De Liemers Helemaal Goed Courant

7 oktober 2015

De Liemers Helemaal Goed Courant 7 oktober 2015


Jubileumconcert fanfare OBK Westervoort

WESTERVOORT - Op zaterdag 17 oktober is de Westervoortse fanfare Oefening Baart Kunst drie dagen verwijderd van haar 95-jarig bestaan en viert dit met een jubileumconcert in zaal Wieleman. Westervoorts’ oudste vereniging werd op 20 oktober 1920 opgericht en is met haar orkest van zo’n veertig spelende leden, een leerlingenopleiding bestaande uit ongeveer 25 leden en een blokfuitgroep nog springlevend!

OBK speelt sinds 1954 in de hoogste afdeling van de amateurmuziek. Eens per vijf jaar legt de vereniging een proeve van bekwaamheid af op een zogenoemd muziekconcours. Sinds 2011 staat OBK onder leiding van dirigent Erik Kluin.

Als gastvereniging heeft OBK de Wehlse fanfare AMDG op 17 oktober uitgenodigd dit jubileumconcert mee op te luisteren. De dirigenten van beide verenigingen kennen elkaar uit hun studietijd en vonden het leuk elkaar op deze manier weer eens muzikaal te ontmoeten. AMDG staat sinds twee jaar onder leiding van dirigent Gido van Schijndel en komt uit in de tweede divisie.

OBK zal de avond openen met waar het nog vele jubilea mee hoopt te vieren en heel trots op is, namelijk de twee leerlingenorkesten. Hierna zal het A-orkest het concert vervolgen en neemt AMDG uit Wehl na de pauze plaats op het podium.

De vier orkesten hebben ieder een verschillend programma ingestudeerd waardoor het zeker een gevarieerd jubileumconcert zal gaan worden. Zaal Wieleman, Dorpsstraat 9-11 in Westervoort gaat om 19.00 uur open, waarna voorzitter Ronny Arends iedereen om 19.30 uur welkom zal heten. De entree aan de zaal is vijf euro.

Kiwanis de Liemers fietst 16.000 euro bij elkaar

Leden van Kiwanis club Zevenaar de Liemers 

ZEVENAAR - Veertien leden van Serviceclub Kiwanis Zevenaar de Liemers hebben op 4 september Groot Verzet geleverd tegen Kanker. Dat deden ze door de Franse berg de Mont Ventoux met de fiets te beklimmen. Samen met honderden andere deelnemers hebben de Kiwanis zich als team ingeschreven bij de stichting Groot Verzet tegen Kanker. Het doel was om geld in te zamelen voor onderzoek naar een zeldzame vorm kanker die vooral bij kleine kinderen voorkomt. Ze fietsten gezamenlijk 16.000 euro bij elkaar!

Van de opbrengsten gaat zestig procent naar het KWF. De andere veertig procent gaat naar de, door de Kiwanis zelf gekozen, Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK). Zij steunt gezinnen met een kind met kanker en werkt aan optimale zorg voor kind en gezin in alle fasen. Onder het motto 'Serving the Children of the World' streeft de Kiwanis club naar de uitvoering van effectieve humanitaire acties met zowel sociale als culturele doelen.

“Met dit geweldige, uitdagende project hebben wij een prachtig bedrag van meer dan 16000 euro bij elkaar gefietst voor het onderzoek naar de bestrijding van Kanker, met name bij Kinderen”, zegt initiator en Kiwanis lid Pieter Pijnenburg. Hij vervolgt: “De beklimming van de Mont Ventoux staat symbool voor de strijd die kankerpatiënten ongewild moeten leveren. Zij hebben er niet voor gekozen. Iedere deelnemer heeft zijn eigen strijd geleverd, lichamelijk en emotioneel, en wij hopen hiermee een bijdrage te hebben geleverd tegen deze verschrikkelijke ziekte. Ik ben er trots op dat alle leden van de Kiwanis de top hebben bereikt.”

LOOrunners: 5.225 euro voor de Roparun

DUIVEN - Team 73: LOOrunners uit Duiven heeft 5.225 euro ingezameld voor de Roparun. De totale opbrengst van de 24e editie is 5 miljoen euro. Vanuit de opbrengst worden 175 projecten ondersteund die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Volgend jaar vindt de vijfentwintigste editie van de Roparun plaats. Teams kunnen zich daar nu voor inschrijven.

Michael Beenhakker, directeur Stichting Roparun: "Roparunner ben je niet alleen in het Pinksterweekend. Het hele jaar door zetten de deelnemers zich in om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Ik ben trots op alle teams die zich op deze manier met hart en ziel inzetten om het leven van mensen met kanker aangenamer te maken. We kunnen mensen niet beter maken, maar we kunnen wel proberen er voor te zorgen dat ze zich wat beter voelen."

In de aanloop naar de Roparun hebben de teams zoveel mogelijk geld ingezameld. Ze organiseerden allerlei acties, zoals het inpakken van boodschappen, het wassen van auto's, het houden van collectes en het zoeken naar sponsors. Ook verkochten de teams Roparun-loten waarvan de opbrengst ten goede komt aan het doel.

Jubileumeditie 2016
Volgend jaar start de 25ste editie van de Roparun. De teams vertrekken op zaterdag 14 mei in Parijs en Hamburg. Op maandag 16 mei finishen de teams op de Coolsingel in Rotterdam.
De inschrijvingen zijn inmiddels van start gegaan. Teams kunnen zich nog aanmelden via www.roparun.nl inschrijven voor deze jubileumeditie.

Nooit te oud voor een tablet

DIDAM - Dinsdag 27 oktober start een tablet-cursus in bibliotheek Didam en 's-Heerenberg. Een tablet biedt zoveel kansen. Informatie opzoeken, contacten onderhouden en dankbare herinneringen mee vastleggen.

iPad4Senior helpt, in samenwerking met het Kruiswerk Achterhoek en de Bibliotheek Montferland, ouderen daarbij met een cursus die zes weken duurt. Alle geheimen van de tablet worden onder deskundige leiding uitgelegd en uitgeprobeerd. "Na afloop weet u welke knoppen en functies een tablet heeft, kunt u internetten en e-­mailen, foto's en filmpjes maken, Google zoekopdrachten uitvoeren, videobellen en apps installeren. Wist u dat dertig procent van de deelnemers deelneemt vanwege de gezelligheid? Dat is toch mooi meegenomen.

Dinsdag 27 oktober start van 10.00 tot 12.00 uureen zes weken durende cursus Android-tablet in Bibliotheek Didam een zes weken durende cursus iPad. in Bibliotheek 's-Heerenberg
van 14.00 tot 16.00 uur. Niet-leden betalen 65 en leden Kruiswerk Achterhoek of Bibliotheek 55 euro.Opgeven kan via Kruiswerk of bij de Bibliotheek in Didam of 's-Heerenberg.

Rijnwaarden en Zevenaar starten herindelingsproces

LOBITH/ZEVENAAR - De colleges van B&W van Rijnwaarden en Zevenaar hebben besloten het herindelingsproces van hun gemeenten op te starten. Zij vragen de gemeenteraden eenzelfde besluit te nemen. De beoogde herindelingsdatum is 1 januari 2018.

De colleges hebben met dit besluit een eerste stap gezet naar een herindeling die moet leiden tot een nieuwe, bestuurskrachtige gemeente die dicht bij de burger staat. Een gemeente van deze omvang is beter in staat om het toenemend aantal taken uit te voeren in een tijd dat budgetten onder druk staan en als gevolg daarvan het aantal ambtenaren afneemt. De volgende stap is dat beide gemeenten aan de slag gaan met een herindelingsontwerp.

Herindelingsontwerp
In het herindelingsontwerp staan de visie van de gemeenten en de planning van het herindelingstraject. Ook activiteiten ter bevordering van draagvlak, de grenzen van de nieuwe gemeente en de nieuwe gemeentenaam worden hierin beschreven. In het herindelingsontwerp is verder financiële en personele informatie en kaartmateriaal te vinden. Voordat het herindelingsontwerp wordt omgezet naar een definitief herindelingsadvies kunnen inwoners, bedrijven, instellingen en andere overheden hun mening inbrengen.

Besluitvorming

De gemeenteraden van Rijnwaarden en Zevenaar behandelen het onderwerp in de commissievergadering van respectievelijk 10 en 12 november. In de raadsvergaderingen van 17 november nemen zij een besluit over het opstarten van het herindelingsproces. In januari 2016 vindt besluitvorming over het herindelingsontwerp plaats en in mei over het herindelingsadvies.

Uiteindelijk buigen de provincie, de Tweede en de Eerste Kamer zich over het herindelingsadvies. Eind 2017 worden verkiezingen gehouden waarna de nieuwe gemeente per 1 januari 2018 een feit is.

Stookhoutactie voor vluchtelingen

LIEMERS – Wie open haard hout nodig heeft en een goed doel wil steunen kan deze en volgende maand terecht bij de Lions Club De Liemers.

De mensen van deze serviceclub houden een stookactie en gaan samen met mensen van de instelling 'De Goede Dag' aan de slag, bezorgen het hout bij belangstellenden thuis en stapelen het keurig op in de berging. De opbrengst komt ten goede van Stichting VluchtelingenWerk Nederland.

De leden van de Lions Club gaan elk najaar het bos in om hout te zagen en te kloven om het daarna bij hun klanten te brengen. De opbrengst gaat al jaren naar hun goede doelenpot en eenmaal per jaar wordt het geld verdeeld over doelen waarvoor geld is gevraagd. Dit jaar willen de leden het geld van de houtactie echter direct bestemmen voor de vluchtelingen. 'De Goede Dag' is een inmiddels bekende instelling in Zevenaar die voor mensen 'met mogelijkheden' een dagbesteding verzorgt. Het boswerk gaat ze goed af, maar bezorgen is een stuk lastiger. Hier wil de Lions Club graag bij helpen. De actie loopt in oktober en november en er wordt voornamelijk op zaterdag bezorgd.

De prijs bedraagt 110 euro per m3 gestapeld hout; los gestort is dat 100 euro. Bestellen kan door een email te sturen aan: de.liemers@lions.nl of te bellen naar: 06 51423346.

Inwoners vonden 250 euro shoptegoed

Fleur en Serge zijn na het winnen van 250 euro shoptegoed nieuwe ambassadeurs van de Liemers, helemaal goed!

LIEMERS - Afgelopen zomer is er in de vier gemeenten uit de Liemers 250 euro verstopt in de winkelcentra door de Liemers, helemaal goed!

250 euro shoptegoed vinden, wie wil dat nou niet? Om te laten zien dat het 'helemaal goed!' shoppen is in de Liemers is er afgelopen zomer elke laatste vrijdag van de maand 250 euro shoptegoed verstopt vanuit de campagne de Liemers, helemaal goed!. Dankzij deze vernieuwende actie konden de gelukkige vinders het shoptegoed besteden bij partners die zijn aangesloten bij de Liemers, helemaal goed!

Op vrijdag 26 juni is het eerste DLHG kistje verstopt in Zevenaar met daarin het shoptegoed. Om 11:00 uur werd de eerste aanwijzing geplaatst op de Facebookpagina van @RegiodeLiemers over de locatie van het kistje. Yasmine uit Zevenaar was de snelste en won 250 euro aan shoptegoed dat ze diezelfde dag heeft uitgegeven bij lokale partners die zijn aangesloten bij de Liemers, helemaal goed! Deze partners zijn te herkennen aan de rode smiley op de winkelruit. Na Yasmine in Zevenaar waren Fleur en Serge in Duiven, Marga en Tessa in Westervoort en Angela in Tolkamer/Lobith de gelukkige vinders van 250 euro aan shoptegoed. Tijdens het besteden van het shoptegoed bij lokale partners waren er enthousiaste reacties van zowel de winnaars als van de aangesloten partners.

De verstopactie was een initiatief van de Liemers, helemaal goed!: de regiomarketingcampagne van de Liemers. De Liemers, helemaal goed! biedt een promotionele kapstok om samen de regio op de kaart te zetten. De campagne ondersteunt, inspireert en faciliteert in activiteiten. Zo faciliteert het workshopavonden voor verenigingen, heeft het ondernemers geïnspireerd om deel te nemen aan het publieksevenement Gemaakt in Gelderland en maakte het deze verstopactie mogelijk. Al deze activiteiten dragen er aan bij om de regio op de kaart te zetten.

Bingomiddag in Zevenaar

ZEVENAAR - Op dinsdag 20 oktober wordt door het Nederlands Rode Kruis weer een bingomiddag georganiseerd.

De bingo wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in De Hooge Bongert aan de Lentemorgen in Zevenaar. De prijzen die hierbij gewonnen kunnen worden zijn natuurlijk weer unieke, handgemaakte artikelen, vervaardigd door de deelneemsters van de bijeenkomsten die wekelijks in Zevenaar worden gehouden. Iedereen is welkom. Voor het bedrag van een euro per plankje kan men de hele middag meedoen. Meer informatie over de wekelijkse bijeenkomsten staat op www.rodekruis.nl/liemers-oost.

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Wat doe je met een cd-speler die niet open wil, een broodrooster of bladblazer die het niet meer doet, kleding die gerepareerd moet worden? Kom dan naar het Repair Café Zevenaar om samen met vrijwilligers je kapotte spullen te repareren, deskundig advies te krijgen en om elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen.

Nu de dagen korter worden en de lampen eerder aan moeten, besteden we de komende tijd extra aandacht voor verlichting gegeven. Dat geldt natuurlijk ook voor fietsverlichting. Datum: 14 oktober van 14.00 tot 16.30 uur aan Steenhuizen 6 in Zevenaar.

Ehbo-cursus in Duiven

DUIVEN - De Ehbo-vereniging Duiven start op dinsdag 3 november 2015 een nieuwe cursus. Een complete Ehbo-opleiding. Naast kleine(re) verwondingen wordt zeker aandacht geschonken aan onder andere bewusteloosheid, hartinfarct, ernstige bloedingen, botbreuken, diabetes mellitus, herseninfarct, epilepsie.

"De lessen worden gegeven op basis van de laatste eisen op bijvoorbeeld het gebied van reanimeren en AED-bediening. Alles op basis van de 26e druk van het Oranje Kruisboek. De cursus omvat dertien lesavonden (van 20.00 tot 22.00 uur) en wordt afgesloten met een examen, waarna u in het bezit kunt komen van het landelijk erkende Ehbo-diploma, uitgegeven door het Oranje Kruis. De successen van de laatste seizoenen (100% geslaagden) sterken ons in de gedachten dat wij borg staan voor kwaliteit.

Wilt u enkel een cursus 'reanimatie en AED-bediening' volgen of de gewenste herhalingslessen hierover? Ehbo-Duiven biedt ook die mogelijkheid. Neem ook dan contact met ons op. Meer informatie is te verkrijgen via www.ehboduiven.nl, via e-mail contact@ehboduiven.nl, telefonisch bij Bertus Kampes 0316 269125 of bij Martin Jansen 0316 261615." Veel ziektekostenverzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten voor een Ehbo-cursus.

Cursus bijenhouden in de Liemers

WESTERVOORT - Imkervereniging de Liemers organiseert ook in 2016 weer een cursus voor beginnend imker.

De cursus bestaat uit twee delen. Voor het theoretische deel komen we in de maanden januari en februari zes avonden (van 20.00 tot 22.00 uur) bijeen in een lokaliteit van het NME in Zevenaar. De praktijklessen (zes tot acht) vinden plaats op de bijenstand in Zevenaar, bij voorkeur op de zaterdag. De tijdstippen - mede afhankelijk van het weer – worden in onderling overleg vastgelegd. De deelnemers die daar prijs op stellen krijgen in het voorjaar de beschikking over een bijenvolkje. Gratis. Een ervaren imker van de vereniging treedt het eerste jaar op als mentor van de startende bijenhouder. Het cursusgeld bedraagt inclusief Handboek voor de Bijenteelt, lesmateriaal en lidmaatschap van De Liemers en de landelijke Bijenhoudervereniging (NBV) gedurende het cursusjaar 125 euro. Men ontvangt dan het maandblad Bijenhouden 2016 gratis.

De cursus – met name het theoretische deel – wordt afgesloten met een examen, dat schriftelijk wordt afgenomen. In bijzondere gevallen behoort ook een mondeling examen tot de mogelijkheden. De diploma's worden in de maand september op een min of meer feestelijke wijze uitgereikt. Voor inlichtingen en/of opgave kan men terecht bij: Piet van Schaik, Goltackers 86, Westervoort, 026 3118663.

Europass certificaten voor vrijwilligers die op zoek zijn naar betaalde baan

LIEMERS - Voor vrijwilligers die zes maanden of langer vrijwilligerswerk doen en op zoek zijn naar een betaalde baan, is Mikado’s vrijwilligerscentrale het project rondom de Europass gestart: een document waarbij uw vrijwilligersfuncties én verworven competenties opgesomd staan.

"Deze kunt u meesturen tijdens een sollicitatieperiode. Uit Amerikaans onderzoek blijkt immers dat mensen vijfentwintig procent meer kans hebben op betaald werk, wanneer zij vrijwilligerswerk hebben beoefend. Een relatief groot percentage vrijwilligers beoefenen vrijwilligerswerk om uiteindelijk weer een betaalde baan te kunnen vinden. Wij vanuit de vrijwilligerscentrale vinden het daarom meer dan logisch om deze vrijwilligers, gezien al het werk dat zij voor de medemens leveren, daarin te ondersteunen. Met de Europass kunt u als vrijwilliger laten zien wat u gedaan heeft, dat u graag wilt leren en dat u (pro)actief bent."

