GN Berg en Dal Heumen Mook

13 september 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 13 september 2017


Qi gong in Groesbeek

ROESBEEK - "In de vakantie hebben we met een aantal mensen iedere maandagochtend van 11-12 uur qi gongoefeningen gedaan in park Mariëndaal, achter de tuinen van het Groeske."

"Wat een heerlijke plek is dit; een prachtige plataan, mooi grasveld en een schoon park. Een dank je wel aan een aantal vrijwilligers is hier zeker op zijn plaats! De vakantie is voorbij en in september starten weer de binnenlessen op de pompoenboerderij van de familie Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek, op de maandagochtend, groep 1 van 10-11 uur en groep 2 van 11.30-12.30 uur. Na de les is er gelegenheid om te genieten van een kopje koffie of thee. De lessen lopen vanaf september tot en met december.

In beide groepen is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Wil je meer weten over qi gong, kijk dan bij www.sportstimuleringbergendal.nl en ga naar overzicht sportverenigingen. Als je op qi gong klikt, vind je informatie over de docent en wat qi gong is. Iedereen is welkom om op een prachtige plek samen ontspannen te bewegen." Het contact loopt via mariannelindner@outlook.com.

Schutterskoningin Eendracht Ooij geïnstalleerd

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Zondagmiddag 10 september werden na een rondgang door het dorp en vendelhulde van schutterij Eendracht voor het seizoen 2017-2018 als nieuwe koningin Magaret Reijnen-Bouman met haar partner als prins gemaal Han Reijnen geïnstalleerd,.

Bij de jeugd werd Sil Verriet als jeugdkoning geïnstalleerd. Zij volgen het oude koningspaar Appie Peters en jeugdkoningin Pamela Peters op. De kermis en schuttersfeesten waren vrijdag 8 september begonnen en hebben geduurd tot maandagavond 21.00 uur.

Qi gong in Groesbeek

GROESBEEK - "In de vakantie hebben we met een aantal mensen iedere maandagochtend van 11-12 uur qi gongoefeningen gedaan in park Mariëndaal, achter de tuinen van het Groeske."

"Wat een heerlijke plek is dit; een prachtige plataan, mooi grasveld en een schoon park. Een dank je wel aan een aantal vrijwilligers is hier zeker op zijn plaats! De vakantie is voorbij en in september starten weer de binnenlessen op de pompoenboerderij van de familie Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek, op de maandagochtend, groep 1 van 10-11 uur en groep 2 van 11.30-12.30 uur. Na de les is er gelegenheid om te genieten van een kopje koffie of thee. De lessen lopen vanaf september tot en met december.

In beide groepen is nog plaats voor nieuwe deelnemers. Wil je meer weten over qi gong, kijk dan bij www.sportstimuleringbergendal.nl en ga naar overzicht sportverenigingen. Als je op qi gong klikt, vind je informatie over de docent en wat qi gong is. Iedereen is welkom om op een prachtige

Optreden Ap/Art bij Thornse Molen

PERSINGEN - Op zondag 17 september verzorgt koor Ap/Art uit Millingen aan de Rijn een spetterend optreden bij de Thornse Molen, Thornsestraat 20 in Persingen.

Tussen 14:00 en 16:30 uur kan men luisteren, meezingen, dansen en natuurlijk genieten van een hapje en een drankje. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en begeleiding van onze vaste live-band brengen we nummers ten gehore die uiteen lopen van ‘Bohemian Rhapsody’ tot ‘Angels’ van Robbie Williams. Maar ook hoort men het swingende ‘Turn the beat around’ en een Abba-medley.

Opnieuw Kekerdoms Boekbuffet

KEKERDOM - "Houd je van lekker eten? Van gezellig samenzijn en tussendoor luisteren naar wat anderen je voorlezen? Wij in Kekerdom ook. Daarom bieden wij op 19 oktober opnieuw een uitgebreide warme maaltijd aan – voor zowel vegetariërs als vleeseters – waarbij vrijwilligers (dat mag jij ook zelf zijn) fragmenten uit hun favoriete boeken voorlezen."

Wil je meedoen aan het Kekerdoms Boekbuffet? Je kunt je nog opgeven via boekkekerdom@gmail.com of via 0481-432800. In verband met de inkopen weten wij graag voor 17 oktober of je komt. Deelname kost vijf euro. Op 19 oktober om 17.30 uur verwelkomen wij je dan in het Kulturhus aan de Schoolstraat met een gratis drankje. Wil je zelf iets voorlezen of voordragen? Ook dan horen wij graag van je via mail of telefoon."

Pastor Jos van Rooij neemt afscheid van vrijwilligers in De Linde Groesbeek

GROESBEEK – Op dinsdagavond 19 september is er in De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek een avond die in het teken staat van het afscheid van pastor Jos van Rooij. Jos heeft aangegeven afscheid te willen nemen van alle vrijwilligers die hem in de jaren hebben bijgestaan in de parochie Groesbeek.

Ook de vrijwilliger(ster)s hebben er behoefte aan Jos te bedanken. Op deze avond zal ook Bisschop Gerard de Korst een lezing houden over 'de toekomst van de parochie'. Naar verluidt zal de Bisschop het algemeen houden, maar er zijn geluiden binnen de parochie dat er parochianen zijn die inhoudelijk of met pastoor Henk Janssen over de parochie Cosmas en Damianus willen spreken. De zaal van De Linde is al om 18.45 uur geopend (omdat er ruim 400 vrijwilligers worden verwacht). Dit tijdstip is gekozen omdat voordat de avond begint om 19.30 uur iedereen voorzien moet zijn van koffie/thee. Men wil direct om 19.30 uur gaan beginnen omdat Bisschop De Korte weer op tijd terug moet keren naar Den Bosch.

3 Oever Festival in Tuin 'de Villa' Persingen

PERSINGEN - In het weekend van 15-17 september vindt in de Gelderse Poort het 3 Oever Festival plaats. Tuin ‘de Villa’, Leuthsestraat 6 in Persingen, is onderdeel van dit festival en is geopend op zaterdag 16 en zondag 17 september van 11.00-17.00 uur.

Tijdens deze dagen exposeert Truus Nauta haar textiele landschappen in de expositieruimte en van Bets Kusters zijn bronzen beelden in de tuin te zien. Ook zijn er muziekoptredens: zaterdag van 13.00-16.00 uur speelt Marcel Grootens op nyckelharpa improvisaties op het werk van Truus Nauta. Op zondag van 11.00-13.00 uur trekt José spelend op haar trekharmonica door de tuin en van15.30-16.00 uur en 16.30-17.00 uur klinkt de muziek van koperkwintet Per Sonare olv Paul Vlieks door de Ooijpolder .

Lily Frederix verzorgt op beide dagen om 12.00 en 14.00 uur een rondleiding door de tuin. De entree bedraagt vier euro per persoon en voor vrienden van het Festival twee euro. Meer informatie over het programma tijdens het 3 Oever Festival staat op www.3oeverfestival.nl.of www.tuindevilla.nl.

Herdenking Market Garden in Beek Leerlingen basisschool betrokken bij herdenking en monumenten:

BEEK - Op vrijdag 15 september herdenken leerlingen uit groep 8 van basisschool De Biezenkamp uit Beek dat ook hier het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ingezet.

Zij doen dat samen met leerlingen van de Euregio Realschule uit het naburige Kranenburg (D). Nadat de leerlingen het nodige is verteld over WO II gaan zij naar de Duivelsberg. Ze lopen voor een deel de route die John Foley en zijn mannen toen ook hebben afgelegd en bekijken onderweg de nog altijd zichtbare schuttersputten. De leerlingen van De Biezenkamp zijn overigens ook actief betrokken bij de zorg voor de beide oorlogsmonumenten, ieder jaar tijdens de herdenking op 17 september draagt groep 8 de monumenten over aan groep 7 van De Biezenkamp.

Cafetaria Pizza Leuthtoernooi

LEUTH - Zaterdag 2 september werd het jaarlijkse Jeu de Boules-Pizzatoernooi georganiseerd met 24 deelnemers.

Zijn er overeenkomsten tussen pizza en jeu de boules? 1. Pizza maken met streekproducten. In Leuth spelen we met streekgenoten uit Millingen. 2. Pizza bakkers gebruiken hun handen en geen machine! Jeu de Boule speel je ook met de handen en je verstand. 3. De beste ingrediënten horen op de pizza. Bij het jeu de boules zijn dat plaats- en schiettechnieken. Deze waren weer ruimschoots aanwezig in Leuth. 4. Aroma en de smaak is het kenmerk van de Pizza. De sfeer was er ook bij het jeu de boules met onder andere de lekkere courgettesoep van Trees tussendoor.

Er werden drie voorgeloten wedstrijden gespeeld op persoonlijke titel. 1e werd Trees Tissen, 2e Theo van Dreumel en als derde eindigde Ben Rutten. Dankzij cafetaria-pizzaria Leuth waren er voldoende hapjes en het bedrijf schonk ook de drie prijzen.

Buurtbarbecue op De Horst

GROESBEEK - Op zaterdag 23 september tijdens Burendag verzorgt de wijkraad van de Horst een spetterende buurtbarbecue. Die BuurtBBQ vindt plaats in de nieuwe theetuin van De Slenk en start om ongeveer 14.00 uur. Iedereen is welkom.


In de ochtend wordt er weer een opruimactie in en om de Horst gehouden. Ook de ontfermbermactie van dit voorjaar wordt herhaald, zodat er in het volgende voorjaar nog meer prachtige planten in de bermen staan. In de theetuin van de Slenk worden de laatste puntjes op de i gezet, zodat ook die tuin klaar is voor de toekomst.

"Mocht je nu al weten dat je deelneemt aan de BBQ, laat het dan weten aan de wijkraad. je kunt een mailtje sturen naar: bestuur@samenopdehorst.nl."

Het oude Groesbeek en de verwoesting daarvan…

GROESBEEK - Zondag 17 september wordt er een filmvoorstelling gehouden in cultureel centrum De Mallemolen in Groesbeek. De filmvoorstelling gaat over het oude Groesbeek en de verwoesting daarvan.

Op 17 september 1944 werd Groesbeek bevrijd door Amerikaanse Parachutisten. Om de bevrijding te herdenken worden er vier films gedraaid over Groesbeek. De eerste film gaat over een wandeling door het Groesbeek van voor de oorlog. In de tweede film zien we hoe de bevolking van Groesbeek hun huizen en het dorp aantroffen na de evacuatie van september 1944 tot het voorjaar van 1945. Groesbeek was grotendeels verwoest en moest weer worden opgebouwd. De derde film laat allerlei zaken zien die ons nog doen herinneren aan de oorlog. Bijvoorbeeld oorlogsgraven van Groesbeekse militairen die in mei 1940 op De Grebbenberg zijn gesneuveld, toen het Duitse leger Nederland binnen viel. In de vierde film worden veteranen in De Goffert in Nijmegen ontvangen en een van de groepen komt naar Groesbeek en wordt op het gemeentehuis ontvangen door burgemeester Prick.

