GN Overbetuwe-Nederbetuwe

19 juni 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 19 juni 2019


Grote Drielsche Kwis

Wie mag dit jaar de Marcel Roos Wisselbeker mee naar huis nemen? (foto: Historische Kring Driel)

DRIEL - Voor het vijfde jaar op rij organiseert stichting Kersenfeest Driel in samenwerking met vereniging Historische Kring Driel de ‘Grote Drielsche Kwis’ Ook dit jaar hebben de vragenmakers weer hun uiterste best gedaan om een hele avond vol quizplezier te garanderen. De prijs voor het winnende team is - naast eeuwige roem! - 250 euro.

De dorpsquiz bestaat uit vragen over de Drielse geschiedenis en actualiteit. Voor een aantal vragen moeten de deelnemende teams het dorp in om opdrachten te maken of antwoorden te zoeken. Dus heeft u zin in een gezellige en actieve avond met (sport)vrienden, familie en/of buurtgenoten? Geef u op voor deze uitdagende quiz!

Op maandag 1 juli worden de vragenboekjes tussen 17.00 en 18.00 uur uitgereikt in de feesttent op het Drielse kermisterrein. Diezelfde avond moeten de antwoorden vóór 23.30 uur daar ook weer worden ingeleverd. Op donderdagavond 4 juli zijn voorafgaand aan de prijsuitreiking net als vorig jaar nog extra bonuspunten te verdienen tijdens het bespreken van de antwoorden. Direct daarna zal het winnende team bekend worden gemaakt.

Deelnemende teams moeten bestaan uit minimaal 4 en maximaal 10 personen. Vanwege de diversiteit van de vragen is het aan te raden om een gevarieerd team samen te stellen bestaande uit verschillende generaties met diverse competenties.

Inschrijven het liefst vooraf via het inschrijfformulier op www.kersenfeestdriel.nl. Of op maandagavond 1 juli tussen 17.00 en 18.00 uur. Per team wordt 15 euro inschrijfgeld gevraagd.

Verdwenen kastelen en adellijke huizen rondom Ommeren

Het huis Den Eng in Ommeren. (foto: Jan Harteman)

OMMEREN - Op maandag 24 juni wordt er in het Streekmuseum Baron van Brakell in Ommeren een lezing gegeven over de Kastelen en Landhuizen in de Neder-Betuwe. Het is een lezing die in het teken staat van de kastelenexpositie die de gehele maand juli in het Streekmuseum Baron van Brakell gehouden wordt.

Joke Honders gaat die avond vertellen over de talloze kastelen en adellijke huizen die in de Neder-Betuwe gestaan hebben. De nadruk ligt op de kastelen/huizen rondom Ommeren. Kastelen hebben altijd tot iedereens verbeelding gesproken en doen dat eigenlijk nog steeds. Onze streek was een paar eeuwen geleden nog rijk aan aanzienlijke gebouwen. Helaas zijn ze allemaal onder de slopershamer gekomen en verdwenen. Aan bod zullen komen Den Eng in Ommeren; Geldersweert en Blijwerve in Ingen; Den Oldenhof, Kermestein en de Tollenburg in Lienden en natuurlijk het eens zo machtige kasteel Ter Leede bij Kesteren! Het verhaal gaat niet alleen over de gebouwen, maar ook over de mensen die er woonden en die hun stempel hebben gedrukt op de dorpen in het gebied. Eén van de beruchtste personen in de geschiedenis van de regio Lienden was gravin Adela van Hamaland, die in Lienden bezittingen had en in de nabijheid van Lienden een tijnshof had. Was zij werkelijk een moordenares of werd zij soms in een kwaad daglicht gesteld? Straatnamen in Lienden herinneren nog altijd aan haar en haar vader graaf Wichman.

De lezing begint om 20.00 uur en is ook toegankelijk voor niet-leden van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. De toegang is gratis. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig!

Zet 'm Op Zomerfeest in Elst

Glamourama, te zien op de CV Zet'm Op Zomerfeesten. (foto: Glamourama)

ELST - De eerste editie van de Zet ‘m Op Zomerfeesten was tijdens het 55-jarig jubileum van CV Zet ‘m Op in 2009 als cadeau aan de Elster bevolking. Tien jaar later zijn de feesten inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van de Elster activiteitenkalender.

Zaterdagavond 29 juni staat de geweldige twaalf(!)-koppige band Glamourama, op het podium op het Plein. Zij staan garant voor een spetterende show die het Plein in vuur en vlam zal zetten. William Smulders en Lieke Grey, woonachtig in Elst, gaan het publiek vermaken met heerlijke jaren '60-klassiekers. Opnieuw genoeg muzikale ingrediënten om van deze Zomerfeesten weer een groot feest te maken. Meer info staat op www.zetmop.nl.

Nieuwe vriendinnen in de buurt

Dames gaan fietsen. (foto: Wilma Berends)

ELST - In Elst Leuke luitjes op zoek naar buurtgenoten met dezelfde hobby. Het is dankzij Leuke luitjes makkelijk om nieuwe maatjes te vinden. Als het klikt kun je gezellig samen op stap. Hoe vind je elkaar?

Iedereen kent wel iemand die eenzaam is of niemand meer heeft om zijn hobby uit te oefenen? Ronald, Wilma en Lukas gingen samenwerken om iets te doen aan eenzaamheid bij ouderen. Ronald (uit Oosterbeek): "Bestaande maatjes vallen soms weg als je ouder wordt en hoe vind je dan nieuwe maatjes voor de gezelligheid of om actief te blijven? Met je laptop, je tablet of je smartphone natuurlijk! Jongeren doen dat en ouderen kunnen dat ook."

Fietsen, wandelen, cultuur, een hapje eten. Leuke luitjes is speciaal voor ouderen vanaf 60 jaar. Leuke luitjes zijn dichterbij dan je denkt en ze willen ook fietsen, wandelen, samen koffie drinken of samen eten, naar een museum, concert of samen aan de slag met fotocamera of de breipennen. Joke: "Ik heb ondertussen al 4x met Anja afgesproken en er staan nog twee afspraken gepland. Volgens mij is dit een fijn, langdurig contact aan het worden."

Alle 60-plussers uit Elst zijn welkom bij Leuke luitjes. Na aanmelding kun je zelf nieuwe contacten zoeken en vinden en gaan kennis maken. Deelname is gratis. Leuke luitjes kan dit gratis doen voor ouderen dankzij steun van fondsen, zoals het Oranjefonds, en door donaties. En ook omdat de mensen achter Leuke luitjes zich onbetaald inzetten.

Het Wapen van Valburg Open Tennistoernooi

VALBURG - Het tennistoernooi van Tennisclub Valburg (dit jaar van 1 - 7 juli) staat al jaren bekend als een van de gezelligste in de Betuwe en wordt dit jaar gesponsord door een nieuw geopend restaurant in het dorp, steakhouse Het Wapen van Valburg. Dit jaar is er een bijzondere toevoeging in de vorm van een Seniorentoernooi op vrijdag 5 juli.Deze 20e editie van het Open Tennistoernooi in Valburg, mag zich steeds verheugen in een grote belangstelling van de tenniss(t)ers in de regio. Er wordt gespeeld in de categorieën 4 - 8, dames- en herendubbels en natuurlijk de gezellige mix! Er wordt een poulesysteem gehanteerd zodat iedere deelnemer verzekerd is van een paar leuke partijen. Bijzondere aandacht verdient de sponsoring door steakhouse Het Wapen van Valburg als lokale middenstander: in een klein dorp als Valburg speelt de onderlinge steun een belangrijke rol in de samenleving. Bovendien zal Het Wapen van Valburg de catering verzorgen.

Seniorentoernooi

Een primeur: het ééndaags Senioren Tennistoernooi op vrijdag 5 juli, open voor 60-plussers waarin met een poulesysteem mix- en dubbelwedstrijden in speelrondes van 45 minuten worden gespeeld. Tussen de middag is er een gezamenlijke lunch. Het concept blijkt aan te slaan: er zijn al een groot aantal inschrijvingen binnen.

Finaledag
De hele week is er leuk tennis te zien maar op de finaledag op zondag 7 juli zijn de toppers uit de regio bij elkaar in actie te zien: mooie en spannende wedstrijden, vreugde en drama wisselen elkaar af. Absoluut een aanrader voor het publiek!

