijwilligerswerk doen bij het Repaircafé, geeft je veel plezier

OPHEUSDEN - "Weggooien? Mooi niet! als het is gelukt om een apparaat te repareren, geeft je dit veel plezier. Binnen het enthousiaste team van vrijwilligers van het Repaircafé Opheusden is een gastvrouw van harte welkom. Als gastvrouw ontvang je de inwoners en vullen jullie samen een formulier in. Daarnaast zorg je voor de koffie en de thee."

Het Repaircafé is iedere eerste woensdag van de maand van 14:00-16:00 uur. De vrijwilligers van het Repaircafé verrichten kosteloos allerlei reparaties aan kapotte huishoudelijke apparaten. Soms zijn slechts kleine technische ingrepen nodig om een koffiemachine, een stofzuiger of een radio weer nieuw leven in te blazen. Terwijl de inwoner wacht, is het fijn om te genieten van een kopje koffie.

"Wil jij hiervoor zorgen? Kom gerust even langs. Het Repaircafé is in de Notenbalk Swaenenstate 40, Opheusden of neem contact op met Wim Arends op mobiele nummer 06 30802166."

Blessuretijd wordt DFS fataal

OPHEUSDEN - DFS leed een zure thuisnederlaag in een typische 0-0 wedstrijd. In de eerste helft werd een poging van de bezoekers geblokt terwijl aan de overzijde een inzet van Kiriwenno niet meer dan een corner opleverde.

Even later kopte Raterink over waarna de ontsnapte Arend zijn voorzet bij de tegenstander zag belanden. Heel veel mogelijkheden waren er voor beide doelen niet te noteren, zodat beide ploegen gingen rusten met 0-0.

In de tweede helft werd een goede DFS aanval, na een schotpoging van Arends, goed geblokt waarna doelman Veeneman aan de overzijde een inzet van de bezoekers goed onschadelijk maakte. DFS vocht voor elke meter zonder zelf heel veel mogelijkheden te creëren. De fysiek sterke bezoekers waren iets gevaarlijker. In de blessuretijd kreeg de thuisploeg de deksel op zijn neus via Broos die, in de vijfennegentigste minuut, de winnende treffer voor de ’s-Gravenzanders binnen schoot, 0-1.

Al met al een zure nederlaag voor onze mannen. Door de verrassend winst van concurrent Nootdorp op koploper RKAV Volendam hebben de Nootdorpers het verschil teruggebracht tot vier punten. Het belooft dus een spannend slot te worden van de competitie. "Onze mannen hebben alles nog in eigen hand, maar om Nootdorp achter je te houden moet er in de komende wedstrijden punten gepakt gaan worden."

DFS: Peter Veeneman, Melvin van Osenbruggen, Corné Davelaar, Rick van Walsem, Jim van Alst, Marc Harlaux (74. Marijn de Kler), Lorenzo Davids, Luciën Dors, Jeffrey Arends (74.Roy de Ruiter), Remy Raterink, Zefanho Kiriwenno (89.Alex Scheffer)

Opnieuw succes bij de Elster Ponyclub

Gezamelijk losrijden. (foto: Sandra Meulepas) Sandra Meulepas

ELST - Op zondag 7 april is de laatste dressuurwedstrijd van het seizoen 2018-2019 gereden in manege De Hoeven. In totaal deden er 54 ruitertjes mee op deze mooie zonnige dag.

Pony's waren voor deze wedstrijd extra mooi uitgedost, bij enkelen waren de manen en zelf enkele staarten ingevlochten. Ook zijn de meeste winterharen met de roskam eruit gepoest. Al met al de kinderen zijn op deze dag bijzonder actief en zorgzaam met de pony's bezig. Bijzonder leuk voor ouders, verzorgers, opa's en oma's om dit spektakel gade te slaan. Op 19 mei is de laatste springwedstrijd van dit seizoen, daarna kunnen op de afsluitingsfeest op 30 juni de clubkampioenen bekend gemaakt worden. De uitslagen van deze dag zijn:

Groep 1: 1ste Fleur den Bruinen, 2e Demi Kuster, 3e Yara Winter

Groep 2: 1ste Shania Vermeer, 2e Sophie Jansen, 3e Nina Jongerius

Groep 3: 3 x een eerste prijs voor: Aviva Heerkens, Judith Spierenburg en Jade Wijnhoven

Groep 4: 1ste Amber van Workum, 2e Yara Grootaarts, 3e Linsey Bekkers

Groep 5: 1ste Linda Peters, 2e Kaina Peters, 3e Myrthe Peters

Recreatie B: 1ste Isabel Strik, 2e Ingrid Wortel, 3e Bregje van Zadelhoff en Eline Poppelaars

Iedereen is welkom op de open dag op zondag 14 april, waar op allerlei manieren van 11.00 tot 16.00 uur kennis gemaakt kan worden met deze sport. Het bezoekadres is Manege De Hoeven, Hollanderbroeksestraat 28, Elst.

Eben-Haëzer School Lienden in finale bij Kinderuniversiteit

De finalisten van de EHS uit Lienden. (foto: Nelleke Brenkman) Nelleke Brenkman

LIENDEN - De Wageningen University & Research (WUR) organiseert jaarlijks een ontwerpwedstrijd voor groep 5 - 8 van de basisschool. Het Wetenschapsknooppunt wil kinderen kennis laten maken met de wetenschap.

Op woensdag 3 april kwamen zo’n 70 basisschoolleerlingen, leerkrachten en ouders samen voor de finale van de Ontwerpwedstrijd over micro-biologie: “Kan jij met behulp van microben een goed leefbare omgeving voor 2050 ontwerpen?” Het was een pittige opdracht voor Jozua, Cathy, Hannelore en Tim. Van de 26 inzendingen waren ze bij de laatste vijf door naar de finale! Zonder prijs, maar wel met een certificaat gingen ze weer naar huis.

Filmavond Herberg De Aandacht


HETEREN - Bij Herberg De Aandacht is er donderdag 11 april een filmavond met 'Contact' (Robert Zemeckis, 1997).


Ellie Arroway (Jodie Foster) werkt als astronome bij een centrum dat contact met buitenaards leven zoekt. Op een dag ontvangt men boodschappen uit de ruimte met aanwijzingen om een speciaal ruimteschip te bouwen. Er ontwikkelt zich een machtsstrijd over wie de gevaarlijke ruimtereis mag ondernemen. Het levert een verrassend plot waarin de grenzen van wetenschap en geloof elkaar raken. Inleiding en nagesprek: Patrick Chatelion Counet, theoloog. Opgave 06 20544726 (Corina Vos).

