GN Berg en Dal Heumen Mook

13 januari 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 13 januari 2016


Nieuwjaarstoernooi Jeu de Boule P.V.Leuth

LEUTH - "Op 5 januari hadden we weer het nieuwjaarstoernooi. We begonnen met champagne en een gezamenlijke toast op het nieuwe jaar.

Er waren 26 deelnemers. Gezelligheid kent geen tijd bleek maar weer eens. Er was gezorgd voor een lekker hapje. Ham, zuurkool, brood en kruidenboter zorgden naast een glaasje tevens voor de gezelligheid. De dames die dit hadden geregeld werden uiteraard van harte bedankt. Volgend jaar maar weer.

Er werd uiteraard ook gebould. Er waren toch ook weer enige artijen die op het scherp der snede werden uit gevochten. 13-12 staat wel garant voor een spannende partij. Er waren weer drie voorgelote partijen. Eerste werd Theo van Dreumel, tweede Henk Gunsing en derde Wil Gunsing. Het bestuur kan weer op een zeer succesvolle avond terugkijken."

"Wilt u ook een keer een avondje of middagje gezelligheid? Vanaf april spelen we weer voor bij de Vriendenkring. Kom gerust meedoen. Boules zijn er voldoende aanwezig, dus laat die gerust thuis", aldus het bestuur van P.V.Leuth

Hans de echte bakker maakt overuren voor petit fours gemeente

Foto: Joop Verstraaten

Foto; Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De banketbakkers van Hans de Echte Bakker uit Groesbeek en Beek hebben de afgelopen dagen overuren moeten maken om de duizend petit fours (kleine gebakjes) in verband met de naamswijziging van de gemeente gerealiseerd te krijgen.

Per 1 januari is de naam van de gemeente Groesbeek veranderd in Berg en Dal. Om deze naamswijziging te vieren bood de gemeente Berg en Dal op maandag 11 januari om 10.00 uur aan de inwoners koffie/ thee met een petit four aan op diverse locaties. Burgemeester Mark Slinkman was aanwezig in het MFA gebouw in Kekerdom om daar gezamenlijk met de inwoners koffie / thee te drinken en te genieten van de petit fours van Hans de Echte Bakker uit Groesbeek en Beek.

Alledaagse natuur

MILLINGEN - "Beste streekgenoten alledaagse natuur wordt vaak vertrapt en misacht zonder dat iemand het weet waar het overgaat. De waarde ervan wordt onderkent en niemand voelt zich daar verantwoordelijk voor, maar het staat wel aan het begin van ons bestaan."

"De reden van het verdwijnen van alledaagse natuur wordt vaak onder de mat geschoven en detail informatie ontbreek. In steden zie je de stadsvogels massaal uit de stad trekken naar het platteland toe trekken. Dit doen ze vooral door het ontbreken van groen (voedsel en beschutting) en nest gelegenheid.

Het is niet van vandaag op morgen dat dit gebeurt, maar door het systematische ecologische verarmen van de omgeving en het ontbreken van fatsoenlijke wetgeving wordt de alledaagse natuur vogelvrij verklaard. Maar dat gebeurt niet bij ons zult u zeggen, maar daar slaat u de plank mis als u goed kijkt ziet u diverse soorten uit de omgeving verdwijnen onder andere de weidevogels, zwaluwen, boerenlandvogels en andere flora en fauna.

Om de alledaagse natuur die meer onder druk staat als u denkt te laten zien, heb ik een Expo samengesteld. Deze is te bezichtigen in Sint-Jan te Deo in Millingen aan de Rijn", aldus Bert Houkes.

Omgekeerd inzamelen afval in gemeente van de baan

BERG EN DAL – Het omgekeerd inzamelen van afval waar wethouder Thijssen zich hard voor gemaakt had is van de baan. Dat zou inhouden dat het restafval door de bewoners zelf weggebracht had moeten worden naar ondergrondse containers die in alle kerkdorpen van Berg en Dal geplaatst zouden worden.

Dit voorstel had ook niet de steun van de wethouders Fleuren (CDA) en Weijers (Volg), die dat voorstel een stap te ver vonden gaan. Tijdens de carrouselvergadering op 10 december werd het voorstel van Thijssen door de overgrote meerderheid van tafel geveegd. Het college is nu met een aanvullend voorstel gekomen. Het voorstel houdt in dat er een container komt voor GFT-afval en een container voor papier, dat door verenigingen wordt opgehaald. Daarnaast komt er een zak voor plastic en drankpakken en een blauwe zak voor restafval, die een euro per zak gaan kosten.

Om tot harmonisatie van het afvalbeheer te komen kiest het gemeentebestuur van Berg en Dal per 1januari 2017 voor tariefzakken voor restafval die tweewekelijks worden opgehaald, minicontainers voor GFT ook tweewekelijks inclusief zomerinzameling van juni tot en met oktober. Daarnaast een mini-container voor papier (dat door verenigingen maandelijks wordt opgehaald) en plastic Hero-zakken voor plastic en melk- en vruchtensappakken die ook tweewekelijks zullen worden opgehaald. Voor de inwoners van de oude gemeente Ubbergen zal het even wennen zijn, zij hebben nu een container voor restafval en dat worden vanaf 1 januari 2017 blauwe zakken.

De boerderij heeft er een geitje bij

GROESBEEK - Op woensdag 20 januari is er in de bibliotheek Groesbeek de voorstelling 'De boerderij heeft er een geitje bij' voor peuters en jonge kleuters door poppentheater Peterselie.

De voorstelling is gebaseerd op het prentenboek van het jaar 2016: We hebben er een geitje bij. Het is een interactieve vertelvoorstelling voor peuters en jonge kleuters met hun ouders, met poppen, vlakfiguren op een klittenbandbord en veel liedjes, live begeleid op de trekharmonica.

De dieren op de boerderij van Boerin Beerendien zijn allemaal erg blij met de geboorte van het nieuwe geitje. Boerin Beerendien wil op beschuit met muisjes trakteren, maar dat vinden de dieren niet zo'n goed idee! Ze eten graag gras, of hondenbrokjes, of een schoteltje melk, geen beschuit met muisjes. Ze gaan liever met elkaar een dagje uit om het te vieren!

De voorstelling is van 14.30 tot 15.15 uur. Entreekaartjes zijn vanaf 13 januari te koop in de bibliotheek voor één euro.

Gemeente ziet nog niets in vuurwerkverbod en vuurwerkvrije zones

BERG EN DAL – De fractie voorzitter van GroenLinks J. Coerwinkel heeft het college van burgemeester en wethouders op 10 december schriftelijke vragen gesteld ten aanzien van het beleid van vuurwerk rondom de jaarwisseling. Hij vroeg zich af hoe groot de afgelopen drie jaar de materiële schade is geweest die met oud- en nieuwjaar veroorzaakt is door vuurwerk .

Volgens de buitendienst van de gemeente bedroeg dit in 2011-2012 5.850 euro (Groesbeek en Millingen samen; Ubbergen niet bekend); 2012-2013 2.300 euro (Groesbeek en Millingen samen; Ubbergen niet bekend), 2013-2014 9.900 euro (voor Groesbeek en Millingen; Ubbergen niet bekend) en 2014-2015 13.760 euro voor de hele MUG-gemeente.

Ook vroeg Coerwinkel zich af op daarbij slachtoffers gevallen waren; deze informatie is niet bij de gemeente bekend, aldus het college. De meldingen verschillen per jaar en zijn verspreid over allerlei wijken en gebieden in de gemeente. De gemeente draagt zorg voor algemene voorlichting over de regels omtrent het afsteken van vuurwerk. Daarnaast financiert de gemeente bureau Halt en verricht de politie extra surveillancediensten rondom de jaarwisseling. Is het college bereid een vuurwerkvrije zone in te stellen, aldus Coerwinkel. Volgens het college is dit momenteel in de gemeente niet aan de orde, aldus het college.

Carnavalsmiddag 'Vur Mekaor, Met Mekaor' in Breedeweg

GROESBEEK –BREEDEWEG – In navolging op het festival van 2014 en 2015 zal er op zondagmiddag 17 januari opnieuw een carnavalsmiddag worden gehouden in verenigingsgebouw De Sleutel aan de Breedeweg in Groesbeek. De keuze is weloverwogen mede, omdat dit daags na het Groesbeekse Schlagerfestival is.

Op deze wijze hoopt de organisatie alle belangstellenden de gelegenheid te bieden het festival te bezoeken. De entree voor deze middag is geheel gratis en is toegankelijk voor alle leeftijden. De zaal van De Sleutel gaat om 14.00 uur open terwijl de aanvang van het programma om 15.00 uur is en wordt rond de klok van 20.00 uur afgesloten. Op deze dag kunnen solisten, duo's en vriendengroepen deelnemen aan een muzikale carnavaleske middag. Iedereen die zin heeft om een oude of misschien wel nieuwe carnavals hit te zingen wordt de mogelijkheid geboden om dit te doen op eigen creatieve wijze.

Er wordt niet gestreden in competitieverband. Het 'schunkel- en meelalgehalte' is wat op deze middag telt. Voor de muzikale omlijsting zal de live band Triple zorgdragen. Het belooft een gezellige middag te gaan worden en er zal gezorgd worden voor volop zitgelegenheid. Er heeft zich inmiddels al een groot aantal gegadigden aangemeld. Deelnemer(ster)s die aan het festival in 2014 en 2015 hebben bijgedragen, zullen als eerste in het programma worden ingedeeld. Naar gelang de beschikbare tijd van het programma zal de organisatie voor indeling van overige deelnemers zorgdragen. Hierbij geldt: Wie het eerst komt, het eerst maalt. Voor alle deelnemers is er een leuke verrassing.