Bingo Hemmen

HEMMEN - Dorpsvereniging Hemmen sluit het seizoen 2018-2019 af met een bingo-avond op zaterdag 22 juni.

Deze bingo is in het dorpshuis De Oude School en begint om 20.00 uur. Prijs superronde zijn waardebonnen ter waarde van 100 euro. Info: 0488 451002.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 22 juni
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, In B'tween
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Young at Heart

Zondag 23 juni
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, Mgr.Th.Hoogenboom, C Crolla, G. Peters, V. Bulthuis, F. Bomers, GK De Levensbron, Umdracht
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 09.30 u, Woord- en communieviering, J. Kallen, Magna Voce

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Bingo Hemmen

HEMMEN - Dorpsvereniging Hemmen sluit het seizoen 2018-2019 af met een bingo-avond op zaterdag 22 juni.

Deze bingo is in het dorpshuis De Oude School en begint om 20.00 uur. Prijs superronde zijn waardebonnen ter waarde van 100 euro. Info: 0488 451002.

Tweedehands Boekenmarkt Bemmel Gezonde voeding? Leesvoer!

BEMMEL – Op zondag 30 juni biedt de Theaterkerk in Bemmel je de 'uitgelezen kans' om nog een paar mooie boeken te scoren, voordat de vakantie aanbreekt! Van 12.00 tot 16.00 uur ben je van harte welkom om heerlijk langs de vele kraampjes te komen struinen tijdens de Tweedehands Boekenmarkt. Gratis entree!

Frequente lezers zullen het beamen; een boek lezen is als dromen met je ogen open... Op de Tweedehands Boekenmarkt vind je boeken van uiteenlopende genres. Of je nu van een spannende thriller houdt of juist liever weg zwijmelt in een romantisch liefdesverhaal. Lees eens een inspirerende biografie of aangrijpend waargebeurd verhaal. De verkopers van hun eigen boeken kunnen je een tipje van de sluier oplichten over ieder boek. Initiatiefneemsters Monique en Hetty: 'Deze boekenmarkt hebben we georganiseerd omdat we zelf zoveel boeken hebben liggen die nog maar één keer zijn gelezen. Het zou mooi zijn als we andere mensen er nog blij mee kunnen maken, toch? Mochten er nog mensen zijn die zelf ook tweedehands boeken willen verkopen, dan kan er nog wel een kraampje worden gehuurd. Mail naar: bemmelseboekenmarkt@gmail.com'.

Het bedrag dat eventueel overblijft na aftrek van de gemaakte kosten door Monique en Hetty, zullen zij doneren aanhet Marikenhuis in Nijmegen. Inloophuis voor mensen geraakt door kanker. Dus op zoek naar een goed boek? Kom gezellig langs op 30 juni in de Theaterkerk, Markt 5 in Bemmel.

Dierengeluiden Druk..., druk..., druk

Pauwstaartduif, één van de te verkopen dieren.

HETEREN - Een drukke periode voor de vrijwilligers van de Boerderij Overbetuwe. Op 21 juni is in Heteren de Midsummer Night waar we met een stand staan en dan natuurlijk ook weer onze enveloppen verkopen waarmee mooie prijzen te winnen zijn.

Ja, die prijzen komen niet uit de lucht vallen, die moeten gekocht en ingepakt worden. Dus werk aan de winkel voor de vrijwilligers. Als dan de voorbereidingen gedaan zijn moet op 21 juni de kraam opgebouwd worden, met wat dieren uit de boerderij en alle prijzen die te winnen zijn, zodat de markt om 16.00 uur kan beginnen. Gezellig! Zoals gezegd druk, maar wij hopen op een goede opbrengst voor de boerderij, want er komt veel kijken om de boerderij netjes te houden en de dieren allemaal van voer te voorzien. Als we dat gehad hebben, gaan we voorbereidingen treffen voor de rommelmarkt op 4 augustus op ons eigen terrein aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren. De te verkopen spullen moeten uitgezocht en geprijsd worden. "Met de standhouders moet contact opgenomen worden en als er dan in deze krant ook nog een verkeerd telefoonnummer geplaatst wordt, geeft dat extra werk. Ja echt het telefoonnummer dat ik in het vorige stukje geplaatst heb als zijnde het telefoonnummer van onze marktmeester Pieter IJkhout was helemaal verkeerd. Sorry, sorry maar als u Pieter wilt benaderen, om een grondplaats voor 5,00 (of kinderen voor 1,00 euro) aan te vragen, bel dan alstublieft 06 22437794. Zoals gezegd, Pieter werkt in onregelmatige diensten en kan niet altijd de telefoon aannemen, maar app hem of spreek even in dan kan hij contact opnemen."

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 21 juni is het weer zover.

Het bingoteam van de Koninginnebuurt presenteert weer een gezellige bingoavond! "Wij nodigen u graag uit om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen. Komt allen", aldus het bingoteam.

Activiteiten De Loohof

Woensdag 19 juni: 10.00 uur koffiedrinken met Cees, 14.00 uur sjoelen met Els en Zeinab.

Donderdag 20 juni: 10.uur bloemschikken met Anneke, 14.00 uur creatief, 19.00 uur bingo met Ben.

Vrijdag 21 juni: 10.00 uur koersbal met Jack, 19.00 uur kaarten Joker Troef met Nel.

Maandag 24 juni: 10.00 uur koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur eten met Christien (inloop vanaf 16.30 uur).

Dinsdag 25 juni: 10.00 uur koffiedrinken met Joke, 13.30 uur kaarten met Ben, 14.00 uur:schilderen met Jack.

Team Groentekjeljes wint nieuw Elan Sponsortoernooi

BETUWE - De 29e editie van het nieuw Elan Sponsortoernooi was er een om nooit te vergeten.

Zestien teams deden mee om de felbegeerde beker. De fairplaycup werd gewonnen door het team van Logic Vision. De Groentekjeljes -een gemixt team van heren en dames- was de winnaar van dit toernooi.

Intussen hebben er al zes teams zich ingeschreven voor het 30e sponsortoernooi in 2020.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 21 juni is het weer zover.

Het bingoteam van de Koninginnebuurt presenteert weer een gezellige bingoavond! "Wij nodigen u graag uit om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken. De zaal is open om 19.30 uur Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen. Komt allen", aldus het bingoteam.

Zomerbridge van de Elster Bridgeclub weer van start

ELST - Volgens goed gebruik organiseert de Elster Bridgeclub ook dit jaar weer de bekende en gezellige open zomerdrives. Deze drives worden gespeeld op de maandagavonden van de maanden juli en augustus.

Deelname is niet alleen voor eigen leden, ook niet-leden zijn welkom. De eerste avond is op maandag 1 juli en de zomerdrive eindigt op maandag 26 augustus. Er worden op elke avond zes rondes (top-integraal) van vier spellen gespeeld en op elke avond zijn leuke prijzen te winnen. De aanvangstijd is 19.30 uur. Er wordt gespeeld in zalencentrum Onder de Toren aan de Sint-Maartenstraat 34 in Elst (Gld).

Aanmelding bij voorkeur via email ebc.inschrijving@gmail.com vóór 16.00 uur op de betreffende dag onder vermelding van naam en bondsnummer van de spelers. Inschrijving aan de zaal is eventueel mogelijk tot 19.15 uur. Het inschrijfgeld bedraagt per avond 2,50 euro per persoon voor leden van de NBB en 3,00 euro per persoon voor niet NBB-leden. Voor meer info zie ook de website van de Elster Bridgeclub (http://www.nbbclubsites.nl/club/7037).

Voorspeelavond leerlingenconcert in Kesteren

KESTEREN - Op vrijdagavond 21 juni zal om half 8 in het Dorpshuis in Kesteren een leerlingenconcert beginnen van Irene Postma's Piano Praktijk.

Het thema is 'bekenden', bekende stukken zoals Pachelbel's canon, Für Elise, bekende componisten of bekende melodieën... wanneer schreven ze, wanneer werden die geschreven? Het zal een reis terug in de tijd worden. Hoe ver terug kunnen we met piano muziek? Geïnteresseerden zijn welkom.

