De Liemers Helemaal Goed Courant

19 juli 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 19 juli 2019


Internationaal Studentenmuziekfestival Euregio Rijn-Waal

Kira Frolu. (foto: Euregio festival)

AERDT - Eind Juli vindt in de regio Rijn-Waal het jaarlijkse studentenmuziekfestival vanuit Campus Kleve plaats.

Ook in de kerk van Aerdt aan de Kerkweg 26, treden jonge pianisten op van 26 tot en met 31 juli, steeds vanaf 19.30 uur. De toegang hiervoor is gratis; er is een vrijwillige bijdrage. Evenals vorige jaren treden er weer enkele leerlingen op van Frank Peters, docent aan het Amsterdams Conservatorium en afkomstig uit onze regio.

Achtereenvolgens spelen Kira Frolu uit Roemenie 26 juli; Clara Strobel, Belgie 27 juli; Jurn Tjoa, Nederland 28 juli; Klaudia Kudelko, Polen 29 juli; Jorian van Nee, Nederland 30 juli; Shane van Neerden, VS 31 juli. Gedurende de zomermaanden zijn in de kerk van Aerdt schilderwerken van de overleden Zevenaarse Fred Sieger te bezichtigen. Meer informatie over de te spelen werken staat op de website www.kunstkringhge.nl.

Een interactieve middag voor jong en oud!

LIEMERS - Insecten kleurrijk, wonderlijk en bijna onaards bizar! De viering van het 10-jarig bestaan van de plaatselijke IVN staat in het teken van insecten.


Tijdens een interactieve middag met lezingen over vlinders door Constanze Mager, bioloog van Burgers Zoo; over libellen door Wim Gerritsen; over spinnen door Peter van Helsdingen, gastonderzoeker van Naturalis; nut en noodzaak bloemrijke akkerranden door Frank ter Berg en Anne Oosterbaan.

Naast de lezingen kunnen bezoekers het gebied rondom het openluchttheater ontdekken. Met een bezoek aan de bijenstal; kunt u mee met een insectenwandeling onder leiding van een gids; of kunt u op pad met een fotografe die u tips & tricks aanreikt voor het maken van natuurfoto's. Blijft u liever in het openluchttheater, dan is onze quiz een gezellig en leerzaam alternatief.

Er staan diverse organisaties met een stand om informatie op allerlei gebied rondom insecten met u te delen. Onze jonge gasten kunnen onder begeleiding zoeken naar kleine waterdiertjes. Er staan enthousiaste vrijwilligers klaar om met ze te knutselen.

Ook hebben we deze middag een primeur: een sneak preview van een boek van/door twee Natuur Actief teamleden. Laat u verrassen!

Giesbeek A&D Totaal Triathlon: nieuw evenement

GIESBEEK - Op 18 augustus is de allereerste recreatieve triathlon in Giesbeek. Wat begon als een bootcamptraining bij het strand voor inwoners van Giesbeek en de omgeving, gaat nu uitgroeien naar een heus recreatief triathlon evenement. Vanaf 10.00 uur is De Giese Kop een paradijs voor triatleten.

Tony Ashek, organisator: "Ons doel is om Giesbeek, de Rhederlaag en sport te promoten en mensen in de beweging te brengen. Door lekker in de buitenlucht te trainen hopen we ziekte en obesitas te verminderen. De laatste jaren wint de triathlonsport steeds meer aan populariteit. In 2018 hebben we met de bootcampgroep al een kleine triathlon gehouden en dat smaakte naar meer. We gaan er met de hulp van een flink aantal enthousiaste vrijwilligers en sponsoren een geweldig evenement van maken. Onze hoofdsponsor, A&D Totaal zorgt onder andere voor de veiligheid tijdens het evenement."

Meerkeuzetriathlon

Op 18 augustus kunnen de deelnemers kiezen uit verschillende afstanden. Voor de beginners is er de minitriathlon met 250 meter zwemmen, 11,8 kilometer fietsen en 2,5 km hardlopen. Wil je meer uitdaging? Kies dan voor de achtste Triathlon met 500 meter zwemmen, 23,6 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Of ga voor de achtste Estafette en doe met meer mensen mee aan één van deze onderdelen.

Goede doel

Doe je mee aan deze nieuwe triathlon, dan gaat ook een euro van het inschrijfgeld naar een mooi goed doel: onderzoek naar Pulmonale hypertensie: een ongeneeslijke, progressieve en dodelijke longaandoening die uiteindelijk hartfalen veroorzaakt. Deelnemers kunnen zich aanmelden via www.giesbeektriathlon.nl.

Kunstwerk! Het Musiater wijzigt kassatijden

ZEVENAAR - In aanloop naar de totale ontwikkeling en dienstverlening van Kunstwerk! in Hal12, worden de kassatijden in Het Musiater in het nieuwe theaterseizoen aangepast.

Dit betekent dat vanaf dinsdag 20 augustus de kassa van Het Musiater geopend is op dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 13.30 en 16.30 uur. In een later stadium zal de verkoop van theatertickets ook in Hal12 mogelijk zijn.

Muziekschool

In Het Musiater is het theater en de muziekschool van Kunstwerk! gevestigd. De administratie van de muziekschool is verhuisd naar Hal12 aan de Kerkstraat 27 te Zevenaar. Tijdens de zomervakantie zijn zij gewoon bereikbaar voor vragen en inschrijvingen op 085 0409971 en info@liemerskunstwerk.nl.

Zomersluiting

Het Musiater Zoals elk jaar sluit het theater voor zes weken in de zomervakantie. Dan wordt er links en rechts groot onderhoud gepleegd in Het Musiater. Deze zomer gaat men zelfs aan de gang met het 'muziekcafé', dat op de oude plek van de administratie komt. Het wordt een prettige plek waar men kan chillen, wachten of werken. In deze periode is het niet mogelijk om aan de kassa kaarten te kopen, maar online op www.liemerskunstwerk.nl gaat de verkoop gewoon door.

Cursusprogramma Kreatieve Kring Westervoort

WESTERVOORT - Het programmaboekje 2019-2020 van de Kreatieve Kring Westervoort is uit! Een dezer dagen ontvangen alle inwoners van Westervoort en directe omgeving het nieuwe boekje in de brievenbus.

