GN Overbetuwe-Nederbetuwe

10 oktober 2018

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 10 oktober 2018


Alzheimer Nederland zoekt collectanten

NEDER-BETUWE - Alzheimer Nederland werkt al bijna dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naasten. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen.

Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften. Om die reden is de landelijke collecteweek van 5 tot en met 10 november heel belangrijk. De organisatie zoekt nog dringend collectanten in Ochten, Opheusden, Kesteren en omgeving.

Waarom collecteren? Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als familie/partner/vrienden. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe, waardoor 1 op de 5 mensen door deze ziekte getroffen wordt. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigd de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaak en oplossing is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een paar uur van uw tijd kunt u helpen door u in te zetten als collectant in de collecteweek van 5 - 10 november. U kunt zich opgeven via: Ursula Doornbos voor Ochten/IJzendoorn/Echteld 06 14928813; Hans van Wichen voor Kesteren 0488 411904; Liset Schulp voor Opheusden 0488 442015.

Rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Vroeger werd er in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk regelmatig een rommel- en antiekmarkt gehouden met alleen antiek en spullen uit grootmoeders tijd. Er werden geen zelfgemaakte en nieuwe spullen verkocht.

Nee, het was echt snuffelen tussen de oude meuk en wat was het dan leuk als je iets vond dat je nog kende van vroeger of iets dat je spaarde. Het waren altijd heel gezellige en drukke markten.

Het bestuur van Dorpshuis Beatrix wil deze oude traditie weer in ere herstellen en gaat op zondag 21 oktober van 11.00-17.00 uur in samenwerking met de gastvrije nieuwe beheerders Henk en Annet Broekhuizen weer een ouderwetse rommel- en antiekmarkt organiseren, zoals we die vroeger kenden.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Wie een kraam wil huren kan contact opnemen met Dini Huijbers via email: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385.

Voorstelling ‘Praten met je Puber’ in Ochten

Plubliek tijdens de voorstelling van Theatergroep Playback. (foto: Theatergroep Playback)

OCHTEN - Het acteursteam van Theatergroep Playback houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en humoristische scènes aan de keukentafel. Een feest der herkenning, maar bovenal een relevante voorstelling gericht op effectieve communicatie tussen ouders en hun puberende zoon of dochter.

De voorstelling ‘Praten met je Puber’ is op woensdag 21 november in Dorpshuis Ochten, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. De entree is gratis. Vooraf aanmelden is gewenst, door een e-mail te sturen naar: dorpshuisochten@gmail.nl.

Niet roken, niet drinken tot je achttiende. Het is het beste voor de gezonde ontwikkeling van jongeren, maar werkt het ook zo? En hoe ga je in gesprek met je puberende zoon of dochter? Ze spelen niet meer maar hangen en kletsten wat. De eigen boterhammen mee naar school is niet cool, ze moeten hun telefoon 24/7 in de gaten houden en het is juist wel cool om dezelfde schoenen te dragen als anderen uit de klas. Ook experimenteren hoort erbij als je jong bent. Maar onder druk van vrienden gaan pubers soms verder dan ze eigenlijk zouden willen of goed voor hen is. Hoe help je jouw kind bij het aangeven van zijn of haar grens?

De voorstelling wordt aangeboden door Dorpshuis Ochten, het jongerenwerkwerk van Mozaïek welzijn, het straathoekwerk van Iriszorg en gemeente Neder-Betuwe.

Paddenstoelenwandeling op het landgoed Hemmen

Vliegenzwam. (foto: Herman Hendriks)

HEMMEN - Het Landgoed Hemmen kent een lang verleden. Vanaf de 14e eeuw lag er, op de plaats waar nu de ruïne zichtbaar is, een groot omgracht slot.

In 1757 bouwde men op de oude fundamenten van dat slot een statig landhuis Huis Hemmen, dat in 1945 tijdens de Tweede wereldoorlog werd verwoest. Nu is rondom de ruïne van 'het huis' en temidden van 700 hectare land met bos, hoogstamboomgaarden en weilanden een prachtig park in Engelse Landschapsstijl te zien.

Zwavelzwam. (foto: Piet Broekhof)

Tijdens de wandeling door het landschapspark zoeken we naar de tonderzwam, eikhaas, dodemans vingers, judasoor, heksenboter, en vertelt gids Piet Broekhof over het nut en de kracht van de paddenstoelen. De afspraak is: Geniet maar pluk ze niet. Zo houden we rekening met de overige bezoekers van de Heerlijkheid Hemmen.

De start is donderdag 11 oktober om 13.00 uur op het Kerkplein in Hemmen. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een spiegeltje worden aanbevolen. Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal en www.landgoedhemmen.nl.

Rommel- en antiekmarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Vroeger werd er in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk regelmatig een rommel- en antiekmarkt gehouden met alleen antiek en spullen uit grootmoeders tijd. Er werden geen zelfgemaakte en nieuwe spullen verkocht.

Nee, het was echt snuffelen tussen de oude meuk en wat was het dan leuk als je iets vond dat je nog kende van vroeger of iets dat je spaarde. Het waren altijd heel gezellige en drukke markten.

Het bestuur van Dorpshuis Beatrix wil deze oude traditie weer in ere herstellen en gaat op zondag 21 oktober van 11.00-17.00 uur in samenwerking met de gastvrije nieuwe beheerders Henk en Annet Broekhuizen weer een ouderwetse rommel- en antiekmarkt organiseren, zoals we die vroeger kenden.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Wie een kraam wil huren kan contact opnemen met Dini Huijbers via email: ralfendini@dinih.nl of bel 06 36565385.

Streekmuseum Baron van Brakell: mooi!

Simson afgebeeld op achterkant boerenwagen. (foto: Henk van der Kooij)

OMMEREN - Het bestuur van de ouderenmiddag van de Hervormde gemeente Kesteren had haar eerste ouderenmiddag gepland op 20 september in het Streekmuseum Baron van Brakell op landgoed Den Eng in Ommeren.

"We waren met 35 ouderen en wat hebben we genoten! Wat een keurig verzorgd, vriendelijk en gezellig museum over onze streek. We maakten in een mooie presentatie kennis met baron Van Brakell (1788-1865). Daarna bekeken we boerenwagens uit het Rivierengebied. Nee, geen boerenkarren maar rijtuigen! Er werd zelfs verteld, dat vaklui in één maand een prachtige boerenwagen wisten te maken. Helaas, een echt tochtje zat er niet in. Een aantal wagens bleek versierd met Bijbelse taferelen. Een Geldersche boerenwagen had op de achterkant een voorstelling van Samson (meer bekend onder de naam Simson) met de leeuw en zuilen. Ik (Henk van der Kooij) heb er een foto van gemaakt. Simson is op weg naar een vrouw in het gebied van de Filistijnen als hij wordt aangevallen door een brullende leeuw.

De foto toont Simson met blote handen de bek van de leeuw beetpakkend. Wonderlijk, Simson krijgt kracht van de Leeuw van Juda om de boze leeuw te doden. Het kan zijn dat de zuilen te maken hebben met de tempel die Simson aan het einde van zijn leven deed instorten. Zou de eigenaar om dit alles Simson hebben laten afbeelden? Kom en bezie de fraaie rijtuigen. Geniet verder van de vele oude ambachten en werktuigen die het museum rijk is en vergeet de streekgeschiedenis niet!"

Regionaal Archief Rivierenland deelnemer verkiezing Stuk van het Jaar Opstand in het archief!

Tijdens een landelijke protestdag tegen de Betuweroute in 1993 blokkeren zo’n 400 actievoerders de A15 bij Tiel en delen fruit en pamfletten uit. (foto: Jan Bouwhuis)

BETUWE - Dit jaar vindt voor de vierde keer de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’ plaats. In de maand oktober - tijdens de Maand van de Geschiedenis - kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete archiefstuk. Archieven laten hun mooiste stukken zien, die te maken hebben met het thema ‘opstand’. Ook het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) doet aan de verkiezing mee.

Het RAR heeft gekozen voor een foto van een protestactie tegen de aanleg van de Betuweroute. In alle lagen van de bevolking, van jong tot oud, was er verzet tegen de Betuweroute. Angst voor lawaai en gevaarlijke stoffen, twijfel over nut en noodzaak, boosheid over besluitvorming, onteigening van grond en landschapsvervuiling maakten de Betuwenaars strijdlustig. Wie herinnert zich niet de protestacties, de spandoeken, de krantenartikelen?

De foto waarmee het RAR meedoet met de verkiezing komt uit het redactiearchief van De Gelderlander. Fotograaf Jan Bouwhuis legt hierop in 1 beeld de sfeer van het Betuwse protest prachtig vast. De foto is genomen tijdens een landelijke protestdag in 1993. Zo’n 400 actievoerders blokkeerden de A15 bij Tiel en deelden fruit en pamfletten uit.

Stemmen

Op 1 oktober start de verkiezing met ruim 40 archiefstukken uit het hele land. Kijk op www.stukvanhetjaar.nl/nl/rivierenland voor de inzending van het RAR. De winnaar wordt op 27 oktober bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis.

Activiteiten in De Verbinding

Activiteiten in het Ontmoetingscentrum de Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten; 0488 453187.

Woensdag 10 okt. 08.30 - 09.00 uur Prikpost

Woensdag 10 okt.11.30 - 12.30 uur inloopspreekuur Sociaal Kernteam

Woensdag 10 okt. 14.30 uur -16.00 uur sjoelen met Zeinab of Els

Donderdag 11 okt. 10.00 - 11.30 uur bloemschikken met Anneke

Donderdag 11 okt. 14.00 - 16.00 uur creatief met Joke D.

Donderdag 11 okt. 19.30 workshop bloemstuk op pompoen ( opgeven gewenst)

Vrijdag 12 okt. 10.00 - 12.00 uur koersbal met Jack

Vrijdag 12 okt. 19.30 - 22.30 uur Joker Troef

Maandag 15 okt . 10.00 - 11.30 uur koffietijd met Els

Maandag 15 okt. 17.00 - 18.30 uur samen Eten met Joke

Dinsdag 16 okt. 10.00 - 11.30 uur wandelen met Joke D.

Dinsdag 16 okt. 14.00 - 16.00 uur schilderen met Robert Piket

Dinsdag 16 okt. 13.30 - 16.00 uur kaarten met Ben

Agendatip op donderdag 18 okt. 19.00 – 21.30 uur gezellige bingo

Tijdens alle activiteiten bent u van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of voor een gezellig praatje.

De gastvrouwen en gastheren worden bijgestaan door Chelo, Christien, Linie, Mariëtte, Dini, Ali, Ank, Jolande, Alfred, Ronja, Annemieke, en Wim en Henk de buitenwerkzaamheden.

Ontmoetingscentrum de Verbinding draait volledig op vrijwilligers

Zonder dit team vrijwilligers zou het ontmoetingscentrum de Verbinding niet kunnen voortbestaan.

Voor info over onze activiteiten kunt u bellen naar 0488-453187 op maandag dinsdag donderdag en vrijdag van 09.30 uur – 11.30 uur of mailen; ontmoeten01@gmail.com. Onze gastvrouw / gastheer staat u graag te woord.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 13 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, InVoice
19.00 uur: H.Johannes de Doper Indoornik, gebedsviering, Liturgische werkgroep, R.K.G.K.I.
19.00 uur: H. Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor
19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 14 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, Mgr. H. Woorts, Musica Amare
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
09.30 uur: H. Maria Geboorte Driel, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Enjoy
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering, Liturgische werkgroep, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Inspiratieochtend voor meer vogels, wilde bijen en vlinders op het erf

Ringmus (foto: Wim Weenink)

KESTEREN - Wilt u meer vogels, wilde bijen, vlinders en andere dieren op en rond uw erf? Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert op 20 oktober een inspiratieochtend over biodiversiteit op en om het erf. Deelnemers zien op een prachtig erf inspirerende voorbeelden hoe ze hun erf kunnen inrichten voor meer dieren.

Ze leren over inrichting en beheer van landschapselementen als heggen, knotbomen en boomgaarden toegespitst op het belang van dieren. Bent u grondeigenaar in het buitengebied van de gemeente Neder-Betuwe en wilt u graag iets extra doen voor dierlijke bewoners op uw grond? Dan bent u van harte welkom om deel te nemen. De inspiratieochtend vindt plaats op zaterdagochtend 20 oktober op een erf aan de Hoge Dijkseweg 19, 4041 AW in Kesteren. Er zijn geen kosten aan verbonden, dus wees er snel bij want vol is vol. Aanmelden kan via www.landschapsbeheergelderland.nl of via info@landschapsbeheergelderland.nl.

