GN Lingewaard

27 november 2019

GN Lingewaard 27 november 2019


Openingsavond Kraonige Zwaone was Rood, Wit én Goud

Het hof is weer compleet. (foto: Tom Levels)

HUISSEN - De pakken waren nog maar net terug van de stomerij na de succesvolle opening van het nieuwe seizoen op 11-11, of ze mochten al weer aangetrokken worden. Afgelopen zaterdag 16 november was het een drukke bedoening in De Gouden Engel.

De traditionele openingsavond kende een overvol programma maar het is Stadspresident Bas Boerboom gelukt om alles in één avond te krijgen. Een avond met een gouden randje. Of eigenlijk heel veel gouden randjes.
Zo geeft het een gouden randje als je vijf nieuwe medewerkers mag verwelkomen. Het Senaat, de Ûtvliegers (2x), Die Prinse’garde én de RvXI zijn uitgebreid met nieuwe en enthousiaste leden.

Een gouden randje was ook de installatie van HJC de Krössels als nieuwe Kraonige geleding.
Gesluierd werd ze door het senaat binnengebracht, de kenmerkende rode jurk verklapte echter nog niets. Wie zit er toch onder die sluier, wie wordt komend seizoen de nieuwe prinses? Met het verwijderen van de sluier kwam de gulle glimlach van Maxime Verwey tevoorschijn. Een verrassing met een gouden randje!

De goudkleurige instrumenten van onze eigen Hofkapel De Rienblaozers en hun niet-aflatende enthousiasme welke zorgde voor dé juiste sfeer in De Gouden Engel.

Het hof is weer compleet. Na alle gouden plichtplegingen volgde het Zwaonefestival. Dé strijd om een plekje in het programma van de Pronkzitting.

Opruimactie door Lingewaard

LINGEWAARD - Leerlingen van het Over Betuwe College in Huissen hebben een project gekregen van school in samenwerking met de gemeente Lingewaard en het IVN.

De kinderen uit school Binnenstebuiten uit groep 7 en 8 gaan in groepjes van vijf lopen door Lingewaard heen. Ze gaan dit doen om zwerfafval op te ruimen om Lingewaard wat schoner te maken. We gaan proberen zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen.

Dromen komen uit in 't Baggegat

Prins Twan de Spanningzoeker en Prinses Jolanda. (foto: Gerie Verhoeven)

HAALDEREN - Tijdens het bomvolle Prinsenbal en dankwoorden namen Prinsenpaar William du Verve, Prinses Hanneke en Hofdame Floor na twee mooie jaren afscheid. Maar het afscheid was maar voor even. William werd gelijk als Raad van 11 geïnstalleerd en Hanneke als penningmeester. Ze hebben het geweldig naar hun zin gehad, maar een nieuwe uitdaging gaan ze binnen de Kleibakkers niet uit hun weg. We wensen hun veel succes.


Dromen bestaan. Het was altijd zijn droom geweest om ooit prins te worden. Hij was er klaar voor om in het Senaat te gaan, na jaren druk te zijn geweest voor de Kleibakkers. Totdat zijn vrouw het jawoord gaf om prinses te worden. En zo geschiedde. Haalderen heeft een nieuw Prinsenpaar. De spanningen liepen hoog op. Dat kan ook niet anders als je als naam de Spanningzoeker hebt. En na veel raden en gissen kwamen ze tevoorschijn uit de onthullingskist. Prins Twan de Spanningzoeker en zijn prinses Jolanda. Zijn naam en hun motto 'Wij doen het licht wel uit' heeft te maken met zijn baan.
Beiden zijn geen onbekenden binnen de carnaval. Jaren hebben ze samen in dweilorkesten gespeeld. En Twan is jaren actief geweest als penningmeester. Op de centen hoeft hij niet meer op te letten. Het enige waar hij nu op moet letten is, dat het licht niet uit gaat. En het licht ging die avond bij De Kolk nog lang niet uit. Zijn dromen zijn uitgekomen.

Opruimactie door Lingewaard


LINGEWAARD - Leerlingen van het Over Betuwe College in Huissen hebben een project gekregen van school in samenwerking met de gemeente Lingewaard en het IVN.

De kinderen uit school Binnenstebuiten uit groep 7 en 8 gaan in groepjes van vijf lopen door Lingewaard heen. Ze gaan dit doen om zwerfafval op te ruimen om Lingewaard wat schoner te maken. We gaan proberen zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen.

Coconoogstworkshop

Bijenhotel in de Bloemenweide De Ward. (foto: Org. Bijenlint De Ward) Org. Bijenlint De Ward

BEMMEL - Het is circa één jaar geleden dat we ons Bijenlint De Ward inzaaiden met bijenbloemzaden. Het resultaat was een lust voor het oog: een kleurrijk Bijenlint met een bijzondere schakering van prachtige bloemen, waar we lang van mochten genieten!

En niet alleen wij. Voor onze bijen, vlinders, zweefvliegen en overige insecten was het bloembed een lustoord met veel voeding zoals nectar en stuifmeel.

Bijenhuis en coconoogst

Je hebt het vast zien staan tussen de weelderige bloemen; een bijenhuisje. Dit huisje is een speciaal nestblok dat we hebben uitgezet voor wilde en toch vriendelijke bijen, ze steken namelijk niet. Ze bestuiven de bloesems en zorgen voor veel nakomelingen. Rondom het huisje gonsde het in de zomer van de bijtjes, die af en aan vlogen om de gaatjes in het blok te vullen met stuifmeel en eitjes, zodat de nakomelingen kunnen groeien. En ze hebben heel goed werk verricht, want er zijn vele cocons Deze cocons zijn inmiddels volgroeid en nu is het tijd om ze te oogsten.

Omdat dit voor Bijenlint De Ward de eerste keer is, komt voor deze speciale gelegenheid wethouder Helga Witjes een handje helpen.

Graag nodigen wij jullie uit voor deze 1e Coconoogst Workshop op zondag 1 december van 10.30 tot 12.00 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1 M in Bemmel. "Kom je ook? Dan horen we dat graag voor 29 november. Aanmelden kan via: joopdahm@hetnet.nl; 06 10392588."

Buiten leren met de natuurgids

Lingewaard Natuurlijk-tas met inhoud om te struinen. (foto: Jan Bisseling)

LINGEWAARD - Mijn eerste vraag als ik samen met een groep schoolkinderen buiten in de kring zit is: “Wat komen jullie hier doen?”

“Egels zoeken…..”. “Zijn die er nu dan nog, of hebben ze misschien al een holletje gemaakt onder de afgevallen herfsttakken en bladeren om met een volle buik in slaap te vallen.”

De juf van de schoolkinderen is er ook bij en vragend gaan haar ogen de kring rond en al snel komen de antwoorden. “En je mag ze geen melk geven, want daar krijgen ze diarree van ….”, roept een meisje met groene laarzen aan en de capuchon ver over haar natte haarslierten. De regen deert haar niet. Later die morgen kom ik haar met een hulp-opa weer tegen, drukdoende een nest voor een egel bij elkaar te sprokkelen.

Dit is een buitenschoolse opdracht, die ervaringsgericht leren wordt genoemd. Wat de juf binnen doet, doet de natuurgids van 'Stichting Lingewaard Natuurlijk; buiten en dat in heel Lingewaard en in ieder jaargetijde.

Buiten leren is goed voor lichaam en geest. Kinderen leren respect te hebben voor de natuur en leggen zo de basis voor een gezonde ontwikkeling. Een aanrader is de struintochten die meestal in de weekenden georganiseerd worden. Wellicht een leuk Sinterklaas cadeau: een struintocht op zoek naar bijvoorbeeld bevers en daarna ergens pannenkoeken eten. Welk kind en volwassene wil dat nou niet?

Voor meer informatie: educatie@lingewaardnatuurlijk.nl. Wil je ook natuurgids worden? Meld je dan aan via info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Jan Bisseling natuurgids (Stichting Lingewaard Natuurlijk)

Menu Afhaalpunt Lingewaard

BEMMEL - Op maandag 2 december kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, bami met salade en 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes en gepast geld mee te nemen!

Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555.

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Opbrengst collecte Alzheimer Nederland

BEMMEL - Eén coördinator, vier wijkhoofden en meer dan zestig collectanten hebben het voor elkaar gekregen dat bij ieder huis in Bemmel is aangebeld met de vraag of men wil doneren ten bate van Alzheimer Nederland. Dat heeft bij elkaar liefst 4854,39 euro opgeleverd!

"Hier mogen we gerust nog wat bij optellen, omdat veel mensen hebben gedoneerd middels de QR-code en dat geld wordt direct op de rekening van Alzheimer Nederland gestort. Opnieuw is dit een prestatie waar we maar wat trots op mogen zijn!
Wij hopen van harte dat wij ook in 2020 weer op jullie kunnen en mogen rekenen. Het doel is namelijk altijd meer... nog meer geld voor onderzoek, begeleiding en voorlichting voor en over Alzheimer. Wijkhoofden Daniëlle, Dory, Miriam en Rita: bedankt! Collectanten: bedankt! Namens Bianca van Brandenburg coördinator collecte Alzheimer Nederland Bemmel."

Echte Mokken voor de Molukken: Overbetuwe4Ambon

OVERBETUWE - In september werd het eiland Ambon getroffen door een zware aardbeving. Veel mensen vonden hierbij de dood, terwijl er ook talloze gewonden waren. Ook in materieel opzicht liet de aardbeving een ware ravage achter. Het zal nog jaren duren voor het eiland deze zware klap weer te boven zal zijn.

In onze gemeente Overbetuwe woont een grote groep Molukkers, die sinds 1951 een welkom deel van onze gemeenschap vormt. "U kunt hierbij uw steentje bijdragen. U kunt denken aan deelname aan een fundraisingdiner met Ambonese gerechten, het kopen van een drankje bij Switch Elst/ initiatief Mokken voor de Molukken, toeschouwer zijn bij de benefiet voetbalwedstrijd tussen een combi Elistha/Spero team tegen een Moluks team en deelnemen aan een heuse Pubquiz. Initiatieven van inwoners worden uiteraard van harte gewaardeerd.

Drie fractievoorzitters in de gemeenteraad van Overbetuwe (Roel Eefting van D66, Elbert Elbers van de Partij van de Arbeid en Ard op de Weegh van Burgerbelangen OverBetuwe) vormen een kerngroep, die de activiteiten coördineert. In de kerngroep zitten vanuit de Molukse gemeenschap Febby Hetharia en Hans Ririhena. De activiteiten staan op de website www.overbetuwe4ambon.nl.

"Wij vragen u om aan de acties mee te doen. Dat kan door een bedrag te doneren. Het IBAN-rekeningnummer is NL30ABNA0487669363 ten name van GIM Elst, onder vermelding van Overbetuwe4Ambon. U kunt ook met uw bedrijf, uw beweging, uw wijk(platform) of anderszins een actie ondernemen voor Ambon. We hopen op uw medewerking door een donatie en/of uw aanwezigheid bij de activiteiten."

Opbrengst collecte Alzheimer Nederland

Opbrengst collecte Alzheimer Nederland

BEMMEL - Eén coördinator, vier wijkhoofden en meer dan zestig collectanten hebben het voor elkaar gekregen dat bij ieder huis in Bemmel is aangebeld met de vraag of men wil doneren ten bate van Alzheimer Nederland. Dat heeft bij elkaar liefst 4854,39 euro opgeleverd!

"Hier mogen we gerust nog wat bij optellen, omdat veel mensen hebben gedoneerd middels de QR-code en dat geld wordt direct op de rekening van Alzheimer Nederland gestort. Opnieuw is dit een prestatie waar we maar wat trots op mogen zijn!
Wij hopen van harte dat wij ook in 2020 weer op jullie kunnen en mogen rekenen. Het doel is namelijk altijd meer... nog meer geld voor onderzoek, begeleiding en voorlichting voor en over Alzheimer. Wijkhoofden Daniëlle, Dory, Miriam en Rita: bedankt! Collectanten: bedankt! Namens Bianca van Brandenburg coördinator collecte Alzheimer Nederland Bemmel."

Ingezonden brief

Gemolesteerde Victor Verkeersmaatje. (foto: Bewoner De Pas Bemmel) Bewoner De Pas Bemmel

Veiligheid niet gewaardeerd!

Na het starten van een initiatief via Lingewaard Doet, zijn twee verkeersmaatjes geplaatst in De Pas te Bemmel. Ook wel Victor Veilig genoemd. Daarnaast zijn twee kettingsloten gekocht om diefstal te voorkomen. Deze artikelen zijn dus op kosten van de gemeenschap aangeschaft. Dit ter bevordering van de veiligheid van spelende kinderen en wandelaars.

Helaas zijn beide groene en vrolijke poppetjes met vlaggetje geen lang leven beschoren. Binnen een maand na plaatsing is meermaals het vlaggetje van Victor 1 gesloopt en gestolen. Afgelopen weekend was Victor 2 aan de beurt, deze is totaal gesloopt! Helemaal doormidden gescheurd! Waarom? Het gebeurd telkens ’s nachts in het weekend, dus waarschijnlijk zijn het jongeren die terugfietsen vanuit Nijmegen. Kwade dronk? Blauwtje gelopen? Baldadig zijn we allemaal wel eens (geweest), maar bewust de boel slopen is toch wel erg triest. Zeker als het bedoeld is voor je eigen veiligheid.

Meerdere aanvragen voor het plaatsen van spiegels in de vijf onoverzichtelijke bochten van De Pas zijn steeds niet beantwoord of afgewezen door de gemeente Lingewaard. Daarom zijn we als bewoners van de hele straat dit initiatief tot het plaatsen van verkeersmaatjes gestart. Helaas werkt dit niet en we hopen dan ook dat de gemeente nu wel spiegels gaat plaatsen. De verantwoordelijkheid voor toekomstige ongevallen ligt nu bij de gemeente.

Rust zacht Victor.

De bewoners van De Pas in Bemmel.

