GN Arnhem

13 februari 2016

GN Arnhem 13 februari 2016


Lezing: Mooi Moestuinieren

ARNHEM - In de lezing Mooi Moestuinieren door Alie Stoffers staat de combinatie van bloemen en (gekke) groenten centraal met veel praktische informatie over onder andere de indeling van de groentetuin. Groei&Bloei Arnhem verzorgt deze lezing op maandag 22 februari 20.00 tot 22.00 uur

Aan de hand van een stukje geschiedenis over ‘Kitchen Gardens’ en de ‘Franse Potagers’ gaan we kijken waar de vormgeving zijn oorsprong vindt en welke elementen er voor zorgen dat het een mooie moestuin wordt. Centaal in deze lezing staat de combinatie bloemen met groenten wat tot gevolg kan hebben dat plagen en bestrijding hiervan eenvoudiger wordt. Ook is er aandacht voor het ontwerp van de tuin, van de verschillende keuzes die je moet maken m.b.t. de tijd die je wilt investeren in je moestuin. Tevens worden inspirerende combinaties op b.v. kleur, gewasbescherming, de nodige wisselteelt en natuurlijk de ‘vergeten’ groenten besproken.

De lezing is in De Molenplaats (Bezoekerscentrum) Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a, Arnhem; kosten: vijf euro voor niet-leden. Meer info staat op www.arnhem.groei.nl - http://www.arnhem.groei.nl/index.php?id=69938.

judoka's Bushi Arnhem meten zich op de tatami

ARNHEM - Judoka's van Bushi Arnhem waren afgelopen weekend actief in Vlaardingen (twee dagen) en zondag op het Kruikentoernooi in Tilburg. In totaal vijftig wedstrijdjudoka's konden zich opnieuw meten op de judomat. In deze wedstrijden wordt duidelijk hoe het staat met de techniek, focus, kracht en conditie. Een goede gelegenheid om te zien welke persoonlijke ontwikkeling de judoka's door maken.

Zaterdag in Vlaardingen was het de beurt aan 17 judoka's van Bushi Arnhem. Een drukke toernooidag en een uitdaging voor clubcoaches om alle judoka's in de verschillende wedstrijden op de verschillende judomatten goed te begeleiden en coachen. Er is goed gejudood: eerste plaatsen voor: Merijn te Winkel en Daan Radier. Tweede werden drie judoka's: Louis Loozen, Bas Wolters en Noer Zouaidia en brons was er voor Faye Tempel.

Op de tweede toernooidag in Vlaardingen gingen tien judoka's onder 18 jaar de strijd aan. Victor van Gerven (-46 kg) behaalde goud. Brons was er voor Koen Heg (-60 kg) en tevens brons bij de dames voor Nikki Stens (-70 kg).

Zondag op het Kruikentoernooi in Tilburg kwamen de jongere judoka's aan bod. Er werd in poules gejudood, zodat alle judoka's in meerdere wedstrijden ervaring op hebben kunnen doen. In totaal behaalden negen Bushi judoka's een eerste plaats. Een mooi resultaat en een mooie gelegenheid om ervaring op te doen met wedstrijdjudo.

Meer informatie over judo en Bushi Arnhem staat ook op www.bushiarnhem.nl en op facebook.

Mantelzorgers eten met korting bij Swoa Resto

ARNHEM - Mantelzorgers die in het bezit zijn van een Mantelzorg-card kunnen nu met korting eten bij SWOA Resto. Vanaf dit jaar doet SWOA mee met het Mantelzorgcompliment en biedt mantelzorgers een korting van 2,50 euro op eten bij Resto.Bij SWOA Resto kun je iedere maand met je buurtgenoten genieten van een driegangenmaaltijd voor een vriendelijk prijsje. Dankzij een korting van 50 procent is deze prijs nu voor houders van de mantelzorgcard nog aantrekkelijker. Zij betalen geen 5 euro, maar 2,50 euro.

Het Mantelzorgcompliment Arnhem is een waardering ‘in natura’. De gemeente betaalt het compliment sinds 2015 niet meer in geld uit, maar in de vorm van een Mantelzorg-card. Met deze card kunnen mantelzorgers korting krijgen op diensten en producten van Arnhemse organisaties en ondernemers.

De eerstvolgende editie van SWOA Resto op de Weldam is op maandag 8 februari. Op De Gaanderij is er iedere laatste woensdag van de maand een editie van SWOA Resto. De eerstvolgende is op woensdag 24 februari.

De Gaanderij is te vinden aan het Driemondplein 1 in Arnhem-Zuid. De Weldam is te vinden aan de Middachtensingel 39 in Arnhem-Noord.

Taalcafé: samen Nederlands oefenen

ARNHEM - Op vrijdag 19 februari van 10.00 tot 11.30 uur kan op ontspannen wijze met de Nederlandse taal geoefend worden. Het Taalcafé is er voor iedereen die graag (beter) Nederlands wil leren lezen en schrijven.

Het Taalcafé is een initiatief van de Bibliotheek Arnhem en vindt plaats in restaurant Momento in Rozet. Op een interactieve en laagdrempelige manier wordt met woorden gespeeld. Bijvoorbeeld door taalspelletjes, beeldgebruik en het gebruik van verschillende thema’s als ‘tradities’, ‘Koningsdag’ en ‘wonen’.

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met niveauverschillen en tempo van de deelnemers. Het Taalcafé vindt plaats in de Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16) in restaurant Momento op de begane grond. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig. Voor koffie of thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Lezing Historische Kring Elden

ARNHEM - De Historische Kring Elden verzorgt op donderdag 18 februari een lezing over de ontwikkelingen van het spoornetwerk naar en van Arnhem naar aanleiding van het boek Sporen naar Arnhem Centraal van Ton Burgers en Jan Vredenberg. Op genoemde avond is dit boek voor 24,95 euro verkrijgbaar.

