GN Lingewaard

9 maart 2016

GN Lingewaard 9 maart 2016


Planten, gezondheid, cultuur en (on)geloof

BEMMEL - Planten zijn van groot belang voor ons. Voedsel, kleding, brandstof of geneesmiddelen; het zijn allemaal voorbeelden van producten waar planten een belangrijke rol spelen. Dinsdag 8 maart verzorgt Lingewaard Natuurlijk een lezing in de Veldschuur in Bemmel. Rob Verpoorte, emeritus hoogleraar van de Universiteit Leiden, neemt ons mee in de wereld van planten, gezondheid, cultuur en (on)geloof.

Door de eeuwen heen heeft de mens allerlei planten ontdekt die eetbaar zijn en als geneesmiddel toegepast kunnen worden. Ongeveer 80% van de wereldbevolking gebruikt deze traditionele geneesmiddelen in de gezondheidszorg. Veel medicinale planten uit de Mediterrane en Europese culturen vormen de basis van de hedendaagse geneesmiddelen, zoals morfine (opium) en atropine (belladonna).

Belang van onderzoek

Planten verweren zich tegen micro-organismen, insecten en andere herbivoren. Hierdoor zijn ze goed in het maken van biologisch actieve stoffen. Planten zitten dan ook vol met afweerstoffen. De kennis die we hiervan hebben, vormt nog maar het topje van de ijsberg. Het belang van onderzoek hiernaar werd onlangs nog erkend met het toekennen van de Nobel prijs voor de Geneeskunde aan de Chinese ontdekker van een belangrijk nieuw antimalariamiddel, artemisinine, voortgekomen uit het onderzoek naar een Chinese antimalaria plant.

Gratis toegang met Vriendenkaart
U kunt de lezing bijwonen op dinsdagavond 8 maart om 20:00 uur. De kosten zijn 6,00 per persoon inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang.

Start training vrijwilliger in beweegactiviteiten

GENDT - Op 12 april start de training vrijwillige beweegactiviteitenbegeleider. Deze training is bedoeld voor mensen die als vrijwilliger aan het werk zijn om mensen in beweging te krijgen of mensen die graag als vrijwilliger aan de slag willen gaan.

De training bestaat uit twee lessen van twee uur waarbij zowel theorie als praktijk aan bod komt. De eerste training is op 12 april van 13:00-15:00 in zorgcentrum Sint-Jozef in Gendt. Beweging is erg belangrijk, vooral voor de ouder wordende mens. Soms kun je als vrijwilliger wel wat extra handvaten gebruiken om mensen te motiveren, stimuleren en blijvend te enthousiasmeren om te gaan bewegen. Deze training richt zich op de ouder wordende mens en welke laagdrempelige beweegactiviteiten hierbij kunnen horen.

In deze training wordt stilgestaan bij hoe leuk bewegen kan zijn voor deelnemers. Ook hoe een vrijwilliger dat plezier kan overbrengen op nieuwe deelnemers en hoe vervolgens beweegactiviteiten aan kunnen worden geboden. Zelf gaat u als deelnemer ervaren hoe belangrijk een goede begeleider is voor het beweegplezier. U komt energiek en vol ideeën terug van de training!

De training is op dinsdag 12 april en wordt aangeboden door de Buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Lingewaard. Met deze training willen de buurtsportcoaches meer mensen opleiden tot goede beweegbegeleiders voor de oudere mens zodat zij op een veilige manier kunnen blijven bewegen. Heeft u interesse in deze gratis training? Geef u dan nu op via m.davina@swlingewaard.nl of 06-13966536, ook voor meer informatie.

Finale voetbalplaatsjesactie Sportclub Bemmel

BEMMEL - De voetbalplaatjesactie van Sportclub Bemmel en Jumbo Scheperkamp is een groot succes. Vanaf de aftrap op 12 december is Bemmel in de ban van deze geweldige spaaractie. Maar zoals altijd komt aan al het goede een eind. Zo ook deze geslaagde voetbalplaatjesactie.

Dat betekent dat op zaterdag 12 maart de laatste voetbalplaatjes bij Jumbo Scheperkamp over de toonbank zullen gaan. Uiteraard gaat dat tot die tijd gepaard met de nodige aanbiedingen en acties in de Jumbo supermarkt. Verzamelaars krijgen dus nog twee weken de tijd om hun slag te slaan.

Ruilmorgen bij SC Bemmel

Sportclub Bemmel en Jumbo Scheperkamp zijn zich er als geen ander van bewust dat het voor velen een flinke uitdaging blijft om de 1150 verschillende plaatjes bij elkaar te sparen. Daarom organiseert SC Bemmel op zondag 13 maart een Finale Ruilmorgen. Een ultieme gelegenheid voor alle spaarders om het album compleet te krijgen.

Op 13 maart van 10.00 tot 12.30 uur is de kantine van Sportclub Bemmel het decor van de marktplaats voor de fervente voetbalplaatjesverzamelaar. Naast gezelligheid staat die ochtend vooral in het teken van ruilen en plakken. Iedereen is die dag van harte welkom (dus ook niet-leden!!). En nog belangrijker: iedereen die aanwezig wordt ook in de gelegenheid gesteld om het SC Bemmel voetbalplaatsjesalbum compleet te maken!

Alle reden dus om zondagochtend 13 maart naar de kantine van SC Bemmel te komen.

De Kluproosjes vragen uw stem

BETUWE = Stichting Sport voor Gehandicapten de Kluproosjes neemt deel aan de Rabobank Clubkas Campagne Van 14 tot en met 28 maart start de Rabobank Clubkas Campagne weer. Stichting Sport Gehandicapten in de Overbetuwe de Kluproosjes heeft zich hiervoor opgegeven.

Rekeninghouders bij de Rabobank Oost Betuwe die op 1 maart ook als lid van de Rabobank staan geregistreerd kunnen dan stemmen op hun favoriete vereniging in ons geval de Kluproosjes. De Rabobank Oost Betuwe stelt 75.000 euro beschikbaar. Particuliere klanten van de Rabo Oost Betuwe die op 1 maart lid zijn, mogen stemmen. "Van 16 tot en met 30 maart kan men vijf stemmen uitbrengen en wij hopen dat u daarvan twee stemmen op de Kluproosjes uitbrengt. Als lid van de Rabobank krijgt u in maart een brief met daarin de informatie hoe te handelen. Elke stem staat voor een bedrag dat wordt bepaald door het totale bedrag van 75.000,- te delen door het aantal uitgebrachte stemmen."

"Wij ontvangen het aantal op ons uitgebrachte stemmen vermenigvuldigd met het bedrag dat een stem waard is. Wij willen natuurlijk graag dat we zoveel mogelijk stemmen krijgen en doen een beroep op u, want wij kunnen deze bijdrage goed gebruiken voor materialen waaronder kleding, kamp, deelname aan de Special Olympics 2016 van 1 tot en met 3 juli. Zowel de badmintonspelers als de ruiters doen beiden mee aan de Nationale Special Olympics in Nijmegen/Groesbeek We hopen dat u familie vrienden en kennissen kunt overtuigen om hun stemmen op ons uit te brengen."

Oproep om foto's en filmmateriaal

Voorblad feestweek Huissen 600 jaar stad, 1948.

BETUWE - Jubilerende 4daagse viert wandelen in vrijheid in de Betuwe? In juli vindt de 4daagse voor de 100e keer plaats. Reden om groots uit te pakken en stil te staan bij het thema 'vrijheid'.

Ons Exoduscomité werkt hierbij samen met de organisatie van de 4 daagse en de Liberation Route Europe. Het in 2014 onthulde WO II monument De Vleugel aan de Linge met daarin verwerkt het woord 'Liberation' is door de verschillende partijen uitgekozen als herkenningspunt;hot spot.

Op 19 juli zullen tienduizenden wandelaars op die plek kunnen gaan 'beleven', dat men zich in de Betuwe op historische grond bevindt. Voor die optimale ervaring wordt bij het monument een wandelzone gemaakt waar men op pilaren en schermen kennis kan nemen van impressies op foto of film. Natuurlijk is er ondersteuning met geluidsfragmenten. Voor ons is van belang, dat de gebeurtenissen in de Overbetuwe en zeker toegespitst op de directe omgeving van de Vleugel tot hun recht komen. Daarom willen we graag materiaal ter beschikking stellen aan de organisatie.

Op 14 juli 1948 vond ter gelegenheid van Huissen 600 jaar stad nabij de Karbrug een groot spektakel plaats genaamd 'de slag om de Karbrug'. Zwaar materieel zoals tanks en vliegtuigen zijn bij deze opvoering ingezet. Er waren duizenden toeschouwers en wellicht dat daar ook gefotografeerd en zelfs gefilmd is.

Daarom roepen wij iedereen op om originele beelden uit WO II nabij de Linge,De Heuvel of de jubileumuitvoering in welke vorm dan ook met ons te delen. Schroom niet om het Exoduscomité te benaderen via de site www.exodustocht.nl of telefonisch 026 3258027 en 026 3251009. "We kopiëren graag uw materiaal om het te gebruiken voor het goede doel."

Laat je ouders thuis

Acht meiden in 1 tent... dat vraagt om problemen... Foto: Annie Middeldorp-Jansen

HUISSEN - Afgelopen weekend beleefde Jeugdtheater StairKees in een goed gevulde zaal de première van het stuk ‘Laat je ouders thuis’. Dit toneelstuk, geschreven en geregisseerd door Joris Bouman naar een idee van de groep, wordt gespeeld door vijftien jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.

Een aantal pubermeiden gaat voor ’t eerst alleen op vakantie in Renesse. Bij aankomst blijkt de verkeerde camping geboekt en komen ze terecht op een familiecamping. Gelukkig zijn ook daar jongens die de meiden het hof maken. Zelfs de kidsclub ontbreekt niet. Na een avond stappen voltrekt zich een drama, maar niets weerhoud de meiden ervan om hun vakantie tot het einde toe te vieren.

Het spel, aangevuld met stukjes film, wordt vlot gespeeld, geheel in de stijl van de hedendaagse jongeren. Het is een verbluffend kijkje in de leefwereld van deze groep. Naast het spel worden ook alle werkzaamheden achter de schermen door leden van StairKees uitgevoerd.

Na ‘Vind ik niet meer leuk’, ‘Yolo’ en ‘Doodnormaal’ weer een prachtige prestatie van deze jonge groep. Er zijn nog voorstellingen op 4, 5 en 12 maart in Theater Kees, Kampstuk 23, Huissen. Tickets bestellen kan via www.theater-kees.nl.

Kinderen kijken en luisteren naar studenten van Radbouduniversiteit

Het publiek. Zowel kinderen uit de plusgroepen als kinderen uit reguliere groepen. Allemaal zeer betrokken bij de presentaties

LINGEWAARD - Hoe komt het dat je zulke bijzondere dromen kunt dromen? Wat doet energiedrank met je hersenen? Waarom is muziek maken goed voor je hersenen?

Op deze vragen kregen kinderen van scholen van stichting de Linge afgelopen vrijdag 26 februari antwoord. Op basischool Mikado vertelden studenten van de Radbouduniversiteit over het onderwerp Hersenen. De studenten leerden hierdoor hoe zij moeilijke informatie konden vertellen aan kinderen.

De kinderen hebben als voorbereiding gewerkt aan een project over hersenen. Tijdens dit project hebben zij veel geleerd over de hersenen. De presentaties waren een bijzondere afsluiting van dit project.