Bingo in De Loohof

ZETTEN - Op donderdag 20 juni wordt er weer een gezellige bingo-avond georganiseerd in De Loohof.

Er worden zes rondes gedraaid en -afhankelijk van deelname- een extra ronde voor een grote prijs. Kosten zes rondes: 6 euro met abonnement; zonder abonnement: 8,50 euro. De extra ronde kost 4 euro.

Activiteiten De Loohof

Woensdag 19 juni: 10.00 uur koffiedrinken met Cees, 14.00 uur sjoelen met Els en Zeinab.

Donderdag 20 juni: 10.uur bloemschikken met Anneke, 14.00 uur creatief, 19.00 uur bingo met Ben.

Vrijdag 21 juni: 10.00 uur koersbal met Jack, 19.00 uur kaarten Joker Troef met Nel.

Maandag 24 juni: 10.00 uur koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur eten met Christien (inloop vanaf 16.30 uur).

Dinsdag 25 juni: 10.00 uur koffiedrinken met Joke, 13.30 uur kaarten met Ben, 14.00 uur:schilderen met Jack.

Eshofmarkt in Elst

Eshofmarkt. (foto: buurtvereniging De Eshof) Buurtvereniging De Eshof

ELST - Op zaterdag 29 juni houdt buurtvereniging De Eshof voor de veertigste keer de jaarlijkse uitgebreide rommelmarkt op de speelweide aan de Savornin Lohmanstraat in Elst, van 10.00 tot 14.30 uur.

De Eshofmarkt, een begrip in Elst. Een markt die in de wijde omtrek bekend staat om zijn gezelligheid. Er is voor iedereen wel iets te vinden van zijn of haar gading. Meubels, brocante, elektra, muziek, boeken, speelgoed, servies, kleding, en nog meer. De kinderen kunnen geschminkt worden, er is een groot luchtkussen, er zijn spelletjes. Er is ook heerlijk appelgebak van Droom te koop!, ook verse haring en diverse snacks worden vers klaar gemaakt. Voor degenen die van een gokje houden is er het Rad van fortuin met mooie prijzen.

De netto-opbrengst zal dit jaar naar een ontwikkelingsproject gaan. Er is gekozen voor stichting Seeds in His Garden. De stichting streeft ernaar om kinderen een thuis te bieden waarin liefde en intensieve zorg voorop staan. Als onderdeel van deze zorg willen ze het geld besteden aan een speelruimte voor het kindertehuis in Kitengela in Kenia.

Op de markt heeft de stichting een kraam waar vrijwilligers meer kunnen vertellen over het project. Oud-Elstenaar Linda van Dalen, werkzaam voor de stichting in Kenia, zal op de markt aanwezig zijn. Meer informatie staat op seedsinhisgarden.org en www.eshofelst.nl.

Bingo in De Loohof

ZETTEN - Op donderdag 20 juni wordt er weer een gezellige bingo-avond georganiseerd in De Loohof.

Er worden zes rondes gedraaid en -afhankelijk van deelname- een extra ronde voor een grote prijs. Kosten zes rondes: 6 euro met abonnement; zonder abonnement: 8,50 euro. De extra ronde kost 4 euro.

Elster Gezinsavondvierdaagse

ELST - Van dinsdag 18 tot en met vrijdag 21 juni houdt stichting Elster Gezins-avondvierdaagse voor de 42e keer een fantastisch wandelfeest voor jong en oud, in en rondom Elst.

Afstanden waar men aan deel kan nemen, zijn de 2,5 km, 5 km en natuurlijk de 10 km. Startkaarten zijn te koop op iedere basisschool in Elst en de Primera aan de Dorpsstraat 32 in Elst. De startlocatie is weer basisschool Sunte Werfert aan de Kostverloren 14 in Elst. De start vindt dagelijks plaats tussen 18:00 en 18:30 uur.


Gezien de nieuwbouw rondom de startlocatie is het stallen van de fiets niet mogelijk op en rond het schoolplein van de Sunte Werfert. "Het schoolplein houden wij vanuit veiligheidsoogpunt fietsenvrij. Indien men met de fiets komt, dan kan men die stallen bij De Esdoorn aan de Chopinstraat 3 of achter de Rooms Katholieke kerk, Prinses Irenestraat 58, ter hoogte van de Parochie."


Ook dit jaar wordt er onderweg gezorgd voor een rustpunt waar de wandelaars iets te drinken krijgen en een controlestempel ontvangen. Stichting Elster Gezinsavondvierdaagse heeft een vaste grote groep vrijwilligers om alles in goede banen te begeleiden. Zij zorgen, zoals vanouds, naast de veiligheid ook voor de nodige begeleiding en gezelligheid. Meer informatie staat op http://www.elstergezinsavondvierdaagse.nl.

Rivierenland Lingetocht van Versnellertje Ochten

Roermond clubtweedaagse. (foto: Det Janssen)

OCHTEN - Versnellertje houdt op zaterdag 10 augustus de Mooie Rivierenland Lingetocht.

De afstanden zijn 55-95-110 kilometers langs de prachtige Linge, richting Asperen (Leerdam). De 55-kilometer gaat naar Kapel-Avezaath. Daar is een koffiestop bij Mc Donald's, vervolgens weer terug naar Dodewaard (ook voor e-bikes goed te doen). De lange afstanden gaan naar Beesd, waar de de controlepost is voor de 95 en 110 kilometers. De 110 gaat dan door naar Asperen (Leerdam) en weer terug naar Dodewaard. De 110 sluit dan weer aan bij de 95 kilometer. Vergeet niet je in te schrijven. De afstanden zijn uitgezet met pijlen. Ga naar www.het-versnellertje.nl of bel 0613551558.

Start is bij de IJsclub van Dodewaard Bodegraafseweg 22 tussen 8.00 en 9.00 uur voor de 95-110 kilometer en voor de 55 kilometer is tussen 9.00 en 11.00 uur.

Gregoriaans koor Magna Voce in Valburg

VALBURG - Zondag 23 juni om 9.30 uur zal Magna Voce de Gregoriaanse gezangen verzorgen tijdens de Woord en Communie viering, in deze viering zijn de gezangen hierop afgestemd, voorganger is Janine Kallen.

Thema van deze viering is 'Gebroken om te delen' de Gregoriaanse gezangen zijn geheel afgestemd op deze themaviering. Sacramentsdag is het Hoogfeest van het allerheiligst Sacrament. Het koor zal het Introitus,Cibavit eos ex adipe frumenti en het Alleluia Caro mea ver est cibus zingen. Daarnaast zullen Kyrie en Gloria uit de VIII mis worden gezongen. Onlangs heeft het koor vieringen in Ressen en Oosterhout verzorgd waarbij het koor vanuit de geloofsgemeenschappen op veel enthousiasme en waardering kon rekenen.Valburg staat bekend om de interactie van koor en volkszang en dat heeft altijd een mooie wisselwerking tijdens de vieringen.

Het koor nodigt een ieder dan ook weer van harte uit om samen een mooie en bezinningsvolle Sacramentsdag te vieren in Valburg. De muzikale begeleiding zal worden verzorgd door Harry van Kempen uit Oosterhout aan het orgel, het geheel staat onder leiding van dirigent Rita Branderhorst.

De felroodpotige

18 mei Alarmerende en knipogende Tureluur op uitkijkpost bij de Spees. (foto: Henk van der Kooij)

BETUWE - Het is erg jammer dat de grutto ook in ons Rivierengebied schaars aan het worden is. Het is zo’n prachtige vogel en hoe lieflijk schitterend is zijn roep ‘o grut’, ‘o grut’! Met een andere fraaie weidevogelsoort gaat het zo ver ik weet beter en dat is de tureluur.

