GN Arnhem

29 april 2015

GN Arnhem 29 april 2015


Plantjes kopen op IJsheiligenmarkt De Steenen Camer

AENHEM - Op zaterdag 9 mei van 10:00 tot 15:00 uur is er op het complex van De Steenen Camer bij de volkstuinen aan de Drielsedijk, de jaarlijkse IJsheiligenmarkt.

De IJsheiligenmarkt is min of meer de start van het tuinseizoen. De jonge plantjes kunnen nu zonder veel gevaar voor nachtvorst buiten worden uitgeplant. "Onze groente- en kruidenplantjes zijn bijna allemaal opgekweekt in onze eigen biologische kwekerij en geschikt voor zowel de moestuin als uw achtertuintje of balkon. Ook hebben we zachtfruit-struikjes, meloen-, pompoen-, courgetteplanten en vele soorten tomatenplanten. De geënte komkommerplanten worden in heel Arnhem en omstreken geroemd!

Ook is er aandacht voor de kinderen (schmink, zonnebloem-kweekwedstrijd, poffertjes et cetera). "Voor het eenjarige plantgoed bent u bij ons ook aan het goede adres zoals zomerbloemen; geraniums, lobelia, afrikaantjes, begonia's, margrieten, petunia's en nog veel meer. Maak uw tuin weer fleurig en zonnig."

Zo net voor moederdag kan de tuin nog even vrolijk gemaakt worden en de bloembakken gevuld. "De benodigde potgrond en bemestingsartikelen zijn bij ons niet duur en van zeer goede kwaliteit. We hebben koemestkorrels en kalkkorrels ook per kilo, ook goed voor de rozen, aardbeiplanten en het gras. Verder zijn er diverse kramen met biologische artikelen uit de streek, lekkere hapjes en overige tuinbenodigdheden. U slaagt hier vast en zeker voor een prachtig moederdagkado. Een bijzondere voorjaarsmarkt."

Iedereen is bij deze IJsheiligenmarkt welkom in de Schuur voor een lekkere kop koffie of kruidenthee, die tijdens de markt helemaal gratis is!

Kaarten bij De Hobbit

ARNHEM - Zaterdag 2 mei houdt kaartclub De Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum De Hobbit aan de Zwanebloemlaan 2A.

De aanvang is 13.30 uur; de zaal is open vanaf 12.30 uur. Tevens kaart De Hobbit ook op zaterdag 16 mei in buurtcentrum De Hobbit, Zwanebloemlaan 2A. Aanvang 13.30 uur. Zaal open 12.30 uur.

Zondag 31 mei verzorgt kaartclub De Pit haar jaarlijkse Diny Regterschottournooi in het Scoutinggebouw aan de Veerpolderstraat 128A. De aanvang is om 12.30 uur; de zaal is open vanaf 11.30 uur.

Moeders voor elkaar

ARNHEM - Sinds 2002 is de Stichting Moeders voor Elkaar actief om eens per jaar een verwendag te organiseren voor moeders van één of meer thuiswonende kinderen tot achttien jaar met een beperking in Arnhem en omgeving.

Zie hiervoor onze website www.moedersvoorelkaar.nl. Een dag vol activiteiten waar iedereen enorm van geniet maar waarbij ook het lotgenotencontact een grote plaats inneemt.

"Ook dit jaar willen wij weer, met hulp van sponsoren, vijftig moeders een geweldige dag aanbieden. Er even tussenuit zonder zorgen is in deze periode van extra bezuinigingen zéér welkom." Dit jaar vindt de verwendag plaats op zaterdag 6 juni en het programma is voor de moeders altijd een verrassing, maar wordt zeker een enorm succes! "Heb je zin om mee te gaan? Meld je dan aan via www.moedersvoorelkaar.nl."

Stichting Moeders voor Elkaar Arnhem is gevestigd aan Gronsveldkade 65 in Arnhem; moedersvoorelkaar@live.nl; www.moedersvoorelkaar.nl.

Autivrouwencafé over thema autisme en voeding

ARNHEM - Op 6 mei wordt in Zyp25 aan de Zijpendaalseweg 25 het Autivrouwencafé gehouden. Vrouwen met autisme hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Woensdag 6 mei is het thema 'autisme en voeding'. Lukt het jou om dagelijks te koken? Heb jij een voorkeur om steeds hetzelfde te eten? Koop je vaak kant & klare maaltijden of fastfood? Maak je gebruik van aanvullende vitaminepreparaten? Heb jij moeite met bepaalde structuur of geuren van bepaalde voedingsmiddelen? Val jij in stresssituaties terug op bepaalde voeding? Merk je dat jouw darmstelsel overgevoelig reageert op bepaalde voedingsstoffen? Is er een relatie met overprikkeling?

Allemaal vragen die aan de orde kunnen komen in het Autivrouwencafé. Iedereen is welkom als je hierover met andere autivrouwen wilt praten.

Het Autivrouwencafé wordt elke eerste woensdag van de maand gehouden. Iedere maand zal er een ander thema besproken worden. Om 19.30 uur gaat het café open. Het themagesprek is van 20.00 uur tot 21.00 uur. Tot 21.30 is er gelegenheid om na te praten.

Vooraf aanmelden is niet nodig. De kosten zijn inclusief consumpties vijf euro per avond. Meer informatie staat op www.autivrouwencafe.nl.

Opa-oma-kleinkindwandeling op landgoed Warnsborn

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op donderdag 7 mei een kinderwandeling voor opa's en oma's met hun kleinkinderen over landgoed Warnsborn. Aan de grafheuvels in het gebied is te zien dat hier vierduizend jaar geleden al mensen woonden.

Indrukwekkend om te weten toch? De boswachter weet echter nog veel meer opmerkelijks te vertellen en daarnaast kunnen de kinderen zich uitleven tijdens een aantal opdrachten. Na afloop krijgen de kinderen een klein presentje mee naar huis. Geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats tegenover camping Warnsborn, Bakenbergseweg 257 in Arnhem-Noord. Duur: circa anderhalf uur. Kosten: vijf euro, kinderen vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is noodzakelijk via www. glk.nl/evenementen. Informatie: John ter Horst, 06 51381453 of Peter Palstring, 06 47966663.

Dansbingo in De Petersborg

ARNHEM - Op maandagmiddag 11 mei kan men in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden.

Een gezellige dans-bingomiddag. De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur.

Koninklijke Rosendaalsche Kapel geeft concert in Rozendaal

ARNHEM - Op hemelvaartsdag, donderdag 14 mei is er om 15:00 uur een concert van deKoninklijke Rosendaalsche Kapel in de muziekkoepel bij The Hunting Lodge in Rozendaal.

De zeventiende-eeuwse diplomaat en schrijver Constantijn Huygens noemde Rozendaal een 'Hemeltje op Aerdt'. En als Rozendaal dat ergens is, dan is het wel op het terrein van de Residence Rosendael. Op Hemelvaartsdag, 14 mei aanstaande, geeft de Koninklijke Rosendaalsche Kapel (KRK) op die plek een sfeervol middagconcert. De musici van het harmonieorkest van de kapel spelen in de prachtige muziekkoepel, gelegen aan de rand van het gazon van restaurant The Hunting Lodge. Vanaf dat hooggelegen gazon hebben de toehoorders een riant uitzicht over landgoed en kasteel Rozendaal.

De aanvang van dit muzikale optreden is 15.00 uur, het concert duurt ongeveer een uur. De werken die ten gehore worden gebracht zijn onder meer: 'Monterosi' van Jacob de Haan, 'Conquest of Paradise' van Vangelis en 'Skyfall' van Adele Adkins en Paul Epworth. De toegang tot het concert is gratis.

Het is voor de Rosendaalsche kapel gebruikelijk om het op hemelvaartsdag hogerop te zoeken. Traditiegetrouw speelt het gezelschap op deze dag in de muziekkoepel die in de vorige eeuw door onder meer leden van de vereniging is gebouwd. De koepel werkt tijdens het musiceren als een perfecte klankkast die het gebruik van elektronische versterking volstrekt overbodig maakt.

Female comedypower in da house!

ARNHEM - Female comedypower in da house! Comedy Kitchen in het Posttheater. Woensdag 20 mei komen de powervrouwen van Comedy Kitchen het Posttheater in Arnhem weer op zijn kop zetten. Verwacht een afwisselende comedy- en cabaretshow met acts van Ellen Dikker, Dian Liesker, Soula Notos en de Gelderse Jennifer Evenhuis. Een avond met een bite!


