GN Berg en Dal Heumen Mook

10 februari 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 februari 2016


Burgemeester Slinkman bezoekt diamanten paar in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman heeft woensdagmiddag het diamanten paar Hent en Gon Gerrits – Vink aan de Veenbeshof in Groesbeek bezocht.

Het diamantenpaar kreeg een ingelijste huwelijksakte alsmede en prachtig bloemstuk. Hent (87) en Gon (81) ontmoetten elkaar 63 jaar geleden in Nijmegen, waar Hent op de Robinson schoenfabriek werkte. Via een vriend van Hent is hij bij Gon gekomen. De vriend vroeg namens Gon of hij met haar mee wilde naar een feestavond van een voetbalvereniging in Nijmegen. Hent die wel voor een feestje te porren was, ging daar op in en had afgesproken met Gon onder de klok op de Groesbeekseweg in Nijmegen.

Er bleek helemaal geen feestje van een voetbalclub te zijn, maar Gon wilde gewoon met Hent een avondje uit, dat is nu 63 jaar geleden. Na drie jaar verkering te hebben gehad, ging het stel trouwen en gingen een jaar inwonen bij een broer van Hent. Nu wonen ze al 59 jaar in hetzelfde huis aan de Veenbeshof in Groesbeek. Ondanks dat Gon het in begin best wel moeilijk had in Groesbeek zou ze nu echt niet meer terug willen naar Nijmegen. "Daar heb ik niemand meer", aldus Gon.

Hent en Gon hebben een zoon gekregen en twee kleinkinderen. De hobby's van Hent en Gon waren dansen en naar de bingo gaan. Ondanks dat Gon met haar gezondheid aan het sukkelen is, zorgt Hent en de kinderen dat alles in huis nog op rolletjes loopt, waarbij Hent bijna dagelijks kookt. Binnenkort hoeft Hent niet te koken dan gaat het gezin uit eten vanwege het 60-jarig huwelijksfeest.

Nijntje ien 't Gruusbèks Nijntje ien de speultuin

Foto: Peter Hendriks


GROESBEEK - Iedereen kent de boekjes over Nijntje van Dick Bruna. Niels Janssen, eigenaar van de Brunawinkel aan de Dorpsstraat in Groesbeek, had een presentatie van een boekje over Nijntje in het West-Fries gezien. Hij vond dat Nijntje in het Groesbeeks dialect toch ook geweldig zou zijn en benaderde hiervoor Wilma en Theo Giesbers.

En nu ligt er dan een 'Nijntje ien 't Gruusbèks', namelijk 'Nijntje ien de speultuin'. Wilma Giesbers heeft het originele boekje 'Nijntje in de speeltuin' vertaald. Dat was geen gemakkelijke opgave, omdat de vertaling zo synchroon mogelijk moest zijn. Er mochten geen woorden aan toegevoegd worden en natuurlijk mocht er ook niet afgeweken worden van de inhoud. Zo mocht Nijntje ook geen 'Knie.ntje' heten. Maar het resultaat in het Groesbeeks mag er zijn. De uitgave is mogelijk geworden door de welwillende medewerking van Bruna Groesbeek, gemeente Berg en Dal en Stichting De Siesmejénnekes.

Op zaterdag 13 februari wordt in Bruna Groesbeek aan de Dorpsstraat om 11.00 uur het eerste exemplaar overhandigd aan de vertaalster Wilma Giesbers en haar kleindochters Emma en Manon door Niels Janssen van Bruna Groesbeek. Iedereen wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Voor de kinderen zijn er Nijntje tassen (zolang de voorraad strekt), Nijntje gelukspoppetjes, ranja en spekkies. En natuurlijk wordt er in het Groesbeeks voorgelezen uit de nieuwe Nijntje.

Liefdes Concert op Valentijnsdag door Quartetto Cantar d' Amore

BERG EN DAL - In de grote zaal van Hotel Erica vindt er op 14 februari om 15.00 uur een concert plaats georganiseerd door ‘Francis Music Friends’. Het ensemble ‘Quartetto Cantar d’Amore’ zal gaan optreden en zingen over de liefde.

Een ensemble van waaruit liefdespijlen worden afgeschoten in de harten van de mensen die daardoor liefdevol worden verbonden. De groep bestaat uit Serena Jansen; mezzo-sopraan, Emiel Hoefnagel; tenor, Lidia van der Vegt; oboe d’amore en Pauline Schenck; klavecimbel. De naam ‘Cantar d’Amore’ is een toespeling op het grote aandeel liefdesduetten die, mèt hun theatrale presentatie, één van de hoogtepunten van dit ensemble vormen.

Een andere specialiteit is het melodieuze en melancholische spel van de Oboe d’amore. Uit de (Italiaanse) vroeg Barok - denk bijvoorbeeld aan C. Monteverdi – maar ook een enkele keer uit modernere repertoire, stelt Cantar d’Amore een aansprekend en afwisselend programma samen dat boeit en ontroert. Op het programma van dit concert worden onder andere werken uitgevoerd van Monteverdi, Frescobaldi, Merula, Carissimi, Lambert, Cesti, Scarlatti, Louis de Caix d’ Hervelois, Marcello en Händel.

Binnenkomst vanaf 14.30 uur, aanvang concert 15.00 uur. Entree inclusief zoete versnapering vijftien euro. Kinderen vijf euro. Het zou fijn zijn te reserveren: lidiafrancis@yahoo.com of Hotel Erica: info@hotelerica.nl Molenbosweg 17, Berg en Dal; 024 6843514; www.lidiafrancis.nl.

Kleding- en speelgoedbeurs

MILLINGEN – Zaterdag 19 maart houdt stichting Beurs voor een Kind opnieuw een voorjaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in sporthal De Duffelt aan ‘t Gengske 10 terecht. Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, voorjaars- en zomerkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes.

De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. U krijgt een tas bij de entree.

Wilt u artikelen voor deze beurs inbrengen, vraag dan een persoonlijk nummer aan. Hiervoor kunt u vanaf 14 februari een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden.

Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl. Graag tot ziens op de beurs!

Groesbeekse Boys gaat door met Camiel Jager

GROESBEEK - Het bestuur van RKSV Groesbeekse Boys en hoofdtrainer Camiel Jager zijn overeengekomen de huidige verbintenis met een jaar te verlengen. Jager is met zijn eerste jaar op sportpark Breedeweg bezig. Daarvoor heeft hij als speler en als trainer ruime ervaring opgedaan op het hoogste amateurniveau.

Volgens de technische commissie past de huidige hoofdtrainer uitstekend bij het voetbaltechnische beleid van Groesbeekse Boys. Namelijk het vormen van een herkenbare selectie en een eerste elftal dat een prominente rol speelt in de derde klasse van het zondag amateurvoetbal. Na een stroeve seizoensopening is inmiddels de lijn naar boven gevonden. Groesbeekse Boys bivakkeert in de middenmoot van de ranglijst en doet nog volop mee in de strijd om de tweede periodetitel. Herkenbaarheid wordt verkregen door spelers uit het tweede elftal en A-junioren binnen het vlaggenschip in te passen.

Film 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek vertoont op 11 en 14 februari van 14.00-17.00 uur en 16 februari van 19.30-22.30 uur voorstellingen van de Duitstalige film Krieg am Niederrhein (inclusief pauze).

Deze film gaat over over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 en heeft geen Nederlandse ondertiteling. Bij avondvertoning zaal open vanaf 19.00 uur. Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404, info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Gratis excursies

Zaterdag 13 febr. | 09.30 – ± 13.00 uur | KNNV Vogelexcursie per fiets over de Ooijsebandijk en -polder.

