niet de juiste De Liemers

22 juni 2018

niet de juiste De Liemers 22 juni 2018


Verhalen vertellen. Zelfverzonnen verhaaltjes of verhalen over een heel serieus thema. Verhalen over mijn dag of over een maatschappelijk probleem. Ik vind het een van de leukste dingen die er is. Mensen mijn verhalen vertellen. Ook nieuwsgierig ben ik altijd geweest en op mijn opleiding aan de School voor Journalistiek heb ik al mogen proeven aanhet journalistieke vak. Schrijven voor een regionale krant die zich alleen maar richt op goed nieuws klonk dan ook als muziek in mijn oren. Mensen de verhalen vertellen die hen aangaan, die spelen in hun omgeving.

Vanaf de derde editie mag ik meeschrijven en ik vind het ontzettend leuk. En dan heb ik het nog niet eens over de ervaring die we hier opdoen. Van redactievergaderingen tot het halen van deadlines. Leren doen we in de praktijk, de beste plek als je het mij vraagt. Maar ook de reacties op de krant zijn ontzettend goed. Het zijn er zo veel meer dan ik had verwacht en het is fijn dat de krant zo positief ontvangen wordt. Een krant waarin alleen goed nieuws en geen slecht nieuws staat, bestond tot voor kort niet. Maar daar hebben wij verandering in kunnen en mogen brengen en daar ben ik ontzettend trots op.

Ik hoop dat wij dit kunnen voortzetten en met zijn allen nog veel meer mooie verhalen mogen vertellen. Maar het meest hoop ik dat we u nog heel lang te mogen boeien met al het moois van deze regio.

Nynke Kooy

Gratis naar de musical Roodkapje

DUIVEN - Op bezoek bij Roodkapje, dat kan in de Ogtent! Van 27 tot en met 29 juni staan studenten van Rijn IJssel Musical Academie op de planken met een eigen uitvoering van Roodkapje. De musical is bedoeld voor zowel jong als oud.

Evert van Eijndhoven en Chris van de Ven van de Ogtent onderzochten met het Rijn IJssel College de mogelijkheden tot samenwerking. "Op het Rijn IJssel is de opleiding Musical Academie, maar er zijn ook dans- en andere opleidingen. We hebben samen gekeken naar een aantal activiteiten die de studenten zouden kunnen uitvoeren in de Ogtent. Op die manier hebben wij leuke activiteiten aan te bieden in de Ogtent, en hebben zij een podium om bijvoorbeeld een voorstelling voor hun eindproject te gaan doen'', aldus Van Eijndhoven.

In de maand juni gaven studenten van de Musical Academie al meerdere voorstellingen van hun zelfgemaakte musicals, waaronder uitvoeringen van 'De Drie Koningen' en 'Adams Family Values'. In de musicals zijn bekende nummers te horen uit andere musicals of van bekende artiesten. De cast is per musical verschillend. Aan de komende productie Roodkapje werken mee: de studenten van de Nederlandse Musical Academie leerjaar 1, Roman van der Werff &Tessa Bons ( regie) en Manon van Tuyl (choreografie).

Veel basisscholen in en rond Duiven bezoeken de musicalvoorstellingen. De komende voorstellingen van de musical Roodkapje vinden plaats in cultuurcentrum De Ogtent op 27 juni om 20:00 uur, 28 juni 09:30,11:30,13:30,19:00 uur en 29 juni om 15:15 uur. De voorstellingen zijn gratis.

Liemerse jaaragenda geeft mooi overzicht van activiteiten

LIEMERS - Op initiatief van De Liemers Helemaal Goed is er sinds kort een jaaragenda voor evenementen.

Een simpel overzicht van de grotere evenementen in de Liemers. Dat is een vurige wens van veel verenigingen, gemeenten en inwoners uit de Liemers. Handig als je zelf iets organiseert en zo weet of een bepaalde datum vrij is. En prettig voor mensen die er in de Liemers op uit willen.
De projectgroep van De Liemers Helemaal Goed is samen met Liemersactueel.nl en de Liemerse gemeenten begonnen met het opzetten van een dergelijke agenda. Deze is te vinden via webportal Liemersactueel.nl. Het overzicht is nu al groot, maar nog niet compleet. Het is de bedoeling dat de jaaragenda uitgroeit tot de vaste plek waar organisatoren en verenigingen hun jaarevenementen op plaatsen. De eerste opzet is nu te bekijken. "Het is zaak dat verenigingen en stichtingen hun evenementen gaan checken en aan ons doorgeven zodat wij ze op de agenda kunnen plaatsen", zo laat de projectgroep weten. Staat jouw evenement er niet op: mail het naar info@deliemershelemaalgoed.nl. Het gaat hierbij om events van 'Liemerse allure'. De andere events kunnen nog steeds geplaatst worden op indeliemers.nl.

De vlag kan uit in de Liemers! Ruim tachtig procent scholieren in één keer geslaagd

Geslaagd! Ook bij Havo-scholier Jairo van het Liemers College ging de vlag uit.

LIEMERS - Geslaagd of niet? Voor meer dan 200.000 middelbare scholieren was het woensdag 13 juni nagelbijten. De één deed het met vlag en wimpel, voor de ander was het kantje boord. Hoe het ook zij, bij zo'n 800 leerlingen van het Candea College en Liemers College kon 's middags de vlag uit.

Op het Candea College slaagde negentig procent van de 83 leerlingen van Vmbo basis en kader voor het eerste tijdvak. Voor de Mavo lag dat percentage op 84% van de 128 leerlingen. Van de Havisten slaagde tachtig procent in één keer: 105 leerlingen. En 56 van de 65 Vwo-kandidaten wisten het zo vurig gewenste diploma in de wacht te slepen: 86%.

Op het Liemers College slaagde 81% van de Vmbo basis en kader-leerlingen. Dat percentage gold ook voor de Havo-kandidaten. Op het Vwo slaagde 88% in één keer.

Nog niet bekend is gemaakt hoeveel leerlingen landelijk zijn geslaagd in het eerste tijdvak. Deze week waren er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben of leerlingen die een cijfer op wilden halen. De uiteindelijke landelijke cijfers van het eerste en tweede tijdvak komen pas in het najaar naar buiten.

Scholierenorganisatie LAKS kreeg dit jaar minder klachten over eindexamens dan in voorgaande jaren. Dit jaar waren het er 177.000 tegenover ruim 189.000 klachten vorig jaar. Volgens de organisatie tonen de cijfers dat niet alleen de examens beter zijn geworden, maar ook dat de tevredenheid van scholieren is toegenomen.

Burgervader Peter de Baat voelt zich thuis in Montferland

Koningin Máxima komt naar het Musiater in Zevenaar

        Byedith toont

'New York Tears'-collectie

Door de redactie

Jan Gesthuizen (58) van Tuinderij Gesthuizen uit Didam is helemaal klaar voor de aardbeiendag van zaterdag 23 juni.

Jan Gesthuizen (58) van Tuinderij Gesthuizen uit Didam is helemaal klaar voor de eerste Diemse aardbeiendag op zaterdag 23 juni. Van 11 tot vier uur kunnen bezoekers kijken en proeven. Foto: Jairo in der Beeck

GITAARLES IN DE OGTENT

Gitaarles -
Praktijk Sebastiaan van der Plaats

Mijn naam is Sebastiaan van der Plaats en geef gitaarles in Duiven. In Mei 2003 ben ik afgestudeerd aan het Conservatorium te Arnhem met als hoofdvakken Klassiek Gitaar en Compositie. Tijdens de laatste 2 jaren van mijn studie kwam ik in contact met gitaarbouwer Menno Bos.

Menno Bos woonde toen nog in Duiven en wordt gezien als een van de beste gitaarbouwers ter wereld en werkt al jaren samen met Scharpach Guitars. Graag wilde ik een Scharpach-gitaar van Menno kopen en om de financiën rond te krijgen voor de aanschaf van de gitaar heb ik 2 jaar gewerkt voor Menno in de vorm van het lesgeven van al zijn leerlingen.Na die tijd ging Menno zich meer richten op gitaarbouw en heb ik zijn volledige lespraktijk overgenomen. Zodoende ben ik in Duiven beland en heb daar door de jaren heen mijn lespraktijk opgebouwd.