Aanmelden ‘nieuwe kleuters’ basisschool Op Weg in Ooij

OOIJ - Op dinsdag 16 februari om 19.00 uur vindt er een informatieavond plaats op basisschool ‘Op Weg’ in Ooij.

"Deze informatieavond is bedoeld voor de ouders en verzorgers van ‘nieuwe kleuters’. Dit zijn kinderen die in de periode van juli 2016 tot juli 2017 vier jaar worden. Op deze avond zullen wij onze procedure [school-kids.bmp] ‘ warme overdracht peuters/kleuters’ uitleggen. Verder geven wij u informatie over ons onderwijs en krijgt u de gelegenheid vragen te stellen.

Ook hebt u de mogelijkheid om op dinsdagochtend 23 februari om 9.00uur onze school te bezoeken voor een rondleiding. Als u de avond wilt bijwonen en/of interesse heeft in een rondleiding kunt u zich opgeven via onderstaand mailadres: estherconrad@op-weg.nl.

Graag ontvangen wij de aanmeldingen voor het schooljaar 2016-2017 vóór 14 maart. In week 13 ontvangt u een bevestiging van de aanmelding."

Geslaagd Podotherapie Driessen- olieballentoernooi Switch ‘87

REGIO - Op zaterdag 2 januari vond het jaarlijkse Podotherapie Driessen-olieballentoernooi plaats in sporthal De Duffelt. Het toernooi was zeer goed bezet, er hadden zich twintig teams ingeschreven verdeeld over vier niveaus.

Ook het nieuwe jongensteam Swikaros (combinatie Ikaros/Switch en winterkampioen) was van de partij. De eerste prijzen waren voor De Familie, De Snappertjes, Ninja Turtles en Kroon Family. De Golden Oldies (het zeer ervaren recreanten team van Switch) ging aan de haal met de Cup met de Grote Oren. Na het toernooi - dat naast de naamgever Podotherapie Driessen ook gesponsord werd door Pension In De Lavinde, Gastenverblijf Slapen bij ons Thuus, VCC Valves & Controls – ASE Repair & Maintenance, Rene Rutjes Bouwadvies en Timmerwerken - kon worden aangeschoven aan een zeer smakelijk winterbuffet, verzorgd door Slagerij – Catering Kees van der Velden.

Aan het toernooi deed een aantal gelegenheidsteams mee die ook te vinden zijn op het jaarlijkse buitentoernooi. Als service aan dergelijke teams biedt Switch gratis trainingen aan in de periode april/mei ter voorbereiding op het jaarlijkse buitentoernooi dat dit jaar gehouden wordt in het weekend van 21 en 22 mei. Je kunt natuurlijk ook overwegen je regulier aan te sluiten bij een team van Switch, bij de recreanten op dinsdagavond is in ieder geval nog een plekje voor je vrij. Voor informatie over het toernooi en trainingen: volleystam@gmail.com of www.stamvolleybal.nl.

Auto schept fietsers op Rijlaan

GROESBEEK – Op de Rijlaan in Groesbeek zijn donderdagavond rond kwart over zes een jongen en een meisje geschept door een automobilist. Zowel de slachtoffers – een broer en zus uit Groesbeek – alsmede de automobilist kwamen uit de richting van Molenhoek.

De bestuurder werd na zijn zeggen plotseling geconfronteerd met de fietsers. Beiden werden geschept; de jongen kwam op de motorkap van de auto terecht en werd op het wegdek getorpedeerd. Het meisje liep beenletsel op. Beide fietsen kwamen enkele meters -totaal vernield- in het bos terecht. De hulpinstanties kwamen wat later ter plaatse, omdat de melding Mooksebaan was doorgegeven terwijl het de Rijlaan betrof. Het slachtoffer is per ambulance – met onbekend letsel - overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Het verkeer op de Rijlaan is afgesloten geweest voor alle verkeer. Verkeer uit de richting Groesbeek richting Molenhoek werd omgeleid via Mook en verkeer uit de richting Molenhoek moest eveneens richting Mook om Groesbeek te kunnen bereiken. De verkeersongevallenanalyse van de politie heeft donderdagavond ter plaatse een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de aanrijding. De personenauto raakte bij de aanrijding zwaar beschadigd.

Politie stuit op inbrekerswerktuig na aanrijding in Beek

BEEK – De politie van Berg en Dal werd maandagmorgen om 07.00 uur gealarmeerd voor een aanrijding op de Koningsholster in Beek. Ter plaatse bleek dat een 23-jarige automobilist uit Groesbeek tegen een geparkeerde auto was gereden op de Koningsholster in Beek.

Tijdens het onderzoek door de politie werd in de auto van de veroorzaker inbrekerswerktuig aangetroffen. De Algemene Politie Verordening van de gemeente Berg en Dal stelt dat in de nacht geen inbrekerswerktuigen mogen worden vervoerd of die bij zich mogen hebben. De werktuigen zijn in beslag genomen en de bestuurder is meegenomen naar het bureau in Nijmegen, waar hij is verhoord en daarna in vrijheid gesteld.

Cabaretière Soundos in Cardo Theater

Foto:Tessa Posthuma de Boer

GROESBEEK - Donderdag 21 januari om 20.00 uur komt Soundos naar Cardo Theater met haar programma 'Geboren met Ervaring'. Kaarten à 12,50 euro zijn te koop bij alle Primera winkels of via www.cardotheater.nl. Verwacht geen gezeur, valse emoties, pseudo-engagement of allochtonenclichés! Geboren Met Ervaring is een ontroerend eerlijke en vooral grappige voorstelling van een vrouw die haar werk altijd met bevlogenheid uitvoert.

Ze is eerlijk, grappig en neemt geen blad voor de mond! Comedian Soundos draait al jaren met succes mee in de Nederlandse cabaretwereld en staat vooral bekend om haar scherpe grappen, zelfspot en het hebben van een uitgesproken mening. Momenteel toert Soundos door Nederland met haar derde avondvullende theatervoorstelling Geboren Met Ervaring.

Soundos deed haar eerste toneelervaring op bij de Jeugdtheatergroep Artisjok/Nultwintig toen ze vijftien jaar oud was. Ze besloot om Theaterwetenschappen te studeren aan de UVA, maar voelde een grote ambitie om zelf het podium op te gaan. In 2007 doorstond ze de roemruchte Comedytrain auditie en sindsdien behoort ze tot één van de Comedytrain comedians. Dat Soundos een ras entertainer is bewijst ze onder andere met acteerrollen in films als Shouf Shouf Habibi, presentatiewerk voor Z@pplive en deelname aan Wie is de Mol en De Slimste Mens.

In 2011 veroverde Soundos het Nederlandse theaterpubliek met haar eerste soloprogramma Soundos Aangenaam en ook de opvolger, Er Is Geen Plan B, bleek een succes. Haar derde programma, Geboren Met Ervaring, is een komische show waarin Soundos uitlegt hoe haar leven zich heeft ontwikkeld.

Meedenken over vluchtelingenopvang

BERG EN DAL – Meer dan 250 inwoners hebben de gemeente Berg en Dal inmiddels via www.bergendal.nl laten weten wat ze vinden van het opvangen van asielzoekers. Na volgende week sluit Berg en Dal de digitale reactiemogelijkheid. Aan de hand van alle binnengekomen reacties maakt de gemeente de balans op.


Berg en Dal peilt de gevoelens van de inwoners niet zomaar. Duidelijk is dat voor goede opvang lokaal draagvlak nodig is. College en raad nemen daarom op basis van de peiling een standpunt in over de aard en omvang van eventuele vluchtelingenopvang. Op deze manier kan de gemeente op een eventueel verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) snel en weloverwogen reageren.

Reacties zijn divers. Zowel voor- als tegenstanders reageren op het verzoek van de gemeente om mee te denken over het opvangen van vluchtelingen. De reacties zijn vooralsnog heel divers. Mensen uiten hun zorgen over de toename van de vluchtelingenstroom en over de veiligheid in de gemeente wanneer er vluchtelingen worden opgevangen. Of zij zijn van mening dat er al voldoende vluchtelingen worden opgevangen in de regio. Voorstanders geven vaak aan voor kleinschalige opvang te zijn, die goed verdeeld is over de verschillende kernen in de gemeente. Ook vragen zij extra aandacht voor de integratie van de vluchtelingen. Burgemeester Slinkman: "Ik ben blij met de vele reacties die we tot nu toe hebben mogen ontvangen. Ik hoop dat dit aantal nog groeit. Heeft u nog geen reactie achtergelaten op onze website? Doet u dit dan alsnog."

Politiebureaus

in Millingen en Groesbeek sluiten

MILLINGEN/GROESBEEK – De politiebureaus in Millingen aan de Rijn en in Groesbeek zullen vanaf dinsdag 23 februari worden gesloten voor de inwoners.

In Millingen was de spreekuurfunctie van de politie in het voormalige gemeentehuis, dat nu dienst doet als Kulturhus aan de Heerbaan. In Groesbeek zal het markante politiebureau aan de Molenweg eveneens per 23 februari worden gesloten voor het publiek. Het is op dit moment nog niet bekend op welke wijze de politie de service naar de inwoners toe zal organiseren.

