GN Lingewaard

12 oktober 2016

GN Lingewaard 12 oktober 2016


Kom naar Huissen Swingt!

HUISSEN - Ben je liefhebber van pop, rock, soul of ben je fan van de muziek van Frank Sinatra, dan moet je niet aarzelen en kom op zaterdag 5 november naar sporthal De Brink in Huissen.

Op die avond, aanvang 20.00 uur, vindt onder de titel 'Huissen Swingt!' een megamuziekspektakel plaats. Sporthal De Brink wordt omgetoverd tot een waar muziekpaleis voor een avond die zijn weerga niet kent! Het initiatief is van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen die dit jaar 30 jaar bestaat. Er is voor gekozen om diverse muziekstijlen bij elkaar te brengen en die gaan zorgen voor een onvergetelijke Music Night.

Tijdens deze avond gaat iedereen, van jong tot oud, genieten van een muziekspektakel dat gebracht wordt door vooral Huissense artiesten. Aan deze avond werken mee Flash Back, Ingrid Striek, Peter Sluiter samen met Huissense talenten, de VSOP BIG Band uit Utrecht en het harmonieorkest en slagwerkensemble van de Stedelijke Muziekvereniging Huissen.

Speciale gast is onder meer de bekende zanger Dick Rienstra. Hij is ook bekend als de Sinatra-vertolker in Nederland en terecht, want hij heeft bewezen een zanger te zijn met een voice die Sinatra eer aandeed. Dick Rienstra treedt op met de VSOP Big Band Utrecht. Laat u verrassen, want Huissen gaat echt swingen.

In de voorverkoop kosten de toegangskaarten 15 euro. Aan de kassa 17,50 euro. De kaarten zijn te koop bij de VVV, Vierakkerstraat, Foto Van Eimeren, Langestraat, Kapsalon Hendriksen, Van Wijkstraat en Sportcafé De Kuul, Brink 8.


Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 15 oktober halen leden van de harmonie St. Caecilia te Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op bij uw op. Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Cabaretseizoen in De Buitenpoort met 'Bourgondische Tukker' Nieuwe show 'Zleur' Thijs Kemperink hilarisch

Cabaretier Thijs Kemperink heeft in Zleur diverse persoonlijkheden. Een ‘hilarische’ show, te zien op donderdag 20 oktober in De Buitenpoort.

HUISSEN - Donderdag 20 oktober is het zover. Dan vergaat de wereld. Geintje. Het lachen vergaat je namelijk niet met Thijs Kemperink. Deze onnavolgbare en Bourgondische Tukker laat met zijn nieuwe show Zleur iedereen lachen. Donderdag 20 oktober is de start van het cabaret-/comedyseizoen in De Buitenpoort.

De uit het Twentse Albergen afkomstige Kemperink (33) timmert al jaren aan de weg in comedyland. Eerst als stand-upper en daarna als cabaretier met eigen solovoorstellingen. Zijn eerste programma heette 'Achteraf bekeken' en zijn tweede 'Gas d'r op'. Met zijn inmiddels alweer derde programma 'Zleur' krijgt hij alle lachers op z'n hand. Zegt ie zelf, tenminste. Deze Bourgondische Tukker is gek op gezelligheid en houdt zich graag bezig met de zaken waar het echt om draait in het leven. Bij hem geen politieke humor of anderhalf uur allerlei maatschappelijke zaken afbranden.

Hij houdt er van om een mooi verhaal te vertellen, wat dicht bij hem staat. In 'Zleur' verhuist hij naar de buurt waar hij is geboren en opgegroeid. Alles komt op een onnavolgbare manier voorbij; buurtfeesten, Twentse tapas, zijn ex-vriendin, een geheimzinnige koffer, de Gaypride, zijn bouvier, een pakwerker zonder pak, zangzaad, een boef, het landleven, een aquarium en een avondwake voor een hond. Thijs zelf neemt diverse persoonlijkheden aan. Recensies reppen van 'tranen met tuiten lachen' tot 'hilarisch'.
Ga zelf kijken of het lachen je niet vergaat. De wereld niet. Op donderdag 20 oktober in De Buitenpoort. Foyer open: 19:30 uur, programma start om 20.00 uur. Inclusief master of ceremony. Entree: 10 euro; kaarten (ook) verkrijgbaar via ww.debuitenpoort.nl.

De volgende cabaretvoorstelling is donderdag 24 november: 'Humorcollege' door Renate Reijnders.

Buurtschap Hulhuizen nu ook Hart-safe

HULHUIZEN - In samenwerking met Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe heeft de Whatsapp-groep Buurtprevent Hulhuizen de afgelopen weken een aantal reanimatie-opleidingen gehouden. In totaal zijn er 37 vrijwilligers opgeleid in reanimatie en het gebruik van de AED.

De meesten hebben zich ook aangemeld bij HartslagNU, zodat zij als burgerhulpverlener kunnen worden opgeroepen bij een reanimatie. Het aantal is dusdanig groot dat het goed mogelijk is dat de Hulhuizen landelijk per 1.000 inwoners de meeste burgerhulpverleners heeft.

Aanleiding voor dit initiatief is een door Buurtprevent Hulhuizengeorganiseerde info-avond, , in samenwerking met de politie, waar uitleg werd gegeven over de inrichting van een whatsapp-groep voor buurtpreventie. Ook de Stichting heeft hieraan een steentje bijgedragen door het geven van informatie over haar doelstellingen en de behaalde resultaten tot dusver. De conclusie dat slechts een handvol personen binnen het buurtschap in het bezit was van een geldig reanimatiediploma was aanleiding voor het bestuur van Buurtprevent Hulhuizen een aantal opleidingen te organiseren.

De stichting is heel blij met dit initiatief en hoopt dat er nog vele Whatsapp-groepen binnen de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe zullen volgen.

Expositie tekeningen en grafisch werk Rob de Jong

BEMMEL - De expositie laat verschillende kanten van het werk van Rob de Jong zien: enerzijds speelse en verfijnde tekeningen in gewassen Oost-Indische inkt en aquarel, die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Anderzijds grafisch, minimalistisch werk dat maatschappelijke thema’s verbeeldt die de Nederlandse samenleving bezighouden. Vaak zijn het gelaagde werken die vanuit een onverwachte invalshoek een actueel onderwerp belichten.

Rob de Jong, woonachtig in Gendt, volgde zijn kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (ARTez). Hier kreeg hij onder andere lessen grafiek van Ferenc Gögös, tekenlessen van Loukie von Freyburg en lessen ontwerpen van Evert van der Molen. Sindsdien was hij werkzaam bij diverse reclamebureaus in de regio.

Naast dit werk is hij actief bezig met illustratie- en schilderwerk. Hij exposeerde zijn werk regelmatig samen met leden van de Nederlandse Illustratoren Club (NIC) en de Illustratoren Oost-Nederland. Tegenwoordig is hij aangesloten bij de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). In Gendt is hij betrokken bij ‘Kunstkring Gendt Verbeeld’ en ‘Atelier 13’. Illustraties van Rob de Jong verschenen ondermeer in het XXL Book Illustrators 2013, samen met werk van 200 andere Nederlandse illustratoren. Behalve op zijn eigen website ‘hardpapier’ is zijn werk ook te vinden op de websites ‘Dutch-Creative’ en ‘IllustrationDaily’.

Het werk is te bewonderen in Liduina, Gouden Appel 120 in Bemmel, van10 oktober tot 31 december.

Alzheimer Café Betuwe dinsdag 18 oktober

BETUWE - Op dinsdag 18 oktober wordt voor dit jaar het achtste Alzheimer Café Betuwe gehouden met als onderwerp: 'Het ontstaan van communicatieproblemen bij dementie'.

Hoe kan iemand het probleem goed onder woorden brengen? Het verkeerd verstaan kan leiden tot communicatieproblemen. Bijzondere aandacht voor praktische adviezen en tips in de communicatie met de persoon met dementie. De inleiding zal worden gehouden door Frieda Debets, klinisch logopedist, verbonden aan het Radboudziekenhuis in Nijmegen en bezit specifieke expertise op het gebied van communicatie(problemen) bij dementie en heeft veel ervaring in het geven van communicatie-adviezen.        

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met een beginnende dementie, hun partner, hun familieleden, mantelzorgers en vrienden. De gasten van het café praten rondom de tafel over onderwerpen, die ze in de thuissituatie meemaken over dementie en over de mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Een lotgenoten contact in een ongedwongen sfeer.

Het Alzheimer Café Betuwe wordt gehouden in het woonzorgcentrum Tertzio in Elst en is bestemd voor de inwoners van de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. Elke gast wordt vanaf 18.30 uur verwelkomd en het programma begint om 19.00 uur en eindigt uiterlijk om 21.00 uur. Beroepsmensen zullen eveneens aanwezig zijn om op een of andere manier hulp te bieden of om dringende vragen te beantwoorden. Bij ontvangst is er gratis een kopje koffie of thee. Een uitgebreide informatietafel is aanwezig en iedereen is welkom.

Koppeltijdrit TWC ’t Verzetje: geslaagde afsluiting seizoen

BETUWE - De Koppeltijdrit van TWC 't Verzetje is voor veel renners uit de regio de afsluiting van het wegseizoen. Om 8.00 uur meldden 51 koppels zich bij het clubhuis voor deelname aan deze bijzondere wedstrijd. Het was met 8 graden fris zo vroeg op de ochtend en er stond een stevige zuidwester.

De senioren kenden een sterke bezetting en de top 4 lag op slechts 17 seconden uit elkaar. Uiteindelijk waren Marcel Alma en Kees Slothouber het snelst in een tijd van 25:03 (46,8 km/uur gemiddeld), voor de sterk rijdende Verzetje renners Michel Ahoud en Ruud Steeghs op plek 2. Joost van Bezooijen en Cor van der Ploeg, in 2015 en 2014 nog winnaar van deze wedstrijd, werden slechts derde.

Bij de junioren waren Thomas de Jong en Niels Verkerk het snelst in een tijd van 26.49 wat een zevende plek zou zijn geweest bij de senioren. Bij de dames waren Marion Gerssen en Wietske Bogaerts het snelst in 30:07. De categorie ouder-kind reed een tijdrit over 6 kilometer, vanaf restaurant Rijnzicht tot aan Angeren. Jente Derksen en Joost van Bezooijen wonnen, voor Tij Pricken met Opa(!) Jan Koenders en Jens & Johan van Kleef.

Woensdag 5 oktober werd hij alsnog verrast Milan Pas is in zijn nopjes

BEMMEL - Milan zat vorig jaar in groep 8 van de basisschool op de Pius X en omdat hij erg ziek was, dienden zijn klasgenootjes een wens voor hem in. Milan is naast dat hij een fan van Ajax is, ook een grote fan van Enzo Knol. De wens was om Milan een meet en greet te laten hebben met Enzo Knol.

Ondanks alle inspanningen is dat de organisatie helaas niet gelukt. Daarom is, nu het weer beter gaat met Milan, gezocht naar een leuk alternatief. Milan kreeg namens de sponsoren van het wensboomproject 2015, vertegenwoordigd door Don Derksen, kaartjes voor het prachtige pretpark Toverland. Milan is hier superblij mee en kan niet wachten om een dagje lekker uit te gaan samen met familie en/of vriendjes.

Mede door het succes van afgelopen jaar, waarbij een aantal mooie wensen in vervulling is gegaan, zal ook dit jaar het wensboomproject weer plaatsvinden. Ruim voor de kerstmarkt, die dit jaar op 11 december van 11.00 tot 17.00 uur in het centrum van Bemmel wordt gehouden, zullen de wenskaarten worden bezorgd bij de deelnemende scholen.

Naast de traditionele kerstmarkt, proeverij en kunst in het kasteel De Kinkelenburg, zullen dit jaar meer kinderactiviteiten worden georganiseerd op en rond het plein voor Albert Hein met als thema’s 'Jong voor Oud' en 'Gezond Bewegen'. Dus 11 december is zeker een dag om vast in uw agenda te noteren.

Aantal bezoekers Fort Pannerden in de lift

De bezielende gids Martin Niels neemt een groep mee naar het verleden van Fort Pannerden (Foto: Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

DOORNENBURG – De belangstelling voor Fort Pannerden zit in de lift. De stichting ziet een stijgende lijn in het aantal bezoekers. Er moet wel op de centjes worden gelet. Het veelbelovende 'real-life game' kampt met zoveel kinderziektes dat veel inkomsten worden misgelopen. De rondleidingen en kinderfeestjes geven wel een positief beeld.

De gemeente is tot 2058 erfpachter van Fort Pannerden. De exploitatie is in handen van een beheerstichting. De gemeenteraad krijgt elk half jaar een rapportage van de stichting. De inkomsten zijn voldoende om niet in de rode cijfers te belanden. Op een totale inkomsten van ruim 90.00 euro kon een periode van april tot en met augustus met bijna 15.000 euro positief worden afgesloten. De prognose over het tweede half jaar moest wel naar worden beneden bijgesteld, zo informeert directeur Marco Houtschild van Fort Pannerden de gemeenteraad. "Door echter ook de kosten laag te houden, is het de verwachting het jaar in de zwarte cijfers te kunnen afsluiten."

