GN Berg en Dal Heumen Mook

31 augustus 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 31 augustus 2018


Open Monumentendag in Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

GROESBEEK - De protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek is het oudste gebouw van het dorp. Dit hele zomerseizoen is het gebouw uit de 14e eeuw op woensdagmiddagen en vrijdagmiddagen open geweest voor bezoekers.

Bij elkaar hebben enkele honderden mensen een kijkje genomen in dit beeldbepalende monument. Als afsluiting van deze openstellingen dit jaar, is de kerk op de zaterdag van het Open Monumentenweekeind, 8 september van 13:00 tot 16:30 uur geopend voor bezoekers. Er wordt gemusiceerd door het fluitkwartet van Twan Elissen en er zijn korte rondleidingen waarin aandacht wordt gegeven aan de interessante bouwgeschiedenis van kerk en toren.

Een gratis vouwblad met de bouwkundige hoogtepunten van het gebouw ligt voor u klaar en er is een boek te koop met de geschiedenis van de kerk en haar belang voor het dorp Groesbeek door de eeuwen heen.

Rikken en jokeren in Ooij

OOIJ - Binnenkort gaat het rikken en jokeren in Ooij weer van start.

De kaartavonden in café- restaurant De Vink komen te vervallen, deze kaartavonden worden voortaan in dorpshuis De Sprong gehouden. De kaartavonden in De Sprong beginnen op zaterdagavond om 20.00 uur, en het kaarten bij SVO zondagmiddag om 13.00 uur

De data van de kaartavonden in De Sprong zijn: 29 september, 13 oktober, 20 oktober, 3 november, 24 november, 8 december, 22 december, 12 januari, 26 januari, 9 februari, 23 februari, 16 maart, 23 maart en 13 april.        

De data van de kaartochtenden bij SVO zijn: 7 oktober, 11 november, 2 december, 6 januari, 17 februari, 10 maart en 30 maart dagkaarten.

Het inleg geld is bij beide is 2,50 euro. Er zijn drie kaartrondes en voor elke kaartronde bepaalt het lot wie met wie gaat kaarten. Er zijn leuke prijzen te winnen voor de drie beste rikkers en de drie beste jokeraars. In De Sprong worden de prijswinnaars de volgende kaartavond bekend gemaakt, behalve op 13 april, dan op het einde van de avond. Bij SVO worden altijd na het kaarten de prijswinnaars bekend gemaakt.

De kaartavonden en -middagen zijn voor iedereen toegankelijk en altijd heel gezellig. U bent van harte uitgenodigd mee te kaarten.

Kapel Mariëndaal centraal bij Open Monumentendag

(foto: Piet Spanjers) Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK - Op zaterdag 8 september worden van 14.00 tot 17.00 uur rondleidingen verzorgd door Henk Keukens en Theo Giesbers van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten.

De voormalige kloostervleugel met kapel van het vroegere klooster Mariëndaal aan de Stationsweg in Groesbeek is in december 2017 door de gemeente Berg en Dal aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De aanvraag ervoor was ingediend door de Vereniging Behoud Dorpsgezichten. Tijdens de rondleidingen zal er niet alleen aandacht zijn voor het gebouw en het interieur, maar ook voor de geschiedenis.

Het landelijke thema van de Open Monumentendag in Nederland is 'In Europa'. Daar past Mariëndaal geweldig in. In 1875 vestigden zich de Barmhartige Zusters van de Heilige Carolus Borromeüs zich in hotel Bellevue onder de naam Mariënthal. Deze zusters kwamen uit Kleve, moesten door de Kulturkampf Duitsland verlaten, maar gingen verder met hun werk in Groesbeek. Zo kregen liefst zestig meisjes hier direct al in het begin onderdak en onderwijs.

Mariëndaal was een echt toevluchtsoord. Dat blijkt ook uit het feit dat bij het 50-jarig jubileum in 1925 de zusters een goudkleurig schild cadeau kregen van de Groesbeekse bevolking met daarop de tekst: "Wij bieden u ons hart en hand / op Neerlands vrijen grond, / de plek waar elk in zijne stand / door 't Recht bescherming vond. / Wat elders ook geschied' / op Neerlands bodem huist 't niet." Dat schild werd op de gevel aangebracht, maar is verloren gegaan.

De Vereniging Behoud Dorpsgezichten laat op dit moment deze tekst smeden door Richard en Bram Kerkhoff. Het schild met tekst komt te hangen in het trappenhuis naar de kapel en wordt op 28 oktober officieel onthuld. Verder zal tijdens de rondleiding er ook aandacht zijn voor Karl Leisner. Hij kwam vaak op bezoek in Mariëndaal. Bij zijn zaligverklaring in 1996 in Berlijn werd Karl Leisner door paus Johannes Paulus II "Een voorbeeld voor de jeugd in Europa" genoemd.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK - Donderdag 6 september verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 16.30-18.00 uur een themarondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden.

Het motto van de dag is: 'Kijken mag met je handen'. De gids vertelt het verhaal van de bevrijding van Nederland aan de hand van vele originele objecten en er is voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaatkoffie en proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 16.16 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte.

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden. Begeleiders en museumkaarthouders hebben gratis toegang. Hulphonden zijn toegestaan. Reserveren is noodzakelijk en kan via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

73 jaar geleden Bevrijdingsfeest zonder een lach

Een veelzeggende foto van Arnold Luijben.

Bijdrage van Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

GROESBEEK - Op 31 augustus 1945, circa vijf maanden na thuiskomst vanuit de evacuatie, wordt de bevrijding van Groesbeek en de verjaardag van koningin Wilhelmina gevierd. Zoals gebruikelijk met een optocht waarin alle groepen uit de bevolking vertegenwoordigd zijn met vaandels, praalwagens en ruiters.

Na afloop van de huldigingsoptocht is het in de Dorpsstraat een drukte van belang. Het is feest, maar aan de gezichten van de mensen is het niet te zien. Vier jaar Duitse bezetting, schaarste aan goederen, het op 17 september 1944 uitgebroken oorlogsgeweld, verblijf in schuilkelders, verlies van dierbaren, de zes maanden durende evacuatie en de verwoesting van huis en haard hebben de gezichten getekend. Voor de volledige fotoreportage van die dag zie: 'Groesbeek 1945-1950. Het dorp der verwoesting herrijst' blz. 144 t/m 151.

Koningspaar OEV bij Europees Schutterstreffen in Neer

Koning Eric ten Westeneind, burgemeester Arno Verhoeven, koningin Gemma ten Westeneind. (foto: Michael Makaaij) Michael Makaaij

MILLINGEN - In het weekend van 17 - 19 augustus vond in Neer het Europees schutterstreffen plaats.

Het nieuwe koningspaar Eric en Gemma ten Westeneind hebben dan ook gebruik gemaakt om daar het hele weekend bij aanwezig te zijn. Op vrijdag de officiële opening met het vlag hijsen en daarna een feestavond. Op de zaterdag heeft Eric zelfs mee geschoten om de titel Europees Koning. Aan deze wedstrijd deden ongeveer 470 koningen mee uit geheel Europa, uit Nederland alleen al 174 koningen(innen).

Na de inhuldiging en heilige mis voor de nieuwe koning en jeugdkoning was het tijd voor het koningsbal. Wat een schitterende avond was, alle dagen muziek uit Limburg waarbij zelfs Marleen Rutten -oftewel de Nederlandse Helene Fischer zoals zij zong- de tent helemaal op de kop zette.

Op zondag 19 augustus deden meer als 500 schutterijen en gilden uit Europa mee aan de optocht en het defilé door Neer. De dag werd afgesloten met de overdracht aan de volgende vereniging en dat zal in 2021 plaats vinden in Deinze België. Als afsluiting werd de Brabantse opmars nog gedaan. Dit weekend zijn er ongeveer 55000 bezoekers geweest.

