GN Lingewaard

18 juni 2014

GN Lingewaard 18 juni 2014


De Heuvel: streekroman van Michel Bongers

LINGEWAARD - De van oorsprong Bemmelse auteur Michel Bongers heeft een nieuwe roman geschreven: De Heuvel. Het boek speelt zich in deze regio af en is voor lokale bewoners erg interessant vanwege de herkenbare plekken en personen.

De hoofdpersoon is een voormalige Duitse hospiksoldaat die in het voorjaar van 1974, samen met een oogverblindende vriendin, een hotelkamer neemt in het Wapen van Bemmel gerund door de familie Jansen. Van hieruit gaat hij op zoek naar een gevallen kameraad die op 5 januari 1945 sneuvelde tijdens een nachtelijke patrouille op De Heuvel, het stuk niemandsland tussen Bemmel en Huissen en waar in die tijd zwaar gestreden werd tussen Britten en Duitsers. Een zoektocht die onverwacht uitpakt….

Zoals bekend was in de periode september 1944/mei 1945 de Over-Betuwe frontlinie. Alle bewoners waren toen geëvacueerd. Aan de ene kant van het riviertje de Linge zaten de Duitsers (Huissen, Angeren, Doornenburg, Gendt) aan de andere kant (Bemmel, Haalderen, Elst, Ressen, Lent) de geallieerden.

Ter inspiratie voor deze roman had schrijver Bongers het afgelopen jaar onder meer contact met een nu 90-jarige Duitse soldaat die in 1944/1945 als ziekenbroeder in Doornenburg gelegerd was. In het boek wordt deze hoofdpersoon Ewald Weckers genoemd, maar in het echt heet hij Richard Wackers.

Het boek heeft een unieke lading doordat er aan het eind een beeldimpressie te zien is met streekfoto's uit 1944-1945. Tevens is er een lijst van gesneuvelde burgers in die periode. Het boek is verkrijgbaar bij de regionale boekhandels.

Beleef de kortste nacht rondom Fort Pannerden

DOORNENBURG - Beleef de kortste nacht rondom Fort Pannerden. IVNRijnWaal gaat er deze keer erg laat op uit, op 21 juni om 21.00 uur.

"De zonnewende is al tien uur en negen minuten voorbij, en dus zijn we al volop in de zomer beland. Maar of de natuur zich heel bewust is van deze gebeurtenis is de vraag. Wij vragen ons af hoe de natuur zo laat te ervaren is. Zien we vuurvliegjes of glimwormen, of lopen we tegen een opgeschoten meidoorn aan? Zijn er dieren te zien die vooral in de schemer actief zijn, zoals de bever, of een uil op jacht naar muizen? Hoe is het gesteld met de planten in de nacht. Hoe komt de zwarte nachtschade aan haar naam en waar groeit die? Voor deze en andere vragen zoeken we een antwoord tijdens deze natuurlijke en avontuurlijke avondstruintocht."

De natuurtocht duurt ongeveer anderhalf uur en start bij het toegangshek Klompenwaard aan de Sterreschans/Waaldijk in Doornenburg. De tocht is gratis en vooraf aanmelden niet nodig.Tip van de organisatie: "We bevelen laarzen of goede schoenen aan en neem eventueel een verrekijker mee. En uiteraard kan het ook behoorlijk afkoelen, dus denk ook aan eventueel extra kleding."

Kersconcert in Angeren moet spreeuwen verjagen

ANGEREN - Dankzij een warm zonnig voorjaar rijpen de kersen voorspoedig. De maand juni - vanouds de kersenmaand - gaf vorig jaar aanleiding om voor het eerst een zogeheten Kersconcert te organiseren. Dat bleek een goede gelegenheid om tegelijk de voortdurende plaaggeesten van de fruitteler - de spreeuwen - te verjagen.

Dat is vorig jaar zowel de muzikanten, het in ruime getale aanwezige publiek als ook de fruitteler zo goed bevallen, dat harmonie Sint-Caecilia in Angeren dat dit jaar gaat herhalen.

De harmonie heeft daarom besloten om op 19 juni de familie De Vries aan de Kampsestraat 43 in Angeren opnieuw een handje te gaan helpen met het spreeuwenjagen. Maar dat dan wel op een ludieke, muzikale manier: het orkest sluit op deze wijze haar seizoen af met een heus Kersconcert. Dit als woordspeling op het andere fenomeen, dat gebruikelijk aan het eind van het jaar plaatsvindt.


Het Kersconcert begint om 19.30 uur en zal een uiterst luchtig karakter hebben. Uiteraard biedt de familie De Vries het publiek alle gelegenheid om tijdens het concert van hun kersen te genieten of na afloop een zakje mee naar huis te nemen. De harmonie hoopt op een net zo grote belangstelling als vorig jaar. Omdat bij regenachtig weer ook de spreeuwen schuilen, gaat in dat geval het concert niet door...

Marang Angeren overhandigt cheque aan Stichting Wassu

Foto: Geert Roelofs

ANGEREN - Alle leerlingen van basisschool Marang hadden zich verzameld in het zogenaamde openlucht theater van de school. Daar werd op symbolische wijze door de organisatie van de kindersponsorloop een cheque ter waarde van 1973,22 euro uitgereikt aan de Stichting Wassu.

Theo en Jolanda Elbers van de Stichting Wassu, the old village in the Gambia, waren speciaal naar school gekomen om deze cheque in ontvangst te nemen. Twee leerlingen van de school werden door het echtpaar Elbers verrast met een karakteristiek Gambiaans beeldje vanwege hun grandioze inzet tijdens de sponsoractie.

Met de opbrengst van de sponsorloop dit jaar worden naaimachines aangeschaft, zodat de kinderen in Gambia op hun school leren zelf kleding te maken, om later beter in hun eigen behoeften te kunnen voorzien.

Oranje weken bij Olround bowlingcentrum in Nijmegen

NIJMEGEN - De maand juni staat in het teken van het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië en dat gaat bij Olround bowlingcentrum niet onopgemerkt voorbij. Tijdens het WK vinden de Oranje Weken plaats bij het bowlingcentrum op de Heijendaalseweg 90, te Nijmegen.

Zo introduceert Olround Bowling tijdens het WK voetbal het spel: Vind de Pin en Win! Elke week tijdens het WK verstopt Olround Bowlingcentrum in Nijmegen en omgeving tien bowlingpins, negen witte en één oranje. De vinder van een witte pin heeft met de aangehechte cadeaubon recht op één uur gratis bowlen op één baan. De gelukkige vinder van de oranje pin wint zelfs een compleet diner- en bowlingarrangement voor vier personen. Tijdens het WK biedt Olround Bowlingcentrum het tweede uur bowlen aan met vijftig procent korting.

Mooie opbrengst in Bemmel van collecte epilepsiebestrijding

BEMMEL - De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Bemmel 740,20 euro opgebracht. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

Van 2 tot en met 7 juni gingen in heel Nederland ruim dertigduizend vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Epilepsiefonds. Geld voor de epilepsiebestrijding is hard nodig.

Epilepsie is een tijdelijke functiestoornis in de hersenen die zich uit in aanvallen. Iedereen kan op elke leeftijd epilepsie krijgen en er kan niets worden gedaan om het te voorkomen. In Nederland leven 120.000 mensen met epilepsie en dertig procent van deze mensen blijft veel last houden van aanvallen.

Hoe epilepsie ontstaat, is nog steeds niet bekend. Er is dus geld nodig voor onderzoek. Maar zeker ook voor voorlichting: veel mensen weten niets over de aandoening epilepsie. Naast het subsidiëren van onderzoek en het geven van voorlichting, organiseert het Epilepsiefonds vakanties voor mensen met epilepsie. Voor veel kinderen en volwassenen is dit de enige mogelijkheid om met vakantie te gaan. Ook verleent het fonds individuele hulp aan mensen met epilepsie.

Hebt u de collectant gemist? Maak dan een bijdrage over op giro 222111 (IBAN: NL83 INGB 0000 2221 11) ten name van het Epilepsiefonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van twee euro).


Het Epilepsiefonds is alle collectevrijwilligers dankbaar en iedereen die heeft gegeven aan de collectant.

Rol wijkplatforms staat ter discussie

Platform Bemmel-Oost scoort beter dan gemiddeld

BEMMEL – Een meerderheid van de bevolking houdt vast aan het nut van wijkplatforms, maar de rol is onduidelijk. Wijkplatforms zijn onzichtbaar, hebben moeite om hun organisatie op orde te houden en inwoners zien weinig terug van wat ze doen. Een greep uit het onderzoek van de Rekenkamercommissie. Zorgelijk, vindt het college en wil een 'fundamentele discussie' met de gemeenteraad over inwonersparticipatie en de rol hierin van de wijkplatforms.

Wijkplatforms klagen al jaren over stroeve communicatie met de gemeente. Zo kon het niet langer. De gemeenteraad gaf de Rekenkamercommissie opdracht uit te zoeken wat er aan de hand is. Wie het rapport 'Samenspel tussen wijkplatforms en de gemeente Lingewaard' leest krijgt een aardig beeld van wat er mis is om inwoners via wijkplatforms invloed te geven op hun eigen leefomgeving.

Ruim tachtig procent is bekend met wijkplatforms, maar over wat ze doen is slechts een kwart van de bewoners goed op de hoogte. Over het functioneren oordelen de bewoners met gemiddeld een 6,1. Wijkplatforms Zand-Binnen-Buiten, Molenwijk-Dries en Bemmel-Oost scoren beter dan het gemiddeld. De invloed van wijkplatforms op verbetering van hun wijk wordt door bewoners laag ingeschat. De communicatie moet beter.
De Rekenkamercommissie was kritisch op financiën. Van het budget van 500.000 euro gaat 120.000 euro naar wijkplatforms voor werkplannen. De rest gaat op aan ambtelijke en algemene kosten.

Tien jaar geleden lag er ook een onderzoekrapport. Iedereen was zich er van bewust dat het anders moest. Maar na tien jaar is de gemeente nog niet in staat gebleken daarvoor de 'juiste receptuur' te vinden, zo eindigt het rapport. Wethouder Theo Janssen verwacht de discussie met de gemeenteraad dit jaar te voeren.

