GN Berg en Dal Heumen Mook

13 januari 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 13 januari 2018


IJstijd, wandel mee met Landschapsbeheer Groesbeek

Uitzicht vanaf Vogelzang op Ooijpolder en Düffelt. Foto: Peter Pouwels

GROESBEEK - Zondag 28 januari houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) de eerste publieksexcursie in 2018. "We maken daarvoor een reis over de grens en in de tijd. We gaan namelijk naar het Duitse plaatsje Wyler, en we gaan zo’n 250.000 jaar terug in de tijd: de ijstijd."

De start is om 14.00 uur op de P-plaats aan de Schulweg in Wyler (kermisterrein). "Om ongeveer 16.00 uur zullen we daar ook weer terug komen. Deelname is gratis. Graag willen wij met u op stap om te kijken welke sporen de ijstijd heeft nagelaten." 250.000 jaar geleden rukten ijsmassa’s op tot aan de lijn Haarlem-Nijmegen-Kleve. Tijdens deze ijstijd is er veel zand, leem en grind verplaatst. Het vormde de stuwwal rondom het bekken van Groesbeek-Kranenburg. Na het smelten van het ijs, vele tienduizenden jaren later, was ons huidige landschap 'klaar'.

Van de vele erosiegeulen werd handig gebruik gemaakt om er (spoor)wegen in aan te leggen. De heuvels werden gebruikt om er brand- en uitzichttorens op te bouwen. De vlakten werden gebruikt om er gewassen te verbouwen. In de steile gebieden vinden we mooie loofbossen. Het resultaat: een afwisselend en zeer interessant landschap.

Het hoog(s)te punt van de wandeling is Vogelzang. Hoog op de heuvel heeft men een prachtig uitzicht over de Gelderse Poort. Het verhaal dat bij het ontstaan hiervan hoort, is zeker spectaculair te noemen. Dit ijsavontuur is ook geschikt voor wat oudere kinderen. Voor meer informatie: Dianne de Bruin 024 3974257 of www.wmg-groesbeek.nl.

Post en bezoek per boot naar bunkerschepen...

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De post bestemd voor de bunkerschepen - die in Millingen aangemeerd zijn- wordt bezorgd door de postbode, die de desbetreffende post in de brievenbussen van de bunkerschepen deponeert. Echter met het hoge water moeten de postbodes gebruik maken van bootjes om bij de bunkerschepen te komen.

Ook werknemers die op de bunkerschepen werken moeten gebruik maken van bootjes om op de werkplek te kunnen komen. Dat geldt uiteraard ook voor familie of bekenden die een bezoek willen brengen. Als men vanaf de bunkerschepen naar Millingen aan de Rijn wil dan moet men ook met een bootje naar de dijk varen om nu op het vaste land van Millingen aan de Rijn te komen.

Berichten aanleveren

Berg en Dal - Wist u, dat u zelf persberichten mag insturen voor in Hét Gemeente Nieuws? U moet dan wel op een paar dingen letten!

De krant wordt nu in iedere week op zaterdag of zondag bezorgd. Als u een activiteit heeft, die in dat weekend plaatsvindt, dan is het uiteraard verstandig om dit al in het weekend ervoor in Hét Gemeente Nieuws te plaatsen. De redactie moet dan al op de dinsdag voor 17.00 uur bij ons binnen zijn. U kunt de tekst en foto aanleveren via onze website; www.gemeentenieuwsonline.nl en kiezen voor nieuws insturen.

Berichten aanleveren

Berg en Dal - Wist u, dat u zelf persberichten mag insturen voor in Hét Gemeente Nieuws? U moet dan wel op een paar dingen letten!

De krant wordt nu in iedere week op zaterdag of zondag bezorgd. Als u een activiteit heeft, die in dat weekend plaatsvindt, dan is het uiteraard verstandig om dit al in het weekend ervoor in Hét Gemeente Nieuws te plaatsen. De redactie moet dan al op de dinsdag voor 17.00 uur bij ons binnen zijn. U kunt de tekst en foto aanleveren via onze website; www.gemeentenieuwsonline.nl en kiezen voor nieuws insturen.

Clubkas Campagne ondersteunt verenigingsleven in de regio

REGIO - Vanaf 3 januari kunnen verenigingen en stichtingen zich inschrijven voor de Rabobank Clubkas Campagne. Met de Rabobank Clubkas Campagne ondersteunt Rabobank Rijk van Nijmegen het verenigingsleven in de regio. De Rabobank stelt hiervoor een deel van de winst beschikbaar. In 2018 is dit 100.000 euro.

De leden van de bank bepalen hoe dit bedrag verdeeld wordt over de verenigingen en stichtingen die meedoen. Hoe werkt het? Ieder lid van Rabobank Rijk van Nijmegen mag van 15 tot en met 30 mei in totaal vijf stemmen uitbrengen op de clubs die hij of zij een warm hart toedraagt. Elke stem is geld waard. Dus hoe meer stemmen een club krijgt, hoe meer geld dit oplevert. De leden die mogen stemmen, ontvangen in mei een persoonlijke code en uitleg over de stemprocedure.

"Clubs, meld je aan! Clubs die aan de voorwaarden voldoen, kunnen zich in de periode van 3 januari tot en met 21 maart inschrijven. Na de inschrijving worden de aanmeldingen getoetst aan de voorwaarden. Bekijk de voorwaarden en meld je club aan op de website van Rabobank Rijk van Nijmegen: www.rabobank.nl/rijkvannijmegen."

Vastgelopen tanker bij Millingen

Foto: Peter Hendriks

Fotograaf : Peter Hendriks

MILLINGEN – Een vastgelopen tanker heeft zaterdagmorgen voor de nodige bekijks gezorgd vanuit Millingen aan de Rijn. De tanker was zaterdagmorgen al om 07.45 uur op een krib gevaren ter hoogte van de Wienerberger steenfabriek in Pannerden.

Volgens de schipper doordat hij moest uitwijken voor een ander schip. Toen de brandweer arriveerde had de schipper al een berger geregeld en had hij Rijkswaterstaat ook al ingelicht. Rond 13.00 uur lukte het om het schip van de krib af te trekken waarna het naar een haven gesleept is. Duikers gaan de romp controleren of dat die beschadigd is voordat de tanker weer verder mag varen. De tanker kwam uit Emmerik en voer richting Nijmegen / Arnhem. Het scheepvaartverkeer heeft tot aan de middag met gepaste snelheid gevaren maar heeft verder geen hinder ondervonden. Het lostrekken van de tanker heeft vanuit het Millingse de nodige bekijks getrokken .

Collecte Hersenstichting

GROESBEEK - Van 29 januari tot 3 februari vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in Groesbeek op pad om geld in te zamelen voor al die mensen met een hersenaandoening.

Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Hieronder vallen onder meer beroerte, dementie, autisme, hersentumor, de ziekte van Parkinson en ADHD. Er komen per jaar 160.000 mensen met een hersenziekte bij. Bijna een half miljoen mensen kampen met blijvende ernstige gevolgen.

De Hersenstichting zet alles op alles om hersenen gezond te houden en hersenaandoeningen te genezen. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting, voeren we vernieuwende projecten uit en werken we aan goede patiëntenzorg. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. U kunt ook uw gift overmaken op IBAN: NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting Nederland, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Krant niet ontvangen?

BEMMEL - Zoals u waarschijnlijk weet verschijnt Hét Gemeente Nieuws Berg & Dal sinds een aantal weken in het weekend en wordt verspreid via een andere verspreider.

Ontvangt u zelf Hét Gemeente Nieuws niet of hoort u van iemand dat ze de krant niet ontvangen? Laat het ons weten! Dan kunnen we proberen uw melding zo spoedig mogelijk op te lossen. Alleen als wij een adres hebben waar de krant niet bezorgd wordt, kunnen we het probleem oplossen. Meldt het via onze website; https://groesbeek.gemeentenieuwsonline.nl/klacht. of mail ons: gemeentenieuws@starterspers.nl

Donderdag bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Vuurwerkschade in gemeente valt mee

BERG EN DAL – De vuurwerkschade rond de jaarwisseling is vooralsnog in de gemeente Berg en Dal meegevallen ten opzichte van voorgaande jaren.

Voor zover bekend bedragen de aangerichte schades inclusief de herstelwerkzaamheden in totaal 5.439 euro. Tijdens de jaarwisseling 2014 -2015 toen de herindeling plaatsvond, betrof de aangerichte schade liefst 18.440 euro en tijdens de jaarwisseling 2015-2016 6.460 euro. Tijdens de jaarwisseling 2016 – 2017 werd er voor 11.729 euro vernield.

Ten opzichte van vorige jaren viel de aangerichte schade reuze mee. Ook voor de brandweerkorpsen in de gemeente Berg en Dal was het een uitzonderlijke rustige oud-en-nieuwviering. De brandweerkorpsen van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek hebben geen enkele uitruk gehad. Ook de vuurwerkoverlast op tijden dat het nog niet afgestoken mocht worden, is -op enkele uitzonderingen na- bijzonder meegevallen. Tijdens de jaarwisseling werd er veel siervuurwerk afgestoken met afgewisseld op diverse plekken harde knallen. Op de Van Ruysdaelweg in Groesbeek ging een papiercontainer in de hens. De bewoners hadden het vuurwerkafval opgeruimd en in de papiercontainer gedaan. Dat is gaan smeulen en zette na een uur de container in brand. De brandende container is door de bewoners zelf geblust.

'Meer publiek dan alleen je badeendje?'

