De Liemers Helemaal Goed Courant

28 april 2017

De Liemers Helemaal Goed Courant 28 april 2017


Jaarlijkse rommelmarkt Didam

DIDAM - Drumfanfare Sint-Martinus houdt op 2 juli weer haar jaarlijkse rommelmarkt op het terrein aan de Manhorstweg 3a in Greffelkamp-Didam.

De commissie laat weten nog op zoek te zijn naar goede en bruikbare spullen. "Helaas kunnen we geen koelkasten, diepvriezers en groot meubilair aannemen. Klein meubilair en ander allerlei zaken zijn welkom. De ophaaldagen zullen dit jaar zijn op zaterdag 6 mei en 17 juni, maar alleen in Didam na een telefonische afspraak.
De leden zullen op deze dagen de spullen komen ophalen, wie het zelf wil brengen kan ook op donderdag 29 en vrijdag 30 juni van 18.00 tot 20.00 uur en zaterdag 1 juli tot uiterlijk 12.00 uur.
Wie na het opruimen van z'n zolder of schuur spullen kwijt wil, kan contact opnemen via 0316 228043; er kan ook gemaild worden naar st.martinus-rommelmarkt@kpnmail.nl.

Jeugdpopkorenshow Shake It! double!

Jeugdpopkoor Shake It! en Shake It! junior

DUIVEN - Op zaterdag 27 mei ontmoeten jeugdpopkoor Shake It! uit Duiven en jeugdkoor Voice Event uit Freiburg (Duitsland) elkaar, tijdens een uniek samenwerkingsconcert in De Ogtent aan het Remigiusplein 9 in Duiven.

Shake It!, opgericht in september 2015, bestaat uit 35 jongeren tussen de 12 en 20 jaar oud, opgedeeld in twee groepen. Het koor heeft al verschillende podia beklommen, waaronder het AMZAF Young Talent Festival in Arnhem.

Jongerenkoor Voice Event uit Freiburg

Jeugdkoor Voice Event bestaat sinds 1997 en sleepte tijdens koorfestivals meerdere prijzen in de wacht. Voor hun internationale concerttournee in mei zocht de groep samenwerking met een Nederlands jeugdkoor, en Shake It! nam de uitdaging met beide handen aan. Als speciale gast zal Tonio Geugelin als zanger, beatboxer en violist optreden.

Jeugdpopkorenshow ‘Shake It double!’ belooft een spetterend, internationaal feestje te worden, met mooie, groovy pop-, jazz- en gospelhits. Zangtalent uit Duitsland en Duiven! De show begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). De entree: bedraagt 10 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro.
Kaartverkoop gaat via café Bij De Buren (De Ogtent) en shakeitduiven@gmail.com; Meer informatie Shake It! (Elke Jansen) op www.shakeitduiven.nl; en over Voice Event (Christian Geugelin) op www.voiceevent.de.

Fietstocht: een stukje Betuwe in de Liemers

LIEMERS - Op zaterdag 6 mei kan men met de IVN-gidsen een schitterende fietstocht maken in de Liemers tussen Groessen en Aerdt. Gedurende 4 uur (25 km.) wordt er op diverse plaatsen stilgestaan bij het ontstaan van het rivierenlandschap, de historie van de strijd tegen het water, en het genieten van de ontluiken- de natuur.

De lente is begonnen, de bloemen staan open, de zon schijnt, de temperatuur is inmiddels wat hoger. Het bekende beeld van de Betuwe kan men ook terugzien in de Liemers. Hopelijk bloeit door het vroege voorjaar de appelbloesem nog. Zo niet, dan kunnen we de beginnende vruchten zien aan de vele fruitbomen die deze streek rijk is. Bezocht worden de fruitboomgaarden bij Stokhorst in Groessen en bij fruitkwekerij De Driedorpenpolder in Aerdt. Vertrektijd 10.00 uur. op de parkeerplaats bij sterrenwacht Corona Borealis aan de Breulylaan 3, Zevenaar. (Lunchpakket meenemen! Info: Sjoukje Gerritzen: 0316 541089).

Gratis bloeddruk- en suikermetingen in Thuiszorgwinkel

REGIO - De bloeddruk is een duidelijke graadmeter om te checken hoe gezond het lichaam is. Vegro organiseert daarom iedere eerste woensdag van de maand gratis bloeddrukmetingen.

Woensdag 3 mei is men tussen 10.00 en 15.00 uur welkom bij Vegro in Velp, gevestigd aan de Hoofdstraat 117. Een afspraak maken is niet nodig. Bij iedere hartslag wordt bloed vanuit het hart door het lichaam gepompt. De bloeddruk is de druk die het bloed hierbij op de bloedvaten uitoefent. Deze bloeddruk is bij iedereen en op elk moment van de dag anders. De bloeddruk kan een hoop vertellen over de conditie waarin men verkeert. Het is daarom van belang de bloeddruk regelmatig te controleren. Tevens is het deze dag ook mogelijk om het bloedsuiker te laten testen door Buurtzorg. De medewerkers kunnen geen medisch advies aan de meting verbinden. Bij afwijkende waarden kan contact opgenomen worden met een huisarts. Meer informatie staat op www.vegro.nl of bel er voor gratis naar 0800 2887766.

Topseizoen voor turn(st)ers Thor-Zwaluwen

ZEVENAAR - Op 1 april mochten de jongens Alex, Milan en Floris naar de toestelkampioenschappen in Harderwijk. De jongens kwamen met 9 medailles naar huis. Milan won goud op ringen, zilver op voltige en zilver op brug, Alex won goud op voltige en zilver op rek. Floris won goud op ringen, zilver op vloer, voltige en rek. Super gedaan jongens.

Op 8 april mochten de drie dametjes Roos, Eefje en Willemijn hun allereerste wedstrijd turnen, de pre-instap wedstrijd in Pannerden. Roos en Willemijn namen zilver mee naar huis, Eefke werd heel knap vijfde.

9 april was het de beurt aan Celina en Niyati deze dames stonden op de 1/2 finale NK turnen. Celina heeft een bovenbeen blessure waardoor ze helaas minder en beperkter heeft kunnen trainen, ze werd 22e. Niyati die heeft twee nieuwe onderdelen in haar wedstrijdprogramma en eindigde op een 16e plaats.

En tot slot stonden er zes meiden in de regiofinale van de vierde divisie op 15 april. Lois eindigde hier op een vijfde plek. Vera werd onze regiokampioen pupil 1, ze kreeg de gouden medaille omgehangen. Kim heeft ook een superwedstrijd geturnd met nieuwe onderdelen in haar oefening, ze eindigde op een 15e plaats. Indy werd derde en dus een bronzen regiokampioen, Floor en Kelly hebben zichzelf weer verbeterd en turnde beide een goede wedstrijd. Namens de vereniging willen we jullie allemaal van harte feliciteren met deze behaalde resultaten.

Zou u weleens willen zien wat deze jongens en meiden op een wedstrijd laten zien? Kom dan gerust kijken op 24 juni naar de strijd om de clubkampioen in sporthal Lentemorgen.

Film ’Ma Loute’ in Filmhuus

WESTERVOORT - Woensdag 10 mei draait er weer een bijzondere film bij het Filmhuus in het Westervoortse Huize Vredenburg. Deze drukbezochte ‘avondjes uit in eigen dorp’ zijn elke keer ontzettend gezellig en de kaartjes vliegen de deur uit! De ware filmliefhebber doet er dan ook slim aan om bijtijds een kaartje te reserveren.

Ma Loute. Deze Frans-Duitse film van Bruno Dumont wordt omschreven als een absurdistische komedie die onweerstaanbaar mooi is gefilmd. Het verhaal speelt zich af aan de Noord-Franse kust in het jaar 1910. Mysterieuze verdwijningen houden de regio in zijn greep. Een inspecteur en diens assistent doen daar onderzoek naar en belanden middenin een bijzondere liefdeshistorie tussen een arme vissersjongen en de jongste dochter van een aristocratische familie.

Programma
Iedereen is vanaf 19.30 uur van harte welkom voor koffie, thee of frisdrank. Om 20.00 uur start de special: de filmteaser van ‘Voor Galg en Rad’, een nieuwe korte historische film over de Bende van de Bokkenrijders die wordt geproduceerd door Het Filmhuus. Vervolgens start de hoofdfilm die eindigt om 22.30 uur met halverwege een pauze.

Kaartjes
Op www.hetfilmhuus.nl/filmhuus of bij Kulturhus De Nieuwhof kunnen kaartjes worden gereserveerd. Dit wordt zeker aangeraden, want elke voorgaande voorstelling was uitverkocht. Kaartjes kosten 5 euro per stuk en kunnen uiterlijk dinsdag 9 mei opgehaald worden bij Kulturhus De Nieuwhof. Filmliefhebbers die wel reserveren maar niet van tevoren hun kaartje ophalen, kunnen tot 19.45 uur binnenkomen. Na dit tijdstip komen de reserveringen te vervallen.

Westervoort start verkoop Zonnebloem-loten

WESTERVOORT - De Zonnebloem zorgt dat mindervalide mensen waar nodig uit hun isolement worden gehaald. Dit kost helaas geld en een van de bronnen voor dit geld is de jaarlijkse verkoop van Zonnebloem-loten. De opbrengst komt geheel ten goede aan landelijke, regionale en plaatselijke activiteiten.

Hierbij moet men denken aan de Zonnebloembootreizen, regionale activiteiten zoals verwenmiddagen en dagboottocht. Daarnaast zijn er de diverse activiteiten georganiseerd door de afdeling Westervoort zelf zoals huisbezoek, het organiseren van een rolstoelmiddag, een gezellige middag, een bustocht of een andere activiteit.

De vrijwilligers van de afdeling Westervoort zullen dit jaar staren met de verkoop van de Zonnebloemloten op 1 mei. Gevraagd wordt een lot te kopen en de vrijwilliger en hun gasten niet in de kou te laten staan.

"Wij zijn blij met nieuwe vrijwilligers zodat gasten niet op een wachtlijst hoeven te komen en zijn tevens zijn wij nog op zoek naar een nieuwe enthousiaste voorzitter. Heeft u interesse in een van beide functies, bezoekvrijwilliger of voorzitter, neem dan contact op met: Angela Bouwmeister (026 3111121) of Marjan Koerntjes (026 3115544)."

Kennismakingsrit bij motorclub Asom

ZEVENAAR - Motorclub Asom uit Zevenaar houdt zondag 7 mei haar jaarlijkse kennismakingsdag. Dit geeft alle motorrijders uit de omgeving de gelegenheid kennis te maken met deze echte toerclub uit de Liemers.

De lengte van de route is ongeveer 140 km en laat de deelnemers genieten van een stukje dijken rijden, haarspeldbochten op de Veluwe en een klein stukje Achterhoek. De route is op GPS verkrijgbaar. Motorrijders die zelf niet over navigatie beschikken kunnen zich natuurlijk bij een van de vele groepjes motorrijders aansluiten.

"Laat bij binnenkomst even weten dat je graag in een van de groepen wilt meerijden. Een veel gehoorde uitspraak van motorrijders die weinig rijden is: Ik heb wel een motor in de schuur staan maar ik zou niet weten waar ik heen moet rijden of met wie, het wordt heel vaak hetzelfde rondje!

We nodigen je dan ook uit om geheel vrijblijvend deze rit te rijden. Het maakt niet uit wat je rijdt: een sportmotor, toermotor, oldtimer, zijspancombinatie, het gaat erom dat je er plezier mee hebt en dat is ook het motto van onze club. Ga deze dag lekker toeren in je eigen tempo of in groepsverband. Op deze manier ben je lekker met je hobby bezig en geniet je van de vrijheid en de omgeving."

Vanaf 09.30 uur is men welkom voor een lekkere kop koffie en kan men een kijkje nemen in ons clubhuis en de sfeer proeven, informatie inwinnen en te weten komen wat de club allemaal per jaar onderneemt om van het motorrijden te genieten. De start is om 10.00 uur. MC ASOM is een toerclub met ongeveer honderd actieve leden. Belangstellende motorrijders zijn welkom in clubhuis Edisonstraat 3 in Zevenaar.

Bloemenbingo bij Senioren Vereniging Pannerden

PANNERDEN - Op donderdag 11 mei is het de soosmiddag van Senioren Vereniging Pannerden.

Deze middag (donderdag voor moederdag) zal er alleen bingo gedraaid worden met als mooie prijzen: zomerbleoiers in hangpotten. Alle leden zijn welkom van 14.00 - 16.30 uur in zaal De Oude Waal in Pannerden.

Programma mei, juni en juli: donderdag 4 mei dodenherdenking; donderdag 8 juni bedrijfsbezoek aan Essilor Zevenaar; donderdag 6 juli barbecue bij Piet met entertainer Gaby.

De vereniging organiseert elke maand een soosmiddag, waar diverse activiteiten worden gehouden in zaal De Oude Waal. Lid worden van de Seniorenvereniging of inlichtingen kan via 0316 371238.

Extra tocht Varen met Joop-2

REGIO - Enige tijd geleden hebben de instellingen Liemerije en Pleyade de Stichting Varen met Joop-2 gevraagd een extra vaartocht te organiseren voor een aantal van hun cliënten uit Zevenaar en Tolkamer en hun begeleiders. Vooral rolstoelgebruikers waren bij de reguliere vaartocht van Varen met Joop-2 in september 'buiten de boot gevallen.

Door het grote aantal gasten en de bonte samenstelling daarvan kon de veiligheid van deze groep mensen toen niet worden gegarandeerd. Maar op vrijdag 7 april is deze omissie goedgemaakt. De Graaf van Bylant voer toen vanuit Tolkamer uit met iets meer dan 100 gasten voor een tocht van zo’n drie uur over de rivier die volgens vele Nederlanders bij Lobith ons land binnenkomt, maar dit in feite bij Spijk al doet: de Rijn.

De gasten bestonden uit ouderen met veelal een lichamelijke beperking, samen met hun begeleiders. Onderweg kregen de deelnemers een drankje en een hapje en werden ze muzikaal vermaakt met zang van gelegenheidsmannenkoor Vaartuig en muziek en zang van diskjockeys Jimmy en Evert. Zeker de 'Vaartuig lookalike' van Vader Abraham oogstte succes.

Al deze artiesten stonden garant voor een flinke dosis plezier aan boord. Plezier waaraan het de gasten maar al te vaak ontbreekt in hun dagelijkse bestaan, ondanks de goede zorgen waarmee ze doorlopend worden omringd. "We hopen dat ze na de vaartocht kunnen terugzien op een geslaagde dag. Aan ons, het bestuur van Varen met Joop-2, heeft het in ieder geval niet gelegen."

Leerlingen Liemers College steken handen uit de mouwen voor goede doel

REGIO - Wil je kans maken op een officieel shirt van PSV of Feyenoord. Met daarop de handtekeningen van de spelers? Dan moet je op zaterdag 29 april (aanvang 19 uur) absoluut de streekderby tussen DCS en Sportclub Groessen bezoeken. De shirts maken deel uit van een grote actie die zes leerlingen van het Liemers College hebben opgezet voor een project in Gambia.

Lotte Klaassen (15), Roos Goris (15), Lotte Roos (14), Lisa Elfrink (15), Bibi de Raef (15) en Tatum Wemmer (15) zijn derdejaars leerlingen van het Liemers College en volgen de opleiding SDV (Sport, dienstverlening en veiligheid).

Het Liemers College, locatie Landeweer beschikt over een talentenbureau, met als doel het talent van leerlingen te ontwikkelen. Jaarlijks komen enkele leerlingen in aanmerking om deel te nemen aan een project. Dit keer willen de zes 'dames' dolgraag hun steentje bijdragen in Gambia. "Samen met de stichting 'Handen ineen voor Gambia' willen wij in februari 2018 in een dorp Gambia helpen het leven daar een stukje makkelijker te maken", vertelt Lotte Klaassen. "Wij zijn de derde groep die Gambia bezoekt. De afgelopen twee jaar zijn op deze manier een toiletgebouw gerealiseerd bij een school, de school geschilderd en de muur om de school geschilderd. Dit jaar zoeken we weer een nieuw doel uit, dat zeker met de plaatselijke school te maken heeft."

De leerlingen moeten zelf het geld bij elkaar sparen en bedenken daarvoor zoveel mogelijk acties. De eerste actie – verkoop van oliebollen in december – was succesvol. Er zijn toen 900 oliebollen verkocht. In de week van 24 tot 30 april gaan de meiden met toestemming van de gemeente Zevenaar collecteren. Tijdens Koningsdag nemen ze deel aan een rommelmarkt en worden er nagels gelakt. De opbrengst is voor Gambia.

De streekderby in de derde klasse tussen DCS en Sportclub Groessen op zaterdag 29 april vormt misschien wel het hoogtepunt. Er wordt bijvoorbeeld een loterij gehouden met als hoofdprijzen de voetbalshirts van PSV en Feyenoord, maar ook een maand lang gratis sporten bij Aerofitt, gratis kaarten voor een wedstrijd van De Graafschap en gratis kaarten voor een wedstrijd van Vitesse (hoofdtribune).

