GN Berg en Dal Heumen Mook

15 november 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 november 2017


Bart van den Bosch nieuwe prins van De Cavalieren in Beek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Zaterdagavond is tijdens een druk bezochte prinsenzitting in het Beekse Kulturhus de 29-jarige Bart van den Bosch uitgeroepen tot nieuwe prins van carnavalsvereniging De Cavelieren in Beek.

De nieuwe prins gaat het nieuwe carnavalsseizoen in als Bart de Blauwe, omdat hij in het dagelijks leven politieagent is. Zijn adjudanten zijn Dandy Theunissen en zijn broer Huub en de pages zijn Marieke van Ruitenbeek en Cilvie Steehouder. Het motto van de kersverse prins Bart is ´Met carnaval is Beek de gekstuh´.

Het carnavalsbloed zat er bij prins Bart al in hij komt voort uit het Beekse carnavalsclubje ´De Gekstuh´, terwijl zijn vader 35 jaar geleden ook prins van De Cavelieren is geweest. In het Beekse verenigingsleven is prins Bart geen onbekende; zo is hij voorzitter van harmonie KNA. Het werd een avond met diverse optredens die muzikaal werd ondersteund door Marco Verriet. Op deze prinsenzitting waren diverse carnavalsverenigingen uit de omgeving aanwezig.

René Wieland nieuwe prins Deurdouwers Millingen

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN – Zaterdagavond is tijdens een drukbezochte pronkzitting in het Hotel Millings Centrum René Wieland geïnstalleerd als nieuwe prins van carnavalsvereniging De Deurdouwers. Hij gaat als 'Wielie de fluitende dolle draaijer' door het carnavals seizoen, zijn pages zijn dochter Sadè en Nikki Sterren.

De installatie werd gedaan door de loco-burgemeester Alex ten Westeneind. In het dagelijks leven is René servicemedewerker bij ROC Nijmegen Technovium. Het progamma nieuwe stijl zat vol met zang dans en buut, met voornamelijk artiesten uit eigen gelederen of uit naburige dorpen. De optredens van de gardedans groepen De Puppies en De Rebellen oogstten veel bijval.

Hema Groesbeek driekwart dag gesloten door stroomonderbreking

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De Hema-vestiging aan de Spoorlaan in Groesbeek is woensdag de gehele morgen gesloten geweest door een stroomonderbreking.

Het bedrijf Gebroeders van de Steen uit Berlicum was bezig de oude stroomkabels te vervangen door nieuwe waardoor de stroom van zowel de Hema, Tand Technisch Laboratorium en Tandartsenpraktijk Spoorlaan er enige uren af moest. Alle betreffende bedrijven waren ruimschoots op de hoogte gesteld. Tand Technisch laboratorium en de tandartsenpraktijk Spoorlaan hadden voorzieningen getroffen in de vorm van een aggregaat, maar bij de Hema bleven de deuren gesloten. Veel klanten die voor een gesloten deur kwamen wisten niet wat er aan de hand was omdat er niets op de gesloten deur vermeld stond. Tegen drie uur gingen er de deuren weer open voor het publiek.

Wijziging aanleveren redactie

REGIO - Zoals u misschien al heeft gelezen zal de verspreiding van het Gemeente Nieuws in gemeente Berg & Dal veranderen. In plaats van dinsdag/woensdag valt het Gemeente Nieuws vanaf week 48 op zaterdag of zondag bij u in de brievenbus.

Dit heeft consequenties voor het aanleveren van persberichten. Houdt u er rekening mee dat activiteiten die in het weekend plaatsvinden, het beste al een week eerder geplaatst kunnen worden. De deadline voor aanleveren komt te liggen op dinsdagmiddag 17.00 uur.

Let op! De editie van 29 november komt te vervallen. In het weekend van 2-3 december komt dan de eerste weekendverschijning. De deadline voor deze editie is op dinsdag 28 november 17.00 uur. Wilt u echter een activiteit die plaatsvindt in het weekend van 2-3 december onder de aandacht brengen, dan moet u het bericht aankomende week al bij ons aanleveren, deadline vrijdag 17 november 12.00 uur. Persberichten aanleveren gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.
Een bericht mag 1625 tekens bevatten en u mag daarbij een foto (liefst liggend) plaatsen.
Heeft u vragen? Neemt u dan gerust telefonisch contact met ons op: 0481 464770.

Hap en Tap Festijn Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Als je voor de dertigste keer iets organiseert is er alle reden om er iets bijzonders van te maken. De Deurdouwers organiseert komend jaar voor de dertigste keer Koningsdag (voorheen Koninginnedag) dus reden voor iets extra’s.

"We willen komend jaar Koningsdag vieren onder de naam Hap en Tap Festijn Millingen aan de Rijn. Naast alle gebruikelijke zaken zijn we van plan om op het Oranjeplein naast gezellige muziek en het tapgebeuren ook de nadruk te leggen op het hapgebeuren. Wij zoeken standhouders, liefst multicultureel, die voor een bescheiden bedrag van 30 euro een stand willen huren op het Oranjeplein zelf (dus niet in de braderie). Zij mogen voor die 30 euro maximaal drie verschillende snacks verkopen tegen een maximale prijs van 1,50 euro per stuk.

Wij willen hiermee bereiken dat het een proeverij wordt van snacks uit vele landen. De eerste Thaise en Indische stands hebben zich al aangemeld. Voor een echte proeverij moeten we er natuurlijk meer hebben. Als u mee wilt doen, meldt u zich dan aan. Dit kan bij Wendy Vos op de volgende manier: Graag duidelijk vermelden met welke hap/hapjes u wilt deelnemen op het Hap en Tap Festijn. Uw naam, adres en telefoonnummer. wendytomvos@kpnmail.nl"

Expositie in Persings Kerkje

PERSINGEN - Ilse Aarsman uit Elst (schilderijen) Liz Schieving uit de Molenhoek (zilveren sieraden en bronzen beelden) en Ans Hendriksen uit Beek-Ubbergen (beelden) houden een expositie in het Persings kerkje in de Ooij op 2 en 3 december van 11.00 - 17.00 uur met als thema: 'beeldende vrouwen'.

"Dit doen wij door onze kunst te bundelen en gezamenlijk dit te laten zien aan anderen, die kunnen meegenieten van deze prachtige samenstelling." Het wordt feestelijk geopend op zaterdag om 12.00 uur door Elisabeth Tuijnman en muzikaal omlijst door Rita Lusing, Joop Koopman en Rob de Waal.

Er even tussenuit: voor creatieve

mantelzorgers

BERG EN DAL - Als mantelzorger is het belangrijk dat je af en toe ook even ontspant. Dat kan op allerlei manieren. Het is goed om even andere mensen te kunnen ontmoeten, die ook in hetzelfde schuitje zitten. Er even tussen uit en ondertussen nog het nodige bijleren over het maken van sierraden van klei. Dat kan op donderdag 23 november om 14.00 uur bij Wilma Reinerman. De precieze locatie is in overleg nadat je je hebt aangemeld.

Door even met iets heel anders bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een gemakkelijke manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers steeds weer als prettig wordt ervaren. Het geeft niks als je nog niet eerder bent geweest. Voor iedereen is het ooit de eerste keer. Voor mantelzorgers zijn er geen kosten aan verbonden. Je moet je wel van tevoren aanmelden, want we hebben maar een beperkt aantal plaatsen. Nadat je je hebt aangemeld, krijg je extra informatie over bijvoorbeeld de locatie van deze activiteit.

Wil je je aanmelden of heb je vragen, bijvoorbeeld over vervoer vanuit Millingen of andere delen van Berg en Dal of zoek je iemand die even bij je thuis op kan passen als dat nodig is om mee te kunnen? Je kunt contact opnemen met ons op werkdagen tussen tot 13.00 uur: 085 040 60 66 of per mail info@mantelzorgbergendal.nl.

Gemeente moet

bijramen op

begroting GGD

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal zal op de begroting van de GGD bijramen omdat de GGD omdat de lasten van de begroting met 302.000 euro toegenomen zijn, wat betreft de cao.

Voor de gemeente Berg en Dal betekent dat een bedrag van 18.826 euro. De GGD beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van de inwoners van onder andere de gemeente Berg en Dal. De timing van de begrotingswijziging is wat ongelukkig omdat parallel aan deze vraag een voorstel over een nieuwe vorm van BRN-indexering vanaf 2019 in de maak is, waarbij een tegemoetkoming over 2017 en 2018 in verband met de cao effecten wordt voorgesteld.

Wethouder Thijssen: 'Ik verklaar jullie niet zalig, maar heb wel grote waardering' De Kèls verrast 150 mantelzorgers

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Groesbeekse zanggroep De Kèls die het afgelopen weekend het 10-jarig bestaan heeft gevierd in een bomvolle Mallemolen moest dinsdagavond weer optreden en nu voor de mantelzorgers in Berg en Dal.

De mantelzorgavond is een jaarlijks terugkerend gebeuren voor hen die de zorg aan een ander besteden. Zo'n 150 mantelzorgers uit heel de gemeente Berg en Dal waren naar De Mallemolen gekomen om te genieten van een welverdiende avond. Zij werden welkom geheten door de voorzitter van de Mantelzorg Frans Jongeneel, die blij was dat zovelen waren gekomen. Overigens liet hij weten dat dit voorlopig de laatste maal in De Mallemolen gehouden wordt: "Want wij hebben besloten alle kerkdorpen langs te gaan."

Ook deed hij een beroep op vrijwilligers hen te komen steunen. Hij gaf het woord aan wethouder Sjaak Thijssen die ook blij was met zo'n grote opkomst. Zaterdag is het feest van Sint-Maarten (de Romeinse Officier die zijn mantel afstond aan een zieke) en is eigenlijk de eerste mantelzorger die wij kennen. Hij is later zalig verklaard. "Nu ga ik jullie niet zalig verklaren maar ik moet namens de gemeente Berg en Dal grote waardering uitbrengen voor het vele goede werk wat jullie doen. Wij proberen in alle 11 kernen een steunpunt of ontmoetingsplaats voor mantelzorgers te realiseren", aldus Thijssen.

