GN Lingewaard

25 februari 2015

GN Lingewaard 25 februari 2015


1 / 28

Doornenburger schrijft boek over Betuwse streektaal

Herman Buurman: "Op de blotes ien de nattes betekent op de blote voeten in het water." (Foto Sjaak Veldkamp)

DOORNENBURG - Herman Buurman uit Doornenburg is bezig een boek af te ronden over de streektaal van Betuwnaren. Het boek 'Op de blotes ien de nattes' telt 240 bladzijden met 400 gezegden, 14 verhalen en 4.400 woorden met vertaling. Vwo-leerlingen van het OBC hebben zijn geschreven streektaal verbeeld in tekeningen.

"Als kind ben ik opgegroeid in een tijd waarin thuis en op straat haast iedereen de streektaal sprak. Ik werd er als het ware mee overgoten." Herman groeide op in Gendt waar de voertaal Gendts was. "Die heb ik in al die jaren op mijn harde schijf opgeslagen", aldus Buurman.

Het boek beslaat het taalgebied in de Over-Betuwe. Vroeger had elke dorp een eigen taal. Naarmate mensen mobieler werden, vervaagde de taalgrenzen. Toch bestaan er nog steeds nuanceverschillen. "Door discussie hierover blijft het onderwerp boeien. Maar krang of binnestebute, ruum of wied, umslagdoek of pakdoek, het behoort allemaal tot onze streektaal. Zolang wij maar begrijpen dat met een putje koffie, een bèkske koffie en een kumke koffie of leut overal in de buurt hetzelfde wordt bedoeld. Dan valt het allemaal wel mee."

Streektaal is meer een spreektaal. De lange ij wordt vaak als ie uitgesproken, de aa wordt ao. Waol en Raolt zijn voor Westerlingen lastige klanken um uut te sprèke. De n van een woord wordt meestal niet uitgesproken. Betuws is rijk gevuld met verkleinwoorden. Een smeermiddel, zegt Buurman. "De taal klinkt door die verkleinwoorden dan ook soepel en gezellig."

Buurman pretendeert niet dat zijn boek een leidraad is voor het schrijven van de Betuwse streektaal. Volgens hem bestaat er geen eenduidige schrijfwijze. Bij een gesproken dialect gaat het om de klank. Iedereen mag het op zijn eigen wijze schrijven. Bij een geschreven tekst is het belangrijk dat het begrijpelijk overkomt. Zelf heeft hij gekeken naar een consequente schrijfwijze.

Het verzamelboek is binnenkort door voorinschrijving te bestellen bij de infobalies van Albert Heijn in Bemmel, Gendt en Huissen en via e-mail: trend.plan&hetnet.nl. De prijs is vijfentwintig euro waarvan drie euro gaat naar de stichting Providentia. De verkoop start in juni tijdens het Gendtse Kersenfeest.

Mooie tweede plaats in Gelderse jeugdcompetitie

HUISSEN - Voor de Gelderse jeugdcompetitie, die vier speelronden bevatte in november, december, januari en februari werd de laatste ronde in Huissen gespeeld op vrijdag 13 februari.

Damvereniging VBI deed mee met twee teams. Het eerste team wist de finale te halen en veroverde uiteindelijk het zilver.

Er deden in totaal twaalf jeugdteams mee uit Wageningen, Lunteren, Culemborg, Laren, Doetinchem, Brummen Huissen. Damvereniging VBI 1 speelde goed in de groepsfase en wist zich via de kruisfinales te plaatsen voor de finale. Daarin bleek DeZ Laren uiteindelijk te sterk. Het team bestond uit Cas Aleven, Simon Kruit, Danny de Haas, Joost Rossen en Jan Borgers.

Elly Sluiten 2500e lid bij afdeling In zes jaar verdubbeling van KBO-ledenaantal

LINGEWAARD - "Dat de KBO Bemmel-Doornenburg een snelgroeiende club is, is al veel langer bekend. Het is nog maar zes jaar geleden dat het ledenaantal op 1100 stond. Twee jaar geleden werd de grens van 2000 leden gepasseerd en begin 2015 kwam weer een record in zicht. Bij de ledenadministratie werd het 2500ste lid ingeschreven. Voorwaar een bijzonder moment: in zes jaar wist de club zich meer dan te verdubbelen in ledenaantal.


Mevrouw Elly Sluijter bleek degene te zijn, die de magische grens overschreed en een bestuursafvaardiging toog met een mooie bos bloemen naar de gelukkige. Voorzitter Misja Heinink memoreerde hierbij dat de activiteiten en de uitstraling van de KBO Bemmel-Doornenburg ervoor gezorgd hebben dat vele 'ouderen' (vanaf vijftig jaar) tot de conclusie zijn gekomen dat deze club helemaal niet saai en grijs is, maar de moeite waard om erbij te willen horen.

Mevrouw Elly Sluijter vond het fijn dat zij bij de KBO een beroep kon doen op eventuele hulp. Ook het activiteitenaanbod en het educatieve programma trekt veel leden en een aantal leden maakt met hun lidmaatschap gebruik van de financiële voordelen bij sport en beweging.
De KBO Bemmel-Doornenburg is met haar ledenaantal de grootste afdeling in de provinciale KBO-Gelderland. In het huidige tijdsbestek, waarin allerlei veranderingen in het ouderenbeleid en de zorg voor ouderen plaatsvinden, vormt KBO Bemmel-Doornenburg een substantiële partner in het overleg over al die veranderingen en kan haar visie op het beleid met verve laten klinken.

Maarten Linssen van VBI naar finale NK

HUISSEN - De halve finales van het individueel kampioenschap van Nederland werden gespeeld in vijf groepen van acht spelers. De groepswinnaars promoveren rechtstreeks naar de finale terwijl de nummers twee strijden om de een plaats op het hoogste niveau.

In groep C speelden drie spelers van het eerste team van damvereniging VBI, Maarten Linssen, Joost Hendriksen en Pepijn van den Brink. Maarten begon meteen al sterk door in de eerste ronde Pepijn van den Brink te verslaan. Na twee remises sloeg hij in de vierde ronde opnieuw toe. Zijn laatste drie rondes eindigden weer in remises.

Geen van de overige deelnemers scoorde twee overwinningen zodat Maarten met één punt voorsprong eindigde. Hij zal als debutant zijn opwachting maken bij de finale van het NK, die van 10 tot 18 april in Emmeloord wordt gespeeld. Hij ontmoet daar club- en teamgenoot Alexander Baljakin, die als regerend kampioen vrijgesteld is van het spelen van de halve finale.

De strijd om de tweede plaats was buitengewoon spannend. Bij het ingaan van de laatste ronde leek Joost Hendriksen de beste kansen te hebben met een gelijk aantal punten en een voordeel van twee plusremises. In de onderlinge wedstrijd scoorde Ben Provoost echter een plusremise waardoor een barrage in Rapid tempo nodig was. Daar bleek Joost iets tekort te komen, zodat hij derde werd in de groep.

Pepijn van den Brink corrigeerde zijn misgreep uit de eerste ronde en met een overwinning en vijf remises werd hij uiteindelijk verdienstelijk vijfde.

Cursus 'Zorg om dementie' voor familie en mantelzorgers

LINGEWAARD - In een cursus van zes bijeenkomsten worden partners, kinderen of andere naasten van thuiswonende dementerenden ondersteund in de omgang met en de gevolgen van dementie.

Iemand in uw naaste omgeving heeft dementie. Misschien uw partner of een van uw ouders. U zorgt voor deze persoon, alleen of samen met anderen. Mantelzorger zijn is meestal geen bewuste keuze. De persoon met dementie heeft extra aandacht/zorg nodig en u bent dat gaan geven. Dat is waardevol, maar tegelijk erg intensief. Zorgen voor iemand met dementie is een vak apart en roept veel vragen op. Vragen over oorzaak, het beloop van de ziekte en het veranderende gedrag. Maar ook vragen over het omgaan met een dementerende.

Op dinsdag 17 maart start de cursus 'Zorg om dementie' die tot steun kan zijn. Uit reacties van vorige cursisten is gebleken dat deze tijdsinvestering het meer dan waard is. Behalve dat de deelnemer praktische tips en handvatten krijgt, levert het uitwisselen van ervaringen met anderen die het hetzelfde meemaken heeft veel steun op.

De cursus wordt georganiseerd door SWL in samenwerking met verpleeghuis De Lingehof en gegeven door Eline de Jong psycholoog en Sjan van Goor maatschappelijk werk. Opgeven of meer informatie via Monique Rtizen, mantelzorgconsulent SWL, 088-2552555 of m.ritzen@swlingewaard.nl.

De cursus is op dinsdag 17, 31 maart, 14, 28 april en 12 en 26 mei bij verpleeghuis De Lingehof, Gouden Appel 122 steeds van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn inclusief cursusmap en koffie/thee 35 euro per persoon.

Activiteiten voor ouderen in Lingewaard

LINGEWAARD - Voor informatie kunt u de locaties bellen of de websites www.betuweland.com en www.jozefgendt.nl raadplegen. Op iedere locatie is het koffietijd tussen 10.00 en 11.30 uur en het restaurant is open van 12.15 tot 13.30 uur.

Bemmel, Liduina, Gouden Appel 120; 0481 470600

Woensdag 25 februari 09.30 - 11.30 uur Spellen, 09.45 - 10.45 uur Gymnastiek, 11.00 - 12.00 uur Gymnastiek, 14.30 - 16.00 uur Creatief / spellen

Donderdag 26 februari 10.00 - 11.30 uur Kaarten maken, 14.15 - 15.45 uur Luisteren in je leunstoel,

14.30 - 16.00 uur Handwerken

Vrijdag 27 februari 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Maandag 2 maart 14.00 - 16.00 uur Biljarten

Dinsdag 3 maart 14.30 uur Bingo en aansluitend snackmiddag

Gendt, St. Jozef, Hof van Breunissen, Kloosterplein 4; 0481 421338

Woensdag 25 februari 10.00 – 12.30 uur repair café, 10.00 – 12.30 uur Participatiepunt, 13.30 – 15.30 uur Bewegen voor ouderen,14.00 – 16.00 uur Koersbal

Donderdag 26 februari 10.00 – 11.30 uur Koffietijd met Berichtenuitzending, 14.00 – 16.30 uur Soos

Zondag 1 maart 16.00 – 17.00 uur Berichtenuitzending

Dinsdag 3 maart 09.30 – 11.30 uur Handwerken, 14.00 – 15.30 uur Wandelmiddag ( aanmelden vooraf), 19.00 – 21.00 uur 55+ bingo

Huissen, Sancta Maria, Helmichstraat 22, Huissen; 026 3263300

Woensdag 25 februari 09.30 - 11.00 uur Volksdansen, 14.00 - 16.00 uur Koersbal, 14.00 - 17.00 uur Participatiepunt

Donderdag 26 februari 14.00 - 16.00 uur Handwerken, 19.00 uur Bingo KBO

Zaterdag 28 februari 14.00 - 16.00 uur Repaircafé

Maandag 2 maart 14.00 - 16.00 uur Knutselen

Dinsdag 3 maart 11.00 - 11.45 uur Gymnastiek, 14.00 - 16.00 uur Kaarten / dammen e.d.

Kom mee naar Kerk IGEE

HUISSEN - Op zondag 8 maart is het weer zover. Een gemeenschappelijke kerkdienst van de Huissense Kerken (katholieke-kerk en protestantse gemeente) met een speciaal karakter. Een viering tezamen met onze verstandelijk beperkte medemens, onze jeugd en natuurlijk u.

Deze dienst is een gezinsdienst. "Ook nu weer hopen we met ieders inzet er een fijne dienst van te maken, waarin we met elkaar ons geloof kunnen beleven en uitdragen. Pastor Coby Roelofs en dominee Matthijs Glastra laten ons het meemaken en beleven; zo'n kerkdienst wil je niet missen, het is een belevenis!

