GN Berg en Dal Heumen Mook

10 december 2014

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 december 2014


Optreden van Cape Town Opera Chorus op woensdag 17 december Het beste koor ter wereld zingt in het Cardo Theater in Groesbeek

Foto: Lucienne van der Mijle

GROESBEEK - Komt het beste operakoor ter wereld uit Zuid-Afrika? Ja! Al in 2013 was de vakjury van het International Opera Awards Gala het daar unaniem over eens. Maar na de verbluffende optredens bij DWDD, voor Prinses Beatrix en bij het Mandela Memorial Concert was ook het grote publiek overtuigd: het Cape Town Opera Chorus uit Zuid-Afrika mag met recht dit predicaat dragen. Woensdag 17 december om 20.00 uur komt Capetown Opera Chorus met African Angels naar Groesbeek.

Het warme stemgeluid, de operatechniek in combinatie met de enorme hoeveelheid energie van dit koor, maken de voorstelling African Angels het meest swingende operaconcert van het jaar. Met het programma African Angels brengt het Cape Town Opera Chorus in de kerstperiode een verrassende mix van opera (van Porgy & Bess tot La Traviata en Verdi), gospel (met klassiekers als 'Oh Happy Day') en Afrikaanse traditionals, aangevuld met bekende kerstliederen vol hoop en licht. Een toegankelijk concert voor de operaliefhebber, maar ook iedereen die van de koude wintermaanden een feest wil maken.

De toegangskaarten voor deze voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland. Kaarten kosten 19.50 euro.

Blues- en rockfestival in Berg en Dal

BERG EN DAL - Ervaren rotten en jonge muzikale talenten uit de regio samenbrengen; dat is de opzet van het nieuwe festival in Berg en Dal. Centraal staan op deze avond blues, rock en gezelligheid. Zaterdag 20 december zullen drie bands hun opwachting maken in de zaal Kerstendal.

Om 20.30 uur zal de aftrap gegeven worden door de Maarten Braam Band uit Leuth. Een veelbelovende driemans band van jonge muzikanten met eigen blues&rockwerk. Vervolgens zal de APNB-band, wat staat voor 'Ain't Play No Blues' haar opwachting maken. In tegenstelling tot wat de naam doet denken heeft deze band wel degelijk een aantal stevige blues nummers in het repertoire.

De band bestaat uit een zangeres, begeleid door vier rasmuzikanten. Het verschil in leeftijd tussen de jongste en de nestor is 34 jaar. Samen in een band spelen doet leeftijden vergeten. Als afsluiter zal Sweet Bourbon de zaal in vuur en vlam zetten met dampende blues en stampende rock. Vier blues- en rockveteranen die hun sporen nationaal en internationaal verdienden bij gerenommeerde bands als LQR, Rock on the Rose, Joint Venture, Coloured Dream en de Bullfrog Blues Machine. Blues en Rock in Kerstendal begint zaterdag 20 december. Zaal is om 20.00 uur open en het einde is om 01.00 uur. Toegang is gratis. Het festival is in dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. Informatie via email festivalbergendal@xs4all.nl.

Deurwaarder legt tijdens markt beslag op verkoop- en personenwagen

GROESBEEK – Dinsdagmiddag op het scheiden van de weekmarkt in Groesbeek heeft een deurwaarde beslag gelegd op een verkoopwagen en personenauto van een marktkoopman.

Rond half een kwam een politiewagen de markt oprijden met daarin drie agenten. Een deurwaarder had de politie van Groesbeek om assistentie gevraagd omdat hij beslag moest leggen op zowel de verkoopwagen als de personenauto van een marktkoopman. Andere marktkooplieden schrokken zich een hoedje en waren getuigen van deze emotionele gebeurtenis en hadden te doen met de betreffende marktkoopman.

De politie is niet in actie gekomen omdat de marktkoopman het gehele gebeuren gelaten langs zich heen liet gaan. Een takelwagen kwam vervolgens het marktterrein oprijden om zowel de verkoopwagen als de personenauto mee te nemen. Volgens insiders zou de ex-echtgenote achter deze beslaglegging zitten. De marktkoopman is door een collega naar huis gebracht.

Doelman Jasper Cillessen verlengt zijn contract bij Ajax

AMSTERDAM - Jasper Cillessen, de doelman van Ajax heeft dinsdagmiddag zijn contract bij Ajax met twee jaar verlengd. De 25-jarige Jasper ligt nu tot de zomer van 2018 vast bij Ajax in Amsterdam.

Jasper ging in 2011 van NEC naar Ajax en is vanaf vorig seizoen de vaste keeper bij de Amsterdammers. De Groesbeekse doelman , die zijn carrière begon bij De Treffers, werd met Ajax liefst drie maal landskampioen. De eerste twee jaar bij Ajax waren geen pretje voor Jasper; hij moest genoegen nemen met een plaats op de bank, omdat Kenneth Vermeer voor Frank de Boer de eerste keus was. Na enkele missers van Vermeer kreeg Jasper vorig seizoen de voorkeur onder de lat bij Ajax. Daarnaast werkte Jasper zich in korte tijd op tot de vaste doelman van het Nederlands elftal, waarmee hij afgelopen zomer derde werd op het WK in Brazilië.

Op zijn 25-jarige leeftijd heeft Jasper al twintig interlands op zijn naam staan. Ook de vader van Jasper -Ton Cillessen - is blij dat zijn zoon zijn contract verlengd heeft en daarnaast is de verbintenis ook nog verbeterd. "Jasper heeft in een korte tijd een carrière doorgemaakt waar je alleen maar van kunt dromen", besluit Ton Cillessen.

Voorlopig laatste haven voor Millingse Liburna

MILLINGEN – HEILIG LANDSTICHTING - Museumpark Oriëntalis heeft er sinds zaterdagmiddag 29 november een trekpleister bijgekregen. Liburna is een middelgroot Romeins patrouilleschip van de Romeinse marine dat helemaal op schaal is nagemaakt.

Dit precisiewerk is de afgelopen twee jaar onder begeleiding van scheepsbouwer Kees Sars uit Houten tot stand gekomen in de scheepswerf van Bodewes in Millingen. Dit was een leerwerkproject waar in totaal tien timmerlieden een baan aan over hebben gehouden. "Het lag in de bedoeling dat dit kunstwerk voor het gemeentehuis in Millingen zou gaan krijgen", aldus wethouder Peter Wassink. Echter de gemeenteraad ketste het in juni jongsleden af omdat zij niet van plan waren hier twee ton voor uit te geven. Uiteindelijk werd er een oplossing gevonden.

Museumpark Oriëntalis toonde belangstelling en na diverse besprekingen werd overeengekomen dat de Liburna op bruikleen basis wordt uitgeleend aan het museum. Mocht er ooit iets met het museum gebeuren dan blijft de Liburna eigendom van de gemeente Berg en Dal. Zaterdagmiddag was het zover, het gevaarte werd vanuit Millingen onder politiebegeleiding naar het museum gebracht waar het een Romeins ontvangst kreeg met vuurfakkels. Na het nodige gemanoeuvreer van de grote oplegger kreeg de Liburna een nieuwe stek op het terrein van Museumpark Oriëntalis tegenover het restaurant. Wethouder Wassink had het liever op een andere plaats gezien, maar was uiteindelijk toch tevreden met deze oplossing.

Stichting Hebbes maakt kinderen blij via Voedselbank Groesbeek

GROESBEEK - Al vele jaren organiseert stichting Hebbes ieder half jaar een grote kinderkleding- en speelgoedbeurs in sporthal Heuvelland in Groesbeek. Door middel van de opbrengst wordt jaarlijks een donatie gedaan aan een goed doel, vereniging of stichting die zich inzet voor kinderen.


Dit jaar heeft stichting Hebbes gekozen voor een donatie aan de voedselbank Groesbeek en omstreken. De klanten van de voedselbank, met kinderen in de leeftijd tot en met veertien jaar, ontvangen binnenkort een cadeaubon van speelgoedwinkel Intertoys bij hun voedselpakket. Zo kunnen ouders, die het niet breed hebben, toch hun kind verrassen met een leuk Sinterklaascadeau.
De cadeaubonnen zijn alleen in te leveren bij Intertoys in Groesbeek. Intertoys heeft zelf ook nog een lekkere attentie van chocolade bij de cadeaubonnen gedaan.

Nordic walkvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Nu de gemeentes Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn verder gaan als één gemeente willen wij graag onze vereniging bij u onder de aandacht brengen.

"In onze bloeiende vereniging lopen veel geoefende Nordic Walkers, op allerlei niveaus. Er is voor iedereen een passende wandelgroep. De Nordic Walking Vereniging staat voor actief bewegen en gezelligheid. Op meerdere dagen per week doorkruisen wij de mooie bossen rond Groesbeek.

Ook worden er regelmatig activiteiten georganiseerd zoals de N70 wandeltocht, de 'Snert'-Nieuwjaarstocht, dauwtrappen inclusief ontbijt en een heerlijk NWV-weekend elders in het land.

Lid worden bij NWV Groesbeek kent één voorwaarde: je beheerst de techniek. Nadat je technieklessen hebt gevolgd, kun je op verschillende dagen van de week onder begeleiding van een wandelbegeleider meelopen in de bestaande wandelgroepen.

Onze vereniging heeft een eigen instructeur die je de basistechniek, middels een cursus, kan aanleren. 10 januari start er een nieuwe cursus. Verdere informatie hierover vind je op www.NWVGroesbeek.nl, Je bent welkom om een keer vrijblijvend mee te lopen."

Elfde editie pronkzitting Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdagavond 17 januari vindt er in De Mallemolen voor de elfde keer de jaarlijkse pronkzitting plaats.

Elf jaar geleden nam De Mallemolen het initiatief om dit gebeuren nieuw leven in te blazen, en met succes. Alle jaren zijn deze zittingen in no-time uitverkocht. Vele landelijke bekende buutreedners vonden hun weg naar dit evenement in Groesbeek. Ook ontbrak het niet aan Groesbeekse buutreedners en artiesten.

Dit jaar vindt er een gevarieerd programma plaats. Een scala aan artiesten en buutreedners zullen vanaf 20.11 uur hun opwachting maken in het bijzijn van Prins Harm Ummenie de 55ste van Groesbeek van De Feestneus en Prinses Henriette Kuppen van carnavalsvereniging Net Aecht.

Deze avond staat ongetwijfeld garant voor een bonte avond. De presentatie is in handen van Bas Wegh, terwijl feestorkest 'Oajum Zat 'voor de muzikale omlijsting zal zorgdragen. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Rob de Nijs verlaat met opgeheven hoofd The Voice

HILVERSUM – Het avontuur van de Groesbeekse zanger Rob De Nijs in het populaire tv-programma The Voice of Holland is voorbij.

Tijdens de afgelopen liveshow moest de 25-jarige Groesbeker de meerdere erkennen in zijn medekandidaten Mel, O Gene en Sjors. Ondanks de vele stemmen van basisschool De Borgwal uit Bemmel, waar Rob onlangs nog heeft gezongen, omdat zijn twee nichtjes daar op school zitten.

Zelfs was er een bord in de tuin van Robs ouders geplaatst aan de Gooiseweg 22 in Groesbeek met als tekst 'Zet 'm op Rob'. Ook de Groesbekers zaten aan de tv gekluisterd en lieten via stemmen weten aan wie ze hun hart verloren hadden, dus aan Rob. Helaas mocht dit allemaal niet baten. Rob gaf na zijn vertrek via facebook bij The Voice of Holland aan, dat dit nog maar het begin van zijn carrière is...

Auto en goederen buitgemaakt

BERG EN DAL – In de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 november is ingebroken in een woning aan de Valkenlaagte in Berg en Dal.

