GN Lingewaard

3 juli 2019

GN Lingewaard 3 juli 2019


Expeditie Hulhuizen

Let op: Speelweek! (foto: Cindy Theunissen)

GENDT – Van 8 - 12 juli vindt de twaalfde editie plaats van Speelweek Hulhuizen bij sport- en speeltuinvereniging Hulhuizen. Zo’n 175 kinderen zullen dit jaar weer deelnemen. Het thema is Expeditie Hulhuizen. De hele week staan de activiteiten in het thema van Survival.

"Op maandagmiddag starten we met het opzetten van de tenten en maken de kinderen kennis met elkaar middels spelletjes. Dinsdag gaan de kinderen op expeditie. Samenwerken, vertrouwen en de natuur; daar draait het dan om. Woensdag gaan de oudere groepen elders survivallen en blijven de jongere groepen op het terrein om aan hun survival skills te werken. In de middag treffen ze elkaar weer. Dan staat de vrijwillige brandweer klaar, is Exotum aanwezig samen met hun exotische dieren en wordt er geknutseld. In de avond volgt er een vossenjacht en kunnen er worstjes en marsmallows geroosterd worden. En natuurlijk kan er weer overnacht worden. Het zal waarschijnlijk een kort nachtje worden, want donderdag staat er alweer vroeg een heerlijk ontbijt klaar van Albert Heijn Gendt. En we hopen dan op de zon, want op het terrein staan dan allerlei waterspellen klaar. Vrijdagmiddag verzorgt Rocks N Rivers workshops en werkt met ze samen aan een finale stuk. Vanaf 18.15 uur zijn ouders, opa’s en oma’s, vrijwilligers en andere belangstellenden welkom voor de spetterende finale van de kinderen. De avond wordt feestelijk afgesloten met muziek, een hapje en een drankje.

De week kan natuurlijk alleen draaien met de hulp van de vele vrijwilligers en sponsoren, waarvoor zij hartelijk worden bedankt.

Middeleeuwse familiefestival van Gelderland bij Kasteel Doornenburg

(foto: Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG - Op 6 en 7 juli vindt het middeleeuwse familiefestival van Gelderland plaats bij Kasteel Doornenburg, de Slag om Doornenburg. Meer dan 300 ridders, Vikingen, handelaren en ambachtslieden verzamelen zich en bouwen hun eigen tweedaagse kampement in Doornenburg, gelegen vlakbij Arnhem en Nijmegen.

Gedurende het weekend is er een afwisselend programma met kindertheater, muziek, workshops, een middeleeuwse markt en een grote veldslag. De Vikingen zijn terug na de verloren veldslag van vorig jaar. Clans hebben zich verzameld en zijn vastberaden om Doornenburg te veroveren. De ridders gaan Doornenburg verdedigen, maar gaat het kasteel stand houden? Tijdens een spannend gevecht voor jong & oud kom je erachter.

Dit jaar is er extra aandacht voor professioneel kindertheater en op verschillende scholen in Lingewaard hebben kinderen hedendaagse versies van Runenstenen gemaakt. Zij vertellen via de steen een verhaal die belangrijk voor hen is. Tijdens het festival zijn alle stenen te bewonderen en bezoekers kunnen hun eigen Runensteen maken.

Door de verbreding van het programma is de Slag om Doornenburg een waar familiefestival geworden. Leuk om te bezoeken voor zowel liefhebbers van de middeleeuwen, ridders en Vikingen als voor mensen die meer van theater, muziek of van markten houden.

Tickets voor de Slag om Doornenburg zijn zowel online te koop als op de dag zelf aan de kassa. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen. De entree voor kinderen van 4 - 12 jaar is 5 euro en vanaf 13 jaar is de entree 8 euro. Het festival is te bezoeken op beide dagen tussen 10:00 en 17:00 uur.

Informatief Oogcafé Lingewaard Van hypnotherapie tot 'foute' hulpmiddelen

BEMMEL - Over regressie- en hypnotherapie doen de wildste verhalen de ronde. Hoog tijd de feiten en fabels op een rij te zetten. Wat kunnen deze therapieën betekenen voor blinden en slechtzienden? Thea van Kortenhof, lid van de Oogvereniging, geeft uitleg.

Daarna praten we bij Oogcafé Lingewaard over verstrekte hulpmiddelen. Bij deze voorzieningen, vooral in de thuissituatie, wordt meestal gekeken naar het goedkoopste adequate hulpmiddel. Maar is dit wel de juiste oplossing? Hoe kom je toch in het bezit van het hulpmiddel op maat voor jou?

"Laat je ideeën horen en kom, samen met je familie, vrienden en kennissen, naar het Oogcafé Lingewaard. Op 20 juli ben je van 14.00 – 16.00 uur welkom in het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. Bij Joke van Rijswijk kun je meer informatie vragen en je aanmelden; e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl; 026 3813386."

Taekwon-Do examens!

Examenkandidaten. (foto: Willem Jansen)

BEMMEL - Afgelopen donderdag waren er in Bemmel junioren en senioren examens voor gekleurde banders.De onderstaande personen zijn geslaagd;

Casper: 8e kup / Gele band
Gijs: 7e kup / Groene slip
Ramtin: 7e kup / Groene slip
Maartje: 6e kup / Groene band
Bart: 6e kup / Groene band
Ramona: 6e kup / Groene band
Tristan: 6e kup / Groene band
Anouk: 5e kup / Blauwe slip
Didier: 5e kup / Blauwe slip
Maarten: 4e kup / Blauwe band
Menke: 4e kup / Blauwe band
Len: 4e kup / Blauwe band
Isa: 4e kup / Blauwe band
Justin: 4e kup / Blauwe band
Lars: 3e kup / Rode slip
Anna: 1e kup/ Zwarte slip

Volgend seizoen start weer een nieuw cursusjaar in september (www.tagelderland.nl).


Zonder trainer op pad

(foto: Gerard Rikken)

HUISSEN - Het komt zelden voor dat we bij Pheidippides zonder trainer lopen. Altijd is er wel iemand die met een diploma de taak over kan nemen. Ik denk dat ik meer dan vijf jaar terug moet in mijn geheugen om een dergelijke situatie te vinden. Een compliment aan alle trainers en invaltrainers is dus op zijn plaats.

Gelukkig gaf onze trainster vooraf aan dat er zo'n avond aan kwam en hielp ze om een training voor te bereiden. Een van de loopsters zorgde voor de warming-up en cooling-down. Tussendoor deden we een duurloop. Dan hoef je alleen maar een route te kiezen en die in een mooi tempo af te leggen. Maar dat is minder eenvoudig dan het hier staat. Kies je een route, dan is de afstand natuurlijk belangrijk we willen na een uurtje hardlopen wel weer terug zijn. Verder is het fijn wanneer er extra lusjes toegevoegd kunnen worden of dat er afsteek mogelijkheden zijn. Het is fijn om samen te vertrekken en ook weer met iedereen thuis te komen. Dan is het verstandig om variatie aan te brengen. Iedere keer hetzelfde rondje is niet erg motiverend. Ook het wegdek en de verlichting onderweg zijn van belang. Bij de start een prachtige zonsondergang regelen kan niemand, maar er samen even van genieten is geweldig. Onderweg weinig verkeer en goede straatverlichting zorgt met bovenstaande zaken voor een fijne training. Tot slot is het verstandig dat iemand een mobieltje meeneemt. Er kan immers iets onverwachts gebeuren en dan is zo’n ding handig. Al is het maar om een foto te maken van de zonsondergang om die naar de trainer te sturen. Kan ze toch nog even zien wat ze niet heeft meegemaakt.

Lingewaard Natuurlijk viert 25-jarig jubileum met bijzonder evenement

Steenuil. (foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)

BEMMEL - Als een van de eerste gemeenten in Nederland heeft Lingewaard Natuurlijk de kans gekregen om Panorama Nederland te presenteren in de Theaterkerk van Bemmel. In Panorama Nederland wordt door middel van foto’s een beeld geschetst van de toekomst van Nederland.

De feestelijkheden zijn van 23 tot 29 augustus en zijn bestemd voor de inwoners van Lingewaard en belangstellenden. Leerlingen van basisscholen en vervolgonderwijs nemen daarbij een bijzondere plaats in, omdat het Panorama vooral gericht is op de toekomst.

Lingewaard hoort landschappelijk gezien tot de Gelderse Poort en zag er 25 jaar geleden anders uit dan nu en zal verder veranderen. In Panorama Nederland worden vier thema’s benoemd die bepalend zijn voor deze veranderingen: De verduurzaming van de landbouw, de energietransitie, veranderingen in wonen/mobiliteit en de klimaatadaptatie. Welke invloed hebben deze thema's op het landschap van Lingewaard?

In de komende weken zullen wij over ieder thema een stelling formuleren waarmee u het eens of oneens kunt zijn. Uw reactie graag naar info@lingewaardnatuurlijk.nl

Deze week het thema: De verduurzaming van de landbouw. De intensieve landbouw en veeteelt biedt voordelen zoals onder andere lage voedselprijzen. Maar er ligt ook een sterke druk ligt op natuur en landschap en de agrariërs worden niet beloond voor hun inzet. Onlangs gaf minister Schouten aan dat de voedselproductie duurzamer moet en dat agrariërs beter beloond moeten worden voor hun inzet.