Ik geef 3 dagen per week gitaarles, Muziektheorie, Improvisatie inzicht en Compositie lessen. 15 Jaar geef ik nu al weer les in Duiven en heb op diverse locaties gezeten en zit nu in de Ogtent. Het leuke aan het lesgeven in de Ogtent is de bundeling van Cultuur en Verenigingen. Er zijn veel activiteiten en dat maakt het een gezellige en innoverende locatie. Aanmelden kan via: info@sebastiaanvanderplaats.nl of telefoon: 06 23 22 85 09.
Zie ook: www.sebastiaanvanderplaats.nl

Ontroerend mooi!

Foto: Chris Van de Ven

Het ging over drie Nederlandse koningen: Lodewijk Napoleon, Willem I en Willem II.

Vijf kwartier lang jonge musicalartiesten in de dop, van de ROC Nederlandse Musical Academy, op het podium van DE OGTENT met hun finalestuk van het jaar.

In een woord geweldig!

Het waren de tweedejaars-studenten. Ze speelden bij ons een week lang voor kinderen van de diverse basisscholen en tijdens de avondvoorstellingen voor vrienden en bekenden.

Ik vond het leuk dat ze naar Duiven kwamen en daar de vele basisschoolleerlingen bij de middagvoorstellingen zouden kunnen infecteren met het 'optreedvirus'.

Dat er een paar van die 11 -jarigen thuiskomen en zeggen: "moeder, ik wil bij de revue!" Of iets dergelijks.

Ik schoof een beetje plichtmatig aan, maar viel van mijn stoel toen het allemaal voorbij kwam.

Ontroerend mooi, 'keigoed', zeiden we vroeger in Brabant.

Musicalstudenten met heel veel talent, passie en onder bekwame professionele leiding. Ik heb genoten.

Een week later, door de derdejaars studenten; DE ADAMS FAMILY. U had er heen gekund!!!

De eerstejaars zijn nog te zien met ROODKAPJE op 27 en 28 juni.

Gratis entree, aanvang 19.00 uur.

U bent van harte welkom, komt dat zien!

De Tooskes en Danny de Munks in spe!

CHRIS VAN DE VEN

NR. 173 | 22 JUNI 2018

Sportief de zomer door in Westervoort Inschrijving 25e editie beachvolleybaltoernooi Actief '81 verlengd

Beachvolleybal is gezellig en sportief. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

WESTERVOORT - In het laatste weekend van de zomervakantie, 18 en 19 augustus, vindt het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi plaats bij openluchtzwembad de Waaij in Westervoort. Dit jaar is het de 25e editie!

"Omdat het de 25e editie is, hebben we een paar speciale dingen. Zo hebben we Happy Hour op zaterdag, we hebben 2 tegen 2 wedstrijdjes op zaterdagavond. En Bianca Frieling, een zangeres uit Westervoort gaat optreden tijdens Happy Hour", zegt Carl Berendsen van de beachcommissie.

Lol en fanatisme

"Het beachvolleybalweekend is altijd erg gezellig", vervolgt hij. "Het is ook vaak het eerste moment na de vakantie dat iedereen elkaar weer ziet en spreekt." Meedoen is belangrijker dan winnen. "Het is gewoon heel leuk om weer lekker bij te kletsen en nog even na te genieten van de laatste daagjes vakantie. De sfeer is gezellig en ik kijk nu al uit naar de beachburgers!" vertelt Christy-Anne van Bekkum van de beachcommisie en jaarlijks vaste deelneemster. Beachcommisielid Jan Boshart speelt ook elk jaar met een team mee: "De onderlinge sfeer tussen de teams is echt amicaal. Er wordt over het algemeen heel fanatiek gespeeld, maar het gaat natuurlijk om de lol, en iedereen accepteert dat. Er zijn scheidsrechters en tellers, dat doen de teams om de beurt zelf, dus er is echt een onderlinge band en vertrouwen in elkaar. De meeste teams kennen elkaar al jaren, maar alle nieuwe teams die meedoen, passen er naadloos tussen."

Het weekend begint op vrijdag 17 augustus al met het opbouwen. Zaterdagochtend arriveren de eerste teams die beginnen te spelen en ondertussen wordt er leuke muziek gedraaid. Voor de kinderen is er een springkussen en ze kunnen worden geschminkt. 's Avonds is er een gezellige barbecue. Tussen 17.30 en 18.30 uur is er Happy Hour met een drankje en het optreden van Bianca Frieling. Vanaf circa 19.00 uur wordt er gestreden om de Beach Trofee 2018 (twee tegen twee).

Verlengde inschrijving

Er is een primeur, want de inschrijvingen zijn met een week verlengd! Tot eind juni kan er ingeschreven worden voor het beachvolleybaltoernooi. Dat kan met een team, maar ook alleen. "In het laatste geval, word je ingedeeld in een ander team dat nog mensen te kort komt, of word je met andere mensen die zich ook alleen hebben ingeschreven bij elkaar gezet als team."

Inschrijven voor het beachvolleybaltoernooi kan op http://www.actief81.nl/beachvolleybal-tournooi/.

Van 8 juni tot 6 juli kunnen mensen elke vrijdag om 19:00 uur in de Waaij beachvolleyballen. Om alvast te oefenen voor het beachvolleybalweekend of gewoon omdat het leuk is. Inschrijven is niet nodig. Het zijn gelegenheidsteams, die naar sterkte worden samengesteld om evenwichtige teams te krijgen. Dit wordt georganiseerd door Actief '81. Na 6 juli stoppen deze oefenavonden tijdelijk. Na het beachvolleybalweekend worden ze weer voortgezet tot half september.

Stichting Nandri staat klaar voor Sri Lanka Opbrengsten Zevenaarse winkel dragen bij aan een menswaardig bestaan

Voor de kinderen van deze school bouwde stichting Nandri een extra klaslokaal. Foto: Jan Verhagen

ZEVENAAR- Nandri betekent dankjewel in het Tamil, een van de talen die in Sri Lanka gesproken wordt. Het 'dankjewel' is bedoeld voor alle steun die via Nandri wordt gegeven aan belangrijke doelen in Sri Lanka.

"Zelf heb ik gezien wat de nood is in Sri Lanka, en daarom doen we dit ook", zegt Maria Verhagen, initiatiefnemer van Stichting Nandri. De stichting verdient geld door tweedehands kleding en speelgoed te verkopen die mensen hebben geschonken aan de winkel Nandri in Zevenaar. Het geld dat de stichting verdient met de winkel, eenmalige giften en de bijdragen van sponsoren gaat naar de allerarmste mensen in de dorpen Wattala, Kandana en Panadura in Sri Lanka. De stichting heeft een CBF-keurmerk en is daarmee een erkend goed doel.

Alle kleding en speelgoed wordt bij binnenkomst gesorteerd en gecontroleerd. Spullen die heel en compleet zijn, worden verkocht voor een lage prijs. Van die opbrengsten worden belangrijke projecten in Sri Lanka gefinancieerd.

"Nu zijn we bezig met een project waarbij we een 30-tal gezinnen financieel ondersteunen, zodat ze na een paar jaar weer zelf verder kunnen. Als je in Sri Lanka geen werk hebt of ziek bent, dan krijg je geen uitkering. Dus mensen die geen geld kunnen verdienen, helpen wij dan. We hebben ook een medisch hulpfonds, waarbij we mensen helpen die medicijnen nodig hebben. De doktershulp in Sri Lanka is wel gratis, maar de medicijnen niet. Er is ook een schoolfonds. Daarmee helpen we gezinnen die te arm zijn om het schoolgeld, schooluniform of de schoolboeken voor hun kinderen te betalen. Dit zijn allemaal dingen die we structureel doen", vertelt Maria Verhagen.

Er zijn naast de structurele projecten ook eenmalige projecten. Zo is er net een project afgerond waarbij Nandri toiletten heeft gebouwd.

De winkel in Zevenaar houdt twee maal per jaar een modeshow met de tweedehands kleding. "Dit jaar hebben we een subsidie van gemeente Zevenaar gekregen waardoor we een uitgebreide modeshow met hergebruikmarkt kunnen organiseren. De eerste editie van dit jaar is al geweest, op de tweede editie van 6 oktober verheugen wij ons enorm", zegt Maria Verhagen.

