GN Lingewaard

26 augustus 2015

GN Lingewaard 26 augustus 2015


Bevers spotten in de Gendtse Polder

GENDT - Op verschillende plaatsen in de Gelderse poort zijn er in het verleden bevers uitgezet. Het was niet voor niets dat dit juist hier is geschied. Ongeveer één jaar eerder hadden er ook al herintroducties plaatsgevonden in de Biesbosch. Dat dit met een zekere zorgvuldigheid heeft plaatsgevonden valt niet te ontkennen.

Zeker voor de keuze van de verschillende natuurgebieden is men niet over één nacht ijs gegaan. We zien dan ook ruim twintig jaar na dato dat er sprake is van een enorm succes. Ze zijn in aantallen behoorlijk toegenomen en ook het leefgebied heeft zich uitgebreid.

Zo ook in de Gendtse polder waar we nu zeker tien verschillende burchten hebben en ze nagenoeg volledig over de polder verspreid zitten. Natuurlijk altijd wel in de directe nabijheid van water.

Wie 'Castor' in levende lijve zou willen ontmoeten, heeft de kans om dit te doen deze avond. Garanties zijn er natuurlijk niet te geven, maar de kans is heel reeël dat we deze avond de bever in levende lijve zullen ontmoeten.

Verzamelen (op 27 augustus met vertrek om 19.30 uur ): Neem op de Waaldijk de afrit rechts richting steenfabriek Rodruza. Na ongeveer 200 meter verzamelen we aan de rechterkant. Genoemde afrit is ongeveer ter hoogte van de Kommerdijk te Gendt. Aan deze tocht zijn geen kosten verbonden.

Tip: Zorg voor goed eventueel waterdicht schoeisel, trui of jas en neem zo mogelijk een verrekijker mee, ook een zaklamp kan van pas komen.

Kogel door kerk in Bemmel

BEMMEL - Bemmel krijgt een theaterkerk. Het licht is definitief op groen gezet. Naar verwachting zal de verbouwde kerk rond de zomer van 2016 worden geopend. Bemmel krijgt daarmee een uniek cultuurhuis midden in het dorp.

De Stichting Kerk Bemmel (SKB) heeft het licht op groen gezet omdat de financiering nagenoeg rond is. De aankoopprocedure is inmiddels opgestart en in september zal naar verwachting het koopcontract getekend worden.

Daarna volgt de verbouwing. Die zal dertig weken in beslag nemen, zo heeft aannemer Henk de Koning aangegeven. Voor de verbouwing heeft zich ook een grote ploeg vrijwilligers gemeld. Bekeken wordt hoe die ondersteuning ingepast kan worden in de verbouwplannen, zodat daarmee ook geld wordt gespaard.

De oplevering van de theaterkerk wordt op z’n vroegst in mei 2016 verwacht. TOP en SMB zijn de eerste gebruikers van deze kerk. TOP zal vanaf september 2016 haar complete theaterprogramma in de nieuwe kerk presenteren. De inkoop van de artiesten daarvoor gebeurt dit najaar.

Er zit nog een klein gat in de begroting, maar dat risico durft de Stichting Kerk Bemmel wel te nemen. Wat is er aan de hand? Een van de financiers, de stichting MGZ, heeft namelijk 150.000 euro extra toegezegd als de Bemmelse samenleving ook 150.000 euro doneert. Inmiddels is er 100.000 euro binnen uit Bemmel. De actie Doe Mee loopt dus geweldig, maar het is nog te weinig om het extra geld van MGZ binnen te halen. Er moet nog 50.000 euro extra worden opgehaald.

De stichting Kerk Bemmel roept daarom iedereen in Bemmel op om te doneren. Op de website www.kerkbemmel.nl staat hoe dat kan. Ook zullen er verschillende publieksacties worden opgezet.

Komende zaterdag topproducten met kortingen tot negentig procent in winkels centrum Nieuwe traditie: Huissen Ruimt Op

Foto van Eimeren Huissen

HUISSEN – Wegens groot succes vorig jaar ook in 2015... Huissen ruimt op! Winkels in Huissen-centrum verkopen komende zaterdag de collecties van afgelopen seizoen uit met kortingen tot negentig procent! Een nieuwe traditie is geboren.

De collecties zijn nog mooi en modisch en het blijven topproducten, maar ja... de nieuwe collecties zijn al binnen of worden binnenkort geleverd. De leden van Ondernemersvereniging Huissen maken ruimte voor het assortiment 'najaar'. De consument profiteert, want tijdens Huissen Ruimt Op gelden op de vorige collecties kortingen van vijftig tot wel negentig procent! De vorig jaar al succesvolle actie wordt dit jaar dus opnieuw doorgevoerd en wel komende zaterdag (29 augustus) van 9.30 tot 17.00 uur!


Nieuwe seizoen

Na zaterdag is het over met de hoogste kortingen van het jaar. De winkeliers in het centrum van Huissen gaan uitgerust en vol met goede moed en mooie ideeën het nieuwe seizoen in. En ontvangen u uiteraard graag met open armen.
Maar zaterdag kan de consument tijdens Huissen Ruimt Op dus eerst nog een keer profiteren van de allerhoogste kortingen op de beste producten!

Start Rots en Watertraining

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard start vanaf 24 september met een Rots & Watertraining voor kinderen uit groep zeven en acht van de basisschool in Lingewaard. Rots & Watertraining is bedoeld om jongens en meisjes weerbaarder te maken; sterk te laten zijn als een rots of te laten meebewegen als water.


Rots & Water is een psychofysieke training voor jongens en meisjes en kan worden beschouwd als een weerbaarheidsprogramma dat uiterst effectief is tegen pesten. Het programma bestaat uit een training die is gericht op weerbaarheid en de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden. Rots & Water heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen, communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast zijn de preventie van (seksueel) geweld, het leren maken van eigen keuzes en het leren gaan van een eigen weg belangrijke thema's.

Door mee te doen aan de zesdelige Rots & Water training leren kinderen steviger in de schoenen te staan zodat ze beter voor zichzelf kunnen opkomen. In een kleine groep werken ze aan zelfbeheersing, zelfvertrouwen en leren ze communiceren vanuit de Rots- en Waterhouding. Hierdoor worden ze bewuster van hun eigen gedrag en hoe ze op anderen over komen. Het programma van de Rots & Water training bestaat uit een combinatie van fysieke oefeningen en groepsgesprekken.

Het programma bestaat uit zes trainingen van anderhalf uur en is geschikt voor kinderen van tien tot twaalf jaar. De trainingen vinden op donderdag 24 september, 1, 8, 15 en 22 oktober en 5 november plaats van 15.00 tot 16.30 uur in de gymzaal aan de Cuperstraat 9 in Bemmel. De laatste training is samen met de ouders. Deelname aan dit programma is gratis. Opgeven kan via gezinsondersteuning@swlingewaard.nl.

Leergang Woondromen 55+

BETUWE - Nu de verzorgingshuizen minder toegankelijk worden, kan gemeenschappelijk wonen een prima alternatief zijn. Hier kunnen senioren enorm van profiteren, maar voor dergelijke initiatieven moet de begeleiding wel in orde zijn.

Hiervoor hebben Spectrum, ActivAge en KCWZ de Leergang Woondromen 55+ ontwikkeld. Professionals in bouwen, wonen, zorg en maatschappelijk ondernemen leren hoe ze deze senioren kunnen begeleiden bij het ontwikkelen en verduurzamen van hun eigen initiatief tot gemeenschappelijk wonen.

