GN Arnhem

22 april 2017

GN Arnhem 22 april 2017


Koningsdag in Elden: voor de hele familie!

ARNHEM - Ook dit jaar wordt er weer een feestelijke Koningsdag georganiseerd in Elden. Op donderdag 27 april is er een programma voor jong en oud op het terrein rond molen De Hoop in Elden. Voor de kinderen is er vanaf 13.00 uur een kleedjesmarkt (opbouwen vanaf 12.00 uur). Ook zijn er diverse leuke kinderspelen voor grote en voor kleine kinderen. Deelname aan de kinderspelen en de kleedjesmarkt is helemaal gratis!

Voor de volwassenen wordt om 13.30 uur het startschot gelost voor het traditionele vogel- en koningsschieten. Ben je 18 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan het vogelschieten. Voor deelname aan het koningsschieten moet je in Elden wonen of geboren zijn. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro.

Vanaf 14.00 uur starten de Eldense Touwtrek Kampioenschappen. Deelname is vanaf 16 jaar. Teams van minimaal 4 personen kunnen zich opgeven via onderstaand mailadres.
We hebben ook een primeur: Dit jaar is er op Koningsdag voor het eerst ook een speciale categorie touwtrekken voor kinderen van 10-15 jaar. Durf je het aan? Schrijf je dan snel in met een team van minstens vier personen via eldensgetrek@outlook.com of laat een bericht achter op www.evenementen-elden.nl.

Het Koningsfeest op het terrein van molen De Hoop in Elden is pas echt een feest met een top feestband: The Castle Lords. Vanaf 16.00 uur zullen zij deze Koningsdag maken tot een feest voor de hele familie.

Voor meer informatie over Koningsdag en/of de andere evenementen van SEE zie www.evenementen-elden.nl. Bij vragen kunt u contact opnemen met de SEE via info@evenementen-elden.nl.

Paulus- en Johannesreis

ARNHEM - In de eerste eeuw noemden de volgelingen van Jezus zich mensen van de Weg. In die tijd kreeg het christendom voorzichtig vorm. Dat gebeurde met name in de gemeenten in Klein-Azië, het huidige Turkije. Paulus van Tarsus en Johannes van Patmos hebben daarbij met hun geschriften een grote rol gespeeld.

Een boeiende en goed verzorgde reis! Er zijn nog plaatsen vrij! Op onze reis gaan we zelf zien waar het verhaal van de mensen van de Weg is begonnen. We bezoeken onder andere Antakya, Tarsus en Cappadocië. In Pergamon en Efeze bewandelen we letterlijk dezelfde weg als Paulus. We gaan Pamukele en Hierapolis zien. We bezoeken Laodiceia, Filadelfia, Sardes en Thyatira, behorend tot de gemeenten van Johannes. Twee dagen Patmos waar we de grot bezoeken waar Johannes zijn visioenen optekende, maakt deze reis compleet.

De 15-daagse reis vindt plaats van 20 september tot en met 4 oktober. Aantal deelnemers: 20 tot 40 personen. Aan de reis gaan studieavonden vooraf op 15 mei en 12 juni van 19.30 – 21.30 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Organisatie en begeleiding: pastor Janine Kallen (06 12303956; jkallen@parochiedelevensbron.nl) en Yvonne Vos-Hegge (06 28546892; yvonne-vos@hotmail.com).

Geef vrijheid door

ARNHEM - Het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteiten wereldwijd. Dit jaar is het thema 'Geef vrijheid door'. Van maandag 24 tot en met donderdag 4 mei organiseert SWOA verschillende activiteiten rondom dit thema, maar ook rondom Koningsdag. Kom kijken en vier dit thema rondom vrijheid met SWOA mee!

De Weldam. Expositie schilderijen ‘Roze voorvechters’ van maandag 24 april tot en met donderdag 4 mei van 9.30 tot 16.00 uur. Deze expositie toont landelijke en regionale personen die in de vorige eeuw hebben gestreden voor gelijke rechten voor LHBT’ers. De schilderijen zijn geschilderd door Clem Bongers, ambassadeur van de Roze Loper.

Expositie (creatieve) vrijheid van maandag 24 april tot en met donderdag 4 mei van 9.30 tot 16.00 uur.

Wandeling voor de vrijheid op vrijdag 28 april van 14.00 – 15.30 uur. Deze middag kun je samen met deelnemers van Fier, dagbesteding op maat een prachtige wandeling maken. Het start- en eindpunt van deze wandeling is Middachtensingel 39.

De Gaanderij. Expositie rondom het thema ‘geef vrijheid door’ van maandag 24 april tot en met donderdag 4 mei van 10.00 tot 16.00 uur.

Oranjebingo op vrijdag 28 april van 14.00 – 16.30 uur. Een bingo met een oranje tintje. Kosten per plankje 2,50 euro.

Het Bruishuis. Oranjebingo op vrijdag 5 mei van 13.30 - 16.30 uur. Kom meedoen met deze koninklijke bingo. kosten per plankje 1,50 euro. Op www.swoa.nl staat meer informatie.

Koningsdag in Elderveld

ARNHEM - Donderdag 27 april viert Elderveld weer Koningsdag! Zoals elk jaar is er van alles te doen! Het programma is van 10.30 tot 16.30 uur bij en rondom sporthal Elderveld, Breezandpad 13.

Activiteiten: treintje door een deel van de wijk, diverse springkussens, draaimolen, bubbelvoetbal, popcorn & suikerspin, schminken, ballonnenwedstrijd en tekenen in het wijkcentrum.

Verder is er: een kleedjesmarkt voor de jeugd, vrijmarkt voor jong en oud (17,50 euro per kraam), een verrassing voor de kinderen met een polsbandje in het wijkcentrum Elderveld, ballonnen oplaten omstreeks 13.00 uur en een dj met passende muziek. Voor de jeugd zijn er polsbandjes te koop voor de activiteiten. Kosten zijn twee euro.

Deelname kleedjesmarkt/kraamhuur. Aanmelden: Wijkvereniging Elderveld, Leimuidenplaats 22a, Arnhem, 026 3810798; e-mail wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Tweemaal brons en zilver op NK -18

ARNHEM - Zaterdag 8 april is het NK judo onder 18 jaar gehouden in Leek. Veertien Bushi judoka's hadden zich geplaatst bij de beste 32 judoka's van Nederland in hun gewichtsklasse. Drie medailles wist Bushi Arnhem in de wacht te slepen.

Mooi om te zien hoe iedereen op dit niveau presteert. Noer Zouaidia won bij de dames onder 18 jaar twee partijen in de klasse tot 44 kilo en stond daarna in de finale. Het was een gelijkopgaande strijd, maar ze kon de winst net niet pakken. Ze ging naar huis met een mooie zilveren plak. Koen Heg kwam in de klasse tot 66 kilo in actie. Hij verloor helaas de eerste partij op een straf van de latere kampioen. Koen knokte zich knap terug en won na zes partijen welverdiend de bronzen plak.

Victor van Gerven won zijn twee eerste partijen in de klasse tot 50 kilo overtuigend maar moest in de derde partij de winst laten aan de latere kampioen. Na nog drie winstpartijen ging het brons naar Victor. De overige twaalf Bushi judoka's hebben ook goed gestreden. Winst of verlies kan soms maar een klein verschil zijn in het judo. Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Jubileumtoernooi 28 mei

ARNHEM - Zondag 28 mei verzorgt kaartclub De Pit een jubileumtournooi naar aanleiding van het 35-jarig bestaan.

"Wij kaarten in het scoutinggebouw, Veerpolderstraat, Arnhem-Zuid van 11.00 tot 17.00 uur. In verband met inkopen graag vooruit opgeven. Telefoon 026 3218688 of bij Addy in de zaal."

Achter elk raam een finale-poster!

ARNHEM - De posteractie 'Heel Arnhem naar de Kuip' is een groot succes. Daarom zijn deze week vierduizend posters extra bijgedrukt. De posters hangen inmiddels achter vele ruiten van winkels, woningen en scholen in Arnhem en omgeving.