Alles met maar één doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor Project Gambia.

Meer informatie: Facebookpagina 'Gambia 2017-2018'.

Basketiers'71: Kom je ook ballen!?

ZEVENAAR - Basketiers’71: Kom je ook ballen!? De wereld ligt nog vol met (on)mogelijkheden voor je. Je bent nog op ontdekkingstocht, wat wil ik, wat kan ik?

De zoektocht naar mens en maatschappij. Zoveel moois om te zien en te beleven. Zoveel keuzes in deze mooie wereld, zeker op sportgebied! Lekker bewegen, heerlijk ontspannen, vooral plezier beleven.

Kom spelenderwijs kennismaken met een balsport. Bal stuiteren, naar elkaar toe gooien, onder controle houden. Op de basket gooien, de vreugde als deze raak is. Het blijven proberen als deze net mis is.

Vrijblijvend met elkaar plezier in sport beleven. Dat kun je letterlijk en figuurlijk ondergaan bij Basketiers’71. Voor de jongsten is er de groep onder de 10 jaar.Op de donderdag wordt er een balletje gegooid van 17.15 – 18.30 uur. Wegens ruimtegebrek nu nog in de sporthal op De Schilderspoort.

Basketiers’71 heeft (nu) teveel teams, te weinig zaalruimte in sporthal Heerenmaten. We blijven er naar streven om alle teams onder één dak te krijgen. Dat mag de allerjongsten onder ons, er zeker niet van weerhouden om lid te worden. Kom vrijblijvend driemaal een balletje mee gooien, beslis of je lid wilt worden.

Zo niet even goede vrienden, dan heb je als kind toch één van je (on)mogelijkheden ontdekt. Dus kom de basketbalsport bij Basketiers’71 in Zevenaar beleven. Voor aanmeldingen, meer informatie, vragen, mail naar secretaris@basketiers.nl.

Voetbalverenigingen gaan voor walking football

REGIO - Ben je 60-plus en voel je je nog fit genoeg, maar is rennen geen optie, dan hebben we iets moois voor je: walking football.

Deze nieuwe tak van sport willen de voetbalverenigingen OBW, DCS, SDZZ en Babberich gezamenlijk van de grond krijgen. Heb jij ook interesse om op een ochtend sportief bezig te zijn? Meld je aan of stuur een e-mail voor meer informatie naar de volgende contactpersonen: Peter Beekman (sv DCS) peterbeekman@msn.com, Jan Jansen (sv OBW) catoenjan@gmail.com. "We nemen zo snel mogelijk contact op voor de volgende stap."

1.567,50 euro voor KiKa

DUIVEN - Volleybalvereniging Reflex uit Duiven heeft op de afsluitende feestavond een cheque met een waarde van 1.067,50 euro overhandigd aan Rien Schimmel van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Dat bedrag werd nog eens met 500 euro verhoogd door Welling Catering dat op de avond zelf een shirt, beschikbaar gesteld door Macron kocht en de opbrengst direct aan KiKa schonk. Voorzitter Hans van der Kolk van Reflex (midden) mocht de cheque uitreiken.

Reflex is dit volleybalseizoen in het kader van een nieuwe sponsoraanpak een samenwerking aangegaan met KiKa. Deelnemende bedrijven sponsoren niet alleen Reflex, een deel van het gesponsorde bedrag bestemd is voor KiKa. Een uitgebreide beschrijving van het sponsorplan staat op de website van Reflex.

Kerkberichten H. Andreas- Maria Koningin Zevenaar

Zondag 30 april om 9.30 uur: Eucharistieviering - Roepingenzondag, voorgangers pastoor Thanh Ta en diaken Adrie van Zundert met medewerking van het Ulfts mannenkoor. Intenties: Uit dankbaarheid t.g.v. een 60-jarig huwelijk. Ouders Jörissen-Rutten + Gerrie en Wim, Tontje en Supiah Ubleëuw-Samihardjo, Theo Pelgrom, Ouders Schepers-Fortkamp, Aloys Lukkezen.

Woensdag 3 mei om 19.00 uur: Maria Lof. Voorganger: pater G. Remmers en koor N.G.K

Zondag 7 mei om 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorgangers pastoor Thanh Ta en diaken Adrie van Zundert met medewerking van A.M.K. koor. Intenties: Uit dankbaarheid. Gerrrit Duis en Gerda Duis-Kaak, Lies Gieling-Buiting, Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Koos en Stien Visser, Overleden familie Stoffels-Okkerman.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus zondag 7 mei kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Woensdag 10 mei om 19.00 uur: Mariaviering / Rozenkransgebed. Voorgangers: Mariavieringen. koor N.G.K

Overleden: Op 28 maart: Fred Godschalk, 50 jaar, Corellistraat, Op 6 april: Wilhelmina Sweers-Willemsen, 95 jaar, Schoolstraat, Op 7 april: Wim Witjes, 90 jaar, Pelgromhof Zevenaar. Op 14 april: Albert Gerritsen, 77 jaar, Huygenslaan Zevenaar.

Afscheid jufLouise Kleintjes

PANNERDEN - Louise Kleintjes juffrouw op r.k.’t Scathe basisschool Pannerden gaat op 63-jarige leeftijd met vervroegd pensioen.

Donderdagmiddag 20 april werd tijdens de receptie op school afscheid van haar genomen, door leerlingen ouders en overig personeel van ’t Scathe. Om 12.30 uur werd zij door directeur Diane Max thuis bij haar woning opgehaald in Zevenaar.

Louise Kleintjes werd in 1972 kleuterleidster, waarna zij in 1988 haar volledige diploma in het leerwezen behaalde. In 1995 na een sollicitatie bij rk basisschool ’t Scathe in Pannerden werd zij aangesteld. In 1997 werd dit omgezet in een vast dienstverband. Inmiddels stond zij 22 jaar voor de klas in Pannerden.

"Gezien ik nog veel bezigheden heb, vind ik het nu het juiste moment om vervolgens met vervroegd pensioen te gaan", zei ze tijdens de receptie op school die in zingende stijl werd gehouden en waarbij diverse liederen werden opgevoerd door leerlingen. Ouders en personeel genoten van deze toch wel bijzondere receptie, en wensten Louise vele leuke momenten in haar verdere leven.

Frans Willem

Basketiers'71: grootste groep

ZEVENAAR - Basketiers’71: de grootste groep. Al sinds jaar en dag, speelt zich het volgende af. In Sporthal Heerenmaten, op de donderdag van 20.00 – 21.30 uur. Er mag en kan veel veranderen binnen Basketiers’71. Dit is en blijft een stabiele, vaste factor.

Een grote groep recreanten die een balletje blijven gooien. Gewoon om hun conditie op te bouwen, hun fitheid onderhouden. Het spel basketbal blijven beoefenen, gewoon lekker bezig zijn. Soms fanatiek, soms heerlijk op hun eigen manier. Al jaren lang, onder leiding van een bevlogen, gedreven trainer/coach. Die iedere donderdag de training leidt, nieuwe spelelementen toevoegt.

Iedere week is een ieder welkom, niks moet, alles mag op dit gebied. Sla je een keer een weekje over, om wat voor reden ook, dat kan altijd. Er wordt niet in competitieverband gespeeld, wel een partijtje onderling. Het belangrijkste blijft plezier, met elkaar basketbal blijven beoefenen. De sport die deze groep recreanten zo na aan het hart ligt. Na afloop altijd, geheel vrijblijvend, de derde helft in de gezellige kantine. Onder het genot van een (sport)drankje bijkomen, gezellig napraten.

Kortom wie wil er nu geen deel uit gaan maken van deze groep!

Kom gewoon een keer kijken, meedoen, driemaal en dan eventueel lid worden. Meldt u aan, voor meer informatie, vragen, mail naar secretaris@basketiers.nl. De grootste groep binnen Basketiers’’71 heet u welkom, binnen de Zevenaars basketbalsport!

Tim Trombone Tientjesconcert

DUIVEN - Tim Ouwejan is een jonge, getalenteerde trombonist uit Duiven. Het is zijn toekomstdroom om als beroepstrombonist aan de slag te gaan. Dan heeft hij wel een goede trombone nodig! Zo’n trombone kost wel 7000 euro. Om Tim te helpen is daarom de Tim Trombone Tientjes Actie gestart.

Doel van de actie is dat iedereen die een bijdrage wil leveren aan de toekomst van Tim een tientje doneert. Natuurlijk doet Tim daarvoor wel iets terug! Tim geeft op 6 mei een concert in de Ogtent in Duiven. Het concert begint om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.15 uur. Iedereen die een tientje doneert, mag dit concert gratis bijwonen.

Muziekvereniging De Club uit Didam, waar Tim als 7-jarige lid werd, werkt mee aan dit concert. Daarnaast zullen verschillende trombonisten letterlijk van zich laten horen. Bijvoorbeeld de internationaal bekende bastrombonist Jos Jansen. Ook Gido van Schijndel, de eerste docent van Tim en dirigent van verschillende orkesten in de regio, is van de partij. Een tipje van de sluier? U hoort die avond onder andere Rapsodia Borealis van Søren Hyldgaard, Concertino voor Trombone van Ferdinand David en Conzonanza van Peter Kleine Schaars. Voor de knallende toegift probeert Tim 76 trombonisten te verzamelen….

In 2016 behaalde Tim Ouwejan als 16-jarige zijn D-diploma met een 9,5 gemiddeld. Daarmee slaagde hij cum laude voor het hoogst haalbare diploma op amateurniveau. Dat Tim getalenteerd is, wordt bevestigd door bekende trombonisten. Lees op zijn site timtrombone.nl maar eens wat zij over Tim schrijven. Op de website staan ook mogelijkheden om te doneren.

Jeugdpoule bij Westervoorts Open Volleybaltoernooi

WESTERVOORT - Op zaterdag 20 mei zal weer een gezellig en sportief 'Westervoort Open Volleybaltoernooi' worden gehouden. Je kan in teamverband één middag lekker volleyballen tegen teams van hetzelfde niveau. Net als afgelopen jaren zal er ook buiten de sporthal weer heel wat te beleven zijn.

Dit jaar is er ruimte voor een jeugdtoernooi. Deze jongste deelnemers krijgen een eigen volleybalveld, waar ze tegen leeftijdsgenoten kunnen spelen. Er zijn al verschillende enthousiaste reacties, maar er is nog plek voor een aantal jeugdteams. Meld je snel aan!

Inschrijven kan nog steeds. Op de website: wevoc.nl/wov staat informatie en het inschrijfformulier. Door de toernooiformule (1 dag, zaal) is het aantal team gelimiteerd. Wees er op tijd bij!

Gezellige bingo-avond

ZEVENAAR - In verband met Bevrijdingsdag is de maandelijkse bingo-avond verplaatst naar vrijdag 12 mei.

Wie zin heeft in een leuk avondje uit, kan bingo spelen in ontmoetingcentrum De Maatjes aan de Kardinaal de Jongstraat in Zevenaar. De start is om 20 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. Inlichtingen: 06 10272366 of 0316 529701.

4 mei-herdenking

in Zevenaar

ZEVENAAR - Ieder jaar worden op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het is belangrijk om ons hen te blijven herinneren. Wij mogen dankbaar zijn voor de mede door hen verkregen vrijheid.

Maar de gedachten gaan ook uit naar alle slachtoffers van oorlogen en conflicten overal elders in de wereld. Herdenken gaat niet alleen over het verleden, maar het veronderstelt ook betrokkenheid bij vrijheid, grondrechten en veiligheid in het heden. Vrijheid is een kostbaar goed dat steeds opnieuw moet worden verworven.

Voor dit jaar heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei gekozen voor het thema: Geef vrijheid door. Dit doorgeven kan met name geschieden door het vertellen van persoonlijke levensverhalen. In Zevenaar wordt er om 18.55 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden in het Musiater, waarin het persoonlijke verhaal centraal zal staan. Het koor ‘New Voices’ verleent medewerking aan deze herdenking. De herdenking wordt verder ondersteunt door de Stichting Veteranen De Liemers en de Scouting Subanhara Liemersgroep.

Na deze bijeenkomst vertrekken de deelnemers in een Stille Tocht naar het Raadhuisplein. Ondertussen brengt muziekvereniging Crescendo op het Raadhuisplein passende muziek ten gehore. Om 19.50 uur zal burgemeester Staatsen daar een toespraak houden.

Na het spelen van ‘The Last Post’ wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het zingen van het Wilhelmus. Vervolgens kunnen kransen en bloemen worden gelegd op het vrijheidsmonument ‘De Vier Tamboers’.

Spiritueel café:

verschijningen

LOBITH - Het Spiritueel café is zondagavond 30 april om 19.30 uur in De Ontmoeting in Lobith.

Ook in deze tijd hebben mensen de ervaring dat Christus aan hen verschijnt. Er wordt niet veel over verschijningen gesproken. Soms uit angst voor reacties, soms omdat mensen zo'n kostbare ervaring niet prijs willen geven. Berthilde van der Zwaag is theologe en geestelijk verzorger aan het Maxima Medisch Instituut. Zij vertelt over haar onderzoek naar die ervaringen.

Wat betekent dat voor mensen die dit meemaken? Hoe ziet die verschijning er uit? Kan dit echt, een ontmoeting met de goddelijke werkelijkheid? Graag nodigen wij een ieder uit te komen luisteren en meepraten over die indrukwekkende ervaringen in De Ontmoeting bij de protestantse kerk in Lobith. Aanvang 19.30 uur, vanaf 19.00 uur is men welkom. Toegang gratis, na afloop is er een mandje voor een vrijwillige bijdrage in de onkosten.

Ingezonden brief

Het is oorlog in mijn straat

Op 4 mei gedenken we onze doden. Een dag van rouw, waarna op 5 mei de euforie volgt. Bezetting en bevrijding gaan hand in hand. Het aantal brandhaarden in de wereld stijgt. Spierballentaal en dreigementen gaan over en weer tussen landen. Bombardementen en andere verschrikkingen overstemmen de taal van de vrede en harmonie. Niet alleen op het wereldtoneel, maar ook in de eigen omgeving kan onmin woekeren: verbroken familiebanden, burenruzies en spontane aanvallen van agressie op straat. Oorlogen in het klein. In een straat komt een man wonen die op zichzelf is. Vriendelijk tegen iedereen, maar van 'integreren' is geen sprake. Zijn buurman, met enorm verantwoordelijkheidsgevoel voor het reilen en zeilen in zijn buurtje, maakt contact. Deze 'ouderling' is gewoon om kliko en oud papier van de vorige bewoner op straat te zetten en gaat daarmee door. De nieuwe buur laat het 'gemoeder' toe, totdat zijn woongenot verstoord wordt. De oude man timmert, boort en schuurt al jarenlang dagelijks in zijn schuurtje. De nieuwe buur maakt duidelijk dat hij daar veel last van heeft, maar de trekt zich daar niets van aan. De situatie escaleert wanneer de jongere man met vakantie is en de oude een stuk van diens poort afzaagt. Met goede bedoelingen weliswaar, maar zonder enig overleg. De sfeer wordt grimmiger. Het klinkt provocerend: "Ik ga weer lekker lawaai maken". Buitenstaanders worden door de oude in het conflict betrokken en kiezen partij zonder 'hoor en wederhoor'. De geluidsoverlast neemt toe. Zo ook het gescheld.

De wijkagent wordt ingeschakeld. Die praat met beide partijen, maar kan verder niets doen. Hoe de verstandhouding verslechtert, blijkt als de oude man de ander verbaal bedreigt, terwijl hij intimiderend met een ijzeren staaf op de schutting mept. De nieuwe buurman roept: "Ach man, shut the fuck up!" waarop de oude reageert met: "Nog een Duitser ook! Ga terug naar je eigen land!" Op 4 mei staat de achterdeur van de nieuwe buurman open. Hij hoort de oude praten met een ander uit de straat. Er wordt gelachen en dan roept de oude over de schutting: "Moordenaar! Moordenaar!" in de veronderstelling dat de nieuwe buur een Duitser is … De nieuwe bewoner is echter de zoon van een Amerikaanse soldaat, die in juni 1944 in Normandië geland is en met de geallieerde troepen optrok tot aan Eindhoven. Schrijnend om dan op 4 mei voor moordenaar uitgescholden te worden. Pijnlijk, met in gedachten je vader die Nederland heeft helpen bevrijden. De sfeer tussen deze mannen is als een zwaar ademende wapenstilstand, die elk moment geschonden kan worden. Of het ooit goed komt? Dan moeten beide mannen de hand in eigen boezem steken, naar elkaar luisteren en misverstanden uit de weg ruimen. Vrede sluiten en elkaars grenzen respecteren. Oorlog begint in de straat met intolerantie, aannames en verdachtmakingen. Oorlog begint bij mensen. Vrede trouwens ook.

Marianne van Waterschoot,
veel thuis bij vriend in Duiven, zelf woonachtig in gemeente Lingewaard.