Cursusdata: 1 en 15 oktober, 5 november, 10 december en 25 februari. Cursustijden: van 13.00 tot 17.00 uur.

Met Voorbedachten Rade

Foto: Annie Middeldorp-Jansen

HUISSEN - Koperen Kees laat zich van een hele andere kant zien in de voorstelling ´Met Voorbedachten Rade´, een spannende theaterbewerking van regisseur Erwin Teering, die vanaf oktober in Theater Kees te zien is.

De ex-gedetineerden Victor en Rico ontvoeren de 25-jarige miljonairsdochter Laura Temming. Met deze kidnapping willen zij de slag van hun leven slaan. Als Laura op klaarlichte dag in een bestelbus wordt meegesleurd en wordt vastgehouden in een geluidsdichte flat kan zij geen kant op. Terwijl de onderhandeling over het losgeld met Laura's rijke vader start, verandert de onderlinge machtsverhouding tussen Laura en haar kidnappers in hoog tempo.

Waarom vallen de ogen van de ex-gedetineerden op Laura? Gaan Victor en Rico er met het geld vandoor en overleeft Laura de ontvoering? Wie is nu eigenlijk de dader en wie het slachtoffer? Met dit verhaal laat Koperen Kees je op het puntje van je stoel zitten!

De uitvoeringen zijn op 16, 17, 23, 24, 30 en 31 oktober om 20:00 uur, en zijn te zien in Theater Kees aan Kampstuk 23 in Huissen.

Op maandag 31 augustus opent de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen van Theater Kees. Vanaf dan zijn ook voor deze voorstelling kaarten te verkrijgen. Tickets kosten 8,50 euro per stuk en zijn te bestellen via www.theater-kees.nl.

Deelnemers gezocht voor sportvisserij-onderzoek

REGIO - Altijd al iets willen doen, maar geen zin om je voor langere tijd vast te leggen? Dan hebben we nu iets voor jou! We zijn op zoek naar deelnemers die langs de waterkant een korte enquête willen afnemen bij de sportvissers.

"Om beter inzicht in te krijgen in het sportvisserij gebruik langs en op de grote rivieren willen wij, in samenwerking met Sportvisserij Nederland, korte enquêtes afnemen aan de waterkant van de Waal, Pannerdensch Kanaal en de Neder-Rijn/Lek. Denk hierbij aan vragen over het meenemen van vis, op welke vissoorten wordt gevist, hoe vaak men vist, wat men vangt et cetera." Het is de bedoeling dat deze enquête wordt afgenomen tussen 09.00 en 12.00 uur tot eind september.

De enquêtes zijn een aanvulling op de vliegtuigtellingen die in 2014 zijn uitgevoerd. Met het vliegtuig hebben we in beeld gebracht waar de vissers gaan vissen, met de enquêtes kunnen we ook meer informatie verzamelen over de visser zelf. Op deze manier krijgen we meer inzicht in het gebruik van onze wateren. Deze kennis kan erg bruikbaar zijn in de overleggen met onder andere overheden en terrein beherende organisaties om het sportvisserijbelang in bepaalde gebieden zichtbaar te maken.

Het is wenselijk dat de deelnemer op een korte afstand van de Waal, Pannerdensch Kanaal of de Neder-Rijn/Lek woonachtig is. Deelnemers die deelnemen aan het project krijgen hiervoor een kleine vergoeding.

"Deelnemen? Heeft u vragen of wilt u zich aanmelden neem dan contact met op met Hengelsport Federatie Midden Nederland via telefoonnummer 026- 32 12045 of info@hfmiddennederland.nl."

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 27 augustus verzorgt de SWL een open eetcafé in het Dominicanenklooster in Huissen.

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Interesse in uw stamboom?

HUISSEN - Tijdens de Huissense Boekenmarkt op 5 september houdt de werkgroep Genealogie van de Historische Kring Huessen in het Stadsmuseum Hof van Hessen een open archiefdag.

"Huissense doop-, trouw- en begraafboeken vanaf 1622, zowel van de katholieke als de gereformeerde kerk kunt u bij ons inzien, net zoals de index op de Bevolkingstellingen van 1829 tot 1840 en nog veel meer. Wilt u weten hoe lang uw familie al in Huissen rondzweeft en waar de familie mogelijk vandaan komt, dan is het leuk het gevondene op papier terug te zien. Dat kan! Tegen een kleine vergoeding krijgt u alle Huissense generaties overzichtelijk en begrijpelijk meegegeven.

Ook kunt u zich oriënteren op onze website (www.huessen.nl), waar u een lijst vindt met namen uit ons grote genealogie-bestand en een lijst met namen in de bidprentjescollectie. Van 10.00 tot 17.00 uur zijn de sectie-leden aanwezig om aan uw wensen in deze te voldoen. Ook kunnen zij u tips geven over het opzetten van een eigen stamboom of het zoeken in de archieven (op papier of via internet)."

"Breng bidprentjes van familieleden en trouwboekjes mee. Dit vergemakkelijkt de zoektocht, want dan kunnen wij aansluiten bij vorige generaties. Vraag ook naar de artikelen in de 'Mededelingen van de HKH' over Huissense families, want misschien is uw familiestamboom al eerder verschenen of staat er specifieke achtergrondinformatie over woonadres of beroep van uw voorouders in."

Stadsmuseum Hof van Hessen ligt aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen. Meer informatie wordt gegeven door Frans Pauwelsen (email: franspauwelsen@xs4all.nl of 06 13639401).

Column

Ligusterheg

Misschien een ouderwetse gedachte, maar mijn ligusterheg moet er tijdens de kermis strak bij staan. Vier weken geleden had ik de heg met de geleende elektrische heggenschaar van mijn schoonzoon geknipt. De natuur wacht niet tot na de Gendtse kermis en vertoonde na groeizame dagen alweer uitstekende takken. Vorige week gebruikte ik mijn handschaar. Handmatig knippen is een stuk ontspannender.

En toen belde Piet Wegh, oud VVD-fractievoorzitter. Hij was niet blij met mijn stukje waarin ik me afvroeg of Piet invloed heeft gehad op de uitspraken van de VVD-buikspreekpop Matthew van de Woerdt. Kan ik me voorstellen, zo zei ik en legde de heggenschaar aan de kant. Zijn opvolger Matthew van de Woerdt had De Gelderlander laten optekenen blij te zijn met het vertrek van Wenneker, raadslid van B06-L2000. Wenneker moest niet de ware reden van zijn vertrek verbloemen achter een vage term als persoonlijke omstandigheden. Ik vind het niet netjes dat zo'n snotneus over het privéleven van een scheidend collega toetert. Hij kende de tegendraadse Wenneker amper die in de vorige raadsperiode een stevig aandeel heeft gehad in het opstappen van burgemeester Harry de Vries. Ik vroeg me daarom af of fractievoorzitter Matthew van de Woerdt de rancuneuze VVD-buikspreekpop zou zijn van oud fractievoorzitter Piet Wegh. Nee, riep Piet door de telefoon. Hij kon in zijn raadsperiode zelfs goed met Wenneker opschieten. Omdat ik met de ligusterheg verder wilde sprak ik Piet niet tegen. De oude VVD-baas keurde de actie van snotneus Van de Woerdt in De Gelderlander af als onverstandig en onbegrijpelijk. Piet, ik los het op zei ik en sloot het telefoongesprek af. Onder het knippen bleef me een vraag zeuren. Is fractievoorzitter Van de Woerdt een onervaren snotneus en heeft die gesproken als een VVD-buikspreekpop? Piet Wegh sprak met naam en toenaam zijn vermoeden uit over twee VVD-leden uit Bemmel. De ligusterheg strak gekipt vind ik belangrijker dan een onbelangrijke VVD-er te ontmaskeren.