'Hoe verder na een beroerte?'

BEMMEL - - Van een (beroerte0 CVA kan men ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Maar ook onzichtbare gevolgen die de buitenwereld niet ziet zoals karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratie en visuele problemen. Mensen die het meegemaakt hebben kunnen te maken krijgen met gebrekkig zelfvertrouwen, somberheid en depressie, onzekerheid, angst voor het optreden van een nieuwe beroerte, gevoelens van frustratie en machteloosheid.

Mevrouw Ellen Eich van de Nederlandse CVA-vereniging heeft zelf ook een beroerte gehad en gaat in op bovenstaande gevolgen. Ze legt uit op welke manier mensen ondersteund kunnen worden, die een beroerte hebben gehad. Tevens gaat ze in op de rol van de mantelzorger in dit proces.

De bijeenkomst is dinsdag 24 juni van 19.30 tot 21.00 uurin het Grand Café van verpleeghuis De Lingehof aan de Gouden Appel 122 in Bemmel

De organisatie van deze avond is een samenwerking van Betuweland (Zorg, Welzijn ,Wonen), verpleeghuis De Lingehof, huisartsenpraktijk De Teselaar en Stichting Welzijn Lingewaard.

Familieleden en belangstellenden zijn welkom, aanmelden kan via SWL Meldpunt, telefoon 088 2552555 of Participatiepunten. Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/mantelzorg.

Aanmelden creatieve ochtend bij Participatiepunt Gendt

GENDT - Aanmelden voor de crea-ochtend in Gendt kan weer. Deze wordt gehouden op woensdagochtend 2 juli van 10.00 tot 12.00 uur. Ook mensen die in het dagelijks leven een beperking ondervinden zijn welkom.

De ochtenden worden georganiseerd vanuit het Participatiepunt Gendt en vinden plaats in de Centrumzaal van de Hof van Breunissen. Zin om een ochtend creatief bezig te zijn met schilderen, tekenen, boetseren, houtbewerking, kaarten maken of soortgelijke activiteiten?

Aanmelden (max. 12 deelnemers) kan via: Participatiepunt Gendt, telefoon 088 2552510 / e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl; SWL Meldpunt, telefoon 088 2552555 / e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl; Receptie Sint-Jozef, telefoon 0481 4211338 / e-mail: receptie@stjozefgendt.nl.

Deelname (inclusief koffie/thee) kost twee euro vijftig. De crea-ochtenden gaan de hele zomer door, ook als het Participatiepunt in verband met de zomervakantie gesloten is (13 juli tot en met 21 augustus).

NIJMEGEN - De maand juni staat in het teken van het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië en dat gaat bij Olround bowlingcentrum niet onopgemerkt voorbij. Tijdens het WK vinden de Oranje Weken plaats bij het bowlingcentrum op de Heijendaalseweg 90, te Nijmegen.

Zo introduceert Olround Bowling tijdens het WK voetbal het spel: Vind de Pin en Win! Elke week tijdens het WK verstopt Olround Bowlingcentrum in Nijmegen en omgeving tien bowlingpins, negen witte en één oranje. De vinder van een witte pin heeft met de aangehechte cadeaubon recht op één uur gratis bowlen op één baan. De gelukkige vinder van de oranje pin wint zelfs een compleet diner- en bowlingarrangement voor vier personen. Tijdens het WK biedt Olround Bowlingcentrum het tweede uur bowlen aan met vijftig procent korting.

Mooie tweede plaats voor Team G hockey uit Bemmel

BEMMEL - Team G hockey uit Bemmel heeft op 31 mei aan het WK hockey in Den Haag deelgenomen. Het behaalde er de tweede plaats.

"We moesten vier wedstrijden spelen. Voordat de wedstrijden begonnen, hebben we eerst met alle 35 teams een warming-up gedaan en werden we luid onthaald door alle mensen en teams die er waren! Daarna moesten we even wachten en hebben we wat dingen besproken over de wedstrijden die we moesten spelen."

"We moesten tegen Upward, MOP, Westland en Barneveld. Het was lekker warm dus we moesten goed blijven drinken en insmeren! De eerste wedstrijd was een makkie. Die wonnen we met 6-0 de eerste overwinning was binnen. Na elke wedstrijd was er even de tijd om bij te tanken en om genoeg vocht naar binnen te krijgen. Dat was heel belangrijk. De tweede en derde wedstrijd wonnen we ook. Maar helaas de vierde wedstrijd hebben we met 3-0 verloren, maar deze tegenstanders waren ook echt goed."

"Na elke wedstrijd kregen we een luid onthaal van alle ouders, broers, zussen, ooms, tantes en noem maar op. Iedereen kwam ons aanmoedigingen. Matthias was onze scheidsrechter en Erna en Lisa onze coaches. Tussendoor kregen we nog een lekkere lunch en na de laatste wedstrijd een lekker ijsje. Iedereen was moe en voldaan. Toen kwam de prijsuitreiking. Wij zijn helaas geen kampioen geworden, maar wel een mooie tweede."

Prijsuitreiking ballonwedstrijd Stichting Huissens Weldoen

foto-onderschrift: de gelukkige prijswinnaars

HUISSEN - Vorige maand vond bij De Buitenpoort de prijsuitreiking plaats van de ballonwedstrijd van Stichting Huissens Weldoen. In totaal wonnen elf kinderen prachtige prijzen.

Jayson de Vos won de hoofdprijs, een prachtige fiets van Tweewielcentrum Huberts. Zijn ballon is 450 kilometer verderop gevonden in Eimersleben in Duitsland. De tweede plaats was voor Fleur Rutgers (207 km) en Malu van Deutekom en Yannieck Wamelink werden gedeeld derde. Hun ballonnen werden 144 kilometer verderop gevonden. Zij wonnen alledrie een kadobon van Huisman Sport.


Naast de ballonwedstrijd vond er ook een trekking plaats onder toezicht van Lingewaerd Notarissen. Nog acht kinderen wonnen een kadobon van Huisman Sport. De volledige uitslag van de ballonwedstrijd en trekking staat op www.huissensweldoen.nl.

Stichting Huissens Weldoen is een nieuwe stichting in Huissen die burgerparticipatie binnen Huissen nastreeft. Huissense minimagezinnen kunnen van de stichting een steuntje in de rug krijgen, zodat zij in de Huissense samenleving kunnen blijven meedoen. Speciale aandacht is er voor kinderen en jongeren tot en met vijfentwintig jaar. Inmiddels zijn er drie donatieaanvragen toegekend. Meer informatie staat op www.huissensweldoen.nl.

Met Lingewaard Natuurlijk bevers zoeken

Met enig geluk zijn ze waar te nemen...

LINGEWAARD - Na een afwezigheid van anderhalve eeuw zwemmen er weer bevers rond de Nederlandse rivieren. Ooit was de bever hier net zo'n gewone verschijning als de reiger en de snoek. Maar nu zijn ze terug!

De eerste bevers zijn in 1988 losgelaten in de Biesbosch en in 1994 volgde de introductie in de Gelderse Poort. De omstandigheden in dit natuurgebied lijken zelfs gunstiger dan de Biesbosch. De waterkwaliteit is er beter en in de ooibossen komen meer boomsoorten voor. Bovendien zijn de plassen en oude rivierlopen rijk aan water- en oeverplanten, die een belangrijk onderdeel van het bevermenu uitmaken.

Op zoek naar sporen en burchten. "Wilt u meer te weten komen over de bevers in Bemmel? Op zaterdag 21 juni van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur kunt u met een gids van Lingewaard Natuurlijk op zoek naar sporen en burchten van de bevers. Echt sensationeel is natuurlijk het waarnemen van de bever zelf: met zijn lengte van soms wel 1.30 meter mag hij zich het grootste knaagdier van Europa noemen. Met enig geluk zijn ze waar te nemen."

De start is bij de Veldschuur aan de Sportlaan 1m in Bemmel. De kosten, inclusief koffie, zijn zes euro. "Tip voor de deelnemers: Doe oude kleren en laarzen aan. Neem een kijker en fototoestel mee."

Meer informatie geeft Ben Cornelissen via 06 44870449. Aanmelden is niet nodig.

Zessentoernooi vierde grandioos tienjarig jubileum

DOORNENBURG - Ongeveer tien jaar geleden ontstond tijdens een verjaardag het idee om een gezellige (voetbal)dag te organiseren voor alle voetbalverenigingen in de regio en hun oud-selectiespelers. Doelstelling van deze 'reunie' is elk jaar weer: een leuk partijtje voetballen…, bijpraten onder het genot van een drankje, hapje en een lekker stukje muziek tot in de late uurtjes.

Dertien teams hadden zich ingeschreven en werden onderverdeeld in twee poules. Het toernooi was dit jaar weer een succes. Met spelers van Driel, Spero, GVA, Arnhemia, RKHVV, Angeren, Hulhuizen, Bataven, RKPSC en Bemmel, die allen graag worden teruggezien volgend jaar op 30 mei 2015. Sportvereniging Driel heeft het toernooi gewonnen.

Comité Hengelsport Huissen 65+

HUISSEN - Het is een genoegen voor het comité Hengelsportwedstrijd 65+ om ook dit jaar weer de wedstrijd te organiseren. Deze jaarlijks terugkerende hengelsportdag voor het kampioenschap van Lingewaard wordt voor de 43ste keer georganiseerd.

Zo zullen zaterdag 12 juli de dames en heren deelnemers zich weer aan de oevers van vijvers op de Zilverkamp in Huissen begeven. Wie vangt er dit jaar de grootste, kleinste of de meeste vis?

"Woont u in de gemeente Lingewaard en bet u 65 jaar of ouder? Geef u dan op voor deze onvergetelijke dag! We zien u graag zaterdag 12 juli." De loting zal plaatsvinden bij De Ark, Hazenkamp 26 in Huissen.

Er wordt gevist van 14.00 tot 16.00 uur aan de vijver achter sporthal De Brink op De Zilverkamp in Huissen. De feestavond met muziek en de prijsuitreiking zal plaatsvinden vanaf 19.00 uur in De Ark, Hazenkamp 2b in Huissen. De inleg is drie euro en iedereen heeft prijs.

