GN Lingewaard

5 juni 2019

GN Lingewaard 5 juni 2019


Tennisvereniging Angeren veertig jaar

ANGEREN - Op 28 juni a.s. is het veertig jaar geleden dat Tennisvereniging Angeren is opgericht. De eerste twee jaren waren nodig voor de voorbereiding en aanleg van de banen en het clubhuis. In mei 1981 was het park speelklaar. In 1987 werd er baanverlichting aangelegd, waardoor er ook Opentoernooien gehouden konden worden. De laatste parkrenovatie vond in begin 2013 plaats.

Het aantal leden heeft altijd geschommeld tussen de 150 en 200 leden. Momenteel is er een terugloop van het aantal leden. Nieuwe leden zijn zeer welkom. Onze vereniging kent een lage contributie. Je kunt je aanmelden via onze website www.tennisverenigingangeren.nl De contributies bedragen per jaar voor jeugdleden t/m 12 jaar €40,-, voor jeugdleden van 13 t/m 17 jaar €60,- en seniorleden €90,-. Je mag altijd eerst een paar keer "op proef" tennissen.

De vereniging kenmerkt zich door een gezellige sfeer en een juiste balans tussen recreatief en prestatietennis. De vereniging draait op een vaste kern van vrijwilligers. Mede door de inzet van al die vrijwilligers, in al die jaren, hebben we een prachtig park midden in ons dorp.

Het jubileum wordt voor onze leden gevierd op zaterdag 22 juni a.s. op ons park. Voor zowel de junioren als de senioren wordt er een tennistoernooi georganiseerd, uiteraard omlijst met een hapje en een drankje.

Vanaf 20.30 uur is er voor onze leden en oud-leden een gezellige avond, waar vele herinneringen zullen worden opgehaald. De huidige leden hebben zich al op kunnen geven. Oud-leden kunnen zich opgeven bij Gerald van Rijn ( zie onze website www.tennisverenigingangeren.nl onder activiteitencommissie).

Op de Dag van het Kasteel De Doornenburg zet poort open

Ook dit jaar vertellen gidsen boeiende verhalen. (foto: Communicatie Kasteel Doornenburg) Communicatie Kasteel Doornenburg

DOORNENBURG - Kasteel Doornenburg doet 10 juni mee aan de Dag van het Kasteel.

Er zijn speciale rondleidingen die invulling geven aan het thema Over de grens. Een dag voor jong en oud. Er zijn rondleidingen voor volwassenen en gezinnen met kinderen. Op de voorburcht kunnen bezoekers zich tussen het Doornenburgse Garnizoen mengen en zich in de Middeleeuwen wanen.

Wanneer bezoekers door een gids door de middeleeuwse burcht worden rondgeleid, speelt zich er van alles af. In de Middeleeuwen was over de grens van de provincie al een hele onderneming. De gids legt uit waarom. De bezoeker wordt meegenomen naar de 15e eeuw. Naar de donkere krochten van De Doornenburg. De bakker doet zijn noeste arbeidersverhaal. In de statige ridderzaal wordt duidelijk dat welgestelden toen behoorlijk konden feesten. Jong en oud krijgen in de praktijk van alles te weten over de Franse hofdans. Kinderen krijgen voor de rondleidingen een fotopuzzel mee.

In de kapel is een bijzonder programma van De Bourgondische Nederlanden. Het blokfluitconsort ‘Le Réveil’ neemt de luisteraars mee naar het Bourgondische verleden. Voor een rondleiding is de Museumjaarkaart geldig. De voorburcht is vrij toegankelijk. Er zijn rondleidingen van 11.00 tot 16.00 uur.

Oproep kampioenen!

LINGEWAARD - Is jullie/jouw team kampioen geworden? Binnenkort maken wij van Hét Gemeente Nieuws een speciale kampioenenpagina.

Mail een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) naar gemeentenieuws@starterspers.nl. Zorg dat je erbij staat!

OBHR: Dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

'We zoeken ook een beweegcoach / trainer. Iemand die in staat is deze groep van patiënten te begeleiden een deskundige op het gebied van sport en bewegen in relatie tot hart- en vaataandoeningen, en het liefst in bezit van een ehbo- en aeddiploma en/of bereid tot het volgen van een cursus'.

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Expo 'De eerste steen van Fort Pannerden'

Verwondering alom: is de eerste steen van Fort Pannerden een misbaksel?

DOORNENBURG - Op de kop af 150 jaar geleden is de eerste steen van Fort Pannerden gelegd. Een ambitieus project, vertelt Liesbeth Tuijnman, voorzitter van de Stichting tot Beheer en Instandhouding Fort Pannerden, maandag 27 mei tijdens de officiële opening van de tentoonstelling die tot eind september gratis te bezoeken is. Tot ieders opluchting was de eerste steen geen misbaksel, maar is hij te bewonderen in een van de lokalen van de commandant.

Zoals wel vaker heeft de bouw heel wat voeten in de aarde gehad. Dit begon al in 1819 toen Cornelis Krayenhoff een eerste opzet besprak met Napoleon. Dit plan kwam echter niet tot een uitvoering. Het ontwerp werd in 1867 opnieuw uit de kast gehaald en aangepast, zodat in 1869 met de bouw begonnen kon worden. In drie jaar stond het enorme fort er. Ruim dertienmiljoen stenen, gebakken in steenfabrieken in de omgeving van Doornenburg, werden door plaatselijke werklieden en jongens verwerkt tot een fort met voor die tijd zeer moderne voorzieningen. Op het Westplein is een overzichtstentoonstelling ingericht. Er zijn diverse ontwerpen te zien, de definitieve tekening van Van der Hart Beek, verhalen over bedrijven en mensen die betrokken waren bij de bouw, een maquette van het fort als slot op de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en natuurlijk de eerste steen. Voor kinderen is er de mogelijkheid om zelf een stukje fort te bouwen.

De tentoonstelling is gratis. Wanneer men daarna de pareltjes van het fort, zoals de imposante kruitkamer met schitterend knipvoegmetselwerk of de inpandige waterafvoer wil bekijken, geldt de normale toegangsprijs. (www.fortpannerden.eu)

Nachtelijke afsluiting A15 tussen knooppunt Ressen en N839

REGIO - Rijkswaterstaat voert in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 juni van 22.00 tot 07.00 uur asfalteringswerkzaamheden uit op de A15 tussen knooppunt Ressen en de N839 (afslag richting Huissen en Bemmel).

Tijdens de werkzaamheden is de gehele A15 op dit traject in beide richtingen afgesloten voor al het verkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met omleidingen en een langere reistijd. Omleidingsroutes gaan via de A15, A325, N325 (Pleijroute), Ingenieur Molsweg, Stadswal Noord, Karstraat, N839 en vice versa. Gele borden langs de weg geven de omleidingsroutes aan. De weggebruiker moet rekening houden met een langere reistijd van ongeveer 15 minuten. Tijdens de werkzaamheden hebben hulpdiensten in beide richtingen op de A15 gewoon doorgang.

De werkzaamheden aan de A15 bestaan uit het repareren van het asfalt en het herstellen van de wegmarkering. De snelwegen in Nederland zijn van een goede kwaliteit. Om dit zo te houden voert Rijkswaterstaat regelmatig beheer- en onderhoudswerkzaamheden uit. Zo kunnen mensen en goederen ook in de toekomst vlot en veilig hun bestemming bereiken. Bij slechte weersomstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Upgraders in Art

HUISSEN - Upgraders in Art presenteert een expositie van de Huissense kunstenaar Ria Huting in het voormalige winkelpand van Peter van Ginkel.

Rita exposeert samen met Henny Hovestad in het kader van de opleiding Upgraders in Art Deze opleiding vindt zijn oorsprong bij Artez, hogeschool voor de kunsten Arnhem. Te zien zijn, tekeningen, muurobjecten en schilderwerken in groot formaat. De opening is zaterdag 8 juni om 17.00 uur door Loukie von Freyburg aan de Nieuwe Kade 2 in Arnhem. (Openingstijden: dinsdag - zondag van 13.00-17.00 uur. De expositie is te zien tot en met woensdag 26 juni.)

Alle puzzelstukjes liggen op hun plaats voor Elst Op Stelten

(foto: Hein Arns) Foto: Hein Arns

ELST – Bij de werkgroep Elst Op Stelten (EOS) van het Centrum Management Elst is er de afgelopen maanden vanwege de verbouwing van het gemeentehuis flink gepuzzeld om alle attracties een mooi plaatsje te geven op tweede pinksterdag.

De bungeetrampoline verhuist daardoor naar de RK Kerk. Bij de Grote kerk zijn de houtcarvers en de brandweer te vinden. Hobma modelbouw krijgt een plaats in de Van Hogendorpstraat en de klimrots verhuist naar de nabijheid van de Rabobank. De kinderboerderij staat weer op de hoek van de Halve Morgen en Dorpsstraat. In de Kleine Molenstraat staat een zweefmolen, terwijl de draaimolen voor de allerkleinsten wel bij het gemeentehuis staat. In de Willemsstraat, ter hoogte van 't Ploegje, komt een voetbaldoel waar met hulp van SC Elistha gekeken wordt wie de meeste punten bij elkaar kan schieten. Op de Valburgseweg is 'De Schminkmevrouw' aanwezig om kinderen te schminken, terwijl clown Carlo rond zal lopen over de markt.

Muziek

Op drie podia ter hoogte van Snelders Sport, op de hoek van de Smidstraat-Willemstraat en op de kruising van de Valburgseweg-Van Hogendorpstraat staan deejays terwijl op het podium van Plein, waar de horeca verzorgd wordt door café In den Ommelanden en Het Wapen van Elst, de band His&Co op zal treden. Het speciaalbierenplein op het Werenfriedplein wordt verzorgd door café Bij Tante en Mitra Elst en ook daar is live muziek van de Whatever Band.

Parkeren

Voor de Grote Kerk en ter hoogte van de ING Bank worden, door spelers van Spero, bewaakte fietsenstallingen ingericht. Tussen het centrum en de P&R parkeergarage nabij het NS Station rijd een gratis pendeldienst. Het NS Station bevindt zich op vijf minuten lopen van Elst Op Stelten terwijl op de Rijksweg meerdere buslijnen stoppen.

Elst op Stelten wordt gehouden op tweede pinksterdag, 10 juni tussen 11.00 en 18.00 uur. Meer informatie staat op www.elstopstelten.nl.

Adelinde Cornelissen en Jill Huijbregts bij De Waalruiters!

Adelinde en Jill met drie van de deelneemsters. (foto: Ivonne Hol)

GENDT - De Landelijke Rijvereniging en Ponyclub De Waalruiters Gendt heeft iets te vieren! In 2018 bestond de ponyclub 50 jaar en dit jaar bestaat de rijvereniging 20 jaar.Dit is gevierd met dressuurclinics van Adelinde Cornelissen (Zilveren medaillewinnaar dressuur Olympische Spelen 2012) en Jill Huijbregts (Grand Prix ruiter).

Leden en oud-leden van de afgelopen jaren konen zich inschrijven voor deze clinics, en deze waren binnen een zeer korte tijd helemaal vol. Eerste paasdag was het zover: de eerste clinicdag met in de ochtend Jill Huijbregts en in de middag Adelinde Cornelissen. Deze dag was op het trainingcentrum Ruitergevoel in Gendt, de voormalige locatie van de rijvereniging. In de stralende zon hebben alle ruiters veel geleerd van beide dames. Voor veel ruiters een droom om bij Adelinde Cornelissen te rijden. Voor de deelnemende kinderen was het vooral een droom om te rijden bij Jill Huijbregts. Jill is een bekend vlogger in de paardenwereld, die vooral door jongeren gevolgd wordt. Sommige kinderen waren zelfs zo zenuwachtig dat zij de nacht voor hun deelname bijna niet hebben geslapen.

Op 28 april was de tweede clinicdag, ook deze dag waren beide clinicgevers van de partij! Ditmaal is de clinicdag op Stoeterij Buitenzorg in Bemmel. Ook dit was een mooie droge dag en vooral de paarden en pony`s vonden het fijn dat het niet zo warm was als eerste paasdag! "Al met al kijken wij terug op twee fantastische clinicdagen. De ruiters en amazones hebben het heel leuk gehad, en hebben ook veel geleerd! Ook de gastvrijheid op beide locaties was super!"