Tijdens deze lezing gaat Ton Burgers uitvoerig in op een periode van 170 jaren sporen naar Arnhem Centraal, waarbij aan de hand van historisch beeldmateriaal en informatie de geschiedenis zal worden belicht. In vier tijdvakken zal Ton Burgers de komst van het spoor, de jaren van groei, oorlog en wederopbouw en de realisatie van Arnhem Centraal beschrijven.

De lezing wordt gehouden in het dorpshuis ‘Ons Gebouw’ in Elden, Rijksweg-West 50 en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en is voor leden gratis toegankelijk.

Elfde Onder de Toren Bridgedrive

ELST - Op zaterdag 9 april wordt in zalencentrum Onder de Toren de jaarlijkse Onder de Torendrive gehouden. Inschrijving staat open voor bridgers van alle niveaus. Voor beginners, gestart met bridge vanaf 2014, wordt indien mogelijk een aparte lijn ingericht.

Aanvang van de drive is om 13.30 en u kunt zich melden tussen 12.45 en 13.15 uur. Er wordt gestreden om de wisseltrofee en er zijn leuke prijzen in natura. Ook worden er meesterpunten toegekend volgens de geldende NBB-schaal en indien het bondsnummer is bekend gemaakt.

Het is een top integraal wedstrijd en er worden 28 spellen gespeeld; rond 17.45 uur is de uitslag bekend. Het inschrijfgeld bedraagt twintig per paar en dat is inclusief koffie/thee bij aanvang en een hapje.

Contactpersonen zijn Annemieke Francissen (0481 431610) en Gonny van Meeteren (0481 373018). Het emailadres voor deze drive is: ebc1963-drives@outlook.com. Nadere info ook te verkrijgen via website: http://www.nbbclubsites.nl/club/7037.
Inschrijving is mogelijk via betaling op IBAN NL12ABNA0452.3572.25 t.n.v. EBC Elst o.v.v. beide spelersnamen en speelsterkte. De inschrijving sluit op 31 maart.

Workshop klein geluk

ARNHEM - Wellicht is klein geluk het grootste van allemaal: van die gewone, fijne, kleine dingen die je zo gemakkelijk over het hoofd ziet en waarvan je eventjes helemaal gelukkig wordt als je ervoor openstaat. Zeker als mantelzorger is het belangrijk dagelijks van deze oplaadmomentjes voor uzelf te creëren.

Waar heeft u behoefte aan: vrolijkheid, rust, kracht of passie? In de workshop 'klein geluk' gaat u op een inspirerende manier aan de slag met de recepten uit het succesvolle 'Handboek voor klein geluk'. De workshop is bedoeld voor mantelzorgers uit Arnhem en deelname is gratis. Iedere deelnemer aan de workshop kan na afloop het boek kopen tegen een gereduceerd tarief van vijf euro.

De workshop zal gehouden worden op donderdag 3 maart van 19.00 tot 21.00 uur aan de Slochterenweg 40 in Arnhem. U kunt zich aanmelden via 026 3703540 of via a.deibert@mvtarnhem.nl.

Cursus Opvoeden van een meerling

REGIO - Ouders van een tweeling of drieling krijgen, naast allerlei praktische problemen, te maken met specifieke opvoedingsvragen. Bijvoorbeeld het verdelen van de aandacht; het opvoeden tot een individu; taalontwikkeling bij meerlingen en schoolkeuze, samen in een groep of apart?

Op donderdag 10 maart start GGD Gelderland-Midden bij voldoende aanmeldingen een gratis cursus 'Opvoeden van een meerling'. Deze cursus van vier bijeenkomsten is bedoeld voor ouders van een meerling tussen anderhalf en vier jaar en wordt gehouden in Kulturhus 'De Nieuwhof' aan de Rivierweg 1 in Westervoort. De bijeenkomsten duren van 20.00 tot 22.00 uur.

Voor meer informatie en/of aanmelding bezoek de website www.vggm.nl. U kunt ook bellen met het Cursusbureau, telefoon (088) 3556000 (bereikbaar van ma. t/m do. van 10.00 tot 12.00 uur). Deelname aan de cursus is gratis.

Ontmoeting bij SWOA voor de Hindostaanse ouderen

ARNHEM - Als u behoefte heeft om mensen met een vergelijkbare (Hindostaanse of andere) achtergrond te ontmoeten, kom dan naar onze samenkomst' Milan' in het gebouw De Petersborg.

"Wij komen twee keer per maand bij elkaar. Ons programma bevat verschillende activiteiten zoals lezingen, voorlichtingbijeenkomsten over gezondheid, bingo, Holy viering, zingen van Bhajans, et cetera. We willen een vindplaats zijn voor ontmoeting, herkenning, gesprek, informatie, gezellig samenzijn en samen doen, waarbij we ons gelukkig en veilig kunnen voelen."

Koffie en thee zijn aanwezig en vaak wat fruit en wat lekkers. Donderdag 18 februari, 3 en 17 maart van 13.00 tot 16.00 uur in De Peterborg Slochterenweg 40, Arnhem. Voor meer informatie Devi Babeolal 06 47157757; e-mail p.baboelal4@upcmail.nl.

Spelen op een muziekinstrument leer je van een vakdocent

ARNHEM - Muziekvereniging Mystique is het jaar 2016 goed begonnen. Op 23 januari jongstleden wist de showband de kampioenstitel in de derde divisie blaaskorpsen in de wacht te slepen. De kwaliteit gaat steeds verder vooruit en dat is mede te danken aan het aantrekken van de vakdocenten die de leerlingen les geven.