Onder leiding van Frans gaan weer op onze jaarlijkse vogelfietsexc. over de Waaldijk, kijken welke wintergasten we aantreffen. Ongetwijfeld veel ganzen, maar ook Nonnetjes, Wintertalingen en andere eenden zijn te verwachten en wellicht nog een paar verrassingen. Als opkikker stoppen we onderweg bij Oortjeshekken om ons wat op te warmen en de sociale contacten te versterken. Een verrekijker is zeer gewenst. Vertrek: bij het Hollandsch-Duitschgemaal, bij het begin van de waaldijk naar Ooij. Leiders: Frans Nillesen en Ria Jansen.

Zondag 14 febr. | 14.00 - 16.00 uur | Landsch.beheer Groesbeek, wandeling rondom de Bisonbaai. Aandacht voor de vogels, Konikpaarden en ontstaan van het gebied. Denk aan goed schoeisel. Vertrek: café 'Oortjeshekken' aan de Erlecomsedam 4 in Ooy. Excursieleider en info: Paul Leenders: 024 3972405.

Zondag 14 febr. | 12.30 - 16.00 uur | Natuurmuseum Nijmegen, ganzenexcursie per bus naar de Gelderse Poort. Een week van te voren inschrijven. Er zijn kosten aan verbonden. Zie ook website van het museum. Vertrek: bij het natuurmuseum in de Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen.

Woensdag 17 febr. | 10.00 - 14.00 uur | KNNV landschapexc. naar de Sint-Jansberg, Kloosterberg en Kiekberg. Deze excursie over de Stuwwal bij de Plasmolen heeft als thema: de interactie tussen biotiek en abiotiek. Een natuurtocht langs bronnen, beken, sprengen en kwelmoerassen. Bezocht wordt de Geuldert, Helkuil, Sprankelbeek, Molenbeek, Kloosterberg, Jansberg en het Groene water. Vertrek: parkeerplaats Kruising Rijksweg N271 en Witteweg in Plasmolen. Exc.leider Jan Nillesen: 0485 574780; jannillesen35@hetnet.nl.

AED; Als elke seconde telt ...

KEKERDOM - Wil je weten wat AED betekent, letterlijk en figuurlijk? Waar staat de afkorting voor en waartoe dient het apparaat? Wil je weten waar de AED apparaten in Kekerdom hangen? Wil je weten wat je moet doen als iemands hart stilstaat? Wil je niet machteloos toekijken? Wil je weten wat er gebeurt na een melding? Heb je andere vragen over AED?

Kom dan naar de AED avond op woensdag 17 februari in het Kulturhus in Kekerdom. De EHBO vereniging Millingen-Kekerdom en de Stichting AED beheer Ubbergen kunnen al deze vragen beantwoorden en laten zien hoe de apparaten en de procedures werken. Je gaat daarna met een gerust hart naar huis. Kortom: AED wat kun je ermee?

De zaal opent om half acht om gezellig een bakje koffie of thee te drinken en de lezing begint om 20.00 uur.

Vier gewonden bij frontale botsing

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Bij een frontale botsing op de Zevenheuvelenweg / Klarenbeekseweg in Berg en Dal zijn dinsdag rond het middaguur vier gewonden gevallen. Beide personenauto's kwamen in een bocht frontaal met elkaar in botsing.

In de auto die uit de richting Berg en Dal kwam, zat een echtpaar in de leeftijd van 63 en 66 jaar uit Warnsveld en in de auto uit de richting Groesbeek een jong stel uit Berg en Dal. Een van de voertuigen moet in de bocht op de linker weghelft hebben gereden. Omdat er sprake was van een beknelling is de brandweer van Groesbeek ter plaatse gekomen, maar alle inzittenden hebben op eigen gelegenheid hun voertuigen kunnen verlaten.

Ambulancepersoneel heeft de slachtoffers eerste hulp verleend. Het echtpaar uit Warnsveld is voor onderzoek per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De Verkeersongevallenanalyse van de politie heeft een onderzoek naar het gebeuren ingesteld. Beide voertuigen zijn zwaar beschadigd afgesleept. De Zevenheuvelenweg is enige uren afgesloten geweest voor alle verkeer. Het verkeer richting Berg en Dal is omgeleid via de Meerwijkselaan en het verkeer richting Groesbeek via de Oude Kleefsebaan.

Leden Katholieke Bond van Ouderen met korting naar Burgers' Zoo

BERG EN DAL - De leden van de Katholieke Bond van Ouderen kunnen in de voorjaarsvakantie van maandag 22 tot en met 28 februari tegen een sterk gereduceerde entree een bezoek brengen naar Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem.

Op vertoon van hun KBO-ledenpas kunnen zij met maximaal vijf personen een bezoek brengen aan de dierentuin. In plaats van 20,50 per persoon betaalt men als KBO-lid 13,50 euro per persoon (kinderen van 0 tot 3 jaar hebben gratis toegang). Parkeren voor de hele dag kost vijf euro.

Veel schade bij inbraak in woning

GROESBEEK – Tijdens de afwezigheid van de bewoners is tussen zaterdag- en zondagmiddag ingebroken in een woning aan De Sikkel in Groesbeek. Er is veel braakschade aangericht om de woning binnen te komen.

Via diverse deuren en ramen werd getracht de woning binnen te komen wat niet bleek te lukken, daardoor is veel braakschade ontstaan. Uiteindelijk is het gelukt om de garagedeur te forceren, waardoor men de woning is binnen gekomen. Vervolgens is de gehele woning doorzocht en is men er vandoor gegaan met 2 gitaren, sieraden en een onbekend geldbedrag. De inbraak werd zondagmiddag bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

Vier generaties van het mannelijke geslacht Kamps

GROESBEEK - Overgrootvader Bart Kamps woonachtig in Groesbeek is trots op de vier generaties in de mannelijke lijn.

Op de foto, rechts zittend overgrootvader Bart Kamps -89-, links de vader Rinus Kamps -29- en tussen hen in staand opa Theo Kamp -64- allen hebben het oog op Quinn geboren 26 januari.

Geslaagde informatieavond 'Even niet' voor mantelzorgers

GROESBEEK - Ondanks het koude weer waren veel mensen naar de informatieavond voor mantelzorgers gekomen, die door Mantelzorg Berg en Dal was georganiseerd in De Mallemolen. Tijdens deze bijeenkomst werd veel informatie gegeven over de verschillende vormen van ondersteuning voor mantelzorgers in de zogenoemde respijtzorg.

Respijtzorg is vervangende zorg voor mantelzorgers. Mogelijkheden om hun zorgtaken tijdelijk aan een ander over te dragen, zodat zij zelf nieuwe energie kunnen opdoen en de zorg beter kunnen volhouden. Er waren deskundigen aanwezig die vragen van mantelzorgers beantwoordden; ook waren er verschillende organisaties die informatie gaven over de verschillende soorten van respijtzorg, die zij aanbieden, zoals de zorgboerderijen, dagbesteding van de SWG, VoorZorgThuis, Home Instead en de Zonnebloem. Voor elke bezoeker was een informatiemap met informatie over de verschillende mogelijkheden voor vervangende zorg

Het was een succesvolle avond! Een aantal mensen vertelde dat het niet op de hoogte was van de vele manieren van respijtzorg, die mogelijk zijn. Men was dan ook blij met deze informatiebijeenkomst, waarbij ze veel hadden opgestoken.

Wilt u meer informatie over Mantelzorg Berg en Dal? Kijk dan op de website www.mantelzorgbergendal.nl. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer: 06 13859106. Mark Gröning of Marjon Galdermans nemen de telefoon op. U kunt ook mailen naar info@mantelzorgbergendal.nl.

Bieseltsebaan wordt Bisseltsebaan in Berg en Dal

BERG EN DAL - Voor het gedeelte tussen de Heumensebaan en Papenbergseweg verandert de naam van Biesseltsebaan in Bisseltsebaan. Het gemeentebestuur van Mook en Middelaar heeft de gemeente Groesbeek in september 2015 verzocht om mee te werken aan de straatnaam wijziging.