Veel eigenaren in het buitengebied hebben hun erf landschappelijk ingericht. De gemeente Neder-Betuwe wil graag samen met deze bewoners de biodiversiteit in het buitengebied verder versterken. Daarom biedt ze deze inspiratieochtend kosteloos aan.

Inhoud van de cursus

Tijdens de inspiratieochtend komt aanleg en beheer van bloemrijk grasland, ruigte, heggen, knotbomen en hakhout aan bod. Wat hebben dieren nodig en hoe kun je daar rekening mee houden? We richten ons daarbij op verschillende diergroepen, zoals amfibieën, reptielen, bijen, vlinders, libellen, vogels en kleine zoogdieren. U krijgt tal van tips om in de eigen omgeving toe te kunnen passen.

Heeft u interesse in deze inspiratieochtend? Dan kunt u zich aanmelden via bovengenoemde website of e-mailadres. Het programma start om 9.30 uur en duurt tot uiterlijk 12.30 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanvullende praktische informatie ontvangt u uiterlijk een week van te voren.

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en gemeente Neder-Betuwe en sluit mooi aan op de doelstelling van Bij Bewust Betuwe. Dit is een bewonersinitiatief bij u in de regio (zie http://bijbewustbetuwe.nl/ voor meer informatie). Kijk voor meer biodiversiteitsprojecten in de gemeente Neder-Betuwe op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Bingo in De Verbinding

ZETTEN - Op donderdagavond 18 oktober is er in het ontmoetingscentrum De Verbinding aan de Stationsstraat 1 in Zetten weer een gezellige bingo. Deze begint om 19.00 uur.

Vanaf 18.30 uur staan de deuren open. Het ontmoetingscentrum draait volledig op een team van enthousiaste vrijwilligers. Op deze avond speelt men 2 x 3 ronden. Bij elke ronde is er 3 x kans op een prijs. Op onze bingotafel staat een groot aantal prijzen verdeeld in twee groepen waaruit u zelf een keuze kunt. Categorie 1 is voor de 3e en 2e prijs en categorie 2 is voor de 1e prijs. Als u de 1e prijs wint mag u ook een prijsje uit de andere categorie kiezen. Deze prijsjes bestaan uit huishoudelijke artikelen, lekkernijen en leuke hebbedingetjes. Heeft u een idee voor een leuk prijsje kunt u dit altijd aan de gastheer of gastvrouw doorgeven.

De entree is op deze avond voor abonnementhouders 3,50 en voor niet-abonnementhouders 5,00 euro. Dit is inclusief de bingokaart en 1 kopje koffie. Koopt u 2 kaarten betaalt u voor de tweede kaart 1,00 euro minder. Heeft u zin in een leuke avond in een prettige sfeer kom dan gezellig naar het ontmoetingscentrum De Verbinding. Voor vragen of info kunt u bellen naar onze gastvrouw / gastheer op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 9.30 en 11.30 uur op telefoonnummer 0488 453187. Het ontmoetingscentrum de Verbinding draait volledig op een team vrijwilligers, zonder dit team zou het ontmoetingscentrum niet kunnen voortbestaan.

Dierengeluiden: Euro-markt

De eendenwei bij de boerderij.

HETEREN - Na het succes van de rommelmarkt kwam bij ons het idee om in de herfst een euro-markt te organiseren. Deze euro-markt wordt, omdat het in de herfst waarschijnlijk niet meer zulk lekker weer is, binnen in de kantine van de camping gehouden.

Op zondag 4 november van 11.00 tot 16.00 uur bouwen wij onze kantine om tot een markthal waar u allerlei leuke dingetjes kunt kopen voor één of twee euro. Er zijn ook nog goedkopere hebbedingetjes bij. Kom naar de Uilenburgsestraat 3 in Heteren om te kijken of er misschien iets te kopen is voor de komende feestdagen. De 'markthal' is voor iedereen zonder entree toegankelijk. Is er niets wat u kunt gebruiken dan kunt u natuurlijk wel een gokje wagen bij het Rad van Avontuur waar leuke prijsjes te winnen zijn.

Zoals altijd bij de evenementen op Landgoed Overbetuwe wordt ook deze euromarkt georganiseerd door de vrijwilligers van Boerderij Overbetuwe en is de opbrengst ook voor de boerderij. De boerderij is een ANBI instelling en geheel afhankelijk van giften en opbrengsten van door de vrijwilligers georganiseerde evenementen. Heeft u geen zin om naar onze euro-markt te komen maar bezoekt u wel graag onze boerderij en wilt u ook graag een bijdrage leveren, zodat wij door kunnen gaan met ons werk, stort dan een bedrag op onze bankrekening NL 75 RABO 0315 1559 73. Een prettige bijkomstigheid is dat u dit bedrag bij de belasting kunt aftrekken. Wij zien u graag op 4 november of anders in de boerderij op elke dag van de week van 10.00 tot 16.00 uur.

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 10 oktober: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen, Rummikub & Kaarten,16.30 uur Liefkenssmullerij.

Donderdag 11 oktober: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 12 oktober: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 13.30 uur Creatief in de 50+

Zaterdag 13 oktober: 18.45 Weeksluiting.

Maandag 15 oktober: 11.00-12.00 uur Sociaal Kernteam,13.15 uur Bridge, 18.30 uur RK Dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 16 oktober: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 Bibliotheek service, 14.30 Koersbal,18.30 uur Bewonerskoor.

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 10 oktober: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en Drink café

Donderdag 11 oktober: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 uur Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam.

Vrijdag 12 oktober: 09.30 uur Workshop met Nelly, 10.00 uur Geheugentraining 14.30 uur Bingo

Zaterdag 13 oktober: 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Superbingo

Maandag 15 oktober: 9.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie 14.00 uur 3D kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-Ball

Dinsdag 16 oktober: 11.00 uur Geheugen training, 14.00 uur Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Creatieve middag met Els, 19.00 uur Bingo.

Beroemde Engelse tuinen bij Groei & Bloei

Boeiende Engelse tuin. (foto: Piet Boersma) Piet Boersma

KESTEREN - Op dinsdagavond 16 oktober zal Piet Boersma vanuit Emmeloord afreizen naar de Helicon VMBO school in Kesteren om voor Groei & Bloei een indrukwekkende lezing te houden over een groot aantal heel beroemde Engelse tuinen.

Boeiende Engelse tuin. (foto: Piet Boersma) Piet Boerma

De vele beelden die Piet daarbij toont worden gegeven als 3D-presentatie. De deelnemer gaat dus letterlijk mee met Piet de tuin in. Zowel het verhaal als de beelden zullen zeer inspirerend, en vaak ook - in kleinere vorm – goed toepasbaar zijn in de eigen, Nederlandse, tuin. De luisteraar kan inspiratie opdoen, in de vorm van kennis en ideeën. In de lezing worden onder andere beelden getoond van overdadige borders, beroemde gazons, bijzonder gesnoeide struiken, creatief gebruik van muurtjes en doorkijkjes. Ook hoe tuinontwerpers door een slimme inrichting tuinen groter lieten lijken dan ze werkelijk in oppervlak zijn. Kortom, een tuinenavond waar de bezitter van ook een kleine Nederlandse tuin, heel veel aan kan hebben. De lezing is gratis te bezoeken voor leden en niet-leden van Groei & Bloei en begint om 20.00 uur. Adres: Industrieweg 4 in Kesteren.

HVOB zoekt kandidaten

ELST - Huurdersvereniging Over-Betuwe reikt 12 januari voor de twaalfde maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uit.

De winnaar ontvangt een cheque van duizend euro plus vijftig euro vrij te besteden en tevens ontvangen de tweede en derde genomineerden honderd euro. Voor de eerste plaats is er tevens de afbeelding van de award. Een onafhankelijke deskundige jury bestaande uit vijf personen beoordeelt de inzendingen. Deze moeten wel betrekking hebben op de leefbaarheid in Elst. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen tot 8 december worden voorgedragen bij het secretariaat van HVOB, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per mail: hvob@outlook.com onder vermelding (award) meer info over de award zijn te vinden op.www. huurderselstover-betuwe.nl.

Prijs vernoemd naar Cora Baltussen

Cora Baltussen. (foto: Thijs de Jong)

KASSEL - DGSv de Duitse vereniging voor Supervisie en Coaching heeft de Cora Baltussenprijs in het leven geroepen en eert hiermee postuum de in 2005 overleden Cora Baltussen.

DGSv, opgericht in 1989, is toonaangevend op het gebied van supervisie en coaching. Ook promoot DGSv conceptontwikkeling en onderzoek. Sinds 2017 kent DGSv jaarlijks een onderscheiding toe aan een project dat het meest verantwoord, innovatief en relevant voor de praktijk blijkt te zijn. Deze prijs draagt voortaan de naam ‘De Cora Baltussen Prijs’ en is op 28 september voor de eerste keer uitgereikt in het bijzijn van de familie Baltussen tijdens de algemene vergadering in Kassel.

De Cora Baltussen-prijs herdenkt hiermee de emancipatie, democratische en internationale wortels van het supervisierecht. Cornelia Wilhelmina Maria Baltussen uit Driel, (1912 - 2005) heeft als maatschappelijk werkster en psycholoog in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van supervisie en coaching. De drie kenmerken die haar werk perfect beschrijven zijn verantwoord, innovatief en relevant. De opvattingen van Cora Baltussen zijn vandaag de dag dan ook nog net zo relevant als toen.

Cora Baltussen nam deel aan het Nederlandse verzet tegen de nazi’s en gedurende haar hele leven voerde ze campagne voor het eerherstel van de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade die in Nederland meevocht tegen de Duitse bezetter tijdens operatie Market Garden. Het eerherstel werd uiteindelijk in mei 2006 toegekend door Koningin Beatrix, die de militaire Willems Orde uitreikte.

Vrijwilligers met opvoedkwaliteiten gezocht

OVERBETUWE - Forte Thuis zoek vrijwilligers in zowel de gemeente Overbetuwe als in de gemeente Berg en Dal

Herken je dat? Soms lijkt alles tegen te zitten. Problemen stapelen zich op in je gezin en worden steeds zwaarder. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Of aan jezelf.

Forte Thuis is er voor alle gezinnen, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan ontlasting en ondersteuning bij de opvoeding. Die steun wordt gegeven door gecertificeerde vrijwilligers of door andere gezinnen met ervaren ouders die een gezin willen helpen.

Wil jij als vrijwilliger een gezin een steuntje in de rug bieden? Na een kennismakingsgesprek kun je deelnemen aan de training. De cursus bereidt je voor om de gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen en vindt plaats op vrijdagochtend 2, 16 en 30 november. Certificaatuitreiking zal 14 december plaatsvinden. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan opvoedproblemen, normen & waarden, communicatie en grenzen stellen.

Na de training ben je gecertificeerd om als vrijwillige gezinsondersteuner aan de slag te gaan. Samen kijken we welk gezin er bij je past en vervolgens zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Als jij en het gezin een klik hebben, kun je starten. Je wordt in je werk begeleid door de coördinator Forte Thuis, Roly Buijs.

Heb je belangstelling of nog vragen? Roly Buijs roly.buijs@fortewelzijn.nl; 06 33793841.

Onder Vuur wint EigenwijsPrijs

De prijswinnaars Simone Foekens(l) en Rijk Arends (r)

OPHEUSDEN - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hart van Vathorst in Amersfoort zijn vrijdagmiddag 27 september de winnaars bekend gemaakt van de EigenWijsPrijzen 2018, de christelijke kinderjury. Rijk Arends en Simone Foekens zijn de winnaars van de EigenWijsPrijs 2018.

Bijna 3000 kinderen gaven de meeste stemmen aan Battje en de bandenprikker van Simone Foekens, uitgeverij Den Hertog en aan Onder vuur, het debuut van de Opheusdense schrijver Rijk Arends, uitgeverij Den Hertog.

Sinds 1999 stemmen kinderen op hun favoriete boek voor de EigenWijsprijs, de christelijke kinderjury.         Kinderen van basisscholen uit heel Nederland lazen per groep of als EigenWijsLeesRaad in de categorieën groep 3-5 en groep 6-8. Christelijke uitgevers meldden hun titels aan om mee te dingen naar deze prijs. Aan het eind van het project stemden de kinderen op hun meest populaire titels. De winnaars ontvangen een geldprijs van 175 euro en een unieke ingelijste foto van Anki van Diermen en Froukje Knol. Voor de categorie groep 6-8 kreeg Onder Vuur van de Opheusdenaar Rijk Arends de meeste stemmen. Het winnende boek speelt zich af in Opheusden ten tijde van De Tweede Wereldoorlog. Voor de categorie groep 3-5 won Simone Foekens.