Comedy Kitchen serveert op woensdag 20 mei een geweldige en afwisselende comedynight in het Posttheater. Vier comedians en cabaretiers zorgen ervoor dat je zeker weten lachend het pand verlaat. Geniet van de subtiele en herkenbare typetjes van Ellen Dikker (genomineerd voor de VSCD Cabaretprijs Neerlands Hoop, persoonlijkheidsprijs Cameretten), de droge humor van Dian Liesker (persoonlijkheidsprijs Cameretten, de absurde sketches van Jennifer Evenhuis (finalist Cameretten), en de energieke zelfspot van Soula Notos (Grieks èn Brabants, toch ook een soort finale).
Comedy Kitchen organiseert comedynights met stand-up comedy en cabaret met een geheel vrouwelijke line-up, zowel in de theaters met de huidige show Fresh Meat als in stand-upformatie op festivals en op speciale gelegenheden. Meer info staat op www.comedy-kitchen.nl.

De voorstelling van Comedy Kitchen met 'Fresh Meat' is woensdag 20 mei in het Posttheater, Rosendaalsestraat 27. Telefoon: 026 4460553. Zaal open: 20.00 uur, start show: 20.30 uur Reserveren: www.posttheater.nl. Entree: zeventien euro.

Verborgen Stilte, een tentoonstelling als reis door de ruimte

ARNHEM - Van donderdag 14 mei (hemelvaart) tot en met 25 mei (tweede pinksterdag) is er een tentoonstelling in de Walburgis van Arnhem, Verborgen Stilte geheten.

Er zullen werken van de volgende Arnhemse kunstenaars te zien zijn, Reinier de Huu, Joseph Semah, Maria Strik, Rinke Nijburg, Pieter van de Pol. Zoals het geloof van de moderne mens vaak niet zo helder meer omschreven kan worden, zo zal ook in deze tentoonstelling de verrassing en ontdekking centraal stellen. Voorwerpen die staan, hangen en bewegen in de kerkruimte. Een verbinding, hoe verscheiden ook, aangaan met die ruimte en met elkaar.

Geen kunstwerk staat op zichzelf. Wat zegt dat over die ruimte, wat zegt dat over het kunstvoorwerp, wat zegt dat over jou als kijker?

Zondag 17 mei 15.00 uur is de opening. Detmar Leertouwer, cello, en de japanse pianiste Naomi Tamura spelen onder andere de Sonate voor cello en piano opus 102 van Ludwig van Beethoven en Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt. Nuria Castells zal hier een dans op uitvoeren. Ton Verbeeten opent de tentoonstelling en leest gedichten. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Arnhem schiet PGB-betalingen voor aan zzp'ers in problemen

ARNHEM- Gemeente Arnhem gaat in noodgevallen persoonsgebonden budgetten voorschieten aan zzp'ers. Eerder riep de gemeente al een noodprocedure in het leven om schrijnende gevallen bij budgethouders te voorkomen. Nu komt er een soortgelijke procedure voor kleine zelfstandigen en zzp'ers.

De regeling is bedoeld voor die kleine zelfstandigen en zzp'ers die voor hun inkomen volledig afhankelijk zijn van persoonsgebonden budgetten en minimaal twee maanden geen geld van de SVB hebben ontvangen. Wie gebruik wil maken van de regeling moet tevens aantonen dat sprake is van een dreigende noodsituatie. Het voorschot bedraagt telkens maximaal een maandbetaling.

De betaling van persoonsgebonden budgetten door de Sociale Verzekeringsbank aan de zorgverleners, leidt nog altijd tot problemen. Bij de gemeente Arnhem hebben zich inmiddels vijf zorgpartijen/ zzp' ers gemeld die aangeven dat het water aan hun lippen staat. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat vooruitlopend op het herstelplan van de SVB, een oplossing moet worden geboden voor noodgevallen.

Start fietsseizoen vijftigplussers

ARNHEM - Fietsen is gezond en zorgt ervoor dat je langer fit en mobiel blijft. Samen fietsen is ook een sociale activiteit, waaraan je juist veel gezelligheid ontleent. Je ziet dan ook hoe mooi de omgeving van Arnhem is en je komt op plaatsen waar je normaal niet komt.

De fietscommissie van Sportbedrijf Arnhem heeft dit jaar weer twaalf mooie routes uitgezet. Fiets een keer mee! Je kunt in een groep of individueel meedoen. De afstanden liggen tussen de veertig en zestig kilometer. Zie hiervoor de website. De eerste tocht start op woensdag 20 mei.

De voorinschrijving is op woensdag 6 mei tussen 10.00 en 12.00 uur op de SWOA-steunpunten. De eerste tocht van dit jaar is op woensdag 20 mei. De opening is om 09.00 uur in De Gaanderij in Elderveld. Vanaf 8.30 uur is de ontvangst.

Alle woensdagen van 27 mei tot en met 5 augustus is de individuele start tussen 09.00 en 10.00 uur bij één van onderstaande startpunten. De groep vertrekt om 9.30 uur, ook vanaf dezelfde startplaatsen.

Start- en finshplaatsen: SWOA Steunpunt 'De Gaanderij' Driemondplein 1 (Elderveld); SWOA Steunpunt 'De Petersborg' Slochterenweg 40 (Vredenburg); SWOA Steunpunt 'De Weldam' Middachtensingel 39 (Presikhaaf).Deelname kosten twee euro per rit of een twaalfrittenkaart voor twaalf euro. Meer informatie staat op www.sportinarnhem.nl/Speciaal_voor/50_plussers/Fietsen of bel er voor naar 026 3775757.

Verbouwing Musis haalbaar

ARNHEM - De restauratie van het monumentale Musis, plus de uitbreiding met een nieuwe zaal is financieel haalbaar. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag vastgesteld. Als de gemeenteraad, naar verwachting in mei, met de plannen instemt, krijgt Musis een nieuwe, moderne en multifunctionele concertzaal.

Ook wordt het monumentale deel van het gebouw respectvol gerestaureerd. De werkzaamheden in juni van dit jaar. In 2017 is het nieuwe Musis klaar. De totale kosten van sloop, nieuwbouw en renovatie bedragen circa 20 miljoen euro, waarvan de provincie Gelderland 6,5 mln euro betaalt.

Bij het bepalen van het benodigde budget is rekening gehouden met alle kosten die nodig zijn om het gebouw duurzaam in stand te houden: investering, onderhoud, gebruiksexploitatie en jaarlijkse prijsstijgingen.

Bovenaanzicht

De nieuwe multifunctionele concertzaal, ontworpen door architectenbureau Van Dongen-Koschuch, wordt aan de zijde van de Lauwersgracht tegen het monumentale deel van Musis aangebouwd. De huidige aanbouw moet daar voor wijken. Deze nieuwe zaal kan alle soorten concerten huisvesten: van popconcerten tot een klassiek concert van Het Gelders Orkest. Meer illustraties staan u op www.arnhem.nl

Park

Kenmerkend voor de nieuwe aanbouw is de verbinding met het park. Een groot deel van de buitenkant is van glas, waardoor mensen vanuit het park naar binnen kunnen kijken en publiek vanuit de aanbouw naar buiten. In de nieuwe zaal komt aan een zijde van het podium een groot raam, waardoor Arnhem ziet én soms ook hoort wat er op het podium gebeurt. Het raam kan deels open, zodat het ook mogelijk is om naar het park toe te spelen.

Verzetsmonument

Door de sloop van het achterste deel van Musis verdwijnt het verzetsmonument. In overleg met de makers van dit monument zal een alternatieve locatie worden gezocht. In de tussentijd worden de onderdelen opgeslagen.

Een ongewone wandeling,,,

ARNHEM - Een ongewone wandeling ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding: op zondag 3 mei leidt funerair-docent Ad de la Mar bezoekers over de begraafplaats Moscowa.

Er wordt gekeken naar monumenten die de Tweede Wereldoorlog en hun slachtoffers in herinnering houden. Ook wordt er verteld over oorlogsbegraafplaatsen en komen eerdere oorlogen ter sprake. Vertrek om 14.00 uur, rechts van de aula. Prijs: vier euro per persoon (meer info op http://addelamar.bntours.nl).

Bingo in wijkcentrum Vredenburg

ARNHEM - Zaterdag 9 mei houdt wijkvereniging De Vrehoek haar maandelijkse bingo.

Deze vindt plaats in wijk- en sportcentrum Vredenburg aan de Slochterenweg 29. Zaal open vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Het thema van de maand is 'Moederdag'. Voor inlichtingen kan men contact opnemen met Martha Boon (026 3232321).

Het Klinket kampioen schoolvoetbal

ARNHEM - De meisjes van groep 7/8B van basisschool Het Klinket mogen zich kampioen van Arnhem-Zuid noemen! Woensdag 15 april speelde het team van Het Klinket op sportpark Bakenberg de derde ronde van het schoolvoetbaltoernooi om het kampioenschap van Arnhem-Zuid. In totaal heeft het team al drie toernooien gewonnen.

