GN Berg en Dal Heumen Mook

21 december 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 21 december 2016


Harmonie KNA organiseert Jeugd Play-inn

BEEK - In 2017 bestaat Harmonie KNA uit Beek 95 jaar. "Voor alle jeugdleden uit de omgeving organiseren wij een Play-inn op zaterdag 8 april in het Kulturhus in Beek (10.00 tot 18.00 uur)."

"Een dag waarop we samen muziek maken en liedjes instuderen, aan het einde van de dag geven we een concert. Jeugdmuzikanten komen zo in contact met andere muzikanten van dezelfde leeftijd, andere muziekstijlen en nieuwe instrumenten. We maken er een leerzame en gezellige dag van onder leiding van Marieke van Ruitenbeek en Leo van Zantvoort. Een bepaald niveau of leeftijd is geen vereiste. Het betreft wel alleen blaas- en slagwerkmuzikanten (geen piano/gitaar/et cetera). Iedere jeugdmuzikant mag zich aanmelden via muziekdag@harmonieknabeek.nl. Voor meer informatie kun je mailen of bellen met Chantal Orval (06-13113533). Maak je zelf geen muziek? Kom dan luisteren op zaterdag 8 april naar de jeugd en/of zondag 9 april naar de grotere orkesten. Jubileumcommissie Harmonie KNA 95 jaar."

Bestemming voormalig gemeentehuis Ubbergen nog ver weg

BERG EN DAL – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft afgelopen donderdagavond besloten om met de Nijmeegse vastgoedondernemer Ton Hendriks verder te gaan voor een periode van twee jaar. Naar verwachting zal het nog wel enige tijd gaan duren voordat exact bekend is wat er met het monumentale pand zal gebeuren.

Eerder had het buurtinitiatief een plan gepresenteerd dat zowel door Hendriks als de gemeente Berg en Dal van tafel is geveegd. Wat duidelijk werd is dat de gemeenteraad afgelopen week tijdens een besloten vergadering een plan is gepresenteerd dat afkomstig was van Hendriks in samenspraak met de gemeentelijke architect.

Mechteld ten Doesschate liet donderdagavond tijdens de openbare raadsvergadering weten geschrokken te zijn van het plan. Dit kan beslist niet, liet zij boos weten. "Daarnaast zouden wij drie plannen ter beoordeling voorgelegd krijgen, maar waar zijn die?" Ook het buurtinitiatief voelt zich op een zijspoor gezet. Raadslid Broekhoven (Voor Berg en Dal) attendeerde het college erop dat in de overeenkomst met Hendriks staat dat alleen de koper de overeenkomst kan ontbinden, zij wil echter dat ook de verkoper die mogelijkheid moet hebben. "Wij besluiten nu om met Hendriks verder te gaan voor een periode van twee jaar, maar één jaar is voldoende en kan als het moet, later verlengd worden."

Start voorverkoop Pronkzitting Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 28 januari vindt in cultureel centrum De Mallemolen de traditionele pronkzitting plaats. Al vele jaren zijn deze pronkzittingen in no-time uitverkocht.

Vele landelijk bekende buutreedners vonden hun weg naar het Groesbeekse culturele centrum. Ook ontbrak het niet aan de Groesbeekse buutreedners en artiesten. Ook dit jaar vindt er weer een gevarieerd programma plaats met onder andere de Groesbeekse buutreedners Dik de Ommundige en Andrew Helder. Vervolgens zal een scala van artiesten vanaf 20.11 uur haar opwachting maken in het bijzijn van Prins Ummenie d'n 57ste Hans Kersten van carnavalsvereniging De Feestneus en Prinses Ida Rutten van CV Net Aecht en hun gevolg.

Het wordt ongetwijfeld weer een bonte avond. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen en kosten 10,00 euro. Voor meer informatie kan men bellen 024 3976360 of lezen op www.mallemolengroesbeek.nl.

Pieter van Eck druk met opbouwen kunstwerk

Foto: Peter Hendriks

WYLER- GROESBEEK - De in 1959 in Groesbeek geboren kunstenaar Pieter van Eck - in kerkdorp De Horst - is vorige week vrijdagochtend begonnen om het imposante kunstwerk van 3 meter hoog, 3 meter breed en 2 meter diep in elkaar te zetten.

Dit gebeurde in de Sankt Johannes Babtist Kirche in Wyler waar vorige week op zaterdagmiddag een adventsconcert werd verzorgd door het Sankt Cäcilienchor met als thema 'Nada te Turbe'. Pieter raakte zo gefascineerd door de betekenis 'Er laat niets je verontrusten' dat hij er een kunstwerk van heeft gemaakt waaraan hij enkele maanden dag en nacht aan gewerkt heeft.

Het kunstwerk bestaat naast de stalen constructie uit twee kuub brandhout wat bedoeld was voor de brandstapel, lacht Pieter. Vrijdagavond was de klus geklaard en stond het imposante / kolossale kunstwerk op zijn plaats naast de kerstboom nabij het altaar in de kerk van Wyler. Ongetwijfeld zullen velen het kunstwerk van de Groesbeekse kunstenaar daar bewonderen.

Smorenhoek heeft eigen kerstmarkt

BEEK - Mede dankzij Nenini en geknipt mocht De Smorenhoek dit jaar kennismaken met een eigen kerstmarkt. Natuurlijk is het een begin, maar zeker voor herhaling vatbaar omdat ze in het centrum de pijp aan Maarten hebben gegeven.

"De eerste markt werd goed bezocht en het was er ondanks het wat mindere weer erg gezellig. Zondag verheugde harmonie K.N.A. uit Beek met gezellige kerstklanken de markt en er was voor eten en drinken gezorgd en ook de vuurkorf zorgde voor de nodige sfeer, allen de storm zaterdagnacht dreigde roet in het eten te gooien. Het kwam allemaal goed en bij deze wil ik Nenini en Geknipt bedanken voor jullie inzet", aldus buurtreporter Henk Burgers.

Inloopkerstconcertjes Beek succes

Foto:: Marijke Dankers Fotografie

BEEK - Op zondag 11 december vonden er kerstinloopconcertjes plaats in de kleine Bartholomeuskerk in Beek. Traditiegetrouw speelden de vioolleerlingen van muziekschool Vioollesnijmegen een- en meerstemmige kerstliederen en klassieke muziek.

Ieder uur trad het kersverse nieuwe koor The Small Stream & Rush Camp Carol Singers op bestaande uit ouders en leerkrachten van basisschool De Biezenkamp in Beek. Zij zongen vierstemmig a cappella traditionele Christmas Carols zoals Away in a manger, God rest ye merry gentlemen en Hark! The herald angels sing onder leiding van dirigent Guido Jansen. De opkomst was overweldigend en er was warme glühwein, choco en homemade kersttaartjes en cakes in de pauzes. Zeker voor herhaling vatbaar!

Kerstconcert met Marco Bakker

Foto: Ron Moes

NIJMEGEN - De Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor is opgericht in 1859 en is daarmee een van de oudste koren van Nederland. Al direct na de oprichting nam het koor in het culturele leven van de stad Nijmegen een belangrijke plaats in. De rijke historie en de daarbij behorende tradities vormen een stevig fundament onder het hedendaags Nijmeegs Mannenkoor. Het koor verzorgt concerten in binnen- en buitenland.

Het Nijmeegs Mannenkoor treedt samen op met Marco Bakker. In 1965 debuteerde Marco Bakker tijdens het Holland Festival met de mannelijke hoofdrol in de opera De Droom van de Nederlandse componist Ton de Leeuw, waarna de titelrol volgde in Monteverdi's Orfeo in hetzelfde festival onder leiding van Bruno Maderna. In zijn lange loopbaan bouwde hij een breed opera- en concertrepertoire op in opera en concertzalen in binnen-en buitenland. Hij was prijswinnaar in de internationale vocalistenconcoursen van München, 's Hertogenbosch en Rio de Janeiro.

De afgelopen jaren maakte Marco Bakker concerttournees in Canada en het Caribisch gebied. In Nederland verwierf hij vooral bekendheid door zijn vele televisie-en radioprogramma's en de jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten zoals Ein Abend in Wien en Wien bleibt Wien. Hij maakte meer dan 90 cd's en grammofoonplaten. Deze avond brengt u in kerstfeer! (Woensdag 21 december om 20:00 uur, zaal open vanaf 19:30 uur. Kaarten kosten 17,50).

Het concert is in Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek

Wijkagent Rianne en ex-inbreker schudden bewoners wakker

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Op initiatief van burgemeester Slinkman van Berg en Dal is dinsdagavond in dorpshuis Kerstendal een inbraakpreventieavond gehouden. De ongeveer 100 aanwezigen werden welkom geheten door Eijte Jansma, de voorzitter van de Dorpsraad. Hij vond de preventieavond belangrijk voor zowel de inwoners van Berg en Dal als Heilig Landstichting.

Burgemeester Slinkman was blij met zo´n hoge opkomst, de hoogste van de tot nu toe gehouden bijeenkomsten. Een inbreker laat naast de schade en de gestolen goederen veel psychische schade achter die soms jaren kan duren, aldus Slinkman. Vervolgens sprak wijkagente Rianne Willems de aanwezigen toe. Zij liet weten dat haar collega's vanavond tijdens deze bijeenkomst zowel Heilig Landstichting en Berg en Dal extra in de gaten zullen houden in verband jullie aanwezigheid hier. Tot nog toe zijn er in dit jaar vijf inbraken geweest in Heilig Landstichting en dertien in Berg en Dal (waarvan een op heterdaad). Volgens Rianne worden in 90 procent van de inbraken gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Door goed hang- en sluitwerk en gesloten ramen en deuren is er veel te voorkomen, aldus Rianne. Vervolgens kwam ex-inbreker Evert Janssen aan het woord. Hij liet weten van 14.00 tot 16.30 uur in de wijk geweest te zijn en door de gemaakte foto's vertoond op een groot scherm liet hij zien hoe gemakkelijk het was om in te breken zowel in Heilig Landstichting als Berg en Dal.

De aanwezigen schrokken, dat veel van hen de inbrekers de gelegenheid gaven om binnen te komen. Goed hang– en sluitwerk, ramen en deuren gesloten houden (ook van schuurtjes, want daar staan veel waardevolle spullen in) en goede verlichting, hetgeen de inbreker stoort, zo hield Evert de aanwezigen voor. Ook nu de dagen korter worden is een kierstand bij de deur erg belangrijk.