Tweede viswedstrijd voor de jeugd in Huissen

HUISSEN - Afgelopen dinsdag 28 mei is alweer de tweede wedstrijd door de jeugd gevist.

"Met een geweldige opkomst van 19 kinderen zien wij een stijgende lijn in het aantal kinderen wat langs de waterkant te vinden is en daar zijn wij mega trots op! Daar waar het de rest van de dag met bakken uit de lucht kwam, waren de weergoden ons goed gezind tijdens de wedstrijd. Iedereen wist diverse malen beet te krijgen, helaas moesten enkele vissen worden gelost waardoor niet iedereen vis in het net kreeg."

Jolanda van het ‘t Vishuis in Huissen heeft deze avond al onze deelnemers getrakteerd op vers gebakken kibbeling, deze smakelijke verrassing zorgde voor heel veel blije gezichten langs de waterkant. De einduitslag: Samira die de vorige keer al op een knappe tweede plaats was geëindigd, wist deze avond liefst 249 centimeter bij elkaar te vangen waarbij ook nog eens de grootste vis van de avond zat. Een mooie zeelt van liefst 41 centimeter lang.

Hiermee bleef ze haar grote zus Naïma (185 centimeter) voor. Daan was er deze avond voor het eerst, met 158 centimeter wist hij de derde plek te bemachtigen. De volgende wedstrijd is op dinsdag 11 juni. "Elke wedstrijd worden de prijzen opnieuw verdeeld. Hebben jullie deze twee wedstrijden gemist? Geen probleem, je kan de volgende keer zo aansluiten", aldus de jeugdcommissie van hengelsportvereniging Sint-Petrus uit Huissen.

Kom op 13 juni meezingen in Haalderen!

Donatuskoor Bemmel. (foto: Johan de Bont)

HAALDEREN - Op 13 juni wordt er in de RK kerk in Haalderen van 13.00 tot 15.00 uur een meezingmiddag gehouden.

Het Donatuskoor uit Bemmel en al degenen die komen meezingen studeren dan enkele liederen in die ze dan samen ten gehore brengen. "U zult ervan opkijken hoe snel u muziek oppakt en mee kunt doen. U hoeft niet te beschikken over buitengewone zangtalenten en u hoeft ook geen noten te kunnen lezen. Als u zingen leuk vindt, is dat al meer dan voldoende om gezellig mee te komen doen.
Aan dat meezingen zit geen enkele verplichting; u hoeft geen lid te worden van het koor, maar mag, als u het leuk heeft gevonden, dat natuurlijk wel. U krijgt behalve een leuke middag ook nog koffie en iets lekkers aangeboden. Het Donatuskoor ontvangt u met open armen!"

Jubilate Gendt

GENDT - Na de zomervakantie start Gemengd koor Jubilate uit Gendt met de voorbereidingen voor het kerstconcert op 21 december in de NH Kerk in Gendt.

Er worden traditionele en eigentijdse Carols uitgevoerd rondom de Christmas Classic Celebration, een bijzondere medley van liederen zoals 'Joy to the World' en 'At Christmastime'. Ook enkele regionale blaasmuzikanten zullen aan dit concert meewerken. "Lijkt het je wat om op project-basis mee te doen? Geef je dan nu al op, zodat tijdens de eerste repetitie op 3 september de bladmuziek voor je klaar ligt. Wil je eerder meedoen met het koor? Ook dat kan! We repeteren op dinsdagavond in De Leemhof, Dorpstraat 1, Gendt van 20.00 uur - 22.00 uur. Aanmelden en nadere informatie: email: jubilategendt@gmail.com."

Inloopspreekuur Huurdersvereniging Gendt

GENDT - Dinsdag 4 juni is er weer een inloopspreekuur van de Huurdersvereniging Gendt.

Het spreekuur is van 18.30 tot 19.00 uur en men kan er met al uw vragen terecht in De Leemhof. Ook via info@hvgendt.nl te bereiken.

Oud papier

in Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 7 juni wordt er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

"Zou u zo vriendelijk willen zijn om het oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten? De opbrengst komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen."

Mantelzorgcafé

Lingewaard

HUISSEN - Op woensdag 19 juni is er van 14.00 tot 16.00 uur tijdens het Mantelzorgcafé een buitenpicknick in de tuin van het Dominicanenklooster aan de Stadsdam 1 in Huissen.

Tijdens deze picknick kan je samen met andere mantelzorgers ervaringen uitwisselen over de zorg die je geeft. Het mantelzorgcafé wordt begeleid door vrijwilligers, die zelf mantelzorgers zijn. Zij zorgen voor een middag waar ontmoeting in een ontspannen en vertrouwde omgeving centraal staat. Woon je in de gemeente Lingewaard en ben je mantelzorger dan ben je er welkom tegen betaling van twee euro. Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Repair Cafés

Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen! De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 7 juni van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 8 juni van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. Wel wordt gevraagd om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen! De komende periode organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 7 juni van 10.00 -12.00 u in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 8 juni van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Mantelzorgcafé Lingewaard

HUISSEN - Op woensdag 19 juni is er van 14.00 tot 16.00 uur tijdens het Mantelzorgcafé een buitenpicknick in de tuin van het Dominicanenklooster aan de Stadsdam 1 in Huissen.

Tijdens deze picknick kan je samen met andere mantelzorgers ervaringen uitwisselen over de zorg die je geeft. Het mantelzorgcafé wordt begeleid door vrijwilligers, die zelf mantelzorgers zijn. Zij zorgen voor een middag waar ontmoeting in een ontspannen en vertrouwde omgeving centraal staat. Woon je in de gemeente Lingewaard en ben je mantelzorger dan ben je er welkom tegen betaling van twee euro. Inlichtingen en opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Projectkoor Gospel Rhythm in concert

Optreden zorgcentrum Eilandstete. (foto: Desire) Desire

ARNHEM - Op zaterdagvond 15 en zondagmiddag 16 juni treedt Projectkoor Gospel Rhythm op in de Diaconessenkerk in Arnhem.

Het koor bestaat uit circa zestig zangers en zangeressen en is een initiatief van gospelkoor Desire, die dit jaar dertig jaar bestaat. Het koor staat onder de bezielende leiding van Bert Weijdema. Instrumentale begeleiding vindt plaats door Corinne Middelplaats op piano en Philip Westera op basgitaar. Het optreden wordt een gevarieerd programma van authentieke gospels en Afrikaanse liederen met ritmische begeleiding van djembees.

Kaartjes voor volwassenen zijn 12,50 euro in de voorverkoop en 15 euro aan de zaal. Kinderen krijgen korting. Bestellen kan op https://gospelkoordesire.nl/projectkoor-gospel-rhythm/ De concerten beginnen zaterdagvond om 20.00 uur en op zondagmiddag om 14:30 uur en duren circa twee uur. De Diaconessenkerk staat aan de Izaäk Evertslaan in Arnhem.

Klankbordbijeenkomst in Gendt

GENDT - In mei 2018 is door de gemeente Lingewaard het initiatief genomen voor het opzetten van een Integraal Gendts Ontwikkelplan (IGOP). De werkgroep, Gendt Vooruit geheten, had 18 februari 2019 een startbijeenkomst georganiseerd waarbij alle inwoners van Gendt waren uitgenodigd om hun ideeën te geven met betrekking tot de toekomst van Gendt.

Na een enerverende en inspirerende avond met een grote opbrengst van knelpunten en ideeën, konden de werkgroep leden aan de slag. Alle ingebrachte informatie is zorgvuldig geclusterd en er zijn zes sub-werkgroepen aan de slag gegaan om de thema’s verder uit te werken en speerpunten te formuleren. De kozen thema’s zijn: · Ondernemen, werkgelegenheid en toerisme · Onderlinge betrokkenheid · Wonen en woonomgeving · Recreatie, bewegen en sport · Verkeer, veiligheid en bereikbaarheid · Natuur, duurzaamheid en milieu

Hoe nu verder? De zes sub-werkgroepen zullen op 3 juni in de klankbordbijeenkomst hun speerpunten bespreken met professionals, ambtenaren en andere partijen die mee kunnen denken over de mogelijkheden en haalbaarheid van de beschreven speerpunten. Via de website GendtVooruit.nl is een samenvatting van de uitgewerkte speerpunten van elk thema in te zien. Volg ons via de website, Facebook, Instagram of gewoon door een gesprek met een van de werkgroepsleden.

Oud papier in Haalderen

HAALDEREN - Vrijdag 7 juni word er weer oud papier opgehaald in Haalderen.

"Zou u zo vriendelijk willen zijn om het oud papier voor 17.45 uur in gesloten dozen aan de straat te zetten? De opbrengst komt ten goede aan basisschool De Wieling in Haalderen."

Hennie Leemreise 1-2-3 vanaf Morlincourt

HAALDEREN - Op zaterdag 11 mei werden er 227 duiven van dertien leden van de Vliegende Post Haalderen losgelaten in Morlincourt (330 km).

Winnaar van het gehele podium 1-2-3 is Hennie Leemreise alias 'de vliegende schoenmaker'. Hennie is de voorzitter van de club en regelt ook de financiële zaken. Een echte vrijwilliger die de handen laat spreken. Hennie geniet van deze prachtige prestatie en poets ze weer op!

11 / 32

12 / 32

13 / 32

14 / 32

Peuterwandel-5-daagse door Gendt

(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

GENDT - Van 20 - 24 mei hebben de peuters van IKC De Vonkenmorgen elke ochtend een wandeling door het dorp gemaakt.

Onder begeleiding van leidsters, ouders, opa's, oma's en de groep 8 leerlingen werd een afstand van ongeveer 1,5 kilometer afgelegd met een tussenstop voor fruit en drinken. Het was elke dag weer een gezellige stoet voor jong en oud. Bij zorgcentrum Sint-Jozef werd er gezwaaid naar de bewoners en in de speeltuin op het Thorbeckeplein werd heerlijk gespeeld. Het weer werkte natuurlijk ook goed mee waardoor de sfeer nog gezelliger was. Elke dag was er een heerlijke traktatie, gesponsord door de Albert Heijn. Op vrijdag werd de laatste stempel op de stempelkaart gezet door de kinderburgemeester en nadat er een welverdiende medaille omgehangen was, konden we aan de laatste meters beginnen die werden opgeluisterd door de klassen van de basisschool en andere belangstellenden. Bloemsierkunst De Gent had weer gezorgd voor een bloem voor iedereen en conciërge René zorgde voor vrolijke klanken wat het extra feestelijk maakte. In de avond liepen enkele peuters nog mee met de intocht van de avondwandel-4-daagse als echte afsluiting van een sportieve week.

Van 6 tot en met 12 juni

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. Lichamelijk ligt de nadruk bij de tweelingen op de benen, armen en handen. Ze zijn erg beweeglijk en vaak lenig. Als ze praten dan doen hun handen altijd mee. Een zwakke plek zijn de luchtwegen. Ze hebben een aanleg voor COPD en astma. Roken wordt dan ook sterk afgeraden! Bewegen is goed voor ze. Dus wandelen, fietsen of fysiotherapie.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Het komende weekend kun je te maken krijgen met spanningen op relationeel vlak (zie 'relationeel' zo ruim mogelijk). Er zijn waarschijnlijk ergernissen. Volgende week dinsdag ben je in een hele creatieve bui. Misschien doe je wel een uitvinding! Je bent die dag erg gesteld op je vrijheid!