Het was een heroïsch gevecht die de meiden hebben geleverd! In de allerlaatste wedstrijd moesten ze tegen de Jeroen Boschschool een allesbeslissende wedstrijd spelen. Deze tegenstander moest verslagen worden om kampioen te worden, een echte kampioenswedstrijd dus…
Wat een spanning tijdens deze wedstrijd. Het uitzinnige publiek jutte de meiden op naar grote hoogte en dat was nodig. Na een mooie actie van de tegenstander stond het 1-0. Nog maar vijf minuten op de klok, en er moest dus gewonnen worden. Wat een vechtlust kwam er toen boven, de aanvalsgolven op het doel deed de tegenstander wankelen en na een splijtende pass wisten ze 1-1 te scoren. Nog te weinig natuurlijk maar nu kenden de meiden geen mededogen meer. Felle, maar faire gevechten om de bal zorgden voor een groot overwicht en vlak voor tijd viel, de 2-1!

Nu mag er op zondag 7 juni op het veld van Eendracht (Presikhaaf) gestreden worden om de beste van Arnhem tegen De Boomhut 6, de kampioen van Noord. Daarnaast mag de kampioen van Arnhem-Zuid de regionale kampioenschappen spelen op 20 mei op de velden van AVW '66 (Westervoort).

Uniek digitaal platform voor mensen met een beperking!

ARNHEM - Onder het toeziend oog van Minister Schippers is donderdag 23 april op sportcentrum Papendal het nieuwe digitale platform van Uniek Sporten in gebruik genomen. Dit rondom de presentatie van het nieuwe gehandicaptensportbeleid en de veertigste verjaardag van Fonds Gehandicaptensport.

Een uniek digitaal platform met niet alleen een vernieuwde website www.unieksporten.nl, maar ook een eigen app. Hiermee wordt een volgende stap gezet om nog meer mensen met een beperking structureel aan het sporten te krijgen.

Met de app van Uniek Sporten kunnen mensen met een beperking, net als op de website, een geschikte vorm van sport of bewegen vinden. Ze kunnen kijken welke sporten er zijn, filmpjes van de sport bekijken en de locatie, tijden en contactpersonen vinden. Daarnaast kan een profiel aangemaakt worden. Gebruikers kunnen zich koppelen aan de sportaanbieder waar ze actief zijn en in contact komen met andere sporters. Als ze nog niet sporten, kunnen ze in contact komen met mensen die al sporten. Zij kunnen meer informatie geven of de potentiële sporter ontvangen als die een keer komt kijken of meedoen. Op die manier kunnen mensen met een beperking elkaar op weg helpen. Kortom: een app en vernieuwde website die veel informatie en mogelijkheden bevatten!

De website en app van Uniek Sporten zijn tot stand gekomen in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport, BMC Advies, Stichting BLADT Charity, Ars Donandi/Belle10 fonds, I-Pulse Internet Solutions en Berthil.nl. Het platform is op dit moment actief in de regio's Arnhem en Nijmegen en binnenkort ook in de regio Apeldoorn. De volgende stap is om samen met Fonds Gehandicaptensport toe te werken naar één 'stip aan de horizon'. Dit sluit volledig aan bij het nieuwe beleid 'Grenzeloos Actief ' van het ministerie van VWS zoals dat vandaag is gepresenteerd.

Dodenherdenking Elden

ARNHEM - De jaarlijkse Dodenherdenking in Elden op 4 mei wordt dit jaar opnieuw georganiseerd door de Historische Kring Elden. Hierbij wordt medewerking verleend door zangvereniging Irene en harmonie Crescendo, alsmede door de leerlingen van de beide basisscholen.

De plechtigheid begint in de Bonifatiuskerk aan de Huissensedijk om 18.45 uur.

Het programma ziet er als volgt uit:

-18.45 u herdenkingsdienst in de Bonifatiuskerk

-19.30 u opstellen voor stille tocht vanaf de kerk

-19.35 u vertrek stille tocht via de Huissensedijk, Rijksweg West onder begeleiding van tamboers van Harmonie Crescendo

-19.50 u aankomst bij het Oorlogsmonument in de Klapstraat

-20.00 u 2 minuten stilte

-20.02 u begin herdenkingsplechtigheid met toespraken en kransleggingen

-20.30 u einde herdenkingsplechtigheid

Sterrenwacht Presikheaven in de Bibliotheek Presikhaaf

ARNHEM - Zaterdag 2 mei van 14.30 tot 15.30 uur toont Sterrenwacht Presikheaven in de Bibliotheek Presikhaaf welke sterrenbeelden en planeten er deze maand aan de avondhemel te zien zullen zijn.

Sterrenwacht Presikheaven, met medewerking van de afdeling Arnhem van de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, maakt gebruik van een computergestuurd planetarium. Ook nieuwtjes uit de ruimtevaart en sterrenkunde worden besproken en vragen op dit gebied worden beantwoord.

De Bibliotheek Presikhaaf bevindt zich in MFC Presikhaaf aan de Laan van Presikhaaf 7. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Arnhemse Kadedagen: 9 en 10 mei

ARNHEM - De kadedagen 2014 zijn verregend, dus hebben we mooi weer verdiend voor de Kadedagen 2015! Deze zijn op zaterdag 9 en zondag 10 mei, van 10.00 tot 18.00 uur op de lage Rijnkade in Arnhem.

Het thema is deze keer 'stoom'. Er komen twee unieke stoommachines op de kade. Allereerst de diagonale triple expansiemachine nummer één uit 1888. Een echt stukje Arnhems erfgoed. Deze machine is de oorzaak geweest van de oprichting van de ASM-werf en heeft in de bekende westerbouwingboot Het Zwaantje gestaan. Daarnaast nog een grote compoundmachine uit een voormalige baggermolen. Twee unieke exemplaren.

Natuurlijk weer veel historische schepen aan de kade, bekende en nieuwe oude scheepsmotoren op de kade, een stand met unieke en zeer oude buitenboordmotoren, het bootjes bouwen (en tewaterlaten) met en voor kinderen, scheepsmodellen in de waterbak (kinderen kunnen meevaren!), demonstraties zeilnaaien, netten boeten en touw splitsen, vaartochtjes op de Rijn (nu weer met de sleepboot Harmonie), bezoek het ASM-terrein met het nieuwe pontje vanaf het voormalige schipbrugponton, gerookte zalm eten bij zalmrokerij Dinkelstroom en nog veel meer.

Op zondag zal om 14.00 uur de Duckrace gehouden worden op de rivier. Een sponsoractie voor het herstel van de Eusebiuskerk. U kunt nog loten kopen bij de receptie van de Eusebius of via de andere verkooppunten.

Zaterdagavond is er muziek op theaterschip De Zeester en bij mooi weer verlichte schepen en lekker lounchen op het strand van Rose's.

Surinaamse deelname aan internationaal jeugdtoernooi

ARNHEM - Op 2 en 3 mei wordt in de Arnhemse sporthal Valkenhuizen aan de Beukenlaan voor de 38e keer het jaarlijkse internationale BECA 2000 Junior Master toernooi gehouden. Het toernooi is onderdeel van het toernooicircuit voor spelers in de categorieën Onder 17, Onder 15+, Onder 15 en Onder 13 jaar.

Deelname is ook mogelijk voor spelers Onder 11 jaar, maar deze categorie maakt geen deel uit van het Junior Master Circuit. Voor het eerst in de geschiedenis van het toernooi doet er een speler mee uit Suriname, Mitch Nai Chung Tong in de Onder 17. Het toernooi is mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van de gemeente Arnhem.

Net als de afgelopen jaren zit het toernooi meer dan vol. Circa driehonderd spelers en speelsters uit Nederland, België, Duitsland, Noorwegen, Rusland en Suriname zijn goed voor circa 620 partijen waarvan 543 op zaterdag.

BECA 2000 is vertegenwoordigd door Luuk Oostrik (mannenenkel Onder 17, mannendubbel Onder 17 en gemengddubbel Onder 17) en Maureen Zewald (vrouwenenkel Onder 17, vrouwendubbel Onder 17 en gemengddubbel Onder 17).

De toegang is beide dagen gratis. Op zaterdag 2 mei zijn de speeltijden van 09.00 uur tot ca. 20.30 uur (in vijf hallen), op zondag 3 mei van 09.00 uur tot ca. 17.00 uur; de finales beginnen circa14.00 uur.

Betaald parkeren in Nieuwe Kadekwartier

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat parkeeroverlast in het Nieuwe Kadekwartier aanpakken. Dat is goed nieuws voor de bewoners die zich in de nieuwe buurt vestigen. Om parkeeroverlast te voorkomen wordt betaald parkeren ingevoerd van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur, tegen een tarief van 1,75 euro per uur.

