GN Berg en Dal Heumen Mook

25 oktober 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 25 oktober 2017


Jaco Eltingh komt naar tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 29 oktober komt de Iso Lemon Tennistour naar tennisvereniging Groesbeek. Zowel jeugd- als seniorleden krijgen dan een tennisclinic, die verzorgd wordt door oud-topspeler Jacco Eltingh.

Zijn grootste successen boekte hij in het dubbelspel samen met Paul Haarhuis. In het dubbelspel won hij in totaal 44 toernooien, waarvan 39 samen met Haarhuis. Ze werden samen twee keer wereldkampioen (in 1993 en 1998) en waren het eerste team dat alle vier de Grand Slam toernooien won.

De Iso Lemon Tennistour is meer dan alleen een sportieve tennisclinic. Onder meer techniek, tactiek en sportvoeding zijn belangrijke elementen die iedereen kan gebruiken om een completere tennisser te worden.

Natuurlijk is iedereen van harte welkom om op zondag 29 oktober (14.00-17.00 uur) een kijkje te komen nemen tijdens deze tennisclinic. Om 16.30 uur zal er een demonstratiewedstrijd plaatsvinden bij tennisvereniging Groesbeek aan de Cranenburgsestraat 23a in Groesbeek.

Herfstwandeling in Berg en Dal

BERG EN DAL - Zondag 5 november houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een publieksexcursie in natuurgebied Westermeerwijk. De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats achter hotel-restaurant Erica, naast Klappeijenpad 2 in Berg en Dal. Om ongeveer 16.00 uur zullen ze daar ook weer terug komen. Deelname is gratis.

"We gaan genieten van de herfstkleuren in de Westermeerwijk, een bosperceel dat deel uitmaakt van de stuwwal die van Nijmegen naar Kleve loopt. In de 19e eeuw een gebied met mooie hoeven en buitenplaatsen die deels verdwenen zijn, maar wel hun sporen hebben nagelaten. Net als de Romeinen die hier waarschijnlijk – hier zijn de meningen sterk over verdeeld - een bovengronds aquaduct hadden liggen."

Naast markante punten in het gebied als de ‘leemkuil’, bijzondere maar ook gewone bomen, diersporen en planten gaan we op zoek naar paddenstoelen, klein en groot.

Denk aan stevige schoenen, het terrein is hier en daar steil en lastig begaanbaar. Voor meer informatie: Paul Leenders, 024 3972405.

Ingezonden brief

Garage onder Heuvelrijk bron van ergernis

Al geruime tijd is voor de bewoners van Heuvelrijk en Bellevue de toegang tot de gemeenschappelijke garage een spannende, maar ook ergerniswekkende aangelegenheid. De laatste week is het bar en boos. De toegang wordt geweigerd, omdat de garage vol zou zijn, terwijl de garage helemaal niet vol is. De intercomaansluitingen blijken loze leidingen te zijn.In sommige gevallen kan men er niet uit.

Kortom, de bewoners wordt verzocht door de verhuurder, Vestia in dit geval, het zelf maar uit te zoeken. Vestia verwijst naar de gemeente, de gemeente antwoordt hierop, dat het een zaak is van Vestia. Volgens een ambtenaar van de gemeente heeft Vestia nog nooit, sinds de drie jaar, dat Heuvelrijk gebruikt wordt, onderhoud gepleegd aan het besturingssysteem. Boze bewoners zijn van plan de maandelijkse huur voor de garage (52 euro) niet te betalen, voordat alles naar behoren geregeld is.

Dhr. G.K. Polman, Groesbeek

Nieuwe plek moet weekmarkt in Millingen redden

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Binnenkort gaat de wekelijkse markt in Millingen verhuizen van het Oranjeplein naar het Kastanjeplein op een steenworp afstand van het oude gemeentehuis nu Kulturhus. Het doel van deze verhuizing is om het aantal bezoekers naar de weekmarkt te vergroten en de markt weer aantrekkelijk te maken voor de marktkooplieden.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil een proef van een jaar op de nieuwe locatie waarna het zal worden geëvalueerd. Doordat de nieuwe plek centraler ligt in het centrum van Millingen, verwacht men dat er meer bezoekers naar toe zullen komen. De bezoekers zorgen er dan voor dat de markt weer aantrekkelijker wordt voor de marktkooplieden waarvan er nu nog maar zes wekelijks op de markt te vinden zijn. In de goede tijd stonden er wekelijks vijftien marktkooplieden op de Millingse weekmarkt. De Millingse weekmarkt moet weer een gezelliger ontmoetingsplaats gaan worden dan komen de marktkooplieden vanzelf aldus marktmeester Stef van de Poll. In ieder geval is de markt op de nieuwe locatie zichtbaarder ook voor de buitenstaanders die door Millingen heen rijden, fietsen of wandelen. De huidige zes marktkooplieden zien de nieuwe plaats ook wel zitten vandaar dat de gemeente Berg en Dal de knoop heeft doorgehakt. Op de markt is in ieder geval nog plaats voor een bloemen– en plantenkraam, wenskaarten, kleding, snoep en sierraden. Zij die interesse hebben kunnen contact opnemen met de marktmeester Stef van de Poll , 14024.

Gezamenlijk optreden fanfare Wilhelmina en harmonie DES

GROESBEEK - Op zaterdag 28 oktober organiseert fanfare Wilhelmina een uitwisseling concert samen met harmonie DES uit Hedel. Eenmaal per jaar, meestal in het najaar, worden door Wilhelmina uitwisselingen gehouden met andere, vaak bevriende muziekverenigingen. Dit om de onderlinge band te versterken maar ook om te luisteren naar elkaar.

Vaak komen nieuwe ideeën en vriendschapsbanden tot stand. Het eerste optreden begint om 20.00 uur in het clublokaal van de fanfare aan de Kloosterstraat 7 in Groesbeek. Iedereen is welkom de entree is gratis en vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Voor verder info over beide verenigingen zie: www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl en www.deshedel.com.

Laatste boeken- en mediamarkt

GROESBEEK - Op vrijdag 27 oktober start in de bibliotheek Groesbeek de verkoop van romans, thrillers, informatieve boeken, jeugdboeken, cd’s, films en games.

Omdat dit de laatste verkoop is in de vestiging Groesbeek zijn alle materialen voor een speciaal prijsje te koop! De verkoop eindigt op zaterdag 4 november. Men kan voor deze markt ook weer oude boeken, cd’s of elpees inleveren bij de bibliotheek. Kom ook lekker snuffelen en mis deze allerlaatste kans niet om je collectie aan te vullen

Elf bewoners Jacob Marisweg winnen samen een ton

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Elf bewoners van de Jacob Marisweg in Groesbeek zijn in de prijzen gevallen bij de Postcode Loterij ze hebben gezamenlijk 100.000 euro gewonnen. Op de postcode 6562 BM is bij de september trekking de Buurt – Ton gevallen dat werd afgelopen zaterdag bekend gemaakt.

Het is nu de tweede maal dat de buurtprijs in Groesbeek is gevallen. In augustus 2016 viel de prijs in de Ruyterstraat in Groesbeek. Afgelopen zaterdag zijn de volgende bedragen gewonnen; 21.428 euro (1 winnaar), 14.285 euro (1 winnaar), 7.142 euro (9 winnaars). De bedragen lopen uiteen omdat de verdeling van het geldbedrag van 100.000 euro afhankelijk is van het aantal meespelende loten.
Berdina (76) wint 14.285 euro en is blij verrast. "Wat een mooie prijs! Ik heb twee kleinkinderen die net een huis hebben gekocht en die kunnen een extraatje goed gebruiken. Ook mijn zoon krijgt een gedeelte, want die heeft het niet zo makkelijk. Zelf ben ik tevreden met wat ik heb; een huisje, een auto. Misschien komt er een nieuwe eethoek.
De prijzen worden niet persoonlijk uitgereikt maar de gelukkige winnaars zijn door de Postcode-loterij op de hoogte gesteld en het gewonnen bedrag zal per bank worden overgemaakt, aldus een woordvoerster van de Postcode-loterij.

Winst voor DVSG

GROESBEEK - DVSG speelt uit tegen SCD’33 op kunstgras. Al in de 5e minuut verovert voorin spits Menno Sillessen de bal, maar schiet de bal naast het doel.

De wedstrijd is in evenwicht. Na een half uur scoort DVSG de 0-1. Een corner wordt afgeslagen en uit de nieuwe voorzet scoort Jacco Piepenbrock. SCD heeft wel kansjes, maar is in de eindpass en afwerking te onnauwkeurig. Daarom is de ruststand 0-1 ook terecht.

In de tweede helft komt DVSG meteen onder druk te staan. Na 10 minuten weet SCD de gelijkmaker te scoren. Een vrije trap vanaf 25 meter wordt twee keer van richting veranderd en belandt zo onhoudbaar in de hoek van het doel. Het wordt weer even spannend, maar twee minuten later scoort DVSG de 1-2.

Bij een snelle omschakeling krijgt Menno Sillessen de bal goed mee en gaat op het doel af en schiet van veraf de bal in de lange hoek. SCD probeert nog meer druk op DVSG uit te oefenen. Dit biedt kansen tot uitbraken voor DVSG. Bij een DVSG-uitbraak wordt de bal te ver voorgegeven. Een andere keer legt Niek Derksen de bal schietklaar voor de spits, maar kiest deze voor het afleggen van de bal. DVSG strijdt als team goed. Het vele werk van alle spelers en het elkaar helpen zorgt voor het vasthouden van de voorsprong. Ook het meespelen van Jeroen Hendriks en Jacco Piepenbrock maakt het mogelijk dat blessures en gedwongen wissels goed opgevangen kunnen worden. Samen wordt de eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen. Het spel was vandaag ietsje minder, maar er werden veel meer kansen gecreëerd en deze overwinning is dan ook dik verdiend.