Op Klein Amerika wordt een show met vliegtuigen en legervoertuigen gehouden. Voor veel veteranen en familieleden is dit na vijftig jaar het eerste bezoek aan Groesbeek en waarschijnlijk ook het laatste in vrede en vrijheid. De films zijn te zien in het cultureel centrum De Mallemolen Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De entree bedraagt inclusief een kopje koffie twee euro. Aanvang 11.00 uur in de theaterzaal. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 17 september. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: pastor B. Oosterveer uit Wijchen

Tijdens de dienst is er een collecte voor Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Open avonden badminton- vereniging 't Pluumke-Lent

LENT - Tijdens de Nationale Sportweek van 9 tot 17 september houdt 't Pluumke-Lent twee open avonden in sportzaal De Spil in Lent.

"Op dinsdagavond 12 september vanaf 18.30-20.30 uur geven we aan de jeugd die komt kijken een demonstratie van ons pas gekochte shuttlekanon. De senioren zijn vanaf 20.00 uur welkom om eventueel gelijk mee te doen of te komen kijken. Wij van Bv 't Pluumke-Lent hebben het voorrecht om als een van de eerste badmintonverenigingen in onze omgeving een shuttlekanon in het bezit te hebben. Het shuttlekanon gaat ons in eerste instantie helpen om de beginnende jeugd op een juiste manier de shuttle terug te slaan."


Doordat het shuttlekanon dat met afstandsbediening werkt de shuttle telkens op dezelfde plaats en snelheid plaatst kan de trainer bij het jeugdlid staan en daar zijn aanwijzingen geven. Bij de gevorderde jeugd en senioren wordt het shuttlekanon ingezet om verschillende slagen beter te onder de knie te krijgen. Het shuttlekanon is ook zo in te stellen dat het op verschillende plaatsen in het veld de shuttles laat komen.

"Door de komst van het shuttlekanon denken we dat we de training een nieuwe boost kunnen geven. Op onze tweede open avond, vrijdagavond 15 september zijn alleen senioren welkom vanaf 20.00 uur om mee te spelen of eerst een kijkje te komen nemen. Zoek je nog een leuke sport bij een gezellige vereniging kom dan badmintonnen bij Bv 't Pluumke-Lent. Mocht je toevallig verhinderd zijn op de open avonden ben je altijd welkom op een van de andere dinsdag of vrijdagavonden." Meer informatie staat op www.pluumke-lent.nl.

Mooi verjaardagscadeau voor Luuk Leenders op kermis

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Voor de 12-jarige Luuk Leenders uit Groesbeek kon woensdagavond de kermis niet meer kapot. Hij won met de kermisloterij de hoofdprijs in de vorm van een gesigneerd voetbalshirt van Jasper Cillessen de keeper van het Nederlands Elftal en de reserve keeper van Barcelona.

In plaats van vuurwerk is besloten dat vanwege de afstand van het kermisterrein in de wei bij De Wolfsberg een kermisloterij te organiseren. Jasper had voor de loterij een paar handschoenen, twee paar voetbalschoenen (alle gesigneerd) en een voetbalshirt van Barcelona ter beschikking te stellen. Dat er veel belangstelling voor de attributen van Jasper was, werd dinsdagavond wel duidelijk. De gelukkige die met het shirt van Barcelona aan de haal ging was de 12-jarige Luuk Leenders. "Ik kan mij geen mooier verjaardagscadeau wensen", liet Luuk weten, "want over drie dagen word ik 13 jaar." De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Slinkman van Berg en Dal.

Muzikale inloopmiddag in Beek

BEEK - De beheerstichting van het Kulturhus, Zonnebloem en KBO Beek heeft weer een bijzondere middag in petto.

Zaterdagmiddag 30 september bezorgt de internationaal bekende Jan Kersten -met een stem als zijde en muziek van heden en uit het verleden- de aanwezigen een wereldmiddag. Een sociaal samenzijn na de zomer, waar natuurlijk ook de voetjes weer van de vloer kunnen, dansen, lijndansen, alles is mogelijk op deze middag allerlei soorten muziek komen aan de orde. Daarbij geldt bij Jan ook: 'vragen staat vrij', een groot scala heeft hij tot zijn beschikking.
De drie samenwerkende organisaties hebben voor volgend jaar al een programma in elkaar gezet, de muzikale middagen en de senioren bingo's gaan er ook in 2018 voor zorgen dat u verzekerd bent van plezier en het winnen van fraaie prijzen. Maar eerst nog genieten van deze middag, senioren uit alle kernen van onze gemeente zijn welkom. Aanvang 14.00 uur, sluiting 16.30 uur, in de foyer van het Kulturhus Beek.

De entree is gratis; voor niet-leden en donateurs staat er een bus om er een vrijwillige bijdrage in te deponeren. De opbrengst komt ten goede aan deze middagen, evenals het eerste kopje koffie of thee.

Groesbeekse senioren sluiten kermis met dansen in De Mallemolen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tussen de 150 en 200 senioren hebben de kermis afgesloten met een ouderwetse dansmiddag in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Voor de seniorenband Aldörum was het de vijfde maal. De kermisdansmiddag begon al om een uur. Toen liep De Mallemolen al aardig vol om te genieten van de muziek en niet te vergeten om nog eens met de benen van de vloer te gaan. Op de dansvloer waren de ouderwetse dansen zoals de veleta, bazoerka, foxtrot en de tango erg populair. Maar ook waren er momenten dat er gelijndanst werd. Rond half zes zat het eerste lustrum van de kermisafsluiting op de ouderwetse manier erop en men kan terug zien op een geslaagde middag, die ongetwijfeld het volgend jaar weer voortgezet wordt.

Fietspad De Spoorkuil overdag afgesloten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het betonnen fietspad De Spoorkuil is weer afgesloten voor fietsers die vanaf Groesbeek naar Malden willen fietsen en omgekeerd.

Nu blijkt dat negen tunnels onder het fietspad ingezakt waren. Vermoedelijk is het beton uitgezet waardoor ze gedeeltelijk zijn ingezakt. Volgens een van de verkeersregelaars is daarbij een doodgevroren hagedis aangetroffen alsmede een staart van een andere hagedis. Het fietspad is al sinds maandag van 's morgens 07.00 tot 's middags 16.00 uur afgesloten vanaf de Dr. Visscherlaan tot aan de Bisseltsebaan.

In totaal zijn er op drie plaatsen verkeersregelaars die de fietsers er op attenderen dat ze een andere route moeten nemen. Van de negen tunnels zijn er inmiddels al vijf gereed zodat wordt aangenomen dat over enkele dagen weer van het fietspad gebruik kan worden gemaakt. De verkeersregelaars lieten weten dat over enkele maanden het fietspad weer dicht zal moeten vanwege de uitbreiding van de schermen en eventuele nieuwe tunnels.

Ook in het centrum van Groesbeek moeten de fietsers die naar Kranenburg willen fietsen ook enkele tientallen meters omrijden omdat de cakewalk het fietspad verspert, maar dit is donderdag weer voorbij.

In 1897 nog kermis in St. Antoni Heiland te Groesbeek (1)

Foto: Archief Gerrie Driessen

Krantenbericht van 21 januari 1897: 'Eergisterenavond kwam het op de kermis St. Antoni Heiland (gemeente Groesbeek) tot handtastelijkheden, met het gevolg, dat zekere de B. wonende in 't Zevendaal, onder Groesbeek, met een mes op twee plaatsen aan het hoofd gevaarlijk verwond werd, en heden naar het Ziekenhuis te Nijmegen moest getransporteerd worden. In verband hiermee werden door den brigade –commandant der marechaussee te Groesbeek drie personen gearresteerd'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekering Groesbeek.

In die tijd werden er te Groesbeek nog twee kermissen gevierd. Het woord kermis is afgeleid van 'kerke –mis': 'op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken'. In Groesbeek betreft het de feestdag van de Heiligen Cosmas en Damianus (27 sept.) van de moederkerk in het dorp en die van de Heilige Antonius - abt van de 'Antonius' - of St.Janskapel aan de Grafwegen.

De dorpskermis begon vroeger de eerste zondag ná 27 september, tot die in 1928 verplaatst werd naar de eerste zondag ná 15 augustus en vervolgens in 1931 naar de eerste zondag van september. De kermis in de buurtschap St.Antonius (Sint Teunis) werd gevierd op 17 januari en in de volksmond 'Sint Tunnis –kermis' genoemd.

Om verwarring te voorkomen zij vermeld dat de circa 1430 gebouwde St. Antoniuskapel in oude akten ook wel St. Jans Capel genoemd wordt en een keer zelfs 'St. Jans –kerk'. De aantekening 'St.Tunnis –kerkhof' maakt duidelijk dat er bij de kapel een begraafplaats heeft gelegen. Deze is in gebruik geweest tot circa 1612, toen de kapel aan de R.K.- eredienst onttrokken is en waarna die in verval is geraakt en uiteindelijk geheel afgebroken. Citaat uit 1940: 'De kapel stond ter noordzijde van de boerderij Het Hof en nog vele jaren nadat de kapel was afgebroken was de pastoor van Groesbeek gewoon op den feestdag van de H. Antonius 17 januari op de Grafwege Mis te lezen. In een huis gelegen tegenover de plek waar de kapel gestaan had. Ook het St. Antonius - beeld werd derwaarts gebracht'. En na de H. Mis werd er kermis gevierd.

Folk in the Garden

REGIO - Dit jaar vindt er op 29 september een bijzonder muziekevenement plaats ,net over de grens bij Millingen in Café im Gärtchen, Spicker 45 in Kleve-Keeken.

De bands die optreden zijn Lily and Company ( UK) met speciale gast Pieter Lightning Smits (NL). De Magic Moments of Scotland met Tina en Basil Wolfrhine (Sco/Dld). Top act is Devil in the Kitchen (Sco/NL) met special gast Dave Mullenny (Ier). De beste ingrediënten zijn aanwezig om er en bijzondere avond van te maken. Fantastische Ierse en Schotse muziek, Aangename atmosfeer en enthousiast publiek.

Bijzondere aandacht verdient Dave Mullenny uit Belmullet in Ierland. Hij heeft gespeeld en opnames gemaakt met Niamph Parsons, De Dannan en The Chieftains. De fantastische groep Lily and Company maakt ook deel uit van het programma. Met een aanstekende mix van folk, klassiek en jazz, moeder Julie speelt samen met haar dochters Lilly en Sophie. Ze worden ondersteund door de Electrifying gitaarspel van Pieter Smits.

Tina en Basil Wolfrhine live op het podium presenteren de traditionele melodieën van Schotland in een episch Celtic popmuziek mix met Mythisch synthesizer, ritmische Keltishe drums en meeslepende stemmen. Het hele optreden wordt opgenomen en uitgezonden door de Duitse tv-maatschapij Schotten TV. Kort samengevat alle ingrediënten zijn aanwezig voor een denderende oergezellige avond.

De deur is geopend vanaf 20.00 uur. Aanvang 21.00 uur. Kaarten kosten 12 euro in de voorverkoop; 15 bij de entree. De voorverkoopadressen zijn Primera, Heerbaan 99b, Millingen aan de Rijn en Primera De Postkoets Waterstraat, Beek - Ubbergen.

Inwoner Ooij met hoogwerker uit woning gehaald

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Woensdagmorgen 6 september werd de hoogwerker van de Berg en Dalse brandweer ter assistentie geroepen door de ambulancedienst om een inwoner uit Ooij vanaf de eerste verdieping naar beneden te halen.