Zelfs in Leiden, Doetinchem en Oss hangen posters. Doel van de actie is dat supporters laten zien dat ze trots zijn op Vitesse en op de stad. Supporters kunnen de poster gratis afhalen bij alle Primera-vestigingen in Arnhem, Huissen en Duiven en de Vitesse fanshop. Zaterdag zijn alle winkels weer van een nieuwe voorraad posters voorzien.

"We roepen supporters op de poster zichtbaar achter het raam te hangen; thuis, op school en op het werk en als een ware olievlek door de stad te verspreiden. Het delen van de poster via sociale media kan natuurlijk ook."

Deze actie is een initiatief van fanatieke supporters Vak 112 en mede mogelijk gemaakt door; Vitesse, Supportersvereniging Vitesse, Club 1892, Melis Transport, Gemeente Arnhem, Willemeen, Vivo, Drukwerk Max, Johan Paape en Primera.

ARNHEM - Zondag 28 mei verzorgt kaartclub De Pit een jubileumtournooi naar aanleiding van het 35-jarig bestaan.

"Wij kaarten in het scoutinggebouw, Veerpolderstraat, Arnhem-Zuid van 11.00 tot 17.00 uur. In verband met inkopen graag vooruit opgeven. Telefoon 026 3218688 of bij Addy in de zaal."

Biljartvereniging en SWOA slaan handen ineen

ARNHEM - Vanaf januari dit jaar wordt er geen alcohol meer geschonken op de SWOA-locaties. Dit besluit gaf weerstand bij biljartvereniging De Petersborg. Daarbij was er onzekerheid bij de vereniging of er voldoende biljarttafels zouden blijven staan na de verbouwing van De Petersborg.

Deze verbouwing start half april. De biljartvereniging en SWOA zijn met elkaar in gesprek gegaan. Er zijn goede afspraken gemaakt over de voortzetting van de samenwerking. Tot volle tevredenheid van de vereniging blijven de twee biljarttafels staan. SWOA is verheugd dat biljartvereniging De Petersborg binnen haar locatie De Petersborg actief blijft. In de vernieuwde multifunctionele Petersborg zal het biljarten nog meer een onderdeel worden van de activiteiten.

PSP'92: 'Arnhem verdient echte stadsdichter'

ARNHEM - De Arnhemse afdeling van de PSP'92 heeft het College van Burgemeester en Wethouders verzocht om Arnhem een echte stadsdichter te geven. Arnhem kent op dit moment een niet-officiële stadsdichter.

De PSP'92, de in 1992 heropgerichte Pacifistisch-Socialistische Partij, heeft het College verzocht om de niet-officiële stadsdichter een formele status te geven. Eventueel kan de gemeente Arnhem, zoals andere gemeenten eerder deden, hier een klein budget aan koppelen voor een dichtbundel, extra optredens en opdrachten. De PSP'92 roept de gemeente Arnhem in beginsel enkel en alleen op om de titel te formaliseren, zodat deze nog meer status krijgt. Want Arnhem verdient een echte stadsdichter!

Voorjaarsconcert 'Een muzikale reis door de tijd'

OOSTERBEEK - Christelijke Gemengde Zangvereniging De Lofstem – Oosterbeek verzorgt haar voorjaarsconcert 'Een muzikale reis door de tijd' op zaterdag 13 mei in de Vredebergkerk Oosterbeek aan de Toulon van der Koogweg 3.

Dit gebeurt met medewerking van vele instrumentalisten onder leiding van dirigent Jorrit Woudt. Aanvang 20.00 uur, zaal is open om 19.15 uur. Kaarten zijn te bestellen door 10 euro over te maken op rekeningnummer NL 39 RABO 0355045834. Kaartverkoop kan ook via de koorleden. Aan de zaal kosten de kaarten twaalf euro.

Portaal voorziet 42 appartementengebouwen van zonnepanelen

ARNHEM - Woningcorporatie Portaal heeft in zes maanden tijd 42 woongebouwen in Arnhem, Amersfoort, Leiden, Nijmegen en Utrecht voorzien van zonnepanelen. Met deze investering wil de woningcorporatie de duurzaamheid van haar woningen vergroten en woonlasten verlagen. Portaal verwacht in de komende zes maanden nog eens ruim 70 flats te voorzien van zonnepanelen.

Met de bestaande en geplande plaatsingen telt Portaal begin 2018 naar verwachting zo'n 150 appartementengebouwen die voorzien zijn van zonnepanelen. Dirk-Jan van der Zeep, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Portaal: "Door de zonnepanelen zorgen wij dat deze woningen betaalbaar blijven en duurzaam zijn."

De zonnepanelen op appartementencomplexen wekken elektriciteit op voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals voor de verlichting van het trappenhuis en de galerijen en indien aanwezig voor automatische deuren en liften. Met deze ingreep zijn er voor het beheer van het gebouw minder fossiele brandstoffen nodig, het voordeel wat dat oplevert geeft Portaal voor de helft terug aan haar huurders. De andere helft is voor Portaal en wordt gebruikt om deze verduurzamingsmaatregel te financieren.

Op dit moment vindt de doorbelasting van de elektriciteitskosten in deze woongebouwen plaats via de servicekosten. Als er zonnepanelen geplaatst zijn, komt de helft van de opgewekte energie ten goede aan de huurders. Voor de huurders betekent dit dat hun servicekosten voor energie daardoor licht dalen.

Het plaatsen van zonnepanelen is één van de manieren waarop Portaal de duurzaamheid van haar woningen vergroot. Daarnaast worden in de meeste renovatieprojecten duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals het toevoegen van isolatie. Portaal neemt tenslotte ook deel aan de Stroomversnelling, een initiatief van bouwers en woningcorporaties, om de Nul op de Meter renovatie van huurwoningen mogelijk te maken.

Loopgroep Warnsborn start met twee unieke hardloopcursussen

ARNHEM - Op woensdag 3 en zaterdag 6 mei begint de speciale zomercursus hardlopen voor beginners.

Op het beste tijd van het jaar, de mooiste locatie van Nederland, en het juiste moment beginnen met hardlopen. Want met prima temperaturen, op de prachtige locatie van landgoed Warnsborn in Arnhem-Noord, is dat het beste moment om te starten met hardlopen. En het ideale moment om met hardlopen te beginnen als men voor het eerst mee wil doen aan de Bridge to Bridge of de Posbankloop.

De cursussen duren tien weken en men krijgt voor de hele periode een weekschema met alle trainingen. Men kan kiezen uit één van beide dagen of zelfs, en dat is uniek in Arnhem, op beide dagen komen lopen. Na de tien weken is er een vervolgcursus die de lopers verder voorbereidt voor de Bridge to Bridge en de Posbankloop.

De loopcursussen starten op woensdag 3 mei (19.30 - 21.00 uur) en zaterdag 6 mei (8.30 - 9.50 uur). Net daarvoor, op maandag 1 mei begint een dubbeltraining voor hardlopers: Core-Stability- en intervaltraining. Uniek in Nederland: twee trainingen in één. Krachttraining speciaal voor hardlopers en aansluitend een hardlooptraining.

Met oefeningen van de Verheulmethode en Pilates, werk je aan je kracht, controle en evenwicht. Een soort bootcamp maar dan verfijnder en speciaal gericht op duursporters. Core-stability is onmisbaar als je sneller wilt lopen en aan blessurepreventie wilt doen.

De hardlooptraining is een souplesse interval training volgens de methode Verheul. Deze training is voor zowel beginners met een goede basisconditie als wel voor gevorderde lopers geschikt. Bij beginners wordt het aantal intervallen in aantal en afstand geleidelijk opgevoerd.

De cursus start op 1 mei en duurt tien weken. We verzamelen op de parkeerplaats van de Oranjerie van Landgoed Warnsborn. De training begint om 19.00 uur en duurt twee uur. Voor meer informatie en aanmelding voor beide cursussen: Albert Stoter, 06 54635988, www.loopgroepwarnsborn.nl.