In menig grasland en uiterwaardengebied komt deze soort voor. Op de foto ziet u de felroodpotige. Vandaar de engelse naam: Common Redshank. Ook de snavelbasis is rood. De foto is genomen bij de Spees tussen Kesteren en Opheusden. De vogel ontleent zijn naam aan zijn muzikale roep tjuu of melancholisch TJUUluu of TJUUuuluu met nadruk op eerste deel (ANWB vogelgids). Tijdens de vlucht produceert de vogel vaak een verrukkelijk jodelende zang. Waarschijnlijk ontleent de vogel aan roep en zang zijn naam. Maar kan je van dat geluid niet tureluurs worden? Nee, never, nooit! Dat luide, heldere geluid klinkt elk biologisch mens als muziek in de oren. De vogel produceert geen house of rap!
Op de foto ziet u de sierlijke, slanke weidevogel. Wat draagt de vogel een keurig kostbaar verenkleed! Buitengewoon. De trouwe vogel staat op een paal. Ja trouw, want de vogel alarmeert voortdurend door mijn aanwezigheid. Waarschijnlijk lopen er jongen rond in het gras. Onzichtbaar voor mij want bij geluid zoeken ze dekking. Maar deze oudervogel staat op zijn post en heeft blijkbaar alles onder controle want ziet u de vogel op de foto naar mij knipogen?

Concours voor scoutingbands in Zetten

De band in actie. (foto: Scouting Zetten Band)

ZETTEN - Dit jaar bestaat de Scouting Zetten Band 40 jaar! Reden voor een feestje! Op zaterdag 22 juni 2019 organiseren gaan ze daarom het 69e Landelijke Bandconcours voor Scoutingbands organiseren.

Het wordt een fantastisch geweldige dag met veel muziek en Scouts. Acht scoutingbands uit heel het land (onder andere uit Den Haag, Den Helder, Brunssum en Boskoop) komen die dag laten zien en horen wat zij hebben ingestudeerd. De instrumentatie is heel divers: van fanfarekorps, jachthoornkorps tot slagwerkgroep. Speciaal voor de gelegenheid zal ook het reünieorkest van de Scouting Zetten Band een aantal optredens verzorgen.

Het dagprogramma van het concours zal bestaan uit een korte rondgang door Zetten, de opening, de wedstrijden (het concours) en de sluitingsceremonie. De wedstrijden vinden plaats op het terrein van voetbalvereniging Excelsior Zetten tussen 13:00 en 17:30 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken en de bands aan te moedigen. Meer informatie staat op lbc19.scoutingzettenband.nl

Jong en oud vinden elkaar tijdens toediening van het Heilig Vormsel

Vormelingen en misdienaars na afloop toedienen Heilig Vormsel. (foto: J.J. Van Deelen) J.J. Van Deelen

BETUWE - In een feestelijke viering ontvingen negen vormelingen uit de parochie H. Maria Magdalena het vormsel uit handen van vormheer Mgr. Hoogenboom in de O.L.V. Ten Hemelopneming in Huissen-Stad.

Na een jaar van voorbereiding was op Eerste Pinksterdag het grote feest. Als iemand gevormd wordt, dan hoort hij of zij helemaal bij de Katholieke Kerk. Na de doop wordt men al in de Kerk opgenomen. Het doopsel is het begin van het leven met Jezus en dan wordt men ook lid van die wereldwijde familie van mensen die samen de Kerk vormen. De tweede stap is de Eerste Heilige Communie. Dan mag men voor het eerst in de heilige Hostie Jezus ontvangen.

De derde en laatste stap als lid van de katholieke kerk is het Vormsel. Dat is zó belangrijk dat de bisschop dit zelf toedient, of iemand die door hem is aangewezen. In dit geval is dat hulpbisschop Mrg. Th.C.M. Hoogenboom.

Slotdag voetbalvereniging Dodewaard

DODEWAARD - Zaterdag 22 juni wordt de slotdag van voetbalvereniging Dodewaard gehouden op sportpark De Eng in Dodewaard.

De slotdag staat in het teken van vele finales voor jong en oud. De junioren spelen in het unieke Meester Jan Hiddingtoernooi, de 50e editie, voor de prijzen. De senioren spelen doen mee in het prestigieuze toernooi: Het Wijkvoetbal. Ook de DGV laat zich zien op deze mooie dag, zij laten een demonstratie zien. Hieronder het complete programma.

Slotdag zaterdag 22 juni:

11.30 Finales penaltybokaal jeugd

12.30 Kruisfinales wijkvoetbal

13.30 Finales wijkvoetbal

14:30 Afscheidswedstrijd Antwan de Bruin (1e helft)

15:00 Demonstratie DGV

15:30 Afscheidswedstrijd Antwan de Bruin (2e helft)

16:00 Demonstratie DGV

16:30 3e en 4e plaats MJH-Cup

17:30 Finale MJH-Cup

18:30 De prijsuitreiking en aansluitend het slotfeest

Meer informatie staat op www.vvdodewaard.nl.

Natuurwandeling in Meinerswijk

Konikpaarden. (foto: Herman Hendriks)

ARNHEM - Op zondag 23 juni verzorgt IVN RijnWaal een excursie in Meinerswijk, de oude, bij Elden gelegen, uiterwaarden van de Rijn. Deze zijn nu onderdeel van de Gelderse Poort en omgevormd van landbouw- naar natuurgebied.

In WOII durfden de geallieerden er de parachutisten niet te laten landen omdat ze vreesden dat het er te drassig zou zijn. Drassig is het er niet echt, maar als uiterwaarden gebied kan het wel overstromen als de Rijn hoog staat. Na WOII werd het een onderdeel van de IJssellinie, waar de dam en loopbrug nog van getuigen. De Romeinen hadden er een Castellum waarvan de contouren zichtbaar gemaakt zijn. Eeuwenlang werd er landbouw bedreven en werden er stenen gemaakt.

Meinerswijk wordt nu bevolkt door Galloway runderen, Konikpaarden, bevers en vele vogelsoorten. Daartussen lopen wandel- en fietspaden en er is een vogelkijkhut. Uiteraard vinden we er ook veel stroomdalflora. Al met al een gebied dat het waard is eens te bezoeken. Verzamelen op zondag 23 juni om 14.00 uur bij de parkeerplaats bij Steenen Camer, Hannesstraatje 2 in Elden. De gids is Gijsbert Peelen (06 10864179).

Benefietconcert voor Romakinderen

KESTEREN - Op vrijdag 28 juni vindt in de dorpskerk in Kesteren een mooi benefietconcert plaats. Verschillende musici werken hieraan mee.

Christiaan van Asselt (trompet), Loïs van Dijk (piano), Joëlle Droogendijk (gitaar & sopraan), Elbert Hendriksen (panfluit), Sanne Verwoert (gitaar en alt) en Jurian Zaaijer (orgel).
Het gevarieerde programma bestaat uit: solo- en samenzang en diverse instrumentale intermezzo’s. De collecte die deze avond wordt gehouden komt geheel ten goede aan de jongerenreis die aantal jongeren van de gemeente deze zomer naar Oekraïne gaat maken. Ze zullen zich daar tijdens een vakantiebijbelweek gaan inzetten voor Romakinderen (zie ook www.hervormdkesteren.nl/oekraine). Het concert begint om 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid voor koffie en thee in het verenigingsgebouw Eben-Haëzer.

Autowasactie voor Kika

De oranje team van klas 2ba Het Westeraam is er klaar voor.

ELST - Op vrijdag 28 juni slaan klas 2ba van Het Westeraam en Carwash Center Elst de handen ineen voor het goede doel Kika Kinderen Kankervrij. Vanaf 11.00 tot 17.00 uur zal er handmatig en machinaal gewassen worden voor het goede doel. Indien gewenst kan de auto ook gestofzuigd worden.

Alle opbrengsten gaan naar Kika. Initiatiefneemster is Tesse, leerling van klas 2ba, die 1 september mee gaat doen aan de Vestingloop in Hellevoetsluis welke in het teken zal staan van Kika. Tesse: “Ik zet mij al jaren in voor goede doelen en het leek mij leuk om dit samen met mijn klas te doen. De uren maken ook deel uit van de maatschappelijke stage voor school en dus slaan we twee vliegen in één klap.” Ook Arjan Stuart van Carwash Center Elst juicht de actie toe: “Het is altijd mooi om te zien dat kinderen zich inzetten voor het goede doel, en het is leuk om hier als ondernemer een steentje aan bij te kunnen dragen aan deze actie.”

Arjan en Tesse roepen iedereen op om massaal Kika te steunen en op vrijdag 28 juni langs te komen aan de Industrieweg Oost 9a in Elst voor een grondige wasbeurt van je auto, vrachtwagen, motor noem het maar op. Het oranje team van klas 2ba Het Westeraam en Carwash Center Elst staan voor jullie klaar.

