GN Berg en Dal Heumen Mook

17 augustus 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 17 augustus 2016


AED-buitenkast in Millingen verplaatst

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In Millingen aan de Rijn hangen 29 AED’s, waarvan 10 buitenkasten. In Kekerdom hangen 2 AED’s, allebeide buitenkast.

Het bestuur van de ehbo-vereniging is bezig om met name voor Kekerdom meerdere AED’s te plaatsen. Voor de locaties van de AED’s in Millingen en in Kekerdom kunt u de site van ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/Kekerdom raadplegen, onder locaties AED (www.ehbomillingenkekerdom.nl).

In juli 2016 is de locatie van een AED buitenkast in Millingen aan de Rijn gewijzigd. Van het adres Steenstraat 30 (voorheen Snackbar De Pol) is de AED buitenkast verplaatst naar Wethouder Arntzstraat 8, de woning van mevrouw Pastoors.
De AED is makkelijk bereikbaar, want de AED hangt buiten bij de voordeur, precies tegenover de ingang van het muziekgebouw van fanfare Sint-Cecilia.

Actie voor versleten voetgangersbrug Duivelsberg

De oude Filosofenbrug, door B&B de Pastorie Beek

Foto: natuurgebied: Staastbosbeheer

BERG EN DAL - De actie van pelgrimsroute de Walk of Wisdom voor een nieuwe voetgangersbrug in de Duivelsberg komt op stoom. Bed&Breakfast de Pastorie in Beek en het Cultuurfonds Nijmegen helpen mee met een (G-)sponsorloop en een crowdfundingscampagne. Er is in 10.000 euro nodig voor een nieuwe brug, die in het Filosofendal komt. Vandaar de naam: de Filosofenbrug.

De (G-)sponsorloop is 27 augustus om 10.30 uur vanuit B&B Pastorie Beek over 3,5 of 6,5 kilometer. Er is ook een aangepaste afstand van twee kilometer over de stoep van de Rijksstraatweg voor lopers met een rollator. Er geldt dan ook een speciaal welkom voor deelnemers met een beperking. De Thomashuizen Elst en Molenhoek, het Zelfregiecentrum en Trias doen al mee.

Het Cultuurfonds Nijmegen tekent voor een crowdfundingscampagne. Het fonds is zelf bereid 20% van de kosten te betalen mits de dekking rondkomt. Sponsoren kunnen op de website van het fonds een dwarsbalkje kopen voor 10, een leuning voor 25 of een steunpilaar voor 200 euro. Het College van Berg en Dal heeft de eerste steunpilaar gekocht.

Onder alle deelnemers verloot B&B Pastorie Beek een overnachting met ontbijt en Staatsbosbeheer verzorgt een excursie voor iedereen die een leuning koopt. Voor de ‘steunpilaren’ komt een naamplaatje op de brug. Het motto op de brug is al bekend: 'Samen vormen we een brug'.

Meer informatie of aanmelden voor de (G-)sponsorloop op 27 augustus vanaf 10.30u: http://walkofwisdom.org/filosofenbrug. Een dwarsbalkje, leuning of steunpilaar kopen, https://cultuurfondsrijkvannijmegen.nl/projecten/filosofenbrug-duivelsberg.

Rondleiding 'Gevleugelde Vrijheid'

GROESBEEK - Dinsdag 23 augustus verzorgt het Bevrijdingsmuseum van 14.00 tot 15.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, de Tweede Wereldoorlog in de lucht', speciaal voor de jeugd van 10-15 jaar.

De rondleiding zal worden gegeven door gids en luchtoorlogsdeskundige Gerrit Kok. De tentoonstelling van meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes geeft een compleet beeld van WO2 in de lucht, waarvan jongeren zullen smullen. Van de piloot in de kleinste cockpit tot de reusachtige vliegende forten: geen aspect blijft onbelicht van de wereldwijde luchtstrijd boven land en zee.

De standaardtarieven gelden. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Dutch Wave in de Ooijpolder

Foto: Marion Nickig

PERSINGEN - Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus van 11.00 tot 17.00 uur staat de tuinpoort van tuin 'De Villa' aan de Leuthsestraat 6 in Persingen open voor bezoekers. Er is van alles te zien: een knopentuin in de voortuin, een siertuin rondom het huis, een hoogstamboomgaard, moestuin en kruidentuin, bijzondere bomen in de bomentuin en helemaal aan het eind de grassen/prairietuin. Deze is nu op z'n mooist.

De grassen/prairietuin wordt tot de Dutch Wave gerekend. De Dutch Wave is een natuurlijke manier van tuinieren waarbij grassen de basis vormen en gecombineerd worden met natuurlijk ogende vaste planten. De natuur is de inspiratiebron. De borders met hun natuurlijke uitstraling en subtiele overgangen in kleur hebben een betoverend effect.

En dat alles gelegen in de Ooijpolder. Al wandelend door de twee hectare grote tuin heb je een prachtig uitzicht op de omgeving, zoals de stuwwal, de Kerkdijk, de vijf monumentale witte boerderijen van Wercheren en een naastgelegen natuurgebied. Nieuw in de tuin zijn de Doorkijktorens, ijzeren sculpturen ontworpen door Frans van Lint en Michael Marcelissen. Uniek is ook een vijftal gedichten, verspreid door de tuin, onder andere geschreven door twee oud-staddichters van Nijmegen, waarbij je stil kan staan en al filosoferend al het moois op je in laten werken.

In de expositieruimte is een kleurrijke tentoonstelling met schilderijen van Riny van Schalkwijk-Wolters. Meer informatie staat op: www.tuindevilla.nl.

Grootscheepse zoekactie naar weggelopen meisje in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagavond rond 20.00 uur is de politie van Berg en Dal een grootscheepse zoekactie gestart naar aanleiding van de melding dat er een 15-jarig meisje van huis was weggelopen. De patrouillewagens keken vanaf die tijd uit naar het meisje.

Op de Hoge Horst zag een patrouillewagen van de politie het meisje richting De Horst lopen. Toen zij de politiewagen zag, verdween het meisje in het maïsveld. Door de politie werd direct het maïsveld afgezet en werd de hulp van een diensthond ingeroepen. Echter de hond kon het meisje niet traceren. Daarop werd de commandant van de brandweer gealarmeerd die met een warmtebeeld camera ter plaatse kwam. Ook deze poging om het meisje te vinden mislukte.

Ten einde raad werd de hulp ingeroepen van de politiehelikopter die na enige tijd boven het maïsveld ging cirkelen, waarbij ze het gezochte meisje ontdekte. De bemanning van de helikopter wisten twee agenten naar de bewuste plek in het maïsveld te loodsen. Het meisje werd vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau in Nijmegen. Maandag is het meisje overgedragen aan een hulpverlenende instantie. De zoekactie heeft geduurd van 20.00 tot 22.15 uur.

Fikse hoofdwond op na val in Beek

BEEK – Een 32-jarige wielrenner uit Arnhem heeft maandagavond rond 21.00 uur een fikse hoofdwond opgelopen na een val op de Van Randwijckweg in Beek.