Kleinkinderen gratis naar kasteel Doorwerth!

DOORWERTH – Op verschillende maandagen in de schoolvakanties heeft kasteel Doorwerth van Geldersch Landschap & Kasteelen een speciaal Grootouder/ kleinkind schoolvakantie arrangement. De kleinkinderen mogen die dag gratis mee.

Zij kunnen aan de hand van een speurtocht (2,00 euro) het kasteel verkennen. Voor de jongsten is een speurtocht met zoekplaatjes (gratis) ontworpen. Zo kunnen zij ook, zonder te hoeven lezen, nieuwsgierig op zoek gaan in het kasteel.

Het kasteel is open van 11:00-17:00 uur. Grootouders betalen 9,50 euro, bent u donateur van Geldersch Landschap & Kasteelen of Museumkaarthouder, dan is de toegang voor grootvader en/of grootmoeder ook gratis. Data: 24 en 26 april, 17, 24 en 31 juli, 7, 14 en 21 augustus en 16 oktober.

Kasteel Doorwerth ligt aan de Fonteinallee 2 in Doorwerth. Informatie: 026 3397406 of doorwerth@glk.nl.

Wandeling met vereniging Ouders van een Overleden Kind

HEMMEN - Op 30 april 2017 gaat de vereniging Ouders van een Overleden Kind (OOK) wandelen in Hemmen. "We lopen langs de Linge en over Landgoed Hemmen. Het is een verhard wandelpad. Er staan diverse banken waarop gerust kan worden. We ontmoeten elkaar 13.30 uur bij Pannenkoekenboerderij Aan de Linge, Molenstraat 18 in Hemmen.'

Na afloop is er gelegenheid om bij het startpunt iets te eten of te drinken (voor eigen rekening) en na te praten. Broers, zussen, grootouders, familie, vrienden zijn ook welkom. Graag aanmelden bij Bettie Elzenaar 06 40875275. (Besluit u op het laatste moment om mee te lopen, dan is dit prima).

OOK is een vereniging en draait op een grote groep geweldige vrijwilligers. Allemaal lotgenoten die weten hoe belangrijk het is om naar je verhaal te luisteren, ervaringen uit te wisselen en met wie je op persoonlijke basis gesprekken kunt voeren. OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met ruim 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders die een kind, kinderen verloren hebben. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Een lotgenoot heeft vaak maar een half woord nodig om jouw gevoelens te herkennen en te begrijpen. Dat tref je bij vrijwel niemand anders aan. Ondanks de gemeenschappelijke ervaring rouwt ieder van ons op haar en zijn eigen wijze. Ook (huwelijks-) partners rouwen vaak totaal verschillend om de dood van hun kind en dat geldt ook voor de andere kinderen in een gezin. Begrip voor die verschillen is van wezenlijk belang om elkaar tot steun te kunnen zijn. (www.oudersoverledenkind.nl)

Vogelzangwandeling op de Duno

Foto: Koos Dansen

REGIO - Het is lente. In deze periode gonst het van het leven in de natuur. Vooral de vogels laten nu van zich horen. Daarom organiseert de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen op dinsdag 2 mei een speciale vogelzangwandeling op landgoed de Duno.

Hij laat u luisteren naar de zang van allerlei vogels. Ook worden tips gegeven, zodat u beter kunt onthouden welk geluid bij welke vogel hoort. Verder wordt ook aan andere interessante lentewaarnemingen aandacht geschonken. Het is aan te raden een verrekijker mee te nemen om de vaak schuwe vogels van ‘iets dichterbij’ te kunnen bekijken.


Start: 10.00 uur op toegangszandweg tot het Dunoplateau, ingang aan de Oude Oosterbeekseweg in Heveadorp, net voorbij of vlak voor de Middenlaan komend vanaf Oosterbeek resp. Doorwerth. Parkeren in de berm. GPS DD (decimale graden): 51.974450, 5.806195. Duur: 2,5 uur. Afstand: 4 km. Deelname: 5,00, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Hans Keppel en Nel Schutz, 06 15363228.

4D-Trainingstocht

DUIVEN - Zaterdag 24 juni houdt de Liemers-Posbankloop vanuit Huis van Droo in Duiven een 50 km wandeltocht door de Liemers en over de Veluwezoom.

Deze tocht drie weken voor de 4-daagse in Nijmegen is een mooie afsluiting van de trainingsperiode voor de 40 en 50 km-wandelaars. Uniek bij de Liemers Posbankloop is het all-inclusive concept: de wandelaars lopen hun afstand en de organisatie zorgt op de vele rustposten voor een afgestemde catering. Op de tocht lopen ook Kennedywalkers die al 30 kilometer in de benen hebben als de 4D-Trainingstocht van start gaat bij Huis van Droo in Duiven. Limiet is gesteld op 300 deelnemers. Deelname is alleen mogelijk bij voorinschrijving. Voor aanmelden en meer informatie ga naar www.liemersposbankloop.nl of stuur een e-mail naar info@liemersposbankloop.nl.

Bijzondere Pop-up-expositie in Kunsthal Zevenaar

ZEVENAAR - In de Kunsthal Zevenaar is er een grote expositie in het weekend van 21-23 april. Zestig kunstenaars exposeren hun werk.

Omdat de ruimte zo heerlijk groot is kun je kunst op een heel andere manier beleven door bijvoorbeeld eens goed afstand te nemen. Bijzondere werken van bijzondere kunstenaars. U zult verbaasd zijn over het niveau en een groot aantal werken zet u aan het denken. Een kunstwerk hoeft niet mooi te zijn (maar mag wel), maar het moet fascineren of een emotie oproepen volgens Madeleine Corbey de organisator van dit prachtige evenement.

Veel ruimtelijk werk installaties en beelden van papier en steen; er zijn ook prachtige foto’s en schilderijen. Gedurende het weekend zijn er ook optredens, de band Crash-out uit Zevenaar treedt vrijdag op en het vrouwenkoor Colours uit Westervoort zondag. Ook op zaterdag wordt er natuurlijk wat leuks georganiseerd.

De meeste kunstenaars zijn aanwezig dus als u nieuwsgierig bent naar de mens achter het kunstwerk dan kan dat. Gratis parkeren en gratis entree. Vrijdag 21 april van 19:00-22:00 uur; zaterdag/zondag 22/23 april van 11:00-17:00 uur.

Kunsthal Zevenaar (www.atelier-allegro.nl) ligt aan Fahrenheitstraat 3 in Zevenaar (De Hengelder).

Dierengeluiden: Onze tweeling

HETEREN - De tweeling van Gucci groeit goed en ze worden al echt ondeugend. Ze proberen al overal op te klimmen en als het wat druk wordt verstoppen ze zich. In de stal liggen stukken pijp waar ze nog net in kunnen liggen.

Toen ze pas geboren waren hebben we gevraagd of er kinderen zijn die een naam voor het jongensgeitje en het meisjesgeitje kunnen verzinnen. Er zijn drie mooie kleurplaten met namen binnen gekomen, maar eigenlijk willen we nog een paar meer, want dan kunnen we uit alle namen die we krijgen kiezen. Natuurlijk mogen papa’s en mama’s ook namen verzinnen, hoe meer hoe beter. Na de mei-vakantie gaan we dan bekend maken hoe het jongensgeitje en het meisjesgeitje gaan heten.

De kinderboerderij is gevestigd aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Wij zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De boerderij heeft een ANBI status NL 75 RABO 0315 1559 73. Meer informatie over de kinderboerderij staat op www.gezinsboerderij.nl. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten op de kinderboerderij like dan www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Je kunt ook bellen met 026 4720707.

Fiets Totaal Elden verkoopt nu ook E-Bikes en ombouwsets voor huidige stadsfiets

ARNHEM – Sinds kort verkoopt Fiets Totaal Elden ook E-bikes van diverse merken. Wegens het eenjarig bestaan heeft eigenaar Tom een aanbieding: bij aankoop van een E-bike ontvangt u 250 euro inruilkorting op uw oude fiets. Vraag naar de voorwaarden.