Het nieuwe cursusprogramma gaat in september in en biedt een breed scala aan lang- en kortlopende cursussen en workshops: van tekenen/schilderen, beeldhouwen en keramische vormgeving tot kunstbeschouwing, glas in lood en fotografie. Geheel nieuw komend seizoen zijn de korte cursussen ‘Zelf schrijver worden’ en ‘Tekenen, de basis’ en de workshops ‘Naïef schilderen’ en ‘Hundertwasser’. Alle cursussen en workshops worden verzorgd door vakbekwame, enthousiaste docenten. Er wordt gewerkt in een gezellige, ontspannen sfeer in niet te grote groepen. De Kreatieve Kring beschikt over moderne atelierruimtes in Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg 1 in Westervoort.

"Kijkt u het boekje beslist even door. Er zit wellicht ook een gezellige en interessante cursus of workshop voor u bij! Of kom naar onze Open Dag op zondag 1 september van 11.00-16.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof. Mocht u het programmaboekje gemist hebben, dan is deze ook verkrijgbaar bij het gemeentehuis, de bibliotheek, Kulturhus De Nieuwhof of bij de cursusadministratie. Voor nadere informatie over aanmelding en inschrijving kunt u contact opnemen met Riky Rothengatter, 026 3119659 of raadpleeg www.kreatievekringwestervoort.nl."

Wethouder Anita van Loon stopt

ZEVENAAR - Anita van Loon van Lokaal Belang heeft besloten om per direct haar functie als wethouder in Zevenaar te beëindigen. Het sociaal domein binnen haar portefeuille staat door grote tekorten voor een grote uitdaging die steun vraagt van coalitie en oppositie. Zij voelt deze steun onvoldoende.

Anita van Loon is vanaf de start van de nieuwe gemeente Zevenaar wethouder. Ze heeft in haar portefeuille het sociaal domein (Wmo, jeugd en welzijn), volksgezondheid, onderwijs, kunst en cultuur. De burgemeester en andere wethouders betreuren haar aftreden. Voorlopig nemen de andere wethouders haar taken waar.

Met pijn in het hart maakt Anita haar keuze: 'Alhoewel de bestuurscultuur in Zevenaar in een opbouwende lijn zit, belemmerde de wijze waarop de gemeenteraad haar rol vervult mij in het uitvoeren van mijn opdracht. Graag kijk ik terug op een mooie ervaring die is gestart vanuit de verkiezingen in november 2017. Ik heb veel geleerd en met veel passie en ambitie aan de maatschappelijke opdracht die echt bij mij past, gewerkt. Ik ben tevreden dat ik dit heb mogen doen en zeer trots op de verbeterde samenwerking met de schoolbesturen en het uiteindelijke resultaat van de bouw van de nieuwe school aan de Platanenlaan na veel jaren. Ook ben ik trots op onze aanpak waarmee we een groot aantal kinderen van gezinnen een veilige basis om op te kunnen groeien, hebben gegeven. Onze aanpak voorkoming escalatie heeft landelijke aandacht. Ik ben dankbaar voor de fijne gesprekken en samenwerking met de inwoners en maatschappelijke partners van Zevenaar. En met onze medewerkers en medewethouders en burgemeesters. Voor mij staan de inwoners van de gemeente Zevenaar voorop. Ik ben blij dat ik mijn steentje bij heb gedragen aan een fijnere samenleving.'

Liever delen dan verspillen!

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

WESTERVOORT - Sinds woensdag 3 juli staat er, bij de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat, een buurtkastje.

Een buurtkastje is een openbare voorraadkast, bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en om elkaar te helpen. Mensen die iets kunnen en willen missen kunnen artikelen in die kastje leggen zoals bijvoorbeeld koekjes, pindakaas, rijst, tandpasta of zeep. Mensen die iets nodig hebben kunnen iets uit het kastje pakken. De voorwaarde is dat de artikelen goed en ongebruikt zijn. Het is niet de bedoeling dat er rookwaren of alcoholische dranken in geplaatst worden. Het principe is simpel. Pak wat je echt nodig hebt en geef wat je kunt missen.

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

Het buurtkastje is in Nederland geïntroduceerd door René Verhoogt van de stichting 'SoGOed', om iets te doen tegen de voedselverspilling. Het motto van de stichting is: Liever delen dan verspillen. Het kastje is gemaakt in de werkplaats van Grip, in Purmerend. In deze werkplaats werken mensen met een psychiatrische achtergrond, die na een periode van ziekte, de draad naar betaald werk weer willen oppakken.

Hopelijk wordt het kastje bij de kerk een succes! Iedereen is van harte uitgenodigd er gebruik van te maken. Mochten er anderen (wijkraden, particulieren, verenigingen) zijn die ook een kastje willen plaatsen, informatie is te vinden op www.stichtingsogoed.nl.

Een interactieve middag voor jong en oud!

LIEMERS - Insecten kleurrijk, wonderlijk en bijna onaards bizar! De viering van het 10-jarig bestaan van de plaatselijke IVN staat in het teken van insecten.


Tijdens een interactieve middag met lezingen over vlinders door Constanze Mager, bioloog van Burgers Zoo; over libellen door Wim Gerritsen; over spinnen door Peter van Helsdingen, gastonderzoeker van Naturalis; nut en noodzaak bloemrijke akkerranden door Frank ter Berg en Anne Oosterbaan.

Naast de lezingen kunnen bezoekers het gebied rondom het openluchttheater ontdekken. Met een bezoek aan de bijenstal; kunt u mee met een insectenwandeling onder leiding van een gids; of kunt u op pad met een fotografe die u tips & tricks aanreikt voor het maken van natuurfoto's. Blijft u liever in het openluchttheater, dan is onze quiz een gezellig en leerzaam alternatief.

Er staan diverse organisaties met een stand om informatie op allerlei gebied rondom insecten met u te delen. Onze jonge gasten kunnen onder begeleiding zoeken naar kleine waterdiertjes. Er staan enthousiaste vrijwilligers klaar om met ze te knutselen.

Ook hebben we deze middag een primeur: een sneak preview van een boek van/door twee Natuur Actief teamleden. Laat u verrassen!

www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek/werkgroep-natuur-actief.

Knutsel een schatkistje bij de film Aladdin

Aladdin. (foto: Filmhuis Zevenaar)

ZEVENAAR - In Filmhuis Zevenaar is op woensdag 31 juli en zondag 4 augustus de film Aladdin te zien. De film is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm uit 1992, maar nu spelen er bekende filmacteurs in mee.

Aladdin is het spannende verhaal van het brutale straatjongetje Aladdin en de eigenwijze prinses Jasmine. De slechte grootvizier Jafar (de Nederlander Marwan Kenzari) maakt Aladdin het leven zuur. Maar Aladdin slaat terug en krijgt hulp van een vliegend tapijt en een wonderlamp waaruit een grappige geest (Will Smith) verschijnt.