De EigenWijsPrijs is een initiatief van het Platform Christelijke Kinderboeken, die zich inzet voor meer kwaliteit in en promotie van christelijke kinderboeken. Meer informatie staat op www.christelijkekinderboeken.nl.

Dansen op de peutercamping

Samen dansen en zingen op het feest van De Kikkerkoning. (foto: Lilian Spaan) Lilian Spaan

ELST - Alle peuters zingen en dansen samen op 'hoofd, schouders, knie en teen'. Groepsleidster Chantal doet het voor. Zaterdag, 29 september was het feest. Het schoolplein van kindcentrum Sunte Werfert werd omgetoverd tot een avontuurlijke camping.

De kinderen konden samen met hun moeder, vader, opa of oma muziek maken in een echte tent, maar ook schelpen zoeken, fruitijsjes maken, knutselen, of stoeien op het springkussen. De reden voor dit feest? De Kikkerkoning kinderopvang bestaat vijftien jaar. Ooit gestart met een kinderdagverblijf in het oude politiebureau van Elst en verder gegroeid met inmiddels meerdere avontuurlijke vestigingen waar de liefde voor het kind centraal staat. Bso 't Strand, bso De Zee en bso De Landerij. Allemaal in Elst. Vorig jaar kwam daar kinderdagverblijf Moeder de Gans bij. Samen met de kinderen van de peuterspeelzaal van SPO en basisschool Sunte Werfert in het kindcentrum Sunte Werfert.

Tijdens het feest was kookoma Riet met de kinderen aan het bakken in de nieuwe grote kinderkeuken van het kindcentrum. Zij kookt en bakt al 15 jaar met de kleintjes maar ook met de kinderen van de bso. Kookoma Toos en kookoma Wilma bakken inmiddels ook al wat jaartjes mee. Het weer hielp een handje mee. De zon scheen de hele dag op de camping! Wat kun je nog meer wensen?

Opbrengst collecte

ZETTEN - In de laatste week van september is in Zetten gecollecteerd voor Handicap.nl.

Mede dankzij het mooie weer, was het voor de collectanten een plezier om te lopen. Maar ook door de bereidheid van de meeste mensen om iets te geven voor dit doel. Dat blijkt ook uit de opbrengst: 1291 euro (vorig jaar 1059 euro).

Gelukkig waren er dit jaar ook een paar collectanten meer. Maar toch nog niet voldoende om alle straten te bereiken. Misschien een idee om volgend jaar ook eens mee te doen? Opgeven kan via www.handicap.nl. Dat geldt ook voor verdere informatie.

Gratis maaltijd voor 50plussers!

ANDELST - Na de geslaagde maaltijd vroeg in het afgelopen voorjaar willen de Hersteld Hervormde Gemeente de 50plusser nogmaals uitnodigen voor een gratis maaltijd op donderdag 18 oktober.

Deze keer staat er een warm-koud buffet op het menu. Voor elk wat wils. Naast heerlijk eten is het een goed moment om in contact te komen met andere leeftijdsgenoten uit de omgeving.

Deze maaltijd is een initiatief vanuit de activiteitencommissie vanuit de Hersteld Hervormde Gemeente in Andelst speciaal gericht op mensen van ongeveer 50+. Vanaf 17:00 uur is men welkom en om 18:00 uur begint het buffet in De Poort an de Kerkstraat 5 in Andelst. Voor de organisatie is het noodzakelijk dat men zich voor vrijdag 12 oktober opgeeft. Dit kan telefonisch op 06 23407061 of per mail op ac.hhkAndelst@gmail.com.

Opbrengst collecte

ZETTEN - In de laatste week van september is in Zetten gecollecteerd voor Handicap.nl.

Mede dankzij het mooie weer, was het voor de collectanten een plezier om te lopen. Maar ook door de bereidheid van de meeste mensen om iets te geven voor dit doel. Dat blijkt ook uit de opbrengst: 1291 euro (vorig jaar 1059 euro).

Gelukkig waren er dit jaar ook een paar collectanten meer. Maar toch nog niet voldoende om alle straten te bereiken. Misschien een idee om volgend jaar ook eens mee te doen? Opgeven kan via www.handicap.nl. Dat geldt ook voor verdere informatie.

Uitslag Parencompetitie Bridge Vereniging Lienden

LIENDEN – Uitslag top-5 wekelijkse parencompetitie ronde 1, zitting 5, bij Bridge Vereniging Lienden:

A – Lijn

1 Adri Engelaar & Gijs Slotboom 57,50%

2 Rinus & Corrie van Soest 56,25%

3 Ankie van den Berg & Inge van Rossum 54,58%

4 Johan Eerbeek & Kees de Haas 54,17%

(5) Hans Schu¨tz & Geke Verver 53,75%

(5) Gerie Honders & Betty Douma 53,75%

B - Lijn

1 Elis Segers & John Wesselingh 59,50%

2 Ineke Vermaas & Fred Bondam 58,%

3 Hanneke van Hoorn & Guus Pollé 54,17%

4 Susan & Hein van Berkel 53,75%

5 Ida & Gerard van Dort 53,50%

C - Lijn

1 Alieke van de Kraats & Willem Mos 66,92%

2 Marie-Louise Martens & Hein Schrama 59,58%

3 Tiny Kuyper & Ineke Slootmaker 58,00%

4 Toos Schut & Hans van Toor 53,57%

5 Rianne van den Boomen & Hero Breuning 50,75%

Herfstmarkt

HEMMEN - Zaterdag 13 oktober houdt Dorpsvereniging Hemmen de jaarlijkse herfstmarkt op het schoolplein aan de Kerkplein.

Deze markt is van 11.00 tot 15.00 uur en gratis te bezoeken.

Grote bingo

in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 13 oktober om 20.00 uur is er een grote bingo in Ons Dorpshuis.

De zaal is open vanaf 19.00 uur aan de Nedereindsestraat 27a. De bingo wordt verzorgd door vrijwillgers Swan.

Toneelvereniging speelt 'Gedwongen dames dubbel'

SLIJK-EWIJK - Op 12 en 13 oktober speelt toneelvereniging Slijk-Ewijk in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk een komedie met in de hoofdrol twee vrouwen die gedwongen samen een kamer moeten delen.

De ene is een nette nogal sjieke dame en de ander een soort hippie en dit geeft nogal wat problemen.
Heeft u zin om een avond te lachen? Dan is het zeker de moeite waard om dit stuk te komen bekijken. Aanvang is 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:00 uur. Entree volwassen 10 en kinderen 8 euro.

Geslaagde bijeenkomst 'Zelf de baas blijven over je geld'

RANDWIJK - Op 26 september is er een interessante bijeenkomst geweest voor senioren in Randwijks Hof. Met informatie wat je als senior nu al kunt regelen om te voorkomen dat je kwetsbaar wordt voor financiele uitbuiting en oplichting.

Nuttige informatie, gegeven door Moviera, Notarissen Elst Castrop, Erfrechtplan, de Rabobank en de Sociale Kernteams. "Hebt u de bijeenkomst gemist en wilt u er een volgende keer graag bij zijn? Geef u dan nu vast op door te bellen met Forte Welzijn, 085 0406066 maandag - vrijdag van 9-13 uur, of via de mail: fortegeldzaken@fortewelzijn.nl. Dan wordt u geïnformeerd als de volgende bijeenkomst is gepland."

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk presenteert op zaterdag 20 oktober weer een gezellige bingo.

Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15. Het wordt weer een bingo met mooie prijzen. Er is een hoofdprijs van minimaal 70 euro en er zijn vele geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelen en andere prijzen.

Vanaf 19.00 uur is de zaal open en is iedereen welkom. Om 20.00 uur wordt er begonnen met de bingo.

Ontmoetingsmiddag voot lotgenoten OOK

ELST - Er is een regio/ontmoetingsmiddag voor lotgenoten Ouders van een Overleden Kind op zaterdag 13 oktober in Elst (Gld).

Het programma voor deze middag: Interactieve lezing in twee delen door Stanneke Lunter, moeder van drie kinderen en psychiater. Haar dochter Jitske overleed in oktober 2014 aan zelfdoding. Stanneke schreef hierover het boek 'Geen pijn, geen angst, geen leven – de veerkracht voorbij' (2017).

Voor de pauze zal Stanneke ingaan op depressie en suïcidaliteit. Na de pauze gaat de lezing over rouw na het verlies van een kind na zelfdoding, wat kan helpen om het leven opnieuw vorm te geven? Tijdens en na afloop van elk van beide lezingen is er ruimte voor uitwisseling of vragen aan Stanneke. Je mag een foto van je kind meenemen. Broers en zussen, grootouders, familie en vrienden zijn ook welkom.

Je bent vanaf 13.30 uur welkom bij Onder de Toren, Sint Maartenstraat 34 in Elst (Gld), zaal 5. Afsluiting van deze middag is rond 16.30 uur. De toegang is gratis. De eerste consumptie wordt door de vereniging aangeboden. Graag aanmelden bij bettie_elzen@hotmail.com of bellen met Bettie 06 40875275

OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Wij zijn ouders van een overleden kind(eren). Je kind(eren) verliezen. Alleen als je het zelf meemaakt, kun je echt begrijpen hoe dat is. Je kunt je heel eenzaam en onbegrepen voelen. Praten met een lotgenoot, iemand die begrijpt wat je meemaakt en luistert zonder te oordelen, helpt. Of het nu direct na het overlijden is of pas jaren later. Heb jij hulp nodig? Laat je gegevens achter op www.oudersoverledenkind.nl, Er wordt binnen 48 uur contact met je opgenomen. Voor directe hulp en deelname aan de lezing van Stanneke Lunter hoef je geen lid te zijn.

Wij zijn allen lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren en ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer.

We werken samen vanuit onze 'ervaringsdeskundigheid'. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn.

Er is 1-op-1contact mogelijk, maar we bieden ook contactavonden, wandelingen, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt. Een overzicht van geplande activiteiten vind je op www.oudersoverledenkind.nl en op face-book. De activiteiten zijn erop gericht om lotgenoten met elkaar in contact te brengen.

Nationale Diabetes Challenge

Groep Heteren met gouden medaille in het Olympisch Stadion in Amsterdam

HETEREN - Zaterdag 29 september was de landelijke finale van de Nationale Diabetes Challenge (NDC).

De NDC is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation waarbij zorgverleners wandelen met mensen met diabetes of andere chronische aandoeningen naar een gezondere leefstijl. De groep Heteren heeft de afgelopen twintig weken wekelijks getraind naar deze finale toe. De feestelijke afsluiting vond plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De deelnemers liepen afstanden tussen de 5 en 15 kilometer.

In de Nationale Sportweek heeft de groep zelfs viermaal gelopen. Op dinsdag 25 september heeft wethouder Wijnte Hol ook mee gewandeld. De groep blijft zelfstandig doorwandelen, iedere dinsdag om 19.00 uur start bij De Bongerd in Heteren.

In het spoor van de Romeinen in de Midden-Betuwe

HEMMEN - Op dinsdag 16 oktober om 20.00 uur verzorgt Marenne Zandstra in De Oude School in Hemmen een lezing met als titel: Op het spoor van Romeinse soldaten in het Neder Rijnse gebied.

De Historische Kring Midden-Betuwe (HKMB) organiseert de voordracht. In de Romeinse tijd (±50 v. Chr. tot ±350 n. Chr.) kwamen er duizenden soldaten in dienst van het Romeinse leger naar het Neder Rijnse gebied, dat zich uitstrekt van Remagen in het oosten tot Katwijk aan de Noordzeekust. Wie waren die soldaten, en hoe ‘Romeins’ was dit leger eigenlijk? In de vroeg-Romeinse tijd gaven schriftelijke bronnen een beperkt beeld van de samenstelling en mobiliteit van dit leger. Archeologische bronnen vullen dit beeld aan en verscherpen het. Sommige objecten die de soldaten hebben achterlaten vertellen ons waar zij vandaan kwamen of wat hun achtergrond was. Denk daarbij aan stukken aardewerk met ingekraste namen, uitrustingsstukken en kledingaccessoires.

Voor haar promotieonderzoek heeft Marenne Zandstra de aanwijzingen in het Neder-Rijnse gebied verzameld en geanalyseerd. Haar lezing is toegespitst op haar bevindingen in deze regio. Iedereen is welkom. Niet-leden van de HKMB wordt een bijdrage van drie euro gevraagd ter bestrijding van de kosten.

Toneelvereniging Slijk-Ewijk speelt 'Gedwongen dames dubbel'

Toneelvereniging Slijk-Ewijk speelt 'Gedwongen dames dubbel'

SLIJK-EWIJK - Op 12 en 13 oktober speelt toneelvereniging Slijk-Ewijk in Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk een komedie met in de hoofdrol twee vrouwen die gedwongen samen een kamer moeten delen.

