GN Lingewaard

15 maart 2017

GN Lingewaard 15 maart 2017


Voorstellingen Marjatta in De Gouden Engel

HUISSEN - Het gezelschap van toneelvereniging Marjatta brengt in maart een avondvullende voorstelling op op de planken. De uitvoeringen zijn op 18, 19, 24, 25 en 26 maart. Steeds om 20.00 uur in de zaal van café-biljart De Gouden Engel aan de Helmichstraat 13 in Huissen.

Het eerste stuk 'Kwizz’t' is geschreven door Anja Meijer Een televisiequiz waarbij de kandidaten mantelzorgers zijn die tijdens de uitzending nuttige prijzen kunnen winnen voorhun oude zorgbehoevende familieleden. Ook deze mensen zijn aanwezig bij de uitzending. Maar zijn de oudjes wel zo zorgbehoevend?

Het tweede stuk 'Diner Bij Kaarslicht' is een vrolijke komedie geschreven door Patricia van Dijken. De vrouw des huizes gaat een diner verzorgen voor een baron. Dit is haar grote kans om bij 'de adel' in beeld te komen. De sketch is geschreven door Martine Sandifort & Alex Klaasen en gaat over het eeuwige dilemma, hoe zeg ik dat ik van je hou! De zang is van Luc Lentjes.

Kaartjes á 8 euro zijn verkrijgbaar aan de zaal (vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling) of te bestellen via e-mail: info@marjatta.nl Voor informatie kan men contact opnemen met Betsy Bouwmeister (06 41292915) en www.marjatta.nl bezoeken.

Herhaalde oproep verhalen en foto's Gendtse polder

GENDT - U hebt misschien al gelezen dat we op zoek zijn naar verhalen en foto’s, die met de feestelijke openingsactiviteiten van de vernieuwde polder, in een boekje aan Gendt gepresenteerd gaan worden.

"We krijgen al materiaal binnen, maar er moeten nog veel meer herinneringen leven aan het werken in en rond de polder. Bovendien zijn er heel veel mensen die bijna dagelijks genieten van de natuur ter plekke, dus er moet nog veel meer te delen zijn.

Als u het moeilijk vindt zelf een verhaal op papier te zetten, dan zijn er ook mensen bereid naar u te komen luisteren en het verhaal vervolgens op te schrijven. U hoeft dan alleen te bellen naar Henny Campschroer, telefoon 0481 421758. Foto’s en verhalen kunt u in de bus stoppen bij Henny Campschroer, Dijkstraat 39 in Gendt; u kunt ook mailen naar info@zepplinn.nl."

Bubbles and Boas bevrijden Doornenburg

DOORNENBURG – Op zondag 9 april organiseert harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg 'Sound of Liberty!'. Een muzikaal spektakel waarbij het vieren van vrijheid centraal staat. Voor de inhoud van dit evenement is de vereniging verschillende samenwerkingen aangegaan.

Het zanggedeelte van het concert zal worden ingevuld door de vocale act 'Bubbles and Boas'. Bubbles and Boas is een collectief van ervaren zangeressen. Kleurrijke dames die altijd met boa's en een gulle lach op het podium staan. Zij bieden vocaal entertainment met muziek van The Pointer Sisters, Duke Ellington, Ray Charles en vele anderen.

Het trio bestaande uit Miriam de Vroome, Caia Mangelsdorf en Janet Kooper heeft een zeer gevarieerd repertoire van swingende jazz, latin en mooie ballads tot soul en blues, gebracht met veel plezier en soms 'met een knipoog'. Voor het concert in Doornenburg zullen er nummers worden gezongen uit hun thema special 'Wartime Tunes', dat bestaat uit liedjes uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Entreekaarten voor Sound of Liberty! kosten 7,50 euro en zijn te koop bij Spar Witjes, het Ontmoetingscentrum in Doornenburg en bij Bruna Viergever in Gendt.

Start collecte Reumafonds

LINGEWAARD - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 13 tot en met 18 maart komen ruim 57.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.


Met de donaties financiert het Reumafonds onderzoeken die de oorzaak van reuma kunnen achterhalen en verbeteringen in de behandeling kunnen realiseren. De bijdrage is van groot belang, want het Reumafonds is afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Wie meehelpt, helpt het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren.

Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. De kenmerken van reuma zijn vaak onzichtbaar, maar de impact van de ziekte is groot. Tweederde (69%) van reumapatiënten wordt dagelijks beperkt in zijn dagelijkse activiteiten door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit.        


De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd tegen reuma. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Samen strijden we voor een beter leven met reuma vandaag en een leven zonder reuma in de toekomst. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt.        
Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl

De Wieling Wandelt voor Water

Start van Wandelen voor Water in 2016 met de brandweer Foto: Sandra Cools

HAALDEREN - Op dinsdag 21 maart 9.00 uur komt basisschool De Wieling uit Haalderen met 54 leerlingen van groep 7 en 8 in actie voor schoon drinkwater. Wederom een sportieve uitdaging. Ze lopen 6 km met 6 liter water in een rugzakje, net als veel van hun leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks ver moeten lopen om water te halen.

In de aanloop naar de sponsorloop hebben de leerlingen in een gastles van Rotaryclub Lingewaard meer gehoord over het wereldwijde waterprobleem en het land waar de opbrengst naar toegaat: Liberia. Dit jaar geven de leerlingen zelf op originele wijze het startschot. Publiek is van harte welkom om de leerlingen aan te moedigen.


De opbrengst van de sponsorloop, gefaciliteerd door Rotaryclub Lingewaard, gaat naar het water- en sanitatieproject van ZOA in Liberia. Conflicten en ebola hebben ervoor gezorgd dat veel scholen in Liberia geen goed functionerende waterpunten en sanitaire voorzieningen meer hebben. Er is dringend behoefte aan schoon en veilig drinkwater voor schoolkinderen. ZOA wil nieuwe waterputten aanleggen met een nieuwe techniek, waardoor er dieper geboord kan worden. Hierdoor kan er schoner drinkwater opgepompt worden. Met dit project worden 17 waterputten gebouwd, elk bij een andere school. In totaal worden er door deze nieuwe waterputten ongeveer 2.000 gezinnen (11.628 schoolkinderen en omwonenden) geholpen aan schoon drinkwater.


Wandelen voor Water is een activiteit die de verschillende Rotaryclubs faciliteren rond de Wereldwaterdag op 22 maart.

Radboudumc zoekt mensen met beroerte en TIA voor evenwichtsonderzoek

REGIO - Het Radboudumc zoekt mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad voor onderzoek naar het evenwicht. Om veilig te kunnen lopen en bewegen is een goed evenwicht belangrijk. Mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad hebben soms moeite met het bewaren van hun evenwicht.

Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, is de afdeling Revalidatie van het Radboudumc in samenwerking met de TU Delft een onderzoek gestart. "Met het onderzoek willen we beter begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht werkt en hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining."

Het Radboudumc zoekt deelnemers die ten minste zes maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn. Deelnemers komen eenmalig naar het Radboudumc. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer vier keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller.

"Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Jolanda Roelofs via 024 3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl."

In een Oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 18 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor.

Zondag 19 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Woensdag 22 maart

09.30 uur: H. Martinus Gendt, H. Hulleman

Zaterdag 25 maart

19.00 uur: 19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Herenkoor.

Zondag 26 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Middenkoor.

Gendtse dorpsbongerd versierd met historisch vlechtwerk

GENDT - De sinds vorig jaar door Gendtse vrijwilligers geadopteerde dorpsbongerd met historische hoogstamappelbomen aan de Burgemeester Van de Meulenlaan is er weer klaar voor. Naast een nieuwe snoeironde is deze winter ook de 70 meter lange meidoornhaag aan de dijkzijde gevlochten.

Deze historische manier van het afbakenen van een akker of wei –deze wijze bestaat al sinds de jaartelling en wordt vooral nog in Engeland op grote schaal toegepast– is ook in grote delen van Nederland zoals langs de rivieren vroeger in zwang geweest. Sinds ongeveer 15 jaren wordt dit ambacht ook in Nederland weer actief toegepast. Enerzijds hielden de vechtheggen het vee binnen een wei, maar ook wilde dieren zoals everzwijnen en herten buiten een akker ter bescherming van de gewassen, en in dit geval een bongerd met fruitbomen.

De afrastering met palen en prikkeldraad zoals we deze zien dateert pas vanaf einde 19e eeuw en vooral na de eerste wereldoorlog. Voor die tijd was er in Nederland ongeveer 200.000 kilometer aan heggen. Sindsdien is er nog maar tien procent van de oorspronkelijke heggen gespaard gebleven.

Onder leiding van Hans van Berlo, die dit vlechten als hobby heeft en ook deelneemt aan nationale en internationale wedstrijden, hebben een tiental vrijwilligers de heg gevlochten volgens de zogenaamde staken-en-bindersmethode en door middel van staken gesteund en afgevlochten aan de bovenzijde met wilgentenen. In het voorjaar ontstaat zo een groene afrastering die voor veel soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren een toevluchtsoord zal zijn.

De bongerd wordt gefacilieerd door Stichting Lingewaard Natuurlijk. Wil je ook een bijdrage leveren aan de bongerd of wil je meer weten, neem dan contact op met Maarten Peters, empee1972@zonnet.nl of 06 46485219.

In maart géén tienerdisco De Zilverkamp

HUISSEN - "Vanaf 1 maart is het ons door de gemeente niet meer toegestaan om de tienerdisco in het schoolgebouw te houden. Volgens de gemeente heeft dit gebouw geen bestemming voor feesten en andere activiteiten, buiten de schoolactiviteiten."

"Dit betekent dat we terug moeten gaan naar onze oude ruimte, de balletzaal van De Kuul. Wij als bestuur zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen. Het voelt voor ons niet goed om na een ruimte met vier nooduitgangen weer terug te keren naar een ruimte met één in- en uitgang.

Daarom hebben wij besloten om de tienerdisco van maart te laten vervallen. In de bestuursvergadering van maart zullen wij een besluit nemen, over hoe wij in de toekomst onze tienerdisco zullen organiseren. Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u een mail sturen naar info@zilverkamp.nl", aldus het bestuur van Wijkvereniging De Zilverkamp.

In een Oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 18 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor.

Zondag 19 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Woensdag 22 maart

09.30 uur: H. Martinus Gendt, H. Hulleman

Zaterdag 25 maart

19.00 uur: 19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Herenkoor.

Zondag 26 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters en H. Rolfes, Middenkoor.

De Rotdweilers organiseren pubquiz

BEMMEL - Bel je schoonmoeder af, cancel dat etentje, skip die sportafspraak: op vrijdag 31 maart wil je maar op één plek zijn, en dat is in de Theaterkerk in Bemmel!

De RotDweilers organiseren dan een pubquiz die het uiterste van je mentale vermogen vraagt. Herken jij een eighties-classic bij de eerste tonen? Weet je de schoenmaat van Trump? En wat is de staatsschuld van alle Nigeriaanse prinsen bij elkaar? De RotDweilers dagen je uit! Het winnende team gaat naar huis met een mooie prijs.

De teams bestaan uit minimaal twee en maximaal zes personen. De kosten voor deelname zijn 2,50 euro per persoon. Dit bedrag kun je (contant) voldoen op de avond zelf. Inschrijven kan via www.derotdweilers.nl/pubquiz, die vrijdag 31 maart om 20.00 uur in de Theaterkerk in Bemmel wordt gehouden.

Fort-soldaten opgevangen in Schutterijgebouw in 1917

Foto is via openbare archieven van Regionaal Archief Nijmegen

DOORNENBURG - In 1917 werd er nog volop oorlog gevoerd in Europa. Nederland vocht niet mee. Wel was er hier een mobilisatie, goed te merken in Fort Pannerden. Als je de kranten van toen terugleest, denk je soms dat de militairen de baas waren. Regelmatig stond er een bericht in De Gelderlander, afkomstig van het Militair Gezag.

Soms hielden de soldaten in het Fort het niet droog, letterlijk dan. Natte voeten kregen ze. Zo ook begin 1917 toen er sprake was van extreem hoog water en ook het Fort door het water omgeven was. Fort kreeg hoog militair bezoek. Gelukkig was er ook toen de schutterij. De Doornenburgse mannen van stavast vingen in het schutterijgebouw soldaten op (artikel uit De Gelderlander van 14 januari 1917). Dit bracht natuurlijk ook leven in de dorpsbrouwerij.

Bij de Historische Kring Doornenburg is ook van alles te beleven en te doen. Iedereen is weer welkom op de eerste lentedag, dinsdagavond 21 maart van 19.00 -21.00 uur in het Ontmoetingcentrum.

KBO Huissen Lentefeest

HUISSEN - Op 28 april vindt weer het jaarlijkse Lentefeest van de KBO Huissen plaats.

De zaal van de Buitenpoort is om 19.00 uur open en begonnen wordt met een lekker kopje koffie. Het amusement op de avond wordt verzorgd door het alom bekende duo Dubbel Live. De twee heren weten als geen ander een gezellige sfeer te maken met hun muziek. Uiteraard kan er ook goed op gedanst worden.

Daarnaast heeft de KBO weer op veler verzoek het Piratenkoor uit Huissen weten te strikken. Dat zal weer bekende en wat minder bekende nummers ten gehore brengen.