11 / 22

12 / 22

13 / 22

14 / 22

15 / 22

Gendtenaar Christon Tap 'God in Frankrijk' 'Het leven gaat hier in alle opzichten iets langzamer'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Christon Tap (55) uit Gendt. Hij runt al dik 14 jaar met zijn vrouw Nanette Brouwer vakantieverblijven in het zuiden van Frankrijk. 'Gelukkig hebben we hier geen last van gele hesjes, dat leeft totaal niet in de vakantie gebieden'.

De in 1963 in Gendt geboren Christon bleef tot z'n 20e in het Betuwse dorp. Daarna ging hij met Nanette samenwonen in Duiven en aldaar trouwen in 1988. Toen volgden nog enkele jaren in Beekbergen, maar in 2004 liet hij definitief Nederland achter zich. ,,We hebben de boel ingepakt en zijn naar Frankrijk verhuisd. We wilden af van het stressvolle bestaan in Nederland en zijn daar een totaal ander leven begonnen.''

Het plan was altijd om een kleine toeristische accommodatie te starten waarbij ze alles zelf zouden kunnen regelen, zonder medewerkers. ,,Na de verkoop van ons huis in Beekbergen begin 2004 zijn we een aantal maanden op zoek geweest naar een juiste locatie in Frankrijk. Waar we een aantal vakantiewoningen, zogeheten gîtes en een aantal kamers, ofwel chambre d'hôtes, konden realiseren. Die vonden we in Condorcet in Zuid-Frankrijk en in december 2004 zijn we met twee auto's en aanhanger vertrokken. Hebben we nog twee weken heerlijk geleefd met de middelen die we meegenomen hadden. Meubels en dergelijke kwamen pas vlak voor de kerst.''De eerste locatie was er een met zeven gîtes en drie chambre d'hôtes, goed voor 22 gasten tegelijk. ,,In de heuvels net buiten Nyons. Die accommodatie hebben we een paar jaar geleden verkocht aan een Frans gezin. En sinds die tijd hebben we de beschikking over vakantie-appartementen in het centrum van Nyons tegen de Romaanse brug.'' Kijk maar eens op www. dessens-nyons.com.

Verse haring

,,Het leven is goed in Frankrijk, niet voor niets is het vakantie land nummer 1 voor Nederlanders. Het leven gaat hier in alle opzichten iets langzamer en natuurlijk is het weer wel veel beter dan in Nederland. Fransen hebben de eigenschap om altijd maar over de politiek te klagen en niet gauw ergens zelf met een oplossing te komen. Deze moet komen van de politiek en wordt dan nooit direct geaccepteerd. Gelukkig hebben we geen last van gele hesjes, dat leeft totaal niet in de vakantie gebieden en komt alleen voor in de grote steden.''

Een echte Fransman voelt Christon zich niet. ,,Het heeft lang geduurd om te begrijpen hoe de Fransen denken en dat is toch wel anders dan de Nederlanders.'' Aan Gendt heeft hij mooie herinneringen. ,,De onbezorgde jeugd thuis achter de Spar in de Dorpstraat, later het struinen door de polder en nog later het crossen op het Ganita circuit en op de Lootakkers in aanbouw met Peter Peters.'' Toch komt hij niet vaak meer in Gendt. ,,Een keer per jaar, voornamelijk voor familiebezoek. Als we in Nederland zijn halen we een patatje in een goede cafetaria en eten we verse haring.''
De dagelijkse files in ons land missen ze totaal niet. Gelukkig kennen we deze drukte hier niet zo een aantal maal per jaar is het druk en dan laten de Fransen dat ook gebeuren, het hoort erbij de zwarte zaterdagen.''

'Het heeft lang geduurd om te begrijpen hoe Fransen denken'

Elistha JO15-1 wint de KNVB-beker

Elistha JO15-1. (foto: Wim Hendriks)

ELST - Elistha JO15-1 heeft een heel mooi seizoen achter de rug. Door pech werd het team net geen kampioen. Maar gelukkig was daar de finale van de KNVB beker nog.

Gesteund door meer dan honderd supporters werd de bekerfinale op zaterdag 1 juni gespeeld in Ede. Tegenstander was Barneveld JO15-1. Na een spannende wedstrijd, waarbij Elistha wel de betere ploeg was werd met 2-0 gewonnen. Dus toch nog feest, eerst op het veld en later in de kantine van Elistha. Team en begeleiding gefeliciteerd!

High Tea op Zorgboerderij Hoog-Broek

Gedekte tafel op dakterras. (foto: Zorgboerderij Hoog-Broek)

LIENDEN - Op vrijdag 28 juni is er op de zorgboerderij een high tea, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek.

"U bent van harte welkom tussen 13.30 uur en 15.30 uur. Wij serveren dan verse thee en een mix van zoete en hartige hapjes uit eigen keuken. Aanmelden kan tot en met dinsdag 25 juni. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs bedraagt 15,00 euro per persoon. En mocht u geen vervoer hebben, wij kunnen u ophalen en weer thuisbrengen. Binnen de kernen Kesteren, Lienden en Ommeren zijn hieraan geen kosten verbonden. Ons adres is: Zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6, Lienden; 0488 483208, e: info@hoogbroek.nl."

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 19 juni: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub, 14.00 uur kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij

Donderdag 20 juni: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 21 juni: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 18.30 uur Weeksluiting.

Zaterdag 22 juni: 19.00 uur Rad van Fortuin

Maandag 24 juni: 13.15 uur Bridge, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 25 juni: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, 18.30 uur Bewonerskoor slot avond gezamenlijk met Lofstem.

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 19 juni: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café.

Donderdag 20 juni: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam in de huiskamer.

Vrijdag 21 juni: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo.

Zaterdag 22 juni: 10.00 uur Bibliotheek met Annie, 14.30 uur Optreden van Bart Ijkhout.

Maandag 24 juni: 9.30 uur Workshop kaarten maken met Gerdie, 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus, 14.00 uur Biljarten, 14.30 uur Roll-bal.

Dinsdag 25 juni: 11.00 uur: Geheugentraining, , 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

                                                                                                                                        

Van 20 tot en met 26 juni

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS KREEFT. De kreeft is een echt gevoelsmens. Hij kan zich goed verplaatsen in de ander en voelt de ander ook haarscherp aan. De kreeft houdt ervan om voor de ander te zorgen. Lekker kokkerellen bijvoorbeeld en altijd zorgen voor een gezellig huis waar het goed toeven is. Het ophalen van herinneringen is een favoriete bezigheid van de kreeften.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Aanstaande donderdag krijg je te maken met een soort patstelling waarbij het er hard aan toe kan gaan. Pas op want deze situatie creëert alleen maar verliezers. Tijdens het komende weekend wil je naar buiten, erop uit! En je wilt bewegen. Organiseer iets leuks en spannends voor een groepje.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zaterdag haal jij de banden met iemand steeds strakker aan. Dat wordt genieten voor twee. Maar zondag is het je al weer teveel. Dan wil je het liefste dat de ander wat minder enthousiast op jou reageert. Na het weekend is het zo erg dat je wel allergisch voor de ander lijkt.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vrijdag voer jij waanzinnige gesprekken waarbij jij de kans krijgt om je brede belangstelling te etaleren. Als iemand je dan om advies vraagt, haal jij alles uit de kast om tot een weloverwogen antwoord te komen. Aanstaande maandag zijn je gevoel en je verstand in een uitstekende balans.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Na een wat rommelige donderdag zijn vrijdag en zaterdag dagen om door een lintje te halen. Op zaterdag begint om 17:55 uur de kreefttijd weer. Dat maakt je extra gevoelig. En dat merk je volgende week maandag. Op dinsdag en woensdag is het goed om je eigen koers te blijven varen!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op vrijdag is het de langste dag en je voelt helemaal dat jouw seizoen begint; de zomer! Op zaterdag en zondag is het voor jou dan ook volop genieten. Zorg ervoor dat je omringd wordt door mensen waar je graag mee optrekt. Volgende week dinsdag ben je ontevreden over een bepaalde situatie.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vrijdag is een drukke dag maar wel eentje die jou veel bevrediging schenkt. Vrijwel alles wat je aanpakt lukt en de mensen om je heen bewonderen jou. Maak dankbaar gebruik van deze wind mee om datgene te bereiken wat je al lang wilde. Volgende week dinsdag voel jij je uiterst tevreden.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Aanstaande vrijdag en zaterdag zijn uitstekende dagen voor 'de liefde'. Ben je single, dan is het nu goed om te daten. Maar later, na het weekend, kan blijken dat niet iedereen is zoals hij of zij zich voordoet. Dat heeft niets met 'bedrog' te maken maar met scherpe kantjes die iedereen heeft.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande donderdag probeert iemand jou uit de tent te lokken. Pas op dat je niet in de valkuil van een machtsstrijd valt! Het komende weekend wordt heel bijzonder. Een verbintenis wordt dieper dan ooit. En je krijgt nieuwe mogelijkheden in je leven door een studie of cursus. Ga ervoor, schorpioen!