Met de sluiting van het bureaus in Groesbeek en Millingen is de inzet van de wijkagenten inzake aangiften en burgercontacten nog niet duidelijk.

Theatervoorstelling 'Vertel nog eens over de oorlog'

GROESBEEK - Theatergroep Gras houdt op 18 januari een voorstelling over 'Vertel nog eens over de oorlog' in de Stadsschouwburg in Nijmegen. De Groesbeekse Riek Peters-Eikholt heeft ook aan deze voorstelling meegewerkt, door haar verhaal over de oorlog te vertellen, samen met negentien andere mensen uit de regio.

Van al deze persoonlijke verhalen is een voorstelling gemaakt. De theatergroep belicht de persoonlijke kant binnen het alledaagse verhaal van de Tweede Wereldoorlog met een focus op de regio Nijmegen. Tijdens de repetities gingen twintig spelers het gesprek aan met twintig ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. Deze ontmoetingen vormden het uitgangspunt voor Vertel nog eens over de oorlog, waarin geschiedenis, heden, feiten en persoonlijke herinneringen elkaar afwisselen. De voorstelling wordt begeleidt door muzikanten en een zangeres. Daarnaast is voorafgaand in de pauze en na afloop randprogrammering gebaseerd op het thema. Theatergroep Gras is het grootste niet- professionele theatergezelschap van Nijmegen. De voorstelling begint op 18 januari om 20.00 uur in de Stadsschouwburg in Nijmegen.

Mariette Eemers 25 jaar werkzaam bij assurantiekantoor Ebbers in Groesbeek

GROESBEEK – Mariette Eemers is 25 jaar werkzaam in het familiebedrijf van het Groesbeekse assurantiekantoor Ebbers. De vader van de eigenaar Theo Ebbers was werkzaam als verzekeringsagent in Groesbeek.

Na diens overlijden in september 1979 is Theo Ebbers als zelfstandig ondernemer gestart met het huidige kantoor. In 1989 is de huidige kantoorlocatie (hoek Gooiseweg / Kloosterstraat) in gebruik genomen. Door de groei van het kantoor kwam Mariette in 1991 bij het kantoor in dienst. Oorspronkelijk als administratief medewerkster. In de loop der jaren heeft Mariette zich ontwikkeld als duizendpoot en op elke plek binnen de organisatie inzetbaar. 25 jaar werkzaam bij een werkgever is in 2016 bijna uniek te noemen. De eigenaar en collega's van Mariette hebben uitgebreid stilgestaan bij dit zilveren jubileum, en hopen dat de relaties van assurantiekantoor Ebbers nog lang van de kennis en expertise van Mariette Eemers gebruik kunnen maken.

?Nieuw: chiropractor in Groesbeek

GROESBEEK – Saara van Ittersum is sinds kort met haar chiropractie-praktijk gevestigd aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek. Hier behandelt ze patiënten, die allerlei pijnklachten hebben: van hoofdpijn, nek- en lage rugklachten tot problemen in armen en benen (tennisellebogen, schouderklachten, knieproblemen, et cetera). Deze klachten kunnen allemaal het gevolg zijn van een scheef zittende wervel. Voordat een chiropractor een behandelplan opstelt, wordt eerst een uitgebreide diagnose van de klachten gemaakt.

Saara van Ittersum weet uit eigen ervaring dat chiropractie kan helpen. "Ik kom uit Finland en toen ik jonger was had ik veel last van hoofdpijn. In Finland ben ik door diverse doktoren onderzocht en behandeld maar helaas hielp niets. Uiteindelijk ben ik bij een chiropractor terecht gekomen en dat hielp wél! Hierdoor werd mijn interesse voor chiropractie gewekt en ben ik dit gaan studeren. In 2001 ben ik aan de Anglo-European College of Chiropractic in Bournemouth, Engeland, afgestudeerd als chiropractor. Hierna volgde vele vervolgopleidingen en specialisaties. Sinds 2003 ben ik werkzaam in mijn eigen praktijken, onder andere in Nijmegen met destijds een compagnon. Momenteel heb ik een praktijk in Elst en ben ik net een nieuwe praktijk begonnen in Groesbeek."

Bij chiropractie is de wervelkolom de indicator van uw gezondheid. Verschoven of vastzittende rugwervels kunnen zenuwen beknellen en pijn in de rug veroorzaken, die elders in het lichaam uitstralingen veroorzaakt. Alle zenuwimpulsen lopen via de wervelkolom vanuit de hersenen naar de rest van het lichaam. Bij een wervelblokkade raken één of meerdere zenuwen bekneld en worden impulsen niet meer goed doorgegeven. Dit resulteert in pijn in de wervelkolom, tintelingen of pijn in armen en benen en, in het ergste geval, uitvalsverschijnselen. De chiropractor heft deze blokkades op door met zijn handen of met behulp van instrumenten druk uit te oefenen op de wervels. Naast manipulaties van de wervelkolom behoren ook dryneedling, kinesiotaping en triggerpoint therapie tot de standaard behandelmethodes van een chiropractor.

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe sneller men met klachten langskomt, hoe minder behandelingen nodig zijn. Via de aanvullende ziektekostenverzekering wordt chiropractie (gedeeltelijk) vergoed. Men kan rechtstreeks een afspraak bij de chiropractor maken. Chiropractie is er voor elke leeftijd (ook voor baby's!).

De chiropractiepraktijken in Elst en Groesbeek zijn aangesloten bij de beroepsverenigingen Nederlandse Chiropractoren Associatie en Stichting Chiropractie Nederland.

Chiropractie Groesbeek, Nijmeegsebaan 32, Groesbeek; 024 8484392; www.chiropractie-groesbeek.nl.

Gezonder leven dankzij je hardlooprondjes

Uitpuffen na een stevige heuvel in het bos bij Berg en Dal. Met een glimlach, want het plezier staat voorop. Foto: Jolique Huibers

REGIO - In de media en aan de keukentafel wordt steeds meer aandacht aan gezondheid besteed en toch leven we steeds ongezonder. Onderzoek van het RIVM wijst uit dat hart- en vaatziekten toenemen.

Het CBS becijferde dat ruim 40 procent van de bevolking met overgewicht kampt. Gezonder eten en bewegen helpt, blijkt ook uit alle onderzoeken. Hardlopen is één van de meest efficiënte manieren om iets aan het tekort aan bewegen te doen. Een uurtje over? Schoenen aan, deur achter je dicht en op pad. Na je rondje onder de douche en je bent weer helemaal klaar voor de rest van de dag. Na je inspanning voel je je voldaan, opgewekt en ondanks de geleverde inspanning ben je energieker dan daarvoor en bovendien helder in je hoofd.

Maar ja, hoe pak je dat aan? Daarvoor kun je terecht bij 'Lekker Lopen' van hardloopbegeleider Gerrit Jan Griepsma die trainingen verzorgt voor (beginnende) hardlopers. Meld je aan voor een beginnersgroep: je eerste stap naar veel loopplezier. Vanaf 5 januari starten nieuwe beginnersgroepen in (onder andere) Berg en Dal en Millingen. Afwisselende trainingen op mooie locaties, in kleine groepen met veel persoonlijke aandacht. Ook mensen met een blessureverleden of mislukte hardlooppogingen hebben vaak succes bij Lekker Lopen. Natuurlijk heeft Lekker Lopen ook groepen voor gevorderden. Bel 06 37475949 of kijk op www.lekkerlopen.com voor meer informatie.

Alt van Huus winnaar Schlagerfestival Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Vrijdagavond 8 januari werd traditiegetrouw het Millingse Schlagerfestivak gehouden in de zaal van Millings Centrum aan de Heerbaan. Het schlagerfestival werd georganiseerd door carnavalsvereniging De Deurdouwers. Liefst vijf Groesbeekse schlagers deden dit jaar aan het festival mee.

Het duo Alt van Huus nam voor de elfde maal deel aan dit schlagerfestival en wist de afgelopen jaren meerdere prijzen in de wacht te slepen. Vrijdagavond wist het bekende duo voor de vijfde maal in Millingen de eerste prijs binnen te halen. De uitslag van het Millingse Schlagerfestival was als volgt;
Bestaande melodie; 1e " Alt van Huus" Groesbeek
2e "Gefoekst trupke" Groesbeek
3e "Kölsche Jungs" Groesbeek
Eigen melodie: 1e "Jongens van Fatsoen" Millingen
2e "Verrapzakte Boy's" Millingen a/d Rijn
3e "Boney H en desneejbonnen" Groesbeek

Visueel aspect: 1e "Verrapzakte Boy's" Millingen

Open rondleidingen tentoonstelling 'De Polen. Bevrijders in ballingschap'

Foto: archief Generaal Maczek Museum Breda

GROESBEEK - Op zondag 17 januari verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek open rondleidingen om 14.00 en om 15.00 uur door de tijdelijke tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in ballingschap’.

Foto: archief Generaal Maczek Museum Breda

De Polen vochten met de geallieerden voor onze vrijheid, maar werden zelf niet bevrijd. Het verhaal van de Polen is één van de meest meeslepende en tegelijkertijd minst belichte verhalen uit de bevrijdingsgeschiedenis. Dit spannende onderwerp wordt belicht in deze tijdelijke tentoonstelling. Standaard tarieven. Museumkaart geldig. Reserveren niet noodzakelijk. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Ergerlijke vernielingen aangericht aan kerststal in dierenwei

GROESBEEK – Er zijn de afgelopen dagen ergerlijke vernielingen aangericht aan de kerststal in het dierenweitje aan de Kerkstraat, hoek Houtlaan in Groesbeek.