Gedurende de avond is er ook weer de traditionele verloting waarvoor dan ook de loten te koop worden aangeboden. De trekking is rond 22.00 uur. Natuurlijk is er de financiële sponsoring en de lekkere hapjes aangeboden door Stinase. Het is een avond die u niet voorbij moet laten gaan, allen zijn welkom op het KBO-Lentefeest in de zaal van De Buitenpoort in Huissen. Einde avond rond 23.00 uur.

Kennismaken met muziekinstrumenten

GENDT - Zit jij op de basisschool en wil jij kennismaken met muziek? Schrijf je dan nu in voor Sjors Creatief met harmonie Sint-Caecilia Gendt.

Op zaterdag 8 april van 14:00 tot 16:00 uur organiseert harmonie Sint-Caecilia Gendt in Zaal Providentia, Dorpstraat 5 een gezellige middag, waarin je kunt komen kennismaken met allerlei muziekinstrumenten. We hebben een leuk programma waarin we verschillende activiteiten doen met blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten.

"Lijkt het je ook leuk om vrijblijvend muziek te komen maken? Aanmelden kan nog! Dit doe je door een mail te sturen naar alberns@kpnmail.nl. Vermeld hierin je naam, telefoonnummer, op welke school je zit (+ groep) en hoe oud je bent. Wij hebben er zin in! Jij ook?"

Uniek optreden van Charlotte Glorie in Gendt

GENDT - Laat je verrassen door een originele kijk op het leven en de maatschappij van de blinde kleinkunstenares Charlotte Glorie. Op donderdag 23 maart zal zij een optreden verzorgen in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 20.00 uur. Uit de luisterliederen en conferences van Charlotte Glorie spreekt een groot inlevingsvermogen in mensen en situaties die zo gauw 'anders' genoemd worden. In haar programma wisselen het tragikomische relaas van een schooljuf, een beschouwend gedicht over ouder worden, een lied over de toekomst van de zorg elkaar af.

Charlotte Glorie schrijft al haar teksten en melodieën zelf en begeleidt zichzelf aan de piano. Elk optreden is uniek, omdat ze het leuk vindt om in te spelen op reacties vanuit de zaal en op de situatie van het moment. De toegang van het optreden is gratis.

Ouderenkoor Zanglust veertig jaar

GENDT - Op zaterdag 25 maart viert Ouderenkoor Zanglust haar 40 jarig bestaan. Zanglust is een koor met momenteel nog 20 leden die bijna allemaal de 70 zijn gepasseerd en sommigen zelfs de 80.

Toch wordt er nog iedere week enthousiast gerepeteerd onder de bezielende leiding van dirigent Frans Evers en met Henk Schouten aan het orgel. Ook is er van tijd tot tijd een optreden zoals in Sint-Jozef en De Hoge Hof in Herveld. In het Radboud UMC en de Sint-Maartenskliniek verzorgt het koor de zang in de zondagmorgenviering en met kerst en pasen de vieringen in Sint-Jozef.

Om deze optredens te kunnen blijven verzorgen, en om het koor levensvatbaar te houden willen we graag nieuwe leden welkom heten. Dus als u een beetje kunt zingen en zin hebt in een uurtje ontspanning, kom dan eens luisteren. We repeteren op donderdagmiddag van half 4 tot half 5 in het centrum van Hof van Breunissen. Daarna drinken we nog samen gezellig een kopje koffie.

Zondag afscheidsreceptie kostersechtpaar Ressen

RESSEN - Dertien jaar lang hebben Sara en Dolf Thedinga met veel plezier allerlei uiteenlopende kosterswerkzaamheden verricht voor de protestantse kerk in Ressen. Ook waren zij gastheer en gastvrouw in de Kosterij; het naast de kerk gelegen Ressense gemeenschapshuis.

Vele kerkdiensten, maar ook concerten, cursussen, vergaderingen en lezingen waren er steeds in de kerk en de kosterij en vrijwel altijd werd men gastvrij door Sara en Dolf onthaald, met een hartelijk welkom, een lekker kopje koffie en een helpende hand. Na dertien jaar vonden Sara en Dolf het tijd voor een nieuwe stap in hun leven en zijn zij eind februari gestopt met hun werkzaamheden en naar Zetten verhuisd.

Namens de protestantse kerk van Ressen en stichting De Kosterij wordt hen op zondag 19 maart van 11.30 tot 14.30 uur een afscheidsreceptie in de kosterij aangeboden. Voorafgaande zal er ook in de kerkdienst, die om 10.00 uur begint, aandacht worden gegeven aan het vertrek van Sara en Dolf.

"Wij nodigen iedereen uit voor deze receptie, ook voor de kerkdienst, om Sara en Dolf te bedanken voor hun inzet, en hen ook een mooie, nieuwe levensfase toe te wensen."

Start extra cursus digitale fotografie in mei

BEMMEL - Op maandag 8 mei wordt gestart met extra cursussen digitale fotografie (in de middag van 13.30 – 16.30 uur en/of avond van 19.00 – 22.00 uur) in het Cultureel centrum De Kinkel, van Ambestraat 1, 1e verdieping in Bemmel omdat er op de komende cursus (start 20 maart) geen plaats meer is.

"Ben je in het bezit van een digitale camera? Nu kun je in vier lessen voor een bedrag van 79,00 euro tot een beter resultaat komen onder leiding van fotografe Marianne Schoonderbeek. Wil je van de automatische stand afstappen? Wil je leren hoe je daarmee betere foto's kunt maken? Wil je iets weten over witbalans en resolutie?"

"In vier lessen weet je hoe je camera werkt, hoe je tot betere resultaten kunt komen en hoe je de handleiding kunt lezen. Technische aspecten zoals witbalans, diafragma, sluitertijd, resolutie en lichtwaardes worden uitgebreid behandeld en ook mee geoefend. Via opdrachten ga je experimenteren met fotografische technieken zoals scherpte-diepte en vervaging van beweging en ga je keuzes maken uit je eigen werk. Tijdens de les ga je mee op een ontdekkingstocht in je eigen camera. Deze cursus is geschikt voor compact en spiegelreflex camera's." Meer informatie op www.openacademie.nl.

"Wil je meedoen, bel 0481 465705 of stuur een e-mail: info@openacademie.nl, bij voldoende aanmeldingen starten we in de middag en in de avond!"

Lente-excursie in Bemmel

BEMMEL - Op zondag 19 maart is bij De Veldschuur in Bemmel een natuurwandeling van 14.00 tot 16.00 uur Het thema is lente en nieuw leven.

‘Die winter is vergangen - Ik zie des meien schijn - Ik zie die bloemkens hangen - Des is mijn hart verblijd’. Zo opent het aloude Nederlandse Volksliedje uit 1833. Het voorjaar kondigt zich weer aan en de natuur wil dat weten ook! Overal hoor je de vogelmannen zingen om de wijfjes te imponeren en een leefgebied af te bakenen. Fazantenhanen baltsen op een baltsplek en proberen de ander weg te jagen. Wie dat lukt, krijgt immers alle dames. Op de kale bodem bloeien al de eerste voorjaarsbloemen. Zij maken snel gebruik van het vele licht dat nu nog de bodem bereikt. Binnenkort is dat afgelopen als de bomen en struiken uitlopen. In de wei buitelen kieviten over elkaar heen. De mannetjes draaien met hun borst kuiltjes in het gras en laten trots hun rode stuit zien aan passerende dames. Als je goed oplet, is dat op afstand te bewonderen. Wilt u het zelf allemaal eens meemaken? Ga dan mee met onze natuurwandeling in de Bemmelse polder?

Om 13.30 uur staat de thee of koffie klaar in de Veldschuur, Sportlaan 1m in Bemmel. Om 14.00 uur vertrekken natuurgidsen met belangstellenden voor een wandeling van 2,5 uur. Kosten voor deelname inclusief consumpties is zes euro. Kinderen betalen half geld. Aanmelden is niet nodig. Deze wandeling is geschikt voor het hele gezin. Gijsbert Peelen 06 10864179 geeft meer informatie. Tip: laarzen aan, neem verrekijker en fototoestel mee.

Historische Kring Bemmel

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel organiseert een lezing: Water en de oorlog met Spanje. Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen verhaalt over watervernuft en offers bij de rivierverdediging in de oorlog met Spanje.

De Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) draaide uit op een verbeten strijd van de Noordelijke Nederlanden. Maurits, prins van Oranje, zag het belang van water en liet langs de IJssel, de Neder-Rijn en de Waal een formidabele verdedigingslinie aanleggen. Sleutelpunt daarin was fort Schenkenschans dat de toegang tot de strategisch belangrijke Betuwe beheerste.

De lezing gaat over het ontstaan en functioneren van deze rivierverdediging en over de wachttorens die in Bemmel en elders langs de Waal moesten waken tegen Spaanse invallen. Er wordt ingegaan op het onbeschrijflijke leed dat deze oorlog met zich meebracht voor burgers en soldaten. En over het schokkende relaas van een Bemmelaar die in 1629 op het schip De Batavia richting de Oost reisde…

Er is nog veel dat herinnert aan deze rivierverdediging uit de Spaanse tijd, in het landschap en in de cultuur aan weerszijden van de Waal. En hoe zit het met de hedendaagse betekenis van het water.

De lezing wordt gehouden op vrijdag 21 maart in Het Wapen van Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Voorafgaand vindt de algemene ledenvergadering plaats. Aanvang 19.00 uur

Na jarenlang soebatten woningbouw op locatie Aloysius

Uitgangspunt van het plan is behoud van de historische structuur (Foto: Sjaak Veldkamp)

HUISSEN - De Aloysiusschool in Huissen gaat plaatsmaken voor woningbouw. De schetsen in de stedenbouwkundige visie laten een gebouw zien voor 58 appartementen.

De 18 wederopbouwwoningen in de Doelenstraat worden vervangen door nieuwbouw. Binnenkort is er een informatiebijenkomst. Wethouder Johan Sluiter is tevreden met de uitkomst van onderhandelingen. "Ik gun de Huissenaren dit van harte. Eindelijk komt er reuring in het stadje."

De Aloysiusschool is bijna 20 jaar onderwerp van verhitte discussies geweest. Hans Geveling vervulde een hoofdrol voor een nieuwe Albert Heijn en 70 appartementen. Er werd zelfs gerept over een Stadsgehoorzaal. Het liep allemaal op niets uit, ondanks de overeenkomst met de gemeente. Hans Geveling richtte zich uiteindelijk op de Langestraat waar hij meer kans had om na jaren van soebatten zijn supermarkt te kunnen bouwen.

Projectontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed BV heeft van de gemeente geëist dat de herontwikkeling van de Aloysiuslocatie met een aangepast plan wordt voortgezet. Er bestaat de mogelijkheid dat er samen wordt opgetrokken met Waardwonen.

De 70 appartementen zijn bijgesteld naar een gebouw in 3 bouwlagen met 58 appartementen en een parkeerkelder. Een harde eis van wethouder Sluiter. Hij wil in het centrum zoveel mogelijk blik van de straat, zegt hij. Dit vraagt wel een behoorlijke financiële inspanning, zo verwachten de initiatiefnemers. De gemeente verwacht dat het Aloysiusplan in aanmerking komt voor subsidies, waardoor de kansen op een haalbare ontwikkeling van het plan worden vergroot. Ook de positieve vooruitzichten op de woningmarkt vergroten de mogelijkheden om de investering teug te kunnen verdienen.

Het is nu zaak om draagvlak te krijgen, zegt de gemeente. "Wij zullen in gesprek gaan met omwonenden en belangenorganisaties uit Huissen om het maatschappelijk draagvlak te peilen. " Binnenkort wordt een informatiebijeenkomst gehouden. Het college neemt 30 mei een besluit. Daarna kan het plan het politieke circuit in. Het streven is om de 'Stedenbouwkundige visie Aloysiuslocatie' voor besluitvorming op de raadsagenda van 13 juli te plaatsen. Als vervolgens de procedures vlot verlopen dan kan volgens Sluiter in 2018 gebouwd worden.

Column

Lingewaarder

De Nederlandse identiteit. Tijdens de verkiezingscampagne vaak het centrale thema. Máxima zei ooit dat ze na zeven jaar de Nederlandse identiteit niet had gevonden. Politici weten het kennelijk ook niet, want hun slinkse vragen worden over de zwevende kiezers gestrooid. 'Wat voor een land willen we zijn?' Die vraag stelde ik mezelf toen ik fietsend op weg was naar Bemmel voor het persuurtje van het college. Ik besloot halverwege rechtsomkeer te maken met de vraag, wat voor een land willen we zijn? Een land dat kan bouwen op Buienradar. Ik moest ijlings omkeren bij het zicht op dreigende zwarte wolken. Maar Pluvius wist me in te halen. Kleddernat zette ik mijn fiets met saggerijn in de schuur. Het college van Lingewaard wachtte op mij om vragen te beantwoorden. En ik was bezig om mijn kleddernatte kleding uit te doen. Vroeger in Gendt was alles beter. Ons gemeentehuis en ons college vanuit mijn huis bereikbaar binnen loopafstand. Vroeger, de gemeente Gendt. Lekker overzichtelijk. Een burgemeester waar je zo naar toe kon lopen, een gemeenteraad met allemaal bekende mensen die zich niet druk hoefde te maken over bijvoorbeeld de stadse arrogantie van het Zwanendorp Huissen. Ik heb nooit stil gestaan bij de Gendtse identiteit. En wat is de Lingewaardse identiteit? Een stel onder dwang samengevoegde dorpen met een eigen cultuur. Een gemeentelijk allegaartje samengevat in een insect als logo! Voor mij is de enige Lingewaarder burgemeester Marianne Schuurmans. Op internet kun je alles vinden. De identiteit van Lingewaard? Mijn zoektocht begint bij de Lingewaardse politiek. CDA: WAARSCHUWING! 'De volgende website bevat malware. Cybercriminelen op www.cdalingewaard.nl proberen mogelijk gevaarlijke programma's op je computer te installeren.' Ik heb die zogenaamde gelovigen uit Lingewaard nooit hoog gehad. Hebben de Russische hackers ze bij de kladden? Ik klik op Lokaal Belang Lingewaard: 'Een partij voor alle Lingewaarders die op loyale wijze deel uitmaken van onze gemeenschap.' Voor alle Lingewaarders? Wie voelt zich aangesproken? Ik niet.
Sjaak

Lezing Mooi Moestuinieren door Groei&Bloei

ARNHEM - De kwekerij en privé-tuinen van ‘De Boschhoeve’ zijn gelegen op een unieke plek, temidden van grootschalige akkers en eikensingels aan de Veluwezoom in Wolfheze. Een belangrijk onderdeel van deze privé-tuinen is de zogenoemde ‘Mooie Moestuin’, waar we ons sinds 1997 met hart en ziel op hebben gestort.