Ook bij bedrijven aan de Veilingstraat die al langer veel parkeeroverlast ondervinden, met name van mensen die werken in het bestuurskwartier en in de naastgelegen buurt parkeren, wordt betaald parkeren ingevoerd.

Het aantal nieuwe woningen neemt toe, en daarmee ook het aantal bewoners. Inmiddels zijn ateliers en woningen aan het Transformatorplein en de T.J. Witteroosstraat opgeleverd. Binnenkort volgen woningen aan de Ampèrestraat. Voorafgaand aan de bouw is met Stichting Volkshuisvesting Arnhem al overeengekomen dat in het gebied parkeerregulering komt zodra de nieuwe bewoners zich vestigen.

Overlast

De Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen wil al langer parkeerregulering in de Veilingstraat en omgeving. Bedrijven ondervinden veel overlast van werkers in de binnenstad die bij de bedrijven in de straat de hele dag lang parkeren. Voor bezoekers is er geen parkeerplaats vrij; het ondernemen in deze buurt staat daarmee onder druk.


Van Verschuerplein

Begin dit jaar is gestart met invoeren van betaald parkeren aan het Van Verschuerplein. Draagvlak voor invoeren van betaald parkeren voor de Broekstraat en het noordelijker deel van het Nieuwe Kadekwartier, buiten het Van Verschuerplein, was er toentertijd niet. Deze straten vallen dan ook buiten het nieuwe gebied van betaald parkeren. Pas als daar vanuit de wijk vraag naar is, worden straten rondom het Van Verschuerplein toegevoegd aan het gebied met betaald parkeren.

Vergunning

Gelet op de verhoudingen tussen het aantal adressen, het aantal aanwezige parkeerplaatsen en het aantal verwachte voertuigen, is besloten dat per huishouden eerst maximaal een vergunning wordt afgegeven. Ook bestaat de mogelijkheid om een bezoekersvergunning aan te schaffen. Dit sluit aan bij het ingevoerde parkeerbeleid in de Van Verschuerbuurt.

Wandelen in de Burgemeesterswijk

ARNHEM - De Burgemeesterswijk is vanaf 1885 aangelegd op een deel van het landgoed Sonsbeek. De bebouwing van deze prachtige en bijzondere wijk vertoont een grote diversiteit. Alle Nederlandse bouwstijlen uit die tijd kom je in de wijk tegen zoals de Amsterdamse School, de Delftse School, het Nieuwe Bouwen, Chaletstijl en Art Nouveau.

Je vindt er werk van de Bazel, Diehl, Feenstra en Broekhuizen. De straten zijn allemaal naar Arnhemse burgemeesters en wethouders genoemd. Het is tegenwoordig nauwelijks meer voor te stellen dat er behalve woningen ooit ook fabrieken, een watertoren, blekerijen en een groot ziekenhuis in de wijk stonden. Er was zelfs een militair terrein. Die terreinen zijn inmiddels allemaal volgebouwd met woonhuizen en flatgebouwen.

Onder leiding van een gildegids gaat men op zwerftocht door deze opvallende wijk. Deelname koste voor volwassenen 3,50 en 2,00 euro voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. (www.wandeleninarnhem.nl).

Clubconcert

Storyville Jazzclub

ARNHEM - Op 15 mei houdt de Storyville Jazzclub een clubconcert met The Original Hot Dogs uit Almelo. Vanaf 20.00 uur speelt de band in café De Betuwe, Rijksweg-west 45, Arnhem/Elden.

Ze waren in de Betuwe op 6 maart 2009. De band heeft zijn standplaats in Almelo en is huisorkest van de Jazzclub Almelo al bestaat die formeel niet meer. De band is in 1962 begonnen als zevenmansformatie met de bekende pianist Johan Bijkerk. In die periode heeft de band een aantal Amerikaanse jazztoppers begeleid, zoals trompettist Jabbo Smith en sopraansaxofonist George Probert. Ook gaf ze concerten met musici als Albert Nicholas, George Probert en zangeres Bery Bryden. The Hot Dogs heeft prijzen gewonnen op het Internationale Jazzfestival in Breda en is eerste geworden op een van de afleveringen van de VARA-Dixieland Competitie. Dat ligt al jaren achter ons maar de band heeft de passie voor hun muziek weten te behouden.

Ook de Hot Dogs speelt met tuba of sousafoon. De vorm van deze instrumenten verschilt wat, maar het toonbereik en de moeilijkheidsgraad zijn dezelfde. Na het concert in 2009 werd met enthousiasme geschreven over Dennis Wintels, de bespeler van dit logge instrument waaraan hij veel moois wist te ontlokken. Daar doen overigens zijn medebandleden, nog steeds in dezelfde bezetting, niet voor onder. Bandleider en cornettist Marc van Nus heeft een mooie toon en is een goede, zeg maar klassieke jazzblazer. Rietblazer Gerrit Molenveld zorgt voor eigen originele arrangementen van nummers die stammen uit de 'Roaring Twenties'. Trombonist Henk Bornebroek speelt gedegen functionele partijen.

De ritmegroep wordt gekenmerkt door een swingende Johan Molenveld op banjo en gitaar, de beheerste maar o zo functionele slagwerker Jacques Underberg en bovengenoemde basblazer Dennis Wintels. Het is het laatste clubconcert voor het nieuwe seizoen.

In de pauze worden cd's verloot. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang voor leden is gratis, leden van andere jazzclubs betalen vijf euro, overigen tien euro.

Kindervogelwandeling in heemtuin Presikhaaf

Foto:

ARNHEM - Met IVN gidsen gaan kinderen vanmiddag vogels spotten in de heemtuin bij de kinderboerderij Presikhaaf. Door de afwisseling in de tuin zijn er ook diverse vogelsoorten te bewonderen zoals winterkoning (Klein Jantje), roodborst, zanglijster, vink, zwartkop en boomklever. En misschien met veel geluk de ijsvogel.

De gids zal ook uitleggen waarom een specht met het hakken op bomen geen hoofdpijn krijgt en waarom mussen bij de kinderboerderij hier hun remise hebben voor de wijde omgeving. Ook zal verteld worden wat struweelvogels en holenbroeders zijn en waarom vogels zingen. Doen ze dit om ons te plezieren of is het serieus werk om hun leefgebied af te bakenen. Al dat soort vragen zal door de gidsen uitgelegd worden.

De vogelwandeling start woensdag 6 mei om 14.00 uur bij de ingang van de Heemtuin Ruitenberglaan 4 6826 CL Arnhem en duurt ongeveer vijf kwartier. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. (Groot)ouders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Als je een verrekijker mocht hebben neem deze dan natuurlijk mee. De gidsen zorgen voor zoekkaarten.

Voor informatie kan men mailen op woensdag 6 mei van 10.00 tot 13.00 uur naar Frans Duermeijer f.duermeijer@gmail.nl of op 026 3648819. Meer informatie over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem

Indiana Jones op de planken

ARNHEM - Indiana Jones stond nog niet eerder centraal in een theatervoorstelling. Daar komt verandering in. Zaterdag 9 mei komt Indiana Jones speciaal naar Arnhem met een bonte verzameling aan tegenspelers. Humor, avontuur en een boodschap staan centraal in dit toneelstuk van theatergroep Vijf voor twaalf.

Een samenzwering van orthodoxe Joden wil de Tempelberg veroveren. Ondertussen smeedt een occult genootschap een tweede complot. Indiana Jones begeeft zich tussen deze twee vuren en hoopt het geheim van de ark des verbonds te onthullen.

Zaterdag 9 mei om 20.00 uur te zien in MC Just Experience. De voorstelling Indiana Jones wordt afgewisseld met muziek van de Edese band 2.0. In het toneelstuk komen de achtergronden van de Ark des Verbonds prachtig naar voren. Waar de Ark is, is nog steeds een mysterie. Reden voor Indiana Jones om op zoek te gaan.

Look-a-like

De entree is gratis en voor de beste Indiana Jones-look-a-likes ligt er een speciale verrassing klaar. Adres: Groningensingel 1191.

IVN en Arnhemse planten aan de Rijn

Foto: Maria Pompe

ARNHEM - Het is al weer tien jaar geleden dat de dijk bij De Bakenhof is verlegd. IVN Arnhem is benieuwd naar wat er gebeurde met de planten en dieren in het gebied en nodigt je uit de stand van zaken te bekijken op zondagmiddag 26 april.

Door verlegging van de rivierdijk landinwaarts ter hoogte van de wijk Malburgen-Oost kreeg de rivier meer ruimte en is de uiterwaard totaal veranderd. Een steenfabriek en weilanden hebben plaatsgemaakt voor een dynamische speeluiterwaard waar jong en oud kan genieten van de ruige natuur. De uiterwaardvergraving in Meinerswijk bracht in 2014 opnieuw veranderingen mee.