Voor de film, om 14:00 uur, mogen kinderen een schatkistje knutselen. Kosten 1,75 euro extra! Opgeven kan via de website van het Filmhuis. Wees er snel bij want er kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Je bent zeker van deelname aan het knutseluurtje als de inschrijving per mail is bevestigd. Vergeet ook niet voor film zelf te reserveren! En bij de kidsfilms is er altijd limonade en spekjes. Meer informatie: www.filmhuiszevenaar.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Muziekcafé De Lantaern zoekt voor de Troubadour (3 uitgaves per jaar) een creatieve en taalvaardige tekstschrijver, die de informatie van de artiesten omzet in compacte en aansprekende teksten.

- Nationaal Centrum Paardrijden Gehandicapten zoekt een begeleider die de ruiters op stal en tijdens de paardrijles assisteert, o.a. door het klaar zetten van de paarden voor de les, het poetsen, opzadelen en helpen met opstijgen.

- De Liemerije zoekt een winkelmedewerk(st)er, die o.a. de winkelvoorraad aanvult en kassawerkzaamheden verricht. De werkdag is op dinsdag van 9.00 tot 14.00 uur. Het is wellicht voor enkele maanden, dus midddelbare scholieren kunnen zich ook melden.

- Caleidoz Ouderenadvies zoekt iemand om een 92 jarige demente, slechthorende vrouw te bezoeken. Liefst op een vast moment in de week (ca. 1,5-2 uur) om samen met haar spelletjes te doen, cryptogrammen op te lossen en de krant te lezen.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Een interactieve middag voor jong en oud!

LIEMERS - Insecten kleurrijk, wonderlijk en bijna onaards bizar! De viering van het 10-jarig bestaan van de plaatselijke IVN staat in het teken van insecten.


Tijdens een interactieve middag met lezingen over vlinders door Constanze Mager, bioloog van Burgers Zoo; over libellen door Wim Gerritsen; over spinnen door Peter van Helsdingen, gastonderzoeker van Naturalis; nut en noodzaak bloemrijke akkerranden door Frank ter Berg en Anne Oosterbaan.

Naast de lezingen kunnen bezoekers het gebied rondom het openluchttheater ontdekken. Met een bezoek aan de bijenstal; kunt u mee met een insectenwandeling onder leiding van een gids; of kunt u op pad met een fotografe die u tips & tricks aanreikt voor het maken van natuurfoto's. Blijft u liever in het openluchttheater, dan is onze quiz een gezellig en leerzaam alternatief.

Er staan diverse organisaties met een stand om informatie op allerlei gebied rondom insecten met u te delen. Onze jonge gasten kunnen onder begeleiding zoeken naar kleine waterdiertjes. Er staan enthousiaste vrijwilligers klaar om met ze te knutselen.

Ook hebben we deze middag een primeur: een sneak preview van een boek van/door twee Natuur Actief teamleden. Laat u verrassen!

www.ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek/werkgroep-natuur-actief.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B in Duiven

21 juli 8.45 u ds J.A. Boersema; 16.00 u ds J. van Houwelingen

28 juli 8.30 u Lezen; 16.00 u drs P. Houtman

Sint-Franciscus

Babberich

Zondag 21 juli is er om 9.30 uur een Eucharistieviering voorganger Pastoor Thanh Tha het gemengd koor verzorgt de zang.

Misintenties:

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Herman Köning en familie Köning – Gerritsen

Woensdagavond 24 juli 18.30 uur Eucharistieviering voorganger Pater Remmers.

Telefoon: 0316 247216 email:babberich@rkliemers.nl

Ontmoetingskerk

Op zondag 21 juli gaat in de viering om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. L. den Besten voor.

Op zondag 28 juli gaat om 10.00 uur ds. L. van Buuren uit Rheden voor.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar in Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

Midzomerbridge

bij De Liemers

ZEVENAAR - Bridgeclub De Liemers organiseert op dinsdagavond 23 juli de midzomer-bridge.

"De inloop is vanaf 19.00 uur en we starten om 19.30 uur. Aanmelden kan, maar hoeft niet via 06-22153923 (Guus) of 06- 38029921 (Lianne). De indeling is op volgorde van binnenkomst. De kosten bedragen vier euro per paar.

Wij spelen in De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 26 in Zevenaar. Dit is ook de thuisbasis van BC De Liemers. Hier wordt op maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond gebridged in twee of drie lijnen. Het nieuwe seizoen (2019-2020) start in de eerste week van september. Op alle speelmomenten is plaats voor nieuwe leden. De midzomer-bridge is een goede gelegenheid om kennis te maken met BC De Liemers. Of gewoon nog even te oefenen voor het nieuwe seizoen of om met uw nieuwe partner de speelafspraken nog eens door te nemen. Hoe dan ook: weet u welkom op de midzomer-bridge. Bel voor meer informatie of zie onze website www.nbbclubsites.nl/club/7015."

Sint-Werenfriduskerk Westervoort

In het weekend 20-21 juli is er geen viering in deze kerk.

Zaterdag 27 juli 19.00 uur Woord en Com.viering

Intenties: Wilma Wigman-Opgenoort (jgt). Ria Wolters, Anna Munster, Jacoba van Mullem, Riet Weiss-Geurts, Corrie Messing-Disteli, Co Messing, ouders Reijers-Willemsens

Help Willemijn haar droom waar te maken!

Willemijn op weg naar een try. (foto: Joyce Huis) Joyce Huis

ZEVENAAR - "Mijn naam is Willemijn ter Avest, ik ben 20 jaar oud, kom uit Zevenaar maar wonend in Amsterdam. Vier jaar geleden begon mijn rugbyavontuur, van atletiek ben ik overgestapt naar het rugby."

"In een korte periode heb ik me zelf zodanig kunnen ontwikkelen dat ik voor het Nederlands team mocht uitkomen voor zowel de 7s als 15s rugby. (Sevens is een rugbyvariant van 7 tegen 7 spelers). Ik heb al zoveel vette toernooien mogen meemaken met het Nederlands team. Spelen tegen grootmachten als Nieuw Zeeland in Canada, in Hong Kong tegen China maar ook voor bijna 10.000 man in Amsterdam. Op het Amsterdam Sevens toernooi, voor rugbyers het toernooi van het jaar, tegen Ierland ben ik uitgeroepen als beste speelster van het toernooi.