Hoe werkt het? "Wanneer u al langer dan zes maanden vrijwilligerswerk doet, kunt u contact opnemen met de coördinatoren van de vrijwilligerscentrale. U geeft hierin aan waar u zoal vrijwilligerswerk doet, hoe lang u dit doet en wie uw contactpersoon is bij de vrijwilligersorganisatie waar u werkzaam bent. Wij nemen contact op met uw contactpersoon om vervolgens te kijken naar welke competenties zij terug hebben gezien in uw werkzaamheden. De coördinatoren stellen daarna een Europass op. Deze kunt u op een nader te bepalen tijdstip ophalen."

Meer informatie staat op www.mikado-vc.nl. Ook kan men contact opnemen met coördinator Bart Hoesté via B.Hoeste@mikado-welzijn.nl of door te bellen naar 06 10722666.

Nationaal MS Fonds zoekt collectanten

LIEMERS - Het Nationaal MS Fonds zoekt collectanten voor de jaarlijkse collecteweek van 23-28 november. Tienduizenden collectanten trotseren het novemberweer met de instelling: Een beetje kou gaat wel weer over, MS niet!

MS is een grillige ziekte maar vooral ook een beetje rare ziekte, want waarom raakt de ene persoon met MS in korte tijd snel geïnvalideerd en een ander met MS kan nog jarenlang goed functioneren? De enige gemeenschappelijke factor hierbij is angst. Mensen die aan MS lijden zijn altijd bang. Bang voor wat de ziekte kan aanrichten.

Daarom heeft het Nationaal MS Fonds een tweetal kernwoorden bij alle activiteiten en onderzoeken: genezing en verbetering! Genezing omdat we zo graag willen dat we een MS vrije wereld gaan krijgen. En wat je nu nog niet kunt genezen, kan je wellicht wel verbeteren zodat de kans op uiteindelijke genezing vergroot wordt.
Het Nationaal MS Fonds blijft zich inzetten op het ontwikkelen van nieuwe behandelprogramma´s waarbij het vertragen van invaliditeit het belangrijkste uitgangspunt is. Want waarom zouden wij stilstaan en afwachten als we nu al iets kunnen doen?
"Wil jij je inzetten voor mensen met Multiple Sclerose? Meld je aan als collectant via 010-591 98 39, www.nationaalmsfonds.nl."

Snuffelcursus waterpolo voor de jeugd

ZEVENAAR - Op woensdag 4 november start een snuffelcursus 'waterpolo voor de jeugd' voor de leeftijden van zes tot en met jaar. De cursus bestaat uit vier trainingen op woensdag van 17:00 tot 18:00 uur. Deze trainingen zijn gratis.

Waterpolo is een stoere balsport voor echte waterratten. Enthousiastelingen kunnen zich na de snuffelstage bij de waterpolovereniging aanmelden als lid. De deelnemer aan de snuffelstage moet in het bezit zijn van zwemdiploma A. Aanmelden kan tot 1 november bij wj.kluin@live.nl. Met twintig kinderen zit de groep vol. Meer weten over waterpolo of andere zwemsporten bij De Breuly? Bezoek eens www.debreuly.nl.

Kunst en carnaval in Montferland

LOIL - Carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers uit Loil organiseren in samenwerking met Welcom binnenkort verschillende workshops voor bouwers van carnavalswagens uit heel Montferland. Het gaat om vijf verschillende soorten workshops van lassen, tot het gebruik van vormen en kleuren tot straattheater in dertig seconden. Deze workshops worden georganiseerd in het kader van Kunst en carnaval.

Kunst en carnaval is in 2010 ontstaan op initiatief van carnavalsvereniging De 11jes uit Nieuw-Dijk. Ze wilden door middel van workshops een kwaliteitsimpuls geven aan de pronkzittingen en het bouwen van wagens. De jeugd kreeg zo een workshop drama en de jonge wagenbouwers een workshop vormen en kleuren. Na Nieuw-Dijk hebben ook de verenigingen in Loil, Beek, Zeddam en Braamt deze workshops gevolgd.

De Vrolijke Drammers willen Kunst en carnaval nu verder uitbreiden en verder verdiepen. Dank zij subsidie van Idee Fabriek Achterhoek, Stichting Gasthuis Bergh, Rabobank Graafschap Zuid en Gemeente Montferland kunnen we nu meer soorten workshops aanbieden aan de carnavalsverenigingen uit de hele gemeente Montferland en is er een lesbrief met presentatie voor de bovenbouw van het basisonderwijs ontwikkeld.

De workshops voor wagenbouwers hebben de volgende thema’s: Lassen; Hoe maak ik een carnavalskop; Opvullen, modelleren, techniek en constructie; Kleur en spuitwerk; Straattheater in dertig seconden (ook voor loopgroepen zeer geschikt!).

De eerste workshop lassen is al op vrijdag 9 oktober bij autobedrijf Frans Godschalk in Loil van 19.30 tot 23.00 uur. Wagenbouwers uit de hele gemeente kunnen zich voor deze workshop opgeven (maximaal twee personen per bouwgroep) via de website www.vrolijkedrammers.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deze workshops. Er is beperkt plaats. "Heeft een vereniging interesse in een workshop ‘straattheater in dertig seconden’ dan kunnen ze contact opnemen met Petra Frölich van Welcom, p.frolich@welcommail.nl of 0316 223520/ 06 41259919. U kunt ook bij haar terecht voor meer informatie."

MKB Zevenaar buigt zich over crowdfunding

ZEVENAAR - We zien het steeds vaker voorbij komen: crowdfunding. Een nieuwe manier van financieren. MKB Zevenaar wijdt er op 13 oktober een speciale thema-avond aan, waarop specialisten Frank Jongejan en Karel Rietdijk, alsmede ervaringsdeskundige Toon Berends van Stadsbrouwerij Wittenburg hun ervaringen delen.

Crowdfunding is een alternatieve financieringsvorm, waarbij projecten en ideeën worden gefinancierd door middel van een 'crowd' in plaats van bijvoorbeeld een bank. Dit gebeurt vaak via een speciaal crowdfundingplatform. Crowdfunding bestaat in de basis al heel lang. Het is een bijzondere manier van financieren omdat het niet alleen om geld gaat, maar ook om marketing (klantenwerving en naamsbekendheid).

Crowdfunding kan veel voor ondernemers betekenen. Tijdens de maandbijeenkomst van MKB Zevenaar vertellen Frank Jongejan en Karel Rietdijk van het Gelderse platform MyCrowdfunding over de ins en outs van crowdfunding aan de hand van recente voorbeelden en hun persoonlijke ervaringen. Toon Berends van Stadsbrouwerij Wittenburg geeft de bezoekers een kijkje in zijn eigen geslaagde crowdfundingsproject.

De bijeenkomst op 13 oktober is bestemd voor leden van MKB Zevenaar, introducés en potentiële leden en begint om 20.00 uur bij Careza De Kroon aan de Kerkweg 2 in Oud-Zevenaar. Aanmelden kan via www.mkbzevenaar.nl.

Organisatie intocht Duiven zet in op groot feest

DUIVEN - Hoewel er steeds meer verhalen rondgaan over scholen en organisaties die Zwarte Piet in de ban doen, wilt de commissie van intocht Duiven dit jaar nog groter uitpakken. De feestelijke dag omtrent de intrede van de goedheiligman en zijn gevolg moet een dag van gezelligheid, plezier en beleving worden. Ook dit jaar wordt Sint vergezeld door de Pieten, zoals we ze al jaren kennen.

“Toen vorig jaar Sint en Pieten door de straten van Duiven hun intrede deden, heerste er een golf van opluchting en enthousiasme… We hadden 'echte' Pieten! Mensen stonden te juichen en te applaudisseren aan de kant van de weg. Natuurlijk mooi, maar ook wel weer treurig dat we op deze manier onze aandacht voor het feest verliezen. Het gaat immers om het feest', meent Bas Mannee namens organiserende vereniging SinterClub.

Beleving, gezelligheid en plezier daar draait het om. In het winkelcentrum zal in de Sinterklaasperiode een heus Pietenhotel herrijzen. Hierin kunnen de kinderen de Sint en Pieten ontmoeten en kijken hoe de Pieten zich ontspannen na een nacht hard werken. Het Duivense hotel zal geopend zijn tijdens de intocht op zaterdag 14 november en op koopzondag 29 november. Tussendoor zal Stichting de Weggeefhoek, die dit jaar bijspringt in de organisatie, op enkele dagen activiteiten organiseren. Als het hotel gesloten is fungeert het als een soort grote kijkdoos.

“Door het verhaal te vertellen van het Pietenhotel hopen we een gezellige sfeer te creëren in het dorp, met een extra positieve beleving voor de kinderen", aldus Mannee. De intocht zal dit jaar plaatsvinden op zaterdag 14 november.

Komst Slamm naar Gerstfeest Groessen stuwt voorverkoop passe-partout omhoog

GROESSEN - Al enige jaren kent Feestweek Groessen een passe-partoutkaart voor de grote Groessense tentfeesten Gerstfeest en Maisfeest. De belangstelling voor deze combikaart groeit ieder jaar en dat is niet zo gek als je bedenkt dat je voor achttien twee avonden top-entertainment krijgt voorgeschoteld.

De aangekondigde komst van de knallende Brabantse coverband Slamm naar het Gerstfeest blijkt een impuls te zijn want nog nooit werden zoveel passe-partouts verkocht. Slamm is een snel rijzende ster in het bandcircuit en bestormt in hoog tempo de absolute top van Nederland. Elk optreden weer vindt de band de sleutel om de vlam in de pan te laten slaan. Publiek gek, band gek: Hier moet je bij zijn want het wordt een avond om nooit te vergeten!

Voor het Maïsfeest komt opnieuw top partyband Hike naar Groessen. Hike is van buitencategorie en is door Radio 538 al drie jaar op rij uitgeroepen tot de beste feestband van Nederland. Hike weet van iedere avond iets bijzonders te maken. Degenen die al een passe-partout hebben zullen daar zeker geen spijt van krijgen. De passe-partout is tot zaterdag 10 oktober 18.00 uur in de voorverkoop te verkrijgen. Op de avond van het Gerstfeest is de kaart, zo lang de voorraad strekt, ook nog te koop aan de zaal. Gerstfeest : 10 oktober, Maïsfeest : 17 oktober in de feesttent in Groessen. Zie ook www.feestweekgroessen.nl.

Kennismaken met rugby bij ZRC De Duuvels

ZEVENAAR - Op dit moment wordt het WK rugby gehouden in Engeland. Een groot gedeelte van deze wedstrijden is te zien op tv bij RTL7. Aangezien de sport in Nederland vrij onbekend is, kunnen wij ons voorstellen dat het er wel mooi uit ziet, maar lastig is om te volgen wat er exact op het veld gebeurt.

"Wil je daarom meer te weten komen over het spel of zelfs meetrainen? Dat kan! Op vrijdagavond van 19:00 tot 20:00 uur traint de jeugd en de senioren aansluitend van 20:00 tot 21:30 uur. Iedereen is welkom!'

De club ligt aan de Marconistraat 12 in Zevenaar tegenover de Renaultgarage. Meer info staat op www.duuvels.nl en www.facebook.com/zrcdeduuvels.

Wat ik beslist niet missen wil

WESTERVOORT - In de tentoonstellingenreeks in huize Vredenburg, Klapstraat in Westervoort, is het in oktober de beurt aan de Westervoortse bestuurders. Onder het motto 'wat ik beslist niet missen wil' laten de raadsleden en de leden van het college van Burgemeester en Wethouders zien wat zij aan kunst in huis hebben, of hun dierbaarste voorwerp.

Deze bonte verzameling toont de bezoeker een andere kant van hun volksvertegenwoordigers; wat zij verzamelen, aankochten of zomaar kregen. Er zijn schilderijen te zien, sculpturen – groot en klein -, etsen en tekeningen, soms van henzelf, soms van min of meer gerenommeerde kunstenaars. Maar ook voorwerpen met een bijzondere emotionele waarde.

De tentoonstelling is georganiseerd door de oud-raadsleden Hans Lamers en Rinus van Schie, in nauwe samenwerking met de tentoonstellingscommissie van Huize Vredenburg. Op de zaterdag- en zondagmiddagen tot en met 25 oktober is iedereen welkom, te beginnen op zaterdag 10 oktober.

Taveerne De Bijland het uitgaansadres voor jong en oud

TOLKAMER - Sinds jaar en dag is taveerne De Bijland het uitgaansadres voor jong en oud binnen Rijnwaarden en daar buiten. De Taveerne heeft u veel te bieden: Een prima kaart voor een heerlijk hapje eten, een zaal voor verschillende soorten feesten en partijen en een klassieke grote bar voor een glaasje.

Er staan twee prachtige biljarttafels voor zowel competitie als recreatie en ook de darter komt volledig tot zijn recht in de zaal. Er is inmiddels ook airconditioning aanwezig en er is een prachtige rokersruimte ingericht. Op meerdere weekenden en op feestdagen verzorgt De Taveerne met groot succes avonden met live muziek. Eerste kerstdag speelt de band Hike en ook oudejaarsdag wordt zoals altijd weer een schitterende happening.

Het authentieke 'bruine kroeg'-karakter van deze zaak draagt bij aan een heerlijke avondje uit. Het vakmanschap en gastvrije hart van Godfried en Lidwien Brom zorgen ervoor dat u zich snel thuis voelt. "Heeft u een feestje te vieren of moet u iets organiseren? Kom gerust eens vrijblijvend langs om te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Heeft u speciale wensen, laat het ons weten en we zoeken samen naar een oplossing."

Taveerne De Bijland, Tolstraat 10, Tolkamer; 0316 541620; taveernedebijland@gmail.com.

Wild eten bij Poelwijk

ZEVENAAR - Nog een week, dan barst het wildseizoen bij Poelwijk weer los. Er is al op beperkte schaal wild beschikbaar bij onze leveranciers (hert, zwijn, eend), dus u kunt nu al wild komen eten bij ons.

Restaurant Poelwijk staat al tientallen jaren bekend als hét wildrestaurant van Zevenaar en omgeving. In de wildtijd hebben wij een uitgebreid assortiment wild op onze menukaart. Uniek is dat wij bij het wild-hoofdgerecht een cranberry-ijs serveren. Het gebruik stamt uit de tijd dat wild eten nog niet algemeen was en wild 'adelijk' werd gemaakt of werd gemarineerd. Gasten die destijds die sterke smaak niet konden waarderen konden op die manier de smaak een beetje 'compenseren'. Adelijk worden en marineren doen wij tegenwoordig niet meer; wildgerechten worden zo vers mogelijk bereid en geserveerd met alleen een passende saus als begeleiding.

Dat wij wildgerechten serveren gaat natuurlijk niet ten koste van de rest van onze menukaart! Daarop staan nog steeds niet-wilde gerechten zoals varkenshaas, biefstuk van de haas, een T-bone van 500 gram, een mooie verse Noordzeetong! Ook ons keuze-menu (drie gangen 26,50 euro) bevelen wij u van harte aan.

U kunt onze hele menukaart bekijken op www.poelwijk.nl Graag tot ziens tussen Zevenaar en Babberich!

De Tolkamer ontwikkelt zich tot een veelzijdige locatie

TOLKAMER - Het team van Hotel & Brasserie De Tolkamer is hard bezig om van De Tolkamer een veelzijdige locatie te maken. Het prachtige monumentale pand biedt namelijk ontzettend veel mogelijkheden. Men kan er niet alleen slapen en eten, maar er is nog veel meer te doen in De Tolkamer.

Voor groepen bijvoorbeeld, zijn er veel mogelijkheden. Lunch- en dinerbuffetten, borrels met luxe bittergarnituur en huisgemaakte hapjes, aangepaste driegangenkeuzemenu's, vergaderingen, het kan allemaal. Komend voorjaar staat er een bruiloft op de planning bij Hotel & Brasserie De Tolkamer. Het hele team houdt zich bezig met nieuwe mogelijkheden en zet zich in om van De Tolkamer een veelzijdige locatie te maken.

Diner

De nieuwe eigenaren van De Tolkamer hebben afgelopen zomer de keuken geopend met een kleine kaart. Inmiddels is de dinerkaart wat uitgebreid en staan er een aantal huisgemaakte soepen, maaltijdsalades en heerlijke vis- en vleesgerechten op. Maandag en dinsdag zijn omgedoopt tot Stamppot Avond. Elke week is er keus uit drie verschillende soorten stamppot, heerlijk met rookworst en spekjes.

Jumbo-actie

In samenwerking met de Jumbo in Tolkamer heeft De Tolkamer een actie opgezet. Bij elke tien euro aan boodschappen krijgt u een restaurantzegel, bij twintig zegels is de spaarkaart vol. Een volle spaarkaart is in te leveren voor een driegangendiner inclusief welkomstdrankje voor 19,95 euro bij De Tolkamer.

Grand café De Bolder: een uniek, mooi, verstopt, plekje aan het water

LATHUM - Grand café De Bolder is gelegen op het terrein van jachthaven 't Eiland. Wanneer u op het terras zit heeft u een mooi uitzicht over het recreatiegebied Rhederlaag, de jachthaven en kijkt u tegen de heuvelrug van de Veluwe aan.