Door de achterdeur te forceren zijn de inbrekers de woning binnen gekomen en zijn er met diverse goederen (nog niet exact bekend wat er allemaal verdwenen is) vandoor gegaan. Bij de woning stond een Toyota Avensis, die de inbrekers eveneens hebben meegenomen.

Kerstborrel,

fotografie en meer...

GROESBEEK - Op dinsdag 23 december zal vanaf 16.00 uur de jaarlijkse kerstborrel van het Inloophuis worden gehouden. Iedereen is welkom in Inloophuis Groesbeek, Kloosterstraat 11 (De Mallemolen) in Groesbeek.

Begin 2015 staat op de planning (bij voldoende aanmeldingen): Cursus Natuurfotografie met Helma Groenen: zowel techniek (specifiek gericht op natuurfotografie) als het gezamenlijk bespreken van door u gemaakte foto's komen aan bod (zes bijeenkomsten).
Gespreksgroep voor nabestaanden van kankerpatiënten met Mieke Hendriks (twaalf avondbijeenkomsten).
Wandelen in de natuur met Lieke Vullings (elke tweede maandag van de maand en elke vierde donderdag van de maand).

De vrije inloop is op elke dinsdag van 11.00 tot 16.00 uur, woensdag 13.00 tot 21.00 uur, donderdag 11.00 tot 16.00 uur en tijdens diverse georganiseerde activiteiten en spreekuren gedurende de week, die staan vermeld op www.inloophuisgroesbeek.nl. Deze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Voor vragen en aanmeldingen: info@inloophuisgroesbeek.nl of 024 6756071.

Champignonactie

GROESBEEK - Ook dit jaar houdt de jeugdcommissie van schutterij Sint-Hubertus een champignonactie.

Je kunt de champignons bestellen bij Truus Gerrits via 024 3973091. De champignons worden verkocht per 500 gram en kosten 2,50 euro per bakje. Op dinsdag 23 december tussen 18.00 en 20.00 worden de champignons bezorgd.

Hoofdscout Henk Grim houdt het bij NEC voor gezien

NIJMEGEN – Henk Grim, de hoofdscout van NEC houdt het per 1 januari voor gezien bij de Nijmeegse voetbalclub.


De huidige arbeidsovereenkomst van de Groesbeker Grim loopt 31 december 2014 af. NEC is met een voorstel bij Grim gekomen voor een nieuwe arbeidsovereenkomst die in zou gaan op 1 april 2015, waarin rekening werd gehouden met de veranderde financiële situatie van de Nijmeegse club.

Grim heeft besloten niet op het voorstel van NEC in te gaan. De club gaat binnen afzienbare tijd in beraad over de definitieve invulling en uitvoering van de scouting bij N.EC.

Sociaal advies- en hulpspreekuur

REGIO - Vanaf nu start een telefonisch spreekuur tussen 12.30 en 14.30 uur met een Sociaal Raadvrouwe van het landelijk instituut Sociale Raadslieden. In dit spreekuur geeft de Sociaal Raadsvrouw door middel van sociaal juridische informatie en advies ondersteuning aan alle burgers. Dit telefonisch spreekuur zal elke dinsdag en vrijdag gehouden worden tot medio juni 2015.

Steeds meer mensen hebben moeite met het aanhaken op snelle ontwikkelingen. Er kampen velen met de gevolgen van economische krimp, crisis en bezuinigingen. Een groeiende groep inwoners kan nauwelijks meer rondkomen. Uit onderzoeken van het CBS blijkt dat de financiële nood vooral groeit bij eenoudergezinnen, alleenstaanden en mensen met een bijstandsuitkering. Maar ook met de digitalisering van de Rijksoverheid kunnen problemen ontstaan voor mensen die niet met digitalisering zijn opgegroeid.

Het is de bedoeling om met dit spreekuur inwoners te helpen met het regelen van formele zaken bij bijvoorbeeld financieel juridische problemen, maar ook zo nodig bij het invullen van formulieren. Er worden ook bezwaarschriften opgesteld en voeren eventueel op uw verzoek overleg met uitvoeringsinstanties. Dit zodat u uw zaken uiteindelijk op termijn weer zelf kunt regelen. Doel van het spreekuur is dat u uw rechten en plichten kent. U komt dus te weten welke regelingen en voorzieningen er voor u zijn en hoe daar gebruik van kunt maken. De Raadsvrouwe voorziet u van advies op het gebied van Werk en Inkomen, deurwaarders, dwangbevelen, betalingsregelingen, problemen met de belastingdienst (terugvorderingen/huur/zorgtoeslag et cetera), ziektekostenverzekeraars, energieleveranciers en allerhande andere problemen met instanties.

Tevens is de Raadsvrouwe uitkering specialiste, vooral op gebied van WWB minimaregelingen, bijzondere bijstand et cetera.

Voor jongeren die bijna de 18-jarige leeftijd bereiken kan de Raadsvrouwe helpen, met bijvoorbeeld budgetteren, het aanvragen van zorgtoeslag, het aanvragen en ontvangen van een DIGID maar ook met het invullen van een P-Biljet, betreffende teruggave belasting als de jongeren een bijbaantje heeft. Het is de bedoeling dat u van tevoren een gratis telefonische intake aanvraagt, zodat u te horen of het probleem oplosbaar is, welke papieren u nodig heeft en welke eventuele eigen kleine bijdrage er gevraagd kan worden, indien de Raadsvrouwe na overleg bij u aan huis komt. Dit kan door te bellen op dinsdag- en vrijdagmorgen tussen 12.30 en 14.30 uur met het telefoonnummer 06 38901780 of een mail met uw vraag te sturen naar sociale.raadslieden@gmail.com.

Centrum Jeugd en Gezin sluit deur

REGIO – Het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) in Millingen, Ubbergen en Groesbeek sluit met ingang van 1 januari zijn deuren.

Sinds de oprichting in 2007 was het CJG de plek waar ouders, kinderen, jongeren en professionals terecht konden met allerlei vragen over opvoeden en opgroeien. De landelijke – en lokale ontwikkelingen zijn de reden voor sluiting. De taken van CJG worden overgenomen door de nieuwe Sociale Teams. Daar kan men terecht voor vragen , problemen of ideeën. Zij beschikken over dezelfde kennis als de medewerkers van CJG. Ook de website van het CJG houdt op te bestaan. Men kan de informatie per 1 januari betreffende opvoeden, opgroeien en de gezondheid van kinderen vinden op www.opvoedinfonijmegen.nl.

Tevens afscheid van acht raadsleden Laatste raadsvergadering Groesbeekse raad in Mallemolen

GROESBEEK – Op donderdag 11 december wordt de laatste gemeenteraadsvergadering gehouden van Groesbeek in de oude samenstelling.

In verband met de verbouwingswerkzaamheden in het gemeentehuis van Groesbeek wordt de vergadering gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat om 16.00 uur. Tijdens deze vergadering zal gelijk afscheid worden genomen van acht raadsleden, die niet meer terugkeren: Petra Heijnen (VOLG), Wil Giesbers (PvdA), Sjaak Kamps (PvdA), Frits Ankringa (GroenLinks), Willem Janssen (CDA), Dave van Loon (CDA), Marie Jose Verbeeten (VVD) en Rob Bekers. De positie van Rob Bekers is nog onduidelijk omdat als Sjaak Thijssen weer wethouder wordt, dan neemt Rob Bekers zijn plaats in de gemeenteraad in. Tevens wordt in deze vergadering het boek 'In het welbegrepen belang der gemeente' van de schrijvers Toon Bosch en Sjef Schmiermann gepresenteerd. Iedereen is er welkom.

Celtic Christmas in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 13 december viert Grand Café De Mooije Waard een typisch Celtic Christmas samen met de top band Wild Geese.

Wild Geese is een Ierse/Schots/Nederlandse band, een zeer populaire band in Holland en Duitsland, vooral bekent om hun swingende en aparte stijl.

De band is een combinatie van verschillende Europeese muzikanten uit Ierland, Schotland & Nederland. Wild Geese wordt steeds populairder, hetgeen komt door vooral hun bijzondere mix van oude en eigentijdse folkmuziek, gespeeld op zowel traditionele en moderne instrumenten zoals de Eelectrische doedelzak.

Uiteraard wordt een Celtic Christmas gevierd met Guinness. Een goede whisky mag hier ook niet ontbreken. Kort samengevat: het wordt een gezellige Iers/Schots kerstfeest! De entree bedraagt acht euro; de avpnd begint om 21.00 uur.

GROESBEEK – Woensdagmorgen even voor negen uur wilde een automobilist uit Groesbeek vanaf een parkeerhaven aan de Dorpsstraat wegrijden en zag daarbij een zeventigjarige fietsster over het hoofd.

Het slachtoffer kwam met de fiets op het wegdek terecht en liep daarbij kneuzingen en schaafwonden op. Ambulance personeel heeft het slachtoffer naar de huisarts gebracht. De fiets raakte zwaar beschadigd.

Beleid aanwijzing inzamelaars

huishoudelijk afval 2015 en verder

BERG EN DAL - De leden van de Stuurgroep van de gemeente Millingen aan de Rijn, gemeente Ubbergen en gemeente Groesbeek (de gemeenten die per 1 januari 2015 worden heringedeeld), maken bekend dat zij in de vergadering van 2 december 2014 beleid hebben vastgesteld over de inzameling van huishoudelijk afval:

a.aanvragen tot aanwijzing, andere dan die van de bestaande instanties die in de uitvoeringsbesluiten zijn vermeld, om in 2015 en verder huishoudelijk afval in te zamelen worden geweigerd.

b.de inzameling van textiel in brengvoorzieningen van commerciële/landelijke charitatieve instanties in 2015 en verder wordt niet gecontinueerd.

c.de huis-aan-huis textielinzameling door commerciële/landelijke charitatieve instanties in 2015 en verder wordt niet gecontinueerd.

Dit beleid wordt vastgesteld op grond van de motivering dat de gemeenten het aantal inzamelaars beperkt wil houden met oog op de herindeling en regionale wijzigingen/ontwikkelingen in de inzamelsystematiek van huishoudelijke afvalstoffen.

Vanwege het spoedeisend karakter van het beleid vindt er volgens de Inspraakverordening van de gemeente geen inspraak plaats op dit beleid.

Het beleid treedt in werking op de dag na de bekendmaking ervan.

Kindje zoeken

HEILIG LANDSTICHTING - Zondag 21 december is er weer het traditionele 'Kindje zoeken'.

Om 16.00 uur begint het kerstconcert onder leiding van Pieter Gijsberts in de Cenakelkerk. Om 16.30 uur begint het spel in de kerk rondom herder Simon. "Vanuit de kerk trekken we dan samen met herder Simon door het Museumpark Oriëntalis. Wij gaan samen op zoek naar zijn weggelopen schaapje en komen zo uiteindelijk bij een warme plek! Na afloop is er chocolademelk bij het kampvuur op het Kerkplein.

De kinderen mogen verkleed komen als engel, herder, et cetera en vergeet vooral de zaklantaarn of lampion niet.

Eerste prijs op KNMO-concours voor Ons Genoegen

Foto: Monique Kuster

MILLINGEN - Groesbeek heeft een rijke historie als het gaat om voetbal. Al meer dan honderd jaar wordt er in Groesbeek gevoetbald. Verschillende voetbalclubs uit het dorp doen mee in de top van het amateurvoetbal en daar zijn we erg trots op in onze nieuwe gemeente.

Millingen aan de Rijn heeft een rijke historie als het gaat om amateurmuziek ook al meer dan honderd jaar. Fanfarekorps Ons Genoegen en fanfarekorps Sint-Cecilia doen mee in de top van de Nederlandse amateurmuziek en daar zijn we ook erg trots op. Vele beroepsmusici in Nederland hebben hun eerste lessen gevolgd bij Ons Genoegen in Millingen aan de Rijn.