De wielrenner reed met een stel fietsvrienden de Van Randwijckweg af en raakte op een gegeven moment met zijn voeten van de pedalen. Hierdoor raakte hij uit balans en kwam ten val met zijn hoofd op het wegdek. Het slachtoffer liep een fikse hoofdwond op en is per ambulance overgebracht naar het UMC Radboudziekenhuis in Nijmegen. Zijn vrienden zorgen ervoor dat zijn zwaar beschadigde fiets bij het slachtoffer thuis zal komen.

Zonnebloem Picknick groot succes

Foto: Gerard van Extel

GROESBEEK - De weersvooruitzichten waren niet geweldig. Daarom was besloten vier pagodetenten te plaatsen op het grasveld bij ijssalon Passione in Groesbeek. Jaarlijks strijkt De Zonnebloem Groesbeek daar in de zomer neer met een picknick voor haar gasten.

Zestig gasten hadden een plekje gekregen op woensdag 19 augustus. Iedereen was blij met de tenten. Het was lekker warm en de gasten zaten lekker droog toen er een flinke plensbui viel. Na een kop tomatensoep met room, kwamen de heerlijke broodjes. Een van de gasten die voor het eerst aanwezig was zei: "Wat zien die broodjes er fantastisch uit". Dat werd beaamd door andere gasten die aangaven dat dit ieder jaar het geval was. Ieder jaar een keur aan lekkere broodjes met een zeer gevarieerd beleg.

Onder begeleiding van een accordeon-duo dat gezellig allerlei muziek ten gehore bracht, van Frans en Iers tot een Hollandse meezinger, genoten de aanwezige gasten van de heerlijke picknick. Een achttal vrijwilligers zorgde ervoor dat alle gasten -waar nodig- geholpen werden met rolstoel of rollator. Zij hielpen ook bij het rondbrengen van koffie en broodjes.

Aan het eind van de ruim twee uur durende lunch werden de gasten nog getrakteerd op een heerlijk potje vers fruit met aardbeien, bessen, meloen en meer, met een heerlijke dot slagroom. Dit liep er nog lekker in. De Zonnebloem zegt dank aan ijssalon Passione, tentenverhuur Müskens, Ger en Marijke Pouwels voor de muzikale omlijsting en de vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

Eigenaar woning Lagewald Groesbeek krijgt geen planschade

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De eigenaar van een woning aan het Lagewald in Groesbeek had het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal op 19 november 2015 verzocht om hem planschade toe te kennen. Volgens de eigenaar was er sprake van waardevermindering van zijn woning als gevolg van het in 2014 vastgestelde bestemmingsplan Lagewald.

Aan het Lagewald is een manege en pensionstalling 'De Brandenburgh 'gerealiseerd. Volgens de eigenaar is er sprake van een verminderd uitzicht, overlast en geluidshinder. Volgens het planschade adviesrapport is de oude en nieuwe planologie vergeleken. De conclusie is dat er in beide gevallen bouwmogelijkheden waren die het uitzicht konden verminderen en daarnaast was er in de oude situatie ook al sprake van overlast. Volgens het rapport is er in de nieuwe planologie al rekening gehouden in het voordeel van de bewoners van Lagewald 9. Het college erkent dat er ook sprake is van nadelen door het bestemmingsplan zoals met de komst van de paardenhouderij en kleinschalige horeca. Toch blijft het college van mening dat er geen planologische verslechtering is ontstaan en wijst de planschade af. De leges die de eigenaar van de woning heeft betaald ten bedrage van 300 euro als drempelbedrag zal nu het college de planschade afwijst niet worden terugbetaald. Inmiddels blijkt de woning al verkocht te zijn.

Burgerwoning in plaats van karakteristieke schuur in Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ - De familie Vernooy aan de Kruisstraat in Ooij heeft besloten het agrarische bedrijf te stoppen en heeft het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal gevraagd om het pand aan de Kruisstraat 34 in Ooij te bestemmen als woonbestemming.

Daarnaast wil de familie dat de karakteristieke schuur aan de Spruitenkamp verbouwd wordt tot een tweede burgerwoning. Het college is van mening dat het bestemmingsplan de mogelijkheid biedt om van de bedrijfswoning een burgerwoning te realiseren. Dan moeten de bedrijfsopstallen zo'n 700 m2 gesloopt worden en de aanwezige oppervlakte verharding worden verwijderd.

Nu de overige bebouwing wordt gesloopt, mag er ook een tweede woning gerealiseerd worden. De familie heeft gevraagd om de tweede woning te creëren in de karakteristieke schuur aan de Spruitenkamp. Het college staat positief tegenover de vraag van de familie mits er geen aantasting zal zijn in landschaps– of natuurwaarden. Nu het college groen licht heeft gegeven aan de plannen van de familie zal zij zelf de ruimtelijke haalbaarheid moeten onderzoeken. Daarna kan pas gestart worden met het wijzigen van de bestemmingsplanprocedure.

Boeren Thee bij Mendy Heinsius pure verwennerij

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Twee jaar geleden is de nu 42-jarige Mendy Heinsius – nadat haar 3 kinderen allemaal naar de middelbare school gingen – gestart met 'Boeren Thee'. Ik wilde er iets bij gaan doen, wat bedrijfgerelateerd is, laat Mendy weten.

"Omdat koken mijn hobby is, ben ik met 'Boeren Thee' begonnen. In het westen van ons land is dit een bekend fenomeen, hier is het vrij nieuw. Het is eigenlijk een variant van 'High Tea', maar dan veel uitgebreider", volgens Mendy. Wij hebben een vleesbedrijf (rundvee) en daar maak ik naast streekproducten gebruik van. De 'Boeren Thee' van Mendy is pure verwennerij. Ze begint met echte ouderwetse boerengroentensoep met eigen rundvlees en niet te vergeten de soepballen.

In Groesbeek wordt het ook wel 'zondagse soep' genoemd. Dan volgt er een runderragoutpasteitje, belegde broodjes met beleg zoals runderrookvlees, kaas en zoetigheid gevolgd door carpaccio – en geitenkaashapjes en flink gevulde boerenomelethapjes. Verder staan er op tafel diverse toetjes: zoet en hartig.

Tijdens de twee uur 'Boeren Thee' kan er onbeperkt thee – liefst 24 soorten -, koffie en sap worden gedronken. Deze Boeren Thee kost – om het voor iedereen toegankelijk te houden - slechts 12,50 per persoon, ongeacht de leeftijd. Boeren Thee is alleen op afspraak te reserveren met minimaal zes en maximaal 36 personen via mendyheinsius@hetnet.nl of telefonisch 06 15689643. Na afloop is er op verzoek een bedrijfsrondleiding mogelijk. Boeren Thee is te vinden aan de Lage Horst 10 in Groesbeek.

Breedeweg door Omroep Gelderland in de picture

Foto: Joop Verstraaten

BREEDEWEG – Met het TV programma 'Zomer in Gelderland ' van Omroep Gelderland is het kerkdorp Breedeweg ruimschoots in de picture gezet. Door het uitvoeren van diverse opdrachten zoals het uitbeelden van de Heilige Sint-Antonius uit Egypte en niet te vergeten een echte dorpsparade kon geld bij elkaar worden gebracht voor het goede doel.