Door Anke Pols van De Boschhoeve

"Een moestuin saai? Wanneer u de moestuin van ‘De Boschhoeve’ gezien heeft, weet u dat het tegendeel waar kan zijn. De schoonheid en kleuren van vele groenten, gecombineerd met kruiden, fruit en vrolijke plukbloemen maken er een waar lustoord van. We laten u genieten van paarse spruitjes, rode en gele snijbiet, kardoen, pompoenen en sierkomkommers, geflankeerd door bloeiende randen van lavendel, knoflookbieslook of heilige basilicum.

Eigenzinnige klimvormen worden opgebouwd om steun te bieden aan bonen, sierkomkommers, pompoenen of eenjarige klimmers. Kortom, er is teveel om in dit korte bestek op te noemen. Hopelijk bent u al nieuwsgierig geworden…"

De lezing wordt gehouden op 20 maart in Molenplaats Sonsbeek (voorheen Bezoekerscentrum), Zijpendaalseweg 24 a, Arnhem; 026 4450660. Voor nadere informatie www.molenplaatssonsbeek.nl. Voor leden van Groei & Bloei is de toegang tot de lezing gratis, inclusief een kopje koffie/thee. Niet-leden betalen 5,00 euro.

Tijdstip: aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur inclusief een pauze. Alle activiteiten staan op www.arnhem.groei.nl.

Bestuur Zonnebloem Gendt in het zonnetje gezet

GENDT - Bakkerij Milder 25 jaar, ik hoor u denken dat is leuk. Nou voor het bestuur van de Zonnebloem Gendt werd dit zeker leuk.

De bakker had een actie, waarin je op een formulier kon zetten wie er nou echt een taart toekwam en waarom. Één van onze vrijwilligsters (Hilde) heeft ons aangemeld met als opschrift: "Het bestuur van de Zonnebloem verdient een taart voor al het werk dat het vrijwillig voor de honderden ouderen in Gendt doen."

En zo werden wij blij verrast met deze taart, Hilde bedankt en bakkerij Milder bedankt voor deze actie!

Feest!

BEMMEL - Het Bestuur van stichting deBol is klaar voor de start van de jubileumfestiviteiten!

In juni 1997 ging er een groepje van zeven wandelaars onder leiding van Miep Peelen op pad om een route van 5 km in Bemmel te lopen. Zo ontstond het Wandelcomité 50+ Bemmel, dat dit jaar 20 jaar bestaat.

deBol organiseert wandeltochten voor 50 plussers en van 2002 tot en met 2011 werd ieder jaar de 50+ Wandelvierdaagse georganiseerd. In 2008 werd gestart met de deBol Junior-Avond4Daagse Bemmel en die zal dan ook dit jaar haar tweede lustrum gaan vieren. Genoeg redenen voor deBol om met het thema 'feest' aan de slag te gaan.

Ter gelegenheid van het vierde lustrum van het Wandelcomité 50+ zal, op veler verzoek, van 19 tot en met 22 april, eenmalig, de 11e 50+ Wandelvierdaagse Bemmel georganiseerd worden. Iedere dag routes van 10 of 20 km in een klavertje-vier rond Bemmel en onderweg zal er een lekker kopje koffie of thee voor alle deelnemers klaar staan!

Als vanouds wordt er gestart bij Het Wapen aan de Dorpsstraat/hoek Loostraat in Bemmel. Inschrijven kan via de website van stichting deBol: www.debolbemmel.nl.

Het inschrijfgeld bedraagt voor vier dagen 20 euro per persoon. U kunt ook 1, 2 of 3 dagen meelopen en betaalt dan 6 euro per persoon per dag (inclusief koffie/thee onderweg en een herinnering op zaterdag 22 april).

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 16 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 16 maart - 17.00u – Tichelaar, Kolkweg 5a, Haalderen

Dinsdag 21 maart - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 22 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 23 maart – 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Iedereen die mee wil eten in Haalderen kan zich aanmelden bij de bar van De Tichel. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 16) wordt aangeraden om dit snel te doen.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Bedankt, Prins Princen!

BEMMEL - De Bemmelse dweilorkesten Alarmfase 3 en De RotDweilers bedanken Prins Princen d'n Ongelijke voor een onvergetelijke carnaval.

Op onvolprezen wijze leidde hij beide orkesten door het land, vergezeld van de leus 'Met ‘n toeter en ‘n neut, hebbe alle minse leut'. En leut hadden ze!

Tennisvereniging Huissen start de zomertrainingen

HUISSEN - Vanaf maandag 3 april starten de zomertrainingen bij tennisvereniging Huissen.

Jeugd

20 lessen in een groep van 8 personen
10 lessen aspirant jeugdleden

Opgeven voor privétraining of in een groep van 2, 4 of 6 personen is ook mogelijk. Ook is het mogelijk 2 keer per week te trainen.

Senioren

10 lessen in een groep van 6 personen
10 lessen in een groep van 8 personen

Opgeven voor privétraining of in een groep van 2 of 4 personen is ook mogelijk. Aanmelden vóór zondag 19 maart via de mail info@tennisoverbetuwe.nl. Tennisvereniging Huissen, Hazekamp 2a, 6851JK Huissen (www.tvhuissen.nl).

Vandalisme bij bushalte Klein Rome

BEMMEL - De bushalte bij Klein Rome is doelwit geweest van vandalen.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

De Minkhof in Bemmel bruist van creativiteit

BEMMEL - Het is ongewoon stil in boerderij De Minkhof. Handen duwen, trekken, vormen de klei. Een groepje van zes cursisten werkt in opperste concentratie. Als een van hen vastloopt, helpt cursusleider en vrijwilligster Marga Roelofs diegene weer op weg.

Dat er op De Minkhof veel creativiteit is te vinden, is bekend. Gasten kunnen er bijvoorbeeld schilderen, mozaïeken, handwerken en houtbewerken. Sinds kort is daar het boetseren bijgekomen, een workshop van vier bijeenkomsten op maandag. Het idee is van Marga, zelf liefhebber van het werken met klei. “Ik ben dik tevreden over het verloop. Er zijn hele mooie werkstukken gemaakt en dat terwijl boetseren voor de meeste cursisten nieuw was.”

Een van hen is Nicolien. In haar abstracte beeld herken je een vrouwfiguur met twee kinderen. Ze gaat helemaal op in haar werk. “Ik vind het ontzettend leuk om te doen, vergeet alles om me heen.” Als het beeld klaar is, zet ze het zeker in de woonkamer. Jo vindt het fijn om iets te maken ‘waar je wat aan hebt’. Hij is bezig met het uitsnijden van een zonnebloem uit een dikke plak klei. Hij maakt een serie bloemen voor op zijn balkon. “Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan maar dat wordt nu teveel voor me. Het leuke van De Minkhof is dat het aanbod heel breed is. Ik haal de krenten uit de pap en heb me ingeschreven voor deze cursus, de paasbrunch en voor het stamppottenbuffet.”

Wilt u informatie? Neem contact op met Ina Rutgers per mail via coordinator@minkhof.nl of per telefoon via 06 41575409 (bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag 10:00 tot 12:00 uur)

Ledenvergadering Historische Kring Bemmel

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel een algemene ledenvergadering op 21 maart, aansluitend gevolgd door een lezing verzorgd door Ferdinand van Hemmen.

Het bestuur van de Historische Kring Bemmel, nodigt de leden uit voor de algemene ledenvergadering in de kleine zaal van het Wapen van Bemmel, Dorpsstraat 52 in Bemmel. Om 18.30 uur is de zaal geopend; om 19.00 uur begint de vergadering.

Op de agenda van de vergadering staan:

1. Opening en vaststelling agenda

2. Verslag van de vergadering gehouden op 15 maart 2016.

3. Verslag van de secretaris over het jaar 2016

4. Verslag van de penningmeester over het jaar 2016

5. Verslag van de Kas Controle Commissie

6. Verkiezing bestuursleden:

1 bestuurslid is aftredend en herkiesbaar,

1 bestuurslid is aftredend en niet herkiesbaar.

7. Verkiezing van de Kas Controle Commissie

8. Sluiting

Om 20.00 uur begint de lezing door Ferdinand van Hemmen over de rol van dit gebied bij de rivierverdediging in de oorlog met Spanje. De lezing is ook toegankelijk voor niet-leden.

Film: Een man die Ove heet

BEMMEL - Op donderdag 23 maart is bij TOP weer een prachtige film te zien. De Zweedse film 'Een man die Ove heet' won de Europese prijs voor beste mannelijke hoofdrol.

Ove is een 59-jarige brombeer. Een aantal jaren geleden is hij afgezet als voorzitter van de VVE van een appartementencomplex. Hij kan dit niet verkroppen en blijft met harde hand de regels handhaven. Als hij een jonge zwangere overbuurvrouw krijgt. verandert zijn houding langzamerhand en komen we er ook achter waarom hij zo'n brombeer is.

Bestel kaarten á € 5,50 via www.topbemmel.nl of koop deze aan de avondkassa in de TheaterKerk, Markt 5 Bemmel. Aanvang: 20.00 uur.

Thema avond over werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt

HAALDEREN - De FNV heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd. Ook de gemeente Lingewaard heeft hieraan meegedaan. Dit onderzoek laat zien hoe sociaal het beleid van de gemeente is ook in vergelijking met andere gemeenten.

Het onderzoek spitst zich toe op werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt. Dit doet zich voor bij mensen in de oarticipatiewet (bijstand), met WSW-indicatie en Wajong. De FNV vindt dat er twee soorten werk zijn: betaald werk en vrijwilligerswerk. Werken zonder loon en verdringing moeten worden voorkomen. Het onderzoek laat zien wat de effecten zijn van het gemeentelijk sociaal beleid en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Iedereen is welkom op de themaavond op woensdagavond 22 maart in zalencentrum De Kolk aan de Van der Mondeweg 9/11in Haalderen.

Thema avond over werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt

HAALDEREN - De FNV heeft een landelijk onderzoek uitgevoerd. Ook de gemeente Lingewaard heeft hieraan meegedaan. Dit onderzoek laat zien hoe sociaal het beleid van de gemeente is ook in vergelijking met andere gemeenten.

Het onderzoek spitst zich toe op werken zonder loon en verdringing op de arbeidsmarkt. Dit doet zich voor bij mensen in de oarticipatiewet (bijstand), met WSW-indicatie en Wajong. De FNV vindt dat er twee soorten werk zijn: betaald werk en vrijwilligerswerk. Werken zonder loon en verdringing moeten worden voorkomen. Het onderzoek laat zien wat de effecten zijn van het gemeentelijk sociaal beleid en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Iedereen is welkom op de themaavond op woensdagavond 22 maart in zalencentrum De Kolk aan de Van der Mondeweg 9/11in Haalderen.

Kinkeltjes op bootcamp bij De Schaapskooi

BEMMEL – Dansgarde De Kinkeltjes kregen een bootcamp aangeboden. Tijdens de Rabobank beursvloer op 14 november is er een mooie match ontstaan tussen carnavalsvereniging De Geintrappers en sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel.

Carnavalsvereniging De Geintrappers heeft tijdens de afgelopen carnavalsoptocht geflyerd en reclame gemaakt voor De Schaapskooi. Als tegenprestatie daarvoor kregen de dametjes van dansgarde De Kinkeltjes een bootcamptraining aangeboden bij De Schaapskooi op 8 maart. Het was een zeer geslaagde activiteit waarbij vele spiergroepen getraind werden. Het werd dan ook steeds stiller naarmate de bootcamp vorderde. Na de zware training was er voor iedereen wat te drinken en een frietje met wat lekkers erbij. Dit ging er met smaak in.

Na afloop is iedereen moe maar voldaan weer naar huis gegaan. Dansgarde de Kinkeltjes en De Geintrappers zijn De Schaapskooi dankbaar voor deze geslaagde avond.

Twee keer met een konijn Europees kampioen

Rex dwerg castor De grote winnaar 2maal europees kampioen. Zaterdag 4 maart in Tiel.