Is uw fiets te goed om te vervangen voor een elektrische fiets of heeft u een speciale fiets waar u zo aan gehecht bent? Vanaf heden is Fiets Totaal Elden dealer geworden van ombouwpakketten voor fietsen, om zo uw huidige stadsfiets om te bouwen tot e-bike! Dit product is een goed alternatief voor eventuele aanschaf van een e-bike, legt eigenaar Tom Jansen uit.

U kunt kiezen tussen voorwielaandrijving, trapasaandrijving (middenmotor) en achterwielaandrijving. Vanaf 725 euro (inclusief-montage) zijn de ombouwpakketten beschikbaar. Voor iedere aandrijving zijn heel veel mogelijkheden beschikbaar zoals accucapaciteit, soort display en zelfs snelheid. Ook kunt u terecht om B-merk e-bikes te laten repareren die andere dealers niet kunnen repareren.. Mocht u geïnteresseerd zijn hoe zoiets eruit ziet of wilt u meer informatie? Fiets Totaal Elden beschikt over een showmodel die omgebouwd is tot e-bike. Om te kijken of uw fiets geschikt is om hem om te laten bouwen tot e-bike kunt u een afspraak maken, zodat zij al tijd hebben om te kijken of uw fiets hiervoor geschikt is.

Fiets Totaal Elden; Klapstraat 45A; Elden; 026 3831832; www.fietstotaalelden.nl. Ook te volgen via facebookpagina: FietsTotaal Elden.

Een ochtendwandeling met vele boomknoppen op ‘springen’

Foto: Nico van Haasdrecht

OOSTERBEEK - Het is lente! De zon laat zich weer wat vaker zien, de natuur wordt langzaam groen, de vogels zingen en er worden veel dieren geboren. Tijd dus om naar buiten te gaan en een frisse neus te halen.

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen verzorgt op zondag 23 april een ochtendwandeling op landgoed Oorsprong. "Samen gaat u op zoek naar vroege lentekleuren en mooie plekken. Heeft u bijvoorbeeld al eens een kijkje genomen bij het historische zwembad? En de schuilkelder van het vroegere landhuis?"

Start: 11.00 uur op de parkeerplaats langs de Rijn bij het Drielse Veer onderaan de Westerbouwing (Veerweg, Oosterbeek). GPS DD (decimale graden): 51.974164, 5.823785. Duur: 2,5 uur. Afstand: 5 km. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Pedro van Gogh, tel. 06 54654049 of Dick Wijnveldt, 06 42475520.

Jaap Run 4 Edukans

ELST - Het is nog fris op de vroege donderdagochtend als de runners van start gaan in Elst. Vijfentwintig docenten van de locatie Thomas a Kempis van het Arentheem College uit Arnhem rennen zich in het zweet voor het goede doel. Verpakt in dry-fit shirts met het logo van de Jaap Run 4 Edukans op de borst vertrekken ze.

Fris ogende meiden, godenzonen en iets ouder lijkende mannen gaan samen op weg naar de Thomas a Kempislaan in Arnhem-Noord. De geel-zwarte outfits die de strakke en minder strakke lichamen omhullen lijken wel een uitgebreide warming-up te willen houden voor de Kuip-Cup-Finale van later in de maand.

Het Tour De France geel steekt feestelijk af tegen de groene weilanden in het buffergebied tussen Elst en Arnhem. Er wordt getoeterd door automobilisten, fietsers moedigen de runners met hun mond of met hun bel aan. Even wanen de zwetende docenten zich olympische atleten, iedereen weet zich 'virtueel in het geel'.

De docenten rennen naar hun school. Zoals in Afrika ook maar al te vaak kilometers moeten worden gerend of gelopen om onderwijs te volgen. De gele trein versplintert rap. De meiden en de mannen rennen soms alleen en soms in groepjes 11,5 kilometer lang.

Is het een leraar natuurkunde, de decaan of toch een gymdocente die als eerste aankomt? Winnen is vandaag niet belangrijk maar het meedoen en het gesponsord worden wel. Leerlingen, collega's, directie, familie en vrienden sponsoren deze leraren. Wat er uiteindelijk wordt 'opgelopen' is nog niet bekend maar de tussenteller staat op 870 euro.

Het goede doel is Edukans, deze organisatie wil meer zwarte scholen bouwen in ontwikkelingslanden. Vandaar de slogan van deze dag: Witte Donderdag voor zwarte scholen.

Kom in de meivakantie naar de bibliotheek

ARNHEM - Tijdens de meivakantie zijn er in alle vestigingen van de Bibliotheek Arnhem diverse activiteiten voor kinderen. Het thema? Dieren!

Altijd al willen vragen aan… de dierenverzorger. Dat kan maandag 24 april om 14.00 uur in Rozet. Kinderen kunnen álles te weten komen over het werk van de dierenverzorger van het Dierentehuis Arnhem.

Tea party met je knuffeldier op woensdag 26 april om 11.00 uur in de Bibliotheek Kronenburg. Neem je favoriete knuffeldier mee en kom gezellig thee drinken! Ook wordt er een speciaal verhaal over dieren voorgelezen en mag iedereen een cupcakeje versieren.

Gamecompetitie op dinsdag 2 en woensdag 3 mei om 13.00 uur in de Bibliotheek Presikhaaf. Gek op gamen? Kom dan naar de Bibliotheek Rozet of Presikhaaf om deel te nemen aan een heuse gamecompetitie op groot scherm!

Speuren naar de Romeinen op 29 april tot en met 6 mei in Erfgoedcentrum Rozet. Ontdek de bijzondere wereld van de Romeinen. Er zijn Romeinse spullen te bewonderen én kinderen kunnen meedoen aan een spannende speurtocht langs plaatsen waar de Romeinen hebben gewoond.

Voorlezen en knutselen voor kleuters op diverse dagen in alle vestigingen. Het wekelijkse voorleesmoment voor peuters en kleuters staat tijdens de meivakantie geheel in het teken van dieren. Na afloop mag iedereen blijven knutselen!

Meld je aan en kijk voor een overzicht van alle activiteiten, tijden en locaties op www.bibliotheekarnhem.nl/meivakantie.

Twice is Nice Kringloop heeft een nieuwe bakwagen

HUISSEN - Kringloop Twice is Nice heeft na zeven jaar trouwe dienst afscheid genomen van hun groene bakwagen. Omdat we veel opdrachten kregen om woningen te ontruimen en bij klanten zware meubelen moeten ophalen en bezorgen is een laadklep zeer welkom op de nieuwe blauwe bakwagen.

De ritten zijn in de regio van Arnhem, Lingewaard, Nijmegen en tegenwoordig ook steeds meer naar andere plaatsen in Nederland zoals Maastricht, Amsterdam en Utrecht waar we regelmatig woningen ontruimen conform de wensen van de klant. Twice is Nice is ruim 9,5 jaar een begrip in Huissen en omstreken er komen steeds weer nieuwe klanten een kijkje nemen in de winkel en complimenteren de medewerkers dat het er zeer netjes en overzichtelijk uitziet. Dit is altijd weer een mooi compliment voor ons en de vrijwilligers.

"Mocht u een kijkje willen nemen in onze winkel of heeft u nog bruikbare huisraad over die nog verkoopbaar is kunt u altijd aankomen. Heeft u zwaardere meubels of grote spullen kunt u contact met ons opnemen zodat we een afspraak kunnen maken om deze bij u gratis op te komen halen."

Twice is Nice is gevestigd op de Nijverheidsstraat 33c, Huissen (het steegje in tussen Praxis en The Floorfactory).

Openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur (www.twiceisnice.nl).

Ook voor interieurinrichting en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

HUISSEN/BENNEKOM – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort, Gelderland en Gispen. Kijk ook op de website voor het aanbod: www.meubelrestyle.nl.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken. U kunt kiezen uit duizenden soorten meubelstoffen. Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Edeseweg 28 in Bennekom is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur. De winkel in Huissen, Nijverheidsstraat 5, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur. Tot ziens bij Meubelrestyle; www.meubelrestyle.nl; info@meubelrestyle.nl.