Helaas ziet NOC NSF en rugby Nederland voor nu geen vooruitgang in het rugby voor vrouwen en heeft daarom besloten om het programma van de Sevens te stoppen. Gelukkig is het wel zo dat ik naar Australië kan om me daar te ontwikkelen tot nog een betere rugbyspeelster. Ik kan trainen bij University of New England in Australië.

Ik kan in Australië trainen en toernooien te spelen op zeer hoog niveau. Dit is de ultieme kans om mezelf te kunnen ontwikkelen als rugbyspeler waardoor mijn spel in het Nederlands rugbyteam beter wordt en het team gaat helpen ver te komen tijdens het EK.

Het is altijd een droom van mij geweest om in Australië, een land waar rugby een populaire sport is, te mogen trainen en spelen. Natuurlijk blijf ik voor het Nederlands team uitkomen. Steun mij om mijn droom waar te maken! Via http://bit.ly/helpwillemijn."

Mascha Brouwer eerste koningin van Sint-Andreas

Onze eerste koningin Mascha Brouwer. (foto: Fred van Uem)

ZEVENAAR - Op maandag 1 juli was het vogelschieten voor het koningschap van schutterij Sint-Andreas.

Na 151 schoten werd de houten vogel door Mascha Brouwer, zelf naar beneden geschoten. Zij koos Jacco Brouwer als prins-gemaal en hiermee was het nieuwe koningspaar bekend. Mascha en Jacco Brouwer zijn het nieuwe koningspaar van schutterij Sint-Andreas.

"Wij gaan met Mascha en Jacco een mooi schuttersjaar tegemoet, waarbij wij zelf op 15 september de Federatieve SchuttersDag organiseren in het centrum van Zevenaar. Hiervoor hebben zich 32 schutterijen aangemeld, en dat belooft een mooie kleurrijke dag te worden.

De andere prijzen van het koningschieten zijn als volgt: kop door Dennis Vermeulen, linkervleugel door Marcel Jordens, rechtervleugel door Thijs Vreman.

Het vorige koningspaar Gerard & Ans Polman werd bedankt voor zijn inzet. Mede door die inzet is de schutterij in staat geweest om zich het afgelopen jaar, bij verschillende evenementen, op een mooie manier te vertegenwoordigen.

Midzomerbridge bij De Liemers

ZEVENAAR - Bridgeclub De Liemers organiseert op dinsdagavond 23 juli de midzomer-bridge.

"De inloop is vanaf 19.00 uur en we starten om 19.30 uur. U kunt (maar dat hoeft niet) zich van tevoren aanmelden via 06 22153923 (Guus) of 06 38029921 (Lianne). De indeling is op volgorde van binnenkomst. De kosten bedragen vier euro per paar.

Wij spelen in De Griethse Poort, Oude Doesburgseweg 26 in Zevenaar. Dit is ook de thuisbasis van BC De Liemers. Hier wordt op maandagavond, dinsdagmiddag en donderdagavond gebridged in twee of drie lijnen. Het nieuwe seizoen (2019-2020) start in de eerste week van september. Op alle speelmomenten is plaats voor nieuwe leden en misschien is de midzomer-bridge een goede gelegenheid om kennis te maken met BC De Liemers. Of gewoon nog even te oefenen voor het nieuwe seizoen of om met uw nieuwe partner de speelafspraken nog eens door te nemen. Hoe dan ook: weet u welkom op de midzomer-bridge. Wilt u meer informatie (06 22153923) of zie onze website www.nbbclubsites.nl/club/7015."

Ontmoetingskerk

Op zondag 21 juli gaat in de viering om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk ds. L. den Besten voor.

Op zondag 28 juli gaat om 10.00 uur ds. L. van Buuren uit Rheden voor.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar in Ons Huis te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Op zondag 21 juli om 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pater G. Remmers met samenzang. De collecte is voor het pastoraat van onze parochie.

Intenties: Thea van Haaren-van der Velden en overleden families van der Velden-Wolters en

Van Haaren-Schrievers, Overleden ouders van Gool-van Abeelen, Familie Visser-Verkerk,

Hein Brinkman, Jan Rietbergen.

Op zondag 21 juli: is Amnesty onze gast.

Op zondag 28 juli om 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pater G. Remmers geen koor.

De collecte is voor het pastoraat van onze parochie.

Intentie: Frans Gieling.

Overleden: Op 29 juni is Dhr. Paul Reijmer in de leeftijd van 80 jaar overleden. Hij woonde Verpleeghuis Arnhem, voorheen Masiusplein. Zijn uitvaart was op vrijdag 5 juli in de kapel van De Pelgromhof , waarna zijn begrafenis op R.K. begraafplaats aan de Arnhemseweg Zevenaar.

De Liemerse Bedevaart naar Kevelaer: We gaan dit jaar op donderdag 5 september naar Kevelaer. De pastoor Thanh Ta en diaken Adri van Zundert begeleiden als voorgangers de bedevaart en de koren uit Herwen & Aerdt zorgen voor de muzikale opluistering. De buskosten zijn 17.00 euro per persoon en voor een intentie 4.00 euro. In het kerkblad 'Op Weg' staat waar u zich kunt aanmelden.

Liemers Jeugdkoor: Samen zingen

ZEVENAAR - Word jij ook zo blij van zingen? Dan is het Liemers Jeugdkoor(7 - 11 jaar) echt iets voor jou!

Onder begeleiding van het Liemers Jeugdorkest wordt toegewerkt naar twee spetterende Sinterklaasvoorstellingen op zondag 17 november. We gaan hippe, coole en vette liedjes instuderen. Meld je snel aan er is beperkt plek!

Docent: Sander Spaan. Start cursus: 16 september. Dag/tijd: maandag koor 1: 16.00 – 17.00 uur / koor 2: 17.00 – 18.00 uur. Locatie: Het Musiater, Zevenaar. 7 repetities + generale en 1 voorstelling per koor. Prijs: gratis.

H. Remigius Duiven

Zondag 21 juli om 10.30 uur. Woord/communiedienst.

Voorganger: W. Staring en M. Slangewal.Koor: Samenzang.

Zaterdag 27 juli om 19.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pater G. Remmers. Koor : Vakantiekoor.

Gebedsintenties 21-07-2019: Annie Hoppenreijs-Lucassen, Jan Janssen, Paul Verhoef, Bets Vuulink-Goris, Riet Elbers-Nijenhuis, Ben Nijland, Geert Leijser.