Het buurtschap de Bisselt grenst aan de Biesseltsebaan, dat op grondgebied van de gemeente Berg en Dal ligt .De gemeente Mook en Middelaar heeft ooit de straatnaam Bisseltsebaan (zonder e) vastgesteld voor de huizen die aan de Mookse kant van de Biesseltsebaan liggen.. Het betreft zo'n 25 adressen. Bijkomend probleem is dat ze net zoals in het Berg en Dalse deel 'even 'genummerd zijn. Omdat dit een vaststelling betreft van een openbare ruimte naam die niet gelegen is van het grondgebied van de gemeente Mook en Middelaar waren zij onbevoegd tot het vaststellen van de straatnaam en is er sprake van onjuiste besluitvorming.

Formeel had de gemeente Mook en Middelaar de straatnaam van Biesseltsebaan moeten volgen. De naam Bisseltsebaan sluit aan bij de bestaande schrijfwijze voor dit traject langs Mooks grondgebied en wordt al jaar en dag gebruikt door de gemeente Mook en Middelaar, omwonenden en overige bedrijven en instellingen zoals Tom Tom en Google.

Door de naam te wijzigen in Bisseltsebaan hoeven de circa 25 huishoudens op Mooks grondgebied hun straatnaam en huisnummers niet aan te passen en bespaart hen de nodige rompslomp en onnodige kosten. Met deze naamswijziging zijn geen kosten verbonden. Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal komt hiermee tegemoet aan het verzoek van de gemeente Mook en Middelaar.

Bridge Open Berg en Dal geslaagd

OOIJ - Ter gelegenheid van het samengaan van de gemeentes Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn organiseerden de bridgeclubs BC de Groebelton (Groesbeek), EmBeCe '94 (Milingen aan de Rijn) en BC Hoog Laag (Ooij) vorig jaar op zaterdag 31 januari 2015 een kennismakingsdrive voor alle in verenigingsverband actieve bridgers binnen de nieuwe gemeente.

Het grote succes van die drive deed de drie verenigingen besluiten er een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken. Na vorig jaar in Groesbeek vond de Bridge Open Berg en Dal dit jaar op 30 januari plaats in De Sprong in Ooij. Verschil met vorig jaar was dat nu niet alleen de leden van de bridgeclubs maar ook alle overige inwoners van de gemeente mee mochten bridgen.

Was de opkomst vorig jaar al hoog, dit jaar overtrof de opkomst alle verwachtingen. Liefst 184 bridgeliefhebbers bevolkten op deze zaterdagmiddag de grote zaal van De Sprong. Na een kopje koffie werd er aangevangen met de bridgedrive. Maar niet nadat eerst het bridgekoor Hartenvrouwen (allen lid van Hoog Laag) een toepasselijk liedje ten gehore had gebracht. Dit was tekenend voor de opzet van deze middag: gezelligheid stond voorop. Het koor kwam dan ook herhaaldelijk terug om speciaal voor deze dag geschreven teksten ten gehore te brengen.

Maar er werd natuurlijk ook gebridged. In verschillende op speelsterkte ingedeelde lijnen speelde men tegen leden van andere verenigingen. De spellen waren voor alle lijnen hetzelfde. Daardoor maakte iedereen, ongeacht speelsterkte, kans op de speciaal voor dit evenement door de gemeente Berg en Dal ter beschikking gestelde wisseltrofee. Wethouder Weijers was aanwezig om de prijzen uit te reiken. De wisseltrofee belandde in Groesbeek: met 71,53 % behaalde het paar Muskens/Stevens de hoogste score.

De reacties van de deelnemers waren na afloop zeer positief. De datum van volgend jaar kan alvast in de agenda worden genoteerd: zaterdag 28 Januari 2017 in Hotel Millings Centrum te Millingen aan de Rijn.

Politie houdt snelheidscontrole na klachten aanwonenden

GROESBEEK – Naar aanleiding van klachten van aanwonenden van de Cranenburgsestraat in Groesbeek heeft de politie maandagmorgen tussen 07.00 en 08.00 uur een radarsnelheidscontrole gehouden.

Er passeerden veel voertuigen de radarwagen van de politie, maar slechts twee automobilisten reden te hard op de weg waar maar 50 kilometer per uur gereden mag worden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 67 kilometer per uur.

Pim van de Brink: Pupil van de Week

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 31 januari speelde SC Millingen 1 op sportpark De Hove de thuiswedstrijd tegen SCD ’33 uit Deest, uitslag 5 - 0.

De pupil van de week was Pim van de Brink, 8 jaar. Pim is de zoon van Jan en Elsemarie van de Brink uit Millingen en broertje van Floor (12). Pim is middenvelder bij het pupillenteam F2. Zijn favoriete speler is Neymar en zijn favoriete club is FC Barcelona. Het team van Pim, de F2, was Team van de Week.

Gemeente stelt parkeerverbod in voor gedeelte Generaal Gavinstraat

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal stelt een parkeerverbod in voor een gedeelte van de Generaal Gavinstraat in Groesbeek.

Het wil een parkeerverbod instellen op het smalle gedeelte van een doodlopend stuk weg aan de Generaal Gavinstraat bij de woningen met de huisnummers 224 tot en met 232. Het besluit wordt genomen om de vrije doorgang voor nood– en hulpdiensten (zoals politie, ambulance en brandweer) te verbeteren. Eerst zal er nog een verkeersbesluit moeten worden genomen, voordat het parkeerverbod in zal gaan.

7 / 24

8 / 24

Optreden Groesbeeks Gemengd Koor voor senioren in Mallemolen

GROESBEEK – Op vrijdagavond 19 februari worden de leden van KBO Groesbeek / De Horst verrast met een speciaal optreden van het Groesbeeks Gemengd Koor.

Het programma heeft geen speciaal thema, maar loopt vooruit op het 70-jarig jubileum van het koor dat dit jaar gevierd wordt. Liederen uit het rijke en succesvolle repertoire van het koor zullen op die avond ten gehore worden gebracht. De aanvang van dit speciaal optreden is om 19.30 uur, terwijl de zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur open zal zijn.

De eindtijd wordt geraamd op 21.15 uur. Leden van KBO Groesbeek / De Horst hebben gratis toegang terwijl van niet-leden een bijdrage wordt verwacht van vijf euro. De senioren worden ontvangen met koffie / thee en in de pauze ontvangen zij nog een consumptie. Men wordt verzocht tijdig aanwezig te zijn. Leden die geen vervoer naar De Mallemolen hebben, kunnen voor het vervoer een beroep doen op het bestuur: 024 3974606 of 024 3974250.

Als je zelf of in je omgeving te maken hebt met een ernstige ziekte…

GROESBEEK - Soms kan het leven je ineens onverwacht hard raken. Je krijgt zelf of in je omgeving te maken met kanker of een andere ernstige ziekte. Ook al krijg je veel steun uit je omgeving of juist niet: het delen met anderen kan fijn zijn. Wees dan welkom bij het Inloophuis Groesbeek en omgeving.

"Wij bieden informatie, activiteiten, ontspanning en contact met mensen die (uit eigen ervaring) weten wat voor een enorme impact een ernstige ziekte kan hebben. Maar juist ook als er even niet over wilt praten, ben je welkom. Gewoon, om er even uit te zijn.

Agenda komende periode: Wij zijn elke dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor een kopje koffie, thee of een praatje. Daarnaast vinden er veel activiteiten plaats, variërend van schilderen, mozaïek, ontspanningsoefeningen, wandeling, voetreflexmassage, informatie-uur ZZG Zorggroep, boetseren en creëren, lezing natuur en cursus natuurfotografie, spreekuur van een oncologisch counselor etc. U dient zich vooraf aan te melden voor activiteiten. Dit kan per e-mail of telefonisch. U mag natuurlijk ook gewoon een keer bij ons binnenlopen. Op onze website en in het Inloophuis is een volledig overzicht van alle activiteiten te vinden."

Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl. Geopend op dinsdag-woensdag-donderdag 11.00-16.00 uur, behalve op 9, 10 en 24 februari.