ZijActief Zevenaar sportief

ZEVENAAR - ZijActief afdeling Zevenaar heeft haar jaarlijkse jeu de boulesmiddag op donderdag 11 mei.

Men wordt om 14.00 uur verwacht op Hengelder bij de Jeu de boulesclub. Na afloop is er een heerlijk Chinees buffet. Onkosten voor deze middag zijn 10 euro. De eerste dagfietstocht is op woensdag 31 mei. Vertrokken wordt om 9.00 uur vanaf sporthal Lentemorgen naar Kasteel Bergh in 's-Heerenberg.

"Heeft u een museumjaarkaart of kortingsbon van de nationale postcodeloterij. Wilt u deze dan meenemen. Ook voor de dagtocht op 10 mei naar Delft zijn er nog plaatsen beschikbaar. Onkosten zijn 60 euro, voor niet-leden 65,00 euro. Vertrek is om 8.00 uur vanaf Schuttersplein Groessen."

Kokende kikker

ZEVENAAR - Kokende kikker: Regisseur en theatermaker Matthias voor de Poorte en zijn zeven spelers Karin, Irma, Nan, Rita, Dorien, Geert en Gregor van theatergroep Uit nemen u mee in een komisch verhaal over onze samenleving.

Over de tijdgeest en waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. Een verhaal over een familiebedrijf en frustraties over geld en verlangen. Plaats: het Musiater - Bommersheufsestraat 62 in Zevenaar op 13 mei om 20.15 uur. Entree: 12.50 euro. Korting met Gelrepas. Kaarten verkrijgbaar aan de kassa van het Musiater (0316 524477) of een uur voor de voorstelling.

Loopgroep FRoS Duiven haalt Bevrijdingsvuur op

DUIVEN - In de nacht van 4 op 5 mei haalt Loopgroep FRoS (Fun Running on Sunday) voor de derde keer op rij het Bevrijdingsvuur in Wageningen en brengt het hardlopend naar de gemeente Duiven. Dit gebeurt onder begeleiding van de gemeente Duiven.


Het bevrijdingsvuur is het landelijke startsein voor de viering van de ‘Dag van de Vrijheid’. De wethouders Knuiman en Van Groningen en burgemeester De Lange zijn in de nachtelijke uren aanwezig in Wageningen om het vuur te overhandigen aan de loopgroep. Wethouder Spaargaren loopt de estafette mee en vanaf de gemeentegrens begeleidt burgemeester De Lange de groep lopers per fiets en ontsteekt de vlam bij het oorlogsmonument aan de Burg. Van Dorth tot Medlerstraat.

Voor het eerst legt de loopgroep een krans bij het nieuwe herdenkingsmonument aan de Leuvensedijk in Groessen. Dit monument is de dag ervoor op 4 mei officieel onthuld en markeert de plek waar op 19 september

Medewerkers van Beheer Buiten begeleiden de lopers van Wageningen naar Duiven en zorgen voor een veilige doorgang door de diverse gemeentes. Ook bewaken ze het reserve-bevrijdingsvuur, mocht de wind de fakkel doven.

Dit keer is er een avondprogramma ‘Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede’, omdat dit een werkdag is. Rond 20.00 uur brengt de loopgroep FRoS het bevrijdingsvuur vanaf het oorlogsmonument naar het nieuw ingerichte Remigiusplein van Duiven als startsein voor de avondactiviteiten.

Jeu de boules op de koningsspelen in Duiven

DUIVEN - Tijdens de koningsspelen op 21 april heeft een groot aantal kinderen kennis kunnen maken met jeu de boules op de banen van C'est Dubo in Duiven.

Vanaf 10.00 tot 13.45 uur kwamen er elk kwartier zo'n 20 kinderen langs. De vrijwilligers van de vereniging hebben elke keer weer het spel uitgelegd aan de kinderen die fanatiek oefenden en een wedstrijdje speelden. De reacties waren positief en niet alleen de kinderen beleefden er plezier aan, ook de vrijwilligers vonden het een feest om ze te begeleiden. Bij jeu de boulesvereniging C'est Dubo kan elke maandagavond (19.15 uur) en elke donderdagmiddag (13.15 uur) het spel gespeeld worden en iedereen is van harte welkom om een keer mee te doen. Je kunt gewoon binnenlopen aan de Westsingel in het Horsterpark. De banen liggen daar tussen de velden van DVV en de hockeyvelden. Meer informatie staat op www.cestdubo.nl.

Sint-Martinuskerk Giesbeek

Dinsdag 2 mei om 10 u. Woord- en Communie, Pastor M. Smits en Samenzang

Zaterdag 6 mei om 19 u. Woord- en Communie, Pastor M. Smits en Caeciliakoor

Zondag 14 mei om 10 u. Woord- en Communie, Dhr. J. Ubbink en Caeciliakoor

Zaterdag 20 mei om 19 u. H. Eucharistieviering, Pastoor Thanh en Caeciliakoor

Donderdag 25 mei om 10 u. Oecumenische viering te Lathum, Dhr. J. Ubbink

Zondag 28 mei om 13 u., Dopen, Diaken A. van Boven.

Dodenherdenking in Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - In Rijnwaarden worden 4 mei herdenkingsbijeenkomsten ter nagedachtenis van de in de oorlog omgekomen burgers en militairen gehouden.

Op de volgende locaties zijn deze bijeenkomsten georganiseerd:

* 18.45 uur R.K. kerk in Lobith

Aansluitend bloemen leggen op de begraafplaatsen in Lobith en de Bijland in Tolkamer.

Wethouder Peter Putman spreekt namens de gemeente.

* 19.00 uur R.K. kerk in Herwen

Aansluitend bloemen leggen op de begraafplaatsen in Herwen en Aerdt.

Wethouders Jos Lamers en Hans Winters, spreken en leggen bloemen namens de gemeente.

* 19.15 uur. R.K. kerk in Spijk

Aansluitend bloemen leggen bij het monument bij de kerk.

Wethouder Belinda Elfrink spreekt namens de gemeente.

* 18.45 uur RK kerk in Pannerden

Burgemeester Schadd-de Boer spreekt namens de gemeente Rijnwaarden. Burgemeester Hinze spreekt namens de Stadt Emmerich.

Spoorverbeteringen Babberichseweg

ZEVENAAR - De provincie Gelderland gaat het spoor op het traject Zevenaar-Didam aanpassen, zodat reizigers sneller en gemakkelijker met de trein kunnen reizen. Dit heeft gevolgen voor de spoorwegovergang aan de Babberichseweg. Het college van B en W heeft 28 maart 2017 besloten de spoorwegovergang op te heffen en een langzaamverkeertunnel aan te leggen.

De spoorverbetering houdt in dat er een extra spoor wordt aangelegd tussen Zevenaar en Didam: van één naar twee sporen. Daarnaast zorgen aanpassingen aan het spoor ervoor dat treinen tussen Zevenaar en Wehl met een hogere snelheid kunnen rijden. Dit betekent een grote verbetering voor 18.000 dagelijkse reizigers op de spoorlijn Arnhem-Doetinchem-Winterswijk. Reizigers krijgen hierdoor een betere aansluiting in Arnhem met andere trajecten. Wel is uit onderzoek gebleken dat de spoorverdubbeling en de snelheidsverhoging leiden tot een toename van de veiligheidsrisico's bij de overgang aan de Babberichseweg. Het is dan ook noodzakelijk deze overgang te sluiten.

De Babberichseweg is een belangrijke langzaamverkeersroute. In overleg met de provincie Gelderland is daarom besloten dat er bij de spoorwegovergang een langzaamverkeertunnel komt. Op die manier blijft er een veilige en directe verbinding bestaan voor het langzaamverkeer van de nieuwbouwwijk Groot Holthuizen en het centrum. Volgens de voorlopige planning wordt begin 2019 wordt gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting zijn deze eind 2019 gereed.

Geslaagde bijeenkomst Sociëteit de Liemers

DUIVEN - Op woensdag 12 april waren de leden van Sociëteit de Liemers te gast bij de Giesbers Communicatie Groep in Duiven. Eddy Giesbers had daar samen met zijn team een zeer interessant programma samengesteld.

Met meer dan 40 jaar ervaring en meer dan 100 medewerkers werken zij dagelijks aan de meest uiteenlopende communicatie vraagstukken. Of het nu gaat om het verhogen van traffic en conversie of merkbouwen. Giesbers heeft alle disciplines onder één dak.

Met de rondleiding konden de leden van de Sociëteit kennis nemen van de diversiteit aan uitingen. Van het ontwerp en realiseren van alle reclamefolders voor de Makro, het restylen van de homepage van Karwei tot het maken van bedrijfsvideo voor Etos. Het gebeurt allemaal met de nodige creativiteit en innovatieve hulpmiddelen aan de Ratio in Duiven.

Enkele leden hebben gebruik gemaakt van het aanbod om zelf een bedrijfsfilmpje op te nemen. Die gaan ze nu zelf gebruiken voor de eigen promotie. Waren de huidige mogelijkheden voor de aanwezigen al vernieuwend, Giesbers gaf ook een doorkijkje naar de toekomst. Duidelijk werd, dat de reclamewereld volledig gaat veranderen en kennelijk zijn ze daar bij Giesbers klaar voor.

Uiteraard werd er afgesloten met een heerlijk buffet, verzorgd door Steak’M en werd er nog de nodige tijd nageborreld en gepraat over deze interessante en geslaagde bijeenkomst. De volgende keer ook deel uitmaken van dit gezelschap? Mail dan naar info@societeitdeliemers.nl.

Filmhuis Zevenaar

In de periode van 27 april tot en met 3 mei worden in Filmhuis Zevenaar de volgende films vertoond:

Moonlight. Amerikaans drama dat speelt in een ruige buurt van Miami en drie periodes volgt uit het leven van Chiron, een jonge Afro-Amerikaan die worstelt met zijn identiteit, seksuele geaardheid en plaats in de wereld. Maandag 1 mei 20.15u en dinsdag 2 mei 14.30u.

Paterson. Buschauffeur Paterson geniet elke dag van gesprekken die hij opvangt in de bus, schrijft gedichten, laat de hond uit van zijn vriendin en drinkt iets in zijn stamkroeg. Ondanks de routine is elke dag weer anders. Film van Jim Jarmusch. Zondag 30 april 20.15u , maandag 1 mei 14.30u en dinsdag 2 mei 10.30u.

Jackie. Als Jackie Kennedy, in zuurstokroze mantelpakje, zwaaiend het vliegtuig uitstapt in Dallas, is ze een wandelend icoon. Over enkele uren zal haar kleding besmeurd zijn met bloed. We zien hoe Jackie de nasleep ondergaat van de moord op haar man. Zaterdag 29 april 20.15u en woensdag 3 mei 14.30u. Bij Paterson en Jackie is deel 1 van Bob en Edgar te zien, een serie korte voorfilms van Achterhoekers Jorn Snelting en Robin van Reenen (Bear on the Beach Productions).

La La Land. Een fabelachtige ode aan de klassieke musical, winnaar van zes Oscars. Donderdag 27 april 20.15u.

Le Ciel Flamand. Het bordeel Le Ciel Flamand wordt gedreven door Sylvie en haar moeder Monique. Sylvies zesjarige dochtertje Eline mag niet op de werkplek komen en wordt opgevangen door Nonkel Dirk. Een dramatische gebeurtenis zet de familieverhoudingen op scherp. Vrijdag28 april en dinsdag 2 mei 20.15u en zondag 30 april 14.30u.

Bij Moonlight en Le Ciel Flamand voorfilm Bob en Edgar afl. 2.

Op Koningsdag 27 april kan de kijker kennismaken met het filmtalent van de toekomst. Een selectie uit de mooiste, grappigste en ontroerendste korte filmacademiefilms – fictief en documentair – waar het verteltalent van af spat. Vanaf 12.00 uur. Gratis toegang.

Voor de kids: Mijn naam is Courgette. Courgette wordt na de dood van zijn moeder opgevangen in een kindertehuis. Hij voelt zich eerst niet op zijn gemak, maar als er een meisje bijkomt gaat het beter. Vrijdag 28 april 14.30u.

En op woensdag 3 mei nemen leerlingen van het Liemers College het filmhuis over en vertonen de film The Imitation Game, over Alan Turing die de Enigmacode van de Duitsers kraakte. Aanvang 20.15u. De opbrengst gaat naar War Child.

Verdere informatie: www.filmhuiszevenaar.nl.

Weerbaarheid ouderen

PANNERDEN - Sportdocent Adela Schoppers uit Elten verzorgt de weerbaarheid voor ouderen. Elke vrijdagmorgen zijn in het restaurant MoniCare weerbaarheidoefeningen.

Gezien de leeftijd van de deelnemers uit de gemeente Rijnwaarden en bewoners van het verzorginghuis De Pannerd is het belangrijk voor je lichaam op deze leeftijd jezelf proberen te beschermen. Het is zodra je ouder wordt onder andere de beweging van het lichaam optimaal te verzorgen.

Elke vrijdag startten we eerst met een bakje koffie samen te nuttigen. Daarna wordt de oefening gestart. "Deze varieert met ondersteuning van stoel of zittend op de stoel, we houden met alles rekening", geeft Adela Schoppers aan. Rond de veertien deelnemers komen elke week naar de weerbaarheidslessen.

RIJNWAARDEN - In Rijnwaarden worden 4 mei herdenkingsbijeenkomsten ter nagedachtenis van de in de oorlog omgekomen burgers en militairen gehouden.

Op de volgende locaties zijn deze bijeenkomsten georganiseerd:

* 18.45 uur R.K. kerk in Lobith

Aansluitend bloemen leggen op de begraafplaatsen in Lobith en de Bijland in Tolkamer.

Wethouder Peter Putman spreekt namens de gemeente.

* 19.00 uur R.K. kerk in Herwen

Aansluitend bloemen leggen op de begraafplaatsen in Herwen en Aerdt.

Wethouders Jos Lamers en Hans Winters, spreken en leggen bloemen namens de gemeente.

* 19.15 uur. R.K. kerk in Spijk

Aansluitend bloemen leggen bij het monument bij de kerk.

Wethouder Belinda Elfrink spreekt namens de gemeente.

* 18.45 uur RK kerk in Pannerden

Burgemeester Schadd-de Boer spreekt namens de gemeente Rijnwaarden. Burgemeester Hinze spreekt namens de Stadt Emmerich.

Buitenbios Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 13 mei organiseren Spoed, zo!Diva en filmhuis Bij Bert een buitenbios op het Remigiusplein in Duiven. Er zijn tussen 14.00 en 23.00 uur vijf filmvoorstellingen.

"U kunt uw eigen stoel meenemen of op één van de terrassen plaatsnemen en genieten. Het evenement is gratis en voor iedereen toegankelijk." Het programma is als volgt:

14.00 uur: Nijntje de film

15.30 uur: Meesterspion

17.00 uur: de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

19.00 uur: Alice through the looking glass

21.00 uur: Bridget Jones's Baby

Meer info staat op www.buitenbiosduiven.nl.

Lintjesregen in Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - Op woensdag 26 april ter gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen zijn er drie Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt in Rijnwaarden. De gedecoreerde eilanders ontvingen de onderscheiding uit handen van burgemeester Ella Schadd-de Boer vanwege hun langdurige bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Maria Grob-Willemsen (68)

Maria Grob-Willemsen is al sinds 1969 als vrijwilliger actief voor de Wilibrordusparochie. Jarenlang maakte zij deel uit van de tekstgroep voor de voorbereiding van de vieringen, was vrijwilliger voor de avondwake- en uitgeleide groep en coördinator van de urgentiedienst. Voor Unicef beheerde zij jarenlang een verkoopdepot aan huis. De opbrengst van de verkopen was bestemd voor kansarme kinderen in de derde wereld. Vanaf 1989 tot heden is mevrouw Grob-Willemsen bestuurslid (tot 1997) en wijkleidster bij het plaatselijke Katholieke Vrouwengilde en sinds 2002 bij Veelzijdig Pannerden. Zij denkt mee over het invullen van de ledenavonden en verzorgt de uitnodigingen. In 1990 startte zij als coördinator van de Lourdes-Actie, een initiatief in Pannerden dat mogelijk maakt dat er jaarlijks enkele zieken op bedevaart naar Lourdes kunnen gaan. Voor Galerie De Pol is decorandus vanaf 1993 actief als vrijwilliger. Na de sluiting van de galerie in 2009 bleef zij actief door het verweken en opruimen van alle in de 25 jaar verzamelde documentatie en administratie die door de ouder geworden galeriehouder niet meer alleen gedaan kan worden.