We gaan er: verhaal horen, muziek maken en zingen met elkaar met medewerking met gospelkoor Promises. We vieren deze I(nclusief) Ge(loven) dienst in het kerkgebouw van de protestantse gemeente aan het Raadhuisplein, zondagmorgen 8 maart van 10.00 tot 11.00 uur. Enne... iedereen is welkom, dus jij en u ook."

Kerk IGEE is een idee van de kerken van Huissen.

Taekwon-Do de Weg naar Succes

BEMMEL - Op donderdag 12 februari vond in Bemmel de presentatie plaats van basisboeken II t/m IV van 'Taekwon-Do de Weg naar Succes' van Paul van Beersum en Willem Jansen.

Beide auteurs zijn internationaal erkende instructeurs, in bezit van de vijfde dan Taekwon-Do en ze leiden samen Taekwon-Do Academie Gelderland. Met deze trilogie delen ze hun ervaring en kennis van Taekwon-Do met de rest van de wereld. De boeken zijn geschreven in duidelijke taal, zodat iedereen het kan begrijpen.

Maar hoe zijn de boeken tot stand gekomen en wat maakt deze boeken zo uniek? Tijdens de presentatie werden deze vragen beantwoord. Er waren diverse bijzondere nationale en internationale gasten aanwezig, waaronder de voorzitter van de Nederlandse Taekwon-Dobond ITF Royal Dutch en de voorzitter van de Duitse Taekwon-Dobond ITF Germany.

Verschillende sprekers vertelden over de auteurs en de totstandkoming van de boeken. Tussen deze korte presentaties door werden demonstraties gegeven door Europees en Wereldkampioenen Taekwon-Do. Een bijzondere gast was de wethouder van Sport van de gemeente Lingewaard, Theo Janssen. Hij benadrukte de pedagogische waarde van Taekwon-Do. Kinderen kunnen door de beoefening van Taekwon-Do leren voor zichzelf op te komen en hun zelfvertrouwen wordt vergroot. Hij omschreef Taekwon-Do als een mooie sport waarbij agressief geweld niet wordt getolereerd. Dit komt ook in de boeken goed naar voren. De trilogie sluit aan op het basisboek uit 2009 en verdient het om net als het eerste boek zowel nationaal als internationaal erkend te worden.

SOL nieuwe stijl

LINGEWAARD - De Stichting Ontwikkelingssamenwerking Lingewaard heeft haar manier van werken radicaal veranderd. Vanuit de wens om meer samen met de inwoners van Lingewaard te ondernemen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, heeft SOL de aanpak van ondersteuning van projecten in de Derde Wereld veranderd.

In plaats van de verminderde subsidie te 'versnipperen' over meerdere projecten in verschillende continenten wordt er nu gefocust op één continent, één land en één regio. Het gaat om de regio Babati in Tanzania, Afrika.

Verder hebben wij gekozen om een particulier initiatief te ondersteunen, waarbij het geld dat nodig is voor de start van de onderneming, geleidelijk zal terugvloeien in een fonds waar weer andere projecten mee gesteund kunnen worden.

drie projecten die door Afrikaanse studenten in Wageningen werden ingediend. Doto Mgasa was één van hen en gaat in Babati, samen met haar man Samuel I. Muro, starten met een steenfabriek. Zij gaan stenen bakken die betaalbaar zijn voor de arme bevolking. De keuze was makkelijk gemaakt; enerzijds vanwege de traditie van steenbakkerijen in onze omgeving, anderzijds vooral vanwege het positieve effect dat dit project zal hebben op de leefomstandigheden van de mensen.

De SOL heeft op zich genomen om de machines voor deze onderneming aan te schaffen. De machines zijn op dit moment onderweg van China naar Tanzania; een spannende tijd voor Doto en Samuel.

(Volgende keer: kennismaking met Doto, Samuel en hun zoontje Isaac.)

Waterberging Park Lingezegen gaat haar werk doen

LINGEWAARD - Ruimte voor water wordt steeds belangrijker. Ook in Park Lingezegen, het landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen, krijgt water een plek. In het oostelijke deel van Het Waterrijk, tussen de Kampsestraat en de A325 in Elst, is in 2014 is een grote waterberging aangelegd.

In november zijn ter afsluiting van dit project twee duikers geplaatst. De duikers worden vrijdag 27 februari officieel geopend door Mathieu Gremmen, bestuurder Waterschap Rivierenland en lid Algemeen Bestuur Park Lingezegen. Dan kan de waterberging ook écht haar werk doen.

Waterberging: steeds belangrijker

Door verandering van het klimaat zullen we in de toekomst te maken krijgen met langere perioden van droogte en extreme piekbuien. Natuur is bij uitstek geschikt om grote hoeveelheden water op te vangen en vast te houden. Dat voorkomt wateroverlast in bewoond gebied en zorgt voor voldoende water in perioden van droogte.

Voor water én natuur

Ook Waterschap Rivierenland heeft een wateropgave om waterberging te realiseren, in totaal 28 hectare in Park Lingezegen. De waterberging in Het Waterrijk draagt bij aan het behalen van die doelstelling. Het gebied is negen hectare groot en kan 90.000 kuub overtollig water opvangen. Daarnaast is de waterberging onderdeel van een ecologische verbindingszone: natuurontwikkeling krijgt volop de ruimte. In de toekomst kan de waterberging zelfs mogelijk voor energiewinning worden gebruikt.

Openingstoernooi en -borrel Senioren bij TennisClub Haalderen

HAALDEREN - Het afgelopen jaar is er veel werk verricht op TenniscClub Haalderen. De vereniging is trots op de twee nieuwe tennisbanen en de metamorfose van de kantine.

"Een mooie gelegenheid om aan het begin van het nieuwe tennisseizoen ons sportpark symbolisch te heropenen. De dag beginnen wij met een gezellig ontvangst, de heropening door onze burgemeester, een tennistoernooi voor de liefhebbers en als afsluiting wordt de muziek verzorgd door Drive Inn Mighty Mike."

De heropening is zaterdag 7 maart om 12.00 uur Ook bij geen tennisweer gaat deze middag door.. Organisatie gebeurt door Mix Team 1 zaterdagcompetitie. Inschrijven kan via inschrijvingen@tchaalderen.nl. Meer informatie staat op www.tchaalderen.nl, www.facebook.com/tchaalderen.nl en https://twitter.com/tchaalderen.

Trekking carnavalsloterij van handbalvereniging Huissen

HUISSEN - Hier volgt de uitslag van de trekking van de carnavalsloterij vanhandbalvereniging Huissen.

1e Prijs lotnr.: 2099; 2e prijs lotnr.: 2302; 3e prijs lotnr.: 2248. Rest van de lotnummers waar een prijs op is gevallen zijn: 3369, 3159, 3049, 2413, 3012, 4569, 2872, 3659, 30, 4527, 3932, 2120, 3319, 1881, 167, 738 en 2210.

De carnavalsloterij is mede mogelijk gemaakt door tuincentrum De Pas uit Gendt, De Welkoop uit Huissen en De Kaasshop uit Huissen.

De prijzen kunnen na een telefoontje (026 3253577) bij penningmeester Wilbert Hubers thuis worden opgehaald, bij inlevering van het juiste lot wat overeenkomt met bovenstaande lotnummers.

Uitslag parencompetitie bridgeclub Gendt

GENDT - De wedstrijdleiding van de Bridgeclub Gendt heeft aan het einde van de vierde ronde in de verschillende lijnen van de club de standen weer opgemaakt. Voor een aantal paren was promotie of degradatie naar een hogere of lagere lijn het gevolg.

In de C-lijn noteerden Thea Beusker en Toos Spoeltman 57,17 procent, goed voor de eerste plaats. Zij werden gevolgd door het paar Annie en Thijs Verwoerd als tweede met 53,71 procent en derde werden de heren Piet Gerritsen en Piet van der Horst met 53,12 procent. Voor deze paren betekende dat promotie naar de B-lijn.

De eerste plaats in de B-lijn was voor het paar Coen Matzinger en Herman Evers met 54,40 procent. Zij werden op de hielen gezeten door het paar Truus en Jacques Hoogveld als tweede met 54,12 procent en derde werden Annie Degen en Lenie Willemsen met 53,78 procent. Deze drie paren komen de volgende ronde uit in de A-lijn.

In de A-lijn eiste het paar Riet en Geert Rikken deze keer ook weer de eerste plaats op met 57,39 procent, gevolgd door Ellen Groenen en Jannie van de Werken als tweede met 56,50 procent. Bert Brand en Harry van den Brink bezetten in deze lijn de derde plaats met 54,49 procent.

Belangstellende bridgers (ook thuisbridgers!) voor de Bloesem-fietsdrive op zaterdag, 25 april kunnen voor informatie en aanmelding nog terecht op www.fietsdrive.nl Wacht niet te lang, want het aantal deelnemers is immers begrensd.

Theaterkerk presenteert plannen

Op zondag 8 maart om 16.00 uur zullen de definitieve plannen voor De Donatuskerk in Bemmel worden gepresenteerd aan de inwoners van Bemmel. Dat gebeurt in de kerk zelf. De bijeenkomst duurt een uur. Daarna kan nog nagepraat worden met de initiatiefnemers.

De Donatuskerk wordt een podium- en muziekhuis. Bedoeld voor verenigingen en organisaties die podiumevents willen organiseren voor een breed publiek. De grote zaal krijgt een tribune met 250 zitplaatsen.

Onlangs werd een eerste bijeenkomst georganiseerd in het Nootgebouw in Bemmel waarin de plannen aan een eerste groep werden toegelicht. Aanwezig waren zo'n zestig man die als ambassadeur of als lid van het Comité van Aanbeveling reeds actieve steun hebben toegezegd aan de stichting. Op dit moment wordt gewerkt aan de formele overdracht van de kerk aan de Stichting Kerk Bemmel. Daarna zal de verbouwing van start gaan.

TOP (Toestanden op het Podium) en SMB (Stichting Muziekgezelschappen Bemmel) hebben inmiddels toegezegd de theaterzaal te willen gebruiken. TOP zal jaarlijks zo'n veertig events organiseren: cabaret-, muziek- en filmvoorstellingen. SMB gaat de kerk gebruiken als oefenruimte en als ruimte om concerten te organiseren.

Andere organisaties die voorstellingen willen organiseren zijn natuurlijk welkom. De exploitatie is doorgerekend en de conclusie is: de theaterkerk kan kostendekkend draaien.

De verbouwing kost ruim tweemiljoen euro, waarvan al meer dan 1.6 miljoen euro is toegezegd door particuliere instanties. Via de inzet van vrijwilligers zal er nog worden bespaard op de bouwkosten. Het resterende geld moet de komende periode worden gevonden. Verder lopen er gesprekken met verschillende fondsen en instellingen.

De Stichting Kerk Bemmel doet ook een nadrukkelijk beroep op bedrijven en burgers uit Bemmel. Zo hebben elf burgers zich opgeworpen als Ambassadeur en is er een Comité van Aanbeveling van zestig mensen. Zij gaan zich inspannen om steun van buiten te vinden, in welke vorm dan ook.

Er is een speciale brochure uitgebracht. Daarin worden de pakketten beschreven, waaruit mensen kunnen kiezen die de kerk willen steunen. Iedereen die steunt, wordt vijf jaar gratis lid van de Vrienden van de Theaterkerk en jaarlijks uitgenodigd voor de speciale vriendenavond.

Ook op de website www.kerkbemmel.nl kunnen het plan en de steunpakketten worden bekeken. Men kan zich aanmelden via de website of het secretariaat.

Nieuws van Sasa

ANGEREN - De Stichting Actieve Senioren Angeren gaat vrijdag 27 februari onder leiding van de Henk en Lenie Gertsen, weer dansen in Het Dorpshuis aan de Emmastraat 23 in Angeren van 13.30 tot 16.30 uur.

Iedere senior die zin heeft om te dansen in Lingewaard en omstreken, is welkom. "De eerste keer is gratis met een kopje koffie of thee, bevalt het u, dan mag u deelnemer worden van de Sasa voor dertien euro per jaar en betaalt u een eigen bijdrage voor een dansmiddag inclusief een kopje koffie of thee vijf euro per keer.