Met behulp van straatklinkers is in de kribbe van het kindje Jezus met een straatklinker een gat gesmeten. Ook Jozef heeft het helemaal moeten ontgelden: in zijn kleed werd een groot gat gesmeten alsmede bij zijn rechterhand. Maria is er ongeschonden vanaf gekomen De kerstgroep is van hard plastic.

Diverse mensen die met kinderen of kleinkinderen dagelijks het dierenweitje bezoeken, spreken schande van deze zinloze en ergerlijke vernieling. Eventuele getuigen van deze vernieling worden verzocht met de politie contact op te nemen 0900 8844.

Auto vat spontaan brand in Ooij

Foto: Marcel VInk

OOIJ - Maandagavond rond 18.15 uur op de Marialaan in Ooij heeft een auto spontaan vlam gevat.

De eigenaar -een inwoner uit Ooij- was even daarvoor met zijn auto thuis gekomen en had zijn auto voor de woning geparkeerd. Even later merkte hij dat zijn auto in brand stond. Samen met de buren heeft hij nog getracht de brandende auto met emmers water te blussen maar dat bleek niet te lukken. De gealarmeerde brandweer heeft de brandende auto geblust, maar desondanks kan de auto als verloren worden beschouwd. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting.

Traditioneel Snerttoernooi succes

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Zaterdag 2 januari was sportpark Zuid - de thuisbasis van De Treffers - het toneel voor het jaarlijkse Snerttoernooi. Het door de seniorencommissie georganiseerde toernooi heeft als doel om op een gezellige en sportieve manier sportief bezig te zijn met elkaar.

De in totaal tachtig deelnemer(ster)s waren verdeeld over acht teams en zij speelden wedstrijden van 2 x 15 minuten op een half veld. Dit alles onder leiding van door De Treffers opgeleide scheidsrechters. Niet alleen seniorenvoetballers, zowel mannelijk als vrouwelijk, maakten hun opwachting tijdens het toernooi. Alle teamleden van VoetbalPlus en B-spelers deden ook gezellig mee. Het maakte een gevarieerd gezelschap dat in alle sportiviteit samen en tegen elkaar speelden. Tussen de wedstrijden door werd er voor alle deelnemer(ster)s gezorgd voor een hapje en een drankje. De ontvangst was met koffie, thee en cake maar natuurlijk konden de snert en een broodje rookworst niet ontbreken. Na de wedstrijden werd er door veel deelnemer(ster)s nog genoten van een versnapering in de kantine van het clubgebouw, waar de gezellige dag zich voortzette.

11 / 24

12 / 24

Het Inloophuis in Groesbeek: Natuur, boetseren en creëren

GROESBEEK - Op donderdag 28 januari zal Helma Groenen van 13.30 tot 16.00 uur een lezing natuurfotografie verzorgen. Het thema is: natuur in de omgeving. In maart zullen we van start gaan met een cursus natuurfotografie.

Boetseren en creëren. Vanaf woensdag 3 februari kunt u deelnemen aan een cursus boetseren en creëren. Deze cursus vindt tweewekelijks plaats op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur. Ervaring is niet nodig. Wij zorgen voor materiaal en instructie.

Afscheid nemen. Het overkomt ieder mens: afscheid moeten nemen van mensen die je dierbaar zijn. Dit is een verdrietig en intensief proces, dat ieder op zijn of haar eigen manier beleeft. Het delen van ervaringen en verdriet met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het Inloophuis Groesbeek gaat weer van start met een gespreksgroep voor nabestaanden van kankerpatiënten. Deze gespreksgroep zal 1x per maand bij elkaar komen, onder begeleiding van Mieke Hendriks uit Groesbeek. In totaal zullen er twaalf bijeenkomsten (in de avonduren) gepland worden.

U dient zich vooraf aan te melden voor activiteiten. U mag natuurlijk ook gewoon een keer bij ons binnenlopen op dinsdag, woensdag, donderdag tussen 11.00 en 16.00 uur. Op onze website staat een volledig overzicht van alle activiteiten en locaties.

Het Inloophuis Groesbeek is bestemd voor iedereen die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met kanker of een andere ernstige ziekte. Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek. Tel: 024-675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Zalmpodium opent jaar met Bach

MILLINGEN - Zalmpodium opent nieuwe jaar met Bach met: Elly Nijenhof en Jan van Egmond op zondag 17 januari in kerkje Zalmstraat ( nr 8) Millingen aan de Rijn om 14.00 uur.

J.S.Bach is heel belangrijk geweest voor onze Europese muzikale cultuur. Elly Nijenhof (dwarsfluit) en Jan van Egmond(piano) willen dit uitdragen in hun programma . Als ode aan deze grote componist beginnen zij in ieder geval met Bach en eindigen ze met Bach. Zij zullen echter niet blijven hangen in de barok, ook andere onderwerpen doen ze aan.

Elly Nijenhof is als dwarsfluitdocente verbonden aan de Lindenberg. Zelf heeft zij haar opleiding gevolgd aan het conservatorium van Rotterdam, is vrij breed georiënteerd en houdt van verschillende stijlen muziek. Ze speelde in verschillende orkesten, waaronder het Metropole orkest.

Samen met Jan van Egmond vormt ze een klassiek duo. Jan van Egmond kreeg de klassieke muziek van huis uit al mee. Er werd veel gezongen bij de piano. Hij koos allereerst voor het orgelspel. Kreeg les van verschillende docenten, volgde in de USA een cursus koordirectie. Uiteindelijk kreeg de piano meer zijn aandacht. Hij begeleidt regelmatig koren en zangsolisten, maar is ook pianist in een trio of zoals nu in een duo met Elly Nijenhof.

De entree is zoals altijd is gratis. Wel doet na afloop de bekende hoge hoed zijn ronde voor een vrijwillige bijdrage.

Appartementen Groot Berg en Dal zeer gewild

BERG EN DAL - "We hebben de afgelopen tijd enorm hard gewerkt om deze appartementen gereed te maken voor de komende tijd. En we zijn nog niet klaar. Momenteel studeren we op het aangezicht van ons complex. Stapje voor stapje wordt dat verbeterd. In 2016 moet het z'n voltooiïng krijgen. En het beste bewijs dat we op de goede weg zijn is wel dat er uit het hele land veel belangstelling is om hier te gaan wonen." Directeur/bestuurder Patrick Bronstijn vertelt het met verve en gepaste trots.

De service-appartementen van Groot Berg en Dal kennen een puike ligging. Comfort en veiligheid, de nabijheid van Nijmegen en een goede bereikbaarheid maken het wonen er zeer aangenaam. "Door de moderniseringsslag verminderen de bedrijfslasten, waardoor de servicekosten gestaag dalen. Dat wijkt af van landelijke trends. Daarbij blijft de geboden service en de 24-uurszorg op hoog niveau," aldus Bronstijn. "Als de werkzaamheden en de prachtige nieuwe tuin- annex terraskamer zijn voltooid, dan ziet Groot Berg en Dal met vertrouwen de toekomst tegemoet."

Open huis zaterdag 16 januari

Zaterdag 16 januari zijn belangstellenden van 11.00 tot 16.00 uur welkom om een kijkje te komen nemen in de diverse appartementen . Ze zullen hartelijk worden ontvangen en op verzoek worden rondgeleid door ter zake kundige medewerkers. En... koffie en thee met een lekkernijtje staan klaar. Zie ook: www.grootbergendal.nl.

Van Raaij Diervoeders de speciaalzaak voor diervoeding en meer

GROESBEEK – Welke dierenliefhebber kent de speciaalzaak van Van Raaij Diervoeders aan de Oude Kleefsebaan in Groesbeek niet. Op een steenworp afstand van de Duitse grens is het aloude bedrijf al zo'n 35 jaar gevestigd. Jolanda van Raaij zwaait daar al 10 jaar de scepter.

Het bedrijf is gespecialiseerd in kwaliteitsvoeding voor honden, katten, paarden, pluimvee, vogels en kleinvee. De diervoedingen bestaan uit natuurlijke grondstoffen zonder ongewenste toevoegingen. Ook is de winkel ruim gesorteerd in diepvriesvoeding voor honden en katten en heeft een ruim assortiment in puur natuurlijke snacks, die ook geschikt zijn voor honden met allergieën.

Dieetvoeding van Prins is verkrijgbaar voor honden alsmede katten, deze is in samenwerking met dierenartsen ontwikkeld en is eveneens natuurlijk. Deze is zonder recept van de dierenarts verkrijgbaar. Jolanda heeft passie voor haar vak en is geschoold en deskundig. Bij het oplossen van een probleem bij het dier, al dan niet voedingsgerelateerd, besteedt zij ruim de aandacht om een passend advies te geven.

Voor de paarden zijn de wereldmerken Masters en Pavo uit voorraad leverbaar. "Wij leveren ook aan huis. Voor de mogelijkheden daarvoor kan contact opgenomen worden. Voor een vers eitje uit eigen tuin is er het biologisch kippenvoer. Naast de gezonde en natuurlijke voeding is Van Raaij Diervoeders ook uitgebreid gesorteerd in innovatieve en kwalitatieve speeltjes en accessoires voor de hond en kat. Maar leuke speeltjes – voor alle huisdieren - ontbreken evenmin bij Jolanda.