GENDT - Op de zaterdag gehouden internationale eendaags keuring van dwergkonijnen in Tiel waar 685 dieren waren ingeschreven , behaalde Henk Huisman uit Gendt lid van de Betuwse Kleindier Vereniging BKV een geweldige prestatie door Europees kampioen te worden met het ras Rexdwerg.

Daarnaast werd hij ook Europees kampioen met fraaiste konijn van bijzondere haarstructuur. Zijn vereniging is dan ook bijzonder trots op hem. "Hij heeft voorwaar een topprestatie geleverd", aldus de secretaris van de BKV.

Nationale Schaakconcert

RESSEN - Het tweede Nationale Schaakconcert is op zondag 26 maart in het eerste lenteweekend. De opening vindt om 13.30 uur plaats in het oude kerkje van Ressen met daarna een carrousel aan mogelijkheden om uw eigen programma te maken, in de Kosterij, het kerkje of rond de tuinen.

Er is weer een verrassend programma met schaaklesjes, muziek, lezing over heraldiek en tekenen, speurtocht en om 16.00 uur start de gezamenlijke simultaan. "Er valt genoeg te beleven, iedereen is welkom", aldus het team van T. Metissimo; Ger, Rob, Marc, Karen.
Stichting Talento Metissimo (met ANBI); 0481 465786; www.TalentoMetissimo.nl.

Kom 25 maart kijken bij Gijsje in Doornenburg

DOORNENBURG - Bij Gijsje in Doornenburg kunnen baby's vanaf tien weken en peuters tot 4 jaar terecht voor opvang en spelend leren. Zaterdag 25 maart is iedereen welkom om te komen kijken bij kinderdagverblijf en peutergroep Gijsje aan de Blauwe Hoek 40 bij basisschool De Doornick.

Gijsje biedt kinderopvang op maat in verticale groepen. Oudere en jongere kinderen helpen en leren van elkaar. Met baby's volgen we zoveel mogelijk hun eigen ritme, terwijl we met de peuters in een vaster dagritme werken.

Peutergroep en peuteropvang
Peuters ontdekken elke dag nieuwe dingen. Wat is er nu leuker dan samen met andere kinderen te spelen en te leren? Wij vinden het belangrijk om extra aandacht te geven aan de ontwikkeling van peuters voor een goede start op de basisschool. Daarom maken kinderen op de dagopvang vanaf hun 2e jaar gebruik van het educatieve aanbod op de peutergroep (voorheen peuterspeelzaal).

Combineren peutergroep en opvang
U kunt bij Gijsje peutergroep en kinderopvang combineren. Peuters kunnen mee lunchen, eerder gebracht of later opgehaald worden. De peutergroep kent vaste tijden, maar de opvang is flexibel en op maat. Zowel voor de peutergroep als de opvanguren is het mogelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen.

Open Dag zaterdag 25 maart
Tussen 10:00 en 12:00 uur kunt u zaterdag 25 maart kennis maken met de peutergroep en de pedagogisch medewerkers. We starten met een presentatie over de mogelijkheden voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Voor meer informatie kijk op www.delinge.nl of bel met 026 3179933.

Onderhoud en reparatie van campers vraagt specialisatie

De werkplaats heeft enorme afmetingen. Ook in de hoogte. De autobrug kan campers tot 7 meter dragen. (foto Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - Dertig jaar geleden begon Autobedrijf Mulders in Gendt met specialisatie in inbouw en onderhoud van lpg-installaties in vrijwel alle automerken. Maar er kwam de klad in lpg. Theo Mulders zag de bui vroegtijdig aankomen en veranderde zijn bedrijfsvoering naar onderhoud. Met de komst zijn zoon Roy is in 2002 het dienstenpakket uitgebreid met keuring en onderhoud van campers.

De bedrijfsfilosofie is na 30 jaar nog hetzelfde. Flexibel, geen nonsens en een gemoedelijke omgang met je klanten, zegt Theo resoluut. Roy knikt. "Wij hebben een planbord, maar daar staat niet zoveel op." Zijn vader vult aan: "Een afspraak maken liefst wel, maar als een klant met een probleem aan zijn auto binnenkomt, dan wil die ook geholpen worden."
Flexibel zijn bij een onderhoudsbeurt is een must, zo legt Theo uit. "Als je tijdens een grote beurt een kapot dashboardlampje ziet, dan wordt die gewoon vervangen. Zoiets breng je toch niet in rekening?"

'Sterk in elk merk' is het motto. En dan auto's van alle leeftijden, zegt Theo. Hij is opgegroeid met auto's die niet volgestouwd zijn met geavanceerde elektronica. In de tijd dat ontsteking afstellen of bougies vervangen in een garage nog dagelijkse klussen waren en storingen niet opgespoord konden worden met hulp van computergestuurde inleesapparatuur. Mulders heeft de modernste apparatuur ook. De basiskennis van autotechniek is volgens Theo Mulder niet te evenaren. "Als een auto niet wil starten, ziet de computer dat de tank leeg is."

Camper
Ook voor een camper is APK op een zeker moment verplicht. Chassis, cabine en motor hebben regelmatig onderhoud nodig. Maar ook controle op de gasinstallatie en elektriciteitsleiding is eigenlijk noodzakelijk. Autobedrijf Mulders heeft zich er op toegelegd. Iedereen is bevoegd apk-keurmeester. Uitlijnen vindt plaats in een enorme hal.
Onderhoud en reparatie van een complete camper vraagt om specialisatie. Roy: "Wij kijken naar de distributieriem tot de gootsteenafvoer. En naar oliefilter tot gasbranders van het kooktoestel." Een camperrijder heeft een bijzondere binding met zijn mobiele vakantiehuis. De camper moet na een onderhoudsbeurt het liefst nog dezelfde dag weer voor hun huis staan, zegt Roy uit ervaring. Om zoveel mogelijk aan die wensen gehoor te kunnen geven heeft hij 17.000 onderdelen binnen een dag tot zijn beschikking.

Autobedrijf Mulders is gevestigd aan de Huigensstraat 6 in Gendt; 0481 424225.

Winterwinkel 'schenkt de thee over´ aan DIO Carla

GENDT - De Winterwinkel heeft de deuren na drie mooie winterseizoenen met thee en high tea gesloten. Maar waar kunnen alle theeliefhebbers nu terecht? Slechts een paar deuren verderop bij DIO Carla, Dorpstraat 24.

'Een fijne overname', aldus Ilse Plaggenmarsch van de Winterwinkel. 'De theeklanten kunnen in Gendt de thee blijven kopen en voor de DIO is het een mooie aanvulling voor hun assortiment.' Diolicious is een nieuwe Dio thee die Carla heeft toegevoegd aan het assortiment.

Carla Verkuil van DIO is er ook blij mee; 'Het voordeel voor de klant is natuurlijk ook dat wij het gehele jaar geopend zijn. Dus in de zomer een ijskoude ijsthee met frisse limoen en in de winter een warme thee met bijvoorbeeld appel en kaneel.'

Alle dames van DIO zijn ook bij Ilse op theecursus geweest. Het verschil tussen echte thee en thee infusies, de hoeveelheid per kopje, het aantal graden per thee en zit er eigenlijk cafeïne in de thee? 'Kom maar langs!', glimlacht Carla, 'daar hebben wij wel een antwoord op!'

Cadeaubonnen van de Winterwinkel kunnen in 2017 nog ingeleverd worden bij DIO als het gaat om thee en/of theecadeaus. Op de hoogte blijven van de vervolgplannen van de Winterwinkel kan via Facebook en www.de-winterwinkel.nl.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 21 maart van 13.30 – 15.30 u in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23)

De data van de andere kernen staan vermeld op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Formido let op de kleintjes!

BEMMEL - Formido Bemmel start eind deze maand met een uniek concept. Elke laatste woensdagmiddag van de maand houdt ze een klusmiddag speciaal voor jonge klussers van 6 tot en met 12 jaar. De eerste klusmiddag zal plaats vinden op woensdagmiddag 29 maart om 14.00 uur.

Tegenwoordig vind je de jeugd terug achter beeldschermpjes, iPhone, tablet, computer, noem maar op. Dat kan ook anders vindt Formido Bemmel. Met dit uniek concept willen zij de jeugd een nieuwe uitdaging bieden. Tegen een bedrag van 4,95 euro kunnen de kinderen twee uur lang onder professionele begeleiding aan de slag met uiteenlopende klussen. Elke middag heeft een eigen resultaat, dat de kinderen uiteraard vol trots mee naar huis mogen nemen.

Opgeven voor deze gezellige, leerzame middag kan door je naam en leeftijd te mailen naar bemmel@formido.nl. Of telefonisch op 0481 452565. Formido Bemmel is gevestigd aan De Houtakker 4 in Bemmel.

Opnieuw offerblok in kapel ontvreemd

LINGEWAARD - De kapel op De Heuvel is in 1946 gebouwd ter herinnering aan de zware gevechten in dat gebied tussen geallieerde en Duitse troepen in 1944-1945. De op de gemeentelijke monumentenlijst staande kapel staat op een markante en druk bezochte plek in het open landschap.

Al ruim 70 jaar worden de kapel, de beplating eromheen en de picknick-zitjes onderhouden door vrijwilligers. Al tientallen jaren wordt met de kapel en omgeving door de vele bezoekers respectvol omgegaan.

Toen werd het november 2016. Het was een rare gewaarwording toen ineens het offerblok, bestemd voor bijdragen voor het branden van kaarsjes en het onderhoud, was ontvreemd. De schade is daarna hersteld en een nieuw offerblok werd weer geplaatst.

Maar helaas, afgelopen week is ook het nieuw geplaatste offerblok weer verdwenen. De schade zal wel weer hersteld worden, maar het is toch treurig dat voor waarschijnlijk niet meer dan enkele euro's zo'n offerblok in de kapel al geen veilige plaats meer heeft.

Natuurlijk wordt er weer een nieuw offerblok geplaatst, zodat de vele bezoekers tegen bescheiden kosten een kaarsje kunnen blijven branden.

TOP-kindervoorstelling: De zingende harp - De Nacht wacht

BEMMEL - Op zondag 19 maart (11:00 uur) staat er bij TOP in de Theaterkerk een prachtige kindervoorstelling op het programma – De Nacht wacht.

Op het podium staat een halve circuspiste. Op de rand staan twee bedjes. Het ene is van Anne. Ze zit altijd op haar bed harp te spelen. Er is alleen een klein dingetje: ze wil niet slapen. Het andere bed van Caroline is de poort naar dromenland. Caroline vindt slapen heerlijk, want de mooiste dromen nemen haar al zingend iedere nacht mee op reis. Een glimworm, een vis, een vogel en een vuurgodin reizen met haar mee. En wie zit daar in het midden? Het is Gunga, hij speelt 'prullaria': piepende rubberen speelgoedbeesten, zoemende plastic buizen, Gunga droomt altijd, zelfs als hij niet droomt.

Anne vindt dromen niet leuk en ze probeert Caroline wakker te maken. 'Doe het licht eens aan?' 'Doe de deur dicht!' 'Moet jij je tanden niet poetsen?' En ondertussen ratelen haar vingers onverstoorbaar door op de harpsnaren. In deze kindervoorstelling vol muzikale verrassingen vindt Caroline samen met Gunga een weg om Anne mee te nemen naar dromenland, want de nacht wacht nog maar even.

Bestel kaarten à 7,50 euro via www.topbemmel.nl of koop ze bij Eyewish of aan de kassa in de TheaterKerk, Markt 5, Bemmel.

Kinkelbestuur in gesprek met... Wil: Yoga… tot het einde

BEMMEL - "Toch doe ik aan Yoga, al heb ik problemen met de heupen en een slechte rug. De oefeningen passen bij wat ik nog kan." Wil (73): "Na de les ga ik met een lekker gevoel naar huis. Ik voel mij fitter, minder gespannen, beweeg soepeler en zit beter in mijn vel."

Hannie, docent, vertelt enthousiast. Yoga is er voor iedereen. Lichamelijke klachten zijn geen belemmering. En als je erg twijfelt, omdat je je zo gespannen voelt, moet je er juist mee starten. Er doen ook mensen mee die door de huisarts zijn gestuurd. Bijvoorbeeld omdat een dierbare is overleden of een huisdier. In het gesprek met Hannie wordt duidelijk dat Yoga niets te maken heeft met godsdienst of gymnastiek. Terwijl de oefeningen daar wel aan doen denken. Yoga is meer een filosofie van onthaasting en van even weg zijn van de dagelijkse drukte, gejaagdheid en zorgen. Denk aan de terreur van de mobiele telefoon, het dwingende karakter van hobby’s, de tv en de sociale verplichtingen. Yoga wil de aandacht even naar binnen richten, richten op het ‘eigen zelf’.

Hannie heeft de docentenopleiding gevolgd. Ze leidt diverse groepen van 12-14 personen. Er is subsidie via Senioren Actief Bemmel. Elke les kent een vaste leergang. De rode draad is wel het verbinden van het alledaagse denken met het lijfelijke. Het gaat om het richten van de aandacht. Dit gebeurt ook via de ademhaling. Grondhoudingen, zoals de Lotushouding, worden dan bewust aan de ademhaling gekoppeld.

Wil ten slotte: "Yoga is voor mij fijner dan Nederland in Beweging op tv. Door Yoga voel ik me jong. En dat straal ik uit. Niet?"

Jan de Moor en Johan Hesselink

Tweestroom dames-1 stevig aan de top

GENDT - Tweestroom-DS1 speelde thuis tegen, de naaste concurrent, Touche-DS1. De eerste set was gelijk spannend, over en weer werden de punten gescoord.