Bridgeclub Doublet Bemmel

Winnaars tweede ronde. (foto: A. Ariens-Bruil)

BEMMEL - Ronde twee is inmiddels afgesloten met de uitreiking van de Harry Mattijssen wisseltrofee, welke geheel verdiend in handen kwam van Wilna en Theo. Zij behaalden van alle lijnen de hoogste score nl. 61,67%, een knappe prestatie.

In de A-lijn werden Paul en Wim eerste met 59,41%, tweede Jaap en Erik met 57,69%, gevolgd door Adje en Jetta met 54,29% en als vierde eindigden Sjoukje en Bert met 54,05%.

In de B-lijn was de eerste plaats voor Hans en Hans met 60,39%, Henny en Liz werden tweede met 56,08%, derde Doortje en Ben met 55,43% en vierde Toos en Ria met 53,70%. Genoemde paren starten in de derde ronde in de A-lijn.

In de C-lijn werden zoals vermeld Wilna en Theo eerste, tweede Tonny en Henk met 53,14%, Jan en Carel legden beslag op de derde plaats met 52,19% en vierde werden Corry en Lyt met 51,67%. Deze paren starten in de B-lijn.

In de D-lijn ging de eerste plaats naar Willem en Arnold met 59,87%, tweede Niek en Cornelis met 56,21%, derde Willy en Jan met 56,10% en vierde Paul en Erik met 50,21%.

Op 17 december staat er wederom de Kerstdrive gepland waarbij volgens goede traditie de leden zelf het kerstbuffet samenstellen. Het belooft weer een zeer gezellig samenzijn te worden.

"Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030."

Kerstshoppen in de Zandse Kerk

Een deel van de kerststal in de Zandse Kerk. (foto: Archief Zandse Kerk)

HUISSEN - Wil je inkopen doen voor de kerst en alvast in de kerststemming komen? Op zondag 8 december vindt in de Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat 33, Huissen een gezellige kerstmarkt plaats van 11:00 – 17:00 uur.

Laat het buiten maar stormen en regenen, in de kerk is het heerlijk warm. Met 25 kramen is er genoeg aanbod om inspiratie op te doen voor een kerstcadeautje. Er is van alles te koop: onder andere kerststukjes, sieraden, kinderkleding, vogelhuisjes, kerstservies en herdenkingslichtjes. Roparun staat er met heerlijke, zelfgemaakte taarten! Er is glühwein en bij de tafel van stichting De Zandse Kerk is koffie, thee en chocolademelk te koop. Ook broodjes knakworst en broodjes gezond horen er weer bij om de inwendige mens te verwennen!

En er valt nog meer te beleven. U kunt de grootste kerststal van Gelderland bewonderen in de Zandse Kerk. Ieder jaar is dit weer een heel bijzondere ervaring voor jong en oud. Voor de kinderen is er ook een knutselhoek.

Tevens worden bezoekers getrakteerd op muziek van de Scoutingband, Torkest, Koor Exotherm uit Huissen en de zangeressen Minke Koekkoek en Dide Mons. Het belooft een gezellige kerstmarkt te worden met voor ieder wat wils.

Nieuwe expositie in De Kijkruit

GENDT - Marianne Folker en Gerry Hoogveld exposeren in de Kijkruit vanaf 22 november tot en met 3 januari.

"Wij zijn Marianne Folker en Gerry Hoogveld. We wonen al heel lang in Gendt. Het is heel bijzonder dat we nu kunnen exposeren met ons werk. Bij deze expositie kunnen we helaas maar een klein gedeelte laten zien. We beschikken beide over uiteenlopende capaciteiten zoals schilderen met olieverf, houtbewerking, mozaïek en handwerken. Wekelijks schilderen we bij Atelier Tlichteraan in Nijmegen onder begeleiding van schilderdocent Wim van der Heijden. Naast schilderen hebben we ons heel uiteenlopende stijlen en technieken eigen gemaakt. We schilderen meestal met olieverf en afhankelijk van het onderwerp ook met acrylverf."


De voorkeur van Marianne gaat uit naar wat kleiner en fijner werk: vogels, honden, paarden en haar familie en kennissen. Gerry varieert van thema: klassiek: landschap, weergave van oude foto’s en prenten); hyperrealistisch /modern, en vrij experimenteel werk: dieren, bloemen en van afmeting: van klein tot een afmeting van wel meer dan een meter hoog. "Daarnaast laten we in deze expositie ook onze creativiteit zien op een ander gebied: de houtwerk-en- mozaïekwerkstukken van Gerry. Inmiddels heeft ons werk bij een aantal particulieren een plekje gevonden en hebben we diverse keren - in groepsverband – geëxposeerd in de regio Nijmegen. Zo heeft het – hier geëxposeerde - schilderij ‘Huis te Gendt’ van Gerry in 2016 de tweede prijs gewonnen bij de Kunstmanifestatie in de Nijmeegse Schouwburg. We hopen dat we ons kunnen blijven ontwikkelen en onszelf en anderen laten verrassen met telkens nieuwe werkstukken."

Kerstmarkt en nieuwjaarsconcert

Het kerstalletje van deBol. (foto: M. van Eechoud)

BEMMEL - Op zondag 8 december zal het bestuur van stichting deBol in de Passage van het winkelcentrum in Bemmel staan bij het kerststalletje van deBol!

Die dag start de verkoop van kaarten voor het unieke nieuwjaarsconcert in de Theaterkerk Bemmel dat speciaal voor deBol wordt samengesteld door Hanneke Engels, Martijn van Vuuren en Sofie Ebben.

Het belooft iets heel speciaals te worden met moeder Sofie Ebben, klarinet en haar trio Boccacio en een zeer gevarieerd zangprogramma met Hanneke en haar man Martijn.

DeBol is er trots op dat we deze familie gezamenlijk voor een optreden in de Theaterkerk hebben kunnen krijgen en verwachten dan ook een volle kerk op 5 januari. Aanvang: 15.00 uur.

Onze Vrienden van deBol kunnen zich aanmelden en krijgen dan een gratis toegangskaart. De kaarten kosten 15 euro. "Als u ook Vriend van deBol wilt worden en uzelf (én ons) een cadeautje (gratis kaart voor het nieuwjaarsconcert) wilt geven, kom dan langs op de Kerstmarkt en geef u op als Vriend voor 2020! Na betaling van 25 euro, de Vrienden van deBol bijdrage per jaar, ontvangt u uw gratis toegangskaart. Wij houden u dan het hele jaar door op de hoogte van onze activiteiten en zullen u graag met open armen ontvangen in onze “Vrienden van deBOL club” en u uitnodigen bij speciale activiteiten! Wij hopen ook u te zien bij ons kerststalletje in de Passage op 8 december." Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063/06 22540214.

Help Mace aan oortjes!

Mace. (foto: Ashley van de Sluis van Ashley's Fotografie) Ashley van de Sluis van Ashley's Fotografie

REGIO - Dit is Mace. Een vrolijke jongen, een doorzetter en een durfal. Mace is geboren zonder oortjes. Hij mist beide oorschelpen en gehoorgangen. In december wordt Mace twee jaar. Onze wens is dat hij straks met echte oortjes naar de basisschool gaat. Net zoals alle andere kinderen.


Met de Stichting ‘Oortjes voor Mace’ willen we hem oortjes geven, waar hij de rest van zijn leven van kan genieten. Dit klinkt simpel, maar dat is het niet. Het is een hele ingrijpende ingreep, die maar heel weinig artsen kunnen uitvoeren. Er is een arts in Amerika die hierin gespecialiseerd is. Als het ons lukt om het geld bij elkaar te krijgen, dan wordt Mace twee keer geopereerd. Dit kan al vanaf zijn vierde, omdat oortjes daarna bijna niet meer groeien. De operatie is helaas erg kostbaar. We hebben 100.000 dollar nodig. Als het lukt, dan gaat Mace met zijn ouders twee keer naar Amerika en er zit dan een half jaar tussen de operaties. Zijn ouders sparen zelf voor de twee reizen en de verblijfkosten.

Elke donatie is welkom!
Wilt u Mace ook helpen? U kunt een donatie doen via onze website: www.oortjesvoormace.nl/doneer-nu.Geen mogelijkheid tot internetbankieren? Geen probleem, u kunt ook een donatie overmaken op Regiobank rekeningnummer NL82 RBRB 0709 9887 96 t.n.v. Stichting Oortjes voor Mace. Wilt u op een andere manier helpen? Neem contact met ons op via info@oortjesvoormace.nl. Meer informatie:
www.oortjesvoormace.nl op zaterdag. Volg ons ook op Facebook en Instagram (@oortjesvoormace).

Koffieochtend Zilverkamp met soep en hoog bezoek!

HUISSEN - Zoals gebruikelijk is er op de eerste donderdag van de maand - deze maand op 5 december- weer Koffieochtend in sociaal cultureel centrum De Brink in Huissen. Ditmaal verwachten wij hoog bezoek. Misschien blijft dit bezoek nog wat langer, want na afloop is er weer soep.

Wilt u daarvoor nog een uurtje wandelen dan kunt u aansluiten bij het Wandeluurtje om 9.30 uur. Er wordt gestart vanaf de Wagenweg 12 (ingang zalencentrum Kuul) en daarna een rondje Zilverkamp gelopen. Om 10.30 uur sluiten de wandelaars aan bij de Koffieochtend om lekker even op te warmen.

Tijdens de Koffieochtend is er een WMO-consulent en een vrijwilliger van het ParticipatiePunt aanwezig, voor uw vragen over zorg & welzijn. De vrijwilligers van het Energieloket staan weer voor u klaar voor al uw vragen over het verduurzamen van uw huis.

"Woont u in De Zilverkamp en wilt u een kop soep komen eten voor twee euro, dan bent u van harte welkom!"

Lezing Omarm jezelf

(foto: Pixabay)

HUISSEN - Op zaterdag 7 december geeft meditatieleraar en auteur Ton Roumen een lezing over zijn nieuwste boek ‘Omarm jezelf’ in het Dominicanenklooster Huissen.

De boodschap van Roumen is gebaseerd op een combinatie van eeuwenoude westerse en oosterse spirituele wijsheden en eigentijdse praktische en helende inzichten. Roumen zegt over zelfliefde: ‘Velen zijn opgegroeid vanuit het besef er vooral voor de ander te zijn en niet met mildheid naar onszelf te kijken. Maar waarom zouden we onszelf niet mogen liefhebben? Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is ook weer een basis om liefde met anderen te delen. De dominicaanse denker Meister Eckhardt zei het ooit al: ‘Als jij jezelf liefhebt, heb je iedereen lief.’’

Voor de liefhebbers is er ‘s avonds van 19:30 – 21:30 uur is er een meditatieworkshop naar aanleiding van het boek. Daar kan ook op worden ingetekend. Ook kan worden deelgenomen aan de maaltijd tussen de lezing en de meditatieworkhop. Zaterdag 7 december 15:00-16:45 uur in het Domincanenklooster Huissen. Aanmelden kan via de website van Dominicanenklooster Huissen, www.kloosterhuissen.nl.

Top-film: Den Skyldige

BEMMEL - Op donderdagavond 5 december kunt u bij TOP de film 'Den Skyldige' zien. Deze bijzondere en spannende thriller (Volkskrant 4 sterren) is op het laatste IFFR bekroond met de publieksprijs en de prijs van de jongerenjury, speelt zich af in real time.

In afwachting van een rechtszaak omtrent zijn handelen bij een incident, is politie-agent Asger Holm uit zijn functie ontheven en gedwongen om te werken bij de alarmcentrale. Hij beantwoordt een noodoproep van een verwarde vrouw (Iben) die vermoedelijk slachtoffer is van een ontvoering. Met de telefoon als enige hulpmiddel begint Asger aan een race tegen de klok om de vrouw op te sporen.

Alleen op de soundtrack, uitgekiend ontworpen door Oskar Skriver, is de wereld van Den skyldige groter dan de alarmcentrale. Wanneer Asger met Iben belt, klinkt op de achtergrond het gerammel van het busje waarin ze vastzit en het ruisen van de snelweg. Wat gebeurt er allemaal? Kunnen we vertrouwen op wat we horen? En dan steeds weer die verstikkende stiltes, als de verbinding wordt verbroken en Asger machteloos achterblijft.

Het is vooral deze dynamiek, tussen wat je ziet en wat je hoort, die Den Skyldige zo spannend maakt. Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kerstrun rondom kasteel Doornenburg

Start Kerstmutsrun. Foto: Gert-Jan van Wezel)

DOORNENBURG - Op zaterdag 14 december vindt er weer een kerstrun plaats in Doornenburg. Dit jaar is er nieuwe startlocatie gevonden, kasteel Doornenburg.

De kerstrun bevat de volgende afstanden:

6 km start 14:30 uur (vanaf 12 jaar)
10 km start 14:35 uur (vanaf 14 jaar)

Voor de kleinere lopers is er een rondje kasteel uitgezet.
1 km start 16:00 uur (8 -14 jaar)
0,5 km start 16:15 uur (4 - 7 jaar)
(papa of mama mag meelopen met deze afstanden)

Voor verdere informatie wordt verwezen naar www.sportdorpdoornenburg.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 30 november
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron


Zondag 1 december
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering + Kwd, K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron                
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 10.00 u: woord- gebedsviering, M. Sanders, Projectkoor adventskransen maken
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30 u: LWG, Magna Voce

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Open Eetcafés

Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 2 december - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 3 december - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 4 december - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 5 december - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 5 december - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a, Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Wij vragen deelnemers gepast geld mee te brengen. De zaal gaat om 17.00 uur open.

Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Een sinterklaas-

cadeautje van SOL

LINGEWAARD - Ieder jaar biedt Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard (SOL) de mogelijkheid om een bijdrage aan te vragen voor hun project aan inwoners van Lingewaard. Een Sinterklaascadeautje dus.

Vorig jaar december heeft SOL hiermee twee projecten gesteund. Zo is er in Nuwakot, Nepal geholpen met de bouw van woningen en sanitaire voorzieningen. Na de aardbeving in 2015 woonden 165 gezinnen nog steeds in tenten of onder golfplaten. Met geld, van onder andere de SOL, is er weer hoop voor de toekomst van deze mensen en hun kinderen.