Net als in het afgelopen voorjaar komt de Rabobank Oost Clubkas Campagne er weer aan. Veel mensen denken, als ze een rekeningnummer bij de Rabobank hebben, dat ze dan ook lid zijn, maar dat is niet zo, dan bent u een klant van de Rabobank, dus geen lid.                                                                        

Om te kunnen stemmen, moet u lid worden van de Rabobank, dan heeft u stemrecht, ontvangt u het magazine 'Dichterbij' met alle gegevens van de Rabobank Oost Betuwe en het lidmaatschap is gratis, daarom is nu nog de gelegenheid om voor één maart lid te worden van de Rabobank.

Dan krijgen de leden van te voren een brief met daarin een code, dan kunt u met deze code, vijf stemmen uitbrengen.

Alleen leden kunnen dan van 16 tot 30 maart een stem op hun favoriete stichting, vereniging of club uitbrengen. "Weet u niet goed hoe u lid kunt worden van de Rabobank, neem dan contact op één van onze bestuursleden, wij helpen u graag", aldus secretaris Theo Elbers 06 13040833 of via www.sasa-angeren.nl.

Troubadour Stefan van de Sande presenteert nieuwe cd op kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Zeeuw van geboorte en opgegroeid aan het strand. Geïnspireerd door Bob Dylan leerde hij op zijn twaalfde zichzelf gitaarspelen en schreef hij zijn eerste liedje. Vele jaren later besloot hij zijn jeugddroom om fulltime muziek te maken te gaan verwezenlijken.

Nu reist hij door Europa om zijn eigen geschreven liedjes te zingen en zijn leven en belevenissen te delen met zijn publiek. Zijn stem en gitaarspel zijn warm en melancholisch . Zijn teksten autobiografisch en reflecterend. Stefan is een natuurmens, een optimist en levensgenieter en volgt zijn hart.

Het leven als Troubadour bracht hem eigenlijk als vanzelf de inspiratie en onderwerpen voor genoeg nieuwe liedjes voor een nieuwe cd die 'On The Road' heet. Op de cd staan liedjes met sprekende titels zoals 'The Grey Green Sea', 'Field of Daisies' en 'Small Road'. Deze en andere nummers, ook van zijn bestaande repertoire, zijn te horen en te beleven in de kapel van kasteel Doornenburg. (Aanvang 14.00 uur. Toegang is gratis). Meer info via stefanvandesande.nl.

Tweestroom-meisjes-MC4 wint na spannende wedstrijd

GENDT - Tweestroom-MA1 speelde uit bij Scylla-MA2 en won de eerste set gemakkelijk. De tweede set werd ingeleverd. Gelukkig werd in de derde set de goede draad opgepakt , set winst. Hierdoor werd het in de vierde set een gemakkelijk overwinning (1-3).

Mix-Tweestroom-JB1 ging op bezoek bij Brevolk-JB1 en had in de eerste set net niet voldoende punten om die set te winnen. De tweede set werd de tegenstand groter, dus verlies.

In de derde en voerde set waren meiden en jongens bijna winnaars. Helaas werden die sets nipt verloren.(25-23) Ondanks dit goede spel kwam men niet tot een overwinning (4-0).

Tweestroom-MC4 speelde uit bij Setash-MC1 en kwam in de eerste set zeer slecht uit de startblokken. Gelukkig werd de tweede set nipt gewonnen (23-25). In de derde set kwam men op grote achterstand (22-11).

Door een goede service en aanval werd die set weer nipt gewonnen (23-25).

De vierde set werd een makkie. Een fraaie overwinning in een zeer spannende wedstrijd.

In een oogopslag Weekendvieringen voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 28 februari

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering, voorganger Pastoor Peters en het Gemengd Koor

zondag 1 maart

10.00 u. OLV Tenhemelopnemingkerk, EC, Huissen-Stad, Eucharistie-GEZINSviering, voorgangers Pastores van Cuijk en Peters en het Kinderkoor SPETTERS; tijdens de viering doop van een 1e communicant

zondag 1 maart

10.00 u. OLV van Zeven Smarten, Anders dan Andersviering met de werkgroep en een gelegenheidskoor

Voorjaarsloop in Bemmel

BEMMEL - Zondag 1 maart verzorgt b.o.d. De Sprinters haar Voorjaarsloop. Er kan gestart worden op vier afstanden: de KidsRun, de 1,5, de 5 of de 10 kilometer. De KidsRun en de 1,5 kilometer worden geheel afgewerkt op de 400 meterbaan op sportpark De Heister en de overige twee afstanden gaan over één hele ronde door het buitengebied.

Start en finish zijn bij het sportcomplex 'De Heister' achter het Over Betuwe College. Het parcours is door de Atletiekunie gecertificeerd, zodat de deelnemers de exacte afstand kunnen lopen. Elke afgelegde kilometer staat onderweg duidelijk aangegeven. Gekwalificeerde verkeersregelaars zorgen voor een veilig verloop van het evenement. De jeugd start om 10.00 uur eerst met de KidsRun en meteen daarna volgt 1,5 km. Om 10.30 uur volgen de overige twee afstanden.

Het inschrijfbureau is gevestigd in het clubgebouw van de vereniging op sportpark De Heister. Tot een half uur voor de start kan er nog worden ingeschreven. Als u inschrijft via www.inschrijven.nl betaalt u tot en met vijftien jaar drie euro en vanaf zestien jaar is dat zeven euro. Bij inschrijven op de dag zelf wordt er drie euro extra in rekening gebracht. Er is voldoende kleed- en douchegelegenheid en ook ehbo is aanwezig.

Bij deelname ontvangt men een passende herinnering. De resultaten van de deelnemers zijn via internet te raadplegen: www.boddesprinters.nl of www.uitslagen.nl. Nadere inlichtingen over de Voorjaarloop worden verstrekt door het trimloopsecretariaat, 0481 462205 en staan op de website.

Nieuwe muzikanten welkom bij Sint-Caecilia Gendt

GENDT - Ook zin om muziek te maken of heb je vroeger een instrument bespeeld en je wilt dit weer oppakken? Dat kan bij harmonie Sint-Caecilia Gendt.

Hier kan je een blaas- of slagwerkinstrument leren bespelen of verder gaan waar je ooit bent gestopt. Jong en oud, leeftijd maakt niets uit. "Wij willen je er graag bij hebben! Kom gerust eens vrijblijvend langs op een repetitieavond."

De repetities vinden op de volgende dagen en tijden plaats: Klein Orkest: maandag 19.00 tot 19.45 uur; Harmonieorkest: maandag 20.00 tot 22.00 uur; Jeugdslagwerkgroep: woensdag 19.00 tot 19.45 uur; Slagwerkgroep: woensdag 20.15 tot 22.15 uur.

Alle repetities vinden plaats in het tijdelijke clubgebouw de Martinuskerk, Nijmeegsestraat 4 in Gendt.
In het najaar gaat de harmonie weer terug naar de gerenoveerde zaal Providentia.

"Je bent welkom om een keer te komen kijken en luisteren. Wij bieden je vrijblijvend drie gratis proeflessen aan."

Voor meer informatie en/of aanmelden kan je contact opnemen met ons secretariaat: Janny Dijkstra, Postbus 22, 6690 AA Gendt; 06 51704308; email: secretariaat@harmoniegendt.nl; www.harmoniegendt.nl.

Open dagen bij De Minkhof

BEMMEL – Ter kennismaking houdt De Minkhof weer vier open dagen. Vanaf zaterdag 28 februari worden op de vier laatste zaterdagen van februari, maart, april en mei weer open dagen gehouden om de bewoners van Lingewaard en omgeving kennis te laten maken met het unieke concept van De Minkhof.

Op zaterdag 28 februari vindt in De Minkhof de eerste open dag plaats in een rij van vier. Tijdens open dagen kunnen bezoekers uitgebreid kennis nemen van alles wat er in en om De Minkhof is te doen. De Minkhof, leef- en doeboerderij, is een ontmoetingsplek voor alle senioren van de gemeente Lingewaard en omgeving! Lekker actief bezig zijn met binnen- en/of buitenactiviteiten en de mogelijkheid voor een lekkere zelfgemaakte maaltijd tussen de middag! De Minkhof is elke woensdag en vrijdag geopend van 09.30 tot 16.00 uur.

Aanstaande zaterdag opent De Minkhof van 10.00 tot 13.00 uur haar deuren voor alle belangstellenden uit de regio. De Minkhof is gevestigd aan de Molenwei 57 in Bemmel.(aan het eind van de Flierenhofstraat bij de dijk). De volgende open dagen zijn op zaterdag 28 maart, 25 april en 30 mei.

Meer informatie over De Minkhof staat op www.minkhof.nl.

Nieuw uniform voor harmonie

DOORNENBURG – Tijdens de carnavalsoptocht in Doornenburg vroeg de harmonie aandacht voor de grootste financiële investering die de vereniging gaat doen in haar bijna honderdjarig bestaan. Aan het einde van dit jaar wil de harmonie namelijk haar inmiddels 38 jaar oude uniform inruilen voor een nieuw exemplaar. Een investering waarmee 35.000 euro is gemoeid.

Sinds 2007 is de vereniging al aan het sparen om deze aanschaf mogelijk te maken. Hierdoor is een bedrag van ongeveer 18.000 euro al beschikbaar. Het resterende bedrag hoopt de harmonie op te kunnen halen door middel van een eigen bijdrage van de leden, acties, subsidies, fondsen en sponsoren.

Komende tijd zullen bedrijven en potentiële sponsoren actief worden benaderd door een speciaal voor dit doel opgerichte sponsorcommissie. Iedere financiële toezegging is welkom om de aanschaf van het uniform daadwerkelijk mogelijk te maken. Het uniform zal vervolgens in januari 2016 in gebruik worden genomen bij de start van het jubileumjaar van de dan honderdjarige harmonie.

Bevolkingsonderzoek borst- kanker van start in Gendt

GENDT - Vanaf 24 februari gaat het bevolkingsonderzoek borstkanker in Gendt (gemeente Lingewaard) van start. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen bij vrouwen van vijftig tot vijfenzeventig jaar. Bij vroege opsporing is de kans op volledige genezing groter en blijven schadelijke gevolgen mogelijk beperkt.

Wie mogen meedoen? Vrouwen tussen de vijftig tot vijfenzeventig jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het onderzoek. Dit gebeurt op volgorde van postcode. Wie liever op een ander tijdstip komt, kan de afspraak wijzigen. Dit kan telefonisch, maar ook via www.bevolkingsonderzoekoost.nl.

Het onderzoek vindt plaats in een mobiel onderzoekscentrum. Deze staat tot ongeveer 17 maart bij sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65 in Gendt.

Het onderzoek
Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto's van de borsten gemaakt door laboranten. Speciaal opgeleide radiologen bekijken of zij op de foto's een afwijking zien. Zo kunnen afwijkingen die misschien kwaadaardig zijn vroeg worden ontdekt. De vrouw krijgt de uitslag binnen twee weken na het onderzoek.

De vorige keer deed in Gendt 83.03% mee aan het bevolkingsonderzoek. Bevolkingsonderzoek Oost is één van de vijf screeningsorganisaties in Nederland en voert het onderzoek in Gelderland en Overijssel uit. Het bevolkingsonderzoek is gratis. Ook voert Bevolkingsonderzoek Oost de bevolkingsonderzoeken baarmoederhalskanker en darmkanker uit.

"Heeft u nog vragen? Belt u dan gerust met de informatielijn. Het telefoonnummer is 088 1186300."

Uitbreiding SWL Panel gezocht

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard is op zoek naar betrokken, nieuwsgierige en kritisch meedenkende inwoners uit de gemeente Lingewaard voor uitbreiding van het SWL panel. Om optimaal te kunnen functioneren zou een uitbreiding met vijf leden gewenst zijn.