Fanfarekorps Ons Genoegen heeft op 30 november weer bewezen dat het nog steeds een jonge en dynamische vereniging is die bij de top hoort. Op het KNMO-concours in Wijchen werd het drie leden tellende juryteam zeer aangenaam verrast door het hoge niveau van de musici van Ons Genoegen.

Met het verplichte werk Sinfonietta 4 (85,17) van Philip Sparke en het keuzewerk Images (85,33) van Henk Badings behaalde Ons Genoegen een royale eerste prijs. Volgens het kritisch verslag van de juryleden een prachtig orkest met een geweldige fanfareklank. Een zeer gewaagde muziekkeuze maar prima uitgevoerd. Natuurlijk waren er ook wat minpuntjes, maar daar kan Ons Genoegen mee aan het werk voor de toekomst.

Het eerste wapenfeit is gepleegd in onze toekomstige nieuwe gemeente Berg en Dal en we gaan ervan uit dat er nog vele successen zullen volgen door het rijke verenigingsleven in onze mooie dorpen.

Zwarte Piet had 't Spaans benauwd op dak 't Vossenhol

GROESBEEK – Vrijdagmorgen rond negen uur kwam de locatiedirecteur Anke Janssen van basisschool 't Vossenhol in paniek alle klassen langs. Zij vermoedde dat er een zwarte Piet op het dak van de nieuwe school zou zitten maar dat wist ze niet zeker.

Ze vroeg de ruim 260 kinderen mee naar buiten te komen en te kijken of zij misschien zwarte Piet zagen. Op de speelplaats aangekomen ontdekte de leerlingen dat er inderdaad een Piet op het dak zat. Toen de kinderen allemaal luidkeels Piet vroegen naar onder te komen, kwam de aap uit de mouw. Zwarte Piet bleek het Spaans benauwd te hebben omdat hij het dak niet meer af durfde.

Juffrouw Greetje bedacht zich geen moment en waarschuwde de brandweer die met gillende sirene naar 't Vossenhol kwam en met behulp van een ladder wisten ze Piet uit zijn benarde positie te bevrijden. Toen bange Piet op de grond stond – onder gejuich van de kinderen – begon hij weer praatjes te krijgen. Toen de Sint kwam begon het Sinterklaasfeest pas echt voor de leerlingen van 't Vossenhol.

Kerstconcert in de Sint-Laurentiuskerk in Kekerdom

Foto: Monique Kuster

KEKERDOM - Op zondag 21 december wordt in de Sint-Laurentiuskerk van Kekerdom een kerstconcert gegeven door het Beeks Mannenkoor Sint-Caecilia.

Het koor zal onder leiding van dirigent Cor van Wageningen een aantal prachtige kerstliederen ten gehore brengen in een sfeervolle ambiance. Het programma vermeldt met kerst verbonden werken van onder andere Charles Gounod, Max Reger en Josef Rheinberger.

Het concert zal worden afgesloten met het wereldberoemde Stille Nacht, Heilige Nacht van Franz Gruber. De aanvang van het concert is 14.30 uur. De entree is vrij. Bij de familie Daamen kan men gratis parkeren. Vanaf 14.00 uur en na het concert is koffie en glühwein te verkrijgen in de partytent op het pleintje bij de kerk. Iedereen is welkom.

Weer paard mishandeld

GROESBEEK – Afgelopen weekend is in een wei aan het Lagewald in Groesbeek weer een paard mishandeld. De verwondingen werden zondagmorgen ontdekt.

Volgens de politie is het paard met stokken en messen gewond geraakt. Een dierenarts heeft geconstateerd dat het om een verwonding gaat, die door een ander moet zijn toegebracht. Vermoedelijk is de mishandeling in de nacht van zaterdag op zondag gepleegd. De politie is dringend op zoek naar eventuele getuigen, die op de bewuste locatie of in de directie omgeving iets bijzonders hebben waargenomen.

Ook is informatie die kan helpen in het onderzoek naar de ernstige paardenmishandeling welkom op 0900-8844, Criminele Inlichtingen Eenheid 079/3458999 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Het vorig jaar is eveneens in een weiland aan het Lagewald tot tweemaal toe een paard mishandeld. Toen werden de geslachtsdelen van de twee merries met een scherp voorwerp bewerkt.

Dure kerstboom voor Nijmegenaren

GROESBEEK – Vijf Nijmegenaren zijn zondag tegen de avond betrapt toen ze er met een zeven meter lange spar vandoor wilden gaan.

Toen ze de spar in een bestelbus aan het laden waren – op een parkeerplaats in het bos op de kruising Rijlaan / Bieseltsebaan - kwam er toevallig een patrouillewagen van de Groesbeekse politie langs rijden. Toen de politie poolshoogte ging nemen, bleek dat de spar even tevoren was afgezaagd. Het vijftal liet de politie weten dat ze speciaal een busje gehuurd hadden en als ludieke actie de boom afgezaagd te hebben. Toen de politie assistentie gekregen had werd het vijftal – in de leeftijd tussen de 18 en 21 jaar – aangehouden en overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar ze werden ingesloten. Maandagmiddag mocht het vijftal met een procesverbaal op zak weer huiswaarts keren. De spar die op de parkeerplaats is achtergebleven ligt er als stille getuige (zie foto).

Feest van licht in Museumpark Oriëntalis Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Tot en met 4 januari is er tijdens het Feest van het Licht een grote variëteit aan activiteiten in Museumpark Oriëntalis. Elke dag is er wat te doen voor jong en oud.

De bezoekers kunnen genieten van een winterwandeling door het feestelijk ingerichte museumpark. De lichtroute, de kerstkribbe, de dieren en de pittoreske huisjes vormen een prachtig decor. In het hoofdgebouw staat de grootste kerststallententoonstelling van Nederland. De Maria-ikonententoonstelling in het Romeins Huis en het fotomozaïek van Maria's.
Speciaal geproduceerde film over licht op een enorm scherm in de woestijn (starring Emile Roemer). De grote kerstknikkerbaan in het Egyptisch Huis (ook leuk voor volwassenen). De drijvende kerststal: nog nooit vertoond. Een bijzonder plaatje bij het meer, met op de achtergrond het Arabisch dorp.
De lichtjes route; laat de bezoekee(ster)s leiden door de vele lichtjes langs de paden en men kan daarbij o.a. Het Joods Dorp, Herderstoren, Geboortegrot en nog veel meer bewonderen.

De restaurants op het museumpark zijn ook op alle dagen geopend. Daarnaast is er een grootse kerstmarkt, die wordt gehouden van 12 tot en met 14 december en 19 tot en met 30 december vanaf 12.00 uur. Op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag is het museumpark aan de Profetenlaan 2 in Heilig Landstichting gesloten.

Mogelijk vijf wethouders in nieuwe gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL – Het CDA (winnaar MUG-verkiezing) is de onderhandelingen gestart en fractievoorzitter Rob Verheijen heeft inmiddels al gesprekken gevoerd met de overige tien partijen.

Woensdagavond 3 november liet het CDA weten de voorkeur te hebben voor de coalitie CDA, VOLG , GVP, C90 en GJS. Met dertien zetels is dat een meerderheid omdat er in totaal 23 raadsleden komen in de nieuwe gemeente. Een tweede optie die werd voorgesteld was CDA, VOLG, Voor Berg en Dal, GroenLinks en PvdA., had geen voorkeur van het CDA. De programmabesprekingen zullen in eerste instantie plaatsvinden tussen CDA, VOLG, GVP, C'90 en GJS.

Sociaal Groesbeek zet zich buitenspel bij onderhandelingen

GROESBEEK – Sociaal Groesbeek heeft zich buitenspel gezet bij de onderhandelingen voor de collegevorming.

De partij blijft achter de naam 'Groesbeek' staan ondanks het feit dat ze de uitslag van het referendum accepteert. De partij wil haar achterban niet te kort doen. Volgens fractievoorzitter Hans Peters kijken zij wat hun achterban heeft besloten en dat is 'Groesbeek'. Om die reden voelt het voor Sociaal Groesbeek niet goed om voor Berg en Dal te stemmen.

Door anders te gaan stemmen dan de uitslag van het referendum heeft de partij zich buitenspel gezet bij de collegeonderhandelingen, die in volle gang zijn. Alle andere partijen hadden al voor het referendum aangegeven de uitslag te zullen respecteren, dus wordt het Berg en Dal.

Volkswagen Caddy gestolen

GROESBEEK – Vanaf de Hadnstraat in Groesbeek is in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 november een grijze Volkswagen Caddy ontvreemd.

De eigenaar is een inwoner uit Groesbeek. De diefstal werd dinsdagmorgen ontdekt. Wijkagent Vreeman doet een beroep op getuigen die iets gezien hebben zich te melden: 0800-7000.

Speciaal lied voor slotmanifestatie 'Een en al Groesbeek'

GROESBEEK – Voor de slotmanifestatie 'Een en al Groesbeek', die op zondag 28 december in Groesbeek wordt gehouden is een special lied gemaakt. Harrie Driessen heeft speciaal voor deze unieke gelegenheid een lied geschreven onder de titel 'Kijk nou terug naar Groesbeek' op de bekende melodie van '15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn.

Het lied zal worden gezongen door 'De Sunsmiers ' Martijn en Dirk Schmiermann. De songtekst is als volgt:
Dorp vol verassingen
Aan de grens gelegen
Ummenie en carnaval
Vrienden kom je tegen
Het dorp dat vele kernen telt
Die van elkaar verschillen.
Een dorp met een eigen taal
Da motte ok aecht wille
Het dorp had het niet makkelijk
In de oorlog niet veilig
De kerk noemt zijn pastoor Jan
Het voetbal is er heilig.

Refrein

Kijk nou toch naar Groesbeek
Naar dat hele mooie stukje aarde
Daar voelde je je altijd thuis
Dat laat je in je waarde
Kijk nou toch naar Groesbeek
Naar dat hele mooie stukje aarde
Er is geen dorp in de buurt
Dat dat kan evenaren

Het dorp vol groepen met muziek
Schlagers zijn te horen
Vertellen waar het hier om gaat
Luister naar de koren
Het dorp houdt van gezelligheid
Schenkt zijn eigen wijn
De grote vraag die blijft altijd
Of er echt wel zeven heuvels zijn
Dorp dat leeft bij iedereen
Houdt zijn eigen dingen
De mensen staan altijd centraal
Dus laat ons samen zingen

2 x refrein

Burgemeesters uit regio openen Feest van Licht in Oriëntalis

Foto: Monique Kuster

HEILIG LANDSTICHTING – Elf burgemeesters uit de regio hebben zaterdagmiddag met een levende kerststal het Feest van Licht geopend in museum Orientalis.

Een speciale rol was weggelegd voor burgemeester Keereweer van Groesbeek en Millingen, die als Jozef door het park liep. Naast hem Maria met het kerstkindje. De kleurrijke stoet – op weg naar het meertje - werd begeleid door een kameel en een ezel en niet te vergeten een tweehonderd schapen, die in het gareel werden gehouden door een schaapshond.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen was ook een koningsrol toebedeeld, hij was een van de Drie Koningen. Burgemeester Paul Wilbers van Beek – Ubbergen moest genoegen nemen met een rol als herder, maar alle burgemeesters hadden een rol die hen wel was toevertrouwd en speelden die mee op een voortreffelijke manier. Door de aanwezigheid van de burgemeesters van Kleef en Kranenburg had de opening van het Feest van Licht een internationaal tintje. Het publiek was al in groten getale naar het museumpark gekomen om getuige te zijn van dit unieke gebeuren.

