GN Arnhem

19 november 2016

GN Arnhem 19 november 2016


Actievoerders: JA voor Stadspark Meinerswijk!

ARNHEM - Chris Zeevenhooven en Willem Vierdag zijn de drijvende krachten achter de burgeractiegroep 'Stem met je verstand.nl'. Zij pleiten ervoor dat Arnhem JA stemt tijdens het referendum op 30 november. 'Dit is een unieke kans voor de stad!'

De actievoerders voor JA betogen dat Arnhem nu de kans heeft op een nieuw stadspark dat liefst vier keer zo groot wordt als Sonsbeek, inclusief een stadsstrand. 'Nu staan nog overal hekken in Meinerswijk. Bij een JA verdwijnen die en wordt landbouwgebied omgezet in natuur', zegt Zeevenhooven. 'Dit is een unieke kans voor de stad die we niet voorbij mogen laten gaan!'

Vierdag vult aan: 'Stadsblokken is een totaal verloederd gebied. Hier wordt de jachthaven gerenoveerd en komt horeca, met gezellige terrassen aan de Rijn'. Zeevenhooven en Vierdag erkennen dat er woningbouw komt. 'Het gaat om één procent van het gebied waar woningen worden gebouwd', zegt Zeevenhooven. 'En dan alleen maar op de voormalige industrieterreinen. Natuurontwikkeling kost veel geld en dat wordt opgebracht met de bouw van deze woningen.'

Beiden moeten er niet aan denken dat Arnhem 'nee' stemt: 'Dan komt het park er niet en worden de industrieterreinen verder uitgebouwd. Er staat al een hek om Stadsblokken… Dat wil toch niemand?'

De man en zijn prostaat

ARNHEM - Op 22 november is er In het Toon Hermans Huis Arnhem een lezing over 'de man en zijn prostaat'.

November is in Nederland de maand waarin aandacht wordt gegeven aan de prostaat en met name aan prostaatkanker. Het Toon Hermans Huis Arnhem staat samen met de afdeling Urologie van het Rijnstateziekenhuis hier ook bij stil, maar dan in bredere zin door een lezing te houden over alle aspecten van de prostaat op dinsdag 22 november

Welke klachten geeft een prostaatvergroting, is het nu wel verstandig om regelmatig de prostaat te laten controleren en moet je nu wel of niet het PSA laten prikken. Kan PSA kanker aantonen? Welke klachten zijn alarmsymptomen? Deze lezing is bedoeld voor alle mannen in Arnhem en omstreken. Tijdstip: 17.30 - 18.30 uur welkom met een hapje en drankje 18.30 - 20.00 uur, lezing 20.00 - 20.30 uur gelegenheid tot napraten
Sprekers : Geert Smits en Olaf Vrooman, beiden uroloog in Rijnstateziekenhuis. Marita van de Berg en Astrid Albers, beiden oncologieverpleegkundige in Rijnstateziekenhuis.
De lezing vindt plaats in het Toon Hermans Huis Arnhem, Eusebiusbuitensingel 34. Toegang is gratis. Vanaf 17:30 uur is een ieder welkom. De lezing start om 18.30 uur.

Aandacht voor elkaar

ARNHEM - Oud of jong; een goed gesprekje kan je plezier doen, je opbeuren of verder helpen. Wie hiervoor een beroep doet op de rk-gemeenschap in Zuid, wil zij graag tegemoetkomen.

Veel mensen kijken uit naar iemand met wie ze af en toe een mooie ontmoeting kunnen beleven. Het gaat om mensen die wel wat aandacht kunnen gebruiken. De rk-gemeenschap wil een groep 'Aandacht voor elkaar' opzetten om mensen een luisterend oor en hart te bieden en - zo nodig - hen gedurende een langere periode aandacht te schenken.

Ben je een bepaalde periode enkele uren per maand beschikbaar om iemand te bezoeken of met iemand iets zinvols te ondernemen? Welkom. De vrijwilligers moeten in staat zijn een relatie op te bouwen die voor de ander en voor henzelf prettig is. Zij krijgen de mogelijkheid zich hierin te trainen; iemand coördineert dit bezoekwerk.

Op donderdag 24 november wordt er een middag gehouden met als thema: Aandacht voor elkaar – bezoeken namens de geloofsgemeenschap. Ontvang je zelf graag bezoek, heb je ervaring in het bezoekwerk, zou je iemand willen bezoeken of wil je wel meedenken over hoe dit bezoekwerk gestalte kan krijgen? Ieder is welkom! De koffie/thee staat klaar.

De bijeenkomst vindt plaats in de Emmauskapel, Sint-Gangulphusplein 5, Malburgen (Arnhem-Zuid) en duurt van 14.30 tot 16.00 uur. Gerard Kok kan nadere informatie geven via 026 3233224.

Lezing: kruiden door de eeuwen heen

ARNHEM - Kruiden zijn door de eeuwen heen een inspiratiebron voor de mens geweest. Tijdens de lezing ‘kruiden’ van de Volksuniversiteit Arnhem op woensdag 14 december van 19.30 tot 21.00 uur in Rozet wordt de geschiedenis van kruiden onder de loep genomen.

Niet alleen medicinaal en in de keuken, maar ook in religie, kunst en cultuurhistorie hebben kruiden hun stempel achter gelaten. De lezing vertelt over het diverse gebruik van kruiden door de tijd heen, de volksverhalen en de geschiedenis achter de verhalen. Een tijdreis die verrassend genoeg in het heden door blijkt te gaan. Tot op de dag van vandaag spelen kruiden een belangrijke rol, alleen is dat voor de moderne mens niet meer altijd zichtbaar.

Leer alles over kruiden door de eeuwen heen op woensdag 14 december van 19.30 tot 21.00 uur in Rozet. Inschrijven voor de lezing ‘kruiden’ kan voor 15 euroop www.volksuniversiteitarnhem.nl

Gratis shoppen voor grote gezinnen

ARNHEM - De ReShare Store Arnhem aan de Koningstraat heeft 500 cadeaubonnen -ter waarde van 10 euro- gedoneerd aan de Voedselbank Arnhem. Namens de Voedselbank was Joop Toeter aanwezig en mocht uit handen van Edith van de Roer, Floormanager, deze 500 tegoedbonnen in ontvangst nemen.

Dit gebeurde ter gelegenheid van de opening van de ReShare-Store alweer enkele maanden geleden. De cadeaubonnen zijn bestemd voor grote gezinnen en worden op verschillende uitgiftepunten van de voedselbank verdeeld. "Omdat we meer dan 500 klanten hebben zullen we creatief moeten omgaan met de verdeling", aldus Toeter. Daarom is gekozen voor meer grotere gezinnen met kinderen.

De ReShare Store wil graag helpen bij armoedebestrijding. Naast de goedkope, maar kwalitatief zeer goede tweedehands kleding die de ReShare Store aanbiedt, wil zij op deze manier haar steentje bijdragen. Met de cadeaubon voor gratis kleding kunnen deze gezinnen van de voedselbank zelf kleding uitzoeken en passen in de ReShare-Store.

De Leger des Heils ReShare Store is een tweedehands kledingwinkel. "Wij vinden 'opnieuw delen' belangrijk. Wat jij overhebt aan kleding kan iemand anders opnieuw dragen. Iemand die misschien weinig te besteden heeft of iemand die kleding zoekt waar een verhaal achter zit. En het milieu heeft er ook wat aan, want minder nieuwe kleding betekent minder productie. Zo is de ReShare Store er voor iedereen." Binnenkort worden de tegoedbonnen
uitgedeeld.

Taekwon-Do Academie Gelderland op tweedaags seminar in Polen

ARNHEM - De zoon van de overleden stichter van Taekwon-Do gaf er een tweedaags seminar. De Koreaanse grootmeester Choi Jung Hwa (63) is met de 9e Dan de hoogst gegradueerde beoefenaar en president van de wereldbond ITF. Een unieke leermeester.

Vanaf zijn geboorte was hij bij de ontwikkeling van de vechtkunst en is persoonlijk opgeleid door de stichter. Als geen ander kan hij de puntjes op de i uitleggen en filosoferen over Taekwon-Do. Wereldwijd zijn er 20 miljoen beoefenaars met een beetje geluk komt hij één keer per jaar naar Europa voor een seminar. Ditmaal in Wroclaw waar vanuit heel Europa 150 fanatieke zwarte banders naar toe waren gekomen. De hal was dan ook bomvol.

Vanuit Nederland ging een select gezelschap van vijf personen naar Polen. Voor Taekwon-Do Academie Gelderland waren dit hoofdleraar Willem Jansen en Gregory Bekkers. Jansen heeft de afgelopen 13 jaar met regelmaat deze seminars gevolgd. Na 18 uur trainen in 2 dagen tijd en een internationaal diner met vertegenwoordigers van diverse organisaties zijn de heren met nieuwe kennis naar huis gegaan.

Hoogtepunt was het zorgen van een demo met de 150 deelnemers in de historische binnenstad van Wroclaw. Tijdens de lessen van TAG zou er uiteraard aandacht zijn voor de opgedane kennis. Meer informatie staat op www.tagelderland.nl.

Frank Evenblij draagt vrijwilligers Arnhem een warm hart toe

ARNHEM - Dit jaar viert het Arnhems Vrijwilligers Gala zijn tienjarig jubileum. Zaterdag 19 november vindt deze feestelijke avond plaats in het Stadstheater.

