GN Berg en Dal Heumen Mook

17 januari 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 17 januari 2020


Nationale Voorleesdagen: 'Moppereend' in de bieb

Voorlezen in de bieb. (foto: Marcel Krijgsman)

REGIO - Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari - 1 februari kunnen peuters en kleuters extra vaak luisteren naar mooie verhalen in de bibliotheek. Op zaterdag 25 en woensdag 29 januari speelt poppentheater Tingeling de voorstelling ‘Eendje heeft het koud’ in respectievelijk Bibliotheek Beek-Ubbergen en Bibliotheek Malden.

Voorlezen is altijd een fijn relaxmomentje tussen ouder en kind, én belangrijk voor de taalontwikkeling. Daarom is er tijdens de Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari in alle bibliotheken extra aandacht voor voorlezen. De voorstelling ‘Eendje heeft het koud’ gaat over een klein eendje dat zijn rode muts verliest. Kabouter Tingeling gaat samen met zijn vriendje Ploem de eekhoorn op zoek naar de muts. Poppentheater Tingeling speelt deze vrolijke voorstelling op zaterdagochtend 25 januari om 11.00 uur in Bibliotheek Beek-Ubbergen en op woensdagmiddag 29 januari om 15.30 uur in Bibliotheek Malden. Kaartjes kosten voor bibliotheekleden drie euro, overige bezoekers betalen vier euro. De voorstelling duurt dertig minuten en is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar.

Gratis vingerpopje

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis én zonder inschrijfkosten lid worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Schrijf je je in tijdens de Nationale Voorleesdagen en ben je zes jaar of jonger? Dan krijg je in de bibliotheek een vingerpopje van Moppereend cadeau. Kijk voor het hele programma en kaartverkoop tijdens de Nationale Voorleesdagen op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Boekbespreking 'Verloren grond'

GROESBEEK - Op dinsdagavond 21 januari zal Jettie de Graaf het boek 'Verloren grond' van Isik Murat bespreken in de serre achter de protestantse kerk.

Dit boek speelt zich af in Turkije, in tegenstelling tot Murats bekende en veelgeroemde boek 'Verloren grond', waarin de Amsterdamse Bijlmer de hoofdrol heeft en dat we eerder bespraken. Ook dit boek nodigt uit tot gesprek. Het belooft weer een boeiende avond te worden ook al hebt u het boek (nog) niet gelezen. Iedereen van harte uitgenodigd vanaf 20.00 uur in de serre.

Tweede Poëzieweek Heumen komt eraan

Dorpsdichter Marjolein Pieks met gedichtenbundel met thema De Toekomst is Nu. (foto: Hans van Wijk en MariannA Bakker)

MALDEN - De tweede Poëzieweek Heumen komt eraan: donderdag 30 januari - woensdag 5 februari. M&M Poëziepromoties (dorpsdichter Marjolein Pieks en communicatiespecialist MariannA Bakker) werken hard om weer mooie activiteiten te laten plaatsvinden. Zo willen zij inwoners van de gemeente Heumen poëtiseren ... het enthousiasme voor poëzie schrijven, luisteren of lezen vergroten.

Wethouder Eetgerink opent de Poëzieweek Heumen 30 januari (Nationale Gedichtendag) samen met De Pennenstreek (Charlotte Lithmaath), dorpsdichter Marjolein Pieks en schrijverscollectief Vers uit Heumen. Op het plein in winkelcentrum Malden voor boekhandel De Readshop kunnen bezoekers van 11.00 - 13.00 uur gratis inspiratie opdoen door gedichtenkaarten van De Pennenstreek en korte voordrachten door leden van De Pennenstreek, Vers uit Heumen en door Dorpsdichter Marjolein Pieks.

Kunst in etalage met PosterPoëzie
Een bijzonder project van M&M: de hele week kunst in etalages in winkelcentrum Malden met poëzie op een poster. Deze versterkt of verandert de blik op het kunstwerk in het thema ’De Toekomst is Nu’. Voor kunst in de etalage werken zij samen met Kunstroute Heumen en Vers uit Heumen.

De Toekomst is Nu
Dit is het thema van de landelijke poëzieweek en ook in de gemeente Heumen.. Beslissingen NU bepalen onze toekomst. Het zal blijken in de Poëzieweek Heumen dat over dit onderwerp veel is te zeggen in weinig woorden met een kunstwerk en in gedichten. (Info over Poëzieweek Heumen: bit.ly/PoëzieweekHeumen. Zie ook Facebook.)

Dementie en in beweging blijven tijdens zitgymnastiek in 't Groeske

GROESBEEK – Iedere maandagochtend is er tussen 11.00 en 11.45 uur zitgym, oftewel gymnastiek vanuit de stoel. Het doel hiervan is lekker bewegen op je eigen tempo.

De reden is 'je moet bewegen, vanuit het 'gebruik het of verlies het' principe. Door te blijven bewegen blijf je langer lichamelijk en geestelijk gezond. Deze zitgym vindt plaats in de tuinzaal van Gasterij Het Groeske. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Geïnteresseerden kunnen gewoon binnen lopen en het zitgymnastiek uitproberen.

Nieuwjaarsreceptie van de Millingse Ondernemers Vereniging

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN - De Millingse Ondernemers Vereniging heeft donderdag 9 januari een nieuwjaarsreceptie gehouden in café De Kastanje in Millingen voor haar leden.

Het was erg druk. Naast de leden was de gemeente Berg en Dal ook rijk vertegenwoordigd. Zo was burgemeester Slinkman, de wethouders Annelies Visser, Irma van de Scheur en Nelson Verheul aanwezig, alsmede enkele raadsleden. De aanwezigen werden welkom geheten door de voorzitter Willem Spann. Hij werd gevolgd door Irma van de Scheur. Aansluitend werd het glas geheven op 2020, waarna de aanwezigen konden genieten van een warm en koud buffet.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overledenen: Maria Wilhelmina de Schouwer-de Valk en Elisabeth Johanna Heijnen-Gijsberts

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag 25 januari 17.00 uur H. Mis 't Trefpunt de Meent

25 januari 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Zondag 26 januari 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Overl. ouders Sluis-Lamers, Theo, Henk en Sander; overl. ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy, Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen, Pieter Driessen en Peter Lemmens.

Dinsdag 28 januari 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 30 januari 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 22 januari 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Zondag 26 januari 09.30 H. Mis m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

Woensdag 29 januari 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Actie Kerkbalans

Onze parochie en onze kerken krijgen geen subsidie. Onderhoud van het gebouw, de koffie, maar ook het personeel en missionaire en maatschappelijke projecten kosten geld. Daarom is er al vele jaren Actie Kerkbalans. De inkomsten van Actie Kerkbalans vormen de financiële basis voor onze parochie. In het parochieblad zult u meer hierover kunnen lezen. We hopen ook dit jaar weer op uw financiële steun te mogen rekenen.

Diamanten bruidspaar in Heumen

(foto: Joop Verstraaten)

HEUMEN - Jan (84) en Betsy (81) Jaspers-de Best zijn nu exact 64 jaar bij elkaar. Ze kenden elkaar al wat langer. Maar toen de oudste zus van Jan (Nellie) ging trouwen was Betsy ook uitgenodigd en Jan gooide deze avond een visje uit, maar Betsy kon/wilde die avond nog niet toehappen...