Op de 'werkvloer' van het spannende fort heerst een ontspannen sfeer. Een van de circa 65 vrijwilligers is Wim Hell uit Elst. Hij is dagcoördinator als een gezelschap van 165 ouderen in kleine groepen onder leiding van een gids hun weg banen door de spannende gangen en vertrekken van Fort Pannerden. De meeste bezoekers komen uit de regio, zo is zijn ervaring: "Passanten die worden aangetrokken door onze informatieborden en vlaggen willen zien wat er onder die bult gebeurt." Groepen die een arrangement hebben geboekt komen uit het gehele land. "En iedereen gaat altijd tevreden de deur uit", zegt de dagcoördinator met trots. Met aandacht hoort hij een aantal ouderen aan die slecht ter been zijn. Voor deze groep waren trappen en drempels een obstakel voor een rondleiding. "Maar jullie hebben toch wel naar de film kunnen kijken", vraagt Wim Hell. Een oude vrouw zittend op de rollator knikt. Ondanks de beperking was het toch een leuke ochtend.

Jeugdslagwerkgroep Volharding wint cup

HUISSEN - Met volle overtuiging heeft de jeugdslagwerkgroep van Muziekvereniging Volharding op zaterdag 1 oktober 2016 in alle vroegte de jeugdcup veroverd tijdens de Sla Je Slag Cup 2016.

De Sla Je Slag Cup is een percussie- en slagwerkfestival dat jaarlijks georganiseerd wordt door de winnaar van het voorgaande jaar. Dit jaar werd het festival georganiseerd door Slagwerkgroep Neerbosch-Oost bij De Kube (Honigcomplex) in Nijmegen. In totaal deden veertien slagwerkgroepen mee met de Sla Je Slag Cup 2016.

De jeugdslagwerkgroep heeft om 9.00 uur 's ochtends de volgende nummers laten horen en zien: Alpha Bravo Niner, A Caveman Told Me, Low Tide en Royals/Sex on Fire. De jury heeft dit optreden beloond met 83,75 punten. Goed voor een eerste plaats met de complimenten van de jury! De jongens en meiden waren dan ook enorm blij dat ze de jeugdcup mee naar huis mochten nemen.

De slagwerkgroep mocht om 15.50 uur optreden met de nummers: Sketches of the Oriënt en Alkuntam. In het juryrapport staan opmerkingen als: staat als een huis, de complete performance werkt en bijzondere slagwerksolo. Kortom, ook een geweldig optreden wat uiteindelijk 83,50 punten heeft opgeleverd. Niet genoeg voor een eerste plaats maar toch een prima aantal punten.

Het nieuwe seizoen staat nu weer voor de deur. De jongens en meiden van beide slagwerkgroepen gaan aan de slag met het uitzoeken en repeteren van nieuwe muziekstukken. Optredens en concerten worden gepland en ook de slagwerkexamens worden binnenkort afgenomen. Muziekvereniging Volharding is en blijft volop in beweging!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 18 oktober - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 19 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 20 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

SWL: Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: dinsdag 18 oktober van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis, Angeren

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Van Akker naar Bos

BEMMEL - Lingewaard Natuurlijk organiseert dinsdag 18 oktober de lezing ‘Van Akker naar Bos’. Louis Dolmans, vanaf 2010 natuurboer op Doornik Natuurakkers, vertelt over de weg van akker naar bos en wat daar zoal bij komt kijken.

De huidige landbouw vraagt zoveel energie, dat er schade ontstaat aan de bodem. Bovendien is het belastend voor milieu en klimaat en op de lange duur niet houdbaar, Wetenschappers, maar ook boeren, pleiten voor een andere benadering. Zij willen slim gebruik maken van wat de natuur doet en maken zich sterk voor natuurlijk vormen van landbouw. De beweging van akker naar bos.

Boslandbouw
Natuurlijke landbouw vraagt een andere manier van kijken en denken en is niet eenvoudig. De kern van de meer natuurlijke vormen van landbouw is, dat de boer zoveel mogelijk de natuur het werk laat doen en zich toelegt op gebruik van meerjarige gewassen. Bij de ontwikkeling naar boslandbouw horen dieren, zoals koeien, varkens en kippen. Onze klassieke boomgaarden zouden wij tegenwoordig als een vorm van boslandbouw bestempelen.

Vriendenkaart
U kunt de lezing bijwonen op dinsdagavond 18 oktober om 20:00 uur in de Veldschuur van Lingewaard Natuurlijk, aan het parkeerterrein van sporthal De Bongerd, Sportlaan 1-M te Bemmel. De kosten zijn 7,50 euro per persoon inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.

Doedelzak in Doornenburg

DOORNENBURG - De doedelzak is een lust voor het oog, met zijn drie uitstekende pijpen over de schouder van de bespeler en de met Schotse ruit bedekte luchtzak. Maar ook voor het oor is het een opvallend instrument.

De klank van een doedelzak is uniek en volumineus. Het blaasinstrument creëert zijn onmiskenbare geluid door via een blaaspijp lucht in een zak te blazen, waardoor de muzikant indirect verschillende rieten laat trillen. Het geluid komt naar buiten via de drie bourdons, die de grondtoon vormen, en de chanter, waarop de melodie wordt gespeeld.

Koninklijke harmonie Ons Verlangen Beverst wordt al sinds 1967 gesierd door een doedelzakband, die het harmonieorkest een heel eigen sound geeft. Het samenspel tussen het harmonieorkest, de doedelzakband en de drumband zorgt voor een afwisselende muzikale show en een bijzonder tafereel op het podium.

Naast optredens op straat geeft de harmonie ook regelmatig concerten, zoals het jaarlijkse concert tijdens de pinksterfeesten, waarbij ook andere harmonieorkesten een gastoptreden geven. Harmonie Sint-Caecilia Doornenburg mocht hieraan deelnemen in 2015. In het kader van een uitwisseling is de Belgische harmonie op 6 november te gast in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg, waar de twee orkesten om 14:30 uur een gezamenlijk optreden verzorgen. Tijdens dit concert kan men ook de doedelzakken in vol ornaat bewonderen. Met een kilt, zoals de Schotse traditie dicteert.

Opbrengst collecte Spierfonds

HUISSEN - Van 11 tot en met 17 september is er door vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds gecollecteerd in Huissen. Samen hebben zij een prachtige opbrengst van 6028 euro opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

“De inzet van onze vrijwilligers is onmisbaar. De collectanten en donateurs maken mogelijk dat het fonds in het komende jaar meer onderzoek naar spierziekten kan financieren”, aldus Joanna van Drongelen, hoofd collecte- & vrijwilligersorganisatie Prinses Beatrix Spierfonds.

Collectant gemist?
Hebt u de collectant gemist, maar wilt u toch nog een bijdrage overmaken? Dat kan via giro 969 of sms 'spier' naar 4333 (eenmalig1,50 euro).

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen door middel van wetenschappelijk onderzoek. De organisatie financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Dit is mogelijk dankzij donaties en de inzet van vrijwilligers.

Column

Gewiekst

Mensen met feiten aftroeven. In de politiek denken gewiekste debaters met deze genoemde gave veel te bereiken. Oud-burgemeester Henk Bergamin van de voormalige gemeente Bemmel maakte met zijn gevleugelde uitspraak 'dit is een gegeven' zijn raadsleden zonder feitenkennis monddood. Eerlijk gezegd, als dit mij ook zou lukken dan krijg ik een onpasselijk gevoel van binnen. Alleen als de persoon in kwestie een arrogante betweter is. Maar zo sterk ben ik niet.

Mijn persoonlijkheid wordt op dit moment al ondergraaft door twijfel. Ik twijfel over Twitter. Op het scherm van mijn digitale vriend verschijnt 's morgens de mailbox, kranten, Facebook en Twitter. Elke morgen vraag ik me af, waarom volg ik sociale media. In wind me toch steeds op over geneuzel en politiek geblaat. Totdat ik Bana al-Aabed uit Syrië ben gaan volgen. Bana is 7 jaar, woont met moeder en broertje in de belegerd stad Aleppo. Het meisje twittert met hulp van mama Fatemah over gruwelijke oorlogservaringen in haar straat. Verslag met soms gruwelijke foto's. Tweets met angst en wanhoop uit Syrië tarten mijn natte ogen. Het is een vuile oorlog waar mensen als kakkerlakken worden afgeslacht. Met die achtergrond jubelen in Politiek Nederland vooral rechtse en gewiekste debaters dat de vluchtelingenstroom naar ons land is opgedroogd. Daarom volg ik op twitter geen landelijke politiek.

Als voedingsbron voor mijn stukjes moet ik wel de gemeente Lingewaard en de politiek volgen. Over hun tweets kan ik me zo godsgruwelijk opwinden. Over een college dat Team Communicatie laat twitteren over kunstgras op voetbalvelden. 'Ook wat gehoord over het gebruik van rubberkorrels op kunstgras? Hier lees je hoe het zit'. Terwijl minister Edith Schippers het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft gesommeerd opnieuw te onderzoeken of voetballers en keepers kanker kunnen oplopen van rubberkorrels, laat ons college weten hoe het zit. Zelfs de minst gewiekste raadsdebaters kunnen dit betweterige college het vuur aan de schenen leggen. Dit is een gegeven.
Sjaak

Mooi resultaat voor Sint-Sebastianus Gendt

GENDT - Tijdens het showconcours in Enschede, op zaterdag 8 oktober, zette de Show- en Marchingband van Sint-Sebastianus Gendt een zeer mooi resultaat neer.

Op de zaterdagochtend vertrok een volle bus met muzikanten en supporters vanuit Gendt naar Enschede. Bij aankomst werd de kleedkamer gewezen en maakten de muzikanten zich gereed om het instrumentarium in te spelen. Vrij direct daarna was de Show- en Marchingband al klaar voor het optreden.

Voorafgaand aan het optreden, kenden de muzikanten van de Show- en Marchingband vooral veel gezonde spanning. Echter, tijdens de cruciale show werd deze spanning omgezet in concentratie en kwam het helemaal goed. Het publiek werd vermaakt en tussen de klanken van de prachtige muziekstukken werd luid geapplaudisseerd. Tijdens de prijsuitreiking bleek Sint-Sebastianus met hun 83,46 punten een mooie eerste prijs binnen hebben gehaald. Als kers op de taart mocht Sint-Sebastianus ook nog eens de ereprijs van de dag, die door de Overijsselse Bond van Muziekverenigingen ter beschikking werd gesteld, mee naar huis nemen.

Halloween en herfstdans bij Flow

ANGEREN - Bij Flow in Angeren kun je in de herfstvakantie dansen. Voor 7-12 jr is er de workshop Spooky Streetjazz op woensdag 26 oktober.

Je leert een stoere dans. Thema: Halloween. We gaan presenteren aan ouders en aanhang. Voor kinderen tot 6 jr is er Ritselende Herfst. Dansen over de herfst. Voor volwassenen is er Swinging Latin Dance en Jazz Flow voor 50+. Tijd: 15:00-16:20: Ritselende Herfst 1,50. 16:30-18:30: Spooky Streetjazz 2,00. 19:15-20:15: Swingende Latin Dance 2,00. 20:15-21:30: Jazz Flow 2,00. Leden komen gratis. Plaats: Danszaal Dorpshuis Angeren Emmastraat 23. Info: Lisette Wolters 06 41913745, flow-angeren@hotmail.nl. "Trek je Halloweenkostuum aan en kom 26 oktober dansen bij Flow!"

Zonnebloem naar Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum

LINGEWAARD - De Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen ging op vrijdag 23 september met ongeveer 50 gasten en vrijwilligers per bus naar het Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur.

Daar aangekomen werden de deelnemers hartelijk ontvangen door de directeur van het museum. Hij gaf aan dat de gasten met hun handen mochten kijken, alles mocht aangeraakt worden. Na zijn welkomstwoord werden de gasten en vrijwilligers getrakteerd op koffie en overheerlijk gebak. Hierna gingen de vrijwilligers met de gasten op pad.

In dit museum komt de geschiedenis tot leven door middel van oude ambachten uit vroeger tijden. Ook de afdeling met historisch speelgoed was heel herkenbaar voor onze gasten. Oude tijden herleefden. Iedereen was dan ook razend enthousiast. "Om 13.00 uur werd er een lunch geserveerd. Na de lunch hadden we nog een uurtje om onze ogen de kost te geven. We besloten de dag op het terras met een glaasje en gingen daarna met een tevreden gevoel terug naar Bemmel."

De Geintrappers start jaarlijkse loterij

BEMMEL - Ook dit jaar zal carnavalsvereniging De Geintrappers weer haar jaarlijkse loterij houden. De leden van De Geintrappers kunnen langskomen vanaf 10 oktober tot en met de 14e november.

"Wij hopen van harte dat u onze verkopers niet teleur zult stellen zodat wij, met de opbrengst van deze loterij weer enkele activiteiten kunnen ondersteunen. De opbrengst van de loterij wordt gebruikt voor onder andere de carnavalsavonden in verzorgingshuis Liduina en verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. De loten worden verkocht voor één euro per stuk. De hoofdprijs is een dinerbon ter waarde van 200 euro. Deze is weer beschikbaar gesteld door Het Wapen uit Bemmel. Uiteraard hebben wij nog meerdere mooie prijzen tot onze beschikking."

De trekking zal plaats vinden in Het Wapen op vrijdagavond 18 november om 20.00 uur door notaris Van Schaik. Meer informatie over de activiteiten van De Geintrappers staat op www.Degeintrappers.nl, en facebook CV de geintrappers.