Diva's on Tour in Cardo Theater

GROESBEEK - Wereldsterren in Groesbeek! Een bont internationaal gezelschap staat op deze avond op het programma. Gepresenteerd door de knotsgekke Britse ras-entertainer Ricky K, die het tot de halve finale van Britain’s Got Talent schopte, is tijdens deze tribute-avond het repertoire van zangeressen van wereldfaam te zien en te horen in Cardo Theater.

Een waanzinnige avond vol top-entertainment. De topdiva’s die tijdens deze tribute avond de revue passeren zijn de eeuwig jonge maar nog steeds zeer levendige Madonna en ‘Pokerface’ Lady Gaga. En zij worden vergezeld door de eveneens internationale topacts hitmachines Rihanna en Beyonce. Kortom: een spektakelshow van de eerste orde die liefhebbers van deze diva’s absoluut niet mogen missen!

Donderdag 18 februari aanvang 20.30 uur. Tickets kosten 17,50 euro bij alle Primera winkels of www.cardotheater.nl.

Medewerkers gemeente trekken stalen kabel strakker van kabelbaan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De aanleg van een kabelbaan in het park van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek is een schot in de roos geweest.

In de pauzes en na schooltijd wordt er veelvuldig gebruik van gemaakt door de leerlingen van 't Vossenhol en omwonenden. Donderdagmiddag trokken twee ambtenaren van de gemeente Berg en Dal de stalen kabel van de kabelbaan strakker, omdat deze door het veelvuldig gebruik wat slapper was gaan hangen. De jeugd kan nu weer met volle teugen genieten van de kabelbaan, alsmede van het mooi aangelegde park.

Zonnebloemnieuws dagboottocht Ooijpolder en Beek/Ubbergen

REGIO - Op woensdag 13 april. vindt weer de jaarlijkse Bootdagtocht plaats voor onze regio. We vertrekken vanaf de Loswal in Hatert.U wordt tussen 8.30 en 17.00 uur aan boord verwacht en rond 17.00 zijn we weer in Nijmegen terug.

De kosten voor deze dag inclusief een hapje, een drankje en een warme maaltijd zijn 38 euro. Deze kosten dient u bij aanmelding te voldoen.

Behoort u tot de doelgroep van de Zonnebloem en wilt u hieraan deelnemen dan kunt u zich voor 12 maart opgeven bij een van de onderstaande personen.

Beek/Ubbergen: Mieke Groothuyse, 024 3564491; Leuth/Erlecom: Door Rutten 024 6633044, Ooij/Persingen: Erna Driessen: 024 6633103.

Ouderen in beweging met Dynamic Tennis in Groesbeek

GROESBEEK - Dynamic tennis is een indoor tennis sport voor alle leeftijden. Het is een combinatie sport van verschillende sporten en er is speciaal materiaal ontwikkelt om blessures te verkomen. Ouderen kunnen zich hier optimaal uitleven en zo intensief meedoen als zij zelf willen.

Op 12 maart wordt er door Kwiek in sportzaal Heuvelland in Groesbeek een dynamic tennistoernooi georganiseerd waarbij iedereen welkom is. De dag duurt van 11:00 tot 14:00 uur en is geheel gratis. Vooraf om 10:00 uur zijn er clinics om dynamic tennis te leren. U kunt zich voor het toernooi inschijven op de website van Kwiek Groesbeek: www.kwiekgroesbeek.nl en voor meer informatie mailen naar: dynamictennis1@gmail.nl.

Ook mogen mensen op de vrijdagochtend om 9:30 gratis een lesje meekomen doen om te ervaren wat dynamic tennis is.

Band Home Cookin speelt op Gitaarbeurs in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de Gitaarbeurs op zondag 28 februari is er een optreden van de band Home Cookin met gitarist Harrie Hardholt en op drums Thijs Stockenhof.

Deze gitaarbeurs staat in het teken van gitaarbouw, in een van de stands zal er zelfs live een gitaar worden gebouwd, compleet met soldeerwerk. Wegens het succes van vorig jaar zal de clinic 'Gitaar afstellen voor acoustische – en elektrische gitaar' door Riccardo Polestrina worden herhaald. Ditmaal zal deze clinic in een grotere ruimte plaatsvinden zodat iedereen deze interessante clinic kan bijwonen.

De Mallemolen zal op die dag uitpuilen van standhouders uit België, Duitsland, Frankrijk en uiteraard Nederland met custombuild gitaren, bekende en (nog) onbekende merken, vintage instrumenten, versterkers en effectapparatuur, complete gitaarverzamelingen, een keur aan onderdelen en veel accessoires. De relaxte sfeer van de Groesbeekse gitaarbeurs zorgt elk jaar weer voor veel bezoeker(ster)s van wie er velen zijn die elk jaar weer terug komen om te genieten van alle fraaie gitaren, de optredens, de clinics en de demo's.

Ook dit jaar verwacht de organisatie weer veel gitaarliefhebbers van Groningen tot Maastricht die op zondag 28 februari naar De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek zullen komen. De gitaarbeurs gaat open om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De entree bedraagt vier euro per persoon (leden en kinderen tot 13 jaar hebben gratis toegang).

Veel creaties in Vossenhol-optocht

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdag waren alle leerlingen van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek vrijgesteld van het normale lesrooster, en ging iedereen carnaval vieren.

De 265 leerlingen verschenen 's morgens allemaal in carnavalstenue op school. De afgelopen weken hadden zich op school 22 groepen gevormd die allemaal een carnavalscreatie hadden uitgewerkt. Gezien de perfecte uitwerking van enkele ideeën moeten daarbij de ouders hen een handje bij hebben geholpen. Alle creaties stonden op de speelplaats uitgestald en was het voor de jury een zware taak om de mooiste ideeën aan te wijzen. Nadat de jury klaar was, werd er in de klassen feestgevierd in afwachting van de traditionele optocht door de straten van De Drul. Veel ouders, opa's en oma's stonden langs de weg om hun kinderen en kleinkinderen te bewonderen. Na de optocht werd er nog even gehost in de aula van de school, waarna iedereen weer tevreden huiswaarts keerde.

Jackpot van bingoavond in Mallemolen staat al op driehonderd euro

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond ten behoeve van zes Groesbeekse verenigingen staat momenteel al op 300 euro, terwijl de hoofdprijs van de avond 250 euro bedraagt.

Op donderdagavond 11 februari is het een mooie kans om de carnavalsuitgaven weer boven Jan te komen. Om 20.00 uur gaan de balletjes in De Mallemolen aan de Kloosterstraat rollen, terwijl de zaal al om 19.00 uur open gaat.

Jeugdprinses Kyra van den Tillaart bij Polderschuupers in Kekerdom

Foto: Marcel Vink

KEKERDOM - Vrijdagmorgen was de aftrap door de Polderschuupers in Sloenkerlgat met de schoolcarnaval in het Kulturhus van Kekerdom in samenwerking met de Laurentiusschool.

Voordat het carnavalsfeest pas echt begon, was er eerst een optocht die door de straten van Kekerdom trok. Op deze morgen werd eerst afscheid genomen van jeugdprins Willum d'n Urste met zijn pages Marit en Femme. Na diverse optredens kwam na een toneeloptreden Kyra achter een wit laken tevoorschijn als de nieuwe jeugdprinses van de Kekerdomse carnavalsvereniging De Polderschuupers tevoorschijn. De pages Weronica en Fee zullen jeugdprinses Kyra ter zijde staan.

Sprookjesconcert

MILLINGEN - Er was eens... Zo beginnen bijna alle sprookjes. Zondag 3 april vanaf 15.00 uur geeft fanfare Sint-Cecilia weer een speciaal themaconcert. Deze keer is gekozen voor het thema Sprookjes.