Het slachtoffer was op de slaapkamer in zijn woning aan de Nassaustraat onwel geworden en moest overgebracht worden naar een ziekenhuis in Nijmegen. Echter het lukte zowel het ambulancepersoneel alsmede de politie niet het slachtoffer via de trap – vanwege een draai – naar beneden te krijgen. Met behulp van de hoogwerker van de brandweer kon de man via het slaapkamer raam uit de woning getild worden waarna de ambulance hem met spoed naar het ziekenhuis in Nijmegen kon vervoeren. Over zijn toestand is nog niets bekend.

Eerste uur in beweegpark Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ- Woensdagmorgen 6 september werd in het beweegpark Ooij aan de Prins Bernhardstraat met muziek en onder begeleiding van Esther Heezen van de Gelderse sportfederatie en fysiotherapeute San Pernet het eerste beweeguur gehouden.

Rond de dertig aanwezige senioren kregen onder deskundige begeleiding een uurtje beweging dat werd afgesloten met een kopje koffie of thee in dorpshuis De Sprong. Het ligt in de bedoeling dat er tien weken lang onder beroeps begeleiding vanaf 11.00 uur het beweeguur gevolgd kan worden, daarna worden de lessen door speciaal opgeleide vrijwillige beweegconsulenten gedaan. De officiële opening van het beweegpark werd 14 juli door Olga Commandeur verricht. Aanmelden kan nog steeds bij: Gelderse sportfederatie Esther Heezen 06 51356950,E-mail: esther.heezen@geldersesportfederatie.nl of via Fysiotherapie Ooij (San Pernet) 024 6631421 of 06 55183311.

Het beweegpark is ook buiten deze uren vrij toegankelijk, wat hoofdzakelijk door de jeugd word gewaardeerd.

Scooterbestuurster gewond na val in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagmorgen is een bestuurster van een scooter gewond geraakt na een val op de Gooiseweg in Groesbeek.

De vrouw reed op de Gooiseweg en moest vermoedelijk afremmen voor een auto die voor haar reed en rechtsaf de Rembrandweg wilde inrijden. Door het natte wegdek ging de scooterrijdster onderuit en kwam op het wegdek terecht. Het slachtoffer liep hierbij arm– en beenletsel op en is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De scooter raakte bij de val beschadigd.

11 / 28

12 / 28

Tot Zangs! tijdens

het 3 Oever Festival

REGIO - In het weekend van 15, 16 en 17 september vindt het 3 Oever Festival plaats. Met veel verschillende optredens uit diverse culturele disciplines. Koor Tot Zangs! uit Millingen zal optreden in De Waard van Kekerdom.

"Wij zijn bezig geweest met een heel nieuw repertoire. Het thema is: Vluchtelingen in Nederland. In oktober zullen er twee concerten plaatsvinden met de titel 'Een nieuwe horizon'. Tijdens het 3 Oever Festival zullen wij een selectie ten gehore brengen van de prachtige liederen uit dit concert.

Koor Tot Zangs! staat onder leiding van Frans Coerwinkel. Onze liederen zullen begeleid worden door een combo van piano, gitaar, cajon en contrabas. Wilt u genieten van mooie muziek? Kom dan naar ons luisteren. Wij heten u welkom."

Koor Tot Zangs! treedt op, op zaterdag 16 september om 12.30, 14.30 en 16.30 uur in de Waard van Kekerdom, Weverstraat 94 in Kekerdom.

Meezingavond

in De Mallemolen

GROESBEEK - Vrijdagavond 15 september verzorg cultureel centrum De Mallemolen een meezingavond (liederentafel) in het theatercafé.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen (smartlappen) voorbij. Het wordt meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van diverse Groesbeekse koren zijn ook aanwezig. Tussendoor worden gratis hapjes geserveerd. Aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Common Ground, de Babylonische spraakverwarring voorbij

Foto: Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - In samenwerking met stichting ElanArt verzorgt Museumpark Orientalis op 17 september de tweede editie van het festival Common Ground. Common Ground heeft als doel een bijdrage te leveren aan de ontmoeting en dialoog tussen mensen, organisaties en initiatieven met verschillende culturele achtergronden door middel van kunst.

"Diversiteit is om te vieren, niet om te vrezen." Museumpark Orientalis stelt zijn grond beschikbaar om verschillende culturen te laten ontmoeten door middel van kunst, muziek, theater, dans en eten uit alle windstreken. Op zondag 17 september van 11:00 - 17:00 uur. De toegang kost 10 euro voor volwassenen, 6 voor kinderen van 4-15 jaar, gratis voor kinderen tot en met 3 jaar.


De invalshoek van deze editie van het festival is het Bijbelse verhaal over de Toren van Babel. Museumpark Orientalis heeft sinds kort een eigen Toren van Babel en om dit kunstwerk heen zal het festival plaatsvinden. Het verhaal over deze toren is een bijzonder toepasselijk verhaal voor onze tijd: een tijd van vluchten en migratie, van verschillende culturen die elkaar tegenkomen en van de spraakverwarringen die daardoor plaatsvinden. Tijdens Common Ground wordt geprobeerd d.m.v. kunst deze spraakverwarringen te overstijgen.

Programma
In het hart van het museumpark staan geprogrammeerd:
- Een culturele markt met muziek-, theater- en dansoptredens vanuit verschillende etnische achtergronden en met activiteiten die op de dialoog gericht zijn. - Een culinaire markt met hapjes uit alle windstreken die uitnodigt tot samen eten. - Een 'arbeidsmarkt' waar men in gesprek kan gaan met organisaties die mogelijkheden bieden aan nieuwkomers voor opvang, opleidingen, stages en werk.
Voor meer informatie, kijk ook op www.museumparkorientalis en via facebook https://www.facebook.com/events/128001764481736/.

Common Ground wordt georganiseerd door Museumpark Orientalis en Stichting ElanArt in samenwerking met Gezellig Nijmegen, Yalla Foundation, Stichting Gast, Vluchtelingenwerk Oost-Nederland, Wij Zijn Nijmegen, New Arts Nijmegen, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het COA in Nijmegen, Arnhem en Grave.

Burendag

Montessori-college

GROESBEEK - "Wij zijn zes leerlingen van het Montessori-college in Groesbeek. Wij volgen een programma op school genaamd E&O (evenement en organisatie)."

"Met dit vak leren wij om een evenement te organiseren. Wij organiseren als evenement op vrijdag 22 september een burendag. Onze directe buren zijn uitgenodigd. Wij zijn met onze groep al even bezig om alles op een rijtje te krijgen, om alles zo goed mogelijk te regelen. Wij hebben er zin in!"

Kerkberichten

VIERINGEN H.H. COSMAS EN DAMIANUS GROESBEEK

Overleden: Francina, Johanna Wijers; Gerardus Hendrikus Maria Jacobs;Theodora Johanna v. Bebber-Schoenmakers

Zaterdag 16 september 19.00 uur: H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia. Misintenties: Zr. Jo Laming; Mis uit dankbaarheid; Theodora Rieken-Tuss, Wim Rieken, Wim Albers

Zondag 17 september 10.00 uur; H. Mis met samenzang. Misintenties: Willem Theunissen en echtgenote, Anne en Tonia de dochters, v.w. Tonia en voor zuster Wilma

Dinsdag 19 september 09.00 uur; H. Mis in Mariakapel C&D

Donderdag 21 september 09.00 uur; H. Mis in Mariakapel C&D

Mededeling:

Bijeenkomst, alleen voor de vrijwillig(st)ers in de Linde, Dinsdag 19 sept. a.s.

Omdat de bisschop, Mgr. de Korte, graag op tijd wil beginnen, nodigen wij u uit om vanaf 18.45 uur naar de Linde te komen. Daar staat koffie/thee klaar. We willen proberen echt om 19.30 uur te starten. Daarom vragen wij u om ruim voor de tijd aanwezig te zijn.

VIERINGEN ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 13 september. 19.00 uur, Eucharistieviering. Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 17 september.24e zondag door het jaar 09.30 uur: Eucharistieviering met samenzang. Intenties: Lambertus de Bruijn en jaargetijde voor Martina Liebers de echtgenote; Helmut Wijnhoven, van Bernhard, Tony en Peter; Overleden Familie Zegers - v. Thiel.

Woensdag 20 september. 19.00 uur, Eucharistieviering. Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Kerkberichten

Kerkberichten

VIERINGEN H.H. COSMAS EN DAMIANUS GROESBEEK

Overleden: Francina, Johanna Wijers; Gerardus Hendrikus Maria Jacobs;Theodora Johanna v. Bebber-Schoenmakers

Zaterdag 16 september 19.00 uur: H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Zr. Jo Laming; Mis uit dankbaarheid; Theodora Rieken-Tuss, Wim Rieken, Wim Albers

Zondag 17 september 10.00 uur; H. Mis met samenzang

Misintenties: Willem Theunissen en echtgenote, Anne en Tonia de dochters, v.w. Tonia en voor zuster Wilma

Dinsdag 19 september 09.00 uur; H. Mis in Mariakapel C&D

Donderdag 21 september 09.00 uur; H. Mis in Mariakapel C&D

Mededeling:

Bijeenkomst, alleen voor de vrijwillig(st)ers in de Linde, Dinsdag 19 sept. a.s.

Omdat de bisschop, Mgr. de Korte, graag op tijd wil beginnen, nodigen wij u uit om vanaf 18.45 uur naar de Linde te komen. Daar staat koffie/thee klaar. We willen proberen echt om 19.30 uur te starten. Daarom vragen wij u om ruim voor de tijd aanwezig te zijn.

VIERINGEN ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 13 september. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 17 september.24e zondag door het jaar 09.30 uur: Eucharistieviering met samenzang.

Intenties: Lambertus de Bruijn en jaargetijde voor Martina Liebers de echtgenote; Helmut Wijnhoven, van Bernhard, Tony en Peter; Overleden Familie Zegers - v. Thiel.

Woensdag 20 september. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Tot Zangs! treedt op tijdens het 3 Oever Festival

Tot Zangs! treedt op tijdens het 3 Oever Festival

REGIO - In het weekend van 15, 16 en 17 september vindt het 3 Oever Festival plaats. Met veel verschillende optredens uit diverse culturele disciplines. Koor Tot Zangs! uit Millingen zal optreden in De Waard van Kekerdom.

"Wij zijn bezig geweest met een heel nieuw repertoire. Het thema is: Vluchtelingen in Nederland. In oktober zullen er twee concerten plaatsvinden met de titel 'Een nieuwe horizon'. Tijdens het 3 Oever Festival zullen wij een selectie ten gehore brengen van de prachtige liederen uit dit concert.

Koor Tot Zangs! staat onder leiding van Frans Coerwinkel. Onze liederen zullen begeleid worden door een combo van piano, gitaar, cajon en contrabas. Wilt u genieten van mooie muziek? Kom dan naar ons luisteren. Wij heten u welkom."

Koor Tot Zangs! treedt op, op zaterdag 16 september om 12.30, 14.30 en 16.30 uur in de Waard van Kekerdom, Weverstraat 94 in Kekerdom.