Herfstkorenavond in Gendt

GENDT - Zangliefhebbers opgelet! Géén saaie figuren die zwetend hun liedjesrepertoire ten gehore brengen, maar vrolijke, energierijke jonge mensen en jonge ouderen die met elkaar prachtige vocale muziekstukken laten horen! En iedereen mag daar gratis bij zijn!


Op 15 oktober van 19.00 tot 22.00 uur komen liefst vijf koren bij elkaar in Cultureel Centrum De Leemhof in Gendt die onderling héél verschillend zijn, maar met elkaar gemeen hebben dat ze er veel zin in hebben u te vermaken!
In volgorde van opkomst: popkoor de Klif Eastwood Singers uit Nijmegen-Noord, licht klassiek, gemengd koor Cantemus uit Nijmegen, gemengd ritmischkoor PurSang uit Pannerden, popkoor N-core uit Nijmegen en afsluitend het organiserend gemengd koor Jubilate uit de Betuwe.
Zaal is open om 18.30 uur; kom in grote getale, maar zorg dat je om 19.00 uur een plekje hebt gevonden, want dan knalt het los!
In de pauze wordt een verloting gehouden met leuke prijzen, die na afloop opgehaald kunnen worden om tussentijds de zangers niet uit hun flow te halen.

Mooie plek voor starters en doorstromers Ruimte voor elf woningen op terrein Bolder in Angeren

ANGEREN - Om de leefbaarheid van Angeren voor de toekomst veilig te stellen is het noodzakelijk dat er gebouwd wordt. Niet voor niets is door Strijdbaar Angeren het initiatief genomen om tot een nieuwbouwproject te komen. Voor de locatie Bolder, het terrein van de gelijknamige veevoederfabriek, is een plan gemaakt voor de realisatie van elf woningen. Woensdag 19 oktober is er brede informatieavond in Dorpshuis Angeren.


Het doel van het project is om elf betaalbare woningen met acceptabele woonlasten neer te zettenin Angeren. Het gaat om twee rijtjes van drie, twee tweekappers en een vrijstaand huis. Gemeente Lingewaard heeft reeds haar medewerking toegezegd. Ook de provincie Gelderland doet een duit in het zakje met een subsidie. Een aantal huizen is reeds vergeven, maar er liggen nog voldoende
mogelijkheden voor nieuwe kandidaten.


Grote voordelen
Het voordeel van een collectief is dat je inspraak hebt bij de ontwikkeling van je eigen huis. "Er zijn veel mogelijkheden en in overleg is bijna alles mogelijk", legt projectleider Chris School van SamenBouwen uit. "Omdat je met de CPO-vereniging zelf opdrachtgever bent, maak je eerst een ontwerp voor je nieuwe huis. Op basis daarvan wordt de prijs bepaald. Niet andersom." Een ander pluspunt is dat je het proces met je toekomstige buren doorloopt. "Zo ontstaat er direct een goede band", denkt School. "Dat is goed voor de sociale binding in je nieuwe buurt. Een ander voordeel van samen optrekken is dat je een betere onderhandelingspositie hebt naar leveranciers en aannemers. Hierdoor kun je de bouw- en ontwikkelingskosten drukken."


Infoavond
Ken of ben je iemand die graag betaalbaar wil bouwen en wonen in Angeren? Kom dan woensdag 19 oktober naar de informatiebijeenkomst in het dorpshuis van Angeren aan de Emmastraat 23. Die avond worden de plannen verder toegelicht. De avond start 19.30 uur met een presentatie. Vervolgens is er ruim voldoende gelegenheid voor het stellen van vragen. Kijk voor meer info op www.samenbouwen.nu.

Instuifavond oud-leden BC Bemmel'72

BEMMEL - Op woensdagavond 9 november nodigt Badmintonclub Bemmel'72 alle oud-leden uit om samen met andere oud-leden en de huidige leden herinneringen op te halen, bij te praten, maar ook weer eens lekker een shuttle te meppen met elkaar.

BC Bemmel'72 bestaat al 44 jaar en heeft vele leden zien komen en gaan. Hoewel de verbinding uiteraard de badmintonsport is, is een andere factor, namelijk de gezellige sfeer, een minstens zo belangrijk element. "Vandaar dat de rackets afgestoft mogen worden en we u graag (opnieuw) welkom heten."

Vanaf 20:30 uur staat de koffie klaar en kan er daarna lekker gespeeld worden op de negen banen in sporthal De Heister tot uiterlijk 22:30 uur. Het geheel is uiteraard kosteloos. Wel vraagt men geïnteresseerden om vooraf aan te melden via e-mail naar info@bcbemmel.nl. Ook nieuwe leden zijn nog steeds welkom. Meer informatie staat op www.bcbemmel.nl.

Lions Overbetuwe autorally

BETUWE - Zondag 2 oktober was de eerste georganiseerde autorally van Lionsclub Over-Betuwe met als doel geld inzamelen voor de voedselbank Arnhem en omgeving.

Ruim 30 equipes reden een parcours van ruim 150 kilometer. De classiccars, specialcars en cabrio's hadden de weersomstandigheden mee en de uitgestippelde route bracht hen over verharde en onverharde wegen langs talloze mooie plekjes op de Veluwe. De start bij het kasteel Doornenburg, de tussenstop in Garderen en een afsluitend rallybuffet bij De Westerbouwing in Oosterbeek. Het plezier van de heren en dames was groot en het bonte gezelschap was unaniem, volgend jaar weer een rally organiseren. De cheque van 3.500 euro werd namens alle deelnemers door de organisatie aansluitend aangeboden aan Guyette Delgore, coördinator fondsenwerving voedselbank Arnhem. Meer informatie over de rally staat op www.rallylionsoverbetuwe.com.

Expositie Jaqueline Verhaegh in De Kijkruit

GENDT - Van 7 oktober tot en met 2 december exposeert Jaqueline Verhaegh in de Kijkruit.

Jacqueline Verhaegh groeide op in Gendt en woont alweer meer dan 20 jaar in Nijmegen (Oosterhout). Jacqueline schildert pas 8 jaar en genoot jarenlang van de schilderles bij de Open Academie in Bemmel onder leiding van Bart Elfrink. Hij daagde haar uit en wist haar elke keer weer te inspireren. Ook gaf ze zelf creatieve workshops aan kinderen en intuïtief schilderen aan volwassenen, voordat ze haar praktijk als NEI-coach startte. Coaching en training is wat ze het liefst doet. In de maandelijkse vrouwengroep in Bemmel combineert ze haar werk met creatief en intuïtief bezig zijn. Daarnaast schrijft ze nu haar tweede boek en schildert ze in haar eigen atelier, waar ze dan meestal met haar dochter te vinden is.

Jacqueline werkt graag met acryl en olieverf. Dat is afhankelijk van wat ze maakt. Olieverf heeft langer nodig om te drogen, dat kan een reden zijn voor haar om met acryl te werken.


Het werk wat in de Kijkruit te zien is, zijn boedda’s, portretten van kinderen en vrouwen. Geïnspireerd door de blik, de lijnen in een gezicht of details, begon Jacqueline aan een reeks gezichten. Zo ontstonden verschillende portretten van acryl op doek. Informatie Jacqueline Verhaegh: j.verhaegh@hotmail.com; www.kindercoachjacqueline.nl; 06 47009090. Algehele informatie: Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56, 6691AZ Gendt Tel. 0481-421156. Mail: a.huystee@planet.nl; https://twitter.com/GendtVerbeeld; https://www.facebook.com/GendtVerbeeld. Expositieadres (raammanifestatie) Dorpstraat 21b, Gendt.

Eervolle vermelding GLK prijs voor Stichting Lingewaard Natuurlijk

LINGEWAARD - Afgelopen zaterdag 1 oktober mocht Stichting Lingewaard Natuurlijk de nominatie voor de Geldersch Landschap en Kasteelen prijs 2016 in ontvangst nemen. Lingewaard Natuurlijk was gekozen na een stemming door enige honderden donateurs van GLK. Stichting Prehistorisch Kamp Apeldoorn mocht uiteindelijk de hoofdprijs in ontvangst nemen. Lingewaard Natuurlijk kreeg door haar nominatie en eervolle vermelding een waarde cheque van 500 euro.

De vrijwilligers en het bestuur zijn geweldig trots. Na een zorgvuldige selectie uit tientallen aanmeldingen voor deze prijs behoorde Lingewaard Natuurlijk tot één van de twee genomineerden. Het juryrapport is vol lof over de brede inzet voor het landschap en de natuur in de gemeente Lingewaard en de inspanningen om zowel jong als oud hiervan te kunnen laten genieten. ”Vele kinderen en volwassenen hebben dankzij Lingewaard Natuurlijk geleerd over de natuur dichtbij en met vrijwilligers is gewerkt aan natuur- landschapsonderhoud en betere kansen voor bedreigde soorten in de natuur. De jury vindt Lingewaard Natuurlijk een aansprekend voorbeeld van burgerparticipatie en betrokkenheid van de bewoners bij hun leefomgeving. Kansen worden benut en er is sprake van een duidelijke visie op de toekomst waarbij een brede betrokkenheid vanuit de woonkernen wordt nagestreefd”, aldus het juryrapport.

Zowel het promotiefilmpje als het volledige jury rapport staan op www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Kinkelbestuur in gesprek met… Schapen in een mistige polder…

BEMMEL - Een gehurkt mannetje van graniet bij de vijver, een tuinhuis als atelier en een huis vol kunst. Die kunst is vooral eigen werk. Een landschap met nieuwsgierige koeien en schapen, een portret in acryl van een vogel of een jonge vrouw, maar ook abstracte kunst zoals een zonsopgang in de Ooij. Wij zijn in gesprek met Leon Swinkels.

Leon is van huis uit bioloog met een passie voor dieren in het polderlandschap. Hij komt uit een gezin met vier kunstzinnige broers, had imponerende leermeesters op de toenmalige Kleine Academie, zoals Chris Tielemans, Henk van Meurs en Bart Elferink en fietst nog dagelijks over de Bemmelse dijk naar zijn werk. Ziedaar de basis van veel van zijn schilderijen.

Leon heeft geëxperimenteerd met allerlei kunstvormen zoals aquarelleren, model tekenen en schilderen, beeldhouwen en boetseren. Hij was al bezig in de jaren ’80 toen De Kinkel nog naast De Gouden Appel stond. Een gezellige tijd, vooral na afloop van de les. Ik herinner mij nog levendig dat boetseren vooral door de vrouwen van de notabelen werd beoefend. Zij maakten dan een asbak voor hun man, terwijl ik een beeld uit hardsteen aan het hakken was.

Waarom schilder je? De polder inspireert mij. Schapen in een weiland met optrekkende mist kan zomaar de drive zijn voor een nieuw doek. Ik schilder nu minder beeldend. Er moet voor de kijker nog wat in te vullen zijn. Dat maakt een schilderij spannend. Schilderen biedt ook tegenwicht tegen het dagelijkse werk. Het is een uitlaatklep. Nee, geen vlucht! Alhoewel onze laatste expositie in het kerkje van Persingen wel was getiteld… Vlucht.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Protestantse gemeente Huissen en de Malburgsche Kist

Foto: Johan Dijkstra

HUISSEN - Lutherse vorsten bieden vanaf 1609 volledige godsdienstvrijheid in Huissen. Arnhem is overgegaan op het nieuwe protestantse geloof. Daarmee wordt Huissen een wijkplaats voor katholieken uit de Noordelijke Nederlanden.

Van de rijke St. Margarethakerk van Malburgen komen allerlei voorwerpen mee. Die zitten in de Marlburgsche kist die in het stadhuis van Huissen wordt gezet. Het blijft echter gisten tussen katholieken en protestanten. Vanaf 1611 krijgt de hervormde gemeente in Huissen een eigen predikant. Men kerkt in een particuliere woning. Pas nadat de calvinistische Keurvorst van Brandenburg aan de macht komt, krijgen de hervormden een eigen ruimte. Het stadhuis in Huissen. De Malburgsche kist wordt in 1657 door de Brandenburgse overheid aan de protestantse gemeente overhandigd.

Een aantal voorwerpen uit de kist wordt omgesmolten tot avondmaalszilver. De rest wordt verkocht. Van dat geld wordt, naast een huis en een brouwerijschuur aan de Langestraat een Statenbijbel aangeschaft. Deze is nog steeds aanwezig in de kerk. Op 10 juni 1660 wordt de eerste stenen protestantse kerk in gebruik genomen. Huissen neemt daarmee ten opzichte van het omringende Gelderse land een bijzondere plaats in. Katholieken en protestanten kunnen beiden hun geloof veilig en vrij belijden.

Zondag 16 oktober viering om 10.00 uur met voorganger ds. Matthijs Glastra.

Elke vrijdagmiddag van 14-16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade. Van 19-20 uur is de kerkkelder open voor de jeugd.

Oma's en opa's openen Kinderboekenweek

HUISSEN - ‘Altijd is Kortjakje ziek’ en ‘Een, twee, drie, vier, hoedje van… hoedje van…’ Wie op woensdagochtend 5 oktober langs IKC de Abacus kwam, waande zich even terug in de tijd.