Stelling 1: Om de natuur te sparen en de boer een beter inkomen te geven, ben ik bereid méér te betalen voor mijn eten.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 6 juli
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering,V. Bulthuis, Herenkoor
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK St. Caecilia
St. Jacobus de Meerdere: 19.00 u, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 7 juli
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, samenzang
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, InVoice
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 uur, woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Ubi Caritas
H. Maria Geboorte Lent: 11.00 uur, G. Peters, Leonarduskoor Oosterhout
St. Martinus Doornenburg: 15.00 uur, Eucharistieviering/ Schippersmis, B. van Welzenes, Exotherm

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Oude Papier Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 5 juli wordt er oud papier opgehaald in Haalderen. Het papier moet voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat staan.

"Houdt u er rekening mee dat er in de maand augustus geen oud papier opgehaald wordt! De eerstvolgende keer is op 7 september. Namens alle kinderen van Basisschool De Wieling bedankt!"

OBHR: spel- en sportgroep voor hartpatiënten

'We zoeken ook een beweegcoach / trainer. Iemand die in staat is deze groep van patiënten te begeleiden een deskundige op het gebied van sport en bewegen in relatie tot hart- en vaataandoeningen, en het liefst in bezit van een ehbo- en aeddiploma en/of bereid tot het volgen van een cursus'.

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Zomeravondbridge in Lingewaard

LINGEWAARD - Traditioneel organiseren de vier Lingewaardse NBB-bridgeclubs in de maanden juli en augustus, elk op hun eigen speellocatie, zomeravondbridge.

Dat gaat dit jaar volgens dit rooster:
di. 2 en 9 juli Doublet De Kinkel, Bemmel

di. 16 en 23 juli BCH Het Koelhuis, Huissen
wo. 31 juli *) Cool Down De Kinkel, Bemmel
di. 6 aug. Cool Down De Kinkel, Bemmel
di. 13 en 20 aug. B.C. Gendt Café de Klok, Gendt

*) N.B. di. 31 juli is Huissense Dag

Iedere bridger, waar dan ook wonend, kan meedoen. Inschrijving vindt plaats per paar en per keer, voorafgaand aan elke speelavond. In verband daarmee dien je je op die avonden vóór 19.15 uur te hebben aangemeld. Er is dan voldoende tijd om het speelschema samen te stellen en 19.30 uur met spelen te beginnen. De locaties zijn vanaf 19.00 uur geopend.

Meesterpunten kunnen elke avond worden behaald. Prijzen zijn er elke avond, in iedere lijn voor 3 paren. Inschrijfgeld 4 euro per paar (2 euro per persoon) per keer.

Gezelligheid en ontspanning staan voorop. Om ook wat competitiever ingestelden aan hun trekken te laten komen, wordt weer gestreden om het Lingewaards Zomeravondkampioenschap. Van elke deelnemer geldt daarvoor het gemiddelde van de vier beste scores. Degene met dat hoogste gemiddelde wordt kampioen. Met een minimale deelname aan vier van de acht avonden ding je dus mee.
zie voor nadere informatie de sites van genoemde clubs www.nbbclubsites.nl/7033, 7042, 15024 of 15030.

Expositie in kerkje van Gendt

Twee uilen. (foto: Wilma Schouten) Wilma Schouten

GENDT - Ook deze zomer organiseert de kunstcommissie van de protestantse kerk in Gendt weer een expositie in het kerkje aan de dijk.

Dit jaar zijn de leden van de schildergroepen van de SWOG, Stichting Welzijn Ouderen Gendt, gevraagd of zij het leuk vonden om eens te exposeren in de kerk.                                                                                

In 1993 startte de SWOG een cursus tekenen en schilderen. Deze vond plaats in verzorgingshuis Sint-Jozef, onder begeleiding van Corry de Roy en was bedoeld voor 55-plussers. De cursisten mochten vrij werken. In 2010 overleed Corry de Roy en heeft Vera Berns de schilderclub voortgezet. Het ledenaantal groeide, waardoor een tweede groep werd opgestart onder leiding van Wilma Schouten.

Na verloop van tijd ontstond zelfs een derde groep onder leiding van Vera. Eind 2018 vond Vera het tijd om te stoppen en heeft Wilma de leiding van alle groepen op zich genomen. Er wordt gewerkt met olieverf, acryl en aquarel. De verscheidenheid aan onderwerpen is groot. Een van de leden heeft het onderwerp voor de expositie bedacht: 'Polderdieren'. Niet iedereen kan hierdoor meedoen.

De expositie wordt geopend op zondag 7 juli, aansluitend op de kerkdienst om ongeveer 11.00 uur. De expositie zal daarna gedurende zes weken te bezichtigen zijn op de zondagmiddagen van 14.00 - 17.00 uur. Iedereen is welkom. 11 augustus is de laatste keer.

Clubkampioenschappen De Ward

Mick en Liz zijn de clubkampioenen. (foto: C. de Schrijver)

BEMMEL - Aan het eind van het zwemseizoen zijn bij De Ward de jaarlijkse clubkampioenschappen gehouden in de verschillende categorieën.

Bas van Hoorn was eerste op de 25m vlinderslag, 25m rugslag en de 25 m vrije slag. Brent Jansen was de snelste op de 25m schoolslag. Bij de dames zwom Caitlin Sülter op de 25m vlinderslag en de 50m rugslag de snelste tijd. Marit Dekker was op de 50m schoolslag de snelste. Minke Lamers was eerste op de 50m vrije slag.

Marc van de Geer tikte op de 25m vlinderslag en de 50m vrije slag als eerste aan. Siebren Rietveld legde de 50m rugslag als snelste af. Mathieu Gepkens deed dit op de 50m schoolslag

Fenna Reijmers zwom op de 50m vlinderslag en 100m rugslag naar de eerste plaats. Alexandra Gepkens deed dit op de100m schoolslag en de 100m vrije slag. Verder was Mies de Wit op de 50m vlinderslag en de 100m rugslag de snelste. Sami El Fhim was dit op de 100m schoolslag en 100m vrije slag.

Bij de dames eindige Liz Veltman op 100m vlinderslag, 100m rugslag en de 100m vrije slag als eerste.Louise Gepkens was de snelste op de 100m schoolslag. Bij de heren was Niels Versteeg op de 100m vlinderslag de snelste, Jon de Wit op de 100m rugslag en Mick van Kempen op de 100m schoolslag en de 100m vrije slag.

Samantha Potjens was bij de recreanten eerste op de 25m vlinderslag, 50m rugslag, 50m vrije slag. Manuela Pak tikte op de 50m schoolslag als snelste aan.

Tenslotte werden Mick van Kempen en Liz Veltman gehuldigd als de clubkampioenen van De Ward en mochten ieder een wisselbeker in ontvangst nemen.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 8 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: kip, gebakken aardappels en sla én 'n t.oetje

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard.

Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 10 juli - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Boksen ontmoet Badminton!

Boksfit meets Badminton. (foto: Maurice)

BEMMEL - Het lijkt een niet heel voor de hand liggende combinatie: boksers die badmintonnen en andersom. Toch is dit wat er plaats vond op 4 en 19 juni in Bemmel.

Op 4 juni was BC Bemmel'72 te gast bij Boksfit van Taekwondo Academie Gelderland. Ca. 10 badmintonners draaiden een uur lang mee tijdens de Boksfit-training waarin er naast aan de conditie, ook aan zelfverdediging wordt gewerkt.

Op 19 juni kwamen daarna de Boksfitters op bezoek bij badminton. Ook hier was een behoorlijke animo van tien mensen die erg enthousiast meespeelden en gegrepen werden door deze actieve sport bij een gezellige vereniging. In sporthal De Bongerd werd daarna afgesloten met een dorstlessende borrel.

Omdat bij beide verenigingen het enthousiasme er van af spatte, is een vervolg zeker denkbaar. En ook al lijken de sporten verschillend, beide kennen ook overeenkomsten: het gaat om explosiviteit, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid.

Bij beide vereniging start begin september het nieuwe seizoen weer. Kijk voor meer info op: https://tagelderland.nl/boksfit/ of http://bcbemmel.nl.

Zonnebloem Angeren steekt zich in het nieuw

ANGEREN - Ieder najaar wordt er de Beursvloer van de Oost-Betuwse Uitdaging georganiseerd. Bij dit evenement worden bedrijven uitgedaagd om stichtingen en verenigingen te ondersteunen bij hun vraagstukken.

Al enige jaren op rij krijgt de afdeling Angeren van de Zonnebloem een uitnodiging voor deze beurs en is het de afdeling gelukt een 'match' te vinden met bedrijven. Zo ook dit jaar. "We wilden graag poloshirts met het logo van de Zonnebloem voor de vrijwilligers. Het leek ons een goed idee om de herkenbaarheid van de vrijwilligers tijdens de activiteiten voor onze gasten, maar ook voor buitenstaanders te vergroten. En het is gelukt! We kregen een match met PelserPrint uit Heteren, de specialist voor het bedrukken van T-shirts, poloshirts e.n dergelijke. Ze boden aan om de poloshirts te bedrukken met het Zonnebloemlogo."