Dit doel was het Oranje Comité en speeltuin D'n Hommel. Een team van tien personen kreeg de opdracht en het is met een supportteam van 5 personen en 25 spontane krachten aan de slag gegaan. Locatie was verenigingsgebouw De Sleutel, waar het de hele dag een komen en gaan was van handige mensen. Onder hen waren wethouder Erik Weijers en raadslid Johanna Brouwer die beiden ook de handen uit de mouwen hebben gestoken om zo goed mogelijk voor Breedeweg te kunnen scoren.

Ook het plaatselijk bedrijfsleven is tijdens de tv-uitzending aardig aan bod gekomen evenals de beide voetbalverenigingen Rood-Wit en De Groesbeekse Boys. Een van de laatste opdrachten was om met twee personen in een tenue van Rood-Wit en van Groesbeekse Boy's op de middenstip te gaan staan van een van de twee verenigingen met in hun midden een politieagent die hen in de boeien had geslagen. Martijn Bekkenk (de wijkagent van onder andere Breedeweg) was bereid om aan deze opdracht mee te werken. Tijdens de tv-uitzending waren ondanks de aanhoudende regen ruim 400 belangstellenden naar het Kerkplein gekomen. Uiteindelijk bleek dat de teams een bedrag van 797 euro bij elkaar hadden weten te smokkelen voor het goede doel van Breedeweg. De totaalscore werd zelfs 1104 punten.

Ingezonden brief

Het was wederom een gezellige dag met de 4-daagse in Groesbeek. En de zon heeft haar best gedaan. Mogen we op zo'n dag alstublieft verschoond blijven van een helicopter die uur na uur over het dorp heen vloog en veel lawaai veroorzaakte? Wat een ramp! Zullen we afspreken dit niet meer te doen. Dank u wel. Een ander storend element is de toename van de optochten van oude, veel lawaai makende en stinkende tractoren die door het dorp sjezen. Ook graag mee ophouden c.q. verbieden. Dank u wel.

Remco Baalman

Accommodatiedag van DVSG

GROESBEEK - Op zaterdag 20 augustus houd DVSG weer zijn jaarlijkse accommodatiedag. Er zullen op die dag weer de nodige hand- en spandiensten verricht moeten worden en daarbij is de hulp nodig van vele handen.

"Het zou prettig zijn als velen bereid zijn om gezamenlijk de schouders eronder te zetten, zodat we de zaken die we aan willen pakken die dag ook gerealiseerd krijgen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Tot ziens op de accommodatiedag van DVSG die om 09.00 zijn aanvang heeft en zo rond de klok van 14.30 eindigt", aldus het bestuur van de vereniging.

Evelyne Weijers in bres gesprongen voor Prikkelarme kermis Groesbeek

GROESBEEK - Met succes is de 39-jarige Evelyne Weijers in de bres gesprongen om in Groesbeek enkele uren een Prikkelarme kermis gerealiseerd te krijgen. Naar haar zeggen heeft een brutale brief wonderen gedaan.

Naar aanleiding van die brief werd Evelyne uitgenodigd op het gemeentehuis om exact te komen uitleggen wat eigenlijk de bedoeling was. Evelyne is de moeder van de 6-jarige Tristan en de 9-jarige Milan. Milan heeft autisme, achterstand op de taalontwikkeling en is prikkelgevoelig. Het is heel moeilijk om met Milan naar de kermis of evenement te gaan vanwege de drukte, het harde geluid van de muziek en de flitsende lichteffecten. Evelyne maakt duidelijk dat voor heel veel mensen van jong tot oud de kermis een groot feest is maar dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Voor haar zoon Milan is het bezoek aan een kermis erg lastig. :Hij raakt dan overprikkeld en moeten wij naar huis, wat erg vervelend is voor zijn jongere broer Tristan."

De kermissen zijn het niet alleen die moeilijk te bezoeken zijn, hetzelfde geldt ook voor pretparken, speelhallen en allerlei andere activiteiten. Mensen met een beperking zijn hier de dupe van. "Het gezinsleven lijdt hieronder, wij moeten een rustig moment uitzoeken om ergens heen te gaan." Evelyne is blij dat er al meerdere gemeenten zijn die evenementen mogelijk maken met mensen met een beperking zoals de gemeente Hoorn vanwaar zij het initiatief heeft overgenomen.

Het gemeentebestuur staat positief tegenover enkele uren een prikkelarme kermis in het leven te roepen. Zij hebben inmiddels ook contact gehad met kermisexploitanten die ook groen licht hebben gegeven. Voor de gemeente Berg en Dal is dit een pilot, omdat er diverse instellingen zijn die te maken hebben met mensen met een verstandelijke of een lichamelijke beperking zoals Werkenrode en Pluryn. Samen met Pluryn en Werkenrode is een werkgroep opgericht. Gekozen is voor dinsdagmiddag 6 september van 13.30 tot 17.30 uur. Dan zal er bij de kermisattracties geen harde geluiden waarneembaar zijn alsmede flitsende lichten. Indien nodig zal de draaisnelheid van de diverse attracties ook aangepast worden.

Speciaal is voor de uren van de Prikkerlarme kermis een 10 rittenkaart voor 10,00 euro in het leven geroepen. Voor alle kleinvermaak zaken kost het 1 bon en voor grote vermaakzaken 2 bonnen. De 10-rittenkaarten zijn vanaf maandag 22 augustus verkrijgbaar bij Bruna aan de Dorpsstraat en bij de VVV Groesbeek aan het Dorpsplein. Deze bonnen zijn alleen geldig op dinsdag 6 september van 13.30 tot 17.30 uur tijdens de Prikkelarme kermis. Er hebben zich al vrijwilligers aangemeld – waaronder het raadslid Jo Coerwinkel - om die uren te assisteren bij het in- en uitstappen van de kermisbezoekers. Mocht de prikkelarme kermis in Groesbeek een succes blijken – wat ook afhangt van het weer, dan zal bij evaluatie blijken of de gemeente en de kermisexploitanten ermee doorgaan de komende jaren.

Clown Kwibus brengt dode boom weer tot leven

Foto: Theo van Grinsven

GROESBEEK – In de tuin van de thuisbasis van Clown Kwibus aan de Zevenheuvelenweg 14 in Groesbeek heeft de clown zelf een dode boom weer geheel tot leven gebracht.

Het was al enige tijd bij Clown Kwibus een doorn in het oog dat de stronk daar zo in de voortuin van zijn kindertheater stond. Clown Kwibus heeft de vakantie aangegrepen om van de gesneuvelde boom een waar kunstwerk te maken en daar is hij ruimschoots in geslaagd.

Het nieuwe kunstwerk heeft al de nodige bekijks getrokken van voorbijgangers. Clown Kwibus is van mening dat een dode boom een nieuw leven moet kunnen krijgen. Tevens is er in de vakantie bij Clown Kwibus een nieuwe site geboren, die beslist de moeite waard is om te bekijken: www.clownkwibus.nl/

In september staat Clown Kwibus weer klaar voor de kinderfeesten, die vanuit de hele regio en zelfs daarbuiten bij hem gehouden worden.

Kermisvuurwerk Groesbeek weer op oude stek in Binnenveld

GROESBEEK – Kermiszaterdag 3 september wordt de Groesbeekse kermis officieel geopend met om 17.00 uur een concert in de autoscooter van Saedt door fanfare Wilhelmina.