Vitalys start intensief leefstijlprogramma voor mensen met overgewicht

ARNHEM - Een grote groep mensen met overgewicht lukt het niet met dieetpogingen blijvend af te vallen en is niet zwaar genoeg om in aanmerking te komen voor een maagverkleinende ingreep. Voor deze groep mensen heeft Vitalys, kliniek tegen overgewicht, samen met Physique, centrum voor sport & gezondheid, een intensief leefstijl- en beweegprogramma ontwikkeld. Het unieke aan dit programma is de afgestemde combinatie van sporten, leefstijlcoaching én medische begeleiding door professionals van Vitalys.

Het leefstijl- & beweegprogramma is bedoeld voor mensen in de leeftijd van 18-65 met een BMI tussen de 28 en 40, zonder gezondheidsklachten die gerelateerd zijn aan het overgewicht.

Tijdens het programma dat een jaar duurt en waarin leefstijl, voeding en bewegen centraal staan, werken de deelnemers in groepsverband toe naar een gezond gewicht en een gezonde leefstijl. Na het traject heeft elke deelnemer de juiste balans gevonden tussen voedselinname en energieverbruik. Hiervoor is het eetgedrag verbeterd en zijn kracht en uithoudingsvermogen vergroot. Na twaalf maanden is een langdurige leefstijl- en gedragsverandering gewaarborgd en is er op lange termijn minder kans op gezondheidsrisico's.

Voor het eerste jaar, de proefperiode, is Vitalys op zoek naar vijftig deelnemers die dit traject willen volgen. Meer informatie over het programma en de specifieke criteria is te vinden op www.vitalys.nl.

Acht maal goud voor TA Gelderland

ARNHEM - Op de Royal Dutch Open (Open NK) heeft Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) liefst acht Nederlandse kampioenen afgeleverd! Dit is het grootste toernooi van het seizoen met meer dan 300 deelnemers uit 5 verschillende landen. In de totale prijzenspiegel kwam de club op de vierde plaats. Een plek waar ze bij TAG trots op zijn.

Er waren vijf verschillende onderdelen (stijlfiguren, sparren, hoogte-breektest, verte-breektest en speciale breektesten). De deelnemers werden op geslacht, gewicht en graduatie ingedeeld. Zodat men in eerlijke poules kan strijden om de felbegeerde titels. Hieronder de Taekwon-Do beoefenaars van TAG die in de prijzen vielen.

Alonzo de Hart Tuls 1e plaats, Ghislaine Vierstraete Sparring 3e plaats, Gijs Scheffer Tus 1e plaats, Gregory Bekkers Tuls 3e plaats, Isa Kloet sparren 2e plaats, Jop van Aken Sparring 2e plaats, Kimberley de Geus Sparring en Tuls 2e plaats, Lars Teunissen Sparring 1e plaats, Lennart Emmen Sparring 1e plaats, Lois den Hertog Sparring en Tuls 2e plaats, Michael de Geus speciale breektesten 1e plaats en Tuls 2e plaats, Milan van Nimmerdor 1e plaats Tuls, Shameek Janssen 1e plaats Sparring, Sterre van den Brink 3e plaats Sparring en Suraj Veerman ook 1e plaats (Nederlands Kampioen) Sparring.

Bij TAG kan men Taekwon-Do als (wedstrijd)sport, zelfverdedigingskunst en/ of als levenswijze beoefenen. Taekwon-Do is voor jong en oud ongeacht geslacht en iedereen kan het op persoonlijke wijze beoefenen. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Vroege vogels in heemtuin

Foto: Juliëtte Gribnau

ARNHEM - Vogels zijn er in het voorjaar vroeg bij. Dat geldt op zondag 23 april ook voor liefhebbers van vogels en IVN-activiteiten: ‘s morgens om 8.00 uur.

Vogels krijgen de kriebels in het vroege voorjaar: voortplantingsdrift. Dat is niet alleen leuk voor hen, maar ook voor ons mensen. Want bij dat voorjaarsgedrag hoort het enthousiaste zingen van de vogelmannetjes. Ze bakenen daarmee hun voedselterritorium af en ze hopen een vrouwtje voor zich te winnen. Dat zal op deze 23e april wel gelukt zijn, want er wordt al druk genesteld. Van hun enthousiasme kunnen wij ook genieten.

De natuurgidsen van IVN Arnhem staan zondagochtend vroeg om 08.00 uur voor je klaar om je mee te laten profiteren van alles wat het voorjaar aan enthousiaste vogels heeft te bieden. Ze kijken naar je uit bij de ingang van deze prachtige tuin die onderhouden wordt door Natuurcentrum Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4. Informatie over andere IVN-activiteiten staat op ivn.nl/afdeling/arnhem.

Oproep voor het Koffie & Taart Café door wijkbewoners

Foto: Anneke van Dongen

ARNHEM - Hou je van koffie & taart, dan is dit je kans om op Immerloo Park Festival op 1 en 2 juli te werken in Koffie & Taart Café!

"We willen wijkbewoners oproepen die het leuk vinden om koffie en lekkere taart te maken en te verkopen in onze eigen Koffie & Taart Café. Laat iedereen kennismaken met de lekkerste appeltaart of die overheerlijke choco muffins met verse muntthee of een lekker kopje koffie. Verder worden er nog meer enthousiaste wijkbewoners gezocht, die willen meehelpen de buurtcamping van Immerloo Park Festival te organiseren. "Dit jaar willen we weer een heuse buurtcamping opzetten om gezellig een nachtje te komen logeren, van zaterdag op zondag (1 juli tot en met 2 juli), in het prachtige park Immerloo tijdens het festival. Heb je zin om mee te organiseren meld je dan aan bij: admin@immerlooparkfestival.nl."

Gratis cursus: kennismaken met internet

LIEMERS - Wil je ook leren browsen, navigeren en e-mailen? Kunstwerk! De Bibliotheek Liemers start met Klik & Tik trainingen.Hiermee ga je onder begeleiding aan de slag met het online cursusprogramma Klik & Tik.

Na afloop van de cursus kun je zelfstandig het internet op. Deze cursus is ook zeer geschikt voor mensen die via het UWV naar de Bibliotheek komen. Wij helpen je graag op weg in werk.nl.

De Klik & Tik cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarbij de volgende onderwerpen behandeld worden:

1. Het internet op
2. Websites bekijken
3. Zoeken met een zoekmachine
4. Invullen van aanvragen
5. E-mailen
6. Downloaden
Aanmelden? Ga naar: www.liemerskunstwerk.nl.

LIEMERS - Wil je ook leren browsen, navigeren en e-mailen? Kunstwerk! De Bibliotheek Liemers start met Klik & Tik trainingen.Hiermee ga je onder begeleiding aan de slag met het online cursusprogramma Klik & Tik.

Na afloop van de cursus kun je zelfstandig het internet op. Deze cursus is ook zeer geschikt voor mensen die via het UWV naar de Bibliotheek komen. Wij helpen je graag op weg in werk.nl.

De Klik & Tik cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarbij de volgende onderwerpen behandeld worden:

1. Het internet op
2. Websites bekijken
3. Zoeken met een zoekmachine
4. Invullen van aanvragen
5. E-mailen
6. Downloaden
Aanmelden? Ga naar: www.liemerskunstwerk.nl.

BEMMEL - Enkele weken geleden is in een eerste bericht geattendeerd op een grote reünie die in Bemmel wordt voorbereid voor leerlingen uit lang vervlogen tijden van de lagere jongensschool en de lagere meisjesschool in Bemmel. En dan gaat het om de oud-leerlingen van de geboortejaren 1938 tot en met 1947. Een generatie van vroegere scholieren die op dit moment een leeftijd van 70 tot 80 jaar hebben bereikt.