Vervolgens is er gestart met de Mystique Blazersklas. De leerlingen krijgen les van docenten die het instrument zelf ook goed beheersen. Je kan het beste les krijgen van een docent die zelf het instrument kent, ervoor heeft gestudeerd en er bovendien zelf op speelt. In de blazerklas wordt gezamenlijk muziek gemaakt en staat plezier in het muziek maken voorop. De leerlingen worden opgeleid volgens het landelijk diplomastelsel en leren op speelse wijze meespelen in het orkest om zo ook die vaardigheden onder de knie te krijgen. De eerste leerlingen hadden dan ook met het carnavalsoptreden in Elden hun debuut.

"Binnenkort starten wij weer met een nieuwe blazersklas. Nieuwe leerlingen zijn welkom om zelf een instrument te gaan leren spelen. Hoe stoer is dat! Het instrument krijg je van de vereniging in bruikleen. De lessen zijn in ons clubgebouw aan de Drielsedijk 17 in Arnhem. Voor meer informatie kunt u mailen naar john@showbandmystique.nl of bellen 06 5202478."

Collectanten gevraagd Amnesty International

VELP - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt dit jaar een collecte van 13 tot en met 19 maart. De Amnesty International werkgroep Velp-Rozendaal zoekt nog vrijwilligers die een paar uur willen collecteren.

Amnesty International komt op voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen, waar ook ter wereld. Amnesty kan in verband met de onafhankelijke opstelling geen overheidssubsidie aannemen en is dus voor geldelijke ondersteuning afhankelijk van onder andere deze collecte.

Zo is het geld dat met de collecte is opgehaald bijvoorbeeld gebruikt voor Carmen Guadelupe Vasquez. Dankzij het harde werk van zeer toegewijde activisten in El Salvador werd Carmen Guadelupe Vasquez vrijgesproken in februari. Toen ze op 18-jarige leeftijd een miskraam kreeg, werd ze valselijk beschuldigd van abortus. Abortus is in alle gevallen strafbaar in El Salvador. Ze werd daarom in 2007 veroordeeld tot dertig jaar celstraf. In januari van 2015 werd ze vrijgesproken. Amnesty blijft actievoeren tegen het strafbaar stellen van abortus in El Salvador en andere landen.

Wilt u meer informatie of u aanmelden als collectant? Bel of mail dan met de collectecoördinator van Velp-Rozendaal, Yvonne Brink. Per mail: depauw@dds.nl, of telefonisch: 06 20804922.

Fuchsia Extra Vaganza 26 en 27 februari 2016 10 - 17 uur

HUISSEN - Fuchsia Extra Vaganza is het terugkerend evenement van Stichting Epric waarbij van meer dan 150 verschillende Fuchsia soorten stekken aangeboden worden voor de prijs van Euro 0,50 per stuk.,

Stichting Epric is een niet commerciële werkervaringsplek waar men 30 mensen begeleidt met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de kassen van Stichting Epric leren deze mensen weer de dagelijkse dingen die wij zo gewoon vinden. Daarnaast een stukje rust en geborgenheid, met dit alles samen creëren wij een veilige werkplek. Met de opbrengst van de verkoop kunnen de werkplekken in stand worden gehouden, zeker in deze tijd van bezuinigingen en de veranderingen naar de WMO toe.

Stichting Epric heeft altijd aparte planten: en bij Fuchsia's is dat niet anders. Er zijn soorten te koop met blauwe bloemen. Dit zijn nieuwe soorten die nog bijna niet bekend zijn. Ook zijn er een aantal winterharde soorten te koop. Deze kunnen gewoon in de tuin uitgeplant worden en zijn als mooie tuinplant te kweken. Ook nieuw is een klimmende Fuchsia. Deze Fuchsia wordt tussen 2 en 3 meter hoog en kan goed gecombineerd worden met andere klimplanten zoals Clematis of klimrozen.

Op vrijdag 26-02-2016 en zaterdag 27-2-2016 is ook de Fuchsia vereniging aanwezig om informatie te geven over de verzorging van Fuchsia's. Dit jaar zijn alle aangeboden Fuchsia's al opgepot in potjes en zijn ze startklaar voor de mensen. Een mogelijkheid tot koffie drinken is er natuurlijk ook.

We zien u graag bij Stichting Epric op 26 en 27 februari tussen 10-17 uur.

Stichting Epric,

Nieuwediep 9a,

6851 GB Huissen

Tel: 026-3250959

www.epric.org

Nieuw bij Bewegen in Arnhem: Mudruns en Obstacleruns bij Buddy2sur5

ARNHEM - Overal duiken ze op: Mudruns en obstacleruns. Het is de snelst groeiende sport van Nederland. Stukken hardlopen worden afgewisseld met spannende hindernissen en modderbakken. Wil jij fun en fit worden of je voorbereiden op een van de spectaculaire runs? Meld je dan aan op www.bewegeninarnhem.nl.

Nog geen Sportkaart? Vraag de Sportkaart aan! Buddy2sur5 voor obstaclerun-training voor beginners en diehards! Persoonlijke begeleiding met ervaren trainers. Meer informatie over de obstacle-trainingen vind je op www.buddy2sur5.nl/obstacle-run-training.

Flexibel en vrijblijvend sporten en bewegen doe je met de Sportkaart en maak je onbeperkt gebruik van het sport- en bewegingsaanbod. Binnenkort start Volleybal in de Omnibus in de wijk Schuytgraaf door volleybalvereniging Volvera. Kijk voor meer informatie in de sportagenda.

Voor meer informatie over de Sportkaart: www.bewegeninarnhem.nl.

Klaverjassen in De Petersborg

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 27 februari is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid de maandelijkse klaverjasdrive.