De kracht van ons restaurant is de eenvoud en dat onze gerechten worden gemaakt van dagverse streekproducten!
Buiten onze 'eenvoudige' standaard kaart om stelt de chef wekelijks een driegangenmenu samen voor 24,50 euro.
Op donderdag hebben wij onze 'donderdagspecial' voor slechts 9.95 euro. Deze maaltijd wisselt ook wekelijks.
Daarnaast serveren we wisselende dagschotels met onder andere vis, vlees, pasta's of vegetarisch, vanaf 14,50 euro.

"Naast ons huismerk Veltins serveren wij ook diverse seizoensbieren, zowel op de tap als op de fles. Als huiswijnen hebben wij gekozen voor een Chileense wijn uit San Pedro. Dit is exclusieve en toch betaalbare wijn die goed past bij de verschillende gerechten.

Het winterseizoen zijn wij voor u geopend van donderdag tot en met zondag van 12:00 tot 22:00 uur. In het hoogseizoen zijn we zeven dagen in de week geopend van 10:00 tot 22:00 uur."

Grand café De Bolder is ook geschikt voor feesten en partijen. Er is ruimte voor kleinere groepen tot maximaal honderd personen. "Bent u nieuwsgierig geworden, of wilt u meer informatie kom dan gerust langs voor een vrijblijvend gesprek.
Voor een sfeerimpressie en/of wilt u op de hoogte gehouden worden, kijk dan op onze facebook pagina: De Bolder."

Grand café De Bolder – De Muggenwaard 16 – Lathum – 0313-630434 / 06-83534067 - e-mail: grandcafebolder@gmail.comwww.grandcafedebolder.nl.

Keurmerk voor bedrijven- terrein 7Poort in Zevenaar

ZEVENAAR - Bedrijventerrein 7Poort in Zevenaar heeft het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Basis Samenwerken behaald. Dit Keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar gestart is met de samenwerking om de veiligheid te verbeteren.

Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en evt. andere partijen afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met als resultaat een groter gevoel van veiligheid en minder schade. Daar profiteert iedereen van. MKB-Nederland heeft dit proces begeleid. Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan 'het ondernemen' behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2005 gestart met een Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen. In het KVO-B maken ondernemers samen met de andere betrokken partijen afspraken.


In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-B-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze: met alle partijen aan tafel om een veilig bedrijventerrein te realiseren. De KVO-methode wordt gezien als een goede basis om in gezamenlijkheid te werken aan kwaliteit in veiligheidszorg. MKB-Nederland begeleidt de bedrijventerreinen en biedt kosteloos hulp aan door inzet van procesbegeleiders KVO-B. Terreinen die alle stappen hebben doorlopen krijgen aan het eind als waardering het Keurmerk toegewezen. Na drie jaar volgt een evaluatie en hercertificering. Inmiddels hebben al meer dan achthonderd bedrijventerreinen in Nederland een Keurmerk behaald.

Partycentrum De Dèèl in Beek

BEEK - Bij Partycentrum De Dèèl in Beek vinden deze herfstmaanden verschillende activiteiten plaats. Naast de familiefeesten, diners en buffetten verzorgen wij ook thema-avonden.

Op vrijdag 20 november zal er weer een wildavond zijn. Heerlijke wildgerechten in vier gangen gepresenteerd. Als voorgerecht kan er voor een heldere of gebonden wildsoep worden gekozen. Verder staan er onder andere gerookte eendenborst, wildzwijn medaillons, hazenpeper, reebout, hertenbiefstukjes en parelhoenfilet op het menu. Daarbij worden aardappel- en groentegarnituren geserveerd. Ter afsluiting is er een verrassend dessert. Bekijk onze website voor de prijzen.

Biermenu
Ook kan er bij De Dèèl een biermenu worden besteld. Bierproeven in combinatie met heerlijke gerechtjes. Met een groep tot ongeveer veertig personen proeven we acht verschillende bieren, die we combineren met kleine gerechtjes.

Wat te denken van Greenshell mosselen met Weizen bier of Grolsch Pale Ale met Italiaanse pastrami en knolselderij. Ook de combinatie herfstbok met sukadevlees is een topper. Net als een Abdijbier met een wrap gerookte zalm of Radler bier met yoghurt ijs. De bieren worden deels getapt of op fles aan tafel geserveerd. De kosten voor dit avondvullende programma zijn 37,50 euro, exclusief overige dranken.

Tapas & More!

Op zondag 15 november en zondag 13 december hebben we weer een Tapas & More!-avond. Vanaf 17.00 uur kan er weer worden genoten van zo'n veertig verschillende tapas gerechtjes uit de mediterrane- en Zuid-Amerikaanse keuken. De kosten zijn 24,50 euro. Reserveren is gewenst.

Kerst 2015

De maand december staat weer voor de deur. Partycentrum De Dèèl zal de sfeervolle ruimtes weer extra versieren om u het kerstgevoel te geven. Tijdens de feestdagen serveren we een uitgebreid brunchbuffet met heerlijke koude- en warme gerechten. Natuurlijk kunt u ook gebruik maken van onze cateringservice. Houdt onze website en facebook in de gaten. Ook rond de jaarwisseling zijn er nog mogelijkheden om met groepen gezellig te eten.

Laat de chef u verrassen @ Wirtshaus Elten!

ELTEN - Sinds de opening in mei 2014 hebben reeds vele gasten uit de omgeving van Elten kennis mogen maken met zowel de vaste gerechten op de kaart als de specials buiten de kaart om. Sinds afgelopen zomer wordt er bij Wirtshaus Elten ook een culinair 3-, 4- en 5-gangen menu geserveerd!

Geen 'voorspelbare' items die men al gewend is om op de kaart tegen te komen, maar verrassende gerechten! De keukenbrigade koopt hier speciaal voor in en weet hier de meest fantastische creaties van te maken! Mocht u vanaf november bij Wirtshaus Elten een 4-gangenmenu bestellen dan ontvangt u een stoere Wirtshaus Elten muts! Diegene die in de winterperiode ( november 2015 tot en met maart 2016 ) de origineelste foto met muts op de Facebook pagina van Wirtshaus Elten GmbH plaatst maakt kans op een 5-gangen diner voor 4 personen met overnachting in het prachtige Wirtshaus Elten appartement met ontbijt! Prijs voor de 3-, 4- en 5-gangen diners: 29,50, 34,50 en 39,50 euro. Zes dagen in de week geopend vanaf 11.00 uur (dinsdag gesloten).

Vrijdag 16 Oktober opening wildseizoen 4-gangen-wild menu voor € 29,50. Dinsdag 3 november tot en met dinsdag 10 november zijn wij gesloten. 13 -14 & 15 november Thais specialiteitenweekend.

Wirtshaus Elten, Klosterstrasse 2; Tel +4928289032532; www.wirtshauselten.de.

Kaart Bond Nederland

ARNHEM - De Kaart Bond Nederland (KBN) houdt op 18 oktober drie herfsttoernooien: klaverjassen voor koppels KBN-systeem, klaverjassen voor koppels met 'Verplicht spelen' en een jokertoernooi.

De toernooien, waar men gratis aan mee kan doen, worden gehouden in de grote zaal van Ons Huis, De Brink 9 in Elden (Arnhem), aanvang 11.00 uur.

De Kaart Bond Nederland gaat voor het eerst een toernooi organiseren voor klaverjassen met verplicht spelen. Bij een groot aantal spelers is deze wijze van spelen geliefd. Ergo, men doet niet mee aan toernooien, waar louter volgens de regels van de KBN (met de mogelijkheid van passen) gespeeld wordt. Meer informatie staat op www.kaartbondnederland.nl. Zich aanmelden kan bij de heer S. van Beek, 06 23739713.

Sint-Franciscus Babberich

BABBERICH - Op zondag 11 oktober is er om 09.30 uur een communieviering met voorganger Pastoraal werkster Ria Doornbusch en zang van het gemengd koor.

Gebedsintenties:

Overleden ouders Jansen-van Wessel

De eerstvolgende viering is op 24 oktober met pastoor Thanh Ta en zang van het Ritmisch koor. Tevens is er dan een collecte voor de Nederlandse missionarissen

Telefoon: 0316-247216 Email : babberich@sint-willibrordusparochie.nl.

Succesvolle herfstloop Liemers in Babberich

BABBERICH –De talentvolle Frank Futselaar uit Arnhem realiseerde zondagmiddag een eindtijd van 32.13 minuten en werd hiermee de eerste winnaar op de tien kilometer over een prachtig en pittig parcours.

Lof was er voor de organisatie Stichting Sport en Bewegen Liemers. De entourage kenmerkte zich door een kwalitatieve opzet en een goed deelnemersveld, ook in kwantitatieve zin. Initiator Titus Fierkens gaf aan dat deze loop zeker een vervolg zal hebben na het succes van ruim 750 deelnemers, waaronder ruim driehonderd kinderen en de bedrijvenloop. ''Deze eerste editie kende goede winnaars met mooie prijzen. Het evenement was bijzonder succesvol en sfeervol mede dankzij de sponsoren en de 75 vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. In de Liemers staat hardlopen dus op de wekelijkse agenda van veel sporters, dat moge duidelijk zijn!"

Zevenaarse Kapellendag

ZEVENAAR – Wegens het grote succes van vorig jaar houdt de Original Liemers Musikanten ook dit jaar weer een kapellendag. De kapellendag is een treffen van muzikanten die de Egerländermuziek een warm hart toe dragen.

Het is geen competitiestrijd, maar een gezellig samenzijn, waarbij iedere kapel op haar niveau een muziekaal steentje bijdraagt. Ook dit jaar is de organisatie er in geslaagd zes kapellen naar Zevenaar te halen. Het zijn kapellen bij wie de Original Liemers Musikanten ook regelmatig optreden.

De deelnemende kapellen zijn: Egerlanderkapel de Leemkuulers, Loarns Plezeer uit Laren, Iesellander Muzikanten uit Doetinchem, Blaaskapel uit Maasbree (L), De Twentelandkapel uit Buurse. De avond wordt afgesloten met een optreden van De Haaksberger Musikanten. Natuurlijk zullen ook de Original Liemers Musikanten als organisator een spetterend optreden verzorgen.

De dag wordt gehouden op zaterdag 31 oktober in zalencentrum Staring aan de Grietakkers 3 in Zevenaar en begint om 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur . De optredens zullen duren tot 22.30 uur. Meer informatie, speelschema, et cetera over dit evenement zal worden gepubliceerd op de website van de Original Liemers Musikanten: www.originalliemersmusikanten.nl. De toegang tot het evenement is gratis.

De Graskarper: Jeugd Penvisdag op karper een succes

DUIVEN - Het was zondag 27 september en zeven kinderen meldden zich in het clubhuis aan de Westsingel 41 in Duiven van HSV De Graskarper voor de Viscursus Penvissen op karper. Het is net half negen en buiten was het nog kil. Binnen werd de jeugd al opgewarmd met visfilmpjes, die ook op Youtube staan. Er werd meteen volop vragen gesteld. Ouders en kinderen waren erg nieuwsgierig, wat de kinderen te wachten staat.

De Penvisdag op karper voor de jeugd is bedoeld om de karpervisserij te promoten, met respect voor mens, omgeving en dier. Waterkennis, gedrag van de karper en het juiste aas op de juiste plek en aanbieding is belangrijk voor een goede ondergrond. De jeugd die op kwam dagen, is echt geïnteresseerd in het penvissen, en blijkt –gedurende de cursus- al best veel van de karper en zijn gedrag te weten!

De theorie bestond uit presentaties en vragen. Enkele kinderen deden alleen mee met het theoretische deel. Zij gaan binnenkort de technische cursus volgen, waarbij de nadruk ligt op werptechniek met de werphengel, gebruik van de molen en onderhoud van de spullen. De praktijk bestond uit het optuigen van de zelf meegenomen werphengels, en aan de waterkant werden de voerstekjes bevist, waarbij telkens uitleg werd gegeven waarom daar gevoerd is en hoe de vis opgespoord kan worden. Helaas is er geen vis gevangen, maar de jeugd ging zeer tevreden terug naar het clubhuis.

"Wil je meer weten, volg ons dan op Facebook of kijk op de website.

Films in Didam

Amy Winehouse

Every Thing Will Be Fine, maandag 12 oktober om 20.00 uur. Op een koude, besneeuwde winteravond komt door een tragisch ongeluk een kind om het leven. De slee waarmee het kind speelde, gleed plotseling voor een auto. Het is niemands schuld. Zeventien jaar later besluit Christopher de man op te zoeken die verantwoordelijk was voor de dood van zijn broertje.

Amy. Vrijdag 16 oktober om 20.00 uur. De film Amy vertelt het unieke levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief.

Apenstreken. Zondag 18 oktober om 13.30 uur. Kinder-/familiefilm. De negenjarige Wim woont in het weeshuis. Hij wordt uitgebuit maar kan ontsnappen.

Dior and I. Maandag 19 oktober om 20.00 uur. Inkijkje in de wereld van het modehuis Christian Dior. Een bijzondere film waarin de regisseur de dagelijkse druk in het modehuis laat voelen, een elegante buiging maakt naar de geschiedenis van Dior en een hommage brengt aan de coupeuses in het atelier.

Testament of Youth. Vrijdag 23 oktober om 20.00 uur en zondag 25 oktober om 15.00 uur. Een romantisch oorlogsdrama gebaseerd op de gelijknamige autobiografische klassieker van Vera Brittain. 1914. Vera studeert in Oxford. Ze valt voor Roland Leighton. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit, Vera’s broer en Roland vertrekken naar het front. Vera geeft zich onder luid protest van haar ouders en haar decaan vrijwillig op als verpleegster.

Filmhuis Didam is te vinden aan de Kerkstraat in gebouw Waverlo.
Meer informatie over films of het filmhuis: www.filmhuisdidam.nl. Entree 6 euro. Kinderfilm 4 euro. De zaal en de kassa gaan een half uur voor aanvang open.

Feest in bieb tijdens de Kinderboekenweek

DIDAM - In de Kinderboekenweek van 7 tot 18 oktober organiseert Bibliotheek Montferland samen met Welcom twee feestmiddagen.

Het thema van de Kinderboekenweek is 'raar maar waar'; alles over natuur, wetenschap en techniek. Op woensdagmiddag 7 oktober begint de Kinderboekenweek met een feest in de bibliotheek van Didam. Dezelfde middag geeft Sterrenwacht Corona Borealis om 14.30 een workshop in bibliotheek 's Heerenberg.

Een week later, op woensdagmiddag 14 oktober, is het Kinderboekenfeest in de bibliotheek van 's-Heerenberg en is de sterrenwacht in Didam.

De feesten zijn van 14.30 tot 16.00 uur. Basisschoolleerlingen kunnen op die middag een gratis workshop Techniki, creatief met oud speelgoed door STT Produkties volgen. Er wordt geschminkt en je kunt lekker kleuren.

7 oktober: vestiging Didam, 14.30 – 16.00 uur feest;

vestiging 's-Heerenberg, 14.30 uur: workshop sterrenwacht;

14 oktober vestiging 's-Heerenberg, 14.30 – 16.00 feest;

vestiging Didam, 14.30 workshop sterrenwacht.

Meer informatie staat op www.bibliotheekmontferland.nl.

Rode Kruis houdt bingo

ZEVENAAR - Op dinsdag 20 oktober wordt door het Ned. Rode Kruis weer een bingomiddag georganiseerd. De bingo wordt gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in De Hooge Bongert aan de Lentemorgen in Zevenaar.

De prijzen die hierbij gewonnen kunnen worden zijn natuurlijk weer unieke, handgemaakte artikelen, vervaardigd door de deelneemsters van de bijeenkomsten die wekelijks in Zevenaar worden gehouden. Iedereen is welkom. Voor het bedrag van een euro per plankje kunt u de hele middag meedoen. Voor meer informatie over onze wekelijkse bijeenkomsten zie www.rodekruis.nl/liemers-oost.

Inloopsoos Didam Digitaal

DIDAM - Iedere eerste en derde donderdag van de maand is er een inloopsoos in Bibliotheek Didam van 10.00 tot 11.30 uur.

KBO Didam Digitaal helpt senioren met al hun digitale vragen. Wilt u meer weten over internetten, skypen, mailen, omgaan met uw tablet of uw smartphone, Harry de Kruijs, KBO tabletcoach helpt u tijdens de inloop. Het is gratis toegankelijk voor iedereen. Neem uw laptop, tablet of smartphone mee. Meer informatie: Bibliotheek Didam 0316 221184.

Nieuw winkelconcept in Liemers: Landwinkel

ZEVENAAR – Op zaterdag 19 september openende Landwinkel Zevenaar en het bijbehorende Landcafé hun deuren. “Vanaf 10.00 uur was iedereen welkom om te komen ‘proeven en beleven’,” vertelt Hans Schouls, eigenaar van de zaak.

Landwinkel Zevenaar is gevestigd aan de Pannerdenseweg 8a in Zevenaar. Dit adres zal bij velen al een belletje doen rinkelen, omdat Tuincentrum Groenrijk op dit adres gevestigd is. En dat klopt! Als u door het rijk gesorteerde tuincentrum loopt komt u vanzelf bij de ruim opgezette en zeer sfeervolle Landwinkel en het Landcafé.