MILLINGEN - "Zing jij graag, laat je dit thuis graag horen, maar heb je de stap naar een koor nog niet durven maken? Dan nodigen wij jou graag uit om te komen zingen bij koor Ap/Art."

"Wij zijn een enthousiast popkoor met een eigen live-band uit Millingen aan de Rijn. Het repertoire dat wij zingen loopt uiteen van gevoelige rockballads tot swingende popnummers. We zijn met name op zoek naar nieuwe mannen-stemmen die onze tenoren en bassen komen versterken!

Je bent welkom op onze repetitie op vrijdagavond van 20.15-22.15 uur in de Sint-Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Kom een avond langs en ervaar of ons koor iets voor je is. We horen graag van tevoren via secretariaat@koorapart.nl dat je langskomt zodat wij je partijen in orde kunnen maken (notenkennis is niet noodzakelijk). Napraten kan altijd tijdens de gezellige derde helft na de repetitie.

Meer informatie over ons koor staat op www.koorapart.nl en Facebook."

Vuurwerkschade in gemeente valt mee

BERG EN DAL – De vuurwerkschade rond de jaarwisseling is vooralsnog in de gemeente Berg en Dal meegevallen ten opzichte van voorgaande jaren.

Voor zover bekend bedragen de aangerichte schades inclusief de herstelwerkzaamheden in totaal 5.439 euro. Tijdens de jaarwisseling 2014 -2015 toen de herindeling plaatsvond, betrof de aangerichte schade liefst 18.440 euro en tijdens de jaarwisseling 2015-2016 6.460 euro. Tijdens de jaarwisseling 2016 – 2017 werd er voor 11.729 euro vernield.

Ten opzichte van vorige jaren viel de aangerichte schade reuze mee. Ook voor de brandweerkorpsen in de gemeente Berg en Dal was het een uitzonderlijke rustige oud-en-nieuwviering. De brandweerkorpsen van Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek hebben geen enkele uitruk gehad. Ook de vuurwerkoverlast op tijden dat het nog niet afgestoken mocht worden, is -op enkele uitzonderingen na- bijzonder meegevallen. Tijdens de jaarwisseling werd er veel siervuurwerk afgestoken met afgewisseld op diverse plekken harde knallen. Op de Van Ruysdaelweg in Groesbeek ging een papiercontainer in de hens. De bewoners hadden het vuurwerkafval opgeruimd en in de papiercontainer gedaan. Dat is gaan smeulen en zette na een uur de container in brand. De brandende container is door de bewoners zelf geblust.

Sportief het jaar uit

GROESBEEK - Op 28 december sloot Nordic Walking Vereniging Groesbeek het jaar af met een Nordic-wandeling in de Hatertse Vennen.

Met ongeveer 45 deelnemers werd in drie groepen buiten de gemarkeerde paden gelopen, 6, 8 of 10 kilometer. Zowel leden als niet-leden waren van de partij. De zon scheen, de omgeving met heide en vennen prachtig en de koffiestop bij Sint-Walrick en boerenlunch bij De Eikenhorst uitstekend verzorgd. Een mooie afsluiting van een sportief jaar. Meer info staat op www.nwvgroesbeek.nl.

Zandwinning tijdens hoog water in Millingerwaard

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Waar normaliter vrachtwagens of graafmachines werkzaam zijn bij de zandwinning bij de Millingerwaard zwemmen nu zwanen.

Momenteel lijkt het er op dat er niet gewerkt wordt maar niets is minder waar. Er wordt wel degelijk gewerkt maar door de nieuwe waterinlaat die doet nu zijn werk in het grauw en donker weer.

Huldiging bij De Treffers

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Voorafgaande aan de traditionele nieuwjaarsinstuif van De Treffers heeft de voorzitter Bert Janssen dertig leden die de vereniging al vele jaren trouw zijn gebleven in het zonnetje gezet.

Helaas waren enkele leden wegens omstandigheden niet aanwezig. Desondanks had de zichtbaar tevreden voorzitter voor alle jubilarissen in het bijzijn van familieleden een dankwoord klaar. Er waren drie leden die De Treffers al 70 jaar trouw zijn gebleven en 4 leden die al 60 jaar hun hart hadden verpand aan De Treffers. Twaalf leden hadden er al een halve eeuw opzitten, vier leden van 40 jaar en zeven die de 25 jaar De Treffers trouw zijn gebleven.

Alle jubilarissen kregen vervolgens een fraai boeket bloemen en de felbegeerde verenigingsspeld. Na het officiële gedeelte barstte de nieuwjaarsinstuif los en binnen de kortste tijd zat de kantine op sportpark Zuid aan het Nijerf helemaal vol met allemaal mensen die De Treffers een warm hart toedragen.

Natuurtekenen met De Aardsterren

Herfstkleuren inspireren. Foto: Henny Brinkhof

Foto: Henny Brinkhof

GROESBEEK - In september van het afgelopen jaar is er bij de natuurclub ‘De Aardsterren’ een start gemaakt met Natuurtekenen voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar.

Samen met De Aardhommels en De Aardmannetjes zijn De Aardsterren al meer dan elf jaar actief in Groesbeek. Doel van de drie natuurgroepen is om kinderen te laten genieten van de natuur door middel van ontdekken, ervaren, kennis opdoen en spelen. De Aardsterren voegde daar onlangs het Natuurtekenen aan toe.

Afhankelijk van het weer/seizoen wordt er binnen of op locatie getekend. De kinderen werken aan zelfgekozen onderwerpen die onder begeleiding worden uitgewerkt en korte opdrachtjes die hun vaardigheid voor het tekenen en de materialen vergroten. Alles wat met de natuur te maken heeft kan getekend worden. Tekenonderwerpen tot nu toe waren: vogels, de vos, insecten, bloemen, landschap en structuur in de natuur. Het (kleur-) potlood is de basis, daarnaast wordt er met verf, krijt en houtskool ontdekt welke mogelijkheden deze materialen bieden.

De kinderen die meedoen, vinden het leuk om te tekenen en zijn graag bezig in of met de natuur. De groep is niet zo groot waardoor ieder kind de aandacht krijgt om aan de slag te kunnen en te blijven. De eerstvolgende keer Natuurtekenen staat gepland op 13 januari.

Het Natuurtekenen vindt plaats op zaterdagochtend, een keer in de 2 á 3 weken van 10.00 tot 12.00 uur vanuit De Tûllekesbom. "Denk je dat jouw kind het leuk vindt om mee te doen, neem dan contact op via bestuur@wmg-groesbeek.nl ter attentie van Annemieke Nillessen."

Cursus Groesbeeks dialect

GROESBEEK - Stichting De Siesmejénnekes is van plan te starten met een cursus Groesbeeks dialect.

Als cursusboek zal 'De Woordenschat van het Groesbeeks' deel I gebruikt worden. Cursusboeken worden tijdens de lessen beschikbaar gesteld. De lessen worden onder andere gegeven door Theo Giesbers. De eerste bijeenkomst is gepland op dinsdag 23 januari van 20.00 - 22.00 uur in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Bij voldoende deelname (minstens acht personen) zal de cursus van start gaan. De volgende dinsdagen zijn ingepland: 23 en 30 januari; 6, 20 en 27 februari; 6, 13, 20 en 27 maart en 3 april. De kosten inclusief gebruik koffie en thee bedragen vijf euro per bijeenkomst.

De cursus zal op een luchtige en toegankelijke manier ingaan op de bijzonderheden van het Groesbeeks dialect. Waarom is het enne kèl en en vrommes, enne stoe.l en en toffel? Hoe zit dat met het meervoud? Bom – böm; voe.t – vuu.t; hó.nd – hu.nd; glas – glöö.s; graot – grui.j? Wat wordt uiteindelijk bedoeld met: En lelluk klee.d of en ónnut stö.fke. Zit er verschil in: Wi.j waore/wiere/weere/wazze daor. Et cetera. Heel veel praktijk en een beetje theorie. Stuur, bij belangstelling voor deelname, een e-mail naar wilmagiesbers@hotmail.nl. Hebt u nog vragen? Bel dan: 024 3971010.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 21 januari

Oecumenische viering voor de eenheid van de christenen in de Cosmas en Damianuskerk.

Aanvang: 10.00 uur

Voorgangers zijn: pastoor Henk Janssen, pastoraal medewerkster Isabel van Baal en predikante Janneke Ruijs, m.m..v. de verschillende koren.

(Deze morgen is de protestantse kerk dus gesloten)

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Parkinson… en dan?

BEEK-UBBERGEN - Mantelzorg Berg en Dal organiseert samen met Kalorama een bijeenkomst over de ziekte Parkinson. Deze ingrijpende aandoening komt veel vaker voor dan men in eerste instantie denkt.

Er is veel te vertellen over de verschijnselen en de aard van de ziekte, maar ook over de vorderingen in de behandeling en het onderzoek. Maar als Mantelzorg Berg en Dal staan we natuurlijk ook stil bij de vraag welke impact een hersenziekte als Parkinson heeft op u als mantelzorger.

Deskundigen van de afdeling Neurologie van het Radboudziekenhuis, van Kalorama en van Mantelzorg Berg en Dal, verzorgen het programma van deze avond. Deze avond is bedoeld voor iedereen, die met iemand met een hersenziekte te maken heeft in zijn omgeving of zelf voor iemand zorgt. "U bent welkom. Er zijn geen kosten aan verbonden en een consumptie wordt u gratis aangeboden. We zien u graag op donderdag 18 januari van 19.00 – 21.30 uur in Kalorama, Nieuwe Holleweg 12, 6573 DX Beek-Ubbergen (De ruimte is 'het café). De zaal is open vanaf 18.45 uur.

Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066; www.mantelzorgbergendal.nl.

Nijmeegsebaan, ooit een kronkelend 'bergig en zandig' pad over de heide

Foto: Archief Gerrie Driessen

Tot in de tweede helft van de 18e eeuw was het een zandpad, dat door de heide slingerend naar Nijmegen leidde. Behalve zanderig was het pad erg heuvelachtig, waardoor het met paard en wagen of rijtuig nauwelijks begaanbaar was. Zwaar was het ook voor de mensen die te voet, vaak op blote voeten, achter de kruiwagen, waarop takkenbossen, bezems of andere handelswaar was geladen, naar de stad gingen venten. In de zomer extra zwaar want het pad 'kende geene bepoting', er waren geen bomen gepoot.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Het was dan ook een geweldige verbetering, toen in 1770 door het Domein een rechtstreekse, rechte weg werd aangelegd en langs welke baan toen ook bomen geplant werden. Na de Bataafs- Franse tijd veranderde het staatsbestel en werd een begin gemaakt met de verkoop van domeingoederen aan particulieren. En zo gebeurde het dat de langs de Nijmeegsebaan staande bomen in particuliere handen kwamen. Met als gevolg dat die in 1848 verkocht werden aan houthandelaren. Vooral het kappen van de 'opgaande beukenbomen' werd door de ingezetenen van Groesbeek en Nijmegen zeer betreurd. Door het verdwijnen van de beuken-allee was de sierlijke staat verdwenen. Dat was de oorzaak dat de weg, bergachtig en zandig van aard, in de zomer zeer weinig door vreemdelingen gebruikt werd omdat die aan de brandende zon waren blootgesteld. Het is de wens dat de Nijmeegsebaan weer net als eerder beplant wordt. Pas in 1861 werd de zandbaan verbouwd tot een verharde (grint) weg. Verondersteld wordt dat toen de steilste heuvels zijn afgegraven en de diepste dalen opgehoogd. Of er in dat jaar ook bomen geplant zijn, is niet achterhaald. Mocht dat wel gebeurd zijn, dan hebben die daar niet heel lang gestaan. Immers op deze in 1913 gemaakte foto zijn jonge boompjes te zien.

Foto zomer 1913. Kort na de opening van Sanatorium Dekkerswald wordt deze foto van de portierswoning gepubliceerd. De Nijmeegsebaan is nog steeds een grintweg, tot die in 1933 over een lengte van 7 KM geasfalteerd wordt. In 1937 wordt aan de westzijde een fietspad aangelegd, dat aan de oostzijde dateert uit 1956.Voor de aanleg moesten de ongeveer 45 jaar oude bomen gekapt worden.

Omroep huldigt jubilarissen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Omroep Berg en Dal heeft tijdens de nieuwjaarsinstuif in het theatercafé van De Mallemolen enkele medewerkers gehuldigd in verband met hun jarenlange verbintenis aan de omroep.

Theo Rensen en Ed Abbenhuis werden door voorzitter Jan Verbeet in het zonnetje gezet voor hun 25-jarig lidmaatschap. Daarnaast werden Peter en Miep Cillessen bedankt voor hun tomeloze inzet voor de omroep. Beiden hadden aangegeven bij hun 50 en 25 jaar actief te zijn geweest voor de omroep te willen stoppen. Zij komen op de eretribune van grote verdiensten voor de omroep terecht. Alle vier de jubilarissen ontvingen naast een oorkonde een fraai boeket bloemen overhandigd.

Voorzitter Jan Verbeet gaf een uiteenzetting over de huidige status van de omroep en was verheugd dat er twee nieuwe bestuursleden waren toegetreden: Jack Reuvers en James Hendriks. Na het gezellig samenzijn kregen alle medewerkers een verrassingspakket aangeboden namens de Stichting Vrienden van Omroep Berg en Dal.

Nieuwjaarsinloop Kulturhus Beek

Foto: Gerard de Boer

BEEK - Zaterdag 6 januari openende drie samenwerkende organisatie, de afdelingen van de KBO Beek, De Zonnebloem en de beheerstichting Kulturhus Beek het jaar 2018 met een spetterende muzikale inloop middag.

De beheerstichting zorgde zoals altijd voor de koffie en thee, de Zonnebloem en de KBO voor een consumptie en de hapjes op deze muzikale middag, waar gelukwensen aan elkaar gegeven werden. Een praatje gemaakt en er natuurlijk heerlijk gedanst werd op de muziek van ons huisorkest De Spetters.
Ook deze middag was, evenals de anderen, geheel gratis toegankelijk voor alle senioren uit alle kernen van onze gemeente. Aanwezigen die geen lid of donateur waren van de KBO Beek of de Zonnebloem gaven graag een vrijwillige bijdrage, die weer geheel ten goede komt aan alle seniorenmiddagen. "Wilt u nu ook graag lid of donateur worden de KBO Beek of de Zonnebloem?Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, organisator inloopmiddagen, vertelt u er graag alles over."

In de rij voor Prins Ummenie de 58e

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Afgelopen zondagmiddag heeft carnavalsvereniging Net Aecht een receptie aangeboden aan Prins Ummenie de 58ste Hennie Albers , die uit hun midden komt.

De receptie vond plaats in der Nachtwacht van De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. Naast veel vrienden , kennissen en collega's waren er ook carnavalsverenigingen uit de regio die de Groesbeekse Ummenie de hand kwamen feliciteren met zijn benoeming als hoogste carnavalist in het Keulen van Gelderland zoals Groesbeek tijdens de komende carnavalsdagen genoemd wordt. Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal was wethouder Sylvia Fleuren aanwezig ook zij wenste Prins Ummenie de 58ste veel succes. De receptie werd muzikaal begeleid door de DJ's van Muziek Express. Ummenie de 58ste zal samen met de vorsten Willie en Patrick alsmede de hofdames Jose, Linda, Ida, Hetty, Silvie en Henriette voorop gaan als hij de scepter zwaait over carnavallistisch Groesbeek.

Nationale Voorleesdagen in bieb

REGIO - Lees jij je kind al voor? Op 24 januari starten de Nationale Voorleesdagen voor peuters en kleuters. Maar voorlezen kan natuurlijk op elk moment. Voorlezen is leuk, maar ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Wanneer je als baby of kleuter al voorgelezen wordt, heb je vaak een betere start op de basisschool. Door woordenschat, spelling maar ook algemene ontwikkeling.

Bij de aftrap van de Nationale Voorleesdagen serveert de bibliotheek om 9.30 uur verhaaltjes in bibliotheken in Groesbeek, Beek, Leuth, Kekerdom en Millingen. Kom gezellig luisteren en letterkoekjes eten tussen de boeken. Daarnaast speelt in de Bibliotheek De Mariënburg op 28 januari een leuke voorstelling van poppentheater Kletskous, die het prentenboek van het jaar 2018 'Ssst! De tijger slaapt' tot leven brengt. In Groesbeek speelt het kindertheater Pat en Pet (24 en 31 januari) en in Beek is een muzikale voorlees-voorstelling (3 februari). Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje voor jou en je kind op www.obgz.nl/voorleesdagen.

Naast het prentenboek van het jaar 'Ssst! De tijger slaapt' zijn er nog veel meer leuke en verrassende prentenboeken die je voor kunt lezen aan de allerkleinsten. De mooiste prentenboeken van 2018, speciaal voor peuters en kleuters, zijn opgenomen in de prentenboek top 10 en te leen in de bibliotheek.

Gratis lid van de biebTijdens de Nationale Voorleesdagen van 24 januari tot 3 februari kunnen kinderen tot 7 jaar gratis lid worden van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Voor elke keer weer nieuwe verhalen om voor te lezen! Normaal gesproken betaal je voor het lid worden van de bibliotheek tot je achttiende éénmalig vijf euro inschrijfkosten.

Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Tweehonderd liter hydrauliekolie op bospad Heilig Landstichting

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Dinsdagmiddag even voor half zes is tijdens het uitdunnen van het bosgebied rondom de Van Haaftenlaan in Heilig Landstichting een hydraulische slang van een grote boszaagmachine gesprongen, waarbij 200 liter biologisch afbreekbare hydrauliekolie op de laan terecht is gekomen.

Direct werd de brandweer van Groesbeek gealarmeerd die ter plaatse een dam rondom de olievlek heeft aangelegd, zodat de olie niet het bosgebied in kon lopen. Een bedrijf was er in opdracht van Staatsbosbeheer bezig met het uitdunnen van het bosgebied. Volgens boswachter Wijers mag van Staatsbosbeheer alleen een bedrijf werken als zij biologisch afbreekbare hydrauliek-olie gebruiken, wat ook nu het geval is geweest.

Monteurs van het bedrijf waren dinsdagavond om 21.00 uur nog bezig de grote boszaagmachine te repareren, waarna het gevaarte van de plaats des onheils kon worden gereden. Firma Van Kesteren uit Groesbeek heeft van Staatsbosbeheer de opdracht gekregen nog dinsdagavond de plaats waar de olie terecht is gekomen, af te graven, de grond mee te nemen en het gedeelte van de weg van nieuw zand te voorzien.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Open Laag Toernooi TV PIT

REGIO - Dit jaar organiseert TV PIT alweer voor de zesde keer het Open Laag Toernooi van zaterdag 24 maart tot en met zondag 1 april.