Op de vrijwilligersvergadering kregen ze hun poloshirt uitgereikt en zie het resultaat. Ze mogen gezien worden in deze outfit. "Dankzij PelserPrint kunnen we onze gasten bij de volgende activiteit, de picknick op zaterdag 6 juli in de nieuwe outfit ontvangen."

Column

Vakantie

Een dag na de raadsbehandeling van de zogenoemde kadernota begin ik aan mijn laatste stukje voor de zomerstop. Minder advertentie-inkomsten zegt de krant, dus moet er op de uitgaven worden gelet. Minder inkomsten voelt deze stukjesschrijver, dus moet er op de uitgaven worden gelet. De kadernota is de opmaat voor de begroting 2020. En dat belooft weinig goeds. Het gaat om een strop van miljoenen. WMO en afval zijn de oorzaken. De financiële strop voor deze stukjesschrijver valt daarmee in het niet. De inkomstenderving wordt deels door extra activiteiten gecompenseerd. Maar even uit de politieke bubbel, is zeker niet verkeerd. Niet hoeven na te denken over een zuur onderwerp, al levert dat in Lingewaard weinig problemen op. De raad piept, schuurt en blaat. De knip is behoorlijk geslonken. Raadslid Houting van lingewaard.NU voelt aan zijn water dat alle wensen niet ingevuld kunnen worden. CDA-raadslid Theo Peren weet dat Lingewaard de kostenstijging van de WMO met de invoering van het abonnementstarief niet kan terug dringen. Zoals het nu gaat boeren we alleen maar achteruit, zei het raadslid tijdens de raadsvergadering. Dat ook de kosten van afvalscheiding stevig uit de hand loopt, daar zijn weinig woorden over vuil gemaakt. De afvalstoffenheffing moet in gelijke trend fors omhoog. Ondanks de WMO-strop dat toen nog niet was voorzien, weet het college de gemaakte plannen gewoon uit te voeren, hoor ik als een trotse oerkreet op het Lingewaardse Binnenhof. Herstel en bedachte uitbreiding van het gemeentehuis met burgemeester- en wethouderskamers en een raadsvergaderruimte gaat dus gewoon door. Ook de komst van een raadsvergaderruimte in Huissen, omdat het politiek o zo gevoelig ligt. Strooien met belastinggeld geld, gaat dus gewoon door. Ik begrijp iets niet. 'Leuke' plannen gaan gewoon door, ondanks een miljoenenverlies. Tijdens de vakantie hadden wij ons voorgenomen om een keer leuk te gaan uit eten. Gezien de zomerstop van mijn stukjes, de bijkomende inkomstenderving en een forse stijging van de afvalstoffenheffing zal het een frietje worden. Zonder mayo.

Sjaak

Medos Gendt opgeheven

Medos Gendt

opgeheven

GENDT - Vrouwenvereniging Medos Gendt stopt na 62 jaar. Woensdag 19 juni is het doek voor goed gevallen voor alle 73 leden.

"De reden hiervan is dat een aantal van het huidige bestuur aftreedt en er zich geen nieuwe kandidaten meer hebben aangemeld. Hierdoor is het niet meer mogelijk om met onze vereniging door te gaan. Op onze laatste avond hebben wij nog vier jubilarissen in het zonnetje gezet: Nelly Eeuwes-Van Schayk 25 jaar lid en Truus Bolk-Wouters, Ans Teunissen-Van Dreumel en Tineke Scholten-Buurman 40 jaar lid." De leden hebben ondanks alles toch nog een hele gezellige avond gehad.

Derde dagfondvlucht prooi voor W. Geurtz & Zn

Willy & William Geurtz. (foto: Geurtz)

LINGEWAARD - Op 22 juni stond de derde dagfondvlucht van 2019 op het programma vanuit Issoudun (618 km) het werd een pittige opgave voor de 43 ingezette duiven door vijf liefhebbers.W. Geurtz & Zn 10 mee 5 pr. 1, 4, 6, 8, 9
Nissen & Vermaas 6 mee 3 pr. 2, 3, 7
P.C. Engelen 10 mee 3 pr. 5, 10, 11

Hooggeërd publiek!

De circusvoorstelling van de groepen 1/2. (foto: M. van de Koppel)

HUISSEN - Nadat drama het hele schooljaar een plek op het rooster had gehad en er zelfs met een echte theatermaakster geoefend was, presenteerden de leerlingen van IKC 't Holthuus uit Huissen op donderdag 14 juni hun kunsten aan het 'Hooggeëerd Publiek'.

Tijdens het jaarlijkse Holthuus Festival, dit jaar dus in het teken van drama en toneelspel, gaven de kleuters een circusvoorstelling ten beste. Bij de hogere groepen stonden allerlei verschillende theatervormen centraal. Het publiek genóót van alles wat ten tonele werd gevoerd op het nieuwe schoolplein. 's Avonds werd het festival afgesloten met het geweldige improvisatietalent van de theatergroep Ets. Volgend jaar weer een Holthuus Festival! Dan zal muziek de boventoon voeren! "We hebben er nú al zin in!", aldus Maaike Dukers.

Versterking gezocht kaart- verkoop kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg is toe aan uitbreiding van de groep vrijwilligers die kaarten verkoopt voor de rondleiding. In de bescheiden winkeltje zijn ook souvenirs te koop.

"Vind je het leuk om met mensen om te gaan, ze advies te geven, heb je interesse in het kasteel, meld je dan aan als vrijwilliger. In overleg word je op jouw beschikbare dagen/tijden ingeroosterd." Kasteel Doornenburg biedt een vrijwilligersvergoeding, opname in prettig kasteelteam en een jaarlijkse vrijwilligersdag.

Stiltedag in Ressen: dagje offline

Omgeving Ressen. (foto: Hans Rutgers) Hans Rutgers

RESSEN - Pleisterplaats Ressen biedt om de maand een 'dagje offline' waarin altijd ruimte is voor stilte. In de zomer organiseert de commissie Pleisterplaats een Retraitedag met extra aandacht voor stilte.


Een dag met meditatie, een stiltewandeling en diverse mogelijkheden om individueel en op verschillende manieren de vernieuwende kracht van de stilte te ontdekken.
Deze Stiltedag is op zaterdag 13 juli van 10:30 uur (inloop vanaf 10:00 uur) tot 16:00 uur, de kosten bedragen 15 euro per persoon, koffie/thee en soep is inbegrepen. Opgeven kan bij wilma@4-plek.nl. Lunchpakket en gemakkelijke schoenen meenemen.

Opruimen heeft nut

BEMMEL - "Bij de eerste afval-opruimaktie in Bemmel is al een klein succesje geboekt. Tijdens het afval rapen langs de Herckenrathweg is een bankpasje gevonden. Er stond een naam op en dankzij wat googlen en facebook konden we in contact komen met de eigenaresse van het bankpasje."

Zij bleek het pasje al geruime tijd kwijt maar is daar pas later achtergekomen. Mevrouw woont in Haalderen en heeft afgelopen dinsdag het pasje weer in ontvangst genomen.

"Tijdens deze opruimactie viel het mij ook op dat er veel peuken lagen bij de personeelsdeur van de Coop. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd naar de Coop met het verzoek het personeel er eens op aan te spreken dat het achterlaten van peuken niet wenselijk is, omdat deze niet verteren. Schadelijk voor milieu, mens en dier, en het geeft een buitengewoon smerige aanblik. De Coop heeft op mijn mail uiterst positief gereageerd dat zij dit onder de aandacht zullen brengen van het personeel en of ik na de volgende opruimactie wil laten weten of het aantal peuken dat is achtergelaten verminderd is. Top!. Na de aanstaande opruimactie van 4 juli zal ik dat zeker laten weten."

Dus buiten het feit dat Bemmel er schoner gaat uitzien, is bewustwording ook goed. Mensen aanspreken op hun gedrag is niet makkelijk, je weet nooit wat voor een reactie je terug krijgt. Maar met een vriendelijke lach kan je veel bereiken. "Dus ik hoop dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid pakt en daar waar afval ligt, het oppakt en opruimt. We willen toch immers allemaal in een schone en nette omgeving wonen? Dank alvast", aldus Marga Reintjens.

Rene van Zadelhoff weer de snelste

De 17-944. (foto: Chantal Staal)

HAALDEREN - Op 29 juni werden de duiven (99 stuks) van zeven deelnemers om 06:45 uur losgelaten in Morlincourt Frankrijk 328 km.

Met een gemiddelde van 70 kilometer per uur vliegen de duiven naar huis en zijn dan net voor de warme middag weer terug op de hokken. Winnaar was Rene van Zadelhoff met zijn '944'. Vorige week ook al de snelste in de club van een 600 km-vlucht. Rene van Zadelhoff 17 mee 4 pr. 1-3-7-15. Comb. Muller/de Wijse 14 mee 4 pr. 2-14-22-25. H.J. de Wijse 13 mee 4 pr. 4-8-10-12. H.J.A. Leemreise 30 mee 6 pr. 5-6-13-19-20-23. Comb. Weijers 10 mee 3 pr. 9-18-21. Chr. Graven 6 mee 1 pr. 11. L. Meijberg 9 mee 3 pr. 16-17-24.