Supervleesbingoavond van De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging 'De Gekleurde Zanger ' houdt op zaterdagavond 16 september een supervleesbingoavond in Ontmoetingscentrum Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Op deze avond zijn vleesschalen, BBQ schalen, rollades en tassen boodschappen in de wacht te slepen alsmede een supervleesschaal tijdens een superronde. In totaal worden er 19 rondes gespeeld en een grote kaart kost tien euro. De zaal van Op De Heuvel is om 19.00 uur geopend; het bingospel begint om 20.00 uur. De vogelvereniging ook op zoek naar nieuwe leden; zij zijn welkom.

Meezingavond in De Mallemolen

Meezingavond in De Mallemolen

GROESBEEK - Vrijdagavond 15 september verzorg cultureel centrum De Mallemolen een meezingavond (liederentafel) in het theatercafé.

Onder leiding van Hemmie Hermsen komen Nederlandse, Duitse en Groesbeekse liederen (smartlappen) voorbij. Het wordt meezingen in een ongedwongen sfeer. Leden van diverse Groesbeekse koren zijn ook aanwezig. Tussendoor worden gratis hapjes geserveerd. Aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Muziekschool Muzida bestaat 40 jaar!

MILLINGEN - Muziekschool Muzida uit Millingen aan de Rijn bestaat dit jaar 40 jaar! Dit wordt gevierd met een feestelijke uitvoering op zaterdagmiddag 23 september.

Op 21 september 1977 is de Stichting Speelgroepen Algemene Muzikale Vorming opgericht, na 10 jaar is de naam veranderd in Stichting Muzida. Het bestuur van stichting Muzida is op zoek naar oud-leerlingen die mee willen werken aan een feestelijke concert door een (korte) muzikale bijdrage te leveren. Ook huidige leerlingen zullen optreden. "We hopen dat we op deze manier een verrassend en feestelijk concert samen kunnen stellen. Uiteraard zijn oud-leerlingen die alleen willen komen luisteren ook welkom. Omdat het onmogelijk is om alle oud- leerlingen persoonlijk uit te nodigen willen wij hen via de media hartelijk uitnodigen voor deze uitvoering.

Voor de organisatie is het belangrijk om te weten hoeveel mensen er willen komen spelen en luisteren dus daarom vragen wij u om een bericht te sturen naar muzida40jaar@gmail.com met de mededeling dat u graag komt en/of speelt en met hoeveel personen u komt. Als u een muzikale bijdrage gaat geven nemen we contact op voor overleg. Wij hopen dat we er, samen met u, een bijzondere uitvoering van zullen maken. Graag tot ziens op 23 september in de Spiegelzaal van sporthal De Duffelt. De zaal is om 14 uur geopend, de uitvoering zal om 14.30 beginnen", aldus bestuur en docenten Stichting Muzida.

VVN-opfriscursus voor oudere

automobilisten

NIJMEGEN – De afdeling Nijmegen van Veilig Verkeer Nederland organiseert ook dit jaar weer een opfriscursus voor ouderen automobilisten.

De cursus vindt plaats op zondag 8 oktober en start om 09.00 uur. De eigen bijdrage is 20 euro. Aanmelden voor 27 september (het aantal plaatsen is beperkt ). Aanmelden kan via de website www.nijmegen.vvn.nl of per brief aan: M.H.Bots, Aalsburg 12-37 6602 TE Wijchen.

Oogstfeest grote trekpleister op De Zoete Aagt

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Ook de derde editie van het Oogstfeest bij de natuurcamping De Zoete Aagt aan de Grafwegen in Groesbeek is weer een grote trekpleister gebleken. Ditmaal had de Landschapsparade die voor de tweede maal gehouden werd zich hierbij aangesloten.

In totaal vele honderden mensen hebben zondag een bezoek aan de camping gebracht om te genieten van de muziek en niet te vergeten de streekproducten die vooral werden gepromoot. Daarna werd er uitstekend voor de inwendige mens gezorgd. Marcel Janssen een van de organisatoren van het oogstfeest heette de aanwezigen om 11.00 uur welkom, waarna hij met de Jan van Tutti-band het muzikale gedeelte opende. Zij werden gevolgd door het koor Vivace, Ton Roelofs met zijn akoestische gitaar, de slagwerkgroep van Jubilate Deo en 'Alles 'sloot het Oogstfeest zondag in de namiddag af. Rond 14.00 uur – bij terugkomst van zo'n honderd natuurliefhebbers die er al een route in het mooie gebied van De Bruuk en Reichswald hadden opzitten van liefst drie uur.

Voor wethouder Erik Weijers - die zelf ook meegelopen had – vond het een prachtige dag in een prachtige omgeving waar men dankzij de gidsen veel geleerd heeft. Daarnaast hebben zo'n 50 kinderen uilenballen ontleed. Vervolgens kwam de parade de camping op, bestaande uit leden van fanfare Jubilate Deo (niet in uniform) en de senioren van de rooms-katholieke Jonge Boeren, die een menselijke piramide midden op het feestterrein wisten te maken. Zij kregen een daverend applaus. Het Oogstfeest is niet meer weg te denken in Groesbeek.

Vreemde eend in de bijt in De Spoorbeek Groesbeek

Foto: Michael Stekhuizen

Foto: Michael Stekhuizen

GROESBEEK – De eigenaar van restaurant De Spil aan Bellevue in Groesbeek heeft onlangs enkele 'vreemde eenden in de bijt' waargenomen in De Spoorbeek voor zijn etablissement in Het centrum van Groesbeek.

Tot zijn grote verbazing zag Michael Stekhuizen een stel goudvissen in De Spoorbeek zwemmen iets wat normaliter niet in dergelijk water voorkomt. Hij heeft vervolgens de vreemde vissen in De Spoorbeek op de gevoelige plaat vastgelegd. Het vermoeden bestaat dat iemand van zijn goudvissen af gemoeten heeft en ze vervolgens gedumpt heeft in De Spoorbeek. De goudvissen hebben de viskom verruild voor hun ogen een grote zee. Hopelijk kunnen zij voldoende voedsel tot zich nemen om te overleven, anders verschijnt er misschien op de menukaart van De Spil wel een speciale goudviscocktail of een goudvissoep, wie zal het zeggen. In ieder geval hebben de nieuwbakken goudvissen in De Spoorbeek nu al de nodige bekijks gehad.

Dansen Sionsheuvel

GROESBEEK - Bij Seniorenvereniging Sionsheuvel is er donderdagmiddag 14 september een dansmiddag de aanvang is om 14.15 uur in het voorzieningenhart Op de hHeuvel aan de Ericastraat 39.

De middag is met medewerking van het seniorenorkest Aldórum. Voor de leden is de entree vrij; niet-leden betalen 5 euro. De koffie staat klaar en aan de hapjes ontbreekt het niet.

VVN-opfriscursus voor oudere automobilisten

VVN-opfriscursus voor oudere automobilisten

NIJMEGEN – De afdeling Nijmegen van Veilig Verkeer Nederland organiseert ook dit jaar weer een opfriscursus voor ouderen automobilisten.

De cursus vindt plaats op zondag 8 oktober en start om 09.00 uur. De eigen bijdrage is 20 euro. Aanmelden voor 27 september (het aantal plaatsen is beperkt ). Aanmelden kan via de website www.nijmegen.vvn.nl of per brief aan: M.H.Bots, Aalsburg 12-37 6602 TE Wijchen.

3 Daags festival in De Gelderse Poort

Van 15-17 september wordt De Gelderse Poort voor de tweede keer omgetoverd tot het decor van het 3 Oever Festival. Drie dagen lang muziek, theater, verhalen, eten& drinken, dans en exposities in het mooiste landschap van Nederland.

Ruim 250 artiesten en meer dan 30 beeldend kunstenaars nemen het publiek mee op een culturele ontdekkingstocht over meer dan 60 locaties op en rond 3 oevers. Dat is veel, heel veel, maar toch blijft het kleinschalig.

Het 3 Oever Festival biedt een afwisselend programma met onder meer 'Jazz tussen de oevers', een boottocht met vier jazzbands, waaronder Wild drums & organ; de speciale dansvoorstelling 'Nemeton' van SJI Parts in de Millingerwaard; een Steve Reich-tribute bij de Piramide aan de Waal, de Kade Korendag in Tolkamer en speciale familievoorstellingen van Circo Fiasco op verschillende plekken in het festivalterrein.

Het programma sluit graag aan bij wat er al is, zoals de Kermis in Doornenburg, met het koningschieten en het vendelen. Speciaal wordt ook het 'Afscheid van Rijnwaarden' op de Markt in Lobith.

+++++++++

Pleisterplaatsen

Daar waar andere festivals hoofdpodia hebben, heeft het 3 Oever Festival 'Pleisterplaatsen'.

Op elke oever is er zo één. Hier zal in ieder geval op zaterdag en zondag een continue programma zijn. Bij Informatieredoutes is informatie te krijgen over het programma, over de routes, over mogelijkheden om nog een B&B of camping te boeken, over alles van het festival en het festivalgebied.

Deze Pleisterplaatsen zijn De Piramide aan de Waal in Gendt (westoever), De Waard van Kekerdom in Kekerdom (zuidoever) en De Europakade in Tolkamer (oostoever).

Grenzen verbinden

Een cultureel festival zoekt de grenzen op en gaat daar soms overheen. Het 3 Oever Festival doet dat letterlijk en figuurlijk. De grenzen tussen de streken (Liemers, Betuwe en Ooijpolder), gevormd door de rivier, worden verbonden, door de pontjes, maar ook door het festivalprogramma. Een deel van het festivalterrein ligt in Duitsland, met daarbij ook 3 locaties. De samenwerking met Duitse cultuurinstellingen en artiesten is gezocht, zodat diverse Duitse musici op het festival op zullen treden.

+++++++++++++

Routes

Het 3 Oever Festival heeft een programma van beweging, steeds korte voorstellingen zodat het publiek van locatie naar locatie kan trekken, onderweg genietend van de omgeving.

Er zijn meerdere fietsroutes uitgezet, zoals op elke oever een Open Atelier Route, die via de 3 veerponten aan elkaar verbonden zijn. De Festivalroute is een soort snelweg die de 3 Pleisterplaatsen op de verschillende oevers aan elkaar verbindt.

Met de 3 Veren Wandeltocht, met wandelroutes van 10,20, 30 en 40 kilometer, is het festival de samenwerking aangegaan. Geen festival heeft zulke mooie wandelroutes, op geen enkele georganiseerde wandeling is zoveel cultuur te beleven.

Met behulp van de festivalkaart en de website www.3oeverfestival.nl kunnen de bezoekers hun eigen programma samenstellen. Om 'keuzestress' zo veel mogelijk te beperken heeft de organisatie meerdere mensen gevraag om hun favoriete route met programmasuggesties te beschrijven.

De 3 Oever Open Atelier Route en Pakje Kunst

In de Gelderse Poort zijn veel kunstenaars. Het gebied biedt inspiratie. Tijdens het 3 Oever Festival stellen veel van deze kunstenaars hun atelier open voor publiek. Anderen brengen hun kunstwerken naar aparte locaties om te laten zien. Van vrijdag tot en met zondag kan het publiek deze kunst tot leven wekken door er naar te kijken. In een aantal ateliers zal ook muziek te horen zijn.