"Aangezien SWL op vele(welzijns) terreinen actief beleid ontwikkelt en uitvoert, vinden wij het belangrijk om van mensen uit de samenleving te horen hoe dat beleid en de uitvoering wordt ervaren en hoe wij met zijn allen dat beleid vorm kunnen geven. Iedereen weet dat er de komende jaren veel gaat veranderen en verschuiven. Welzijn voor Zorg wordt daarin een hele uitdaging met vele kansen die wij graag met betrokken inwoners handen en voeten willen geven."

Daarbij spelen er twee zaken: Burgerparticipatie: meepraten, meedenken, meebeslissen en mee de koers bepalen. En: weten wat er speelt : SWL legt haar oor te luister bij (betrokken) inwoners van Lingewaard.

Het panel komt vier avonden per jaar bij elkaar. "Geïnteresseerd in deze vrijwilligersfunctie? Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Rita Spikker via 088 2552550 of r.spikker@swlingewaard.nl."

Tevreden en dankbare Opperstals van De Blauwe Pony...

BEMMEL - Maanden lang werd er gebouwd aan de wagen en op zondag 15 februari was het zover! Met een zenuwachtig en spannend gevoel werd de gouden koets uit haar stalling gehaald en nadat er nog een paar kronen op aangebracht waren vertrokken De Opperstals richting Haalderen.

Na de optocht in Haalderen werd er gelijk doorgereden naar Bemmel waar zij mochten deelnemen aan een zeer geslaagde optocht met veel mooie, leuke, knappe en bijzondere creaties. De wagen van De Opperstals kreeg de derde prijs.

Op maandag 16 februari kwamen de Opperstals al vroeg bijeen om de Seniorenzitting voor te bereiden en vanaf 14.00 uur liep de zaal in De Roskam aardig vol. Het werd een gezellige middag en het publiek heeft kunnen genieten van de carnavalskraker van Menno (van De Roskam), de buut van een Bemmels Mins (Marc Willemsen) en een schitterend optreden van De Hoefniemèrs, die oude Bemmelse carnavalsliedjes zongen en het publiek daarin geweldig meekregen. De sfeer van 'vroeger' was weer helemaal terug en het was dan ook echt genieten!

De Opperstals zijn Pim Scheperkamp van de Jumbo en Alustaal BV dankbaar, die de bouw van de wagen mogelijk gemaakt hebben en de Stichting MGZ die de Seniorenzitting financieel heeft ondersteund.

Vrijwilligers in het zonnetje gezet Grootste Kleibakker en Orde van de Vlinder

HAALDEREN – Afgelopen week zijn tijdens de carnaval in Haalderen weer een aantal vrijwilligers uit het dorp in het zonnetje gezet. Het bestuur van Tennisclub Haalderen (TCH) is Grootste Kleibakker geworden en Annelies Roelofs nam de Orde van de Vlinder in ontvangst.

Annelies is ruim tien jaar actief geweest bij dansgarde De Kluutjes met allerlei hand-en-spandiensten. Tegenwoordig zorgt ze ervoor dat de raad, als deze op de wagen staat tijdens de optocht, verwend wordt met lekkere broodjes. In oktober overleed haar man en rasechte Kleibakker Geert Roelofs op 57-jarige leeftijd. Hij was het langstzittende raadslid. Wat er ook moest gebeuren – het opbouwen van wagens en podiums, oefenen voor optredens, recepties, op bezoek bij verenigingen – hij was er altijd. Rustig op de achtergrond, loyaal, humorvol, een zeer stabiele factor bij de Kleibakkers. Met de orde bedankt de vereniging hen beide voor hun inzet.

Tennisclub Haalderen (TCH) mag zich Grootste Kleibakker van 2014 noemen. Daarbij hoort een door Pottenbakkerij Het Ambacht gemaakt aandenken. Voorzitter Anja Verhoeven roemde wat het bestuur het afgelopen jaar voor elkaar heeft gekregen. De tennisbanen en de kantine werden geheel gerenoveerd door vele vrijwilligers. Voor de leefbaarheid van Haalderen is het belangrijk dat er in 1977 een tennisclub is gekomen. Jong en oud kan er op sportief gebied terecht. Sinds 2009, toen er een derde baan bij kwam, konden er open toernooien gehouden worden. Zo is Haalderen Open een jaarlijks terugkerend sportief festijn. Voorzitter Caspar Joosten: "We zijn altijd bezig met de voorbereiding van de toekomst."

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - Zondag 1 maart om 10.00 uur is de kerkdienst van de protestantse gemeente Huissen te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee E. de Clerq. Er is crèche en mini kinderkerk tot vier jaar, kinderkerk vier tot twaalf jaar en jeugdkerk twaalf tot zestien jaar. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Sponsor bedankt

HAALDEREN - Carnavalsvereniging De Kleibakkers uit Haalderen en de commissie van dansgarde De Kluutjes bedanken de sponsoren Vincent Berendsen (orthodontist Huissen) en Snelders Sport uit Elst voor hun bijdrage aan het carnavalsfeest.

Daarnaast ook hoofdsponsor Jumbo Scheperkamp Bemmel voor het strooigoed en de trainingspakken van de dansgarde.

Sponsor bedankt

KESTEREN - Spelers D2 van voetbalvereniging Kesteren ontvangen nieuw tenue van Kraamzorg Betuwe & Gelderse Vallei.

Zaterdag 14 februari werden alle spelers van de D2 voorzien van prachtige nieuwe tenues. De tenues werden uitgereikt door Leonie Molthoff-Hulleman namens Kraamzorg Betuwe & Gelderse Vallei.

Sponsor bedankt

GENDT - De Gentenarren en in het bijzonder Frank de Narrenprins en Annita bedanken Henk Scholten Volvo voor het beschikbaar stellen voor de prinsenauto.

Dankzij Henk Scholten Volvo werden Frank en Annita prinsheerlijk rondgereden tijdens de Dolle Dagen.

Programma HAVO

THUIS

Zaterdag 28 februari

12:00 HAVO D2 - OBW D5

12:00 HAVO D1GD - Unitas '28 D1

13:30 HAVO C1D - Orion C4

14:30 HAVO A1D - Loo A1

Zondag 1 maart

10:30 HAVO 4 - Woezik 9

UIT

Zaterdag 28 februari

11:30 DUNO D 3 - HAVO 2

8:30 DVV E9G - HAVO E1

8:30 Blauw Wit E6 - HAVO E2G

9:45 Bemmel SC F4 - HAVO F1

10:30 SVHA F4 - HAVO F2

Zondag 1 maart

14:00 OSC 1- HAVO 1

10:30 SDOO 2 - HAVO 2

9:30 Bataven 7 - HAVO 3

Voorjaarstrainingen voor elke wielrenner in de Betuwe

BEMMEL - Op 8, 15 en 22 maart organiseert TWC 't Verzetje uit Bemmel wielertrainingen als voorbereiding op het nieuwe wielerseizoen. De trainingen zijn gratis, worden gegeven in verschillende niveaugroepen en staan onder leiding van ervaren wielertrainers uit de regio.

De trainingen zijn bestemd voor iedereen (vanaf zestien jaar) die zich wil voorbereiden op het nieuwe fietsseizoen, van recreant tot wedstrijdfietser, voor mannen en vrouwen. De aandacht zal deze drie zondagen liggen op het fietsen in een groep, fietstechniek, waaierrijden, het rijden op souplesse en kracht, maar ook op fietspositie, bochtentechniek, klimmen, dalen en het verbeteren van je algemene fietsconditie.

Er zijn verschillende niveaus: beginnend, geoefend, zeer geoefend wielrenner en aparte groepen voor wedstrijdrenner en dames. Het uitgangspunt bij alle groepen is steeds: 'samen uit, samen thuis'.

Vanaf dit jaar kun je alleen deelnemen na digitale voorinschrijving. De groepen verzamelen om 9.00 uur bij het clubhuis van 't Verzetje, Sportlaan 1b, Bemmel. De trainingen duren tot 12.00 uur. Voor deelname hoef je geen lid te zijn van een wielervereniging. Het dragen van een helm is verplicht. Op 8 maart verzorgt Profile Ouwerling vanaf 8.30 uur een check voor je fiets. De trainingen zijn gratis, maar ter plaatse is donatie voor een regionaal goed doel mogelijk.

Voor meer informatie en inschrijven: www.twctverzetje.nl.

Old Dutch organiseer het Krasse Knarren Toernooi

GENDT - Op 7 maart verzorgt Old Dutch het tweede landelijke Krasse Knarren Toernooi voor spelers van zestig jaar en ouder.

Dynamic tennis is een sport welke veel op tennis lijkt maar indoor wordt gespeeld op een veld van 11.88 x 5.18 meter met een racket en een foambal, de nethoogte bedraagt maximaal 85 cm. De telling gaat tot 21 punten . De sport wordt door het hele land gespeeld, zowel als enkelspel als ook dubbelspel . De sport is voor alle leeftijden. Er zijn een paar verenigingen, die een speciale jeugdafdeling hebben opgericht.

Twee jaar geleden is er tijdens de bondsvergadering gevraagd een landelijk dubbeltoernooi te organiseren voor 60+ koppels om deze groep een kans te geven zich te meten met leeftijdsgenoten voor een eigen kampioenschap. Het eerste toernooi werd in 2014 georganiseerd door de vereniging Maasgouw uit Heel.

Er werd een wisselbeker in het leven geroepen voor het koppel dat het beste toernooigemiddelde behaalde, deze wisselbeker werd gewonnen door het koppel Henny Verstege en Gerrit Vink van Old Dutch uit Gendt. Bij de uitreiking van de beker werd meteen het vriendelijke doch dringende verzoek gedaan het tweede toernooi te organiseren.

Op 7 maart wordt er dus in sporthal Walburgen in Gendt door 35 koppels gestreden voor de wisselbeker. De start van het toernooi is om 10.00 uur. En het einde is om 16.10 uur. "Wij hopen dat dit toernooi zal bijdragen aan een grotere bekendheid en groei van deze mooie sport, welke door het lichte racket en de lichte bal blessure vriendelijk is, en met name ouderen er toe brengt om op een verantwoorde wijze te gaan bewegen.

Iedereen is welkom bij het Krasse Knarren toernooi. De toegang is gratis. Voor meer informatie kan men contact opnemen met coördinator Theo Nienhaus. E.mail: theonienhaus-2@hetnet.nl.

Column

Roeptoeter

Mijn vrouw was met haar zus naar Nijmegen geweest om te winkelen. Met een blij gezicht en 2 tassen liet ze bij thuiskomst weten mij blij te maken. Niet dus. De gekochte kleren voor mij had ik vrij snel afgekeurd. Sneu, daarom stelde ik voor om zaterdag naar Kronenburg te gaan. Eerst de kleren terugbrengen en dan bij La Place gezellig een broodje eten. Het mooiste van een terras is naar mensen kijken. Ik heb de meute globaal in vier groepen verdeeld. De wandelende vingerveegtelefoners, gezinnen, snelle boodschappers en allochtoon uitziende, getinte mensen. Vrouwen vaak met een hoofddoek en de man een paar stappen vooruit lopend. Ik nam de laatste hap van mijn broodje en dacht, wat ben ik toch een boerenpummel. Nog nooit een wandelende moslim met een vingerveegtelefoon gezien? Ik had een binnenpretje. Een vrouw met hoofddoek, in het lang en zwart kwam snel voorbij duwend achter een volle winkelkar van AH. Mijn vrouw had haar broodje en thee nog niet op en ik dacht verder. Gezien de bijna dagelijkse berichtgeving over terreuraanslagen en ander geweld zou het best kunnen dat ik net een geradicaliseerde moslimachtige kronenburggast heb gezien waar de AID nog geen weet van heeft. Ik dacht aan de roeptoeters van de VVD en D66 van Lingewaard die burgemeester Schuurmans schriftelijke vragen hebben gesteld over het Lingewaards risico van geradicaliseerde moslims. Vooral uit de buurgemeente Arnhem. Daar kunnen geradicaliseerde moslims wonen die met hun bommen, geweren en messen Lingewaard zomaar op de wereldkaart zetten. Dit lijkt me nou net een onderwerp om met de burgemeester in het reguliere besloten overleg te bespreken. Nee hoor, verkiezingen! Op de bühne schreeuwen: In hoeverre is het risico op Jihadisme aanwezig? Elk antwoord van de burgemeester, ja of nee, kan verkeerd vallen. Ik word bang. Niet van Kronenburggasten met een hoofddoek. Bang van roeptoeterende raadsleden die voor eigen electoraal gewin op de loop gaan met een serieus wereldprobleem.