Een enthousiaste groep oma’s en opa’s had zich na een oproep van de meesters en juffen opgegeven voor het koor dat op de speelplaats hun kleinkinderen en klasgenootjes kwam toezingen. Met liedjes uit hun eigen kindertijd. Alles in het kader van ‘Voor altijd jong’, het thema van de kinderboekenweek van dit jaar.

"Lieve oma’s en opa’s, hartelijk bedankt voor deze feestelijke opening! We hebben ervan genoten en ontdekt dat sommige van die oude liedjes leuk genoeg zijn om ook nu nog te zingen." De kinderboekenweek duurt nog tot 14 oktober.

Tweestroom-wedstrijdnieuws

GENDT - Tweestroom-jongens-mixe-JC1 speelde uit bij Pegasus-JC1 en verloor de eerste set. Hierna gaf het team gas, die drie sets de overwinning gaf.(1-3)

Meisjes-MB1 speelde uit bij Gemini-MB1(Elst) en verloren de eerste en tweede set. De derde set was voor onze meiden. De vierde set werd nipt verloren.(3-1))25-13/25-09/15-25/26-24.)

Setash-MA1Huissen) ontving Tweestroom-MA2 en won de eerste en tweede set. Hierna waren onze meiden sterker dan de tegenstander; dus ook de vijfde set werd gewonnen.(2-3)(25-17/25-20/15-25/20-25/11-15)

Tweestroom-HS1 ontmoette Boem.Komeet-HS3 en won de eerste en tweede set. De derde en vierde set werden verloren, gelukkig werd de vijfde set weer gewonnen.(3-2) Gezien de setstanden zijn onze heren de echte winnaar.(25-22/25-16/21-25/17-25/15-06)

Dames-DS5 bezocht Isala"77-DS3 en kon geen potten breken, maar werden niet van het veld geslagen.(4-0)(25-13/25-20/25-17/25-12)

Tweestroom-DS4 bezocht DVOL-DS1(Lent) en werden de eerste en tweede set van het veld geslagen. Gelukkig nam de tegenstand in set drie en vier toe.(4-0)(25-06/25-06/25-14/25-13)

Dames-DS3 bezocht Heijendaal-DS11 en scoorde er lustig op los; driemaal setwinst. De vierde set werd helaas nipt verloren. (1-3)(20-25/22-25/13-25/25-23)

Tweestroom-DS1 ontving streekgenoot Kidang-DS3(Bemmel) en had in de tweede set de meeste weerstand. De andere sets werden vrij gemakkelijk gewonnen.(4-0)(25-07/25-22/25-19/25-16)

Dames-DS2 ontmoette Heijendaal-DS10 en had in deze strijd weinig tegenstand te verwachten. Alleen in de derde set was de tegenstand het grootst.(4-0)(25-14/25-14/25-19/25-16)

Optreden Schip Ahoy in Sancta Maria

HUISSEN - Op dinsdagavond 18 oktober om 19.30 uur treedt het koor Schip Ahoy op. Het optreden zal plaatsvinden in de recreatiezaal van woon- zorgcentrum Sancta Maria. De zaal is om 19.00 uur geopend.

Pas vier jaar bij elkaar, maar het enthousiasme en kwaliteit van dit, uit ruim 50 zeebonken bestaande, koor is een genot om mee te maken. Onder de bezielde begeleiding van dirigent Gert Huting wordt een repertoire gezongen uit een selectie van ruim 60 bekende en minder bekende zeemans-liederen. Niet alleen vaderlandse-, maar ook Engelse, Duitse en sinds kort Spaanse liederen worden ten gehore gebracht.

Ondanks het feit dat de gemiddelde leeftijd van de zeelieden bijna 70 jaar is, is de zangconditie perfect. De instrumentale begeleiding, bestaande uit drie accordeonisten, twee gitaristen en een drummer completeren de kwaliteit van het koor.

Sancta Maria stelt zich op voor iedere belangstellende in de omgeving. Iedere inwoners in de Lingewaard is daarom ook van harte welkom! Voor u als bezoeker vragen we een bijdrage van 7,50 euro. De prijzen zijn inclusief koffie/ thee en een drankje in de pauze. Een kaartje kopen kan bij de receptie.

Filmmiddag Geert Tonk

HUISSEN - Zaterdag 15 oktober om 14.00 uur is er in Mea Vota een filmmiddag Geert Tonk (Huissen 15-11-1929 + Nijmegen 07-03-2011).

Mea Vota is te vinden aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen. Het interview met Geert Tonk is opgenomen in 2008 in zijn huis met de naam Mea Vota aan de Bloemstraat. Geert vertelt over zijn jeugd aan de Bloemstraat. Uitgebreid komt de oorlog en de evacuatie periode aan bod en daarna het tuiniersbedrijf na de oorlog. Zijn vader, Toon Tonk, heeft voor Geert en de Huissense bevolking veel betekend, zowel op tuindersgebied maar ook op sociaal niveau. De film is voorzien van diverse oude foto's en Geert toont als pianist ook zijn kunnen. De film duurt ongeveer 56 minuten.

Struinen in de Huissense waarden en langs het water

HUISSEN - Zondag 16 oktober verzorgt IVN RijnWaal een publiekswandeling van twee uur in de Huissense Waarden. De start is om 14.00 uur op parkeerplaats Albert Heijn, Stadsdam 2 in Huissen.

De herfst dient als thema voor deze wandeling. Hoewel de herfst doet denken aan afstervend blad en verstilling, blijkt er nog volop leven te vinden in de natuur. Wellicht heeft het Nederlandse woord 'herfst' wel iets te maken met het Engelse woord 'harvest', dat 'oogst' betekent. In deze tijd wordt er door de boeren volop geoogst en ook in de uiterwaarden is er genoeg te oogsten voor de vogels die vanuit het noorden naar ons land komen om te overwinteren.

Bij deze wandeling/struintocht komen we langs een aantal van de vele kolken en plassen (het bloemenwater) rondom Huissen. De ontstaansgeschiedenis van deze kolken zal worden belicht en we bekijken de diverse typische uiterwaardenplanten en -bomen die hier te vinden zijn. Kortom: het wordt een heerlijke struintocht die ook zeer geschikt is voor kinderen. Tips: het kan erg modderig zijn, dus laarzen of waterdichte schoenen zijn aan te bevelen én: heeft u een verrekijker en/of een loepje, neem die dan mee.

Donatuskoor Bemmel zoekt leden, vrienden en sponsors

Foto: Johan de Bont

BEMMEL - Het Donatuskoor was jarenlang actief als kerkkoor in Bemmel. Nadat de kerk sloot, viel formeel ook het doek voor dit koor. Nogal wat mensen vonden dat jammer en maakten zich sterk voor een doorstart.

Nu wordt elke donderdagmiddag weer met heel veel inzet gerepeteerd in de kerk van Haalderen. Het koor heeft een uitgebreid repertoire van ruim 200 meerstemmige liederen, waaronder liturgisch, licht klassiek en eigentijds. Onder de gedreven leiding van Frans Coerwinkel, een musicus in hart en nieren, wordt de kwaliteit gewaarborgd.

Foto: Johan de Bont

De eerste doelstelling van het Donatuskoor is het begeleiden van afscheidsceremonies. "Daarnaast laten we van ons horen bij andere gelegenheden, zoals de openingsmanifestatie van de Theaterkerk, de korenavond in Angeren, Ontmoetingsdagen en kerstmarkt.
Hoewel alle 'stemmen' in het koor goed zijn vertegenwoordigd, zijn nieuwe leden welkom. Daarnaast proberen we veel vrienden en sponsoren te werven, omdat het sluitend houden van de begroting nogal wat hoofdbrekens kost.
Hebt u belangstelling om mee te zingen, wilt u vriend of sponsor van het Donatuskoor worden, of wilt u gebruik maken van de diensten van het koor, dan kunt u contact opnemen met voorzitter Annie Oude Ophuis-Swinkels, telefoon 0481 465598 of email j.a.oudeophuis@hotmail.com."

BETUWE - Hét Gemeente Nieuws wordt gemaakt voor en door u! En... uw GemeenteNieuws komt elke week in de brievenbus! Hét Gemeente Nieuws wordt steeds populairder en er is ook steeds meer ruimte voor uw berichten. Vooral voor berichten uit uw eigen omgeving, van uw eigen vereniging en instelling.

Wat is er leuker om bijvoorbeeld uw vereniging te promoten door middel van een zelfgeschreven artikel? Of door het vermelden van de komende activiteiten in uw wijk of vereniging? Klimt in de pen of kruipt u achter de computer en laat het uw mede-lezers weten!

Hét Gemeente Nieuws is er niet alleen als uitgave op papier, ook als digitale uitgave op internet. Kijkt u maar eens op www.gemeentenieuwsonline.nl. Op deze site leest u ook hoe u de kopij (graag met foto!) kunt inzenden. Dat kan via de speciale button 'Nieuws insturen' op deze site.

Zien we uw nieuws de volgende keer ook in Hét Gemeente Nieuws?

sponsor bedankt

Sponsor

bedankt

DOORNENBURG - De mannen van GVA 2 zijn vanaf dit jaar op De Vijzel en andere sportparken te herkennen aan gloednieuwe polo's en jacks. De selectie wil Fagro graag bedanken voor deze mooie sponsoring.

De Gerardus dagkalender

LINGEWAARD - Gerardus-Dagkalender 6.75 euro met gratis schild. Elke dag een spreuk om de dag goed mee te beginnen. Gedichten,puzzels, zons-op-en-ondergang enzovoort.

Verkoopadressen: Angeren, R. Kloppenburg, Diepenstraat 8, 026 3252672. Bemmel: H. v. Duren, Gouden Appel 92, 466115. Doornenburg: L. Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33, 0481 422650. Gendt: J.en B. Niels-Gelsing, 0481 424773. Haalderen: I. Bakker, v.d. Mondeweg 31, 461615.

De Gerardus dagkalender

LINGEWAARD - Gerardus-Dagkalender 6.75 euro met gratis schild. Elke dag een spreuk om de dag goed mee te beginnen. Gedichten,puzzels, zons-op-en-ondergang enzovoort.

Verkoopadressen: Angeren, R. Kloppenburg, Diepenstraat 8, 026 3252672. Bemmel: H. v. Duren, Gouden Appel 92, 466115. Doornenburg: L. Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33, 0481 422650. Gendt: J.en B. Niels-Gelsing, 0481 424773. Haalderen: I. Bakker, v.d. Mondeweg 31, 461615.

13 / 24

14 / 24

Gendtse Ouderenvereniging viert 60-jarig jubileum

GENDT - Vorige week kon u lezen, hoe de Gendtse Ouderenvereniging in oktober 1956 op initiatief van enkele Gendtse inwoners werd opgestart. De naam Bejaardenbond werd ook nog in de eerste notariële statuten van 1986 vermeld. Toen rond 1990 Riet Ederveen-Cleijne de voorzittershamer overnam werd al gauw de naam Ouderenvereniging gebruikt maar werd deze naam pas bij de statutenwijziging in 2009 officieel.

Ook de minimumleeftijd om lid te kunnen worden, werd bij die statutenaanpassing teruggebracht naar 55 jaar in de hoop, dat er meer jongere leden toe zouden treden. Helaas is dat nog een wens die nog niet echt vervuld is. In de loop der jaren liep ook het ledental erg terug wat in 2000 voor het toenmalige bestuur aanleiding was een ledenwerving op touw te zetten. Een behoorlijk aantal nieuwe leden was het resultaat. Tot op heden blijft het ledental redelijk op peil maar wat meer mannelijke leden zou een aardig jubileumgeschenk zijn.

Nadat Riet Ederveen-Ceijne om gezondheidsredenen het voorzitterschap neerlegde, werd zij opgevolgd door Marien Hendriks. Martien heeft als voorzitter veel voor de vereniging gedaan en was er dagelijks voor op pad. Ondertussen werden ook de activiteiten uitgebreid. Mede op initiatief van de toenmalige voorzitter Leo van Schaijk kwam er een fiets puzzelrit en is ook het stamppotbuffet een jaarlijks terugkerend gebeuren geworden waar veel animo voor bestaat.

Met themabijeenkomsten probeert de vereniging in te spelen op de vele maatschappelijke vragen die er onder de ouder wordende mens leven.

Ook de samenwerking met de SWOG gaat steeds meer gestalte krijgen. Zo is op de site van de SWOG het complete jaarprogramma te bekijken. Sinds kort participeert de OVG ook met het Senioren Netwerk Lingewaard, waarin meerdere oudereninstanties in de gemeente Lingewward samenwerken en aldus een gezamenlijk standpunt naar de diverse overheidsinstanties kunnen innemen.

Al valt het niet altijd mee om het financiële plaatje rond te krijgen, dank zij enkele sponsoren, de gemeentelijke subsidie en de laatste jaren ook de Rabobank Clubkas Campagne lukt het toch elk jaar weer de leden een aannemelijk jaarprogramma te bieden. Ook al zijn er wel wat roerige momenten in de afgelopen 60 jaren geweest, tegenwoordig vaart de vereniging een rechte en veilige koers maar dat is ook niet zo verwonderlijk met 3 schippers en 1 schippersvrouw in het bestuur.

Al met al kan worden gesteld, dat de zestigjarige Ouderenvereniging nog altijd vitaal is waar de leden zich uitstekend thuis voelen.