De samenwerking tussen Radbouduniversiteit en de Linge is ontstaan in de plusgroepen. In de plusgroep krijgen de kinderen die bovengemiddelde prestaties laten zien, extra ondersteuning. De samenwerking met de universiteit biedt kinderen in de plusgroep een unieke kans in contact te komen met toekomstige wetenschappelijke onderzoekers.

Inmiddels doen ook reguliere klassen mee met het project. Zo kunnen steeds meer kinderen profiteren van deze samenwerking!

Ons kent ons

BEMMEL - Op zaterdags 19 maart is er in café De Roskam aan de Dorpsstraat 95 in Bemmel om 20.30 uur een Ons kent ons-avond. De entree is 5,00 euro.

Medewerking wordt verleend door Duo Sunday, dat eigenlijk geen introductie meer behoeft. Sinds jaar en dag maakt het muziek en is het duo een begrip in de verre omgeving. Volume en licht zijn voldoende aanwezig en er heeft nog nooit iemand geklaagd dat de muziek te zacht stond. Heb je zin in een gezellige avond vol muziek, kom dan zaterdag 19 maart naar De Roskam en breng al je vrienden mee.

Kom en geniet van een heerlijke avond muziek. Kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij: Senaatsleden carnavalsvereniging De Blauwe Pony ’81 en café De Roskam. Kaarten op 19 maart eveneens verkrijgbaar aan de deur.

Damvereniging VBI heeft nieuwe voorzitter

HUISSEN - In de laatste ledenvergadering van damvereniging VBI heeft Joop Hendriksen afscheid genomen als voorzitter. Joop (74) stond voor de keuze om óf een nieuwe driejaarlijkse ambtstermijn te accepteren óf het voorzitterschap over te dragen.

Hij vond de tijd gekomen om de hamer over te dragen. Joop: “ik heb dit ruim 13 jaar met veel plezier en enthousiasme gedaan maar denk dat het voor de vereniging ook goed is dat een ander dit mooie werk nu voortzet.”

Tot opvolger is gekozen Willem Hoek. Willem (24) is als 10-jarige basisschoolleerling lid geworden van de vereniging. Hij heeft zich ontwikkeld tot een verdienstelijk dammer en is basisspeler van het tweede team van damvereniging VBI. Hij is enkele maanden geleden afgestudeerd als technisch bedrijfskundige aan de TU Twente en werkt nu als beginnend consultant. Willem: “Ik vind het een uitdaging om de vereniging waar ik al zo lang lid van ben nu in een heel andere functie te leren kennen en daarbij de kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan in te zetten.”

De ledenvergadering van damvereniging VBI benoemde Joop Hendriksen tot erelid vanwege zijn verdienste als voorzitter in de periode 2002-2016.

Open eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende weken zijn er weer open eetcafés in Lingewaard. U kunt terecht bij volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Donderdag 10 én 24 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 te Gendt,

Donderdag 10 én 17 maart - 17.30u – Dominicanenklooster, Stadsdam 1 te Huissen

Dinsdag 15 én 22 maart - 17.30u - creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28 te Bemmel, Vrijdag 18 maart - 12.00u - OntmoetingsCentrum, Kerkstraat 3 te Doornenburg.

Voor vier euro kunnen inwoners wonende in Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kunt u zich aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl/ onder de verschillende ParticipatiePunten.

Bingo in Huissen-Zand

HUISSEN - Op woensdag 16 maart houdt wijkvereniging 't Zand Binnenveld in Huissen een gezellige bingo met mooie prijzen.

De bingo wordt gehouden in het Gemeenschapshuis op Huissen Zand aan de Van Wijkstraat, en start om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur, zodat u vooraf nog rustig een kopje koffie kunt drinken.

Deze avond draaien wij zeven rondes (drie prijzen per ronde) inclusief een super-hoofdprijsronde, dus u heeft alle kans op een prijs! De kaarten worden verkocht per set voor alle rondes inclusief de super-hoofdprijsronde, voor 11,50. Extra kaarten per ronde zijn te koop voor 1,50, extra kaarten voor de super-hoofdprijsronde kosten 2,50.

Deelnemers worden verzocht zelf schrijfgerei mee te nemen en zoveel mogelijk gepast af te rekenen.

Sasa nieuws

ANGEREN - Sasa houdt de algemene deelnemersvergadering op vrijdag 11 maart in het Dorpshuis aan de Emmatraat 23 in Angeren.

Zaal open 13:00 uur. Aanvang vergadering 13:30 uur. Na de vergadering tijd voor ontspanning met een optreden van het Sasa-koor Zang en Vreugde en het duo Senioras (Trijnie en Coby). Einde van de middag om 17:00 uur.

Fitheidstest voor het project Galm geslaagd

HUISSEN - Zaterdag 20 februari vond in sporthal De Brink in Huissen de fitheidstest van Galm Lingewaard plaats. Ruim 130 personen tussen de 50 – 65 jaar uit Huissen (Zilverkamp) en Gendt zijn getest.

Daarvan hebben 85 personen zich na de test ingeschreven voor een vervolgprogramma om meer te gaan bewegen. Een geslaagde aftrap van Galm Lingewaard!

Onder begeleiding van 34 vrijwilligers legden de deelnemers hun test af. De deelnemers doorliepen een parcours waarbij hun lichamelijke fitheid in kaart werd gebracht. Zo werden onder andere hun lengte, gewicht, bloeddruk, kracht, lenigheid, reactiesnelheid en uithoudingsvermogen gemeten. Vervolgens kregen zij een wandeltest en daarna werden hun resultaten vergeleken met de landelijk gemiddelde resultaten onder leiding van fysiotherapeuten.

De fysiotherapiepraktijken Van Broersen en Van Oeyen, Optimaal Fysiotraining en M. Van Der Ploeg hebben zich vrijwillig ingezet om de deelnemers te informeren over hun bewegen. Voor ruim 85 deelnemers was dit groepsadvies aanleiding om zich meteen aan te melden voor het Galm introductieprogramma van twaalf weken. Tijdens dit programma gaan deelnemers iedere week een uur lang in groepsverband onder leiding van een Galm-docent bewegen. De groepen zijn ondergebracht bij SWOG, SWOH en volleybalvereniging Setash. Er zijn verschillende groepen op verschillende tijden en op verschillende locaties. In sommige groepen is nog plek voor deelnemers, aanmelden kan via SWL Meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl

De fitheidstest werd georganiseerd door de Buurtsportcoaches van SWL en mede mogelijk gemaakt door de subsidie van ZonMw.

Tweestroom-dames-4 snoepen punt bij kampioen

GENDT - Tweestroom-DS4 ontving de ongenaakbaar kampioen DVOL-DS2. In het beging van de wedstrijd leek het erop dat de kampioen hun streven waarmaakte door alle sets in de kompetitie te winnen. In de 4de set stegen onze dames boven hun kunnen uit, door resoluut een voorsprong op te bouwen, die men niet weggaf. Winst(25-22) Hierdoor werd er wel een punt afgesnoept bij de kampioen.(1-3)

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Boem.Komeet-HS3 om plek 3 in de stand. Na een boeiende strijd werd er gewonnen (0-4) en nam de derde plaats over. Tweestroom-DS5 ontving Atalante-DS3 en kon alleen in de 2de set op setwinst rekenen, maar helaas werd die set nipt verloren.(26-28) Dus een verliespartij.(0-4)

Heijedaal-DS9 was gast bij Tweestroom-DS3. Alleen in de tweede set werd het spannend, een nipte winst.(28-26) Hierna was het over met de tegenstand.(4-0) Boem.Komeet-DS2 ontving onze dames-DS2 en won voortvarend de eerste en tweede set. In de derde set ging het minder. De vierde set werd het spannend voor die setwist. Helaas een nipt verlies.(25-23) Kennelijk was de puf eruit.(3-2)

Tweestroom-DS1 bezocht Heijendaal-DS8 en had niet voldoende kracht om een set te winnen.(4-0) Tweestroom-MA1 speelde thuis tegen Trivos-MA3 en won overtuigend deze strijd.(4-0) Boem.Komeet-JB2 ontving ons mixe-team-JB1 en liet ons team niet in hun ritme komen.(4-0) Tweestroom-MB2 bezocht koploper Gemini-MB1 en verloor nipt de eerste set.(25-23) Hierna was het gedaan met onze meiden.(4-0)

Koploper Orion-JC1 ontving Tweestroom-JC1. Onze jonge jongens gaven goed partij, maar niet genoeg voor setwinst.(4-0) Tweestroom-MB1 bezocht Pegasus-MB1 en had niets in te brengen in deze wedstrijd.(4-0)

Column

820.320

Elke ochtend ontbijt ik samen met mijn vrouw. Ik zie dan op straat ouders, opa's, oma's en kinderen voorbij komen op weg richting de basisschool. Een nieuw gezicht valt op. Bij mannen denk ik dan, zou die geen werk meer hebben. Elke ochtend zie ik een moeder en kleuter van Chinese afkomst. Een taxibusje komt de straat in om de oudste dochter van onze Syrische buutgenoten naar school te brengen. Een jonge Iraakse vrouw haast zich steevast met de vingerveegtelefoon aan haar oor naar de bushalte.

Ik geniet, ik mag me op mijn borst te kloppen dat ik in een gastvrij dorp woon. Mijn ochtendkrant Trouw maakt me helaas bijna iedere ochtend woedend en machteloos. De vluchtelingenproblematiek domineert al geruime tijd de media. In de politiek gaat het vaak over kille aantallen. Aantallen van vluchtelingen die in rubberbootje de gevaarlijke oversteek trotseren. Syriërs die dromen van rust na geklemd te hebben gezeten tussen IS, regeringsleger, talrijke rebellengroepen en bommenwerpers. Aantallen van vluchtelingen die in Griekenland in mensonterende toestand zijn gestrand. Aantallen die een verdeeld Europa per se niet wil opvangen. In eigen land zegt VVD leider Halbe Zijlstra dat Nederland de poot stijf moeten houden. De Lingewaardse VVD leider Matthew van de Woerdt twittert instemmend en mekkert over 25.000 euro die de noodopvang in Gendt ons heeft gekost. Terwijl dit jaar al ongeveer 820.320 mensen de Middellandse Zee zijn overgestoken op zoek naar veiligheid, slaat het college zichzelf op haar borst. Iedereen moet weten dat Lingewaard mede door de inzet van de VVD-wethouder Helga Witjes vorig jaar 89 asielzoekers heeft gehuisvest. Dat is 1 asielzoeker méér dan het rijk had opgelegd. De taakstelling is gehaald, jubelt het college in het persbericht. Aan deze vorm van gênante borstklopperij hebben vluchtelingen in Griekenland en Macedonië niks. Prikkeldraad houdt alles en iedereen tegen. Vindt de stoere Van de Woerdt van de VVD vast niet erg. 820.320, de poot stijf houden.

Bekerwedstrijd RKHVV VR1 - ADO Den Haag

HUISSEN - Na de glorieuze overwinning van het eerste damesteam van RKHVV op Telstar met 4-2 staat nu eredivisionist ADO Den Haag in de kwartfinale van de beker op het programma.

Zaterdag 12 maart om 13.15 uur staat het te gebeuren in de gezellige en sportieve omgeving van sportpark De Blauwenburcht in Huissen. Een topteam van vrouwen gaat, gesteund door een line-up van meisjes leden en veel supporters, deze uitdaging aan. Iedereen is welkom. Entree is gratis.