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Vrijdag ben jij weer eens een echte spraakwaterval! Maar je hebt dan ook leuke verhalen te vertellen en je publiek hangt als het ware aan je lippen. Zaterdag wil je vooral graag bewegen. Wat let je? Trek je sportkleren aan en ga joggen of fietsen. Op zondag heb je behoefte aan rust maar krijg je de niet.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Volgende week maandag zou je iets vriendelijks willen doen voor een ander, maar sla je de plank volledig mis. Het heeft alles te maken met een beroerde timing. En jij het je ook onvoldoende verdiept in wie die ander eigenlijk is en wat voor een smaak die heeft. Beroerder kan bijna niet!

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aanstaande donderdag heb jij er vooral moeite mee dat bepaalde ontwikkelingen zo traag gaan. Dat ligt natuurlijk ook aan de mensen die dit uit moeten voeren. Volgende week maandag lukt het je niet om de ander écht te bereiken. Woensdag lukt dat wel maar is de ander nogal onwillig om mee te werken.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vrijdag is een uitstekende dag om je gedachten op een rijtje te zetten. Misschien is het een goed idee om ze op papier te zetten voor later. Zaterdag zet jij je tomeloze energie in voor een goed doel. Dat geeft jou een groot gevoel van bevrediging. Volgende week maandag ben jij supergevoelig.

Ondersteboven in de zon

Overzichtsfoto De Kuip 2e Pi Ochten (foto: J. Arissen)

OCHTEN - Voor de zesde keer op rij werd ook dit jaar op tweede pinksterdag de openluchtsamenkomst georganiseerd door de Hervormde Gemeente van Ochten.

Om half elf die morgen hadden zich meer dan 400 mensen, groot en klein, in De Kuip langs de Waal verzameld om samen te zingen en te luisteren over het Pinksterfeest uit het bijbelboek Handelingen. Het werd een stralend zomers gebeuren met als kers op de taart: het kersverse gelegenheidskinderkoor ‘De Pareltjes’. Thema van dit samen-zijn was ‘Ondersteboven’. Er kan teruggezien worden, in alle opzichten, op een voor herhaling vatbaar gebeuren.

Opbrengst appelflappen-actie Mcd Ochten

Ontvangst cheque MCD. (foto: Johanna Van Zetten)

OCHTEN - Afgelopen 15 mei was weer op de Houtkoperschool in Ochten de voorjaarsmarkt, met dit jaar twee goede doelen: het verder realiseren van het schoolplein en het project Visite Clowns een project voor mensen met dementie, dat gestart wordt op Elim.

Naast deze opbrengst van de voorjaarsmarkt was er ook een appelflappenactie bij de Mcd. Daarvan werd 1 euro geschonken aan de goede doelen, met als opbrengst 132 euro! Deze werd maar liefst tot 200 euro aangevuld door de Mcd. O.R.-lid Carola nam deze cheque in ontvangst. Bijzondere samenwerking, waarvan zowel jong als oud in Ochten plezier van heeft.

Goed einde na moeilijke start voor SWPN in Oschersleben

Wayne Tessels in actie op het circuit van Oschersleben. (foto: SWPN) SWPN

DODEWAARD - SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind kende een moeilijke start tijdens het IDM-evenement op Oschersleben, maar wist dit vervolgens om te buigen naar goede wedstrijden. SWPN had een druk weekend tijdens de tweede ronde van het IDM kampioenschap. Vanwege de combinatie met het WK Endurance waren de races van het IDM allemaal kort achter elkaar.

Ricardo Brink had een goede start in de eerste race, maar kwam na in de eerste ronde door een rem fout buiten de baan terecht. Ver achter de voorlaatste rijder kon Brink zijn weg vervolgen, maar hij wist zich nog wel weer op te werken naar de elfde plaats. Vanwege de nieuwe startregels moest de 21-jarige coureur ook als elfde starten in de tweede manche. Brink wist zich te mengen in de groep die in eerste instantie vocht voor het podium en kwam als zevende over de finish.

Wayne Tessels wist een stap te maken ten opzichte van het eerste raceweekend, hij stond in de trainingen in de top van het IDM Supersport veld. Tessels mengde zich in de eerste race ook in de kopgroep, en finishte als zesde. Tessels reed een sterke tweede race. Zijn start was niet goed, maar hij wist zich toch nog op te werken naar een vierde plaats.

Voor Melvin van der Voort was het circuit van Oschersleben nieuw. Hij had een achttiende trainingstijd. In de races liet de jonge coureur zich van zijn goede kant zien en wist zich knap op te werken in het veld. In de eerste race leverde dit een elfde plaats op en in de tweede manche werd hij tiende.

In het weekend van 21 t/m 23 juni is de derde ronde van het IDM kampioenschap op het circuit van Zolder in België.

'Open Tafel' op zorgboerderij

LIENDEN - "Heeft u zin om eens gezellig met anderen te eten op een bijzondere locatie met mooi uitzicht? Op dinsdag 25 juni kunt u op ons dakterras opnieuw aanschuiven voor een heerlijke maaltijd, samengesteld en geserveerd door medewerkers en gasten van Hoog-Broek."

"U bent van harte welkom vanaf 12.30 uur. Wij serveren dan lasagne met als toetje verse aardbeien. Uiteraard kunt u na de maaltijd gezellig natafelen onder het genot van een kopje koffie of thee. Bent u vegetariër of heeft u een dieet, laat het ons weten dan houden wij er rekening mee. Graag aanmelden, dit kan tot de maandag voorafgaand aan de open tafel. Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt. De prijs bedraagt 7,50 euro per persoon (exclusief drankjes). En mocht u geen vervoer hebben, wij kunnen u ophalen en weer thuisbrengen. Binnen de kernen Kesteren, Lienden en Ommeren zijn hieraan geen kosten verbonden. Ons adres is: zorgboerderij Hoog-Broek, Burg. Houtkoperweg 6 in Lienden; t: 0488 483208; e: info@hoogbroek.nl."

Een wandeling in de natuur, voor mensen van wie de partner is overleden

Mieke Sanders

ELST - Na het geweldige succes van de lentewandeling op zondag 14 april nodigen wij jullie uit voor de zomerwandeling op 30 juni.

Vier keer per jaar organiseert uitvaartondernemer Mieke Sanders een wandeling in de natuur, voor mensen van wie de partner is overleden. Op zondag 30 juni vindt de zomerwandeling plaats. Altijd op de zondagochtend, want voor mensen die hun partner hebben verloren kan de zondag een vreselijke dag zijn. Hoe gaat het met je....? Een lastige vraag om te beantwoorden. Het gemis is altijd aanwezig in je leven. Misschien wil je wel eens met iemand praten die hetzelfde is overkomen?

"Vier keer per jaar, tijdens elk seizoen, organiseren we een wandeling. We verzamelen om 9.30 uur op de parkeerplaats van sportcentrum De Helster, Schubertstraat 1 in Elst en gaan van daaruit naar de locatie. Ook als je geen vervoer hebt ben je van harte welkom." De wandelingen worden georganiseerd door Mieke Sanders van Mieke Sanders Uitvaart (verzorging en begeleiding), Marleen Jacobs en Johan Swart, zij hebben beiden hun partner verloren. Ook Irma van Reem, coach en therapeut is bij de wandelingen aanwezig.