Veel mensen maken 's avonds de deur open terwijl ze niet weten wie er staat. Doe dat niet, hield Evert de aanwezigen voor. "Ik heb 2,5 uur rond gelopen, in huizen gekeken, de tuinen ingegaan en niemand, maar ook niemand heeft de politie gebeld, onbegrijpelijk, liet Evert weten. Als ik mensen in de woning zag zitten, zaten ze achter de computer terwijl de kinderen met de telefoon bezig waren, zonder ook maar iets op te merken wat er rondom hun huis gebeurde."

In ieder geval is de avond erg belangrijk geweest en zullen de aanwezigen ongetwijfeld maatregelen nemen om de inbrekers het zo moeilijk mogelijk te maken.

Geknipt voor de vijand

GROESBEEK - 'Moffenmeiden' door de ogen van de omstanders. Vanaf 13 december is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek de mini-expositie 'Geknipt voor de Vijand – 'moffenmeiden' door de ogen van de omstanders' te bezichtigen.


Toen de lokken van vrouwen die met de bezetter gingen op de stoep vielen in de meidagen van '45, juichte een massa mensen. Wat ging er in de hoofden van deze mensen om? Uit een veertigtal verhalen die de basis vormen voor deze expositie, blijkt dat zij zich vaker machteloos voelden dan dat zij ervan genoten. 'Moffenmeiden' werden niet alleen gezien als hoeren, maar ook als landverraders. Maar hoe slecht waren ze eigenlijk? Soms ging het om regelrechte collaboratie. Maar andere vrouwen hadden een relatie met de bezetter om de familie eten te geven, weer anderen om te spioneren. En ook zij werden na de bezetting kaalgeschoren. De expositie roept dan ook spannende vragen op over de rol van de omstander.


De expositie is een initiatief van de Utrechtse historica en journaliste Rianne Oosterom. De afgelopen drie jaar verzamelde zij bijna veertig verhalen van mensen die - soms tegen wil en dank - toeschouwer waren van dit fenomeen. Het volksgericht tegen 'moffenmeiden' bleek bij deze ooggetuigen vaak diepe sporen te hebben nagelaten – het leerde ze iets over hoe de psyche van mens werkt.

Het Nederlands Volksbuurtmuseum besloot aan deze verhalen een podium te geven. Het thema 'volksgericht' is namelijk nog steeds relevant: volkswoede en massahysterie ontstaan tegenwoordig snel in de digitale omgeving en daarbuiten. De dilemma's van omstanders zeventig jaar geleden zijn nog steeds actueel. Want wie is verantwoordelijk als iemand wordt belaagd? Doen we mee, verzetten we ons, of houden we ons gedeisd?

De expositie 'Geknipt voor de vijand' is een productie van het Nederlands Volksbuurtmuseum. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.gekniptvoordevijand.nl. De expositie is in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4 in Groesbeek van 13 december tot en met 31 maart (www.gekniptvoordevijand.nl; facebook: /Bevrijdingsmuseum, twitter: @bevrijding).

Kerstavond met vrouwenkoor 4Tune

GROESBEEK - Op kerstavond is er in de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek een viering met het vrouwenkoor 4Tune uit Malden onder leiding van Marijke Hoksbergen. De viering begint om 21.30 uur en het thema is: Handen.

Tedere handen, beschermende handen, bemoedigende handen, kunnen samen de vrede van kerst zichtbaar maken op onze aarde. Met gedichten, zang, muziek, teksten en gebeden wordt de geboorte van Jezus gevierd. Voorgangster is da. Janneke Ruijs. De solisten Janneke Borghans en Lovice Sutherland zullen met begeleiding van Annette Goddijn op de piano prachtige kerstliederen zingen zoals: He shall Feed His Flock, uit Händel’s Messiah. Daarnaast is er ook samenzang onder begeleiding van Arie Hogendoorn op het orgel. Er zullen een aantal bekende kerstliederen gezongen worden en aan het eind klinkt het ‘Ere zij God’. Iedereen is welkom.

Kerstboom om in te bijten in Tand Technischlaboratorium

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De eigenaar van het Groesbeeks Tand Technisch Laboratorium Jim Kervezee aan de Spoorlaan in Groesbeek moet afgelopen week even raar opgekeken hebben toen hij de kerstboom in het laboratorium ontdekte.

Medewerker René Koninkx had een bijzonder idee om de jaarlijkse kerstboom op te sieren. In plaats van ballen tuigde hij de kerstboom op met tientallen gebitten, hij werd hierbij geholpen door zijn zeven collega's die de grap wel zagen zitten. De piek werd vervangen door een blauwe opgeblazen plastic handschoen – waar ze dagelijks mee werken -en zo was de kerstboom op enkele kleine balletjes compleet.

René heeft de gebitten overal vandaan gehaald zelfs nog gebitten van zijn studietijd als proefexemplaren. Het is in ieder geval niet zo dat mensen enkele weken moeten wachten op hun gebit, omdat dat in de boom hangt in het laboratorium, verzekert René. Ook Jim Kervezee reageerde enthousiast. Deze boom doet het Tand Technisch Laboratorium eer aan, liet hij desgevraagd weten.

Kerstviering Groesbeek-Breedeweg

Vrijdag 16 december: Kerkkoor Horst Sion Breedeweg, Centrum, aanvang: 18.30 uur.
Zaterdag 24 december: Kerstviering De Horst, aanvang: 19.00 uur.
Zondag 25 december: Kerstviering Breedeweg (Petite Messe: Sur des airs de Noëls - A. Bourguignon), aanvang: 09.30 uur.
Maandag 26 december: Inloop Samenzang De Horst, met samenwerking van (klein-)kinderen, 14.00 - 15.30 uur.

Zaterdag 31 december: Oudejaarsviering Breedeweg, aanvang: 19.00 uur.

10 / 28

Spin mee voor Equipe Mont Ventoux

GROESBEEK - Tien jongeren en jong-volwassenen van Werkenrode Jeugd en Kemnade in Groesbeek maken deel uit van het Plurynteam dat in juni 2017 de Mont Ventoux gaat beklimmen. Als opwarmertje én om het project financieel mogelijk te maken, vindt op donderdag 19 januari van 18.00 – 21.00 uur een Spinning Marathon plaats in de Boerderij op het terrein van Plurynlocatie Jan Pieter Heije, Utrechtseweg 316 in Oosterbeek. Iedereen kan meedoen!

Er zijn voor de Spinning Marathon vijftien spinningfietsen beschikbaar. Iedereen die Equipe Mont Ventoux een warm hart toedraagt, kan zich nu aanmelden op www.pluryn.nl/samennaardetop. Doe mee en geef Equipe Mont Ventoux een sportief zetje in de rug!

Inschrijven kan voor een uur, twee uur of zelfs drie uur. Kosten zijn 20 voor het eerste uur, 37,50 voor 2 uur en 55 euro voor 3 uur. De opbrengst gaat geheel naar Equipe Mont Ventoux. De Spinning Marathon belooft een geweldig spektakel te worden, onder de opzwepende leiding van ervaren spinninginstructeurs. Supporters zijn van harte welkom. De organisatie zorgt voor een hapje en drankje.

Over Equipe Mont Ventoux

De dertig jongeren en (jong)volwassenen van Pluryn die deelnemen aan Equipe Mont Ventoux hebben één ding gemeen: door verschillende oorzaken hebben zij al veel meegemaakt in hun leven. De beklimming van de beroemde wielerberg Mont Ventoux betekent voor hen vooral een overwinning op zichzelf. Ze leren omgaan met tegenslagen en doen uiteindelijk een succeservaring op. Dat versterkt hun zelfvertrouwen en komt hun behandeling ten goede.

Bouw supermarkten Jan Linders en Aldi officieel van start

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Donderdagmiddag is de bouw van de supermarkten van Jan Linders en Aldi aan de Spoorlaan officieel van start gegaan met het onthullen van een bord waarop de plannen staan aangegeven.

Wethouder Sjaak Thijssen stond er met veel plezier, omdat hij niet zo vaak de gelegenheid krijgt om in het centrum van Groesbeek iets te openen of te starten. De nieuwbouw van beide supermarkten betekent een verdere concentratie van winkels in het centrumgebied, aldus Thijssen. "Zij zijn de trekkers in een dorpscentrum die er toe leiden dat ook andere winkels drukker bezocht worden. Architect Hinke Fongers is er in geslaagd een bijzonder mooi totaalontwerp te presenteren. Als er met dezelfde voortvarendheid doorgewerkt wordt – de fundering is al gerealiseerd - dan kunnen we binnen enkele maanden een volgend afgerond project aan de centrumontwikkeling toevoegen."

Thijssen wenste ontwikkelaar en bouwers, maar vooral ook de inwoners van Groesbeek succes met deze volgende stap in het aantrekkelijk maken van het dorpscentrum. Vervolgens sprak Johan van de Ven van Concept NL-projecten. Volgens hem zijn supermarkten de laatste jaren erg belangrijk, omdat zij de functie van de kerk hebben overgenomen. Sommige mensen gaan per dag wel tweemaal naar de supermarkt toe, alleen al om elkaar te ontmoeten. 10 jaar geleden was een supermarkt 900 m2 en tegenwoordig 1.600 m2. Over enkele maanden staat er hier iets waar iedereen vooral de Groesbekers trots op kunnen zijn. Samen met wethouder Thijssen werd vervolgens het bord onthuld.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Jan Terlouw opent Feest van Licht

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Jan Terlouw schrijver, oud-politicus en oud-commissaris van de Koningin in Gelderland heeft zaterdagmiddag onder grote belangstelling het derde Feest van Licht geopend in Museumpark Orientalis.

Terlouw werd welkom geheten door directeur Erna ven de Ven. Zij liet weten door te gaan met Het Feest van Licht ondanks dat er helaas geen kosten gemaakt kunnen worden. De vrijwilligers voor en achter de schermen maken dit mogelijk. "Het is en blijft een plek waar verschillende culturen elkaar kunnen ontmoeten", aldus Van de Ven.

Het Feest Van Licht heeft dit jaar het thema 'Een kleurrijke kerst' meegekregen. Mensen uit de gehele wereld zullen gezamenlijk de levende kerststal vormen. "Wij gaan nu met z'n allen – enkele honderden aanwezigen waaronder ook genodigden, achter Maria en Joseph aan op zoek naar de stal, waar de heer Terlouw Het Feest Van Licht officieel zal openen, voorafgaand door een kudde schapen en de Samba band."