In een Oogopslag

woensdag 9 maart
09.30 u. St. Martinus Doornenburg, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

zaterdag 12 maart 5e weekend van de veertigdagentijd
13.30 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters en kinderkoor Spetters

15.30 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Gezamenlijke doopviering met Pastoor Peters

19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters, Diaken Heinen en het Gemengd koor.

zondag 13 maart 5e zondag van de veertigdagentijd
10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastoor Peters, Diaken Heinen en het Middenkoor InVoice.

zondag 13 maart
15.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Concert door Cantilene en Jubilate uit Gendt.

woensdag 16 maart
09.30 u. H.H. Martelaren van Gorcum Huissen-Zand, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Damvereniging VBI buigt in titelstrijd voor Hijken

HUISSEN - In een spannende finalewedstrijd heeft Damvereniging VBI het uiteindelijk niet kunnen bolwerken tegen concurrent Hijken. De beide titelpretendenten gaven elkaar met een 11-9 eindstand maar weinig toe.

Beide teams kwamen gehandicapt aan de start. Vanwege een lucratief denksportevenement in China misten de Huissenaren Alexander Baljakin en Guntis Valneris. Ook Hijken moest drie spelers afstaan.

Toch lag het verlies van de Huissenaren niet aan de invallers die beiden tegen hoger geclassificeerde tegenstanders speelden. Fred de Koning haalde in een gelijkwaardige partij de remise binnen en Dirk Joosten maakte een mooi debuut door zich vakkundig onder de druk van zijn tegenstander uit te werken.

Pepijn van den Brink beet het spits af met een wat benauwde remise. Geert van Aalten kwam niet verder dan een licht voordeel. Johan Krajenbrink stuitte op de taaie verdediging van oud-Nederlands kampioen Scholma. Joost Hendriksen speelde sterk tegen een andere oud-Nederlands kampioen, Hans Jansen. Hij had de winst onder handbereik maar miste de beslissende slagzet. Gérard Jansen trof in ex-wereldkampioen Harm Wiersma een oude rivaal. Zijn lichte nadeel wist hij knap in remise om te buigen. Yuriy Lagoda had het goede van het spel maar kon in de slotfase geen beslissende vuist maken. Maarten Linssen was de enige Huissenaar die het hoofd moest buigen. Tegen de nummer twee van de wereldranglijst Roel Boomsma ging hij ten onder. Jos Stokkel stond stevig onder druk maar kon de remisehaven bereiken.

Al met al was deze wedstrijd een waardig slot met de tweede plaats voor damvereniging VBI in een buitengewoon sterke competitie.

Oeloek - OpSchmùck: Tragikomedie van de bovenste plank

BEMMEL - Reeds in 2010 stonden de heren van Oeloek bij TOP op het podium, tot groot genoegen van het publiek. ‘Nog nooit zoiets goeds gezien,’ verzuchtte een bezoeker bewonderend. Op zaterdag 12 maart (20:30) zijn ze er weer. Gaat dat zien!

De viermansformatie vestigde de afgelopen seizoenen hun naam met fysiek cabaret waarin ontroerende, intieme momenten worden afgewisseld met spectaculair theatervuurwerk. Volgens de Volkskrant is er, ruim tien jaar na Waardenberg & De Jong, weer een groep met dezelfde agressie, fysieke kracht en scherpe humor.

Krankzinnige cabaretstijl

Met hun krankzinnige cabaretstijl laat Oeloek een wereld zien, waarin mensen elkaar maar niet kunnen verstaan. De personages blinken uit in onmacht en miscommunicatie, maar worden met zoveel precisie en mededogen neergezet dat je als publiek ‘ontroering, plaatsvervangende schaamte, verbijstering of een schaterlach ervaart, en op de beste momenten allemaal tegelijk.’ (Het Parool) Wat Oeloek maakt is tragikomisch, het is absurd en het is onbeschrijflijk grappig.

Ga naar http://topbemmel.nl/oeloek-cabaret/ voor nadere informatie en het bestellen van kaartjes.

Geluk van Lingewaard is terug! Doet u mee?

LINGEWAARD - Het Geluk van Lingewaard is terug! Doet u mee? Van juni tot en met augustus organiseren wij een vijfde editie van ‘Het Geluk van Lingewaard’ met als thema ‘Sjans met de buren’.

Voor de zomer starten we met een theatervoorstellingen rondom de Waal. In samenwerking met theater De Plaats en onze medeburen wordt gewerkt aan de voorstelling Stroom van de Waal.

Na de zomervakantie zullen we tijdens diverse festiviteiten in Doornenburg in het schuttersweekend starten met het project Redoutes. Onze trotse geschiedenis laten we tot leven komen door de wachttorens (Redoutes) te verbeelden. Daarbij ontdekken we hoe ze functioneerden en hoe het rivierwater een machtige bondgenoot werd in de strijd om de Nederlandse vrijheid.

"Als organisatie nodigen we de verenigingen van Lingewaard graag uit om mee te doen. Bijvoorbeeld door het medeontwerpen en bouwen van een redoute. Onze grote wens is dat elke vereniging zijn eigen toren bouwt op een plek ergens in Doornenburg en zo onderdeel wordt van Route Redoute."

Op vrijdag 19 augustus start het Redoutes-spektakel in de buurten van Doornenburg. Het hele weekend erna staat in het teken van activiteiten die georganiseerd worden rondom het 1200-jarig bestaan van Doornenburg. 225 jaar bestaan van schutterij van Doornenburg van Aemstel en Stichting tot behoud van Doornenburg 80 jaar en het 100-jarig bestaan van de harmonie. Zondags bent u welkom in het Mont Martre van Doornenburg van het kasteel tot in het hart van Doornenburg.

Ben je geinteresseerd? Kom dan op woensdag 16 maart naar het schuttersgebouw in Doornenburg. Vanaf 20.30 uur bent u welkom. Voor verdere informatie? Kijk op www.hetgelukvanlingewaard.nl of bel Marjo Wiltingh: 06 51587368.

Dansgarde De Knieperinnen valt in de prijzen

OOSTERHOUT/GENDT - Op zondag 28 februari vond in Oosterhout bij De Wielewaolers het jaarlijks Betuws Dansfestival plaats. Dansgarde De Knieperinnen van carnavalsvereniging De Waskniepers uit Gendt deed hier, zoals ieder jaar aan mee.

Het duo, bestaande uit Britt en Jewi haalden met hun enthousiaste optreden 'n eerste prijs binnen. Voor de oudere meisjes, Serena, Romy, Joy en Noa was er voor hun spectaculaire showdans een prachtige tweede plaats weggelegd. De vereniging geeft aan dat de trainsters van De Knieperinnen, Josee en Selina, op zoek zijn naar enthousiaste meiden tussen de 4 en 14 jaar, die muzikaal zijn en graag dansen. Zij oefenen op donderdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur. Ben je nieuwsgierig geworden neem dan gerust contact op. Dit kan via de facebookpagina van De Knieperinnen of via de vereniging cvdewaskniepers@hotmail.com.

Een dag vol cultuur voor leerlingen Huissen en Angeren

LINGEWAARD - Op woensdag 16 maart vindt het Culturele Rondje plaats in Huissen/Angeren voor kinderen uit groep 7 van de basisschool.

Het Culturele Rondje wordt elk jaar door de buurtsportcoach vanuit het Cultureel Platform Lingewaard in samenwerking met de scholen georganiseerd. Op deze manier maken de leerlingen kennis met verschillende culturele en kunstzinnige disciplines in hun eigen omgeving en worden ze uitgedaagd om mee te doen en te ervaren hoe het is om bijvoorbeeld een animatiefilmpje te maken, karikatuur tekenen te doen of theatersport uit te oefenen.

Op verschillende interessante locaties verspreid over Huissen en Angeren waar de leerlingen normaal gesproken niet vaak komen, zijn de workshops georganiseerd. In april is het Culturele Rondje voor de leerlingen uit Bemmel en Haalderen en in mei voor de leerlingen uit Gendt en Doornenburg.

Thema vergeetachtigheid/ dementie in Ontmoetingscafé

BEMMEL - In het Grand Café van Verpleeghuis de Lingehof, Gouden Appel 122 Bemmel is dinsdag 22 maart van19.30- 21.00 uur het Ontmoetinscafé met als thema 'vergeetachtigheid/ dementie'.

Vergeetachtigheid hoeft geen dementie te betekenen. Maakt u zich zorgen over uw geheugen? Welke signalen duiden op dementie? Psycholoog Eline Gooskens die veel ervarig heeft met de zorg aan dementerenden zal ingaan op dit thema. Een mantelzorger komt aan het woord met een ervaringsverhaal.

Het Ontmoetingscafé is voor betrokkenen, familieleden die voor iemand zorgen en ander belangstellenden. De organisatie van het Ontmoetingscafé is in handen van Stichting Welzijn Lingewaard in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en Rijn/Waal Zorggroep. Contactpersonen van deze deelnemende organisaties zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Voor aanmelding kunt u contact opnemen met het Meldpunt van de Stichting Welzijn Lingewaard: 088- 2552555 of mailen naar: meldpunt@swlingewaard.nl. Aan de avond zijn geen kosten verbonden.

Gemeenschapshuis Huissen-Zand 40 jaar

HUISSEN - Het Gemeenschapshuis Huissen-Zand bestaat dit jaar 40 jaar. Dit wordt op zaterdag 9 april tussen 10.00 en 16.00 uur gevierd, in het gebouw aan de Van Wijkstraat 31 in Huissen.

Die dag is er een open huis en een presentatie, door alle gebruikers van het gebouw over hun activiteiten. Deze activiteiten zijn voor alle leeftijden. Tevens is er die dag onder andere een springkussen, een kleurplaatwedstrijd, een suikerspin en ’s middags een friteswagen. De consumptieprijzen in ons gebouw en de prijzen van een aantal producten van de friteswagen, worden die dag feestelijk laag gehouden.

Op de open dag wordt ook het nieuwe boek over Huissen-Zand gepresenteerd en is dan te koop. Het gehele programma zal op www.gemeenschapshuishuissenzand.nl geplaatst worden.

Igee kerkdienst over winnen en verliezen, geluk en verdriet

HUISSEN - Kom mee naar kerk Igee. Zondag 20 maart is het weer zover. Een gemeenschappelijke kerkdienst van de Huissense Kerken (Rooms Katholieke Kerk en Protestantse Gemeente) met een speciaal karakter. Een viering tezamen met onze verstandelijk beperkte medemens, onze jeugd en natuurlijk u. Deze dienst is een gezinsdienst. Ook nu weer maken we er met ieders inzet een fijne dienst van, waarin we met elkaar ons geloof kunnen beleven en uitdragen.

Pastor Coby Roelofs en dominee Matthijs Glastra laten ons het meemaken en beleven; zo’n kerkdienst wil je niet missen, het is een belevenis! We gaan er verhaal horen, muziek maken en met elkaar zingen. En met medewerking van het blazersorkest van De Volharding Huissen.

We vieren deze I(nclusief) Ge(loven) dienst in het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente, Raadhuisplein 35 in Huissen. Enne... iedereen is welkom, dus jij en u ook... Kerk Igee (Inclusief GEloven) is een idee van de kerken van Huissen.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, Raadhuisplein 35. Meer informatie: www.pknhuissen.nl

Zondag 20 maart: 6e zo 40-dgn-tijd, Palmzondag, aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. Matthijs Glasstra.

Vleis keuren in 'een wagen vol verhalen'

De charmante presentatrice? Renate Schutte in de wagen getooid met een heuse Keurmeestershoed. Foto: VVH

HUISSEN - De meesten zullen op de hoogte zijn van de traditie om donderdag voor de kermis Vleis te Keuren. Het aantal ambachtelijke slagers is ook in Huissen sterk gedaald. Om de traditie levend te houden is de doelgroep verbreed: het is een traditie waar de hele middenstand nu haar producten in de beste vorm kan tonen.