Popko Snip (65)

Sinds 1981 is de heer Popko Snip bestuurslid van de Schietvereniging Eendracht 64. Hij was penningmeester en vanaf 2002 voorzitter. Naast zijn voorzitterschap heeft hij ook de verantwoording op zich genomen om te zorgen voor de inkoop van schietmaterialen, prijzenbekers en de benodigdheden voor de bar. Ook is hij wedstrijdleider. Jarenlang heeft de heer Snip zich ingezet als leider van eerst twee jeugdteams en later het tweede voetbalelftal van voetvalvereniging SC Rijnland. Jarenlang was hij ook fotograaf bij evenementen van de voetbalvereniging. Voor de Heemkundekring Rijnwaarden is hij sinds 1991 actief. Hij verzorgt als vrijwilliger allerlei hand- en spandiensten. Vanaf 1997 tot 2014 was de heer Snip bestuurslid en penningmeester van de buurtvereniging De Zwarte Sluis. Voor schuttersvereniging EMM Lobith is hij sinds 2003 voorzitter van de sectie Krik. In 2007 is decorandus gestart als vrijwilliger bij de werkgroep Open Monumentendagen Rijnwaarden en organiseert mede het jaarlijkse Open Monumentenweekend.

Erik Goosens (56)

Al vanaf de jonge leeftijd van 16 jaar is de heer Goosens actief voor Scouting Rijnwaarden. Hij startte destijds als leider bij de groep de Verkenners. Sinds die tijd is hij betrokken gebleven bij Scouting Rijnwaarden. Jarenlang was hij lid van het bestuur van de vereniging en daardoor medeverantwoordelijk voor het organiseren van de wekelijkse papierinzameling in overleg met de gemeente. Hij is ook een van de drijvende krachten achter het ontwerp en de realisatie van het clubgebouw. Hij is medeorganisator van het jaarlijkse zomerkamp en het clubweekend ieder jaar in september. Dit vergt het nodige overleg en tijd voor het samenstellen van het programma, de inkoop en de administratieve handelingen. Decorandus heeft indertijd veel energie en tijd gestoken in het overeind houden van vereniging en met succes. Al jarenlang staat hij iedere vrijdagavond en zaterdag klaar om de jeugd in Rijnwaarden te begeleiden bij de wekelijkse activiteiten. Erik Goosens bekleed en bekleedde onder meer functies als leider van een groep waterscouts en secretaris van het bestuur van Scouting Rijnwaarden.

Bovengenoemde decorandi worden gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of andere heeft gestimuleerd'. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau bij de Algemene Gelegenheid 2017.

4 mei-herdenkingsviering in Martinuskerk in Pannerden

PANNERDEN - Elk jaar op 4 mei om klokslag 20:00 uur herdenken wij de mensen die tijdens de bezetting voor onze vrijheid zijn gesneuveld. Voorafgaande is er om 19:00 uur een herdenkingsviering.

Na de viering gaan wij in stilte naar het monument om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle personen die in de periode na de Tweede Wereldoorlog, ten koste van onze vrijheid waar ook ter wereld, zijn gesneuveld te herdenken. Na de taptoe en twee minuten stilte zal onder het spelen van het Wilhelmus de Nederlandse vlag worden gehesen. Vervolgens worden er kransen en bloemen gelegd, wordt het vuur ontstoken en is er een defilé langs het monument. Voor iedereen is er na afloop een kopje koffie in het schuttersgebouw. De aanvang is 19.00 uur. Met medewerking van het koor Pur Sang, harmonie Wilhelmina en schuttersgilde Claudius Civilis.

Ledenmiddag PCOB

DUIVEN - De ledenmiddag PCOB afdeling Duiven/Westervoort is op 9 mei.

Op dinsdagmiddag 9 mei verzorgen twee leden van de Werkgroep Audio Visuele Presentaties van het IVN een natuurmiddag voor de PCOB. De onderwerpen zijn: natuurlijke taferelen en orchideeën. Natuurbeelden zijn altijd boeiend om te bekijken. Introducees zijn ook welkom in de Samen op weg-kapel Duiven, ingang achter het gemeentehuis. De bijeenkomst begint om 14.15 uur met koffie of thee, om 14.30 uur is de start. Meer informatie geeft Luus van den Anker via 0316 261361.

Zomerleague Bowlen doe je bij De Griethse Poort in Zevenaar

ZEVENAAR - "Weet je nog niet wat je van de zomer kan doen omdat veel stil ligt? Doe mee met de Zomerleague in het gezelligste en leukste bowlingcentrum van de Liemers. Het is voor recreanten en natuurlijk ook voor leden. Tevens een mooie gelegenheid om te komen kijken in ons vernieuwde bowlingcentrum."

"Want begin mei van 1 tot en met 12 mei 18.00 uur is ons bowlingcentrum gesloten. In die periode worden onze bowlingmachines, die ruim 40 jaar hun dienst hebben bewezen, vervangen door modernere machines. Tevens komt er een geheel nieuw Bowling Entertainment Scoresysteem, waarmee je op heel veel leuke manier het bowlen kan spelen.

Bij het starten van de zomerleague is het een mooie gelegenheid om te komen spelen en zien hoe mooi het is opgeknapt. Dit jaar wordt voor de negende keer de Griethse Poort Zomerleague gehouden. "We spelen in twee series op de dinsdagavond van 19.00-20.30 en van 20.30 tot 22.00 uur. Speeldata zijn van dinsdag 6 juni tot en met dinsdag 22 augustus, dan is de finale. Het zijn dus tien reguliere speelavonden en een finaleavond. Let op, dinsdagavond 4 juli wordt er niet gespeeld in verband met de Zevenaarse kermis."

Deelname kost zeven euro per persoon per serie en voor jeugdspelers vijf euro. Je betaalt vijf series vooruit. Dit kan je voldoen op de eerste avond. Inschrijfformulieren vindt u op de bowling van de Griethse Poort in Zevenaar. Een mail sturen kan ook naar: info@gp-zevenaar.nl met uw gegevens, wanneer u wilt spelen en of u lid bent of niet.

Vijf gedecoreerden in gemeente Zevenaar

ZEVENAAR - Ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning zijn in Zevenaar vijf mensen gedecoreerd vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Mevrouw G.M. Katgert-Uenk, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Katgert uit Lathum is benoemd vanwege haar belangeloze inzet voor en grote betrokkenheid bij de plaatselijke verenigingen, voor haar activiteiten voor de kerk in Lathum en de mantelzorg die zij verleent voor diverse mensen.

Mevrouw H.M. Berends, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Berends uit Giesbeek is benoemd vanwege haar vele verdiensten voor de Stichting Bibliotheek Giesbeek. Deze bibliotheek is opgegaan in de Bibliotheek Liemers. Verder is mevrouw Berends actief als mantelzorger.

Mevrouw P.F.A.M. Oostendorp-Schraven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Oostendorp uit Angerlo is benoemd voor haar veelzijdige verdiensten voor de Oranjevereniging Angerlo, voor de Stichting Halfvasten-Angerlo, voor carnavalsvereniging De Deurdouwers en voor de Ontspanningsvereniging voor Ouderen.

Mevrouw A. Wikkerink-Houwers en de heer J.G. Wikkerink, beiden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Beide echtelieden uit Zevenaar zijn benoemd voor hun gezamenlijke inzet voor Hetvakantiebureau.nl. Deze vakantieorganisatie voor mensen die speciale aandacht behoeven, maakt deel uit van de Protestantse stichting Diaconaal Vakantiewerk (PSDV). Verder zetten zij zich in voor Protestantse Gemeente Zevenaar, voor KWF Kankerbestrijding afdeling Zevenaar (mevrouw Wikkerink), voor de werkgroep Zending Werelddiaconaat en Ontwikkelingshulp (ZWO), voor het DiabetesFonds, voor Amnesty International en voor het Longfonds (de heer Wikkerink).

Parkeerplaatsen Westervoort-Noord gereed

WESTERVOORT - De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het realiseren van de parkeerplaatsen in Westervoort Noord (Brouwerslaan). Samen met de omwonenden is gewerkt aan het ontwerpproces en vanaf eind januari zijn de werkzaamheden gestart.

Wethouder Arthur Boone is trots op het resultaat: "Ik zie het als 'kers op de taart' van het project Hamersestraat/Dorpstraat. Het is erg mooi geworden! Dit alles is tot stand gekomen door een hele goede samenwerking met de omwonenden en gemeente. Resultaat: prachtige inrichting en uitstraling."

Sinds 1 april 2017 is de Brouwerslaan weer opengesteld voor verkeer en in de afgelopen maand zijn er nog diverse werkzaamheden uitgevoerd: - Er zijn circa 100 extra parkeerplaatsen bijgekomen, deels met vrijgekomen materiaal uit de Dorpstraat. - Het parkeerterrein achter de bedrijven aan de Hamersestraat is vernieuwd. - Er is een gescheiden rioolstelsel aangelegd. - De openbare verlichting is vervangen (led-verlichting). - Er is een wadi aangelegd om regenwater langzaam te laten infiltreren. - De camperplaatsen zijn uitgebreid en verbeterd. - De inzamellocatie voor oud papier is verbeterd. Binnenkort worden nog de werkzaamheden aan het groen uitgevoerd.

ArtPuur exposeert in Orso d'Oro Wehl

WEHL - Vanaf 23 april tot en met 28 mei, is de collectie kunstwerken van ArtPuur te bezichtigen bij Orso d’Oro in Wehl.

ArtPuur – kleurrijk en persoonlijk - is een collectief van drie ateliers uit de regio Achterhoek en de Liemers van Zozijn, waar mensen met een beperking prachtige kunst maken. Bij ArtPuur krijgen de kunstenaars de mogelijkheid zich te ontwikkelen en is er ruimte om uiting te geven aan hun bijzondere kijk op de wereld.

Een aantal jaren geleden hebben de verschillende ateliers gekozen om samen te werken. En zo ontstond het collectief ArtPuur. Vanuit de regio De Achterhoek / De Liemers zijn er verschillende werken van verschillende aangesloten ateliers aangekocht. Wanneer er niet geëxposeerd wordt, zijn de kunstwerken te bewonderen op het regiokantoor van Zozijn in Doetinchem.

De ateliers wilden een volgende stap maken. Er moest meer bekendheid komen voor de outsider art. Door te gaan exposeren komt het publiek in contact met deze bijzondere en prachtige vorm van kunst. In de eerste plaats wil ArtPuur meer aandacht geven aan de kunstenaars en hun eigen kijk op het leven.

Vanaf 23 april tot en met 28 mei is een groot deel van de collectie, elke zondag van 12.00 – 17.00 uur, te zien bij Orso d’Oro, Grotestraat 15 in Wehl.

Pigeons schittert in nieuw tenue

DUIVEN - Hoe kan je een seizoen beter afsluiten dan Heren 2? Een sportieve wet is dat je om kampioen te worden de concurrenten achter je moet laten. Dat de heren niet altijd in de sterkste opstelling konden optreden bleek daarbij een praktisch bezwaar.

Die strijd ging dit seizoen tussen Tower Jumpers en Trajanum. Dat Pigeons wel invloed had op het kampioenschap moest Trajanum ondervinden toen de Duivenaren de onderlinge wedstrijd met glans wonnen. Dat het niveau van Heren 2 hoog is en dat de wedstrijden in goede harmonie verlopen viel het bedrijf Copper IM op. Copper IM besloot Heren 2 te sponsoren en het team met ingang van volgend seizoen van een nieuw wedstrijdtenue te voorzien. BNR Schilders zag daarna ook de potentie van dit opvallende team als reclame en sponsorde inspeelshirts. Om het seizoen mooi af te sluiten mochten de Heren 2 de laatste wedstrijd alvast in de werkelijke prachtige inspeelshirts en wedstrijdtenues aantreden.

In stijl liet Heren 2 in een rechtstreekse duel om de derde plaats tegen BeCeGe zien dat zij zich met recht best-of- the-rest te mogen noemen. Nadat beide ploegen in het eerste kwart vooral een wedstrijd deden in wie het meeste mis kon gooien, kwam Pigeons in het tweede kwart goed op gang. Met een aantal driepunters dat je normaal alleen in eredivisiewedstrijden ziet nam de ploeg
een grote voorsprong en bouwde die gestaag uit. Met een klinkende overwinning (67-34) en de prachtige nieuwe tenues van Copper IM en BNR Schilders sloot Heren 2 op een schitterende wijze het seizoen af. Volgend jaar wordt Pigeons kampioen! Toch?

Vier mooie films en concert in Filmhuis Didam

Maandag 1 mei om 20.00 uur: Het doet zo zeer. In Het Doet Zo Zeer schetst Heleen van Royen een portret van haar moeder bij wie beginnende dementie is geconstateerd. Een portret van zeer dichtbij: Heleen bedient de camera grotendeels zelf.

Vrijdag 5 mei om 20.00 uur: Demain tout commence. Samuel leidt een zorgeloos leven aan de zuidkust van Frankrijk. Tot Kristin langskomt en vertelt dat hij de vader is van haar paar maanden oude baby Gloria. Als Kristin ervandoor gaat en de baby bij Samuel achterlaat vertrekt hij halsoverkop naar Londen om haar terug te brengen naar haar moeder, maar zonder succes...

Maandag 8 mei om 20.00 uur: Mein Blind Date mit dem Leben. In deze feelgoodfilm is een jongeman niet van plan om met minder volle teugen van het leven te genieten, ondanks dat hij bijna niets meer ziet… Saliya staat op het punt zijn studie af te ronden en hoeft alleen nog maar stage te lopen als het noodlot toeslaat: hij wordt opeens bijna blind.

Dinsdag 9 mei om 14.00 uur: Andre Rieu. Concert.

Vrijdag 12 mei om 20.00 uur: Down to Earth. Een Nederlands gezin met drie kinderen trekt een jaar met rugzak en camera de wereld rond en leven met inheemse stammen op zes continenten. Down to Earth is een wake up-call en baken van hoop voor de wereld van morgen.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo. Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree film 7 euro, ‘Vriend Van’ 5 euro, kinderfilm 5 euro,. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open. De filmzaal is toegankelijk voor rolstoel en scootmobiel.

Basketiers'71 wenst iedereen succes

ZEVENAAR - Elke competitiewedstrijd, heb je het beste van jezelf laten zien. Spelcombinaties, passes, dribbelen, lopen met de bal. Vaardigheden, kwaliteiten geleerd in het afgelopen seizoen. Veel individueel spelplezier, vreugde, geleerde in de praktijk brengen.

Wisselende resultaten - verlies en winstpartijen. Dat extra stapje dat je maakt, je wordt beter. Zo ook In een schooljaar, de leraar neemt de leerstof door. Neemt alles in je op, leert steeds meer, tot dat je het weet. In het schooljaar breng je dit in de praktijk; het komt er op aan, examen. Spannend, het brengt een extra lading met zich mee. Een wedstrijd, ga uit van eigen kracht, kwaliteit, kunde. Je kunt het, stof eigen gemaakt, onder controle, pak de winst.

Wensen Basketiers’71-leden en niet-leden, succes met de eindexamens. Blijft een spannende, zware, lange (examen)periode. Zorg dat de spanning niet oploopt, ontspan op zijn tijd.

Basketiers’71 heeft een middel in de 'aanbieding'. In de examenperiode kan je op dinsdagavond trainen in sporthal Lentemorgen. Van 18.30 – 21.30 uur, ontspannen een balletje gooien. Stress van je afspelen, hoofd leeg maken, je kan er weer tegen. Hierna kun je terecht op dinsdag en donderdag in sporthal Heerenmaten. Van 18.30 – 21.30 uur, driemaal vrijblijvend trainen, dan lid worden.

Alvast welkom, eerst veel succes bij je eindexamen. Meer informatie via secretaris@basketiers.nl. Ook voor degene die (nog) geen eindexamen doen. Zevenaars Basketbalsport, Basketiers’71 in het bijzonder, is voor iedereen!

        

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Caleidoz Welzijn Rijnwaarden zoekt een taal- en studiemaatje voor een jonge nieuwkomer uit Syrië (18 jaar) om op donderdagmiddag te helpen bij het huiswerk wiskunde.

- Technoplaza zoekt enkele eTekstnthousiaste begeleiders van technieklessen aan basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8.

- VluchtelingenWerk Oost Nederland zoekt een voorlichter voor het project Bekend maakt Bemind. Een voorlichtingsteam geeft presentaties en stimuleert dialoog en ontmoeting op scholen en bij organisaties.

- Wereldwinkel Zevenaar zoekt een verkoopmedewerker, die minimaal een dagdeel per twee weken in de winkel kan werken.

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Feestje Muziekstad Zevenaar

ZEVENAAR – Stichting Muziekstad Zevenaar bestaat dit jaar 25 jaar. Alle reden voor een extra feestje op bevrijdingsdag 5 mei, 6 en 7 mei. Drie dagen lang muziek op het Raadhuisplein. Allemaal gratis toegankelijk. Met een mix aan internationale muzikanten, plaatselijke muziekverenigingen en artiesten en regionale bands. De grote klapper is de The Boss UK, a tribute tot Bruce Springsteen, op zaterdagavond.