Ook stichting Loop en werk heeft een bijdrage van de SOL ontvangen. Zij richten zich op mensen met een handicap in de Filipijnen. Deze kinderen krijgen de kans om onderwijs te volgen voor een betere toekomst.

"Bent u bezig met een project in het buitenland en heeft u een binding met Lingewaard? Vergeet dan niet om voor 3 december uw project aan te melden via info@sol-lingewaard.nl."

Koffieuurtje Bemmel

BEMMEL - Woont u in Bemmel en lijkt het u leuk om plaatsgenoten te ontmoeten? Dan is het Koffie-uurtje misschien iets voor u: een gezellig contactmoment op de eerste maandag van de maand, waarbij men van een vers kopje koffie of thee kan genieten.


Iedereen is er welkom, men kan bijvoorbeeld ook de buren en kennissen meenemen! Op maandag 2 december van 10.30 tot 11.30 uur bij SWL (Cuperstraat 9).


Aanmelden is niet nodig, iedereen kano binnenlopen. Voor de koffie/thee wordt een bijdrage gevraagd van een euro.

Een sinterklaascadeautje van de SOL

LINGEWAARD - Ieder jaar biedt Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard (SOL) de mogelijkheid om een bijdrage aan te vragen voor hun project aan inwoners van Lingewaard. Een Sinterklaascadeautje dus.

Vorig jaar december heeft SOL hiermee twee projecten gesteund. Zo is er in Nuwakot, Nepal geholpen met de bouw van woningen en sanitaire voorzieningen. Na de aardbeving in 2015 woonden 165 gezinnen nog steeds in tenten of onder golfplaten. Met geld, van onder andere de SOL, is er weer hoop voor de toekomst van deze mensen en hun kinderen.

Ook stichting Loop en werk heeft een bijdrage van de SOL ontvangen. Zij richten zich op mensen met een handicap in de Filipijnen. Deze kinderen krijgen de kans om onderwijs te volgen voor een betere toekomst.

"Bent u bezig met een project in het buitenland en heeft u een binding met Lingewaard? Vergeet dan niet om voor 3 december uw project aan te melden via info@sol-lingewaard.nl."

Met deBol op pad!

Herfstkleuren in Hemmen. (foto: Gerrie Wetters)

BEMMEL - Met deBol op pad was wéér genieten! Op woensdag 20 november ging deBol op pad in Zetten en Hemmen.

Op de heenweg was er dikke mist maar vanaf de eerste stap deed het zonnetje haar uiterste best om door te breken en dat leverde prachtige plaatjes op in het buitengebied rond Hemmen. Vijftig wandelaars genoten van de schitterende herfstkleuren op het landgoed Hemmen en van de gezellige koffiepauze bij het Pannenkoekenhuis aan de Linge.

"Wilt u ook eens meegenieten? Kom dan de eerste of derde woensdag van de maand naar De Kinkel en doe mee! (in januari 2020 vervalt de eerste woensdag wandeling van de maand in verband met nieuwjaarsdag). Inschrijfgeld drie euro. Onderweg krijgt u een kopje koffie of thee aangeboden." Meer informatie staat op www.debolbemmel.nl.

Wisselbeker voor jeugd- vendeliers Gilden Huissen

Trots op de wisselbeker. (foto: Gilden Huissen) Gilden Huissen

HUISSEN - Donderdagavond 21 november tijdens de bijeenkomst van de gilden en schutterijen kring Rijk van Nijmegen de Betuwe kreeg jeugdvendelier Nina de wisselbeker uitgereikt.

De jeugdvendeliers van het Antoniusvendel hebben voor het eerst meegedaan met het Gelders kampioenschap indoorvendelen. Met een heel goed resultaat, ze behaalden de eerste prijs in de jeugdafdeling.

Het jeugdvendel Sint-Antonius is speciaal opgericht voor alle jongens en meisjes tussen de 6 en 18 jaar. Vendelen is niet zomaar een vlag zwaaien, het is topsport en best wel cool, zoals de jonge vendeliers zeggen. En dat blijkt nu wel, na flink oefenen, voor de eerste maal meedoen met Gelders kampioenschappen, en dan gelijk de eerste prijs behalen, topklasse!

"Wil je ook eens een andere sport beoefenen? Kom dan maar eens meedraaien met de vaandels. De vendeliers en tamboers oefenen elke dinsdagavond in het Rijnstedegebouw in de Jongstraat. En de jeugdleden zouden graag wat meer jongens en meisjes erbij willen krijgen. (www.gildenhuissen.nl)

Bemmelse moeder en dochter bouwden huizen in Malawi 'De oprechte blijdschap en dankbaarheid daar is geweldig'

Op de foto de lokale bouwers en de Lingewaardse inbreng van het 32-koppige team MalawiClan, met midden onder de Bemmelse Wies Arends en daarboven staand haar dochter Suzan. Habitat-reisleidster Karin Nas, ook uit Bemmel, zit gehurkt rechts.

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Wies Arends (58) en dochter Suzan (22) uit Bemmel. Zij zijn net terug van een trip naar Malawi, waar ze een week meehielpen met het bouwen van huizen voor de lokale bevolking. 'De Afrikaanse bouwers storten beton op slippertjes!'

Wies en Suzan gingen van 1 tot 11 november mee op de bouwreis. Met namens organisatie Habitat als reisleidster: Karin Nas uit… Bemmel! Bestemming dus: Malawi. ,,En ik kom normaal niet buiten Europa'', aldus Wies. In het zuidoostelijk gelegen Afrikaanse land leeft meer dan Waar meer dan tweederde (!) van de bevolking onder de armoedegrens. Doel van het 32-koppige team – een aantal Lingewaarders (zie foto) en verder mensen uit heel Nederland – is om in het dorpje Ntolera voor drie families ieder een huis te bouwen.

Hun onderkomens tot nu toe hadden lemen muurtjes, daken van gras of bladeren, een onverharde vloer, geen toilet en geen ventilatie. De hutjes zijn (te) klein en erg kwetsbaar. Van één familie werd het huis tijdens het laatste regenseizoen zelfs volledig weggespoeld. Zelf verblijven de Nederlanders in een hotel in het nabij gelegen Mulanje en gaat iedere ochtend om 7.30 uur per busje naar het gehucht. Waar ze verwelkomd worden door enthousiast dansende kinderen. ,,Die oprechte blijdschap en de dankbaarheid van de families en de kinderen, geweldig!'', aldus Wies.

De onervaren bouwers leren van de lokale bouwers de benamingen voor cement (Matope), stenen (Jerwa), water (Matzi) en… pauze (Kupura) en leren wat ze moeten doen. ,,Zij liepen op slippertjes stenen te sjouwen en beton te storten! Wij hadden werkschoenen aan.''

Grande dame

Na de fundering op dag 1 is het de dag erop metselen geblazen, onder meer op provisorische houten steigertjes. De dagen erna onder meer het inmetselen van ramen en deuren, lateien aanbrengen, vloeren leggen en het dak plaatsen. En dat in de tropische hitte. Het resultaat was er en mag er zijn. ,,We wilden het echt af hebben binnen die week. Daarna volgde een feestmaal met de drie families en de lokale bevolking en de bouwers. Die kregen toen onder meer onze handschoenen en schoenen en troffels.''

Het was volgens Wies 'een onvergetelijke reis'. ,,En al helemaal omdat ik dit met mijn dochter heb kunnen delen. Onervaren in de bouw, maar we hebben samen hard gewerkt, mooie uitstapjes gehad, plezier gemaakt en zeker ook wat tranen gelaten. De armoede daar is soms heel schrijnend.'' Graag bedankt ze haar familie en vrienden die haar gesponsord hebben. ,,In het bijzonder het Kadaster en B.O.D. uit Bemmel.''

Ook noemt ze de moeder van reisleidster Karin Nas, Nel. ,,Zij ging al drie keer mee!'' De grande dame uit Bemmel is inmiddels 88 (!) en was zo'n tien jaar geleden nog in Malawi. ,,Na het overlijden van mijn man heb ik deze reizen mogen maken, dankzij mijn dochter. Ik was dan al wel eind 70, maar ik heb ook mee helpen bouwen. En dat was heel fijn. De mensen daar hebben zo weinig maar zijn nog zo vrolijk en dankbaar. Ik hoop dat deze reizen meer mensen aanspreken en dat het aanstekelijk zal werken.'' Zie: Bouwmee.habitat.nl


'Mijn dochter en ik hebben tranen gelaten, de armoede is soms schrijnend'

Optochtvergadering De Kraonige Zwaone

(foto: Tom Levels)

HUISSEN - De optocht is onlosmakelijk verbonden aan het carnaval. S.H.C.G. De Kraonige Zwaone is trots op het feit dat zovelen vanuit Huissen en (ver) daarbuiten onderdeel willen zijn van de optocht.Om de optocht van het vorige jaar te evalueren, om afspraken te maken voor de optocht van het komende jaar én om vragen te beantwoorden van geïnteresseerde deelnemers zal op 11 (hoe kan het ook anders?) december om 20.11 uur een vergadering gehouden worden in Het Zwaonehûs aan de Kardinaal de Jongstraat 1 in Huissen.

Deze vergadering is toegankelijk voor alle deelnemers aan en medewerkers van de optocht en heeft als doel de optocht op 23 februari tot een groot en onvergetelijk succes te maken.

Opgeven voor de optocht kan via www.dekraonigezwaone.nl.

Back To The Country in Angeren

ANGEREN -Tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar is Dorpshuis Angeren Theater het decor voor twee concerten van de immens populaire en inmiddels met Country Musics Awards overladen theatershow Back to the Country (Part 9). Op zaterdagavond en zondagmiddag 5 januari in de Angerse theaterzaal.

De vorige edities waren steeds snel uitverkocht en de populariteit neemt alleen maar toe. Tijdens het Dutch Country Music Awards Gala's van de afgelopen jaren haalden de optredende artiesten dozen vol Awards binnen waaronder Beste Zanger (Dick van Altena), Beste Band (Savannah) en de theatershow zelf pakte meerdere malen de Award voor Beste Event of the Year. Alle reden om dus om deze show te gaan zien en te beluisteren in januari.

De avondshow op de 4e januari start om 20.30 uur en op zondagmiddag 5 januari beklimmen de leden van de Tilburgse band Savannah en de Oosterhoutse zanger Dick van Altena vanaf 14.00 uur opnieuw het podium voor een daverende matineeshow. Na beide shows is er met bovengenoemde acts nog een akoestische afterparty in ons theatercafé.

Uw tickets kunnen worden gereserveerd via de website, via een telefoontje naar Dorpshuis Angeren (026 3251186) of via een email naar tickets@dorpshuisangeren.nl. Meer info staat op www.dorpshuisangeren.nl.

Mooie opbrengst Alzheimer Huissen

HUISSEN - In de week van 4 tot en met 9 november gingen 22 collectanten door weer en wind de straat op in Huissen om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Met elkaar haalden zij het prachtige bedrag van 2.068,55 euro op.

Dit is exclusief de opbrengst via de QR-codes. Alzheimer Nederland is de collectanten en alle gevers enorm erkentelijk voor deze ondersteuning. Ook Albert Heijn Huissen draagt Alzheimer een warm hart toe en heeft de collectanten bedankt door middel van een kleine attentie voor hun inzet!

Voor een toekomst zonder dementie

Aandacht voor dementie is noodzakelijk, want één op de vijf mensen krijgt dementie. Op dit moment leven ruim 280.000 mensen in Nederland met deze ziekte. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie explosief stijgt naar ruim een half miljoen (!) in 2040. Daar moet iets aan gedaan worden. Met meer onderzoek komen we dichter bij een toekomst zonder dementie voor onze kinderen én kleinkinderen. De opbrengst van de jaarlijkse collecte draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Volgend jaar ook meehelpen?

"Wilt u in 2020 ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant? Alzheimer Huissen is nog op zoek naar collectanten. U kunt zich opgeven via www.alzheimer-nederland.nl/collecteren of neem gerust contact op met Marion Jeurissen, coördinator Alzheimer Huissen, telefoon 06 33744174."

Oproep Betuwenaren in het buitenland

BETUWE - Kent u of bent u een Betuwenaar die Lingewaard heeft verlaten om het geluk te gaan beproeven in het buitenland? Wij zijn benieuwd naar uw verhaal!

Om uw bijzondere verhaal te delen met onze lezers, hoeft u alleen even een mail te sturen aan de auteur van de rubriek: Hans Schmeinck (hansschmeinck@gmail.com). Hij zal vervolgens contact met u opnemen en uw verhaal verwoorden in onze rubriek: Betuwenaren in het buitenland.

Back To The Country in Angeren

ANGEREN -Tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar is Dorpshuis Angeren Theater het decor voor twee concerten van de immens populaire en inmiddels met Country Musics Awards overladen theatershow Back to the Country (Part 9). Op zaterdagavond en zondagmiddag 5 januari in de Angerse theaterzaal.

De vorige edities waren steeds snel uitverkocht en de populariteit neemt alleen maar toe. Tijdens het Dutch Country Music Awards Gala's van de afgelopen jaren haalden de optredende artiesten dozen vol Awards binnen waaronder Beste Zanger (Dick van Altena), Beste Band (Savannah) en de theatershow zelf pakte meerdere malen de Award voor Beste Event of the Year. Alle reden om dus om deze show te gaan zien en te beluisteren in januari.

De avondshow op de 4e januari start om 20.30 uur en op zondagmiddag 5 januari beklimmen de leden van de Tilburgse band Savannah en de Oosterhoutse zanger Dick van Altena vanaf 14.00 uur opnieuw het podium voor een daverende matineeshow. Na beide shows is er met bovengenoemde acts nog een akoestische afterparty in ons theatercafé.

Uw tickets kunnen worden gereserveerd via de website, via een telefoontje naar Dorpshuis Angeren (026 3251186) of via een email naar tickets@dorpshuisangeren.nl. Meer info staat op www.dorpshuisangeren.nl.

Edwin én Manfred trainers Angeren A1 Broers Van den Broek boeren goed op De Poel

Broers als trainer/coach; Edwin (links) en Manfred van den Broek bij Sv Angeren JO19-1. En het werkt, want het team staat bovenaan in hun klasse.