Opgeven kan voor 10 juli bij Jan Derksen, mobiel 06 12630215, Wim Kersten, telefoon 026 3255453 of mobiel 06 81857516.

Wandelmiddagen bij Participatiepunt Gendt

GENDT - Vanaf 2 september heeft het Participatiepunt Gendt er een nieuwe activiteit bij. Speciaal voor mensen met lichte dementie, een klein sociaal netwerk, beperking en/of mobiliteitsproblemen worden er wandelmiddagen georganiseerd in kleine groepjes.

Op de dinsdagmiddag kun je deelnemen aan een korte wandeling en op de donderdagmiddag aan een langere. Het streven is de wandelingen elke week te laten plaatsvinden. Tijdens de wandeling is er voldoende vrijwillige begeleiding aanwezig en wordt er gepauzeerd. De koffie/thee is voor eigen rekening, deelname aan deze activiteit is verder gratis!

Zin om een frisse neus te halen tijdens een gezellige wandeling op één van deze middagen? Aanmelden kan nu al via Participatiepunt Gendt, telefoon 088 2552510 / e-mail: ppgendt@swlingewaard.nl; SWL Meldpunt, tel efoon088 2552555 / e-mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Verzamelen is bij Hof van Breunissen aan het Kloosterplein 4 in Gendt (in overleg kan men thuis opgehaald worden). Op de dinsdagmiddag is er een korte wandeling van 14.00 tot 15.30 uur; op de donderdagmiddag -is er een lange wandeling van 14.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie staat op www.swlingewaard.nl/participatiepunten/pp-gendt.

Klik & Tik het internet op

LINGEWAARD - Bibliotheek Lingewaard organiseert de gratis cursus: 'Klik & Tik het Internet op' voor mensen met geen of weinig computerervaring.

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat tegenwoordig allemaal via Internet. De cursus: 'Klik & Tik het Internet op' helpt de deelnemers beter gebruik te maken van deze nieuwe mogelijkheden.

De cursus bevat zes onderwerpen: Het internet op, Websites bekijken, Zoeken met een zoekmachine, Invullen van aanvragen, E-mailen en Downloaden.

De cursus wordt eenmaal per week in de bibliotheek in Bemmel en Huissen gegeven, afhankelijk van de belangstelling op maandag- of woensdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur. De start van de cursus is gepland in de week van 8 tot 12 september. Bij afronding van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat van deelname.

Belangstellenden kunnen een inschrijfformulier afhalen bij de bibliotheek of inschrijven via www.bibliotheeklingewaard.nl.

Samen wandelen met vrouwenvereniging

HAALDEREN - Op 25 juni vertrekt vrouwenvereniging Haalderen om 13.30 uur met de auto naar Nijmegen, waar ze de wandeling gaat maken die op 28 mei wegens het slechte weer niet door kon gaan.

Het vertrek is op 25 juni bij De Tichel in Haalderen.

Oud papier

DOORNENBURG – Op zaterdag 21 juni halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 08.30 uur het oud papier weer op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

De TV uitzendingen zijn te zien op UPC Kanaal 31 (analoog 14+),
op KPN glasvezel kanaal 629 en op de website lingewaardlokaal.tv - uitzending live.
Lingewaard Lokaal Info kort: uitzending met nieuws en studiogasten uit de gemeente Lingewaard. Deze uitzending wordt elke dag om 15.00 en 17.30 uur herhaald.

De Radio programma's zijn te horen op FM 93.6, via UPC kabel 93.1 onder Tekst TV en op kanaal 379 op KPN glasvezel.

Radio Programmering;
Maandag 20.00 – 22.00u That's Music – presentatie Alfred Danjé. Om je werkweek verder goed door te komen. Met muziek vanaf de jaren 60 tot de hits en tips van nu.
Dinsdag 20.00 – 22.00u Country Shop – presentatie Alex van Beek. In Country shop kunt u luisteren naar country, folk, americana, bluegrass en country-pop. Er is veel aan-dacht voor nieuw uitgebrachte albums maar ook het oudere wordt niet vergeten.
Woensdag 20.00 – 22.00u Avondvitaminen – presentatie Carl Witjes. Carl is op vakantie. Het programma is weer terug op 16 juli.

Donderdag 20.00 – 22.00u Muziekdossier – presentatie Hans Verduijn. De muziek kan wekelijks verschillen maar kent wel een rode draad bijvoorbeeld een oude hitparade, een willekeurig jaar met nieuwsberichten en muziek uit dat jaar, of een programma over een bepaalde muziekstroming.

Vrijdag 20.00 – 22.00u Pop Shop – presentatie Alex van Beek. U kunt luisteren naar diverse soorten muziek zoals blues, rock, country, bluegrass en soul. Alles wat met de popmuziek te maken heeft laat hij horen natuurlijk met de nodige informatie erbij.

Zaterdag 07.00 – 09.00u; Herhaling om15.00 – 17.00u Prettig Weekend gepresenteerd door Louis Carpaij. De radiomaker achter dit programma is de 50 al een tijd gepasseerd en alhoewel hij de huidige muziek op z'n tijd, ook wel kan waarderen, ligt zijn passie vooral bij de 70's en 80's.Maar ook in de 60-er en 90-er jaren is er mooie muziek gemaakt; in Prettig Weekend hoor je: het nieuws, popnieuws, en de (bijna vergeten) muziek van deze dag, uit de 20ste eeuw de verjaardagskalender, een 'Beatleplaatje, het one-hit wonder, de RIP plaat. Kortom de muziek en de gebeurtenissen van deze zaterdag, maar dan in het verleden.
09.00 – 11.00u Het weekend in – presentatie Theo Hennekes en Thera van Schaik. Relaxt het weekend in met veel uit tips voor het weekend, de agenda en het actuele nieuws.
11.00 - 13.00u L Magazine heeft een zomerstop en is weer na de zomer te beluisteren. U kunt tijdens de zomerstop luisteren naar een programma gemaakt en gepresenteerd door Hans Verduijn. U kent Hans van zijn programma op de donderdagavond. Muziekdossier zomerspecial deze zaterdag met een Nederlandstalig programma met meezingers, mee huilers, luisterliedjes dus voor ieder wat wils, luister, zing of huil mee, tot dan!
Zondag 10.00 – ± 11.15u Kerkradio vanuit Huissen Stad Eucharistisch Centrum. Voorganger; Vicaris R. Cornelissen, Aalmoezenier
Crolla, Pastoor Peters en Pastor v. Cuijk. Koor; Diverse koren uit parochie De Levensbron. Bijzonderheden; Huissense Umdracht
11.15 – 13.00u Met een knipoog naar… presentatie – Hans Kleefman.
Een programma met lichte muziek met daarin klas-siek, jazz en blaasmuziek.

Berichten voor TV, radio en Tekst TV kunt u sturen aan redactie@lingewaardlokaal.tv.

Op Radio Lingewaard Lokaal kunt u buiten bovenstaande uren non-stop luisteren naar lekkere muziek. Overdags lekkere 70's, 80's, 90's en 00's maar ook nieuwe muziek. 's Nachts kunt u luisteren naar rustige muziek.

Uitslagen Vliegende Post Haalderen

HAALDEREN - W. Geurtz & Zn en Comb. v. Zadelhoff winnen het goud bij De Vliegende Post.

Op 7 juni stonden er weer twee vluchten op het programma.De laatste vitessevlucht en de tweede dagfondvlucht. De eerste vlucht is die vanuit Salbris (570 km). Hieraan deden 57 duiven mee van tien liefhebbers. De duiven werden gelost om 07.00 uur met een zuid-oostelijke wind.


W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 1, 5, 10; H. de Wijse 2 mee 2 pr. 2, 11; Chr. Graven 5 mee 2 pr. 3, 14; Comb. Engelen 10 mee 5 pr. 4, 7, 8, 9, 12; Wiltink-Meijs 6 mee 1 pr. 6; Comb. Weijers 6 mee 1 pr. 13; P. Mom 5 mee 1 pr. 15.

De tweede vlucht was vanuit St. Quentin (293 km). Hieraan deden 226 duiven mee van negentien liefhebbers. De duiven werden gelost om 07.15 uur.

Comb. van Zadelhoff 10 mee 6 pr. 1, 30, 38, 44, 54, 66; H. Leemreise 25 mee 6 pr. 2, 16, 24, 41, 51, 53; L. Meijberg 5 mee 1 pr. 3; H. de Wijse 9 mee 5 pr. 4, 8, 13, 14, 45; H. Lichtenberg 8 mee 4 pr. 5, 11, 35, 36; L. Meijer 12 mee 2 pr. 6, 26; T. Tinnenbroek 21 mee 5 pr. 7, 28, 31, 34, 50; Muller – de Wijse 14 mee 5 pr. 9, 15, 17, 23, 32; J. Evers 6 mee 2 pr. 10, 52; A.J. van Olderen 17 mee 3 pr. 12, 21, 29; Chr. Graven 10 mee 3 pr. 18, 22, 33; W. Geurtz & Zn 10 mee 3 pr. 19, 39, 40; Comb. Engelen 10 mee 3 pr. 20, 42, 43; Comb. Weijers 26 mee 5 pr. 25, 27, 37, 46, 55; Gebr. Graven 8 mee 2 pr. 47, 49; J. Peters (G) 10 mee 1 pr. 48; J. v.d. Scheur 4 mee 1 pr. 57.

Derde koningswedstrijd bij visvereniging De Karper

HAALDEREN/BEMMEL - Op zondag 8 juni werd bij hengelsportvereniging De Karper de derde koningswedstrijd gevist. Deze zondag was een perfecte visdag met veel zon en weinig wind.

"Met zeventien vissers gingen we naar De Waal om weer eens flink vis te vangen, maar al snel werd duidelijk dat ook de vis van het warme weer genoot."

Toch waren Bert van Vorsselen aan de bovenkant en Marcel Willemsen aan de onderkant de winnaars met ieder ruim 12,000 kg. Maar over de hele wedstrijd bekeken was er toch weer weinig gevangen. Na afloop was het weer erg gezellig in café Haalderen. "Dit vinden wij als wedstrijdcommissie dan ook fantastisch."