“Wij wilden graag naast de vertrouwde producten, zoals meel, bier, metworst, appelsap, enzovoorts, nog meer verse en authentieke producten aanbieden. Wij merkten dat onze klanten dat waarderen,” vertelt Gerda Klein die verantwoordelijk is voor de landwinkel bij groenrijk. “Daarom hebben wij ons aangesloten bij de Coöperatie Landwinkel - een landelijke organisatie die de boerendelicatessen op de kaart zet. De naam ‘Groenrijk & Streeck’ wordt nu dan ook veranderd in ‘Landwinkel Zevenaar’. Daarmee zijn wij de enige Landwinkel in Nederland die in een tuincentrum gevestigd is!”

(H)eerlijke producten
“Er ontstaat steeds meer bewustwording bij de consument. Mensen willen gewoon weten wat zij eten. Wij weten waar elk product vandaan komt, wie het geproduceerd heeft en hoe dat geschiedt. Bij onze Landwinkel vindt u heerlijke én eerlijke producten, van Nederlandse bodem. En u geniet van de sfeer van weleer.”

Landcafé ‘
Even lekker bijkomen kan in het Landcafé. Daar geniet u van een heerlijke kop koffie met ambachtelijk gebak of boerenlunch! Of laat u verrassen met heerlijke sappen en koek of cake. De meeste ingrediënten komen rechtstreeks uit de Landwinkel, dus van het boerenerf.

Openingstijden
Landwinkel Zevenaar is vanaf 19 september geopend op de volgende dagen en tijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

RTV Favoriet met Foppe de Haan

ZEVENAAR – Op maandag 5 oktober zendt RTV Favoriet in het programma ‘Kijk op de Samenleving’ een interview met Foppe de Haan uit over het Foppe Fonds. Dat fonds zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten.

Foppe de Haan is al vanaf de oprichting beschermheer van het Foppe Fonds, dat om die reden ook naar hem is vernoemd. In het interview vertelt hij uitgebreid en zeer betrokken over de organisatie, de projecten en over zijn eigen ervaringen.

Door te sporten of te spelen krijgen kinderen energie en levenslust. Door het geven van een bijdrage kan het Foppe Fonds ervoor zorgen dat een kind weer straalt en plezier heeft.

Het interview over het Foppe Fonds wordt op maandagavond 5 oktober 2015 in het programma ‘Kijk op de Samenleving’ uitgezonden. Dat programma is er iedere maandagavond tussen 19.00 uur en 21.00 uur. De etherfrequentie van RTV Favoriet is 94.0, kabel: 93.1. Op internet te luisteren via www.rtvfavoriet.nl.

Najaarsrommelmarkt van De Boemelaars

ZEVENAAR - Carnavalsvereniging De Boemelaars houdt elk jaar zowel in het voorjaar als in het najaar een grote rommelmarkt. De najaarsrommelmarkt wordt gehouden op zondag 25 oktober van 11:00 tot 14:00 uur. Deze najaarsmarkt zal als vanouds gehouden worden in het Schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar. De entree voor de rommelmarkt bedraagt een euro.

Ook op deze rommelmarkt zullen weer allerlei goed bruikbare tweedehands goederen aangeboden worden. In de diverse stands zullen weer volop boeken, platen, cd’s, kleding, schoenen, speelgoed, huishoudelijke goederen, porselein, glaswerk, elektronica een dergelijke aangeboden worden.

"Hebt u plannen om uw zolder of schuur eens grondig op te ruimen of hebt u dit al gedaan maar weet u niet waar u met de voor u overbodige doch voor een ander nog goed bruikbare goederen naar toe kunt? Bel dan gerust met De Boemelaars. Wij stellen het zeer op prijs als u uw goederen aan ons wilt schenken. Wij komen de goederen dan bij u ophalen. U kunt bellen met telefoonnummer 0316 331413. Op een met u afgesproken tijdstip worden de goederen dan netjes bij u opgehaald. U kunt de goederen ook zelf afgeven bij onze loods aan de Industriestraat 4 te Zevenaar. Iedere woensdagavond van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 14:00 uur (niet op 24 oktober) is hier altijd iemand aanwezig.

Na of tijdens het bezoek aan onze rommelmarkt is er in het schuttersgebouw natuurlijk zoals altijd de mogelijkheid om een heerlijk vers gezet kopje koffie of thee te drinken. Meer informatie over de rommelmarkt kunt u lezen op www.cvdeboemelaars.nl.

Duke of Burgundy in Filmhuis Zevenaar

ZEVENAAR - The Duke of Burgundy is een intelligente vertelling over een liefdesrelatie tussen twee vrouwen. De rollen zijn duidelijk verdeeld. De een speelt de bazin, de ander het sloofje dat af en toe gestraft moet worden. Of toch niet?

In een fraai, oud landhuis woont vlinderkenner Cynthia. Iedere dag komt huishoudster Evelyn naar het landhuis om huishoudelijk werk te doen. Daar wordt ze niet bepaald vriendelijk onthaald. Bits snauwt Cynthia haar opdrachten toe, wanneer iets haar niet zint, volgt straf. De twee blijken verwikkeld in een langdurige sm-relatie, maar de rollen die ze vervullen, blijken niet zo stereotiep als het lijkt.
Strickland concentreert zich op de volstrekt geloofwaardige liefde tussen de twee vrouwen, die hun eigen tijdloze (en manloze) universum creëren. Vanaf vrijdag 16 oktober 20:15 uur. Volledige informatie, data en aanvangstijden staan op www.filmhuiszevenaar.nl.

Vereniging voor Ouderen zoekt...

WESTERVOORT - De Vereniging voor Ouderen zoekt een kandidaat/opvolger als voorzitter van de Vereniging voor Ouderen in het Trefcentrum in Westervoort.


De functie-inhoud is die van coördinator en bestuurder zijn in een hecht team van een zeer dynamische vereniging met een grote verscheidenheid aan activiteiten. Iets voor jou? Meld je dan aan bij het secretariaat (www.trefcentrumwestervoort.nl).

Praten over opgroeien en opvoeden via 'vindplaatsgericht werken'

DUIVEN - De gemeente Duiven wil de gewone positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren ondersteunen. Zij gaat dit doen door 'vindplaatsgericht werken' breed in te voeren.

Ouders en verzorgers die vragen hebben over opgroeien en opvoeden en hier graag met een professional over willen praten kunnen dit in de gemeente Duiven voortaan doen op een laagdrempelige manier, op plekken waar men zelf regelmatig komt, namelijk op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of op de basisschool.

Op het gebied van opvoeding zijn ouders eerste verantwoordelijke voor hun kinderen. Uitgangspunt is de eigen kracht van ouders en hun kinderen, en van de pedagogische omgeving van het kind.

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de directe leefomgeving van kinderen en hun ouders is in 2013 een nieuwe werkwijze ontwikkeld. We noemen dit 'vindplaatsgericht werken'. In 2013 is dit gestart bij peuterspeelzalen. Vanaf dit schooljaar gebeurt dit nu ook bij kinderdagverblijven en alle basisscholen. Op deze 'vindplaatsen' is twee keer per maand een jeugdverpleegkundige of een maatschappelijk werker aanwezig. Ouders die een vraag willen stellen over opvoeden en opgroeien kunnen bij deze professional terecht. Ook docenten van basisscholen, leidsters van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven kunnen bij deze professional gebruik maken van deze mogelijkheid en worden hiermee ondersteund in hun werk. Daarnaast worden op locatie koffieochtenden georganiseerd waarin ouders met elkaar in gesprek gaan over opvoeden en opgroeien.

Dat verdient een bloemetje!

ZEVENAAR - Veel mensen zorgen langdurig voor iemand uit hun omgeving met een (chronische) ziekte of iemand met een beperking. Dagelijks belast zijn met deze zorg kan erg zwaar zijn. Om deze mantelzorgers eens in het zonnetje te zetten, organiseert Caleidoz Welzijn, samen met andere organisaties, op zaterdag 7 november de Zevenaarse dag van de mantelzorg.

Er is een gezellige mantelzorg bijeenkomst en bij de voorgedragen mantelzorgers wordt een bloemetje bezorgd. "Kent u iemand die in de gemeente Zevenaar woont die een blijk van waardering verdient? Geef hem/haar dan op voor het bloemetje. Wees er snel bij, want we hebben zeshonderd bloemetjes om weg te geven. Opgeven kan en tot uiterlijk 27 oktober per e-mail: mantelzorg@caleidoz.nl of telefonisch: (0316) 526 994. Wilt u bloemetjes rondbrengen? Ook dat kan! U kunt zich opgeven via bovenstaand e-mailadres/telefoonnummer."

Garagedeurdagen bij Buitink Duiven

DUIVEN - Buitink is een gevestigde naam in de branche en heeft al meer dan vijfendertig jaar ervaring in garagedeuren. Laat Buitink Duiven in de wintermaanden uw garagedeur vervangen. Daarom organiseert Buitink op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober de garagedeurdagen.

Onder het genot van een kopje koffie of thee en in een ambiance van herfst tinten ingerichte showroom kunt u zich laten informeren over de diversiteit aan garagedeuren. Er zijn vele mogelijkheden en soorten in garagedeuren zoals kanteldeuren, sectionaaldeuren. zijloopdeuren en dubbele openslaande deuren en rolgaragedeuren.
De meeste sectionaaldeuren worden geleverd met een elektrische bediening, standaard voorzien van een noodontkoppeling en neerloop detectie, deuren gaan automatische omhoog als ze tijdens het sluiten op een voorwerp stuit en zijn uitgerust met een vingerklem beveiliging. De nieuwste bedieningsmogelijkheid gaat met een smart phone app. Met deze app kunt u in combinatie met de Hörmann Gateway uw garagedeur comfortbel aansturen.

"Mocht u uw garage gebruiken als hobbyruimte, dan is er nog een bijkomend voordeel. Alle deuren zijn te verkrijgen met thermische isolatie. Hierdoor blijft de temperatuur aangenaam in de ruimte en vindt er geen warmteverlies plaats."
Tijdens de garagedeurdagen heeft Buitink een speciale actie in sectionaaldeuren. "Bij een bezoek gaarne maatvoeringen en foto's van de binnenzijde van uw garagedeur links/rechts en bovenzijde meenemen. Buitink doet u dan een aantrekkelijk voorstel, die alleen op deze dagen geldig is."


De showroom is geopend: vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur; zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Buitink Products Duiven, Dijkgraaf 38C, Duiven; info@buitinkproducts.nl; www.buitinkproducts.nl.

Ook deze herfst en winter kleur en fleur in tuin en op terras Winterviolen van kwekerij Gerritsen, dé specialist bij uitstek in Huissen!

HUISSEN – Wat is er leuker en vrolijker dan een tuin en terras vol fleurige planten en bloemen! En in de herfst en winter hoeven we echt niet zonder te doen! Want wat te denken van de winterviolen, die er in veel kleurvariaties zijn. Kijk maar eens bij kwekerij Gerritsen in Huissen.

De winterviolen staan niet alleen prachtig in de border, ook in kuipen en bakken doen ze het goed! Groot- en kleinbloemigen. Wie volop van de winterviolen wil genieten, koopt ze rechtstreeks van de kweker. Kwekerij Gerritsen heeft ze speciaal voor de particuliere verkoop gekweekt. In grote potten, zodat er weer een seizoen lang van genoten kan worden.

Kwekerij Gerritsen is dé specialist in deze regio als het om winterviolen gaat. Je vindt hier het allernieuwste en... je kunt er in de kas zelf je viooltjes uitzoeken. Neem gerust het bakje en potten mee, waarin ze moeten staan en zoek de beste kleurcombinaties uit!

De viooltjes zijn van hoge kwaliteit tegen een alleszins vriendelijke prijs en kunnen tegen een nachtvorstje! Ga maar eens naar al dat moois kijken. En kijk ook eens naar die prachtige heideplanten en gaultheria's (bergthee) met fraaie rode bessen. Ook siergras, laurier en palmpjes doen het dit jaargetijde goed.

Boomschors, potaarde, hydrokorrels of tuinaarde nodig? Ook dat wordt geleverd door Wilbert en Anita Gerritsen met het juiste advies er gratis bij!

De kwekerij is geopend van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

Kwekerij Gerritsen, Polseweg 23, Huissen; telefoon 026 3251933; www.kwekerijgerritsen.nl.

Nieuwe generatie radio-dj's op bezoek bij RTV Favoriet

Met z'n allen achter de dj-desk bij RTV Favoriet.

DIDAM - De kinderen van IKC De Toorts uit Didam waren te gast in de studio van RTV Favoriet. Zij werden daar ontvangen door Eugène van de Schuur.

De kinderen kregen een rondleiding door de studio en kregen de mogelijkheid om hun eigen samengestelde top drie te presenteren. De kinderen waren ontzettend dapper en hebben allen iets gezegd en meegedanst op de liedjes. De kinderen van het kinderdagverblijf van IKC De Toorts hebben samen met de pedagogisch medewerker meegekeken en meegeluisterd via de webcambeelden die werden uitgezonden en hebben, net als de kinderen in de studio, vrolijk meegedanst.

Nieuwe media worden steeds vanzelfsprekender in ons leven, daarmee ook in dat van de kinderen. Kinderopvang Zonnekinderen wil op een bewuste en verantwoorde manier omgaan met media en het daar inzetten waar het een waardevolle toevoeging en/of ondersteuning is bij ons aanbod. De samenwerking met RTV Favoriet is een mooi voorbeeld hoe multimediacoach Manouk, de kinderen in aanraking laat komen met diverse vormen van multimedia.

"Bij kinderopvang Zonnekinderen hechten we veel waarde aan kunst & cultuur, sport, natuur & avontuur en multimedia. Voor meer informatie over onze activiteiten kijk op: www.zonnekinderen.nl of bekijk onze Facebook-pagina."

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

ZEVENAAR - Op zondag 11 oktober is er in de Ontmoetingskerk om 10.00 uur een viering waarin ds. Alle Jonkman zal voorgaan. Na afloop van de dienst kan er in Ons Huis worden nagepraat onder het genot van koffie of thee.

's Middags is er 17.00 uur een vesperviering met als thema: Rust. In de (meezing)liederen, gedichten en lezingen zal dat ook meeklinken. Het is een muzikale vesper waaraan de Liemers Cantorij meewerkt. Deze vesper is gebaseerd op de Anglicaanse Eveningsong traditie. Een klein uur van spirituele bezinning en genieten van prachtige muziek. De Liemers Cantorij zal o.a. liederen van van J.S. Bach, O di Lasso en F. Mendelssohn Bartholdy ten gehore brengen. Om de kosten te dekken zal aan het eind van de dienst een vrijwillige bijdrage worden gevraagd.

Op zondag 18 oktober is er om 10.00 uur een viering waarin ds. C. van Aldrwegen uit Doorwerth zal voorgaan. Om 11.00 is er in gebouw Ons Huis de oecumenische kinderrkerk voor kinderen van 3-7 jaar. Het thema is dan: 'Drie knechtjes'.

Halloweenparty bij De Groene Schuur

GROESSEN - Streekwinkel en kwekerij De Groene schuur in Groessen houdt op zondag 11 oktober een Halloweenparty van 11.00 tot 17.00 uur. Het evenement is al jarenlang een groot succes. Jong en oud kan op deze dag een heuse Halloweenpompoen maken en genieten van de kleurenpracht van duizenden pompoenen en kalebassen. Entree is gratis! Voor meer info kijk op www.degroeneschuur.nl.

Tevens kan er op deze dag informatie worden ingewonnen over de kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. Er zijn verschillende arrangementen mogelijk waarbij bovengenoemde activiteiten gecombineerd kunnen worden. De Groene Schuur is een bijzonder belevingsbedrijf waar al vele groepen hun vrienden-, familie-, of bedrijfsuitje hebben gehouden.

Eén keer per maand wordt er een individuele kookworkshop gehouden in de ruime, moderne kookstudio in de kassen van De Groene Schuur. Hiervoor kun je in je eentje, met z'n tweeën of met een klein groepje op inschrijven. Op dinsdag 13 oktober staat de kookworkshop: Proef het najaar met onze oogstverrassingen op het programma en op 10 en 16 december een kerstkookworkshop.

In de streekwinkel die dagelijks is geopend, kan men terecht voor heerlijke groente en fruit, diverse huisgemaakte jam, chutney, vruchtensappen, honing, streekwijnen enzovoort. De producten van De Groene Schuur zijn uitermate geschikt voor een leuk en smakelijk kerstpakket. Vraag naar de mogelijkheden! Ook zijn er nu sfeervol opgemaakte stukjes met kalebasjes en sierfruit verkrijgbaar.

De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9b te Groessen. Voor meer info kunt u bellen: 0316 330718 of kijk op de websites: www.degroeneschuur.nl en www.kokenindekas.nl.

TZN Zevenaar

ZEVENAAR - Transportbedrijf TZN aan de Babberichseweg 79A in Zevenaar heeft in nauwe samenwerking met het Werkgevers Servicepunt Midden Nederland een aantal oudere werkeloze werknemers boven de vijftig jaar een kans gegeven om weer terug te keren in het arbeidsproces.

Dat gebeurt dan via een proefplaatsing waarbij de chauffeur een maand met behoud van uitkering voor TZN-werkzaamheden verricht. Tijdens die maand wordt de chauffeur begeleid en gaat er soms een ervaren chauffeur mee om de werkzaamheden uit te leggen. Na de proefplaatsing wordt er in goed overleg besloten of de chauffeur een contract krijgt aangeboden. Inmiddels zijn er een aantal chauffeurs bij TZN werkzaam.