Hoe hebben planten en dieren de dynamiek van deze veranderingen doorstaan? Wat zijn de komende en gaande soorten en hoe beleef je deze plek nu?

De natuurgidsen vertrekken op zondag 26 april om 14,00 uur vanaf de parkeerplaats van sportpark Arnhem aan de Huissensestraat 285 voor deze gratis verkenningstocht. Iedereen die hier meer over wil weten, zien en beleven, mag mee! Meer info over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Sportkaart slaat aan

ARNHEM - In de maand mei zijn er nog mogelijkheden om sporten uit te proberen (uitgezonderd de sporten in de grote Koppel) maar de Sportkaart is nu al actief!

Een grote groep sportbeoefenaars maakt al gebruik van de kaart waar twintig sporten door verschillende sportaanbieders in Rijkerswoerd en De Laar aangeboden worden.

Riet Blaas, een enthousiaste gebruiker van de Sportkaart, voelt zich steeds fitter worden en gebruikt de kaart om onder deskundige begeleiding te wandelen, zwemmen en te dansen op muziek (zumba) en ze is voor het eerst in een Fitness centrum geweest. Na haar pensioen wilde ze meer aan sport gaan doen en dit lukt prima met de Sportkaart. Ook ontmoet ze door de Sportkaart steeds weer nieuwe mensen en er ontstaan bij een beweegonderdeel vaak groepjes mensen die steeds samen sporten en elkaar stimuleren. De Sportkaart kan Riet aan iedereen aanraden. Het sportaanbod is groot en het abonnement vindt ze goedkoop. Kijk voor meer informatie op www.bewegeninarnhem.nl

Teamsporten:
Mensen die graag een teamsport willen doen, voetbal, handbal of volleybal kunnen zich aanmelden via e-mail : projectteam@bewegeninarnhem.nl, wij formeren dan groepjes enthousiaste sporters om samen te bewegen.

Gratis tuinadvies en -schetsuur bij Helsen Tuinen in de maand mei 2015

HUISSEN - Jaarlijks geeft Helsen Tuinen gratis tuinadvies-/schetsuren weg. Dit is ieder jaar weer een succes. Wie zijn tuin eens wil veranderen of een deel van de tuin wil opknappen, kan gratis een uur gebruik maken van de diensten van één van haar tuinarchitecten. Tijdens dit uur (zowel thuis of bij Helsen Tuinen) wordt u geholpen met een nieuwe schets voor uw tuin. Ook kunnen zij u helpen bij het maken van een beplantingsplan, verlichtingsplan en het geven van onderhoudsadviezen.

Helsen tuinen is met haar medewerkers actief in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van tuinen. De hoveniers van Helsen Tuinen staan graag klaar om uw tuin tot een droomplaatje om te toveren. "Wij verzorgen tuinontwerpen (ook mogelijk in 3d), beplantingsplannen, de volledige aanleg van straatwerk, beplanten tot vijveraanleg van de tuin. En natuurlijk ook het tuinonderhoud. Voorbeelden en foto's hiervan staan op www.helsen.nl<http://www.helsen.nl/> onder het kopje 'tuinprojecten': van 'moderne strakke tuin' tot aan de 'klassiek organische tuin'!

Extra voordelig!

Extra interessant is dat tot en met 30 juni 2015 over het uurtarief van de hovenier in de meeste* gevallen geen 21 maar slechts 6 procent btw hoeft te worden betaald. Dat scheelt bijna vijftien procent aan loonkosten!

Kunstgrasmaand!

Bent u klaar met de wekelijkse maaibeurten, of het steeds weer terugkerende mos in uw gazon? Heeft u dan wel eens nagedacht over kunstgras! Deze maand kunt u gratis gebruik maken van een advies op maat bij u thuis met een van de adviseurs van Helsen tuinen.

Tuinplantenwinkel en hoveniersbedrijf Helsen is gevestigd aan Karstraat 39 in Huissen; telefoon (026) 3251510; www.helsen.nl

* uitzonderingen zijn: - tuinen van woningen jonger dan 2 jaar. - scholen, bedrijven, overheidsgebouwen

Karavaan van tachtig campers

DUIVEN - Opnieuw trekt er een karavaan van ruim tachtig campers van Groningen naar Duiven voor een grootste campershow langs de A12. Ron Hazenberg Campers heeft zijn basis in de provincie Groningen, waar reeds vele camperbezitters hun weg al hebben weten te vinden.

In het Gelderse Duiven presenteert één van de grootste camperdealers van Nederland, zeven dagen lang zijn assortiment. Ron Hazenberg: "Wij hebben in Duiven aantrekkelijk geprijsde occasions voor elke portemonnee, bovendien zijn deze naast het CES Expertise taxatierapport voorzien van Bovag garantie."

Hazenberg is dealer van Chausson, Laika, Rapido en Concorde en kan van deze merken een veertigal modellen uit voorraad leveren. Enkele uit een eerder bouwjaar voor een aantrekkelijke prijs. U vindt deze exemplaren op deze unieke show in Duiven.

Back-up en service

De tijdelijke gigashow in Duiven staat niet alleen voor tijdelijke service, want de klanten van Hazenberg hebben er de rit naar Groningen graag voor over en niet alleen om hun nieuwe huis op wielen te halen. Voor de after-sales staat Ron Hazenberg goed bekend, een vertrouwd adres met goede service, reparatie en onderhoud.
Wanneer u niet uit de regio komt, en er dient onderhoud aan uw camper te worden gepleegd, dan kunt u indien gewenst met uw camper overnachten. Tevens heeft u de beschikking over een leenfiets of leenauto. De sympathieke camperspecialist is ervan overtuigd dat hij met zijn acties en creatieve ideeën een groots en succesvolle camper show gaat neerzetten.

Slecht één week pop-upstore

Het zevendaagse spektakel is op donderdag 7 en vrijdag 8 mei geopend van 11.00 tot 20.00 uur. Van zaterdag 9 mei tot en met woensdag 13 mei zijn de openingstijden van 11.00 tot 18.00 uur.

Graag tot ziens aan de Geograaf 9, 6921 EW in Duiven.

Wekelijks inloopspreekuur voor vragen over lezen en schrijven

ARNHEM - Iedere donderdag is iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven, van harte welkom in het Taalhuis van de Bibliotheek Arnhem. Iedereen kan gewoon binnenlopen met vragen. Het Taalhuis is er voor anderstaligen én voor mensen die hier geboren en getogen zijn. Het wekelijks inloopspreekuur voor vragen over lezen en schrijven is in Bibliotheek Rozet.

Eén op acht mensen in Arnhem is laaggeletterd, dat houdt in dat zij moeite hebben met de Nederlandse taal goed te lezen en schrijven. In Nederland is dit gemiddeld één op de negen. Daarom heeft de Bibliotheek Arnhem haar Taalhuis geopend. Het Taalhuis is voor iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven.

Vrijwilligers zetten zich in om mensen op een laagdrempelige manier te helpen.

Het spreekuur vindt plaats in Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Ehbo-vereniging Arnhem-Zuid: vijfenzeventig jaar

ARNHEM - Dat de Tweede Wereldoorlog ook mooie dingen heeft opgeleverd, horen we niet zo vaak. Toch worden we dit jaar herinnerd aan een bijzondere gebeurtenis uit de oorlog, waar we nog steeds de vruchten van plukken.

In 2015 is het vijfenzeventig jaar geleden dat de ehbo-vereniging Arnhem Zuid werd opgericht. In 1940 werd de Rijnbrug opgeblazen, waardoor de ehbo-ers in Arnhem-Zuid niet meer konden samenkomen met de ehbo-ers van boven de rivier. Een nieuwe vereniging was geboren. Dit is onlangs gevierd in onze Arnhemse dierentuin met een gezellige speurtocht en een lekkere maaltijd voor alle leden.

In de oorlogsjaren was het verlenen van eerste hulp aan de orde van de dag, maar ook nu nog zit een gevaar in een klein hoekje. De leden van de ehbo-vereniging Arnhem-Zuid weten van wanten, want ze zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op ehbo-gebied. Je komt ze tegen op evenementen, maar ook in het dagelijks leven kunnen ze in de eerste momenten na een ongeval van levensreddende betekenis zijn.

Ook benieuwd naar wat je het beste kunt doen bij een ongeluk(je)? Neem eens een kijkje op de verenigingswebsite www.ehbo-arnhemzuid.nl en schrijf je in voor een cursus. De cursussen voor het nieuwe seizoen zullen aan het eind van de zomer op de site gezet worden. Dan ben jij ook goed voorbereid op calamiteiten en ongevallen!