Gebedsintenties 27-07-2019: Els en Eeke Schampers, Ouders Peters-Wacki, Jan Janssen, Bets Vuulink-Goris, Riet Elbers-Nijenhuis, Ben Nijland, Geert Leijser, Annie Roelofs en dochter Annet. Jaargedachtenis: Hent Roelofs , Theo Böhmer.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Zondag 21 juli is er om 9.30 uur een Eucharistieviering voorganger Pastoor Thanh Tha het gemengd koor verzorgt de zang.

Misintenties:

Ome Paul en tante Marie Reijmer-Aaldering

Herman Köning en familie Köning – Gerritsen

Woensdagavond 24 juli 18.30 uur Eucharistieviering voorganger Pater Remmers.

Telefoon: 0316 247216 email:babberich@rkliemers.nl

H. Antonius Abt kerk

Op zaterdag 20 juli om 18.00 uur Eucharistieviering, voorganger Pater Remmers, lector E. Kroets, zang Antoniuskoor.

Op zaterdag 27 juli om 18.00 uur Woord en Communieviering, voorgangers Wim Herbes en Piet Peters, zang Antoniuskoor.

Sint-Werenfriduskerk Westervoort

In het weekend 20-21 juli is er geen viering in deze kerk.

Zaterdag 27 juli 19.00 uur Woord en Com.viering

Intenties: Wilma Wigman-Opgenoort (jgt). Ria Wolters, Anna Munster, Jacoba van Mullem, Riet Weiss-Geurts, Corrie Messing-Disteli, Co Messing, ouders Reijers-Willemsens

Vlooienmarkt Duiven

DUIVEN - Op het Horstenpark aan de Horstenparklaan 4 is op zondag 21 juli van 9.00-16.00 uur een vlooien- en kofferbakmarkt, de derde van het seizoen.

Deze vlooienmarkt is altijd weer een groot succes en door Animo vlooienmarkten georganiseerd. Het is een grote openluchtvlooienmarkt met veel particulieren deelnemers. Er zijn dan weer veel kramen en grondplaatsen waar tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden.

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen, of als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam kost 25 euro. Grondplaatsen met auto 17,50 euro en met auto-aanhanger 20 euro. Deze kunt u bestellen via www.animo-vlooienmarkten.nl of 06 39108152. De markt bezoeken kost het 3,00 entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis!

Het Theehuis zorgt voor de catering en een leuk terras!

Alle data van de openluchtvlooienmarkten van Animo op het Horstenpark zijn zo. 21 juli en zo. 25 aug. en 29 september.

Programma Kunstwerk! Het Musiater

Alvast een voorproefje voor het nieuwe seizoen:

Alex Ploeg: Ultimatum

Soms moet je jezelf een Ultimatum stellen. Bepalen wie je bent. Sterk zijn. Volwassen worden. Ergens voor staan. Alex weigert dit al jaren. Want kom op, hoe doe je dat als je een vat vol tegenstrijdigheden bent? Alex Ploeg is een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet. Die rake vragen stelt over onderwerpen die er niet toe doen. Alex is lid van Comedytrain en won de Publieksprijs van Cameretten (2016). Dit voorjaar is hij te zien in een nieuw seizoen van het satirische sketchprogramma Klikbeet (NTR).

Cabaret. Donderdag 19 september aanvang: 20.15 uur. Prijs: 18 euro.

The Magic of Jeans (TO)

Heartbeat: The All Singing & Dancing Extravaganza

Voel het ritme van de allernieuwste show van The Magic of Jeans: 'Heartbeat'. Een theaterconcert met de hits van toen in een nieuw, hip jasje en met de hits van nu; je kunt niet meer stil blijven zitten! Een spetterende live band neemt je samen met een geheel nieuwe cast mee op een muzikaal avontuur.

Theaterconcert. Vrijdag 27 september aanvang: 20.15 uur. Prijs: 25,50 euro.

Blind Date: Verrassingsvoorstelling

Wij hebben een date! Een theaterdate wel te verstaan. Want in dit weekend vieren we de start van een kersvers theaterseizoen. Speciaal hiervoor hebben wij een heerlijke theateravond in petto en… de kaartjes kosten slechts een tientje! Wie er waar te zien is blijft nog even geheim, het is immers een blind date… Maar we mogen wel alvast verklappen dat het een heerlijk avondje lachen wordt in Het Musiater!

Seizoensopening. Zaterdag 28 september aanvang: 20.15 uur. Prijs 10 euro.
Bestel nu online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Eva Visser verlaat Liemers College met diploma en LCAward

Eva Visser actief op de klimwand, die ze met veel bravoure nam en die haar het klimvaardigheidsbewijs opleverde. Iets dat de fotograaf later ook presteerde. (foto: Eva ter Maat)

ZEVENAAR - Enthousiast geworden door verhalen van vrienden besloot Eva Visser meer te doen op school dan leren voor een diploma. Zij ging zich niet alleen inzetten voor medeleerlingen, maar ook voor een weeshuis in Oeganda. De sportieve uitdaging ging ze aan door een klimcursus te volgen.


Door Piet van Breukelen

Toen Eva in de 4e klas VWO eigenlijk via vrienden te horen kreeg wat er nodig was om in aanmerking te komen voor de LCAward, was ze direct verkocht. Zich vooral ook inzetten voor anderen en daarmee zichzelf als mens ontwikkelen; dat was wat ze wilde. Tijdens haar eerste project, het opknappen van een weeshuis in Oeganda, heeft ze misschien wel het meeste geleerd. Dat was ook nodig, want het project werd uitgevoerd door negen leerlingen met Anno Koning en Jan van den Heuij als begeleiders. Dan moet je veel met elkaar overleggen, plannen en samenwerken. En elkaar vertrouwen dat je de gemaakte afspraken nakomt. In verband met dit project bezocht ze ook het Afrika Museum in Nijmegen, om meer over de Afrikaanse cultuur te weten te komen.

Op sportief vlak heeft Eva tegelijk met Eva ter Maat een klimcursus gevolgd en veel geleerd over klimtechniek en klimapparatuur. Het klimvaardigheidsbewijs was het logische gevolg. De maatschappelijke pijler verdiende ze met het geven van bijles aan medeleerlingen en op school werken als leerling acteur. Met anderen speelde ze dan klassesituaties na die voor de docent dan voor de nodige feedback moest zorgen. Ook was ze actief betrokken bij de vakantiespelen in Tolkamer. Eva heeft in alles wat ze aanpakt aangetoond dat je van haar op aan kunt, aldus Jan van den Heuij.

