GN Lingewaard

16 december 2015

GN Lingewaard 16 december 2015


De altijd gezellige Gendtse Kerstmarkt

Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT - Zondag 20 december staat in het teken van de altijd gezellige Gendtse Kerstmarkt. Het succes van voorgaande jaren gaan we weer voortzetten in 2015. Dertig kramen zijn gevuld met ieder een uniek en eigen product en allen afkomstig uit Gendt.

Ook dit jaar is de kerstman aanwezig en wel met sfeervolle kerstmuziek uit een draaiorgel! Tijdens de kerstmarkt zijn lieve konijntjes aanwezig om door de kleintjes onder ons even goed geknuffeld te worden. Een springkussen staat ook opgesteld om alle energie eruit te springen. Gedurende de middag zullen er ook nog extra optredens gegeven worden door jongerenkoor Jekadee uit Doornenburg en de harmonie Kidz uit Gendt!

De prijzen van de Feestdagenactie, georganiseerd door de Gendtse Winkeliers Vereniging zullen tussen 15.00 en 16.00 uur uitgereikt worden. De Gendtse Kerstmarkt staat voor gezelligheid, een lekker hapje en drankje, muziek, entertainment en voltallige families op het plein.

De kerstmarkt zal opgesteld staan op het Julianaplein in Gendt en duurt van 13.00 tot 17.00 uur. "Wilt u zich even wanen in het leven van de Kerstman? Ga dan mee met een ritje in de arrenslee door het dorp. Bovendien is deze zondag uitgeroepen tot koopzondag in Gendt, dus u mag het gewoon niet missen. De Gendtse Winkeliers Vereniging ontvangt u graag op de enige echte Gendtse Kerstmarkt!"

Reünie en expositie honderd jaar harmonie

DOORNENBURG - Op zondag 3 januari vindt de opening plaats van het jubileumjaar van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg. Om 10:00 uur begint deze dag met een dienst in de Sint-Martinuskerk. De harmonie zal deze dienst muzikaal begeleiden en heeft hiervoor een modern, prachtig repertoire voor uitgekozen.

Aansluitend aan de mis zal beschermheer Leonard van Nispen – zoon van oud-burgemeester van de gemeente Bemmel – een expositie openen die in het teken staat van honderd jaar harmonie. Foto’s, video’s en vele memorabilia zullen tijdens deze expositie te bekijken zijn. De expositie vindt plaats in het achterste gedeelte van de kerk en zal gedurende de gehele maand januari in het weekend te bezoeken zijn.

De expositie zal tijdens de openingsdag van het jubileumjaar ook bron zijn van vele herinneringen die zullen worden opgehaald door (oud-)leden die dan aanwezig zullen zijn. Tijdens deze dag wordt namelijk ook een reünie gehouden waarvoor alle leden en oud-leden van de vereniging zijn uitgenodigd. Veel oud-leden hebben zich inmiddels hiervoor opgegeven. Mocht u dat nog niet hebben gedaan, dan is die mogelijkheid nog steeds door een e-mail te sturen naar secretaris@harmoniedoornenburg.nl.

Galm Lingewaard zoekt voor Zilverkamp nog vrijwilligers

HUISSEN - Potentiële deelnemers uit de doelgroep 50-65 jaar ontvangen in januari een persoonlijke uitnodiging via de gemeente. Degenen die twijfelen, worden bezocht door een vrijwilliger die langs de deur komt om uitleg te geven over het project. Voor deze huisbezoeken zijn wij voor de Zilverkamp (Huissen) op zoek naar enthousiaste mensen die betrokken zijn bij het maatschappelijk belang.


"Bewegen is gezond! En je voelt je er vitaler door. Mede daarom hebben wij in Lingewaard het Galmproject binnengehaald. Met dit project motiveren we volwassenen in Huissen, Gendt en Angeren om meer te gaan bewegen en om ook in contact te komen met mensen uit hun buurt. Galm Lingewaard wordt in twee rondes opgedeeld. In de week van 1 februari gaan we met vrijwilligers langs bij potentiële deelnemers die twijfelen. Als vrijwilliger krijg je een trainingsochtend waarin je uitgelegd wordt wat Galm Lingewaard is en inhoudt en leer je hoe je aan de deur een gesprek voert. We zijn op zoek naar mensen die naast deze ochtend bereid zijn om ongeveer vijf uur te investeren van hun tijd in het bezoeken van 50-65 jarigen in de wijk Zilverkamp in Huissen.
Lijkt het je leuk om deze huisbezoeken te doen? Meld je dan nu aan. Opgeven kan bij Stichting Welzijn Lingewaard, Manon Huinink via de e-mail m.huinink@swlingewaard.nl of via 06 13966204. Vrijwilliger zijn van het Galmhuisbezoek is leuk! Je bent het eerste aanspreekpunt voor de twijfelaars die nieuwsgierig zijn naar een nieuw project dat gaat starten in Lingewaard dus met jouw enthousiasme kun je ze over de streep halen."

SWO Gendt: winterboule in Bouleshal Kampstuk Huissen

GENDT - Stichting Welzijn Ouderen (SWO) Gendt speelt voor het zesde jaar in de binnenaccommodatie van de jeu de boulesclub Lingewaard aan het Kampstuk. Iedere woensdagmiddag trekken ruim 25 jeu de boulesspelers uit Gendt naar Huissen. Dit doen zij van oktober tot april als het buiten nat, koud en winderig is. Er wordt strijd geleverd om de overwinning. Maar bovenal staat gezelligheid en sociaal contact centraal.

De bouleshal van jeu de boulesclub Lingewaard met acht banen is op deze middagen het domein van SWO Gendt. Dankbaar maken zij gebruik van deze prachtige locatie. Dit past precies in de doelstelling van de jeu de boulesclub Lingewaard. Volgens voorzitter Joost van Belkom van deze club is jeu de boules een spel dat alles biedt: sport, beweging, gezelligheid en sociaal contact. Bovendien is het heel betaalbaar. Daarom is het fijn dat de accommodatie aan het Kampstuk in onze gemeente beantwoordt aan deze kenmerken. Zowel in de zomer als in de winter kan men hier terecht. Zeker ook voor ouderen is dit een uitkomst gelet op de belangstelling van de SWO. Zij hopen nog lang gebruik te mogen en kunnen maken van deze accommodatie.

'Bent u ook nieuwsgierig? Kom eens vrijblijvend kijken op een van de speeldagen van de Jeu de Boulesclub maandag, woensdag en vrijdag van 19.00 - 21.30 en zondag van 11.00 tot 13.30 uur. of bel voor informatie met Gerie Startman 06 20691224.

Donatuskerk in Bemmel officieel verkocht

BEMMEL - De Donatuskerk in Bemmel is officieel verkocht aan de Stichting Kerk Bemmel (SKB). Het contract is tijdens een feestelijke bijeenkomst getekend en de koopsom van één euro is betaald. Daarna werd het glas geheven op een mooie toekomst.

Het duurde allemaal iets langer dan verwacht. “Het zijn administratieve en juridische procedures waarop we ons toch een beetje hebben verkeken," aldus Misjà Heinink, voorzitter SKB. “Eerst moest het gebouw door het bisdom per decreet aan de kerkelijke eredienst worden onttrokken, waarna dit voornemen openbaar moest worden gemaakt om belanghebbenden nog een periode de gelegenheid te geven om bezwaar te maken. En pas daarna kon het bisdom het parochiebestuur toestemming geven voor de verkoop van het gebouw. Dat heeft meer tijd dan door ons voorzien in beslag genomen.”

De verbouw van de kerk kan nu officieel van start. Alle benodigde vergunningen zijn binnen. Als gevolg van enkele noodzakelijke aanpassingen van het bouwplan is er nog wel een klein gat in de begroting, dus blijft het SKB zich inspannen om geld te vinden via donaties en subsidies.

Terwijl de overdracht van de kerk de afgelopen weken werd voorbereid was een groep vrijwilligers in goed overleg met het kerkbestuur alvast begonnen met het verwijderen van de kerkbanken. Enkele banken zijn intact gehouden, maar het gros is uit elkaar gehaald. Het hout zal opnieuw worden gebruikt in de nieuwe theaterkerk.

Ook het hout van de houten vloer zal zoveel mogelijk opnieuw worden gebruikt. De vloerdelen zaten boordevol ijzeren nagels, maar die zijn door de vrijwilligers verwijderd. De communiebanken zijn losgehaald en verplaatst en krijgen waarschijnlijk een plek in het nieuwe ontwerp. De architect broedt nog op enkele ideeën daarvoor.

Sloopbedrijf Buurman is deze en komende week volop bezig met het verwijderen van de totale kerkvloer. Er moet zoveel leidingwerk in de vloer worden verwerkt, dat het beter leek om de vloer er volledig uit te halen en opnieuw op te bouwen inclusief een stevig pakket isolatie.

Inmiddels heeft aannemer De Koning Bouw de bouwplaats rond de kerk ingericht. De bedoeling is dat de aannemer na de feestdagen start met de verbouwing in samenwerking met Balk voor de elektriciteit, Van t Hullenaar voor het installatiewerk en BOD voor riolering en sanitair.

Aankondiging verandering inschrijving speelgoed- en kledingbeurs

GENDT - Op zaterdag 20 februari houdt Speelotheek 't Gentje een beurs voor speelgoed en kinderkleding. Op deze beurs kunnen baby-artikelen, zomerkleding in de maten 74 tot en met 176, 34-36 en xxs, xs en s worden aangeboden. Ook kan speelgoed verkocht worden. De wijze van inschrijven is als volgt.

"Als u artikelen op deze beurs wilt verkopen, kunt u vanaf 11 januari 2016 langskomen op de speelotheek. U kunt dan een inschrijflijst, prijskaartjes en een handleiding krijgen zodat u thuis alle artikelen kunt inschrijven en voorzien van een code en de prijs. U kunt kiezen uit een lijst van 25 of van 50 artikelen. Het inschrijfgeld is 1,50 euro per lijst. Iedereen die een inschrijflijst wil, moet persoonlijk langskomen (maximaal twee inschrijflijsten per persoon).

De speelotheek is gevestigd in Integraal KindCentrum de Vonkenmorgen, Schoolstraat 1 (ingang barak op het plein bij de volière) in Gendt. De openingstijden zijn: maandag van 18.30 tot 20.00 uur en vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur. De te verkopen spullen levert u vrijdag 19 februari in bij De Providentia in Gendt. Na afloop van de beurs haalt u de opbrengst van de verkochte artikelen samen met de overgebleven spullen op. Ook is er de mogelijkheid om niet verkochte artikelen te schenken aan een goed doel."

De opbrengst van de beurs wordt gebruikt voor de aanschaf van nieuw speelgoed en het organiseren van activiteiten voor kinderen. De beurs vindt plaats op zaterdag 20 februari van 10.00 tot 12.00 uur in De Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt.

Kerstmarkt klooster met Tante Lenie en SWL

HUISSEN - Stichting Tante Lenie organiseert gezinsweken in Nederland voor gezinnen met een kind in de leeftijd van 4-16 jaar dat ernstig of langdurig ziek is ten gevolge van een ongeval, chronische of levensbedreigende ziekte. In de week van 14 december zijn deze kinderen met hun gezin te gast in het klooster.

Een combinatie van ontspan- en verwenactiviteiten met aandacht voor het gehele gezin, waarbij ze even niet aan de ziekte hoeven te denken. De kinderen gaan onder andere een kerstliedje instuderen die zij ten uitvoer gaan brengen tijdens de kerstmarkt op donderdag 17 december. Op de kerstmarkt zijn kraampjes met diverse kerstspullen, heerlijk eten en glühwein. Er vinden ook enkele korte concertjes plaats in de kapel. De opbrengst van de markt gaat naar een goed doel.

De kerstmarkt vindt plaats in het klooster van 17.00 tot 20.00 uur.