Sjaak

Rensen winnaar Obdam Financieel Advies zaaltoernooi

Achter van links naar rechts: Wim Gelsing, Daan Janssen, Arjan van der Sant, Berrie Rensen; voor van links naar rechts: Erik Rozenboom, Marco van Gilst en Bjorn Gertsen.

GENDT - Op vrijdag, 6 februari heeft in sporthal Walburgen in Gendt het '2e Obdam Financieel Advies Zaalvoetbaltoernooi 2015' plaatsgevonden.

Er werd door zes recreantenteams deelgenomen aan dit prestigieuze toernooi. Elk team streed om de eer, maar vooral de titel 'beste recreatieve zaalvoetbalteam 2015 van Gendt e.o.'.

Het resultaat was, dat er zeer gemotiveerd en op hoog niveau ten strijde werd getrokken. Desondanks stond sportiviteit hoog in het vaandel. Ook na afloop van het toernooi werd er gezellig nagepraat in het sportcafé.

Hieraan voorafgaand vond de finale plaats. Na een enerverende en spannende finale vond de beslissing plaats door middel van shootouts. Rensen Schilderwerken uit Gendt werd uiteindelijk de winnaar. Dit team mag zich nu 'beste recreatieve zaalvoetbalteam 2015 van Gendt e.o.' laten noemen en daar is het -terecht- zeer trots op.

Zestig jaar De Kinkelenburg als gemeentehuis Lingewaard

BEMMEL - In het kader van zestig jaar De Kinkelenburg als gemeentehuis is er door de Historische Kring Bemmel een foto-expositie samengesteld in de publieke ruimte van het gemeentehuis Lingewaard.

De expositie geeft door middel van foto's een gevarieerd beeld van De Kinkelenburg in de loop van de tijd. In 1948 is het door de gemeente aangekocht en in 1954 officieel geopend. De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf 27 februari.

Fuchsia Extra Vaganza

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van Stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende Fuchsia soorten stekken aangeboden worden voor de prijs van 0,50 euro per stuk.

Stichting Epric is een niet-commerciële werkervaringsplek waar men dertig mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van Stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen, die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden, zeker in deze tijd van bezuinigingen en de veranderingen naar de WMO toe.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij fuchsia's is dat niet anders. Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook is er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie tuinplant te kweken. Ook nieuw is een klimmende fuchsia. Deze fuchsia wordt tussen twee en drie meter hoog en kan goed gecombineerd worden met andere klimplanten zoals clematis of klimrozen.

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 februari is ook de Fuchsiavereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van fuchsia's. Dit jaar zijn alle aangeboden fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken is er natuurlijk ook.

Het evenement is op 27 en 28 februari tussen 10.00 en 17.00 uur. Stichting Epric, Nieuwediep 9a in Huissen; 026 3250959; www.epric.org.

Top1Toys Hooijman: eigen app

Foto: foto Mireat

BEMMEL - Sinds kort heeft Top1Toys Hooijman, naast haar eigen webshop, nu ook een eigen app voor haar winkel.


Vanuit deze app kunnen de klanten heel makkelijk doorlinken naar deze webshop. Ze kunnen hier ook direct zien welke winkelacties er zijn en wat nog belangrijker en leuker is: klanten kunnen via de speciale kortingskaart in de app sparen voor tien euro korting! Het enige wat ze daarvoor hoeven doen is de app downloaden en bij winkelaankopen boven de twintig euro de kortingskaart in de app laten bijwerken in de winkel.


Esther Hooijman probeert op deze manier het gemak voor haar klanten steeds verder te vergroten en natuurlijk de slag aan te gaan met de landelijke webwinkels en –ketens. Maar dan wel met een betere service en lekker dicht bij huis. Het wordt voor haar klanten steeds makkelijker om ook thuis haar producten te bekijken en de prijzen te vergelijken. Indien een klant dit wil kunnen ze dan ook via de webshop bestellen, maar natuurlijk ziet ze iedereen veel liever persoonlijk in de winkel verschijnen.

Er gaat nu eenmaal niets boven persoonlijk contact en ook in geval van schade of ruilen, wordt het geen huilen en dagen wachten en stoeien met postzendingen. De winkel is altijd nog gewoon lekker dichtbij en direct benaderbaar.

Kijk nu dus ook op www.top1toysshop.nl en download de app ToysHooijman.oo.

Home Garden Shop in Gendt ontzorgt

GENDT - Voor een nieuwe badkamer, tegelvloer of haard bent u bij Home Garden Shop BV in Gendt aan het juiste adres. Uniek is de eigen natuursteenzagerij, zodat er prachtige mogelijkheden zijn met plateaus, nisjes met led-verlichting en wastafelbladen. Zo kan uw haard gecombineerd worden met een natuurstenen plateau en voorzien worden van laden of schappen, zodat u geen tv-meubel of boekenkast meer nodig heeft en u een prachtig strak geheel krijgt, volledig op maat naar uw wens!

Profiteer nog van de lage BTW. Mocht u plannen hebben voor een verbouwing, wacht dan niet te lang; om te profiteren van de 6% BTW regeling dient het gehele project afgerond te zijn vóór 1 juli 2015. U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek, een vrijblijvend 3D ontwerp en offerte! Laat u even weten wanneer het u schikt? Dan nemen de deskundige adviseurs alle tijd om samen met u tot een mooi voorstel te komen. Houdt u rekening met levertijden en het montageteam dat al bijna is volgepland tot eind juni 2015.

Koopzondag 1 maart van 12.00 - 17.00 uur

U bent van harte welkom om de nieuwste opstellingen en technieken te bewonderen. Wegens vernieuwing van de showrooms worden er diverse badkamermeubels en haarden tegen zeer scherpe prijzen aangeboden!

Home Garden Shop BV, Biezenkamp 2, Gendt, T 0481 424341; www.homegardenshop.nl.

Auto Alliance in Bemmel: 'Je hoeft het water niet over voor goed onderhoud'

BEMMEL - Steeds meer automerken kiezen voor schaalgrootte, met grote showrooms, werkplaatsen en specialistische kennis. Maar dat levert voor de meeste autorijders niet per se voordelen op. "Het komt voor, ook in Lingewaard, dat de klant door deze keuzes een stuk verder moet rijden voor onderhoud aan hun auto", aldus Ben Vreman van Auto Alliance.

Het gros van de autoreparaties bestaat uit regulier onderhoud. APK en andere keuringen, onderhoudsbeurten, nieuwe banden of andere vormen van slijtage. Remschijven, accu's, distributieriemen, uiteindelijk moeten ze vervangen worden. "Er gaat geen dag voorbij zonder dat we storingslampjes van auto's uitlezen", lacht Vreman. "En dat kunnen en doen we voor alle merken."

Kennis en kunde genoeg in Lingewaard
"Het is lang niet altijd nodig is om voor je onderhoud naar een merkdealer te gaan. Het scheelt tijd en geld als je je privéauto of leaseauto in je eigen dorp in goede handen kunt achterlaten. En dat kan. Er is meer dan genoeg kennis en kunde aanwezig. Het voelt van hieruit toch voor veel mensen als lastig als ze voor hun onderhoud 'het water over moeten', zoals we dat hier zeggen."

Diagnoseapparatuur voor alle merken
Auto Alliance legt zich ook op alle merken auto's toe. "Door jarenlange ervaring met de merken Renault en Dacia kunnen we van onszelf zeggen dat we hiervan echt veel kennis in huis hebben en dat wordt door klanten ook gezien en gewaardeerd. Om ook rijders van andere merken optimaal te kunnen bedienen hebben we het afgelopen jaar fors geïnvesteerd in diagnoseapparatuur. Want we zijn er voor elke autorijder uit Lingewaard." Meer informatie staat op www.autoalliance.nl.

Uitslag loterij verlichte avondoptocht Gendt

GENDT - De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging.

Hoofdprijs op lotnummer: 77; 2e tot en met 11e prijs op de volgende lotnummers: 1196 -1364-94-260-802-299-819-965-985-1039

Prijzen zijn af te halen bij Schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25, Gendt. De prijsuitslag verlichte avondoptocht staat vermeld op www.gentenarren.nl.

Fashionmarket: mooie mode bij Zepplinn in Doornenburg

DOORNENBURG - Ook dit jaar organiseren we de gezellige fashionmarket in het atelier van Zepplinn aan de Pannerdenseweg 28 te Doornenburg: zondag 1 maart van 13.00 tot 16.00 uur.

Het atelier is omgetoverd tot een bazaar voor second-hand kleding, schoenen en tassen voor vrouwen. Alles is mooi, schoon en goed(koop) en op zoek naar een nieuw maatje. U bent welkom in het sfeervolle atelier waar de houtkachel brandt en koffie en thee beschikbaar zijn. In de serre kan gepast worden en voor een frisse look kunt u ook de beeldentuin in. De toegang is gratis.

17 / 28

Schone kanalen zorgen voor 'gezond' klimaat en hoger rendement... Lestrade Service gespecialiseerd in onderhoud ventilatie- en warmteterugwin-systemen

HUISSEN – Wist u dat ventilatie- en warmteterugwin-systemen regelmatig gereinigd en onderhouden moeten worden? Dat is niet alleen goed voor een 'gezond' klimaat, ook voor het rendement! Sinds jaar en dag onderhoudt Lestrade Service ventilatie- en warmteterugwin-systemen. Lestrade Service uit Huissen verricht deze werkzaamheden eenmalig én op abonnementsbasis.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de mechanische ventilatie en warmteterugwinning door de hoeveelheid stof, die in de kanalen en afzuigunit blijven zitten, binnen twee jaar nog maar een rendement heeft van vijftig procent. Het stof kan bacteriën en ziektekiemen bevatten. De verontreinigde lucht veroorzaken veel allergische reacties en ademhalingsproblemen.

Ook kunnen er –doordat het rendement daalt- in de badkamer, keuken of toilet vochtproblemen ontstaan zoals schimmel en langdurig vochtig blijven van die ruimtes. Regelmatig de ventilatie of warmteterugwin-systemen reinigen kan een hoop problemen voorkomen.

Gezondheid

Gebrekkige ventilatie tast de kwaliteit van de lucht aan en kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners. Hierbij is te denken aan verschijnselen als slecht slapen, vermoeidheid, hoofdpijn. Luchtwegproblemen, verergering van allergieën, enzovoort.

Ons advies

Ventilatieroosters en de afzuigventielen in de keuken, het toilet en de badkamer moeten regelmatig worden schoongemaakt. De woonhuisventilator dient eens in de twee jaar en de ventilatiekanalen moeten eens in de vier jaar vakkundig gereinigd worden.

Door een onderhoudsabonnement af te sluiten bij Lestrade Service bent u altijd verzekerd van een goed werkend en energiezuinig systeem. Maar éénmalig onderhoud kan natuurlijk ook!

Lestrade Service, Vierakkerstraat 46, Huissen; telefoon 026 3251617; www.lestrade.nl.

Al meer dan 21 jaar kwaliteit, service en tijd voor de klant! Vakwerk van Desire Zonwering in Arnhem...

ARNHEM – Het voorjaar komt er aan: een prima tijd om eens kritisch naar ons huis te kijken. Genieten we wel optimaal van onze woning en tuin? Hoe staat het met bijvoorbeeld de zonwering en rolluiken? Misschien denkt u eraan deze aan te schaffen of te vernieuwen. Tijd om Glenn Haman van Desire Zonwering eens uit te nodigen.