Een avond die, met dank aan vele sponsoren, door carnavalsvereniging de On-Ganse wordt georganiseerd om alle vrijwilligers van Arnhem te bedanken voor hun belangeloze inzet als vrijwilliger.

Programma

In de grote zaal van het Stadstheater wordt het programma gepresenteerd door Frank Evenblij en staat muziek en dans centraal. De hoogtepunten in deze zaal zijn het bekend maken van de genomineerden voor de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligerswerk en het optreden van de Arnhem Band.

In de grote foyer kunnen de vrijwilligers met de voetjes van de vloer. Hier staan de vijfkoppige band Re-Member en DJ Nick garant voor een swingende avond. Het repertoire van Re-Member gaat van recente hits tot populaire 80's/90's classics en van disco, via Nederlandstalig en Schlagers naar swingende medleys.

De Caraïbische klanken van de band Sexual Chocolate komen uit de Feniksfoyer. Maar ook funk en soul kunnen hier verwacht worden.

Iets rustiger zal het zijn in de Café-foyer. Na het programma in de grote zaal zal het trio One step today hier zijn opwachting maken. Hierbij zingen ook leden van de Senaat van de carnavalsvereniging mee. Net zoals afgelopen jaren ontbreken ook dit jaar de casino-tafels niet en zijn er leuke prijzen te winnen.

Verzorging

Ook dit jaar zijn hapjes en (fris)drankjes gratis verkrijgbaar voor alle vrijwilligers. Dit met dank aan slagerij Van Egmond en vele andere sponsoren.

Bezielende klanken in de Walburgiskerk in Arnhem

ARNHEM - Het Arnhems Slavisch Koor (ASK) geeft zaterdag 26 november om 20.00 uur een concert in de Walburgiskerk, Walburgisplein 1 in Arnhem.

In 1970 is het ASK mede opgericht door Jevgeni de Firsoff, een uitgeweken Rus. Inmiddels heeft het ASK bekendheid gekregen door optredens in binnen- en buitenland. Het repertoire bestaat voornamelijk uit kerkmuziek uit de Byzantijnse ritus en profane (volks)muziek uit Rusland en Oekraïne. De muziek wordt door een breed publiek gewaardeerd. Het kent uitzonderlijke akkoorden en heeft een meditatieve kracht. Daarmee gaat het over taal- en cultuurgrenzen heen. Sinds 2010 is Svetlana van Wielink dirigent van het Arnhems Slavisch Koor. Ze is geboren in Sint-Petersburg en opgeleid aan het conservatorium aldaar.

Tijdens het concert zal het koor de hoogtepunten uit het repertoire en veel nieuwe werken ten gehore brengen waaronder de inspirerende muziek van de componisten Rachmaninov, Sviridov en Tsjaikovski. Iedereen is van harte uitgenodigd om van deze prachtige klanken te genieten.

Toegangskaarten (inclusief 1 consumptie) kosten 12,50 euro, te bestellen via het contactformulier op www.arnhemsslavischkoor.nl of middels telefoonnummer 06 13423793. Kaarten zijn ook aan de deur te koop.

A Festival of Nine Lessons and Carols Muzikale belevenis in romantische Engelse kerstsfeer

Foto: Arjan Almekinders

ARNHEM - Kamerkoor Capella Arnhem geeft in december twee bijzondere concerten in de beroemde Engelse traditie van 'A Festival of Nine Lessons & Carols'. De Mariakerk in Apeldoorn en het Dominicanenklooster in Huissen zijn de sfeervolle locaties waar het publiek kan genieten van prachtige muziek in een warme, romantische kerstsfeer.

Oorspronkelijk afkomstig uit de Anglicaanse kerk, is 'A Festival of Nine Lessons & Carols' inmiddels wereldwijd een geliefde traditie. Het programma bestaat uit een combinatie van koorzang, lezingen en samenzang. In de uitvoering door Capella Arnhem is de koormuziek Engelstalig en zijn de samenzang en korte meditaties in het Nederlands. Naast bekende kerstliederen staan werken van onder andere Parry, Gardner, Rutter, Lloyd Webber en Warlock op het programma.

De uitvoeringen staan onder leiding van dirigent Jan van Dijk. Verder werken mee Henk Linker (organist), Peter Baas (lector) en Maaike Woertink (trompettiste). De uitvoeringen zijn zaterdag 17 december in de Mariakerk, Hoofdstraat 18 in Apeldoorn en vrijdag 23 december in het Dominicanenklooster, Stadsdam 1 in Huissen

Beide concerten beginnen om 20.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro (7,50 voor kinderen/jongeren) en zijn te bestellen via www.capella-arnhem.nl of verkrijgbaar aan de deur. Meer informatie staat op www.capella-arnhem.nl en www.facebook.com/KamerkoorCapellaArnhem.

Lezing: Romeinse schepen langs de Rijn

ARNHEM - In de afgelopen decennia zijn diverse Romeinse schepen gevonden op de bodem van de Rijn. Op maandag 19 december wordt van 14.00 tot 16.00 uur vertelt over de geschiedenis van deze schepen, tijdens een lezing van de Volksuniversiteit in Rozet.

In 1971 werd voor het eerst een Romeins schip gevonden in Nederland. Inmiddels zijn al zestien schepen tevoorschijn gekomen bij opgravingen langs de Rijn. Deze rivier vormde in de oudheid de grens van het Romeinse Rijk. De schepen, die al dan niet met opzet zijn afgezonken, zijn door verlegging van de rivier in vochtige grond terecht gekomen, waardoor het hout goed bewaard is gebleven.

De lezing toont gevonden boomkano’s en platbodems, met als pronkstuk de platbodem van De Meern. Dit schip is in 1997 ontdekt, in 2003 gelicht en inmiddels tentoongesteld in Castellum Hoge Woerd in De Meern. Bijna het hele schip inclusief inhoud is bewaard gebleven en geeft inzicht in het leven van een Romeinse schipper.

Kom alles te weten over de Romeinse schepen langs de Rijn op maandag 19 december van 14.00 tot 16.00 uur in Rozet. Aanmelden voor de lezing kan voor 15 euro via www.volksuniversiteitarnhem.nl.

ENC Arnhem doet mee met Arnhemse Zwemsportdag

ARNHEM - Op woensdag 16 november verzorgt een aantal Arnhemse zwemverenigingen, waaronder ENC Arnhem, samen met Sportbedrijf Arnhem de Zwemsportdag voor het basisonderwijs. Scholen in Arnhem zijn hiervoor uitgenodigd en konden zich kosteloos inschrijven.


Het evenement vindt plaats in zwembad De Grote Koppel van 14.00 tot 17.00 uur. Het programma bestaat uit individuele zwemnummers met aansluitend twee waterpolowedstrijden voor elk schoolteam. ENC Arnhem faciliteert dit laatste deel van het programma, waarmee ze de deelnemers op een leuke manier kennis laten maken met Waterpolo als (zwem)sport.


Het beleid van ENC Arnhem is actief gericht op het aantrekken, ontwikkelen en behouden van jeugd. Daarop worden veel initiatieven genomen en wordt veel georganiseerd voor deze doelgroep. Dat is tevens de reden dat ENC Arnhem zich actief inzet tijdens en voor de Arnhemse Zwemsportdag.

ENC Arnhem is de (enige) waterpolo vereniging van Arnhem. Ze is in 2004 voortgekomen uit de moederverenigingen ESCA Zwemmen en Neptunus en heeft hiermee een grote waterpologeschiedenis. Met verschillende mini's, pupillen-, aspiranten-, jeugd-, heren- en damesteams heeft ENC Arnhem veel te bieden op het vlak van het Nederlandse en Arnhemse waterpolo. De vereniging telt in totaal meer dan 600 leden. Kijk voor meer informatie op www.enc-arnhem.nl.

Dans Internationaal in Vredenburcht

ARNHEM - Volksdansvereniging Arnhem organiseert voor liefhebbers van volksdans een workshop Dans Internationaal onder leiding van Ria Burgwal.

De workshop is zaterdag 19 november van 12.00 tot 15.30 uur. De toegang inclusief 1 consumptie kost tien euro. De workshop is in zaal De Vredenburcht, Slochterenweg 29 in Arnhem-Zuid, nabij Kronenburg. Meer info staat op www.volksdanscentrumarnhem.nl.

Kerstmarkt

bij De Malburcht

ARNHEM - Op 17 december wordt er een kerstmarkt gehouden buiten op het terrein van De Malburcht aan de Graslaan 97c.

De markt is van 11.00 tot 17.00 uur. Wie nog een kraam huren, dat kan via Elly Mondria 06 13472282.

ENC Arnhem doet mee met Arnhemse Zwemsportdag

ARNHEM - Op woensdag 16 november verzorgt een aantal Arnhemse zwemverenigingen, waaronder ENC Arnhem, samen met Sportbedrijf Arnhem de Zwemsportdag voor het basisonderwijs. Scholen in Arnhem zijn hiervoor uitgenodigd en konden zich kosteloos inschrijven.


Het evenement vindt plaats in zwembad De Grote Koppel van 14.00 tot 17.00 uur. Het programma bestaat uit individuele zwemnummers met aansluitend twee waterpolowedstrijden voor elk schoolteam. ENC Arnhem faciliteert dit laatste deel van het programma, waarmee ze de deelnemers op een leuke manier kennis laten maken met Waterpolo als (zwem)sport.