De voorzitter nam nog eenmaal de microfoon en vroeg om een daverend applaus voor Thijssen omdat hij niet meer als wethouder terugkomt na de komende verkiezingen. Hij heeft veel voor de mantelzorgers betekend en dankte hem voor zijn inzet. De presentatie van de avond was in handen van de oud-Groesbeker en in Millingen aan de Rijn woonachtige Guus Hakvoort. Hij begon zijn presentatie met een kleine buut waarna De Kèls voor het eerste van de drie optredens op het podium verscheen. Naast de drankjes werden er ook nog warme hapjes geserveerd.

Berg en Dal moet bijramen op begroting GGD

Berg en Dal moet bijramen op begroting GGD

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal zal op de begroting van de GGD bijramen omdat de GGD omdat de lasten van de begroting met 302.000 euro toegenomen zijn, wat betreft de cao.

Voor de gemeente Berg en Dal betekent dat een bedrag van 18.826 euro. De GGD beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van de inwoners van onder andere de gemeente Berg en Dal. De timing van de begrotingswijziging is wat ongelukkig omdat parallel aan deze vraag een voorstel over een nieuwe vorm van BRN-indexering vanaf 2019 in de maak is, waarbij een tegemoetkoming over 2017 en 2018 in verband met de cao effecten wordt voorgesteld.

Geke van den Berg Europees judokampioen

Foto: judobond Nederland

GROESBEEK - Op zaterdag 11 november is de Groesbeekse Geke van den Berg in Montenegro Europees kampioen geworden in de categorie tot 63 kg bij de dames tot 23 jaar.

In de voorrondes won ze eerst van de Tsjechische Michaela Kulikova en daarna van de Roemeense Stefania Adelina Dobre, beiden met de hoogste score: ippon. In de halve finale wist zij van de Israelische Inbal Shemesh te winnen met een half punt: waza-ari. De finale tegen de Russin Kamila Badurova bleef aanvankelijk gelijk, beiden waren aan elkaar gewaagd. In de verlenging wist Geke haar te verslaan met een ippon.

Geke is op 10-jarige leeftijd begonnen met judo bij Judovereniging Groesbeek. Een judoclinic op haar school op De Stekkenberg bracht haar in contact met de judosport. Ze werd lid. Al snel bleek dat Geke talent had. Ze ging haar judotalent verder ontwikkelen bij Stichting Topjudo Nijmegen en werd daar zelfs Nederlands kampioen. Tegenwoordig traint ze op Papendal met de Nederlandse judotop en nu dan is ze Europees kampioen geworden.

Pupil van de Week

Dirk Pince van der Aa - Pupil van de Week Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 5 november speelde SC Millingen 1 haar competitiewedstrijd in de 3e klasse D op Sportpark De Hove tegen Eendracht ’30 uit Mook. Uitslag 0 - 1.

De pupil van de week was Dirk Pince van der Aa, 9 jaar. Dirk is de broer van Luc (6 jaar, voetbalt bij JO09-3) en oudste zoon van Luc en Elske Pince van der Aa-Ariaans. Dirk is voor het vierde jaar voetballer bij SC Millingen en hij is verdediger in het pupillenteam JO11 - 3 (E3). Zijn trainers zijn Erwin Heijmink, Pierre Janssen en Victor Verheul. De leiders van zijn team zijn vader Luc en moeder Elske.

Zijn favoriete club is NEC en zijn favoriete spelers: Neymar (Paris Saint-Germain), Ferdi Kadioglu (NEC) en Dirk Spann (SC Millingen). Het team van Dirk, JO11-3, was Team van de Week en de mascotte van SC Millingen, Hovy, was ook aanwezig.

Jubilarissen Stichting Welzijn Ouderen Millingen

Jubilarissen SWOM 2017 Berry Celissen

MILLINGEN - Zondag 28 oktober werden tijdens de jaarlijkse brunch van Stichting Welzijn Ouderen Millingen (SWOM) in Hotel Millings Centrum weer enkele vrijwilligers in het zonnetje gezet.

10 jaar: Dick Siecker begon tien jaar geleden met het bezorgen van warme maaltijden. Al snel werd de overstap gemaakt naar de vervoersservice. Dick vervoert de cliënten graag en is altijd inzetbaar. Helaas kon hij deze middag niet aanwezig zijn. De vrijwilligersspeld zal op een later tijdstip aan hem uitgereikt worden.

15 jaar: Ans Frederiks bezorgt naast haar nachtdiensten in Gasthuis St. Jan de Deo al 15 jaar de maaltijden bij de inwoners van Millingen. Zij doet dit nog altijd met veel plezier.

25 jaar: Marijke en Hans Megens bezorgen al 25 jaar de warme maaltijden bij de mensen thuis. Marijke meldde zich in 1992 aan. In het begin sprong Hans bij als hij tijd had, later werd ook hij een vaste kracht.

Voorzitter Cor Broekhuizen bedankt de jubilarissen, zij krijgen een cadeaubon en een boeket bloemen.

Joke Reinerman heeft aangegeven haar bestuurstaak neer te leggen. Joke begon als vrijwilligster bij de vervoersservice in 1996. Niet veel later nam ze het secretariaat over van Thea de Wijse. Deze taak heeft ze vervuld tot 2009. Vanaf die tijd heeft ze diverse voorkomende taken binnen het bestuur verricht. Zij blijft inzetbaar voor SWOM bij de vrijwilligersgroep voor mantelzorgers en vervang coördinator. Ook Joke wordt door de voorzitter bedankt voor haar jarenlange inzet. Na de huldiging kon men nog genieten van de heerlijke brunch. SWOM is blij met alle vrijwilligers en hoopt nog lang een beroep op hen te kunnen doen.

Grote snertactie van Ons Genoegen

MILLINGEN - In de Albert Heijn in Millingen aan de Rijn kunt u zaterdag 18 november van 11.00 - 16.30 uur een heerlijke zelfgemaakte kop erwtensoep proeven voor 1,50 euro en deze verse goed gevulde erwtensoep kunt u ook kopen voor 4,50 euro per liter (3 liter voor 12,50).

Lekker om direct op te eten of handig voor in de vriezer. De opbrengst van deze verkoopactie komt geheel ten goede voor de opleiding van de jeugdleden van het fanfarekorps Ons Genoegen.

U kunt nu al ingevroren erwtensoep bestellen in literbakken vanaf €4.50 per liter. Bestellingen kunt u mailen naar onsgenoegensnertactie@gmail.com (naam, adres, bezorgen of afhalen). De soep kan worden opgehaald op zaterdag 25 november tussen 11.00 tot 12.00 uur in verenigingsgebouw Fanfarekorps Ons Genoegen, Ons Genoegenpad 4, Millingen aan de Rijn.

Bezorgen is ook een mogelijkheid: zaterdag 25 november tussen 11.00 en 12.00 uur alleen in de gemeente Berg en Dal. "U kunt ook een briefje met naam, adres, telefoonnummer en aantal liters erwtensoep in brievenbus deponeren op Werfstraat 1. U kunt dan kiezen of u het afhaalt of dat wij bezorgen."

Nieuwe adverteerders bij Switch'87

MILLINGEN - Elk jaar in september/oktober benadert de PR-commissie van Switch haar adverteerders weer voor een advertentie in ons clubblad. Dit seizoen verwelkomen we 2 nieuwe adverteerders; Schoonmaakorganisatie Mart van den Berg & Zn. en UwMobiliteitspunt.nl. "Wij bedanken beide bedrijven voor het gestelde vertrouwen in onze mooie sportvereniging."

Schoonmaakorganisatie Mart van den Berg & Zn. is al vele jaren een begrip in Millingen en wijde omgeving. U kunt er terecht voor kantoorreiniging, glasbewassing maar ook voor het schoonmaken van gevels en dakgoten. Tevens hebben een ontstoppingsdienst en de nieuwste schoonmaakservice is Carcleaning. U vindt Mart van den Berg & Zn. op het industrieterrein Molenveld in Millingen.

Mobiliteitspunt Leuth is ontstaan uit de wens van Autobedrijf Booltink om de klant meerdere mobiliteitsoplossingen (fiets, scooter, OV of auto) aan te kunnen bieden. Wat begon als een idee is uitgegroeid tot een bedrijf met de toepasselijke naam: Uw Mobiliteitspunt.nl!
Mobiliteitspunt heeft alle mobiliteitsoplossingen onder één dak, zodat u mobiel kunt blijven op de manier die het beste past bij uw wensen en voor elk budget. U vindt UwMobiliteitspunt.nl op Lieskes Wengs in Leuth.

Peter van Uhm boeit ondernemers

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De ondernemers van Ubbergen – Mook – Heumen en Groesbeek hebben donderdagavond hun jaarlijkse bijeenkomst gehad in zaal De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek. De avond stond in het teken van de energie stofwisselingziekte.

Als eerste sprak Frank Alsemgeest de 150 aanwezigen toe. Hij had zijn driejarige zoon Robbe aan deze ziekte verloren, waarna de stichting Road4Energie was opgericht om zo geld bij elkaar te krijgen voor onderzoek naar deze ziekte. Professor Jan Schmeitink gaf uitleg over zijn onderzoek naar een medicijn voor deze vreselijke ziekte. Daarvoor is geld nodig, zo liet hij weten.

Vervolgens kwam oud-commandant van de Nederlandse Strijdkrachten Peter van de Uhm aan het woord. Zijn speech ging over het maken van keuzes, veranderingen en verantwoordelijkheid. Op het eind van zijn betoog ging het ook over de gevaren van de diverse missies. Van Uhm was één dag commandant der Nederlandse strijdkrachten, toen hij zijn zoon bij een missie verloor. Naar aanleiding van een vraag vanuit het publiek wat hij van Trump vond, liet van Uhm weten zich grote zorgen te maken. De kwestie Noord-Korea moet op een diplomatieke manier opgelost worden en niet met dreigementen of wapens was Van Uhm van mening. Hij kreeg vanuit de zaal en daverend applaus. Zijn boek 'Ik koos het wapen', dat door Peter gesigneerd werd, vond grote aftrek. Ook deze opbrengst was voor de stichting Road4Energie, die even tevoren al een cheque van de ondernemers in ontvangst hadden mogen nemen van 3.500 euro.