Zo kwamen ze elkaar een half jaar later tegen op het nieuwjaarsbal in café Kanaalzicht in Heumen. Betsy heeft deze hele avond met een ander gedanst, maar toen sloeg Jan bij de laatste dans toe en ging er uiteindelijk met Betsy vandoor tot op de dag van vandaag. Jan woonde in Heumen en Betsy in Molenhoek. Ze hadden vier jaar verkering en trouwden op 9 januari 1960 en gingen wonen in een oude verbouwde bakkerij in Molenhoek, waar ze een jaar en vier maanden gewoond hebben. Ze trokken toen in het ouderlijk huis van Jan aan de toenmalige Dorpsstraat die in de 60er jaren omgedoopt werd tot Maasstraat in Heumen.

Jan is bijna zijn hele leven timmerman geweest en heeft de laatste twintig jaar voor zijn pensionering jongens en meisjes opgeleid tot timmerman/metselaar. Zelfs een zware delinquent heeft hij opgeleid tot timmerman. Betsy heeft thuis in de winkel gewerkt van huishoudelijke artikelen, waarna ze met succes een opleiding tot coupeuse heeft gevolgd, waarvan bijna heel Heumen van geprofiteerd heeft. Op naaigebied kon altijd een beroep op Betsy worden gedaan of het nu carnaval, sinterklaas of het gilde was, Betsy zei nooit nee. Zelfs voor een kazuifel, zei Betsy geen nee.

Jans grote hobby was RKVV Heumen waar hij 16 jaar jeugd secretaris en 15 jaar wedstrijdsecretaris is geweest. Ook heeft hij 20 jaar in het eerste gevoetbald, waarmee hij één maal kampioen is geworden. Later heeft Jan zijn vrije tijd besteed aan vissen en werd bondscoach van de Nederlandse Vereniging van Sportvissers Federaties. Ook heeft hij het Heumens Ommetje uitgezet. Betsy heeft naast het naaien zestien maal de Nijmeegse Vierdaagse gelopen, waarvan dertien keer samen met Jan. Eénmaal heeft ze de Kennedymars van 80 kilometer in Someren gelopen.

Het paar heeft drie zonen gekregen en vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Burgemeester Mittendorff van de gemeente Heumen heeft het diamanten paar persoonlijk gefeliciteerd, wat vergezeld ging van een fraai boeket bloemen alsmede de ingelijste huwelijksacte van 1960. Ook Koning Willem Alexander heeft het paar middels een brief gefeliciteerd.

Floor en Joy springen in de bres voor de bedreigde dieren in Australië

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De buurmeisjes Floor Janssen (11) en Joy Rutten (11) wonende aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek zijn in de bres gesprongen voor de bedreigde dieren in het door brand geteisterde Australië.


Tijdens het Jeudjournaal in de Adelbrecht Windekindschool werden beiden getroffen door de filmbeelden van de bosbranden in Australië waarbij de dieren in nood verkeren. Joy schreef een briefje – onder de les – naar Floor of het iets was om voor de dieren in nood -koala's en kangoeroes- geld te gaan inzamelen. Vrijdagmiddag gingen Floor en Joy van start met eigen gemaakte dieren stickers en bedankbriefjes. Als eerste waren de leraren van de school aan de beurt, die de spontane actie van Floor en Joy van harte ondersteunden. Vervolgens ging het tweetal in de buurt langs. Daar stelde niemand hen te leur. Inmiddels hebben ze al tachtig euro bij elkaar en de moeder van Joy doneert alvast het bedrag, omdat de hulp hard nodig is. "Maar we gaan gewoon door", laten Floor en Joy eensgezind weten.

Parterre: Over de Ziel

Schilderij van Engelbert L'Hoëst. (eigen foto)

GROESBEEK - Parterre is een vorm van samenkomen rond een aanstekelijk thema aan het eind van de zondagmiddag. In de ruime, sfeervolle omgeving van het oudste gebouw van Groesbeek. We steken wat van elkaar op en brengen ook eigen gedachten en ervaringen in.

Vroeger was De Ziel voor veel mensen een vertrouwd woord: je ging dood en daarna - met wat geluk- ging je naar de hemel en kreeg je een eeuwig leven. Tegenwoordig kun je daar anders over denken, zo vraag ik soms aan mensen: "Wat bezielt je eigenlijk?" Een ziel kun je misschien voelen, ervaren, vooronderstellen, weten, vermoeden, waarnemen; maar, met al je zintuigen is een ziel nog niet te vatten. Je zou kunnen denken aan bezieling, of een ziel na de dood. Onze vraag aan elkaar is daarom: Hoe is dat voor jou, De Ziel? Wat is jouw balsem voor de ziel?

Parterre is eenvoudig van opzet. Na een korte inleiding bij het thema worden verhalen, gedachten en vragen gedeeld. En ter afsluiting is er ontmoeting en nagesprek met een hapje en drankje. Ieder is welkom. Het is prettig voor de organisatie als je je tevoren aanmeldt, maar spontaan komen en/of iemand meenemen is ook prima.

'Op 2 februari van 16.00 tot 18.00 uur ben je welkom in het kerkgebouw van de protestantse gemeente Groesbeek, Kerkstraat. Info: nikoraaphorst@t-mobilethuis.nl."

De Treffers doet niet onder voor AFC

GROESBEEK - Een prima begin na de winterstop. De Treffers hield regerend kampioen AFC in Amsterdam op een alleszins verdiend gelijkspel. Met iets meer geluk hadden de Groesbekers het duel zelfs winnend kunnen afsluiten, maar in de 88e minuut kwam AFC via een strafschop toch aan een verdiend punt. Eindstand 2-2 in een wedstrijd met twee bizarre rode kaarten aan het eind voor de Amsterdammers.

De start zag er niet goed uit voor de mannen van Jan de Jonge. In de achtste minuut al kwam AFC op 1-0, toen Kenny Teijsse door het midden wel erg gemakkelijk mocht afronden. Maar De Treffers liet zich daardoor niet uit het veld slaan en zocht de aanval. Toen Lowie van Zundert drie minuten later al op de hak getrapt werd, mocht Boy van de Beek vanaf elf meter voor de gelijkmaker zorgen. De wedstrijd was stevig, maar niet onsportief. Met één uitzondering toen Linthorst bij een veelbelovende uitbraak van Lowie van Zundert op zijn enkels mikte. Met een gele kaart mocht Linthorst, terug na een lange blessure, zich nog gelukkig prijzen. De straf kwam toch wel, want uit de toegekende en door Van de Beek genomen vrije trap scoorde Cendrino Misidjan met het hoofd de 1-2. Niels Kornelis zorgde er voor, dat die stand tot de rust gehandhaafd bleef.