Er zal een vertelster zijn die het verhaal komt vertellen en de muziek ondersteunt het verhaal. Het jeugdorkest speelt Assepoester en het grote orkest zal onder andere De rattenvanger van Hamelen en Rapunzel spelen. Maar ook Belle en Elsa en Anna komen voorbij.

Wij zorgen ervoor dat het een onvergetelijke middag zal worden zowel qua aankleding als de muziek. Denk hierbij aan onze themaconcerten in het verleden zoals Efteling, Disney, Film, Halloween en Gershwin. De middag zal plaatsvinden in sporthal De Duffelt. Wij zouden het heel leuk vinden als alle kinderen en de hele familie komt luisteren.

97 maal te hard in gemeente

BERG EN DAL – Bij twee radar snelheidscontroles in de gemeente Berg en Dal zijn dinsdagmorgen 97 bestuurders van motorvoertuigen tegen de lamp gelopen.

Van 09.00 tot 11.00 uur werd gecontroleerd op de Grafwegen in Groesbeek. Daar was de radar apparatuur afgesteld op 57 kilometer. In totaal passeerden 226 voertuigen de radar en gingen er 15 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 74 kilometer per uur.

Van 09.30 tot 11.30 uur werd gecontroleerd op de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting. Ook hier waar een maximum snelheid 50 kilometer per uur bedraagt stond de apparatuur afgesteld op 57 kilometer. Op de Nijmeegsebaan passeerden 871 voertuigen de radar van hen gingen er 82 in de fout. Hier was de hoogst gemeten snelheid 77 kilometer per uur, waar maximaal 50 is toegestaan.

Jan Driessen neemt de kijkers mee naar de fjorden in Noorwegen

GROESBEEK - Jan Driessen uit Groesbeek neemt de filmkijkers ditmaal mee naar de fjorden in Noorwegen. De kijkers maken een tocht met het schip Vesteralen van de rederij Hurtigruten, dat begint in de stad Bergen. Al gauw vaart men naar de mooiste fjorden in Noorwegen de Geiranger fjord.

Daarna gaat de reis per bus verder door de Romsfdal Alpen. De weg heeft 87 bochten en op de toppen ligt in de zomerdag nog sneeuw. Met het schip wordt verder gegaan naar het stadje Alesund. Het stadje is na een brand herbouwd in Jugendstil. Ook wordt er gegaan naar de Mageroy eilandjes waar we vogels gaan spotten. In de stad Tromsö staat de Ijszeekathedraal waar middernacht concerten worden gegeven. Daarna wordt er door gevaren naar de Noordkaap, het noordelijkste puntje van Europa.

Op de terugweg wordt een zalmkwekerij bezocht waar we kunnen zien hoe zalm gekweekt wordt en uiteraard ook geproefd (alleen niet voor de kijkers). Dan wordt er gevaren naar de Lofoten, een groepje eilandjes ten westen van Noorwegen. Daar wordt naar het doodlopend Trollfjord gegaan dat twee kilometer lang is en 100 meter breed bij de monding. Aan het eind moet het schip keren, er is maar een paar meter ruimte bij de voorsteven, waar men bijna de rotswand kan aanraken. Als laatste wordt er een stop gemaakt in de stad Trondheim die bekend is om de Nidarods Kathedraal uit 17.10 waar een stadswandeling wordt gemaakt. De filmvoorstelling is zondag 14 februari om 11.00 uur in De Mallemolen Groesbeek. De entree is inclusief een gratis kopje koffie twee euro.

Valentijnsdag vieren met Skoeks

MILLINGEN - Zalmpodium viert Valentijnsdag met Skoeks op zondag 14 februari in het kerkje Zalmstraat 8 in Millingen aan de Rijn. Aanvang: 14.00 uur.

Skoeks is een Westervoortse band. Zij maakt gezellige muziek die een beetje een mix is van Rowwen Heze, Gerard van Maasakkers, Daniel Lohues en Lieven Tavernier. De liedjes gaan over allerlei onderwerpen uit het dagelijkse leven zoals trouw, vriendschap, liefde en verlangen. Dit alles soms in een eigen bewerking, soms als cover en eerbetoon aan het Nederlandstalige- of streektaallied.

Sinds 2014 spelen zij in de huidige samenstelling, bestaande uit: Dennis de Rooij (drums, accordeon), Willem Jan Schuurman (basgitaar, accordeon), Gerry van der Sterren( gitaar, basgitaar) en Bert Stienissen( gitaar).

Speciaal voor het optreden in het Zalmkerkje zal violiste Marije Derksen de groep komen versterken. De entree is zoals gewoonlijk gratis, maar de bekende hoge hoed zal na afloop voor een vrijwillige bijdrage rondgaan.

Inbraak in auto op parkeerplaats Duivelsberg Berg en Dal

BERG EN DAL – Het afgelopen weekend is ingebroken in een auto die stond geparkeerd op de parkeerplaats bij de Duivelsberg aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Door een ruit te vernielen is men de auto binnen gekomen en er vandoor gegaan met persoonlijke papieren van de eigenaar een 30-jarige inwoner uit Groesbeek.

Cineac voor kinderen

GROESBEEK - Op donderdag 11 februari verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum een doorlopend filmprogamma van 14.00-16.00 uur speciaal voor de jeugd van 10-14 jaar.

Te zien zijn boeiende, educatieve documentairefilms over verschillende WO2-thema's (verzet, onderduiken, dagboeken et cetera). Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Wylerbaan 4, Groesbeek. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Welbie Sanitair in Groesbeek

GROESBEEK - Welbie Sanitair in Groesbeek bestaat al 35 jaar en is gespecialiseerd in het verkopen van badkamers, wand- en vloertegels en installatiematerialen.

In de showroom aan de Industrieweg 11 staan sfeervolle voorbeeldbadkamers opgesteld ter inspiratie. Van klassiek tot modern, van eenvoudig tot superluxe. Onze deskundige adviseurs kunnen samen met u uw droombadkamer realiseren. Met behulp van een 3-D computerprogramma kunnen we ter plekke aan u laten zien wat er allemaal mogelijk is in uw badkamer. Een offerte met tekening is geheel gratis en vrijblijvend, echter alleen op afspraak mogelijk.

Welbie Sanitair is uw badkamerspecialist van A tot Z. U kunt de installatie dus geheel laten uitvoeren door ons. Wij werken hiervoor met een aantal vakbekwame installatiebedrijven samen. Maar u kunt ook alleen de materialen door ons laten leveren.

Wij hebben een balie met een ruim assortiment installatiematerialen en onderdelen. Particulieren en bedrijven kunnen bij ons terecht voor een kraanleertje tot complete badkamer. Om het onze klanten nog gemakkelijker te maken kunt u ook een groot gedeelte van ons assortiment via de webshop bestellen.

Welbie Sanitair, Industrieweg 11, Groesbeek; 024 3974388; www.welbie.nl.

Verslag OSBO-schaakcompetitie

MILLINGEN - Op 14 januari speelden we thuis tegen het Nijmeegse UVS. Als we ons willen handhaven in de derde klasse moeten we tegen hen punten pakken.

UVS heeft een jeugdtrainster opgesteld op het zesde bord en onze nestor René mag het met wit tegen haar opnemen. Na de gebruikelijke openingszetten opent René de stelling. Als ze de pion met het paard neemt komt hij beter te staan, en met de loper nemen kan niet, dacht Rene. De loper slaat toch en tot grote schrik komen alle zwarte stukken de damevleugel slopen. René is kansloos.

Ben op bord 5 heeft een tegenstander die duidelijk op remise uit is en nadat de stelling is dicht geschoven, wordt inderdaad remise overeen gekomen. Gerben op bord 4 speelt een levendige aanvalspartij. De tegenstander doet goed mee. Met veel vuur en dreigingen offert Gerben een pion voor aanvalskansen. Maar na veel strijd wordt ook deze partij remise.

Ton op 3 heeft zijn maatje weer gevonden. Met een sterke opening en goed middenspel wint hij een pion en na ruim drie uur spelen weet hij dit voordeel in winst om te zetten.

