De Liemers Helemaal Goed Courant

28 oktober 2016

De Liemers Helemaal Goed Courant 28 oktober 2016


Lichtjesavond op 2 november

WESTERVOORT - Een lichtjesavond om herinneringen aan dierbaren te delen, om verbondenheid te voelen, gemis tastbaar te maken, stil te zijn, er weer even over kunnen praten… Dat willen we graag bereiken.

Iedereen kan zo maar binnenlopen om een kaarsje aan te steken, voor uzelf of voor een ander. Ook kan men een wens of herinnering op een kaartje schrijven en dat in de herinneringenboom hangen. Er wordt koffie, thee of chocolademelk geschonken dat men alleen of in gezelschap op kan drinken.

"Het is bedoeld voor álle inwoners van Westervoort en u bent helemaal vrij om er op uw manier invulling aan te geven. Er zal muziek zijn, er worden gedichten voorgelezen en er zal stilte zijn. Er is ook gelegenheid om zelf iets voor te lezen wat u omtrent dit onderwerp geraakt heeft." Deze avond wordt gehouden in de protestantse Werenfriedkerk, Dorpstraat 61 in Westervoort. De kerk is open van 19.00 tot 21.00 uur.

Spannende Hallooween-zoektocht door Loo

Fotografie: Loo in Beeld

LOO - Na de eerste succesvolle Hallooween in Loo van vorig jaar, is de Hallooween-organisatie ook dit jaar weer volop bezig met de voorbereidingen van een spannende en griezelige Hallooween-zoektocht door de straten van Loo.

Op zaterdag 29 oktober (van 18.30 – 20.00 uur) halen inwoners van Loo alles uit de kast om er een griezelig en spannend feest van te maken. Omwonenden van Loo en Duiven zijn van harte uitgenodigd om ook dit jaar (weer) lekker mee te griezelen met dit mooie evenement. Komt u met de auto naar Loo, dan is er parkeerruimte bij zalencentrum Berentsen waar ook de plattegrond met de spoken te verkrijgen is. Je mag verkleed komen natuurlijk, dat maakt het feest helemaal compleet. Iedereen is welkom!

Programma
Vanaf 18.30 uur tot 20.00 uur kunnen bezoekers door Loo lopen, maar pas op want er gebeurt van alles in de straten van Loo deze avond. In de tuinen, schuren en struikgewassen is het niet helemaal pluis.
Na de zoektocht door de straten van Loo is er aansluitend vanaf 20.00 uur in de Grote zaal bij Zaal Berentsen een Kids Choc Dance waar alle kinderen chocomelk en iets lekkers krijgen aangeboden door Wout Berentsen.
De volwassenen kunnen ook vanaf 20.00 uur rustig van de schrik bijkomen in het ingerichte Hallooween-café Het Timmerhuus bij zaal Berentsen.


Via de Facebookpagina ‘Hallooween Loo’ vind je de flyer met meer informatie over deze avond. Er zijn ook routekaarten beschikbaar. Deze is te vinden op de Facebookpagina Halooween Loo.

Vogelshow bij Vogelvrienden Tuindorp

SPIJK - Het is weer oktober en er wordt hard gewerkt bij de Vogelvrienden Tuindorp. De datum van de vogelshow, 29 en 30 oktober nadert met rasse schrede.

De inschrijvingen in de verschillende groepen zijn inmiddels binnen, de collectie vogels zal net als andere jaren indrukwekkend zijn. Vogels die hun oorsprong kennen uit de hele wereld. Van Australië, tot Zuid-Amerika, Afrika, Azië en natuurlijk Europa. Vele kleurrijke vogels zullen zich van hun mooiste kant laten zien. Niet alleen vogels zijn te bewonderen, maar net als vorig jaar is LKV Oude Rijn (Lobithse Kleindier Vereniging Oude Rijn) ook aanwezig met enkele kippen en konijnen.

Alleen vogels bewonderen maakt natuurlijk nog geen show. Het geheel wordt, zoals ieder jaar, aangekleed met mooie planten, vogelhuisje en nog veel meer ander moois. Heeft u in de verkoopklasse een leuke nieuwe aanwinst gekocht, dan kunt u de verdere benodigdheden ook op onze show aanschaffen. Bij de stands van Garvo diervoeders en Wim van de Lustgraaf, die dit jaar weer aanwezig zijn.

Zoals ieder jaar kunt u ook de vogels 'keuren', door te stemmen op de voor u mooiste vogel per groep. Er is wel iets veranderd, want dit jaar kan er alleen op zaterdag gestemd worden. De prijsuitreiking aan de inzenders van de winnende vogels is zondagmiddag. Terwijl u in de kantine geniet van een drankje geniet, kunnen de kinderen zich vermaken door een mooie kleurplaat te kleuren.

Zaterdag 29 oktober van 10.00 – 18.00 uur en zondag 30 oktober van 10.00 – 16.00 uur is de show geopend voor publiek. De entree is gratis.

De show wordt gehouden in dorpshuis De Spieker, Willibrordusweg 1a in Spijk.

Zeer gevarieerd Open Podium in De Lantaern

ZEVENAAR - Op 29 oktober staan er vier zeer gevarieerde acts op het Open Podium van Muziekcafé De Lantaern. Het publiek kan zich vergapen aan trucs en trics, luisteren naar ballads, swingen op jazzy popmuziek en dansen op rocknummers.

Thomas Uijen is een jonge goochelaar, gespecialiseerd in kaarttrucs. Op zijn veertiende is hij hiermee begonnen en heeft sindsdien zijn publiek verrast met vele magische trucs. Hij blijft zich ontwikkelen en hoopt ooit zijn brood te kunnen verdienen met het geven van magische shows.

Op haar twaalfde stond zangeres Soscha Spekking, geboren in Toldijk, voor het eerst op het Open Podium van De Lantaern. Nu dus weer. Spekking zal op deze avond een aantal prachtige ballads ten gehore brengen waarbij zij zichzelf begeleid op gitaar. Haar doel is om zo dicht mogelijk bij zichzelf te blijven zodat de muziek zich naar haar eigen persoon vormt. Het repertoire van de vierkoppige Improvisions Band bestaat uit een mix van jazz, blues, latin, funk, fusion, soul en jazzy pop-nummers. Het programma van de band sluit zich naadloos aan bij het aanwezige publiek en aan de omgeving. De Varsseveldse band 'the Bree' timmert flink aan de weg. Sinds de oprichting in 2013 is het erg snel gegaan met deze sympathieke band. Uit ieder optreden volgen nieuwe optredens. The Bree is dan ook een graag geziene band in het circuit. Aanvang: 21.00 uur. De toegang is gratis.

Amicitia in Meulenvelden

DIDAM - Op zaterdag 29 oktober treedt fanfare orkest Amicitia uit Loil op in Meulenvelden. Amicitia is een fanfare uit Loil die is opgericht in 1913. Een aantal leden van het kerkkoor werd destijds benaderd door de toenmalige pastoor Inden om een muziekvereniging op te richten en aldus geschiedde. Inmiddels is Amicitia uitgegroeid tot een muziekvereniging van ruim 50 leden.

De muzikanten leveren hun muzikale bijdrage aan recepties, jubileumfeesten, sfeermarkten, feestavonden, kerstconcerten, carnavalsoptochten et cetera. Op 29 oktober zijn zij te gast in Meulenvelden in Didam waar verschillende muzieksoorten ten gehore gebracht zullen worden. Vanaf 19.30 uur kan men deze muzikale avond meemaken. Het belooft een avond vol luisterplezier te worden die men niet mag missen.

Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom. De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 8, Didam, is open vanaf 19.00 uur; de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt 3,00 euro.

Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt (0316) 293100 of e-mail info@meulenvelden.nl.

Paralympisch dressuurruiter Demi Vermeulen gehuldigd

ZEVENAAR - Donderdag 13 oktober is Paralympisch dressuurruiter Demi Vermeulen uit Zevenaar gehuldigd in het gemeentehuis van Zevenaar. Burgemeester Jeroen Staatsen en wethouder Gerard Hendriksen hebben Demi, haar zusje en broertje, ouders en grootouders ontvangen en officieel gefeliciteerd met haar uitzonderlijke dressuurprestatie, namelijk een zilveren en bronzen medaille.

Demi Vermeulen werd geboren met een spina bifida occulta, ook wel een verborgen open ruggetje. Het gevolg hiervan is dat zij onder andere sterk verminderde kracht heeft in haar benen en vanaf haar knieën zelfs totaal geen kracht heeft. Maar dat weerhield haar er niet van om op 10-jarige leeftijd te starten met paardrijden. Demi: 'Op mijn paard voel ik me heel fijn. Dan ben ik trots op wat ik kan, en wil ik nog veel meer. Ik voel me dan gelijk met andere mensen.'

Demi Vermeulen herinnert zich nog goed dat een arts ooit tegen haar ouders zij: 'Ze zal een redelijk normaal leven krijgen, maar het zal geen topsporter worden.' Door haar prestaties van wereldniveau heeft ze het tegendeel bewezen. Demi werd namelijk al meerdere malen Nederlands Kampioen en behaalde onder andere ook brons op Europese- en Wereld Kampioenschappen.

De Paralympische Spelen is het grootste sportevenement voor mensen met bijvoorbeeld een lichamelijke of visuele beperking. Tijdens haar deelname aan deze spelen, die plaatsvonden in Rio de Janeiro, Brazilië, behaalde de 21-jarige dressuurruiter twee medailles. Zij won namelijk samen met haar team de bronzen medaille en behaalde zilver op haar individuele proef met paard Burberry.

Op dit moment is Demi voornamelijk druk met haar studie Nederlands Recht en sporten in de sportschool. Haar paard Burberry is namelijk terug naar de eigenaren. 'Ik hoop binnenkort voor elkaar te krijgen dat ik een ander getraind en sensibel paard van ongeveer 8 jaar oud krijg om op te trainen. Dan kan ik naar de volgende Paralympische Spelen in Tokyo toe werken', aldus Demi.

Vlado Kumpan und seine Musikanten

DUIVEN - Vlado Kumpan und seine Musikanten. Zo heet dit wereldberoemde orkest. De naam komt van de oprichter Vlado. Hij werd geboren in Skalica, Slowakije op 11 april 1972. Door zijn volle agenda komt hij dit jaar maar een enkele keer in Nederland. Dit is dus de kans om een liveoptreden in de buurt mee te maken.

Op 7-jarige leeftijd begon hij met trompetles. Op zijn veertiende mocht hij al naar het conservatorium in Bratislava. Na zes jaar sloot hij zijn opleiding succesvol af. Vervolgens studeerde hij nog 4 jaar voor uitvoerend musicus. Tijdens die laatste studie speelde hij al bij het nationale theater in Bratislava en bij het radio-orkest van Bratislava. Al gauw formeerde hij zelf een orkest, waarmee hij na twee jaar Europees kampioen werd in de hoogste klasse van de blaasmuziek.

Daarnaast heeft hij als gastsolist meegespeeld in vele andere bekende orkesten en een aantal cd's gemaakt. Inmiddels is Vlado begin 40 en al weer 16 jaar kapelmeester van zijn eigen toporkest. Iedereen in dit orkest heeft minimaal conservatorium. Samen staan zij garant voor een muzikale topavond. De Vesters Walder Muzikanten zijn dan ook erg trots dat Vlado al weer voor de elfde keer naar de Liemers komt. Het is voor de Vesters Walder Muzikanten het muzikale hoogtepunt van het jaar. Ook zij stoppen veel energie in het brengen van een goed voorprogramma.

Het concert is voor het eerste maal in cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven op zaterdag 26 november om 19.15 uur. De kaarten kosten 18,50 euro en kunnen besteld worden via de website van de Vesterswalder Muzikanten: www.vwmkapel.nl.

NAH Breincafé in Zevenaar

ZEVENAAR - Sociaal Ontmoetings- & Participatie Punt organiseert op dinsdag 1 november het NAH Breincafé aan Steenhuizen 6 in Zevenaar van 10.00 tot 12.00 uur.

Elke eerste dinsdag van de maand kunnen mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) in het Breincafé terecht om elkaar te ontmoeten. Het accent ligt op ontspanning en gezellig samen zijn. Je kunt lotgenoten ontmoeten, herkenning en erkenning delen en ervaringen en tips uitwisselen. De entree is gratis, koffie /thee een euro.

Uitleg internetbankieren

ZEVENAAR - Op dinsdag 8 november komt een medewerker van de Rabobank bij Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy uitleg geven over internetbankieren.

Iedereen is welkom, of ze nou wel of geen ervaring hebben met computers of mobieltjes. Er wordt niet alleen uitleg gegeven over veilig online bankieren via computer en telefoon. Ook worden er diverse tips en trucs uitgewisseld. Daarnaast is er aandacht voor de vijf principes van veilig bankieren: houdt uw codes geheim, geef uw bankpas niet af (ook niet aan bekenden), beveilig uw apparatuur, controleer uw bankrekening en bel bij twijfel of incidenten direct uw bank.

Ook niet-leden worden van harte uitgenodigd op dinsdag 8 november bij Careza De Kroon, Kerkweg 2 in Zevenaar. Aanvangstijd is 14.00 uur. (www.seniorencluboudzevenaarooy.nl).

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 30 oktober 11.00 uur:

Communieviering/Allerzielenviering met Pastor Heemink en werkgroep met gemengd koor en medewerking van Gelegenheidsensemble Harmonie Sint Martinus en Muziekvereniging

Crescendo.

Gebedsintenties:

Anna van Alst-Peters

Carola Schlief

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Ouders Godschalk-van Onna en Chris Godschalk

Jan Boerboom

Gisela Kleinpenning

Overleden ouders Froon-van Alst

Lies Heijndermans-Scholten

Annie Klutman-Baars

Overleden ouders Jan en Doortje van Kempen-Wieleman

Ouders Zweers-te Dorsthorst

Broers Jan, Harrie en Wim Zweers

Mies Lemm-Roelofsen

Johan Engelen

Johanna Koenders

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Wim Willemsen

Joke van den Boom-de Jager

Leo Soeters

Gerard Stokman

Overleden ouders Stokman-Elshof

Diny Willemsen-Beudel

Bernardina Beudel-Hendriks

Hendrikus Theodorus Beudel

Ouders Vister-Egberts en Wim

Bennie Grob

Dinie Staring

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Hein en Mien Berendsen-Kok

Jan en Wilfred Smits

Familie Stokman-Schuurman

Wiek van Haeren

Piet en Mientje te Dorsthorst-van Schaik

Frans Hippmann

Ouders Pijnappel-Goris

Overleden ouders Aaldering-Welling

Toos Aaldering

Riek en Theet Heijneman en Peter

Overleden ouders Salemink-Rouwen

Frans Klaassen

Bart Heijneman en overleden familie

Frans Wanders en overleden familie

Ad Bon

Chris Grob

Diana Grob

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededeling:

Overleden op vrijdag 14 oktober mevrouw Nettie Goossen-Jordens, Valeriusstraat 52,

Zevenaar, 79 jaar.