De ene is een nette nogal sjieke dame en de ander een soort hippie en dit geeft nogal wat problemen.
Heeft u zin om een avond te lachen? Dan is het zeker de moeite waard om dit stuk te komen bekijken. Aanvang is 20:00 uur en de zaal is open vanaf 19:00 uur. Entree volwassen 10 en kinderen 8 euro.

Geslaagde bijeenkomst 'Zelf de baas blijven over je geld'

Geslaagde bijeenkomst 'Zelf de baas blijven over je geld'

RANDWIJK - Op 26 september is er een interessante bijeenkomst geweest voor senioren in Randwijks Hof. Met informatie wat je als senior nu al kunt regelen om te voorkomen dat je kwetsbaar wordt voor financiele uitbuiting en oplichting.

Nuttige informatie, gegeven door Moviera, Notarissen Elst Castrop, Erfrechtplan, de Rabobank en de Sociale Kernteams. "Hebt u de bijeenkomst gemist en wilt u er een volgende keer graag bij zijn? Geef u dan nu vast op door te bellen met Forte Welzijn, 085 0406066 maandag - vrijdag van 9-13 uur, of via de mail: fortegeldzaken@fortewelzijn.nl. Dan wordt u geïnformeerd als de volgende bijeenkomst is gepland."

Bingo in Slijk-Ewijk

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk presenteert op zaterdag 20 oktober weer een gezellige bingo.

Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15. Het wordt weer een bingo met mooie prijzen. Er is een hoofdprijs van minimaal 70 euro en er zijn vele geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelen en andere prijzen.

Vanaf 19.00 uur is de zaal open en is iedereen welkom. Om 20.00 uur wordt er begonnen met de bingo.

Oproep voor Laat van je horen

OPHEUSDEN - Maak je muziek, zing, speel of rap je van klassiek tot hedendaags & van alle culturen, je bent welkom!

Aanmelden kan nog met een mailtje naar: evza.carsjens@xs4all.nl voor dit leuke tweejaarlijkse muzikaal evenement dat voor de derde keer plaats vindt in De Notenbalk in Opheusden op zaterdag 10 november van 12 tot 18.00 uur.

DODEWAARD - De uitslag loterij van de korendag bij de Waredo's in Dodewaard op 1 september is bekend.

1e prijs, lotnummer 327
2e prijs, lotnummer 708
3e prijs, lotnummer 677
4e prijs, lotnummer 260
5e prijs, lotnummer 246
6e prijs, lotnummer 1068
7e prijs, lotnummer 117
8e prijs, lotnummer 294
9e prijs, lotnummer 054

Wie een van deze loten in uw bezit heeft, kan zich melden bij: martinsahalessy@gmail.com.

Grote bingo in Kesteren

Grote bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 13 oktober om 20.00 uur is er een grote bingo in Ons Dorpshuis.

De zaal is open vanaf 19.00 uur aan de Nedereindsestraat 27a. De bingo wordt verzorgd door vrijwillgers Swan.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

14 / 28

SC Valburg 1 kampt met veel geblesseerden

Foto: Foto:

VALBURG - Als het voetballen vandaag net zo prachtig is als het weer, belooft het een mooie wedstrijd te worden op het sportpark `t Kasteel in Valburg.

Het Valburgse elftal speelt vandaag met rouwbanden in verband met het overlijden van de heer Toon van Heumen, erelid van SC Valburg. De wedstrijd begon met een minuut stilte.

SC Valburg kampt nog steeds met een groot aantal geblesseerden, gelukkig was JO 19 vrij en konden zij het 1e elftal ondersteunen. SC Valburg liet de eerste 25 minuten geen mooi maar ook geen goed voetbal zien en waren de underdog. Dit resulteerde in de 17e minuut in een doelpunt van de tegenstander. Daarna leek het wel of Veluwse Boys over SC Valburg heen walste, want binnen een tijdsbestek van 12 minuten scoorden ze nogmaals drie keer.

Pas op het moment van rust in de 45e minuut kreeg SC Valburg hun eerste doelpuntrijke kans.SC Valburg kwam de tweede helft strijdbaar het veld op en speelden honderd procent beter als de eerste helft. Deze inzet werd beloond in de 69e minuut door een doelpunt van Boy van Kleef. SC Valburg bleef drukken en was de betere partij in de tweede helft, maar helaas kwamen ze niet meer tot scoren.

Judoka's Budo Elst succesvol op Groot Maas&Waaltoernooi

De bekers van de tweede wedstrijdgroep. Rechts trainer Ron Kornmann. (foto: Budo Elst)

ELST - Op het Groot Maas & Waal toernooi in Weurt behaalden de deelnemende judoka's van Budo Elst liefst zestien medailles. Het was een groot succes voor de club!

16 / 28

17 / 28

Gevarieerd MusiKado-concert in Driel

(foto: Paul ten Broeke Fotografie)

DRIEL - Zondagmiddag 28 oktober presenteert Musikado in de katholieke kerk een middagvullend muziekprogramma van pop tot klassiek, van een prachtig luisterliedje van Toon Hermans tot bekende Beatles-songs, begeleid en à capella. De zangers en muzikanten van MusiKado geven deze middag een kijkje in hun gevarieerde muzikale keuken.

Dit concert dat nu samen met de werkgroep Blije Kerk in de Maria Geboortekerk wordt georganiseerd is tevens een cadeau aan de donateurs van MusiKado. MusiKado is een muziekcollectief van zangers en muzikanten met een gezamenlijke passie: het uitdelen van muziekcadeautjes aan mensen die een opkikker of verwenmomentje kunnen gebruiken. Dit varieert van optredens in (verpleeg)tehuizen tot intieme huiskamerconcertjes bij mensen thuis. Voor meer informatie en het aanvragen van een muziekcadeautje: www.musikado.nl. MusiKado staat ook op Facebook.

MusiKado is voor uitbreiding van haar collectief op zoek naar goede (solo)zangers en muzikanten. Wil je vanuit passie voor muziek èn de medemens met ons muziek-cadeautjes uitdelen en ben je op zoek naar een vrijwilligersbaan met veel voldoening? Kom luisteren op 28 oktober en/of neem contact op met Dianne Huberts, voorzitter Musikado: 06 18837347; email: info@musikado.nl.

Iedereen wordt uitgenodigd voor dit bijzondere concert in de Maria Geboortekerk, Kerkstraat 27 in Driel. Het concert begint om 14.30 uur. De kerk is geopend vanaf 14.00 uur en de toegang is gratis. Er is een pauze; het concert duurt tot ongeveer 16.30 uur. Na afloop is er een deurcollecte voor dekking van de gezamenlijk onkosten.

Tafeltenniscompetitie HTTC

HETEREN - Het eerste team moet knokken om in de eerste klasse te blijven en de 6-4 winst tegen Arena was zeer welkom. André Jansen en Lennard Springvloet- Dubbeld wonnen tweemaal en Marco Knaap noteerde eenmaal winst. André en Lennard wisten ook knap het dubbelspel te winnen.

Team 2 behield, tegen Hutaf, de koppositie. Het team was niet op volle sterkte en speelde gelijk. Patrick van Alst en Ronald Stevens wonnen keurig tweemaal en waren ook trefzeker in het dubbelspel. Team 3 versloeg Trumelo met 6-4. Frank Balzer heeft de goede vorm te pakken en won driemaal. Hans Wassink was tweemaal succesvol en won samen met Frank het dubbelspel. Team 4 verloor met 6-4 van Kracht&Vriendschap en verspeelde de koppositie. Alaa Alsaaidi en Yoeri Liethof wonnen tweemaal, jammer dat het dubbelspel verloren ging. Team 5 klopte TIAN met 7-3. Bart en Daan Barends wonnen heel mooi driemaal en waren ook in het dubbelspel goed bij de les. Het zesde team speelde een spannende wedstrijd tegen medekoploper TIAN, in Arnhem werden de punten gedeeld. Rogier van Balgooi bleef knap ongeslagen en Dani Vos won eenmaal en was samen met Ine Stap succesvol in de dubbel. Het jeugdteam gaat als een speer en gaf Hutaf geen kans. Niel Loeffen en Bodhi Lindeboom waren uitstekend op dreef en wonnen vier singles en twee dubbels. Door deze 10-0 zege staat dit team strak bovenaan.

Meer info over tafeltennis in Heteren staat op www.httc71.nl

Winnaars luchtballonvaart- actie bij Chili & Ice

ARNHEM - Chili & Ice was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen.

Mevrouw en meneer Frieling zijn de gelukkigen en hebben hun voucher in ontvangst genomen. Wij wensen hem of haar een behouden vaart.

Chili & Ice, Winkelcentrum Kronenburg Kronenburgpassage 129
Chili & Ice, Musiskwartier Arnhem centrum (voorheem winkelcentrum Presikhaaf)
(Volg Chili & Ice via facebookpagina: chili&ice of Instagram: chili.ice123)

Winnaars luchtballonvaart- actie bij Chili & Ice

ARNHEM - Chili & Ice was één van de bedrijven, waar je deze zomer een luchtballonvaart kon winnen.

Kim Regtering is de gelukkige en heeft haar voucher in ontvangst genomen. Wij wensen haar een behouden vaart.

Chili & Ice, Winkelcentrum Kronenburg Kronenburgpassage 129
Chili & Ice, Musiskwartier Arnhem centrum (voorheem winkelcentrum Presikhaaf)
(Volg Chili & Ice via facebookpagina: chili&ice of Instagram: chili.ice123)

Stoofpeertjes plukken aan De Wuurde

ELST - Als de stoofpeertjes rijp zijn, staat de stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk klaar om te helpen! Met ladders en emmers kun je op 12 oktober komen plukken aan De Wuurde in Elst (tegenover nummer87).

Voor een kwartje per kilo ben je dan een rijk man of vrouw, of liever nog kind... Op de site https://overbetuwegroennatuurlijk.nl zijn we te volgen, je kan natuurlijk ook even bellen op 06 37403725. Begonnen wordt om 15.00 uur en het einde is om 16.30 uur.

Stand-upcomedy in Theater De KiK

Roel C Verburg (foto: Vincent Frijdal)

ELST - De grap! Dat is waar stand-up comedy om draait. Hilarische situaties, messcherpe grappen in combinatie met muziek komen in hoog tempo langs tijdens deze avond.

Op zaterdag 13 oktober zijn Roel C Verburg, Kristel Zweers, Fuad Hassen en Vincent Geers de comedians en zorgen zij voor een avond stand-up entertainment.

De Comedy Night is een ongedwongen avond met een Master of Ceremonies en de beste stand-uppers van Nederlandse en Vlaamse bodem. Zaterdag 13 oktober, Theater De KiK in Elst, aanvang 20:30 uur en kaartjes inclusief drankje kostenzeventien euro en te verkrijgen via www.theaterdekik.nl.

Voetbalprogramma Dodewaard

Zaterdag 13 oktober

Thuis

11.00 Dodewaard JO15-1 Bennekom JO15-5
11.00 Dodewaard JO13-2G SC Bemmel JO13-5

11.00 Dodewaard Kabouters Uchta Kabouters vr
14.30 Dodewaard 1 Wodanseck 1
14.30 Dodewaard 2 Redichem 3

Uit

11.00 DIO '30 JO17-2 Dodewaard JO17-2
11.00 ONA '53 JO13-3 Dodewaard JO13-1
11.30 Unitas '28 JO10-1 Dodewaard JO10-1G
14.15 Elsweide VR1 Dodewaard VR1
14.30 SDOO 3 Dodewaard 3
15.15 Blauw Wit JO17-2 Dodewaard JO17-1

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl

Topvrijwilliger of vrijwilligersgroep voor ontvangst van Het Toonbeeld

OVERBETUWE - Tijdens de nieuwjaarsontmoeting van de gemeente reikt Burgemeester Toon van Asseldonk Het Toonbeeld uit. Een jaarlijks terugkerende vrijwilligersprijs waarmee de gemeente Overbetuwe een vrijwilliger of een vrijwilligersgroep in het zonnetje zet als blijk van waardering al het gedane vrijwilligerswerk.

Vorig jaar ontving Riekie Brugmans het beeld uit handen van de burgemeester. Zij zet zich al meer dan twaalf jaar met hart en ziel in voor mantelzorgers bij het Knooppunt Mantelzorg.

Wie draagt u voor?