De volgende burgemeesters waren aanwezig; Kranenburg Günter Steins, Kleef Theodor Brauer, Nijmegen Hubert Bruls, Groesbeek/Millingen Harry Keereweer, Beek/Ubbergen Paul Wilbers, Beuningen Carol van Eert, Druten Luciën van Riswijk, Mook/Middelaar Willem Gradisen, Mill Antoine Walraven, Gennep Peter de Koning en Boxmeer Karel van Soest.

Receptie Prins Ummenie d'n 55ste

Foto: Monique Kuster

GROESBEEK - Op zondag 21 december is de feestelijke receptie voor Prins Ummenie d'n 55ste Harm Wijnhoven, aangeboden door carnavalsvereniging De Feestneus in zaal De Linde.

De receptie begint om 11.11uur en het officiële gedeelte duurt tot 13.45 uur; daarna is de reeds traditionele en oergezellige carnavalsmiddag Beej Ummenie Thuus met diverse optredens uit de regio.

Ook zijn er weer diverse Prinsen en Prinsessen met gevolg uit de regio aanwezig om er een gezellig feest van te maken.

Kortom, een gezellige dag vol carnavalsactiviteiten. die men niet mag missen en iedereen is welkom in zaal De Linde. De toegang is gratis.

Verheijen en Thijssen gaan nieuw college in elkaar smeden

MUG – Rob Verheijen ( CDA ) en Slaak Thijssen ( GVP ) gaan als formateur aan de slag in de fusie gemeente.

Hun taak is om een coalitie te vormen van vijf partijen te weten CDA – GVP – VOLG - C'90 en GJS . Bij elkaar zijn de vijf partijen goed voor dertien zetels van de 23 raadszetels die de nieuwe gemeente krijgt. Alle vijf partijen willen een wethouder leveren die in deeltijd zouden moeten functioneren. 0,8 bij partijen met drie zetels ( CDA-GVP-VOLG ) en 0,6 voor de fracties met twee zetels (C'90 en GJS).

Roep om stemmachines groter na hertelling in MUG-gemeenten Hertelling levert geen wijziging raadszetels op

MILLINGEN/UBBERGEN/GROESBEEK – De roep om stemmachines is groter geworden na de hertelling die dinsdag na de herindelingsverkiezing in Groesbeek heeft plaatsgevonden. Het centraal stembureau onder leiding van burgemeester Keereweer had besloten om tot hertelling over te gaan omdat er bij de zetelverdeling (restzetel) slechts één stem verschil was tussen de Groesbeekse Volks Partij van Sjaak Thijssen en Sociaal Groesbeek van Hans Peters.

Met één stem meer voor Sociaal Groesbeek zou de laatste restzetel naar hen gaan en zou de GVP in plaats van drie maar twee zetels krijgen. Dinsdag 25 november was de grote zaal van sporthal Heuvelland hermetisch afgesloten. Alleen 27 ambtenaren van Groesbeek, Ubbergen en Millingen waren druk doende om de stembiljetten van alle 27 stembureaus nog eens nader onder de loep te nemen en te hertellen. Secretaris – directeur van de landelijke kiesraad keek toe of de hertelling betrouwbaar en goed verliep. Zelfs ambtenaren die even een sanitaire stop wilden maken, moesten hiervoor toestemming vragen.

Ook bekeek de secretaris – directeur van de Kiesraad de eerder ongeldig verklaarde stemmen kritisch. Dat had tot gevolg dat drie van de 78 ongeldig verklaarde stemmen alsnog werden geldig verklaard zodat er 75 ongeldige stemmen overbleven. Rond vier uur was de klus geklaard en konden de ambtenaren huiswaarts keren.

Het resultaat was dat bij negen van de elf partijen een andere uitslag kregen van een paar stemmen. Dit had echter - zo bleek bij de bekendmaking door burgemeester Keereweer, later op de avond - geen gevolgen te hebben voor de zetelverdeling en in het bijzonder ook geen gevolgen voor de restzetelverdeling te hebben Dit tot grote teleurstelling van Hans Peters van Sociaal Groesbeek. Dit komt doordat de GVP een lijstcombinatie is aangegaan met C90 en GJS.

Om een hertelling te organiseren op een zo korte termijn is niet mis en dan nog maar niet gesproken over de kosten. Volgens ingewijden liggen die tussen de tien- en twaalfduizend euro. De definitieve zetelverdeling voor de gemeente Berg en Dal is als volgt:
CDA 2584 stemmen 3 zetels, GVP 2003 stemmen 3 zetels inclusief 1 restzetel, VOLG 2206 stemmen 3 zetels inclusief 1 restzetel, PvdA . 1504 stemmen 2 zetels, VVD 946 stemmen 1 zetel, GroenLinks 1404 stemmen 2 zetels inclusief 1 restzetel, Sociaal Groesbeek 2124 stemmen 2 zetels, Voor Berg en Dal 1550 stemmen 2 zetels inclusief 1 restzetel, D'66 944 stemmen 1 zetel, C90 1532 stemmen 2 zetels, GJS 1425 stemmen 2 zetels.

Theo Giesbers en Jos van Campen maken geen gebruik van voorkeurszetel

MILLINGEN/UBBERGEN/GROESBEEK – De twee kandidaten die bij de onlangs gehouden verkiezingen een voorkeurszetel hebben behaald zijn Jos van Campen van GJS uit Millingen en Theo Giesbers van VOLG uit Groesbeek.

Echter beide hebben laten weten geen gebruik te zullen maken van de raadszetel in de nieuwe gemeente Berg en Dal. Jos van Campen de nummer 7 op de lijst van partij GJS kreeg 282 voorkeurstemmen terwijl Theo Giesbers liefst 429 voorkeurstemmen kreeg. Jos van Campen (oud-directeur van de Rabobank in Millingen) had het bestuur van GJS al voor de verkiezingen laten weten niet de raad in te willen. Dat Jos zoveel voorkeurstemmen kreeg was dan ook een grote verrassing. Desondanks gaat hij niet in de raad, misschien wel in een of andere raadscommissie, maar hij zal zich voor Millingen blijven inzetten.

Theo van der Velden zal de plaats van Jos van Campen innemen.
Theo Giesbers ( momenteel nog wethouder in Groesbeek ) VOLG kreeg maar liefst 429 voorkeurstemmen terwijl hij op de vijfde plaats stond. "Ik heb van te voren aan de partij laten weten dat ik zou stoppen als wethouder en eventueel als raadslid. Na 12,5 jaar als wethouder is het mooi geweest, dat ik zoveel voorkeurstemmen heb gekregen heeft mij goed gedaan, dat is misschien de waardering voor wat ik mede mee heb kunnen realiseren in Groesbeek", aldus Theo Giesbers. "Ik ga niet weg bij VOLG, ik blijf hun steun en toeverlaat, daar kunnen ze van op aan." Peter Maas van de voedselbank neemt de zetel van Theo Giesbers over.

Verkeersruzie loopt uit op kapotte autoruit

GROESBEEK – Een 39-jarige automobilist uit Groesbeek, die maandagmiddag zijn auto achteruit op zijn oprit aan de Pastoor Hoekstraat wilde rijden, zag daarbij een 21-jarige fietser- eveneens uit Groesbeek - over het hoofd.

Daardoor ontstond een woordenwisseling die uitmondde in ruzie. Hierbij sloeg de fietser een autoruit kapot en vertrok. Omdat de automobilist de fietser kende, werd hij door de politie aangehouden en procesverbaal tegen hem opgemaakt.

In kerstsferen met Christmas Carol

GROESBEEK - Toneelvereniging De Kleine Komedie komt op 14 december met 'A Christmas Carol' in zalencentrum De Sleutel in Groesbeek. Op 19 december in cultureel centrum De Kinkel in Bemmel.

Na het succes van 'De Jantjes' is het De Kleine Komedie weer gelukt met een bekend stuk op de planken te komen, dit keer met 'A Christmas Carol', geschreven door Charles Dickens. Het speelt in de tweede helft van de negentiende eeuw in London, en tijd van rangen en standen, rijkdom en armoede. In deze omgeving leeft Ebenezer Scrooge een rijke vrek, met alleen aandacht voor geld, geld en nog eens geld. Kerst vindt hij maar onzin, een verspilling van tijd. Het verhaal begint op kerstavond, precies zeven jaar na de dood van Jacob Marley, Scrooges zakenpartner, met wie hij ooit hun bedrijf, 'Scrooge & Marley', begon. Scrooge en zijn boekhouder Bob Crachit zijn aan het werk op het kantoor. Fred, een neef van Scrooge, komt langs om zijn oom een 'gelukkig kerstfeest' te wensen en hem uit te nodigen voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Scrooge stuurt hem weg met opmerkingen als "Bah! Onzin!". Deze kerstavond krijgt hij bezoek, waardoor zijn leven ingrijpend verandert.

Het is een stuk in kerstsfeer, afgewisseld met kerstliedjes naar een bewerking van Lynn Stevens, onder regie van Gerrit Kistemaker.

Beide voorstellingen beginnen om 20:00. Kaartverkoop in Groesbeek bij: Bruna, Cafetaria Rikken, Bloemsierkunst Wilhelmina, Buurtsuper. Kaartverkoop in Bemmel: boekhandel Polman, Poortman Damesmode. Meer informatie staat op www.dekleinekomedie-rivierenland.nl.

Veranderingen zorg, werk, welzijn

REGIO - Vanaf 1 januari 2015 verandert er veel op het gebied van zorg, werk en welzijn. De gemeenten krijgen er taken bij die nu nog via de AWBZ lopen, zoals huishoudelijke hulp, begeleiding van mantelzorgers en dagbesteding. Jeugdzorg gaat in zijn geheel naar gemeenten. De nieuwe Participatiewet stelt gemeenten verantwoordelijk voor de begeleiding van mensen met een arbeidsbeperking naar werk of een dagbesteding.


Hoe gaan de MUG-gemeenten om met de veranderingen en de extra taken? Wat betekenen de veranderingen voor u? Bij wie kunt u straks terecht voor ondersteuning of voor een indicatie?
De MUG-gemeenten vinden het belangrijk om u goed te informeren en uw vragen te beantwoorden. Daarom organiseren ze op 10 en 11 december twee inloopbijeenkomsten voor alle inwoners. Tijdens deze bijeenkomsten zijn onder andere medewerkers van de gemeenten, leden van de Sociale Teams en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanwezig om antwoord te geven op uw vragen.


Locaties en tijdstippen
10 December: in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek
11 December: in de Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij
U kunt tussen 16.00 en 20.00 uur op ieder gewenst moment binnenlopen.
Vragen
Heeft u vragen en kunt u niet naar de inloopbijeenkomsten komen? Dan kunt u tijdens kantooruren uw vraag telefonisch stellen via telefoonnummer 14024. Of mail uw vraag naar wmo@groesbeek.nl of info@mugaanzet.nl.

Dropping voetbalvereniging DVSG

GROESBEEK-DE HORST – Zaterdag 27 december houdt de Groesbeekse voetbalvereniging DVSG haar traditionele dropping. Iedereen lid of geen lid van DNSG die na de kerstdagen zijn of haar benen wil strekken, is van harte welkom.

Het is de organisatie weer gelukt om er een mooie tocht van te maken. De befaamde eigengemaakte goulash van Eric Hopmans zal ook dit jaar niet ontbreken. Het ligt in de bedoeling dat de eerste groepen tegen de klok van 18.00 uur zullen gaan vertrekken. Na afloop van de dropping is er in cafe Hopmans gezellig nakuieren over de dropping en zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Voor informatie en opgave kan men contact opnemen met café Hopmans telefoon 024 3971766.