Het jubileumweekend start op 5 mei met het bevrijdingsfeest. Burgemeester Jeroen Staatsen verricht om 12.00 uur de opening. Stichting Veteranen de Liemers volgt met het hijsen van de vlag met muzikale ondersteuning van het Seniorenorkest. Vanaf 13.30 uur speelt Bandera Latina. Tussen deze sessies door is het podium aan drie jonge muzikale talenten: Jelle Koch, Daan Boshoven uit Duiven en Julia van Uem. Om 20.00 uur wordt het vredesvuur ontstoken samen met slagwerkgroep Palooza, enkele veteranen en atletiekvereniging de Liemers. The Boss UK speelt vanaf 21.30 uur. Het koor A Sign of Friendship verzorgt het voorprogramma. Zaterdagmiddag 6 mei zet DJ Pouwels samen met de Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar (SMZ) de toon. Met een plaatselijke versie van het televisieprogramma Maestro als ludieke onderbreking. Drie prominente Zevenaarders wagen zich aan het dirigeren van het orkest van de SMZ: Theet van Aalst, Theet Kersten en Theet Kloppenburg oftewel de drie Theetjes. De hoofdact van het avondprogramma is de topband de Corsari’s met Zevenaarder Dennis Versluijs in het voorprogramma. Re-Member sluit op zondagmiddag 7 mei het jubileumweekend van Muziekstad Zevenaar af.

HCC Computeravond: Raspberry Pi

ZEVENAAR - Op donderdag 11 mei verzorgt de Hobby Computer Club (HCC) haar maandelijkse computeravond. De avond wordt gehouden in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang activiteiten: 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Op 11 mei is er een presentatie over Raspberry Pi de ultieme knutselcomputer. Oorspronkelijk is de Raspberry Pi vooral ontwikkeld om een kleine, goedkope computer te produceren voor kinderen die ermee kunnen leren programmeren. Eben Upton heeft dit idee verder ontwikkeld in het computerlaboratorium van de universiteit van Cambridge. Hij begon de minicomputer zodanig te ontwerpen dat het geen ramp is, als je iets verkeerd doet. Na jaren prototypes ontwikkelen was het resultaat er in 2012: de Raspberry Pi.

De prijs is een belangrijke factor voor die populariteit. Voor amper 40 euro haal je een klein apparaatje ter grootte van een bankpas in huis, dat eigenlijk een volledige computer is. Je kunt het zo gek niet bedenken of de Pi kan het, al zul je zelf wel je handen uit de mouwen moeten steken. Je moet echter geen aversie tegen Linux hebben, want Windows draait niet op de Raspberry Pi. De lezing wordt gegeven door Will Peters.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Linux, Windows, Office, Video bewerken, Adobe Fotoshop, et cetera.

De toegang is vrij voor HCC-leden. Ook niet-leden zijn welkom en betalen een bijdrage van vier euro.

Tijdens Open Podium veel te genieten

ZEVENAAR - Op zaterdagavond 13 mei is er weer een Open Podium in De Lantaern. Deze avond belooft een avond te worden waar veel te genieten valt. Melody Jane, het duo Leo de Kruis en Niek Edeling en Musicmaatje zijn allen artiesten die al eerder succesvol hebben opgetreden in dit muziekcafé. Gezamenlijk zullen zij zorgen voor een heerlijk avondje uit. Aanvang: 21.00 uur. Toegang: gratis.

Melody Jane is een Nederlandse folk muzikante die Amerikaanse folk en Country-folk speelt. Het Wilde Westen, en haar (sterke) verhalen komen tot leven in oude ballades over outlaws, bizonjachten en pokerspelers. Zij speelt en zingt deze muziek op geheel eigen wijze, lekker uptempo en met een eigen frisse, herkenbare sound.

Leo de Kruis schrijft en zingt liedjes die voor het publiek herkenbaar zijn zoals over een luidruchtig klussende buurman, een eigenwijs huisdier of een zeer zorgzame opa. Leo bekijkt en bezingt deze onderwerpen vanuit een originele invalshoek waardoor de humor vaak niet ver weg is. Niek Edeling zal Leo begeleiden op verschillende percussie-instrumenten zoals djembé, udu, guiro en bongo-cajon, maar ook op mondharmonica.

Musicmaatje bestaat uit Simone Ruesink en Marieke Plantinga. Zij staan garant voor goed gearrangeerde, tweestemmige, samenzang in alledaagse en niet alledaagse (pop-)songs met een eigen sound. Hierbij begeleiden ze zichzelf op de gitaar, de piano, enkele ritme-instrumenten en de blues harp. In ieder nummer zit wel een verrassend element voor de luisteraar.

Actie voor Opkikker van stadsprins Theo en jeugdprins Wessel enorm succes!

Foto: pr BB

ZEVENAAR - De inzamelactie van stadsprins Theo en jeugdprins Wessel is een enorm succes geworden. In totaal zijn er 1750 oude mobiele telefoons ingezameld. Daarnaast is er ook nog een bedrag van 500 euro opgehaald voor Opkikker.

Wanneer men weet dat een oud mobieltje gemiddeld 3,50 euro oplevert, dan kan men uitrekenen wat de opbrengst in euro's is. Dat de actie zo'n succes zou worden had niemand verwacht, ook de vertegenwoordiger van Opkikker Peter de Wijs niet. "Wat een succes en hierdoor kan Opkikker weer vele gezinnen een onvergetelijke dag bezorgen in een voor hen vervelende tijd", aldus Peter de Wijs.

Het doel van stichting Opkikker is namelijk het organiseren en verzorgen van een onvergetelijke dag voor gezinnen met een kind in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, dat door een chronisch fysieke aandoening langdurig onder behandeling is. Ook gezinnen met een kind, dat een langdurige behandeling tegemoet gaat, komen in aanmerking voor een Opkikkerdag.

Stadsprins Theo, jeugdprins Wessel en Peter is iedereen dankbaar die aan dit enorme succes hebben bijgedragen. Overigens kan men het hele jaar door oude mobiele telefoon(s) inleveren bij Wenting Fietsen, Slagerij Appie van Uum, Pauw Telecom en Subenharastraat 22.

Al eens in dames- of heren-1 willen spelen?

WESTERVOORT - Ondanks het feit dat Actief ’81 dé recreatieve volleybalvereniging van Westervoort is, speelt Actief ’81 ook met competitieteams in de competitie mee. De mix van ervaren en jeugdige speelsters is voor 2017/2018 op zoek naar nieuwe instroom. Het team speelt in de derde klasse en zijn helaas uitgedund van 14 naar 7 dames, net te weinig dus.

Twee dames erbij en het seizoen kan beginnen. De dames trainen (en spelen de thuiswedstrijden) op de dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur onder bezielende leiding van trainer Walter Klom. De training wordt gehouden in Kulturhus De Nieuwhof en is voor geïnteresseerden dit jaar in mei en juni kosteloos bij te wonen.

De heren zijn op de vierde plek in de tweede klasse geëindigd en zoeken aanvulling op de middenaanval en spelverdeling. Heren 1 speelt en traint in De Pals op woensdagen van 20.30 – 22.30 uur. Ervaar hoe het is om in een gezellige sfeer met een vleugje fanatisme op een inspannende manier ontspanning te zoeken. En dat voor slechts 15 euro per maand. Enige volleybalervaring is gezien het competitie-element wel gewenst. Nadere informatie vindt u op www.actief81.nl en op Facebook! Ook kan er via mail contact gezocht worden: secretariaat@actief81.nl .

Actief ’81 heeft op zowel de maandag- de dinsdag- en de woensdagavond diverse recreantengroepen in De Nieuwhof en De Pals. Met name de groepen op de maandagavond (gemengd en heren) en de woensdagavond (gemengd) kunnen aanvulling gebruiken. Ook hier gratis meetrainen in mei en juni! De lage contributie van 11 euro per maand hoeft dan niet betaald te worden!

Voortaan parkeren met vergunning op Koningslinde

ZEVENAAR - Vanaf vandaag is het parkeerbeleid in de straat Koningslinde in Zevenaar aangepast. In deze straat is sinds 12 april een parkeervergunningzone ingesteld. Dat houdt in dat de bewoners van deze straat met hun parkeervergunning voortaan beter kunnen parkeren in hun eigen straat. Parkeren is voortaan – binnen bepaalde tijden – alleen toegestaan met een geldige parkeervergunning.


De gemeente Zevenaar heeft in 2016 een evaluatie van het parkeerbeleid gehouden. Uit de evaluatie kwam onder andere naar voren dat er vanuit de Koningslinde veel klachten kwamen over overmatige parkeerdruk. Van daaruit is besloten dat de gemeente op zulke locaties onder bepaalde voorwaarden de parkeerregulering kan uitbreiden. Uit onderzoek bleek dat de parkeeroverlast zodanig is, dat aan de voorwaarden tot regulering werd voldaan. Met de omwonenden is overleg gevoerd voordat is overgegaan tot deze regulering. Vanaf vandaag is in de Koningslinde in Zevenaar een parkeervergunningzone ingesteld.

Wie in de Koningslinde wil parkeren, heeft een geldige parkeervergunning nodig op: maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 19.00 uur; vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur; zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur.

Cursus 'Mijn brein laat me in de steek... En nu?'

ZEVENAAR - Op donderdag 11 mei start Liemerije met de cursus 'Mijn brein laat me in de steek....en nu?'

De cursus is bedoeld voor mensen die recent de diagnose dementie of MCI (Mild Cognitive Impairment) hebben gekregen. Ook voor mensen die cognitieve problemen hebben als gevolg van hersenletsel is de cursus geschikt. Tijdens de cursus helpen behandelaars van Liemerije om motorisch actief te blijven en krijgen de deelnemers handvaten om in de dagelijks leven met de ziekte om te gaan. Er is een partner programma voor de mantelzorger.

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van 2,5 uur. Iedere bijeenkomst bestaat uit twee onderdelen; een gespreksgroep en een beweeggroep. Tijdens de gespreksgroep wordt iedere keer een andere onderwerp behandeld. De deelnemer krijgt in dit gedeelte praktische tips van verschillende behandelaars van Liemerije. Tijdens de beweeggroep begeleidt de bewegingsagoog bij diverse bewegingsvormen.

De cursus wordt gegeven bij Liemerije Zevenaar, Hunneveldweg 12. De kosten bedragen 97,50 euro voor twee personen (persoon met dementie en partner/mantelzorger). Men krijgt 25 procent korting omdat het pilot betreft. Voor meer informatie en opgeven: ergotherapie@liemerije.nl en 088 0441900.

Inloopmiddag Rugklachten Rijnstate Zevenaar

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 5 mei van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden. De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag elke maand in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar.

Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

Meer informatie over wervelkolomproblemen of een ‘steuntje in de rug’ via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Schoentjes met een immens triest verhaal

ZEVENAAR - De interesse van Roel van Beurden is begonnen met vliegtuigen en alles wat daar mee te maken heeft. Vervolgens raakte Roel steeds meer geïnteresseerd in objecten uit de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens zijn zoektocht naar objecten is hij in het bezit gekomen van twee schoentjes afkomstig uit Auswitz. Zijn vrouw Vera van Beurden, die deze privéparel heeft aangedragen, kan zich goed voorstellen dat iedereen die deze kleine schoentjes ziet er door geroerd raakt. Wat een immens triest verhaal zal er achter deze twee schoentjes zitten.

Privé-parels

Een Privé-parel is een voorwerp waarbij de eigenaar een speciale herinnering heeft . Het object hoeft niet kostbaar te zijn. Bezoekers kunnen gedurende het hele jaar de privé-parels bekijken in een speciaal daarvoor ingerichte vitrine in het Liemers Museum.

Vierde editie van de Tour voor MS

ARNHEM - Marcel van Domselaar, organiseert op 27 mei de Tour voor MS. Een goededoelentocht om geld bij elkaar te fietsen om onderzoeken mogelijk te maken die een medicijn op moeten leveren om Primair Progressieve MS, de ziekte waar Marcel zelf aan lijdt, te kunnen behandelen. Wat dat is er nog steeds niet.

Er zijn drie afstanden: 30 km voor de recreant, 70 km voor de tourfietser en de 115 km voor wie geen uitdaging uit de weg gaat. E-bikers zijn ook welkom. Het vertrek is vanaf sportpark De Paasberg, Vondellaan 121 in Arnhem.

Inschrijvingen kan via www.tourvoorms.nl/inschrijfformulier/ maar kan ook op de dag zelf. Minimaal 10 euro; meer is uiteraard gewenst.

Meer info staat op www.tourvoorms.nl.

Koningspelen voor jeugd goed geslaagd

PANNERDEN - Eindelijk was het afgelopen vrijdag dan zover: na veel overleg en voorbereiding kwamen de kinderen van basisschool 't Scathe om 9:45 uur aan bij de sportvelden van RKPSC om te beginnen met een spetterende Koningsdans!

Daarna stonden alle vrijwilligers al in de startblokken om met de groepen aan de slag te gaan. Er werd zowel binnen als buiten gesport; badminton, dynamic tennis, gymnastiek, fitness, jeu de boules, volleybal en liefst acht verschillende voetbal onderdelen werden aangeboden.
Maar het échte hoogtepunt van de dag was toch zeker de afsluiting. Een heuse mudrun! Met genoeg 'mud' dankzij de brandweer, werd er een parcours van 720 meter afgelegd. Er moest worden gekropen, gerend én twee keer door de Wetering worden gebaggerd!
Heerlijk! Een top dag door een geweldige samenwerking tussen RKPSC, Pajodos en 't Scathe.

Nieuwe turnpakjes voor Pajodos Pannerden

PANNERDEN - Pajodos afdeling gym heeft nieuwe wedstrijdturnpakjes! De oude pakjes waren echt aan vervanging toe.

Na lang sparen en door vele acties te houden door de leden van Pajodos zijn dan eindelijk de nieuwe turnpakjes voor de wedstrijden binnen. Zo hebben de leden zich laten sponsoren met behulp van magnesiumblokken. Ook zijn ze Rijnjutten geweest, hebben ze cakejes verkocht op de plaatselijke braderie, meegelopen met het kringconcours in Pannerden en is er een gedeelte gesubsidieerd door de gemeente. Hierdoor kan iedereen de komende wedstrijden een mooi nieuw turnpakje aan!

Samen sterk met Parkinson

DUIVEN - Op dinsdag 2 mei wordt het congres Samen sterk met Parkinson gehouden. Het congres is bedoeld voor mensen met Parkinson(isme), mantelzorgers en leden van ParkinsonNet. Het congres duurt van 13.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden in De Ogtent in Duiven

Op het congres zijn de volgende sprekers: Selma de Wit, logopedist, logopediewetenschapper en ParkinsonNet expert Logopedie Nederland; Edo Hoogerwaard, neuroloog van Ziekenhuis Rijnstate en gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson; Eline Nelissen, revalidatiearts bij Klimmendaal; Ed Nouws, GZ psycholoog en schrijver van het boek "Mijn denken stottert vaak meer dan mijn benen" over hoe mensen Parkinson beleven.

Na het plenaire gedeelte worden er workshops gegeven over de Peppmodule, samen zingen samen Parkinson de baas, zorg met en voor elkaar en dansen met Parkinson. Deelnemers kunnen twee workshops volgen.

De middag wordt afgesloten met een theatervoorstelling van Hans Holtslag. Deze acteur pakte na zijn vertwijfeling door de diagnose ziekte van Parkinson zijn oude beroep weer op. Hij maakte de voorstelling 'Trillende tranen' en speelde deze al op verschillende plaatsen in ons land. Het congres wordt georganiseerd door Liemerije, Parkinson Vereniging, ParkinsonNet, Drie Gasthuizen Groep, Klimmendaal en Ziekenhuis Rijnstate.

Voor meer informatie kanmmen contact opnemen met Liemerije via info@liemerije.nl of 088 0441999. Het uitgebreide programma staat op www.liemerije.nl.

Martinus' High Tea succes

Foto: Yvonne Heijneman

OUD-ZEVENAAR - Op 9 april vond in Oud-Zevenaar de eerst Martinus’ High Tea Party plaats. Helemaal English style met thee, koekjes, hapjes, sandwiches en wraps voor iedereen. Alles zelf bedacht en gemaakt door het eigen Martinusbakteam. En natuurlijk was er bijpassende live muziek… from England.

Foto: Yvonne Heijneman

Traditionele werken zoals Pomp and Circumstances en Country Garden maar ook stukken van bekende artiesten van het eiland zoals The Beatles en Queen waren te horen. Edith Elshof was deze middag 'The Lady of the House speaking…' een rol die ze met verve vervulde. De vele deelnemers aan de High Tea hebben met volle teugen genoten van de hapjes en de muziek. Ook zagen ze dat Berno Stokman en Sandra ten Brinke in het zonnetje werden gezet wegens hun 40-jarig jubileum. Een geslaagd concert… een leuke formule.

Theatergroep Uit speelt ‘Ondergedoken’

ZEVENAAR - Na afloop van de 4 mei-herdenking speelt theatergroep Uit om 21.00 uur in het Musiater het toneelstuk ‘Ondergedoken’. Vorig jaar boekte Uit veel succes met het opvoeren van dit stuk.