Gemeente maakt aanvraag schuld-

hulpverlening

laagdrempelig

BERG EN DAL – De gemeente gaat de beleidsregels Schuldhulpverlening herschrijven en vereenvoudigen. Het doel hiervan is dat onnodige drempels naar de gemeentelijke schuldhulpverlening verdwijnen en er meer ruimte komt voor maatwerk.

In de oude beleidsregels is gedetailleerd uitgewerkt welke instrumenten ingezet kunnen worden en in welke situaties een aanvraag kan worden geweigerd of beëindigd. De nieuwe beleidsregels zijn een stuk minder dichtgetimmerd dat verbreedt de toegang tot schuldhulpverlening. De schuldhulpverlener zal beter moeten motiveren bij een afwijzing of beëindiging van een aanvraag. Ook in de nieuwe regeling is het geen standaard om te weigeren bij recidive en fraude. Dit zal per situatie worden bekeken of weigering of beëindiging gegrond en/ of raadzaam is.

Daarnaast is er inzet Breed Wettelijk Moratorium (BWM) daarmee kunnen schuldeisers door de rechtbank worden gedwongen om gedurende een periode van zes maanden, de invordering van schulden stop te zetten, evenals beslaglegging. In die rustperiode is de schuldenaar even vrij van stress en kan met behulp van de schuldhulpverlener orde op zaken stellen. Na die zes maanden kan dan (hopelijk) een schuldregeling in gang worden gezet. De verwachting is dat de BWM sporadisch wordt ingezet. Een BWM moet door de gemeente aangevraagd worden en kost 618 euro (2017) per aanvraag dat door de gemeente betaald wordt.

Bingo met jackpot

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdag 16 november 500 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is blijven staan op 250 euro en de hoofdprijs is eveneens 250 euro. De aanvang van de bingoavond is om 20.00 uur; de zaal van De Mallemolen vanaf 19.00 uur open. Iedereen is er welkom.

Gemeentebestuur positief over komst melkverwerkingsbedrijf Dennenkamp

BERG EN DAL – Het gemeentebestuur van Berg en Dal staat positief ten opzichte van een intentieovereenkomst voor de vestiging van een melkverwerkingsbedrijf aan de Dennenkamp in Groesbeek. Alleen wethouder Erik Weijers heeft een minderheidsstandpunt ingenomen.

Het college had al in een eerder stadium in meerderheid een positief principe standpunt ingenomen om de volgende redenen:
- Het nieuwe plan leidt tot een planologische betere situatie met een zeer sterke reductie van de ge-
constateerde overlast.
- Er zijn geen kansen om tot een betere landschappelijke inpassing van de bestaande grootschalige
bebouwing te komen.
- Realisering van het plan leidt tot een belangrijke reducering van stikstof-depositie op voor stikstof
gevoelige natuurgebieden de Bruuk en Rijnstrangengebied.
- De verwachte toename van verkeersbewegingen is beperkt en kan na verwachting via de be -
staande ontsluitingen worden verwerkt.
- Binnen de gemeente is geen geschikte locatie beschikbaar op één ven de bedrijventerreinen.
- Realisering van het plan leidt tot extra lokale werkgelegenheid (stijging van ca 30 FTE).

Tot op heden heeft de gemeenteraad van Berg en Dal zich nog niet uitgesproken over voornoemd
plan. Omdat met de verdere uitwerking van de plannen de nodige kosten zijn gemoeid wil de aanvrager graag weten hoe de gemeenteraad tegen het plan aankijkt. Beide partijen hebben uitgesproken om binnen een bepaalde periode wordt onderzocht of het plan op alle aspecten ook haalbaar is zowel ruimtelijk, financieel en maatschappelijk. Als de partijen tot de conclusie komen dat het plan haalbaar is, zal het in procedure worden gebracht, waarna er een realiseringsovereenkomst wordt afgesloten.

Bingo met jackpot

Bingo met jackpot

GROESBEEK – Op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is donderdag 16 november 500 euro in de wacht te slepen.

De jackpot is blijven staan op 250 euro en de hoofdprijs is eveneens 250 euro. De aanvang van de bingoavond is om 20.00 uur; de zaal van De Mallemolen vanaf 19.00 uur open. Iedereen is er welkom.

7 / 24

8 / 24

9 / 24

Meedoen met buiten/beweeglessen

REGIO - Eveline, van Kwiek Actieve Leefstijl, is op zoek naar 15 tot 20 inwoners van 40 jaar en ouder die hun leefstijl willen verbeteren.

De media staat vol van bewegen op een matig intensief niveau zodat jouw conditie vooruit gaat en de kilo’s eraf vliegen. Regelmatig wandelen, misschien wel 10.000 stappen per dag maken is dé manier om dit te bereiken. Een hele opgave die je alleen vaak niet voor elkaar krijgt. Door een landelijke subsidie en medewerking van de apotheek en de gemeente, kan Kwiek Actieve Leefstijl wekelijkse trainingen en coaching met behulp van een fitbit (stappenteller) aanbieden aan 15 tot 20 deelnemers.

De eerste ontmoeting is donderdag 23 november om 9.30 uur in de koffieruimte van de basisschool Op de Heuvel in de Ericastraat in Groesbeek. In deze ontmoeting wordt alles uitgelegd en volgt de eerste training. Inwoners van 40 jaar en ouder die graag wandelen, leefstijl willen verbeteren, wat willen afvallen, misschien wel diabeet zijn, zijn welkom. De kosten zijn 30,00 euro voor 27 trainingen en een kleine borg voor het horloge zijn de kosten. "Geef je alvast op via de site www.kwiekactieveleefstijl.nl of bel 06 13260571."

Basisschool 't Bijenveld Leuth verwend met vers schoolontbijt

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

LEUTH – De 120 leerlingen van basisschool 't Bijenveld in Leuth werden vrijdagmorgen verrast met een vers ontbijt, dat werd verzorgd door Hans de Echte Bakker uit Beek en Groesbeek.

Het brood kon niet verser zijn want Anne en Ellen van Hans de Echte Bakker hadden het volkorenbrood de volkoren broodjes en de krentenbollen bij de bakkers vandaan gehaald toen ze net uit de over kwamen en zijn er direct mee naar Leuth gereden. Dus verser kon het allemaal niet. Het team van 't Bijenveld had besloten het schoolontbijt klassikaal te organiseren zodat in vijf klassen tegelijk werd ontbeten. Ook het beleg zoals kaas en jam alsmede komkommers en melk en yoghurt waren door Han de Echte Bakker verzorgd.

Anne IJzendoorn legde de 23 kinderen van Juf José Kemperman en assistente Roos van groep 2 en 3 uit dat volkorenbrood gezonder is dan witbrood, doordat er veel vezels in zitten. Ook lieten zij weten dat ontbijten heel belangrijk voor de gezondheid is. Dat geeft de energie voor de dag. Ondanks dat enkele kinderen thuis al ontbeten hadden, schoven ze toch aan. Zo bleek dat het spreekwoord 'Zien eten doet eten' ook hier van toepassing was.

Themamiddag 'Alcoholgebruik onder ouderen'

Van links naar rechts: Gérard Tesser, Magda de Bruijn en Henny Gesthuizen Foto: Rene Hendriks

Foto: Renè Hendriks

BEEK - Elke vier jaar wordt door de GGD Gelderland, in samenwerking met Huisartsengeneeskunde van de Radboud Universiteit en ZZG zorggroep, een nieuwe wijkanalyse voor Beek en omliggende dorpen bekend gemaakt.

De wijkanalyse is een gezondheidsprofiel met een uitgebreid aantal onderwerpen waaronder het alcoholgebruik van alle inwoners van Beek. Uit de cijfers van deze wijkanalyse blijkt dat bij ouderen, boven de 65 jaar in Beek, het alcoholgebruik toeneemt. Ook landelijk is dit een trend.

Teveel alcohol drinken brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Je kunt last krijgen van onder andere vermoeidheid, slapeloosheid, maagklachten, verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten. Alcohol drinken en medicijngebruik gaat niet goed samen en er gebeuren veel meer valincidenten door alcoholgebruik. Belangrijk dus om eens bij stil te staan en samen over te praten.

Alcoholgebruik bespreekbaar maken is lastig. Het is immers niet te bedoeling om iemand te veroordelen of ongevraagde adviezen te geven. "Wilt u wat weten over het gebruik van alcohol? Kom Henny Gesthuizen wijkverpleegkundige in opleiding, op 23 november vragen stellen. Henny zorgt voor informatie over alcohol gebruik en de risico's voor u als oudere. We spelen een informatief spel met een kleine attentie voor iedereen en misschien komt er wel een discussie op gang.

Henny vraagt u een oudere vriend, vriendin of kennis mee te brengen. De KBO Beek heeft twee maal per jaar een open middag met de ZZG over uw welzijn. Komt allen, een middag die u niet mag missen, uw gezondheid onze zorg. De KBO Beek themamiddag staat open voor iedere senior, wij beginnen donderdag 23 november om 14.30 uur in hotel 't Spijker. Zoals u van de KBO Beek mag verwachten, ontvangen wij u met een kopje koffie of thee en ook in de pauze is er voor u een verfrissing."

Kerstconcert in Wyler en De Horst

WYLER/DE HORST – Het Sankt Cäcilienchor uit Wyler houdt op zaterdag 9 december in de Sankt Johannes Baptist kerk in Wyler een kerstconcert.

De mooiste Duitse en Poolse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Het koor zal samen met solisten en orkest werken van Heinrich Fidelis Müller, Matthew Jaskiewicz en andere brengen. In de Kerk van Wyler vind het concert plaats op 9 december om 15.00 uur en zaterdag 16 december wordt hetzelfde concert nogmaals uitgevoerd in de kerk van het Goddelijk Hart van Jezus om 16.00 uur. De sopraan bij beide concerten is Kerstin Jansen – Verhoeven, Chris Jansen bariton, Gerard Rutjes organist en The Giesbers dirigent.
Beide concerten zijn gratis toegankelijk.