Ter gelegenheid van het 60jarig jubileum, is er zaterdag 15 oktober van 15.00 tot 17.00 uur in de zaal van Providentia een feestelijke receptie waar iedereen die de Ouderenvereniging een warm hart toedraagt welkom is. Vrijdag 21 oktober staat er voor de leden een feestelijke avond op het programma met onder andere een warm en koud buffet wat muzikaal omlijst wordt door het nieuwe huisorkest Eigegereid. De Ouderenvereniging Gendt ziet met vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Lingewaards Mannenkoor zoekt zangers

Foto: Maurice Gemmeke

HUISSEN - Na een zeer geslaagde jubileumconcert met medewerking van Marco Bakker is het Lingewaards Mannenkoor weer op zoek naar nieuwe zangers om het koor te versterken.

Foto: Maurice Gemmeke

"Bezoek vrijblijvend een van onze repetitieavonden en proef de sfeer van mannen onder elkaar. Je kunt dan meteen kennismaken met de voorbereidingen rond de kersttijd." Het koor repeteert in Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen elke dinsdagavond van 19.45 - 21.45 uur.

Opbrengst KWF Kankerbestrijding

LINGEWAARD – De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Bemmel 5867.9 in Huissen 7638.16 in Angeren 1605.03 in Haalderen 1207.55 in Doornenburg 1665.36 in Gendt 3370.04 euro opgebracht. Dankzij deze vrijgevigheid kan KWF investeren in nieuwe doorbraken in kankeronderzoek, zodat we samen de dag steeds dichterbij brengen dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.

Tijd vul je elke dag opnieuw in met ervaringen. Mooi, droevig, leuk, lekker, druk of saai. En tijd is misschien wel het meest waardevolle dat je hebt. Meestal besef je dat pas als het niet meer zo vanzelfsprekend is.

Dankzij doorbraken in kankeronderzoek overleven patiënten nu bepaalde soorten kanker waar ze vroeger aan zouden zijn gestorven. Sinds de oprichting van KWF in 1949 is het percentage patiënten dat 5 jaar na hun diagnose nog in leven is, gestegen van 25% naar 62%. Door innovatie en techniek kunnen we nieuwe doorbraken in kankeronderzoek versnellen. Als je geld geeft voor onderzoek, geef je dus eigenlijk tijd aan iemand met kanker. Lees meer over doorbraken als immunotherapie en slimme medicijnen op kwf.nl/nieuwedoorbraken

Voorzitter Geert Kerkman zet zich al jaren in voor KWF Kankerbestrijding. Wilt u ook collectant worden meldt u aan via kwf.nl of bel 0481 423429.

Collectant gemist?

Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan! Sms 'gift' naar 4333 en doneer eenmalig 3 euro of doneer online via kwf.nl.

Collecte Nierstichting

LINGEWAARD - Tussen 18 en 24 september gingen in heel Nederland ruim 70.000 collectevrijwilligers op pad voor de Nierstichting.

In gemeente Lingewaard leverde dat zo’n 12.542,44 euro op. (Angeren: 941,72; Bemmel: 3274,00; Doornenburg: 920,12; Gendt: 2696,75; Haalderen: 745,00 en Huissen: 3964,85)

De inkomsten zijn hard nodig om nierziekten klein te krijgen. En daarmee de wereld van nierpatiënten weer groot. "Zonder de vrijwillige inzet van onze collectanten hadden wij dit niet kunnen realiseren! Hiervoor zijn wij hen erg dankbaar!

Wie de collectant van de Nierstichting is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.nierstichting.nl of sms 'nier' naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro."

Halloweenconcert StageBand Gendt

GENDT - Een lijk gevonden achter de dijk na het Koningsschieten met de kermis? Een plek waar een paar uur daarvoor nog honderden schutters stonden! Een kruis op de oude begraafplaats met daarop de letters R.K.? Sinds dat er in Gendt wordt gesproken over het Halloweenconcert in het Providentia op 29 oktober gebeuren er rare dingen in het dorp.

Een duister mysterie houdt Gendt in zijn greep. StageBand Gendt, StageBand Mystique uit Arnhem en Jongerenkoor Remember zitten er midden in. Maar waar ligt de oplossing? Kunnen zij met jou hulp, op deze muzikale avond met nationale en internationale hits, de duistere macht stoppen?

"Nieuwsgierig? Volg het mysterie via Facebook: www.facebook.com/stagebandgendt. Veel beter nog… kom naar het Halloweenconcert op zaterdag 29 oktober aanstaande, ervaar het mysterie zelf en zie hoe het afloopt. Het concert begint om 20:00 uur, maar vanaf 19:30 uur is zaal Providentia al open.

Entreekaarten kunnen aan de deur worden gekocht. Maar wilt u verzekerd zijn van een plekje? Koop dan uw kaarten in de voorverkoop bij de Bruna of het Providentia in Gendt. Kaarten kosten 5,00 euro! Daar krijgt u dan ook nog eens twee consumpties voor! Bent u niet in de gelegenheid om zelf kaartjes te halen? Bestel ze dan via de mail stageband@sebastianus.nl."

Word Vriend van De Kraonige Zwaone en vier het Huissens carnaval

HUISSEN - Op vrijdag 11 november is het weer zover. 's Ochtends om 11.11 uur zal op initiatief van SHCG De Kraonige Zwaone bij de Huussese Zwaon op de markt het startschot van het carnavalsseizoen 2016 -2017 worden gegeven. Stipt om 11.11 uur zal het gildekanon klinken en kan Huissen zich weer op gaan maken voor een ongetwijfeld mooi carnavalsseizoen.

Naast de aftap op 11/11 organiseert De Kraonige als sinds jaar en dag een groot aantal evenementen die het Huissens Carnaval zo bijzonder maakt. Hierbij moet u denken aan Het Zwaonefestival, De Pronkzitting, Het Wievebal, De Optocht en de drie dolle dagen. Samen met haar medewerkers tracht De Kraonige Zwaone ervoor te zorgen dat de continuïteit van het Huissens Carnaval wordt gewaarborgd. Om de continuïteit t kunnen garanderen heeft het gezelschap meer nodig dan alleen medewerkers.

Vriendenpas meer dan alleen een entreekaart! Om het carnaval in Huissen te kunnen blijven vieren zijn we voor een belangrijk deel afhankelijk van carnavalisten die het carnaval in het algemeen en De Kraonige Zwaone in het bijzonder, een warm hart toedragen. Wordt daarom vriend(in) van De Kraonige Zwaone! Als vriend(in) van De Kraonige Zwaone heeft u niet alleen toegang tot alle avonden van De Kraonige Zwaone, waaronder de Pronkzitting die dit seizoen op zaterdag 21 januari zal plaatsvinden. U zult ook een grotere betrokkenheid bij het gezelschap ondervinden. Deze betrokkenheid wordt mede vorm gegeven door een onderscheiding die speciaal voor dit initiatief is gemaakt en als gast aanwezig te zijn op de medewerkersavond van De Kraonige Zwaone. "Indien u onderdeel wilt uitmaken van De Kraonige Zwaone kunt u voor 50 euro vriend(in) worden.

Kaarten bestellen

Een 'Vriendenpas' kan eenvoudig via de website van De Kraonige Zwaone www.dekraonigezwaone.nl worden besteld. Hier kunt u ook kaarten voor de afzonderlijke zittingen zoals De Pronkzitting en het Wievebal bestellen.

Indien u zorgt dat u zich uiterlijk voor 1 november aanmeldt, dan zorgen wij ervoor dat uw 'Vriendenpas' voor de openingszitting van De Kraonige op 12 november bij u in huis is. U kunt dan mede bepalen wie de winnaar wordt met de beste carnavalskraker tijdens het Zwaonefestival.

Over kerkdienst van 16 oktober: Goede buren

HUISSEN - Op 16 oktober staat de ochtenddienst in de protestantse kerk in Huissen in het teken van het thema 'goede buren'. Dé gelegenheid om kennis te maken met een groep medegelovigen uit Huissen. Zij ontmoeten elkaar één keer per maand op zondagmiddag in de protestantse kerk, Raadhuisplein 35.

Kids en vijftigers die uit verschillende kerken hier samen komen. We eten samen, hebben het gezellig en vanuit de groep is er altijd iemand die 'iets' voorbereidt en met de groep in gesprek gaat over wat geloven voor hem of haar betekent.

Lief en leed worden gedeeld. De kids chillen met elkaar en we bemoedigen elkaar vanuit de bijbel, zingen en bidden samen. We hebben een vorm gevonden waarbij in Huissen woonachtige koeperkerkers, volle evangeliërs en PKN'ers elkaar ontmoeten en kerk kunnen zijn over gemeente en kerkgrenzen heen. Vriendschappen groeien, bloeien, maar er is natuurlijk plek voor veel meer.

Voor gelovigen, beetje gelovigen en niet gelovigen. Het kerkgebouw is groot genoeg en we hebben een Whatsappgroep waarin we elkaar informeren. Dus... Als je nieuwsgierig geworden bent dan treft het. Wij komen op bezoek in de dienst van 16 oktober a.s, om 10 uur. Samen met Matthijs Glastra geven we (muzikaal) vorm en inhoud aan deze dienst en leren jullie ons en wij jullie beter kennen. Kom je ook?

Ard, Alet, Roos, Chris, Jeroen, Dianne, Rick, Dorine, Marloes, Huib, Maya, Femke, Floris, Bernhard, Janine, Moira, Noel, Jonathan, Danielle, Marij, Emme-Lotte, Sofie, Julia, Faye, Julia, Bastian, Wietske, Sjirk, Femmy, Luc, Manuela, Roeland, Hanna, Emma en Jan.

Open repetitieavonden van De Burchtsanghers

DOORNENBURG - Alle donderdagavonden in oktober vanaf 20:15 uur is men welkom om naar de repetitie avonden te komen van De Burchtsanghers in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg.

"We willen mensen, op deze wijze, laten kennismaken met ons en hoe wij deze repetities beleven. We zingen vierstemmig en meertalig. Onze dirigent, Wim Reijnders, dirigeert op een prettige manier en probeert het beste in ons naar voren te brengen. Daarnaast is er de mogelijkheid om gezellig met elkaar te praten in de pauze en na de repetitie. Mogelijk kunnen we mensen enthousiast krijgen om ook lid te worden. Mannen en vrouwen met plezier in zingen: We zien u graag!", aldus namens het koor, Leen van de Sant (06 19747412) (www.burchtsanghers.nl).

Diner bij Hof van Breunissen

GENDT - Zaterdag 29 oktober is er bij Hof van Breunissen van de RijnWaal zorggroep, locatie Sint-Jozef in Gendt, een themadiner.                

Er staat een heerlijk menu in het teken van de herfst op het programma. "Het restaurant nodigt u van harte uit vanaf 18.00 uur. We starten met Estlandse pompoensoep als vóórgerecht. Vervolgens krijgt u als hoofdgerecht een Gendtse rundstoofpot met herfstbokbier. Hierbij serveren we gefrituurde Vlaamse frieten, sperziebonen met citroen en knoflook en rauwkost van de chef. Als dessert serveren we roomijs met boerenjongens en slagroom. De avond wordt afgesloten met koffie of thee. Dit herfstdiner bij Hof van Breunissen kost, exclusief drankjes, 15,95 euro per persoon.

Opgeven hiervoor kan tot dinsdag 25 oktober (tenzij het maximum aantal gasten eerder is bereikt) bij het restaurant Hof van Breunissen,
Kloosterplein 4, Gendt. Telefonisch kan ook via 0481 421338 (vragen naar het restaurant).

Dansen in Huissen!

HUISSEN - Na twee succesvolle openingsweken is de StreekBalletschool (SBOB) per 3 oktober definitief gestart met het geven van danslessen in Huissen.

De danszaal van het gemeenschapshuis Huissen-Zand is de nieuwste locatie van de SBOB, de dansschool die al heel wat jaren met veel plezier en enthousiasme diverse danslessen voor jong en oud verzorgt op locaties in Gendt, Bemmel, Elst en Zetten.

Het dansprogramma in Huissen omvat op dinsdag de lessen Boys class 6-10 jaar, streetdance voor 9-12 jaar en bij voldoende aanmelding kan ook streetdance voor 13 jaar en ouder van start. Op woensdag staat op het dansmenu peuterdans, kleuterdans, kinderjazz voor 6-8 jaar, jazz voor 9-12 jaar en tot slot jazz 13 jaar en ouder.

Voor degenen die de open lessen in september gemist hebben, is er goed nieuws! Iedereen is van harte welkom alsnog een gratis proefles mee te dansen. Op www.sbob.info staat meer informatie over de lestijden en tarieven.

Modeshow Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag, 17 oktober is er bij het Vrouwengilde Doornenburg, in samenwerking met Smits Mode Angeren, een modeshow. Leden van het Vrouwengilde showen als mannequin kleding van Smits Mode.

Tegen betaling van 2 euro zijn ook niet-leden welkom. De modeshow begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg.

Gevonden

Gevonden: donderdag 6 oktober: 2 hoorapparaten met batterijen.

Vindplaats: fietssluis Bemmelsedijk bij Sprok.

Tel. 0481 465660

Jubileumfeest bij volleybalvereniging Kidang Bemmel

BEMMEL - Volleybalvereniging Kidang bestaat al bijna 55 jaar. Dit heuglijke feit willen we graag vieren met leden en oud leden. Kidang organiseert een groot feest op 12 november in sporthal De Bongerd vanaf 20.00 uur met de band 'Van Gennep'.