H. Andreaskerk Groessen

Overleden: op 2 juli jl. overleed in de leeftijd van 83 jaar de heer Antoon Willemsen. Dat hij mag rusten in vrede en wij wensen allen die zich met hem verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbare.

Vieringen: zo 21-7-2019 geen viering. zo 28-7-19 09.30 Woord- & Communieviering parochianen voorgangers Wim Herbes en Piet Peters. Zo 4-8-2019 geen viering.

Intenties: zo 28-7-2019: Bernard en Mientje Bouwman-Driessen, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Wim en Lies Raasing-de Hair, Gerda Stokman-Koning, Hennie en Dinie van Kempen en Willy, Theo Roordink en Ralf, ouders van Lunenburg-Melchers,Theo Uffing, Antoon Willemsen.

Nieuwe bridgeclub in Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - In Oud-Zevenaar start, bij voldoende deelname, half september Senioren Bridgeclub Oud-Zevenaar & Ooy.

Deze bridgeclub is een initiatief van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy, waarvan je geen lid hoeft te zijn/worden. De speellocatie is de kleine zaal (De Nachtwacht) in het schuttersgebouw van Sint-Anna, Babberichseweg 58 in Oud-Zevenaar. De tijden op woensdagavond zijn 19.00 tot 23.00 uur. Nieuwe leden zijn welkom!

Voor meer informatie of aanmelding kan men contact opnemen met Piet Elshof (0316 527911), piet.elshof@hetnet.nl.

Nieuwe bridgeclub in Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - In Oud-Zevenaar start, bij voldoende deelname, half september Senioren Bridgeclub Oud-Zevenaar & Ooy.

Deze bridgeclub is een initiatief van Seniorenclub Oud-Zevenaar en Ooy, waarvan je geen lid hoeft te zijn/worden. De speellocatie is de kleine zaal (De Nachtwacht) in het schuttersgebouw van Sint-Anna, Babberichseweg 58 in Oud-Zevenaar. De tijden op woensdagavond zijn 19.00 tot 23.00 uur. Nieuwe leden zijn welkom!

Voor meer informatie of aanmelding kan men contact opnemen met Piet Elshof (0316 527911), piet.elshof@hetnet.nl.

Zwemmers ZVW'74 actief in de Lektocht

Van links naar rechts: Veerle Elting, Esmee Anne de Meulmeester, Joyce van Suntenmaartensdijk, Bouke Timmer, Jordy Jolink, Susan Koeslag, Wesley Peters, bij de startplek van de Lektocht in Beusichem. (foto: M. Peters)

WESTERVOORT - Zondag 14 juli werd voor de 23e keer de lektocht gehouden.

Leden van zwemvereniging ZVW’74 uit Westervoort, Veerle, Esmee Anne, Joyce, Bouke, Jordi, Susan en Wesley zwommen een afstand van 2 km. Een tocht dat begint in de afgraving van Beusichem en eindigt in de haven van Culemborg.

Twee medailles voor Stefan Ubbink

Stefan Ubbink staat rechts.

REGIO - In het weekend van 6 en 7 juli heeft Stefan Ubbink van Reddingsbrigade De Breuly twee medailles gewonnen in het masterklassement bij de Flanders International Lifesaving Competition Open Water (FILCOW) in het Belgische Oostende.

Zowel op de 70m beachsprint als de surfskirace wist Stefan als derde te eindigen. Naast deze plaatseringen waren er ook nog twee keer een vierde plaats op de onderdelen boardrace en beachflags.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 20 juli 10.00 uur:

Eucharistieviering Sint Annagilde met Pater Remmers en het AMK koor.

Gebedsintenties:

Mientje Hendriksen-Fontein en Gerrit Hendriksen

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Kerkberichten week 30 van 27 juli tot en met 2 augustus 2019:

In het weekend van zaterdag 27 juli en zondag 28 juli is er geen viering in de

Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Mededelingen:

Overleden op donderdag 11 juli in de leeftijd van 81 jaar de heer Jan Keultjes,

Oud-Zevenaarseweg , Oud-Zevenaar.

Op donderdag 5 september is de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar Kevelaer.

De kosten bedragen € 17,00 per persoon en € 4,00 voor een misintentie.

Vereist wordt een paspoort of identiteitskaart. Opgave en geldafdracht tot en met
26 augustus bij Bennie Willemsen, Leemkuylweg 11 (tel: 0316-331731).

De eerstvolgende viering is op zondag 11 augustus 11.00 uur:

Woord- en Communieviering mat Pastoraal werker J. Heemink.

Solovoorstelling Spagaat door Peter Brouwer

Peter Brouwer. (foto: Filmhuis Zevenaar)

ZEVENAAR - Op zaterdag 20 juli 20:15 uur speelt schrijver en muzikant Peter Brouwer in Filmhuis Zevenaar zijn solovoorstelling Spagaat.

Hoe besluitvaardig staan we in het leven? Wat als je niet durft te kiezen? Wat als je kiest? Brouwer zoekt de antwoorden in persoonlijke verhalen en liedjes. Verhalen over een jongensdroom die uitkwam en een spagaat die blijft. Met een mooie rol voor de muziek, meesterlijk uitgevoerd op piano en accordeon.
Vragen over keuzes zijn vragen over mens-zijn. De antwoorden maken het misschien niet gemakkelijker, maar leveren wel een warme en eerlijke voorstelling op. Elke bezoeker voelt zijn eigen spagaat, geen mens zonder keuzes.

Peter Brouwer is een multi-kunstenaar die niet kon kiezen. Hij liet een carrière als beroepsmusicus achter zich om schrijver te worden. Toen hij eenmaal – met succes – begon te publiceren, kwam ook de muziek weer op zijn pad. Brouwer schreef het theaterprogramma Spagaat in het kielzog van een goed besproken debuutroman en drie dichtbundels – en vooruitlopend op een nieuw boek. Brouwer werkte in het theater eerder samen met verschillende kunstenaars en artiesten. Dit is zijn eerste solovoorstelling. Entree Standaard 12,50 euro; vrienden en donateurs 10,00 euro. Meer informatie: www.filmhuiszevenaar.nl.

Stichting Het Palet koopt gedeelte Mondriaan 4 Duiven

Op de foto van links naar rechts: Monica Krol van de gemeente Duiven, de bestuursleden van Het Palet Simon Wesdijk, Janneke Bos (vz) en Jan van Buren, en notaris Van Belsen. (foto: Willy Demon)

DUIVEN - Stichting Het Palet Trefpunt Duiven heeft na jaren van onderhandelen met de gemeente Duiven een gedeelte van het perceel aan de Mondriaan 4 gekocht.