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zondag gaat jouw planeet Venus in tweelingen lopen. Dat maakt jou een stuk communicatiever en wendbaarder. Op zondag kunnen er op relationeel vlak wat misverstanden ontstaan. En dat leidt tot wrevel. Volgende week woensdag kun je samen goede afspraken maken.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vlak voor het weekend heb je een paar geniale invallen. Schrijf ze op zodat je die later kunt uitwerken. Op zondag gaat de planeet Venus in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een periode van ruim drie weken waarin relaties centraal staan. Op materieel vlak kun je op kleine voordeeltjes rekenen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aan het einde van de (werk)week ben je vooral chagrijnig omdat je voor zoveel keuzes staat. Gelukkig kom je in het weekend goed tot jezelf en overzie jij je eigen mogelijkheden voor de toekomst beter. Vandaar uit kun je volgende week beter keuzes maken en prioriteiten stellen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vrijdag voel jij je ijzersterk en hak je grote knopen door. Helaas voel jij je op zondag juist zwak en ben je een beetje de weg kwijt. Op maandag compenseer je dat door je ego flink op te blazen. Weet dat anderen dit doorzien! Op dinsdag staan jouw belangen haaks op die van de groep. Wie ga je dienen?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vrijdag zou je helemaal moeten reserveren voor je vriendenkring. Je beseft hoe belangrijk deze mensen voor je zijn en hoe ze je de afgelopen jaren op diverse vlakken geholpen hebben. Volgende week dinsdag staan voelen en denken haaks op elkaar. Neem daarom dan geen beslissingen!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Jouw planeet Venus gaat aanstaande zondag naar het teken tweelingen. Daardoor sta je meer open om nieuwe mensen te leren kennen. Het is de komende drie weken ook een goed stand voor een korte trip. Een stedentrip bijvoorbeeld. Op woensdag heb jij meer behoefte aan zekerheid dan de ander.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op vrijdag voel jij je krachtiger dan ooit. Daarom durf je ook opener te zijn dan normaal. Op zondag zijn er relationele ergernissen waar jij weinig tot niks aan kunt doen. Waarschijnlijk dient de ander bepaald gedrag aan te passen. Op dinsdag doe je een bijzondere ontdekking die veel verklaart.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van de week wordt je min of meer overvallen door veranderingen die je niet ingecalculeerd had. Je kunt daar gespannen van worden. Reserveer het weekend om hiervan bij te komen en alles goed te overzien. Aanstaande maandag is het belangrijk dat je knopen doorhakt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Het is tot en met het komende weekend belangrijk om te investeren in familie. Besef dat relaties belangrijker zijn dan je werk! Maandag probeer je onmogelijke dingen waar te maken. Vertil je hier niet aan! Volgende week woensdag is het heel belangrijk dat jij je gevoelens wel toont.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aan het einde van de (werk)week komen bepaalde zaken in een stroomversnelling. Misschien niet op een manier die jij ziet zitten maar jij kunt je plannen hieraan aanpassen. Rondom volgende week dinsdag lijkt iedereen heel chagrijnig. Maar jij blijft je spontane zelf. Je flapt er van alles uit.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Je schrikt aanstaande donderdag enorm van iets onverwachts. Zoek op vrijdag en zaterdag steun bij vriendinnen. Die kunnen het wat relativeren. Op zondag krijg jij je zin niet maar kan het geen kwaad je aan te passen aan de ander. Volgende week maandag is het goed om bepaalde plannen bij te stellen.

Jubilarissen bij het Dames Platform Huissen

Riek Gidding en Annie Vermeulen. (foto: Dora Kloppenburg) Dora Kloppenburg

HUISSEN - Op 14 mei werden twee jubilarissen gehuldigd bij het Dames Platform Huissen. Met name Annie Vermeulen, zij is liefst 55 jaar lid. En Riek Gidding 40 jaar lid. Beiden zeer trouwe leden.

Annie heeft zich jaren ingezet als contactpersoon voor onze vereniging. Als contactpersoon breng je iedere maand de uitnodigingen bij een groep leden. En bij langdurig ziek zijn of een jubileum huwelijk van een van de leden werd er door Annie een bloemetje bezorgd namens het DPH. Annie heeft heel wat veranderingen meegemaakt in die 55 jaar. Maar ze is altijd een trouw lid gebleven. Op het moment sukkelt ze een beetje met haar gezondheid maar desondanks was het super dat ze er deze avond toch was.
Riek Gidding slaat bijna nooit geen avond over, zelfs met de fietstocht en de dagtocht is ze meestal van de partij. Ook Riek merkt wel dat ze een dagje ouder wordt wat de gezondheid betreft en het gaat niet altijd meer zoals ze graag zou willen. Maar dat mag de pret niet drukken. Het bestuur is reuze trots op Annie en Riek en op alle andere trouwe leden. "Hier doen we het voor", zegt de voorzitter. De dames kregen een mooie vaas met gravure van het DPH logo en hun naam erop en natuurlijk een boeket bloemen.
Op dinsdag 10 september begint het nieuwe seizoen van het DPH. Men heeft weer een mooi programma in elkaar gezet met voor ieder wat wils. "Ga binnenkort naar de agenda op onze website en volg ons op facebook en wie weet mogen wij u in september begroeten. www.facebook.com/dph.huissen."

Buitenspeeldag viert jubileum op het Raadhuisplein

Hoofdattractie 2017. (foto: P. Wolff)

HUISSEN - ‘We love it when a plan comes together!’ naar de woorden van het legendarische en avontuurlijke A-team." En zo voelen wij ons ook in ons avontuur in het centrum van Huissen."

"Wij hebben sinds 2004 geïnvesteerd in een goede relatie met de Huissense ondernemers en de Gemeente met als resultaat dat ons evenement dit jaar teruggaat naar het Raadhuisplein en Aloysiusplein.

De organisatie is enorm blij met de ‘verhuizing’ naar deze vertrouwde en overzichtelijke locatie met als groot voordeel dat er maar één straat afgezet hoeft te worden voor het doorgaand verkeer. En met deze verhuizing maakt de Buitenspeeldag ook veel ondernemers, sponsoren, vrijwilligers en deelnemers blij. Wat de terugkeer op het Raadhuisplein éxtra speciaal maakt is dat de Buitenspeeldag dit jaar vijftien jaar bestaat. Reden voor een feestje en wij trakteren! Niet alleen met een prachtig evenement, maar ieder uur delen wij een kadootje uit. Dus neem je vader, moeder, broer, zus, opa of oma mee en kom samen met ons feestvieren op 12 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 11 juni - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 12 juni - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 13 juni - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Pinksteren - de veerkracht van een duikelaar

HUISSEN - ‘Gelukkig maar dat vrouwenvoetbal bestaat. Daar zijn tenminste niet van die duikelaars en aanstellers.’ Vreselijk, die mannen met hun aanstellerij. Een journalist heeft bij het vorig mannen WK uitgerekend dat Neymar de beste vriend van de groene grasmat was.

De sterspeler van Brazilië stortte bij ieder klein duwtje ter aarde alsof er een gewelddadige aanslag op hem werd gepleegd. In vier wedstrijdjes lag hij 14(!) minuten op de grond. Duikelaars – dat zijn aanstellers!


Er is ook een ander verhaal over duikelaars. Pinksteren is het verhaal dat je in het leven soms een duwtje krijgt. Dat het leven kan vallen, tegenvallen. Maar dan gaat het juist niet over aanstellers, maar over vallen en weer opstaan. Niet blijven liggen, opkrabbelen, verder gaan. Geestkracht heeft te maken met veerkracht. Een duikelaar is een speelfiguurtje met een verzwaarde voet dat omvergeworpen steeds weer in de rechte stand terugkeert. Een duikelaar leeft vanuit een innerlijke kracht, draagkracht, levensadem. De vrienden van Jezus bleven niet bij de pakken neerzitten maar staan op. En voelen de Geest van God als een klein duwtje in de rug (Matthijs Glastra)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 9 juni (Pinksteren, 50e Paasdag). Aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glastra. Na afloop van de viering en iedere vrijdagmiddag tussen 14-16 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee en een praatje.        

Spreekuur Platform Gendt

GENDT - Het inloopspreekuur van Platform Gendt is donderdag 6 juni van 19.00 tot 19.45 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Men mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

Wie niet kan komen op het afgesproken tijdstip, kan ook een email sturen naar secr.platformgendt@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel telefoon 026 3260111. "Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten? Zie website www.platformgendt.nl."

TTV Essentia bedankt stemmers

BEMMEL - De afgelopen periode hebben de inwoners van Bemmel en omgeving tijdens de Rabo Clubkascampagne massaal op tafeltennisvereniging Essentia gestemd. Door middel van deze stemmen ontvangt TTV Essentia een mooie financiële ondersteuning.

Hierdoor is de club beter in staat om voor de jeugd voorzieningen te treffen. Ook het materiaal kan goed onderhouden worden met dank aan uw steun. "De leden van Essentia kunnen zich voorstellen dat u nog even uw techniek zou willen bijschaven voordat u deze zomer uw kunsten op de camping zult laten zien. Vandaar dat TTV Essentia u uitnodigt om ook eens een balletje te komen slaan. U bent welkom op een vrijdagavond (senioren vanaf 20.15 uur) of dinsdagmiddag (55+ers vanaf 14.00 uur) in De Schaapskooi in Bemmel. Ook de jeugd is natuurlijk welkom. Deze speelt op vrijdagavond om 18.15 uur (beginners) en om 19.15 uur (gevorderden).

Huissense kosmopoliet Floortje van Ewijk nu in Spanje 'Ik identificeer me steeds meer met de bevolking hier'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Floortje van Ewijk (34) uit Huissen, die na België, de VS, Ecuador nu alweer zes jaar in Spanje woont. Met man, die psychiater is, en twee kinderen. 'Naar Nederland ga ik niet zo vaak meer'.

Floortje werd in december 1984 geboren in een Arnhems ziekenhuis, maar werd alras overgebracht naar haar ouderlijk huis in Huissen. Daar vermaakte ze zich 6,5 jaar nog opperbest. Toen vertrok het gezin Van Ewijk naar Brasschaat in België. Vanwege het werk van haar vader Wiel, bankier van beroep.

Onderwijs 'genoot' ze bij onze zuiderburen op een nonnenschool. ,,Toen ik 11 jaar mocht ik in Huissen nog een week mee lopen op de school van mijn toenmalig vriendinnetje Josephine. Een heel fijne herinnering. Het was er immers veel vrijer en aangenamer dan op mijn strenge nonnenschool. Met alleen meisjes en uniformplicht.''

Voor haar studie trok ze naar de Verenigde Staten en verbleef ook een jaar in Ecuador. In het Zuid-Amerikaanse land werd ze stapelverliefd op Alex, haar huidige man. ,,Hij is Ecuadoriaan. We zijn zes jaar geleden in Spanje terecht gekomen omdat hij zich hier wou specialiseren als psychiater.'' Het stel trouwde voor de wet in 2013 in Brasschaat en bijna drie jaar later nog eens voor de kerk in Málaga.

2,5 jaar geleden volgde gezinsuitbreiding met dochtertje Stella en negen maanden geleden met zoontje Julián.

Heimwee

Haar man is nog steeds werkzaam als psychiater en zelf gaat Floortje binnenkort (weer) aan de slag als lerares Engels. ,,Het leven bevalt ons hier prima, het weer is aangenaam. We leven nu in de provincie Barcelona, de mensen zijn hier heel vriendelijk. Men is niet zo gehaast en gestresst als in de grote stad, Barcelona.''

Dat ze kosmopoliet is geworden, blijkt wel. ,,Ik voel me zowel Nederlandse als Belgische, met daarbij zowel een Amerikaanse component als een snufje Ecuadoriaans. Ondertussen is Spanje mijn thuis, dus ik identificeer me ook steeds meer met de bevolking hier.''

Ze zegt soms heimwee te hebben. ,,Maar niet naar één bepaalde plek. Ik heb eerder 'heimwee' naar momenten die ik heb mogen meemaken en mensen die ik onderweg ben tegengekomen. Naar familie, vrienden. Dan stuur ik ze een berichtje, om te laten weten dat ik aan ze denk.'' Toen Stella en Julián nog niet geboren waren ging Floortje een drietal keer per jaar 'naar huis', ofwel Brasschaat. ,,Jammer genoeg is dat alleen met Kerst. Daar kijk ik altijd heel erg naar uit, want ik geniet echt van die -weinige- momenten samen met mijn familie. Gelukkig komen mijn ouders ons geregeld opzoeken. Naar Nederland ga ik niet zo vaak meer.''

Een mooie herinnering aan Huissen heeft ze nog wel. ,,Toen ik als klein meisje meedeed aan de carnavalsoptocht.'' Terugkeren naar Nederland, laat staan Huissen zit er niet in.