Sjaak

Zomerfair in Ressen

RESSEN - Op zaterdag 29 augustus van 9.00 tot 17.00 kunt u bij landwinkel De Woerdt in Ressen terecht voor de jaarlijkse ‘Zomerfair’. Deze dag staat in het teken van (h)eerlijke streekproducten, leuke activiteiten en de beleving van de boomgaard.


"U kunt genieten van de producten van Van Bommel Limousine vlees, De Molen uit Ingen en wijn uit Oosterhout. Ook de bakkers zijn er bij met heerlijk brood en een hout gestookte oven. Verder is Evers Specials aanwezig met taughetti, de imker met een doorzichtige bijenkast, een ambachtelijke zalmroker en Robert’s Chocolate met een chocoladefontein. Ook de producten van De Woerdt kunt u proeven zoals jammen, sappen en appelchips."

Spelen en beleven
Om 10.00 en 14.00 is er een politiehondendemonstratie en ’s middags is er een dronedemonstratie. Verder kunnen kinderen pony rijden, springen op het springkussen, schminken en zelf appelsap persen. "Of wat dacht u van zelf appels plukken en meerijden met de boomgaardtrein? Of misschien wel handboogschieten bij Bechallenged Events? Bij de stand van Ambacht Haalderen kunt u zien hoe de pottenbakker ter plekke de mooiste potten maakt."

De zomerfair begint om 9.00 en eindigt om 17.00. Meer informatie en het volledige programma staan op www.dewoerdt.nl. Landwinkel de Woerdt ligt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Schuttersfeest in Angeren

LINGEWAARD - Traditiegetrouw wordt er jaarlijks het eerste weekend na pinksteren het kringfeest gehouden van Schutterskring Rijk van Nijmegen – de Betuwe.

Op 22 mei 2016 heeft schuttersgilde Sint-Bavo uit Angeren de eer om dit mooie evenement te mogen organiseren, in combinatie met het zestigarig jubileumfeest van dit jonge schuttersgilde. Voorafgaand aan dit fantastische feest zal op 21 mei 2016 eerst een receptie worden gehouden ter gelegenheid van genoemd jubileum.

Naar verwachting zullen er zo’n vijftien schuttersgilden en schutterijen acte de préséance geven en na een rondje marcheren door het dorp Angeren, met elkaar de strijd aangaan tijdens de diverse wedstrijden. Aan het einde van de middag zal dan de nieuwe Kringkoning worden gehuldigd.

Meer informatie komt middels de bekende multimedia kanalen zoals facebook (St. Bavo Angeren), twitter (@stbavo) en internet (www.stbavoangeren.nl ), maar wie zelf vragen en/of opmerkingen heeft voorafgaand aan dit evenement, kan een e-mail zenden naar kringdag2016@stbavoangeren.nl.

Donatuskoor gaat door

HAALDEREN - "Wij zijn erg blij u te kunnen melden dat het Donatuskoor opnieuw van start gaat, dankzij een bijdrage van de Bemmel en Haalderen Stichting. Wij zijn hen hiervoor zeer erkentelijk. Door veel parochianen werd het stoppen van dit koor als een groot verlies beschouwd."

Het Donatuskoor is een gemengd koor, dat zich van oudsher nauw verbonden voelt met de R.K. Kerk. Onder bezielende leiding van onze dirigent Frans Coerwinkel wordt een breed repertoire van, veelal meerstemmige, liederen gezongen. Het koor werd binnen de parochie zeer gewaardeerd.

"Er wordt wekelijks gerepeteerd op donderdagmiddag van 13.00 uur tot 15.00 uur. De eerste repetitie na de herstart zal plaatsvinden op donderdag 3 september om 13.00 uur in de Donatuskerk. Wij gaan voornamelijk uitvaarten/avondwakes verzorgen, zoals wij dat de afgelopen tien jaar al hebben gedaan. We gaan dit doen zowel binnen de parochie als daarbuiten. Wij zijn op zoek naar nieuwe leden, zowel dames als heren. Hebt u interesse neem dan contact op met Riet Rikken 0481 461845 of Annie Oude Ophuis 0481 465598."

Cultuurprijs voor theatergroep Koperen Kees

HUISSEN - De ‘Bevelander Muzikanten’ uit Huissen vierden de Cultuurdag op de zondagmiddag van 16 augustus in zalencentrum ‘De Buitenpoort’. Het lag aanvankelijk in de bedoeling om het feest in de achtertuin te houden, maar door de onophoudelijke regenval werd gekozen voor de warme zaal.

Men kon die middag genieten van de muzikale klanken van De Bevelanders, Peter Sluiter solo en samen met Femke Kempkes. Ook Ton Hooyman zong een aantal prachtige liedjes in het Huissens dialect.

De Cultuurprijsuitreiking rond de klok van 16.30 uur werd door wethouder Johan Sluiter op waardige wijze verricht. Hij draaide er niet omheen maar onthulde na een korte inleiding de naam van de winnaar: ‘Theatergroep Koperen Kees’. Hij roemde de theaterpassie die de groep al tien jaar lang uitstraalt door de diverse leeftijdsgroepen. Naast een mooi cultuurprijsontwerp en oorkonde ontving de winnaar een walk-of-fame tegel.

Voorzitter Marjolein Muis zei bijzonder trots te zijn op deze prijs en het gaf haar een heel goed gevoel om met diezelfde passie door te gaan. Zij had uit alle geledingen van haar theatergroep mensen meegekregen om als genomineerde de overwinning mogelijk binnen te slepen.

Ook De Bevelanders gaven de aanwezigen een korte terugblik op verschillende succesvolle stukken die door jong en oud binnen de theatergroep de achterliggende tien jaar op zeer professionele wijze voor het voetlicht waren gebracht.

Na de uitreiking werd er door de aanwezigen, waaronder de cultuurprijswinnaars, nog een paar uurtjes vrolijk gefeest. De Bevelanders konden ondanks het miserabele weer terugkijken op een geslaagde middag.

Doublet organiseert een Rolling Bridge Drive

BEMMEL - Op 19 september verzorgt bridgeclub Doublet uit Bemmel een Rolling Bridgedrive met een afsluitend warm en koud buffet in Het Wapen van Bemmel.

De Rolling Bridgedrive is een georganiseerde thuisbridgewedstrijd. Na elke ronde wordt er gewisseld van tegenstander en locatie. In totaal zijn er vier ronden van zes spellen, waarbij elke speler die meedoet een keer gastvrouw of gastheer is.

De gastheer/gastvrouw verzorgt de hapjes en drankjes tijdens de betreffende speelronde. Na afloop van het bridgen is de prijsuitreiking en buffet in het Wapen van Bemmel.

Belangrijke zaken: 1. Deelname is alleen mogelijk voor bridgers die een speellocatie kunnen bieden in Bemmel (thuis of een alternatief, zolang dat zich in Bemmel bevindt). 2. Inschrijving staat open voor iedereen, je hoeft geen lid van Doublet te zijn. 3. De afstanden zijn te groot om te lopen binnen de beschikbare tijd dus moeten deelnemers zelf zorgen voor vervoer per auto of fiets. 4. Deelname aan het buffet is een onlosmakelijk sociaal deel van de dag. Het is niet mogelijk alleen aan het bridgen deel te nemen. 5. Aanmelden voor 5 september door overmaking van zestig euro per paar op bankrekening NL87RABO 0316 87 3918 ten name van Bridgeclub Doublet te Bemmel. 6. Afmelden is mogelijk tot en met 17 september. Na die datum wordt het inschrijfgeld niet gerestitueerd. 7. Prijs inclusief buffet, kopje koffie bij aanvang, kans op leuke prijzen.

Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - In samenwerking met de Stichting Welzijn Lingewaard worden in het seizoen 2015-2016 de onderstaande door de gemeente gesubsidieerde cursussen en activiteiten voor alle senioren in de Gemeente Lingewaard in het cultureel centrum De Kinkel in Bemmel georganiseerd.

Koken: donderdag 24 september 17.00–19.30 uur in de Joannesschool.

Engels beginners: dinsdag 13 oktober van 13.30-15.00 u

Engels conversatie 1: dinsdag 13 oktober van 19.00- 20.30 u

Engels conversatie 2: woensdag 14 oktober van 19.00-20.30 u

Spaans beginners: beginners donderdag 1 oktober 09.30-11.00 u

Spaans: 3e jaars: donderdag 1 oktober 11.00-12.30 u

Kijk op Kunst dinsdag 23 september 10.00-12.00 u (6 lessen om de 14 dagen.)

Luisteren naar muziek: woensdag 9 september van 9.15-10.45 u (12 lessen).

Nordic Walking: woensdag 1 oktober. (6 lessen)

Seniorenkoor: donderdag 10.00-11.30 u

Seniorenorkest De Young Once donderdag 10.00-11.30 u en 19.30 – 21.00 u wisselend om de week

Toneel: maandag 9.30 – 11.30 u

Bridge: maandag en dinsdag 13.30-17.00 u

Handvaardigheid: donderdagmiddag 14.00 – 16.00 u

Koersbal: woensdag 19.00-21.00 u

Seniorengym: donderdag 14.30-15.30 u

Tai Chi: dinsdag 19.00-20.00 uur en woensdag 11.00-12.00 u

Yoga: meerdere uren op maandag en dinsdag

Koersbal: woensdag 19.00-21.00 u

Line dance: donderdag van 9.30-11.30 u

Sjoelen: vrijdag van 14.00-16.00 u

Instuif: 1e en 3e woensdag van de maand van 14.00-16.00 u

Bingo: 2e en 4e woensdag vd maand 14.00-16.00 u

Info: Cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen, T 0481 463555 José van Rossum T 0481 461856 Sijan Boeder T 0481 465812 Nettie Stevens T 064892296.

Aanmelden muzieklessen

HUISSEN - Nu de schoolvakanties voorbij zijn beginnen de repetities en muzieklessen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen weer. Je kunt je voor de muzieklessen weer opgeven. Dat is niet alleen voor de jeugd. Ook voor volwassenen is het een leuke hobby of uitdaging om een instrument te leren bespelen.

Je kunt je les krijgen op alle instrumenten, die in een harmonie orkest voorkomen. Voorbeelden daarvan zijn: fluit, klarinet, trompet, saxofoon, bariton, trombone, hoorn en slagwerk. Daarnaast kun je ook pianoles krijgen bij de Stedelijke. Je krijgt les van gediplomeerde docenten.

Bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen is ook een leuk leerlingenorkest waar je samen kunt spelen met andere leerlingen. We proberen leerlingen zo snel mogelijk daarin mee te laten spelen.

Voor de jonge leerlingen hebben we als voorbereiding de cursus Muziek Maak Je Zelf. Bij voldoende deelname gaat die binnenkort weer van start.

Deze cursus Algemene Muzikale Vorming beoogt bij kinderen het plezier in het zelf muziek maken te stimuleren en de kinderen kennis te laten maken met de muziekinstrumenten, die in een orkest voorkomen. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen en samen zingen.

Aan het eind van de cursus van vijftien lessen is een afsluiting voor ouders met een diplomauitreiking en een optreden van het orkest. De cursus is voor leerlingen van groep vier tot en met zeven. De lessen zijn wekelijks op vrijdagmiddag in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

Meer weten of aanmelden kan via telefoonnummer: 06 21844411; via e-mail: opleidingen@stedelijkemuziekhuissen.nl of www.stedelijkemuziekhuissen.nl.

Pubquiz voor strijd tegen energiestofwisselingsziekten

BEMMEL - Het Wapen te Bemmel is dinsdagavond 1 september het decor van een pubquiz. Deze pubquiz wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor de stichting Energy4All.

Er wordt in teams gespeeld. Een team kan bestaan uit twee tot zes personen. De teams kunnen zich via voorinschrijving zeker stellen van deelname. Per team is het inleggeld vijftien euro en komt geheel ten goede van Energy4All.

In Nederland worden per week een tot twee kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Helaas komt de helft van deze kinderen voor hun tiende te overlijden en haalt zeventig procent de volwassen leeftijd niet. De missie van stichting Energy4All is het verwerven van zo veel mogelijk financiële middelen om het onderzoek naar effectieve behandeling van energiestofwisselingsziekten te versnellen en te bevorderen.

Op 10-12 september worden onder de noemer Forza4Energy4All door 75 enthousiaste deelnemers drie magische bergen uit de Giro d’ Italia beklommen voor Energy4All, de Gavia (2.621m), Mortirolo (1.852m) en de Stelvio (2.758m). Dit kan zowel per fiets, hardlopend of wandelend gebeuren.

De organisatoren van de Pubquiz doen mee als team aan Forza4Energy4All. Hun doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor het medicijnenonderzoek en meer bekendheid te geven aan de ziekte.Toen zij met hun idee bij Het Wapen kwamen, waren Johan en Gwen van Het Wapen meteen enthousiast. Zij dragen graag een steentje bij aan dit leuke initiatief!

Opgeven kan middels een email aan gunther@inmezzo.nl. Wees er snel bij. Het aantal aanmeldingen loopt al snel op!

Nieuws De Tichel Haalderen

HAALDEREN - Vanaf maandag 17 augustus heeft het dorpshuis, na enkele weken beperkte openingstijden, weer haar deuren geopend.

Op maandagmiddag, dinsdagochtend en donderdagmiddag is Bejaard maar Jong weer als vanouds aanwezig. Vanaf september zijn de meeste verenigingen weer actief als vaste gebruikers. Denk aan meisjesverenging Sint-Dymphna, zangvereniging Cantilene, Vrouwenvereniging Haalderen, damclub Ons Genoegen, Yoga met Miranda van Oostrum, Vitaalfit voor ouderen en kinderen met Nathalie van Baal.

Dartvereniging de Vliegende Pijl heeft de clubavond op vrijdag. Ook biljartvereniging De Tichel start 7 september met de competitie. De Stichting Welzijn Lingewaard zal volgens verwachting vanaf september starten met een participatiepunt in Haalderen. Lees hierover in hun colomn in hét Gemeente Nieuws. Ook peuterspeelzaal ’t Peuterhofje en de Skar zullen weer op volle sterkte aanwezig zijn. De fysiotherapie (volgens afspraak) op maandagmiddag en vrijdagochtend en het bloedprikken op maandagmorgen vanaf 08.30 uur tot 08.45 uur zijn niet onderbroken. Ook de accordiongroep Betuwe Oost start weer hun wekelijkse repetities. Het Rijn IJssel College zal weer op dinsdag haar lessen geven in De Tichel.

Iedere eerste en derde woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. We starten weer op
2 september.

Indien u nog ruimte zoekt voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Voor informatie kunt u altijd contact opnemen met onze beheerster 0481 464409, tijdens openingstijden van De Tichel. Kijk dan eens op www.dorpshuisdetichel.nl.