Op het Pontius Pilatusplein werd de stal gevonden en namen de figuranten in de kerststal plaats. Volgens Jan Terlouw is kerstmis een feest van hoop, waarvan de geroemde boom een symbool is. Volgens hem geeft het kind een schone lei in de toekomst. Na de donkerste dagen komt het licht en de leugen bestaat alleen in de duisternis. "Er kan alleen maar vrede op aarde zijn als er tolerantie is, wat dit kleurrijke park symboliseert. Hiermee is Het Feest Van Licht 2016 geopend", aldus Jan Terlouw. Diverse koren sloten vervolgens de eerste dag van Het Feest van Licht af. Tot begin volgend jaar zijn er dagelijks diverse activiteiten in Museumpark Orientalis.

De Treffers JO17-4G kampioen

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Afgelopen zaterdag is de JO 17-4G kampioen geworden in een zinderende thuiswedstrijd tegen Achilles'29. De spanning vooraf was groot bij de spelers. Dat het een belangrijke wedstrijd was, bleek wel uit het feit dat de KNVB een 'echte' scheidsrechter had toegewezen. Om het spektakel compleet te maken werd er op het hoofdveld gespeeld.

Al vroeg in de wedstrijd hield de fenomenale keeper Bart De Treffers in de wedstrijd. Een overtreding in de 25ste minuut kreeg De Treffers een vrije trap, Mitch legde aan waarna Lorenzo de bal in kopte: 1-0. Na de rust kwam er een prachtig opgezette aanval van Achilles'29 die onhoudbaar binnen schoot: 1-1.

Daarna begon Achilles'29 langzaam de overhand te krijgen gezien hun kwaliteiten in het veld. Vijftien minuten voor het eindsignaal is het raak: Achilles'29 maakt de 1-2 (bij deze stand is Achilles'29 kampioen), maar de scheidsrechter keurt het goal af wegens buitenspel en blijft het 1-1. Vanaf dat tijdstip is het hard werken en karakter tonen om de stand vast te houden.

In de blessuretijd beukt Achilles'29 tot in de laatste minuut erop los bij De Treffersdefensie maar ze kwamen er niet meer doorheen. De stand bleef 1-1, waarmee De Treffers kampioen is geworden. Vuurwerk toonde de vreugde bij De Treffers, waarna er een rondrit op de platte kar volgde waarbij ook een bezoek werd gebracht langs Achilles'29. Het voltallig team van Achilles'29 kwam naar buiten en feliciteerde de kersverse kampioenen 'bijzonder sportief'.

Nieuwjaarsparty Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijdag 6 januari vanaf 21.00 uur is iedere inwoner van het dorp Berg en Dal welkom in dorpshuis Kerstendal om samen het glas te heffen op een voorspoedig 2017.

"Neem uw buren, kennissen en vrienden mee om uw mede-dorpsbewoners te ontmoeten!"

Bingo Senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Donderdagmiddag 22 december is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op tien euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Nieuwjaarsparty Berg en Dal

Nieuwjaarsparty Berg en Dal

BERG EN DAL - Vrijdag 6 januari vanaf 21.00 uur is iedere inwoner van het dorp Berg en Dal welkom in dorpshuis Kerstendal om samen het glas te heffen op een voorspoedig 2017.

"Neem uw buren, kennissen en vrienden mee om uw mede-dorpsbewoners te ontmoeten!"

Brandweer op pad voor vallende stofzuiger in Groesbeek

GROESBEEK-BREEDEWEG – De vrijwillige brandweer van Groesbeek werd zaterdagavond omstreeks kwart over elf gealarmeerd voor een gaslucht in een woning aan de Kruksebaan in Groesbeek.

De bejaarde bewoonster had de brandweer gealarmeerd omdat zij een gaslucht in haar woning rook. De zes brandweerlieden hebben ter plaatse geen gaslucht waargenomen, maar hebben voor de zekerheid toch de woning doorgemeten. De bewoonster liet weten dat ze de stofzuiger in de kelder had laten vallen en was bang dat de stofzuiger daarbij de gasleiding geraakt had en de leiding was gaan lekken. De brandweer heeft de bewoonster laten weten dat ze rustig kon gaan slapen en dat er niets aan de hand was...

Bridgecursus voor beginners

OOIJ - Bridgen is een zeer geliefde sport die in Nederland door honderdduizenden wordt beoefend. Velen spelen dit spel in een vereniging maar ook in huiselijke en vriendenkring wordt er veel gespeeld. Het verveelt nooit want in het spel zijn zoveel mogelijkheden en variaties dat geen enkel spel hetzelfde is als de voorgaanden.

Bridge heeft de naam dat het een moeilijk spel is maar dat geenszins het geval. Met een paar oefenavonden voor de basisprincipes kan iedereen al een beetje bridgen. Gaandeweg wordt men meer bedreven en leert men de kleine kneepjes van het spel.

Binnen de bridgeclub Hoog Laag wordt naast het bridgen ook veel aandacht gegeven aan het gezelligheidsaspect van het bridgen. Er wordt beslist niet met het mes op tafel gebridged en in de loop van het jaar zijn er diverse drives zoals een kerstdrive, paasdrive, stampottendrive enzovoort. Deze drives worden vaak gecombineerd met bijzondere activiteiten zoals een muzikaal intermezzo, een excursie, wandeling of een gezamenlijke maaltijd.

Om nog meer mensen van deze boeiende sport te laten genieten organiseert begin 2017 de bridgeclub Hoog Laag een cursus voor beginners. De cursus start, bij voldoende deelname, eind januari op een maandagmiddag in het dorpshuis De Sprong in de Ooij. De cursus wordt gegeven door de heer Gijsbert Heijst. Hij is een bevoegd docent van de Nederlandse Bridge Bond . De cursus bestaat uit 12 lessen en een afsluitende einddrive. De kosten bedragen 120 euro.

Bent u geïnteresseerd of wilt u nadere informatie dan kunt u zich wenden tot de voorzitter van de vereniging Gerard van het Erve telefoon 024 6842466/ 06 22144304 of email: gerardvanheterve@upcmail.nl.

Vroege inspraak bewoners Herwendaal slaat aan

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het pilotproject van de gemeente Berg en Dal om de aanwonenden en bewoners van de wijk Herwendaal en omgeving zo vroeg mogelijk bij de plannen te betrekken is een groot succes geworden.

De gemeente wil begin 20128 de Herwendaalseweg reconstrueren, inclusief de trottoirs en ze wil tegelijkertijd de wijk Herwendaal wat aanpassen aan ideeën van de wijkbewoners. De gemeente heeft hiervoor in totaal 1,1 miljoen euro voor gereserveerd. Liefst 500 uitnodigingen zijn voor het bekijken van de concept plannen in Openbare school De Sieppe de deur uitgegaan. Vanaf 16.00 uur liep het al storm en voor het sluiten rond 21.00 uur hadden ruim 250 aanwonenden en wijkbewoners gebruik gemaakt van deze gemeentelijke service.

Volgens ambtenaar Flip Hatzman is het draagvlak voor de plannen groter als de mensen van het begin af aan bij de plannen betrokken worden. Door te praten kun je elkaar vinden, aldus Hatzman. De aanwezigen konden ook hun ideeën in een bus deponeren of eventueel doormailen naar de gemeente. Wat zeker duidelijk werd, is dat een hoop aanwezigen de veiligheid belangrijker vinden dan het planten van nieuwe bomen. Ook een veilig fietspad is voor veel mensen een must, terwijl de aanwonenden van de Herwendaalseweg graag geluidsarm asfalt zouden willen.

Wijkbewoners maken zich overigens zorgen over de inrit van de Lidl, automobilisten gebruiken het fietspad om rechtsaf de inrit op te rijden. Zij vrezen ongevallen als er niets aan gedaan wordt. Veel mensen zijn deze vroege informatie niet gewend en vragen zich af of er wel naar hen geluisterd zal gaan worden.

Jaap van Elst 25 jaar chauffeur dagbesteding

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagmiddag is tijdens de kerstborrel van de vrijwilligers en medewerkers van de dagbesteding voor ouderen van Forte Welzijn Jaap van Elst in het zonnetje gezet bij de dagopvang in Mariëndaal.

"Jaap, jij bent in 1991 begonnen als chauffeur en rijdt op de dag van vandaag nog steeds. Dus liefst 25 jaar", aldus Gonny Leenders, coördinatrice van de dagbesteding Forte Welzijn. "Jij hebt de afgelopen 25 jaar lief en leed gedeeld en hebt veel zien veranderen. Daarnaast heb je de dagopvang zien groeien en zien afbrokkelen, maar steeds hield je de sfeer erin. Op een vaste dag in de week haal jij 's ochtends ouderen thuis op en brengt ze rond 16.00 uur weer naar huis. Daarnaast ben je altijd bereid om op een andere dag in te vallen als er een chauffeur ziek is of vakantie heeft. In het verleden zijn er diverse uitstapjes geweest met de ouderen, toen ging jij altijd mee als ehbo–er en hebt menigmaal in moeten grijpen, omdat we op stap waren met kwetsbare ouderen."

Nadat Ria de Bruin een speciaal gedicht voor Jaap voorlas, kreeg hij uit handen van Gonny Leenders een fraai boeket bloemen alsmede enkele cadeaubonnen. Jaap dankte voor de aandacht; hij liet weten dit te doen voor de mensen die deze hulp nodig hebben en ik zal het voorlopig nog blijven doen, aldus Jaap.

De kerstgedachte van Jacobs Iedereen thuis laten genieten met vrienden en familie

MALDEN - Familiebedrijf Jacobs Thuis & Interieur bestaat al bijna 90 jaar en is sinds 2014 gevestigd in Malden. Eigenaar Jos Jacobs maakt de balans op: "De afgelopen twee jaar hebben ons heel wat gebracht! Het is erg voortvarend gegaan; onze verwachtingen zijn overtroffen. Dat komt voor een deel doordat de economie weer is aangetrokken, maar het is vooral de verdienste van ons hardwerkende en gemotiveerde team. En dat succes gaan we vieren. Met onze medewerkers én met onze klanten!"

Tweede Kerstdag gesloten

Jacobs maakt een bijzondere keuze in een tijd waarin veel winkels de noodzaak voelen om vrijwel alle dagen geopend zijn. "Kerst is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Gezellig samenzijn met vrienden en familie. Dat vinden we als familiebedrijf erg belangrijk. Daarom hebben we besloten om dit jaar onze winkel te sluiten op Tweede Kerstdag. Zo kunnen we allemaal thuis genieten van een ontspannen kerst. Bovendien is iedereen daarna extra fris en uitgerust om weer lekker aan de slag te gaan."