Kerstviering 2015 voor alle 55+ van Haalderen

HAALDEREN - Het bestuur van Bejaard Maar Jong nodigt alle 55-plussers van Haalderen uit om deel te nemen aan de ”Op weg naar Kerstmis 2015” viering op maandag 21 december om 14.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen.

De communieviering wordt verzorgd door pastor Ineke van Cuijk met muzikale omlijsting van dames- en herenkoor. Na afloop van de viering is er gelegenheid om onder het genot van een kop thee of koffie na te praten.

Expeditie Suriname

DOORNENBURG - Mark van Driel uit Doornenburg reist in januari 2016 af naar Suriname om daar mee te doen aan een ontwikkelingsproject voor leerlingen van het speciaal onderwijs.

Vanuit de Werkenrode School in Groesbeek, de school waar Mark zijn onderwijs volgt, zijn twee leerkrachten en twee leerlingen uitgekozen om deze reis te maken. Tijdens deze reis bezoeken zij een VSO-school (school voor voortgezet speciaal onderwijs), waar een grote behoefte is aan onderwijsmaterialen. Door middel van acties, georganiseerd door de leerlingen, zamelen zij geld in om boeken, schriften, potloden en pennen te kopen. Omdat zij deze materialen in Suriname kopen, ondersteunen ze ook de plaatselijke ondernemers in dat land.

Om geld in te zamelen staat Mark op de kerstmarkt in Doornenburg met kleine acties en een spaarpot voor een kleine gift. "Mocht u liever uw bijdrage overmaken dan kan dit op: NL51 ABNA 023 12 70 631 ten name van Onderwijscentrum Zuid-Gelderland onder vermelding van Expeditie Suriname 2016.

Zaalhockeyseizoen van start in De Schaapskooi

BEMMEL - Sportcentrum De Schaapskooi is vanaf dit seizoen in de winter ook de thuishaven van hockeyclub MHC Bemmel 800. Het sportcentrum onderging hiervoor een ingrijpende verbouwing.

Naast De Schaapskooi is ook de Bongerd vastgelegd voor de thuiswedstrijden, aangezien er liefst veertig teams van MHC Bemmel 800 meedoen aan de zaalcompetitie.

Het eerste zaalhockeyweekend, waarin het team MD3 thuis speelde, verliep organisatorisch goed. De club ging dan ook goed voorbereid van start. De teams zijn al enkele weken aan het trainen in de zaal en technisch manager Danny Post verzorgde twee speciale coachavonden. Bovendien organiseerde MHC Bemmel 800 een bijzondere trainersavond. Niemand minder dan Ewout Schröder, die afgelopen winter zelf nog Europees Kampioen werd met het Nederlands Zaalhockeyteam, leerde de trainers de kneepjes van het vak en gaf een demonstratie in De Bongerd. Komend weekend komen er meer teams uit de startblokken en vinden ook de eerste wedstrijden in De Bongerd plaats

Kinkelbestuur in gesprek met… Historische Kring Bemmel-Ressen-Haalderen Gijs: "De meesten blijven lid en nemen afscheid in de zwarte auto...'

BEMMEL - Een groepje enthousiastelingen kwam bij elkaar, besprak aan de keukentafel de geschiedenis van Bemmel en richtte de Historische Kring Bemmel-Ressen-Haalderen op. "Dat was in 1989", aldus Gijs Bouwman en Ben van Orsouw, bestuurders. "Men moest een aantal keren verhuizen", aldus Ben. "Van de keukentafel naar de kelder van kasteel de Kinkelenburg en weer later naar de zolder van de Brugdijk. Sinds 2000 zitten wij in een fraaie ruimte van Cultureel Centrum De Kinkel in Bemmel."

Hoewel de toenmalige gemeente Bemmel altijd goed zorg droeg voor onze huisvesting, verliep de samenwerking stroef. Nu is het omgekeerd. De Historische Kring wordt gewaardeerd en men betrekt ons bij veel plannen en zaken. Het jubileumjaar verliep positief met veel publiciteit en nieuwe leden. Ook de fotoserie bij de middenstand was een groot succes. De Kring omvat momenteel veertig vrijwilligers. Deze zijn dagelijks actief in allerlei groepen, zoals de fotoclub, de film- en fotogroep, de fotoherkenningsgroep, het documentatiecentrum en de club voor stamboomonderzoek. Er zijn ruim vijfhonderd leden.

Gijs vervolgt en grinnikt: "Wij zijn net een rugbyclub, altijd in een scrum met het publiek er omheen… en maar wachten tot er wat gebeurt… De facebookpagina met 'Je bent pas een Bemmelaar als…' wordt veelvuldig bezocht en gewaardeerd. Ben: "Bemmel is van oudsher een beambtendorp en de inwoner werd ook wel 'regenjassenvolk' genoemd." Ook 'kwartjesvolk' werd in het verleden gebezigd. De verbeelding sprak: 'Praten als een kwartje en nog geen stuiver in de zak'.

Grote wens blijft huisvesting in een historisch pand, zoals de Kringen in Gendt en Huissen. Helaas 'Een alternatief is een permanente vitrine in de nieuwe foyer van De Kinkel.

Carnaval in Doornenburg

DOORNENBURG - Ook dit seizoen organiseert C.V. De Riensplitsers carnaval voor de Doornenburgse gemeenschap. Dit doet zij voor het 47e jaar op rij, maar het programma is dit seizoen beperkter dan voorgaande jaren.

Oorzaak hiervan is de ronduit tegenvallende publieke belangstelling de laatste jaren voor met name wat in carnavalsjargon 'de vooravonden' genoemd wordt. Financieel was het daarom ook niet verantwoord om dit seizoen nog een avond in november en/of in januari te organiseren. Wat staat er dan wel op het programma? In ieder geval het traditionele jeugdweekend met op vrijdagavond 29 januari de bekendmaking van de nieuwe jeugdprins en zondag 31 januari de kindermiddag. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Het weekend daarop, de Dolle Dagen, is er op zondag 7 februari optocht met lang matinee en maandag 8 februari de Veronica-disco.

Daarnaast worden de jongste en oudste inwoner van Doornenburg bezocht en honoreren wij als De Riensplitsers zo goed als alle overige uitnodigingen voor carnavalsactiviteiten in Doornenburg, waar onze aanwezigheid op prijs gesteld wordt. Om ook komende jaren carnaval in en voor Doornenburg te blijven organiseren roepen wij bij deze de Doornenburgse gemeenschap op om zich van haar beste kant te laten zien.

De optocht is hiervoor het meest geschikt, dus alle individuelen, groepen en wagenbouwers dagen wij hierbij uit om dit seizoen hieraan mee te doen en in aansluiting op de optocht een ouderwets gezellig matinee in het Schuttersgebouw mee te vieren. Wie niet aan de optocht meedoet, is natuurlijk ook welkom bij dit matinee. Wij vertrouwen op een goede respons, waaruit blijkt dat Doornenburg niet zonder carnaval kan en wil.

De Notenkrakers Gendt geven kerstmatiné

LINGEWAARD - Op zaterdag 19 december om 14.30 uur gaan de kerstklokken luiden in Driestroom op Loovelden in Huissen.

Smart- en levensliederenkoor De Notenkrakers uit Gendt hebben voor de bewoners van Zorgcentrum Loovelden van Stichting Driestroom een mooi kerstrepertoire in elkaar gezet met enkele bekende kerst meezing liederen voor de doelgroep. Het belooft net als vorig jaar weer een gezellige middag te worden.

"Mocht u interesse hebben in ons koor voor een optreden of wil je lekker bij ons komen zingen kijk dan op onze site om het te melden: denotenkrakersgendt.nl."

KWF-afdeling Lingewaard zoekt contactpersoon

LINGEWAARD - Ieder jaar krijgen ruim 100.000 Nederlanders de diagnose kanker. Omgerekend naar de bevolking van Lingewaard zijn dat 275 plaatsgenoten per jaar. In Lingewaard helpen ongeveer 110 vrijwilligers mee om dit aantal zo snel mogelijk naar beneden te brengen. Tijdens de KWF-collecte in september zamelen zij ruim 27.000 euro in voor kankeronderzoek. De KWF-afdeling is op zoek naar een contactpersoon die het werk van deze vrijwilligers in goede banen leidt.

Eric van Veelen, regiocoördinator bij KWF Kankerbestrijding: “Wij zijn bijzonder dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers in Lingewaard. Wij vinden het belangrijk dat we dit goede werk ook in de komende jaren veilig kunnen stellen en eventueel uitbreiden. We zoeken daarom een contactpersoon voor de afdeling Lingewaard: iemand die de verbindende schakel vormt tussen KWF en de vrijwilligers en zorgt dat de afdeling stevig op haar voeten staat. Dat is belangrijk, want met elkaar zorgen we ervoor dat er geld bij elkaar komt voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Dankzij dit onderzoek is er veel vooruitgang geboekt; zo is het percentage kankerpatiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is, gestegen van gemiddeld 25% in 1949 naar 62% in 2014. Dat betekent dat we samen de dag dichterbij brengen dat we kanker verslaan. Iemand die een bijdrage wil leveren aan deze missie is van harte welkom! ”

"Wilt u zich inzetten voor KWF Kankerbestrijding en bent u geïnteresseerd in de functie van contactpersoon? Neemt u dan voor meer informatie contact op met Eric van Veelen via 06 51 29 33 46. Of meldt u aan via aanmelden@kwf.nl."

Grootste Gelderlandshow in Olympic in Wijchen

REGIO - Op 18, 19 en 20 december zal in de evenementenhallen van Olympic aan de Nieuweweg te Wijchen een van de grootste kleindierententoonstelling van ons land worden gehouden. De Gelderlandshow zoals deze tentoonstelling van kleindieren heet, zal dan ruim 2500 dieren tentoonstellen in de twee hallen van Olympic.

Nog nooit waren er zoveel dieren van zoveel verschillende pluimage bij elkaar bijeengebracht. Alle in Nederland erkende diergroepen zijn die dagen te zien in Wijchen. Konijnen in veertig verschillende rassen Cavia in diverse haarstructuren. De Nederlandse Hangoordwergenclub heeft hier haar kampioenschap ondergebracht met 150 dwerghangoren. De groep kleine knagers bevat enkele soorten dwerghamsters en kleurmuizen.

Het pluimvee is ruim vertegenwoordigd in vele soorten grote en dwerghoenders. Speciaalclub die hier hun clubkampioenschap de Brahma zijn hier met150 dieren in 25 verschillende kleurslagen. Siervogels van kalkoen tot aan de kleine kwartels, watervogels van de grote Roodhalsgans tot aan de kleine kaneeltaling.

De sierduiven spannen ook dit jaar weer de kroon, nog nooit zijn hier zoveel soorten en kleurslagen bij elkaar geweest: ruim 1100 sierduiven. Hierbij diverse speciaalclubs die hier hun clubkampioenschap onderbrengen onder andere de Duitse modena met meer dan 140 dieren, pauwstaarten met ruim 100 stuks en ook de Oudhollandse Tuimelaar is met 100 dieren vertegenwoordigd.

Op vrijdag 18 december zullen zo'n 50 keurmeesters s.morgens om 08.00 uur beginnen met het keuren van deze dieren en de kampioenen in elk diersoort bepalen. Om 19.00 uur zullen de deuren los gaan voor het publiek.

Zaterdag 19 december geopend vanaf 10.00 tot 18.00 uur; zondag 10.00 tot 16.00 uur. De entree voor dit groots evenement is vijf euro en kinderen onder geleide een euro. Ook zullen op zaterdag en zondag diverse workshops plaatsvinden over het keuren van dieren. Inlichtingen bij Jos 024 6774265 en Henk 0481 421886.

Play-In op tweede paasdag

DOORNENBURG - Vanwege het honderdjarig jubileum organiseert harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg een Play-In. Deze Play-In zal op 28 maart - tweede paasdag – plaatsvinden in het Schuttersgebouw en het Ontmoetingscentrum in Doornenburg.