De wethouder van de gemeente Zevenaar Stef Bijl heeft dit project geïnitieerd en heeft via het Werkgevers Servicepunt de gelegenheid aan gegrepen om TZN te vereren met een bezoek. Accountmanager Silvia Groosman en haar collega Nico Veerman waren bij dit bezoek aanwezig. HRM-specialist Dick Wijchers van TZN vertelde dat hij regelmatig contact heeft met Silvia Groosman van het werkgeversservicepunt. Hij merkt op dat het eerst begint met vertrouwen. "De sollicitant heeft voor dat ik contact opneem, al met Silvia Groosman een uitgebreid gesprek gehad. De cv krijg ik binnen via de mail. Daarna nodig ik de sollicitant uit voor een kennismakingsgesprek. In de meeste gevallen wordt daarna in goed overleg met Silvia Groosman besloten of wij over kunnen gaan tot het aanvragen van de proefplaatsing."

Wethouder Stef Bijl gaf in het gesprek aan blij verrast te zijn, hoe TZN zich betrokken voelt bij het wel en wee van anderen. De participatiemaatschappij is een samenleving waar iedereen die dat kan verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Volgens de wethouder is TZN een goed voorbeeld hoe men hiermee kan omgaan.

Eigenaar van TZN Hans Teggeler beaamde dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen afgekort MVO heel belangrijk is. Je krijgt er veel voor terug, zoals een positieve werksfeer en meer betrokkenheid bij de chauffeurs. Het wij gevoel staat voorop. TZN denkt ook aan het milieu. Vorig jaar heeft TZN 4 trekkers aangeschaft met aanzienlijk minder uitstoot. De zogenoemde 'Euro 6'. Een hele investering maar een besparing voor het milieu. Meer informatie over TZN staat op www.tznzevenaar.nl.

Men kan ook contact opnemen via TVN Charter, transport, expeditie, logistiek, verhuur en zelfverhuizing, Babberichseweg 79A in Zevenaar; 0316 242908.

Een 'gekleed' kopje koffie bij Gilsing Herenmode Didam

Van links naar rechts Erik Hendriks, Thijs van Dulmen en Frank Hageman Foto: Bjorn Ewald

DIDAM - De vaste 'Gilsing-gangers' weten het al: de koopzondagen zijn niet alleen makkelijk om even op zondag te shoppen, maar ook altijd héél gezellig.

Frank Hageman doet erg zijn best de koopzondagen extra flair te geven. Er is al een barbier geweest, maar ook proeverijen van wijn, whisky en tapas. Een golfballetje putten en een racesimulator om maar even een greep te doen.

"Komende zondag 11 oktober is het de beurt aan Erik Hendriks en Thijs van Vulmen van Hendriks Coffee Comfort uit Zevenaar om van 12.00 tot 17.00 uur onze klanten in de watten te leggen. Hiervoor brengen ze twee Jura volautomaten mee. Erik en Thijs zullen de mensen verwennen met overheerlijke Italiaanse koffiesoorten en naar wens een espresso, latte machiato, cappuccino of flat white serveren. Uiteraard zorgen wij voor wat lekkers erbij!"

Hendriks Coffee Comfort is al sinds 2011 actief in de koffietechniek. Hun showroom, Repair Center en productieafdeling vindt u op het Hengelder in Zevenaar. Vanuit deze locatie levert Hendriks koffiemachines, ingrediënten en benodigdheden en verzorgen het onderhoud en reparaties voor particulieren en bedrijven. De koffiebonen van het merk 'Marcafé' worden gebrand volgens de 'Slow Roast'-principes.

De kracht van het team van Gilsing Herenmode is het eerlijke en ongedwongen advies, en na afloop even gezellig aan de koffietafel een kopje koffie of cappuccino. Maar het allerbelangrijkste is wel de kracht van de inkoop. Mannen van jong tot ouder, slank tot voller kunnen slagen bij Gilsing. In deze herfst en wintermode domineren de basiskleuren blauw, zwart, grijs en bruin. Aangevuld met contrastkleuren zoals camel, brique en rood tinten wordt het kleurenpallet vrolijk en warm.

Gilsing Herenmode, Spoorstraat 11, Didam.

Luisteren naar je kind? en Hoe gevoelig ben je? Cursussen bij Praktijk Ineke Heitink

REGIO - "In mijn praktijk en in mijn werk als Medium- Spiritueel Healer en Mediamiek kinderwerker geef ik antwoord op de vragen die ouders hebben over het gedrag van hun kind. Het gedrag van kinderen is niet altijd even duidelijk of verklaarbaar. Veel ouders vragen zich af wat ze daaraan kunnen doen. Vaak ten einde raad kloppen deze ouders dan bij mij aan.

Doordat ik mij afstem op een heel ander niveau van het kind en luister naar wat ze mij willen vertellen, geeft het kind vaak zelf de oplossing voor de problematiek. Vaak zijn we bezig met opvoeden en te leren wat noodzakelijk is om een goed leven te kunnen leven. Elke ouder wil immers dat ze gelukkig zijn. Met 'luisteren/ bedoel ik dat het mogelijk is om op een ander niveau (ook wel ziele niveau genoemd) te communiceren met je kind. Zou het niet geweldig zijn om dat te leren? In deze tweedaagse cursus help ik de connectie tussen ouder en kind te realiseren en herstellen.

Cursus Intuïtief/Mediamiek

Deze driedaagse cursus is bedoeld voor iedereen die intuïtieve ontwikkeling een stapje verder wil ervaren. Hoe gevoelig ben je? Nieuwsgierig geworden naar je eigen potentie door de ervaringen die je al hebt gehad? Heb je moeite met alle indrukken en prikkels die dagelijks op je af komen? Wil je technieken leren om hier beter mee om te kunnen gaan of ben je eraan toe om je persoonlijk verder te ontwikkelen? Dan is deze cursus geschikt voor je.

In mijn praktijk ben je altijd welkom voor een consult of reading. Als spiritueel healer maak ik gebruik van verschillende technieken. Voor meer informatie neem een kijkje op www.inekeheitink.nl of mail naar: info@inekeheitink.nl."

Suzuki Ignisconcept op Tokyo Motor Show

ZEVENAAR - Suzuki pakt stevig uit tijdens de Tokyo Motor Show die eind deze maand haar deuren opent. Op de Suzuki stand zullen diverse concepts te bewonderen zijn, die een indruk geven van de toekomstplannen van Suzuki.

Op de autosalon van Genève toonde Suzuki eerder dit jaar de iM-4 concept. Dit model is inmiddels verder ontwikkeld en heet nu concept Ignis. Dit compacte model staat op een ultralicht chassis, net als de onlangs geïntroduceerde nieuwe Suzuki modellen als de Vitara en de Celerio en de binnenkort te introduceren nieuwe Baleno. De Ignis combineert bovendien het 4WD DNA van Suzuki met innovatieve brandstof besparende technologieën. In het retro design zijn elementen terug te vinden uit de rijke modelhistorie van Suzuki, waaronder de Fronte (front, grille, koplampen, ramen), de Swift (zwarte A- en B-stijl) en de vele 4WD modellen (vormgeving motorkap en fenders). De concept Ignis-trail is een ruigere versie van de Ignis, met onde andere dakrelingen, grotere wielen en stoere zijskirts.

De Mighty Deck concept is een minicar met een canvas dak en open laadbak, die voor diverse doeleinden bruikbaar is in zowel het dagelijks leven als de vrije tijd. De Air Triser concept is een compacte minivan, waarvan het interieur flexibel en naar eigen inzicht in te delen is. Zo kunnen de zitplaatsen bijv. tegenover elkaar geplaatst worden of in lounge opstelling (u-vorm). Bovendien kan content van een smartphone getoond worden op een groot formaat display, die van de B-stijl doorloopt in het plafond.

Meer informatie wordt rondom de opening van de Tokyo Motor Show verwacht.

Succesvolle burendag in De Wilgenpas Duiven

DUIVEN - Op zaterdag 26 september vond de landelijke burendag plaats. Een dag waarbij wijkbewoners (opnieuw) kennis konden maken met hun wijk. In gesprek konden gaan met hun buren onder het genot van een kop koffie of thee. Mikado, de bewonerscommissie van de Wilgenpas ,Wijkraad Ganzenpoel-Schans en het organjefonds organiseerden samen deze ontmoetingsdag voor hun wijk en bewoners.

Een dag die vol stond van de gezelligheid, activiteit en verbinding. De ontmoetingsruimte was voor deze gelegenheid omgetoverd in feestelijke stemming. Samen met de vele vrijwilligers konden de (wijk)bewoners hun creativiteit kwijt in het maken van sleutelhangers, sneeuwpopen en armbanden. Er konden zelfgemaakte kaarten, brei- en haakkunstwerken gekocht worden. Men kon zich wagen aan de sjoelbak en meezingen met de muziek. Voor de kinderen was clown Pip Kleurstip aanwezig. Daarnaast kon iedereen mee doen aan de bingo, die meerdere keren werd gehouden en een groot succes bleek!

Met een opkomst van ruim 150 (wijk)bewoners is deze dag zeer geslaagd te noemen, een waar succes. De reacties logen er niet om en vragen om een herhaling volgend jaar!

Autismecafé De Liemers in Zevenaar

ZEVENAAR - Vrijdag 2 oktober is er weer een bijeenkomst van het Autismecafé De Liemers. Volwassenen vanaf 25 jaar met autisme die normaal tot hoog functionerend zijn, hebben hier de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zowel Maya als Heleen hebben de ervaring dat er juist voor deze doelgroep te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten.

Het thema is ASS en omgaan met conflicten (buren, werk, familie). Of je wel of geen autisme hebt, iedereen heeft te maken met conflicten. Waar loop jij tegen aan en hoe ga je ermee om? "Je bent van harte welkom als je hierover met andere autisten wilt praten en van hun wil horen hoe zij met bepaalde conflicten omgaan."

Autismecafé De Liemers wordt gehouden in het gebouw van Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Inloop vanaf 19.30 uur en het themagesprek is van 20.00 tot 21.00 uur, daarna is er tot 21.30 uur gelegenheid om na te praten. Vooraf aanmelden is niet nodig, de entree (inclusief een kop koffie / thee) is 3,50 euro. Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie staat op www.autismecafedeliemers.blogspot.nl.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR. De Vrijwilligerscentrale van Caleidoz Welzijn zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties.

RK geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin zoekt een vrijwilligerscoördinator die verantwoordelijk is voor de vrijwilligersadministratie.

Buurtbusvereniging Rijnwaarden zoekt chauffeurs voor het vervoeren van passagiers in achtpersoons bussen. De routes lopen van Herwen, Aerdt, Pannerden naar Zevenaar en een tweede route van Spijk, Tolkamer, Lobith, Elten, Babberich naar Zevenaar.

Scouting Groessen zoekt een leidinggevende van scouts (jongens en meisjes van 11-15 jaar) voor allerlei activiteiten op de woensdagavond (vuur maken, schimmenspel, koken).

Zonnebloem de Liemers zoekt een bestuurslid activiteiten die verantwoordelijk is voor het opstellen van een regionaal activiteitenplan en die leiding geeft aan het uitvoeren van de regionale, door vrijwilligers verrichte dagactiviteiten.

Voor meer informatie over deze en circa 250 andere vacatures kan men contact opnemen met de Vacaturebank van Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Liemers Oktoberfeest met Wahnsinn

ZEVENAAR - Zaterdag 31 oktober vindt voor de vijfde maal het enige echte Liemers Oktoberfeest plaats in Party- en Bowlingcentrum de Griethse Poort in Zevenaar.

Dit jaar zal de Limburgse topformatie Wahnsinn het gehele programma, welke aanvangt om 21:00 uur en zal eindigen rond de klok van 01:00 uur, voor haar rekening nemen. De feestzaal is vanaf 20:00 uur geopend. Wahnsinn staat al meer dan tien jaar bekend om zijn muzikale liveshows, gebracht door acht ras-muzikanten, welke als een orkaan over het publiek denderen. En met liveshow wordt ook echt live bedoeld. Geen bas uit keyboards, tuba uit accordeons of electrodrums. Elke sound die je hoort komt uit het instrument dat daarvoor gemaakt is. Een strakke blazerssectie ,überdikke drum, bass sounds, pompende tuba solo’s vette gitaren en stralende accordeon-licks, overgoten met een heerlijk zoete saus van vier Wiener Sängerstimmen.

Wahnsinn is één van de weinige volledige live bands die het apres-ski-oktoberfest repertoire echt serieus neemt en aangevuld met Hollandse kneiters en popsongs al menig feest heeft gemaakt tot een sensatie dat zijn weerga niet kent.

Wilt u dit mooiste en gezelligste Oktoberfeest van de Liemers van dichtbij meemaken? Entreekaarten kosten dit jaar vijf euro in de voorverkoop en 7,50 euro aan de zaal. Voor groepen hebben wij speciale aanbiedingen. Kaarten zijn telefonisch te bestellen via 0316 33 14 13 of 06 22203223 of via info@cvdeboemelaars.nl.

Pupillen Reflex in het nieuw dankzij 'Vrienden van Reflex'

DUIVEN - De pupillen van volleybalvereniging Reflex hebben zaterdag 3 oktober bij de start van het volleybalseizoen officieel de nieuwe verenigingsshirts overhandigd gekregen. De shirts zijn geschonken door de 'Vrienden van Reflex', een club van mensen die Reflex een warm hart toedragen en daartoe jaarlijks een bedrag van vijftig doneren.

De 'Vrienden' hebben ervoor gekozen de pupillen in het nieuw te steken. De pupillen presenteerden de shirts door samen met de spelers van Heren 1 zaal Spoorzone van sporthal Triominos binnen te lopen. De nieuwe shirts werden daarmee officieel in gebruik genomen.

Reflex heeft voor de oude shirts een mooie bestemming gevonden. Voorzitter Evert Blok overhandigde op symbolische wijze de oude shirts aan Vincent Leenders van de Stichting Football Maties. Deze Stichting zamelt van origine oude voetbalmaterialen in voor een tweede bestemming in Afrika, het grote aantal aanvragen heeft Football Maties doen besluiten ook gebruikte kleding uit andere sporten te gaan inzamelen. Reflex heeft de primeur om de eerste volleybalvereniging te zijn die kleding ter beschikking stelt.

De pupillen van Reflex kunnen met mooie nieuwe shirts aan het seizoen beginnen.

Voetbalfestijn bij SDZZ

ZEVENAAR - De jeugdopleiding van Omni vereniging SDZZ organiseert op zaterdag 7 november van 10.00 tot 11.30 uur een voetbalfestijn, op sportpark De Griethse Poort aan de Doesburgseweg 14 in Zevenaar.

Kinderen van 4 tot en met 6 jaar zijn welkom om kosteloos hieraan deel te nemen. Het voetbalfestijn staat onderleiding van deskundige trainers en leiders. Allerlei voetbal gerelateerde spellen worden uitgevoerd, en afloop wordt er aan de deelnemers in de kantine van SDZZ iets lekkers verstrekt.

Ook wordt er na afloop aan alle deelnemers een cadeau uitgereikt. Tevens wordt er informatie verstrekt over de vereniging, en op deze wijze kan uw zoon of dochter op een leuke manier kennis maken met onze voetbalvereniging.

"Het zou leuk zijn als u als ouder zijnde, en uw zoon en dochter op deze uitnodiging zou ingaan, en ook zijn vriendjes en vriendinnetjes welkom. Mocht u al vragen hebben of wilt u uw zoon of dochter al opgeven voor zaterdag 7 november, stuur dan een e-mail naar voetbalfestijn@sdzz.nl."

Neelie Kroes bezoekt startups op IPKW

ARNHEM - “Ik ben geïnspireerd door zoveel talent en ondernemerschap op IPKW.” Met die lovende woorden sloot Neelie Kroes op de eerste dag van de Green Tech Week haar bezoek aan Industriepark Kleefse Waard (IPKW) af.

Mevrouw Kroes bezocht IPKW namens StartupDelta; een onafhankelijke organisatie die een beter economisch systeem voor startups wil creëren om zo Nederland als dé startup-locatie in Europa op de kaart te zetten. Reden genoeg om een bezoek te brengen aan IPKW: de parel in de regio waar startups in de cleantech de kans krijgen om te groeien en volwassen te worden.

Mevrouw Kroes startte het bezoek in de Greenhouse, waar IPKW samen met stichting kiEMT startende ondernemers in de cleantech (energie- en milieutechnologie) laat groeien tot succesvolle en onafhankelijke bedrijven. Kroes maakte een rondgang lans de startups, waaronder Alucha, Deepwater-Energy en StexFibers.

Het gezelschap toog verder naar restaurant De Waard waar de plannen over het Zero Emission Center werden gedeeld. De ambitie is om op IPKW een plek te creëren waar ondernemers (van startups tot multinationals), onderzoekers, studenten en beleidsmakers die zich bezighouden met duurzame mobiliteit samen werken aan innovaties.

Ten slotte werd een bezoek gebracht aan het ChargingPlaza; een laadplein voor elektrische auto’s op IPKW, dat in samenwerking met Allego is gerealiseerd. Neelie Kroes sloot zelf af door haar indruk en wijze raad te delen. “Ik ben onder de indruk van het talent en ondernemerschap op IPKW. Wees niet bescheiden, probeer op te schalen en kijk verder dan de eigen landsgrenzen.”

Handbalinstuif bij OBW

ZEVENAAR - Voor alle jongens en meisjes van Zevenaar en omgeving organiseert OBW drie handbalinstuiven op 17, 24 en 31 oktober van 9:00 tot 10:30uur in sporthal Lentemorgen.