Thuiskok cadeau

Om deze kerstgedachte nog meer kracht bij te zetten geldt er vanaf december een speciale actie. Bij aankopen krijgen klanten een thuiskok cadeau van restaurant Witlof in Nijmegen. Jos Jacobs: "Hoe lekker tafelt een nieuw interieur? Nodig familie en vrienden uit voor een heerlijk diner in uw nieuw ingerichte huis. Jürgen Eikholt, chef-kok van Witlof verzorgt de hele maaltijd zodat iedereen optimaal kan genieten van elkaar en van het eten in een sfeervolle setting. Zo delen we onze kerstgedachte ook met onze klanten."

Midwinterzwemmen in sportfondsenbad Nijmegen-West

NIJMEGEN - Buitenzwemmen in de winter. De schaatsen maken plaats voor het badpak. In Sportfondsenbad Nijmegen-West (Planetenstraat) kan men vier dagen lang een frisse duik in het buitenbad nemen. Het buitenbassin, dat normaal alleen in de zomermaanden geopend is, wordt nu extra voor het publiek opengesteld op 27, 28, 29 en 30 december van 11:00 tot 15:00 uur.

De watertemperatuur van het buitenbad is circa 20 graden en dus is het midwinterzemmen niet alleen een 'coole' maar zeker ook heel aangename activiteit. Het zwembad adviseert wel om een badjas en slippers mee te nemen, om de overgang van warm naar minder warm toch behaaglijk te laten verlopen.

Nieuwjaarsduik met soep
Iedereen kent de traditionele nieuwjaarsduik in de Noordzee. Voor hen die ook het nieuwe jaar in wil duiken, maar voor wie de ontbering van de Noordzee net iets te ver gaat, wordt op maandag 2 januari om 12.00 uur in het buitenbad van Sportfondsenbad Nijmegen-West een heuse Nieuwjaarsduik georganiseerd. Een leuke start van het nieuwe jaar!

Op deze tweede dag in 2017 is het buitenbad van Nijmegen-West (Planetenstraat) al vanaf 11.00 uur voor de waaghalzen geopend. De watertemperatuur is ook voor deze activiteit opgewarmd tot circa 20 graden en dus is het zeker mogelijk om het niet alleen bij een duik te houden maar ook wat langer, lekker in de buitenlucht te blijven zwemmen. Het buitenbad is op 2 januari geopend tot 15:00 uur.
En koud of niet koud, er is voor elke 'nieuwjaarsduiker' die om 12.00 uur met anderen in het water duikt een kop erwtensoep. De deelnemers betalen de normale entreeprijs en de soep is gratis.

Burgemeester Kranenburg nodigt ieder uit voor Nieuwjaarswandeling

KRANENBURG – Burgemeester Gunter Steins van Kranenburg nodigt alle inwoners, verenigingen en organisaties uit voor de traditionele nieuwjaarswandeling die op zondag 8 januari plaatsvindt.

De deelnemer(ster)s worden verzocht zich om 11.00 uur te verzamelen voor het gemeentehuis van Kranenburg. Bij elke weersomstandigheid gaat de nieuwjaarswandeling door, maar de organisatie hoopt dat de stralende zon de wandelaars zal toeschijnen. De twee uur durende wandeling maakt dorstig en hongerig, daarom zorgt de plaatselijke VVV dat er een kleine tussenstop is waarbij jachthoornblazers van zich laten horen.

Op het eind van de nieuwjaarswandeling – rond 13.00 uur - bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een Niederrhienischen koffietafel, waarvoor men zich wel aan moet melden: 02826 7914. Tijdens deze koffietafel zal burgemeester Gunter Steins personen of groepen, die de samenleving het afgelopen jaar gediend hebben eren. Lukas Kepser zal deze koffietafel muzikaal opluisteren.

Sloop is begonnen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De sloop van het voormalige pand van Elektrozaak Nikkelen aan de Gooiseweg is begonnen. Dit pand alsmede het tankstation en de het voormalige winkelpand en garage van garagebedrijf Tielemans aan de Pannenstraat in Groesbeek zal binnenkort eveneens onder de sloophamers ten prooi gaan vallen.

De panden zijn enkele jaren geleden aangekocht door aannemersbedrijf Janssen Groesbeek. Het aannemersbedrijf had vorig jaar al een plan bij de gemeente Berg en Dal ingediend om op die plaats appartementen te gaan bouwen. Dat plan werd door de voltallige gemeenteraadsleden van tafel geveegd, omdat het tankstation te dicht bij het complex zou komen te staan. Nu ook het tankstation wordt gesloopt, zijn er geen bedenkingen meer tegen het plan. Op deze mooie plaats verrijzen in totaal 32 appartementen. Zodra alles gesloopt is, wordt met de bouw begonnen.

Germania wint van koploper Bemmel

GROESBEEK - Op een druk bezocht sportpark Noord begon Germania goed aan de wedstrijd. Al in de 7e minuut wist Bas Broekman een voorzet van Ismail Aktas op formidabele wijze uit de lucht te plukken en met een droge schuiver, Bemmel sluitpost Bram van der Sluijs, kansloos te laten. 1-0


Bemmel werd gaandeweg de eerste helft sterker maar mogelijkheden voor Nick Reijmers en Niels van Muijen werden niet benut en bij een scrimmage voor het doel van Germania wist Daniel Heideveld de bal ternauwernood tot corner te verwerken zodat Germania enigszins gelukkig met 1-0 mocht gaan rusten.
Germania kreeg direct na rust een uitstekende mogelijkheid om de score te verdubbelen maar Melvin de Klijn kon de bal, 3 meter voor het doel, niet de juiste richting geven. Direct daarna leek Bemmel te scoren toen Germania doelman Roy Jacobs een schot niet onder controle wist krijgen en Johan Knipping de bal voor het inschieten had. De tweede reactie van Jacobs was echter van grote klasse toen hij de bal alsnog tot corner wist te werken.
In de 75e min reageerde Stan Broenland zeer alert op een misser van Bemmel sluitpost van der Sluijs en de aanvoerder van Germania schoof de bal beheerst in het doel. Bemmel mocht in de 80e minuut een vrije trap nemen welke door Ricky Houterman op de kruising lat werd geschoten. Direct daarna scorde Tim Vonk alsnog de 2-1 en probeerde Bemmel de gelijkmaker te forceren. De goal viel echter aan de andere kant toen een goed storende Melvin de Klijn alleen op doelman van der Sluijs mocht afgaan. In eerste instantie wist van der Sluijs nog redding te brengen maar in de rebound was hij kansloos op de kopbal in de lange hoek 3-1.

Activiteiten Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Bij Groesbeekse Boys worden tijdens de winterstop diverse activiteiten georganiseerd. De club maakt daarmee haar slogan 'Groesbeekse Boys, méér dan voetbal alleen!' méér dan waar.

Dinsdag 27 december spelen jeugdteams van Groesbeekse Boys, DVSG en Milsbeek in sporthal Heuvelland een zaalvoetbaltoernooi. Door de resultaten van alle gespeelde wedstrijden bij elkaar op te tellen neemt één verenigingen de Hollewegcup mee naar haar huis.

Alle leden vanaf 16 jaar zijn vrijdag 30 december vanaf 13.00 uur welkom om in onderlinge voetbalwedstrijden om de sportieve eer te strijden. Voor degenen die niet meer op het groene veld actief zijn is er de mogelijkheid om een boswandeling te maken of hard te lopen. Na afloop kan er in de kantine deelgenomen worden aan de biljart of dartscompetitie. Aanmelden kan op de dag zelf door op tijd bij de kantine van sportpark Breedeweg te verschijnen.

Zaterdag 14 januari wordt de dropping van Groesbeekse Boys voor alweer de 33ste keer georganiseerd. Dj Bas zorgt voor een spetterend feest na afloop van de dropping in de kantine. De kosten bedragen zes euro per deelnemer. Deelname is mogelijk vanaf 16 jaar en een groep mag maximaal uit 16 personen bestaan. Aanmelden kan bij Wim Peters (024) 397 4143 of Jon Kersten 06 43591523. Aanmelden is tot uiterlijk zaterdag 7 januari mogelijk. Meer informatie staat op www.groesbeekseboys.nl.

Jan van Tutti wint met Koekeleklef

Foto: Muziek Express

Foto: Muziek Express

GROESBEEK – Het eerste lustrum van de populaire 'Groesbeekse Top 50' dat afgelopen zaterdag werd gehouden in Hotel Restaurant De Oude Molen, is gewonnen door de Groesbeekse Elvis Jan Meijers (Jan van Tutti) met zijn nummer 'Koekeleklef'.

De luisteraars van www.muziekexpresss.com werd gevraagd hun favorieten top 5 van Groesbeekse artiesten en liedjes door te mailen naar info@muziekexpress.com. Daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt. Zaterdagavond konden uit het groot aantal inzenders de vijf winnaars bekend worden gemaakt. De eerste plaats was voor Jan Meijers met zijn lied 'Koekeleklef', tweede werd Alfred Arts met 'Enne wals met Maria', de derde plaats was voor de zangeres Helen Liebers met haar mooie lied 'Kom Terug'. De vierde plaats was voor Willie Claus met 'Gej kriegt Heimwee' en als vijfde eindigde Alt van Huus met een medley van Hent van Ton. De gehele uitzending was een enorm succes en er waren veel bezoekers in De Oude Molen om het spektakel live mee te kunnen maken.


Op zaterdag 18 februari vindt de Groesbeekse Schlager Top 50 plaats vanuit dorpshuis De Slenk aan de Reestraat in kerkdorp De Horst. Dan zal aan de luisteraars worden gevraagd om een stem uit te brengen op hun favoriete carnavalsschlagers. Men kan stemmen via info@muziekexpress.com. Er zijn leuke prijzen mee te winnen.

Switch '87 wint

spannende wedstrijd van Pegasus

LEUTH - Afgelopen zondag moest Switch'87 tegen het lager geklasseerde Pegasus 2. "We gingen meteen vol aan de bak. Met veel servicedruk, goed aanvallend spel en stabiele passing begonnen we goed. Pegasus deed het echter ook goed, dus ging het gelijk op. Er leek geen einde te komen aan de set."

"Over en weer vlogen de setpunten, dan weer een aantal voor Pegasus dan weer een aantal voor ons. De druk werd hoger naarmate de set vorderde, want deze eerste set wilden beide teams winnen. Uiteindelijk, met een mooie bal van Marise wonnen we de eerste set met de ongeloofwaardige cijfers 38-40!

In de tweede set gingen we door, maar ook Pegasus wist het niveau te handhaven. Zij stonden zelfs de hele set voor. Ook nu werd het een lange, spannende set. Op 19-23 kwam Ruth aan service en zij bracht ons naast Pegasus. Toch kregen zij als eerste het setpoint, maar door een ferme klap van Eva werd deze weggewerkt. We besloten het nu gelijk af te maken en dat lukte, 24-26.