Tekst en foto: Hans Schmeinck

ANGEREN – Huh, Manfred van den Broek was toch gestopt als trainer? Klopt. Afgelopen mei zwaaide hij na een mooie carrière af bij vierdeklasser OSC. Maar nu staat hij toch weer op het voetbalveld! In en bij 'zijn' Angeren. Met zijn broer Edwin nog wel. Samen trainen en coachen ze de JO19-1. 'Het plezier is weer terug'.

Het was Edwin van den Broek (50) die zijn broer Manfred (51) overhaalde om weer te gaan trainen. ,,Natuurlijk onder het genot van een biertje, op de kermis in Angeren, begin augustus.'' Edwin trainde al een tijdje een van zijn twee zoons, Stijn (zie ook kader) en werd leider bij Sv Angeren JO19-1, voorheen bekend als A1. ,,Ik wist dat dit team een trainer nodig had, ik heb zelf geen papieren en ook geen ambitie daarin.'' Vandaar de lokroep naar zijn broer.

Die al een indrukwekkend rijtje clubs had getraind; DVOL, GVA, Rijnland, Excelsior Zetten, wederom DVOL, SDOO en OSC. Waar hij een paar maanden geleden afzwaaide. En bekend maakte te stoppen als oefenmeester. ,,Waarom? Vanwege de thuissituatie (zijn vrouw is ernstig ziek, HS) en ik was helemaal klaar met de mentaliteit van die jonge gasten.''

Maar nu staat hij voor een groep 16- tot en met 18-jarigen! ,,Ja, maar deze vijftien jongens zijn er altijd. En zijn enthousiast.''

'Oude tijden'

Volgens Manfred scheelt het dat het niet meer om 'de druk van een eerste team' gaat en hij niet per se tenminste drie keer per week aanwezig moet zijn. ,,We hebben nog drie trainers; Don Hammink, Bas Polman en Michel Scholten én een leider, Hans ten Westenend. We verdelen de avonden onderling en zo is het voor iedereen te doen.'' Edwin laat 'broerlief' de trainingen leiden op sportpark De Poel en neemt samen met hem de coaching voor zijn rekening tijdens wedstrijden. ,,Bijzonder om zo samen te werken. Dat is nog niet eerder voorgekomen. Wel hebben we vroeger samen gevoetbald. Het heeft nog nooit gebotst, ook nu niet.''

De 'Van den Broekjes' leggen Angeren A1 geen windeieren. De oranjehemden leiden de dans in hun klasse. ,,Het mooie is dat het veelal zoons zijn van vrienden van ons of waar we zelf mee hebben gespeeld. Er zitten echt talenten tussen, zeker vijf of zes kunnen zo naar het eerste'', aldus Manfred.

,,Oude tijden herleven!'', lacht Edwin, verwijzend naar 'zijn' gouden generatie, die Angeren tot in de tweede klasse bracht. ,,Er zit veel voetbal in dit team. Op alle posities is het sterk bezet. Misschien spelen we na de winterstop een klasse hoger.''

Zoon volgt vader op


Stijn van den Broek is in de voetsporen van zijn vader Edwin getreden. Onlangs werd de tiener 16 en vlak erop mocht hij voor het eerst meedoen bij het 'eerste' van Sv Angeren en erna nog eens. Het het team waar 'pa' in de jaren '90 furore maakte als begenadigd middenvelder. ,,Stijn heeft het best goed gedaan in het eerste'', aldus 'vaderlief', die glimlachend vervolgt: ,,Of ik extra kritisch op hem ben? Ja, hij vindt van wel. Maar het is positief bedoeld.''

Druk van de ketel huisvesting turnvereniging SGS

Maximaal 5 jaar is hier de plek voor een tijdelijke unit om te turnen. (foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Turnvereniging SGS kan met minder spanning de studie afwachten voor de bouw van een multifunctionele sportaccommodatie in Huissen. Aan de Karstraat komt vervangende huisvesting als alternatief voor de gymzaal van de voormalige Aloysiusschool die eind 2020 plaats moet maken voor woningbouw. De gemeenteraad mag akkoord gaan met een stevig prijskaartje van zo'n vier ton.


Er komt een tijdelijke gymunit van 11 bij 25 meter. Een afmeting die gelijkwaardig is aan huidige gymzaal.
De gemeente heeft twaalf locaties bekeken. Drie opties bleven er over. Naast de Karstraat, Park Rosendaelvoor 457.488 euro en de Schaapskooi in Bemmel die een investering vraagt voor een scheidingswand van 75.000 euro.

SGS blijft liever in Huissen. Jansen is in het collegevoorstel duidelijk. Hij kiest ook voor de Karstraat. "Het aspect dat deze locatie in Huisen ligt weegt zwaar." De sportwethouder erkent dat vier ton voor een tijdelijke oplossing een fors bedrag is. "Welkom in deze wereld."

De locatie op de hoek Primulalaan – Gerberalaan heeft volgens Janssen tal van voordelen. Het terrein is verhard, Nutsvoorzieningen zijn beschikbaar en de unit is zonder bestemmingsplanwijziging snel te plaatsen. Ook voor de 250 leden is het beter. De unit is per fiets uitstekend bereikbaar en de bushalte is dichtbij.

Het tijdelijke karakter is rekbaar. Minimaal 3,5 jaar. Alles hang samen met de snelheid van voorbereiding voor multifunctionele sportaccommodatie voor tal van Huissense sportverenigingen. Dat vergt vele gesprekken, onderhandelingen en procedures, zegt Janssen. Maar binnen vijf jaar moet dat lukken. De raad wordt voorgesteld 387.000 euro beschikbaar te stellen voor aankoop van de unit en voor een periode van vijf jaar jaarlijks maximaal 24.000 euro uit te trekken voor huur van het terrein.

ONS Schooldamkampioenschap Lingewaard

Links 't Holthuus, rechts IKC Binnenste Buiten.

HUISSEN - Op de eerste woensdagmiddagen van november werden weer de schooldamkampioenschappen van gemeente Lingewaard gespeeld. ’t Koelhuis in Huissen werd gevuld met diep nadenkende basisscholieren.


Dit jaar was het aantal deelnemende scholen minder dan vorig jaar. Dit was misschien een gevolg van de landelijke schoolacties. Zo ontbraken bijvoorbeeld Sterrenbos en Abacus, vorige jaren vaak de grote winnaars. Desondanks waren het weer spannende middagen. Er werd gestreden om het teamkampioenchap en om de individuele titel.

In het teamtoernooi werd ’t Holthuus kampioen bij de onderbouw. Tweede werd 't Holthuus team 2 en derde IKC BinnensteBuiten.
Bij de bovenbouw was het minder spannend. IKC BinnensteBuiten team 1 werd ongeslagen kampioen. Tweede werd De Borgwal team 2. Team 1 van De Borgwal wist beslag te leggen op de derde prijs.

Bij het individuele kampioenschap van Lingewaard (onderbouw) bleef het spannend tot en met de laatste ronde. Op een gedeelde eerste plaats eindigden Cas Schaapveld en Diaz van Zwaaij. Cas ging er met de eerste prijs vandoor. Derde werd Lucas de Wildt; na een beslissingspartij met Ize Evers. Ize kreeg als troostprijs een damspel.
Bij de bovenbouw werd Zep van Zwaaij winnaar, zonder verliespunten. Tweede werd Raf Neuhaus; Ruben Kant legde beslag op de derde plaats.

Laatste kaarttoernooi van dit jaar bij de Sasa

ANGEREN - Op zaterdag 30 november houdt de Sasa haar vierde en tevens laatste kaarttoernooi van dit jaar.

Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridge. Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd.

Jokeren en klaverjassen van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Bertha de Wild: 026 3257340, 06 36303376 of via bertha@familiedewild.com.

Bridgen van 11.00 -16.00 uur. Opgeven bij Anton Rouwhorst, 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl.

Inschrijven kan tot en met 28 november. Het inschrijfgeld bedraagt tien euro per persoon, inclusief lunch (Sasa-deelnemers 8,50 euro per persoon).

Speellocatie is het Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren, 026 3251186. Zaal open vanaf 9.30 uur.

Eerste Advent in het kleine kerkje in Angeren Samen op weg naar een wereld van vrede

Kaarsen op weg naar kerstmis. (foto: Marcel Smit)

ANGEREN - Als we de winter naderen gaat het leven zich meer en meer binnenshuis afspelen. De dagen worden steeds korter. En we maken het warm en steken kaarsjes aan om het gezellig te maken. Een gezelligheid die voor iedereen bedoeld is. Maar die niet is voor iedereen binnen handbereik ligt.

In advent richten we ons op wat de bedoeling is. Op de oude visioenen van vrede zoals ze al door de profeten voorzien werden. Prachtige beelden van vrede en geluk voor alle mensen. We blijven de visioenen koesteren ook als de wereld soms zo anders overkomt via radio en TV en via de social media.

Dwars tegen het duister ontsteken we het licht en dwars tegen geweld en oorlog blijven we in vrede geloven en ons vrede oefenen.

In de visioenen van de profeten gaat het om ’samen’ en om ‘met elkaar delen’. Op 1 december ontsteken we de eerste adventskaars en delen we samen brood en wijn in de kerkdienst. Welkom aan allen die willen dromen van een gelukkige toekomst voor alle mensen. De dienst begint om 10.00 uur Molenstraat 1 Angeren.

'Met het oog op De Kinkel'

BEMMEL - Wat drie jaar geleden begon als interviews met gebruikers van De Kinkel, geplaatst in Hét Gemeente Nieuws, groeide uit tot een boek over de geschiedenis van De Kinkel. Interessant om te lezen, juist omdat de komst van de eerste gebruikers wordt gekoppeld aan de maatschappelijke ontwikkelingen destijds.

Immers, jeugdsoos, peuterspeelzaal en Kleine Akademie konden ontstaan dankzij subsidies van het Ministerie van CRM. De kaderteksten met de interviews van gewone Bemmelaars geven daaraan verdieping waardoor de geschiedenis nog meer gaat leven.

In de jaren ’60 bepaalde het bestuur van de jeugdsoos: ‘in een fauteuil mag niet meer dan één persoon zitten’; jaren ‘90: ‘peuterspeelzaal moet vanwege geluidsoverlast naar barak; recent: ‘Open Academie stopt met cursusaanbod volwassenen, docenten zijn woedend’.

Het boek is ook actueel: Fleur: ‘deze jurk heb ik zelf gemaakt’; Herman: ‘oud-misdienaar met passie voor glas in lood’, Marieke: ‘prutsen met je handen werd sieraden maken’; Heisterkoor: ‘zingen vanuit de verbeelding’. Allemaal flarden uit gesprekken.


Ook is er aandacht voor de meer recente periode van De Kinkel, toen het Donatuskerkplan het voortbestaan bedreigde. Het verloop van het politieke proces wordt zorgvuldig gevolgd en met tal van bronnen onderbouwd. De conclusie wordt aan de lezer overgelaten.
Ook leuk om te lezen zijn de interviews. Ze geven in het tweede deel een beeld van de gebruiker en laten zien hoe ruim het sociaal-cultureel programma van De Kinkel is.

Open Eetcafés Lingewaard

HUISSEN – Er komt een ontmoetingscentrum in Huissen. Een initiatiefgroep inventariseert in opdracht van de gemeente Lingewaard de eisen die aan een sociaal cultureel centrum moeten worden gesteld. Het gebouw komt op de plaats van de huidige vergaderzaal van de gemeente aan de Langekerkstraat.

De accommodatie maakt deel uit van de bebouwing op de plaats van de Aloysiusschool. Hoe dat multifunctioneel centrum eruit komt te zien hangt in af van de reacties uit het Huissense verenigingsleven. Alle verenigingen en instellingen worden door de initiatiefgroep benaderd. Ze worden gevraagd naar hun huidige huisvesting en naar de gewenste toekomstige ruimte. Dat kan een vergaderruimte zijn, maar ook een zaal voor uitvoeringen of andere evenementen. Ook de mogelijkheid van opslag wordt in de inventarisatie betrokken.

De initiatiefgroep onderzoekt ook de speciale wensen die mogelijke toekomstige gebruikers aan het gebouw stellen, zoals geluidsdichtheid en plafondhoogte. Voorts kunnen ze meepraten over het beheer van de het nieuwe gebouw. Het gaat bij het onderzoek om een vrijblijvende inventarisatie. De ondervraagde organisaties worden niet gehouden aan hun voorkeuren. Acht jaar geleden was er ook sprake van een particulier initiatief voor een multifunctioneel centrum, in het voormalige Stadhues. Dat plan liep uiteindelijk spaak, omdat mogelijke gebruikers de consequenties niet konden overzien. Bovendien besloot de gemeente het gebouw tijdelijk te gebruiken als opvang voor bejaarden. Het grote verschil met de nieuwe situatie is dat nu de gemeente het initiatief heeft genomen voor een cultureel centrum.

Topzangeres Lorrèn te bewonderen in Bemmel

BEMMEL - Vrijdag 6 december staat de liefhebber in de Theaterkerk een muzikale TOP-verrassing te wachten: een optreden van de Israelische/Nederlandse zangeres Lorrèn.

De liedjes van Lorrèn liggen goed in het gehoor, zijn mooi harmonisch en goed opgebouwd. Ze omarmt je met een stem die een prachtige diepte en gelaagdheid laat horen. In haar muziek laveert ze tussen jazz, soul, pop en R&bB. Het is een sterke mix die perfect bij haar past. Recensenten omschrijven haar muziek als een mix van Selah Sue, Melody Gardot, Amy Winehouse en Ella Fitzgerald.

Na het uitbrengen van haar debuutalbum ‘Land of Possibilities’ heeft ze overal in Nederland opgetreden. Ze was te horen in de North Sea Jazz Club, bij Eurosonic/Noorderslag en in Paradiso. Lorrèn betovert met haar zang, haar muziek en haar charmante verschijning. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een tweede album dat naar verwachting begin 2020 uitkomt.