En wat is het mooiste als Millingenaren dat je het hele weekend ook met Arno Verhoeven mag vertoeven. OEV heeft met het koningspaar weer een schitterend weekend gehad en gaat zich nu op maken voor het Federatieve concours in Pannerden op 9 september.

Open rondleiding expositie 'De Communisten'

Expositie 'De Communisten' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum. (foto: Archief Bevrijdingsmuseum) Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Zondag 9 september zijn er om 14.00 en om 15.00 uur open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'De Communisten. In Verzet tegen Fascisme en Kapitaal' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het communistisch verzet kent een ongekend turbulente geschiedenis. Al in de eerste helft van de jaren ’30 hielpen zij Duitse tegenstanders van Hitler onderduiken in Nederland en werden zij actief in antifascistisch werk. Tijdens de oorlog zetten zij ondanks felle vervolging hun verzet voort en direct na de bevrijding is het communisme mede dankzij haar rol in het verzet ongekend populair. Maar het tij keert, met de Koude Oorlog neemt anticommunisme Nederland in zijn greep. Het Bevrijdingsmuseum vertelt over de bewogen geschiedenis van het communistisch verzet, in de jaren ’30, tijdens de bezetting en in de naoorlogse periode.

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum gelden. De Museumkaart is geldig. Reserveren is niet nodig.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Euregio Vrijheidswandeling

GROESBEEK - De Euregio Vrijheidswandeling is een wandeling voor iedereen die wandelen leuk vindt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland met een gratis bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Meer info staat op www.wandeleninvrijheid.nl.

Najaarsrommelmarkt fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Na lang zoeken hebben we een nieuwe mooie locatie gevonden voor onze rommelmarkt. De markt vindt plaats bij Wijngaard De Plack aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek.

Onze vrijwilligers ontvangen u graag op zondag 14 oktober van 10.00-15.00 uur. Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Verdere info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 9 september houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in het clubgebouw op sportpark De Hove, Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Najaarsrommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

Najaarsrommelmarkt fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Na lang zoeken hebben we een nieuwe mooie locatie gevonden voor onze rommelmarkt. De markt vindt plaats bij Wijngaard De Plack aan de Ketelstraat 36 in Groesbeek.

Onze vrijwilligers ontvangen u graag op zondag 14 oktober van 10.00-15.00 uur. Het kijkgeld bedraagt twee euro per persoon, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen. Verdere info staat op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Battlefield fietstour 'De Bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Zondag 9 september verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum van 13.00-17.00 uur een battlefield fietstocht (met eigen fiets) van 10 km over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen onder begeleiding van twee gidsen.

De startlocatie is het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, centrum Nijmegen. Bij slecht weer vervalt de fietstocht. Kosten ter plekke te betalen aan de gids: 6,00 euro inclusief entreebewijs voor het Bevrijdingsmuseum met 50 procent korting. De Museumkaart is niet geldig.

Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Bingo bij Odio

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 9 september houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in het clubgebouw op sportpark De Hove, Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Activiteiten van de bieb tijdens de Week van de Alfabetisering

Taalhulp in de bieb -

REGIO - Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september organiseren de Bibliotheek Beek-Ubbergen en de Bibliotheek Groesbeek een quiz en tentoonstelling over laaggeletterdheid. Dit om aan bezoekers duidelijk te maken wat laaggeletterdheid nu precies inhoudt én welke activiteiten de bieb het hele jaar door organiseert voor deze groep.

Laaggeletterden hebben moeite met lezen en schrijven, dat weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat rekenen voor hen vaak ook een probleem vormt? En hoeveel laaggeletterden wonen er nu eigenlijk in Nederland? Voor antwoorden op deze vragen, en meer, kun je tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 tot en met 9 september terecht in de Bibliotheek Beek-Ubbergen en de Bibliotheek Groesbeek. Door het maken van een quiz samen met onze taalbegeleiders kom je meer te weten over laaggeletterdheid. Ook hangen er in verschillende vestigingen en wijkgebouwen posters en andere materialen met weetjes over laaggeletterdheid.

De Bibliotheek Gelderland Zuid organiseert het hele jaar door activiteiten voor laaggeletterden, zoals taalcafés, taalhuizen en de VoorleesExpress. Bij het Taalcafé in de Bibliotheek Groesbeek kun je ontspannen met elkaar de Nederlandse taal oefenen. Voor gezinnen met een taalachterstand organiseert de Bibliotheek Beek-Ubbergen de VoorleesExpress. Een voorlezer komt dan twintig keer over de vloer om samen met de ouders voor te lezen en taalspelletjes te doen.

Meer informatie over hulp met taalvaardigheid bij de bieb staat op www.obgz.nl/taalvaardig.

Begin nieuw seizoen Repaircafé

GROESBEEK - Op zaterdag 8 september van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten valt te denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Men kan bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Ook zonder kapot apparaat is een ieder welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken.

Meer informatie wordt gegeven door Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer is ook te gebruiken om aan te geven, dat men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dan dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

Gratis beginnerscursus Internet

GROESBEEK – Heb je ook moeite om de weg te vinden op Internet? Dat kan tegenwoordig best lastig zijn, want internet neemt in het dagelijks leven een steeds belangrijkere plaats in.

Juist ouderen ondervinden daarmee problemen. De Openbare Bibliotheek helpt mensen daarmee, zij biedet ondersteuning onder het motto 'Klik & Tik'. Klik & Tik helpt mensen beter gebruik te laten maken van de computer. Men leert bijvoorbeeld websites bekijken, e-mails te schrijven en op welke manier je bestanden kunt downloaden.

In september wordt er gestart met een gratis cursus 'Klik & Tik', die bestaat uit zes bijeenkomsten en wordt gegeven op de dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek. Heb je vragen of wil je deelnemen aan 'Klik & Tik', kom dan langs bij de Bibliotheek aan de Kloosterstraat 13 in Groesbeek of neem telefonisch contact op: 024 3971943 of via avbergen@obgz.nl.

Tekenen en schilderen in Ooijpolder

PERSINGEN - Op 5 september organiseert de Vereniging Chagall een teken- en schilderdag in de Ooijpolder (bij goed weer). Aanvang 11.00 uur bij de Thornse Molen (Thornsestraat 20 in Persingen).

Iedereen is welkom en de dag is geheel gratis. Neem wel zelf alles mee wat je nodig hebt om te tekenen en te schilderen. De dag wordt afgesloten met een nabespreking en een drankje (niet inbegrepen) op het terras van de Thornse Molen. Graag aanmelden bij Vereniging.Chagall@gmail.com.

Seniorenkermis in Ooij

OOIJ - De Sprong houdt in samenwerking met KBO Ooij op vrijdag 7 september een ouderwetse seniorenkermismiddag voor alle senioren van Ooij en omgeving.

De schutterskoning heeft toegezegd ook een kijkje te komen nemen op deze gezellige kermismiddag. Er kan tevens ouderwets gedanst worden op muziek van DJ Theo van Blitz waarbij ongetwijfeld de veleta, mazurka, quickstep, samba, tango, twist en misschien zal ook nog wel de Weense wals de revue passeren. Naast het dansen kan men ook ballen gooien, is er een schiettent en snoepkraam aanwezig. De entree is gratis.

Wekelijkse bingo

in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek een bingo gehouden.

Iedere donderdagavond is de hoofdprijs liefst 250 euro en kan de jackpot oplopen tot 400 euro. Als de jackpot met een hoogte van 400 euro nog niet gesneuveld is dan worden er vier extra rondes van ieder 100 euro gespeeld. De opbrengst van deze bingoavonden wordt verdeeld over zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is iedere donderdagavond al om 19.00 uur geopend. Het spel begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom op deze wekelijkse bingoavond.