De aanvang is 13.30 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur. De kosten zijn twee euro. Iedereen is welkom om een kaartje te komen leggen.

Bundeling jeugdvolleybal van start

ARNHEM - In Arnhem hebben de drie volleybalverenigingen (Agilitas, Arvevo en Volvera) zich verenigd in een volleybalfederatie met de naam VOLAR om samen naar volwaardig jeugdvolleybal in Arnhem te streven. De bundeling is nodig om een goede begeleiding van jeugdige volleyballers in Arnhem veilig te stellen en verder uit te laten groeien.

Volar gaat in eerste instantie van start met de jongste volleybaljeugd van de drie verenigingen. Zij zijn vanaf januari gaan spelen onder de naam van Volar. Het doel van de samenwerking is om meer mogelijkheden te creëren voor de jeugdige spelers en speelsters: meer en kwalitatief beter te trainen, beter te gaan spelen, op het juiste niveau te spelen en uiteindelijk om het niveau van alle Volar-teams te verhogen.

Ook is het doel om meer jongeren vanaf 6 jaar aan het volleyballen te krijgen. Het volleybalspel voor kinderen van 6 tot 12 jaar heet Cool Moves Volley (CMV). Het spel is hierbij aangepast aan de mogelijkheden en leeftijden van kinderen. Onder de vlag van Volar spelen ook de A-beach en zitvolleybalteams.

Om aan dit nieuwe begin een feestelijk tintje te geven is er op zondag 14 februari om 09.45 uur een officiële start door sportwethouder Gerrie Elfrink, gevolgd door een clinic voor de jeugd van Arnhem in samenwerking met de Nevobo in sporthal Valkenhuizen, Beukenlaan 15, 6823 Arnhem

Aansluitend zijn er om 13.30 uur (heren) en om 16.00 uur (dames) wedstrijden van de Nationale Talentteams Papendal die in sporthal Valkenhuizen altijd hun thuiswedstrijden voor de eredivisie spelen. Deze wedstrijden zijn gratis. Aanmelden voor de clinics (6-12jarigen): info@volar.nl.

Zorg jij met ons dat de Wandelwagensoos blijft bestaan?

ARNHEM - Veel jonge ouders zijn bekend met de gezellige ontmoetingsplek voor ouders in Arnhem: De Wandelwagensoos. Hier komen jonge ouders van kinderen tot vier jaar met elkaar in contact en kunnen zij ervaringen uitwisselen terwijl de kinderen lekker met elkaar kunnen spelen.

De Wandelwagensoos is een stichting met een bestuur die bestaat uit betrokken jonge moeders die zich graag vrijwillig inzetten om ervoor te zorgen dat de Wandelwagensoos blijft voort bestaan. Oprichtster Angelike Nuhn heeft haar taken als voorzitter van het bestuur overgedragen aan 'interim voorzitter' Alexandra. Per 1 februari is Alexandra gestopt met deze functie. De overige bestuursleden nemen haar taken tijdelijk waar. Daarom is het bestuur op zoek naar een enthousiaste voorzitter met daadkracht die de Wandelwagensoos kan leiden.

Het vinden van een geschikte voorzitster is van groot belang wil De Wandelwagensoos kunnen blijven bestaan. "Ik zou het heel jammer vinden als De Wandelwagensoos moet stoppen. We kunnen alleen blijven doorgaan met nieuwe vrijwilligers en een geschikte voorzitter die De Wandelwagensoos kan leiden. Ik hoop dan ook dat we die gauw vinden!", licht bestuurslid Marije de Jonge toe.

Stichting Wandelwagensoos is per direct op zoek naar een enthousiaste voorzitster, de vacature vind je op www.wandelwagensoos.nl. Heb je tijd om je in te zetten voor onze stichting? Dan horen wij graag van je! Verder is De Wandelwagensoos ook op zoek naar een pr-functionaris en gastvrouwen. Dit zijn allemaal vrijwilligersfuncties die, naast de bijdrage aan het voortbestaan van De Wandelwagensoos, een enorme pré zijn voor jouw netwerk en professionele ervaring. Contact via marije@wandelwagensoos.nl.

Workshop Sterrenkunde en Ruimtevaart voor kinderen

ARNHEM - Sterrenwacht Presikheaven verzorgt een workshop Sterrenkunde en Ruimtevaart in Arnhem voor kinderen van 7 tot 13 jaar. Aansluitend kan er van 17.00 tot 18.00 uur met telescopen naar de sterren gekeken worden. Deze kijkavond is openbaar en gratis. Deelname aan de workshop kost drie euro en met het Jeugdland-paspoort twee euro.

Wat kun je verwachten? Je kunt met Sterrenwacht Presikheaven overdag naar de sterren kijken. Onze zon is ook gewoon een ster en met een speciale zonnekijker zie je - als het helder is - enorme uitbarstingen. Maar ook bij bewolking is ga je buiten aan de slag: zo lanceer je een waterraket. Die werkt op dezelfde manier als echte raketten!

Binnen doen we verschillende proefjes. Bijvoorbeeld over kraters. Die vinden we niet alleen op de Maan, maar ook op andere planeten. En nu ga je ze zélf maken. En op Mars is onlangs stromend water ontdekt bij een temperatuur vér onder nul. Hoe kan dat? Dat ga je zelf ontdekken!
Met ons computergestuurde planetarium bekijken we tot slot hoe de sterrenhemel er dit voorjaar uit ziet. En verder kun je álles vragen wat je altijd al wilde weten over sterrenkunde en ruimtevaart!

De workshop is op zondag 14 februari van 15.45 tot 17.45 uur in Arnhem-Zuid bij Stadsboerderij De Korenmaat, Marius van Beeklaan 5 in Arnhem.
Bij helder, onbewolkt weer kun je daarna op beide locaties van 18.00 tot 19.00 uur door echte telescopen naar de sterren kijken. Deze openbare sterrenkijkavond is gratis en iedereen is daar welkom!