,,Ik ben nu zo gewend aan de zuiderse manier van leven dat het heel moeilijk zou zijn om me weer in Nederland aan te passen. En na een tijdje in het buitenland ben je zelf zo veel veranderd, net als je oude 'thuis' trouwens, dat je toch niet meer terugvindt wat je hebt achtergelaten.''

'De nonnenschool in België was veel minder vrij en aangenaam dan de school in Huissen'

Open Lingewaards Jeugdkampioenschap Skeeleren

Klaar voor de start! (foto: Susan de Man)

LINGEWAARD - Alle kinderen van 7 - 12 jaar worden uitgenodigd voor het Open Lingewaards Jeugdkampioenschap Skeeleren 2019.

Het kampioenschap vindt plaats op zondagochtend 23 juni op de atletiek/skeelerbaan naast het OBC De Heister aan Het Drieske 7 in Bemmel. Iedereen mag meedoen, ook als je nog niet zo heel snel kunt skeeleren. "We maken aparte leeftijdsgroepen en het kampioenschap bestaat uit drie onderdelen: Sprint, Slalom en Massastart (per categorie)." Degene die op alle drie onderdelen het best heeft gereden wordt in zijn of haar categorie Lingewaards Skeelerkampioen 2019.

Aan het eind van het kampioenschap worden de winnaars gehuldigd. "Je kunt je gratis aanmelden via skeelerenisgaaf@boddesprinters.nl. Zet in de e-mail je naam en geboortedatum en of je een jongen of meisje bent. Je doet mee aan de wedstrijd op je eigen skeelers of skates. Een helm en pols-, knie-, en elleboogbeschermers zijn verplicht. Vergeet ze dus niet mee te nemen!" De wedstrijden beginnen om 10.00 uur. Aanmelden in het clubhuis vanaf 9.15 uur.

TTV Essentia bedankt stemmers

BEMMEL - De afgelopen periode hebben de inwoners van Bemmel en omgeving tijdens de Rabo Clubkascampagne massaal op tafeltennisvereniging Essentia gestemd. Door middel van deze stemmen ontvangt TTV Essentia een mooie financiële ondersteuning.

Hierdoor is de club beter in staat om voor de jeugd voorzieningen te treffen. Ook het materiaal kan goed onderhouden worden met dank aan uw steun. "De leden van Essentia kunnen zich voorstellen dat u nog even uw techniek zou willen bijschaven voordat u deze zomer uw kunsten op de camping zult laten zien. Vandaar dat TTV Essentia u uitnodigt om ook eens een balletje te komen slaan. U bent welkom op een vrijdagavond (senioren vanaf 20.15 uur) of dinsdagmiddag (55+ers vanaf 14.00 uur) in De Schaapskooi in Bemmel. Ook de jeugd is natuurlijk welkom. Deze speelt op vrijdagavond om 18.15 uur (beginners) en om 19.15 uur (gevorderden).

Rommelmarkt bij Cantilene in Haalderen

HAALDEREN - Op 12 december bestaat Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen veertig jaar. Het koor geeft op zondag 24 november een groots jubileumconcert. "Houd deze datum alvast vrij in uw agenda."

Tijdens dit concert zal onder andere op grootse wijze het Gloria van Antonio Vivaldi worden vertolkt. Meer informatie over dit concert volgt na de zomervakantie. Om dit jubileumconcert mogelijk te maken wordt er onder andere een rommelmarkt gehouden. "Bent u op zoek naar dat ene speciale kopje, dat prachtige oude boek of dat mooie gehaakte kleedje? Wie weet vindt u het op zaterdag 22 juni in De Tichel in Haalderen!"

Tussen 11.00 uur en 16.00 uur staan in De Tichel de ‘rommeltafels’ ingericht met allerlei zolderopruimingsspullen van de leden van het koor. Er is altijd wel iets van uw gading bij! "U vindt echter niet alleen de zolderopruimingsspullen, er is ook lekkere appeltaart en ander lekkers gebakken en gekookt! Tegen een schappelijk prijsje kunt u deze heerlijke lekkernijen komen proeven! Loop gerust eens binnen en kom gezellig snuffelen in allerlei goederen die worden aangeboden!"

Feestelijke heropening op 14 en 15 juni Electro World Eltink nieuwe naam Euronics

BEMMEL - De elektronicaformules Euronics en Electro World gaan gezamenlijk verder als Electro World. Eltink wordt hierdoor onderdeel van de grootste elektronica formule in Nederland. Dit betekent een volledig vernieuwde uitstraling, waarbij de kwaliteiten van deze ondernemer centraal blijven staan. Electro World Eltink aan de Dorpsstraat 60 in Bemmel krijgt een geheel nieuw jasje.

"Door deze vernieuwing kunnen we onze klant nog beter van dienst zijn. We hebben een uniek en gevarieerd assortiment, een zeer hoog kennisniveau en onze service en reparatiedienst is excellent. Onze medewerkers zijn erg trots op deze verandering. We heten iedereen van harte welkom in onze vernieuwde winkel", aldus Harrie Eltink.

"Het logo van Electro World is echt een kwaliteitskenmerk. Als zelfstandig ondernemer zijn wij er trots op dat we al jaren de kwaliteit van onze service zo hoog kunnen houden. Mede door de ondersteuning van Electro World ten aanzien van assortiment en opleidingen. Binnenkort herkent de klant ons aan het nieuwe Electro World-logo met de naam op de gevel van onze winkel, onze auto's en natuurlijke de folder die u regelmatig in de bus gaat vinden", vervolgt Harrie Eltink.

Op 14 en 15 juni wordt de winkel met de nieuwe uitstraling feestelijk heropend. Daarbij is iedereen van harte welkom. Natuurlijk zijn daar ook bijzondere aanbiedingen bij.

Electro World Eltink in Bemmel is gevestigd aan Dorpsstraat 60. eltink@euronics.nl. Tel: 0481 464636. Er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt. De openingstijden zijn: maandag tot en met donderdag: 09.00-18.00 uur, vrijdag 09.00-20.00 uur, zaterdag 09-17.00 uur; zondag gesloten.

Kaartverkoop grootste tributefestival van Nederland gestart Geniet in Groesbeek van de evenbeelden van je muzikale helden

GROESBEEK - Het jaarlijks terugkerende festival Tributeparty dat zich afspeelt in de tuin van hotel-restaurant De Wolfsberg is al 14 jaar een muzikaal begrip in Groesbeek en omstreken. In het weekend van 17 en 18 augustus vindt de volgende editie plaats, met liefst 11 bevestigde acts uit binnen- en buitenland die een ode komen brengen aan hun favoriete artiesten. Hierdoor mag Tributeparty zich met recht het grootste en oudste tributefestival van Nederland noemen.

Verdeeld over twee dagen en twee podia kunnen we genieten van de evenbeelden van muzikale helden als Supertramp, Earth, Wind and Fire, U2, Alanis Morissette, Red Hot Chili Peppers, Aretha Franklin, Johnny Cash, Lionel Richie and the Commodores, The Everly Brothers, Led Zeppelin en de Bee Gees.

Tributeparty programmeert professionele acts van de hoogste kwaliteit die overtuigende shows weten neer te zetten. Bijzonder dit jaar is de energieke ode aan Lionel Richie die gegeven wordt door de Britse topmuzikant Malcolm Pitt en zijn 'The Lionel Richie Songbook', die de seal of approval kreeg van Lionel zelf. De band komt voor de allereerste keer naar Nederland en zal het Gelderse plaatsje aandoen voor een zeer exclusief optreden. Na enkele jaren is het de organisatie ook eindelijk gelukt om de Amerikaanse act L.A.Vation naar Groesbeek te halen, die te boek staat als de beste U2 tribute act ter wereld. Zowel muzikaal als visueel komt geen andere band zo griezelig goed dichtbij het origineel. Zij zullen op zaterdag de dag knallend afsluiten met hits als 'Elevation' en 'Beautiful Day'. Op zondag zal de immens populaire band Night Fever uit Duitsland het festival op swingende wijze uitluiden. Met hun authentieke ode aan popgroep de Bee Gees hebben deze mannen een zeer respectabele live reputatie en een grote, loyale fanclub opgebouwd. In 2012 waren zij voor het eerst in Nederland te zien op Tributeparty, waarna hun succes in ons land explodeerde.

Stuk voor stuk verkopen deze acts steevast theaters en zalen in binnen- en buitenland uit. In augustus zijn ze eenmalig in een festivalsetting te zien op één plek, de unieke locatie aan de rand van het Groesbeekse bos. De kaartverkoop is reeds gestart. De zaterdag is jaarlijks uitverkocht, dus liefhebbers moeten er snel bij zijn. Ticketprijzen zijn 27,50 voor dagkaarten en 45 euro voor weekendkaarten. Info en tickets via www.tributeparty.nl.

Hosta en plantenweekend bij stichting Epric

HUISSEN - Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni zijn er de Hosta en Plantendagen bij stichting Epric. Een groot aanbod van bijzondere tuinplanten, Hosta's en andere planten is verkrijgbaar op de locatie te Huissen.

Het speciale thema van dit evenement is de Hosta. Een bijzondere vaste tuinplant die zowel in de schaduw als de zon gehouden kan worden en er in grote verscheidenheid is. Epric heeft zo'n 150 soorten in de verkoop waaronder vele speciale nieuwe soorten. De verscheidenheid is groot en vele soorten worden voor het eerst aangeboden. Ook informatie over de cultuur van de planten is te verkrijgen.

Daarnaast zijn er ook fuchsia's en pelargoniums te koop als ook bladcactussen. Het is het grote weekend van de plantenverkoop en sommige dingen zijn behoorlijk in prijs verlaagd, waaronder fuchsia's. Daarnaast zijn er cactussen, geraniums en tropische planten te koop.

We hopen veel inwoners van onze gemeente te zien want de opbrengst van de speciale verkoop komt ten goede aan de Stichting die hierdoor een aantal plekken kan behouden waar men mensen met een beperking begeleid.

Op zowel vrijdag 7 als ook zaterdag 8 juni is men welkom van 9 tot 17 uur. Er is ook mogelijkheid om koffie te drinken en tot het bekijken van de collecties. Ook kan men informatie verkrijgen over het werken bij stichting Epric of over dagbesteding.

Stichting Epric ligt aan het Nieuwediep 9a in Huissen.

Tiende Job Loeff Rit samen met MCKO Doornenburg

DOORNENBURG - Voor het al opeenvolgende tiende jaar wordt er op zondag 16 juni voor iedereen die motor rijdt een complete toerrit georganiseerd.

Job Loeff, al jaren enthousiast lid van MCKO te Doornenburg, ziet graag iedereen van motorrijden genieten. Job kan naast zelf motorrijden ook het onderhoud of een reparatie aan uw motor of scooter verzorgen. Het maakt voor hem geen verschil of u nou komt voor een onregelmatig lopende scooter, een herrie makende versnellingsbak, een servicebeurt of een setje nieuwe banden. In zijn winkel verkopen Job ook accessoires voor het onderhouden of het laten glimmen van uw hobby.

De rit is toegankelijk voor iedere motor- (scooter)rijder. Er kan zowel in groepsverband als individueel gereden worden en deelname aan de rit is gratis. Inschrijf- en startpunt van de route is de motor- en scooterzaak van Job Loeff, gevestigd aan de Biezenkamp 25E in Gendt. De inschrijving is tussen 9.00 en 10.30 uur.

Eindpunt is het clubhuis van Motorclub MCKO aan het Vijzelpad in Doornenburg, waar gelegenheid is om na te praten onder het genot van een (fris)drankje.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Hulp nodig? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Super openluchtvlooienmarkt in Arnhem

ARNHEM - Op eerste pinksterdag zondag 9 juni van 9.00 - 16.00 uur is er op het parkeerterrein Olympus 1 naast de Rijnhal een vlooienmarkt met tweehonderd deelnemers.

Het is een leuke grote vlooienmarkt met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Vorig jaar al een groot succes! Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een viermeterkraam met dakje voor 27,50 euro. Een grondplaats kost vanaf 17,50 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen, voor 65-plussers 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten en catering met terras zijn aanwezig!