Het programma zal eind van de ochtend beginnen en het afsluitende concert zal eind van de middag afgelopen zijn. Exacte tijden zullen later nog bekend worden gemaakt. Het afsluitende concert wordt gehouden in het Schuttersgebouw. De Play-In wordt georganiseerd voor alle muzikanten die een blaasinstrument of slagwerk bespelen. Het is hierbij niet verplicht om lid te zijn van een vereniging om deel te nemen. Wel is het noodzakelijk dat je de beschikking hebt over een (blaas)instrument en enige ervaring hebt.

Het evenement is gericht op de wat jongere muzikanten, maar er is geen leeftijdsgrens. Voel je je nog jong van geest? Schrijf je dan vooral in! Inschrijven voor de Play-In kan via www.harmoniedoornenburg.nl.

Ingezonden brief

Gerrit, Hans, Theo, Jan, Pieter, Frits, Jos.

Van Kerk naar Theater aan de Markt

Heilig vuur

Als nooit tevoren brandt het, straalt het van de gezichten van de mannen en vrouwen, die de voormalige grote kerk tot theater ombouwen: het heilige vuur! Gelovig of niet: de creatieve geest schuilt in ieder van ons. Zelfs in de sloper, die met passie banken demonteert, zodat het hout waarop onze ouders nederig knielden, een nieuwe bestemming krijgt binnen hetzelfde gebouw. De gemeenschapszin blijkt alom aanwezig, van vele kanten komen vrijwilligers om hun handen uit de mouwen te steken om dit monumentale gemeenschapshuis een nieuwe plek te geven in de moderne tijd. Het hout is inmiddels veilig bij de gemeente opgeslagen en de ondervloer is nu aan de beurt. Daar komen een paar stevige Jantjes beton aan te pas om die te vergruizen. Ons klootjesvolk draait de hand niet om voor dat werk, want samen staan we sterk. Het grote werk is begonnen!

Groet Jan de Bouwer

Sponsor bedankt

HUISSEN - De stichting SOL, een stichting die tot doel heeft de jeugdsport binnen de gemeente Lingewaard te promoten en op een hoger niveau te krijgen door middel van sponsoring en de Supportersclub Rood Wit, hebben Jonge Kracht vier pupillengoals geschonken voor op het kunstgrasveld.

Namens Jonge Kracht willen wij de stichting SOL (http://www.sportenondernemenlingewaard.nl) en de Supp.club Rood Wit hartelijk bedanken voor hun bijdrage.

Gesprek en muziek rond de kerstboom in het Alzheimer Café Arnhem

ARNHEM - Het Alzheimer Café Arnhem sluit het jaar af met een bijzonder café in kerstsfeer. Dit keer geen interview met een gastspreker en een speciaal thema, maar een gezellige en sfeervolle avond met gesprekken en muziek.

Peter Meurs, pianist, muzikaal begeleider en muziektherapeut, zal passende muziek ten gehore brengen en de aanwezigen zullen van harte worden uitgenodigd om hieraan mee te doen. "Vaste vrijwilliger Rita Peters van het Alzheimer Café, zal ons op persoonlijke wijze meenemen in de kerstgedachte. Mocht u een mooi verhaal of gedicht willen voordragen dan is dat mogelijk en kunt u dat van te voren aangeven.

Rondom de tafel gaan we in de pauze met elkaar in gesprek, bijvoorbeeld over hoe we als kind kerst vierden en hoe u dit nu beleeft. Gebeurtenissen van het afgelopen jaar kunnen worden doorgenomen en verwachtingen naar de toekomst." Het wordt een informele bijeenkomst waar iedereen die met dementie te maken heeft van harte welkom is. Uiteraard bieden wij u tijdens deze speciale avond iets lekkers te eten en te drinken aan.

Het Alzheimer Café in kerstsfeer wordt gehouden op donderdag 17 december in woonzorgcentrum Waalstaete, Waalstraat 36 in Presikhaaf. Het café opent om 18.30 uur, begonnen wordt om 19.00 uur, sluiting om 21.00 uur. De toegang is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via Alie van den Brink; 06 30411858 of via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Kerstviering KBO

BEMMEL - Alle KBO-leden zijn voor de gezamemlijke kerstviering op donderdag 17 december vanaf 14.00 uur uitgenodigd in De Kinkel.

De leden worden uitgenodigd om, onder het genot van een hapje en een drankje, te genieten van een sfeervolle viering. Seniorenorkest ‘The Young Once’ onder leidoing van Lucie Gieles verzorgt een optreden tijdens deze kerstmiddag evenals het Seniorenkoor. Gonny Lamers en Henk Peperkamp lezen een kerstverhaal voor.

Kerst- en eindejaarssluiting

ParticipatiePunten

LINGEWAARD - De ParticipatiePunten in Lingewaard zijn tijdens de kerstvakantie vanaf 22 december tot 3 januari gesloten.

Op maandag 21 december zal het ParticipatiePunt Haalderen nog wel open zijn voor inwoners van Haalderen.

Kerstviering

Vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Woensdag 23 december is er bij de Vrouwenvereniging de jaarlijkse kerstviering.

De viering is met medewerking van het koor Just do it en begint om 20.00 uur in De Tichel in Haalderen

Oud papier

in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 19 december halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Eetcafé

Doornenburg

DOORNENBURG - Op vrijdag 18 december verzorgt de SWL in samenwerking met diverse Doornenburgse organisaties een open eetcafé in Doornenburg.

Inwoners van Lingewaard kunnen voor zes euro aanschuiven voor een maaltijd (inclusief koffie), die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Het eetcafé vindt plaats in Ontmoetingscentrum Doornenburg (Kerkstraat 3) en begint om 14.00 uur. Iedereen die mee wil eten kan zich van tevoren aanmelden in het Ontmoetingscentrum of telefonisch via 0481 421490. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Doornenburg.

Open voetbalsessie meiden- dames bij Sportclub Bemmel

BEMMEL - Open voetbalsessie meiden- dames bij Sportclub Bemmel, want ook meiden kunnen hun voetbaldromen waar maken.

"Meidenvoetbal is het de snelst groeiende teamsport van Nederland. SC Bemmel wil een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van het meiden- vrouwenvoetbal. "Daarom organiseren wij een open voetbal sessie op zondag 24 januari en nodigen wij jou uit om kennis te komen maken met het meiden- vrouwenvoetbal bij ons op de club. Voor deze dag zijn alle speelsters van onze club uitgenodigd en hebben wij hen gevraagd om een of meerdere vriendinnen mee te nemen.

Sportclub Bemmel heeft zich ten doel gesteld om meer vrouwen te werven voor de club, want vrouwenvoetbal is hip. Wij kunnen bij zowel de meiden als dames nog genoeg leden gebruiken, om zo het beleid meiden- en damesvoetbal meer gestalte te geven. Binnenkort kunnen jullie meer lezen over deze sessie, we maken dan bekend hoe het programma er voor deze sessie uit zal gaan zien. Wat wij al wel kunnen vertellen is de tijd, namelijk van 11.30 tot 14.30 uur, voor de lunch wordt gezorgd. Geef je op voor deze voetbalsessie, doe dat voor zaterdag 2 januari bij via damesvoetbal@sportclubbemmel.nl."

Stembureaus Lingewaard op volle sterkte referendum Oekraïne

Stembureau De Leemhof in Gendt voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Woensdag 6 april mag Nederland een mening geven over het associatieverdrag met Oekraïne. Om zoveel mogelijk mensen in Lingewaard de kans te geven om aan het referendum deel te nemen pakt de gemeente net zo breed uit als bij een reguliere verkiezing. Die verzekering heeft de bevolking op zak na schriftelijke vragen van fractievoorzitter van D66 Sjoerd Wannet.

D66 had het vermoeden dat gemeenten vanwege de kosten minder stemlokalen zou inrichten omdat er te weinig geld zou komen om een referendum te organiseren. Den Haag heeft 20 miljoen beschikbaar gesteld. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorziet dat er minstens 42,2 miljoen euro nodig is.

“Uiteraard is het college net als u van mening dat er zoveel mogelijk mensen moeten kunnen gaan stemmen”, zo is het antwoord. Verschuivingen zijn er wel. De Ploeg in Angeren valt af als stemlocatie. In Gendt is Zaal Tinneveld niet meer in beeld. Dit heeft volgens het college met ‘entourage’ en ervaring te maken dat beide stembureaus minder worden bezocht. Dorpshuis Angeren en De klok in Gendt krijgen er een stembureau bij. In Huissen wordt er minimaal één extra stembureau aan toegevoegd. Hiervoor is Medisch Centrum Loovelden in beeld.

Wat betreft de kosten kan Lingewaard goed uitkomen met de rijksbijdrage. Een reguliere verkiezing met meer ambtelijke kosten kost Lingewaard zo’n 40.000 euro. De gemeente kan volgend jaar 54.000 euro tegemoet zien. Ruim voldoende om een volwaardige referendum mee te financieren, zo verzekert het college.

Kerstconcert Lieve Lust met het Lingewaards Mannenkoor

HUISSEN - Het Lingewaards Mannenkoor geeft zondag 20 december, samen met het vrouwenkwartet Lieve Lust, een kerstconcert in Huissen.

Lieve Lust is een a capella vocale groep van vier zangeressen; ieder met hun eigen inbreng, muzikale ervaring en opleiding. Tijdens dit concert zingen zij White X-mas, Silent Night en Follow that Star. Het Lingewaards Mannenkoor, onder leiding van dirigent Arno Vree, zingt Cantique de Noël, Betlehem en Maria Lassù.

Het kerstconcert is in de sfeervolle Heilige Martelaren van Gorcum kerk aan de Van Wijkstraat 35 in Huissen-Zand. Het begint om 15.00 uur. Kerk open om 14.30 uur. Toegang gratis, evenals een glaasje glühwein tegen de kou. Een vrijwillige bijdrage in de kosten, na afloop van het concert, is zeer welkom.

Enthousiaste badmintonleden gezocht

DOORNENBURG - De leden van een vrijblijvende badmintonclub in Doornenburg zijn op zoek naar enthousiaste mensen die onze club willen versterken.

"Elke donderdagavond spelen we vriendschappelijke wedstrijdjes van een uur. Gezelligheid staat voorop, leeftijd en niveau zijn niet belangrijk. Heb je zin om met ons mee te sporten? Neem dan contact op met Steven voor meer informatie via 06 34653738."

In een Oogopslag

woensdag 16 december
09.30 u. HH Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters.

woensdag 16 december
19.00 u. De Valom Huissen, Adventviering voor ouderen en zieken uit Angeren en Huissen, met pastores Roelofs en Peters en het Herenkoor

zaterdag 19 december 4e weekend van de Advent
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters en het Gemengd koor.

zondag 20 december 4e zondag van de Advent
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad; Eucharistieviering met Pastoor Peters, en het koor Exotherm

woensdag 23 december
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering
met Pastoor Peters

11 / 32

Uitbuikwandeling in de Gendtse Polder

GENDT - Is het nu herfst, winter of toch al voorjaar? Natuurlijk willen we daar graag een antwoord op geven. Maar als we momenteel naar de natuur kijken ligt het antwoord niet direct voor de hand. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de trekvogels, zijn ze allemaal al weg en zijn ze allemaal al hier?

Groeit het gras nog steeds als de temperatuur boven de 10ºC komt en is dit de afgelopen tijd ook het geval geweest? Is er zelfs al bloeiend speenkruid te zien? Zijn de amfibieën al met de winterslaap bezig of komen we ze zelfs nu nog tegen? Hoe zit het met de bijen dan? Zijn alle honingzwammetjes al vergaan?