De stichting bestaat zowel in Zevenaar als ook in Sri Lanka en draait volledig op vrijwilligers. De stichting hier zamelt het geld in, de stichting daar bepaalt de doelen waaraan het geld wordt besteed.

Stichting Nandri verstrekt ook microkredieten in Sri Lanka, zodat de mensen een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Na enige tijd kunnen ze het geleende geld weer terugbetalen aan de stichting. "Met de microkredieten kunnen de mensen een zelfstandig bestaan opbouwen en blijven zij niet afhankelijk van hulp. Dat is heel belangrijk", vertelt Maria Verhagen tot slot.

De winkel van Nandri is te vinden in Zevenaar, Reisenakker 12. Geopend dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie, zie de website: www.nandri.eu .

Nina Elbers

Nina Elbers

World's Best News: homo's zijn normaal

De gay-pride in Amsterdam

De gedachten over homoseksuelen en transgenders veranderen steeds meer. Er komen steeds positievere reacties over hen. Dat is natuurlijk goed nieuws.

Bijna driekwart van de Nederlanders is positief over homo's en biseksualiteit. In 2006 was dit nog iets meer dan de helft. Daarentegen hebben nog één op de twintig Nederlanders negatieve gedachten. Maar het is wel minder geworden vergeleken met 2006 toen het er nog één op de zes waren. Dit blijkt uit het rapport 'Opvattingen over seksuele en genderdiversiteit in Nederland en Europa'. Jammer genoeg geldt deze positieve verandering nu alleen nog maar voor Nederland.

Lang niet overal zijn er goede ontwikkelingen over homoseksualiteit. Nederland is een vrij positief land over dat onderwerp. In Frankrijk, Zwitserland, Polen en Rusland hebben veel familieleden grote moeite hebben met homoseksualiteit in de familie. Dat is in Nederland één op de vijftig, wat in Rusland twee op drie is. Dit zegt dat Nederlanders zich vrijwel niet schamen voor homoseksualiteit in de familie.

Daarnaast is er ook veel positiviteit over transgenders te vinden in Nederland. Mensen die zich niet zichzelf voelen in hun lichaam en van geslacht willen veranderen, zijn welkom hier. Zelfs religieuze mensen, die niet veel van seksuele minderheden moeten hebben, denken er positief over.

Vanaf 2001 mochten homostellen in het echt verbonden worden met elkaar. Nederland was het eerste land waar dat mocht. Dat maakt ons land bijzonder. Inmiddels kunnen homostellen al in 26 landen trouwen. Het is zo vooruitgegaan dat discriminatie van transgenders en homoseksuelen verboden is in Nederland. Terwijl er in andere landen zeker nog wat aan gedaan kan worden. In Saudi-Arabië en Oeganda wensen homoseksuelen dat ze zouden mogen trouwen. Gelukkig komen er wel steeds meer gelijke rechten voor iedereen.

Aanbiedingen vrienden van het vfonds

Aankomende tijd biedt het vfonds haar vrienden, zowel bestaande als nieuwe, een aantal interessante aanbiedingen aan. Zo kunt u €1 korting ontvangen op de entreeprijzen van zowel het bevrijdingsmuseum in Zeeland als het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk.

Het bevrijdingsmuseum vertelt het verhaal rondom de slag om de Schelde gedurende 1944, een cruciale stap in het bevrijden van de havens in Antwerpen en het voorzien van voorraden aan het Westfront.

Bunkerstelsel

Het Kazemattenmuseum neemt de bezoeker mee in het bunkerstelsel dat aan de Friese kant van de Afsluitdijk was gebouwd om aanvallers de toegang tot Noord-Holland te ontzeggen.

Dit complex is een van de weinige plaatsen waar de aanvallen van Duitse troepen in 1940 strandden. Slechts toen Nederland in zijn geheel capituleerde, hebben de verdedigers van de kazematten zichzelf overgegeven.

Rondleidingen Russisch ereveld

Ook kunnen vrienden van het vfonds rondleidingen op het Russische ereveld boeken met vijftig procent korting. Hier liggen 865 slachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie begraven, die als krijgsgevangen zijn overgebracht naar Nederland.

Daarnaast kunnen alle deelnemers aan de Nijmeegse vierdaagse een gratis wandelshirt voor Team vfonds aanvragen.

Tot slot loopt er tot 23 juli een actie waarbij vrienden van het vfonds twee vrijkaarten voor de musical Soldaat van Oranje kunnen winnen.

Meer informatie over deze aanbiedingen en over het vfonds in het algemeen is te vinden op www.vfonds.nl

Maaike Hageman

5 / 12

'De hele samenleving bij de politiek betrekken' Facebookende burgervader Peter de Baat staat voor grote uitdagingen in Montferland

Het nieuwe college van de gemeente Montferland. Foto: Ilse Bekker

DIDAM – Het was een bijzonder eerste jaar voor Peter de Baat (55) als burgemeester van Montferland. Hij verhuisde met zijn gezin van Alkmaar naar Didam, trouwde in 's-Heerenberg en heeft zijn gemeente inmiddels goed leren kennen. De Facebookende burgervader gaat met een grotendeels vernieuwde gemeenteraad een interessante periode tegemoet.

De Baat kwam ooit door vakanties in aanraking met Montferland. De voormalig wethouder van Alkmaar won bij veel mensen informatie in over zijn nieuwe werkplek. "Zij vertelden me dat Montferland een dynamische gemeente is," aldus De Baat. "Er zijn natuurlijk wel verschillen met Alkmaar. Dat is echt een centrumstad. Hier heb je meer een netwerk van allemaal dorpen en steden, waarbij samenwerking heel belangrijk is."

"Je hebt contact met iedereen"
"We willen als gemeente graag bestuurlijk vernieuwen." Foto: Ilse Bekker

Eerste honderd dagen

Na zijn installatie als burgemeester nam Peter de Baat uitgebreid de tijd om het gebied te leren kennen. "De eerste honderd dagen in een nieuwe functie zijn cruciaal, zeggen ze vaak hè." Dus ging De Baat veel op pad met de raadsleden en zijn persvoorlichter. "Zij kennen de gemeente door en door. Ik heb ze allemaal gevraagd om me iets bijzonders van Montferland te laten zien."

Zo belandde de burgemeester op de meest uiteenlopende plekken en maakte hij kennis met veel mensen en verenigingen. "Ik heb daar in de opstartfase veel voordeel van gehad. Je krijgt op die manier snel een goede indruk van hoe het hier zit."

'Mijn grootste hobby is

om helemaal thuis te

geraken in Montferland

en Gelderland'

De Baat noemt Montferland een heel aantrekkelijk gebied.

"We worden misschien zelfs wel wat ondergewaardeerd. Montferland zou namelijk veel meer bedrijvigheid en toerisme vanuit de randstad kunnen opvangen. We hebben hier naast prachtige natuur en musea veel plekken binnen een uur reizen, waar je prettig kunt werken. Neem Duitsland, Arnhem of Apeldoorn. Dat maakt het gebied niet alleen interessant voor toeristen en vakantiegangers, maar ook voor mensen die zich willen vestigen. Dat mogen we best meer voor het voetlicht brengen."

Facebookaccount

Daar heeft De Baat als burgemeester ook een rol in. Zo startte hij een Facebookaccount waarop hij verhalen en ervaringen met zijn volgers deelt.

Hij hoopt hiermee de inwoner beter te bereiken en meer openheid te creëren. "Daar krijg ik veel positieve reacties op. Ik laat op deze manier de representatieve kant van het burgemeesterschap zien en dat maakt me laagdrempelig en benaderbaar. Via Facebook krijg ik soms ook hele persoonlijke berichtjes. Bijvoorbeeld toen het achterlicht van mijn fiets een keer niet werkte. Facebookgesprekken leiden vaak weer tot nieuwe contacten en uitnodigingen."

Veelzijdigheid

Het mooiste aan zijn baan als burgemeester vindt De Baat de veelzijdigheid ervan. "Je hebt contact met iedereen. Van links naar rechts, van hoog naar laag: alle kanten van de samenleving komen voorbij." De Baat neemt zijn vrouw Lida vaak mee naar afspraken. "Dat vinden wij allebei leuk. En we merken ook dat mensen het op prijs stellen. Het werk van een burgemeester is tot op bepaalde hoogte natuurlijk best eenzaam. Sommige dingen kun je gewoon niet delen. Maar gelukkig ook heel veel dingen wel, daarin heb ik veel steun aan mijn vrouw."