De in december gehouden oliebollenactie is een groot succes geweest. Mevrouw S. Konings heeft de leukste foto van haar huisdieren (honden) in kerstsferen ingestuurd en heeft er zelfs een klein stripverhaal van gemaakt. Het oliebollenpakket bevatte prosecco, kinderbubbels en diverse soorten oliebollen ter waarde van 35 euro. Van Raaij Diervoeders is op dinsdag en woensdag geopend van 11.00 tot 18.00 uur, donderdag en vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Ruime gratis parkeerplaats.

Bij Adco autoschade en autoruiten staan service en kwaliteit voorop

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij Adco het Groesbeekse autoschade en autoruiten bedrijf aan de Atelierweg staan al jaren service en kwaliteit, maar vooral ook vakmanschap hoog in het vaandel.

De auto's die bij Adco belanden van kleine (parkeerdeukjes of hagelschade) , grote schade of auto's die totaal in de kreukels zijn, allemaal verlaten ze de werkplaats van Adco weer als nieuw. Zowel Ad als Niels staan in de hele regio bekend als vakmensen in het autospuiten. Dat de auto's weer als nieuw het bedrijf verlaten, daar zijn zowel Ad als Niels zelf ook trots op. Maar wat ook zeer belangrijk is, is dat Adco de administratieve rompslomp bij een schade met de verzekering voor de klant regelt. Ook de verzekeringsmaatschappijen weten dat ze bij Adco op een goed en vooral op een vertrouwd adres zijn. Ook zij zijn er van overtuigd dat de auto's die bij Adco onderhanden zijn genomen perfect het pand verlaten.

Tijdens de reparatie kunnen de klanten gebruik maken van een leenauto die kosteloos wordt aangeboden, alleen de benzine komt voor rekening van de klant. Ook kan men bij Adco terecht voor autoglasservice, of het nu een sterretje in de ruit is of dat de gehele ruit vervangen moet worden, daarvoor kan men bij Adco terecht en kan men rekening houden met dezelfde service, die ze gewend zijn bij Adco. Adco is aangesloten bij 'Glassconnect, geen onbekende op de Nederlandse markt. Iedere klant moet zich hier thuis voelen en daar doen zowel Ad als Niels hun uiterste best voor. Het bedrijf is gevestigd aan de Atelierweg 10C in Groesbeek; 024 3977818.

Prijswinnaars Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Op dinsdagavond 29 december was bij De Taverne de trekking van de jaarlijkse December-Feestmaand-Actie, georganiseerd door 28 Millingse winkeliers.

Gezien de enorme stapel ingeleverde enveloppen, kan er gesproken worden van een zeer geslaagde actie. Meedoen aan de actie was simpel door drie kassabonnen van deelnemende winkels in een envelop te doen en deze in te leveren met naam en telefoonnummer erop. Dit is dan een geldig lot. "Het doet ons deugd te zien met hoeveel enthousiasme er ieder jaar opnieuw door U allen deelgenomen wordt. Namens ons allen dank daarvoor!"

De prijswinnaars zijn:

1e prijs: 8-daagse vliegreis voor 2 personen. Fam. Huisman Plataanstraat te Millingen.

2e prijs: E-Bike Fam. Nielen Burg. Eyckelhofstraat te Millingen.

3e prijs| Smart curve T.V. A. Janssen Palsstraat te millingen.

4e prijs: Air Fryer D. Janssen Weth. Koenenstraat te Millingen

5e prijs: 1 minuut gratis winkelen AH Fam. Arens Beethovenstraat te Millingen

2 prijzen elk: 100.00 euro-waardebonnen M. Janssen en D. Geutjes beide uit Millingen

6 prijzen elk: 50.00 euro-waardebonnen Fam. Bongers-Barbara van Deelen-Fam. W.Kievits- H. Verburg- Fam Geutjes- Fam. Werkhoven; allen uit Millingen

                                                                

Schlagerfestival Groesbeek live op radio bij Omroep Berg en Dal

GROESBEEK – Zoals voorgaande jaren zal Omroep Groesbeek op 16 januari het schlagerfestival weer vanuit sporthal Heuvelland live op de radio uit gaan zenden. Ook zal WMF het gebeuren in Groesbeek uit gaan zenden.

In de sporthal zal presentator Rob Bekers aanwezig zijn, terwijl in de studio het geheel zal worden gepresenteerd door Herman de Bruin, Henk Eikholt en Frits Driessen. De uitzending begint om 19.00 uur en tijdens de uitzending zijn er door de luisteraars leuke prijzen te winnen. Als alle deelnemende schlagergroepen hun schlager gepresenteerd hebben, kunnen de luisteraars naar de studio bellen om te laten weten welke schlager zij de beste vonden. Kortom, een leuk geheel om die avond thuis te genieten van het schlagerfestival. Door TV Groesbeek zal van het festival een registratie worden gemaakt, dat op een later tijdstip zal worden uitgezonden. Meer informatie staat op de kabelkrant van de omroep.

Tot rust komen in de natuur en leren rustig te blijven

Foto: Bomen en Mensen

REGIO - Jachtige en stressvolle tijden vragen om een rustige levenshouding,dat kun je leren van de natuur, die zich simpelweg steeds stap voor stap ontwikkelt. Eerst komt de sapstroom op gang, dan zwellen de knoppen en pas daarna komen de blaadjes. En nooit omgekeerd.

Wil je dit leren, dan is de cursus Leren van de Natuur in de Natuur een gezonde én nuttige cursus. Je gaat acht maal per jaar gericht naar buiten, oefent de twaalf stappen die bij de cursus horen en geniet daarbij van de mooie natuur op de Sint-Jansberg in Plasmolen. Je ontvangt tevens het uitgeschreven cursusmateriaal.

De cursus begint 22 januari en is van 14.00 tot 17.00 uur. Opgeven kan tot en met 17 januari. Overige informatie en kosten staan op de website van Bomen en Mensen: www.bomenenmensen.nl; 024 3778885 , info@bomenenmensen.nl.

Carnavalsmuziek op de lokale radio

GROESBEEK - Traditiegetrouw besteedde Omroep Groesbeek (per 1 februari Omroep Berg en Dal) de afgelopen jaren in de carnavalstijd veel aandacht aan de Groesbeekse carnavalsschlagers. Dit zal ook dit jaar weer het geval zijn.

Bij de diverse programma's zullen de nieuwe carnavalsschlagers ruimschoots onder de aandacht worden gebracht. Tot en met de carnaval zullen elke zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur non-stop de nieuwste, maar ook de oude schlagers ten gehore worden gebracht.

Hoofdprijs 250 euro op bingoavond

GROESBEEK – Donderdagavond 14 januari wordt er weer de wekelijkse bingoavond gehouden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De hoofdprijs op deze avond is 250 euro, terwijl er in de jackpot een bedrag van 100 honderd zit. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur open, maar de balletjes gaan pas om 20.00 uur rollen. De opbrengst komt geheel ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

Drukte op eerste nieuwjaarsreceptie Berg en Dal

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Maandag was het een drukte van jewelste in het Hampshire Hotel Holthurnsche Hof aan de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur van Berg en Dal.

Veel verenigingen uit de hele gemeente Berg en Dal waaronder schutterijen, diverse Prinsen Carnaval, de politiek, maar ook burgers waren naar Berg en Dal gekomen om met elkaar te proosten op het nieuwe jaar. Het werd muisstil toen burgemeester Mark Slinkman – als eerste burgemeester van Berg en Dal - het podium betrad.

De hoofdmoot van zijn nieuwjaarstoespraak ging eigenlijk over het vluchtelingenprobleem. "Als burgemeester heb ik in ieder geval niet de inwoners van de gemeente willen passeren en heb om die reden de inwoners gevraagd om mee te denken over dit probleem." Er waren volgens Slinkman al veel reacties binnen negatieve, maar ook positieve, zo liet hij weten. "Wij als gemeente Berg en Dal zullen ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen", hield hij de aanwezigen voor. Hij memoreerde op de recente gebeurtenissen die onlangs in Geldermalsen hebben plaatsgevonden. "Er zijn inwoners uit Berg en Dal, die al jaren op een huis moeten wachten en deze termijn wordt volgens hen alleen maar verlengd door de vluchtelingenopvang. De politiek kan niet aan deze geluiden voorbij gaan", aldus Slinkman, die een daverend applaus van de aanwezigen in ontvangst mocht nemen. Na samen getoost te hebben, werd er nog gezellig nagekuierd in de prachtige accommodatie van het Holthurnsche Hof.

Een muzikale reis naar het verleden met Mozart(k)ring Gelre-Niederrhein

BEEK - In de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek, bekend om het befaamde Lindsen-orgel, spelen zondag 17 januari Cor van Wageningen (orgel/klavecimbel), Heleen Hulst, viool, Inja Botden cello, werken van Wolfgang Amadé Mozart, Johann Ernst Eberlin, Heinrich Franz von Biber, Arcangelo Corelli en Carl Philip Emanuel Bach.

Het concert begint om 15:00 uur; de kerk is open om 14:30 uur voor kaartverkoop. Kaarten kosten 15 euro. Vooraf aan het concert houdt Ton Gijsbers om 13:00 uur in restaurant ’t Spijker in Beek, Rijksstraatweg 191, een Inleiding met beeld en geluid.