Zaterdag 5 november 17.30 uur:

Sint Maarten Gezinsviering met Pastor Heemink

Vrijdag 11 november 19.00 uur:

Eucharistieviering Martinusavond met Pastoor Thanh en gemengd koor

Gebedsintenties:

Gerda Luiking namens de buurt

Dinie Willemsen-Beudel

Jan Zweers (Ooysedijk)

Collecte:

Zondag voor de Oecumene

Parochie HH. Vier Evangelisten

H. Antonius Abt Loo

Woensdag 02-11 19.00 Allerzielen Wil Staring Antoniuskoor

Zaterdag 5-11 18.00 Woord en Communie Theo Menting Dameskoor

Zondag 13 november 09.30 Woord en communie Maarten Smits samenzang

Zaterdag 19 november 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

Zaterdag 26 november 18.00 Woord en communie Diaken Van Boven Dameskoor

Zaterdag 3 december 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

St. Werenfridus Westervoort        

Woensdag 02-11 19.00 Allerzielen Henk Verhaaf

Zaterdag 5 november 19.00 Eucharistie Pastoor Thanh Werenfriduskoor

Zaterdag 12 november 19.00 Woord en communie par.vrg. D-H koor

Dinsdag 15 november 15.00 Viering Wilgenpas Ds. Hiemstra

Zaterdag 19 november 19.00 Eucharistie / Caeciliaviering Pastoor Thanh D-H koor

Vrijdag 25 november 09.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

Zaterdag 26 november 19.00 Lichtviering werkgroep

Zondag 27 november 12.30 Eucharistie Fr. Firas Irakese Thomasparochie

Zaterdag 3 december 19.00 Woord en communie Maarten Smits D-H koor

H. Remigius Duiven

Woensdag 02-11 19.00 Allerzielen Piet Mathijssen D-H koor

Zondag 6 november 11.00 Eucharistie Pater Remmers D-H koor

Zondag 13 november 11.00 Eucharistie Pastoor Thanh Werenfriduskoor

Zondag 20 november 11.00 Eucharistie / Caeciliaviering Pastoor Thanh D-H koor

Dinsdag 22 november 15.00 Viering Thuvine Wil Staring

Zondag 27 november 11.00 Eucharistie pastoor Thanh Diaken Van Zundert In Between

Maandag 28 november 20.00 Informatie avond 1e Heilige Communie 2017

Zondag 4 december 11.00 Eucharistie Pater Remmers D-H koor

H. Andreas Groessen                        

Woensdag 02-11 19.00 Allerzielen Ria van de Looi Herenkoor

Zondag 6 november 09.30 Woord en communie Jeroen Heemink samenzang

Vrijdag 11 november 18.00 Sint Maartenviering Jeroen Heemink regio viering

Zondag 13 november 09.30 Woord en communie par.vrg. In Between

Zondag 20 november 09.30 Woord en communie / Caeciliaviering Maarten Smits Herenkoor

Zaterdag 3 december 19.00 Woord en communie Diaken Van Boven Herenkoor

Milieubesparing en hergebruik van elektrische apparaten

DUIVEN - "Milieubesparing en hergebruik elektrische apparaten, bij Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers doen we het allebei. Heeft u een kapot broodrooster, koffiezetapparaat enzovoort, dan kunnen wij kijken of deze gemaakt kan worden. Zo niet dan hergebruiken wij de onderdelen."

Wilt u het apparaat niet terug, dan ruilen wij deze voor een product voor in onze 'verrassingtas'. Zo maken we er minstens twee mensen blij mee. Ook repareren wij fietsen, speelgoed, enzovoort. Een broek korter maken, of een gat in uw kleding, kom langs en onze coupeuse kijkt of het versteld kan worden. Op Doorgeefhoek De Liemers plaatsen we elke weel leuke goederen die we ruilen voor producten in onze verrassingtassen, of we geven het weg.

Heeft u speelgoed dat nog in prima staat is, en niets meer mee gedaan wordt, we zijn nu al bezig voor een Sinterklaas- of kerstmisactie voor de kinderen. U kunt dit brengen: elke woensdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur, De Boomgaard, Schoolstraat 9 in Duiven. Achter de oude bibliotheek. Oude mobieltjes, plastic doppen, videobanden deze verzamelen we voor goede doelen. Kom gerust eens langs, een gratis kopje koffie drinken en een kijkje nemen in onze weggeefkasten, met veel leuke spulletjes, boeken, cd's en natuurlijk de kinderzwerfboeken. Meer info: 0316262274 - www.ruilkringdeliemers.nl - ruilkringdeliemers@hotmail.com."

De Grote Sinterklaasshow komt weer naar Westervoort!

Foto: Pure in Focus en Babello Entertainment

WESTERVOORT - Op zondag 4 december komt De Grote Sinterklaasshow met een spiksplinternieuwe show naar zalencentrum Wieleman in Westervoort. Vorig jaar waren er drie shows uitverkocht dus wacht niet te lang met het bestellen van uw tickets.

Tijdens deze nieuwe show vieren we de verjaardag van Sinterklaas met o.a. DJ Piet, een hilarische buikspreek act, het Pieten showballet, herkenbare Sinterklaas liedjes, een doldwaze ballonnenfinale, magie en natuurlijk heel veel zwarte Pieten op het podium en in de zaal. Na de show is er een Meet&Greet met Sinterklaas en zijn Pieten.

Meer informatie (en over kaartverkoop) staat op www.grotesinterklaasshow.nl. De tickets kosten in de voorverkoop 8,00 en een familiekaart voor 4 personen 25,00 euro.

Expo16 in Duiven

DUIVEN - Op zondag 20 november houdt FotoKlub Duiven haar jaarlijkse expositie. Tijdens deze expositie is er werk van de diverse leden te bekijken en kan men een stem uitbrengen op een foto om zo de 'foto van het jaar' te kiezen.

FotoKlub Duiven organiseert deze jaarlijkse expositie om zo het fotowerk van de leden onder de aandacht van de mensen te brengen. De expositie is kosteloos te bezichtigen op zondag 20 november van 11:00 tot 16:00 uur in verenigingsgebouw Gilde Sint-Remigius aan de Visserlaan 35 in Duiven. Meer informatie staat op www.fk-duiven.nl.

Gezellige bingo

Gezellige bingo

ZEVENAAR - Op vrijdagavond 4 november wordt er weer een gezellige bingo-avond georganiseerd in het ontmoetingcentrum De Maatjes aan de Kardinaal de Jongstraat in Zevenaar.

"Hopelijk komt u massaal zodat we er een leuke avond van kunnen maken. We starten met de Bingo om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur. Inlichtingen kunt u krijgen op telefoonnummer 06 25300590 of 0316 529701."

Funkey hockey voor kinderen

Foto: Marcel de Bont

WESTERVOORT - Zaterdagochtend 5 november start hockeyvereniging De Westerduiven met Funkey hockey. Funkey is een manier van bewegen voor kinderen van vier en vijf jaar, eventueel samen met een ouder. Maike van Zellingen, een ervaren trainer, geeft de lessen.

Funkey is een actieve manier van bewegen en draait om de grove en fijne motoriek. De opzet van de trainingen is dat kinderen samen plezier hebben, samen bewegen en spelenderwijs balvaardigheid trainen. Er wordt gehockeyd, maar ook andere balsporten en -spelletjes komen aan bod.

Jonge kinderen vinden sporten soms nog heel spannend. Het is dus mogelijk dat een ouder, opa, oma of oppas meedoet. Dat helpt. En het is ook nog goed voor de conditie. Als je als ouder niet mee wil doen, ben je altijd welkom in ons clubhuis voor een kop thee of koffie.

De eerste Funkeyles start op zaterdag 5 november van 9.00 tot 10.00 uur bij hockeyvereniging De Westerduiven, Westsingel 33 in Duiven. Vijf lessen van een uur kosten totaal 15 euro (per kind, de ouder doet gratis mee). Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Bij grote belangstelling komt er een tweede groep. Aanmelden en meer informatie: funkey@westerduiven.nl.

Monumentje in Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw werden er nog mensen 'achter de heg begraven', zoals dat in de volksmond heet. Met achter de heg begraven bedoelt men meestal een uitvaart zonder mis, zonder gedenkteken, in 'niet gewijde aarde', vaak net buiten het kerkhof.

Het betrof veelal doodgeboren kindjes, of kindjes die stierven voordat ze gedoopt waren. Ook kon het gaan om mensen die suïcide pleegden of openlijk homoseksueel waren. In feite werden deze mensen weggestopt, tot groot verdriet van de nabestaanden. Zij kregen geen erkenning voor hun verlies en verdriet.

Op steeds meer plekken in Nederland komt er alsnog aandacht voor de kinderen en volwassenen die geen 'echte' uitvaart hebben gehad, en voor hun nabestaanden. Eerder dit jaar werd er in Herwen een herdenkingsplek gemaakt, en op zaterdag 29 oktober wordt er op de begraafplaats van Oud-Zevenaar een monumentje onthuld. "We spreken al vanaf het begin van 'monumentje' omdat het om een prachtig beeldje gaat", aldus een van de initiatiefnemers, Willemien Voetdijk. "Het beeldje is gemaakt door kunstenaar Antoinette Ruiter uit Oldenzaal, en het krijgt een mooi plekje op ons kerkhof. Dit mooie initiatief heeft tot stand kunnen komen door steun van de parochie, vrijwilligers, bedrijven en donateurs."

De inwijding vindt plaats op zaterdag 29 oktober om 11.00 op de begraafplaats van Oud-Zevenaar. Alle belangstellenden zijn welkom. Vanaf 10.30 uur is er op de begraafplaats een ontvangst met koffie en thee.

Geprolongeerd: Dat is uit het leven gegrepen!

ZEVENAAR - Op zaterdag 5 november is de voorstelling te zien bij het Musiater in Zevenaar.

Onder de titel 'Dat is uit het Leven gegrepen- blikt Farce Majeure-coryfee Henk van der Horst, wegens groot succes, nòg een seizoen terug op het legendarische televisie programma Farce Majeure. Bob van der Houven (bekend van Rail Away en Radio 4) vraagt Henk bij deze nostalgische terugblik naar zijn leukste anekdotes en bijzondere belevenissen achter de schermen. In deze theatervoorstelling wordt u mee op reis genomen langs nostalgische beeldfragmenten en oude sentimenten.

In september 1966, nu exact 50 jaar geleden, was bij de NCRV de eerste uitzending van het tv-programma Farce Majeure te zien. Farce Majeure, dat werd gevormd door Alexander Pola, Fred Benavente, Jan Fillekers, Henk van der Horst en Ted de Braak, ging op humoristische wijze in op de actuele gebeurtenissen in ons land en de wereld.

Het programma werd enorm populair en liep onafgebroken tot 1976 op (destijds) Nederland 1. Van 1983 tot 1986 werd Farce Majeure nieuw leven ingeblazen met nieuwe afleveringen. Bekende Farce Majeure-liedjes die in het geheugen van de kijker zijn gegrifd zijn 'Kiele Kiele Koeweit' (naar aanleiding van de oliecrisis) en 'Het is uit het leven gegrepen'. Dit laatste lied zal in de voorstelling met actueel nieuws ten gehore gebracht worden. Een voorstelling met een hoog 'Oh ja' gehalte en soms nog steeds verbazend bij de tijd!

De voorstelling is op zaterdag 5 november aanstaande te zien in het Musiater in Zevenaar. Reserveren kan online via www.hetmusiater.nl of door te mailen naar info@hetmusiater.nl
Telefonisch kunt u kaarten reserveren via telefoonnummer 0316 524477. Aanvang voorstelling 20.15 uur. Facebook: https://www.facebook.com/FarceMajeure2015?ref=hl // Twitter: https://twitter.com/FarceMajeure.

Samen staan we sterk, Sint!

ZEVENAAR - In het diepste geheim reisde de secretaresse van Sinterklaas al in mei naar Madrid voor een gesprekje met de Sint. Zij wilde graag antwoord op de vraag wat Sint het allerfijnste zou vinden als hij in Zevenaar aankomt op zaterdag 12 november.

Gezellig op het terras in de tuin bij Sinterklaas werd besproken wat er zoal moet gebeuren om het mooiste feest van Nederland weer in gang te zetten. Er worden pepernoten gebakken, chocoladeletters gemaakt en cadeautjes ingepakt. Ook de paardenverzorger komen we tegen met een strootje hier en daar in het haar. Het geeft niks het zijn en blijven altijd de Pieten die zorgen dat het feest op rolletjes loopt. Zij doen dat met elkaar en altijd samen.

Sinterklaas wil dus heel graag dat het een Feest van Samen is! Dan gaan wij dat toch regelen?! De ondernemers van SOZ en Kunstwerk! met al zijn verschillende takken kwamen bij elkaar en zeiden direct: "Dat kunnen wij!"

Het Liemers Museum zal de logeerplek voor de Pieten en de Sint weer helemaal in orde maken, zodat ze daar terecht kunnen. Op de woensdag en zondag kan iedereen meedoen aan de workshops die er gegeven worden, van taaipop versieren tot samen lunchen (zie www.liemersmuseum.nl). In het Musiater is men al druk bezig met het oefenen voor Sinterklaas en Pieterbaas. Op zondag 13 november zijn er twee voorstellingen om 13.00 en 15.00 uur. Hiervoor kunnen kaartjes worden gekocht (zie www.hetmusiater.nl).


De bibliotheek Liemers heeft gevraagd of er ook kan worden voorgelezen door de Sint (zie www.debibliotheekliemers.nl). Alle ondernemers van de SOZ hebben hun magazijnen vol met de prachtigste spullen voor jong en oud (zie www.zevenaardestadin.nl). En natuurlijk nodigen wij u allemaal van harte uit om te komen naar het Raadhuisplein op 12 november om 14 uur om samen de Sint en zijn Pieten te verwelkomen, om samen te zingen, te dansen en te springen, want samen sta je sterk!

Autismecafé De Liemers over: ASS en geluk Kunnen mensen met autisme gelukkig zijn?

ZEVENAAR - Vrijdag 4 november is er weer een bijeenkomst van het Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zowel Maya als Heleen hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten.