Filmavond Herberg De Aandacht


HETEREN - Bij Herberg De Aandacht is er donderdag 11 april een filmavond met 'Contact' (Robert Zemeckis, 1997). Aanvang: 19.30 uur.


Ellie Arroway (Jodie Foster) werkt als astronome bij een centrum dat contact met buitenaards leven zoekt. Op een dag ontvangt men boodschappen uit de ruimte met aanwijzingen om een speciaal ruimteschip te bouwen. Er ontwikkelt zich een machtsstrijd over wie de gevaarlijke ruimtereis mag ondernemen. Het levert een verrassend plot waarin de grenzen van wetenschap en geloof elkaar raken. Inleiding en nagesprek: Patrick Chatelion Counet, theoloog. Opgave 06 20544726 (Corina Vos).

Nieuw Elan Sponsortoernooi

OPHEUSDEN - Zaterdag 8 juni zal voor de 29e keer in successie het Nieuw Elan Sponsortoernooi worden gehouden.

Dit toernooi vind plaats bij DFS op sportpark 't Heerenland in Opheusden. Inmiddels hebben de meeste teams zich ingeschreven. "Wij zoeken voor de perfectie nog twee teams (7-tallen ) die met die toernooi willen mee voetballen. Zijn jullie dat gezellige sportieve team geef je dan snel op bij Wim Breunissen, 06 53507632."

Bingo-avond

HEMMEN - Zaterdag 13 april is er weer een bingo in het dorpshuis van Hemmen.

Deze avond -georganiseerd door de dorpsvereniging Hemmen- begint om 20.00 uur en de gebruikelijke zes ronden en een superronde van 100 euro worden gespeeld. Meer info te verkrijgen via 0488 451002.

Streekmarkt wordt tweedaags Streekfestival Lingezegen

Streekfestival 2018

BETUWE - Niet één maar twee dagen staan dit voorjaar in het teken van muziek, cultuur en lekker eten en drinken. Op zaterdag 18 mei en zondag 19 mei wordt Streekfestival Lingezegen georganiseerd.

De reden dat de Streekmarkt dit jaar uitgroeit tot een Streekfestival, is de samenwerking met Popkoor Akkoord die dit jaar 40 jaar bestaat. Daarom wordt op zaterdagavond 18 mei een open podium georganiseerd. Van 16:00 tot 22:00 uur is dit de plek voor iedereen die iets cultureels kan of wil bijdragen.

Popkoor

Op zondag staat de Streekmarkt op het programma, die dit jaar alweer voor de vierde keer wordt gehouden. De plek waar streekproducten kunnen worden geproefd en de buitensfeer wordt beleefd op allerlei manieren. Ook op deze tweede dag is er een uitgebreid activiteiten- en cultureel programma in en om Park Bredelaar. Leuke acts, voorstellingen en workshops zullen er dan plaatsvinden. Er is genoeg te doen voor jong en oud.

Op zaterdagavond 18 mei (open podium) in Park Bredelaar, Breedlersestraat 7 in Elst is de entree helemaal gratis. De entree-prijs voor de zondag bedraagt 4,00 voor volwassenen en 3,00 euro voor kinderen. Aanmelden voor het open podium kan door een email te sturen naar: streekfestivalcultuur@hotmail.com Aanmelden voor een kraam op de streekmarkt kan door een email te sturen naar markt@parkbredelaar.nl. Meer informatie over het Streekfestival staat op www.parkbredelaar.nl/streekfestival.

HPC Zetten in actie

ZETTEN - Op donderdag 11 april van 11:45 uur tot 14:00 uur komen alle vierhonderd leerlingen van het eerste leerjaar en het tweede leerjaar van het Hendrik Pierson College (HPC) in actie voor Stichting School in Zambia.

De stichting School in Zambia verzorgt onderwijs voor de allerarmsten in een krottenwijk van Livingstone. De HPC-leerlingen gaan een stormbaan-sponsorloop rennen op het sportveld en organiseren een markt op het plein achter de school. Op deze markt kunnen bezoekers heerlijke cupcakes, taartjes, fruitspiesjes en tosti's kopen. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten zoals een rommelmarkt(je), lootjes trekken, cavia-race en eenden vangen. Bij dit alles zijn leuke prijsjes te winnen, deels gesponsord door de lokale middenstand. Als klap op de vuurpijl zal ook de HPC-schoolband optreden. Iedereen is welkom!

Meer informatie www.hpc-zetten.nl

Lezing over 'WereldVrouwen 12'

HETEREN - Vrouwen van Nu afdeling Heteren heeft op maandag 15 april de heer Rob van Eck als gast. Hij verzorgt een schitterende digitale presentatie met als titel 'Wereldvrouwen 12'.

Het gaat over vrouwen die de wereldgeschiedenis hebben beïnvloed. Er wordt verteld over de tijd waarin zij leefden, hun privé-leven en hun prestaties. Veel komt voorbij: cultuur, medische ontwikkeling, apartheid, kunst, vrouwenkiesrecht, onbaatzuchtige dienstbaarheid. We kijken onder andere naar Jeanne d’Arc, Marie Curie, prinses Diana, Florence Nightingale en moeder Theresa.

"Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u graag een avond bijwonen van Vrouwen van Nu, dan bent u welkom op maandag 15 april in De Vluchtheuvel, Kastanjelaan 20 in Heteren. Aanvang 20.00 uur. Kosten zijn, inclusief koffie/thee: 3,00 euro. Meer over Vrouwen van Nu en hun jaarprogramma staat op www.vrouwenvannu.nl/heteren.

Hoog bezoek

Uitleg op de deel. (foto: Fons Brekelmans) Fons Brekelmans

HERVELD - Op woensdag 03 maart brachten wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder samen met Ilse Aarsman, beleidsmedewerker voor cultuur, kunst en erfgoed en Denise Huntjes, accountmanager een bezoek aan ons museum den Tip.

Door Gerrit ter Beest werden zij uitvoerig voorgelicht over het ontstaan van dit unieke museum uit 1734 en de tal van aanwezige bijzondere voorwerpen. Het werd een interessante morgen waarbij heel veel zeer speciale hulpmiddelen welke in vroegere tijden gebruikt werden, getoond werden waaronder een palingsteker, een hulpmiddel voor pasgeboren kalveren en niet te vergeten ons beroemde kersenmandje dat gevuld werd met bladeren en verse kersen en verzonden werd naar koningin Wilhelmina. Kreeg je het mandje terug, dan waren de kersen erg lekker. Men genoot van de uitgebreide rondleiding.

verhaal rond de palingsteker. (foto: Fons Brekelmans) Fons Brekelmans
Door de bongerd. (foto: Fons Brekelmans) Fons Brekelmans
om de boerderij. (foto: Fons Brekelmans) Fons Brekelmans
voor onze vrijwilligers. (foto: Fons Brekelmans) Fons Brekelmans

Geef voor gezonde longen

BETUWE - Geef voor gezonde longen 13 - 18 mei 2019: collecteweek Longfonds. Meer dan 33.000 vrijwilligers gaan dan op pad met maar één doel: geld inzamelen voor de strijd tegen longziekten.