Van 4 tot en met 10 juli

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS KREEFT. De gevoelige punten bij de kreeft is het spijsverteringstelsel en met name de maag. Ze kunnen de neiging hebben om vocht vast te houden, wat in het ergste geval leidt tot oedeem. Gewichtstoename, zeker na een zwangerschap, is niet raar. Daarbij komt dat ze samen eten heel gezellig vinden en gemakkelijk nog een keertje opscheppen.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag 4 juli kom je erachter dat je teveel hooi op je vork genomen hebt. Gelukkig staan op vrijdag de hulptroepen klaar om je te ondersteunen. Aanstaande zondag doe je er beter aan om helemaal niets te ondernemen. Begin maandag de week met goed overleg. Dat is het halve werk.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande vrijdag is het goed om weer eens lekker uit te gaan. Al pik je maar samen een terrasje. Zondag brengt gezelligheid en bezoek. Er wordt over van alles en nog wat gepraat en de sfeer is zeer ontspannen. Volgende week maandag krijg je de kans om een strategische samenwerking aan te gaan.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Aanstaande donderdag zijn verstanden gevoel in perfecte harmonie. Dan is het dan ook een goed moment om belangrijke beslissingen te nemen. Op maandag gaat jouw planeet Mercurius (schijnbaar) achteruit lopen. Daardoor kunnen oude kwesties weer helemaal actueel worden.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Als je nog het een en ander voor elkaar wil krijgen, dan heb je daarvoor tot en met aanstaand weekend. Zo lang staan de planeten goed om flinke vooruitgang te boeken. Na het weekend is het om jou heen een en al kommer en kwel. En dat heeft grote invloed op hoe jij je voelt.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
De nadruk deze week ligt op de dagen na het weekend. Op maandag voel jij je onoverwinnelijk, maar ben je dat juist niet. Op dinsdag word je geconfronteerd met je tekortkomingen. Op woensdag krijg je de kans om samenwerking aan te gaan die voor beide partijen lucratief zal uitpakken.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aanstaande donderdag is jouw kijk op zaken zo helder, dat je in staat bent een richtingaanwijzer voor anderen te zijn. Op zondag geniet jij met volle teugen van het goed gezelschap. Vanaf maandag gaat jouw planeet Mercurius (schijnbaar) achteruit lopen. Dat brengt achterstallig werk in beeld.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op vrijdag staan de planeten goed om werk te maken van je relatie. Of om te daten natuurlijk. Zondag is het bij jou thuis goed toeven. Iedereen vermaakt zich prima! Volgende week maandag kun jij je aansluiten bij een groep mensen wiens gezamenlijke belangen lijken op die van jou. Doen!

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag zit je met een moreeldilemma. In je eentje kom je hier niet uit. Praat erover op vrijdag met een goede vriendin. Zij reikt jou een oplossing aan. Op zondag dient iemand zich aan die door eigen schuld in de problemen is geraakt. Jij helpt hem door de mogelijkheden op een rijtje te zetten.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
We kennen jou als een opschepper en een branieschopper. Maar deze week overspeel jij je hand. Rond donderdag vertil jij je aan ene grote klus. Gelukkig heeft je directe omgeving hier begrip voor. Volgende week maandag blaas jij je ego wel heel erg op. En dat terwijl dat onnodig is.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Na een ontspannen weekend met veel ruimte voor de familie & clan ga je een werkweek tegemoet die een zware wissel op je zal trekken. Rond dinsdag wordt er ontstellen veel van jouw inzet en verantwoordelijkheidsgevoel gevraagd. Jij hebt het idee dat emoties niet welkom zijn.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een ontspannen weekend moet jij volgende week een goed evenwicht vinden tussen eigenbelangen groepsbelang. Op maandag neig je naar vooral groepsbelangen. Op dinsdag zie je vooral je eigen belang. Maar op woensdag vind je een compromis en gaan ze hand in hand.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande donderdag ben jij keihard aan het werk. Je merkt wel dat jou dit veel kruim vergt. Probeer op vrijdag een beetje bij te komen. Op zondag word je geconfronteerd met roep om hulp. Maar eigenlijk zit je dan zelf niet lekker in je vel. Stuur erop aan dat de ander vooral zichzelf helpt.

Scoutingband Huissen in de prijzen

Optreden Scoutingbans Huissen tijdens landelijk scoutingband concours. (foto: John Evers)

HUISSEN - Tijdens het landelijke scoutingband concours in Zetten won de Scoutingband Huissen zaterdag 22 juni liefst twee hoofdprijzen. De band kreeg de eerste prijs als winnaar van het defilé. De jury vond dat de Scoutingband Huissen zichzelf het beste kon presenteren. Zowel muzikaal als qua exercitie. Daarnaast behaalde de band, die uitkwam in de derde divisie, de eerste prijs met hun optreden tijdens de wedstrijden.

Volgend jaar bestaat de Scoutingband Huissen 70 jaar. Dan wordt ook voor de 70e keer het landelijk bandconcours gehouden. Een goede reden om het daarom in 2020 in Huissen te organiseren! Dit jaar deed de band voor het eerst sinds 1991 weer mee aan het landelijk bandconcours. De afgelopen jaren begon het toch weer te kriebelen, zeker met het stijgend aantal leden. De laatste maanden oefenden de 24 bandleden flink op de muziek en met exercitie (lopen en marcheren). De band repeteerde vele avonden op De Molenweide en bij RKHVV op het voetbalveld. Dit alles onder leiding van dirigent Chiel Volman en met ondersteuning van tambour-maître Jochem Reulink en Leendert-Jan Vogelaar voor de exercitie.

De Scoutingband Huissen groeit hard. Naast repeteren en optreden staat ook de gezelligheid centraal. De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe jeugdleden bijgekomen. Zij krijgen les en doen op hun eigen niveau direct mee. Optredens zijn er onder meer bij de vierdaagse, de Umdracht, Integrade en carnaval. Wil je ook muziek spelen bij een leuke band waar je altijd welkom bent? Neem dan contact op met de Scoutingband Huissen via info@scoutingbandhuissen.nl voor meer informatie.

Zwitserse Week in Bemmel

Spiel der Luzerner Polizei. (foto: Eric Driessen) Eric Driessen

BEMMEL - Zwitserse Week Gemeente Lingewaard. Wat is de Zwitserse week?

Naar aanleiding van de Internationale 4Daagse afstandsmarsen van Nijmegen en contacten met de Zwitserse militairen is de ‘Stichting Zwitserse Week Bemmel’ (SZWB) ontstaan, die gelijktijdig wordt gehouden met de Vierdaagse van Nijmegen. Muzikale hoogtepunten vinden plaats in de Gemeente Lingewaard en Nijmegen. Ieder jaar komt er een ander muziekkorps uit het Duits sprekende deel van Zwitserland naar onze gemeente. De muzikanten worden zoveel mogelijk bij gastgezinnen ondergebracht.

Spiel der Luzerner Polizei

De ‘Stichting Zwitserse Week’ dankt de gastgezinnen, het gemeentebestuur en de sponsoren die dit groot muzikaal gebeuren mogelijk maken. Dit jaar komt ‘Spiel der Luzerner Polizei’. De muzikale leiding berust bij dirigent 'Karin Wäfler'.

Kijk op www.zwitserseweek.eu voor meer informatie wat deze stichting doet en voor een uitgebreid programma.

Kort programma:
• Zaterdag 13 juli: Aankomst bij Schaapskooi.
• Zondag 14 juli: Kapellenfestival Marktplein en Kinkelplein.
• Maandag 15 juli: Ontvangst door Gemeente Lingewaard op kasteel Doornenburg.
• Dinsdag 16 juli: Muziek voor vierdaagse lopers nabij Kinkelenburglaan.
• Woensdag 17 juli: In de middag Zorgcomplex Ludiuna. In avond groots Gala in Kerk Haalderen.
• Donderdag 18 juli: Eerbetoon op Canadees Kerkhof in Groesbeek (11:00 uur).
• Vrijdag 19 juli: Muziek voor lopers bij Zorgcomplex Grave (Koninginnedijk).
• Zaterdag 20 juli: Vertrek.

Zonnebloem Doornenburg terug in de tijd

Zonnebloem Doornenburg. (foto: Geert Burgers)

DOORNENBURG - Om van de vakantie te gaan genieten, hebben de Zonnebloemvrijwilligers uit Doornenburg een mooie middag georganiseerd, met als thema 'Terug in de tijd'.

De gasten waren in grote getallen gekomen, en werden welkom geheten door voorzitster Gerry. Een kop koffie met traktatie gemaakt door een van de vrijwilligers liet een ieder zich smaken. Door foto's op een groot scherm van de vijfentwintig jaar Zonnebloem te presenteren, was er veel gesprekstof over de bekende beelden die voorbij kwamen.