Vragen, vragen, vragen, of we op zaterdag 26 december, tweede kerstdag, hier een antwoord op kunnen geven door onze zintuigen volop te benutten? De IVN Gidsen van RijnWaal gaan in ieder geval een poging wagen. De tocht gaat door een prachtig stukje Gendtse Polder en door de nog zeer lage waterstand kunnen we nu op plaatsen komen waar we normaal gesproken natte voeten krijgen.

Naast al deze vragen zullen we ook andere ontdekkingen doen, die de moeite van het waarnemen en bespreken waard zullen zijn. Wij hopen U dan ook te mogen begroeten op deze traditionele kerstwandeling en ons enthousiasme te mogen delen. Startpunt: Ruimzicht, aan de afrit Waaldijk – Markt, Gendt om14:00 uur, duur twee uur. Tip: Zorg voor waterdicht schoeisel en afhankelijk van het weer voor warme kleding en als u in het bezit bent van een verrekijker neem deze zeker mee.

Column

Zwaaidag

Vrijdagochtend, zwaaidag. Mijn dochter komt dan op haar vrije dag met Stan en Liz langs ons huis om Liz naar school te brengen. Vrijdag was het zo donker dat we door de open gordijnen vanaf de straat volop in de schijnwerpers stonden. Stan vond het prachtig en bleef zwaaien. Opááá!!!, hoorde ik het knulletje roepen en duik weer in de opengeslagen Trouw. Ik was net begonnen aan het artikel 'Hysterie in de sociale media is compleet'. Volgens Henri Beunders, hoogleraar Ontwikkelingen in de publieke opinie, verzuipen mensen in berichtgeving. Zodra er iets in de wereld gebeurt, slaat de sociale media op hol. En het gros doet er aan mee. Twitter, vingerveegtelefoon, IPad, het nieuws wordt razendsnel geslurpt. Binnen luttele seconden kunnen boze en snelle nieuwshappers reageren. Chaos en hysterie is compleet. Het maakt mensen gestoord. Leidt tot burn-out en depressiviteit, zo concludeert de hoogleraar. Voor hem is het journaal een rustpunt van een kwartier, Dat lijkt hem veel efficiënter dan de hele dag te moeten bijhouden van wat er van minuut per minuut in de wereld gebeurt. Gaan we doen. Ik kijk naar RTL Nieuws. De Rabobank schrapt 9000 banen. En dat ligt allemaal aan ons, zo weet nieuwslezer Daphne Lammers me te vertellen. Aan ons? Ik moet noodgedwongen de bankrekening van mijn ouwe heer bijhouden omdat hij geen internet heeft. Zonder vingerveegtelefoon en tablet, volgestouwd met apps, voelt het als overleven in een knotsgekke internetwereld. De Lingewaardse raad vergadert papierloos. Raadsstukken, ook voor burgers, alleen verkrijgbaar op internet. De burgemeester twittert haar vingers lam. "Medewerkers @LingewaardGem genieten van samen (kerst) (kook)workshops etc en van elkaar! Gelukkig nieuwjaar!" zo lees ik op mijn computerscherm. Bijgevoegd foto's van een zaal met ambtenaren. Een ambtenaar zie ik, te midden van zijn collega's, aandachtig naar zijn vingerveegtelefoon turen. Pas op, dit leidt tot burn-out en depressiviteit! Kijk elkaar aan. Maak de wereld weer gezellig en stel een zwaaidag in.

Sjaak

Douwe Bob komt naar Bemmel

BEMMEL - Sensationeel optreden van Douwe Bob in Bemmel. Op zondag 20 december (14:30 UUR) is hij te zien in de De Kinkel in Bemmel. Op zijn zesde kreeg Douwe Bob zijn eerste pianoles en rond zijn veertiende begon hij zich op de gitaar toe te leggen. Speelde hij eerst vooral klassiek en jazz, nu liet hij zich inspireren door de country en de muziek uit de jaren zestig en zeventig.

Het maken van muziek leerde hij vooral van zijn vader, Simon Posthuma, voor wie hij het prachtige Multi-Colored Angel schreef en waarmee hij in 2012 ‘De Beste Singer-Songwriter Van Nederland’ werd. Het nummer bereikte de 17e plaats in de Top 40. Op dit moment richt hij zich volledig op een carrière als singer-songwriter en dat lijkt prima te lukken: In 2013 kwam zijn debuutalbum Born In A Storm uit, in juni 2013 stond Douwe Bob op Pinkpop en een jaar later speelde hij op diverse Bevrijdingsfestivals. In mei 2015 verscheen zijn tweede, zeer goed ontvangen album Pass It On en verzorgde hij het voorprogramma van Anouk in de Ziggodome. Tevens ging Anouk het duet Hold Me met hem aan, wat de geboren Amsterdammer zijn eerste top 10-hit in de Mega Top 50 opleverde.

Eind september 2015 werd bekendgemaakt dat Douwe Bob Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2016 in Stockholm, Zweden. De voorstelling is helaas al uitverkocht. Voor meer informatie ga naar http://topbemmel.nl/douwe-bob/.

Kerstconcert Stedelijke Muziekvereniging Huissen in Stadskerk in Huissen

Foto: Evalia Zilverschoon

HUISSEN - De Stedelijke Muziekvereniging Huissen geeft op zondag 20 december weer haar traditionele kerstconcert in de Stadskerk in Huissen. Als speciale gast hebben we dit jaar op veler verzoek weer zangeres Evalia Zilverschoon.

Sopraan Evalia Zilverschoon begon haar zangcarrière op twaalf jarige leeftijd bij het televisieprogramma ‘Una Voice Particulare. Op haar zestiende nam ze deel aan de eerste editie van ‘Idols Klassiek’, waar ze de tweede prijs in ontvangst mocht nemen. Evalia is afgestudeerd aan het het Conservatorium te Utrecht bij Charlotte Margiono. Ze vertolkte reeds vele rollen in klassieke uitvoeringen, maar ook in werken van hedendaagse componisten schittert ze.

Op het programma van het concert staan natuurlijk een aantal bekende kerstliederen, die in diverse bewerkingen al dan niet met zang van Evalia uitgevoerd zullen worden. Daarnaast zingt Evalia met begeleiding van het orkest enkele populaire songs zoals O Holy Night; What a Wonderful World en All I want for Christmas is You.

Het orkest zal onder andere 'Vivo Per Lei' en het thema 'Esther' uit Soldaat van Oranje uitvoeren. Speciale aandacht is er dit keer ook voor de aanstormende jeugd bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen. Zij zullen in diverse stukken met het orkest mee spelen. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis.

"Meer weten over het concert, de vereniging of over de orkesten? Kijk op de website www.stedelijkemuziekhuissen.nl, bel 06 13865492 of mail naar: secr.smh@stedelijkemuziekhuissen.nl."

Wievebal in De Gouden Engel!

HUISSEN - Onder het motto 'Wieve' jong en oud, danse' hier vur goud' wordt op zaterdag 9 januari in De Gouden Engel in Huissen het 60e Wievebal gehouden. Alle vrouwen worden uitgenodigd gemaskerd naar het bal te komen waar zij met het balboekje in de hand het grote 'rikraoie' onder de mannen kunnen laten beginnen.

Groot is de hilariteit als de man uiteindelijk toch om elf over elf bij het demasqué naast het verkeerde 'wief' staat. De hele avond kan er gedanst worden op de klanken van dj Kinki Sminki. Alle dames zijn uitgenodigd om voor de start van het Wievebal om 20.00 uur te verzamelen bij café Het Moment. Hier kunnen we alvast in de stemming komen onder het genot van een drankje, aangeboden door stichting 'de Kraonige Zwaone'. Rond de klok van 21.00 uur zullen alle dames onder begeleiding van muziek, onze hofmaarschalk George van Dort en een special guest vertrekken naar De Gouden Engel.

Voorafgaand aan het Wievebal zijn de heren op 9 januari welkom bij het voor hen georganiseerde voorprogramma in De Gouden Engel. Het voorprogramma start om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.45 uur.

Kijk voor meer informatie op www.dekraonigezwaone.nl en laat je voor je outfit inspireren door het motto of… door heel iets anders. De keuze is geheel aan jou. Check voor de laatste info ook onze facebookpagina (Sjaon de Zwaon) en Twitter (#wievebalhuessen).

152.000 euro voor het Coop Rode Kruis Fonds

REGIO - Coop en het Rode Kruis werkten de afgelopen maanden nauw samen. Klanten van de 250 Coop-winkels in Nederland konden het Rode Kruis steunen door mee te sparen voor een gratis boodschappenpakket. Voor elk pakket doneerde Coop een bedrag aan het Rode Kruis.

Deze week werd het eindbedrag van de actie bekendgemaakt: liefst 152.000 euro. Het Rode Kruis besteedt de opbrengst aan activiteiten die de zelfredzaamheid van kwetsbare mensen in noodsituaties vergroten.

Coop is betrokken bij de omgeving van zijn winkels. De supermarkt wil klanten niet alleen geweldige supermarkten bieden, maar ook bijdragen aan de leefbaarheid in de lokale omgeving. De samenwerking met het Rode Kruis sluit hier goed bij aan. De opbrengst van de actie van Coop gaat naar een speciaal opgericht fonds: het Coop Rode Kruis Fonds. Dit fonds maakt mensen sterker en zelfredzamer. Het Coop Rode Kruis Fonds bereidt kwetsbare mensen voor op noodsituaties: van kleine ongelukken in en om het huis tot een grotere ramp in de regio. Zo kunnen zij zichzelf én anderen helpen, wordt de kans op slachtoffers kleiner én hebben noodsituaties minder gevolgen. Lokale afdelingen van het Rode Kruis kunnen een beroep doen op het Coop Rode Kruis Fonds wanneer zij activiteiten organiseren om de zelfredzaamheid van mensen in de buurt van Coop-winkels te vergroten.

Loop jij mee in de strijd tegen kanker?

ANGEREN - Team Lingewaard 031 verzorgt op zondag 27 december een mini-roparun in het buitengebied van Angeren.De zes-kilometer start om 10.00 uur en de tien start om 10.30 uur. Inschrijfgeld bedraagt tot 16 jaar vijf euro en voor 17+ 7,50 euro per deelnemer. De gehele opbrengst gaat naar Stichting Roparum 2016. "Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer aan het leven kunnen worden toegevoegd." Start en finish bij sportpark De Poel, Poelsestraat 52 in Angeren. Inschrijven kan op de dag zelf in de kantine. Leuke prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 plus verloting.

Winnaar dinercheque loterij CV De Geintrappers bekend

BEMMEL - Op woensdag 2 december kreeg Gérard Thijssen de cheque, ter waarde van tweehonderd euro uit handen van, Wim Sip van Het Wapen uitgereikt.

De trekking van deze jaarlijkse loterij van carnavalsvereniging De Geintrappers werd op vrijdag 20 november verricht onder toeziend oog van notaris Van Schaik. Wij zijn als vereniging dankbaar voor het beschikbaar stellen van deze prachtige hoofdprijs door Het Wapen.

De volgende nummers zijn nog niet opgehaald: 0218 2479 0632 1753 0463 0457 1517 en 2341. Graag bellen na 18.00 uur: 0481 465057.

C3 SCB kampioen

BEMMEL - De C3 van Sport Club Bemmel is kampioen! Na de wedstrijd was er gezellige huldiging.

De feestelijkheden rondom het kampioenschap van het team is gesponsord door Rein & Accountants en Belastingadviseurs.

Fruitige kerst bij De Goudreinet

HUISSEN / BEMMEL - Het is bijna kerst, ook bij De Goudreinet. En dat is te merken, want de winkel puilt bijna uit. Zoveel soorten champignons, tomaten en exoten. Groentespecialist Ilse: "Speciaal voor de kerstdagen hebben wij tal van artikelen in huis gehaald waaronder veel soorten olijven, kant-en-klare stoofpeertjes, een complete appeltaartbakmix, authentieke serranoham en handgemaakte Italiaanse koekjes. We werken nauw samen met een chocolatier uit Italië en hij bereidt op ambachtelijke wijze verse amandelen met allerlei soorten chocola. Echt een aanrader!"