Bedankje voor Klankbordgroep verbetering looproutes Ooij en Beek

De leden van de klankbordgroep Ooij, wethouder Ria Barber en projectleider Sandra Stoffels Foto: Robert Kuster

OOIJ - In Ooij vond onlangs een schouw plaats, langs de plaatsen waar de looproutes verbeterd zijn. Een aantal dorpsgenoten had zich daarvoor aangemeld. In een klankbordgroep praatten ze ook mee over verbetering van de looproutes voor mensen die slecht ter been zijn en ouders met kinderwagens.

Omdat het de laatste bijeenkomst was in Ooij, kregen de leden een bloemetje en was er taart bij de koffie. De klankbordgroep droeg nog enkele extra wensen aan. Ook deze worden binnen het budget uitgevoerd.

De leden van de klankbordgroep Ooij, wethouder Ria Barber en projectleider Sandra Stoffels Foto: Robert Kuster

Volgens plan zijn alle werkzaamheden nog voor het einde van het jaar afgerond. De looproutes naar de voorzieningen zijn dan voor ouderen, mensen met een beperking en ouders met kinderwagens beter begaanbaar gemaakt. De werkzaamheden dragen eraan bij dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de maatschappij.

Aantal raadsleden per gemeente en gekozen raadsleden

BERG EN DAL - Het aantal raadsleden per MUG-gemeente is als volgt; 12 gekozen raadsleden komen uit Groesbeek, 2 uit Millingen, 2 uit de Ooy, 2 uit Leuth, 1 uit Beek , 2 uit Ubbergen, 1 uit Kekerdom en1 uit Berg en Dal.

De gekozen raadsleden in alfabetische volgorde zijn: Ria Barber – Hendriks, Johanna Brouwer, Jo Coerwinkel, Mechteld ten Doesschate, Hennie Eikholt, Thieu Hoeken, Robert Houkes, Wiebo Kersten, Peter Maas, Jos Peters, Hans Peters, Jan Poelen, Evert Ruiter, Irma van de Scheur, Martijn Schmiermann, Herman Scholtens, Mireille Straathof- Tijkorte, Sjaak Thijssen, Theo van der Velden, Rob Verheijen, Rona Vree, Erik Weijers en Alex ten Westeneind.

Bord van Sinterklaas in Groesbeek

GROESBEEK - Vanuit Groesbeek staat dit bord enkele meters na hotel De Wolfsberg en vanaf Molenhoerk tweehonderd meter voor De Wolfsberg.

Kookcafé in Leuth gaat van start

LEUTH - Het is zover, na alle voorbereidingen, gesprekken en ook nog van alles uitzoeken, kan het Kookcafé in het nieuwe jaar beginnen in ons mooie, nieuwe Kulturhüs in Leuth.

Het Kookcafé heet voortaan Kookhüs, dat past immers beter bij Kulturhüs.

Wat houdt het Kookhüs ook al weer in? De opzet is dat een groepje mensen het menu samenstelt en de maaltijd voorbereidt. Daarna gezamenlijk eten met de mensen die zich aangemeld hebben en tot slot samen opruimen. U kunt zich dus opgeven om te helpen met koken, maar ook de overige taken worden door de deelnemers samen gedaan. Het doel is op die wijze andere mensen te leren kennen, een gezellige avond te hebben en je netwerk te vergroten.

"Het is bedoeld voor iedere volwassene die het leuk vindt om mee te doen; met elkaar bereiden en gebruiken we een lekkere en gezonde maaltijd tegen een schappelijke prijs. De exacte datum waarop we beginnen wordt nog bekendgemaakt, maar we starten in ieder geval (voorlopig een keer per week) in januari van het nieuwe jaar."

Diegenen die zich al eerder aangemeld hebben, ontvangen dit bericht al via de mail of via een flyer in de bus. "En natuurlijk, mocht u interesse hebben om ook mee te doen, dan u kunt zich aanmelden via ons e-mail adres: kookcafeleuth@outlook.com of telefonisch bij Gosien Huisman (06 18265249).

Een zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen

BERG EN DAL - De gemeentes Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen bieden een zorgverzekering voor de mensen met een laag inkomen (tot 120 procent van de voor u geldende bijstandsnorm). Het heet de Collectieve (aanvullende) Zorgverzekering voor minima van de gemeente , kortweg de CAZ.

Deze zorgverzekering wordt aangeboden via VGZ en CZ en heeft een uitgebreid pakket aan vergoedingen. Mensen met veel zorgkosten, zoals chronisch zieken, kunnen daarnaast kiezen voor een extra uitgebreid pakket, waarbij een deel van het eigen risico wordt vergoed.

De gemeente levert een financiële bijdrage in de premie, waardoor de zorgverzekering extra aantrekkelijk wordt. Als u zich wilt aanmelden voor de CAZ, dan moet u vóór 1 januari 2015 overstappen.

Voor meer informatie verwijzen we naar de website www.gezondverzekerd.nl. Onder de gemeentenaam vindt u op deze site informatie over de zorgpakketten, de premie, de gemeentelijke bijdrage en hoe u deze moet aanvragen. U kunt zich via deze site ook aanmelden voor de CAZ.

Als u liever papieren informatie wilt over de CAZ, kunt u bellen naar 024 3996111 en deze informatie opvragen, of uw adres mailen naar caz@groesbeek.nl.

Beleidsregel Individuele Inkomstentoeslag gemeente Groesbeek 2015

GROESBEEK - Mensen die al drie jaar of langer leven van een inkomen op bijstandsniveau, zonder uitkomst op inkomstenverbetering, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een individuele inkomenstoeslag. Deze kunnen ze aanvragen bij de gemeente.

Wat houdt deze beleidsregel in ? Wie niet voor deze beleidsregel in aanmerking komen zijn;
- Studenten of mensen die de afgelopen drie jaar hebben gestudeerd.
- Mensen die een hoog inkomen hebben maar op bijstandsniveau leven wegens een schuldregeling.
Zij hebben namelijk na de schuldregeling weer zicht op inkomstenverbetering.
- Mensen die de afgelopen twaalf maanden een verlaging van de uitkering hebben gehad omdat ze niet meewerkten in een traject naar arbeid.
- Mensen waarvan zeker is dat zij op korte termijn een hoger inkomen krijgen.

In alle overige situaties komen mensen die drie jaar of langer leven van een inkomen op bijstandsniveau wèl in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag.

Belanghebbende kunnen vanaf 11 december tot en met 8 januari 2015 schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze met betrekking tot de concept beleidsregel kenbaar maken bij de gemeente Groesbeek. Voor nadere informatie over deze beleidsregel kan men contact opnemen met mw J. van der Jagt (op maandag, dinsdag en donderdag) via telefoonnummer 14023.

Ing. H.W.C.G.Keereweer waarnemend burgemeester

REGIO - De heer ing. H.W.C.G. Keereweer wordt op 1 januari 2015 waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Groesbeek.

Op 1 januari 2015 is de herindeling een feit. De gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen zijn bij Wet van 14 mei 2014 samengevoegd tot de nieuwe gemeente Groesbeek. Ten gevolge van de herindeling worden de gemeenten Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen per 1 januari 2015 opgeheven.


De heer Harry Keereweer (65 jaar, PvdA) is al vanaf 1 april 2012 waarnemend burgemeester van de gemeente Groesbeek en vanaf 26 september 2013 is hij tevens waarnemend burgemeester van de gemeente Millingen aan de Rijn.
De heer Keereweer is van 2003 tot 2011 lid geweest van het College van Gedeputeerde Staten van Gelderland. Hij heeft diverse bestuurlijke functies bekleed; van 1992 tot 2003 was hij directeur bij een Bodem- en Milieuadvies bedrijf, van 1972-1992 werkzaam bij de provincie Noord-Brabant onder andere als projectleider Infrastructuur en Milieu. Van 1978-1992 was hij lid van de gemeenteraad van Wijchen.


Procedure
De heer C.G.A. Cornielje, Commissaris van de Koning heeft, na overleg met de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Groesbeek, besloten tot het aanstellen van een waarnemend burgemeester in deze gemeente per 1 januari 2015.
De heer Keereweer zal op 2 januari 2015 tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeente in het gemeentehuis in Groesbeek worden beëdigd door de Commissaris van de Koning.
In het begin van 2015 zal zo spoedig mogelijk de procedure worden gestart om tot een nieuwe door de Kroon benoemde burgemeester van de nieuwe gemeente Groesbeek te komen. Naar verwachting zal de benoeming medio 2015 plaatsvinden.

Laatste Ubbergse raadsvergadering

Foto: Robert Kuster

UBBERGEN - Op 11 december houdt de gemeenteraad van Ubbergen zijn laatste formele openbare vergadering. Uiteraard neemt de raad tijdens die vergadering nog een aantal besluiten, maar de nadruk ligt vooral op het afscheid van Ubbergen als zelfstandige gemeente en het afscheid van de raad.

Na afloop van de vergadering is er een informeel samenzijn en wordt er een toost op het verleden en op een goede toekomst uitgebracht. Iedereen is welkom bij deze gedenkwaardige avond.

Hondenoverlast


UBBERGEN - Regelmatig komen er bij de gemeente klachten binnen over hondenpoep en loslopende honden. Niet iedereen houdt zich altijd aan de regels die Ubbergen hierover heeft opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Toch is het belangrijk dat iedereen dit wel doet. Alleen op die manier houden we de gemeente netjes en leefbaar. Voor de duidelijkheid vermelden we de belangrijkste regels daarom nog een keer. De boetes die kunnen worden opgelegd variëren van 85,- tot 220 euro per geconstateerde overtreding.

Hondenpoep

Als hondeneigenaar moet u er voor zorgen dat uw hond niet poept binnen de bebouwde kom van de dorpskernen. Mocht dit toch gebeuren, bent u verplicht de poep op te ruimen. Buiten de bebouwde kom geldt geen opruimverplichting, behalve op weggedeeltes voor voetgangers, kinderspeelplaatsen, speelweides en in zandbakken.

Loslopende honden

Veel mensen zijn er niet van gediend dat een hond op hen af komt stormen (ook al heeft de hond geen kwaad in de zin). Ook is niet iedere hond gecharmeerd van andere honden. Binnen de bebouwde kom bent u daarom verplicht uw hond aan de lijn te houden. Buiten de bebouwde kom mogen honden los lopen, tenzij er een kinderspeelplaats, zandbak of speelweide in de buurt is.

Bereikbaarheid bouwzaken gemeente Ubbergen

UBBERGEN - De afdeling bouwzaken van de gemeente Ubbergen is vanwege de verhuizing op 18 december alleen telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 14014

Vier maal tanken zonder te betalen

GROESBEEK – Een 21-jarige inwoner uit Groesbeek is woensdagmiddag aangehouden omdat hij vier maal getankt had zonder te betalen.

Daarnaast reed de Groesbeker rond met valse kentekenplaten op zijn auto. Volgens de politie is de man na het tanken bij een tankstation aan de Ubbergseweg in Nijmegen en bij een tankstation aan de Heerbaan in Millingen weggereden zonder te betalen.

Fotoboek Ubbergen voor alle huishoudens en bedrijven

Foto: Robert Kuster

UBBERGEN - 'Ubbergen in beeld' heet het fotoboek dat de gemeente ter gelegenheid van de herindeling liet samenstellen. Het is bedoeld voor alle huishoudens en bedrijven. Op 2 januari wordt het huis-aan-huis verspreid in de op dat moment voormalige gemeente Ubbergen.

Per 1 januari is het daadwerkelijk een feit: de gemeente Ubbergen vormt samen met Groesbeek en Millingen een nieuwe gemeente. De schaalvergroting moet ertoe bijdragen dat de gemeentelijke dienstverlening de komende jaren kwalitatief op peil blijft.