Het betreft het gedeelte dat al jaren door de Stichting wordt gebruikt. Het bestuur is blij dat het nu eindelijk allemaal rond is en de energie weer geheel besteed kan worden aan het organiseren van activiteiten.

Dialectavond op Kotmans met drie dialectschrijvers

Dialectavond op landgoed Kotmans. (foto: Ine Uwland)

REGIO - De Dialectkring Achterhook en Liemers (www.dialectkring.nl) houdt op donderdag 1 augustus de tweede en laatste dialectavond van dit seizoen bij het Schrieverspad op landgoed Kotmans aan de Kotmansweg in Winterswijk-Miste.

Joop Hekkelman (Gorssel), Frits Kolkman (Borculo) en Jan Saalmink (Zelhem) dragen voor uit eigen werk. Ze werken ook mee aan dialect- en andere tijdschriften, waaronder De Moepot, het driemaandelijks tijdschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen.

De avond is van 19.30 tot 21.30 uur, de toegang is gratis. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom. Een eventuele vrije gift voor het Schrieverspad wordt op prijs gesteld.

Kerkberichten Geloofsgemeenschap Sint Martinus Oud-Zevenaar

Zaterdag 20 juli 10.00 uur:

Eucharistieviering Sint Annagilde met Pater Remmers en het AMK koor.

Gebedsintenties:

Mientje Hendriksen-Fontein en Gerrit Hendriksen

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Kerkberichten week 30 van 27 juli tot en met 2 augustus 2019:

In het weekend van zaterdag 27 juli en zondag 28 juli is er geen viering in de

Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Mededelingen:

Overleden op donderdag 11 juli in de leeftijd van 81 jaar de heer Jan Keultjes,

Oud-Zevenaarseweg , Oud-Zevenaar.

Op donderdag 5 september is de jaarlijkse Liemerse bedevaart naar Kevelaer.

De kosten bedragen € 17,00 per persoon en € 4,00 voor een misintentie.

Vereist wordt een paspoort of identiteitskaart. Opgave en geldafdracht tot en met                
26 augustus bij Bennie Willemsen, Leemkuylweg 11 (tel: 0316-331731).

De eerstvolgende viering is op zondag 11 augustus 11.00 uur:

Woord- en Communieviering mat Pastoraal werker J. Heemink.

Collectanten gevraagd

MONTFERLAND - Van 23 tot en met 28 september wordt de jaarlijkse collecte gehouden van HandicapNL.

De overheid en maatschappij vragen steeds meer van ons. Als je een fysieke of verstandelijke beperking hebt kan het lastig zijn om voor jezelf zo goed mogelijk de zaken te regelen. Om eigen keuzes te maken en regie te krijgen over je eigen leven heb je kennis, vaardigheden, lef en doorzettingsvermogen nodig. En extra steun van de mensen om je heen. HandicapNL steunt organisaties en projecten die mensen met een handicap helpen het heft in eigen handen te nemen.

Doe mee met deze collecte door collectant te worden. Zich opgeven kan bij de plaatselijke coördinator Ans Kruis 06 13756581. Meer informatie staat op www.handicap.nl.

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Raben Autoschadeherstel verhuist naar BusinessPark 7Poort

DIDAM/ZEVENAAR - BusinessPark 7Poort is een bedrijf rijker, namelijk Raben Autoschadeherstel. Op donderdag 4 juli 2019 hebben de heren Freddy en Joris Raben en mevrouw Bernadette Raben-Looman hun handtekening gezet onder de koopovereenkomst. Wethouder Nanne van Dellen tekende namens de gemeente Zevenaar. Het gaat om een kavel á 4.624m² aan de Exa op BusinessPark 7Poort.

Op dit moment is Raben Autoschadeherstel gevestigd in Didam. Omdat ze daar geen uitbreidingsmogelijkheden meer hebben, is er gekozen voor een nieuw pand op BusinessPark 7Poort. Dit najaar wordt gestart met de bouw. Als alles verloopt volgens planning, is het nieuwe pand eind 2020 klaar voor gebruik. Wethouder Nanne van Dellen is blij met het familiebedrijf: "7Poort is weer een mooi bedrijf rijker dat goed past hier. Met de komst van Raben is deelgebied 7Poort-zuid nagenoeg uitverkocht en dat is goed nieuws."

Raben Autoschadeherstel

Raben heeft inmiddels meer dan 21 jaar ervaring en levert verschillende diensten op het gebied van schadeherstel, zoals uitdeuken, ruitenservice, schadetaxatie en het repareren van schades.

Respectvol omgaan met De Breuly en Panoven!

Bloeiende waterlelie Panoven. (foto: tj) tj

ZEVENAAR - Op maandag 8 juli was er een bijeenkomst in het Gemeentehuis van Zevenaar met afgevaardigden van onder andere Vrienden van de Breuly, HSV De Breuly, politie, gemeente, afvaardiging van de buurt, natuurorganisaties en GoClean de Liemers om ontstane overlast bij recreatieplas De Breuly te bespreken.

Als kernpunt werd de afvalproblematiek onder de loep genomen, waarbij besproken werd of erop gestuurd moet worden dat bezoekers van De Breuly hun eigen afval weer mee naar huis nemen. Uit het gesprek kwam naar voren dat er veel afval naast de afvalbakken blijft liggen en dat er meerdere vrijwilligers lopen om De Breuly netjes te houden.

Daarnaast kwamen ook andere zaken aan bod zoals vandalisme/vernielingen, overlastgevend gedrag en de regelgeving. De aanwezigen waren het er over eens dat de Breuly een uniek gebied, een natuurlijk zwemwater van topkwaliteit, een mooie visplas en een geweldig biotoop met bijzondere planten en dieren is. Dat wil iedereen ook heel graag zo houden. Respectvol omgaan met De Breuly moet het doel zijn.

Voor de lange termijn is afgesproken dat de diverse belangengroepen samen met de Gemeente de regelgeving en de informatie op borden in het gebied verder gaan verbeteren en aanpassen Op de korte termijn zal er ook waar nodig repressief worden opgetreden door politie en boa's. De politie doet al enorm veel, maar zal dit intensiveren, zowel opvallend als onopvallend. (Marloes Heebing, Go Clean De Liemers; Frans van der Wee, Politie Zevenaar; Toon Janssen, HSV De Breuly)

Programma Het Musiater

Arie en Silvester: Wie?!