Middag tegen de eenzaamheid

GROESBEEK - Op zondag 3 december is er een middag tegen de eenzaamheid, Deze is in samenwerking met AH Groesbeek en wordt gehouden in De Sleutel aan de Bredeweg in Breedeweg van 12 tot 16 uur.

Gestart wordt met een brunch met daarna een gezellige muziekmiddag onder leiding van Theo van Blitz. Voor deze middag moet men zich wel nodig aanmelden via André 06 11199935; uiterlijk aanmelden tot 30 november.

Zesde multidisciplinaire Art Fair in de Stevenskerk Kunstraffinaderij verbindt!

NIJMEGEN - Kunstraffinaderij kondigt een multidisciplinaire Art Fair aan op 24, 25 en 26 november. De Stevenskerk in het centrum van Nijmegen vormt het decor waar 65 geselecteerde kunstenaars uit Nederland en Duitsland hun werken presenteren.


Openingstijden:

Vrijdag: 12.00-18.00 uur; zaterdag: 11.00-18.00 uur; zondag: 12.00-17.00 uur. De entree bedraagt zes euro (kinderen tot 16 jaar gratis). Meer informatie staat op de website en Facebookpagina (www.kunstraffinaderij.nl).

Let's Party! Be Special!... in de Dreuge tent

MILLINGEN - Als afsluiting van het feestjaar waarin OEV op diverse wijze aandacht heeft gegeven aan het 165-jarig bestaan staat op 18 november op het podium van de Dreuge tent (OEV) Bandje Speciaal.

18 november om 21.00 uur staan de deuren aan Heerbaan 190 in Millingen aan de Rijn voor iedereen open om er ook nu samen weer een groots feest van te maken. Al nieuwsgierig geworden, kijk dan vast op You tube (bandje speciaal promo 2018).

Appartementen en penthouses aan Marktterrein

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Wethouder Thijssen heeft onlangs medegedeeld dat er op de huidige locatie van Scapino en Hema aan het Marktterrein een grotere of twee of drie kleinere winkels zullen verschijnen. Maar er is ook nog de mogelijkheid dat er een horecabedrijf in gevestigd gaat worden.

Daarboven komen 23 appartementen waarvan 2 penthouses. Het ligt in de bedoeling dat de bouw gelijkenis zal vertonen met Marktzicht van Bellevue, te weten drie bouwlagen met kap. Het gemeentebestuur heeft besloten de winkelruimten te beperken, omdat er momenteel meer behoefte is aan woningen en appartementen.

De 21 appartementen komen in het middeldure huursegment: circa 850 euro per maand, terwijl de twee penthouses te koop zullen worden aangeboden. De prijs hiervan is momenteel nog niet bekend. Daarnaast zal er een inpandige parkeergarage worden gerealiseerd. Zoals bekend verhuist de Hema eind van dit jaar of begin volgend jaar naar Bellevue waar ze een pand betrekt tussen Etos en AH. Waar Scapino naar toe gaat is niet bekend. Volgens Thijssen wil de keten graag in Groesbeek blijven. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in december een definitief besluit neemt over het gewijzigde plan.

Veel Oomen bijeen in Groesbeek...

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Zondagmiddag kwamen voor de tweede maal de de nazaten van de familie Oomen bij elkaar voor de tweede contactdag. Allemaal nazaten en aanhang van de Oomens die hun wortel hebben liggen in de voormalige smederij van de familie Oomen aan de Dorpsstraat in Groesbeek waar nu brouwerij D'n Drul is gevestigd.

Het merendeel van de Oomens is uitgewaaid naar het Brabantse land. Van Reek, Loosbroek tot aan Heeswijk Dinter. En ook Groesbeek was uiteraard van de partij. Voordat zij naar de contactdag gingen hebben verschillende Oomens een bezoek gebracht aan brouwerij D'n Drul. Zij waren onder de indruk van de verschillende smederij-attributen die in het interieur van D'n Drul verwerkt waren.

Vervolgens toog het gezelschap naar -hoe kan het ook anders- café-zaal Oomen aan de Reestraat op De Horst. Daar werden door de 61 aanwezigen onder het genot van een hapje en een drankje verschillende oude koeien uit de sloot gehaald, zoals onder andere dat ome Antoon altijd tegen de kinderen vertelde 'Wij zijn ook familie van de koningin want die moet ook Oomen tegen ons zeggen'. Het was een gezellig samenzijn, dat zeer waarschijnlijk over vijf jaar weer een vervolg zal krijgen.

Voor Elkaar van start in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Het jongerenwerk van Forte Welzijn heeft in samenwerking met de gemeente Berg en Dal een project ontwikkeld voor kinderen van de groepen 8, dat gaat over vrijwilligerswerk. Tijdens dit project leren kinderen wat vrijwilligerswerk inhoudt, voor wie of wat je dit allemaal kan doen en dat het ook nog leuk is om te doen.

Kinderen hebben spelenderwijs geleerd hoe je een ander een plezier kunt doen. Voor dit doel hebben de kinderen uit handen van wethouder Erik Weijers een cheque ontvangen van 350 euro om de activiteiten te bekostigen. Basisschool Sint-Martinus uit Millingen aan de Rijn heeft onlangs de spits mogen afbijten. De leerlingen hebben gekozen voor gasthuis Sint-Jan de Deo. De bewoners worden extra verwend omdat er twee groepen 8 zijn, dus twee dagen feest. Er is afgelopen donderdag en vrijdag met de ouderen bingo gespeeld (met eigen gemaakte prijsjes), lekkere hapjes gemaakt voorbij de koffie en een heuse talentenshow opgevoerd. Daarnaast waren er toneelstukjes, moppentappers en werd een muziekstuk op de viool uitgevoerd.

Maandagmorgen is het jongerenwerk aangeschoven in de schoolbanken van groep 8 van basisschool 't Vossenhol in Groesbeek waar de volgende groep kinderen een leuke dag voor zich zelf en een ander opzetten.

Kerstbomen voor De Horst

GROESBEEK - De kerststalbouwers van De Horst zullen dit jaar geen grote boom meer vóór de kerk van De Horst plaatsen. Daar zijn meerdere redenen voor.

De kerk zal wel versierd worden met twee kleinere bomen bij het portaal van de kerk. Die bomen zullen worden voorzien van verlichting. Daarmee blijft toch een bijzonder mooie kerstsfeer bij de kerk behouden.

"Wij zoeken nu twee kerstbomen van 4-5 meter hoogte. Uiteraard moeten ze een mooi model hebben. Sparren, elke soort, zijn welkom. Let op: de stronk in de grond laten we staan!

Ook zoeken we vier of vijf kleinere bomen, van 1,5 - 3 meter hoogte, voor plaatsing rond de kerststal in de kerk. Wie bomen wil aanbieden kan contact opnemen met Simon Meilink: 024 3972934, s.meilink@upcmail.nl. U zult zo spoedig mogelijk worden benaderd, waarna we de bomen komen bezichtigen. De locatie moet liever niet te ver van De Horst verwijderd liggen!", aldus de kerststalbouwers van De Horst.

La Sfera Armoniosa: muziek voor een adellijk huwelijk

Mike Fentross Foto: rechtenvrij

BEEK - Zaterdag 18 november treedt het barokensemble La Sfera Armoniosa onder leiding van Mike Fentross op in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek.


De Italiaanse liederenbundel La Sfera Armoniosa van Paolo Quagliati werd in 1623 gepubliceerd ter gelegenheid van een adellijk huwelijk. De liederen zijn gecomponeerd rond het jaar 1600, een muzikaal zeer turbulente en dus interessante periode. Het prikkelen der zinnen en het roeren van de ziel waren in die tijd de hoogste doelen van componist en uitvoerder. Stuk voor stuk beantwoorden de composities aan deze idealen. De diversiteit aan kleuren en sferen in de liederen draagt bij aan een oorstrelende muzikale beleving. De bezetting varieert van één tot twee zangstemmen met viool en basso continuo in verschillende combinaties: harp, blokfluit, lirone, chitarrone, viola da gamba en barokgitaar. La Sfera Armoniosa bestaat uit Keren Motseri & Beatriz Lafont – sopraan, Lidewij van der Voort – viool, Emma Huysser – harp & blokfluit, Paulina van Laarhoven – viola da gamba & lirone, Pieter van Dijk – orgel en Mike Fentross, chitarrone en barokgitaar.

Op het programma staan composities van de Italiaanse componist Paolo Quagliati (1555 - 1628). Aanvang 20:15 uur, toegang 23 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl. Voor studenten en CJP tot en met 27 jaar is de toegangsprijs tien euro. Reductiekaarten zijn, op vertoon van legitimatie, alleen verkrijgbaar bij de kassa in de kerk.

Bokkeschieters gast bij PV Beek

BEEK - Zondag 5 november kwam de bevriende petanquevereniging De Bokkeschieters uit Boxmeer naar Beek om een gezellig dagje te boulen in Beek.

De hal was gevuld met veertig spelers die enthousiast aan deze uitwisseling begonnen. Jaarlijks wordt deze uitwisseling gehouden, waarbij in de zomer PV Beek naar Boxmeer gaat en daar een buitentoernooi speelt, in de winter wordt in Beek het binnentoernooi gespeeld. Drie rondes werden er gespeeld waarbij ieder team bestond uit een speler van Beek en een van Boxmeer. Sommige partijen waren snel uit; er waren ook partijen die zeer spannend waren. Eind van de dag was de uitslag als volgt:

Bokkeschieters:

1e Sjehaar Langen; 2e Jac Botden; 3e Thini Thijssen, de aanmoedigingsprijs was voor Nellie Verkaart.