Gelukkig was de winst binnen, maar nipt. Kennelijk was de spanning eraf bij onze dames, want de andere sets werden gewonnen. Door deze overwinning staan onze dames, zeven punten los, op de eerste plaats.(4-0)(27-25/25-19/25-20/25-15)

Onklopbare kampioen, DVOL-DS2 ontving Tweestroom-DS2. Onze dames gingen voor de overwinning op deze kampioen. Helaas raakte men in de 1ste set te veel achter in de scores, waardoor deze verloren ging. Gelukkig werden de 2de en 3de set wel gewonnen. Helaas was de 4de set weer voor de kampioen. Hierdoor brak het in de 5de set bij onze dames. Maar toch twee puntjes mee naar Gendt genomen. (3-2)(25-19/22-25/19-25/25-16/15-06)

Tweestroom-DS4 speelde thuis tegen Vocasa-DS8 en speelde een puike wedstrijd, maar die leverde geen punten op.(0-4)(19-25/18-25/16-25/09-25)

Vosaca-DS12 bezocht Tweestroom-DS5, die de eerste vrij eenvoudig won. De 2de set werd door onze dames nipt verloren, zo ook de 3de en 4de set.(1-3)(25-10/24-26/15-25/21-25)

Tweestroom-HS1 speelde thuis tegenPegasus-HS9 en had geen kind deze tegenstander. Het werd een fraaie overwinning.(4-0)(25-15/25-11/25-17/25-11) Tweestroom-mix-JB1 speelde thuis tegen Trivos-JB1 en was kansloos in deze strijd. In de 1ste set werd goed tegenstand geboden, maar niet genoeg voor een punt.(0-4)(22-25/09-25/12-25/08-25)

Meisjes-MA2 ontving Trivos-MA1. Het werd een zeer spannende strijd in iedere set. Vooral de 2de en 3de set werden nipt verloren.(0-4)(22-25/24-26/24-26/21-25) Helaas geen punten maar wel een mooie wedstrijd gespeeld. Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen DES-MC1. Onze meiden speelde in de 1ste set hun beste set. Hierna kwam men niet aan te pas.(0-4)(22-25/09-25/04-25/17-25)

Meisjes-MA1 ontving Setash-MA1 en ook deze partij werd gespeeld, waarbij de zenuwen de boventoon voerden. Over en weer werden de sets nipt gewonnen, waarbij de 5de set de beslissing bracht.(2-3)(22-25/254-26/25-23/25-13/12-15) Tweestroom-mix-C1 speelde thuis tegen Weekenders-JC1. De eerste drie sets waren voor ons team. Helaas werd de 4de set nipt verloren…(3-1)(25-15/25-21/25-21/25-27) Weekenders-MB2 bezocht Tweestroom-MB1 en was oppermachtig. Onze meiden gaven wel goed tegenstand, maar dit was te weinig.(0-4)(09-25/15-25/18-25/11-25)

+

Eska Bemmel start met nieuwe Let's Make Music

BEMMEL - Let's Make Music is een muzikale beginnerscursus voor kinderen die alvast kennis willen maken met muziek en muziekinstrumenten.

Onder begeleiding van muziekdocent Monique Jansen, is op maandag 21 november de eerste cursus Let's Make Music van start gegaan. Zes enthousiaste leerling hadden zich hiervoor aangemeld en nadat zij twaalf lessen gevolgd hadden, kregen de vijf overgebleven leerlingen op 20 februari hun certificaat uitgereikt. Natuurlijk waren de ouders, opa's en oma's en andere familieleden hierbij aanwezig.

Tijdens de lessen is er kennisgemaakt met muziekinstrumenten, leerde de leerlingen noten lezen, hebben ze zelf muziek gemaakt met een blokfluit en hebben ze een aantal instrumenten van Eska mogen proberen. Twee leerlingen hebben zo veel plezier beleefd, dat zij zich inmiddels bij Eska als lid hebben aangemeld. Jenne en Sijmen worden veel succes en plezier op de saxofoon en cornet gewenst.

Na deze succesvol afgeronde eerste cursus, start op maandag 20 maart een tweede cursus waarvoor inschrijven nog mogelijk is.

"Hou je van muziek maken, maar ben je nog een beetje jong om een groot muziekinstrument te bespelen? Dan is Let's make Music echt iets voor jou! Voor meer informatie en opgeven voor de cursus, neem contact op met Marije Peters via jeugdopleiding@eska.nl of 0481 461801." Meer informatie over Eska staat op www.eska.nl.

Mooie bloemenboeketjes maken

HUISSEN - Zaterdag 18 maart gaan ze op De Zilverkamp de lente alvast kennis laten maken met mooie bloemenboeketjes.

"Ik heb namelijk al super veel zin in wat lekkerder weer, de bomen die weer blaadjes krijgen, de dieren die gaan broeden en jongen gaan krijgen, de bloemetjes en de bijtjes die we weer zullen gaan zien. Een heerlijk idee. Wil jij jullie huis ook al wat vrolijker maken voor het voorjaar? Kom dan mee knutselen op zaterdag 18 maart en maak ook zo'n mooi boeketje. Tussen 10.00-13.00 uur ben je welkom!"

Ontmoetingsdag Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 5 april wordt een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg gehouden.

Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg en begint om 10.00 uur. De dag eindigt om 16.30 uur. De kosten zijn vijf euro. "Wie gebruikt maakt van ons vervoer betaalt zeven euro."

We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing. Als u deze dag mee wilt maken, vragen wij u onderstaand strookje voor 28 maart in te leveren op een van onderstaande adressen.

Voor Gendt: Marian Lamers Thorbeckeplein 8 (425505)
Voor Haalderen: Jos Meulenbeek Ambachtstraat 10 (463335)
Voor Doornenburg: Dorothé Kamps Pannerdenseweg 79 (424569).

Hovenier Simon Schulte viert tienjarig jubileum

BEMMEL – Wie via de Herckenrathweg in Bemmel richting Ressen gaat, rijdt over de 'geadopteerde' rotonde van Hoveniersbedrijf Simon Schulte. Het plantsoen op deze rotonde wordt door dit hoveniersbedrijf al sinds jaar en dag bijgehouden. Dit 'levende reclamebord' is een klein onderdeel van de vele werkzaamheden, waar Simon Schulte groot mee is geworden.

Inmiddels is het alweer tien jaar geleden, dat Simon Schulte als zelfstandig hovenier aan de slag ging. In deze tien jaar heeft Simon Schulte zijn hoveniersbedrijf in de regio goed op de kaart weten te zetten. Simon vertelt gepassioneerd over zijn mooie vak: 'Ik ben met het hoveniersvak opgegroeid, en als klein jongetje droomde ik al van mijn eigen hoveniersbedrijf. Toen ik elf jaar was tekende ik daarvoor zelfs al een eigen logo!' Dat Simon zijn vak vol overgave uitvoert, blijkt wel uit het feit dat hij zich zelfs een vijfsterrenspecialist mag noemen! Als u kiest voor een vijfsterrenspecialist, dan bent u verzekerd van goed advies, vakmanschap, kwaliteit, service en garantie. Kijk maar eens op www.vijfsterrenspecialist.nl.

Wilt u een compleet nieuw tuinplan, –ontwerp of alleen tijdens het snoeiwerk hulp inschakelen? Het is allemaal mogelijk bij Hoveniersbedrijf Simon Schulte. Maar ook het plaatsen van een schutting of aanleggen van een mooie waterpartij in uw tuin kunt u met een gerust hart aan Simon Schulte over laten. En houdt u vanaf nu vooral de website en Facebookpagina van Simon Schulte in de gaten, want er komen interessante jubileumacties aan!

Hoveniersbedrijf Simon Schulte; tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud. Kortom; al het werk in het groen, kan Simon Schulte vakkundig voor u doen! Bloemenstraat 41, Bemmel. 0481 378082 / 06 16604595; www.simonschulte.nl.

Feestelijke open dag bij Gemarko Tuindesign!

BEMMEL – We verlangen er weer naar; het buitenseizoen. Maar waarom nog wachten als je ook al heel vroeg in het seizoen behaaglijk in je tuin kunt zitten? Gemarko Tuindesign maakt het mogelijk.

Een overkapping aan je huis is als een verlengstuk van je woonkamer. En met een fijne heater erbij, haal je binnen gewoon naar buiten. Bovendien verfraait een overkapping niet alleen je tuin, maar biedt het ook nog eens een meerwaarde voor je woning. En Gemarko Tuindesign kan ook maatwerk leveren, dus in principe is alles mogelijk.

Al ruim vijftien jaar is Gemarko hét adres voor overkappingen, schuttingen, tuinhuisjes en (steiger)houten (tuin)meubels. Onlangs is Gemarko zelfs verder uitgebreid; Korné en Arnessa van Gessel namen Tuindecor over van Edwin Ebbing. 'Ik gunde het Korné, om Tuindecor over te nemen. Ik had bij hem gewoon het goede gevoel', aldus Edwin, voormalig eigenaar van Tuindecor. Korné: 'Wij horen regelmatig van klanten terug hoe ontzettend tevreden zij zijn over de werkwijze, die Edwin altijd heeft gehanteerd. Dat zullen wij natuurlijk precies zo blijven voortzetten!'

Edwin vult hem aan: 'En dat is precies wat ik bedoel met 'het goede gevoel', Korné heeft net zoveel passie voor zijn vak als ik, dus dat zit wel goed.' Het is wel duidelijk dat de klantvriendelijkheid en -service van zeer hoog niveau is bij Gemarko. Korné: 'En we staan garant voor kwaliteit! Onze schuttingpalen bijvoorbeeld worden altijd in beton gestort voor een lange levensduur'.

Het betere genieten, begint buiten! Vraag een vrijblijvende offerte aan. Of kom langs op de open dag: zaterdag 25 maart. Inspiratie opdoen, terwijl de kinderen zich vermaken op het springkussen of in de knutselhoek. Wees welkom aan de Karstraat nr. 42 in Bemmel; 0481 785351, www.gemarko.nl / www.tuindecor.com.

Marjon en Peter Vedder zijn zeer content met gekozen makelaar 'Johan zegt wat hij doet, en hij doet wat hij zegt'

HUISSEN – Marjon en Peter Vedder zijn het roerend met elkaar eens; zij zouden Arns & de Leeuw Makelaars zeker aanbevelen aan anderen. Beiden zijn van mening dat Johan de Leeuw zeer vakbekwaam en ook nog persoonlijk is. Dat hebben zij ook wel eens anders meegemaakt.

Peter: 'Toen het idee van de verkoop van ons huis was geboren besloten we op zoek te gaan naar een professional die ons met raad en daad bij kon staan'. Met hun twee honden wandelen Marjon en Peter regelmatig door het centrum van Huissen. Daar komen zij dan ook langs het kantoor van Arns & de Leeuw Makelaars.

Marjon: 'We maakten een afspraak voor een kennismaking, en er was meteen een klik. Johan begreep precies wat wij wilden. Hij dacht met ons mee. Hij dacht zelfs aan details, die wij zelf over het hoofd zagen'. Peter vult aan: 'Johan zegt wat hij doet, en hij doet wat hij zegt. Hij koppelde altijd alles snel terug en hield ons uitstekend op de hoogte van alles. Johan deed zijn werk zo goed dat we hem, als vanzelfsprekend, ook hebben ingeschakeld voor de aankoop van ons nieuwe huis. Hierbij zat er echt van alles tegen, maar daardoor hebben wij wel gemerkt hoe snel Johan kan schakelen. Dankzij zijn adequate manier van werken en zijn eerlijke adviezen heeft hij toch al onze zaken voorspoedig weten te regelen. Dat kun je van andere makelaars niet altijd zeggen hoor. Mede dankzij Johan's begeleiding bij de aankoop van ons nieuwe appartement is uiteindelijk alles toch nog op z'n pootjes terechtgekomen en wonen we hier met veel plezier'.

Ook een huis (ver)kopen? Loop eens binnen bij Arns & de Leeuw Makelaars, Langestraat 18 in Huissen; 026 3258210; www.arnsdeleeuw.nl.

Open dag Dikkie Dik Huissen

HUISSEN - Een kind is van nature actief, nieuwsgierig én wil leren. Voor peuters valt er nog veel te ontdekken. Dit stimuleren we bij de peutergroep van Dikkie Dik waar kinderen van 2 tot 4 jaar samen spelen en leren. Nieuw is de combinatie tussen peutergroep en opvang, bijvoorbeeld in de vorm van de peuterlunch. Kom daarom zaterdag 25 maart tussen 10:00 en 12:00 uur kijken bij Dikkie Dik aan de Plaza 125 (Loovelden) in Huissen.

Peuters ontdekken elke dag nieuwe dingen. Wat is er nu leuker dan samen met andere kinderen te spelen en te leren? Wij dagen uw kind uit om zich te ontwikkelen en grenzen te verleggen. Elke ochtend of middag staat in het teken van knutselen, gymmen, spelletjes in de kring, muziek en spelen met leeftijdsgenootjes.

Combineren peutergroep en opvang
Bij Dikkie Dik is het mogelijk om peutergroep en kinderopvang te combineren. Ouders kunnen peuters hierdoor bijvoorbeeld eerder brengen of later ophalen, zodat het beter aansluit bij werktijden. Ook kunnen peuters gebruik maken van de peuterlunch. Gezellig samen eten voor of na de peutergroep! Zowel voor de peutergroep als de opvanguren is het mogelijk om kinderopvangtoeslag aan te vragen.