Vrijdag 4 november is het thema: ASS en geluk; kunnen mensen met ASS gelukkig zijn? Veel mensen met ASS hebben vaak een negatief zelfbeeld, hebben vaak te maken met een depressie, hebben onlogische angsten of hebben een eigen autistische logica. De vraag voor vanavond is: ‘Kunnen autisten wel gelukkig zijn’? We kunnen elkaar strategieën aanreiken voor (meer) geluk en tevredenheid. Als je hierover wilt praten met andere mensen met een ASS dan ben je welkom.

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3, Zevenaar. Inloop vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree (inclusief 1 kop koffie / thee) is 3,50 euro. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie staat op www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Het Braamhuis zoekt een activiteitencoördinator die ervoor zorgt dat mensen die geraakt zijn door kanker kunnen ontspannen door deelname aan allerlei activiteiten.

- Kringloop Herwen heeft verschillende medewerkers nodig, o.a. voor kassawerkzaamheden, opknappen van meubels, sorteren van binnengekomen spullen en het prijzen ervan.

- MEE Oost-Gelderland zoekt voor een alleenstaande man (51) met een visuele beperking een maatje om geregeld iets te ondernemen (bijv. natuurwandeling, bezoek steden, theater of dierentuin).

- RTV Favoriet zoekt redactiemedewerkers voor het opmaken en redigeren van nieuws- en agendaberichten en het voorbereiden van interviews t.b.v. radioprogramma's.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Tannahill Weavers terug in De Lantaern

ZEVENAAR - Het is Muziekcafé De Lantaern gelukt om de band Tannahill Weavers weer te strikken voor een optreden. Op 12 november is het zover. Dan zal één van de oudste Schotse traditionele bands een optreden verzorgen waarover nog lang nagepraat zal worden. Aanvang: 21.00 uur. Zaal open: 20.15 uur. Entree: 15,00 euro.

De band Tannahill Weavers ontstond in 1976 in het Schotse stadje Paisley. Toen al pakte ze uit met een unieke combinatie van traditionele Schotse melodieën op fluit, doedelzak en fiddle, met gedreven ritmes op gitaar en bouzouki, en ondersteund door drie- of vierstemmige vocale harmonieën. Op 27 november 1978 speelde Tannahill Weavers voor het eerst in De Lantaern. De groep werd opgericht door Roy Gullane en Phil Smillie waarbij Roy opvalt als de markante frontman van deze folkgroep.

De naam van de groep is ontleend aan de weefindustrie in vroegere tijden en de Schotse dichter Robert Tannahill. Al 40 jaar lang blijft Tannahill Weavers op dezelfde ingeslagen weg verder gaan. Zowel Roy als Phil maakt nog steeds deel uit van de band. Tannahill Weavers is één van de oudste Schotse traditionele bands. Het gevarieerde repertoire omspant meerdere eeuwen en omvat opzwepende instrumentals, originele ballades en zelfs slaapliedjes. De muziek illustreert het rijke muzikale verleden van de Keltische bevolking. Inmiddels zijn Tannahill’s opgenomen in de Schotse Traditional Music Hall of Fame.

Weerbaarheid training in 4All

ZEVENAAR - Vanaf woensdag 2 november organiseert Caleidoz Welzijn een weerbaarheid training voor alle kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar.

Gediplomeerd docente Seraja Schreuder ontwikkelde deze training voor kinderen die gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben of gewoon niet zo sterk in hun schoenen staan. Zij leert de kinderen fysieke en mentale weerbaarheid technieken, zodat zij zichzelf kunnen verdedigen, hun emoties beter leren kennen en beheersen en daardoor weer lekker zichzelf kunnen zijn. In de training staan plezier, sport en respect voor elkaar centraal.

De training duurt 10 weken en wordt gegeven op de woensdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur in jongerencentrum 4All aan de Engeveldweg 4 in Zevenaar. De kosten voor de hele training zijn 40,-- in totaal. Voor meer informatie of om je op te geven, kun je bellen naar 0316 332765 of stuur een mail naar 4all@caleidoz.nl.

Stormloop inschrijvingen Sjors Sportief

ZEVENAAR - Sjors Sportief, het cultuur- en sportstimuleringsproject waarbij kinderen vrijblijvend kunnen kennismaken met diverse sporten, heeft een vliegende start gemaakt in de gemeente Zevenaar. Vanaf het startschot van de inschrijving op woensdag 19 oktober was het topdrukte op www.sjorssportief.nl.

Sporten waaronder Bootcamp, Breakdance Kleuterdans, Lasergamen en Paardrijden zijn aanzienlijk in trek. Aan de creatieve kant zijn er veel aanmeldingen voor Pianoles, Gitaarles, Koken & Proeven en Musicalclass. Kinderen krijgen het advies om de website www.sjorssportief.nl goed in de gaten te houden. Verenigingen hebben namelijk besloten om nieuwe cursussen aan te bieden in verband met het grote aantal inschrijvingen. Ook wordt er gewerkt met wachtlijsten. Bij voldoende animo krijgen de kinderen op de wachtlijst alsnog de gelegenheid om deel te nemen aan de activiteit van hun eerste keus.

Laagdrempelig en toegankelijk

Gemeente Zevenaar heeft sportstimulering hoog in het vaandel en Sjors Sportief en Sjors Creatief dragen daar op een laagdrempelige en toegankelijke manier aan bij. In samenwerking met vele verenigingen is het 'Sjorsboekje' goed gevuld met meer dan 60 activiteiten die worden aangeboden. Alle kinderen uit groep 1 t/m 8 van de basisscholen uit de gemeente Zevenaar hebben inmiddels een exemplaar van het Sjorsboekje ontvangen.

Kinderen kunnen zich nog het gehele schooljaar inschrijven. Meer informatie staat op www.sjorssportief.nl.

Officiële opening IKC Remigius Duiven

DUIVEN - Op maandag 31 oktober vindt de officiële opening van Integraal Kind Centrum (IKC) Remigius in Duiven plaats.

IKC Remigius is ontstaan uit de intensieve samenwerking tussen basisschool Remigius en Kinderopvang Zonnekinderen. IKC Remigius is een voorziening voor kinderen van 2 – 13 jaar, waar voor- en vroegschoolse educatie, kinderopvang, onderwijs en buitenschoolse opvang samengaan. Eén organisatie waarin (vak)leerkrachten en pedagogisch medewerkers samenwerken binnen één pedagogische en educatieve doorgaande leerlijn van kinderen.

IKC Remigius biedt: Basisonderwijs voor kinderen van 4-12 jaar; Kinderdagopvang voor kinderen van 2-4 jaar; Peuterspeelzaal voor kinderen van 2-4 jaar; Voor- en naschoolse opvang en vakantieopvang. "Op IKC Remigius bieden we zowel het 'vertrouwde' peuterspeelzaalwerk aan en de peuteropvang voor peuters van 2-4 jaar. De buitenschoolse opvang maakt gebruik van de multifunctionele ruimtes binnen het gebouw. Dagelijks is er aan aanbod van activiteiten op het gebied van sport, cultuur en natuur. Er wordt samengewerkt met de andere BSO locaties van Zonnekinderen in Duiven, waardoor er een afwisselend activiteitenaanbod ontstaat."

De opening wordt feestelijk opgeluisterd met een door alle kinderen ingestudeerde dans. Daarna is er een activiteitenplein in en rondom het IKC-gebouw. De hele week van 31 oktober tot vrijdag 4 november is er een activiteitenweek op de BSO, waar alle kinderen van het Remigius naar toe kunnen. De coaches van Zonnekinderen zijn de hele week op de BSO te vinden waar zij activiteiten op het gebied van sport, cultuur, natuur en multimedia aanbieden. Meer informatie staat op www.ikc-remigius.nl en www.zonnekinderen.nl.

Europese kunstenaars ontmoeten elkaar in Weilburg

ZEVENAAR - Van 2 tot en met 6 november is Weilburg het trefpunt van kunstenaars uit Privas, Quattro Castella, Zevenaar en Weilburg. De circa 20 deelnemers werken dan individueel aan een kunstwerk dat uitdrukking geeft aan hun kijk op Europa.


Het is de bedoeling dat alle kunstwerken gezamenlijk worden tentoongesteld in de zustersteden van Weilburg, te beginnen in Zevenaar. In het programma voor de bijeenkomst is uiteraard veel ruimte en tijd ingebouwd voor het maken van de kunstwerken. Daarnaast is er een bezoek aan een galerie en een jazzavond gepland en een bezichtiging van de binnenstad van Weilburg. Alle buitenlandse deelnemers worden ondergebracht in gastgezinnen.

De Zevenaarse kunstenaars zijn afkomstig van en verbonden aan de Volksuniversiteit Zevenaar. Fred Knippen, (collagist), en Michiel Claessen (schilder) maken gezamenlijk een kunstwerk. Jelle Noordhuis schildert en Amber Berentzen maakt een werk over recycling/duurzaamheid. Madeleine Corbey geeft haar kijk op Europa vorm in een soort wereldbol van papier (pulp).

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 4 november van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden. De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar.

Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten. Meer informatie over wervelkolomproblemen of een ‘steuntje in de rug’ via de website van NVVR De Wervelkolom” www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Dansavond voor 55-plussers in Didam

DIDAM - Op maandag 7 november vindt de maandelijkse dansavond plaats voor 55-plussers. Dit gebeuren is georganiseerd door de Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Het overbekende orkest Jersey zorgt voor prachtige dans- en luistermuziek in zaal Jan en Jan, Lieve Vrouwplein 4 in Didam. Er is ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Bovendien is bewegen in de vorm van dansen heel erg goed voor lijf en geest en het is bovendien nog gezellig ook!

Het bestuur nodigt allen uit; introducés zijn uiteraard ook welkom. Voor informatie kan men contact opnemen met Henk Boerstal, telefoon 0316 223885.

Tweedehands speelgoed-/sport-/babybeurs in Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 05 november organiseert de Stichting Tweedehandsbeurzen de speelgoed-/sport-/babybeurs. Tijdens deze beurs kunnen, naast speelgoed en sportartikelen, ook ‘harde’ babyartikelen worden gekocht. Dat wil zeggen bedjes, boxen, auto- en fietsstoelen en alle andere ‘harde’ babyartikelen. Er worden deze beurs geen babykleding, textiele artikelen en knuffels verkocht.


Naast speelgoed mag men ook kindersportkleding, carnavals- en verkleedkleren inleveren. Denk bij de sportartikelen ook aan speciale clubkleding, paardrijkleding, judopakken, hockeysticks, tennisrackets, kniebeschermers en verschillende soorten sportschoenen.


Buiten alles wat men aantreft in een speelgoedwinkel mogen er ook fietsen, skelters, steppen, speelgoedtentjes, zandbakken en ander buitenspeelgoed worden ingeleverd. Er worden geen videobanden ingenomen. De beurs zal gehouden worden in De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven.

"Wilt u speelgoed, sportartikelen of ‘harde’ babyartikelen verkopen dan kunt u hiervoor een nummer aanvragen via de website www.kledingbeursduiven.nl . Dit kan vanaf maandag 31 oktober vanaf 00.01 uur. Op deze site kunt u ook precies nalezen wat u kunt verkopen en hoe u dit het beste aan kunt leveren. U kunt uw spullen inleveren bij De Ogtent op zaterdag 05 november tussen 08.30 en 10.00 uur. De verkoop zal plaatsvinden van 12.00 tot 14.00 uur. Tussen 16.00 en 16.30 uur kunt u uw opbrengst en de niet-verkochte artikelen weer ophalen. Heeft u nog vragen dan kunt u terecht bij Marian Hulscher, telefoon 0316 281430."


Zoals gebruikelijk zal bij de verkoop de prijs met 10 procent worden verhoogd, tevens zal bij de verkoper 20 procent van de opbrengst worden ingehouden. De netto-opbrengst van deze beurs zal zoals gebruikelijk naar een goed doel in de regio gaan.

Zilveren LC-Award voor Floor van Pelt

Floor Diede geflankeerd door haar trotse ouders en rechts burgemeester Ina Leppink die Floor de zilveren Award had opgespeld en haar ook een prachtige bos bloemen had gegeven. Foto: Jan van den Heuij

ZEVENAAR - In juni niet geslaagd, dus geen diploma en geen LC-Award. In tweede instantie toch geslaagd en uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst op het gemeentehuis van Montferland in Didam, waar burgemeester Ina Leppink de LC-Award alsnog uitreikte. Het overkwam Floor Diede van Pelt.

Door Piet van Breukelen

Al in 2014 ging Floor met een aantal medeleerlingen naar Tanzania om daar een sportproject te realiseren. Het benodigde materiaal werd hier ingezameld en de leerlingen aldaar kregen de basisprincipes bijgebracht van basketbal, voetbal, volleybal en hockey. Ook in haar eigen Didam was Floor sportief actief: zij volgde een trainingscursus bij de KNVB en bracht de training in praktijk bij DVC ’26.

Dat ze ook maatschappelijk betrokken is, blijkt wel uit het feit dat ze al een paar jaar in het promoteam van Didam op Stelten zit en dit jaar nog in mei heeft gekookt voor de daklozen in Arnhem. Daarbij overigens geholpen door haar moeder, omdat Floor toen net een enkeloperatie achter de rug had.

Complimenten

Tijdens de informele feestelijke bijeenkomst (er was koffie/thee met gebak) nam burgemeester Leppink al gauw het woord en complimenteerde niet alleen Floor met haar geleverde prestaties, maar ook het Liemers College dat leerlingen de kans biedt boven zichzelf uit te stijgen. “Als ex docent weet ik hoe belangrijk het is leerlingen de mogelijkheid te bieden hun talenten te ontplooien”, liet ze weten.

Na deze woorden speldde ze Floor de zilveren LC-Award op in aanwezigheid van haar ouders, grootouders en een viertal (ex) docenten van het Liemers College.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

Morgendienst Candea College Saturnus 3

De middagdienst van 30 oktober wordt gehouden in de Oude Jan, Kerkstraat 56, Velp

30 okt 9.30 u ds. D.F. Ensing

16.30 u ds H.S. van Hemmen

2 nov. Dankdag voor gewas en arbeid in de SoW Kapel Duiven

19.30 uur ds D. Grutter

Middagdienst van 6 november is in de SoW kapel Rijksweg 56B, Duiven

6 nov 9.30 u drs P. Houtman

16.30 u ds H.S. van Hemmen

Kerkdiensten

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op 30 oktober gaat om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. C. van Alderwegen uit Doorwerth voor.

Op zondag 6 november is er om 10.00 uur een Avondmaalsviering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er eveneens om 10.00 uur jeugdkerk voor kinderen van 12 -17 jaar.