Orgelconcert

in Kekerdom

KEKERDOM - Het eerstvolgende concert van de grensoverschrijdende orgelkring Musica Sacra in De Duffelt zal gehouden worden op zondag 2 september om 19.30 uur in de Sint-Laurentiuskerk in Kekerdom.

Op het programma staan werken uit verschillende stijlperioden voor dwarsfluit en orgel. Zij worden uitgevoerd door het goed op elkaar ingespeelde duo Anna Hendriksen en Michael Behrendt. Hendriksen studeerde, na het voltooien van haar studie aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf, muziekpedagogie bij prof. Evelin Degen. Vervolgens voltooide zij haar muzikale vorming met de vervolgopleiding (Aufbaustudiengang) 'Künstlerische Instrumentalausbildung' bij Prof. Michael Faust. Sinds 2012 vormt zij een duo met Michael Behrendt.

Behrendt studeerde kerkmuziek aan de Folkwang Hochschule voor muziek in Essen, nadat hij het c-examen kerkmuziek met afsluitend examen behaald had. Zijn docent voor orgel aldaar was prof. Gisbert Schneider. Na afloop van zijn studie kerkmuziek met bijbehorend a-examen werd hij cantororganist van de Willibrordparochie in Kleef, later ook nog bij de Unterstadtkirche in Kleef.

De toegang tot het concert is gratis, maar bij de uitgang bestaat de mogelijkheid ter bestrijding van de kosten de collectebus te vullen.

Manufacturen bracht Jan en Catrien Kosman-Wennekers 66 jaar geleden bij elkaar

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het is nu 66 jaar geleden dat Jan Kosman (83) zijn oog liet vallen op Catrien Wennekers (81) toen Catriens vader Wim Wennekers met manufacturen langs de deur kwam met Catrien.

Een keer in de maand op de zaterdag ging de vader van Catrien met paard en wagen langs de deur en zaterdags was Catrien daarbij, omdat ze vrij van school was. Jan is vanaf die tijd menigmaal naar de Breedeweg gefietst in de hoop een blik van Catrien op te vangen. Op een gegeven moment trof hij Cartrien op de Pannenstraat in Groesbeek en daar werd de eerste afspraak gemaakt om samen te gaan fietsen en vanaf die tijd was het jonge stel (Jan 17) en Catrien (15) bij elkaar.

De vader van Catrien had Jan al meermalen gevraagd of hij ook met manufacturen langs de deur wilde gaan, zodat Jan en Catrien later de zaak over konden nemen. Jan die automonteur was moest daar eerst eens stevig over nadenken totdat hij besloot een bestelwagen Opel Olympia te kopen die hij helemaal ombouwde tot verkoopwagen voor manufacturen, waarna hij het vak van automonteur aan de wilgen hing.

Op 20-jarige leeftijd had Jan binnen drie maanden al een hele klantenkring opgebouwd bij boerderijen achteraf in Mook, Middelaar, Katwijk, Linden en regio. Op 19 augustus 1958 is het stel getrouwd in Breedeweg en werd er feest gevierd in het toenmalige parochiehuis waar geen sterke drank mocht worden gedronken, maar Jan had daar graag een bekeuring van 25 gulden voorover.

Het zakenleven zat zowel Jan als Catrien in het bloed. Cartrien bestierde de winkel in Breedeweg, terwijl Jan de weg op ging. Het stel breidde de zaak al snel uit met damesmode onder de naam 'Modehuis Wennekers'. Ook dat was een schot in de roos, zodat ze het imperium uitbreidde met Wennekers Meubels in een kippenschuur aan de Eerste Colonjes in Groesbeek waar ze tien jaar gezeten hebben. Totdat ze 10 jaar later in 1980 aan de Ambachtsweg een grote meubelzaak Wennekers Meubelen opende, die bekendheid genoot in de hele regio. In 1991 werd bakkerij De Vecht eveneens aan de Ambachtsweg gekocht waarin de Wennekers Slaap Speciaalzaak werd geopend.

Jan en Catrien hebben twee kinderen gekregen een zoon en een dochter en vijf kleinkinderen. De beide kinderen zijn na het doorlopen van de detailschool ook in het bedrijf gekomen, evenals de aanhang. Catrien had vroeger geen tijd voor hobby's, maar sinds zij gepensioneerd zijn, zijn haar hobby's lopen, fietsen, puzzelen, kaarten en niet te vergeten De Treffers. Ook Jan is een verwend Treffers-aanhanger en gaat daarnaast graag fietsen.

Afgelopen weekend hebben Jan en Catrien het feest op grootste wijze gevierd. Burgemeester Mark Slinkman heeft woensdagmorgen een bezoek gebracht aan het diamanten paar vergezeld van een bloementaart en een ingelijste trouwactie van 19 augustus 1958. Ook ontving het paar een felicitatie van Koning Willem-Alexander en de commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje.

Orgelconcert in Kekerdom

Orgelconcert in Kekerdom

KEKERDOM - Het eerstvolgende concert van de grensoverschrijdende orgelkring Musica Sacra in De Duffelt zal gehouden worden op zondag 2 september om 19.30 uur in de Sint-Laurentiuskerk in Kekerdom.

Op het programma staan werken uit verschillende stijlperioden voor dwarsfluit en orgel. Zij worden uitgevoerd door het goed op elkaar ingespeelde duo Anna Hendriksen en Michael Behrendt. Hendriksen studeerde, na het voltooien van haar studie aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf, muziekpedagogie bij prof. Evelin Degen. Vervolgens voltooide zij haar muzikale vorming met de vervolgopleiding (Aufbaustudiengang) 'Künstlerische Instrumentalausbildung' bij Prof. Michael Faust. Sinds 2012 vormt zij een duo met Michael Behrendt.

Behrendt studeerde kerkmuziek aan de Folkwang Hochschule voor muziek in Essen, nadat hij het c-examen kerkmuziek met afsluitend examen behaald had. Zijn docent voor orgel aldaar was prof. Gisbert Schneider. Na afloop van zijn studie kerkmuziek met bijbehorend a-examen werd hij cantororganist van de Willibrordparochie in Kleef, later ook nog bij de Unterstadtkirche in Kleef.

De toegang tot het concert is gratis, maar bij de uitgang bestaat de mogelijkheid ter bestrijding van de kosten de collectebus te vullen.

Bezoek Cenakelkerk en natuurbegraafplaats

HEILIG LANDSTICHTING - Op woensdag 16 mei bezochten we met een groep mantelzorgers de Cenakelkerk in Heilig Landstichting. Het was een bijzondere bijeenkomst.

Marie-Christine was de gids en zij gaf boeiende informatie op een enthousiaste en bevlogen manier. Ook werd een klein gedeelte van het naastliggende kerkhof bezocht. Omdat de tijd hiervoor erg kort was, hebben we een nieuwe afspraak gemaakt. Ben je mantelzorger, dan ben je welkom op woensdag 19 september om 14.00 uur. Het adres is Pastoor Rabouplein 1 in Heilig Landstichting. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 12 september via 085 040 6066 (werkdagen tot 13.00 uur) of via info@mantelzorgbergendal.nl. Heeft u vragen rondom vervoer, laat het ons dan ook weten. Dan kijken we met u mee.

Door even met iets anders bezig te zijn, raakt uw hoofd even heerlijk leeg. Het kan ook een goede manier zijn om andere mantelzorgers te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Iets wat door heel veel mantelzorgers als prettig wordt ervaren. Het geeft niks als u nog niet eerder bent geweest. Voor iedereen is ooit de eerste keer. Voor mantelzorgers zijn er geen kosten aan verbonden.