Open dag zaterdag 25 maart
Tussen 10:00 en 12:00 uur kunnen peuters en ouders kennis maken met de peutergroep en de pedagogisch medewerkers. Peutergroep Dikkie Dik maakt onderdeel uit van IKC BinnesteBuiten in de wijk Loovelden in Huissen. Voor meer informatie kijk op www.delinge.nl of bel met 026 3179933.

Grenspassages

HUISSEN - Het is dit jaar 200 jaar geleden dat er tussen Pruisen en Nederland de laatste grenscorrecties plaatsvonden. Daardoor gingen Lobith, Spijk, Hulhuizen, Kekerdom en Leuth naar Nederland en werden Schenkenschans en een gebied tussen ’s Heerenberg en Emmerik Pruisisch.

Op initiatief van de Historische Kring Huessen en de Emmericher Geschichtsverein is een prachtig tweetalig boek “Grenspassages” over het Gelders-Kleefse grensgebied verschenen waarin van vijftien plaatsen in de Liemers, de Betuwe en de Duitse grensstreek de historie wordt beschreven voor, tijdens en na hun overgang naar Duitsland of Nederland. Het boek is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen historische verenigingen en plaatsen aan beide zijden van de Nederlandse-Duitse grens, die hiervoor een of meerdere hoofdstukken hebben geschreven en deze geïllustreerd hebben met unieke foto’s, kaartmateriaal en prenten.

Het boek is mede mogelijk gemaakt door een aanzienlijk bijdrage van de Euregio Rijn Waal in het kader van het programma People to People. Leden van de Historische Kring Huessen krijgen het boek gratis thuisbezorgd. Wie geen lid is kan het boek in de boekhandel of de in de museumwinkel van het Stadsmuseum Hof van Hessen voor 9,50 euro aanschaffen. De museumwinkel ligt aan de Vierakkerstraat 39, in Huissen (hofvanhessen@gmail.com). (In de museumwinkel kunt u niet pinnen.) Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.30 uur en tevens op vrijdagmorgen vanaf 10.00 uur.

Bridge-evenement in Elst

ELST - Op 8 april wordt in Elst de jaarlijkse Onder de Torendrive gehouden. Dat is een bridgewedstrijd waaraan maximaal 80 paren kunnen meedoen en waarbij 28 spellen worden gespeeld. Er wordt gestreden om de wisseltrofee en er zijn mooie prijzen in natura.

De speelzaal is in het gebouw Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst (GLD). Aanvang van de drive is om 13.30 uur en de prijsuitreiking vindt plaats om 17.45 uur. Er worden meesterpunten toegekend volgens de geldende schaal en in het geval het NBB-bondsnummer bij de organisatie bekend is gemaakt.

Bridgers van alle niveaus kunnen aan deze drive meedoen. Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per paar en daarvoor krijgt de deelnemer behalve een gezellige bridgemiddag en de kans op een van de prijzen, ook een kopje koffie bij ontvangst en een hapje.

Contactpersonen zijn Annemiek Francissen (0481 431610) en Gonny van Meeteren (0481 373018). Inschrijven kunt u via het volgende emailadres: ebc.inschrijving@gmail.com onder vermelding van beider voor- en achternaam, beider speelsterkte en indien bij de organisatie niet bekend, het NBB-bondsnummer.

Na de aanmelding via de mail, dient betaling dient plaats te vinden op rekening NL12ABNA0452357225 ten name van Elster Bridge Club. Zodra de betaling is ontvangen is de inschrijving definitief. De inschrijving sluit op 31 maart en de organisatie hoopt dat er ook dit jaar weer heel veel deelnemers zullen zijn.

Ontdek je liefde voor tennis op de open dag tennisclub Bemmel

BEMMEL - In Nederland gaan meer dan één miljoen mensen jaarlijks de baan op en daarmee is tennis de tweede sport van ons land. Of je nu al een tijdje speelt, net begonnen bent of wilt starten: tennis is een uitdagende verenigingssport voor alle leeftijden en alle niveaus.

Daarnaast is tennis gezond, ontspannend en je kunt het spelen wanneer het jou uitkomt. Maar tennis wordt nóg leuker als je het met elkaar deelt. Daarom houdt tennisclub Bemmel op zondag 19 maart een open dag.

Het thema van de dag is 'Tennis. Love the game'. De perfecte gelegenheid voor leden om hun liefde voor de sport te delen met al hun vrienden, familie, collega's en kennissen. En voor niet-leden is het een laagdrempelige en gezellige manier om kennis te maken met tennis en uiteraard met Tennisclub Bemmel.

Van 13.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom om op het tennispark aan de Sportlaan 3a samen een balletje te komen slaan. U hoeft alleen maar sportschoenen aan te trekken – de club zorgt voor rackets en ballen.

"Op deze open dag verrassen we u met diverse activiteiten en kortingsacties. Er worden demonstratiewedstrijden gespeeld, er is een Tenniskids funbaan met springkussen en u kunt natuurlijk vrijblijvend een balletje slaan! We geven daarnaast flinke kortingen op de contributie. Aanmelden met een kennis is bijvoorbeeld extra voordelig en voor kids tot en met 6 jaar gratis!"

Het complete programma en alle kortingsacties staan in de advertentie in deze krant! "Ga naar www.tennisclubbemmel.nl voor meer informatie over onze open dag. Voor vragen kunt u terecht bij Michel Wigman (06 30392920)."

RoParty: feesten en swingen voor het goede doelRoParty Feesten en swingen voor het goede doel

Courtesy of Cold Beverage

HUISSEN - Een van de meest swingende bands treedt op. Evenals een surprise dj. Dansen en meezingen met een extra goed gevoel, want voor het goede doel. Want dat is de RoParty op zaterdag 18 maart in De Buitenpoort. Georganiseerd door Team 031 Lingewaard.

Dat team heeft al negen keer met succes aan de RoPaRun meegedaan. Een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Dit jaar is de Roparun van zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni.

Swingen
Team 031 Lingewaard bestaat uit 21 personen; acht lopers, vier fietsers, vijf chauffeurs, twee fysio's en twee masseuers/cateraars. Ze haalden eerder al geld binnen met onder meer een minirun, sponsorloop en statiegeldactie. Op 2 april tijdens Lentekriebels in Angeren volgt nog een spinningmarathon.

Voor het feest RoParty (een primeur!) stelt de Buitenpoort in Huissen haar grote zaal beschikbaar en biedt het een welkomstdrankje en hapjes aan.
Het team heeft een –surprise- dj en de swingende topband Cold Beverage (foto) weten te strikken.

Dus steun dit geweldige initiatief en/of kom zaterdag 18 maart vanaf 20.30 uur naar de RoParty, heb je er zelf ook nog eens direct plezier van! De entree? Tien euro en dat is dus is inclusief welkomstdrankje en hapjes!

Slaap-adviesdag 19 maart met Tempur-specialist bij Morgana Damminga

ARNHEM - Zondag 19 maart is er speciale aandacht voor Tempur op de slaap-adviesdag. Morgana Damminga heeft Tempur-specialist Egbert van Schoonhoven uitgenodigd om vrijblijvend advies te geven en al u vragen over Tempur te beantwoorden.

Tempur is een bijzonder schuim dat zacht wordt als het warm wordt. Tempur heeft een smeltpunt dat net boven de uitwendige lichaamstemperatuur ligt en wordt zodoende het zachtst op die plaatsten waar het meeste druk ontstaat. Traagschuim zorgt voor meer comfort en een zogenaamd gewichtloos effect. De doorbloeding wordt niet of nauwelijks afgekneld waardoor er 's nachts minder gedraaid wordt en de slaper rustiger slaapt.

Nog steeds is Tempur wereldwijd marktleider en maakt de beste kwaliteit traagschuim. Innovatie, kwaliteit en comfort zijn de pijlers van het bedrijf. Omdat er aandacht aan het comfort en de kwaliteit van de producten wordt besteed zijn Tempur-klanten tevreden mensen. Zo zeer zelfs dat in de meeste Europese landen de nummer 1 positie voor klanttevredenheid voor Tempur is.


Bent benieuwd naar de verschillende innovatieve lig-karakters van Tempur? Kom dan zondag 19 maart naar Morgana Damminga op de woonboulevard in Arnhem-Zuid en ervaar het zelf! Voor meer informatie kijk op www.morgana.nl/arnhem.

Concert Jekadee: Nei-js ien ut durp!?

DOORNENBURG - Het gaat gebeuren! Na het concert 'Turbulentie' in 2015 geeft het koor Jekadee weer een groots concert in het kerkgebouw in Doornenburg. Dit concert draagt de titel 'Nei-js ien het Durp?!' oftewel: 'Nieuws in het dorp?!'.

In een afwisselende happening met zang, toneel en verrassende licht-, beeld- en geluidseffecten neemt het koor de toehoorder mee door het nieuws van toen, nu en alle tijden. De titel doet vermoeden dat het concert geheel in het dialect wordt uitgevoerd, maar dit is zeker niet het geval.

Het kerkgebouw zal weer sfeervol worden ingericht bij het thema en dankzij de medewerking van toneelgroep Mozaïek uit Angeren en Marlou Leenders belooft het weer een waar spektakel te worden. Het concert vindt plaats op vrijdagavond 17 en zaterdagavond 18 maart. Aanvang 20.00 uur (zaal open om 19.30).

De kaarten zijn voor 7.50 euro te koop bij de Spar in Doornenburg, via de leden van het Jekadee en concert@jekadee.nl.

Veilig Verkeer bij Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - De heer J.van Zanten komt op dinsdag 21 maart om 20.00 uur in het Dorpshuis van Angeren een verkeersvoorlichting van Veilig Verkeer verzorgen.

Verkeersregels veranderen telkens een beetje. Daarom is het belangrijk om ons geheugen wat dat betreft een beetje op te frissen. In het voorjaar en zomer stappen we weer op de e-bike en nemen vaker deel aan het verkeer. Er wordt op de avond ook tijd besteed aan gedragingen van de bestuurder, of het nu fietsers zijn of andere weggebruikers. Waar dit gedrag vandaan komt en de gevolgen daarvan.

Alle leden van de Vrouwenvereniging zijn op deze interessante avond welkom.

Zonnebloem Doornenburg

DOORNENBURG - Vrijdag 10 maart was er door de vrijwilligers van Zonnebloem Doornenburg een gezellige lentemiddag georganiseerd.

Mede door de mooie lentezon die buiten heerlijk scheen was het een prima begin. De gasten werden door de voorzitster Gerry Joosten welkom geheten, en ontvangen met een kop koffie en cake. De Zonnebloemgasten kregen gelegenheid om elkaar het nieuws van de dag te vertellen. Nou dat was er wel!

Deze lentemiddag was het gezelligheidskoor Ons Verzetje uitgenodigd en dat bracht een gevarieerd programma ten gehore. De Zonnebloemgasten konden heerlijk mee doen. De gasten kregen enkele liederen over Doornenburg op papier. En er werd in volle borst meegezongen. Tussendoor werd er ook gezorgd voor een hapje met een drankje. Na het geslaagde optreden van het koor konden de gasten even bij komen van deze gezellige lentemiddag en gingen allen met een lentebloemetje naar huis.

Sunday Comedy Live: nieuw concept Buitenpoort met stand-up comedy, live muziek en hapjes

Fotobijschrift: De ervaren en hilarische Vincent Geers is een van de drie comedians die optreden op de eerste editie van het nieuwe concept Sunday Comedy Live in De Buitenpoort, zondag 19 maart a.s. (Foto: via Vincent Geers)

HUISSEN – Zondag 19 maart is de eerste editie van Sunday Comedy Live. Een nieuw entertainmentconcept van en in De Buitenpoort. Een unieke mix van keigoede comedy, mooie (live) muziek en heerlijke hapjes. Een perfecte invulling voor de zondagmiddag.

De Buitenpoort kende al de succesvolle cabaret-/comedysessies op de donderdagavond. Maar eigenaren Herman en Bianca wilden er een nieuwe draai aan geven. ,,Voor een compleet uitje. Dat hebben we gedaan door naast comedy ook live muziek te programmeren en de bezoekers heerlijke, luxe hapjes te serveren'', aldus Herman. De naam Sunday Comedy Live dekt de lading dan ook prima. ,,Dit concept is perfect voor de zondagmiddag. Dan willen de mensen er graag uit, maar in Huissen en de regio is niet veel te doen.'' Op deze eerste editie een tjokvol programma, met de comedians Said el Hassnaoui, Vincent Geers en (mc) Jurg van Ginkel en het muzikale duo Red Acoustic. Voor de programmering zorgen Benno Arends en Paul London.

Said is ook wel bekend als WestSaid en is een vast lid van de Comedy Explosion en Badaboom. Hij is de winnaar van het UICF Talent Award en Comedy Slam 2014. Al bij opkomst moet je om hem lachen en met zijn hoge energie en snelle grappen houdt Said die lach vast. Vincent is een ervaren rot met meer dan 20 jaar ervaring in binnen- en buitenland. Hij is vaste stand-upper van het Comedy cafe Amsterdam. Hij won in 2007 de jury en de publieksprijs van het Cameretten festival in Rotterdam.
Mc (= Master of ceremony) Jurg is een sympathieke Utrechter die in 2008 het AKF Comedy Concours won. Als lid van het Comedyhuis treedt hij wekelijks in het Nederlands en Engels op als stand-up comedian.