Het was Jan Walraad, Graaf Van Welderen, telg uit een Nijmeegse regentenfamilie en werkzaam in diplomatieke dienst in Londen, die Leopold Mozart in de zomer van 1765 wist over te halen naar Nederland te komen, samen met zijn vrouw en hun twee (wonder)kinderen: Nannerl en haar broertje Wolfgang Amadeus. Dit op dringend en herhaald verzoek van prinses Caroline van Nassau-Weilburg, de zuster van stadhouder Willem V, die de jonge Wolfgang zo graag wilde zien optreden.

Zo belandde de familie Mozart in ons land waar ze van september 1765 tot eind april 1766 verbleef, hoofdzakelijk in Den Haag maar ook in Haarlem, Amsterdam en Utrecht waar verschillende concerten plaatsvonden met de twee kinderen Mozart in de hoofdrol. In Den Haag schreef Wolfgang in de maanden januari / april 1766 onder andere voor de inhuldiging van Willem V als Erfstadhouder van de Republiek der Zeven Provinciën een aantal composities, waaronder het Quodlibet (muzikale potpourri: ‘van alles wat’) Galimathias Musicum, KV 32.

Aqua Novio gestart met waterbasketbal voor mensen met beperking

GROESBEEK - Zaterdag 9 januari is Aqua Novio in zwembad De Lubert in Groesbeek gestart met waterbasketbal voor mensen met een beperking.

Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Sportstimulering Berg en dal, zwembad De Lubert en Uniek Sporten regio Nijmegen. De eerste training was een succes. De training wordt begeleid door zwemtrainers met ervaring in het begeleiden van mensen met een beperking.

Aqua Novio wil sporten binnen hun vereniging voor alle doelgroepen toegankelijk maken. “Het is de ambitie van onze club om ons sportaanbod toegankelijk te maken voor iedereen! Waterbasketbal is een relatief nieuwe sport die snel groeit. Er zijn al verschillende sportaanbieders actief in een speciaal gevormde competitie. Waterpolo is niet voor iedereen weggelegd, maar het mooie aan waterbasketbal is dat iedereen mee kan doen (lichamelijke en/of verstandelijke beperking)", aldus bestuurslid Eric Gabriël van de afdeling Waterpolo Aqua-Novio

Dit initiatief is mede met financiële steun van de gemeente Berg en Dal tot stand gekomen. Volgens wethouder Weijers van de gemeente Berg en Dal is dit "een heel goed voorbeeld van sportstimulering. Zeker ook omdat het zich richt op mensen met een beperking." Ook het feit dat bij de realisering van dit initiatief gebruik wordt gemaakt van zwembad De Lubert juicht hij toe.

Mocht u interesse hebben: de eerste zes introductietrainingen zijn gratis. Voor meer informatie of voor aanmelden: waterpolo@gabriel.nl; 06 53 371677. De trainingen vinden plaats in zwembad De Lubert, Cranenburgsestraat 23c in Groesbeek; 024 3971448 op zaterdagochtend van 11.15 tot 12.00 uur.

Aandacht voor het verleden van dorp of streek

BEEK - De belangstelling voor de geschiedenis van de regio is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De diverse tv-series over vroeger en de discussie over een nationaal museum getuigen daarvan. Steevast worden we verrast met bijdragen over de verleden tijd van het eigen heem.

Menigeen zoekt juist nu herkenning en verbondenheid. Daarom is het goed dat er bij regelmaat literatuur verschijnt die aan die voorbije tijd aandacht schenkt. Gelukkig zijn er steeds weer streekgenoten, die met verhalen over dat verleden ons enig houvast bieden. Het onlangs verschenen boekwerk Beek een voormalig lustoord van Fr.Boll is daarvan een lichtend voorbeeld.

Hoewel de titel anders doet vermoeden blikt de schrijver wel degelijk over de grenzen van het voormalige wasserijdorpje, gelegen tussen stuwwal en polderlandschap. Zo worden Berg en Dal en de in het verleden zo belangrijke heerlijkheid Ubbergen op deze virtuele reis aangedaan. Ook uit hij genegenheid voor zowel Millingen als Groesbeek aangezien deze plaatsen een talige variatie kennen die Beek jammer genoeg mist.

Bovendien komt de somtijds wat moeizame relatie tussen ’t Laag en de ‘heren’ in `t Hoog aan de orde. In twintig hoofdstukken passeren allerlei gebeurtenissen, feiten, voorvallen en anekdoten uit het heden en verleden de revue. Beek een voormalig lustoord is nog in beperkte oplage verkrijgbaar bij de volgende adressen: Primera/Postkoets, Waterstraat 64 Beek en Supplement Van Randwijckweg 2 (do. t/m za.) eveneens in Beek.

Fanfare Jubilate Deo blaast het circus nieuw leven in

REGIO - In een volle zaal De Sleutel vond op zaterdag 9 en zondag 10 januari het nieuwjaarsconcert van fanfare Jubilate Deo plaats. Vele mensen hadden de moeite genomen om het concert, met als thema Circus, te komen bezoeken. Met draaiorgelmuziek werden zij welkom geheten en ook een heuse waarzegster ontbrak niet.

In een tijd dat veel circussen het moeilijk hebben, heeft fanfare Jubilate Deo bewezen dat het circus nog steeds leeft. Met medewerking van de Circuswinkel en de leerlingen van fanfare Jubilate Deo, die in enkele weken opgeleid zijn tot ware circusartiesten, werden enkele nummers voorzien van een leuke act. Een gastoptreden was er van de 11-jarige accordeonist Giel van Bentem die met een indrukwekkende act als pierrot de bezoekers wist te ontroeren. De slagwerkgroep wist met nummers als Circus Renz en Tarzan (de trapezeartiest bij uitstek) de toeschouwers te vermaken. Het fanfareorkest wist het publiek te bekoren met nummers als A day at the circus en Alegria. Het geheel werd aan elkaar gepraat door circusdirecteur Paul Kuperus. Als een ware spreekstalmeester leidde hij het publiek door de voorstelling heen. Er kan terug gekeken worden op twee geslaagde nieuwjaarsconcerten.

223 hardrijders betrapt

GROESBEEK – Op dinsdag 5 december bij vier radarsnelheidscontroles zijn in totaal 223 hardrijders betrapt.

Op de Breedeweg werden tussen 09.00 en 11.00 uur 819 voertuigen gecontroleerd. Hier bleken er 35 te hard te rijden, de hoogst gemeten snelheid bedroeg 71 kilometer per uur waar maximaal 50 kilometer is toegestaan. Op hetzelfde tijdstip werd ook gecontroleerd op de Zevenheuvelenweg. Daar waren 315 passanten. De apparatuur was afgesteld op 87 kilometer en 7 automobilisten gingen daar overheen. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 107 kilometer.

Vervolgens werd gecontroleerd op de Nieuweweg in Groesbeek van 11.00 tot 12.30 uur. Hier passeerde 1872 voertuigen de radar wagen die afgesteld was op 57 kilometer. Hier gingen 82 voertuigen te hard, de hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 84 kilometer per uur waar maximaal 50 kilometer is toegestaan. Tenslotte werd er gecontroleerd op de Nijmeegsebaan van 16.00 tot 18.00 uur. Hier werden 1660 voertuigen gecontroleerd waarvan er 99 te hard gingen, ondanks dat de radar afgesteld stond op 57 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 108 kilometer per uur, waar maximaal 50 kilometer is toegestaan.

Tonnie Heijmans trainer DVSG

GROESBEEK - Met ingang van het seizoen 2016/2017 is de 54-jarige Tonnie Heijmans de nieuwe hoofdtrainer van DVSG.

Tonnie Heijmans die momenteel assistent-trainer is bij het eerste elftal van Germania en tevens de beloften daar onder zijn hoede heeft, is voor DVSG geen onbekende. DVSG is zeer verheugd met het aanstellen van Tonnie Heijmans als eindverantwoordelijke voor het eerste elftal voor het aankomende seizoen.

Huldiging jubilarissen bij Switch ‘87

REGIO - Tijdens de jaarlijkse feest- en vrijwilligersavond op 2 januari werden in sporthal De Duffelt twee jubilarissen gehuldigd: Anita Brandwijk (40 jaar lid) en Emmie van Swelm (25 jaar lid) ontvingen de zilveren Switchspeld.

Steunpunt Mantelzorg Groesbeek wordt 'Mantelzorg Berg en Dal'

BERG EN DAL - Op 4 januari tijdens de eerste bijeenkomst van Koffie mèt … in het nieuwe jaar werd door coördinator Marjon Galdermans bekend gemaakte dat 'Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek' vanaf nu doorgaat onder de naam 'Mantelzorg Berg en Dal'. Dit heeft natuurlijk alles te maken van de naamswijziging van de gemeente per 1 januari.


Daarnaast maakte mevrouw Galdermans nog een aantal andere wijzigingen bekend: binnenkort komt er voor Mantelzorg Berg en Dal een eigen website, waar veel informatie op te vinden zal zijn, zoals bij voorbeeld de nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief, de 'Manteline,' heet vanaf 1 januari 'Nieuwsbrief Mantelzorg Berg en Dal'. Ook krijgt Mantelzorg Berg en Dal een nieuw contact-emailadres.

Bij een nieuwe naam en website hoort ook een mooi, nieuw logo. Met enige trots maakte mevrouw Galdermans dit logo bekend.