Tijdens deze sportieve en gezellige activiteit kunnen kinderen van zes tot en met tien jaar vrijblijvend kennis maken met de handbalsport. Dit wordt gedaan onder enthousiaste begeleiding van spelers van het eerste en tweede handbalteam. De kinderen leren deze zaterdagochtenden spelenderwijs een aantal beginselen van het handbal.

"Ben je enthousiast geworden voor deze handbalactiviteit dan kan je je opgeven via handbal@obw.nl. Ook al ben je de een zaterdag niet geweest, je kan gewoon een volgende zaterdag aansluiten."

Tussen droom en daad over Landgoed Sevenaer

ZEVENAAR - Op vrijdag 23 oktober zorgen een rondleiding, een driegangendiner en een lezing tezamen voor een unieke 'Landgoedervaring'. Onder het motto 'Tussen droom en daad' wandelt u over het landgoed, geniet u van een streekdiner en neemt Eppo van Nispen tot Sevenaer u mee in het gedachtegoed van zijn oom.

'Tussen droom en daad' is dit jaar het thema van de Maand van de Geschiedenis (1-31 oktober). Tijdens de rondleiding over landgoed Sevenaer wordt u meegenomen in de droom van Jonkheer Huub van Nispen tot Sevenaer. Na de rondleiding kunt u genieten van een driegangendiner bij Het Eet-lokaal. Om het evenement compleet te maken neemt Eppo van Nispen tot Sevenaer (neef van de Jonkheer) u mee in de dromen en daden van zijn oom, en legt hij een verbinding naar de toekomst.

Het evenement wordt georganiseerd door het Liemers Museum en de Bibliotheek Liemers.

Programma:

16.30 - 17.30 uur: rondleiding landgoed Sevenaer

18.00 - 19.30 uur: driegangendiner inclusief één consumptie bij Het Eet-lokaal

20.00 - + 21:30 uur lezing Eppo van Nispen tot Sevenaer

Entree: veertig euro, leden met een Alles-in-een-abonnement van de Bibliotheek Liemers betalen dertig euro. Voor kaartjes en informatie: vestingen van Bibliotheek Liemers en het Liemers Museum. Het aantal plaatsen is beperkt.

Ook de bibliotheek in Zevenaar krijgt een 'geschiedenis-tintje': de heer De Swart uit Rhenen exposeert een gedeelte van zijn collectie oude radio’s, fraaie exemplaren uit een periode van honderd jaar.

Rugby: Duuvels zetten winstreeks voort

ZEVENAAR – Met de derde overwinning op rij blijven de Zevenaarse Duuvels ongeslagen in de competitie. Dat slechts met 21-12 overwonnen werd, tekende zowel De Duuvels als de altijd taaie tegenstander Wasps uit Nijmegen.

Op eigen veld begonnen De Duuvels sterk aan de wedstrijd, al lieten de Wasps zich niet overrompelen. Lang konden De Duuvels hun veldoverwicht, door sterke oppositie, niet omzetten in een score. Pas na een kwartier in de wedstrijd, werd aan de zijkant een opening gevonden en wist Jeroen Roters de eerste try te drukken. Vanuit een moeilijke hoek, benutte Maarten Soethout de daarop volgende conversie en was de 7-0 een feit. Overwicht kwam er pas echt met de entree van Peter 'Moped' Janssen in het veld. Hij gaf direct zijn visitekaartje af door als een stormram midden door de Nijmeegse verdediging de trylijn te passeren. Op snelheid verhinderde de aan hem hangende verdedigers hem niet de tweede try te drukken. Met de conversie gingen de teams met een 14-0 stand de rust in.

In de tweede helft leek het alsof De Duuvels dachten dat ze er al waren. Hun spel werd rommeliger en veel ballen werden niet gevangen. Mede hierdoor kregen de Wasps er weer geloof in en werden sterker, zeker toen zij beloond werden met een tegentry. De Duuvels herpakten zich niet echt, maar bleven wel hard werken. Het harde werken resulteerde nog wel in een try, maar mooier werd het er niet op. Ook de Wasps wisten de Duuvels verdediging nog een keer in de luren te leggen, waarmee de eindstand op 21-12 kwam.

Wim Wegman voorzitter van Boemelburcht

ZEVENAAR - Tijdens de maandelijkse vergadering met de Zevenaarse carnavalsverenigingen is Wim Wegman benoemd als de nieuwe voorzitter van Boemelburcht. Hij heeft de voorzittershamer overgenomen van Ben Hülkenberg, die vanaf juni 2010 deze functie met veel verve heeft vervuld. Hij blijft als algemeen bestuurslid actief binnen het dagelijks bestuur van Boemelburcht.

Momenteel bestaat het bestuur uit zes personen. De stichting is op zoek naar een zevende bestuurslid. Onze voorkeur gaat uit naar een dame. "Hebt u Interesse neem dan contact op met secretaris@boemelburcht.info." Inmiddels is Boemelburcht druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe carnavalsseizoen. Samen met carnavalsvereniging Paljas bereidt Boemelburcht de presentatie voor van de nieuwe stads- en jeugdprins. Benieuwd? Kom dan 14 november naar de residentie van carnavalsvereniging Paljas De Buitenmolen.

Na het officiële gedeelte gaat de Retteketet Showband er een groot feest van maken. Ook de voorbereidingen voor de opening van het carnaval, de Boemelparade en het frühschop ontbijt zijn in volle gang. "Gezamenlijk met alle verenigingen gaan we hier weer een succes van maken. Maar om dit alles te realiseren is veel geld nodig en wij zijn dan ook op zoek naar sponsors. Draagt u het carnaval in Boemelburcht een warm hart toe en wilt u weten op welke wijze u Boemelburcht financieel zou kunnen steunen neem dan via info@boemelburcht.info contact met ons op."

H. Andreas-Maria Koningin

Zevenaar: Zondag 11 okt. 9.30 uur: Eucharistieviering-Kindernevendienst,

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: A.M.K.

Intenties: Ouders Jörissen-Rutten + Gerrie en Wim, Gerrit Duis en Gerda-Kaak, Lies Gieling-Buiting, Jaargedachtenis Jan Hendriksen.

Woensdag 14 okt. 19.00 uur: Mariaviering-Rozenkransgebed,

Voorgangers: Voorgangersgroep. Koor: AMK.

Zondag 18 okt. 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pastoor Thanh.

Koor: A.M.K.

Intenties: Gerhard Nieuwkamp en Will Nieuwkamp-Stein, Fam. Visser-Verkerk,

Jan Berntzen,.

Woensdag 21 okt. 19.00 uur: : Mariaviering-Rozenkransgebed,

Voorgangers: Voorgangersgroep. Koor: AMK.

Overleden:

28 aug. Henrica Jansen-Schalks, 87 jaar, Masiusplein 422, -

11 sept. Arnoldus van Londen, 76 jaar, Bachstraat 42, -

12 sept. Thea Volman-Ketelaar, 91 jaar, Hunneveldweg 12, Liemerije -

13 sept. Willemien Kuster-Sweers, 87 jaar, Liemerije -

20 sept. Hendrina Willemse-Janssen, 87 jaar, Molenstraat 64 -

29 sept. Dieuwertje van Etten-de Graaf, 93 jaar, de Hooge Bongert -

30 sept. Mieke Vos, 69 jaar, Thebenstraat 14, Zevenaar.

Proefjeslokaal op De Tragellijn

LOBITH - Het thema van de Kinderboekweek in 2015 is 'Raar, maar waar'. In de 61ste editie van de Kinderboekenweek staan boeken over natuur, techniek en wetenschap centraal. Ook op basisschool De Tragellijn in Lobith. In de educatieve ruimte is een heus proefjeslokaal ingericht voor de kinderen. Door middel van experimenten en proefjes kunnen de kinderen van de groepen 1 tot en met 8 hier veel nieuwe kennis verwerven door zelfontdekkend leren.

Op maandag 5 oktober is de Kinderboekenweek officieel geopend. De school kreeg bezoek van een verstrooide professor die op zoek was naar zijn uitvinding. De professor ging op bezoek bij alle groepen en liet overal ideetjes achter voor proefjes. Naast het proefjeslokaal wordt er op school natuurlijk ook aandacht besteed aan het lezen zelf. Tijdens de Kinderboekenweek wordt iedere dag van 11.30 tot 11.45 uur in alle groepen gelezen onder het motto: De Tragellijn leest! Alle kinderen zijn bezig met lezen. Dat kan op verschillende manieren gedaan worden: stil-lezen, duo-lezen, voorlezen, samen lezen en nog veel meer.

De kinderboekenweek wordt afgesloten op woensdag 14 oktober met een inloop voor ouders.

Sint-Nicolaascomité Lobith/Tolkamer

LOBITH/TOLKAMER - Al meer dan twintig jaar bestaat de Stichting Ondernemersactiviteiten Lobith Tolkamer. Deze stichting is in het leven geroepen om de Sinterklaasintocht elk jaar mogelijk te maken.

Lokale ondernemers zorgden er gezamenlijk voor dat de goedheiligman zijn weg naar Lobith- Tolkamer weer kon vinden. De tijden veranderen en zo ook de vormgeving van de stichting. De stichting word niet meer gedragen door alleen ondernemers. Wij hebben een aantal vrijwilligers gevonden die de organisatie van de traditionele intocht op zich nemen. Hier komt veel bij kijken.

De boottocht, het snoepgoed, de entertainment en uiteraard het zorgen dat de Sint en zijn pieten op de juiste plek zijn in de juiste hoedanigheid. De stichting doet elk jaar zijn best om de eindjes aan elkaar te knopen. En dit is niet makkelijk. "Wij houden elk jaar een collecte, waarbij we proberen om de intocht onder de aandacht te brengen." Dit meldt Patricia van Dort, secretaris van de stichting. "Niet alleen om geld op te halen, maar zo ook als reminder dat de intocht er weer is. Overal worden kranen dicht gedraaid, subsidies ingetrokken. Zo is het nu eenmaal. Maar iedereen herkent toch nog wel het gevoel, van wachten aan een kade, gluren in de verte naar een stoomboot, en het luidkeels zingen tot je de rode mijter in je vizier hebt. Wij hopen niet alleen dit jaar, maar voor alle jaren dit bijzondere moment te mogen organiseren in Lobith/Tolkamer. " De intocht zal plaatsvinden op 15 november aan de Europakade om 12:45 uur. De collecteweek is in de week van 19 oktober.

Voor meer informatie: facebook: Sinterklaas Lobith Tolkamer.

Burendag in de wijk Groot Holthuizen

ZEVENAAR - Zaterdag 26 september 2015 stond in het teken van Burendag, ook in de nieuwbouwwijk Groot Holthuizen in Zevenaar. Daar hebben buurtbewoners de handen uit de mouwen gestoken om van Burendag iets groots te maken voor jong en oud.

Zo konden de kinderen ’s morgens vogelhuisjes beschilderen en pony rijden, voor de fanatieke buurtbewoners was er ’s middags een zeskamp met onder andere een grote stormbaan en levend tafelvoetbal. De sporters kregen voor de zeskamp allemaal een tas met gezonde snacks en een flesje water van de Jumbo Heemskerk uit Zevenaar.

’s Middags was er voor de kinderen nog van alles te doen. De kinderen konden lekker dansen met Joeri van DansjeFit te Zevenaar, zich laten schminken door vrijwilligers uit de wijk of fijn springen op de springkussens! Na alle sportieve inzet van de buurtbewoners was het tijd voor een barbecue die goed verzorgd was door Staring in Zevenaar .

Dj Teun de Koning van dj's Rosco & The King maakte de avond helemaal af met zijn muziek. Deze Burendag hebben wij niet mogelijk kunnen maken zonder onze fantastische sponsoren: Jumbo Heemskerk, De Kaashoeve, DansjeFit, De Lorijn, basisschool De Bem, Gemeente Zevenaar, Scheer en Foppen, Domino’s, Baston Wonen, Oranje Fonds, Liemers College, restaurant Poelwijk, Grutterij Molen de Hoop, Stal Pelgrim, Van Gelder infratechniek, Staring en VH Verhuur.

Oktober borstkankermaand

DUIVEN - Jaarlijks krijgen meer dan honderdduizend mensen de diagnose kanker, waaronder ongeveer veertienduizend vrouwen met de diagnose borstkanker. De medische behandeling van kanker bestaat meestal uit chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en/of een operatie.

De medische behandeling en de kanker zelf kunnen klachten veroorzaken als vermoeidheid, oedeem (abnormale vochtophoping in arm of been), angst, spanning, conditie- en krachtverlies. Een oedeemfysiotherapeut kan ingeschakeld worden ter preventie of vermindering van oedeem en oefeningen geven om de schouderfunctie bij borstkankerpatiënten te verbeteren. Een oncologiefysiotherapeut kan ingeschakeld worden om de conditie zo goed mogelijk te behouden of te verbeteren en ondersteunt de oncologische patiënt in zijn fysieke en mentale herstel. Borstkankerpatiënten worden gelukkig vaak al doorverwezen voor behandeling naar een oedeem- of een oncologiefysiotherapeut. Echter is dit niet altijd het geval waardoor soms lang met klachten en beperkingen wordt rondgelopen.

Ook bij andere vormen van oedeem (aangeboren, na een trauma) en andere vormen van kanker kunnen deze gespecialiseerde fysiotherapeuten een belangrijke rol in het herstel vervullen. Tijdens de chemotherapie kan bijvoorbeeld al gewerkt worden aan het onderhouden en verbeteren van de lichamelijke conditie en kracht.

Om de kennis, kunde en mogelijkheden van de oedeem- en oncologiefysiotherapeut bij patiënten, naasten en specialisten onder de aandacht te brengen opent Fysiofit de Liemers op het Eilandplein te Duiven op zaterdag 17 oktober van 14.00 tot 16.30 uur haar deuren. Hier kan men terecht met vragen over oedeem, kanker en de fysiotherapeutische behandeling.

Raar maar waar!

ZEVENAAR - Het is weer Kinderboekenweek! Van woensdag 7 tot en met zondag 18 oktober staat de boekhandel in het thema van 'Raar maar waar!', met heel veel boeken over natuur, wetenschap en techniek.

Wie tijdens de Kinderboekenweek in de boekhandel voor tien euro aan kinderboeken koopt, krijgt gratis het kinderboekenweekgeschenk 'Per ongelukt!', geschreven door Simon van der Geest. Op zondag 18 oktober is het Kinderboekenweekgeschenk niet alleen een spannend boek, maar ook een toegangskaartje voor wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland. Voor de jongere kinderen is er een speciaal prentenboek voor de Kinderboekenweek: 'Speeltuin', gemaakt door Mies van Hout voor maar vijf euro.

Op zaterdag 10 oktober hebben Rebers Boek en Buro en de Bibliotheek Liemers de kindervoorstelling 'Spekkie en Sproet Speurshow' door schrijfster Vivian den Hollander georganiseerd. De voorstelling vindt om 14.00 uur plaats in Bibliotheek Zevenaar. Kaarten verkrijgbaar bij Rebers Boek en Buro en de Bibliotheek Liemers à zes euro. Heb je een biebpas, dan is het kaartje maar vijf euro.

Leerlingen geslaagd voor blokfuitdiploma

WESTERVOORT - Na de vakantie van 2014 startte OBK Westervoort met acht leerlingen op blokfluit te weten: Dominick van Dijk, Quinne Kuypers, Gilana Spronk, Maury van de Kraats, Iza Meijer, Gabriël Arends Sia Laingsingh en Kato Krutwagen.

Na een intensieve studie waar theorie en praktijk hand in hand gaan, werden de leerlingen op een speelse manier de beginselen van muziek bij gebracht. Alle acht leerlingen deden afgelopen maand examen en zijn allen geslaagd voor hun examen en tonen trots hun OBK- Blokfluit-Diploma. Vijf van de acht leerlingen gaan door op een fanfare-instrument en worden door ervaren muziekdocenten opgevangen en begeleid in hun verdere studie.

In het zonnetje

ZEVENAAR - De f jeugd van OBW in Zevenaar heeft afgelopen zaterdag haar eerste echte handbalwedstrijdjes gespeeld, tijdens een toernooi met de buurhandbalclubs Loo en Duiven.

Iedereen was erg enthousiast en trots. "Daarom willen wij de jongste jeugd verrassen met een foto in de krant en wensen ze de aankomende jaren nog veel sport en spelplezier. "Ben je zes, zeven of acht jaar en wil je ook eens mee trainen? Dat mag, graag zelfs. Mee trainen kan op zaterdag ochtend van 09:00 tot 10:00 uur.

Korenfestival Duiven

DUIVEN - Op zondag 25 oktober zal in het centrum van Duiven voor het vijfde achtereenvolgende jaar het Korenfestival Duiven plaatsvinden.

De koren, die dit jaar zullen deelnemen zijn het shantykoor Het Ruime Sop uit Bussum, het soul & gospelchoir Spirit uit Borne, het smartlappenkoor De Blaerders uit Blaricum, het visvrouwenkoor De Kokkels en de Mokkels uit Harderwijk en de gemengde zangvereniging Look Who's Singing uit Duiven. Het vijfde Korenfestival Duiven vindt plaats tussen 12.00 en 17.00 uur. De deelnemende koren zullen hun optredens verzorgen op drie verschillende locaties: het (nieuwe) Remigiusplein, in het overdekte winkelcentrum De Elshof en in de Sint-Remigiuskerk.