Die reünie wordt in september gehouden. De voorbereidingen zijn gestart. Er wordt naarstig naar namen en contacten gezocht, en ook naar aanleiding van het eerste bericht zijn er al een aantal aanmeldingen ontvangen. Voor diegenen die het vorige bericht is ontgaan wordt nogmaals gewezen op de mogelijkheid voor aanmelding. Dat kan per mail naar reuniebemmel2017@outlook.com. Bij aanmelding naast naam- en adresgegevens ook graag het geboortejaar vermelden.

In juni worden de geïnteresseerden nader geïnformeerd over het programma en de precieze datum.

Toon Auto Rally op zondag 7 mei

ARNHEM - Op zondag 7 mei verzorgt het Toon Hermans Huis Arnhem (THHA) de Toon Auto Rally met de start en finish op Landgoed Groot Warnsborn. De route over de prachtige Veluwe voert langs meerdere stops.

De deelnemer drinkt koffie bij de Veluwse Stoommaatschappij te Apeldoorn. De lunch wordt verzorgd door restaurant ‘t Hilletje in Kootwijk. Onderweg zijn er verschillende uitdagende onderdelen! Er kan worden deelgenomen in de tourklasse of sportklasse.

Het THHA heeft in 2013 haar deuren geopend om iedereen, die geraakt is door kanker een plek te geven om bij te komen, in gesprek te raken, het hart te luchten en lotgenoten te ontmoeten. Het THHA is er voor de (ex-)patiënten en hun naasten.

Het Huis wordt gedragen door vrijwilligers en werkt zonder subsidie. "Help mee om het huis open te houden voor de bezoekers door mee te doen aan deze uitdagende rally!" Inschrijven kan als equipe of als bedrijf met een aantal auto's als bijvoorbeeld een bedrijfsuitje voor een fantastische ervaring en voor het goede doel. Verdere informatie staat op de website. Na inschrijving volgt een uitnodiging voor een informatieavond op dinsdag 2 mei met uitleg over de spelregels en routeaanduidingen.

De start is op zondag 7 mei is om 10.00 uur vanaf Landgoed Groot Warnsborn. Alle soorten en modellen auto’s zijn welkom. De prijsuitreiking is rond 17.00 uur. Een ieder is welkom om bij start en finish aanwezig te zijn, waarbij ook aan jeugdige belangstellenden is gedacht: voor hen is er een skelterbaan.

Inschrijven en informatie: www.thharnhem.nl.

Koningsdagviering

ARNHEM - Op donderdag 27 april houdt stichting Initiatiefgroep Kinderkamp voor de 23e keer Koningsdag.

Van 10.00 - 16.00 uur zijn er allerlei kinderspelen en attracties voor de kinderen, er is een rommelmarkt en u kunt leuke prijzen winnen bij ons rad van avontuur. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Het feestterrein is bij de Dr. W. Dreesschool, Kinderkamp 7 in Arnhem (Presikhaaf). (www.sikpresikhaaf.com)

Oproep voor reünie meisjes- en jongensschool Bemmel

BEMMEL - Enkele weken geleden is in een eerste bericht geattendeerd op een grote reünie die in Bemmel wordt voorbereid voor leerlingen uit lang vervlogen tijden van de lagere jongensschool en de lagere meisjesschool in Bemmel. En dan gaat het om de oud-leerlingen van de geboortejaren 1938 tot en met 1947. Een generatie van vroegere scholieren die op dit moment een leeftijd van 70 tot 80 jaar hebben bereikt.

Die reünie wordt in september gehouden. De voorbereidingen zijn gestart. Er wordt naarstig naar namen en contacten gezocht, en ook naar aanleiding van het eerste bericht zijn er al een aantal aanmeldingen ontvangen. Voor diegenen die het vorige bericht is ontgaan wordt nogmaals gewezen op de mogelijkheid voor aanmelding. Dat kan per mail naar reuniebemmel2017@outlook.com. Bij aanmelding naast naam- en adresgegevens ook graag het geboortejaar vermelden.

In juni worden de geïnteresseerden nader geïnformeerd over het programma en de precieze datum.

Black belt Taekwon-Do!

ARNHEM - Gijs Scheffer en Michael de Geus van Taekwon-Do Academie Gelderland (TAG) zijn bij het officiële bondsexamen geslaagd voor hun dangraad. Gijs is geslaagd voor de felbegeerde 1e dan (zwarte band). Michael was al in bezit van de 1e dan en is geslaagd na twee jaar hard trainen voor een hogere zwarte band, de 2e dan.

De zwarte band staat symbool voor rijpheid en volwassenheid in oosterse zelfverdedigingskunsten. Dangraad examens zijn pittig. Behalve stijlfiguren (tuls), partneroefeningen, moet men laten zien dat je kunt sparren en in diverse zelfverdediging situaties weerbaar bent. Tot slot test men kracht en precisie doormiddel van breektesten. Alle twee de heren hebben op hun eigen niveau het examen ruimschoots gehaald. Voor Michael was er deze week nog een eervol moment samen met clubgenoot Suraj Veerman kregen ze te horen dat ze zijn gespot voor de nationale selectie. Ze zitten bij 21 Taekwon-Doins van zeven verschillende clubs die de komende tijd in de gaten worden gehouden, waarvan uiteindelijk de nationale selectie wordt gemaakt die deel kan gaan nemen aan het EK en WK Taekwon-Do. Voor meer informatie www.tagelderland.nl.

19 / 28

Jonge moedergroep in de Madser: Effe tijd voor jezelf

ARNHEM - Lijkt het jou leuk om samen met moeders een ochtendje voor jezelf te hebben… Dat kan! Bij de jonge moedergroep heb je effe tijd voor jezelf. Omdat er oppas aanwezig is heb jij je handen vrij voor een gezellig samen zijn met de andere moeders.

Iedere week hebben we wat leuks op het programma staan, vaak iets creatiefs. Soms koken we samen. Ook is er ruimte voor coaching. Heb jij een vraag dan kunnen wij jou daar vaak verder bij helpen. Tijdens de moedergroep is er een leuke oppas aanwezig.

Wij zorgen voor leuk uitdagend materiaal. Zelf mag je drinken, hapjes en luiers meenemen. Wat doen wij nog meer… er is een goed aanbod van workshops en trainingen
Als moeder heb je soms vragen en wil je wat meer uitleg over hoe je iets aan kan pakken. Daarom organiseren wij geregeld trainingen en workshop die daar bij aansluiten. Bijvoorbeeld over kinder-ehbo of Hoe blijf ik consequent. Heb je een vraag laat het ons weten.
De jonge moedergroep is op donderdagochtend van 9.30-12.00 uur; het is gratis en je hoeft je er niet voor aan te melden.

Kom jij ook? Dat vinden wij erg gezellig! Wil je meer informatie dan kun je contact op nemen met Liesje van Haaren 06 46731964,
l.vhaaren@rijnstad.nl of Sanne Janssen 0652199441, S.janssen@rijnstad.nl.

Kinderwerk van stichting Rijnstad. Wat doet het kinderwerk?

ARNHEM - Het kinderwerk biedt kinderen van de basisschool de kans om deel te nemen aan verschillende activiteiten. Zo kan er geknutseld worden, gekookt, gesport, gedanst en nog veel meer. Bij de activiteiten van het kinderwerk, krijgen kinderen de kans leeftijdsgenootjes te ontmoeten en nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken.

Kinderen ontdekken spelenderwijs, leren samen te werken, maken kennis met elkaars cultuur en leren elkaar te respecteren. Het kinderwerk biedt een uitdagend programma. Dit kan een gunstige invloed hebben op hun ontwikkeling.

Wekelijkse activiteiten voor kinderen in jongerencentrum de Madser

Meidenmiddag
Maandag 15:30 - 17:00 uur                                                                        
9 tot 12 jaar                                                                                
0,50 eurocent                                                                                

SpeelXtra
Maandag 15:30 – 16:30 uur
4 tot 8 jaar
Deelname is gratis
(Deelname alleen via aanmelding)

l.vhaaren@rijnstad.nl        

Kinderclub
Woensdag van 13:30 - 15:30 uur
4 tot 12 jaar
0,50 eurocent

Bakfiets
Donderdag van 15:00 - 17:00 uur
In Rijkerwoerd, bij de groenstroken.
Gratis voor iedereen


Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Liesje van Haaren - kinderwerker van Stichting Rijnstad, l.vhaaren@rijnstad.nl/
06-46 73 19 64 of kijk op de website: www.jcdemadser.nl.