1.500 zonnepanelen op Arnhemse MFC's: per jaar 250.000 kilo minder CO2

Fotocredits: Angela Fotografeert voor Slim Opgewekt

ARNHEM - In de eerste maanden van 2016 gaat de gemeente Arnhem drie multifunctionele centra in Arnhem verduurzamen: De Spil, De Malburcht en De Salamander. Wethouder Gerrie Elfrink gaf donderdag 21 januari het startschot van deze grote verduurzaming. Beheerder Silvia Danen van MFC De Malburcht verwelkomt de installatie van de zonnepanelen: "Ons gebouw heeft een voorbeeldfunctie in de wijk. En zo ziet iedereen dat wij voor een duurzame toekomst kiezen!"

Op het dak van multifunctioneel centrum (MFC) De Spil schroefde wethouder vastgoed Gerrie Elfrink een van de 1.500 zonnepanelen vast. Elfrink: "De ambitie van de gemeente Arnhem is dat in 2020 op de Arnhemse daken 125.000 zonnepanelen liggen. Daar leveren we vandaag een mooie bijdrage aan. Verder hopen we hiermee natuurlijk andere organisaties én inwoners van Arnhem te inspireren."

Slim Opgewekt voert dit project uit in opdracht van de gemeente. Naast het installeren van zonnepanelen op de drie MFC's, vervangt Slim Opgewekt ook alle TL-verlichting door duurzame ledverlichting. Dankzij deze verduurzaming besparen de MFC's elk jaar opnieuw 250.000 kg CO2. Die CO2-besparing staat gelijk aan het planten van zo'n 13.000 volwassen eiken. Met de verduurzaming van deze MFC's zet Arnhem een flinke stap in haar energiedoelstellingen voor 2020, zowel in energiebesparing als in duurzame opwekking.

Slim Opgewekt verduurzaamde al eerder tien scholen in Arnhem. Slim Opgewekt combineert realisatie van verduurzaming met financiering en duurzame bewustwording. In alle MFC's komen bijvoorbeeld beeldschermen te hangen waarop alle gebruikers kunnen zien hoeveel stroom hun zonnepanelen opwekken en hoeveel stroom hun MFC gebruikt.

Genoeg van de winterkou? Kies voor infraroodverwarming.

ARNHEM - Behaaglijke warmte is in ieder huis haalbaar met de infrarood verwarmingspanelen die Frisse Energie levert. De stralingswarmte verjaagt de kou en zorgt voor een prettig en comfortabel leefklimaat. Mooi vormgegeven panelen verwarmen iedere woonruimte alsof er een houtkachel staat. Daarbij zijn de panelen zuinig in gebruik en gecombineerd met zonnepanelen goed voor het milieu. Specialist in duurzame energie Frisse Energie installeert al twee jaar infraroodverwarming. Steeds meer mensen vinden de weg naar deze eigentijdse manier van verwarmen. Soms om hun hele huis te verwarmen, soms alleen een enkele ruimte zoals de badkamer.

"Wij hebben de expertise om goed te adviseren over de plaatsing van de panelen," aldus oprichter van Frisse Energie Maarten Reichgelt. Na zorgvuldige testen en beoordeling van de kwaliteit, heeft Frisse Energie gekozen voor de verwarmingspanelen van ThermIQ. "Wij selecteren uit alle nieuwe producten op de markt alleen de beste. Daarbij staan we bekend om onze service, kwaliteit en het persoonlijk advies. De manier waarop mensen energie opwekken en gebruiken is snel aan het veranderen. Wij leveren alles voor een energie-neutraal huis."

Benieuwd naar de ThermIQ infraroodverwarming en onze andere kwaliteitsproducten? Kijk op de website.

Frisse Energie, Badhuisstraat 17, Arnhem; telefoon: 026 3614882. www.frisse-energie.nl

Lenterommelmarkt

ARNHEM - In De Gaanderij wordt zaterdag 5 en zondag 6 maart de eerste van de drie jaarlijkse rommelmarkten gehouden. Tijdens de rommelmarkt kan er volop gesnuffeld worden tussen de kramen van tweedehands spullen.

Iedereen is welkom. De deuren van de Gaanderij staan open van 10.00 tot 16.30. Entree is gratis.

Bent u niet zo’n koopjesjager onze deuren staan natuurlijk ook voor u open om een drankje te nuttigen of een praatje te maken. Hebt u gebruikte spullen die u graag zou willen verkopen, kan dat natuurlijk ook. Er zijn op beide dagen nog tafels te huur. Per tafel betaalt u 7 euro per dag. U kunt zich opgeven bij de receptie van de organisatie. Betaling van de tafel vindt plaats op 1 maart tussen 19.00 tot 20.00 uur bij de receptie van De Gaanderij, Driemondplein 1, 6843 AN Arnhem; 026 3810265.

Spaan Beton Bewerking uit Arnhem vijfentwing jaar: Naast betonboringen, aanverwante zaken nu ook coating en gietvloeren...

Foto: Spaan Beton Bewerking is actief in het hele land. Hier bij de KNVB in Zeist, waar een gietvloer wordt aangelegd.

ARNHEM – Exact vijfentwintig jaar geleden startte Ruud Spaan zijn bedrijf in betonboringen. Hij onderscheidt zich door kwaliteit te leveren én door schoon en net werk. Betonboorders kennen we als rauwdouwers in de bouw, de medewerkers van Spaan Beton Bewerking weten zo schoon te werken, dat zelfs ziekenhuizen en soortgelijke instellingen een beroep op Spaan doen.