De Zonnestralen

ELST - Het jaarlijkse uitstapje van de gehandicapte jeugd van Elst zal dit jaar gehouden worden op zaterdag 29 augustus.

Reisdoel is Toverland in Sevenum. De kinderen en een van hun ouders of begeleiders worden verzocht om 08.00 uur op het Europaplein in Elst te zijn. Mocht men verhinderd zijn, dan kan men contact opnemen met de heer J.M.M. Clappers telefoon 0481 375851 of per e-mail j.clappers4@upcmail.nl.

Protestantse

gemeente Huissen

HUISSEN - De kerkdienst van de protestantse gemeente is zondag 30 augustus om 10.00 uur te bezoeken in het kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35.

Voorganger is dominee Matthijs Glastra. In verband met de vakantie is er geen crèche en (mini) kinderkerk. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Herfstmarkt

in Hemmen

HEMMEN - Zaterdag 3 oktober verzorgt dorpsvereniging Hemmen een herfstmarkt/hobbymarkt op het schoolplein bij het dorpshuis De Oude School.

Deze markt is van 11.00 tot 15.00 uur en is bedoeld voor hobbyïsten die eigengemaakte spullen willen verkopen. De kosten zijn vijf euro per tafel en gaat alleen door bij goed weer. Meer informatie via 0488 451002.

Corso Tiel voor

Corsoclub Echteld

ECHTELD - Corsoclub Echteld rijdt dit jaar voor de vijftigste keer mee bij het Fruitcorso in Tiel.

De vereniging houdt op zaterdag 29 augustus een feestelijke open dag. Belangstellenden zijn welkom van 14.00 tot 17.00 uur in de corsoschuur aan de Wijenburgsestraat 5 in Echteld.

Boekenmarkt

HUISSEN - Op 5 september wordt in Huissen voor de twaalfde keer de Huissense boekenmarkt gehouden.

In het centrum van Huissen, Vierakkerstraat, de Markt, Langestraat en op het Raadhuisplein staan zo'n 75 kramen opgesteld. Er is een gevarieerd aanbod van (tweedehands) boeken. Naast de handelaren staan er veel standhouders die hun zolder of boekenkast hebben opgeruimd.

Najaarsmarkt

in Opheusden

OPHEUSDEN - De stichting Uniformencomite Opheusden is weer volop bezig met de organisatie van de jaarlijkse najaarsbraderie/-rommelmarkt op zaterdag 5 september.

Er zijn al diverse aanmeldingen voor een kraam of grondplaats,wie zich nog wil aanmelden moeten niet te lang wachten. Geïnteresseerden die dit jaar een kraam willen huren, kunnen zich nog aanmelden via de mail naar j.vanneerbos@telfort nl of mobiel 0625014390. Een kraam kost 22,50 euro of een grondplaats van vier meter voor 16,00 euro.

Herfstbingo wijkvereniging Huissen Zand Binnenveld

HUISSEN - Op woensdag 16 september verzorgt wijkvereniging ’t Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. "De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat u vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken. Deze avond draaien wij zeven rondes (met drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50 euro. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50 euro, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50 euro. Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 1 september verzorgt de SWL een open eetcafé in creatief centrum Hofstede (aan Hoefslag 28 in Bemmel).

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur alleen via het Meldpunt op 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal vierentwintig) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan zich aanmelden voor de week er op.

Het menu van 1 september bestaat uit soep, macaroni en een verrassingstoetje. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Badmintonclub Gendt start nieuw seizoen

GENDT - Voor badmintonclub Gendt gaat het nieuwe seizoen weer beginnen. "Wij hebben ruimte voor nieuwe leden en nodigen hierbij iedereen uit een keer een kijkje te komen nemen en/of vrijblijvend een keer mee te komen spelen."

"Voor de senioren (vanaf achttien jaar) beginnen we op woensdag 26 augustus,voor de jeugd een week later op dinsdag 1 september. Onze speeltijden zijn op woensdag avond van 19:45 tot 22:30 uur , waarbij van 19:45 tot 20:45 uur training wordt gegeven door een ervaren trainer. De speeltijden voor de jeugd zijn: voor zes tot en met twaalf jaar van 17:30 tot 18:30 uur en voor dertien tot en met achttien jaar van 18:30 tot 19:30 uur."

Er zijn verschillende mogelijkheden om te komen spelen, als recreant zonder training, gewoon een avondje lekker spelen of wat wij bij niet geoefende badmintonners wel aanbevelen(geen verplichting) starten met training waarbij er elke week eerst een training van een uur wordt gevolgd waarna aansluitend er de mogelijkheid bestaat met de andere spelers wat wedstrijden te spelen.

Bent u geïnteresseerd kom dan een keer kijken of gratis een paar keer mee spelen,het enige wat u nodig heeft zijn sport(zaal)schoenen en sportkleding, een badmintonracket om mee te oefenen hebben wij voor u. Dit geldt natuurlijk ook voor de jeugd. "Wij badmintonnen in sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat. Wilt u eerst nog wat informatie dan kunt u contact opnemen met Han Kustern 0481 424641, of kijk ook eens op www.bcgendt.nl."

Interesse in geschiedenis van Doornenburg en bewoners?

DOORNENBURG - Iedereen kent in Doornenburg het Kasteel en Fort Pannerden. Maar de geschiedenis van het dorp gaat veel verder. Denk aan de Roswaard en zijn steenfabrieken. Of aan de vele, soms verdwenen, soms herbouwde huizen met hun eigen bouw- en familiegeschiedenis.

Of aan families die al eeuwenlang in Doornenburg wonen. Of aan de vele verenigingen, zoals bijvoorbeeld de schutterij, de harmonie, voetbalvereniging GVA. En wist je dat het tweehonderd jaar geleden is dat de Honderd Morgen bij Doornenburg werd gevoegd? En wat te denken van de nauwe relatie van Doornenburg met zijn drie rivieren: Waal, Rijn en Linge (binnenvaart, visserij, zwemmen; verdwenen buurtschap Burgeu)?

"Ben je geïnteresseerd in deze onderwerpen of heel andere onderwerpen uit de rijke geschiedenis van Doornenburg, in grote verhalen of kleine familieverhalen, of heb je vragen, kom dan eens op een van de werkavonden van de Historische Kring.

De eerste werkavond na de zomervakantie is op dinsdag 1 september. Je bent welkom vanaf 19.00 uur in het Ontmoetingscentrum, Kerkstraat 3. Is vervoer een probleem, mail of bel de Kring (0481 425005). Kun je 1 september niet, kijk voor de andere werkavonden op de website."

Zoals de bezoekers van 'Zomer in Gelderland' op 7 augustus zeker gehoord hebben, sinds 1 juli is Luuk Timmers, oud-huisarts, de nieuwe voorzitter van de Kring. Hij is Remie Aleven opgevolgd.

Tenslotte, de Kring is op zoek naar enthousiaste leden en niet-leden die haar willen helpen, met bijvoorbeeld uitzoeken van foto's, beheer of redactie van de website, social media enzovoort. "Wil je meer weten, kijk op de vernieuwde website www.historischekringdoornenburg.nl of stuur een mailtje: info@historischekringdoornenburg.nl."

Pukkeltocht van 't Verzetje Bemmel

BEMMEL - Toer- en wielervereniging TWC ’t Verzetje uit Bemmel houdt dit jaar voor de 35e maal de Pukkeltocht. Deze toertocht is een prestatietocht met drie afstanden en mooi klimwerk.