Noten & zuidvruchten. Puur eten is hip. Iedereen wil gezond eten en het liefst zonder toevoegingen van e-nummers. "Daarom hebben wij een uitgebreide keuze in ongebrande noten en zuidvruchten', vertelt Ilse. Deze noten zijn van een zeer goede kwaliteit. 'We maken ook eigen mixen met zuidvruchten en ongezoet gedroogd fruit. Ideaal voor sporters en voor volgers van een eiwitrijk dieet."

Salades
Zeer geliefd is de saladebar. De salades worden elke dag vers in eigen keuken bereid. Leuk voor de feestdagen zijn de saladeschalen. Denk aan onze toppers: Waldorf, Tonijn, Cowl Slaw, Rundvlees en Vers fruit. Deze salades zijn vooraf te bestellen.


Gratis kilo stoofperen
In de dagen voor kerst kan het zijn dat er artikelen uitverkocht zijn. Om zeker te zijn van de boodschappen kan iedereen bij De Goudreinet een bestellijst halen. Extra handig én leuk want iedereen met een bestelbedrag boven de tien euro krijgt een gratis kilo stoofperen!

Fruitcompany Huissen, De Brink 10 Huissen, tel. 026 3254323.

Fruitcompany Bemmel, Markt 41c Bemmel, tel. 0481 356745.

Rabobankfonds steunt VMBO Beroepenfeest Betuwe On Stage

BETUWE - Op 3 maart is de eerste editie van het Beroepenfeest van Betuwe On Stage. Betuwe on Stage zorgt voor een positief podium, een in de praktijk getoetste beroepskeuze en een netwerk voor 1150 VMBO leerlingen van OBC Bemmel, OBC Elst, OBC Huissen en HPC Zetten Met een financiële bijdrage draagt het Rabobankfonds van Rabobank Oost Betuwe hier aan bij.

Tijdens het beroepenfeest ontmoetten leerlingen beroepsbeoefenaren. Ze gaan een gesprek aan over het vak en wanneer het wederzijds klikt maken leerling en beroepsbeoefenaar een match. Een match houdt in dat de leerling eenmalig op werkplekbezoek gaat tijdens de Doe dag op 17 maart. Door de financiële bijdrage van het Rabobankfonds komen de leerlingen goed voorbereid op het feest. Zij krijgen o.a. een training om zich voor te stellen, om een gesprek te houden en om goed af te sluiten.

Rabobank Oost Betuwe biedt niet alleen financiële ondersteuning, maar doet ook mee aan het beroepenfeest als beroepsbeoefenaar. Leerlingen die geïnteresseerd zijn in het werken bij een bank kunnen praten over het werk met één van de drie aanwezige medewerkers van Rabobank Oost Betuwe. Klikt het met een leerling, dan kan de leerling de werkplek bezoeken op de Doedag.

Betuwe On Stage is één van de twaalf regio's in Nederland die meedoen aan On Stage. On Stage biedt VMBO leerlingen een positief podium, een reëel beroepsbeeld en een netwerk.

Doel is het voorkomen van schooluitval als gevolg van een verkeerde studie- of beroepskeuze. Organisaties of bedrijven hoeven geen erkend leerbedrijf te zijn om mee te doen aan het beroepenfeest. Het enige wat nodig is, is enthousiasme en kennis over een beroep delen met de leerlingen en hen eenmalig op tegenbezoek ontvangen. De automonteur tot en met de advocaat is welkom, want Dromen mag bij On Stage.

Op de scholen zijn de voorbereidingen al begonnen met een studiemiddag voor mentoren en docenten. Binnenkort ontvangen de ouders van de On Stage leerlingen een brief van wethouders van Hoeven en Witjes met een oproep actief mee te doen aan dit project.

Voor Betuwe On Stage zijn zo'n 250 beroepsbeoefenaren nodig. Via de website www.betuweonstage.nl kan men zich aanmelden. Betuwe On Stage nodigt expliciet beroepen uit de zorgsector uit om mee te doen aan het beroepenfeest.

Kom de kerst vieren! X-masparty in zalencentrum De Kolk

HAALDEREN – Geen verplichtingen op tweede kerstdag? Noteer dan nu de X-masparty van zalencentrum De Kolk in de agenda. De opbrengsten komen ten goede aan de jubilerende carnavalsvereniging van Haalderen.

De X-masparty staat geheel in het teken van muziek uit de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw. DJ Antoine ‘The other one’ Peters staat garant voor een oergezellige avond, die mooi aansluit op de activiteiten van De Kleibakkers. In het Baggergat viert de carnavalsvereniging haar 33-jarig bestaan.

Iedereen vanaf 25 jaar is van harte welkom om het mee te vieren. De zaal gaat om 21.00 uur open en de entree bedraagt tien euro. Voorverkoop van kaarten bij de zaal zelf en bij de Twan Fölker (penningmeestercvdekleibakkers@gmail.com).

Meer informatie
Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van De Kleibakkers? Op www.kleibakkers.nl zijn het laatste nieuws, een agenda, het dagboek van het nieuwe prinsenpaar en vooral veel foto’s terug te vinden.

Etos deelt handdoeken uit

HUISSEN - Bij Etos loopt vanaf september een handdoekenactie namelijk: bij besteding van vijf euro krijgt de klant een zegeltje. Vijf zegels gespaard en een euro bijbetaling kan er een handdoek uitgezocht worden of tien zegels en twee euro een badlaken.

Niet iedereen heeft handdoeken nodig: daarom heeft Etos in winkelcentrum de Zilverkamp een actie bedacht, namelijk sparen voor de voedselbank. Afgelopen vrijdag heeft Ellis Knapper namens Etos de handdoeken aan de heer Meermans van de voedselbank overhandigd.

Met de handdoeken zijn 42 gezinnen uit Huissen gelukkig gemaakt met enkele stuks per gezin. De actie loopt bij Etos Huissen nog door tot half januari, dus spaar ook mee en doneer 'n handdoek of badlaken, zo maakt u 'n gezin blij.

Sfeervolle kerstmarkt voor personeel De Linge

BEMMEL - Woensdag 9 december werd het plein van SBO De Vlinderboom in Bemmel omgetoverd tot een gezellige kerstmarkt. Georganiseerd door en voor alle medewerkers van Stichting Voorschools en Primair Onderwijs De Linge.

Zes winkeliers uit de gemeente Lingewaard hadden hun kraampjes sfeervol ingericht met mooie artikelen en producten. De medewerkers konden met hun Lingedukaten een eigen kerstpakket samenstellen. Verder was er ook gelegenheid om je dukaten aan het Goede doel te doneren te weten Ronald Mc Donald Huis. Collega’s ontmoetten elkaar onder het genot van een hapje en een drankje en konden zich warmen aan de vuurkorven, glühwein en warme chocolademelk. "We kijken terug op een geslaagde middag! www.delinge.nl."

Huissen bij Kaarslicht: winderig maar warm

HUISSEN - De tiende editie van Huissen bij Kaarslicht afgelopen zaterdag was winderig en regenachtig. Maar door de inzet van de organisatie, koren, kraamhouders, artiesten, vrijwilligers, winkeliers en horeca en het toch in grote getale opgekomen publiek werd het een 'warm' evenement.

Voor die aangename en intieme sfeer zorgden natuurlijk ook de duizenden lichtjes die werden ontstoken in de straten van Huissen-centrum. Met de gedimde straat- en winkelverlichting werd het hart van het stadje omgetoverd tot een sfeervol kerstfestijn, ondanks de wind en regen. De levende kerststal, de tientallen marktkramen en de winkels trokken vele duizenden bezoekers.
Komende zondag wordt de winterse sfeer dunnetjes overgedaan met de koopzondag kerst in Huissen-centrum. De leden van de Ondernemersvereniging zien u graag terug in hun sfeervol aangeklede winkels.

'Acquisitie, een koud kunstje?!': thema van Rabobank Starterscafé

BETUWE - Op dinsdag 8 december hield Rabobank Oost Betuwe met medewerking van gemeente Overbetuwe en gemeente Lingewaard het Starterscafé. Daar ontmoetten oriënterende en startende ondernemers elkaar in café Bij Tante in Elst. Het thema van dit Starterscafé was 'Acquisitie, een koud kunstje?!.

Na het welkomstwoord van Joep van Hoek, accountmanager MKB en starterscoördinator van Rabobank Oost Betuwe, kwamen Jan Dinnissen namens gemeente Overbetuwe en Peter Mom namens gemeente Lingewaard aan het woord. Zij benadrukten hoe belangrijk het is om (startende) ondernemers met elkaar in verbinding te brengen.

Vervolgens nam Cecile Snijders van Breinkracht de aanwezigen mee in de wereld van koude acquisitie. Tijdens deze interactieve en inspirerende sessie leerden de ondernemers alles op het gebied van koud acquireren. Waar moet je aan denken, hoe kom je bij potentiële klanten in beeld en hoe zorg je ervoor dat een zo groot mogelijk aantal ook daadwerkelijk overgaat tot zaken doen? Kortom, de do's en don'ts van koude acquisitie. Aan de hand van diverse opdrachten bracht zij de ondernemers met elkaar in contact.

Tijdens de netwerkborrel werd druk nagepraat over dit onderwerp. In het voorjaar organiseert Rabobank Oost Betuwe opnieuw een Starterscafé. Dit wordt aangekondigd op www.rabobank.nl/oostbetuwe. Meer informatie voor startende ondernemers staat op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Op zoek naar een origineel kerstcadeau?

HUISSEN - Op zoek naar een origineel kerstcadeau? Geef eens kaarten voor de familievoorstelling van theatergroep Koperen Kees uit Huissen.

Al jaren is het traditie dat de première van de nieuwste familievoorstelling op tweede kerstdag plaats vindt. Dit jaar is dat Sneeuwwatje en de 7 Erge. Het bekende sprookje van de gebroeders Grimm, of nee… het lijkt er misschien op, maar het is toch echt heel anders. Geschikt voor iedereen vanaf zes jaar. Met het kleurige decor, de prachtig lelijke kostuums en grime waan je je twee uur lang in een andere wereld, in het land Iegatsie, waar alles lelijk is omdat koning Jakkes daar nou eenmaal van houdt.

De voorstellingen zijn op 26, 27, 28, 29 en 30 december en 2, 3 en 9 januari in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. Kijk op www.theater-kees.nl voor alle informatie.

Sfeer, vrolijkheid en ontroering met cello, viool en piano van Trio Straciatelli Primeur Buitenpoort: Klassiek Matinee

HUISSEN - Aan het einde van het 'oude jaar' een nieuw initiatief in De Buitenpoort, genaamd Klassiek Matinee. Een middagvoorstelling vol klassieke muziek, in samenwerking met Podium Park Holthuizen 'Muziek zonder grenzen'. De eerste editie is zondag 20 december met Trio Straciatelli.

Dat trio bestaat uit Paulien Holthuis (viool), Richard Lekkerkerk (cello) en Mark van Hoof (piano). De drie nemen het publiek mee in een muzikale reis van Frankrijk tot Argentinië en van Duitsland tot Turkije. Op het programma staan mooie werken van Mendelssohn (trio in d-klein, eerste deel), Monti (Czardas), Piazzolla (Winter, Oblivion) en Saint-Saëns (De Zwaan).

Alle drie de muzikanten hebben een uitstekende opleiding gehad en zijn erg ervaren. Trio Stracciatelli brengt sfeer en vrolijkheid met een vleugje ontroering. Het concert is vrij toegankelijk voor jong en oud! Wel graag even reserveren: www.debuitenpoort.nl. De Buitenpoort opent haar deuren voor Klassiek Matinee om 14:30 uur. Om 15.00 uur begint Trio Straciatelli met spelen.