Een nieuw begin betekent afscheid van het oude. Dat oude - de vele fraaie beelden die te vinden zijn binnen de gemeentegrenzen- wil de gemeente graag met inwoners en bedrijfsleven delen. Met een knipoog. Want de gemeentegrenzen veranderen, maar die mooie en prettige woon- en werkomgeving blijft gewoon bestaan.

Mede geïnspireerd door wat kinderen uit groep zeven en acht van onze basisscholen als leuke of soms zelfs spannende plekjes aanwezen, stuurde de gemeente een fotograaf op pad. Die werkwijze leverde gevarieerd beeldmateriaal op. Het boek 'Ubbergen in beeld' biedt prachtige foto's en is daarmee een ode aan het vele moois dat de gemeente bood en zal blijven bieden.

Podotherapie Driessen Toernooi en feestavond bij Switch'87

MILLINGEN - Ook dit jaar organiseren we weer het traditionele olieballentoernooi - gesponsord door Podotherapie Driessen en verschillende veldsponsors – op zaterdag 27 december in sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

U kunt dus genieten van een heerlijk partijtje B&B bij 'In de Lavinde', sleutelen op het veldje van Autobedrijf Pouwels, appels halen op het veldje van Fruitbedrijf René Smijers of indutten bij Gastenverblijf Ons Thuus.

Het is een open toernooi, dus iedereen kan inschrijven. Verder wordt er alleen gespeeld met mixteams (minimaal twee dames per team) en er kan worden ingeschreven door jeugd (vanaf twaalf jaar) en senioren-, recreatieve en competitieteams. Ook kunt u zich als individuele speler/ster aanmelden. De toernooiorganisatie stelt op basis van de individuele aanmeldingen mixteams samen.

Aansluitend aan het toernooi bieden we u de mogelijkheid om deel te nemen aan een winterbuffet verzorgd door slagerij Kees van de Velden. Vervolgens start de feestavond, huldigen we onze jubilarissen en swingen vervolgens het jaar uit met DJ-Bob.

Dagprogramma: 12.00 tot 17.30 uur: Toernooi (aanvangstijd afhankelijk van het aantal teams); 18.30 tot 19.30 uur: Winterbuffet; vanaf 20.00 uur:         Feestavond met dj Bob.

Deelname aan het toernooi is gratis, voor het winterbuffet wordt een kleine bijdrage gevraagd. "Om een goede inschatting te kunnen maken van het aantal toernooideelnemers en de belangstelling voor het winterbuffet en feestavond, kunt u zich, via e-mail volleystam@gmail.nl of de website www.stamvolleybal.nl aanmelden. Wij kunnen maar twintig teams plaatsen..."

Seniorenlunch in

De Mallemolen

GROESBEEK – Op zondag 14 december vindt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een seniorenlunch plaats.

Opgeven voor deze lunch kan tot vrijdag 12 december 12.00 uur. Bij de receptie van De Mallemolen ligt een inschrijflijst klaar, maar men kan ook telefonisch reserveren via 024 3976360. De kosten voor deze uitgebreide lunch bedragen 9,75 euro. Men kan genieten van koude en warme gerechten in buffetvorm. De sfeervolle lunch begint om 12.00 en eindigt om 14.00 uur.

Subsidie isolatie is op

UBBERGEN - Sinds 2010 kunnen huishoudens in de regio Arnhem / Nijmegen gebruik maken van de subsidieregeling voor woningisolatie van de Provincie Gelderland.

Al honderden huishoudens hebben hun woningen al geïsoleerd! De gemeente Ubbergen heeft 250 bewoners subsidie toegewezen. De subsidiepot is inmiddels leeg. U kunt geen subsidie meer aanvragen.

Lichtjeswandeling in bosgebied Wylerberg

BEEK-UBBERGEN – Op zaterdag 20 december verzorgt de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap ( VNC ) een lichtjeswandeling in het bos op de Wylerberg in Beek- Ubbergen.

De wandeling start om 17.00 uur bij Huize Wylerberg aan de Rijksstraatweg 174 in Beek-Ubbergen en duurt tot 20.00 uur.

Inbraak in autobedrijf

OOij – Pas nu is bekend geworden dat zondagavond 30 november is ingebroken in een garagebedrijf aan De Bouwkamp in Ooij. De inbrekers hebben een ruit vernield om het bedrijf binnen te komen en hebben binnen enkele deuren geforceerd.

Daarbij werden de inbrekers gestoord door de buren waarna ze het hazenpad kozen. Door de haast hebben ze hun auto moeten achterlaten. De politie heeft de auto in beslag genomen. In verband met het onderzoek doet de politie verder geen mededelingen over deze zaak.

GROESBEEK – Een 21-jarige inwoner uit Groesbeek is woensdagmiddag aangehouden omdat hij vier maal getankt had zonder te betalen.

Daarnaast reed de Groesbeker rond met valse kentekenplaten op zijn auto. Volgens de politie is de man na het tanken bij een tankstation aan de Ubbergseweg in Nijmegen en bij een tankstation aan de Heerbaan ook in Millingen weggereden zonder te betalen.

Gemeenteraad Groesbeek als eerste over de brug en zegt zes ton toe Wordt Bevrijdingsmuseum Vrijheidsmuseum?

Foto: Monique Kuster

GROESBEEK – De kogel is door de kerk, nadat het nieuwe Vrijheidsmuseum - dat in Nijmegen zou komen – onlangs is afgeketst, neemt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek de kans om van het museum in Groesbeek een Vrijheidsmuseum te realiseren.

De gemeenteraad van Groesbeek heeft dinsdagavond het museum al 600.000 euro toegezegd, in de hoop dat er meerdere zullen volgen. Daarbij denkt het museum aan de Provincie Gelderland en niet in het minst van het fonds, waar inmiddels al gesprekken mee gevoerd zijn.

Het huidige museumgebouw aan de Wylerbaan is aan vervanging toe en zal plaats moeten gaan maken voor nieuwbouw. Daarnaast zullen de koepel (parachute) alsmede de houten gebouwen van de Neeltje Jans ook vervangen dienen te worden. De nieuwbouw wordt begroot op zeven á acht miljoen euro. Bij nieuwbouw zal het nieuwe museum 250 m2 groter worden en het ligt in de bedoeling dat het Vrijheidsmuseum op dezelfde plaats gerealiseerd zal gaan worden.

In het nieuwe museum zal naast de operatie Market Garden het verhaal van de gehele oorlog worden verteld: het begin, tijdens de oorlog en naderhand de wederopbouw. Het Vrijheidsmuseum verwacht duidelijk veel meer bezoekers naar Groesbeek te trekken, waaronder ook Duitsers. Het moet een toeristische trekpleister gaan worden daar is de directie van het Bevrijdingsmuseum van overtuigd.

Vuurwerk afsteken

MUG – De regering heeft bepaald dat vuurwerk op oudjaarsdag 31 december pas vanaf 18.00 uur afgestoken worden. Voorheen was dit 10.00 uur.

Van alles wat tot aan 'bruuks design' en meer... Het is een feest om te snuffelen en shoppen in Kupido Woonwinkel!

BREEDEWEG – Daar waar die meer dan menshoge houten beelden staan gemaakt door wijlen Gerrit Kuijpers, de vader van Gerrie, daar moet je beslist eens stoppen en je de tijd geven om te snuffelen in Kupido Woonwinkel. Je stapt er in een wereld van oude en van oud materiaal gemaakte nieuwe artikelen. Allemaal producten, die zich goed laten combineren met welke interieurstijl dan ook. Eigenaar, bedenker, timmerman en loodgieter –zeg maar rustig ambachtsman en kunstenaar – is Gerrie Kuijpers.

Werkelijk: het is voor nieuwsgierige winkelende bezoekers een feest om bij Kupido Woonwinkel te zoeken naar allerlei attributen en artikelen, waar je eigenlijk helemaal niet naar zocht. Want in Kupido Woonwinkel vind je van alles wat je graag in huis wilt hebben. Om aan de wand te hangen of om op tafel te zetten. Stuk voor stuk zijn het woonjuweeltjes, die elk interieur een eigen karakter geven. Oude (industriële) lampen boven een houten tafel of een stallamp aan een ketting in een leeshoek. Gerrie gunt oude artikelen een tweede leven. En soms een volgend ánder leven. Een autogastank wordt -nadat deze door hem onder handen is genomen- een terraskachel of prachtige vuurschaal. "Van niets iets moois maken", zo is zijn motto.

In het timmeratelier achter de winkel maakt hij meubels uit oud hout: tafels en salontafels naar eigen ontwerp. Ze zijn zelfs op maat te verkrijgen. Dit "bruuks design" (by kupido) is ook te zien in de etalage. Een etalage, waarin je ook rustig kunt snuffelen.

Je vindt er tafels, kastjes, fauteuils, eetkamerstoelen en prachtige (zeer geliefde en voordelig in prijs!) zitkrukjes uit Indonesië. Gerrie is van alle markten thuis. Heb je thuis een tafel staan die hard aan renovatie toe is, of alleen het blad weer geschuurd moet worden, informeer maar eens naar de prijs. Bij Kupido Woonwinkel wordt je tafel weer als nieuw!

Kupido Woonwinkel, Breedeweg 49, Groesbeek; 024 3971364/06 55522157; www.kupidowoonwinkel.nl.

Grill & Bar De Locomotief aan Spoorlaan in Groesbeek Vlees en vis van Oklahoma smoker: uniek van smaak én supermals

GROESBEEK – De regio heeft er een bijzonder restaurant bij: Grill & Bar De Locomotief. Gevestigd aan de Spoorlaan in Groesbeek. 'De Locomotief' heeft zijn naam overigens niet vanwege de locatie aan de Spoorweg, maar heeft alles te maken met de vier meter lange Oklahoma smoker, waarin het vlees en de vis wordt bereid. Deze smoker heeft namelijk de vorm van een locomotief. Uniek is de (rook)smaak en de malsheid van de producten uit deze Oklahoma smoker!

Bij grillen denken we snel aan de barbecue. Het vlees en de vis uit de op hout gestookte smoker is op een veel gezondere manier bereid, zonder dat ze met vuur in contact kunnen komen! Het is een slow-cookingproces: vlees en vis krijgen vier tot soms wel vierentwintig uur de tijd om te garen. Dat komt de malsheid én de smaak ten goede. Probeer maar eens de (diverse) spare-ribs. Die zijn meer dan de moeite waard. Verder is de pulled pork, of de zalm zeker aan te bevelen. Hiervoor kom je terug.

Niet alle gerechten komen uit de smoker. Je kunt ook gaan voor de steak van Black Angus of een heerlijk vegetarisch gerecht. Dus voor elk wat wils.

Met de hele familie, groep of gezellig met z'n tweeën? Het is het prima toeven bij De Locomotief. Het restaurant is dagelijks geopend vanaf 11.00 uur, en is ook een prima gelegenheid om er de lunch of high tea te gebruiken. Met kerst kan men gebruikmaken van het Kerst all inclusive arrangement voor 37,50 euro, maar ook heerlijk à la carte genieten. Het is bovendien mogelijk om bij De Locomotief voor thuis een heerlijk gegaarde kalkoen of diverse salades te bestellen!

Grill & Bar De Locomotief, Spoorlaan 2c, Groesbeek; 024 2060240.

Ook Hema Groesbeek in beweging

GROESBEEK – Als het aan de nieuwbakken bedrijfsleider Remy Lenselink en assistent-bedrijfsleidster Wilma van der Westen ligt, is de Hema-vestiging in Groesbeek constant in beweging.