Deelname aan deze toertocht is voor iedereen die graag wil fietsen, maar bij uitstek geschikt voor de geoefende fietser, die ervaring heeft in het rijden van redelijke lange afstanden en het daarbij leuk vindt om afhankelijk van de afstand de nodige pittige heuvels te beklimmen. De tocht is volledig gepijld en men kan kiezen uit de afstanden: 60, 90 of 120 kilometer. Deze laatste afstand telt mee voor het 'Brevet des Cyclistes' van het NKC. Deze toertocht voldoet aan de hoge normen en is gewaardeerd met één ster.

De deelnemers kunnen tussen 8.00 en 11.00 uur starten vanaf het clubhuis aan de Sportlaan 1b in Bemmel. De renners rijden via de Ooij en Beek naar enkele pittige klimmetjes in Berg en Dal. "Via het Heumens Bos rijden we naar de mooie heuvels rondom Groesbeek." Na de pauze in Groesbeek gaat men via het Duitse Reichswald met prachtige natuur en bekende klimmetjes naar Beek waar de Oude Holleweg een waardige afsluiting is van al het mooie klimwerk. De terugweg gaat via de Nijmeegse Waalbrug over de Waaldijk naar Bemmel.

De inschrijfkosten bedragen vijf euro en NTFU-leden ontvangen een euro korting. Voorinschrijving kan online tot en met zaterdag 29 augustus. Er is douchegelegenheid voor dames en heren.

Informatie staat op www.twctverzetje.nl of te verkrijgen bij Henry Schrader via 0481 750864 (na 18.00 uur), Nol te Braake, 06 40062372.

Het Lingewaards Mannenkoor gemist?

HUISSEN - Heeft u het Lingewaards Mannenkoor gemist? Het koor u ook. Dinsdag 25 augustus is de eerste repetitie na de vakantie in muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen van 19.45 tot 21.45 uur. En verder elke dinsdag zelfde tijd. Belangstellenden altijd welkom.

Zaterdag 5 september is de deelname aan de boekenmarkt in Huissen van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag 20 september is de deelname aan de driekorenmiddag in zaal Wieleman in Westervoort. Aanvang 14.00 uur. Algemene Zangvereniging Belcanto uit Westervoort doet dit samen met het Vrouwenkoor –Klankkleur- en ons LWMK.

Zaterdag 12 december: Huissen bij Kaarslicht. Zondag 20 december: Kerstmatinee in de prachtig versierde kerk van de H.H. Martelaren van Gorcum, van Wijkstraat 35 in Huissen-Zand. Tevens is hier de grootste kerststal van het land te bewonderen. Medewerking verleent het bekende dameskwartet uit Arnhem – Lieve Lust-. www.lieve-lust.nl.

Het koor telt nu 40 zingende mannen. "Volgend jaar bestaan we zestig jaar. Een zeer speciaal programma is daarvoor op komst. Dat zouden we graag doen met tenminste vijftig zingende mannen. Het is dan óók een bijzonder feest voor onze geliefde en inspirerende dirigent Arno Vree die dan óók vijftig jaar (info@arnovree.nl). Mannen, verras uzelf en ons. Er zijn geen drempels om u bij deze gezellige, muzikaal hoogstaande club aan te sluiten." (info: secretaris@lingewaards-mannenkoor.nl; 06-54657615; www.lingewaards-mannenkoor.nl.)

Veel bodem op Dag van de Bodembeleving

ARNHEM - Op zondag 6 september is in park Sonsbeek de landelijke Dag van de Bodembeleving. De dag wordt georganiseerd door gemeente Arnhem samen met provincie Gelderland, Groen Arnhem, het Nederlands Watermuseum en de Molenplaats. Met workshops en activiteiten over moestuinieren, zandtekening maken, compost maken en nog veel meer.

2015 is door de FAO uitgeroepen tot het internationale Jaar van de Bodem. Dat is hard nodig, aangezien door het intensieve gebruik van de grond de kwaliteit van onze bodem achteruitgaat. Naar schatting gaan er wereldwijd elke minuut dertig voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren door slecht bodemgebruik. Overal in het land worden daarom activiteiten over de bodem georganiseerd, op zondag 6 september van 11.00 tot 16.00 uur is dit in Arnhem.

Met de bodem gebeurt veel. We halen er voedsel en energie uit, we zien er onze geschiedenis in, we bouwen erop en eronder. De bodem is de grond onder ons bestaan. Om het belang van de bodem onder de aandacht te brengen is op 6 september in park Sonsbeek in Arnhem de Dag van de Bodembeleving. Geïnteresseerden en voorbijgangers kunnen hier kennis maken met de bodem. Zo is er onder andere een wedstrijd grondboren, kan je bodembewerkingsmachines bekijken, leren compost maken, een wormenhotel bouwen, een kookworkshop volgen. Het Nederlands Watermuseum is speciaal voor de Dag van de Bodembeleving voor iedereen gratis toegankelijk.

Jeu de Boules in Doornenburg

DOORNENBURG - De vakantie periode zit er weer op en wil men iets nieuws ondernemen in de vrije tijd. In Doornenburg hebben ze enkele jaren een Jeu de Boulesclub.

Elke dinsdag- en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur gaan de leden gezellig hun balletje werpen. Er wordt ook tijd genomen tijdens de pauze voor een kop koffie of thee. De jeu de boulebanen zijn te vinden aan het Vijzelpad naast de tennisvelden in Doornenburg.

Mocht er interesse zijn en men houdt van ontspanning, kom gerust eens kijken, en probeer dan een balletje mee te werpen. Voor meer informatie: johantolkampj@kpnmail.nl of gwburgers@gmail.com.

24 / 32

Nog meer service: nieuwe elektrokar in Gendt

GENDT - Als het aan fietsclub Team Gendt Mobiel en Participatiepunt ligt, kan binnenkort een langgekoesterde wens in vervulling gaan. De aanschaf van een elektrokar om de mobiliteit van de ouderen in Gendt te verhogen.

Voor mensen die moeilijk ter been zijn, zijn afstanden echt een probleem. Bijvoorbeeld om een activiteit te bezoeken, een boodschap in het dorp te doen of op bezoek te gaan bij vrienden. Naar voorbeeld in Aalten, waar de elektrokar nu al zijn succes heeft bewezen, is een aantal organisaties waaronder Team Gendt Mobiel, het Participatiepunt, Buurtzorg, Sint-Jozef en SWL bij elkaar gaan zitten.

Team Gendt Mobiel heeft een mooi programma gemaakt met een 24-uurs spinningsmarathon om geld in te zamelen voor de aanschaf van de aangepaste golfkar. Zij gaan zelf met twaalf mensen 24 uur fietsen. De reacties in Gendt zijn zeer positief. De golfkar is elektrisch, met lage instap en de mogelijkheid voor het plaatsen van een rollator. Ook bij slecht weer kan er gereden worden, het is een dichte kar met verwarming.

Bij het Participatiepunt hebben zich inmiddels vrijwilligers gemeld die straks willen gaan rijden. Sint-Jozef en SWL zullen na aanschaf zorg dragen voor stalling en beheer. Maar eerst zal er gefietst moeten worden. Doneren kan ook bij doneerboxen in Gendt of via rek.nr: NL27 RBRB 0919 1845 45 t.n.v. Team Gendt Mobiel. De marathon start vrijdag 2 oktober 19.00 uur en eindigt zaterdag 3 oktober 19.00 uur. Voor 25 euro per uur kan een fiets gehuurd worden. Opgave bij De Klok.