In overleg met de Werkgroep 4 Mei Herdenking Zevenaar is daarom besloten om op de avond van 4 mei dit opnieuw op te voeren. Het past heel goed bij het doorgeven van persoonlijke levensverhalen binnen het thema ‘Geef vrijheid door’ van de herdenking dit jaar. Ondergedoken vertelt het verhaal van elf kinderen die drie jaar lang samen ondergedoken zaten, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het is een verhaal vol vriendschap, hoop en liefde. Maar ook een verhaal vol verdriet en verzet. Zullen ze de bevrijding nog meemaken?

Dit theaterstuk is gebaseerd op meerdere waargebeurde verhalen. Voor de liefhebbers van Soldaat van Oranje, Anne het theaterstuk en het Achterhuis. Een voorstelling die een blijvende indruk achterlaat.

De voorstelling wordt gratis aangeboden. De gratis kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa van het Musiater of via de website. Bij bestellingen via de website rekent het Musiater wel de gebruikelijke servicekosten van 1,50 euro.

Modelbouwevenement in Elst

ELST - Voor de achtste keer op rij worden in Elst (Gelderland) op zaterdag 27 en zondag 28 mei de Grote Internationale Modelbouwdagen gehouden. Dit evenement, dat eens in de twee jaar georganiseerd wordt, trok twee jaar geleden liefst meer dan 100.000 bezoekers naar Elst. Ofschoon het weer af en toe te wensen overliet, waren de bezoekers laaiend enthousiast over de indrukwekkende presentaties van alles wat op modelbouwgebied te vinden was.

Ook dit jaar vindt dit evenement weer plaats. Op een gebied van liefst vier vierkante meter vinden demonstraties plaats van alle mogelijke takken van de modelbouw, kunt u genieten van allerlei shows op het gebied van modelbouw en presenteren diverse ondernemers op het industriepark De Aam hun producten. Bovendien kunnen kinderen bij de meeste attracties zelf actief aan de slag. Wat kunt u zoal bekijken: doorlopende vliegshows, off-road auto's, RC-trucks, RC-Tractor Pulling, RC-driften, RC-militaire voertuigen en tanks, RC-speedboten en modelbouwschepen, enzovoort.

De organisatie hoopt ook dit jaar weer op schitterend weer (de meeste demonstraties vinden in de buitenlucht plaats) en verwachten een grote toestroom van bezoekers. De grote parkeergarage bij NS-station Elst is gratis toegankelijk. Tijdens deze Internationale Modelbouwdagen rijden er doorlopend gratis bussen van en naar station Elst. Ook rijden er gratis pendelbussenrond over de Industrieweg Oost. Toegang en parkeren gratis. Meer informatie staat op www.modelbouwdagen.nl.

Dagtocht over Arnhemse landgoederen

Foto: Koos Dansen

REGIO - De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen wandelt donderdag 11 mei een flinke tocht over de landgoederen Mariëndaal, Warnsborn, Westerheide, Lichtenbeek en Boschveld. Voor deze excursie heeft u niet alleen goede schoenen nodig, maar ook een beste conditie.

De 15km-lange tocht gaat door bossen, over heidevelden, langs landbouwgronden, statige landhuizen, vergezichten, beken, sprengen en vijvers. Onderweg worden uiteraard de hoogtepunten van de landgoederen aangedaan, zoals de 'Groene Bedstee' en de Christuskoepel op landgoed Mariëndaal en de terrassentuin en zes lanenster op landgoed Warnsborn.

Start om 10.00 uur op de parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N225) tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij de boogtunnel onder spoorlijn. GPS DD (decimale graden): 51.989998, 5.864342.
Duur 6 à 7 uur. Deelnemers dienen zelf lunch en drinken voor onderweg mee te nemen. Niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Deelname kost 5,00 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Meer informatie staat op www.glk.nl/evenementen, Peter Palstring, 06 47966663 of Gerard van Kerkhoff, 06 23218416.

Studenten nemen een week lang IKC De Tamboerijn in Zevenaar over!

ZEVENAAR - Voor een projectweek van Iselinge Hogeschool Doetinchem, nemen derdejaarsstudenten een week lang IKC de Tamboerijn in Zevenaar over. De projectweek vindt plaats van maandag 8 mei tot vrijdag 12 mei.

Het thema is 'bestemming onbekend'. De kinderen worden een week lang meegenomen in een reis door de wereld. Iedere groep gaat een land onderzoeken door middel van onderzoekend leren.

Op dindag 2 mei treedt het Oegandees Kinderkoor UP4S op voor de leerlingen van de school en dit wordt de inleiding voor de projectweek.
De studenten zijn al druk geweest met de voorbereidingen. Zo zal de week feestelijk worden geopend, maar ook worden afgesloten met een inloopmiddag. Tijdens de woensdag zullen de kinderen groepsdoorbroken werken, waardoor ze ook over andere landen iets te weten komen.

De studenten hebben er zin in en willen er een mooie en leerzame week van maken!

Labyellov Dames-1 huldigt jongste kampioenen

ZEVENAAR - Afgelopen zaterdag vierde volleybalvereniging Labyelov in Zevenaar twee kampioensteams, team 1 van niveau 6 en team 1 van niveau 4.

De kinderen kregen een mooie medaille en daarnaast kregen ze van de dames-1 een mooie oranje bloemenslinger en een heerlijke zoete traktatie. Aansluitend werd het team van dames-1 tijdens de wedstrijd aangemoedigd en werd de dag afgesloten in de kantine van de sporthal Lentemorgen met een heerlijk frietje en een frisdrank.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 30 april is er om 10.00 uur een viering waarin mw. ds. H. van Loon-Kuiper uit Doetinchem zal voorgaan.

Op zondag 7 mei is er om 09.30 uur een Avondmaalsviering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan.

In gebouw ‘Ons Huis’ is er gelijktijdig jeugdkerk en kindernevendienst.

Mariavieringen

in Loo

9 Mei Marialof Aanvang: 19.00 uur

Voorganger Pastoor Thanh

m.m.v. Antoniuskooro.l.v. Harrie IJsveld

16 Mei Mariaviering 19.00 uur

23 Mei Mariaviering 19.00 uur

30 Mei Mariaviering 19.00 uur

In de Meimaand lopen we in processie naar de Maria Kapel buiten.

U bent van harte uitgenodigd. Maria zal blij zijn met uw bezoek.

De Maria-werkgroep.

Kerkberichten geloofsgemeenschap

Sint Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 29 april en zondag 30 april is er geen viering.

In het weekend van zaterdag 6 mei en zondag 7 mei is er geen viering.

Mededeling:

Overleden op vrijdag 7 april de heer Wim Witjes, wonende in de Pelgromhof, Molenstraat 7, Zevenaar (voorheen aan de Hofweg in Oud-Zevenaar), 90 jaar.

Basketiers'71 blijft maar doorgroeien!

ZEVENAAR - Basketiers'71 blijft maar doorgroeien. Of het komt door de vele (sociale) media aandacht. De vele positieve artikelen in de plaatselijke kranten...

Of het positieve Jumbo- en schoolbasketbaltoernooi. Het (over)enthousiasme van de huidige (jeugd)leden. Het spelplezier dat wordt uitgedragen door het basketballen. De mond-op-mondreclame, veel positieve factoren.

We weten het niet, het zal vast een mengeling en mix zijn van alles. Feit is en blijft dat Basketiers'71 blijft doorgroeien. (Jeugd)leden blijven erbij komen en blijven altijd welkom! Het aantal leden bedraagt nu (bijna) 125, Basketiers'71 leeft als nooit tevoren! Kortom: allemaal positieve signalen, factoren in de Zevenaarse basketbalsport.

Brengt echter ook een probleem naar voren. Er zijn nu (nog) te weinig trainers/coaches. Zeker omdat het aantal spelende competitieteams flink is uitgebreid. Kortom, draagt u Basketiers'71, de Zevenaarse basketbalsport een warm hart toe? Meldt u dan aan als trainer/coach voor een (jeugd)team of informeer naar de mogelijkheden.

Dit kan via secretaris@basketiers.nl Zodat een ieder kan (blijven) basketballen. Alvast bedankt.

Limes boottocht van Tolkamer naar Nijmegen

Foto: Servaas Beunk

TOLKAMER - Op 6 mei is er een informatieve boottocht van Tolkamer naar Nijmegen. Na inschepen op De Graaf van Bylant zullen de aanwezige deskundige enthousiastelingen vertellen over de Limes, over Noviomagus en het leven van de mensen in de Romeinse tijd.

We volgen een deel van De Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk, vanaf (ongeveer) het legerkamp Carvium naar de Romeinse stad Noviomagus. Is er nog iets van terug te zien, hoe zag het landschap er 2000 jaar geleden uit?

Na aankomst aan de Kade in Nijmegen 'bestijgen' we de stuwwal, naar Museum Het Valkhof. Gedurende 3 uur is er tijd de tentoongestelde Romeinse stukken te bekijken. Speciale bezoeker is de Rijnwaardense burgemeester Ella Schadd, die een ‘inspectio’ zal uitvoeren voor de museumstukken die door gemeente Rijnwaarden aan het Valkhofmuseum ter beschikking zijn gesteld.


Rond 17.00 uur is de aankomst in Tolkamer. Sprekers zijn: Jan Verhagen, Robbert Roodsant, Jos van Nistelrooy, Marlies Moust en Servaas Beunk. De 'LimesBootTocht' is onderdeel van de Romeinenweek, waarbij in heel Nederland in de week van 29 april - 7 mei activiteiten zijn. Deze activiteiten staan allemaal in het teken van de Romeinse geschiedenis, met dit jaar als thema '100% Romeins' .

Arrangementsprijs (inclusief entree museum) volwassenen 20 euro; jeugd tot en met 18 jaar 17,50 euro. Aanmelden voor deze tocht via: 0316 540554 of via https://www.rederijwitjes.nl/boottocht-carvium-noviomagus.html.

Foto's: Servaas Beunk

Samen met plezier in de bijbel lezen

DUIVEN - Bijbellezen is in deze tijd niet vanzelfsprekend. Samen met kinderen in de bijbel lezen, dat is soms best een uitdaging.

Hoe help je kinderen ontdekken wat de verhalen ons te vertellen hebben? Hoe verbinden ze dat met hun eigen leven? En hoe ga je om met de verschillen tussen kinderen? De presentatie is op woensdag 10 mei in de SOW-kapel, Kastanjelaan 3 in Duiven (achter het gemeentehuis) en start om 20.00 uur. De presentatie is gericht op bijbellezen met kinderen thuis. Opgave uiterlijk 1 mei aan Paul Vlaardingerbroek via 0316 282963.

In deze presentatie krijg je handvatten om met plezier met kinderen in de bijbel te lezen en met de bijbel aan de slag te gaan; sta je stil bij je eigen geloofsopvoeding en de invloed daarvan; denk je na over het bijbellezen met kinderen nu; ontdek je wat voor jou belangrijk is bij de keuze van een kinderbijbel. De presentatie duurt ongeveer 90 minuten De nadruk ligt op bijbellezen met kinderen thuis.

Samenleesbijbel
De Samenleesbijbel is een bijbel voor gezinnen! De Samenleesbijbel bevat de complete bijbel in gewone taal, aangevuld met 500 pagina’s met extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar. Deze gezinsbijbel staat vol met weetjes, kaarten, spelletjes, gespreksvragen en liedjes. Zo komen bekende en lastige verhalen uit de Bijbel dichtbij.

Het Nederlands Bijbelgenootschap brengt de Bijbel dichtbij. Meer info staat op: www.bijbelgenootschap.nl.

Avondvierdaagse in Zevenaar

ZEVENAAR - Op maandagavond 15 mei start vanaf het Raadhuisplein de 47e avondvierdaagse in Zevenaar. De avondvierdaagse wordt van 15 tot en met 18 mei gehouden.

De afstanden die gewandeld kunnen worden zijn 5, 10 en 15km. De starttijden zijn iedere avond voor de 15km 17.45 uur en de 10km 18.00 uur. De 5km start de eerste drie avonden om 18.15 uur en op donderdag om 18.30 uur.

De routes zijn grotendeels ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Op maandag gaat de route via Stegeslag en voor de langere afstanden richting Duiven. Het sportpark Hengelder en Babberich worden op dinsdag aangedaan. De route voor de woensdag gaat door de wijken Zonnemaat en Methen. De langere afstanden gaan richting Groessen. Op donderdag wordt via Oud-Zevenaar en Ooy gewandeld. De route van de intocht gaat via de Molenstraat, Nieuwe Doelstraat, Markt en Marktstraat. De finishlijn is op donderdag getrokken aan het begin van het Raadhuisplein.

Voor de individuele lopers, maar ook leerlingen van de basisscholen die alsnog willen meelopen is op zaterdag 13 mei van 12.00 tot 16.00 uur een voorinschrijving bij de VIDA-dansschool aan het Raadhuisplein. De wandelaars die de laatste weersberichten willen afwachten kunnen op maandagavond vanaf 18.00 uur bij de start nog inschrijven.

9 Mei Marialof Aanvang: 19.00 uur

Voorganger Pastoor Thanh

m.m.v. Antoniuskooro.l.v. Harrie IJsveld

16 Mei Mariaviering 19.00 uur

23 Mei Mariaviering 19.00 uur

30 Mei Mariaviering 19.00 uur

In de Meimaand lopen we in processie naar de Maria Kapel buiten.

U bent van harte uitgenodigd. Maria zal blij zijn met uw bezoek.

De Maria-werkgroep.

ZEVENAAR - Basketiers’71 blijft maar doorgroeien. Of het komt door de vele (sociale) media aandacht. De vele positieve artikelen in de plaatselijke kranten...

Of het positieve Jumbo- en schoolbasketbaltoernooi. Het (over)enthousiasme van de huidige (jeugd)leden. Het spelplezier dat wordt uitgedragen door het basketballen. De mond-op-mondreclame, veel positieve factoren.

We weten het niet, het zal vast een mengeling en mix zijn van alles. Feit is en blijft dat Basketiers’71 blijft doorgroeien. (Jeugd)leden blijven erbij komen en blijven altijd welkom! Het aantal leden bedraagt nu (bijna) 125, Basketiers’71 leeft als nooit tevoren! Kortom: allemaal positieve signalen, factoren in de Zevenaarse basketbalsport.

Brengt echter ook een probleem naar voren. Er zijn nu (nog) te weinig trainers/coaches. Zeker omdat het aantal spelende competitieteams flink is uitgebreid. Kortom, draagt u Basketiers’71, de Zevenaarse basketbalsport een warm hart toe? Meldt u dan aan als trainer/coach voor een (jeugd)team of informeer naar de mogelijkheden.

Dit kan via secretaris@basketiers.nl Zodat een ieder kan (blijven) basketballen. Alvast bedankt.

In het weekend van zaterdag 29 april en zondag 30 april is er geen viering.

In het weekend van zaterdag 6 mei en zondag 7 mei is er geen viering.

Mededeling:

Overleden op vrijdag 7 april de heer Wim Witjes, wonende in de Pelgromhof, Molenstraat 7, Zevenaar (voorheen aan de Hofweg in Oud-Zevenaar), 90 jaar.

Prijs Vivaldi XL Pretgazet Logospel uitgereikt

Foto: pr BB

ZEVENAAR - Vrijdag 31 maart is door Robin Wiendels van Vivaldi XL een cheque ter waarde van 125 euro uitgereikt aan Rianne Bekker.

Het Pretgazet Logospel staat jaarlijks in de Pretgazet, de carnavalskrant die door de St. GZK Boemelburcht wordt uitgebracht. Elk jaar wordt door de jeugdprins tijdens de opening van het carnaval op het Raadhuisplein de winnaar bekendgemaakt. Dit jaar was Rianne de gelukkige winnares.

"De cheque van Vivaldi XL komt dit jaar heel goed van pas", zegt Rianne want diezelfde ochtend hebben zij en haar partner het koopcontract voor hun nieuwe woning ondertekend. Het bestuur van Boemelburcht is zeer content dat Vivaldi XL dit jaar de cheque voor het Logospel beschikbaar heeft gesteld en op deze wijze het carnaval in Zevenaar ondersteunt.

Dananique Navarro nieuwe jeugdkoningin Sint-Andreas

ZEVENAAR - Op zondag 23 april tijdens het jeugdkoningschieten is door Dananique Navarro de hoogste eer behaald. Zij is de nieuwe jeugdkoningin van schutterij Sint-Andreas 't Grieth-Zevenaar.

De ochtend van zaterdag 23 april, begon met het ophalen van de aftredende jeugdkoningin Lisanne. Bij het huis van Lisanne was een mooie schuttersboog geplaatst. Na een korte pauze, ging de optocht voor de naar de schuttersboog aan het Schaapsdrift. Zij hadden weer een mooie schuttersboog met de afbeelding van schapen opgebouwd. Een zeer geslaagde opzet en we hopen dat we deze boog nog vaak te mogen bezoeken.