Dus doen supers mee en de Hema, maar ook de bloemenzaken. Dit gaat gepaard met aandacht van het publiek, dat kan keuren :de drankjes bij de restaurants, de bloemen en natuurlijk het vleis. Het gaat natuurlijk gepaard met sfeervolle muzikale ondersteuning. Ook zijn de drie keurmeesters actief en de stadsomroeper.

De opzet laat zien dat tradities overleven, als men zich ook daarin bereid is enigszins aan te passen. Omroep Gelderland had hier extra aandacht voor en via de Vrienden Van Huissen is een opname voor het populaire programma 'Een wagen vol verhalen' gerealiseerd.

Natuurlijk is de kermis in september nog ver weg, maar u kunt via Omroep Gelderland al kijken naar het programma op maandag 14 maart.

Riool achtervolgt Burchtgraafstraat in Gendt

Net nieuw bestraat en nu ligt het weer voor een maand open. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – De bewoners van de Burchtgraafstraat in Gendt waren nauwelijks bekomen van de aanleg van nieuwe riolering, of de wegafzetting kon weer terug. Door een mankement in het nieuwe riool is in het wegdek een fors gat geslagen. Naar de oorzaak wordt nog gezocht.

De wegverzakking tegenover het rioolgemaal leek aanvankelijk mee te vallen. Een camera-inspectie wees uit dat door nog onbekende oorzaak zand in het riool is gespoeld. De problemen werden echter groter toen de rioolput scheef zakte.

Volgens de gemeente zijn de herstelwerkzaamheden vrij complex. Voordat er überhaupt naar een oplossing gekeken kan worden is er een tijdelijke omleiding aangelegd om de afvoer naar rioolwaterzuiveringsinstallatie te regelen. Daarna kan de scheefgezakte rioolput pas uit de grond worden gehaald. Dan is de weg vrij om te kijken waar de oorzaak van alle ellende ligt en kunnen herstelwerkzaamheden beginnen.

De bewoners waren niet blij. Niet alleen omdat de straat voor hun deur alweer open ligt, maar ook de tijdelijke pompen voor geluidsoverlast zorgen. De gemeente laat weten zich daarvan bewust te zijn en zegt de onverwachte overlast te betreuren. De pompen zijn nodig om de rioolafvoer te waarborgen. De ergste overlast is verholpen. In een van de buizen zat een prop toiletpapier te rammelen. Om het geluid verder te temperen zijn beide pompen met doeken afgeschermd.

De gemeente hoopt dat eind maart de ellende in Burchtgraafstraat voorbij is. Tot die tijd kunnen bewoners met vragen rechtstreeks contact opnemen met de toezichthouder of projectleider van Lingewaard.

‘Häöje op ’n Stökske’ bij Bevelander Fanclub

HUISSEN - In het kader van het 45-jarig bestaan van De Bevelanders is nu de ‘Gulle Goedzak’ aan de Karstraat 57 in Huissen aan de beurt om de lokaliteit aan het Bevelander Fanclub Bestuur beschikbaar te stellen. De BFC wil er op 20 maart een feest organiseren in de Palmpasen stijl met als thema ‘Häöje op ’n Stökske’.

Het feest, met de nodige verrassingen, begint om 14.30 uur en wordt muzikaal opgeluisterd door de Bevelanders en een artiest uit de regio. Men kan deze middag tegen een zeer redelijk bedrag genieten van onbeperkte drankjes en hapjes. Aan het einde van de middag wordt een warme paasmaaltijd geserveerd. Dit alles voor de prijs van 15,00 p/persoon. Niet-BFC-leden betalen 22,00. Men moet zich wel vóór 14 maart aanmelden en het bedrag overmaken op banknr. NL87RABO 0124 07 3808 t.n.v. Fanclub Bevel. Muz. Onder vermelding van ‘Paasmiddag.;

"Maar... wij doen voor deze middag ook een beroep op uw creativiteit, want wij vragen aan u om zoveel mogelijk met een creatie van een ‘Häöje op ’n Stökske’ te komen! U kunt daar ook nog eens een aardige prijs mee winnen. Nadere informatie en u aanmelden kan bij Henk Eerden: 026 3250366."

Bemmel in de mode

BEMMEL - Op zondag 10 april zal in het centrum van Bemmel weer 'Bemmel in de mode' plaatsvinden. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn de winkels in het centrum open en zullen er diverse modeshows worden gehouden waar u de nieuwste modetrends op het gebied van kleding, schoeisel en modeaccessoires zult aantreffen.

Ook is er een gezellige braderie met een divers aanbod van food- en nonfoodproducten. De organisatie stelt tegen gereduceerd tarief een aantal kramen beschikbaar voor mensen die hun hobby willen tonen aan een groter publiek. Zij kunnen zich aanmelden via; vandervenmarkten@hotmail.com.

Al met al belooft Bemmel in de mode weer een bruisende activiteit te worden in het gezellige centrum van Bemmel.

Schnitzelbuffet bij RijnWaal Zorggroep

LINGEWAARD - Elke maand is er een themabuffet in de wooncentra van RijnWaal Zorggroep. Een sociaal en culinair gebeuren waar bewoners én buurtbewoners aan kunnen deelnemen. Natuurlijk zijn familieleden of andere verwanten ook welkom!

In de maand maart staat een Schnitzelbuffet op het menu. Varkensschnitzel, kipschnitzel en gebakken uien met champignos. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat op het menu staat. De koks zullen op deze avonden uitleg geven over de gerechten. Kortom, een heerlijke avond genieten van een verse maaltijd in een gezellige en sfeervolle ambiance. Dat mag u niet missen!

De themabuffetten vinden plaats op de volgende avonden. Op woensdag 16 maart om 17.15 uur, in de recreatiezaal van wooncentrum Sancta Maria, Huissen. Reserveren bij de receptie: 026 3263300. En op donderdag 17 maart om 17.15 uur in de recreatiezaal van wooncentrum Liduina, Bemmel. Reserveren bij de receptie: 0481 470600. De kosten zijn 15,75 per persoon, exclusief drankjes.

Stichting Kloppend Hart schaft hesjes voor burgerhulpverlening aan

LINGEWAARD - Tijdens één van de periodieke overleggen van Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe met Veiligheids-en Gezondheids Regio Gelderland-midden (VGGM) kwam ter sprake dat de professionele hulpverlening (ambulancepersoneel) het lastig vindt als de burgerhulpverleners tijdens een reanimatie niet herkenbaar zijn.

Mede met de hulp van sponsor MGZ Bemmel-Haalderen is de stichting in staat geweest herkenbare veiligheidshesjes aan te schaffen. Tijdens het tienjarig jubileum in oktober is het eerste exemplaar hiervan getoond. Inmiddels zijn alle Aed’s, die openbaar binnen de gemeente Lingewaard en de gemeente Overbetuwe hangen, voorzien van een tweetal veiligheidshesjes. Vriendelijk verzoek om deze hesjes na gebruik weer bij de Aed stoppen.

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 14 maart verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg voor haar leden een gezellige paasbingo-avond.

De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk. Tevens wil het Vrouwengilde Doornenburg haar leden attenderen op de mogelijkheid om te stemmen op het Vrouwengilde bij de Rabo Club Kascampagne; stemmen kan van 16 tot en met 30 maart. Dit wordt van harte aanbevolen; het is namelijk goed voor de financiën van het Vrouwengilde.

Frank Polman familietoernooi bij TTV Essentia

BEMMEL - Onlangs hebben de leden van TTV Essentia besloten het jaarlijkse familietoernooi te vernoemen naar Frank Polman, die ruim een jaar geleden tot ons verdriet is overleden. Op 18 maart wordt het aloude familietoernooi gespeeld, maar voor het eerst met de nieuwe naam, het 'Frank Polman familietoernooi'.

Graag nodigen we alle leden, oud-leden en sponsoren uit voor dit toernooi; om samen met ons een balletje te slaan, maar met name te genieten van een gezellige avond. Wat is de bedoeling? Het toernooi heeft een sportief, maar vooral een ludiek karakter. Het is de bedoeling dat (oud) leden en sponsoren samenspelen met een opa, oma, vader, moeder, broer, zus, zoon, dochter, vriendje, vriendinnetje, collega of buurman. Ze hoeven zeker niet te kunnen tafeltennissen, we houden er rekening mee dat sommigen voor het eerst een batje zullen vasthouden. Je speelt een aantal wedstrijden op een avond, en rond half elf ronden we het toernooi af. We starten dan na de prijsuitreiking met de derde helft.

Ben je (oud-)lid of sponsor en wil je graag meedoen? Neem dan contact op via info@essentiabemmel.nl.

Leida vrijwilligster van het jaar bij de Zonnebloem

GENDT - De 'echte' Gendtse mensen zullen Leida Derksen wel kennen. Vroeger had zij samen met haar man een dierenwinkel aan de Dorpsstraat in Gendt. Nadat zij gestopt zijn met deze winkel, zocht Leida andere bezigheden en zo is zij al meer dan 20 jaar vrijwilligster bij de Zonnebloem van Gendt.

Zij is een voorbeeld voor vele vrijwillig(st)ers. Ze heeft voor iedereen een lief woordje of gebaar en dan bedoel ik voor ons als vrijwilligers maar vooral voor onze gasten. Afgelopen jaar heeft zij nog iemand die blind was de hele dag begeleid in de dierentuin. Dit was wel erg zwaar gaf zij aan, maar doe het maar eens als je zelf 80+ bent. Afgelopen jaar heeft zij ook nog de meeste loten verkocht van onze afdeling. Meer dan 200 loten, daar neem je toch je petje voor af. En zeker als dit ook nog eens in het buitengebied is en blijkt dat ze daarvoor meer dan 70 km had gefietst. Vandaar dat wij haar in het zonnetje hebben gezet als vrijwilligster van het jaar.

Cultuurhistorische wandeling in Elst

ELST - Stuw Platform Overbetuwe verzorgt op 15 maart weer een cultuurhistorische wandeling voor 50-plussers, nu door het westelijk gedeelte van Elst.

De heer Feike Vlas, bestuurslid van de historische vereniging Marithaime, leidt de wandeling en vertelt over de bijzondere plekjes langs de route. De wandeling is acht kilometer lang en gaat vanuit het centrum via de Wuurde en de Kloosterstraat naar de Mussenberg, waar vroeger het gelijknamige kasteel heeft gestaan. "Van daar lopen we via Lijnden (boerderij De Hucht) en de Zuiling (Volksplanting 19e eeuw) terug naar het startpunt."

De wandeling start op 15 maart om 13.00 uur bij cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. "Om 16.00 uur zijn we hier weer terug. Deelname kost een euro per persoon. Voor nadere inlichtingen of aanmelden kunt u contact opnemen met mevrouw Braam: 0481 373407 of e-mailen naar platformoverbetuwe@stuwwelzijn.nl."

Paasbingo bij Jonge Kracht

HUISSEN - Zaterdag 19 maart organiseert voetbalvereniging Jonge Kracht weer een gezellige paasbingo.

Deze avond die gehouden zal worden in de kantine aan de Bloemstraat te Huissen begint om 20.00 uur. Er zijn weer leuke prijzen te winnen. De koffie/thee staat weer klaar. Iedereen is welkom.

Voorjaarskriebels bij voorjaars- en zomerkledingbeurs

OOSTERHOUT - Op zaterdag 19 maart wordt er van 10.00 tot 12.00 uur in het Tussendoortje van Basisschool Sam-Sam aan de Honsvoet 4 in Oosterhout weer een voorjaars-/zomerkleding en buitenspeelgoedbeurs gehouden.