Finn is geboren met maar één long. Hij is niet de enige. Meer dan 1 miljoen mensen in ons land hebben een ongeneeslijke longziekte. Voor hen is ademen een voortdurende of terugkerende strijd. Een strijd die ze niet alleen kunnen winnen. Daarom strijdt het Longfonds voor gezonde lucht en gezonde longen. Van 13-18 mei is de collecte van het Longfonds. Help ook mee! Geef aan de collectant of ga naar longfonds.nl.

Bingo in Ochten

OCHTEN - Op vrijdag 12 april houdt de vogelvereniging in Ochten haar jaarlijkse paas bingoavond. Gezellig een avondje uit met vrienden of familie.

Iedere ronde is er weer een nieuwe verrassing als hoofdprijs. Voor tien euro speelt men de hele avond. Iedereen is welkom. Het Dorpshuis ligt aan het Dr. M. van Drielplein in Ochten. De bingo start om 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:15 uur.

Groen licht voor heropening Regionaal Archief Rivierenland (RAR)

Plaag bij RAR blijkt totaal onschuldig te zijn. (foto: RAR) RAR

TIEL - De ongedierteplaag die op 1 april het RAR in Tiel leek te teisteren, blijkt erg mee te vallen. Het RAR is weer opengesteld voor het publiek.

Vermoed werd dat het RAR was geïnfecteerd door de Lexues i Apasionuar. Google Translate leerde ons echter dat Lexues i Apasionuar Albanees is voor het Nederlandse boekenwurm. Een nadere inspectie van onze depots bevestigde dat er hier slechts sprake was van dit geheel ongevaarlijke diertje.

Bingo-avond

HEMMEN - Zaterdag 13 april is er weer een bingo in het dorpshuis van Hemmen.

Deze avond -georganiseerd door de dorpsvereniging Hemmen- begint om 20.00 uur en de gebruikelijke zes ronden en een superronde van 100 euro worden gespeeld. Meer info te verkrijgen via 0488 451002.

Geef voor gezonde longen

BETUWE - Geef voor gezonde longen 13 - 18 mei 2019: collecteweek Longfonds. Meer dan 33.000 vrijwilligers gaan dan op pad met maar één doel: geld inzamelen voor de strijd tegen longziekten.

Finn is geboren met maar één long. Hij is niet de enige. Meer dan 1 miljoen mensen in ons land hebben een ongeneeslijke longziekte. Voor hen is ademen een voortdurende of terugkerende strijd. Een strijd die ze niet alleen kunnen winnen. Daarom strijdt het Longfonds voor gezonde lucht en gezonde longen. Van 13-18 mei is de collecte van het Longfonds. Help ook mee! Geef aan de collectant of ga naar longfonds.nl.

15 / 24

16 / 24

17 / 24

Podiumplaatsen voor GV Excelsior

Amber toont met trots haar bronzen medaille. (foto: Sarah Willems)

OVERBETUWE - Afgelopen weekend was het een druk weekeinde in het wedstrijdseizoen voor GV Excelsior. Op zaterdag was de tweede plaatsingswedstrijd voor de 5e divisie in Nijmegen. Een geslaagde dag met een goedlopende organisatie, mede dankzij de riante inzet van vele vrijwilligers van GV Excelsior en GV Elistha.

Het was een prima wedstrijddag met mooie resultaten in alle wedstrijden, waarbij voor GV Excelsior uitkwamen: Ilana Scholtus, Gaby Kouwen, Sjors de Gooyert, Evi van Elk en Roos Voskamp (instap). Verder Femke Wolbrink en Lynn Pelle (pupil1), Delilah Nagel, Anouk Bouwman (pupil2), Annelee Mensing, Kim Peeters en Josefien Duijn (jeugd1), Brechje Oei, Julia Groenewoud en Ella Jansen (jeugd2) en Yashi Ye en Nomi Haggenburg (junior). De turnsters bleken ook op deze dag goede klassementstrijders te zijn, waarbij ze soms ook uitblonken op een of meerdere onderdelen. Er werden twee verdiende medailles behaald. Een bronzen medaille voor Nomi bij de junioren en een zilveren medaille voor Kim bij jeugd1.

Op zondag was de tweede plaatsingswedstrijd in de 6e divisie in Beekbergen. Voor GV Excelsior kwamen uit Ilona van Voorst, Iris van den Brink (pupil2), Barbara Peelen (jeugd1), Carlijn Jansen, Nienke Koopman (jeugd2), Amber Giesen (senior). Tijdens deze wedstrijddag konden we zien dat deze turnsters deze winter progressie hebben geboekt en mooie resultaten behaalden in het klassement. Super trots was men dan ook op Amber die een goede wedstrijd draaide en met een verdiende bronzen medaille huiswaarts keerde.

Open Tafel op Zorgboerderij

LIENDEN - Heeft u zin om eens gezellig met anderen te eten op een bijzondere locatie met mooi uitzicht? "Op dinsdag 16 april kunt u op ons dakterras opnieuw aanschuiven voor een heerlijke maaltijd, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek."

"U bent van harte welkom vanaf 12.30 uur. Wij serveren dan gevulde paprika met gebakken aardappel uit de oven en gehaktbrood. Het toetje is rijstdessert met gebakken ananas en chocosaus. Uiteraard kunt u na de maaltijd gezellig natafelen onder het genot van een kopje koffie of thee. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee. Graag aanmelden, dit kan tot de maandag voorafgaand aan de open tafel. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs bedraagt 7,50 per persoon (exclusief drankjes). Mocht u geen vervoer hebben, wij kunnen u ophalen en weer thuisbrengen. Binnen de kernen Kesteren, Lienden en Ommeren zijn hieraan geen kosten verbonden. Ons adres is: Zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6 in Lienden, 0488 483208; info@hoogbroek.nl."

Gunt u de vogels in uw tuin ook een eigen huis?

ELST - Joop van Workum maakt al heel lang nestkastjes voor wat hij noemt 'de kleine wildzang rondom het eigen huis'. Het liefst doet hij dat in de eigen werkruimte achter zijn huis.

De mogelijkheden zijn eindeloos, zoals u op de foto kan zien. Op basis van de wensen van de deelnemers stelt Joop zelf de bouwpakketten samen. Alle onderdelen zijn dan voorbewerkt en hoeven alleen maar in elkaar geschroefd te worden. Dat laatste gebeurt onder de bezielende leiding van Joop zelf. Hij beschikt daarbij over het benodigde gereedschap, zodat u nooit vast komt te zitten.