Van Olderen & Meuwsen pakken de dubbel

Van Olderen - Meuwsen. (foto: W. Geurtz)

DOORNENBURG - In het weekend van 25 Mei stonden er voor de eerste keer dit jaar twee vluchten op het programma. Een vitessevlucht vanuit Quievrain (226 km) en de eerste dagfondvlucht vanuit Fay aux Loges (520 km). De eerste vlucht van de dag was die van Quievrain hieraan deden 149 duiven van tien liefhebbers mee. Die gelost werden om 8.15 uur.


v. Olderen & Meuwsen 24 mee 8 pr. 1, 2, 6, 7, 8, 10, 20, 21
Nissen & Vermaas 29 mee 9 pr. 3, 5, 11, 23, 26, 27, 28, 29, 36
H. v. Hal 19 mee 6 pr. 4, 15, 30, 31, 37, 38
W. Geurtz & Zn 19 mee 8 pr. 9, 12, 14, 17, 19, 33, 34, 35
J. v.d. Scheur 6 mee 1 pr. 13
P.C. Engelen 19 mee 4 pr. 16, 18, 25, 32
G. Peters 8 mee 2 pr. 22, 24

De tweede vlucht vanuit Fay aux Loges (520 km) werd gelost om 8 uur, hieraan deden 85 duiven mee van zeven liefhebbers.

v. Olderen & Meuwsen 24 mee 9 pr. 1, 2, 4, 7, 8, 10, 13, 19, 22
Nissen & Vermaas 10 mee 3 pr. 3, 5, 12
W. Geurtz & Zn 13 mee 5 pr. 6, 11, 14, 15, 16
H. v. Hal 4 mee 1 pr. 9
P.C. Engelen 10 mee 2 pr. 17, 18
J. Buys 18 mee 2 pr. 20, 21

Open Tuinendag in de regio

Open Tuin, Beekhuizenseweg 85 Velp.

HUISSEN - Groei&Bloei Arnhem houdt op zondag 16 juni van 11:00 tot 17:00 uur de jaarlijkse Open Tuinendag. Dit jaar worden er diverse tuinen opengesteld in Huissen, Arnhem-Zuid, Arnhem-Noord en Velp.

Wilt u graag eens rondkijken in tuinen in uw omgeving? Tijdens deze Open Tuinendag kunnen bezoekers tal van ideeën opdoen in tuinen - groot en klein - van echte tuinliefhebbers. Ontdek mooie en bijzondere bloemen- en plantencombinaties, wandel door origineel ontworpen tuinen en bekijk allerlei materialen en toepassingen. Een mooie gelegenheid om andere tuinliefhebbers te ontmoeten, tips en trucs uit te wisselen en vernieuwende ideeën op te doen voor de eigen tuin.

Er is een gevarieerd aanbod van deelnemende tuinen: In Huissen: Vijzel 3, Vicariestraat 1, Muntstraat 11, Laaksevoetpad 3, Isidorusweg 1A. In Arnhem-Zuid: Valkenburgstraat 115, Valkenburgstraat 121. In Arnhem-Noord: Bakenbergseweg 178, Bakenbergseweg 246. In Velp: Van Tienhovenlaan 5, Van Tienhovenlaan 15, Beekhuizenseweg 85.

Op de website staat alle verdere informatie omtrent bovengenoemde tuinen (https://arnhem.groei.nl/index.php?id=88004; www.arnhem.groei.nl).

Zwemmen tegen kanker in de Spiegelwaal Love life Fight cancer

Actie tijdens Swim to Fight Cancer Nijmegen 2018. (foto: Davy Derksen Fotografie) Davy Derksen Fotografie

NIJMEGEN - Swim to Fight Cancer Nijmegen, een recreatief zwemevent, vindt plaats op 8 september in de Spiegelwaal in Nijmegen. De opbrengst komt geheel ten goede aan Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Het is een bijzonder evenement, omdat deelnemers ieder vanuit hun eigen motivatie meezwemmen, vaak met een bepaald persoon in gedachte. Het is ook bijzonder omdat het met elkaar zwemmen een sportieve, hechte en vaak ook emotionele beleving is. Ook meedoen? Je kunt zwemmen, doneren of als vrijwilliger op 8 september meehelpen. Samen maken we een sportieve vuist tegen kanker. Op de website www.fightcancer.nl/Nijmegen staat alle informatie.

Meezwemmen
Deelnemers zwemmen 1.500 meter, als individu of als team. Degenen die een extra uitdaging willen, kunnen 3.000 meter zwemmen. Voor kinderen vanaf 9 jaar, die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B, is er een speciale Kids Swim van 500 meter. Door te trainen voor de Kids Swim houden kinderen hun zwemvaardigheid op peil.

Vrijwilligers
Naast zwemmers en donateurs hebben we veel vrijwilligers nodig. Enthousiaste mensen die het leuk vinden om mee te helpen. Je kunt bijvoorbeeld helpen bij: Begeleiding van zwemmers, ontvangst en registratie van deelnemers, verkeersregeling, parkeren, het opbouwen en afbreken op de locatie, schoonmaken. Wil jij bijdragen om er een fantastische dag van te maken? Reserveer dan alvast 14 augustus, vrijwilligersavond van 19:30 – 21:00 uur met uitgebreide informatie over de Swim. Meld je aan via onze site: www.fightcancer.nl/nijmegen.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 8 juni
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis en J. Kallen, Presentatie voorgangers bij uitvaarten, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, St. Caeciliakoor
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 19.00u: eucharistieviering, G. Peters, Chaveriem

Zondag 9 juni
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters en J. Kallen, Presentatie voorgangers bij uitvaarten, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, Mgr.Th.Hoogenboom en M. Sanders, Exotherm, Vormselviering
H. Maria Geboorte Driel: 9.30 u: eucharistieviering, F. Bomers, Enjoy
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 09.30u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Ubi Caritas
St. Leonardus Valburg: 11.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova

Maandag 10 juni
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Cantorum
St. Martinus Doornenburg: 10.00 u, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor, Schuttersviering
H. Maria Geboorte Lent, 11.00 u, eucharistieviering, V. Bulthuis, St. Caeciliakoor

Woensdag 12 juni
St. Jacobus de Meerdere Valburg, 10.00 u, ouderenviering

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Jazzconcert bij kasteel Doornenburg

The Storyville Jassband. (foto: Carlsenfoto.dk)

DOORNENBURG - Op het terras van de voorburcht van Kasteel Doornenburg geeft de Storryville Jassband donderdag 20 juni een swingend midzomerconcert!

In 2019 is het 50 jaar geleden dat de Storyville Jassband werd opgericht. Al die jaren werden successen geboekt in binnen- en buitenland. Sleutel tot dit succes was het hoge muzikale niveau en het aanstekelijke plezier dat de muzikanten uitstraalden. Er hebben enkele bandleden afscheid moeten nemen , maar de ontstane vacatures zijn ingevuld met nieuwe muzikanten van zeer hoog niveau. De huidige bezetting: trompet / zang, Michel Muller – klarinet / zang, Eugéne de Bruijn – trombone / zang / gitaar, Peter Dobe – banjo / gitaar, Tom Stuip – bas , Hein van Rooijen - drums, Stef Geurts.

De speelstijl valt het best te omschrijven als traditionele Jazz en New Orleans Revival. De sound is ook wel bekend als British Traditionele Jazz. De mogelijkheid bestaat dat bij slecht weer het concert niet buiten maar in het kasteel zal plaatsvinden. Aanvang: 20 uur, inloop 19.30 uur. Entree 12,50 euro.

Fietstocht bij de OVG

GENDT - Woensdag 12 juni staat er bij de de Gendtse Ouderenvereniging de jaarlijkse fietstocht op het programma.

Er is weer een mooie tocht van rond de 25 kilometer uitgezet, waarbij halverwege bij boerderijwinkel "De Geer" een koffiestop wordt gemaakt en er een bakje nieuwe Betuwse kersen wordt aangeboden. Ook dit jaar moeten er onderweg weer enkele probleempjes worden opgelost waar een prijsje mee valt te verdienen. Na terugkomst in Providentia, wordt onder het genot van 'n drankje, nog even gezellig nagepraat. Aanmelden is niet meer mogelijk omdat het maximale aantal deelnemers reeds bereikt is. Vanaf 13.00 uur kunnen de aangemelde deelnemers terecht in Providentia en om 13.30 uur wordt er gestart.                

Nieuwe trend is meubelstoffering!

HUISSEN/ARNHEM/BENNEKOM – Wie kent het niet. Op een bepaald moment is de bekleding van uw meubels, de kussens van de caravan of boot, versleten. U wilt een restyling van de meubels thuis. Dan is het vaak zoeken naar het juiste bedrijf op de juiste plaats. Steeds meer mensen laten hun meubels herstofferen bij Meubelrestyle.

Klanten kunnen bij dit bedrijf terecht voor de stoffering van antieke, klassieke en moderne meubels. Wij zijn gespecialiseerd in het stofferen van designmeubels, zoals: Leolux, Artifort, Gelderland, Harvink, montis et cetera. Tevens kan men hier terecht voor de stoffering van de boot of caravan. Voor ondernemers is het ook interessant om hun interieur te laten herbekleden. Men kan denken aan kantoorstoelen onder andere Ahrend, Gispen et cetera, of banken van de showroom. Dit is immers goedkoper dan nieuw kopen.

In de showroom van het bedrijf kunt u kiezen uit tienduizenden meubelstoffen. Collecties van onder andere De Ploeg, Kvadrat, Buvetex, Saum en Viebahn en Jab hangen hier uitgestald. Ook voor bekleding in leder kunt u hier terecht. Meubelrestyle heeft een van de grootste collecties van Nederland.

Wij stofferen uw meubels weer als nieuw met daarbij een keuze uit tienduizenden meubelstoffen. Er is altijd wel een meubelstof die bij uw interieur past. Het bedrijf biedt drie jaar CBW garantie op het maken en de meubelstoffen. Daarnaast is het uiterst milieuvriendelijk om uw goede oude meubels te laten herstofferen. Nieuw is dat u zelf uw meubels online kunt bekleden. Kijk op www.meubelrestyle.nl en stoffeer uw eigen meubel!

Wij komen voor een vrijblijvende offerte bij u thuis. Tevens kunt u meubelstoffen komen kijken in onze showrooms in Huissen en Bennekom. Tot ziens bij

Meubelrestyle, Nijverheidsstraat 5, Huissen; 026 3275275; 026 3275260.

Meubel & interieurrestyle, Edeseweg 28, Bennekom; 0318 413191.

www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Doortrekking A15 geeft overlast bouwverkeer in Lingewaard

De 'rondweg van Lingewaard' in Angeren. (foto: Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD – Het college wil voorkomen dat werkzaamheden voor doortrekking van de A15 overlast geeft op de provinciale wegen. Bouwverkeer door de Lingewaardse dorpen is onwenselijk. Er is een brief gestuurd richting Rijkswaterstaat.

Naar verwacht start Rijkswaterstaat volgend jaar met het project ViA15. Vanaf Ressen een nieuwe vierbaans autosnelweg richting Zevenaar met een aansluiting op de Karstraat. Het college zegt de afgelopen jaren al herhaaldelijk met Rijkswaterstaat gesproken te hebben over het tegengaan van hinder door bouwverkeer. Zonder resultaat. Na de slechte ervaring met de werkzaamheden aan de Provinciale weg Gendt- Bemmel is de gemeente opnieuw in verweer gekomen.

De beide Provinciale wegen zijn in feite de veelgebruikte rondweg van Lingewaard. Vanwege het ontbreken van alternatieve routes zorgt extra verkeer altijd voor ellende, weet het college. "In Lingewaard geeft dat veel overlast en gevoelens van onveiligheid bij bewoners van de kernen die door deze provinciale wegen worden doorkruist."

De doortrekking van de A15 zal ongetwijfeld voor overlast zorgen. Maar met deze actie wil het college 'hinder en klachten' tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk voorkomen. In de brief aan Rijkswaterstaat wordt nogmaals gepleit om het bouwverkeer over een alternatieve route te leiden. En dat kan volgens Lingewaard goed over het tracé van de door te trekken A15.