"We verkopen deze dag voorjaars-/zomerkleding van maat 80 to en met 176, verkleedkleding, regen- en sportkleding. Ook kan er buitenspeelgoed ingebracht worden, denk dan aan fietsen, skelters, glijbanen, skates en buitenspellen. Wij zijn echter wel afhankelijk van wat de mensen inbrengen, dus kunnen niet garanderen dat er bijvoorbeeld ook echt glijbanen zijn."

De toegang is gratis. Het vaste team van vrijwilligers kijkt alweer uit naar alle mooie artikelen die weer ingebracht kunnen worden en hoopt op een mooie opbrengst voor school. Deze opbrengst wordt behaald door iedere verkoop; de verkoper staat 15 procent van de verkoopprijs af en de koper betaalt 15 procent van de verkoopprijs extra. De inbreng geschiedt door middel van inbrenglijsten; meer informatie hierover en aanvragen kan via kledingbeurs-samsam@live.nl De opbrengst komt ten goede aan basisschool Sam-Sam.

Alle kleding hangt op kledinghangers op maat, en aan rekken. Het zoeken naar kleding gaat hierdoor erg makkelijk en eenvoudig!

Extra voorstelling jeugdtheater StairKees

HUISSEN - Vanwege het grote succes van de theatervoorstelling 'Laat je ouders thuis' is er een extra voorstelling op vrijdag 11 maart om 20.00 uur in Theater Kees in Huissen.

'Laat je ouders thuis' is een voorstelling vol humor, spanning en sensatie, gespeeld door de leden van StairKees in de leeftijd van 14 tot en met 18 jaar. Locatie: Theater Kees, Kampstuk 23, Huissen. De voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Tickets kosten 8,- per stuk, zie www.theater-kees.nl.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Collecteweek Reumafonds

LINGEWAARD - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 21 tot en met 26 maart komen ruim 60.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.


In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is uw bijdrage hard nodig.

Onzichtbare ziekte
Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening en kan jong en oud overkomen.


Steun van iedere Nederlander nodig
Het Reumafonds strijdt al 90 jaar voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. We geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons steeds een stap dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Vrijwilligerswerk bij Fort Pannerden?

DOORNENBURG - Fort Pannerden koerst op tachtig vrijwilligers met derde informatiebijeenkomst met een infomiddag voor vrijwilligers op zondag 13 maart in Fort Pannerden.

Vrijwilligerswerk bij Fort Pannerden? Wie nog voor de heropening wil weten wat er voor leuke taken zijn, en hoe bijzonder het wordt in het stoere Fort Pannerden, is welkom bij de derde informatiebijeenkomst voor vrijwilligers. Deze vindt plaats op zondag 13 maart in Fort Pannerden, bij Doornenburg, aanvang 13.00 uur. Aanmelden kan via info@fortpannerden.eu. Wie meer wil weten kijkt op www.fortpannerden.eu.

Met de campagne ‘Stoer fort zoekt vrijwilligers met een glimlach’ wil het fort zijn team van 40 vrijwilligers vergroten naar 80. Sinds de start van actie zijn er al 25 nieuwe vrijwilligers bijgekomen. Versterking van het team is nodig omdat het fort vanaf eind april meer programma’s biedt, maar ook 180 dagen per jaar open gaat.

Het fort zoekt mensen voor bij de ticketverkoop en in de winkel, chauffeurs die bezoekers met de nieuwe groeps-tuktuks naar het fort brengen, maar ook servicemedewerkers, dagcoördinatoren, rondleiders en mensen voor de communicatie.

Tijdens de bijeenkomst op 13 maart krijgt men informatie over de diverse functies in het fort. Rondleiders zorgen voor een tour door het gebouw, en iedereen kan de spannende introfilm zien over Fort Pannerden. Vrijwiligers zijn aanwezig om te vertellen over hun werkzaamheden. De bijeenkomst duurt tot 15.00 uur, inloop vanaf 12.30 uur.

Fort Pannerden, Waaldijk 1, Doornenburg. Zondag 13 maart: vanaf de hoek Waaldijk 1/ Fortweg gratis vervoerservice naar het fort. Parkeren op de P-Plaats aan de Pannerdenseweg.

Expositie van de teken- en schilderclubs in De Kijkruit

Schilderij gemaakt door Ria Schouten

GENDT - Er is een expositie van de teken- en schilderclubs van het SWO-Gendt in De Kijkruit van 4 maart tot en met 29 april.

Vijf jaar geleden werd Vera Berns gevraagd om het schilderclubje voort te zetten van voorheen Corry de Roy. Wilma Schouten begon kort daarna als invalster en kreeg later ook haar eigen schilderclubje. Inmiddels zijn er nu drie groepen die actief bezig zijn met schilderen onder begeleiding van Vera en Wilma.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt er gewerkt met verschillende technieken, onder andere met olieverf, acryl, aquarel, houtskool en pastelkrijt. De schildergroepjes bestaan uit beginners en gevorderden en ieder werkt naar eigen kunnen en dit wordt met veel ijver en enthousiasme gedaan.
De verscheidenheid aan schilderijen en het samen creatief bezig zijn zorgt telkens weer voor nieuwe inspiratie. De activiteiten vinden plaats in het Hof van Breunissen op maandagochtend, maandagmiddag en dinsdagavond. De nieuwe exposanten zijn: Nelly van Bremen, Rieky Cornelissen, Mieke Hermsen, Marijke de Bont, Rita Wubbels, Wim Verhoeven, Coby Rasmussen, Willy van Moerkerk, Hemmy Pere, Ineke Lucassen, Ria de Beyer, Gerd Walravens en Ria Wilbrink en Ria Schouten.

Werkgroep De Kijkruit: Anneke van Huystee, Dorpstraat 56,Gendt; 0481 421156. Mail: a.huystee@planet.nl; twitter.com/GendtVerbeeld; www.facebook.com/GendtVerbeeld. Expositieadres (raammanifestatie ) Dorpstraat 21b Gendt.

Van Kerk naar Theater aan de Markt

BEMMEL - Het werkvolk. Piet van Deelen is de naam, ik ben van 1950 en Angerse van geboorte, mijn vrouw Maria ken ik sinds mensenheugenis, in '75 zijn we getrouwd en hebben een zoon en een dochter. Mijn brood verdiende ik in de installatietechniek. Begonnen als monteur, ook nog een tijd in Duitsland gewerkt en via meet- en regeltechniek planner / coördinator uiteindelijk als calculator onderhoud contracten na 35 jaar afgezwaaid.

Met Gert van den Brink uit Gendt dronk ik destijds `n biertje en Gert wist te vertellen, dat je een dubbel woonhuis kon bouwen in Bemmel samen met iemand die niet uit de gemeente Bemmel kwam en of ik daar ook zin in had. In die sfeer ging ik mee met zijn idee en twee dagen later stond hij op de stoep: ik heb het geregeld! En zo hebben we samen tussen de bouwvak van '74 en '75 ons huis gebouwd aan de Poeldrik.

Met pensioen zijn we aan het Nootgebouw begonnen, geheel gerenoveerd en inmiddels een aantal jaren in gebruik als oefenruimten voor diverse muziek verengingen, aansluitend ben ik in de theaterkerk aan de slag gegaan. Als die klaar is (lacht) vallen we in een gat. Het is leuk hier, met een vast clubje mensen waar je van op aan kunt, alle neuzen in dezelfde richting, heb ik nog geen onvertogen woord gehoord. We luisteren naar elkaar en bij verschil van inzicht praten we erover en komen er altijd uit, zowel met de architect, de aannemer en installateurs en de andere overalls. Met grote Frits Meurs en Jan Gosselink voorop!

Bij UDI ben ik van de klarinet die ik al bespeelde in Angeren bij de harmonie via de trompet op de trombone gaan schuiven. Tegen juni bedenk ik wel eens, waar heb ik nu weer vergadering van: de Bemmelse-dweildag, 100 % in concert – hebben ze me voorzitter van gemaakt, klaar! – de kerk, UDI, dan is het even schipperen, waar ben ik mee bezig!

Wat opvalt is dat de politici, ondanks de scepsis, steeds meer aanwezig zijn in de kerk. Ze zien schijnbaar hoe de hele gemeenschap achter de kerk staat. Goed dat mannen als kleine Frits en Misja de poot stijf hebben gehouden, ondanks alle politieke weerstanden en tegenslagen.

Feestelijke opening Goudsmederij Puur Ambacht in Huissen

Foto: Jamie Stoffels Fotografie

HUISSEN - Op zaterdag 12 maart is het dan eindelijk zover. Goudsmeden Anke Boerstal en Rony openen, na samen meer dan 25 jaar ervaring in het vak opgedaan te hebben, de deuren van Goudsmederij Puur Ambacht in Huissen.

Een open atelier met winkel waar u kennis kunt maken met het oude ambacht. Op uw gemak kunt u sieraden bekijken die zelf vervaardigd zijn of even rustig het fotoboek doornemen voor meer inspiratie.

Bij Goudsmederij Puur Ambacht kunt u terecht voor het ontwerpen van een bijzonder handgemaakt sieraad. Uw persoonlijke wensen worden omgezet in een uniek en vrijblijvend ontwerp waarin naast nieuw zilver en goud, ook oud goud, eigen edelstenen, vingerafdrukken of as van dierbaren verwerkt kunnen worden. Zo draagt u altijd een mooie herinnering bij u.

Tevens kunt u bij Puur Ambacht terecht voor reparaties aan sieraden en horloges (waaronder het vervangen van batterijen), horlogebanden, horloges van de merken Tacs en M&M, graveerwerk, het schieten van oor-gaatjes en het inleveren van goud.

U bent bij Puur Ambacht altijd welkom voor een vrijblijvend advies!

U vindt Goudsmederij Puur Ambacht aan de Tempelierstraat 3 in Huissen, geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Tel. 026-3798475. Kijk voor meer informatie op www.goudsmederijpuurambacht.nl of like Goudsmederij Puur Ambacht op Facebook.

Het gemak van internet en app bankieren

Workshops online bankieren

BETUWE - Rabobank Oost Betuwe biedt haar klanten gratis workshops aan over internetbankieren en over het gebruik van de Rabo Bankieren App. Na afloop kunnen de deelnemers veel geldzaken zelf regelen via hun computer, tablet of mobiele telefoon.

De Rabobank helpt haar klanten graag op weg met de vele online mogelijkheden. Zo organiseert de bank maandelijks workshops in Elst voor klanten die nog niet zo vertrouwd zijn met internetbankieren of klanten die meer willen weten over het gebruik van de bankieren app. De workshop Internetbankieren is vooral afgestemd op de dagelijkse praktijk. Op eenvoudige wijze wordt uit de doeken gedaan wat er allemaal zelf te regelen is via internet, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Ook komt het veiligheidsaspect aan de orde. In de workshop Rabo Bankieren App wordt stil gestaan bij het bankieren op een tablet en mobiele telefoon. Overal en op elk moment betalingen kunnen doen, even het saldo checken of geld overboeken, handig en gemakkelijk. Steeds meer klanten gebruiken de app ook om snel een vraag te stellen. Een adviseur van Rabobank Oost Betuwe heeft de nodige gegevens dan direct bij de hand en kan de vraag persoonlijk beantwoorden.

De workshops worden gegeven in het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst. De deelnemers gaan direct zelf aan de slag. Op Rabobank www.rabobank.nl/oostbetuwe staat meer informatie over data, tijdstippen en kunnen klanten zich inschrijven. Bellen kan ook met het adviescentrum Particulieren (0481) 360400.