De derde set was, in vergelijking met de eerste twee sets, kort en krachtig. Met Josephine en Susan in het veld, positiewissels van Marise en Ruth, verliep de set vlekkeloos. Suus en Joos scoorden beide heel veel punten, bijna 100 procent, en de noodballen werden probleemloos opgelost door de buitenaanvalsters. We pakten deze set overduidelijk met 15-25.

We gingen in dezelfde opstelling door en dat wierp zijn vruchten af. We maakten nog een paar mooie punten in de aanval, scoorde met killblocks en serveerden heel erg sterk. Pegasus haakten nog wel even aan, maar daar werden we niet bang van. Marise serveerde ons naar setpunt en met een foute bal van Pegasus, werd de wedstrijd beslist, 19-25."

Kerstvieringen in protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Foto: Jannie Schaapman

GROESBEEK - Op 24 december is de kinderkerstviering om 19.00 uur. Viering voor en door kinderen met als thema: 'Wie gun je je glimlach'.

Onder andere worden samen met de kinderen drie stallen gebouwd, en als Jozef en Maria komen, zal duidelijk worden in welke stal ze welkom zijn. Verschillende kinderen brengen mooie muziek en samen zingen we bekende kerstliedjes. Een vrolijke en warme kerstviering waar jong en oud welkom is.

24 december 21.30 uur: Kerstavond met zanggroep 4Tune onder leiding van Marijke Hoksbergen. Iedereen is welkom.

25 december: Kerstmorgenviering 10.00 uur. Voorganger is da. Janneke Ruijs en het Protestants Gemengd Koor onder leiding van Arie Hogendoorn zal mooie kerstliederen ten gehore brengen. We luisteren naar het kerstevangelie uit Johannes 1: 1-14 over het Licht dat schijnt in de duisternis. Uiteraard is ook hier iedereen welkom.

In alle vieringen zal een collecte worden gehouden voor 'Kinderen in de Knel' van Kerk in Actie. Meer informatie staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Koor Ap/Art zingt tijdens nachtmis

MILLINGEN - Op zaterdag 24 december om 23:00 uur zal koor Ap/Art samen met fanfare Ons Genoegen de nachtmis muzikaal omlijsten in de Heilige Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn.

Voor aanvang van de mis zullen zowel koor Ap/Art als het orkest al muziek ten gehore brengen. Onder de enthousiaste leiding van dirigent Frans Coerwinkel en met begeleiding van de vaste live-band zal koor Ap/Art de mis met gepaste muzikale stukken ondersteunen. Traditionele kerstliederen zullen afgewisseld worden met moderne kerstnummers, wat zal leiden tot een mooi en sfeervol geheel.

Gasten Zonnebloem genieten van Jumbo kerstdiner

GROESBEEK - Voor de gasten van Zonnebloem Regio Groesbeek was het dinsdag 13 december helemaal kerst.

Zij kregen een heerlijk kerstdiner geserveerd, bereid door vrijwilligers van Zonnebloem en De Treffers. De kantine van voetbalvereniging De Treffers was geheel in kerstsfeer aangekleed.

De ingrediënten voor het driegangendiner werden gedoneerd door Jumbo supermarkten. Op deze manier willen De Zonnebloem en Jumbo samen zoveel mogelijk mensen laten genieten van een heerlijk kerstdiner.

Geen papiercontainers aan het Ons Genoegenpad met jaarwisseling

MILLINGEN - In verband met brandgevaar staan er geen papiercontainers vanaf donderdag 29 december tot en met maandag 2 januari bij het verenigingsgebouw van fanfarekorps Ons Genoegen.

Vanaf dinsdag 3 januari kan men gewoon weer zoals men gewend is het papier komen brengen.

Vrijwilligers duiken keuken in voor een uitgebreid kerstdiner

BERG EN DAL – Bewoners uit de gemeente Berg en Dal kunnen samen genieten van een driegangendiner in kerstsfeer. Dit diner wordt geserveerd door vrijwilligers die veelal betrokken of behulpzaam zijn bij de inloop – en ontmoetingsplekken en het Buurtsoepie in de gemeente Berg en Dal.

Voor dit kerstdiner kunnen zij gebruik maken van de kerstpakketten van Jumbo. Het familiebedrijf doneert nu al voor het derde jaar een groot aantal kerstdiners voor het goede doel. Deze gezellige diners vinden op verschillende plaatsen in de gemeente Berg en Dal plaats.

De vrijwilligers en medewerkers van Forte Welzijn willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van een gezellig samenzijn tijdens de feestdagen. Zij vinden dat iedereen met kerst een feestelijke maaltijd verdient, alsmede een moment van samenzijn. Zij duiken in de keuken om er een gezellige middag en avond van te maken. Er is voor elk wat wils. De vrijwilligers vinden het geweldig dat Jumbo de pakketten beschikbaar stelt. Want hier is geen budget voor, aldus een vrijwilliger. De mensen die uitgenodigd worden, zijn erg enthousiast en zijn blij dat als het nodig is, zij opgehaald kunnen worden. Dankzij de inzet van de vrijwilligers en de pakketten van Jumbo kan Forte Welzijn zoveel mogelijk mensen laten genieten van een mooi en sfeervol kerstfeest.

De Treffers overklast UNA

GROESBEEK - Feller, effectiever, slimmer maar bovenal kwalitatief sterker. Dat was zondagmiddag het verschil tussen de thuisploeg UNA en De Treffers, in het voordeel van De Treffers.

De Treffers begon de wedstrijd in Veldhoven prima. Er werd direct druk gezet, waar de thuisverdediging geen raad mee wist. Met als resultaat in de negende minuut de openingstreffer. Een schot van Wesley Meeuwsen werd door de keeper van UNA tot een corner verwerkt. De corner kwam via Nick de Bondt bij Wesley Meeuwsen terecht die de rechtsback uitspeelde en kiezelhard binnen schoot 0-1. Na deze treffer probeerde UNA alles maar er veranderde niets.

De Treffers bleef heer en meester en hield UNA onder druk. De toeschouwers (velen uit Groesbeek) konden zich vergapen aan prima combinatievoetbal en spelvreugde van de rood-zwarte kant. Vijf minuten voor rust kwam de verdubbeling van de score, Rick Verbeek verlengde op geniale wijze de bal van achteruit en kwam bij de opgekomen linksback Cendrino Misidjan die de bal afgemeten voorzette op Robert Mutzers die met een kopbal de 2-0 aantekende. Terwijl de supporters van beide ploegen de kantine al opzochten voor een warm kopje koffie werd Wesley Meeuwsen buiten de 16 neergelegd, waarna Nick de Bondt de toegekende vrije trap nam. Die bal kwam op het hoofd terecht van Cendrino, die er 0-3 van maakte.

Direct na rust werd Robert Mutzers onderuit gehaald en werd er een penalty toegekend. Wesley wist hier wel raad mee en maakte de tweede goal van de middag 0-4. Vervolgens werd Wesley door Robert Mutzers diep gestuurd en maakte de 0-5. Thom van Donk van UNA bracht met een droog puntertje in de 80ste minuut de eindstand op 1-5. Door deze vijfde overwinning op rij staat De Treffers op een verdiende vierde plaats van de ranglijst.

Kerstmarkt Kringloop groot succes

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – De eerste kerstmarkt bij Kringloop Sint-Michael aan de Industrieweg in Groesbeek heeft zondag over belangstelling niet te klagen gehad.

Honderden mensen togen langs de kramen die langs de oprit en het terrein van de Kringloop stonden waar een keur aan artikelen te koop werd aangeboden. Naast de grote kerststal waren er diverse optredens van onder andere Marcel van Kempen, Helen Liebers, Theo van Blitz, Cor Kersten, Jan en Wil, Meta van Doorn en smartlappenkoor Ochaarm.

Binnen was het ook een drukte van jewelste. Daar was ook van alles te koop voor onder en in de kerstboom. Tussen de bedrijven door was het dj Mark die de stemming overnam van de artiesten. Het was goed. Het mooie van deze kerstmarkt is dat de opbrengst van de verkochte spullen uit de Kringloop geheel ten goede komt aan de Voedselbank, liet André weten. Het volgend jaar in ieder geval weer een kerstmarkt, dat weet André nu al zeker.

Feestelijke nieuwjaarsreceptie De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 7 januari vindt de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats bij De Treffers aan Het Nijerf in Groesbeek. Tijdens deze receptie worden liefst 34 leden gehuldigd die de vereniging al vele jaren trouw zijn gebleven – waaronder twee leden van De Treffers die al 75 jaar lid zijn.


Om 13.30 uur begint het officiële programma in het clubgebouw op sportpark Zuid. De jubilarissen worden met hun familie welkom geheten door voorzitter Bert Janssen van De Treffers die iedere jubilaris persoonlijk toe zal spreken. Vanaf 16.00 uur zijn de leden en iedereen die De Treffers een warm hart toedraagt welkom voor de traditionele nieuwjaarsinstuif.

De jubilarissen zijn:
25 jaar lid: A.Thijssen, T. Albers , H. Kersten, G. van Ooijen, R. Peters, S. Müskens, J. Pouwels, W. Claassen, N. Klaassen en G. de Leeuw.
40 jaar lid: W. de Bruin, H. van de Ven, W. de Valk, J. Rikken, M. Willems, E. Hendriks en M. de Haan.
50 jaar lid: J. Wijnhoven, H. Kuijpers, W. Gerrits, J. Peters, J. Jacobs, J. Janssen en H. Cillessen.
60 jaar lid: P. Vissers, A. Visser, F. Kersten, P. Langeveld, P. Janssen en J. Bögels.
70 jaar lid: L. Kersten en K. Peters.
75 jaar lid: P. Jochoms en J. Jacobs.

Mini-kerstmarkt gasterij 't Groeske

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Gasterij 't Groeske aan de Stationsweg in Groesbeek heeft afgelopen zaterdag van 13.00 tot 18.30 uur een mini-kerstmarkt gehouden in de gang naar de gasterij toe.

Enkele standhouders hadden hun producten uitgestald van parfum, eigengemaakte sieraden, handwerkartikelen, kerstartikelen, kerstkaarten en speciale kaas soorten en worst. In de gasterij beet het koor 'History Sounds' de spits af met een optreden van liefst één uur. De mini-kerstmarkt werd afgesloten met een optreden van Hemmie Hermsen met zijn liedjes van Nederlandse, Duitse en Groesbeekse bodem. Gasterij 't Groeske werd tussen de bedrijven door goed bezocht.