Als even later ook Frank remise maakt hangt alles af van Bernd op het eerste bord. Met zorgvuldig spel brengt hij uiteindelijk zijn tegenstander in tijdnood, valt aan over de damevleugel en overmeestert zijn tegenstander.

Uitslag: Millingen – U.V.S. : 3 ½ - 2 ½ .

Website www.actief4weduwe.nl bijna online

REGIO - Eerdaags gaat de website www.actief4weduwe.nl online. Dit initiatief is opgezet door Desiree van Mackelenbergh. Dit vriendschapsnetwerk is opgezet om weduwen & weduwnaars, die hun partner verloren hebben met elkaar in contact te brengen.

Mannen en vrouwen, die een maatje of vriendschap zoeken om er samen op uit te gaan. Elkaar over de streep te trekken om deel te nemen aan een activiteit, en weten dat u niet de enige bent, die haar/zijn partner is verloren.

Dit initiatief biedt u de mogelijkheid, om na inschrijving, onbeperkt mailcontact met elkaar te leggen. Maar u kunt ook afspraken maken om samen iets te ondernemen op een stille zondag, een feestdag of een mooie zomeravond. Elkaar stimuleren en activeren, elkaar op ideeën brengen, samen herinneringen ophalen met een lach en een traan. En voelen en ervaren dat u niet alleen staat.

Zelf ben ik al op jonge leeftijd weduwe geworden. En bleef alleen achter met twee jonge kinderen. Daarom weet ik ook zo goed wat het is, wanneer je alleen achterblijft. Hoe dat voelt en wat je mist. Dat je leven niet meer hetzelfde wordt en anders in moet gaan delen. Mijn lijfspreuk is Carpe Diem!

Graag wil ik lotgenoten met elkaar in contact brengen, op een ontspannen laagdrempelige manier, zonder tijdsdruk te ervaren, die allen op zoek zijn naar een maatje.

Hopelijk vindt u via deze site weer een stuk positieve aanvulling in uw leven. Wij kunnen u deze site aanreiken, nu is het aan u om de volgende stap te zetten.

Weduwen en weduwnaars kunnen zich alvast gratis inschrijven tot 1 maart door een mail te sturen naar ons: info@actief4weduwe.nl

Henk van Haren Schilderwerken

MILLINGEN - Henk van Haren Schilderwerken is specialist op het gebied van schilderwerk, wandafwerking en glas zetten. Dè schilder voor hoge kwaliteit en duurzame oplossingen.


Bij Henk van Haren Schilderwerken staan kwaliteit en klantwaarde voorop, dit uit zich in vele tevreden klanten. Met meer dan 40 jaar ervaring is Henk van Haren in staat om voor u elk gewenst schilderwerk en/of onderhoud zowel binnen- als buitenshuis te realiseren.
U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen. U kunt ons bereiken op tel: 06 13205040 Mail: haren623@planet.nl. Of kijkt u gerust even op onze vernieuwde site: www.henkvanharenschilderwerken.nl.

Lezing over Groesbeek en Groeske met Paul Thissen

GROESBEEK - Stichting De Groesbeek organiseert op donderdagavond 18 februari een openbare lezing over de natuur- en cultuurgeschiedenis van het stroomgebied van de Groesbeek. Gastspreker deze avond is Groesbeker en natuur- en cultuurkenner Paul Thissen. Hij is historisch geograaf en in het dagelijks leven werkzaam bij de Provincie Gelderland als Coördinator Erfgoed en Landschap.

De lezing start op 18 februari om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) met aansluitend een borrel. Tijdens en na de lezing is er alle ruimte voor vragen en gesprek. De lezing wordt gehouden in de aula van de Adelbrecht-Windekindschool, Cranenburgsestraat 112a. Aanmelden is niet verplicht, maar voor de organisatie wel prettig. Dat kan via: stichtingdegroesbeek@outlook.com.

De lezing maakt deel uit van een vrijwilligerscursus die stichting De Groesbeek dit jaar organiseert, getiteld 'Groen en Doen in het Groeske'. Cursusleider en coördinator is Kirsten Kuipers. Verdeeld over het jaar komen er 10-12 bijeenkomsten, soms op een avond, vaak op zaterdagmiddag, meestal buiten in het park rond de Groesbeek. Informatie over het vervolg van de cursus (inclusief informatie over de gastsprekers en data) wordt binnenkort bekend gemaakt op www.buurtparkgroeske.nl De cursus is vooral praktisch van aard en je kunt van alles komen leren over natuur in het Groeske, natuurfotografie, natuureducatie, maar ook over groenbeheer in het park en het verbouwen en oogsten van voedsel dichtbij huis. Meer informatie is ook op te vragen via stichtingdegroesbeek@outlook.com.

Optocht van de Sint-Laurentius

KEKERDOM - Afgelopen vrijdag barstte ook het carnaval in Kekerdom los en dat begon 's ochtends al op basisschool Sint-Laurentius. Zoals ieder jaar werd ook dit jaar een optocht gehouden, maar dit jaar met een wel heel bijzondere wagen voorop!

Een aantal ouders heeft in samenwerking met de school een carnavalswagen gebouwd om de Sint-Laurentius nog meer op de kaart te zetten. Met als thema 'Sint-Laurentiusschool, een fijne plek om te groeien en bloeien', werd een prachtige tuin gemaakt. Ook alle kinderen leverden een bijdrage, onder meer door het maken van bloemen, die uitgedeeld werden in de optocht van zaterdag in Kekerdom.

Na de optocht onder leiding van de Raad van Elf van Kekerdom was er de bekendmaking van de prinses, haar pages en adjudanten en de rest van de Raad. Ook waren er optredens van de onderbouw, middenbouw en bovenbouw en natuurlijk werd er gehost. Kortom een geslaagde carnavalsochtend in Kekerdom!

Eerste sleuteloverdracht burgemeester Mark Slinkman op gemeentehuis

Foto: Marcel Vink

BERG EN DAL – Burgemeester Mark Slinkman heeft vrijdagavond voor de eerste maal de sleutels van het gemeentehuis symbolisch uitgereikt aan de acht prinsen en prinsessen van zijn gemeente, die het de vier carnavalsdagen voor het zeggen hebben.

Foto: Marcel Vink

Alle carnavalshoogheden hadden zich in de feesttent van het SOK verzameld waar ze rond de klok van zeven uur werden opgehaald door burgemeester Slinkman en wethouder Fleuren, die de hoogheden met gevolg meenamen naar de raadszaal, waar op het bordes voor het gemeentehuis eerst een groepsfoto werd gemaakt.

In het gemeentehuis werden de carnavalisten muzikaal begroet door de feestmuzikanten van fanfare Jubilate Deo. Nadat de prinsen en prinsessen plaats hadden genomen in de raadszaal werden zij toegesproken door burgemeester Slinkman, die begon met de woorden 'Ik heb er helemaal geen zin in'. Daarmee kreeg hij al de handen op elkaar. Aan zijn speech mankeerde niets, die ging gepaard met grappen en grollen. Daarna ging Slinkman over tot de uitreiking van de gemeente sleutels. Die hingen aan een roze lint (in verband met de Giro d'Ítalia). Na deze plechtigheid kregen de prinsen en prinsessen van Berg en Dal, Kekerdom, Leuth, Ooij, Beek, Millingen aan de Rijn de twee Groesbeekse Prinsen het woord.

Zo werd met een lach gevraagd waar de lange Pier bleef? Waarom alleen Groesbeek maar nissenhutten heeft en de overige kerkdorpen niet? Waar blijven de komborden? Het roze lint aan de sleutel lijkt wel op een privéclub en Slinkman werd gewaarschuwd niet met twee maten te gaan meten: gelijke monniken, gelijke kappen. Na het officiële gedeelte werd er nog wat nagepraat, waarna iedereen zich weer bij de feestvierders begaf in de grote feesttent.