In de tweede helft waren de beste kansen om te scoren en daarmee de wedstrijd in het slot te gooien voor De Treffers. Wilsterman mikte op de paal en Dilivio Hoffman had feitelijk moeten scoren uit een tegenstoot na een vergeefs verzoek van AFC'ers om een strafschop. Op het cruciale moment gleed hij uit en daarmee bleef het spannend. Want de thuisploeg verhoogde de druk. Maar tot de 87e minuut bleef dat zonder resultaat. Linthorst werd aan zijn arm vast gehouden bij een volgende scrimmage voor Treffersdoel en ook dat leverde en nu voor AFC een strafschop op. En die werd benut door Milan Hoek: 2-2. Nog was het niet afgelopen, maar de apotheose was wel erg verrassend. Bij een uittrap van Kornelis nam Linthorst een slokje water uit de bidon van de Trefferskeeper. Kennelijk staat daar een straf op. Het betekende de tweede gele en daarmee een rode kaart voor de AFC'er. Ignacio begreep dat niet en bleef dat bij scheidsrechter Schaper zodanig niet begrijpen, dat hij eerst geel en vervolgens rood voor ogen kreeg getoverd. AFC eindigde zo met negen man, maar hield het overigens welverdiende punt wel overeind.

Schaaknieuws Millingen

MILLINGEN - Op 2 januari opende de schaakclub het nieuwe jaar met een speels intern snelschaaktoernooi. Gerben Bekker en Rupert Spijkerman eindigden bovenaan. In een bloedstollende Armageddonpartij ging Gerben Bekker uiteindelijk met de eerste prijs aan de haal.

Zaterdag 25 januari houdt schaakvereniging Millingen haar jaarlijkse open schaaktoernooi voor senioren gesponsord door Wijngroothandel Lavielevin. Het toernooi wordt zoals gewoonlijk gespeeld in de grote zaal van De Duffelt, Gengske 10 in Millingen aan de Rijn en begint om 10.00 uur (graag om 09.45 uur aanwezig zijn).

Het systeem dat tijdens dit toernooi gehanteerd wordt is het 'Zwitsers op weerstandspunten' met een speeltempo van 20 minuten per partij per persoon.Het toernooi is toegankelijk voor iedereen. Het inschrijfgeld bedraagt 6,50 euro per persoon. Er zijn bescheiden geldprijzen voor de winnaars. Inschrijven kan tot uiterlijk woensdag 22 januari 18.00 uur. Dit kan via e-mail: t.huybregts@planet.nl onder opgave van: naam + voornaam, adres + postcode + woonplaats,schaakvereniging + speelsterkte (rating ……).

Bedrijvig Berg en Dal beloont slimme starters

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal heeft donderdagmorgen 9 januari aan de drie winnaars van de ' Slimme Starters ' een cheque uitgereikt van ieder 5.000 euro op de locatie Klein Amerika 6 bij een van de winnaars waar de Groesbeekse Whisky ligt te rijpen.

"Het vorig jaar is de wedstrijd voor Slimme Starters uitgeschreven, omdat we als gemeente veel waarde hechten aan startende bedrijven", aldus Van de Scheur. Ze zijn belangrijk voor de lokale economie, zorgen daarnaast voor vernieuwing en vitaliteit. Tot oktober konden vernieuwende bedrijven hun plannen indienen, wat liefst elf Slimme Starters gedaan hebben. Alle ingediende plannen zijn beoordeeld door een jury bestaande uit: Erik Ton (manager Arbeidsparticipatie bij Pluryn), Martin Visser (directeur Rabobank Rijk van Nijmegen) en Erik de Gans (Ster Berg en Dal). Drie van de ingezonden aanvragen werden door hen als zeer goed beoordeeld en krijgen elk 5.000 euro om hun plannen verder uit te voeren en krijgen daarbij ook nog deskundige ondersteuning.

De Slimme Starters zijn: 1. Klein Amerika Distellery : Benny Lamers en Robert Janssen. Benny en Robert gaan een echte Groesbeekse whisky 'Zevendal' maken, maar het duurt nog even voordat de whisky het levenslicht ziet omdat het nog 2,5 jaar moet rijpen in een houten vat. Het ligt in de bedoeling dat er meer lokale distillaten ontworpen zullen gaan worden.
2. SHUB Derks: Hermie Derks en Sjef Stampaert. Hermie heeft een innovatief stuk gereedschap ontwikkeld waarmee het bevrijden van onder andere verkeersslachtoffers een fluitje van een cent is. Hiermee kan men zware objecten sneller, stabieler en veiliger omhoog worden getild. De bedoeling is dit apparaat verder op de markt te kunnen brengen.
3. MLDRIJ Marieke Janssen
Op het erf van haar woning aan de Wylerbaan staat een oude maalderij die Marieke wil restaureren met behoud van cultuur historische waarde waarbij duurzaamheid een grote rol speelt. Van deze maalderij wil Marieke een broedplaats gaan maken voor zelfstandige ondernemers en ZZP-ers waar zij elkaar kunnen sparren en kunnen inspireren. Omdat er behoefte is aan onderling contact.
Vervolgens kregen de drie Slimme Starters symbolisch de cheque uit handen van wethouder Van de Scheur.

Bewegen op Muziek met Pilatesoefeningen voor 45-plussers in Berg en Dal

BERG EN DAL - Bij voldoende belangstelling gaat Eveline Lunenburg, docent van Kwiek Actieve Leefstijl, vanaf vrijdag 7 februari van 10.30 tot 11.30 uur in de gymzaal van Kerstendal in Berg en Dal voor 45-plussers wekelijks een les Bewegen op Muziek met Pilatesoefeningen geven.

Iedereen die van bewegen op muziek uit de '60- en '70-jaren houdt en haar of zijn conditie en spieren wil versterken is welkom. Dit op verzoek van enkele jonge 45-plussers uit de wijk, die dit aanbod overdag graag willen beleven samen met andere wijkbewoners.

Eveline is een spontane, actieve gediplomeerde docent met veel kwaliteiten en weet hoe het lichaam van de 45- plussers zich gedraagt en waar het behoefte aan heeft. Je bent welkom voor twee proeflessen en daarna schrijf je je in voor de rest van het seizoen. De kosten voor deze activiteit zijn 61,25 euro per halfjaar (met machtiging, zonder machtiging betaal je 5,00 euro meer).

Zoek in de wijk naar andere wijkbewoners waarvan je denkt, dat dit een geschikt aanbod voor hem of haar is. Aanmelden via 06 13260571 of mail naar kwiekal@kpnmail.nl maar je kunt ook gewoon naar de zaal gaan op 7 februari.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK - Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is er nog de jackpot in de wacht te slepen, deze kan tot maximaal 400,00 euro stijgen. Als de jackpot er dan nog niet uitgaat dan worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100,00 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan pas om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Jeugdherinneringen van de in 1910 geboren Wim Janssen

(foto: Archief Gerrie Driessen) Foto: Archief Gerrie Driessen

Het verhaal 'Wim van Miene van Mechtel ur Nel' is circa 1980 met een bandrecorder opgenomen door Ben Thissen en Cees Tervoort, leden Heemkundekring Groesbeek.