Over gebietste pruimtabak en stumkes, in 1967 geboekstaafd door Pastoor H. Hoek

Foto: Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - Over gebietste pruimtabak en stumkes, in 1967 geboekstaafd door Pastoor H. Hoek. Na zijn emeritaat in 1996 betrok Herman Hoek een woning boven aan de Stekkenberg. Daar luisterde hij graag naar de verhalen van oudere buurtbewoners en een aantal daarvan verwerkte hij in zijn publicaties.


Hoek begint zijn verhaal met de opmerking dat de mensen vroeger niet kieskeurig waren: ' gèn lek – muul ofwel lik-muilen' en het daarom met de hygiëne niet zo nauw namen. Hij vervolgt: 'De oude kerk aan de Pannenstraat had bij de zijingang twee vooruitstekende lage muurtjes. Die nu waren de plaats, waar de mannelijke kerkgangers – vol eerbied voor het Godshuis dat zij gingen betreden – zondags hun pruimtabak deponeerden, om die bij het verlaten van de kerk daar weer fris op te pakken en verder smakelijk te verwerken. Maar helaas , er waren – zoals de historie vermeldt – ook vaak kapers op de kust. Mannen die op onrechtmatige wijze de pruim al hadden weggenomen, wat als een pijnlijk misbruik werd ervaren. U zult het de Stekkenbergse jeugd van die jaren dan wel niet kwalijk nemen , als zij een mijnheer uit Nijmegen, die wandelend in de mooie natuur en genietend van een sigaar, aanspraken met het zeer bescheiden verzoek: 'Och kèl, gef mien 't stumpke toch'. Dit zijn vast enkele voorbeelden van de sobere levensomstandigheden in de negentiende eeuw', aldus H.Hoek in 1967. Het is vermeldenswaardig dat dit circa 1950 nog heel gewoon was. Een sigarettenroker keek niet verbaasd bij de vraag: Krieg ik 't stumke van oow seret'. Evenmin van op straat naar sigarettenpeuken zoekende jongens. Na een paar peuken opgeraapt te hebben, werden die in een vloeitje of reepje krantenpapier gedraaid. De zo vergaarde tabak werd aangeduid als 'buk-sjek'. Wie op het schoolplein een appel aan het eten was, kon om 't Kreuske' (kroosje) gevraagd worden. Appels namelijk waren schaars en prijzig wegens de verwoesting van boomgaarden in de oorlogsperiode 1944-45. De bijgaande foto staat ook op de cd pover de buurtschappen Stekkenberg, Dries, Leppert, Horde en Bruuk. (Bruna 14,95 euro)

Informatieavond brandwonden

Foto : Hans Driessen

MILLINGEN - Vanwege de komende feestdagen en de grotere kans op brandwonden verzorgde Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom woensdagavond 14 december in het clubhuis van SC Millingen/ Odio een informatieavond over brandwonden.

Op deze informatieavond werd getoond, wat men kan doen en absoluut niet moet doen bij verbrandingen, 1e graads, 2e graads en 3e graads, de eerste hulp erbij en hoe brandwonden in de dagelijkse situatie te voorkomen zijn. Met films en foto’s werd getoond, welke verschrikkelijke wonden men kan oplopen door ondeskundig gebruik van elektronisch apparatuur, kinderen door verbranding met hete thee of andere hete vloeistoffen. Ook bij volwassenen loopt het maar al te vaak fout af.


Een levensechte situatie werd nagebootst, door iemand, in wiens hand vuurwerk was ontploft. Een hete pan op het fornuis, een kop soep aan tafel, hete thee op een salontafel; kinderen kunnen er snel bij. Denk de komende feestdagen aan de gevaren, die er zijn: kaarsen, lucifers, aanstekers, drink geen thee / koffie met een kind op schoot, gebruik nooit spiritus, brandgel of brandpasta als aanmaakmiddel en houdt kinderen op een veilige afstand van een vuurhaard.

Voor informatie over hulpverlening of een ehbo-opleiding kan men contact opnemen met Alex Janssen 0610434247 van de Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom.

Handhaving permanente bewoning bungalowparken moet blijven

BERG EN DAL – Als het aan het merendeel van de gemeenteraad van Berg en Dal ligt, moet er blijvend gehandhaafd worden bij permanente bewoning van bungalowparken ondanks de kosten die daarmee gemoeid zijn.

Ten Doesschate (VVD) was tegen een uitsterfconstructie, "Handhaven", liet zij resoluut weten. Vorderman (D66) wilde evenals Kersten (Sociaal Groesbeek) nu schoonschip maken en vervolgens met een schone lei beginnen. Van de Scheur die sprak namens (GVP, C'90 en GJS), was ook niet voor een uitsterfconstructie. Zij was van mening dat de parken behouden moeten blijven voor recreatie. Verheijen (CDA) stelde het college voor een nieuw beleid voor te bereiden en te kijken waar mogelijkheden liggen. Hij hoopte dat het een voorstel wordt met verschillende scenario's.

Hustedt (VOLG) liet weten dat de kopers van de recreatiewoningen bewust de woning gekocht hebben, terwijl ze wisten dat deze niet permanent bewoond mocht worden. "Handhaven", liet zij weten. Peters (Voor Berg en Dal) was van mening dat vier gevallen waarin persoonlijke omstandigheden een rol spelen, gewogen moeten worden. Ook hij had graag een nieuw beleidsplan. Hoeken (PvdA) was ook duidelijk: de handhaving moet gecontinueerd worden. Uiteindelijk bleken er dertien raadsleden voor handhaving te zijn terwijl de overige tien raadsleden twijfelde of schoon schip wilden maken. Wethouder Alex Ten Westeneind liet weten de opmerkingen te zullen meenemen in de uiteindelijke besluitvorming.

Ontevreden cliënt Werkenrode steekt prullenbak in brand

GROESBEEK – Een ontevreden cliënt van het woongebouw De Waag op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek heeft maandagavond even voor half tien een prullenbak in brand gestoken.

Door het vuur en de rookontwikkeling werd het brandmeldingssysteem in werking gesteld waardoor de brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd . Toen de brandweer van Groesbeek ter plaatse kwam, bleek dat personeel het vuur al gedoofd had. Omdat het pand de nodige rookschade had opgelopen heeft de brandweer het pand geventileerd, zodat de bewoners gewoon in het pand konden blijven. De schade bestaat uit roetschade en een verbrandde prullenbak.

De Cenakelkerk in Heilig Landstichting druk bezocht

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

HEILIG LANDSTICHTING – De kerk van de Heilige Drieëenheid in Heilig Landstichting beter bekend als 'De Cenakelkerk', de nabijgelegen bijzondere natuurbegraafplaats en het naastgelegen Museumpark Orientalis zijn onlangs extra opengesteld voor de Gelredag van Omroep Gelderland.

Naar schatting hebben zo'n 400 bezoekers van deze extra openstelling gebruik gemaakt. Vanuit de kerk waren er rondleidingen over de nabijgelegen begraafplaats met zijn prachtige grafmonumenten, verscholen tussen de bossen. Vanaf de begraafplaats kreeg men onder begeleiding van een gids toegang tot Museumpark Orientalis. De bezoekers kregen een sneakpreview van het Feest van het Licht dat vanaf 17 december in het museumpark gevierd wordt. De Cenakelkerk is vanaf heden iedere zondag van 15.00 tot 16.30 uur voor het publiek geopend.

Kerstexpositie in Panorama

BEEK-UBBERGEN - Zoals elk jaar is er vanaf heden tot en met eind januari de kerstexpositie in verpleegtehuis Panorama te Beek-Ubbergen en Veste Brakkenstein in Nijmegen met beeldend werk van bewoners, personeel, vrijwilligers en iedereen die iets bij Kalorama doet.

Het aanbod is zeer gevarieerd: van landschappen tot stillevens en van figuratief tot abstract. Bij deze een impressie van het getoonde werk van onder meer: Emmy Derksen, Thea 't Westenend, Andrea Ruyters, Willy Gidding, Jos Wesselink, Guus Fortier, Mevr. Janssen, Mevr. Bach, Willy en nog vele anderen.

Verpleegtehuis Panorama en Veste Brakkenstein kennen geen openingstijden. Bezoekadres van Panorama is Nieuwe Holleweg 12, Beek-Ubbergen; van verpleegtehuis Veste Brakkenstein: Driehuizerweg 376, Nijmegen.

Kampioenen bij Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zaterdag 10 december zijn twee jeugdteams van Groesbeekse Boys kampioen van hun competities geworden. In de vroege ochtend moesten de meiden A1 (Mo19-1) in Horssen aantreden tegen BOA-jc.

Een gelijkspel was voldoende om de kampioensvlag te mogen hijsen. Na een spannende strijd eindigde de wedstrijd bij een 2-2 stand. Dolle vreugde bij speelsters en begeleiders die sinds de samenstelling van dit team al vier keer kampioen werden. Het laatste kampioenschap werd in januari van 2016 gevierd.

Enkele uren later moesten de jongens C1 (Jo15-1) het opnemen tegen Brakkenstein. Groesbeekse Boys wist op sportpark Breedeweg eenvoudig met hun tegenstander af te rekenen (8-1 winst) en zo overtuigend kampioen te worden. Voor beide teams volgde de tocht op de platte wagen en het kampioensfeest in de kantine.

MILLINGEN - Het Podotherapie Driessen Olieballentoernooi vindt plaats op zaterdag 7 januari in Sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

Hoofdsponsor is Podotherapie Driessen en de volgende veldsponsors: Rene Rutjes, bouwadvies en timmerwerken/Michael Janssen Eigenhuischilder, Restaurant De Thornsche Molen, Pension In de Lavinde, Gastenverblijf Slapen bij Ons Thuus en buffetsponsor Slagerij Kees van der Velden.

Het is een mixtoernooi (minimaal 2 dames/team) en er kan worden ingeschreven door jeugd (vanaf 12 jaar) en senioren - recreatieve en competitieteams. Ook kunt u zich als individuele speler/ster aanmelden. De toernooiorganisatie stelt op basis van de individuele aanmeldingen mix-teams samen. Aansluitend aan het toernooi wordt een winterbuffet aangeboden, verzorgd door Slagerij Kees van der Velden. Vervolgens start de feestavond, huldigen wij onze jubilarissen en swingen vervolgens het jaar in met dj Bob.

Dagprogramma:

12.00 – 17.30 uur: Toernooi

18.30 – 19.30 uur: Winterbuffet

Vanaf 20.00 uur: Huldigingen en Feestavond met DJ Bob

"Werden er voorgaande jaren oliebollen gebakken door een van de organisatoren, deze keer leggen we de bal bij de teams: per team graag een cake, appeltaart, cupcakes of iets dergelijks bakken en inleveren als lekkernij bij de koffie: Heel Switch bakt."