Glenn is al 23 jaar werkzaam in de zonweringsbranche. Hij begon in Huissen en verhuisde met zijn zaak naar Arnhem-Zuid. In zijn showroom aan huis laat hij de verschillende mogelijkheden van buiten- en binnenzonwering zien, inclusief rolluiken en roldeuren. Ook komt hij graag aan huis om de mogelijkheden te laten zien en te bespreken.

Desire Zonwering heeft alles in huis zoals bijvoorbeeld knikarm- en uitvalschermen, markiezen en rolluiken. Glenn kan producten leveren van vele merken, in vele maten en kleuren. De prijs is afhankelijk van de gewenste kwaliteit en materiaal. Een goede montage en service is een groot goed bij Desire Zonwering. "En omdat ik zelf de opmetingen, de afspraken en de offerte maak plus de montage doe, is de communicatie ook altijd duidelijk. Ik neem ruim de tijd voor mijn klanten!"

Niet vreemd dat veel klanten van het eerste uur (en de kinderen van hen) juist vanwege de prettige en uitstekende service terugkomen bij Desire Zonwering!

Desire Zonwering, Boxmeerhof 28, Arnhem-Zuid; telefoon 026 3251575 / 06 51691563; www.desirezonwering.nl.

Wegens succes geprolongeerd: restantenmarkt met kortingen tot 90 procent Mega-uitverkoop in winkels Huissen-centrum

Foto: Van Eimeren Huissen

HUISSEN – De uitverkoop al voorbij? De ondernemers in Huissen-centrum gaan nog even door! Onder de noemer 'Huissen ruimt op' worden topproducten komende zaterdag (28 februari) met kortingen tot wel negentig procent aangeboden! Bij mooi weer in/op kramen (en met muziek), anders binnen. Tot 17.00 uur!

Deze grote 'sale' is de opvolger van de Restantenmarkt die vorig jaar augustus werd gehouden. Die eerste keer was zo'n succes dat de Ondernemers Vereniging Huissen nu weer een dergelijke mega-uitverkoop organiseert.
'Huissen ruimt op' is het knallende sluitstuk van de 'sale' die bij de meeste winkeliers begin dit jaar startte. Bij mooi weer worden de topproducten uit de vorige collecties in/op een kraam aangeboden tegen kortingen van vijftig tot zelfs wel negentig procent. Bij slecht weer, uiteraard, binnen. Dé mogelijkheid om 'voor weinig' je gewenste artikel in je bezit te krijgen.

Nieuwe collecties

Met de mega-uitverkoop willen de ondernemers in Huissen-centrum in hun winkels ruimte maken voor de nieuwe collecties voor de zomer. Maar is het zonde om de 'oude' collecties (nou ja, oud… eigenlijk van het afgelopen jaar, of zelfs… seizoen!) op te bergen in een magazijn. Vandaar 'Huissen ruimt op'. Ofwel: 'de beleving van het gezellige en ongedwongen shoppen in Huissen, met dan nu als extra voordeel; enorme kortingen!'.

Kaartverkoop voor De Klok Live 2015 van start

Foto: Robert Kuster

GENDT - Het programma voor De Klok Live 2015 is bekend. Het evenement dat in drie jaar tijd zijn bestaansrecht tijdens pasen heeft verworven gaat door. En hoe! Dit jaar zal het feestweekend in het thema staan van tribute, music maxperience en de Nederpop.

Het weekend zal dit jaar worden geopend op vrijdag 3 april met een tribute aan Queen. Deze helden van weleer worden weer helemaal tot leven gebracht door de uit Italië afkomstige band The Great Queen Rats. Ze zullen de bezoekers weer mee terug nemen naar de jaren '70 en '80. Dj-entertainer Robert Pouwels zal deze avond voor een goede opwarming zorgen.

Voor de zaterdagavond is er weer voor iets nieuws gekozen: Beat It. Voor het eerst in onze regio, maar zeker niet voor het laatst. Energiek, aantrekkelijk, high-performance met daarbij een niet te evenaren visuele show van internationale allure. Beat It belooft met The Music Maxperience entertainment op topniveau. Beleef een spectaculaire show van Beat It en je waant je bij een internationaal popconcert! De zes sprankelende persoonlijkheden gecombineerd met een wervelende lichtshow, Ledwall in XL-formaat en luxueuze sound, mag je niet missen!

Op zondag 5 april zal Het Goede Doel, ofwel Henk en Henk, het Gendtse feest bezoeken. Henk Westbroek en Henk Temming behoeven geen uitleg en zullen gegarandeerd voor een topavond zorgen met onder andere België, Vriendschap, Nooduitgang, Alles kan een mens gelukkig maken, om zo maar een paar hits te noemen. Ze zullen deze avond begeleid worden door Boulevard. Door de jaren heen deed Boulevard verschillende shows, tv-optredens, een theatertournee en begeleidde verschillende artiesten. Met al meer dan tweeduizend optredens op zak heeft deze band door de jaren heen onmisbare ervaring opgedaan, waardoor ze feilloos aanvoelt wat een avond nodig heeft om er een onvergetelijk feest van te maken.

Weet jij ook nu al dat je er met Pasen in Gendt weer bij wilt zijn? Koop dan je kaarten in de voorverkoop en bespaar zo op de entreeprijs. De prijzen in de voorverkoop zijn (vrijdag) 12,50 (zaterdag) 10 en (zondag) 12,50 euro. De voorverkoop start vanaf 1 maart bij De Klok, Markt 1 in Gendt (0481 421551). Openingstijden staan op www.deklokgendt.nl, facebook en twitter.

Samen leren hardlopen in Huissen

HUISSEN - Goede voornemens, afvallen, meer willen bewegen, een stok achter de deur nodig of niet alleen in het donker willen lopen? Iedereen heeft een andere motivatie om op deze manier kennis te maken met de loopsport of weer te beginnen na bijvoorbeeld een blessure. Wat je motivatie ook is, doe mee en ga samen met anderen de uitdaging aan.

Op 17 maart start Loopgroep Huissen met een cursus hardlopen. Rustig beginnen en dan langzaam opbouwen. Dat is waar het om draait als je met plezier wilt leren hardlopen. Tien weken lang wordt je begeleid door een ervaren, deskundig en gediplomeerde trainer. Door samen te lopen onder begeleiding van een trainer worden goede resultaten behaald.

De trainingsintensiteit wordt op een verantwoorde manier opgebouwd. Hardlopen, dribbelen, wandelen en oefeningen wisselen elkaar af. De lopers stimuleren en prikkelen elkaar waardoor meer wordt bereikt dan wanneer je alleen gaat trainen. Al meer dan vijfentwintig jaar heeft Loopgroep Huissen lopers getraind. Na negen weken kunnen ook beginnende lopers vijf kilometer hardlopen. Daarna kun je instromen in één van de vele trainingsgroepen binnen Loopgroep Huissen.

De start is op dinsdag 17 maart om 19.30 uur in kleedkamer 5 van sporthal De Brink. Tien lessen (van anderhalf uur) met een gratis veiligheidshesje kosten 45 euro. Aanmelden voor de cursus kan via de website www.loopgroephuissen.nl (Ga snel naar Aanmelden Loopscholing). Heb je vragen, bel dan met 06 51090465 (Kees Tuytel).

Rabobank Clubkas Campagne onmisbaar voor de OVG

GENDT - Van 16 tot en met 31 maart vindt weer de Rabobank Clubkas Campagne plaats. Rekeninghouders bij de Rabobank Oost Betuwe die ook als lid van deze bank staan geregistreerd, kunnen dan stemmen op hun favoriete vereniging.

Voorwaarde is dat de vereniging zich tijdig als deelnemer heeft aangemeld en aan de voorwaarde tot deelname voldoet. Leden die willen stemmen dienen uiterlijk 1 maart als lid te zijn ingeschreven bij de bank. Ook de Gendtse ouderenvereniging doet dit jaar weer mee met deze financiële injectie van de Rabobank.

Het per vereniging uitgebrachte aantal stemmen bepaalt hoeveel euro's de vereniging tegemoet kan zien. Het totaal te verdelen bedrag wat de Rabobank Oost Betuwe beschikbaar stelt bedraagt 75.000 euro.

Ieder Rabobank lid krijgt vijf stemmen ter beschikking waarvan er maximaal twee op één vereniging uitgebracht mogen worden. Enkele dagen voor de stemperiode krijgt ieder lid een persoonlijke code thuis gestuurd, waarmee op de site van de Rabobank Oost Betuwe gestemd kan worden. De ouderenvereniging kan deze financiële goed gebruiken en rekent er dan ook op, dat niet alleen de leden van de OVG maar ook andere leden van de Rabobank zoals familie en of vrienden van OVG-leden één of twee stemmen aan de ouderenvereniging willen geven.

Het Piramidepad: wandelen en struinen door het 'healing landscape' van de Gelderse Poort

Foto: Ronald Pikaar

GENDT - In het weekend van 28 februari - 1 maart wordt een bijzondere wandeltocht gelopen: Het Piramidepad. In twee dagen lopen vanaf De Munnikhof in Hulhuizen (Gendt), via de Kop van Pannerden, de Lobberdense Waard in Rijnwaarden, de Duffelt en de Millingerwaard weer terug naar De Munnikhof.

Het is meer dan alleen wandelen. Het is ook ervaren wat het rivierlandschap met je doet. Tijdens deze voettocht-met-een-thema worden oefeningen aangeboden om de aandacht te verdiepen en je binnen- en buitenwereld te verkennen. Denk hierbij aan stiltewandeling, breath walk, hopie walk, (loop) meditatie , observatie- en luisteroefeningen, yoga en nog meer. Voor het eten, de overnachting en bagagevervoer wordt tijdens deze dagen gezorgd.

Wandelen en struinen door het 'healing landscape' van het gebied rondom de Kop van Pannerden, daar waar de Waal begint. Tijd nemen voor je innerlijke zelf, door gebruik te maken van je ledematen, door je bewust te zijn van het landschap. De voettocht brengt je in beweging. Het geeft energie en ruimte.

Het Piramidepad is nog volop in ontwikkeling. Langs de route komen zijpaden naar interessante plekken in de omgeving en ook de seizoenen hebben hun invloed op het traject. De totale lengte is zo'n 40 km. met een mogelijkheid tot overnachting onderweg. Het pad voert door de natuur ,langs en over de rivieren die als beweeglijke grenzen in het landschap liggen. Op termijn zal de route ook beschikbaar worden gesteld voor het grote publiek (via app of via kaart).

Zo'n zes keer per jaar zal de tweedaagse ontdekkingstocht over het Piramidepad ook onder begeleiding van een gids/coach worden georganiseerd. Dit zijn tochten met een open inschrijving en maximaal tien deelnemers. In onderling overleg kan de tocht ook op maat worden georganiseerd voor groepen of organisaties.

De tocht van het 'lenteweekend' (28-2 en 1-3) is nog een proeftocht, die wordt georganiseerd als aanloop tot de feestelijke opening van het Piramidepad op 22 maart 2015 Deze proeftocht wordt tegen kostprijs van honderd euro, aangeboden. Er zijn nog enkele plekken open.

Voor 2015 staan ook nog de volgende weekenden gepland: 2-3 mei; 20-21 juni, 29-30 augustus en 17-18 oktober. Hiervoor zal een wat hogere prijs worden gerekend.

Voor meer informatie en opgeven: www.piramidepad.nl of 06 4615197 (Servaas) of 06 5434 4499 (Stefan).

Wie gaat schoolmoestuinieren in Bemmel en Huissen?

HUISSEN - Lingewaard natuurlijk verzorgt al jaren natuurlessen voor de kinderen van de Lingewaardse basisscholen en is vijf jaar geleden gestart met schoolmoestuintjes in Bemmel met de bedoeling in alle kernen van Lingewaard schoolmoestuintjes op te zetten.