Volgende week speelt DVSG om 14.00 uur thuis tegen SVHA.

Ingezonden brief

Geen toegang meer tot Wyler(berg)meer

Nadat er veel ophef was onstaan na plaatsing van de dubbele poortjes bij de doorgang naar Zyfflich, heeft Leisurelands besloten om een nieuw hek te plaatsen. Het is nu helemaal onmogelijk geworden om met de fiets, rolator, kinderwagen of rolstoel nog gebruik te maken van een prachtig wandelpad. Op vrijdag 13-10 kreeg ik bezoek van diverse mensen die zich beklaagden over de gang van zaken. Ook ik ben het niet eens met de genomen maatregelen door Leisurelands. Maak de mensen eens echt duidelijk dat er niet meer gratis gewandeld mag worden op het Wylermeer. Hier voorkom je een hoop ongenoegen mee bij inwoners en toeristen en ben je eerlijk waar je heen wil. Ook het opstapje is weggehaald, schande. Nog even en een prachtig natuurgebied kan alleen nog maar tegen betaling worden bezocht. Dit moest ik als buurtreporter van De Smorenhoek toch even kwijt, evenals de mensen die mij erop attent maakten.

Buurtreporter Henk Burgers

Enige echte Groesbeekse Top 50 in De Oude Molen Groesbeek

GROESBEEK – Muziekexpress organiseert op het eind van het jaar voor de zesde maal de 'Enige echte Groesbeekse Top 50 '. En zal weer worden gehouden in hotel – café De Oude Molen aan de Molenweg in Groesbeek.

Iedereen kan stemmen op zijn of haar vijf favoriete artiesten van de afgelopen jaren. Eind december houdt muziekexpress radio de enige echte Groesbeekse top 50 voor het zesde jaar bij de oude molen.

De winnaars van de afgelopen jaren vijf jaar zijn als volgt: *do-le-tes,*helen liebers, *alt van huus, *de Kels, *jan van tuttie.

Dit jaar tijdens de 6e editie gaat men het groots aanpakken. Er is een rad van fortuin aanwezig waar vele prijzen mee in de wacht te slepen zullen zijn onder de aanwezigen. Ook kan men genieten van olliebollen en andere lekkernijen. De definitieve datum volgt binnenkort. Stemmen kan men nu al via info@muziekexpress.com.

Starters kunnen bij gemeente terecht als de bank 'nee' zegt

BERG EN DAL – Starters binnen de gemeente Berg en Dal die nul op hun rekest krijgen bij de bank kunnen sinds kort een beroep op een lening bij de gemeente Berg en Dal doen.

De gemeente geeft hiermee de starters binnen haar gemeente een steuntje in de rug middels een lening van maximaal 30.000 euro. De gemeente is tot deze hypotheekservice gekomen, omdat de banken steeds strengere eisen stellen aan vooral jongere starters tussen de 23 en 27 jaar. Starters moeten momenteel bij de aankoop van een huis – nieuwbouw of bestaand – zelf ook over een bepaald geldbedrag beschikken. Als ze dat niet kunnen, schiet de gemeente hen hiermee te hulp. Doel van deze kredietverstrekking door de gemeente is ook om hiermee de doorstroming van koop– en huurwoningen te bevorderen en het zal volgens de gemeente ook de vraag naar nieuwbouwwoningen toenemen. Volgens wethouder Sjaak Thijssen is deze service naar de starters toe voor de gemeente budgettair neutraal. 'We lenen van de Bank Nederlandsche Gemeenten en dat geld lenen we dan door aan de starter die de rente aan ons terug betalen.' De gemeente Berg en Dal wil 500.000 euro in het startersfonds stoppen.

Om in aanmerking te komen moeten de starters minimaal één jaar in de gemeente Berg en Dal wonen, daarnaast mag het huis dat hij/zij wil kopen niet duurder zijn dan 215.000 euro. De aanvraag wordt beoordeeld door SVn (Stimuleringfonds Volkshuisvesting) die ook de kredietwaardigheid van de aanvrager(ster) zal toetsen.

Watertappunt op de Biesselt officieel in gebruik genomen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK / MOOK – Op de Bieseltsebaan werd zondagmorgen 22 oktober een moderne versie van een dorpspomp een WTP- watertappunt in gebruik genomen, de tap staat vlak naast het terras van Herberg 't Zwaantje.

Een van de Initiatiefnemer is Richard Meeussen van het 't Zwaantje en Stichting Cultuur en Historisch erfgoed De Biesselt, samen met de gemeente Mook en Middelaar is dit WTP gerealiseerd.

De ingebruikname werd voorafgegaan door een miniconcert van zanggroep Cantates onder leiding van Jan Sinke in het restaurant en een met een wandeling naar de iets verderop gelegen Boskapel (in 2014 geopend), die samen met de Waterput ook aan de Bieseltsebaan door de stichting cultuur en historisch erfgoed worden onderhouden.

Met de plaatsing van het tappunt in Mook heeft Limburg nu ook in het aller noordelijkste deel van Limburg een watertappunt. Bijzonder is ook dat het tappunt naast een van de zeldzame nog bestaande waterputten uit 1913 staat. Meeussens betovergrootvader heeft destijds hiervoor een verzoek gedaan aan regentes Emma.

Bezoekers van Herberg 't Zwaantje, dorpsbewoners, toeristen en passanten worden getrakteerd op een streekproduct; gratis Mookerheide kraanwater! Het drinken van kraanwater is duurzaam (minder afval en minder vervuiling door transport.

Wisselende prestatie De Treffers

GROESBEEK - De 2-2 eindstand in de wedstrijd tussen De Treffers en FC Lienden gaf de krachtsverhoudingen beter weer dan de 1-1 stand na 45 minuten. Ook deze keer zagen de Groesbekers in de tweede helft de tegenstander langszij komen. Het was de laatste tien minuten nog spannend of de thuisclub in ieder geval één punt aan het duel op Zuid zou overhouden.

De Treffers begon overdonderend binnen acht minuten konden er al vier grote mogelijkheden genoteerd worden, die een doelpunt hadden kunnen opleveren. Na twintig minuten kwam er meer evenwicht in het spel, maar toch kwam de voorsprong voor Lienden na een half uur als een verrassing: Erik van Eem kreeg de bal wat gelukkig mee en rondde af met een schot in de touwen: 0-1. De Treffers ging direct op zoek naar de gelijkmaker. En toen kwam de thuisclub in de 37e minuut op gelijke hoogte: Robin Janssen speelde Coen Maertzdorf aan en die legde de bal klaar voor de inkomende Wouter op den Camp. Via de kluts belandde het leder achter de verbouwereerde Schimmel.

Vrij snel na rust kwam De Treffers dan toch op voorsprong. Bram Eltink ging goed door op links en in de scrimmage voor doel maakte Jermo Wilsterman namens Lienden hands. De toegekende strafschop werd door Nick de Bondt benut 2-1. De Treffers wist daarna niet het hoge en aantrekkelijke niveau van de eerste 45 minuten vast te houden. De gasten uit de Betuwe drukten de thuisclub steeds vaker terug op de eigen helft. Een aantal goede mogelijkheden was met name aan Bendadi echter niet besteed. De roodzwarten koesterden de voorsprong en hadden een kwartier voor tijd de wedstrijd in het slot kunnen gooien. Nick de Bondt lanceerde Cedric Badjeck, die vrij voor doel op dook, maar uiteindelijk op doelman Schimmel stuitte. En dus werd het geen 3-1, maar tien minuten voor tijd alsnog 2-2. Hands van Robin Janssen leverde ook Lienden een penalty op, die door de verder weinig zichtbare Danny van den Meiracker koelbloedig werd binnen geschoten. Nieuwe aanwinst Uiterloo kwam er nog in, maar tot een doelpunt leidde dat niet meer, ook al was De Bondt er dicht bij.

Rood Wit verliest

van Brakkenstein

GROESBEEK - Rood Wit kwam moeilijk op gang. De thuisploeg kwam goed op gang en zette de verdediging meteen onder druk. Rood Wit kwam daarna wel iets beter in het spel en in de 18e minuut lukte het Khalid el Haddoutti om de bal vanaf de achterlijn voor te geven waar de bal door de keeper net kon worden weggewerkt.

Rood Wit kwam daarna nog wat beter in het spel en wist wat druk te zetten op de verdediging van Brakkenstein. Een goed schot van Omar Njjarri ging tegen de paal via de vingertoppen van de keeper. Tot de rust lukte het geen van de partijen om nog echt gevaarlijk te worden. Na acht minuten in de tweede helft kwam Brakkenstein met de schrik vrij. Een scrimmage voor het doel eindigde met een bal die op wonderbaarlijke wijze net van de lijn werd gehaald. Twee minuten later was het weer bijna raak. Een goede actie van Omar kwam net te kort en werd door een verdediger net voor de lijn weggewerkt. In de 70e minuut werd een aanvaller van Brakkenstein in de zestien onderuit getikt waardoor de scheidsrechter geen ander keuze had dan de bal op de stip te leggen. Met een goed schot werd het 1-0. Daarna zette Rood Wit de aanval in op de gelijkmaker. Deze kwam er ook op formidabele wijze werd de bal door Omar ingekopt. De scheidsrechter had echter een overtreding gezien en keurde het doelpunt af. De reden werd achteraf duidelijk. Er zou aan een shirtje getrokken zijn. Even later werd Khalid in het strafschopgebied aan getikt. De scheidsrechter gaf echter een vrije trap op de rand van de zestien. De vrije trap werd over geschoten. Daarna gingen de gastheren nogmaals in de aanval en na een fout in de achterhoede van Rood Wit kon de 2-0 worden gescoord. Een nederlaag voor Rood Wit die eigenlijk niet nodig was geweest. Volgende week mag de ploeg het opnieuw gaan doen. Dan komt Eldenia op bezoek aanvang 14.00 uur.