Rijkswaterstaat verwacht dat de nieuwe weg uiterlijk 2024 gereed is.

'Wij zijn even naar De Buren van...' wordt urenlang Genieten

Vlnr: Kevin Derksen (kok), Nicole Slaghuis (eigenaresse) en Maureen Heezen (gastvrouw) (foto: Ilona Kuster) Foto: Ilona Kuster

BEMMEL – Heerlijk ontspannen op een zonovergoten terras, uw favoriete drankje binnen handbereik en uitzicht op het nostalgische Kasteel De Kinkelenburg, dat is toch het toppunt van genieten? Een smaakvolle lunch, een uitgebreid diner of gezellig borrelen met vrienden, bij Restaurant De Buren van... wordt Genieten altijd met een hoofdletter geschreven.

Haar gasten het naar de zin maken zit haar in de genen; horecaonderneemster Nicole Slaghuis. In het prachtige pand aan het Kinkelplein, (voorheen Bistro 't Klokhuys) zag zij de perfecte locatie om haar restaurant De Buren van... te vestigen. Het pand onderging een flinke metamorfose en werd omgetoverd tot een hip restaurant met een eigentijds en sfeervol interieur. Het vernieuwde terras is inmiddels een trekpleister geworden voor fietsers en wandelaars, die er graag neerstrijken voor een vers kopje koffie of een lekkere lunch. Tegen de avond straalt het terras een betoverende sfeer uit dankzij warme lichtjes en vuurbranders. 'Ons hele team zet zich er met veel enthousiasme voor in, dat het onze gasten aan niets ontbreekt', vertelt Nicole opgetogen. Of u nu met een grote groep of met twee personen komt, het team van De Buren van... laat u zorgeloos genieten van heerlijk eten en drinken. Vanzelfsprekend spelen de creatieve koks hierin een grote rol. Op de menukaart, die onlangs volledig is vernieuwd, staan mooie gerechten van verse streekproducten. Heeft u een specifieke voedselallergie? Ook dan weten de koks u culinair te verrassen. Proef de sfeer, de (h)eerlijke gerechten en kom Genieten, bij De Buren van... Kinkelenburglaan 4, Bemmel. Vooraf reserveren is geen must, maar wel aan te raden. www.deburenvan.nl T: 0481 729723.

Hoortoestelrevolutie bij Janssen Hoorzorg Bemmel

BEMMEL - Echt zuiver en zelfs muzikaal horen zoals vroeger? Welk mens wenst dit niet voor zichzelf? Nu kan het met de Widex Evoke!

Het beroemde hoortoestel merk Widex heeft een revolutionair hoorapparaat ontworpen onder de naam van de Widex Evoke. Het nieuwe hoortoestel is het eerste intelligente, zelflerende hoortoestel dat in staat is realtime te leren van de input van de gebruiker en zijn voorkeuren. De data die het machinaal leren voortbrengt worden (anoniem) gedeeld met andere gebruikers over de hele wereld. Volgens de fabrikant is het hoortoestel hierdoor in staat zichzelf door te ontwikkelen en is daarmee het eerste échte intelligente hoortoestel ter wereld.

Naast dat de toestellen voor iedereen geschikt zijn die het mooiste en best haalbare geluid willen, is Evoke het eerste toestel dat echt leert van en voor zijn gebruiker en miljoenen gebruikersvoorkeuren vanuit de hele wereld.

Om nog meer slechterhorende met de gevanceerde Evoke toestellen te laten kennismaken heeft Janssen hoorzorg een super-actie: Nu tijdelijk een TV Play ter waarde van 200 euro.gratis bij 2 Evoke toestellen. Dit is de nieuwste revolutie om draadloos geluid van uw TV of stereo in uw toestellen te kunnen beluisteren. Er is niets anders nodig dan dit apparaat.

Klanten van Janssen Hoorzorg met een 5 jaar oud toestel krijgen bovendien 1 jaar gratis batterijen bij aanschaf van een Evoke of Beyond. Die laatste is tevens oplaadbaar verkrijgbaar. Kom kijken en vooral Horen bij Janssen Hoorzorg.

Zie advertentie elders in deze krant voor meer info. Ps: de actie is wegens grote vraag verlengd tot 30 juni 2019!

Janssen Hoorzorg De Pollenbrink 5 Bemmel; 0481 769037, www.janssenhoorzorg.nl.

Open Eetcafé Gendt zoekt vrijwilligers

GENDT - Iedere maandag- en donderdagavond kunnen inwoners van Gendt aanschuiven in Providentia om een vorkje mee te prikken.

De vrijwilligers zetten iedere week een heerlijke maaltijd voor de 24 gasten per avond neer. Voor beiden teams (maandag en donderdag) zijn we dringend op zoek naar mensen die het vrijwilligersteam willen versterken. De vrijwilligers doen samen de voorbereidingen en verzorgen de maaltijd. Taken die je als team doet zijn: boodschappen doen, tafels dekken, snijwerk, koken en het ontvangen van de gasten. Natuurlijk kun je zelf ook een hapje mee eten. "Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die één van de twee gezellige teams willen versterken. Vind jij het leuk om met een groep collega vrijwilligers voor mede dorpsgenoten een gezellige maaltijd neer te zetten, dan zijn we op zoek naar jou! Wil je meer weten, bel Theo Wallenburg (coördinator Open Eetcafé Gendt), 06 49070164."

Aniek Janssen (RKHVV) in Oranje onder 14 De nieuwe Lieke Martens komt uit Huissen

Huissens toptalent Aniek Janssen een jaartje geleden, kersvers Nederlands kampioen schoolvoetbal 2018. Op de foto met ex-prof/cultheld Nathan Rutjes.

Tekst: Hans Schmeinck

De Oranje Leeuwinnen gaan als een speer. Na de winst op het EK van 2017 gaan ze misschien wel aan de haal met de titel op het WK in Frankrijk. Dat begint over een week (zie ook kader). Het is goed te weten dat de opvolgster voor Lieke Martens klaar staat. Ofwel Aniek Janssen uit Huissen.

Met haar paardenstaart heeft Aniek (13) behoorlijk wat weg van de Beste Voetbalster van de Wereld (2017-2018). Het Huissense talent draagt tevens het zelfde rugnummer (11) als Martens, is aanvaller en komt graag vanaf links. Maar belangrijker nog, ze heeft net als de Oranje-spits ook scoringsdrift, snelheid en indrukwekkende passeerbewegingen in huis. RKHVV boft maar met zo'n topper in de dop als Aniek. Ze speelt wel in een jongensteam overigens, Onder 13-1. Met het team van haar school, de Abacus in Huissen, werd ze vorig jaar (en het jaar ervoor) nationaal kampioen Schoolvoetbal en absoluut topscorer.Net als Martens speelt Aniek ook in Oranje, zij het wel enkele leeftijdscategorieën lager. ,,Het is mijn droom om in het echte Nederlands elftal voor vrouwen uit te komen'', zegt ze. Dat het meer dan een droom kan worden en dat ze goed op weg is bewijst haar opname in Oranje Onder 14.

Toptalenten

Met die selectie werkte Aniek onlangs een oefenstage af in Duitsland. Met drie duels tegen Duitse selectieteams, die alle werden gewonnen. Haar vader, Michel Janssen: ,,Voor de beeldvorming. De deelstaat Westfalen telt alleen al 1 miljoen vrouwelijke voetballers. In Nederland zijn er in totaal 1,2 miljoen voetballers, vrouwen én mannen.''

Tijdens de oefenduels zat de Huissense als enige van alle speelsters maar één helft reserve, stond verder telkens in de basis en scoorde bovendien. Mede daardoor mag ze (voor het derde jaar op rij) meedoen aan het Toptalententoernooi van de KNVB op 16 juni in Schalkhaar.
Michel: ,,Dan start volgend seizoen de selectie voor nationaal Onder15. In principe vormen die meiden de basis om over twee jaar te starten met het kwalificatietoernooi voor EK O17.'' Daar hoopt de Huissense natuurlijk aan mee te doen.
Verder nog wensen? ,,Ik ga komend seizoen naar RKHVV JO15-1. Maar ik hoop dat ik snel door een betaald voetbal club wordt opgemerkt'', aldus Aniek. ,,Liefst Feyenoord, maar dat heeft geen vrouwenteam. En de meidentak is nog in ontwikkeling. Het allerliefste zou ik gaan spelen voor Bayern München en…. Barcelona.'' Waar haar 'voorbeeld' Lieke Martens de sterren van de hemel speelt.

WK Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen starten het WK op dinsdag 11 juni met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, daarna volgen Kameroen (15 juni) en Canada (20 juni). De 8e finales zijn 22, 23, 24 en 25 juni. De kwartfinales 27, 28 en 29 juni, de halve finales 2 en 3 juli en de eindstrijd zaterdag 6 juli. Aniek: ,,We rijden er niet naar toe of zo, maar ik ga het natuurlijk wel kijken op tv.''

Nissen & Vermaas winnen Midfondvlucht Soissons

DOORNENBURG - Op 1 juni stond alweer de derde midfondvlucht vanuit Soissons (327 km) hieraan deden 189 duiven mee van 11 liefhebbers die gelost werden om 7.30 uur.

Nissen & Vermaas 29 mee 12 pr. 1, 6, 8, 13, 15, 22, 25, 30, 37, 38, 47, 48
H. v. Hal 18 mee 7 pr. 2, 7, 12, 14, 23, 24, 33
v. Olderen & Meuwsen 34 mee 14 pr. 3, 4, 5, 11, 17, 18, 21, 27, 28, 31, 34, 42, 45, 46
W. Geurtz & Zn 20 mee 10 pr. 9, 10, 19, 20, 26, 29, 32, 41, 43, 44
G. Peters 8 mee 2 pr. 16, 35
P.C. Engelen 20 mee 3 pr. 36, 39, 40

Deze zomer tennissen bij LTC Gendt?

GENDT - Voor de sporters die deze zomer niet in de zaal terecht kunnen: volleyballers, badmintonners, Dutch tennissers, voetballers die de conditie op peil willen houden, personen van jong naar oud die altijd al een racket hebben willen proberen of de oud-tennissers die nu weer ruimer in de tijd zitten.

Deze zomer heb je de kans, laat hem niet voorbij gaan. Nu kun je inschrijven als zomerlid van LTC Gendt. Je kunt drie maanden, juni, juli en augustus, tennissen voor een bedrag van 30 euro (senior) en 15 euro (junior). Je mag iedere dag gebruik maken van de banen net zoals het jou uitkomt, deelnemen aan de labelavonden of een onderlinge laddercompetitie is mogelijk. Wil je de eerste basistechniek leren of de oude techniek weer opfrissen dan kun je tevens inschrijven voor een lespakket van vier lessen op vrijdagavond of zaterdagmorgen voor 25 euro.

Belangstellenden kunnen zich individueel of met teamgenoten inschrijven via het formulier op http://www.tennisclubgendt.nl/form/6617/Aanmeldingsformulier of via een mail naar ledenadministratie@tennisclubgendt.nl. Nadere informatie op http://www.tennisclubgendt.nl.

Lingewaards Dictee, allesbehalve moeilijk of alles behalve moeilijk!

Winnende team in opperste concentratie. (foto: Clemens Hendriksen)

BEMMEL - Met ogenschijnlijk eenvoudige woorden werden vrijdag 24 mei twaalf teams tijdens de dertiende editie van het Lingewaards Dictee uitgedaagd om foutloos te schrijven. Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven las het dictee voor en gaf hier en daar een leesteken weg om het soms wat makkelijker te maken.

De schrijvers, Ruud Bökkerink en Annelies Moers, namen deze keer de Lingewaardse nieuwssite als uitgangspunt voor het dictee; de Bemmelse Dweildag kwam voorbij alsmede het Over Betuwe College met zijn havoleerlingen en vmbo-leerlingen. Niet iedereen was op de hoogte van dit verschil in schrijfstijl bij de verschillende schoolvormen. Een spreker die aantekeningen maakte op zijn blocnoteje vormde ook een struikelblok voor heel wat deelnemers. Reacties van de deelnemers waren ‘helemaal niet over nagedacht dat alles behalve op twee manieren kan’ en ‘weer wat nieuwe woorden bijgeleerd uit onze Nederlandse taal’.