Na terugkomst in het schuttersgebouw was er een gezellige schuttersmiddag. Er waren weer diverse activiteiten, oa springkussen, schminken, sjoelbakken, voetbalspel en heuse bierfietsen. Ook werd er deze middag geschoten voor het kruisboogkampioenschap. Na een extra ronde, waarbij de beste vier schutters moesten kampen, ging het kampioenschap met 19 punten naar Willie Staring. Met acht jeugdkandidaten werd er aan het jeugdkoningschieten begonnen. Het was een spannende strijd. Het was duidelijk te merken dat een aantal jeugdigen al aan het oefenen zijn geweest bij de schietvereniging. Dananique was uiteindelijk de winnaar en werd na de huldiging met een vendelhulde geëerd.

Zondag 30 april om 10.00 uur is er dienst waarbij ds. Zemmelink uit Aalten de voorganger is.

Op zondag 7 mei is ds. Den Besten uit Zevenaar de voorganger. Aanvang dienst is 10.00 uur.

Iedereen is van harte welkom bij deze diensten bij PKN Rijnwaarden, Markt 15, Lobith.

Bram van den Born Gelders kampioen Indoor Vendelen

DUIVEN - Jeugdvendelier Bram van den Born van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven is tijdens het drukbezochte Gelders kampioenschap Vendelen Indoor (GKVI) op zondag 1 april in Millingen aan de Rijn Gelders kampioen geworden. Voor de tweede keer in successie is deze prestigieuze titel voor een jeugdvendelier van Onderling Genoegen. Bram (14) is de opvolger van Jop Gerichhausen die dit jaar tweede werd.

Bram liet een prachtig en geconcentreerd optreden zien. De jury was met name onder de indruk van zijn hoge sprongen en zijn controle over het vaandel tijdens zijn optreden. Met de rest van het juniorenteam (Jop Gerichhausen, Rachel Peer, Suzan Klappers, Raymond Peer, Bram Beumer Ninah Kreuzen, Jens Kreuzen en Daan Kampes) werd hij ook Gelders kampioen bij het Korps Acrobatisch show vendelen.

De vendeliers van Schutterij Onderling Genoegen behaalden de volgende prijzen:

Korps vendelen senioren Klassiek: 1e prijs

Korps acrobatisch show vendelen: 2e prijs voor het Gelders kampioenschap

Aspiranten Klassiek vendelen: 2e prijs voor het gelders kampioenschap

Junioren klassiek vendelen: 3e prijs

Bram van den Born: 1e prijs én Gelders kampioen acrobatisch vendelen individueel

Jop Gerichhausen: 2e prijs voor het Gelders kampioenschap acrobatisch vendelen individueel.

Tien vrijwilligers opvoedingsondersteuning gecertificeerd

DUIVEN - Donderdag 13 april werd in het Huis van Droo in Duiven een feestje gevierd. Vrijwilligers van het Humanitas opvoedingsproject Home-Start & Home-Start + kregen, na het doorlopen van een training, hun certificaat en zijn vanaf nu inzetbaar bij gezinnen.

Van de tien vrijwilligers gaan er drie werken in de gemeente Rheden en zeven in de Liemers (Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar).

Ouders doen wat ze kunnen én in de meeste gevallen komen ze er zelf uit. Soms lukt dat niet. Dan kunnen de vrijwilligers van Home-Start & Home-Start + tijdelijk een helpende hand bieden

Een vrijwilliger van het project bezoekt iedere week het gezin en ondersteunt bij de opvoeding van de kinderen of bij andere vragen Elk gezin is anders. Elke vraag ook. Daarom krijgen ouders en kinderen de ondersteuning die bij het gezin past. De vrijwilliger biedt een luisterend oor, denkt met u mee en geeft nuttige tips. Maar zij/hij kan ook gaan voetballen met de kinderen of helpen met de voorbereiding van een spreekbeurt. Ook kan de vrijwilliger wijzen op voorzieningen en regelingen in de gemeente.

De vrijwilliger is er voor het gezin. Een vrijwilliger lost niet alle problemen op, maar denkt mee om ouders en kinderen op weg te helpen! Opvoedingsondersteuning in het kort. Ondersteuning voor gezinnen met minimaal één kind van 0 tot 14 jaar ,wekelijks bezoek door een ervaren en getrainde vrijwilliger, ondersteuning bij de opvoeding, luisterend oor en vertrouwen, praktische hulp en nuttige tips, kosteloos voor het gezin. Bent u geïnteresseerd, als ouder, verwijzer of toekomstig vrijwilliger? Neem dan contact op met een van de projectcoördinatoren: Eline van Kuijk 06 13436787, e.vankuijk@humanitas.nl en Loes Hulsebosch 06 35130961, l.hulsebosch@humanitas.nl.

Deverra Jansen winnares beursprijs ICT@Work

DUIVEN – Voor Deverra Jansen uit Duiven, de eigenaresse van Atelier Deverra Jansen voor Fotografie en Kunst is de onlangs gehouden ondernemersbeurs in de Kerstpakkettenhal van de Makro goed verlopen. Zij is de winnares geworden van de 11 inch Terra laptop, aangeboden door ICT@Work in Duiven.

De bezoekers konden de prijs raden van een laptop die door ICT@Work werd aangeboden, waarbij velen de gok waagden. De schattingen varieerden van 249 tot 1995 euro. Er is een speciale beursprijs voor deze laptop. Dus indien men niet gewonnen heeft….

De enthousiaste Deverra Jansen mocht haar laptop in ontvangst nemen, die uitgereikt werd door Edwin Sliekers en André Klabbers van ICT@Work en Marco 't Hart van Snelle Koppen. "Ik kan nu mobiel de portfolio van mijn Atelier voor Fotografie en Kunst aan de klanten tonen", aldus een blijde prijswinnares.

Overigens was de beurs 'Business to Business', die bedoeld is voor de promotie van het Liemerse bedrijfsleven (samenwerking tussen de Ondernemersverenigingen in De Liemers) een groot succes met ruim 100 stands. De beurs is geopend door alle burgervaders uit De Liemers.

Concertlezing van Jan Brokken en Marcel Worms

DUIVEN - Concertlezing van Jan Brokken en Marcel Worms in de OgTent in Duiven! Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers en de OgTent organiseren op woensdag 10 mei vanaf 20.00 uur de concertlezing De Kozakkentuin door auteur Jan Brokken en de bekende pianist Marcel Worms.

De Kozakkentuin doet op aangrijpende wijze verslag van de vriendschap tussen de jonge officier van justitie Alexander von Wrangel en de verbannen schrijver Fjodor Michajlovitsj Dostojevski in het koude Siberië. Jan Brokken, schrijver van romans, reisverhalen en literaire non fictie, vertelt over de ontstaansgeschiedenis van De Kozakkentuin, het tijdloze van vriendschap, zijn fascinatie voor Rusland en de rol en de betekenis van Dostojevski in de literatuur. Ook zal hij vertellen over zijn nieuwste boek De gloed van Sint-Petersburg: een wandeling door twee eeuwen Russische literatuur en muziek. Een compleet Russisch programma: Marcel Worms voert werken uit van Modest Moessorgski, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Alexander Glazoenov, Sergej Rachmaninov, Igor Stravinsky, Alexander Skrjabin en Dmitri Sjostakovitsj. Tijdens de pauze is er gelegenheid voor signeren door de auteur en boekverkoop door Bruna Duiven. Kaartjes zijn 7,50 euro per stuk en te koop bij de vestigingen Duiven en Zevenaar van Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers. De lezing is in de OgTent, filmzaal 'Bij Bert'. Voor meer informatie: zie www.liemerskunstwerk.nl.

Edith Elshof exposeert bij Stadsbrouwerij

ZEVENAAR - In het proeflokaal van Stadsbrouwerij Wittenburg aan de Markt 7 te Zevenaar heeft woensdag 10 mei om 20 uur de opening plaats van een expositie met beeldende kunst van Edith Elshof.

Na een loopbaan in de sales koos de Zevenaarse drie jaar geleden voor een leven als beeldend kunstenaar. Inmiddels werd Elshof uitgenodigd voor deelname aan kunstbeurzen in onder meer Monaco en Rotterdam. Verder is zij met haar werk twee keer te zien geweest op de Nederlandse televisie.

,,Kunst en creatie zijn voor mij een middel om volwassenen en kinderen anders naar zichzelf en naar de wereld te laten kijken, te kiezen voor hun dromen en geluk te laten ervaren”, zegt ze. Op dit moment werkt de kunstenares aan een collectie onder de noemer ´The New York Tears´. ,,In een tijd waarin angst een hoofdrol speelt laten deze schilderijen en installaties zien, maar vooral ook voelen, hoe onze wereld in ‘het nieuws’ wordt afgeschilderd`, aldus Edith Elshof.

De kunstwerken die zij tot eind juni toont in de Stadsbrouwerij zijn bovendien te koop. De opbrengst gaat voor de helft naar een goed doel. Een voorproefje staat op www.byedith.nl.

Kunstwerk! Het Musiater

Cursussen

All about singing: Ontwikkel je eigen zangtalent

Wij dagen je uit je meest persoonlijke instrument te ontwikkelen met de cursus 'All about singing'. In deze cursus komen alle facetten van het zingen aan bod. Je werkt aan: ademhaling, articulatie, microfoontechniek, interpretatie en de ontwikkeling van je eigen muzikale identiteit. Deze cursus wordt zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen aangeboden. Voor volwassenen is er op woensdag 10 mei a.s. van 20.30 - 21.30 uur een gratis proefles. Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.hetmusiater.nl.

Muziek op schoot? (9 mnd – 3 jaar)
Muziekles vanaf 9 maanden, kan dat al? Jazeker, bij Muziek op schoot! Samen met je (klein)kind ga je dansen en liedjes zingen, met instrumentjes spelen en muziekspelletjes doen.
Samen plezier maken met muziek verrijkt de band met je (klein)kind. Muziek heeft bovendien een positieve invloed op de ontwikkeling van je kind, zoals taalontwikkeling en waarnemingsvermogen.
Vanwege het enorme succes wordt de cursus zowel in Zevenaar als Duiven aangeboden. De cursus start op 13 april (Zevenaar) en op 1 mei (Duiven). Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.hetmusiater.nl.

Theatercursus Improviseren (10 – 14 jaar)
Heb jij een enorme energie, oneindige fantasie en veel zin om samen gekke dingen te bedenken? Dan is deze theatercursus iets voor jou! Met een groep ga je leren hoe de techniek van het improviseren in elkaar zit en leer je hoe je zonder voorbereiding de meest prachtige scènes speelt. Wie kent niet De Vloer Op Junior of de spelletjes van de Lama's. Kom mee doen en ontdek het zelf! Schrijf je snel in. Er is slechts plek voor 20 deelnemers!? De cursus start op 8 mei 2017 en is op maandag om 18.30 uur. Voor meer informatie en inschrijven kijk op www.hetmusiater.nl.

*De cursus vindt doorgang mits er voldoende aanmeldingen zijn.

Parochie HH. Vier Evangelisten

 1. Geloofsgemeenschap H. Antonius Abt Loo

 2. Zaterdag 29-04 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

 3. Zaterdag 06-05 18.00 Woord en communie Diaken van BovenDameskoor

 4. Dinsdag 09-05 19.00Marialof Pastoor Thanh D-H koor

 5. Zaterdag 13-05 18.00 Woord en communie Theo Menting Dameskoor

 6. Dinsdag 16-05 19.00Mariavieringwerkgroep

 7. Zondag 21-05 09.30Woord en communiePastor Heemink samenzang

 8. Zondag 21-0511.00 Eucharistie 1e H.Communie in H. Andreaskerk Groessen

 9. Dinsdag 23-05 19.00Mariaviering Werkgroep

 10. Zondag 28-0509.30Woord en communieWerkgroep Sportviering Dameskoor

 11. Dinsdag 30-05 19.00Mariaviering werkgroep

 12. Zaterdag 03-06 18.00 Eucharistie Gerard Remmers samenzang

 13. Geloofsgemeenschap St. Werenfridus Westervoort

 14. Zaterdag 29-04 19.00Lichtviering

 15. Zondag 07-05 09.30Woord en communiePastor SmitsD-H koor

 16. Zaterdag 13-05 19.00 Lichtviering

 17. Dinsdag 16-05 15.00Eucharistie Wilgenpas Pastoor Thanh

 18. Zaterdag 20-05 19.00 Eucharistie Pater RemmersWerenfriduskoor

 19. Zondag 21-0511.00 Eucharistie 1e H.Communie in H. Andreaskerk Groessen

 20. Vrijdag 26-0509.00 Eucharistie en uitstelling Pastoor Thanh

 21. Zaterdag 27-05 19.00 Woord en communie Parochiële voorgangers

 22. Zondag 28-0512.30 Eucharistie Fr.Firas Irakese Thomasparochie

 23. Zondag 04-06 10.001e Pinksterdag viering met Irakese Thomasparochie Pastor Smits

 24. Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

 25. Zondag 30-0411.00 Eucharistie Pastoor Thanh/diaken van Zundert Werenfriduskoor Westervoort

 26. Donderdag 04-05 19.00 Oec.viering Dodenherdenking Pastor Smits Herenkoor Groessen

 27. Zondag 07-0511.00Eucharistie / Parochiële Caritas Pastoor Thanh/diaken van Zundert D-H koor

 28. Dinsdag 09-05 19.00Mariaviering ThuvineMevr. Wil Staring

 29. Zondag 14-0511.00 Eucharistie Pater Remmers/diaken van Boven D-H koor Westervoort

 30. Zondag 21-05 09.30Eucharistie Pastoor Thanhsamenzang

 31. Zondag 21-0511.00Eucharistie 1e H.Communie in H. Andreaskerk Groessen

 32. Dinsdag 23-05 15.00Eucharistie ThuvinePastoor Thanh

 33. Zondag 28-0511.00Eucharistie Pater Remmers/diaken van Boven D-H koor

 34. Zondag 04-0611.00Eucharistie 1e PinksterdagPater Remmers D-H koor

 35. Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

 36. Zondag 14-0509.30Woord en communiePastor SmitsHerenkoor

 37. Zondag 21-0511.00Eucharistie 1e H.Communie (parochie HH. Vier Evangelisten)         Pastores Thanh en Heemink In Between

 38. Zondag 28-0509.30 Woord en communie Parochiële voorgangers Organist J. Holland

 39. Zondag 04-0609.30Woord en communie 1e Pinksterdag Diaken van Zundert

Oordoppen als verjaardagscadeau

WESTERVOORT - De gemeente Westervoort wil aan 16-jarigen oordoppen geven voor zijn of haar verjaardag. Dit om blijvende gehoorschade door hard geluid te voorkomen. "Jongeren worden tijdens het uitgaan en bezoeken van concerten veelvuldig geconfronteerd met een te hoog geluidsvolume van de muziek", zegt wethouder Arthur Boone. Wat is het plan?

Vanaf 15 mei ontvangen de jongeren van Westervoort die dat jaar 16 jaar worden een brief van de gemeente met de risico's van gehoorschade en de noodzaak van beschermende maatregelen bij het bezoeken van concerten en festivals door oordoppen te dragen. Als verjaardagscadeau krijgen de jongeren een set kwalitatief goede oordoppen aangeboden. De oordoppen zijn speciaal bedoeld voor het dragen tijdens muziekoptredens, omdat wel de verschillende toonhoogten worden doorgegeven op een lager geluidsniveau. Er kan dus wel genoten worden van de muziek.

"Het plan voor het geven van oordoppen als verjaardagscadeau is heel goed en enthousiast ontvangen door de Veiligheid en Gezondheidsregio Gelderland Midden (VGGM) en de Nationale Hoorstichting. Voor zover bekend bij genoemde partijen en mogelijke leverancier zou Westervoort de eerste gemeente zijn in Nederland met het initiatief voor het geven van oordoppen. De overige jongeren die 16, 17 en 18 jaar zijn ontvangen trouwens ook een brief met de set oordoppen", aldus Boone.

Gehoorschade

Elk jaar krijgen ruim 21.000 jongeren gehoorschade en een kwart van de jongeren heeft beginnend gehoorverlies. Naast gehoorverlies kan te harde muziek leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid en depressiviteit. De economische last van deze problematiek bedraagt miljoenen euro's per jaar, bijvoorbeeld door kosten als gevolg van arbeidsongeschiktheid en het beroep dat wordt gedaan op geestelijke gezondheidszorg. Jongeren zijn zich meestal niet bewust van de risico's van gehoorschade als zij plezier hebben bij concerten en festivals. Veel jongeren weten niet dat gehoorschade snel ontstaat en vaak onomkeerbaar is. "Verontrustend is dat jongeren hun gedrag niet of nauwelijks aanpassen en oordopjes nog niet standaard thuishoren op het lijstje ´wat neem ik mee, telefoon, geld, ID, sleutels'. Alarmerend, als bedacht wordt dat schade aan de oren niet terug te draaien is en dat jongeren de rest van hun leven last kunnen hebben van een constante pieptoon of storende ruis."