PVBeek:

1e Jan Tissen; 2e Henk Gunsing; 3e Marianne van Thiel; de aanmoedigingsprijs was voor Henk Janssen

Van de gasten ging niemand met lege handen naar huis, eenieder kreeg een flesje wijn mee in antwoord op de bouledoekjes die de Beekse mensen in Boxmeer mochten ontvangen.

Bingo bij senioren

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 21 november is er bij de seniorenvereniging Sionsheuvel weer een bingomiddag.

De aanvang is om 14.00 uur; de zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes en de kleine kaarten één euro. Er is ook een twee-kaart; de jackpot staat op 60 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

EvanE geeft blijk van maatschappelijke betrokkenheid

GROESBEEK - Toen De Treffers bij Anja en Henk Middendorp, de nieuwe eigenaren van de dames- en herenmode kledingzaak in de Dorpsstraat in Groesbeek, aanklopte om de club te sponsoren, namen zij even de tijd om dit verzoek in overweging te nemen.

De intentie om de voetbalclub, met een grote naam in de regio en zelfs daarbuiten, te steunen was er zeker wel, maar het zou dan toch niet alleen maar in de vorm van een financiële bijdrage moeten zijn, zo redeneerden Anja en Henk. Zij zouden namelijk aan een financiële bijdrage graag een maatschappelijk doel gekoppeld willen zien, bijvoorbeeld in de vorm van een activiteit waaraan ouderen uit de gemeente Berg en Dal plezier zouden kunnen beleven. En dan met name die ouderen, die niet zo vaak in de gelegenheid zijn om een feestje bij te wonen.

Na hierover te hebben nagedacht is het idee uitgewerkt om in het clubhuis van De Treffers een middag met muziek en dans te organiseren voor een aantal ouderen die door een welzijnswerker van GGZ worden geselecteerd. De Treffers heeft dat idee van harte omarmd, en zo kan het gebeuren dat er op woensdagmiddag 29 november een leuke middag voor ouderen plaatsvindt in het clubhuis van De Treffers, waarbij het seniorenorkest Aldörum voor de muzikale omlijsting zal zorgen.

De Treffers staat met alle plezier een gedeelte van het sponsorbedrag van EvanE voor dit gebaar van maatschappelijke betrokkenheid van Anja en Henk af, en wenst de ouderen een gezellige middag toe.

Groesbeeks Glorie pakt punt

GROESBEEK - De dames van Groesbeeks Glorie 1 speelde afgelopen zaterdag avond tegen Tachos dames 3 uit Waalwijk.

De wedstrijd begint met een penalty voor de dames van Tachos. De teams gaan behoorlijk gelijk op en zijn aan elkaar gewaagd. Wel wordt er door beide teams veel naast het doel gegooid. Helaas worden de gegeven penalty’s niet benut aan de kant van Groesbeek. Na een pittige en spannende eerste helft gaan we de rust in met een stand van 6-7 in het voordeel van Tachos.

De tweede helft begint met een overtalsituatie voor de dames uit Groesbeek, echter halen ze daar geen voordeel uit. Binnen een minuut heeft de tegenstander twee keer gescoord. Er worden verschillende penalty's gegeven maar deze worden weer niet benut. Na 16 minuten in de tweede helft wordt er gewisseld, dit verandert de wedstrijd. Meteen weet Groesbeek enkele keren tot scoren te komen. Na een break-out gelopen door Paula en Chanou wordt ook het publiek fanatiek! Snel hierna volgt er weer een penalty dit keer genomen door Chanou deze zit met een valworp strak in de hoek.

Het staat nu 15-16 met nog 7 minuten op de klok. Het is een erg spannende wedstrijd, Tachos begint wat slordiger te spelen. De dames uit Groesbeek hebben zich herpakt en knokken tot de laatste seconde. In de laatste paar minuten lopen beide teams tegen een twee-minuten tijdstraf aan. Bij Tachos is dit de keepster. Groesbeek krijgt in de laatste seconde nog een penalty. Helaas wordt deze gemist en eindigt de wedstrijd in een gelijke stand van 16-16. De volgende wedstrijd wordt gespeeld op zondag 19 november uit tegen Taxandria dames 1 in Oisterwijk.

Intocht Sint in dorp Berg en Dal

Banner Foto: Wim Altena

BERG EN DAL - Ook dit jaar komt Sinterklaas met zijn gevolg aan in ons mooie dorp Berg en Dal. Hij doet dit op zondag 19 november.

De intocht start op de Waldeck Pyrmontlaan om 10:15 uur. We lopen dan met Sinterklaas en Americo naar het gemeenschapshuis Kerstendal. Daar vieren we feest! Om 12:00 uur zwaaien we Sinterklaas uit.

Kerstmarkt in Voorzieningenhart

GROESBEEK – In het Voorzieningenhart op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek wordt op zondag 10 december een gezellige kerstmarkt gehouden.

De muziek tijdens deze kerstmarkt wordt verzorgd door Dj Mark. Daarnaast zullen er diverse gastoptredens zijn van onder andere Theo van Blitz, Smartlappenkoor Ochaarm en Sonny en Bart Eijkhout. De gratis toegankelijk kerstmarkt is van 12.00 tot 18.00 uur.

Voedselbank doet goede zaken met statiegeldactie bij Coop

Foto: Coop

Foto: Coop

GROESBEEK – Coop Groesbeek gaat lokale doelen steunen door de statiegeldactie te richten op plaatselijke instanties. Zo kon de Voedselbank in de periode juli – september gebruik maken van deze actie.

Het geld dat door de klanten gedoneerd is, wordt door Coop verdubbeld. Op de foto overhandigt Jan Willems de cheque van 232,60 euro aan de voorzitter van de voedselbank Jac Verhagen. Als er verenigingen of instanties zijn die interesse hebben in deze actie kan men zich aanmelden via coop.nl/statiegeld of doorcontact op te nemen met de filiaalmanagers van de Coop-supermarkt.

Indrukwekkende herdenking Remembrance Day in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Zaterdagmorgen heeft er op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek een indrukwekkende herdenking plaatsgevonden die in het teken stond van Remembrance Day (Klaproosdag).

Deze jaarlijkse herdenking werd bijgewoond door een paar honderd Canadese militairen met hun gezinnen die vanuit het Duitse Geilenkirchen (waar ze gelegerd zijn) enkele militaire hoogwaardigheid bekleders waaronder de Canadese Ambassadrice Mevr. Nölke en een tiental mensen uit de omgeving. De herdenking werd voorgegaan door dominee Perla Akkerboom van de Lutherse gemeente in Nijmegen. Door het vlagvertoon van de Colour Party het executiepeloton en de erewacht zorgde ervoor dat deze herdenking een indrukwekkende belevenis werd. Op het eind van de herdenking werden er kransen gelegd door burgemeester Slinkman namens de bevolking van Berg en Dal, het Nationaal Bevrijdingsmuseum, de Groesbeek Airborne Vrienden en de Faces to Graves Foundation.

Meeuwen weten exact waar ze moeten zijn

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Meeuwen hebben er een neus voor. Zij weten exact waar wat voor ze te halen valt en wanneer.

Zo is dat ook bij elk dorp waar een weekmarkt gehouden wordt tenminste als er een viskraam bij staat. Het lijkt wel of ze een agenda bijhouden. Zo ook in Groesbeek, dinsdags 's morgens wordt er al jaren een weekmarkt gehouden op het Marktterrein aan de Spoorlaan. Als de markt ten einde loopt komen ze aan vliegen en zijn na een half uur weer verdwenen. Zo ontdekte onze fotograaf Peter Hendriks onlangs een hele grote groep meeuwen die achter een tractor van een landbouwer aanzaten die aan het ploegen was. Ongetwijfeld hebben ze een graantje kunnen meepikken.

Kaaswinkel 'de kaaspunt' nu ook voor Groesbeekse wijnen!

GROESBEEK - Kaaswinkel 'de kaaspunt' verkoopt naast kaas en andere delicatessen nu ook Groesbeekse wijnen en honing van wijngaard Klein-Amerika.

Naast de bekende 'Theo's Witte' zijn de rode wijnen Regent en Bosrand ook rosé verkrijgbaar bij Sebilla. De honing is voortgekomen uit bijenkasten die afgelopen zomer in de wijngaard hebben gestaan en is heerlijk zacht van smaak. Natuurlijk zijn de diverse producten ook in cadeauverpakking verkrijgbaar.

Prinsenjacht naar Ummenie d'n 58ste

GROESBEEK - Carnavalsvereniging Net Aecht presenteert zaterdagavond 25 november in zaal De mallemolen in Groesbeek de 58ste prins(es) Unmenie voor het komende seizoen 2017-2018.

Hij of zij zal de scepter zwaaien over het Keulen van Gelderland gedurende het komende carnavals-seizoen, hierbij met raad en daad bijgestaan door zijn/haar nieuwe hofhouding en Raad van Elf. Op deze avond zal eerst afscheid genomen worden van Prinses Ida met haar gevolg die kan terugzien op een geweldig seizoen. Na enkele optredens van lokale Schlagerartiesten zal door middel van een bijzondere Prinsenjacht inclusief de bekende koffergirls en koffertjes de nieuwe prins of prinses Ummenie worden uitgekozen. Deze keuze zal worden bepaald door ex-prinses Ida Rutten. Gaat zij een grote gok aan of dealt zij met het voorstel van het bestuur? Hoe dan ook, de verrassing zal groot zijn evenals onze verwachtingen van deze nieuwe heerser (es) van het Keulen van Gelderland.

Na de traditionele plichtplegingen neemt hij (of zij ) de prinselijke onderscheidingen in ontvangst en zal de nieuwe hofhouding met Raad van 11 worden voorgesteld. Daarna zal het feest verder gaan met afwisselend lokale schlagergroepen en muziek van De Muziekexpress. Muzikale medewerking is toegezegd door, Un poar Moje, De Restantjes, Bonie H, Doe mar hin en Da hindert nie.

Alle carnavalisten uit het Keulen van Gelderland en de wijde omtrek zijn welkom op deze avond. Aanvang 20.11 uur in de grote zaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De entree is gratis.