Tijd voor reflectie

Hoe een gemiddelde dag als burgemeester eruit ziet? "De dag start hier op het gemeentehuis om half 9 vaak met een vergadering," vertelt De Baat. "Dat gaat eigenlijk de hele dag zo door, waarbij er één of twee momenten per dag zijn dat ik even in het gebied kom. Dan ga ik bijvoorbeeld op bezoek bij een bedrijf of echtpaar. Normaal gesproken eindigt de dag dan om 5 uur op kantoor, maar vaak zijn er ook in de avonden en weekenden nog raadsvergaderingen of informatieavonden." De Baat vindt het belangrijk dat hij voldoende tijd overhoudt voor reflectie. "Als je continu in de renstand staat, weet je zelf niet meer wat je aan het doen bent, of waarom je iets doet. Daarom zoek ik af en toe afleiding bij mijn collega's of mijn gezin. Mijn grootste hobby op dit moment is om helemaal thuis te geraken in Montferland en Gelderland."

'We willen ontdekken

wat jongeren in de

gemeente belangrijk

vinden'


De Baat belandde al op jonge leeftijd in de politiek. Hij was eerder raadslid, statenlid en wethouder. De rol van een burgemeester is toch wel wat anders, merkt hij. "Een wethouder heeft een wat politiekere rol. Als burgemeester moet je neutraler zijn. Natuurlijk wil je wel bepaalde doelstellingen realiseren, maar je moet je meer richten op de gehele maatschappij. Je moet er zijn voor ieder raadslid, iedere wethouder, iedere inwoner. Gezamenlijk moeten we stappen vooruit maken." Daarom wil Peter de Baat de hele samenleving bij de politiek betrekken. "We zijn in onze gemeente open en transparant in wat we doen. Bijvoorbeeld door mijn Facebookaccount, maar ook door de onlangs geopende chatfunctie op de website. Inwoners kunnen dan met medewerkers chatten als ze informatie over een bepaald onderwerp willen hebben. Zo proberen we de dienstverlening voor onze inwoners te vergroten." Ook start de gemeente Montferland binnenkort via Facebook een innovatie-lab voor jongeren. "Daarmee willen we ontdekken wat jongeren in de gemeente belangrijk vinden, zodat ze hier blijven wonen of hier later weer terugkeren."

Vernieuwd college

Tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen wonnen onder meer de lokale partijen in Montferland. Dat zorgde voor een grotendeels vernieuwd college en een nieuwe gemeenteraad. "Meer dan de helft van de raadsleden is vervangen. En van de vijf wethouders hebben er vier geen ervaring in die rol," aldus De Baat. "Zij zullen allemaal begeleid moeten worden en zich moeten ontwikkelen." Nieuwe mensen betekent ook nieuwe gezichtspunten, nieuwe ideeën. Ook over onderwerpen die al langer aan de orde zijn, zoals het Masterplan Didam. Een andere uitdagende klus voor de nieuwe raad is het ontwikkelen van duurzaamheidsdoelstellingen om de regio in 2030 energieneutraal te maken. De Baat: "We willen als gemeente graag bestuurlijk vernieuwen, maar dat is best ingewikkeld. Over de invulling daarvan gaan we de komende periode dus heel veel met elkaar overleggen."

Maatwerkdemocratie

Een begrip dat bij dat overleg veel naar voren komt is 'maatwerkdemocratie'. "Dat heeft andermaal te maken met het betrekken van de samenleving bij de politiek," zegt De Baat. "Maatwerkdemocratie houdt eigenlijk drie dingen in. In het eerste geval kan er een bepaald initiatief zijn vanuit de gemeente. Dat kan bijvoorbeeld een plan zijn voor een woonwijk, of een visie op sport. Dan moeten wij ons afvragen hoe dat initiatief breder gedeeld kan worden, zodat de samenleving er meteen in meedenkt. En welke rol krijgen de mensen dan?

In het tweede geval komt er juist een initiatief vanuit de samenleving. Dan geeft een buurt bijvoorbeeld aan dat ze zelfstandig in hun takenkunnen voorzien. Zij starten bijvoorbeeld zelf een zorgcoöperatie of een energiecoöperatie. Hoe gaan we daar als gemeente vervolgens mee om? Haken we aan? En zo ja, hoeveel ruimte geven we?

'Montferland is een

heel aantrekkelijk

gebied om je te

vestigen'

Het derde en laatste aspect is de impact van deze initiatieven op onze vergadercultuur en onze besluitvormingsprocessen," vervolgt De Baat. "Gaan we zelf de buurt in of nodigen we hier op het gemeentehuis mensen uit? En hoe gaan we social media inzetten? Dat zijn belangrijke vragen voor de gemeente Montferland in de komende periode."

Sam Dijkstra

Ouderwets bowlen in een nieuw jasje Het balletje blijft rollen bij de Griethse Poort

"Met het nieuwe bowlen wordt het spel interactiever". Foto: Dennis Daamen

ZEVENAAR – Niet alleen maar proberen pins om te gooien, maar daarnaast ook nog een monster aankleden of een auto vooruit laten rijden. Dát is het nieuwe bowlen bij De Griethse Poort. De tijden waarin Tonnie Kaal, eigenaar van De Griethse Poort, de namen van bezoekers invoerde en ze naar de baan wees zijn voorbij. "Iedereen die met een device om kan gaan, kan dat, en meer, nu allemaal zelf".

Het spelletje bowlen kennen we allemaal. Tien pins staan achter elkaar opgesteld en moeten met een bal omgerold worden. Iedereen gooit om de beurt en wie aan het eind van de game de meeste punten heeft wint. Maar met het nieuwe bowlen wordt dit spel interactiever. "Je kunt nu chatten met mensen op de andere banen, tegen die andere baan spelen of mad games spelen. Daarbij gooi je één in plaats van twee keer en hoef je dus minder lang te wachten," vertelt Tonnie. "Of je kiest voor monster factory en kleedt met elke worp een monster verder aan. Je bent zo dus heel anders bezig met het spelletje dat je normaal speelt."

Veiliger, sneller en duurzamer

Het aanpassen van het bowlen gebeurde niet zonder reden. "Het was voor ons belangrijk om het bowlen opnieuw op de kaart te zetten. Dit is nu weer een nieuwe manier van bowlen die mensen ook triggert om te komen." Maar dat niet alleen. Ook de machines waren aan vervanging toe. "De oude machines waren erg intensief in onderhoud en vroegen dus veel aandacht. En ook op het gebied van veiligheid moesten we maatregelen nemen. De nieuwe machines en het nieuwe spelsysteem zijn op elkaar afgestemd. Daarnaast zijn ze ook veiliger, sneller en duurzamer."

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe bowlen zijn positief. Door een actie die De Griethse Poort vorig jaar in samenwerking hield met Jumbo Heemskerk zijn veel mensen op de baan afgekomen. "Die mensen hebben het bowlen toen ervaren en zijn zo enthousiast geworden dat ze graag weer terug willen komen."Maar niet alleen recreanten kunnen een bal gooien op de baan, ook leden van Bowling Vereniging Zevenaar hebben hun vaste dagen. Op maandag- dinsdag- en donderdagavond spelen de senioren. Op woensdagavond is het de beurt aan de jeugd.

Nederlandse selectie

"Zelf doe ik hier niet aan mee," vertelt Tonnie. "Ik heb wel heel fanatiek gebowld bij de jeugd, daarna bij de Nederlandse selectie en bij Jong Oranje. Ik ben gestopt toen ik in dienst moest. Daarna heb ik door een blessure ook heel lang niet kunnen bowlen. Op dit moment gaat mijn aandacht naar de zaak en is het eigenlijk niet te combineren. Ik voetbal zelf graag, dus mijn vrije tijd gaat daarin zitten." Twee wensen heeft Tonnie Kaal nog. Ledverlichting en aanpassing van een stukje inrichting. "We willen het nog net wat knusser en gezelliger maken dan het nu is. Als ik kijk naar de investering in de machines, dan hoop ik die de komende vijftien tot twintig jaar niet meer te doen."