Na enige jaren ervaring opgedaan te hebben blijkt dit een geweldig succes en starten we ook in Huissen met schoolmoestuintjes. Inmiddels is de benodigde grond op een centrale plaats in Huissen verworven en is de aanleg mede door een financiële injectie van het Gerrit Jeurissenfonds verzekerd. Wat is er mooier dan een eigen moestuin te beheren en er allerlei groenten in te kunnen telen? Het is al om bekend dat gezonde voeding waaronder het eten van groenten voor kinderen zeer belangrijk is. Zelf groenten telen stimuleert dit is onze ervaring maar de kinderen ervaren ook dat er heel wat komt kijken voordat de groenten in de schappen van de supermarkt liggen. Ook de ouders, opa's en oma's genieten er van.

"Is uw nieuwsgierigheid geprikkeld en wilt u er meer van weten? Wij zoeken begeleiders bij het tuinieren van de kinderen in Bemmel en Huissen. Heeft u enkele uurtjes per week beschikbaar meldt u dan spoedig aan op schooltuinen@lingewaardnatuurlijk.nl.

Als vervolg op deze aanmelding krijgt u een uitnodiging voor een bijeenkomst waar we nader met elkaar kennis kunnen maken en bespreken hoe één en ander georganiseerd wordt. Denkt u dat u te weinig ervaring heeft met een moestuin? Geen enkel probleem! Er zijn altijd andere vrijwilligers op wie u een beroep kunt doen. En al doende leert men."

Koffiedrinken met glutenvrij lekkers

BEMMEL - Brasserie Bloem is een gezellige gelegenheid waar mensen met een beperking werken. Vanuit mensen met een glutenvrij dieet kwam de vraag of het mogelijk is een glutenvrije lunch te organiseren.

"We beginnen met een koffie-uurtje. Maar glutenvrij lunchen kan ook. Zij gaan ook voor het glutenvrije gebak zorgen op donderdag 5 maart van 11.00 tot 13.00 uur."

Brasserie Bloem ligt aan Markt 34 Bemmel. "Tijdens dit koffie-uurtje kunnen we van glutenvrij lekkers genieten en ervaringen, ideeën en recepten uitwisselen.Meer informatie staat op www.brasseriebloem.nl. Aanmelden is niet nodig. Consumpties zijn voor eigen rekening."

Vakgarage AutoMolenberg biedt in de steek gelaten klanten een oplossing!

BEMMEL - Zoals u ongetwijfeld heeft gehoord, is er geen Hyundai- en Mazdadealer meer in Bemmel. "De cliënten worden naar Nijmegen gedirigeerd, nu kunnen wij ons voorstellen dat U als inwoner van Lingewaard er niet op zit te wachten om de waal over te steken voor onderhoud en reparatie van uw auto."

"Omdat wij afgelopen decennia ons vooral hebben bezig gehouden met Koreaanse en Japanse automerken, weten wij als geen ander autobedrijf in Lingewaard hoe wij ook deze merken moeten onderhouden.

Vakgarage AutoMolenberg biedt u een passende oplossing wij zijn universeel en merkonafhankelijk en hebben geen glazen paleis, maar een effectief pand met een persoonlijke benadering.

Wij leveren alle merken auto's nieuw en gebruikt, kom gerust kennis maken onder het genot van een kopje koffie! Onze onderhoudstarieven voor een jaarbeurt zijn ook duidelijk: Cilinderinhoud tm 1150cc ( bv; i10, 107, C1, atos, aygo, saxo, adam) € 99,= (*69,=), Cilinderinhoud 1151cc tm 2100cc ( bv; i20, i30, mazda3 en 6) €139,= (*109,=). Aangegeven prijs tussen haakjes: * alleen olie verversen met oliefilter. APK keuring hanteren wij een standaard tarief van € 17,50. Alle vermelde prijzen zijn ook daadwerkelijke factuur prijzen dus inclusief btw afmeldkosten, toeslagen.

Ook de winterbanden slaan wij gratis voor u op! Ter kennismaking bieden wij u na onderhoud een Routemobiel pechhulp aan voor 25 euro, dus twaalf maanden de meest uitgebreide pechhulp dekking inclusief woonplaats en Europa!!

Bent u op zoek naar een Vakgarage waar u terecht kunt met uw kostbare bezit, dan bent U bij ons, Vakgarage AutoMolenberg van harte welkom." De Houtakker 34b te Bemmel. 0481 371359 / www.automolenberg.nl.

Ingezonden brief

Brief aan mevrouw Schippers

Beste mevr. Schippers,

U heeft vast geen weet van al die gezinnen die om welke reden dan ook een PGB ontvangen. U heeft vast geen weet welke zorgen er heersen in de gezinnen waar gezondheid geen algemeen goed is. U heeft vast geen weet wat het betekent om een kind met een psychiatrische en lichamelijke problematiek op te voeden en wat dat betekent voor de omgeving. U heeft vast ook geen weet van het feit dat 'eigen kracht' al volledig wordt ingezet.

Want ondanks dat ik als weduwe er al 7 jaar alleen voor sta is oma een belangrijke factor binnen ons gezin. Dank zij de PGB loopt het hier in dit gezin enigszins acceptabel. Oma is inmiddels 70 jaar… ik zal geen opsomming geven wat oma allemaal nog doet.

De 'eigen kracht' is inmiddels opgebruikt, dat zult u snappen na bovenstaand verhaal, of toch niet? U heeft er vast geen weet van wat het met dergelijke gezinnen doet nu de PGB van januari nog steeds niet is uitbetaald. Nog één verzwarende factor op alles wat er al speelt, nog meer energie dat weg sijpelt doordat er constant gebeld en gemaild moet worden. Want dat bellen en mailen is niet alleen richting de SVB... Nee, helaas… ook de gemeente heeft geen idee wat er allemaal speelt in gezinnen waar ZORG met hoofdletters wordt geschreven. Ik heb de telefoontjes geteld die de afgelopen maanden naar de gemeente zijn gepleegd; dat waren er 21. Ze herkennen me inmiddels wel: "O, dat is die casus van…" en dan krijg ik een opsomming van feiten waaraan mijn kind lijdt. De mevrouw van de gemeente heeft vast geen weet van het feit wat het met een ouder doet wanneer je kind wordt benoemd als een casus in een opsomming van aandoeningen.

Mevr. Schippers ik hoop dat u begrijpt dat door de manier waarop de transitie jeugdzorg gestalte krijgt u de 'eigen kracht' van mensen al opgebruikt heeft. Ik hoop van harte dat u straks de scherven nog kunt plakken waarmee de samenleving te maken krijgt. Want, mevr. Schippers, volgens mij gaat dit de samenleving nog veel meer kosten dan het uiteindelijk op brengt… Ook dat is al meerdere keren benoemd en bediscussieerd. De feiten in Denemarken liegen er inmiddels ook niet om.

Ik wil het als moeder namelijk dol graag zelf blijven doen, die eigen kracht is al lang ingezet. Ik weet namelijk door de jarenlange zorg heel goed wat mijn kind nodig heeft. Heb een opleiding gevolgd die 4000, euro heeft gekost en wat heel veel heeft betekend in de omgang met mijn kind. Door 'eigen kracht' in te zetten wordt 'eigen kracht' vergroot!

Weet je wat het is mevr. Schippers, die eigen kracht wordt op gesoupeerd door de manier waarop de transitie wordt vorm gegeven. Dus met andere woorden, mocht het niet duidelijk zijn; de transitie gooit zijn eigen glazen in. Ruimt u straks ook de scherven op ?!

Een betrokken, bezorgde moeder.

Anja Wagener

TLH Presents lokt aanstaande toppers voor optreden in cafés; word nu lid! Nieuwe rock- en alternative bands prooi voor Huissen

Publiek uit de bol bij gedenkwaardig TLH Presents optreden van Birth of Joy in De Buitenpoort in Huissen. (Foto: Gerdien Jansen)

HUISSEN – Awards. Festivals in binnen- en buitenland. Bij Giel Beelen. Bij DWDD. De bands die stichting TLH Presents naar de Huissense horeca haalt hebben hun sporen al verdiend. Word nu lid en kom de aanstaande toppers in het rock & alternative circuit nu zelf bewonderen!

De liefhebbers van de alternatieve rockscene kennen ze wel. To name a few: Kinkobra, BlackboxRed, Daybroke, Birth of Joy en Soul Sister Dance Revolution. Al deze bands wonnen al awards, speelden voor volle festivalweiden, in grote clubs en/of bij Giel in de 3FM-studio of zelfs bij De Wereld Draait Door. Naast het stevig aan de weg timmeren hebben ze tenminste twee gemeenschappelijke delers: ze zijn talentvol en zijn terug te vinden in de muzikale kaartenbakken rock en alternative.

Deze bands zijn een prooi voor de hongerige rockwolven (m/v) van TLH Presents. Een stichting c.q. community uit Huissen dat de talenten naar haar hometown weet te lokken. Vier keer per jaar liefst. De betreffende prooi laat zich dan gewillig zien en horen in diverse Huissense horecagelegenheden. Knallende rock live gespeeld in een bruin café is zeer vermakelijk, dat is een feit.

Join in & rock on
Voor maar 35 euro per jaar ben je lid van de stichting en steun je hun goede werk om aanstaande rocktoppers naar Huissen te halen. Met uiteraard vrij entree bij de concerten! En nog andere voordelen, zoals de mogelijkheid tot het gratis meenemen van een introducé, het bezoeken van vier oergezellige clubavonden door het jaar heen (met huisdj Kinki Sminki), meedoen met Mieke's Muziekquiz en uiteraard mede bepalen welke bands worden gecontracteerd! Maar bovenal ontmoet je gelijkgestemde geesten met een voorliefde voor dampende rock, pop, blues of alternative.
Het eerstkomende optreden (het eerste van vier TLH-concerten in 2015) is van Orange Maplewood en wel op zaterdag 21 maart in café Het Moment. Geef je snel op (via info@tlhpresents.nl), want er is nog maar beperkt plaats voor nieuwe leden en anders zou je dit ongetwijfeld lekkere optreden missen. Check ook de site Tlhpresents.nl en/of Facebook.com/tlhpresents. Join in and rock on!

Winkeliersvereniging Zilverkamp

HUISSEN - Tattoo's, sieraden van knopen/kralen en make-up. Zoals altijd is deze activiteit een groot succes, dus daar is die weer.

"Kom zaterdag 28 februari tussen 11.00 en 14.00 uur langs en laat je opmaken, beplakken met glittertattoo's en geef jezelf een mooie ketting/armband cadeau." Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Help de Speel-o-theek en Jantje Beton

LINGEWAARD - "In de week van 9 tot en met 14 maart is er de jaarlijkse collecte voor Jantje Beton, en komen wij langs om geld op te halen, dit is voor ons van groot belang omdat wij de helft van de opbrengst teruggestort krijgen en dat stelt ons in de gelegenheid om nieuw duurzaam speelgoed aan te schaffen."

"Wilt u ons helpen met collecteren geef u dan op via telefoonnummer 3253058 of via speelotheekhuissen@gmail.com en wij nemen contact met u op."

Buitenspelen s niet alleen ontzettend leuk voor kinderen, het is onmisbaar voor hun ontwikkeling. Want van buitenspelen worden kinderen gezonder, slimmer en socialer. Helaas is buitenspelen niet zo vanzelfsprekend als het moet zijn. Hier een opmerking van enkele kinderen: "Er staan zoveel auto's voor onze flat dat wij geen plek hebben om te spelen". Help mee, zodat ook zij kunnen spelen! Daarom ondersteunt Jantje Beton kinderen hun buurt leuker te maken. Want als het buiten leuk is, blijven kinderen niet binnen.

We goan als de brandweer

LINGEWAARD - Nog even dan: De Nije lichting, we goan als de brandweer...

Gevonden

BEMMEL - Op de promenade in het centrum van Bemmel is op zondag 15 februari een trouwring gevonden. 06 30254196.

21 / 28

22 / 28

23 / 28

24 / 28

Jan Kornilov van Damvereniging VBI is Gelders jeugdkampioen pupillen

HUISSEN - In Wageningen werd het kampioenschap van Gelderland voor pupillen gehouden. Na een vlammende start staan na de tweede ronde vier leden van damvereniging VBI bij de eerste vijf!