Overbetuwe kent ruim 10.000 vrijwilligers. Mensen die zich zonder terughoudendheid inzetten voor hun medemens, natuur of cultuur. Ook binnen uw vereniging, club of omgeving, is er vast iemand die u wilt voordragen voor Het Toonbeeld. Iemand met het hart op de juiste plaats die een onderscheiding verdient voor zijn of haar initiatieven, betrokkenheid, of tomeloze inzet binnen het vrijwilligerswerk. Uit alle inzendingen kiest de jury één vrijwilliger of vrijwilligersgroep die tijdens de nieuwjaarsontmoeting van het gemeentebestuur dit unieke beeld ontvangt.

Op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/overbetuwe onder kopje Het Toonbeeld staat een formulier voor u klaar dat het u gemakkelijk maakt om iemand voor te dragen. Medio november zal de selectie plaatsvinden.

Vrijwillige voorlees-/ kinderoppas gezocht

Kinderen van ouders die Nederlands leren. (foto: Monique Burgers)

DODEWAARD - Het Praathuis in Dodewaard zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om voor te lezen en op kinderen te passen. Dit oppasuurtje vindt plaats vanaf woensdagochtend 7 november in de bibliotheek in Dodewaard tussen 10.30-1130 uur.

De ouders van deze kinderen leren op deze ochtend beter Nederlands spreken en het helpt als ze dan niet steeds worden afgeleid door hun kinderen. Het betreft kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar die nog niet naar school gaan en daarom meekomen naar het praathuis. Inwoners die het leuk vinden om mee te helpen kunnen mailen naar huisvandodewaard@gmail.com en vragen naar Monique Burgers. Op maandagavond tussen 19.00-20.00 uur is Monique Burgers ook vaak aanwezig in de bibliotheek.

Toneelvereniging speelt 'Steel Magnolias'

DRIEL – Toneelvereniging Sint-Genesius is bezig met de laatste repetities van het prachtige toneelstuk 'Steel Magnolias' van Robert Harling.

Het speelt zich af in een kapsalon. De kapsalon is er duidelijk niet alleen voor het kappen en manicuren. De dames uit de buurt komen elke week, om de plaatselijke roddels te horen en te maken. Het lijkt alsof de vrouwen weinig betrokken zijn met elkaar en in hun eigen wereld leven. Echter als er iemand in de problemen komt staan ze op en bieden hulp, ieder op hun eigen manier. De wijze waarop die hulp geboden wordt is vaak hilarisch en vertederend tegelijk. Als Magnolias laten zij hun mooiste kant zien en blijkt hun vriendschap zo sterk als staal.

De voorstellingen vinden plaats op 19, 20 en 21 oktober aanvang 20.00 uur in zalencentrum De Oldenburg in Driel. Entreeprijs 8,50 euro. Reserveren kan bij Hetty Arends 026 4742351 of op genesiusdriel@gmail.com.

'Landgoed Westerveld in Elden en de familie van Voorst tot Voorst'

Huize Westerveld in 1898. (foto: Historische Kring Elden) Hist. Kring Elden

ELST - Dinsdag 16 oktober om 20.00 uur in Het Wapen van Elst, Dorpsstraat 28 in Elst: De lezing van Geert Visser, voorzitter Historische Kring Elden, met de titel 'Landgoed Westerveld te Elden en de familie van Voorst tot Voorst'.

Familie van Voorst tot Voorst. (foto: Historische Kring Elden) Hist. Kring Elden
Kersenoogst op Westerveld 1918. (foto: Historische Kring Elden) Hist. Kring Elden
Kersenoogst op Westerveld 1918 Foto: Hist. Kring Elden

Het park Westerveld achter de oude bandijk is met zijn interessante geschiedenis is één van de mooiste plekken in het dorp Elden, dat tot 1966 deel uitmaakte van de gemeente Elst. Het prachtige oude landhuis is helaas in 1944 verwoest door geallieerd mortiervuur. De baronnen van Voorst tot Voorst waren tot 1931 de bewoners van het landgoed. De toegang is gratis voor leden van Marithaime. Aan niet-leden wordt een bijdrage van drie euro gevraagd.

Muzikale bingo

Muzikale bingo. (foto: Gerrit Weikamp)

DODEWAARD - De afdeling Dodewaard van de Zonnebloem had een heel gezellige bijeenkomst georganiseerd. Onder leiding van de heer Kees Bos werd een bingo gehouden. De heer Bos had zijn apparatuur opgesteld in het vernieuwde Nannenberghuis.

Met behulp van geluidsfragmenten werden bekende liedjes uit de jonge jaren van onze deelnemers ten gehore gebracht. Op het bingoformulier moesten de juiste titels aangekruist worden. Op zijn geheel eigen manier zorgde Kees er voor dat er meegezongen werd. Ook hield hij er rekening mee dat hier en daar wat hulp geboden werd.

De prijzentafel was rijk voorzien. Er was voor iedere gast wel een prijsje te winnen. We danken Corrie voor haar extra inzet. Dankzij onze vrijwilligers verliep alles naar wens. We kunnen terug kijken op een geslaagde middag. Op naar het volgende evenement: winkelmorgen in Kronenburg. www.zonnebloem.nl/dodewaard.

Oproep om te stoppen met plan Railterminal

Voorbeeld van containeroverslag. (foto: Overbetuwe Overbelast)

OVERBETUWE - Bezorgde bewoners uit Overbetuwe hebben een brief gestuurd aan alle politieke partijen in Gelderland. Zij roepen de partijen op om zich in hun verkiezingsprogramma's voor de verkiezingen van provinciale staten van maart 2019 uit te spreken tegen de plannen voor een railterminal aan de Betuwelijn bij Valburg.

Volgens de bewoners worden daardoor tientallen miljoenen euro's bespaard en wordt overlast voor omliggende dorpen en buurtschappen voorkomen. De brief aan de provinciale politieke partijen is een eerste actie van Overbetuwe Overbelast, de koepel waarin bezorgde bewoners zich hebben verenigd. Zij willen ervoor zorgen dat meer mensen op de hoogte zijn van de plannen en de mogelijke gevolgen. Denk daarbij aan geluidsoverlast, de risico's van het vervoer van gevaarlijke stoffen, vrachtwagens die af- en aanrijden en andere vormen van overlast die met de overslag van containers gepaard gaan. Ook bereiden ze juridische stappen voor om de komst van een railterminal tegen te houden. Omdat de provincie Gelderland de railterminal financieel mogelijk maakt met de inzet van tientallen miljoenen, is de oproep nu gericht aan de provinciale politiek.

De volledige brief is te lezen op Facebook @OverbetuweOverbelast.

‘Als thuis wonen niet meer gaat’ item bij Alzheimer Café

ELST - Woensdag 17 oktober vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

"Wanneer uzelf of iemand in uw naaste omgeving dementie heeft, kunt u op een punt komen dat thuis wonen niet meer gaat. Wat moet er dan allemaal geregeld worden? Uit welke woonvormen kunt u kiezen? Hoe gaat zo’n verhuizing? Wat verandert er voor degene met dementie en voor de mantelzorger? We gaan hierover in gesprek met mevrouw M. Teunissen van Manen, woonzorgbemiddelaar bij Stichting Samen Zorgen."

Het Alzheimer Café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 29 in Elst. U bent van harte welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Annet Fleer, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

David Sandes van Huissen naar Frankrijk 'In Parijs mis ik geborgenheid en veiligheid'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: David Sandes (51) die opgroeide in Huissen en later naar Frankrijk vertrok, om daar samen te gaan wonnen met zijn toenmalige vriend. David woont in Parijs en werkt er als pianist. 'Het leven hier als kunstenaar is onzeker.'

In 1967 kwam David in Heerlen ter wereld. Maar hij groeide op in Huissen. ,,Op het Zand, waar ik ook de lagere school doorliep.'' Het middelbare onderwijs volgde hij op het Nederrijn College, met veel Huissenaren (m/v) aan zijn zijde. ,,In 1985 ben ik naar Arnhem verhuisd om daar aan het conservatorium piano te gaan studeren. En in 1999 ben ik naar Frankrijk gegaan met mijn toenmalige vriend, die ik in Hongarije ontmoet heb. Inmiddels woont hij in Montreal, waar hij met een Mexicaan is getrouwd.''

Hoe internationaal kan het soms zijn. David zelf is in Parijs blijven hangen. ,,Ik werk er als pianist. Ik begeleid zang en dans en soms speel ik in jazzensembles. Er was altijd veel werk in Parijs. Maar het is echter geen gemakkelijke stad. Het leven als 'kunstenaar' is onzeker. Ik ben al zes keer verhuisd, heb bij vrienden ingewoond en rondgereisd. Het hoort er een beetje bij, die spanning. Nu woon ik alweer zo'n tien jaar op een kamertje van 20 vierkante meter, ik slaap op een bedbank en ben daar zeer tevreden mee.'' Om er glimlachend aan toe te voegen: ,,Yoga helpt trouwens tegen rugpijn.''

Naast pianist is de voormalig Huissenaar ook schrijver. ,,Over mijn Parijse avonturen schreef ik een roman; Sergei Bubka's wondermethode. Later schreef ik nog een tweede roman: De Brug. Beide boeken zijn vertaald in het Frans.''

'Romeinse arena'

Frankrijk en Parijs werden de afgelopen jaren opgeschrikt door diverse aanslagen. Volgens David is het land, de hoofdstad en haar inwoners 'veranderd'. ,,Er is sprake van een collectief trauma, wat soms saamhorigheid creëert, maar vaker spanning en wantrouwen. De situatie wordt er niet gemakkelijker op. Het gevoel van geborgenheid en veiligheid mis ik hier, Parijs is meer een Romeinse arena.''

Om van die nare gevoelens bij te komen gaat David twee keer per jaar naar Nederland. ,,Deze zomer was ik in Amsterdam, de beste vakantie die ik heb gehad, de afgelopen tien jaar. De vriendelijkheid van de mensen, die me de hele dag 'een fijne dag!' wensten was ontroerend. Toen een vriend zei dat men hem ook altijd 'een fijne dag!' wenst, vond ik het iets minder bijzonder, maar toch… ik voelde me even heel erg welkom. Als ik een woning zou vinden, en vooral werk, zou ik terugkomen.''

Herinneringen aan Huissen doemen nog regelmatig op. ,,Dan denk ik graag terug aan mijn fietstochtjes in Huissen, langs de kassen en de landerijen. De geur van verbrand hooi en de wolken die als zeilschepen door de blauwe lucht varen.''

Als David Nederland echt mist dan gaat hij naar de Franse Senaat. ,,Daar hangt de Franse vlag. In mijn gedachten draai ik die ik een kwartslag. Probleem opgelost, ik woon dan gewoon in Amsterdam.''

'Frankrijk is veranderd door de aanslagen, er is een collectief trauma.'

Businessclub SV Driel in Athene

Leden van Businessclub SV Driel genieten in Athene. (foto: Henk Langen)

DRIEL - Tweejaarlijks willen de leden van Businessclub SV Driel een mooie stad in Europa bezoeken. Na mooie steden in Spanje werd nu Athene bezocht, het reisgezelschap van veertig personen vertoefde er vier dagen.

De Griekse hoofdstad kent een rijke historie met veel vele bezienswaardigheden die door de leden van Businessclub SV Driel werden bezocht. De herfstachtige weersomstandigheden noopten tot aanpassing van het oorspronkelijke programma, maar mede door de ondernemersgeest en creativiteit van de zakenmensen werd daar prima mee omgegaan.

Businessclub SV Driel is in 1995 opgericht op initiatief van voetbalvereniging RKSV Driel en enkele lokale en regionale ondernemers. Zo’n 45 bedrijven uit Driel en de wijde regio zijn lid van Businessclub SV Driel dat wordt geleid door een zelfstandig bestuur. De club met regionale zakenmensen kent een tweeledig doel. Enerzijds is er de structurele ondersteuning van RKSV Driel om verdere groei van deze dorpsclub te realiseren, de middelen dienen het algemene doel van de vereniging zoals verbetering van haar accommodatie. Hierdoor is RKSV Driel erin geslaagd om in de loop der jaren de uitstraling verder te verbeteren. Voordeel hiervan is, dat Businessclub SV Driel op deze positieve ontwikkeling meelift.

Het andere beoogde doel was om een platform te creëren waar de zakenmensen op een informele manier met elkaar contact onderhouden om zo hun zakelijke activiteiten te kunnen uitbreiden. Deze formule is succesvol gebleken, er is sprake van een win-win situatie voor beide verenigingen.

Meer informatie over Businessclub SV Driel bij Rita Boerboom: 06 16019377.