Kok kookt met kinderen uit Malburgen

ARNHEM - Op zaterdag 2 mei gaat wethouder Henk Kok samen met ouders en kinderen uit Malburgen koken en eten. Hiermee wil hij aandacht vragen voor het project Gezond Onderweg (GO!) in die wijk en de samenwerking tussen GO! en het kinderresto van RestovanHarte.

Het GO!KinderResto laat zien hoe je een gezonde en lekkere maaltijd makkelijk en voor weinig geld kunt bereiden. Natuurlijk is het vooral een leuke middag en er is dus veel ruimte voor plezier! VanHarte gaat twee keer per maand een GO!KinderResto organiseren.

GO!

GO! is een wijkgerichte aanpak om kinderen en jongeren met overgewicht in hun eigen omgeving te coachen naar een gezondere levensstijl. Door hen te stimuleren om gezond te eten, lekker en met plezier te bewegen en regelmatig te ontspannen. GO! bestaat nu een jaar en is tot stand gekomen door samenwerking tussen jeugdartsen, huisartsen, het wijkteam, de kinderartsen van Rijnstate, en een kindergezondheidscoach. Iedere zorg/hulpverlener weet door GO! wat te doen als het gaat om kinderen met (ernstig of beginnend) overgewicht. De gemeente Arnhem wil overgewicht onder de jeugd terugdringen. Daarom werkt de gemeente hier ook aan mee.

Pilot

Resto van Harte richt zich (landelijk) op het tegengaan van sociaal isolement, het ontwikkelen van een gezonde leefstijl en het verbeteren van de leefbaarheid van buurten en wijken. Tot nu toe was RestovanHarte met name gericht op ouderen, maar in Arnhem is een pilot gestart om eveneens kinderresto's op te zetten. De samenwerking met de pilot GO! Is de eerste stap.


Malburgen

Overgewicht op jonge leeftijd kan tot veel gezondheidsklachten leiden. In de Arnhemse wijk Malburgen is dit probleem groter dan het landelijk gemiddelde: voor overgewicht anderhalf keer en voor ernstig overgewicht zelfs vijf keer zo groot.

Voorjaar op Middachten

ARNHEM - IVN Oost-Veluwezoom houdt maandag 4 mei een wandeling in De Steeg over het landgoed Middachten. De start is om 09:30 uur op de parkeerplaats van Kasteel Middachten in de Steeg.

"We gaan genieten van de voorjaars bloemenpracht rond kasteel Middachten. Wellicht zien we nog een aantal stinsenplanten in bloei, maar in elk geval zien we een bonte mengeling van zeldzame en minder zeldzame planten en bloemen die het meewandelen de moeite waard maken."

De wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie en een kaartje met de startlocatie kijk op www.ivnoostveluwezoom.nl.

Boeddhistische lezing in Arnhem

ARNHEM - Diamantweg-boeddhisme Arnhem verzorgt op donderdag 7 mei om 20:00 uur een lezing aan de Broerenstraat 53 in Arnhem. Diamantwegleraar Ulrike Markusch praat over het onderwerp 'Visie, meditatie en actie'. Ze is sinds 1994 praktiserend Boeddhist en geeft op verzoek van Lama Ole Nydahl wereldwijd lezingen.

De voertaal is Engels. Men is welkom vanaf 19:45 uur. De bijdrage voor de lezing is zeven euro. Meer informatie staat op www.diamantweg-boeddhisme.nl - www.facebook.com/DiamantwegBoeddhismeArnhem. en te verkrijgen via 06 17716973/ 06 46046157.

15 / 24

Gratis entree 16 en 17 mei op bedrijvenpark De Aam Honderdduizend jongensdromen voor jong en oud op internationale Modelbouwdagen in Elst…

ELST – Het wordt een nog grootser evenement als voorgaande keren. De zevende editie van de Internationale Modeldagen kent zijn weerga niet. Niet alleen de jeugd, ook ouders én grootouders voelen zich op dit evenement even speels jong! Zo'n honderdduizend bezoekers kunnen weer op zaterdag 16 en zondag 17 mei hun hart ophalen op dit gratis evenement vol shows, demonstraties en vermaak.

Verspreid over bedrijventerrein De Aam, Westeraam en Merm met een oppervlakte van acht vierkante kilometer zijn er shows met radiografische vliegtuigen, heli's (turbine), speedboten, schaalboten, trucks, terreinwagens, drift-, trial- en stockcarauto's, watervliegtuigen, tanks: alles wat er te bedienen valt met een zender. Ook de vliegshows van Nimbus Fly-In vanaf het aangrenzende Kattenlegersepad in Bemmel zijn er weer mét een extra vliegveld achter het Forensisch Politiebureau. Naast de Hoovercraft is er nu ook een echte speedboot waar mensen in mee kunnen in de Aamse plas en zijn er Landrovers 4x4.

Het is een uniek tweejaarlijks evenement door Hobma Modelbouw mét de grandioze medewerking van bijna dertig ondernemers van bedrijvenpark De Aam, het Parkmanagement Overbetuwe en gemeente. Een gratis toegankelijk mega-evenement met gratis parkeren van auto's, fietsen en motoren. Zonder enige kosten kun je instappen in een van de pendelbussen die je naar de verschillende locaties brengt. Parkeren kan ook in de parkeergarage bij het NS-station, grenzend aan het evnemententerrein.

Er is meer: zoals de driftautokampioenschappen, de demo's van drones, de elektrische skateboarden, die jezelf mag testen! Voor de kinderen zijn diverse luchtkussens en mini-Lego World in de gymzalen op de Westeraam, die alle aan elkaar zijn gekoppeld: een ware sensatie! Verder kun je tegen vergoeding met een echte helikopter meevliegen. En… special voor de medewerkers en de inwoners uit de regio: zaterdagavond is er in samenwerking met de Vuurwerkstunthal op de Westeraam een groots vuurwerk. Ook gratis!

Kijk voor de laatste informatie op www.hobmamodelbouw.nl.

Het levenstestament: wie geeft u het vertrouwen?

ARNHEM - Steeds meer mensen komen in aanraking met iemand die niet meer zelf zijn eigen zaken kan regelen. Dit kan ook u overkomen, door een ongeval of een hersenaandoening. Hoe wilt ú het dan geregeld hebben? Kent u iemand die u het volledige vertrouwen geeft? En kent deze persoon uw wensen?

In een levenstestament legt u vast wie uw belangen mag behartigen en kunt u uw wensen vastleggen. Zo maakt u duidelijk wat u straks niet meer duidelijk kunt maken. Denk daarbij aan het verstrekken van een volmacht voor uw financiële zaken, een volmacht voor medische handelingen en aanwijzingen wat er met bezittingen moet gebeuren. Zo houdt ú de regie over uw leven. Het levenstestament maakt u bij de notaris op en hij of zij is u behulpzaam bij het opstellen daarvan.

MR M. DE WAIJ, KANDIDAAT NOTARIS

Voorkom problemen en maak uw wensen kenbaar. Zo voorkomt u onzekerheid en onenigheid bij de mensen die u lief zijn. Wacht niet te lang, dan bent u wellicht te laat. Neem contact op voor nadere informatie of meld u aan voor onze informatiemiddag op 21 mei om 16:00 uur op ons kantoor.

Hanneke Ockhuysen (notaris) en Mireille de Waij (kandidaat-notaris)
Kronenburgsingel 60, Arnhem, telefoon 026 3201000, info@notarisockhuysen.nl.

Schildersbedrijf Patrick van Zoest meer dan alleen een schildersbedrijf

ARNHEM - Wilt u kwalitatief en duurzaam schilderwerk dat jarenlang mee gaat? Dan bent u bij schilders en afwerkingsbedrijf Patrick van Zoest aan het juiste adres.


Eigenaar Patrick van Zoest heeft al meer dan twintig jaar ervaring in grote en in kleine projecten, zowel bedrijven als particulieren. Naast schilderwerk kunnen zij nog veel meer voor u betekenen, zo is het schildersbedrijf gespecialiseerd in renovatie schilderwerk, monumentenwerk, integraal onderhoud, glas zetten, coaten van vloeren, spuiten van plafonds en behangen."

Kiezen voor vakkundig onderhoud van het schilderwerk is verstandig. Kwaliteitsschilderwerk voorkomt voortijdige veroudering en renovatie, daarnaast is goed verzorgd en mooi schilderwerk een meerwaarde voor uw woning en of bedrijf.

Op schilderwerk aan woningen ouder dan twee jaar hanteren we het lage btw tarief van zes procent. Het laten uitvoeren van binnen- en buitenschilderwerk wordt hierdoor nog aantrekkelijker. Voor meer informatie of voor een vrijblijvende offerte www.patrickvanzoest.nl, 06 22757789, info@patrickvanzoest.nl.