ENC Arnhem is de (enige) waterpolo vereniging van Arnhem. Ze is in 2004 voortgekomen uit de moederverenigingen ESCA Zwemmen en Neptunus en heeft hiermee een grote waterpologeschiedenis. Met verschillende mini's, pupillen-, aspiranten-, jeugd-, heren- en damesteams heeft ENC Arnhem veel te bieden op het vlak van het Nederlandse en Arnhemse waterpolo. De vereniging telt in totaal meer dan 600 leden. Kijk voor meer informatie op www.enc-arnhem.nl.

Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen en Pietenband maken van intocht een feest!

ARNHEM - Zaterdag was weer voor Arnhem de dag van de aankomst van Sinterklaas en zijn Pietengevolg. Onder hen een enthousiaste Pietenband, die de wachtende en uit volle borst zingende Arnhemse jeugd met muziek hun liedjes begeleidde.

In een sfeer van deze zang en muziek kwam de Sint met zijn gevolg aan in een bruisend Arnhem. Na woorden van waarnemend-burgemeester Boele Staal voegde de Sint zich in een meer dan kleurrijke stoet tezamen met muziek en een groot aantal groepen voor een tocht door tal van Arnhemse wijken. Eindpunt was de Korenmarkt. De aanwezige zingende kindermassa zorgde voor een warm onthaal van den Goed Heilig man en zijn gevolg. Een zichtbaar vermoeide Sint trok zich daarna terug op zijn logeeradres de komende weken in De Kelders van Arnhem. Ook daar is er overigens nog ruimschoots gelegenheid voor de kinderen om de Sint en zijn Pieten te bezoeken.

De intocht door Arnhem wordt telkenjare succesvol ondersteund door de muzikale klanken dit jaar van de bij de Arnhemsche Federatie van Muziekgezelschappen aangesloten herauten en muzikanten van Mansour en de Arnhem Band, en de Velpse Drum- en showband mr H.M. van der Zandt. De vrolijke klanken van Sinterklaasmuziek van deze verenigingen zorgden voor een passende ondersteuning en bracht jong en oud in het aanwezige publiek in een daverende mee-zing-Sinterklaas-stemming.

Er kan worden teruggezien op een geslaagde dag met dank aan de Arnhemse Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz, alle vrijwilligers en de deelnemende verenigingen en groepen.

Kerstmarkt bij De Malburcht

Kerstmarkt bij De Malburcht

ARNHEM - Op 17 december wordt er een kerstmarkt gehouden buiten op het terrein van De Malburcht aan de Graslaan 97c.

De markt is van 11.00 tot 17.00 uur. Wie nog een kraam huren, dat kan via Elly Mondria 06 13472282.

Intocht Sinterklaas in Rijkerswoerd

ARNHEM - Op woensdagmiddag 30 november is de Sinterklaasintocht in Rijkerswoerd. Deze intocht wordt georganiseerd door de wijkvereniging in samenwerking met Jeugdland, ESA en de winkeliersvereniging Rijkerswoerd.

De intocht is voor alle kinderen tot zeven jaar met hun ouders/verzorgers. Kinderen en hun ouders kunnen in de stoet meelopen, die vooraf gegaan wordt door een dj Piet.

Sinterklaas en zijn Pieten maken hun opwachting om 14.30 uur op winkelcentrum Rijkerswoerd, waar hij verwelkomd wordt door de winkeliersvereniging. Vanaf 15.00 uur gaat de stoet richting het sport- en ontmoetingscentrum, waar de Sint naar verwachting rond 15.30 arriveert. Hier start een interactief programma met theater. Er is ook nog de mogelijkheid om met Sinterklaas op de foto te gaan (neem je eigen fototoestel mee!)

Het programma duurt tot ongeveer 17.00 uur. De entree is gratis en natuurlijk zijn er voor elk kind pepernoten en lekkers.

Concert 'Klanken van oorsprong'

ARNHEM - Het Arnhems koor Kundri bestaat 15 jaar en viert dit met het jubileumconcert 'Klanken van oorsprong' onder leiding van Monique Appels, dirigente vanaf het eerste uur.

"Wij nodigen iedereen uit voor een muzikale reis langs de elementen vuur, water, aarde en lucht. Het concert werd mede geïnspireerd en vormgegeven door Rob Lietthof, acteur en zangpedagoog Wij putten uit diverse muzikale bronnen zoals Soefi, Billy Joel, Toon Hermans, mantra’s. De luisteraar wordt op een bijzondere manier deelgenoot van muziek & klank."

De muziek wordt ondersteund door een expositie van Minet Westerveld. Zij portretteert mensen, dieren en natuur, op doek, paneel en steen. Haar onderwerpen geven haar vaak een boodschap mee; zo wordt ieder werk meer dan alleen een mooie afbeelding (www.minetwesterveld.nl).

Het jubileumconcert is op zondag 27 november om 16.00 uur in de PKN Huissen, Raadhuisplein 35. Entree 10 euro (tot en met 17 jaar 5 euro). Voor reservering en informatie: www.kundrikoor.weebly.com.

Tentoonstelling Intuïtief Schilderen

ARNHEM - SWOA organiseert een tentoonstelling over het Intuïtief Schilderen in het restaurant Geniet in Malburgen.

Van dinsdag 6 december tot en met vrijdag 16 december tussen 9.00 en 20.00 uur is er in het restaurant Geniet een tentoonstelling over het werk van deelnemers omtrent intuïtief schilderen. U wordt welkom geheten door kunstenaar Laura Oostdam. De toegang is gratis.

De opening vindt plaats op dinsdag 6 december tussen 14.00 en 16.00 uur. Wekelijks is er in het Bruishuis een groep actief om intuïtief te schilderen van 14.00 tot 16.00 uur.

Opzet Gelders Sportgala vernieuwd

ARNHEM - Het Gelders Sportgala heeft een nieuwe opzet in 2016. Gelderland vindt dat alle Gelderse topsporters en talenten winnaars zijn. In 2016 zal er dus niet langer een Gelderse Sportman of Gelderse Sportvrouw gekozen worden.

Op woensdag 7 december viert Gelderland de sport. We eren die avond op Papendal vele Gelderse sporters voor wie 2016 een bijzonder jaar was en laten nog één keer de gedenkwaardige momenten van het Gelderse Sportjaar zien. Host van de avond is Erben Wennemars.

Onder andere gouden medaillewinnaressen Elis Ligtlee (baanwielrennen), Aniek van Koot (rolstoeltennis) en Lisa Kruger (aangepast zwemmen) zullen aanwezig zijn. Maar er zal ook aandacht zijn voor nieuwe talenten. Erben Wennemars zal deze en andere sporters uitgebreid vragen naar hún beleving van het sportjaar 2016.

Gelderse Sportprijs
Gelderland benoemt wél de Gelderse Sportprijs 2016. Dit is een nieuwe ereprijs voor een sporter die er in geslaagd is om Gelderland en Gelderlanders in beweging te krijgen. Een sporter die door zijn/haar prestaties, media-optredens, activiteiten een ware ambassadeur is geweest voor sport, bewegen en een actieve leefstijl.

Gelderse Sportploeg

De prijs voor de Gelderse Sportploeg is ook in ere gehouden. Het Gelderse publiek mag zijn stem uitbrengen op één van de drie genomineerde sportploegen, te weten de waterpoloërs van Polar Bears, de voetballers van FC Lienden of de dames van Lekdetec.nl/Batouwe. De ploeg met de meeste publieksstemmen wint de titel. Deze publieksprijs wordt mogelijk gemaakt door Omroep Gelderland. Stemmen kan via www.geldersesportfederatie.nl/sportgala/stemmen.

Jaarlijks organiseren Topsport Gelderland en de Gelderse Sport Federatie, in opdracht van de provincie Gelderland, het Gelders Sportgala. Gastgemeenten Arnhem en Renkum maken het mede mogelijk om het Gelders Sportgala dit jaar te houden in Hotel Papendal. Meer informatie staat op www.gelderssportgala.nl.

Tentoonstelling Intuïtief Schilderen

ARNHEM - SWOA organiseert een tentoonstelling over het Intuïtief Schilderen in het restaurant Geniet in Malburgen.

Van dinsdag 6 december tot en met vrijdag 16 december tussen 9.00 en 20.00 uur is er in het restaurant Geniet een tentoonstelling over het werk van deelnemers omtrent intuïtief schilderen. U wordt welkom geheten door kunstenaar Laura Oostdam. De toegang is gratis.

De opening vindt plaats op dinsdag 6 december tussen 14.00 en 16.00 uur. Wekelijks is er in het Bruishuis een groep actief om intuïtief te schilderen van 14.00 tot 16.00 uur.

Laar denkt mee over activiteiten

ARNHEM - Vanaf heden is er iedere woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur een koffie-uurtje in de wijk De Laar-Oost bij boerderij De Kroon (Randweg 2, Arnhem). SWOA en Wijkvereniging Oostelaar willen samen met de mensen uit de wijk De Laar kijken welke activiteiten georganiseerd kunnen worden in de wijk.


Wel zijn is lekker in je vel zitten. Doen wat je leuk vindt, geeft energie en balans in je leven. SWOA stimuleert mensen te ontdekken wat ze nog wél kunnen en hun talenten te gebruiken. Zelf zoveel mogelijk uit het leven halen. Dát is waar SWOA voor staat.