Kledingmarkt in De Voorhof

Het aanbod van kleding, schoenen en dergelijke in De Voorhof zal dit jaar nóg groter zijn. (foto: De Voorhof) De Voorhof

KESTEREN – De tweede-kans-kledingmarkt in De Voorhof, Nedereindsestraat 30c in Kesteren, begint op vrijdagavond 12 oktober en wordt de volgende ochtend vervolgd. Daarmee hoopt de organisatie de drukte te verdelen.

Op vrijdagavond kunnen geïnteresseerden tussen 18.30-20.30 uur de markt bezoeken; de volgende ochtend duurt de verkoop van 10.00-12.00 uur. Het aanbod van dames- en herenkleding, sieraden, schoenen en tassen zal nóg groter zijn dan de afgelopen jaren doordat er meer verkoopruimte is gecreëerd. Ook voor kinderkleding kunt u hier terecht. Nadere informatie over de verkoop van kleding: 0488 481992.

‘Open Tafel’ op zorgboerderij Hoog-Broek

LIENDEN - Heeft u zin om eens gezellig met anderen te eten? Op dinsdag 16 oktober kan men opnieuw aanschuiven voor een heerlijke maaltijd, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek.

"U bent welkom vanaf 12.30 uur. Wij serveren dan een witlofschotel met ham en rollade, amandelschaafsel en aardappels met als dessert appel met hazelnootcake. Uiteraard kunt u na de maaltijd gezellig natafelen onder het genot van een kopje koffie of thee. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee.

Graag aanmelden, dit kan tot de maandag voorafgaand aan de open tafel. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs bedraagt 7,50 euro per persoon (exclusief drankjes). En mocht u geen vervoer hebben, wij kunnen u ophalen en weer thuisbrengen. Binnen de kernen Kesteren, Lienden en Ommeren zijn hieraan geen kosten verbonden."

Het adres is: Zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6, Lienden; 0488 483208; info@hoogbroek.nl.

Driel eert Poolse soldaten

Kranslegging door de veteranen. (foto: J.van Welie )

DRIEL - Ruim 600 mensen trotseerden afgelopen zaterdagmiddag het slechte weer om samen in Driel de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade te eren welke in 1944 meevochten tijdens Operatie Market Garden.

Bij aankomst in een stromende regen werden de drie Poolse veteranen H. Kubinski, K. Staszkiewicz en J. Wojciechowski onthaald met een staand applaus van het aanwezige publiek. Kransen werden gelegd door de burgemeesters van de gemeenten Overbetuwe, Arnhem en Renkum evenals de Poolse ambassadeur en diverse andere vertegenwoordigers waaronder van partnergemeenten, een Poolse delegatie uit Lubelskie en de familie van Generaal Sosabowski welke destijds de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aanvoerde.

Uitreiking van de 'Commemorative Medal of the Lubelskie Voivodeship’ . (foto: T. de Jong)
Uitreiking van de 'Commemorative Medal of the Lubelskie Voivodeship’ Foto: t.dejong

Tijdens de ceremonie werden toespraken afgewisseld met zang van het jeugdkoor Driel met 'Promyki Krakowa' en werd er gespeeld door muziekvereniging Concordia uit Driel. In het bijzonder de uitvoering van The Last Post en de Reveille waren indrukwekkend.

Tijdens de receptie na de kerkdienst ontving de Stichting Driel-Polen en de Gemeente Overbetuwe de 'Commemorative Medal of the Lubelskie Voivodeship' deze medaille is toegekend voor de rol die de Stichting Driel-Polen al die jaren samen met al haar vrijwilligers heeft gespeeld voor het behoud van de nagedachtenis van de rol die de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade heeft betekend aan de operatie Market Garden.

De medailles werden in ontvangst genomen door de voorzitter van stichting Driel-Polen Arno Baltussen en de burgemeester van Overbetuwe Toon van Asseldonk.

Kwekers verliezen van zichzelf

OPHEUSDEN - Na wat opofferingen thuis en de controle of een ieder zijn paspoort bij zich had reisde er uiteindelijk twaalf spelers af richting de Achterhoek om al daar te spelen tegen AZSV. Waar de mannen uit Aalten er al een warming-up op hadden zitten van een half uur betraden de kwekers traditiegetrouw één minuut voor de aftrap het veld om de strijd aan te gaan.

De kwekers begonnen zonder schroom en kregen de eerste twintig minuten twee uitgelezen kansen om op voorsprong komen, daarna was het AZSV die de druk als maar opvoerde. Dat resulteerde in de 35ste minuut vanuit een hoekschop. In de 1-0.
In de tweede helft was de thee behoorlijk verkeerd gevallen bij de kwekers, men was geen schimp meer vergeleken bij de eerste helft Bij AZSV had men duidelijk hun tactiek aangepast en met een nieuwe nummer 10 speelde zij de kwekers geheel zoek. Al vrij snel viel de 2-0 en 3-0. Nadat ook nog eens de rechtsback van DFS uitviel en te weinig opties aan mankracht bij kwekers aanwezig was, moesten er verschillende positie omgezet worden. Dit pakte geheel verkeerd uit. Het was aan de keeper van de kwekers te danken dat men het onder de tien hield deze middag.
De conclusies is dat men het op conditie en mankracht verliest. Ondanks de nederlaag kan de coach van de kwekers op een goede eerste helft terugkijken en mag hij de conclusie trekken dat de smalle selectie en de thee de oorzaak waren van een dramatische tweede helft, zodat men met 7-1 ten onderging.

Veertigjarig jubileum meester Bert van Dee

OCHTEN - Op vrijdag 5 oktober vierde meester Bert van Dee dat hij veertig jaar in het onderwijs werkzaam was. Sinds het begin van zijn loopbaan is hij aan de christelijke basisschool Rehoboth in Ochten verbonden.

Op deze vrijdag werd hij om elf uur 's ochtends opgehaald door een prachtige Ferrari van autobedrijf Hazet uit Ochten. De chauffeur bracht meester Bert van Dee en zijn vrouw naar school. Hier stonden alle kinderen al buiten klaar om hem welkom te heten met een mooie bloem. Na aankomst werd de meester in de hal van school door alle kinderen gefeliciteerd en kreeg hij van elk kind een bloem overhandigd.

Tijdens de middagpauze stond er een lunch voor de meester, zijn vrouw en het team klaar. Tijdens de lunch werd meester Bert van Dee door het team toegezongen. Ook kreeg hij een toespraak waarin teruggekeken werd op zijn veertigjarig dienstverband.
Na de lunch was er voor de meester een open podium georganiseerd door de leerlingen van de groepen 5 - 8. Twee leerlingen praatten alle onderdelen, zoals dansjes, karaoke, gedichten, turn- en voetbaloefeningen en toneelstukjes aan elkaar. Halverwege de middag zorgde het activiteitenteam voor drinken en iets lekkers voor alle kinderen.
Na het open podium werd de hal van de school snel omgebouwd voor de receptie. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om meester Bert van Dee te feliciteren en het beste toe te wensen. Ook hier zorgde het activiteitenteam voor een hapje en een drankje.
Rond half zeven vertrokken de laatste bezoekers en konden de meester en zijn vrouw terugkijken op een mooie dag.

Belangrijke driepunter voor DFS

OPHEUSDEN - De eerste mogelijkheid voor de DFS verdween, via een vrije trap van Remy Raterink, op de paal. DFS speelde in de eerste helft verzorgd voetbal en men kwam na negen minuten op een 1-0 voorspong.

Spits Remy Raterink controleerde een diepe bal uitstekend waarna zijn inzet door doelman Straver nog gekeerd kon worden. De rebound werd daarna door Bokila simpel binnen getikt, 1-0. De bezoekers creëerden in de eerste helft nauwelijks mogelijkheden terwijl doelman Straver nog een keer handelend moest optreden bij een inzet van Bokila, terwijl een schot uit de draai van Arends naast verdween.

In de tweede helft drongen de gasten steeds meer aan. DFS bleef gegroepeerd verdedigen en moest steeds verder terug. Na een schot op de buitenkant van de paal voorkwam doelman Veeneman met een dubbele save, na een kopbal van Waandels en de rebound van Idrissi, de gelijkmaker. Aan de overzijde voorkwam doelman Straver, na een doelpoging van Grootendorst, de knock out voor de Gouwenaren. Jodan Boys gooide vervolgens al zijn fysieke kracht in de strijd op jacht naar de gelijkmaker. Twee minuten voor tijd leek DFS wederom de bietenbrug op te gaan toen Waandels met een kopbal doelman Veeneman verschalkte, 1-1. In de blessuretijd verlengde invaller Scheffer de bal naar Arends. Arends kapte naar binnen om daarna doelman Straver te verschalken en DFS de eerste driepunter te bezorgen, 2-1.

DFS: Peter Veeneman,Corné Davelaar,Rick van Walsem,Tim Sanders,Marijn de Kler,Marc Harlaux,Lorenzo Davids,Luciën Dors (59.Gijs Grootendorst),Jeffrey Arends, Remy Raterink (85.Alex Scheffer),Noë Bokila (82.Mattheys Kuypers)

Resultaten tafeltennisvereniging Sethone

DODEWAARD – In de vierde ontmoeting ging heren 1 hard onderuit, thuis tegen Kracht & Vriendschap. Spelend zonder 100%-kopman en spelend met een invaller bleken de gasten uit Renkum duidelijk een maatje te groot: 2-8.

Henk van Holland kon in de openingspartij alleen in de tweede game serieus tegenstand bieden en kon een achterstand niet voorkomen, evenmin als invallend neo-senior Niels Bogaart. Arno de Laak maakte weliswaar de aansluitingstreffer, maar kon niet voorkomen dat de stand via het dubbelspel gelijk getrokken werd. De Renkummers liepen daarna uit naar 1-5, stonden alleen nog een partij af aan de sterk spelende Arno de Laak en konden met acht punten huiswaarts keren. Halverwege de competitie staat Sethone 1 inmiddels onderaan en zal alle zeilen moeten bijzetten om in de vierde klasse te blijven.

Heren 2 is succesvoller. Na vier rondes staan zij knap tweede en eigenlijk doen zij zich hiermee te kort. Huidig koploper Revanche uit Schaijk werd in de eerste ronde knap op een puntendeling gehouden, maar de 6-4 overwinningen op Kracht en Vriendschap en zeker op hekkensluiter De Kroon waren eigenlijk te krap.

Afgelopen week bleken de bezoekers in een gelijk opgaande strijd koelbloedig: drie van de vier punten werden bemachtigd in de beslissende vijfde game, en zo schraapte de Renkummers vier punten bij elkaar. Verrassend sterk was het optreden van Henk Dorussen: twee overwinningen. Helaas ging zijn slotpartij in de tiebreak verloren. Neo-senior Lennard Kraayeveld was de grote man met drie overwinningen. Hij gaf slechts twee games af.

Film bij Herberg De Aandacht

HETEREN - Donderdag 11 oktober: filmavond met 'The Monastery'.

Vijftig jaar geleden kocht de excentrieke ex-priester Vig een kasteel. Daar wil hij nu een klooster van maken. De patriarch van Moskou stuurt hem een groepje zusters, die hem zijn droom helpen waarmaken. Maar de kosten lopen steeds verder op en bovendien valt het samenleven met de vrouwen de vrijgezelle Vig niet bepaald licht, vooral niet met zuster Amvrosija. Een aangrijpende, ontroerende en tragikomische documentaire die uit het leven gegrepen is.

Inleiding en nagesprek: pastor Victor Bulthuis. De film begint om 19.30 uur. Vooraf aanmelden bij herbergdeaandacht@gmail.com of 06 20544726, Corina Vos. "Wilt u mee-eten met ons om 18.00 uur, welkom, maar ook hier graag vooraf aanmelden."

Honderdste deelnemer Betuwe On Stage

Kapster Charlotte Jansen met leerlingen OBC Bemmel. (foto: Bernadette Egelmeers)

LENT - "Hé, wat leuk, dat had ik niet verwacht!", reageert Charlotte Jansen, eigenaresse van Kapper de Krul in Nijmegen-Lent. Zij ontving een feestelijke taart van Kim, Noa , Meike, Evi en Ilse, 3e jaars vmbo-t-leerlingen op het OBC Bemmel. Charlotte wint de taart omdat er inmiddels 100 beroepsbeoefenaren meedoen aan Betuwe on Stage. Betuwe On Stage is een beroepsoriëntatieproject voor vmbo-leerlingen in de Betuwe.