De muzikale invulling wordt verzorgd door zangeres Lindy Kloppenburg en gitarist/zanger Clyde Bonink, ofwel Red Acoustic. Jonge, muzikale veelvraten met een voorliefde voor de betere soul, r&b, pop en rock liedjes. Van de sixties tot nu.
De aanvangsttijd van Sunday Comedy Live op zondag 19 maart is 14.00 uur. De entrée kost 14,50 euro. Inclusief welkomstcocktail, tal van luxe hapjes én een middagvullend entertainmentprogramma met humor, muziek en hapjes. Kort door de bocht: 'Lachen, luisteren, kijken en kauwen = genieten.'

Open dag bij De Groene Schuur met rondleidingen door de kassen en proeverijen

GROESSEN - Op zondag 19 maart houdt De Groene Schuur in Groessen een open dag van 11.00 – 16.00 uur. De streekwinkel is geopend en iedereen mag een kijkje nemen in de kassen van de kwekerij, waar onder andere tropische groenten, vergeten groenten en pepers worden verbouwd. Ook de kookstudio en de wandeltuinen zijn te bezichtigen en er vinden proeverijen plaats.

Alle producten uit de kwekerij zijn verkrijgbaar in de gezellige streekwinkel. Naast deze producten zijn er ook diverse streek- en huisgemaakte producten verkrijgbaar zoals: vruchtensappen, honing, streekwijnen, jam, chutney enz. Allemaal puur natuur en erg lekker! Het moestuinseizoen is weer begonnen! U kunt bij De Groene Schuur terecht voor al uw groente- en kruidenplanten en zaden en u wordt voorzien van gedegen advies.

Houdt u van gezond en lekker eten? Dan is het wekelijkse groentepakket iets voor u. Elke week staat er dan een lekker pakket voor u klaar bestaande uit 4 maaltijdgroentes en 2 extra ingrediënten zoals champignons, verse kruiden, paprika, sjalotten, potje huisgemaakt jam/chutney, fles heerlijk vruchtensap et cetera. Recepten en meer info vindt u op de website.

In de kookstudio van De Groene Schuur kunt u terecht voor kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Tevens zijn er verschillende arrangementen mogelijk waarbij de activiteiten gecombineerd kunnen worden. Deze arrangementen zijn uitermate geschikt voor een bedrijfs-, familie-, of vriendenuitjes.

Voor meer info bel: 0316 330718 of mail naar info@degroeneschuur.nl De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B in Groessen. Website: www.degroeneschuur.nl of www.kokenindekas.nl

Coop viert feest in Bemmel…

BEMMEL - Coop supermarkten, inmiddels een flinke landelijke speler met ruim 260 winkels, zit sinds jaar en dag in het mooie Bemmel en is hier niet meer weg te denken.

De laatste jaren is er veel veranderd in het supermarktland, meer winkels, andere manieren van boodschappen doen, bijvoorbeeld online. In dit speelveld zijn we erg blij te kunnen melden dat uw vertrouwde supermarkt weer een langdurige overeenkomst heeft bereikt met onze huisbaas. Reden voor een feestje dus, vier weken lang extra acties bovenop de super knallers op televisie en uit de folder.

Coop Bemmel is gelegen in het winkelcentrum Assenburg. Verder al ruim 40 jaar een begrip! De Coop wordt door de klanten erg gewaardeerd voor haar prima service. Verder zijn de versafdelingen en expliciet de ambachtelijke slagerij onderscheidend in Bemmel en omstreken. Dagelijks wordt het (h)eerlijkste stukje vlees bereid, verder is onze filet-american alom bekend.

"Coop Supermarkten is sinds 1 januari dagelijks op televisie om uit te dragen waar Coop voor staat, Lekker, dichtbij en betaalbaar! Bovenstaande punten zullen bijdragen aan het verder verstevigen van onze marktpositie. Veel klanten maar ook Coop zijn er van overtuigd dat Bemmel niet zonder Coop kan, want 'samen maken we het verschil'. Wij verwelkomen U graag onze winkel", aldus het team Coop Bemmel.

CrossGym Elst brengt een nieuw fitnessconcept naar Elst

ELST - "Onze groepslessen met maximaal tien personen combineren elementen van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. Aan het einde van de les volgt de WOD. WOD staat voor Workout of the Day. Verleg je grenzen en test je skills!"


Bij CrossGym Elst train je altijd veilig en intensief onder begeleiding van een personal trainer. Bij onze trainingen draait het om natuurlijke bewegingen, zoals staan, zitten, tillen, dragen, duwen, trekken, klimmen en nog veel meer. Je traint op een gevarieerde manier je hele lichaam met een hoge intensiteit zodat je snel resultaat zult hebben. De trainingen zijn bij uitstek de perfecte ondersteuning/aanvulling op sporten zoals tennis, hockey, voetbal en golf.

Heb je ervaring met CrossFit of functionele training en wil je liever zelfstandig aan de slag? Ook dat kan bij CrossGym Elst. Je kan hierbij gebruik maken van alle materialen in onze Gym. Ook bieden wij diverse cardio-apparatuur van de topmerken Technogym, Concept2 en Air Assault. Naast de groepslessen en het zelfstandig sporten in onze gym is het ook mogelijk om 1 op 1 met een Personal Trainer aan de slag te gaan.

Sporten bij CrossGym Elst is meer dan een lidmaatschap: het is een leefstijl. De trainingen bij CrossGym Elst zijn compleet, leuk, laten je zweten, uitdagend en zorgen voor een enorme kick… en deze kick wil je blijven ervaren!

CrossGym Elst, Nieuwe Aamsestraat 26D Elst; 06 39440632, www.crossgymelst.nl.

Eerste stranddag dit jaar in Elst

ELST – De eerste stranddag is een feit! Op de Nieuwe Aamsestraat te Elst zullen op zaterdag 18 en zondag 19 maart de allergrootste strandstoelen van Nederland te zien zijn. Deze zullen zo uniek en groot zijn dat ze vanaf de N325, verbinding Arnhem-Nijmegen, al zichtbaar zijn.

In de strandstoelen kun je je als volwassene weer helemaal klein voelen. Kinderen kunnen erin spelen en verdwijnen. Gedurende de hele dag zijn er mogelijkheden om groeps- of gezinsfoto's te maken.

Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Intratuin Elst heeft Intratuin deze stoelen weten te bemachtigen. Alle inwoners van gemeente Overbetuwe zullen komend weekend verrast worden door deze enorme reuze strandstoelen en helemaal in zomerse sferen komen. Intratuin nodigt iedereen uit om dit met haar te vieren en zal onder de meest originele foto's op de strandstoelen een tweetal ligstoelen verloten.

Nieuwe spelers toegelaten tot Rugby Academy Oost

BEMMEL - Vanaf september is er ook in Nijmegen de mogelijkheid om de middelbare school te combineren met rugby. Talentvolle jeugdspelers kunnen in aanmerking komen voor een Rugby Academy.

Talentvolle spelers die toegelaten worden tot een Rugby Academy trainen dagelijks bijna twee uur. De trainingen worden verzorgd door (inter)nationale trainers die zelf ervaring hebben gehad met toprugby.

De trainingen zijn gericht op het verder ontwikkelen van de basis- vaardigheden (passen, vangen en tackelen) en het opbouwen en vergroten van kracht en conditie. De trainingen worden verzorgd door gespecialiseerde trainers.
Er worden ook algemene sportvaardigheden bijgebracht en theorielessen verzorgd waarbij spelregels en tactiek besproken worden. Tenslotte wordt er in het winterprogramma aandacht besteed aan voeding door diëtisten. In het programma is dagelijks een fysiotherapeut aanwezig om spelers individueel te begeleiden.
Rugby Club Betuwe is dan ook erg trots dat vier van haar jeugdleden zijn toegelaten tot de Rugby Academy Oost.

Cursus Borderline voor familieleden

REGIO - Op dinsdag 28 maart van 19.30 tot 21.30 uur is de cursus 'Omgaan met Borderline'. Deze is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen van mensen met een borderlinestoornis.

Tijdens de cursus wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, maar centraal staat het omgaan met borderline gedrag. De cursus wordt door de deelnemers als positief en helpend ervaren. Het merendeel van de cursisten geeft aan dat de ervaren belasting als gevolg van het omgaan met borderline gedrag is afgenomen. Citaat van een cursist tegen haar mede-cursisten: "Kunnen jullie je nog voorstellen hoe wij hier drie maanden geleden bij zaten".

Het contact tussen degene met borderline en familieleden (ouders, partner, broers / zussen) verloopt vaak moeizaam. Er is veel teleurstelling en frustratie aan beide kanten. Familieleden voelen zich soms uitgeput of wanhopig en machteloos. In de cursus leren familieleden, hoe het gedrag van degene met borderline hen beïnvloedt en hoe ze zich anders kunnen gedragen. Dit helpt familieleden om overbelasting te voorkomen, maar helpt ook degene met borderline.

De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten en wordt aangeboden door Indigo. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. De cursus is bedoeld voor inwoners van gemeente Arnhem, Duiven, Lingewaard, Renkum en Rheden. Aanmelding, info en opgave Indigo info@indigogelderland.nl of 026 3124483.

Reünie meisjes- en jongensschool Bemmel

BEMMEL - Op initiatief van stichting De Plak wordt een grote reünie voorbereid voor leerlingen uit lang vervlogen tijden van de lagere jongensschool en de lagere meisjesschool in Bemmel.

Concreet gaat het om tien jaargangen, en wel de geboortejaren 1938 tot en met 1947. Een generatie van vroegere scholieren die op dit moment een leeftijd van 70 tot 80 jaar hebben bereikt.

Het is de bedoeling dat die reünie in september wordt gehouden. De voorbereidingen voor het programma zijn gestart, maar veel zal afhangen van het aantal aanmeldingen. Er wordt al naarstig naar namen en contacten gezocht. Maar er is ook een mogelijkheid jezelf voorlopig aan te melden. Dat kan per mail naar reuniebemmel2017@outlook.com. Bij aanmelding per mail naast naam- en adresgegevens ook graag het geboortejaar vermelden. Deze voorlopige aanmelding verplicht tot niks.

Het is de bedoeling dat in juni alle geïnteresseerden worden geïnformeerd over alle ins en outs van het programma. Niet eerder dan vanaf dat moment kan men zich definitief aanmelden. Bij belangstelling graag zo spoedig mogelijk op deze oproep reageren.

Zandse Kerk gescheiden van pastorie

HUISSEN - Afgelopen week is er gewerkt aan de nutsvoorzieningen van de Zandse Kerk. Tot deze week deelde het kerkgebouw deze voorzieningen met de pastorie. Met deze scheiding is de eerste stap gezet om het kerkgebouw zelfstandig te laten voortbestaan en over kan naar stichting De Zandse Kerk.

Het zag er de afgelopen week vreemd uit bij de Zandse Kerk. Op verschillende plaatsen waren gaten gegraven en lagen leidingen bloot. Er werd gewerkt aan de nutsvoorzieningen voor het kerkgebouw en de pastorie. De voorzieningen van de Zandse Kerk, zoals gas, water en elektra waren gecombineerd. De aansluitingen kwamen veelal bij de pastorie binnen. Voordat de overdracht kan plaats vinden, moesten deze voorzieningen gescheiden worden. In de kerk is een nieuwe meterkast gerealiseerd waar nu alle aansluitingen in de kerk komen. Hierbij is ook al gedacht aan bijvoorbeeld glasvezel.

De volgende stap is de riolering. Dit wordt later gedaan als de nieuwe toiletten gerealiseerd worden. Daarnaast moet er kritisch gekeken worden naar het verwarmingssysteem en mogelijk ook naar het isoleren van het gebouw. Voor de toekomstige situatie zal het bestaande verwarmingssysteem namelijk niet voldoende. Met de scheiding van deze voorzieningen is de Zandse Kerk klaar voor een eigen zelfstandige toekomst.

"Wilt u de plannen volgen van stichting De Zandse Kerk, kijk dan op www.zandsekerk.nl, of volg onze Facebookpagina. Mail ons voor vragen op info@zandsekerk.nl."

OBC maakt kennis met begrip Mantelzorg

HUISSEN - Twaalf klassen van het OBC Huissen hebben afgelopen week gastlessen gevolgd die werden gegeven door Stichting Welzijn Lingewaard. In het kader van de lessen Leefstijl maakten ruim 200 leerlingen op een interactieve manier kennis met het begrip Mantelzorg en wat dit voor mede leerlingen kan betekenen.

De aftrap begon in een kringgesprek waarin gevraagd werd of iemand wist wat Mantelzorg betekende. Na wat weifelende antwoorden werd het begrip duidelijker aan de hand van een paar filmpjes waarin jonge mantelzorger hun verhaal vertelden. Een aantal leerlingen herkende hier wat in en het ijs was gebroken. Er werd gesproken over mantelzorgsituaties in familiesfeer waarin jongeren een rol spelen.

SWL vindt het belangrijk de jonge mantelzorgers in Lingewaard in beeld te hebben en indien nodig te kunnen ondersteunen. Voor jongeren is het helemaal niet makkelijk over hun situatie, waarbij zij met een zieke ouder of broertje/zusje te maken hebben, te praten. Pubers willen niet anders zijn dan de rest, geen uitzondering vormen. Terwijl ze wel vaak minder tijd hebben door de zorgtaak en er soms niet helemaal bij zijn met hun gedachten.