Mensen kloppen om verschillende redenen bij SWOA aan. Minder alleen zijn, meer bewegen, andere mensen leren kennen, naar buiten kunnen, uitstapjes maken, zich nuttig maken voor de samenleving, creatief bezig zijn en meer in evenwicht komen.

Boerderij De Kroon; Randweg 2, Arnhem; www.swoa.nl.

Lezing over rhododendrons

ARNHEM - Groei & Bloei Arnhem houdt een lezing op maandag 21 november van 20.00-22.00 uur met als titel 'Rhododendrons een fascinerend plantengeslacht' door Rinus Manders, bestuurslid van de Nederlandse Rhododendron Vereniging.

Rhododendrons zijn geliefd als sierplanten in tuinen en parken. In de handel zijn ongeveer 25.000 soorten en hybriden verkrijgbaar. Tijdens de lezing behandelt Rinus de verschillende aspecten van dit plantengeslacht zoals de aankoopkeuze, planten en verplanten, grondsoort, snoeien en de aantasting door ziekten en plagen.

Zijn eigen tuin is een echte voorjaarstuin, een zogeheten ‘woodland garden’ of bostuin waarin geen vaste planten voorkomen. Naast de bolgewassen in het voorjaar omvat de collectie zo’n 250 soorten rododendrons en azalea’s en ongeveer 75 soorten bomen en heesters waarvan 30 soorten magnolia’s. Hij organiseert voor de vereniging excursies en reizen naar rhododendrontuinen wereldwijd; hiervan en van zijn eigen tuin zien we tijdens de lezing prachtige beelden. De lezing is bij Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a te Arnhem; toegang: 5,00 euro voor niet-leden. Meer info staat op www.arnhem.groei.nl.

De stormachtige geschiedenis van tabaksteelt in Sumatra...

ARNHEM - De lezing ‘de tabakscultuur op de oostkust van Sumatra’ van Volksuniversiteit Arnhem vertelt op zondag 18 december tussen 14.00 en 16.00 uur in Museum Bronbeek over deze stormachtige geschiedenis.

Aan het einde van de 19e eeuw groeide binnen enkele tientallen jaren de oostkust van Sumatra uit tot een tabakscultuur met ongeveer 120 maatschappijen en meer dan 550.000 werknemers. Jacobus Nienhuis was de eerste directeur van dit Nederlandse bedrijf met koloniale oorsprong, genaamd: de Deli Maatschappij.

Het was echter Jan Cremer en later zijn zoon, die met hun zakelijk inzicht het omvangrijke gebied internationaal op de kaart zetten. Met geld uit de opbrengsten van de verkoop van tabak werden oerwouden bouwrijp gemaakt, kanalen gegraven, wegen aangelegd en bruggen gebouwd. De eerste spoorlijn op Sumatra werd aangelegd en de eerste luchtvaartmaatschappij in Indonesië werd opgericht.

Aan de andere kant van de medaille was er geen ander gebied ter wereld waar de slavernij zo lang bleef voortbestaan als op Sumatra. Ook nadat de slavernij internationaal was afgeschaft.

De lezing is op zondag 18 december tussen 14.00 en 16.00 uur in Museum Bronbeek in Arnhem. Aanmelden kan voor 15 euro via www.volksuniversiteitarnhem.nl.

Nederlands leren in taalhuis en -café

ARNHEM - Het taalhuis en taalcafé zijn er speciaal voor iedereen die beter Nederlands wil leren lezen, schrijven en/of spreken. Elke vestiging van de Bibliotheek Arnhem heeft haar eigen inloopmomenten.

In het taalhuis staat (beter) Nederlands lezen en schrijven centraal. Er is ruimte voor vragen en deelnemers kunnen aan de slag met de website oefenen.nl. Het taalhuis vindt iedere donderdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats op de tweede verdieping van de Bibliotheek Rozet. Ook in de Bibliotheek Presikhaaf en Kronenburg is het taalhuis regelmatig te bezoeken. Kijk voor een overzicht van alle data en tijden op bibliotheekarnhem.nl/agenda.

In het Taalcafé ligt de focus op het (beter) spreken van de Nederlandse taal. Door middel van taalspelletjes, beeldgebruik en meedoen aan Nederlandse tradities, leert men op een laagdrempelige en interactieve wijze. Het taalcafé vindt iedere eerste en derde vrijdag van de maand plaats in de Bibliotheek Rozet, iedere laatste donderdag in de Bibliotheek Kronenburg en iedere laatste maandag van de maand in de Bibliotheek Presikhaaf. Kijk voor een overzicht van alle data en tijden op bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Het taalhuis en taalcafé zijn gratis te bezoeken en vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Open-repetitie-avond bij Just Fabulous

ARNHEM - Op 23 november om 20.30 uur organiseert Just Fabulous in de regio Arnhem een open-repetitie-avond. Just Fabulous is een popkoor dat bestaat uit zes enthousiaste zangeressen.

Het repertoire varieert van romantische nummers tot meer uptempo dans- en meezingnummers. Zowel Engels- als Nederlandstalig. Een juiste beleving, zang technisch goed en een passende presentatie is waar Just Fabulous voor staat. Daarom laat Just Fabulous zich bijstaan door een zangcoach, regisseur et cetera. Elke woensdag wordt er gerepeteerd in de regio Arnhem.

Uiteraard vraagt het ook om een stukje toewijding en bereidheid om thuis de diverse nummers eigen te maken. Verder draagt ieder lid een steentje bij aan de organisatorische taken. Kwaliteit en gezelligheid staan hierbij voorop!

Hou je van muziek en beschik jij over die warme alt-stem? Speel je al langer met de gedachte om in een klein, gezellig popkoor te zingen? Kom dan 23 november naar de open-repetitie-avond! Just Fabulous gaat die avond samen met jou een meerstemmig nummer instuderen. Stuur een mail met info over zichzelf, motivatie en een foto naar mail.justfabulous@gmail.com. Een filmpje van een persoonlijke presentatie (en dat mag zingend), wordt ook zeer gewaardeerd! Uiteraard ontvang je dan vervolgens van Just Fabulous alle benodigde informatie over de open-repetitie-avond.

Meer weten? Kijk op Facebook of Twitter (JustFabulous16).

Cursussen en kerstworkshop in Elderveld

Houders GelrePas 2016 krijgen 50% korting op maximaal 2 cursussen/workshops per jaar!

- Bloemschikken - Kerstworkshop

- dinsdagmiddag 13 december 2016

- woensdagavond 14 december 2016

- Computergebruik voor beginners - dinsdagochtend/-middag of woensdagochtend/-middag

- Digitale fotobewerking voor beginners - dinsdagavond

- Eerste Hulp aan Kinderen - maandag-/donderdagavond

- Eerste Hulp aan Kinderen bijscholing - maandag-/donderdagavond

- Hartreanimatie - maandag-/donderdagavond

- Hartreanimatie bijscholing - maandag-/donderdagavond                                                

U kunt nog instromen bij:

- Active Body - woensdagavond

- Conditiegym - donderdagochtend

- Basiscursus Engels - maandagavond

- Bridge - Leer wedstrijdbridge - woensdagmiddag

- Frans beginners (niveau 1 à 2 jaar Frans) - donderdagavond

- Frans conversatie voor gevorderden - donderdagavond

- Schilderen en tekenen / open atelier - dinsdagavond

- Spaans (vervolgcursus) - zaterdagochtend

Voor nadere informatie over deze cursussen en/of workshop kunt u de Wijkvereniging Elderveld bellen,tel. 381 07 98 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Beleef Stadsblokken-Meinerswijk

ARNHEM - Kom zondagochtend 20 november van 10 tot 12 uur meewandelen door Stadsblokken-Meinerswijk. Aanmelden is gratis en kan via Facebook door op 'attending' te klikken. Gezinnen met kinderen zijn meer dan welkom.

Op woensdag 30 november stemt Arnhem tijdens een referendum over de toekomst van Stadsblokken en Meinerswijk. Uit de gesprekken die wij dagelijks met Arnhemmers voeren, blijkt dat er in stad nog maar weinig bekend is over dit mooie Rijngebied. Wij willen graag dat jij Stadsblokken en Meinerswijk echt gezien en beleefd hebt voordat je erover gaat stemmen. Dat jouw vragen over het gebied en het referendum beantwoord zijn en dat je volledig geïnformeerd naar de stembus gaat. Daarom organiseert eigenaar KondorWessels Projecten tussen nu en 30 november iedere zondagochtend informatieve excursies op Stadsblokken en Meinerswijk.

Tijdens een interactieve wandeling leer je meer over de rijke geschiedenis van het gebied, laten we jou de mooie en minder mooie kanten van het gebied zien, en luisteren wij graag naar jouw wensen voor en ideeën voor de toekomst. Wist je bijvoorbeeld dat Arnhem met Meinerswijk in potentie het grootste uiterwaardengebied van Europa in handen heeft? Of wil je weten wat er met de natuur gebeurt als de plannen doorgaan? En of er al definitieve plannen voor bebouwing zijn gemaakt?

Het startpunt van de wandeling is Bedrijventerrein Meijnerswijk (Meinerswijk 9). Neem je kaplaarzen of wandelschoenen mee, dan nemen wij je mee op een enerverende en informerende reis langs een onontdekt Arnhems gebied!