Cursus Valpreventie in Doornenburg, Gendt en Haalderen

LINGEWAARD - Bent u wel eens bijna gestruikeld of merkt u dat u minder stabiel staat dan enkele jaren geleden? Of misschien hebt u zich wel eens verstapt, doordat u schrok of werd afgeleid?

De therapeuten van Fysiotherapie Lingewaard (Doornenburg en Bemmel) en Fysiotherapie Gendt slaan de handen ineen en bieden senioren een cursus aan om hen bewust te maken hoe belangrijk het is om zelfstandig en zeker op de benen te staan. Door deze cursus wordt u sterker en krijgt u meer gevoel in voeten, benen en romp, zodat u meer controle hebt en meer vertrouwen en dus een betere balans hebt.

Er worden niet alleen oefeningen gedaan. Ook wordt uw houding en wijze van bewegen bekeken en beoordelen wij of andere zaken uw balans verstoren, zoals zicht of medicatie. Indien u aan deze cursus meedoet, hebt u er jaren plezier van. Vooral als u verder blijft toepassen wat u leert, zult u zich langer zekerder voelen en minder snel afhankelijk worden van hulp.

De cursus bestaat uit drie informatiebijeenkomsten, daarna volgt u tien weken een training. Deze trainingen zijn twee keer per week een uur. De groepen zijn klein, maximaal 10-12 deelnemers. De kosten worden gedeeltelijk door de gemeente vergoed (dit wordt allemaal voor u geregeld);
de eigen bijdrage is drie euro per keer (69 euro voor de gehele cursus). De cursus duurt 13 weken. Voor meer info : Fysio Lingewaard Doornenburg 0481 421044 en Fysiotherapie Gendt 0481 421540.

Eerste On Stage in de Betuwe groot succes

Leerlingen worden verwelkomd door beroepsbeoefenaren en bedrijven

LINGEWAARD - Donderdag 3 maart was het eindelijk zover, het Beroepenfeest van Betuwe On Stage in Crystal Events te Zetten! Bijna 1.200 vmbo-leerlingen van de scholen OBC Bemmel, OBC Huissen, OBC Elst en HPC Zetten maakten 'matches' met beroepsbeoefenaren uit de omgeving. Van de bakker tot hovenier van kok tot advocaat.

195 beroepsbeoefenaren uit diverse branches zetten hun beste beentje voor om de vmbo-leerlingen een goed en reëel beroepsbeeld te geven. Het doel? Zorgen dat deze leerlingen een netwerk kunnen opbouwen en straks een goede keuze voor een mbo-vervolgopleiding of voor de havo kunnen maken.

Wethouders Helga Witjes en Ron van Hoeven verrichtten de feestelijke opening van de eerste twee rondes On Stage door op de beursgong te slaan. Leerlingen stonden ondertussen te trappelen om kennis te maken met de vele beroepsbeoefenaren en bedrijven. "Ik heb een lijstje gemaakt van interessante beroepen. Ik probeer vandaag zoveel mogelijk matches te maken, zodat ik tijdens de Doe-dag een goed beeld kan vormen," aldus een leerling OBC Huissen.

Er was ook groot enthousiasme onder de professionals om hun passie voor het vak te delen met de vmbo-leerlingen. "Ik vind het belangrijk om mijn toekomstige medewerkers te ontmoeten en deze leerlingen zijn tevens een frisse wind door mijn organisatie," aldus een Betuwse ondernemer.

Op 17 maart vindt de Doedag van Betuwe On Stage plaats, dan brengen de leerlingen een werkbezoek aan de professionals met wie ze een match hebben gemaakt.

Kijktip! IKC Het Drieluik – De Vlindertuin

HUISSEN - Het programma LifestyleXperience+ op RTL4 staat zaterdag 12 maart in het teken van educatie. Hiervoor zijn opnieuw opnames gemaakt bij IKC Het Drieluik – De Vlindertuin. Dit keer staat de samenwerking in een Integraal Kindcentrum centraal.

Op 20 februari was IKC Het Drieluik – De Vlindertuin ook al te zien bij RTL4. Toen ging het over de doorgaande leerlijn van baby, naar peuter en kleuter. In de uitzending van 12 maart komt vooral de samenwerking aan bod. Binnen het IKC houden we gezamenlijke teamvergaderingen. Zo stemmen we met elkaar de leerlijnen af en welke thema's we gaan oppakken. Ook kijken we bij elkaar mee. Dit gebeurt het meeste bij de peuters en de kleuters. Zo komt de kleuterjuf regelmatig een keer bij de peuters en andersom. Zo leren we van elkaar én van de kinderen. IKC Het Drieluik – De Vlindertuin heeft zicht op het kind waarbij het hele team de verantwoordelijkheid draagt over alle kinderen.


IKC Het Drieluik – De Vlindertuin is te zien tijdens de uitzending van RTL LifestyleXperience+ op zaterdag 12 maart rond 13:25 uur bij RTL4.


IKC Het Drieluik – De Vlindertuin is een nieuw Integraal Kindcentrum en onderdeel van Stichting De Linge. Sinds begin dit jaar zitten kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, basisschool en buitenschoolse opvang onder één dak aan het Ot en Sienpad in Huissen. Nieuwsgierig geworden? Kom kijken en doe mee! Bij IKC Het Drieluik – De Vlindertuin begint de toekomst van uw kind!

Integraal Kind Centrum De Regenboog volop in ontwikkeling

BEMMEL - IKC De Regenboog aan de Bloemenstraat 2 in Bemmel is een Integraal Kind Centrum. Door een intensieve samenwerkingsrelatie aan te gaan met kinderopvang SKAR werd in 2015 een complete voorziening van kinderopvang, peuterwerk, voor- en naschoolse opvang en uitdagend en modern openbaar onderwijs gerealiseerd voor kinderen van 0-13 jaar.

Binnen de Regenboog is sprake van één team dat een dagprogramma binnen één en dezelfde pedagogische visie verzorgt. Hier kan men deels of geheel gebruik van maken. IKC de Regenboog zorgt dat uw kind(eren) een doorgaande ontwikkeling doormaken wanneer ze bij hen binnenkomen als baby, peuter of kleuter. Op 3 maart werd een nieuwe belangrijke stap gezet door de ingebruikname van een nieuwe inpandige voorziening voor peuterspeelwerk dat direct gelegen is aan het leerplein van de kleutergroepen van het onderwijsgedeelte van de Regenboog.

Binnen het IKC werken leerkrachten en pedagogisch medewerk(st)ers intensief samen om de doorgaande ontwikkeling van de kinderen optimaal vorm te geven. Daarbij moet u denken aan het samen voorbereiden en uitvoeren van thema's, vieringen en speel- en leermomenten binnen het gebouw en ook daarbuiten.

Het onderwijs op de Regenboog onderscheidt zich door het bieden van een aantal specifieke onderdelen. Zo wordt er Engels gegeven in de groepen 1 tot en met 8.

Het Rots & Water programma is een effectief en structureel programmaonderdeel dat zich voornamelijk richt op het vergroten van sociale vaardigheden, zelfbeheersing, zelfreflectie en zelfvertrouwen. Ervaren en doen staan hierbij voorop.

Verder vindt men het op de Regenboog belangrijk dat kinderen leesplezier ontwikkelen. Om dat te realiseren gebruikt de Regenboog het LIST programma. Hierdoor gaan kinderen meer lezen en worden ze gemotiveerde lezers. Het technisch en begrijpend lezen wordt hiermee nadrukkelijk versterkt en ook ziet men dat de woordenschat van de kinderen toeneemt.

Het IKC team zet zich in om passend onderwijs te bieden aan alle kinderen, zo ook aan (hoog)begaafde kinderen. Dit betekent dat er in alle groepen, van groep 1 tot en met 8, een uitdagend aanbod is voor kinderen die meer aankunnen op één of meerdere vakgebieden. Het Leerlab onder leiding van een hoogbegaafdheidspecialist is daarin een belangrijk onderdeel.

Momenteel wordt onderzocht of er ook gestart kan gaan worden met tabletonderwijs in bepaalde vakgebieden volgens Snappet (zie ook voor meer informatie www.snappet.org)

Mocht u geïnspireerd zijn geraakt na het lezen van dit artikel en wenst u meer informatie of wilt u een afspraak maken om te komen kijken? Dan bent u meer dan welkom! Kijkt u op www.regenboog-bemmel.nl voor uitgebreide informatie.

Voorjaarsconcert Cantilene en Jubilate

HAALDEREN - De winter is (bijna) voorbij, het voorjaar lonkt, dus ontwaken de koorleden uit hun winterslaap voor een voorjaarsconcert! Op zondagmiddag 13 maart om 14.30 uur verzorgt Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen samen met het Gemengd Koor Jubilate uit Gendt een uniek optreden in de rk-kerk in Haalderen.


Het repertoire is dusdanig samengesteld, dat er voor elk wat wils is, van Vivaldi tot Loyd Webber en van Rutter tot Rodgers, maar het bijzondere van dit concert zijn niet de componisten, de koren of de solisten die optreden, maar de beide dirigenten!
Gerard Rutjes leidt het koor Cantilene met vuur en passie onafgebroken vanaf 1979 en Mathieu van der Burg is in totaal ook al zo'n 35 jaar verbonden aan Jubilate. In de koorwereld van deze tijd is dat zéér bijzonder te noemen.
Iedereen is welkom om dit bijzondere concert mee te beleven. De entree is gratis, na afloop wordt een open-schaal collecte gehouden. Het concert begint om 14.30 uur, de kerk is geopend vanaf 14.00 uur.

Workshop Animatie Mikado

BEMMEL - Maandag 29 februari hebben de groepen 5-6-7 en 8 enthousiast een uur gewerkt om een eigen stop-motion film te maken. Deze workshop Animatiefilmpjes werd gegeven door Niek Michel. Hij geeft workshops fotografie en animatie voor het primair en voortgezet onderwijs.

De kinderen hebben in groepjes hun eigen speelgoed tot leven gebracht. Dit speelgoed speelde een hoofdrol in hun film. Voor één seconde film, hebben de kinderen zes foto’s gemaakt.

Het resultaat ziet er geweldig uit en de kinderen en leerkrachten zijn ontzettend trots op deze creatieve speelgoedfilmpjes. U kunt deze filmpjes bewonderen op youtube, typ bij de zoekfunctie speelgoed filmpjes Mikado in en u kunt ze allemaal bekijken.

Igee Passion in Huissen

HUISSN - Op zondag 20 maart is het weer zover. Een gemeenschappelijke kerkdienst van de Huissense Kerken (Rooms Katholieke Kerk en Protestantse Gemeente) met een speciaal karakter. Een viering tezamen met onze verstandelijk beperkte medemens, onze jeugd en natuurlijk u. Deze dienst is een gezinsdienst. Ook nu weer hopen we met ieders inzet er een fijne dienst van te maken, waarin we met elkaar ons geloof kunnen beleven en uitdragen.

Op palmzondag gaan we in deze viering onder andere de palmpasenstok versieren. Op een groot kruis timmeren we onze gedachten van vreugde en verdriet vast. In optocht gaan we, met muzikale begeleiding van de blazersgroep van De Volharding, langs onze kerken een rondgang maken met onze paasstokken en kruis.

Pastor Coby Roelofs en dominee Matthijs Glastra laten het ons meemaken en beleven.