Gezellige bingo

ZEVENAAR - Op vrijdagavond 4 november wordt er weer een gezellige bingo-avond georganiseerd in het ontmoetingcentrum De Maatjes aan de Kardinaal de Jongstraat in Zevenaar.

"Hopelijk komt u massaal zodat we er een leuke avond van kunnen maken. We starten met de Bingo om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur. Inlichtingen kunt u krijgen op telefoonnummer 06 25300590 of 0316 529701."

Irma Sinderdinck exposeert in Proeflokaal

ZEVENAAR - In het Proeflokaal van de stadbrouwerij Wittenburg is tussen 3 november en 31 december een expositie te zien van nieuw werk van Irma Sinderdinck.

Het getoonde werk heeft als thema: de bierbrouwerij. Het Proeflokaal is gevestigd aan de Markt 7. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur. Zondags van 12.00 tot 24.00 uur. De toegang is gratis.

Expositie Irma Sinderdinck in Proeflokaal Zevenaar

ZEVENAAR - In het Proeflokaal van de stadbrouwerij Wittenburg is tussen 3 november en 31 december een expositie te zien van nieuw werk van Irma Sinderdinck.

Het getoonde werk heeft als thema: de bierbrouwerij. Het Proeflokaal is gevestigd aan de Markt 7. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 24.00 uur. Zondags van 12.00 tot 24.00 uur. De toegang is gratis.

Folk op z’n best in Folkcafé De Liemers met Van Verre

DUIVEN - Vrijdag 4 november kan men genieten met de band Van Verre. De muzikanten van Van Verre spelen folk. Vol passie nemen ze u mee op een muzikale reis langs Ierse kroegen, Bretonse dorpsfeesten, Jiddische bruiloften en het Amerikaanse country leven.

Elk optreden is een feest met een afwisselend repertoire vol vrolijke jigs, meeslepende klezmer traditionals, meerstemmige zang en opzwepende balfolk in verrassende zelfgemaakte arrangementen. De muzikanten van Van Verre zijn multi-instrumentalisten en vocalisten, wat voor een heerlijk afwisselende sound en beeld zorgt. Van Verre bestaat uit: Sjoerd Heijda: gitaar, mandoline, zang, cajon, mondharmonica; Haimo Tonnaer: sopraan saxofoon, tin whistle, zang, gitaar; Aiwa Froeling: viool, gitaar; Eric Paauwe: bas, zang.

De entree voor dit bijzondere concert is 12,50. Bij reservering 10,00 euro. Reserveren kan via de website: www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl of telefonisch op nummer: 0316 527358. De zaal is open vanaf 20.00 uur. Het concert begint om 20.30 uur. Folkcafé de Liemers ligt aan het Remigiusplein 9 in Duiven, op de eerste verdieping van de Ogtent.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

Op 30 oktober gaat om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. C. van Alderwegen uit Doorwerth voor.

Op zondag 6 november is er om 10.00 uur een Avondmaalsviering, waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

In gebouw Ons Huis is er eveneens om 10.00 uur jeugdkerk voor kinderen van 12 -17 jaar.

Cameramensen gevraagd

LIEMERS - De filmafdeling binnen Radio-Mozaiek wil graag versterking van vrijwilligers.

Heb jij ervaring met cameragebruik, en kun je zelfstandig filmbeelden monteren? Vind je het leuk om ouderen en zieken in de Liemers te verrassen met filmbeelden uit de omgeving, hen dus even met de gedachte van het ziekzijn afhalen. Wil je samen werken met een groep enthousiaste vrijwilligers van de filmafdeling van Mozaiek, dan is dit een uitdaging voor jou!

Neem een kijkje op de website, dan kun je zelf zien waar we mee bezig zijn www.radio-mozaiek.nl. Klik op de buttons, heb je belangstelling mail dan naar bernadette.willemsen@radio-mozaiek.nl.

Tentoonstelling bij vogelvereniging Witropaka

DUIVEN - Vogelvereniging Witropaka uit Duiven organiseert weer haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in De Roos aan de Visserlaan 37 op 11-12-13 november.

De openingstijden zijn vrijdag 11 november van 19.30 tot 22.00 uur, zaterdag 12 november van 10.00 tot 21.00 uur en zondag 13 november van 10.00 tot 16.30 uur daarna vogeluitgifte. Er zijn bijna 300 vogels ingeschreven en er is een grote vogelverkoop. De entree is gratis en goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Kerkberichten

Lathum-Giesbeek, geloofsgemeenschap Sint Martinus

Zondag 30 okt. om 10 u., Allerzielen, Dhr. J. Ubbink, Caeciliakoor.

Dinsdag 1 nov. om 10 u., Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Caeciliakoor.

Zaterdag 19 nov. om 19 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor.

Zondag 27 nov. om 10 u. te Lathum, Oecumenische dienst, Dhr. J. Ubbink, Samenzang.

Dinsdag 6 dec. om 10 u. Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Caeciliakoor.

Zaterdag 17 dec. om 19 u., H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Caeciliakoor.

Zondag 18 dec. om 16 u., Concert met Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor.

Vrijdag 23 dec. om 19.30 u. Herdertjestocht.

Zaterdag 24 dec. om 20.30 u., Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Caeciliakoor en Gregorius.

Maandag 26 dec. om 20 u., Concert van Fanfare St. Gregorius.

Wel waarde voor maatschappelijke organisaties in Liemers

ZEVENAAR - Op 6 oktober vond in de Griethse Poort de workshop Goede Zaken® plaats. Liemerse stichtingen en verenigingen leerden hoe ze 'sociaal ondernemerschap' kunnen vergroten. Belangrijkste lessen: Vraag niet om geld (munten), stel een concrete hulpvraag waar een bedrijf 'ja' op kan zeggen. Op 21 november kunnen de deelnemers het geleerde in praktijk brengen tijdens de Maatschappelijke beursvloer de Liemers.

Maatschappelijke organisaties zijn vaak gewend om alleen bij bedrijven aan te kloppen als ze geld nodig hebben. En dat is wat bedrijven het minst graag geven. Samenwerking in natura biedt daarentegen voor beide partijen mogelijkheden.

Het stellen van de juiste vraag. Een bedrijf vragen om kennis, kunde of middelen levert veel vaker een ‘ja ‘op en kan tot langdurige verbindingen leiden. Formuleer eerst - met passie - het te bereiken doel en vorm die vervolgens om tot een concrete vraag. Een vraag als : “Wil je een verwenmiddag helpen organiseren?” bleek te vaag. Beter - concreter - is: “Wil je 20 cup cakes bakken?“

Niet alleen vragen, ook geven. Bij ‘sociaal ondernemerschap’ hoort ook het leveren van een tegenprestatie. Die tegenprestatie hoeft niet groot of ingewikkeld te zijn. Het organiseren van een lunch of een mooie foto naar de krant sturen kan genoeg zijn.

Workshop Goede Zaken® werd aangeboden door de Liemerse Uitdaging en de Rabobank Foundation. De Griethse Poort sponsorde de zaalruimte en de drankjes. Aanmelden voor de Beursvloer: www.liemerseuitdaging.nl/activiteiten/beursvloer.

Parkinson Café Zevenaar: 'Creatieve tekentherapie'

ZEVENAAR - Op dinsdag 1 november is men van 14.00 tot 16.00 uur welkom in Parkinson Café Zevenaar, dat wordt gehouden in Liemerije aan de Hunneveldweg 12 in Zevenaar.

Parkinson Café Zevenaar staat deze keer in het teken van creatieve tekentherapie. Creatief bezig zijn is ontspannend en geeft welbevinden, inzicht en ruimte voor het uiten van emoties. Deze middag zal Gabrielle Matser een korte lezing geven over creatieve expressie en zal een mini-workshop geven. Men hoeft niet goed te kunnen tekenen. Gabrielle Matser is creatief tekentherapeut, heeft een eigen praktijk en werkt al geruime tijd met ouderen in huiselijke kring of verpleeghuizen.

Parkinson Café Zevenaar is een ontmoetingsplek voor iedereen die met Parkinson te maken heeft: mensen met Parkinson, hun partner, mantelzorgers en zorgverleners. In een ontspannen sfeer wordt er per keer een onderwerp besproken, afgestemd op de wensen en behoeften van de bezoekers.

Parkinson Café Zevenaar is een initiatief van Liemerije en de Parkinson Vereniging. Men hoeft geen lid te zijn van de Parkinson Vereniging. Graag aanmelden vóór 28 oktober via info@liemerije.nl of via 088-0441999.

Muzikale middag Zonnebloem

WESTERVOORT -Op vrijdag 14 oktober vond de jaarlijkse Theatermiddag plaats. Dit keer was het bij Wieleman in Westervoort. De organisatie was in handen van bestuurslid Activiteiten van De Zonnebloem De Liemers.

Om 13.00 opende Wieleman haar deuren om de 230 Zonnebloem-gasten welkom te heten. 25 enthousiaste Zonnebloem vrijwilligers en de medewerkers van Wieleman stonden paraat om de Zonnebloemgasten optimaal te ontvangen en te verzorgen.

Het Delta Combo met zangeres Lily Kok, zanger/gitarist Henk van Kesteren en toetsenist Chris van Huffelen, bracht vanaf 14.00 uur een gevarieerd programma. Voor de pauze speelden en zongen zij bekende liedjes uit de jeugd van onze gasten en na de pauze werd getrakteerd op prachtige Weense muziek. Door de gasten werd er meegezogen in deze diversiteit van liedjes, van Droomland en Bye Bye Love, tot sneeuwwals en Edelweiss en met een mooie afsluiting de Radetsky-mars. Het was een genoegen om naar Delta Combo kijken, te luisteren en mee te zingen. De zangeres Lily is een hartelijke, charmante verschijning met een prachtige heldere stem. Iedereen ging zeer blij en tevreden huiswaarts na afloop.

Kunstwerk! Het Musiater

Foto: Rogier Veldman

Master Works: Still On Stage

Na de uitverkochte eerste editie volgt nu het langverwachte concert 'Still On Stage'.

Het repertoire is zorgvuldig samengesteld aan de hand van bands of muzikanten die voor de leden van Master Works een bron van inspiratie zijn. Het publiek wordt getrakteerd op meeslepende ballads en energieke rocksongs die de veters uit je schoenen blazen. Master Works bestaat uit bevriende musici die naast hun lespraktijk bij onder andere Kunstwerk! Het Musiater hun passie voor de muziek met elkaar en het publiek willen delen.

Neem een zanger met power, een bassist die staat als een huis, een toetsenist die weet te kleuren als Da Vinci, een gitarist die omver blaast en een drummer die kan vlammen en je krijgt een avond die je echt niet wilt missen.

Master Works bestaat uit: Ferdi Eenkhoorn - toetsen, Ronald Bekking - gitaar, Pieter van Veelen - bas, Björn Markgraaf - zang en Fred Lankamp - drums.

Zaterdag 29 oktober; Aanvang 20:15 uur; Prijs 15 euro.

Sara Kroos: Doorgefokt

'Doorgefok'" is de nieuwe, hilarische voorstelling van Sara Kroos, waarin ze het ene moment tot het randje gaat of erover, en het andere moment weet te ontroeren. "Doorgefokt" gaat over de menselijke weeffouten die wij allemaal herkennen. Kroos stelt in deze voorstelling vast dat wij zijn doorgefokt als mens: iedereen heeft wel een afwijking. We zijn allemaal een beetje 'stuk' en daar kunnen we volgens Sara maar beter om lachen.

Woensdag 2 november; Aanvang 20:15 uur; Prijs 23,75 euro.

Kunstwerk! Het Musiater, Bommersheufsestraat 62, Zevenaar; info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl; 0316 524477.

Opa's en oma's weer naar school op Het Kofschip

REGIO - Op dinsdag 11 oktober mochten alle opa’s en oma’s op OBS Het Kofschip, de school van hun kleinkinderen, komen om samen diverse spelletjes te spelen.

Dit alles in het kader van de Kinderboekenweek, waarvan het thema dit jaar “Opa’s en oma’s, voor altijd jong…” is. Van groep 1 tot en met groep 8 werden gezelschapsspelletjes gespeeld als Rummikub, Mastermind, en kwartet, vaak meegebracht door de opa’s en oma’s. "Met veel geduld (van twee kanten) werd het een fantastische middag", aldus Willem Wienholt van OBS Het Kofschip.

ZijActief viert 50-jarig bestaan

ZEVENAAR - ZijActief afdeling Zevenaar viert haar 50-jarig bestaan op zondag 13 november.

Uit dankbaarheid zal op deze dag een eucharistieviering worden gehouden om 9.30 uur in de Andreaskerk met medewerking van Stella Maris. "Aansluitend willen we op een gezellige en ontspannen manier de morgen voortzetten met een brunch bij zaal Kaal. Alle leden met hun echtgenoot of partner zijn welkom."

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus

Zondag 30 oktober is om 09.30 uur een Allerzielenviering met voorganger pastor Remmers en zang van het Gemengd koor

Misintenties:

Henk Derksen

Riekie Derksen-Tijdink

Dineke Willemsen – Kock

Ger Nelissen

Marie Reijmer-Aaldering

Geert Mulder

Jan Lenting

Frans Peters

Dora Kuster-Hoksbergen

Toos Peters-Witjes

Riet Castrop-Elfrink

Bart Knaven

Annie Derksen-Klaassen

Bart Willemsen

Huub Tenback

Jan Bouwman

Overleden ouders Geven-Hoffman

Dineke en Henk van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Eef Kuster

Overleden ouders Bodd-Dikkers

Ouders Bouwman-Bodd

Overleden familie Sweers- Etzroth

Theo Bremer (jaargetijde)

Overleden ouders Hoof-Leenders

Overleden ouders Nienhuijs-Willemsen, Tonny en Jan

Ouders Burgers-Hendriks

Ouders Balvert-Dikker en zoon Marinus

Toos en Dick Bosma

Ouders Kluitman-Berndsen

Bertus Rutjens

Teun Hendriks

Ouders Averdonk-Palm en dochter Leis

Oma Hendriks en zonen

Riet van Bindsbergen-Schipper (jaargetijde)

Overleden ouders Bruins-de Leer en zoon Wim

Frans Diesvelt

Wim Jansen en Mies Jansen-Krauts (jaargetijde)

Bertus van Kempen en Gabriële Reuling - van Kempen

Hent Bouwman

Fred Lucassen.

Tonnie van den Bemt ( jaargetijde)

Overleden fam. Köning – Boerstal – Schennink

Overleden fam. Hulsink

Overleden fam. Willemsen – Wigman

Bart Knaven en overleden Fam. Knaven – Peters.

Annemarie Lenting

HCC Computeravond: Ik koop een tablet en dan?