'Geschiedenis dichterbij dan ooit'

De Dodendraad (Nederlands Openluchtmuseum)

ARNHEM - Op zondag 27 november is er in Rozet (Auditorium), Kortestraat 16 van 14:00-16:00 uur een lezing door directeur dr. Willem Bijleveld van het Nederlands Openluchtmuseum, georganiseerd door het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur en Bibliotheek Arnhem.

In het Nederlands Openluchtmuseum wordt hard gewerkt aan het zichtbaar maken van de Canon van Nederland. Directeur Dr. Willem Bijleveld vertelt zondagmiddag 27 november in Rozet hoe inzicht in het verleden ons helpt de huidige samenleving te begrijpen.

De Dodendraad (Nederlands Openluchtmuseum)

We leven in een snel veranderende wereld. Een wereld die soms lastig te begrijpen is. Kennis van het verleden kan helpen het heden beter te doorgronden en te accepteren. Wie zijn verleden kent, kent zichzelf beter. Het Openluchtmuseum biedt daarbij de helpende hand, door de Canon van Nederland in beeld te brengen en een groot overzicht te bieden van de Nederlandse geschiedenis. Het dagelijks leven krijgt daardoor een nieuwe dimensie.

Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur en Bibliotheek Arnhem organiseren ieder najaar gezamenlijk de Nijhoff lezing op het raakvlak van geschiedenis, Arnhem en actualiteit. Aanmelden kan, maar hoeft niet.

15 / 24

Nu bij Lentjes Droomkeukens in Huissen Kwaliteitskeukens met korting en gratis plaatsing!

De heer Lentjes bij de allernieuwste inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigunit, dat een kap overbodig maakt!

HUISSEN – Lentjes Droomkeukens kijkt nu al uit naar 2017. Het bedrijf wil het nieuwe jaar goed beginnen. Om dat te realiseren heeft Lentjes Droomkeukens de laatste maanden van dit jaar een speciale voordeelactie: Alle keukens inclusief inbouwapparatuur worden met 40 tot 50 procent korting aangeboden. Mét de plaatsing gratis! De actie geldt voor alle complete keukens met inbouwapparaten van onder andere Whirlpool, Bauknecht en Bosch.

De keuze is enorm groot. Bij Lentjes Droomkeukens staan vierentwintig idee-opstellingen. De koper kan zijn keuken samenstellen uit een assortiment van meer dan drieduizend kast elementen... Wat te denken van tien verschillende greeploze keukens, zestig verschillende fronten, kasten in alle maten en een gigantische keuze in bladen van materiaal als kunststof, composiet en graniet. Allemaal kwaliteitskeukens met kwaliteitsapparatuur. Keukens van Duitse degelijkheid tegen een allesacceptabele prijs met vijf jaar garantie.

Niet alleen de meubels, ook de inbouwapparatuur en accessoires vallen bij aankoop van een complete keuken onder de actie! Ook de trends voor 2017! Er wordt weer een groot aantal nieuwe keukenfronten verwacht in verrassende kleuren als koper, goud, tin en als betonlook. Bauknecht komt met nog zuiniger vaatwassers en een nieuwe serie magnetrons en oven-magnetrons. Bosch introduceert de in trappen instelbare gaskookplaten (flame control) en Whirlpool een nieuwe serie koelkasten. Heel bijzonder is de inductiekookplaat met geïntegreerd afzuigunit in de plaat zelf. Kijk ook eens naar de elektronische 3-in-1-kranen met kokendwatertap!

Het bedrijf beschikt over eigen montage dienst, met monteurs die de keuken compleet monteren en gebruiksklaar opleveren.

Lentjes Droomkeukens, Nijverheidsstraat 25, Huissen; telefoon 026 3612828; www.lentjesdroomkeukens.nl. Wilt u ons ook eens op zondag bezoeken, dat kan. Kom dan naar ons filiaal in Wijchen waar wij elke zondag geopend zijn van 12-17 uur. (Nieuweweg 303, Wijchen).

De naam Sportsworld komt terug!

REGIO - In 1996 begon de megastore als Sportsworld in Leerdam, om daarna uit te breiden met megastores in Beuningen, Cruquius en Rotterdam. In november 2007 veranderde Sportsworld haar naam in Topshelf uit concurrentie overwegingen. In 2008 opende Topshelf nog een filiaal in Utrecht (The Wall aan de A2). Met het spijtige faillissement van V&D eind 2016 besloot Topshelf om in de wereld van de warenhuizen te stappen in diverse binnensteden.

"Op datzelfde moment konden wij ook besluiten om de naam Sportsworld weer te gaan gebruiken omdat de verwachte concurrentie vanuit het buitenland inclusief gebruik van de naam Sportsworld niet bleek en blijkt te gaan komen. Zij begonnen met de naam Sportsworld en daar gaan ze nu ook weer mee verder met gelijk een nieuw en sportief logo en een webshop www.sportsworld.nl."

Voor hun klanten verandert er verdere helemaal niets. Sportsworld blijft te vinden op dezelfde locaties, met hetzelfde uitgebreide assortiment in sport en mode voor dames,heren en kinderen met meer als 300 vertrouwde merken zoals Adidas, Asics, Nike, Superdry, Brunotti, PME Legend, Vingino enzovoort. Zoals de bezoekers gewend zijn, dus ook gewoon met parkeren voor de deur, de horecavoorziening, ons spaarprogramma en de beste service.

De naam Topshelf gaat door!

Er komen namelijk nieuwe warenhuizen die verder gaan onder de naam Topshelf, letterlijk vertaald als "het beste van het beste" en dat is precies wat de department stores gaan bieden: door alle denkbare assortimenten heen en met alle zorg voor u geselecteerd en ingekocht. Laat u verrassen door de exclusieve merken, heerlijke chocolaterie en prikkelende cadeau ideeën. Denk aan merken als PTMD, Kosta Boda,, Woodwick, Oroblu, Gant, Greve, Liu Jo en Tov sieraden. En er is zo veel meer...

Topshelf wil met de slogan "every gift for you and me" de leukste en gezelligste cadeau warenhuizen gaan openen, waar u slaagt voor ieder cadeau op elk moment en voor iedereen. Met een inpak atelier en advies van ervaren verkopers zal iedereen kunnen slagen voor de mooiste cadeau's waarbij u zichzelf ook kunt verwennen met een prachtige handtas, lingerie, een comfortabel pak voor de mannen of de lekkerste Belgische pralines. Gewoon binnenlopen en inspiratie opdoen of uw wedding list met hen opstellen. In alle rust schoenen passen of de kinderen bij hen aankleden, zij zorgen voor de juiste sfeer in een comfortabele omgeving.

Deze maand nog openen zij de deuren van de Topshelf department stores in Arnhem, Nijmegen en Groningen. Vervolgens zullen zij in 2017 nog een tweetal department stores openen in Alkmaar en Hoofddorp.

Nieuw: Oktoberfeesten op z'n Bourgondisch bij Gasterij De Gulle Goedzak in Huissen

HUISSEN – De Gulle Goedzak introduceert een nieuw concept. Bourgondische avonden, dat wil zeggen: de oktoberfeesten in luxestijl. De gasten kunnen een hoed op zetten, bier wordt geschonken in luxe pullen en de wijnen worden geserveerd in stenen bokalen.Er zijn diverse varianten met hapjes zoals grote planken (batsen) met worsten, noten en kaas, gefrituurde eieren, knakworsten, bokworsten met zuurkool, aardappelkoek et cetera. Op een zeer bourgondische manier geserveerd.

Een personeelsfeestje, een vriendenreünie, een jubileum? Hoe geven we daaraan vorm? Neem De Gulle Goedzak in de arm en praat eens met Herman Schrijver. Als geen ander weet hij steeds aan elk feestje een nieuwe draai te geven. De horeca-eigenaar weet van elk feestje eens iets anders te maken van een hapjesbuffet, klein buffet, uitgebreid buffet, bourgondisch eten, stampotbuffet, bruiloften, recepties et cetera.

Wat bepaalt het succes van een feestavond? Vooral de sfeer! En ook daarvoor ga je naar De Gulle Goedzak. Het is niet verwonderlijk, dat vele jarigen en jubilarissen nu al voor de zoveelste keer hun feest houden in dit Huissense etablissement. Het eten en drinken is er meer dan voortreffelijk en... de sfeer is onovertrefbaar! De Gulle Goedzak staat synoniem voor luxe Bourgondische bijeenkomsten, waar naast lekker genieten van eten en drinken, ook de sfeer telt. Een avond bij De Gulle Goedzak is niet alleen onovertroffen gezellig, alles bij elkaar ook nog eens voordelig.

Alles heeft Herman Schrijver als De Gulle Goedzak in huis voor een geslaagde avond. Drank, bier, wijn, gedestilleerd. Eten aan de dis, aan een grote tafel vol heerlijkheden. Met voor elk wat wils. Afgestemd op de wensen van de gasten.

Reserveren kan via 06 53812300. Gasterij De Gulle Goedzak, Karstraat 57, Huissen; www.degullegoedzak.nl.