Burgemeester Slinkman van Berg en Dal zal vervolgens om 18.00 uur de kermis open verklaren. Zaterdagavond rond 22.00 uur zal het traditionele kermisvuurwerk worden afgestoken. Vorig jaar vond dit vuurwerk plaats naast het gemeentehuis bij de weide aan de Kerkstraat. Dat vuurwerk zorgde voor de nodige commotie, omdat dit plaats vond op enkele tientallen meter van de dierenweide in de Kerkstraat.

Ondanks de bezwaren werd het vuurwerk toch op die plek afgestoken, waar de dieren in de dierenwei niet blij mee waren. Dit jaar is weer gekozen voor de oude locatie achter in het Binnenveld nabij de bosrand en uitzicht geeft op hotel-restaurant De Wolfsberg, waar het jaren is geweest. Om dit vuurwerk gerealiseerd te krijgen, heeft de gemeente drie nieuwe sponsoren gevonden: Rikken Bouw, Doors4U en Deuren Montage Groesbeek.

Jackpot op bingoavond groeit

GROESBEEK – Donderdagavond 18 augustus wordt in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek de wekelijkse bingoavond gehouden.

De jackpot begint weer langzaamaan te groeien en staat donderdagavond op 100 euro. Met het winnen van de hoofdprijs is momenteel meer te verdienen: 250 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. Om klokslag 20.00 uur gaan de bingoballetjes rollen. De opbrengst van deze bingoavonden komt geheel ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen. Iedereen is op deze bingoavond welkom.

9 / 20

Weer feestmis voor Bartholomeus

BEEK - Op woensdag 24 augustus wordt in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek een feestelijke H. Mis opgedragen ter ere van de naamdag van de patroonheilige van deze kerk.

De viering begint om 19:00 uur en wordt voorgegaan door pastoor Henk Janssen. De muzikale invulling wordt verzorgd door het mannenkoor Sint-Caecilia en Het Gemengd Koor, met Cor van Wageningen als dirigent / organist.

Al bijna 200 jaar staat de kerk in Beek onder bescherming van de heilige Bartholomeus. Toen in december vorig jaar bekend werd dat ‘zijn’ kerk voorlopig open blijft voor bijzondere vieringen, zal ook hij - vanuit zijn plaats ‘in den hoge’ - deze fantastische uitkomst met instemming hebben begroet! Naar verwachting zullen, net als op 24 augustus 2015, velen gebruik maken van deze gelegenheid tot samen vieren om dankbaarheid te tonen, elkaar te ontmoeten en te luisteren naar prachtige koor- en orgelmuziek.

Vervoer van en naar huis wordt geregeld voor diegenen die slecht ter been zijn. Ook parochianen van ‘Het Höfke’ zijn natuurlijk van harte uitgenodigd. Mocht u van deze ‘taxidienst’ gebruik willen maken dan kunt u dat doorgeven aan An Verseput (Höfke): 024 6841703, Martien de Witt: 024 6842327 of Ineke Huilmand: 024 6843376.

Kunstroute Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Kunstroute vindt plaats in het weekend van zaterdag 17 en zondag 18 september van 13.00 tot 15.00 uur als onderdeel van de Kunstmanifestatie Heilig Landstichting in hetzelfde weekend.

De route beschrijving ligt klaar in 't Zaaltje, Carmelweg 4 en/ staat op www.dorpsverenigingheiliglandstichting.nl.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in sporthal Heuvelland Groesbeek

GROESBEEK - Stichting Hebbes houdt op zondag 11 september haar halfjaarlijkse kinderkleding en speelgoedbeurs. Degenen die kleding en speelgoed willen inbrengen kunnen op donderdag 1 september tussen 19.00 en 20.00 uur een klantnummer afhalen tegen betaling van een euro in Sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek.

Eén klantnummer per persoon en 'op is op'. "U kunt uitsluitend najaars- en/of winterkleding inbrengen van baby tot jeugd. Vanwege het grote aanbod is de inbreng beperkt tot maximaal 20 stuks babykleding (tot en met maat 80) en maximaal 40 stuks kleding in de maten 86 tot en met 176. Klein babyspeelgoed maximaal 10 stuks, knuffels en puzzels maximaal 5 stuks. Overig speelgoed, spellen, kinderleesboeken et cetera mag onbeperkt ingebracht worden."

"Alles wat u inbrengt dient eigentijds, schoon en in goede staat te zijn. Kleding en speelgoed die niet aan de criteria voldoen, wordt door ons niet in de verkoop gebracht. Van de opbrengst is 75 procent voor de inbrenger en 25 procent voor Stichting Hebbes. Dat percentage wordt door de stichting gebruikt om de gemaakte onkosten te voldoen en het resterende wordt gedoneerd aan een vereniging, goed doel of stichting die zich inzet voor kinderen."

Inbreng van kleding en speelgoed is op zaterdag 10 september tussen 08.00 en 08.30 uur. De verkoop is op zondag 11 september tussen 09.00 en 13.00 uur. De entree bedraagt een euro en kinderen hebben gratis toegang. Uitbetaling en ophalen van niet-verkochte spullen is op zondag 11 september tussen 19.00 en 19.30 uur. De stichting is niet aansprakelijk voor vermiste spullen. Voor inlichtingen (niet voor klantnummers) kan men mailen naar: kledingbeurs.hebbes@hotmail.com.

Brand op zolderkamer van kamerverhuurbedrijf Berg en Dal

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – In de nacht van maandag op dinsdag is rond 03.00 uur brand ontstaan op een zolderkamer van kamerverhuurbedrijf Wibeko aan de Meerwijkselaan in Berg en Dal.

De brand werd ontdekt door een medebewoonster die de brand in eerste instantie met andere kamerbewoners heeft geblust met een slanghaspel. De 30-jarige bewoner van de zolderkamer op de 2de verdieping was niet aanwezig. Door de rookontwikkeling moesten uit veiligheid zo'n 20 kamerverhuurders het pand tijdelijk verlaten.

De Berg en Dalse brandweer is met een bluswagen en een hoogwerker ter plaatse gekomen. Bij aankomst werd de brand afgeblust, terwijl de hoogwerker werd ingezet om te kijken of de brand zich voortzette onder de pannen. Wat de oorzaak van de brand is geweest moet nog nader worden onderzocht. De brandweer heeft ook een ambulance opgeroepen, omdat er enkele personen -die meegeholpen hadden met blussen- rook hadden ingeademd. Personeel van de ambulance heeft eerste hulp verleend. De schade zoals brand- , roet – en waterschade. loopt in de duizenden euro´s. Nadat de brandweer het hele pand had gecontroleerd op CO2 konden de overige kamerbewoners weer naar hun kamer.

Inbrekersgilde actief in Millingen

MILLINGEN – Het afgelopen weekend zijn inbrekers actief geweest in Millingen aan de Rijn. In de nacht van zondag op maandag is getracht in te breken in een woning aan de Wethouder Arntzstraat.

De inbrekers hadden het cilinderslot van een deur afgebroken (Bulgaarse methode). Het is niet gelukt om de woning binnen te komen. In dezelfde nacht is de inbraak wel gelukt in een woning aan de Palsstraat eveneens in Millingen. De bewoners werden wakker van hun twee hondjes die bleven blaffen. Toen zij poolshoogte gingen nemen, bleken de inbrekers al het hazenpad gekozen te hebben.