Deze manier van werken van boren, zagen en slijpen werd door de opdrachtgevers zo gewaardeerd, dat het bedrijf ook gevraagd werd voor aanverwante werkzaamheden zoals het volledig plaatsen van daglichtsystemen, waarop Spaan een waterdichte garantie geeft van tien jaar. En vanuit het schuren en stofvrij frezen van beton kwam de vraag naar coating- en gietvloeren.

Zo levert Spaan Beton Bewerking het hele plaatje: Van voorbewerking tot complete afwerking van betonvloeren, inclusief de zorg van vloerverwarming, waarvoor een specialist wordt ingehuurd. Alles in één hand, hetgeen soepel verloopt zonder hinder!

Zo weet Spaan Beton Bewerking iedere keer weer een visitekaartje af te geven. "We zijn gespecialiseerd in het 'nettere' werk. We denken wat het werk betreft ook net even wat verder."

Meer informatie over Spaan Beton Bewerking staat op www.spaanbv.nl; telefoon 026 3271071.

Bij Lentjes Droomkeukens aan Nijverheidsstraat in Huissen Kwaliteitskeukens met jubileumvoordeel!

HUISSEN – Naast Praxis staat een pand met twee bedrijven. Hier vind je op vierduizend vierkante meter een enorme collectie keukens en meubelen: Lentjes Droomkeukens en Meubel Planet. Bij Lentjes Droomkeukens staan vierentwintig idee-opstellingen. De koper kan er keukens samenstellen uit een assortiment van meer dan drieduizend elementen... Momenteel heeft Lentjes Droomkeukens ook een ruim aanbod in jubileumaanbiedingen!

De keuze is reuze: wat te denken van tien verschillende greeploze keukens? En van een aanbod in zestig verschillende fronten, kasten in alle maten en een gigantische keuze in bladen van materiaal als kunststof, composiet, graniet, glas en beton? Allemaal kwaliteitskeukens met kwaliteitsapparatuur van merken als Bosch, Bauknecht, Whirlpool en Miele. Keukens van Duitse degelijkheid tegen een allesacceptabele prijs. De prijzen liggen er –afhankelijk van de wensen en uitvoeringen- tussen zo'n drie tot vijftienduizend euro. In verband met het 35-jarig bestaan van Lentjes Droomkeukens zijn er ook aantrekkelijke jubileumaanbiedingen. "En...", zo zegt Joop Lentjes, "kom gerust praten, want op veel keukens geven we nog wel eens wat extra's in de vorm van een gratis onderdeel of zelfs wel in een korting."

Een groot pluspunt van het kopen van een keuken bij Lentjes Droomkeukens is de begeleiding bij het ontwerpen ervan. Joop Lentjes maakt met behulp van de computer samen met de klant een perfecte 3D-tekening. Het is verstandig om hiervoor een afspraak te maken.

Het bedrijf beschikt over eigen technische mensen, die een keuken compleet kunnen monteren: van sloop tot complete oplevering, inclusief de installatie- en stucwerkzaamheden. Ook als het gaat om vervangen van inbouwkeukenapparatuur is Lentjes Droomkeukens het juiste adres.

Lentjes Droomkeukens, Nijverheidsstraat 25, Huissen; telefoon 026 3612828; www.lentjesdroomkeukens.nl.

Fit in slechts twintig minuten per week!

ARNHEM - Steeds meer mensen ontdekken fit20: In slechts twintig minuten per week train je je hele lichaam onder begeleiding van een personal trainer. Omkleden is niet nodig; je transpireert niet omdat je traint in een koele ruimte.

Eigenaar Dave Mulderij vertelt: "Doorgaans wordt fitness gezien als iets waar we ons een paar uur per week voor in het zweet moeten werken. Fit20 laat zien dat dit ook anders kan, je traint namelijk maar 20 minuten per week. Met maximaal effect: binnen drie maanden heb je merkbaar sterkere spieren, een betere conditie en een strakker figuur."

De fit20 methode is gebaseerd op vijfentwintig jaar ervaring en onderzoek. Het gaat niet om de uren, maar om de intensiviteit van de training. Je traint tot het moment van spierfalen, wanneer de spieren zo hevig trillen dat ze de oefening niet langer aankunnen. Juist door "tot het gaatje" te gaan, worden de spieren optimaal gestimuleerd en dus sterker.

Dave: "We zien hier veel mensen die vanwege hun drukke leven nauwelijks aan sporten toekomen. Voor hen is het echt een uitkomst, ze kunnen op afspraak kort maar intensief trainen. Zo houd je tijd en energie over voor andere zaken!"

Nieuwsgierig? Kom het zelf proberen tijdens een gratis kennismakingstraining.

Fit20 Arnhem, Mr. D.U. Stikkerstraat 10, 6842 CW Arnhem, 06 28349271, arnhem@fit20.nl, www.fit20.nl of via facebookpagina: fit20 Arnhem.

Het ontstaan van de wijk Kronenburg

ARNHEM - Kronenburg vormt samen met het wijk Vredenburg een wijk in het zuidelijke gedeelte van Arnhem. Deze wijken relateren uit de jaren '70. Tevens behoren de wijken Eimersweide en Holthuizen daar ook bij. Eimersweide ligt als enige gedeelte boven de verkeersaders A-325. De straatnamen van het gedeelte Holthuizen en Vredenburg zijn allen vernoemd naar plaatsen uit de provincie Friesland en Drente.

Het gedeelte Kronenburg kenmerkt zich door het gevestigde winkelcentrum Kronenburg en de voornamelijk hoogbouw. In het verleden werd de Appelgaard vaak bij de wijk Rijkerswoerd gerekend. Maar inwoners van de Appelgaard hebben zelf kenbaar gemaakt liever samen met de buurt Kronenburg te willen gaan in een buurtoverleg.