Aanvang 21:00 uur (zaal open 20:00 uur). Locatie: Foyer. Kaartjes kosten 10,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Theaterconcert in Oude Koelhuis

REGIO - Op zondag 8 december zal er een bijzonder concert gehouden worden op een wel heel bijzondere locatie. Muziekvereniging Sint-Willibrordus werkt hierbij samen met het Jeugdtheater Herveld-Andelst en samen gaan ze een verrassend theaterconcert opvoeren.

Dit concert zal plaatsvinden in het Oude Koelhuis nabij station Zetten-Andelst vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis.

Tijdens dit concert zal de groep jonge toneelspelers van het jeugdtheater, allen tussen 8 en 12 jaar, een theaterstuk in drie delen spelen, waarbij de rode draad 'geheim' is. Tussendoor spelen de slagwerkgroep van de muziekvereniging, het fanfare-orkest en het opleidingsorkest Future muziek die naadloos aansluit op het verhaal. Dit is de eerste keer dat beide verenigingen een vergelijkbare samenwerking zijn aangegaan. Het zal dan ook met recht een bijzonder concert worden!

Iedereen, zowel jong als oud, is welkom bij dit concert aanwezig te zijn en om meteen eens een kijkje te nemen in het volledig verbouwde, monumentale oude koelhuis dat tot twintig jaar geleden nog in gebruik was bij Veiling Zetten. De zaal is vanaf 14.00 uur open.

Column

Leuk

Amper gepensioneerd groeit op mijn beeldscherm dit stukje. Een apart gevoel. Van Drees trekken. Elke maand maakt de overheid stip op tijd mijn geld over. Heerlijk achterover leunen. Doorwerken zonder stress. Niks moet. Leuke dingen doen. Door tia's heb ik fysiek moeten inleveren. Ach, er zijn ergere dingen. Mijn hoofd is helder. (uh, daar zijn in politiek Lingewaard de meningen sterk over verdeeld) Het woord pensioen is snoeihard. Haar verven, rimpels wegwerken of een kleurige sjaal dragen helpen niet. Je wordt zichtbaar ouder. Ik behoor tot de nuchtere doelgroep, maar heb wel gegoocheld. Waar sta ik als pensionado. Dagblad Trouw schrijft dat ouderen niet alleen volop van het leven genieten. Het zijn ook drukke vrijwilligers, oppasopa's en –oma's, en mantelzorgers die kampen met stress, of zelfs burn-out. Mijn grijze hersencellen raken overstuur. Niks zonder stress genieten van je oude dag achterover leunen en prettig doorwerken? Lingewaard voelt voor mij als een stress-fabriek, overspoeld met (mislukte) participatie, inspraak, interactie met bewoners en meer van dat soort eigen belang marketing. Met als doel om bij het volk in een goed daglicht te komen. De gemeenteraad van Lingewaard doet in deze marketinggekte er nog een schepje bovenop. Lingewaard zoekt burgemeester. Inwoners mogen in een enquête meepraten over een nieuwe burgemeester door 4 vragen te beantwoorden. 446 inwoners en 43 ambtenaren hebben meegedaan. Wat een schijnvertonning. Nu gaat achter de schermen de vertrouwenscommissie aan de slag. Deksels, dit geeft een extra belasting, verzuchten de vergadertijgers. Dus niet voor de reguliere raadsvergoeding. Ze hebben een 'eerlijk' graaitrucje gevonden. Aanwijzen van een bijzondere commissies, bedoeld in artikel 2, tweede lid van de Verordening rechtspositie raads- en commissieleden. Tuurlijk met toeslag, terwijl veel werk wordt verricht door goedbetaalde griffie-ambtenaren. De gemeenteraad moet over hun voorstel nog stemmen. Mijn grijze hersencellen malen. Wij gepensioneerden maken graag tijd vrij om hierover mee te denken. Verdienen raadsleden wel of niet een zelf toegeschreven extra vergoeding? Gemeenteraad, wees moedig en schrijf een enquête uit. Inspraak is leuk.

Theaterconcert in Oude Koelhuis

REGIO - Op zondag 8 december zal er een bijzonder concert gehouden worden op een wel heel bijzondere locatie. Muziekvereniging Sint-Willibrordus werkt hierbij samen met het Jeugdtheater Herveld-Andelst en samen gaan ze een verrassend theaterconcert opvoeren.

Dit concert zal plaatsvinden in het Oude Koelhuis nabij station Zetten-Andelst vanaf 14.30 uur. De toegang is gratis.

Tijdens dit concert zal de groep jonge toneelspelers van het jeugdtheater, allen tussen 8 en 12 jaar, een theaterstuk in drie delen spelen, waarbij de rode draad 'geheim' is. Tussendoor spelen de slagwerkgroep van de muziekvereniging, het fanfare-orkest en het opleidingsorkest Future muziek die naadloos aansluit op het verhaal. Dit is de eerste keer dat beide verenigingen een vergelijkbare samenwerking zijn aangegaan. Het zal dan ook met recht een bijzonder concert worden!

Iedereen, zowel jong als oud, is welkom bij dit concert aanwezig te zijn en om meteen eens een kijkje te nemen in het volledig verbouwde, monumentale oude koelhuis dat tot twintig jaar geleden nog in gebruik was bij Veiling Zetten. De zaal is vanaf 14.00 uur open.

Een gezellige familieavond bij Liduina!

Het restaurant van Liduina is gevuld met bewoners en hun familie. (foto: Elisabeth Sohl)

LINGEWAARD - Op 21 november vond de familie avond van Liduina plaats. Ruim voor 19.00 uur waren de bewoners en familie aanwezig in het restaurant.

Patricia en Mandy, onderdeel van het team EVV-ers die deze avond hadden georganiseerd, opende de avond. Waarna onze directeur Michel en locatiemanager Helmine ook nog een woordje spraken. Vervolgens werd er genoten van een hapje en een drankje met gezellige muziek. De verschillende kraampjes boden informatie van uit bijvoorbeeld welzijn, over de tillift en over de lokale cliëntenraad. Het was een gezellige avond en als kers op de taart ging iedereen ook nog met een goodiebag naar huis.

Sponsor bedankt!

Jongens team GVA JO11-1. (foto: Richard van Driel)

DOORNENBURG - Nieuwe shirts voor GVA JO11-1. Met dank aan Witjes Elektro Service zijn de jongens van GVA JO11-1 weer van nieuwe shirts voorzien.

19 / 36

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

Van 28 november tot en met 4 december

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS BOOGSCHUTTER. Omdat de boogschutter graag zijn horizon verbreedt, is het in feite de eeuwige student. Aangezien de schutter graag het woord voert, is hij zeer geschikt voor het onderwijs. Met zijn gevoel voor humor voelt hij zich ook thuis in de kleinkunst. Een functie in de reiswereld ligt hem ook. Het liefste zou hij op locatie een rondleiding geven.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag de 28e staan de planeten goed om een persoonlijk plan erdoor te drukken. Je bent dan erg overtuigd van jezelf. In het weekend ben je nogal rusteloos. Je kunt je ei niet kwijt. Volgende week dinsdag staan de planeten uitstekend om te daten. Je zoekt iemand waarmee je op één lijn zit.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Deze periode ben je zeer gericht op de liefde. Op donderdag weet je goed hoe je vriendschap en liefde kunt combineren. En op vrijdag ben jij vooral uit op romantiek. Als de ander dat niet regelt, dan doe je dat gewoon zelf! Op dinsdag voel je met een bepaald persoon een sterke 'klik'.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Op donderdag kun je als geen ander bepaalde emoties onder woorden brengen. Misschien ga je wel dichten! In het weekend zijn er een paar zakelijke klusjes die jij in een handomdraai in orde maakt. Volgende week dinsdag kun je heel scherp formuleren tijdens een diepgaand gesprek met een kennis.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag is het Jantje lacht en op vrijdag eerder Jantje huilt. Je buiten spelen je parten. Op zaterdag kom je ergens achter waar je de rest van het weekend op moet kauwen. Maandag staan gevoelens haaks op je ratio. En op woensdag zijn er zoveel indrukken, dat het je even teveel wordt.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag de 28e voel jij je beste wel krachtig. Daardoor vind jij de moed om een bepaalde titanenklus aan te pakken. Toch is dat iets te hoog gegrepen. Je dreigt je hieraan figuurlijk te vertillen. Neem het weekend tijd voor jezelf om je wonden te likken. Daarna voel jij je een stuk beter.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Op donderdag heb je veel medelijden met iemand die het slechter heeft dan jij. Je helpt die persoon dan ook graag. In het weekend is het belangrijk dat je een aantal officiële zaken bijtijds regelt. Volgende week dinsdag ga je met iemand diepgaan in gesprek. Je legt als het ware je ziel bloot.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag staat vriendschap hoog in jouw vaandel. Je gaat voor de ander door het vuur! Op vrijdag ben je vooral heel romantisch bezig. Je weet als geen ander een mooie sfeer op te bouwen. Volgende week dinsdag ben jij weer eens een echte matchmaker! Jij verbindt mensen met elkaar.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag voel jij je erg gefrustreerd. Toch moet je eigenlijk blij zijn met de kleine stapjes vooruit die jij gemaakt hebt. In het weekend worstel je noga met extreme emoties. Geef jezelf een uitlaatklep! Volgende week dinsdag lukt het je heel goed om met de ander contact te maken.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Donderdag heb jij de lachers op je hand. Je humor slaat enorm aan! Maar de belangrijkste gebeurtenis is dat op maandag jouw planeet Jupiter voor één jaar naar het teken steenbok gaat. Dat geeft een wat serieuzere periode waarin je vooral maatschappelijk veel aan de weg timmert.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Na een gezellig weekend met fijne mensen over de vloer gaat op maandag de planeet Jupiter gedurende één jaar in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een periode met groeimogelijkheden. Dat ondersteun je het beste door te investeren in jouw kwaliteiten. Denk aan een cursus of studie.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag de 28e geniet je van de mensen in jouw vriendenkring. Ga gezellig met ze op stap! In het weekend zijn de contacten met kennissen en buurtgenoten heel onderhoudend. Op zondag ben je wel wat nerveuzer dan normaal. Op dinsdag en woensdag zit je gelukkig weer lekker in je vel.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Donderdag en vrijdag steek je veel energie in jouw contacten. Volgende week maandag gaat jouw planeet Jupiter gedurende één jaar in het teken steenbok lopen. Dat geeft een periode waarin je veel energie steekt in je maatschappelijke positie. Grote kans dat je ergens in die periode omhoog komt.

Creatieve ochtend Gendt iedere eerste woensdag van de maand

GENDT - Het seizoen is weer begonnen. De Creatieve ochtend van het ParticpatiePunt Gendt, bedoeld voor mensen met een klein netwerk en/of beperking, is er weer iedere eerste woensdag van de maand van 9.30 – 11.30 uur in het Hof van Breunissen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar om mee te doen aan de Creatieve ochtend in Gendt.

De vrijwilligsters hebben veel creatieve ideeën, ervaring met de doelgroep en zorgen voor de gezelligheid. Onder het genot van een kopje koffie of thee werkt iedereen in eigen tempo aan iets creatiefs. "Vindt u het ook leuk creatief bezig te zijn kom dan eens kennismaken op de eerste woensdag van de maand? Of laat het ons weten via ppgendt@swlingewaard.nl; 088 2552510. Mocht vervoer een probleem voor u zijn om deel te kunnen nemen aan deze activiteit, bel dan de dorpsauto Wielewaal, 06 19192882 bereikbaar vanaf 9:30 uur of neem contact op met het ParticipatiePunt in Gendt."

Er wordt een kleine deelnemersbijdrage voor materiaal en koffie/thee van 2,50 euro. Kijk voor deze en andere activiteiten in uw buurt op www.swlingewaard.nl.

Sasa in de ban van voeding

Ilse krijgt bloemen. (foto: Henk van Gelder)

ANGEREN - De jaarlijkse activiteitenmiddag van Sasa op vrijdag 15 november sloeg aan bij de bezoekers.

Om 13.30 waren alle stoelen bezet en na het openingswoord van voorzitter Corry Wijlhuizen, werd er koffie met cake geserveerd. Een mooie gelegenheid om bij te praten tot om 14.00 uur Ilse Hendriks, diëtist bij La Vita Sana Voedingsadviesbureau, ging vertellen waarom voeding zo belangrijk is. Natuurlijk in het algemeen, maar speciaal bij het ouder worden. De aanwezigen waren zeer geïnteresseerd en op een aantal vragen konden ze met rode en blauwe stembriefjes antwoord geven. Speciale aandacht was er voor het feit dat ook in Nederland relatief vaak ondervoeding voorkomt, terwijl dat niet onderkend wordt. Ilse gaf enkele tips om dit makkelijker te kunnen herkennen.

Na enkele vragen was het tijd voor de pauze en van de voorzitter kreeg Ilse een mooie bos bloemen.

De oudhollandse spellen kwamen op tafel en daar werd enthousiaste mee gespeeld en ook de nieuw aangeschafte spellen waren populair. En terwijl de '3 Musketiers' weer hun vrolijke meezingers en dansnummers speelden werd er, soms fanatiek, gespeeld, gekaart en met een drankje erbij ook veel gepraat. Al met al was het een interessante en vrolijke middag en na de afsluiting door de voorzitter ging men tevreden naar huis. De Sasa had weer invulling gegeven aan een van haar doelstellingen 'Het bevorderen van het welzijn van 55+ senioren in Angeren'.

Kruisboogkoning der Koningen

MILLINGEN - Zondag 17 november werd bij schietvereniging O.E.V. in Millingen de jaarlijkse Koningen der Koningenwedstrijd verschoten, waar alle schutterskoningen per vereniging naartoe komen om Koning der Koningen van het seizoen te kunnen worden. Of Koningin natuurlijk, gezien er vanuit schietvereniging Op de Korrel Bemmel 2 dames ten tonele mochten verschijnen.

Een erg speciale wedstrijd, want de schoten gaan erg traag omdat de jury de pijlen telt, verwijdert en terugbrengt naar de schutter. Hierdoor is het voor de schutters dan ook erg lastig om ritme in de wedstrijd te krijgen en te kunnen zien waar de pijlen exact terecht gekomen zijn. Anticiperen op afwijkingen is dan ook extra moeilijk. Ieder schiet op het zelfde moment en hierdoor zijn de scores en posities dan ook per schot bekend, wat het extra spannend maakt.