Veel deelnemende kunstenaars hebben ook een serie unieke kunstwerkjes gemaakt voor Pakje Kunst. Met dit project, dat langzamerhand Nederland verovert, kan je voor 2 x €2,- een uniek kunstwerk kopen, dat je moet halen uit een oude sigarettenautomaat. Het Pakje Kunst verraadt niet wat er in zit, maar het is wel enig in zijn soort. Tijdens het 3 Oever Festival komt zo'n automaat te staan bij de Pleisterplaats De Waard van Kekerdom.

Dit jaar wordt er voor het eerst de Open Atelier Waaier uitgebracht: een overzicht van kunstenaars, ateliers en expositieruimtes in de Gelderse Poort. Deze waaier zal jaarlijks, net voor het 3e weekend van september, worden geactualiseerd. In de tussentijd is het voor € 5,- te koop op diverse adressen

+++++++++++++

Gratis of niet?

Het grootste deel van het festivalprogramma is gratis toegankelijk. Er moeten zo veel mogelijk mensen kunnen komen genieten.

Bij een aantal voorstellingen en optredens wordt entree gevraagd. Meestal is dit € 5,- en dit staat ook aangegeven op het programma. Het is mogelijk om hiervoor via www.3oeverfestival.nl/programma te reserveren, zodat een plek verzekerd is. Noodzakelijk is dit echter niet.

'Jazz tussen de Oevers' op zaterdagavond is hierop een uitzondering. In de voorverkoop is een kaartje € 17,50, aan de loopplank kost deze jazzcruise over de Rijn € 20,-.

Een aantal artiesten heeft aangegeven wel 'voor de pet' te willen spelen. Een vrijwillige bijdrage van het publiek is dan gewenst, maar zeker niet verplicht.

Het is hierbij overigens niet mogelijk om te pinnen.

+++++++++++++

Workshops

Cultuur is niet alleen om naar te kijken of luisteren, maar je moet het ook zelf kunnen doen. Daarom zijn er ook meerdere workshops. Zo gaat Annet Murre, samen met de bezoekers, Het langste gedicht Ooi(j)t schrijven bij De Schrijffabriek in Leuth. In de Klompenwaard is een workshop macro-fotografie, waarbij de focus zal liggen op dat wat bloeit en groeit. Kinderen kunnen op de Europakade terecht om heel speciaal te leren koken.

Gewonde Pool onwel aangetroffen bij bushalte

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Maandagavond hebben twee dames die vanaf De Hoge Horst richting centrum Groesbeek reden een man aangetroffen die bij de bushalte op De Hoge Horst lag.

Overigens hebben vermoedelijk veel meer kermisvierders de man zien liggen, maar zijn er vanuit gegaan dat hij in verband met de kermis te diep in het glaasje gekeken had. De man klaagde over pijn in zijn buik. De gealarmeerde ambulance kwam in eerste instantie met een rapid responderwagen eerste hulp verlenen, maar de verwondingen waren van dien aard dat er een ambulance opgeroepen werd om het slachtoffer naar een ziekenhuis in Nijmegen te vervoeren. Het slachtoffer (een 42-jarige Pool) was onlangs geopereerd in zijn buik en vermoedelijk is dat de oorzaak van zijn onwel wording. Het voorval trok de nodige bekijks van kermisgangers die van de schutterstent van De Horst kwamen.

Nationale Vredesweek

BERG EN DAL - Iedereen kan iets voor vrede doen! Met die gedachte organiseert PAX van 16 - 24 september de nationale Vredesweek.

We leven in roerige tijden. Juist nu groeit het besef dat vrede niet vanzelfsprekend is. De beelden van vluchtelingen en oorlog, en groeiende polarisatie in ons eigen land onderstrepen het belang dat we ons moeten inzetten voor vrede. De Vredesweek is hét moment om samen in actie te komen.

De Werkgroep Vredesinitiatieven Gemeente Berg en Dal heeft de expositie 'Vredes kinderen' van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid een plaats kunnen geven in museum 'Oriëntalis' gedurende de vredesweek. Voor de basisschool leerlingen in de gemeente Berg en Dal is de expositie gratis toegankelijk. Daarnaast heeft de Werkgroep in de basisschool Breedeweg voor de groepen 5, 6, 7 en 8 verteld over wat de Werkgroep zoal doet en is er een gesprek over vrede leren geweest. De school is zeer betrokken bij de herdenking van het Horsa Glider-monument in de 17 Septemberstraat in Breedeweg-Groesbeek en zal -voorafgaand aan de herdenking op 17 september- aandacht besteden aan het thema vrede. (Meer info op www.bergendalvoorvrede.nu.)

Nieuwe leden welkom bij badmintonclub Groesbeek

GROESBEEK - BadmintonClub Groesbeek is op zoek naar nieuwe leden, zowel bij de jeugd als de senioren. "Wij nodigen u uit om eens te komen ontdekken wat de badmintonsport u te bieden heeft en dit voor elke leeftijdscategorie."


Al bijna 40 jaar wordt de badmintonsport in Groesbeek gestimuleerd en begeleid vanuit de de BC Groesbeek op recreatief en mogelijk ook op competatief niveau. Er wordt zoveel mogelijk twee tegen twee (dames, heren en mixed) gespeeld, maar één tegen één kan ook. Recreatief badminton spelen biedt veel plezier en beweging en de wedstrijdjes kunnnen echt spannend zijn. Wist u dat badminton op de derde plek staat in de top 10 van beste sporten om zo veel mogelijk calorieën te verbranden?


"Graag nodigen wij u uit om eens te komen kijken en/of gratis mee te spelen. Wij spelen elke woensdag van 18:30 tot 19:30 uur voor de jeugd en van 20:00 tot 22:00 uur voor de senioren in sporthal Heuvelland. De eerste twee keer is dit gratis en bij de derde keer hoef je pas een beslissing te nemen om lid te worden. De contributie is laag voor een zaalsport: voor een jeugdlid 80 en voor een seniorenlid 125 euro per jaar. Er zijn rackets en shuttles aanwezig, je moet wel sportschoenen aan in de hal. Ook zijn er trainers en andere begeleiders aanwezig die voor de eerste opvang zorgen. Laat u vrijblijvend informeren over onze vereniging, de spelregels, techniek, rackets, met wedstrijd vormen, maar bovenal ons clubleven: Saamhorigheid en gezelligheid!
Mail: info@bcgroesbeek.nl. Of bezoek onze site: www.bcgroesbeek.nl."

Meer bewegen voor ouderen bij KBO Beek

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Een bijzonder bericht voor alle senioren. KBO Beek biedt een geweldige start om de week soepel te beginnen.

Iedere maandagmiddag om 14.15 uur, is er onder de deskundige leiding van Chiquita Zonneveld, speciale voor de leden van KBO Beek gym met een muzikale achtergrond. Zo worden de deelnemers optimaal op de been gehouden en het is natuurlijk ook goed voor het mentale welzijn. Na afloop is er onder het genot van een kopje koffie of thee nog een gezellig samenzijn.

"Velen gingen u al voor maar nu zijn wij weer dringend op zoek naar nieuwe aanwas, buiten dat het goed is voor uw gehele gestel, wij willen toch allemaal gezond ouder worden, helpt de souplesse ook als valpreventie. Omdat de KBO Beek het belang van u voorop stelt, kunt u in het Kulturhus van Beek twee gratis lessen volgen."
Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, vertelt graag over allerlei zaken die de KBO Beek nog meer kan doen: 024 3226377.

Broodfonds:

solidariteit in

een nieuw jasje

REGIO - Het broodfonds is een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu elf jaar. Met landelijk al 300 groepen waar meer dan 13.000 ondernemers aan meedoen. Nijmegen en omgeving krijgt er een broodfonds bij, na een speciale informatieavond op 25 september.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het broodfonds. In een broodfonds kennen en vertrouwen de deelnemers elkaar. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven.

"Deze solidariteit in een nieuw jasje valt bij ondernemers in goede aarde", legt initiatiefnemer André Jonkers van de BroodfondsMakers uit. "Omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten de mensen in een broodfonds precies wat er met hun geld gebeurt. En dankzij het onderlinge vertrouwen blijft het een betaalbare oplossing."

Het broodfonds is er voor alle soorten ondernemers, zowel zzp'ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal vijftig deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun.

Informatieavond

\De avond is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een broodfonds willen starten. U krijgt uitleg en antwoord op vragen. Een kort filmpje met uitleg staat op de site www.broodfonds.nl. De avond is maandag 25 september 19.00 uur inloop) en start om 19.30 uur bij Startup Nijmegen, Stationsplein 26, 6512 AB Nijmegen. Zich aanmelden moet via info@broodfonds.nl. Het laatste #broodfonds nieuws staat op www.broodfonds.nl, twitter.com/broodfonds en www.facebook.com/broodfonds.

Drie kleine herfstconcerten in de historische kerk van Groesbeek

GROESBEEK - Drie kleine herfstconcerten met poëzie - thema: 'Herfst Vieren & Dieren op zondag 1 oktober vanaf 14.15 uur in de historische (protestantse) kerk in Groesbeek, Klassieke muziek & gedichten, kunst aan de muur, bloem-creaties, warme chocolade drank en kruidkoek.

Voor de vijfentwintigste keer organiseert hoboïste Lidia van der Vegt een seizoenconcert. Het programma deze keer is speciaal voor kinderen, maar natuurlijk kan iedereen ervan genieten, met het thema: Dieren & het Vieren van de herfst.

De middag bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek afgewisseld wordt met (kinder)poëzie. Aan de muur zijn er schilderijen te bezichtigen van kunstenares Eveline Bongaerts, die prachtige dierportretten maakt. Elk concert kan men afzonderlijk beluisteren, maar bezoekers kunnen ook de hele middag bijwonen voor dezelfde prijs. In de pauzes kan men genieten van kruidkoek en warme chocoladedrank.

Concerten 1 en 3 gaan over verschillende dieren met bijbehorende gedichten, voorgedragen door Irma Bogers en Henk Barendregt. In het tweede concert gaat Sylvia Greve Peters het verhaal van 'Babar het olifantje' vertellen op muziek van Francis Poulenc, bewerkt door Peter Greve. Musici: Corien van den Berg: piano, Wim Markus: luit, Lidia van der Vegt: hobo, Tui Clark: klarinet, Rosanne Rippen: fagot. Composities van Brahms, Britten, Schumann en Gershwin. Harry Janssen: herfst-bloem-creaties. Kortom een middag die zeer onderhoudend zal zijn voor jong en oud.

De miniconcerten beginnen 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur. Entree bij binnenkomst eerste of tweede concert 10 euro, kinderen: 5 euro voor hele middag, bij binnenkomst laatste concert 7,50 euro. De concerten zijn in de kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. Graag reserveren Mail daarvoor naar: lidiafrancis@yahoo.com. Zie ook www.lidiafrancis.nl.

Groesbeek

bedankt: het was fantastisch!

GROESBEEK - Afgelopen week was het weer feest op De Horst. Op maandag verzamelden de schutters van schutterij Sint-Hubertus bij de feesttent om in optocht het nieuwe koningspaar te begroeten bij het schuttersgebouw.

Dit jaar was er wat meer tijd ingeruimd voor de broodjes en koffie, de heilige mis was om 10.00 uur. De hele stoet mensen, met onder hen een aantal ‘efkes wachte’-invallers vertrok richting de kerk om daar traditiegetrouw de kermis te beginnen. De vendelhulde op het kerkplein had bekijks van de vele belangstellenden aanwezigen. In de tent vond de installatie plaats van het koningspaar Han en Judith en jeugdkoningin Yara.