Naast de bouwpakketten zorgt Joop ook voor toelichting, vogelkaarten, documentatie, andere modellen, vogel pindapotten en hangers met een mezenbal. Dat kan 26 april van 13.00 – 16.00 uur bij De Park 12, Elst op het park Lingezegen. De kosten zijn 15,00 euro voor een bouwpakket, informatiemateriaal en een kop koffie of thee. Men kan zich opgeven bij: Lène Schetters (werkgroeplid Cultuur & Educatie van Forte Fit), e-mail: Lene.schetters@upcmail.nl; 0481 372072.

Paaseieren zoeken met een schip?

WAGENINGEN - Op de eerste Paasdag heeft de Paashaas ergens langs de Nederrijn eieren verstopt. Hoe leuk is het, die met een safarischip te zoeken?

Safarischip De Blauwe Bever vaart, met de Paashaas aan boord, vanuit ’t Stek in Wageningen. Onderweg vertelt de paashaas en de aanwezige gids vast wel iets over het schip, de Rijn en het mooie rivierlandschap, waar De Blauwe Bever langs vaart. En natuurlijk legt De Blauwe Bever ook aan, dan gaat iedereen van boord om de daar verstopte eieren op te zoeken. Meer info en/of reserveren via www.deblauwebever.nl/reserveren.

Gunt u de vogels in uw tuin ook een eigen huis?

ELST - Joop van Workum maakt al heel lang nestkastjes voor wat hij noemt ‘de kleine wildzang rondom het eigen huis’. Het liefst doet hij dat in de eigen werkruimte achter zijn huis.

De mogelijkheden zijn eindeloos, zoals u op de foto kan zien. Op basis van de wensen van de deelnemers stelt Joop zelf de bouwpakketten samen. Alle onderdelen zijn dan voorbewerkt en hoeven alleen maar in elkaar geschroefd te worden. Dat laatste gebeurt onder de bezielende leiding van Joop zelf. Hij beschikt daarbij over het benodigde gereedschap, zodat u nooit vast komt te zitten.

Naast de bouwpakketten zorgt Joop ook voor toelichting, vogelkaarten, documentatie, andere modellen, vogel pindapotten en hangers met een mezenbal. Dat kan 26 april van 13.00 – 16.00 uur bij De Park 12, Elst op het park Lingezegen. De kosten zijn 15,00 euro voor een bouwpakket, informatiemateriaal en een kop koffie of thee. Men kan zich opgeven bij: Lène Schetters (werkgroeplid Cultuur & Educatie van Forte Fit), e-mail: Lene.schetters@upcmail.nl; 0481 372072.

Kanshebbers bekend voor titel
'Ondernemer van het Jaar'

Van links naar rechts: Günther Maters en Linda Kuipers, Wout Verbruggen, Hans Pohlen, Ruben Bringsken, Albert van der Steen en Hans Geveling maken kans op de titel 'ondernemer van het jaar 2019'. (foto: Sander van de Geijn) Sander van de Geijn

BETUWE - Betuwe Onderneemt Beter heeft tijdens ondernemersevent 'De Betuwe Draait Door' de zes kanshebbers voor de titel ‘Ondernemer van het Jaar 2019’ bekend gemaakt. Hans Geveling van Albert Heijn Huissen, Günther Maters en Linda Kuipers van Koeltrans Angeren, Albert van der Steen van Big Rivers, Hans Pohlen van Leitz Service, Wout Verbruggen van Snel bv en Ruben Bringsken van Baltussen Konservenfabriek maken 17 juni kans deze titel te bemachtigen.

De zes ondernemers worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de ondernemersverenigingen VERON en OCO en oud-winnaars. Paul Kok van Lingewaerd Notarissen is juryvoorzitter. De vakjury bezoekt in april de kanshebbers om in de week van 6 mei te komen tot de keuze voor drie genomineerden. Tijdens de verkiezingsavond op 17 juni krijgt ook het publiek een stem. Zo bepalen jury en ondernemers samen wie de ondernemer van het jaar 2019 wordt en Arno Dumoré van Duflex Mechatronics opvolgt.

Rabo Talent Award
Ook de Rabo Talent Award ontbreekt niet op 17 juni: een prijs voor jonge talenten die twee tot vijf jaar ondernemen. Begin mei maakt Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe de drie kanshebbers voor deze titel bekend.

Storytelling
Betuwe Onderneemt Beter draait dit keer om ‘storytelling’. Voorzitter Donny Meeusen: “We verzamelen en delen verhalen over waarin ondernemers succesvol zijn. Zo kunnen we elkaar inspireren én onze regio op de kaart zetten”, licht voorzitter Donny Meeusen toe. Meer info: www.betuweonderneemtbeter.nl.

Oproep aan gekozen provinciale politici:
Stop plannen railterminal!

Provinciale politici in Valburg tijdens debat in kader provinciale verkiezingen. (foto: Marij Feddema)

OVERBETUWE - De bezorgde bewoners van Overbetuwe Overbelast hebben een brief gestuurd aan de nieuw gekozen Gelderse leden van provinciale staten en aan informateur Mark Boumans (burgemeester van Doetinchem).

Daarin doen zij een dringend verzoek om de plannen voor een railterminal aan de Betuweroute bij Valburg te heroverwegen. Volgens Overbetuwe Overbelast ontbreekt het aan draagvlak voor de plannen en zijn er goede gronden om het afblazen van de plannen bij de coalitievorming te betrekken.

Zij wijzen daarbij onder andere op de meer dan duizend handtekeningen die zijn opgehaald tegen de plannen voor een railterminal. Deze zijn tijdens het door Overbetuwe Overbelast georganiseerde verkiezingsdebat aangeboden aan de deelnemende politieke partijen. Dat gebeurde in een meer dan volle zaal in De Viersprong in Valburg met vrijwel alleen maar tegenstanders van het plan.

In de brief aan de statenleden delen ze de bezwaren die in de petitie vermeld waren met de nieuwbakken volksvertegenwoordigers. Ongeveer de helft van alle statenleden is nieuw. Zij zijn ook uitgenodigd om eens kennis te komen maken met dit stukje Betuwe en de mensen die er wonen. Een zelfde uitnodiging is gestuurd aan de informateur. Met daarbij het nadrukkelijke verzoek om het afblazen van de plannen voor de railterminal te betrekken bij de coalitievorming in Gelderland.

De brieven kunt u lezen op www.overbetuweoverbelast.nl

Dominee Henricus Slatius

HEMMEN - Op dinsdag 16 april om 20.00 uur zal Wim Huijbrechts, bestuurslid van de Historische Kring Midden-Betuwe, een lezing verzorgen in dorpshuis De Oude School in Hemmen.