'Versheid is wat ons bijzonder maakt' Joram Winkeler is ijsbereider en meubelmaker in één persoon

De ijsvitrines zien er schitterend uit.

LATHUM - Joram Winkeler is een alleskunner. De eigenaar van IJs & Zo in Lathum is van beroep ijsbereider én meubelmaker. "De creativiteit die ik in het houtwerk kwijt kan probeer ik ook in het ijs terug te laten komen."

Elf jaar geleden ging de ijssalon voor het eerst open. Het mooie plekje aan het toeristische fietspad op de dijk te Lathum had al een bestemmingsplan. Op het plekje aan de dijk zou een horecavoorziening moeten komen. ''Het leek ons een leuke invulling om een ijssalon te openen, die hadden we nog niet in deze buurt!'' vertelt Joram. Nu, meer dan tien jaar verder blikken Joram en zijn vriendin terug op de afgelopen jaren. Ze hadden van tevoren nooit durven dromen over het succes dat ze nu hebben. Wat begon als een probeersel, is uitgegroeid tot een goed lopende zaak. Ook in deze zomerperiode neemt het aantal klanten steeds weer toe, zeker als het weer meezit, het zonnetje schijnt en de mensen lekker op het terras kunnen zitten.

Kleine voorraden

Joram is dus ijsbereider. Hij maakt kleine voorraden, al het ijs dat in de vitrines ligt is van zijn makelij. Wanneer het ijs op is wordt dit weer opnieuw en vers gemaakt door Joram. Hiervoor is Joram voor eventjes terug in de schoolbanken gegaan. "Maar ik heb het pas écht heeft geleerd toen ik het zelf ging doen." Het bijzondere aan IJs & Zo is dus dat ze geen gebruik maken van een voorraad. "Het enige wat we hebben, staat bij ons in de vitrine. En dan kan het weleens zo zijn dat we nét jouw favoriete ijssmaak niet hebben. Versheid is wat ons bijzonder maakt,'' zegt Joram. Daarnaast wordt het ijs kleurrijk opgemaakt met chocolade krullen en verse producten zoals fruit en noten, maar ook koek en snoep wordt veel gebruikt. Zo af en toe doet Joram mee met een wedstrijd. Zo heeft hij een keer een prijs gekregen voor de mooiste ijsvitrine. Tegenwoordig doet hij niet veel mee met ijswedstrijden. Dit komt omdat hij het erg druk heeft met beide vakken die hij uitoefent. ''Wij vinden het belangrijker én leuker om een berichtje te krijgen op facebook of google omdat het ijs lekker smaakt, of de vitrine er zo mooi uitziet,'' vindt Joram.

IJsfiets

Als werkte Joram veel voor particulieren, tegenwoordig juist veel voor aannemers. Hij maakt onder meer kozijnen, maar ook tafels en kasten. Dit doet hij al meer dan twintig jaar. Hij maakt veel uren, in combinatie met zijn gezin is dat soms best zwaar. Overdag is hij vaak aan het werk als meubelmaker, de rest van de dag gaat hij door met het draaien van de zaak IJs & Zo. ''Ik zou niet kunnen kiezen tussen beide beroepen, de combinatie hiervan vind ik juist zo leuk." Hij krijgt veel positieve reacties van klanten. Dat is uiteindelijk waar je het voor doet,'' aldus Joram. IJs & Zo hoopt op deze manier door te kunnen gaan. In de toekomst zal er een ijsfiets bijkomen, maar verdere veranderingen zullen er niet plaatsvinden. IJs & Zo is van dinsdag tot en met zondag van 12.00 uur tot zonsondergang geopend. Op maandag alleen op zonnige dagen en/of feestdagen. ''Ik zou zeggen kom eens een keer langs."

Bedrijvigheid

Camillia Stokman

7 / 12

Koningin Máxima komt naar Zevenaar Majesteit ondertekent convenant 'Méér muziek in de klas' in het Musiater

In samenwerking met muzikanten van verenigingen leren kinderen om een instrument te bespelen. Foto: Rob Wolvenne

ZEVENAAR - Koningin Máxima komt op 27 juni naar Zevenaar. In het Musiater ondertekent ze in het bijzijn van duizend leerlingen van 29 scholen, muziekverenigingen en een samengesteld Liemers orkest het convenant 'Méér muziek in de klas'. Máxima is erevoorzitter van 'Méér Muziek in de Klas'. Dat houdt in dat alle 9500 basisschoolkinderen in de Liemers in 2020 structureel muziekonderwijs krijgen.

Koningin Máxima. Foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Muziek is zoveel meer dan louter een pakkend deuntje en een tekst. Muziek is een middel van communicatie, het brengt mensen uit alle hoeken van de maatschappij bijeen. Muziek is hét moderne bindmiddel, sterker en duurzamer dan secondelijm. Muziek voor de klas, wat moet je je daarbij voorstellen? Gezamenlijk uit volle borst meezingen op de muziek van André Hazes? Zelf een trompet in handen nemen en leren trompetteren? Waarom niet?

Nieuwe muzikale invalshoeken

'Méér muziek in de klas' is een project om het basisonderwijs in de Liemers te voorzien van nieuwe muzikale invalshoeken. Dat wordt allemaal mogelijk gemaakt door de gebundelde krachten van Kunstwerk! De Liemers, 29 basisscholen en meer dan dertig muziekverenigingen. Muziek is naast een middel om te verbinden ook een sleutel tot vrijheid, een manier om een nieuwe wereld en daarbij ook jezelf te verkennen. In twintig lessen komen kinderen onder lestijd in aanraking met deze, voor velen, nieuwe muziekwereld. In samenwerking met de muzikanten van verenigingen leren kinderen om een instrument te bespelen of te leren zingen. Allereerst gaan de lessen gezamenlijk van start, waarna er een overgang plaats plaatsvindt naar muzikale spellen, waarbij leerlingen zich kunnen oriënteren op wat ze te wachten staat. Hand in hand met drie gespecialiseerde muziekdocenten per klas worden vervolgens de fijne kneepjes overgebracht op de jonge generatie. Het vrije element van de muzieklessen laat ook veel ruimte voor eigen ideeën over voor eigen invullingen, met name wat de tijd tussen de vaste lessen aangaat. Scholen worden ook handvatten gegeven om zelf het stokje op te pakken.

Kunstwerk! Het Musiater geeft de basisscholen in de regio toegang tot een pluriform aan instrumenten en biedt ook zijn podium aan wanneer talent tot bloei is gekomen. Aan het eind van de twintig lessen werken de leerlingen dan ook naar een generale repetitie en, uiteindelijk, een grote finale om aan familie, vrienden en elkaar te laten zien wat ze hebben geleerd. "Het mooiste is als scholen, zelfs na de twintig lessen, door blijven gaan om samen, met elkaar, muziek te maken", vertellen directeur Bert Frölich en Nanda van Loon van Kunstwerk ! De Liemers. Leerlingen die het leuk vinden om door te gaan met het maken van muziek door, bijvoorbeeld, het leren bespelen van een instrument of op zangles te gaan, worden door Van Loon en Frölich aangemoedigd om zichzelf te ontplooien: "Wij bieden alle geïnteresseerden lessen aan, dus als je dat leuk vindt: kom lekker langs!"

Digitale muziekmethode

Muziekverenigingen zoals Sint Gregorius, Crescendo en muziekvereniging Wilhelmina zetten alles op alles om de scholen te inspireren. "Aan het eind van de dag is het belangrijk dat scholen, leerlingen, maar zeker ook leraren, welwillend zijn." Met de stille trom vertrekken zit er voor de leraren volgens Frölich dus niet in. De leraren zullen uiteraard ook bijdragen aan het in leven houden van het project, zelfs nadat het voorbij is. De leerkrachten worden voorzien van workshops om de muziek beter te implementeren in de schoolplanningen. Ook krijgen ze '123Zing' tot hun beschikking, een digitale muziekmethode waarbij de technologie van vandaag wordt ingezet om de lessen nog beter te verzorgen. "Wat de Liemers zo ideaal maakt om dit idee op te pakken, is het feit dat wij een regio zijn waar het verenigingsleven nog altijd sterk aanwezig is. Verenigingen die de waarde kennen van verbintenis en die altijd in zijn voor de gezelligheid van muziek. In onze regio hebben wij ook een sterke Liemerse identiteit die zich, zeker de laatste jaren, steeds meer uit begint te drukken in culturele projecten en ondernemingen." Volgens Frölich, die zelf ook graag piano speelt, heersen er nauwelijks tegengeluiden en is de vraag niet "of", maar "hoe" het moet gebeuren. "Ik heb nog nooit iemand gehoord die tegen muziek is", voegt Van Loon daar aan toe.