Uitgewerkt door Gerrie Driessen

Wim Janssen werd geboren in 1910 in de buurtschap de Siep. Zijn vader was van beroep opperman maar in de bouw was niet altijd werk. Hij was vaak ziek en overleed al op 31-jarige leeftijd, waarna zijn vrouw achterbleef met vijf jonge kinderen. Wim was toen zeven jaar en moest vaak al voor schooltijd het bos in om met een kruiwagen brandhout te halen. Als jongetje van negen jaar moest hij al met 'beuskes' (bosjes kachelhout) naar Nijmegen lopen om die daar uit te venten. Op zekere dag moest Wim met zijn moeder mee het bos in om 'beuskes' te maken die ze de volgende dag in de stad wilden verkopen. Toen ze in het bos bij De But aankwamen, gingen ze eerst 'wiskes' snijden (wissen van eik of brem voor het binden). Wimke ging 'holt hööke' (met aan een staak bevestigd scherp voorwerp takken van dennenbomen stoten), waarna zijn moeder er bosjes kachelhout van maakte. Toen de kruiwagen met een paar honderd bundeltjes kachelhout geladen was, wilden ze huiswaarts gaan. Plotseling werden ze betrapt door twee boswachters, waarvan een hen uitschold voor alles wat lelijk was. (takken van bomen halen namelijk was verboden, houtsprokkelen was wel toegestaan). Moeder en zoon kregen een proces- verbaal en de boswachters namen de kruiwagen (die van de buurman geleend was), het hout en de hiep (bijltje) in beslag. Een paar dagen later werd door tussenkomst van gemeentesecretaris C. Luijben de kruiwagen teruggegeven. Moeder Janssen moest op beschuldiging van het kappen van 23 boompjes echter wel een boete van 25 gulden betalen. Dit bedrag (vijf weken arbeidsloon in de jaren rond 1920) zou moeder Janssen nooit bij elkaar kunnen krijgen. Toen de weduwe met vijf kinderen de meelevende gemeentesecretaris Luijben hiervan op de hoogte stelde, gaf hij haar de 25 gulden. Wim vertelde: 'uut de gemeentekas of uut z'n eigen tes (zak), da wis Moet nie'.

Parochie Maria ten Hemelopneming

Zondag 19-1 Ooij 09.15 uur H.Mis Gemengd koor Beek

Zondag 19-1 Millingen 11.00 uur H. Mis

Maandag 20-1 Millingen 16.00 uur H. Mis Gasthuis

Dinsdag 21-1 Leuth 19.00 uur H. Mis

Woensdag 22-1 Beek 09.00 uur H. Mis

Woensdag 22-1 Millingen 09.00 uur Rozenhoedje

Donderdag 23-1 Millingen 09.00 uur H. Mis, aansluitend van 09.30 uur tot 18.30 uur Aanbidding in de Dagkapel

Vrijdag 24-1 Millingen 09.00 uur H. Mis Dagkapel.

Zaterdag 25-1 Millingen 17.00 uur H. Mis Laurentiuskoor Zaterdag 25-1 Beek 19.00 uur H. Mis

Grote Bartholomaeus, afscheid en nieuw begin

Op zaterdag 25 januari 2020 om 19.00 uur vindt in de grote Bartholomaeus te Beek de laatste eucharistieviering plaats, waarin we dus afscheid nemen van dit kerkgebouw. Met een comité wordt dit afscheid voorbereid. Maar niet alleen dit afscheid. Ook een nieuw begin: op zondag 2 februari zal er in de kerk van Millingen om 11.00 uur een eucharistieviering zijn waarin de gelovigen van Beek bijzonder welkom worden geheten en tekenen van herkenning van de Beekse kerk meebrengen voor plaatsing aldaar. Herkenning kan bijdragen aan een thuisgevoel. Daarnaast zal in Beek zelf de maandelijkse zaterdagavondviering en de wekelijkse woensdagmorgenviering voortgezet worden. Deze zullen plaatsvinden in de kleine Bartholomeus. We willen vooral inzetten op het vormen van geloofsgemeenschap. Voelt u dit ook als een uitdaging, schroom dan niet even contact op te nemen.

Rudo Franken, pastoor, rfrankenpr@hotmail.com / 06 46193591.

Allerlaatste kinderfeest bij Clown Kwibus

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op zaterdagmiddag 15 februari wordt in de voormalige school aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek het allerlaatste kinderfeest gehouden, dit met pijn in het hart van Clown Kwibus.

De afgelopen 25 jaar hebben duizenden kinderen uit de hele regio en zelfs daarbuiten een verjaardagsfeestje meegemaakt waarbij Clown Kwibus centraal stond. In de binnenspeeltuin hebben de kinderen kunnen ravotten op de diverse attracties zoals een heuse klimtoren, springkussens, trampolines et cetera. Ook vonden er goochelacts plaats waarbij de jarige kinderen Clown Kwibus mochten assisteren. Daarnaast werden de kinderen getrakteerd op limonade en gebak en konden ballondieren gemaakt worden.

Al 25 jaar is een kinderfeest bij Clown Kwibus geheel verzorgd van animatie tot en met eten en drinken. Door de jaren heen hebben duizenden kinderen een onvergetelijke verjaardag gehad van hun vriendje of vriendinnetje. Op zaterdagmiddag 15 februari komt er een eind aan de kinderfeesten van Clown Kwibus. Dan sluit wethouder Irma van de Scheur de deuren van het kinderfeestcentrum aan de Zevenheuvelenweg voorgoed. De kinderfeesten gaan plaats maken voor een onderkomen van demente ouderen, maar eerst zal er het nodige nog aan verbouwd moeten gaan worden. Weliswaar gaan de kinderfeesten van Clown Kwibus verdwijnen, maar Clown Kwibus zelf kan men nog bij diverse activiteiten in de hele regio tegenkomen.

Nieuwe tijdelijke expositie 'Bezet, bevrijd & geplunderd' in Vrijheidsmuseum Groesbeek

Regionaal Archief Nijmegen

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het zal daarom niemand verbazen dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Onderzoek naar wat zich afspeelde in de regio Nijmegen, leidt tot een confronterende conclusie: met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald. Geallieerde troepen – Amerikanen, Britten en Canadezen – roofden niet alleen uit woonhuizen, maar ook uit fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront maandenlang dwars doorheen liep en waar vele tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading. Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze schaduwkant van de bevrijding eindelijk te belichten. De expositie is gebaseerd op de gelijknamige publicatie die verschijnt op 16 januari aanstaande.

De expositie 'Bezet, bevrijd & geplunderd' is van 17 januari t/m 12 april 2020 in het Vrijheidsmuseum te zien.

Over de makers

• Ingrid van Hoorn beweegt zich op het snijvlak van (publieks)geschiedenis, museale productie en tekstproductie. Voor Tijdlijn Historische Producties werkt ze mee aan diverse tentoonstellingen en publicaties.

• Peter van der Heijden heeft als publiekshistoricus meegewerkt aan diverse exposities en publicaties, maakte historische documentaires en museumfilms en is momenteel conservator van het Gebroeders van Lymborch Huis.

• Annemiek Melchers is eigenaar van ontwerpbureau A Creative Mind en ontwikkelt grafische (online) producties en tentoonstellingen voor een groot aantal bedrijven en musea.