De uitslag van de wedstrijd: Bovenkant: 1 bert v vorsselen 12.160 kg; 2 ton de haas 10.600 kg; 3 john bisselink 8.100 kg; 4 perry rijndeste 6.250 kg 5 werner gertsen 5.630 kg; 6 frank enklaar 4.650 kg.

Onderkant: 1 marcel willemsen 12.860 kg. 2 leo klok 8.320 kg. 3 john boshoven 6.120 kg; 4 jurgen evers 5.300 kg; 5 menno albouts 3.580 kg; 6 mart sweers 1.390 kg.

Hardloopgroep De Sprinters gaat van start

BEMMEL - In september gaat b.o.d. De Sprinters weer een beginnersgroep opstarten. Voor deze groep kan men zich aanmelden als men nog weinig of geen loopervaring heeft. Op een plezierige en ontspannen manier wordt men gedurende twee avonden per week vertrouwd gemaakt met alle facetten van het lopen.

Vanaf woensdag 17 september wordt onder leiding van gediplomeerde trainers op de maandag- en woensdagavond van half acht met deze beginnersgroep getraind. De eerste vier weken zijn de trainingen gratis. "Wel wordt van u verwacht dat u hierna lid van b.o.d. De Sprinters (24 euro per kwartaal). De trainingen zullen zowel op de openbare weg, als op de atletiekbaan, op sportpark De Heister plaats vinden.

Voorafgaand aan de eerste trainingsavond in september zal er een tweetal informatieavonden georganiseerd worden. De eerste is op donderdag 3 juli en de tweede is op dinsdag 16 september, beide om 19.30 uur in het clubhuis op sportpark De Heister achter het Over Betuwe College, waarbij kennis kan worden gemaakt met de trainers en waarbij uiteengezet wordt hoe de trainingsavonden worden gehouden. Ook zal hierbij aandacht besteed worden aan loopkleding en schoeisel (men kan deze beter nog niet aanschaffen). Verder kuan men hier met alle vragen terecht. "Mocht u beide avonden verhinderd zijn staan wij telefonisch tot uw beschikking of kunt u de eerste trainingsavond bij ons terecht vanaf 19.10 uur."

Telefonisch zijn ook inlichtingen in te winnen bij Michael Smoorenburg 0481 465049 en Rens Harteman 06 10352472.

Ortenauer Narrenbund krijgt warm welkom

HUISSEN - Met het Narrentreffen van februari 2015 in het vooruitzicht heeft de Ortenauer Narrenbund (ONB) zaterdag 7 juni een werkbezoek gebracht aan de Kroanige Zwaone in Huissen. De Duitse delegatie werd ontvangen door burgemeester Schuurmans van Lingewaard, vierde de start mee van het feestweekend 700 jaar Huissen en bracht een bezoek aan drie bedrijven rond het Huissense Looveer.

De Kraonige Zwaone zijn als enige Nederlandse carnavalsvereniging sinds enkele jaren lid van de ONB. In totaal maken zestig gezelschappen, ook uit Frankrijk en Zwitserland, deel uit van de bond. Culturele uitwisseling en verbroedering, over landsgrenzen heen, is de voornaamste reden van de toenadering.

Van 6 tot en met 8 februari 2015 houdenen de Kraonige Zwaone het Narrentreffen in Huissen, waar zo'n 1100 Duitse carnavalsvierders worden verwacht. Het is voor het eerst dat de ONB een grote optocht organiseert buiten het Duitse taalgebied. De Kraonige Zwaone zijn al volop bezig met de voorbereidingen.

Na een bezoek aan de ONB in het Duitse Ulm, was het nu de eer aan de Kraonige Zwaone om een delegatie van de bond in Huissen te ontvangen.

Met het bijwonen van de aftrap van 700 jaar Huissen, kreeg de ONB alvast een beeld van de manier waarop in Huissen feest wordt gevierd. Naast de culturele uitwisseling stond ook een bezoek aan de bedrijven VBI, Schraven en Van Dalen op het programma. Zij zijn alle drie Gouden Kaarthouders van de Kraonige Zwaone en hebben de uitwisseling mede mogelijk gemaakt.

8 / 24

Ingezonden

Is er een dokter in de zaal?

In het Gemeentenieuws van woensdag 4 juni jl. stond het stukje 'Zuster' van Sjaak Veldkamp, waarop ik moet reageren.

Natuurlijk vind ik het jammer voor meneer dat hij zijn been heeft bezeerd en even niet meer de dingen kan doen, zoals hij gewend is, maar om dat nou af te reageren op de Stichting Welzijn Lingewaard, vind ik op zijn zachtst gezegd een minne actie.

Om duidelijk te maken waarom dit stuk mij in het verkeerde keelgat schoot, denk ik dat ik eerst iets meer over mijzelf moet vertellen. Mijn naam is Annemie Stax en ik doe sedert twee en een half jaar met heel veel plezier vrijwilligerswerk bij SWL. En laat ik duidelijk zijn: ik ben een van de vele, vele mensen die zich belangeloos inzetten voor diezelfde stichting.

Waarschijnlijk zijn er zoveel vrijwilligers, omdat volgens de heer Veldkamp de Stichting 'zwaar gesubsidieerd' wordt. Dat is natuurlijk een lachertje. Die vrijwilligers zijn juist nodig omdat er weinig subsidie is en in de twee en een half jaar dat ik bij de SWL ben, heb ik mensen zien komen en gaan, maar vooral ook steeds meer werkzaamheden deze kant op zien komen, die SWL, ondanks de beperkte middelen die zij heeft, toch maar mooi aanpakt. Voor een deel heeft dat met het beleid in Den Haag te maken en daar zou de heer Veldkamp zijn giftige pen op moeten richten, maar voor een ander deel heeft dat met het enthousiasme van de medewerkers en vrijwilligers van SWL te maken.

Zij gaan problemen nooit uit de weg en zien deze als een uitdaging.
De vrijwilligers zijn enthousiaste mensen die wat over hebben voor hun medemens, al is het maar een keer naar het ziekenhuis rijden, een lampje ophangen, of die, zoals ik, in het meldpunt of de participatiepunten bezig zijn, in de eetcafés lekkere maaltijden koken of in de repaircafés hun steentje bijdragen. Allemaal initiatieven van SWL.

Heeft meneer nog nooit van gehoord, zo te zien. Laat staan dat hij er ooit is gaan kijken.

Maar hij kan gerust zijn: ook hij kan bellen als hij naar het ziekenhuis moet met zijn omzwachtelde been. Of er dan nog iemand kan rijden is de vraag, want een duurbetaalde en bemoeizuchtige SWL-er die wil je niet voor je deur, toch.

Enne… ook ik snap er geen hol van…dat iemand zoiets kan schrijven over een organisatie die hij niet kent en die met haar beperkte middelen zoveel voor de medemens betekent, maar ik ben dan ook niet iemand die zou willen vluchten. Ik ben blij dat ik deel uit mag maken van SWL.

Tenslotte een goede raad voor meneer Veldkamp: ruil die zuster maar in tegen een dokter, want er is vast meer aan de hand dan een zeer been.

Is er een dokter in de zaal?

Column

Ik mag van mijn vrouw geen oranje kleding dragen. Oranje staat niet bij mijn rood getint gezicht, zegt ze. Haar mening werd bevestigd door 'imago stylist' Antoinet Kuipers uit Huissen toen ik vrijwillig meedeed aan een test. Kuipers doet iets in kleuradvies. Ja, ook voor echte mannen. Sindsdien loop ik ontspannen rond in blauw, geel, of roze kleding.

Het is de maand van het WK voetbal. Oranje mutsen, slingers, vlaggen en vrolijk consumentlokkende hamsters voeren de boventoon. Het zijn barre tijden. Ik ben niet oranje gezind, vind voetbal niks en sta voor gek in een oranje Donders huispak. Ik ga genieten van de KRO Detectivemaand en Engelse ale van 'Old Speckled Hen'.

De Engelsen hebben een lange detectivetraditie. Sterke karakters, spanning en overgoten met een sausje van Britse humor. Het nieuwe college van Lingewaard is op weg om de Britse traditie te volgen. Ik geniet. Sir Johan Sluiter straalt als gezagsdrager. Een bolhoed zou hem niet misstaan. Theo Peren heeft het karakter van een ongevaarlijke brombeer in London Zoo. Sherlock-Theo Janssen past in het beeld van de detective die voor overleg de Engelse pub kiest. En overleg is nodig. De Rekenkamercommissie heeft aanbevelingen gedaan om de herrie rond wijkplatforms weg te nemen. Sherlock-Theo Janssen is hiervoor de verantwoordelijke wethouder. Zijn lingewaard.NU zou wijkplatforms het liefst in de Theems dumpen, om in Engelse detectivesferen te blijven. Wethouder Sir Johan Sluiter en zijn fractie Lokaal Belang, rollen voor wijkplatforms echter de rode loper uit. Ingrediënten voor een spannende detective. Wie wordt er vermoord! Humor komt van wethouder Helga Witjes. In de 2e verhaallijn lost zij een probleem op van zwerfvuil rond het JOP in Huissen, bekend als De Bunker. Op verzoek van de jongeren zorgt Helga voor een Lingewaardse bezem. Dan zijn ze bereid om hun weggesmeten zooi op te ruimen. Ik kijk uit naar de KRO Detectivemaand. Wie kijkt tijdens de spannende Lingewaards-Britse detectiveserie naar voetbal?

Sjaak Veldkamp

Toeter Nog Maar Één Nederlands Kampioen

BEMMEL - Afgelopen zondag scheen de zon volop en vloeide het bier rijkelijk. Enkele duizenden mensen kwamen die dag naar Bemmel om de 28ste editie van de Bemmelse Dweildag mee te maken. Zij zagen zeventig dweilorkesten optreden op tien verschillende podia.

Volgens Theo Spanbroek, voorzitter van de Bemmelse Dweildag, is het familiefeest zonder problemen verlopen. "De zon schijnt, er wordt muziek gespeeld. Iedereen wil er een feestje van maken."
Dweilorkesten vanuit het hele land waren aanwezig om een Bemmel een feestje te bouwen. Dit jaar was er ook sprake van een grote verrassing: het Zweedse dweilorkest LitHe Blas was aanwezig. Dit is geen gewoon orkest, maar eentje met een zangeres en een act om toneel waarbij ze de lachers op hun hand hebben. Daardoor is het dweilorkest bijzonder populair bij het publiek.