"We beschikken over een prachtig sportpark met vier verlichte kunstgras banen voorzien van alle faciliteiten. Het toernooi is een perfecte voorbereiding voor de diverse competities die beginnen vanaf april. Je kunt je inschrijven voor maximaal twee onderdelen in de categorieën 4 - 8: DD, HD en MD."

Het belooft zoals andere jaren weer een sportief en gezellig toernooi te worden. Op vrijdagavond 30 maart wordt weer een superleuke feestavond met pubquiz georganiseerd. De inschrijving staat vanaf nu open voor alle speelgerechtigde KNLTB -eden. Opgeven is eenvoudig, via toernooi.nl kun jij je aanmelden tot begin maart.

Boekbespreking in de Serre van de protestantse kerk

GROESBEEK - Al veel jaren komt ds. Johan Dorst uit Nijmegen naar Groesbeek om één of twee boekbesprekingen te leiden. Deze avonden trekken steeds meer enthousiaste lezers, ook van buiten Groesbeek.

Voor dit jaar koos hij twee boeken uit die als thema hebben: Met het oog op een duurzame toekomst. De eerste avond zal het boek 'En we noemen hem' van Marjolein van Heemstra worden besproken: Hoe lang duurt een oorlog echt? Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie ‘foute” Nederlanders komen om het leven. Brein achter de aanslag was een verre oom van Marjolein van Heemstra. Jaren later begint zij een zoektocht naar het ware verhaal achter de Sinterklaasmoorden: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger?

Bespreking van dit boek is dinsdagavond 23 januari, vanaf 20.00 uur in de Serre achter de Protestantse Kerk. Vanaf 19.45 uur is iedereen welkom.

Jubilarissen bij Den Zuuten Ienval

(foto: Marco Schoofs) Foto: Marco Schoofs

Foto: Marco Schoofs

REGIO - Op 8 januari zijn twee jubilerende leden van toneelvereniging Den Zuuten Ienval in het zonnetje gezet. Willian Kaal is al 12,5 jaar spelend lid van de vereniging en Nol de Bruin vierde zijn 40-jarig lidmaatschap.

Nol speelde in veel voorstellingen mee, en maakte zich ook op andere wijze verdienstelijk voor de vereniging. Al jarenlang is hij bestuurslid en voorzitter van de vereniging. Uit handen van wethouder Erik Weijers ontvingen beiden een oorkonde van de Nederlandse Vereniging van Amateurtoneel. Nol de Bruin kreeg daarnaast de gouden toneelspeld overhandigd.

Open Laag Toernooi TV PIT

REGIO - Dit jaar organiseert TV PIT alweer voor de zesde keer het Open Laag Toernooi van zaterdag 24 maart tot en met zondag 1 april.

"We beschikken over een prachtig sportpark met vier verlichte kunstgras banen voorzien van alle faciliteiten. Het toernooi is een perfecte voorbereiding voor de diverse competities die beginnen vanaf april. Je kunt je inschrijven voor maximaal twee onderdelen in de categorieën 4 - 8: DD, HD en MD."

Het belooft zoals andere jaren weer een sportief en gezellig toernooi te worden. Op vrijdagavond 30 maart wordt weer een superleuke feestavond met pubquiz georganiseerd. De inschrijving staat vanaf nu open voor alle speelgerechtigde KNLTB -eden. Opgeven is eenvoudig, via toernooi.nl kun jij je aanmelden tot begin maart.

13 / 24

Congres over reactivering railverbinding Nijmegen-Kleef

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Op 27 januari houdt de PvdA – Berg en Dal samen met partij genoten uit Nijmegen, Kleef en Kranenburg een congres over de reactivering van de (light)rail verbinding tussen Nijmegen en Kleef.

Met de railverbinding wil men de economie van Groesbeek en dus van de hele gemeente Berg en Dal versterken. In het centrum van Groesbeek is een ontwikkeling in gang gezet die we moeten afmaken. Het staat er grotendeels, maar leeft nog onvoldoende. Berg en Dal heeft een ambitieuze visie op de toekomst waarin de versterking van de economie met name het toerisme, grote zorgsector, een sterk midden- en kleinbedrijf, lokale wijnbouw en onze natuur en het museumlandschap centraal staan. Dit samen met de grote agrarische sector die ondertussen met het voorgaande sterk verweven is.

Speerpunt is hierbij het ambitieuze centrumplan van Groesbeek. In de regio is eenzelfde draagkracht van Kleef tot Kranenburg en Nijmegen. In de regio worden afzonderlijke gezamenlijke plannen ontwikkeld om de dorpen en de regio te versterken. Er moeten volgens de PvdA geen grenzen meer zijn, maar verbindingen; het fietspad van Nijmegen naar Kleef is daar een mooi voorbeeld van. Al jaren wordt er getracht een de grensoverschrijdende infrastructuur te verbeteren door de aanleg van lightrailverbinding tussen Nijmegen en Kleef op de agenda te krijgen. Om zo een duurzaam en beter openbaar vervoer voor studenten, stagiaires, grenswerkers, forenzen, toeristen, shoppers en dagjesmensen te realiseren. Volgens de PvdA moeten er blijvend worden ingezet op een bruisend, toeristisch, gastvrij en een bereikbare verblijfcentrum in Groesbeek.

In zo'n toekomstig centrum past voor de PvdA een stationnetje van een duurzaam elektrisch / waterstof of tramtreintje dat bijvoorbeeld tweemaal per uur vriendelijk tussen Nijmegen en Kleef pendelt, dat daarbij Groesbeek, De Poort, bedrijventerrein, Kranenburg, Donsbrucken en Nutterden aandoet. Op 27 januari vindt het congres plaats in het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. Voor verdere informatie over het congres: willemvanhethekke@gmail.com.

Gemeente helpt kinderen uit arme gezinnen

BERG EN DAL - Het Rijk heeft vanaf 1 januari 2017 structureel 85 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten voor het terugdringen van armoede onder de kinderen, voor Berg en Dal betekent dat 118.345 euro.

De gemeenteraad heeft begin 2017 besloten om het gehele budget in te zetten ten behoeve van een kindpakket voor kinderen uit arme gezinnen. Dit budget komt bovenop het bestaande budget armoedebestrijding. Met het kindpakket wordt beoogd dat kinderen uit arme gezinnen gewoon mee kunnen doen met de maatschappelijke activiteiten. Er heeft inmiddels een inventarisatie plaatsgevonden naar de behoefte, wat geleid heeft tot een pakket in natura zoals een laptop, tweedehands fiets, lidmaatschap sportvereniging, zwemlessen, diploma A en B en de ouderbijdrage van de school.

Een op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. In Berg en Dal hebben naar verluidt 1.900 gezinnen problematische schulden. Voor de kinderen kan dat betekenen dat ze onvoldoende voedsel krijgen, weinig kleding hebben of een koud huis waarin ze wonen.

Het kindpakket houdt in dat kinderen uit arme gezinnen gewoon mee kunnen doen met andere kinderen als het gaat om schoolreisjes of uitstapjes. Ook kunnen deze kinderen zwemlessen A en B in De Lubert volgen (daarvoor heeft de gemeenteraad eerder een motie voor aangenomen). Voor deze regeling is in totaal 348.000 euro beschikbaar. De gemeente verwacht dat daar maar 284.000 euro voor nodig is. Gezinnen met een inkomen tot 130 procent van het minimumloon komen voor deze regeling in de gemeente Berg en Dal in aanmerking.

De Oude Molen en Seven Hills in andere handen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De kogel is bijna door de kerk: vakantiepark De Oude Molen en de groepsaccommodatie Seven Hills komen op 10 januari in andere handen. Dan wordt zoals het er nu naar uitziet de acte gepasseerd bij de notaris.

De vaste gasten van het vakantiepark hebben inmiddels al een schrijven ontvangen dat het vakantiepark en de groepsaccommodatie per 1 januari in andere handen is gekomen. Dat klopt niet, aldus de adviseur van de nieuwe eigenaar Hans van Alem. Deze brief is vooral bedoeld voor de vaste vakantieparkgasten die het staangeld over willen maken, maar dat moet nu op een ander rekeningnummer gestort dienen te worden. Als het goed is wordt op 10 januari de acte bij de notaris gepasseerd en dan pas is de overname een feit, aldus de heer van Alem.

De afgelopen maanden zijn de nodige onderhandelingen gevoerd en vanaf 10 januari zwaait Sjaak Zheng de scepter op het Groesbeekse vakantiepark. De nieuwe eigenaar heeft met zijn familie al vijftien jaar ruime ervaring in het horeca en hotelwezen en ziet mogelijkheden om met deze kennis het verblijf op het vakantiepark verder te veraangenamen. Zij hebben een hotel in Amsterdam, café-cafetaria in Oudenbosch alsmede een cafetaria in Zoetermeer.

De nieuwe eigenaar Sjaak Zheng heeft laten weten dat wat goed is op de camping en groepsaccommodatie zal blijven, want de waardering van vakantiepark De Oude Molen is hoog, die schommelt van 8,2 tot 8,5. Wat in ieder geval verandert is de uitbreiding van het restaurant, dat ruimte biedt aan 80 tot 100 gasten en dagelijks geopend is voor de gasten die op het vakantiepark verblijven.