Op 13 mei is het 400 jaar geleden dat de machtige landsadvocaat, Johan van Oldenbarnevelt, de grondlegger van de Republiek der Zeven Provinciën, na een schijnproces op het Binnenhof werd onthoofd (lees: vermoord). Wim Huijbrechts vertelt onder andere over de rol die de 17e -eeuwse, Herveldse, dominee Henricus Slatius speelde. Uit wrok op de onthoofding van de raadspensionaris werd hij betrokken bij een complot tegen Prins Maurits. Hij werd daarvoor uiteindelijk op gruwelijke wijze gestraft.

De strijd tussen de Remonstranten (Arminianen) en de Contra-Remonstanten (Gomaristen) ofwel de rekkelijken en de preciezen, leidde tot de synode van Dordrecht waar de leerstellingen van de nieuwe Protestantse Staatskerk werden vastgelegd. De opvattingen van de rekkelijken werden, vrijwel compleet, uit de kerkelijke leer verbannen. Zij waren in de synode (kerkvergadering van theologen) sterk ondervertegenwoordigd.

De strijd in de kerk had zich inmiddels uitgebreid op het politieke vlak waar Maurits en van Oldenbarnevelt tegenover elkaar stonden. Maurits wilde zijn invloed sterk vergroten en voerde daarom een ware hetze tegen de raadspensionaris. Zoals altijd is de lezing voor iedere belangstellende toegankelijk, echter, van niet-leden van de Kring vragen wij een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten.

Bemmel in de Mode:
een 'spetterend' evenement!

BEMMEL - Zondag 14 april is het zover. Dan wordt in het centrum van Bemmel van 11.00 tot 17.00 uur weer het evenement 'Bemmel in de Mode' gehouden. Naast de koopzondag en voorjaarsmarkt zijn er ook weer spectaculaire modeshows.

En…zoals al eerder gemeld, gaan we dit jaar swingen, want het thema is 'Disco'! Dus wees gewaarschuwd, trek je dansschoenen aan, want stilstaan is bijna niet mogelijk. Op de promenade in het centrum worden twee shows gegeven. De eerste is om 13:00 uur en de tweede om 15:00 uur. De nieuwste trends op het gebied van kleding, schoenen, brillen, accessoires, haarmode en zelfs fietsen worden door onze modellen, in alle leeftijdscategorieën, geshowd op de catwalk. Om al dat moois wat tijdens de modeshow gepresenteerd wordt te kunnen bemachtigen, zijn natuurlijk de winkels geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Verder zal in het centrum weer de voorjaarsmarkt zijn met een grote diversiteit aan kramen. Ook treden, ter promotie van de Dweildag van 9 juni, twee dweilorkesten op en is er ook voor de kinderen voldoende vertier. Rondom het centrum is er voldoende gratis parkeergelegenheid en om van Bemmel in de mode een compleet uitje te maken, kunt u die dag natuurlijk ook bij onze horecaondernemers terecht om de inwendige mens eens lekker te verwennen.

Handelaren, hobbyisten en verenigingen kunnen zich nog inschrijven via: www.marktlijst.nl of bellen met Star Promotions: 010 5243434. "Natuurlijk gaan we zeker de goden niet verzoeken, maar we willen er wel weer een 'spetterende' dag van maken. Dus wel de figuurlijke spetters, maar de letterlijke spetters liever niet!"

Modeltreinenspektakel Zetten

ZETTEN - Op 13 en 14 april viert GrootSpoorGroep Nederland haar 25-jarig bestaan met een groot modeltreinenfestival.

Te bewonderen zijn meerdere grote modelbanen zowel in spoor G als spoor 1, ook kunt u genieten van rijdende locomotieven aangedreven door stoom. Voor diegenen, die hun modeltreinhobby willen uitbreiden of alleen advies willen omtrent hun hobby zijn er meerdere grote handelaren, importeurs en klein-fabrikanten aanwezig.

Het Grootspoorgroepfestival vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 april in partycentrum De Wanmolen, Schweitzerpark 2 in Zetten van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang volwassene 2,- en kinderen onder 12 jaar onder begeleiding van een volwassene 1,- euro. Verdere informatie staat op www.grootspoorgroep.nl.

Rommelmarkt Andelst

ANDELST - Dit jaar organiseert de Hersteld Hervormde Kerk in Andelst weer een rommelmarkt op het Europaplein (parkeerterrein tegenover het voormalige gemeentehuis). Naast rommel zal er nog allerlei lekkers en handigs verkocht worden. De rommelmarkt wordt gehouden 11 mei van 9.00 tot 14.00 uur.

Natuurlijk kan een rommelmarkt niet zonder rommel. "Heeft u nog iets bruikbaars thuis staan, maar wilt er graag vanaf? Lever dit dan in op vrijdag 26 april van 19.00 tot 20.00 uur. Inleveren kan in De Poort (Kerkstraat 5, Andelst). Wat wij niet onder rommel verstaan zijn: grote meubelen, zoals bankstellen, bedden, koelkasten, diepvriezers, orgels, kleding, computers en kapot materiaal. Deze spullen nemen wij niet in."

Dagtocht ouderen Elst

ELST - De jaarlijkse dagtocht voor ouderen uit Elst en omgeving vindt dit jaar plaats op woensdag 19 juni.

In samenwerking met de Betuwe Expres zal de dagtocht dit jaar naar midden-Limburg gaan. De bussen vertrekken vanuit Elst naar Sevenum voor koffie met vlaai. Aansluitend via een mooie route naar het witte stadje Thorn voor een heerlijk driegangendiner. Daarna stapt men in Maasbracht op het luxe schip van Rederij Cascade voor een prachtige rondvaart over Maas en Maasplassen. Aansluitend weer terug naar Elst.

Stichting Dagtocht Ouderen Elst heeft dit programma zorgvuldig geselecteerd en deze dag belooft een succes te worden. "Gaat u mee? Reserveer dan alvast woensdag 19 juni in uw agenda. Kosten 35 euro per persoon. De inschrijfdata en -tijden worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt."

Virtuele wandeling door oud-Driel

De familie Manuels voor de hervormde kerk van Driel (ca. 1910). (foto: Historische Kring Driel)

DRIEL – Dit jaar bestaat de Historische Kring Driel vijf jaar. De vereniging beschikt inmiddels over een uitgebreid archief bestaande uit historische foto’s én documenten zoals: plattegronden, krantenartikelen en beschrijvingen van gebeurtenissen en personen. Voor de vereniging de hoogste tijd om dit archief te ontsluiten middels een lezing.