Belangrijk is dat ze zichzelf herkennen in hun mantelzorgsituatie en mede scholieren hier begrip voor hebben. Daarom bestond een van de werkvormen uit het groepsgewijs verzinnen van een leuke ontspannen activiteit voor de jonge mantelzorgers. Ideeën genoeg; van een dagje pretpark, zwemmen tot een spelletjes-, muziek- tapasavond. SWL is voornemens samen met school en de leerlingen het leukste idee te realiseren voor de jonge mantelzorgers op het OBC. Maar daarover later meer!

Ki-Aikido Bemmel vijftien jaar

BEMMEL - Vijftien jaar geleden starten Astrid Spangenberg en Frans Reijnen met het geven van Ki-Aikido trainingen in hun eigen dojo aan de Dikelsestraat in Bemmel.

Het begin van een bloeiende Ki-Aikido beweging in Bemmel en verre omstreken. Vanaf dag één hebben heel veel mensen 'De weg van het samenkomen met Ki', de letterlijke vertaling van Aikido uit het Japans, in Bemmel gevonden.

Zaterdagmiddag 1 april viert Ki-Aikido Bemmel haar verjaardag. Iedereen die traint of getraind heeft in Bemmel is welkom. De middag staat in het teken van samen vieren, samen bewegen, sierlijkheid, harmonie, aandacht voor detail, het groter geheel, kwetsbaarheid, zorg en plezier.

Geen idee wat Ki-Aikido is en wel nieuwsgierig? Kom een keer op woensdag- of vrijdagavond meetrainen. Meer info staat op www.ki-aikido-bemmel.nl

Retraite in Ressen

RESSEN - Het is zo belangrijk: tijd voor jezelf. Op zaterdag 25 maart wordt geïnteresseerden een mooi programma geboden, waarin ontspanning, aandacht en bezinning de boventoon voeren. Verstillen, tot rust komen en genieten in en om het sfeervolle elfde-eeuwse kerkje in Ressen. De stilte als hulpmiddel om jezelf nabij te zijn en ruimte te creëren voor wat ontvangen wil worden.

Marianne van Waterschoot, ervaren retraite- en stiltebegeleider, neemt de aanwezigen mee op een pad van meditatieve oefeningen, stiltewandeling en creatieve expressie. Er is ruimte voor uitwisseling, maar verstilling staat centraal. Vanaf 10.30 uur is men welkom! "Neemt u zelf uw lunchpakket en wandelschoenen mee? Wij zorgen voor koffie, thee en soep."

De organisatie is in handen van Werkgroep Pleisterplaats Ressen in samenwerking met Marianne van Waterschoot
De bijeenkomst is zaterdag 25 maart. Inloop is van 10.30 - 11.00 uur Het programma is van 11.00 - 16.00 uur in De Kosterij, Kerkenhofstraat 5 in Ressen.

Voor meer informatie en aanmelden:
Winny Eijbersen:
info@pleisterplaatsressen.nl en
06 14894540.

Kasteeltocht Olympia Doornenburg

Foto: Gerard Peters

DOORNENBURG - Dit jaar organiseert sportvereniging Olympia Doornenburg op zaterdag 1 en zondag 2 april haar 54e Kasteeltocht door Hulhuizen en het Gelders Eiland: Pannerden, Lobith, Herwen en Aerdt.

De routes van 5 en 10 km. blijven in Doornenburg en Hulhuizen. De 15, 20, 25, 30, 35 en 42 km gaan met de veerdienst naar het Gelders Eiland. Evenals vorig jaar is er een tweede startplaats voor alleen de 25, 30, 35 en 42 km bij sporthal en dorpshuis De Cluse in Herwen. In Doornenburg is de start vanaf het Kasteel. Bij beide startplaatsen is voldoende parkeergelegenheid. Voor diegene die op twee dagen aan de tocht deelnemen is het wellicht een idee om een dag in Doornenburg te starten en een dag in Herwen. De starttijden zijn van 08.00 tot 11.00 uur voor de afstanden 25 tot en met 42 km. Tot 12.00 uur de 15 en 20 km. Tot 14.00 uur de 5 en 10 km.

Ook dit jaar is een gedeelte van de route vernieuwd. Het geheel is voorzien van routeborden, bovendien ontvangen de wandelaars een routeboek. "Wij hopen dat het voor de wandelaars, vrijwilligers onder andere EHBO en WIOS '81, de gehele organisatie, een succes mag worden. In 2016 waren er over twee dagen bijna 2000 wandelaars!"

Angerse dominee maakt boerenkruisweg

foto: Renco Hatenboer

ANGEREN - Een kruisweg bestaat uit veertien staties: tussenstations op Jezus’ kijdensweg, Dominee Klaas Touwen is bezig een Lingewaardse kruisweg te maken. ‘Toen Hans 2e hands in Huissen zijn winkel stopte, heeft hij mij boerengereedschap gegeven en een paar crucifixen. Dat was het begin.

'Het liefst heb ik oud gereedschap met een kruk (handgreep). Die crucifixen sloop ik van het hout af, zodat het corpusje overblijft. Dat sla ik aan de steel van een bats of een schoffel. Het moeten er veertien worden.’

De Angerse predikant zoekt oud gereedschap en afgedankte crucifixen. Maar vooral is het hem om verhalen te doen. ‘Een boerenkruisweg heeft heel wat voeten in de aarde. Zoiets maak je niet in je eentje. Het gaat om de verhalen die met dat gereedschap meekomen. Hoe je als kind voordat je naar school ging al op het land meewerkte zodat het gezin het hoofd boven water kon houden. De verhalen van armoede en misoogst. De scheve verhoudingen in de rangen- en standenmaatschappij.’

De boerenkruisweg vertelt het Lingewaardse verhaal van het lijden van Christus. Dominee Klaas Touwen: ‘Een boerenkruisweg vertelt niet een universeel christelijk verhaal. Het graaft een spade dieper. Christus leed niet in het algemeen, zijn lijdensweg was specifiek, toen en daar. Het is een lokale werkelijkheid.’

Wie gereedschap, een crucifix of een verhaal wil inbrengen, kan met dominee Touwen contact opnemen: telefoon 026 3255327 of boerenkruisweg@klaastouwen.info.

Open dagen Huissense School

HUISSEN - Onder de titel 'Kunst depot Huissense School', organiseert het kunstenaarscollectief Huissense School, voorheen 'stichting Lingewárt', open atelier dagen op 18 en 19 maart van 12.00 tot 17.00 uur.

Er kan kennis gemaakt worden met een divers aanbod van werk. In het atelier van Beppy Schut is er naast keramisch werk, urnen en bronzen beelden, een Japanse kimono van platgereden blik te zien. Xiaoling verrast met nieuwe werken, sieraden, schilderijen en objecten beplakt met bloemblaadjes.

Ineke Dimphi Claessens toont haar expressieve, kleurige levensgrote schilderingen, waaronder drie Zeeuwse meisjes, maar nodigt u tevens uit in haar denkbeeldige tuinen. Tina Lintvelt stelt naast vogels ook abstracte, organische bronzen sculpturen ten toon, waarvan er één figureerde in een fotoshoot van Erwin Olaf: Waiting II.

Marjolein Bos heeft schilderijen met Huissense onderwerpen 'in depot'. Realistische, surrealistische landschappen is slechts één van haar vele specialismen die te zien zijn. Lille Dresden wil met haar werkstukken ervaringen zichtbaar maken die verder gaan dan wat zich aan de oppervlakte aandient. Naast stillevens en schilderijen toont Maria Diduch kleurrijke mode-objecten en kunstenaarsboeken vervaardigd van handgeschept papier. Jan van Krieken van Huessen nodigt de bezoeker uit in zijn atelier. Na de succesvolle tentoonstelling in Notre Dame des Arts in Beek Ubbergen zijn de gelaagde, cryptische schilderijen nu te zien in de intimiteit van het klaslokaal. In de ateliers wordt ook werk van leerlingen getoond.

Nooit genoeg met Nooit Te Ver in het wandelseizoen

HUISSEN - NTV de Huissense wandelsportvereniging heeft de zaken weer op een rijtje.

"We organiseren dit jaar weer twee mooie evenementen. Op 5e juni -tweede pinksterdag- is er de derde Zwanentocht. Een goede voorbereiding voor de vierdaagse lopers, maar voor elke wandelaar groot of klein is het leuk om deze tocht te lopen.
En de 38e avondvierdaagse van dinsdag 13 tot vrijdag 16 juni. Een karavaan van wandelaars loopt dan door de straten van Huissen en omgeving. Een mooi gezicht en het is dan genieten voor jong en oud."

Als vereniging gaan de leden dertien keer per jaar op stap. Er zijn wandeltochten uitgezocht waarbij de ene keer door de bossen en heide gelopen wordt en de andere keer stedelijke gebieden.
"De eerste tocht hebben we in Barchem gelopen op 12 februari en onder andere op 28 oktober wandelen we in verrassend Amsterdam. De meeste tochten zijn op zondag. De bus vertrekt dan om half 10 en dan zijn we rond 17.00 uur weer terug in Huissen.

Het is niet alleen wandelen wat we doen met de vereniging. We halen oud papier op en we hebben ook veel verkeersregelaars die bij verschillende activiteiten hun medewerking verlenen. als deze vrijwilligers zijn heel belangrijk voor onze vereniging. Binnenkort start de Rabo-clubactie weer. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u de wandelsportvereniging een stem wilt geven, want wij als kleine vereniging worden vaak vergeten." Meer informatie staat op www.ntvhuissen.nl.

Goed leren hardlopen bij Loopgroep Huissen

HUISSEN - Je hebt al sportschoenen, maar die komen nog niet uit de kast. Of je bent iets verder en hebt al puffend meters afgelegd, zonder dat het je echt plezier oplevert. Allemaal herkenbaar, want je krijgt plezier in hardlopen door het samen met anderen te doen en met de begeleiding van een deskundige trainer.

Hij leert je de techniek, zodat je vooruit gaat, geen blessures oploopt . Loopgroep Huissen noemt het een loopscholingscursus. De trainingsintensiteit wordt langzaam opgebouwd. Hardlopen, dribbelen, wandelen en oefeningen wisselen elkaar af. Loophouding, versterking spieren, maar ook schoeisel en voeding zijn aandachtspunten. De cursus omvat tien lessen en de start van de cursus is maandag 3 april om 19.30 uur in sporthal De Brink in Huissen. De kosten (inclusief veiligheidshesje) zijn 45,00 euro. Zet die stap en kom samen met iemand die je ook graag in beweging wilt laten komen. Voor nadere informatie en aanmelding kun je contact opnemen met de trainer, Henk Leenen, via telefoonnummer 06 52401015 of henkleenen@planet.nl.

In haar ruim 30-jarig bestaan heeft Loopgroep Huissen al veel mensen in beweging gezet. Veel leden zijn al langdurig lid. Een deskundig team biedt een uitgebreid aanbod aan trainingen hardlopen, sportief wandelen en nordic walking. Via deelname aan allerlei evenementen en wedstrijden wordt ook de sociale factor versterkt. "Kom, alleen of met een sportmaatje, gratis enkele trainingen meedoen. Nadere informatie staat op www.loopgroephuissen.nl."

27 / 28

Janet van der Ley ziet zaterdag 18 maart SARAH

Proficiat de meiden vrijdagavond damesteam TC Haalderen

Lieve Sara en Abraham
Verlies niet de moed
Ook na 50 is het leven super goed
Van harte gefeliciteerd
Liefs van ons allen

Oma viert haar 85 ste verjaardag op
16 maart. Ze geniet nog vol op van haar scootmobile en is het liefste in haar tuin aan het rommelen. Hartelijk gefeliciteerd je kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen.
we houden van je.

11 maart 50 jaar getrouwd.
Opa Joop en Oma Rina.
Gefeliciteerd
Kevin, Jesse, Wesley, Jay en Ryan.

Voor deze HUNK zingen we zeventig maal hoera met een klein hiepje…
HOI
Liefs kinderen en kleinkinderen.

Monique,
tis wat, over 30 jaar een luier om je gat!
Gefeliciteerd namens de Optimaal-club van zaterdags om 07.30 uur

Hoera, op 10 maart is onze ma en oma 85 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd
van ons allemaal.

Hoera,
Sabine wordt op 15 maart al weer 40 jaar
Gefeliciteerd van Ma en Harry, Christian en Camilla

Dit had je niet verwacht,
je wordt woensdag 10 + 8,
Nu is drinken voor je legaal.
Van harte gefeliciteerd
van ons allemaal.

Ja, het is echt waar...
17 maart
Hoera Dik 50 jaar!
Proost op je verjaardag.
Groeten van de Ahorn genießen Berg
app. familie

Arco nog Gefeliciteerd met je verjaardag,
van vrijdag 10 Maart.
Je bent al 1 jaar geworden!
De groeten van oma.

Hiep hiep hoera
Deze kanjer Kitty is 60 jaar!
Dikke kus je man, kinderen en
kleinkind Amy

Stijn wordt 17 maart
10 jaar
Gefeliciteerd Stijn
Kusjes Opa en Oma

Gefeliciteerd en een dikke knuffel
van Papa en Mama, Hamza , Amna

Hiep Hiep Hoera
Het meisje van Reijnen
50 jaar