7 / 24

Actie Red de Bartholomaeuskerk: meer dan kaarsen alleen!

BEEK - Vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober is in Nico de Witt Plus in Beek weer een stand van stichting Red de Sint-Bartholomaeuskerk te vinden. Net zoals in de afgelopen jaren zijn er noveenkaarsen te koop met afbeeldingen van het Maria glas-in-loodraam en de kerk.

Nieuw én bijzonder in het assortiment zijn leien die tot voor kort op het dak van de Bartholomaeuskerk hebben gelegen. In het kader van het groot onderhoud van de kerk moesten ze worden vervangen. De leien zijn fraai bewerkt met een silhouet van de kerk en kosten 12 euro per stuk. Daarnaast zijn er ook nog andere zaken te koop die allemaal met de kerk te maken hebben: kaartensets, cd’s en kunstwerken (etsen, zeefdrukken en lino’s). De opbrengst komt geheel ten goede aan de doelstelling van de stichting om het kerkgebouw te behouden voor de gehele gemeenschap.

"Om financieel nog sterker te staan willen we ons donateursbestand graag nog verder uitbreiden. Tijdens deze twee dagen zullen wij u daarom informeren over de mogelijkheden om een eenmalige schenking te doen of met een structurele periodieke schenking bij te dragen. De stichting is door de Belastingdienst erkend als culturele Algemeen Nut Beogende Instelling. Bij een periodieke gift aan een ANBI is deze niet voor 100, maar voor 125 procent aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Meer informatie staat op www.sintbartholomaeuskerkbeek.nl/anbi.htm.

Natuurwerkdag Landschapsbeheer Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 4 november vindt voor de zeventiende keer de landelijke Natuurwerkdag plaats. Ook in Groesbeek kunnen natuurliefhebbers hun handen uit de mouwen steken en iets terug doen voor de natuur. Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) organiseert samen met jeugdnatuurclub De Aardhommels dit jaar de natuurwerkdag in de spoorkuil in het Groesbeekse bos.

Onder professionele begeleiding kan iedereen meehelpen met diverse onderhoudswerkzaamheden zoals snoeien van bomen, het verwijderen van braam vogelkers en berk, en het maken van takkenrillen. Deelnemers dragen er zo aan bij dat de spoorkuil nog mooier wordt. Deelname is uiteraard gratis. Dus: Kom en werk mee! Met LBG! Natuur en landschap zijn essentieel voor een mooie en prettige leefomgeving. Het doel van de Natuurwerkdag is dan ook om meer mensen in Nederland bewust te maken van natuur en landschap. Iedereen die zich al eens actief heeft ingezet voor de eigen omgeving is razend enthousiast en komt volgend jaar weer. Laat zien dat jij het ook belangrijk vindt om de mooie plekjes in Nederland in stand te houden.

Samen met mensen die zich ook willen inzetten voor natuur en landschap een dag genieten van buiten zijn, het fysiek bezig zijn en met elkaar zorgen dat een klus geklaard wordt. Tussendoor gezellig pauzeren met een lekkere lunch en de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen.

Help daarom op zaterdag 4 november van 9.00 tot 13.30 uur, de natuur, natuur te laten zijn. Hopelijk ben jij er deze keer ook (weer) bij. Verzamelpunt is de recreatieweide bij de Dominee Visscherlaan 2 in Groesbeek, woning SBB.

Anna Coogan & Willie B naar De Gelderse Poort

MILLINGEN - Na een zeer geslaagde try-out, vorig jaar in Koffie & Eethuis De Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn, komt Real Roots Cafe LIVE opnieuw met een zeer verrassende middagsessie. Op zondagmiddag 29 oktober, om 15:30 uur, trakteert Real Roots Café Live de regio op een uniek live optreden van de uit Boston, Massachusetts afkomstige singer-songwriter Anna Coogan & Willie B.

Aan de oevers van de Rijn zullen afwisselende zweverige en stevige gitaar uithalen, hypnotiserende drumspel en expressieve zang van Coogan, je nieuwsgierigheid aanwakkeren. De klassiek geschoolde zangeres klinkt als een eigentijdse Kate Bush, Sinéad O’Connor en Annie Lennox in hun beste jaren. Anna Coogan & Willie B creëren samen een bijzonder live geluid. Een sound die de lijnen tussen de opera, film noir en rock doen vervagen.

Entree voor dit middag vullende programma bedraagt vijf euro. De opbrengst is voor de optredende act en techniek. In verband met de verwachte opkomst wordt reserveren aanbevolen. Dit kan via e-mail realrootscafe@gmail.com.

Parkeren in Beek: 'Zo kan het ook'

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

BEEK – Een ouder echtpaar uit Harderwijk, dat een paar dagen logeert in een hotel in Berg en Dal ging dinsdagmiddag een rondje rijden.

Aangekomen in Beek dacht het even een kopje koffie te gaan drinken in hotel 't Spijker aan de Rijksstraatweg in Beek. Bij hotel 't Spijker kon het de auto niet kwijt en na een paar rondjes rijden op zoek naar een parkeerplaats kwam het echtpaar uiteindelijk uit in de Waterstraat. De bestuurder nam de straat ook letterlijk en parkeerde zijn auto in de watergoot langs de weg. Alleen was er een takelbedrijf nodig om de auto weer uit de watergoot te krijgen. Zij het met wat schade aan de linkerzijde aan de voorkant van de auto kon de reis weer worden voortgezet naar het hotel in Berg en Dal.

Edelras houdt Internationale tentoonstelling

Foto: Edelras

Foto: Edelras

GROESBEEK – De Groesbeekse kleindierenvereniging Edelras houdt op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober haar tweejaarlijkse kleindierententoonstelling op een bijzondere locatie.

Voor de eerste maal in hun 54-jarig bestaan van Edelras worden de kleindieren tentoongesteld in de Boerenbond – Pets Place aan de Kloosterstraat 29 in Groesbeek.

In totaal zullen 14 fokkers uit Nederland en Duitsland 22 dierenrassen tonen van grote en dwerghoenders, sierduiven, konijnen, Japanse kwartels en kwakereendjes geshowd worden. Door de deelname van enkele Duitse fokkers krijgt deze tentoonstelling een internationaal tintje. Zaterdagmiddag 28 oktober om 13.00 uur zal de voorzitter van Edelras Erik Weijers de prijsuitreiking verrichten. De openingstijden zijn vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is geheel gratis.

Eindelijk winst Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Na drie verliespartijen en een gelijkspel kon Groesbeekse Boys afgelopen zondag haar eerste overwinning noteren. Op eigen sportpark werd Blauw Wit met 2-1 verslagen. Door de winst is de ploeg uit Breedeweg van de laatste plaats af. Komende wedstrijden zal duidelijk worden of de weg naar boven ingezet is.

Groesbeekse Boys trainer Koen Renswoude had voor deze wedstrijd zijn achterste linie verstevigd. De bezoekers uit Nijmegen kwamen hierdoor maar moeizaam in de buurt van het Groesbeekse doel. Aanvallend werden er echter ook niet veel kansen gecreëerd. Op slag van rust was het Blauw Wit aanvaller Luuc Arntz die vanaf randje buitenspel alleen op doelman Jeffrey Hoogenbosch afging en hem wist te verschalken.

Dezelfde Hoogenbosch wist direct na de thee een grotere achterstand met een prima redding te voorkomen. Groesbeekse Boys aanvaller Bram de Bruin scoorde kort daarop de gelijkmaker. Zijn direct genomen vrije trap verdween als een streep in de bovenhoek. Groesbeekse Boys had in deze fase van de wedstrijd een veldoverwicht en wist dit al snel in een nieuw doelpunt uit te drukken. Bjarne Beelen werd vrijgespeeld waarna hij van dichtbij hard binnen schoot. In het restant van de wedstrijd zakte het niveau van de wedstrijd. Blauw Wit was niet in staat om het Groesbeekse Boys moeilijk te maken.

Zondag 29 oktober speelt Groesbeekse Boys in Mook de derby tegen Eendracht '30. Deze wedstrijd begint om 14.30 uur. Een week later, zondag 5 november, staat er weer een derby op het programma. Op sportpark Breedeweg komt dan Rood Wit op bezoek.

Beginnend bosbrandje met spades in de kiem gesmoord

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Wandelaars hebben maandagmiddag midden in het bos bij de parkeerplaats van de Duivelsberg in Berg en Dal een beginnend bosbrandje ontdekt.

Na zelf getracht te hebben het brandje te blussen vond men het raadzaam de brandweer van Groesbeek te alarmeren. Toen de brandweer ter plaatsen kwam bleek de beginnende bosbrand zover in het bos te zijn dat het onmogelijk was om met de brandweerwagen naar de plek des onheils te gaan. Besloten werd dat de brandweerlieden gewapend met spades het bos in gingen om het brandje in de kiem te smoren.

9 / 24

10 / 24

Happy Halloween Odio

MILLINGEN - Zaterdagavond was het dan zover. Odio's eerste halloween-avond. De avond begon om 18.00 uur. De kantine van sportpark De Hove was omgetoverd tot een griezelig paleis met enge doodshoofden, pompoenen en cupcakes met spinnenweb en nog veel meer.

De kinderen kwamen prachtig verkleed binnen, als heksen, skeletten en andere griezels. Als eerste mochten ze pompoenen uithollen. Dat was een hele klus, maar het werd prachtig. Toen het buiten donker werd gingen ze in groepjes op zoek naar griezels die verstopt zaten in de buurt. Daar moesten ze opdrachten doen. Als een opdracht gelukt was, kregen ze een puzzelstukje. Daar moesten ze op het einde een puzzel van maken. Wat was dat eng zeg, in het donker. Maar het was niet alleen eng hoor. Het was juist geweldig. Wat een werk hadden ze ervan gemaakt. De organisatie is iedereen dankbaar, die hieraan mee heeft gewerkt.