Nederlandse teams spelen EK hockey in bijzonder shirt

BETUWE - Tijdens het Europees Kampioenschap hockey betreden het Nederlandse heren- en dameselftal het veld in heel speciaal wedstrijdshirt. Op het shirt staat namelijk de naam van uitblinker Cornald van Strien van Hockeyclub Overbetuwe. Hij is één van de 129 vrijwilligers die door zijn clubleden werd betiteld als onmisbare 'uitblinker'.

Het uitblinker-shirt is een initiatief van de Rabobank om de clubvrijwilligers en hun onmisbare diensten in het zonnetje te zetten. Het EK wordt van 21 tot en met 30 augustus in Londen gespeeld.

De Rabobank riep hockeyend Nederland in de tweede helft van het afgelopen seizoen op om de uitblinkers van hun eigen vereniging te nomineren. Dat gebeurde massaal. Bij Hockeyclub Overbetuwe werd Cornald van Strien uitgeroepen tot uitblinker van de club. Zijn naam prijkt dus als eerbetoon op het EK shirt van Oranje. In totaal kwamen bijna duizend nominaties binnen, wat wel bewijst dat elke club zijn eigen stille krachten kent die er week in week uit voor zorgen dat alles op rolletjes loopt. Op rabosport.nl staat het shirt met alle namen afgebeeld.

Megashirt en verloting

Van het bijzondere shirt is ook een reuzenexemplaar gemaakt. Dat zal tijdens de wedstrijden van Nederland worden uitgerold op de tribune om de teams aan te moedigen op weg naar – hopelijk - de Europese titels. Na afloop van het EK worden de wedstrijdshirts van de internationals verloot onder alle uitblinkers.

Een podium voor uitblinkers

Elke hockeyclub in Nederland kon haar onmisbare krachten een podium geven via rabosport.nl. Op deze site staan ook de meest bijzondere verhalen die zijn ingezonden. Want uiteindelijk hebben alle hockeyclubs samen een aandeel in de successen van Oranje, ook Hockeyclub Overbetuwe.

Over Rabobank en hockey

De Rabobank investeert structureel in de top en in de breedte van het hockey. "Onze betrokkenheid geven we vorm door het partnership met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en de ondersteuning van hockeyverenigingen. Met ongeveer 75 procent van alle hockeyverenigingen in Nederland heeft de Rabobank een (sponsor)relatie. Wij nemen hiermee een bescheiden aandeel in deze verenigingen, die op hun beurt van onschatbare waarde zijn voor onze samenleving."

De natuur in en om ons heen

REGIO - Op 30 augustus verzorgen Maisha en Stichting Flowing Mountains een evenement rondom het thema 'De natuur in en om ons heen'. In dit evenement leggen we de verbinding tussen duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. En we leggen de verbinding met tal van organisaties die betrokken zijn bij dit thema. De locatie is Landerij de Park.

Tijdens dit evenement zullen workshops mindfulness en yoga worden gegeven, er zijn lezingen over persoonlijke ontwikkeling en is er een markt met duurzame en biologische producten. Ook is er ruimte voor informatiestands van organisaties die betrokken zijn bij het thema.

Er zijn activiteiten voor het hele gezin: zowel voor volwassenen als kinderen. Een dag met ruimte voor inspiratie, spel, ontdekkingen, tips en bijzondere ontmoetingen. BSO de Kikkerkoning verzorgt allerlei buitenactiviteiten voor kinderen zoals buiten koken, struinen langs de oever, hutten bouwen.

Emma Haspels van Maisha en Eric van den Berg van Flowing Mountains geven al ruim 5 jaar samen mindfulness-trainingen. Het thema van die dag raakt hen beiden. Hoe kunnen we beter zorgen voor de natuur om ons heen en hoe kunnen we beter zorgen voor onszelf? Maisha biedt naast mindfulness ook yoga en ayurvedische massage. Flowing Mountains verzorgt naast de mindfulness ook breintrainingen en zen-meditatie.

De locatie is het inmiddels bekende Landerij de Park, een bijzondere plek waar kinderen, ouders en senioren kunnen gaan genieten van de tuinen, natuurspeelplaatsen en de kinderboerderij. We willen dit prachtige burgerinitiatief een warm hart toe dragen door tijdens dit evenement geld in te zamelen voor de kinderboerderij. Een goed doel, zonder welke Landerij de Park niet af is. Het gebouw is klaar, maar voor de dieren en het onderhoud is nog geld nodig.

De toegang is gratis. Op de dag zelf kun je je inschrijven voor een workshop. Informatie is te vinden op de website www.maisha.nl of www.flowingmountains.nl.

Niet te missen: Schoonheids- en pedicuresalon Belle Colour!

ELST – Je bent op zoek naar een écht goede schoonheid- en pedicuresalon? Eentje bij jou in de buurt, bij iemand waarbij je je prettig voelt, waar je volledig kunt vertrouwen op vakkundigheid én waar behandelingen en producten betaalbaar zijn? Dan laten we jou graag kennis maken met schoonheids- en pedicuresalon Belle Colour in Elst!

Sinds 2012 is Belle Colour gevestigd op de Weverkamp 4 in Elst. Echter, van 1991 tot 2012 was Belle Colour al actief in Arnhem. Inmiddels heeft Sonja (eigenaresse van Belle Colour) een brede, vaste klantenkring opgebouwd. Vakkundigheid en tijd nemen voor de klant, dat is waar Belle Colour voor staat. "Iedere klant heeft een ander huidtype en daarmee specifieke behoeften. Ik vind het daarom dan ook belangrijk om per klant voldoende tijd te nemen om samen de juiste behandeling te bepalen. Hierin is veel ruimte voor de persoonlijke voorkeuren en wensen van de klant."

Naast de basisbehandelingen is Belle Colour ook opgeleid tot medisch pedicure en biedt daardoor mogelijkheden voor onder andere reumatische en diabetische voetzorg. Maar ook specialistische huidbehandelingen behoren tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan hydrodermabrasie en visagie. "Ik vind het belangrijk om mijzelf constant te blijven ontwikkelen op het gebied van behandelingen en nieuwe producten. Hierdoor kan ik klanten voortdurend blijven voorzien van actueel advies".

In de maand augustus en september ontvangt de klant tien procent korting op de eerste pedicure- of schoonheidsbehandeling.

"Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op www.bellecolour.nl, volg ons op Facebook of bel Sonja via telefoonnummer 06 48572347."

Let op uw brievenbus

LINGEWAARD - Let volgende week op uw brievenbus want dat komt het D.I.O. 4 Daagse magazine uit! Een magazine vol leuke activiteiten en acties bij uw D.I.O. drogist.

Tien jaar Carla en vijftig jaar schoonheidssalon Van Appeldoorn zijn een feestje waard. Nu alvast een voorproefje van wat er te wachten staat. Woensdag 2 september Kindermiddag, onder andere met haren vlechten; donderdag Mazzeldag met vele kortingen; vrijdag Gezondheid met voorlichtingen over vitamine en natuurlijk voeding (In Bemmel zijn deskundige Denise en Maaike aanwezig); zaterdag is de dag van de schoonheid met diverse demonstraties.

Op vrijdag is er in Bemmel een visagiste van Pupa en op zaterdag in Gendt huidanalyse van Louis Widmer. Voor beide is reserveren noodzakelijk; dus wees er snel bij Carla Gendt 0481 421647 en Van Appeldoorn Bemmel 0481 450267.

Arkdag in Haalderen

HAALDEREN - Op zondag 6 september wordt -net als in de voorafgaande jaren- weer een Arkdag gehouden: een leuke, ontspannende ontmoetingsdag voor alle parochianen van De Levensbron.