Rabobank Oost Betuwe steunt ook in 2016 Winterfestijn Overbetuwe

BETUWE - Het grootste schaatsevenement in Overbetuwe mag ook dit jaar weer rekenen op de steun van Rabobank Oost Betuwe. Jeroen Sertons (penningmeester) en Peter Waterman (directievoorzitter Rabobank Oost Betuwe) plaatsten beiden hun handtekening onder het contract voor editie 2015.

Het Winterfestijn Overbetuwe en de ijsbaan op het plein aan de Dorpstraat in Elst trekken al jarenlang duizenden bezoekers. Deze keer barst het festijn los op zaterdag 12 december. Schaatsliefhebbers kunnen dan drie weken lang rondjes draaien op de ijsbaan, uitblazen in de gezellige bar of aanschuiven in het pannenkoekenrestaurant. In de week van 14 tot en met 18 december vinden een kleine 1500 basisscholieren hun weg naar het Winterfestijn. Op verschillende dagen wordt een kinderdisco georganiseerd en staan er nog tal van andere activiteiten op het programma. De opbrengst van het Winterfestijn gaat elk jaar naar een goed doel, net als vorig jaar is dit Stichting Leergeld Oost Betuwe.

Doel van het Winterfestijn is om de leefbaarheid te verhogen en verbindingen in de samenlevingen tot stand te brengen. Rabobank Oost Betuwe sponsort dit evenement van harte. Ook dit jaar zijn medewerkers vanuit onze bank aanwezig om vrijwilligerswerk te verrichten.

Bent u lid van Rabobank Oost Betuwe en benieuwd naar het Winterfestijn? Ga naar pagina 36 van het ledenmagazine en neem de advertentie mee. U krijgt dan het tweede kopje koffie of thee gratis in het Winterfestijn Café.

Meer weten over het Winterfestijn en al haar activiteiten? Kijk dan op www.wfob.nl of volg hen op twitter via #wfob15.

Kerststukjes bij stichting Epric

HUISSEN - Stichting Epric is een kleinschalige dagbesteding en werkervaringplek hier in de gemeente Lingewaard. Gevestigd in Huissen is men bezig een veilige werkplek te hebben voor mensen die er behoefte aan hebben. Zowel mensen die werkervaring kunnen opdoen als ook mensen met een dagbestedingindicatie.

Het kerstfeest is een familiefeest. De familie komt bij elkaar en met zijn allen vieren we de geboorte van Jezus. Stichting Epric is als een grote familie voor de mensen die hier hun werkervaringplek en dagbestedingplek hebben. We doen er alles voor om ervoor te zorgen dat onze mensen, als mensen behandeld worden en niet als nummer. Iets wat helaas in de tijd van landelijke bezuinigingen moeilijk is.

U hoeft niet aan de zijlijn te staan om ons te helpen. Helpen kan op verschillende manieren U kunt ons als Stichting helpen met o.a. de aankoop van kerststukjes die onze mensen maken. In groot en klein, ook op bestelling en geheel naar uw wens.

Sinds 2008 maken we op onze locatie kerststukjes die al menig huis in Lingewaard hebben versierd tijdens de kerstdagen. Er zijn jaarlijkse trends te zien: het kleurgebruik is niet meer zo traditioneel als vroeger.

Bij Stichting Epric is er volop keuze in kerststukjes. Naast kerststukjes hebben we ook nog kerstbomen. Stichting Epric is geopend maandag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur. U kunt Epric vinden aan het Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen. Telefoon 026-3250959. www.epric.org.

Nieuw bij Stadsbakkerij Huissen: de Huissense zwaan in chocolade

HUISSEN - Naast ons uitgebreide assortiment chocolaterie hebben we sinds kort de Huissense zwaan in chocolade. Erg leuk als kadootje te geven of als relatiegeschenk voor bedrijven.

Verkrijgbaar in melk, puur en witte chocolade. Ook nu volop diverse soorten kerststollen verkrijgbaar ruim gevuld en voorzien van de allerbeste kwaliteit amandelspijs. Natuurlijk ook voor alle andere kerstspecialiteiten bent u bij de Stadsbakkerij aan het juiste adres.

De enige in Huissen nog bakkende bakkerij (direct achter de winkel) verser kan niet. U kunt altijd in de bakkerij een kijkje komen nemen waar alles nog handgemaakt wordt.

Stadsbakkerij Huissen, Vierakkerstraat 3; 026 3251281.

Nodig Frits Reijmers van Keuken en Keukens eens uit! Thuis aan de keukentafel een keuken kopen?

HUISSEN – Een nieuwe keuken kopen? Je kunt showroom in, showroom uit lopen. Uren besteden aan het wachten, terwijl de adviseur een ontwerp maakt... Je kunt ook Frits Reijmers van Keuken en Keukens bij je thuis uitnodigen. Hij heeft zo'n twintig jaar ervaring in de keukenbranche en viert dit jaar het vijfjarig jubileum van zijn eigen bedrijf: Keuken en Keukens. Een heel bijzonder bedrijf!

Frits Reijmers van Keuken en Keukens heeft geen showroom met tal van keukenopstellingen. Keukens, die hij levert worden naar wens en op maat gemaakt. Na een eerste gesprek thuis -waarbij de situatie ook ter plekke in ogenschouw wordt genomen en de exacte maten worden genomen- gaat Keuken en Keukens aan de slag en maakt een of meer ontwerpen, die in een tweede ontmoeting thuis worden besproken. Zijn de wensen en eisen bekend, wordt de offerte gemaakt en kunnen bij Keuken en Keukens de betreffende materialen worden gekozen. Voor de benodigde apparatuur kan indien gewenst een bezoek worden gebracht aan de showroom van fabriek.

Juist de transparantie van de werkwijze van Keuken en Keukens, het eerlijke, betrouwbare advies en het prettige persoonlijke contact, zijn voor veel klanten doorslaggevend om voor Keuken en Keukens te kiezen. Door de lage kosten van het bedrijf zijn bovendien de prijzen alleszins vriendelijk.

Keuken en Keukens, Huttenstraat 6, Huissen; 06 34314684; www.keukenenkeukens.nl.

Buurtwensen in Albert Heijns wensboom

LINGEWAARD - Iedereen verdient een kerst om nooit te vergeten. Daarom staat er bij Albert Heijn Bemmel, Gendt en Huissen een kerstwensboom. Met een speciale wenskaart kunnen klanten buurtgenoten, vrienden of familie in het zonnetje zetten. Door een wenskaart in te vullen en op te hangen in de wensboom in de winkel. Albert Heijn kiest de drie mooiste wensen eruit, zij verdienen een boodschappenpakket ter waarde van 25 euro.

Boodschappenpakket voor mooiste wensen. Supermarktmanager Nik Becker: "We kennen allemaal wel iemand die we een hart onder de riem willen steken. Omdat hij of zij het dit jaar niet gemakkelijk heeft gehad. Of omdat je trots bent dat hij of zij zoveel betekent voor jou of voor de buurt. Uit alle wenskaarten kiezen we de drie mooiste wensen uit. Deze mensen ontvangen op woensdagavond 23 december een Albert Heijn boodschappenpakket van 25 euro."

Alles voor een kerst om nooit te vergeten. Alle medewerkers van Albert Heijn Bemmel, Gendt en Huissen zijn er klaar voor om klanten een onvergetelijke kerst te bezorgen. De winkel is prachtig versierd en er ligt een verrassend assortiment met meer dan tweehonderd feestfavorieten in de winkel. Ook ligt de jaarlijkse kersteditie van Allerhande klaar om gratis te worden afgehaald.

Mevrouw Lentjes wint horloge bij Leontine van Huet

BEMMEL - Mevrouw Linda Lentjes uit Bemmel is de gelukkige winnares van het modisch M&M horloge Big Time.

Zij deed mee aan de Like & Deel event op de Facebookpagina van Goudsmid Leontine van Huet. Meer informatie staat op www.webshopleontinevanhuet.nl

Kerstmarkt De Zilverkamp

HUISSEN - Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert de kerstmakrt. Vrijdag 18 december is er van 12.00 tot 20.00 uur een kerstmarkt op het winkelcentrum. Dit met allemaal verschillende kraampjes.

Het vertrouwde gele kraampje zal er ook staan met een activiteit voor kinderen. Naast de gele kraam zal er om het nog aantrekkelijker te maken voor de kinderen van 17.00-20.00 uur geschminkt worden door Funny Faces Schmink. Zij is er altijd tijdens onze schminkactiviteiten, dus u kent haar vast al. Buiten de vele koopkraampjes, zal de gele kraam en het schminken gratis zijn! Kom dus ook, proef de sfeer, laat je mooi maken en geniet in volle teugen van het gezellige Kerstsfeertje! Meer informatie vindt u op: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Bakker Hilvers opent tweede Artisanwinkel in winkelcentrum Presikhaaf

Het enthousiaste team van Bakker Hilvers Artisan in Presikhaaf. Vlnr: Lisa, Dominique, Sabine, filiaalhoudster Gonnie, bakker Remco en Kim.

ARNHEM - Op donderdag 3 december heeft Bakker Hilvers een nieuw Artisanfiliaal geopend in winkelcentrum Presikhaaf. Filiaalhoudster Gonnie en haar team en bakker Remco gaan hier aan de slag om onder andere desembrood, haverbrood en brood van speltvolkoren te bereiden en te verkopen. Deze ambachtelijk bereide broden zonder extra toevoegingen zijn rijk van smaak en sluiten aan bij de vraag van consumenten naar pure, minimaal bewerkte producten.

Algemeen directeur Aike Hilvers: "Bij Bakker Hilvers Artisan kun je letterlijk zien waar je eten vandaan komt, van welke ingrediënten en hoe het gemaakt wordt. Het is onze ervaring dat consumenten daar weer behoefte aan hebben. Terug naar de basis, naar producten die zichtbaar met aandacht gemaakt worden. Overigens worden in onze Artisanfilialen niet alleen de ogen, maar alle zintuigen geprikkeld. Het ruikt er heerlijk naar ovenvers brood, de producten zijn knapperig, er is altijd wat te proeven en onze medewerkers kunnen alles vertellen over het assortiment en authentieke ingrediënten als spelt, desem en haver. Trouwe klanten die altijd naar ons filiaal aan de Honigkamp kwamen, hoeven trouwens niet bang te zijn dat hun favoriete brood niet meer te krijgen is. Ook ons vertrouwde assortiment is gewoon verkrijgbaar in dit nieuwe filiaal."

Bakker Hilvers Artisan is gevestigd aan Hanzestraat 137 (aan het Versplein tussen AH en Coop) in Arnhem en geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur, op donderdagavond (koopavond) tot 20.00 uur op zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur. Bakker Remco is op donderdag, vrijdag en zaterdag aan het werk.

Weekmarkt in Bemmel voor u met de feestdagen!

BEMMEL – Op 24 december zullen er zes kramen gewoon aanwezig zijn op de markt in Bemmel.

Van 09.00 tot 15.00 uur zullen met name de verskramen aanwezig zijn. Bos Vishandel staat normaal altijd eerst in Angeren maar zij zal zowel 24 als 31 december de hele dag op de Bemmelse markt aanwezig zijn tot 15.00 uur. Het beloven twee gezellige feestdagen te worden, dus kom lekker verse inkopen doen!

De Zilverkamp

HUISSEN - Zaterdag 19 december is alweer de laatste activiteit van dit jaar! Deze activiteit zal in het teken van de kerst staan.

"Ook staan we stil bij het feit dat Myrthe afscheid neemt in de organisatie van de activiteiten, Anne haar zal vervangen en Maud zal jarig zijn op deze dag. Veel om bij stil te staan, dus laten we het zien als een feestje! De eerste Kerstvakantie dag, heerlijk genieten van de komende weken samen, knus, warm met elkaar! Daarom gaan we Kerststukjes maken, poffertjes bakken, warme choco drinken, cadeautjes uitdelen en er iets heel gezelligs van maken. Kom je ook langs zaterdag 19 december tussen 10.00-13.00 uur? Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp."