ZEVENAAR - Op woensdag 2 november verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis, Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang activiteiten: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

"Op veel verzoek organiseren we een presentatie over een tablet. In de presentatie zal het Android systeem worden uitgelegd, wat zijn de mogelijkheden van dit systeem. Maar men kan ook vragen stellen over een Android tablet. De presentatie zal worden verzorgd door Roel Harmsen."

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Windows, Office, etc.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom en betalen een bijdrage van 4 euro.

Bezoek aan Sint-Willibrordus- abdij in Doetinchem

ZEVENAAR - Voor geïnteresseerden is er op zondag 13 november de mogelijkheid om de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem te bezoeken.

In onze tijd is een kloostergemeenschap niet meer zo vanzelfsprekend en is een leven als monnik een uitzonderlijke keuze. Vader abt Henry Vesseur vertelt hierover terwijl hij de abdij laat zien. "Wij hopen om ca. 14.15 uur via carpoolen te vertrekken vanaf de Hooge Bongert in Zevenaar. De rondleiding in de abdij begint om 15.00 uur. Om 16.30 uur zijn we welkom om een vesper mee te vieren. Om ca. 17.00 uur gaan we daarna weer huiswaarts. Het belooft een mooie en inspirerende middag te worden. Als u mee wilt kunt u zich aanmelden bij Alies Rutgers, 0316 525478. De kosten voor deze bijeenkomst zijn 6,50 euro.

Meer informatie staat op: http://pkn.kerkenzevenaar.nl/inspiratie-en-bezinning.

Breicafé De Liemers bij Liemerije Zevenaar

ZEVENAAR - Wat is er lekkerder dan in herfst een lekker trui of een warme sjaal breien. Vindt u het leuk om handwerken te combineren met gezelligheid? Kom dan eens naar Breicafé De Liemers in Zevenaar.

Het breicafé vindt iedere eerste vrijdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur plaats in de Liemerije Zevenaar, Hunneveldweg 12 in Zevenaar. De entree is gratis en u hoeft zich niet aan te melden. Het eerst volgende breicafé is vrijdag 4 november.

Breicafé De Liemers wordt geleid door Dominique Struik. Zij heeft ook een Breicafé in Rozet in Arnhem. Voor meer informatie kun je contact met haar opnemen via info@draadjesenzo.com of 06 42817413. Of stuur een mailtje naar Petra Wout petra.wout@liemerije.nl.

Jeugdpopkoor Shake It! zingend naar de kerst

DUIVEN - Jeugdpopkoor Shake It! in Duiven heeft plek voor nieuwe leden! Op maandag 31 oktober zijn er open repetities voor iedereen die nieuwsgierig is. Shake It! werkt momenteel toe naar een kerstoptreden, op zondag 18 december in De Ogtent, in samenwerking met popkoor Repeat.

Het belooft een spetterend zangfeest te worden, met kersthits van oa Mariah Carey, Nick & Simon en Ariane Grande, maar natuurlijk ook een paar gouwe ouwen. Jeugdpopkoor Shake It! bestaat uit twee groepen, die iedere maandagavond onder leiding van Elke Jansen repeteren in De Ogtent,: Shake It! junior (12-14 jaar) van 19-20u, en Shake It! (15-20 jaar) van 20.15-21.30u. Is zingen je passie, en doe je dit graag met anderen? Houd je van een uitdaging en wil je graag optreden? Houd je van Top40-muziek en andere pophits? Dan is Shake It! iets voor jou!

Open repetitie: maandag 31/10 19u 12-14 jr) en 20.15u 15-20 jr) • Kerstconcert: zondag 18/12 15u, De Ogtent, Duiven • informatie en kaarten bestellen: shakeitduiven@gmail.com • www.shakeitduiven.nl / www.facebook.com/jeugdpopkoorShakeIt.

Clinic van topturn(st)er voor meiden Thor-Zwaluwen

REGIO - Een turnster van Thor-Zwaluwen, Kim Versteegen, had een sportclinic gewonnen op instagram door mee te doen aan de actie ‘Week van het Sportplezier’.

Uit de vele foto's en filmpjes vonden ze Kims filmpjes en foto's superleuk, en dat werd 23 oktober beloond met een clinic van Mara Titarsolej en Boudewijn de Vries. Beiden lid van het Nederlands team.

De clinic begon interactief met de ouders erbij: wat betekent sportplezier voor jullie, en voor jullie kinderen. Wat is belangrijk bij turnen? Wat kun je als ouders doen, en wat juist niet. Het was erg leerzaam voor zowel de ouders, als trainsters. Daarna gingen de meiden vol aan de bak op vloer, sprong, brug, balk en trampoline. Iedereen kreeg de nodige tips en adviezen, de meiden hebben genoten van deze leerzame middag. En kunnen met de adviezen weer hard gaan trainen voor het komende wedstrijdseizoen.

Laatste buitentoernooi Goeie Boule deze zomer

ZEVENAAR - Op zondag 16 oktober heeft de Jeu de Boulesclub Zevenaar haar onderling sponsortoernooi met drie te spelen partijen gehouden. Deelgenomen werd door een dertigtal deelnemers van eigen vereniging.

De sponsoren waren zoals gebruikelijk de deelnemende leden die iedereen euro voor de prijzenpot inlegde. Onder een weldadige najaarszon kon er op de buitenaccommodatie gespeeld worden. In een gezellige onderlinge strijd werd de uitslag als volgt: winnaar en eerste werd Paula (foto), 2e werd Henk Grootoonk, de 3e prijs ging naar Bets Cornelissen. Verder werd nog een aantal prijzen door loting toegekend.

De komende toernooien tot einde maart zullen alle gespeeld worden in het grote, verwarmde boulodrome. Al met al een weer 'Goeie Boule'. Het is leuk om bij deze club te spelen (www.jbcz.nl).

Open huis Sint-Elisabeth in Doesburg

DOESBURG - Iedereen is van harte uitgenodigd om op 4 november (inloop tussen 14.00 - 16.00 uur) het nieuwe Sint-Elisabeth (Doesburg) te komen bekijken. Afgelopen jaar is er hard gewerkt om een fijne, veilige en comfortabele woonomgeving op te zetten voor cliënten met een dementie en/of somatische aandoeningen.

Het nieuwe pand sluit beter aan bij de zorgvraag van de cliënten. Tevens sluit het aan bij de aanwezige traditionele architectuur van het beschermd stadsgezicht van Doesburg. Op 4 november kunt u zelf een kijkje nemen in het nieuwe St. Elisabeth. Met veel enthousiasme verzorgen medewerkers van St. Elisabeth op deze dag rondleidingen en informeren zij u over de zorgmogelijkheden. Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom. Er is parkeergelegenheid op De Bleek of Turfhaven.

Beschermde woonomgeving
In het nieuwe St. Elisabeth wonen cliënten in een veilige en huiselijke woonomgeving. De begeleiding, verzorging en verpleging is erop gericht op het zoveel mogelijk vasthouden van de dagelijkse structuur en gebeurtenissen. Iedere cliënt heeft zijn/haar eigen appartement. Er is op elke verdieping een sfeervol ingerichte huiskamer voor gezamenlijk gebruik met daaromheen de appartementen.
Er zijn momenteel nog enkele appartementen beschikbaar. U kunt via uw huisarts of wijkverpleegkundige contact opnemen met het Attentiepunt van Attent Zorg en Behandeling T: 0800 288 36 89 of via email: attentiepunt@attentzorgenbehandeling.nl

Het adres is Kloosterstraat 17, Doesburg; 088 9901200.

Werken bij de radio? RTV Favoriet zoekt jou

ZEVENAAR - RTV Favoriet is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Ken jij iemand of ben jij iemand die dit graag zou willen? Dit is je kans!

"Radio is tegenwoordig niet enkel meer radio. Dertig jaar geleden zag je sporadisch een landelijke radio-dj op tv en toen keek je wel even op. Je had voor jezelf waarschijnlijk een voorstelling hoe diegene eruit zou zien. Het heden wijst anders uit. Door de komst van social media en het steeds meer samenkomen van radio en tv, maakt dat elke dj zichtbaar is voor de luisteraar van het station. Dit vraagt achter de schermen de nodige extra krachten. Het alleen maar verstand hebben van muziek en de mengtafel is niet meer voldoende. Op social media moet er actief gewerkt worden aan het zichtbaar blijven voor de luisteraar. En daarvoor zoeken wij onder andere mensen.

Niet alleen speelt de radio zich af binnen de muren van het studiocomplex, maar gaat de omroep ook geregeld de regio in om vanaf locatie uitzending te maken. Het medewerkersbestand van RTV Favoriet bestaat al uit ongeveer zestig medewerkers en toch zoekt het station mensen die deze groep willen vergezellen. Van marketing tot sport, iedereen die wat bij kan dragen aan de positieve groei van het station is welkom.

Dj, vormgever, verslaggever, redacteur enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het bij de radio doen. Ambieer jij om één van deze functies te bekleden binnen de organisatie? Laat dit weten aan pz@rtv-favoriet.nl."

Kom gezellig eten bij De Pelgromhof

ZEVENAAR - "Wist u dat niet alleen bewoners van De Pelgromhof gebruik kunnen maken van ons restaurant? Ook omwonenden, familieleden, vrienden en anderen zijn van harte welkom om bij ons te komen eten. Wij serveren twee keer per dag een heerlijk 3-gangen keuzemenu, bereid door onze eigen chef-kok. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van de beste, verse ingrediënten."

"De twee momenten waarop wij een warm 3-gangenmenu serveren zijn: 's middags tussen 12.00 en 13.00 uur, en 's avonds tussen 17.00 en 18.30 uur. Voor omwonenden van De Pelgromhof zijn de kosten voor een 3-gangen keuzemenu 12,50 euro. Indien u hiervan gebruik wilt maken, in de middag of avond, dan verzoeken wij u vriendelijk uw reservering uiterlijk 24 uur van te voren aan de receptie van De Pelgromhof door te geven.

Verder kunt u ook de hele dag door terecht voor een lekker kopje koffie of thee. Daarnaast hebben wij iedere vrijdag Snackfriday! Vanaf 15.00 uur kunt u in het restaurant heerlijke frietjes en Oudhollandse snacks bestellen. Het is dan een gezellige drukte in het restaurant. Komt u een keer bij ons eten? Het restaurant is iedere dag geopend van 08.30 tot 20.30 uur. Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met onze receptie op 085 4019684. Kijk ook eens op www.pelgromhof.nl."

Ledenevaluatie Onderling Genoegen

DUIVEN - Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven roept haar functionarissen en leden op om woensdag 9 november aanwezig te zijn tijdens de evaluatie van het schuttersfeest van het afgelopen jaar. De reden voor deze ledenraadpleging is de veranderende opzet van de kermis en het schuttersfeest in 2016.

Naast het feit dat het feest dit jaar voor het eerst in de OGTent is gevierd, is het schuttersfeest door het wegvallen van de jaarlijkse taptoe al begonnen op zaterdagavond met het jeugdkoningschieten. Ook is de traditionele schuttersavond verplaatst van woensdag- naar dinsdagavond. Het bestuur van de schutterij is benieuwd naar de ervaringen van de leden en wil tijdens deze interactieve avond hun ervaringen ophalen. Aan de hand van deze informatie kunnen, waar mogelijk, eventuele verbeterpunten aan het kermisprogramma voor de komende jaren worden doorgevoerd. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur in de Ogtent aan het Remigiusplein in Duiven.

Buurtzorg Rijnwaarden uit jasje gegroeid

RIJNWAARDEN - Vanwege de toegenomen zorgvraag groeide het team van Buurtzorg Rijnwaarden de afgelopen vier jaar naar liefst 14 medewerkers. Buurtzorg werkt echter vanuit kleine, zelfsturende teams.

Mede door deze sterke groei, werden de afgelopen maanden de eerste stappen ondernomen om te gaan uitbreiden naar twee teams. Vanaf 1 oktober was de uitbreiding een feit, naast onze vertrouwde locatie in Spijk is er nu ook een nieuwe locatie aan de Hoogeweg 21 in Pannerden.

Deze groei is te danken aan het feit dat de cliënten en mantelzorgers de weg naar Buurtzorg weten te vinden. Ook hebben we een goede samenwerking met huisartsen, ziekenhuizen en andere disciplines in Rijnwaarden. Binnen onze beide teams werken we met hoog gekwalificeerde (wijk) verpleegkundige en (wijk) ziekenverzorgenden. Hierdoor zijn wij in staat alle verzorging en verpleging aan te bieden, van steunkous tot aan de laatste levensfase. De kleinschaligheid zorgt ervoor dat de cliënt steeds bekende gezichten ziet. Hierdoor wordt er een goede vertrouwensrelatie opgebouwd, met als doel het bieden van een optimale kwaliteit aan zorg.

Team Rijnwaarden-Pannerden met werkgebied Pannerden, Herwen en Aerdt is te bereiken via telefoon 06 83634133; rijnwaardenPannerden@BuurtzorgNederland.com.

Team Rijnwaarden-Lobith met werkgebied Lobith, Tolkamer,Tuindorp en Spijk is te bereiken via telefoon: 06 23604772 en rijnwaardenLobith@BuurtzorgNederland.com.

Een bakkie doen...

ZEVENAAR - Soms heb je geen zin om alleen koffie te drinken, of wil je wel eens ergens anders een bakkie doen. Kom eens naar de koffie inloop ff een bakkie doen en neem gerust je buren en vrienden mee. Gewoon gezellig samen naar buurtontmoetingspunt Steenhuizen.

Elke dinsdag en donderdag staat de koffie tussen 10.00 - 11.30 uur klaar op Steenhuizen 6 in Zevenaar, dit is in het schoolgebouw achter Het Musiater. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Barbara van Hall, b.vanhall@caleidoz.nl.

REGIO - Drie huidige en twee ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem hebben het initiatief genomen een reünie te organiseren.

Deze vindt plaats op zaterdag 18 november 2017 van 14.00 tot 18.30 uur in de kerkzaal van Vreedenhoff. Zij zijn op zoek naar ex-medewerkers die in de periode van 1975 tot 2010 op Vreedenhoff hebben gewerkt. Aanmelden kan via reunievreedenhoff@gmail.com.

Radioprogramma-makers en cameramensen gezocht

ZEVENAAR - Vrijwilligers gezocht voor het maken van radioprogramma's en cameramensen voor Omroep voor Zieken en ouderen in de Liemers.