Yvonne Kuster had zich tijdens de Op de Korrel Kruisboog Koningenwedstrijd geplaatst als beste en schoot in Millingen een nette wedstrijd van 482 punten totaal. Zij kwam maar vier puntjes tekort op Ellie Duis van Sint-Martinus Dichteren, die uiteindelijk als Koning der Koningen 'gekroond' werd.

Sascha Wolters schoot mee om de titel Jeugd Koning. Jammer genoeg zijn er weinig junioren in de kruisboog sport, waardoor zij de enige deelnemer was. Desalniettemin hield zij zich prima staande tussen de verenigingskoningen, met een zesde plaats in het volledige klassement van 10 en 466 punten in totaal.

Helaas lijkt het einde in zicht voor deze wedstrijden, wegens het wegvallen van de 10-meter-sectie bij de Nederlandse Kruisboog Bond (NKB).

Vragenuurtje voor inwoners Zilverkamp

HUISSEN - Inwoners van De Zilverkamp kunnen iedere woensdagmiddag van 16.00-17.00 uur terecht bij een vragenuurtje in het gebouw van basisschool ’t Holthuus aan het Ot en Sien pad 9.

Het vragenuurtje wordt georganiseerd door Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) en Waardwonen. Bewoners kunnen er terecht met vragenover bijvoorbeeld de verduurzaming van de wijk, welzijn, activiteiten in de buurt of vrijwilligerswerk. Marianne te Bokkel van SWL: “In De Zilverkamp werken we aan het bevorderen van saamhorigheid. Dit doen we door bijvoorbeeld samen met inwoners activiteiten op te zetten die aansluiten bij wensen van inwoners. Hebt u wensen of ideeën? Laat het horen. Ook ben ik benieuwd of er welzijnsvragen zijn waar inwoners van De Zilverkamp mee rond lopen en waar zij graag een antwoord op willen. Wellicht kan ik u verder helpen.”

Peter Spaan van Waardwonen vertelt: “De komende maanden werken we aan de verduurzaming van woningen in De Zilverkamp. Tijdens het vragenuurtje beantwoord ik vragen van bewoners. Ook voor andere vragen rondom uw woning of woonsituatie - bijvoorbeeld over een speciale aanpassing - kunt u aan mij stellen.” Peter en Marianne: ”De koffie staat klaar, u bent van harte welkom! We helpen u graag!”

Heiligenwandeling Mariëndaal

ARNHEM - Het is tijd om de benen te strekken en daarom organiseren de boswachters van Geldersch Landschap en Kasteelen op woensdag 4 december een heiligenwandeling op landgoed Mariëndaal. In december tafelen mensen lang, zitten veel binnen en nuttigen de nodige lekkernijen.

Een beetje beweging is daarom goed om de feestmaand gezond door te komen. En dat kan met de boswachters, die de wandelaars meenemen over Mariëndaal, terwijl ze vertellen over de geschiedenis van de heiligman en andere belangrijke mensen in de lokale geschiedenis. En natuurlijk is er ook aandacht voor de natuur.

Start: 13.30 uur op parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N225) aan de N225 tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij boogtunnel onder spoorlijn. Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/activiteiten, Peter Palstring, 06 47966663 of Gerard van Kerkhoff, 06 23218416.

Kletskop gaat verder

Kletskoppen in Eten&Drinken. (foto: Marion Zwart) Marion Zwart

REGIO - Geïnspireerd door een succesvol initiatief in Noorwegen zetten pioniersgemeente De Vierplek, de drie cafés Bloem (Bemmel) en Stroom en Eten&Drinken in Lent zich samen met Droom in voor 'Kletskop'.

Ze willen hiermee bijdragen aan ontmoeting, verbinding en de leefbaarheid van de buurt. De medewerkers van Makers&Merken (onderdeel van Droom) gingen aan de slag en maakten bijzondere vrolijke kopjes, glazen en mokken. Ook de bijbehorende kletskopkoekjes worden gemaakt door mensen met een beperking.

Op 2 oktober werden de eerste Kletskoppen gedronken bij de feestelijke start van de actie. In elk van de drie genoemde cafés kun je op ieder moment om een Kletskop vragen, maar er werd gestart met drie ochtenden waarop er speciale aandacht is voor de actie. Wie zijn/haar heerlijke koffie, thee, cappuccino of chocomelk drinkt uit een Kletskop geeft aan open te staan voor contact. Ook mensen die samen komen kunnen met behulp van de Kletskop nieuwe mensen leren kennen. Voor de nieuwe bewoners van Nijmegen Noord is dat natuurlijk ook een mooie gelegenheid om een netwerk op te bouwen.

De aankomende periode staan de Kletskoppen in elk geval klaar op de volgende plaatsen en tijden:

dinsdagmorgen: Brasserie Bloem in Bemmel

woensdagmorgen en -middag in café Stroom

vrijdag- en zondagmorgen in café Eten&Drinken

Meer informatie staat op www.kletskop.nl. "De Kletskoppen zijn overigens ook te koop bij Makers&Merken, een leuk idee voor Sinterklaas of Kerst? Door het kopen van deze koppen draagt u bij aan de actie Kletskop."

Nog twaalf dagen inschrijven voor Kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - Het lijkt nog ver weg, maar over drie weken is alweer de grote kerstmarkt in Bemmel. Wanneer u zich dus nog als hobby

.ist of handelaar wilt inschrijven wordt het kort dag. Inschrijven kan op onze website : www.kerstmarktbemmel.nl Daar staat ook alle andere informatie over de kerstmarkt en alles wat er verder te beleven valt.


Het belooft van 6 tot en met 8 december een gezellig weekend te worden in Bemmel met veel activiteiten. Vanaf vrijdagmiddag 16 uur kan er door de kinderen gratis geschaatst worden op de overdekte kunststof ijsbaan. Vrijdagavond is er discoschaatsen van 20 tot 22 uur. Zaterdag is de ijsbaan open van 11 tot 22 uur en zondag tijdens de kerstmarkt van 11 tot 17 uur.
Tijdens de grote kerstmarkt op zondag 8 december van 11 tot 17 uur is er verder voor jong en oud weer van alles te beleven. Naast de vele kraampjes zijn er ook voor de kinderen veel leuke activiteiten en rijdt er voor het eerst een kersttreintje door het centrum. Ook is voor belangstellenden op 7 en 8 december van 11 tot 17 uur in kasteel De Kinkelenburg weer de kunstexpositie 'Kunst in Het Kasteel'. Natuurlijk zijn het hele weekend alle winkels en horecagelegenheden geopend en er is rondom het centrum voldoende gratis parkeergelegenheid.

Op deze manier willen de ondernemers van Bemmel u een sfeervolle aanloop naar de kerstdagen bieden. Zij nodigen een ieder hiervoor dan ook van harte uit.

Tai Chi Tao de nieuwe activiteit bij Stichting Welzijn Ouderen Gendt

GENDT - Een sport die steeds meer in de belangstelling komt te staan is Tai Chi Tao. Het bestuur van het SWOG is van plan om ook in Gendt deze activiteit te organiseren.

Tai Chi is een beweegsport die zijn oorsprong vindt in de Chinese geneeskunst. Door het doen van soepele en langzame bewegingen krijg je meer lichaamsbewustzijn.De oefeningen zijn makkelijk en gericht op de ademhaling, de bloedsomloop en de balans van lichaam en geest. Deelnemers ervaren ontspanning en rust. De lessen beginnen met een warming up, daarna een variatie van oefeningen die niet gericht zijn op presteren, maar op bewustwording, spierkracht en evenwicht. De sport is geschikt voor vrouwen en mannen in de leeftijd van 50 tot 100 jaar. Het dragen van sportkleding is niet noodzakelijk. De lessen kunnen staand of zittend gevolgd worden.

Bij alle activiteitengroepen van het SWOG, in totaal 41 met 550 deelnemers, is het gewoonte om tijdens de pauze of na afloop gezamenlijk te genieten van een kop koffie of thee en bij te praten. Door de ontvangst van subsidie van de gemeente kunnen we de deelnemers bijdrage laag houden. Interesse, kom dan kennismaken met Tai Chi op woensdag 4 of 11 december 2019 aanvang 9.30 tot 11.00 uur. Gewoon binnenlopen in het SKC De Leemhof Dorpstraat Gendt en deelnemen aan een gratis proefles. Het SWOG bestuur is aanwezig om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven over het aantal deelnemers per Tai Chi-groep, de hoogte van de deelnemersbijdrage, de tijdstippen en de duur van de lessen en de inschrijving als deelnemer. Ook is er gelegenheid om kennis te maken met de andere SWOG-activiteiten.

Tweede editie Wintergala Sint Sebastianus

GENDT - Na het succes van de editie van 2018, kondigt Sint Sebastianus Gendt een vervolg aan op het wintergala. Op deze avond zal Sint-Sebastianus Gendt, samen met enkele gastartiesten, hun vrienden, een gemixt programma verzorgen. Wie deze vrienden zijn, wordt de komende weken bekendgemaakt via de sociale mediakanalen.

Onder het genot van een hapje en een drankje zal Sint-Sebastianus een ieder warm verwelkomen in de Providentia in Gendt. De muzikale klanken zullen beginnen te klinken op zaterdag 14 december om 20:30 uur. Net als vorig jaar zijn entreekaarten in de verkoop aan de deur ook zullen er op dinsdagavond en donderdagavond voorverkopen plaatsvinden. Een entreekaart staat tevens gelijk aan een kopje koffie. Vervolgens kan men een mooi plekje in de zaal van de Providentia uitzoeken.

Het belooft een muziekfestijn in winterse sferen met een gala-uitstraling te worden, met de gezelligheid van een skihut.

Mentor worden?

LINGEWAARD - Ben je die energieke of juist rustige persoon die een steuntje in de rug kan zijn voor een jongere in het voortgezet onderwijs?

Momenteel zijn er in Lingewaard nog vier jongeren die wachten op een vrijwillige mentor. Met een uurtje per week kun jij verschil maken. Je begrijpt een puber en laat je niet zo snel uit het veld slaan. Je kunt hulp bieden bij planning en het zelfvertrouwen helpen ontwikkelen. Kun jij de klik maken met onze jongeren? Dan zoeken we jou!

Neem dan contact op via info@schoolscoollingewaard.nl of bel 06 83337092. Voor meer informatie kun je ook de website van School's cool Nijmegen bezoeken: www.schoolscoolnijmegen.nl.

Mentor worden?

LINGEWAARD - Je bent die energieke of juist rustige persoon die een steuntje in de rug kan zijn voor een jongere in het voortgezet onderwijs.

Je begrijpt een puber, laat je niet zo snel uit het veld slaan en snapt hoe belangrijk jouw rol als mentor kan zijn. Je kunt meebewegen en grenzen stellen; je kunt hulp bieden bij planning en het zelfvertrouwen helpen ontwikkelen. Momenteel zijn er in Lingewaard nog vier jongeren die wachten op een vrijwillige mentor. Met een uurtje per week kun jij verschil maken. Kun jij de klik maken met onze jongeren? Ben jij daadwerkelijk precies die mentor die we zoeken?

Neem dan contact op via info@schoolscoollingewaard.nl of bel 06 83337092. Voor meer informatie kun je ook de website van School’s cool Nijmegen bezoeken: www.schoolscoolnijmegen.nl.

Oproep: Betuwenaren in het Buitenland

REGIO - Wie heeft familie of vrienden die uit gemeente Lingewaard of uit de gemeente Overbetuwe vertrokken zijn, om het avontuur in het buitenland aan te gaan? We zijn benieuwd naar zijn/haar bijzondere verhaal!

Wil hij/zij graag zijn/haar verhaal in de veel gelezen rubriek Betuwenaren in het Buitenland delen? Dat kan! Stuur dan even een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin graag vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres van de emigrant. Natuurlijk mag de emigrant zelf ook een mail sturen. Wie weet staat het verhaal van je familielid en/of vriend(in) dan binnenkort, inclusief foto, zowel in de papieren krant Hét Gemeente Nieuws, als ook online op www.gemeentenieuwsonline.nl

Jubileum Concert Feelin'Good groot succes!

(foto: Isabel Jansen / IsabelShoots)

HUISSEN - In een volle Zandse kerk in Huissen heeft het koor Feelin’Good zondag 17 november een succesvol concert gegeven. Met veel enthousiasme werd er een breed repertoire ten gehore gebracht.

Met nummers van Abba en The Beatles naar ‘Bui Doi ‘uit Miss Saigon en van `Senza Catena` tot ‘Als het Golft‘ van de Dijk bracht het vijfstemmig koor een muzikale reis door het repertoire van de afgelopen vijftien jaar ten gehore en aangevuld met veel nieuwe arrangementen. Ze deed dit samen met eigen solisten en gastsolisten en onder de bezielende leiding van dirigent Piet van der Sanden.

Met als afsluiting ‘The circle of life’ uit de Lion King kreeg het koor samen met haar gastsoliste een daverend applaus. De reacties van het publiek waren lovend en hartverwarmend.

Het koor kan terug kijken op een zeer geslaagd en een mooi concert ter ere van hun 15-jarig bestaan. Wegens enorme belangstelling was het concert in korte tijd uitverkocht en heeft men helaas mensen moeten teleurstellen.

Maar binnenkort is het koor Feelin’Good, met een aangepast repertoire, nog te horen en te zien bij Huissen bij Kaarslicht op zaterdagavond 14 december in de protestantse kerk op het Raadhuisplein en op vrijdagmiddag 3 januari in het Zeeuwse kerkje van het Openluchtmuseum in Arnhem.

Jong Sebastianus verwelkomt Sint in Gendt

Jeugdvendeliers Jong Sint Sebastianus met kindermenigte en Sinterklaas. (foto: Corrienne Huisman)

GENDT - Sinterklaas op zijn paard en zijn pieten werden zondag 17 november muzikaal begeleid door Jong Sint Sebastianus. Vanaf camping Waalstrand brachten zij een enorm publiek richting het centrum van Gendt.