Tijdens de pauze werd er gezorgd voor een hapje en een drankje,vanwege de warmte kon een lekker ijsje niet ontbreken. Deze middag was Luuk Timmers voorzitter van de historische kring Doornenburg te gast om zeer mooie beelden te laten zien. Over hoe het vroeger was in het dorpje Doornenburg. En hij vertelde er ook mooie en smakelijke verhalen bij. Het was genieten voor de gasten, allemaal zo herkenbaar.Tijdens een drankje kon men nog even napraten over de oude herinneringen van vroeger. Na afloop kregen de gasten een tasje met heerlijke kersen mee naar huis. Het was weer een geslaagde middag.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Struinen in de Tuinen Huissen

HUISSEN – Yes, het is bijna zover! Aanstaande zondag vindt de eerste editie plaats van Struinen in de Tuinen Huissen.

Liefst dertien enthousiaste tuineigenaren zetten hun tuinhekken voor u open. In deze tuinen zullen veertien, minstens zo enthousiaste, lokale artiesten de bezoeker vermaken met optredens op gebied van zang, muziek, cabaret of toneel. Elk optreden duurt maximaal 30 minuten zodat iedereen daarna tijd heeft om naar het volgende optreden te gaan.

De deelnemers die zichzelf vooraf hebben aangemeld, hebben elkaar onlangs ontmoet tijdens de gastheer/gastvrouw ontmoeting. Het enthousiasme spatte er vanaf. Iedereen is er klaar voor en Huissen heeft een nieuw evenement om naar uit te kijken. In Huissen is vorige week huis-aan-huis een heuse programmakrant verspreid, waarin de bewoners al hun optredens konden uitzoeken. Woont u niet in Huissen maar wilt u dit festival ook graag bijwonen? U bent van harte welkom! Het programma staat op www.struinenindetuinen.nl/huissen. Datum zondag 7 juli van 12:00 tot 17:00 uur. In diverse tuinen in Huissen.

1 MuZes Parkdreef 5, 12:00 / 13.30 / 15:00 uur
2 Af! Loostraat 71, 12:00 / 13:30 / 15:00 uur
3 L'Anouk Badweg 1, 12:45 / 14:15 / 15:45 uur
4 Hans Witjes INGANG TUIN TEGENOVER Walstraat 33 13:30 / 15:00 / 16.30 uur
5 Factor 50 Vicariestraat 1, 12:00 / 13:30 / 15:00 uur
6 Tinka Gerritsen Duisterestraat 12, 12:45 / 14:14 / 15:45 uur
7 Blaasorkest Torkest Muntstraat 11, 13:30 / 15:00 / 16:30 uur
8 Patrick van de Kieboom en Kevin van der Eynde Binnenwater 76 12:00 / 13:30 / 15:00 uur
9 Voices Gochsestraat 5, 12:45 / 14:15 / 15:45 uur
10 Geminga Nieuwediep 5, 12:00 / 13:45 / 15:30 uur
10 La Zona Nieuwe Diep 5, 12:45 / 14:45 uur
11 Nuva27 Bloemstraat 18, 12:00 / 13:30 / 15:00 uur
12 Mariël Doedens Bloemstraat 8, 12:45 / 14:15 / 15:45 uur
13 MOOD Frankentaler 16, 13:30 / 15:00 / 16:30 uur

Kerk en diaconaat

HUISSEN - Hoe relevant is de kerk (nog) voor de samenleving? Wat doet de diaconie van de Protestantse Kerk in Huissen voor de gemeenschap? Natuurlijk is er iedere zondag een viering maar je geloof vieren op zondagochtend is steeds minder vanzelfsprekend geworden.

Wat doet de diaconie dan wel om zichtbaar te zijn? Iedere vrijdagmiddag is kerk open voor een kopje koffie of thee en een gezellig gesprekje en/of een luisterend oor. Soms gaat het gesprek over het weer maar een andere keer over een actueel probleem bijv. het gevoel van onveiligheid op straat of de zorg voor een partner, buurman of vriend. Er is ruimte voor alle gespreksonderwerpen.

In de regio is de diaconie actief in de ondersteuning van het werk dat gedaan wordt voor dak- en thuislozen en de Voedselbank. Niet alleen financieel maar ook met inzet van menskracht.

Samenwerking is geen toverwoord maar krijgt vorm en inhoud. Er kan altijd meer gedaan worden en dat lukt ook. De kerk heeft de samenleving iets te bieden! (Ada van Arkel, voorzitter college van diaken)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 7 juli 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra (3e zondag na Trinitatis, tafelviering). Vrijdagmiddaginloop van 14.00 - 16.00 uur. Van harte welkom.

Exodustocht en ceremonie gaan hand in hand

HUISSEN - De Exodustocht van 2019 zal de geschiedenis in gaan als de warmste tot dusverre.De hitte noopte tot het nemen van ingrijpende maatregelen. Ter bescherming van de wandelaars werd het uitgangspunt om die kwetsbare groep niet bloot te stellen aan de overdosis zon. Het credo luidt dat veiligheid voor alles gaat.

Om die reden werden de starttijden naar voren gehaald naar 5.00 uur. Het streven om wandelaars rond het middaguur weer terug te laten keren in het gezellige Huissen werd gehaald.Daarbij moesten ook de afstanden van 42 en 50 km het dit keer ontgelden. Marsleider Max Bozon ontving hiervoor zelfs van 'die hards' alle begrip.

Veel wandelaars konden niet op het vroege tijdstip aanwezig zijn. Toch zijn er ook wandelaars die bij vrienden en familie hebben overnacht om de wandeltocht te maken. Chapeau voor het sportieve wandelvolk.

Zonnig spoor

De traditionele ceremonie vond plaats bij zowel het Massagraf als het Exodusmonument. Thema was de dienstbaarheid van de jonge scout Henk Lentjes die, evenals de gebroeders Straatman, zijn leven liet terwijl hij anderen hielp. Indruk maakte scoutvoorman Ruben van Ottele met zijn toespraak. De traditionele groet van de scouts is 'Zonnig Spoor'. In WO II gold dat niet, want er was een verbod. Toch is de geest van de scouts nooit verloren gegaan; die leefde zelfs sterk voort. Verbondenheid en Zonnig Spoor overleefden. De vingerafdrukken op de vlagstandaard van hen die de vlag vroeger fier droegen zijn symbolisch nog voelbaar. Het DNA van de scouts is onveranderd. De speach van Ruben staat vermeld op www.exodustocht.nl.

Ingezonden brief

Zwerfafval: Betere

tips, en meer doen

Maak van oud papier geen zwerfvuil, vraagt de gemeente Lingewaard in de vorige editie van ons huis-aan-huisblad. Eigenlijk is het te zot voor woorden dat zo'n oproep nog nodig is. Je moet als burger wel knap gestoord zijn als de ernst van de milieuproblematiek nog niet tot je is doorgedrongen, of daar gewoon maar maling aan hebt.

Twee tips, heeft de gemeente: zet papier op de juiste tijd aan de straat, en doe het in een stevige doos of maak er een bundel van.

Een misschien nog wel belangrijker advies is vergeten: als je kartonnen verpakking van bijv. een nieuwe wasmachine of televisie neer zet, laat er dan geen kunststof zoals piepschuim in zitten. Want dat gebeurt nog vaak!

En dan kan het ook gebeuren dat papierophalers die troep uit de doos halen en op straat zetten. De goeden niet te na gesproken, zien sommigen alleen het papier en niet de milieuschade die ze teweeg brengen. Die is véél erger dan van rondzwervend papier, hoe irritant dat ook is. Papier vergaat uiteindelijk, maar piepschuim verbrokkelt en krijg je nooit meer weg.

Behalve tips geven, moet de gemeente daarom ook maar eens een plan maken om op te treden. Een paar keer handhavers een rondje voor de papierwagen uitsturen, en uitzoeken wie de boel vervuilt. Kaartjes in de omringende brievenbussen, en vraag mensen ook om elkaar vriendelijk aan te spreken.

O ja, en niet vergeten om de papierophaler goed te informeren. Want al is de kunststof die hij uit karton haalt en wegzet eigenlijk van een ander, hij is zelf ook flink in overtreding.

J. Durant, Huissen

Senoirenvissen Lingewaard

HUISSEN - Op zaterdag 6 juli is het weer zo ver dan gaan; we voor de 48e keer strijden na koning, koningin, grootste en kleinste vis.

"U kunt zich nog steeds op geven bij de volgende personen: Jan Derksen, 06 12630215 of bij Wim Kersten Langestraat 47/a, 06 81857516. Vanaf 60 jaar mag u mee doen. Het programma is als volgt: om 13.00 uur wordt er geloot in club gebouw aan de Hazekamp, van waar we vetrekken naar De Zilverkamp waar om 14.00 uur de wedstrijd begint. Tot 16.00 uur. Dan wordt de vis gemeten en vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar in clubgebouw aan de Hazekamp. Natuurlijk is er muziek zodat u gezellig een dansje kunt wagen. De kosten zijn 4 euro per persoon. Dus schroom niet en geeft u nog op."

Vrijwilligers druk met het druiven krenten

HUISSEN - De vrijwilligers van het Tuinbouw Museum in Huissen zijn al enkele weken elke morgen in de druivenkassen aan het werk om de druiven te krenten, wat veel werk is.

"Ondanks de warmte zijn we bijna klaar. We hopen op een goede oogst dit jaar, aan de krenters zal het niet liggen."