Bruggen slaan

Naast "Méér muziek voor in klas" bestaat er, onder de paraplu van het Cultuur- en Erfgoedpact, ook een ander project dat zich focust op muziek: "Eindeloos musiceren: jong en oud", waarbij jong en oud samen in contact worden gebracht met muziek van alle tijden onder begeleiding van muzikanten en zorginstellingen. Een botsing tussen de twee ondernemingen? "Absoluut niet!", antwoordt Van Loon energiek. "Het is juist mooi als er bruggen geslagen zouden worden tussen de twee projecten waarbij we het alleen maar leuker maken voor iedereen. Flexibiliteit is van belang."

Landelijk initiatief

Hoewel onze regio flink investeert in deze muzikale mogelijkheden, is de Liemers niet de eerste die het project ' Méér muziek voor in klas' omarmt. Een jaar geleden ontstond een initiatief dat vroeg om meer cultuureducatie in het moderne onderwijs. Het project kwam vervolgens landelijk van de grond. De provincie Groningen heeft in het najaar van 2017 het eerste convenant van Nederland getekend, sindsdien is het project daar een feit. Goed voorbeeld doet goed volgen en zo is er nationaal meer aanstalten gemaakt om als provincie of regio deel uit te maken en bij te dragen aan dit culturele initiatief. Het tweede muziekconvenant wordt dus op 27 juni in deze regio getekend. De Liemers en daarmee de provincie Gelderland worden daarmee de volgende in een lange ketting aan bijdragers om kinderen op basisscholen in aanraking te brengen met de muzikale wereld.

Voortgezet onderwijs

Met alle mooie plannen voor de boeg, is het de vraag wat daarna komt. Voor Frölich zou het geweldig zijn als er op het voortgezet onderwijs ook stappen ondernomen zouden worden om de fakkel van de basisscholen over te nemen betreffende de muzikale opvoeding van de jeugd. Daarnaast zijn zowel Frölich als Van Loon het er mee eens dat het tekenen van het convenant niet als afsluiting van het project dient, maar eerder als startschot. "Het is nooit een afgesloten geheel en er is altijd ruimte voor nieuwe bijdrages en ideeën." Klinkt dat niet als muziek in de oren?

Edith Elshof wil met haar schilderijen naar New York

'Hero' uit de nieuwste collectie New York Tears. Foto: Stijn Kuster.

ZEVENAAR - De voormalig student gezondheidswetenschappen Edith Elshof heeft een carrière switch gemaakt en schildert nu op professioneel niveau. Edith heeft onder andere bij het RTL-programma Koffietijd geschilderd en werd uitgenodigd voor deelname aan een kunstbeurs in Monaco.

Edith is altijd al kunstzinnig geweest: "Ik heb altijd heel kleurrijk geschilderd, maar ik ben begonnen met het schilderen met bloemen, na een tijd was ik daarop uitgekeken", zegt Edith. De kunstenares vindt vrijheid het leukste aan het maken van schilderijen. Deze vrijheid uit zich in de manier waarop Edith schildert. Voor de schilderijen worden geen kwasten gebruikt maar gooit Edith met verf en maakt ze gebruik van alledaagse producten. "Ik vind kwasten gebruiken niet fijn omdat je dan heel gecontroleerd iets op het doek zet, door te gooien met verf en alledaagse producten te gebruiken word je verrast", zegt Edith.

Omdat Edith het zo doet belandt de verf soms ongecontroleerd op het doek waardoor iedereen wat anders ziet in een schilderij van Byedith. Edith heeft werken van zichzelf in huis hangen en ziet zelf soms ook nieuwe dingen in haar schilderijen.

New York Tears

De nieuwste collectie schilderijen van Byedith heeft de naam New York Tears en als thema het nieuws. "Elk schilderij uit deze collectie heeft als achtergrond een internationale krant, met name de New York Times. Over deze collage van kranten zitten meerdere lagen verf. De meerdere gekleurde lagen verf staan voor de gekleurdheid van het nieuws, maar ook het verschil in hoe elk individu het nieuws interpreteert."

Het verhaal achter deze schilderijen zijn vragen als: wat voor een invloed heeft het nieuws heeft op ons leven? Geloven wij het nieuws wat ons verteld wordt? Heeft het nieuws invloed op onze mening en hoe verandert dit alles als nieuws op een andere manier gebracht wordt?

Zelf heeft Edith een tijd geen nieuws meer gekeken. "Ik wilde zien of dat ik echt iets miste als ik geen nieuws meer zou kijken. Uiteindelijk is het nieuws toch wel op andere wegen naar mij toe gekomen, maar maakte ik me minder druk om van alles en nog wat."

Volgens Edith is het onmogelijk om jezelf helemaal af te sluiten voor het nieuws, daarom heeft de kunstenares, in de collectie New York Tears, een kunsthars laag - op een speciale manier - over haar schilderijen aangebracht, waardoor er op sommige plekken verf door de kunsthars heen komt. Deze plekken, waar de verf er toch doorheen komt, symboliseren het nieuws dat we soms ongewild en soms onbewust toch meekrijgen.

Stippen op de horizon

Edith heeft als doel haar schilderijen in 2020 in New York tentoon te stellen en zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met haar kunst. Dit doel wil Edith bereiken door elke dag een stapje te zetten in de goede richting. Die stapjes ziet zij als stippen die uiteindelijk bij elkaar de horizon moeten vullen, en dus haar doel bereiken. De doelen die de kunstenares zich heeft gezet ziet ze niet als een target, maar als een richting, waardoor ze stappen gaat ondernemen.

Internationaal

Edith wil zich in de toekomst meer gaan richten op het buitenland. Dit doet ze door galeries aan te schrijven. Ook gebruikt ze hier social media en internet voor. Byedith is erg actief op Instagram en heeft sinds kort een site met eigen webshop: www.byedith.nl

Jonge Multatuli-fans schrijven essay

Gespannen wachten op de uitslag. Ook Kim (midden).

AMSTERDAM – Twaalf jonge Multatuli-fans deden mee aan de wedstrijd om een reis naar New York te winnen. Zij schreven allemaal een essay over Multatuli. Onder hen Kim Kleijkers uit Zevenaar. Vrijdag 15 juni vond de prijsuitreiking plaats.

Voor het Multatuli-essay moest elke kandidaat een van de vijf opdrachten kiezen. De geschreven stukken werden beoordeeld door een zeskoppige jury bestaande uit Tom Böhm, Vicevoorzitter van het Multatuli Genootschap, Gijsbert van Es, hertaler van Max Havelaar, Klaartje Groot, conservator van het Multatuli Museum, Dik van der Meulen, auteur van Multatuli Biografie, Luck van Leeuwen, student Nederlands, en Chris van de Ven, auteur Pax Havelaar en directeur Stichting HOPE XXL.

De prijsuitreiking vond plaats in Amsterdam in het Multatuli Museum, het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli. Na een voorstelronde van de deelnemers maakte Elsbeth Etty, Voorzitter van het Multatuli Genootschap, de winnaar bekend. De winnaar was Ugne Koelewijn. Zij schreef haar essay over de vergelijking tussen Pax Havelaar en Max Havelaar. Zij had de positieve en negatieve recensie verwerkt in een felle dialoog.

Na de prijsuitreiking kregen de deelnemers een rondleiding in het Museum van Kees van Beek. "Het is heel bijzonder het huis en alle spullen van Eduard Douwes Dekker in het echt te zien." Ook kreeg elke deelnemer een cd en T-shirt met Multatuli-quote. Om de prijsuitreiking feestelijk af te sluiten werd er pizza gegeten. "Het was heel gezellig en er werd gelijk een whatsapp-groep aangemaakt met alle deelnemers, genaamd de Multamemes. "Het was super iedereen te ontmoeten. In de groepsapp was de eerste app: Laten we over zeer interessante nerderige onderwerpen praten. Volgens mij zijn we allemaal ook echte nerds, Multatuli nerds wel te verstaan."