Jong Sebastianus stond al om 12.45 uur klaar voor de ontvangst van de Sint. Het publiek werd vermaakt door de jonge leden met de bekende Sinterklaasliederen en wisten samen met de pieten een mooie dans neer te zetten op de ‘Pietenpas’. De jeugdvendeliers zwaaiden het vaandel op de vaandelwals en kleurden dit prachtige kinderfeest nog meer in. Na toespraken van de burgemeester, de kinderburgemeester en Sinterklaas met de ‘Orde van de Kindervriend’ stapte Sint op zijn paard en begeleidde Jong Sebastianus hem, via de dijk, naar het centrum van Gendt. Aangekomen in het centrum werden zij eerst nog ontvangen door de Gendtse Winkeliersvereniging bij drogist DA Carla en Bloemsierkunst De Gent. Hier stapte de Sint weer van zijn paard, feestten de kinderen nog even en bracht Jong Sint-Sebastianus daarna iedereen naar het clubhuis Providentia. De show van de Sint ging hier verder en alle jeugdleden genoten van een welverdiende warme chocomel.

Tweestroom Dames 4 overtuigend naar winst

GENDT - Donderdag 21 november: Tweestroom D4 kreeg Heyendaal D13 op bezoek.

Tweestroom ging voortvarend van start, de eerste set werd gewonnen(25-6). De tweede en derde set werd het goede spel vast gehouden, er werd goed gecommuniceerd en scherp gespeeld, beide sets 25-8. De vierde set bleek het moeilijk de concentratie vast te houden, de bal kwam iets vaker terug, uiteindelijk werd het 25-13. D2 kreeg naaste concurrent Gemini op bezoek. De eerste set ging gelijk op, maar Tweestroom wist met 25-23 te winnen. De tweede set liep iets vlotter bij Tweestroom deze werd gewonnen met 25-16. De derde set kwamen ze achter te staan met 19-24, maar mede dankzij een goede service van Anniek werd alsnog gewonnen met 26-24. De laatste set ging gelijk op het werd 23-23, deze set ging met 23-25 naar Gemini, toch een knappe 3-1 overwinning.

Zaterdag 16 november speelde de JB1 uit tegen Gemini, vol goede moed werd de wedstrijd begonnen, helaas wist Gemini de eerste set binnen te slepen. Tweestroom kwam niet echt in het spel en ook de tweede set was voor Gemini. Gelukkig wisten ze zich te herpakken en werd de derde set gewonnen. Jammer genoeg kon het goede spel niet vastgehouden worden en ging ook de vierde set weer naar Gemini. Meisjes B1 ging op bezoek bij Switch, helaas was deze tegenstander duidelijk te sterk voor de Tweestroom meiden, dus een 4-0 verlies. Meisjes B2 ging op bezoek bij Ikaros en de eerste set werd er goed weerstand geboden, helaas wel verloren, de tweede set werd het erg spannend, helaas ging deze met 28-26 naar Ikaros, daarna ging het minder en de derde en vierde set werden ruim gewonnen door Ikaros.

Uitslag loterij De Geintrappers

BEMMEL - In het bezit van een Geintrappers-lot? In november werden ze deur aan deur in Bemmel verkocht en inmiddels is bekend op welke lotnummers een prijs is gevallen. Op vrijdagavond 22 november verrichtte notaris Van Schaik de jaarlijkse trekking in Het Wapen.

Net als voorgaande jaren werden ook dit jaar weer veel loten verkocht, iets waar carnavalsvereniging De Geintrappers trots op is. Het is elke keer een mooie financiële aanvulling waar leuke activiteiten van kunnen worden georganiseerd. Denk aan de speciale carnavalsavond voor ouderen in verpleeghuis Lingehof en in verzorgingshuis Liduina.

De organisatie: ‘Staat op uw lot een van onderstaande nummers? Bel dan met 06-13200732 en de rest wijst zich vanzelf.’ De hoofdprijs is een dinerbon ter waarde van 200 euro die te besteden is bij Het Wapen in Bemmel.

Winnende lotnummers
Eerste prijs: lotnummer 0814. Ook op de volgende getallen is een prijs gevallen: 0073, 0100, 0150, 0155, 0187, 0298, 0372, 0894, 1195, 1301, 1366, 1372, 1407, 1613, 1738, 1818, 1852, 2352 en 2355.

Gezellig en Nuttig

After coffee bij AJ's. (foto: Marga Reintjens)

BEMMEL - Afgelopen zaterdag zijn we als ZWAB weer gaan ruimen in en rond Bemmel. Het clubje was wat kleiner maar niet minder gedreven. Enkele van ons namen de Zandsestraat onderhanden en weer twee anderen zijn helemaal de Herckenrathweg afgegaan en hebben zelfs in sloten gestaan en gesprongen om daar de rommel uit te halen.

Misschien is een schepnet niet zo'n gek idee om eens mee te nemen. Wij (Jos en ik) hebben de dorpskern van Bemmel onder handen genomen. Er lag veel rommel op het Marktplein en bij de Lidl. Maar ook bij de AH, jammer dat we van de AH niet de twee toegezegde jongeren kregen om mee te helpen, valt ons toch een beetje tegen, een toezegging die tot nu toe niet is ingelost. Maar goed, ze krijgen een herkansing op 11 januari. Nadat Jos en ik bij de Lidl hadden opgeruimd en weer naar de Dorpsstraat liepen werden we gevraagd door de lieve mevrouw van Modehuis Poortman of we zin hadden in een kopje koffie. Nou, dat hadden we wel, want het was best frisjes buiten. Na deze warme verrassing hadden we er weer dubbel zin in om te gaan ruimen. Het resultaat was ongeveer weer acht zakken met zwerfvuil. Na afloop van deze actie werden we voor de tweede keer heel vriendelijk en warm ontvangen bij Kamel van lunchroom AJ' . Lekker kopje koffie met iets lekkers erbij. Wat een verwennerij. En zo blijkt maar weer dat je het nuttige zeker kunt verenigen met het aangename. Dus heb je ook zin in een gezellige ochtend opruimen kom dan zaterdagochtend 11 januari naar de Theaterkerk in Bemmel. Dan gaan we er weer tegenaan. Prettige Feestdagen. En vuurwerkrommel opruimen! Even vegen en klaar.

Bespreking met Handhaving

BEMMEL - "Afgelopen vrijdagmiddag hebben wij van de ZWAB een bespreking gehad met enkele leden van Handhaving. Dit is door ons als nuttig ervaren. Het is belangrijk dat we hetzelfde doel nastreven en dat is een schoon en veilig Bemmel."

"Wij als ZWAB verzoeken de inwoners dan ook om melding te maken als u bijvoorbeeld een stapel vuilinszakken ergens ziet staan, waar ze niet horen te staan. Of als er bedrijven in de omgeving zich niet aan de milieuwet houden door illegaal storten van olie, olievaten et cetera. Na zo'n melding kan Handhaving in actie komen en in gesprek gaan met de mensen die dit veroorzaakt hebben of een bedrijf binnenstappen en hun wijzen op de overtreding die ze begaan. Mocht u in een natuurgebied bijvoorbeeld een hoeveelheid lachgasampullen zien, gaarne bij de gemeente hiervan melding maken, liefst met foto erbij. Handhaving zal hierop reageren. En elkaar op gedrag aanspreken, dat blijft moeilijk, omdat je niet weet hoe de anderen hierop reageren. Maar met wat overredingskracht en een vriendelijk gezicht bereik je al veel. Bewustwording moet door velen nog geleerd worden. Het is niet normaal om etenbakjes en lege blikjes in de struiken te gooien. Daar hebben omwonenden last van, het is niet goed voor het milieu en zeker niet goed voor dieren die zich eraan kunnen verwonden. Ruim je rommel op of neem het mee naar huis om het daar in de kliko te gooien, maar laat het niet achter voor anderen die jouw rotzooi opruimen. Het volgende doel is op scholen het item zwerfvuil bespreekbaar te maken. Jong geleerd is oud gedaan."

Herenshorts, pyjama's en damesnegligés favoriet met Sint en Kerst Cadeaumaand bij Juul Bodyfashion in Huissen

HUISSEN - De Sint is in het land en al gauw is het Kerst. Ofwel decembermaand is cadeaumaand. Uiteraard ook bij Juul Bodyfashion in Huissen. Bekend om de meest prachtige en comfortabele onderkleding en nachtmode voor vrouwen en mannen en nog veel meer. Juul zelf geeft cadeautips.

,,Ik weet nog goed hoe bijzonder de Sinterklaastijd vroeger was'', zegt Juul Nijhuis van Juul Bodyfashion. ,,Ieder jaar speelde mijn moeder met zelf gemaakte Sint en Piet handpoppen thuis poppenkast. Nu, meer dan 40 jaar later, staan deze Sint en Piet in de etalage van mijn winkel tevreden kijkend naar de mensen op straat met hun wensenlijstjes.''

Ja, want de tijd van cadeautjes geven én krijgen is aangebroken. En de Goedheiligman en zijn hulpjes vinden shoppen in een fysieke winkel toch echt wel fijner dan online. Vanwege Juul zelf en haar team bijvoorbeeld en de mooi ingerichte winkel met uitgebreide assortiment. Waar het meest persoonlijke en dus beste advies wordt gegeven. Ook op het gebied van cadeaus.

,,Herenshorts, van onder andere Björn Borg, A-dam Underwear, Sapph en RJ, ook met bijpassende sokken zijn populair. Maar ook heren- en damespyjama's, kamerjassen voor mannen en vrouwen, en negligés, zijn favoriet.''

Acties en aanbiedingen

Juul Bodyfashion biedt verder beenmode - van comfortabele panty's tot sexy kousen tot hippe mailots -, vloerkleden en spannende lingerie. ,,Die laatste wordt regelmatig zelf cadeau gedaan. Ik heb de afgelopen tijd gemerkt dat mensen zichzelf steeds vaker een geschenk gunnen. Dat zullen Sint én Kerstman vast op prijs stellen.''

De komende weken zijn er allerlei leuke acties en feestelijke aanbiedingen. Komend weekend Black Friday-prijzen, onder andere op de herenshorts en gehele wintercollectie. In december 20 procent korting op de uitgebreide gave collectie van Sapph en mooie Schiesser-pyjama's met tien euro korting. ,,En kom je er helemaal niet uit, schenk dan een cadeaubon, altijd raak en wordt als 'n mooi presentje ingepakt!". Graag tot ziens!''

026 3254498; Langestraat 15, Huissen.

Marten en Margriete van der Ploeg nemen afscheid van hun praktijk voor fysiotherapie in Angeren

ANGEREN- Een mooi moment om terug te blikken.

In 1984 begonnen zij samen de praktijk voor fysiotherapie M van der Ploeg in Angeren. De knusse praktijk was gevestigd in de oude bakkerij van familie van Kol aan de Rosmolenstraat. Er waren twee behandelkamers. De hond lag onder de balie. Boven een gezellige houten oefenruimte. Een vertrouwde omgeving voor patiënten, een harmonieuze sfeer en een sterk teamgevoel.

In Angeren woonden destijds ongeveer 2500 mensen. De zorg bestond uit één apotheekhoudend huisarts die 24 uur per dag dienst had evenals de enige fulltime wijkzuster. Daarnaast was er één tandarts en één fysiotherapeut. Doordat deze zorgverleners midden in de gemeenschap stonden waren ze goed op de hoogte van het wel en wee van de dorpsgenoten.

Als fysiotherapeut in een klein dorp had je destijds een bijzondere positie, "van een lezing voor de vrouwenbond, overleg met de pastoor, blessures bij de achterdeur, tot een patiënt begeleiden in de laatste levensfase". Zorg verlenen in brede zin! Binnen de behandelkamer was de fysiotherapeut allround en behandelde alle spier- en gewrichtsklachten met massage en oefentherapie, en was een technicus, werkend met apparatuur zoals ultra korte golf, stroomvormen en warme modder.

Fysiotherapeuten van nu zijn gespecialiseerd. Het team breidde zich uit en als praktijk hebben we nu specialisten in schouder-, knie-, rug-, long of hartklachten. De fysiotherapeuten zitten in netwerken voor oncologie, Parkinson, claudicatio en ouderenzorg. Wetenschappelijke onderbouwing wordt steeds belangrijker. Binnen de praktijk is daardoor meer specifieke kennis, waardoor de patiënt gerichter behandeld kan worden. Men maakt ook graag gebruik van elkaars kennis. Zo kan het zijn dat een patiënt wordt begeleid door meerdere fysiotherapeuten. Mocht er elders meer kennis zijn dan verwijzen zij door collega fysiotherapeuten in de omgeving.

Om tegemoet te komen aan een groeiende praktijk bouwden Marten en Margriete in 2003 de Rabobank om tot een ruimtelijk gebouw waar het fijn werken is. De praktijk werd ingericht om mensen in beweging te laten komen voor hun eigen herstel. De twee grote moderne oefenzalen geven daar de ruimte voor. Er zijn vijf behandelkamers voor onderzoek en behandeling, de technische apparatuur wordt niet meer gebruikt. Het team is uitgegroeid tot 13 enthousiaste medewerkers. Ondanks de veranderingen is de basis hetzelfde als in 1984, een vertrouwde omgeving voor patiënten, een harmonieuze sfeer en een sterk teamgevoel.

Marten en Margriete dragen hun praktijk voor fysiotherapie met plezier over aan Annemieke Burgers, Gerrit Koops en Gosse Bootsma. De naam 'Fysiotherapie M van der Ploeg' blijft bestaan en de praktijk blijft in beweging!

De patiënten van vroeger en nu zijn van harte welkom op 13 december 2019 van 14.00 uur tot 15.30 uur in de praktijk voor fysiotherapie M van der Ploeg, Jan Joostenstraat 40a in Angeren.

Angerse Aovond: modeshow en ut leve goeng deur

ANGEREN - De Angerse Aovond op dinsdag 17 november was een herinnering aan de (oorlogs)jaren ’40-’44.