"Heeft u tijd over, en wilt u vrijwilligerswerk gaan doen, dan is dat bij Radio-Mozaiek mogelijk; wij op zoek naar u! Ouderen en zieken opvrolijken met een radio-uitzending vanuit de radiostudio in Rijnstate ziekenhuis Zevenaaar, of op lokatie in een zorginstelling in de Liemers, tijd/ dag in overleg. Vindt u het leuk om te filmen in de regio, kunt u zelfstandig filmbeelden monteren, heeft u affiniteit met de doelgroep, sluit dan aan bij een groep enthousiaste vrijwilligers die graag mensen erbij willen hebben. Begeleiding is aanwezig. Kijk op www.radio-mozaiek.nl. Mocht u meer willen weten, stuur dan een e-mail naar: bernadette.willemsen@radio-mozaiek.nl."

Jeugdbowlinginstuif in Griethse Poort

ZEVENAAR - Woensdagmiddag 19 oktober was er in De Griethse Poort te Zevenaar een instuif voor de groepen 5 tot en met 8 van de basisscholen.

Het was goed bezocht maar liefst 22 kinderen hadden de moeite genomen om meer te weten te komen over het bowlen. Iedereen had wel eens gewoon gebowld op een feestje of andere gelegenheid. Deze middag begon met uitleg hoe je een bowlingbal vast moest houden, tot en met hoe gooi je bijvoorbeeld een strike of een effectbal. Dit kon men bekijken via instructiefilmpjes, die door de NBF (Nederlandse Bowling Federatie) gemaakt waren.

Hierna ging iedereen naar een bowlingbaan om te gaan bowlen. Hier werd uitgelegd hoe je moet gaan staan, hoe je eventueel een aanloop kan nemen et cetera. Iedereen kwam aan de beurt om te ervaren dat bowlen ook echt een sport is. Na afloop werd er nog verteld wanneer de jeugd van de vereniging trainde. Iedereen werd ook uitgenodigd voor de eerstvolgende jeugdtraining op woensdagavond 2 november van 19.00-20.00 uur.

Mocht je nou niet in de gelegenheid zijn geweest en je had er toch bij willen zijn, dan kan je ook woensdagavond 2 november mee draaien met de training van de jeugd. Bowlingmateriaal is aanwezig bij De Griethse Poort: schoenen en ballen. Zorg gewoon voor gemakkelijk zittende kleding. Meer info staat op www.bowling-zevenaar.nl.

Nieuw logo geeft Pigeons vleugels

DUIVEN - “Bijna 40 en niet eerder had de basketbalvereniging een logo dat zo Pigeons zo goed en herkenbaar neerzet.” Voorzitter Taco Jansen presenteerde zaterdag vol trots het nieuwe logo voor een goed gevulde sporthal.

Wie het logo nog niet kende, kan er niet langer omheen. Stickers, banners en vlaggen sieren de sporthal bij thuiswedstrijden van Pigeons en als klap op de vuurpijl speelt Heren 1 in een nieuw tenue met het logo op de borst. Het gaf de heren in de wedstrijd net dat beetje extra om tegen het gelijkwaardige Pyhtheas uit Winterswijk op het juiste moment geluk af te dwingen.

Natuurlijk had ook coach trainer Amr Ghrayyeb daarin een groot aandeel. Zonder de geblesseerde Niek Nass wist hij met zijn tactische zetten het beste uit zijn spelers te halen en Pytheas voldoende te ontregelen om aan het eind van de wedstrijd (eindstand: 43-38) de terechte felicitaties in ontvangst te nemen. Darryl Donk maakte vorige week zijn rentree bij Pigeons Heren 2 en speelde vandaag succesvol mee met Heren 1. Dat veel mensen naar de wedstrijd van Heren 1 waren komen kijken maakte het volgende onderdeel van de middag extra bijzonder. Want na de wedstrijd zette voorzitter Taco Jansen namens het bestuur 22 ‘ambassadeurs’ van Pigeons één voor één in het zonnetje. Zichtbaar en onzichtbaar verzetten deze vrijwilligers veel werk voor de vereniging. Sander Jacobs is één van die mensen. Met zijn bedrijf Search Science Internet Marketing ontwikkelde hij voor Pigeons het nieuwe logo. En daar is de vereniging duidelijk erg blij mee.

Lekker lezen in de winter!

LIEMERS - Veel mensen grijpen de winter aan om weer eens flink bij te lezen. Genieten van een mooi bek tijdens de donkere koude dagen. Een heerlijk ontspannende bezigheid in je vrije tijd. Voor de mensen die wel gebruik willen maken van de enorme collectie van de bibliotheek maar niet direct een jaarabonnement willen nemen, hanteert de bibliotheek nu iets speciaals: een maandabonnement!

Per maand betaal je 4,50 euro en vervolgens kun je gebruik maken van boeken, e-books, cd’s, dvd’s, luisterboeken en tijdschriften van de bibliotheek. En krijg je minder tijd om te lezen, dan is het abonnement maandelijks opzegbaar. Dus: maak je vakantie nog completer en maak gebruik van de vele mogelijkheden van Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers. Via www.liemerskunstwerk.nl kun je je aanmelden. Zodra je de lenerspas hebt ontvangen, kun je direct je favoriete boeken lenen.

Heb je al een lenerspas en wil je overstappen naar het maandabonnement? Stuur dan een e-mail naar ledenadministratie@debibliotheekliemers.nl.

Winterkost en kookdemo Zevenaar centrum

ZEVENAAR - De binnenstadondernemers van Zevenaar maken zich op voor de winter. Op het Raadhuisplein worden zondag 6 november heerlijke winterse gerechten bereid. De winkels zijn geopend van 12.00 tot 17.00 uur en natuurlijk is het parkeren gratis.

Karin Hoefnagels van de activiteitencommissie vertelt: “Op het Raadhuisplein plaatsen we tenten en creëren we een soort binnenplaats waar vanaf 13.00 uur twee hobbykoks op een grote Oklahoma Joe winterse gerechten bereiden.” Om de binnenplaats heen staan de Zevenaarse versondernemers die alle ingrediënten leveren en ook zelf demonstraties verzorgen.

Kookdemonstraties als show

De koks worden uitgerust met headsets zodat het contact met het publiek snel gemaakt is en toch goed verstaanbaar zijn voor alle omstanders. “Het wordt een dus een soort kookshow in een winterse sfeer”, aldus Karin Hoefnagels. “En zoals bij alle goede kookshows valt er natuurlijk veel te proeven!”

Winkels open

Wilt u gezellig winkelen of bent u al op zoek naar leuke Sinterklaascadeaus? De winkels zijn deze zondag 6 november geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Het parkeren is gratis!

Bijen houden, iets voor u?

Zevenaar - Januari 2017 start onder verantwoording van imkervereniging De Liemers weer een basiscursus imkeren. De cursus bestaat uit een zevental theorielessen die op de maandagavonden in januari tot maart gegeven worden in het N.M.E.-gebouw te Zevenaar.

Vanaf maart starten de praktijklessen. Hier kan de geleerde theorie in praktijk gebracht worden. Deze lessen vinden op de zaterdag plaats in de bijenstal in de Nevelhorst te Didam.
De cursisten krijgen een cursusboek en in mei een eigen bijenvolkje.
Werken met bijen is werken in en met de natuur. Je zult bijen thuis zien komen met stuifmeel aan hun pootjes. Andere komen met een honingmaag vol nectar terug. Het is een komen en gaan van deze nuttige insecten. Door hun activiteiten zorgen ze er voor dat heel veel bloemen bestoven worden. Zo komen er heerlijke vruchten en veel groentesoorten waarvan we kunnen genieten.
De kosten voor de cursus zijn € 125,00.
Heb je belangstelling of wil je meer weten? Bel 026-3118663.

Sponsor bedankt!

ZEVENAAR - Onlangs is DCS JO15-1 door slagerij Franz Gerritschen voorzien van nieuwe voetbaltassen.

Door middel van de officiële overhandiging van de eerste tas door mevrouw Judith Gerritzen aan de trainer van dit team, Ruben Maat, werd de sponsoring officieel bekrachtigd. "De slagerij levert al een aantal jaren de gehaktballen aan onze kantine, dus de slogan die op de tas staat is zeer zeker van toepassing: “De lekkerste bal scoor je in de kantine!”. Van DCS uiteraard."

Dankzij deze gulle sponsor loopt de JO15-1 er dit seizoen tip-top bij. Namens het team en de begeleiding willen we Franz en Judith nogmaals hartelijk bedanken!

Afscheid met of van een kind…

Mandje Amelius, lokatie Kommensaal Lathum. Foto: Bjorn Ewald

REGIO – Bij veel sterfgevallen zijn (kleine) kinderen betrokken, dat zorgt voor kwetsbare, maar vaak ook ontroerende momenten.

Het is belangrijk om deze kinderen aan de hand mee te nemen, geef ze een taak, laat ze voelen dat ze verdriet mogen hebben, vertel wat er gebeurt of komen gaat, vermijd (telefoon) gesprekken die ze maar half horen en naar eigen fantasie verder gaan invullen (fantasie kan enger zijn dan de werkelijkheid). We kunnen veel van ze leren, zolang we er maar eerlijk en open over zijn. Ik kan u daarbij helpen!

Wanneer een kindje sterft…

Als ouders afscheid moeten nemen van hun kindje dan is mijn ervaring dat ze het in eerste instantie klein willen houden. Natuurlijk is dat prima, maar ik vertel wel dat de mensen die ze 'buitensluiten' in de toekomst wat moeilijker tot troost kunnen zijn. Ze missen dan een belangrijk deel.

Ook als het kindje al wat ouder is, vriendjes en klasgenootjes heeft, is het goed om kinderen bij het afscheid te betrekken, al dan niet op de dag van de uitvaart. Het werkt troostend te zien hoe kinderen afscheid nemen. Soms werkt het zelfs bevrijdend.

www.zorgbijafscheid.nl

Yvonne van Leeuwen Ster Uitvaartplanners; 06 25248264.

Bijzondere gedenktekens van Aries Natuursteen Zevenaar

ZEVENAAR - Na de crematie of begrafenis van een dierbare persoon, maken wij, vaak samen met de nabestaanden, een tastbare en blijvende herinnering. Aries Gedenktekens zorgt, al meer dan70 jaar, voor een waardig gedenkteken in de vorm van een grafmonument of urn-monument. Van een vrijblijvend advies en ontwerp tot het vervaardigen en plaatsen van een gedenkteken: Aries Gedenktekens verzorgt het helemaal.

Na de crematie wordt vaak voor het verstrooien van de as gekozen. Maar…, is dit een verstandige keuze? Wij horen nog wel eens dat er achteraf spijt is omdat er na het verstrooien geen unieke plek is om even naar toe te gaan. Nabestaanden weten soms niet wat mogelijk is. Tegenwoordig mag de as van een overledene in eigen huis of tuin worden bewaard. Een bijzondere gedenkplek 'dichtbij' is wat veel mensen aanspreekt. Daarom hebben wij ons ook gespecialiseerd in deze vorm van gedenktekens voor in huis of in eigen tuin.

"Ons familiebedrijf bestaat uit een team met gedreven en betrokken vakmensen. Kiest u voor ons bedrijf, dan kiest u voor kwaliteit en een voordelige prijs. Dat kan doordat wij direct uit eigen voorraad, efficiënt en zonder provisies of doorverwijsvergoedingen werken. Wij beschikken over een ruime toonzaal en modellentuin met veel keuze. U bent welkom voor een vrijblijvend oriënterend bezoek. Voor een afspraak: T 0316-523362."

Wij zijn erkend lid van NGS en ABN. Werken volgens het Keurmerk Natuursteen en hanteren landelijke ABN garanties.

Bezoek onze nieuwe website en lees meer over wereldlichtjesdag: www.ariesgedenktekens.nl.

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voor Memora Uitvaartverzorging

REGIO - Memora Uitvaartverzorging heeft het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart ontvangen. "Het mooie van dit keurmerk is dat je het ontvangt door de beoordelingen van nabestaanden en niet door de beoordeling van een organisatie", aldus Carin Schoenmakers.

Uitvaartondernemers die in het bezit zijn van het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart dienen minimaal aan de volgende voorwaarden te voldoen:
• De uitvaartonderneming is een kleinschalige lokale onderneming.
• Persoonlijke aandacht en betrokkenheid staan centraal.
• De uitvaart hoeft niet direct in één gesprek geregeld te worden. De uitvaartverzorger komt iedere dag persoonlijk langs om beetje bij beetje meer vorm aan de uitvaart te geven. Er is geen maximum tijd die aan het verzorgen van een uitvaart wordt besteed.
• Het uitgangspunt is dat de uitvaartverzorger die de uitvaart bespreekt, ook degene is die op de dag van de uitvaart begeleidt.
• Voordat de uitvaart plaatsvindt, is er een transparante concept begroting aanwezig.
• De beoordeling van de nabestaanden bepaalt of de uitvaartondernemer het keurmerk mag blijven voeren.

Memora Uitvaartverzorging hecht veel waarde aan het keurmerk. "Het gaat erom dat nabestaanden tevreden zijn en dat zij met een goed gevoel terug kunnen kijken op de uitvaart van hun dierbare. Je kunt een uitvaart immers maar één keer doen en dat moet gewoon goed zijn." Bij Memora Uitvaartverzorging staat de persoonlijke aandacht en oprechte betrokkenheid voorop. Iedere uitvaart is maatwerk en het maakt niet uit hoeveel tijd het ons kost. Het moet gewoon goed zijn. Voor informatie of vragen: www.memorauitvaartverzorging.n of bel (06) 51827545.

Nieuwe wet ter bescherming van erfgenamen

ZEVENAAR - Op een erfenis met schulden zit niemand te wachten. Op 1 september is een nieuwe wet in werking getreden die bescherming biedt aan mensen die schulden dreigen te erven.

Een negatieve erfenis kun je weigeren. Door een nalatenschap beneficiair te aanvaarden, wordt de erfgenaam niet aansprakelijk voor schulden, als deze hoger uitvallen dan de baten in de erfenis. Bij zuivere aanvaarding wordt je met privé vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap, indien deze de baten overtreffen.

Voor 1 september kon iemand al een daad van aanvaarding verrichten zonder het in de gaten te hebben. Alleen al door snel de inboedel uit de kamer in het bejaardenhuis te halen – dat moet immers meestal binnen drie dagen – kon een erfgenaam aan de erfenis vast zitten. Bleken er later schulden te zijn dan moest de erfgenaam deze zelf betalen. Door de nieuwe wet kan iemand – naast een expliciete (beneficiaire) aanvaarding via de notaris of de griffie bij de rechtbank – alleen nog maar aanvaarden als hij iets verkoopt, bijvoorbeeld inboedel. Of als hij spullen uit de nalatenschap op een andere manier wegmaakt – bijvoorbeeld door te schenken – zodat schuldeisers het nakijken hebben.