Op vrijdagavond 12 april organiseert de Historische Kring Driel aan de hand van historische foto’s en plattegronden een ‘virtuele wandeling’ door oud-Driel van vóór WOII. Deze visueel aansprekende lezing wordt verzorgd door Thea van Rijsewijk die als kerngroeplid aan de historische vereniging van Driel verbonden is.

De lezing is gebaseerd op beschrijvingen van de Drielse amateurhistorici, de heren Theo Essers en Benjamin Jansen, die beiden alle woningen met bewoners in Driel van vóór WOII hebben vastgelegd. Thea van Rijsewijk heeft bij deze beschrijvingen historische foto’s en plattegronden uit het archief van de vereniging gezocht, waardoor een ‘virtuele wandeling’ is ontstaan. Centraal in deze lezing staan de Kerkstraat, Dorpsstraat en Broekstraat.

De voordracht begint om 20.00 uur en vindt plaats in De Oldenburg aan het Hofplein 1 in Driel. Voor leden van de Historische Kring Driel is de toegang gratis, niet-leden betalen ter bestrijding van de kosten 2,50 euro.

Palmpasenoptocht in Driel

DRIEL - Zondag 14 april vindt in Driel de jaarlijkse palmpasenoptocht plaats. De kinderen lopen dan met een versierde stok met een haan aan de bovenkant door Driel.

De beide kerken hebben hun medewerking toegezegd. Vertrek is om 11.00 uur vanaf de protestantse kerk daarna gaan ze in optocht naar de katholieke kerk en dan nog een kleine rondgang door Driel. Aan het einde van deze optocht is er voor de kinderen een verrassing. Dit alles wordt georganiseerd door beide kerken in Driel in samenwerking met Festiviteiten Driel. Op donderdag 11 april kun je tussen 15.00 en 16.30 uur in Ons Gebouw terecht om jouw palmpasen stok te versieren.

Na de vieringen in de kerk, zullen de haantjes, beschikbaar gesteld door de beide bakkers uit Driel worden uitgereikt.

Dick van Altena treedt op
in Onder de Toren!

Smulders en Van Altena. (foto: Dick van Altena)

ELST - In 2018 heeft Forte Fit een geweldig zomeravondconcert georganiseerd met een optreden van Dick van Altena in zalencentrum Onder de Toren in Elst. Ruim 100 bezoekers werden verrast met het uitgebreide repertoire van Dick. Velen vroegen na afloop om een vervolg. En dat gaat er komen!

Dick is gevraagd om met zijn duettenpartner Marcel Smulders een aantal evergreens te komen spelen. Liedjes uit met name de jaren ’50 en ’60 uitgebreid met enkele bekende country nummers worden ten gehore gebracht. Daar waar het vorige concert een puur luisterevenement werd, is het nu toegestaan (en wordt het zelfs gestimuleerd) om mee te neuriën en/of mee te zingen. Denk bij het programma aan evergreens als Sylvia’s mother, Ginny come lately, Hello Mary Lou, Bye bye love en Wooden heart.

Belangstelling? Meldt u tijdig aan! Het concert is 24 april van 20.00 – 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). Prijs: 8,00 euro. Neem voor meer informatie of aanmelding neem contact op met: Wil Teunissen (06 30764452); email: Jan Zwier (jan.zwier@chello.nl) en www.fortefit.nl.

Eieractie DGV Dodewaard

Jeugdleden tijdens de eierverkoop van vorig jaar. (eigen foto)

DODEWAARD - De paasdagen staan alweer voor de deur en daarom gaat DGV Dodewaard na het succes van vorig jaar ook dit jaar eieren verkopen.

Op vrijdagavond 12 april worden er door de leden in Dodewaard en Wely huis aan huis eieren verkocht om zo geld op te halen voor de clubkas. Een doos met tien verse eieren kost 2,50 euro. Er zijn ook twee gouden eieren! Als kopers deze vinden in hun eierdoos winnen zij drie maanden gratis sporten bij DGV.

Voor diegenen die onze vereniging nog niet kennen: DGV Dodewaard is een gezellige club met circa 150 leden. Er worden diverse sporten aangeboden zoals streetdance, turnen, freerunning en voor de volwassenen is er een trimgroep. Ook Samen is Leuker, een beweeggroep voor kinderen en jongeren die wat meer tijd, aandacht en structuur nodig hebben bij het sporten is onderdeel van DGV.

DGV hoopt dat de actie een groot succes wordt. "U koopt toch ook? Voor meer informatie over onze vereniging en deze actie kunt u terecht op www.dgvdodewaard.nl of onze Facebookpagina."

Vrouwen van Nu,
afdeling Midden- Betuwe

Voorzitter Anneke Somford verwelkomt Mieke Vermeulen als honderdste lid op de afdelingsavond van Vrouwen van Nu.

ZETTEN - Vrouwen van Nu afdeling Midden-Betuwe heeft Mieke Vermeulen als honderdste lid van de afdeling mogen verwelkomen.

"Dit jaar vieren wij ons 70-jarig jubileum en het is dan ook heel mooi, dat wij deze mijlpaal van honderd leden hebben bereikt. Wij zijn blij met haar komst en wensen haar een mooie tijd bij ons toe. Het feit dat wij blijven groeien, onderschrijft dat er behoefte is aan een vereniging als Vrouwen van Nu.

Vrouwen die een hobby of interesse delen, organiseren zich binnen onze afdeling in interessegroepen zoals leeskringen, bridgeclub, creatieve groep, handwerkcafé, zangkoor, fietsclub, bloemschikken en tuinclubs. Maatschappelijke betrokkenheid komt regelmatig tot uiting in hedendaagse onderwerpen op afdelingsbijeenkomsten. Er is hart voor elkaar en de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling."

"Heb je belangstelling voor ons programma, neem dan eens een kijkje op www.vrouwenvannu.nl/midden-betuwe."

Jammen op het Werenfridusplein in Elst

Muzikanten op podium. (foto: Mieke van Haaren)

ELST - Zondag 14 april wordt er weer tijdens de koopzondag een podium geplaatst op het Werenfridusplein in Elst door de stichting Whatever Podium. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen de muzikanten op dit podium aansluiten en mee doen.

Het gaat vooral om het maken van muziek met veel plezier. Op het podium staan versterkers en een drumstel opgesteld. "Neem je instrument mee en plug in. Ook zal er ruimte zijn voor bands om hun repertoire te spelen. Geef je dan op voor aanvang van deze middag en wij plannen jullie in. Natuurlijk is het geweldig om te spelen voor publiek. U bent welkom om te luisteren en te kijken." Meer info te verkrijgen via Hans van Haaren 06 47058673 / hanssax@gmail.com.