Wij passen de Groesbeekse vestiging aan, aan de eisen des tijds en niet te vergeten aan de wensen van onze klanten die uit de hele regio afkomstig zijn. Onlangs is de hele winkel omgebouwd om plaats te maken voor De Blij Makers, in Groesbeek noemen we het ook De Cadeautjes Hoek, waar cadeautje te krijgen zijn van 0,50 tot 12,50 euro.

Daarnaast is onze make-up afdeling uitgebreid. "Het gehele team - in totaal dertien dames en een heer - hebben service hoog in het vaandel en dat zal zeer zeker zo blijven laat het hele team weten."

Ook zullen de klanten van Hema Groesbeek geconfronteerd worden met verrassingen, zoals onlangs met mandarijnen die als warme broodjes over de toonbank gingen. "Wij willen de onmisbare winkel van Groesbeek blijven, wij zullen voor verrassingen blijven zorgen, ook voor kerst en oud&nieuw; daar kunnen de klanten op rekenen", aldus Remy en Wilma.

Het standaard assortiment zal gewoon blijven of hier en daar worden uitgebreid, zoals met de biologische rookworst. Zondag 21 december is er bij Hema Groesbeek koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur en dinsdag 23 december is er koopavond tot 20.00 uur.

Een website door HG Design...

REGIO - Een website hoeft niet duur te zijn. Het kost je niet veel tijd en energie want dat wordt allemaal voor je geregeld. HG Design wil dat websites voor iedereen mogelijk en betaalbaar zijn.

Ieder bedrijf, vereniging of particulier wil een goede website die past bij de uitstraling en gedachte van het bedrijf. Een veel gehoord argument om het niet te doen is dat het te duur zou zijn. Maar niet bij HG Design. Henrike Meij is 1 mei begonnen met het aanbieden van websites tegen een aantrekkelijke prijs. Door in gesprek te gaan met de klant kan zij een beeld vormen van het bedrijf "Door mijn ervaring met klantgesprekken weet ik door te vragen en onderliggende ideeën en gedachten boven te krijgen", geeft zij aan. Er wordt een conceptwebsite gemaakt die daarna in overleg met de klant wordt verfijnd.

Ook voor het aanpassen van uw bestaande website kunt u terecht bij HG Design. Door te updaten voorkomt u dat uw website wordt gehackt of dat er zaken niet goed worden weergegeven. Daarom biedt HG Design een onderhoudscontract aan. "Ik hou de website bij en zorg dat alles blijft werken. Aanpassingsverzoeken geeft de klant aan mij door en verwerk deze op de website."

Maar ook voor het ontwerpen, realiseren en laten drukken van zaken zoals bijvoorbeeld visitekaartjes, flyers, folders enzovoort kunt u bij HG Design aankloppen. Je moet met de tijd meegaan, maar als je daar geen tijd voor hebt, kun je dit overlaten aan HG Design.

HG Design, www.hg-design.nl; info@hg-design.nl; 06 12186242.

Je vindt er altijd wel 'n kadootjes voor elke gelegenheid! De Letterie, misschien wel de leukste winkel van Millingen...

MILLINGEN – Verrassend, zo kun je De Letterie het best omschrijven. Verrassend in assortiment en verrassend in de persoonlijke benadering door eigenaresse Anneke Hazelaar, die telkens met de seizoenen mee een met zorg uitgekiende collectie samenstelt. Verrassend breed is ook het assortiment: van kleding voor de baby en peuter tot aan trendy woondecoratie en prachtige damesmode, inclusief bijpassend accessoires zoals de tassen.

En uiteraard het badtextiel, dat naar wens van naam en logo kan worden voorzien, prachtig geborduurd. Ook voor de zakelijke markt (leuk als relatiegeschenk!). Die activiteit verklaart meteen de oorsprong van de naam De Letterie. Zo'n twintig jaar geleden gestart en uitgebouwd tot de huidige zaak door Ria Driessen. "De winkel met het concept heb ik bijna drie jaar geleden van haar overgenomen", vertelt Anneke, die De Letterie met liefde en passie voortzet.

Babykleertjes zijn er van merken als Noppies en Feetjes; kinderkleding van bijvoorbeeld Retour, Bakerbridge, Tumble 'n Dry en Jubel. Stuk voor stuk kwaliteit, want daar houdt Anneke van. "Voor de pantalons van bijvoorbeeld Para Mi komen ze echt speciaal terug vanwege de perfecte pasvorm. Verder zie je er kleding van CKS, Articles en Pepperz.

Kadootjes vind je er in de sfeervolle woondecoratiehoek, altijd afgestemd op het seizoen. En wil altijd bij de tijd wilt zijn, kiest er een horloge van Oozoo...

De Letterie, Van Lijndenstraat 2, Millingen; telefoon 0481 431564; www.deletterie.

Een jongensdroom wordt langzamerhand realiteit! Michael in Ooij koopt en verkoopt elke auto...

OOIJ – Wie droomt er als jongen niet van een carrière in de autowereld. Rijden in een snelle bolide? Michael Bosman uit Ooij bijvoorbeeld. Hij is weliswaar geen coureur, maar leeft wel tussen allerhande auto's. Hij koopt ze, maakt ze perfect in orde en... verkoopt ze weer als Michael de kwaliteit en veiligheid ervan goed vindt. Dat betekent dat hij tegen scherpe prijs een leuke auto kan verkopen. Maar ook, dat hij graag auto's inkoopt, van zowel bedrijven als particulier!

Geld nodig? En de auto kan de deur uit? Of wil je elders een auto kopen, en de oude wagen kan er niet worden ingeruild? Dan is Michael de aangewezen persoon om de bod op de wagen te laten doen. Hij biedt een eerlijke reële marktprijs en betaalt als het moet meteen in contanten uit. Ter plekke wordt meteen het vrijwaringbewijs geregeld. Zelfs schade- en sloopauto's hebben zijn belangstelling. "Elke auto is nog geld waard", zegt Michael Bosman.

Michael staat achter de te koop staande occasions. "Alleen als alles honderd procent in orde is, verkoop ik ze. Is de veiligheid niet meer te waarborgen, dan gaan ze naar de recycling", aldus Michael, die ook op locatie vrijblijvend een bod doet. "Handig voor bijvoorbeeld oudere mensen, die niet van huis kunnen of willen."

Michael Bosman van Handelsonderneming Ooij is te bereiken op De Bouwkamp 11 en via 06 50534762.

23 / 28

De charme van Daamen Milieu & Grondwerken Van afval tot sierbestrating en van grondwerken tot zand- en grindverkoop, alles voor uw tuin!

Rutger Daamen en Anneke Koster bij de sierbestrating. Foto: Martien Holthuis Foto: Martien Holthuis

MILLINGEN – Wie een tuin aanlegt of deze aan het renoveren is, is bij Daamen Milieu & Grondwerken aan het juiste adres. Want voor het huren van een container, storten van tuinafval en puin tot aan het afgraven van grond en aankoop van sierbestrating, kunt u bij Daamen Milieu & Grondwerken terecht. Dat is pas handig: alles op één offerte door één bedrijf uit te voeren.

Daamen heeft in de polder een bekende naam. Meer dan vijfenvijftig jaar geleden gestart in Kekerdom met grondwerken en agrarisch loonwerk. Omdat de zonen van de toenmalige eigenaar/directeur slechts toekomst zagen in het bedrijf als er uitbreiding van activiteiten kwam, werd vier jaar geleden het terrein (waarop destijds ook een soort gelijk bedrijf was gevestigd) in Millingen aangekocht. Het bedrijf werd er uitgebreid met een milieustraat, containerverhuur, sierbestrating, zand-, steen- en grindhandel.

Voor de inwoners betekent Daamen Milieu & Grondwerken veel voordeel. "Als er een verbouwing of grote tuinopruiming is, huur je hier een container, wat veelal voordeliger is dan vier of vijf keer met een aanhanger vol heen en weer te rijden", vertelt Anneke Koster van Daamen. "Kom je met de aanhanger vol, dan kun je hier de wagen weer laden met allerlei materiaal, want zand, grind, split en worteldoek te koop tegen vriendelijke prijs."

In de milieustraat kan men alles (gescheiden) afleveren; tarieven en meer bijzonderheden staan vermeld op de website.

Daamen & Milieu & Grondwerken, Molenveld 22, Millingen; telefoon 0481 820206; www.daamen-millingen.nl.

De Elektrovakman/ Uw Inbouwvakman zorgt voor 'passende' oplossingen! Uitbreiding Henk Hanssen in Millingen met nieuwe showroom vol inbouwapparatuur...

MILLINGEN AAN DE RIJN – Wat is de oplossing als de vaatwasser, koelkast of anderszins witgoed in uw keuken het begeeft en toe is aan vervanging? Kent u een oplossing als het om inbouwapparatuur gaat? Elektrovakman Henk Hanssen heeft deze voor u in petto!

U heeft te maken met een inbouwruimte van vaste afmetingen. Een nieuwe inbouwkoelkast of -vaatwasser met exact dezelfde afmetingen als de oude is een voltreffer. Moet de hele keuken vernieuwd worden? Zeker niet! Meestal moet er 'gesleuteld' worden. Dat is vakwerk. Henk Hanssen heeft altijd een passende oplossing. U kunt zelfs in de onlangs gerealiseerde showroom naast de winkel alle mogelijkheden bekijken!

Een goede keuken gaat normaal gesproken jaren langer mee dan de inbouwapparatuur. Dan is het voordelig om alleen die apparatuur te vervangen. In de nieuwe showroom laat Henk Hanssen de vele befaamde merken zien, die ook nog eens prettig geprijsd zijn! Een volgend voordeel bij Henk Hanssen is dat de vervanging, installatie en montage door vakkundig personeel gebeurt.

Een extra voordeel bij Henk Hanssen is de snelle levering, vaak zelfs uit voorraad. En wie een apparaat in een lowbudget-klasse van goede kwaliteit zoekt, moet beslist eens kijken in de showroom achter het bedrijf: ruime keus tegen vaak speciale prijzen!

De Elektrovakman Henk Hanssen, Heerbaan 166, Millingen aan de Rijn; telefoon 0481 431306; www.henkhanssen.com.

Tot en met oudjaar tegenover de Zuidmolen De heerlijkste verse oliebollen komen van Saedt Gebakkraam

GROESBEEK – Wie verkoopt de heerlijkste oliebollen? Dat de specialist, die alle dagen allerhande bollen bakt. Van de traditionele olie- en krentenbol tot aan een smaakvolle creatie als een bananen- of appel-rum-rozijnenbol! Heerlijk met natuurlijk flink wat poedersuiker. Smullen maar!

Groesbeek boft met de Gebakkraam van Remco Saedt. Hij stond vorig jaar voor het eerst met zijn kraam bij tankstation Argos tegenover de Zuidmolen. Spannend was het of de oliebollen in de smaak vielen. Dat deden ze, en hoe! Remco en Tessie Saedt kunnen wat hun klanten betreft trots zijn op hun producten. Vandaar dat ze graag dit jaar weer op de vertrouwde plek staan.

Wat het geheim is van de smaakvolle bollen, is het recept. "Nee, dat geef ik niet prijs. Mijn opa bakte ze al op de kermis en van hem heb ik het recept. Het enige dat ik erover kwijt wil, is dat alle ingrediënten perfect op elkaar worden afgestemd. En dat ze gebakken worden in goede olie."

Of je nu een berlinerbol, kersenbol, speculaas- of kersenbol proeft, je likt er je vingers bij af. Juist in de koudere maanden zijn de bollen niet te versmaden. Evenals de wafels en de slagroomhoorntjes. Een goede tip is voor de feestdagen een bestellijst in te leveren, zodat je niet lang hoeft te wachten bij het afhalen. De lijsten (en meer nieuws) staan op facebook.com/saedtgebakkraam.