Aan het eind van een prachtige zonovergoten 28e Bemmelse Dweildag werd de Harderwijkse feestband Toeter Nog Maar Één uitgeroepen tot Algemeen Nederlands Kampioen. Kort daarvoor kregen de muzikanten al de prijzen voor Nederlands Kampioen Muzikaal en Nederlands Kampioen Show. De afwisseling in de muziek en een goede interactie met het publiek geeft bij deze nieuwkomer in Bemmel de doorslag! Van de jury kregen zij 356 punten.

Naast Toeter Nog Maar Één deden er veertien andere orkesten mee in de wedstrijdklasse. De tweede plaats was voor De Deurdweilers uit Angeren met 323 punten en de derde plaats voor De Eierjongens uit Winterswijk met 308 punten.

Postduivenvereniging De Vriendenkring

LINGEWAARD - Zaterdag 7 juni was er een vitessevlucht vanaf Sint-Quentin over een afstand van 297 kilometer. E. van Aalten en C.Neijenhuis winnen respectievelijk Sint-Quentin en de dagfondvlucht vanaf Salbris.

De duiven werden om 07.15 uur gelost met een zuid-oosten wind. De eerste duif van E van Aalten arriveerde om 11.19 uur op het hok. 2e. P.J.H. v. Ooijen, 3e. C. Vermeulen, 4e. C. Neijenhuis, 5e. T.Sas, 6e. v. Ingen & Zn.

Ook was er een dagfondvlucht vanaf Salbris over een afstand van 572 kilometer. Deze duiven werden om 07.00 uur gelost. Hier draaide C. Neijenhuis zijn eerste duif om 14.18 uur. 2e. C. Vermeulen, 3e. E. v. Aalten, 4e. J. Buys, 5e. Nissen &Vermaas, 6e. J.H.T.P.Pauwelsen.

Onderwijsman Peter Bongers neemt afscheid van onderwijs

BEMMEL - Peter Bongers is 43 jaar met veel enthousiasme in het onderwijs werkzaam geweest, waarvan de laatste elf jaar met grote betrokkenheid bij het SamenwerkingsVerband Over Betuwe.

Peter heeft ervoor gekozen op 1 augustus 2014 vervroegd met pensioen te gaan. Een ieder die persoonlijk afscheid wil nemen, is uitgenodigd voor de receptie op woensdag 2 juli van 16.00 tot 18.00 uur in de zaal van Zijdewinde, Waaldijk 28 in Bemmel.

Protestantse Gemeente

HUISSEN - De kerkdiensten van de Protestantse Gemeente in Huissen zijn te bezoeken in het Kerkgebouw aan het Raadhuisplein 35. Meer informatie staat op www.pknhuissen.nl.

Op zondag 22 juni om 10.00 uur is dominee J. Herwijer uit Bemmel voorganger. Er is een crèche en minikinderkerk tot vier jaar. Kinderkerk is er voor kinderen van vier tot twaalf jaar.

Wijkplatform Centrum vergadert woensdag 25 juni

HUISSEN - Het wijkplatform Huissen Centrum vergadert woensdag 25 juni (volgende week woensdag) vanaf 19.00 uur in zaal 2 tegenover ons voormalige 'Stadhues'.

Burgerparticipatie blijft een speerpunt van het nieuwe gemeentebestuur. "De burgemeester gebruikt liever 'Inwonersparticipatie' omdat zij dan 'u' als inwoner van Lingewaard bedoelt."

"Als bewoner van Huissen Centrum, 't Kempke, de Bloemstraat en Johanna Hoeve bent u bij voorkeur deskundig als het om uw eigen leefomgeving gaat. Met die kennis kunt u in het wijkplatform uw leefomgeving helpen optimaliseren.

Hebt u ideeën? Help ons. Loop gewoon binnen, er is koffie en een luisterend oor."

Belangrijke onderwerpen zijn momenteel: Wat gebeurt er met het Stadhues, met de Aloysiuslocatie, het kerkhof, de Doelenstraat, Van Voorststraat, Loostraat en wanneer krijgt het centrum haar verkeer doeltreffend en veilig afgewikkeld. "U kunt uw vragen en/of mededelingen ook via onze website mailen: www.wijkplatformhuissencentrum.nl.

Hobbyisten gevraagd voor 'schuttersbraderie' in Angeren

ANGEREN - Namens het schuttersgilde Sint-Bavo Angeren houdt de Lingewaard Koningschiet Commissie Angeren ( LKCA ) een grootse braderie rondom het Kulturhus van Angeren.

Om deze braderie op 17 augustus nog meer 'kleur' te geven doet de LKCA een oproep aan alle hobbyisten en/of kraamhouders in de gemeente Lingewaard (of daarbuiten), die graag iets willen demonstreren en/of producten verkopen.

"Dit is een unieke kans om aan het publiek je hobby/waren te tonen op deze unieke locatie." Opgeven kan op het mailadres: lkca@stbavoangeren.nl onder vermelding van naam en hobby/verkoopwaren. Een uitnodiging en voorwaarden volgen via de mail.

Repair Café Lingewaard bij Participatiepunt Gendt

GENDT - Zoals elke laatste woensdag van de maand is op 25 juni het Repair Café Lingewaard open bij het Participatiepunt Gendt. Iedereen die iets te repareren heeft kan er terecht, bijvoorbeeld voor reparaties van kleine elektrische apparaten, kleding en lijmklusjes.

Heb je thuis een klok die niet meer tikt? Dan is dit je kans, in Gendt is namelijk een klokkenmaker aanwezig. Ook voor kleine reparaties aan meubels kan je er terecht.

Tijdens het Repair Café is het Participatiepunt gewoon open. Hier kan je terecht voor vragen, activiteiten, maar ook voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Heb je niets te repareren, maar wil je een kijkje nemen. Dan bent je van harte welkom voor een gezellig praatje. In het Repair Café gaat het namelijk niet alleen om het repareren van spullen, het biedt ook een leuk ontmoetingsmoment.

Repair Café Lingewaard /Participatiepunt Gendt is 25 juni van 10:00 tot 12:30 uur in Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 in Gendt. Tijdens de zomervakantie is het Participatiepunt gesloten van 13 juli tot en met 21 augustus, hierdoor is er in de maand juli is geen Repair Café.

'Turnen met plezier' werd mooi eerste wedstrijdseizoen

LINGEWAARD - Voor de wedstrijd turnsters van SGS-Lingewaard zit het wedstrijdseizoen er bijna op. Het was een succesvol seizoen waarin veel mooie prestaties en doelen werden gehaald maar bovenal werd er met plezier geturnd!

Het was een mooi seizoen waarin de Lingewaardse turnsters in de zesde tot en met de eerste divisie uitkwamen.

De A- B- C en D- selectie turnsters hebben allemaal met plezier geturnd op de wedstrijden en hebben hierdoor ook nog eens medailles, finaleplaatsen en zelfs het NK gehaald!

Zilver op het NK

Anouk Zuid, turnster in de tweede divisie, plaatste zich eerder dit seizoen glansrijk voor de toestelfinale Balk, op het Nederlands Kampioenschap. Na een schitterende, stabiele oefening, kreeg zij de op eén na hoogste score op dit toestel toegekend door de jury. Anouk haalde dus een zilveren NK medaille!

Lingewaard Open

De laatste wedstrijd van het seizoen zal de Lingewaard Open zijn. Deze wedstrijd wordt op 28 juni en omdat er in de gemeente Lingewaard helaas geen geschikte turn accommodatie is, wordt deze wedstrijd gehouden in Arnhem (Valkenhuizen). Tijdens deze wedstrijd komen zowel recreatieve als wedstrijdsporters in actie.

Alle Lingewaardse toppers in actie te zien? Iedereen is welkom om te komen kijken tijdens dit evenement. De toegang is gratis.

Meer informatie over de Lingewaard Open en de Stichting staat op www.sgs-lingewaard.nl.

Avondvierdaagse in Huissen prima verlopen

HUISSEN - Op dinsdag 3 juni stonden bijna veertienhonderd wandelaars te trappelen van ongeduld om te kunnen starten.

Om 18.30 uur was het dan zover en trok een langgerekt lint richting Loovelden. "De weergoden waren ons goed gezind behalve op de woensdag avond toen kregen de meeste 10 km-lopers een nat pak. Op de woensdagavond hadden we het rondje door het centrum weer in de route opgenomen en we kregen er positieve reacties van de wandelaars."

Op vrijdag werden de wandelaars muzikaal onthaald door De Volharding en de scouting Band, terwijl De Rienblaozers op de natte woensdagavond voor een vrolijke noot zorgde. "Blij verrast waren we dat de wandelaars getrakteerd werden op appels van Eric Hermsen een broodje door bakkerij Engelen en een pakje drinken van AH. Tot slot ook nog dank aan de verkeersregelaars, de ehbo uit Angeren, de mensen achter de inschrijftafel en alle vrijwilligers , op wie we ieder jaar weer een beroep kunnen doen. Dankzij deze hulp kunnen we elk jaar een avondvierdaagse organiseren."

Bemmel zoek voetballende dames en meisjes

BEMMEL - "Wij zoeken voor ons damesvoetbalteam nog nieuwe voetbalsters. Ons damesteam speelt op zondagochtend, en komt uit in de vijfde klasse van de KNVB."

Het bestuur heeft het advies van de meisjes-, meiden- en damescommissie en TC overgenomen door Jasper Ras aan te stellen als nieuwe trainer van het damesteam. Hij heeft zijn sporen verdiend bij het meisjes- en meidenvoetbal, vele kampioenschappen behaald. Door goede trainingen hebben de meisjes (nu meiden) in vijf seizoenen enorm veel geleerd. Omdat de meisjes zo'n enorme voetbalontwikkeling hebben door gemaakt hebben we ervoor gekozen om ze halverwege het afgelopen seizoen in een leeftijdsklasse hoger te laten spelen. Een zeer verdienstelijk vijfde plaats was het resultaat, dit is absoluut toe te schrijven aan de voetbalopleiding.