Ook zal er wekelijks entertainment op het vakantiepark zijn met live-optredens en animatie voor de kinderen. Daarnaast zal er geëxperimenteerd gaan worden met een nieuwe vorm van kamperen, dat ligt tussen een chalet en een tent zoals momenteel in Texel al het geval is. Volgens de nieuwe eigenaar moeten de gasten zorgeloos van hun vakantie kunnen genieten en dat is ook hier in de nabije toekomst het geval. Tijdens de topweken verblijven er 1.500 gasten op het vakantiepark. Frans Belgers de huidige eigenaar zal zich na 28 jaar bezig gaan houden met andere zaken, maar zal het komend jaar nog regelmatig op het vakantiepark te zien zijn om hand- en spandiensten te verrichten en de nieuwe eigenaar bij te staan. Onlangs heeft Frans Belgers een camping met horecagelegenheid in Winterswijk ook verkocht.

Kleinste kern van Berg en Dal overhandigt dorpsagenda aan gemeente

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Zondagmiddag rond half vier heette dorpscontactpersoon Gaby Haukes iedereen welkom bij het overhandigen van de dorpsagenda aan burgemeester Slinkman en wethouder Erik Weijers in het Kekerdomse Kulturhus.

Kekerdom is een klein dorp dat best nog wat nodig heeft. Diverse inwoners hebben het afgelopen half jaar met elkaar gesproken over waar ze zich de komende jaren voor willen inzetten voor het mooie dorp Kekerdom. Die bijeenkomsten hebben geresulteerd in een uitgewerkt plan dat in grote lijnen op vier panelen die op het podium stonden werd gepresenteerd onder de titel 'Kekerdom Vergroent' Kekerdom nu en straks' met als hoofdpunten:
- Kekerdom moet aantrekkelijk blijven en worden voor de inwoners en recreanten (Dorpshuis en café moet blijven)
- Duurzaam in hergebruik en energie (misschien wel windmolens)
- Wonen voor jong en oud (met Oosterpoort overleggen om woningen voor starters en woningen voor ouderen die nu alleen een hele huurwoning bezetten).
- Bereikbaarheid over de weg en digitaal (daarbij denkt men aan snel internet)
Om dit allemaal gerealiseerd te krijgen hebben we de nodige ondersteuning nodig van diverse instanties waaronder de gemeente Berg en Dal, wooncorporaties en welzijnsinstellingen aldus Gaby Haukus.


Burgemeester Slinkman vond het bijzonder dat Kekerdom als kleinste maar een juweel van een dorp samen aangeven wat jullie willen. Deze start is een voorbeeld voor de andere kernen zoals Breedeweg , De Horst en Heilig Landstichting die zich ook aan het oriënteren zijn aldus Slinkman. Wethouder Erik Weijers liet weten dat het college bij hun aantreden heeft besloten de inwoners meer te betrekken bij hun leefomgeving en daar is deze dorpsagenda een goed voorbeeld van. Ik ga jullie de komende jaren begeleiden om de wensen gerealiseerd te krijgen, aldus Weijers. Daarna volgde de overhandiging van de dorpsagenda. De gemeente heeft voor het realiseren van deze dorpsagenda een subsidie verstrekt van 2.000 euro.

Herdenking Operatie Veritable

GROESBEEK – Op donderdag 8 februari vindt op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg de jaarlijkse herdenking plaats van de Operatie Veritable 08-02-1945.

Om 10.45 uur worden de gasten op de ere begraafplaats ontvangen waarna om 11.00 uur de herdenking begint. Om 11.30 uur is de plechtigheid afgelopen en is er voor de aanwezigen koffie / thee. De organisatie is in handen van de Groesbeek Airborne Vrienden.

Grondwateroverlast De Bruuk

Bruuk juni 2017. Foto: Gert Hoogerwerf

Foto: Gert Hoogerwerf

GROESBEEK - Bij eigenaren van woningen rondom natuurgebied De Bruuk heerst grote bezorgdheid over de gevolgen van vernattingsmaatregelen die de provincie Gelderland in de komende jaren gaat nemen in het Natura 2000 beheerplan. Dit moet de kwaliteit van de vegetatie in De Bruuk verbeteren en stikstofdepositie verminderen via herstel van natuurlijke kwel.

Uit recente metingen van grondwaterstanden door Bureau Witteveen en Bos blijkt dat het natter is rondom De Bruuk dan gedacht: méér woningen zullen overlast gaan ondervinden. De provincie heeft de woningen ingedeeld in drie categorieën. In de eerste categorie (grondwater lager dan 90 cm onder het maaiveld) zijn geen verdere maatregelen nodig. Bij een peil hoger dan 90 cm zijn twee scenario’s mogelijk. Indien op basis van modelberekeningen geen verdere stijging plaatsvindt, biedt de provincie een bouwkundige opname aan (categorie 2). Wordt zo’n stijging wel verwacht, dan volgt tevens een gesprek over maatregelen om de verwachte natschade te beperken (categorie 3, ruim 20 woningen).

Bureau Wareco inspecteert op dit moment mogelijk getroffen woningen bouwkundig, en tegelijkertijd kunnen bewoners hun visie kenbaar maken aan de provincie tijdens keukentafelgesprekken. De provincie zal mitigerende maatregelen vanaf voorjaar 2018 uit gaan voeren.

Overigens hebben de bewoners, verenigd in het Bewonerscollectief De Bruuk, bezwaren naar voren gebracht in een procedure bij de Raad van State. De zitting hierover zal in januari 2018 plaatsvinden. Meer informatie staat op www.gelderland.nl/bruuk.

Bevrijdingsmuseum zoekt gids kinderevenementen

Schoolgroepen in het Bevrijdingsmuseum. Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek is op zoek naar een gids voor kinderevenementen en schoolgroepen. Inzet: minimaal tien keer per jaar beschikbaar, ook tijdens schoolvakanties.

In deze vrijwilligersfunctie organiseert en begeleidt de gids in teamverband kinderevenementen. Het gaat hierbij om evenementen zoals de workshop parachute vouwen en de rondleiding in de vaste tentoonstelling met modelvliegtuigjes. Tevens begeleidt de gids (klassieke rondleiding) of coach (intensievere begeleiding), schoolgroepen van verschillende leeftijden en niveaus tijdens hun bezoek aan het museum.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een historisch-educatief museum over de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa in 1944 en 1945. Ook worden de ontwikkelingen van internationale samenwerking in Europa na 1945 belicht, evenals de actuele thematiek van vrijheid, democratie en mensenrechten. Het museum biedt een professioneel opleidingstraject, een plezierige werksfeer, een reiskostenvergoeding en een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.

"Ben jij enthousiast, sociaal en vind jij het leuk om met kinderen te werken, dan zoeken wij jou!" Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de Coördinator Personeelszaken, de heer H. Bredewoud. Telefonisch via 024 3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Nieuwjaarsreceptie Germania

GROESBEEK - In een gezellig en drukbezocht clubhuis vond ook dit jaar op 1 januari de nieuwjaarsreceptie bij Germania plaats. Tijdens deze receptie werden die leden gehuldigd én in de bloemetjes gezet die 40, 50 en 60 jaar lid zijn van de club van de Stekkenberg. De jubilarissen die zestig jaar lid zijn ontvingen naast het speldje en een mooie bos bloemen tevens een oorkonde.

Rond de klok van 16.00 uur nam voorzitter Wim Benders het woord en keek hij in een korte speech terug op het jaar 2017 en alvast vooruit naar 2018. Hij memoreerde er aan dat de leden en vrijwilligers ontzettend belangrijk zijn voor de club en dat we ons vooral samen moeten blijven inzetten om onze mooie club een goede toekomst te kunnen blijven bieden. Hierna was het tijd om de jubilarissen in het zonnetje te zetten.

Als eerste kwam het enige 4veertig jaar jubilerende lid Gerrit Nilessen aan bod en waren er vervolgens twee ‘vijftigjarige’ Frans Janssen (d’n Tuut) en erelid Willie Verbeet terwijl drie jubilarissen voor hun 60-jarig lidmaatschap werden gehuldigd, Herman Janssen (van Mereetje), Dirk Kersten (Det) en Henk van Leur. Voor iedere jubilaris werden mooie herinneringen opgehaald en woorden van dank uitgesproken voor hun jarenlange steun en vertrouwen aan Germania.

Na de huldigingen bleef het vervolgens nog lang gezellig in het clubhuis met medewerking van de heren van de MuziekExpres.

Gemeente bekijkt wat te doen tegen wateroverlast dierenwei

GROESBEEK – Naar aanleiding van het krantenbericht dat de dieren bijna verdrinken bij elke regenbui in het onlangs geopende dierenwei 't Venneke aan de Kerkstraat neemt de gemeente Berg en Dal contact op met de beheerder om te bekijken wat te doen aan de wateroverlast.

Ook bij wethouder Sjaak Thijssen was het bekend dat de dierenwei te kampen had met veel water, dat niet weg kan waardoor er een ware modderpoel ontstaat in de dierenwei. Ook de beheerder Hugo van de Ven is op de hoogte van de wateroverlast, de dierenwei ligt op het laagste punt van Groesbeek en daarnaast is er de afgelopen tijd uitzonderlijk veel neerslag gevallen. "Samen met de gemeente gaan we bekijken wat we eraan kunnen doen. Misschien is het aanleggen van roosters, zodat het water dan de riolering kan instromen een oplossing. Ik weet het niet. Hopelijk heeft de gemeente een adequate oplossing, laten we dat hopen", aldus Hugo van de Ven.

Nieuwjaarsduik met 47 honden

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Liefst 47 honden hebben afgelopen zaterdag deel genomen aan de nieuwjaarsduik nabij De Gelderse Poort die voor de dertiende maal werd georganiseerd.