Iedereen uit de regio die zijn of haar partner heeft verloren (recent of lang geleden) is welkom. Meer informatie en aanmelden voor de wandeling kan bij Mieke Sanders, 06 13345046 of info@miekesandersuitvaart.nl. Kosten voor deelname bedragen inclusief kopje koffie of thee en appeltaart vijf euro. (Herfstwandeling is op zondag 6 oktober, de winterwandeling op zondag 12 januari).

Anchalee Massagesalon: Thaise massage voordat u vakantie krijgt!

(foto: Jeroen Meuwsen Fotografie) Jeroen Meuwsen Fotografie

BEMMEL - Ondanks dat de afgelopen week soms anders deed vermoeden, komt de zomervakantie er snel aan. Wilt u na een lang schooljaar of een druk werkprogramma om alles voor de vakantie af te krijgen nog een heerlijke massage boeken? Bij Anchalee Massagesalon in het centrum van Bemmel bent u hiervoor aan het juiste adres.

Daar hoort natuurlijk een leuke aanbieding bij, 100 minuten massage voor 64 euro. Wilt u niet alleen komen maar samen met uw partner, collega, vriend(in) of kennis een duo-masssage (een massage voor twee personen op hetzelfde tijdstip en dezelfde massagekamer) ondergaan? Dat kan, een uur duo-massage voor de prijs van 80 euro (geldig tot en met 7 juli 2019).

Er komt steeds meer vraag naar duo-massages, maar hierop is de massagesalon aan de Deken dr. Mulderstraat 6b (boven het notariskantoor) in Bemmel volledig voorbereid. Ga dus relaxed op vakantie en maak vandaag nog een afspraak via 06 57060794.

Nijmeegse Vierdaagse: Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse kunnen vanaf deze week ook weer inschrijven voor de 'Vierdaagsemassages' (30 minuten massage voor 22,50 euro). Deze aanbieding is alleen geldig van 16 juli - 20 juli. Het team van Anchalee Massagesalon is in de Vierdaagseweek wat betreft personele bezetting extra uitgebreid, maar toch is het raadzaam om uw afspraken vroeg genoeg te plannen om teleurstellingen te voorkomen. "Afgelopen jaren waren er naast de deelnemers die zelf ook veel mensen die een massages cadeau gaven aan een geliefde die aan de Vierdaagse deelnam, om deze reden hebben we ons team dit jaar versterkt tijdens deze dagen. Namens het hele team wensen wij alle deelnemers ontzettend veel succes", aldus Anchalee. Ga voor meer informatie naar www.anchalee.nl.

Open huis bij Fruitpark Hotel & Spa

(foto: Anoeska van Slegtenhorst) Foto: Anoeska van Slegtenhorst

OCHTEN - Op 22 juni ais het open huis bij het vernieuwde 'Nationaal Fruitpark Ochten' en het geheel nieuwe 'Fruitpark Hotel & Spa'

Men mag naar hartenlust het Fruitpark beleven en de sfeer proeven van het nieuwe energie neutrale en CO2 negatieve fruitpark en hotel. De open dag is van 10.00 tot 17.00 uur aan de Bonegraafseweg 59 in Ochten.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Er verschijnt dan een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Vierde generatie Vroegop op de boerderij

RANDWIJK - Al bijna 100 jaar verbouwt de familie Vroegop aardappelen op de Betuwse klei. In 1922 kwam opa Vroegop van het Zeeuwse Tholen naar Randwijk. Inmiddels woont de vierde generatie op het bedrijf.

Ook dit jaar worden de eerste nieuwe aardappelen uit de Betuwe weer door de familie Vroegop gerooid. Door de gunstige ligging van de grond en door de pootaardappelen voor te kiemen kan er vroeg gerooid worden. Op 3 juni zijn de eerste Premiére gerooid. Frieslander en Doré zijn ook al weer. De Obama volgt binnenkort. De late aardappelen zijn de Bildtstar en Nicola. Bijna dagelijks wordt er gerooid, zodat er altijd verse aardappelen zijn. Verse aardappelen hebben een flinterdunne schil, kunnen niet machinaal gewassen worden en liggen daarom niet in de supermarkt. Verse aardappelen kunt u schillen, schrapen en natuurlijk ook met schil eten.

Ook de uien worden zelf geteeld. Het bedrijf is GlobalGap gecertificeerd, dat wil zeggen dat gecontroleerd wordt hoe de aardappelen en uien geteeld worden en hoe ze in de schuur opgeslagen en gesorteerd worden. "Zo bent u verzekerd van een veilig product. De boerderijwinkel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30 tot 16.00, op zaterdag van 09.30 tot 16.00 uur. Bij de boerderijwinkel is een aardappelautomaat, deze automaat is geopend van: 07.00 tot 22.00 uur. In de automaat vindt u onze aardappelen verpakt in 10 kg, 5 kg en 2,5 kg zakken. Kriel- en drieling aardappelen, uien en eieren."

In de boerderijwinkel wordt behalve aardappelen en uien, ook fruit, streekproducten, eieren, hooi en stro (pakjes van 2 ½ kg) verkocht. Later in het seizoen zijn er ook volop zonnebloemen en zo'n 200 soorten pompoenen en kalebassen te koop. Kijk voor meer informatie op www.vroegop-randwijk.nl. Facebook: Vroegop Randwijk VOF of Pompoenenwinkel.

Familie Vroegop, Knopperweg 2, Randwijk, 0488 491291.

20 / 22

Van harte proficiat Julien,
gedreven drummer en programmeur in spe, met het behalen van alweer drie VWO certificaten!
Mama en Irsa
xxx

Hiep Hiep Hoera
20 juni word onze PAPA 35 jaar
Een hele dikke kus van
Rens en Dies

Hiep hiep hoera.
Onze jongste kanjer word 24 juni alweer 1 jaar.
Dikke kus van papa, mama, job en Saar.

Gefeliciteerd Thijs met je 5e plaats op het NK fietscross.
Goed gedaan!
Liefs papa en mama

Lieve Feline, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag
1 jaar!
Liefs,
Oma en opa van den Berg
Fabiënne en Sven

Je zou het niet zeggen, maar op 22 juni ziet hij toch echt Abraham. Gefeliciteerd met je 50ste verjaardag.
Anja, Dicky, Corné.

Een groot compliment voor iedereen behulpzaam bij de SJOC,
De avondvierdaagse was weer helemaal TOP!
Bedankt allemaal!!

Hoera...
Sofie uit haar dak, met haar
MAVO diploma op zak.!
Wat ontzettend trots,
Je bent een topper.!
Kus van Mamma, Pappa,Wesly en Lize

Oma, vlak voor haar 80e verjaardag op 23 juni 2019 is ze jarig.

Mia, alweer 8 decennia! Lieve 'Italiaanse' moeder, oma en partner. Je kookt als de beste, staat voor iedereen klaar. 80 Gefeliciteerd!

Hiep hiep hoera,
Onze grote meid en stoere zus Jaylin
wordt op 24 juni 4 jaar.
Veel liefs en een dikke zoen,
Papa, mama, Quinty & Nyla


Deze " prinses " Sarah is 23 juni jarig.
Dan wordt Sarah 5 jaar.
Van harte gefeliciteerd .
Liefs van ; Oma Ria.

Met zijn zwemdiploma A in zijn hand.
Staat Luuk van Meerten in de krant.
Gefeliciteerd
Liefs van Oma Ria.

Deze klusser is nu ook
een 50 plusser!

Proficiat (je weet wel van wie)

Hiep hiep hoera
op 20 juni wordt onze trotse zoon
Fabian 40

Promotiekansen voor veel verenigingen niet benut Bijltjesdag in Betuws amateurvoetbal

Waar is de bal? Excelsior Zetten (witte shirts) zal het een zorg zijn, zij blijven zaterdag derdeklasser na een relduel tegen Quick 1888.

Tekst en foto: Hans Schmeinck

Tal van amateurvoetbalclubs uit Lingewaard en de Overbetuwe hadden kansen op promotie, maar hebben die niet benut. Een schrale troost is dat komend seizoen er wel weer veel 'Betuwse' klassen en dus derby's zullen zijn. Ook positief: Excelsior Zetten liet de tanden zien in nacompetitiefinale en is -zaterdag- derdeklasser gebleven.