De Bibliotheek Kronenburg, meer dan alleen boeken

ARNHEM - De Bibliotheek Kronenburg is zoveel meer dan alleen boeken. Elke week zijn er namelijk diverse gratis activiteiten voor iedereen.

Taalhuis & Taalcafé . Iedereen die de Nederlandse taal wil leren is welkom bij het Taalhuis en Taalcafé. Bij het Taalcafé ligt de focus op het spreken van de Nederlandse taal. Een van de deelnemers is Muhammad Hayek: "Bij het taalcafé leer ik Nederlands maar help ik ook anderen. Dit doen we door middel van spelletjes en praten met elkaar". Bij het Taalhuis kan iedereen terecht om zelf te oefenen en vragen te stellen. Het Taalhuis & Taalcafé is iedere tweede dinsdag om 10.15 uur en iedere vierde donderdag om 18.45 uur in de Bibliotheek Kronenburg.

Digitale vaardigheden
Voor mensen die willen leren hoe gebruik te maken van digitale overheidsdiensten van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de Belastingdienst is bijna iedere maand de cursus Digisterker. Nog helemaal geen ervaring met computers? Kom dan naar de workshop Klik & Tik of iedere vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur naar het wekelijkse inloopspreekuur: 'Hulp bij computergebruik'.

Jeugdactiviteiten
Iedere vrijdag om 15.30 uur is er het wekelijkse voorleesmomentje voor peuters en kleuters in de Bibliotheek Kronenburg. Het voorlezen is niet alleen leuk maar kinderen leren er ook enorm veel van. Ook is er voor ouders met baby's iedere woensdag om 10.00 uur het Babycafé in Kronenburg. Hier kunnen ouders terecht voor al hun vragen en krijgen ze tips over verschillende onderwerpen. In de schoolvakanties zijn er vaak extra activiteiten voor kinderen.

Iedereen is van harte welkom in de Bibliotheek! Voor meer informatie kijk op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda of vraag onze medewerkers.

Echte Bakker Koenen opent filiaal in de Kronenburgpassage!

ARNHEM/WESTERVOORT – Koenen, De Echte Bakker, heeft in april een gloednieuwe winkel geopend in de Kronenburgpassage, in de vers-straat tegenover de AH XL.

Met de opening van de deze ambachtelijke bakkerswinkel en bakery café komt Koenen tegemoet aan de vraag van een ambachtelijke bakkerswinkel in de vers-straat aan de Kronenburgpassage.
Echte Bakker Koenen onderscheidt zich met deze winkel door een ruim assortiment aan luxe verwenartikelen en een ambachtelijk assortiment aan desem en speltbroden met daarnaast de bestaande meergranen en volkoren soorten. Alle voorbereidingen worden getroffen in de bakkerij in Westervoort en op locatie wordt en continu bij gebakken, er is altijd vers brood, aldus Pascal Jansen van Echte Bakker Koenen.

Dit filiaal is net als het recentelijk geopende filiaal aan de Steenstraat, uitgebreid met een Bakery Café zodat er ook de mogelijkheid is voor een kopje koffie, tosti en een belegd broodje (uiteraard ook TO-GO).

Ons banket wordt al jaren verzorgd door banketbakkerij Jansen de Koning en met deze samenwerking biedt Koenen een totaalconcept aan ambachtelijke lekkernijen voor een groot publiek.

Wij heten u graag van Harte Welkom aan de Kronenburgpassage 70 in Winkelcentrum Kronenburg

Ook voor uw gelnagellak gaat u naar Pedicurepraktijk Angelique

ARNHEM – Eigenaresse Angelique is specialist in het aan brengen gelnagellak. Gelnagellak is een speciale nagellak die in verschillende lagen gelijk aan normale nagellak wordt opgebracht, maar na iedere laag opbrengen onder de speciale UV-lamp en moet per laag uitgehard worden. Mensen met dunne korte nagels, kunnen via een nieuwe methode steviger nagels krijgen met een dip poeder. De verschillende lagen vormen een geheel en dat maakt dat de nagel mooi gelakt, gehard tegen afbrokkelende nagels en stevig tegen het bladderen van de randjes van de nagellak er enkele weken prima blijft zitten.

Bij Pedicurepraktijk Angelique kunt u terecht voor de verzorging van uw voeten maar uiteraard ook voor professionele behandeling van problemen aan uw voet. Bekende problemen zoals likdoorns lost Angelique voor u op, maar ook voor meer gecompliceerde voetproblemen bent u bij Angelique aan het juiste adres.

Bij een eerste bezoek zullen uw voeten worden gemeten middels een podobaroscoop. Hiermee is precies te zien hoe de drukverdeling bij uw voeten is. Zo kan bijvoorbeeld ook duidelijk worden waar uw rugpijn vandaan komt! Angelique werkt samen met professionele podologen en kan u, indien nodig, doorverwijzen. Angelique volgt ontwikkelingen en innovaties in haar vakgebied 'op de voet'. Zo is het vanaf oktober mogelijk om bij pedicurepraktijk Angelique een nagelbeugel te laten plaatsen ter voorkoming van het ingroeien van teennagels.

Het spreekt voor zich dat pedicurepraktijk Angelique is aangesloten bij branche-organisatie Pro-Voet. Een garantie voor kwaliteit, professie en hygiëne. Maar waar Angelique vooral ook voor staat is gastvrijheid, luxe en comfort. Mensen een goed gevoel geven is haar tweede natuur.
Zelf ervaren? Bel: 06 46130673 of kom langs aan de Brinkhofsestraat 45 in Arnhem; www.pedicurepraktijkangelique.nl.

Winkelcentrum Kronenburg

ARNHEM - Winkelcentrum Kronenburg is met ruim 110 winkels en goede services zoals openbare toiletten verkozen tot het beste winkelgebied van Arnhem. Hier zijn we trots op en er wordt elke dag om dit ook zo te houden.

U kunt hier terecht voor uw dagelijkse boodschappen bij de Albert Heijn, Zuivelhoeve, Koenen de Echte Bakker, het Kippaleis, Vishandel de Vakman, De Haas Keurslager en Gall & Gall. Voor een middag shoppen bent u in winkelcentrum Kronenburg ook aan het juiste adres. Met het ruime aanbod op het gebied van mode, lifestyle en beauty vergeet u zo de tijd! Met een goede balans tussen grote merken zoals H&M, Rituals, Esprit en HEMA en lokale ondernemers zoals AAAndacht, Clair's en The Surprise Shop vindt u altijd wat u nodig hebt.

Heeft u tijdens het winkelen even pauze nodig? Op het gezellige horecaplein kunt u bij La Place, MacDonalds of Lunchroom Bonheur bijkomen van het shoppen en genieten van een kop koffie of lunch.

Kijk op onze website www.winkelcentrumkronenburg.nl voor het volledige winkelaanbod, de openingstijden en onze evenementenagenda. Zien we u snel?

PS; wist u dat het parkeren in Kronenburg gratis is? U Zelfs uw fiets hier bewaakt kunt stallen? En de bus gewoon voor de deur stopt?

Voor verzekeringen, financieringen, pensioenen en vooral hypotheken: Heuveling Adviesgroep sinds 2015 aan de Kronenburgsingel

ARNHEM – Sinds 1980 is Heuveling een bekende naam in Arnhem en omgeving. Ooit gevestigd in Kronenburg, later aan de Van Muijlwijkstraat in het centrum en sinds 2015 weer terug aan de Kronenburgsingel 19 in het zogeheten 'financiële' straatje.

Heuveling Adviesgroep met zes specialisten en deskundige medewerkers is actief op het gebied van verzekeringen, financieringen, pensioenen en vooral ook hypotheken.