De Kloostertuin Mariëndaal is fantastische mozaïekbank rijker

Achterkant Sofa v.l.n.r; Anny, Annet, Milly, Heidi, Ingrid en Louise(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Kloostertuin in 'Het Groene Hart' rondom 't Groeske in het centrum van Groesbeek is onlangs weer verfraaid met een prachtige mozaïekbank.

Het initiatief is van Kirsten Kuipers om op die manier het park te verfraaien. Zij nam contact op met Annet Jacobs en Heidi Vos, beiden mozaïekdeskundigen. Die zagen het idee wel zitten en gingen aan de slag met het ontwerp. In eerste instantie was de bedoeling dat er voor het ontwerp een tekenwedstrijd voor de jeugd aan zou worden verbonden, maar dat was te kort dag. Toen het ontwerp klaar was, moesten de beide dames op de materialen uit, waarbij de diverse kleuren een grote rol zouden spelen.

Voorkant Sofa v.l.n.r.; Anny, Heidi, Louise, Annet, Milly en Ingrid. (foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

Inmiddels waren er al zoveel vrijwilligers dat die in twee groepen moesten worden verdeeld. Binnen no-time waren er 23 dames en 2 heren die voor de mozaïekbank de handen uit de mouwen wilden steken. De jongste vrijwilligster was 13 jaar en de oudste in de 80. Op 5 maart werd met het grote werk begonnen in Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek waar de mozaïekers vier dagen in de week twee uur samen vele duizenden steentjes op de betonnen bank hebben bevestigd. Als de bank door 1 persoon gemozaïekt had moeten worden, dan was die persoon er 384 uur mee bezig geweest om de sofa - zoals de bank genoemd - gerealiseerd te krijgen. Nu was de sofa 22 mei kant en klaar, dankzij de begeleiding van zowel Annet Janssen als Heidi Vos. De vrijwilligers hebben niet alleen genoten van het mozaïeken, maar vooral ook van de geweldige sfeer onderling tijdens het mozaïeken.

Onlangs heeft de Sofa een vaste plek in de Kloostertuin gekregen niet ver van 'Het Maria-grotje', dat momenteel wordt gerestaureerd. De mozaïeken sofa geldt niet alleen als rustbank, maar zeer zeker ook als bezienswaardigheid. Het was niet het eerste mozaïekproject, want de binnentuin van 't Groesbeek siert al op met twee mozaïektafels en een vijftigtal mozaïektegels. "In ieder geval ons doel is voorlopig bereikt met als thema 't Groeske mozaïek. Wij zijn klaar voor de volgende opdracht", laten Annet en Heidi eensgezind weten.

Harrie Loock nieuwe koning Schutterij E.M.M.

Op de foto het koningspaar Harrie en Maria Loock en daarnaast de jeugd koningin Meyke Blom. (foto: Peter Hendriks)

KEKERDOM - Harrie Loock is zondagmiddag de nieuwe koning geworden van schutterij E.M.M. uit Kekerdom.

Harrie had maar een paar schoten nodig om de romp van de vogel eraf te schieten waarmee hij de felbegeerde titel van de schutterij in de wacht wist te slepen. Het eerste schot werd zondagmiddag gelost door de geestelijk adviseur van de schutterij pastoor Eric Smits.

Ook burgemeester Slinkman was bij het traditionele koning schieten aanwezig. Zaterdagmiddag werd de kermis in Kekerdom geopend met een schutters mis in de Heilige Laurentiuskerk in Kekerdom. De komende kermisdagen zal de nieuwe koning Harrie met zijn Maria de scepter zwaaien in de tent die staat in de wei van Sanders. Meyke Blom is de jeugdkoningin geworden.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 9 september; Startzondag; Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: da. Janneke Ruijs

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting Het Kruispunt Nijmegen, dat pastorale begeleiding verzorgt aan (ex)dak- en thuislozen.

Na de dienst is er koffie en thee en vieren we de start van het nieuwe kerkelijke seizoen met een hapje en een drankje en gaan we met elkaar in gesprek over wat het geloof voor ons betekent.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Euregio Vrijheidswandeling

GROESBEEK - De Euregio Vrijheidswandeling is een wandeling voor iedereen die wandelen leuk vindt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland met een gratis bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum.

Bij dit jaarlijks terugkerende grensoverschrijdende wandelevenement op zondag 16 september in Groesbeek wil Stichting Wandelen in Vrijheid de nadruk leggen op het wandelen in vrijheid en het beleven van de vrijheid, democratie en mensenrechten. Als ook het blijvend levend houden van de herinnering en het bevorderen van de positieve betrekkingen tussen Nederland en Duitsland.

Dit alles in samenwerking met het Nationaal Bevrijdingsmuseum en het Tourist Info Center Kranenburg. Alle wandelaars hebben gratis toegang tot het Nationaal Bevrijdingsmuseum. Een wandeling voor iedereen die van wandelen houdt door de mooie grensstreek van Nederland en Duitsland.

Startplaats gezinstocht/parachutetocht 6 km Nationaal Bevrijdingsmuseum 9.00-14.00 uur (Een aanrader voor kinderen en toegankelijk voor mensen met een beperking). Startplaats sporthal Heuvelland Groesbeek 10-15-20-25-30 km 8.00 uur. Startplaats Tourist Info Center Alter Bahnhof Kranenburg 20 km 9.00-12.00 uur. Meer info staat op www.wandeleninvrijheid.nl.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

Bewoners maken zich zorgen over afval en puin in brandgang

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK/BREEDEWEG – Bewoners van woningen aan de Lijsterbesstraat in Groesbeek maken zich ernstig zorgen omtrent het deponeren van afval en puin in een van de achteruitgangen, die bij nood ook als brandgangen dienen.

Volgens de bewoners is er bij een van de bewoners van de Goudenregenstraat in de tuin een schutting omgewaaid tijdens een windhoos en vanaf die tijd ligt het restant van de schutting in de brandgang. Ook is door bewoners Oosterpoort ingeschakeld, maar die ondernemen geen actie tegen de bewoner die de restanten van de schutting en overig afval daar gedeponeerd heeft. De bewoners moeten er niet aan denken wat er gebeurt als er in een van de woningen aan de Lijsterbesstraat of Goudenregenstraat brand uitbreekt. Zij hopen dat er geen sprake is van het spreekwoord 'Als het kalf verdronken is dempt men de put'.

Groots kermisprogramma in feesttent en café bij café Hopmans

GROESBEEK/DE HORST – De kermistent komt dit jaar te staan naast café Hopmans aan De Hoge Horst in Groesbeek. Ook dit jaar is er een speciaal kermisprogramma in zowel de kermistent als in het naastgelegen café van Hopmans.

De kermis in de feesttent wordt zaterdagavond geopend met de onderhand traditionele Hoppie Dance, waarbij 'Hoppie loves the 90's' met DJ Rob Toonen medewerking aan zal verlenen, evenals Bas Sieppie – Oblivian Inner Impact met Barry King. De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt acht euro; aan de kassa op die avond twaalf euro.
Zondagavond vanaf 20.00 uur speelt in de feesttent de bekende band Millstreet (entree acht euro). Maandag 3 september speelt vanaf 11.00 uur de kermisband Summerland in de feesttent (entree acht euro); vanaf 12.00 uur in het café feestdj Mark de boel op z'n kop zal zetten.

Dinsdag 4 september wordt er in de feesttent van 14.00 tot 17.00 uur een 'alderwetse' matinee gehouden met muziek van duo Sunday (entree geheel gratis). 's Avonds speelt vanaf 20.00 uur Summerland. Woensdag wordt de kermis op De Horst afgesloten vanaf 20.00 uur met de band Millstreet (entree acht euro). Voor de echte kermisvierders is er bij café Hopmans een kermis passe-partout verkrijgbaar voor 28 euro, waarbij men alle avonden vrij entree heeft in de feesttent.