Wethouder bekijkt of eenvoudige schuilplekken mogelijk zijn

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Paarden en pony's die worden gehouden door hobbyisten moeten in Berg en Dal weer en wind doorstaan. omdat de eigenaars tot op heden geen schuilplek mogen realiseren in de desbetreffende weide in Berg en Dal.

Diverse inwoners hebben al diverse malen gevraagd of zij in de weide – die zij gepacht hebben – in Berg en Dal een kleine overkapping of schuilplek mochten realiseren omdat de regenbuien steeds vaker ontaarden in stortbuien en windvlagen, waarbij de paarden geen kant meer op kunnen. Daardoor worden de dieren door en door nat omdat ze geen ruimte hebben om te schuilen. De gemeente beroept zich telkens op het feit dat die weides in het centrum liggen en dat het bestemmingsplan een dergelijke overkapping of schuilplek niet toestaat.

Enkele aanvragers hebben schetsen gemaakt maar die worden telkens van de tafel geveegd, terwijl in het centrum van Groesbeek een dierenweide is ingericht, die lijkt op een bungalowpark voor de dieren. Dat blijkt zomaar wel te kunnen midden in het centrum. "De bestemming daarvan was en is dierenweide waar dergelijke bouw is toegestaan", valt wethouder Sjaak Thijssen bij.

Een van de dieren heeft afgelopen zomer na een dergelijke stortbui een kou gevat waarbij een dierenarts is bij geroepen. De weiden waar de paarden lopen zijn nauwelijks door struikgewas en bomen zichtbaar vanaf de openbare weg. Er wordt dan ook een dringend beroep op het gemeentebestuur gedaan om kleinschalige overkapping toe te staan, zodat de viervoeters tenminste droog kunnen staan als stortregent.

De gemeente zou zelf moeten aangeven welke kleine overkapping mag, dan voorkomen ze in ieder geval wildgroei waar ze vermoedelijk bang voor zijn, aldus een van de gedupeerden. "Het mag ook doorzichtig plastic zijn als ze maar droog staan. Mocht de gemeente de verzoeken blijven negeren dan zijn de paardenliefhebbers van plan de Partij van de Dieren in te schakelen. Zij hopen dat het niet zover hoeft te komen.

Vinylplaten draaien in Kekerdom

KEKERDOM - Na de succesvolle eerste editie in de Vriendenkring (Kakatoe) in Leuth worden dit keer de mooiste vinylplaten in zaal Una in Kekerdom gedraaid door de top75-organisatie (oud dj's van jongerencentrum Tjoeki-Tjoeki).


Met gratis entree en muziek uit de jaren '70, '80 en '90 wil je deze avond niet missen! In samenwerking met Voor L kaar gaan we er een leuk feestje van maken op 25 november vanaf 20.30 uur in zaal Una in Kekerdom.

Groesbeek maakt goede beurt op biertapwedstrijden

Foto: Reny Hendriks

Foto: Reny Hendriks

OTTERSUM/GROESBEEK - Onlangs vonden in café-restaurant Old Inn in Ottersum de jaarlijkse biertapwedstrijden plaats die vorig jaar werd gewonnen door Maikel Geurts, werkzaam bij EigenWeijs op het Dorpsplein in Groesbeek.

Dit jaar waren er vier Groesbeekse horecabedrijven die naar Ottersum togen om deel te nemen aan deze biertapwedstrijden: Huis Valois, De Linde, café De Comm en koffiebar EigenWeijs. Eigenweijs wist met deelneemster Niki Hendriks de eerste plaats te behouden, terwijl Roel Janssen van café-bar De Comm de tweede plaats wist te behalen. Twee topprestaties; zij mogen zich tijdens de landelijke wedstrijden op de Horecava in de RAI in Amsterdam meten met landelijker barkeepers.

Dansen in Kekerdom

KEKERDOM - Bent u eigenlijk gek op dansen op de beste hits van alle tijden, maar heeft u weinig behoefte en tijd voor een trip naar de stad? Kom dan naar Kekerdom!

Sinds enkele maanden wordt er elke derde zaterdag van de maand in de Waard van Kekerdom een dansfeest georganiseerd genaamd 'Arjan Draait Door'. Dit feest is het initiatief van een bevlogen dj met een grote liefde voor dansen en dansmuziek. Het concept is eigenlijk vrij simpel: de dj draait de beste, meest swingende hits uit de 70's tot en met de 00's en uw verzoekjes mogen te allen tijde ingediend worden, de dj staat tot uw dienst. De afgelopen edities bleken een groot succes met een gezellige sfeer in het café en een dikbevolkte dansvloer in de zaal.

De eerstvolgende editie is op zaterdag 18 november vanaf 21:00. De entree bedraagt 3 euro, in De Waard van Kekerdom. Mocht u van tevoren een hapje willen eten? Die avond serveren we diverse tapas (vlees, vis en vega) in het eetcafé. Meer informatie staat op www.waardvankekerdom.nl.

Uniforme bedrijfsbewegwijzering

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal heeft op het gebied van bedrijfsbewegwijzering nog geen beleid, laat staan eenduidige bebording. In de kernen worden tot op heden nog steeds verschillende systemen gehanteerd en verschillen de borden van kleur. Daarnaast heeft de gemeente geen compleet beeld van de geplaatste bewegwijzering en is de bebording niet up-to-date.

Gezien de samenvoeging van de drie gemeenten vindt het college het belangrijk dat de bewegwijzering uniformiteit uitstraalt. De aangepaste bedrijfsbewegwijzering draagt volgens het college bij aan de attentiewaarde en verkeersveiligheid binnen de gemeente Berg en Dal. Voor de nieuwe bedrijfsbewegwijzering heeft de gemeente beleidsregels opgesteld te weten;
- De borden zijn groen, met een wit tekstkader, zwarte letters ( max 16 tekens ) en pijl met afme-
tingen van 800 x150 mm.
- Er mag maximaal drie keer verwezen worden naar een object.
- Een beperkt aantal pictogrammen is beschikbaar om op de borden aan te brengen, logo's komen
hier niet voor in aanmerking.
- Het bedrijf moet minimaal zes maanden per jaar geopend zijn.
- Bedrijven gelegen aan de hoofdweg komen niet in aanmerking voor bewegwijzering ( met hoofd-
weg wordt bedoeld een weg waarlangs ANWB – bewegwijzering voert.
- Het bedrijf dient een maatschappelijke of recreatieve waarde te hebben.

De bedrijven hebben zelf de aanschafkosten van de huidige bewegwijzering betaald. De gemeente maakt nu de keuze deze te vernieuwen en heeft een staffel opgesteld. Als het bord 0-1 jaar oud is, betaalt de gemeente 100, 1-2 jaar 75, 2-3 jaar 50 en borden die ouder zijn 0 procent.

Gevelconcert in Beek

BEEK - Dit jaar heeft een aantal enthousiaste ondernemers en bewoners van Beek de koppen bij elkaar gestoken en bedacht dat er iets moest komen om de kerstmarkt, die vorig jaar helaas niet doorging, nieuw leven in te blazen.

Wat is het plan? Een (Kerst)preuvenement met allerlei lekkere Kerstdrankjes en Kersthapjes en als toetje een heus gevelconcert op het Plein aan het Schellingshof in Beek. Gepland op zondag 10 december van 15.00 tot 19.00 uur. Waarom? Omdat het de Heerlijckheid Beek is!. Meer informatie volgt.

Sinterklaas geeft gratis entree voor elk familielid!

Groesbeekse intocht

GROESBEEK - Op 25 november komt Sinterklaas weer naar Groesbeek. Vergezeld door zijn pieten brengt hij dit jaar een grote theatershow naar sporthal Heuvelland. Een show boordevol dans, zang en doldwaze pietenstreken.

Deze show is voor de hele familie. De toegangskaarten zijn zo lang de voorraad strekt vanaf 10 november gratis af te halen bij de Bruna, Intertoys en Hans de echte bakker in het centrum van Groesbeek.

Na het succes van afgelopen jaren komt Sinterklaas dit jaar naar Groesbeek met een grote theaterproductie, speciaal voor de hele familie! Na de intocht op het Dorpsplein (14:00 uur) neemt hij het publiek mee naar sporthal Heuvelland. Om 16:15 uur en 17:15 uur barst een knotsgek Sinterklaasfeest los. De show zit vol pieten, grappen, en grollen. Er wordt gedanst door de danspieten, je ontmoet de ballonnenpiet, het doldwaze duo van Filippo en Ricardo, de knuffelpiet en natuurlijk Sinterklaas.

Iedereen mag naar het theater! Woordvoerder Marc Luijben zegt: “Na jaren goed observeren en met een luisterend oor voor de Groesbeekse Sint te hebben gewerkt, hebben we besloten, met de Groesbeekse ondernemers, een gratis kindervoorstelling aan te bieden: een magische Sinterklaasshow toegankelijk voor iedereen! Deze Sinterklaaservaring is voor ieder huishouden bereikbaar en een gegarandeerd familiemoment!”

De Sinterklaasvoorstelling is voor ieder kind uit de gemeente Berg en Dal en uit Groesbeek. De kaarten zijn vanaf 10 november kosteloos af te halen bij de Bruna, Intertoys en Bakkerij Hans in het centrum van Groesbeek. Showtijden zijn 16:15 en 17:15 uur.

Kinderen van basisschool ontbijten op de boerderij

Foto: Basisschool Op De Horst

Foto: Basisschool Op De Horst

GROESBEEK-DE HORST - Al heel wat jaren doet basisschool Op De Horst, net zoals vele andere scholen, mee aan het Nationaal schoolontbijt. Toch hebben ze het dit jaar op deze school een beetje anders aangepakt.

Via Klasseboeren Nijmegen werden de kinderen namelijk uitgenodigd om op de boerderij te komen ontbijten. Op deze manier konden de kinderen van heel dichtbij zien waar het voedsel en in dit geval de melk vandaan komt.
Ruim 160 kinderen gingen dus samen met hun leerkrachten op pad richting de boerderij van de familie Roelofs op de Lage Horst in Groesbeek. Daar stonden in de stal, midden tussen de koeien, hun ontbijt klaar dat voorbereid was door een aantal ouders. Bakkerij Oomen had weer gezorgd voor vele lekkere broodjes, krentenbollen en boterhammen. De kinderen hebben genoten van dit bijzondere ontbijt en van de indrukken die zij hebben opgedaan op de boerderij.