Een woning kopen moet een weloverwogen beslissing zijn. De adviseurs van Heuveling hebben veel ervaring met de afwegingen, die komen kijken bij het kopen van een woning, en adviseren de cliënt graag. Voor alle werkzaamheden geldt dat Heuveling geheel onafhankelijk is en een compleet pakket aan diensten biedt.

Bijzonder is dat Heuveling als hypothecair planner een excellent hoog kennisniveau in huis heeft, meer dan vele collega's in deze branche. Men krijgt er het beste advies voor nu én in de toekomst.
Neem contact op voor vrijblijvend advies! Heuveling Adviesgroep, Kronenburgsingel 19, Arnhem; 026 4424944; www.heuveling-adviesgroep.nl; www.facebook.com/HeuvelingAdviesgroep.

De kans om je muzikaal te ontwikkelen

ARNHEM- Sinds kort is De Madser gestart met een nieuw project genaamd Living Colours. Living Colours is een muziekontwikkelingstraject voor jongeren die met muziek, zang, dans en rap bezig zijn.

Bij dit traject staat het opdoen van kennis en vaardigheden centraal en word je gestimuleerd om je door te ontwikkelen in je talent. Alle muziekstijlen mogen meedoen. Op afgesproken momenten komt de groep bij elkaar en zullen de jongeren hun belevingen, waarbij maatschappelijke onderwerpen aan de kaak worden gesteld, vastleggen in teksten voor de mixtape.

Hierbij zullen zij begeleid worden door de projectleider en artistieke begeleider en diverse coaches.
Aanmelden kan door te mailen naar jpb.demadser@gmail.com.

Start Buurttafel in Kronenburg

ARNHEM - Binnenkort starten we in Kronenburg een gesprekstafel voor buurtbewoners uit Kronenburg. Doel van deze tafel is met elkaar te praten over de buurt, over omgaan met elkaar, jeugdervaringen, de openbare ruimte, de buurt vergroenen of verbeteren, en dergelijke. Luisteren, ontmoeten en ervaringen delen is belangrijker dan de discussie. Gespreksonderwerpen worden aangedragen door de leden zelf.

Dit initiatief is genomen door het Team Leefomgeving Rijkerswoerd, Vredenburg en Kronenburg en het Opbouwwerk van Rijnstad. De bijeenkomsten worden gehouden één maal per 14 dagen of één maal per maand naar gelang de behoefte. Dag en tijdstip worden bepaald in overleg met de deelnemers. De buurttafels worden gehouden in de gesprekskamer van De Madser of in de Ontmoetingsruimte aan het Croydonplein. Koffie en thee zijn gratis.

Al naar gelang het onderwerp kunnen gasten of ervarings deskundigen worden uitgenodigd. Opgeven bij Opbouwwerk Rijnstad, Gerard Scheuter, 06 50481697 of g.scheuter@rijnstad.nl of bij Will Bijloo, tijdens de koffieochtend Croydonplein. Samenleven begint in je eigen buurt!

WomanShape: Speciaal voor vrouwen!

ARNHEM - Fitness & Health Kronenburg bied speciale lessen voor vrouwen aan. Elke zondag bieden wij WomanShape aan. Hier kun je terecht voor fitness, bokzaktraining en dans onder deskundige begeleiding. WomanShape is voor vrouwen van alle culturen en leeftijden.

Bij ons werk je doelgericht aan je al gehele fitheid tegen een lage prijs. Kwaliteit en gezelligheid staan bij ons voor op!

Tijden?
Elke zondag kun je bij ons terecht van 11:00 tot 14:00 uur. Wij streven ernaar om een plek voor vrouwen te creeren waar ze op hun gemak kunnen sporten. Daarom besteden wij veel aandacht aan de wensen van de leden en proberen hen daarin zo veel mogelijk tegemoet te komen.

Locatie: Kronenburgsingel 505, 1e etage, Arnhem

Spreekt jou dit aan? Neem dan contact met ons op: telefoon 06 48859027 / 06 84554452 of stuur een mail naar info.fhksportcentrum@gmail.com.

Copy Kronenburg is al meer dan 25 jaar een vertrouwd adres

ARNHEM - Persoonlijk contact en aandacht voor de klanten is al jaren de kracht van het bedrijf. Copy Kronenburg is de specialist in print, drukwerk en sign.

Kopiëren en Printen. Wilt u zelf kopiëren of uw opdracht afgeven aan een medewerker tegen meerprijs. Veel is mogelijk zoals vergroten, verkleinen, dubbelzijdig, kleur of zwart/wit. Printen kan via: info@copykronenburg.nl, voor A4- of A3-formaat. Dat kan via een usb-stick, SD-card of per mail. Posters of bouwtekeningen op A2-, A1-, A0-formaat zijn geen probleem voor Copy Kronenburg. Uw opdracht in alle soorten bestanden worden aangeleverd.

Drukwerk: superscherpe prijzen! Zo kunt u bij Copy Kronenburg terecht voor flyers, briefpapier, enveloppen, kaarten, waardebonnen, posters, notablok met doorslagpapier en nog veel meer.

Sign. Wij zijn ook gespecialiseerd in Sign, belettering voor binnen en buiten, spandoeken, Roll-up banners, vlaggen, lichtreclame en nog veel meer.

Ontwerp en DTP. Copy Kronenburg heeft een eigen afdeling ontwerp en DTP. Men verzorgt uw huisstijlen, logo's, visitekaartjes, flyers, folders, geboorte-, trouw- en uitnodigingen. Bent u toe aan een nieuwe huisstijl en logo? Een team van enthousiaste professionele medewerkers met nieuwe frisse ideeën staat voor u klaar!

Copy Kronenburg; Croydonplein 410, Arnhem; 026 3234894; www.copykronenburg.nl.

Het ontstaan van de wijk Kronenburg

ARNHEM - Kronenburg vormt samen met het wijk Vredenburg een wijk in het zuidelijke gedeelte van Arnhem. Deze wijken relateren uit de jaren '70. Tevens behoren de wijken Eimersweide en Holthuizen daar ook bij. Eimersweide ligt als enige gedeelte boven de verkeersaders A-325. De straatnamen van het gedeelte Holthuizen en Vredenburg zijn alle vernoemd naar plaatsen uit de provincie Friesland en Drente.

Het gedeelte Kronenburg kenmerkt zich door het gevestigde winkelcentrum Kronenburg en de voornamelijk hoogbouw. In het verleden werd de Appelgaard vaak bij de wijk Rijkerswoerd gerekend. Maar inwoners van de Appelgaard hebben zelf kenbaar gemaakt liever samen met de buurt Kronenburg te willen gaan in een buurtoverleg.

In totaal wonen er 8.161 inwoners in het wijk. Deze inwoners wonen verspreid over de 4314 woningen die het wijk in totaal telt. De woningen bestaan uit 73 procent uit huurwoningen en 27 procent uit koopwoningen. In totaal zijn er 510 bedrijven gevestigd volgens de statistieken in het wijk.

De wijk Kronenburg kent op dit moment veel stedelijke functies, zoals grote MBO instelling, winkelcentrum, kantoren en Gelredome als directe buur. Vredenburg is daarin tegen een echt gezinswijk deze heeft dan ook veel zorginstellingen zoals een apotheek en de Iriszorg. Men heeft op dit moment een actieplan 2013-2015 opgericht voor de wijken. De doelstelling die men hier mee voornamelijk wil bereiken is om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in het wijk omhoog te krijgen.

Ook beschikt de wijk Kronenburg over een kantorenpark genaamd Kroonpark. Dit is een representatieve kantoorlocatie met moderne en klassieke kantoorpanden in de nabijheid van winkelcentrum Kronenburg. Kroonpark ligt centraal in het KAN-gebied (Knooppunt Arnhem-Nijmegen). Kroonpark ligt in de wijk Kronenburg direct langs de afslag van de snelweg A325 (Arnhem-Nijmegen) en aan de Pleyroute.