Bakker Hilvers Artisan: nieuw concept breidt uit

ARNHEM - Bakker Hilvers Artisan, de nieuwe conceptwinkel van Bakker Hilvers in Rijkerswoerd is ruim een maand bezig. Sinds de feestelijke opening lopen meer klanten regelmatig binnen om te zien wat bakker Mathijs aan het maken is en om zich te laten verrassen door zijn ovenverse creaties.

Algemeen directeur Aike Hilvers: "Dit is precies wat we willen bereiken met Artisan. Dat mensen niet alleen hun vaste bestelling komen halen, maar dat ze zich verdiepen in het product dat zo'n belangrijke rol speelt in hun dagelijkse voeding. Bij Artisan kunnen ze zien hoe brood gemaakt wordt en de grote variëteit in smaken proeven. Brood is een prachtig veelzijdig product dat door de eeuwen heen zijn plek heeft behouden in ons voedselpatroon. Dat kan alleen maar omdat het van zichzelf niets nodig heeft. Zelfs, of juist in zijn meest pure vorm, ontdaan van alle 'toeters en bellen' is brood nog trendy en belangrijk. De toenemende vraag naar puur, ambachtelijk en lokaal bereid brood en de ontwikkeling van Artisan bevestigen dat. We zijn een maand bezig en nu al hebben we besloten om de Artisanproducten ook buiten Rijkerswoerd te verkopen. Vanaf 2 mei zijn ze ook te koop in onze filialen Vredenburg, De Laar en Elderveld."

Zondag 3 mei Rob Verlinden bij bloemenkwekerij Mom

HUISSEN - Zondag 3 mei vanaf 13.00 uur is Rob Verlinden te gast bij Bloemenkwekerij Jos Mom te Huissen. Rob zal demonstraties en instructies geven over o.a. verzorging en bemesting, tips waaronder in het bijzonder welke plant waar het best kan worden aangeplant en hij vult grote rieten manden met hortensia's naar zijn eigen idee.

Van deze met hortensia's gevulde manden geeft hij er regelmatig eentje weg. De entree is gratis.

De hortensiamanden zijn te koop voor 19,50 euro. Een prima idee voor moederdag. Bloemenkwekerij Jos Mom is al jarenlang de leverancier van éénjarige tuinplanten, balkon- en terrasplanten, kuipplanten en hortensia's. Opvallend daarbij is de prijs/kwaliteitverhouding. Voor een relatieve habbekrats heeft u de hele tuin volstaan met prachtige langbloeiers. De geraniums van Jos Mom staan bekend als de plant die het altijd en overal doet. En voor een sundaville of hortensia kunt u nergens beter terecht.

In het seizoen zijn de kassen van Jos Mom voor de verkoop elke dag geopend van 09.00 tot 17.00 uur, ook alle zon- en feestdagen! De bloemenkwekerij van Jos Mom bevindt zich aan de Papesestraat 4A in Huissen.

De website www.bloemenkwekerij-josmom.nl geeft alle verdere informatie.

Senioren-assistent helpt ouderen langer zelfstandig te wonen

ARNHEM - Bezuinigingen in de zorg resulteert in het sluiten van veel verzorgingshuizen. Ouderen zijn daarom genoodzaakt langer thuis te blijven wonen. Marloes Sprokkereef heeft veel ervaring als secretaresse in de zorg en weet dat veel ouderen hierdoor niet de aandacht, zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben.

"Als senioren-assistent zorg ik voor een professionele en betrouwbare dienstverlening waarbij persoonlijk contact voorop staat", aldus Marloes. Ouderen zijn genoodzaakt langer zelfstandig thuis te blijven wonen maar wensen daarbij vaak een extra stukje ondersteuning. De overheid trekt zich steeds meer terug op het gebied van zorg en welzijn waardoor mensen meer zelf moeten regelen en betalen. Wie geen familie of netwerk heeft om op terug te vallen, zal op zoek gaan naar een organisatie of instelling die hen kan helpen.

Senioren-assistent biedt die zorg-, hulp- en gemaksdiensten aan voor ouderen en diens mantelzorgers. "Ons dienstenaanbod is breed. Wij bemiddelen in huishoudelijke hulp, gezelschap, dagelijkse levensverrichtingen, vervoer en assistentie bij ziekenhuisbezoek, gezelschap, maaltijden aan huis, boodschappenservice, klusservice, hovenier. Voor iedere wens zoek ik een passend aanbod op maat, zodat ouderen op een goede en vertrouwde manier de gewenste hulp krijgen."

Marloes Sprokkereef is ouderen graag van dienst, die woonachtig zijn in Arnhem, Lingewaard, Liemers, Overbetuwe, Oosterbeek, Doorwerth, Velp, Rozendaal, Rheden en De Steeg.
Voor meer informatie www.senioren-assistent.nl of neem contact op met Marloes via 06 36139959.

Even voorstellen: wijkteam De Laar

ARNHEM - Vanaf begin dit jaar is er een wijkteam actief in De Laar en Elden. Hoog tijd dus om kennis te maken. Wie zitten er in het team? En wat kunnen ze voor u doen?

Gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor (jeugd)zorg, werk en inkomen. De gemeente Arnhem wil hiermee de ondersteuning sneller, beter en dichtbij huis leveren. Dit gebeurt vanuit acht wijkteams, met coaches die u gemakkelijk kunt aanspreken. Een van de acht teams is gevestigd in Eldenstaete en is er speciaal voor alle inwoners van Elden en De Laar.

Wat kan het wijkteam voor u doen? Zoekt u hulp bij de opvoeding, bij financiële problemen of heeft u op andere gebieden zorg nodig? De coach van het wijkteam kijkt samen met u wat er precies aan de hand is en maakt samen met u een plan. U krijgt een vaste coach, die bij u thuis komt. Samen kijkt u of vrienden, familie of buren iets voor u kunnen doen. Als er professionele ondersteuning nodig is, helpt de coach waar hij dat zelf kan. Als specialistische hulp nodig is, regelt de coach dit met en voor u.

Eén ingang voor vragen en hulp. Voor meer informatie en hulp kunt u kijken op www.zodoenwehetinarnhem.nl of bellen naar 088 2260000.

Thuis-PC.nl helpt, adviseert en verkoopt: 'Voor particulier én MKB'

ARNHEM - Heb je een trage of kapotte laptop of PC? Of problemen met het bedienen daarvan? Waar kun je dan heen met je probleem?

Of je je laptop of pc nou bij een zogenoemde prijsbreker of bij Thuis-PC.nl hebt gekocht, Thuis-PC.nl helpt je er graag mee! Hoewel Piet Hoogland nieuw en tweedehands verkoopt, lost hij ook graag snel en vakkundig je pc- en laptopproblemen op, van welk merk dan ook.

Problemen als virussen, een kapotte harde schijf, traag, problemen met het besturingssysteem. Het zorgen van een adequate oplossing is dagelijks werk voor Thuis-PC.nl, waarvan Piet al vijf jaar de eigenaar is. Thuis-PC.nl werkt zowel vanuit eigen locatie (bel voor afspraak), als bij je thuis of op kantoor, en via hulp op afstand. Zowel de particulier als mkb-er zijn van harte welkom ook voor al uw computerbenodigdheden. Alles Tegen scherp geprijsde tarieven. Onderzoekskosten bedragen indien van toepassing slechts vijftien euro.

Op vertoon van dit artikel ontvangt u een gratis 8 GB usb-stick bij besteding van minimaal vijftien euro

Thuis-PC.nl voor particulier en MKB, Bingelradestraat 3 (nabij woonboulevard Arnhem-Zuid) telefoon (06) 814 69 489 www.thuis-pc.nl.

Mooi Zelfgemaakt: dé winkel in Arnhem voor het grootste assortiment in haak- en breigarens

ARNHEM - Voor het grootste assortiment in haak- en breigarens, voor de regio Arnhem en omstreken moet u bij Mooi zelfgemaakt zijn. Deze winkel is drie jaar geleden gestart met een klein assortiment aan breigaren, maar inmiddels uit gegroeid tot één van de grootste winkels gespecialiseerd in haak en breigarens, daarnaast verkopen ze bij Mooi Zelfgemaakt ook haak en breinaalden, en diverse breiringen, waaronder de Martha Stuart loom.

Wilt u alvast een voorproefje van het assortiment, Mooi Zelfgemaakt heeft een duidelijke website met het gehele assortiment online, zodat u ook 's avonds of in het weekend kunt winkelen. Veel keus in diverse kleuren, prijzen en alles gewoon op voorraad.

Mooi Zelfgemaakt steunt de stichting Earlybirds, zij steunen de stichting door ééns in de drie weken een gratis haak-in te organiseren, voor dames die de stichting helpen met het haken van 'birdjes'. Deze worden uitgedeeld aan babytjes die geboren zijn vanaf twintig weken zwangerschap. Lees hier meer over op de website. www.mooizelfgemaakt.nl.