De Geheimen van Market-Garden

BERG EN DAL - Op 15 september worden enkele geheimen van Market-Garden onthuld tijdens een avondvullend programma in recreatieboerderij Nederrijkswald aan de Zevenheuvelenweg 47 in Berg en Dal.

Om 19.00 uur begint de avond waarop vier sprekers inzoomen op de Operatie Market-Garden en welke onbekende geheimen hieruit veelal onbelicht zijn gebleven. Na een introductie over het verloop van deze Operatie wordt de toehoorder meegenomen in de wereld van Ultra berichten en Enigma.

Na de pauze wordt er ingegaan op de geheimen die zich in de grond van Groesbeek verborgen houden en tot slot wordt uitleg gegeven over de identificatie van eens vermiste soldaten. Na afloop kan men onder het genot van een drankje en een hapje napraten. Voor 12,50 euro kan een ieder erbij zijn. Vanwege de beperkte ruimte is vooraf inschrijven via het emailadres marketing@nederrijkswald of reserveren via 06 23562922 noodzakelijk.

Brandweer en politie op zoek naar brand in complex

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Woensdagavond kwam de melding dar er brand zou zijn in een appartement boven het winkelcentrum Bellevue in het centrum van Groesbeek.

Toen de brandweer van Groesbeek arriveerde, was de politie al op zoek naar de brand. Ook de brandweer ging op zoek, omdat er wel degelijk een brandlucht werd waargenomen. Later bleek dat in een van de appartementen een frituurpan oververhit was geraakt, die de brandlucht heeft veroorzaakt. De brandweer heeft de etage van het appartement geventileerd.

SWOM bezorgt 300.000ste maaltijd!

Bezorging 300.00ste maaltijd. (foto: SWOM) SWOM

MILLINGEN - Woensdag 22 augustus is de 300.000ste maaltijd door Ruud Pennings, kok van het Ggasthuis en Joep Maassen van de stichting Welzijn Ouderen Millingen aan de Rijn bezorgd bij de heer Verburg.

Begon de maaltijdvoorziening in 1982 nog met enkele maaltijden per week, momenteel zijn er gemiddeld 28 personen die dagelijks gebruik maken van de warme maaltijdvoorziening.

De maaltijden worden al die jaren bereid in de keuken van gasthuis Sint-Jan de Deo. Hier staat een heel team klaar om de maaltijden zo snel mogelijk in de hiervoor bestemde maaltijdcassettes te scheppen. Dan zijn er elke dag twee vrijwilligers van de SWOM die zorgen, dat de maaltijden bij de cliënten op tafel komen.

Het vaste team vrijwilligers van de maaltijdservice van de SWOM bestaat momenteel uit 23 personen. Ook is er een aantal vrijwilligers inzetbaar wanneer met een extra auto gereden moet worden om de maaltijden op tijd bij de cliënten te bezorgen. Vanuit het gasthuis zijn er vrijwilligers die de maaltijden naar Kekerdom en Leuth brengen. Nieuwe vrijwilligers zijn zowel bij SWOM als bij het Gasthuis welkom (SWOM: 0481 431105 en gasthuis: 0481 431644).

De maaltijdservice is te danken aan de inzet van de vrijwilligers en de goede samenwerking met personeel en directie van gasthuis Sint-Jan de Deo. "Hopelijk zullen we ons gezamenlijk nog jaren kunnen inzetten voor het welzijn van de senioren van Millingen aan de Rijn, Kekerdom en Leuth", aldus het bestuur SWOM.

Nodige belangstelling bij kastanjeboom in Groesbeek Jezusbeeld: het geheim van De Kamp

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Menige wandelaar die die via de wandelroute langs De Kamp loopt staat er stil bij. Een oud Jezusbeeld dat tegen een oeroude tamme kastanjeboom aan staat en de wandelaars aankijkt.

Het zijn vooral de wandelaars die het Pieterburenpad lopen. Zij kunnen haast niet om het beeld heen. En ook automobilisten die het beeld zien staan, keren de auto of komen er de volgende dag voor terug, aldus Lisanne Kaal. Het beeld werd door haar vader Tonnie Kaal in het schuurtje bij de oude woning van opa en oma aangetroffen aan De Kamp 17 in Groesbeek.

"Tonnie besloot het beeld (zonder handen en het mist de nodige verf) tegen de kastanje boom te plaatsen en daar staat het beeld nu al ruim twee jaar", aldus Lisanne. "Wij gingen ervan uit dat het beeld wel door iemand mee zou worden genomen maar niets is minder waar. Het is een ware bezienswaardigheid in De Kamp geworden. Wandelaars staan er even stil bij en voordat ze weer verder lopen strijken ze over het hoofd van het beeld en zoals al verteld: automobilisten komen er voor terug. Wij zullen echter nooit weten wat het beeld voor opa en oma betekend heeft. Dat geheim heeft oma Annie drie jaar geleden mee het graf in genomen", aldus Lisanne Kaal. Onder op het beeld staat 'Venite Ad Me Omnes' gegraveerd.

Ingezonden brief

Marcel met zijn Mattie

Mijn mattie Roy is er niet meer

Op 7 oktober 2017 overleed mijn maatje, mijn 'mattie', Roy Leenders uit Groesbeek aan de gevolgen van de dodelijke spierziekte van Duchenne. Roy was jarenlang het boegbeeld van de Mudhunters4Duchenne. Roy werd 37 jaar. De wens van Roy was, zoals hij in zijn testament heeft vermeld, dat hij 3000 euro zou sponsoren zodat Marcel, van de Mudhunters4Duchenne, ook dit jaar weer kan gaan fietsen voor onderzoek om de spierziekte van Duchenne uit de wereld te helpen. Het zal hierdoor dit jaar een extra beladen tocht gaan worden voor de Mudhunters.

De Heroes bestaan uit 65 teams, waaronder de Mudhunters4Duchenne. Elke mountainbiker zal een sponsorbedrag van 2500 en inschrijfkosten van 395 euro bij elkaar moeten verzamelen via sponsoring en dergelijke en mee moeten brengen om deel te kunnen nemen aan deze zware tocht. De netto-opbrengst gaat naar onderzoek naar deze wrede spierziekte. Voor de 13e keer gaan dan 268 Duchenne Heroes van start in zuidoost-België. De helden fietsen in een loodzware mountainbiketocht via Luxemburg en Duitsland naar Nederland. Zij fietsen voor Duchenne-patiënten 500 of 700 kilometer in 7 dagen door 4 verschillende landen om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze ernstige spierziekte. De mountainbikers zullen zich vanaf 9 tot en met 15 september in het zweet en modder gaan werken voor de Duchenne-patiënten.

De grote binnenkomst en finish van de Duchenne Heroes is in Eindhoven. Hier worden de Heroes op zaterdagmiddag 15 september verwacht.

J.T.P.M. Leenders

Na de eerste dans waren Jaap en Corry van Elst-Huijbers onafscheidelijk

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het was op de Overasseltse kermis dat is nu 63 jaar geleden dat de Groesbeker Jaap van Elst op de Overasseltse kermis Corry Huijbers ten dans vroeg dat weten beiden nog als de dag van vandaag te herinneren.