Winkels in centrum iedere zondag open; horeca eerder open Vaste koopzondag in Huissen

HUISSEN – Een daadkrachtige, positieve, klantvriendelijke en gastvrije actie. Ván Ondernemersvereniging Huissen, vóór de consument. Komende zondag is de primeur van de permanente zondagopenstelling. Tal van winkels verwelkomen klanten met open armen. De horeca uiteraard ook haar gasten, vroeger dan voorheen.

,,De consument wil nu eenmaal ruimere mogelijkheden hebben om te kunnen winkelen'', legt Theo Huisman van Huisman Sport 2000 en Huisman Schoenmode uit. Hij is de initiatiefnemer van de daadkrachtige, positieve, klantvriendelijke en gastvrije actie. ,,Eerlijk is eerlijk, we doen het uiteraard ook voor ons zelf. We kunnen in grillige tijden als deze het als winkeliers nu eenmaal niet meer veroorloven om dicht te zijn op de momenten dat de consument wil kopen.''

Huisman kreeg veel ondernemers in het centrum van het stadje van plezier mee. Tal van grotere, toonaangevende winkels zullen iedere zondag hun klanten verwelkomen van 13.00 tot 17.00 uur. Andere en/of kleinere winkels zullen op (korte) termijn volgen.

Exquise lunch

Om het shoppende publiek nog meer tegemoet te komen en om het Bourgondische karakter van Huissen te onderstrepen haakt ook de horeca aan. Zij openen hun deuren zoveel mogelijk eerder. Als gastvrije geste naar de consument die voor het winkelen nog van een kop koffie met lekkers of een exquise lunch wil genieten.

Een verzoekje met een glimlach van de Ondernemersvereniging: ,,Let even niet op de deels rommelige Markt. De helft van de opknap is al klaar, de andere helft binnen een paar weken. Dan is het centrum van Huissen nóg mooier dan voorheen. Graag tot komende zondag of de zondagen erna of uiteraard op andere dagen!''

Albert Heijn zamelt speelgoed in voor goed doel

REGIO - 'O, kom maar eens kijken' dicht het beroemde Sinterklaasliedje. Toch zijn cadeautjes met de feestdagen niet voor iedereen weggelegd. Albert Heijnwinkels in Arnhem, Rheden, Westervoort en Dieren vragen hun klanten om een mooi stuk speelgoed te doneren. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen in de omgeving die weinig tot geen cadeaus krijgen tijdens de feestdagen.

De winkels slaan de handen ineen om mooi, kwalitatief speelgoed in te zamelen voor stichting Speelstoet. Speelstoet is er speciaal voor gezinnen die weinig te besteden hebben en daardoor niet in staat zijn speelgoed voor hun kinderen te kopen. Door het hele land werken Albert Heijnwinkels samen met lokale doelen zoals de voedselbank, speel-o-theek of Sintstichting. Zo krijgt het speelgoed een mooie bestemming bij een kind in de buurt. De inzamelactie duurt tot en met 27 november.

Eén mooi stuk speelgoed

"We hopen dat ook dit jaar alle ouders en kinderen in Nederland de handen ineen slaan om op zoek te gaan naar een goed stuk speelgoed. Bijvoorbeeld die ene speelgoedauto en dat complete lego setje die nog prima in orde zijn maar waar de kinderen nu te groot voor zijn. Zo kunnen we samen met onze klanten weer heel veel lokale goede doelen en kinderen in de buurt verrassen met een mooi stuk speelgoed ", aldus Saskia Egas Réparaz, verantwoordelijk voor marketing bij Albert Heijn.

Yvonne fietst door jungle voor Wereldouders

ARNHEM - Yvonne Sietsma gaat eind dit jaar een wel heel bijzondere uitdaging aan. Van 18 tot en met 27 november doet zij doet mee aan de Nicaragua Volcano Challenge. Met deze negendaagse mountainbiketocht zamelt Yvonne geld in voor Stichting WereldOuders. Ook bezoekt zij tijdens deze avontuurlijke reis de projecten van WereldOuders om met eigen ogen te zien waar het geld aan wordt besteed.

"Fietsen in de bossen van Nederland is super, voor lichaam en geest. Fietsen in een ander werelddeel met als hoofddoel geld inzamelen voor een geweldig doel als Wereldouders is gewoon ultiem", aldus Yvonne.

De Nicaragua Volcano Challenge is een uitdagende mountainbiketocht waarbij de deelnemers op een bijzondere manier de projecten van WereldOuders in Nicaragua en het land leren kennen. De ultieme combinatie van sportief bezig zijn en goed doen, geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde mountainbiker.

Er wordt ruim 400 kilometer door de binnenlanden van Nicaragua gefietst en de bikers maken kennis met een wereld die normaal voor toeristen verborgen blijft. Ze ontmoeten de kinderen waar WereldOuders zich voor inzet en logeren in de familiehuizen. Het geld dat zij met hun uitdaging weten te werven, is bestemd voor de kinderen en projecten van WereldOuders. Eén ding is zeker, het wordt een reis om nooit te vergeten!

WereldOuders biedt structurele hulp aan thuisloze kinderen in negen landen in Latijns-Amerika. De kinderen worden opgenomen in familiehuizen waar ze naast liefde, aandacht en verzorging ook scholing en minimaal een vakopleiding krijgen. Sommigen gaan zelfs studeren. De jongeren blijven aan de familiehuizen verbonden totdat het zelfstandige volwassenen zijn. Zo hebben zij kans op een goede toekomst waarmee ze niet alleen zichzelf maar ook hun gemeenschap kunnen versterken. WereldOuders krijgt geen steun van overheid of loterijen en is voor haar hulpverlening volledig afhankelijk van donateurs en sponsoren. www.wereldouders.nl

Voor iedereen die geïnteresseerd is in deelname aan de Challenge of sponsoring van een van de deelnemers: www.volcanochallenge.com


18 / 24

Professioneel tanden bleken bij kapsalon Lovely Hair

ARNHEM - Vakwerk tegen een vriendelijke prijs, omgeven door een randje 'nét dat ene beetje extra'. Vanuit deze visie introduceert de Arnhemse kapsalon Lovely Hair op afspraak een nieuwe dienst: tanden bleken. Op basis van een 100% veilige en pijnloze non-peroxide behandeling, uitgevoerd door gecertificeerde medewerkers, krijgt u binnen een uur weer een gezonde stralend witte lach.

Lovely Hair maakt gebruik van de nieuwste apparatuur en professionele producten voor het bleken van uw tanden. Het tandglazuur wordt niet aangetast en er treedt geen irritatie aan het tandvlees of gevoeligheid aan de tandhalzen op. De behandelmethode is daarmee geheel zonder risico, pijnloos, snel, effectief en betaalbaar. Een behandeling kost 45 euro. In een speciaal ingerichte praktijkruimte wordt op basis van een intake een beeld gegeven van de mogelijkheden voor het bleken van uw tanden. Gemiddeld zijn uw tanden na één behandeling vier tot acht tinten lichter, afhankelijk van de gezondheid van uw gebit en uw consumptiegedrag. Het is ook mogelijk om vaker te behandelen, omdat de whitening formule geen agressieve stoffen bevat. En wilt u een extra touch of beauty? Bij Lovely Hair kunt u ook terecht voor tanddiamantjes. Deze steentjes worden professioneel geplaatst zonder enige schade aan de tand toe te brengen.

Enthousiast geworden? Maak nu een afspraak bij Lovely Hair! Telefoon: 06 10559808 of info@kapsalonlovelyhair.com; www.kapsalonlovelyhair.com
Lovely Hair; Ameideplantsoen 2 Arnhem.

Gratis pannenkoeken eten en kerstrommelmarkt in De Gaanderij

ARNHEM – Voor jong en oud gratis pannenkoekeneten in De Gaanderij op vrijdag 25 november van 12.00-14.00 uur. Deelname via opgave bij de balie van De Gaanderij of telefonisch doorgeven op 026 3810265.

Kerstrommelmarkt. In de Gaanderij wordt op zaterdag 10 en zondag 11 december van 10:00 tot 16:30 uur een kerstrommelmarkt gehouden. Tijdens deze rommelmarkt kan er volop gesnuffeld worden tussen de kramen van tweedehands spullen. Iedereen is van harte welkom. Entree is gratis. Ben je niet zo'n koopjesjager? Je kunt ook alleen voor de gezelligheid komen om wat te drinken en te praten.

Heb je gebruikte spullen die je graag wil verkopen? Huur dan een tafel. Per tafel betaal je 7 euro per dag. Je kunt jezelf opgeven bij de receptie van de locatie Gaanderij. Betaling van de tafel vindt plaats op dinsdag 6 december tussen 19.00 tot 20.00 uur bij de receptie van de Gaanderij, Driemondplein 1, 6843 AN Arnhem, telefoon (026) 381 02 65. De huuropbrengst van de tafels gaat dit jaar naar Alzheimer Stichting.

SWOA

Wel zijn is lekker in je vel zitten. Doen wat je leuk vindt geeft energie en balans in je leven. SWOA stimuleert mensen te ontdekken wat ze nog wél kunnen en hun talenten te gebruiken. Zelf zoveel mogelijk uit het leven halen. Dát is waar SWOA voor staat.

Mensen kloppen om verschillende redenen bij SWOA aan. Minder alleen zijn, meer bewegen, andere mensen leren kennen, naar buiten kunnen, uitstapjes maken, zich nuttig maken voor de samenleving, creatief bezig zijn en meer in evenwicht komen.

Gaanderij, Driemondplein 1, Arnhem, www.swoa.nl.