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Tel. +31 (0)24-3974404; welkom@vrijheidsmuseum.nl; www.vrijheidsmuseum.nl

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:

'Don't Loot'

Let op: deze afbeelding heeft een verplichte bronvermelding: Regionaal Archief Nijmegen

(2) Titel
Bezoek het Infocentrum WO2 Nijmegen

Tekst

Het Infocentrum WO2 Nijmegen is een historisch, toeristisch en educatief informatiepunt. Het geeft de bezoekers aan het Rijk van Nijmegen de beste introductie op de verhalen, historisch erfgoed, evenementen en musea die de regio te bieden heeft als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Zij beginnen hun bezoek met een levendige ervaring van wat WO2 betekende voor Nijmegen en omgeving. De bezoekers maken in het Infocentrum WO2 mee hoe de geschiedenis levend wordt gehouden op diverse historische plekken. Het centrum dient ook als startpunt van historische stadswandelingen, arrangementen en educatieve programma's.

Het Infocentrum WO2 Nijmegen is iedere dag geopend (met uitzondering van 1 januari en 25 december) van 10.00-17.00 uur, op zon- en feestdagen van 12.00-17.00 uur. De toegang is gratis.

Infocentrum WO2 Nijmegen, Ridderstraat 27, 6511 TM, Nijmegen.

Tel. +31 (0)24-2200102; welkom@infocentrumwo2.nl; www.infocentrumwo2.nl

Hierbij graag de volgende foto's plaatsen:

'Belevingswand'

'Experience'

Vrijwilligerswerk in Berg en Dal

BERG EN DAL - Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan organisaties. Zo worden er mensen gezocht om een maatje te zijn, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een plaatselijke vereniging te helpen met allerlei werkzaamheden.

De vacatures die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht: Omroep Berg en Dal is altijd op zoek naar technisch, handige mensen, die kunnen helpen om lokale tv- en radio-uitzendingen mogelijk te maken. Radiotechnicus, helpen bij uitzendingen op locatie, het verhelpen van kleine storingen. Ben jij handig, heb je interesse in of wilt de wereld van audio-visuele techniek (radio en televisie) ontdekken? Bel dan naar Marjo Glaser, 024 3976299. marjog@omroepbergendal.nl

Voor Vertel Eens, is Bibliotheek Millingen op zoek naar vrijwilligers. Ouderen vertellen elke woensdagmiddag in Het Gasthuis Millingen verhalen aan elkaar. Je stelt de deelnemers vragen en nodigt ze uit om hun verhaal te vertellen. Je bedenkt samen met andere vrijwilligers gespreksthema's en leest bijvoorbeeld een stuk voor om het gespreksthema te introduceren. Vind je het leuk om ouderen te begeleiden met het delen van verhalen? Bel naar Pauline Dircks 06 86817289 pdircks@obgz.nl. Bent u geïnspireerd geraakt? Neem dan eens een kijkje op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal. Bellen kan natuurlijk ook naar Forte Welzijn tel. 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor u bij dan gaan we graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

De Goei.j Kamer krijgt vette cheque van Jan Linders Supermarkt

(foto: Guus Bimek) Foto: Guus Bimek

GROESBEEK – Jan Linders Supermarkt aan de Spoorlaan in Groesbeek heeft ieder jaar een goed doel. Het afgelopen jaar was dat de Goei.j Kamer.

Het bestuur en vrijwilligers van de Goei.j Kamer hebben in 2019 diverse activiteiten georganiseerd zoals het bakken van wafels in de Jan Linders Supermarkt in Groesbeek, rad van avontuur met diverse prijsjes alsmede de bloemenverkoop tijdens het seniorencarnaval in De Linde alsmede diverse andere acties. In totaal hebben ze daarbij 5.249 euro bij elkaar weten te krijgen. Het Jan Linders Fonds heeft het bedrag verdubbeld. Afgelopen zaterdag werd de actie afgesloten voor de Goei.j Kamer en ontving de delegatie van de Goei.j Kamer uit handen van de supermarktmanager van Jan Linders in Groesbeek Cor Peters de cheque van 5.249 euro. Het nieuwe doel van Jan Linders in 2020 is het repaircafé samen met de inloop op De Paap in Groesbeek.

Protestantse Gemeente Heumen

19 jan. 10.00 uur - Voorganger ds. D.J. Deunk, Malden. Dienst van Schrift en Tafel. De collectes zijn bestemd voor Stichting Hulpfonds Heumen en de Diaconie.

20. jan. 19.00 uur. Oecumenische veiring met de RK parochies Mook-Molenhoek in de RK kerk te Mook.

26 jan. 10.00 uur- Voorganger ds. D. Kruyt, Arnhem. De collectes zijn bestemd voor Kerk in Actie Syrie.

Kerk Heumen,Nederasselt en Overasselt

Heumen-St Georgius

Zondag 26 jan 11.00 uur Kinderkaravaan m.m.v. Kinderkaravaankoor; Lara van de Zee.

Gebedsintentie: Ida Huisman-Westra

Nederasselt-H Antonius Abt

Zondag 26 jan 09.30 uur Woord en Communieviering; m.m.v. Gemengd koor; Andreas Inderwisch.

Gebedsintenties: Piet van der Stappen en overleden fam. van der Stappen-van Boekel.

Overasselt-H.Antonius-Abt

Donderdag 23 jan 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum.

Zondag 26 jan 11.00 uur Eucharistieviering Samenzang,Yves Mambueni

Gebedsintenties: Gerard Arts; Piet Arts en Nelly Arts-Sengers; Albert Gijsbers; Harrie van de Groes; Bets Schel; Michael Derks; Lau van der Burgt en Mina van der Burgt-Martens.

Dörpskamer Middelaar vertoont 'Levesloop en trug'

Tijdens de evacuatie worden de mensen aangespoord om door te lopen door de Duitsers. (foto: Peter van der Toorn)

MIDDELAAR - Donderdag 23 januari vertoont de Dörpskamer om 20.00 uur in De Koppel in Middelaar de film van het theaterspektakel stuk 'Lèvesloop en trug' over de evacuatie van Noord Limburg in de tweede wereldoorlog.

De voorstellingen hebben in oktober plaatsgevonden bij de Maria Roepaen in Ottersum en zijn gebaseerd op het dagboek van Mimi Jansen uit Middelaar. De presentatie over 'Mijn voor ouders komen uit', die 30 januari zou plaatsvinden is door omstandigheden verplaatst naar 26 maart.