Oversteken Heerbaan stuk veiliger

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Onlangs is het oversteken op de Heerbaan in Millingen aan de Rijn een stuk veiliger geworden.

De gemeente Berg en Dal heeft op de Heerbaan twee zebra's aangelegd. Hierdoor is het oversteken voor vooral oudere mensen een stuk veiliger geworden. Bij het zien van zebra's minderen automobilisten al hun snelheid.

Peter van Uhm op ondernemersavond

Foto: GOV Groesbeek

Foto: GOV Groesbeek

GROESBEEK - Elk jaar organiseren de ondernemersverenigingen uit Groesbeek, Mook, Heumen en Ubbergen samen een inspirerende en motiverende sprekersavond voor hun leden.

Dit jaar zijn de verenigingen door Stichting Road4Energy benaderd met een bijzonder voorstel tot samenwerking. In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen is dit voorstel met open armen ontvangen.
Stichting Road4Energy zet zich volledig in voor het onderzoek naar de genezing van energiestofwisselingsziekten. Onder meer door het organiseren van verschillende evenementen, waarvan de mountainbiketocht 'Groesbeeks Gruwelijkste' waarschijnlijk de bekendste is. Road4Energy heeft echter ook een aantal bijzondere ambassadeurs. En die komen op donderdagavond 9 november graag naar Groesbeek om hun ervaringen te delen met de aanwezige ondernemers.

Allereerst zal prof. dr. J.A.M. Smeitink (vooraanstaand onderzoeker naar energiestofwisselingsziekten) de huidige stand van het onderzoek toelichten. Aansluitend krijgt de tweede ambassadeur het woord: generaal-buiten-dienst Peter van Uhm. Hij zal de aanwezige ondernemers meenemen in zijn verhaal over leidinggeven, keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. Daarna is er gelegenheid om na te praten.

Dit wordt ongetwijfeld een inspirerende en succesvolle avond voor de leden van deze ondernemersverenigingen.

Informatie-avond voedselbossen

GROESBEEK - Op vrijdag 3 november houdt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een informatieavond over voedselbossen. Deze wordt gehouden in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in het Groesbeekse kerkdorp De Horst en begint om 19.30 uur. Sprekers zijn Wouter van Eck en Jeroen Breidenbach.

Onderwerp is het Voedselbos Ketelbroek dat initiatiefnemer Wouter van Eck vanaf 2009 heeft aangelegd aan de Plakseweg in Groesbeek. Aan bod komen onder andere de uitgangspunten van een voedselbos en de natuurwaarden ervan.

Wouter zal beginnen met een korte uitleg over het Voedselbos. Daarna zal hij het woord geven aan Jeroen Breidenbach, een van de twee voormalige studenten die in 2016 een onderzoek hebben gedaan in het Voedselbos en in De Bruuk. Daarbij is gekeken naar de biodiversiteit van een aantal soorten in Voedselbos Ketelbroek, vergeleken met De Bruuk. Zijn presentatie zal vooral over broedvogels, nachtvlinders en loopkevers gaan. Jeroen werkt tegenwoordig als ecoloog bij Bureau FaunaX en Van Hall Larenstein.

Zoals gewoonlijk is ook nu weer de toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld.

Voor meer informatie: Paul Leenders, telefoon 024 3972405.

Team Blokker Groesbeek zet zilveren collega in het zonnetje

Foto:Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij Blokker aan het Dorpsplein in Groesbeek werd zaterdagmorgen een klein feestje gebouwd ter ere van het 25-jarig jubileum van Mirëlle Gorris.

Mirëlle begon 25 jaar bij de Groesbeekse vestiging van Blokker onder leiding van de heer Smit. Later werd Blokker Groesbeek overgenomen door Cathleen van Duynhoven maar Mirëlle bleef de Blokkervestiging in Groesbeek trouw. In het bijzijn van familie, haar Tom en het team van Blokker Groesbeek sprak Cathleen haar trouwe werkneemster en rechterhand toe. Jij bent een geweldige kracht en naast het werk hebben we al heel wat afgelachen, liet Cathleen weten.

Bij een feest hoort een corsage en uiteraard bloemen. Ook kreeg zij een fotocollage overhandigd die een beeld geven van de afgelopen 25 jaar en uiteraard de nodige cadeaus. Mirëlle kon haar tranen nauwelijks bedwingen vanwege de vele aandacht die haar ten deel viel. Na het officiële gedeelte wachtte de gasten koffie/thee met uiteraard gebak. Daarna kon het gewone werk weer beginnen. Mirëlle woont samen met Tom en haar zoon Joy in Gennep en is op dinsdag, woensdag en donderdag in Groesbeek te vinden. Maar Cathleen kan altijd een beroep op haar doen, zij is altijd beschikbaar.

Kerkberichten

Parochie Cosmas en Damianus

Overl.: Wilhelmina E. Thissen-Janssen; Wilhelmina J.M. Kerkhoff-Wijers; Gedoopt: Ravi v. Doorn; Noé Wijnhoven

God.Hart ; Zaterdag 28 okt. 16.00u.; H. Mis/Caeciliafeest, m.m.v. KK HSB. Misintenties: Overl. leden v.h. KK HSB: Joke Majoor, Wim v.d. Logt, Gerrit Ebbers, Sjaak Peters; .

C&D; Zaterdag 28 okt. 19.00 u.: H. Mis; Intenties: Zr. Jo Laming; Piet Cillessen, Anna Lenssen de echtg. en Mientje de dochter vw verj.; Lies v.d. Locht-de Bruin; Zondag 29 okt. 10.00u. Allerheiligen/Gregoriaans m.m.v. Schola Cantorum; Intenties: Henricus Tomas en Petronella Theodora Kersten vw verj. Petronella Theodora Kersten; Thijs Bögels; Jan Nillessen; Rein Weijers; Dinsdag 31 okt. 09.00u.; H.Mis, Mariakapel C&D; Allerzielen; Donderdag 2 nov.; C&D : 19.00u. WoCo m.m.v. KK. St. Caecilia; God. Hart : 18.30u. WoCo m.m.v. KK. HSB

Zielboek; In nov. geen ochtendvieiring maar op dinsdag en donderdag om 19.00u. gedachtenis v.d. overl., U kunt de namen opgeven in de sacristie/pastorie.

Sint-Antonius Breedeweg;

Zondag 29 okt. 9.30u. WoCo;. Seniorenkoor Breedeweg. Intenties: Jgt, Catharina Janssen-Lamers, Paul Janssen de echtg. en dochter Ria. Verj. Anna Janssen en Maria Miskovics; Verj. v. Hendrina v. Breemen-Janssen, Hendrikus v. Breemen de echtg. en dochter Bertha; Verj. v. Maria Wilhelmina Janssen en echtg. en overl. fam.; Woensdag 1 nov. 19.00u., Feest v. Allerheiligen. H.Mis. Intentie: voor vrede in de wereld en welzijn van de parochianen. Op zondag 5 nov. 9.30u. Allerzielen.

Optreden Eurasia Kwartet in Mook

MOOK - Op 29 oktober treedt het Eurasia Kwartet op in de kerk van Mook. Het kwartet bestaat uit vier fantastische strijkers afkomstig uit Rusland.

Op het programma staan drie werken:

Jonathan Dove (geb 1959): Out of Time (2001)

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975): Strijkkwartet nr 8. (1960)

Alexandr Borodin (1833-1887): Strijkkwartet nr. 2 (1881).

Voor meer informatie zie:http://kamermuziekmookenmiddelaar.nl/zondag-29-oktober. Aanvang: 20:00 uur in de kerk van Mook. Kaartjes: kosten online 16 euro en 17 euro in de kerk, jonger dan 18 jaar 8 euro.

Rommelmarkt bij De Berggeiten

BERG EN DAL - Op zondag 29 oktober houdt carnavalsvereniging De Berggeiten weer haar jaarlijkse rommelmarkt. De spullen zijn netjes gesorteerd en overzichtelijk neergezet zodat de bezoeker makkelijk spulletjes van zijn gading kunt vinden.

"Ieder jaar hebben we weer een veelzijdig aanbod van boeken, speelgoed, kleding, servies, lampen, meubels en nog veel meer leuke en goedkope spullen. Met de opbrengst organiseren we onder ander het kindercarnaval, prinsenbal en Groot Carnaval

Iedereen is van 10:00 tot 15:00 uur welkom in het gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal.

Projectontwikkelaar heeft verdere plannen nieuwbouw marktterrein

GROESBEEK – De projectontwikkelaar, die de supermarkten van Jan Linders en Aldi heeft gerealiseerd, heeft ook nog andere plannen met het voorste deel van het marktterrein waar nu de Hema en Scapino zijn gevestigd.

Het lag in de bedoeling dat zowel de Hema als Scapino gesloopt zouden worden en geheel nieuw zouden worden opgebouwd, liet wethouder Thijssen dinsdagavond doorschemeren tijdens de informatieavond over de herinrichting van het marktterrein. Het enige dat hij kwijt wilde was, dat de winkelvloeroppervlakte minder zal worden en wordt naar verwachting gecompenseerd met woningbouw. Meer wilde Thijssen er niet over kwijt omdat men nog in onderhandeling is met de projectontwikkelaar.

KVW Groesbeek: foto’s online

Foto: Ria Janssen-Klaassen

GROESBEEK - "Wij kijken als organisatie terug op een zeer geslaagde week KVW. We zijn de sponsoren, Vrienden van KVW, vriendelijke buurtbewoners en alle vrijwilligers dankbaar! Zonder hen is het voor ons niet mogelijk om KVW te organiseren."