Zo’n kerkdienst wil je niet missen, het is een belevenis! Iedereen is van harte uitgenodigd. De viering start om 10 uur in het gebouw van de protestantse gemeente aan het Raadhuisplein.

Sponsor bedankt en huldiging

Van links naar rechts: André Hendriks, Harrie Roelofs, Geraldo Knipping en Martijn Buurman.

ANGEREN - Tafeltennisvereniging Looping bestaat 40 jaar. In het kader hiervan werd 23 januari een invitatietoernooi in het kultuurhus gehouden, waaraan 31 personen deelnamen.

Afgesloten werd in herberg De Ploeg met een stamppottenbuffet. Op deze avond werd de nieuwe hoofdsponsor bekend gemaakt en zette het bestuur Harrie Roelofs in het zonnetje wegens zijn 40 jarig lidmaatschap.

Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 14 maart verzorgt het Vrouwengilde Doornenburg voor haar leden een gezellige paasbingo-avond.

De avond begint om 20.00 uur en vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk. Tevens wil het Vrouwengilde Doornenburg haar leden attenderen op de mogelijkheid om te stemmen op het Vrouwengilde bij de Rabo Club Kascampagne; stemmen kan van 16 tot en met 30 maart. Dit wordt van harte aanbevolen; het is namelijk goed voor de financiën van het Vrouwengilde.

Cursus Vissen voor kids

BEMMEL - Ben jij een beginnende visser? Dan is de cursus Vissen voor kids van hengelsportvereniging De Karper een aanrader voor jou!

Een basiscursus over het vissen met de vaste hengel. Hartstikke leuk voor kinderen die weleens met hun vader, moeder of opa/oma gaan vissen, maar zeker ook voor kinderen die vissen interessant vinden en graag wat willen leren hierover. Kortom: een boeiende en leerzame basiscursus vissen die elke visser gevolgd moet hebben.

Tijdens de cursus krijg je allerlei leuke materialen zoals het jeugdpakket zoetwatervissen het boekje 'Vissen doe je zo' en een vishengel. Alle kinderen die de cursus goed hebben meegedaan krijgen een visdiploma.

De cursus is woensdag 23 maart, 30 maart, 6 april, 13 april en 20 april praktijkavond in 'Het groene Hart. Steeds an 19:00 tot 20:30 in het scoutinggebouw aan de Sportlaan 1F in Bemmel. De cursus is voor alle kinderen van 8 tot en met 13 jaar. Je hoeft hiervoor niet per se lid te zijn van onze vereniging. Deelname aan deze cursus is geheel gratis. Aanmelden kan via jeugdcommissie@hsvdekarper-online.nl of bij Willie van den Brink 0481 464987 of Erwin Gertsen 0481 463208.

Sint-Bavo luidt jubileumjaar muzikaal in

ANGEREN - Op zondag 13 maart geeft Schuttersgilde Sint-Bavo een concert in het Kulturhus van Angeren.

De drumfanfare onder leiding van dirigent Henry Meijer zal diverse muzikale werken ten gehore brengen waaronder het alom bekende Matrimony van Gilbert O'Sullivan (toepasselijk in beeld gebracht) en een medley van Whitney Houston, de bekende popdiva uit Amerika, speciaal gearrangeerd voor dit concert.

Tijdens dit concert mogen natuurlijk onze leerlingen niet ontbreken. Zij zullen laten horen wat ze in hun mars hebben en worden begeleid door hun docent Henry Meijer. En wat te denken van onze (jeugd-)vendeliers onder leiding van hun commandant Marcel Molthoff, ook zij zullen weer een speciale act laten zien op een 'nieuwe' vendelwals welke speciaal is gecomponeerd door onze dirigent.

De marketentsters, het Koningspaar, de Zij- en Hoofdvaandeldragers complimenteren het gehele Schuttersgilde. In de pauze zullen er loten verkocht worden voor de Kringdag op 22 mei, onder het genot van een kleine versnapering, uitgeserveerd door onze Marketensters. Het concert begint om 11.00 uur en de zaal is open vanaf 10.30 uur.

De entree is gratis, iedereen is welkom. Neem vrienden, kennissen en familie mee. Dit concert is bedoeld voor allen die Schuttersgilde Sint-Bavo een warm hart toedragen.

Collecteweek Reumafonds

LINGEWAARD - Het Reumafonds houdt binnenkort de jaarlijkse landelijke collecte. In de week van 21 tot en met 26 maart komen ruim 60.000 vrijwilligers in actie om door heel Nederland geld op te halen voor de bestrijding van reuma.


In Nederland leven bijna twee miljoen mensen met deze ingrijpende aandoening, die niet te genezen of te voorkomen is. Onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma is kostbaar. Daarom is uw bijdrage hard nodig.

Onzichtbare ziekte
Mensen met reuma hebben vooral last van pijn en moeheid, beide onzichtbare kenmerken van deze chronische ziekte. Reuma is een verzamelnaam voor ruim 100 aandoeningen aan botten, gewrichten en spieren. Het is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het natuurlijke afweersysteem het eigen gewrichtsweefsel (en soms organen) aanvalt. Hierdoor hebben mensen met reuma vaak last van ontstekingen aan gewrichten of spieren, en is bewegen pijnlijk. Reuma is een ingrijpende aandoening en kan jong en oud overkomen.


Steun van iedere Nederlander nodig. Het Reumafonds strijdt al 90 jaar voor een beter leven met reuma. Nu en in de toekomst. We financieren onderzoek naar betere behandelmethoden en naar de oorzaak van reuma. We geven voorlichting, ondersteunen patiëntenactiviteiten en komen op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg. Dat brengt ons steeds een stap dichter bij een wereld zonder reuma. We zijn blij met iedere gift die hieraan bijdraagt. Bankrekeningnr: NL86RABO0123040000, Amsterdam. www.reumafonds.nl.

Teejaater PAN speelt in een griezelig bosachtig decor

Foto: Ton Heuvelmans

BEMMEL - Het bouwen van een toneeldecor is het vormgeven van een illusie. Een goed gelukt decor gaat als vanzelfsprekend op in het toneelstuk en geeft structuur aan het spel. In de werkplaats aan de zijkant staat het huisje van de zeven dwergen, dakpansgewijs opgebouwd uit ruw gezaagde schijven hout. De grillig en wat spookachtig gevormde ‘bomen’ van het bos, staan nog in de grondverf. De glazen doodskist waarin Sneeuwwitje de komst van de prins straks afwacht, staat opgesteld op schragen.

Ton Heuvelmans, Dirk van der Pasch, Ruud Jansen en Henk Andringa onder de leiding van Ton Schurink, zijn de nijvere decorbouwers van Teejaater PAN. Hier in de werkplaats leggen ze de laatste hand aan het paleisinterieur waar de boze koningin rondwaart en aan het lage huisje van de dwergen. Verderop in de hal wordt gewerkt aan de ijzeren kookpot aan een ketting, waarin de heks/koningin haar vreselijke brouwsels mengt.

De spelers hebben de steigers van het eerste uur laten weghalen. De voorstelling staat als een huis en tot aan de definitieve uitvoeringen in de maand mei zal er net als bij het decor, alleen nog wat opbouwend geschuurd en gevijld worden. De voorbereidingen zijn nu achter de rug, spelers en decor vormen straks een logische eenheid bij de voorstellingen… en de illusie is compleet!

Voorstellingen in cultureel centrum De Kinkel, Bemmel op: vrijdag 13 mei om 19.00 uur en zaterdag 14 mei om 15.00 en 19.00 uur. Vervolgens: vrijdag 20 en zaterdag 21 mei om 19.00 uur en tenslotte zondag 22 mei om 15.00 uur.

Bemmelloop 2016: een nabeschouwing

BEMMEL - Onder optimale weersomstandigheden kon b.o.d. De Sprinters de 23ste Bemmelloop op zondag 6 maart organiseren. Hoewel de sombere voorspellingen veel lopers hebben thuisgehouden kon er toch met ruim 200 deelnemers gestart worden. Nauwelijks wind, een schraal zonnetje en met een aangename temperatuur kon er optimaal gepresteerd worden.

Bij de KidsRun liep Troy Hogendoorn solo naar de overwinning (2.37), evenals Noor Akkerman die dat bij de meisjes deed (3.18). De 1,5 km werd bij de jongens gewonnen door Merijn Hardeman (5.54). Bij de meisjes kwamen Esra de Bruin en Wies Polman na een spannende eindsprint beiden in 6.40 over de eindstreep.

Voor de start van de 5 en 10 km werd er eerst een minuut stilte in acht werd genomen vanwege het overlijden van Jan van Aken die als skeeleraar grote verdiensten voor de vereniging heeft gehad. Daarna reden leden van de skeelerafdeling een ereronde op de baan, waarna afgeteld werd voor de beide lange afstanden.

Op de 5 km won Coen de Wit uit Arnhem (17.03) met daarachter op korte afstanden van elkaar de volgende drie mannen. Bij de vrouwen won Karen Wijlaars uit Nijmegen (18.44) op grote voorsprong van haar concurrenten.

De 10 km was een prooi voor Martijn Beurskens uit Nijmegen (33.49) die zich wilde testen voor de Venloop over twee weken. Drie minuten later kwamen zijn achtervolgers binnen. Chamari Koolen uit Wageningen liep in 37.51 min. naar de overwinning. Ook hier ruim voor de medeloopsters.

Alle uitslagen zijn te zien op Internet: www.uitslagen.nl of op de website van b.o.d. De Sprinters (www.boddesprinters.nl).

Koppelwedstrijd Sint-Petrus

LINGEWAARD - De eerste wedstrijd van het nieuwe jaar verliep prima met het weer. Hele mooie omstandigheden, en een mooie waterstand van 10 meter 50. Helaas waren de vissen niet volop aanwezig met dit mooie weer.

De uitslag is als volgt.

1- Tonnie de Haas en Arnold de Haas Gewicht 5.800 .

2- Geert Meeuwsen en De Wild Gewicht 5.460 .

3- Ronald Otten en Frans van de Weerden Gewicht 5.200 .

4 -Menno Albouts en Bert van Vorsselen Gewicht 5.020.

5-Jan Peters en Teuni Peters Gewicht 4.110.

6-Mart Hendriks en Jaap Meeuwsen Gewicht 3.980.

7- Gert Bakker en Adrie Schuurman Gewicht 3.370.

8- Frank Enklaar en Joop van Roijen Gewicht 2.920.

9- Theo Engelen Gewicht 2.110.

10- Luuk Dennisen en Rene Evers Gewicht 1.960.

11 Jan Derksen en Bout Muller Gewicht 0.000

Vierdaagsebos krijgt eigen wandeltocht en monument

REGIO - Het Vierdaagsebos in Park Lingezegen krijgt een eigen wandeltocht in de vorm van een klavertje vier. Omdat de tocht vier verschillende afstanden kent, is deze zowel voor gezinnen met kinderen als voor ervaren (Vierdaagse)wandelaars een leuke uitdaging.

De eerste editie van de Vierdaagsebos Wandeltocht wordt op zondag 17 april 2016 gelopen. Op die dag wordt ook een in design uitgevoerd naambord bij het bos op artistieke wijze feestelijk onthuld. De onthulling wordt gedaan door Toon van Asseldonk, burgemeester van Overbetuwe, en Marianne Schuurmans, burgemeester van Lingewaard. Beide burgemeesters worden welkom geheten door Johan Willemstein, marsleider en voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE en door Ron Adriaans, voorzitter van Stichting 100ste Vierdaagse. Om 11:00 uur knippen de burgemeesters de 'verpakking' open, waarna basisschoolkinderen die meedoen aan de 100ste Vierdaagse het monument 'uitpakken'.