Dit is de aftrap voor een nieuw seizoen vol activiteiten voor jong en oud. "We beginnen om 11.30 met een korte, feestelijke viering in de tent en het kinderkoor Spetters zingt. Daarna is er een brunch met allerlei activiteiten voor iedereen.

Om 13.00 start in de kerk een poppenspel van Peter Vermaat met als thema 'Het geheim van de kleermaker. Een uitvoering voor groot en klein. Het belooft een waar spektakel te worden. Rond 14.00 uur sluiten we dag af met een drankje en een kort gezellig samenzijn. Voor de kinderen is ook dit jaar weer een springkussen."

Iedereen is welkom op 6 september in De Ark aan de Van der Mondeweg 22 in Haalderen.

Vakantie voorbij; gericht sporten

BEMMEL - De zomer is nog lang niet voorbij, maar de vakantiestop is wel aan z'n eind bij schietsportvereniging Op de Korrel in Bemmel.

Vanaf 14 augustus zijn de verenigingsavonden weer een feit, na een onderbreking van zes weken. De vrijwilligers en sporters konden even op krachten komen, na een enerverend seizoen. En nu kan er weer getraind worden voor de aankomende competities, open toernooien en Nederlandse Kampioenschappen.
"Interesse in één van de disciplines van schietsportvereniging Op de Korrel, bijvoorbeeld pistool, geweer of kruisboog schieten, dan wel opgelegd of in vrijstaande houding? Kom dan eens een kijkje nemen tijdens een verenigingsavond of stuur bij voorkeur een mailtje naar info@svopdekorrel.nl, zodat deze sport direct te proeven is."
Openingstijden van het clubgebouw zijn dinsdag- en vrijdagavond van 19.30 tot zo'n 23.00 uur.

Historische zomerwandeling: Verrassend Huissen

HUISSEN - Al meer dan zestig mensen hebben gebruik gemaakt van het aanbod van de Historische Kring Huessen om in het historische stadje Huissen rondgeleid te worden door Emile Smit dan wel Jan Zweers. Zelfs in de stromende regen genoot een tiental belangstellenden met volle teugen.

Voor wie het al heel lang van plan was deze happening mee te maken is op zondag 30 augustus voorlopig de laatste zomerwandeling van dit jaar met Jan Zweers.

"Laat u verrassen door de vele dingen, die u op straat waarschijnlijk nog nooit heeft opgemerkt. Wie rondloopt met vragen over het hoe en waarom of het wel en wee van Huissen en diens bewoners, heeft dan de gelegenheid om de deskundige in levende lijve te raadplegen, want vragen staat vrij."

De rondleiding start om 14.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. De bijdrage is 1,50 euro per persoon (kinderen tot twaalf jaar gratis). Start bij het Stadsmuseum Hof van Hessen, Vierakkerstraat 39 in Huissen. "Uiteraard kunt u altijd een afspraak maken via de museumbalie voor een groepsrondleiding op een moment dat het u schikt."

Dames Platform Huissen geeft kennismakingsavond

HUISSEN - Op dinsdag 8 september gaat het nieuwe seizoen van het Dames Platform Huissen (DPH) van start. Het bestuur is er weer in geslaagd om voor u een gezellig en interessant programma samen te stellen. Het heeft gemeend om deze openingsavond gratis toegankelijk te maken voor alle dames die nieuwsgierig zijn naar deze gezellige vrouwenvereniging.

"Wij nodigen u geheel vrijblijvend uit om deze avond kennis te komen maken en heten u van harte welkom en breng gerust uw vriendin, kennissen, of buurvrouw mee. Het is gratis! Thema van deze avond op 8 september is 'vergeten', maar wel met een vrolijke noot." Met medewerking van Ineke van Cuijk en De Notenkrakers. De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen.

Het Dames Platform Huissen heeft iedere tweede dinsdagavond een bijeenkomst in zalencentrum De Valom. Leden krijgen iedere maand een uitnodiging voor de desbetreffende avond. Het hele jaar programma is binnenkort te zien op www.dph-huissen.nl of op de facebookpagina van het Dames Platform Huissen.
Tevens wordt er in het voorjaar een mooie fietstocht georganiseerd en twee keer per jaar een gezellige dagtocht.

Tafeltennis leer je bij Hutaf

HUISSEN - In de afgelopen vakantie zullen velen op de camping, op het recreatiepark of ergens anders gepingpongd hebben. Nu biedt Hutaf jullie de gelegenheid om dit pingpongen voort te zetten in een prima tafeltennisaccommodatie door het aanbieden een tafeltenniscursus op de woensdagavond van 18.00 tot 19.00 uur en op de donderdagavond van 17.15 tot 18.15 uur.

Onder leiding van gediplomeerde trainers worden je de beginselen van de mooie tafeltennissport bijgebracht. Ook als je geen tafeltennisbatje hebt, kun je meedoen aan de tafeltenniscursus want bij Hutaf kun je een tafeltennisbatje lenen. Voor de kosten hoef je het ook niet te laten want 5 tafeltennislessen kosten je slechts vijf euro. Vanaf woensdag 2 september start deze cursus maar later instromen kan altijd. Met ongeveer vijftig jeugdleden behoort de Huissense tafeltennisvereniging bij de tien tafeltennisverenigingen van Nederland met de grootste jeugdafdeling. Bij Hutaf wordt er, op zowel landelijk als afdelingsniveau, competitie gespeeld door twaalf jeugdteams maar er is ook volop gelegenheid om te tafeltennissen voor de niet competitiespeler.

Alle activiteiten van Hutaf vinden plaats in de grote zaal van Het Koelhuis, Koelhuisstraat 3 in Huissen. Meer informatie over deze tafeltenniscursus is te verkrijgen bij de coördinator van de jeugdafdeling van Hutaf, Mark Baerveldt e-mail hutafjeugd@gmail.com of via de website van Hutaf: www.hutaf.nl.

Vakantiepondjes...

HAALDEREN - Natuurlijk we kennen het allemaal, vakantie tijd, even onderuit gezakt, iets lekkers erbij, geen zin om te koken, warm weer, we nemen een ijsje, een beetje van dit en een beetje van dat, oeps en daar gaat ons gewicht...

Maar gelukkig is daar Dorien van de EGA afslankclub die wekelijks dames, heren en kinderen begeleid om gezond en lekker te eten en daarbij af te vallen!! Op vele plaatsen in de Betuwe, Nijmegen, Arnhem, Groesbeek en Wijchen. Dorien biedt een deskundige begeleiding, geeft eetadviezen, goede recepten en steun waar nodig is!!

Het programma van EGA is gebaseerd op de maaltijdschijf en het resultaat mag er zijn. Het belangrijkste wat Dorien meegeeft aan haar cursisten is gezond eten, geen pillen, shakes of andere rare dingen maar gewoon normaal mee eten met de pot! Wat je uiteindelijk het langste vol kunt houden in je leven.

De bijeenkomsten zijn gezellig, leerzaam en je valt er van af! Eenmaal op gewicht, gewoon blijven komen, na de controleweken is het gratis!

Neem vrijblijvend contact op met Dorien; www.ega-dorienvernooij.nl of 0481 461413.

In een Oogopslag

woensdag 26 augustus
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

zaterdag 29 augustus Missie Verkeersmiddelen Actie / MVA
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering Pastoor Peters en het koor Exotherm.

zondag 30 augustus

Missie Verkeersmiddelen Actie / MVA
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Herenkoor

woensdag 2 september
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

31 / 32