De foto’s van dit jaar staan inmiddels online op de vernieuwde website: www.kvwgroesbeek.nl. "Wij zijn alweer bezig met de 50e editie van KVW Groesbeek. Van donderdag 9 - vrijdag 17 augustus 2018 is het zover.

Reünie MVV’18: na 100 jaar weer één dag Blau und Weiß

MILLINGEN - Derde van linksboven: Jan de Wijse. Keeper: Albert Mulders. En rechtsonder met dat lange haar zit Rein Frieling. Ken je die voetballers ook nog en vind je het mooi naar de namen bij de foto te gissen?

Weet jij nog hoe het grootste talent uit de Concordia’34-jeugd ooit door de werfdirecteur voor een bromfiets naar MVV’18 werd gehaald? En wat Hans Kraaij met een afgefikt hotel en Millings voetbal te maken had? Of ben je veel te jong om die feiten te kennen, maar hoor je wel graag alle smeuïge verhalen daarachter? Houd 19 mei dan vast vrij in je agenda!
Het is dan bijna exact honderd jaar geleden dat de Millingse Voetbal Vereniging 1918 (MVV’18) werd opgericht. Géén tijd voor een jubileumfeestje, de club is in 1997 immers opgegaan in SC Millingen, maar wél een prachtig moment voor een reünie. Een dag om in die zo heerlijke geurenmix van gras, bier en frituurhap op sportpark De Hove herinneringen op te halen aan een eeuw Blau und Weiß. Aan honderd jaar plezier, verdriet, voetbal en vriendschap.


Meer informatie over programma, tijden, kosten en de komst van een unieke gast volgen later. Maar ben je oud-lid of had je een warme band met MVV’18: reserveer die derde zaterdag van mei dan nu maar vast op je kalender! Nog oude foto’s, shirts, notulen of andere MVV-historie in bezit? We horen het graag via reuniemvv18@gmail.com of per post op Heerbaan 178, 6566 EW Millingen aan de Rijn.

Kerkberichten

protestantse

gemeente Groesbeek

Zondag 29 oktober

Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: dhr. P. Simons uit Kleve

Tijdens de dienst is er een collecte voor Stichting Scholenplan Gambia

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Fanfare

zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Bingo bij

senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 31 oktober is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 De grote kaarten kosten zes euro, de kleine kosten een euro wij hebben nu ook een twee kaart De jackpot staat op 50 euro iedereen is welkom ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus.

Uitwisselingsconcert

in Millingen

MILLINGEN - Het orkest van fanfarekorps Ons Genoegen onder leiding van Jurgen Nab zal zaterdag 28 oktober een gezamenlijk concert verzorgen met muziekvereniging OBK uit Well.

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst staat sinds 2002 onder leiding van dirigent Harrie Janssen (oud-dirigent van fanfarekorps Ons Genoegen). Beide orkesten brengen een gevarieerd programma met verschillende solistische optredens.

Iedereen wordt uitgenodigd om dit concert mee te maken. Het begint om 20.00 uur en vindt plaats in het gebouw van schutterij OEV ('dröge tent'), Heerbaan 190 te Millingen aan de Rijn.

Vliegende start voor Sjors Sportief in Berg en Dal!

BERG EN DAL - Het sportstimuleringsproject ‘Sjors Sportief’ in de gemeente Berg en Dal kende een vliegende start. Vanaf de kick-off op 11 oktober was het een drukte van jewelste op de website www.sportstimuleringbergendal.nl/sjors-sportief. Binnen een uur waren er al honderd inschrijvingen en na een week zijn er al bijna 250 kinderen die zich hebben aangemeld! Wat een ongekend succes! Inschrijven is nog het hele schooljaar door mogelijk.

Dansen, freerunning, motorcross, lasergamen, scouting, tennis & paardrijden hadden binnen enkele minuten enorm veel inschrijvingen. Kinderen krijgen het advies om de website www.sportstimuleringbergendal.nl/sjors-sportief goed in de gaten te houden, want verenigingen bieden in verband met doorslaand succes nieuwe cursussen aan.

Bij voldoende animo mogen de kinderen die op de wachtlijst staan ook gewoon nog gaan ‘proeven’ aan de activiteit van hun eerste keus. Het hele schooljaar kan er gewoon nog ingeschreven worden. Via Sjors kunnen basisschoolkinderen op een laagdrempelige manier, vaak gratis, kennismaken met een grote verscheidenheid aan activiteiten, zonder meteen lid te hoeven worden. De gemeente Berg en Dal heeft samen met haar sport aanbieders de krachten gebundeld en het resultaat is te zien in de prachtige Sjors Sportief boekjes, waarin meer dan 100 activiteiten worden aangeboden. Alle kinderen uit groep 1 - 8 van de basisscholen uit de gemeente Berg en Dal hebben een exemplaar ontvangen. Deze is ook op www.sportstimuleringbergendal/sjors-sportief.nl in te zien.

Fanfare zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Bingo bij seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 31 oktober is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 De grote kaarten kosten zes euro, de kleine kosten een euro wij hebben nu ook een twee kaart De jackpot staat op 50 euro iedereen is welkom ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus.

Uitwisselingsconcert fanfarekorps Ons Genoegen en muziekvereniging OBK Well

MILLINGEN - Het orkest van fanfarekorps Ons Genoegen onder leiding van Jurgen Nab zal zaterdag 28 oktober een gezamenlijk concert verzorgen met muziekvereniging OBK uit Well.

Muziekvereniging Oefening Baart Kunst staat sinds 2002 onder leiding van dirigent Harrie Janssen (oud-dirigent van fanfarekorps Ons Genoegen). Beide orkesten brengen een gevarieerd programma met verschillende solistische optredens.

Iedereen wordt uitgenodigd om dit concert mee te maken. Het begint om 20.00 uur en vindt plaats in het gebouw van schutterij OEV ('dröge tent'), Heerbaan 190 te Millingen aan de Rijn.

Open rondleidingen door tijdelijke tentoonstelling 'De SS'

GROESBEEK - Op zondag 29 oktober zijn er om 14.00 uur en om 15.00 uur open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'De SS: Veelzijdig Extremisme' in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De SS is één van de beruchtste organisaties uit de geschiedenis. De naam SS roept vrijwel onmiddellijk beelden op van blonde Ariërs, meedogenloze kampbewakers en doodseskaders. Dit beeld is echter incompleet. De SS was een zeer brede misdadige organisatie die haar pijlen richtte op alle aspecten van de samenleving. Wie wist bijvoorbeeld dat de SS archeologische expedities naar onder andere Tibet organiseerde om hun rassenleer te onderbouwen, kruidentuinen door gevangenen liet aanleggen in concentratiekampen en dat de Waffen-SS één van de meest multiculturele organisaties op aarde was, waarvan de soldaten uit meer dan dertig landen afkomstig waren? In deze tentoonstelling ziet u de vele gezichten van het kwaad.

De open rondleidingen zullen worden gegeven door een historicus van het Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren is niet nodig. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Feestelijke avond mantelzorgers

GROESBEEK - Zorgt u voor iemand? Dan is deze avond voor u bedoeld! Wanneer u langdurig en onbetaald zorgt voor iemand uit uw omgeving die ziek is of gehandicapt, dan noemen we dat mantelzorgen. U kiest er niet voor om voor iemand te gaan zorgen, zoals vrijwilligers doen, maar u krijgt er mee te maken doordat iemand met wie u een emotionele band heeft (ineens) hulpbehoevend wordt.

Jaarlijks is er in Berg en Dal een dag in november om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor hun inzet. In 2017 is dat op 8 november. De vrijwilligers van Mantelzorg Berg en Dal doen dat door elk jaar een ontspannen, gezellige en kosteloze avond te organiseren op- of rond de dag van de mantelzorg. Dit jaar kunt u genieten van mooie muziek van De Kèls, afgewisseld met een komische noot van de enige echte Guus Hakvoort. En ook aan de inwendige mens wordt gedacht, met een drankje en hapje. Alle mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal zijn welkom op deze avond en neemt u gerust iemand mee.

De bijeenkomst is op woensdag 8 november in De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek van 20.00 – 22.30 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Zich aanmelden kan tot 5 november per e-mail: info@mantelzorgbergendal.nl. Bellen kan ook: 085 0406066 op werkdagen tot 13.00 uur. "Wilt u dan doorgeven met hoeveel personen u komt, dan kunnen we daar een beetje rekening mee houden. We kunnen met u meedenken mocht het lastig zijn om aanwezig te zijn, bijvoorbeeld vanwege vervoer of een andere reden."

Tygo Kerkhofs Pupil van de Week

Foto: Nancy Huls

MILLINGEN - Zondagmiddag 22 oktober 2017 was Tygo Kerkhofs Pupil van de Week bij de wedstrijd SC Millingen 1 - RKSV Driel 1 (uitslag 2–5). Hij was zondag samen met zijn vader, moeder en broertje Roan naar Sportpark De Hove gekomen.

In huize Kerkhofs is Tygo de enige, die voetbalt. Papa Koen doet aan fitness en mama Simone is te vinden op het korfbalveld. De favoriete voetbalclub van Tygo is Ajax en hij vindt Klaas-Jan Huntelaar (van Ajax) een hele goede voetballer. Zelf speelt Tygo in de E2 (JO11-2) als spits en pikt regelmatig een goaltje bij de tegenpartij. Bij de selectie van SC Millingen is Dirk Spann eigenlijk zijn favoriet, maar Dirk is helaas naar een ander team gegaan.
Maar Dave Neijenhuis, zijn oude voetbaltrainer, vindt hij ook wel heel erg goed. Tygo vond het best een beetje spannend, maar heeft het super goed gedaan. Hij is zelfs op de foto geweest met Hovy en Dave!