Maandprogramma `t Blauwe Huukske Doornenburg

Vrijwilliger Geert Roelofs geeft uitleg over het gebruik van apparatuur. (Geert Claassen)

DOORNENBURG - Creatief trefpunt `t Blauwe Huukske in Doornenburg is ook in de vakantieperiode elke dinsdagmorgen open van 09:30 - 12:00 uur.

Het programma voor juli ziet er als volgt uit:

2 juli Houtwerken

9 juli Mozaïeken

16 juli Schilderen/tekenen

23 juli Aquarellen

30 juli Koken

Buiten deze tijdstippen is het Creatieve trefpunt ook op afspraak beschikbaar creatieve activiteiten. Voor informatie kunt contact opnemen met Eveline Claassen, 06 46595215; Geert Claassen, 06 22334276; dorpscontactpersonen Doornenburg; www.stichtingleefbaardoornenburg.nl.

Zwerfvuil rapen Haalderen

HAALDEREN - Op zaterdag 6 juli om 09.30 uur is het verzamelen bij Brambachtelijk (voorheen Moos) in Haalderen om voor de grote vakantie zwerfvuil te rapen.

"We hopen op jong en oud om samen dit klusje te klaren."

Prachtige hortensia's voor Sancta Maria in Huissen

De prachtige tuin van Sancta Maria met de nieuwe hortensia's. (foto: Marjo Geraedts) Marjo Geraedts

HUISSEN - Op zaterdag 16 juni werden tientallen roze hortensia’s geplant in de tuin van Sancta Maria. De hortensia’s zijn gesponsord, net als de bloembakken aan het balkon, met lavendel, anjers en tomatenplantjes.

Steeds meer lokale ondernemers raken betrokken bij Sancta Maria en zijn vrijgevig. Dit wordt ontzettend gewaardeerd, niet alleen door de bewoners maar ook door de medewerkers en de familie. Vol overgave storten zij zich op het mooier maken van Sancta, om er een echt thuis van te maken voor de bewoners. Een dochter van een bewoonster laat weten: ’Als ik hier naar binnen loop, voel ik me thuis.’

Het afgelopen jaar hebben vele sponsoren ons geholpen, via deze weg wilt RijnWaal Zorggroep hen danken uit de grond van ons hart.

Henk tien jaar vrijwilliger bij Zonnebloem Gendt

GENDT - Tien jaar geleden kwam Henk als gast bij een Zonnebloem-activiteit. Hij vond het geweldig en vroeg zich af of hij ook vrijwilliger kon worden en wat hij dan zou kunnen doen.

Tsja, eigenlijk heeft hij een dubbel rol. Intens genietend en de boel op stelten zetten bij activiteiten, zoals de scootmobieltocht en tijdens vergaderingen. En iedereen welkom heten bij binnenkomst bij een activiteit zoals de Sintmiddag. Maar ook achter de schermen doet hij veel; zo kunnen de vrijwilligers alle formulieren bij hem ophalen en weer inleveren en maakt hij een deelnemerslijst. Een hele fijne ondersteuning voor secretariaat en bestuurslid-activiteiten. Zijn bijnaam soms gekscherend Hendrika! Ondanks dat zijn gezondheid hem wat meer in de steek laat, blijft hij zich voor ons inzetten en daar nemen we ons petje voor af. "Van harte gefeliciteerd Henk met je speldje en je oorkonde, je hebt het dik verdiend!"

Rouwverwerking bij Rafaëlgroep Rouwen kun je samen….

BETUWE - In de R.K. parochie H. Maria Magdalena start ook dit jaar rond oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties.

Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 te Elst. 2019: 30 september, 21 oktober, 4 en 25 november, 16 december; 2020: 6 en 27 januari, 17 februari. Terugkombijeenkomst 11 mei.

Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 te Bemmel. 2019: 1 en 22 oktober, 5 en 26 november, 17 december; 2020: 7 en 28 januari, 18 februari. Terugkombijeenkomst 12 mei.

Opgave voor deelname vóór 23 september via het Secretariaat R.K. parochie H. Maria Magdalena, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@rkparochiemariamagdalena.nl; 0481 451371 (keuze 1).

Graag informeren wij u nader over deze gespreksgroep en heten u daarom welkom op dinsdag 10 september van 19.30 – 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom. Wij hopen op een fijne avond met elkaar! Opgave Informatieavond vóór 10 september bij genoemde Secretariaat t.a.v. de Rafaëlgroep.

Spectaculair openingsfeest muziekpodium Odeon in Huissen

HUISSEN - Eindelijk is het zover. Nadat in 1996 de eerste ideeën op tafel kwamen en de eerste plannen gemaakt werden, gaat het nu toch gebeuren. Op zondag 14 juli zal het hypermoderne, futuristisch ogende muziekpodium op de Markt door de Stichting Vrienden van Huissen officieel worden geopend.

Tevens zal op dat moment het Odeon door de Stichting in eigendom worden overgedragen aan de gemeente Lingewaard. Om 14:00 uur vindt de officiële overdracht plaats, en Huissen zou Huissen niet zijn als er niet een leuk feestje om heen gebouwd wordt.

Het woord Odeon komt uit het Grieks en betekent niets anders dan 'een zangplaats waarin wedstrijden in gezang en instrumentale muziek werden gehouden'. Nu wordt er deze middag geen wedstrijd gehouden, maar er wordt het publiek een zeer gevarieerd muziekspektakel geboden

Huissense muzikanten, blazers en zangers zijn benaderd en bereid gevonden om er een spetterende muzikale middag van te maken. Het publiek zal kunnen genieten van optredens van: dweilorkest De Dreumels, Piratenkoor, Femke Kemkes, de Slubkes, Exodus Comité, blaaskapel Torkest, Ingrid Striek, Peter Sluiter, blaaskapel De Bevelanders en Flash Back. Iedereen is welkom om deze feestelijke en muzikale happening bij te wonen.

De Vrienden van Huissen hopen op een geweldige publieke opkomst en mooi weer, maar er wordt altijd gezegd: "Onze Lieve Heer is een Huissenaar", dus dat moet goed komen. De Stichting Vrienden van Huissen is bijzonder erkentelijk voor alle bijdrages in geld en natura van de vele sponsors, mensen en bedrijven met een echt Huissens hart.

Blarenpoli Ehbo Sint-Christoffel Huissen tijdens Nijmeegse Wandelvierdaagse

HUISSEN - Dit jaar organiseert de ehbovereniging Sint-Christoffel uit Huissen opnieuw een blarenpoli voor de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Van 15 - 18 juli zullen gekwalificeerde leden van de vereniging weer tot uw beschikking staan om blaren te behandelen.

Dit jaar zal er niet gemasseerd worden door een tekort aan vrijwilligers! "Op maandagmiddag beginnen we al met het preventief afplakken van de voeten. De openingstijden zijn op maandag van 15:00 - 21:00 uur. Op dinsdag, woensdag en donderdag is de poli geopend van 15:30 - 21:00 uur. U vindt ons ook dit jaar in de aula van IKC De Abacus aan de van Voortstraat 21 in Huissen (ingang aan de Van Gelrestraat). Vergeet niet een eigen handdoek mee te nemen als u langskomt.

Voor de behandeling vragen wij een vrijwillige donatie te doen in de clubkas van de vereniging." Het is niet mogelijk om van tevoren een afspraak te maken en er wordt gewerkt op volgorde van binnenkomst. (www.ehbohuissen.nl / secretariaat@ehbohuissen.nl).

Live muziekfeest Huissen-centrum op zondag 7 juli + winkels open Back to the Music: genieten met hoofdletter G

Live muziek op straat en bij horecabedrijven, dàt is Back to the Music in Huissen. Dit jaar op zondag 7 juli. En de winkels in het centrum zijn geopend van 13 tot 17 uur. (foto: Van Eimeren)

HUISSEN – Hoe horeca-ondernemers en winkeliers samen een geweldig feest kunnen bouwen. Beleef het op Back to the Music op zondag 7 juli. Het centrum van het stadje van plezier bruist dan van jewelste. Met live bands bij de horeca en reuring in de winkels. Lunchen, shoppen, bands beleven en borrelen.

De eerste zondag in juli is in Huissen steevast gereserveerd voor Back to the Music, dat alweer de 17e editie beleeft. Het trekt duizenden muziekliefhebbers en mensen die van uitgaan houden. Grote troef, de bands die live optreden bij tal van horecagelegenheden. De eerste noten van de acts zullen vanaf 14.00 uur te horen zijn. Voor die tijd kan bij een aantal etablissementen al ontbeten of geluncht worden, al dan niet op terrasjes. Waar ook snel de eerste drankjes genuttigd kunnen worden. Laatste klanken: 20.00 uur.

Bij de rotonde aan de Helmichstraat geeft Beide Zussen een podium aan het akoestische 2nd Opinion, iets verderop bij De Buitenpoort Huissens bekendste band Flashback en The Crown Jewels met hun tribute to Creedence Clearwater Revival (CCR).In de Vierakkerstraat bij de cafés Borrelzz en De Kater ook twee (rock)bands met Huissense roots: Jangle en Misty Giants. Halverwege die straat swingt de negenkoppige Club Soda voor Het Moment en Bar Lekker de pan uit.