Kerstfeest met het Leger des Heils, beleef het eens mee!

ARNHEM - De traditionele kerstpotten staan ook dit weer op het land van de Markt en op winkelcentrum Kronenburg en Elderhof op 8-9-10 -15-16 en 20 december steeds vanaf 10.30 uur. De opbrengst is bestemd voor kerst en sociale activiteiten van het Leger des Heils in Arnhem.


Dit jaar zullen er ook weer kerstpakketten worden uitgedeeld en er zal een kerstviering zijn voor ouderen en alleenstaanden. Hierdoor proberen we mede iets te doen aan de toenemende eenzaamheid. Mocht u het ook leuk vinden om een uurtje bij de kerstpot te staan meld u zich dan bij Joop Toeter 06 26878386

Samen zingen in Rijnstate ziekenhuis
Op kerstavond 24 december is er om 18.30 uur Kerstsamenzang in de hal (Atrium) van ziekenhuis Rijnstate. Iedereen mag meezingen, patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Samen zingen we dan de alom bekende kerstliederen.

Kerstnachtdienst
Later op de avond van 24 december wordt er om 22.00 uur in het kerkgebouw van het Leger des Heils aan de Leidenweg 11-13 een sfeervolle Kerstnachtdienst gehouden. De voorzang begint om 21.45 uur. Met medewerking van beroeps harpiste Anouk Platenkamp. Iedereen is hartelijk welkom.

Kerstsamenkomst op 1e kerstdag
Op zondag 25 december 1e kerstdag zal er om 10.30 uur een kerstsamenkomst worden gehouden in het gebouw van het Leger des Heils aan de Leidenweg. Ook daar bent u hartelijk welkom! Op 2e kerstdag zijn er geen activiteiten in het gebouw aan de Leidenweg

Wilt u meer informatie over de genoemde activiteiten neem dan gerust contact op met Luitenant Jeroen Herben 026 3270822 of de secretaris Joop Toeter 026 3817924. Voor meer informatie: www.legerdesheils.nl/korpsarnhem.

Activiteiten wijkvereniging Elderveld

ARNHEM - In juli 1995 is de wijkvereniging Elderveld opgericht. Zij is ontstaan uit de samenvoeging van stichting Elderveld en wijkvereniging Elderhof. De vereniging heeft tot doel het verbeteren van de leefbaarheid binnen Elderveld en het bevorderen van een goede onderlinge verstandhouding tussen de bewoners van de wijk.


Het hele jaar door worden diverse activiteiten op sociaal, sportief, cultureel en educatief gebied georganiseerd. Het ledenbestand omvat ruim vijfhonderd leden. Het jaarlijkse lidmaatschap bedraagt tien euro per huishouding/huisadres.

Activiteiten
In januari de kerstboomverbranding; op tweede paasdag paaseieren zoeken; in april Koningsdag; in juli doortocht wandelaars Nijmeegse Vierdaagse (zie foto); jaarlijkse wijkdag; in het najaar Dag van de Dialoog en Sinterklaasviering. Verder is er een keer per 14 dagen een bridgeavond (Elderbridge).
Daarnaast bieden wij een uitgebreid cursusprogramma aan, waaronder taalcursussen, basiskennis computer, digitale foto- en videobewerking, bloemschikken, eerste hulp aan kinderen, hartreanimatie, bridge, schilderen en tekenen, kleding maken, conditiegym, active body en yoga.

Periodiek ( zes keer per jaar) wordt de wijkkrant Elderveld Nieuws uitgebracht, waarin de bewoners worden geïnformeerd over allerlei activiteiten en actualiteiten die op de wijk Elderveld betrekking hebben. Ook via flyers, posters en persberichten in de plaatselijke en sociale media worden bewoners op de hoogte gebracht van wat er in de wijk speelt.

Om dit alles te kunnen uitvoeren beschikken wij over een groep vrijwilligers, die bij de organisatie en uitvoering van de verschillende activiteiten betrokken zijn.

Nadere informatie: Wijkvereniging Elderveld, Leimuidenplaats 22a, Arnhem; www.elderveld.nl; 026 3810798.

Focus Arnhem-Zuid & samenkomsten

ARNHEM - Focus Arnhem-Zuid behoort tot de Sabbatvierende protestant-christelijke wereld-kerkgenootschap der Zevende Dags Adventisten. Iedereen wordt op de eerste en derde Sabbat/zaterdag van de maand gastvrij ontvangen om de Focusdienst bij te wonen aan de Wassenaarweg 5 in Arnhem-Zuid.

Muziek speelt hierbij een grote rol en daarnaast is er altijd een inspirerende spreker. Kinderen, jongeren en volwassenen zijn betrokken en zeer actief in de dienst, waardoor de diensten dynamisch, verfrissend en sfeervol zijn.
Om de middag helemaal compleet te maken is er na de dienst een Meet & Greet met één keer per maand een Healthy High Tea, waarbij een ieder eveneens welkom is voor dit gezellige samenzijn. Inloop vanaf 13:30 uur, aanvang: 14:00 uur

Muziekale Sabbatvierende samenkomsten
Focus Arnhem-Zuid houdt elke eerste en derde zaterdag van de maand een samenkomst. Deze zijn in het gebouw De Ontmoeting aan de Wassenaarweg 5 in Arnhem. Om 14:00 uur start de samenkomst en wordt u vanaf 13:30 uur gastvrij ontvangen. In de dienst speelt muziek een grote rol en daarnaast is er altijd een inspirerende spreker. Kinderen, jongeren en volwassenen zijn betrokken en zeer actief in de samenkomst

Focus Arnhem-Zuid; Wassenaarweg 5 Arnhem; www.focusarnhemzuid.nl, www.facebook.com/focusarnhemzuid.

Kerstactiviteiten Leger des Heils

ARNHEM - Op donderdag 15 december om 19.30 uur zullen we een kerstviering houden met iedereen die een verstandelijke beperking heeft. Gezellig samen zingen en iets lekkers drinken.

"Iedereen is welkom in ons gebouw aan de Leidenweg 11-13 maar wel even aanmelden dat u komt 026-3270822 of 026-3817924 of per email korps.arnhem@legerdesheils.nl. Het kerstfeest zal rond 20:45 uur beëindigd zijn. De begeleider(s) is natuurlijk ook welkom!'

Kerstfeest voor ouderen en alleenstaanden
"Op zaterdag 17 december zal er vanaf 10.00 tot ongeveer 14.30 uur een mooi kerstfeest worden gehouden in het gebouw van het Leger des Heils aan de Leidenweg 11-13 Elderveld. U wordt vanaf 10.00 uur welkom geheten met een kopje koffie of thee!
Als afsluiting van het kerstfeest krijgt u een heerlijke warme maaltijd aangeboden. Verder zal het programma bestaan uit veel samenzang, en met medewerking van het zangkoor. Toegangskaarten kunnen gratis worden afgehaald op woensdag 7 december tussen 10.00 en 12.00 uur op de Leidenweg 11-13. Telefonisch reserveren kan ook via 026 3817924 of 026 4423078."

Christmas Walk Inn
"Op maandag 19 december zal er van 15.00 tot 19.00 uur op de Leidenweg 11-13 een gezellige Christmas Walk Inn zijn waar u welkom bent. In een ontspannen sfeer kunt u spelletjes doen, praten, hapje, drankje, open podium, kerstverhaal, kerstkaarten maken, gewoon elkaar ontmoeten in de wijk. Kom gerust langs!"

Leger des Heils; Leidenweg 11-13 in Elderveld. Voor meer informatie: www.legerdesheils.nl/korpsarnhem.

ARNHEM - Op zaterdag 26 november komt de goede Sint naar Elderveld. Hij heeft ons gevraagd of we allemaal naar het wijkcentrum Elderveld aan het Breezandpad 15 willen komen?

De deuren zullen om 11.45 uur open gaan.

Progamma:

Van 12.00 tot 12.15 uur: Zingen met de poppenspeler

Van 12.15 tot 12.40 uur: Jan Klaassen

Van 13:00 tot 13:15 uur: Pietenorkest                                        

Van 13:15 tot 13:30 uur: Kinderprogramma

Van 13:30 tot 14:00 uur: Sint Nicolaas met gevolg

Na afloop is er natuurlijk voor elk kind een cadeautje!

Het evenement wordt georganiseerd door de Wijkvereniging Elderveld. Telefoon 026 3810798; email: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

ARNHEM - Op zaterdag 26 november komt de goede Sint naar Elderveld. Hij heeft ons gevraagd of we allemaal naar het wijkcentrum Elderveld aan het Breezandpad 15 willen komen?

De deuren zullen om 11.45 uur open gaan.

Progamma:

Van 12.00 tot 12.15 uur: Zingen met de poppenspeler

Van 12.15 tot 12.40 uur: Jan Klaassen

Van 13:00 tot 13:15 uur: Pietenorkest                                        

Van 13:15 tot 13:30 uur: Kinderprogramma

Van 13:30 tot 14:00 uur: Sint Nicolaas met gevolg

Na afloop is er natuurlijk voor elk kind een cadeautje!

Het evenement wordt georganiseerd door de Wijkvereniging Elderveld. Telefoon 026 3810798; email: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Nieuwe kapsalon HairDsign

ARNHEM - HairDsign is een mooie nieuwe kapsalon waar eigenaresse Danielle Visser je graag wil laten stralen. Na zeventien jaar vol passie bij dezelfde kapsalon gewerkt te hebben, heeft Danielle nu haar eigen kapsalon geopend.