Uit de woning wordt een portemonnee vermist met diverse pasjes. Eveneens is in de nacht van zondag op maandag ingebroken in een woning aan de Heerbaan in Millingen. Daar werd door de inbrekers een slot van de deur uitgeboord om de woning binnen te komen waarna ze er vandoor zijn gegaan met een grijze elektrische fiets van het merk Trek en een portemonnee met diverse pasjes. Maandagmorgen werden door passanten op de Rijndijk in Millingen de pasjes teruggevonden. Deze zijn inmiddels aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven.

Fietstour 'Fietsen zonder parachute'

GROESBEEK - Zondag 21 augustus verzorgt het Bevrijdingsmuseum een battlefieldfietstocht van 12.00-15.30 uur.

Deze tocht van 10 km (met eigen fiets) is onder leiding van een gids, staat volledig in het teken van Operatie Market Garden en gaat over de landingsterreinen bij Groesbeek. Voorafgaand is er een inleiding en introductiefilm. Bij slecht weer vervalt de fietstocht.

Startlocatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek. Kosten: 6,00 euro, incllusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50 procent korting. Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

De Treffers geeft voorsprong uit handen

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De neutrale toeschouwer zal er plezier aan beleefd hebben: de eerste wedstrijd van De Treffers in de tweede divisie. De Treffers-supporter zal er met gemengde gevoelens op terugkijken.

Na 40 minuten stond De Treffers op een 2-0 voorsprong tegen UNA, aan het eind van het duel was het toch `maar' 2/2. Beide ploegen, afkomstig uit de topklasse zondag, maakten er een levendige wedstrijd van. Het spel golfde op en neer met een in de eerste 20 minuten sterker De Treffers. Maar daarna waren de kansen voor UNA.

Nick de Bondt moest zijn doelman assisteren op de doellijn, toen uit een hoekschop van Van Wanrooy de bal naar de kruising werd gekopt. En Niels Kornelis moest zelf redding brengen op een schot van dezelfde Van Wanrooy. In de 33ste minuut brak Coen Maertzdorf op rechts door en bediende Frenk Keukens vervolgens op maat, die de bal in het doel schoof 1-0.

In de 39ste minuut tekende Bram Eltink de 2-0 aanm dankzij een voorzet van De Bondt. Het leek kat in het bakje, maar het was een domper toen op slag van rust Mart van Gevel de aansluittreffers binnenkopte 2-1. In de tweede helft kwamen Mutzers en Meeuwsen in het veld voor Maertzdorf en Raterink, maar het was UNA die het initiatief nam. De eerste kans was voor De Treffers die terug legde op Wesley Meeuwsen die over schoot. UNA maakte in de 62ste minuut de verdiende gelijkmaker. De Treffers kreeg in het laatste kwartier alsnog de beste kansen. Uit een voorzet van De Bondt leek Meeuwsen de winnende binnen te koppen, maar deze werd op het nippertje uit het doel gewerkt. Mutzers scoorde al koppend, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege duwen. De stand bleef 2-2.

Protestantse gemeente Groesbeek

Aanvang viering: 10.00 uur

Voorganger: pastor B. Oosterveer uit Wijchen

Tijdens de dienst is er een collecte voor het Platform Asielzoekers Wijchen e.o.

Wielrenster loopt ernstig schouderletsel op na val in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 31-jarige wielrenster uit Nijmegen heeft dinsdagavond ernstig schouder- en armletsel opgelopen bij een val op de Boersteeg in Groesbeek.

Het slachtoffer fietste in een groepje van vier wielrenners vanaf de kern van De Horst op de Boersteeg. Op de Boersteeg richting De Horst reed een brede combinelandbouwmachine. De wielrenners moesten hier wat voor uitwijken. Het 31-jarige slachtoffer kwam door de rand van de asfaltweg ten val en raakte daarbij ernstig gewond aan haar schouder en arm. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het UMC Radboud ziekenhuis in Nijmegen. De Boersteeg is enige tijd afgesloten geweest voor alle verkeer.

Vuurwerkbom in eierdoos gevonden bij ingang park Groesbeek

GROESBEEK – Bij de ingang van het park aan de Burgemeester Ottenhoffstraat in Groesbeek is bij het Dokter Beijnespaadje maandagmorgen een vuurwerkbom aangetroffen.

De bom was verpakt in een eierdoos en er was getracht deze aan te steken, gezien de verbrande lont. De bom is niet afgegaan. Maandagmorgen werd de verpakte bom ontdekt door buurtbewoners die de politie hebben gealarmeerd. Volgens de politie had de vuurwerkbom een flinke krater kunnen slaan. Het is niet bekend wat de dader(s) er mee van plan was of waren. In de directe omgeving liepen op dat moment enkele honderden schapen te grazen. Of het de bedoeling was om de schapen de schrik op hun lijf te jagen is niet bekend. De politie heeft het projectiel mee genomen naar het bureau voor onderzoek.

Ingezonden brief

Storten afval begraafplaats Breedeweg wordt te duur? Zoals een ieder weet komen er tijdens het onderhoud van de begraafplaats, gedurende een jaar heel wat afvalstoffen vrij die op een verantwoorde manier moeten worden afgevoerd en verwerkt.

Om alle vrijkomende afvalstoffen milieutechnisch goed te kunnen verwerken is het belangrijk dat deze goed gescheiden worden aangeleverd bij de afvalstoffenverwerker. Met name het groenafval moet “schoon” worden aangeleverd dat wil zeggen in het groenafval mag onder andere geen plastic, rubber, glas, keramische potten en beton voorkomen. Al het groenafval kan mits dit “schoon” is worden verkleind en daarna gecomposteerd zodat het weer hergebruikt kan worden. Het kerkbestuur en de beheerders van de begraafplaats hebben een dringend verzoek aan u als bezoekers/verzorgers van de graven om het afval zo goed mogelijk te scheiden. Want wordt het groenafval “vervuild” aangeleverd dan zijn de kosten per kg aanzienlijk duurder dan “schoon” groenafval. Wij verzoeken u om uitsluitend groenafval in de beschikbare containers te doen en de met name “bloempotten” apart te houden. De beheerders van de begraafplaats zijn bezig om een afvalgelegenheid te maken voor de niet verteerbare afvalstoffen zoals plastic potten.

Wij danken u bij voorbaat voor uw medewerking en het milieu vaart er wel bij.

Teun van Grinsven parochievrijwilliger Breedeweg

Innerlijke rust

NIJMEGEN - Hoe kan ik innerllijke rust vinden en de juiste keuzes maken in mijn leven?

Op 19 augustus om 19.30 uur is er een meditatieve bijeenkomst op basis van de toespraken van Bruno Gröning. Adres Nijevelt Zorgcentrum, (ingang achterzijde) Heijendaalseweg 117, tegenover station Heyendaal Nijmegen. De toegang is gratis.

Voetballen in de weide van klooster Mariëndaal circa 1912

Bijdrage: Gerrie Driessen ( Heemkundekring Groesbeek )

GROESBEEK - Ongeveer op de plek waar in 2014 het appartementencomplex Rentmeester gerealiseerd is, werd ruim 100 jaar geleden gevoetbald door 'Rood-Wit – Blauw 'de eerste plaatselijke voetbalclub; 'welke een onderdeel was van de R.K. Vereniging van Nederlandse Arbeiders in Duitschland'.