Shoppen

Op de Markt bij Café De Dijk slaat rock(abilly) de klok met Slapback Johnny en Rockadile. En aan de overkant maken Ristorante Da Claudio en Café Nr 5 een concert van het 'gouwe ouwe' Tulsa Time mogelijk. In de Langestraat bij Big Fish de akoestische en mobiele Berkley Brothers en bij Grand café Barend geeft 4Crooks acte de presence. En last but not least (want maar liefst drie bands!) 't Huessenaartje: non-stop optredens van Road'n Band, The Blues Brothers en Whatever Band.

Bijkomend voordeel: de winkels zijn van 13.00 tot 17.00 uur open en die zijn in stijl gedecoreerd. Dus: shoppen maar! En muziek en eten en drinken. Ideale combinatie! Blijf op de hoogte van Back to the Music via: Facebook.com/BacktotheMusicHuissen.

Leerlingen OBC Huissen naar Londen

Leerlingen van OBC Huissen met de metropool Londen op de achtergrond. (foto: OBC Huissen) OBC Huissen

HUISSEN - Op maandag 24 juni vertrokken 93 derdejaarsleerlingen van OBC Huissen met de bus en boot naar Londen. Drie dagen lang hebben zij deze bruisende metropool bezocht. Het doel van de reis was het opdoen van een ervaring in het buitenland.

Voor sommige leerlingen was het de eerste keer dat zij een trip naar het buitenland maakten. De leerlingen verbleven in gastgezinnen waarbij hun Engels op de proef gesteld werd.

Op het programma stond een bezoek aan verschillende highlights zoals Bridge Tower, Big Ben, London Eye, voetbalclub Arsenal en Buckingham Palace. Ook shoppen in Regent Street en Oxford Street, een kijkje nemen in de alternatieve wijk Camden Town, genieten van het prachtige uitzicht vanaf het 160 meter hoge gebouw Sky Garden en een bezoek aan een musea mochten niet ontbreken.

Gedurende het programma is er ook de gelegenheid geweest om de stad op eigen initiatief te verkennen. Kennis maken met de metro was voor de leerlingen ook een leuke ervaring. Kortom, een vol programma bestaande uit leerzame en gezellige activiteiten voor de leerlingen.

“We hebben veel geleerd van deze reis en er met z’n allen van genoten. Graag bedanken we onze leerlingen voor hun bijdrage, interesse én gezelligheid. De leerlingen zijn een mooie ervaring in het buitenland rijker en hebben wellicht vriendschappen voor het leven opgebouwd”, aldus de begeleidende docent Dave Kelly.

Inschrijving kerstmarkt Bemmel van start

BEMMEL - "De zomer is in volle gang, de eerste hittegolf zit er nog maar net op en nu hebben we het al over de Kerstmarkt Bemmel 2019. Wij zijn als Kerstcommissie al vanaf maart dit jaar bezig met de voorbereidingen voor onze Kerstmarkt in Bemmel."

"Ook dit jaar belooft het weer een mooi evenement te worden. De grote Kerstmarkt met de vele kramen, de koren, de wensboom en nog veel meer vindt dit jaar op zondag 8 december plaats. Dit is vrij vroeg, maar daarmee valt het evenement niet samen met andere markten in de regio. Om het geheel voor de kinderen nog aantrekkelijker te maken, zal vanaf vrijdag 6 december 's-middags tot en met zondagavond 8 december 17.00 uur op de markt een overdekte kinderkunstijsbaan aanwezig zijn. Daar zullen allerlei leuke activiteiten plaatsvinden, waarover u later verder geïnformeerd zult worden.
Op zaterdag 7 en zondag 8 december zal in kasteel De Kinkelenburg ook weer de expositie 'Kunst in Het Kasteel' plaatsvinden. Al met al belooft het weer een supermooi evenement te worden, dat u zeker niet mag missen. Natuurlijk zijn zondag 8 december alle winkels en horecagelegenheden geopend. U kunt zich vanaf nu zowel als hobbyist en als handelaar online inschrijven via onze website: www.kerstmarktbemmel.nl. Daar vindt u ook alle verdere informatie."

Start verhuur nieuwe appartementen hoek Oostervelden/Dorpstraat in Bemmel

BEMMEL - Waardwonen start met de bouw van de 24 huurappartementen op de hoek de Oostervelden en de Dorpstraat in Bemmel. Vanaf begin juli start ook de verhuur van de woningen.

De appartementen – grotendeels bedoeld voor senioren (55+) – komen op een mooie locatie in het centrum van Bemmel. Vanwege de centrale ligging, de toegankelijkheid en de aanwezigheid van een lift bieden de appartementen veel voordelen voor de toekomstige bewoners. Woningzoekenden moeten ingeschreven staan bij www.entree.nu en reageren op de advertentie om in aanmerking te komen. Dit geldt ook voor mensen die hun belangstelling al kenbaar hebben gemaakt bij Waardwonen. De advertentie wordt begin juli geplaatst op de website van Entree (vermoedelijk 3 juli). Daarna volgt de toewijzing. Drie woningen worden beschikbaar gesteld als rolstoeltoegankelijk.

Eigentijdse dorpse architectuur

De appartementen krijgen een eigentijdse dorpse architectuur. Het plan wordt opgeknipt in drie bouwstijlen waardoor het kleinschalig oogt en aansluit bij de bebouwing in de omgeving in Bemmel. Er komen drie verschillende type appartementen die variëren in indeling en grootte. Alle appartementen krijgen een balkon of terras.

KlaassenGroep gaat de woningen bouwen. De bouw is ongeveer een jaar. Omwonenden worden per brief geïnformeerd over de werkzaamheden en wat ze kunnen verwachten. Meer informatie staat op www.waardwonen.nl.

Sterreschans Schippersmis

DOORNENBURG - De traditionele Schippers mis van schippersvereniging Sterreschans uit Doornenburg wordt dit jaar op zondag 7 juli gevierd.

Ook dit jaar zal de viering gehouden worden in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg. Bij mooi weer wordt uitgeweken naar de pastorietuin, naast de kerk. De viering begint om 15.00 uur. De muzikale omlijsting zal ook dit keer worden verzorgd door het gemengd koor Exotherm www.exothermhuissen.nl uit Huissen. Voorganger is, uiteraard, aalmoezenier Bernard Van Welzenes.

Sprauwejagers ontvangen geste van het Vlinderfonds

LINGEWAARD - Het werkgebied van het Vlinderfonds is de gemeente Lingewaard en is bedoeld om maatschappelijke initiatieven te ondersteunen. Het fonds zorgt voor een steuntje in de rug bij het realiseren van concrete projecten van verenigingen en instellingen. Een aansprekend voorbeeld is de hulp aan het tuinbouwmuseum Mea Vota in Huissen en ook het muziekpodium, het Odeon, op de Markt in Huissen en vele anderen.

Het Sprauwejagersgilde uit Gendt raakte door omstandigheden hun vervoermiddel kwijt en door een forse financiële injectie van het vlinderfonds hebben De Sprauwejagers weer een aanhanger in hun bezit. Deze op maat ingedeelde aanhangwagen is voorzien van alle attributen om op locatie de zo bekende Gendtse Sprauwejagers kersenkoeken te kunnen bakken. Dit op onder andere kersenfeesten maar ook bij bejaardencentra's, charitatieve instellingen enzovoort.

Zondag 28 juni om 13.00 tijdens de braderie op het kersenfeest, zal in het bijzijn van het voltallige bestuur van het vlinderfonds de aanhanger officieel in gebruik worden genomen. "Wij zijn hier zeer mee ingenomen en danken het Vlinderfonds voor de bijdrage aan de aanhangwagen, waar we hopelijk en velen met ons, nog lang plezier aan mogen beleven."

Hiep Hiep Hoera
Luuk wordt 9 juli
7 jaar

Gefeliciteerd Luuk
Kusjes Opa's en Oma's

Hiep hiep hoera!
Onze kleinzoon Kevin wordt op 8 juli al weer 6 jaar.
Veel liefs van Opa & Oma

Hiep Hiep Hoera
Rens wordt 2 juli
4 Jaar
Heel veel succes op de basis school
Opa Jan en Oma Ria

3 juli wordt mijn zus 10,
en iedereen mag dat zien!
Gefeliciteerd lieve Iris!
Dikke kus Loïs xxx

4 juli 2019
Esmée van der Veen
SWEET SIXTEEN en DIPLOMA behaald
We zijn supertrots op je!
Mama, oma en opa
Pootje van Sofie

Lieve Sarah, van harte gefeliciteerd
met jouw 14de verjaardag vrijdag
en een geweldige dag toegewenst.
Liefs Opa Ard en oma Luus

Erik en Natascha

Applaus voor Erik en Natascha vanaf nu af aan,
samen door het leven als bruidspaar Hommerson.
Gefeliciteerd
Slagwerkgroep Kunst en Vriendschap Opheusden

Hiep hiep hoera , Anna wordt zes jaar in juli.
Van harte gefeliciteerd en dikke kus van
Opa Maart

Gefeliciteerd tennis kampioentjes! Bedankt voor de mooie wedstrijden en gezelligheid, op naar volgend jaar!