Film over Karl Leisner

GROESBEEK - Zondag 29 oktober zijn er om 13.00, 14.00 en 15.00 uur vertoningen van de film 'Karl Leisner, Christ aus Leidenschaft' (een productie van Max Kronawitter) in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Karl Leisner (1915-1945) was een jonge man in opleiding tot priester die het nationaalsocialisme afwees en vervolgens door de Gestapo werd opgepakt. Hij kwam in Dachau terecht en stierf enkele maanden na de bevrijding van dit kamp aan tuberculose.

De documentairefilm (Duitstalig zonder Nederlandse ondertiteling) belicht naast de gevangenschap van Karl Leisner in het concentratiekamp Dachau ook zijn tijd als jeugdgroepsleider en student. Leisner komt zelf aan het woord door middel van citaten uit zijn dagboeken.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Tienersoos Groesbeek start op De Horst

GROESBEEK - Tienersoos Groesbeek gaat van start op De Horst! Voor de eerste soosavond is gekozen voor het thema griezelen. Daarom is er een echte een Halloweenparty voor alle kids tussen de 10 en 13 jaar uit Groesbeek.

Zaterdag 28 oktober van 19:00 tot 21:30 uur in de grote zaal van dorpshuis De Slenk. Het wordt een gruwelijk gezellige party met een DJ Sillyfreaker. Er is een aantal leuke activiteiten waar je een prijsje mee kunt winnen als je eraan mee doet. Ook de leukste, griezeligste outfit van de avond maakt kans op een spannende prijs. Al met al wordt het een gezellige avond.

De entree is 3 euro inclusief een consumptie naar keuze.

Jackpot bingoavond

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond is afgelopen donderdagavond blijven staan en staat momenteel op honderd euro.

Voor de gelukkige bingospeler is er de hoofdprijs van 250 euro en de jackpot van honderd euro in de wacht te slepen. Donderdagavond 26 oktober is de zaal van De Mallemolen om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes zullen om 20.00 uur gaan rollen. Iedereen is welkom om het bingospel in De Mallemolen mee te spelen.

Inbraak woning in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdagmiddag is bij thuiskomst van de bewoners ontdekt dat er is ingebroken in een woning aan de William Boothstraat in Groesbeek.

De inbraak moet gepleegd zijn tussen donderdag 19 oktober 10.00 uur en zaterdagmiddag 13.30 uur. Door een slaapkamerraam op de begane grond open te breken zijn de inbrekers de woning binnengekomen en hebben het gehele huis doorzocht. Tot nog toe worden er sieraden en munten vermist. De politie is op zoek naar eventuele getuigen die kunnen met hen contact opnemen via 0900 8844.

Meditatieve herfstwandeling

Foto: Organisatie

GROESBEEK - Op donderdag 2 november is er een meditatieve herfstwandeling door de bossen van Groesbeek. De start is bij de Serre van de protestantse kerk in Groesbeek. De wandeling begint om 9.45 uur. De deelnemers krijgen een thema mee voor de wandeling.

Er wordt een uur gewandeld in een rustig tempo. Al wandelend wordt er stilgestaan bij het leven. Maar ook bij elkaar, ook die ontmoeting krijgt zijn plaats en ook de herfstkleuren in het bos worden met aandacht ervaren.

Foto: Organisatie

Het eerste half uur is de wandeling in stilte, het tweede half uur kunnen gedachtes met elkaar gedeeld worden. Rond 11.15 uur is de afsluiting in de kerk met het aansteken van een kaarsje, daarna is er een kopje koffie/thee.

Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Mountainbiker onderuit op Bisseltsebaan in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Bisseltsebaan in Groesbeek is donderdagmiddag een mountainbiker onderuit gegaan en heeft daarbij onbekend letsel opgelopen.

Het slachtoffer reed op het opgebroken fietspad waar momenteel los zand ligt. Door onbekende oorzaak is hij ten val gekomen . Een passerende automobilist heeft het slachtoffer eerste hulp verleend in afwachting van een gealarmeerde ambulance. Het ambulance personeel hebben de man onderzocht en aan zijn verwondingen geholpen.

Jackpot bingoavond

Jackpot bingoavondGROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond is afgelopen donderdagavond blijven staan en staat momenteel op honderd euro.

Voor de gelukkige bingospeler is er de hoofdprijs van 250 euro en de jackpot van honderd euro in de wacht te slepen. Donderdagavond 26 oktober is de zaal van De Mallemolen om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes zullen om 20.00 uur gaan rollen. Iedereen is welkom om het bingospel in De Mallemolen mee te spelen.

Inbraak woning in Groesbeek

Inbraak woning in Groesbeek

GROESBEEK – Zaterdagmiddag is bij thuiskomst van de bewoners ontdekt dat er is ingebroken in een woning aan de William Boothstraat in Groesbeek.

De inbraak moet gepleegd zijn tussen donderdag 19 oktober 10.00 uur en zaterdagmiddag 13.30 uur. Door een slaapkamerraam op de begane grond open te breken zijn de inbrekers de woning binnengekomen en hebben het gehele huis doorzocht. Tot nog toe worden er sieraden en munten vermist. De politie is op zoek naar eventuele getuigen die kunnen met hen contact opnemen via 0900 8844.

Slottoernooi P.V. Leuth

REGIO - Op 14 oktober was het weer zover. Het boulesseizoen werd weer afgesloten. "Afhankelijk van het weer stoppen we nu met buiten boulen. In het winterseizoen spelen we in de overdekte hal van de P.V. Beek."

"Ook op de donderdagavonden gaan we weer koersballen. Er waren 22 deelnemers voor het boulen en 30 voor het gezamenlijk eten. Zoals vanouds waren het weer spannende wedstrijden en ging het weer afhangen van de derde voorgelote wedstrijd." Er was na twee wedstrijden weinig verschil tussen de nummer 1 en 2. Uiteindelijk werd Riny Verheijen eerste, Ton Stevens tweede en Riekie Groothuizen derde. Alle drie kregen een goed gevulde tas met boodschappen gesponsord door Spar Leuth.

Rond zes uur werd genoten van een heerlijk koud en warm buffet, verzorgd door Splihof Catering. Het bestuur kan weer terug zien op een geslaagd boules-jaar. "Hebt u interesse om een keer mee te spelen? Dan moet je wachten tot volgend jaar. Vanaf april bent u weer welkom."

'Er gebeuren activiteiten in Wijnbouwcentrum die niet kunnen'

BERG EN DAL – Tijdens het presidium van de fractievoorzitters van de gemeenteraad Berg en Dal liet de CDA-fractievoorzitter Rob Verheijen weten dat er in het nieuwe Wijnbouwcentrum aan de Breedeweg activiteiten worden gehouden, wat nooit de bedoeling is geweest.

Er zou alleen lokale wijn geschonken worden, maar je kunt er krijgen wat je wilt. Er was ook sprake van een slijterijfunctie maar dat gaat niet door aldus Verheijen. Ook worden er volgens hem feestjes gehouden en onlangs zelfs nog een bruiloft, liet hij weten. Burgemeester Slinkman liet weten hier niet van op de hoogte te zijn, maar zal het nader uitzoeken.

Slinkman gaf wel aan dat onlangs een gesprek heeft plaatsgevonden met het college en het stichtingsbestuur "Wij hebben besproken wat er op die locatie mag en niet mag bestemmingsplan, technisch gezien. Wel is duidelijk dat er alleen wijn mag worden geschonken, maar geen bier. Mocht het Wijnbouwcentrum een andere functie willen hebben, dan zal het een wijziging van het bestemmingsplan moeten aanvragen. Die aanvraag schijnt er al te liggen. Als ze commercieel willen worden gezien de exploitatiedruk zullen ze stappen moeten gaan zetten en dan kunnen wij als raad kijken wat de mogelijkheden zijn." Verder steekt het Mechteld ten Doesschate dat er veel gemeenschapsgeld in het gebouw zit waar vervolgens horeca wordt gebezigd.

Kiste Trui Wandeltocht

REGIO - Zaterdag 28 oktober vindt de achtste editie plaats van de Kiste Trui Wandeltocht. De vijf wandelroutes gaan over en rond de Mookerheide, de Sint-Jansberg en het Zevendal. Ook de struinpaden langs de Tielebeek in natuurgebied de Gebrande Kamp ten zuiden van Middelaar zijn opgenomen in de wandelroutes.

De wandelroutes voeren de wandelaars en Nordic Walkers door de schilderachtige omgeving van Middelaar, Plasmolen, Mook en de Biesselt. Start en finish vinden plaats in MFC De Koppel, Dorpsstraat 45, 6587AV Middelaar en de rust- en pleisterplaatsen zijn bij Herberg ’t Zwaantje in Mook en restaurant de Plasmolensehof en de Pannekoekenbakker in Plasmolen. Stichting Huys te Moock zal met een informatiestand acte de presence geven.

Starttijden

Route 25 km ( de Slag op de Mookerheide) tussen 08.00-10.00 uur

Route 20 km ( Mookerheide, Jansberg, de Diepen) tussen 08.00-11.00 uur

Route 15 km ( Mookerheide, Zevendal) tussen 08.00-11.00 uur

Route 10 km (Helling Jan de Pad) tussen 08.00-12.00 uur

Route 5 km ( Rondje Mookerplas) tussen 08.00-12.00 uur

De Kiste Trui Wandeltocht vindt plaats onder auspiciën van de KWBN. Leden van de KWBN krijgen reductie op het startgeld.

Repair- en internetcafé in Kulturhus Den Ienloop

MILLINGEN - Op zaterdag 28 oktober is er weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

Kom even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het repair- en internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 25 november.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator, tel.0481-431105 of mail swom@hetnet.nl.