Totdat de nieuwe website actief is, kunt u alle informatie over Mantelzorg Berg en Dal nog vinden op de website van Stichting Welzijn Groesbeek: www.welzijngroesbeek.nl. Daar kunt u onder meer een verslag lezen van de bijeenkomst Koffie met... van 4 januari, waarin alle veranderingen nog wat verder worden uitgelegd. Zodra de nieuwe website van Mantelzorg Berg en Dal actief is, wordt dat ook op de website van Stichting Welzijn Groesbeek bekend gemaakt.

Provincie en gemeente hebben al veel geld in Orientalis gestopt

BERG EN DAL – Naar aanleiding van vragen van de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling op 5 november is gevraagd om een informatienota met betrekking tot de subsidie verlening aan museumpark Orientalis.

De raad heeft inmiddels het overzicht ontvangen betreffende de provinciale en gemeentelijke subsidie die zijn verleend. Bij deze nota heeft het gemeentebestuur volledigheidshalve ook aandacht besteed aan Groesbeek Museumlandschap. Groesbeek Museumlandschap is opgericht in 2000 als samenwerkingsverband tussen de drie grote musea in Groesbeek: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Museumpark Orientalis en het Afrikamuseum.

De samenwerking richt zich vooral op promotie- en marketingactiviteiten, zoals een folder, on- en offline marketingactiviteiten en educatie. De gemeente Groesbeek heeft in totaal 397.152, euro aan Orientalis betaald terwijl de gemeente Berg en Dal momenteel nog 100.000 euro op het schap liggen waarbij het college 50.000, euro wil bestemmen voor subsidie en de andere 50.000 euro als renteloze lening voor de opknap van het hoofdgebouw. De provincie heeft nog geen besluit genomen over de subsidieaanvraag van 750.000 euro. Omdat die toekenning nog onzeker is zal de directie op zoek moeten naar een sponsor.

Receptie fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondagmiddag 3 januari vond de drukbezochte nieuwjaarsreceptie bij fanfare Wilhelmina plaats. De aanwezigen werden getrakteerd op een bomvol programma.

Er was een optreden van het opleidingsorkest, en de meiden van de mini-showgroep en de jongens van de junior percussiongroep mochten voor het eerst aan het publiek hun talenten laten zien. Een geweldig debuut! Zoals gebruikelijk werden ook de jubilarissen gehuldigd. Ditmaal waren er dertien jubilarissen.

Traditiegetrouw werd er tijdens de nieuwjaarsreceptie ook aandacht besteed aan een lid in het bijzonder. De Wilhelminapluim wordt jaarlijks uitgereikt als blijk van waardering aan een lid van de muziekvereniging die zich op een bijzondere wijze inzet. Ditmaal werd deze eretitel aan Theo Hermsen toegekend. Theo is sinds jaar en dag verbonden aan de vereniging. Waar fanfare Wilhelmina is, is ook Theo Hermsen. Op de foto ziet u van links naar rechts op de achterste rij: Chris Hulsen (12,5 jaar lid), Miel Fransen (12,5 jaar lid), Manon Bouwman (5 jaar lid) , Tessa Roelofs (5 jaar lid), Ria Janssen (25 jaar lid), Daniëlle Weijers (12,5 jaar lid), Riny Weijers (12,5 jaar lid), Angelique Verheijen (12,5 jaar lid), en Theo Hermsen. Op de voorste rij ziet u van links naar rechts: Stef Roelofs (5 jaar lid), Tijs Cillessen ( 5 jaar lid), Dion Verbeet (5 jaar lid), en Anne Mayke Tjalsma (5 jaar lid). Maud de Bruin ontbreekt op de foto, zij is 12,5 jaar lid.

Mirthe wint Dutch Open Espoir Judo

GROESBEEK - De 11-jarige Mirthe van Kerkhof uit Groesbeek heeft afgelopen zaterdag in Eindhoven het prestigieuze Matsuru Dutch Open Espoir Judo op haar naam geschreven.

Dit internationale toernooi geldt officieus als het Open Nederlands Kampioenschap. Voor Mirthe was het haar debuut in de leeftijdsklasse voor judoka’s jonger dan 15 jaar (-32 kg). Met aanvallend judo wist de Groesbeekse zich knap richting de finale te knokken. Hierin rekende ze uiteindelijk af met Julie Beurkens. De uiteindelijke beslissing viel pas laat in de Golden Score. Mirthe is met judo begonnen bij judovereniging Groesbeek en komt tegenwoordig uit voor Stichting Top Judo Nijmegen.

Zorgt u voor iemand en wilt u even pauze?

GROESBEEK - Een avond om niet te missen! Georganiseerd door Mantelzorg Berg en Dal. Deze avond is voor iedereen die zorg heeft voor een naaste! Er zijn deskundigen aanwezig aan wie u vragen kunt stellen en er zijn diverse informatie kraampjes. Dinsdag 19 januari van 19.30 - 21.30 uur in De Mallemolen in Groesbeek.

Zo is er bijvoorbeeld een mantelzorgmakelaar die vertelt over de vergoedingen van de ziektekostenverzekering en vindt u informatie over de verschillende vormen van dagbesteding. Oud-burgemeester van Ubbergen, de heer Wilbers, is de gespreksleider van de avond en in de pauze is er een muzikaal optreden. U krijgt ook een map met alle informatie mee naar huis, zodat u het thuis nog eens rustig kunt nalezen.


Het programma:
19.30 uur Opening met oud-burgemeester de heer Wilbers
19.40 - 20.20 uur Vier sprekers met informatie over vervangende zorg
20.20 - 20.45 uur Pauze met een muzikaal optreden en informatiestandjes
20.45 - 21.30 uur Een forum van deskundigen beantwoordt uw vragen


Aan deze avond zijn geen kosten verbonden. Wel wordt gevraagd om zich aan te melden. "U kunt zich opgeven via 024 3974188 of een e-mail sturen naar m.galdermans@welzijngroesbeek.nl. U kunt dan uw naam doorgeven en het aantal personen dat komt."

TopSlijter

Theo Borgers gaat Down Under

GROESBEEK – Rocky Cove , een schitterende nieuwe jaar wijn uit het verre Australië. De nieuwe jaarwijn 2016 is inmiddels binnengekomen bij Theo Borgers en komt niet uit de buurt. De jaarwijn wordt ieder jaar door alle topSlijters gekozen na het blind proeven van diverse wijnen uit verschillende landen en streken. Dit jaar is het een mooie toegankelijke wijn uit het zuidoosten van Australië geworden, verkrijgbaar in twee varianten; een witte Chardonnay en een rode Shiraz.


De Chardonnay laat zich het makkelijkst omschrijven als een rijpe, soepele wijn met in de geur en smaak rijp tropisch fruit. De Shiraz is een volle, kruidige wijn met in de geur en smaak diverse soorten bosvruchten. De wijnbouw in Australië kent inmiddels een lange en rijke historie. Aan het eind van de achttiende eeuw brachten kolonisten de eerste druivenstokken naar Australië en sindsdien heeft de Australische wijnbouw zich stormachtig ontwikkeld.

Tegenwoordig zijn wijnen van Down Under een wereldwijd succes én begrip te noemen.
De wijnen van Rocky Cove zijn hier uitstekende voorbeelden van. Het hele jaar 2016 verkrijgbaar voor 4,99 per fles en een doos à 6 flessen 25,00 euro.


Úw topSlijter bestaat uit een samenwerkingsverband van globaal honderd zelfstandige slijters. De topSlijters zijn echte speciaalzaken, die zich onderscheiden door hun vakkennis en assortiment. Naast de bekende nationale en internationale merken vindt u bij Theo Borgers ook een groot aantal huismerken en exclusiviteiten.

Stuk voor stuk producten die met zorg gekozen zijn en een hoge kwaliteit bieden voor een redelijke prijs. Of men nu een drankje zoekt voor een diner, gezellig met vrienden of gewoon op de bank, Theo Borgers heeft voor u een bijpassend advies. Ook voor feesten, partijen en evenementen heeft Theo Borgers alles in huis. Niet alleen de dranken, maar ook de verdere benodigdheden en adviseringen over de juiste invulling van uw feest maken het geheel compleet. Zoekt u een cadeau voor een verjaardag, jubileum of zomaar? Theo Borgers heeft het of maakt voor u een verrassend geschenk op maat. Theo Borgers denkt graag mee en biedt nèt iets meer. De lokale betrokkenheid en interesse maken hem net even anders. Ga voor meer informatie naar úw topSlijter; Theo Borgers in Groesbeek; 024 3971201; www.uwtopslijter.nl.

De woordenschat van het Groesbeeks - deel 2

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - In 2007 kwam de Woordenschat van het Groesbeeks uit, ze hadden er toen ongeveer 12 jaar aan gewerkt. Het boek bevatte 7200 lemma's en was zeer uitgebreid. Op het moment dat het boek bij de uitgever lag, diende het eerste Gruusbèkse woord zich al weer aan.