Een ander beschermend aspect van de nieuwe wet is dat iemand die een erfenis goedbedoeld heeft aanvaard, maar achteraf geconfronteerd wordt met een schuld, nog naar de rechter kan. Terwijl voorheen gold: 'Eens zuiver aanvaard, blijft zuiver aanvaard!' is er door de nieuwe wet een mogelijkheid gekomen om binnen drie maanden na ontdekking van de schuld naar de rechter te gaan om te vragen of toch beneficiair aanvaard mag worden. Voorwaarde is wel dat de erfgenaam er zelf niks aan kon doen dat hij de schuld niet kende.

Voor meer informatie en voor alle andere notariële zaken kunt u voor een vrijblijvend en gratis gesprek terecht bij Prick & Van Houtum notarissen, Arnhemseweg 55 te Zevenaar, telefoon: 0316 524641.

Vijf fantastische films in filmhuis Didam

DIDAM - Op maandag 31 oktober, 20.00 uur wordt de film Dukhtar vertoond. Aangrijpend speelfilmdebuut over een Pakistaanse moeder en dochter die vluchten voor een gedwongen uithuwelijking in een land dat geregeerd wordt door mannen en mannelijke eer.

Op vrijdag 4 november om 20.00 uur, kunt u genieten van Absolutely Fabulous The Movie. Dit is het eerste bioscoopavontuur voor de langlopende en geliefde komedie. Edina (Jennifer Saunders) en Patsy (Joanna Lumley) beschikken, toepasselijk voor hun debuut op het grote doek, nog steeds over de nodige glitter en glamour.

Op maandag 7 november om 20.00 uur wordt Neon Bull vertoond. Iremar werkt in de traditionele rodeo stallen in het Noordoosten van Brazilië waar hij samen met een cowboy te paard een grote stier bij zijn staart probeert te vangen.

Dinsdag 8 november Matinee om 14.00 uur. Dan draait The lady in the Van. Het is een” waargebeurd verhaal over een sociaal geïsoleerd oud vrouwtje dat leeft in een verwaarloosd busje.

Vrijdag 11 november om 20.00 uur wordt de film Café Society vertoond. Café Society vertelt het verhaal van een jonge man die het in het Hollywood van de jaren ’30 hoopt te gaan maken in de filmindustrie. Wanneer hij verliefd wordt laat hij zich meeslepen in de zogenaamde café society, de levendige kunstenaarsscene.

Filmhuis Didam ligt aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 7 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Expositie glaskunst in Huize Vredenburg

WESTERVOORT - Westervoorter Jan Berends exposeert van vrijdag 11 november tot en met 4 december glaskunst in Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 in Westervoort. De expositie is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De officiële opening van de expositie wordt verricht door wethouder Hans Breunissen op 11 november om 19.30 uur.

Het ambacht als basis voor creativiteit. Dat geldt voor Jan Berends uit Westervoort. De man die als schilder de kost verdiende, zet een deel van het werk door in zijn vrije tijd. Als schilder was hij al gefascineerd door glas in lood. In de bovenlichten van de jaren '30 huizen, maar ook in schuifdeuren en plafonds verwerkt hij gekleurd glas, dat gezet wordt in lood. De oude techniek beleeft een 'revival', nu retrobouw al een tijdje in de belangstelling staat. Niet verwonderlijk, vindt Berends glas-in-lood brengt sfeer in de woning, warmte en levendigheid.

Middels bedrijfscursussen kreeg hij de techniek van het glas in lood onder de knie. Na jaren met glas in lood te hebben gewerkt ontdekte hij 'fusen, een techniek waarbij meerdere stukken glas in de oven worden samengesmolten. Een gevaarlijke techniek, je moet goed weten of het glas compatible is, dat heeft met spanningen gelijkheid van het glas te maken. Past dat niet, dan springt het altijd stuk.

In de volgestouwde werkruimte boven in zijn huis heeft Berends een oven. Daarin stookt hij de objecten op hoge temperaturen tot wel 950 graden Celsius. Op het grote werkblad tekent en meet hij zijn glas in lood constructies uit. Jan Berends leerde het fusen van glaskunstenaar Frank van de Ham in Hilversum en volgde later nog diverse seminars bij Ellen Prinsen en Marcel Vlamynck.

Berends maakt glas in lood vooral voor praktische toepassingen. Restauratie is een nog grotere uitdaging, vooral als er sprake is van brandschilderwerk. De kunst is namelijk dat je na restauratie niet meer kunt zien, wat er gerestaureerd is. Uit het fusen ontstaan naast ramen veelal sierobjecten, zoals schalen en vazen evenals wandversieringen en objecten voor in de tuin.

H. Andreas-Maria Koningin

Zondag 30 oktober om 9.30 uur: Eucharistieviering.

Voorganger: pastoor Thanh Koor: NGK

Intenties: overleden familie Degen-Evers,

overleden familie Steens-Degen, Aloys Lukkezen.

Woensdag 2 november Allerzielen-viering om 19.00 uur.

Voorgangers: Werkgroep Uitgeleide dienst met koor Rouw en trouw.

Intenties:

Edmond Dercksen, Theo te Molder, Jan Bokken, Harry Gademann,

Ria Koolen-van Grol, Jan Berntzen, Dick Gijben,

overleden familie Opdenoordt en Peijenburg, overleden ouders Joosten-Wiendels, Karel van Zwam en familie, Jan van Alst,

ouders C. de Jager-Barten, ouders Gudden-Meeuwsen,

ouders de Haan-Rutten en dochter Ine, Wim en Maarten Nieuwenhuijs,

Willem Peters, overleden ouders Peters-Raaijmakers, Jan Giezen,

Overleden leden AMK-koor, Willem Sloot en Anneke Sloot-Willemsen,

Aloys Lueb en familie, Frans Gieling, Otto Opdenoordt, Anton Peek,

Ben en Rob Stoffels, Ouders van de Kemp-Jansen en kinderen, Ouders Dercksen en kinderen.

Zondag 6 november om 9.30 uur: Eucharistieviering.

pastoor Thanh Koor: AMK                        

Inzameling Voedselbank. Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus op zondag 6 november kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Intenties:

Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Gerda Duis-Kaak,

overleden familie Opdenoordt en Peijenburg, Maria en Koos van der Vate,

Piet Ruijs, Mevr. Vermeulen-ten Brundel, Antoon Peek, Ben en Rob Stoffels.

Gedoopt: 2 Oktober 2016: Maximus Smink. Esmee Grootoonk. Dex Steentjes.

Overleden:

Op 5 oktober: Miep Lichtenberg-Scholten, 84 jaar, Molenstraat 7 -12, Pelgromhof Zevenaar.

Op 6 oktober: Bertus Gieling, 79 jaar, Onder de Linden 2.

Op 10 oktober: Jan Berentsen, 88 jaar, Spinet 1.

Op 12 oktober: Jan Wijnbergen, 91 jaar, Bergvrede 109, Zevenaar.                                                        

Fascinerende glasobjecten en tekeningen in Aerdt

AERDT - Op zondag 6 november opent de Kunstkring Het Gelders Eiland, om 14:30 uur, in het kerkje van Aerdt een expositie met glasobjecten van Josée Bastiaenen en tekeningen van Pieter Drift. De kunstenaars zijn daarbij aanwezig. De toegang is gratis.

Tijdens de opening zal Oline Engbertsen zingen en zichzelf begeleiden op de piano.Via een proces van hakken, slijpen, schuren en polijsten onttrekt Josée Bastiaenen haar sculpturen aan ruwe brokken kristalglas; een haar fascinerend materiaal. Zij weet, door gebruik te maken van de kleur en de mogelijkheden van verschillende oppervlakte structuur, prachtige voorwerpen te creëren. Ze laat zich daarbij leiden door het samenspel van lijn en licht en vangt dit in abstracte vormen.

Pieter Drift maakt etsen, tekeningen en collages. In zijn tekeningen zit een letterlijk gevoel van tijd, met verschillende, deels zichtbare lagen. Net als bij een volgeplakte reclamezuil die aangetast is door een regenbui. Onder de bovenste poster zit nog een poster en daar onder nog één. Je kunt de verschillende verhalen in één keer lezen. De titel is de finishing touch en voegt wat toe of becommentarieert datgene wat er te zien is.

De tentoonstelling is ook te bezoeken op de zondagen 13, 20, en 27 november van 14 tot 17 uur. Adres: Kerkweg 26 in Aerdt. Meer info staat op www.kunstkringhge.nl.

Bezoekers Hobbycentrum De Liemers schilderen een MondriGogh

ZEVENAAR - Het maken van de MondriGogh trok veel aandacht. Met een voorbeeld van Mondriaan en Van Gogh in de hand werd door bezoekers met veel plezier geschilderd. Het prachtige resultaat werd een uniek schilderij. Mede daardoor werd de open dag op 15 oktober een groot succes. Ruim 200 bezoekers uit de Liemers bezochten het creatieve centrum.

Maar het hobbycentrum had meer in petto. In de werkplaats werd hout gedraaid en werden midwinterhoorns gemaakt. Natuurlijk ook een demo midwinterhoorn blazen. Een enorme collectie creativiteit werd gepresenteerd tussen werkbanken en machines. Mooie werkstukken in hout zoals schalen, kruiwagen, kinderstoelen met naam, hobbelmotorfiets, grachtenpanden, kastjes, vogelhuisjes en heel kunstig zaagwerk.

In het atelier waren demonstratie boekbinden en glas in lood. Geschilderd werd er natuurlijk ook evenals het afwerken van beelden in speksteen.De vele beelden in hout en steen vormden een mooie presentatie. Er was ook informatie over het maken van een oloide. De houtsnijders lieten zien wat ze hadden gemaakt en hoe dat werd gedaan.

In de tent buiten werd het hakken van beelden in hout en gedemonstreerd. Er was ook een presentatie van mooie en kunstige schilderijen te bewonderen, daar was door veel leden met plezier aan gewerkt. Ook het mobiele nestkastje annex huisbar kreeg veel toeloop.

Een gevarieerde en boeiende dag, dat was het. Wie het gemist heeft kan altijd nog even een kijkje nemen op Marconistraat 20 in Zevenaar, bij parkeerterrein OBW op Hengelder. Openingstijden op maandag tot en met donderdag van 9-16 uur en vrijdag van 9-13 uur. Meer info staat op www.hobbycentrumdeliemers.nl.

Sjors Sportief weer van start

ZEVENAAR - Sjors Sportief, het project waarbij kinderen vrijblijvend kunnen kennismaken met diverse sporten, is weer van start in gemeente Zevenaar. Vanaf woensdag 19 oktober kunnen alle basisschoolkinderen uit de gemeente Zevenaar zich inschrijven voor de activiteiten.

Het afgelopen jaar maakte Sjors Sportief het mogelijk voor kinderen om een aantal keer vrijblijvend deel te nemen aan een sport of activiteit die door een vereniging wordt aangeboden. Ook gemeente Zevenaar neemt hieraan deel. Naast de vele (olympische) sporten die basisschoolleerlingen kunnen proberen, worden er ook veel creatieve activiteiten aangeboden. Denk hierbij aan tekenen, schilderen, koken en toneelspelen. In totaal kunnen kinderen kiezen uit ruim vijftig sportieve en creatieve activiteiten.

Inschrijven

Deze week worden de Sjors Sportief boekjes uitgedeeld op alle basisscholen in Zevenaar. Inschrijven en meer informatie verkrijgen over Sjors Sportief kan via www.sjorssportief.nl.

Nieuwe Knauf JetSpray; binnen drie jaar terugverdiend Laat Ronald Gerressen B.V. kruipruimte of gevel isoleren

DUIVEN – Hoge energierekening? En is de kruipruimte onder uw woning niet geïsoleerd? Schakel dan Ronald Gerressen in. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het isoleren van woningen en bedrijfspanden. Sinds enige tijd werkt Ronald Gerressen ook met het Knauf Insulation JetSpray. Met een verbluffend resultaat: binnen drie jaar kan de investering zijn terugverdiend! Waar krijg je een hoger rendement?

Kruipruimtes zijn gevoelig voor vocht en energieverlies. Onafhankelijk onderzoek onderschrijft dat het isoleren van (onder)vloeren en kruipruimtes een energiebesparing oplevert, die kan oplopen tot 15 procent. Het JetSpray-systeem van Knauf Insulation heeft naast een hoge isolatiewaarde een 100 procent natuurlijk karakter en is daarmee de perfecte oplossing voor een comfortabel en langdurig woongenot!

Knauf Insulation JetSpray is dé uitkomst voor het brandveilig (Euro brandklasse A1) en duurzaam isoleren van kruipruimtes. Het product wordt toegepast op betonnen en steenachtige vloeren. Ook moeilijk bereikbare plaatsen in de kruipruimte, bijvoorbeeld bij leidingen en doorvoeren, kunnen met de JetSpray goed en naadloos worden geïsoleerd.

Het isoleren gaat snel en met minimale overlast. Het neemt normaliter een dagdeel in beslag en is zowel voor nieuwbouw als renovatie van toepassing. De spray heeft het Blue Angel en Eurofins Goldkeurmerk en voldoet hiermee aan de hoge normen voor de milieuprestaties en vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.

Bespaar nu met Dak-, Bodem- en Spouwmuurisolatie fors op uw energierekening. Uw investering is in circa drie jaar terugverdiend. U betaalt slechts 6 procent btw en het is mogelijk subsidie aan te vragen (www.rvo.nl).

Meer weten? Vraag informatie aan bij Ronald Gerressen B.V. Duiven; 026 3116020 of kijk eens op www.ronaldgerressen.nl. Ronald Gerressen B.V. is KOMO Gecertificeerd IKB3028/15

Halloweenparty bij De Groene Schuur

GROESSEN - Streekwinkel en kwekerij De Groene schuur in Groessen organiseert op zondag 30 oktober een Halloweenparty van 11.00 – 16.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Er is lekkere pompoensoep met pompoenpitbrood of een kopje koffie of thee met iets lekkers verkrijgbaar. Entree is gratis! Voor meer info: www.degroeneschuur.nl

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. Zeer geschikt voor een leuk en speciaal vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje.

Eén keer per maand wordt er een individuele kookworkshop gehouden in de ruime, gezellige kookstudio. Hiervoor kun je in je eentje, met z'n tweeën of met een klein groepje op inschrijven. Op 13 december om 19.30 wordt er een Kerst-kookworkshop georganiseerd. Hiervoor kunt u zich nu aanmelden.