Grote Kerk van Elst op koopzondag open

ELST – Op koopzondag 14 april is de Grote Kerk van Elst geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

"Loop even binnen! U kunt het interieur van de kerk bezichtigen. In het Tempel|Kerkmuseum is uitleg bij de vitrines. Ook is er een expositie van Hanneke Muijs – Hoksbergen: 'Intrinsieke motivatie' - schilderijen. Verder kunt u een kaarsje aansteken in de Stiltekapel, is er informatie over de protestantse gemeente en een gratis boekje met activiteiten 2019."

22 / 24

Op 13 april blaast deze jonge man 65 kaarsjes uit!
Gefeliciteerd met je verjaardag.

Wenda, Tamara, Hans, Bart en Elsbeth

Hoera 10 april wordt Saar 5 jaar.
Gefeliciteerd lieverd van
Opa Gradje, Oma Grietje,
Lex, Sterrin, Puk en Mees.
Xxx.

Hoera, hoera, hoera, hoera:

Zwemdiploma C voor Yeshua

Opa en oma

Onze kleine Boef Cheyenne 10 april alweer 2 jaar.
Van Harte Gefeliciteerd
Papa, Mama,
Opa en Oma en poot van Bailey.

Elke dag naar school over de Waalbrug
acht kilometer heen en
acht kilometer terug!
Lieve Jonas gefeliciteerd met je 12de verjaardag!

Oma Rita


Hiep Hiep Hoera.
Wij feliciteren ons ma, ze word 14 april alweer 70 jaar!
Van harte gefeliciteerd de kinderen.

Mijn lieve stoere papa wordt 8 april
al 40 jaar!
Ik wens je een hele fijne dag en een dikke kus van mij!

Liefs Mike

Op 11 april wordt onze kleindochter Pippa 4 jaar
Namens opa & oma gefeliciteerd
Vanaf nu mag je na school

Wim en Stien zijn 11 april alweer
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd van Annie & Harry, Sabine Marco Luke & Lyanne
Christian & Camilla

Gefeliciteerd Pa met je verjaardag nog.
Vandaag is het de 2 keer dat je dood verklaard bent.
Maar gelukkig leef je nog steeds.

Hiep hiep hoera
Gaby 14 april alweer 16 jaar.

Xxx papa,mama en Dustin

Bff's Rossana en Marin hebben
beiden een medaille gewonnen tijdens de toestelfinale turnen!
Gefeliciteerd dames!

Liefs jullie trotse mama's

Dit leuke stel Wim en Stien
is op 11 april 50 jaar getrouwd
Stien, wat regende het op die dag...
heel bah wah. Gefeliciteerd, Colette en Bep.

Op 18 april wordt oma 85 jaar.
Van harte gefeliciteerd namens
Spikey en Hugo.

Lieve kleine opa, gefeliciteerd met je verjaardag!

Kus Tijl, Jelle en Siem

Ivonne, van harte gefeliciteerd!
11 April ga je dan toch echt

SARAH zien!

Gerrit en Diny 55 jaar getrouwd

Gefeliciteerd van ons allemaal

Dank aan alle vrijwilligers voor het organiseren

van onze turnwedstrijd!

Deze kanjer mag je zien, ook al wordt hij 5x10.

Hartelijk gefeliciteerd Dries!

'Primi Dentes gaf mij
eindelijk mijn glimlach terug'

ARNHEM - Wij zijn blij als onze patiënten met een glimlach de deur uit gaan! Mevrouw Sloot-Aaldering uit Didam is een voorbeeld van een heel tevreden patiënt. In 2016 werden er bij haar implantaten geplaatst door een implantoloog in het ziekenhuis. Ze kreeg klachten omdat de prothese niet goed functioneerde op de implantaten.

"Ik kon niet goed eten, lachen en praten en had steeds pijn in de mond." Terug bij de implantoloog liet hij mevrouw geloven dat alles goed was geplaatst en dat het niet aan de implantaten en prothese kon liggen. Uiteindelijk is mevrouw bij ons terecht gekomen en is er een nieuwe prothese gemaakt op de implantaten.

"Ik ben zo tevreden over de kundigheid van de heer Temori, van Primi Dentes, hij heeft mijn verhaal aangehoord en verbeteringen geconstateerd en heeft deze vervolgens uitgevoerd. Ik lach nu weer voluit, kan gewoon eten en heb geen droge mond en gevoel van spanning meer in de mond."
Meestal wordt gezegd dat het aan de kaak ligt, of dat men nog moet wennen, maar vaak kunnen wij met kleine aanpassingen aan de prothese een patiënt helpen zodat de prothese weer helemaal goed zit en de patiënt blij en tevreden is.

Wilt u ook uw glimlach terug zoals Mevrouw Sloot-Aaldering? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887, www.primidentes.nl.

'Scheiden doe je samen'

BETUWE - Een ervaringsdeskundig familiebedrijf die van A tot Z uw scheiding én hypotheek kan regelen. Dus échte alles onder 1 dak! Waar deskundigheid en betrokkenheid, maar bovenal de belangen van de kinderen de hoogste prioriteit hebben!

Vanaf de oprichting in 2005 heeft Bosveld scheidingsbemiddeling zich met hart en ziel ingezet voor de kinderen die te maken krijgen met de scheiding van hun ouders. Bosveld heeft een eigen kindercoach (dochter Denise), om zo kinderen een plek te geven waar zij "gehoord en gezien worden". Uniek is dat deze gesprekken ook bij de kinderen thuis kunnen plaatsvinden.

Uiteraard moet er meer geregeld worden rondom een scheiding. Samen met de mediator moet er over allerlei (financiële) zaken gesproken worden. Met name vraagstukken rondom de eigen woning, alimentatie en pensioen zijn belangrijke onderwerpen. Alle financiële, juridische en fiscale kennis binnen Bosveld scheidingsbemiddeling wordt op hoog niveau "up to date" gehouden.

Johan is naast Mfn geregistreerd familiemediator, ook financieel scheidingsplanner en hypotheekadviseur. Dit maakt dat hij tijdens het inventarisatiegesprek al een quick hypotheek-scan kan maken, om zo een eerste indruk te krijgen over de mogelijkheid om een hypotheek te kunnen krijgen. Een en ander blijft natuurlijk onder voorbehoud, omdat ook andere factoren (o.a. eventuele partneralimentatie, uitkoop eventuele overwaarde woning) het financiële plaatje pas echt compleet maken. De complete afwikkeling van uw hypotheek kan Johan ook verder verzorgen. Dit scheelt tijd en kan geld schelen.