Binnen de club is er een beleid met betrekking tot het meisjes-, meiden- en damesvoetbal. Dit beleid is er op gericht om speelsters beter te maken, en daarmee te komen tot het spelen op een zo hoog mogelijk niveau, maar altijd met voetbalplezier als hoogste waarde.

"Daarnaast zijn wij ook op zoek naar meisje voor ons nieuw te vormen D elftal in de leeftijd tien, elf en twaalf jaar (geboortejaren 02/03/04). Wij beginnen het nieuwe seizoen met dit team en daar kunnen we nog wel wat meisjes voor gebruiken, dus als je altijd al wilde gaan voetballen, is dit je kans.Voor alle geledingen zoeken wij dus voetbalsters!"

"Heb je vragen of wil jij je aanmelden als lid of wil je eerst een proeftraining, neem dan contact op via het volgende mailadres: damesvoetbal@sportclubbemmel.nl."

Umdracht perfect past in Huissen 700

Foto: Henk van Geelen

HUISSEN - Huissen bestaat dit jaar 700 jaar als stad. In de feestelijkheden past ook de Umdracht. Op de eerste plaats is de Sacramentsprocessie een eeuwenoud katholiek feest, waarbij het geloof buiten de kerk wordt uitgedragen. Dat gebeurt dit jaar op 22 juni, wanneer de stoet door de versierde straten van het stadje trekt.

Eeuwenlang is Huissen trekpleister geweest voor veel katholieken die wilden deelnemen aan de Umdracht. De enclavepositie van het stadje zorgde er voor dat een feestelijke bedetocht kon worden gehouden, ongehinderd door de reformatie. In 1821 probeerde de Gelderse Procureur Crimineel, H. van Rappard nogmaals de Umdracht te verhinderen, hetgeen mislukte door tussenkomst van schout J.F. Pilgrim.

Foto: Henk van Geelen
Foto: Henk van Geelen
Foto: Henk van Geelen

De Umdracht heeft altijd veel bezoekers getrokken. Velen kwamen lopend naar Huissen, maar er werden vanuit Arnhem ook speciale bootreizen georganiseerd. De grote belangstelling zorgde in Huissen voor een welkome omzetverhoging in de plaatselijke herbergen en koffiehuizen. Na afloop van de plechtige bedetocht en de slotdienst in de kerk waren er kramen en attracties ingericht waar belangstellenden zich tegoed konden doen aan zaken die weinig met de kerkelijke gebeurtenis te maken hadden.

Niet alleen het 'gewone' volk kwam af op de Umdracht. Bekend is dat veel kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders naar Huissen afreisden. In 1914 bezochten de Maltezer ridders Huissen, die grote indruk maakten met hun geüniformeerd optreden als erewacht tijdens de processie.

De plechtige hoogmis die aan de Umdracht voorafgaat, begint 22 juni om 10.00 uur in de Huissense stadsparochiekerk. Rond 11.00 uur start de rondgang door Huissen.

Beachvolleybal zaterdag 28 en zondag 29 juni

Foto uit eigen archief Tweestroom

GENDT - Wat is het Kersenfeest in Gendt zonder beachvolleybal? Al jaren wordt er door Tweestroom met medewerking van Guijt Verzekeringen en Makelaardij en Janco-Visser Transport BV als hoofdsponsors het Guijt-Janco-Visser Beachtoernooi gehouden.

Dit jaar op drie velden, georganiseerd naast het Providentia. Op zaterdag vanaf 12.00 uur strijden de aspiranten tot 21 jaar om de dag beker. Ook is er op zaterdag een speciaal veld voor de mini vijf en zes spelers om op het zand te laten zien wat ze kunnen. Hier is ook voor de winnaar weer een beker beschikbaar.

Op zondag zijn de senioren aan de beurt. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen start het toernooi om 12.00 uur of eerder. Hier wordt om de felbegeerde grote wisselbeker gestreden, die door het team van de Beachboys verdedigd gaat worden.

Teams die vorig jaar meegedaan hebben, zijn al voorzien van een inschrijfformulier. Wie wil meedoen kan dat tot 21 juni door inschrijven via het formulier op de site van www.tweestroomsv.nl.

Kampioenen Haalderen 17+

HAALDEREN - De voorjaarscompetitie is weer afgelopen en het competitieteam Mix 1 is kampioen geworden in de vierde klasse voorjaarscompetitie 2014. Het team was gedurende de competitie oppermachtig en heeft alle ontmoetingen overtuigend gewonnen. Het team wordt met deze geweldige prestatie en het behaalde kampioenschap gefeliciteerd!

Kampioenen team Heren 2

Van links naar recht: Paul van den Bogaard, Caspar Joosten, Marc Peters, Tim van Dreumel, Michel Rattink

HAALDEREN - De voorjaarscompetitie is weer afgelopen en het competitieteam Heren 2 is kampioen geworden in de vierde klasse voorjaarscompetitie 2014. Het team wordt gefeliciteerd met het behaalde kampioenschap.

Op de laatste speeldag was het echter niet meteen duidelijk wie kampioen was geworden, omdat drie teams met evenveel punten bovenaan zijn geëindigd. Een spannende situatie dus, maar gelukkig bood het competitiereglement uitkomst. Dit team werd vorig jaar kampioen in de vijfde klasse.

Prijswinnaars bij AH Gendt

GENDT - Tijdens de drie actieweken bij Albert Heijn waren er twee grote tv-schermen te winnen.

Heineken en Coca- Cola hebben samen deze mega tv-scherm ter beschikking gesteld. Uit de vele inzenders zijn mevrouw Basten en de heer Verhagen (beiden uit Gendt ) als winnaars getrokken. Beiden hebben inmiddels hun prijs in ontvangst genomen uit handen van Peter en Stijn van de Albert Heijn in Gendt. Ook dat kan gewoon bij Albert Heijn.

Open eetcafé Huissen

HUISSEN - Donderdag 19 juni vindt er weer een open eetcafé plaats in het Dominicanenklooster van Huissen. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Wil men mee-eten dan kan men zich telefonisch aanmelden vanaf maandagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week erop.

Het menu van 19 juni is een pizza met een verrassingstoetje.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Huissen.

Musica Nova in Liduina Bemmel

BEMMEL - Het koor Musica Nova uit Oosterhout verzorgt dinsdag 24 juni een optreden in de recreatiezaal van Liduina Bemmel. Het brengt zeer gevarieerde nummers, zowel engels- als nederlandstalig, van een ABBA-medley tot het Ave Maria.

De entree, inclusief koffie/thee en één consumptiemunt, is zeven euro vjftig. Belangstellenden kunnen reserveren via info@betuweland.com of een gesloten envelop met uw naam en telefoonnummer met zeven euro vijftig onder vermelding van Musica Nova te deponeren in de brievenbus tegenover de recreatiezaal in Liduina. Ook op de avond zelf is een entreebewijs te koop.

De zaal is vanaf 19.00 uur open; het optreden begint om 19.30 uur. Liduina ligt aan Gouden Appel 120 in Bemmel.

Pyjama Party in De Zilverkamp

HUISSEN - Het is al weer bijna tijd voor de laatste Tienerdisco voor de zomervakantie. "Op vrijdag 20 juni sluiten we zoals altijd met een 'Thema Tiener' het partyseizoen af. Dit jaar gaan we helemaal los tijdens de Pyjama Party. Het wordt geen slaapverwekkend feest dus de danssloffen kunnen aan."

Alle tieners worden deze avond verzocht om in pyjama, nachtpon, badjas, huispak of op de sloffen naar de tienerdisco te komen, te swingen en het seizoen daverend af te sluiten. Op deze avond worden foto's gemaakt, die vervolgens op de website worden geplaatst.

Zoals altijd is de tienerdisco voor tieners van negen tot en met dertien jaar (een pas is verplicht). De avond begint om 19.15 uur en duurt tot 21.45 uur. Genoeg tijd om er een fantastische avond van te maken. Na de zomervakantie gaat wijkvereniging De Zilverkamp door met de zeer succesvolle en vooral gezellige Tienerdisco. "Elke derde vrijdag van de maand organiseren wij een Tienerdiscoavond in de balletzaal van De Brink. We nodigen iedereen uit om te komen." Naast de Tienerdisco organiseert wijkvereniging De Zilverkamp allerlei andere activiteiten. Meer informatie staat op www.zilverkamp.nl.

Muzikale bingo Sancta Maria

HUISSEN - Sancta Maria wil een huis van de buurt worden en daarom organiseert ze steeds vaker activiteiten waarvoor iedereen wordt uitgenodigd. Dinsdag 1 juli is er een muzikale bingo.

Het is geen normale bingo. De muzikale bingo is een soort bingo. Maar in plaats van getallen, wordt 't (meestal) zingen met z'n allen. Met andere woorden: Als er een liedje voorbijkomt dat op je kaart staat, dan streep je 't door. Rijtje vol? Bingo!

Kees Bos uit Wijhe is zo langzamerhand een expert geworden in het aangenaam amuseren van zijn publiek (meestal senioren, maar jonger mag ook) en beschikt over een enorme collectie van Nederlandstalige cd's (van smartlap tot meezinger, protestliederen, soldatenliedjes, liefdesliedjes et cetera) en weet daar bovendien ook nog eens héééél veel van.

Deze collectie vormt de basis voor de muzikale bingo. Het programma wat hij bij ons gaat brengen bestaat uit twee gedeelten voor de pauze komen de jaren '50 voorbij, en na de pauze staat met het oog op het WK-voetbal Oranje centraal.

Iedereen is welkom en er wordt begonnen om 19.00 uur. De entree is inclusief koffie of thee en een pauzedrankje zeven euro vijftig. Kaarten zijn te koop aan de receptie van Sancta Maria.

C1 SCB met AH naar Duitsland

Marco Wientjes, Rick Aarntzen, Koen Meinema, Thomas Bouten, Sven Meuwsen, Peter v/d Berg, Thelco Koolmees, Timo Verpoort, Dick Hendriks, Wouter Phijffer, Jordi Bremer, Thomas Drijfhout, Lars Schluter, Thomas Polman, Micha de Beijer en Teun Gertsen

BEMMEL – Zaterdagmorgen om half zes was het dan zover. Na een goede veiling en vele uren van voorbereiding was iedereen er klaar voor. De C1 van sportclub Bemmel vertrok richting Keulen in Duitsland voor een internationaal toernooi. Pal naast het stadion van FC Koln werd onder leiding van Marco Wientjes en Dick Hendriks om de Cologne cup gespeeld.