Wie wordt

Prins of Prinses

van De Feestneus?

GROESBEEK – Vrijdagavond 17 november vindt het jaarlijkse Prinsenbal van carnavalsvereniging De Feestneus plaats in zaal De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Op deze avond zal traditioneel de Prins of Prinses van De Feestneus voor het nieuwe carnavalsseizoen bekend worden gemaakt. Wie wordt de nieuwe Prins(es) Feestneus den 8ste? Tijdens deze avond zijn er diverse optredens zijn van CV Hindurt Nie, CV Da Hek Hoog, SV De Krulle en Da Krölt. De muzikale omlijsting van de avond is iin vertrouwde handen van DJ Mark. De presentatie is in handen van het duo Frans en Micky. De avond begint om 20.11 uur en de toegang is geheel gratis. Iedereen is op deze avond welkom. Rond half elf zal bekend zijn wie dit carnavalsseizoen de scepter zal gaan zwaaien over het Feestneuzenrijk.

Intocht Sinterklaas

in Millingen

MILLINGEN - Zondag 19 november is de intocht van de Pieten en de Sint in Millingen aan de Rijn met de boot door weer en wind.

Ongeveer half drie zullen ze aankomen bij de loswal, waar hij een hoop kinderen ontmoeten zal. "Dus kinderen, zorg dat je er ook staat, dan speelt Sint-Cecilia sinterklaasliedjes op maat. Hierna zullen we in een grote stoet naar de sporthal lopen, daar aangekomen gaan de deuren ook pas open."

Kinderen van school zullen optredens geven. Disco Switch Music zal met muziek de zaal doen beven. Na afloop van het programma van Sint en Piet kunnen de kinderen een handje geven of zingen een lied. Hierna is er een lekkere verrassing voor ieder basisschoolkind. (www.sintinmillingen.nl).

Vivace zingt Missa Santa Cecilia

MILLINGEN - Op zondagochtend 19 november om 11.00 uur zal zangvereniging Vivace de H. Mis muzikaal opluisteren in de parochiekerk van Millingen aan de Rijn.

Uitgevoerd worden gedeelten van de inmiddels bekende ‘Missa Santa Cecilia’ van Jacob de Haan. Sint-Cecilia is de beschermheilige van muziek en muzikanten. Naast het werk van Jacob de Haan worden prachtige liederen, waaronder het Magnificat van Philip Le Bas, ten gehore gebracht. Vivace staat onder de inspirerende leiding van dirigent Frans Coerwinkel. De muzikale begeleiding is in handen van organist/pianist Wouter Broens.

Intocht Sinterklaas Millingen

Intocht Sinterklaas Millingen

MILLINGEN - Zondag 19 november is de intocht van de Pieten en de Sint in Millingen aan de Rijn met de boot door weer en wind.

Ongeveer half drie zullen ze aankomen bij de loswal, waar hij een hoop kinderen ontmoeten zal. "Dus kinderen, zorg dat je er ook staat, dan speelt Sint-Cecilia sinterklaasliedjes op maat. Hierna zullen we in een grote stoet naar de sporthal lopen, daar aangekomen gaan de deuren ook pas open."

Kinderen van school zullen optredens geven. Disco Switch Music zal met muziek de zaal doen beven. Na afloop van het programma van Sint en Piet kunnen de kinderen een handje geven of zingen een lied. Hierna is er een lekkere verrassing voor ieder basisschoolkind. (www.sintinmillingen.nl).

Uitreiking Vitamine-C-tabletten aan schoolkinderen

Foto: Archief Gerrie Driessen

Op 26 februari 1944 bericht het 'Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in Oorlogstijd' aan de burgemeester Van Grotenhuis dat, evenals in 1943, ook dit voorjaar Vitamine –C tabletten zullen worden verstrekt aan schoolkinderen en kleuters. Zowel aan Nederlandse als aan Duitse kinderen. Toegewezen worden drie tabletten per week, per kind.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Gedurende de Tweede Wereldoorlog gingen steeds meer producten wegens schaarste op de bon. Als gevolg hiervan ontstonden er tekorten in verse groenten en fruit. Door het niet voorhanden zijn van gezonde voeding ontstond er gebrek aan vitamine C, wat vooral schadelijk was voor kinderen. Voor de overheid in 1942 aanleiding over te gaan tot het uitdelen van tabletten aan aanstaande en jonge moeders en aan kleuters en schoolkinderen. Per kind drie tabletten per week. Ter controle moest de gemeente een 'verantwoordingsstaat' invullen, welke lijsten nu inzicht geven in het leerlingenaantal van de verschillende scholen en in het aantal op 25 maart 1944 (1e uitreiking) verstrekte Vitamine -C tabletten.

R.K. Jongensschool Molenweg 7. 473 Leerlingen. 4730 Tabletten.
R.K. Meisjesschool Kloosterstraat 3. 468 Leerlingen. 4680 Tabletten.
R.K. Bewaarschool Kloosterstraat 3. 124 Leerlingen. 1240 Tabletten.
Protestantse school Molenweg. 90 Leerlingen. 900 Tabletten.
R.K. School Breedeweg.Leerlingen 316. 3160 Tabletten.
R.K. Bewaarschool Breedeweg. 50 Leerlingen. 500 Tabletten.
R.K.School Ketelstraat. 169 Leerlingen.1690 Tabletten.
R.K. Bewaarschool Plakseweg. 54 Leerlingen. 540 Tabletten.
R.K. Jongensschool H. Landstichting. 85 Leerlingen . 850 Tabletten.
R.K. Meisjesschool H. Landstichting. 75 Leerlingen. 750 Tabletten.
R.K. Bewaarschool H. Landstichting. 25 Leerlingen. 250 Tabletten.
R.K. U.L.O. School Dorpsstraat. 62 Leerlingen. 620 Tabletten.
Eigenlijk was de ULO gevestigd aan de Stationsweg, in klooster annex pensionaat Mariendaal. Maar omdat de schoollokalen waren gevorderd door de Duitse bezetters (bestemming 'Rijks Luchtbeschermingsschool) kregen de leerlingen onderwijs in het parochiehuis, voorheen Hotel Hurkmans. De foto is gemaakt bij de noodschool van de Horst, vlak na de oorlog winter 1945-46.

Echtpaar Klaassen-Cornelissen ziet er briljant uit!

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het is bijna niet te geloven maar het briljant echtpaar Matthijs en Greet Klaassen – Cornelissen ziet er ondanks de leeftijd er briljant uit. Matthijs is 86 en Greet 82 jaar.

66 jaar geleden zijn ze elkaar tegengekomen op een dansavond in Nijmegen. Matthijs die goed dansen kon, kwam daar Greet Cornelissen halen voor een tango en later voor een swing en vanaf die tijd wisten ze dat ze voor elkaar bestemd waren. Het was liefde op het eerste gezicht. weet Greet zich nog als de dag van vandaag te herinneren. Na een jaar verkering te hebben gehad, was Matthijs het driemaal in de week op de fiets naar Nijmegen.

Fietsen zat in het bloed en ging het stel trouwen. Maar dansen is tot op de dag van vandaag de grootste hobby gebleven van zowel Matthijs als Greet. Iedere zondagavond zijn ze – nu al ruim 20 jaar - in het Brabantse Herpen te vinden bij Danssalon Thekes tijdens de wekelijkse dansavond, waar Matthijs zelf nog steeds met zijn auto naar toe rijdt. Ook daar spelen wel eens Groesbeekse bandjes zoals Sunday en Sowieso.

Matthijs heeft na zijn diensttijd veertig jaar lang in de bouw gewerkt door heel Nederland en was later als dakdekker actief. In 1970 moest Matthijs wegens rugklachten stoppen met werken en kwam in de WAO terecht. Greet heeft altijd in de interieurverzorging gezeten; vroeger in Nijmegen en later twintig jaar bij De Beier op Klein Amerika in Groesbeek.

Het briljante paar heeft drie dochters en één zoon gekregen en heeft zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Ondanks dat de gezondheid Greet wat in de weg staat, blijven ze hun grote hobby dansen volhouden zolang ze kunnen. Zaterdag 11 november is het briljante huwelijksfeest gevierd in De Linde met muziek van Jersey uit Wijchen, die ze van Herpen kennen. Burgemeester Slinkman heeft vrijdagmorgen een bezoek gebracht aan het briljante paar. Een bezoek, dat vergezeld ging van een prachtige bloementaart en een ingelijste trouwakte.

Bingo in Breedeweg

BREEDEWEG - Dinsdag 28 november wordt er bingo gespeeld in de Goei.j Ka.mer St. Antoniusweg 8C om 14.00 uur.

De zaal is om 13.00 uur open. De kaarten kosten zes euro er zijn ook kleine kaarten verkrijgbaar. In de jackpot zit 70 euro. Het tempo is aangepast aan oudere spelers en spelers met meerdere kaarten. Niet-leden zijn ook welkom. Door mee te spelen steunt men de Bond voor Senioren Breedeweg.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 19 november. Aanvang: 10.00 uur

Voorganger: ds. D. Kruyt uit Arnhem

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Matata in Kenya

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Repair- en internetcafé in Millingen

Deze heer is blij dat hij geholpen wordt om zijn broek in te korten Foto: Ineke Janssen

MILLINGEN - Op zaterdag 25 november is er weer het maandelijkse repair- en internetcafé in Millingen aan de Rijn van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

Binnenkort is het kerst. "Wellicht dat uw kerstverlichting wat hapert. Kom gerust, wij kijken of we het samen met u kunnen repareren. Kom ook even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen.

De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het repair- en internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes."

Wie niets heeft om te repareren is ook welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis. Het volgende repair- en internetcafé is op zaterdag 27 januari.