De mannen die jaren werden gevreesd door het gegoede cabaret zijn terug van weggeweest. Wie? Arie en Silvester! In deze 'BEST OF' show komen Arie en Silvester nog eenmaal. Alle onvergetelijke acts worden afgestoft, voorzien van een nieuwe jas en keihard door je strot geduwd! De twee heren gaan als vanouds te keer. 'Inhoud' wordt vakkundig platgestampt, 'theaterwetten' worden met vuile voeten getreden en 'nuance' wordt keihard de grond in getrapt. Alsof het nooit anders is geweest. Kortom: Oude wijn door oude zakken.

Donderdag 3 oktober. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 18 euro.

The Legends ft. Michael Varekamp: Swingin' in New Orleans

We reizen af naar het zuiden van Amerika, naar de bakermat van de Jazz: New Orleans. In de eerste helft van de vorige eeuw vierde de jazz hier zijn hoogtijdagen met muzikanten als Louis Armstrong, Louis Prima en Fats Domino.

The Legends, onder leiding van trompettist en vocalist Michael Varekamp en toetsenist Wiboud Burkens, verwelkomen het publiek in hun eigen eenvoudige maar sfeervolle plattelands nachtclub. Nummers als 'Mac the Knife', 'Petite Fleur' en natuurlijk 'When the Saints Go Marching In' kunnen rekenen op gloedvolle vertolkingen in deze inspirerende voorstelling.

Theaterconcert. Donderdag 10 oktober. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 22,75 euro

Vrijdag & Sandifort: Voorlopig voor Altijd

Remko Vrijdag en Martine Sandifort spelen alweer hun vierde voorstelling op rij. De vorige show Vrijdag vs Sandifort werd uitgeroepen tot een van de meest indrukwekkende cabaretvoorstellingen van het seizoen: 'Er zijn maar weinig Nederlandse cabaretiers die met zoveel acteer -en zangtalent, energie en overtuigingskracht op het toneel staan als Remko Vrijdag en Martine Sandifort', concludeerde de Poelifinario jury.

Cabaret. Woensdag 16 oktober. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 21,50 uur.

Mario Staring, nieuwe hoofdcommandant bij Sint-Andreas

Links, de nieuwe hoofdcommandant Mario Staring. Rechts, de scheidende hoofdcommandant Frank Molenaar. (foto: Fred van Uem) Fred van Uem

ZEVENAAR - Schutterij Sint-Andreas heeft een nieuwe hoofdcommandant.

Frank Molenaar had vanaf 2010 tot 2019 het commando. Helaas, door lichamelijke klachten moest Frank aftreden. De officiële overdracht was tijdens de kermisdagen in Zevenaar. We danken Frank voor de vele jaren dat we met de schutterij, onder zijn aanvoering door Zevenaar en omgeving rondtrokken.

Door het moeten stoppen is het bestuur op zoek gegaan naar een opvolger van Frank. Mario Staring is onze nieuwe hoofdcommandant geworden. "We wensen Mario veel succes in zijn nieuwe functie en verwachten om ook onder zijn leiding, weer goed te kunnen presenteren op de verschillende concoursen die gaan komen. Te beginnen op de Federatieve Schuttersdag op 15 september in het centrum van Zevenaar, dat we zelf organiseren."

Huldiging jubilarissen bij schutterij Sint-Andreas

De aanwezige jubilarissen van links naar rechts Geert Elfrink (40), Harrie Sales (40), Theo Reijmer (50). (foto: Fred van Uem) Fred van Uem

ZEVENAAR - "Als schutterij weten we dat tradities en jarenlange verbondenheid aan een vereniging belangrijk is. De schutterij is zelf immers opgericht in 1906. Op kermismaandag 1 juli hebben wij onze jubilarissen gehuldigd met hun 40- en 50 jaar lidmaatschap."

"Onze 40-jarige jubilarissen zijn: Geert Elfink, Harrie Sales, Jos van Uum. Onze 50-jarige jubilarissen zijn: Frank Boerboom, Hennie Derksen, Theo Reijmer. Helaas waren niet alle jubilarissen in de gelegenheid om te komen.

De jubilarissen zijn door Wilri Bloemen in de bloemetjes gezet. Daarvoor onze dank als vereniging. Daarna was er een vendelhulde voor de jubilarissen.

We danken alle jubilarissen voor hun trouw, broederschap en dienstbaarheid. Natuurlijk hopen iedereen nog lang in goed gezondheid te blijven zien."

Willem Elfring veertig jaar vendelier bij Sint-Andreas

Willem Elfring 40 jaar vendelier. (foto: Maurice Visser) Maurice Visser

ZEVENAAR - Tijdens de Zevenaarse kermis op maandagavond 1 juli is Willem Elfring door de vendeliers stevig in het zonnetje gezet.

Willem die doorgaans er niet van houdt om in de schijnwerpers te staan moest er toch aan geloven. Willem was met stomheid geslagen toen hij verzocht werd om naar voren te komen. Op de dag af was hij precies 45 jaar lid van de schutterij, maar tevens ook 40 jaar vendelier. Na een korte toespraak kreeg Willem een mooi beeld uitgereikt en was er een mooie bos bloemen voor zijn vrouw Astrid. Aansluitend was er uiteraard een vendelhulde voor Willem. Willem heeft al aangegeven nog lang niet te willen stoppen. Uiteraard zijn de vendeliers en commandant hier erg content mee.

Zomerschool in de Liemers gestart

ZEVENAAR - Kunstwerk! de Bibliotheek organiseert tijdens de zomervakantie weer een Zomerschool voor de basisschoolleerlingen.

Tijdens de Zomerschool gaan kinderen 3 ochtenden op een actieve en creatieve manier bezig met taal, zodat het leerniveau tijdens de 6 weken zomervakantie niet achteruitgaat. Met een grotere woordenschat en meer vertrouwen zitten de kinderen in september weer in de 'normale' schoolbanken. De Zomerschool is een initiatief van de gemeente Zevenaar en Westervoort in samenwerking met Kunstwerk! de Bibliotheek (Taalhuis Zevenaar). Voor de Zomerschool voor volwassenen is er een samenwerking met de gemeente Duiven. De deelname is gratis. Het centrale thema voor Zomerschool 2019 is ridders en kastelen. Met activiteiten als een kastelenbezoek, leesmaterialen, VR-technologie en knutselopdrachten.

Aanmelden en informatie Zomerschool 2019 Kunstwerk! de Bibliotheek: Marie-José van de Velde, activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl; 0316 745680; https://www.debibliotheekliemers.nl.

13 / 14