15 / 32

16 / 32

18 / 32

Van 16 tot en met 22 januari

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS (vanaf 20 januari) WATERMAN. Innoveren, vernieuwen en veranderen zijn de acties die écht bij dit dierenriemteken horen. Ze lopen vaak op hun tijd vooruit (avant garde!). Als iedereen linksaf gaat, gaat de waterman expres rechtsaf. Ze zetten zich graag in voor de gemeenschap (vrijwilligerswerk). Ze hebben een heel aparte smaak. Daarin zijn ze heel authentiek en origineel. Ze hebben een uitstekende intuïtie.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Rond donderdag de 16e heb je de meest wilde en gewaagde plannen. Al improviserend kom jij daar uit! In het weekend zoek jij je grenzen op sportief gebied op. Je daagt jezelf als het ware uit. Maandag reageer jij wel heel emotioneel op anderen. Misschien is jouw felheid buiten proportie.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Tot en met zondag is jouw leven heel kalm en ontspannen. Dat heb jij graag. Het leven als een voortkabbelend beekje! Maar na het weekend barst min of meer de hel los. Je raakt betrokken in een conflict met mensen met meer macht dan jij. Dan zal blijken of jij wel of niet een controlfreak bent.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vanaf donderdag loopt jouw planeet Mercurius in het teken waterman. En dat kan geven dat je leven ineens heel grillig verloopt. Op vrijdag uit dat zich door de enorme chaos die jou omringt. En op zaterdag maak je de meest waanzinnige dingen mee. Pas op maandag voel jij je weer op je gemak.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op vrijdag zit alles tegen. En daar kun jij enorm kwaad over worden. Leg niet meteen de schuld van alle tegenslag bij de ander! In het weekend kalmeer jij gelukkig en zijn er juist leuke dingen te beleven. Op maandag bevindt jij je op het oorlogspad. Op woensdag wordt de strijdbijl al weer begraven.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vlak voor het weekend ben jij een tikje chagrijnig. Je hebt namelijk het gevoel dat niemand naar jou luistert. En dat ben jij anders gewend. In het weekend neemt het chagrijn af en ben jij weer voor anderen bereikbaar. Vanaf maandag kom jij n een ander vaarwater terecht. Je kunt iets doen voor de gemeenschap!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vanaf donderdag gaat jouw planeet Mercurius in het teken waterman lopen. Dat kan jouw interesse in techniek stimuleren. Wellicht overweeg je zelfs om nieuwe instrumenten of machines voor je werk aan te schaffen. Doe dat niet op vrijdag of zaterdag want dan koop je de kat in de zak!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Tot en met zondag is er geen vuiltje in de lucht. Zo heb jij het graag; een evenwichtig en harmonieus bestaan. Maar op maandag en dinsdag wordt de harmonie verstoord door iemand die invloed op jouw leven wil uitoefenen. Het is nog maar de vraag of jij dat toestaat? Woensdag keert de rust terug.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Aanstaande donderdag is jouw behoefte aan vrijheid zo groot dat het zelfs tot een breuk kan leiden. Maak in ieder geval geen overhaaste beslissingen en doe nu vooral solo je ding. In het weekend laat je zien dat je een goede adviseur kunt zijn. Uit je adviezen blijkt dat je heel wijs bent.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag ben jij nogal kortaf tegen anderen. Je hebt weinig tot geen geduld die dag. Zaterdag ben je gelukkig wat meer ontspannen. Er kan zelfs regelmatig een grapje vanaf. Op zondag heb je behoefte aan actie. Wie houdt je tegen? Ga lekker in de vrije natuur wandelen of fietsen.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Vlak voor het weekend kun je geen zeurende mensen om je heen hebben. Je ergert je erg aan die onterechte gevoelens van onrecht. In het weekend ontspan jij je weer en kom je tot rust in goed gezelschap. Rond volgende week dinsdag zit je met een financieel probleem. Schenk er aandacht aan.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vanaf donderdag loopt de planeet Mercurius in jouw sterrenbeeld. Dat geeft veel beweging en verandering. Vaak door jou op gang gebracht! Op maandag om 15:56 uur begint de waterman tijd weer. Op zich een goede tijd voor jou maar op dinsdag erger jij je aan andermans conservatieve houding.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Aanstaande vrijdag schieten woorden weer eens tekort. Ga niet teveel uitleggen aan de ander. Dat heeft geen zin. Op zaterdag krijg je in ieder geval veel begrip van die ander. Op zondag is actie het sleutelwoord. Je wilt dat er beweging in je bestaan komt. Op dinsdag ben je even overgevoelig.

Cursus Omgaan met borderline voor familieleden

REGIO - Op donderdag 19 maart van 18.30-20.30 uur start de cursus 'Omgaan met Borderline'. Deze is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een borderlinestoornis woonachtig in de regio Nijmegen.

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, maar centraal staat het omgaan met borderline gedrag. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting als gevolg van het omgaan met borderline gedrag is afgenomen.

Het contact tussen degene met borderline en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) verloopt vaak moeizaam. Er is veel teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. De onvoorspelbaarheid en de wisselende (soms heftige) emotionele reacties van diegene met borderline vraagt veel van familieleden. In de cursus leren familieleden, hoe het gedrag van degene met borderline hen beïnvloedt en hoe ze zich anders kunnen gedragen. Dit helpt familieleden om overbelasting te voorkomen, maar helpt ook degene met borderline.

Quote deelnemer: “Erg goede mix tussen theorie en praktische toepassing (in een groep dus veel (h)erkenning). Zeer professionele begeleiding. Het lijkt misschien overdreven, maar hier zouden zoveel meer mensen iets aan hebben.” De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten en wordt aangeboden door Indigo. Informatie en aanmelding: Indigo info@indigogelderland.nl of 026 3124483.

21 / 32

22 / 32

23 / 32

Jachtslot Mookerheide, op weg naar nieuwe toekomst

Zevenstammige eik. (foto: Twycer)

MOOK - Zondag 26 januari verzorgt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een winterse wandeling naar het terrein van Jachtslot Mookerheide. De starten is om 14.00 uur bij restaurant Het Zwaantje, Groesbeekseweg 106 in Mook en tegen 16.00 uur zal daar ook weer de terugkeer zijn. Deelname is gratis.

We wandelen deze middag via De Biesseltsebaan naar het terrein van Natuurbegraafplaats Mookerheide achter het gelijknamige Jachtslot. De in oktober geopende begraafplaats heeft voor flink wat veranderingen gezorgd rond dit jachtslot en we zullen daar met de natuurgidsen van LBG naar gaan kijken. Prachtige boomboeketten zorgen voor een sprookjesachtige sfeer en de glooiingen in het terrein geven het een uniek karakter. Verder zullen natuurlijk typische winterkenmerken aan bod komen en mocht er verse sneeuw zijn gevallen dan kunnen we letten op diersporen.

Deze wandeling is niet al te zwaar en dus voor groot en klein, oud en jong toegankelijk. Voor meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405

Groesbeekse zanggroep De Kéls trekt een volle Sprong

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Ook afgelopen zondagmiddag was het weer een geslaagd optreden van de Groesbeekse zanggroep De Kéls in Dorpshuis De Sprong in Ooij, waar zo'n driehonderd fans met volle teugen hebben genoten.

De gebrachte nummers in het Duits, Engels en Nederlands – veelal smartlappen – vielen bij de aanwezigen in de smaak. Diverse nummers werden op een nostalgische wijze aangekondigd op de wijze van Dieter Thomas Heck en het toentertijd het Nederlandse Op Volle Toeren van Chiel Montagne. Enkele Kéls hadden zich gestoken in de huis van onder andere Jacques Herb, Pierre Kartner, Tom Manders en Wildecker Herzbuben. Het Ooijse Kéls-lid Wim Gerritzen had het bekende Gruusbèkse lied over 'Det de Vuurbal de Bessembiender' omgeschreven naar de Ooijse Ballenmaker. Gezien het succes van dit optreden zal er ongetwijfeld een vierde optreden van De Kéls in de Ooij plaatsvinden.