Het team van Statengriffie Gelderland ging aan het einde van de avond met de trofee naar huis. Arno van Heusden, die namens Rotary Lingewaard de avond enthousiast presenteerde noemde alle deelnemers ‘winnaars’, omdat ze het aandurfden om zichzelf te testen op hun kennis van de Nederlandse spelling. Rotary Lingewaard dankt alle sponsors en deelnemers van het dictee voor hun bijdrage en inzet op deze avond. Met de opbrengst van dit dictee wordt in januari een midwinterdiner georganiseerd; een feestelijke avond voor alleenstaande ouderen uit de gemeente Lingewaard.

Exodustocht is superwandelen

BordBusters plaatste weer de uitnodiging. (foto: Martien van Hemmen)

HUISSEN - Inmiddels heeft de Exodustocht een goede reputatie opgebouwd. Sportievelingen met gevoel voor historie, gezelligheid en natuur komen allen aan hun trekken. De wandeltocht is een ode aan de vluchtelingen die in 1944 huis en haard moesten verlaten. Waar stil wordt gestaan bij het moment van Terugkeer. Dat herdenken wij als Exoduscomité de laatste zaterdag in juni.

Door de wandeltocht wordt op een sfeervolle wijze aandacht gegeven aan het einde van de oorlog en het herstel van de rechtstaat. Een bijzonder moment is de bijeenkomst bij het ere Massagraf in het centrum van Huissen.Nabij het Massagraf staat het Exodusmonument dat de trieste verdrinkingsdood van drie dappere manier memoreert. Op zaterdag 29 juni is de ceremonie wederom van 9.30 uur tot 10.00 uur. Doedelzakspelers begeleiden de belangstellenden.

Speciale aandacht voor de scouts: Een van de drie dappere mannen was de nog jonge Henk Lentjes. Hij was een gewaardeerd lid van de scouting, die ten tijde van de oorlog in feite verboden was. Voor scouting Nederland is hij een voorbeeld, een held. Dicht op het jubileumjaar van de scouting zal speciale aandacht gebracht worden aan hun omgekomen makker. Dit gebeurt onder andere door muzikale steun en een bijdrage zoals bloemlegging.

De wandelaars voor de lange afstanden (42 en 50 km) zijn 's morgens vroeg al vertrokken. Wandelaars van de overige afstanden kunnen aanwezig zijn bij de ceremonie, net als andere belangstellenden. "Kom allen naar deze gezellige en sportieve herdenkingstocht. U kunt voorinschrijven met korting op www.exodushuissen.nl. Op de dag zelf kunt u zich ook melden."

Deze zomer tennissen bij LTC Gendt?

GENDT - Voor de sporters die deze zomer niet in de zaal terecht kunnen: volleyballers, badmintonners, Dutch tennissers, voetballers die de conditie op peil willen houden, personen van jong naar oud die altijd al een racket hebben willen proberen of de oud-tennissers die nu weer ruimer in de tijd zitten.

Deze zomer heb je de kans, laat hem niet voorbij gaan. Nu kun je inschrijven als zomerlid van LTC Gendt. Je kunt drie maanden, juni, juli en augustus, tennissen voor een bedrag van 30 euro (senior) en 15 euro (junior). Je mag iedere dag gebruik maken van de banen net zoals het jou uitkomt, deelnemen aan de labelavonden of een onderlinge laddercompetitie is mogelijk. Wil je de eerste basistechniek leren of de oude techniek weer opfrissen dan kun je tevens inschrijven voor een lespakket van vier lessen op vrijdagavond of zaterdagmorgen voor 25 euro.

Belangstellenden kunnen zich individueel of met teamgenoten inschrijven via het formulier op http://www.tennisclubgendt.nl/form/6617/Aanmeldingsformulier of via een mail naar ledenadministratie@tennisclubgendt.nl. Nadere informatie op http://www.tennisclubgendt.nl.

Orkest processie Kevelaer

HUISSEN - Op donderdag 8 augustus vindt de bedevaart naar Kevelaer plaats.

"Ook dit jaar willen we weer een (harmonie) orkest samenstellen, dat zal bestaan uit leden van diverse verenigingen en andere muzikale liefhebbers.We doen een muzikanten, waaronder trompettisten om zich op te geven, want bij deze groep hebben we meestal een tekort en dat is jammer. Iedereen is welkom.

Repetities op maandag 29 juli en maandag 5 augustus in het Gemeenschapshuis te Huissen-Zand. Aanvang 19.30 uur. De muziekstukken zijn dit jaar weer gevarieerd. Naast de gebruikelijke liederen zijn er ook wat moderne nummers opgenomen. Afgewisseld met vlotte marsen. Tussen de tijden van muzikale medewerking door is er voldoende gelegenheid om een kijkje in Kevelaer te nemen.

De hoogmis is om 10.00 uur en het lof om 16.00 uur. We hopen dat dit voor meer muzikanten een stimulans is om mee te doen. Het is een leuke bezigheid, tevens heb je als muzikant een stukje opvulling in de vakantieperiode. Op het einde van dag zal een mini-concert gegeven worden pittoreske kerkplein nabij de basiliek in Kevelaer. Het vervoer van en naarKevelaer is per bus geregeld. Voor informatie kunt u terecht bij Theo Jansen 026 3252172 (jansweiss@me.com)."

Wijkplatform Angeren nodigt alle inwoners uit!

ANGEREN - In Angeren méér groen... hoe gaan we dat doen? Er is veel te doen over het woord 'groen'! Denk maar aan groene stroom, duurzaamheid en plannen van Groen Links et cetera.

Het platform Angeren denkt bij het woord 'groen' ook aan meer mooie groene bomen in ons dorp. Want méér bomen maken ons dorp mooier, leefbaarder en vooral groener. Leden van het platform Angeren maken medio september samen met een aantal medewerkers van gemeente Lingewaard een rondgang door Angeren om te zien hoe Angeren groener kan. En dit doen we graag met uw medewerking en inbreng.

"Daarom nodigen we alle dorpsgenoten uit om met ons mee te denken over plaatsen waar en hoe er bomen ge- of herplant kunnen worden. Denk met ons mee! Misschien hebt u ook een mooi en haalbaar idee. U bent van welkom op dinsdag 25 juni tussen 19.30 en 20.30 uur. Dan luisteren we graag naar uw inbreng en nemen we ook uw idee mee tijdens onze rondgang door Angeren. In Angeren meer groen... gaan we samen doen!"

Column

Grijs

Het begin van een grijze periode. Uit bed stappen doe ik in twee fasen. Eerst op de rand van het bed zitten en dan langzaam omhoog. De vensterbank is mijn houvast op weg naar de deur. Het heeft mogelijk met mijn tia-verleden te maken, maar ik voel ook met mijn leeftijd. Ik kan me niet voorstellen dat de 72-jarige Donald Trump met een sprong uit bed stapt om zijn eerste oorlogszuchtige tweet van de dag te versturen. Vroeger, kon ik met één sprong met beide voetjes in mijn onderbroek schieten. Het gaat nu wat langzamer. Het begin van mijn grijze periode. Je gaat anders denken. Voor 'jouw leeftijd' heb je nog een aardige haardos. Nog een opmerking die me aan het denken zet. Al dagen voordat ik aan dit stukje begint, achtervolgt mij een opmerking in dagblad Trouw. De overheid is dit jaar 600 miljoen euro minder aan sociale zekerheid kwijt dan begroot. De griepgolf van vorig jaar heeft het sterftecijfer onder gepensioneerden zodanig doen stijgen dat het minister Hoekstra van Financiën dit 87 miljoen euro aan AOW-uitkeringen 'scheelt'. Geen leedwezen, maar het 'scheelt' ouderen. Een financieel jubelgeluid op het Binnenhof. Kabinet Rutte lll: ik weet nog een griepvoordeel. Fietspaden worden door een griepgolf veiliger. Het scheelt weer hand op houdende pensionado's die met een vaartje van 25 km per uur op hun stekkerfiets sjezen. In Lingewaard ligt het anders. De babyboomgeneratie in Lingewaard gaat met pensioen, maar de griepgolf heeft onder hen onvoldoende huisgehouden. De grijze druk stijgt, zo voelt het college. Wethouder Helga Witjes komt met een voorstel naar de raad om door gebiedspromotie werkzame jonge mensen naar Lingewaard te bewegen. Het aantrekken van gezinnen, helpt bij het 'verzachten' van de gevolgen van vergrijzing. Hierdoor blijft volgens de wethouder de evenwichtige bevolkingssamenstelling behouden en de 'leefbaarheid' hoog. Het begin van mijn grijze periode gaat gepaard met anders denken. Verzachten is een middel dat pijn verlicht. Pijn die iemand voelt door de druk van grijze medemensen?

Sjaak

Alarmfase 3 op zoek naar nieuwe trompetheld(in!)

Alarmfase 3 tijdens een optreden in Berlijn. (foto: Alarmfase 3)

BEMMEL - Ben of ken je iemand (m/v, 18-40 jaar) die zin heeft in een nieuw trompetavontuur? Neem dan contact op met Alarmfase 3 om een paar keer mee te repeteren en wie weet word jij AF3's nieuwe trompettist(e)!

Wat kun je verwachten?
- Een prettig gestoorde trompetsectie die gek is op streepjes, puntjes en rare dansjes.
- Toffe optredens (bv. Zwarte Cross / Bemmelse Dweildag / Carnaval / Vierdaagsefeesten).
- Wekelijkse repetitie op zondagavond van 19.00 tot 21.00 in de TheaterKerk in Bemmel.
- Weekendjes weg, een hechte vriendengroep en vooral heel veel energie en plezier!

Alarmfase 3 live in actie zien? Kom dan meefeesten tijdens de Bemmelse Dweildag op zondag 9 juni. AF3 speelt dan op de volgende podia:

12:30 H - Cafe 61
14:00 C - Het Hertenkamp
15:30 A - De Roskam
17:00 N - Hoofdpodium

Interesse in de trompetvacature? Laat je horen via info@alarmfase3.nl of via onze Alarmfasers.

Meer info over Alarmfase 3: www.alarmfase3.nl

Kunst in kerkje Angeren

Kleine kerkje Angeren.

ANGEREN - In het Kleine Kerkje van Angeren vindt in het weekend van 15 en 16 juni, tijdens de Mea Vota Kunstroute, een fijne en kleine expositie plaats.

Twee lokale kunstenaars, Edwin Kurth en Hai Verstappen, stellen beelden ten toon te midden van een fraaie selectie aquarellen van de hand van Hai. Het gaat hier om recent, niet eerder geëxposeerd werk. Beide kunstenaars zijn aanwezig en geven graag tekst en uitleg. "Trakteert u uw vader op dit (gratis) uitje, dan maakt hij (of u) kans een van deze aquarellen te winnen! Hoe? Wel, stap over de drempel van het kerkje, bekijk de werken en onthoud het nummer van het werk dat u het meest aanspreekt. Verdere aanwijzingen vindt u in de buurt van het gastenboek. U bent welkom in het Kleine Kerkje aan de dijk, Molenstraat 1 in Angeren." Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Volharding blij met opbrengst emballage actie van Albert Heijn

Overhandiging opbrengst embalage actie. (foto: Theo van Vuuren)

HUISSEN - Van 15 april tot 5 mei heeft muziekvereniging Volharding de mogelijkheid gekregen om via de emballage-actie van Albert Heijn Huissen extra inkomsten binnen te halen.

"Vandaag 28 mei hebben wij het bedrag ontvangen welke gedurende genoemde periode door de klanten van Albert Heijn, via de ingeleverde flessen, aan muziekvereniging Volharding is geschonken. Wij zijn heel blij met de mogelijkheid die ons is gegeven en bedanken alle klanten van Albert Heijn Huissen die hun emballagebonnen aan Volharding hebben geschonken. De opbrengst 114,60 euro is een welkome aanvulling voor onze financiële huishouding. Directie en medewerkers van Albert Heijn Huissen hebben we heel erg bedankt."

Henk de Wijse wint Soissons

HAALDEREN - Op zaterdag 1 juni werden er 258 duiven van dertien deelnemers losgelaten in Soissons (Frankrijk). De snelste duif terug was er een van Henk de Wijse (bij de Vliegende Post word hij ook wel 'de kleine Generaal genoemd').