Gemeentelijk Belastingkantoor wordt Munitax

BERG EN DAL - Munitax is de nieuwe naam voor het gemeentelijk Belastingkantoor. Het regionale samenwerkingsverband bestaat al vijf jaar.

Munitax voert vanuit Beuningen de werkzaamheden uit voor zeven gemeenten waaronder Millingen, Ubbergen en Groesbeek. Op 1 januari 2015 treedt de naamswijziging in werking. Door samen te werken wordt er efficiënter gewerkt en worden kosten en inspanningen bespaard. De keuze voor één naam en website past geheel in deze lijn.

Inwoners krijgen vanaf 1 januari 2015 post van Munitax en kunnen voor meer informatie over hun gemeentelijke belastingaanslag naar www.munitax.nl (online vanaf 1 januari 2015). Nu en na 1 januari kunnen de inwoners ook gewoon bellen met het ongewijzigde telefoonnummer 024 6780962 (elke werkdag tussen 08.30 en 12.30 uur).

Optreden Koor Ap/Art bij Schloss Moyland én nachtmis

MILLINGEN - Op vrijdag 12 december zal koor Ap/Art tussen 19:30 en 21:00 uur te beluisteren zijn op de traditionele kunstnijverheids-kerstmarkt bij het prachtige museum Schloss Moyland.

"Wij zullen daar een mooie mix van meer swingende, maar ook rustieke (kerst)nummers ten gehore brengen. Zoals u van ons gewend bent, kunt u genieten van een sfeervol optreden onder de inspirerende leiding van onze dirigent Frans Coerwinkel en met begeleiding van onze live band. Een bezoek aan de markt is zeker de moeite waard. Ambachtslieden uit heel Duitsland en aangrenzende landen tonen hun nieuwe producten van diverse materialen waaronder keramiek, glas en wol. Bezoekers worden verwend met hartige en zoete lekkernijen en winterse drankjes."

Op woensdag 24 december om 23:00 uur zal koor Ap/Art samen met fanfare Sint-Cecilia de nachtmis muzikaal omlijsten in de Heilige Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn. Zo'n twintig minuten voor aanvang van de mis zullen zowel koor Ap/Art als het orkest al muziek ten gehore brengen. Onder de bezielende leiding van dirigent Frans Coerwinkel zal koor Ap/Art de mis met gepaste muzikale stukken ondersteunen. Traditionele kerstliederen zullen afgewisseld worden met moderne kerstnummers, wat zal leiden tot een mooi en sfeervol geheel.

Dick van Altena en Marcel Smulders in Groesbeek

Foto: Henriëtte Hoffs

GROESBEEK – Op vrijdagavond 12 december zal het duo Altena en Smulders een optreden verzorgen in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Dick van Altena is niet meer weg te denken in het Groesbeeks cultureel centrum. Jaarlijks verzorgt hij een optreden waarbij hij veelal een muzikale gast meebrengt. Ditmaal is het Marcel Smulders die naast zijn solo-optreden als zanger-gitarist ook deel uitmaakt van de countryband Savannah, die al sinds 1986 aan de Europese top staat. Dick van Altena was in april van dit jaar nog een uur te gast in het RLL7 programma 'Derksen on the Road', waarin Johan Derksen hem betitelde als Nederlands beste Country Singer-Songwriter.

Onlangs verscheen Dick zijn nieuwste CD album en nam hij ook nog een duel op met de Groesbeekse zangeres Helen Liebers. Het duo Dick en Marcel brengt in De Mallemolen een programma van (h)eerlijke countrycovers en nieuwe eigen songs. Kortom, het wordt voor de liefhebbers een heerlijk avondje genieten van countrymuziek aanvang 20.30 uur, de toegangsprijs bedraagt 7,50 euro. Voor informatie en reserveringen: 024 3976360 of www.mallemolengroesbeek.nl.

Effectief Treffers verslaat Hercules

Foto: Jan Peters Foto: jan peters

GROESBEEK - De mythische kracht van Hercules is legendarisch. Maar Hercules bleek toch minder sterk dan gedacht. De Treffers won er afgelopen zondag van met 3-0. Geen mooie wedstrijd, wel mooie doelpunten. De Groesbekers staan in de kopgroep en hebben een gat met de middenmoot geslagen.

Ondanks wat plaagstootjes – een rollertje van Santiago in handen van doelman Steinmann en een lob van Maertzdorf op de lat – kwam De Treffers lange tijd in de eerste helft niet aan voetballen toe. De toeschouwer kreeg te vaak het gevoel, dat spelers niet op de voor hen beste plek stonden, maar dat kan zijn, omdat men de strategie niet door had. Men schoof de bal op eigen helft erg vaak naar elkaar toe, omdat Hercules bij balverlies snel inzakte. De aanvallen, die de thuisclub opzette, waren niet altijd even doordacht. En zo duurde het liefst tot de 42e minuut, voordat het scorebord in beweging kwam. Frenk Keukens, die wel weer een prima optreden ten beste gaf, ging goed door, snelde het strafschopgebied binnen en in de kluts kwam de bal terecht bij Coen Maertzdorf. Maertzdorf was weer goed voor een puike voorzet op het hoofd van Santiago Palacios Macedo, die daarmee zomaar zijn achttiende doelpunt van het seizoen alweer aantekende.

In de blessuretijd van de eerste helft liepen de roodzwarten nog wat verder uit. Eef van Riel bediende met een juweel van een pass de net niet buitenspel staande Maertzdorf. Coen Maertzdorf rukte op, trok naar binnen en haalde van rand strafschopgebied de trekker over: 2-0. In de tweede helft was het even wachten op de eerste goede combinatie, maar toen die er kwam was het er ook eentje om in te lijsten. In de 57e minuut kaatste Eef van Riel met Santiago, die gaf meteen door aan Robin Janssen en doorlopend kon laatstgenoemde de 3-0 binnen schuiven.

Tien minuten later had de van een hersenschudding teruggekeerde Jos Peltzer bijna succes met zijn eerste balcontact. Zijn inzet werd nog net van de doellijn gered. Ook Maertzdorf leek eenmaal doorgebroken ook zelf te gaan scoren, maar omdat hij de bal te ver voor zich uitspeelde, kon doelman Steinmann nog redding brengen. Hercules perste er nog een slotoffensiefje uit, maar in de stand kwam geen verandering meer.

Vuurwerkstunthal.nl: het adres voor uw veilig vuurwerk

ELST - Nog even en dan is het weer tijd voor de jaarwisseling en daarbij mag mooi en kleurrijk vuurwerk niet ontbreken. Vuurwerkstunthal.nl met vestigingen in Elst, net over de Duitse grens in Wyler en, nieuw in 2014, Velp is het adres om het vuurwerk voor uw jaarwisseling te verzorgen.

Via de website vuurwerkstunthal.nl kan al besteld worden en ook de drie winkels zijn al open (voorverkoop). De winkels in Elst en Velp zijn elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en elke zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend. De winkel in Wyler is elke vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Vuurwerkstunthal.nl heeft een zeer uitgebreid assortiment met zeer aantrekkelijke aanbiedingen en is gespecialiseerd in combinatieboxen met prachtig vuurwerk geschikt voor elk budget. Bij de winkels is uitsluitend vuurwerk te koop wat volgens zowel de Nederlandse als de Duitse wetgeving legaal is. Op 20 december om 20.00 uur wordt het assortiment, wat hoofdzakelijk uit siervuurwerk bestaat, met een grootse vuurwerkshow bij Intratuin in Elst geshowd.

Om de veiligheid met betrekking tot het afsteken van vuurwerk te verhogen, geeft Vuurwerkstunthal.nl het goede voorbeeld door de zogenaamde babypijltjes uit het assortiment te verwijderen en bij elke aankoop, zolang de voorraad strekt, een veiligheidsbril weg te geven. Daarnaast maakt het bedrijf deel uit van de overlegvorm binnen de gemeentes Overbetuwe en Lingewaard om letsel, schade en overlast door vuurwerk te voorkomen.

U vindt de winkels van Vuurwerkstunthal.nl in Elst aan de Edisonweg 36, in Velp aan de Noorder-Parallelweg 32-A (naast de Lidl winkel) en in Wyler aan de Hauptstrasse 21. Website: www.vuurwerkstunthal.nl, waarna u kunt kiezen voor uw winkel. De verkoop-afhaaldagen: 29, 30 en 31 december.

'Jouw Herinnering is mijn Zaak'

GROESBEEK - Mijn naam is Garby Rutten en sinds een jaar heb ik mijn eigen atelier: Garby. 'Jouw Herinnering is mijn Zaak' is het bedrijfsmotto en dat geeft ook meteen aan wat mijn voornaamste doel is.

Mensen helpen bij het bewaren van hun dierbaarste herinneringen aan een belangrijke gebeurtenis uit hun leven bijvoorbeeld of aan een persoon. Mensen bewust maken van het feit dat met een herinnering mooie dingen gemaakt kunnen worden waardoor er weer 'nieuw leven' in wordt geblazen.

Ik heb gemerkt dat mensen houvast en (deels)geluk vinden aan het tastbaar maken van dierbare herinneringen. Een herinnering is meer dan "as in een hangertje" van een overledene of een foto in een lijstje. De herinneringen liggen thuis op zolder of gewoon in de kast en samen met de klant geven we die een nieuwe bestemming.

Belangrijk vind ik dat ik alle klanten persoonlijke aandacht geef, om zo hun stijl, smaak en emotie te kunnen verwerken in mijn creatie. Mijn product is dan ook uniek en persoonlijk.

Als ik de blik in de ogen van de klant zie als ik een product af heb en waarin een dierbare herinnering zit verwerkt, geeft mij dat een enorm goed gevoel. Dat maakt mijn werk het mooiste werk dat er bestaat.

De laagdrempeligheid van mijn pandje en de gunstige locatie aan de atelierweg op het industrie terrein, mijn ruime kennis op verschillende gebieden zoals: schilderen van meubels maar ook portretten, het maken van tassen, sieraden, high tea serviezen voor verkoop of verhuur, het maken van scooterzadels en stofferen van meubels. Mijn creaties zijn voor iedere beurs, en zo ben ik voor iedereen bereikbaar.

Daarnaast geef ik ook leuke workshops en daarvan is mijn paradepaardje het restylen van uw eigen laarzen. Maar ook een workshop tekstborden maken of iets anders is met mij bespreekbaar. Het is een superleuk uitje voor vriendinnen groepjes of feestjes.

Uiteraard kunt u ook bij mij terecht voor leuke cadeautjes en cadeaubonnen.

Loop gerust eens binnen voor een kop koffie of thee.

Garby, Atelierweg 7, Groesbeek; 06 23955449.

Sinterklaas AH kleurplatenactie

Foto: Hans Driessen Foto: Monique Kuster

MILLINGEN - Sinterklaas heeft alle ingeleverde kleurplaten bij supermarkt AH Van den Hatert in Millingen aandachtig bekeken. De Sint heeft gezien, dat elk kind de uiterste best heeft gedaan.

De jongste kinderen hadden met veel energie gewerkt. De oudere kinderen hadden leuke kleuren uitgekozen en zorgvuldig gewerkt.

Foto: Hans Driessen Foto: Monique Kuster

Sommigen hadden hun eigen creativiteit gebruikt en aan de kleurplaat wat toegevoegd, zodat die nog leuker werd. Sinterklaas genoot van alle tekeningen. Elk kind heeft een foto van Sinterklaas met zijn/haar kleurplaat gekregen.

Vrijdagavond 5 december heeft Sinterklaas met zijn Zwarte Piet twee gezinnen verrast met een bezoek.