Grote Clubactie levert 56.939 euro op

GROESBEEK - Lotenverkopers van sport-, cultuur en hobbyverenigingen hebben dit jaar weer fanatiek loten van de Grote Clubactie verkocht.

De opbrengst van verenigingen uit Groesbeek is in totaal 56.939 euro. De jaarlijkse financiële injectie die clubs door de Grote Clubactie krijgen, is onmisbaar voor onder meer de aanschaf van materialen, het inrichten van het clubhuis of het organiseren van activiteiten. Met de opbrengst worden in heel Nederland meer dan 10.000 doelen gerealiseerd.

Blauwe afvalzakken uitverkocht

in Berg en Dal

BERG EN DAL – Volgens het raadslid Tessa Vorderman (D66) zijn in Berg en Dal al drie weken lang geen blauwe restafvalzakken meer verkrijgbaar bij de verkooppunten zoals de supermarkten.

Zij vreest een grote puinhoop als hier niet snel verandering in komt, liet zij donderdagavond tijdens de raadsvergadering weten. Wethouder Sjaak Thijssen stelde haar gerust door te melden dat het allemaal te maken heeft gehad met de nieuwe opdruk van de zakken. Hij verzekerde Vorderman dat de blauwe zakken dinsdag weer voorradig zijn.

Bibliotheek krijgt minder subsidie

dan gevraagd

BERG EN DAL – De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid heeft vraagt voor haar bibliotheekwerk in 2017 in Beek, Leuth, Ooij, Kekerdom (voormalige gemeente Ubbergen) en Millingen aan de Rijn een subsidie 353.150 euro.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil echter niet verder gaan dan 345.750, een verschil van 7.400 euro. In 2016 heeft de gemeente ook een subsidie verleend van 345.750. Het college heeft besloten de gevraagde subsidie af te wijzen en een niet-geïndexeerd subsidiebedrag van 345.750 euro toe te kennen.

Peutercafés in

Leuth en

Millingen

LEUTH - Op 9 januari is er peutercafe met het thema 'Zindelijkheid'. Mijn peuter is nog niet zindelijk, hoe komt dit? Wanneer kun je starten met een zindelijkheidstraining? Hanneke van de Aa, GGD Gelderland Zuid, geeft deze ochtend antwoord op al uw vragen over zindelijkheid bij peuters.

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Je bent er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Op 11 januari is er in Millingen van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas ('t Gengske 5) ook weer een peutercafé. Ook daar ben je welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten. Dit keer is er in Millingen alle aandacht voor 'het belang van voorlezen'.

Voorlezen is leuk en goed voor de taalontwikkeling van peuters. Helene Eggermont, Bibliotheek Gelderland Zuid, vertelt u over de mooiste en leukste prentenboeken. Ze geeft ook veel voorleestips en leest alvast het winnende prentenboek van het jaar voor; De Kleine Walvis! Ook is er voor alle peuters een verrassing. Heb je hierover nog een vraag, kunt je deze stellen aan een van de organisatoren van dit peuter café (Karin Broens) via het e-mailadres: peutercafemillingen@gmail.com.

Het peutercafé komt voort uit de samenwerking tussen ouders, Bibliotheek Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas, Kinderopvang Partou, GGD en het Sociaal Team Millingen-Kekerdom-Leuth.

Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peutercafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Eerste vuurwerkschade in Ooij

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Een glazen wand van het bushokje langs de Prins Bernardstraat voor dorpshuis De Sprong in Ooij is het afgelopen weekend vernield.

De vernieling van de ruit is vermoedelijk door zwaar vuurwerk gesneuveld. Voorbijgangers hebben in de nacht van zaterdag op zondag twee harde vuurwerk knallen gehoord. De politie is op zoek naar getuigen, die de vernieling hebben gezien of weten wie de vandalen zijn (0900-8844).

Podotherapie Driessen Olieballentoernooi

MILLINGEN - Het Podotherapie Driessen Olieballentoernooi vindt plaats op zaterdag 7 januari in Sporthal De Duffelt in Millingen aan de Rijn.

Hoofdsponsor is Podotherapie Driessen en de volgende veldsponsors: Rene Rutjes, bouwadvies en timmerwerken/Michael Janssen Eigenhuischilder, Restaurant De Thornsche Molen, Pension In de Lavinde, Gastenverblijf Slapen bij Ons Thuus en buffetsponsor Slagerij Kees van der Velden.

Het is een mixtoernooi (minimaal 2 dames/team) en er kan worden ingeschreven door jeugd (vanaf 12 jaar) en senioren - recreatieve en competitieteams. Ook kunt u zich als individuele speler/ster aanmelden. De toernooiorganisatie stelt op basis van de individuele aanmeldingen mix-teams samen. Aansluitend aan het toernooi wordt een winterbuffet aangeboden, verzorgd door Slagerij Kees van der Velden. Vervolgens start de feestavond, huldigen wij onze jubilarissen en swingen vervolgens het jaar in met dj Bob.

Dagprogramma:

12.00 – 17.30 uur: Toernooi

18.30 – 19.30 uur: Winterbuffet

Vanaf 20.00 uur: Huldigingen en Feestavond met DJ Bob

"Werden er voorgaande jaren oliebollen gebakken door een van de organisatoren, deze keer leggen we de bal bij de teams: per team graag een cake, appeltaart, cupcakes of iets dergelijks bakken en inleveren als lekkernij bij de koffie: Heel Switch bakt."

Zakkenroller zorgt voor consternatie

BEEK – Een portemonneedief heeft vrijdagmorgen even na half twaalf op de Waterstraat in Beek voor de nodige consternatie gezorgd. Het slachtoffer liep op de Waterstraat en kreeg in de gaten dat zijn portemonnee gerold werd door een van de twee mannen die hem volgden.

Het slachtoffer zette het op een schreeuwen waardoor de dief er vandoor ging, achterna gezeten door het hulproepende slachtoffer die de omstanders verzocht de politie te bellen. Hij kreeg de dief nog op de Waterstraat te pakken en wist hem in bedwang te houden totdat de politie die met drie patrouillewagens met loeiende sirenes en zwaailichten snel ter plaatse kwam. De dief is vervolgens aangehouden en overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij is ingesloten voor onderzoek. Het hele tafereel heeft voor de nodige belangstelling gezorgd op de Waterstraat in Beek, maar weinig voorbijgangers hebben zich er mee bemoeid.

Blauwe afvalzakken uitverkocht in Berg en Dal

BERG EN DAL – Volgens het raadslid Tessa Vorderman (D66) zijn in Berg en Dal al drie weken lang geen blauwe restafvalzakken meer verkrijgbaar bij de verkooppunten zoals de supermarkten.

Zij vreest een grote puinhoop als hier niet snel verandering in komt, liet zij donderdagavond tijdens de raadsvergadering weten. Wethouder Sjaak Thijssen stelde haar gerust door te melden dat het allemaal te maken heeft gehad met de nieuwe opdruk van de zakken. Hij verzekerde Vorderman dat de blauwe zakken dinsdag weer voorradig zijn.

Bibliotheek Gelderland Zuid krijgt minder subsidie dan gevraagd

BERG EN DAL – De Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid heeft vraagt voor haar bibliotheekwerk in 2017 in Beek, Leuth, Ooij , Kekerdom (voormalige gemeente Ubbergen) en Millingen aan de Rijn een subsidie 353.150, euro.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal wil echter niet verder gaan dan 345.750, een verschil van 7.400 euro. In 2016 heeft de gemeente ook een subsidie verleend van € 345.750,--. Het college heeft besloten de gevraagde subsidie af te wijzen en een niet-geïndexeerd subsidiebedrag van 345.750, euro toe te kennen.

Inbraak en poging inbraak in Berg en Dal

BERG EN DAL – De afgelopen dagen is ingebroken in een woning aan de Stillenbergweg en gepoogd in te breken in een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

In de nacht van zondag op maandag hebben inbrekers de voordeur van een woning aan de Stollenbergweg geforceerd om de woning binnen te komen, terwijl de bewoners boven lagen te slapen. Ze hebben de gehele benedenverdieping doorzocht en zijn er vandoor gegaan met twee tassen, schooltas, handtas, telefoon en portemonnee.

Een vroege wandelaar heeft de spullen in de omgeving van de woning gevonden en heeft de politie gebeld. In de aangetroffen tassen werd duidelijk van wie de aangetroffen spullen waren. De politie heeft de bewoners 's morgens om half zes gebeld. Toen de bewoners beneden gingen kijken, bleek dat er ingebroken was. Bij een woning aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal hebben inbrekers zondag op klaarlichte dag geprobeerd in te breken door een deur te forceren. Toen dat niet lukte, is men onverrichter zaken vertrokken.

Hondenpoepbakken weg in Millingen

MILLINGEN – De gemeente Berg en Dal heeft dinsdag opdracht gegeven de twee hondenpoepbakken aan de Rooseveltstraat in Millingen aan de Rijn weg te halen. De bakken werden niet alleen gebruikt waarvoor ze bedoeld waren, maar er werd van allerlei afval in gedumpt.

Zo werden er luiers, huisvuil, hele vuilniszakken met poep, bouwmaterialen en zelfs accu's in aangetroffen. De gemeente ziet het als een tijdelijke maatregel; over enkele weken zullen ze terugkomen. Maar mocht er dan nog steeds ander afval in aangetroffen worden dan verdwijnen de bakken definitief, aldus de gemeente Berg en Dal.

Gemeente verwacht klein overschot 2016

BERG EN DAL - De gemeente Berg en Dal verwacht 2016 af te sluiten met een overschot van 52.000. euro Dit blijkt uit de Najaarsnota die de raad op 15 december heeft vastgesteld.

In de Najaarsnota bekijkt het college of de budgetten nog voldoende zijn voor de rest van het jaar. Als dit nodig is worden de budgetten gewijzigd. Daarna moet de raad een besluit nemen over de Najaarsnota.

Toen de raad in juni de Voorjaarsnota behandelde, was er nog sprake van een verwacht tekort van 290.000 euro. De mee- en tegenvallers die nu bekend zijn leveren in totaal een voordeel op van 342.000 euro.

Wat zijn de oorzaken van de verschillen? Het voordeel van 342.000 euro bestaat uit veel plussen en minnen, die het college toegelicht heeft in de Najaarsnota. Sommige posten vallen tegen elkaar weg, maar er zijn er ook die invloed hebben op het resultaat. Grootste meevaller is de bijdrage die de gemeente van het rijk ontvangt. Deze is bijna 6 ton hoger dan in eerste instantie begroot. Dit is het gevolg van besluiten die onze regering genomen heeft.