23 juni 'Queen Forever' in Zevenaar

Hoofdact tijdens de Jumbo Heemskerk Summerparty van Muziekstad Zevenaar, een tribute aan de legendarisch Britse rockformatie. Voorprogramma DJ Job, vanaf 20.00 uur op Raadhuisplein. Entree: gratis.

24 juni Dag van Aerdt

(Rondom) dorpshuis Eensgezindheid.

24 juni Das Groessen

In en om het Schuttersplein showen tachtig verenigingen, bedrijven en organisaties hun kunsten. Van 11.00 tot 18.00 uur.

24 juni Liemers Koffieconcert in Didam

Paul Mulder, Theo Scholten en Vincent Gal geven om 14.00 uur een koffieconcert in de kapel van het Albertusgebouw. Paul, Theo en Vincent zijn drie door de wol geverfde muzikanten, elk op hun eigen gebied. Samen spelen ze oude én nieuwe handgemaakte liedjes in het Nederlands en de Liemerse streektaal. Entree: € 7,50.

26 juni Tiroler Orkest Klein Babberich

Optreden in Meulenvelden in Didam. Aanvang 19.30 uur. Entree € 3,00.

29 juni t/m 3 juli Kermis Zevenaar

Kom een rondje draaien in de draaimolen, schiet leuke prijzen bij elkaar of… ga in één van de spectaculaire attracties! aan de Oude Doesburgseweg. Aanvang elke dag 13.00 uur.

30 juni Joey Hartkamp Westervoort

Officiële single release party van Joey Hartkamp in zalencentrum Wieleman. Met gastoptredens van onder meer Henk Dissel, Otto Lagerfett en FesstDJSander. Aanvang 20.00 uur, vanaf 16 jaar. Entree € 15,00.

30 juni Bandera Latina Zevenaar

Locatie: Muziekcafé De Lantaern, aanvang 21.00 uur. Entree € 10,00.

Thuiskomen

Ik wil graag hele nachten buiten zijn

Buiten met jou zijn

Ik wil de sterren tellen en zelf de sterrenbeelden verzinnen

Ik wil op het bruggetje zitten en de auto's voorbij zien schieten onderweg naar een thuis

Ik wil op de grond liggen en de zonsondergang op mijn huid voelen

Ik wil dat je dan mijn hand pakt

Ik wil leven voor de momenten

Die gaan zijn

Die kunnen zijn

En die kunnen gemaakt worden

Ik wil wachten op de bus die nooit gaat komen en dat het meldingenbord dan net jouw gezicht verlicht

Dat we daarna naar een thuis lopen heup aan heup en onze hartslagen gelijk

Ik wil dat ik geen enkele lamp aan hoef te doen thuis

Dat de deur in het slot valt onze eigen wereld gecreëerd

Kim Kleijkers

Stijn Kuster

Ideeën Multaboni

1292

Ik vind pedant een mooi woord. Ik ga het veel gebruiken. Het past me als een warm bad waar ik me heerlijk in kan wentelen. Oh, was u ook maar zo pedant en had u het ook maar zo goed getroffen met uzelf, zoals ik dat heb. Wat zou u dan tevreden zijn en anderen niet tot last zijn. Pedanterie zou op scholen onderwezen moeten worden. U mag het ook zelfvertrouwen noemen of eigenachting. Ik wens u het in ruime mate toe.
1293

Ik weet niet wie U bent. Wie leest dit? Wellicht bent U een Chronisch Verongelijkte. Daar heb ik het niet zo op, erger nog, daar heb ik een enorme hekel aan. Klagers, zeurders, mauwers, zich achter en in groepen verbergen, 't is nooit goed of het deugt-niet-zeggers. Indien u tot deze categorie behoort en mijn ideeën aanwent als medicijn tegen uw kwaal, kunt u verder lezen.
1294

Ik beschouw mezelf niet als slim. Ben te vaak mensen tegengekomen waar ik intellectueel bij in het niet val. Bungee jumping is er niets bij. Maar dom ben ik niet. Dom bedoel ik hier niet in de betekenis van intelligent maar van… dom doen. Tegen beter weten in stomme dingen beweren en of…erger… stomme dingen uitvoeren. Trumpen. Ik trump, jij trumpt, zij hebben getrumpt. Ik zou voor trumpers,… je kan het werkwoord ook zelfstandig gebruiken…, graag het woord imbeciel willen afstoffen en ontdoen van zijn oude lading die sloeg op mensen met een verstandelijke beperking. Imbecielen zijn mijn inziens; mensen die evident stomme domme dingen zeggen en doen.

1295

Wellicht haalt U uw identiteit uit uw aansluiting bij een groep. Ook die personen hebben ik liever niet onder mijn lezers. Mensen die hun identiteit bepalen door bijvoorbeeld vrouw zijn, of voetbalfan van een club waarvan de naam op de borst getatoeëerd is, ter hoogte van het hart........ wordt vervolgd.

Multatuliaanse reactie

Commentaar

Multaboni heeft het niet zo op bepaalde soorten mensen. Hij verbiedt ze zelfs zijn ideeën te lezen. Ach wat, hij kan ons niks verbieden. Het is als een afschrikking voor de mensen die Multaboni benoemt, maar hij kan ons niks maken. Wij zijn de lezers die de krant vasthouden en zijn ideeën lezen en doen we dat niet, nou dan niet. Voor wie maakt het uit dat de ideeën gelezen worden? Is dat niet voor Multaboni zelf? Het begon allemaal zo mooi, dat eerste idee in deze editie. Het idee over pedant, over leren en toen waren daar de andere ideeën. De ideeën over imbecielen en Chronisch Verongelijkten. Zij worden neergehaald, terwijl Multaboni zichzelf omhooghaalt. Hoe? Simpel gezegd door zichzelf dom te noemen.

En dan niet dom in de betekenis van niet intelligent, maar van dom doen. Multaboni vindt zichzelf dus slim, ondanks dat hij zegt dat hij zichzelf dom vindt, en waarschijnlijk zal slim over slim doen gaan en niet over intelligentie, aangezien dom aansluit bij het slim zijn. Dus Multaboni is middelmatig, hij is niet slim en hij is niet dom, maar misschien is hij wel dom. Dom om groepen mensen neer te halen, mensen die zijn ideeën misschien wel prachtig en geniaal vinden. Als zij de ideeën niet meer lezen, als straks niemand de ideeën meer leest, dan is dat niet het probleem van de lezer. Al maakt het ook eigenlijk niet zoveel uit, de ideeën verschijnen toch wel, samen met mijn commentaar. Misschien vinden lezers mijn commentaar wel leuk om te lezen, vinden ze mijn commentaar prachtig en geniaal. Vinden zij het prachtig hoe ik Multaboni neerhaal en hen omhooghaal? Wie zegt dat ik dat doe? Dat bepaalt u als lezer, ik sta aan niemands zijde, ik ben neutraal. Al klopt het als u zou zeggen dat ik niet altijd neutraal ben. Nee, ik ben niet neutraal, ik lever alleen mijn commentaar, positief en negatief.

Meulenvelden heeft een weggeefkast

Wim Sinderdinck en Anoek van Kol voor de weggeefkast. Foto: Maaike Hageman.

DIDAM - Wethouder Wim Sinderdinck heeft in Meulenvelden officieel 'de weggeefkast' geopend. Vanaf nu kunnen mensen hun spullen kwijt in deze kast. Anderen mogen die weer gratis meenemen.

De opening vond vrijdag 15 juni plaats in het Didamse woon-zorgcentrum. Wethouder Sinderdinck hield een korte speech en plaatste daarna zijn eigen meegebrachte spulletjes in de kast. Het idee voor een weggeefkast bij Meulenvelden komt van Anoek van Kol, werkzaam bij het klantencontactpunt van Plavei. Ze legde het idee neer bij Bruisend Meulenvelden. Daar reageerden ze enthousiast: "Mensen maken elkaar blij met hun tweedehands spullen", vertelt Petra Buijs van Bruisend Meulenvelden. "Het doel is dat Meulenvelden gezien wordt als sociale ontmoetingsplek. Niet alleen voor de mensen die in Meulenvelden wonen, maar voor alle Didammers en inwoners uit de omgeving."