Charlotte doet voor het tweede jaar mee aan Betuwe On Stage. "Het leukste aan meedoen is om leerlingen te ontmoeten die echt enthousiast zijn over mijn vak! Die ontmoette ik vorig jaar op het Beroepenfeest.". Charlotte maakte toen afspraken met leerlingen, die op de Doe Dag langskwamen in haar kapsalon. "Ik heb een supermooi vak en ik laat graag mensen kennis maken met mijn werk. We hebben ook in de toekomst gemotiveerde en hartelijke kapsters nodig in de salon. Zelf begon ik aan een kapstersopleiding, zonder vooraf kennis te maken met de beroepspraktijk. Gelukkig past het kappersvak bij mij. Ik zag om me heen klasgenoten afvallen en uiteindelijk is bijna niemand gaan werken als kapster. Daarom is de kans die deze leerlingen krijgen, zo waardevol."

Helpt u ook mee om leerlingen inzicht te geven in uw beroep? Betuwe On Stage zoekt beroepsbeoefenaren die hun enthousiasme over hun vak willen delen met leerlingen op het Beroepenfeest op 5 februari en op de Doe Dag op 26 februari. Meer informatie staat op www.betuweonstage.nl.

Voetbalclub Elistha zet scheidsrechters in 't zonnetje

Pascalle Overeem, Renate Diks en Miranda Koeslag aan het werk voor de ‘dag van de scheidsrechter’.

ELST - Achter de schermen bij voetbalclub Elistha werd hard gewerkt om de scheidsrechters in het zonnetje te zetten. Voor alle wedstrijden waar teams van Elistha bij betrokken waren dit weekend, werd een presentje door de aanvoerders van betreffende teams overhandigd aan de scheidsrechter. Dit in het kader van de "dag van de scheidsrechter" afgelopen weekend.

"Wij vinden het belangrijk dat er respect is voor de scheidsrechter in en om het veld", zegt voorzitter Wilko Visser: "Ook voor de scheidsrechters is het een vrijwillige zaterdag waar veel plezier aan beleefd moet worden!".

Deze ludieke actie is bedacht door de coördinatoren van Elistha Miranda Koeslag, Renate Diks en Pascalle Overeem. Zij hebben hard gewerkt om de jeugdscheidsrechters afgelopen zaterdag van een 'fantastisch' presentje te voorzien (in de vorm van een flesje sinas met kaartje) en de overige scheidsrechters 'gouden munten', omdat ze goud waard zijn. Dit weekend werden de presentjes thuis en ook bij uitwedstrijden uitgereikt.

De KNVB heeft laten weten deze ludieke acties graag te steunen en heeft alle clubs in Nederland via de mail op de hoogte gebracht van deze dag van de scheidsrechter.

‘Zoek-het-uit’-avontuur bij de StoryeKeepers

HETEREN - 'Zoek HET uit.. !' is het thema van de komende drie StoryKeepersmiddagen (17 oktober, 4 januari en 3 mei).

Soms sta je opeens voor een nieuwe uitdaging; hoe plak je de band van je fiets of hoe maak ik popcorn. Door te Googlen of rond te vragen ga je op zoek naar informatie. Dat is precies wat ze ook op de StoryKeepermiddagen gaan doen! Ze gaan op zoek naar informatie over Jezus. Waar woont Hij, wat doet Hij, wat weet je over Hem? Aan de hand van Bijbelverhalen willen ze van alles uitzoeken over Jezus. Je snapt zeker wel dat het super is om een StoryKeepermiddag mee te beleven!

Het StoryKeeperteam heeft in de herfstvakantie op woensdagmiddag 17 oktober voor twee leeftijdsgroepen een ‘zoek-het-uit’-avontuur georganiseerd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar in sportzaal Het Binnenveld in Heteren: voor de kinderen uit groep 1 - 3 en voor de kinderen uit groep 4 - 8 van de basisschool.

De kinderen zijn van 13.30 – 16.00 uur van harte welkom bij dit gezellige en gevarieerde StoryKeeperprogramma. Vanaf 13.15 uur staan de deuren open! De kosten voor deze middag zijn twee euro. Voor vragen of aanmeldingen om te helpen kunt u een e-mail sturen naar: storykeepersheteren@gmail.com.

Pluimveehouders schenken eieren aan voedselbank op wereldeidag

Pluimveehouder Cor Verbeek. (foto: Tineke Verbeek)

BETUWE - Jaarlijks op de tweede vrijdag in oktober is het Wereldeidag. Ook dit jaar schenken pluimveehouders via mmmEggies, kippenboerinnen die het Nederlandse ei promoten, eieren aan lokale voedselbanken. Duizenden eieren zullen de komende week via de voedselpakketten bij gezinnen komen die onder de armoedegrens leven.

De mmmEggies en Stichting Blij met een Ei hebben pluimveehouders uit heel Nederland gevraagd om op Wereldeidag eieren te schenken aan de voedselbank. Ze willen hiermee het gezonde ei als lekker en betaalbaar voedsel onder de aandacht brengen en bijdragen aan een gevarieerd voedselpakket voor ruim een miljoen Nederlanders die wekelijks een voedselpakket ontvangen van de voedselbank. Ook Verbeek uit Lienden schenkt eieren aan de voedselbank. In totaal doen er 42 legpluimveehouders mee. Ze schenken ongeveer 40.000 eieren aan 29 lokale voedselbanken.

In Nederland leven 1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens. In 2017 waren in 96 procent van de gemeenten voedselbanken actief. Landelijk zijn er 168 voedselbanken actief met in totaal 530 uitgiftepunten.

Voedselbanken krijgen zelden eieren gedoneerd. Eieren zijn als gezonde en betaalbare voeding erg welkom. De voedselbank is erg blij met de actie van de mmmEggies en Blij met een Ei. Een unieke kans om de armste mensen van Nederland blij te maken met een ei en het gezonde ei onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.

Familie Verbeek: “We willen met deze actie de armste mensen in Nederland eieren schenken. Met eieren zijn veel gevarieerde en lekkere gerechten te maken, zowel voor ontbijt, lunch, diner of als tussendoortje."

Film in de KiK: Una Mujer Fantástica

Una Mujer Fantastica

ELST - Op donderdag 18 oktober draait in Theater De KiK in Elst de film 'Una Mujer Fantástica' (art/drama).

Marina Vidal, een transseksueel meisje, is een serveerster in een nachtclub. Ze treedt waar ze werkt ook op als zangeres. Ze heeft een goede relatie met haar vriend, die twintig jaar ouder is dan zij. Wanneer hij op een dag plots overlijdt in haar armen is ze diep onder de indruk. Ze wordt geconfronteerd met discriminatie en argwaan in het moderne en meedogenloze Santiago. Dat zorgt ervoor dat ze kwetsbaarder wordt dan tevoren.

Het leven van de transseksuele Marina staat ineens op losse schroeven als haar vriend overlijdt.

Aanvang 20.00 uur. Kaartjes voor acht euro zijn te bestellen op www. theaterdekik.nl.

Jeugdfilm in Theater De KiK

ELST - Op vrijdagmiddag 19 oktober draait de familiefilm Ferdinand in Theater De KiK. Aanvang 14:00 uur.

Ferdinand is een kleine stier die er de voorkeur aan geeft om rustig onder een kurkboom te liggen en de geur van de bloemen op te snuiven in plaats van rond te springen en te spelen met andere stieren. Als Ferdinand opgroeit en verandert in een grote sterke stier blijft hij een zacht temperament houden. Maar wanneer op een dag vijf mannen langs komen om de grootste, snelste en ruigste stier uit te zoeken voor een stierengevecht in Madrid wordt Ferdinand ten onrechte uitgekozen. Kaartjes à vijf euro zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Jeugdfilm in Theater De KiK

Ferdinand

Jeugdfilm in Theater De KiK

ELST - Op vrijdagmiddag 19 oktober draait de familiefilm Ferdinand in Theater De KiK. Aanvang 14:00 uur.

Ferdinand is een kleine stier die er de voorkeur aan geeft om rustig onder een kurkboom te liggen en de geur van de bloemen op te snuiven in plaats van rond te springen en te spelen met andere stieren. Als Ferdinand opgroeit en verandert in een grote sterke stier blijft hij een zacht temperament houden. Maar wanneer op een dag vijf mannen langs komen om de grootste, snelste en ruigste stier uit te zoeken voor een stierengevecht in Madrid wordt Ferdinand ten onrechte uitgekozen. Kaartjes à vijf euro zijn te reserveren via www.theaterdekik.nl.

'Onze producten moet je kunnen zien en vooral voelen' Lifestyle & Wol klaar voor de winter

(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - Het lijkt of de zomer ons blijft verwennen, maar de herfst zal absoluut het seizoensstokje overnemen. Kou, guur, storm en een rillerig lijf. Maar Lifestyle & Wol is er helemaal klaar voor om er wat tegen te doen. Laat de winter maar komen, laat de Gendtse importeur van exclusieve wollen producten weten. De sfeervolle showroom is vrijdags en zaterdags ook voor particulieren geopend.

Lifestyle & Wol rust volgens Dries Koppejan op drie pijlers: wol, lifestyle producten en wonen. Je komt er gerenommeerde merken tegen als het Deense Fuza Wool, Fellhof uit Oostenrijk, Cape Mohair uit Kaapstad en Giardino Segreto uit Milaan.

Een kleine greep uit het assortiment: outdoor schoenen, wanten, sloffen, vesten, mutsen, sjaals truien, plaids, dekbedden, lamsvacht gevoerde producten en medicinale kousen. De levering aan winkeliers was tot voor kort de hoofdmoot. Daarvoor rijdt hij met zijn producten van Texel tot Limburg. Particulieren konden er voor kort alleen op zijn webshop terecht, legt Dries uit. Nu beschikt hij over een showroom. "Onze spullen moet je zien en vooral voelen. Echt waar, als je een trui of vest van honderd procent merinowol past ben je verkocht. Je voelt kwaliteit, dat hoef ik dan niet meer uit te leggen."

Het assortiment is te uitgebreid om breed te benoemen, weet Dries. Met de komende winter in aantocht wil hij er één uitlichten: pantoffels van lamsvacht, geïmporteerd uit Oostenrijk. "Ik durf te verzekeren dat wanneer 's avonds je deze sloffen hebt gedragen, 's avonds niet met koude voeten in bed komt.

Lifestyle & Wol, Henri Dunantstraat 16 in Gendt. 06 20238965 / 0481 355827, www.lifestyleenwol.nl. Geopend op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Prima ondernemersavond daverend succes

ECHTELD - Tijdens een fantastische ondernemersavond in de Oude Duikenburg in Echteld heeft Prima voor elkaar het officiële startsein gegeven voor het aanbieden van haar verzekeringen aan het MKB in de Neder-Betuwe en Lienden. Hans van Klaarbergen en Gerard Valkenburg presenteerden de nieuwe plannen van Prima voor elkaar voor de komende jaren. Naast particulieren en zzp-ers is er nu ook ruimte voor het MKB. Een nieuwe mooie uitdaging.

Acteur Loek Peters, die de meesten kennen als Barry uit Penoza, bleek tijdens deze bijeenkomst een uitstekende gastspreker. Hij nam de volle zaal mee op de vleugels van zijn samenwerkingstheorie 'Maak De Ander Beter'.

Prima boodschap

Loek Peters besloot met zijn geheime ingrediënt: 'Als mijn collega op het toneel zijn tekst kwijt is, moet ík daar wat aan doen. Daar ben ik verantwoordelijk voor. Doe ik dat niet, dan wordt het een slechte scene, óók voor mij. Dus als een ander niet goed functioneert en jij doet niks, dan heb je daar jezelf mee. Dat is de positieve wederzijdse afhankelijkheid die in elke samenwerking zit, in elk bedrijf en elke organisatie.' De ondernemers kregen een prima boodschap mee naar huis om over na te denken: 'Je bent zo goed als je de ander laat zijn'.

Opnieuw een mooie avond waarbij het belang van samenwerking tussen ondernemers en het verenigingsleven opnieuw is onderstreept.

Kom naar de Oktober Woonmaand bij Mattijssen

BEMMEL - En krijg liefst 20 procent korting op alle raamdecoratie van Bece en Toppoint én 15 procent korting op alle gordijnstoffen. Zien we je snel?

Wij van Mattijssen houden van een gezellig thuis en daarom doen we er alles aan om jou te helpen met het interieur van jouw huis. Oktober is de maand waarop de zomer écht voorbij is en we massaal met zijn allen weer naar binnen trekken. Het wordt kouder, natter en donkerder. Hoogtijd om het binnen weer knus en warm te maken. En daarbij is goede raamdecoratie onmisbaar!

Drie keer waarom raamdecoratie dé sfeermaker is deze herfst:

  1. Raamdecoratie is de manier om makkelijk en snel jouw huis een andere twist te geven. Ga je voor een warme herfst tint of liever een neutrale kleur om jouw kamer ruimer te doen lijken?