Project rond herdenking van oorlogsmonument

TOLKAMER - Vrijdag 2 oktober hebben de leerlingen van de groepen acht van basisschool De Overlaat uit Tolkamer het project rond de herdenking van het oorlogsmonument afgesloten.

Samen met de wethouder, oorlogsvertellers en belangstellenden heeft er een korte herdenking plaatsgevonden bij het monument voor de familie Northeimer in de Veerstraat. Er zijn gedichten gelezen, kaarsen ontstoken en een krans gehangen.

Kerkdiensten PKN Rijnwaarden

LOBITH - Zaterdag 10 oktober is er om 10.00 uur dienst in zorgcentrum Lobede. Ds. J. ter Avest uit Arnhem gaat in deze dienst voor.

In de dienst van zondag 11 oktober zal de eigen predikant ds. E. Roth voorgaan. De dienst is in de protestantse kerk in Lobith en begint om 10.00 uur.

Op zondag 18 oktober gaat ds. W.H. ten Boom uit Didam voor. Ook deze dienst is in de protestantse kerk in Lobith en begint om 10.00 uur.

Iedereen is welkom. Na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken en met elkaar na te praten.

Gerry Colvin met band in De Lantaern

ZEVENAAR - Zaterdag 17 oktober vanaf 20.15 uur, aanvang: 21.00 uur treedt Gerry Colvin op in De Lantaern aan de De Hooge Bongert 3 (naast de Bibliotheek). De toegangsprijs is vijftien euro. Meer info staat op www.delantaern.nl.

Gerry Colvin is een Engelse Folkartiest die een reputatie heeft opgebouwd door zijn sfeervolle festival optredens samen met Nick Quarmby. Echter tijden veranderen, nadat Nick de band begin vorig jaar had verlaten ging Gerry verder op de ingeslagen weg, natuurlijk met het spelen van gevoelige folk nummers, maar hij heeft als géén ander de kwaliteit dit om te kunnen toveren tot swingende 'folk 'n' roll'.

Bijzonder is de interactie tussen zanger Gerry Colvin en het publiek die zijn weerga niet kent. Gerry is een echte ras-entertainer met een geweldige uitstraling die als geen ander de kunst verstaat z'n publiek aan zich te binden. Gerry Colvin is geboren in Barrow-in-Furness en opgegroeid in Orpington, Kent Engeland. In de vroege jaren '80 was hij mede oprichter en voorman van de legendarische "John Peel en Terry & Gerry". De jaren 90 bracht Gerry de tijd door in Nashville - werkend als een professionele songwriter en werkte later samen met Alison Moyet als co-schrijver op een album project. Hij schreef ook tv-thema's, musicals, filmmuziek en schreef en presenteerde voor radio 2 van de BBC.

Door de ontmoeting met Nick Quarmby in 1995 in de Albert Inn in Bristol vormden ze later een duo dat Gerry's nummers in folk clubs uitgevoerde, waarna al snel de debuut CD "ColvinQuarmby" werd uitgebracht.

Na zijn laatste nummer van het "reguliere" optreden in De Lantaern vorig jaar werd een groep enthousiaste bezoekers aan hun tafel verrast op een heuse "after party" door Gerry, die al snel werd omringd door de overige bezoekers van de Lantaern. Dit zorgde voor een geweldige sfeervolle climax en heerlijke afsluiting van deze avond.

Gerry Colvin (die zelf natuurlijk de zang en gitaar voor z'n rekening neemt) wordt begeleid door Trish Keelan op accordeon, Jerome Davies op contrabas en een percussionist. www.gerrycolvin.com.

Slimme ICT halveert kosten juridische bijstand

DIDAM/MAARSSEN - Omdat juridische kosten zomaar de pan uit kunnen rijzen, hebben ondernemers en particulieren behoefte aan betaalbare goede juridische bijstand. Van Brakel Arbeidsrecht speelt hier op in. Door veel gebruik te maken van ICT, denk aan openbare juridische databases, internet en scannen kunnen de kosten flink naar beneden.

"Aanleveren van stukken gaat bij ons hoofdzakelijk via internet, we hebben nauwelijks papieren dossiers. Stukken worden gescand en digitaal opgeslagen. Wij hebben geen dure panden nodig, geen hoogpolig tapijt, geen hooggehakte secretaresses, geen indrukwekkende boekenwanden en bibliotheek, geen dure abonnementen en geen kostbaar papieren archief.

Het werkzaam zijn in één onderdeel van het recht (arbeidsrecht), geeft naast kostenbesparing ook een flinke kwalitatieve 'boost'. We hoeven alleen maar dat vakgebied bij te houden en kunnen met recht zeggen dat we daar dan ook alles van weten.

Advocaten rekenen uurtarieven van gemiddeld 250 euro per uur exclusief BTW en brengen soms ook nog kantoorkosten in rekening. Wij doen het voor minder dan de helft en kantoorkosten kennen we niet."

'Uurtje, factuurtje' heeft overigens de langste tijd gehad. De klant wil geen 'open einde' en wil tevoren weten waar hij/zij aan toe is. Bij ons is het mogelijk een all-in afspraak of een percentage van het te behalen resultaat af te spreken.

Wie maken gebruik van onze diensten? Werkgevers (midden en kleinbedrijf), werknemers, onderwijsgevenden en ambtenaren. Waarvoor? Adviezen; ontslag- en loonprocedures; schikkingen; arbeidsovereenkomsten, bijzondere bedingen (onder andere concurrentie- relatiebedingen, gebruik sociaal media); vaststellings--en beëindigingsovereenkomsten et cetera.

Nadere info: mail vba@telfortglasvezel.nl of bel 06 37162548.

Showtime bij Vogelvrienden Tuindorp

SPIJK - Leden en bestuur van 'De Vogelvrienden Tuindorp' zijn druk bezig met de voorbereidingen van de vogelshow. Om de show compleet te maken zijn bedrijven uitgenodigd.

Garvo Diervoeders komt met een informatiestand en vogelvoer en Wim van de Lustgraaf komt met vogelbenodigdheden. Er zijn vogelhuisjes en cadeauartikelen te koop. De aankleding met planten wordt verzorgd door Louis Venhorst uit Mechelen. Zo kunt u niet alleen genieten van de vogels, maar ook ideeën opdoen voor uw tuin. Bent u geïnspireerd om zelf vogels te gaan houden? Jos Klein Kranenbarg kan u informeren over volières.

Natuurlijk is er een tombola. Voor de kinderen is er een binnenspeurtocht en een knutselhoekje. Publiek en inzenders waarderen de publieksprijs. "U kunt dus weer mee 'keuren' door de mooiste vogel per groep op het stembriefje te zetten. De groepen zijn kanaries, tropen, cultuurvogels, grote- en kleine parkieten en agaporniden. Helaas hebben we ook een tegenvaller(tje). De hovenier die we hadden uitgenodigd heeft verstek moeten laten gaan. We hebben toch iemand, met verstand van zaken gevonden die tijdens de show enkele uren per dag de tuinliefhebbers van advies wil voorzien."

Zo ziet u maar weer de vogelshow bij de Vogelvrienden Tuindorp is niet alleen vogeltjes kijken, er is veel meer te zien en te beleven. De show wordt gehouden in Het Dorpshuis De Spieker, Willibrordusweg 1-a in Spijk. Openingstijden: zaterdag 31 oktober van 10.00 tot 18.00 uur en zondag 1 november van 10.00 tot 16.00 uur. Gratis entree. Kinderen tot twaalf jaar alleen toegang onder begeleiding van een volwassene.

Prikkel je creativiteit met poëzie

ZEVENAAR - Nu de avonden langer worden en de temperatuur zakt, komen we in winterse sferen. De Volksuniversiteit biedt in de rubriek Wintercafé veel workshops en lezingen aan die u in de sfeer van de feestmaand zal brengen. Op zaterdagmiddag 17 oktober is de workshop ‘In iedereen schuilt een dichter’ gepland.

De workshop gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Via de website van de Volksuniversiteit (www.vuzevenaar.nl) kan iedereen zich aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen of een e-mail sturen (0316-333443 // info@vuzevenaar.nl). Met behulp van poëzie je creativiteit prikkelen. Tijdens deze workshop leer je de essentie van wat je bezighoudt, over te brengen in een gedicht. Dat gebeurt op speelse wijze, stap voor stap onder leiding van Frederieke Genevace (bedrijfsjournalist) en Jolanda Inklaar (loopbaanprofessional) van Spondee Gedichtencafé. Ontdek hoe verrassend veel je met een paar woorden kunt zeggen. Voor iedereen die het leuk vindt om met taal te spelen.

Popkoor Just4Fun Pannerden viert tienjarig bestaan

Foto: Theo Schreven

PANNERDEN - Op 12 oktober 2005 is popkoor Just4Fun opgericht en zij staan onder leiding van Trudy Pes, met muzikale ondersteuning van toetsenist Jos Pes.

"Wij zijn begonnen met ongeveer tien enthousiaste personen, maar al snel breidde de groep zich uit. Inmiddels bestaan wij uit 26 zangers en zangeressen. Het repertoire bestaat uit Nederlands- en Engelstalige liedjes en ook de lijst met kerstnummers is zeer uitgebreid. Wij verzorgen ieder jaar een koffieconcert met elke keer weer een vernieuwd programma. Op verzoek treden wij ook op tijdens huwelijksmissen, doopvieringen, in bejaardenhuizen en scholen. En hebt u een personeelsfeest, opening of andere activiteit dan kan er ten alle tijden een keuze worden gemaakt uit het veelzijdige repertoire. In de kerstperiode verzorgen wij diverse concerten en vieringen in kerststijl."

Foto: Theo Schreven

"Zingt u graag en is uw interesse gewekt door bovenstaand verhaal, kom dan gerust eens vrijblijvend onze repetitie bezoeken op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Wij zijn nog op zoek naar mannen en sopranen. De adresgegevens staan vermeld op onze website: www.just4fun-pannerden.nl."

Het jubileumconcert van Just4Fun wordt gehouden op zondag 18 oktober in zaal De Oude Waal in Pannerden. Aanvang 11.00 uur. De entree bedraagt inclusief koffie/thee. drie euro vijftig.

Het belooft een mooie 'Reis door de tijd' te worden.

Sevenare bridgetoernooi

ZEVENAAR - Voor de 49e keer organiseert bridgevereniging Zevenaar rond kerst en oud en nieuw het Sevenaere-bridgetoernooi. Dit jaar wordt dat gehouden op zondag 20 december vanaf 13:00 uur in het Schuttersgebouw van Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

"De meeste deelnemers zien we ieder jaar terug, ook al zijn ze verhuisd naar bijvoorbeeld Limburg; op 20 december zullen ze er weer bij zijn. Heeft u zin om een gezellige middag te bridgen, dan kunt u zich tot 13 december aanmelden via de website van bridgevereniging Zevenaar: www.nbbclubsites.nl/club/7025.

Het inschrijfgeld bedraagt 22 euro per paar, over te maken op rekening nummer 37 48 26 048 ten name van bridgevereniging Zevenaar. Er zijn prachtige prijzen in natura te winnen. Tevens worden er meesterpunten toegekend en is er ervaren wedstrijdleiding en arbitrage. Voor inlichtingen kan men zich wenden tot Piet Gijzen: 06 40224602.

Filmhuis Zevenaar: De Golem

ZEVENAAR - Oorspronkelijk is de Golem een Joodse legende die niets met een ontspoorde Hobbit te maken heeft. Het verhaal werd in 1915 een boek en vijf jaar later een griezelfilm.

Deze mooie zwartwit rolprent is zondag 11 oktober om 11.30 uur in Filmhuis Zevenaar te zien. Het is een bijzondere voorstelling, want Vilde Katsche zorgt voor live muziek. Het trio Vilde Katshke – Jiddisch voor Wilde Eend – speelt klezmer en eigen composities.

Slagwerkgroep Liemers harmonie Duiven wint Cul d'Or

DUIVEN - De slagwerkgroep van Liemers Harmonie Duiven heeft tijdens Duuve te Gek de Cul d'Or gewonnen. De Cul d'Or is de cultuurprijs van de gemeente Duiven en werd namens de jury uitgereikt door Chris van de Ven. De jury was dit jaar snel uit hun beraad wie de prijs zou moeten winnen. "De slagwerkgroep verbind verschillende leeftijdsgroepen, is vernieuwend, enthousiast en heeft unieke kwaliteiten", aldus Chris van de Ven.

De slagwerkgroep speelde met hun samba tijdens Duuve te Gek, waar alle verenigingen van Duiven zich laten zien. Nietsvermoedend stond men te wachten bij de prijsuitreiking, die zij zouden moeten opfleuren. Tot plots de naam van de slagwerkgroep werd genoemd als winnaar van de Cul d'Or. "We zijn er ontzettend blij mee", aldus Wim Kersten, voorzitter van Liemers Harmonie Duiven. "De slagwerkgroep heeft de afgelopen jaren laten zien het publiek te kunnen vermaken en dat wordt vandaag beloond."

Tijdens Duuve te Gek kon het publiek ook een korte proefles krijgen bij de kraam van Liemers Harmonie Duiven, om te ervaren hoe leuk muziek maken is. Aanmelden voor de reguliere gratis proeflessen op een van de muziekinstrumenten van Liemers Harmonie Duiven kan via secretaris@liemersharmonie.nl.

Latina sferen met Bandera Latina in De Lantaern

ZEVENAAR - Zaterdag 10 oktober vanaf 20.15 uur, aanvang: 21.00 uur treedt Bandera Latina op in De Lantaern aan De Hooge Bongert 3 (naast de Bibliotheek). De toegangsprijs is acht euro. Meer info staat op www.delantaern.nl.

Het grensgebied van Mediterrane wereldmuziek, pop en jazz, dat is het werkterrein van Bandera Latina. Met als vertrekpunt de Rumba Flamenca stijl, bekend van the Gipsy Kings. Onder leiding van gitaarvirtuoos Salvatore Giuseppe Sichi en met als speerpunt de indrukwekkende vocalen van diens zus Silvana, ontstaat een uniek geluid. Swingend, ritmisch en een met nonchalance neergezette virtuositeit, Bandera Latina combineert al deze elementen moeiteloos. De Bandera sound is het beste te omschrijven als 'de todo un poco', van alles een beetje. Het repertoire bestaat uit Zigeunerjazz, Bossa Nova, Cubaans, Rumba Flamenca en Italiaans.

Het repertoire wordt natuurlijk aangevuld met eigen nummers van Bandera Latina zoals de hits 'Chica Latina' en 'La Galina'. Hiermee krijgt u met deze groep het beste van twee werelden, Spaanse ritmes, Italiaanse melodieën en passie. Zij zijn boven alles professionele musici die zelfs na jaren van samenspel nog met veel plezier hun vernieuwende en mooie repertoire brengen! Bandera Latina is dé band voor iedereen die écht eens iets anders wil.

Vrijwilligers actief voor kinderboerderij

PANNERDEN - Jonge en andere vrijwilligers steken de handen uit de mouwen voor de kinderboerderij in Pannerden. Na ruim twintig jaar waren de paden en voederplaatsen in de dierenweide verzakt.

Voor de vaste oudere vrijwilligersgroep was het herstraten een te zware klus, zeker naast het vele werk dat zij dagelijks al voor de kinderboerderij verrichten. Gelukkig stonden diverse jonge vrijwilligers van vriendengroepen en ook andere op om hun met deze klus, op twee zaterdagen (13 juni en 26 september) te helpen. Sterker nog: zij waren bereid de paden en voederplaatsen te verhogen, te verbreden en zelfs te helpen om de benodigde materialen uit de weide omgeving hier kosteloos naar toe te halen. Daarnaast waren er enkel Pannerdense bedrijven bereid om kosteloos materialen en machines ter beschikking te stellen. Er is hard en gezellig samen gewerkt.

Ook was het verheugend dat zich spontaan twee oudere vrijwilligers aanboden om het nachtverblijf van de vogels en het dierenverblijf in het dierenpark te schilderen, het geen ook hard nodig was. De hiervoor benodigde materialen werden gesponsord door de Rabobank Arnhem de Liemers.

"Trots mag Pannerden zijn met deze bijzondere samenwerking. Waar een klein dorp groot in kan zijn!", aldus het bestuur van de kinderboerderij Pannerden Jan van Huet en Nico van de Wetering.

Uitkomsten woononderzoek Westervoortse jongeren bekend

Op de foto reikt wethouder Theo Kampschreur de Iphone uit aan Tim Roco

WESTERVOORT - De uitkomsten van het onderzoek naar de woonwensen van nog thuiswonende Westervoortse jongeren in de leeftijd van 17 tot 30 jaar zijn bekend. Daaruit blijkt dat 28,2 procent van de Westervoortse jongeren zelfstandig in Westervoort zou willen blijven wonen.

Bij de jongeren van 20 jaar en ouder ligt dat percentage zelfs op 36 procent. Verder wijst het onderzoek uit dat meer dan 80 procent van de jongeren Westervoort een fijne woonplaats vindt, die goed bereikbaar is en voldoende voorzieningen heeft.

Van de jongeren die graag in Westervoort willen blijven wonen, zou 75 procent (lees 300 jongeren) binnen twee jaar de stap naar zelfstandigheid willen wagen. Zij zoeken vooral een huurwoning. Hun kansen op een Vivare huurwoning zijn echter minimaal, temeer omdat slechts 37 procent van alle in Westervoort voor de verhuur vrijkomende woningen wordt toegewezen aan mensen uit het dorp zelf. Nergens in de stadsregio Arnhem-Nijmegen valt zo'n klein percentage van de vrijkomende huurwoningen toe aan de eigen inwoners.