Nijmeegse onder invloed rijdt fietser omver in Millingen

MILLINGEN – Een 44-jarige automobiliste afkomstig uit Nijmegen heeft zaterdagavond rond 22.00 uur op de Heerbaan in Millingen aan de Rijn een 58-jarige fietser uit Leuth van zijn fiets gereden.

Het slachtoffer heeft hierbij vermoedelijk een botbreuk opgelopen en is per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. De bestuurster van de auto bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Volgens getuigen reed de vrouw al slingerend over de Heerbaan waarbij zij al diverse malen de stoepranden had geraakt. Daarnaast hebben enkele voetgangers geluk gehad, dat ze niet door de vrouw geschept zijn. Bij de Nijmeegse werd een alcoholpercentage gemeten van 570 ug/l, dat is twee en half maal de limiet. De politie heeft tegen haar proces verbaal opgemaakt en haar rijbewijs ingevorderd.

Sieraden en geld buitgemaakt bij inbraak in woning Groesbeek

GROESBEEK – In een woning aan de Generaal Gavinstraat in Groesbeek is onlangs ingebroken.

Door de tuinpoort te forceren is men het woonerf opgekomen en is vervolgens de achterdeur geforceerd om de woning binnen te komen. Vervolgens werd de gehele woning doorzocht, tijdens de afwezigheid van de bewoners. Sieraden, geld en computerspullen worden vermist. De inbraak werd donderdagavond bij thuiskomst van de bewoners ontdekt.

18 / 24

Sint-Laurentius haalt geld op voor het goede doel

KEKERDOM - Op woensdag 3 februari was de afsluiting van het Jeelo-project ‘omgaan met geld’ op de Laurentiusschool in Kekerdom. Tijdens het project hebben de kinderen geleerd over het omgaan met geld, was er een ruilkast in de school en was er een vraag- en aanbodbord voor de kinderen.

In dit project is toegewerkt naar een markt waarbij de kinderen geld konden verdienen voor het goede doel, namelijk ‘scholing voor kinderen in oorlogsgebieden’. Tijdens deze markt konden de kinderen, ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden hun eigen geld inruilen voor Laurentiusmunten waarmee dan weer betaald kon worden op de markt. Kinderen regelden zelf de verkoop van de Laurentiusmunten, gaven een rondleiding over de markt, verkochten hun zelf geknutselde spulletjes en hadden zelf eten en drinken gemaakt. Ook waren er spelletjes te doen, zoals spijkerpoepen, sjoelen en koekhappen.

De markt werd druk bezocht en het project ‘omgaan met geld’ werd betekenisvol afgesloten. Deze markt leverde uiteindelijk 196,47 euro op voor ‘scholing voor kinderen in oorlogsgebieden’. Een mooie bijdrage!

Opmerkelijke verkeerssituatie door borden op Lievensweg Groesbeek

GROESBEEK - Aan het begin van de Lievensweg staat een woonerfbord met de volgende tekst:
- Parkeren alleen in de vakken met de (P)
- Maximale toegestane snelheid is 'Stapvoets'
- Fietsers voetgangers en kinderen hebben voorrang
- Voetgangers & kinderen mogen de hele weg gebruiken

Stapvoets rijden komt neer op 5 à 6 kilometer per uur. Enkele meters verderop in de Lievensweg staat vervolgens het volgende bord; In verband met werkzaamheden mag men maar 30 kilometer per uur rijden. Een oplettende buurtbewoner maakte onze redactie hierop attent. (zie foto's).

Hekshijsen, onthulling bord en onderscheiding Prins Jürgen

Foto's Marcel Vink

BEEK – Traditiegetrouw begon de carnaval in Beek op zaterdag 6 februari om 12.00 uur door de Heks van de Heksenketel (De naam van Beek tijdens de carnaval) te hijsen.

Foto's Marcel Vink

Dit gebeurde door Prins Jürgen de Bonenteller en jeugdprins Luc op het Witte Paard. Veel carnavalisten uit de Heksenketel waren getuige van dit traditioneel Heksen hijsen. Nadat de heks op zijn plaats hing, werden de nodige bedankjes uitgesproken voor de muziek door KNA galm en de heksenbouwer. Prins Jürgen kreeg een grote onderscheiding met een zelfportret overhandigd. Na dit gebeuren ging het gezelschap in optocht naar de Verbindingsweg, waar bij de verkeerslichten het bord met de naam 'Heksenketel' werd onthuld. Hierna werd er pas echt carnaval gevierd in de Heksenketel.

Pien Budding nieuwe jeugdprinses Deurzakkers Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Vrijdagmorgen 5 februari is Pien Budding op basisschool ´Op Weg´gekozen als nieuwe jeugdprinses van carnavalsvereniging De Deurzakkers in Ooij.

Foto; Bert Roodbeen

Haar pages zijn Lotte van de Ven en Pleun Willems; zij zullen samen met de uit personen bestaande Raad van Elf dit carnavalsseizoen carnavalsvereniging De Deurzakkers in Ooij vertegenwoordigen. Zij volgen hiermee Remco Scholten en de pages Iris van Oorsouw en Anoek Hage op.

20 / 24

Groesbeek maakt carnavalsnaam 'Keulen van Gelderland' weer waar

Foto's Peter Hendriks

Foto's: Peter Hendriks

GROESBEEK – De Groesbeekse carnavalisten hebben zondagmiddag de carnavalsnaam 'Keulen van Gelderland' zeer zeker weer waargemaakt. De naar schatting 40.000 bezoekers – afkomstig uit de hele regio en zelfs daarbuiten – hebben met volle teugen kunnen genieten van de 144 creaties die aan hen voorbij trokken.

Rond twee uur verschenen de eerste deelnemers van de optocht in het centrum van Groesbek en zo'n twee en half uur later trok de laatste deelnemer voorbij. Het merendeel van de duizenden toeschouwers bleef staan totdat de laatste creatie voorbij getrokken was. Dit was mede te danken aan het mooie optocht weer met zon en een temperatuur van zo'n 10 graden.

De optocht in Groesbeek staat ook bekend om de fantastische woordspelingen die ook nu weer van de partij waren. Ook de wagenbouwers hadden evenals voorgaande jaren kosten nog moeite gespaard om met hun ideeën plaatselijk of landelijk goed voor de dag te komen. De plaatselijke ideeën van de praalwagens gingen over het samengaan met de drie gemeenten en de gevolgen daarvan zoals bijvoorbeeld Omroepen Groesbeek, betonnen fietspad de Spoorkuil en het protest Milieubeweging Groesbeek, dat de gemeente handen vol geld gekost heeft, wijncentrum wat op zich laat wachten, Giro d ' Italia, het weren van campers op Zevenheuvelenweg tijdens de Vierdaagse, winkelcentrum Bellevue, heel Groesbeek bakt mee en niet te vergeten de bekende Groesbeekse carnavalswagenschilder Tonnie Peters, die er mee gaat stoppen. Hij kwam meerdere malen in de optocht voor. Wat opviel was dat de nieuwe burgemeester Mark Slinkman weinig in de optocht voor kwam. De landelijke items waren de Gouden Koets, Circus Renz, Vluchtelingenopvang en de prestatie van het Nederlands elftal.

Herdenking Operatie Veritable op Canadese erebegraafplaats

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Sinds een aantal jaren wordt op 8 februari op de Canadese Erebegraafplaats door de 'Groesbeek Airborne Vrienden' herdacht dat op die dag, nu 71 jaar geleden, vanuit Groesbeek het grote Rijnlandoffensief begon. Het ging hier om de grootste aanval uit de geallieerde campagne in West-Europa.