Nadat de prijzen van het koningschieten waren uitgereikt, was het tijd voor de eerste dans, de koningswals. De kermis was geopend en er werd drie dagen volop gefeest. Het matinee van dinsdag was in het thema van Han-zand-beachparty, met alles erop en aan. Dinsdagavond ontving het koningspaar de gasten uit Wyler en Kekerdom op de troon, en op woensdagavond was traditioneel de trekking van de kermisloterij om 22.00 uur. De winnende lotnummers zijn als volgt;

De trekking van de kermis loterij 2017
6e prijs 001172
5e prijs 001293
4e prijs 000838
3e prijs 002446
2e prijs 000567
1e prijs 001765

De prijzen zijn af te halen bij Jan Zwartjes, Industrieweg 16 in Groesbeek.

"Het was een fantastische kermis. Ieder die hier, op welke manier dan ook toe heeft bijgedragen, hartelijk bedankt namens bestuur, koningspaar Han en Judith, de hofdames Janneke en Ilse en de leden van schutterij Sint-Hubertus."

Geen windmolens in Reichswald

KRANENBURG/GRAFWEGEN - Het plan om in het Duitse Reichswald tussen Groesbeek en Kranenburg liefst twaalf windmolens te bouwen van 200 meter hoog is definitief van de baan.

De bouwer van het windpark de firma Abo Wind heeft zich onlangs teruggetrokken. Van zowel Duitse als aan de Nederlandse kant van de grens heeft de actiegroep Tegenwind / Gegenwind liefst vijf jaar actie gevoerd om het windpark tegen te houden en nu blijkt met succes. Abo Wind heeft zelf de stekker eruit getrokken, omdat zij geen kans meer zag het project met succes te kunnen afronden. Ook voor de Groesbeekse wethouder Erik Weijers is het fantastisch nieuws. "Tegenwind heeft destijds voor de eerste reuring gezorgd, daar hebben meerdere partijen waaronder de gemeente Berg en Dal en Gennep zich bij aangesloten. Ik ben blij dat het plan van tafel is", aldus Weijers.

Dobberwedstrijd De Zeelt

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM - Na al eerder dit jaar voor de eerste keer een geslaagde avondwedstrijd te hebben gehouden in de Kaliwaal bij Kekerdom werd afgelopen zondag 3 september voor de eerste keer de dobberwedstrijd gehouden in de Molenkolk.

Om 8.00 uur in de mist gingen dertien vissers we met een matige opkomst van 13 man van start. Na hier en daar wat kleine visjes, was het Max Löw die de grote klapper maakte met een karper van 9.24 kg. Met deze vis is Max Löw dan ook de winnaar geworden van deze eerste editie van de dobberwedstrijd. Op de tweede plaats is geëindigd John Hock met 560 gr en op de derde plaats Milan Vedder.
Na de wedstrijd was er de prijsuitreiking met een hapje en een drankje voor iedereen en was het een gezellige en geslaagde ochtend van de eerste dobberwedstrijd aan de Molenkolk.

Schapen hebben 't voor het zeggen in het verkeer in Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Geen politie, ambulance of brandweer, maar een kudde schapen heeft het voor het zeggen in het verkeer in Groesbeek.

Maandagmiddag moesten de schapen van de ene naar de ander locatie in Groesbeek en dat moest allemaal over de grote weg gebeuren. De kudde van ruim 200 schapen kwamen vanaf de Burgemeester Ottenhoffstraat en moesten de Dorpsstraat oversteken om vervolgens via de Hoflaan weer verder te gaan. Het verkeer dat de kudde tegemoet kwam, ging aan de kant of stopte om de kudde vrije doorgang te verlenen. Ook de begeleidende hond zorgde ervoor dat er geen enkele schaap de kudde verliet. Binnen de kortste tijd was de kudde door het centrum heen op weg naar de nieuwe stek om te grazen.

Herdenking Market Garden in Beek

BEEK - Zondag 17 september vindt weer de herdenking van de bevrijding van Beek en Ubbergen (op die mooie zondag in 1944) plaats. Beginnend met een Oecumenische kerkdienst in de R.K. Bartholomaeus-kerk zal deze herdenking om 19:55 uur bij de monumenten aan het John P. Foley-plantsoen worden gehouden.

De dienst begint om 19:00 uur en wordt geleid door pastoor Henk Janssen en dominee Peter van der Vange. Het Gemengd Koor, onder leiding van organist Cor van Wageningen, zorgt voor de muzikale ondersteuning. De Beekse schutterij BUB zal traditioneel ook bij deze dienst aanwezig zijn.

Na deze dienst lopen ze naar de monumenten waar om 20.00 uur stilte wordt gehouden. Vervolgens zullen zowel vertegenwoordigers van het College van B & W van de gemeente Berg en Dal als van de gemeente Kranenburg spreken. Leerlingen van de basisschool De Biezenkamp en de Havo Notre Dame des Anges zullen een bijdrage leveren. Een ander belangrijk moment tijdens deze bijeenkomst is de overdracht van het monument door groep 8 aan groep 7 van de Biezenkamp.

Harmonie KNA uit Beek verzorgt bij deze bijeenkomst de muzikale ondersteuning door het spelen van het Amerikaanse, Britse en Nederlandse volksliederen en na het leggen van de bloemen sluit het de bijeenkomst af met het muziekstuk Nearer My God to Thee. Na de afsluiting is een ieder welkom om bij Hotel Spijker in Beek een kopje koffie te drinken.

Euregio Vrijheidswandeling

GROESBEEK - Op zondag 17 september wordt voor de tiende keer de Euregio Vrijheidswandeling gehouden in Groesbeek. Het is een wandeling voor iedereen, die wandelen leuk vindt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland,

Het doel is wandelen in vrijheid en het beleven van de vrijheid. Daarnaast is ook de herinnering levend houden belangrijk en de positieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland bevorderen. Euregio Vrijheidswandeling wordt georganiseerd door Stichting Wandelen in Vrijheid in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum en Tourist Info Center Kranenburg met ondersteuning van Euregio Rijn-Waal. Meer info staat op www.wandeleninvrijheid.nl.

Wervelende modeshow tijdens Wijnfeesten bij EvanE in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens de Groesbeekse Wijnfeesten houdt de Groesbeekse dames- en herenmodezaak EvanE aan de Dorpsstraat 34-B een wervelende modeshow met de laatste nieuwe snufjes van de najaarscollectie die volop in de winkel aanwezig is.

Anja en Henk Middendorp en Angelique zijn er helemaal klaar voor om ook deze derde modeshow sinds hun komst naar Groesbeek weer tot een groot succes te maken. Volgens Anja is het de bedoeling van deze show om de mensen te laten zien welke combinaties er met de nieuwe najaarscollectie mogelijk zijn. Niet alleen voor de dames is er volle keus van de bekende merken zoals Arma, Masons en Desoto, maar ook voor de heren is er de modernste mode in huis van Arma, A fish Named Fred, Masons, Strellson, Sun 68 en Desoto. Al met al reden te over om zowel zaterdag 23 of zondag 24 september vanaf 13.30 uur (inloop, de show begint om 14.00 uur) een bezoek te brengen aan EvanE aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Het bijzondere van deze show is dat de nieuwe najaarscollectie geshowd wordt door enkele vaste klanten. Anja en Henk zorgen ervoor dat de cliënten op beide dagen niets te kort komen; voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Ook hebben diverse plaatselijke ondernemers hun medewerking toegezegd aan deze modeshow. Om het geheel nog aantrekkelijker te maken is er tijdens de modeshow een gratis loterij, waarbij aantrekkelijke prijzen te winnen zijn.

Orgelconcert Thomas Janssen

KEKERDOM - Op zondag 17 september om 19.30 uur geeft organist Thomas Janssen uit Goch een concert op het Smitsorgel van het kerkje van Kekerdom.

Janssen is afkomstig uit Kleef, waar hij in 1957 geboren werd. Van 1977 tot 1983 studeerde hij kerkmuziek, schoolmuziek, muziekwetenschappen en filosofie aan de Musikhochschule en de Universiteit van Keulen. Na een proefperiode werd hij in 1987 benoemd tot leraar aan het 'Geschwister-Scholl Gymnasium' in Düsseldorf. Thans is hij werkzaam aan het 'Städtische Gymnasium' in Goch. Daarnaast is hij behalve kerk- en concertorganist ook dirigent van verschillende koren. In Kekerdom speelt Janssen werken van diverse componisten uit verschillende perioden, geschikt voor uitvoering op het Smitsorgel in Kekerdom.

Het Kekerdomse orgel kwam gereed in 1865 en werd gebouwd door de orgelbouwer Smits uit het Brabantse Reek. Dit orgelbouwbedrijf dateert al uit 1815. De achtereenvolgende telgen van het geslacht Smits bouwden meer dan 100 orgels, voornamelijk in Brabantse kerken. Het orgel van Kekerdom bevat in totaal 15 registers, verdeeld over twee manualen; met gekoppeld pedaal. Kerk en orgel van Kekerdom zijn beschermd rijksmonument.

Het concert van Thomas Janssen wordt georganiseerd door de internationale orgelkring 'Musica Sacra in der Düffel'. Ons doel is de schoonheid van de historische orgels in het grensoverschrijdende gebied van de Duffelt, waarvan dat in Kekerdom deel uitmaakt, meer onder de aandacht te brengen. Regelmatig organiseren we daarom concerten, niet alleen in het Nederlandse Kekerdom, maar ook in het aangrenzende Bimmen en Düffelward aan de Duitse kant.

De toegang tot het concert is gratis, maar bij de uitgang bestaat de mogelijkheid ter bestrijding van de kosten de collectebus te vullen.

Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt

GROESBEEK - Op zondag 17 september houdt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met een kleurrijke kindervrijmarkt rondom de koepel.

Programma van 10.30-16.30 uur. Jongeren tot en met 17 jaar gratis. Entreeprijs (inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren) volwassenen drie euro.

Tevens is er live muziek door Delta Swing Band, Pauwergirls, Murrayfield's Regiment Pipes & Drums en The Cowpokes, show van radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen, living statues, hoepelworkshops en fieldtrips van Grateful Generation Tours in een authentieke Willy's MB uit WO2 (2 tot 3 personen, 30 min.) langs de slagvelden van Market Garden (7,50 euro, alleen contant te betalen, exclusief 3 euro voor festiviteiten en bezoek museum. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.30-16.30 uur. Reserveren ter plekke.)

Daarnaast is er de doortocht van de Euregio Vrijheidswandeling bij Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Bevrijdingsfestival en kindervrijmarkt

GROESBEEK - Op zondag 17 september houdt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek het jaarlijkse Bevrijdingsfestival met een kleurrijke kindervrijmarkt rondom de koepel.

Programma van 10.30-16.30 uur. Jongeren tot en met 17 jaar gratis. Entreeprijs (inclusief museumbezoek, festiviteiten en parkeren) volwassenen drie euro.