22 / 32

23 / 32

24 / 32

Kerstconcert Jubilate in Gendt

GENDT - "Plan in uw agenda dit prachtig kerstconcert van Gemengd Koor Jubilate samen met soliste Kerstin Jansen en pianiste Aline Janssen in de NH-kerk aan de dijk te Gendt!"


"Houdt u van Russische, Engelse, Duitse, Latijnse en Nederlandse kerstliederen? Dan is het meer dan de moeite waard om op zaterdagavond 19 december om 20.00 uur naar dit koor te komen luisteren. Meteen na het zomerreces werd er druk gerepeteerd met wonderschone oude en nieuwe melodieën; Kerstin werd al meer dan een jaar geleden vastgelegd en ze zingt, behalve samen met het koor, ook een prachtige aria van Mozart. De vaste en alom gerespecteerde dirigent Mathieu van der Burgh is dit jaar erg tevreden over de kwaliteit van het koor en zal u met zijn brede muzikale achtergrondkennis over de oorsprong van de verschillende kerstliederen vertellen.
De vuurkorf zal weer branden; een lekker glaasje glühwein na afloop; gratis entree, dus wat kunt u nog meer te wensen hebben? Vrede op aarde? Dat kan het koor u voor meer dan een uur lang garanderen op dat plekje aan de Torenlaan 1 in Gendt.

Terugblik op de eerste Schrijfmarathon van Amnesty Lingewaard

Mevrouw M.Schuurmans, burgemeester van de gemeente Lingewaard, schreef net zoals vele Lingewaarders, ook een brief en kaart aan het schrijven is in het kader van Amnesty’s Schrijfmarathon

LINGEWAARD - Afgelopen donderdag 10 december was het de Dag van de Mensenrechten. Amnesty International organiseerde voor de derde keer een Schrijfmarathon.

Over de hele wereld, van Zambia tot Japan, van Noorwegen tot Zuid-Afrika, schreven mensen brieven aan regeringsleiders van landen waar mensen onschuldig gevangen zitten, waar mannen vrouwen doordat zij opkomen voor de mensenrechten in hun land, gemarteld en opgesloten zijn en soms ten dood worden gebracht.

Mensen schreven ook kaarten aan de gevangenen; om hun een hart onder de riem te steken en te laten weten dat zij niet door ons vergeten worden. De werkgroep Amnesty Lingewaard deed voor de eerste keer mee aan de Schrijfmarathon. Op twee plekken: De Kinkel in Bemmel en in het winkelcentrum de Zilverkamp in Huissen.

Het was een prachtige dag. Veel mensen namen de moeite een kwartier van hun tijd te 'doneren' om een liefdevolle wens te schrijven aan Zunar in Maleisie, aan Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan, aan Yecenia Armenta in Mexico en al die anderen die om hun overtuiging of valselijk beschuldigd, gevangen zitten. "We hebben bij elkaar bijna 150 brieven en kaarten verzameld. Een mooi resultaat! Deze worden verstuurd naar de regeringsleiders en natuurlijk naar de mannen en vrouwen die opgesloten zijn. Zonder uw inzet hadden we als werkgroep niet zoveel brieven kunnen schrijven. U kunt ons de komende week nog op een aantal kerstmarkten vinden, op 18 december in het winkelcentrum De Zilverkamp en op 20 december op de kerstmarkt in Gendt."

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 20 december is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10:00 uur. In deze viering zal mevrouw dominee M. de Bree voorgaan.

De collecte van deze dienst is bestemd voor het diaconaal centrum Pauluskerk in Rotterdam. Dit centrum is zeven dag per week open van negen uur in de ochtend tot negen uur in de avond. Het biedt opvang aan allerlei mensen die het economisch, sociaal en spiritueel niet meer redden. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Bedankje van de winkeliers: vrijdag 18 december 13.00 tot 20.00 uur Shoppen, proeven en je vermaken op Kerstmarkt Zilverkamp

HUISSEN – Winkelcentrum Zilverkamp heeft weer wat extra's aan het eind van het jaar voor zijn klanten. De ondernemers presenteren zich tijdens de kerstmarkt met allerhande activiteiten en aanbiedingen. En... er valt ook het een en ander te proeven, terwijl de kerstman ook zijn gezicht laat zien. Of wordt het dit jaar de kerstvrouw? Ook vallen er leuke kerstkadobonnen te winnen, met als hoofdprijs een reisbon van 250 euro!

Stuk voor stuk zetten de ondernemers hun beste beentje voor. Velen staan in de passage met een kerstkraam. Bakker Hilvers bakt er ter plekke appelbeignets en laat de bezoekers de kerststol proeven, De FruitCompany heeft schitterende aanbiedingen in luxe chocolaatjes zoals pindarotsjes, truffels, en chocorozijnen. De heer Gevorkian van De Kip- en Visspecialist promoot er zijn kip- en visproducten, inclusief de opgemaakte schalen voor de feestdagen. En honger? Neem er bijvoorbeeld een broodje zalm!

Voor de kerstdecoratie kunnen we terecht bij bloemist Peter Geene. Als aanbieding heeft hij drie amaryllissen (met elk vier knoppen) voor maar vijf euro! Marcel & Maria van Mitra laten u genieten van glühwein, en hebben een aanbieding in Douglas Green wijn.

Bij Primera wordt de kerstkraam bemand door een demonstrateur van e-sigaretten. Deze laat de verschillende 'merk'smaken zien en testen (18+)! Bij Etos gaan ze de bezoeker verleiden met allerlei kleuren en geuren. Ideaal voor de kerst!

Cafetaria-lunchroom Zilverkamp deelt gratis puntzakjes friet uit in het centrum. Bovendien zijn de vermaarde ouderwetse gehaktballen (uit eigen keuken) tegen een actieprijs van twee euro te koop! Bij Tim en Dewi van Faunaland Verstegen ('De leukste dierenspeciaalzaak van Nederland') kunnen kinderen een zakje voor 0,50 vullen met hondensnoepjes. Ook ander 'snoepgoed' voor het huisdier is in de actie!

Amnesty International is ook vertegenwoordigd; en kinderen worden gratis geschminkt door Funny Faces Schmink. Bovendien zijn er kraampjes met mode-artikelen, sieraden, Tupperware, gezelschapsspellen en woondecoratie.

De Loewe Reference 85 nu bij Janssen Elektro Service Deze Loewe wint het van alle concurrenten!

HUISSEN – Beeld, geluid, bedieningsgemak én design. Daar kijken we naar als we een nieuwe tv gaan aanschaffen. Loewe won het altijd al van de concurrenten, maar met de allernieuwste Loewe Reference 85 ligt dit merk wel heel erg voor op de rest!

De Loewe Reference geeft allereerst het meest rustige en meest natuurlijke beeld. Ga maar eens kijken bij Janssen Elektro in Huissen, een Loewe Partner en door Loewe zelf geselecteerd. Het speciale filterglas van het scherm zorgt voor een contrastrijk beeld, dat ook de diepte waanzinnig goed weergeeft.

Het geluid overtreft alles. Het is in deze Loewe geïntegreerd en het systeem kan zelfs volledig dienen als complete audio-oplossing; ook muziek streamen vanaf de smartphone behoort tot de mogelijkheden; extra apparatuur is er niet nodig, ook niet voor digitale radiostations. De klankkleur van het geluid is qua muziek- en filmgenre eenvoudig aan te passen. Alles is comfortabel in te stellen met het ene afstandsbedieningsapparaat.

Bijzonder is dat de Loewe Reference 85 meerdere programma's (maximaal twee) tegelijkertijd kan opnemen naast het weergeven een derde programma.

De Loewe Reference 85 is volledig handmade in Duitsland en kan in diverse kleuruitvoeringen worden geleverd. Zo kan ieder het aanpassen aan zijn eigen interieur.

De Loewe Reference 85 is sinds enkele weken op de markt. Er zijn ook twee lichtere uitvoeringen: met een 55 en een 75 inch beeldscherm. De Loewe Reference is er vanaf 4999 euro. Een Loewe tv is er reeds vanaf 1299 euro.

Janssen Elektro Service, Helmichstraat 17, Huissen; 026 3251616; janssenelektro.nl.

Om voor elkaar te zijn

HUISSEN - ‘Om voor elkaar te zijn’ is het thema van de adventskalender van 2015 van de protestantse kerk Nederland. Als protestantse gemeente te Huissen hebben we uitgesproken dat we een ‘zorgzame kerk’ willen zijn.

Hoe kunnen we ‘goede buren’ zijn? Maar ook wat kunnen onze buren voor ons betekenen. Staan we ervoor open om te zien wat onze buren ons te geven hebben? In de adventstijd bezorgen we de bloemen uit de kerk bij een zorginstelling in Huissen. Met ‘kledingkast opruimen voor vluchtelingen’ is royaal ingezameld met de gezamenlijke kerken in Lingewaard. En zo worden we geraakt in deze adventstijd door lied 37 van Jan van Opbergen, ‘Liederen ter bemoediging’, Kerk in Actie, met de titel: Waar is je broeder?


Hier wordt het land gezocht waar wij gelijken zijn,

niemand apart en geen kleuren die minder zijn.
Hier wordt de tijd verhaast dat wij elkaar verstaan,

handen die wenken en ogen die opengaan.
Hier wordt de Stem gehoord die nog niet klinken mag:

mensen die hopen op ooit hun Bevrijdingsdag.
Hier staat een tafel waaraan ons wordt voorgedaan,

hoe wij genezen van heersen en misverstaan.
Hier is het woord van Hem die ons geschapen heeft:

'Waar is je broeder, de mens die jou nodig heeft?'

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35 (www.pknhuissen.nl): zondag 20 december (vierde advent); aanvang 10.00 uur; voorganger ds. Theo de Zwart, Arnhem.

Win een jaar lang gratis autowassen! Rond de feestdagen doorlopend voordelige actie: happy hourtarieven bij CarWash Center Elst!

ELST – In de decembermaand heeft CarWash Center Elst een heel aantrekkelijke actie: was je auto tegen het happy hourtarief, de gehele dag door! Bovendien mag je gratis gebruik maken van de stofzuiger. Deze actie is van maandag 21 december tot en zondag 3 januari. En... zijn ook nog eens prijzen te winnen tijdens de Bovag Winterwas Weken, waaraan ook CarWash Center Elst deelneemt!

Over autowassen in de winter doen allerlei fabeltjes de ronde, maar feitelijk is niets beter dan tijdens de winterperiode juist regelmatig je auto een flinke wasbeurt te gunnen. Pekel krijgt zo geen kans, het risico op roestvorming vermindert, je houdt lak zo in topconditie en last but not least: zodra het na een strenge vorst weer begint te dooien, sta jij in elk geval niet in de rij voor de wasstraat om al het vuil te laten verwijderen.

Wil je ook kans maken op een van de drie prijzen tijdens de Winterwas Weken? Vraag bij CarWash Center Elst naar de Winterwas-strippenkaart en zorg dat je van 1 december tot en met 29 februari 2016 minimaal vijf keer je auto laat wassen. Lever de kaart uiterlijk 7 maart in en maak kans op een jaar lang autowassen bij CarWash Center Elst (waarde 120 euro), of op een VIP-behandeling (waarde 35 euro) bij CarCleaing Elst én op een autopoetspakket ter waarde van 50 euro van Autopoetsland.nl.

CarWash Center Elst, Industrieweg Oost 9a, Elst; telefoon 0481 454600; www.carwashcenterelst.nl; www.carcleaningelst.nl; www.autopoetsland.nl.