Voor het onderhoud van de wegen was 2 ton te veel opzij gezet. Dit wordt nu teruggedraaid en levert een meevaller op. Daarnaast moet er ruim 2 ton meer betaald worden aan de DAR. De gemeente Berg en Dal ontvangt bijna 2 ton door de opheffing van Breed, dat is opgegaan in het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen. Ook zijn diverse budgetten voor de bijstand en het sociaal domein gewijzigd.

Wethouder Fleuren (Financiën) is tevreden over de cijfers, maar benadrukt wel dat het hier gaat om een momentopname. "Er kunnen altijd nog ontwikkelingen komen die het resultaat beïnvloeden, positief of negatief. Dit zal straks blijken bij de jaarrekening over 2016."

Switch '87 MA1 kampioen

MILLINGEN - Zaterdagmiddag 17 december konden de meiden van de A1 in Wijchen het kampioenschap binnen te halen. Met 43 punten uit negen wedstrijden en de nummer 2 Tweestroom op twee punten achterstand hadden de meiden in de laatste wedstrijd tegen de nummer 3 Trivos minimaal drie punten nodig om zeker kampioen te worden.

Om 14:30 begon de wedstrijd met een volle tribune. Vele vaders, moeders, zussen, broers, vrienden, vriendinnen, opa’s en oma’s waren aanwezig om onze Switch-meiden aan te moedigen. De eerste set ging naar Trivos. Gelukkig wist Switch zich te herpakken en de tweede en derde set waren met 25-19 en 25-17 voor Switch. Helaas wisten de meiden de vierde set niet naar zich toe te trekken en verloren ze deze met 21-25. Dan moest het maar in de vijfde set gebeuren. Gelukkig wisten ze deze met 15-10 te winnen en kon het kampioenschap gevierd worden.

Kristel, Jolinka, Isa, Celine, Sam, Marleen, Sannah, Dirkje, Sadé, Nikki en Myke, proficiat met jullie kampioenschap. Op naar de eerste klasse!

Beweegtuin Millingen even gesloten

MILLINGEN - De beweegtuin in Millingen op sportpark De Hove is gesloten in de periode van 23 december tot en met 8 januari.

De coaches zijn vanaf 11 januari weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie op thee te drinken.

Hondenpoepbakken weg in Millingen aan de Rijn

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft dinsdag opdracht gegeven de twee hondenpoepbakken aan de Rooseveltstraat in Millingen aan de Rijn weg te halen. De bakken werden niet alleen gebruikt waarvoor ze bedoeld waren maar er werd van allerlei afval in gedumpt.

Zo werden er luiers, huisvuil, hele vuilniszakken met poep, bouwmaterialen en zelfs accu's in aangetroffen. De gemeente ziet het als een tijdelijke maatregel; over enkele weken zullen ze terugkomen. Maar mocht er dan nog steeds ander afval in aangetroffen worden dan verdwijnen de bakken definitief, aldus de gemeente Berg en Dal.

26 / 28

Geloof het of niet
28 december wordt ze 1 jaar deze lieve griet.
Proficiat van ons allemaal.

Adam, alweer een jaar op De Horst en nog jarig ook!
Hartelijke gefeliciteerd van de hele familie.

Gemeente ziet plannen kern Vitaal Berg en Dal wel zitten

BERG EN DAL - De werkgroep Vitaal Berg en Dal van de kern Berg en Dal wil een subsidieverzoek indienen bij de provincie Gelderland, maar heeft daarvoor wel een verklaring van geen bezwaar van de gemeente voor nodig.

Het betreft een vijftal bewonersinitiatieven:

- Een Vitaliteitsmarkt en infoboekje waar het bestaande aanbod van activiteiten aan de inwoners wordt gepresenteerd.
- Route door het dorp met bankjes om even uit te kunnen rusten.
- Mozaïektafel bij dorpshuis Kerstendal voor de bezoekers van inloop en ontmoeting die een terras willen, zodat ze in de zomer buiten kunnen zitten.
- Een Buurtnetwerk van inwoners die begaan zijn met het welzijn van hun buren en buurtgenoten.
- Het aanschaffen van een Toektoek, een elektronische golfkar om bewoners naar de inloop, ontmoeting, activiteiten of huisarts kunnen brengen allemaal binnen het dorp Berg en Dal.

Voor wat betreft de Toektoek blijkt er belangstelling te bestaan. In Gendt is een soortgelijk project gestart. Daar wordt aan de reizigers een vrijwillige bijdrage gevraagd waarmee ze in Gendt het onderhoud van de Toektoek betalen. Het is de bedoeling dat de Toektoek een plek krijgt – als het project doorgaat – bij hotel Erica aan de Molenbosweg. Zij hebben toegezegd de stroom te sponsoren en de koffer van de chauffeur mag in de kluis opgeborgen worden. Berg en Dals Bloei heeft ook contact gehad met de plaatselijke taxi. Die heeft geen enkel probleem met de eventuele komst van de Toektoek.

Ochtendzwemmen

voorlopig gered

BERG EN DAL – Wethouder Erik Weijers liet donderdagavond tijdens de raadsvergadering weten dat hij onlangs gesprekken heeft gevoerd met de ochtend-, middag- en avondzwemmers die al jarenlang gebruik maken van zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

De gesprekken zijn op een goede wijze verlopen. Na deze gesprekken heeft Weijers het college van burgemeester en wethouders gepolst en heeft besloten dat vanaf 9 januari het zwembad weer om 07.30 uur open gaat, zodat de ochtendzwemmers in ieder geval gered zijn tot de zomervakantie. In die tijd zal Weijers contact op nemen met de vaste gebruikers zoals Pluryn, Werkenrode en Kranenburg. Het is dan de bedoeling om een rooster op te stellen voor na de zomervakantie, waarin iedereen zich kan vinden, aldus Weijers. Raadslid Martijn Schmiermann (PvdA) stak zijn duim omhoog als teken dat hij bijzonder tevreden was met deze voorlopige oplossing.

Ruim duizend euro op kerstbingo

GROESBEEK – Op donderdagavond 22 december wordt een speciale kerstbingo gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Naast de gebruikelijke hoofdprijs van 250 euro zijn er op deze avond extra rondes met extra prijzen ter waarde van ruim 800 euro Voor de gelukkige is er ruim 1000 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen gaat al om 19.00 uur open terwijl de bongoballen pas om 20.00 uur zullen gaan rollen.

De jackpot van 400 euro is blijven staan. Maar op donderdagavond 29 december zal de jackpot tijdens de wekelijkse bingoavond eruit gespeeld worden. Op die avond zijn er vier extra rondes van 25 en 75 euro. De gelukkige kunnen het jaar gunstig afsluiten gezien de prijzenpot. Ook dan is de zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur geopend.

Man springt uit raam na explosie in woning Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ - Na een explosie in een woning aan de Mauristsstraat in Ooij is donderdagmorgen even na half elf een man vanuit de bovenverdieping uit het raam gesprongen om zich in veiligheid te brengen.

De man raakte hierbij gewond en bleef op het achterpad bij de woning liggen. De gealarmeerde hulpdiensten kwamen massaal naar de plek des onheils. Bij aankomst sloegen de metershoge vlammen al uit de woning, zowel beneden als boven.

Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. In eerste instantie werd gevreesd dat er zich meerdere personen in de woning bevonden, maar dat bleek niet het geval te zijn. De brand werd bestreden door enkele brandweerkorpsen van de gemeente Berg en Dal.

De bewoners van de huizenblok werden opgevangen in dorpshuis De Sprong waar burgemeester Slinkman hen een hart onder de riem stak. De bewoners van de naastgelegen woningen zullen voorlopig niet meer kunnen terugkeren in hun woning De brandweerlieden wisten de naast gelegen woningen te behouden, al liepen deze zware schade op. De oorzaak van de brand is momenteel nog niet bekend en zal door de technische recherche worden onderzocht. Vrijdag moest het onderzoek gestopt worden wegens instortingsgevaar.

Winkeliers Groesbeek Centrum omarmen Bedrijven Investeringszone

GROESBEEK – De winkeliers van Groesbeek centrum hebben de Bedrijven Investeringszone met grote meerderheid omarmd. Volgens wethouder Sylvia Fleuren is deze derde poging om de BIZ van de grond te krijgen, geslaagd. Van de 73 winkeliers die in het centrum van Groesbeek aanwezig zijn hebben er 53 hun stem uitgebracht. 51 winkeliers reageerden positief terwijl twee tegen waren.

Hiermee is na tien jaar eindelijk een BIZ in Groesbeek centrum in het leven geroepen die als het goed is de omzet van de winkeliers op moet krikken. Daarvoor zal eerst een centrummanager moeten worden aangetrokken voor een dag in de week die zich gaat bezighouden met het aantrekkelijk maken van het winkelgebeuren. Momenteel dragen de centrumwinkeliers hun steentje vrijwillig bij als lid van het GOV (Groesbeekse Ondernemers Vereniging) maar lang niet iedereen is hier lid van. Bij het BIZ zal iedere winkelier een steentje bij moeten dragen of hij wil of niet.

Aan de kant mee profiteren en niet betalen is verleden tijd per 1 januari 2017. Dan krijgen de winkeliers in Groesbeek Centrum een extra belasting aanslag van de gemeente, dat in een pot wordt gestopt, wat door de ondernemers zelf zal worden beheerd. Zij bepalen uiteindelijk waaraanhet geld wordt besteed. Dan kan het centrum bijvoorbeeld gezelliger aangekleed worden tijdens activiteiten of feestdagen zoals kerstmis,. Er is een diversiteit aan ideeën om het centrum aantrekkelijker te maken. Als dit gaat slagen, denkt wethouder Fleuren dat de BIZ ook zal worden ingevoerd in Beek en Millingen aan de Rijn.

Ruim duizend euro op kerstbingo

GROESBEEK – Op donderdagavond 22 december wordt een speciale kerstbingo gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Naast de gebruikelijke hoofdprijs van 250 euro zijn er op deze avond extra rondes met extra prijzen ter waarde van ruim 800 euro Voor de gelukkige is er ruim 1000 euro in de wacht te slepen. De zaal van De Mallemolen gaat al om 19.00 uur open terwijl de bongoballen pas om 20.00 uur zullen gaan rollen.

De jackpot van 400 euro is blijven staan. Maar op donderdagavond 29 december zal de jackpot tijdens de wekelijkse bingoavond eruit gespeeld worden. Op die avond zijn er vier extra rondes van 25 en 75 euro. De gelukkige kunnen het jaar gunstig afsluiten gezien de prijzenpot. Ook dan is de zaal van De Mallemolen al om 19.00 uur geopend.