Het repair- en internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Mini van de maand

Foto: Arrianne Kersten

MILLINGEN - Op zaterdag 4 november speelde Switch ’87 Dames 1 thuis tegen de koploper Set Up ’69. Deze wedstrijd waren Marit Leenders en Anne Hendriks aanwezig als mini van de maand.

Anne en Marit spelen samen in Switch N5-1 en trainen op maandag bij Niek en zaterdag bij Mieke en Hanneke. Beide meiden hadden een mooi blauw shirt gekregen waarop kon stond dat ze mini van de maand waren. Voor de start van de wedstrijd tegen Set Up'69 waren beide meiden druk met de warming-up en het inspelen. Voor het serveren waren ze niet bang. Marit gaf aan dat ze normaal bij een miniveld al een paar passen naar achter gaat, anders serveert ze uit.

Anne ging als eerste serveren. De serve ging heel goed en de meiden aan de overkant speelden de bal weer terug waarna Anne de bal kon opvangen. Daarna was het de beurt aan Marit die eerst op de 7-meter ging staan. Op advies van Dames 1 toch maar een paar stapjes naar voren. Ook Marit had geen probleem om de bal goed over het net te serveren en kon ze deze weer opvangen toen de tegenstander de bal weer terugspeelden.

Jubileum Millingse weekmarkt wordt groots gevierd

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De weekmarkt in Millingen aan de Rijn staat de komende weken volop in de belangstelling. Op de eerste plaats gaat de markt na 40 jaar gestaan te hebben op het Oranjeplein verkassen – voor een jaar als proef – naar het Kastanjeplein midden in het centrum van Millingen aan de Rijn.

Met deze verhuizing hoopt men dat meer marktkooplieden naar Millingen komen en dat het aantal marktbezoekers om die reden ook weer aan zal trekken. Zeven jaar geleden telde de weekmarkt In Millingen aan de Rijn nog 15 marktkooplieden waarvan er momenteel nog maar 6 van over zijn gebleven. Met deze verhuizing hoopt men meer leven in de brouwerij van de Millingse weekmarkt te krijgen.

De verhuizing wordt woensdag 15 november gevierd met een Rad van Fortuin waarbij men kans maakt op leuke prijzen en daarnaast is er koffie/thee met iets lekkers op het ingerichte terras. Op woensdag 22 november wordt het 40-jarig bestaan gevierd. Om 09.30 uur zal burgemeester Slinkman stilstaan bij dit jubileum en zal de marktkooplieden in het zonnetje zetten. Ook dan is er gratis koffie/thee met wat lekkers op het terras. Een week later woensdag 29 november zal Zwarte Piet een bezoek aan de markt brengen. Hij heeft cadeaus bij zich voor jong en oud. Al met al de moeite waard om de komende drie weken de Millingse weekmarkt te bezoeken.

22 / 24

Hoera! Het is echt waar,
16 November wordt onze (o)ma
65 jaar. Hartelijk gefeliciteerd en
een fijne dag! xx Jos, Jan & Cindy,
Thomas en Lizzy, John & Mariela

Hiep hiep hoera!
19 november word Tessa 4 jaar
Veel plezier op de basisschool lieve meid!
Xxx Papa, Mama, Luuk & Thijs

Hiep Hiep Hoera!
Rosemarijn word 17 november 6 jaar!
Hou van jou lief meisje...
liefs papa, mama, je 4 broers en broertje

Op 19 november wordt deze meid alweer 6 jaar.
Gefeliciteerd lieverd
Dikke kus van papa, mama en je broers

Hiep, Hiep, Hoera voor Gonnie!
Gefeliciteerd met je 80e verjaardag.

Kusjes en knuffels!

Hiep hiep hoera
Eleni wordt op 16 november 3 jaar!
Xx Opa & Oma

Van harte gefeliciteerd!
Voor mijn allerliefste Oma, die op 14 november 72 jaar is geworden.
Van Opa, Kevin, Maickel & Bep

HOERA! Onze lieve kleinzoon
Tijn, wordt 15 november 1 jaar
GEFELICITEERD!
Liefs, Opa Klinkenberg,
Opa en Oma Brinkman

Hier had je vast niet meer op gerekend,
maar je lijkt nog steeds sprekend!
Wendy 40 jaar Gefeliciteerd.
Liefs, Je familie

Hartelijk Gefeliciteerd met
jullie 50 jarig huwelijk.
Broers en Zussen Buurman.

Kunst- en cultuurmaatje gezocht

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is ondenkbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of –heer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

Kunst en cultuurmaatje bij Pluryn:

Je wordt een maatje van een volwassen man met een lichamelijke beperking uit Millingen aan de Rijn die houdt van kunst en cultuur. Hij woont zelfstandig. Je gaat eens per maand met hem naar de schouwburg, een museum of een concert. Hij is rolstoel gebonden.

Contactpersoon: Maaike Nawijn; E-mail: info.vrijwilligers@pluryn.nl; Telefoon: 06 10116347. Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal.

Presentatie Millings Jaarboek 20

MILLINGEN - Het Millings Jaarboek schenkt ook dit jaar weer aandacht aan de verre en recente geschiedenis van Millingen en het leven van Millingenaren. Voor de liefhebbers van het verre verleden gaat Wil Oteman op zoek naar een Millingse Schans ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog en de rol die Maarten Schenk van Nydeggen maar ook de stad Nijmegen daar bij speelt.

Veel minder ver weg zijn de herinneringen van Martien Spann over zijn geboortegrond, de Bloedakker. Herkenbare herinneringen, zeker voor de wat ouderen onder ons. Alphons Klomberg vertelt over het leven van zijn oom, Pater Henk Klomberg, terwijl Bas van der Hoeven Millings trots, de Henri Dunant voor het voetlicht brengt. Meer dan 192 pagina’s vol met verhalen en foto’s over Gert Hagelslag, Brans Lem, de firma Haukes en een kattebelletje van Leo Hanssen. En nog veel meer.

De presentatie van deel 20 van het Millings Jaarboek vindt plaats op 18 november bij koffie- en eethuis De Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn. Inloop is vanaf 14.30 uur. Om 15.00 uur start het officiële deel dat ongeveer een uur duurt. Het Jaarboek kost 17,50 euro en is na de presentatie ook te koop bij de Primera en Multimate in Millingen aan de Rijn.

Ook dit jaar is er na afloop een driegangen buffet. U kunt zich nog steeds opgeven bij tonvanraaij@hotmail.nl of info@millingsjaarboek.nl. De kosten bedragen 17,50 euro en moeten ter plekke worden afgerekend met De Gelderse Poort.

Leerlingen Carolusschool genieten van ontbijt met burgemeester

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Ook dit jaar heeft de gemeente Berg en Dal aandacht besteed aan het traditionele schoolontbijt dat plaatsvond in de raadszaal van het gemeentehuis.

Waar normaliter de raadsleden vergaderen stonden nu de raadstafels gedekt met vers brood, broodjes, krentenbollen, zoet beleg en uiteraard een hard gekookt eitje. Ook komkommer, kaas, fruit en bekers yoghurt ontbraken evenmin. Voor dit luxe ontbijt had burgemeester Slinkman dit jaar de onderbouw van de Carolusschool uitgenodigd die met liefst 31 jongelui aanviel.

Voor het ontbijt liet burgemeester Slinkman weten het heel belangrijk te vinden dat de kinderen 's ochtends beginnen met een goed ontbijt. "Dan kun je je beter concentreren op school en beter opletten wat de juf allemaal uitlegt", hield Slinkman de schooljeugd voor.

Berg en Dal was niet de enige gemeente waar een schoolontbijt in het gemeentehuis plaats vond. In 2769 endere gemeenten was dat ook het geval. De kinderen dankte de burgemeester voor het ontbijt en gingen tevreden en voldaan weer naar school terug.

Einde oneigenlijke verzoeken

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal maakt een einde aan de oneigenlijke verzoeken op grond van de wet openbaar bestuur (WOB) en de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who). Sinds 2013 worden bestuursorganen in Nederland en dus ook in Berg en Dal geconfronteerd met de oneigenlijke verzoeken op grond van de WOB.

De indieners van deze verzoeken misbruiken deze wet, omdat zij de verzoeken indienen met een ander doel dan waarvoor de wet in het leven is geroepen. Misbruikers zijn alleen uit op financieel gewin door het opstrijken van dwangsommen en proceskosten vergoedingen. In 2014 heeft het toenmalige college van Groesbeek al besloten de elektronische weg voor het indienen van Wob verzoeken af te sluiten, omdat het aantal oneigenlijke Wob verzoeken enorm toegenomen was, vooral bij de gemeente Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Ook die gemeenten hebben in datzelfde jaar de elektronische weg afgesloten voor het indienen van Wob-verzoeken.

Op 1 oktober 2016 is de 'Wijziging van de Wet openbaarheid van bestuur' in verband met aanvullingen ter voorkoming van misbruik in werking getreden. Deze wet heeft tot doel misbruik van de Wob en Who te voorkomen door de dwangsom bij niet tijdig beslissen niet langer van toepassing te laten zijn. Hiermee wordt voorkomen dat Wob en Who verzoeken worden ingediend die niet gericht zijn op het verkrijgen dan wel hergebruiken van informatie, maar op het innen van dwangsommen als een bestuursorgaan niet tijdig beslist. Door het afsluiten van de elektronische weg is misbruik de afgelopen jaren afgenomen en worden er beduidend minder oneigenlijke verzoeken ingediend.

Traditioneel jaarfeest bij Rood Wit Groesbeek

Traditioneel jaarfeest bij Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK – Op vrijdagavond 17 november houdt de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit weer het traditionele jaarfeest. Dit jaar staat het feest geheel in het teken van de Nationale driekleur en zal de kantine omgetoverd worden tot een rood-wit-blauwe vesting.

De rood-wit-blauwe partij zal om 20.30 uur beginnen in de kantine op het Kappittelland waar op die avond ook de Grutste Snor bekend zal worden gemaakt. De muzikale omlijsting van de avond is in handen van Muziek Express. Iedereen is op deze avond welkom.