Roeien met de Romeinen!

NIJMEGEN - In het weekend van 28 en 29 oktober tijdens de door de Nijmeegse Studenten Roei Vereniging Phocas georganiseerde Traianus Regatta zal een replica van een Romeins Galeischip op de Spiegelwaal varen.

RomeinenNU heeft een replica van een Romeins Galeischip uit Duitsland gehaald om de Traianus Regatta luister bij te zetten. Deze galei is een replica van een schip dat in de eerste eeuw van onze jaartelling op de Rijn, de Lippe en alle andere rivieren in Germania Minor voer. Het diende als patrouilleschip om de grenzen van het Romeinse Rijk te bewaken. De noordgrens van het Romeinse Rijk werd gevormd door de Rijn en de Donau. Vanuit deze rivieren en met name vanuit de Rijn ondernamen de Romeinen onder andere onder leiding van Caesar en Varus grote tochten om Germanica Major te ontdekken, maar met name te veroveren en toe te voegen aan het grote Romeinse Rijk.

Ter gelegenheid van de 2000-jarige herdenking van de Varusschlacht (in het jaar 9) werd in 2008 door het LWR Römermuseum Haltern am See in samenwerking met de Universiteit van Hamburg een replica gebouwd op basis van opgegraven scheepswrakken in Oberstimm. Dit schip, Victoria gedoopt, heeft op verschillende plekken gevaren maar is daarna op de wal (het droge) terecht gekomen. Dat is voor een houten schip funest. In 2016 heeft RomeinenNU afspraken met het Römermuseum kunnen maken en het schip naar Nederland gehaald.

In het weekend van 28 en 29 oktober maakt het schip zijn première in Nijmegen en wel op de Spiegelwaal, tijdens de eerste Traianus Regatta, georganiseerd door de NSRV Phocas. Dankzij een ondersteuning van de Gemeente Nijmegen in het kader van het programma Het Verleden Verbeeld konden RomeinenNU en NSRV Phocas het schip 'in de vaart' zetten.

Op zaterdag 28 oktober zal wethouder Ben van Hees de 'maiden voyage' voor zijn rekening nemen. Onder zijn leiding zal de Victoria met genodigden omstreeks 12:00 uur op de Spiegelwaal zijn eerste vaart maken tijdens het pauzeprogramma van de Traianus Regatta. Daarna kunnen ook overige belangstellenden de boot in. Elke keer kunnen 12 mensen meevaren en ook zelf meeroeien. Een vaart duurt ongeveer 25 minuten. Om 14:00 uur beginnen de wedstrijden van de Traianus Regatta weer en ligt de Victoria ter bezichtiging op de Spiegelwaal.

Ook op zondag 29 oktober kunnen belangstellenden van 11:00 tot 16:00 op de Victoria meeroeien, om op deze manier in de huid te kruipen van de Romeinen die hier bijna 2000 jaar geleden op de Waal en de Rijn hebben gevaren. Er wordt op de hele uren gevaren en de vaartocht duurt ongeveer 20 minuten. Wilt u mee doen, geeft u zich dan op via www.romeinen.nu.

Meningen verdeeld over herinrichting marktterrein

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdagavond vond er een informatieavond plaats in het gemeentehuis over de herinrichting van het Marktterrein. Daarbij werd een schets getoond zoals de inrichting zou kunnen worden.

De gespreksleider de heer Cantrijn heette de ongeveer zestig belangstellenden welkom. Wethouder Thijssen liet weten dat Groesbeek de laatste jaren een ware face-lift heeft ondergaan; alleen het marktterrein ligt er plompverloren bij. Het marktterrein moet een verblijfsruimte worden waar evenementen een plaats moeten kunnen krijgen. Wat de parkeerbalans betreft hoeven en geen parkeerplaatsen bij te komen, maar daar waren de winkeliers het niet mee eens.

"Daarom hebben we een schets gemaakt waar voor de winkels aan de Spoorlaan zoals Cairo, Bakker Bart, Van Ginkel en De Locomotief een rij kortparkeerders kunnen staan en aan de andere kant op het marktterrein horizontale parkeerruimte eveneens aan de Spoorlaan. In totaal betreft het veertig parkeerplaatsen voor kort-parkeerders." Volgens de heer Kwant van de gemeente Berg en Dal was het in eerste instantie de bedoeling om het centrum verkeersluw te maken en de Spoorlaan af te sluiten, maar dit is al van de baan.

Vervolgens konden de aanwezigen (winkeliers, marktkooplieden en bewoners rondom het marktterrein) hun zegje doen. Enkelen lieten weten dat de parkeerstroken bij de terrasjes van Bakker Bart en De Locomotief te dicht zijn gesitueerd en daarnaast zijn de grote bomen een sta-in-de-weg. De marktkooplieden zien liever meer parkeerplaatsen, de mensen willen voor de deur kunnen parkeren en gaan niet sjouwen, liet een ander weten. Weer het vrachtverkeer uit de Spoorlaan en laat ze via de Nijverheidsweg de winkels bevoorraden. Richt het plein in met knusse terrasjes met eventueel verplaatsbaar groen.

De horeca was voor het afsluiten van het hele centrum zodat ze terrasjes op straat kunnen realiseren. Een ander liet weten een Johan Cruijff Foundation te gaan maken, zodat de jeugd die nu rond de draisine hangt er gebruik van kan maken. Enkele aanwezigen vonden het een goed alternatief. We waren op deze avond op zoek naar een goed compromis maar daar zijn we niet uitgekomen, liet Thijssen weten. Het is in ieder geval belangrijk dat de argumenten zijn uitgewisseld. We zullen ons nu gaan beraden, besloot Thijssen de informatiebijeenkomst.

Optreden Groesbeeks Gemengd Koor voor KBO

GROESBEEK – Op vrijdagavond 27 oktober biedt KBO Groesbeek – De Horst haar leden een avond aan die geheel verzorgd zal worden door het Groesbeeks Gemengd Koor. Liederen uit het rijke en succesvolle repertoire van het koor zullen in de grote zaal van De Mallemolen ten gehore worden gebracht.

Het Groesbeeks Gemengd Koor treedt om 19.30 uur op. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De entree voor leden van KBO Groesbeek de Horst is geheel gratis, van niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro. De leden worden bij binnenkomst ontvangen met koffie/thee terwijl men in de pauze ook nog een consumptie ontvangt. Het Groesbeeks Gemengd Koor zingt tot ongeveer 21.15 uur.

Kerstmarkt in Voorzieningenhart Op De Heuvel Groesbeek

GROESBEEK – In het Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek wordt op zondag 11 december een gezellige kerstmarkt gehouden.

De muziek tijdens deze kerstmarkt wordt verzorgd door DJ Mark en daarnaast zullen er diverse gastoptredens zijn van onder andere Theo van Blitz, smartlappenkoor Ochaarm en Sonny. De kerstmarkt begint om 12.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De toegang is geheel gratis.

Herinneringsavond

GROESBEEK - Zondag 29 oktober om 19:00 uur is er weer een herinneringsavond in Uitvaartcentrum Sion. Bij deze jaarlijks terugkerende avond, aan het einde van de zomer, wordt er stil gestaan bij diegene die ons zijn ontvallen.

Met verhalen, overdenkingen en muziek, halen we ze in gedachten terug. We mogen dankbaar zijn voor wat zij voor ons betekend hebben. We hebben van ze genoten. We sluiten de avond af met koffie en thee.

Dit kan zijn voor mensen die kort geleden zijn overleden maar dit mag ook langer geleden zijn. Eenieder is welkom Uitvaartcentrum Sion, bevindt zich aan de Mozartstraat 41 in Groesbeek.

Onthulling van de Vis-Ontmoetings-Bank in Millingen

MILLINGEN - Vrijdag 27 oktober zal wethouder Sjaak Tijssen de Vis- Ontmoetings-Bank onthullen. Deze vijf meter lange bank is prachtig gemozaïekt door vrijwilligers uit Millingen aan de Rijn, met Millings servies én is als ontmoetingsplaats bestemd voor het dorp.

Het was een project waarbij de term 'ontmoeting' hoog in het vaandel stond. Na een bijeenkomst in de leerschool aan de Rijndijk 19a gaan de aanwezigen gezamenlijk naar de definitieve plek van de bank aan de Heerbaan, waar deze in gebruik genomen wordt. Iedereen is welkom op 27 oktober om 15.00 uur op de leerschool in Millingen.

Mogelijk nieuw leven voor Millingse scheepswerf Bodewes

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Er blijkt belangstelling te zijn voor de overname van de in 2013 gesloten scheepswerf aan de Rijndijk in Millingen aan de Rijn. Naar verluidt zou de Nijmeegse scheepswerf Gelria aan de binnenhaven in het Maas-Waalkanaal interesse hebben.

In de goede tijd werkten er op de Millingse Scheepswerf Bodewes liefst vierhonderd personeelsleden en in 2013 nog slechts 30. Bij de Nijmeegse scheepswerf - die bezig is met een ware groeispurt – werken diverse medewerkers uit Millingen. Voor hen zou het een uitkomst zijn als de werf in Millingen weer open gaat. De werf in Millingen staat te koop voor 1.75 miljoen euro maar dan heb je ook wat. Het betreft een scheepswerf met diverse grote hallen, een kade, een dwarshelling van ruim 150 meter en niet te vergeten een kade. De werf ligt op een schitterend punt voor de splitsing met de Rijn en het Pannerdense Kanaal en de Waal. De gemeente Berg en Dal heeft maandag 12 oktober een bedrijvendag in een van de leegstaande hallen gehouden.