Links, achter de bomen, staat het in 1770 opgetrokken Renthuis, gebouwd op de fundamenten van het kasteel Groesbeek. Decennia lang zetelde daar de Rentmeester van de Gelderse Rekenkamer. Daarna werd het bewoond door de 'Rijksontvanger', tot het belastingkantoor in 1933 is opgegeven. Na verschillende bestemmingen te hebben gehad, werd het pand in 1990 gesloopt voor de bouw van woonerf Kasteelhof. Geheel rechts staat het voormalige hotel Bellevue, in 1875 betrokken door Duitse zusters die het Mariëndaal noemden.

In het midden zien we de boerderij van het klooster. De daar toen wonende boerenknecht Wim Dennessen verzorgde het vee, de moeshof, boomgaard en de akkers. Ongewild kwam hij in februari 1914 in het nieuws, in het 'Rotterdamsch Nieuwsblad'. 'Toen Dinsdagmiddag de knecht van het klooster Mariëntal, te Groesbeek, staande op een ladder, een tak van een boom zaagde, viel deze op den ladder, die daardoor brak. D. viel van een hoogte van ongeveer 20 meter naar beneden en werd bewusteloos opgenomen. Hoewel hij inwendig zwaar gekneusd is, schijnt hoop op herstel niet uitgesloten'. Ongetwijfeld dankzij de geneeskundige – en verpleegkundige kennis van de Duitse zusters heeft hij ongeval overleefd. Dit blijkt uit een bezoek aan de begraafplaats van de zusters. Op de geheel links openstaande zerk staat zijn naam, onderaan de rij; Wim Dennessen 14-04-1879 + 15-06-1961. De enige daar begraven man. De boerderij is omstreeks 1970 gesloopt. Voor luchtfoto's van het terrein wordt verwezen naar de uitgave 'Groesbeek zal herrijzen, de periode 1945 – 1955 in vogelvlucht 'blz; 112, 113, 128, 129 en 152 – 153.

Beter fotograferen

GROESBEEK - Wil je écht mooie foto's maken in plaats van kiekjes? Wil je je instellingen steeds meer zelf gaan bepalen en een betere compositie bepalen bij je beelden? In De Mallemolen in Groesbeek start in september een fotocursus gegeven door Helma Groenen (www.wonderendernatuur.nl).

De technieken om betere opnames te maken worden uitgelegd aan de hand van de verschillende types camera. Aan de hand van opdrachten doe je ervaring op met de belangrijkste mogelijkheden en er worden foto's van cursisten besproken om de praktijk hiervan te ervaren. Indien mogelijk gaan we ook nog een keer in het veld fotograferen om al doende te leren.

Geplande data zijn 15 en 29 september, 13 en 20 oktober, 3 en 17 november om 14.00 uur. Prijs is 36 euro voor 6 bijeenkomsten van 2 uur.

Graag aanmelden bij De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek; 024 3976360 en email info@mallemolengroesbeek.nl. In maart 2017 wordt een vervolgcursus gegeven voor gevorderden.

Welkom tijdens Kindervakantiewerk

GROESBEEK - Van donderdag 18 tot en met vrijdag 26 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek. Iedereen is welkom om op een aantal momenten te komen kijken!

Op donderdag 18 augustus verzamelen we om 19.00 uur bij de Zuidmolen en lopen we vanaf daar in een stoet naar het KVW-terrein (Sportpark Zuid). Die avond openen we de week met een openingsshow. Op zondag 21 augustus hebben we een spellendag op het KVW-terrein. Vanaf 13.00 uur is het terrein geopend voor bezoekers. De entree is die dag een euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree. Een hapje en drankje is aanwezig.

Op vrijdag 26 augustus sluiten we de week af met een jeugdmarkt op het marktterrein. De markt is geopend van 10.00 tot 15.00 uur. De kinderen verkopen allerlei spullen van (Groesbeekse) winkeliers en er zal, deels in samenwerking met de Kringloopwinkel, een rommelmarkt zijn.

Bingo in Breedeweg

BREEDEWEG - Bij de Bond voor Senioren Breedeweg wordt er bingo gespeeld op dinsdag 23 augustus in De Goei.j Ka.mer om 14.00 uur.

Zaal open 13.00 uur. De kaarten kosten 6 euro voor 10 rondes. Het tempo van de bingo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Door mee te spelen steunt men de Bond voor Senioren Breedeweg. Ook niet-leden zijn welkom.

Nijmeegs Mannenkoor On Tour

BERG EN DAL - Nijmeegs Mannenkoor on tour, dit keer in de kerk in Berg en Dal. Iedereen is welkom op maandag 29 augustus vanaf 19.30 uur. De locatie van de repetitie is de OLV voorheen H. Hart kerk, Oude Kleefsebaan123 in Berg en Dal.

"Wij gaan die avond dus repeteren bij u in de buurt. Kom luisteren en genieten van de mooie koorklank van het mannenkoor. Gratis entree. Vanaf woensdag 14 september (’s avonds) zal het muziektheaterstuk 'Oud Nieuw Via Versa' worden uitgevoerd door het koor en in samenwerking met professionals. De locatie is de Stevenskerk te Nijmegen. De organisatie is in handen van Theater De Plaats, www.theaterdeplaats.nl. Vanavond wordt het muziektheater gerepeteerd. Daarnaast worden liederen gerepeteerd die gezongen worden tijdens de Nijmegen Scratch 2016 (acht oktober, De Vereeniging), www.nijmegenscratch.eu."                                                        

De muzikale leiding is in handen van de dirigent Dion Ritten. Projectzangers voor de kerstconcerten welkom! Een projectzanger is een (on-)geoefende zanger, die zich gedurende een korte tijd (7 à 9 repetities) aansluit om te repeteren voor deze concertserie. Op 29 augustus is Ferdy Kokke aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. Kijk ook op www.nijmeegsmannenkoor.nl.

Wie wordt koning(in) tijdens de komende kermis op De Horst?

GROESBEEK - De voorbereidingen van de belangrijkste dag van het jaar bij schutterij Sint-Hubertus De Horst zijn al in volle gang ingezet, want op zondag 21 augustus is weer 'het Koning(in) schieten'. Er is een nieuwe schietbak in elkaar gezet om op eigen terrein te kunnen schieten.

Dit jaar worden de Middeleeuwse voorladers weer uit de kast gehaald. Spannend is wie er op deze dag koningspaar Frans en Anita Eeren zullen opvolgen en het middelpunt zullen zijn tijdens de kermisdagen van 5-6-7 september. Allen worden dan ook uitgenodigd om bij dit jaarlijkse hoogtepunt van de vereniging aanwezig te zijn.

Om 14.15 uur zal de gehele schutterij verzamelen in uniform bij het schuttersgebouw om door de straten van De Horst te marcheren, om deze belangrijke dag aan te kondigen. Aangekomen bij het schietterrein, op parkeerplaats Vendelierstraat 6 De Horst, zal voorzitter Jan Zwartjes zijn openingswoord tot de aanwezigen richten; vervolgens zullen de eerste openingsschoten worden gelost door loco-burgemeester Sjaak Thijssen, gevolgd door geestelijk adviseur Pastor van Gestel, keizer Jeu de Ruyter, koning Frans en eventueel aanwezige ereleden. Vervolgens zal er worden begonnen met het schieten om de prijzen in de schietbakken.