"Je kunt je hiervoor aanmelden via het mailadres 55jaar@kidang.nl of telefonisch bij Charlotte Reijnen: 0481 465488. Zodra ook jouw naam op de lijst staat, ontvang je een uniek jubileumtoegangsbewijs, geheel gratis.

Er hebben zich al meer dan 125 mensen aangemeld ! Op de www.Kidang.nl kun je zien wie zich al hebben opgegeven."

In een Oogopslag

woensdag 12 oktober
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastoor Peters
19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Maria-LOF met Pastor Hulleman en het Herenkoor

zaterdag 15 oktober
16.00 u. Kapel Zorgcentrum Liduina (Gouden Appel) Eucharistieviering met Pastores Peters en Geurtsen en het koor van de kapel
Gezamenlijke Ziekenzalving voor Bemmel

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en Gemengd koor De Levensbron

zondag 16 oktober
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Middenkoor InVoice

zondag 16 oktober
13.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pater Th. Beusink O. Carm, Spaanstalige viering voor mensen uit o.a. Peru

woensdag 19 oktober
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Jubilarissen gilde Sint-Bavo

ANGEREN - 60 jaar Schuttersgilde Sint-Bavo. Een afsluiting van een mooi jubileumjaar mat Bavodag en Koning der Koningen schieten. Na verzameld te hebben, vertrekken we naar de kerk voor een woord en communiedienst. Na de dienst vond er een vendelhulde plaats op het kerkplein, waarna we terug gingen naar de corridor.

Na een welkom van onze voorzitter begonnen we aan de lunch. Na de lunch hebben we het programma omgedraaid. We starten met het Koning der Koningen schieten. Oud koningen van Sint-Bavo strijden hier om de eer. Er waren 19 koningen en 1 koningin die hiervoor de strijd aangingen. Na 67 schoten was het Gijs Weideveld die met de eer ging strijken.

Hierna gaan we verder met de huldigingen. Eerst wordt de Kringdagcommissie naar voren geroepen. Deze werd bedankt voor haar inzet voor het jubileumweekend van 21 en 22 mei. Dan wordt Willy van Bon naar voren geroepen. Voor zijn inzet voor de vereniging werd Willy benoemd tot ere-lid van de vereniging.

Henk Peters en Willemien Scholten zijn dit jaar 60 jaar lid. Zij kregen het daarbij behorende speldje en een bos bloemen. Geert Meijer was 40 jaar stil lid. Hij krijgt ook een speldje. Gijs Janssen van Beek en Ben Hofs werden ook bedankt. Antoinette Puntman is onlangs gestopt als voorzitter. Zij werd hiervoor bedankt met een bos bloemen. Verder werd onze jeugdkoning bedankt met een fles celebrations. Ons koningspaar, keizerspaar en hoofdsponsor kregen een bos bloemen.

Er was een kruisboog schietbaan opgezet. Na een strijd ging de eerste prijs naar Dana Longerich, tweede prijs Marcel Goris en derde Marja Loeters. Het jubileumjaar is hiermee op een mooie wijze afgesloten.

Inzicht in energieverbruik helpt scholen te besparen

LINGEWAARD - Bij een groot deel van de basisscholen in Lingewaard is gestart met het plaatsen van meetsensoren. Deze sensoren registreren continue het elektraverbruik. Het inzicht dat hierdoor ontstaat helpt de scholen om energiebesparing te realiseren. De scholen worden hierin ondersteund door Lingewaard Energie tijdens het project De knop om.

Lingewaard Energie ondersteunt de basisscholen van stichting De Linge, Batavorum en Atos daarbij op technisch gebied maar vooral ook op het gedragsaspect onder het motto “Energie besparen doen we samen”. Leerlingen krijgen gastlessen, gaan zelf op zoek naar energievreters en helpen mee de school door te lichten op energieverbruik.

De eerste besparingen zijn te realiseren door leerlingen en medewerkers bewust te maken van de eenvoudige maatregelen die ze zelf kunnen nemen. De meetgegevens van de verschillende scholen worden vergeleken op basis van het aantal leerlingen en het schooloppervlak. Met grote verschillen die daaruit naar voren komen gaat Lingewaard Energie samen met de gebouwbeheerders aan de slag.

Opvallend daarbij is dat het energieverbruik in sommige gebouwen extreem hoog is tijdens afwezigheid. Daar komt Lingewaard Energie in actie, de knop om.

Exodus evacuatiegroep in New York?

REGIO - Het is al een bekend verschijnsel: de Exodus-evacuatiegroep van Mozaïek beeldt overal in de regio de dramatische vlucht van de burgers uit de periode '44-'45 uit.

Inmiddels verzorgde het optredens in Oosterbeek, Apeldoorn en onlangs weer in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. In dat opzicht zijn zij de ambassadeurs van de Betuwe. Bij de gelegenheid in Groesbeek zijn veel actviteiten zoals ook muziekoptredens.Door Mom maakte indruk met het voordragen van Terugkeer. Hèt gedicht dat de situatie van de evacuatie zo indrukwekkend laat voelen. Op de bijgaande foto is de uitbeelding van een living statue.

De uitingsvorm van parachute van het museum, de uitbeelding van evacuatiegroep en die van het Vrijheidsbeeld vormen zo symbolisch één geheel.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 16 oktober is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd van de viering is 10:00 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan.

De collecte van deze zondag is bestemd voor een project in Nepal. In de afgelegen bergdorpen in Nepal heeft de bevolking moeite om voldoende voedsel te kunnen verbouwen. De organisatie Icfon werkt samen met dorpsbewoners aan het verbeteren van hun levensomstandigheden. Mensen leren hoe ze met nieuwe landbouwtechnieken hun opbrengst kunnen verhogen en hun producten op de markt kunnen verkopen. Daarnaast ondersteunt Icfon dorpsgemeenschappen die in april 2015 werden getroffen door de zware aardbevingen, om hun dagelijks leven weer op te pakken.

Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te blijven drinken. Allen zijn welkom.

Herfst op De zilverkamp

HUISSEN - Omdat het echt al volop herfst aan het worden is gaan we het wat aantrekkelijker maken voor de vogeltjes in onze tuinen.

Daarom gaan we appels en broodjes vullen met pindakaas en vogelzaadjes. De vogeltjes mogen door mensen worden bijgevoerd op het moment dat het kouder wordt. Ze kunnen dan moeilijker voedsel vinden en voor de winter mogen ze best wat voeding erbij krijgen. Maak een eigen vogelketting met een appel en een broodje. Zaterdag 15 oktober tussen 10.00 en 13.00 uur.

Meer informatie en foto's staan op: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Vogelmarkt in Huissen

HUISSEN - Op zaterdag 15 oktober wordt er van 9.00 tot 15.00 uur een vogelmarkt gehouden bij Welkoop Huissen. Dit evenement wordt georganiseerd door Welkoop Huissen en Vogelvereniging De Martel uit Huissen aangesloten bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Op deze vogelmarkt worden diverse vogels te koop aangeboden door vogelliefhebbers uit de regio, maar ook vogelhandelaren zullen aanwezig zijn. De entree is gratis. "We gaan er vanuit dat er diverse kleuren kleurkanaries, vorm- en postuurkanaries aangeboden worden. Daarnaast zijn er mogelijk ook Europese cultuur, maar zeker tropische en subtropische vogels aanwezig, en uiteraard ook parkieten. Zo zult u uw assortiment vogels in uw volière kunnen aanvullen of uitbreiden met gezonde vogels om het komende seizoen te kunnen genieten van onze gevleugelde vrienden. Als u van vogels houdt, is een bezoek zeker de moeite waard."

Tevens kan men velerlei vragen stellen over de vogels die men mag houden en kweken in gevangenschap. Liefhebbers van vogelvereniging De Martel uit Huissen zullen de vragen beantwoorden bij Welkoop Huissen, Huismanstraat 44 in Huissen.

Vreedenhoff zoekt ex-medewerkers

REGIO - Drie huidige en twee ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem hebben het initiatief genomen een reünie te organiseren.

Deze vindt plaats op zaterdag 17 november 2017 van 14.00 tot 18.30 uur in de kerkzaal van Vreedenhoff. Zij zijn op zoek naar ex-medewerkers die in de periode van 1975 tot 2010 op Vreedenhoff hebben gewerkt. Aanmelden kan via reunievreedenhoff@gmail.com.

Wit Lof op het podium met Het Gelders Orkest

REGIO - Wit Lof, het opleidingsorkest van muziekvereniging Con Amore uit Oosterhout, zal op zaterdag 15 oktober om 20.15 uur optreden in de Eusebiuskerk in Arnhem.

Muziekvereniging Con Amore en Wit Lof kijken uit naar deze geweldige muzikale avond. Wilt u er ook bij zijn? Dat kan!! Tickets zijn te verkrijgen op Hrfstwnd Soundtrip Experience XXL https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/hrfstwnd-soundtrip-experience-xxl (www.conamore-oosterhout.nl www.facebook.com/MuziekverenigingConAmore/?fref=ts).

Van Kerk naar Theater (37)

BEMMEL - Het stuurvolk: Wim Berndsen en Marcel Hermsen.

Wim: "In '55 ben ik in het voorhuis van de smederij op de Plak geboren. Omdat ik in 't Wapen Olga uit Druten letterlijk tegen het lijf liep heb ik 5 jaar daar gewoond, alvorens op de Plak terug te keren. We hebben drie zonen, evenzoveel kleinzonen met een vierde onderweg."

Marcel: "Ik ben geboren en getogen in Mill. Op school leerde ik Karin uit Gendt kennen en in '87 kwamen we in Haalderen terecht. Wij hebben 3 kinderen, 2 kleinkinderen en een derde op komst; allemaal dames, wat de balans met Wims kroost aardig in evenwicht houdt."

Wim: "In Velp studeerde ik aan de Hogere Bosbouw School cultuurtechniek, een mengvorm van weg- en waterbouw met agrarische technieken. Bij de Grondverbetering- en ontginningsmaatschappij, deed ik 25 jaar ingenieurs- technisch, commercieel- en managementwerk en nu ben ik er al 10 jaar directeur van het pensioenfonds."

Marcel: "Na de MEAO haalde ik het Staatspraktijk-diploma en kwam in de branche van de volkshuisvesting, financieel management en controlling. In Brummen werk ik nu voor een woningcorporatie. In Lingewaard was ik lid van de raad van commissarissen bij het oude St. Jozef, nu Lingewaard Wonen."

Wim was in Bemmel lid van het kerkbestuur en Marcel bewoog zich daar in Haalderen in, beiden ook vanuit het PCI, de Parochiale Charitatieve Instelling en Marcel met vastgoed-ervaring in het MGZ, de stichting Medische Gezondheids Zorg. Vanuit die laatste organisatie kregen zij te maken met de besteding van het kapitaal na de afbraak van de MGZ-flat aan de markt. Jaarlijks werden beperkte bedragen toegezegd voor kleinere projecten. Het beleid werd bijgesteld, om dieper in de buidel tasten voor grote maatschappelijk relevante doelen. Toen er eenmaal contact was met de organisatoren van de Theaterkerk, was het pleit snel beslecht.

Wim: "Misdienaar en weekendkoster geweest zijnde heb ik zeker iets met het gebouw en nu is de toekomst ervan op deze manier heel mooi gezekerd. Ik ging in het bestuur en vroeg Marcel, die net in Bemmel was komen wonen, of hij penningmeester wilde worden: 'dé manier voor jou om veel mensen in Bemmel te leren kennen', schreef ik in de mail en ik was heel blij, dat Marcel instemde."

Marcel: "Samen hebben we ons, met geweldige hulp van Auke Lamers, oud-Rotdweiler werkzaam bij PWC, gefocust op zaken zoals BTW, de overdrachtsbelasting, fiscaliteitenproblematiek, ANBI-status e.d. Vanuit mijn werk ben ik gecharmeerd van oude gebouwen: hoe hou je die betaalbaar in de markt. De theaterbestemming van dit markante historische bouwwerk is natuurlijk een prachtige invulling."

Wim: "TOP-cabaret wordt nog mooier gezien de mogelijkheden en muziek gaat beter uit de verf komen." Marcel: "Voor mij en mijn vrouw wordt het een ontdekkingstocht; ze heeft gehoorproblemen, maar daar zal best een voorziening voor komen." Wim: "Als ik zie hoe de mannen en vrouwen dagelijks in het stof buffelen, dan neem ik mijn petje af, dat vind ik groots. Het tekent de inbedding in de gemeenschap." Marcel: "En het bedrijfsleven, dat met hoge kortingen de brede betrokkenheid onderstreept."

Boundless Swingende Kers Op De TheaterKerk Opening: Ik was erbij!

BEMMEL - Onze eigen nationale 'Allround Coverband Boundless', Bemmels muzikale trots, gaat de eerste grandioze muzikale feest-, dans- en genietdag in de splinternieuwe TheaterKerk daverend afsluiten met een rockend swingend optreden, zoals alleen de Boundless dame en heren dat kunnen.

Maar één keer is de eerste keer en daar wil je bij zijn. De TheaterKerk-opening is een happening waarmee Bemmel geschiedenis schrijft; niet eerder gebeurde het, dat een miljoenenproject met particuliere gelden gerealiseerd werd en het extra speciale aspect is dat de helft van de bouwuren door vrijwilligers gemaakt zijn. Bemmel viert terecht groot feest, in een concertgebouw voor door en van Bemmelaren, met een knallende optreden van Boundless.