Kaaswinkel van Sebilla voortaan De Kaaspunt Sebilla

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Sinds 9 oktober heeft Sebilla haar eigen kaaswinkel onder de naam 'De Kaaspunt Sebilla'. De organisatie van De Kaasspecialist heeft haar onderneming verkocht en Sebilla is niet in zee is gegaan met de nieuwe eigenaar. Nu gaat ze als zelfstandige onderneming door en op eigen benen verder.


"De naam is anders, de verpakkingen zien er anders uit, maar we blijven voor het overgrote deel dezelfde producten en meer aanbieden. We hopen zelfs dat we de prijzen van sommige producten kunnen verlagen." In plaats van één leverancier kan ze nu bij meerdere leveranciers afnemen en zo het assortiment nog verder verbeteren en verbreden. Er is nu meer vrijheid voor keuzes wat uiteindelijk ook de klant ten goede kan komen. Er zal een en ander veranderen, zoals naam, kleding, assortiment, maar de kwaliteit blijft voorop staan.

Er zijn nu mogelijkheden om het assortiment uit te breiden. Nu al komt er meer keus in Nederlandse en buitenlandse kazen. En ook de delicatessen worden onder de loep genomen. De vleeswaren zijn inmiddels ook uitgebreid. Een gewaardeerd product aangezien er geen slager in Groesbeek is. Alles vers gesneden en van bijzonder goede kwaliteit.

Op de vraag hoe kom je nu aan de naam 'De Kaaspunt Sebilla' laat Sebilla weten: "De Kaaspunt is de plaats waar men elkaar regelmatig treft en de punt kaas die wij als team voor de klanten afsnijden. Uiteraard blijven we met liefde en plezier iedereen van advies voorzien. Het is mooi werk om tussen de klanten te staan en je de kennis kunt delen. Als mensen daarvoor terugkomen geeft dat enorm veel voldoening. Daarom krijgen alle klanten bij 'De Kaaspunt Sebilla' een kleine attentie om zo al vertrouwd te raken met de nieuwe naam.

Onthulling van de Vis-Ontmoetings-Bank in Millingen

Onthulling van de Vis-Ontmoetings-Bank in Millingen

MILLINGEN - Vrijdag 27 oktober zal wethouder Sjaak Tijssen de Vis- Ontmoetings-Bank onthullen. Deze vijf meter lange bank is prachtig gemozaïekt door vrijwilligers uit Millingen aan de Rijn, met Millings servies én is als ontmoetingsplaats bestemd voor het dorp.

Het was een project waarbij de term 'ontmoeting' hoog in het vaandel stond. Na een bijeenkomst in de leerschool aan de Rijndijk 19a gaan de aanwezigen gezamenlijk naar de definitieve plek van de bank aan de Heerbaan, waar deze in gebruik genomen wordt. Iedereen is welkom op 27 oktober om 15.00 uur op de leerschool in Millingen.

Hennie en Herman,
van harte gefeliciteerd met jullie
50 jarige huwelijk op 27 oktober.
Een hele fijne dag!
Liefs kinderen en kleinkinderen

Onze lieve Jeroen is op
21 oktober al weer 8 jaar geworden!
Hartelijk gefeliciteerd van mama en Sander

Deze baardmans alias 'de vakantieman'
heeft deze week verjaard. Van harte piem!
Andre en ome Jos, Wimpie en tante Lieke
Jeroentje, Ome Tonnie en Don Eduardo

Hiep hiep hoera!!! Deze
kanjer werd 7 Oktober
alweer 3 jaar. Dikke knuffel
van papa, mama, Danny,
opa's, oma's, Heino en Jessie.

Dit Gouden Bruidspaar
willen we graag feliciteren.
Geniet ervan, Leo & Annie

Hiep, hiep, hoera,
Mam 85 jaar.

Hartelijk Gefeliciteerd met
jullie 60 jarig huwelijk.
Liefs van jullie kinderen,
kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Hiep hiep hoera
Jaap word op
27 oktober 85 jaar!
Liefs Corrie en Conny

Deze kanjers zijn donderdag
26 oktober 60 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd! Liefs,
kinderen en kleinkinderen

Hoera Hep Gijsbers
wordt zondag 29 oktober 75 jaar!
Hartelijk gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Groesbeek in politiek-onrustige tijd

Foto: Archief Gerrie Driessen

De hieronder genoemde Ernst Voorhoeve was ook een sociaal bewogen persoon, begaan met het lot van de werkloze volksjongens. Hij was in 1930 mede -oprichter van de Don Boscostichting, waar hij onder meer handarbeidles gaf. Op deze foto poseert Voorhoeve op de tweede rij, in grijze overjas rechts van kapelaan Simons. Bovenaan links van de vierde rij staat Ernest Michel.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

DE TIJD, 28 febr. 1934. DINASO'S IN ACTIE

AANHANG ONDER DE NIJMEEGSE STUDENTEN

Onder leiding van de heren E. Voorhoeve en E. Michel werd enige weken geleden onder de Groesbeekse bevolking propaganda gemaakt voor de dinaso beweging, de Dietsch Nationale organisatie, welke ook onder Nijmeegse studenten aanhang heeft.

Tientallen Groesbeekse ingezetenen, meestal eenvoudige arbeiders, bleken sympathie te gevoelen voor deze organisatie. Zondagmiddag werd op initiatief van de R.K. Kiesvereniging te Groesbeek een tegenvergadering gehouden.(…) De grootste zaal van Groesbeek was tot de uiterste hoeken bezet en onder de aanwezigen waren ook bovengenoemde heren en verschillende studenten uit Nijmegen, die zich onder de toehoorders verspreid hadden. In het begin van de vergadering deed zich een incident voor, toen de heer Voorhoeve de spreker Dr. de Ruyter interrumpeerde, als deze betoogde dat de geestelijke overheid het recht heeft op te komen voor algemene katholieke belangen, ook wanneer deze in de politiek bedreigd mochten raken. Ogenblikkelijk stonden alle Dinaso- leden op en verlieten demonstratief te zaal, terwijl de politie maatregelen trof tegen eventuele ordeverstoring. De Dinaso's belegden een vergadering in een andere zaal.

DE TIJD, 6 maart 1934. R.K. STAATSPARTIJ.

DE R.K.KIESVERENIGING VAN GROESBEEK PARAAT.

Het mooie grensdorp Groesbeek wordt den laatste tijd in opschudding gebracht door de actie vooral van het Verbond van Dietse Nationaal – Solidaristen, van welke beweging de heren Ernest Michel, te Malden, en Ernst Voorhoeve, te Groesbeek, de leiders zijn. Ook de Nationaal Socialistische Partij roert zich druk. De R.K. Kiesvereniging van Groesbeek heeft een krachtige tegenactie ontplooid, die buitengewoon geslaagd is. Er werden drie groote vergaderingen belegd en telkens was de grootste zaal van Goesbeek stampvol. (….) Bij deze flink ingezette actie is de R.K. Staatspartij weer versterkt geworden met een groot aantal leden. ***

Shop in Shop in voormalig pand van Etos aan Dorpsstraat in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Twan van der Sterren die momenteel Alumiz Bouijx & More runt aan de Dorpsstraat 7a in Groesbeek gaat een nieuwe uitdaging aan.

Twan moest uitzien naar een ander pand omdat de huidige locatie te klein werd. Hij heeft zijn oog laten vallen op het voormalige winkelpand van Etos aan de Dorpsstraat 41 in Groesbeek waar nu tijdelijk de duurzaamheidswinkel in is gevestigd.

Vanaf 11 december tot en met 11 februari gaat Twan in het nieuwe pand tijdelijk een carnavalswinkel openen met een gepaste Groesbeekse naam 'Vieskleed'. Vanaf 11 februari tot en met half maart zal de winkel tijdelijk gesloten zijn voor de verbouwing van het superconcept Shop in Shop. De Shop in Shop is met voorkeur bedoeld voor lokale ondernemers of online ondernemers. Zij kunnen bij Twan een kast huren van 1 meter breed en 2 meter hoog voor 70 euro of vierkante meters voor 40 euro per vierkante meter per maand voor een looptijd van 3, 6, 9 of 12 maanden om in een prachtige omgeving hun producten te kunnen tonen en verkopen.

Twan met zijn team regelen de verkoop en overige werkzaamheden. Het is wel een must om samen te werken en wat voor elkaar te gunnen. De nieuwe Shop en Shopstore krijgt een creatieve/ industriële uitstraling en daarnaast komen er workshoptafels te staan die je ook als kleine ondernemer kunt huren zoals de kasten.

In het pand komt ook nog een koffie corner met koffiebonen van Coffyn, waar men koffie kan kopen en uiteraard ook koffie kan nuttigen. Bij de koffie kan men heerlijk gebak nuttigen van Confetti Cake & Candy. Inmiddels hebben al diverse kleine bedrijfjes hun medewerking toegezegd zoals Confetti Cake & Candy, MigoStyling, Hannies Haakwinkel, Made by Evelien, Cr8Interiors-interieuradvies, Kade 13, Praktijk Mariposa Groesbeek, Peekaboos en Koffie van Coffyn.

Twan is nog op zoek naar meerdere ondernemers die samen met hem het concept tot een succes gaan maken. Hij is op zoek naar ondernemers van handgemaakte meubelen, confituren, seizoens- en handgemaakte artikelen. Voor nadere informatie kunnen belangstellenden een mail sturen naar info@alumiz.nl.

Durf jij te komen op de Halloweenparty?

MILLINGEN - Vrijdag 27 oktober houdt de griezelcommissie van fanfarekorps Ons Genoegen een Halloweenavond.

Het muziekgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen zal een verzamelpunt worden van heksen, tovenaars, bloedzuigers en andere griezels. Durf jij te komen? Vanaf 7 jaar tot en met 12 jaar ben je welkom. Aanvang: 19.15 uur. Het duurt tot 21.00 uur. Deelname kost twee euro.