Maar ook de afspraken rondom de zorgverdeling van de kinderen zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw scheiding. Inge Bosveld, Mfn geregistreerd familiemediator en haar dochter Denise, opgeleid tot kindercoach, hebben veel kennis en ervaring op dit gebied en zetten zich met hart en ziel in om voor beide ouders en de kinderen, in overleg met ouders en soms ook de kinderen (afhankelijk van hun leeftijd), de meest optimale zorgverdeling te creëren.

Wilt u uw scheiding goed regelen en snel weten waar u financieel aan toe bent, kijk dan voor meer informatie over onze zeer complete dienstverlening, of het aanvragen van een kosteloos kennismakingsgesprek op onze website: www.scheidendoejesamen.nl of bel naar het algemene nummer: 085 4010839.

Start Betuwe bijenlandschap

BETUWE - Betuwse boeren werken aan biodiversiteit. In de frisse stralen van de lentezon staken boeren en vrijwilligers zaterdagmorgen de handen uit de mouwen.

Op Melkveehouderij Mulder in Driel hielpen ook de kinderen enthousiast mee met het aanplanten van struiken. In Kesteren is langs de Cuneraweg -van Rhenen naar Ochten- gestart met het planten van verschillende struiksoorten. De start van het project ‘Betuwe Bijenlandschap’ is hiermee een feit. Belangrijk doel van dit project is de biodiversiteit te vergroten ook om met name voor bijen en vlinders een goede leefomgeving te creëren.

Project ‘Betuwe Bijenlandschap’

De struiken zijn voorlopig nog klein, maar in de komende weken worden er ook nog stroken met bloemen gezaaid. Over een paar maanden vormt de Betuwe een kleurig geheel waar bijen, vlinders en insecten prima gedijen. Op diverse plaatsen in de Betuwe doen ruim twintig boeren mee aan het gezamenlijke project ‘Betuwe Bijenlandschap’. Het verbinden van boerenland en natuur is best lastig, maar biedt ook kansen. De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor en de Agrarische natuurverenigingen Tieler- en Culemborger Waarden en Lingestreek zijn met belangrijke steun van Rabobank West Betuwe aanjagers van dit project.

Maak kennis met senioren tennis in Elst

ELST - Voor alle senioren dames of heren van 45 tot 70 jaar die kennis willen maken met tennis. Er wordt bij Etv De Helster in Elst les gegeven door Thea ten Bosch (gediplomeerd tennislerares).

Vanaf maandag 13 mei start er een vijf weekse tennisperiode. Uitgezonderd 2e pinksterdag 10 juni en donderdag 6 juni. Er worden twee ochtenden in een week les gegeven om de beginselen te leren of voor gevorderden, die zich verder willen ontwikkelen. De volgende weken les zijn; de weken 20, 21, 22, 23, 24 en week 25 inhaal.

U kunt zelf kiezen voor twee ochtenden op maandag, dinsdag, donderdag of vrijdag vanaf 9.30 uur. U krijgt per morgen 1 uur tennisles in een groep van maximaal acht personen. Daarna is er gelegenheid om gezellig na te kletsen onder een genot van een kopje koffie.

De kosten zijn 100 euro voor 10 lessen. Per les 10,00 euro. Materialen zijn aanwezig. Deze kosten worden geïnd door Tennisschool Pro Tennis. (Zelf zorgen voor gym of tennisschoenen met een glad profiel en een trainingspak of makkelijk zittende kleding). Inschrijven kan via www.etvdehelster.nl/clubfit.

Full Body Workout
voor Alpe d'HuZes

BETUWE - Afgelopen zondag was het hard werken geblazen bij Park Lingezegen. 'Bewust Fit en Gezond' organiseerde een Full Body Workout waarbij twaalf enthousiaste en actieve deelnemers zich in het zweet werkten voor Alpe d'HuZes.

Van touwtje springen, burpees tot aan mountain climbers. Er werd goed en keihard gewerkt. Het was zo'n succes dat gelijk besloten is om op tweede paasdag (maandag 22 april) nog een keer een workout te geven voor het goede doel. "Ben je geïnteresseerd in de workout op tweede paasdag? Stuur dan een mail naar bewustfitengezond@gmail.com voor meer info."

Start Betuwe bijenlandschap

BETUWE - Betuwse boeren werken aan biodiversiteit. In de frisse stralen van de lentezon staken boeren en vrijwilligers zaterdagmorgen de handen uit de mouwen.

Op Melkveehouderij Mulder in Driel hielpen ook de kinderen enthousiast mee met het aanplanten van struiken. In Kesteren is langs de Cuneraweg -van Rhenen naar Ochten- gestart met het planten van verschillende struiksoorten. De start van het project 'Betuwe Bijenlandschap' is hiermee een feit. Belangrijk doel van dit project is de biodiversiteit te vergroten ook om met name voor bijen en vlinders een goede leefomgeving te creëren.

Project 'Betuwe Bijenlandschap'

De struiken zijn voorlopig nog klein, maar in de komende weken worden er ook nog stroken met bloemen gezaaid. Over een paar maanden vormt de Betuwe een kleurig geheel waar bijen, vlinders en insecten prima gedijen. Op diverse plaatsen in de Betuwe doen ruim twintig boeren mee aan het gezamenlijke project 'Betuwe Bijenlandschap'. Het verbinden van boerenland en natuur is best lastig, maar biedt ook kansen. De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor en de Agrarische natuurverenigingen Tieler- en Culemborger Waarden en Lingestreek zijn met belangrijke steun van Rabobank West Betuwe aanjagers van dit project.

Suzuki, Super om te rijden!

ARNHEM - Met pasen start traditioneel het autoseizoen. Zo ook bij Suzuki Citam! Nou ja, eigenlijk loopt het autoseizoen bij Citam het hele jaar door. Citam Suzuki is een gevestigde naam als Suzuki-dealer in Arnhem en ver daarbuiten.

"Het hele jaar door zijn er diverse acties op nieuwe modellen", vertelt Joost, adviseur bij Citam. "Op dit moment zijn er diverse accessoire-pakketten ter waarde van liefst 750 euro op alle nieuwe Suzuki's. En dit zonder meerprijs voor de klant." Daarnaast biedt Citam een zeer ruime collectie van jonggebruikte Suzuki's en overige merken. Op technisch vlak is Citam tevens 'Vakgarage' en biedt daarmee service en onderhoud aan alle merken auto's.

Op tweede paasdag is de showroom geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Uiteraard zijn alle nieuwe Suzuki-modellen aanwezig. Denkt u aan de nieuwe Vitara en S-Cross, de Ignis en Celerio. Zelfs de geheel nieuwe Suzuki Jimny is exclusief te zien in de showroom.

U bent van harte uitgenodigd bij Citam Suzuki aan De Hazenkamp 70 in Arnhem. De paashaas heeft een leuke attentie voor een ieder klaarliggen.