De band afficheert zichzelf uitbundig op de site: 'Wil je van jouw feest het feest maken waar iedereen het nog lang over heeft? Het wordt pas echt grenzeloos goed met onze 6-koppige band: Wij staan voor een spetterende show, hebben een allround repertoire en bij ieder optreden gaan we voor het ultieme doel: de zaal plat spelen en het dak eraf!'

Boundless stal al de show bij optredens door het hele land: op de Eureka/weken in Rotterdam, in Amsterdam bij de 'Heeren van Amstel' en op talloze andere plekken met spetterende covers van Amy Winehouse, Anouk, Aretha Franklin tot Boundlessmedleys en muziek van Doe Maar tot Racoon, Stevie Wonder en Tina Turner.

Boundless, geen band kan ons eerste grote muziekfeest in de TheaterKerk beter en onvergetelijker maken. Koop nu je kaarten online á vijf euro: www.theaterkerk.nl www.Topbemmel.nl. Zaterdagavond 29 oktober 21.30 uur, zaal open om 20.30 uur in de TheaterKerk Markt 5.

Open dag tafeltennisvereniging Essentia groot succes

BEMMEL - Op zondag 2 oktober lieten de leden van TTV Essentia de mooie kanten van de tafeltennissport zien tijdens de open dag van De Schaapskooi. Bezoekers konden een balletje slaan en hun 'camping'-ervaring aan de rest laten zien. Het was mooi om te zien hoe goed sommige bezoekers het de leden al knap lastig kon maken.

Het hoogtepunt van deze open dag van TTV Essentia was de show die het lid Luc Claessens en trainster Suzanne Dieker lieten zien. Het hoge niveau van deze show zorgde voor veel bewondering bij de vele toeschouwers. Ook behoefte om eens een balletje te komen slaan? Kom dan op vrijdagavond langs in de Schaapskooi. Vanaf 18.00 uur spelen de beginnende junioren. Om 19.00 uur is er een training voor de gevorderde junioren. De senioren krijgen vanaf 20.00 uur training. Om 21.00 uur is er dan de mogelijkheid om vrij te spelen.
Als welkomstcadeautje mag je vier keer gratis meetrainen, voordat je besluit om lid te worden. Meer informatie op www.essentiabemmel.nl of via info@essentiabemmel.nl . Ook is de tafeltennisclub staat op www.facebook.com/ttvessentia.

Sfeervolle Cultuurdag Huissen

HUISSEN - In het kader van het 45-jarig bestaan van De Bevelander Muzikanten wordt de 35e Cultuurdag groots gevierd.

Deze staat bol van een aantal culturele activiteiten die gaan plaatsvinden op zondag 16 oktober vanaf 11.00 tot ca. 19.00 uur in Herberg De Hoeve (‘Ponderosa’)

De dag begint met een uitgebreide brunch van 11.00 tot 13.00 uur. Deelnemers dienen zich vóór 12 oktober aan te melden. Bevelander Fanclubleden krijgen korting en hebben een aparte uitnodiging ontvangen. Aanmelden kan telefonisch bij Henk Eerden: 026 3250366. Na de brunch kan iedereen gratis aanschuiven vanaf 13.30 uur. Daarna worden afwisselend mooie optredens verzorgd door zeemanskoor Schip Ahoy en De Bevelanders zelf.

Begin 2012 werden 'mannenstemmen' gezocht voor een nieuw op te richten zeemanskoor in Angeren. Plaats van samenkomst: het nieuwe Kulturhus in Angeren. Geert de Bruin uit Bemmel en Theo Sluiter uit Huissen waren de initiatiefnemers. Op 9 januari was de eerste bijeenkomst, tevens de oprichtingsvergadering en repetitie. Tijdens de zeer zonnige en drukbezochte Lentekriebels van dat jaar, was er het eerste openbare optreden van het koor in de muziektent bij garage Kos. Ongeveer 30 zangers, een bord met naam, muzikale begeleiding en dirigent Gert Huting en… Schip Ahoy was geboren.

CultuurprijsBevelanders verschijnt die dag in vernieuwde kledij. Even na de klok van 16.00 uur zal de uitreiking van de Cultuurprijs plaatsvinden namens De Bevelanders door Huissense wethouder Theo Janssen.

Sponsor bedankt

DOORNENBURG - Het tweede dameselftal van GVA loopt er dit jaar strak bij in gloednieuwe presentatiepakken.

Het wil dan ook graag vastgoed Makelaardij Klarenbeek bedanken voor deze welkome sponsoring.

Tijdens vrijblijvend tuinadviesuur Gratis tuincheck bij u thuis door Helsen Tuinen

HUISSEN - Van plan uw tuin op te knappen, onderhoudsvriendelijker maken of wilt u een hele nieuwe tuin aanleggen? Dan kunt u gratis gebruik maken van een tuinadviseur van Helsen Tuinen. Want de aankomende vrijdagen en zaterdagen houden de tuinarchitecten van Helsen Tuinen gratis tuinadvies-uren, eventueel ook bij u aan huis. Zij kunnen u helpen met het maken van een tuinschets, een beplantingsvoorstel of bijvoorbeeld een onderhoudsadvies. Maak snel een afspraak voor dit unieke buitenkansje!

Helsen Tuinen heeft twee hbo-gediplomeerde tuin- en landschapsinrichters: Gerald Helsen en Eddy Rasing. Zij hebben ruime ervaring in dit werk en kunnen uw wensen en ideeën vertalen naar passend advies.

Gratis en vrijblijvend

De komende vrijdagen en zaterdagen houden de beide tuinspecialisten voor de geïnteresseerden adviesspreekuur aan huis of in de tuinwinkel van het bedrijf. "Het is geheel vrijblijvend, het kost u niets". En wil men vervolgens een definitief ontwerp en de tuin laten aanleggen of onderhouden, dan maken wij een vrijblijvende offerte", aldus Gerald Helsen van het tuinontwerpbureau/hoveniersbedrijf, dat reeds ruim veertig jaar ervaring heeft.

Afspraak maken

U kunt een mail sturen naar g.helsen@helsen.nl waarin u kenbaar maakt welke dag (en dagdeel) uw voorkeur heeft. U wordt vervolgens gebeld voor een afspraak. Natuurlijk kunt u ook telefonisch een afspraak maken.

Tuinplantenwinkel

Helsen tuinen werkt met een vast vakbekwaam team hoveniers. Van ontwerp tot en met aanleg, bestrating en onderhoud wordt door hen gerealiseerd. De beplanting en materialen kunnen gemakkelijk worden uitgezocht in de naastgelegen tuinplantenwinkel, waar specialisme is in het groen. Ook ideaal voor wie zelf de tuin wilt aanleggen!

Helsen tuinen gevestigd aan Karstraat 39 in Huissen; telefoon (026) 3251510; www.helsen.nl.

KantoorProfi Bemmel Open 2016

BEMMEL - Het is bijna zover! Het KantoorProfi Bemmel Open toernooi gaat binnenkort van start. Vorig jaar hebben we, in verband met het vervangen van onze banen, het toernooi verzet naar de eerste week van november. Wij vonden het een goed idee om de najaarscompetitie af te sluiten met een toernooi. Gezien het aantal inschrijvingen vorig jaar dachten meer mensen daar zo over. Ook dit jaar lopen de inschrijvingen goed.

De 27e editie alweer, vanaf vorig jaar met een nieuwe hoofdsponsor; KantoorProfi uit Bemmel. We zijn erg blij met deze sponsor samen te mogen werken en hebben veel plezier in de samenwerking. Naast onze ''oude vertrouwde' sponsoren hebben dit jaar een aantal nieuwe sponsoren steun aan ons toernooi toegezegd. Hier zijn we ook erg blij mee.

Het toernooi is van 30 oktober tot en met 6 november. Inschrijven kan in de categorieën 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Met de 7 en 8 een leeftijdsminimum van 17 jaar. Inschrijven kan tot en met 23 oktober.

"Op vrijdagavond organiseren we dit jaar een pubquiz met als hoofdprijs een dinerbon van restaurant Da Giorgio voor het winnende team. De hapjes tijdens de pubquiz worden verzorgd door De Smaakcateraar. Het beloofd weer een geweldige avond te worden. We hebben heel veel ondernemers uit de regio bereid gevonden te gekke prijzen te sponsoren voor onze loterij. Alle deelnemers van het toernooi ontvangen bij inschrijving een lootje voor deze loterij. Meerdere lootjes zijn elke dag te koop. Prijzen worden dagelijks verloot. Maar bovenal zullen er vele mooie wedstrijden gespeeld worden en te zien zijn... Dit alles wil je toch niet missen?"

De toernooicommissie bestaat dit jaar uit: Reggy Knorth, Jacky van der Linden, Christel Goudzwaard, Bram Scheffer, Elles Timmer, Wim van Meerkerk, Marion van Hattem en Ed van der Goes. "Fijn dat er ook veel vrijwilligers zijn die ons in deze week ondersteunen, zonder hen was dit toernooi niet mogelijk. Wij doen ons best om er weer een fantastische toernooi van te maken. Heeft u er ook zin in gekregen dan zien wij uw inschrijving heel graag tegemoet..." namens de Open Toernooi Commissie.

Sparen voor uniek Lingewaards kookboek

LINGEWAARD - Vanaf zaterdag 15 oktober is het kookboek Wat schaft de pot? te koop. In dit boek geven 50 oma’s uit de gemeente Lingewaard een ouderwets gerecht en recept prijs. Zij staan in het boek afgebeeld met een aantal kleinkinderen.

De boeken zijn te koop bij de regionale boekhandels (17,50 euro). Bij Jumbo Scheperkamp in Bemmel en bij ambachtsslagerij Buurman in Bemmel, Gendt en Huissen is het boek middels een spaaractie tegen een gereduceerd tarief (9,95 euro) te verkrijgen.

Lichtfietsbrigademiddag van De Breinen op het schoolplein van De Abacus

HUISSEN - De zomer is voorbij en het is al weer snel donker... de herfst doet al snel zijn intreden en de winter kijkt al even om het hoekje om te kijken of zijn seizoen al aan de beurt is.

Juist in deze periode is het zo ontzettend belangrijk dat uw kind goede fietsverlichting heeft, voor en achter... zodat uw kind veilig de weg op kan en gezien wordt! "Met dank aan de ANWB licht toolkit kunnen wij ook dit jaar weer belangrijke controle doen."

Gerald van Koos Huberts Tweewielercentrum uit Huissen gaat de verlichting van de fietsen controleren en eventuele draadjes direct repareren (gratis service). Bij grotere reparaties aan de verlichting kan men de fiets naar hem brengen om te laten repareren (dit uiteraard tegen betaling). Men krijgt dan 15 procent korting op uw aankoop en zij ruilen ook nog uw fiets in.

Maandag 17 oktober rond 15.00 / 15.15 uur op het schoolplein van De Abacus.

Rabobank financiert een goed plan binnen één dag

BETUWE - Rabobank biedt MKB-ondernemers met een goed plan binnen één dag duidelijkheid over hun financieringsaanvraag. Zakelijke klanten die vóór 12.00 uur een online aanvraag indienen kunnen als ze dat willen uiterlijk de volgende dag een afspraak met een adviseur van de bank krijgen om hun plan te pitchen. De adviseur besluit direct over de financiering.

Ronald Otte, accountmanager MKB van Rabobank Oost Betuwe: "Klanten met een goed plan willen snel duidelijkheid over hun financiering. Rabobank komt daaraan tegemoet. Als grootste kredietverlener aan het Nederlandse bedrijfsleven willen we ondernemerschap blijven stimuleren. We combineren daarbij het gemak van internet met een zorgvuldig en deskundig persoonlijk adviesgesprek."

                                        

Hoe werkt het?

Financieren binnen één dag geldt voor bestaande klanten van Rabobank met een financieringsvraag tot EUR 1 miljoen. Nadat de klant de financieringsaanvraag online heeft ingediend (al dan niet samen met zijn accountant via www.financieringsportaal.nl) neemt de bank telefonisch contact op. Als de benodigde gegevens compleet zijn wordt een afspraak met een adviseur gemaakt. Die afspraak kan al de volgende dag plaatsvinden. De klant kan tijdens de afspraak met de adviseur het plan direct toelichten of pitchen. De adviseur besluit vervolgens of Rabobank de financiering zal verlenen. De klant heeft dus direct duidelijkheid. Na het adviesgesprek ontvangt de klant snel de offerte van de bank.

Lokale Rabobanken hebben in het afgelopen jaar bijna 25.000 financieringsaanvragen gekregen. Ronald Otte: "Lokale Rabobanken verstrekken elke dag meer dan 40 miljoen euro aan financiering aan ondernemers. 80 procent verstrekt de bank zelf (bancair krediet) en 12 procent is financiering in de vorm van leasing. Bij de resterende 8 procent gaat het om andere vormen van financiering, zoals via crowdfunding of stimuleringsregelingen van verschillende overheden." Van die financieringsaanvragen neemt het aantal online aanvragen snel toe. Ronald Otte: "Al 40 procent van de klanten doet zijn financieringsaanvraag online."

Bekijk de actievoorwaarden op www.rabobank.nl/kommaarop.