Het was zaterdag nog even spannend of de duik wel doorgang kon vinden in verband met het hoge water. Als het prikkeldraad onder water had gestaan dan was het festijn afgelast, aldus Willy Claus van eethuis De Gelderse Poort. Het hoge water en de temperatuur van 8 graden deerde de 47 honden niet om het water in te gaan en met elkaar in het water te ravotten. Intussen hielden de baasjes die 2,50 euro voor hun hond hadden betaald, zich bezig met het drinken van glühwein en erwtensoep terwijl de dierenambulance Nijmegen en omstreken een oogje in het zeil hield. Wel werd verzocht een vrijwillige bijdrage te geven aan de dierenambulance, wat 555,55 euro opbracht. Zowel de honden (die een medaille kregen) als hun baasjes gingen allemaal tevreden huiswaarts.

Geen subsidie voor dameskoor

OOIJ – Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft op het verzoek van dameskoor Encore om subsidie negatief beslist.

De afwijking van het gemeentebestuur ligt ten grondslag aan het feit dat het koor een kerkelijk zangkoor is. De gemeente Berg en Dal subsidieert alleen niet-kerkelijke zangkoren zo staat het in de subsidieregeling amateurkunst Berg en Dal. Als het koor wel in aanmerking zou willen komen, zou het 1.500 euro tegemoet kunnen zien. Het college heeft het koor advies gegeven om zich breder in te gaan zetten en meer naar buiten toe op te gaan treden. Daarvoor is het wel belangrijk dat het een eigen stichting of vereniging wordt en pas dan kan de subsidieaanvraag gehonoreerd worden. Hier lijkt het koor wel oren na te hebben.

Open dubbeltennistoernooi

BEEK - Van 17 tot en met 25 maart houdt tennisvereniging De Oorsprong haar vierde Open dubbeltoernooi.

De vorige edities van dit voorjaars-dubbeltoernooi waren een groot succes. Veel spelers ontwaken tegen deze tijd uit de winterslaap en voor competitiespelers is het, net voor het seizoen start, een mooie warming-up. Voor, tijdens en na de wedstrijden is het gezellig in de kantine met uitzicht op de banen, voor zowel de spelers, publiek als meegebrachte supporters.

Voor deze vierde editie van het Oorsprong Open Dubbeltoernooi kun je inschrijven in de categorieën 3 - 9 in de onderdelen HD, DD en GD. De wedstrijden worden gespeeld in poules, zodat iedereen meer dan een partij kan spelen. Inschrijven is mogelijk tot 13 maart via www.toernooi.nl onder de naam 'Oorsprong Open Dubbeltoernooi'.

De Oorsprong is een actieve vereniging met ruim 350 leden, twee trainers, zes smashcourtbanen en een gezellige kantine. De smashcourtbanen hebben de speeleigenschappen van gravel, maar zijn zowel in de zomer als de winter bespeelbaar.

De vereniging organiseert naast open toernooien regelmatig verenigingstoernooien en biedt de mogelijkheid tot deelname aan meerdere competities. Vrijdags is de vaste ‘racket-avond’, hierbij wordt geloot wie tegen wie speelt. Een uitstekende avond voor nieuwe en toekomstige leden om kennis te maken met andere spelers. Meer info staat op www.tvdeoorsprong.nl en facebook, De Oorsprong ligt aan Alde Wetering 6 in Beek (bij het Wylerbergmeer).

Bingo bij senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 16 januari is er bij de seniorenvereniging Sionsheuvel weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes en de kleine kaarten één euro. Er is ook een twee-kaart; de jackpot staat op 75 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen Swikaros meisjes B

GROESBEEK - Op zaterdag 6 januari gingen we met drie auto’s vanuit de polder naar Borne (Ov) om te volleyballen om de titel ‘meisjes B-team van het jaar’. Er ging ook een auto vanuit Groesbeek, want we hadden versterking gekregen van drie toppers van Ikaros: Tessa, Karlijn en Evi. Samen met onze eigen ‘talenten onder 16’ Kristel, Sannah, Sadé, Dirkje en Lotte gingen we als Swikaros MB.

We waren goed voorbereid met prachtige shirts, enkele gezamenlijke trainingen en een oefenwedstrijd tegen dames 3, dus de organisatie was al goed. De eerste wedstrijd tegen Scylla met Tessa als spelverdeelster, wonnen we meteen door degelijk rallyspel. Kristel had een paar mooie killblocks en sloeg de tweede tempo ballen op het midden op 5 meter. Hoewel bij de meesten van ons de service niet echt liep, maakte Karlijn een mooie serie.

Tijdens de tweede wedstrijd, tegen WSW die we in de competitie ook al bevochten hadden, kregen we het zwaar. Er belandden wel acht services onder in het net of uit. Wel gaf Evi hier haar visitekaartje af met haar mooie aanvalsaanloop en krachtige smashes. De servicepass bleek onze achilleshiel, zeker nu Sadé ging spelverdelen en we haar degelijke pass moesten missen. Gelukkig had Tessa al laten zien over een goede servicepass te beschikken.

We verloren de tweede wedstrijd dik en de derde in een spannende strijd met bij vlagen prachtig volleybal. Sannah sprong bijna over het net heen en scoorde veel met haar middenaanval. Ook Dirkje pikte haar killblocks weer mee en Lotte won de meeste van haar netduels. Kortom: Veel geleerd van deze sportieve Swikaros ervaring.

The Beatles Revival komt naar Berg en Dal

BERG EN DAL - Op zaterdag 31 maart zal The Beatles Revival optreden in Fletcher Hotel-Restaurant Erica Berg en Dal.

The Beatles zijn vaak geïmiteerd. Maar nog nooit was de gelijkenis zo groot als bij de zeer populaire tributeband: The Beatles Revival uit Praag (Tsjechië)! De reden van de hand over hand toenemende populariteit van Beatles Revival komt door de ongelooflijke gelijkenis met de echte Beatles: dezelfde kapsels, de kostuums compleet met Chelsea Cavern Boots en de gebruikte instrumenten en apparatuur (Rickenbacker, Gretsch, Hofner, Ludwig en Vox). Zelfs de chromen standers voor de versterkers zijn gelijk aan de originele. De perfecte 'stage look' is compleet dankzij de net als bij Paul McCartney linkshandig gespeelde bas. Ze worden door de Beatles-fans ook niet voor niets gezien als één van de beste Beatles Tribute-band van de wereld!

Wilt u deze kans niet missen en hierbij zijn? Bestel dan nu uw kaarten of geheel arrangement inclusief diner en/of overnachting via Fletcher Hotel-Restaurant Erica op de Molenbosweg 17, 024 6843514, of via www.fletcherevents.nl. Neem ook een kijkje op deze site voor meer informatie over de vele evenementen van Fletcher Events.

Ehbo bij kinderen

MILLINGEN - Heb jij kinderen of pas je wel eens op kinderen? Weet jij wat te doen bij een huis-, tuin- of keukenongelukje van het kind?

Speciaal voor mensen, die (veel) omgaan met kinderen zoals ouders, opa's, oma's, oppassers, begeleiders en andere geïnteresseerden organiseert de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom een gratis informatieavond over Eerste hulp bij kinderen. Op deze thema-avond 'Eerste Hulp Bij Kinderongelukken' zal in carrouselvorm de kritieke momenten worden behandeld op Ehbo-gebied, als er iets met het kleine kind is gebeurd. J

e leert om adequaat te handelen, als het kind zich verslikt, pijnlijk valt of per ongeluk iets gevaarlijks drinkt. Wie deze themabijeenkomst heeft gevolgd, raakt niet zo snel in paniek en dat geeft toch een veilig gevoel. "We gaan op deze thema-avond lekker praktisch aan de slag en vooral oefenen met betrekking tot vergiftiging, brandwonden, gebroken arm, wonden, verstikking en wat er verder aan de orde komt."

Deze thema-avond wordt woensdagavond 17 januari gehouden in de kantine op sportpark De Hove, Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn en is bestemd voor iedereen, die omgaat met kinderen. De avond is van 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn géén kosten aan verbonden. Zich niet vooraf aanmelden hoeft niet, men mag op die avond zo binnenlopen.

WillyJansen uit Leuth wint reischeque met inleveren batterijen

LEUTH - Bijdragen aan een beter milieu én lekker op vakantie gaan. Stibat maakt dit wel heel gemakkelijk. Iedereen die lege batterijen inzamelt, maakt namelijk kans op mooie prijzen, zoals een reischeque. In september won Willy Jansen uit Leuth deze fantastische prijs. Hij gaat lekker een weekje met zijn vrouw naar de zon.

"We leveren al jaren onze lege batterijen in bij de supermarkt in Leuth. Eerst zonder briefje, maar een paar jaar geleden las ik dat je er mooie prijzen mee kunt winnen. Sindsdien doen we in elk zakje een briefje met onze gegevens. Je weet maar nooit. En inderdaad, een paar weken geleden belde mijn vrouw op m'n werk dat we de reischeque hadden gewonnen. Geweldig! We zijn er nog niet helemaal uit waar we naartoe gaan, maar een weekje Malta staat wel hoog op ons lijstje."


Stibat verloot elke maand één reischeque van 1000 euro, twee van 500,- en honderd Rode Pluimen (van 25 euro) onder inzamelaars van lege batterijen. Consumenten maken kans op een prijs door tien lege batterijen in een zakje te doen, samen met hun naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres op een briefje. Vervolgens leveren ze dit zakje in bij een van de vele inleverpunten, bijvoorbeeld: de supermarkt of de elektronicawinkel. De gerechtsdeurwaarder selecteert elke maand 103 gelukkige winnaars vanuit het batterijensorteercentrum in Lelystad.


Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In twintig jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk van ruim 24.000 inleverpunten op bij winkels en scholen. Dankzij dit netwerk en de samenwerking met professionele partners zamelt Stibat jaarlijks negen van de tien afgedankte batterijen gescheiden in. Stibat biedt dé oplossing voor het verantwoord inzamelen en recyclen van batterijen. Meer informatie staat op www.legebatterijen.nl.

Groesbeekse Boys huldigt trouwe leden

Foto: Sandra Eeren

Foto: Sandra Eeren

BREEDEWEG - Afgelopen zaterdag werd de nieuwjaarsreceptie van Groesbeekse Boys georganiseerd. Leden en supporters kwamen naar sportpark Breedeweg om elkaar het beste toe te wensen.

Voorafgaand aan de receptie werd traditioneel een voetbalwedstrijd gespeeld. Eén team was samengesteld uit spelers van het derde elftal welke in seizoen 2008-2009 kampioen werd. Het andere door erevoorzitter Frans van der Land.

Voorzitter Harm Hubers keek met de aanwezigen terug op het jaar 2017. Groesbeekse Boys is nog altijd een gezonde vereniging met een fraaie accommodatie. Maar ondanks het groeiend ledenaantal en sponsoren zijn er nog uitdagingen genoeg om op de huidige ontwikkelingen binnen het verenigingsleven in te spelen.

Daarna werden tien jubilarissen gehuldigd voor hun langdurige lidmaatschap. Robert Janssen, John Giebels, Geert Masseling, Michel Rutten, Stefan Vullings en Frank Ermers waren aanwezig om hun speld voor 40 jaar lidmaatschap in ontvangst te nemen. Jo Kuijltjes deed dit voor zijn 60-jarig lidmaatschap. Jo en Gerrit Albers (60 jaar) en Henri Arts (25 jaar) konden niet bij de huldiging aanwezig zijn. Speciale aandacht was daarna gevestigd op Jurgen Willems. Hij werd voor zijn inzet voor Groesbeekse Boys tot lid van verdienste benoemd. Foto's van de nieuwjaarsreceptie zijn via www.groesbeekseboys.nl te zien.

Winterwandeling voor mantelzorgers in Millingen

MILLINGEN - Op woensdag 17 januari is er met Mantelzorg Berg en Dal een winterwandeling. Na afloop kan men genieten van een lekker kopje koffie of warme chocolademelk. Vertrokken wordt om 10.00 uur vanuit Den Ienloop, Heerbaan 115 in Millingen.

Door even met iets heel anders bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een gemakkelijke manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers steeds weer als prettig wordt ervaren. Het geeft niks als je nog niet eerder bent geweest. Voor iedereen is het ooit de eerste keer.

Aanmelden kan tot 15 januari. Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066. Kijk ook eens op onze website: www.mantelzorgbergendal.nl.

Uitslag nieuwjaarsloterij SC Millingen / Odio

MILLINGEN - Tijdens de nieuwjaarsinstuif van SC Millingen en ODIO op zaterdag 6 januari hebben de aanwezigen kunnen zien, hoe de winnende loten getrokken werden.

Lotnr. 181 Winterbuffet Slagerij v.d. Velden ter waarde van 150,-
Lotnr. 578 Waardebon Mol Optiek ter waarde van 250,-
Lotnr. 811 Waardebon Multimate ter waarde van 250,- gewonnen door Michelle de Coninck
Lotnr. 028 1 minuut gratis winkelen bij AH v.d. Hatert
Lotnr. 1394 Henk Hanssen Samsung Ultra HD TV ter waarde van 1.000 euro gewonnen door Ben Spann

Mocht u het winnende lot hebben dan graag contact opnemen met Peter Heijmen: 06 51169235. De winnende prijs komt dan zo snel mogelijk naar u toe.

Gewonde bij gecompliceerde aanrijding

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een gecompliceerde aanrijding op de Molenweg in Groesbeek is zaterdag tegen de middag een gewonde gevallen en zijn drie auto's zwaar beschadigd.

Foto: Joop Verstraaten

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist die vanuit het centrum van Groesbeek met hoge snelheid de Molenweg op reed. In een bocht kwam hij in botsing met een RangeRover personenauto waardoor het wiel afbrak en tientallen meters verder terecht kwam. In deze auto zaten twee kleine kinderen die ongedeerd bleven. Daarna botste de veroorzaker frontaal tegen een personenauto die vanuit de richting Nijmegen op de Molenweg reed.

De bestuurster van deze auto – een inwoonster uit Groesbeek - raakte hierbij gewond en leek in eerste instantie bekneld in haar auto te zitten. De hulpdiensten rukten massaal uit zoals brandweer, politie en ambulances. De Molenweg vanaf de Dorpsstraat tot aan de van Nispenstraat is door de politie afgesloten. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer uit haar benarde positie bevrijd. De drie wagens zijn door bergingsbedrijven afgesleept.

Nieuwjaarsreceptie fanfare Wilhelmina

Foto: Theo Kersten

Foto: Theo Kersten

GROESBEEK - Op zaterdagmiddag 6 januari vond de drukbezochte nieuwjaarsreceptie bij fanfare Wilhelmina plaats. Natuurlijk was er muziek! Zo liet het opleidingsorkest en de junior percussion groep (JPG) van zich horen.

Zoals gebruikelijk werden ook de jubilarissen gehuldigd. Jan Klösters werd gehuldigd vanwege 50 jaar lidmaatschap. Trudy Rikken, Theo Weijers, Gerda Rieken en Koos Coenen zijn alweer 40 jaar lid. Jos Roelofs en Wim Eemers zijn beiden 25 jaar lid. Annie Zwitserloot werd vanwege haar 12,5 jarig lidmaatschap gehuldigd, en de jeugdleden Mart Roelofs en Britt Kuijpers werden vanwege het 5 jarig lidmaatschap in het zonnetje gezet.

Traditiegetrouw werd tijdens de nieuwjaarsreceptie ook De Wilhelminapluim uitgereikt als blijk van waardering aan een lid van de muziekvereniging die zich op een bijzondere wijze inzet. Ditmaal werd deze eretitel aan Michel Kleuters toegekend. Michel is in 2006 als oriënterend bestuurslid aan de slag gegaan, waarna hij van 2007 tot 2010 als bestuurslid actief is geweest. Na een kleine onderbreking heeft hij in 2014 zijn functie als bestuurslid wederom opgepakt. Michel is daarnaast een drijvende kracht achter de toekomst van Fanfare Wilhelmina in de commissie Werving en Opleiding. Hij is regelmatig in gesprek met diverse contactpersonen vanuit de Gemeente Berg en Dal, basisscholen en zusterverenigingen om de jeugd een muzikale toekomst te (kunnen) bieden. Zijn doel is om in gezamenlijkheid zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid te kunnen bieden om met muziek bezig te zijn. Al met al een mooie Wilhelminapluim waard!

Nieuwjaarsbijeenkomst buurtvereniging De Smorenhoek

Voorzitter Jelbrich de Vries tijden de nieuwjaarswensen. Henk Burgers

Foto: Buurtreporter Henk Burgers

BEEK - Op zondag 7 januari had weer de gebruikelijke nieuwjaarsbijeenkomst plaats van Buurtvereniging De Smorenhoek uit Beek.

Het overbengen van de nieuwjaarswensen Henk Burgers
Henk Burgers

Veel bewoners waren ondanks het koude weer toch naar deze bijeenkomst gekomen om van de voorzitter Jelbrich de Vries het wel en wee te horen en de nieuwjaarswensen in ontvangst te nemen. Er gebeurden het afgelopen jaar leuke en minder leuke dingen. "We moesten veel te vroeg afscheid nemen van ons lid Herman Huilmad, die met zijn verhalen over de natuur en zijn roofvogels zowel jong als oud aan hem wist te binden. Het op een andere leest geschoeide buurtfeest oogstte veel lof en zelfs de voorzitter stak er nog wat van op. Als laatste was er de actie voor het behoud van de buslijnen 57 en 58 waarvoor wij nog steeds in gesprek zijn met onze gedeputeerde mevrouw Biese.

Voor het jaar 2018 zien we graag een vervolg op ons geslaagde buurtfeest van 2017, maar dit zal zeker aan de orde komen tijdens onze jaarvergadering die dit jaar zal worden gehouden in De Musschenberg. Daar krijgen de leden nog een uitnodiging voor in de bus."

Tot slot dankte onze voorzitter de tentbouwers en de mensen die borg stonden voor een natje en droogje en wenste iedereen veel geluk en gezondheid voor 2018 toe. Ook hoopten ze veel buurtbebewoners te mogen verwelkomen op de jaarvergadering.

'Scheiden doe je samen' heeft al meer dan 10 jaar een zeer compleet pakket om uw scheiding zorgvuldig af te kunnen wikkelen.

BETUWE - Inge Bosveld, gecertificeerd MfN mediator, vertelt: "Er wordt ons wel eens gevraagd wat onze 'kracht' is. Zeker weten doe je het natuurlijk nooit, maar ik weet wel dat het feit dat wij een familiebedrijf zijn, zelf te maken hebben gehad met een scheiding, de kindercoach, mijn dochter is, dus ook 'kind van gescheiden ouders'."

"Wij zijn dan ook in staat om over te brengen dat wij begrijpen wat mensen meemaken tijdens een scheidingsprocedure. Hoe zakelijk een scheiding ook is kan zijn, vooral emotioneel gezien doet een scheiding nogal wat met je."