Heeft u altijd al willen leren haken of breien dit is mogelijk bij Mooi Zelfgemaakt, een workshop van ongeveer twee en half uur kost tien euro.
U kunt zich aanmelden voor deze workshop via info@mooizelfgemaakt.nl

Wilt u langs komen om het assortiment te bekijken mail dan met info@mooizelfgemaakt.nl.

Hoe houdt u samen met ons de wijk schoon?

ARNHEM - Activiteitencentrum De Laar van Siza, gevestigd aan de Lieshoutstraat, is sinds begin dit jaar in een gedeelte van de wijk actief met zwerfvuil prikken en het legen van verschillende openbare prullenbakken. In samenwerking met de Gemeente en het contact met de afvalcoach is dit leuke project ontstaan.

"Iedere maandag lopen we met een groep fanatieke mannen met een beperking rondom het fietspad van de Kroonse Wal, waar we gezamenlijk een steentje bij dragen aan de leefbaarheid van de wijk. Dit project sluit aan bij de wensen en mogelijkheden van de mannen. De waardering zit in wanneer er naar ons wordt gezwaaid of dat mensen ons gedag zeggen.

Wij maken graag deel uit van wat er in de omgeving gebeurt, zijn graag van betekenis voor anderen en leveren zo onze bijdrage aan de samenleving. Dit uit zich in verschillende projecten. Enkele voorbeelden zijn; de was voor de brede school, schoonmaken van spelmaterialen voor het kinderdagverblijf, glas op halen in de straat. Voor al deze projecten en nog veel meer, zijn we op zoek naar mensen die hier iets in bij willen en kunnen dragen. Kom gerust een keer bij ons aan!"

ActiviteitencentrumDe Laar, Lieshoutstraat 104-106; chantal.opperman@siza.nl.

Buurtkeuken De Laar

ARNHEM - In de wijk De Laar West wordt een buurtkeuken opgezet. Eén keer per maand op een zaterdag koken en eten met buurtbewoners. Alleen aanschuiven bij de maaltijd is ook mogelijk.

Voor jong
Ga je bijvoorbeeld op jezelf wonen en wil je je vrienden of je familie versteld laten staan dat je een heerlijke maaltijd voor ze kunt maken voor weinig geld?

En oud
Wilt u meehelpen en uw jarenlange kookervaring en recepten delen? Bent u er onverwachts alleen voor komen te staan en kunt u wel wat kooktips gebruiken?

En…
Voor iedereen die het leuk lijkt om met buurtbewoners een maaltijd te bereiden, de tafels leuk aan te kleden, hier en daar een praatje te maken of gewoon lekker bezig te zijn. Na de maaltijd is er koffie en thee en ruimen we met zijn allen op. In september 2015 gaat de Buurtkeuken van start in de Bredeschool aan de Brabantweg en bent u van harte welkom!

Kosten: waarschijnlijk onder de drie euro per persoon per maaltijd. De GelrePas kan ook ingezet worden. Na afloop liggen er uitgebreide beschrijvingen van de recepten klaar, die iedereen mag meenemen. Meer informatie? Kijk op Facebook: Buurtkeuken De Laar of mail mariekevanmourik2009@hotmail.com.

Het ontstaan van de wijk De Laar

ARMHEM - De Laar is sinds 1 januari 1974 een Arnhemse woonwijk. Daarvoor was De Laar een Elster buurschap. 'De Laar' werd in het noorden begrensd door de Eldense Zeeg, in het oosten door de Rijksweg Noord -Batavierenweg, in het zuiden door de Laarse Pijp bij de Laarstraat en in het westen door de Grote Molenstraat.

Het woord 'laar' betekent woeste grond, moerassig land, broekland, open plek in het bos. De buurschap 'De Laar' werd sinds 1879 doorsneden door de spoorlijn Arnhem-Nijmegen. Het oostelijk deel maakt sinds 1974 deel uit van de Arnhemse woonwijk De Laar West, het westelijk deel sinds 1 januari 1995 van Arnhem, sinds 2005 van de nieuwbouwwijk Schuytgraaf.

De wijk De Laar heeft veel ruime gezinswoningen, speel- en buitenruimte met veel groen en water en voldoende praktische voorzieningen zoals Brede scholen, sporthallen, zorgboerderij, winkelcentra en een woonboulevard. Boerderij De Kroon is een drukbezochte zorgboerderij en biedt alle bewoners van de wijk ruimte om activiteiten te organiseren.

De wijk is ontstaan toen er meer jonge gezinnen nieuwbouw zochten. De wijk werd gebouwd in de jaren 70/80 en ligt ten zuiden van Elderveld en Elden. De wijk wordt door de Batavierenweg verdeeld in De Laar West en De Laar Oost. In beide gedeeltes rijdt een trolleybus.

ArnhemComputers: ICT-diensten voor de startende ondernemer

ARNHEM - In december 2014 is Jan Ratelband gestart met ArnhemComputers. Zijn bedrijf neemt de zorg op het gebied van automatisering uit handen van de startende ondernemer.

Door de jarenlange ervaring in het leveren van ICT diensten kan hij u begeleiden bij de keuzes die u op ICT-gebied moet maken. Hierdoor wordt voorkomen dat u in een van de valkuilen bij een ICT- traject trapt. ArnhemComputers is onafhankelijk, zodat u verzekerd bent van een eerlijk advies over uw ICT behoefte.

Tevens levert hij een aantal specifieke diensten zoals remote systeembeheer, backup en antiviruscontrole. Voor startende ondernemers hanteert hij een speciaal tarief, zodat de kosten binnen uw budget blijven.

Uiteraard zijn particulieren ook welkom bij ArnhemComputers voor het installeren van een printer tot de aanleg van een compleet netwerk. Ook voor reparatie en onderhoud van uw computer en randapparatuur. U kunt gebruik maken van de haal- en brengservice. Het maken van een afspraak kan via het contactformulier op www.arnhemcomputers.nl of telefonisch via nummer 06 23843116.

Diner 66: At your service

ARNHEM - Al zo'n veertig jaar is de cafetaria aan de Kroonsewal het adres voor de lekkerste friet en snacks. Maar u kunt er natuurlijk ook terecht voor diverse soorten ijs en milkshakes.

Trots zijn wij op ons softijs, gemaakt met echte room en dat proef je! Sinds kort hebben wij ook een echte ouderwetse automatiek waar u voor maar één euro vijftig twee snacks kan scoren. elke maandag en dinsdag is het menudag... u kunt dan kiezen uit een schnitzel,karbonade, halve haantje, saté, shoarma of kipschnitzel inclusief friet,rauwkost en mayonaise voor naar € 5,50... elke woensdag is familie dag bij Diner 66! U krijgt dan vierpersonen friet en vier frikadellen of vier kroketten en een beker saus naar keuze voor maar € 7,95...

Volg ons voor andere aanbiedingen en acties ook op facebook! Wij staan 363 dagen per jaar voor u klaar elke dag van 12:00 tot 00:00 uur. Graag tot ziens bij Diner 66.

Diner 66 De Laar, Kroonse Wal 2, 026 3810237.

Kevin's Koi Shop: Specialist op het gebied van Koi's

ARNHEM - Kevin's Koi Shop is al jaren hét adres voor van alles wat te maken heeft met de vijver. Zo kunt u er terecht voor aanleg en vijverontwerp tot aan vijverpompen, luchtpompen, filters, quarantainebakken, koivoer en natuurlijk voor echte Japanse Koi's.

Kevin's Koi Shop hanteert een goede prijs / kwaliteit verhouding waarbij u niet het idee krijgt dat u het vel over de oren wordt getrokken. Afgelopen twee jaar heeft eigenaar Kevin meegedaan aan koishows waarbij hij een aantal prijzen heeft gewonnen met vissen die gewoon in hun vijvers zwemmen. De goedkoopste koi die een prijs heeft gewonnen, was een vis van slechts twintig euro.
Eigenaar Kevin wist op een Europees toernooi in Oldenzaal vier keer de eerste plaats te halen met zijn koi's en zelf vier keer een tweede plaats met prijs in variatie en maat. Goede kwaliteit koi is voor iedereen te koop bij Kevin's Koi Shop.
Voor meer informatie en bestellingen of omtrent de prijzen van de koishows kunt u kijken op www.kevinskoishop.nl.

De openingstijden van de winkel is van april tot en met september: van maandag tot en met vrijdag van 15.00 tot 20.00 uur; zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur.

Kevin's Koi Shop, Aalburgstraat 31, Arnhem, telefoon 026 8487213, 06 48600929.

24 / 24