Assortiment proeverij WijnZinnig Gendt

GENDT - Zondag 30 oktober houdt WijnZinnig Gendt weer een geweldige assortiment proeverij.

"Tijdens deze middag heeft u de mogelijkheid om 80 wijnen te proeven en alle informatie die u daarover wilt weten ook daadwerkelijk te krijgen. Net als voorgaande jaren zal de grote zaal bij De Klok Horeca weer overzichtelijk ingedeeld worden, zodat u makkelijk een keuze kunt maken uit de te proeven wijnen.

De selectie wijnen zal vooral gebaseerd zijn op het aankomende seizoen. Buiten wordt het kouder, binnen gaan we het gezellig maken met daarbij smaakvolle wijnen.

De Klok Horeca Gendt verzorgt deze middag heerlijke hapjes en een uitgebreide kaasbar zal ook zeker niet ontbreken. Geniet onder het genot van een hapje, sfeervolle muziek en veel gezelligheid van de meest uiteenlopende smaken in uw glas en profiteer van hoge kortingen op de wijnen.

Gezien de drukte van voorgaande jaren, vraag ik u om vooraf even aan te geven of u komt en met hoeveel personen. Tijdens onze Jubileum Proeverij mochten wij liefst 400 personen ontvangen. Ook nu zijn er weer heerlijke prijzen te verdelen onder de aanwezige proevers…"

De toegang tot de proeverij is geheel gratis. De deuren gaan om 12.00 uur open en sluiten om 17.00 uur. De locatie is wederom De Klok Horeca Gendt.

WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34 (info@wijnzinnig.eu).

Ze zijn er weer: de winterviolen bij kwekerij Gerritsen Kom naar de Keukenhof van Lingewaard

HUISSEN – Kom ook kijken in de mooiste kas met al die kleurige klein- en grootbloemige violen! Het is bij kwekerij Gerritsen met al die gekleurde vlakken net de Keukenhof! Ze zijn er weer in meer dan honderd kleuren. Uniek in Nederland. Klaar om meegenomen te worden naar uw eigen tuin, terras en balkon!

Nu het herfst begint te worden, kunnen de kale plekken prima worden opgevuld door de kleurrijke viooltjes van kwekerij Gerritsen. Dat betekent extra kleur en fleur, zeker tot aan de vorst. En wordt het weer beter, dat bloeien deze violen weer op! Het winterviooltje is als het ware een knipoog in tuin en terras. En veel viooltjes zijn heel wat knipoogjes! Ze staan ook prachtig in bakken en borders. Het is het meest dankbare plantje in dit seizoen.

Kom naar de Keukenhof van Lingewaard en kom bij Kwekerij Gerritsen zelf in de kas je viooltjes uitzoeken. Er zijn ook mooie bakken met hang- en gewone violen. Kijk ook eens naar die prachtige heideplanten en gaultheria's met fraaie rode bessen. Ook de bolchrysant, het siergras, laurier en palmpjes doen het dit jaargetijde goed. Een kadootje? Maak er aan de inpaktafel een leuk geschenk van!

Kijk ook eens op onze website of facebookpagina. De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl; facebookpagina: Kwekerij WAJ Gerritsen

Maatschappelijk betrokken ondernemen in Lingewaard

Winnaar MBO-prijs 2015 Notaris François van Schaik.

LINGEWAARD - Er zijn veel maatschappelijk betrokken ondernemers in Lingewaard. velen treden hiermee op de voorgrond, maar er zijn er ook veel waarvan deze betrokkenheid niet of nauwelijks bekend is.

"Wij zijn van mening dat deze ondernemers duidelijker voor het voetlicht dienen te worden gebracht. Zijj vormen immers binnen onze gemeente een belangrijke steunpilaar voor veel verenigingen, stichtingen of ander maatschappelijke organisaties.

Deze maatschappelijk betrokken ondernemers verdienen onze waardering. Reden voor ons om jaarlijks een Lingewaardse Ondernemersprijs uit te reiken aan die ondernemer die zich op een bijzondere wijze heeft onderscheiden.

Kent u een bedrijf of ondernemer die op een bijzondere wijze uw vereniging of instelling heeft geholpen met het ondersteunen van uw vereniging of instelling dan kunt u hem of haar nomineren voor de MBO-prijs 2016", aldus het comité M.B.O.

Op 25 november, tijdens het Lingewaards Vrijwilligersgala, ontvangt deze ondernemer uit handen van de burgemeester een prijs met een oorkonde.

Nominaties kunnen worden ingezonden aan: meldpunt@swlingewaard.nl of telefonisch 088 2552555, contactpersoon is Wil van den Hurk.

Een onafhankelijke selectiecommissie onder voorzitterschap van de burgemeester zal de winnaar voor 2016 aanwijzen.

Annemijn had al diploma A en B
en is op 2 oktober geslaagd voor C
Je bent een kanjer!
Liefs Opa Ton en Oma Corry

Hoera!
Ons lieve neefje alweer 1 jaar
Gefeliciteerd!
Liefs Ryan en Fenna

Onze Oma Trees wordt 88
En dat vinden wij prachtig
Daarom proficiat van uw achterkleinkinderen
Luuk, Lieve en Nout

Hoera, hoera!
Ruben wordt alweer 6 jaar.
Dikke kus en héél veel verjaardagskusjes
van Opa en Oma Leenders

11 oktober
Wendy 50 jaar!
Gefeliciteerd.
Liefs,
Je zusje en kids

Hoera!
Onze vriend Owen alweer 5 jaar
Gefeliciteerd
Neil, Ryan, Roan en Fenna

Hoera,
op 15 oktober
wordt Dina Bolk
93 jaar.
Van harte gefeliciteerd!
De Buurtjes.

Hoera,
op 15 oktober
wordt José Stoffels
70 jaar!
Tot zaterdag.
De Buurtjes.

Het is echt waar LOT is 13 jaar.
Groetjes Opa en Oma (koeien).

Hiep hiep hoera...
ook deze clown ziet 50 jaar!

Ome Frank en Papa
Hartelijk gefeliciteerd met jullie
verjaardag
xxx
Twan

Ties, alsnog van harte gefeliciteerd
met je 6e verjaardag!
Opa Eef en Oma Lies

Spectaculaire Vroege-vogelactie bij Van Baal Laminaat

HERVELD – Vroeg opstaan op zaterdag 22 oktober loont! Bij Van Baal Laminaat betaal je tussen 6.00 en 7.00 uur, voor alle laminaatvarianten slechts de helft.

Of je nu voorkeur hebt voor een strakke moderne vloer, of juist een meer robuust landelijke look, bij Van Baal ligt het op voorraad. Mocht je 6.00 uur toch écht veel te vroeg vinden; tussen 7.00 uur en 8.00 uur krijg je ook nog flinke korting op laminaat. Liefst 40 procent! Natuurlijk hoef je niet binnen een uur een beslissing te nemen om van de spectaculaire korting te kunnen profiteren.

Het werkt als volgt: het tijdstip dat je binnen komt bij van Baal, is bepalend voor welke korting je in aanmerking komt. Dus arriveer je tussen 6.00 uur en 7.00 uur, dan krijg je 50 procent korting, ongeacht hoe lang je blijft rondkijken. De keuze is namelijk groot, dus is het logisch dat je even de tijd nodig zult hebben om rustig de mooiste vloer uit te kiezen. Trouwens, de kans is zelfs groot dat je nog wel even een poosje zult rondkijken, want je zult versteld staan van het brede assortiment aan nieuwe en gebruikte bouwmaterialen wat bij Van Baal op voorraad ligt. Van kunststof kozijnen en glas in lood tot aan trappen of sanitair, je vindt het bij Van Baal. Dus... zaterdag 22 oktober lekker vroeg uit de veren, zodat je op tijd aan de Verbindingsweg 10 in Herveld bent! Neem alvast een kijkje op www.vanbaal-laminaat.nl en www.vanbaal-herveld.nl. Telefoon 0488 452931 / 452231.

Zomerbloeierspecialist Huyskweker Arnhem-Nijmegen ook voor de winter!

GENDT - De zomer is ten einde, een mooi moment om uw terras klaar te gaan maken voor het najaar. Want als de zomerbloeiers straks weg zijn hoeft u zeker niet tegen een leeg terras aan te kijken. De Huyskweker Arnhem-Nijmegen heeft vanaf heden een ruim assortiment winterbloeiers, mooie vaste planten voor uw terras.

Wat denkt u van winterharde heideplanten? Groen of kleurrijk in prachtige herfsttinten zoals we kennen van de Veluwe? Met de Calluna haalt u een stukje Veluwe in uw tuin. Daarnaast heeft de Huyskweker hangviolen in veel verschillende kleuren en bent u er aan het juiste adres voor Gaultheria's. U weet wel, die kleine rode besjes die er zo sfeervol uitzien in het winterseizoen.

Net als de zomerbloeiers zijn ook de winterbloeiers verkrijgbaar in de unieke hangpotten met waterreservoirs. Deze hangpot maakt het verzorgen van planten voor iedereen eenvoudig. De pot denkt namelijk met de plant mee. Dankzij een verborgen waterreservoir in de bodem wordt een plant altijd van voldoende water voorzien.

Heeft u al zo'n pot waarin een zomerbloeier heeft gestaan, dan kunt u gebruikmaken van de omruilservice. U levert de oude, lege schone pot in ,en krijgt een nieuwe pot met winterbloeier terug. U betaalt alleen de plant, dat is prettig voor uw portemonnee én voor het milieu.

De Huyskweker Arnhem-Nijmegen heeft naast deze vaste planten ook een ruim assortiment kamerplanten. Op zoek naar een plant voor binnen of voor buiten? Dan bent u bent bij ons aan het juiste adres. Voor hoogwaardige kwaliteit en voor goed advies staat Huyskweker Arnhem-Nijmegen graag voor u klaar. Kom gerust eens langs!

Huyskweker Arnhem-Nijmegen, Langstraat 46, Gendt – www.huyskweker-arnhemnijmegen.nl.

Goud voor de rookworst van Keurslager Hans Mom

HUISSEN - Tijdens de landelijke Keurslager rookworstkeuring gaf de thermometer maar liefst 31 graden aan. Gelukkig concludeerde de jury dat deze typisch winterse traktatie van Keurslager Hans Mom ook bij tropische temperaturen geweldig smaakt. De rookworst is dan ook gewaardeerd met het predicaat 'goud'.


Elk jaar weer steekt Keurslager Hans Mom veel tijd in het perfectioneren van de worst. Een vakman wil het nu eenmaal altijd beter doen vertelt Keurslager Hans Mom.

"Voor het tweede jaar op rij hebben wij goud in handen" vertelt de gedreven ondernemer. Om te vieren dat het rookworstseizoen weer is begonnen, krijgen klanten van 10 tot en met 15 oktober de derde rookworst gratis! Het seizoen is daarmee, wat de temperatuur dan ook moge zijn, officieel geopend.

Jaarlijkse rookworstkeuring
De Vereniging van Keurslagers organiseert elk jaar de keuring, waarbij een onafhankelijke vakjury de rookworsten blind beoordeelt op samenstelling, bite, smaak, kleur en geur. Naast een uitgebreid juryrapport ontvangen alle winnaars een certificaat.

Keurslager Hans Mom, Raadhuisplein 27 Huissen; 026 3253289.

Ted's Road Show in café In den Ommelanden

ELST - Op zondag 16 oktober maakt café In den Ommelanden het podium vrij voor Ted's Road Show. Ted's Road Show is een duo, bestaande uit de broers Fred Twigg en Joe Publik. Een middagje Ted's Road Show staat voor genieten van eerlijke, heerlijke akoestische muziek.

Fred en Joe komen oorspronkelijk uit Wolverhampton (Engeland) en hebben jarenlang ervaring als muzikanten. Dit duo treedt al jaren op in kroegen, kleinere zalen en op festivals. Het repertoire bestaat uit blues, country, folk en pop. Naast covers van Johnny Cash, J.J. Cale, C.C.R., Neil Young en B.B. King, speelt het ook eigen werk.

Met dit eerste live-optreden na de zomervakantie sluit het café tevens de 'stille periode' af. Alles kan weer, alles mag weer in het café en dat is goed nieuws voor de muziekliefhebbers in Elst en omgeving. Binnenkort zullen er weer regelmatig bandjes op het podium staan.

Het opreden van Ted's Road Show start om 15.30 uur en duurt tot 18.30 uur. De entree is gratis. Meer info over het duo staat op www.fredtwigg.nl. Meer informatie en het volledige activiteitenoverzicht staan op www.ommelanden-elst.nl.

Profile Ouwerling 'de Fietsspecialist' levert namens de Postcode Loterij

HUISSEN - In de Postcode Loterij-trekking van augustus 2016 was het raak voor alle deelnemende bewoners aan de Visweij in Angeren. Profile Ouwerling reikte namens de postcode loterij liefst 28 Batavus BUB XL fietsen uit.

Iedereen verzamelde zich om van 19.30 uur op het parkeerterrein aan de Visweij. Door middel van een goede uitleg door de medewerkers van Profile Ouwerling konden alle winnaars in een keer veilig de weg op! "Alle gelukkige winnaars nogmaals van harte gefeliciteerd en tot ziens in de winkel!"

Profile Ouwerling 'de Fietsspecialist', Huismanstraat 29, Huissen, www.profile-ouwerling.nl.