Omdat er mooi weer was voorspeld, had AH tweehonderd flessen water en sportdrank beschikbaar gesteld tezamen met een flinke doos koeken voor de inwendige mens. Dat ging er onder de zon dan ook goed in! De eerste dag van het toernooi werd er goed en fanatiek gevoetbald en werd de C1 groepswinnaar waardoor het op de zondag in de winnaarspoule aan moest treden. Omdat er de hele nacht eigenlijk maar één uur was geslapen begon de groep niet echt fris aan de tweede wedstrijddag. Ondanks dat werd de eerste wedstrijd van de dag gewonnen. Echter de tweede wedstrijd ging verloren, ietwat ongelukkig maar dat telt niet. De derde en laatste wedstrijd werd er weer orde op zaken gesteld om het toernooi winnend af te sluiten. Een tweede plaats en een flinke beker gingen er mee terug naar Nederland.

Weer thuis aangekomen werd er in de kantine nog lekker friet gegeten en na geborreld door spelers, ouders en trainers om een zéér succesvol, gezellig en geslaagd seizoen af te sluiten. De C1 is Albert Heijn voor zijn sponsoring dankbaar en gaat nu even lekker genieten van de rust. Maar niet voor lang, want voor je het weet, staan de trainingen weer voor de deur van een nieuw en sportief seizoen.

Koningswedstrijden voor de jeugd van De Karper

LINGEWAARD - Inmiddels heeft de jeugd van hengelsportvereniging De Karper weer twee koningswedstrijden gevist. Het weer was de deelnemers gunstig gezind; met 23 graden was het weer heerlijk langs de waterkant.

Lars Gertsen heeft beide wedstrijden winnend weten af te sluiten. Sem Plonis en Daan Peters hadden tot de derde wedstrijd de grootste vis gevangen van 58 cenyimeter. Helaas voor hen wist Senne van de Boom een net iets grotere te vangen van 59 centimeter.

Uitslag derde koningswedstrijd: 1e Lars Gertsen 231 cm, 2e Wessel Gertsen 159 cm; 3e Scott Huting 154 cm.

Uitslag vierde koningswedstrijd: 1e Lars Gertsen 109 cm; 2e Luuk van Oostrom 105 cm; 3e Jari Gertsen 95 cm.

Jordy Visser Gelders kampioen

BEMMEL - Het Bemmelse tennistalent Jordy Visser is op zondag 8 juni kampioen van het district Gelderland geworden.

Op een mooie pinksterdag werd op tennispark Beekhuizen in Velp de finale gespeeld. Jordy Visser speler van tennisclub Bemmel had in de hitte drie sets nodig om de overwinning binnen te halen.

Hij kan zich nu een jaar lang kampioen van district Gelderland tot en met veertien jaar noemen. Komende zomer staat er een aantal internationale toernooien en belangrijke ranglijsttoernooien op het programma met als afsluiting het Nederlands Kampioenschap in de eerste week van augustus.

Kampioenen Haalderen Jeugd

HAALDEREN - De voorjaarscompetitie is weer afgelopen en het jeugdcompetitieteam van tennisclub Haalderen is kampioen geworden in voorjaarscompetitie 2014. Het is de eerste keer dat dit jeugdteam meedoet aan de competitie en direct is ze kampioen geworden. Het team wordt met deze geweldige prestatie gefeliciteerd! Het team heeft nu de smaak te pakken en zal ook aan de najaarscompetitie gaan deelnemen.

Zondag 22 juni Wierbos-toertocht van MCKO

DOORNENBURG - Op 22 juni houdt MCKO (www.mcko.nl) in samenwerking met motor- en autorijschool Erik Wierbos weer haar jaarlijkse WierbosRit. Deze toertocht is van origine georganiseerd voor oud-leerlingen van rijschool Erik Wierbos en is een mooie gelegenheid om op een leuke manier kennis te maken met collega-motorrijders door gezamenlijk een toerrit te rijden.

Deelname staat overigens ook open voor andere motorrijd(st)ers met hun eventuele duopassagier. De toertocht wordt verreden op zondag 22 juni en er kan ingeschreven worden tussen 09.00 en 10.00 uur in het clubhuis van MCKO, Vijzelpad 13 in Doornenburg.

Er is een route met een lengte van ongeveer 220 kilometer, die onderweg afgesneden kan worden, tot ongeveer 110 kilometer. (eerste en laatste deel van beide routes zijn gelijk)

Beide route(s) voeren via mooie wegen van de Achterhoek en Duitsland en zijn echt de moeite waard om te rijden. Twijfel niet, maar haal op 22 juni je stalen ros van stal en rijd gezellig mee. Er kan in groepen gereden worden, maar ook individueel.

Het einde van de rit is bij het clubhuis van MCKO. De kosten voor de tocht zijn zijn vijf euro. Hiervoor ontvangt iedere deelnemer een kop koffie/thee bij inschrijving, de route en een consumptie naar keuze bij terugkomst.

"Indien je de route voor je navigatiesysteem wilt ontvangen, kun je een e-mail sturen naar toercommissie@mcko.nl. De route is beschikbaar in GDB, GPX of ITN-formaat. Verdere informatie kun je verkrijgen bij Peter Geurts (06 20338734) en Toon Niels (06 25594274).

"IN EEN OOGOPSLAG" – WEEKENDVIERINGEN voor de RK parochie De Levensbron (Gem. Lingewaard)

zaterdag 21 juni

19.00 u. St. Donatus Bemmel, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het koor In Voice

19.00 u. St. Martinus Doornenburg, Communieviering met Pastor Roelofs en het koor JeKaDee

zondag 22 juni

10.00 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Vicaris Cornelissen, Pastoor Peters, aalmoezenier Crolla en Pastor van Cuijk met diverse koren uit De Levensbron; Huissense Umdracht.

woensdag 25 juni

18.45 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastoor Peters

donderdag 26 juni

09.30 u. OLV Tenhemelopneming Huissen-Stad, Eucharistisch Centrum, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Whiskyweek bij uw topSlijter

HUISSEN - De winkels van úw topSlijter organiseren binnenkort een bijzondere actie. Van maandag 23 tot en met zaterdag 28 juni gaat bij úw topSlijter elke tweede fles van 27 bekende whiskymerken voor half geld de deur uit.

Deze speciale actie wordt dit jaar al weer voor de achtste keer gehouden. Klanten vragen steeds wanneer de actie terugkomt. Aan die vraag komen de topSlijters graag tegemoet.

De aanbieding geldt weer voor 27 veel verkochte whiskymerken. Voor elke tweede fles hoeft één week lang maar de helft afgerekend te worden. Het kunnen ook twee verschillende merken zijn, áls het maar om deelnemende merken gaat. In dat geval geldt de korting voor het goedkoopste merk.

Zie voor alle informatie de grote advertentie elders in dit blad of ga naar www.uwtopslijter.nl.

Whisky wordt in Nederland steeds meer gedronken. Met name voor Malt whisky en de zogenoemde 'Premium Brands' groeit de belangstelling. Úw topSlijter laat graag zo veel mogelijk klanten profiteren. Daarom geldt de aanbieding juist voor de meest verkochte merken, óók in het lagere prijssegment.

Er is maar één nadeel bij al dit voordeel: de actie geldt zo lang de voorraad strekt. Ga voor meer informatie naar úw topSlijter Degen, Zandsedwarsstraat 13 in Huissen.

De Verf Expert dealer Pure & Original verf

HUISSEN – De afgelopen drie jaar, sinds de opening, heeft De Verf Expert aan de Tempelierstraat in Huissen een nog steeds groeiende vaste klantenkring opgebouwd. De verfspeciaalzaak van de regio heeft recent het regionale dealerschap van Pure & Original verf verworven. Dat betekent dat het gehele assortiment van deze authentieke kalkverf, krijtverf en betonlook nu in Huissen, maar ook in de andere De Verf Expert-vestiging in Rheden te verkrijgen is.

De Pure & Original verf is een aanvulling op de hoogwaardige verf van onder anderen de merken Sikkens en Drost. Daarom is De Verf Expert het adres in Huissen en ruime omgeving voor elke schildersklus. Het team van De Verf Expert werkt uitsluitend met professionele producten, geven technisch advies en kleuradviezen aan zowel particulieren als aan schildersbedrijven. Want De Verf Expert is namelijk ook servicepunt van de eigen verfgroothandel.

Voor elke schilders- of behangklus kan De Verf Expert alles leveren. Dat varieert van een kwast via schilderstape en afdekplastic tot aan de professionele kwaliteit verf. Is de klant niet in de gelegenheid zelf de klus te klaren dan is er ook een oplossing. Klanten kunnen in contact gebracht worden met een vakkundig schildersbedrijf. "Doordat we ook servicepunt van de groothandel zijn hebben we contacten met veel schildersbedrijven.

U vindt De Verf Expert aan de Tempelierstraat 5 in Huissen. Telefoon 026 3255070. Internet www.deverfexpert.nl. Bezoek ook onze facebookpagina."

Alles en iedereen op rolletjes

Foto: Jan in 't Hout, Exoduscomité

HUISSEN - Het was een pinksterweekend met topdrukte. Huissen 700 beleefde één van de topweekends. De kraam van het Exoduscomité trok honderden mensen, onder wie de burgemeester, die alle tijd nam om zich nader te oriënteren op de actviteiten. Speciale aandacht was er voor de Exodusstal, waar veel foto's hingen.

Tevens was er gelegenheid om boeken te kopen, fietsfolders te krijgen en om in te schrijven voor de wandeltocht op 28 juni. De burgemeester zal nog niet in staat zijn één van de aantrekkelijke afstanden te lopen, maar zal nagenoeg zeker aanwezig zijn bij de bloemleggingsceremonie, die op 28 juni om 9.00 uur plaats heeft.

Voor het eerst zal hierbij een relatie kunnen worden gelegd met een feit uit de Eerste Wereldoorlog. Zowel belangstellenden als wandelaars zijn hierbij welkom.