Vanaf toen is de werkgroep weer begonnen met het verzamelen van woorden en uitdrukkingen in de veronderstelling dat ze op een of andere manier toch bewaard moesten worden. Nu negen jaar later zijn er al weer 700 woorden verzameld, die volgens de werkgroep bij de woordenschat hoorden, is er besloten om ze alsnog in een boek samen te vatten. Daarnaast staan er ruim 100 bijnamen in. Waaronder een aantal zeer zeldzame, door onder andere Hent Thijssen (Hé.nt van Fieneke) verzamelde genezingsgebedjes zoals die in Groesbeek gepraktiseerd worden er werden. Er zijn bij elke letter van het alfabet prachtige foto's geplaatst die gemaakt zijn door Frans Aleven en Peter Hendriks. De groep is door het overlijden van Ben Thissen en Hent Thijssen kleiner geworden.

De werkgroep heeft daarmee waardevolle dialectenkenners verloren maar hebben toch postuum aan dit boek meegewerkt. De dieren – en plantennamen komen uit het Woordenboek van de Gelderse dialecten 'De Wereld' van Charlotte Giesbers, waaraan Ben Thissen heeft meegewerkt voor het Groesbeeks dialect. De bijdrage van Hent Thijssen zijn de waardevolle genezingsgebedjes. De vaste medewerker(s) aan het boek zijn Door Cillessen-Kamps, Wim Cillessen, Tiel Thijssen-Janssen, Theo Giesbers en Wilma Giesbers-Müskens. Ook hebben Nel Beers-Bons en Leo Sillessen een bijdrage geleverd.

Het Groesbeeks is een verrassend veelzijdige taal met veel humor en dubbele bodems. Het boek wordt gepresenteerd op zaterdag 23 januari om 14.30 uur in restaurant De Locomotief aan de Spoorlaan 2 in Groesbeek. Het boek is te koop bij Bruna Groesbeek voor 14,95 euro.

Avondwake in Leuth

LEUTH - Zoals eenieder inmiddels weet, is de H. Remigiuskerk in Leuth per 31 december 2015 gesloten. Een daling van het aantal kerkbezoeken lag ten grondslag aan de keuze die daarin gemaakt is. Voor heel veel mensen een moeilijk en emotioneel beladen besluit.

Door verschillende mensen uit de parochie is aan de medewerkers van de 'Avondwakegroep' gevraagd of door de sluiting van de kerk ook de Avondwakegroep gaat verdwijnen. Daarbij werd ook de vraag gesteld of er een mogelijkheid is op een andere locatie een afscheidsdienst te houden.

De medewerkers van de Avondwakegroep zijn van mening dat je uit piëteit voor een dierbaar overledene op een respectvolle manier afscheid moet kunnen nemen. Maar dan ook in de woonplaats waar de dierbare heeft gewoond. Naar aanleiding van deze vragen is er een contact gelegd met het bestuur van De Vriendenkring en dat heeft uiteindelijk erin geresulteerd dat het hiervoor hun gebouw beschikbaar wil stellen.

Bij uitstek een mooie locatie, om juist in dit gebouw veel mensen in vreugde bij elkaar zijn geweest. Dan is dit volgens de Avondwakegroep ook een mooie plaats om het verdriet met elkaar te delen. "In de Avondwake willen we stilstaan bij het leven en de dood van een dorpsgenoot, op een respectvolle manier gedenken en elkaar proberen troost en bemoediging te geven. We denken met deze invulling een passend antwoord gevonden te hebben op de vragen die binnen onze gemeenschap leven en danken het bestuur van De Vriendenkring bijzonder voor zijn coöperatieve opstelling en medewerking."

Voor een avondwake en wensen kan men contact opnemen met mevrouw D. Rutten, Steenheuvelsestraat 14 in Leuth; 024 6631478.

Rondleidingen voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 Groesbeek biedt ook in 2016 themarondleidingen aan voor mensen met een visuele beperking. Het motto van de dag is: kijken mag met je handen.

"In deze speciale rondleidingen halen we voorwerpen uit het depot en is er voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie, proef bevrijdingsbrood naar origineel recept. Ervaren gidsen vertellen het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten die alle, van de kleinste sigaret tot het grootste kanon, onder handen kunnen worden genomen."

De rondleidingen in 2016 zijn op:

  • Zondag 10 januari 13.00-14.30 uur thema 'Hongerwinter'                                                

  • Zaterdag 11 juni 13.00-14.30 uur thema 'Neem de oorlog onder handen'

  • Donderdag 8 september 16.30-18.00 uur thema 'Neem de oorlog onder handen'                        

Wie met het openbaar vervoer komt wordt bij de bushalte De Oude Molen opgehaald en na de rondleiding weer teruggebracht naar de bushalte. De gids haalt bezoekers bij bushalte op om 12.42 uur of 16.09 uur (afhankelijk van datum en tijd), aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen.

Reserveren is noodzakelijk, hulphonden zijn toegestaan. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Reserveren kan via 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op: www.bevrijdingsmuseum.nl; Facebook: /Bevrijdingsmuseum; Twitter: @bevrijding.

Groesbeeks stel overvallen in Costa Rica

GROESBEEK - Het Groesbeeks stel Henk en Carolien Peters dat enkele jaren geleden is geëmigreerd naar Heliconia Island in Costa Rica, is dinsdag overvallen door drie personen.

De overvallers wilden Carolien vermoorden en hebben haar met messen gestoken en flinke klappen in haar gezicht gegeven, waarna ze door een prop in haar mond te stoppen, probeerden Carolien te wurgen. Henk (die nog op de daders geschoten heeft ), heeft de daders op beeld staan. Onlangs waren zij nog te zien op tv na zoveel jaren terug na 'Ik Vertrek'. Daarin maakte het stel duidelijk dat de natuurellende hen eigenlijk allemaal teveel werd in Costa Rica.

Nu is de poging tot moord voor Henk en Carolien reden om een einde te maken aan hun avontuur op Heliconia Island in Costa Rica. Zij hebben woensdag 6 januari voorbereidingen getroffen om zo gauw mogelijk Costa Rica te kunnen verlaten. Hierdoor krijgen ze waarschijnlijk een enorme financiële klap. Volgens Henk is het leven belangrijker en daarom besluiten ze ook de vertrekken. Volgens Henk gaat het met Carolien redelijk goed; ze heeft vandaag een scan moeten laten maken van haar kaak en gebit. "Het is zeer triest dat het avontuur Costa Rica op deze manier zo moet eindigen." Henk gaat de filmpjes van de daders one line zetten in de hoop dat de daders gepakt kunnen worden. Op het moment van de overval waren er ook gasten in hun vakantieverblijf. "Waar die gebleven zijn, is niet bekend. Vermoedelijk zijn ze gevlucht", aldus Henk.

Muzieklessen voor volwassenen bij fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Al lange tijd een droom om een muziekinstrument te leren spelen en samen met anderen muziek te maken? Zet die stap in 2016!

Niemand is ten slotte te oud om te leren en muziek te maken. Misschien heeft u ooit eens een muziekinstrument gespeeld of willen spelen en wilt u dit toch weer oppakken? Een blaasinstrument of slagwerk? Bij fanfare Wilhelmina kunt u terecht.

Fanfare Wilhelmina heeft vakbekwame docenten, die samen met u een passend traject doorlopen voor het leren bespelen van een muziekinstrument. Er zijn diverse lesmethoden speciaal gericht op volwassenen. U kunt enkele gratis proeflessen bij fanfare Wilhelmina krijgen. Bent u enthousiast geworden dan spreekt de docent een passende dag en tijd met u af voor de wekelijkse lessen bij fanfare Wilhelmina. U kunt een instrument in bruikleen krijgen.

Voor informatie of aanmelden voor gratis proeflessen stuurt u een mailtje naar: info@fanfarewilhelminagroesbeek.nl. Op de website en facebookpagina van fanfare Wilhelmina kunt u volop informatie vinden. Op de website is bovendien ook informatie te vinden over de muzieklessen. www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl, www.facebook.com/fanwilhelmina.

GROESBEEK – Op vrijdagavond 22 januari organiseren de samenwerkende Groesbeekse voetbalverenigingen een training speciaal bedoeld voor keepers.

Deze training zal worden verzorgd door Roy Verstege. Roy is trainer van De Treffers E1 en tevens schoolhouder / hoofdtrainer van de regionale keepersschool keepersscholen.nl regio Gelderland. De trainingen vinden plaats bij De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek. Een mooi initiatief voor de keepers en het gezamenlijke voetbal– en dorpsgevoel.
De training voor F –, E –, D-spelers wordt gehouden van 19.00 tot 20.00 uur De training voor C –, B –, A-spelers wordt gehouden van 20.15 tot 21.30 uur.
Alle keepers van de F – tot en met A-spelers (meisjes en jongens) zijn hierbij welkom. Geïnteresseerde keepers kunnen zich aanmelden via rovinge@upcmail.nl. Ook ouders, opa's en oma's en anderen zijn natuurlijk ook welkom op sportpark Zuid aan het Nijerf in Groesbeek om een kijkje te komen nemen.

Jubilarissen bij Jubilate Deo

REGIO - Op zaterdag 9 januari werden tijdens het Nieuwjaarsconcert van fanfare Jubilate Deo de jubilarissen gehuldigd. Dit jaar waren dat er zes.

Let Peters, Willy Derksen en Anton Rutten zijn elk 25 jaar lid. Gerrit Ebbers en Truus Fleuren zijn beiden 40 jaar lid en Ineke van Bernebeek-Roelofs werd gehuldigd omdat zij liefst 50 jaar lid is van fanfare Jubilate Deo. De aanwezige jubilarissen werden door voorzitter Henk Coenen toegesproken en kregen een bloemetje en de bijbehorende oorkonde.