Er is getracht om op deze middag het verblijf voor alle aanwezigen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er wordt deze middag voor een drankje gezorgd en de jeugdcommissie zal garant staan voor een hartig hapje.

Rond 17.30 uur zal er worden begonnen met de bekendmaking van de konings-kandidaten, waarna de spannende strijd zal losbarsten om de hoogste titel van deze dag. Als de nieuwe Koning of Koningin rond 19.00 uur bekend is, zal voor het Koningspaar het vendel worden gedraaid, waarna een receptie volgt op het schietterrein.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Op 18 augustus van 14.00-15.30 uur is er een workshop over parachutisten in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2!

Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders 5,00 euro. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Proef de vrijheid!

GROESBEEK - Op zondag 21 augustus in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek: Vrijheid à la carte.

Dit is een doorlopende demonstratie en proeverij van 14.00-17.00 uur van de Nederlandse menukaart in oorlogs- en bevrijdingstijd: cichoreikoffie, zoethout, bevrijdingsbrood, stroopsoldaatjes, et cetera.

De standaardtarieven van Bevrijdingsmuseum. Museumkaart zijn geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Spionagetraining voor de jeugd

GROESBEEK - Volg 24 augustus in het Bevrijdingsmuseum een spoedcursus om spion te worden! Speciaal voor de jeugd van 8-12 jaar.

Er is een kinderprogramma van 14.00-15.30 uur over spionage en geheimschrift in de oorlog. Ga na afloop met een diploma naar huis!

De standaardtarieven tellen. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk: telefonisch via 024 3974404 of per mail; info@bevrijdingsmuseum.nl. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Euregio Petanque Toernooi

BEEK - Op 21 augustus wordt in Beek het Euregio Petanque Toernooi gespeeld. Meer dan 70 spelers uit de gehele Euregio (onder andere uit Kalkar, Emmerich, Montferland. Leuth, Nijmegen en Kleve) spelen jeu de boules en strijden om de prijzen.

Er wordt gespeeld op het jeu de boulesterrein op het sportpark in Beek. De ongetwijfeld spannende finale wordt verwacht rond 16.00 uur en toeschouwers zijn welkom. Het Euregio Petanque Toernooi wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van EuregioRijn-Waal.

Ingezonden brief

Oosterpoort, een sociale Woningstichting? In november 2009 kwam ik als huurder in een nieuwbouwappartement in de Van Hasseltstraat te Beek. Voorwaarden tot toewijzing: Geen Urgentiegevallen, 55 plus, een bepaald minimuminkomen en huurtoeslag niet mogelijk.

Per 9 november 2010 ging Oosterpoort een samenwerking aan met HV Makelaardij te Groesbeek. Hiertoe werd een nieuwe BV opgericht, genaamd Marktverhuur BV. HV nam hierbij het totale verhuurpakket van Oosterpoort over.

Gevolg was dat de appartementen werden "geliberaliseerd" (vrije sector) en de huren fors konden worden verhoogd hetgeen in de achterliggende jaren dan ook geschiedde.

Schriftelijke motivatie van HV: " Wij zien ons genoodzaakt de door de Eerste Kamer vastgestelde huurverhogingen door te voeren", alsof de verhogingen door de Kamer verplicht werden gesteld en daar niet van af kon worden geweken. Tussentijds kwamen er 2 appartementen vrij en wat doet HV? De huur met 200,- tot 250,- p.m. verhogen. Mede door de kleinschaligheid is er onderling een vrij goede band ontstaan en worden ook gezamenlijke activiteiten ondernomen.

Recentelijk is dit fijne woongevoel echter omgeslagen in irritatie over de handelwijze van de verhuurder(s). Door puur toeval werd het in juli j.l. bekend dat Oosterpoort per 1 januari 2016 de verhuur van vrijkomende appartementen weer in eigen beheer heeft genomen en wel onder de noemer "Sociale huur" zonder de voorwaarden waaraan wij destijds dienden te voldoen.

Gevolg: de "nieuwe" huren en servicekosten liggen beduidend lager dan onze huren terwijl er ook nog Huurtoeslag kan worden aangevraagd waarbij niet voorbij kan worden gegaan aan het feit dat nu eenieder zich als nieuwe huurder kan aanmelden hetgeen straks ongetwijfeld zijn weerslag zal kunnen hebben op het woongenot van de huidige bewoners.

Op 16 appartementen zijn er nu dus 3 categorien met een verschillende huur en servicekosten, t.w.:

Huurders vanaf 2009, belast met de jaarlijks forse huurverhogingen,

Huurders waarvan de huur bij toewijzing met 200,- - 250,- p.m. op de "normale" huur werd verhoogd,

Sociale huurders, met een veel lagere huur en servicekosten met de mogelijkheid tot Huurtoeslag.

Zijn er lezers die dit alles nog begrijpen en enige logica zien?

De mogelijkheid is natuurlijk ook niet uitgesloten dat al de verhogingen dienden om het (top) salaris van de directie boven de Balkenende-norm te brengen? Wie weet.

Mijn conclusie: Oosterpoort heeft bewust nagelaten haar huurders van de veranderingen in kennis te stellen terwijl de wijzigingen al gelden sinds 1-1-2016. Oosterpoort: Doe waarvoor je in het leven bent geroepen en verwijder het woord "sociaal" a.u.b. van je site!

Ton Hubbers, Van Hasseltstraat 13, Beek

Kinderkleding- en speelgoedbeurs Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Zaterdag 17 september houdt Stichting Beurs voor een Kind opnieuw een najaarsbeurs. Tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen bezoekers in Sporthal De Duffelt aan 't Gengske 10 terecht.

Het aanbod bestaat uit tweedehands speelgoed, najaars- en winterkleding (van maat 50 tot en met 182), sportkleding, zwemkleding en babyspulletjes. De artikelen, vaak meer dan 12.000(!) stuks, zijn zeer aantrekkelijk geprijsd en dus erg interessant voor iedereen die het een uitdaging vindt om voordelig inkopen te doen. Het entreegeld bedraagt 0,50 euro. Kinderen onder begeleiding zijn gratis. Om diefstal tegen te gaan is het tijdens de verkoop niet toegestaan om eigen tassen mee naar binnen te nemen. Men krijgt een tas bij de entree.

"Wilt u artikelen voor deze beurs inbrengen, vraag dan een persoonlijk nummer aan. Hiervoor kunt u vanaf 29 augustus een mail sturen naar nummeraanvraag@stichtingbeursvooreenkind.nl. U ontvangt dan een mail met een volgnummer en de beursvoorwaarden. Voor al uw verkochte spullen ontvangt u 75 procent van de opbrengst. Het resterende geld wordt gebruikt om goede initiatieven voor de Millingse jeugd te ondersteunen.

De organisatie van deze kleding- en speelgoedbeurs brengt veel werk met zich mee. We kunnen daarbij altijd extra hulp gebruiken, vooral op de zaterdagochtend en -middag. Heeft u tijd en zin om te helpen? Stuur dan een mail naar info@stichtingbeursvooreenkind.nl."