Jaap was toentertijd werkzaam op de verzinkerij in Mook waar Corry's broer voorman was. Toen hij op en zaterdagmiddag zijn voorman een bezoek bracht, ontdekte hij Corry die in de tuin bezig was. Tijdens de Overasseltse kermis zag Jaap zijn kans schoon en vroeg Corry ten dans en vanaf die dag waren Jaap en Corry onafscheidelijk. Het was met recht liefde op het eerste gezicht, aldus Jaap en Corry. In augustus 1958 is het stel in Nijmegen getrouwd, omdat de moeder van Corry daar woonde en ze zijn gaan inwonen bij de ouders van Jaap aan de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek.

In 1975 hebben ze een huis gekocht aan de Jacob Marisweg eveneens in Groesbeek en wonen sinds 2000 in een seniorenwoning aan de Ruyterstraat. Jaap heeft in zijn leven diverse werknemers gehad zoals de verzinkerij in Mook, De Alde Kruk in Milsbeek, PTT, Augustinusstichting in Gennep als groepsleider en als docent bij de ROC in Tiel. Corry heeft na de huishoudschool op diverse plaatsen in Groesbeek gewerkt als hulp in de huishouding waar zij tevens ook voor het gezin zorgdroeg.

Het paar heeft twee zonen en een dochter gekregen en zeven kleinkinderen. De hobby's van Corry was sporten bij gymclub De Vosjes, fietsen en als vrijwilligster bij de dagopvang van Forte Welzijn. Jaaps hobby was ook gymmen bij sportclub Het Buikje en fietsen. Daarnaast haalt en brengt Jaap al 26 jaar mensen naar en van de dagopvang. Ook speelt Jaap al 25 jaar kruusjassen in De Meent en zingt bij De Zingende Heuvelen. Verder was hij ruim 40 jaar actief lid van de Rode Kruis afdeling Groesbeek. In 1976 deed de afdeling Groesbeek mee aan het Kampioenschap van Nederland voor ploegen hulpverlening waar de Groesbeekse afdeling de derde plaats wist te bemachtigen en Jaap werd met zijn commandanten liefst eerste. Samen waren ze ook de steunpilaren van het Sinterklaas– en Oranjecomité.

Zowel Jaap als Corry hebben beiden voor hun vele vrijwilligerswerk een Koninklijke Onderscheiding mogen ontvangen als lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Slinkman kwam het diamanten paar feliciteren met een ingelijste trouwacte uit 1958 en een bloementaart. Ook Commissaris van de Koning van Gelderland Clemens Cornielje en Koning Willem-Alexander hebben het paar schriftelijk gefeliciteerd.

Katwijk te sterk

voor De Treffers

GROESBEEK – Neen, een verrassing zat er dit keer niet in. Katwijk was eenvoudigweg een maatje te groot voor De Treffers. De eindstand van 1-4 was allesbehalve geflatteerd. Maar nog geen man overboord. Waarschijnlijk hadden de Groesbekers de zwaarst denkbare start. Wel zal er de komende weken met meer overtuiging gevoetbald moeten worden om tot een beter resultaat te komen.


De start van de mannen uit Katwijk was overdonderend, na vijf minuten was het al 0-1 toen Mamedov uit een vrije trap op de rand van het strafschopgebied de bal fraai over de muur in het doel krulde. Voordien had Blokland al een geweldige mogelijkheid, zijn kopbal ging voorlangs. Arda Havar leek de roodzwarten vrij snel weer op gelijke hoogte te brengen, maar zijn schot ging naast. In de negentiende minuut bracht Hilterman de stand op 0-2. De Groesbekers kwamen te kort. Pijnlijk was dat zij er zich naar het leek, soms te gemakkelijk bij neer legden.

Katwijk deed het niet alleen voetballend beter, maar speelde ook met meer geloof en overtuiging. Het derde Katwijkse doelpunt viel in de 41ste minuut uit een hoekschop. In de 54ste minuut nam Mengerink de bal op de pantoffel en zorgde daarmee voor de 0-4, waardoor een afslachting in het verschiet leek. Maar de roodzwarten konden zelfs nog iets terug doen toen een geslaagde aanval van Coen Maertzdorf de bal voor het doel bracht en slecht werd weggewerkt, waardoor Havar kon uithalen en de bal binnen kon schieten 1-4, dat was ook de eindstand.

Eén winkelwagenplaats in garage Bellevue verdwijnt

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In de eerste week van september zal in de parkeergarage van Bellevue een van de winkelwagen stalplaatsen van de Albert Heijn vestiging in winkelcentrum Bellevue verdwijnen.

De plaats tegenover de plaats waar de gemeentelijke elektrische auto's geparkeerd staan, wordt niet alleen minimaal gebruikt, maar is een geliefde hangplek voor de jeugd. De betreffende hoek is dusdanig bevuild dat een opfrisbeurt van die plek hard nodig is, wat ook zal gaan gebeuren, aldus de manager van de Groesbeekse AH-vestiging Sander Verdijk. De overige drie stalplaatsen van winkelwagentjes in de parkeergarage Bellevue blijven gehandhaafd.

Schutterij BUB bezoekt het Europees Schutterstreffen in Neer

LEUDAL/BERG EN DAL - Op 17-18-19 augustus vond het 19de Europees schutterstreffen plaats. Aanwezig waren er 483 schutterijen uit verschillende landen: Duitsland, Oekraine, Zwitserland, Polen, Tsjechie, Zweden en Nederland waaronder ook een aantal uit de gemeente Berg en Dal.

Schutterij BUB was ruim vertegenwoordigd met bielemannen, markentensers, officieren bestuurs- en fanfareleden en het koningspaar en jeugdkoningin, Zaterdag werd er geschoten voor de Europees koning. Leo Niessen uit Linnen schoot uiteindelijk de vogel er af. Bij de jeugd werd Christopher Hoffman uit het Duitse Rheinhof prins tijdens de mars op zondag waren er 35.000 mensen langs de route en nog eens 20.000 op het feestterrein. Complimenten waren er aan de vijf organiserende verenigingen die hier een vijftal jaren al hun tijd aan besteed hebben. Het was een waar feest der verbroedering. De volgende keer vindt het evenement plaats in Deinze Belgie 2021 plaats.

Molen De Duffelt trotse deelnemer Open Monumentendag

De Duffelt in rust. (foto: Rene Rieken) Rene Rieken

KEKERDOM - De Kekerdomse molen De Duffelt staat aan de vooravond van haar 150 jaar. In mei en oktober 2019 zal hier op gepaste wijze aandacht worden geschonken.

Op zondag 9 september van 11.00- 17.00 uur is er weer de Open Monumentendag en een bijna 150-jarig monument kan natuurlijk niet achterblijven om hier aan deel te nemen. Uiteraard worden de bekende riefkoeken weer gebakken, kunnen kinderen hun eigen meel malen en leiden de vrijwilligers de bezoekers graag rond in de molen.

Natuurlijk maakt de molen De Duffelt ook onderdeel uit van de Landschapsparade. De vele bijzondere activiteiten in het dorp Kekerdom zijn zeer de moeite van het bezoeken waard. Voor deze dag is het 'Klompenpad' opgesteld. Men kan op eenvoudige wijze door het pad te volgen door de landerijen van Kekerdom naar de molen De Duffelt lopen. Zo ziet men de bekende, omgeving eens van een geheel andere kant.

Het feest in De Meent...

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het Trefpunt van verzorgingshuis De Meent zat dinsdagmiddag vol, vol met ruim honderd bejaarde feestvierders ter gelegenheid van 20 jaar de Nieuwe Meent. Samen met de ZZG zorggroep en de vrijwilligers van 't Trefpunt in De Meent was er een feest op touw gezet.

De ruim honderd gasten waaronder 25 demente ouderen die ook in De Meent verblijven werden bij binnenkomst verwelkomt met koffie/thee en gebak. Ook voor de muzikale omlijsting was die middag gezorgd. De gasten konden genieten van de muziek van Theo Peters die zijn speciale Groesbeekse nummers live ten gehore bracht. Ook de accordeonmuziek van Bert Eikhout ging erin als koek en Willie Claus kreeg ook de handen op elkaar van zijn typisch Groesbeekse nummers.