Het begon met moordende gevechten in het Reichswald. Pas op 24 maart 1945 kon bij Wesel de Rijn worden overgestoken. Het offensief heeft vele duizenden Britten, Amerikanen en Canadezen het leven gekost. Een groot aantal van de toen gesneuvelden soldaten is begraven op de Canadese erebegraafplaats. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid; voor de Groesbeek Airborne Vrienden aanleiding om op 8 februari hun offer te herdenken. Omdat die datum dit jaar samenvalt met carnaval heeft de herdenking zaterdag 6 februari plaatsgevonden. Deze traditionele ceremonie werd bijgewoond door circa 50 personen waaronder delegatie van het Royal Canadian Legion Branch 005, vertegenwoordigers Royal British legion, bestuur en vertegenwoordigers van Heimat- und Verkehrsverein Donsbrüggen, vertegenwoordigers Katharinahof Museum Kranenburg, Bevrijdingsmuseum, Stichting Veritable uit Gennep, Stichting Faces tot the Graves en Heemkunde Berg en Dal.

Het programma in het kader van 71 jaar Operatie Veritable was in 40 minuten afgewikkeld. Voordrachten werden afgewisseld door muziek maar vooral werd stilgestaan bij de gevallenen van het North Shore (New Brunswick) Regiment. Jeanne Melchers zorgde als ceremoniemeester dat alles perfect verliep. De voorzitter van Groesbeek Airborne Vrienden Piet Janssen opende de plechtigheid, terwijl Frank van Duin vertelde over de gevallen soldaten van North Shore Regiment.

Jongste inwoner Kekerdom krijgt hoog carnavallistisch bezoek

Foto: Marcel Vink

KEKERDOM – Vrijdagmiddag 5 februari, na de schoolcarnaval in het Kekerdomse Kulturhus hebben de Polderschuupers traditioneel een bezoek gebracht aan de jongste inwoner(ster) in Kekerdom.

Dit jaar betrof het Annemijn Broekman die op dit moment de jongste inwoonster van Kekerdom is. Prins Charley (Frieling) en jeugdprinses Kyra van den Tillaart vergezeld door alle pages waren naar de ouderlijke woning van Annemijn getogen, waar ze hartelijk werden ontvangen. De ouders kregen een carnavalsonderscheiding, terwijl Annemijn een mooi cadeau kreeg overhandigd. De ouders van Annemijn waren blij verrast en bedankten De Polderschuupers voor het bezoek.

22 / 24

Schrijfgroep KBO daagt uit

GROESBEEK - In het kader van de ‘veertigdagentijd’ daagt Unie KBO u uit om in de periode van 10 februari tot 30 maart geen druppel alcohol te nuttigen. Goed voor uw gezondheid en tevens een goede manier om afstand te nemen van ons luxe leefpatroon. Misschien heeft u voor uzelf nog een andere manier bedacht om in de veertigdagentijd af te zien van andere geneugten.

De Schrijfgroep van KBO Groesbeek/De Horst daagt u uit om uw ervaringen met de veertigdagentijd op schrift te zetten. Was het moeilijk om zes weken af te zien van alcohol, van roken, van het gebruik van social media, van onnodige autoritten, of wat u zelf dan ook heeft bedacht? Kreeg u 'afkickverschijnselen'? Wat heeft u gedaan om uw doel toch te halen? Of waarom lukte het toch niet?

Zet uw ervaringen op schrift. Gebruik circa 400 woorden, dat is één kantje A4. Uiterste inzenddatum: 3 april. Stuur ze naar zingeving@kbogroesbeekdehorst.nl of naar het adres: Hobbemaweg 40, 6562CT Groesbeek.

Koffiebar Eigenweijs vernieuwd!

GROESBEEK – Slechts een paar dagen was dé koffiebar van Groesbeek gesloten voor een fikse verbouwing, maar het resultaat is werkelijk verbluffend! De trotse eigenaressen zijn de zussen Niki(32) en Reny (28). "Toen wij in 2013 in het voormalig pand van een reisbureau begonnen, hadden we niet kunnen bedenken dat we al zo gauw uit ons jasje zouden groeien", aldus Niki.

Hoe kan het ook anders? Het ondernemen in de horeca werd de zussen met de paplepel ingegoten. Beide ouders (John en Lies Hendriks) startten jaren geleden al het alom bekende Swaantje in Ottersum. Vervolgens werd de koffiebar van Groesbeek geopend, en kreeg deze van de ondernemende zussen de naam: 'Eigenweijs'. Een naam die perfect aansluit op waar de zussen voor staan: niets is namelijk standaard, alles krijgt juist een bijzondere twist! Niki: "Dankzij deze verbouwing kunnen we nu aan meer gasten plaats bieden, maar wel zodanig, dat ieders privacy niet in het gedrang komt. Bovendien was deze verbouwing meteen een mooie gelegenheid om ons interieur een nieuwe look te geven."

Toch staat er één ding vast; vernieuwing is vooruitgang, maar... is natuurlijk geen verandering van het horecahart van Niki en Reny. Je kunt, zoals wel bekend, altijd blijven rekenen op de vertrouwde gezellige sfeer, de werkwijze en service van Eigenweijs. Een heerlijk ontbijt, lunch of bijvoorbeeld high tea, bij Eigenweijs weet je zeker dat het genieten zal zijn. De bekende uitspraak: 'Never change a winning team' is in dit geval dan ook zeker van toepassing. Een verjaardagsfeest of een jubileum vieren bij Eigenweijs, kan nu zelfs nog groter worden aangepakt. Tot wel honderd personen kunnen er bij Eigenweijs terecht. Kijk voor alle mogelijkheden maar eens op de website: www.eigenweijs-groesbeek.nl of kom gezellig langs aan het Dorpsplein 3; 024 7506948.

Gezellig carnavalsfeest op basisschool Op De Horst

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – De leerlingen van basisschool Op De Horst aan de Plakseweg in Groesbeek hebben afgelopen vrijdagmorgen al met volle teugen kunnen genieten van het traditionele carnavalsfeest op school.

Iedere leerling van groot tot klein nam deel aan de polonaise en genoot van het optreden van de diverse carnavalsclubjes die hun schlagers ten gehore brachten. Dit alles werd afgewisseld door optredens van de leerlingen zelf. Het was een geweldige, feestelijke en gezellige carnavalsochtend 'Op De Horst'.

Automobiliste verliest macht over stuur en belandt in weiland

MILLINGEN – Een 22-jarige automobiliste uit Millingen aan de Rijn is vrijdagavond op de Spaldropweg in Millingen door onbekende oorzaak de macht over het stuur verloren en is in een weiland tot stilstand gekomen.

Het ongeval is vermoedelijk met de nodige snelheid gebeurd, gezien dat het motorblok van de auto elders in het weiland lag. De bestuurster is vervolgens met armletsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De auto van het slachtoffer is zwaar beschadigd afgesleept.

Groesbeker op verdenking van heling aangehouden

GROESBEEK – Een patrouillewagen van de politie heeft afgelopen donderdagavond op de Spoorlaan in die plaats een bestuurder van een scooter tijdens een controle staande gehouden.

Bij controle bleek dat de scooter in Nijmegen was ontvreemd en eigendom was van een inwoner uit Nijmegen. De politie heeft de bestuurder een 34-jarige inwoner uit Groesbeek vervolgens aangehouden – op verdenking van heling - en overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij voor onderzoek is ingesloten. De scooter is door de politie in beslag genomen en zal weer aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven.

Schoolprinses Livana Hock verrast overgrootmoeder

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN – Na het schoolcarnaval van de middelbouw van de Sint-Martinusschool ging de kersverse schoolprinses Livana Hock op verrassingsbezoek bij haar overgrootmoeder Stien Reijenen van Wijck (87) in gasthuis Sint-Jan de Deo om oma te verrassen met een onderscheiding voorzien van de slogan van Livana (Prinses Livana zet de carnaval op z'n kop).

Foto Bert Roodbeen

Overgrootmoeder was zichtbaar verguld met de spontane actie. Ook de aanwezige familieleden kregen van de schoolprinses een onderscheiding overhandigd.