Als je nog niet wist hoe we er in Angeren in de jaren 40 bijliepen, dan kon je dat horen en vooral zien op deze Angerse Aovond. Met grote belangstelling volgden de talloze aanwezigen de modeshow, die door toneelgroep Mozaiek op de rode loper werd gebracht. Ans Smit en Door Mom wezen de bezoekers op de karakteristieke kledingdetails van onder andere: Angerse lui uit de ‘gegoede’ stand, schoolgaande kinderen, moeder in verwachting met kinderwagen, kerkgangers en een heus bruidspaar. Een luid 'Lang zullen ze leven', werd terecht voor het ‘jonge’ paar gezongen.

Na de pauze was de ‘mobilisatie, inval en bezetting’ het onderwerp. De Angerenaren Frits Vermeulen, Toon Visser, Marietje Visser – Jansen en Hennie Helsen vertelden hun oorlogsbelevenissen in de jaren ‘39-‘43. Ondersteund met kaarten, foto’s en advertenties uit die tijd gaven ze aan dat ‘ut leve ien ut begin deur goeng’, maar met de dag meer beangstigend en gevaarlijker werd. De volle zaal luisterde ademloos naar hun emotievolle, waar-gebeurde verhalen.

Na het bedanken van Chris van Asperen, Geert Tijssen (film, geluid), Geert Bouwman (presentatie) en de vele, vele vrijwilligers (zaalinrichters, leveren materiaal) klonk het lied: 'We’ll meet again' gezongen door Vera Lynn nog verwachtingsvol lang na. We’ll meet again in mei 2020 voor de jaren ’44 –’45?

'Moment van herdenken' in Bemmel

(foto: copyright www.leechris.eu 2013) Foto: Copyright www.leechris.eu 2013

BEMMEL - Gedenken van iemand die u dierbaar is… Voor wie brandt u een kaarsje?

Mag ik je vragen

dichtbij mij te blijven
mij telkens te vinden
als de tijd mij vergeet

Mag ik je vragen
een kaarsje te branden
de vlam te bewaken
als ik 't niet meer weet

Op zondag 15 december houdt Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard het 'Moment van herdenken'. U bent welkom vanaf 15.30 uur in de Theaterkerk aan de Markt 5 in Bemmel.

Wij willen dan onze dierbaren herdenken die niet meer in ons midden zijn. Wij ontsteken een lichtje voor hen omdat wij ons willen blijven herinneren wie zij waren. Na afloop is er gelegenheid om samen na te praten en herinneringen op te halen.

Nabestaanden die wij de afgelopen jaren hebben mogen begeleiden en ondersteunen, kunnen zich aanmelden door uiterlijk dinsdag 10 december het aanmeldformulier in te vullen op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl/moment-van-herdenken. Wij stellen uw komst zeer op prijs.

Tijdens de Kerstmarkt Bemmel op zondag 8 december is Afscheidshuys Lingewaard geopend tussen 12.00 en 15.00 uur. Loop gerust even binnen om een kijkje te nemen.

        

                                        

Lezing over de geschiedenis van het boerenbedrijf in de regio

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk nodigt u uit om deze lezing bij te wonen. René van Hoften en Wim Ebben zijn onze gastsprekers en vertellen in hun presentatie over de geschiedenis van het boerenbedrijf van 1850-1940. Aan de hand van een unieke fotocollectie laten zij ons een historische reis maken langs de boerderijen in de buurt.

Er worden verschillende typen boerderijen gepresenteerd. Daarnaast staan ze stil bij de introductie van de tractor. Hoe de agrarische samenleving in die tijd werkte wordt duidelijk aan de hand van voorbeelden. De akkerbouw, veeteelt, kersenpluk, warmoezerij, paardenfokkerij en varkensslachterij worden belicht. Ook laten zij ons zien wat de verschillen zijn tussen herenboeren en keuterboeren. En hoe moeilijk het voor de boeren was om de draad weer op te pakken, na dramatische overstromingen, veepest en andere dierziekten.

De vele oude boerderijen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor nieuwbouwwoningen en bedrijfsterreinen. In het boerenbedrijf zijn andere tijden aangebroken met vele veranderingen. Iedereen is welkom op donderdag 28 november in De Veldschuur aan Sportlaan 1M Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

De kosten voor de lezing zijn 7,50 euro per persoon inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van 2019/2020 van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang. Vriendenkaarten kunt u kopen voor de lezing. Meer informatie staat op: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Hiep hiep hoera, onze buurvrouw 50 jaar!
Groetjes Boudewijn, Ruud, Nicole, Tim, Bianca,
Henk, Helene, Michael en Marieke

Lieve Sarah het doet ons deugd,
vandaag begin je aan je tweede jeugd.
Proficiat en tot zaterdag (lekker wijnen)

77 trimlopen in 26 jaar tijd.
Heel veel dank voor je inzet Joop!
Bestuur Atletiek- en skeelervereniging b.o.d. de Sprinters

" Ook Ruud trekt nu van Drees

maar is nog nooit zo druk gewees(t)"

Hiep hiep hoera Sam wordt op
28 november alweer 7 jaar. Dikke knuffel
van Opa Theo,Oma Willie en Tante Bianca

Hiep hiep hoera
Theo Gefeliciteerd met je verjaardag
Van Janny, Antoine, Anja, Freya en Viggo

Het Nei-js van deze dag,
dat Jaap op 30 november
ook 60 kaarsjes uitblazen mag!
Gefeliciteerd
van Ons voor Jou

Beste Marcel,
Sta je ein-de-lijk een keer in deze rubriek!
En je hebt wat te vieren: 40 jaar geworden.
Gefeliciteerd! Liefs van de meiden.

Lieve Teun, ons oudste kleinkind,
wordt op 27 november 18 jaar!
Wat zijn we trots op jou!
Liefs oma en opa

Dit stralende paar is
28 november 50 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd XXX.

Black Friday in Bemmel

BEMMEL - Vrijdag 29 november is het ook in Bemmel Black Friday en bieden de deelnemende ondernemers diverse producten en diensten aan met flinke kortingen en zijn er aantrekkelijke acties.

De deelnemers zijn te herkennen aan een Black Friday-poster op het raam. Het centrum wordt leuk versierd. "Op onze facebookpagina Beleef Bemmel heeft een groot aantal deelnemers al laten weten van welke aanbiedingen en kortingen u kunt genieten, maar u kunt zich ook laten verrassen tijdens uw bezoek. Omdat u misschien vrijdag overdag niet in de gelegenheid bent om naar het centrum van Bemmel te komen, lopen alle acties ook door tijdens de vrijdagkoopavond en op zaterdag 30 november. Al nieuwsgierig naar de aanbiedingen? Kijk dan op onze facebookpagina Beleef Bemmel."

Al met al voldoende redenen om zowel vrijdag 29 november als zaterdag 30 november naar het centrum van Bemmel te komen. "Wij heten u van harte welkom."

Ook uw bericht in de krant?

LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er niet uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Wie wordt de meest klantvriendelijke ondernemer van Bemmel 2020?

BEMMEL - Alweer voor de derde keer organiseert de ondernemersvereniging Beleef Bemmel de verkiezing van de meest klantvriendelijke ondernemer van Bemmel. Afgelopen jaar was Eetwinkel Polly de trotse winnaar van deze prijs.

De winnaar van deze verkiezing mag zich het hele komende jaar de meest klantvriendelijke ondernemer van 2020 noemen. Bij uw keuze maakt het geen verschil waar of wat u iets heeft gekocht, of dat u zaken heeft gedaan met een van onze dienstverleners (makelaar, verzekeraar, notaris, sport, financieel adviseurs et cetera). Dit geldt natuurlijk ook voor onze horecaondernemers. Dus elke onderneming en/of ondernemer komt voor deze prijs in aanmerking. Vaak kent u de ondernemer zelf niet, maar wel het personeel waar u mee te maken heeft. Het gaat er uiteindelijk om welke klantervaring u bij het bedrijf heeft gehad.

U kunt vanaf nu tot en met 31 januari 2020 uw stem uitbrengen. Ga hiervoor naar www.beleefbemmel.nl/winactie. Kijk ook even goed naar de spelregels. Een keer stemmen per e-mailadres. Niet dezelfde ondernemer op 1, 2 en 3 en zonder toelichting geen geldige stem. Door te stemmen kunt u 100 euro winnen. Er worden liefst drie prijzen van 100 euro verloot onder de deelnemers.

De winnende ondernemer wordt officieel bekend gemaakt op maandag 16 maart tijdens de algemene ledenvergadering van onze ondernemersvereniging Beleef Bemmel. Daarna worden ook de winnaars van de geldbedragen geïnformeerd. Dus grijp uw kans en doe mee.

'Pietendisco en Sint-koopzondag Huissen' is beter

HUISSEN - Kom je dansen met de Pieten voor de Sint in Huissen? Sinterklaas is zo blij dat hij weer in Huissen is. En gelukkig blijft hij nog wel even. In de Langestraat heeft DJ Piet dit jaar een heuse disco ingericht, hebben jullie het al gezien? Daar kunnen jullie zaterdagmiddag 23 én 30 november heerlijk komen swingen in de Pietendisco.


Tussen 13:30 en 15:30 uur draait DJ Piet échte dansknallers! Er zijn danseressen van 'Dansatelier Over de Linge' aanwezig die samen met de kinderen een wervelend Sinterklaasdansje in gaan studeren. Op koopzondag 1 december zal de dans op podium Odeon aan Sinterklaas, zijn Pieten en heel winkelend Huissen getoond worden. Voor de kinderen die zich op 23 of 30 november opgeven en meedoen op 1 december heeft Sinterklaas een cadeautje.

Winnen, winnen, winnen!

Vanaf de intocht tot aan 1 december maak je als klant in Huissen kans op prachtige prijzen. Meedoen is makkelijk: bij iedere aankoop ontvang je bij de 'In Huissen' aangesloten winkels een lot. Dit lot lever je op koopzondag 1 december in bij podium Odeon op de Markt. Tussen 14:30 en 16:30 uur zal Sinterklaas samen met zijn Pieten prachtige prijzen uitreiken die ter beschikking zijn gesteld door ondernemers van Huissen. Het is wel belangrijk dat je aanwezig bent tijdens de trekking, want alleen dan maak je met je lot kans op een prijs!
Zaterdag 23 en 30 november is tussen 13:30 uur en 15:30 uur de disco geopend.
Zondag 1 december van 13:00 en 17:00 uur is het Koopzondag met Sinterklaas, een loterij en diverse optredens.

Check www.inhuissen.nl en de Facebookpagina van Heerlijk Huissen voor de exacte (openings-) tijden van de disco en de invulling van de Sint koopzondag op 1 december.

Opening nieuwe fysiotherapiepraktijk Huissen

HUISSEN - Fysio Lingewaard viert feest. Op 7 december is de officiële opening van de nieuwe vestiging in Huissen op Vierakkerstraat 1. En iedereen is uitgenodigd!

Eigenaar Herman Vetsuypens van Fysio Lingewaard: 'In onze praktijk in Huissen behandelen we al een paar maanden patiënten. De inrichting was nog niet helemaal klaar. Nu staan alle puntjes op de i en is het eindelijk tijd voor een openingsfeest. Dit is, naast onze praktijken in Doornenburg en Bemmel, onze derde praktijk. De vestiging in Huissen is om twee redenen uniek. Om te beginnen vanwege de uitstraling. Onze wachtruimte heeft een prettige huiskamersfeer dankzij materialen als hout, staal en glas. Ook de behandelruimtes hebben een plezierige en warme ambiance. We willen dat mensen zich thuis voelen bij ons.'

Volgens Herman Vetsuypens is de vestiging in Huissen ook uniek vanwege de behandelingen die er worden aangeboden. 'Patiënten kunnen met allerlei klachten aan het bewegingsapparaat bij ons terecht: schouder, knie, heup, noem maar op. We bieden hier bovendien een unieke rugtherapie aan. De resultaten hiervan zijn bijzonder goed. Al heel wat mensen zijn de afgelopen weken klachtenvrij de deur weer uitgelopen. Daar zijn we heel trots op.'

Nieuwsgierig? Loop op 7 december tussen 10.00 en 16.00 uur even binnen! Kijk rond, geniet van een hapje en een drankje, en maak kennis met onze fysiotherapeuten. Zij vertellen je graag alles over onze Fysio Lingewaard en de unieke rugtherapie.

Fysio Lingewaard, Vierakkerstraat 1 in Huissen.

Thema-avond CCE: Tuinen van Monet

ELST - De thema-avond van Creatief Collectief Elst (CCE), op vrijdagavond 29 november, gaat over de beroemde tuinen van de schilder Monet. De lezing start om 20:00 uur in de Bibliotheek van Elst.

Claude Monet schilderde tussen 1900 en 1925 voornamelijk tuinen. Deze vielen op door de fantastische uitbarstingen van kleur. Het werk van Monet ontwikkelde zich destijds volop in een nieuwe richting. Hij was daarmee een inspiratiebron voor moderne kunstenaars als Rothko en Pollock.

Kunsthistorica Marieke van der Heijden verzorgt deze twintigste lezing van CCE. Haar motto: 'Meer weten is leuker'. Dat belooft zoals altijd een leerzame én leuke avond te worden.

Tip 1: eerst naar de lezing, dan naar de tentoonstelling ‘Monet. De Tuinen’ in het Gemeentemuseum in Den Haag. Je ziet dan gegarandeerd meer!

Tip 2: schrijf je in voor de korte cursus kunstgeschiedenis van Marieke van der Heijden, die start op 27 januari 2020. In vier lessen behandelt ze in vogelvlucht de belangrijkste stromingen en kunstwerken van de 17e tot en met de 20e eeuw. Inschrijven: tijdens de pauze of na afloop van de lezing over Monet of via: creatiefcollectiefelst.nl.

Creatief Collectief Elst denkt en werkt mee aan het programma van het Kunst- en CultuurCafé Overbetuwe (KCC). De thema-avonden van CCE maken deel uit van het programma van KCC.
Opgeven via info@creatiefcollectiefelst.nl of 06 19324660. Kosten: vrijwillige bijdrage bij de uitgang (richtbedrag zeven euro).