Tevens is er live muziek door Delta Swing Band, Pauwergirls, Murrayfield's Regiment Pipes & Drums en The Cowpokes, show van radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen, living statues, hoepelworkshops en fieldtrips van Grateful Generation Tours in een authentieke Willy’s MB uit WO2 (2 tot 3 personen, 30 min.) langs de slagvelden van Market Garden (7,50 euro, alleen contant te betalen, exclusief 3 euro voor festiviteiten en bezoek museum. Museumkaart niet geldig. Ieder half uur doorlopend van 10.30-16.30 uur. Reserveren ter plekke.)

Daarnaast is er de doortocht van de Euregio Vrijheidswandeling bij Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Yogalessen in Kulturhus Leuth, Millingen en Kekerdom

LEUTH - Na een succesvol jaar is in september de yogacursus in het Kulturhus Leuth met veel animo weer begonnen! In plaats van op donderdag- worden de lessen vanaf 4 september op maandagavond van 19.45 – 20.45 uur gegeven.

Ook in het Kulturhus van Millingen en Kekerdom is een yogacursus van start gegaan, respectievelijk op dinsdag- en woensdagavond van 19.30 - 20.30 uur. In Millingen is nog voldoende instroommogelijkheid.

De yogalessen zijn bedoeld voor jong en oud, man en vrouw! De lessen worden op professionele wijze begeleid en er wordt goed gekeken naar de individuele mogelijkheden van iedere deelnemer. Behalve dat goed is voor lichaam en geest, is het vooral ook leuk om te doen! In elke yogales komen staande-, zittende- en liggende- rek- en strek-oefeningen aan bod, die statisch of dynamisch worden uitgevoerd. Bij alle oefeningen speelt de bijbehorende ademhaling een belangrijke rol. Elke les wordt afgesloten met een liggende of zittende ontspanning.

De lessen worden gegeven door Martin Wijnkoop, die sinds 1987 yogadocent is. Martin heeft in de loop der jaren vele cursussen gegeven op het gebied van yoga. Vraag nu vrijblijvend de brochure aan!: e-mail: martinwijnkoop@hotmail.com of bel: 06 8165 0494. Of kom gewoon langs voor een proefles!

Zalmpodium presenteert Gloed

Foto: Sander Eggen fotografie

MILLINGEN - Binnen het kader van het drie-oever-festival (15, 16 en 17 september) gaat het vierde seizoen 'Zalmpodium' van start met de groep Gloed.

"Deze groep heeft ons knusse kerkje uitgekozen voor een try-out van hun vierde cd genaamd: 'Vier !'. Deze cd wordt eind dit jaar officieel gepresenteerd, maar wij mogen alvast vooraf genieten."

De muzikanten van Gloed beklimmen regelmatig de podia van verschillende kleine theaters in Nederland. Ook intieme (huis)kamerconcerten horen daarbij. Gloed kiest voor betekenisvolle teksten, met humor, emotionele lading en een kwinkslag. Hun muziek is meeslepend en gevarieerd. Teksten en muziek leveren een balans op tussen ingetogenheid en dynamiek, vreugde en verdriet, kortom alles wat het leven zo boeiend en leerzaam maakt. Het leven dat de leden van Gloed willen vieren. Wil je al wat meer van Gloed zien of horen, neem dan eens een kijkje op hun site: www.gloed.nu. Het optreden is zondag 17 september 14.00 uur in het kerkje aan de Zalmstraat in Millingen aan de Rijn.

De entree is weer gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoge hoed zijn rondje maken ! Komt op tijd…want : "Vol is vol", zei de pastoor!        

Maddogs krijgt geld voor extra jongerenwerk

GROESBEEK – Het Groesbeekse jongerencentrum De Maddogs aan de Kloosterstraat krijgt van de gemeente Berg en Dal tot eind 2017 extra inzet van jongerenwerk. Daarvoor tast de gemeente in de buidel. Deze extra inzet kost 13.832 euro.

De gemeente heeft geconstateerd dat De Maddogs overdag niet open is omdat er geen geschikte vrijwilliger(ster) is. Om de jongeren in Groesbeek goede ondersteuning en een plek te bieden wil het gemeentebestuur vanaf 1 september tot eind van dit jaar De Maddogs verschillende dagdelen in de week onder begeleiding van een jongerenwerker openen. Hierna zal er geëvalueerd worden of met dit project doorgegaan moet worden of niet. De argumenten van het college zijn als volgt;
Contact met jongeren is belangrijk om overlast tegen te gaan.
De Maddogs als alternatief in plaats van buiten hangen.
In De Maddogs kunnen we met de jeugd aan de slag.

In de opdracht voor Forte Welzijn 2018 wordt rekening gehouden met een vervolg in De Maddogs. Mocht de jeugd graag in De Maddogs komen, kan men misschien in de toekomst in plaats van een jongerenwerker een professionele beheerder op De Maddogs zetten. De Maddogs zal vanaf 1 september 2017 twee middagen van 14.00 tot 17.00 uur geopend zijn en één avond van 19.00 tot 22.00 uur. Er wordt gestart met een open inloop waar de jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

Koningspaar Han en Judith op troon dankzij 'Efkes Wachte'

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK-DE HORST – Het koningspaar Han en Judith Theunissen van schutterij Sint-Hubertus werden maandagmorgen in de schutterstent bij café–zaal Oomen geconfronteerd met een heuse troon, die sloeg op de werkzaamheden van de koning.

Han is trouw lid van de Groesbeekse carnavalsclub Efkes Wachte. Han had eens laten doorschemeren dat als hij koning zou worden hij op een troon zou willen zitten. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd en toen Han twee weken geleden het verlossende koningsschot loste, wisten zijn carnavalsvrienden genoeg. Met man en macht werd er gewerkt aan een troon die opgebouwd werd vanuit een container. Vervolgens werd er een zetel in getimmerd die er zijn mocht. De troon kreeg een plaatsje in de tent waar Han en zijn Judith even voor de pers in de troon poseerden.

Kindertheatervoorstelling in Hortus

LEUTH - Toneelgroep Twister en kinderen uit Leuth openen theaterseizoen met een amateurvoorstelling voor kinderen in Hortus Theetuin Nijmegen.

Het is zover! Zondag 17 september om 19.00 uur kunnen kinderen genieten van een theatervoorstelling, waarvan de opbrengst bestemd wordt voor kinderen in vluchtoorden in Syrië die weer naar school kunnen (actie schooltas van Unicef). De inkomsten van deze magische voorstelling zijn hiervoor geheel bestemd. De titel van het spannende stuk is 'Ramsam en de Watergeest' en is meest geschikt voor kinderen van 7 jaar tot 12 jaar. Jongere kinderen zijn ook welkom, maar de allerkleinsten kunnen misschien beter op schoot. Iedereen is eigenlijk welkom natuurlijk!

Afgelopen maanden hebben Toneelgroep Twister uit Nijmegen, bestaande uit starters en studenten, en de kinderen uit Leuth, gerepeteerd aan het script dat is geschreven door organisator Nicole Aarts (uit Beek). Middels een advertentie heeft Nicole een groep gesmeed in de leeftijd van 9 tot 46 jaar, die samen het stuk uitvoert. Dit gebeurt in de circustent van de theetuin van de Hortus. "Is dat niet leuk? Komt allen kijken, de toegang is 5 euro waarvan je 35 minuten kunt genieten van de voorstelling en je gratis limonade krijgt. Voor informatie: nicoleaarts1@kpnplanet.nl. De theater-deur gaat om 18.30 uur open. Voor wie graag een drankje wil van de horeca kan daarvan gebruik maken. Voordien kunt u een kijkje in de tuin nemen."

Het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

GROESBEEK - Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 september in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: het Bevrijdingsmuseum de lucht in!

Demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd. Fraaie pronkstukken van verbindingsmiddelen uit de jaren '40. Dagelijks doorlopend programma van 10.00-17.00 uur op het buitenterrein van het Bevrijdingsmuseum (op zondag 17 september van 10.30-16.30 uur).

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig bij Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Luuk Esser Pupil van de Week

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 10 september speelde SC Millingen 1 haar eerste voetbalwedstrijd van het nieuwe seizoen op Sportpark De Hove, de bekerwedstrijd tegen Stokkum 1 uit Stokkum (bij ’s-Heerenberg). De pupil van de week was Luuk Esser, 9 jaar.

Luuk is de broer van Bram en oudste zoon van Lodewijk en Nienke Esser uit Millingen aan de Rijn. Luuk is voor het derde seizoen voetballer bij SC Millingen en middenvelder / spits in het pupillenteam JO11 - 1 (E1). Zijn favoriete club is Ajax en zijn favoriete speler is Klaas-Jan Huntelaar, spits van Ajax. Het team van Luuk (JO11-1) was Team van de Week en de mascotte van SC Millingen Hovy was ook aanwezig.

Nijmeegs Amusement Orkest bij jubileumfeest KNA in Beek

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK - De in maart 1922 opgerichte harmonie Kunst Na Arbeid) (KNA) bestaat 95 jaar, het jubileumfeest werd zaterdagavond 9 september gevierd in het Kultuhus en opgeluisterd door het Nijmeegs amusementorkest onder leiding van Louis van de Waarsenburg met vocalisten Katja Lentjes en Michel de Vries.

Er werd genoten van de 26-koppige Bigbandformatie met de diverse muziek stijlen van rock 'n' roll tot jazz en van pop tot swing, waarop lekker meegedanst kon worden. Eerder op de avond was er een goedbezochte receptie, waarin enkele leden werden gehuldigd voor hun langdurig lidmaatschap.

Jubilaris bij tennisvereniging PIT

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De Millingse tennisvereniging PIT heeft zaterdag haar 40-jarig jubileum binnen eigen kring gevierd in het clubgebouw aan de Hoefseweg in Millingen.

Zaterdagmiddag was het de bedoeling om drie leden van het eerste uur in het zonnetje te zetten omdat zij de vereniging liefst 40 jaar trouw gebleven zijn: Bram van der Hoeven, Wim Rutten en Dick Vermeulen. Alleen Bram van der Hoeven was aanwezig, de twee overige jubilarissen zullen op een later tijdstip worden gehuldigd. Bas kreeg een beeldje voorstellende een tennisser overhandigd. Het jubileum werd zaterdagavond eveneens in het clubhuis afgesloten met een intern feestje.

Treffers geeft wedstrijd uit handen

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Afgelopen zaterdag was het bij noordenwind onder de rook van Rotterdam gelegen Barendrecht te gast op Sportpark Zuid. En de Barendrechters mochten rekenen op een gastvrij onthaal. In de eerste helft kwamen zij ondanks een groot Treffersoverwicht met de schrik vrij en in de tweede helft gingen ze zelfs met de gehele buit aan de haal. De Treffers – Barendrecht: 1 – 2.