Verantwoordelijk wethouder Theo Kampschreur ziet de uitkomsten als bevestiging om speciale aandacht te besteden aan de kwetsbare positie van de eigen jongeren op de Westervoortse woningmarkt. 'Willen wij voorkomen dat de jongeren die in Westervoort willen blijven wonen noodgedwongen hun toekomst buiten Westervoort gaan zoeken, terwijl ons eigen dorp de komende jaren steeds verder vergrijst, dan moeten we nu maatregelen nemen. Zo willen we in overleg met Vivare gaan kijken of we jongeren in de toewijzing van huurwoningen extra voorrechten zouden kunnen geven. Ook de mogelijkheid van realisatie van tijdelijke wooneenheden binnen leegstaand vastgoed in de eigen gemeenten kan een oplossing zijn. Verder willen we met de private aanbieders van huurwoningen in onze gemeente afspraken proberen te maken om bij toewijzing van vrijkomende huurwoningen meer voorrang te verlenen aan Westervoortse jongeren'.

Deze en andere maatregelen om het woonprobleem van Westervoortse jongeren aan te pakken zullen binnenkort aan de gemeenteraad worden voorgelegd in de nieuwe gemeentelijke Woonvisie. Wat de uitkomst daarvan ook moge zijn, voorlopig is de jonge Westervoorter Tim Roco nu al gelukkig met de acties van het gemeentebestuur. Als een van de deelnemers aan het woononderzoek mocht hij uit handen van wethouder Kampschreur de aan dit onderzoek verbonden prijs, een iPhone, in ontvangst nemen.

Cadeaus voor Syrische vluchtelingkinderen

REGIO - Met Edukans Schoenmaatjes versier en vul je een schoenendoos met schoolspullen en speelgoed voor een kind in een arm land. Dat persoonlijke cadeau gaat bijvoorbeeld naar kinderen van Syrische vluchtelingen in tentenkampen in Noord-Irak of naar weeskinderen in Ghana. Voor de kinderen die de schoenendoos ontvangen is dit vaak het enige cadeau dat ze ooit krijgen. Ze zien het als een schatkist en waarderen het enorm!


Nieuw is dat in oktober en november 1300 DHL Parcelshops open zijn voor particulieren die meedoen met Edukans Schoenmaatjes! Je kunt nu altijd vlakbij jouw versierde en gevulde schoenendoos inleveren.

Geef schoolspullen en speelgoed
Edukans is de énige ontwikkelingsorganisatie die zich puur en alleen richt op onderwijs. Nick en Simon zijn ambassadeurs van Edukans en deelden zelf schoenendozen uit in Kenia. Zij zeggen over deze actie: ”Voor kinderen die een schoenendoos krijgen, gaat een wereld open. Voor het eerst hebben ze hun eigen schoolspullen en speelgoed. En jij kunt daarvoor zorgen!”

Kijk op edukans.nl/schoenmaatjes voor meer info.

De Zevenaar Golf Cup

ZEVENAAR - Op zaterdag 19 september is voor de 6e keer 'gestreden' om de Zevenaar Golf Cup. In een zeer ontspannen sfeer is deze dag gespeeld op twee niveaus.

"Wij waren te gast op Golf & Businessbaan De Scherpenbergh in Lieren. Het weer en de ambiance, maar zeker de positieve inzet van de spelers heeft deze dag tot een succes gemaakt."

De prijswinnaars

Voor alle sponsoren, die dit mogelijk hebben gemaakt , nogmaals onze dank voor jullie bijdrage. Uitslag Dames HCP van 0-20: 1. Carla Reuters; HCP van 20,1 -36: 1. Nelly den Ouden. Uitslag Heren HCP van 0-20: Fons Reijnen; HCP van 20,1 - 36 :1. Jordy Overkamp. Volgend jaar wordt de zevende Zevenaar Golf Cup gespeeld op 17 september.

Sint-Martinus Kerk Giesbeek

di. 06-10

Woord- en Communie,Diaken André van Boven,10.00 uur, Caeciliakoor

Za. 10-10

Woord- en Communie, Mw. B. Hakvoort, 19.00 u.Caeciliakoor

Za. 24-10
Woord- en Communie, Diaken André van Boven, 19.00 u.Caeciliakoor

Vr. 30-10
Concert, Vrienden v.d.Giese Toren, 19.30 u. Gregorius- Red & Black- Nieuw Leven Angerlo

Za. 31-10

Allerzielen Jan Ubbink19.00 u.Caeciliakoor.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 11 oktober 11.00 uur: Communieviering met Pastor Doornbusch en gemengd koor.

Gebedsintenties:

Jan Witjes

Wim Jansen

Mies Berntssen-van Alst

Carola Schlief

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Martin Bitter Jr.

Gerrit en Riek Ross-Heitink

Overleden ouders Ariës-van Megen

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Collecte:

Eigen geloofsgemeenschap

Mededelingen:

Vanuit het pastoraal team wordt er nog een aantal avonden een opfriscursus Katholiek van huis uit gegeven. Meer informatie vindt u achter in de kerk in het bewaarkatern van Vorming & Bezinning. Van harte bij u aanbevolen.

H. Remigiuskerk in Duiven – Oecumenische vieringen.

Zaterdag 17 oktober 19.00 uur: Taizéviering. Thema: H. Geest, erfgenaam uit kracht van het geloof.

Zaterdag 24 oktober 19.00 uur: Taizéviering. Thema: H. Geest, brenger van leven en vrede.

Kerkberichten week 42 van 17 oktober tot en met 23 oktober.

Zaterdag 17 oktober en zondag 18 oktober is er geen viering.

Donderdag 22 oktober 19.00 uur: Mariaviering m.m.v. werkgroep.

Huis Aerdt: Open Monument van oktober

HERWEN - Voor wie de openstelling tijdens Open Monumentendag heeft gemist: Huis Aerdt in Herwen (Gelderland) is uitgeroepen tot het Open Monument van oktober. Zondag 25 oktober is het landhuis daarom nog één keer gratis geopend voor publiek van 12.00 tot 17.00 uur.


Van oudsher hoorden bij Huis Aerdt uitgestrekte landerijen en een boerderij, alsmede een dwangmolen. De boeren in dit gebied waren verplicht hun graan hier te laten malen, dit leverde geld op voor de bezitter van het huis. Grondlegger is Walraaf van den Steenhuys tot Oploo, hij koopt in 1646 het vervallen 'Borgh te Cluse' en bouwt in 1652 het huidige huis op de oude fundatie.

Twee bruiden
Alexander Walraedt Diederik van Hugenpoth (1695-1780) erft in 1722 Huis Aerdt van zijn oom, Joost van den Steenhuys. Als Alexander in 1725 gaat trouwen, haalt hij zijn bruid op uit Leeuwarden. Onderweg overnacht hij bij familie Van Doetinchem van Rande in Zwolle. 's Avonds komt de achtjarige Johanna bij hem op schoot zitten. Alexander belooft haar dat als hij weduwnaar wordt, hij haar ophaalt als zijn tweede vrouw. Twaalf jaar later houdt hij zijn woord.

Redder van het Westen
Bekendste bewoner is ongetwijfeld nazaat Godefridus van Hugenpoth, die het Bylands kanaal mogelijk maakt. Na eeuwen van overstromingen wordt de aanleg van het kanaal voltooid tussen 1773 en 1776. Hiermee wordt voorkomen dat de Waal doorbreekt naar de Rijn, de waterhuishouding in het westen van het land wordt gestabiliseerd.

Programma

Zondag 25 oktober van 12.00 tot 17.00 uur, is Huis Aerdt nog één keer gratis opengesteld voor publiek. Huis Aerdt is onlangs geschikt gemaakt voor nieuwe huurders. Eigenaar Geldersch Landschap & Kasteelen wil het huis graag laten zien aan geïnteresseerden. Enkele vertrekken zijn ingericht en er zijn onder andere presentaties over de geschiedenis van het huis, de omgeving en de voormalige bewoners, te zien op de portretten. Ook zal de lokale heemkundekring een bijdrage leveren. Adres: Molenhoek 2 in Herwen.

Geldersch Landschap & Kasteelen

Geldersch Landschap & Kasteelen beheert natuurterreinen, kastelen en landgoederen. Ze willen de karakteristieke rijkdom van Gelderland behouden en beschermen zodat iedereen er nu en in de toekomst van kan genieten. Bijna 300 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen in Gelderland zijn aan de zorg toevertrouwd van Geldersch Landschap & Kasteelen, waaronder Huis Aerdt in Herwen.

Groot onderhoud wegen Zevenaar

ZEVENAAR - In de maand oktober vinden in het kader van groot onderhoud diverse werkzaamheden plaats aan wegen in Zevenaar. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van goottegels, het frezen van een laag asfalt en het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag.

Tijdens het frezen en het aanbrengen van asfalt zijn wegen tijdelijk niet begaanbaar en wordt aan bewoners gevraagd hun auto elders in de wijk te parkeren i.v.m. eventuele stofoverlast of opspattend grind. Mogelijk wordt het verkeer omgeleid.

Wijk Stegeslag
Van maandag 5 oktober tot en met vrijdag 30 oktober voert de gemeente werkzaamheden uit in de wijk Stegeslag. De werkzaamheden vinden plaats aan de Altbroek, Grootmaat, Heesackers, Korte Stuk, Sandgat en 't Schildje. Het frezen en asfalteren gebeurt van 19 tot en met 26 oktober. In deze week kunnen de bewoners enige hinder ondervinden van de werkzaamheden. In het weekend is de woonwijk wel volledig begaanbaar.

Op dinsdag 27 oktober wordt gestart met frezen aan de Sellersmaat. Donderdag 29 en vrijdag 30 oktober wordt een nieuwe laag asfalt aangebracht.

Centrumring
In het weekend van 17 en 18 oktober en in het daaropvolgende weekend (24 en 25 oktober) worden ook de wegen in de centrumring vernieuwd. Tijdens het eerste weekend vinden werkzaamheden plaats aan de Oranjelaan, Steenhuizen, Vondellaan en Wilhelminalaan. Het tweede weekend betreft de Babberichseweg (van het Juvenaat tot spoorwegovergang), Haspelstraat en Julianalaan. De werkzaamheden starten op zaterdag om 20.00 uur en eindigen op zondag om 12.00 uur. Tussen 20.00 en 24.00 uur kan geluidsoverlast ontstaan.

Op woensdag 21 en donderdag 22 oktober vinden asfalteringswerkzaamheden plaats aan de Vondellaan ter hoogte van nummer 24 – 122.

Riverparc, deelweg Muggenwaard
Maandag 26 en dinsdag 27 oktober is een deelweg van de Muggenwaard en de toegangsweg tot Riverparc gesloten voor al het verkeer. Bewoners kunnen via de noodweg de provinciale weg N338 bereiken. Verkeersregelaars worden tijdens de werkzaamheden ingezet voor het begeleiden van het verkeer.

Groenestraat en Tutenburgsestraat Giesbeek
Ook aan de Groenestraat in Giesbeek vinden op 26 en 27 oktober werkzaamheden plaats. Op deze verbindingsweg tussen Duiven en Giesbeek wordt het verkeer omgeleid.

Woensdag 28 en donderdag 29 oktober is de Tutenburgsestraat en een deel van de Bingerdensedijk niet begaanbaar voor doorgaand verkeer. Hier vindt een afsluiting plaats en het verkeer wordt omgeleid.

Alle genoemde werkzaamheden zijn weersafhankelijk.

Opening drie nieuwe schoolbibliotheken tijdens Kinderboekenweek

LIEMERS - Woensdag 7 oktober start de Kinderboekenweek. In de Liemers is het dubbelfeest want tijdens deze week openen er drie nieuwe schoolbibliotheken: woensdag 7 oktober op basisschool De Kameleon in Duiven en op 13 oktober op de basisscholen De Berkhaag in Herwen en De Driehoek in Aerdt.

Met deze drie nieuwe scholen doen in de Liemers inmiddels al dertien scholen mee aan de Bibliotheek op school: een samenwerkingsconcept met de Bibliotheek Liemers dat is gericht op meer leesplezier. Dit najaar zullen nog eens twee scholen aansluiten, waarmee het totaal op vijftien komt.

De Bibliotheek op school is een educatieve aanpak waarin scholen met de Bibliotheek Liemers structureel samenwerken aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid. "Een belangrijk doel is om het leesplezier te vergroten en kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school én thuis. Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal. Plezier in lezen, doet lezen. En om dat te stimuleren is het belangrijk om de boeken dichtbij de kinderen te brengen, op school dus!”

“Het is fantastisch om te zien hoe iedereen heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de verschillende schoolbibliotheken”, aldus leesmediacoaches Lilian Scholts en Lydia Wanders van de Bibliotheek Liemers. Zij werken nauw samen met de leescoördinatoren op de basisscholen. Samen dragen zij zorg voor een plezierig leesklimaat en initiëren allerlei leesprojecten en activiteiten op het gebied van mediawijsheid. De komende periode staat in het teken van leesbevorderende activiteiten in de klas, het monitoren van resultaten en het bijsturen hiervan.

Musiater programma

LOS Muziektheater

Total LOS

Is je auto total loss, dan doe je hem weg. Maar wat als je collega iets mankeert? Doe je die dan ook weg? Eén ding is zeker: Femke, Charlotte, Kim en Dookje zijn niet bang om flink wat deuken op te lopen! Met hun indrukwekkende muzikaliteit, scherpe teksten en fysieke uitspattingen blijft LOS het publiek verbazen. In het derde programma van dit knettergekke viertal gaan de meiden van LOS verder, sneller en harder dan ooit. Ze gaan niet gewoon LOS, ze gaan TOTAL LOS.
Femke, Charlotte, Kim en Dookje zijn afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem. In 2010 debuteerden ze met hun voorstelling Lijf On Stage.

Donderdag 15 oktober

Aanvang 20.15 uur

Prijs € 16,75 incl. consumptie

Rabobankzaal

Ernst, Bobbie en de rest

"Wij willen water show" 4+

Ernst en Bobbie hebben thuis een probleem met de waterleiding. Er is geen stromend water meer. Ze willen bellen met het waterbedrijf maar ze bellen per ongeluk met de actie 0900-WATER! Ernst en Bobbie beloven per ongeluk om alle mensen in het Afrikaanse land NBUKU te gaan helpen met het vinden van schoon drinkwater. In deze super grappige show komen Ernst en Bobbie uiteindelijke zelfs in Afrika terecht. Maar of iedereen in NBUKU daar zo blij mee is…?

Zondag 18 oktober 2015

Aanvang 13.30 en 16.00 uur

Prijs € 17,50 excl. consumptie

Rabobankzaal

Het Musiater, Bommersheufsestraat 62, ZEVENAAR

info@hetmusiater.nl / www.hetmusiater.nl

tel. 0316-524477

Openingstijden kassa:

Dinsdag, woensdag en vrijdag van 11.00 – 14.00 uur en drie kwartier voor aanvang van een voorstelling.

Reserveren is ook mogelijk via de website: www.hetmusiater.nl.

50Plusbingo bij Het Palet Duiven

DUIVEN - Senioren sociëteit Het Palet uit Duiven organiseert op zondagmiddag 18 oktober een grootse 50plusbingomiddag (wegens omstandigheden zal deze niet op 25 oktober plaats vinden zoals vermeld in de agenda van de maand oktober).

Op deze 50Plusbingo zijn diverse leuke prijzen te winnen, tevens zal er op deze middag een loterij worden gehouden. Vrijwilligers van het Palet zullen tussen de bingospellen door een borrelhapje aanbieden.

"Als werkgroep activiteiten van Het Palet zien wij u graag op deze gezellige 50Plus bingomiddag. De aanvangstijd van deze bingomiddag is 13.30 uur. Het Palet is open vanaf 13.00 uur. Wegens beperkte ruimte in Het Palet zouden wij u willen vragen om zich voor deze Bingo middag aan te melden bij Tonnie Jansen, 0316 266104. Het Palet ligt aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop)."

Playing God

ZEVENAAR - De gaming industrie is op dit moment qua omzet groter dan Hollywood. Miljoenen mensen wereldwijd spelen geregeld een videogame op hun pc of een van de drie leidende game consoles (Playstation, Xbox, Wii). En dat zijn echt niet alleen de puisterige, eenzame pubers uit de populaire beeldvorming. Gamers zijn socialer, intelligenter en sneller dan niet-gamers blijkt al uit diverse onderzoeken.

Maar hoe zit dat met de religieuze dimensie? Hebben games ook iets met God en het transcendente te maken? Cultuurtheoloog (en zelf fervent pc-gamer) dr. Frank G. Bosman beantwoordt deze vragen met een volmondig 'ja'. Tijdens een bijeenkomst op woensdag 21 oktober om 20.00 uur in gebouw Ons Huis, dr. Honigstraat 3 te Zevenaar laat hij aan de hand van moderne games uit het topsegment zien waar religie in moderne games opduikt: Mass Effect, BioShock, Child of Light, Wolfenstein, enzovoorts.

Dr. Frank G. Bosman is werkzaam voor de Tilburg University. In 2011 werd hij uitgeroepen tot 'Meest spraakmakende theoloog van Nederland' tijdens de eerste Nacht van de Theologie. Voor deze bijeenkomst wordt van de deelnemers een bijdrage van vijf euro gevraagd. Nadere informatie bij Theo Salemink, (0316) 340668.