Het was gezelligheid troef met een hapje en een drankje waardoor er tussendoor zelfs gedanst kon worden. De middag werd afgesloten met voor ieder een bakje frites, een kroket en een ijsje na. Hierna ging iedereen tevreden naar hun kamer of huiswaarts. Ook Gerda Hubbers – Nienhaus van 't Trefpunt was bijzonder tevreden over wat zij de bewoners en de gasten samen met het ZZG heeft kunnen aanbieden. Het Trefpunt kan sinds april op eigen benen staan dankzij het goede beleid en dankzij de vele vrijwilliger(ster)s die 't Trefpunt rijk is, aldus Gerda Hubbers – Nienhuis. Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal was wethouder Irma van de Scheur aanwezig.

Geen Koningschieten bij schutterij Eendracht in Ooij

OOIJ – Het traditionele Koningschieten bij de Ooijse schutterij Eendracht heeft afgelopen zondag geen doorgang kunnen vinden bij gebrek aan kandidaten.

In het 107- jarig bestaan van de schutterij Eendracht in Ooij is nog nooit voorgekomen dat er geen kandidaten waren voor het jaarlijkse Koningschieten. Het bestuur van schutterij Eendracht heeft het huidige koningspaar Koningin Margaret en koning Han Reijnen bereid gevonden om tijdens de komende kermis in Ooij alsnog de scepter te gaan zwaaien.

Ook in Groesbeek moest de voorzitter van schutterij Sint-Hubertus Jan Zwartjes enkele weken geleden op de knieën om kandidaten te krijgen voor het Koningschieten. Uiteindelijk stonden er vier leden van Sint-Hubertus op, zodat het Koningschieten in Groesbeek gered was. André Janssen wist met zijn 110de schot de titel van Koning Schutterij Sint-Hubertus binnen te halen.

De Voltreffer: het speciaal biertje ter ere van 100-jarige De Treffers

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het is eindelijk zover: het speciaal biertje – een idee van de jubileumcommissie van De Treffers – is gebrouwen door brouwerij D'n Drul aan de Dorpsstraat in Groesbeek en heeft onlangs zijn levenslicht gezien. Het biertje zacht van smaak en een fruitige smaak is gebrouwen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Treffers en heeft de gepaste naam gekregen 'De Voltreffer'.

Voordat het biertje van 6,5 procent het levenslicht heeft gezien is er al ruim duizend flesjes aan de man en bedrijf gebracht tijdens een onlangs gehouden veilingavond in het clubgebouw van De Treffers. De Voltreffer is een geschenkverpakking geworden met zes flesjes Voltreffer, speciaal glas en een opener, alle voorzien van een jubileumopdruk. Dit setje kost in totaal 27,50 euro, maar uiteraard zijn de flesjes ook afzonderlijk te koop, evenals de glazen en opener.

Voorzitter Bert Janssen heeft donderdagmiddag samen met Roland Boschman en Tim Janssen van de jubileumcommissie de eerste Voltreffer geproefd. Volgens Bert Janssen zullen de fijnproevers er met volle teugen van gaan genieten want het is een toegankelijk biertje waar je moeilijk vanaf kunt blijven. De naam van het biertje 'De Voltreffer' is bedacht door Ingrid Janssen, eveneens lid van de jubileumcommissie van De Treffers. Momenteel is brouwer Roland Boschman van Brouwerij D'n Drul al bezig om de volgende 1.000 liter te brouwen. Want het is gewoon niet aan te slepen, laat Roland Boschman desgevraagd weten.

Optreden De Kèls bij KBO Groesbeek-De Horst

GROESBEEK – De mannenzanggroep De Kèls uit Groesbeek verzorgt op zondagmiddag 23 september een optreden voor de KBO Groesbeek de Horst in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Omdat er voor dit optreden een grote opkomst wordt verwacht, wordt er ditmaal gewerkt met entreekaarten. De entreekaarten kunnen tijdens openingsuren van De Mallemolen op vertoon van het KBO-pasje afgehaald worden van 03 tot 17 september. Zonder pasje krijgt men geen entreekaarten. De toegang is voor leden geheel gratis en aan niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro. Zij kunnen hun kaarten ophalen tussen 17 en 22 september. De Kèls treden die middag op van 14.30 tot 16.00 uur. Bij binnenkomst ontvangt iedereen koffie/thee en in de pauze een consumptie.

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren vóór maandag 12.00 uur bij ons Pastorie, Parochie centrum).

VIERINGEN H.H. Cosmas en Damianus

Zaterdag 8 sept. 19.00 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Zondag 9 sept. 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Petrus Theodorus Langeveldt en Wilhelmina Antonetta Langeveldt-Derks en Jacques Bleize

VIERINGEN St. Antonius Breedeweg

Woensdag 5 september 19.00 uur, Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 9 september. 23e zondag door het jaar.

9.30 uur. Eucharistieviering met samenzang.

Misintentie: Voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Woensdag 12 september 19.00 uur, Eucharistieviering.

Misintentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Fietsster loopt hoofdletsel op

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 66-jarige berijdster van een e-bike is zondagavond op De Grafwegen in Groesbeek flink ten van gekomen. Het slachtoffer reed naast haar man -beiden op een e-bike- en kwamen vanuit Milsbeek richting Breedeweg.

Door onbekende oorzaak kwamen beide e-bikes met het stuur in aanraking waarbij de vrouw ten val kwam. De vrouw kwam met haar hoofd op het trottoir terecht terwijl de man zich staande wist te houden. Het zag er zo ernstig uit dat naast de ambulance en politie ook de traumahelikopter werd gewaarschuwd echter die kon even later weer rechtsomkeer maken. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Gemeente verduurzaamt

REGIO - Sinds half maart konden inwoners tot 500 euro subsidie krijgen als ze hun huis isoleerden of zonnepanelen aanschaften. De regeling is zo'n groot succes dat de subsidiepot inmiddels al leeg is. In krap vijf maanden tijd is 250.000 euro aan subsidie toegekend! De gemeente wil nu extra budget beschikbaar stellen voor de subsidie energiebesparende maatregelen.

Er hebben 474 inwoners van Berg en Dal subsidie toegewezen gekregen. Meestal voor één maatregel, maar soms ook voor meerdere maatregelen aan hun huis. Ongeveer de helft van de inwoners vroeg subsidie aan voor de aanschaf van zonnepanelen, een kwart voor spouwmuurisolatie en de rest voor HR++ glas, dak- of vloerisolatie. Aanvragen die al zijn ingediend en nu niet toegewezen kunnen worden, worden vastgehouden tot er meer duidelijkheid is over eventueel nieuw budget.

Het college van de gemeente Berg en Dal wil nu nog 250.000 euro beschikbaar stellen voor 2018 en 500.000 euro voor 2019. Op 27 september neemt de gemeenteraad hier een definitief besluit over. Het college wil maximaal inzetten op duurzaamheid en kijkt daarom ook of de duurzaamheidslening moet worden aangevuld.

Gerda Sollie maakt duurzame tassen en meer...

GROESBEEK - Gerda Sollie uit Groesbeek maakt van nieuwe gordijnstoffen afkomstig van stalen uit de winkel duurzame shoppers in allerlei soorten en maten.

Ze maakt de shoppers, omdat de plastic tas teveel vervuilend is. De handgemaakte shoppers zijn uniek, sterk en wasbaar. De gordijnstoffen krijgen zo een tweede bestemming en hoeven niet te worden weggegooid. De shoppers zijn zeer divers en ook geschikt als cadeau bijvoorbeeld voor iemand die oma wordt of een gymtas voor een kind op school.