Vergroening en verduurzaming

Wandeltocht door afwisselende landschappen

De Vierdaagsebos Wandeltocht bestaat uit vier verschillende wandelroutes vanaf één centraal vertrekpunt bij het Vierdaagsebos, op de kruising tussen het RijnWaalpad en Breedlersestraat in Elst. De routes zijn 5, 7, 13 en 15 km lang en brengen de deelnemers steeds naar een andere hoek van Park Lingezegen – als de blaadjes van een klavertje vier. Combineren kan op allerlei manieren. De routes zijn in totaal 40 km, een ideaal parcours om te trainen voor de Vierdaagse, maar ook een leuke wandeling voor het hele gezin, steeds door wisselende landschappen.

Inschrijven en starten kan vanaf 8:00 uur. Deelnemers aan de Vierdaagsebos Wandeltocht kunnen gratis parkeren bij Intratuin Elst, op 5 wandelminuten afstand van het centrale inschrijfpunt bij het Vierdaagsebos. Deelname kost € 2,50 per volwassene, kinderen betalen € 1,00. KWBN-leden krijgen op vertoon van hun lidmaatschapspasje € 1,00 korting.

22 / 24

Deze lieve jongen Tristan wordt op
12 maart 11 jaar!
Van harte gefeliciteerd en opa en oma zijn heel trots op jou!
Liefs opa Jan en oma Lies

Lieve Pien,
Eindelijk 6 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
Kus van papa en mama

Hiep Hiep Hoera
onze moeke 50 jaar. Vanaf vandaag ga je door als een half bejaarde! van harte gefeliciteerd!
Liefs Erik, Linda, Justin, Eva, Emma, Jelmer, Opa en Oma.

10 maart 2016
Hoera, onze lieve (o)pa
Ben Cornelissen 73 jaar
Liefs en knuffels, Lisa, Esmée, Cas, Marianne, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Hiep Hiep Hoera!
Isabella wordt 4 jaar.
Veel succes op de basisschool Isabella
Veel liefs van oma uit Columbia xxx
Opa en oma Gendt xxx

Hiep hiep hoera
8 maart al weer 19 jaar geworden.
Rishana
Van harte gefeliciteerd
Opa en oma Bouwman

Gefeliciteerd met het 15-jarig jubileum van jullie mooie zaak. Wij zijn erg trots op jullie! Liefs, Arthur, Amanda, Noah, Amber, Isabel & Beau
Jeroen, Simone, Milou & Thijmen
Johan, Lisette & Xam

Hiep Hiep Hoera
Op 13 maart wordt onze opa Toon
80 jaar!
Hartelijk Gefeliciteerd,
Teun, Ties & Stijn.

Deze kanjer viert 10 maart zijn verjaardag
Lieve schat Gefeliciteerd
xxx

Het is echt waar..
Onze vrolijke vriend wordt 14 maart alweer 2 jaar!
Dikke kus papa en mama

Hiep, hiep, hoeraaaaaaa!
Dit kleine menneke wordt 12 maart
1 jaar.
Gefeliciteerd Kyan!
Kus van ons allemaal.

Janaka, gefeliciteerd met je
16e verjaardag op 10 maart en
succes met je examen.
Jan, Annie, Johhny en Tommy.

LISA KUSTER
Eens een prinsesje... altijd een prinsesje?
op 13 maart houden wij al 18 jaar, ontzettend veel van haar!
GEFELICITEERD SCHATJE!
XXX papa, mama, Sven

Deze lieve kanjer is 11 maart 12 jaar.
Van harte gefeliciteerd
Laurie & Papa

Hiep Hiep Hoera
Aya Alobydi wordt 12 maart 2016
10 jaar
Gefeliciteerd en een dikke knuffel van Papa en Mama , Hamza , Amna en Ingird.

Op 12 maart viert Kylie haar
12e verjaardag.
Gefeliciteerd en een fijne dag gewenst.
Van papa, mama en Bo.
Opa's en oma's.

Deze stoere bink is op 6 maart een echte tiener Jop.|
Gefeliciteerd
Ome Geert - Tante Ria

Cor Paul is op 5 maart
70 Jaar geworden.
Veel liefs Gerda

Hiep Hiep Hoera!
Zaterdag 5 maart zag deze kanjer Abraham!
Van harte gefeliciteerd!
Famke, Lucas, Thomas en Petra

Alleen naam is veranderd: verder alles van bekende kwaliteit Voortaan sushi eten bij Sushi Huissen!

HUISSEN – De naam van de sushi-bar in Huissen is sinds 1 maart veranderd in Sushi Huissen. Ferry en Monique Bahnerth hebben hiertoe besloten na een zakelijk geschil met de XuXi-vestiging in Arnhem. Voor de gasten en klanten betekent het weinig, want Sushi Huissen blijft dezelfde –zo niet betere- kwaliteit en service leveren!

Sushi Huissen aan de Gochsestraat 14 in Huissen komt met nog meer acties en nieuwe producten. Het blijft die kleine gezellige sushi-bar van wereldfaam in Huissen! Je kunt er eten à la carte, maar ook extra voordelig op dinsdag, woensdag en donderdag volgens het 'all you can eat'-concept. Wie kiest voor het 'al you can eat'-concept, hoeft zich geen zorgen te maken over de tijd, want er is geen tijdslimiet. Vanaf 16.00 is de keuken tot 21.00 uur open. Geen sushi-liefhebber of kinderen, die wat anders willen? Geen punt, dat kan er ook!

Bovendien kun je bij Sushi Huissen sushi-gerechten afhalen of laten bezorgen. Via 06 14619868. Of via een te downloaden app met altijd een korting van vijf procent. Op de hoogte blijven van de acties bij Sushi Huissen? Kijk op facebook!

Sushi Huissen, Gochsestraat 14, Huissen; 06 14619868; www.sushi-huissen.nl en facebook.

Pub'ers houden frisfeesten

BEMMEL - Hallo, wij zijn Florian, Marit, Niek, Iris en Ivan en samen vormen wij het bedrijf Pub'ers. Wij hebben als doelstelling om jongeren in Lingewaard te vermaken door het organiseren van feesten in samenwerking met Robert Kuster en Jumbo Scheperkamp Bemmel.

Voor ouders zijn onze feesten voor hun kinderen in Lingewaard ideaal, want ze weten dat hun kinderen zich in een bekende en veilige omgeving bevinden. Daarnaast worden de feesten ook zeer positief opgevat onder de jongeren. Onze feesten worden gehouden in Café 61 in Bemmel en wij zorgen ervoor dat kinderen een avond vol plezier krijgen met onbeperkt drinken en wat te eten.

Ons eerste feest wordt gehouden in Café 61 op 16 april voor leerlingen uit groep 7 en 8. De kaartverkoop vindt plaats bij Jumbo Scheperkamp Bemmel vanaf maandag 14 maart. Om op te hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes over PUB'ers kunt u ons volgen op Facebook: PUB'ers; Instagram: puberfeest. Voor eventuele vragen kunt u ons ook mailen pubersfeest@gmail.com.

Wouter Hageman: voordelig onderhoud aan alle automerken

LINGEWAARD - Elk merk, elke reparatie, elke onderhoudsbeurt. Bij Wout werken we aan alle merken. Of u uw auto nu gebruikt voor woon/werk-verkeer of voor uw dagelijkse boodschappen, wij adviseren u graag professioneel en persoonlijk. Wij hebben tientallen jaren ervaring met alle automerken en helpen u graag om uw auto in topconditie te houden.

Laat uw auto preventief uitlijnen en bespaar geld. De wielstanden van uw auto zijn door de fabriek heel precies afgesteld voor de beste wegligging en het meest gunstige brandstofverbruik. Door dagelijks gebruik worden deze instellingen negatief beïnvloed en zonder dat u het in de gaten heeft, slijten uw banden scheef af en verbruikt u meer brandstof dan nodig is. Als u het ontdekt is het vaak al te laat, dan zijn uw banden al versleten en heeft u veel brandstof verspild.

Bij Wouter Hageman is 3D uitlijnen niet duur. Wouter Hageman beschikt over geavanceerde 3D uitlijnapparatuur, hiermee wordt uw auto vakkundig uitgelijnd door onze gediplomeerde technici. Wij maken gebruik van het Hunter HawkEye Elite 3D Uitlijnsysteem. Met behulp van 3D HD-camera's wordt de stand van uw banden zeer nauwkeuring uitgelezen.

Spaar uw banden, spaar brandstof en bespaar geld. Als u zuinig wilt zijn op uw banden en niet meer brandstof wilt verbruiken dan nodig is nodigen we u uit om nu uw auto bij ons te laten controleren. Dat kan tijdens de actieperiode voor 35 euro. Wij sluiten onze 3D-uitlijnapparatuur aan op de voorwielen van uw auto en controleren wij of uw auto uitgelijnd moet worden. Kijk op onze website voor meer informatie, wilt u direct een afspraak maken? Bel dan naar 0481 425000.

Record aantal bezoekers bij kinderkledingbeurs Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 27 februari bezocht een record aantal bezoekers de tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in het OBC in Bemmel.

Tijdens de beurs werd mooie en betaalbare tweedehands (merk) kinderkleding voor het voorjaar en zomer aangeboden en natuurlijk was er ook weer een ruim aanbod speelgoed. Daarnaast was er tevens keus uit fietsstoelen, autostoelen, fietsjes, skelters, driewielers, boxen, kinderstoelen. De kopers hebben voor hun 'buit' lang in de rij van de kassa’s moeten wachten.Volgens de organisatie van de beurs wordt er voor de volgende beurs aan een oplossing gewerkt. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers dat komt helpen zal deze oplossing wel of niet te realiseren zijn.

Mede door de hulp van de vele hardwerkende vrijwilligers kan ook deze beurs weer in de boeken als succesvol. Wilt u op de hoogte blijven van deze beurzen? Kijk op www.kinderkledingbeursbemmel.nl of facebook naar Kinderkledingbeurs Bemmel.

Nog een week 50 procent korting bij Twice is Nice

HUISSEN - Na een week een korting te geven van vijftig procent plakken we er nog een week aan vast Dus vijftig procent korting op alles! (met uitzondering van vers hondenvlees): kasten, banken, bedden, stoelen, tafels, kleding, boeken, serviesgoed, kleine huisraad teveel om op te schrijven.

Deze actie loopt tot en met zaterdag 12 maart 17.00 uur. Vanaf maandag 14 maart is de winkel weer bevoorraad met nieuwe spullen.

Heeft u huisraad over? Huisraad die er nog netjes uitziet en nog een tweede kans verdient. Geen probleem u kunt deze pulletjes bij ons afgeven. Bij grotere huisraad kunt u ons bellen of aankomen om een afspraak te maken. Wij halen de spullen gratis bij u op. Voor meer informatie www.twiceisnice.nl U kunt ons vinden in Huissen, Nijverheidsstraat 33c (steegje in tussen Praxis en The Floor Factory) 026-3275579.

Maak je eigen vlinder in De Zilverkamp

HUISSEN - Maak je eigen vlinder, want het is bijna lente.

In de lente hoor je de vogeltjes weer fluiten, vliegen de vlinders in het rond, zie je de lammetjes weer buiten, de lente is gezond. kortom we gaan gezonde vlinders maken. Lekker genieten van alles wat gezond is. maak er jouw eigen creatie van en doe mee. Lente maakt je blij en geeft je inspiratie om weer verder te gaan. Kom dus ook op zaterdag 12 maart tussen 10.00-13.00u jouw eigen vlindertje maken. Meer informatie: www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.