Bij Bosveld weten zij dan ook goed waar je allemaal mee te maken kunt krijgen bij een scheiding, maar vooral wat er allemaal verkeerd kan gaan als de zaken niet goed geregeld worden. Johan Bosveld, de man van Inge, neemt alle financiële- en fiscale vraagstukken, alsmede het complete alimentatieverhaal voor zijn rekening, daar waar Inge het volledige juridische gedeelte voor haar rekening neemt. Denise van Oosterhout, is de kindercoach en zij kan uw kinderen op een goede manier door dit proces begeleiden. Tevens begeleidt Johan cliënten ook nog eens bij het aanvragen van toeslagen en aanvragen/aanpassen voorlopige aangifte inkomstenbelasting. Qua tarieven kunt u bij Bosveld kiezen voor een uurtarief of een vast 'all-in' tarief. Daarbij is het kennismakingsgesprek geheel kosteloos en vrijblijvend.

Meer informatie op: www.scheidendoejesamen.nl of bel met ons kantoor 0481 700215.

Rowill B.V. heeft Daamen Milieu- en Grondwerken B.V. overgenomen

MILLINGEN – Het Millingse bedrijf Daamen Milieu- en Grondwerken B.V. heeft sinds december 2017 nieuwe eigenaren: ondernemer William Heemstra met toenmalig bedrijfsleider Roy Vergeer willen het bedrijf naar een hoger plan tillen. Het complete team is meegegaan naar het nieuwe Rowill B.V.

Daamen Milieu- en Grondwerken B.V. is sinds 2010 actief in de wijde omtrek. Het was tot voor kort onderdeel van een groter familiebedrijf, waartoe ook Daamen Grondverzet- en Loonbedrijf B.V. in Kekerdom behoort. Onder andere vanwege het aantrekken van de markt was het vorig jaar tijd om het bedrijf te herstructureren. William Heemstra werd hiervoor benaderd. Toen de eigenaren zich meer besloten te focussen op het loon- en grondverzetbedrijf, kregen William en Roy de kans om Daamen Milieu- en Grondwerken B.V. over te nemen.

Partner voor buiten

Het nieuwe bedrijf Rowill B.V. (een samentrekking van Roy en William) ging op 11 december 2017 officieel van start. William vertelt: "Rowill staat voor infra, milieu, in-en verkoop van zand, grind en split, sierbestrating, groenvoorziening- en onderhoud, projecten, containerservice, transport en sloop-/straat-/grondwerken. Oftewel: we zijn een complete partner voor buiten. We gaan de komende jaren nog meer investeren in materieel en personeel, waardoor we nieuwe kansen creëren. Een start hiervan is gemaakt en Rowill wordt een begrip in de regio Nijmegen en omstreken."

Kracht

De kracht van Rowill ligt in het vakmanschap, de kennis en het personeel. William: "We hebben een geweldig team. Rowill staat voor samenwerking, de sfeer is uitstekend, we gaan er allemaal vol voor.

Klant

De klant staat centraal en we denken mee in diens wensen van A tot Z. Wij gaan voor totaaloplossingen. Bovendien zijn we 24/7 bereikbaar. We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet." Met ruim 20 jaar ervaring, kan je een betere partner voor buiten niet wensen.

Wijnproeverij bij restaurant La Vie & Passie

GROESBEEK – In restaurant La Vie & Passie wordt op vrijdag 19 januari vanaf 18.00 uur een wijnproeverij gehouden.

Het bekende Groesbeekse restaurant is enkele maanden geleden overgenomen door Pascale Langenberg. Pascale gaat binnenkort met een nieuwe wijnbar en wijnkaart aan de slag en ter ere hiervan wordt de wijnproeverij gehouden. Iedereen is hierbij welkom. Pascale en haar team zal voor een drankje en hapje zorgdragen.

Binnenkort gaat La Vie & Passie ook werken met een nieuwe kaart, die vermoedelijk half februari verschijnt, Voordat het zover is wordt er op 14 februari een heerlijk Valentijnsdiner geserveerd. Een mooie gelegenheid om iemand op die dag met een diner te verrassen.

De actie Multimate Helpt ten einde!

MILLINGEN - De afgelopen twee maanden heeft u bij iedere besteding van 20 euro een munt van één euro gespaard. Dit voor het lokale doel naar keuze voor klustegoed, te besteden in onze bouwmarkt. De geselecteerde doelen waren fanfare Sint-Cecilia en fanfarekorps Ons Genoegen.

En vandaag was het zover! We mochten de beide fanfares de cheque met klustegoed overhandigen! Dirk van de Wetering, de nieuwe bedrijfsleider bij Multimate, heeft de prijzen uitgereikt. Fanfare Sint-Cecilia: 692,50; fanfarekorps Ons Genoegen: 817,50 euro.

Wij zijn ontzettend blij dat wij samen met onze klanten deze top verenigingen op deze manier kunnen ondersteunen!

Multimate Millingen, Molenveld 1, Millingen aan de Rijn; 0481 431950.

Musical 'Weet je nog wel oudje' in Groesbeek

Repetitie De Kleine Komedie. Foto: Wil Huibers

Foto: Wil Huibers

GROESBEEK - De Kleine Komedie Rivierenland gaat op zaterdag 3 maart om 20:00 uur in Groesbeek in zalencentrum De Sleutel de musical 'Weet je nog wel oudje' opvoeren.

Deze musical speelt zich af in de jaren '50 rond een dorpje aan de haven. Het schetst een beeld van saamhorigheid en voor elkaar opkomen. Stropers, koddebeiers, dorpsomroepers, allen zullen de revue passeren en het gaat een feestje zijn voor liefhebbers van het volkstoneel. Het wordt gespeeld in het Betuws dialect. En alle liedjes zullen een feest van herkenning zijn en er mag naar hartenlust meegezongen worden. De regie is in handen van Wilma Peters en de muziek wordt gespeeld door Het Combo.

Voor deze voorstelling is er een speciale kaartverkoop op woensdag 24 januari van 13:00 - 14:30 uur in Op De Heuvel in Groesbeek. Kaarten zijn er 12,50 euro. Daarna zijn de kaarten nog verkrijgbaar via de website van de toneelvereniging www.dekleinekomedie-rivierenland.nl en via zalencentrum De Sleutel in Groesbeek.

Ridderorde voor Annie Lentjes bij Switch '87

De Switchjubilarissen

MILLINGEN - Een geslaagd Podotherapie Driessen Olieballentoernooi op zaterdag 30 december in sporthal De Duffelt. De morgen begon met een goed bezocht vrienden-& vriendinnetjestraining.

Om 12.30 uur begon het vijftiende Olieballenoernooi waaraan 18 teams op vier niveaus deelnamen. Inmiddels was ook de foto-expositie 30 jaar Switch '87 opgebouwd met allerlei zaken uit de oude doos. Rond 18.00 uur was het toernooi afgelopen en volgde het winterbuffet verzorgd door Slagerij Kees van der Velden.

Na het winterbuffet volgde de huldiging van de jubilarissen vooraf gegaan door een woord van dank aan de dit jaar afgetreden voorzitter Anita Brandwijk en de Held van de gemeente Berg en Dal, Jos Blom. Voorzitter Jorrit van Eck sprak vervolgens de jubilarissen toe: Ellis Vissers 25 jaar, Margriet Hendriks en Annie Lentjes beiden 50 jaar lid. Zijn toespraak afsluitend gaf Jorrit het woord aan burgemeester Slinkman die tot verrassing van velen - en zeker van Annie zelf - haar ridderde als lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar bijzondere verdiensten voor alle drie de verenigingen Aksios, Set Up '68 die later fuseerden tot Switch '87, maar ook voor haar betrokkenheid bij de Millingse Ondernemers Vereniging en de Stichting Fietsmaatje.

Er waren veel familieleden en vrienden van Annie aanwezig, ook hadden verschillende oud-spelers en speelsters van dames 1 en heren 1 en bestuurs- en commissieleden uit de beginperiode van Switch '87 gehoor gegeven aan de uitnodiging om dit zesde lustrum van Switch '87 mee te maken en het bleef nog lang heel gezellig in De Duffelt.

Kerkberichten

Parochie Groesbeek

GROESBEEK - Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons (Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

Overleden: Anna Gertruida Maria Saedt-Coenen; Maria Johanna Jacobs-van Hoof;

Wilhelmus Lambertus Peters; Johannes Theodorus Kersten

VIERINGEN PAROCHIE GROESBEEK

Cosmas en Damianus

Zaterdag 20 januari 19:00 uur H. Mis m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Zondag 21 januari 10.00 uur Oecumenische dienst met gezamenlijke koren

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 17 januari 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 21 januari 09.30 Eucharistieviering met samenzang.

Intenties: Voor diaken Jacques van Montfort. Regien, Johanna en Theodorus Kersten en

voor het welzijn van de parochianen.

Woensdag 24 januari. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Tjoeki's Top 75....

KEKERDOM - Zo’n 25 jaar geleden werd in navolging van top 100 aller tijden lijsten op de radio, in het Kekerdomse jongerencentrum Tjoeki –Tjoeki, de Top 75 in het leven geroepen.

Met behulp van persoonlijke lijstjes van bezoekers werd een jaarlijkse lijst samengesteld met vaak verrassende nummers. Zaterdag 27 januari gaan we 75 hoogtepunten uit deze 25 jaar draaien, 75 hits uit 25 jaar Top 75. Je bent welkom vanaf 20.00 uur in zaal UNA in Kekerdom, de entree is vrij.