In totaal wonen er 8.161 inwoners in het wijk. Deze inwoners wonen verspreid over de 4314 woningen die het wijk in totaal telt. De woningen bestaan uit 73 procent uit huurwoningen en 27 procent uit koopwoningen. In totaal zijn er 510 bedrijven gevestigd volgens de statistieken in het wijk.

De wijk Kronenburg kent op dit moment veel stedelijke functies, zoals grote MBO instelling, winkelcentrum, kantoren en Gelredome als directe buur. Vredenburg is daarin tegen een echt gezinswijk deze heeft dan ook veel zorginstellingen zoals een apotheek en de Iriszorg. Men heeft op dit moment een actieplan 2013-2015 opgericht voor de wijken. De doelstelling die men hier mee voornamelijk wil bereiken is om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving in het wijk omhoog te krijgen.

Ook beschikt de wijk Kronenburg over een kantorenpark genaamd Kroonpark. Dit is een representatieve kantoorlocatie met moderne en klassieke kantoorpanden in de nabijheid van winkelcentrum Kronenburg. Kroonpark ligt centraal in het KAN-gebied (Knooppunt Arnhem-Nijmegen). Kroonpark ligt in de wijk Kronenburg direct langs de afslag van de snelweg A325 (Arnhem-Nijmegen) en aan de Pleyroute.

Talentontwikkeling en jongerenparticipatie bij jongerencentrum De Madser

Jongerenprojectgroep van de Madser organiseert samen met vluchtelingen een artistiek en educatief project.

ARNHEM - Jongerencentrum De Madser is een stedelijk jongerencentrum voor alle jongeren uit Arnhem vanaf 14 jaar. De Madser biedt jongeren tal van mogelijkheden tot talentontwikkeling, participatie en ontmoeting. Zo heeft de Madser een professionele muziekstudio, een dans- en gymzaal en diverse ontmoetingsruimtes.

Daarnaast is binnen De Madser een jongerenprojectbureau actief dat bestaat uit beroepskrachten, stagiaires en vrijwilligers. Het projectbureau hanteert een vraaggerichte aanpak, speelt sterk in op de leefwereld van de doelgroep en heeft jongerenparticipatie als uitgangspunt. Een van de projecten van het projectbureau is Living Colors, een artistiek project op het gebied van muziek en dans waarbij jongeren door middel van workshops hun competenties ontwikkelen en met hun talent aan de slag gaan.

Jongeren die als vrijwilliger actief zijn of actief willen worden bij De Madser ontvangen gepaste ondersteuning van de beroepskrachten op vlakken als organisatie, communicatie, samenwerking, promotie, presentatie en zelfreflectie. Deze jongeren organiseren zelf diverse (laagdrempelige) activiteiten voor andere jongeren en zorgen dat de doelgroep zich thuis voelt op De Madser.

Vrijwilliger worden? Meer informatie of even kennis maken? Kom langs op de informatieavond op woensdag 9 maart om 19:00 uur. Meer informatie: www.jcdemadser.nlwww.colorcreations.nuwww.jonginarnhem.nl.

Verkeer grootste zorgpunt bewoners Kronenburg

ARNHEM - Het goed regelen van de grote verkeerstromen door Kronenburg rond het winkelcentrum en tijdens activiteiten in Gelredome is de belangrijkste wens van bewoners van deze wijk. Dat is gebleken uit de wijkgesprekken die afgelopen najaar zijn gehouden.

Uit de tientallen wensen die bewoners konden inleveren bleek verkeer nog altijd het hoogste te scoren. De wensen hebben geleid tot een wijkactieplan met vijf prioriteiten waarmee buurtoverleg, wijkorganisaties, ondernemers en gemeente aan de slag kunnen gaan. Door samenwerking en gezamenlijk inzet wordt geprobeerd goede en betaalbare oplossingen te vinden.

Niet alleen verkeer baart zorg. Ook het gebrek aan groen is nog steeds een item. Daarnaast wensen de bewoners een beter bruikbare ontmoetingsruimte, waar meer activiteiten ook overdag kunnen plaatsvinden. Een verder aandachtspunt is de mogelijkheid om de lege kantoorpanden een functie te geven voor de leefbaarheid in de wijk. Denk aan ontmoetingsplekken, sport, kunst- en cultuur, maar ook omvormen tot wooneenheden. Tenslotte wordt aandacht gevraagd voor enkele verkeersknelpunten zoals het kruispunt Huissensedijk/Kronenburgdijk en Mooieweg.

Bewoners die betrokken willen worden bij gesprekken over oplossingen en plannen kunnen zich opgeven bij het opbouwwerk, email g.scheuter@rijnstad.nl of bij het Buurtoverleg.

Bibliotheek Kronenburg: voor jong en oud

ARNHEM - In de Bibliotheek Kronenburg, gelegen in het winkelcentrum, heeft voor ieder wat wils. Een prachtige collectie om in rond te neuzen, (veelal gratis) activiteiten om bij aan te sluiten, maar ook fijne werkplekken met computers en internet.


De collectie biedt een ruime keuze aan thrillers, romans, reisgidsen, tijdschriften, luisterboeken, kook- hobby- en studieboeken en dvd's. Voor de jeugd is alles aanwezig om van lezen een feest te maken. Van baby-knisperboek tot boek voor de lijst. Bibliotheekleden kunnen daarnaast meer dan 10.000 e-books lenen. En er kan gezocht worden in duizenden digitale artikelen uit kranten, tijdschriften en databanken.

Inloopspreekuren
Iedereen kan terecht bij de gratis inloopspreekuren. Op vrijdagochtend wordt er uitleg gegeven over het gebruik van de computers en internet in de Bibliotheek. Ook zijn er regelmatig spreekuren voor vragen over e-books.