Obderzoek naar oorzaak natte kelders Mariëndaalseweg

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Wethouder Alex ten Westeneind heeft onlangs laten weten dat het gemeentebestuur van Berg en Dal een onafhankelijk bureau inschakelt, die een onderzoek moet verrichten naar de ondergelopen kelders in diverse woningen aan de Mariëndaalseweg in Groesbeek.

Sinds 2016 is dit voor diverse woningen aan de Mariëndaalseweg een groot probleem, omdat vermoedelijk het grondwaterpeil gestegen is. Ten Westeneind is zelf poolshoogte gaan nemen bij vier woningen en heeft de bewoners laten weten dat er serieus gekeken wordt naar wat er aan de hand is en wat er eventueel aan gedaan moet en kan worden.

Zelf heeft Ten Westeneind het gevoel dat het probleem zich als een olievlek uitbreidt. Sinds februari 2016 worden verschillende bewoners met dit probleem geconfronteerd. Het zou verband kunnen houden met 't Groeske, de dichtgemaakte sloot en het vervangen van de riolering. De lekkende riolering is vervangen, het lek kan zodanig zijn geweest dat het al het water heeft weggetrokken maar dat is koffiedik kijken, aldus Ten Westeneind. De bewoners zullen in ieder geval zelf moeten zorgen voor waterdichte kelders maar dat geldt overal. "Het is vreemd dat de bewoners voor die tijd nergens last van hadden en nu ineens wel. Dat willen we laten onderzoeken en daarom gaan we een onafhankelijk bureau inschakelen, dat daar uitsluitsel over zal moeten geven", besluit wethouder Ten Westeneind.

Auto van de weg in Berg en Dal

BERG EN DAL – Vrijdagmorgen kwam bij de politie van Berg en Dal de melding binnen dat op de Meerwijkselaan in Berg en Dal een auto van de weg was geraakt en in de bosschage terecht was gekomen.

Ter plaatse trof de politie de auto in de bosschage aan. Bij onderzoek bleek dat de ten naam gestelde in de naaste omgeving woonachtig was. De eigenaar verklaarde dat hij door onbekende oorzaak tegen de naast de kant van de weg gelegen varkensruggen was gereden en daardoor de macht over het stuur verloren was. De bestuurder was zo geschrokken dat hij eerst naar huis is gegaan. De auto is door het voorval beschadigd.

Nieuwe kleding vrijwilligers Business Club Zuid De Treffers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De vrijwilligers van Business Club Zuid van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek zijn geheel in het nieuw gestoken.

Deze nieuwe outfit is gerealiseerd voor de start van het nieuwe voetbalseizoen en werd door de vrijwilligers afgelopen zondag gepresenteerd. De Treffers speelde de eerste wedstrijd van het seizoen in de nieuw gecreëerde tweede divisie tegen VV UNA uit Zeelst bij Veldhoven.

De nieuwe outfit is mede tot stand gekomen dankzij de samenwerking met 'Votex Mannenmode en Bedrijfskleding' uit Nijmegen en 'Dolinda Per Donna Damesmode" aan het Dorpsplein in Groesbeek. Zonder de financiële ondersteuning van enkele Business Clubleden was dit niet mogelijk geweest.

De Natte Zool: 4.078 euro bij elkaar voor Oncologie Fonds Radboud

Foto: UMC Radboud

GROESBEEK – NIJMEGEN – De Groesbeekse wandelclub 'De Natte Zool 'bestaande uit Noud Peters, Stefan Hopmans en Jasper Huberts hebben via een sponsorloop ruim 4000 euro bij elkaar gelopen.

Het sportieve drietal heeft de 100ste Nijmeegse Vierdaagse mee - en uitgelopen, waarmee ze dit bedrag heeft weten te vergaren. Op dinsdagavond 9 augustus jongstleden hebben de sportievelingen de cheque overhandigd aan het hoofd sponsoring Oncologie van UMC Radboud Annemiek van Bellen. Zij was zeer content met het bij elkaar gebrachte geld en bedankte het Groesbeekse drietal voor hun sportieve inzet voor het goede doel. Inmiddels is volgens wandelclub 'De Natte Zool 'het bedrag weer enkele honderden euro's gestegen. Het doneren is nog mogelijk tot en met 28 augustus via http://www.devierdaagsesponsorloop.nl/teams/gwc-de-natte-zool.

Doe mee aan 'Vrede voor iedereen'

Foto: Bert Roodbeen

HEILIG LANDSTICHTING – Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis eert de winnaars van de van de Nobelprijs voor de Vrede met een speciaal Vredespad. Maar je hoeft niet beroemd te zijn om een plek te verkrijgen tussen de winnaars.

Hoe bijzonder is het als jouw vredesboodschap straks te zien is tussen de citaten van de Nobelprijswinnaars in Museumpark Heilig Land Stichting Orientalis. Of ken je iemand die de Vredesboodschap uitdraagt? Meld hem/ haar aan!
Een onafhankelijke jury zal uit de inzendingen de winnaars kiezen. Als jij één van de winnaars bent, dan wordt jouw foto en tekst onthuld op zaterdag 18 september (Dag van Ontmoetingen) in het museum.
Doe mee en mail jouw tekst (maximaal 50 woorden) uiterlijk vóór vrijdag 26 augustus naar vredespad@hotmail.com.

Molen De Duffelt in rouwstand

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM - Molen De Duffelt is in rouwstand gezet na het overlijden van Mieke Huisman (72) op 1 augustus.

Mieke woonde al 31 jaar op de molen samen met molenaar Guus Dodemont. Zaterdag 6 augustus is afscheid genomen van Mieke Huisman en ter ere van haar overlijden is de molen op vrijdag 5 augustus in rouwstand gezet.

19 / 20

Het is raar maar waar
Deze knappe knul is al weer 25 jaar tijd voor een feestje.
Michael van harte gefeliciteerd
Pa, Ma, Diede, Kevin, Jerremy, Fabienne en een pootje van Chika

Op 13 augustus werd Hans 24 jaar.
Over een kleine maand gaan we zijn verjaardag echt vieren.
Nogmaals gefeliciteerd.
Papa, mama, Marloes, Fleur, Irena, tante Dorien en Boots

Jaap en Truus
50 jaar getrouwd,
Samen 'n leuk feestje gebouwd.
Met een randje van goud,
Blijf gezond en wordt samen gelukkig oud!
Xxx de Kuulekes

Deze sportive dame wordt
22 Augustus 8 jaar.
Eva hartelijk gefeliciteerd,
dikke knuffel van Opa en Oma

Hoera!
Roan is jarig op 15 augustus
Gefeliciteerd
Neil Glenn Ryan
Owen en Fenna

Hoera! Lieke alweer 6 jaar!
Kusjes Papa en Mama

Het is haar nog niet aan te zien.
Maar onze Carla wordt 20 augustus 5 x 10.
Hartelijk Gefeliciteerd.
Frits, Manouk en Stefan.

Damian,
Gefeliciteerd met je 7e verjaardag Maatje!
Groetjes van je vriendje Jasper!

Onze lieve kleinzoon Milan viert dinsdag 16 augustus
zijn 1e verjaardag!
Een hele dikke knuffel
van oma en opa.