Kerstmarkt Bemmel vooral druk en gezellig

Foto: Fedor Meuwsen Foto: Fedor Meuwsen

BEMMEL - De kerstmarkt in Bemmel van afgelopen weekend heeft weer duizenden bezoekers getrokken. Zowel op markt zelf als in de proeverij was het een groot deel van de dag druk en gezellig. Ook Kunst in Het Kasteel de Kinkelenburg werd zowel zaterdag als zondag erg goed bezocht. De koren op de promenade zorgden voor een echte kerstsfeer en de levende kersstal en de wensboom waren echte publiekstrekkers.


De proeverij op de markt was dit jaar iets anders van opzet met een grotere tent en een meer open karakter. De vijftien deelnemers hebben alles uit de kast gehaald om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren. Restaurant Colori uit Grave ontving van de jury een aanmoedigingsprijs, maar de uiteindelijke winnaar was evenals afgelopen jaar restaurant Rijnzicht uit Doornenburg. Eetcafé Polly als beste kleine cafetaria van Nederland en bakkerij Engelen als beste speculaasbakker van Nederland werden door de jury en het zonnetje gezet.

Tijdens de kerstmarkt is door scholieren van het OBC Bemmel een enquête gehouden onder de bezoekers om hun mening te pijlen. De resultaten zullen worden gebruikt om de volgende kerstmarkt nog beter af te stemmen op de wensen van de bezoekers.

De kerstcommissie heeft met de organisatie van deze kerstmarkt Bemmel weer groot op de kaart gezet zowel in Lingewaard als in de gehele regio.
Dit alles met dank aan de sponsoren garagebedrijf Iwan Hegeman, Lidl, Het Wapen van Bemmel, Skar Kinderopvangen en de hulp van de leerlingen van het OBC Bemmel.

Hema Huissen gaat verhuizen

HUISSEN - Op zaterdag 2 januari opent Hema Huissen voor de laatste keer haar deuren op de huidige locatie. Een bijzondere dag die Hema ook graag voor iedereen bijzonder willen maken. Gelukkig verdwijnt de Hema niet uit Huissen. Op 8 januari opent een gloednieuwe Hema haar deuren
op de Markt 12A.

Feestelijk afscheid. Hema neemt feestelijk afscheid van het oude pand. Een lange historie zal op 2 januari afgesloten worden. Voor iedereen dé kans om nog één keer de oude vertrouwde Hema binnen te lopen en te profiteren van spectaculaire aanbiedingen, speciale afscheidsacties en kortingen.

Nieuwe winkel
De nieuwe Hema wordt helemaal aangepast naar de wensen en eisen van deze tijd. Een lichte ruime winkel met een vertrouwd assortiment. Op de Markt is het altijd gezellig, vooral in het weekend. Vandaar dat Hema op de nieuwe locatie ook op zaterdag tot 18.00 uur open zal blijven. Zo kunnen klanten na het shoppen direct door naar één van de gezellige restaurants om een hapje te eten.

Warme worst op zaterdag
De nieuwe Hema zal geen vleeswaren en brood meer verkopen. Daarvoor kan men terecht in de vele speciaalzaken en de Albert Heijn die in de buurt van Hema zijn gevestigd. Voor rookworst en gebak kunt u straks nog steeds bij Hema Huissen terecht. Op zaterdag zullen er zelfs weer warme worsten verkocht worden.

Opening
De nieuwe winkel zal op 8 januari feestelijk geopend worden. Wat er precies gaat gebeuren, blijft nog even een verrassing, maar feestelijk wordt het!

Kerstgala tienerdisco

HUISSEN - Vrijdag 18 december is alweer de laatste tienerdisco van dit jaar. We sluiten het jaar swingend en stralend af met ons traditionele kerstgala voor tieners. Het wordt dus een disco helemaal in kerstsfeer!

De balletzaal wordt omgetoverd in een sfeervolle dansruimte met kerstboom, lichtjes en ballen. Alle tieners worden deze avond verzocht om in een sfeervolle outfit te komen swingen en het jaar daverend af te sluiten. Kom luchtig gekleed, want het wordt warm op de dansvloer! Zoals altijd is de tienerdisco voor tieners van 9 tot en met 13 jaar. Iedereen wordt bij binnenkomst geregistreerd en het is niet toegestaan om zelf drankjes of snoepjes mee te nemen.

De avond begint om 19:15 en duurt tot 21.45 uur. Genoeg tijd dus om er een schitterende avond van te maken! "Kom jij ook? Samen met je vrienden en vriendinnen kun je deze avond ook op de foto. Een leuker begin van de kerstvakantie kun je je niet wensen!
Uiteraard is er in het nieuwe jaar weer volop gelegenheid bj ons te komen swingen. Iedere derde vrijdag van de maand ben je van harte welkom.
De Tienerdisco wordt georganiseerd door Wijkvereniging de Zilverkamp. Meer informatie over onze vereniging en over onze activiteiten vind je op www.zilverkamp.nl."

Seniorenteams Tweestroom positief, aspiranten-teams negatieve scores

GENDT - Tweestroom-DS1 ontving Switch'87-DS3 en won deze strijd vrij eenvoudig.(4-0) Door deze klimt men voorlopig naar de tweede plaats van de rangschikking.

Dames-2 speelde thuis tegen Pegasus-DS11 en liet de 4de set liggen door onvoldoende inzet.(3-1)Tweestroom-DS3 speelde uit bij Vocasa-DS11 en veel moeite in de 2de set.(26-28) De drie andere sets werden duidelijk gewonnen.(0-4) Dames-4 ging op bezoek bij Heijendaal-DS11 en deze duidelijk een hun zegekar.(0-4) Door deze overwinning staat men vaster op de tweede plaats. Tweestrom-DS5 speelde uit bij Voreo-DS2 en speelde geen beste wedstrijd.(4-0)

Tweestroom-HS1 ontving Xanthos-HS4 en had weinig moeite om die op de ranglijst voor bij te streven.(4-0) De aspiranten-teams hadden dit weekend niet hun beste dag; op een enkel puntje na er overtuigend verloren. Tweestroom-MA1 ontving Tivoc-MA1 en kwam niet tot scoren.(0-4) Meisjes-MA2 speelde thuis tegen Xanthos-MA2 en kwam de eerste drie sets niet tot winst. Helaas werd de 4de set nipt verloren.(23-25) Dus toch een verliespartij.(0-4)

Mixe-jongens-JB1 ontving Blok'71-JB1 en speelde best een aardige partij met een nipt verlies in de 2de set.(25-27) Gelukkig werd de 4de set wel nipt gewonnen.(25-23) Toch 1 punt voor ranglijst.(1-3) Tweestroom-MB1 ontving Halley-MB1 en was niet bij machte een set binnen te halen.(0-4) Meisjes-MC1 ontving Halley-MC3 en verloor de 2de en 4de set nipt.(23-25 en 27-29) Maar toch geen punt erbij.(0-4)

Tweestroom-MC2 bezocht Atalante-MC1 en was niet in goede doen; verlies.(4-0) Tweestroom-JC1 bezocht de koploper Volamie-JC1. In een goede en spannende strijd werd er gewonnen.(2-3) De 1ste set was voor onze jongens, de 2de en 4de voor de koploper. De 3de set werd nipt gewonnen.(25-27) Ook de 5de set werd gewonnen.(12-15).

Vijfentwintig jaar Schoonheids/Pedicuresalon Erika in Gendt

GENDT . Schoonheids- en pedicuresalon Erika viert feest want de salon bestaat 25 jaar. Dit jubileum wordt gevierd in december met een extra presentje voor de klant. Eigenaresse Karin is trots en bedankt haar trouwe klanten.

Vijfentwintig jaar geleden startte Karin haar salon aan huis .In 2009 werd de salon te klein en verplaatste zich naar een modern en ruimer pand aan het Julianaplein 1b in Gendt. Schoonheidssalon Erika is inmiddels een bekende pedicure, schoonheidssalon en zonnecentrum geworden in Gendt en omstreken. Daarnaast zijn er in de salon twee exclusieve zonnebanken aanwezig waar klanten kunnen bijkleuren en volledig tot rust komen.


Bij binnenkomst beschikt de salon over meerdere behandelstoelen, het is als u dat wenst mogelijk twee personen tegelijk te behandelen. In een warme en sfeervolle omgeving vind een diversiteit aan schoonheid, pedicure en ontspanningsbehandelingen plaats, bij Karin staat de service en kwaliteit voorop. Karin is gespecialiseerd in het behandelen van diabeten en reuma patiënten . Daarvoor is ze aangesloten bij brancheorganisatie Provoet, Procert en ketenzorg Arnhem. Schoonheidssalon Erika werkt met vooraanstaande producten van Lanèche en de mooie cosmetica lijn van Pui Pui.

Salon Erika met al 25 jaar ervaring gevestigd in het centrum van Gendt met ruime parkeergelegenheid toegankelijk voor invaliden .

Salon Erika Julianaplein 1B ; telefoon ( 0481) 422953 ; www.schoonheidssalonerika.nl.

Fusie stichting Betuweland Zorg Welzijn & Wonen en stichting Zorgcentrum Sint-Jozef

Foto: links op de foto Michel Hodes, rechts op de foto Gerard Lucassen.

LINGEWAARD - De raad van bestuur van stichting Betuweland Zorg Welzijn & Wonen in Bemmel en stichting Zorgcentrum Sint-Jozef in Gendt hebben na een periode van onderzoek besloten te gaan fuseren.

Deze beslissing is genomen in het belang van de cliënten en de medewerkers van beide stichtingen. Het samengaan van de raden van bestuur en de raden van toezicht per 1 januari resulteert in een nieuwe zorgorganisatie die wordt aangestuurd door de raad van Bestuur onder voorzitterschap van Michel Hodes en met Gerard Lucassen als lid. De naam van de nieuwe zorggroep zal zijn: Stichting RijnWaal Zorggroep.


De vijf locaties in Bemmel, Huissen en Lent en Gendt behouden met het oog op hun identiteit en bekendheid in de betreffende lokale gemeenschap hun eigen naam. De reden van samenwerking is gelegen in het feit dat schaalvergroting in de zorgsector noodzakelijk is om in een veranderende samenleving ook in de toekomst een goede kwaliteit van zorg te kunnen bieden.
Met de fusie verenigen beide organisaties hun deskundigheid en ervaring op het gebied van zorg, welzijn en wonen voor kwetsbare ouderen: "Het zorgt ervoor dat de verbinding tussen zorg thuis, verzorgd wonen in een woonzorgcomplex en beschermd wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis nog sterker wordt. Daardoor kunnen mensen langer op een veilige manier thuis of in een van onze woonzorgcomplexen van blijven wonen", aldus voorzitter raad van bestuur Michel Hodes.

De personele unie die Zorgcentrum Sint-Jozef uit Gendt met Woonstichting Gendt heeft, zal blijven voortbestaan. Stichting RijnWaal Zorggroep biedt aan ongeveer 600 ouderen diverse vormen van wonen, zorg en welzijn. Het werkgebied omvat de gemeenten Lingewaard en Nijmegen Noord/Lent en omgeving. Ruim 600 medewerkers en 300 vrijwilligers zetten zich in om deze diensten te realiseren. Vooralsnog blijven de huidige contactgegevens en websites bestaan. In de loop van 2016 wordt een nieuwe website gelanceerd.

31 / 32

Hiep Hiep Hoera
Vera is op 19 december nu toch echt 40 jaar!
Welkom bij de club!

Hiep hiep hoera
Mila wordt 17 december alweer
10 jaar.
Gefeliciteerd Oma & Opa Huissen.
En een dikke knuffel van je kleine zusje Guusje.

Gefeliciteerd Eva.
15 december is deze kanjer alweer 5 jaar geworden.
Opa en oma de Man.
Opa en oma Claassen.

Lieve mama Linda,
gefeliciteerd met de opening van je eigen kapsalon
Dikke kus
Lotte en Amber

Hiep Hiep Hoera
Op 21 december wordt Demi 5 jaar
Kusjes van Oma
Wendy Erwin Thijs en Luuk