De kast staat er al twee weken onofficieel en de eerste reacties waren positief. Al veel mensen hebben hun spullen daar achtergelaten, waardoor de kast snel gevuld was. Van speelgoed tot aan interieurdecoraties. Alles mag erin gezet worden, zolang het maar in de kast past. Iets meenemen uit de kast mag ook altijd en dat is gratis. Zo was er op de dag van de opening een vrouw die een speelgoed-dino meenam voor haar kleinzoon.

Je kunt ook je voorwerp volgen dat je in de kast hebt gelegd. Door er een sticker op te plakken kan er worden doorgegeven waar jouw cadeautje voor iemand anders zich bevindt.

Er zijn in Gelderland 82 van deze kasten neergezet, bijvoorbeeld in Harderwijk. In de eigen regio zijn ook meerdere weggeefkasten, zoals in de Bibliotheek in Didam, een paar straten achter Meulenvelden. "Hierdoor zal er geen concurrentie komen, we zullen elkaar vooral aanvullen", zegt Anoek van Kol.

Kim Kleijkers

Kim Kleijkers

Maaike Hageman

10 / 12

Wie vermoordde dominee Reifferscheidt? Lobith en Spijk ruim 200 jaar geleden overgedragen aan Koninkrijk der Nederlanden

De moord op de dominee Reifferscheidt werd is een Liemerse legende uit 1817. Foto: Ab Hendriks

LOBITH - Een moord die nooit is onderzocht. Een mysterie! De oorzaak? De overdracht van de destijds Duitse enclave Lobith aan Nederland.

Op 1 maart 2017 was het precies 200 jaar geleden dat de Kleefse enclaves Lobith en Spijk door Pruisen werden overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden. Dit historische moment werd op 4 maart 2017 gevierd aan de Europakade in Tolkamer. De plaatselijke toneelvereniging speelde de legende uit 1817: wie vermoordde dominee Reifferscheidt?

Op het Gelders Eiland werd de historische moord vorig jaar nagespeeld via een kort toneelstuk. Foto: Ab Hendriks

We gaan ruim 200 jaar terug in de tijd. In Lobith woont en werkt de Pruisische dominee Reifferscheidt. Hij is niet geliefd bij de arme boerenbevolking die vooral rooms-katholiek is. In december 1813 marcheert een Pruisische legereenheid van honderd soldaten Lobith binnen. Reifferscheidt beveelt boerengezinnen om de soldaten onderdak en eten te geven. De mensen moeten hun schaarse voedsel afstaan en lijden zelf honger. De bevolking is des duivels en ziet de dominee als verrader en vriend van de Pruisische bezetters. Er breken zware tijden aan voor de inwoners van Lobith. De Pruisen blijven, de belastingen worden hoger en de mensen armer. De dominee maakt in het dorp de dienst uit. De Pruisen houden van hard werken, discipline en orde en Reifferscheidt zorgt er voor dat de bevolking zich houdt aan deze regels. Het volk zucht onder het juk van én de Pruisen én de dominee. De haat tegen Reifferscheidt groeit. Alleen zijn trouwe huishoudster steunt hem door dik en dun. Maar dan is er hoop voor de inwoners van Lobith: het verdrag tussen Pruisen en Nederland. Op 1 maart 1817 wordt Lobith door Pruisen overgedragen aan Nederland. Het onderdrukte volk juicht, maar de dominee tiert: "het is schandalig dat het dorp overgedragen wordt aan Hollanders die niet deugen, lui zijn en zuipen. Lobith is nog niet van mij af, ik zorg er persoonlijk voor dat hier orde en toewijding blijft." Zijn trouwe huishoudster is het roerend met hem eens. De bevolking van Lobith is bang dat de dominee na de overdracht de dienst uit blijft maken. Een paar samenzweerders besluiten om de gehate dominee en zijn trouwe huishoudster te doden. De moord moet plaatsvinden vlak voordat Lobith wordt overgedragen aan Nederland. De overdracht is een kans om niet gepakt te worden. Want wie lost een moord op, die plaatsvindt op Pruisisch grondgebied maar wordt onderzocht op Nederlands grondgebied? Een paar avonden vóór de overdracht sluipen in het donker twee mannen naar de voordeur van de pastorie. Zij willen de vlam doven in de lantaarn bij de deur, maar het glas valt met een rinkelend geluid op de grond. Reifferscheidt en zijn huishoudster komen naar buiten. "Je zult het bezuren wat je ons hebt aangedaan", schreeuwt de ene man. "Je gaat naar de hel", roept de ander. Ze pakken hun messen en steken de dominee en huishoudster neer. Op 1 maart 1817 komen Pruisische agenten naar Lobith om de moord te onderzoeken. Echter, op diezelfde datum wordt Lobith overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden en is de plaats vanaf die dag Nederlands grondgebied. De Pruisische agenten hebben in Nederland niets te (onder)zoeken en worden weggestuurd. En de Hollanders? Die doen geen onderzoek naar een moord die in Pruisen is gepleegd. De moord op de dominee wordt nooit opgelost!

Deze serie is een initiatief van De Liemers Helemaal Goed. Met medewerking van Kunstwerk! Liemers Museum en gesteund door Rabobank Arnhem en Omstreken.

Team IBB fietst 15.000 euro bij elkaar voor kankeronderzoek

Team IBB, klaar voor de Alpe d'HuZes. Foto: Marieke van Londen Foto: Marieke van Londen

ZVENAAR - Mareen van Londen en Hilda Hartholt fietsten op 7 juni met hun wielergroep IBB Doetinchem de Alpe d'HuZes om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De berg Alpe d'Huez werd die dag door 4500 Nederlanders 1 tot 6 keer beklommen voor het goede doel: Niemand meer dood aan kanker! Een verslag.

Alpe d'HuZes 2018 begon en eindigde met regen, in de middag was er even zonneschijn. "'s Morgens om half 5 zijn wij met de eerste beklimming gestart en 's avonds om half 8 zijn we voor de laatste keer gefinisht."

Droge wielerkleding

Bij het beklimmen van de berg kregen de dames het wel warm, maar bij het afdalen van de berg met de fiets was het door de regen heel erg koud. Daarom trokken ze voor elke nieuwe beklimming droge wielerkleding aan. "De Alpe d'Huez is 14 kilometer lang met 21 bochten. In elke bocht van de berg stonden vrijwilligers en supporters de deelnemers aan te moedigen, wat de sfeer heel erg goed maakte", vertelt Hilda. "Er werd muziek gedraaid, gezongen, geklapt en eten en drinken uitgedeeld. 's Middags kwam de zon even door en werd het heel erg warm tijdens de beklimming. Vrijwilligers stonden met sponsen koud water en zonnebrandcrème langs de kant."

Indrukwekkend

"Voor mij was het de eerste keer en ik vond het een geweldige en indrukwekkende ervaring, één van de mooiste ervaringen ooit. Je krijgt zo veel kracht en energie van de mensen om je heen en door het feit dat je daar allemaal bent met dezelfde reden: geld inzamelen voor de strijd tegen kanker", blikt Mareen terug. "Onderweg hoorden we persoonlijke verhalen van deelnemers waarom ze meedoen. Indrukwekkend zijn de kaarsjes in de bochten, spandoeken aan de rotswanden, teksten op de weg en foto's en hartjes langs de kant die mensen weergeven die strijden tegen kanker of de strijd tegen kanker verloren of gewonnen hebben. Dit maakte ons dankbaar dat wij de berg mochten beklimmen. Ons doel was om drie keer de berg op te fietsen. Het was nog even spannend met onze blessures of we dit gingen halen." Uiteindelijk heeft fietste Mareen de berg vier keer op en Hilda drie keer.

11,2 miljoen euro

Het team IBB heeft een bedrag van 15.000 euro opgehaald via giften van familie, vrienden en collega's, sponsoring van bedrijven en door het organiseren van spinningmarathons. Team IBB bestond uit Ronald Bosch, Bernhard Diks, Peter van Londen, Gerrie Bouwman, Hilda Hartholt, Mareen van Londen. In totaal is er 11,2 miljoen euro ingezameld in de strijd tegen kanker.

Nomi Vermeulen

Door Irma de Theije