Luuk is alweer 5 jaar

Van harte gefeliciteerd van Oma en Opa Huessen

Nu nog ff zwemdiploma halen

Het Marco op vieftig joar nog steeds de box an???

Hartelijk gefeliciteerd met jullie 25 jarig huwelijk Pa en Ma

Van Olderen & Meuwsen & H. v. Hal winnen dubbelvlucht

Van Olderen - Meuwsen. -

DOORNENBURG - In het weekend van 22 juni stond de zevende vitessevlucht vanuit Tienen op het programma.

Hieraan deden 128 duiven mee van negen liefhebbers. Ze werden gelost om 9 uur met een noord-oostelijke wind.

Van Olderen & Meuwsen 39 mee 16 mee 1, 2, 3, 7, 9, 12, 13, 16, 22, 23, 24, 28, 29, 30, 31, 32
H. v. Hal 20 mee 6 pr. 4, 5, 11, 15, 19, 21
W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 6, 8, 20
P.C. Engelen 10 mee 1 pr. 10
Nissen & Vermaas 21 mee 6 pr. 14, 17, 18, 25, 26, 27

Tijdens deze zelfde vlucht werden ook de jongen duiven voor het eerst gelost voor een officiële wedstrijd hieraan deden 349 duiven mee van tien liefhebbers.

H. van Hal 51 mee 19 pr. 1, 4, 5, 7, 11, 25, 28, 29, 31, 35, 42, 46, 48, 71, 75, 78, 79, 80, 85
v. Olderen & Meuwsen 51 mee 14 pr. 2, 3, 6, 9, 10, 12, 23, 26, 53, 59, 69, 73, 83, 87
P.C. Engelen 61 mee 12 pr. 8, 13, 14, 36, 38, 54, 57, 61, 64, 74, 81, 86
A.A. Engelen 28 mee 9 pr. 15, 16, 27, 39, 49, 50, 52, 68, 82
J. Pauwelsen 30 mee 7 pr. 17, 18, 33, 37, 41, 47, 88
J. v.d. Scheur 19 mee 3 pr. 19, 67, 70
W. Geurtz & Zn 34 mee 9 pr. 20, 43, 56, 60, 63, 66, 76, 77, 84
W. Tijssen 24 mee 5 pr. 21, 30, 40, 58, 65
J. Buys 44 mee 8 pr. 22, 24, 32, 34, 44, 45, 51, 62
Th. Rutjes 7 mee 2 pr. 55, 72

Op de Korrel met zeven schutters op NK

Junior Kenji Valentijn. (foto: Arno Brinkman)

BEMMEL - Het weekend van 22 en 23 juni werden Nederlandse Kampioenschappen Luchtwapens Opgelegd verschoten bij De Hoogeveensche Schietvereniging. Vanuit schietvereniging Op de Korrel nam hier een zevental schutters aan deel, zowel junioren als veteranen. Het veteranenteam wist een zilveren medaille in de wacht te slepen.

De Luchtwapen Opgelegd disciplines zijn voor officiële wedstrijden binnen de KNSA gebonden aan leeftijd, waardoor er alleen junioren (tot 15 jaar) en veteranen (vanaf 55 jaar) aan deel kunnen nemen. Bij de veteranen is dit jaar voor het eerst de officiële regel in werking getreden, dat alleen de beste dertig schutters in de nationale Ranking genodigd worden. In het verleden was de deelname vrij, wegens een opkomend aantal schutters in deze disciplines. Voor OdK behoorden tot deze beste dertig liefst vier schutters, waarbij Joop Hendriks wist te eindigen op een elfde plaats, vlak achter Sjaak Polman op een negende positie. Johan Huibers wist de finale te behalen en eindigde hier als achtste, waarbij Ben Huibers het podium nipt miste en als vierde eindigde. Sjaak, Johan en Ben vormde samen een team en wisten hier een zilveren prijs in de wacht te slepen.
Bij de Junioren-C mocht Dennis Karlova aantreden in een erg groot deelnemersveld van liefst 24 schutters, waar hij op een tiende plaats wist te eindigen. Voor de Junioren-D waren zestien schutters aanwezig, waar Nick Wolters op een tiende plaats wist te eindigen en Kenji Valentijn het tot de finale gehaald heeft. Uiteindelijk eindigde Kenji op de achtste positie.

Geslaagde SMH-jeugddag bij Zandziebar in Slijk-Ewijk

Deelnemers jeugddag. (foto: Stedelijke Muziekvereniging Huissen)

SLIJK-EWIJK - Real life gamen op een afgesloten eilandje, dat klinkt als een perfect uitje voor een jeugddag. En dat is dan ook precies wat de Stedelijke Muziekvereniging Huissen heeft gedaan!

Sinds kort is de real-life game Moon Trees, te spelen bij Zandziebar, onderdeel van Watergoed Valburg. De muziekvereniging vond dit wel een topactiviteit voor hun jaarlijkse jeugddag. Alle kinderen die bij de vereniging muziek maken mochten mee, en wat was het leuk!

Eerst team captains kiezen en groepen maken. In het midden van het eiland is een tent waar een scherm met plattegrond staat en verspreid over het eiland staan vele Moon Trees. Elke Moon Tree heeft zon, water of grondstof nodig in verschillende hoeveelheden. Die benodigdheden kun je geven in de vorm van muntjes, groene voor grondstof, blauwe voor water en gele voor zon.

Door de Moon Trees te geven wat ze nodig hebben, kun je de Moon Tree veroveren voor je team. Deze moet je dan goed verzorgen, zodat andere teams de tree niet kunnen stelen. Als je de Moon Tree goed verzorgd, geeft hij muntjes die je weer kunt gebruiken om andere trees te veroveren, verzorgen of stelen. Het doel is natuurlijk om zoveel mogelijk Moon Trees te hebben en zoveel mogelijk punten te verzamelen.

De jeugd van de Stedelijke Muziekvereniging vond het een superleuk spel! Voor zowel de jongere als de oudere leden. Een meer dan geslaagde jeugddag!

Groot succes Open Lingewaards Jeugdkampioenschap Skeeleren

Negen keer goud. (foto: Boddesprinters)

LINGEWAARD - De jeugdkampioenen skeeleren zijn bekend! Het was prachtig weer en de jonge sporters hadden duidelijk zin in het Open Lingewaards Jeugdkampioenschap Skeeleren.

Onder begeleiding van de ouders meldden ze zich al vroeg aan voor de wedstrijd en na hun startnummer gekregen te hebben begonnen ze hun skeelers, helm, knie-, elleboog- en handbeschermers aan te trekken. Daarna kon het inrijden op de baan beginnen.

Zowel de jongens als de meisjes waren in vier leeftijdsgroepen verdeeld. Na een welkomstwoord van de voorzitter konden om 10.00 uur de wedstrijden beginnen. De organisatie van b.o.d. De Sprinters had alles goed voorbereid en de taken goed verdeeld. En met voldoende hulp kon een strak schema aangehouden worden. Eerst de 100 meter sprint. Daarna de 100 meter slalom en afsluitend de massastart.

Tussendoor verplichte drinkpauzes gezien de oplopende temperatuur. Als extra reed iedereen tien minuten een 'Elfstedentocht' en na iedere ronde van 400 meter kreeg je een stempel. Moe en voldaan wachtte iedereen met spanning op de prijsuitreiking. De nummers 1, 2 en 3 uit de leeftijdsgroepen werden op het podium geroepen en kregen hun medaille omgehangen. De negen gouden medaillewinnaars en Lingewaards Jeugdkampioen Skeeleren 2019 zijn geworden: Gerwin Kragt, Hein Tates, Silvan Hulsman, Liam Soowijl, Juliet Masselink en Juliette Heerholz, Nika Witjes, Jitske Bennink, Britt Nederlof. En hiermee kwam een einde aan een zeer geslaagde sportochtend.

Lotgenotenwandeling Ouders Overleden Kind

Wandelpad Oosterbeek. (foto: Bettie Elzenaar) Bettie Elzenaar

OOSTERBEEK - OOK Ouders Overleden Kind is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren.

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

"Wil je eens met een lotgenoot praten? Samen wandelen in de natuur en ondertussen ervaringen en herinneringen uitwisselen? Wandel dan mee op zondagmiddag 7 juli in Oosterbeek. Lengte van de wandeling is ongeveer 7 km. Niet-leden zijn ook welkom! We ontmoeten elkaar vanaf 13.30 uur bij Restaurant De Oude Herbergh, Utrechtseweg 245, Oosterbeek. Start wandeling rond 14.00 uur. Stevige (wandel)schoenen zijn zeker aan te bevelen. Het is geen verhard wandelpad. We moeten best wel klimmen en afdalen.

Na afloop van de wandeling is er gelegenheid om bij Restaurant De Oude Herbergh iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en als je dit wilt, samen na te praten. Voorgaande wandelmiddagen waren waardevolle en fijne middagen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom. Aanmelden wordt op prijs gesteld. Je kunt bellen met Bettie Elzenaar 06 40875275. (www.oudersoverledenkind.nl)