Dan pas de eerste schifting heeft plaatsgevonden en worden de tegenstanders steeds beter Bijkomend 'nadeel' is dat clubgenoten het tegen elkaar op moeten nemen. Toch staan er na de derde speelronde drie leden bij de eerste vier en vijf bij de eerste tien.

Na de pauze waren bord drie en vier weer volledig door damvereniging VBI bezet. Stefanya Baliakina wint in deze ronde van Danny de Haas en Jan Kornilov wint van Cas Aleven. Na speelronde vijf staat Lev Gilevych op de eerste plaats, Jan vierde en Stefanya zesde. Joost en Thijs Rossen staan exact gelijk op de elfde plaats. In deze ronde haalt Lucas pijl zijn eerste dampunt met een mooie remise!

In de zevende ronde spelen Lev en Jan tegen elkaar en is Jan de betere van de twee. Jan staat nu op punten gelijk met de nummer een en Lev staat derde. In de achtste ronde neemt Jan in een rechtstreeks duel met Akosh Kardos in na spannende ontknoping een voorschot op het kampioenschap. In de laatste partij is een remise voldoende om zich te kronen tot kampioen van Gelderland 2015 bij de pupillen.

Resultaat spelers damvereniging VBI Huissen
1e Jan Kornilov; 5e Lev Gilevych; 10e Yaroslav Gilevych; 11e Danny de Haas; 16e Cas Aleven; 22e Joost Rossen; 25e Stefanya Baliakina; 26e Thijs Rossen; 33e Tygo Visser; 34e Billy Bor en 42e Lucas Pijl.

Wie was Henrick Kiespenninck?

BEMMEL - Per 15 februari zijn de historische archieven van de voormalige gemeente Bemmel online doorzoekbaar op de website van het Regionaal Archief Nijmegen. Het gemeentebestuur van Lingewaard heeft in januari officieel de archieven van Bemmel naar de archiefbewaarplaats in Nijmegen overgebracht. Daar kunnen geïnteresseerden nu naar hartenlust grasduinen in de Bemmelse bronnen.

In de digitale studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen kunnen thuis de archieven al doorzocht worden. De archiefstukken zelf zijn tijdens openingsuren te raadplegen in de studiezaal van het archief. Voor onderzoekers en belangstellenden zijn zo de registers en dossiers van de voormalige gemeente Bemmel vanaf 1812- de Franse tijd - tot haar opheffing in 2000 beschikbaar. Ook de archieven van de Stichting Bemmel 800, de schoolartsendienst en de schooltandverzorging Overbetuwe en de Stichting Centrale Antenne Inrichting zijn in Nijmegen te raadplegen.

Kiespenninck

De historische archieven van Bemmel bieden een schat aan informatie en bijzondere documenten die ook al voor onderwijsactiviteiten worden gebruikt. Een van deze bijzondere documenten is zonder twijfel de akte van aanstelling van Henrick Kiespenninck tot schout van Bemmel. Het is een document van voor 1812 en wel uit 1624. Deze unieke akte is door een particulier aan de gemeente Lingewaard geschonken. Dergelijke documenten vindt men niet veel in overheidsarchieven.

Meer informatie staat op www.nijmegen.nl/archief. Het Regionaal Archief Nijmegen is geopend van dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur.

Succesvol jubileumjaar voor de Gentenarren

GENDT - Het zit erop! Het jubileumjaar van de Gentenarren werd groots gevierd. Zaterdag 15 november 2014 begon voor Frank de Narrenprins en Annita het tweede seizoen.

Eén van de hoogtepunten was het jubileumweekend, zaterdag 31 januari en zondag 1 februari. Zaterdag was de jubileumpronkzitting en zondag de jubileumreceptie. Er zal in Gendt nog lang worden nagepraat over wat de Narren daar hebben laten zien, door sporthal Walburgen om te toveren tot een prachtig en groots theater met schitterende optredens.

Na het jubileumweekend was zaterdag 7 februari het taarten bakken met de Prinsen van Lingewaard. Inmiddels een traditie die al weer voor de elfde keer plaatsvond.

De Dolle Dagen zitten er ook al weer op. Frank de Narrenprins en Annita kijken enorm tevreden terug. De Dolle Dagen begonnen met de pronkzitting in het verzorgingstehuis, waarna vrijdag de scholen werden bezocht met aansluitend de sleuteloverdracht voor de jeugdprinsen en 's avonds het Schöttelingebal. Zaterdag was de sleuteloverdracht in Huissen. 's Avonds werd sporthal Walburgen opnieuw gebruikt voor de Après Ski Party.

Zondag was de carnavalsmis met aansluitend de uitreiking van het Sprauwejagersbeeldje. 's Middags ging het prinsenpaar op bezoek bij de jongste inwoner van Gendt. De verlichte carnavalsoptocht op zondagavond werd weer druk bezocht. Veel groepen hadden zich weer ingeschreven. Maandag gingen de Gentenarren met een bus On Tour. Het gezelschap ging van Gendt achtereenvolgens carnavallen in Haalderen, Bemmel en Huissen. Dinsdagochtend bezochten Frank de Narrenprins en Annita met een delegatie de oudste inwoner van Gendt, om daarna de allerjongste inwoner te bezoeken. 's Avonds kwam er een einde aan het seizoen en daarmee ook (bijna) een einde aan het prinsentijdperk van Frank. In een dankwoord dat uit zijn hart kwam dankte hij iedereen, maar in het bijzonder zijn Annita. Het waren twee fantastische jaren die Frank en Annita nooit zullen vergeten.

Amnesty International zoekt voorzitter

HUISSEN/GENDT - De Amnesty-Werkgroep Huissen/Gendt is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Iemand die affiniteit heeft met het werk van Amnesty International. Iemand die daar, samen met de leden van de werkgroep en de flexwerkers, op creatieve en enthousiaste wijze vorm aan wil geven. Een teamplayer die de activiteiten en werkzaamheden (mede) coördineert en initieert. Iemand die communicatief vaardig is en tevens het gezicht naar buiten vormt. Het betreft een vrijwilligersfunctie voor een variabel aantal uren per week, grotendeels zelf in te vullen.

De actieve werkgroep, die laagdrempelig en in een gemoedelijke sfeer werkt, telt momenteel 8 leden die elk hun eigen taakgebied hebben: secretariaat, financiën, flexwerkers, scholenwerk, afdeling Gendt, webmaster, kerkenwerk, schrijfwerk. Amnesty treedt in Huissen en Gendt naar buiten met zowel vaste jaarlijks terugkerende activiteiten (in Huissen onder meer de Boekenmarkt en Huissen bij kaarslicht, in Gendt de Kersenmarkt en de Kerstmarkt) als op ad hoc basis. Dat kan dankzij de steun van een achterban van een kleine twintig flexwerkers. De werkgroep vergadert ongeveer acht tot tien keer per jaar.

Wil je je voor het werk van Amnesty International inzetten? En lijkt het je leuk dat als voorzitter van deze werkgroep te doen? Heb je belangstelling of wil je meer weten? Neem dan contact op met de huidige voorzitter, Nieske Visser, 026 3257256 of e-mail naar njvisser@hotmail.nl.

Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere internationale mensenrechteninstrumenten. In navolging van deze visie is het de missie van Amnesty International om onderzoek te doen en actie te voeren gericht op het voorkomen en beëindigen van ernstige schendingen van deze rechten. Amnesty International is een onafhankelijke en onpartijdige organisatie.

Bemmels Records 'Knalluh met de balluh'

BEMMEL – Op maandagmiddag werd in het centrum van Bemmel een record gevestigd. Dit initiatief van carnavalsverenigingen, De Blauwe Pony '81 en De Geintrappers kan als uitermate geslaagd worden omschreven.

"Wat een geweldige dag hebben we gehad! Dit record van 2015 gaat de boeken in als een zeer zonnige en gezellige editie! We hebben genoten van de zon, de gezelligheid, de muziek, de drankjes en het feest! Samen met het publiek en het prinsenpaar hebben we geprobeerd er een mooi feest van te maken en volgens ons is dat uitermate goed gelukt! Ruim honderd carnavallisten streden in duo's met elkaar om als eerste team de bal door middel van een omgebonden panty met daarin een sinaasappel door een poortje te krijgen. Dit alles onder de geweldige muzikale klanken van het dweilorkest L3 uit Driel."

De eerste wedstrijd die op deze middag plaats vond werd gespeeld door alle aanwezige kinderen en jeugdprins Kian met zijn prinses Naomi. Zo'n vijftig kinderen waren druk in de weer om als eerste de bal over de finish te krijgen. Prinses Naomi wist samen met haar teamlid de wedstrijd te winnen en kregen een trofee met daarop een prachtige bal uitgereikt.

Daarna was het de beurt aan de volwassenen. Bij 't Wapen stonden zo'n kleine zestig deelnemers en daar omheen het aanwezige publiek voor de aanmoedigingen. Onder de leiding van twee scheidsrechters die hun taak uiterst serieus namen, werd de tweede wedstrijd gespeeld. De scheidsrechters hadden dan ook hun handen vol om oneerlijke valsspelers uit de strijd te halen. Het team van Sabrina en Dani wisten de eerste wedstrijd te winnen.

De laatste wedstrijden van deze middag werden gespeeld bij 't Hertenkamp. We kregen voor aanvang hiervan bezoek van C.V. de Gentenarren. Ons eigen Prinsenpaar ging de strijd aan met het Prinsenpaar uit Gendt. De laatste trofee kwam in handen van Nolly en haar partner Arthur. De Zwabberband uit Gendt wist voor de juiste carnavalssfeer te zorgen bij 't Hertenkamp."

"Wij als organiserende verenigingen; CV de Blauwe Pony '81 en CV de Geintrappers zijn dan ook enorm trots op dit geweldige evenement."

Uitslag loterij Huissens carnaval

HUISSEN - Tijdens de pronkzitting van De Kraonige Zwaone is er een loterij gehouden. De trekking is inmiddels verricht.

Een prijs van vijftig euro is gevallen op de lotnummers 0282, 0856, 1373, 1780, 2260 en 3011. Een prijs van vijfentwintig euro is gevallen op de lotnummers 0229, 0492, 1054, 1245, 1886, 2075, 2645, 2781, 3409, 3761, 3823 en 3932. Tegen inlevering van het winnende lot zijn de prijzen af te halen op Muntstraat 3 te Huissen, 026 3255029.

27 / 28

Onze Geerd,
oud melkboer van 't Zand,
komt op zijn tachtigste verjaardag met zijn foto in de krant!
Gefeliciteerd en nog vele jaren!

Onze mooie, lieve zus en nicht
Alana is 23 februari
3 jaar geworden.

dikke xxxx van ons allemaal

Op woensdag 18 februari werd deze sportieve jeugdprins van RKHVV alweer 11 jaar.
Tobi, gefeliciteerd van Mama, Papa en Kiki.

Ongelooflijk maar toch echt waar,
26 februari wordt deze dame 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd!

Het is toch altijd feest met carnaval in Angeren

Eindelijk een keer in de krant gefeliciteerd

Onze grote broer Tijmen 6 jaar!
GEFELICITEERD!

Kus van Mette en Siebe

Hoera !
Onze mooie meid Fenna
Wordt op 24 februari 3 jaar!
Gefeliciteerd
Ook 3x hoera voor opa Co
Liefs papa mama en Ryan

Op maandag 23 februari waren
Dora en Henk
50 jaar getrouwd.
Proficiat van
Desirée & Jan, Lisa & Patrick,
Julia & Tim, pootje Senna

Hiep Hiep Hoera
Op 2 maart wordt
Isabella Willemsen
3 jaar!
Proficiat

Abuelita, Opa en Oma

Deze lieve meid Kim is 23 februari alweer 21 jaar geworden
Gefeliciteerd dikke kus mama

26 Februari ziet Marian Sarah

GEWELDIG!