Deelnemers Kunst- & Kitschroute Groesbeek gezocht

GROESBEEK - In het weekend van 6 en 7 juni wordt de vierde kunst & kitsch route georganiseerd. Dit is een laagdrempelige expositie van amateur- en professionele kunstenaars die hun werk tentoonstellen in hun eigen omgeving. Op deze manier hopen zij de kunst in de brede zin onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek.

Iedereen die schildert, tekent, fotografeert, iets creëert met glas, hout, steen, papier, keramiek, stof of anderszins creatief bezig is en dit graag eens aan anderen wil laten zien kan zich aanmelden om mee te doen. Voorwaarde is dat de expositie binnen Groesbeek is om de route niet al te groot te maken. Woon je niet in Groesbeek dan kun je toch meedoen, er wordt dan een ruimte voor je gezocht. Het uitgangspunt is om in een laagdrempelige sfeer kunstenaar en bezoekers bij elkaar te brengen. "Heb je zin om mee te doen of heb je een leuke locatie die je ter beschikking zou willen stellen (denk aan een mooie schuur, overkapping, tuinhuis of tuin) meld je dan aan! Als je niet veel werk hebt, kun je denken aan een duopresentatie."
Aanmelden kan voor 28 februari via het formulier (downloaden) op de website. Meer informatie staat op www.kunstenkitschroute.com of mail ervoor naar kunstenkitschroute@gmail.com.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 25 januari om 19.00 uur H. Mis met samenzang.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.
Het secretariaat in de pastorie is geopend op dinsdag en donderdag van 10-12 uur. Telefoon 024-3580476.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 19 januari: 9.30 uur H. Mis met Gilde.

Zaterdag 25 januari: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zaterdag 18 januari: 19.00 uur H. Mis met Gilde.

Vrijdag 24 januari: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 26 januari: 9.30 uur H. Mis.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 19 januari: géén H. Mis (wel in Middelaar).

Dinsdag 21 januari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 26 januari: géén H. Mis (wel in Mook).

Kerk Molenhoek

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 19 januari: géén H. Mis (wel in Middelaar).

Dinsdag 21 januari: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 26 januari: géén H. Mis (wel in Mook).

Kerk Mook

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zaterdag 18 januari: 19.00 uur H. Mis met Gilde.

Vrijdag 24 januari: 9.00 uur H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 26 januari: 9.30 uur H. Mis.

Kerk Middelaar

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

Zondag 19 januari: 9.30 uur H. Mis met Gilde.

Zaterdag 25 januari: géén H. Mis (wel op zondag in Mook)

Nieuwjaarsreceptie DVSG

Jubilarissen DVSG. (foto: Hennie Verbeeten)

GROESBEEK - Op 5 januari hield DVSG zijn jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. Voorafgaand aan deze receptie werd traditioneel een nieuwjaarswedstrijd gespeeld. Deze keer speelde het tweede elftal tegen het derde elftal.

Interimvoorzitter Jan Coenen keek tijdens de nieuwjaarstoespraak op de receptie nog even terug op een goed 2019 en vooruit naar 2020 waarin de nieuwbouw plannen zijn aanvang zal gaan nemen. Daarna werd er stilgestaan bij de jubilarissen van dit jaar.

Als allereerste werd Henk Janssen gehuldigd. Henk heeft de gouden bondsspeld van de KNVB uitgereikt gekregen voor zijn jarenlange inzet als wedstrijdcommissaris en voorzitter van het bestuur. Daarna waren de 25-jarige jubilarissen Bert Kadmayer, Bram Reijnen, Eric Poelen en Fred Schoenmakers (niet aanwezig) aan de beurt om hun toespraak en speldje in ontvangst te kunnen nemen. Bas Hopmans, Patrick Rutten, Henri Grutters, Twan Taks en Marcel Spanjers werden gehuldigd voor hun 40-jarig lidmaatschap. Gerrie Gerrits is 60 jaar lid, maar kon niet aanwezig zijn.

Hierna was het de beurt aan de commissie van de afgelopen drie DVSG-ers om de nieuwe DVSG-er van het jaar bekend te maken. Theo Berns ging ditmaal met die eer strijken. "We kunnen met z’n allen terugkijken op een zeer geslaagde middag waar het na het officiële gedeelte nog lang gezellig bleef."

Introductie Moocks Raampje

De zakjes met Moockse Raampjes worden aan Assad Yousufzai van de Spar in Molenhoek aangeboden.

MOOK/MIDDELAAR - Na de succesvolle introductie bij de horeca van Mook en Middelaar heeft de stichting Huys te Moock het koekje 'Het Moocks Raampje' nu ook gelanceerd in de consumentenmarkt.

Het koekje 'Het Moocks Raampje' is een typisch streekproduct, dat onlosmakelijk verbonden is aan de legende van het Moocks Raampje. Deze streekvertelling stamt uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog waarbij de regio ten zuiden van Nijmegen jarenlang frontgebied was en waar grote vluchtelingenstromen doorheen trokken op weg naar veiliger gebied. De legende en het koekje 'het Moocks Raampje' zijn samen verpakt tot een mooi product, dat leuk en lekker is voor de inwoners van deze streek. Bijvoorbeeld om te geven als cadeautje en voor toeristen en gasten van Mook en Middelaar als een herinnering aan hun verblijf.

Het koekje 'Het Moocks Raampje' is te verkrijgen bij de supermarkten en hotels van het dorp en, vanaf het nieuwe toeristenseizoen, bij de VVV-Plasmolen en bij een aantal campings en B&B-lokaties in de gemeente. Het inmiddels welbekende koekje wordt gebakken door bakker Arts uit Ottersum op basis van een toepasselijk VOC-recept.

"Wij zoeken versterking van een tweetal bestuursleden die door bovenstaand geïnspireerd zijn geworden en hun tijd en expertise ter beschikking willen stellen. Info bij Bauke Eekma: 06 22558019, voorzitter stichting Huys te Moock; info@huystemoock.nl."
Meer informatie kunt u vinden op de website: www.huystemoock.nl                                                        

Oproep Digisterker

Les aan de pc. (foto: OBGZ)

GROESBEEK - Heb jij moeite met het aanvragen en werken met DigiD?

In het voorjaar start men weer met de gratis cursus Digisterker die bestaat uit zes bijeenkomsten en wordt gegeven op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek. "Heb je vragen of wil je deelnemen aan de cursus? Kom dan eens langs in de Bibliotheek, Kloosterstraat 13 Groesbeek. We vertellen je graag meer. Of neem contact met ons op via 024 3274911 of via pdircks@obgz.nl."

Prins Luc de eerste nieuwe Prins bij Berggeiten Berg en Dal

(foto: Peter Hendriks)

BERG EN DAL –Nadat afscheid was genomen van Prins Marco Beers en zijn gevolg is in een volle zaal van Kerstendal de nieuwe Prins Luc de eerste bekend gemaakt.