Het was vorig (Pinkster)weekend voor tal van Betuwse voetbalverenigingen bijltjesdag. Bijvoorbeeld voor Sportclub Bemmel. Dat streed maandag 10 juni in het verre Zundert, op de grens van België, bij Moerse Boys om een plek in de hoofdklasse van het amateurvoetbal. Maar alles wat mis kon gaan die Tweede Pinksterdag ging mis voor de Bemmelnaren.Twee spelbepalende spelers die uitvielen met fikse blessures, een rode kaart, een arbiter die veelal in het nadeel floot en curieus eigen doelpunt vlak voor tijd waardoor het duel met 2-1 verloren ging en de finale verkeken was. Een voordeel (voor de neutrale voetballiefhebber): Bemmel speelt volgend jaar in de eerste klasse derby's tegen De Bataven uit Gendt en RKHVV uit Huissen. Die waren namelijk al eerder jammerlijk gedegradeerd.
Helaas heeft Spero zich niet bij dat Betuwse trio gevoegd. De Elstenaren strandden in het zicht van de haven (lees: finale nacompetitie) doordat ze nota bene thuis onderuit gingen tegen WAVV: 0-1. Mede vanwege een gemiste penalty en het -ondanks een man meer situatie- niet benutten van de kansen, is Spero tweedeklasser gebleven.

Struikelen

Een klasse lager kon HAVO een week eerder al promotie uit het hoofd zetten na een 0-3 thuisverlies tegen PAX uit Hengelo (G). Zonde dat de Haalderenaren, die zo lang zicht hadden op de titel in 3D, zichzelf niet hebben beloond. Schrale troost, volgend seizoen wachtten de derby's tegen Driel (liep in laatste competitieduel toetje mis) en DVOL uit Lent weer.Jonge Kracht voegde zich daar niet bij door maandag in de finale van de nacompetitie voor promotie een onnodige en knullige 3-1 nederlaag tegen Zeddam/Sint Joris te lijden. Het liedje 'Op een mooie Pinksterdag' konden ze dus wel uit hun Huissense hoofden zetten. Angeren redde het een week eerder al niet door in een thriller van Arnhemse Boys te verliezen: 4-2. Dus vechten die clubs (én GVA) komend seizoen weer hun traditionele burenruzies uit, ook leuk. OSC uit Oosterhout bleef ternauwernood vierderklasser.
SDOO uit Heteren had zich erbij kunnen voegen in de vierde klasse, maar ging het eerste weekend van juni al beschamend onderuit tegen ZVV'56: 0-8. SDOO wacht komend seizoen dus weer de derby's tegen SVHA uit Herveld-Andelst.

Zaterdag: Excelsior Z. blijft erin

Toch kende één Betuwse club nog een succesje. Zaterdagclub Excelsior Zetten speelde vorige week zaterdag een heroïsche wedstrijd tegen Quick 1888. Op het veld van OSC lieten ze de tanden zien aan de Nijmegenaren en versloegen hen in een tumultueus duel met 4-2. De Zettenaren komen volgend seizoen -dus- weer uit in de derde klasse. Maar missen dan wel de derby's tegen EMM Randwijk, Sc Valburg, Elistha en/of Dodewaard.

Open dag Natuurbegraafplaats Heidepol op zondag 23 juni Ontmoet de natuur…

ARNHEM - Natuurbegraafplaats Heidepol; een beeldschoon vergezicht. De glooiende heide die diep in het dal de horizon ontmoet. Op een boomstronk baadt een zandhagedis in de eerste zomerzon. Welkom op het betoverend mooie Heidepol. Iedereen vindt hier iets anders. Rust, ruimte. Inspiratie, troost of kracht. De stilte van de natuur kent vele geluiden.

Op Heidepol geloven we in de kracht van ontmoeten. Wandel je met ons mee? Op zondag 23 juni staan we tussen 11.00 en 16.00 uur voor je klaar om je in een open en ontspannen sfeer te inspireren, rond te leiden en uiteraard al je vragen over dit prachtige natuurgebied en natuurbegraven te beantwoorden. Bezoek een lezing om 11.00 uur, 13.00 uur of 15.00 uur en wandel na de lezing gerust met ons mee. Maar voel je ook vrij om zelf even in alle stilte van de natuur te genieten.

De eeuwige natuur
Heb je er wel eens over nagedacht? Een eeuwige plek in een prachtig natuurgebied? Onder de wiegende takken van een bijzondere oude boom, aan de bosrand, of op de heide. Op onze natuurbegraafplaats kun je een mooie plek voor later reserveren. Hoewel nog lang niet iedereen bekend is met natuurbegraven, is het zo oud als de mensheid en heel natuurlijk. Voor vroege beschavingen was de natuur de laatste rustplaats en de plek om geliefden te eren en gedenken. De cirkel van het leven. Terug naar de natuur.

Mooi groen en sterk
Op Heidepol zien we het als onze missie om die natuur een beetje mooier en groener te maken. Met zorgvuldig beheer investeren we in de ontwikkeling van Heidepol. We versterken de natuur, creëren nieuwe natuur en bevorderen en herstellen de biodiversiteit. Zo kan Heidepol groeien en bloeien. Iedereen die een plekje bij ons reserveert, zorgt ervoor dat de natuur voor altijd natuur blijft. Uiteindelijk worden ook de graven opgenomen in die natuur. In de toekomst zorgt onze partner Natuurmonumenten voor het beheer van het gebied. En de natuur zelf.

Thuis op Heidepol
Wandelaars, fietsers en mijmeraars genieten van de natuurpracht op Heidepol. Maar ook bomen, planten, vogels, insecten en andere dieren voelen zich hier thuis. Machtige bomen sieren de beschermde beukenlaan. De nacht is het domein van de kerkuil die geruisloos naar zijn prooi speurt. De das voelt zich het meest comfortabel aan de randen van de dag. In de schemering snuffelt hij naar muggenlarven en ander voedsel. De zandhagedis tref je vooral in de zomer. Het mannetje herken je aan zijn fonkelende groene flanken. Het vrouwtje heeft een zandgrijze rug. Je bent van harte welkom om het zelf te ervaren.

Altijd vrij toegankelijk
Je vindt Heidepol op de grens van Arnhem en Ede, tegen Nationaal Park De Hoge Veluwe aan. Ben je nieuwsgierig en wil je kennis maken, maar ben je verhinderd op 23 juni? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende ontmoeting. Je bent zeven dagen per week welkom op Heidepol. Het natuurgebied is tussen zonsopkomst en zonsondergang altijd vrij toegankelijk voor iedereen.

Natuurbegraafplaats Heidepol, Harderwijkerweg 37, Arnhem. T: 026-7112210 www.heidepol.nl

                        

Pleinconcert van Kunst na Arbeid Dodewaard

Zomerconcert KNA 2017. (foto: Thomas van Beek)

DODEWAARD - Donderdag 4 juli speelt Kunst na Arbeid uit Dodewaard weer leuke muziek.

Op het programma staan onder andere muziekstukken van Michael Jackson, Toto en BZN. De jongste leerlingen van de Blazersbende klas 2018 komen ook. Zij laten een aantal korte muziekstukjes horen. Het concert vindt plaats op het Dorpsplein in Dodewaard en begint om 19.45 uur. Voor het publiek staan er stoelen klaar.

Elistha JO13-1 wint Arnhem Cup

Elistha JO13-1. (foto: Wim Hendriks)

ELST - Elistha JO13-1 pakte op zondag 2 juni met goed voetbal de winst in de Arnhemcup door in de brandende zon met 2-4 van Eendracht te winnen.

Een mooie prestatie van het team dat het ook de competitie uitstekend deed.

Pleinconcert van

Kunst na Arbeid Dodewaard

DODEWAARD - Donderdag 4 juli speelt Kunst na Arbeid uit Dodewaard weer leuke muziek.

Op het programma staan onder andere muziekstukken van Michael Jackson, Toto en BZN. De jongste leerlingen van de Blazersbende klas 2018 komen ook. Zij laten een aantal korte muziekstukjes horen. Het concert vindt plaats op het Dorpsplein in Dodewaard en begint om 19.45 uur. Voor het publiek staan er stoelen klaar.