(Digi)taalvaardig
Veel mensen hebben moeite met de Nederlandse taal. Het Taalhuis helpt mensen op weg om (beter) Nederlands te leren schrijven, spreken en lezen. In het Taalcafé kan op informele wijze Nederlands gesproken worden. En voor wie gebruik wil leren maken van digitale (overheids)diensten van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de Belastingdienst is er de gratis cursus Digisterker.

Voorlezen
Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Daarom kunnen (groot)ouders met hun peuters en kleuters iedere vrijdagmiddag om 15.30 uur in Kronenburg terecht voor een voorleeshalfuurtje.

Kijk voor openingstijden en meer informatie op: www.bibliotheekarnhem.nl.

Pondok Kita verwelkomt u nu ook in het centrum

ARNHEM - Pondok Kita, wie kent haar nog niet? De Groupon-actie in het begin van het jaar leverde vele positieve reacties op. Nu heeft het kleine Indonesische afhaalhuisje van winkelcentrum Kronenburg de sprong gemaakt naar het centrum van Arnhem.

Klein, maar bijzonder fijn van smaak en kwaliteit. Zo liet Pondok Kita de inwoners van Arnhem-zuid en omstreken al bijna twee jaar genieten van heerlijk authentiek Indonesisch eten. Maar nu hebben ze een tweede vestiging geopend in het centrum van Arnhem om ook de mensen in noord te kunnen laten genieten van hun heerlijke gerechten.

Dit nieuwe eethuisje biedt tevens ongeveer twintig zitplaatsen om van een Indonesische (lunch-)maaltijd, hapje of drankje te genieten. De prominent aanwezige vitrine in de zaak biedt een keuze uit meer dan dertig verschillende gerechten om af te halen of ter plekke te nuttigen.

Alle gerechten worden nog altijd bereid zonder toevoeging van kunstmatige smaakversterkers zoals MSG (E621, ook wel Ve-tsin) om de smaak puur te houden. De gehanteerde hypermoderne bereidingstechnieken zorgen hierbij voor een constante smaakervaring van bijzonder hoge kwaliteit.

Benieuwd? U kunt haar vinden aan de Markt 20 nabij het Provinciehuis en de Sabelpoort.

Pondok Kita Centrum, Markt 20, 6811 CG, Arnhem, 026 7370491.
Pondok Kita Kronenburg, Kronenburgpassage 65, 6831 EN Arnhem, 026 3270609
info@pondokkita.nl, www.pondokkita.nl.

Weggeefhoek geven & nemen bestaat dit jaar drie jaar

ARNHEM - Weggeefhoek geven & nemen in Arnhem is een particulier initiatief via Facebook, opgericht door Nicolette Engelen. Het doel van deze groep is om spullen en voedsel een tweede ronde te geven. Veel wordt wat nog bruikbaar of eetbaar is, wordt weggedaan of vervangen.


Aan de andere kant zijn mensen die deze spullen of voedsel nog goed kunnen gebruiken. Op dit moment doen we dat middels de inname en uitgifte van spullen denk hierbij aan meubels en kleding, maar ook aan voedsel.

Wij geven dagelijks gratis spullen, vlees, groente en zuivel weg en vijf keer per week brood. Ook loopt er een groenteproject. Daarnaast geven we al twee jaar een groot Sinterklaasfeest voor gezinnen die zich dit zelf niet kunnen veroorloven. Dan kunnen er mensen bij ons terecht voor cadeautjes voor hun kinderen.

Ook voor de toekomst zijn we hard aan het werk. Er zijn plannen voor een dierenvoedselbank, een gaarkeuken en zelfs koffieochtenden voor buurtbewoners. Ook aan het Sinterklaasfeest van 2016 wordt alweer hard gewerkt. Donaties zijn meer dan welkom.

Voor meer informatie of openingstijden: www.weggeefhoekgevenennemen.nl of via Facebook: Weggeefhoek geven & nemen in Arnhem. Nicolette Engelen is te bereiken onder nummer 06 33780117. Ons pand zit aan de Kronenburgsingel 505 achter de Kamer van Koophandel.

Rijnstad het project Samen in de Buurt in Kronenburg

ARNHEM - Sinds een jaar of vijf komen ze elke woensdagochtend bij elkaar. Onder het genot van een kopje koffie nemen de bewoners van Kronenburg met elkaar het laatste nieuws door. Will Bijloo en Trix Eugelink verzorgen de koffie en zorgen er altijd voor dat er ook een koekje klaar staat.

In 2009 startte stichting Rijnstad het project Samen in de Buurt in Kronenburg. Medewerkers van Rijnstad bezochten mensen thuis en kregen signalen dat er behoefte was aan een activiteit in de buurt. Een van de medewerkers nam toen het initiatief voor een koffieochtend. Anneke woont aan de overkant van de busbaan die de buurt in twee helften deelt. "Ik kom om mensen te ontmoeten en contact te onderhouden. En natuurlijk voor de koffie", vertelt Anneke enthousiast. "En het koekje", vult Lydia gekscherend aan". Ook zij komt om mensen te zien. "We hebben ook regelmatig leuke dingen gehad zoals sprekers van de brandweer. En soms gaan we gezamenlijk iets doen zoals een rondleiding bij de bibliotheek Rozet of minigolf", vertelt Bets. Ook Anne komt al jaren op het Croydonplein. "Tegenwoordig kom ik eigenlijk meer als begeleider." Anne zit ook in het bewonersoverleg van Kronenburg. "Als ik hier ben, vind ik het contact belangrijk en hoor ik graag wat er speelt in de buurt, zodat ik dat kan inbrengen op het bewonersoverleg."

Croydonplein 242, 06 21297808.

20 / 20