Luc zal een jaar lang de scepter zwaaien over de 'Duuvelshemel, zoals Berg en Dal wordt genoemd tijdens de carnavalsdagen. Samen met de hofdames Kim Luiken en Nathalie van de Bergh en de adjudanten Stefhano Jansen en Jeroen van Ree zijn zij voornemens er een knalcarnaval in Berg en Dal van te maken.

Clubkampioenschappen GTTC

Van links naar rechts: Pedro de Klein, Rob van Dop, Bas Cillessen en John Jochems.

GROESBEEK - Op zondag 12 januari stonden de clubkampioenschappen van GTTC weer op de agenda. Met 29 deelnemers was de opkomst weer goed te noemen. Na precies 120 gespeelde wedstrijden en bijna zeven uur tafeltennis waren de prijswinnaars bekend.

In de troostronde was de winst voor Thijs de Croon, tweede werd Luciën van Blommestein, de derde plaats was voor Rens Verriet en vierde werd Aad van Daal. In de hoofdronde werd Pedro de Klein clubkampioen, die in de finale Rob van Dop versloeg. De derde plaats was een prooi voor Bas Cillessen en vierde werd John Jochems.

Kortom, een dag vol spannende wedstrijden en gezien het vertoonde spel kan zeker gezegd worden dat GTTC klaar is voor de competitie die volgende week weer van start gaat.

Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman)

Zondag 26 januari. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. Perla Akerboom uit Nijmegen.

In de dienst wordt er gecollecteerd voor de Stichting Gast, die hulp biedt aan asielzoekers in Nijmegen en omgeving die zijn uitgeprocedeerd maar om tal van redenen niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

De auto-afhaaldienst wordt verzorgd door mevr. J. Bakker, tel. 397 3644

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen van harte welkom.

Voor meer info. zie www.pkn-groesbeek.nl

Jelle

Hiep Hiep Hoera deze stoere jongen
Jelle van Blitterswijk is op 14 januari
9 jaar geworden. Hartelijk gefeliciteerd
met een dikke kus van Opa Bart en Oma Wenda.

15 Januari wordt onze kleinzoon Kian
alweer 6 jaar. Wat een knappe vent,
felicitaties van Opa en Oma uit Gendt.

Je zult maar bijna 25 jaar getrouwd zijn!
Dat zou maar zo een reden voor een
feestje kunnen zijn... Grtjs. vd Loatbløjers

Verstoppen heeft geen zin ...
Deze lieve man, vader, zoon, vriend en bovenal knuffelbeer wordt op 21 januari 40!
Proficat Bart!

Zo, nog vier maanden en dan kan
het stuur na 47 jaar vasthouden
in de hoek...

Lieve meisje

Ja, nog maar één maandje
en dan ziet dit lieve meisje Sarah!

Hoera!
Gefeliciteerd met jouw
verjaardag papa.
Veel liefs Xam.

Nieuwe SchuldHulpBuddy's

Nieuwe groep buddy's.

REGIO - Op zaterdag 11 januari hebben 17 nieuwe vrijwilligers, vooral uit de gemeentes Heumen en Mook en Middelaar, hun certificaat als SchuldHulpBuddy behaald. Ze hebben middels groepsbijeenkomsten en middels een digitale Nibud-training geleerd hoe anderen te ondersteunen in het omgaan met financiën en met (dreigende) schulden.

In de gemeente Berg en Dal bieden al enkele jaren ongeveer 20 buddy’s vrijwillig ondersteuning aan hulpvragers. Per gemeente vormen de buddy’s een groep met ieder een eigen coördinator. Als een hulpvrager zich meldt, legt de coördinator het eerste contact en regelt welke buddy(‘s) de begeleiding kunnen gaan doen.

Zoveel nieuwe buddy’s betekent dat SchuldHulpBuddy op zoek is naar mensen die dringend behoefte hebben aan begeleiding op financieel gebied.

"Bent u het overzicht over uw financiën kwijt? Durft u uw post niet meer te openen? Lukt het niet om formulieren in te vullen? Heeft u te maken met meerdere schulden? En wilt u gratis ondersteuning hierbij? Kijk dan eens op de website van SchuldHulpBuddy www.sshb.nl of neem contact op via info@sshb,nl of bel met één van de coördinatoren. Voor gemeente Heumen is dat Anita van Cuijk via 06 83178053. Voor gemeente Mook en Middelaar is dat Ina Egberink via 06 30006035. Voor gemeente Berg en Dal is dat Nico van Steen via 06 12267186. Voor algemene informatie kunt u terecht bij stichtingscoördinator Marinus Wijnsma via 06 13081734. Wacht niet te lang, want hoe eerder u uw problemen aanpakt, hoe makkelijker de oplossing zal zijn."

Nieuw thuishonk voor regiokoor Tamtam

GROESBEEK - Het nog kersverse, pas opgerichte Regiokoor Tamtam heeft een nieuwe, vaste locatie gevonden voor zijn repetitie-avonden: hotel-café-restaurant De Oude Molen aan de Molenweg 48 in Groesbeek.

De eerste repetities zijn al achter de rug. Een enthousiaste groep van nu al ruim vijftig dames en heren in de leeftijd van 17 tot 65 zingen iedere maandagavond (20.00-22.00 uur) met veel plezier onder leiding van de ervaren en gedreven dirigent Eugène Ceulemans. Zingen is een heerlijke bezigheid en bij dit koor worden veel nieuwe vriendschappen gesloten.

Het repertoire is erg breed; we zingen goede muziek in alle stijlen en meerdere talen. Ben je dus geïnteresseerd in bijvoorbeeld alleen popmuziek, dan zal het niet klikken. Vind je zingen op zich gewoon leuk en maakt het je verder niet zo veel uit in welke stijl, dan ben je bij Tamtam op de juiste plek.

Er nog plaats voor nog maximaal tien nieuwe leden. Lijkt dit nieuwe koor iets voor jou, stuur dan een e-mail naar Eugène Ceulemans: eugeneceulemans@xs4all.nl.

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - Sinds januari worden de maandelijkse schrijfavonden voor Amnesty in De Serre van de NH kerk, in het centum van Groesbeek, gehouden.

Op dinsdag 28 januari liggen vanaf 19.30 uur de voorbeeldbrieven klaar en zijn mensen van de schrijfgroep in De Serre aanwezig. "Wij nodigen iedereen uit om mee te komen doen, zodat er veel brieven voor de acties worden geschreven. Meer info is te verkrijgen via 024 3972786/ 3972362."

Vers van de Dorpsdichter

Dorpsdichter gemeente Heumen. (foto: Marjolein Pieks)

Afgeschreven poëzie

een gedicht stierf in mijn armen

de vergeten dood van het laatste woord

viel in mijn ziel om een nieuw universum


wat zinnen ook mogen zeggen

ik heb ze letter voor letter afgebroken

hun tongen rolden om de mijne

toen ze zeiden me te verstaan

ik heb ze geschreven, ze uitgeleide gedaan


in wat een nieuw poëem mag heten

maak ik mij dichter nog mens

want in memoriam

leegte stilte ruimte en licht


vandaag geef ik vertrokken woorden

een ander gezicht

morgen pas schrijf ik een nieuw gedicht

Marjolein Pieks

Dorpsdichter gemeente Heumen