In de streekwinkel die dagelijks is geopend, kunt u terecht voor heerlijke groente en fruit, diverse huisgemaakte jam, chutney, vruchtensappen, honing, streekwijnen enz. Deze huisgemaakte- en streekproducten zijn zeer geschikt voor een leuk cadeau- of kerstpakket. Er is nu ruime keus uit pompoenen, kalebassen en sierfruit van eigen land en sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit. Kom kijken en verras uzelf !

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b te Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

Decostyle verhuist van Beek naar Pannerden

BEEK - Na 8 jaren in Beek opent woondecoratiewinkel Decostyle haar deuren op 1 november aan de Schoolstraat 8 in Pannerden.

Decostyle, vanaf 2000 actief als webwinkel in woondecoratie en geschenkartikelen, besloot in 2008 om ook een 'echte' winkel te openen. Want, hoe gemakkelijk het internet ook kan zijn, veel mensen willen hun aankopen toch graag in het echt zien en aanraken. Op deze manier ondersteunt de fysieke winkel de webwinkels.

Door de jaren heen heeft menigeen uit de wijde omgeving de weg gevonden naar Decostyle. Het aanbod is erg gevarieerd en origineel en varieert van een klein cadeautje om iemand een hart onder de riem te steken tot prachtige tiffany-lampen. Dit is dan ook de grote kracht van Decostyle; het assortiment is zeer uitgebreid en het meeste kun je van te voren al bekijken op de websites.

Vanaf 1 november start de feestelijke openingsweek en ligt er voor iedere klant een verrassing klaar. De winkel is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur. Wil je alvast een indruk krijgen van het assortiment, neem dan een kijkje op www.decostyle.nl. Hier vind je ook een verwijzing naar de andere websites van Decostyle.

Natuurlijk staat er op de websites meer dan in de winkel past, maar er kan altijd voor worden gezorgd dat het gewenste artikel aanwezig is. Ook staan er in de winkel veel artikelen die niet op de website staan. Denk hierbij onder meer aan kaarsen, zijdebloemen en e-sigaretartikelen. Het is Decostyle weer gelukt om een sfeervolle winkel neer te zetten, waar je heerlijk rond kunt neuzen!


Decostyle, Schoolstraat 8, Pannerden; 0316 372889.

Boerboom Deuren levert prachtige industriedeur in Gendt

BEMMEL - Boerboom Deuren heeft een prachtige industriedeur geleverd voor het project Kersten-Hegeman in de Kommerdijk in Gendt. Een effectieve scheiding tussen klimaatzones bereik je met een ISO 60 mm sectionaaldeur. ISO 60 mm sectionaaldeuren zijn extra goed isolerende en afdichtende overheaddeuren, die zich thuis voelen op plekken waar de scheiding tussen klimaatzones belangrijk is. Wilt u uw productiehal of opslagruimte gelijkmatiger op temperatuur houden, dan komt de ISO 60 extra goed tot zijn recht. De micro geprofileerde plaatstalen panelen beschikken over uitstekende geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen en zijn uitermate weerbestendig. Deze deuren kunnen handbediend of elektrisch geleverd worden.

Ook voor een particulier garage aan de Ressensestraat heeft Boerboom deuren een volglas industriedeur geleverd naar volle tevredenheid van de klant. Boerboom Deuren levert en monteert industriële ISO en ALU sectionaaldeuren van hoogwaardige kwaliteit, tegen zeer scherpe prijzen. Tevreden klanten, voor wie wij graag een wereld aan nieuwe mogelijkheden openen.

De deur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen in een moderne vormgeving. De mogelijkheden zijn nagenoeg onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect past in elke gewenste situatie. Keuze uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en in iedere Ral kleur leverbaar. Het is ook mogelijk om op uw bestaande handbediende industriedeur of garagedeur van een aandrijving te voorzien. Een aandrijving is ook mogelijk op een kanteldeur. Ook voor onderhoud aan uw deuren kunt u bij Boerboom Deuren terecht, zo blijft uw deur gegarandeerd van een goede werking en verlengt u daarmee de levensduur van de deur.

Komt u gerust geheel vrijblijvend een keertje langs in onze showroom. Laat u ook informeren over de lopende acties zoals bij aanschaf van een nieuwe Novoferm sectionaal deur de aandrijving gratis. Deze actie loopt tot 30 november. Onder het genot van een kopje koffie informeren wij u graag over alle mogelijkheden en prijzen.

Boerboom Deuren; 0481 350802; e-mail: info@boerboomdeuren.nl.

Acht nominaties voor Duivense ondernemersprijzen

De drie trotse genomineerden voor Duivense starter van 2016 gefotografeerd in Brasserie Een Mooie Dag. Van links naar rechts: Elise Lentjes, Patricia Dhondt, Edwin Tunnissen en Béate van Kampen.

DUIVEN - Het bestuur van MKB Duiven heeft acht ondernemers genomineerd, die dit jaar in aanmerking komen van de twee ondernemersprijzen in de gemeente Duiven: de Rabobank Arnhem en Omstreken Duivense ondernemer van het jaar en de Spiegel & Reflex Duivense starter van het jaar.

De verkiezingen zijn bedoeld om het ondernemerschap in de gemeente Duiven te promoten. De vijf kandidaten voor ondernemer van het jaar zijn Ben Visser van Alsandair beveiliging en opleiding, Maarten Leuverink van Media Markt Duiven, Jan Kütschruiter van grondverzet en agrarisch loonbedrijf Kütschruiter, Erik van Woerkom van Lift Products en Menno Hooijmeijer van Sign Match.

De drie starters die zijn geselecteerd zijn Béate van Kampen van Secure2Go, Elise Lentjes van Elise Lentjes Mantelzorgmakelaar en Patricia Dhondt en Edwin Tunnissen van Brasserie Een Mooie Dag.

Een mooi gezelschap, volgens voorzitter Theo de Reus van MKB Duiven. "Dit is nu precies de charme van MKB Duiven. We zijn een gemêleerd businessclub van eenmanszaak tot grootwinkelbedrijf. De kandidaten zijn genomineerd op persoonlijk titel. Onze prijs is een momentopname. De acht hebben elk als ondernemer dit jaar één of meer bijzondere prestaties geleverd. Als blijk van waardering van collega-ondernemers zijn ze daarom uitverkoren. De jury's hebben de loodzware taak om te beoordelen wie dat als beste heeft gedaan", aldus De Reus.

De prestigieuze prijzen worden tijdens de nieuwjaarsreceptie van MKB Duiven op dinsdag 10 januari uitgereikt door burgemeester Rik de Lange van de gemeente Duiven en Rob Gieling, die vorig jaar ondernemer van het jaar was. De startersprijs werd in 2015 gewonnen door Robert de Wit van Drukkerij Pronto-Print.

Start voorbereiding Sacrament Vormsel

LIEMERS - In januari 2017 beginnen de voorbereidingen voor de jongens en meisjes die gevormd willen worden. Vanaf dit nieuwe seizoen doen de kinderen van de parochies Heilige Vier Evangelisten en Sint Willibrordus de voorbereidingen samen. Als zodanig zullen zij ook samen in één vormselviering gevormd worden op zaterdag 1 april 2017. Monseigneur Woorts zal daarin vormheer zijn.

Wat betekent dat, gevormd worden door het Heilig Vormsel te ontvangen? Het is toch wel bijzonder als er voorbereiding voor nodig is en er een speciale dag voor wordt gereserveerd, die met veel mensen samen wordt gevierd. Het lijkt niet alleen heel belangrijk, dat is het ook! Als baby word je gedoopt in de katholieke kerk. Dat willen je ouders heel graag. Als je weer wat ouder bent, doe je de 1e Heilige Communie. Vanaf groep 8 kun je gevormd worden samen met anderen. Daar mag je dan zelf in meebeslissen. Het zijn allemaal feestelijke momenten, die aangeven hoe je zelf maar ook samen met anderen kunt groeien in geloof. Gevormd worden wil zeggen dat mensen om je heen (ouders, school, kerk) je allerlei dingen willen leren voor later, die belangrijk zijn en blijven. Ook door je geloof kun je sterker worden.

Zit je in groep 8 (of hoger) en wil jij ook gevormd worden? Praat er dan over met je ouders en meld je aan, uiterlijk tot 1 december. Voor vragen en aanmelding: Centraal Pastoraal Secretariaat, email: secretariaat@rkliemers.nl. Openingstijden maandag t/m donderdag van 9.30 – 15.00 uur vrijdag van 9.30-12.30 uur; 0316 523468.

Achtste Zevenaarse Kapellendag

ZEVENAAR – Wegens het grote succes van vorig jaar houdt de Original Liemers Musikanten ook dit jaar weer een kapellendag. De kapellendag is een treffen van muzikanten die de Egerländermuziek een warm hart toe dragen.

Het is geen competitiestrijd, maar een gezellig samenzijn, waarbij iedere kapel op haar niveau een muzikaal steentje bijdraagt. Ook dit jaar is de organisatie er in geslaagd zeven kapellen naar Zevenaar te halen. Het zijn kapellen bij wie de Original Liemers Musikanten ook regelmatig optreden.

De dag wordt gehouden op zaterdag 29 oktober in zalencentrum Staring aan De Grietakkers 3 in Zevenaar www.zalencentrumstaring.nl en begint om 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur. De optredens zullen duren tot ca. 22.30 uur. Meer informatie, speelschema, et cetera over dit evenement zal worden gepubliceerd op www.originalliemersmusikanten.nl. De toegang tot het evenement is gratis.

Lezing over uilen in de Achterhoek en de Liemers

ZEVENAAR - Op maandag 14 november houdt Dick Langwerden uit De Heurne een lezing over inheemse uilen. De avond start om 20 uur en wordt gehouden in zalencentrum Staring, Grietakkers 3 in Zevenaar.

Dick Langwerden is ruim dertig jaar lid van de Kerkuilenwerkgroep Achterhoek en Liemers. In het algemene gedeelte van zijn lezing, krijgen de meest voorkomende uilen in oost Nederland, steenuil, bosuil, ransuil en kerkuil, de aandacht. De laatst genoemde, de kerkuil, staat in deze lezing centraal.

Door middel van een powerpointpresentatie wordt de leefwijze van de kerkuil, het territorium, het broeden en het verzorgen van de jongen besproken. Ook wordt aandacht besteed aan de prooikeuze, het trekgedrag gebaseerd op de ringgegevens en de doodsoorzaken.

Tenslotte wordt nog een en ander verteld over de ontwikkeling van de kerkuilenstand, zowel in de Achterhoek en Liemers als landelijk. Aan het eind van de lezing is er mogelijkheid om uw vragen te stellen. Toegang: Leden van G&B inclusief een kop koffie of thee plus lot loterij twee euro. Niet leden ook inclusief een kop koffie of thee plus lot loterij vijf euro.

Acteerworkshop door Peter Faber bij Jongerencentrum Creon in Westervoort

WESTERVOORT - Acteur Peter Faber (Ciske de Rat, Schatjes, Soldaat van Oranje) en Sol Vinken (Penoza, Guilty Movie, Schone Handen) komen zondag 6 november naar jongerencentrum Creon om een acteerworkshop te geven aan tien jongeren.

Deze jongeren werken vrijwillig mee aan een korte film die gebaseerd is op het leven van Peter ter Horst. Peter heeft zijn jeugd doorgebracht in Westervoort en is verslaafd geweest aan drank en drugs. Na een lang traject is Peter nu zeven jaar clean en heeft hij besloten om lotgenoten en jongeren met een verslaving te helpen.

Filmmaker Paul Haans uit Westervoort heeft in samenwerking met het jongerenwerk een plan geschreven voor een voorlichtingsfilm. Deze voorlichtingsfilm is onderdeel van een presentatie die aankomend jaar gepresenteerd gaat worden aan middelbare scholen, gemeentes en jongerencentra in de regio. Peter ter Horst is ambassadeur van het project en gaat met de jongeren aan de slag om de film en presentaties een succes te maken.

Er zijn tien jongeren uit Westervoort en omgeving die meewerken aan de film. Drie van deze jongeren gaan meespelen in de film. De andere jongeren helpen achter de schermen en gaan helpen met de presentatie. Wivvamilie maakt speciaal voor de film een originele soundtrack. De hiphopformatie uit Arnhem bestaat uit Niffo (Tom Baltussen), Asae (Elwin Vermeulen) en Lentje (Len Gout). Deze jongens zijn allen afkomstig uit Westervoort en ondersteunen dit project. Tom Baltussen zal een van de personages vertolken in de film. Het project wordt ondersteund door het Regionaal innovatiebudget.

Muziektheatervereniging met nieuw stuk De Reünie door Pit!

DUIVEN - Muziektheatervereniging Pit! uit Duiven maakt zich op voor drie dagen theater. Op 4, 5 en 6 november wordt in De Ogtent in Duiven het gloednieuwe stuk De Reünie op de planken gezet.

Het lijkt zo leuk: een reünie van je oude school. De avond begint gezellig, maar al gauw worden oude wonden open gereten en komen er barsten in de façades. Iedereen heeft wel iets te verbergen. Een heimelijke liefde bloeit op, oude vetes dreigen op te laaien, oude dromen en ambities komen boven drijven. En dat mysterie… zal dat eindelijk, na al die jaren, worden opgelost?

De Reünie is het tiende, nooit eerder getoonde stuk dat Pit! op de planken brengt. De regie is in handen van Jennie Hidding, de tekst is geschreven door meespeelster Jackie van der Werff.

De voorstellingen worden gehouden op vrijdag 4 november (20.00 uur), zaterdag 5 november (20.00 uur) en zondag 6 november (14.30 uur).

Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te bestellen via pitduiven@live.nl en in Duiven te koop bij de Bruna en bakkerij Koenen (Eilandplein). Meer info via Facebook en www.pitduiven.nl.

Ingezonden brief

Beste lezers,

Onderweg naar een spoedmelding zijn wij onze inzetbus en al het apparatuur in een klap kwijtgeraakt.
Wij ontvangen met ons vrijwilligerswerk geen enkele vorm van subsidie en zijn dus puur afhankelijk van giften...Jullie giften! Help ons Helpen en doneer a.u.b. (www.reddingshonden.nl)

Duko D1 kampioen!

DUIVEN - DUKO D1 is zaterdag 15 oktober kampioen geworden in de eerste klasse. Het team won op eigen veld zijn wedstrijd tegen Devinco met 12-1.


Op de foto: staand van links naar rechts: Chris Rensen, Jadynn Ligt, Zoë Deen, Trainer Frank Ligt, Manon Mik, Meike Hofstra en Danee Vegers. Zittend van links naar rechts: Daan Raven (invaller), Rik Stam, Robin van Arnhem en Tijmen Dijkgraaf.