Naast tassen maakt ze ook hoezen/tassen voor laptops, speelgoed knuffels voor de hond, ludieke ovenwanten en schoudertassen. De prijzen variëren van 5 tot 20 euro. Men kan daarnaast ook een eigen verzoek indienen via info@greatstoff.nl. Voorbeelden van tassen en de voorraad die aanwezig is, staat op www.greatstoff.nl.

Bisschop Gerard de Korte roept op tot overleg tijdens bijzondere viering

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

BEEK - In de Sint-Bartholomaeuskerk aan de Kerkberg in Beek vond vrijdagavond 24 augustus een bijzondere viering plaats die werd voorgegaan door niemand minder dan bisschop Gerard de Korte.

Bisschop de Korte was op uitnodiging van het comité Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk in verband met de verjaardag van de patroonheilige Sint-Bartholomaeus. Eerder in de week maakte het parochiebestuur onder voorzitterschap van pastoor Henk Janssen bekend de monumentale kerk te koop te gaan zetten.

Ook bij burgemeester Slinkman viel de verkoop van deze prachtige kerk in het verkeerde keelgat en is van plan beide partijen uit te nodigen voor een gesprek. Bisschop De Korte riep naar aanleiding van de onzekere toekomst van de Sint-Bartholomaeuskerk het kerkbestuur, het comité Red de monumentale Sint-Bartolomaeuskerk, de Beekse gemeenschap en het bisdom op tot wijsheid om met elkaar te overleggen op welke wijze dit prachtige gebouw een goede bestemming gegeven kan worden, aldus De Korte.

Driedaagse 3 Oever Festival

REGIO - Tijdens het 3 Oever Festival, dit jaar van 14-16 september, staat er voor elk wat wils op het programma.

Op drie centrale locaties in de Gelderse Poort (Pleisterplaatsen) vindt er op zaterdag 15 en zondag 16 september een doorlopend programma plaats. Zo zal er op Camping De Bijland bij Tolkamer een circustent gebouwd worden, waar naast een wervelende show, ook de Kinderkaravaan wordt georganiseerd. Daarnaast zijn er diverse muziekoptredens, theatervoorstellingen, workshops, waaronder het 'Kunstjutten' en een uitgebreid 3 Oever (aanschuif)Diner.

De Piramide aan de Waal in Gendt zal in het teken staan van poëzie en muziek, aangevuld met voetmassage en handlezen. Het voor dit festival speciaal in het leven geroepen orkest, het 3 Oever Orkest, zal diverse malen optreden, naast vele andere muzikanten.

Bij de derde Pleisterplaats, de Waard van Kekerdom, kan men vooral muzikale optredens verwachten.

Buiten de pleisterplaatsen om zijn er activiteiten als Jazz tussen de Oevers, optredens bij de veerpontjes. Rode draad tijdens het 3 Oever Festival is de 3 Oever Open Atelier Route, die voert langs de ateliers en expositieruimtes van een kleine 60 kunstenaars. Ook in sommige ateliers kunt u verrast worden door een muziekoptreden of andere activiteit.

Het complete programma staat op www.3oeverfestival.nl. Reserveer hier ook tijdig uw tickets en/of plaatsen.

Surprise voor zilveren bruidspaar

Zilveren bruidspaar met alle gasten. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman (fotograaf)

MILLINGEN - Op 19 mei waren Nicole en Marcel Polman uit Millingen aan de Rijn 25 jaar getrouwd en zij besloten om dit in hun eigen kleine familie kring te vieren. Wat zij niet wisten was dat in het diepste geheim door familie en vrienden een 'Surprise Party' werd georganiseerd.

Maanden van zwijgen ging hieraan vooraf, afgelopen zaterdag 25 augustus was het dan zover. Niets vermoedend gingen zij rond het middaguur met twee vrienden uit eten. Toen zij van huis weg waren vond er rond hun huis een complete metamorfose plaats. Er was van te voren door het feestcomité een draaiboek gemaakt en ieder wist wat hij of zij moest doen. Er werden partytenten opgezet, een dansvloer gelegd, een bar geplaatst en de nodige feestelijke versiering aangebracht en de vlag werd gehesen. Om 16:00 uur kwamen zij niets vermoedend thuis en stonden honderd gasten hen op te wachten en werden zij luidkeels toegezongen.

Nicole en Marcel waren zeer verrast en zichtbaar ontroerd. Het werd een onvergetelijke middag en avond met gezellige muziek die tot in de kleine uurtjes duurde.

Zweedse dag op Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Zweedse dag Landgoed Jachtslot de Mookerheide Natuurmonumenten

MOOK - Sinds 5 mei zit er op Landgoed Jachtslot de Mookerheide een nieuwe horecaonderneming genaamd ‘Lagom’. Zweeds voor ‘niet teveel, niet te weinig, precies goed’.

Lagom en Landwinkel de Mookerheide vonden het dan ook hoog tijd om, na gezellige en drukbezochte Italiaanse en Hollandse dagen, een Zweedse dag te organiseren!

Op zaterdag 1 september zal er een hoop lekkers klaarstaan. Proef van echte Zweedse köttbullar, hasselback aardappels of een heerlijke kladdkaka bij de Landwinkel. Verzamel de recepten van al het lekkers dat je hebt geproefd, zodat je er thuis ook nog van kan genieten.

Op het terras van Lagom ben je welkom om te genieten van fika met de lekkerste zoete lekkernijen, zoals kanelbullar, kokosbular en dammsugare. Ook als je niet zo’n zoetekauw bent, kan je er terecht voor een lekker broodje worst, korv. Bij de Zweden zeer populair. Daarnaast wordt er op het gras een Loppis gehouden, een soort rommelmarkt waar curiosa, die door de eigenaren van Lagom worden meegenomen uit Zweden, te koop zal zijn.

Kom je 1 september tussen 12.00 en 17.00 uur een kijkje nemen? Vi ses op Landgoed Jachtslot de Mookerheide!

Charlotte Dematons geeft kindercollege in Bibliotheek De Mariënburg

Zoekboek De gele ballon van Charlotte Dematons

REGIO - Nieuwsgierige kinderen kunnen het hele jaar door nieuwe dingen leren tijdens diverse kindercolleges in de Bibliotheek Gelderland Zuid. Op zondag 9 september van 11.30 tot 12.30 uur komt illustratrice Charlotte Dematons vertellen over haar werk in Bibliotheek De Mariënburg. Zij is bekend van haar prachtige zoekboeken De Gele Ballon, Sinterklaas en Nederland.

Voor haar Kindercollege XL neemt Charlotte haar koffer vol met boeken en tekeningen mee. Ze vertelt hoe ze een boek maakt: van de eerste streep tot de laatste bladzijde. Kinderen mogen haar de oren van het hoofd vragen.

Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid kindercolleges plaats. Jonge voetbalfanaten kunnen op 5 september tussen 15.00 en 16.00 uur in het Goffertstadion een kijkje nemen achter de schermen bij voetbalclub N.E.C. Op 24 september gaat historisch onderzoeker Eef van Hout in de Bibliotheek Malden het hebben over achternamen. Waarom heet je zoals je heet? De 93-jarige Liesje van Elteren komt op 12 oktober langs in de Bibliotheek Beek-Ubbergen. Zij heeft de Tweede Wereldoorlog zelf meegemaakt en kan er prachtig over vertellen.

De kindercolleges zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet de colleges in je agenda en meld je vooraf aan via www.obgz.nl/kindercolleges. Voor het XL-college van Charlotte Dematons betalen bibliotheekleden €6 en overige bezoekers €8,-. De andere colleges zijn allemaal gratis.