  2. Houd de warmte binnen – en de kou buiten. Met dikke overgordijnen houd je de warmte lekker in huis, scheelt een hoop stookkosten én het staat leuk!

  3. Breng jouw interieur tot één geheel en kom heerlijk thuis na een lange koude dag. Straks ben je zó verliefd op jouw huis, dat je helemaal niet meer naar buiten wilt!

Kom naar Mattijssen en profiteer van veel voordeel. Laat je adviseren en inspireren door onze showmodellen, de nieuwste collecties en onze altijd vrolijke winkeldames die graag helpen bij het uitzoeken van de raamdecoratie passend bij jouw interieur.

verf en wonen Harry Mattijssen, Dorpsstraat 22, Bemmel, mattijssen.com.

Inloop-informatiemiddag voor senioren over gebruik computer, tablet of smartphone

ELST - Voor senioren uit de gemeente Overbetuwe houdt Forte Fit voor senioren op woensdag 10 oktober in Elst een inloop-informatiemiddag over het gebruik van de computer, tablet of smartphone.

Docenten van Forte Fit en SeniorWeb geven deze middag individueel antwoord op uw vragen over Windows 10, veilig internetten en e-mail of het gebruik van app’s op de computer, tablet of smartphone. Ook geven zij vrijblijvend informatie over het aanbod van computer-, tablet- of smartphonecursussen en workshops en is er gelegenheid tot inschrijven.

Midden oktober start Forte Fit in samenwerking met SeniorWeb en de Bibliotheek Gelderland Zuid weer met diverse computer-, tablet- of smartphonecursussen voor senioren. Het cursusaanbod is vooral gericht op senioren die nog geen of weinig ervaring hebben met het werken op een computer, tablet of smartphone.

Voor wat meer ervaren gebruikers zijn er echter ook interessante cursussen. Ook kunnen op aanvraag korte workshops over verschillende onderwerpen aangeboden worden.

De inloop-informatiemiddag vindt plaats op woensdag 10 oktober tussen 13.30 en 16.00 uur in sociaal cultureel centrum De Wieken in Elst (Prinses Irenestraat 49). Aanmelden vooraf is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Koos de Bondt, 06-44606844 of mailen naar computer.fortefit@fortewelzijn.nl.

De leukste?

ZETTEN - Vanuit de organisatie voor ambachtelijke slagers wordt een wedstrijd georganiseerd voor de 'leukste slagerij' van Nederland. De Vleeschhouwerij uit Zetten doet hieraan mee.

Wat is de leukste? Sfeer, plezierig, fijn, mooi assortiment en onderscheidende kwaliteit, maar ook een gezellig en enthousiast team en hier rij ik graag voor om, vallen onder deze noemer. "Vindt u ook dat de Vleeschhouwerij deze titel verdient? Breng dan uw stem uit op: www.leuksteslagerij.nl Klik op Gelderland en op de Vleeschhouwerij. Bevestig éénmalig uw stem op uw account, dan is deze geldig. Per mailadres mag u één keer stemmen… Het team van de Vleeschhouwerij is u dankbaar! Welkom voor een heerlijk hapje en een drankje!"

Vleeschhouwerij, Hoofdstraat 58, Zetten; 0488 420175; www.vleeschhouwerij.com.

Foodbike Eetwinkel Polly weer bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN - Zondag 14 oktober staat de alom bekende foodbike van Eetwinkel Polly uit Bemmel weer bij Jansen Totaal Wonen om de bezoekende klanten van iets lekkers te voorzien.

Na het succes van begin dit jaar komt er een vervolg hierop. Je kunt die middag genieten van een heerlijk broodje hamburger of een broodje pulled pork! Speciaal voor u klaargemaakt door medewerkers van Eetwinkel Polly. Wij zijn zondag geopend vanaf 12.00 uur. Eerst even de nieuwe najaarscollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna genieten van een lekker broodje op ons horecaplein. Graag tot zondag bij Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95 in Huissen. (www.jansentotaalwonen.nl)

26 / 28

Hiep hiep hoera,
onze lieve opa wordt op 11 oktober 65 jaar!

Dikke kus
Lenthe & Julian, Roosmarijn & Thomas

Ina en Dinie op 2 oktober j.l.
40 jaar sopraanpartij bij Hervormd Kerkkoor Hien-Dodewaard.
Gefeliciteerd!

Lieve Luca
Eindelijk ben je dan 6 jaar

Gefeliciteerd dikke knuffel,
Opa en Oma blub.....

15 oktober zijn Theo en Henny Elings 60 jaar getrouwd!

Van harte gefeliciteerd!

Lieve groet, alle ((achter)klein)
kinderen

Sil,
van harte gefeliciteerd met je zwemdiploma B

Opa & Oma Zetten

Hoe zit het nu werkelijk met parteralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie als u gaat scheiden of gescheiden bent?

BETUWE - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Donderdag 18 oktober bent u weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al ruim twaalf jaar een specialist op het gebied van alimentatierekenen. Hij zal u deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is!

Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Gaat u scheiden of wilt u wellicht een herberekening maken dan is dit een mooie gelegenheid om u te laten informeren. Wilt u graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kunt u zich telefonisch aanmelden via ons algemene telefoonnummer: 085 4010839, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl of via onze website www.scheidendoejesamen.nl

Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 te 6825 MC Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: donderdag 18 oktober. Tijdstip aanvang: 19.45 tot ca. 22.00 uur.

De dromerige portretten van Gera Zoet Expositie in Atelier Ewald Sorbi

Gera Zoet, The silence, olieverf op doek.

ZETTEN - Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober van 12 tot 17 uur is in Atelier Ewald Sorbi de expositie Lucide Dromen te zien van Gera Zoet uit Apeldoorn. De titel dekt de lading van haar werk. Haar schilderijen zijn zeer realistisch en verfijnd geschilderd, maar vertonen tevens surrealistische kenmerken.

Gera Zoet (1973) maakt modern figuratief werk, met een knipoog naar het symbolisme en surrealisme. Vrouwen spelen in haar schilderijen de hoofdrol. Eigen indrukken, ervaringen, emoties en dromen worden al schilderend verwerkt. Ze noemt zichzelf een emotieschilder: de emotie is persoonlijk, maar elk schilderij staat voor een universeler en breder thema.

Ze maakt in haar werk gebruik van symbolen, dat zich kenmerkt door sterke contrasten: contrasten in kleur, donker en licht en plat en ruimtelijk. De kunstenares vermengt realistische elementen met bijvoorbeeld expressionistische of decoratieve bestanddelen. Hiermee componeert ze haar eigen wereld in een unieke en herkenbare eigen stijl. Het leven zelf, de natuur en schoonheid zijn belangrijke inspiratiebronnen.

De figuren in haar schilderijen lijken vaak los te staan van hun omgeving. Ze lijken uitgeknipt te zijn en er los voor geplaatst, wat resulteert in een vervreemdende sfeer. Alsof ze niet werkelijk met hun omgeving verbonden zijn en zich er elk moment van kunnen losmaken. Als in een lucide droom. Een droom waarin men zich ervan bewust is dat men droomt.

Gera Zoet is tijdens de expositiedagen aanwezig. Atelier Ewald Sorbi is gevestigd aan Kerkstraat 1 in Zetten.

'Agenda afstemmen op behoefte van de mensen!' De passie van Janet Hoogsteder makelaardij...

DRIEL – Meer dan twintig jaar is Janet Hoogsteder werkzaam in de makelaardij. Een branche die nog altijd een onstuimige ontwikkeling doormaakt en vraagt om aanpassingen. Niet alleen vanuit markttechnisch oogpunt, ook gezien vanuit de klant. Juist die flexibiliteit is een van de redenen, waarom Janet Hoogsteder haar vaste dienstverband bij een gerenommeerd makelaarskantoor heeft ingeruild voor een eigen kantoor. "Ik kan nu de agenda van de klanten afstemmen op hun wensen!"

Janet Hoogsteder is een deskundig én gewaardeerd makelaar/taxateur. Zeker in deze regio, die ze als geen ander kent. Zowel als aan- en verkopend makelaar heeft ze haar kwaliteiten bewezen. Als ervaren vrouw in de makelaardij voegt ze er haar extra kwaliteiten aan toe. Haar passie voor het begeleiden van de mensen is uiteindelijk dé stimulans geworden om een eigen makelaarskantoor te starten.

Tijden veranderen. Zo ook de makelaardij. Meer en meer willen we op elk moment van de dag op 'huizenjacht' kunnen gaan. Via internet bijvoorbeeld als de kinderen naar bed zijn en je gezellig op de bank zit. Juist dan wil je meer informatie of misschien wel een gesprek thuis met de makelaar. "Daarop wil en kan ik inspelen. Als betrokken makelaar wil ik de mensen een individuele begeleiding geven. Ook als het om aankoop van nieuwbouw gaat", vertelt Janet. "Want als er alleen maar een tekening is, willen mensen graag geholpen worden met het 'lezen' ervan, met het aankoopcontract, met het kiezen van de opties, enzovoort. Meedenken aan praktische oplossingen en de plussen van de woning benadrukken, vind ik belangrijk."

Meer weten over de werkwijze van Janet Hoogsteder makelaardij? Of interesse in een gratis waardebepaling? Kijk op de website!

Janet Hoogsteder, Elstergrindweg 22, Driel; 06 54318511; www.janethoogsteder.nl.

'We adviseren niet alleen hypotheken van onszelf'

ELST - Natuurlijk wil je dat je de juiste keuze maakt als je een huis koopt. Het is tenslotte een van de grootste uitgaven in je leven. En een verbintenis die je aangaat voor een lange tijd. Maar hoe zorg je dat je de juiste keuze maakt in al het aanbod van hypotheken?

Robert Vink, hypotheekadviseur van de SNS Winkel in Arnhem Kronenburg, Elst en Huissen weet uit ervaring; 'De juiste hypotheek vinden, is best een puzzel. Want wat voor de één een goede hypotheek is, hoeft dat voor de ander zeker niet te zijn. Dat hangt af van je situatie en wensen. Bij ons valt er wat te kiezen. Je kunt niet alleen een SNS Hypotheek bij ons afsluiten, maar ook hypotheken van bijvoorbeeld Aegon, Nationale-Nederlanden en diverse andere hypotheekaanbieders.' Handig van zoveel keuze onder 1 dak: Je kunt hypotheken en hypotheekrentes makkelijk vergelijken. Misschien heeft een van de aanbieders op dit moment een lagere rente dan de ander. Of heeft een aanbieder voorwaarden die in jouw situatie gunstig zijn. Of je nu gaat voor nieuwbouw, een opknapper, in loondienst bent of zzp'er.

Wil jij ook verzekerd zijn van een goed hypotheekadvies? En heb je geen zin om zelf eindeloos te vergelijken tussen de verschillende aanbieders, voorwaarden en mogelijkheden? Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek. Bel: 030 6333000 of loop onze winkel even binnen.

Goed om te weten: Ons advies is 100% onafhankelijk. We krijgen hiervoor geen provisie van de verschillende aanbieders. We rekenen alleen een gebruikelijke vergoeding voor het hypotheekadvies, zoals je die overal betaalt.

Elst, Willemsstraat 23-E

Een ontspannende afdelingsavond bij Vrouwen van Nu Vitaler met yoga

ELST - Woensdagavond 10 oktober staat Yoga centraal bij de Vrouwen van Nu. Yoga is iets dat bij veel mensen een gevoel van zweverigheid oproept. Of... dat het veel lenigheid vereist, of liggen op een matje, dat is niets voor mij. Er zijn er veel meningen en vooroordelen over.


Yogadocente Hanske Brouwer laat ons deze avond zien en beleven hoe we door Yoga vitaler, beter in balans, en meer ontspannen kunnen worden. En ze doet dat met stoel-yoga. Tijdens stoel-yoga worden de yogahoudingen op en rond de stoel uitgevoerd. Ideaal voor mensen met beperkingen, die dan toch op deze wijze de gezondheid bevorderende effecten van yoga kunnen ervaren. Of zoals deze avond met een grote groep. Het belooft weer een interessante en mooie avond te worden bij Vrouwen van Nu in Elst. Een tip van Hanske, neem een warme deken/plaid en warme sokken mee.

Nieuwsgierig geworden. Dan bent u net als onze leden, die deze avond vol spanning tegemoet zien. Aanvang 20.00 uur in ontmoetingscentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Voor leden gratis; niet-leden betalen vijf euro. "Nog gebruik maken van ons ‘Kennismakingsaanbod’ kan. Zie de aanbieding op onze website: www.vrouwenvannnu.nl/elst-eo."