H.J. de Wijse 14 mee 8 pr. 1-3-8-16-23-31-49-50. Dirk Peters 10 mee 6 pr. 2-6-40-44-58-59. Rene van Zadelhoff 18 mee 9 pr. 4-9-12-13-14-17-35-36-43. L. Meijberg 12 mee 3 pr. 5-48-56. Comb. Weijers 40 mee 10 pr. 7-24-26-28-32-38-57-61-63-64. Chr. Graven 17 mee 7 pr. 10-25-30-33-49-60-62. Comb. Muller/de Wijse 20 mee 4 pr. 11-15-19-29. T. Tinnenbroek 12 mee 7 pr. 18-20-34-37-42-52-54. Th. Rutjes 10 mee 2 pr. 21-27. H.J.A. Leemreise 32 mee 9 pr. 22-41-45-46-47-51-53-55-65.

Pap en mam, 10 juni 50 jaar getrouwd! Wat een mijlpaal!

Trots en dankbaar zijn we! Liefs en knuffel van ons!

Deze handige doe het zelf klusser
Roger Jansen ziet 6 Juni ABRAHAM
een hele fijne dag met inwijden van
jouw nieuwe zelfgemaakte buitenkeuken
Liefs Mam

Deze jongeman wordt 14 juni 16 jaar.
wij houden heel veel van jou.
Gefeliciteerd van oma Lies en opa jan.

Dankjewel Twan,
dat ik bij je mocht logeren
toen mijn baasjes
op vakantie waren.
Veel likjes van Fam

Foto: Picasa

Deze jongen, met dit leuke snoetje,

Is dol op een lekker toetje.

Op 6 juni wordt hij 8 jaar.

Liefs van opa en oma's

Applaus voor Jeraino Klaver
voor de aankoop van zijn droomauto
een rode Ferrari

Vr gr max verstappen

Lieve Tessa we zijn ontzettend trots
op jou! Gefeliciteerd met je A-diploma.
Dikke kus van papa, mama, luuk en thijs

Het viel misschien niet altijd mee,
maar je hebt nu tóch je diploma B.
Goed gedaan meid, we zijn trots op je!
Papa en mama

Al 40 jaar een gelukkig paar!!!

Lieve felicitaties van Tina XX

Hiep hiep hoera Bram wordt 7 jaar.
Gefeliciteerd lieverd
Dikke kus van oma Astrid en opa boef.

6 Juni, Mam van harte gefeliciteerd
80=PRACHTIG! XXX

Het was héél bar Kjèl!!

Hiep Hiep Hoera
Romy wordt 4 Juni
alweer 2 jaar.
Kus Opa Riny en Oma Anita

Baksje, bloas ze alle vieftig mar vas op!!

Van "schone"zoon naar schoonzoon...
Hoera voor het bruidspaar op 7 juni 2019

Prijs voor Vereniging Dorpsbelangen Ressen

(foto: Theo Willemsen)

RESSEN - Op zaterdag 25 mei werd de MGZ-prijs uitgereikt aan Vereniging Dorpsbelangen Ressen. Sinds haar oprichting zet de Vereniging zich in voor deze dorpskern.

De vereniging wil het dorpsgezicht behouden en komt op voor de bescherming van cultuurhistorische, monumentale en archeologische waarden en voor de Ressense leefbaarheid in het bijzonder. De stichting MGZ hecht erg aan de maatschappelijke gezondheidszorg en wil dit extra ondersteunen en onder de aandacht brengen. Daarom wordt regelmatig een prijs uitgeloofd als de stichting hier aanleiding toe ziet. Vanaf 2010 is de MGZ-prijs ter grootte van 2.500 euro regelmatig uitgereikt aan een groepering die hiervoor het meeste in aanmerking komt.

Edwin Schouten kreeg van voorzitter Anton Bouwmeister de zilveren MGZ-speld. Hij nam vele jaren geleden het initiatief om onderzoek te doen naar de waarde van het Ressense kasteelterrein en het terrein weer zichtbaar te maken. Edwin Schouten bracht de juiste mensen bij elkaar om de klus te klaren: de werkgroep Kasteelterrein. (www.mgzbemmel.nl)

Vijfde editie Netwerkcafé geslaagd, veel ontmoetingen en inspiratie!

HUISSEN - Dinsdag 21 mei in het Dominicanenklooster in Huissen zijn zeventig zorg & welzijn professionals met elkaar in contact gekomen. De middag had een compact programma waarbij genoeg ruimte was om met elkaar in gesprek te gaan.

De middag werd afgetrapt door Fysiotherapeut Marten van der Ploeg en wethouder Aart Slob. Waarna expressiecoach Linde Lobert de zorgprofessionals met elkaar contact liet maken. Voor sommige professionals ietwat ongemakkelijk, omdat deelnemers letterlijk buiten hun comfortzone moesten wandelen. Er werd eventjes ongemakkelijk gelachen, waarna al snel de ongemakkelijke lach in een brede glimlach veranderde. Want contact maken is voor de meeste zorg & welzijn professionals een kolfje naar hun hand. Na de warming up kregen een viertal organisaties de kans iets te vertellen over hun specialisme of het belang van hun project voor de Lingewaarders. Tussen deze workshops door hadden de professionals alle tijd om ervaringen te delen onder het genot van een hapje en een drankje. Want dit gesprek en deze ontmoeting is waar het netwerkcafé om draait! En waar, zoals ook de wethouder aangaf, meer samenwerking uit ontstaat of in ieder geval de hulpverleners elkaar meer door weten te vinden.

De vijfde editie was niet alleen bijzonder om het getal, het was tevens de laatste editie waarbij Marten van der Ploeg betrokken is. De Angerse fysiotherapeut en medeoprichter van het Netwerkcafé stopt als organisator, gezicht en gangmaker tijdens het event. Namens alle Zorg & Welzijn professionals uit Lingewaard werd hij bedankt.

Boemerang in landelijke finale dammen

LINGEWAARD - Zaterdag 25 mei was het zover. Na diverse voorrondes mochten de teams van de Boemerang aantreden voor de landelijke finale van het dammen. Wat een prestatie om zover te komen! Groep 7/8 mag zichzelf al winnaar van Gelderland 2018-2019 noemen.

Groep 5/6 speelde in Heerde en deed tot de laatste ronde mee voor de winst. Ze werden gedeeld derde en na het toepassen van de weerstandspunten kregen ze een mooie beker voor de vijfde plaats. Volgend jaar gaan ze weer hun best doen zover te komen.
Groep 7/8 moest zelfs naar Schagen (Noord-Holland). Hier troffen ze sterke tegenstanders. Met een mooie tiende plek namen ze afscheid van het toernooi. Voor Bas, Jelte en Luca was het ook de laatste keer na al die jaren, volgend jaar zitten ze op de middelbare school. Raf zal volgend jaar met nieuwe aanvullingen weer proberen het zo goed te doen.

Eerste editie Sebastianus' Instruada geslaagd

De trompettisten dragen wat voor op de Instruada. (foto: PR Sint-Sebastianus)

GENDT - Zaterdag 18 mei vond de allereerste editie van de Instruada plaats in de Providentia, georganiseerd door de Academy, de muziekopleiding, van Sebastianus Gendt.

Voorgaande jaren vond een voorspeelavond plaats, waarop alle leden, vanaf degenen die nog maar net muziek maken, tot de ver gevorderden een muziekstuk aan hun ouders en de rest van het publiek laten horen. Dit jaar werd de voorspeelmiddag naar een 'niveau 2.0' getild en werden de ouders gevraagd zelf ook te participeren op deze avond. Naast de optredens van hun kinderen, moesten de ouders nu ook zelf met hun eigen lichaam muziek maken, een quiz spelen en meedenken over stellingen over de vereniging. Als kers op de taart trad het gloednieuwe orkest AcademyKids op, waarin de jongsten van de vereniging die net muziek maken voor het eerst leren spelen in een groep. Ook Jong Sint-Sebastianus was aanwezig om de ouders hun prachtige klanken van nieuw ingestudeerde nummers te laten horen.

Lingewaard Koningschieten in Doornenburg

Diegene die de houten vogel naar beneden schieten is de nieuwe Lingewaard Koning. (foto: Jaap Plattèl /DeDoornenburger.nl)

DOORNENBURG - Het Lingewaard Koningschieten vindt plaats op zaterdag 17 augustus. De organisatie ligt in handen van de Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen.

Het Lingewaard Koningschieten is een gezamenlijk initiatief van de Lingewaardse schutterijen en gilden uit Angeren, Doornenburg, Gendt en Huissen. Alle (oud-)koningen, (oud-)koninginnen van de Lingewaardse gilden en schutterijen worden uitgenodigd om mee te strijden om de hoogste eer: de gemeentelijke schutterstitel 'Lingewaard Koning'. De locatie van het Lingewaard Koningschieten is het plein voor het Schuttersgebouw aan de Kerkstraat. Het evenement kent dit keer een iets andere opzet dan in voorgaande edities. De aanvang is 13.00 uur met een ontvangst voor de genodigden in het Schuttersgebouw. Na de erewijn, de opening en de vendelhulde starten om 14.00 uur de eerste voorronden van de schietwedstrijden. Rond 16.00 uur start de finale voor het Lingewaard Koningschap met aansluitend de huldiging. Meer informatie staat op www.schutterijdoornenburg.nl.

Max Verstappen laat zieke kinderen stralen

Groepsfoto met Max Verstappen. (foto: SWPN) SWPN

BETUWE - Stichting Zorgeloos Kind was op 18 en 19 mei weer te gast op de Jumbo Racedagen. Beide dagen kregen we Max Verstappen en Pierre Gasly op bezoek. Veel kinderen waren al maanden zenuwachtig voor de ontmoeting en het werd een groot feest voor de aanwezige kinderen.

De vele beveiligers moesten de mensen op afstand houden en zo namen de heren plaats in de tent van Stichting Zorgeloos Kind. Olav Mol deed een korte introductie en op zaterdag werd Max verrast met een prachtig cadeau. Een handmatig gemaakte 3D tafel van zijn racewagen en hij was er zichtbaar erg blij mee. Na dit formele stukje, was het uiteraard tijd voor de vele kids. Deze momenten zijn heel bijzonder om te zien. De tijd en aandacht die zowel Max als Pierre aan de kids geven is bewonderingswaardig te noemen. Volstrekt relaxt, gaan ze geduldig met iedereen op de foto en nemen ze plaats naast de vele rolstoelen. Ze blijven handtekeningen zetten op de vele petjes en shirtjes en dat maar altijd rustig en kalm.

Beide dagen nog een fantastische groepsfoto genomen en daarna moesten de heren snel verkleden om zo de demo’s te verzorgen op het circuit. Na het moment moesten al weer veel gezinnen huiswaarts of naar het ziekenhuis, maar wat hebben wij ook genoten van al die stralende kinderen. Het bezoek van Max Verstappen en Pierre Gasly geeft de kinderen weer de energie om de strijd aan te gaan met de ziekte.

Speciale dank gaat naar alle mensen van Red Bull Racing en van Jumbo, voor hun enthousiasme en inzet. Verdere dank gaat uit naar de bedrijven die het mogelijk maken om de grote groep kinderen te ontvangen.

Met stand op Zomermarkt in Slijk-Ewijk?

SLIJK-EWIJK - "U bent welkom op onze 39e Zomermarkt. Op zondag 11 augustus wordt deze markt in Slijk-Ewijk gehouden."

Een bijzondere markt met ruim tachtig kramen waar oude en nieuwe spullen verkocht zullen worden en waar Slijk-Ewijkse verenigingen zich presenteren. De markt is van 10.00 – 16.00 uur. "Aanmelden voor een standplaats op deze markt kan nu. Hiervoor dient u contact op te nemen met de heer Blom. Ook dit jaar hopen we er weer een succesvolle en gezellige dag van te maken. Voor informatie kunt u contact opnemen met De Waalkanters via de mail: waalkanters@gmail.com of via J. Blom, Waaldijk 17 in Slijk-Ewijk, 0481 482988 / 06 49882609."