Open eetcafé Bemmel

BEMMEL - Dinsdag 24 juni is er weer een open eetcafé in wooncomplex Hofstede aan de Hoefslag 28 in Bemmel. Vanaf vier euro kan men om 17.30 uur aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie) die geheel bereid wordt door vrijwilligers.

Iedereen die mee wil eten, kan zich telefonisch aanmelden vanaf woensdagochtend 10.00 uur via telefoonnummer: 088 2552555. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 22) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Wanneer het is volgeboekt, kan men zich aanmelden voor de week erop.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ParticipatiePunt Bemmel.

Ingezonden brief

Foto: Monique Kuster

Zo is dit een mooi stukje natuur of moet dit een border in een woonwijk zijn (Meander). Het laatste antwoord is juist .

Als de gemeente Lingewaard het niet kan schoonhouden kun je er net zo goed groenstroken van maken die worden in ieder geval gemaaid en ziet de woonwijk er strak uit.

Foto: Monique Kuster
Foto: Monique Kuster

A. Rikken Bemmel

18 / 24

Zondag 22 juni showroom open van 11.00 tot 16.00 uur Constral serres en kozijnen uit eigen fabriek...

LOBITH – Constral al 23 jaar een vertrouwd bedrijf in de regio en heeft u nieuwe kozijnen nodig of een mooie serre / aanbouw aan uw woning? Laat u zich maar eens adviseren bij Constral Serres en Kozijnen. Zondag 22 juni kunt u zich op informele wijze op de hoogte stellen van de mogelijkheden bij Constral. Het bedrijf levert naast serres en veranda's ook onder andere ramen, deuren, schuifpuien en kozijnen.

Constral vervaardigt de kozijnen, deuren, schuifpuien, serres en veranda's in eigen fabriek. De klant kan er rekenen op perfect maatwerk. In de fraaie en ruime showroom kan een keuze worden gemaakt uit de verschillende mogelijkheden. Tijdens de open dag kan men zich globaal oriënteren en kan men een nadere afspraak maken voor een op maat gedegen persoonlijk advies. Vakbekwame adviseurs helpen u graag en kunnen dan dieper ingaan op de materie.

Constral Serres en Kozijnen verzorgt het complete bouwtraject, inclusief het aannemerswerk. Constral beschikt over vaklui, die plezier hebben in elke klus, hoe moeilijk deze ook is. Het is een genot voor opdrachtgevers om te zien hoe prettig en gecontroleerd de bouw verloopt en afspraken worden nagekomen.

Kom bij ons kijken op zondag 22 juni en overtuig uzelf van de mogelijkheden die wij kunnen bieden. Er staan vier serres op gesteld en een aantal kozijnen.

Constral Energieweg 2 Lobith 0316 547121; www.constral.nl.

Marktweekend in Gendt bij Hans Rensen Interieurs

GENDT - "Bijna iedere week krijg ik weer de vraag: Heb je niet toevallig een reststukje tapijt of vinyl. Van 4 bij 3,5 (precies de afmeting van een slaapkamer of kantoortje), moet niet teveel kosten hoor en het liefst mooi antraciet/grijs."

Met een lach reageer ik dan: "Ja hoor, we hebben vast nog wel een reststukje op zolder liggen, maar niet in die afmeting. Wel wil ik je graag uitnodigen om te komen kijken naar onze uitgebreide collectie tapijten en vinyl vloeren. Er zal vast iets voor je tussen zitten wat ook nog binnen budget past!"

In het weekend van 21 en 22 juni ruimen wij ons magazijn op om en bieden wij mensen de kans om voor een prikkie reststukken te kopen. Hier zit echt van alles tussen. Ook karpetten, stoffen, pakken laminaat, tapijttegels, noem maar op! Onze parkeerplaats wordt voor een weekend omgetoverd tot markt! Er staat een springkussen voor de kinderen en er staat koffie met wat lekkers klaar!

Vernieuwde showroom

"Daarnaast willen wij je ook uitnodigen om onze vernieuwde showroom te bekijken, waar we na een heuse metamorfose nu aantrekkelijke acties en aanbiedingen hebben waarmee we zeer interessant voor een ieder kunnen zijn: Tien procent korting op laminaat en parket, vijftien procent korting op raambekleding, tien procent korting op vinyl en tapijt, tien procent op pvc vloeren. Let op de flyer die aankomende week in de bus valt! We zien u graag snel bij Hans Rensen Interieurs in Gendt." Voor meer info: www.hansrensen.nl.

Gratis live muziekspektakel in open lucht

HUISSEN – Zondag 6 juli aanstaande maakt Huissen (en omgeving!) zich weer op voor het muzikale live-spektakel Back to the Music. Het immer drukbezochte en gezellige open lucht evenement dat georganiseerd wordt door de horeca in Huissen-centrum beleeft alweer de twaalfde editie. In Hét Gemeente Nieuws zijn én worden de bands voorgesteld. Deze keer Buddy Friends, Flashback en 'Status Quo'.

Op vele buitenpodia bij de diverse horecagelegenheden zullen bands en acts live van 14.00 tot 20.00 uur de bezoekers in vervoering brengen. Op het podium bij De Buitenpoort liefst drie bands. Om te beginnen Buddy Friends. Deze Arnhemse band met meer dan tweehonderd jaar podiumervaring staat voor 'recht-voor-z´n-raap Blues Soul en Rock & Roll!', zoals ze zelf zeggen. Nummers van onder andere Muddy Waters, Chuck Berry, The Rolling Stones, J.Geilsband en Wilson Picket zijn in een stevig jasje gestoken.

Daarna de langst bestaande rockband uit Huissen; Flashback! Ofwel: aanstekelijke meerstemmigheid, stevige rocksolo's, prachtige ballads, dansbare muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Herkenbare covers van bands als The Beatles, Rolling Stones, Eagles, Jimi Hendrix maar ook The Scene.

En als slotact treedt 'Status Quo' op. Ofwel de Belgische tribute van de wereldberoemde band die bekend werd door megahits als Pictures Of Matchstick Men, Paper Lane, Down Down, Hold your back, Rockin' all over the world, Caroline en Whatever you want. Let wel: The Belgian Quo band is officieël erkend door Status Quo zelf en dat wil wel wat zeggen over de kwaliteit!

Volgende week worden de bands van Big Fish en 't Huessenaartje voorgesteld.

Hollands genieten bij De Lentetuin

Sabine is in de ban van Oranje en Holland. (foto Sjaak Veldkamp) Foto: Sjaak Veldkamp

GENDT – In de reeks van landenthema's staat aanstaande zondag De Lentetuin in het teken van Holland. Er heeft zich weer een aantal ondernemers en verenigingen gemeld die zich op deze koopzondag willen presenteren. Klapstuk is de komst Hugo Peeters, de lokale zanger die met zijn Nederlandse lied landelijk behoorlijk aan de weg weet te timmeren.

Sabine verwacht dat het succes van voorgaande themadagen op zijn minst geëvenaard kan worden. "Na Italië en Frankrijk zoeken we het deze keer lekker dicht bij huis. De formule blijft ongewijzigd. Welkom in Holland. 'Proeven, ruiken, zien en shoppen is Hollands genieten'. Onder het genot van een hapje en een drankje worden bezoekers in de gelegenheid gesteld om ongedwongen te winkelen. De Lentetuin heeft een breed assortiment kamerplanten, sfeer- en cadeauartikelen en (bijna) alles voor in en om de tuin, inclusief barbecues.

Er is zondag genoeg te zien én te doen. Voor jong en oud. Er zijn bijvoorbeeld demonstraties, aandacht voor de Hollandse Waterlinie, Fort Pannerden en Hollandse ambachten. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een workshop mandenvlechten. Voor de kinderen is er een luchtkussen en voldoende speelgoed om ze uren bezig te houden. En zoals de Hollander het graag ziet, de Hollandse lekkernijen die geserveerd worden zijn gratis. Kom gezellig naar onze Hollandse dag!

Zondag 22 juni, open van 12.00 tot 17.00 uur. De Lentetuin, Langstraat 46 Gendt, 0481 422232, www.delentetuin.nl.

Startende ondernemers leren netwerken in Starterscafé

BETUWE - Op woensdag 11 juni organiseerde Rabobank Oost Betuwe met medewerking van Gemeente Overbetuwe het Starterscafé. Daar ontmoetten jonge en startende ondernemers elkaar in café In den Ommelanden. Het thema van dit Starterscafé was 'Netwerken voor startende ondernemers'.

Na het welkomstwoord van Erwin Janssen, adviseur MKB van Rabobank Oost Betuwe kwam Etienne Vermeulen, bedrijvencontactfunctionaris van Gemeente Overbetuwe aan het woord. Hij benadrukte namens de gemeente hoe belangrijk het is om (startende) ondernemers met elkaar in verbinding te brengen.

Vervolgens nam Cecile Snijders van Breinkracht de aanwezigen mee in de wereld van netwerken. Waar moet je aan denken, hoe start je een gesprek en welke vragen stel je aan je gesprekspartner. Kortom, de do's en don'ts van het netwerken. Aan de hand van diverse opdrachten bracht zij de ondernemers met elkaar in contact. Het was een interactieve avond voor alle aanwezigen en na afloop van de presentatie werden tips gelijk in de praktijk gebracht.

Meer informatie voor startende ondernemers staat op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Blije prijswinnaars bij Albert Heijn in Lingewaard

De gelukkige winnaars van de LG Smart TV bij AH Bemmel zijn de heer en mevrouw Alofs (links) en mevrouw Niemöller (rechts)

GENDT - Tijdens de drie actie weken bij Albert Heijn waren er in verschillende vestigingen twee grote tv-schermen te winnen. Heineken en Coca- Cola hebben samen deze mega tv-schermen ter beschikking gesteld.

Uit de vele inzenders zijn mevrouw Basten en de heer Verhagen (beiden uit Gendt ) als winnaars getrokken maar ook familie Alofs en Niemöller uit Bemmel vielen onder de gelukkige prijswinnaars. Allen hebben inmiddels hun prijs in ontvangst genomen uit handen van Peter van Appeldoorn, Stijn en Theo Jansen van de Albert Heijn. Ook dat kan gewoon bij Albert Heijn.