Scheidsrechter Winkel zette de boel meteen op scherp door al binnen enkele seconden na zijn eerste fluitsignaal geel te trekken voor een overtreding van Bas Hendriks. De toon was daarmee gezet. Het weerhield de roodzwarten er niet van om aan een groot overwicht te bouwen. En dat leverde in de dertiende minuut al een verdiende voorsprong op. Met een flitsende combinatie over rechts (Joris Janssen – Coen Maertzdorf – Dyon Gijzen) werd uiteindelijk met een strakke voorzet Cedric Badjeck gevonden, die de bal maar binnen hoefde te tikken 1-0. De grootste kans kwam tot stand na een solo van Badjeck via de achterlijn, die de bal in de kluts bracht voor doel. En toen was daar op slag van rust de gelijkmaker: een schot van afstand werd via Ramy Salem tot doelpunt gepromoveerd. Uit de kleedkamers voor de tweede helft leidde deze psychologische dreun tot een meer evenwichtig duel. Beide partijen gingen gelijk op met toch de beste mogelijkheid om opnieuw op voorsprong te komen voor de thuisclub. Zeven minuten voor tijd viel het doelpunt aan de andere kant. Barendrecht mocht door het midden combineren en Joey Jongeman rondde doeltreffend af. De Treffers deed er nog alles aan om in ieder geval één punt aan de wedstrijd over te houden, maar er sloop te veel haastigheid en irritatie in het spel. Toch was Bryan Sirvania nog dichtbij met een schot op doel. Van Splunter liet daarbij opnieuw zien een goede keeper te zijn. En dus eindigde deze avond in mineur voor De Treffers.

25e editie van de Monumententocht

Foto: Piet Spanjers

Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK – Op zondag 17 september verzorgt de Groesbeek Airborne Vrienden voor de 25ste maal de Monumententocht. De start van de tocht vindt plaats om 09.30 uur bij het aan de Nieuwe Drulseweg gesitueerde General Gavin Monument, gevolgd door een tweede ceremonie om 10:30 uur bij de replica Waco Glider op Klein Amerika.


Natuurlijk zijn de talrijke monumenten en plaquettes die afgelopen decennia in de gemeente Berg en Dal zijn onthuld bedoeld als blijvende herinnering aan een bepaalde periode of gebeurtenis. Soms achteloos opgenomen in een tourgids of een uitgave van een monumentenreeks wordt het bestaan hiervan in onze gemeente, landelijk maar ook internationaal verder verspreid. Zo verscheen eind 2014 een groot artikel over de Waco Glider in het Historisch Zweefvliegtuigblad 'De Spandraad'.

Twee weken geleden kwamen drie Amerikanen op aanwijzing van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 44-45 een kijkje nemen bij de plaquette aan de Waldgraaf in Groesbeek. De plaquette aan de boerderij van de familie Straatman houdt de herinnering levend aan de omgekomen bemanning van een op 17 september 1944 neergestort Amerikaans transportvliegtuig, de C-47. Na een hartelijke ontvangst door de families Straatman en Janssen vertelden zij de werkelijke reden van hun bezoek. Twee van hen bleken kleinkinderen te zijn van Lt Wiening, co-piloot op een andere C-47, die op dezelfde dag was neergestort achter Kranenburg. Ze waren op zoek naar de crashsite van het vliegtuig en naar meer informatie over hun grootvader, die al bijna 73 jaar wordt vermist. Helaas konden de vele vragen niet meteen beantwoord worden, ook al omdat zij snel weer door moesten reizen naar Amsterdam Schiphol om hun vlucht naar de VS te halen.


Zondag 17 september worden verschillende Amerikaanse gasten verwacht bij de Monumententocht. Naast twee dochters van Generaal Gavin en vertegenwoordiging van de huidige 82nd Airborne Division, zal ook een Amerikaanse delegatie met het bestuur van FAN (Friendship Albany Nijmegen) bij de ceremonies aanwezig zijn. Zij zullen 's middag in Nijmegen de speciale viering 70 jaar Friendship tussen deze twee steden bijwonen.
Dankzij de spontane medewerking van Taxi Peerenboom is ook de 96-jarige WOII veteraan Clinton Riddle aanwezig bij de monumententocht. Hij verblijft met zijn dochter enkele dagen in Uden om van daaruit deel te nemen aan de herdenkingen rond Operatie Market-Garden. Belangstellenden voor de Monumententocht zijn welkom.

Kunstgrasveld korfbalvereniging Klimop in Kekerdom

KEKERDOM/LEUTH - Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om geld beschikbaar te stellen voor een kunstgrasveld bij korfbalvereniging Klimop Kekerdom-Leuth.

In de conceptbegroting van 2018 is daarvoor een bedrag van maximaal 95.200 euro opgenomen. Als de gemeenteraad dit najaar de begroting goedkeurt, kan het kunstgrasveld in 2018 worden aangelegd.
Sinds 1976 heeft de Klimop twee natuurgrasvelden. De beide velden verkeren in slechte conditie en zijn niet voorzien van drainage. Bovendien wil de korfbalbond binnen tien jaar alle verenigingen verplichten om op (zand ingelegd) kunstgras te spelen. Vanaf de hoofdklasse is dat overigens al verplicht. De Klimop speelt nu (nog?) één niveau lager. Een ander voordeel is dat op een kunstgrasveld vaker gespeeld of getraind kan worden. De capaciteit van de twee huidige natuurgrasvelden is erg krap voor de Klimop. Het aan te leggen kunstgrasveld voldoet aan de NOCNSF-KNKV2-15.1 norm en maakt gebruik van zand.

Lieve Gionina,
Op 14 september word jij 18 jaar.
Fijne verjaardag en nog vele jaren.
Dikke kus Gerard en Carin

Deze toffe peer is op
14 september geen 49 meer...
Lieve peter, 50 jaar!
Gefeliciteerd Abraham.
Liefs en een dikke kus,
Je meisjes XXX

Lieve Carlijn,
Op 14 september 19 jaar!
Van harte gefeliciteerd!
xxxx papa en mama

Dit nachtegaaltje wordt alweer
40 jaar.Hartelijk gefeliciteerd
namens: Laura,Dirk,Thea,Davy,
Jessica,Lisa,Nick,Jeroen en Simone.

Dit vrolijke popje wordt 1 jaar.
Hieperdepiep hoera
voor lieve Hanna!
xxx oma

Hieper de piep hoera
Lynn wordt 15 september
8 jaar! Dikke kus van
papa, mama, Zoey en Romy,

Lieve Kai,
Hieperdepiep hoera!                                                        
12 september 'ben je echt' 3 jaar!
Liefs, Papa, Mama & Fenne

15-09-2017
Sylvia 10 jaar onze collega.
Syll van harte gefeliciteerd
met je 10 jarig jubileum
bij de Gent. Liefs je collega's

Dit stralende bruidspaar
viert hun 25e huwelijks jaar.
Gefeliciteerd Rutjan en Beppie!

Hoera deze feyenoorder
word 16 september 60 jaar!

Pompoenplukdag

GROESBEEK - Trek je laarzen aan en kom pompoenen plukken bij ons op het land. We hebben plukemmers voor je klaar staan, waarmee je lekker kunt struinen tussen de pompoenplanten. Zoek zelf de allermooiste pompoenen en kalebassen en verdien het enige echte pompoenplukkersdiploma!

"Kom op onze boerderij kijken, ruiken, proeven en voelen wat dit nieuwe seizoen te bieden heeft. De grootste diversiteit in kleur, formaat, vorm en smaak van pompoenen en kalebassen. Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk op afspraak. Dit kan op alle dagen van de week. We nemen je dan mee naar de pompoenvelden en ook mag je een kijkje nemen in de schuur. Op ons terras staat vervolgens de koffie met pompoencake klaar."
Pompoen plukken, pompoenenspeurtocht, pompoen en kalebassenmarkt, terras op het Balkon van Groesbeek, kidsplein met activiteiten; allemaal op zondag 17 september van 10.00 tot 17.00 uur bij Groentenhof Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek.

Brand schuurtje in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-DE HORST – Zondagmiddag is een schuurtje bij een woning aan de Franciscanessenhof door brand totaal verloren gegaan.

Het schuurtje had volgens een woordvoerder van de brandweer vlam gevat door een oververhitte container, die naast het schuurtje ook een schutting en een tuinbank in lichterlaaie zette. De oorzaak van de brand is dat zaterdagavond/-nacht na een tuinfeest hete kolen in de container gedumpt zijn, die zijn blijven smeulen met deze brand tot gevolg.

Omdat de melding kwam dat het een industriebrand betrof, rukte de brandweer met groot materieel uit. Toen men met een blusvoertuig en een hoogwerker ter plaatse kwam bleek er een schuurtje in de tuin van de woning in brand te staan. Zowel de eigenaar als de buren waren bezig met tuinslangen het vuur te blussen. Er was sprake van dat er zich een gasfles in het schuurtje zou bevinden. De politie heeft uit voorzorg de straat afgezet. De brandweer had het vuur snel onder controle, het schuurtje kan als verloren worden beschouwd. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De brand zorgde voor het nodige bekijks.

Aanwonenden Gooiseweg in Groesbeek houden hart vast

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De aanwonenden van de Gooiseweg in Groesbeek houden hun hart vast.

Dagelijks zien zij dat automobilisten die vanaf de rotonde op de Gooiseweg rijden niet in de gaten hebben dat het verkeer van rechts zoals de Rembrandtweg, Jan Steenweg en Pieter de Hooghweg voorrang hebben. Dagelijks gebeuren er bijna ongelukken en nu de scholen weer begonnen zijn is het voor de schoolgaande jeugd extra uitkijken geblazen, want de automobilisten rijden gewoon door. De aanwonenden maken zich ernstig zorgen. In hun ogen kan een ongeluk niet uitblijven, daar kun je op wachten laat een bewoner weten. Vooral automobilisten die niet uit Groesbeek komen, denken dat de Gooiseweg een voorrangsweg is wat niet het geval is. Door een simpele manier is dit volgens de aanwonenden op te lossen door borden te plaatsen met als tekst 'Rechts heeft voorrang'. Dat zou in hun ogen al heel veel gevaar voorkomen. De aanwonenden hopen dat de gemeente Berg en Dal deze suggestie zal overnemen en zo spoedig mogelijk deze borden te plaatsen, voordat het te laat is.

Rijke Roomsche leven

BEEK-UBBERGEN - Zondagmiddag heeft buurtreporter Henk Burgers deelgenomen aan de open museumdag.

"Om 12.30 uur gaf Fres Tittse op de R.K. Begraafplaats in Beek bij Nijmegen het startschot voor een wandeling naar de vroegere Roomsche monumenten, die toen nog behoorden bij de kerk. Onder andere De Jongens en de meisjesschool, het pateronaat (beter bekend als De Vluchtheuvel) en het oude Liefdesgesticht, werden bezocht en van een deskundig commentaar voorzien.

Herman en Ineke Huilman namen de jongens- en meisjesschool voor hun rekening en Wiel Tonies De Vluchtheuvel en het liefdesgesticht. Ton Gijsbers wist ons veel te vertellen over De Bartolomeuskerk en zijn geschiedenis.Voordat we naar de kerk gingen werden we in de tuin van de pastorie getrakteerd op een optreden van De Hofbrouwer met hun lied over het carillon. En onze vroegere banketbakker Frans Kersten verraste ons met zijn toen bekende gebakken wasvrouwtjes. Hij is het nog niet verleerd!

Onder het genot van de koffie en het koekje gaf Ton Gijsbers uitleg over ontstaan van de kerk en daarna konden we naar de kerk om te kijken naar het Roomsche leven en genieten van het orgelspel van Cor van Wageningen. Ik mag stellen dat deze dag met een bezoekersaantal van tegen de tweehonderd zeker als een geslaagde dag mag worden bestempeld, met dank aan de vele vrijwillige medewerkers", aldus Henk Burgers.