"Een salon waar ik je graag thuis laat voelen en je zal voorzien van een passende coupe. Wat ik erg belangrijk vind in mijn salon is persoonlijke aandacht en uiteraard kwaliteit. Bij binnenkomst voer ik graag een gesprek voor de spiegel om je wensen te bespreken. Dan volgt een heerlijke wasmassage en uiteraard de rest van de behandeling."

Kwaliteit en creativiteit
HairDsign werkt uitsluitend met de producten van Sebastian en Sassoon professional, vooruitstrevende merken die al jaren met de laatste mode mee gaan en waar Danielle volop creatief mee kan zijn. "Wil jij ervaren wat ik bedoel en stralend met de juiste coupe en gevoel de deur uit gaan dan nodig ik je graag uit in mijn nieuwe salon."

U vindt HairDsign aan de Wassenaarweg 5d in Arnhem; 026 3792680.
Danielle werkt uitsluitend op afspraak. De actuele openingstijden kunt u vinden op de website: www.hairdsignarnhem.nl of kijk op facebook.com/HairDsignarnhem.

Het ontstaan van de wijk Elderveld

ARNHEM - Elderveld is een woonwijk in Arnhem-zuid. Het is voormalig Eldens gebied. De naam is afgeleid van het Eldensche Veld, zoals dit vermeld stond op de oude streekkaarten.

De bouw startte begin jaren zeventig en eindigde midden jaren tachtig. De wijk bestaat voornamelijk uit eengezinswoningen, enkele flats en grotere groen partijen. Dit typeert dan ook naar de bouw uit die tijd. De wijk heeft wel geteld 9.277 inwoners, verdeeld over 4213 woningen. De wijk is weer opgesplitst in drie kleinere buurten, te weten Elderveld-Zuid, Elderveld-Noord en Elderhof.

Het centrum van de wijk wordt gevormd door het winkelcentrum Elderhof. Naast het wijkwinkelcentrum beschikt de wijk ook over enkele basisscholen, een wijkcentrum, een jongerencentrum, en een diensten centrum voor ouderen en enkele zorgvoorzieningen.

De wijk heeft ook sportvoorzieningen zoals een voetbalvereniging en een squashcentrum. Elderveld is goed bereikbaar met de Arnhemse trolleybus en nu nog beter bereikbaar door het station Arnhem-zuid. De woningen betreffen op dit moment voor 53 procent huurwoningen en 47 procent uit koopwoningen.

Fysiotherapie Van Gilst uw zorgverlener

ARNHEM - Fysiotherapie Van Gilst is gespecialiseerd in Kinderfysiotherapie, Sportfysiotherapie, McKenzie therapie (rug- en nekklachten), bekkenbodemklachten, echografie en beweeg- en/of oefengroepen.

Verhuisbericht: De praktijklocaties in Elderveld gaan verhuizen naar Kromwijkplaats 2! In december en januari wordt er druk verbouwd en op 30-01-2017 opent de praktijk haar deuren! Verder blijft alles hetzelfde.

"Onze praktijk heeft als visie dat wij met veel aandacht, begrip en geduld uw klachten proberen te verhelpen. Wij nemen de tijd om naar u te luisteren en zoeken naar de beste oplossing, ook als wij deze niet met onze eigen expertise kunnen oplossen!"

De McKenzie therapeuten zijn specialisten in het behandelen van rug- en nekklachten met uitstraling naar arm of been als gevolg van een tussenwervelschijf probleem. Sportfysiotherapie richt zich op het herstellen van allerlei blessures en snelle sporthervatting.

De kinderfysiotherapeuten behandelen kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar onder andere bij een voorkeursligging of bij het verbeteren van de fijne- en/of grove motoriek. Bekkenbodemtherapie richt zich op klachten betreffende de bekkenbodem. Oefengroepen zijn er voor Diabetes Mellitus type II, COPD, artrose heup/knie en groepen voor kinderen met overgewicht.

De praktijk heeft drie locaties: in Elderveld aan de Kortlandplaats 4 en Kromwijkplaats 4. Telefoonnummer 026 3816043, in Vredenburg aan de Aduardstraat 20. Telefoonnummer 026 3230303; www.fysiotherapievangilst.nl.

Shoeby: all eyes on you

ARNHEM - Party, party, party! Shoeby bestaat vijfendertig jaar en dat vieren we met een partycollectie en matchende feestelijke prijzen. De timing had niet beter kunnen zijn. Met de feestmaanden in het vooruitzicht kan immers iedere garderobe wel wat extra glitter, klassiek kant en a touch of gold gebruiken.

Onze partycollectie bewijst dat een feestelijke outfit echt niet betekent dat je jezelf in ongemakkelijke strakke jurken of pijnlijke hakken moet wurmen. Je kunt casual en chic makkelijk combineren door bijvoorbeeld een stel stoere boots onder je partyjurk aan te trekken. Ook de mannen hoeven niet in driedelig pak aan tafel te zitten, de mannencollectie is casual maar tóch supernetjes. De kids maken dit najaar van iedere schooldag een feestje met pailletten, metallic details en grote teksten.

Shoeby
Bij Shoeby draait alles om jou! Iedere dag staan de personal shoppers van Shoeby klaar om jou van top tot teen te stylen. En mocht het je even niet uitkomen, dan maak je heel eenvoudig een afspraak met een personal shopper in de winkel.

Style je outfit af met de leukste accessoires en maak je look compleet met een paar toffe schoenen. Ontdek ook de heerlijke Eksept cosmeticalijn, met onder andere bad- en doucheproducten. Leuk om (jezelf) cadeau te doen.

Tot snel bij Shoeby! Elderveldplein 10, Arnhem; 026 3831557; shoeby.nl.

MaxStudios verhuisd naar nieuwe vestiging in het Matserhuis

ARNHEM – Het is nóg plezieriger geworden: dansen bij MaxStudios. De dansstudio is in Arnhem verhuisd naar een nieuwe zaal in het Matserhuis aan de Burgemeester Matsersingel 200. Je kunt er alle soorten dansstijlen leren en in het weekend zijn er regelmatig workshops. Het dansen is er voor iedereen: van vier tot veertig jaar oud! Neem maar eens een gratis proefles!

Max Odarty is de eigenaar van MaxStudios. Hij danst al vanaf zijn veertiende. Max' passie en hobby werden zijn werk: van danser tot dansdocent en nu zelfs dansschooleigenaar. Sinds 2009 is MaxStudios met meerdere vestigingen befaamd in heel de regio. Momenteel richt Odarty zich met zijn dansscholen op Wageningen, Nijmegen en Arnhem.

Dansen bij MaxStudios is puur. 'Just Dance' is dan ook het motto. "We blijven heel dicht bij de dans, wat verder weg van de sport. Dat geldt voor alle lessen, uitgezonderd voor de MaxStudios Dancecrews, die deelnemen aan wedstrijden en demo's geven", aldus een enthousiaste Max Odarty.

Dansen bij MaxStudios is voor iedereen, voor jong en oud. "We geven zelfs dansles aan kinderen met autisme. En ook speciaal aan 50-plussers: van disco tot urban, en van salsa tot show!" De workshops zijn vernieuwend: alle dansstijlen kunnen aan de orde komen, zoals hiphop, modern, afrodance en bellydance.

Meer informatie hierover staat op de website. MaxStudios, Burgemeester Matsersingel 200, Arnhem; 06 26484206; www.maxstudios.nl.

La Coupe Hairstyling, meer dan alleen knippen...

ARNHEM – "Als wij een standaard kapsalon waren, hadden we hier gewoon geschreven dat u bij ons terecht kunt voor al uw knipwensen. Mooie kleuren en trendy kapsels, gecreëerd met de beste producten door ervaren, enthousiaste kapsters. Maar, hoewel dat alles wél waar is, schrijven we dat niet. Wij zijn namelijk geen standaard kapsalon. La Coupe is anders!"

"Wij geven u bijvoorbeeld graag een complete make-over, aangepast aan uw wens en smaak. Van kapsel tot kleur en een professionele make-up, gevolgd door een fotoshoot in onze fotostudio. Alleen, moeder of dochter, vrijgezellenfeestje of uitstapje met het werk? Wij maken van iedereen een glamourqueen (of -king natuurlijk)!

Niet alleen ons aanbod is anders, ook onze kapsters zijn anders. Stuk voor stuk leuke meiden met verstand van zaken. Zij voelen haarfijn aan of u zin heeft in een babbeltje of in stilte wilt genieten van een hoofdmassage."

La Coupe brengt het mooiste bij u naar voren in een gezellige, informele sfeer. Met een heerlijke cappuccino of espresso geniet u van uw relaxmoment. Geen leesmap van zes weken geleden, maar de nieuwste glossy's. En dan het goede knipwerk natuurlijk, maar dat mag u verwachten van een kapsalon. Voor dat én meer komt u naar La Coupe. Compleet, up to date en met alle aandacht voor kwaliteit. Dát is La Coupe!

La Coupe Hairstyling, Ridderkerkpad 3, Arnhem, www.lacoupehairstyling.nl.
Volg ons op Facebook en Instagram: La Coupe Hairstyling Arnhem.

24 / 24