Spiritueel café: verschijningen

LOBITH - Het Spiritueel café is zondagavond 30 april om 19.30 uur in De Ontmoeting in Lobith.

Ook in deze tijd hebben mensen de ervaring dat Christus aan hen verschijnt. Er wordt niet veel over verschijningen gesproken. Soms uit angst voor reacties, soms omdat mensen zo’n kostbare ervaring niet prijs willen geven. Berthilde van der Zwaag is theologe en geestelijk verzorger aan het Maxima Medisch Instituut. Zij vertelt over haar onderzoek naar die ervaringen.

Wat betekent dat voor mensen die dit meemaken? Hoe ziet die verschijning er uit? Kan dit echt, een ontmoeting met de goddelijke werkelijkheid? Graag nodigen wij een ieder uit te komen luisteren en meepraten over die indrukwekkende ervaringen in De Ontmoeting bij de protestantse kerk in Lobith. Aanvang 19.30 uur, vanaf 19.00 uur is men welkom. Toegang gratis, na afloop is er een mandje voor een vrijwillige bijdrage in de onkosten.

Gespreksgroep voor partners van mensen met autisme

DUIVEN - Je huwelijks- en gezinsleven kan onder druk staan als je partner een vorm van autisme heeft. Soms weet je niet hoe het verder moet. Gesprek hierover met lotgenoten onder deskundige begeleiding kan je verder helpen.

Op 2 mei start in Duiven een gespreksgroep voor partners van mensen met autisme. Tijdens de avonden wordt onder andere gesproken over de invloed van autisme op je gezinsleven en wat je van je partner mag verwachten. Uiteraard kunnen deelnemers ook eigen onderwerpen inbrengen. Heleen van den Hurk (begeleiding voor volwassenen met autisme) begeleidt de gespreksgroep.

Bestemd voor partners van mensen met autisme op 2 mei, 16 mei, 30 mei, 13 juni, 27 juni (steeds van 19.30 - 21.30 uur) op 't Holland 3, in Duiven. Aanmelden kan via email: info@auti24.nl of 06 52304775. Maximaal 5 personen (doorgang vindt plaats bij minimaal 4 personen) Kosten: zie www.auti24.nl. Voor meer informatie: zie www.auti24.nl.

DCS JO19-1 op de drempel van kampioenschap in hoofdklasse!

ZEVENAAR - Na de gewonnen topper (0-2) tegen DIO’30 en overwinningen tegen DVV (1-0) en SDOUC (9-0) staat het vlaggenschip van de DCS jeugdopleiding trots op de eerste plaats in de hoofdklasse L.

Waar DCS in het bekertoernooi net het hoofd moest buigen voor divisionist (en inmiddels) finalist Bennekom, lijkt het er in de competitie wel met de absolute hoofdprijs vandoor te gaan. Met een ijzersterke serie na de winterstop (24 punten uit negen wedstrijden) is de concurrentie inmiddels op achterstand gezet. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft DCS een voorsprong van respectievelijk 4 en 6 punten op de naaste belagers.

Een overwinning in de thuiswedstrijd op 6 mei tegen AVW’66 moet DCS het kampioenschap in deze sterke hoofdklasse gaan brengen. Een kampioenschap zal recht geven op promotie naar de vierde divisie en dan lijkt er weer iets van de vervlogen jeugdtijden terug te keren op sportpark Hengelder. Het gros van de spelers zal volgend seizoen actief zijn in de senioren selecties van DCS, waar dit seizoen al een aantal spelers haar debuut in DCS 1 mochten maken.

Expositie Tim Schipper in Huize Vredenburg

WESTERVOORT - Vanaf 12 mei verzorgt Stichting Kunstwerk Westervoort een unieke expositie van Tim Schipper. De expositie wordt geopend op vrijdag 12 mei om 19.30 uur in Huize Vredenburg te Westervoort. De werken zijn te bezichtigen tot en met zondag 11 juni in Huize Vredenburg en Huis Ter West.

Deze bijzondere foto expositie toont het werk van Tim Schipper. Fotograaf uit Westervoort. In zijn werk wordt fotografie gecombineerd met fantasie. Zijn bijzondere work of art wordt middels fotografie en met onder andere de inspiratie van muziekteksten verwerkt tot kunstzinnige beelden die zowel kleurrijk als in zwart wit te bewonderen zijn.

Tim Schipper heeft een HBO opleiding gedaan, waarbij fotografie en art een belangrijk onderdeel van de studie uitmaakten. Ooit begon Tim als model fotograaf, maar inmiddels heeft hij zich geprofileerd als een allround fotograaf. Zijn creatieve werkzaamheden hebben verschillende bedrijven bereikt, en vele werken zijn geëxposeerd in de verschillende media. Elk work of art spreekt voor zich en neemt je mee in zijn eigen verhaal.

De opening vindt plaats om 19.30 uur in Huize Vredenburg. Meer informatie staat op www.kunstwerkwestervoort.nl en www.hkwestervoort.nl.

Pupillen-jeugdtoernooi SDZZ 20 mei

ZEVENAAR - Voor de vierde maal achtereen zal SDZZ weer een groot pupillentoernooi organiseren voor JO-09 en JO-11 (F en E) pupillen.

23 verenigingen hebben inmiddels de toezegging gedaan naar sportpark De Griethse Poort te komen op zaterdag 20 mei. Zoals gebruikelijk verwacht SDZZ in dit jubileumjaar een uiterst sportief toernooi met hopelijk fraai voorjaarsweer.

Deelnemers van onder andere OVC'85 Oosterbeek, SC Bemmel, MvR 's Heerenberg, OBW Zevenaar, ESA Arnhem, vv Terborg en De Treffers uit Groesbeek zullen acte de présence geven bij de gezelligste voetbalvereniging uit Zevenaar. Ook de eigen teams van SDZZ zullen mee strijden om de hoogste prijzen.

Wederom zijn er voor alle deelnemende teams bekers en voor alle deelnemende spelers nog een fraaie medaille. Ook zijn er weer trofeeën voor de teams die strijden om de penaltybokaal, de rode draad door deze toernooidag.

Het pupillentoernooi wordt dit jaar volledig gesponsord door Jumbo Heemskerk Zevenaar, hoofdsponsor van de SDZZ-jeugd.

Ledenbijeenkomst van Lindus, de ondernemersvereniging van de Liemers

DUIVEN - Elke derde dinsdag van de maand organiseert Lindus een bijeenkomst voor haar leden. Op 16 mei staat het Happy Hour in het teken van 'Kunstmatige Intelligentie'.

Kunstmatige Intelligentie of Artificial Intelligence zijn termen die we steeds vaker horen. Zelfwerkende en zelf programmerende systemen, computers en robots zijn sterk in opkomst. Niet alleen in de audiovisuele wereld, maar ook in fabrieken en werkplaatsen. Is Kunstmatige Intelligentie de volgende stap in de evolutie? Moeten we ons zorgen maken over de ontwikkeling en de snelheid daarvan of is het een kans waarvan we allemaal onze vruchten kunnen plukken?

Rob Ista, oud-manager Innovatie en Industrialisatie bij Capgemini, neemt de aanwezigen deze avond mee in de wereld van Artificial Intelligence. Aan de hand van dagelijkse voorbeelden en pakkende filmpjes toont hij zijn visie op dit onderwerp en creëert bewustwording van het feit dat de evolutie van Kunstmatige Intelligentie in volle gang is. De leden van Lindus zijn deze avond welkom bij Inter Visual Systems in Duiven. Inloop vanaf 17.00 uur.

Bridgen voor War Child

ZEVENAAR - Op 22 april hield BC de Liemers haar 11e bridgedrive met de opbrengst voor War Child. Op 14 locaties en aan 80 tafels tegelijk met 320 bridgers werd gebridged voor het goede doel, maar ook om deze gezellige sport te bedrijven.

Die locaties varieerden van een plek in de coffee-corner bij boekhandel Rebers, de net geopende 'Crème Passionelle' aan de Didamsestraat, diverse horecagelegenheden rondom De Markt tot een van de zalen van Ons Huis. De bridgedrive startte om 10.00 uur en na een muzikaal welkom in De Griethse Poort van Emile Koenders was om 17.30 uur de uitslag.

Winnaars van dit toernooi met club- en thuisbridgers waren Trees Kampschreur en Dennis Weijsters uit Zevenaar met een score van 68,88 %. Op de tweede plaats eindigden Ans Gerritsen en Ria van den Brink met 65,99 % en derde in het veld met 160 paren waren Klaas Brink en Jean-Paul Sorree. De complete uitslag is te vinden op de website van BC De Liemers www.nbbclubsites.nl/club/7015. De opbrengst van deze bridgedrive is 3758,70 euro, waarmee War Child gesteund wordt om 'de oorlog uit kinderen te halen'.

Bridge is een sport die voor iedereen toegankelijk is van: aardappelteler tot architect en van ziekenverzorgende tot zwemleraar. Bij BC de Liemers is het jongste lid 19 jaar en het oudste 90 jaar. Met een pak kaarten en vier mensen kun je een leuke avond hebben. Het spelen van bridge is overigens meer dan een potje kaarten. Het is een goede geheugentraining. Het kan tot op zeer hoge leeftijd beoefend worden en levert enorm veel sociale contacten op. BC De Liemers rekent erop met deze 11e bridgedrive én War Child én bridge én Zevenaar te hebben gepromoot.

De 12e editie van deze 'kroegentocht' wordt gehouden op 21 april 2018. Deze bridgeclub heeft als thuishaven De Griethse Poort en speelt daar op maandag- en donderdagavond en op dinsdagmiddag. Voor meer informatie over deze bridgeclub of de 12e bridgedrive voor War Child in 2018: 0316 332660 of zie de website: nbbclubsites.nl/club/7015.

Concert in Huize Vredenburg Westervoort

WESTERVOORT - Creatief kwartet en drievoudig prijswinnaar Flød geeft concert in Huize Vredenburg Westervoort: zondag 7 mei om 14 uur; de entree bedraagt 2,50 euro.

Met een interessante bezetting speelt de vierkoppige band Flød (uitgesproken als 'fleut') zowel eigen nummers als covers, vaak met een integere sfeer. De band bestaat op dit moment bijna twee jaar en hoewel de leden allen afkomstig zijn uit de regio zijn ze nu uitgewaaid over het hele land.

Sinds het oprichten hebben ze vele optredens gegeven op festivals, evenementen en wedstrijden. Een hiervan was het Open Podium Amphion in Doetinchem, waar Flød alle drie de prijzen heeft gewonnen: de publieksprijs, persprijs en de vakjuryprijs.

Met invloeden uit zowel de jazz als de indie-folk zorgt de band, met bijzondere instrumentatie en meerstemmigheid, voor een geheel eigen geluid.

Wijkraad Ganzenpoel-Schans Westervoort viert jubileum met gezellige kraampjesmarkt

WESTERVOORT - Dit jaar bestaat wijkraad Ganzenpoel-Schans uit Westervoort 12,5 jaar. Dat gaat men gaan met een gezellige kraampjesmarkt op 13 mei.

Jongerencentrum Creon zal deze dag ook open zijn en plaatst een knus terrasje om even een hapje of een drankje te nuttigen. Hamburgers worden gebakken waar u bij staat. Op de kraampjesmarkt, waar tweedehands en creatief aangeboden wordt, staan diverse informatiestands voor de wijkbewoners; onder andere de veilige buurt app, de 30 kilometerzòne en natuurlijk de wijkraad zelf.

De locatie waar het allemaal gaat gebeuren is het voetpad tussen De Rosmolen en De Clossei in Westervoort, de tijd is van 12.00 tot 16.00 uur. Mochten er nog mensen interesse hebben in een kraam, stuur dan een mail naar: ganzenpoel@live.nl of bel 06 48490002. Er zijn nog enkele kramen over tegen een huur van tien euro.

Sta op met gemak

Remco Kluck is u graag van dienst.

DUIVEN - Wij zijn een specialist op het gebied van betaalbare en goed onderhouden, tweedehands zorgfauteuils van de bekende topmerken Fitform en Doge die voorzien zijn van een handige sta op functie die u gemakkelijk zelfstandig laat opstaan.

Wanneer u een nieuwe stoel koopt, betaalt u al gauw 2.500 euro, terwijl u bij ons z.g.a.n. stoelen aantreft met een prijs variërend tussen de 350,00 en 700,00 euro. Deze zijn uiteraard technisch nagekeken, volledig gereinigd en worden met een schriftelijke garantie verkocht. Bovendien gratis bezorgd indien u in de regio Duiven woont. Maar wanneer u iets verder weg woont dan berekenen wij slechts een geringe vergoeding.

U kunt bij ons terecht voor het vakkundig reinigen van uw bestaande stoel en voor reparaties. Uw stoel wordt dan thuis opgehaald en in onze professionele werkplaats gereinigd. Daarna wordt uw 'nieuwe' stoel weer bij u thuis afgeleverd.

Sta op met gemak, 't Holland 51A, Duiven; 06 51821098; www.staopmetgemak.nl; info@staopmetgemak.nl.

Stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers viert vijfjarig bestaan

DUIVEN - Op 10 mei viert stichting Ruil & Reparatie Kring De Liemers haar vijfjarig bestaan en start het project 'Iedereen moet veilig kunnen fietsen'.

Op deze dag geven we de eerste twee fietsen weg aan twee mensen met weinig inkomen. Wilt u kans maken op zo’n fiets, dan mag u een mail sturen naar: ruilkringdeliemers@hotmail.com met vermelding van de reden waarom u in aanmerking zou kunnen komen voor een fiets. Voorwaarde is wel dat u in het bezit bent van een Gelrepas. Verder is er een leuke activiteit voor jong en oud, en koffie/thee met wat lekkers. En natuurlijk uitleg over het project 'Iedereen moet veilig kunnen fietsen'. Deze middag is mogelijk gemaakt door het goede doelen fonds van Univé, de gemeente Duiven en het fietsenproject van Sjon en Ingrid. Komt u ook? Van 13.00 tot 16.00 uur op Ontmoetingsplek De Boomgaard Schoolstraat 9 (ingang achter de oude bibliotheek) in Duiven. Meer info: www.ruilkringdeliemers.nl of 0316 262274.

Tandprothetische Praktijk Primi Dentes Uw specialist in natuurlijke gebitsprotheses

ARNHEM – In onze praktijk behandelen wij iedereen die een kunstgebit draagt of een kunstgebit wenst te dragen. U kunt terecht bij ons voor het aanmeten en vervaardigen van uw nieuwe gebitsprothese maar ook voor allerhande reparaties. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van uw tandarts. U kunt gewoon binnenlopen in onze praktijk of telefonisch een afspraak maken.

Primi Dentes staat voor kwaliteit. Onze vakbekwaamheid en onze passie zijn onze grootste troeven. Naast een goede functie van uw kunstgebit besteden wij ook aandacht aan de esthetiek van uw nieuwe gebit of tanden. Een mooi gebit komt het best tot zijn recht door het een natuurlijke vorm te geven of te bewaren. Alles is mogelijk naar uw specifieke wensen.

Denkt u aan implantaten? Het komt voor dat patiënten met een kunstgebit moeite hebben met spreken of kauwen. Sommige mensen zijn zich zó bewust van hun kunstgebit dat ze hun kaken het liefst op elkaar geklemd houden of lachen met hun hand voor hun mond. We bespreken graag met u de mogelijkheden voor een klikgebit.

Voor erg gevoelige kaken vervaardigen wij ook flexibele protheses. Dankzij hun veerkrachtige basis zitten ze uiterst comfortabel.
Afhankelijk van de behandeling bedraagt de vergoeding vanuit de basisverzekering 75 tot 90 procent. Wij declareren voor u bij uw zorgverzekeraar. Voor een vrijblijvend adviesgesprek kunt u steeds bij ons terecht:

Primi Dentes Tandprothetische praktijk, Paul Krugerstraat 2, Arnhem, 026 8484887, www.primidentes.nl, info@primidentes.nl.

De week van het Weven

DRIEL - Overal in Nederland geven weefsters hun huis open om bezoekers kennis te laten maken met het getouw weven. De Week start 30 april in het Arnhemse Open Lucht Museum, waar de hele week veel activiteiten gerelateerd aan het weven getoond worden.


Irene van der Horst geeft ook 'Open Huis' en verkoopt deze week haar restant sjaals en omslagdoeken tegen fantasieprijzen. Ook verkoopt zij al haar garens en weefartikelen, waaronder veel hoog kwalitatief materiaal. Zij is gestopt na 40 jaar weven met dit werk.

Mooie garens van echt prachtige kleuren en kwaliteit, plus alle restanten sjaals en veel rieten en schuitjes liggen te wachten op klanten van 11.00-17.00 uur, van zaterdag 30 april - zaterdag 6 mei.

Irene van der Horst, Noordhoeksestraat 4, Driel; 026 4742932; www.weefdesign.nl.

Win kaarten voor Zwarte Cross of Mañana Mañana bij Gilsing Herenmode

DIDAM - Op zondag 7 mei is er weer een gezellige koopzondag bij Gilsing Herenmode.